Për varfërinë, shëndetësinë falas dhe përçmimin ndaj të moshuarit

July 25, 2018 09:06

Për varfërinë, shëndetësinë falas dhe përçmimin ndaj të moshuarit

Dr.Adem Harxhi*

Në vitin 2013, shqiptarët, me votë, e përzunë Sali Berishën dhe qeverinë e tij, për ato që bëri keq dhe për ato që nuk i bëri fare. Nuk është rasti për t’i rishkruar paudhësitë e qeverive Berisha. Ato i dinë të gjithë dhe fatkeqësisht, për ato askush nuk u ndëshkua.

Qeveria socialiste erdhi me premtimin se do të bëhet drejtësi dhe  do të vendoste drejtësinë sociale. Shqiptarët votuan me shpresën se do të ndëshkoheshin vrasjet dhe korrupsioni, krimi, pabarazia, do të përmirësohej gjendja ekonomike e qytetarëve,  do të kishte më shumë vullnet për të luftuar varfërinë dhe do të vendosej sistemi shëndetësor universal dhe falas.

Kanë kaluar pesë vjet nga ardhja në pushtet e socialistëve dhe shpresat e shumë shqiptarëve për një jetë më të mirë nuk u realizuan. Në këtë shkrim, shkurt, mundësisht edhe qartë, do të hedh disa mendime, në kontekstin e debatit të hapur kohët e fundit në gazetën DITA.

Si ka luftuar Qeveria me varfërinë?.

E vërteta  është se sot në Shqipëri, ekziston një humnerë e frikshme midis të pasurve dhe të varfërve. Është fakt, se të gjitha qeveritë shqiptare të pas vitit 1990, përfshi dhe qeverinë “socialiste” aktuale, nuk vunë në lëvizje mekanizma ekonomikë për ta ngushtuar pabarazinë, por, krejt ndryshe, punuan  për ta bërë edhe më të frikshme humnerën.

Çdo kush që është i vëmendshëm dhe ekzaminon drejtësisht shkaqet e varfërisë ekstreme që ekziston në vend arrin në përfundimin se të gjitha qeveritë kanë dështuar për të trajtuar me përkushtim të drejtat ekonomike dhe sociale në vend.

Është e vërtetë se, nuk ekziston një “recetë magjike” që do t’i japë fund varfërisë akute. Por, edhe pse kështu,  duhet të pranojmë se, me resurset ekonomike dhe natyrore që ka vendi ynë, persistenca e varfërisë ekstreme është pasojë e vendimeve politike, që kanë marrë ose jo ata që janë në krye të vendit.   Kam bindjen se me vullnet politik, në një vend si Shqipëria varfëria mund të ishte eliminuar, ose mund të zbutej pa vështirësi.

Kush i ka ndaluar qeveritë shqiptare që t’i mbledhin biznesmenët dhe të pasurit e vendit dhe t’u thonë: Ne e dimë si i keni vënë ju këto pasuri marramendëse. Ju keni shfrytëzuar punën e pa paguar të mijëra njerëzve, keni vjedhur ose shfrytëzuar padrejtësisht, me ndihmën tonë, pasuritë e këtij vendi që janë pronë e të gjithëve. Ju keni shkatërruat pyjet, lumenjtë, bregdetin, malet, minierat, naftën, që janë pasuri e të gjithëve, për të rritur pasuritë tuaja. Për të gjitha këto arsye,  X përqind të fitimeve tuaja do t’i derdhni në një fond, që do të shkojë për të luftuar varfërinë, për të rregulluar shkollat e spitalet, për të paguar mirëmbajtjen e rrugëve që kuksianet e varfër të mos paguajnë për të shkuar në shtëpi të tyre.

Në qoftë se ky fond do të administrohej me rigorozitet dhe nuk do përfundonte në xhepat e administratorëve dhe shtetarëve, ai do të mjaftonte për të zbutur këtë humnerë kërcënuese midis të pasurve dhe të varfërve të vendit. Ky fond fare mirë mund të përdorej për të paguar faturat e dritave, të ujit dhe të qirave të shtëpive për të varfërit. Kjo do të kontribuonte në luftën kundër varfërisë dhe do të pakësonte tensionet sociale. Të pasurit nuk do të shiheshin si armiqtë e të varfërve.

Një qeverie të vërtetë socialiste i takonte “të dekriminalizonte” të varfërit dhe varfërinë. Ne kemi parë shtimin e presionit mbi debitorët e varfër, për të cilët u lëshuan edhe urdhër arreste sepse ata nuk shlyenin dot faturat. Po cili ish-zyrtar apo drejtor u arrestua për vjedhjet milionëshe në buxhetin e shtetit, të denoncuara nga vetë institucionet e shtetit? Ne kemi parë shtimin e presionit mbi tregtarët e vegjël dhe paralajmërime të përditshme për ta, po cili evazor i madh fiskal përfundoi në pranga?

Urdhër arrestet për të skamurit e këtij vendi janë ilegale dhe shkelin standardet e të drejtave të njeriut. Do të ishte në nderin e një qeverie socialiste të lehtësonte ose eliminonte këto fatura dhe borxhe për njerëzit më të varfër. Krejt ndryshe, deri tani kemi parë  që qeveria neglizhon të varfërit dhe me politikat e ndjekura e ka thelluar pabarazisë sociale.

Gjithkush, që do të shikonte fëmijët e tij të binin për gjumë pa ngenë një copë bukë, do dilte të lypte, të kërkonte në   plehrat, të thyente, të vidhte. A është krim të bësh gjithçka për të gjetur bukë për fëmijët?  Zotërinj! Dekriminalizoni varfërinë.  Jepuni të varfërve shansin të bëjnë një jetë më dinjitoze, edhe kafshët e pyllit kanë ushqim dhe strehë.

Pak fjalë për shëndetësinë universale dhe falas

Ndikim pozitiv të drejtpërdrejtë për lehtësimin e  varfërisë  ka edhe  shërbimi shëndetësor universal dhe falas. Qeveritë “Rama” erdhën me premtimin se do ta realizonin vendosjen e këtij shërbimi.

Kushtet në disa spitale janë përmirësuar. Kjo është gjë për t’u përshëndetur. Por kjo nuk do të thotë shërbim shëndetësor universal dhe falas. Sëmundja është e rëndë për të gjithë, por bëhet  më e rëndë për atë që nuk ka para të paguajë doktorin, spitalin dhe të blejë barnat. Para disa ditësh lexova për dikë të cilit ju deshën shumë euro për t’u operuar nga zemra në një spital privat, kur qeveria thotë se i imburson këto operacione tek privati.

Do të dëshiroja, që dikush që është kompetent për reformën në shëndetësi, të na thoshte konkretisht, çfarë nënkupton qeveria me shërbim universal dhe falas  dhe se në cilin vit  (sado i largët të jetë ai vit) qeveria socialiste do të arrijë të vendosë sistemin universal dhe falas në Shqipëri. Të na thuhet se në këtë vit do arrijmë këtë, në vitin  tjetër këtë tjetrën e kështu me radhë. Të na i thotë qeveria socialiste, sepse demokratët e kanë deklaruar se sa të vinë në pushtet,  do të prishin çdo gjë që lidhet me shëndetësinë falas.

Zotërinj qeveritarë, bëjeni tani që të varfërit  t’i gëzojnë përfitimet e shërbimit falas, sepse kështu ata do  të vihen në mbrojtje të tij. Njerëzit duhet ta dinë dhe të gjykojnë për punën e qeverisë. Duke ngritur  godina dhe duke  bojatisur  mure, edhe pse këto janë të nevojshme,  ato  nuk e bëjnë shërbimin falas.

Shërbimin falas do të arrihet së pari duke rritur efektivitetin e punës brenda mureve ekzistuese dhe  kjo duhet të bëhet në mënyrë konsistente. Kurrë, nuk do të ketë  para dhe shtretër të mjaftueshëm në shëndetësi,  po qe se nuk kërkohet rritja e eficiencës së   shërbimit ne institucionet shëndetësore.

Për të moshuarit

Unë mendoj se qeveria socialiste e ka tepruar me administratën e mbushur me të rinj e të reja. Nuk kam asgjë kundër të rinjve, por pyes: ku janë ata me eksperiencë, madje, ata më të shquarit e sektorëve të ekonomisë dhe të administratës shtetërore,  që do të orientonin dhe  edukonin  të rinjtë? Ligjet, rregullat dhe rregulloret mësohen e perfeksionohen  me eksperiencë  dhe duan kohën e tyre. Ato nuk arrihen me urdhëra administrative.

Një popull që nuk vlerëson të moshuarit e tij nuk mund të ketë prosperitet. Siç dihet, zgjedhjet presidenciale të vitit 1984 në Amerikë, vunë përballë  56 vjeçarin  Walter Mondale kundër kandidatit më të vjetër, 73 vjeçarit  Ronald Regan. Media, ashtu siç nuk duhej të bënte, bëri humor me moshën e Reganit, madje, duke vënë në dyshim kapacitetin e tij për të shërbyer edhe një katërvjeçar tjetër.

Ishte një debat që nuk mund të harrohet. Regani e ktheu çështjen e moshës në një avantazh për veten e tij. Kur moderatori e pyeti, nëse do të ishte i aftë për të kryer detyrat e tij si President, Regani,  pavarësisht moshës, bëri një shaka, “Unë nuk e kam moshën kauzë të kësaj fushate. Unë nuk do ta shfrytëzoj kauzën e moshës për qëllime politike, as që të vë në dukje rininë dhe mungesën e eksperiencës së oponentit tim.”

Audienca qeshi. Moderatori qeshi. Vetë Mondale qeshi. Dhe Regani vazhdoi të fitojë zgjedhjet me një lumë votash. Më vonë, vetë Mondale e pranoi se mbi të kishte fituar mençuria – i moshuari Regan. Një popull nuk mund të funksionojë pa të moshuarit e tij, ashtu si një zog  nuk mund të fluturojë pa krahët.

Qeveria socialiste dhe z.Rama sot, janë përqendruar tek të rinjtë, mendojnë se të moshuarit nuk janë të aftë të ngrenë përgjegjësitë, se ata janë konservativë dhe regresivë. Ndërkohë, që unë besoj se të moshuarit kanë lulëzimin e tyre, ata janë të vlefshëm për shoqërinë dhe duhet të ruhen si thesare. Të moshuarit në kulturën tonë tradicionale janë sinonim i “mençurisë”. Flokët gri, ose të bardha duhet të ekspozohen dhe jo të shkulen, mosha e vjetër duhet të jetë burim krenarie dhe jo diçka që duhet të fshihet.

Për arsye të rolit të tyre vital në trashëgiminë tonë , ne duhet ta kemi  një “detyrim të lartë”  që t’i nderojmë të moshuarit Kur të rinjtë rriten në prani të të moshuarve, ata do t’i nderojnë ata edhe më shumë, duke kërkuar këshillat e tyre të vlefshme. Kjo e bën të vlefshëm vitalitetin e tyre të pandërprerë.

Një njeri i mençur, drejtues shteti, e kishte bërë zakon të vizitonte të moshuarit. Përveç mirësisë që i ofronte kjo, ai u motivua  nga perspektiva unike e moshimit: “Të moshuarit kanë trup të drobitur. Aftësitë e tyre fizike i kanë lënë me kohë.  Kur unë i vizitoj ata, shikoj shpirtin e pastër. Dhe nuk ka gjë tjetër më inspiruese sesa të harxhosh kohë me shpirtin e pastër!”.

Trupi i tyre i shkurtuar dhe i përkulur nga vitet, mban brenda tij një gjendje shpirtërore më të thjeshtë dhe më të zhvilluar. Prania e të moshuarve në jetën shoqërore dhe shtetërore,  u jep të rinjve mundësinë që të tregojnë nderimin dhe respektin për jetët e kompletuara dhe të pasura me eksperiencë. Rinia , me siguri, ka avantazhet e saj : ajo është e re, e kënaqur, energjike dhe entuziaste. Por, asaj i mungon eksperienca dhe largpamësia që vjen nga vitet. Qëllimi duhet të jetë: të pranojmë mençurinë dhe eksperiencën e të moshuarve, ndërkohë, që duhet të ruajmë energjinë dhe harlisjen e rinisë.

Ish Presidenti i Universitetit të Harvardit Abbot Lawrence Lowell thoshte:  “Ju duhet të jeni të njerëzishëm  me të moshuarit, të cilët kanë eksploruar deri në pikën nga e cila ju do të filloni të avanconi dhe më pas të ndihmoni të rinjtë për të përparuar më tej për arsye të mundit tuaj.”

A mund të flasim për prosperimin e gjeneratës tjetër, pa patur konsideratë për gjeneratat e  mëparshme?.

*****

*Botuar sot në DITA, pjesë e forumit me bashkëpunëtorë të gazetës, analistë të jashtëm dhe lexues mbi analizën e 5 viteve qeverisje të Rilindjes.

July 25, 2018 09:06
Komento

38 Komente

 1. kampaçurreta July 25, 10:05

  I NDERUAR DOKTOR: NUK JAM DAKORT NE NJE PIKE ME JU, NE ATE QE JU I QUANI QEVERI SOCIALISTE, TE PAKTEN TE PERDORNIT THONJEZAT ( ” …” SOCIALISTE PASI VETEM KETE EMERTIM NUK E MERITOJNE. FALEMINDERIT.

  Reply to this comment
  • Glorious revolution... July 25, 13:27

   A ka recete me magjike se sa mbajtja parasysh e thenies se Ismail Qemalit: “Nje femije qe fle rritet, kurse nje popull qe fle vdes?

