“Për sjelljen e Ramës, studentët dhe gjirizet e sistemit anti-sistem”

December 16, 2018 02:57

“Për sjelljen e Ramës, studentët dhe gjirizet e sistemit anti-sistem”

Pse Rama i mëshon gjithnjë e më shumë lojës së ftesave që u drejton mes rrjeteve sociale studentëve?

“Mjerisht në formë të papërshtatshme, provokative e jo serioze, duke i trajtuar studentët si fëmijë të llastuar, ndaj të cilëve ai “detyrohet” të bëjë edhe bufonin për t’i tërhequr në tryezën e bisedimeve” – thotë Pëllumb Xhufi në këtë intervistë për DITA, duke e quajtur këtë sjellje një “lojë të padenjë dhe joedukative për një Kryeministër, që është edhe prind studentësh”.

Për Xhufin, një nga ikonat e mendimit të majtë në Shqipëri PS dhe PD janë bashkëfajtore për situatën e sotme të universiteteve dhe gjendjes së shoqërisë shqiptare në përgjithësi.

“PD e pushtoi universitetin me gjysmë analfabetë e të korruptuar për të ushqyer mitingjet histerike të saj. PS u shkeli syrin universiteteve private dhe drejtuesve të tyre milionerë. PD  krijoi një sistem krejtësisht të molepsur e të korruptuar, ku sot, gjithçka e gjithkush, duhet të kalojë në vetting sepse tek të gjithë ka hyrë e keqja. Rlindja e Ramës ndoqi të njëjtën hulli të hapur nga PD të bazuar në plaçkitjen e pasurive publike”- thotë ai në intervistën dhënë gazetarit Erion Habilaj, botuar sot në DITA.

 

Kopertina e sotme e DITA

Erion Habilaj: Profesor, si e vlerësoni protestën e studentëve që vijon prej më shumë se 10 ditësh? 

Pëllumb Xhufi: Një shkundje e fuqishme, një tentativë për të dalë nga letargjia, një rilindje e vërtetë, një yll polar që do udhëheqë sot e tutje betejat për demokraci. Duke thënë këtë, jam edhe unë i ndërgjegjshëm si shumë kolegë të mi dhe si vetë studentët, për kufizimet e të metat që barti, e nuk mund të mos bartëte kjo protestë, e para protestë vërtet demokratike dhe e sinqertë në vitet e fundit.

Protesta e studentëve ishte shkolla më e mirë e kulturës dhe e demokracisë që iu dha politikës, mediave dhe gjithë shoqërisë shqiptare, të barbarizuara, të brutalizuara e të korruptuara pikërisht atëherë kur gjithkush mendonte se kishte filluar era e transformimit evropian të Shqipërisë.

Protesta demaskoi rolin e mbrapshtë që ka luajtur politika në këta 30 vjet të tranzicionit post-komunist. Partia Demokratike e shpërdoroi konsensusin popullor dhe shansin e saj për ta udhëhequr transformimin demokratik të vendit, duke krijuar një klimë konflikti e frike, duke shkatërruar nga themelet gjithçka të trashëguar nga e kaluara, të keqe e të mirë, duke besuar se gjithçka duhej ngritur nga e para: ekonomia, arsimi, shkenca, kultura, drejtësia, policia, ushtria, diplomacia. Pra, një shtet nga e para!

Sot, në dritën edhe të protestës studentore, ne konstatojmë se PD, duke tundur fort flamurin e antikomunizmit, krijoi një sistem krejtësisht të paaftë, të molepsur e të korruptuar, ku sot, gjithçka e gjithkush, duhet të kalojë në sitën e vettingut: gjyqtarët, prokurorët, policët, partitë politike, shoqatat jo fitimprurëse, universitetet, profesorati, federatat e sportit, shoqatat e të përndjekurve politikë. Tek të gjithë ka hyrë e keqja.

Siç vëren mjeshtërisht politologu i ri B.Kajsiu në një analizë të pak ditëve më parë, edhe qeverisja e Partisë Socialiste ndoqi të njëjtën hulli të hapur nga demokratët. PS u kthye në një alter ego të Partisë Demokratike në përqafimin e një politike ekonomike të stilit neo-liberist të zbatuar “alla shqiptarçe”, d.m.th. të bazuar jo në zhvillimin makar edhe të pakontrolluar e të paharmonizuar të ekonomisë, por të bazuar në plaçkitjen e pasurive publike, nëpërmjet koncesioneve e privatizimeve të pasurisë publike me qëllim përfitimin personal.

Po aq e ngjashme ka qenë PS me PD edhe për sa i përket ndërtimit të sistemit politik. Mjafton të shohësh se si këto dy parti nuk flasin fare për nevojën e anulimit të ndryshimeve liberticide të Kushtetutës dhe të Kodit Zgjedhor, të realizuara me ujdinë PD-PS të vitit 2008. Siç përvoja e këtyre viteve ka treguar tashmë, ato ndryshime ishin atentati më i madh që kjo klasë politike i ka bërë demokracisë e vetë themeleve të shtetit. Nuk bëzan për zhbërjen e atyre ndryshimeve as partia që atëherë i kundërshtoi me forcë ato. Me sa duket, në gjirizet e sistemit anti-sistem të inauguruar nga ndryshimet në fjalë, edhe LSI ka gjetur strofkën e saj të ngrohtë të pushtetit.

I keni dëgjuar kërkesat e studentëve, janë të drejta dhe të realizueshme nga qeveria?

Të gjitha të drejta, por dy prej tyre i gjej tejet dinjitoze që lidhen drejtpërsëdrejti me statusin e me aspiratat e një studenti të vërtetë: kërkesa për të patur kushte të përshtatshme studimi: libra, biblioteka, laboratore dhe, gjithashtu, kërkesa për të patur pedagogë të denjë, të aftë e të ndershëm.

Përse u arrit në këtë gjendje. A ka përgjegjësi qeveria në këtë situatë?

Përgjegjësitë fillojnë me PD, që e pushtoi universitetin në mënyrë të programuar, me militantë gjysmë analfabetë e të korruptuar, drejtues të emëruar e të përjetshëm, që u përpoqën ta kthejnë universitetin, me studentë e pedagogë, në një detashment blu për të ushqyer mitingjet histerike të saj.

Patjetër ka përgjegjësitë e saj edhe PS që u soll sikur të ishte një parti lordësh të epokës elizabetiane. Me Ligjin e ri të Arsimit të Lartë (2015) u shkeli syrin universiteteve private dhe drejtuesve të tyre milionerë, dhe u tregua indiferente e shpërfillëse ndaj universiteteve publike, madje i plaçkiti ato: u mori auditorët e zyrat për të futur aty “agjencitë” e veta të panumërta, të paemra e të papuna, ku sot e gjithë ditën qëllon të shkëlqejnë me kotësinë e tyre shumë nga djemtë e çupat e “rilindjes”.

Të njëjtën linjë sjelljeje ndaj institucioneve publike, ka mbajtur në këto vite qeverisja e PS edhe ndaj RTVSH, ndërkohë që begenisjet e përkujdesjet e saj e të Kryetarit të saj janë të gjitha për televizionet private. Me këtë raport të përmbysur mes publikes e privates, socialistët dhe vetë z. Rama nuk kanë pse çuditen për incidente si ai i protestës “ovale” (me vezë) të ndonjë viti të shkuar, kur Kryeministri e pa me vend të shkelë për herë të parë në një auditor të Universitetit të Tiranës, por jo për t’u takuar me studentët, por me përfaqësuesit e biznesit! Natyrisht, në këtë kontekst, kuptohen fare mirë edhe arsyet e pakënaqësive që studentët po shprehin sot.

Mendoni se do ketë një reflektim nga ana e Qeverisë?

Deklarata e Kryeministrit mbi “shuplakën” që qeveria mori nga manifestimet e studentëve,  më në fund le të shpresosh për një reflektim të ndjerë e të sinqertë nga ana e tij dhe e qeverisë socialiste. Megjithatë, nga momenti kur studentët artikuluan qartë e seriozisht grup-kërkesat e tyre, Kryeministri për mendimin tim duhet të ishte përgjigjur po aq seriozisht duke thirrur një mbledhje urgjente të qeverisë, ku të diskutohej ekskluzivisht për protestën dhe për kërkesat e studentëve dhe ku të vendosej krijimi i një grupi pune për trajtimin e tyre.

Nuk e bëri këtë, preferoi një komunikim në distancë, ndonjëherë me tone fyese e irrituese. Preferoi, gjithashtu, të bëjë protagonistin, duke nxjerrë jashtë loje, si gjithnjë, strukturat institucionale, shtetërore e partiake. Në kushte të tilla, komunikimi ra pashmangërisht në nivelin e cinizmit, fobive e të humoreve të paqëndrueshme të kryeministrit. Duhet pranuar, se studentëve iu desh të ndeshen edhe me këtë vështirësi-shtesë, që është natyra e karakteri i shefit të qeverisë. Por e kapërdinë edhe këtë, me një pjekuri e tolerancë të admirueshme, nga e cila mund të mësonte, pse jo, edhe vetë z. Rama.

Pankarta në protestë

Studentët kanë vënë si kusht se nuk do të ulen në asnjë negociatë me qeverinë pa u plotësuar kërkesat e tyre. Në gjykimin tuaj, a duhet të ketë një tryezë për të shqyrtuar kërkesat?

Duhet të ketë, dhe këtu bashkohem me gjithë miqtë e kolegët që janë shprehur për këtë çështje këtu në DITA, si M. Zeqo, F. Tarifa, si edhe N. Ceka apo A. Fuga. Thuhet se studentët kanë frikë se mos Kryeministri i sygjestionon, i ndan, i manipulon. Vërtet është i aftë për aq shumë? Vërtet të jenë ata aq të pafuqishëm?

Studentët duhet ta dinë, se edhe kasaphanat më të përgjakshme, siç janë luftrat botërore, përfundojnë ditën kur palët e interesuara vendosin një firmë mbi një copë letër të shkruar. Në një logjikë demokratike, siç është kjo e lëvizjes së tyre të protestës, bisedimet e akordimet përbëjnë rregullin. Nuk duhet të kenë frikë, e as të impresionohen nga gjatësia e as nga logoreja e Kryeministrit, nëse këtu qëndron problemi. Gjatësia e logoreja e z. Rama, më shumë se forca janë fatkeqësia e tij: zullumet apo gënjeshtrat e burrave trupmëdhenj e fjalëshumë shfaqen në përmasa kolosale, edhe kur janë të vogla.

Pra, të shkojnë e ta takojnë Kryeministrin, i cili pretendon se është akoma “një prej tyre”. Jam i sigurt, se do jetë ai që do druhet prej studentëve. Sidomos, kur do shohë se studentët do shkojnë tek ai jo për të kërkuar bojra e penela, nuk do të shkojnë për të kërkuar para për një kafe qyl në ditë apo për një “disko” falas në javë në lokalet e Bllokut, por do i kërkojnë më shumë libra, më shumë biblioteka, më shumë laboratorë, më shumë shkencë. E njëherësh, do i kërkojnë spastrimin e katedrave nga mediokriteti, nga militantizmi politik e nga korrupsioni.

Nëse studentët duan ta sfidojnë e t’ia mbledhin vërtet Kryeministrit, të dërgojnë tek ai një përfaqësi ku të mos mungojë “marksisti” me emrin e tmerrshëm Arlind Qorri. Kanë për të parë se nuk do guxojë ta shohë në sy. Megjithatë, për të mos rënduar estetikisht veshët delikatë të Kryeministrit, nëse duan të jenë këmbëngulës, por edhe tolerantë, le të përfshijnë në delegacion edhe studentë me emra fisnikë të tipit “Konti”, “Komneni”, “Duka”, “Beu”, “Pasha”, “Kardinali”, “Papa”, “Mullai”, “Bektashi”, “Hoxha” (jo, “Hoxha” jo!).

