PËRBINDËSHI

February 11, 2016 10:07

PËRBINDËSHI

Pikat kryesore

 • Pohimi na zbret në atë labirinth të errët të shpirtit njerëzor, në atë Ferr ku gatuhen racionalizimet, justifikimet që rreken të përligjin deri krimin më të përbindshëm që është vrasja e njeriut nga njeriu. Për herë të parë e veja e diktatorit pranon se ishte Enveri që merrte vendimet për ekzekutimet apo dënimet dhe jo, si në çdo shtet normal, një gjykatë. Kjo nuk është, as më shumë dhe as më pak, se të pranosh që gjithçka funksiononte sipas parimit të mbretit diell “shteti jam unë”! E veja e diktatorit ka bërë një pohim që rikonfirmon tezën se rrënja e krimeve në diktaturë, mbi të gjitha e vrasjeve, duhet kërkuar në zhdukjen e pushtetit të pavarur të drejtësisë, në bashkimin e pushtetit gjyqësor, ekzekutiv dhe legjislativ në një dorë të vetme

Nuk më pëlqyen zërat që sulmuan Rudina Xhungën vetëm sepse intervistoi Nexhmije Hoxhën, të venë e diktatorit Enver Hoxha. Ngaqë binin ndesh me lirinë e gazetarit për të intervistuar këdo dhe për gjithçka. Ishin në kundërshtim edhe me lirinë e shprehjes së njeriut, bënin thirrje për një selektivitet dhe censurë që, sikundër replikoi me të drejtë Xhunga, do na shpinte prapa “në kohën e Nexhmijes”.  Por tani që intervista është bërë dhe publikuar, kam lirinë time si gazetar, të ngre disa kritika lidhur me përmbajtjen e saj.

***

Mendoj se intervista nuk ja arriti qëllimit gazetaresk, madje dukej se nuk e kish fare atë qëllim, për t’ia bërë të pamundur gruas së ish-diktatorit të mos flasë për ato të fshehta që ajo nuk dëshiron të dalin sheshit. Përkundrazi, Hoxha edhe pse bashkëpunëtorja më e ngushtë e diktatorit në sundimin e tij të përgjakur, u shfaq e rehatuar për të folur e folur pa fund, për gjëra nga më të rëndomtat në jetën e diktatorit dhe “familjes së shenjtë” të tij, duke na treguar sesi Enver Hoxha paska qenë një bashkëshort dhe baba shembullor, një shok besnik madje edhe një patriot e shkëlqyer. Disa nga këto, nuk ka pse të mos jenë të vërteta. E megjithatë, bashkëshort apo baba i mirë?! Pak nga diktatorët nuk kanë qenë baballarë të dashur. Gjë që nuk shpreh fare thelbin e tyre si diktatorë. Sepse diktatorët nuk shquhen se hanë fëmijët e tyre por se hanë baballarët e fëmijëve të tjerë. Ndërsa kanë të shenjtë familjen e tyre, nuk kanë të shenjtë njeriun si njeri. Por a nuk është edhe një bishë e dhembshur me krijesat e veta? Madje, ajo shqyen të tjerët pikërisht sepse do të ushqejë fëmijët e saj. Sa për të tjerat, për “shok i mirë” (me aq e aq bashkëluftëtarë të ekzekutuar dhe burgosur) apo “patriot” (me Shqipërinë e izoluar dhe të llucosur në kënetën e varfërisë edhe pas 45 vjetësh së udhëhequr nga ai) diskutimi mbetet hapur.

***

E di, e di, do kërcejnë të përmendin fabrikat, hidrocentralet, analfabetizmin e shumë të tjera nga inventari i arritjeve të diktaturës. Por cila diktaturë nuk u shqua për transformime materiale? Kush mund të thotë se diktatura musoliniane nuk solli zhvillim në Itali? Po ajo e Hitlerit në Gjermani? Po ajo e Frankos në Spanjë? Në pikëpamje materiale, jo pak nga diktaturat kanë qenë zhvillimore. Por problem i tyre, krimi i tyre i madh, është gjymtimi i njeriut në thelbin e vet, që është liria e tij. Shqipëria vazhdon të vuajë edhe sot e kësaj dite nga ky gjymtim. Prandaj “demokracia” e saj është anemike. Sepse kur ke vrarë lirinë në shpirtin qoftë edhe të një gjenerate, ke bërë një investim të lig që, të paktën për një periudhë afatmesme, toleron për vendin ose kaos ose shtrëngim. Por jo demokraci dhe liri.

***

Dhe pikërisht këtë duhet të synonte intervista, të zhbirilonte atë ADN antiliri të sistemit diktatorial,  instalimin e të cilit udhëhoqi Enver Hoxha, por që e shtyu edhe vetë Enverin dhe të tjerët, Nexhmijen bashkë me ta, në krime të përbindshme “në emër të popullit”. Madje që e bëri edhe vetë “popullin” (me duartrokitjet, solidaritetin, unitetin rreth Enverit, me urrejtjen për armikun e klasës), bashkëpunëtor të këtyre krimeve. Pse jo, të tentonte të diskutonte edhe revizionimet enveristo-staliniste të marksizmit që çuan në terrorizmin shtetëror të diktaturës së “proletariatit” në Shqipërinë e vogël dhe të prapambetur që, në të vërtetë, nuk pati kurrë proletariat.

***

Intervista nuk e arriti fare këtë. Një shans i humbur për ta bërë ish-bashkëshorten e diktatorit shqiptar të ndihej në vështirësi përballë të vërtetës. Më kujtohet që, vite më parë, kur u përmbys diktatori Milosheviç, një gazetar i BBC më duket, intervistoi bashkëshorten e tij Mirjana Markoviç. Por pyetjet e gazetarit ishin aq zhbiriluese dhe pa kompromis, si vetë e vërteta, sa Markoviç u ndje aq keq, sa u ngrit duke e lënë intervistën në mes.

***

Kjo nuk ndodhi me Nexhmije Hoxhën. Ajo e përfundoi intervistën e qetë, e kënaqur, si një pronare biznesi që reklamon mallin e saj të shkëlqyer, që në rastin e zonjës Hoxha, ishte diktatura. Madje dha të kuptohej se do të qe në të mirë të Shqipërisë dhe shqiptarëve që ta rikthejnë sa më shpejt atë.

***

E di fare mirë që kaosi, keqqeverisja dhe korrupsioni i këtyre më shumë se dy dekada tranzicion, kanë bërë që të ringrihet aspirata për një dorë të fortë, për një “Mesia” që do ta shpëtonte Shqipërinë duke “bërë shtet”. E rrjedhimisht, ka rilindur edhe një nostalgji për diktatorin Enver Hoxha që “dinte të bënte shtet”. Por e vërteta është se Enveri nuk dinte të bënte shtet, në kuptimin e shtetit me liri dhe të drejta njerëzore të mbrojtura në radhë të parë nga kërcënimi qeveritar. Ai dinte të bënte diktaturë, shtet pa liri e të drejta të mbrojtura. Një shtet ku vetë qeveria (në fakt partia) shpallej si mbrojtëse e të drejtave. Por kjo është t’i varësh mëlçitë në qafë të ujkut. Njerëzit krijojnë qeverinë për t’u mbrojtur nga kaosi por edhe sistemin e pavarur të institucioneve për t’u mbrojtur nga qeveria. Enver Hoxha nuk e lejoi këtë.

***

Prandaj intervista duhet të kërkonte pse-në e këtij deformimi si rrënjë e të gjithë krimeve që ndodhën më pas. Në të kundërt,  e veja e diktatorit, pati rast të shprehte besimin se do të vijë një ditë që figura e Enverit do të ringrihet. Dhe është fakt, si për paradoks, që sa më shumë i largohemi momentit të rënies së diktaturës, aq më shumë po shtohen nostalgjitë dhe shanset për rehabilitimin e saj. Periudha 25 vjeçare e post-diktaturës ka aktivizuar gjithë llumin e ekseseve të shoqërisë së pashëndetshme shqiptare që diktatura i ndrydhte e maskonte por nuk i eliminonte dhe që, mjerisht, po e drobitin shansin e demokracisë. Por në çastin e ringritjes së Enverit, do të jetë ringritur edhe diktatura dhe aspirata e lirisë së njeriut (them aspiratë se sistemin e lirisë nuk e kemi themeluar akoma) do të jetë varrosur në Shqipëri. Turmat, të lodhura nga kaosi dhe mungesa e drejtësisë (gjendje që e përflasin gabimisht si liri), do duartrokasin shpëtimtarin apo shpëtimtarët.  Erih From (Erich Fromm) e quante të gjithë këtë proces që këmbëngul të përsëritet, arratisje nga liria. Në Shqipëri ky proces, që tashmë ka nisur, është arratisje nga kaosi dhe një padrejtësi rrumpallë për të kërkuar shpëtim të një padrejtësi tjetër, por me rregull.

***

Nuk ka asgjë profesionale, nga këndvështrimi gazetaresk, dhe të merituar, nga këndvështrimi njerëzor, t’i japësh shans të vesë së diktatorit të flasë, sipas modelit të Krupskajas që rrëfente se arnonte çorapet e Leninit, vetëm për virtytet e Enverit, për shembull, thjeshtësinë apo kursimtarinë e tij. Intervista duhej të konfliktonte arsyen e lirisë së njeriut me “arsyen” e diktaturës dhe diktatorit për ta ekzekutuar njeriun. Ajo duhet të vinte në balancë arsyen biofile për jetën nga njëra anë, me “arsyen” nekrofile të diktaturës në anën tjetër .

***

Por fatmirësisht, atë që nuk e tentoi intervista e bëri, si padashje, vetë Nexhmije Hoxha. E nxitur nga nevoja për t’i bërë avokatinë bashkëshortit të saj diktator, ajo la të kuptohet kalimthi se, për sa i përket ekzekutimeve të atyre që i quante kundërshtarë, Enveri i ka bërë jo se donte të bënte keq por se nuk mund të bënte ndryshe, se e detyronte e mira e popullit.  Dhe sqaron se Enveri “…në të gjithë vendimet më të vështira, si ekzekutimet për shembull ose dënimet, i ka bërë si një burrë shteti, i detyruar të bëjë detyrën, por në shpirt, në formim, në ndjenja ai ishte shumë i prekshëm, shumë i ndjeshëm dhe mund t’i vuante, por ai e kish vendosur dhe ishte i kalitur në këtë drejtim” – tha zonja Hoxha.

***

Pohimi na zbret në atë labirinth të errët të shpirtit njerëzor, në atë Ferr ku gatuhen racionalizimet, justifikimet që rreken të përligjin deri krimin më të përbindshëm që është vrasja e njeriut nga njeriu. Për herë të parë e veja e diktatorit pranon se ishte Enveri që merrte vendimet për ekzekutimet apo dënimet dhe jo, si në çdo shtet normal, një gjykatë. Kjo nuk është, as më shumë dhe as më pak, se të pranosh që gjithçka funksiononte sipas parimit të mbretit diell “shteti jam unë”! E veja e diktatorit ka bërë një pohim që rikonfirmon tezën se rrënja e krimeve në diktaturë, mbi të gjitha e vrasjeve, duhet kërkuar në zhdukjen e pushtetit të pavarur të drejtësisë, në bashkimin e pushtetit gjyqësor, ekzekutiv dhe legjislativ në një dorë të vetme. Në rastin konkret në dorën e Enver Hoxhës. Ky bashkim, që në një farë mënyre vazhdon edhe sot e kësaj dite në Shqipëri është, për të drejtat dhe liritë e njerëzve, për të drejtën e jetës, të pronës apo të fjalës, shkatërrues dhe shfarosës ashtu siç është vrasës për jetën, bashkimi i dy gjysmave të atomit që shkakton reaksionin zinxhir bërthamor.

**

Por më e “bukura” shihet në justifikimin e ekzekutimeve apo dënimeve të njerëzve. Enveri nuk i paska dashur ato, se ishte i butë dhe i dhembshur por qe shtyrë t’i bënte nga “arsyeja e shtetit” që qenka e pakuptueshme nga arsyeja njerëzore. I bie që sado e paarsyeshme të na duket vrasja e njerëzve nga një diktaturë, prapë nuk kemi të drejtë ta quajmë krim sepse ajo qenka bërë bazuar në “arsyen e shtetit” që është e pakapshme për ne, thuajse një noumenë kantiane, që vetëm të zgjedhur si Enver Hoxha kanë aftësinë e mbinjerëzore ta rrokin. Dhe të marrin përsipër misionin e vrasjes së njerëzve për të mirën e njerëzve! Është harruar të thuhet se “arsyeja e shtetit” ishte arsyeja e diktaturës dhe e diktatorit.

***

© Copyright 2010 CorbisCorporationNexhmije Hoxha na jep të kuptojmë edhe se duke vrarë e prerë armiqtë e partisë dhe të popullit, diktatori paska bërë një sakrificë të madhe, ka sakrifikuar dhembshurinë, ndjeshmërinë e tij. Se Enveri  vuante kur bënte ekzekutime por megjithatë, sqaron e veja e tij, “ai e kishte vendosur ishte i kalitur (mirë që s’thotë i katilur apo katilosur) në këtë drejtim”. Por pikërisht këtu ka një kundërthënie. Ose diktatori qe i kalitur dhe nuk vuante ose qe i dhembshur. Dhe ai që është i dhembshur nuk mund të vrasë. Qoftë dhe në emër të popullit.

***

Gjithsesi, termi i “kalitur” është mjaft i saktë. Dhe sipas këtij opsioni, Enveri e kish kalitur zemrën siç kalitet çeliku (kemi kultin e të fortit fare mbi atë të arsyes) e kish çelnikosur, stalinizuar zemrën. Prandaj, edhe nuk vuante më kur vriste i vetëdijshëm se e bënte “për të mirën e Shqipërisë dhe të popullit”, vriste si “burrë shteti” (pse mu kujtua 21 janari?!) vriste nga “halli”. Pikërisht këto janë racionalizimet që na bëjnë ta quajmë të drejtë aktin më të padrejtë në këtë botë, marrjen e jetës së një krijese njerëzore. Këto janë racionalizimet që na shndërrojnë në përbindësha duke maskuar me gjoja interesin e përgjithshëm, gjithë ligësinë, egotizmin, epshet dhe makutërinë tonë për pushtet. I vendosur dhe u kalitur për të vrarë?! Të më falin admiruesit e Enverit (që në fakt janë viktima që nuk po i kurojnë dot gjymtimet që ju ka lënë në mendësi koha e tij) por kjo është ekzakt të pranosh se Hoxha ka qenë transformuar në një përbindësh.

***

Mos ekzagjerova gjë kur thashë “përbindësh”? Aspak! Sepse a nuk është në natyrën e një përbindëshi që të hajë njerëz? Dhe diktatura komuniste e bëri këtë. A nuk ka një përbindësh shumë koka, shumë duar e këmbë? Enveri kishte një “popull” të tërë që i marrosur pas kultit të tij, të fuste thonjtë në fyt për diktatorin. Se përbindëshi ishim edhe NE, ushtruesit e pafajshëm të keqes banale masive(Arendt), qemë gjymtyrë të panumërta të atij Leviathani që zakonisht brof nga kaosi i luftës a rrëmujës dhe premton të vendosë rregullin dhe sigurinë.

***

Diktatura është përbindshëzimi i një shoqërie. Forca lëvizëse e saj nuk është liria por frika. Në “Pallatin e Endrrave” të Kadaresë, Ebu Qerimi apo Mark Alemi, ngurron ta seleksionojnë si të pavlefshme dosjen e një ëndrre. Pse? Vetëm nga frika. Sepse po sikur kontrolli i ëndrrave të pavlefshme të zbulojë se ajo dosje fshihte një ëndërr armiqësore? Mekanizmi i frikës i vendos njerëzit në një rrethanë që edhe po të mos e duan diktaturën, të jenë të detyruar ta mbrojnë atë. Ndryshe e pësojnë keq. T’i mund të mos e shash regjimin por nëse këtë bën dikush pranë teje dhe nuk e denoncon, rrezikon të akuzohesh për bashkëpunëtor në veprimtari armiqësore. Sepse, po sikur ai që shau rrëgjimin të qe një provokim i vetë regjimit? Ky është përbindshëzimi i marrëdhënieve njerëzore në një diktaturë. E keqja bëhet sa banale aq edhe totale.

***

Gjithsesi, avokatia e Nexhmije Hoxhës për diktatorin është thelbësisht e njëjtë me ato të përdorura nga të gjithë vrasësit për të justifikuar krimet e tyre, për të thënë se ato janë bërë në emër të së drejtës, të një të mire dhe se prandaj, janë të justifikueshme. Të paktën për kohën. Asnjëherë nuk do të arrijmë të neverisim krimin e vrasjes së njeriut madje, do ta justifikojmë duke rrezikuar të përsëritet (21 janari), nëse nuk e shqyrtojmë nën optikën e lirisë së njeriut dhe të drejtës së tij për jetën. Pa këtë optikë, të gjithë krimet do përligjen me “arsye” shtetërore, patriotike, fetare, kombëtare. Diktatura do gjejë justifikimin dhe jo dënimin e vet historik duke mbetur model dhe aspiratë. Aq më tepër në rrethanën e një thuajse demokracie që në këto 20 e kusur vjet, ka qenë më shumë një anarki e maskuar me shtet. Dhe anarkia, gjendja e natyrës, të paktën sipas Hobsit (Hobbes), gëlltit edhe ajo njerëz. Madje më shumë se diktatura. Bulldogu i anarkisë është më i keqi e të gjithëve (Kipling). Mungesa e shtetit në këto 2 dekada po bën të njëjtën gjë në Shqipëri. Po gëlltit pa fund jetë dhe shpresa njerëzore. Një kaos dhe antishtet që nuk mund të mos jetë një atmosferë mjaft e përshtatshme për rikthimin e përbindëshit “shpëtimtar”! Nuk është fare rastësi që nostalgjia për ish diktatorin dhe diktaturën përjeton një baticë.

Dhe nëse do vazhdojnë në këtë rrugë, nëse vazhdojmë të justifikojmë e racionalizojmë krimet e diktaturës si të mira apo të pashmangshme “për kohën” apo si “arsye shtetërore”, nuk do të vonojë edhe ajo kohë do të kthehet prapë. Pikërisht ajo “koha e Nexhmijes” – që thotë edhe Rudina Xhunga në një replikë të saj. Diktatori do të ketë sigurisht një emër tjetër, madje edhe një parti tjetër. Por Enveri sigurisht do të ringrihej përsëri në piedestal. Ashtu siç uroi dhe profetizoi e veja e diktatorit në lamtumirën e saj për shqiptarët. Sepse, mjerisht, edhe për shumë kohë, mbi rruzull do të ketë njerëz si ajo, që edhe në vdekje do të jenë me “enverët”!