   LEXOJE DHE SHPERNDAJE

   20 vjet kalim nga diktatura e proletariatit, te ajo e korrupsionit

   Nga Arben Rrozhani

   Janë sërish bijtë e partisë së Punës. Janë sërish çunat e ish-Bllokut, që janë shpërndarë në të gjitha arteriet qeverisëse të vendit. Në Legjislativ, Ekzekutiv, Gjyqësor, parti politike, institucione të pavarura kushtetuese. Të gjithë të lidhur familjarisht, ideologjikisht apo shpirtërisht me regjimin komunist, të cilit u shërbenin dhe ai ua shpërblente duke i shkolluar dhe duke i bërë pjesë të elitës së ardhshme të vendit.

   Në krye të piramidës qëndron i vetëquajturi “antikomunisti më i egër” Sali Berisha, 67 vjeç, anëtar i devotshëm i PPSH-së prej vitit 1968, një vit pasi ishte diplomuar në Fakultetin e Mjekësisë në Tiranë. Partia e specializoi në degën kardiologji dhe e emëroi si asistent/profesor mjekësie në të njëjtin universitet dhe mjek kardiolog në spitalin e Përgjithshëm të Tiranës.

   Në vitet ’70, z.Berisha merret me punë kërkimore në fushën e kardiologjisë në Shqipëri dhe emërohet profesor kardiologjie në Universitetin e Tiranës. Në vitin 1978 bën studime të avancuara dhe trajnime në Paris. Në vitin 1989 iu dha titulli Profesor në Universitetin e Tiranës, ndërkohë që prej shumë vitesh ishte sekretar i partisë në organizatën e spitalit, duke drejtuar edhe ndëshkime mjekësh, siç ishte internimi i disa kolegëve nga Tirana për në Kavajë.

   Në dhjetor të 1990-ës, kthehet urgjentisht nga Italia dhe ngarkohet nga presidenti i asaj kohe Ramiz Alia, që të ndërhyjë te studentët. Berisha shkoi dhe mbeti atje, derisa mori në dorë frenat e partisë së parë opozitare PD, pas të cilës u formuan edhe parti të tjera, ku u shpërndanë ish-anëtarët e PPSH-së.

   PD-ja duhet të ishte bashkimi politik i të shtypurve nga regjimi komunist, por u kthye në çerdhen e komunistëve fanatikë me në krye Sali Berishën. Në propagandë Berisha ishte antikomunisti i flaktë, por në realitet ai përdori po ato metoda të regjimit komunist për të sunduar popullin, në mandatin e parë 1992-1997 dhe më pas në mandatin tjetër të nisur në 2005-ën, dhe për të mos e lëshuar këtë një muaj më parë qëlloi edhe mbi turmën, duke vrarë 4 njerëz, atë veprim që nuk guxoi ta bënte as Ramiz Alia 20 vite më parë, kur revolta popullore rrëzoi bustin e Enver Hoxhës.

   Ndërsa kohë pas kohe dalin dokumente dhe lidhje të tij me ish-regjimin të cilit i shërbeu me aq përkushtim, ai nuk i ka fshehur këto lidhje përkundrazi. Pak muaj më parë, kur në media doli një fotografi, ku mjeku Sali Berisha shëtiste në një varkë në Liqenin e Pogradecit, apo rrinte pranë oxhakut në shoqërinë e djalit të ish-diktatorit Enver Hoxha, kryeministri i sotëm evokoi me pathos atë fotografi dhe kohën e shkuar si i përkëdheluri i bllokmenëve. Liljana Hoxha, nusja e djalit të vogël të Enver Hoxhës ishte shprehur se: “Atë vit ne ndodheshim me pushime në Pogradec.

   Ky takim ku janë publikuar edhe fotot është për shkak të dy vjetorit të vajzës sime. Saliu është pritur për vite tek ne si mik i familjes. Deri para viteve ’90, ne jemi takuar shpesh…”.

   Dihej botërisht atëherë se të ecje përpara në atë regjim obskurantist duhej të kishe besimin e partisë, të kishe dhënë prova besnikërie, dhe nëse ishe i përndjekur nga regjimi duhej të bëheshe bashkëpunëtor i sigurimit të shtetit, siç mendohet se janë shumica e atyre që aderuan në PD.

   Sali Berisha ishte njëri prej të besuarve të partisë, sepse ajo e çoi edhe për specializim në Paris, kur shumë pak shqiptarë kishin fatin ta shikonin Parisin edhe në televizor bardh e zi. Si ai “Bijtë e partisë” nuk kanë munguar dhe ajo i rriti, i shkolloi dhe i bëri gati për brezin tjetër, që sot dy dekada pas rënies së bustit të Enver Hoxhës qeveris vendin dhe ka frenat e pushtetit.

   Në fjalimet e veta patetike Berisha u drejtohet bllokmenë disa prej figurave të opozitës, por duke mos llogaritur se sa bllokmenë, çuna blloku dhe bij të partisë kanë përreth vetes. Në krye të qeverisë së ish-sekretarit të PPSH-së, Sali Berisha, janë deputetë dhe ministra pinjollët e ish-nomeklaturës komuniste që drejtuan vendin gjatë regjimit monist. Janë ish-zyrtarë të besuar të regjimit të shkuar, apo bijtë dhe nipat e tyre, që sot janë veshur deputetë, apo ministra në qeverinë e Sali Berishës. Emra të tillë si Genc Ruli, Genc Pollo, Ridvan Bode, Tritan Shehu, Sokol Olldashi, apo Jemin Gjana.

   Bij të partisë dhe “çuna blloku” edhe në opozitë, e cila i ka trashëguar lidhjet familjare dhe shpirtërore me regjimin e kaluar. Në krye të opozitës shqiptare është Edi Rama nipi i ish-anëtarit të Byrosë Politike, Spiro Koleka, aleat i tij është Skënder Gjinushi, ish-ministër Arsimi i regjimit komunist. Rreth tyre janë deputetë apo zyrtarë vendorë, bij apo familjarë të ish-drejtuesve të regjimit të vjetër.

   “Shekulli” ka sjellë disa prej emrave të deputetëve të PD-së dhe PS-së që kanë lidhje familjare dhe shpirtërore me regjimin e shkuar. Por këta janë vetëm disa ilustrime të faktit se në piramidën shtetërore të vendit, në postet kyçe janë “bijtë e partisë” dhe “çunat e bllokut”.

   Reply to this comment
   • PINOCETI I TROPOJES July 25, 14:34

    per komentuesin Glorious !

    Nuk e di kush qendron pas kesaj “maske’ por kushdo qofte qenkeni nje DELETE E MADHE…(.fjala “delete”te nenkuptohet si fjala me ndyre shqip) dhe le ta argumentojme:

    *
    Ky artikull i Rrozhanit qenka botuar nje muaj pas 21 janarit 2011 dhe eshte ndyresi mediatike qe kete masaker te bulevardit tja atribuoni faktit se Berishorri paska qene “zagar ne bllok”
    **
    Shqiperia kurre nuk do te dale nga ky kolaps nese nuk thuhet e verteta per SHTRIGUN BERISHE qe eshte me poshte:
    .
    -Sali Berishaleja eshte e e besueshme qe ka qene dora e Ramizit dhe Sig. Shtetit por kjo zgjati deri ne 2 prill 1991 kur ne Shkoder u organizua grushti i shtetit nga UDB jugosllave qe ishte nje detashment i CIA ne Ballkan per te luftuar B.S dhe Traktatin e Varshaves….qe ne fakt Shqiperia ishte armike me BS & Traktatin e Varshaves..

    .Pra 2 prilli 1991 u kthye ne nje aksion te jugoserbise ndaj kombit shqiptar duke marre si ‘REZERVISTE” ish balliste-ish fashiste..is terroriste dhe nje numer te vogel idealistesh.
    ***
    Eshte krim mediatik dhe kombetar ta quash akoma Berishin ” zagar blloku i PPSH” pas 2 prillit 1991 sepse ai u kthye ne Serbelezbiberist-makartist -pinocetist ku arriti deri sa te glorifikoje TRADHETARIN ZOG dhe te reabilitoje dhe nderoje bashkpuntore te fashizmit e deri teterroristet e Mynihit dhe Maltes
    *****
    Eshte krim mediatik dhe kombetar ta quash akoma Berishin ” zagar blloku i PPSH” pas 2 prillit 1991 sepse ishte ai qe urdheroi personalisht heqjen me ekploziv te varrit te Enver Hoxhes dhe futjen ne burg te gjithe udheheqjes se asaj kohe dhe familjen e Enver Hoxhes me djemte…e deri poshtrimi i veteraneve
    ******
    Fakti qe sot po dalin fakte makabre nga goja e vete perbindeshit Berishe qe deklaron se do vrisja Ramen ne 21 janar me doren time.. si vrava 4 kokpalare sipas kanunit Leke Dukagjinit dhe nuk cava bythe per te derguarin personal te Obames…mund te themi per kete artikull te Rozhanit ne koment por dhe kete artikull te Adem Harxhit..Lexojeni shperndajeni dhe fshini prapanicen si e fshiu “ish kamunisti berishe ” me NY-times..me ekspertizat e FBI..me te derguarin personal te Obames dhe me dy kinezoidet Arvizu & Don Lu..

    Reply to this comment
    • Komunist i Penduar Thellë July 25, 14:47

     (Fjala e Ramiz Alisë me dyer të mbyllura më 1989)

     Lexoje dhe shperndaje

     Sistemi ynë ka kapitulluar përballë atij kapitalist, ndaj jemi të detyruar të ndryshojmë strategji. Kjo strategji do të synojë në dy drejtime:
     1. Në respektimin e të drejtave të njeriut
     2. Në krijimin e pluralizmit politik.
     Të drejtat e njeriut janë diçka brenda nesh dhe mund të abuzohet me to deri diku, por pluralizmi do të bëhet se s’bën.
     Kundërshtarët tanë do t’i nxisim të krijojnë parti sa të duan; të majta, të djathta dhe të qendrës, por gjithsesi këto parti duhet të kontrollohen e të drejtohen nga Ne.
     Programet e themelimit të këtyre partive do t’i formulojmë dhe do t’i miratojmë Ne.
     Në krye të këtyre partive duhet të nxirren njerëz që përkrahin Strategjinë Tonë.
     Partia që do të marrë pushtetin, do ta shajë komunizmin me themel e me çati.
     Në këtë mënyrë, do të fitojmë simpatinë e Perëndimit dhe të Disidencës Antikomuniste.
     Ata që janë nëpër burgje, të dënuarit dhe të persekutuarit politikë antikomunistë, do të flasin për ne dhe do të na shajnë. Dhe këta, dihet që e urrejnë komunizmin, por do të na afrohen e do të na përkrahin. Neve na intereson karta morale e tyre. Këta do t’i afrojmë dhe do t’u japim punë të parëndësishme; por kurrë nuk do t’i lëmë të na marrin pushtetin, sepse Ata, sa të marrin fuqinë, do të fillojnë të hakmerren dhe Ne kështu, do të bëhemi hyzmeqarët e tyre.
     Në zbatim të të drejtave të njeriut, duhet që t’u japim edhe kompensim në para të burgosurve politikë e t’i kompletojmë edhe me komoditete banimi.
     Të sekuestruarve dhe të shpronësuarve do t’u japim nga një letër në dorë, që “’t’u njihet prona”, por asnjëherë nuk do t’ua japim Pronën e Tyre dhe, në forma të ndryshme, do t’i ngatërrojmë me njëri-tjetrin. Ata do të kalojnë nëpër gjykata, ku do të zbatohet rotacioni, nga Gjykata e Shkallës së Parë në të Dytën dhe, për “defekte teknike”, do të kthehen përsëri në të Parën.
     Të burgosurit dhe të persekutuarit janë të moshuar, nuk kanë fuqi dhe janë të parrezikshëm. Duhet të kemi kujdes nga fëmijët e tyre. Por këta, duke iu dhënë nga një pashaportë dhe duke u bërë presion, do t’i largojmë nga Shqipëria.
     Ata që do të pretendojnë, kundërshtojnë apo do të këmbëngulin, do të lëndohen e do të ndëshkohen.
     Pasuria e tyre na përket Neve, se Ne e bëmë.
     Materialin që më dërgoi Gorbaçovi kam dy vjet që e studioj. Ata (sovjetikët) kanë ecur shumë përpara. Për këtë Ju jeni në dijeni, sikundër i kemi diskutuar edhe më parë këto probleme.
     Neve kemi kuadro sa për shtatë komitete qendrore, ndaj nuk ka asnjë arsye që të kemi frikë. Ne i kemi studimet dhe platformat gati për zbatim. Do të ketë shumë intelektualë që do të na kundërshtojnë, por këtyre do t’ua mbyllim gojën dhe do t’u japim nga një copë punë. Një shqetësim mund të na krijojnë intelektualët pensionistë. Këtyre do t’u ofrojmë krijimin e Shoqatës së Veteranëve të Luftës dhe të Punës, pastaj do t’u japim nga një minipension dhe do t’u mbajmë ison.
     Kosova është në pragun e shpalljes së Kushtetutës. Le të bëjnë si të duan, sepse Ne kemi platformën tonë.
     Çdo gjë e kemi të programuar. Strategjinë e keni që të gjithë të qartë. Në përputhje me këtë strategji, kemi përcaktuar edhe rrugët për zbatimin e qëllimit dhe të misionit tonë. Nën një propagandë ekstreme kundër komunizmit dhe me disa ndëshkime të vogla, sa për sy e faqe, ndaj Nomeklaturës së Lartë Komuniste, “Ne, Komunistët Reformatorë”, do të zbatojmë Strategjinë tonë në Ekonomi, sipas së cilës Kapitalistët dhe Pronarët e Ardhshëm në një vend socialist, të jemi Ne dhe Njerëzit Tanë. Me këtë strategji, brenda dy-tre legjislaturave, do të arrijmë që nga Klasa Komuniste të krijojmë Klasën Kapitaliste, e cila do të na përjetësojë në Pushtetin Politik të së Ardhmes, që e kemi planifikuar dhe po e përgatisim Vetë.
     Të jeni të sigurtë që e Ardhmja do të jetë e Jona. Kurrë nuk do të lejojmë restaurimin e pushtetit politik të armiqve tanë.
     E ardhmja e fëmijëve tanë do të jetë e mrekullueshme, për këtë kemi derdhur kaq Gjak dhe do të derdhim përsëri, po të jetë nevoja.
     Shqipërinë do ta gëzojmë Ne dhe Fëmijët tanë. Nëse do të ndodhë që të na marrin pushtetin dhe të na rrezikojnë, atëherë haram na qoftë nëse nuk do të dimë t’i mbrojmë Fitoret e arritura, qoftë edhe me grykën e pushkës, si dikur, në Rininë tonë. Prandaj, gjithmonë të jemi të përgatitur për të dyja rrugët e mbajtjes së pushtetit: rrugën paqësore dhe rrugën e luftës së armatosur. Ne jemi përgatitur për të dyja rrugët dhe për këtë kemi organet tona të dhunës dhe njerëz tepër të vendosur e të aftë, që i kemi përgatitur për gjithë këto vite, me mund dhe sakrifica. Mjerë Ata që do të guxojnë të Na dalin përpara e të Na kundërvihen. Ndaj mbajeni moralin lart dhe mos u frikësoni. Nëse lind nevoja, do të kemi edhe mbështetjen e aleatëve të jashtëm ideologjikë në pushtet, të cilët nuk është nevoja t’jua përmend.