Por edhe këta nuk mund të jenë veçse “marksistë” për sa kohë që shkojnë aty si përfaqësues të një shtrese të varfër e të neglizhuar nga qeveritë “aristokrate” demo-socialiste të këtyre 30 vjetëve. Mos kompleksohen nga “antimarksizmi” i Kryeministrit. Produkt i një lëvizje të ngjashme studentore me tone të forta “marksiste”, asaj të vitit 1968, ishin edhe disa burra të shquar shteti, si Klinton, Blair, Robertson, Solana, Fischer, d’Alemma, Fassino, Veltroni të cilët në vitet ’90 drejtuan gjysmën e botës dhe që në vitin 1999 udhëhoqën fushatën për çlirimin e Kosovës. Sot shqiptarët u pijnë atyre dollinë, siç shpresoj që një ditë do pijnë edhe dollinë e vajzave e të djemve të tyre, studentëve të vitit 2018.

Përse kryeministri këmbëngul kaq shumë për të pasur dialog?

Nëse do mendoja keq, do thoja se Kryeministri këmbëngul për dialogun, pasi e ka kuptuar se dialogu është thembra e Akilit, pika e dobët e një lëvizjeje, që ka shumë shpirtra e që ende nuk është homogjenizuar në idealet e kërkesat e saj. Kërkesa për dialog nga ana e z. Rama e vë gjithashtu në pozitë të vështirë lëvizjen studentore në raport me opinionin e gjerë publik, që e ka mbështetur fuqishëm atë, por që gjithashtu mendon se lëvizja nuk duhet të rrëshqasë drejt një përplasjeje “për jetë a vdekje” me qeverinë, aq më shumë kur vetë studentët deklarojnë se nuk e duan një gjë të tillë.

Z. Rama po i mëshon gjithnjë e më shumë lojës së ftesave që u drejton mes rrjeteve sociale studentëve, mjerisht në formë të papërshtatshme, provokative e jo serioze, duke i trajtuar studentët si fëmijë të llastuar, ndaj të cilëve ai “detyrohet” të bëjë edhe bufonin për t’i tërhequr në tryezën e bisedimeve. Jam i bindur se kjo lojë e padenjë e joedukative për një Kryeministër, që është edhe prind studentësh, duhet të marrë fund.

Por duke lënë mënjanë stilin katastrofik të komunikimit, për të cilin më në fund është i ndërgjegjshëm edhe ai vetë, duhet të them se edhe nëpërmjet këtij dialogu në distancë me studentët, më duket se shoh një dëshirë reale të Kryeministrit, që ashtu si në rastin e vettingut për gjyqësorin, dëshiron të rrëmbejë flamurin e meritën e një zgjidhjeje ballore të problematikës së universitetit. Z. Rama e ka deklaruar më se njëherë, se është gati për ta shfrytëzuar një moment të tillë për të shkuar edhe përtej kërkesave të studentëve. Dhe nuk shoh arsye për të mos ta shfrytëzuar këtë rast për një kapje globale të çështjes universitare në Shqipëri.

Dhe nëse studentët do duan të shohin përtej 8 kërkesave e do duan t’i bëjnë një shërbim të paçmueshëm shoqërisë shqiptare, le të shtrojnë tek takimi me Kryeministrin edhe problemin e reformës zgjedhore e të asaj kushtetuese, për të cilin qeveria dhe akoma më shumë opozita heshtin. Kjo do të sillte hapjen e sistemit dhe mundësinë që në zgjedhjet e ardhshme të paraqiteshin parti të reja.

Dhe për ta thënë deri në fund dëshirën time, do të doja që këto parti të reja, qofshin të majta, të qendrës apo të djathta, të ishin produkt i kësaj lëvizje të madhe studentore të vitit 2018.

Shikoni një tentativë për ta instrumentalizuar protestën, duke u përdorur politikisht? Mendoni se kjo protestë mund të përshkallëzohet në dhunë?

Kaloj çdo ditë afër vendit të protestës, kur shkoj e kthehem nga puna, dhe nuk e kam të vështirë të dalloj se si në marzhet e protestuesve lëvrijnë hiena partish e shoqatash çfarëdolloji. Ndonjë prej tyre, armatosur me kallashnikovë e kundratankë, e kemi parë të veprojë në ngjarje të viteve të shkuara, kur sulmoheshin institucione, komisariate, reparte të ushtrisë e vetë selia e Kryeministrisë.

Rrotull studentëve sillen pjesëtarë të kontingjenteve paraushtarake të partive, njerëz barbarë e të dhunshëm, nga ata që gjatë çdo fushate zgjedhore kryejnë sulme kundër kundërshtarëve politikë, merren me zbatimin në terren të skemave të vjedhjes së votave, apo që kanë për detyrë ta kthejnë çdo manifestim paqësor në një sulm të dhunshëm kundër intitucioneve. Edhe kur vijnë nga partitë politike, edhe kur vijnë nga sindikatat e “pavarura” apo nga shoqatat e të përndjekurve politikë, edhe kur paraqiten mbuluar me flamurin kombëtar, edhe kur sot, në vitin 2018, vazhdojnë të thërrasin “Liri, Demokraci”, edhe kur thërrasin “Poshtë Komunizmi”, edhe kur ulurasin “Poshtë hajdutët”, këta individë janë armiqtë e përhershëm të shtetit e të shoqërisë shqiptare.

Historia na mëson se individë të tillë më së shumti janë paguar nga qendra të huaja. Ndaj tyre duhet t’i mbajnë sytë pishë organet e sigurisë, por edhe vetë studentët, të cilët kanë axhendë të ndryshme nga zjarrvënësit e Shqipërisë. Unë mendoj, se me një ndjenjë përgjegjësie e patriotizmi, studentët duhet ta shikojnë seriozisht rrezikun e infiltrimeve të tilla në lëvizjen studentore. Nga ana tjetër, një gjë rrezik i tillë  e bën më urgjente e të arsyeshme pranimin e dialogut me qeverinë, dhe e bën më të paarsyeshme e të rrezikshme këmbënguljen për të refuzuar çdo dialog me të.

Pamje nga protesta

A duhet të largohet ministrja e Arsimit?

Sot (dje), ditë e shtunë, duke kaluar para Ministrisë së Arsimit vura re se muret e jashtme të saj ishin pastruar nga parullat e “memet” e lëna nga studentët gjatë ditëve që manifestuan përpara atij institucioni. Mu duk një tentativë qesharake për të “shpëlarë kujtesën”, për të fshirë historinë e bukur të këtyre ditëve. Dhe u binda përfundimisht që zonja Nikolla duhet të iki, megjithëse studentët nuk e kanë kërkuar një gjë të tillë.

Kam qenë gjithnjë i prirur ta respektoj e ta vlerësoj zonjën Nikolla në rolin e saj institucional. Por nuk mund ta fsheh se jam ndër më të zhgënjyerit. Mandatin e parë të saj, plot 4 vjet, ajo dhe gjithë stafi i saj e kaluan të shpërndarë si zoqtë e korbit, në ndërtesa të ndryshme nga njeri cep i Tiranës tek tjetri, ndërkohë që ndërtesa e Ministrisë pësonte transformimin e “lyerjen” e radhës, edhe pse një punë e tillë ishte bërë pak vite më parë nga paraardhësi i saj. U bënë shpenzime kolosale, besoj, për ta ndryshuar kryekëput pamjen e brendshme të Ministrisë, me tavanë të varur, me kondicionerë superluksozë të padukshëm, me lojna e me bojna, duke kryer edhe një masakër estetike ndaj një ndërtese, që është ndërtesë historike dhe si e tillë nuk duhej shpërfytyruar në atë farë feje.

Kush ka patur rastin të hyjë në Ministritë e ndryshme të Francës, të Italisë, Britanisë Madhe apo Austrisë, ka vënë re se ato janë po ato që kanë qenë edhe para 300-400 vjetësh. Aty një ministër i vitit 2018 e ka për nder të barisë nëpër të njëjtët korridore, të hyjë nëpër të njëjtat zyra e të punojë në të njëjtat tryeza ku kanë baritur, hyrë e punuar ministra të shek. XIX, pale pale ata të shek. XVII! Sigurisht, Ministrja e ka baltosur edhe me gjëra të tjera, ku kryesorja, sipas meje, është vrasja e meritokracisë dhe betonizmi i mediokritetit në universitete, të cilin sot studentët sot kërkojnë ta shfuqizojnë me kërkesën e zgjuar për rivlerësimin e titujve shkencorë.

Por gjesti i fundit, bojatisja me nxitim e parullave të lëna nga protesta studentore vetëm një ditë pas saj, tregon se ndryshe nga Kryeministri, Ministrja e Arsimit nuk zotëron sensin e shakasë e të ironisë me të cilën studentët “maskuan” revoltën e tyre të ligjshme, dhe se ajo ende nuk e ka ndjerë“shuplakën” e studentëve të saj. Ndaj, më mirë të largohet, do shpëtojë arsimi e shkenca, do shpëtojë edhe ajo vetë nga një barrë që është tepër e rëndë për shpatullat e saj.

Dhe me që është rasti, do doja shumë që ndër kërkesat “shtesë” që Kryeministri thotë se ua ka lejuar studentëve në një bashkëbisedim të pritshëm me ta, të jetë edhe kërkesa për krijimin e një ministrie të re të Arsimit të Lartë e të Shkencës që të merret seriozisht me të ardhmen e këtyre dy sektorëve jetikë për formimin e rinisë dhe zhvillimin perspektiv të vendit. Ndërkohë, mund të mbyllen ministri apo agjenci shtetërore të kota, degë të thara që s’japin gjë, siç ishin deri dje Ministria e Integrimit apo Ministria e Administrimit Dixhital (në mos gaboj quhej kështu, apo diçka e ngjashme), të cilat u mbyllën pa mundur të lënë ndonjë kujtim, të ëmbël apo të hidhur qoftë.

*****

Intervistoi Erion Habilaj / Botuar sot në DITA

 

 

December 16, 2018 02:57
Komento

66 Komente

 1. info analitike December 16, 05:22

  Qe ti biem shkurt : studentet kerkojne abrogimin e Ligjit famekeq te Arsimit qe solli cilizimin e metejshem te edukimit te studenteve. Le te hidhen ne kish maskarelleqet dhe pelivanlleqet ne favor te privateve qe sjell ai lLigj. Le te hartohet nje draft i ri ku ne qender te vemendjes te jene universitetet publike, kujdesi ndaj struktures, laboratoreve, stafit pedagogjik, punes kerkimore shkencore etj. Nese nuk behet kjo kriekioqja sado te soerdridhet me histerizmat e tij televizioneve nuk i fshihet dot syrit kritik e protestave te studenteve

  Reply to this comment
  • Studenti i zhgenjyer me bindje marksiste December 17, 09:34

   Po ne gjithe keto vite ku jetonte Xhufi, ne Mongoli, qe nuk e tha nje fjale? Pedagogu i nderuar nuk u interesua ne kohen e votimit te ligjit ta lexonte tekstin e ligjit dhe ti thoshte dy fjale, po Dita pse s’e tha nje fjale atehere?
   Jeni konformiste deri ne palce dhe s’keni asnje rol konkret e aktiv.

   Reply to this comment
   • info analitike December 18, 20:49

    Jeni???
    C’lidhje kam une me Xhufin o shoku marksist? Une keto gjera i kam shkruar sa here eshte mbrojtur Ligji per Arsimin nga Dita.