February 11, 2016 10:07
Komento

68 Komente

 1. andromeda February 11, 10:47

  Ku p. e plakës tate e ke parë ti pushtetin e pavarur gjyqësor në Shqipëri, tash e njëzet vjet. Ku ka pushtet të pavarur dhe të së drejtës në kapitalizëm o rr.k.Drejtësia është sherbetore e verbër e kastës sunduese, e oligarkisë financiare, o derdimen. Dhe se më mirë ka qenë drejtësia e Enverit se drejtësia e sotme, e cila blihet me para dhe e fiton gjithmonë ai që ka më shumë para. Kurrë më s’ka për të patur drejtësi edhe me gjoja reformat dhe FBI-të. Drejtësia e vërtetë ka vdekur përgjithmonë me vdekjen e Enverit, o trap trapi, sivëllai i suupertrapit Blendi Fevziu.

  Reply to this comment
  • Dikush February 11, 13:56

   As e paske idene fare te drejtesise ne Europen perendimore/kapitaliste. Te shprehurit i paske shabllon si librat e Enverit. Jam thjesht kurioz per moshen tende.

   Reply to this comment
   • andromeda February 11, 14:58

    Lexo Marxin se perëndimorët iu kanë rikthyer ideologjisë së tij. Bëjeni këtë të shpëtoni shpirtin tuaj mëkatar pastaj flisni për lirinë dhe të drejtat në kapitalizëm. Shikoni dhe ato dokumentarët e atij Moorit babaxhan të kuptoni ç’është kapitalizmi. Enveri do ringrihet madhështor në historinë e këtij vendi.

    Reply to this comment
    • aqo February 12, 07:47

     Andromeda; ju pershendes per komentet e pjekura dhe me brume.
     Andrea Stefani eshte bere nje kembore e prishur qe I eshte mbushur mendja se eshte analist I persosur.

     Reply to this comment
   • ANIMAL FARM * February 11, 16:12

    NJE MESAZH PER ZOTIN THANO..

    I nderuar mik

    Pas 25 vjetesh DEMON KRACI SOT kam lexuar artikullin me kanibal kunder enver hoxhes.

    Do isha dakort qe te dilnin nga goja e nje te burgosuri te Spacit apo Qafe Burrelit…..

    POR JO NGA GOJA E NJE ISH PROFESORI TE MARKSIZEM LENINIZMIT DHE PPSH

    PO PESHENDES KETE KRYKANIBALIN ENVEROFAGOS ME CA RRJESHTA ME POSHTE:

    “Kthehu shoku Enver, t’i kemi falur të gjitha!”, ky është titulli i një shkrimi në të përditshmen e majtë britanike “Morning Star” (Ylli i Mëngjesit).
    Artikulli është shkruar nga poeti dhe këngëtari britanik John Baine, i njohur me emrin e skenës Attila the Stockbroker. Teksa i quan “trapllëqe” dogmat fetare të mesjetës, ai vlerëson nismën e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës në Shqipëri, shoku Enver Hoxha të ndërmarrë në vitin 1960 për të lënë pas dogmat shoqërore mesjetare.
    Duke marrë shkasë nga sulmet në Francë, ai shkruan se “liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe se po mendoj të jem në krah të shokut Enver Hoxha”.

    Këto ditët e fundit jam bërë nostalgjik për disa nga zgjedhjet e gjetura në vitet ’60 nga shoku Enver Hoxha, Sekretar i Parë i Partisë së Punës në Shqipëri, për të zgjidhur problemin e ndarjeve shoqërore dhe trapllëqeve mesjetare të shkaktuara nga feja.
    Ndalimi i mjekrave, një muze i ateizmit dhe deklarata në vitin 1967 se Shqipëria është zyrtarisht i pari shtet ateist në botë dhe natyrisht shprehja apokrife:
    “Populli shqiptar do jetë i lirë vetëm kur të varet prifti i fundit me zorrët e hoxhës së fundit”.
    Disa vite më parë, megjithatë përpiqesha të pranoja që rruga e zgjedhur nga shoku Hoxha ishte një reagim i tepruar dhe se njerëzit kanë të drejtën për të adhuruar çdo mik imagjinar apo artifakt që zgjedhin ata, pavarësisht vendit të origjinës, formës apo numrit të tentakulave apo testikujve.
    Më vjen keq nëse kjo bën që të dukem si një hipi liberal.
    E kam bërë dhe kam një justifikim për këtë.
    Kjo zgjidhje presupozon se ata nuk do përfundojnë duke djegur kryqe në periferi, duke ndërtuar në tokat e tjetrit ose duke masakruar fansa të pafajshëm të muzikës ‘Rock’ në një klub nate të premten.
    Tani, liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht kam nisur të jem në krah të shokut Enver, sërish.
    Kjo është sigurisht e vërtetë, që në duart e duhura, ai mashkulli imagjinar me mjekër, mund të jetë një forcë për mirë. Gruaja ime është e krishterë, është e dashur, e mirë dhe socialiste. Ajo ka miq nga fe të tjera, që janë njerëz të mirë.
    Por në duart e gabuara ata marrin formën e shprehjes: “Oh Zot, çfarë kemi bërë për të merituar këtë?”.
    Sigurisht kjo është ajo që pyesin shumë njerëz tani.
    Edhe me standardet imperialiste, ishte e paimagjinueshme që të hidhje acid në fytyrat e femrave në Afganistanin e viteve ’70.
    Gra të lira dhe të arsimuara? Sekularizmi në zemër të Kushtetutës? Reforma e tokës, që i jep mbështetje fshatarëve të varfër? Nuk mund ta kesh.
    Ishte akoma më çmenduri dhe budallallëk të bombardosh Sadamin dhe Gadafin- dy nga antifondamentalistët më të angazhuar në planet- duke çliruar çmenduritë fetare nga burgjet.
    Në vend të thirrjeve “Faleminderit demokracia perëndimore, ju duam. Na sillni McDonalds, Top Man dhe Coldplay”, nisën të thërrasin “Allahu Akbar”. ..si të thuash në Shqipëri sot ” Berisha Akbar”

    * komentshkruesi ka qene anti enverist modest qe me keto “RED “Stefanaqer talleshim ne ate kohe..T.U.R.P.

    Reply to this comment
   • Albert Einstein February 11, 17:24

    ne fakt ky Andrea Spiro Stefani (ASS) e ka dekonspiruar veten ne nje artikull para dy javesh ku thoshte se Honorable Arvizu e aktivizonte si “termometer’ ne levizjet e tij.

    Kemi drejte te pyesim ASS-in ?

    Pse pikerisht nje nga ambasadoret me antienveriste extreme(McCarthyist sindrom) ju mori ju si “udhe rrefyes”

    Duke shpresuar se nuk e ke ndonje “porosi” nga bodrumet e ndonje ambasade ju ftoj te gjeni sindromin tuaj te McCarthyism-it te shekullit kaluar ku dhe Ajshtainin e bene si Enverin sot :

    Einstein (Albert Ajshtajni) supported a number of political causes that branded him a radical in the eyes of many in the U.S. government. He wrote of his support for socialism, for example, and described capitalism as “economic anarchy.” Such statements, combined with his advocacy of nuclear disarmament and civil rights, made Einstein a highly controversial figure in the 1950s, when the House Committee on Un-American Activities and Senator Joseph McCarthy were accusing many of being Communists. Indeed, the Federal Bureau of Investigation amassed a file with almost 1,500 pages of information on Einstein’s allegedly subversive political activities.
    Einstein never backed down from his beliefs, however–and always emphasized the importance of intellectual freedom. “I have never been a Communist,” he said. “But if I were, I would not be ashamed of it.” Einstein despaired over the effects of McCarthyism : “The current investigations are an incomparably greater danger to our society than those few Communists in our country ever could be. These investigations have already undermined to a considerable extent the democratic character of our society.”

    October 25, 1945U.S. Congressman John Rankin criticizes Einstein for his allegedly subversive political beliefs.
    It’s about time the American people got wise to Einstein….He ought to be prosecuted.
    —Representative John Rankin, member of the House Un-American Activities Committee
    Einstein was never charged and never appeared before the House Un-American Activities Committee.

    The McCarthy Era

    Communist Witch-Hunts
    Although the United States and the Soviet Union were WWII allies against the Nazis, many in America were deeply suspicious of the Communist country. As the tensions of the Cold War deepened, fear of Communism reached its peak in the early 1950s. The U.S. Congress, led by Senator Joseph McCarthy and the House Committee on Un-American Activities, conducted witch-hunts in search of Communist sympathizers. The accused had two options. They could refuse to testify and risk losing their jobs and friends. Or they could cooperate and accuse friends and colleagues of being Communists. At the same time, the Federal Bureau of Investigation, led by J. Edgar Hoover, monitored citizens’ activities, searching for “subversive” behavior.
    Einstein and his leftist political convictions attracted the attention of the U.S. government as early as the 1930s. Denounced as a Communist spy and watched by the FBI, Einstein persisted in publicly criticizing McCarthyism as a dangerous threat to democracy and freedom of expression.

    Reply to this comment
  • Henrik February 11, 21:14

   @ Andrea Stefani!
   Je njeri pa shtylle kurrizore dhe ne trute e tu levrijne lloj lloj krimbash!
   Ti je kanibal e jo gazetar!
   Ne se do te perballesh me Nexhmije Hoxhen,merru me faktet e jo me shpifjet e tua prej qelbaniku!
   Ne se do te matesh me Enver Hoxhen,JE I VOGEL,more djalke!
   Ti nuk matesh dot as me….MUTIN e tij!!!
   ENVER HOXHEN nuk e vlereson dot jo ti qe je nje HIC,por as 1 milion si ty!
   Me Enver Hoxhen nuk matesh dot me sharje e shpifje,por me vepra!
   Dhe krahasimi me i sakte duhet te jete ai se CFARE KA BERE ME TE MIRE SE ENVERI,ky KAPITALIZMI 25 vjecar,qe e coi Shqiperine 5 shekuj prapa!
   Na duhen njerez qe te frymezojne popullin per te ecur perpara e jo INATCORE,PERCARES e nxites KONFLIKTESH nder shqiptare!
   Enver Hoxha ishte dhe mbeti nje …MAL I LARTE SA HIMALAJET,ndersa ti je vetem nje MOCAL i qelbur!
   Enver Hoxha mbetet HERO KOMBETAR jo vetem se udhehoqi popullin shqiptar ne LUFTEN ME HEROIKE DHE ME TE LAVDISHME POPULLIT SHQIPTAR PER MIJRA VJET,por edhe sikur te merrej per BAZE vetem MBROJTJA qe ai BURRE SHTETI i beri Shqiperise ne Konferencen e Paqes ne Paris 1946 eshte sa per te gjithe bemat e atyre qe jane vleresuar per TRIMA nder shekuj per interesat e Shqiperise!
   Ne se nuk do kishte Shqiperia nje BURRE SHTETI SI ENVER HOXHA ne ate Konference,me siguri sot NUK DO KISHIM AS KETE SHTET PREJ 28 mije km/2 qe sot quhet REPUBLIKA E SHQIPERISE!
   Dhe kur degjon sot ARMIQTE E SHQIPERISE se ENVER HOXHA i paska shitur Kosoven Titos,te vjen per te VJELLE e te mbushesh me URREJTJE per keta ANTISHQIPTARE te poshter,qe SOCIALIZMI nuk mundi t’i identifikoje e t’i PUSHKATONTE SI RRACE!
   LAVDI TRIMIT ENVER HOXHA!

   Reply to this comment
 2. agim February 11, 11:05

  Qe ky andromeda eshte je rrugaç gojendyre dhe fanatik i nje rregjimi kriminal dhe diktatorit me te eger Enver Hoxha merret vesh por nuk kuptohet se si administratoret e faeqes lejojne nje gojendyre si ku te felliqe forumin. Me qe te paska ik drejtesia me Enverin ik edhe ti o skllav i ndyte i Enverit!

  Reply to this comment
  • antonio February 11, 21:40

   O Gimi!
   Po fjalori yt a nuk te duket si i ndonje KRIMINELI qe sapo ka lyer duart me gjak???
   Enver Hoxha ishte BABA POER POPULLIN dhe kurre nuk do te harrohet nga shqiptaret e ndershem!
   Nje gabim ka bere ai BURRE:
   -Qe nuk ju pushkatoi te gjitheve ju kelyshet ve atyre qe bashkepunuan me pushtuesit,spiunet,diversantet dhe te gjithe armiqte e Shqiperise!
   Ju keni merituar te gjitha denimet qe u dha SOCIALIZMI,sepse edhe sot pas 25 vjetesah qe jetoni ne sistemin tuaj kriminal,JENI PO MAQ TE POSHTER sa atehere!
   Nuk po fitoni asgje me shume se PERBUZJEN E POPULLIT SHQIPTAR!
   Keto 25 vjet e keni provuar se NUK KENI BERE ASGJE PER LERTE POPULL,perkundrazi keni mbeshtet perseri ARMIKUN E SHQIPERISE Sali Berishen per SHKATERRIMIN E Shqiperise dhe mjerimin e popullit tone!
   MALLKUAR QOFSHI!

   Reply to this comment
 3. N.VJOSA February 11, 11:17

  Z. Stefani,
  Te them te drejten , nuk pata durim te lexoja deri ne fund!…
  Shkrimet e tjera ti kam lexuar me kenaqesi!
  O Stefan,
  Kur do marre fund kjo marrezi kjo Sindrome, per te mos thene te Verteten?
  Ja, une i kam parasyve te dy kohet, edhe ate te Enverit, edhe kete te sotmen!….Fatmiresisht kam jetuar ne te dyja….
  Ti ben nje gabim jo te vogel kur krahason Enverin me diktatore si Hitleri apo Musolini. Dhe me kete hedh poshte ato transformime qe realizoi Shqiperia per afro Gjysem Shekulli!…
  Te transformosh nje Shqiperi Feudale, turkoshake, tmerresisht te prapambetur dhe analfabete,, per nje periudhe kohe te shkurter me transformimet e Duçe Musolinit,
  me fal Stefan,
  por nuk paske fjetur mire sonte!…
  Thuaje ore Njeri hapur,se nuk te pushkaton njeri qe edhe pse me nje ideologji dhe sistem tjeter, Shqiperia u transformua rrenjesisht…
  O Stefan, po te marr vetem nje tregues: Ne ato 40 vjet, jo vetem u zhduk analfabetizmi, POR 70 perqind e te rinjve mbaruan shkollat e mesme dhe profesionale ! …e sot nuk e di sa perqind eshte analfabetizmi!…
  Austria, ku jetoj une , i nderuar, i ka edhe sot e kesaj dite shumicen e te rinjve me 8-vjeçare dhe i privilegjuar eshte ai qe mbaron nje profesinale dhe meson nje zanat te punesohet!!!!…
  Ooooo Stefan,
  Behet fjale per Austrine qe i ka patur universitetet disa shekuj me pare!!!!…Behet fjale per nje shtet ku industria dhe ekonomia ishin nder me te mirat e Europes, shteti me i madh i saj ne kohen e Austrohungarise dhe te Kajzerit!
  Ti Stefan na shkruaj se qenka posheruar Njeriu!…
  Medet, medet, kur ne ate kohe , edhe pse fitonin pak, njerzit ishin te tere te punesuar, me perjashtim te sakatve!…
  Shkalla e emancipimit te nje shoqerie matet me te drejtat e Gruas!…Atehere gruaja ikte edhe ne mes te Nates neper Tirane dhe nuk i frynte njeri me fryme! Pa le ta diskriminoje!…
  Sot ka plasur kurveria sheshit dhe vajzat shqiptare kane mbushur bordellot e Greqise e te Italise!…
  O Stefan, dakord, shaje ate sistem per budallalleqet pas 70-es, por jo per nje plesht, te djegesh jorganin…
  E çoi para apo e çoi mbrapa Shqiperine?
  Sot Shqiperia , me borxhet, me koncensionet, me arratisjen nga syte kembet te gjysmes popullsise, nuk MBAN DOT ME BUKE AS GJYSMEN TJETER, POR HANI GRURIN E MYKUR TE SERBVE DHE UKRAHINASVE…Nuk po flas per ushqimet e tjera te skaduara!…
  E te tjera, e te tjera…, qe ti i di me mire se mua, por te ka mberthyer dhe ty Sindroma e kritikve dhe e Endrres se Elorados per Perendimin…!
  Jam dakord, ai regjim, do permbysej, se i erdhi koha, por mos e shani kot, kur u ka mberthyer koke e kembe Mizerja…I ke pare fshatrat dhe zonat e thella te Shqiperise?!…po shkojne 100 vjet mbrapa, po lulezonanalfabetizmi, semundjet bejne kerdine, Krimi gjithashtu, Eldoradoja e Hashashit, po e kthen Shqiperine Kolumbi….
  Te betohem, kur vij ne Shqiperi, me zë frika, se gjeja me e lehte eshte ti marresh jeten nje Njeriu!
  Ne e aprovuam nderrimin e sistemit se na joshi parrulla E DUAM SHQIPERINE SI FSHATRAT E ZVICRES…
  ….por u kthye si fshatrat e Afrikes!
  Ku e ke Perendimin e enderruar, sundimin e Ligjit qe ka Perendimi…?!
  O Stefan, thuaj te Verteten, se nuk te heq Njeri nga puna,te pakten kjo FITORE ESHTE HARRITUR, por dhe kete arritje , keshtu siç shkruan Media ne Shqiperi…
  PO E DEGJENERONI SI MOS ME KEQ…!
  Stefan, ndonjerit nga keta ishte burgosurit, do kisha mirkuptim te shkruanin si ty…(por dhe ata duhen marre me rezerva , se te burgosur te Ndergjegjes nuk jane te gjithe, por jo pak jane thjeshte te denuar ordinere, qe u pelqen te hiqen si politik, se duane te perfitojne)
  Stefan, ti je stek e vjeter,
  JEPI ÇEZARIT ATE QE I TAKON…
  Do e pershendesja Shqiperine e sotme, po te tejkaloje transformimin ekonomikoshoqeror te Shqiperise se djeshme!!!!…

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN February 11, 11:43

   dhe une pergjithsisht nuk kam durim te lexoj frymoret ,pervecse emrit ,por duke studiuar psiko-patologjite njerezore jam e “detyruar” tu lexoj ,degjoj . qysh ne rreshtat e pare te Stefanit ,me erdhi mendimi “turma do e lincoje sot Stefanin ” “sot Stefani duhet te vdese” sepse e ka thene dhe vete ai ne rreshta ,na beri bashkpuntor ne vrasjet e tij ,na mobilizoi qe te jemi te gjithe kunder armikut te kllases .por kete do horizont ta kuptosh .diku ne ato rreshtat e tua torollake thua qe duhet te flasi ndonje i burgosur ,hem ,ata flasin me pak se te gjithe .njerzit jane te prirur te fshine memorjen e tyre nga traumat qe kane kaluar .ata qe vuajne nuk flasin thuajse kurre ,nuk akuzojne .thjesht rrefejne ,pr pa i dashur vdekjen ,pa urryer armikun e tyre .shiko mua ,une nuk kam ber asnje dit burg ,asgje nuk kam vuajtur nga ai sistem ,sepse isha nje kalama pa tru ,por ama flas me shume se ata qe Spacin e jetuan .
   sepse kur njeriu ndjen dhimbjen e tjetrit ateher meriton emrin njeri [w.sh]
   Stefani po i njeh arritjet e diktaures ,thjesht po thote qe u bene me koston e jetes se njeriut ,gjithashtu spjegon dhe Anarkine dhe tregon demet e saj ,pra keto 20 vjet ,qe zanafillen e kane po te ato vite ,por kaq se kupton dot ti ….keni ngritur flamurin ne gjysem shtize se po ju shajne Nexhon …ky paragraf duhet lexuar shoku Neti ,merr lapsin dhe lexoje kete artikull me mendje te ftohte ,ashtu si bera une ,
   ah se mos harroj ,nqs Nexhua do thoshte “po kemi vrare , kemi gjymtuar jete njerezore , nje popull te gjithe e budallepsem perfshi dhe ty , ” te gjithe do kuptonim ,do jetonim ne paqe me kanibalizmin e saj
   e di pse Neti ?? Sepse nuk jemi si ajo !
   I vetmi nder qe mund ti bente vetes para se te shkoje ne ferr ,eshte ky ,i vetmi nder qe ka qenia njerezore eshte kur KERKON FALJE !…lexoe perseri artikullin , kerkoni falje te gjithe sepse do vdisni si “enveret” nuk ka gje me te shpifur se kjo !