     Ditën e mirë dhe mirupafshim!

     Reply to this comment
     • PINOCETI I TROPOJES July 25, 16:11

      per komentuesin Glorious = Komunist i penduar thellë (the same shit)
      .
      Kam pershtypjen se jeni ose psiqikisht i semure ose ndonje kapterr interneti per WASHBRAINING te fermes se Kafsheve pra jeni nga kompania e Agim Hamuteve libri i te cilit ‘odiseja e nje dedektivi” konkuron me “ushtarin e mire shvejk “ose me Don kishotin e Serventasit….Pra kjo qe ben Agim Hamuti qe shan Ameriken duke qene ne Amerike ..ndodh vetem ne Aventurat e baronit Mynhauzen.
      .
      Ne se do ishte i vertete ky material i Ramizit me dyer te mbyllura nuk do rrinin hijenat vampiroide si Fejziu Kaloci apo Kasstriot Dervishi pa e kapur kete gjah te majme.
      **
      Eshte e vertete qe kuadrot e asaj kohe ( ne vitet 1988-1990) ishin ne postet drejtuese qe nga i pari vendit e deri te brigadjeri i pastruesve te haleve te Tiranes dhe nuk do therrisin Arshipipat & Samirepishtat nga Amerika te ndanin pasurine….pra nuk ishte nevoja te pyesnin Gorbacovin ( qe as nuk pirdhte njeri ne Shqiperi)…dhe besoj qe gjithe ndyresia e Agim Hamuteve eshte qe te benin alibi shqiptaret ishin lidhur ‘NEN RROGOZ’ me ruset qe eshte ne fakt me teper se kriminale.
      ***
      Per “artifice” po pranojme se qenka keshtu Ramiz ben mbledhje me dyer te mbyllura dhe kopjon Gorbacovin.. OK…..por kjo zgjati deri ne 2 prill 1991 ku ne vend te KATOVICES (imagjinare) erdhi ne fuqi nga Beogradi BIBERICA qe i nxorri uje te zi atij vendi dhe vazhdon dhe sot qe po flasim..

      Cfare perfaqson Biberica ?
      .
      Vetem te lexosh intervistat e Izet Haxhise para pak muajve kur ky i fundit deklaroi me fakte se Berisha ne mars 1997 urdheroi dy akte terroriste karshi ambasades amerikane dhe kontigjentin gjerman per tja faturuar kete “rebelave te kuq” per te shpetuar vete sic veproi ne 2 prill 1991 dhe 21 janar 2011…lind pyetja ??
      .PSE NUK VEPRON DASH-IWASHINGTONIT ? PER TERRORISTIN BERISHE
      .
      Pra kush e mbron Berishen per mega krimet e tij ??
      .
      Pse Edi Rama jo vetem qe eshte I pafuqishem te arrestoje Berishen ( aresyeje pse mori votat cudiberese ne 23 qershor) por me gafa te tilla si ne 70 vjetorin e clirimit,budallakijet me bunkartin e Enverit,me shitjen tani se fundi te albetrolit dhe me miopine qe po tregon me guvernatorin duket se eshte nje jelek antiplumbi pallosh dy metrosh per te mbrojtur me cdo kusht “burrin e shtetit te arvizuse “
      .
      Enigma e hidhur ka nje emer Elez Biberaj.
      .
      Ky lloj antishqiptari me I madh per te gjithe kohrat ka qene mentori dhe shenjtori qe ka kllonuar berishen nga zgafellat e udb jugosllave ne 1991 dhe po e mbron akoma me cdo kusht.
      Mbi Elez biberajn ketij serbishtfolesi rendojne dy faje te medha pas 1991:..
      1- ne vend te nje pajtimi kombetar ne vitet 90’ dhe te nderhyrjes per ndonje plan marshall ne ate vend te dobritur ai per te kenaqur epshet e tij antikomuniste u be zbatuesi I doctrines rajersoniane per ‘dekomunistifikimin”
      2-S i person me detyra speciale ne vitet 80-90 ne funksion te hakmarrjes tij karshi sistemit te enver hoxhes ben te mundur te ‘karikoje” dipllomate,zyrtare dhe politikane amerikane ne menyren me antishqiptare te mundeshme ku si rezultat I saj ky vend ka degraduar dhe eshte shperfyturuar plotesisht
      Fill pas pucit kriminale te shtetit se 1998 te Sali Berishes, pas vrasjes se Azem Hajdarit, sherbimet inteligjente shqiptare kishin mundur te regjistronin nje bisede telefonike mes Berishes dhe nje personi ne SHBA me dialekt nga veriu i Shqiperise, i cili i kishte thene Berishes te terhiqej sepse SHBA nuk do e njihte marrjen e pushtetit me dhune.
      .
      Kush mund te kete qene ai person me dialekt verior? – shtrohet pyetja. Dikush mund te thote, e kush tjeter vec z. Elez Biberaj(-fran shkreli zedhenes.) Dhe natyrisht kush tjeter vec Elez Biberajt ishte/eshte aq i fuqishem ne Washington sa te dinte deri dhe opinione te tilla sekrete te Depertamentit te Shtetit per mos-njohjen e marrjes se pushtetit nga kryengritja e ’98s e Berishes.
      Ne nje interviste te fundit ne Top-CH, z. Biberaj shprehet se ai ka qene gjithmone aktiv per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi, dhe madje pikpamjet tij ja kishte parashtruar edhe ish Presidentit amerikan Ronald Reagan. Sipas tij, komunizmi ne Shqiperi mund te permbysej nga njerez te afert te regjimit, individe te brendshem, pra nga ndonje “grusht shteti” ose “grup armiqesor.”
      Dhe natyrisht per te gjetur njerez te tille te besuar, brenda keshtjelles se regjimit, duhej fillimisht biseduar me ta. Kontakti ishte pjesa me e veshtire e procesit. Pra, si do takohej z. Biberaj me individet e synuar, dhe nese po, me ke? Me ke konkretisht??? Dhe ne kete aspekt, a ka egzistuar nje prirje per te kontaktuar vetem tropojane?
      .
      [Ne vijim te ketij spekullimi, a eshte rastesi fakti qe tropojanet dominuan post-’90 ne Shqiperi? Kujt ia priste mendja se tropojanet do qeverisnin Shqiperine “demokratike”? Kujt? Natyrisht askujt. Tropoja njihej vetem per geshtenja… e Fatime Sokolin…. Po atehere cfare ndodhi?]
      Qe Elez Biberaj ka dore ne kete histori, eshte naivitet te mendohet e kunderta, perndryshe s’ka pse tropojanet te bejne ligjin prej 20 vitesh ne Shqiperi. Qe Elez Biberaj mund te kete kontaktuar fshehurazi Sali Berishen, ose Mehmet Elezin, gjate kohes se komunizmit kjo edhe mund te supozohet…
      Perndryshe, si do themelohej PD nga nje tropojan, Azem Hajdari, nese s’do ishte dora e Biberajt nga pas? E imagjinoni dot kete? Partia e pare opozitare pas 50 vjetesh komunizmi te themelohej nga nje student konviktor nga fshatrat e Tropojes – give me a break!!! – do thonin amerikanet.

      Ose fakti tjeter, qe Azem Hajdari u spostua dhe ne vend te tij u vendos nje tjeter tropojan (Sali Berisha – i brendshem i regjimit, sic ishte dhe vete filozofia e z. Biberj per te rrezuar komunizmin ne Shqiperi), flet per ate se i gjithe skenari mund te kete patur nje mastermind nga Tropoja, nje tropojan te fuqishem qe jetonte diku ne Perendim. Dhe natyrisht, tropojan me te fuqishem se z. Biberaj nuk kishte ne ate kohe pertej/ketej Atlantikut.
      .
      Ronald Reagan qeverisi gjate viteve 1981-1989, dhe njihet si Presidenti qe i dha “grushtin” e fundit komunizmit. Kjo nenkupton faktin se administrata e tij duhet te kete investuar shume ne kete aspekt, dhe ne vijim te kesaj linje, ndoshta dhe per te kompromentuar individe te caktuar ne Shqiperi.
      Te mos harojme faktin se z. Biberaj kishte parashtruar direkt para Presidentit Reagan pikpamjet e tij per rrezimin e komunizmin ne Shqiperi, pra ai ishte nje figure e rendesishme ne kete aspekt, dhe ndoshta mund t’i jete dhene dore e lire per te vepruar.
      .
      Po si mund te jete takuar Biberaj me Sali Berishen/Mehmet Elezin gjate dekades se fundit te komunizmit ne Shqiperi (’80-’90), nese me te vertete jane takuar? Dhe a ka ndikuar ne kete aspekt linja malazeze e gruas se Berishes per te lehtesuar kontaktin? A ka interferuar ne kete histori UDB meqenese ne ate kohe ishte nje sherbim aleat me sherbimet sekrete perendimore?

      Cfare roli kane patur njerezit e gruas se Berishes ne Beograd (UDB)?… e shume e shume pyetje te tjera, por natyrisht pa pergjigje…
      A ka dore z. Biberaj ne pasojen e 21 janarit? Pse Berisha duket kaq i fuqishem ne Washington dhe pse mbrohet edhe kur ben te 99t? Pse demokratet ne pushtet ne SHBA heshten per 21 janarin? Kush republikan i fuqishem (nga te kohes se Reagan dhe BUSH-ATEVE) ne SHBA eshte prapa Berishes, ose Biberajt, qe influencon direkt ne administraten e sotme amerikane?…

      A benefiten njerezit e Berishes ne Washington me perqindje korrupsioni nga Shqiperia?

      Dhe e fundit, nese sa me siper eshte e vertete, kur do mbaroje i ashtuquajturi “mallkim tropoje” per Shqiperine?

    • Pinok Çeti July 25, 15:55

     Shpejt qetësuesin te nderuar gazetare, se po kapi me dore lapsin pinok çeti i dites s’ka shkrimtaruc qe i del perpara…

     Dihet tashme nga te gjithe qe çeti i bostonit ka një fare alergjie kur dikush i permend “te dashurin e zemres”, prandaj qe t’ja lehtesojme pak vuajtjen le te sjellim nje shkrim tjeter nga gama e gjere e shkrimeve postdiktatoriale.

     Titulli eshte paska provokues per transvestitet e dhjerokracise komunisto-rilindjote, prandaj i lutem atyre te permbahen pak dhe te shtrengojne dhembet para se t’ja nisin nga “replikat qytetare”.

     Misteri i pazbardhur i darkës së 11 Dhjetorit 1990…

     Nga Arben Meçaj

     Për të 24-in vit i njëjti ritual. Dhjetori si Festë e Rinisë, Festë e PD, Festë e Demokracisë. Festojnë të gjithë. Në tribuna del kushdo që është pjesë e oborrit të udhëheqjes së momentit. Në këtë dhjetor e njëjta panoramë. Në tribunën e 8 dhjetorit të organizuar nga Berisha, Imami, Selami dhe disa të tjerë për kornizë. Por dhe protagonistë të dhjetorit, studentë te vërtetë në një aktivitet promovues të Hapjes dhe Lustrimit të Dosjeve. 11 dhjetor, një pamje tjetër. Festa e PD vetëm me një aktor, oratorin Basha, udhëheqësin Basha. Një material i shkurtër viziv, me protagonist të vetëm atë: Lulzim Bashën. Aty në qendër Berisha, dhe rrotull tij ata që bënë “epokë” në dhjetor ’90. Askush prej tyre nuk foli. Ata u zbythën në imazhin e sforcuar të Udhëheqësit te Ri, në një sfond muzikor që sinqerisht nuk kuptohej çfarë mesazhi transmetonte.