    Reply to this comment
 2. Studenti December 16, 07:02

  E çfar vlere ka se çfar mendon ky me emrin Pellumb Xhufi?

  Reply to this comment
  • Janulles me sqepar kokes December 16, 09:26

   Je shume i trashe per te kuptuar vleren e Pellumb Xhufit.

   Reply to this comment
   • Lili December 16, 11:02

    I gjithe komenti i tij ishte per ´infiltrimé per ´armiqté cka tregon se ky jeton ne nje shekull tjeter : forca e levizjeve jo vertikale,eshte pikerisht transparenca e jo frika nga kush vjen.
    I pelqej a jo xhufit,ish te burgosurit jane pjese e shoqerise shqiptare,qe ky nuk ka deshte kur me i pa e nuk do as sot me i pa se i vrasin ate pak ndergjegje si intelektual qe heshti per vrasjen e mija intelektuale te vertete dje,ashtu si studentet e varfer jane pjese e shoqerise qe kryeministri jone nuk do me pa ,se jeton me idene se jane te gjithe studente alla erion veliaj qe merrte avionin cdo jave per me shkuar ne kurse…
    Ketu eshte problemi i pseudosocialisteve alla Xhufi sot : Shqiperia ´periferiké per te cilen shfaqin aq shume perbuzje sa as nuk marrin mundimin te mendojne t’iu plotesojne nje kushte jetese qofte per uje qofte per dru apo per buke per disa.
    Kjo Shqiperi periferike,qe nuk duan me pa,po qe eshte shqiperia reale, shqiperia qe vuan eshte pasoja e zgedhjeve te tyre ideologjike politike ekonomike…
    Kjo Shqiperi periferike po behet aq e madhe sot,sa po ´rezikon’ pushtetin e nje grusht njerezeve ,ky ky e fut vetin,qe grumbullon cdo gje e ku gjithcka duhet te sillet vetem rreth tyre.
    Kjo Shqiperi periferike po tregon sot fuqine e vete edhe po i tregon xhufit, bedrise dukes and co ne fushen publicistike se jane zero,mbasi as nuk e kane pa si fenomen,po tregon gazetareve se jane zero,po tregon politikaneve se jane zero.
    Kjo shqiperi periferike nuk do kthehet ne burgun ku do prape me derguar shoku Xhufi me nje a dy karamela ku prape ky e Xhufat tjere te mblidhen per te diskutuar per kete Shqiperi periferike…
    Kjo Shqiperi periferike po ju tregon sot se xhufat and co ne politike,ne arsim,ne ekonomi,jane sot pakica qe po ia pi gjakun Shqiperise.
    Kjo shqiperi periferike nuk ka me cka me humb. E kete enveristi Xhufa,si specialist e dinamikave ,e di ku te çon…
    Apo jo? Pra bene thirrje per shtrengim radheve se armiku i klases na paska infiltruar radhet…

    Pfff per nivelin e tij!
    Bravo studenteve,qe duan te marre fund kjo kaste grabitcare e xhufave and co.

    Reply to this comment
    • mirel December 16, 16:31

     O Lili, te pelqen ty apo jo, ish te burgosurit jane vandalet qe Salua perdori per ti vene kasmen shoqerise dhe arsimit. Nuk keni asnje vlere historike per te miren e kombit, por vecse per te keqen e kombit.
     Prandaj kur flet Xhufi beni mire te heshtni, se jeni njelloj vandale si hulinga e etur per hakmarrje sepse jane injorante te pandreqshem, jo sepse kane analfabetizem, por sepse kane formim te cunguar per te qene njerez te qyteteruar.
     Shko lufto komunizmin neper bote, se ajo eshte detyra e burgaxhiut shqiptar. Dhe injorant I ngelur ne erresire mesjetare, dhe mendjelli I botes moderne

     Reply to this comment
     • Lili December 16, 17:18

      O mirel, ish te burgosurit i solli ky ketu,edhe i solli qe njerezet si ti ,te qendrojne te burgosur n’ate kohe. A kane a s’kane vlere eshte po ashtu tregim i formimit te juaj komunist. Disa mendojne se cdo jete ka vlere,ju jo. Vetem vetja juaj si pushtetar eshte e rendsishme,jeta e shqiperise periferike nuk te intereson . Hakmarrjen e keni ju ne gjak edhe 70 vjete mbas… nuk luftoj komunizmi ,luftoj idiotizmin si ky i yti.
      Perndryshe pate gje me thane per kerkesat e studenteve?ata po te kerkojne drejtesi,edhe me shumice,jo une qe nuk jam rritur me idiotsite e juaja.

    • besa December 17, 14:52

     O Lili, po ne se ti ke qene i burgosur, keto leksione bejua te burgosurve se i njeh mire, na çani derrasa xhaba tani. Vajtem 28 vjet paska akoma te burgosur si lili! dhe sa vjet do rrojme akoma me keta te burgosur neper kembe?!

     Reply to this comment
   • Vlora1912 December 16, 11:25

    “Studenti”

    Ajo cka mendon dhe shpreh Prof. Xhufi ka vlere per te djeshmen, te sotmen dhe sidomos per te ardhmen e shqiperise.

    Fakti qe ti se kupton dot, tregon se nuk je Student por nje nga ata bastardet qe bredhin neper turmen e Studenteve.

    Je nje nga ata te rinj lyrash, qe po shkakton konfuzion tek studentet.

    Je nje lyrash partie qe vjen nga Halete e Ps, Pd dhe sidomos te LSI.

    Ajo cka po bejne studentet eshte gjeja me e Madhe e ketyre 30 viteve, dhe drejtohet Kunder te gjith Estabilishmentit Aktual -Politik-Ekonomi-Mediatik teresisht te korruptuar dhe degraduar.

    Do te ishte fatkeqesi ne se kjo Levizje masive, qe na perfaqson te gjithve, te ndalej vetem te disa kerkesa ekonomike, qe jane ne nivel mbijetese.

    Edhe sikur ato kerkesa te realizoheshin dyfish dhe Brenda nates, qe eshte e mundur, prap studentet jane Te Humbur!

    Atyre ju eshte vrare e ardhmja ne kete vend te korruptuar.

    Problemi i vertet i studenteve eshte Ajo me cka ata perballen pasi mbarojne studimet- Nje sistem padronesh dhe Sklleverish…..i bazuar ne Kushtetute.

    Ata do perballen me Sistemin Fashist te PPP-ve te nje qeverie pseudo te majte.

    Vendi i tyre eshte i percaktuar- Te punojne Forte qe me taksat e tyre te shlyhen detyrimet e PPP-ve, qe ne fakt ja ne pronesi te fytyrave te urryera te keti estabilishmenti Politik-Ekonomik-Mediatik.

    Cka domethene, edhe po flaken nga karriket e pushtetit Edvinin, Saliun, Lulzimin, Moniken, Like bllokun, Frangajn e Dhe Hoxh TOP-in…do ti ken ne krye.

    Aty do jene, te materializuar tek PPP dhe tek i gjith pushteti ekonomik te cilin e krijuan duke vjedhur Pronat shteterore, Pasurite Kombetare dhe taksat tona.

    Keshtu qe studentet duhet te kerkojne shum me teper ne kete rast, nga nje shoqeri e korruptuar e cila ju ka Rezervuar rolin e Skllavit, pavaresisht se sa fort perpiqen te studjojne.

    VETING i pandalshem i te gjth klases politike dhe SEKUESTRIM i cdo lloj pasurie te Pavertetuar.

    Reply to this comment
  • Vlora1912 December 16, 11:23

   “Studenti”

   Ajo cka mendon dhe shpreh Prof. Xhufi ka vlere per te djeshmen, te sotmen dhe sidomos per te ardhmen e shqiperise.

   Fakti qe ti se kupton dot, tregon se nuk je Student por nje nga ata bastardet qe bredhin neper turmen e Studenteve.

   Je nje nga ata te rinj lyrash, qe po shkakton konfuzion tek studentet.

   Je nje lyrash partie qe vjen nga Halete e Ps, Pd dhe sidomos te LSI.

   Ajo cka po bejne studentet eshte gjeja me e Madhe e ketyre 30 viteve, dhe drejtohet Kunder te gjith Estabilishmentit Aktual -Politik-Ekonomi-Mediatik teresisht te korruptuar dhe degraduar.

   Do te ishte fatkeqesi ne se kjo Levizje masive, qe na perfaqson te gjithve, te ndalej vetem te disa kerkesa ekonomike, qe jane ne nivel mbijetese.

   Edhe sikur ato kerkesa te realizoheshin dyfish dhe Brenda nates, qe eshte e mundur, prap studentet jane Te Humbur!

   Atyre ju eshte vrare e ardhmja ne kete vend te korruptuar.

   Problemi i vertet i studenteve eshte Ajo me cka ata perballen pasi mbarojne studimet- Nje sistem padronesh dhe Sklleverish…..i bazuar ne Kushtetute.

   Ata do perballen me Sistemin Fashist te PPP-ve te nje qeverie pseudo te majte.

   Vendi i tyre eshte i percaktuar- Te punojne Forte qe me taksat e tyre te shlyhen detyrimet e PPP-ve, qe ne fakt ja ne pronesi te fytyrave te urryera te keti estabilishmenti Politik-Ekonomik-Mediatik.

   Cka domethene, edhe po flaken nga karriket e pushtetit Edvinin, Saliun, Lulzimin, Moniken, Like bllokun, Frangajn e Dhe Hoxh TOP-in…do ti ken ne krye.

   Aty do jene, te materializuar tek PPP dhe tek i gjith pushteti ekonomik te cilin e krijuan duke vjedhur Pronat shteterore, Pasurite Kombetare dhe taksat tona.

   Keshtu qe studentet duhet te kerkojne shum me teper ne kete rast, nga nje shoqeri e korruptuar e cila ju ka Rezervuar rolin e Skllavit, pavaresisht se sa fort perpiqen te studjojne.

   VETING i pandalshem i te gjth klases politike dhe SEKUESTRIM i cdo lloj pasurie te Pavertetuar.

   Reply to this comment
   • Oketo December 16, 16:37

    E ardhmja ju eshte vrare te gjitheve ( jo vetem studenteve) që në 1991. Treshja Alia,Berisha dhe Biberaj është përgjegjëse për gjendjen sot ! Mos harroni se edhe studentët janë produkt i këtij vendi , se edhe ata që na drejtuan këto 28 vjet student kanë qenë përpara se të merrnin poste drejtuese! Studentët nuk janë engjëj por po manipulohen nga ata që i lanë të digjen të burgosurit politikë!!!