   Dhe nëse do vazhdojnë në këtë rrugë, nëse vazhdojmë të justifikojmë e racionalizojmë krimet e diktaturës si të mira apo të pashmangshme “për kohën” apo si “arsye shtetërore”, nuk do të vonojë edhe ajo kohë do të kthehet prapë. Pikërisht ajo “koha e Nexhmijes” – që thotë edhe Rudina Xhunga në një replikë të saj. Diktatori do të ketë sigurisht një emër tjetër, madje edhe një parti tjetër. Por Enveri sigurisht do të ringrihej përsëri në piedestal. Ashtu siç uroi dhe profetizoi e veja e diktatorit në lamtumirën e saj për shqiptarët. Sepse, mjerisht, edhe për shumë kohë, mbi rruzull do të ketë njerëz si ajo, që edhe në vdekje do të jenë me “enverët”!

   Reply to this comment
  • VF LP February 11, 12:43

   LAVDI SHOKUT ENVER HOXHA
   LAVDI PPSH
   LAVDI GJAKUT TE KOMUNISTAVE DHENE PER LIRI
   VDEKJE KUISLINGEVE

   Reply to this comment
  • Jani February 11, 14:02

   Cma hoqe shijen e hidhur te artikullit te stephanit z. Vjosa. Bravo.

   Reply to this comment
  • ww February 11, 19:36

   Thuaje ore Njeri hapur,se nuk te pushkaton njeri

   hapur,se
   nuk te pushkaton njeri
   nuk te pushkaton
   nuk te pushkaton

   JEPI ÇEZARIT ATE QE I TAKON…

   Reply to this comment
 4. Partizan Cene February 11, 11:30

  Qe Enveri ishte diktator , kjo dihet se e kishte te sanksionuar me kushtetute , por te krahasosh Enverin me Musolinin dhe Hitlerin , do te thote qe te kesh qellim te keq deinformues per te rinjte e sotem . Enveri krijoi nje diktature shqiptare , me nje lloj komunizmi allashqiptar , qe te pakten , nuk ngacmoi dhe nuk sulmoi asnje . Ai neqoftese ishte e keqja , ishte e keqja e shqiptareve , dhe nuk i ra as grekut as Jugosllavit e kudi une .. !
  Jam fdakord me sa ka shkruar N. Vjosa me larte , duke thene se ne artikull , ka disinformim dhe pak te vertetea e shume te paverteta .. Nuk bej avokatin e Enver Hoxhes , por kjo semundje e keqe qe na ka zene ne shqiptaret per te erresuar gjithshka dhe per te thene vetem genjeshtra , qe te na shiten fjalet , kjo nuk mund te pranohet !!
  Megjithe respektin per zotin Stefani ne shume shkrime , nuk eshte i drejte !Regjimi i Hoxhes ishte gjakatar , por per shqiptaret dhe nuk beri ate qe beri Hitleri dhe Musolini . Sa per arritjet , akoma sot edhe mbas 25 vjetesh , jetojme ne ” notine ” e asaj kohe , se asnje gje e re nuk eshte bere . !

  Reply to this comment
 5. Shaqua February 11, 11:50

  Qe kur ka filluar IDIOTI stefani te gjeje gabimet e Enverit, Pellumbit, e me dhjetra idiotizma te tjera qe i rrefen ku gjen terren, kam filluar te mos e ble gazeten Dita, e leoj ne internet, artikujt e VIKTORIT, BEDRIUT, THANOS, e ndonje analize tjeter. Sikur te mos shkruajne keta, as ne internet nuk e lexoj, po me bije tmerresisht interesi kur shoh qe shkruajne dhe te tipit te ketij artikulli ketu lart. Ruajeni gazeten te dashur pjesetare te stafit te DITA-s

  Reply to this comment
 6. Historia February 11, 11:51

  PO TE PRET LUCIFERI.

  nexhmija apo pantera e zeze,kerkon te laje autoresine e saj me kasapin enver.Meqe ai s’e degjon,s’e shikon,kjo derdellit se gjithe fajet i ka kasapi.
  Ne ishte kjo dhelper e tille,qe kur ronte kasapi, dhelpra duhej te bente DIVORC,
  Pse nuk e beri? sepse bashkepunoi me kasapin per krimet e tyre te perbashketa,duke bere jete vilash qe lahej me qumshin e popullit fshatar..
  nexmija nje pantere, i di,i desheron shqiptaret naive.Ju jep sapun,per djathe.
  Dhelpra atje ne var do laje gjynahet e saj, e pret luciferi.

  Reply to this comment
 7. shqiptari February 11, 11:52

  Artikull i shkelqyer, nje analize e thelle e diktatorit dhe e diktatures. Nuk jam dakort me forumistet qe thone se eshte gabim te krahasohet Enveri me Hitlerin apo Musolinin. Dihet qe cdo krahasim calon por te gjithe ata kane te perbashket faktin qe ishin diktatore pavaresisht se njeri fliste italisht, tjetri gjermanisht e tjetri shqip, pavaresisht se ushtrite e tyre kishin luftuar kunder njera-tjetres apo se njeri ishte diktator i nje vendi te madh e nga me te pasurit e te perparuarit dhe tjetri qe i nje vendi te vogel e te varfer si Shqiperia. Keto jane dallimet e gjerave te gnajshme por ngjashmeria eshte te qenit diktator qe vret e burgos bashkadhtetaret e vet per te miren e kombit.

  Po nisem te themi se Enveri nuk ishte si Hitleri duke qemttuar dallime jo thelbesore si persh shembull qe ky i yni ishte shqiptar dhe ai tjetri gjerman, po nsem te themi se ky i yni nuk ke aq i keq sa ai i gjermaneve apo italianeve, do vije dita qe te themi se ishte i mire dhe do i mesojme brezat e rinj qe jo vetem te mos e urrejne po edhe ta duan diktaturen!

  Lexojeni mire kete shkrim zoterinj forumiste dhe mos komentoni te verbuar nga pasionet. Reflektoni me pare!

  Reply to this comment
 8. bureto February 11, 11:56

  Stefani thote te verteten pikerisht s’e po ta thoshte dikush tjeter, do ta mbysnin me etiketime si ballist, kolaboracionist, fashist e ku di une nga epitetet qe perdorte rendom diktatura per kundershatrete vet, dhe kesisoj nuk do dukej e vertete. Po per fat te keq te nostalgjikeve keto jane te verteta. Shqiperia do te vuaje dhe ca pasojat e diktatures, e keqja me e madhe e se ciles ishte pikerisht deformimi i njeriut me gjoja krijimin e “Njeriut te Ri”. Askush nuk thote se pse sot perjetojme gjithe keto sidomos sa i perket deformimit te karakterit te njeriut. Sepse ai “Njeriu i Ri” qe rrinte urte ne ate regjim, por i deformuar gjithsesi, sot doli cullak nga mundesia qe i dha liria. A keni degjuar ndonje rast qe te vuajturit nga regjimi qe ai i konsideronte si “reaksionare”, apo nga pinjollet e tyre, sot te jene mbartes te te keqijave qe sot me te drejte na dhembin? Dhe qe per fat te keq keto fenomene na i shesin si te meta te demokracise. Po demokracia eshte nje nocion. shume i gjere. Edhe Shqiperia konsiderohej “demokraci popullore”, por ishte “diktature e proletariatit”. Ajo, pra demokracia, behet realitet nga njerezit. Dhe fidanishta qe na la trashegim njeriun e sotem, ishte diktatura, eshte pikerisht ai njeri qe ne shumice vjen nga ai kontigjent i “Njeriut te ri”, kryesisht nga shtresat e varfera dhe me arsim te cunguar, nga ai arsimim dhe nga ajo familje, qe ngrihet ne piedestal nga nostalgjiket. E kam fjalen nga arsimi i pas vitit 1968, sidomos, trekendeshi i famshem: “mesim, edukim ushtarak dhe pune prodhuese”. Eshte pikerisht ky brez te ‘arsimuarish’ ne shumice nga ajo kohe, qe mbartin sot cfaqie te shemtuara ne te gjitha fushat si brenda dhe jashte vendit. Pra duam s’duam Shqiperia do te vuaje ende pasojat e deformimeve qe u bene ne fushen e edukimit te njeriut, qe ai te dije te administroje lirine dhe te mirat qe ofron sistemi demokratik, i cili manifestohet ne Shtetin e se Drejtes. Po ky nuk bie nga qielli!

  Reply to this comment
 9. Pano Hallko February 11, 11:56

  I DASHUR ANDREA! TE UROJ TE MIRA. BEJ EDHE NJE SHKRIM TE LUTEM, NE MBESHTETJE TE FULLOS(fullanit), mbase drejtesia jone i kthen rrogat, por edhe mbase e rikthen ne pune…

  Reply to this comment
 10. kris 1 February 11, 11:59

  Stefan,
  Nje nga dobesite e Enverit ishte mungesa e informacionit.Ai nuk e dinte qe brenda bllokut po rriteshin gjarperinj te rezikshem si Saliu,Fatosi dhe Edushka.Per mos eliminimin e ketyre mostrave ai eshte fajtor

  Reply to this comment
 11. A.GRAMSH February 11, 12:27

  ‘GAZETAR SHTETI’ NE SHERBIM TE ISIS!
  Titullin gazetar e ke po aqe te merituar po aqe sa ‘meritojne’ titullin ‘burra shtet’dhenderri serb Berisha dhe çobani Nano ‘dhenderri grek’!
  Titullin gazetar ta kane dhene po ata qe kane ‘batezuar’ kujslinget ne kohen e ‘naltmadhenise’,Princ vidit dhe SALISE!
  Dizinformacioni antishqipetar gobbelsian apo biberian qe i eshte imponuar ketij populli 25 vjet ne emer te luftes fantazem kunder kAmunizmit pa komuniste ka qene shume me i rrezikshem se sa vete krimi e korrupsioni politik ne shperberjen e ketij vendi e populli!
  Je antishqipetar,se vendi perjeton mjerimin Migjenian e ti analizon gruan e nje ‘diktatori’ per te mbuluar krimet kunder njerezimit dhe gjenocidin salisjan shume me i rende se ai TITIST ndaj kosovareve—–vetem se keshtu ta kerkojne padronet biberiane ku ke firmosur si shumica e kujslingeve e ‘qehallareve’ ne kete vend koloni!
  Je antishqipetar dhe tere tragjedine 25 vjet ndaj ketij populli dirigjuar nga ‘ATA’ ku ke firmosur kerkon tja faturosh nje femre duke ofenduar nje popull te tere sikur te ishin njerez me bisht e te mos bejne dot dallimin midis Nexhmije XHuglinit ,Xheraldina Zogollit me origjine nga p…i semes e serbes SLLOBODANKA!
  Je antishqipetar jo vetem qe dizinformon por mashtron kur na ben krahesime me ‘vrasjet’ e Enver Hoxhes pa thene 25 vjet asnje lloj shifre e numuri duke e krahesuar me diktatoret Hitler me miliona te vrare ne kamerat me gaz e Pinoçetin qe seleksionimet i bente ne stadjume te mbyllura per vrasjet e radhes:!
  Je antishqipetar kur ben te tilla krahesime ku Enver Hoxha si ‘shperblim’ te rindertimit te vendit nga sistem primitiv gjysem feudal e ktheu ne nje vend te zhvilluar fale djerses dhe gjakut te popullit shqipetar dhe per tere jete pune u shperblye vetem me nje bust e u varros e çfarros nga fise kanibalesh —-Ndersa PINOÇET- miku i ustallareve te tu ku ke firmosur e paguhesh ,VRASESI I ALENDES (mikut te E.HOXHES)
  Jo vetem nuk i hyri gjemb ne kembe por e gezoj pleqerine ashtu si do ta gezosh edhe ti si antishqipetar bashke me SALINE sa te kini AmeriQIne!
  Nuk mund te behesh kurre gazetar se je antishqipetar dhe paguhesh 25 vjet qe te thuash vetem idjotesira dhe te besh dizinformacion:
  Te thuash qe 25 vjet ne kete vend ka demokraci kur ajo jo vetem nuk lindi por ne jemi kthyer ne komunitetin skllavopronar!
  Te thuash qe ka pluralizem kur ketu jo vetem pluralizem qe per baze ka ‘alternativen’ nuk lindi por u krijuan e legalizuan 100 banda te ashtuquajtura parti qe kane te njejten alternative HAJDUTERINE E SHPERBERJEN E SHTETIT!
  Te thuash si idjot e papagall qe tere fajet i ka patur ‘komunizmi’,’regjimi komunist’,e ‘sistemi komunist’ kur ne asnje vend te Botes dhe kete e dine edhe gazetaret Somaleze qe keto terma jane thjesh propogande biberiane ne goje te inkujzitoreve dhe perben problem te rende psiqik!
  Te thuash qe ne kete vend u ndertua ‘ekonomija e tregut’ kur je po aqe idjot si ustallaret e tu sepse ketu jo vetem nuk ka emer sistemi ekonomik por ajo u zevendesua me ‘Lirija e tregut te Lirise hajduterise’!
  Te thuash qe fajin e ka Katovica kur ky popull u shperbe nen regjite Beograd-Biberaj-Berisha nen mbikQirjen e ambasadoreve te leshit qe jane nomeklature e dhenderrit serb!
  Si i ‘krishter’ ti je i pa fe sepse nuk ke asgje te perbashket me predikimet e fese e aqe me teper te profetit YOSHUA-Jozef si shumica e antite krishtereve ngujuar ne Parlament apo disa te tjereve si puna jote sepse ndersa misioni i Krishtit ish ndryshimi ndaj nje Bote’ te korruptuar e degjeneruar duke mbjelle mjerimin ndaj popullit Izraelit ti dhe tere soi yt antishqipetar jo vetem jeni PJESE e krimit si tere kadaverat politike nga Berishat e bandes qe vjedhin e djegin me doren e djathte por edhe Blushave qe 25 vjet u ngrohen ne zjarrin qe Sali Neroni i vuri Shqiperise dhe jo vetem qe kini propoganduar 25 vjet shperberjen por vazhdoni akoma misjonin deri ne kthimin e ketij vendi ‘shprehje gjeografike’ se ua kane mberthyer koqet me dare dhe ‘trurin’ pa rrudha ua kane mbyllur neper kasafortat e ambasadave’ qe drejtojne shperberjen!
  Je agjent antishqipetar ne shernbim te te huajve se shume Blusha çobenj KA QI apo Karabusha qe e kuptojne edhe gomaret po jo ‘gazetaret’ mjafton me nje shembull:Si ua spjegon shqipetareve qe tere ‘krimet’ ‘vrasjet’ e me radhe i paska bere 50 vjet ‘balozi’ Enver dhe e shoqja kur ky vend ka 25 vjet qe po shperbehet e protagoniste jane KLANI KAPO nga Gjonat,tek Berishat,nga Bushatet e ‘jashtem’ tek Berishat,nga Bushatet e dizinformacionit tek Berishat,….Ti je kaqe idjot sa nuk e njeh vehten si qenje humane e na flet per Nexhmijen kur shoqja e saj e ngushte dhe bashkepuntorja ne ‘KRIM’ VITO KAPO NA U DEKORUA NE SISTEMIN SALISJANO.BIBERIAN!!!!!!!!!Po te ka ngelur ‘cipe’ vrit vehten!
  Personalisht nuk kam asgje as me Nexmijen e as Me te shoqin qe drejtuan ne nje vend ne diktature mbi bazen e parimeve e ligjeve te diktatures historija e populli le ta gjykoje por keto rreshta i shkrojta per ‘injorancen’ qe eshte me e tmerreshme se bomba atomike si e ka thene Ajshtajn e ne krye te injorances ne kete vend eshte informacioni si tragjedija me e madhe ne kete ÇEREK SHEKULLI SHPERBERJE!

  Reply to this comment
 12. XUME PROTOPAPA February 11, 12:50

  APATIK EKSTREMIST I SEMURE

  as me pak e mbase me shume te konsideroj pas gjithe ketij logoroizmi (papagalizem)te merzitshem e irreal !

  Mos me bej te mendoj se per te mbushur rrjeshtat me te cilet te paguajne bleresit e DITA-s, qe nga fillimi e deri ne fund perserit te njejten gje, “state reason”, vrasje xhymtime, skllaveri, shqiptare te vdekur qe ecin: “dead walking man”!

  Wow ! Vetem nje idiot si ti mund te hamendesoje trillime te tilla.

  Biseda e Xhuglines, natyrisht nuk me pelqeu, por ajo ka nje vlere te jashtezakoneshme per historine e te ardhmen se ketij vendi, qe ti urren edhe kur shikon enderra me sy hapur ne ndonje kasba te Tirones, edhe kur ofendon kete platforme apo edhe ate te shkruar me pallavrat tuaja tashme legjendare.

  Ç’fare tha Xhuglinja ne biseden me tyryfylen Xhunga, qe ty si shume te tjereve “u ka shpetuar”?