     Gjithsesi… Në mbrëmje në media, një dokumentar i gjatë, me të dhëna të vlefshme historike mbi dinamikën e ngjarjeve atë dhjetor 1990. Një sy “masovik” dallon në këtë dekor festimesh një bollëk informacioni të ndërthurur pa datë, pa kronologji, pa ritëm, por me protagonistë themelues, kritikë dhe opinionistë. Tenton të prodhojë kronologji, të bindë se materiali është pasqyrë e pastër e kronologjisë së ngjarjeve, por pa dashje “tek tuk” në skenë ekspozohen inserte televizive që në pamje te parë ndërthuren “ëmbël” me ngjarjen, por një sy i vëmendshëm, për më tepër syri i një protagonisti të kohës, e dallon “dobiçllëkun” e tyre. Ngjarje, thirje, parulla, entiziazem i shkurtit 1991, mbivendoset si ngjarje e ndodhur në… dhjetor 90.

     Për korrektesë, jo vetëm historike, por për të mos lejuar deformime me qëllime jo korrekte dhe promovime abuzive, dua të sqaroj se deri shkurt 91, përveçse në Shkodër, në Tiranë nuk ka patur thirrje “Poshtë Diktatura!” Thirrja ka qënë Liri – Demokraci! Po çfarë ndodhi në darkën e 11 dhjetorit 1990? Sapo u kthyem nga takimi me Ramiz Alinë. Tek ballkoni para mensës 2 (ku gjatë dy ditëve te fundit ishte improvizuar një tribunë) shkon Ben Imami dhe “raporton” mbi “suksesin” e takimit. Në fakt media publike kishte transmetuar rezultatet e takimit. Pas tij fjalën e merr Berisha me një fjalim që me thënë të drejtën ha debat, por që nuk është qëllimi i këtij artikulli. Më tej, në shesh vendoset regjistrimi fonik i bisedës me Alinë dhe entuziazmit gradualisht po i vinte fundi. Njerëzit e mbledhur ne shesh filluan të shpërndahen për t’u rikthyer të nesërmen në mëngjes. Nuk e di se për cfarë arsye (por gjithsesi le të jem dhe unë objekt i zbardhjes së këtij momenti) isha pjesëtar i takimit “spontan” të organizuar në korridorin e katit të dytë te godinës 13 (Fevzo, nuk ishte godina 18, nuk ishte dhomë, por korridori katit dytë, nuk ishte mbledhje e organizuar se nuk ishte kush ta organizonte, ka vazhduar vetëm 15-20 minuta). Do të qëndroj gjatë mbi këtë takim, sepse këtu dhe vetëm këtu u “skenarizua” Partia Demokratike e Nesërme, “Themeluesit”, “Udhëheqësit”. Në katin e parë tek dera hyrëse (një derë druri me xhama pjesërisht të thyera) qëndruan disa studentë, “për të mbrojtur këtë takim nga Sigurimi i Shtetit”. Në takim, në katin e dytë kujtoj të kem njohur Hajdarin, Imamin, Budinën. Të tre këta persona i njihja sepse së bashku bashkërenduam qysh nga ora 10 deri sa u kthyem nga Alia. Pashkon e kisha dëgjuar si pedagog tek Ekonomiku dhe pata mundësi ta identifikoja si emër prej disa studentëve që gjatë takimit të “Përfaqësuesve” tek salla e godina 14 i referoheshin shpesh si personazh. E fiksova si portret kur ne takimin e “Përfaqësuesve” tek godina 14, ai së bashku me Berishën tentuan të futen ne sallë, por u refuzuan në mënyrë demonstrative nga studentët “Përfaqësues”. Berishën me thënë të drejtën e kam parë vetëm pas vetratës së drunjtë të sallës së godinës 14. Në këtë takim (korridori i katit te dytë, godina 13) kishte dhe disa persona të tjerë, të cilët nuk i njihja fare, nuk i kisha parë në asnjë aktivitet apo protagonizëm te 3 ditëve te dhjetorit.

     Ndërkohë që deri në atë moment flitej për një strukturë politike të studentëve (emri ishte i pa diskutuar për shumë arsye. Flitej për parti studentore apo të intelektualëve, por gjithsesi vetëm fjalë), në këtë takim u fol drejtpërdrejt për një Parti të Re. Diskutimi u përmbyll shumë shpejt kur Berisha insistoi: “Do ta quajmë Parti Demokratike, fjalën Demokraci si parrulla Liri Demokraci, nuk do t’ia lëmë asnjë partie tjetër!”. Nuk pati debat, por të gjithë në korridor ranë dakort që Partia e Re ta ketë emrin Partia Demokratike! Ishte ora diku 10.30-11.00, kur përpara se të ndaheshim për në shtëpi, u “vendos” që të nesërmen do të mblidheshim tek shtëpia e Pashkos (ishte pranë Qytetit Studenti dhe kishte kompjuter). Vendi i takimit do të mbahej sekret, se mos sulmonte Sigurimi Shtetit. Mua m’u kërkua të qëndroja me studentët në Qytetin Studenti, dhe të mbaja kontakte me Bodrumin për çdo zhvillim. Të nesërmen, me një grup tashmë të organizuar studentësh, menaxhova situatën në shesh dhe mbaja kontakt me “Bodrumin”. Vite më vonë, kur ngjarjet fillova t’i shihja me një sy më realist, por dhe kur informacioni im ishte më i bollshëm dhe i zbardhur, fillova të analizoja. Kush ishim Ne, që në atë korridor të godinës 13, vendosëm emrin e Partisë Demokratike? Katër ishim “legjitimë”. Minimalisht si të mandatuar (sepse në fund te fundit u zgjodhëm nga studentët për përfaqësim në takimin me Ramizin). Kishim dhe një të drejtë morale. Po të tjerët kush ishin? Kush i mblodhi në atë kat të dytë? Kush i mandatoi për vendimmarrje? Është nata kur ne politikën aktive po instalohej struktura drejtuese e Partisë Demokratike. Askush nuk ka pyetur ndonjeherë: Cfarë peshe publike, apo përfaqësim shoqëror kishim Ne? Cfarë strukturash politike disidente apo konspirative antikomuniste apo ku ta di unë përfaqësonim? Si ishte e mundur që një grup njerëzish pa njohje me njëri tjetrin, pa asnjë informacion për njëri tjetrin, pa aktivitet publik, të mblidheshin në një korridor godine dhe për 15 minuta, të vendosnin themelimin e një Partie?!? I bëra këto pyetje retorike, sepse në historinë botërore nuk ka ndodhur asnjëherë, asnjëherë për be’, që krijimi i një partie apo grupim politik të realizohet vetëm për… 15 minuta. Nga njerëz që asnjëherë nuk e kishin njohur njëri tjetrin dhe për më tepër, nga individë që asnjëherë nuk kishin shprehur publikisht pikëpamjet e tyre politike. Në dokumentaret e tij, Blendi Fevziu pikërisht këtë moment tepër të rëndësishëm të lindjes së PD, e anashkalon me një shprehje që ndoshta provokon më shumë se dyshimi im dhjetëra vjeçar. Askush nuk jep një opsion të qartë mbi këtë zhvillim. Kjo fazë e themelimit të PD është e errët, e paqartë, me pikëpyetje serioze. E pra si u mblodhën këta njerëz? Pikëpyetje që kanë nevojë për sqarime, nëse do të duam të jemi “krenarë” mbi kontributin për themelimin e PD.

     Personazhet në “Bodrumin” e Pashkos e shtojnë akoma më shumë domosdoshmërinë e sqarimit të këtij intervali kohor. Këta persona të nesërmen në mëngjes u “vetëshpallën themelues”. Të pasnesërmen ata dolën në tribuna organizimi të PD-së, organizuan “votimin” e Kryesisë, etj. Por para kujt? Është normale që një strukturë politike të ketë themelues dhe këta janë gjithnjë “të parët“. Por a mundet dikush (pjesëmarrës ne lëvizjen studentore) të shpjegojë nga dolën këta njerëz të cilët u filmuan hap pas hapi nga një kamera private dhe për vite me radhë këto filmime i përdoren për t’u mburrur si themelues të PD. Ishin në lëvizjen studentore këta njerëz?

     JO. Kishin protagonizëm politik deri në këtë moment?
     JO. Protagonizëm disident Jo e JO. Po cfarë i bashkoi atëherë tek “Bodrumi”?! Kush i mblodhi? Dikush u kujdes dhe kujdeset për 24 vjet që t’i proklamoje në çdo Dhjetor si “themelues”. Ata kujdesen dhe për veten. Njëherë shkruan njëri dhe “prodhon” protagonizmin e tjetrit. E pastaj tjetri atë të njërit. E në finale Opinioni i Fevzos ngulit parafabrikat imazhin e pakontestueshëm të “Themeluesve”.

     Ç’rëndësi ka kush kanë qenë. Një gjë është më e sigurtë se kurrë. Nuk ka studentë themelues të PD. Flitet për katër a pesë, por vetëm ditët e para sa për të justifikuar PD-në si produkt i Lëvizjes Studentore. Më tej dhe këta nuk figurojnë më askund. Gjithsesi dhe për këta studentë përsëri është e paqartë kush i përzgjodhi. Kush i mandatoi të përfaqësonin studentët. Dhe këta të Emëruar! E sot në këtë artikull unë shtroj pyetjen e thjeshtë: Kush i mblodhi këta njerëz që u vetëshpallën “nismëtarë”?

     Këtë pyetje ja kam bërë në këto njëzet e ca vite vetes. Personalisht u ndodha me vullnet të lirë në mes te studentëve të fakultetit tim Inxhinieria e Ndërtimit. Qëllimi thjesht të mbështesja me prezencën e një pedagogu të ri këtë lëvizje i ndërgjegjësuar se ishte lëvizja që do të mbetej në historinë e Shqipërisë si Revolucion. Isha nga të paktët pedagogë në masën studentore. U përzgjodha prej studentëve të mi si një ndër katër përfaqësuesit e fakultetit ne takimin me Ramiz Alinë.

     Loja me maska…

     Me krenari (por dhe me një ndjenjë të sinqertë tensioni dhe përgjegjësie) pranova përfaqësimin. Dua të theksoj këtë moment, si një nga më optimistët, por dhe më demokratikët e zhvilluar ne 75 vitet e historisë shqiptare. Me 10 dhjetor u paracaktua se të nesërmen, me 11 dhjetor 1990, do të bëhej takimi i një grupi përfaqësuesish të studentëve me Ramiz Alinë. Ishte caktuar numri i përfaqësuesve dhe duhej që nga çdo fakultet të kishte 4 përfaqësues. Studentët u mblodhën tek fushat e sportive të Qytetit Studenti sipas fakulteteve. Ashtu në unanimitet të plotë çdo fakultet zgjodhi përfaqësuesit e tij, studentë e pedagogë. Ne përfaqësuesit e Rinisë Studentore u mblodhëm tek salla e godinës 14. Në sallë, rinia studentore e Dhjetorit ’90, u ballafaquam me tentativën e parë për penetrim. Nuk mund ta harroj momentin kur pas dyerve të drunjta të sallës dallova dy persona tentuan me zhurmë të futen në sallë (ishin Berisha e Pashko). Por trupa e studentëve rezistoi. Nuk i pranoi në atë sallë, prej nga nisi “pluralizmi” shqiptar. Por nuk ishte e thënë. Dritaret e Demokracisë së Re ishin hapësira më kanata të hapura. Pak kohë më vonë këta studentë të rinj e panë veten jashtë shtëpisë. Rojtarë, tellallë, shërbëtorë, të haruar dhe braktisur. Kisha vite që i meditoja këto rreshta, gjithnjë kur shihja “protagonistë”, “themelues” etj. Por kur shoh që Basha feston si hero themelimin e PD-se, kur shoh Imamin e Selamin si dekor koketash të Berishës, e kur njihem me një iniciativë të një grupi Dhjetoristësh Idealistë (që i mbështes dhe përkrah me gjithë qenien time fizike, shpirtërore dhe politike) për hapjen e Dosjeve të Sigurimit, apeloj publikisht:

     “Të nderuar bashkëluftëtarë idealistë të Dhjetorit ’90. Erdhi koha dhe momenti të mbrojmë idealizmin me të cilin protestuam dhe fituam në dhjetor 1990. Është koha të zbardhim kush skenarizoi, orkestroi dhe përvetësoi këtë idealizëm.”

     Gjithcka e ka zanafillën në 11-12 Dhjetor. Fevziu e deklaron si intervalin kohor më të paqartë në ngjarjet e dhjetorit 90. Unë e deklaroj se është ky dhe vetëm ky intervali kohor kur lëvizja studentore u rrëmbye. Nga kush?

     Reply to this comment
     • P/T July 25, 20:54

      i nerue Pinok Ceti (kushrini i Gjon Ded Lu lit)
      .
      Tani qe vure ne pjatance emrin e Arben Meces me ke kapur mat me then te drejten.
      .
      Kam respekt per Arben Mecen dhe mund te them qe eshte nga 4-5 intelektualet me fisnike qe kane ngelur ne Shqiperi shkurt eshte i rralle por ben vetem nje gabimte madh..