    Reply to this comment
  • Bureto December 16, 12:46

   Kam patur dhe kam ndonjëherë rezervat e mija me prof. Xhufin, sa i përket aspekteve të ndryshme të historisë, sidomos disa nga ato që lidhen me periudhën e L. II bot. Në Shqiplri. Por kjo nuk më ka penguar ta vlerësoj për kulturën, erudicionin dhe kapacitetin e tij, në veçanti, si historian i mesjetës. Këtë konsideratë krijova, edhe pasi lexova këtë intervistë, për aktyalitetin. Për të mos u bërë absolutist, në shumë prej tyre, ndaj të njëjtin mendim me të dhe uroj që, mbasi ta jenë lexuar ta vlerësojnë këtë, si kryeministri e ministrja e Arsimit, ashtu dhe pedagogët e studentët.
   Ka shumë gjëra për t’u konsideruar dhe për t’u zgjidhur në fushën e arsimit, me që sot po përjetojmë këtë problem, por ka dhe shumë e shumë të tjera që kërkojnë së pari njohjen dhe hap pas hapi dhe zgjidhjen e tyre. Por ka çështje që vetëm qeveria, dhe jo vetëm kjo aktualja, i ka të pamundura t’i bëjë. Dhe këtu e jam fjalën për çështje madhore strategjike, siç janë ato që janë thënë prej gadi 10 vjetësh, që duhet ribërë Kushtetuta (rasti më i mirë i humbur, ishte si kur u bënë ato për reformën në drejtësi), pra si të themi të rithemelohet republika. Kryesisht ndryshimet duhet të konsistojnë, në hapjen e mundësive për konkurencë të ndershme si brenda partive, midis tyre, ashtu dhe individëve, të cilat pastaj përfshihen në një Kod Zgjedhor me të cilin të shkohet në zgjedhjet parlamentare të vitit 2021. Pa lënë mënjanë zbatimin e plotë dhe rigoroz të reformës në drejtësi, hapjen e negociatave në qershor 2019, si dhe çështjen kombëtare. Por këto janë jashtë mundësive të një qeverie pa bashkëpunim të të gjithë spektrit politik nga brenda vendit por edhe nga mendjet e inteketualëve të diasporës dhe më gjerë. Ka ardhur koha të hiqet dorë prej tyre nga realizimi i vetëm një qëllimi: Pushteti dhe nëpërmjet tij Pasurimi /Paratë. Kjo rrugë e ndjekur këto 28 vjet nga të gjithë, pa përjashtim, por sidomos PS dhe PD, të cilat janë alternuar me njëra-tjetrën këto 28 vjet, na ka sjellë këtu ku jemi. Një vend të varfër, me popull të dëshpëruar ky edhe për shkak të një demokracie hibride. Për të realizuar këto qëllime të mbrapshta të tyre, këto janë marrë vesh për bukuri. Herë haptas e herë skutave. Nuk duhet të presin për çdo gjë lindjen e krizave, revoltat popullore, që pastaj të na dalin si shpëtimtare. Por siç gjithë këto vite kemi parë, ato janë shoqëruar me kosto të jashtëzakonshme, kosto që i kanë vuajtur vetëm shqiptarët e thjeshtë, dhe sidomos shtresat më vulnerabile. Jemi vendi më i varfër në Europë, kur, edhe pse jemi të tillë, 95% e parasë ndodhet/qarkullon në duar të një grushti oligarkësh. E pra jo kështu, se është gjynah, po të shprehemi siç shpesh bëjmë për ata që janë në nevojë e vuajnë.

   Reply to this comment
  • Student pe-leshi December 16, 14:06

   Ti duhet te hedh prototipi i atyre NGELSAVE te cilet KRYEBUFONI s’do e kishte aspak per turp t’i katapultonte ne maje te plepit. Sill pak ndermend se me cfare dordolecash provinciale eshte tejmbushur parlamenti.

   Turp e faqja zeze.!

   Reply to this comment
   • mirel December 16, 17:43

    Problemi juaj o Lili eshte qe kerkoni ti impononi shoqerise perfaqesimin e grupit.
    Nuk ka me perfaqesime grupi. Keto lloj praktikash e moren me qafe kete vend. Si 6 mujoreshit e Berishes,.
    Me 6 muaj u bene avokate e gjyqtare gjithe horrat dhe kriminelet burgaxhinj. Pse? Cfare te drejte kishin me shume se te tjeret?
    Nese kerkon shkolle, te shkoje atje, me konkurim dhe note si te tjeret. Dhe te beje shkollen 4 vjet si te tjeret
    .Nuk ka me perfaqesime grupi. Asnje grupim nuk ka te drejte e privilegje me shume nga te tjeret. Pike,. Mbaroi ajo epoke e horrave, tani e kane marre studentet si te drejte mbarepopullore dhe jo politike e grupeve te caktuara.
    Ky eshte thelbi qe permend Xhufi, po juve si monstra gjysmake qe jeni kujtoni se keni te drejte ende te denoni pjesen tjeter te shoqerise pse jeni antikomuniste leshi, qe as antikomunizmin nuk e kuptoni, vetem e degjoni si term.
    U ka ardhur koha te ulni koken vetem per shkaterrimin qe I sollet vendit me kete teori te luftes kunder komunizmit.
    A mundet qe nje plere gjysmake, qenie kriminale te zhvilloje teori filozofike dhe te denoje mendimtaret e botes?
    Vetem nje budalla gjysmak shqiptar e ben.
    Te tjeret qe luftojne komunizmin kane interesa madhore ekonomike. Ruajne oligarkine dhe korporatat. Ndersa nje rrjepacak shqiptar cfare ruan, ke mbron, pervecse budallallekut dhe idiotizmit shekullor te feudalizmit zogist?

    Reply to this comment
 3. demo December 16, 08:18

  Ke plotesisht te drejte z.shkencetar.Profesor,doktorr,docent,jane bere sot si ata futbollistet ne pension,qe stervisin kalamajte,qe te gjithe vetequhen profesora.
  Studentet e 90 donin ta benin Shqiperine si gjithe Evropa,,
  Sali Berisha me Azem Hajdarin,ua bene Shqiperine Vucidol,,Hani Elezit.Pse?Sepse ate dinin.
  TE FUSESH DERRIN NE BAHCE DHE TE QAHESH PSE PERDHOSI LULET!!!!!!PO DERRI DI TE ZHGRRYHET NE LLUCE MOR ZOTNI!
  CFARE PRISNIT TJETER NGA KAFSHET SHPELLARE??????//
  Kete Ramen e votuam si qytetar.Ashtu si shkuli karabinate e shpellareve buze Lanes,ashtu te shkulte trashegimine Vucidoljane.Po cberi ky?
  Korrupsionit Berishian i shtoi Concessionet miljardere te Beqes dhe Gjiknurit,Canabizimin e Habilajve,Balilajve,Bilbilave,shtimin e taxave dhe tarifave,dyfishimin e cmimit te karburantit.
  Dmth,E mbajtet Berishen?Me mbani dhe mua.

  Reply to this comment
 4. intelektuali December 16, 09:07

  ENVERISTI PERLLUMB XHUFI, ZJARRFIKESI I RADHES I PROTESTAVE STUDENTORE

  “Shkoni dhe beni dialog me Edvinin!”

  njesoj:

  Si Enveri kur dialogonte “gju me gju me popullin” kur i kishte bere shqyptaret si nje fis kanibalesh prej Afrike ZULU.

  Kjo eshte keshilla e fanatikut enverist, kalemxhiut te Enverit qe eshte nje nga shkaterruesit dhe manipulimit makaber kriminal te historise sone kombetare. Pellumb Xhufi eshte nje nga ata kriminele pseudo hisoriane qe nuk pranon krimet e komunizmit ne Shqypni dhe e cilesoi Kampin e Tepelenes si nje “Kam Pushimi” ndersa femijet e vegjel te masakruar ne kete kamp horror te Enverit si “Diversante te derguar nga Imperializmi” dhe per keto arsye intelektualet e perzune me hu dhe dajak kur shkoi ne Gjermani. Ne kete kendveshtrim, c’do te thote gazeta DITA kur shkruan se Pellumb Xhufi na qenka:

  “IKONA” E TE MAJTES SHQYPTARE?

  sepse:

  Ne radhe te pare “Ikonat” jane simbole te fese te te shenjoreve te saj, ndersa enveristi Pellumb Xhufi eshte ateist fanatik qe nuk beson tek Zoti, prandaj edhe ky cilesim eshte i pavend dhe i ekzagjeruar.

  Nga ana tjeter:

  PSE ESHTE I MAJTE PELLUMB XHUFI?

  Ne radhe te pare Xhufi eshte “kollovar” dhender ne familjen e Bahri Omarit qe nuk ka qene i majte, por totalisht i djathte ne bindjet e tij dhe njekohesisht ka trasheguar nga “vjehrri ” nacionalizmin fanatik” per t’i shikuar fqinjet gjithmone si ARMIKU i jashtem ne kundershtim me Internacionalizmin Bolshevik te Komuniternit Komunist ndaj te cilit Pellumb Xhufi nuk ka asnje ndjesi. Edhe ne kete shkrim DACIBAO zjarrfikese qe i vjen ne ndihme vetem pushtetit kusar te Rilindjes Enveriste, Pellumb Xhufi i ben thirrje Sigurimit qe te ngreje vigjilencen kunder elementit ARMIK te jashtem qe ka depertuar dhe prenetruar ne protestat studentore dhe qe qe ky ARMIK I JASHTEM i ysht studentet me kerkesa ekonomike higjeno-sanitare sipas Xhufit per te kaluar ne keresa politike me thirrje: “Poshte komunizmi!” po sipas fjaleve te Xhufit,

  por:

  C’TE KEQE KA KJO GJE?

  sepse:

  Atehere ARMIKU i jashtem i Pellumb Xhufit eshte MIKU i afert i shqyptareve qe kane 30 e kusur vjet qe therrasin dhe cirren:

  POSHTE KOMUNIZMI DHE STOP KUSERISE ENVERISTE TE MAFIES SE KUQE ME PUSHTET QE LA PAS ENVERI ME NEXHMIJEN!

  prandaj:

  Pyetja e radhes qe vjen per zjarrfikesin e protestave dhe fanatikun enverist, Pellumb Xhufi eshte:

  PO OLIGARKU I EDVINIT BASHKIM ULAJ KU ESHTE NE KETE DACIBAO?

  sepse:

  Nga te gjitha llogjet allogjike qe ka hedhur Xhufi si kriticien i PD-se dhe i PS-se, vetem kjo ceshtje thelbesore e Oligarkeve te Edvinit qe jo vetem po vjedhin si te papare e varferojne studentet dhe gjithe shqyptaret, por po shkaterrojne qytetet tona dhe natyren si Kulcedra te verteta dhe kjo e VERTETE tejet thelbesore nuk eshte permendur asnjehere.

  Reply to this comment
 5. Lexuesi December 16, 09:09

  E nderuar “Dita”, Xhufi eshte nje thesar i mendimit bashke me Moikomin dhe Viktor Malaj.

  Ne nje shkrim tjeter me të drejtë Ju citoni thagmat drejtshkrimore të pallavraxhiut dhe të pallavraxheshës. Po të shihet më me vëmendje, të dy nuk dinë t’i drejtshkruajnë as bashkimet e trajtave të shkurtra.

  Për shembull, piktori, publicisti dhe batutaxhiu i famshëm shkruan “i’a” në vend të “ia”. Nga ana tjetër, lide(r)ja z(h)ulmëmadhe shkruan “t’a” në vend të “ta”. O tempora, o mores!

  Po na heqin për hundësh të paditurit më të ububueshëm të këtij vendi! Dhe, përgjërimisht po Ju lutem, botojini edhe opinionet tona. Ne jemi POPULLI!

  Ju uroj mbarëvajtje edhe më të suksesshme!

  Reply to this comment
  • Ai qe di ti December 16, 09:58

   Po ti kush je mor Intelektuali PLEHJRA e komenteve te lexuesve te gazetes DITA qe merresh me mendimet dhe jeten e secilit ?Ta them une se kush je ti …Nje psikopat deficient komunist delirant i semure…qe na dike gjithcka dhe flet per te gjithe duke i denigruar,,,nje plehre mediatike ja kush je ti …dhe ne fund nje MUT Muti familjarisht,,,,,,Turp per ty dhe per ata qe te rrine ne krah…Kete delir e verteton dhe siglimi 2-3 here rrjesht i yti Zoti HALEJA e intelektualeve te vertete…Phu rrace e …….