  E para: na nxori origjinen e saj si “shqiptare nga Malesia e Madhe verilindore” edhe pse e lindur dhe rritur ne Maqedoni ! Edhe po te jete e vertete, pak ndryshon antishqiptarizmin e saj ne tere vitet qe i “qendroi prane” Enver Hoxhes. Tashme eshte bere nje sport simpatik qe vllahet te shndrohen ne shqiptare, te serbeve e malazezeve gjithashtu, te boshnjakeve e grekerve me shqiptari te humbur ne kohe…

  E dyta: dhe me e rendesishmja eshte konfirmimi i dokumenteve te publikuara nga CIA per semundjen e saj. Dhe ja mballosi kete histori “hijeve” te sigurimit qe paskerkan mbushur arkivat e CIA-s me “loje te dyfishte” me sekrete te familjes se Enver Hoxhes !

  Por ajo mbase nuk e ka pare (nuk besoj) por nje nga dokumentat e kesaj serie te CIA-s eshte edhe fotografimi i firmes se Enver Hoxhes ! Natyrisht autori “hieja” nuk publikohet nga CIA, por e rendesishme eshte arsyeja e kerkeses se UDB-CIA-neve per ta poseduar kete firme.

  Keto dite, ne PANORAMA, me pasionin e qullaceve te hunderrjedhur, po publikohen dokumenta te fallsifikuar, pikerisht me firmen e Enver Hoxhes, per gjoja urdherat per ekzekutime te intelektualeve te fund viteve 40-te te shekullit qe lame pas. Edhe nje kalama rrugesh me Adobe Acrobat, mund te krijoje dokumenta te tille, jo me ndonje profesionist qe arrin te fallsifikoje pasaporta, para e tapi te çdo lloj tipi e forme.

  Ajo “hieja” e sigurimit, per vete rrethanat dhe permbajtjen, le te besohet pa pike dyshimi qe ishte Xhuglinja dora vete apo edhe serbo boshnjaku Ramiz Alia, bashkepuntori i saj ne varrosjen per se gjalli te Enver Hoxhes, qe vune ne alarm CIA-n per nje humbje te mundeshme te agjentes se tyre ne krah te Hoxhes.

  Firma e Enver Hoxhes, siç e ka vertetuar edhe historia e mevonte, i ka sherbyer serbo-boshjakut Ramiz Alia, dhe natyrisht bashke-agjentes se tij, per te grabitur gjithe depozitat e shtetit shqiptar ne Zvicer, dhe ne Amerike. I biri me mbiemer te ndryshuar, Bora, i Ramiz Qenefit, posedon edhe nje banke ne France ! Parate ne USA, perveç per Ramiz Qenefin, kane sherbyer per te shperblyer edhe p.sh Bashkim ndyresire Pitarken, ambasadorin e kohes ne OKB.

  E treta: ndryshe nga mbesa e Ramiz Qenefit, qe kohe me pare deklaroi se “Xhuglinja dhe Enveri benin dashuri deri ne ditet e fundit”, ajo tregoi te verteten e gati gjithe raportit te saj ne kohe, “largohesha nga krevati dy tre ore nga semundja”, “nuk e shoqeroja Enverin se gati gjithe kohen ishte ose jashte, ose nga te kater anet e Shqiperise”, “15 vite kam qene e semure”, “ne krevat lexonim seicili libra sipas qejfit” etj.

  Andaj pa u zgjatur ne kete postim, dua te te kujtoj ty o nipçe e Stefaneve, te pastrosh mjegulline ekstremiste qe te ka marre peng prej kohesh, shiko realitetin me syrin e njeriut te ndershem dhe te mire, behu shqiptar edhe pse nuk ke qene ndonjehere.

  Reply to this comment
 13. N.VJOSA February 11, 12:53

  @BLACK SWAN, alias Lowe, etj…
  Je nje manipuluse sterrë e zezë, siç ke gjetur tashmë dhe nicknamen qe te pershtatet me shume…(ti do ta justifilosh ndryshe si manipulatore, por njerezia marrin kuptimin e drejtperdrejt…MJELMA E ZEZË…!)
  Je njizur keq o Njeri, nuk te them “frymor”, …se me frymorë kuptohen edhe kafshet, megjithse kafshet nga nje here jane besnik te instikteve te tyre dhe kjo i ben shpesh here shume te dashur per Njerzit, kur kane parasysh se ne kete bote ka dhe nga ata e perdhosin emrin e nderuar Njeri…)
  Çfare te them une ty me pare?!…
  Ti ata qe mendojne ndryshe si ty i quan frymore!
  Masat popullore i quan “Turma”….
  Fatkeqsit apo shpesh here te denuarit e nje pjese te vogel te njerzve, per hir te interesave te larta te mbare shoqerise, ti i quan Fatkeqsi per gjithe Shoqerine!…
  Ata qe ndryshuan rrenjesisht jeten e nje Populli analfabet dhe mesjetar ne nje shoqeri moderne, sic e thote Enciklopedia Angleze, ( po marr shembuj nga Anglia se njerez si ty shqiptaret nuk i besojne!
  Ti i perzien te tera delet tok, edhe ato qe i ka zëne flama, i perzien me te shendoshat!
  Ti e dieg Jorganin per nje Plesht…
  Ti thua dhe pergjerohesh se nuk urren! …NUK GJEJ DOT NJE KOMENT TENDIN KU TE MOS FLASESH ME URREJTJEN ME TE THELLE PER HISTORINE GJYSEMSHEKULLORE TE VENDIT TEND, KUR E GJITHE JETA E TIJ SI SHTET ESHTE VETEM diçka mbi 100 vjet…!
  Ti i fut te gjithe me nje thes, edhe te burgosurit e ndergjegjes, edhe vrasesit, vjedhsit, imoralet, kriminelet, mjafton qe te thone kemi qene ne burg!…
  O Njeri, nuk te beson kush, qe pas 26 vjetesh te thuash se gjendja sot eshte vajtuese se e kane fajin ata te djeshmit…!
  Keto kohet e fundit, me vend e pa vend merresh me nje plake 95-vjeçare, e cila edhe pse u gjykua nga ky sistem qe eshte sot, u denua vetem per “qoka”…
  Nuk gjen dot fjale si te hedhesh balte mbi te Djeshmen, edhe pse te vraret e sotem dhe krimet e sotme JANE AQ PREZENTE DHE AQ MAKABRE SA NUK I LAN DOT AS VJOSA IME…
  Me fjale te tjera ti SORRË E ZEZË,
  SHIKON VETEM ZI…
  Çfare të të une ty tjeter?!….
  … ty te të rroje Kosherja, se Bletet kane marre arratine…!
  Koha ecen para, po ashtu sistemet shoqerore,
  Mjaft e perdoret si Gogol “Përbindshin”…
  mos ki frike se “Perbindëshi”, nuk ngjallet më…

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN February 11, 15:25

   mund te them thjesht “poooo jam manipulatore ,me kete emer qe i kam vendos vetes dua te manipuloj ,sepse kam fitim te madh , kam shume fitim te humbas kohen ne blog me ty dhe me ca torollake si ty ”
   u mendova nja dy her ,thashe te shkruaj qe je thjesht idiot ,por a kam thene aq shume here ,dhe per ty nuk ka kuptim .
   degjova Salen ne pallament ,kur akuzonte Ramen per Nexhmijen ,”e nxore para vizites se Kerryt ,vetem ti e ben kete ” dhe nuk di kush me hidheron me shume Nexhua me idiotizmat ,Saliu me djallezine ,apo turmat si ti
   Perfundimisht me hidherojne turmat si ty , si Xumja qe si envere do vdesi ,ai Gramshi qe ma peshtiri kete emer ,e thuajse gjysma e blogut e me shume
   me peshtiroset dhe fakti qe me permend 100 vjet shtet ,ku ne te gjithe internautet jetojme jashte atij shteti dhe vetem llogje shesim ….qeveritaret shesin MUT DHE NE E HAME …ASHTU BLEJME !
   NUK KAM ATDHE , AS SHTET ,PO TE KISHA NUK RRIJA RRUGEVE TE BOTES
   Saliu po ,ai ka atdhe ,Nexhi po ,ajo ka atdhe ,sepse sunduan ,dhe kurre nje dite nuk iken ,jo nga vendi jo e jo , por as nga pushteti .Saliu e ruajti dhe e ruan Nexhin ,te gjithe ata si ajo ,sepse i ka flamur ,i ka mburoje ,i ka ushqim per masat
   e di pse ndodh kjo ????
   sepse une jam ARMIK ,STEFANI ARMIK , DHE TI JE ARMIKU ,ngele vec duke me gjuajtur me gure mua ,dua apo nuk dua ,ARMIK DO VDES !
   e kupton ti pse nuk voton ligjet ai PERBINDESHI 2 ??
   PSE MERRET ME NEXHON ???
   SEPSE AI MBIJETON NE LUFTEN E KLLASES !
   ata na japin nje “kauze” dhe gjysmat nxehen dhe merr flake bunkeri ,gjysmat nxehen se mos ngelet Nexhua pa bunker ….ah mor zot !!!! perse na bere kaq idiot ??!!!
   nuk ngjallet me perbindeshi ???
   po ai qe ke ne pallament ,25 vjet nuk e shkulim dot cfare eshte ??? si e mendon ringjalljen ti ???
   ai me siper pse ka shkruar ??
   boten e shikon boten si po ecen ??
   sirianet po i perdhunojne gjithe bjondet me sy te kalter ?? Hitlerin e mban mend si erdhi ti ???
   ti kerkon drejtesi per te sotmit ??
   po ata te vdekurit e djeshem ?? apo ishin armiq ??
   jane kocka armike ??
   une nuk merrem me nje plake ,ASKUSH NUK KA TE DREJTE TA BEJ KETE !!
   Merremi me te djeshmen ,i kemi borxh TE VERTETEN
   TE VDEKURVE U KEMI BORXH TE VERTETEN ,JO FJALEN E MIRE !!!
   ngulite ne koken boshe qe ke
   Kurre nuk behet drejtesi sot ,kurre nuk do ndershkohet askush ne nje vend qe kane kulturen e mosndershkimit te
   PERBINDESHAVE !!!!

   Reply to this comment
   • XUME PROTOPAPA February 11, 16:39

    SORRE E ZEZE

    e degjeneruar dhe pa e shprese, fiksoje ne trurin tend mikroskopik te atrofizuar, une jam shqiptar jo me emer, por me fakte edhe mbi 2 mije vjeçare, mund te gjesh ne nje muze edhe monedha me stemen e familjes mbreterore te aveve te mi.

    Nese Enver Hoxha fuqizoi shqiptarizmin, duke ju thyer brinjet ju shkurraneve te kodrave te plehut, duke katerfishuar popullsine, e duke siguruar vetembrojtjen dhe autonomine ekonomike, duke krijuar nje plejade te tere brezash te kulturuar ne çdo fushe te shoqerise njerezore, me kenaqesi pranoj te me quash enveroxhist.

    Vertete jetojme jashte vendit ne mbi kater dekada, po shpirtin e dhembshurine e kemi gjithnje aty, ku lindem, ku u rritem e ku u edukuam me shqiptarizmen e Enver Hoxhes.

    Kaq per tani o Sorrushke e Zeze, ne se te kruhet besoj se e ke te qarte qe Konicen mund ta konsiderosh nje nxenes te fillores te bagazhit tim, jo vetem ne gjuhen e embel shqipe….

    Reply to this comment
    • Xumtriala February 11, 16:46

     Ti Xume Protopordha je nje truthare qe masturbohesh me veten tende ne keto forume me ca truthare te tjere si ty endveriste e berishiane se njesoj jeni, qe nuk vleni as edhe nje grosh dhe aq pak siguri keni ne keto brockulla qe shkruani sa keni frike te nxirrni edhe fytyren.

     Reply to this comment
     • XUME PROTOPAPA February 11, 17:40

      TRIALIT TE XHENGIJES SE BABRUSE

      Vleren time si ne enveroxhizem e pasi jam arratisur edhe ne perendim, e kane vleresuar te tjere me shperblim mujor te fashave te larta, per dekada, duke vene ne sherbim te perendimoreve ate baze kulturore qe mora ne enveroxhizem.

      Ti o perpunim fasulesh ne nje stomak me ulçera kronike, shurrankostrec i Klejdave te kurvezuara, me ha mune jo vetem mua por edhe thithon qe ne muze ate shurren qe nje bashkefjetes i qelive te Burrelit tend, leshoi njehere ne varrin e Enverit.

      Pellcit nga inati, po keta jemi ne qe u rritem nen enveroxhizem…Pusht !

  • www February 11, 20:52

   Thuaje ore Njeri hapur,se nuk te pushkaton njeri

   hapur,se
   nuk te pushkaton njeri
   nuk te pushkaton
   nuk te pushkaton

   JEPI ÇEZARIT ATE QE I TAKON…

   Reply to this comment
 14. N.VJOSA February 11, 12:59

  @BLACK SWAN, alias Lowe, etj…
  Je nje manipuluse sterrë e zezë, siç ke gjetur tashmë dhe nicknamen qe te pershtatet me shume…(ti do ta justifikosh ndryshe si manipulatore qe je, por njerezia marrin kuptimin e drejtperdrejt…MJELMA E ZEZË…!)
  Je ngjizur keq o Njeri, nuk te them “frymor”, …se me frymorë kuptohen edhe kafshet, megjithse kafshet nga nje here jane besnik te instikteve te tyre dhe kjo i ben shpesh here shume te dashur per Njerzit, kur kam parasysh se ne kete bote ka dhe nga ata e perdhosin emrin e nderuar Njeri…)
  Çfare te them une ty me pare?!…
  Ti ata qe mendojne ndryshe si ty , i quan frymore!…
  Masat popullore i quan “Turma”….
  Fatkeqsit , por shpesh here te denuarit e nje pjese te vogel te njerzve, per hir te interesave te larta te mbare shoqerise, ti i quan Fatkeqsi per gjithe Shoqerine!…
  Ata qe ndryshuan rrenjesisht jeten e nje Populli analfabet dhe mesjetar ne nje shoqeri moderne, sic e thote Enciklopedia Angleze, ( po marr shembuj nga Anglia se njerez si ty shqiptaret nuk i besojne!)…
  Ti i perzien te tera delet tok, edhe ato qe i ka zëne flama, i perzien me te shendoshat!….
  Ti e dieg Jorganin per nje Plesht…
  Ti thua dhe pergjerohesh se nuk urren! …NUK GJEJ DOT NJE KOMENT TENDIN KU TE MOS FLASESH ME URREJTJEN ME TE THELLE PER HISTORINE GJYSEMSHEKULLORE TE VENDIT TEND, KUR E GJITHE JETA E TIJ SI SHTET ESHTE VETEM diçka mbi 100 vjet…!
  Ti i fut te gjithe me nje thes, edhe te burgosurit e ndergjegjes, edhe vrasesit, vjedhsit, imoralet, kriminelet, mjafton qe te thone kemi qene ne burg!…
  O Njeri, nuk te beson kush, qe pas 26 vjetesh te thuash se gjendja sot eshte vajtuese se e kane fajin ata te djeshmit…!
  Keto kohet e fundit, me vend e pa vend merresh me nje plake 95-vjeçare, e cila edhe pse u gjykua nga ky sistem qe eshte sot, u denua vetem per “qoka”…
  Nuk gjen dot fjale si te hedhesh balte mbi te Djeshmen, edhe pse te vraret e sotem dhe krimet e sotme JANE AQ PREZENTE DHE AQ MAKABRE SA NUK I LAN DOT AS VJOSA IME…
  Me fjale te tjera ti SORRË E ZEZË,
  SHIKON VETEM ZI…
  Çfare të të them une ty tjeter?!….
  … ty te të rroje Kosherja, se Bletet kane marre arratine…!
  Koha ecen para, po ashtu sistemet shoqerore,
  Mjaft e perdoret si Gogol “Përbindshin”…
  mos ki frike se “Perbindëshi”, nuk ngjallet më…

  Reply to this comment
 15. Tepelena February 11, 13:02

  Srefani ,je shume larg ,,po mijra vite drite ……qe goja jote prej buceje te diskutoj Enverin

  Reply to this comment
 16. Vlora February 11, 14:05

  Ne jemi mesuar te akuzojme dhe te mos i cojme njerzit para drejtesise. Ti Stefan nese ke gje akuzoje Nexhmijen dhe coje para Gjyqit, por ama jo per kafete qe e akuzoi Saliu. Ne te kundert mbylle ate goje si ti dhe shume te tjere. Cdo Mmedia ka te drejte te intervistoje ke te doje dhe si te doje. Ju qe nuk ju pelqen beni emisionet tuaja dhe mbroni parimet sic i mbron per keta leftaraket qe kemi sot.

  Reply to this comment
 17. Xherri February 11, 14:30

  Nje pyetje per Z Stefani
  Si fillim nje Sqarim
  Demokracia arrihet ne ate pushtet qe le nje pjese te autoritetit te tij zbatues tek qytetaret e vet
  Pyetja
  A jeni aq i kultivuar ju z Stefani te merrni dhe zbatoni kete pjese autoriteti
  A ka politikane qe jane aq te kultivuar qe ta leshojne kete autoritet
  Dhe ju lutem me rekomandoni nje individ shqiptar qe eshte aq i kultivuar sa ta marre kete autoritet dhe mos ta deformoje
  Mbase mund te me pergjigjeni dhe me nje shkrim tuajin

  Reply to this comment
 18. Kombi February 11, 14:30

  Artikull brilant dhe ne fakt vetmohues per hire te se vertetes dhe te ardhmes se Shqiperise.

  Gazetar qe pranon me ndergjegje te beje te kunderten e asaj qe ka bere Enveri-Nexhmia dhe xhelate te tjere diktatore ne bote.

  Gazetare qe ben me ndergjegje pranon hapur te beje harakirin per hir te se vertetes.

  Nje skaner 3 dimensional i diktatorit dhe diktatures.

  Urimet me te sinqerta. Cdo vleresim maksimal duket pak.

  Degjoni o shqiptare fatkeq, po doni te mos ju shkojne dhe keto vite dem dhe tua marrin drejtuesit injorant per asgje.