      .Duke qene vete i ndershem ngjarjet i paraqet lineare dhe vetem “monohrome” kur sot kane dale projeksionet 3D..
      .
      Ky tregim i Ben Meces qe keni bere “copy paste” tregon mikro-boten qe u cfaq rreth datave 10-13 dhjetor 1991….por kane dale aq shume dokumente “tre dimensionale” per ate qe ndodhi ne Shqiperi ne ate kohe sa shprehja e Benit qe PD u krijua per 15 minuta eshte e gabuar PSE ?
      .
      kush jane argumentet ?
      .
      Nese do te studjojme ne kompleks :
      1.
      Artikullin e Shaqir Vukajt per eleminimin e Cusheskut qe e paraqet si nje marreveshje e Maltes Bush-Gorbacov dhe sherbimet e tyre sekrete qe punonin nga 1987 per kete qellim
      2
      Intervisten e Elez Biberajt dhene te Blendi Fejziu ne 2008-en ku mburret se ishte marre vesh direkt me Reganin per rrezimine atij fare komunizmi ne Shqiperi
      3.
      Nje liber-th te ambasadorit te pare gjerman W.B me titull ‘shqiperia midis kryqit dhe gjysem henes ku ai pa dashje tregon se me shume ishte kolonel zbulimi dhe aspak dipllomat
      4.
      Thenien e “sinqerte ‘ te Rajesonit para 2 vitesh se po mos te organizonim 2 prillin 1991 nuk rrezohej komunizmi
      5.
      Akuzen e Izet izet Haxhise kur u zgjodh “kryetari” ne janar 1991 ku thote se UNE DHE AZEMI HYME ME PISTOLETA ne salle dhe po mos zgjidhej Berisha do behej Kasaphane..zoti lexues zgjohu nga gjumi PISHTARI DEMONKRACISE HAJDARI HYNTE ME PISTOLETA NE MBLEDHJE…
      6
      Akuzen perseri t Haxhise qe thote se LLAHTARISHT..ne mbremjen e 31 marsit 1991 u cfaq fantazma e Elez Biberit me nje “david” nga mbrapa qe dha urdher qe te mos njiheshim votimet “kamuniste” dhe nisi grupin gueril me Azem Hajdarin dhe dihet cfare kasaphane u be…
      .
      Nga sa me siper del qarte qe ajo qe quhet gabimisht levizja e dhjetorit e studenteve ishte nje skenar antishqiptar -antidemokratik- antihuman qe shrytezuan ca dele pula dhe lepuj STUDENTE APO PROFESORE per te maskuar nje invazion te mirefillte dipllomatik dhe te sherbimeve inteligjente.
      .
      Fakti qe sot Shqiperia po kalon periudhen me te zeze te historise se saj..me te rende se edhe vete pushtimi turk dhe mos denimi i Saliut te Shiqeres si zbatuesi i kesaj menxyre nuk ka nevoje per vazhdim komenti.

      zoti Finok Ceti ( kushrini i Dedes)

      ky eshte komenti i fundit per sot dhe te falenderoj per debatin.

      Tng !

    • Endri July 25, 16:07

     Ke te drejte PINOCETI I TROPOJES.

     Keta qe perpiqen ta paraqesin Saliun dhe Ramen si komunist, jane po ata qe mbeshten Saliun per 25 vjet.

     Po te ishin Saliu dhe Rama komunist do shtetezonin pronat private, sepse ky eshte perkufizimi i komunizmit, dhe kete beri PPSH-ja.

     Keta jane ekzaktesisht e kunderta e komunizmit, pronen publike e privatizuan, keshtu qe me perkufizim jane anti-komunist.

     Saliu dhe Rama, si dhe babai i tyre politik Ramizi, jane malok. Kjo eshte gjeja qe i lidh me njeri tjetrin, si dhe arsyeja pse Rama e ka amnistuar Saliun mbas bombes atomike ne Gerdec apo pushkatimeve ne bulevard.

     Te qenit malok eshte arsyeja pse maloket e mbeshteten Saliun me mish e me shpirt edhe mbasi e coi Shqiperine ne vitin 0, dhe te qenit malok eshte arsyeja pse maloket duan te riciklojne Ramen ne vend te Saliut Dhe kjo histori malokesh te vazhdoje edhe nja dy dekada te tjera.

     Reply to this comment
     • Idh ne zbritje... July 25, 20:03

      Kur shoh ca endrushka qe kerkojne te futen me hir e me pahir ne debat duke u kapur fort pas bishtit te individit (njeshi ketyre u ngjan si baba), gjeja e pare qe te shkon nder mend eshte inferioriteti dhe mungesa e kapacitetit te mjaftueshem te tyre, per t’i konceptuar dhe trajtuar ceshtjet e aktualitetit me syrin e nje vezhguesi te paanahem, te pa manipuluar menderisht dhe shpirterisht, te pa paragjykueshem, unik ne mendime dhe qendrime.

      Sot s’ka mbetur intelektual, shkrimtar, profesor, doktor, gazetar, mendimtar, qytetar pa shfaqur i rezervuar apo fare haptazi pakenaqesine e tij me punen mjaft te dobet te qeverise ne pergjithesi, pa llogaritur ketu opoziten inekzistente, apo se cili prej qeveritareve eshte pergjegjesi numer nje, numer dy, apo numer tre.

      Kokat shkojne e vijne, pavaresisht se brenda cfare parukesh fshihen, por shoqeria mbetet shoqeri, administrata mbetet administrate. Kush endrrush mundohet ta anashkaloje rolin vendimtar te tyre duke u munduar te ngere rolin e njeshit, ai s’e ka kuptuar dhe s’mund ta kuptoje kurre as rolin e tij ne shoqeri, dhe as rolin vendimtar te shoqerise ne mbarevajtjen e puneve.

     • Endri July 25, 20:55

      Jo or “Idh ne zbritje”. Historia e popujve nuk eshte produkt i individeve. Individet jane produkt i kultures ku bejne pjese.

      Enver Hoxha eshte produkt i kultures Shqiptare, dhe beri ate qe Shqiptaret kane bere historikisht. Per t’u bindur per kete, mjafton te marresh nje tjeter Shqiptar te madh, Skenderbeun, dhe te pyesesh se cfare do kishte bere Skenderbeu po te kishte lindur ne fillim te shekullit te 20-te.

      A do luftonte Skenderbeu kundra pushtuesve Italian dhe Gjerman apo do u sherbente atyre?
      Po mbas clirimit, cfare Shqiperie do realizonte Skenderbeu?
      A do ta armatoste ai Shqiperine deri ne dhemb, apo da ta linte mbrojtjen e Shqiperise ne dore te shteteve te huaja?
      A do ta bente Skenderbeu Shqiperine nje vend te pavarur ekonomikisht, duke mekanizuar bujqesine, ngritur industrite, elektrifikuar vendin? Apo do ta shiste Shqiperine per nje Euro tek investitoret e huaj?
      A do bridhnin Shqiptaret si refugjate neper bote nen udheheqjen e Skenderbeut, apo do ndertonin vendin e tyre?
      A do prostituonin Shqiptaret nen-token dhe mbi-token e tyre, duke ua ofruar plazhet te huajve dhe vete te punonin si kamariere ne sherbim te tyre nen udheheqjen e Skenderbeut, apo Shqiptaret do ishin zot ne token e tyre nen udheheqjen e tij?
      E keshtu me radhe.

      Ndersa maloket, sllavet Shqipfoles sjelle si skllever ne antikitet nga paraardhesit e Skenderbeut, do benin ekzaktesisht te kunderten e tij, sepse i perkasin nje kulture ekzaktesisht te kundert.
      Kot perpiqeni tja hidhni fajin kamunizmit apo serbeve per historine e ketyre 30 viteve. Eshte fiks historia qe i dhate Shqiperise ne kohen e zogollit, sepse eshte e vetmja lloj historie qe dini te beni, eshte historia juaj, nje histori sklleverish qe kurre nuk kane ditur te bejne shtet por jane njohur historikisht si nje popull barbar apo malok.

     • Pinok Çeti July 26, 10:44

      Me Dedën kuptohesh pa hyre fare ne dialog (e falenderoj gjithashtu), po ky popo Endri me duket se eshte nga ata qe s’hane pyka fare…

      Beri c’beri, por me ne fund ka dale prap ke thenia e atij idhit ne zbritje…

      S’eshte aspak cudi qe eshte hallakatur sa nga Skender beu (apropó legjendat; si Arturi anglez, edhe valezet e kane Owain-in e tyre, nje si bicim “Robin Hood-i” i skalitur ne gur) dhe sa nga diktatori gjirokastrit (ta thash dhe me lart qe tipave inferiore nuk u ndahet shpirti nga njeshat). Ashtu sikur s’eshte cudi qe eshte lodhur me kot (se c’mu kujtua nje si bicim popo-dhjeri pe korqe) te fuse te tjetert ne nje thes me shqupisat. Ashtu sikur s’eshte cudi qe insiston te futet si kallf ne mes te ketij “debati konstruktiv” ala gopi & pasta.

      Tani pak me i vemendshem i nderuar… kallf

      Individi, pa dallim se eshte njesh apo dysh, idh ne ngjitje apo ne zbritje, sorrë qe fluturon lart apo shqiponjë krahëprerë, ai është pjese e nje te tere. Niveli i formimit (arsimi eshte fizionomia e nje kombi) dhe botekuptimi i sejcilit ndikon pjeserisht ne aparencën dhe evoluimin apo jo te shoqerise. Nese shoqeria ka brenda saj lavire e spurdhjake me shumice, ate nuk e nxjerr dot nga bataku askush (idhat jo e jo), pavaresisht vlerave intelektuale apo materiale qe mund te posedoje.

      Nese kasapi sipas teje eshte produkt i kultures shqiptare, atehere duhet pranuar, se vecanerisht malokaret e jugut (perfshi dhe juglindoret si ty) nga natyra duhet te kene tendenca kriminale e diktatoriale. Po te mendosh se asnje nga krimet e te vetequajturve “komuniste” nuk jane zbardhur akoma, po te mendosh se dosjet e sigurimit famekeq kane mbetur te pluhurosura ne arkivat e ketij palo shteti frikacak, atehere duhet pranuar se te pakten ne 70 vitet e fundit kane qene jugoret ata qe jane sjelle barbarisht me nje popull te lene ne meshire te fatit.

 2. emigrant July 25, 10:24

  o popull po ke sy qe te lexosh apo te shikosh po ke veshe te degjosh vazho i strukur dhe i trembur vazhdo te rish pule para ketyre vampireve qe po majmen me skamjen varferine mizerjen dhe injorancen

  Luftojme korupsjonin se i kemi duarte e pastra…
  Kto jane vetem e vetem demagogji e paster
  Nje klase politike e pangopur me djersen dhe gjakun tone, kjo eshte e verteta

  Reply to this comment
 3. MEHMET July 25, 10:25

  PER VARFERINE, CELESI ESHTE BUJQESIA!!!

  Dihet se çdo gjë e re e çan rrugën e vetë me vështirësi. Por ne kushtet e nevojës imediate te nxjerjes nga varferia te zonave rurale dhe futjes se tyre ne rrugen e zhvillimit te qendrueshem dhe qe të dilet nga ky kolaps zvarritës që ndodhet bujqësia në tranzicion, e vetmja rrugëdalje apo “shpëtim” është “kooperimi bujqësor”, duke ngritur fillimisht rreth 70-80 ferma bujqësore në tërë vendin, te cilat të paktën do të kenë jo më pakë se 3000-5000 ha tokë në përdorim dhe “komunat pyjore” ne zonat veriore të vendit ku sipërfaqja dominuese e teritorit janë pyjet.

  Të ashtuquajturat ferma bujqësore, në gjëndjen aktuale, me prodhim artizanal në kushte primitive, mesjetare, ku ende në shumicën e tyre punohet me qe dhe kuaj, pa asnjë perspektivë zhvillimi, dhe për transformimin e tyre kërkohet medoemos një revolucion në ekonomi rentable, të prodhimit të madh bujqësor. Kjo arrihet me një strategji të menduar e studjuar mire, pasi nuk mund të ketë Shqipëri të pasur, me bujqësi të prapambetur dhe fshat të varfër. Kjo do mbështetur në investime kapitale për të krijuar kooperativa model prodhimi dhe konsumi, ekonomi të prodhimit të madh bujqësor, të mbështetura fuqimisht nga shteti.

  Krahas bujqësisë ne duhet të krijojmë politika mbështetëse dhe për mbarështimin e blektorisë, për shtimin e numurit të krerëve dhe rritjen e prodhimtarisë së tyre, në mënyrë që ta bëjmë prodhimin vendas te konkurueshëm që të mos ndodh si deri më sot, që mollët dhe qepët e fermerëve të Korçës, patatet e Kukësit, agrumet e bregdetit apo mishi vëndas, të mbeten pa u shitur, se i mbyt prodhimi me stimulant që vjen nga vendet fqinje.
  Fillimi i rrrugës së zhvillimit rural mund të arrihet vetëm nëse shteti, me politikat e tij të zhvillimit merr një rol parësor fuqizimi i ekonomisë dhe mirëqënjes së popullsisë së këtyre zonave.

  Reply to this comment
  • biometri July 25, 10:26

   E drejte kjo me siper
   Bujqësija vijon të jetë në krizë totale , sepse prodhon sa 40 % e prodhimit të vitit 1990. Nuk punohen ç’do vit mbi 25% e tokës arë . Vijon të jetë jasht funksionit rrjeti inxhinjerik i kullim-ujitjes, janë prerë pa u zëvëndësuar shumica dërmuse e pyjeve dhe importohen ç’do vit një miliard ë dollar ushqime . Kësaj gjëndje është pak t’i thuash gjënje krize , kjo është gjëndje kolapsi total i ekonomisë fshatare. Për këtë katastrofe nuk flasin drejtusit e lartë të bujqësisë , por as gazetarët nuk drejtojnë të tilla pyetje . Gjëndja është pa shpresë shërimi , të paktën nga kjo Qeverri , që ka shkakëtuar kolapsin . Gjëndja e bujqësisë në Kosovë është krejt ndryshe . Qeverrija zbaton një platformë bujqësore shumë efektive . Punohet e gjithë toka dhe nuk ka probleme të tilla me tokën , duke investuar mbi të me shumë efektivitet. Kosova , ka dy vjet , që merr rendimentin më të lartë të grurit në Ballkan .