   Reply to this comment
   • Lili December 16, 11:20

    Jo ore debil,eshte vetem nje mendje ndryshe…
    Po ju mendimin e lire,qe shfaqet pa urdher te Njeshit,ju tremb se ju tregon se jeni vetem papagaj servila.
    Duro pak,edhe nje mendim ndryshe se nuk jemi si ti mos me duruar nje mendim qe ndoshta ka nje pike te vertete ne te edhe na bene pak me reflektuar,
    Pra nje keshille : mendo pse ty te pengon shume mendimi ndryshe nga ti e pse nuk e durojsh ate…
    Ka disa shpegime sociologike per pse
    Nje eshte paaftesia jote per tu perball me ate qe thot mendimi ndryshe se je instaluar ne bindjet e tua,e po t’i lekund dikkush jeta jote ,e kot, shembet…
    Nje tjeter eshte paaftesia jote per me u ballafaquar me nivelin e mendimit ndryshe,ne keso raste njerezet kallojne ne ofendime e sharrje,ne fakt shajne vetvetin edhe rrenjt e tyre analfabete ,ne nje ´transfert’ siç thone psykologet se ti nuk mundesh me mbyt prinderit …
    Nje tjeter arsye eshte se ty te duhet me u ballafaquarndoshta me te kalluaren tend edhe ndenjen e ´fajsisé subkonsient,e te duhet te sulmojsh tjetri per te te siguruar si ti nuk ishe i keqe,edhe pse ndergjegjia jote te thot se ishe i keq e je sjell keq dje.
    Prate pyes ,mbasi te kesh reklektuar ,prape per pse te pengon mendimi ndryshe aq shume sa me tryeni do me i mbyll gojen tjetrit ketu..ne cilen kategori futesh..
    Ps mundesh keto teori me i perkthye ne gjuhen tende : a je vigilant i Partise,e je drita e partise apo a je ushtari i partise…mendohu edhe kerko ku je…

    Reply to this comment
   • intelektuali December 16, 11:26

    BEJI TE FALA BAHRI OMARIT

    A ja ke degjuar emerin dhe ymrin?

    sepse:

    Plehra si intelektual ne shqipe te paster dhe jo PLEHRJA si anal-fabet haleje si puna yte nuk e dine se vjehrri i Pellumb Xhufit, gjyshi i Anila Omarit qe eshte bashkeshortja e tij ka qene Kryefashist i qeverise Kuislinge,

    prandaj:

    PELLUMB XHUFI NUK KA TE DREJTEN MORALE TE HIQET SI “IKONE E MAJTIZMIT” NE SHQYPNI

    as:

    Te shkruaje DACIBAO enveriste per ARMIQ te jashtem qe i ka infiltruar Imeprializmi ne vendin tone tek studentet rebele si “miza pa koke” per te rezuar qeverine e Kaqolit enverist, Edi Rama me baba nje kriminel te Enverit qe ka urdheruar varjen ne litar te nje disidenti antikomunist poet nga Tropoja heroike.

    Kush eshte HALEJA tani ne kete debat per intelektuale dhe jo per gomare?

    Reply to this comment
  • Alban Dega December 16, 11:21

   AS HAXHI QAMILI NUK DO TA KISHTE DHJERE ME MIRE SE TI O INTELEGOMAR !

   Po ta perseris edhe nje here keshille e djeshme :
   Meso te lexosh para se te shkarrashkruash o intelegomar !

   Reply to this comment
  • Alban Dega December 16, 11:28

   Replike me nje Intelehajvan te pakorrigjueshem:

   AS HAXHI QAMILI NUK DO TA KISHTE DHJERE ME KEQ SE TI O INTELEGOMAR !

   Po ta perseris edhe nje here keshillen e djeshme :
   – Meso te lexosh para se te shkarrashkruash o intelegomar !
   Pellumb Xhufi qe e njoh tash e 40 vjet eshte modeli i nje mendimtari e profesori te nderuar, cka e verteton edhe kjo analize e shkelqyer 24 karat atdhetare, qytetare, demokratike dhe shkencore !

   Reply to this comment
   • intelektuali December 16, 12:44

    Krimineli i historise, dhenderi kollovar i Bahri Omarit, Pellumb Xhufi ATDHETAR?

    NGA E NXORRE KETE QYFYR?

    sepse:

    Nuk e degjove ne gazeten DITA qe intelektualet dhe atdhetaret shqyptare te mbledhur ne Gjermani per nje tubim per Skenderbeun,

    E PERZUNE ME DAJAK DHE ME HU SI NJE FANATIK QE KA SHTREMBERUAR HISTORINE TONE KOMBETARE SI MOS ME KEQ?

    Cfare ka bere fanatiku enverist Pellumb Xhufi gjate jetes se tij prej servili, vecse se ka mbeshtetur Enverin dhe Partine e Punes duke mohuar krimet e komunizmit dhe te Enverit qe falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si nje antishqyptari me i madh qe ka pasur vendi yne?

    Ne vend qe te zbuloje si historian qe eshte, shkaqet dhe arsyet qe e kane bere Shqypnine si nje Vend kanibalesh prej Afrike Zulu, ky kalemxhi i Enverit na tregon llogje tip DACIBAO per te bindur studentet te dialogojne me Kaqolin enverist, Edi Rama qe njeh vetem monologun ne debat dhe qe e ka babane nje kriminel te Enverit qe ka firmosur varjen ne litar te nje disidenti antikomunist, poet tropojan nga jrahina jote o Alban Hamdi Dega nga Dega e Brendeshme e Tropojes

    si:

    Nje Rezil i shqypnise qe po kerkon te antarsohet ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike

    prandaj:

    O Hamdi Dega nga Dega e Brendeshme e Tropojes beji te fala tropojanit dhe Oligarkut te Edvinit, Bashkim Ulaj qe fallsifikon dokumenta dhe vula shtetes sikur te ishin petlla taze per te fituar tendera dhe biznese te tjera kriminale qe po vjedhin si Kulcedra te papara studentet, por edhe te gjithe shqyptaret nga lakmia per te mbushur thaset e kuserise me leka,

    per te cilen:

    KALEMXHIU I ENVERIT, PELLUMB XHUFI NUK E HAP GOJEN FARE.

    Reply to this comment
 6. ALBAN DEGA December 16, 09:23

  MENDEJENDRITURIT NDRICOJNE !

  – Nje analize mendjendritur e Profesor Pellumb Xhufi …

  – Nje leksion prej Profesori mendje ndritet e atdhetari mbipartiak te s provuar per kryeministrin Edi Rama !
  – Nje mesim dashamires e prinderor per studentet atdhetare e mbipartiake!
  – Nje kontribut per Shqiperine qe vertete e duan mbare shqiptaret e qe qendron mbi Banden e Gangstereve te SaLikekracise, e bile edhe mbi Edi Ramen qe ka filluar ti duket vetja Donald Trump qe ta udheheqe qeverine e Shqiperine me Twitter e Instagram ku 60 per qind e shqiptareve nuk dine as ti lexojne ose nuk kane as telefone te mencur e as kompjutera qe u jane dhuruar deputeteve ne vend tu jepeshin bibliotekave te Universiteteve e Fakulteteve per studentet !
  Eshte koha qe Edi Rama te filloje te zbatoje demokracine:
  1- ne qasjen dhe zgjidhjen e kerkesave te aresyeshme dhe jetike te studenteve e familjeve te tyre
  2- ne qeverisjen e Shqiperise duke marre jo vetem mendimin e mendjeve me te ndritura shqiptare ne cdo fushe e lemi te saj por edhe duke zevendesuar cilindo minister te paafte e te korruptuar
  3- Te zbatoje demokracine ne gjirin e
  PS-se dhe jo ta ktheje ate ne nje kopje te SaLikekracise rrenimtare e te sterkorruptuar qe e zhberi Shqiperine mbi 13 here ne 15 vjet te sundimit te saj apo te Qoftelargut “ Kur flet Enveri e vendose Partia ngrihet ne kembe e gjithe Shqiperia “!
  4- Te lexoje dhe kuptoje thelbin e demokracise evropiane e amerikane “Ne populli Me popullin e per Popullin “ dhe jo “ Ne Saliu Me Saliun Per Saliun “ e Banden e Gangstereve” te tij politike, biologjike e mediatike !
  5- Te beje nje llogari te thjeshte sa eshte shtuar pasuria e nje grushti oligarkesh te Sali Berishes, Ilir Metes, Edi Rames e te cdo sundimtari te radhes ne keto 28 vjet dhe sa jane rritur te ardhurat dhe mireqenia e shqiptareve gjate 6.25 vjeteve te qeverisjes se tij te majte nga emri por jo nga politika ekonomike – sociale !?
  6- Te mos harroje se vota e Saimir Manes, Shefqet Kastratit, Vasil Nacit, Behar Cukajt, Tom Doshit, Rrok Gjokes, Grigo Jotit, Idajet Ismajlajt,Vilma Nushit, Pellumb Salillarit… Bashkim Ulajt Ram Gecit… nuk peshon me shume se ajo e nje fakiri te Brakes apo te Zallit te Kirit!
  7- Te mos harroje se cmimet e naftes, sherbimeve celulare e telefonike, te biletave te avioneve … deri edhe te gjelave te detit ne Shqiperi jane 2-10 here me te larta se ketu ne SHBA e 1.5- 2 here me te larta se ne vendet fqinje… cka perben nje burim protestash te reja jo vetem studentore ….
  8- Te qeverise e udheheqe si demokrat i vertete vetem mbi themelet e meritokracise e aftesive te shqiptareve e jo militantizmit partiak.
  9- Te degjoje me shume ata qe e kritikojne se ata qe i lepihen e servilosen, por qe ne castin qe lekundet sado pak pema e tij jane te paret qe rrembejne sepatat dhe bejne dru prej saj…
  E …. se fundi te keshillohet si i barabarti me te barabartin e te degjoje me vemendje e durim mendjet e ndritura te Profesoreve prej verteti si Pellumb Xhufi, Fatos Tarifa, Artan Fuga, Ksenofon Krisafi … dhe jetesoje kerkesat e aresyeshme te studenteve e jo yesmenet= bythelepiresit politike apo te cdo fushe me Diploma Plepash, Vitrinash, Kristali e jo 20 qe i lane ne klase, por edhe po kaq qe ua kaluan me hater dhe i bene milionere pronarit e tyre me Reformen gjysmake te aresimit ne dem te shkollimit cilesor qe percakton te ardhmen e Shqiperise evropiane !
  Mendjendriturit ndricojne !
  Yesmenet, bythelepiresit erresojne e tradhetojne !
  Miku i mire ne dite te veshtire !

  Reply to this comment
 7. Alban December 16, 09:28

  AS HAXHI QAMILI NUK DO TA KISHTE DHJERE ME MIRE SE TI O INTELEGOMAR !

  Po ta perseris edhe nje here keshille e djeshme :
  Meso te lexosh para se te shkarrashkrosh o intelegomar !

  Reply to this comment
  • intelektuali December 16, 11:17

   Ore ti Alban Hamdi Dega e Deges se Brendshme te Tropojes, o Marko nga Tropoja, o spiuni i Sigurimit te Enverit,

   PO SIKUR E KUPTOVE TE VERTETEN E KUSERISE MAKABER ENVERISTE DJE NE AUTOKRITIKEN TENDE NE KETE FORUM TE NERUM TE GAZETES DITA,

   Qysh keshtu nashti?

   O MAVRI?

   Reply to this comment
   • Alban December 16, 14:14

    TI JO VETEM NUK DI TE LEXOSH POR AS TE PALLESH O INTELEMAGAR !