  Reply to this comment
 19. ts February 11, 14:32

  Andrea te mbyten filodiktatoret qe si duket nuk ju ra per hise qe ndonje i aferm i tyre te kish ber gabimin “fatal” e te “genjehej” nga propaganda perendimore per nje jet te nje tjeter lloji nga ai qe na serviri per gjysem shekulli cifti Hoxha me gjitha te mirat e saj ! Nuk ju qelloi per fat qe mbiemri i tyre te koincidonte me ndonje nga kta “armiq”e ta shikonin veten e femijt e tyre fushave te myzeqes ,ushqim i mushkonjave te kenetave qe than ! Te shikonin femijt e tyre ne brigatat e punes duke hapur tunele me roba ushtarake te leckosura ne shi e ne diell ! Nuk vuajten nderzimin qe quhej luft klasash qe percau shoqerin ne menyren me monstruoze deri brenda ne familje ! Nuk provuan qe per “gabimin” e stergjyshit duhej te jepnin llogari sternipat e dhunuar nga injoranca e spiuneve dhe krimineleve te paster biografikisht qe me privilegjin e sigurimsit apo hetusit ju shkerdhyen gra, motra e femij ! Kjo monster e gezuar dhe e lumtur per cka polli dhe la pas regjimi i saj ,sot me te drejt e ndjen veten fitimtare e po shet moralin e diktatures qe klyshet e saj na ben te harojm cka them me lart ! Kush haron veprat e diktatures ,kush haron injorancen ,erresiren analfabetizmin semundjet dhe katandin e asaj Shqiperie te paraluftes por pyetja del, pse vall vetem me kte menyr duhej te dilnim nga kjo gjendje ??Pse vall duke goditur brez pas brezi ne emer te luftes se klases ter “armiqt” e klases ,ishte i vetmi “celes” i egzistences ton ? A nuk jemi sot deshmitar se cfar i ben dhe po i bejn SHqiperis te privilegjuarit e klases ? Jan bijt e tyre ,niperit e tyre esht kjo shtrig qe i dha doren Ramiz Alis per te na pasuar armikun me te llahtarshem te historis shqiptare !Diktatura u zevendesua me paran,korupsionin, krimin e degjenerimin shteteror dhe kjo mace e zez po na “pershendet” e lumtur me njeriun e ri qe ndertoi e la pas pa kurfar keqardhje me ndihmen e perkedheljevs se Rudines qe nuk i beri pyetjet qe duhej e te shihnim pergjigjet ! Brenda nje kohe rekord ,pjell e regjimit te saj hodhi ne er cka ne ndertuam dhe Shqiperia u kthye 100 vjet mbrapa ! Vran “armiq”dhe na la pas “patriot”e “atdhetar” e triumfatore po shkon te takoj ne Parajs bashkeshortin ………

  Reply to this comment
 20. vasili February 11, 14:50

  E quaj shume te vonuar intervisten me te vene e diktatorit stalinist ballkanas.
  Eshte ne llogjiken e kultures demokratike te zhbiroje,ne jeten e ayre,qe kane ndikuar per tre gjeneracione,ne tkurjen e trurit te semure shqiptar,ku burgu pa hekura i ketij regjimi,ndihesh jo rralle dhe me keq se ai me hekura(brenda burgut ndjehesh me i barabarte dhe me i afert me te burgosurin tjeter dhe frika obsesive e spiunimit,nuk te ndiqte si ajo jashte burgut).
  E pra perballe te vese dhe bashkepuntores se diktatorit,duhet te ish nje gazetar njerezor dhe profesionalisht i zoti,qe ne menyre diplomatike,te ish zeri hipnotik i atyre brezave qe vajten cilesisht dem,bashke me ta dhe Shqiperia.
  Xhunga,nuk mund ta bente dhe doli qe nuk e beri kete.
  Kishte dhe arsye vetjake dhe si familje,te tingellonte si nostalgjike e asaj kohe.Ku dhe bashkeshorti Hila,ne funksionin e atij regjimi,i ardhur nga nje fshat i humbur i jugut u gjend diplomat.
  Dhe e kaluar kjo ne kalejdoskopin e perjetimeve te fundit te ciftit,kur i kane larguar nga punet qe kane patur, e beri dhe me te ndjere dhe arogante nostalgjine malinje per ate kohe.
  Mendoj Stefani,se ne kete shkrim e ke gjetur perseri vehten,por ke shkruar tmeresisht gjate dhe te kemi lexuar nje fjali ketu dhe nje atje.

  Reply to this comment
 21. Kombi February 11, 15:43

  Ne fakt ky artikull me ka tronditur shume.

  Pse?

  Enver Hoxha per te mbrojtur veten e vet, karriken e vet dhe femijte e tij sakrifikoi gjithe te tjeret, deri shoket me te ngushte, gjithe Shqiperine ne ate kohe dhe te ardhmen e saj.

  Puna, gjendja ne Shqiperi ka ardhur deri ketu qe, Andrea Steafani qe e nxierr buken e perditshme me talentin dhe vetmohimin e tij, arrin sot ne vitin 2016 te sakrifikoje hapur veten dhe familjen e tij.

  Jo, Andrea nuk ke pse sakrifikon. Bej me te miren per vete dhefamiljen tende.

  Kujdo qe lexon artikullin tuaj, ku theksohet shume qarte, qe shumica e shqiptarve, “popullit”, kane qene dora e zgjatur e diktatorit dhe diktatures, ata qe dilnin deshmitare te rreme ne gjyqe, qe kenaqeshin kur komshise i ngarkonin ne mes te nates plackat per internim, qe kur gjykatsi thosh “me pushkatim” salla thosh “me varje”, qe djali per dekada nuk i fliste babait apo vellait te cilsuar “armik” apo “kulak”, qe ftonte ne dasmen e djalit sekretarin e partise se fshatit por jo vellain dhe kusheririn e pare, qe ngrinte dolline e pare per partine dhe Enverin e te tjera bema te ndyra.

  Ka ardhur koha qe gjithe shqiptaret, sado qofshin ata, qe kane bere keto lloj krimesh, te japin llogari, te ndergjegjsohet dhe ti thone te bardhes e bardhe dhe te zezes te zeze, ndryshe te vuajne dhe le te vuajne, deri sa nga vuajtja ti permiresohet ndergjegja, e te futen ne brazde.

  Reply to this comment
 22. MH February 11, 15:51

  Ai sistem nuk mbahesh pa parimn dhe zbatimin e luftes se klasave.
  Ju qe qeveriset dhe bete politike ne keto 25 vjet duke kritikuar pertej rrenjeve te thella diktatures,pse nuk e ndryshuat gjendjen.
  Po ti mor z.Stefan qe ne cdo ndarje te pershkrimit te shkrimit tend deklaron,per cdo problem e qeshtje qe kritikon ate sistem,keshtu vashdon dhe sot.Jo vashdon dhe sot z.Stefan.Por dhe ma keqe e zi se dje(monizem) e sot nga viti ne vite per plot 25 vjet alla demokraci.
  Enveri bani shtet dhe nuk kalonte miza e jo ma agjentet kufirin.Te gjithe i percellonte.Sot Greku tallet e ka hedhur rrenjet ne varreza psedeo greke,Serbi te pushton me skuader gjuetaresh.Berisha e ka mbushur cdo institucion me agjenta te dirizhuem nga Serbi.Ma kjarte nuk mund te behet qe mbasi hedh firmen ne darke per miratimin BKH.Ngrihesh ne mengjez dhe e deklaron Byroja asht nji truk i papranushem.Kush te ngacmoi bythen more Lulush.Ku i pate trut.Ne c’vend e kishe koken.Kjo gjendje nuk mban as ere shtet e jo ma te na mbushesh mendjen se diktatura ishte shtet per familjen e diktatorit.Se drita elektrike qe ndriqonte ne skajin ma te larget e te thelle te vendit i duhesh Enverit qe te shifte familjen ne ambientet e dhomave te shtepise Tirane.
  Ai sistem bani me diktat koperativizimin dhe kulmi qe koperativizoj zonat malore.Gaboi per luften e fese.Nuk duhesh miratu.Po,qe,ne fakt duhesh pranuar kur inisiativa vjen nga baza.Parimet nuk shkelen.Luften e klasava iu deshte sepse dhe sot tradhetaret dhe bashkpuntoret me fashizmin ne vend ti kerkojne te falur popullit qe tradhtuane kombin dhe ja vuni pushken gjate luftes se dyte boterore.Po na hiqen te ndershem e duan qe fituesi qe shpartalloi pushtuesin,bashke me keto hora tradhetaresh,te kerkojne te falur.
  Nji kritik e vlefshme ishte ajo e z.Butka dje tek nji gazete.Te krijonte pershtypje vertet per ti dhene pergjigje episodeve te ngjarjeve me mjeshteri krahasuese.Por nese ato kishin dhe faktet qe te bindin per tradheti jo vetem ideologjike po kombetare sic ekziston me fakte veprimtaria e Mehmet Shehut si poliagjent,e Koci Xoxes.E vertetuar edhe nga arkivat e hapura te shteteve qe i sherbenin.Athere dhembshuria per viktimat do ishte me e vogel se sa na e zmallon z.Butka.

  Reply to this comment
 23. anticensurë 25642654 February 11, 16:34

  analizë e ftohtë bindëse dhe e argumentuar shumë mirë llogjikisht!!
  përshëndetje stefani për këtë shkrim!!
  nuk mund të shkruhet më tepër,më saktë dhe më me gjakftohtësi!!

  Reply to this comment
 24. inxhinjer koco February 11, 17:03

  1.artikulli i stefanit qe komenton intervisten shpjgon qendrimin e tij e shumices se shqiptareve per enverin.
  2. sa edrejte eshte analiza varet nga perjetimi, sinqeritei dhe formimi kulturor i sejcilit nga ne.
  3. shumica e komenteve pro enverit tregon pse qendroi ne pushtet enveri dhe sa rruge kemi per te bere ne per tu europianizuar.
  4.e rendesishme eshte te mos konfondohen (ngaterrohen ) shteti dhe epoka e enverit me postkomunizmin me mungese shteti e ndergjegje (pasoje e diktautures enveriane ) sot por sejcila epoke duhet analizuar ne kontekstin e vet historik.

  Reply to this comment
 25. turpoturp February 11, 17:04

  Pervec cfare shkruajne shumica e komentuesve kunder shkrimit te Andre Stefanit, du te shtoj dicka qe mund te duket shume e vogel,por qe tregon shume: Hypni ne autobuzet e sherbimit urban dhe shihni a do t’u lirojne karriken djemte dhe vajzat qofte edhe nje invalidi e jo me nje te moshuari. Jo. Ndersa ne kohen e Enverit as nuk mund ta imagjinoje nje respekt te tille. Mos valle behej nga frika, zoti Stefani, apo nga kultura qe kultivoi ai sistem? Turp, nje njeri me dy apo me shume fytyra, nje servil i Edi Rames ndaj dhe fket me gjuhen e Edi Rames e te Sali Berish zjarrvenesin e Shqiperise. Na paske qene edhe pedagog i marksiszmit ne universitetin e ushtrise ku delnin oficerat e Enverit. Ku e njeh ty turpin!

  Reply to this comment
 26. dr.drejtorise kuadrit Mihal Bisha February 11, 17:19

  ‘E duam ish Shqiperine si ne kohen e shokut Enver po pa Enverin po me SALINE!
  Me Berishen (bllokmen) e Blushin(bllokmen),Me Berishen e Bashen me Berishen e Boden me berishen e Lubonjen e bllokut me Berishen e Bushatin e klanit Kapo te Bllokut qe drejton punet e perjashteme te Bathores ,me Berishen e me Bushatin e klanit kapo nipit te shoqes Vito,me Berishen e Beogradin ,me Berishen e Biberajn me Berishen e Bushatin e klanit Kapo te dizinformacionit,Me Beishen e me Gjonat e klanit kapo te ‘diplomacise’, Me Berishen e Neshot e ‘diplomacise se klanit Kapo,Me Berishen e shoqen VITO te dekoruar nga NISHANI,ME BBBBBBBB-..PO pa shokun Enver e shoqen Nexhmije se ata na kujtojne GIOTINEN per hajdutet e antishqipetaret e na heqin nga varrezat e kombit ‘HAJDARET’!

  Reply to this comment
 27. Preza February 11, 17:58

  Nuk me çuditi aspak artikulli i Andreas, sepse eshte nje artikull qe kemi 25 vite te cilin e lexojme perdite. Por me ben pershtypje shperthimi antikomunist i nje ish komunisti qe per shkak te prononcimeve publike dhe qendrimeve konstante te llogjikshme, ne lidhje me zhvillimin e ngjarjeve ne Shqiperi, kishte krijuar pershtypjen e nje opinionisti opozitar, por qe parimet dhe karakterin nuk i ndryshon dhe i ka te shtrenjta, edhe kur sulmohet per qendrimet e tij.
  Shkrimi I sotem na tregoi nje Andrea tjeter. Konformist dhe bashkeluftetar me Hamit Matjanin, personazh I pergatitur ne kampet famekeqe te te arratisurve qe hidheshin mish per top per te rrezuar pushtetin popullor, antar i brigdave diversante te sulmit ne “ Gjirin e Derrave “ , mik ne fuksim i Ezra Pound, shperthyes, nje bombe vetvrasese, i denje per kamikaze, qe me thirjet e ulerimat ne kete shkrim te sotem kerkon te tregohet armik i komunizmit dhe diktatures por qe ne fakt eshte vetem nje pjelle e tij.
  McCarthyismi i tij ne menyren se si i rendit gjerat, jo vetem nuk hedh drite mbi faktet dhe te vertetat, por kalon aq shume ne ekstrem sa arrin deri aty sa te pohoje se vrasjet beheshin nga diktatori per te siguruar jetegjatesine e femijeve te tij.
  Ne frazat e mesiperme jo pa qellim kam futur disa veprime dhe qendrime qe jane te njohura ne historine amerikane te pasluftes. Nje pjese e ketyre qendrimeve ishte kunder opinionit te gjere amerikan. Ju referova vendit kampion te lirise siç na pelqen ta therrasim dhe siç na pelqen te jete amerika. Kampion I mbrojtjes se te drejtave te njeriut. Do na pelqente qe edhe ne kohen e Enverit te mbroheshin te drejtat e Kartave Universale, por per shkak te ndasive politike, ideologjike ne vendet nga me te zhvilluarat e botes shpesh here keto te drejta u harruan dhe nuk u zbatuan. Te mos flasim per juntat ushtarake qe drejtonin nje pjese te madhe te vendeve te botes, dhe per kete realitet asnje nuk flet sot dhe nuk i referohet.
  Teorite me pirje gjaku, me perbindsha e mostra, I degjojme nga goja e ketyre shqipetareve te tipit Andrea qe uleret duke shpresuar se ndoshta per shkak te shkrimit te sotem do te behet personazh pozitiv i ndonje kabllogrami . Te shash Shqiperine dhe shqipetaret eshte gjeja me e thjeshte qe nje grup shqipetaresh te paformuar bejne sot e kesaj dite, edhe duke shpallur mostra e perbindsha shqipetare te tjere, duke mos jua lene kete te drejte atyre vendeve dhe kombeve te medha, qe kane patur me te vertete genocide brenda tyre, eshte nje mungese e theksuar formimi dhe karakteri.
  Edhe ne kohen e Enverit kishte mosdakortesi per shume gjera. Njerezit bisedonin me shoket, miqte dhe te afermit. Kishte dhe rebelizem spontan, kishte dhe qe denoheshin, kishte dhe qe jane pushkatuar. Por mos bej enkas gabimin te krahasosh 21 Janarin dhe vrasjet pa gjyq ne boulevard dhe ne Gerdec. Shuma e ketyre te vrareve eshte baraz me vrasjet qe u bene nga vitet 70 deri ne 90. Ndersa gjyqet per denimin e kolaboracionisteve vrases te Qemal Stafes, dhe te diversanteve, te vrasesve te cucave te Mirdites, te vrasesve te Komisarit te Drites etj nuk mundem kursesi ti quaj vrasje politike dhe te jap pelqimin per rehabilitimin e tyre. Ti Andrea jepja sepse je ish komunist, anikomunist.
  Ka nje publicitet te madh per nje te ashtuquajtur poet antikomunist qe me vendim te gjykates u pushkatua. Por nje pjese e njerezve nuk e dine qe kur polici vajti ti komunikonte paraqitjen ne Dege per nje çeshtje ordinere, Havziu nxorri pistoleten ja vuri ne goje policit dhe e qelloi. Plumbi doli nga ana tjeter. Polici ishte I pafajshem dhe njeri familjar e me femije. Per fatin e tij te mire pas shume mjekimeve arriti te shpetoje. Por çeshtja eshte se nje poet nuk vret. Poeti vret me fjale pavaresisht se e cileson situaten te drejte apo te padrejte. Keto ngjarje reale nuk thuhen ne shume raste. Duke folur ne pergjithesi, dhe duke thene u bene pushkatime. Sigurisht qe ka gabime te renda. Sa te duash.
  Nje nga gabimet me te renda te luftes se klasave nuk eshte denimi I kolaboracionisteve dhe diversanteve e krimineleve te pas luftes, por ndjekja e perndjekja e femijeve, te afermeve te tyre, rrethit te tyre biografik
  Por gjithnje ka nje balance vlerash. Dhe shqipetaret e sotem kete po bejne, po vene ne balance vlerat dhe moralin, ku hyn vjedhja, korrupsioni, kurverimi, b..q..ismi, ku shkaterrohen familje e lihen femije rrugeve. Ku njerezit vriten e hiqen qafe per hiç gje, ku nuk ka pune dhe perspective. Nuk eshte liria te shkosh jashte vendit e te flesh ne bodrume e poshte urave. Mund te shkosh ne Evrope dhe ne Amerike, por sa peshon liria e atjeshme perball faktit qe je I huaj dhe emigrant. E drejta e kujtdo per te levizur ne nje levizje te lire eshte nje e drejte universale dhe nuk mund ti mohohet askujt. Ky eshte parimi I shkruar. Por detyra e shqipetareve eshte te bejne vendin e tyre, dhe jot e shkojne e te ruajne bagetite e grekut.
  Njerzit, shqipetaret mund te jene te pazhvilluar, por jane te zgjuar, dhe dine te kuptojne kush eshte e mira dhe kush eshte e keqja. Shqipetaret e duan demokracine, e duan kampionin e lirise dhe demkracise, Ameriken, ate qe ti Andrea me kete shkrimin e sotem u mundove ti merrje ndonje note simpatie, por kudo qe te shkojme te qenit shqipetar nuk do te na ndahet, edhe Enverin, edhe po nuk e kujtuam vete do te na e kujtojne te tjeret.

  Reply to this comment
 28. E po kjo pune! February 11, 19:48

  Dikur kishim nje byro sot kemi me qindra byro politike dhe bile edhe byrora mediatike qe na “hapin” syte dhe na ndricojne ne te “verberit” se cfare eshte historia. O Andrea, u bete te gjithe UFO o derebardhe, sikur keni lindur sot, po ishte lufte e ftohte o mavri dhe perendimi te kishte mbyllur deren dhe jo se donim ne te izoloheshim. Sot po ai perendim llafoset dhe krihet me Arabine Saudite, Iranin, Kuben, Rusine etj etj ndersa Enverin nuk e donin sepse nuk e donte greko-serbi dhe kjo per inercise se 1913 se iu hap oreksi dhe donin te zhbenin kete vend. Ti binte violines Enveri thua ti!!!! Ik or njeri bej ndonje pune qe te meritosh leke me djerse dhe keto llafe i thoni kur te gjerbni ndonje kafe pas pune se u bete te pazevendesueshem si byroja dikur.