   Mjafton Krahasimi me bujqësinë kosovare dhe i nxjerr totalisht zbuluar , qeverritarët shqiptarë

   Reply to this comment
   • mire e the po kujt ia the July 25, 10:28

    o bio, kush do ta zhvilloj bujqesine bre, Nikua me leshka pe Korce?
    A i ke ndier ndonjehere ndonje ide ketij politikani?
    Ndonje protagonizem, ndonje kemengulje, ndonje strategji me te cilen identifikohet?
    Aman o burre, keta jane ca vemje qe e kane mendjen per te ber ndonje lek e per te fut ndonje dashnore ne makina

    Reply to this comment
 4. fieraku PS July 25, 10:33

  Doktor Ademi une jam dakord me ju ne disa pika dhe kam votuar Rilindjen
  por…
  dua te di, cili shqiptar nuk eshte akoma i bindur qe Saleh shpellari i ka futur hundet ne cdo lloj korrupsioni, duke filluar nga me i vogli dhe deri tek korrupsioni me i madh dhe ato pasoja te tij vazhdojne ende..
  qe eshte ai qe i ka lene shqiptaret ne mjerim dhe skamje, ne varferi totale..
  qe eshte ai qe e ka mbushur administraten dhe shopqerine plot me militante injorante dhe analfabete, qe ka shkatrruar cdo gje ne kete vend.. a ka me njeri qe ka dyshime mbi kete lloj kafshe shpelle??
  pres pergjigjet e kurvave te Salehut ketu ne forum. jam kurioz te di si do ti dalin ne mbrojtje babait te tyre shpellar duke fajesuar Edi Ramen qe eshte MAL

  Reply to this comment
 5. agron tirana July 25, 10:34

  E nderuar DITA. Sot ju lexova për herë të parë, ju uroj suksese në një treg gazetash ku nuk e gjen më mbrojtjen e interesit publik. Doja tju shkruaja lidhur me zhgyrryerjen që bën Rama në socializmin e tij të çuditshëm, duke na përmendur të pasurit dhe mbrojtjen e tyre. Është bastarde vetëm ta mendosh atë që thotë ky dallkauk. Pa qenë e nevojshme të endesh në persiatje filozofike e socio politike, për cilindo qytetar është qartësisht e thjeshtë se politika, shteti, kanë si mision kryesor përmirësimin e barazisë sociale dhe ngushtimin e hendekut social në favor të shtresave në nevojë.
  Vërtetë socializmi siguronte barazinë në varfëri, ndërkohe që sistemi ekonomisë tregut favorizon iniciativën private, por si mund të ndjehet një i papunë, një pensionist apo një i varfër që ushqehet me vështirësi apo sëmuret dhe nuk ka mundësi të blej ilace, pale të bëjë një operacion, kur një kategori tjetër zotërojnë disa makina të shtrenjta, disa shtëpi, apo kanë mundësi të vizitohen dhe mjekohen jashte shtetit ?
  Këtu dalim tek roli i klases tone politike, i pushtetit , qoftë qëndror apo vendor, që duket se nuk e kanë fare në fokus problemin e thellimit të hendekut social. Më vjen keq që shpesh mediat vetëm transmetojnë çfarë Rama thotë dhe nuk analizojnë e ta bëjnë të kuptueshme për publikun atë që thuhet. Rama dhe te vetet e trtajtojnë publikun si torollak, njësoj si Berisha dhe klani i ligësisë rreth tij.

  Reply to this comment
 6. nje nga ikanaket July 25, 10:37

  Ju doktor Ademi i keni prekur perciptas tre nga plaget e shoqerise shqiptare
  Sidoqofte, ato jane te tria, qe vlejne te analizohen
  Natyrisht që mirëqënia shëndetsore ka përparësi në jetën e çdo njeriu. Por a ka në Shqipëri një shtet që të kujdeset në sistem për shëndetin publik të qytetarit të vet? Jo. Sepse nuk ka përparësi qytetari në Shqipëri. Në fjalime po. Në realitet jo.
  Papunësia sjell varfëri jo vetëm materiale por edhe shpirtërore edhe shëndetsore. Kur njeriu nuk ka të ardhura të mjaftueshme dhe të vazhdueshme, nuk ka se si të llogarisë vitaminat, proteinat, karbohidratet, por blen për të mbajtur frymën! Kultura shëndetsore kultivohet me mirëqënie dhe jo me varfëri! Këtë doktori duhet ta dijë më mirë, se çfarë do të thotë kequshqyerje!
  Vajmedet se çfarë race po kultivojmë! Të kequshqyer, të varfër, të papunë!

  Reply to this comment
 7. ekonomi July 25, 10:41

  gabimi kryesor i Rilindjes ne ekonomi qe thelloi varferine ishte taksimi
  taksa e sheshte ishte ok, nuk di pse e kane komplikuar kaq shume skemen qe e ndrrojne dhe cdo tre muaj duke i cmendur fare bizneset qe nuk po dine me se ku gabojne sepse ne cdo rast u quhet gabim dhe gjobiten.
  Po me Ramen piktor dhe Ahmetajn mesues anglishteje cfare financash prisni?
  Po mos ishin leket e hashashit dhe te emigracionit, aty do ishte bere kerdia tashme

  Reply to this comment
  • futja kot July 25, 10:42

   or shok
   Ata milioneret po nuk u taksuan, nuk do kene bleres dhe keshtu qe i pret rrenimi total. Ca gjera qe nuk i dini me mire mos i thoni. Taksa e sheshte nuk ka dhene rezultat ne asnje vedn ku eshte perdorur, kuptohet eshte nje tip subvencioni i terthorte per investime dhe ky shtet pa kellqe e provoi ta bente dhe deshtoi, sepse milioneret nuk e perdoren per investim, por e mbajten si fitim per vete. Prandaj mos u tremb ti qe nuk je milioner, sepse masa e takses eshte bere nga ekspertet bashke me milioneret, ne ate mase sa te mos dekurajoje milioneret dhe te mos shkaterrohet shtresa e mesme, por te garantohet edhe nje rishperndarje optimale. Mos beni politike per politike, sepse kjo politike fiskale e propozuar nga PS eshte OK, sepse 95% e popullsise fitojne prej saj. Pyeti pak te varferit si ju duket 200 lekshi i vjeter???

   Reply to this comment
 8. fshatar pa toke July 25, 10:43

  puna ehste te gjejm rrugezgjidhje se kritika ka vend pa fund
  jam dakord me ata qe thone qe mireqenia rritet nga bujqesia
  ne qofte se do te kete nje strategji te mire per fshatin dhe bujqesine atehere vertet kjo do rilindi dhe ekonomine dhe do te permiresoje shume jeten ne Shqiperi, ne fshatin shqiptar nuk ka nje investim te vetem te bere nga taksat e tyre , rruget e fshatit nuk kane drite naten ,nuk jane te shtruara , mungon uji i pijshem ne çdo shtepi ,njerezit e mbushin ujin akoma ne burime ,fshati nuk ka jete sociale dhe eshte i izoluar ne varferine e tij, nuk mer shperblimin e lodhjes se vet….

  Reply to this comment
 9. shoferat biznesmen July 25, 10:47

  po ku ka ne Shqiperi te kamur qe mendojne per barazine sociale o doktor
  Si do mendoj Rama kur vete eshte hedonisti numer 1 bashke me kllounat qe mban ne oborr
  A e mendon dot…
  Ish shofera dhe truproja jane bere biznesmena sot dhe hiqen si pionieret e kapitalizmit shqiptar
  E njef njefare Fidel Ylli?
  A behet roja kapitalist i pergjegjshem per fatet e shoqerise?
  Po ai ehste cyryk, si mund te shresosh te nje cyryk?
  ja keta jane shoket e Edit
  Thelbi eshte qe jane pasanike dhe me kryesorja se si i kane bere keto pasuri, cfare leshimesh, bashkepunimesh, kompromisesh, mekatesh, madje edhe krimesh, te ditura apo te pa ditura, kane bere para se te jene pjese e PD ose PS.
  Duhet ta dime dhe per kete nuk ka asnje diskutim se kaq pasuri e grumbulluar ne kaq pak vite, ka si baze kryesore grabitjen tone, me rrjedhoje, varferine, madje urine, me pak siguri per jeten, drejtesi, pra me pak shkolla, me pak rruge, me pak sherbim shendetesor, me pak rroga dhe pensione me te vogla.
  Ketu nuk diferencohet askush, pavaresisht se ku i del llogaria te rreshtohet me PD apo PS.

  Reply to this comment
 10. MOJ E MJERA SHQIPERI… July 25, 10:50

  Zoti Adem ju prisni ende ndeshkim per Saliun?
  Me kete shtet qe kemi cdo vrases, cdo hajdut qe ka ende pushtet dhe para nuk eshte fajtor. E pate Vetingun? Kryetaret e gjykateve dalin te kulluar, anetaret qekan hajdute.
  hahahaa
  Shteti eshte ne autobuz ose ne rastin me te mire fle gjume.
  Kot i rane ne qafe Metes atij babaxhani qe nuk e ka ngjyer gishtin asgjekundi,apo atij Prendit ,ivarferi qelloi lart po plumbi se degjoi beri rikoshete ne qiell u kthye e vrau njerez fatekeqsi!
  Rama i shkrete nuk ka faj per keto, kini per ta pare me besoni.
  Jane te pa fajshem te gjithe sa te jete ”baca” gjalle sdo tu hyje gjemb ne kembe.!

  Reply to this comment
 11. lani July 25, 10:53

  Bijte e bllokut do vjedhin prape pasurite e te tjereve si bene etrerit e tyre ne 1945, do vendosin prape diktaturen e proletariatit=leckamaneve. Po si do ta regullojne mireqenien e popullit leckamanet, ata te ishin te zotet kishin regulluar veten e tyre per vite me radhe. Nuk i jepet pushteti proletareve leckamane. Kudo ku e kishin ata pushtetin Rusi e lindje, vetem varferi sollen. Dhe pastaj e ulem koken si b….tek perendimi. Shikoni perendimin ku qeverisin te pasurit, vetem begati pati. Formula: Populli varfer eshte budalla, te pasurit te zgjuar dhe te pasur. Pra mos votoni te majtet se vijne nga morracaket e leckamanet, jane mesuar vetem te vjedhin gjerat e tjetrit se te zotet ti benin vete nuk kane qene asnjehere.

  Reply to this comment
 12. one13 July 25, 10:54

  Doktor Harxhi
  Eshte kollaj te flasesh nga Amerika.
  Varferia eshte kudo neper bote por nuk do te thote se fajin e ka Edi.
  Duhet te jeni i kujdeshem kur flitet ne ajer!!

  Reply to this comment
 13. Shaqir Elezaj, Ramice, Vlore July 25, 11:06

  E Duam Shqiperine si gjithe Evropa

  Po kush do te na coje?
  “O Balo te hengert tenja se e ke te zezen brenda”
  Keshtu thone te gjithe shqiptaret, keshtu thone dhe:
  -Presidenti i Republikes zoti Ilir Meta.
  -Kryetari I parlamentir zoti Gramoz Ruci.
  -Kryeministri i Shqiperise zoti Edi Rama.
  -Ish kreministri i Shqiperise zoti Sali Berisha.
  -Kryetari I partise Demokratike zoti Lulezim Basha.
  -Kryetarja e partise L.S.I zonja Kryemadhi.
  -Disa anetare te forumeve drejtuese te PD dhe L.S.I, si Luan Rama, Petrit Vasili, Ibrahim Llari, Mehmeti, Tabaku, Noka, Ndoka, Shehi, Shehu.
  Po kush jane keta qe e duan Shqiperine si gjithe Evropa?:
  Presidenti Ilir Meta i akuzuar per vjedhjen e floririt ,i akuzuar nga i ndjeri Prifti, per vjedhje me ze dhe figure, me pasuri marramendese per shkollimin e femijeve, me vila lluksoze. Ne te njejtat pozita dhe gruaja a tij Monika.
  Kryatari i parlamentit zoti Gramoz Ruci, ndiqet nga hija e funksioneve qe ka pasur ne sistemin e Diktatures Komuniste.
  Kreministri zoti Edi Rama i akuzuar per perfitime ne ndertime ne masen 20% kur ishte kryetari i bashkise se Tiranes. Ne kohen qe ka qene dhe eshte kryeminister akuzohet per mos zbatim te procedurave te tenderave, per perkrahjen e disa oligarkeve.
  Ish kryeministri Sali Berisha eshte akuzuar dhe akuzohet per shperdorim detyre, ka vjedhur zgjedjet e vitit 1996 dhe ato te vitit 2009, hodhi ne lufte Shqiperine E veriut me ate te jugut, tentoi te perdore lende helmuese luftarake, ishte shkaktari kryesor te ngjarjave te Gerdecit, i vjedjeve masive ne “C.E.Z”, I shkaterrimit te ushtrise dhe i vjedhes i gjithe pasurise kolosale ushtarake, shkaktar i shume vrasjeve.
  -Kryetari I partise Demokratike zoti Lulezim Basha akuzohet per vjedhje ne rrugen Durres-Kukes, per situata te erreta ne lobime dhe per maredhenie te fshehta me Rusine.
  Te tjeret jane te paafte dhe e kthejne gunen nga fryn era.
  Per shkolleshumin Vasil i them:
  “O Vasil, S’ka Ushtri pa Prapavije, pa Mjekesi si ne Lufte dhe ne Paqe”
  Per Luan Ramen me vjen keq, se e njoh per shkallen e larte te kultures, mirepo cuditem se si ka rene ne kete batak.
  Per zonjen Kryemadhi jam i bindur plotesisht se nuk e ka me gjithemend se do te udheheq vendin!
  Tani lind pyetja:
  A mund te na cojne keta ne Evrope?
  Pergjigja eshte saktesisht JO.
  Po cila eshte rruga e zgjidhjes?
  Te gjithe te japin doreqjen ne menyre te parevokueshme, dhe te zgjidhen intelektuale te pa kompromentuar qe vendit tone nuk i mungojne.
  Ne situaten qe ndodhemi, nje dore e forte per President do te ishte zoti Alfred Moisiu, Per kryetare Parlamenti zonja Arta Dade, per kryeminister ekonomisti Civici. Ndoshta edhe te tjere.
  Te gjithe ata qe do te japin doreheqjen te mos jene me deputete, natyrisht me deshiren e tyre dhe te zevendesohem nga K.Q.Z. sipas listes.
  Thirrja ime eshte : Bejeni kete per te miren e Popullit.
  Une kam mendimin qe Parlamentit nuk duhet ti shkoje ne mendje bojkoti.
  Te gjithe deputetet duhet te marrin pjese ne votim dhe te votojne ata qe duhen per organet e drejtesise.
  Ne raste se ne votimin e pare nuk marrin 84 vota, ne votime te tjera te emerohen ata qe marrin me shume vota.
  Keshtu na e do zemra.