    Reply to this comment
   • Alban December 16, 14:17

    NUK ESHTE SHKRUAR DJE PO QYSH NE KORRIK O INTELEHAJVAN !

    Ti as te Lehigh nuk di ore kone Vicidoli !

    Reply to this comment
   • Ha ha haaa pshi December 16, 14:29

    Mos ma trazo ham-ham-ham diun e puneve te permrenshme zogu kumardar se ky eshte nga ata bedela qe partia e punes i conte me porosi per tu takuar me fidelin e kastruar ne kube.

    Reply to this comment
    • Alban Dega December 17, 06:16

     JAM KRENAR SE I KAM SHERBYER
     ATDHEUT DHE POPULLIT TIM !

     – Turp e krim eshte te vrasish e vjedhish popullin dhe vendin tend te lindjes ose te shtetesise …..

     Kam luajtur me topa bore me ish-Presidentin Xhorxh H.W. Bush qysh 20 vjec… por nuk u bera ai … Drite paste !
     Kam perkthyer per ish kryeministrin Mehmet Shehu por nuk u bera Mehmet….
     Kam perkthyer per Enver Hoxhen por nuk u bera Enver …
     Kam perkthyer per dhe kam intervistuar Ramiz Aliñe per “ El País”por nuk u bera ai !
     Kam perkthyer per dhe kam intervistuar Sali Berishen per “ La Vanguardia”por nuk u bera ai as si ai! Larg qofte !
     Kam intervistuar ish- Kryeministrin turk Turgut Ozal por nuk u bera Turgut …
     Kam perkthyer ish- Presidentin e Meksikes Luis Echeverría Alvarez miliarder por nuk u bera as njeri e as tjetri …
     Po ashtu ish-Mbretin e Spanjes Juan Carlos lideran historik kubanez Fidel Castro Ruz por nuk u bera as Carlos e as Fidel ….
     Ndaj nuk eshte turp te punosh ne sherbim te shtetit e popullit tend apo aty ku han buken !
     Turp eshte vjedhesh, te plackitesh, te vrasish popullin e shtetin tend, te tradhetosh Atdheun e kombin tend, te rrenosh e shesish Shqiperine e shqiptaret ….si Banda e Gangstereve te SaLike Floririt, Lulezim Fazlicit e Mona Cizmes, Petrit Vasil Shkolleperlumit e Fatmir Xen Gerdecit….e co.
     Ky eshte ndryshimi midis teje ham… ham… zhurmues Vicidoli dhe meje !

     Reply to this comment
 8. olimpia December 16, 10:08

  Nje analize e sakte .Gjithesesi do te ishte shume interesante ndryshimi i ligjit te zgjedhjeve dhe krijimi i mundesive per daljen ne skene te forcave te reja politike .Ndonese do te ishte shume interesaante ne se te rinjte socialiste te dilnin me nje platforme ndryshimesh rrenjesore brenda PS pa u coptuar por duke pasqyruar kerkesat themelore te shumices se studenteve qe vijne nga shtresat e varfera dhe te mesme te shoqerise .Sepse duhet te kuptohet mire ,ne se nuk ka kundrshtim idesh dhe praktikash edhe brenda nje partie ,nuk ka te ardhme .Nje parti qe nuk korigjon gabimet e saj eshte e destinuar te falimentoje dhe te zhduket .PS nuk eshte prone e askujt ,aq me teper e liberalit Rama ,i cili perpara oligarkeve dhe parase nuk guxon as te mendoje ate qe beri Ruzvelti kunder financave dhe kapitalit te madh ne vitet 30 te.Pra RAMA OSE TE MOHOJE VETVEHTEN DHE TE KTHEHT PLOTESISHT DREJT SE MAJTES QE E KA VOTUAR DHE QE ESHTE E DO TE JETE SHUMICA ,OSE TE LARGOHET.Brenda PS jam i sigurte qe ka figura te reja qe mund te marrin me guxim dhe mencuri drejtimin e te majtes shqiptare . Sa per komentin e primitivit ..intelektuali ..nuk ia vlen te flasesh .

  Reply to this comment
 9. D.G. December 16, 10:25

  Nje interviste sa dinjitoze per nje intelektual te shquar si Pellumb Xhufi, aq edhe shkencore. Cilido nga komentuesit qe mundohet ta denigroi kete interviste apo edhe figuren e z.Pellumb Xhufit, e ka , se pari, nga xhelozia, si puna e asaj dhelpres se fabules, qe tha se rrushi ishte i pabere; se dyti, ose jane antishqiptare, ose jane militante te PS, PD dhe LSI, ithtare te anarshise dhe denigrimit te arsimit ne Shqiperi. Pranda, i them z.Pellumb Xhufi, qe te mos marri mundimin t’u kthehe pergjigje, se t’u kthesh pergjigje ketyre hijenave ndotesh.

  Reply to this comment
  • Lili December 16, 12:38

   Ooooh ,kur jo mos mendo se jemi jaloz per nje njeri te tille….qe nuk sheh cka eshte tp ndodh po mendon ende vetem te armiqte e Partise…
   Free yourself se qenke ende sklav.

   Reply to this comment
 10. gallate muzllumash December 16, 10:26

  dita paska degjenru si kazani i surratsumpederit
  imeros bazis

  Media Shqipkare mbuluar nga Plehrat Toxike

  Reply to this comment
 11. ETHEM December 16, 11:01

  ME NE FUND D I T A E GJETI “ILAÇIN” E KURIMIT TE KATRAURES NE AL SHQIPTAR.UNE SI USH USHTARAK MADHOR KAM DEKLARUARE SE “NUK KA RRETHIM PA NJE TE DALE”.DHE KETE DUHET TA GJEJNE TE 2 PALET.
  DHE KJO ARRIHET ME DIAKOG,KU PRIFESORI I RA NE TË 100 %.SE DIALOGU KA SHPETUAR NJEREZIMIN NGA LUFTRAT.
  -K/NGULJA E KM RAMA PER DIALOG E KA NJE BAZE TE FORTE.
  -STUDENTET KAN TE DREJTE JO VETEM PER 8 PIKA POR ME SHUME SE AQ,TE CILEN RANA UA KA PRENTUARE..PERFSHI DHE PER MUA SI PESIONIST QE PAGUHEM PAK.DHE PROTESTA DO PERFSHINTE EDHE MBI 650.OOO PESIONISTE.
  -SIPAS RAMES DIALOGU DUHET TE PERFUNDOI ME NJE NARRVESHJE ME AFATE E PERSONA PERDGJEGJES.
  RAMA KERKON QE NE UT TE BEHET QILIZME NE NJERZ E AMBJENTE KU PER 30 VJET KA SUNDUAR MEDIOKRITETI,NEPOTIZMI,RYSHFETI,KORRUPSIONI.SI KA MUNDESI QE REKTORET M.KONI I PD KA MBI 13 LLOGARI BANKARE E PASURI MAREAMENDESE..! SI KA MUNDESI QE DH.KULE I LSI ESHTE I PUNESUAR NE 11 BORDERO NGA TIRANA GJER NE VLORE..!? DHE KETE BATAK KRIMINAL E KAN PARE ME SY VET STUDENTET,POR JO QEVERIT,KU AJO E PD E NXIU KETE VEND NE TE GJITHA DREJTIMET ME SHKATERRIME,VJEDHJE E VRASJE TE MBI 6000 NJERZVE QE NGA VITI 1991.
  -ESHTE FATI MADH QE DERI TANIME STYDEBTET NUK KAN AFRUARE ASNJE PARTI.POR KA RREZIK TE MANIPULIMIT TE TYRE.NDAJ KM RAMA PO U THITE”VAZHDONI PROTESTEN DHE EJA TAKOHEMI”.NUK KA KM NE BOTE QE TE BEJE NJE PREMTIM TE TILLE.
  -STUDENTET NUK KAN DREJTUES TE MIRFILLT DHE KAN NGELUR SI ANIA NE OQEAN.TASHME DO SHIHET SE KUSH DO I NXJERR NE BREG.
  .DUKE MOS PATUR BESIM TE QEVERIA,PPOZITA POR EDHE TE TURMA E TYRE E STERMADHE,NGA VET ATA DUHET TE DALI NJE “SKENDERBE” PER TE KRIJUAR NJE PARTI TE RE STUDENTORE PER TE HYRE NE HISTORI E PER TE SHPETUARE KETE VEND QE PO VUAN NE 28 VITE.
  -PO KESHTU KM RAMA NQS NUK PRANOHET DIALOGU KA 2 RRUGE:
  1-TE ZBERTHEJ 8 KERJESAT ME AFATE E PERGJEGJESI E TI SHPALL ATO..SIPAS RREGULLAVE..!
  2-TE PEZULLOI EDUKIMIN PER 1 VIT KALENDARIK DUKE MARR MASAT DRASTIKE NE GJITHE EDUKIMON SHQIPTAR.
  3-DREJTIMI UT TE KALOI NEN PERGJRGJSIN 50% SHTETROR.
  4-Z.NIKOLLA DUHET TE LESHOI VENDIN DHE NE MA TE VIHET NJE “GJENERAL” ME EKSPERIENCE.
  5-REFORMA NE ARSIM TE KALOJ NE VETING SI NE SISTEMIN E DREJTESISE,PASI JANE BERE TE GJITHE ME DIPLLOMA FALLCO,PERFSHIR DHE 900 ITALIAN PA QENE ASNJE DITE NE SHQIPERI.

  Reply to this comment
 12. kasem gahinji December 16, 11:35

  o intelektual i vetequajtur.te kam kerkuar te mos fshihesh pas pseudonimeve,si dikur.thuaje emrin te te njohim dhe te themi se je vertet intelektual apo jo.ose nderro pseudnimin.do te te shkonte shume pseudonimi ,psh.”pulishti”.je larg,shume larg pullumb xhufit.te garantoj.e njoh mire,qe te vogel.

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit December 16, 12:04

  mesazhet e Rames ne fejsbuk per dialog me studentet ne format e tij ironike deshmojne se Rama nuk eshte ne lartesine e drejtuesit te shtetit. Drejtusi i shtetit dergon mediatoret e tij dhe cakton diten dhe oren e takimit.Ky eshte disponibiliteti i kryeministrit, se eshte ai qe duhet te lere oren dhe vendin e takimit, duke treguar seriozitetin e shtetit qe impenjohet te zgjidhe çeshtjet e protestuesve. Levizja e pare e kryeministrit do ishte zevendesimi i ministres se arsimit, se zonja nuk ka lindur me kete detyre dhe as do vdese ne kete detyre. Te tjerat vijne pas dhe mbase nuk eshte e thene qe te tete kerkesat e studenteve te gjejne mirekuptim apo zgjidhje, pasi gjerat duhen rrahur mire na shume kendveshtrime, jo thjesht me llafet e Rames qe po i ngjajne “une ju garantoj juuuu” te Saliut, qe garntonte vetem çmendurira.

  Reply to this comment
  • Lili December 16, 12:42

   Po po per kete pune duhet te mendoje se ai eshte Kryeminister i nje shteti,edhe te dije se cka eshte shteti Kurse ai ne fakt eshte vetem KryeKazanxhia..