  Reply to this comment
 29. Ylli socialist February 11, 20:14

  Enveri kish vdekur kohe para se ta kallnin ne varr. E kishte humbur fare, e kemi pare si prralliste dokrra koti ne mbledhje te Byrose. Kane qeverisur Nexhmija me Ramizin nga pas.Erdhi Shtrauss dy here ne vitet 80 me oferta konkrete ekonomike, por nuk pranoi Nexhmija+Ramizi, atehere kur Lindja ish akoma nen Komunizem. Kete rast te math e ka djegur pikerisht kjo shtrige e zeze Nexhmije me ate ze-femren kok qepen Ramizin. Per ata qe thone dengla se Perendimi i kish mbyllur deren Shqiperise, deren e dritaret Shqiperise ja mbylli komunizmi i Enverit e i vazhdimesise Ramiz e Nexhmije.

  Reply to this comment
 30. katarakti February 11, 20:19

  E lexova me vemendje shkrimin e Stefanit si dhe komentet qe e shoqeronin. Ka disa te verteta te padiskutueshme ne kete artikull, por edhe disa qendrime nihiliste « ex katedra ». Qe ne rreshtat e pare Stefani ve ne pikepyetje patriotizmin e Enver Hoxhes dhe e akuzon ate per varferine e shqiptareve. Qe te dyja, per mendimin tim jane opinione tejet te gabuara. Patriotizmin e tij Enveri e tregoi me vepra. Dhe ne te gjitha drejtimet. Nuk dua te zgjatem ne kete teme se me duket si shume pa kuptim. Persa i takon varferise Shqiperia kurre ne historine e saj nuk ka qene me e pasur dhe e begate se ne Kohen e socializmit. Enveri investoi shume ne ndertimin e ekonomise, ne mbrojtje, ne arsim, ne shendetesi, ne elekrifikimin e gjithe vendit etj etj. Shqipteret i la relativisht te varfer. Por shendetesia dhe arsimi falas per te gjithe a nuk ishte pasuri e shqiptareve ?! Mos te harrojme se ai regjim vinte nga koha e “Lulit te Vocerr”. Prandaj nuk mund te kerkosh kaq shume. Po a ishte kriminel dhe paranojak Enveri ?! Pa asnje dyshim qe po. Ai dhe regjimi i tij ishin vertet te perbindshem. Te bluanin ne mokrrat e diktatures nese nuk beje siç kerkonte ai sistem. Pa asnje dyshim. Mirepo nje individ gjykohet ne teresine e tij. Pra i behet nje lloj bilanci. Dhe pyetja shtrohet : A ishte pozitiv regjimi i Enver Hoxhes per Shqiperine dhe shqiptaret apo jo ?! Diçka tjeter. Jo te gjitha diktaturat, siç thote Stefani, sjellin zhvillim. Ngandonjehere ato sjellin veçse pasurim per nje klike dhe mjerim per masen tjeter te popullsise. Enveri nuk e beri kete. Ai nuk futi asnje lek ne xhepin e tij. Dhe I la edhe femijet e tij pa nje dyshke ne xhep. Nuk e di se perse tani me kujtohet Shkelzen Berisha demokrat( !)dhe Ilir Hoxha pinjoll i diktatures ! Stefani sikur te kete zbuluar Ameriken flet per te drejtat e njeriut qe u neperkemben dhe me mire te themi u masakruan nga Enveri. Eshte e vertete qe ne kohen e tij nuk behej fjale per te drejta njeriu. Madje per nje fjale goje te papeshuar mire perfundonje me se pakti 7 vjet ne burg ! Sot psh nuk te prek njeri nese flet çfare te duash kunder sistemit dhe qeverise. Padyshim nje arritje. Madje diçka normale. Por mos eshte vetem e drejta e fjales ajo qe percakton lirine e njeriut ?! Kur ti ke te drejte te llapesh sa te duash, por asnje njeri nuk te degjon. Kur ti nuk ke pune te siguruar. Kur duhet te paguash qimet e kokes per shendetesine, arsimin, kur ti nuk je ne gjendje te paguash energjine elektrike, kur nuk ke siguri ne vend nga bandat, kur rrezikohesh nga droga etj etj a jane respektuar te drejtat e Njeriut ?! Kolushi nje humorist i njohur francez, afersisht nje fare Skender Sallaku thoshte me shaka: Ju pyetet se kush eshte ndryshimi ndermjet komunizmit dhe kapitalizmit?! Eshte shume e thjeshte. Ne komunizem te thone : Mbylle gojen se te piu e zeza. Ne kapitalizem te thone : Bej gam gam sa te duash se nuk te pyet njeri !
  Tjeter. A e di Stefani dhe a e ka kuptuar se perse psh demokracia nuk ecen ne vendet e Afrikes, eshte e korruptuar ne disa vende te tjera dhe ka arritur ne nivelin me te larte ne vendet nordike, ne Zvicer e gjetke. Sepse para të qenit sistem, demokracia është kulturë,qyteterim, traditë, respekt për të ngjashmin etj. etj. A kishin arritur dhe a kane arritur shqiptaret kete nivel per te kuptuar dhe ndertuar demokracine. Koha tregoi se neve na mungonte tradita, zhvillimi, kultura e nevojshme per te vendosur nje sistem demokratik ne vend. Prandaj demokracia ne Shqiperi u transformua ne shkerdhatokraci.
  Pra Stefan sa te merresh me Enverin, merru dhe analizo me mire epoken e tij. A ishte epoke pozitive, perparimi, zhvillimi te papare, apo regresi ? Une jam dakort me ty qe Enveri ishte perbindesh, por njekohesisht jam i bindur se epoka e tij ishte nje epoke e paperseritshme arritjesh dhe lavdie per Shqiperine tone.

  Reply to this comment
 31. l ri February 11, 20:30

  Më kënaqen Preza,jam I mendimit se nuk I ke lënë gjë mangët.Ky shpërthim I tij I ngjan si dy pika ujë ,me shpërthimin e komunistit më komunist ,që na u transformua në një antikomunist të tërbuar.Kjo metamorfozë e Stefanit,është një me një me atë të Berishës dhe thuaj pastaj se ekstremet nuk bashkohen.E kemi përshëndetur kaq herë Stefanin për shkrime të fuqishme e të drejta,por sot nuk e marr vesh fare ku do të dalë.Mos vallë është në modë ,që këta” diva” të gazetarisë ,të maten me hallatet e Enverit për të treguar aftësitë e tyre,,,? Është lehtë të shkëputësh nga konteksti I historisë për veprimtarinë e një njeriu që ka vepruar më gjatë se kushdo tjetër anë të veçanta pa marrë parasysh faktorët kryesorë.Kjo ulurimë e tij ka një shkak ,ndofta më vonë do ta mësojmë.Diku ka ngrënë edhe ky çorbë të prishur.

  Reply to this comment
 32. qytetari B February 11, 22:21

  Dy llafe edhe une: E lexova Stefanin dhe shume nga komentet qe mu duken shume here me me brume e vertetesi se shkrimi. Eshte bere e rruges se po shave Enver Hoxhen , je demokrat. Eshte tallese dhe logjike prej injoranti, e cila i ka bere dhe njerezit medioker qe te flasin me force sipas qejfit e jo sipas asaj qe duhet. Andrea Stefanin e krahasoj ne kete shkrim me Artan Fugen dhe Altin Goxhaj. Ndersa per diktaturen dhe Enver Hoxhen do te thosha: Do ta enderroja ate jete deri sa te vdes per te gjitha te mirat e saj, duke perjashtuar raste te veçanta qe kane aresye te logjikes. Njeriu i sotem nuk ka me shpirt njerezor, ka mbaruar. Enveri qendron dhe do te qendroje shume larte ne piadestalin e historise shqiptare. Ndersa per gazetaren qe e intervistoi, i bini ne qafe dhe hyni ne pjesen qe nuk u takon; Ku eshte liria e saj si gazetare ne nje sistem me liri qe pretendoni?! Pastaj ajo duhet te plotesoje deshirat e njerzeve sipas qejfit? Ndersa Nexhmija do pergjigjej sipa deshires se saj dhe nuk e imponon dot gazetari se dhe ajo ka lirine e saj ne te folur, apo shani Enver Hoxhen se paska bere krime dhe keqtrajtuar njerez duke i rrahur etj per te pohuar ato qe nuk kane bere dhe kerkoni po te njejten gje nga Nexhmija. Megjithate nje vendim i jurise shkodres qe u botua para ca ditesh se paska vrare Enver Hoxha u nxori bllof ju qe e pretendonit nje gje te tille. Qe ne vitin 1946 i dergohesh Enver Hoxhes vendimi nga gjykata per te firmosur denimin me vdekje dhe ai per njerin sygjeronte me 25 vjet dhe nje tjeter per tu rishqyrtuar. Me beri shume pershtypje dhe me bindi qe per shume gjera genjehet jo pak sot per denimet. A ishte e ligjeshme firmosja e ketij vendimi nga pikpamja ligjore, nuk flase kishin apo nuk kishin faj ata qe u denuan, Nje shembull eshte firmosja qe beri Sali Berisha per varjen ne litar ne mes qytetit te Fierit per vellezerit nga Libofsha qe bene krim. Une theme se Saliu, si president zbatoi ligjin dhe e firmosi varjen ne litar, nuk flase per punet e tjera te tij. Prandaj njerezit duhet te jene te ekuilibruar, as qesharak, as ironik dhe as medioker ne gjykime. Andrea Stefani e ka tepruar shume fare ne kete rast dhe duhet te mbaje dhe pergjegjesi morale, qytetare, historike, per histerine ne shprehjet e tij te patolerusheme per nja analist e gazetar serioz. E kthyet lirine ne çthurje, se ç’behet sot i shohim dhe i dime te gjitha. Kush e kruajti dje me ligjin e hengri, po ashtu duhet te ndodhe dhe sot sepse po çfarosni njerez te pafajshem ne menyre drastike. Perse duhet shteti dhe ligji?! Edhe nje here: liri apo çthurje totale!

  Reply to this comment
 33. LORA February 11, 23:54

  Cfare kane pullumb kulla dhe andrea stefani (njeri para e tjetri pas intervistes ) qe merren me Nexhmije Hoxhen dhe gazetaren R.Xhunga ,gati-gati si perbindsha?????
  Per mua,keta te dy ose te tjere qe do t’i pasojne keta ,ne vrapin e tramaksur te mbrojtjes se lirise 25-vjecare te kaosit perballe diktatures se rregullit, kane dertin e pafuqise se perballjes se tyre me te verteten e qashter te nje opinion publik ne process te mirfillte kthjellimi dhe drejtpeshimi ne udhen e historise.Keta te dy jane te pakrahasushem edhe me Don Kishotin,i cili kishte tek e fundit idealin e vet ne nje diskordance historike,por jo ne armiqesi me njerezine.
  Keta te dy jane burracake;u duket se triumfojne ndaj Rudines dhe Nexhmijes,duke anashkaluar si dhjaksa qartesimin progresiv te njerezve tek kandari i te mirave apo te keqiajve te para dhe pas-nentedhjetes.
  Mua me intereson vetem opinion publik,,,,,,jo zhurmuesit lakenj te nomenklaturave te rradhes.
  TUNG.

  Reply to this comment
 34. alphade February 11, 23:59

  Z.Stefani ! Pikerisht sepse bien ndesh me parimet e demo
  kracise ! Komentuesit ,lidhur me intervisten e zonjes Ho-
  xha hiqen si demokrate te ”flakte”, ndersa faktikisht jane
  ata qe ”dje” ishin rrevolucionare te devotshem qe broho-
  risnin deri u thahej peshtyma per ”partine dhe shokun En-
  ver ”!!! Keta mysybete pa karakter gulcojne per ”demo-
  kracine ” duke kalur ne pozitat e fashizmit naziskin ! Nga
  keta vemje,ameba, ka vuajtur dhe vazhdon te vuaje popu-
  lli shumevuajtur shqiptar ! Horra e pelivane te tipit te Sa-
  li Milloshevicit perben fatkeqesine me te madhe te kombit
  shqiptar i te gjitha kohrave ! Rreziku aktual eshte banda
  mafioze e kryekriminelit shqipfoles, Sali Vicidoli….!!!
  Rreziqet e te kaluares per te cilat flet Saliu s’eshte gje tje-
  ter vecse per te mashtruar shqiptaret nga rreziku real qe
  e kercenon sot dhe neser po qe se populli shqiptar do t’i
  hape rruge kesaj menxyre…!!!!

  Reply to this comment
 35. gjermani i fundit February 12, 00:34

  z.profesor, pershendetje! Per alegri po ju informoj se lexova vetem dhjete rreshtat e para, se pastaj e kam idene se ç’keni dashur te thoni. Liria edhe ne Univers ka karakter kaotik; une e dua Lirine edhe kaotike, boll qe te jete, por ja qe ky kaos eshte rrezik permanent. Per ti vene fren ketij kaosi anarkik, qe eshte Liria, ja, per kete ekziston shteti.E ke idene se ç’eshte shteti? Ke punuar ndonjehere tek privati? Tek kapitalisti, ai qe deklaron se te paguan 5, pastaj te jep 3 dhe te ha akoma nga kohen jote qe me ligj te takon si pushim t’ia dedikosh familjes, gjese me te shtrenjte qe ka njeriu. Marksi me mjekerr thote qe fitimi i kapitalistit eshte puna e papaguar e punetorit. Mos me kundershto, se une e kam pasur profesorin shume bindes… Ne fakt nuk me intereson fare se çfare intervistohet, por kur ke perballe nje 95 vjeçar do kesh miresine te sillesh mire duke i respektuar moshen. E dikton edukata.Shiko ç’thote nje perifrazim i thjeshte per diktaturen: “…Un esempio di dittatura con forti motivazioni etiche, su basi teologiche e morali, è quella instaurata da Oliver Cromwell (ispirandosi all’esempio ginevrino) in Gran Bretagna tra il 1645 e il 1658, nata dalla ribellione al Sovrano Carlo I, giustiziato nel 1649 con l’accusa di immoralità, tirannia, tradimento e omicidio.
  L’accezione negativa di dittature è nata con la Rivoluzione Francese: il Terrore instaurato da Robespierre fu chiamato Dittatura con riferimento a un regime politico tirannico. Karl Marx riteneva che tutti i regimi politici fossero in fin dei conti delle dittature…”. Pra, ne fund, ai mjeshtri me mjekerr thote qe ne fund te fundit çdo rregjim politik eshte nje diktature. E si mund te ishim ne nje demokraci me luften tek thembra, e ke idene profesor? Di gje ti per Levizjen e viteve ’60 ne Evrope, per te drejtat dhe tolerancen ndaj individit? Di gje ti se çfare nenkupton termi makartizem? Di gje ti pse Demokracia Kristiane fitonte gjithmone ne Itali? T’a them une, se e mbeshteste Kisha dhe prifterinjte benin propagande antikomuniste. Ligji dhe doktrina nuk e lejonin, por ja qe e benin hapur, e ka thene edhe Papa Gjon Pali qe Kisha investoi per rrezimin e Komunizmit. Si duket i ka ndjelle idhulli i Lirise, jo me kot Kisha ka faturen e Inkuizicionit, se e ka shume per zemer Lirine…Sot ne mengjes, psh i dashur profesor, nje 54 vjeçar ne Siçili dogji veten se mbeti i papune; e ka marre nga Liria kete spunto, mos e diskuto. Ne Shqiperi po ndodhe edhe me shpesh…As me behet vone se rehabilitohet Enver Hoxha, apo se denohet Berisha; kurre a u befte njera apo tjetra, por gazetari alla Edison Ypi qe cileson bushter e shurrane nje 95 vjeçare te ngjall krupen, nuk te vjen me per te lexuar. Mua nuk me çudit Nexhmije Hoxha qe mbron familjen dhe veprimtarine e saj dhe te burrit te saj ne krye te shtetit te diktatures se proletariatit, ajo forme ishte zgjedhur dhe ate drejtim do ndiqnin, me ben pershtypje qe ne ate moshe di akoma te lidhe fjalen dhe te argumentoje bindjet. Me kaq deshire per Liri sot pas 25 vjetesh jemi katandisur ne fjalamane dhe indiferente te pandreqshem; kemi ikur dhe po ikim nga syte – kembet profesor.As ka me perendi qe te me binde se njeriu qe do udheheqe Shqiperine do vije ne pushtet me qellimin e vetem per te vene ne udhe te mbare vendin e dashur. Jo ore jo, do vije te beje ndonje lek me shume, do bleje e do shese Konçensione (dhe por..dhe); nuk ka me hekurudha me vullnetare, kushton kilometri i dy korsive me asfalt sa te ardhurat e nje lagjeje qyteti. Ka koniuar nje term Muçi Nano per kete gjendjen e indiferences, ose quaje te shqetesimit pasiv, se mundet edhe te jesh i shqetesuar por s’te pyet kush. Je i lire te paguash taksat edhe kur nuk ke nje kacidhe ne xhep;proletarit i kane hequr vetem prangat profesor, por ia kane ngushtuar inisiativen dhe kufizuar principet e personalitetit, njesoj si atij te mbyllurit tek guva, tek miti i Guves i Platonit. Sapo ti ndryshon pozicion bota nuk eshte me si me pare. Te tere qeshin, tallaviten, se eshte ne mode te shash Enverin, si ai shoferi qe shikon pasqyren e pasme duke harruar qe makina po ecen perpara dhe ben vaki te shtype ndonje fakir, se me konkretisht do te bjere ne ndonje mezhde. Kjo eshte gjendja 25 vjeçare. varja t’ia varim, çqtm.zem e quan Muçi Nano. Perbindesh qe Enveri, jo mor vella, kaq paaaaak?!! Ishte Kuçeder, hante nga nje elefant ne vakt, tani ka filma cartoon japoneze me xhingo mingo qe bejne lufte me galaktikat e Katrankatravase, keshtu duhet te mesojme dhe ne femijet. Per 50 vjet Shqiperine e kishte damllakosur nje Perbindesh i hatashem, i semure nga diabeti qe s’la mish njeriu pa ngrene, por per çudi njerezit u shtuan nga 800 mije ne 3 milione e kusur, mbeten prapa edhe ca rrokje zhavorri si Edison Ypi qe Perbindeshi nuk i hengri se i kishte djegur furri keq.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN February 12, 22:27

   ah ,mor Stefan ,sa zemra me ke thyer ,ne kete dite te shenjte qe po na afron , kur sapo na u ngroh biografia se doli Nexhmija ,por ti jooooo ,na ngule nje thike ne dashurine qe kurre se njohem ,pervec dashurise se Diktatures [ te dua moj qene ,zborin bashke do e bejme ,dhe pllanin e preshit bashke do e realizojme ] ….sikur te mos mjaftonte dhe vizita e imperialistit Kerry , dhe ti na mungoje .
   aman Stefan ,permblidhe veten dhe bej autokritike ,mos ma ler dashurine e Gjermanit ne dileme ,sepse dhe vete si pikepyetje eshte ber i gjori
   dhe nuk ja ndjen te denohet asnje dhe nuk ka shprese se dikush do e bej Shqiperine [??? ]
   dhe te quan profesor ,kush me mire se ti e kupton utopine e komunizmit dhe te jep mend me ca fraza qe vetem ai e di cfare ka kuptuar

   bej autokritike Stefan ,kthehu ne gjirin e popullit se me lajthite koperativistet
   dergoju nga nje kartoline per Shen Valentinin te gjithve
   shkruaj si do jua shkruante shoku Enferr
   ‘ I dashur populli im trim ,trap dhe heroik
   me radhe do ju ha te gjithve dhe nenat jua kam ndukur e do jua nduk ,prandaj dhe te vdekur babe do me therrisni ,te gjithe envere do vdisni
   Gjermanin ,Netin ,Xumen , Vezhguesin ,Zboriste me emra amerikane do i ha te fundit ,se jane tellall e budall
   keshtu me duheni te gjithe ”
   me shume dashuri ,shume ne brendesi ju dua fort
   I juaj ENVORR !