  Reply to this comment
 14. Arben Zani July 25, 11:13

  BEFASIA (kur shembet nje diktature)

  Nje nate e perhimte,,
  statuja e grimte u thermua
  ceshte cfare ndodhi!?
  njerzit e frikshem pyesin
  statujen e grinjte e goditi perendia.

  lumi i njerezve rrugve u derdh
  hiqeni hekurin e madh
  diktatura shkelej ne dhe njerzit piketonin largesira
  liria ishte afer shume afer
  ata mbi supe e mbanin
  befasia tundi boten
  demokracia demokracia
  po vinte jo me lule
  jo me lutje
  ajo vinte si pranvere e brishte
  si zemer e gjere me halle
  njerezit se dinin
  dimri i eger le njolla
  ne bimet e njoma kete nuk e dinin….

  Reply to this comment
 15. Argon July 25, 11:17

  A është Rama populist?!
  Përse po i ul taksat kumarit?
  A e goditi euron, “për të ulur” borxhin publik që po shkon në qiell?

  “SQUEEZING the top 1% ought to be the most natural thing in the world for politicians seeking to please the masses. Yet, with few exceptions, today’s populist insurgents are more concerned with immigration and sovereignty than with the top rate of income tax. This disconnect may be more than an oddity. It may be a sign of the corrupting influence of inequality on democracy.”
  https://www.economist.com/finance-and-economics/2018/07/21/as-inequality-grows-so-does-the-political-influence-of-the-rich

  Reply to this comment
 16. Mik July 25, 13:00

  Me ne fund po vijne shkrimet sic duhen ne gazeten Dita. Deri me tani, per hir te se vertetes, ia keni mbajtur me shume sesa duhet anen Rames.

  Vazhdoni me kesto shkrime!

  Reply to this comment
 17. Arben July 25, 13:31

  ore, ne kemi lidr botror, ju flisni kot.

  Reply to this comment
 18. ETHEM July 25, 13:54

  RESPEKTE DR.ADEM HARXHIT,RESPEKTE D I T E S QE E INTERVISTOI.TEMA ME E RENDESISHME QE SHKRUAN AI,DUKE I BERE MIRE “ANATOMIN” QEVERISJES RANA 1,2.
  UNE SI PESIONIST E NE MOSHEN E DOKTORIT DUA TE PERFORCOI DISA MOMENTE:
  1-NE VITIN ’92 SALIU NA HODHI NE RRUGE NE USHTARAKET ME AKADEMI DHE NE USHTRI FUTI MILITANTANTET E PD ME NE KRYE SAFET ZHULALIN,I CILI PER NGJARJET E TMERRSHME TE ‘97,98..THA SE..”..KJO NGJARJE NUK DO TE ZBARDHET KURRE..”DHE SAFET ZHULALI U DERGUA PER “KURIM” NE NJE SPITA L NE ITALI SI EDHE SHUME TE TJERE SI A.SPAHIA,P.RBNORI ETJ.PRA,NE USHTRI U FUTEN “ÇUNA” TE RINJ TE PARTISE,DHE E ÇUAN PASURIN USHTARAKE MBI 2 MILJON EURO PER SKRAP,QE NESE DO SHKONTE NE BUXHETIN E SHTETIT,DO KISHIM NJE USHTRI ME TE MIRE DHE DO RRITEJ MIRQENIA E POPULLIT.
  2-NE TRANZICIONIN TONE SB LEJOI LEVIZJEN E LIRE TE NJEREZVE PA KRITER,KU U ZAPTUA TOKA ARE,U NDERTUA MBI KOLEKTOR E GRYKAT E LUNEJVE..EKO DHE GJAT PERMBYTJEVE QEVERIA E PS KA DEMSHPERBLYERE “FATKEQET” DHE QYTETARET QE U JANE GRABITUR PRONAT NGA TE TJERET.
  NE KETE RAST DREJTESIA E EMRUAR NGA SB ME KURSIN 6 MUJOR TE PLEPAVE BERI KERDIN ME VENDIME TE PADREJTA KORRUPTIVE DUKE U PASURUAR VET DHE POLITIKANET
  QE I EMERUAN ATA SI KLD,PRESIDENTET E SB E KUVENDI PO I TIJ SI TIK LLALLA ME SHOKE,KU JANE SHPERDORUAR MBI 2 MILJARD DOLLAR,QE KETO DO TE RRITNIN MIRQENIEN E POPULLIT.
  3-NE 2O13 SB E LA BUXHETIN NE “0” DHE RAMA PO E RRIT GRADUALISHT.PRA SALIU KA EMER DHE DIHET SE ÇFAR I KA BERE KETIJ VENDI NE 28 VITE.NDJA DUHET TE DALI PERGJRJGJESIA E TIJ DHE JO TE FUTEN TE GJITH ME NJE THES.
  4-PER MJEKSIN FALAS TE KM RAMA..JAM DAKORT ME DR.HARXHIN SE RAMA NUK PO E ZBATON,OSE PO E GENJEJNE OSE BEN SIKUR NUK E SHEHE.UNE JAM I MAJT DHE VOTUES I SAJ PER 50 VJETESH.POR Ç’NDODH:
  -SHTROVA NJE FAMILJARIN TIM NE SPITALIN E FIERIT DHE ILACET E KURIMIT I BLEVA NE FARNACIN KU ME THA DOKTIRI.DHE KUREN E BLEVA 52OOO LEKE V,KUR PESIONI ESHTE 150.OOO LEKE.BESOJ KETE NUK E DI KM RAMA OSE MSH.DHE KJO NUK NDODH VETEM ME MUA.BESOJ DR.HARXHI ME KA PYETUR DHE MUA KUR SHKRUAN.POR, PO VAZHDOJ KESHTU QE POPULLI TE GENJEHET SI PUNA IME,NE ZGGEDHJET E ARDHESHME DO VIHET NE PIK PYETJE VOTIMI IM FAMILJAR.DHE KESHTU,INJORIMI VOTUESVE TE MAJT DO TE JET NE FAVOR TE PD,QE DO TE THOT KTHIM NE 96,97,98,2009,2011 APO NE VITIN 1938.
  BESOJ ZERI DR.HARXHIT DHE I YNI TE BOTUAR NE D I T A-DO TE SHKOI NE “VESHIN E PERENDISE”..!

  Reply to this comment
 19. emigrant July 25, 16:46

  Anglezet kane nje fjale te urte:
  “Nese ecen si rosak, noton si rosak, dhe ben mak mak, atehere eshte rosak.”

  Me nje fjale je ajo c’ka ben.
  Nese ben ate qe ben rosaku, atehere je rosak.
  Nese ben ate qe bejne komunistet, shtetezimin e pronave private, atehere je komunist.
  Nese ben ate qe bejne anti-komunistet, privatizimin e prones publike, atehere je anti-komunist.

  Lind pyetja, cfare ka bere Saliu apo Rama. Kane shtetezuar prona private apo kane privatizuar pronen publike?
  Dhe pergjigja per te dy eshte e njejte. Kane privatizuar pronen publike, pra qe te dy jane anti-komuniste, sic dhe deklarohen.

  Ky eshte kapitalizmi. Nje pakice jeton mire ne kurriz te nje shumice. Dhe ky eshte edhe realiteti Shqiptar, nje realitet qe brenda ketij sistemi s’mund te ndryshoje.

  Edhe ne vende tradicionalisht kapitaliste, sot po popullarizohen idete socialiste, sepse njerezve u ka ardhur ne maje te hundes te bejne skllavin duke hyre ne borxhe qe ne bankat e shkolles, nderkohe qe nje pakice eshte ekstremisht e pasur fale punes se tyre.

  Reply to this comment
  • Dull Cakacuku July 25, 20:41

   Ca idiote te padobishem (aty lart i ke nja dy kokrra) lodhen me se koti t’na i shfaqin gjoja si armiq, por Rama dhe Berisha jane tamam si kapaku me tenxheren. Qellimi i tyre i vetem mbipasurimi ne kurriz te pasurive dhe resursave te vendit, mbipasurimi ne kurriz te qytetarit, pa patur as shqetesimin minimal se po largohen nga vendi me qinsra mijera shqiptare apo jo. Nje pyetje fare e thjeshte. Ke degjuar ndonjerin prej tyre te shprehe “shqetesim” per eksode masive si ky i tre viteve te fundit? Jo? Dhe pse jo?

   Llogjika e thjeshte e merr automatikisht pergjigjen.

   Qe kapitali do akumulohet prej nje grushti gjithnje e me te fuqishem biznesmenesh te lidhur koke e kembe me politiken, dhe si pasoje e ketij procesi te pashmangshem do shperthejne dhe kriza akoma me te thella financiare, ekonomike dhe me ne fund dhe ato politike, kjo eshte e paraprogramuar. Eshte vetem ceshtje kohe. Kush vrapon te zere i pari trenin, ose del me i fituar nga te gjithe, ose perfundon me gjithe tren ne te semes. Se cilat forca po dominojne per momentin politikat, ajo varet nga vendqendrimi dhe kendveshtrimi i sejcilit. Mua me duket e kunderta e asaj qe ti pretendon. Rrymat e djathta ne Evrope jane shtuar, mbeshtetesit e tyre gjithashtu. E majta do beje perpjekje per tu fuqizuar serisht, por sot eshte kapitali ai qe te katapulton ne majat e politikes, apo te ben te dalesh fare cullak.

   Reply to this comment
 20. homeless July 25, 19:54

  i Nderuar Harxhi .

  Je munduar te shprehesh nje “alert” por duket qe eshte zanat i huaj per ju dhe keni bere gabime te pafaleshme.
  .
  Dihet qe ne vendet e ashtuquajtura demokratike ( lexo kapitalizem) qeni i nje te pasuri do shpenzoje me shume se 10 femije te varfer…no comment
  ..
  Dihet gjithshtu se ka me qindra mijra ne Euro-Amerike te pastrehe dhe nen nivelin minimal te varferise qe quhen HOMELESS-a dhe mjafton te dalesh ne metrote- urat -stacjonet e trenit -fshatra te humbura sidomos ne raste bore apo ngricash dhe eshte habi numri i tyre skandaloz por “i padukshem”.
  .
  Qe te regullohet ai vend duhet qe ai vend te prodhoje dhe kjo nuk arrihet as per 50 vjet…i tille ishte /eshte rrezatimi antikombetar & kriminal i berishes dhe i atyre qe e mbeshtesin ne Perendim.

  .Por falenderojme zotin/fatin qe te pakten nje familje ne Shqiperi ka nje person te emigruar dhe sikur nje dite pune dollare/euro te dergoje emigranti ne Shqiperi e mbyll problemin e varferise.
  ..
  Eshte e pabesueshme per intelektin tuaj qe thoni ne paragrafin shtate qe

  QEVERIA TI MBLEDHE BIZNESMENET E PASUR DHE TU MARRE X PERQIND TE PARAVE SE KANE VJEDHUR..

  ..besoj se kur ta lexosh per here te dyte nuk do ndjehesh komod..
  __________________________________________________
  Besoj se ka ardhur koha të flasim për varfërinë atdhetare jo vetëm për intelektualet dhe shoqerinë civile që jetojne ne Shqipëri por sidomos për Diasporën Shqiptare ne Amerikë qe nga nje “mbretereshe” qe ishte ne kohen e Nolit te Madh eshte kthyer diaspora me e pafuqishme nga gjithe kombet qe jetojne ne Amerike.
  .
  Nje shembull tejet trondites:
  .
  Ne 13 tetor, 2012 u zhvillua nje proteste paqsore prane OKB-NY ne perkrahje te greves se urise te te PP ne Tirane ku pati dhe djegie si murgjit e Tibetit…Tronditese ishte qe jo vetem nga 250 000 shqiptaro-amerikane ishin rreth 40 persona por dhe ato qe folen me shume shanin Enverin se sa Saliun e Elez biberit..
  .
  Pra i nderuar Harxhi !
  .
  Me shume dem i ben atij vendi i ben
  varfëria juaj atdhetare
  qe nuk denoncon tek autoritetet amerikane Veprimtarine superkriminale te Berishes Bashes Metes dhe impotencen po aq kriminale te Edi Rames..
  .
  Ju sugjeroj qe neser ti drejtoheni kongresit amerikan per shpalljen e jashtzakoneshme ne Shqiperi dhe per monitorim nderkombetar perpara se ai vend te kaloje ne 1913 apo 1997..
  .
  Rastesisht mesova dhe egzistencen e nje Akademie Shqiptare ne Amerike qe bashke me ju duhet te zgjohet nga gjumi:

  ALBANIAN AMERICAN ACADEMY OF SCIENCE ( A.A.A.S)

  Prof.Dr. Skender Kodra Doctor
  Dr. Adem Harxhi Doctor
  Prof.Dr. Agron Fico Albanolog
  Prof.Dr. Abdula Mehmeti Professor
  Dr. Namik Shehu Doctor
  Prof.Dr Flori Bruqi Doctor
  Prof.Dr Branislav Professor
  Dr. Sanie Veseli Doctor
  Prof.Dr. Rachid. K Professor
  Prof.Dr Bekim Fetaj Doctor
  Prof.Dr. Mehdi Hyseni Professor
  Prof.Dr. Nehat Jahiu Professor
  Prof.Dr. Isuf Dedushaj Professor
  Prof.Dr. Eshref Ymeri Professor
  Prof.Dr. Naim Kelmendi Professor
  Prof.Dr. Shpetim Shyti Kimist
  Prof.Dr. Xhemajl Byberi Professor
  Prof Ndue Hila Lawyer
  Prof Ardian Bejleraj Lawyer
  Prof Rajmonda Malecka Writer
  Prof Hasan Selimi Judge
  Prof Nikolla Spathari Writer
  Prof Vulnet Bajrami Professor
  Dr. Arian Hamiti Doctor
  Dr. Adil Mustafa Doctor
  Dr Ali Prebreza Dentist
  Dr. Fatmire Ibrahimi Medicine
  Dr. Atrim Marku Doctor
  Dr Almiro Gurakuqi Doctor
  Dr Ramiz Luma Doctor
  Dr Petraq Risto Doctor
  Dr. Perlat Lame Professor
  Dr. Klarita Sadiraj Doctor
  Prof.Dr. Servet Dani Physics
  Prof.Dr. Rifat Xhota Electronics
  Dr. Rahim Bujari Science
  Prof.Dr. Emri Shatku Solicitor
  Prof.Dr Naim Kelmendi Writer
  Prof.Dr. Hazbi Shehu
  Prof.Dr. MuharremCarabregu Geografy
  Prof.Dr. Xhevdet Mytebery Physics
  Prof.Dr. Elisabeta Susaj Agriculture
  Dr. Afrim Maqellara Doctor
  Prof.Dr. Halit Xhafa Economist
  Prof.Dr. Petrit Spahiu Physics
  Prof.Dr. Celjana Toti Stomatolog
  Dr. Zenun Shatri Doctor
  Dr. Adem Alushi Stomatolog
  Dr. Etleva Birqe Doctor
  Dr. KadengjikaDabishevci Doctor
  Prof Bedri M Tahiri Professor
  Dr. Zanina Haxhia Kimist
  Dr. Shenaj Raimi Stomatolog
  Dr. Mikelin Zaka Transpl/Special
  Prof. Nehat Jahiu Writer
  Prof BashkimKllobocishta Arceologist/Albanology
  Dr. Ing Agim A. Bunaku Comp Engineer
  Dr. Dhorka Dhamo Arceologist/Albanology
  Prof Dritan Korumi Doctor
  Prof Kimet Kodra Lawyer
  Prof Silva Ternova Writer
  Prof Mentor Mata Com/Engineer
  Prof Entezam Vesely Econimist
  Prof Minire King –
  Prof Fatos Daci Historian
  Prof Xhafer Dyla Albanolog
  Prof Hysen Kosovrasti Teacher
  Prof Afrim Maqellara –
  Prof Petrit Zenelaj Veterinary
  Prof Dion Spiro Teacher
  Prof Orges Ormanidhi Director
  Prof Bardhyl Ceku Economist
  Prof Dritan Ceka Professor
  Prof Besmir Bercaj Professor
  Prof Edlir Orhani Professor
  Prof Zyba Hysa Historian
  Prof PerparimTomcini –
  Mr Gjin Musa Gazetar
  Mr Erolind Dumani Businessman
  Mr Perparim Mata –
  Mr Roland Luka Engineer
  Mr Beqir Sina Gazetar
  Mrs AdhuresaMorina Agriculture
  Mrs Fatmire Lami-Xeka –
  Mr Antonio Pecaj Professor
  Prof Evisa Malo –
  Mr Adrian Kosovrasti Businessman
  Mr Xheladin Zeka Economist
  Mr Petraq Risto –
  Mr Fatiri Papa Microbiologist
  Mrs Teuta Mucogllava Teacher
  Mr Shaban Arifi Enginier
  Mr Clirim Brisku Teacher
  Mr Vasil Vecaj Businessman
  Mr Selim Halili Businessman
  Mr Pelivan Sinaj Administration
  Mr Mirash Nilaj Activist
  Mr Gjon Chota Businessman
  Mr Saimir Shatku Lawyer
  Mr Tofik Jegeni Businessman
  Mrs Ermelinda Kashah Administration
  Mr Ylber Pilku Businessman
  Mr Kujtim Kasmi Football
  Mr Enio Kasmi –
  Mr Isuf Graiqevci –
  Mr Zeq Berdyna Lawyer
  Mr Ali Haxhaj Business
  Miss Ana Miri Solicitor
  Mrs Arjana Martini Professor
  Mr Jozef Gjonikaj Manager
  Miss Enxhi Hysa Manager
  Miss Antigoni Toshi Solicitor
  Mr Genc Leka –
  Mr Astrit Tota Scenograf
  Mr Nexhat Krasniqi Historian
  Mr Gentjan Kasalla Engieener
  Mr Shaban Gashi –
  Mr Adem Alushi Stomatolog
  Miss Adelajde Gjonaj Finance
  Mrs Dashuri Divintori Finance
  Mr Arur Asllani –
  Mr Kreshnik Grezda –
  Mrs Nordana Hasa Teacher
  Mr Abaz Hoxha Engieener
  Miss Sabina Shoshi Solicitor
  Mr Briken Shoshi Professor
  Mr Vllasova Musta Regjisore
  Mr Shefki Neziri Businessman
  Mr Arif Vladi Artist
  Mr Artur Asllani –
  Mr Kreshnik Grezda –
  Mr Frederik Caja Gazetary
  Mrs Elida Rusta Writer
  Mr Arber Krasniqi Regjisor
  Miss Daniela Gjonikaj Avokat
  Mrs Lule Lesaj Professor
  Mr Alfred Mema Manager
  Mrs Gjyste Miri Artizanat
  Mr Hilmi Bushataj Business
  Mr Asllan Qyqala Albanolog
  Mr Nexhat Krasniqi Historian
  Mrs KlementinaXhamballa Finance
  Miss Adriana Ara Solicitor
  Mr Arsen Bajrami Historian
  Mr Eduart Fucia Manager
  Mr Kristian Qepuri Engeenier
  Mr Shaqir Grifi Businesman
  Mrs Melita Behri Historian
  Mr Nehat Jahiu Writer
  Mr Pal Trashaj Historian
  Mr. Hasan Selimi Judge
  Mr Ariola Prifti Historian
  Mrs Naime Gjongecaj Professor
  Mrs Xhevaire Gjelaj Finance
  Mrs Lindita Lole Soprano
  Mr Ymer Dangallisi Architect
  Mr Ramazan Kica Solicitor
  Mr Xhevat Limani Artist
  Mr Imerr Dedja –
  Mrs Fitnete Mata Agriculture
  Mrs Tatiana Prela Teacher
  Mrs Sanie Selita Teacher
  Miss Elvana Babameta Psychology
  Mrs Valentina Veizi Compozitor
  Mr Florenc Sulkuqi Artist
  Mr Jorgo Sulkuqi Artist
  Mrs Iliriana Sulkuqi –
  Mrs Mukajete Piro Professor
  Mrs Violeta Sulkuqi Artist
  Mr Resul Riro Avokat
  Mrs Violeta Mirakaj Teacher
  Miss Englatina Toska Artist
  Mr Altin Myftaraj Artist
  Miss Feride Murataj Writer
  Mr Musa Bajraktaraj Bussiness
  Mr Ferat Imeri Bussiness
  Mrs Zyhra Bajgora Gazetary
  Mr Flamur Veizi History
  Mr Resul Shabani Writer
  Mrs Tatjana Prela Teacher
  Mr Agim Shehu Writer
  Mr Agim Boba Researcher
  Mr Jashar Gjoni Business
  Mr Edmond Ismailati Philosophy
  Mrs Dhurata Rrista Gazetar
  Mr Agim Popa –
  Mr Zef Uka –
  ECT…

  Reply to this comment
  • Kulla e barit s'do te digjet... July 26, 15:05

   Si ralle kush nga gazepat e ketij tranzicioni “limitless”, ti i nerumi Dede, me nxjerrjen ne plan te pare te ceshtjes se varferise si pasoje e mungeses se kapaciteteve prodhuese ke deshmuar edhe nje here se jo vetem ke nuhatje te situates ekonomike, por di t’i vesh tamam pikat mbi i. Respekt!

   Shkrimit i mungon analiza e shkaqeve per mungesen e vendeve te punes, papunesise, kushteve minimale te jeteses, varferise, mjerimit, humbjes se shpreses per te ardhmen, mosparja e drites jeshile ne fund te tunelit, etj. etj.

   Faktikisht jane keto aresyet, se perse gjithe ata pseudointelektuale e pseudoakademike shurdhememece te shfaqur ne liste kane vendosur te braktisin vendlindjen tere kete cerekshekul te fundit, me bindjen se ne kapitalizmin e nje bote tjeter mund te jene me te vlefshem si individe.

   Qe jane gabuar qysh ne hapat e para te vendimmarrjes se tyre, per kete une personalisht nuk dyshoj, ashtu sikur nuk dyshoj qe jo nje proteste paqesore te zhvillohet prane OKB-se ne NY, por me qindra te tjera te ngjashme, do te jene pikerisht keta, ata do t’i qendronin sa me larg protestes.

   Si gjithmone nje kritike: Diku nga fillimi i listes atij Prof.Dr Branislav ja ke bo me hile se e ke lene pa mbiemer. Sa per dijeni e ka Sinadinovski. Qysh nga emri duket qe eshte puro shqiptar… 😉

   Ekskluzivisht per ty Dede ketu poshte dy pershendetje ilustrative:

   [ https://www.realdatasf.com/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2017-11-30-at-11.28.14-AM.jpg ]

   [ https://www.realdatasf.com/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2017-11-30-at-11.28.14-AM.jpg ]

   Reply to this comment
 21. ai ,pak me lart.. July 26, 16:45

  dy fjale per te zotin “‘kulles”

  .
  faleminderit per vemendjen por mbiemri i zotit Sinadinovski eshte fshire ndoshta teknikisht nga lista
  dhe ne vend te kerkimit te ndjeses po e korigjoj duke reklamuar dy nga atdhetaret shqiptare me te shquar te Maqedonise:

  PROF. DR. BRANISLAV SINADINOVSKI

  Ka deklaruar publikisht e pa asnjë hezitim se është shqiptar gjysh pas gjyshi. Ky shqiptar i madh, i bëri jehonë të madhe me deklaratën e tij, se babai dhe familja e tij ishin shqiptarë.
  .
  Prof. dr. Sinadinovski nisi një epokë të re të popullit shqiptar ortodoks në Maqedoni. Është hap i madh ky i vëllezërve tanë shqiptarë ortodoksë. Koha po dëshmon se gjaku nuk bëhet ujë.
  Pavarësisht nga shtypja dhe presionet nga e kaluara që ishin të tmerrshme për shqiptarët ortodoksë, pasardhësit e tyre po kthehen te gjuha dhe zakonet e të parëve.
  Shqiptarët ortodoksë në Maqedoni duhet ta kenë kishën e tyre ortodokse shqiptare dhe të lejohen, të mbështetën e të mbrohen nga shteti që ta vijojnë mësimin në shkollat shqipe.
  Të shpresojmë se në Maqedoni do të fillojë një mbështetje dhe përkrahje masive për shqiptarët heroikë Branko Manjolovski dhe Branislav Sinadinoski dhe vëllezërit e motrat e tyre.
  .
  BRANKO MANOJLOVSKI
  ..Branko Manojlovski bart një amanet një histori sa e rëndësishme po aq e dhimbshme e një pjese të popullatës shqiptare në Maqedoni, ku jetoi dhe jeton ende një popullatë ortodokse shqiptare gati plotësisht e asimiluar në popullatë maqedonase.

  Për të dokumentuar pohimet e tij, këtë vit publikoi edhe librin “Reka e Epërme dhe fshatin Kiçinicë”, ku shpalos detaje mbi identitetin kombëtar, historikun e krahinës dhe fshatit të tij të lindjes.

  Një debat i madh pati shpërthyer në momentet kur Branko Manojllovski pati dalë haptazi në një dokumentar të realizuar në Maqedoni, ku flet për vendlindjen e tij, për prejardhjen dhe për krejt Rekën si zonë e asaj ane. etj etj

  Reply to this comment
  • Celsat e kashtes... July 26, 18:30

   Faleminderit per detajet e hollesishme per kete shqiptar e kaluar shqiptarit Dede. Nuk thone kot sa te rrosh do mesosh. Kerkoj ndjese per paragjykimin e nxituar.

   Reply to this comment
 22. Nje foto flet sa per njeqind fjale... July 26, 18:47

  Upsssss, Aty me lart pronari i kulles paska postuar te njejten foto dy here. Ate me interesanten ja paska perlare… lap topi.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*