   Reply to this comment
   • Ali Pazari December 16, 20:14

    O LILIANA, nga replikat qe i ben cdo njerit me siper dal me konkluzionin qe qeke i RROT KURVE Filozofije moter ose Vlla me INTELEKHALENE,me “mendimin ndryshe”…

    Reply to this comment
  • info analitike December 16, 22:38

   Me qafsh o enveristi i fundit, ti qe mban shenime e ben konspekte librash a s’me thua per cfare po protestohet e perse u bene ato kerkesa, cila eshte gjendja e fakulteteve, a e shte e vertete qe universitetet e fakultetet kane autonomi. Si funksionon ndarja e fondeve per universitet?
   E di ti se kush e kerkoi me aq zell e nxitim aprovimin e ligjit per arsimin qe favorizonte dukshem Cilin e qe u hartua nga “ekspertet” e Cilit? Nuk ishte Lindita por Rama, Lindita vec mori nje vile luksi dhe nje dore te mire parash qe nuk i kishte pare kurre ne jeten e saj dhe kaq. Si thua zotrote kush duhet te jape doreheqjen? Tani vazhdo po deshe te rrahesh kendveshtrimet ne havan.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit December 17, 20:19

    Ti info analisti ditke shume gjera qe une s’i di. Une di qe universitetet kane nevoje per para dhe shume para qe te rrisin cilesine. Psh, universitetet me te mira ne bote ushqehen me donacione te paimagjinueshme. Shto universitetet kineze qe sterviten me kerkime shkencore si skuadra futbolli. Autonomia universitarie eshte nje legjende è bukur per te qene e vertete sipas meje, por s”pretendoj te kem ne xhep te vertete. Problemi madhor I universitetet eshte Rezultati. Ky I shkrete ka ikur ne drejtim te paditur.

    Reply to this comment
  • Prefesori December 17, 07:45

   Ai ligji per arsimin ka kohe qe ka hyre ne fuqi. Por aktet nenligjore qe te zbatohet nuk kane dale ende. Perse? Kush i ben keto akte? Ministria? Shkarkohet ministri atehere! Ligji ishe i keq? Abrogohel ligji. Jo as mish as peshk per vite!

   Reply to this comment
 14. Alban December 16, 12:07

  O shqiptare qe keni mbetuar Akoma ne Shqipeir, degjojeni dhe delegojeni Profesor Pellumb Xhufin ne bisedime me Naltmadhnine e Tij, Edi Rama I.

  Reply to this comment
 15. Laver Stroka December 16, 12:15

  Intervista e profesor Xhufit eshte nje analize e sinqerte, e dobishme per studentet qe dine te lexojne dhe aspirojne per nje shkollim dinjitoz, jo me blerje diplome sic ben shumica aktualisht, por me pune studimore shkencore ne institucionin kryesor te dijes masive, te katandisura ne ditet me te zeza nga hajdutet e disertacioneve, te perzgjedhur me qellim nga Berisha me compani, dhe pasuesit e tij. Vonesa eshte ne dem te studenteve, kur zgjidhjen e kane ne tryeze bisedimi, dhe ne dem te interesave kombetare nese ndiqen “keshillat dashamirese” te atyre qe as e kane dashur dhe as qe e duan prosperitetin e tyre, por vetem pushtet per te vrare cdo shprese, per te vjedhur c’ka mbetur pa u vjedhur, per ta denigruar e poshteruar kete popull dhe komb.Dergimi hapur i bandave te militanteve tek studentet nga keta “dashamires” partiake deshmon humbjen e durimit prej tyre per te realizuar rremujera shkaterrimtare. Hapni syte studente! Jeni vigjilente! Degjoni ata qe kane deshmuar se e duan kete vend dhe kete popull e komb dhe jo ata qe e konsiderojne shans te fundit per te rikthyer cdo gje perseri ne piken zero, shqip ne toke te djegur!

  Reply to this comment
 16. emigrant December 16, 12:16

  Z.”Professor”
  Disa kohe me pare me rastisi(shume rastesisht) te isha i pranishem ne nje komision pedagogesh universiteti ne nje nga universitet me se normale te Europes(nuk po permend emra per ceshtje privacy). Pyeten nje te ri shqiptar se ku e ke marre diplomen dhe ne c’vit. I riu shqiptar u pergjegj qe jam diplomuar ne universitetet e Tiranes ne vitin 2016. Pedagoget u pane me njeri tjetrin me nje fare ironie dhe gati sa nuk u shpetoi e qeshura. Me ne fund i kthyen te riut shqiptar nje pergjigje kategorike. “Na vjen keq por qe te bejme ekuivalencen e diplomes tuaj duhet ta filloni universitetin ketu edhe nje here nga e para dhe te jepni te gjitha provimet qe parashikon i gjthe kursi universitar”. Pra i drejtohem Z.profesor se universitetet e Shqiperise nuk jane per tu reformuar por ATO DUHET TE MBYLLEN.

  Reply to this comment
  • Alban Dega December 16, 14:23

   TE NDERTOSH ESHTE VESHTIRE !

   Per te shkaterruar drejtoju destrojerit te Vicidolit Sali Berisha !
   Eshte Profesor Doktor i rrenimit 13 here te shtetit shqiptar ne 13 vjet Salikraci !
   Per 24 ore ta ben Tiranen nevojtore e bidonvile si ato te Haitit !

   Reply to this comment
  • s.g. December 16, 21:48

   Bravo emigrantë imigrimin e keni propagu dhe e propagoni perspektivë te shqipëtarëve që edhe ne ti gëzojmë të mirat e krijuara nga të tjerët

   Reply to this comment
 17. intelektuali December 16, 14:42

  Nje MEMO per fanatiket enveriste

  nga:

  intelektuali

  Kancelari i Gjermanise se pas Luftes se Dyte Boterore, Konrad Adeaueri trashegoi nje shtet te shkaterruar totalisht nga te gjitha anet, me detyrime financiare te pallogaritshme si demshperblime per shtetet e tjera fituese te Luftes,

  dhe:

  Me nje popullsi te demoralizuar dhe depresionuar rrenjesisht deri ne palcen e kurrizit. Gjermania e pas Luftes se Dyte Boterore shenonte “Kampionin” ne Bote per vetvrasjet e popullsise si kurre me pare ne historine e saj kombetare me pare,

  dhe:

  Ate kohe gjermanet ishin populli me fatkeq ne Evrope dhe perqindja e gjermaneve qe la pas Hitleri ishte me e larta e azilkerkuesve per ne SHBA dhe kudo ne Bote. Edhe sot ne SHBA ka qyteza te tera qe jane autoktone gjermane, te krijuara si “kepurdhet pas shiut” pas vales se emigrimit pas Luftes Boterore. Pikerisht ne kete moment vjen edhe Plani Marshall i ndihmes amerikane per Gjermanine e telendisur si mos me keq

  POR C’NDODHI ME TEJ?

  Kancelari Adenauer e kuptoi se pa ngritur moralin e popullit puntor dhe intelektual gjerman nuk do t’ja dilte balle me parate qe po vershonin lume nga ndihma amerikane dhe per kete qellim ndau nje pjese te madhe te ketyre ndihmave per arsimin dhe kulturen dhe rriti buxhetin per keto sfera te jetes 20 here me teper se sa ishin para Luftes, vetem gjate vitit 1945 – 1946 ne Gjermani u ndertuan me shume teatro sesa ishin ndertuar nga fillimi i shekullit te 20 -te. Adenaueri ishte iniciatori i krijimit te Univeristeteve publike falas, por inkurajoi edhe Universtitet private per te ulur taksat e arsimimit te gjermanve te rinj dhe ndertoi me shume kovikte dhe kampuse universtitare per ta si asnje here ma pare. Nga ana tjeter ai hodhi idene:

  GJERMANSISE SE SHKATERRUAR I DUHEN ME SHUME TEKNIKE TE AFTE SESA SHKENCETARE TEORICINE

  dhe:

  I meshoi me force teknikumeve profesionale qe pergatisnin profesioniste me specializim te ngushte, specialiste te gadshem qe i kollofisnin menjehere si “petlla taze” firmat gjermane te rindertuara per rimekembejn e vendit,

  dhe:

  CUDIA GJERMANE E PAS LUFTES NDODHI SI NJE MREKULLI

  Ku eshte sot Gjermania e Merkelit qe la pas Kancelari Konrad Adenauer dhe qe e pasuan plot Kancelare te tjere intelektuale atdhedashes gjermane?

  Ja pergjigja me e sakte:

  ATJE KU DUAN TE EMIGROJNE STUDENTET SHQYPTARE

  nga:

  Shqypnia Socialiste ku e la Enveri pa bere asnje hap perpara drejt Prodhimit Kombetar, si nje shtet mjeran pa te ardhme qe po e grabit Mafia e Kuqe me pushtet dhe qe justifikohet papushim me DACIBAO amorale per diallogje imorale nga kalemxhinjte e Enverit,

  qe:

  NUK DUAN TE PRANOJNE TE VERTETEN

  Reply to this comment
 18. mirel December 16, 15:36

  Studente. Kisha dite qe prisha te reagonte Xhufi.
  Degjojeni
  Ndiqjani keshillat

  Reply to this comment
 19. Ed'that Zogolli December 16, 18:05

  Ministria e Integrimit (ne Shishtufine) dhe Ministria e Administrimit (te shpellarit) Dixhital ishin dy prej kazaneve te shumta eksperimentale te bojaxhiut te fasadave.

  Reply to this comment
  • mirel December 16, 18:20

   Te njejten gje ka bere me cdo lloj fushe te shtetit, te politikes dhe ekonomise.
   Mareveshje delimitimi=tradheti kombetare, mareveshje asocijimi=bisedime per tradhetine kombetare, partneritet public privat=vjedhje e organizuar e pasurise kombetare.,
   Te gjithe nen nje term modern qe ju kujton shqiptareve Europen, te cilen na e largon me teper se na e afron.
   E ka kthyer vendin ne nje feud te kohes se fundit te shekullit te 18 ne Evrope, dhe ben si modernisti I koheve te fundit. Njeriu me I pavlere dhe me I pafytyre qe mori me qafe shpresat e nje kombi per progress.
   Shqiperine e lane pa arsim dhe pa pasuri kombetare. E rropen dhe e molen mire kete popull, dhe tani ben si delenxhi statuteve te FB duke kercyer si pedofil. Njeri I shemtuar koke e kembe.
   Por jam dakort me urtesine e Xhufit. Studentet duhet te gjejne ne gjirin e tyre “marksistet” sepse ata mbarojne ne menyre te mirefillte interesat e te gjithe popullit

   Reply to this comment
   • Ahmut Ahmutaj December 16, 18:51

    Zgjidhja? Mungon akoma. Le te shpresojme ke inteligjenca. Mendjendritur si z.Xhufi dhe z.Zeqo nuk i mungojne ketij vendi te kapur peng nga harbuteria. Sa per marksizmin ne jemi vite drite larg. Ate s’arriten ta kuptojne as vendalinjte e tij. Ketu i kam dhe kur ja permend emrin dikujt ngre supet perpjete. Ka arsim, dhe arsim. Sot eshte bere dhe ai me tollon 😉

    Reply to this comment
    • mirel December 16, 19:41

     Edhe une shpresen e te rinjve ja adresoj keshillave te Xhufit. Sa per marksizmin e perdora ne menyre figurative, ne nenteksin qe vete Xhufi e ka perdorur, per te trembur njerezine nga studentet “marksiste”
     Dhe sa per marksizmin, njerezia gjere po e kuptojne gjithnje e me shume.
     Shembulli me I qarte? Shiko si gjenerojne pasuri politikanet e Shqiperise duke I pire gjakun popullit. Vjedhin pasurite kombetare dhe gllaberojne taxat. Nji ky pra o facizmi, dhe kete thote dhe marksizmi.