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit February 12, 23:00

    ti s’po gjen derman me te nderruar pseudonimet, ama Nexhmija e ka mendjen me qiqer se ti. Mos je ai Edison Ypi ti, se koqet e kandarit i bashkon tallashi. PO them prape qe ne princip nuk ka enverizem, por thjesht e njejta metode pushteterimi si ne shtetet totalitare te Lindjes. Nuk ka shtet pa burgje, po ç’rendesi ka tashme? Edhe ty nuk te paska ngrene perbindeshi, do kesh qene mish i skaduar, hahhahaaaa

    Reply to this comment
 36. Vëzhguesi F. February 12, 01:13

  Gazetaruc Stefani! Populli thote, jo une vetem:
  Bishti i qenit, bisht qeni ngelet, sado te perpiqesh ta drejtosh.
  Edhe ti, si ajo gjethja e thate qe vertitesh nga te dergon era, edhe pse perpiqesh te tregosh se je nje gazetar apo publicist i drejte apo i vertete, nuk mund ta ndryshosh sarken tende prej bythelepiresi.
  Çfar di ti mor edepsez?!
  Hidrocentralet, veprat industriale, analfabetizmin dhe mjerimin skllavo-feudal, universitetet dhe artin dhe kultura shqiptare e zhviluar dhe kultivuar ne gjysmen e dyte te shekullit XX ne Shqiperi, mos zbriten gje nga qielli, apo e suallen ata kerma qe bashkepunuan me okupatorin nazifashist?!
  Kush je ti mor mjekercjap, qe merr persiper te vendosesh shenjen e barazimit, megjithe gabimet dhe fajet e atij sistemi, mes Enver Hoxhes dhe diktaturave naziste?!
  Sepse ka plehra qe perrallisin ne kete fare feje , prandaj nuk do mund te behet kurre me ky vend ku drejtojne kokederrat dhe reklamen apo publicitetin ju a bejne delenxhileret, fallsifikatoret, inatçoret dhe batakçinjte me kostum gazetaresh.
  Ky shkrimi yt eshte vetem per leter higjenike, por jo per njerez por per derra dhe kokederra.

  Reply to this comment
 37. Operation Valuable Fiend February 12, 01:40

  KY KOMENT I DEDIKOHET KOMENTUESVE
  —PREZA
  —VEZHGUESI F
  —GJERMANI FUNDIT
  ————————————–

  Pervec pushtetit legjislativ,ekzekutiv,gjyqsor dhe mediatik ka filluat te shfaqet dhe nje pushtet I ri..Pushteti I komentuesve.

  Ka filluar tani qe te pyesin kur del ndonje artikull me vlere:
  CFARE THONE KOMENTET
  ——————
  Duke perjashtuar nje pjese te vogel qe jane maniake komentesh,zhurmues apo te paguar (rreth 10%) pjesa tjeter ja vlen te studiohet pasi ka vlera>

  Psh sot ne kete artikull te A Stefanit ka nje mase te madhe reth 70-80 % te komenteve qe nuk jane dakort por dhe I japin leksione “Profesorit”.

  Nder komentet me koncizi dhe me sakti eshte I kometuesit “Preza” qe do te sugjeroja cdo lexuesi ta rilexoje me kujdes

  ——————

  Ka kohe qe A Stefani e ka lene”rrugen e zotit” por ky artikull eshte idiotizem I shkalles infinit dhe ka dy gjera:
  —ose autori “po ben nje show” per te terhequr komente dhe audience
  —ose eshte I paguar….E siguroj zotin Stefani se I ke vene nje kurore me shume ne lapidarian e xhaxhit..biles po te garantoj se nje pjese e konsiderushme e atyre qe kane vuajtuar ne ate system me shume vlersojene Enver Hoxhen si diktator korrekt se ju hijenat qe dje lepiheshit me ted he sot po I grryeni hde varrin si vampire:.

  ——————
  Mendoj se ka ardhur koha qe shqiptaret te pyesin:
  Ai ishte Enveri nje diktator natyral..apo u be I tille nga nje rrethim c’njerzor nga anglo-amerikanet-serbet-greket-islamiket dhe gopisomes.

  Kam mendimin se ai u be I tille nga nje rrethim 40 vjecar barbar.Biles qe ne vitet 1943-44 emisare anglo-amerikane I kane thene troc Mehmet Shehut..vrite Enver Hoxhen,,dhe ky nuk pranoi.

  Mos ju duket cudi qe Enveri eshte I persekutuari me I madh ne nivel boteror nga anglo-amerikanet qe nga 1943 e deri ne 2016… e ne vazhdim pra 73 vjet..pak ju duket qe te durojme dhe pordhet e stefanit.

  Kush ishte Enver Hoxha si u luftua egersisht dhe triumfoi me ate popull qe e mori nga lufta,analfabete dhe pa asnje kokerr leku:…Ndiqeni :

  Ndërhyrja ushtarake që parashikonin amerikanët në Shqipëri
  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë Shqiptare të Luftës së Ftohtë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë sipas kohes. Jo më larg se 5 vite nga fillimi i Operacioneve klandestine kundrejt Shqipërisë, oficerët e OSS-së, pararendësja e CIA-s, ishin përkrah Enver Hoxhës në marshimin e fitores në bulevardin e Tiranës. Brigadat partizane e marshonin në këtë paradë të armatosur nga forcat aleate dhe të trajnuar nga një sërë oficerësh të shërbimeve sekrete britanike dhe amerikane. Flamuri sovjetik qëndronte në krah të flamurëve amerikanë dhe atij britanik në marshimin e madh, ndërsa avionët amerikanë “Halifax” fluturonin mbi Tiranë duke shpërndarë fletushka në mbështetje të çlirimtarëve.

  projekti i CIA në 1949: Si do ndërhyhej në Tiranë

  TOP SEKRET
  21 mars, 1949
  Për: PILIGRIM
  Nga: CICERO
  OPERACIONI SHQIPTAR
  Për të rrëzuar qeverinë aktuale dhe zëvendësimin e saj me një qeveri të pëlqyer prej nesh,
  mbetet shumë për t’u bërë në terren, përpara se ne të ndërmarrim hapa konkretë. Ne duhet
  të koordinojmë veprimet tona në momentin kur Ushtria kombëtare greke është fitimtare
  në Epir

  Dosja e panjohur e operacioneve sekrete
  Autorët e projektit: Frank Wisner, drejtues i Drejtorisë Sekrete, dhe James Angelton,
  s
  hefi i Kundërzbulimit.
  Ndërhyrja ushtarake që parashikonin amerikanët në Shqipëri
  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet
  tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë
  shqiptare
  të Luftës së Ftohtë. Prej vitit të kaluar, rreth 10 mijë dokumente të
  deklasifikuara hedhin dritë për herë të parë mbi operacionet e Shërbimeve Sekrete
  Amerikane ndaj regjimit komunist të Enver Hoxhës. Dokumentet në fjalë i përkasin
  periudhës kohore 1949 -1955, periudhë kur një prej shërbimeve sekrete më të fuqishme të
  botës përgatiste në fshehtësi të plotë operacionet klandestine ndaj vendit më të vogël dhe më të varfër të Ballkanit, Shqipërisë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë në kontekstin e tyre historik dhe politik

  USHTRIA ENVER HOXHES
  “Provokacioni” grek i 2 gushtit 1949, agresion luftarak për pushtim
  Sipas dokumenteve faktike, në sulmin e 2 gushtit 1949, grekët përdorën kundër Shqipërisë ushtrinë me topa, avionë, ushtri tokësore e gjithçka që përdor çdo ushtri që synon të pushtoj një vend tjetër. Ushtria shqiptare, madje edhe populli i cili në regjimin “hoxhist” quhej “popull ushtar e kufitar vigjilent”, iu kundërpërgjigj sulmit pushtues grek, me luftë të armatosur, në mbrojtje të kufijve e trojeve që u sulmuan. Ishte një luftë e përmasave dramatike. Ndërsa Greqia vërsuli drejt Shqipërisë mbi 70 mijë forca të armatosura, mbi 50 avionë, 80 tanke dhe një skalion artilerie me afro 400 gjuajtës, kryesisht topa, shteti shqiptar mobilizoi dhe futi në luftën mbrojtëse 10 mijë ushtarë, ndërkohë që po mbante në gatishmëri edhe 30 mijë trupa të tjerë pranë zonës së sulmuar. Siç dihet, Greqia ka pasur historikisht pretendime e synime për rrëmbim territoresh shqiptare, të cilat në 100 vitet e fundit i ka manifestuar edhe me provokacione e diversione ushtarake, duke tentuar të zaptoj forcërisht trojet shqiptare. Këto diversione e sulme ushtarake, kanë qenë sistematike veçanërisht pas shpalljes së pavarësisë në vitit 1912 dhe sidomos pas vitit 1913, kur “Konferenca e Londrës”, caktoi kufijtë zyrtar shqiptar, duke mbyllur kapitullin e kufijve mes Greqisë e Shqipërisë. Një nga aktet më famëkeqe luftarake greke kundër Shqipërisë, ka qenë sulmi ushtarak i nisur në 2 gusht 1949 në jug të vendit, me objektiv pushtimin dhe aneksimin me forcë të asaj toke shqiptare, që grekët e quajnë “Vorio-Epir”.

  KARNAVALET E SALI BYTHISHES
  Me 10 prill te 1994 i realizua masakra e pergjakur nga skuadro komanda “Pirro 1” Komando përbëhej nga 7 persona te armatosur me armatim te ushtrisë greke Pjesa tjeter qëndroi ne greke.Ne mesnatë u bë krimi, kunder një reparti me 130 rekrute te rinj dhe te parmatosur.Më 10 prill, në orën 02:40 një komando greke prej 8 personash me uniforma të ushtrisë greke hynë në territorin shqiptar, në afërsi të fshatit Peshkëpi pranë një reparti ushtarak. Komandoja vret në befasi ushtarin Arsen Gjini, kapitenin Fatmir Shehu dhe plagos tre shqiptarë. “Këto i keni për Vorio Epirin”, kanë thirrur ndërsa gjuanin. Gazeta “Elefterotipia” publikon lajmin se vrasja është marrë përsipër nga grupi terrorist “MAVI” (Fronti për Çlirimin e Epirit”. Nata e 10 prillit 1994 do të mbahet mend nga të gjithë shqiptarët. Vendi ynë atëherë u gjend përballë një sulmi ushtarak. Një repart komando hyri nga Greqia 4 kilometra në tokën shqiptare. Pasi kishte studiuar më parë planin, njerëzit që mbanin veshur uniforma ushtarake, sulmuan postën kufitare të Peshkëpisë. Bilanci dy të vrarë, tre të plagosur dhe disa dhjetra ushtarë të traumatizuar. Komandoja greke kishte zgjedhur si moment të duhur për të sulmuar, kohën kur i gjithë reparti kishte rënë në gjumë. Dy persona me uniformë dhe maska hynë në korridorin e kazermës. Komandanti i stërvitjes, Fatmir Shehu, u foli të panjohurve, duke u kërkuar të kursenin ushtarët, por ata e qëlluan me armë duke e lënë të vdekur. Më parë maskat kishin ekzekutuar edhe ushtarin Arsen Gjini. Tre rekrutë të tjerë mbetën të plagosur gjithashtu. Nën këcënimin e armëve maskat që flisnin greqisht duke përmendur Vorio Epirin, i mbyllën 130 ushtarët në një dhomë, ndërsa dy oficerë të tjerë i izoluan në një zyrë tjetër. Ky ishte versioni zyrtar i shtetit shqiptar, porse në traktin e organizatës “MAVI” i botuar edhe nga shtypi grek, shkruhej: “Organizata patriotike MAVI, pasi studioi me kujdes kushtet dhe operacionin që do të kryente në janar 1994, i dha urdhër njërës prej skuadrave të saj të armatosura që të godiste një repart ushtarak shqiptar, pranë vijës kufitare. Në orët e para të datës 10 prill, ditë e diel, në bazë të informatave të dhëna nga “Seksioni i mbledhjes së informatave”, skuadra PIRRO-l, e përbërë nga një grusht luftëtarësh, gjendjej në pozicionin e vrojtimit të objektit, në një kodër aty pranë. Sulmi filloi me kapjen e rojes dhe brenda dy minutash, godina dykatëshe e stërvitjes në Peshkëpi ishte në duart e luftëtarëve tanë. Skuadra e mbajti repartin për 20 minuta. Duke ikur, mori me vete 15 automatikë tip Kallashnikov të prodhimit kinez, dy arka me municion, si dhe oficerin e SHIK-ut,

  KA ARDHUR KOHA QE AMERIKA ZYRTARE ASHTU SI REHABILITOI FIDEL KASTRON APO MAO CE DUNIN TE JETE KORREKTE DHE PER LIDERIN HISTORIK TE SHQIPTAREVE ENVER HOXHEN ME TE MIRAT DHE TE KEQIAT E TIJ.

  QE TE ARRIHET KJO NUK NDUHEN NDEGJUAR DIARRETE E CA ENVEROFAGEVE SI BIBERAJ APO KY MJEKERCJAPI STEFANI QE DUKSHEM ESHTE I PAGUAR..

  ARMIKU JUAJ I VLEFSHEN ENVER HOXHA KA FITUAR BETEJEN ME JU …NUK E MUNDET AS TE GJALLE POR AS TE VDEKUR

  JEPINI CEZARIT TE BALLKANIT ATE QE I TAKON…

  Reply to this comment
 38. mano mano February 12, 05:17

  Bravo Stefani ! Shume mire. Ja ke futur kot. Por, edhe per kete meriton vleresime.

  Reply to this comment
 39. aqo February 12, 07:54

  O Andrea Stefani te kam dhjere mu ne doren dhe lapsin qe ke menderosur kete artikull.Po ku ke bythe ti mor kastravec te merresh me kapacitetet qe kishte ai burre,qe nuk perseritet me per shtetin tone.
  Te dhjefsha demokracine e sotme qe po na e mburr ti mistrec,palo gazetar.
  Keto gjera shko tregoja Fevziut ne “Opinionin e tij sakat”.

  Reply to this comment
 40. Bayoneta February 12, 08:47

  Te gjithe kelyshet e serbise,qelbesiret e Elez Biberajt ata qe nuk kane bere asgje per kete komb ,kthehen sot te gjykojne Enverin.O injorante nuk shahet ai qe qeverisi dhe mbajti gjalle kete shtet te brishte 50 vite te egzistences si shtet keto 100 vite.Andrea Stefani a ka ndonje koment per qelbesirat dhe pushtat e shitur keto 25 vite dhe DEMOKARQIN amerikane,ku 5% kane parane ne kete vend dhe 95%kane hajdarin.A ka ndonje koment per spiunin serb qe i vrau shqiptaret nga bodrumet e kryeministrise dhe ju fali detin grekeve.Mos shani Enverin se ka vdekur e nuk mbrohet dot vete o minj te qelbur kanalesh.se shkollat e Enverit dhe sistemi i tij ju prodhoi si human,Sot as pjell njeri as prodhohet gje.gjysma e kombit skllever neper evrope,gjysma vriten mes tyre dhe politika e shitur tek serbet dhe amerikanet.Keni dhe goje te flisni more pushta.Enverit i kendoi kombi dhe dilte ne rruge e behej nami,Sot dilni ne rruge me antiplumb dhe 100 roje se jeni qelbesira te shitur.”JEPINI CEZARIT ATE QE MERRITON”mediat e shitura me para te zeza droge dhe mafioze dalin te gjykojne Enverin,o qelbesira populli ju njef juve dhe Enverin beni Referendum te shikoni po nuk ju mundi dhe i vdekur.Merreni me plaken e Enverit qe edhe pse 95 vjece ju beri leksione kulture dhe trimerie.Jemi te vdekur kemi 25 vite dhe merremi me te vdekur,Ky vend ka shpresa te medha.Enveri nuk ishte Ramiz kurva e shitur serbo-boshnjake qe e preu ne bese fjalen qe i dha enverit dhe e prishi kombin e solli spiunet e serbise te qeverisin,Enveri ishte 1 dhe vdiq si burre jo si mi si do vdesin keta sot.as nuk vdiq si pushtat e shitur ne dhe te huaj.jemi komb i keq dhe shajme ate qe ishte baba i kombit.Kane plasur fekalet keq dhe po qelbin vendin keto 25 vite.

  Reply to this comment
 41. Laveri February 12, 12:40

  Besoj se te gjithe ata qe shprehen keq per kete artikull do te ndihen te lumtur te shkojne ne Korene e Veriut sepse do sherohen nga nostalgjia per Enverin dhe do shijojne jetesen nen nje diktature komuniste.

  Reply to this comment
 42. intelektuali February 12, 17:05

  ENVERISTI ANDREA STEFANI ME NE FUND KA KUPTUAR TE VERTETEN

  Vetem keshtu mund te komentohet shkrimi i tij i sotem ne DITA qe ka ngritur zgupthi nga gjirizet fanatiket e Enverit dhe qe po perpiqen t’e anatemojne SHOKUN e tyre para do kohe te Kauzes se Partise se Punes. C’ka bere vaki? Mbase enveristi Andrea Stefani ka kuptuar me ne fund te VERTETEN lakuriqe te injorantit pa shkolle, sadist dhe gjakatar Enver Hoxha qe jo vetem qe bashke me Nexhmijen e tij mbushi lumenj me gjak njeriu ne Shqypni per 50 vjete me radhe duke vrare dhe masakruar intelektualet properendimore qe e deshen Vatanin pikerisht ashtu sic po kerkon te behet sot, por ky cift i mallkuar alla ADAM’S FAMILY falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori me tufezime, bunkere, kombinate dhe uzina joefektive dhe me nje Byro Politike plot me lopcare dhe druvare. Nuk e di si e mendojne fanatiket enveriste me llogjiken e tyre idiote, por dua te ve ne dukje se vete Partia e Punes e Ramizit dhe Nexhmijes ne vitin 90-te deklaroi se Arka e Shtetit eshte bosh dhe se Rezervat e Shtetit do te mbaron brenda 3 diteve. Prandaj keta enverista qe nuk duan te kerkojne falje per krimet e baballareve te tyre sot te pakten te pergjigjen:

  KU SHKUAN TE ARDHURAT NE SHTET NGA KROMI, BAKRI DHE DERIVATET E TIJ, NGA ENERGJIA ELEKTRIKE, NGA CIGARET DHE DUHANI, NGA KONJAKU DHE TEKSTILET, NGA DOMATET DHE NGA SHALQINJTE, POR EDHE NGA KONTRABANDA, DROGA DHE HASHAHI MAFIOZ PER 50 VJET ME RADHE QE VENDI YNE EKSPORTONTE PAPUSHIM NE VITET E DITAKTURES ENVERISTE?

  He pra fanatike enverista debile dhe trushkulur ku jane LEKAT e eksportit famoz te Enverit dhe Mafies se tij te Kuqe per 5 dekada tek Kapitalistet dhe Imperialistet e liq? Sepse deri tani asnje nuk e ka hulumtuar kete ceshtje madhore qe e la Shqypnine pa asnje kacidhe ne vitet 90-te?

  Nese Kukumjacka e Kuqe Rudina Xhunga do te kishte pak MORAL gazetari do te pyeste kriminelen Nexhmije Hoxha pikerisht per keto gjera, ashtu sic i kane pyetur familjet e ditaktoreve media ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore deri sa i kane detyruar te pranojne krimet e tyre, por ne vend te kesaj shqyptaret pane vetem nje INTERVISTE MUZIKORE te Rudines me Nexhmijen si nje turp dhe rezil i medias sone kombetare ne nje moment qe Shqypnia po kerkon te behet pjese e BE-se Antikomuniste. Prandaj ketu lind pyetja tjeter thelbesore:

  KUJT U DUHEJ KJO INTERVISTE MUZIKORE ME NEXHMIJEN?

  Me siguri JO integrimit te vendit tone ne BE, mesiguri nuk i duhet as politikes sone kombetare qe po kerkon papushim LEKA nga Bota Demokratike, por qe e mban Enverin si HERO me gjithe Piramiden e tij ne mes te Tiranes. Jam i bindur se kjo INTERVISTE MUZIKORE nu i duhet as viktimave te shumta te Enverit dhe te Nexhmijes qe para ekzekutimeve ishin shoke te tyre te Kauzes se Partise se Punes per ta mbajtur Vatanin si nje CIFLIG feudal, sepse keta fakire komuniste jane pjesa e FAJIT qe i lejoi Enverit te implementonte MURTAJEN bolshevike ne trojet tona dhe qe qajne akoma per 29 nentorin e ZI jugosllav. Shiko sot djemte e Mehmetit, femijet e Kadriut, te Sadikt Bekteshit, te Petrit Dumes, te Beqir Ballukut, te Haxhi Lleshit apo te gjeneraleve te tjere si heshtin si skutha dhe minj haleje dhe nuk dinte te thone asnje fjale per katilin sadist dhe te pabese, per MONSTREN Enver Hoxha. Po kujt i duhej atehere kjo INTERVISTE MUZIKORE e Kukumjackes se Kuqe Rudina Xhunga me kriminelen Nexhmije Hoxha qe nuk ndjen asnje pendese per krimet monstruoze qe i kryen popullit tone dhe te huajve gjate diktatures se tyre feudale? Besoj se qellimi final-target i kesaj INTERVISTE MUZIKORE ishte pikerisht ishte pikerisht klasa e intelektualeve properendimore qe u vrane dhe u masakruan nga xhelatet e Enverit dhe Nexhmijes me nje pabesi te papare, antikomunistet e oreve te para qe nga Mukja e 1943 kur kerkuan te bashkonin trojet shqyptare ne nje shtet te vetem, por qe u tradhetuan nga emisaret e Titos te Jugosllavise, te cilet kishin zgjedhur JUDEN e tyre Enver Hoxha ne krye te Partise Komuniste, ne nje kohe qe ky JUDE sadiste ate kohe jetonte si levend pasanik ne vilen e Bahri Omarit ne qender te Tiranes. Ky ishte edhe qellimi final i INTERVISTES MUZIKORE te Kukumjackes se Kuqe Rudina Xhunga me kriminelen Nexhmije Hoxha per t’i treguar gishtin e mesit pikerisht kesaj klase te masakruar me te cilet po tallet edhe e gjithe politika jone mashtruese enveriste kombetare si mesalla me dy faqe.

  prandaj o Andrea Stefani:

  Bukur e shkruar oponencen tende ne DITA per Kukumjacken e Kuqe dhe pa moral rudina xhunga, por mos harro se:

  LIRIA E FJALES PER NEXHMIJE HOXHEN NE INTERVISTEN MUZIKORE TE RUDINA XHUNGES ISHTE VRASJA DHE MASAKRIMI PER HERE TE DYTE I INTELEKTUALEVE PROPERENDIMORE SHQYPTARE QE NUK E SHIKOJNE DEMOKRACINE ME DYLBI ENVERISTE.

  Reply to this comment
 43. I.Troplini February 12, 17:36

  Eshte vertete humbje kohe,

  te merresh me zhgarravinat e njerezve si Stefani. Zoteria, nuk ka asgje per te thene. Ashtu sic politika shqiptare e ketij cerekshekulli te fundit, ka bere gjithcka ka mundur per tu treguar me fakte shqiptareve se Enver Hoxha dhe sistemi i tij politik, mund te kete qene gjithcka por kurrsesi nje kuplara dhe shpelle analfabetesh si kjo qe perjetojme sot,,,,,,ashtu dhe Zoteria ne fjale, i shtyn shqiptaret qe kane perjetuar kohen e “diktatorit”, te humbin cdo shprese se ne kete vend mund te kete nje te ardhme te begate.
  Sa me teper Stefaner ne shtypin ditor qe “lumturojne” shqiptaret me falsitetin e tyre dhe sa me teper Berisher apo Ilir Meter ne politiken e ketij vendi,,,,aq me e madhe behet hija e atij qe dikur i rrezuam bustin, me shpresen se do dinim ta benim gjithcka me mire se ai.
  Ne kemi deshtuar ne perpjekjen tone per te pasur te drejten morale e tregimit me gisht ne drejtim te “diktatures”.
  Stefani? JO FALEMINIDERIT

  Reply to this comment
 44. key February 12, 17:57

  Ne fakt gabimi fatal eshte bere ne 1991 sepse shqiptaret pranuan nje lloj “clirimi nga kamunizmi” nga ish pinjollet e Xhaferr devese ca ballisto- zogistave qe kryen veprime diversioniste nga Beogradi dhe Athina dhe besoj se ky eshte celesi pse lehin sot keto qenushe te gabuar.

  Fakti ishte qe ai system ishte I detyruar nga rrethanat historike dhe nuk ishte merite e enverhoxhs per mire apo per keq.

  Ne 1991 ai system kishte te pakten 10 vjet qe kishte rene dhe vazhdonte per inerci..dhe keto rajersone apo elezbiberoamerikane Makartiste antikomuniste psiqikisht te semure fromuan hordhine e bandave te tropojes dhe I nxorren uje te zi atij vendi

  Pra ai fuckomunizmi I vdekur ne shqiperi u luftua me neonaziste dhe neozogiste te tipit basha apo berisha pra eshte ajo qe thote FRED ABRAHAMAS qe amerika ka faj per tolerimin e super krimve te berishes.Por aje tregon se kjo ja qene vije zyrtare qe me naziste te luftonin fuckumunizmin tergon ky material:

  Ish-nazistët kanë spiunuar për SHBA-të deri në vitet ’90-ta të shekullit të kaluar, shkruan “New York Times”, duke përshkruar dokumentet e klasifikuara, të cilat tani janë të disponueshme për publikun.
  Në kulmin e Luftës së Ftohtë, duke filluar në vitin 1950, J. Edgar Hoover nga FBI dhe Allen Dulles i CIA-s, në mënyrë agresive ka rekrutuar ish-nazistët, ku i trajnuan për të spiunuar komunistët dhe Bashkimin Sovjetik.
  Hoover dhe Dulles besonin se “dallimet morale me nazistët nuk ishin të mjaftueshme që të lënë pas dore vlerat e tyre në luftën kundër rusëve”, transmeton Telegrafi.
  CIA ka rekrutuar ish-anëtarin e Schutzstaffel (NS), i cili ndoshta ishte fajtor i “vogël për krimet e luftës”, thuhet në dokument.
  Dokumentet tregojnë se në vitin 1994, avokati i CIA-s ka bërë presion te prokurorët, të cilët kishin nisur një hetim kundër ish-spiunit mbi dyshimet se kishte marrë pjesë në masakrën e mijëra hebrenjve në Lituani. Hetimi u braktis përfundimisht.
  Në vitin 1980, zyrtarët e FBI-së nuk kanë pranuar të dëshmojnë rreth ‘gjahut ndaj nazistëve’ para Departamentit amerikan të Drejtësisë në lidhje me spiunët e tyre gjerman.
  Në vitet e ’80 të shekullit të kaluar, FBI kishte informacione të konfirmuara, se 16 ish-nazistë kishin punuar për CIA-n.
  Disa spiunë gjatë Luftës së Dytë Botërore kanë qenë në pozita të larta të “Rajhut të Tretë”.
  Otto von Bolschwing ishte një oficer në SS dhe mentori i Adolf Eichmann, arkitekt i “Zgjidhja Përfundimtare”, dokument që përmban planin e zhdukjes së hebrenjve nga Evropa.
  CIA e kishte punësuar pas luftës për të spiunuar në Evropë, ndërsa në vitin 1954 mori një shtëpi në Nju-Jork, ku u zhvendos me familjen e tij.
  Kur Izraeli e arrestoi Eichmann, autoritetet amerikane mbrojtën Bolschwingun, i cili ka jetuar i qetë edhe 20 vite të tjera. Pasi e kaluara e tij u zbulua, gjermani hoqi dorë nga shtetësia amerikane, por shumë shpejt vdiq pas kësaj.
  Norman Goda, historian në Universitetin e Floridas, i cili është duke punuar në dokumentet e klasifikuara, pohon se marrëdhëniet midis CIA-s dhe nazistëve ishin edhe më të larta, por që dokumentet e shumta do të mbeten mister.

  Reply to this comment
  • intelektuali February 12, 21:25

   O KEY agjenti i CIA-s nga Albania

   Nga dokumentat e klasifikuara te CIA-s ne 2015 por qe i ka ne dispozicion KEY albanezi del se ne Xibrake te Elbasanit, brenda ne shtepine e socialistit Taulant Balla dhe nen kujdesin e ministrit Tahiri dhe me pekulet e Rilindjes Socialiste, pra pikerisht ne Xibrake te Shqypnise ushtronte aktivitetin Laboratori me i madh ne Evrope i kokaines kolumbiane, qe drejtohej nga BOSI famoz Ermal Hoxha, nipi i i dashur Diktatorit sadist dhe gjakatar Enver Hoxha, qe po te mos ishte zbuluar nga gjermonet nazi-fashiste te Merkelit te punesuar ne SHBA, sot BOSI i Kokaines dhe NIPI i Enverit do te shetiste sot lirshem me Ferrarin e tij te kuq ne Shqypni dhe Bote dhe Nexhmija e Rudina Xhunges nuk do te hiqej kaq e varfer ne emisionin e Kukumjackes se Kuqe me interviste muzikore lamtumire si mallkimi i Zotit per Shqypnine Enveriste.

   Reply to this comment
 45. demo February 12, 19:34

  Zain e Fundos torturojeni,pastaj vriteni!-Enver Hoxha
  Anastas Lulon po e nisim per ne ceten tuaj,Kur te mbrrije aty,dekorojeni me nje plumb kokes!-juaji Shpati.
  Leter pruresi quhet Kristo Frasheri.Po e drodhi bishtin,futini nje plumb.-Tarrasi. Kjo pastertorja dibrane,a mund te laje krimet,si lante dyshemene tek kacollja Bije Vokshit?Po e ndihmon Rudi,rudina celin trendafila,bashke me zambakun.Kjo teleshmenja,Rudina ,qe kur mesoi alfabetin shkroi nje liber,nje roman bestseller,qe ja pshurri n`te Edison bej Ypi.Kjo ka futur ne permanent hijenen plake Nexhmije Hoxha,te nginjur me kerma dhe po i ben make-yp.Pa kulture nuk shkruan dot dy rreshta moj harbute,moj llum i proletariatit,por meso nga Stefani se c`eshte gazetaria!

  Reply to this comment
 46. KONKURS PER PUNESIM EMERGJENT February 12, 20:24

  republika ambasdoriale e shqiperise
  per ministrine e pastrimi te mjedisit
  ministrija Mimi Kodheli

  Njoftim.
  Lajmerohen te interesuarit qe ne Babrru te Tiranes ne kampingun qe do hapet per 1000 muxhahidinet marksiste qe do vine se shpejti hapet nje vend pune per Drejtor Kampingu

  Kandidati duhet te kete keto aftesi:

  1-Te kete qene profesor i Marksiszmit dhe PPSH
  2- Te kete qene ushtarak enverist
  3-Te jete kthyer pas 1992 ne enverofagos
  4-Te kete lidhje te ngushat me ambasadat “mike”
  5- te kete syze ekstra large
  6- te kete mjekerr si Lenini………………
  7-te kete inicjalet AS
  …………Tirane 12 shkurt 2012
  ……….MINISTRIJA E PASTRIMIT
  ………..MIMI KODHELI DV

  shenim
  eshte i lutur komentuesi intelektuali alias nastradin qe ka perkthyer veprate xhaxhit ne arabisht te punoje si perkthyes.dhe berber..

  faleminderit per mirekuptimin

  Reply to this comment
  • intelektuali February 12, 21:57

   Po ty te erdhi keq per BOSIN e Kokaines Ermal-Miliarderin apo per KRIMINELEN e vorfen Nexhmije Hoxha qe Kukumjacka e Kuqe Rudina Xhunga i beri nje interviste muzikore lamtumire si mallkimi i Zotit per Shqypnine enveriste.

   He pra sqaro poziten e replikes se nuk po ta kuptojme dot fillin e mendimit!

   Reply to this comment
 47. Mo i modhi intelektual i shqypnis, mbas sales February 13, 18:20

  O ke ik per lesh ali (mo i intelektualshmi i shqypnis)

  Po te kish qene bosi i kokaines Ermal Hoxha do ish gjekundi deputet ne parlament. Po ish nje ne fund te bishtit te kavallit pa u arestua. Hahaha. Per ndryshe do ish lajmeruar si gjithe dealers e tjere e do ish zhdukur ne drejtim te paditur si gjithe vrasesit tutoret e kodoshet e tjere.
  Por meqe i hengret topin gjyshit 50 vjet merruni me nipin e tij gjo trashe

  Reply to this comment
 48. susan November 9, 13:36

  kanë jetuar në këtë fjalë e lot e mjerimet çdo ditë që
  të kalojë kjo ishte si rezultat i pamundësisë sime për të marrë një fëmijë për tim
  burri ai qe martuar me mua për rreth pesë vjet dhe që pesë
  vjet unë nuk mund të marrë atij një fëmijë, njerëzit e familjes së tij ishte edhe
  keqja e saj kanë këshilluar burrin tim për të marrë një grua tjetër në mënyrë që ai
  mund të marrë atyre një nip, por për faktin se duam njëri-tjetrin
  shumë ai po ju premton se ai kurrë nuk do të më lënë për një tjetër
  Gruaja që e duam njëri-tjetrin shumë, edhe pse ne ishim të dy
  lumtur, por unë ende ndihem shumë keq për të mos mbetur shtatzënë për të, i kanë
  provuar të gjithë spitalin e ndryshme, por askush nuk mund të më se ku të ndihmojnë
  gjitha thënë të njëjtën gjë që barku im janë rrëmbyer me
  për shkak të operacionit kirurgjik i kishte prekur se barkun tim si rezultat
  e një aksidenti të rëndë i kishte shumë kohë më parë, kur i ishte ende 15years
  vjetër. Kam menduar shumë mënyra për të marrë problemet e mia të zgjidhur, por ajo
  duket se të gjitha përpjekjet erdhi në asgjë, sepse off menduarit tim edhe unë
  të zhvillojë një problem në zemër, por të gjitha këto gjëra janë tani gjërat e të
  e kaluara për shkak të ndihmën e Dr.OWO ODODO, i ardhur të gjithë atë në një
  Dita besnik unë kurrë nuk mund të harrojmë që ata i ishte futur në këtë madhe
  magji piperi nga kushëriri im z Joan jetojnë këtu në SHBA të cilët ai
  ndihmoi për të shpëtuar martesën e tij një kohë të gjatë më parë, unë jam aq shumë i lumtur për të
  kanë atë si kushëriri im i kontaktuar piperi madhe magji dhe ai
  na tha të mos shqetësohen se çdo gjë do të jetë mirë që ai casted një
  magji e mrekullueshme dhe si i flisni tani i njëjti mjek i cili tha se i mund të
  kurrë nuk do të në gjendje për të marrë barrë kanë konfirmuar se jam 2 muaj
  shtatzëna gjitha në sajë të piperi magji Dr Owo ODODO dhe të vijë
  të mendojnë për të gjithë problemi zemra ime ka ndaluar atë që një e mrekullueshme
  Mrekullia e tërë zemra ime është plot me gëzim një saj në mrekulli zakonshme kështu
  atje dëgjuesit nëse jeni duke kërkuar për një ndihmë që kanë nevojë urgjente
  Vëmendje përtej fuqisë tuaj i vetmi Spell piperi i mund të
  rekomandojmë sepse është Dr Owo ODODO ju mund të kontaktoni atë
  përmes e-mail e tij: [email protected] ose
  shtoni atë në whatsapp +2349052571784 për zgjidhje të shpejtë dhe të lehtë
  për të gjitha problems.I tuaj e di se pasi ai është bërë me ju ju do të
  të vijnë këtu të dëshmojë

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*