     Kujdes thote, se kapitalizmi te mbudh mendjenm qe ka liri, por lirine e do per vete qe te vjedhi sa me shume. E ty si popull te do skllav qe te paguash horrat e Ramutit, te Metes dhe te Saliut . Kete thote marksizmi I shkrete po budallenjte kane frike.,.shikoni ne France cfare behet, perse luftojne kaq kohe?
     Per taksat qe po jua ngrene njerezve dhe per te drejte me te zgjeruara per njerezit. Ja qe e kuptojne francezet cdo te thote marksizem. Vetem idioti dhe ballisti shqiptar e refuzon.
     Po ballisti shqiptar eshte me I qyteteruar nga Franca e revolucioneve. Ku ka me tmerr se revolucioni dhe perparimi shoqeror per ballistin shqiptar.
     Ballisti shqiptar eshte sherbetor tipik. Qeni besnik I beut, qe kerkon kerbac dhe autoritet te varferia.
     Ka ikur koha e ketyre karikaturave te feudalizmit.
     Bota eshte e qytetareve dhe e qytetarise me me shume te drejte civile.
     Ja pra, ky eshte marksizmi per ata qe kane frike, nuk eshte diktature absolutizem si I Hoxhes, por perparim per shumicen. Aplikohet ne gjithe vendet skandinave.

     Reply to this comment
     • Dn December 17, 11:30

      O mirel zeza, a e di ti se ballisti franceze eshte to fituar ne France…me Marine le pen,simotra e ballistit tend?
      Apo halla i ke mendte tek revolucioni franceze…

 20. lisi December 16, 22:04

  Ky intelektmuti eshte kuader shume i pregatitur qofte ne politike qofte ne histiri por sidomos ne diversionDuket se ka bere master per te shkateruar gjthcka pozitive qe ka patur e ka bota jone shpirteroreArmiku me i madh i tij jane te gjitha vlerat e botes sone shqiptareAi paguhet per te vrare mbi gjithcka shpresen e ketij brezi.Mallkuar qofte soji i tij Ne hesfel shkofte arkitekti i trurit e gjuhes se tij te helmatisur-Janullaqiqi.

  Reply to this comment
  • intelektuali December 16, 22:24

   Beji te fala Oligarkut te Edvinit, Bashkim Ulaj qe ka shkaterruar Luginen e Valbones dhe Tironen si nje Kulveder e vertete dhe qe po kollofit fondet publike nga buxheti i shtetit me fallsifikime enveriste ne tendera qindra milionesh me bekimin e Kryeministrit Edi Rama qe e ka babane nje kriminel te Enverit qe ka firmosur varjen ne litar te nje disidenti antikomunist, poet tropojan ne vitin 1988, nje vit m pare se te binte Muri i Berlinit.

   HE MO BOLE BUDALLAQE KU ESHTE JANULLATUSI KETU?

   dhe:

   KUSH PO VJEDH STUDENTET DHE KUSH PO VRET SHPRESEN E SHQYPTAREVE?

   Nese ke gje konkrete tregoje sakte me fakte,

   ndryshe:

   Hap krahun dhe mos hidh llogje idiote fanatikesh dru me pre qe nuk formulojne dot nje fjali llogjike.

   Reply to this comment
  • intelektuali December 16, 22:25

   Beji te fala Oligarkut te Edvinit, Bashkim Ulaj qe ka shkaterruar Luginen e Valbones dhe Tironen si nje Kulceder e vertete dhe qe po kollofit fondet publike nga buxheti i shtetit me fallsifikime enveriste ne tendera qindra milionesh me bekimin e Kryeministrit Edi Rama qe e ka babane nje kriminel te Enverit qe ka firmosur varjen ne litar te nje disidenti antikomunist, poet tropojan ne vitin 1988, nje vit m pare se te binte Muri i Berlinit.

   HE MO BOLE BUDALLAQE KU ESHTE JANULLATUSI KETU?

   dhe:

   KUSH PO VJEDH STUDENTET DHE KUSH PO VRET SHPRESEN E SHQYPTAREVE?

   Nese ke gje konkrete tregoje sakte me fakte,

   ndryshe:

   Hap krahun dhe mos hidh llogje idiote fanatikesh dru me pre qe nuk formulojne dot nje fjali llogjike.

   Reply to this comment
 21. Onkezmi December 17, 04:33

  Mos vallë rrugaçi Rama pret që ta heqin me zorrë …? Se nuk e lënë brofkat dhe hunda që e ka përpjetë,që të largohet lehtë.Njeru që i përshtatet më mirë thënia, Hunda në qiell dhe bytha më diell…

  Reply to this comment
 22. Detari December 17, 09:27

  Z.Pellum Xhufi I ka rene gozhdes..po ashtu edhe z.Moikom Zeqo.Por gozhda eshte akoma ne fillim te rruges qe duhet te beje deri sa te veje ne zemren e pebindeshit politik Shqiptar….Nje front politik i eger,i pergjithshem,i kamur deri tek syte qe i jane zene nga sultanbemat,qe mbrohet nga Kushtetuta te clien e ndertuane per perjetesimin e pushtetit te tyre te trasheguare…qe I lejon ata te maskohen me ndryshime gjeneratash(rrotacione politike aq shpresdhenese per te neperkemburit,te shtypurit dhe te manipuluarit si dhe titullaret intelektuale qe te lidhur pas rehatit …nuk reagojne …;rrotacione qe ushqehen nga bashkehajdutet dhe metastazat e polities se “vdekur”,por per fatkeqesine e popullit ato vazhdojne te gjallojne me egersisht se pareardhesit e tyre …..) te manipuluara….qe me premtime si “Liri Demakraci ne vitet 1990”….dhe deri premtimet per ndertimin e shtetit te “Rilindjes me drejtesi ,mireqenie ….arsim bashkekohor ,sherbim shendetesor pa pagese …. veteqeverisje…(ku nuk mund te takosh dot nje pushtetar apo kryebashkiak qofte edhe Lali Erin qe cfaqet ne kamera si i thjeshti ,i dashuri dhe popullori, pa I mohuare punet e mira qe po ben ).Te presesh per ndryshim gjeneratash politike duket nje shprese e manipuluare…Vetingu (nese do te realizoje priteshmerite ) si dhe protesta studentore ( ne se nuk eshte e mani puluare ,dhe do te mbrohet nga manipulatore shume ngjyresh,dhe shume te maskuare)do te konvergojne per permbysje drastike te konceptit politik te drejtimit te shtetit…duke bere Reformen Zgjedhore dhe Kushtetuese ku ti hapet rruga popullit te veteqeveriset duke ju prere rrugen politikaneve dhe politikave te korruptuara dhe te manipuluara…eshte nje shprese e madhe per te gjithe Shqiptaret ….Reformat e mesiperme nuk mund ti beje kjo administrate..Krijimi I nje drejtimi shteteror te perkohshem nga strukturarat e Vetingut dhe te zgjedhurit vetem nga protesta rinore te marin ne dore Reformen kushtetuese dhe Zgjedhore qe do ta miratoje Referendomi I popullit…Pas kesaj te behen zgjedhjet e te gjitha niveleve ,dhe ti hapet rruga democracise se shume pritur…..

  Reply to this comment
 23. Zgalem December 17, 16:14

  Kam disa probleme , qe nuk bie dakort me xhufin dhe I kam shprehur ne shtyp Nuk e nderon Xhufin gjykimi dualist I periudhes se luftes . Te bien ne nje emerus edhe per kolarabocionistet . Keshtu quhen ata , qe doreszojne shtetin , jo Qeverria , qe qeverrsi periudhen e pushtimit . Mitati ishte dhe mbetet patriot , sepse I sherbeu nje alternative, qe shqiptaret dhe , e pranuat nne 1990 . Si thua ti nuk ka vend dhe per varr , per te ?Keshtu na meson historia jote ? Lindita Nikolla nuk mund te shkarkohet se thane studentet . Ministri eshte investim I shoqerise dhe nuk jane gure shahu . Arsimi ne total ka rritje te ndjeshme . Edhe ligji I arsimit te larte eshte I pershtatshem , por ata , qe e kane zbatuar me grada dhe me tuje , jane te pa afte . Jane kaq te pa afte sa pranuan te kycin dyert studentet . Keta nuk jane administratore , por dervishlere Zgalem

  Reply to this comment
 24. MH December 17, 21:45

  Historianit,Pellumb Xhufit!
  Te nderuarit Moikom Zeqos!

  Une ndjej krenari per krenarin tuaj qe gezoni dhe krenoni kombin.Jeni per tu admirue.Por kesaje rradhe mbi temen e protestes se studenteve.Ju keshilloj te mblidhni gjithesa keni shkrue e perpjek mbi rrethanat e protestes se studenteve.I vendosni me kujdes ne arkivin e shtepise.I ruani per nji dite kur te jeni merzitur per te kalur diten e merzitur ne dite humori.

  Reply to this comment
 25. Vjosani December 21, 02:13

  O intelektuali i leshit! Si mund te jesh ti intelektual kur shkruan togfjaleshin “Puna yte?” Puna, emer i gjinis femerore, e do dhe mbiemrin ne gjinin po femerore, o idiot. E kupton kush je derisa dergjesh me ore te tera ne keto kullotat e pafundme te gazetave? Se nuk di te besh asgje tjeter vec ham – hamit me kedo.

  Reply to this comment
 26. alphade December 22, 03:34

  Te gjitha sa thote Albani jane te verteta,lidhur me qenjen e tij si perkthyes i figurave te medha historike….! T’i sher-
  besh Atdheut tend si Hamdiu nuk eshte sakrilegj ! Sakri
  legj eshte te vrasesh,te vjedhesh, te shpifesh,te besh thi-
  rrje per “Revolucion”, “O burra rembeni armet,ja vdekje,ja
  liri”,etj. Te percashe shqiptaret ne Veri- Juge, qe deri me
  sot,vec Saliserbit, nuk ka guxuar asnje Shqiptare i zakon-
  shem e jome nje qe me delirin e tij te madheshtise e quan veten “lider” ! Dhe zonja Hysi duke “marre parasy-
  she moshen e tij” byroja e parlamentit eshte mjaftuar vetem me nje vrejtje ! I pari qe duhej cuar para Drejtesi-
  se ne Shqiperi eshte Sali Ram Berisha, kryekrimineli e
  kryemafiozi me i madh i Shqiperise……..! E neveris gan-
  dizmin dhe 2 standartet qe perdor parlamenti yne ,pike-
  risht arkitekti i ligjberjes i shkel ato me dy kembet duke
  bere dallimin e diferencimin midis qytetareve te Repu-
  blikes, kur deklarohet me solemnitet “Barazia Para Li-
  gjit”, thjeshte nje sllogan mashtrues i pushtetareve….!!!

  Reply to this comment
 27. info analitike December 22, 19:46

  Nese nuk ben investime ne infrastrukture, kushte laboratorike, pune kerkimore shkencore cfare rezultati pret te kesh? Problemi madhor jjane investimet dhe krijimi i kushteve baze te mesimdhenies sepse gjendja ne fakultetet publike eshte per turp. Po kriepsikoja tani e zbuloi se kishte harruar t’ia thoshte Mazniku ngaqe nxitonte te aprovonte ligjin nga njera studi televizive ne tjetren. Kaq gomar eshte kriepsikoja sa akoma e merr me vete “specialistin” Mazniku per ta mbrojtur akoma ate deshtim. Fale ketij ligji Mazniku nga nje mjaftist qe merrej me komunikime ne media u be “specialist” arsimi, zv. Kryebashkiak e madje anetar i bordit te Universitetit te Tiranes. Cilisti Plarent Ndreca tjetra figure simbol e deshtimit te ketij ligji nga sekretar i pergjithshem i MASR shkoi ne anetar bordi e kancelar ( ai qe ka ne dore gjithe fondet) e UPT. Ka me po me mire po e le me kaq. Hajde gezuar e me shendet arsimin!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim