Përgjigje e detyruar nga një emision TV, të cilën gazetat nuk ma botojnë

October 4, 2017 15:16

Përgjigje e detyruar nga një emision TV, të cilën gazetat nuk ma botojnë

Zoti kryeredaktor!

Jam studjues dhe historian i kinematografise, autor i 23 librave te botuara per kinematografine shqiptare dhe boterore dhe disa nga perfaqesuesit kryesore te saj.

Kam ndjekur debatet ne lidhje me filmin shqiptar.

Kjo eshte nje pergjigje e detyruar nga nje emision i Blendi Fevziut, te cilën nuk kane pranuar per ta botuar asnje nga gazetat te majta dhe te djathta.

Unë dua të mbroj dashurine time.

Nuk e kam fjalën për filmin Italian me të njëjtin titull por për atë dashuri që lindi dhe u kalit gradualisht në atë sallën e vogël të regjistrimit të zërit në Kinostudion shqiptare ku diskutoheshin në të gjithë përbërësit e tyre të gjitha kronikat, filmat dokumentarë dhe artistikë shqiptarë. Për atë sallë të vogël që u shndrrua në një auditor universiteti ku u përgatitën me dhjetra e qindra kineastë të rinj që gradualisht do të ngrinin një monument të ri në kulturën shqiptare që do të çelnin një dritare të dijes dhe emancipimit do të lindnin dhe rrisnin kinematografinë më të re në Evropë.

E kam fjalën për atë dashuri që lindi dhe u rrit më tej gjatë periudhës që punova ne Arkivin Shtetëror të Filmit të cilit i kushtova gati 20 vjet të jetës sime që e ngrita, ndërtova, organizova, pasurova dhe e shndrrova në një institucion të rëndësishëm shkencor dhe ai ma ktheu këtë në një dashuri të pakufishme për kinematografinë dhe kineastët shqiptarë por që sot fatkeqësisht është shndruar në një çerdhe militantësh të paaftë të profileve krejtësisht në kundërshtim me institucionin deri në punonjës pyjesh dhe pa pasione intelektuale e shkencore.

E kam fjalën për atë dashuri të zjarrtë që do të rritesh edhe më tepër atje në atë sallën edhe më të vogël të sektorit të kinemasë ku për 7 vjet u njoha me disa qindra filma të huaj që do të më zgjeronin më tej horizontin kulturor dhe do të bënin që ti kushtoja gjithë jetën time kinemasë shqiptare, atë kinematografi që qëllimisht duan ta denigrojnë shumë “analistë” dhe “Opinionistë” sharlatanë që kujtojnë se mbrojnë parimet dhe idealet demokratike për tu dukur në sytë e nihilistëve ekstremë që duan të mohojnë plotësisht çdo traditë në çdo fushë në emër të luftës kundër komunizmit dhe Enver Hoxhës. Të atyre nihilistëve që për të denigruar çdo arritje të asaj periudhe e justifikojnë se dënojnë regjimin dhe harrojnë se çdo gjë që u krijua në të kaluarën u bë me djersën e popullit dhe veçanërisht të rinisë dhe sajë mëndjes dhe aftësive krijuese të intelektualeve dhe artistëve shqiptarë që punuan me devocion për të ngritur lavdinë e Atdheut të tyre.

Janë këta nihilistë barbarë, që gjoja në luftën për çrrënjosjen e komunizmit, inkurajuan dhe morën pjesë edhe vetë duke e shpënë Shqipërinë në kuotën zero, që shkatërruan fabrikat, uzinat, kombinatet, shkollat, kinematë teatrot dhe estradat profesioniste dhe amatore, shtëpitë e kulturës, muzeumet, institucionet shkencore e deri tek platancionet me agrume dhe ullinj që ngriti me shumë mund e djersë rinia shqiptare, fenomene këto të pa para në asnjë vend nga më të mbrapambeturit dhe më reaksionarët e botës.

Për ata nihilistë vandalë e barbarë që duke dashur të denigrojnë Enver Hoxhën ranë kokë e këmbë në psikologjinë e tij se “Bota lindi kur ai erdhi në fuqi” duke lënë në harresë qindra intelektualë të shquar dhe shkatërruar e denigruar çdo traditë në çdo fushë që ishte krijuar në Shqipëri në të kaluarën.Harrojnë këta nihilistë se nga urrejtja e tyre /e justifikuar/ patologjike kundër E.Hoxhës u janë veshur sytë dhe harrojnë se fyejnë e denigrojnë qindra e mijra intelektualë të mirëfilltë edhe në fushën e kulturës dhe artit që e kanë nderuar dhe e nderojnë vendin tonë brënda dhe jashtë kufijve të tij.

Harrojnë këta vandalë që u janë errësuar sytë dhe ofendojnë përkushtimin deri në ekstrem të qindra intelektualëve dhe artistëve shqiptarë që ngritën dhe mbajtën gjallë me dhjetra e qindra institucione kulturore artistike, me dhjetra Teatro dhe Estrada, me dhjetra shtëpi kulture, me dhjetra muzeume dhe qindra kinema në të gjitha skajet e vendit që tashti nuk u duken as gjurmët. Psikologjia e mohimit të traditës në çdo fushë dhe aqë më tepër e shkatërrimit të çdo gjëje të krijuar në të kaluarën është një psikologji reaksionare që të shpie në mohimin e vetvetes dhe të çdo gjëje të krijuar nga brezat paraardhës.Të mohosh traditën do të thotë të thuash se një ndërtesë ngrihet pa themele.

Zotërinj nihilistë që u janë errësuar sytë nga urrejtja për regjimin e kaluar mos e ngatërroni urrejtjen për regjimin me krijimtarinë e shquar të artistëve, regjisorëve, muzikantëve dhe të gjithë punonjësve të kulturës shqiptare. Mos harroni zotërinj mëndjeshkurtër dhe pse jo edhe injorantë se me arritjet e mëdha të këtyre artistëve e regjisorëve ne duhet të krenohemi se i kanë dhëna vlera të padiskutushme artit dhe kulturës shqiptare brenda vendit dhe janë nderuar dhe paraqitur me dinjitet edhe në evenimentet artistike ndërkombëtare brënda mundësive të kufizuara që u lejonte regjimi.

Të vjen keq që edhe ndonjë intelektual e injoron krejtësisht kinematografinë shqiptare veprën e regjisorëve të shquar Dhimitër Anagnosti, Viktor Gjika, Xhanfize Keko, Kristaq Dhamo, Ibrahim Muca, Kristaq Mitro, Kujtim Çashku,Piro Milkani,Vladimir Prifti, Saimir Kumbaro, Muharrem Fejzo, Esat Musliu e shumë të tjerëve. Duke mos patur asnjë njohuri për veprimtarinë ndërkombëtare të filmit shqiptar arrijnë deri aty sa të thonë se ajo nuk ka patur asnjë vlerë .Harrojnë se të gjitha filmat shqiptarë, pa përjashtim, që janë paraqitur në Festivalet Ndërkombëtare janë nderuar vazhdimisht me çmime, diploma dhe deri me medalje të arta e Grand Prix. Harrojnë se shtypi i huaj ka folur me superlative për krijimtarinë dinjitoze të regjisorëve shqiptarë Dh.Anagnosti, K.Çashku, Xh.Keko, F.Hoshafi, H.Hakani etj. Harrojnë këta “Analistë” dhe “Opinionistë” se u janë errësuar aqë shumë sytë dhe kanë mbetur skllevër të asaj çensure dhe autoçensure të së kaluarës por tashmë jo nga frika e regjimit dhe diktaturës por për tu konformuar me mendimin që fatkeqësisht sundon tek njerëz të egër e vandalë që kërkojnë revansh të pa merituar duke mohuar çdo gjë të krijuar në të kaluarën. Bile, fatkeqësisht arrijnë deri aty sa të fyejnë, injorojnë dhe cenojnë dinjitetin e popullit të tyre me deklarata të tilla duke e quajtur atë injorant të egër e barbar dhe ku ka sunduar e sundon psikologjia e pushkës, topit dhe vrasjes /deklarata këto në një emission “Opinion” të Blendi Fevziut/.

E këtu le të ndalemi edhe tek një fenomen tjetër, për disa emisione televizive për kulturën përgjithësisht dhe kinematografinë veçanërisht. Merren në këto emisione edhe disa njerës jo kompetentë dhe me nivel të ulët intelektual duke u hequr si ekspertë për cdo gjë. Merret edhe ndonjë ish punonjës i kinematografisë që ka punuar atje për një kohë të shkurtër në ndonjë punë të rëndomtë, jashtë krijimtarisë, dhe tashmë hiqet ekspert për problemet e kinematografisë dhe të artit përgjithësisht dhe na thonë gjepura në ato emisione. Merren edhe njerëz që nuk e njohin fare kinematografinë dhe vetëm se janë në listën e zgjedhur të emisioneve televizive si “Analistë”, “Opinionistë” etj etj. Ç’janë këta “analistë” dhe “opinionistë” që flasin me kopetencë për çdo fushë, që nga rritja e preshit, problemet e shendetësisë, bujqësisë, artit e kulturës e deri te problemet më të mprehta politike kombëtare e botërore?. Kuptohet që këta janë njerëz të zgjedhur të gazetarëve që kanë krijuar një qark të mbyllur klientelist.

Kinematografia dhe kineastët shqiptarë jo vetëm që nuk duhet të ulin kokën për arritjet por të krenohen se kanë krijuar nga e para, në kushte shumë të vështira ekonomike kur paguheshin me paga qesharake që nuk u mjaftonte për të siguruar bukën e gojës të famijeve të tyre, dhe që paralelisht duhej të mbroheshin nga anatemimi i krijimtarisë së tyre nëpër hallkat e shumta të çensurës dhe autoçensurës. Kanë realizuar filma që mbajnë vulën e popullit të tyre ku jepet psikologjija, humori, skenografia, muzika, dialogu dhe çdo gjë që ka vulën e popullit të tyre.Janë këta kineastë të shquar që bënë që edhe filmi të flasë shqip. Mos harrojmë që janë realizuar mbi 300 filma artistikë, përveç qindra kronikave dhe filmave dokumentarë duke filluar nga zero, pa asnjë përvojë nga e kaluara dhe të izoluar pothuajse plotësisht nga arti dhe kultura botërore dhe jo vetëm që kanë përballuar çensurën shtetërore por kanë krijuar vlera të spikatura që është një bazament i rëndësishëm, një mbështetje e madhe për brezat më të rinj dhe shpënien më përpara të këtyre arritjeve.

Një Shqipëri e vogël dhe e varfër arriti të realizojë deri në 14 filma artistikë në vit dhe për këtë kritizerët ironizojne, e quajnë absurditet dhe se janë filma të rëndomtë. Cila është ajo kinematografi, nga vendet më me traditë që janë edhe nga themeluesit e artit të shtatë që të gjitha filmat që prodhon i ka të shkëlqyer? Franca, vendi ku lindi kinematografia, para disa vjetëve prodhonte mesatarisht 85 filma në vit /duke përfshirë edhe bashkprodhimet me shtetet e tjera/ kush mund të pohojë se të gjitha këto filma kanë qënë të shkëlqyer ose të pranueshëm për publikun e gjerë. Vetëm 7 ose 8 filma francezë në vit kanë patur jehonë!Mos ngatërroni urrejtjen për sistemin diktatorial që sundoi gadi 50 vjet në Shqipëri me veprën e madhe të popullit dhe intelektualëve shqiptarë, me veprën e aktorëve tanë të mëdhenj S.Prosi, N.Luca, K.Roshi, S.Pitarka, R.Ndrenika, R.Arbana, Marie Logoreci, T.Kurti, M.Xhepa, V.Manushi, R.Anagnosti, R.Ljarja, M.Ljarja, P.Raidhi, S.Shkurti, B.Asqeriu, S.Fanku, A.Verria, B.Lako, A.Qiriaqi, G.Radoja, T.Flloko, N.Xhepa, V.Furrxhi, M.Kabashi, R. Bulku, E.Alikaj, M.Makoci, L.Xhuvani, Y.Mujo e shumë të tjerëve të cilët jo vetëm që nuk duhet të ulin kokën por duhet të jenë krenarë për vlerat e mëdha interpretative që duhet tu ulen në gjunjë edhe shumë nga ata “yje” ndërkombëtarë që propaganda po kthen në idhuj. Mos harroni zotërinj nihilistë kompozitorët tanë të shquar që me muzikën e tyre të filmave bënë që të këndohet nëpër rrugë jo vetëm brenda vendit por edhe jashtë kufijve të Shqipërisë deri në kontinentin aziatik.

Mos harroni se kur u shfaq filmi “Dimri i fundit”/R:I.Muca, K.Mitro/ në Universitetin e Venecies/2005/, ndonse në variantin shqip por u gozhdua salla deri në fund dhe më vonë filluan edhe të këndoheshin motive nga muzika e tij e shkëlqyer/Kompozitor Aleksandër Lalo/. Le ti lëmë mënjanë vlerat e mëdha, regjisoriale, interpretative ,muzikore dhe skenografinë e filmave tanë dhe të kemi parasysh vetëm faktin se ata janë një pasqyrë e historisë shqiptare të atyre viteve, janë dokumenta autentike të kohës që kineastët shqiptarë, me rritjen e tyre arrijtën të denoncojnë edhe fenomene negative të asaj kohe duke vërtetuar që situata nuk ishte aqë rozë sic paraqitej nga propaganda, që “njeriu i ri” nuk ishte aqë ideal por po shfaqeshin përherë e më tepër fenomene të korrupsionit, të politikës të dosjeve të kuadrit, etj, me filma të tillë si: “Hijet mbeten pas”, “Të mos heshtësh”, “Dora e ngrohtë”,” Njeriu i mirë”, “Rrethimi i vogël”,”Telefoni i një mëngjezi”,”Ëndërr për një karrike”, “Tela për violinë”,”Apasionata”, “Duaje emrin tënd”, “Dhe vjen një ditë”, Vdekja e kalit e shumë të tjerë.

Për ata nihilisët që mohojnë vlerat e filmit shqiptar le të marrim disa të dhëna për jehonën që kanë patur ata jashtë shtetit ku janë lejuar të paraqiteshin në konkurim nga regjimi i atherëshëm.

Të gjitha filmat shqiptarë që kanë marrë pjesë ne Festivalin Ndërkombëtar të Filmave për fëmijë e të rinj ne Gifone, Itali janë nderuar me cmime dhe konkretisht:

1.-Filmi “Debatik”/R: H.Hakani/ ndonse i xhiruar që në vitin 1961 u vlerësua si “Filmi më I mirë” në Festivalin e XV-të në Giffone dhe u nderua me një pllakë të veçantë nga Rotary Club në 1985. Mos harrojmë se në Festivalin e Giffones juria është e përbërë me rreth 1000 fëmijë.

2.-“Beni ecën vetë” nderuar me Çmim të veçantë në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Beograd në vitin 1976 dhe po me Çmim të veçantë në Festivalin e Giffones 1978.

3.- “Lulëkuqet mbi mure”/R:Dh.Anagnosti/, mori Çmimin e madh “Grand Prix” në Festivalin Ndërkombëtar të Beogradit, 1980 dhe u nderua me Medaljen e Artë në Festivalin e Giffones, Itali.

4.- “Tomka dhe shokët e tij”/R:Xh. Keko/ u nderua me Çmim të veçantë ne Festivalin e VIII të Giffones, 1978.

5.- “Gjeneral Gramafoni”/R:V.Gjika/ ndonse jashtë konkursit por u nderua me Diplomë nderi në Festivalin e Tretë të Filmit Ballkanik që u zhvillua ne Stamboll,Turqi.

6.- “Pas gjurmëve”/R:Xh.Keko/ u nderua me Medaljen e Argjëndë në Festivalin e Giffone,1979.

7.-“Në shtëpinë tonë”/R:Dh.Anagnosti/ nderuar me Çmim të veçantë ne Giffone.

8.-“Një gjeneral kapet rob”/R:S.Pecani/ nderuar me Çmim të veçante ne Giffone, 1982.

9.- “Kur po xhirohej një film” /R:Xh. Keko/ nderuar me Medaljen e Argjëndë në Festivalin e Giffone, 1983.

10.-“Shoku ynë Tili” /R: F.Hoshafi/ nderuar me Çmim të veçantë në Giffone, 1982.

11.- “Përrallë nga e kaluara” /R:Dh.Anagnosti/, fitoi Çmimin e Dytë ex-aequa në Festivalin Ndërkombëtar të Filmave të Evropës Lindore në Bondy-Francë,1990.

12.-“Balada e Kurbinit” /R:K.Cashku/ u nderua me diplomë nderi/Diplome d’honour/ në Festivalin e IV të Filmit historic në Rui-Malmezon, Paris,1990.

13.- “Kolonel bunker”/R:K.Cashku/,nderuar me Çmimin e Kritikës, në Mediterrenean Film-Fest në Bastia, Francë, me Çmim cpecial në Festivalin e Filmave në Izmir,Turqi dhe me “Grand Prix” në Festivalin e Saint Etien, Francë 1997.dhe “Syri magjik” I te njejtit autor I nderuar me shume vleresime dhe cmime ne disa veprimtari nderkombetare.

Pa përmendur këtu disa çmime të mëdha të fituara në festivalet e ndryshme ndërkombëtare nga regjisorët më të rinj të mëvonëshëm për filmat “Parullat”/R:Gj.Xhuvani /Grand Prix në Tokio/ filma të B.Bishës, A.Minerollit, Bujar Ali Manit, Edmond Budines, Pluton Vasit etj. etj.

Pra, siç shikohet, në të gjitha Festivalet Ndërkombëtare që janë shfaqur filmat shqiptarë janë nderuar me çmime të ndryshme dhe kanë gjetur një jehonë të gjerë në shtypin e vendeve organizatorë dhe të vendeve pjesëmarrëse.

Shfaqja e filmave mjeshtërorë te Anagnostit, Çashkut, Priftit etj në Itali, Francë, Belgjikë e gjetkë krijoi një imazh të kinemasë shqiptare dhe të personaliteteve të saj dhe një kredo për të cilën kritika e huaj u shpreh se: “…me regjisorë të tillë Shqipëria mund të prezantohet me dinjitet në ekranin e madh të kinemasë botërore..”.

Kinemaja shqiptare ka mundur të depërtojë edhe në Festivalet më të njohura Ndërkombëtare si në Kann e deri në portat e Oscar.

Kur isha ende në punë, aty nga viti 1984 më erdhi një letër nga drejtori i një Festivali Ndërkombëtar që zhvillohesh në Washington dhe filmat zgjidheshin nga vetë ai. Më kërkoi që të dërgonim për konkurim filmat, “Lulëkuqet mbi mure”,”Beni ecën vetë” dhe “Radiostacioni”/R: R.Ljarja/ të cilët i kish parë në Berlin dhe i kishin pëlqyer duke i cilësuar si filma me shumë vlerë për konkurim. Ky ishte një vlerësim dhe nder i madh për ne dhe kineastët shqiptarë. Por ne nuk patëm mundësi të ja u dërgonim ato filma për arsye të meskinitetit të kuadrove drejtuese të Partisë-shtet të cilët e konsideronin këtë akt si “dorëzim para presionit amerikan”.

Po kështu miku im i mëvonëshëm studjuesi anglez, John Holstrom, punonjës i BBC ku drejtonte departamentin e muzikës por njëkohësisht ishte edhe Antar i Institutit Britanik të Filmave dhe kish ndërmarrë një studim shumëvëllimësh për interpretimin e fëmijve në kinematografinë botërore dhe kishte parë disa filma shqiptarë ishte mahnitur me çiltërsinë e fëmijve tane duke u shprehur se: “..interpretimin e fëmijve tuaj duhet të ja u ketë zili edhe kinematografia amerikane që ka një përvojë të madhe në këtë drejtim..”.

Le të jetë kjo një përgjigje e “Analistëve”, “Opinionistëve” dhe nihilistëve që me mëndjemadhësi duan të injorojnë sukseset e padiskutushme të kinemasë shqiptare filmat e regjisorëve tanë të shquar që i ka pritur dhe vazhdon t’i presë me dashuri publiku dhe veçanërisht edhe rinia shqiptare mbasi në ato filma shef jetën dhe vendin e tij/gjithnjë në kontekstin e kohës kur janë realizuar/.Le të marrim edhe një fakt të thjeshtë si reagon publiku ynë për filmat e asaj periudhe:

Në Festivalin e X-të të Filmit shqiptar që u zhvillua në vitin 1995 në Pallatin e Kongreseve në Tiranë kur u shfaq filmi “Fëmijët e saj” u ngrit salla në këmbë dhe buçiti nga duartrokitjet. Në atë sallë ishin intelektualë të gjithë fushave, ishin të rinj e të reja e të moshuar, një sallë plot me spektatorë .Dhe ky ishte filmi i parë dhe punë diplome i regjisorit Hysen Hakani realizuar në vitin 1957, dhe përgjithësisht filmi i parë artistik i metrazhit të shkurtër realizuar nga kinematografia shqiptare.Hidhni një sy zotërinj “analistë” dhe “Opinionistë” faqeve të shumta të internetit dhe aty do të gjëni vlerësimet që u bën publiku shqiptar që nga moshat më të reja dhe intelektualë të profileve të ndryshme që mbajnë përmendsh titujt, interpretuesit,subjektet bile edhe batutat e ndryshme të filmave shqiptarë.

Këto janë faktet, Zoti Fevziu, të cilat janë dhënë në mënyrë të hollësishme edhe në dy nga 20 librat e mia që ju i keni mbi tavolinë dhe nuk denjoni të përmendni as autorin nga i merrni të dhënat. Këto të dhëna ju duhet të ja u servirni paneleve tuaja dhe ti ndihmoni që të mos flasin pallavra për gjërat që nuk i dinë dhe i shikojnë me syzet e nihilistëve.

Ju bëj thirrje kineastëve tanë të talentuar, regjisorëve, skenaristëve, kompozitorëve, piktorëve, operatorëve dhe vecanërisht aktorëve tanë të shquar që ta lënë mënjanë modestinë që i ka karakterizuar kurdoherë dhe të përballen me këta mohus vlerash dhe kontributit të madh që ata kanë dhënë në kulturën shqiptare.

Ndoshta do të ishte e nevojëshme që të flisnim edhe më konkretisht për tematikën dhe filmat e veçantë, por le të ja lëmë këtë të ardhmes.

Abaz Hoxha

Studiues dhe historian i kinemasë

October 4, 2017 15:16
Komento

159 Komente

 1. veli stafa October 4, 15:45

  Ju lutem a mund te me tregoni se ku ndodhej kjo kinema ne foto ? Shume arkitekture impresionuese !
  respekte
  Veli Stafa

  Reply to this comment
  • Kineasti October 4, 16:34

   Ndodhej ne rrugen e Kavajes ne te majte duke shkuar per ne Kombinat. Ka qene edhe kibena verore. Si shume e shume gjera te bukura edhe ajo u shkaterua edhe pse nuk ishte veper e socilaizmit.

   Reply to this comment
  • fshatari pafshat October 4, 17:03

   Ne Shkoder more… .

   Reply to this comment
  • Novruz Taip Vishanji October 4, 17:55

   VELI !

   Kjo foto paraqet Kinema Republiken e Shkodres, ashtu siç ishte ne kohen e enveroxhizmit. Ekziston perseri si godine, mjafton te besh nje gomar-vajtje ne Shkoder per ta pare.

   Aty, u mbrujt gjithe brezi i asaj kohe, jo vetem me filmat shqiptare, por kryesisht me ata te huaj qe shfaqeshin ne gjuhen origjinale, me perkthim ne shqip ne border down line.

   E kuptove ?

   Reply to this comment
  • Peza October 4, 23:18

   I nderuar qofsh per jetre zoti Abaz Hoxha per gjithe sa ke shkruar me zemer per artin dhe kulturen shqiptare!
   Pas 90-tes ligjin e bejune ne Shqiperi pinjollet e atyre qe luftuan kunder Shqiperise dhge gjoja ne emer te lufrtes kunder komunizmit krewta plehra indirekt hedhin poshte te gjithe historine,kulturen dhe djersen e nje populli shqiptar!
   Gjithcka qe u be ne kohen e socializmit kurre nuk do te arrihet as per 1 mije vjet,sepse sundimtaret nuk kane ideale,por grabitjen dhe perdhosjen e kombit shqiptar!.
   Nen shembullin e zotit Abaz Hoxha duhet te ngrihen ne kembe edhe historianet,ushtaraket,gjeologet,naftetaret,minatoret,agronomet,veterineret etj,sepse armiqte e Shqiperise i kane bere varrin te gjithave ne Shqiperi keto 27 vjet!

   Reply to this comment
   • Ardi October 5, 08:44

    O Peza
    Me ngadalë ore !
    Se Fishta qe me shqiptar se ty e une!
    Apo?
    Pse e mohuan e nuk i bene nje film?

    Reply to this comment
    • ! October 5, 09:02

     Shume e drejte Ardi .
     Nji nder skandalet historike (nqs do ta quanim keshtu)
     eshte mohimi gjigandit atdhetarit nji nder me te medhenjte e Letersise Shqiptare Gergj Fishta .
     Dhe kjo ,nga nji funderine si kadare e agolli ,njerezi9t me nji karaktere kurve ,kameleonash ,qe denigruan jo pak figura te shquara te Historise Letersise Shqiptare .Mos te harrojm Fishta kishte ik e lene lamtumiren asaj jete ,por mendo Lasgushi qe e exzekutun per se gjalli ,i mbyllen gojen ,kta komuniste te ndyre anadollak ,qe percse interesin personal ,nuk kan par asgje tjeter ne ate periudhe . Edhe kto jane per tu cilesuar ,nihizmi eshte nji pasion i atyre qe i tremben te vertetes ,konkurences ,qe kerkojne nepermjet mohimit e dhunes te fitojne pushtet ,ate qe s’meritojne .
     Per Fishten vecanarishte duhet nji meacolpa dhe Vleresim . Nuk mundesh qe gjithcka te shofim nen dylbin e politikes ,arti ,letersia s’eshte politike por krijimtari shiprti .

     Reply to this comment
     • Veterani October 5, 09:52

      na mallengjeve ! !!!!!!!!!!!!
      koment Ballisti ,
      ”’ Mishi te piqet , helli mos te digjet ”
      ore shejtan , po na shti e gjete te na i beç
      mishin kokra kokra ……..

      I Kishe veshur poturet e ballistit
      kur shkruajte keto Yrnere o Mysybet ?

      Mbas fishtes kerkon te fshesh koken tende
      katrore o ballist ………..

     • Beni October 6, 15:32

      !
      Po si funderrina e vlerave njerzore, me emrin Kadare, eshte me mbeshteten e Rames e te ketyre qe jane fuqi ne Shqiperi, ku eshte!
      Ku do ishte ai po te mos e kishte perkthyesi fisniku, qe u burgos e u persekutua?
      Tani japin dhe nje cmim me emrin e tij, si cmim letrar- turp i madh!!!

     • mirel October 8, 19:10

      a mo na cate bthen ju, ngelet te Fishta
      Sdoni te lexoni dhe te pranoni cfare eshte bere e bukur.
      Pse nuk vidhiseni te gjithe ne varrin e Fishtes si krimba qe jeni.
      As shqip nuk dini te shkruani dhe pretendoni se merni vesh nga arti.
      Dava gjysmakesh idiote

   • Tironsi October 5, 08:47

    Po o Peza!
    A je cu ne kembe, Kur Po flet, se po me kujton ato plenumet e PPSH!
    http://www.radiandradi.com/o-cdite-te-bukura-qe-ishin-ato-nga-vedat-kokona/testata-kryesore/gazeta/

    Reply to this comment
    • Fan S Noli October 5, 09:07

     Dy fjale per ballistet :
     ” Nuk vrate vetem veten , por edhe shqiperine ”.

     Reply to this comment
     • Linda October 5, 11:55

      C’e ndyen emrin e Fan Nolit o i paudhe?
      Po ti kishte dashtë Noli armiqtë e ballistëve ishte kthyer ore …

    • Peza October 5, 23:29

     Bravo tironso,qe te dhjefsha trute e gomarit se te njeriut nuk te kane mbetur me !
     Keto zhgarravinat e Lazerve fashiste meritojne perbuzjen me te madhe nga shumica e shqiptareve!
     Aq te antishqiptare jeni sa keni 27 vjet qe hani mut kot vetem duke share e shpifur per socializmin!
     Po ti o kelysh bushtre dhe te gjithe zorraxhinjte si try,pse nuk mund te mburreni me ato te mira qe paskeni bere ne sistemin tuaj me shume se socializmi?
     Nuk ua mban suma te thoni asnje fjale se ne cfare gjendje ishte arsimi,shendetesia,bujqesia,bregdeti,pyjet,drejtesia,ushtria,korrupsioni,droga,sida,proistitucioni,papunesia,analfabetizmi etj,etj,ne socializem dhe si eshte sot?
     Hidhu,o kelysh fashisti dhe na rrefe per bemat e klikave te tua kriminale qe e cuan Shqiperine 500 vjet prapa!
     Per cfare demokracie derdellit sot ti more plehre e ndyre,kur nuk ke ku te ankohesh e tre zgjidhesh hallet se qe nga administrata shteterore dhe drejtesia mbajne krahun e cubit, e hajdutit, kriminelit e jo ne anen e popullit te varfer!
     Ne se paske kaq meraqe per mos vleresimin e Fishtes apo Konices nga socializmi,po tri keto 27 vjet cfare vleresimi u ke bere?
     NJE MUT TE MADH!
     Shiko se kush jeni ju vrromat fashiste antishqiptare!
     I keni bere shtatoren gjigande tradhetarit te shitjes se Shqiperise tek fashistet,Ahmet Zogollit,ndersa shgenjtores Nene Tereza dhe babait te kombit Ismail Qemalit i keni bere nje bust 1 meter te larte dhe nuk di njeri se ku jane vendosur!
     Sali Berisha,nuk i pelqente monumenti i Pavaresise se vertetre ne Vlore,por montoi nje wc,per turpin e zotit ne parkun Rinia,qe e quajti monumenti i pavaresise,qe ne fakt u perdor si wc!
     Nje shemtire qe nuk ka skulptor ne bote ta mbroje ate shgemtire si veper artistike!
     Tani me falnbi se nuk kam kohe te merrem me kellira si ju,se do shkoj ne wc!

     Reply to this comment
     • Demokrati October 6, 09:28

      Ti qenke nje qe nuk meriton te lexoheshin, se Lazer Radi, ka qene mik i ngushtë i Migjenit…
      Apo jje nga sadistet komunist?
      Zotni Radi, qe je nga personalitet me te nderuara demokrate…
      Ti je vertet per te te ardhur keq…
      Turp per Ju, o njeri i keq!

     • Dine October 6, 09:34

      O Peza,
      Qenke vertetë i pagdhendur.
      Edhe ata qe merr neper goje nuk i njeh fare…
      Ishin patriotet shqiptare, qe njerzit si ty i internuan per 47 vjet, se shteti shqiptar nuk i duhej as Fishta e as Migjeni…
      Po te ishte gjalle Migjeni, do t’a kishte internuan dhe ate si internoje Radin e shume te tjere.

     • Rita October 6, 09:45

      O Peza.
      Je shume vulgar e agresiv!
      Keta tipat si ty e kane vendin ne psiqiatri…

    • E verteta, vonon po nuk harroni October 6, 09:49

     Po ky veterani.
     A ka lexu Fishten valle?
     Eshte ai qe ka qene mesues ne kohen e Partisë, ne fshatrat e Tiranes …
     Keta qene mesuesit e asaj kohe…
     Kinematografia Shqiptare qe nje kulise e propogandes!
     Kjo eshte e verteta!

     Reply to this comment
   • Asimi October 5, 20:32

    Zoti Abaz,ndoshta nuk te intereson shkrimi im,por dua te shpreh mendimin tim personal,si njeri qe mundohem te shoh gjerat 360,…te pakten perpiqem
    Rrespekt per te gjithe personat qe punuan , luftuam ,sakrifikuan,vuajten ne monizem.Per mendimin tim asnji person cilido qofte apo funksion o bindje qe ka pasur, qe ka kryer ,nuk mund te jete fajtor,sepse nuk kishte rruge tjeter.Problemi behet shume i rende,edhe i denueshem ne momentin kur kerkohet te mbrohet periudha 1945-1990.Atehere tregohet se eshte bere me bindje te plote,dhe eshte shume e denueshme.Deve arti i ka sherbuer sistemit.Si nuk u kerkua edhe verme nje here falje Shqiptareve .Une per vete nuk do ruaja asgje nga e kaluara,ne asnje fushe pa dallim.Kam 27 vjet ad jetoj jashte shtetit,eshte e turpshme tu tregosh botes se ne fshatrat Shqiptare merrnim dy buke misri e gjysem buke gruri (racioni),45gr kafe per çdo familje(per nje fatkeqesi duhet ti kerkohej komshiut me te dhene rracionin e kafese).Nuk po hy ma thelle,por eshte nje realitet i turpshem.Edhe arti ka pjesen e vet.Kushdo qe mbron sistemin ,ofendon shume Shqiptaret,dhe atehere do beheshin fajtor

    Reply to this comment
    • E verteta, vonon po nuk harroni October 6, 09:50

     Po ky veterani.
     A ka lexu Fishten valle?
     Eshte ai qe ka qene mesues ne kohen e Partisë, ne fshatrat e Tiranes …
     Keta qene mesuesit e asaj kohe…
     Kinematografia Shqiptare qe nje kulise e propogandes!
     Kjo eshte e verteta!

     Reply to this comment
    • Malsorja October 6, 09:56

     O Asimi
     Te tregosh te verteten eshte detyra e gjithe njerezve te ndershem…
     Krimet qe u vene ne kohen e socializmit, nuk ja ka bere shqiptarit as shkjau…
     Tashti po na tregojne te afermit se cfare kane hequr atehere…
     Kaq e kane pase friken ne palce ne ate kohe…
     T’ja heqim masken e genjeshtres, ketyre filmave te propogandes komuniste…
     Qene genjeshtra te bukura…e kush punon kur aty te turperohet

     Reply to this comment
  • Dielli October 5, 19:14

   Kinema Republika dje u kthye nga partia kinema Partzani,tek ushtari i Panjohur.O Veli Stafa,nese nuke gaboj.

   Reply to this comment
  • Kris December 27, 13:30

   Kjo qe thote autori per analistet eshte dicka shume e rende qe duhet sinqerisht te jete ne vemendjen e shoqerise shqiptare! “Analistet”..?! Per gjithcka! Kush i beri te tille ? Kush ja u dha kete titul “barbar”?!Jane nje dore e krijuar nga armiqte e Shqiperise! Jane nje dore qe perfaqesojne te keqen e madhe te Shqiperise! Armiku me i madh i shqiptarit eshte raca e tij,shqiptari! Tipa te poshter te semure me egon e rraces njerezore nxjerrin nga barku i tyre te gjithe te keqen qe mund te mbarte nje shpirt dhe zemer e mbushur me urrejtje qe vjen thjesht si cmire kunder te gjitheve dhe na shitet si analize! Njerez cmirezinj si Lubonja,Bushati,Zheji,Preci,Ylli,Hila,Fevziu,Hoxha presidenti apo dhe shume te tjere qe ju kerkoj falje se nuk po i permend emrat jane njolla me e turpshme e ketij vendi te vuajtur qe se bashku me Berishen & Co. dhe Meten dhe LSI jane varremijesit e Shqiperise!

   Reply to this comment
  • miku i veliut April 1, 16:39

   kjo eshte kinema republika ne shkoder . edhe eshte ende , ppoior ajo kinemaja ne rrugen e kavajers eshte e vertete qe eshte prishur , ne vend te saj eshte ndertuar nje 30 katsh

   Reply to this comment
 2. demo October 4, 16:02

  Edhe ne Kinematografi,si ne letersi,muzike etj.ka seleksion vlerash z.Abaz!Per statistike ju shume mire i keni perfshire te gjithe fimat e periudhes komuniste,bashke me autoret,aktoret,cmimet e marra.Shume mire qe kane bere filma,..edhe atehere ,,edhe tani.Per mua filmat Shqiptyare te asaj periudhe jane me te mire se filmat kineze.Ne rrafsh Ballkanik jemi perseri te parafundit,duke lene pas vetem filmat greke,qe te them te drejten jane si lloqet e grave ne cezmen e fshatit.Filmi me i mire i Kujtim Cashkut eshte grabitja e territorit te Kinostudios,promovimi i liderit komunist dhe anasjelltas Sali Berisha,.Ata dy filma qe i mbahen mend jane katastrofe.

  Reply to this comment
 3. Plaku Xhuxhumaku October 4, 16:32

  Ja edhe ta botuan. Po tashti? Plehrat komuniste mbeten plehra komuniste.

  Reply to this comment
  • Lisi October 4, 19:52

   Ky Xhuxhumaku duket që është injorant I madh !
   Dëgjo këtu , o hajvan :
   Abas Hoxha është I biri i Tahir Hoxnës .
   Enver Hoxha donte ta bënte për vete Tahirin , se ishte njeri me merita patriotike , i arsimuar , shok i Avni Rustemit ( takimin me të e përshkruan Enveri në veprat e tij ) por, Tahiri nuk u bashkua me Enverin, dhe pas Lufte përfundoi në Burgun e Burrelit !
   Nga ana tjetër , djemtë e Tahirit dhe nipat e tij , u bënë antifashistë të shquar ( Kujtimi , Lufteri , Niko , Abazi ) .
   Kujtim Hoxha – partizani 16 vjecar , ngriu dhe vdiq në borë bashkë më dy të tjerë , po kaq të rinj . U ndodhën në një grup me Heroinën e Popullit , Zonja Çure !
   O ti Xhuxhumak , dhe të gjithë ju xhuxhumakët e tjerë ,
   Po turp nuk kini ?!

   Reply to this comment
   • katarakti October 4, 22:12

    Mos u merzit o Lis. Duhet te jesh i sigurt se Xhuxhimaku vjen nga nje rreth komunistash. Prandaj eshte kaq i terbuar. A nuk e di ti se antikomunistat me te medhenj sot, jane komunistat e perflakur te djeshem? Prandaj mos u merr me pune xhuxhash. Leri ne poshtersine e tyre.

    Reply to this comment
   • Antifashisti October 5, 02:46

    Per Lisi-n, lidhur me Xhuxhumakun sqaroj se :
    Plaku Xhuxhumaku eshte pseudonimi i Truthartuarit Edison Ypi, i plakur qe ne rini dhe i riplakur mbas 1990. Me shkollim teknik dhe inxhinier mekanik, mbas renies se diktatures u mor me shkrime ne “55” dhe komente ne “Dita”. I eshte mbushur mendja se ja kalon gjithe shqiptareve, biles edhe KOMANDANTIT. Eshte gjynof..

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku October 5, 09:54

     Bravo Antifashisti, boji te fala nga une Edison Ypit dhe merre edhe ate me vehte kur te vini te ma rruani papagallin. Tashti ndajeni mendjen edhe ti o Antifashist edhe ti o kakarakt une nuk mund te jem edhe Edisoni edhe nga rreth komunistash. Une jam thjesht Plaku Xhuxhumaku.

     Reply to this comment
    • Ira October 6, 10:03

     Antifashisti
     Ku e di ti qe Xhuxhumaku eshte Edison Ypi?
     Apo je nga ata te rrethit, qe duan te denaskojne njerzit qe nuk i duan?
     Te lutem behu njeri miradashes!
     Mos sulmo pas shpines!
     Nje dite do vdesim, o i gjorë!
     Filmave te Kinostudios, jua ka hequr masken, Edison Ypi, Vedat Kokona e shume shume te tjere!

     Reply to this comment
   • Me mire Xhuxhumaku i mencurine, se lisi i idiotesise. October 5, 08:19

    O ti Lisi i idiotesise,
    Edhe sot vdesin te rinjte neper aksidente se ju genjehet mendja, se i duket vetja i rritur, ose genjehen nga paraqitja e dukurive, te botes se detit e tjera.
    Patjeter eshte e dhimbshme, vdekja!
    Po keta femijet e u genjyen nga idea e socializmit, qe u verteta ne praktike, si nje bllof, qe i sherbeu diktatures e dhunes, a mos duhet t’i shohim si heronj?
    Une nuk jam e ketij mendimi.

    Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 5, 08:28

    Te kishin ngrire edhe ca te tjere do te kishte qene edhe me mire. Kush po pjerdh o Lis per keto budallalleqe qe thua ti?

    Reply to this comment
    • Taipa October 5, 09:54

     I shkreti Shuraku Xhuxhumaku ………..
     Ja paskan fute me Pordhe Kokes se xhuxhumakut
     komunistat ………..
     Gjynaf i shkreti , i jane bere floket si Tel kariç ….

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku October 5, 12:16

      Ti mor Taipa edhe filloren e paske bere naten, e shumta me korrespondence.

     • Beni October 6, 09:24

      O Taipa!
      Nuk na duhen flokët e njerzve, ne jetu ne blog, ore idiot!
      Nuk e njohin njeri tjetrin po mendimet, ore injorant…

    • Lisi October 5, 12:20

     O Xhuxh ,
     Nuk është budallallëk të respektosh heronjtë 16 vjeçarë që ngrinë në borë në luftën antifashiste . Ti kënaqesh për vdekjen e tyre !
     Ti je një monstër , I degjeneruar moralisht dhe politikisht .
     Ti je antikomunisti më idiot në Botë . Edhe antikomunisti më I egër nuk të bën ty për shok , se je aq alabak , sa turpërohet nga ti .
     Ti meriton përbuzje mbarëpopullore !

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku October 5, 12:37

      Po kush te tha o rrote (lisi) cari te mos rrespektosh ate qe do ti. E keqja eshte se dora juaj doni qe edhe te tjeret qe nuk ua ndjen hic per kete pune te rrespektoje ate qe rrespektoni ju o fosile te historise. E ja ku po ta them perseri, te kishin ngrire edhe ca te tjere mire do te ishte. Budallalleku nuk ka brire, te ben te vdesesh para kohe dhe per qejfin e te tjereve.

  • Tironsja October 5, 08:25

   Ti kishim zhdukur me kohe keta plehra komuniste, kush ishte si ne shqiptaret sot!
   Nuk do kishim pasur as Enver e edhe Sala do ishte duke kullot lopet ne malsi!
   Edhe Tirona do ishte e tironsave!
   Plot me kopshte e bahce, me ato shtepiat e vogla, si neper perralla..
   Na i pru Rusia keta te mallkuar…

   Reply to this comment
   • Hatija October 5, 12:06

    O Tironsja
    Që nuk te njof mi goce kush je…
    Të puthsha gojën…
    Ah, ku do ishim në tironsit sot, po te mos na kishin gëlu këta morrat e kuq…

    Reply to this comment
    • Daja i Hatijes October 5, 12:47

     Hatije —
     ja te ta thom une ty se ku do ishe ,
     Tu dhi ke halja ne fund te baçes ….
     dhe bythyn ty e la me sapllak ke pusi ,
     e pasnej , ty flejt tane diten , poshte caracit ……
     ec moj zaberhane , laje ato pajata e lene FB ,
     o te shplafte panuklla ..

     Reply to this comment
     • Labi October 6, 10:14

      O Lisi
      Njerzit ngrjne dhe pse shkojne te bejne ski, ore idiot!
      Nuk i ben kush heronj.
      I rrejtën te shkretet

    • mirel October 8, 19:14

     ju na hengershi balgat se ishim ne ata qe ju vume para me shqelma bytheve
     Dhe beme gabim qe lame gjalle ca nga ju
     dhjeramane zogiste

     Reply to this comment
     • Labi October 9, 08:38

      Moj e shkreta mirel…
      Ke pare enderr, qe qekan zogiste?
      E ke gabim!
      Ti je nje qen kafshues moj e shkreta!

   • mirel October 8, 19:12

    Do ishe i copetuar si camet e kosovaret, o buce tironse
    Po ku doni shtet ju rruspie e cengie rrugesh,, donit me kercy e tund bythet neper heremet e Esat Pashes

    Reply to this comment
 4. sopiqoti October 4, 16:44

  I nderuar zoti Abaz Hoxha! E verteta qe kemi jetuar nuk mund te erohet e te shkelmohet nga injorantet e emisionit “Opinion” dhe as nga Blendi Fevziu qe eshte i te njejtit BRUM.

  Reply to this comment
  • Ish puntor i Sigurimit të Shtetit October 7, 08:38

   O Abaz Hoxha!
   Pyes veten si mund të reagojne të tjerët, kur ka akoma si ti qe e mbajnë veten për “specialist”.
   Vëllai i regjisorit Gjika, ka bërë para disa muajsh një reflektim shumë të denjë!
   Merrni shembull nga përpunimi i filmave të diktaturës, si naziste e do gjeni përgjigje!
   Po të mos kishin qenë propogande, 99% e filmit, nuk do i kishte shërbyes diktaturës.Apo?

   Reply to this comment
 5. Guri Shyti October 4, 16:46

  Një thirrje-ulerimë e një specialisti te mirefillte te fushes, thirrje e cila duhet te kumboje fuqishem ne veshet e te gjithe mohuesve te kultures kombetare, te asaj kulture qe eshte zhvilluar ne dekada me radhe, pa te cilen Shqiperia jone do te ishte ende “nje shprehje gjeografike”, siç quhej atehere kur ne nuk kishim shtet dhe identitet. Kultura popullore dhe ajo e kultivuar gjate shekullit te kaluar ka bere qe Shqiperia te njihet dhe te çmohet. Ne kete kuader filmat shqiptare. siç deshmon me te drejte studiusi skrupuloz, Abaz Hoxha, kane luajtur nje rol vendimtar per rritjen e reputacionit te popullit tone, aftesite krijuese te te cilit kane qene dhe jane te pashtershme, perpara opinionit, edhe atij me skeptik, nderkombetar.

  Reply to this comment
  • Titi October 5, 08:34

   O guri i shytit te Hales!
   Keta te gjithe e quajne veten specialiste, po nuk jane demokrate!
   Nuk jane sqaru akoma, se filmat qene propoganda e diktatures!
   Epo nje dite do t’a kuptojne, niperit, se keta jane zjarr, nuk reflektojnë më!

   Reply to this comment
 6. Guri Naimit D(Dh.Xh.) October 4, 16:57

  Ja- kjo gjuhe e te VERTETAVE na duhet.. Faleminderi Abas Hoxha.

  Fjala e cilter dhe e ndereshme, duhet degjuar,jo nga ata,qe vetem dine te nxijne,Punen e nje mase te TERE krijuesish,qe na bejne te nderohemi ne BOTE.
  Faleminderit i nderuari Abaz Hoxha, nga une 82 vjec.., nje bashkekohes i rities se Kinostudios,deri dale e jetuar ne hije e tyre, me KORIFEJE e saj.
  Ju i kini permendu mjaft sakte e pa asnje paragjykim.
  Une jam nje “ic”, po rritur nen hijen e asaj KINOSTUDIOJE,qe ma kujtoi ne nje pershendetie koment, i miri krijues Perparim Laho,e me kujtoi ate natte,Ai kaluar me mua, ne ate “baraken Kalibe”para Kinostudios(vitet fillim 60ta)qe me beri mua 82 vjecarin te lotoj ketu ne shtetin HUMAN;Kanada-Toronto.Bere lavierespa femijeve me nipa e mbesa lindur rrugeve te emigradionit, si e dini: Tirane-Athine-Toronto pa harruar Eskishehirin e Turqise,(gjaku yne shperndare fatkeqesist thuajse pas viteve “qofte largu”qe si duhet dhe nuk e ka parqit akoma skena shqiptare.kete te kene parasysh ata qe duan te nxijene,VITET e arritieve te shkelqyera te Kinematografise shqiptare. Pos asaj Barange para Kinostudies,une student,ruaj kujtimin e 10 viteve pasuese, ne Zanat pas Dajti,aty qendren, jetuar dhe aty, me ARTISTET e Kinostudios,qe improvizuan Ate ne kohe lufte.
  Nuk mund ti harroje keto. I nderuari regjizor Fehmi Oshafi, qe ju e citoni,le te flase per ato vite,se jetoi e punoi vete aty,(qarkullimi..) ne kulmin e viteve te tij.(Me vjen zor te them, me zevendesoi mua,isht pergjegjes Kulture dhe Drejtor shkolle.Mire qe ruan kujtime te vyera,te na i sjelle i miri Fehmi,qe ne moshe te thyer, provuar deri vite emigracioni ne Athine,nuk rri pa vene nje “tulle”ne ate ndertes te pashoqe te kinematografise shqiptare.
  Faleminderi Z Abaz Hoxha sjelle kete Radigrafi te perkryer, te punes dhe martireve, ne Kinostudion “Shqiperia e Re”, fatkeqesisht injoruar vete ministria e “KULTURES”qe vetem ashtu s’muns te quhet sa bere; injorimin e atij istitucioni- MONUMENT te ECIES shqiptare.
  Ju prifte e mira Abaz Hoxha.Pershendetmi te gjithe artistwrt e artistet e madha(se jane disa)qe na kujtojne deri vine e jetojne me emigrantet ne Toronto a qytete te tjera te Kanadase,mrcin nga dite e mia..82 vjet me to,si gjak i “Damgellise Naimjane”me te mbedhenjte e saj:”Vellezerit FRASHERI”qe na bejne te krenohemi me veprat e Tyre.
  Tetori dikur ka qene MUAJI-Letersise; NENDORI i “Filmit shqiptar mos gaboj,me koregjoni…
  Ndjese atyre KOLOSEVE permendur Ju qe si kemi midis nesh.
  Toronto04-10-2017 Guri Naimit D.(Dh Xh)

  Reply to this comment
 7. Kineasti October 4, 17:50

  Ndodhej ne rrugen e Kavajes ne te majte duke shkuar per ne Kombinat. Ka qene edhe kibena verore. Si shume e shume gjera te bukura edhe ajo u shkaterua edhe pse nuk ishte veper e socilaizmit.

  Reply to this comment
  • Shkodrani October 4, 19:59

   Sopiqoti,
   idioti,
   kapu me Hoxhën dora-dora,
   e dilni trenit shpejt perpara.
   Të këna dy më pak nga soji juaj
   or hajvane të socializmit te saju!

   Reply to this comment
   • mirel October 8, 19:16

    ik mor shkodran te te shkaperdheje ndonje serb a malazes, se per ata e hapni bythen sa nje nevojtore.
    Lene socializmin se nuk ishte per bajga si puna juaj

    Reply to this comment
  • pragdimri October 5, 14:19

   Drejte, Kineasti, prane kishte dhe ambasaden kubaneze, ndersa mbrapa kishte kinemane verore Republika. Po une do te falnderoja shume autorin e ketij shkrimi kaq te sakte e dinjotoz. Valle ka te tjere keshtu? Po njekohesisht falenderoj dhe gazeten Dita qe shkruan çdo mendim njerezor ne Shqiperi.

   Reply to this comment
 8. ´´ October 4, 19:19

  Nji falenderim madheshtor autorit te shkrimit per kte iniciative te tij ,duke na s’jell pak ,per nji cast ate kenaqsi te dhimbeshme ,te vlerave te qytetrimit shoqerise Shqiptare .,duke hedhur drite ,ne vlerat jo vetem te Kinematografise se Mrekullushme Shqiptare te atyre viteve ,regjizoreve skenaristeve e aktoreve te shkelqyer ,qe per mua ,sot dikur nji femij ,kane vlerat e e artisteve te Hollivudi-t. Sa me shume kthejm koken pas ne ate epoke te shkelqimit te Kinematografise tone Shqiptare ,aq me Magjike me duket ajo ,aq me krenar me ben mua si shqiptare …Nuk eshte e lehte i nderuar A.Hoxha ,te konfrontohesh me kte ndjenje . E lexova shkrimin para nji ore dhe nji revolt e brendeshme me shpertheu ne gjoks e mu ngrit me shpejtesi ne fyt . Nuk mund te shkruaja dot komentin ,as te mendoja qart ,nga ajo dhimbje qe ndjeva. – Perse ra kjo shoqeria jon kaq poshte ? Ku ishin ,ku jane sot intelektualet ? Ata ,qe nuk duhet t’i lejojne asnji dobesi krenarise kombit te vet ,asnji shtremberim ,asnji poshterim ,mos ta len shoqerine ,vlerat ,aty ku i sjell “rastesia ” por ti cojn gjithmon ne cdo rast ato perpara ,zhvillojne ato ,me cdo mjet ,me guxim, me vetmohim si ka bere gjithe bota e civilizuar . Sot qahemi ,se s’na botojne maskarenjt nji shkrim ,liber ,poezi ,koment madje ,sepse i trajtojne kto fusha medie,tv,art,kulture,kinematografi ,letersi si “Toka e Xanun” prone e nji grupimeve te caktuara .Perse rame kaq posht ! Perse nuk bashkohen intelektualet si vet Autori shkrimit ,me gjithe ata qe kan humbur cdo shprese ,e luftojne ,mbrojne Vlerat qe jane mbuluar nga Plehrat sot ne fuqi . – E gjtha filloj ne 91-in. Filloj cmontimi gjithckaje Shqiptare . Shteti-t,shoqerise,traditen,moralin,Artin/Kulturen e bashke me to edhe ate Mrekulli te artit Shqiptare – Kinematografine e Fameshme Shqiptare . Nuk dua te gje gabimin sot ke asnji intelektual i vertete ateher ,ku secili gjente ngushellim ne mbijetese ,per te shpetuar familjen e vet ne ato kohe te turbullta .Por diku thell ,kjo ndjenje ngacmon ,dhemb ,rrebelohet sot ,e kur shofim vehten ne pasqyre ,na vjen turp ,si jemi shperbere ne cdo tipare . Ti, mundet te kthesh syte ,per nji moment nga ana tjeter ,kur marrezia te derdhet me gjithe egersine e saj fytyres ,por ti s’mundt kurr te harroshe ,te lejosh poshterimin e fytyres tende edhe pse ti perpiqesh te marresh me mend se ndodhesh brenda nji cmendurie te kohes ,por ta kuptosh vertete ate se cfar po ndodh ,jo ! Duhet reagim -reagim -reagim -Ne sot jemi te shtrire ,mbi kte toke .Per ne ,ka vetem nji drejtim . Te ngrihemi ne kembe .Me posht s’futemi me, persa kohe jetojme ,jemi gjalle. Politikat ,po na shperbejne si komb ,pasi shpirtin si popull na e copetuan (shpirti i nji kombi eshte arti,tradita,kultura) dhe e gjitha kjo , ne emer te Demokracise .Na vrane ,na vodhen ,na cnderuan,na mashtruan ,”Fituan” ! Na pushtuan vandalet ,pas se cileve ,qendron Djalli i i huaj .Por kjo s’do te thote se ne duhet te pajtohemi me nenshtrimin ,skllaverine qe duan t’na varin qafe ,kta funderina te shoqerise shqiptare .Kta bij kurvash ,qe perdhunuan cdo Vlere Shqiptare ,qe peshtyne mbi dinjitetin mbi krenarine e te pareve tane ,duke u shkerdhyer hoteleve te botes me armiqte e Shqiperise ,ne emer te integrimeve imagjinare ,duke e thelluar gjithmone e me shume degradimin e shoqerise e shtetit Shqiptare . E di qe kemi humbur durimin e lexojme komentet e gjata ,si ky imi ,por do shtja edhe nji dicka poshte :Nji art poezie per ne –
  ” Ne shqiptaret ,e paafte”

  Ne, qe ne anen e Drites s’dolem dote,
  e ne hijen e Botes ,humbur u rehatuam,
  zvarritur ,zhele,gjakosur mbi kte Toke,
  Tranzit te perjetshem prej vdekjes harruar…
  Ok,,,nji gje ,mundemi natyrisht ta pranojm ,
  se Corba e Djallit na beri me vjell,
  asgje s’eshte rastesi ,kjo qe jetojm sot
  kte mizerje jete ,kufome e varur ne tel.

  Dhe sot, gjithcka kerkojm eshte ndoshta von,
  do desha ta shqyeja kte gjoks ne kte rebelim,
  t’i cirresha ,prej shpirti fort ooo “Zoti Shqiptare” me mungon ,
  por trembem ,nguroj se asgje s’ka me kuptim …

  Reply to this comment
  • Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri... October 4, 20:13

   Ti o njeri i paaftesise dhe i pandershem, qe merr nën mbrojtje atë kohë plot dhunë e diktaturë, nuk je veçse një sahanlëpirës i sadisteve!
   Shkofsh ne ferrin e Dantes, se atje do t’i gjeshe të gjithë ata që mbajtën gjallë diktaturën shqiptare!

   Reply to this comment
   • ´´ October 4, 21:58

    Nuk jam duke i bere lavde asnji arti Diktature o injeri i turbulluar .
    Jam, duke Vleresuar Vlerat e Kombit tim .
    Ndermjet sahanlepires ,e i pavler ,un kam zgjedhur ne kte Bote ,te jem i Vertete perball gjithckaje .
    Me “uron” te shkoj ne Ferrin e Dantes ! – Oh falemnderit – deri atje ,kam akoma kohe te vendos …haha

    Reply to this comment
    • Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri... October 7, 18:46


     Nuk jam njeri i turbulluar, por me vjen nga tipa hipokrite, si ti kur me perrallisni per vlera te popullit, sic bene realizmi socialist, nderkohe qe njerzit burgoseshin me 25 vjet per axhitacion e propogande, ne Burrel e Spaç e gemejet e tyre linden e u rriten neper internime…
     Po ata o njeri nuk ishin populli shqiptar?
     Populli jone u be vllavrases, frikacak e ju hoq burrerise nga frika e dhunes komuniste…
     Keta filmat i mbajte ison politikes vllavrasëse te shtetit …apo nuk eshte kjo e vertetë…
     Patjeter ke qene i privilegjuar nga regjimi Enverit…

     Reply to this comment
     • ´´ October 7, 20:23

      E keqja e asaj shoqerie aty eshte i nderuar ,
      sepse ne cdo teme qe ka te bej me periudhen e rregjimit komuniste , ngaqe kto 27-vjet shqiptarit i kan bere aq shume shplarje truri ,mediat ,politika ,pra jane politizuar aq shume sa , explodojn ,i ndodh lidhje shkurter menjiher dhe kudo brenda trurit behet erresire !
      i nderuar shqiptare …un persoanlishte denoj si shqiptare ,cdo krim te komunizmit (kam pas nga familja te aferm denuar ne Spac tentative per arratisje 18-vjet burge ),pooor nderoj Artin Kinematografine pozitiven e asaj periudhe . Por denoj po ashtu edhe politikat qe kan shkaterruar gjithcka ne Shqiperi ne kto 27-vjet ,qe jo te gjithe i shikojne e disa largojne veshtrimin . Kjo nuk eshte e drejte .Jemi shqiptare dhe duhet te mbajme nji qendrim te gjithe ndaj te mires se kombit dhe te keqes se tij .Klm

    • epirotasi December 29, 11:55

     Une dhashe urdher nga K.Q. I Partise genocide, komuniste: Je i denuar ne rethin e 4te, te ferrit Dantesc. Altruisti.

     Reply to this comment
   • ´´ October 5, 15:16

    Shkodrani ,
    koha jone eshte aq e cmuar sa s’ja vlen ,
    qe ne cdo debate te riciklojme te njejtat gjera .
    Them te njejtat gjera ,pra histori,tregime ,shkrime te X-komunisti apo anti e fashisti ,ne cdo debate kur vjen fjala per nji X -Veper e ngritur ne sistemin komuniste . Pra …ktu kemi nji problem te madhe si shoqeri ,qe s’dim te rrespektojme temat ,dhe fillojme vjellim ne corben e tradites si qefllij konfliktiti qe jemi .
    Zoteri , , kur diskutohet mbi Kinematografine ,mbi Artin ,mbi Litetarture , duhet ti qendrosh ´besnik asaj teme ,te diskutosh rreth saj ,e jo ti hipesh gamorit te salihit e hudhesh shkelma cdo teme .Ulni nervat ,se ju demton shendetin dhe diskutoni si gjithe bota e civilizuar ,pa shpata e flamuj partishe . Kjo mban gjalle konfliktin por nuk sjell paqen ,mirkuptimin ne shoqerine shqiptare .Per cfar jeni te interesuar ju …Shqipot ngaqe s’jane te zote te ndertojn vendin e tyre,si ben gjithe njerezimi ,kafshojne njeri-tjetrin .Kjo eshte thjeshte marrezi ,qe po i kushton shume atij vendi.

    Reply to this comment
  • S October 4, 20:27

   Qenke për psiqiatri, ore njeri qyqar!

   Reply to this comment
   • ´´ October 5, 12:16

    haha ,

    un shkruj e komentoj shume …
    shume nga ato shprehje batuta qe un bej ,
    cuditerisht shume tipa si S–a.
    Pra un i lexoj te shkrujatura shume her nga shume persona ,shpesh her ,por s’me bejn aspak me qeshe .
    Per ty do bej nji perjashtim ,nqs s’do te dhimbte shume ,e do qeshja (haha) S – or taj

    Reply to this comment
   • uahahahahahahahah October 5, 12:23

    S-ali baba,
    ti qeke, doktorr adhamudhi ?
    hahahah
    ke ngatarru “shpell” !

    Reply to this comment
  • Ish aktor në Kinostudio October 7, 17:59

   Ore–
   Shoqëria jonë ka rënë poshtë qëkur na erdhen ne fuqi, ata qe vrane e prene për mëse 47 vjet!
   Ata vranë të gjithë shtresën e deri atëhershme intelektuale, zhduken të gjithë të kulturuarit o nën tokë ose nëpër internime dhe na genjyen me propogande sa munden…
   Pse nuk qenkan propogande mbi 90 % e filmit, artit shqiptar?
   Pra shoqëria jonë që aq poshtë, sa s’ka po ne mbydhem sytë…e të na vrasi ndergjegjja…
   Mu me vret ndergjegjja, dhe pse nuk kam goditur njeri e as kam spiunuar njeri, po heshta, Zoteri…heshta, kur miqtë mu internuan…

   Reply to this comment
   • Mikja e Alida Hiskut October 7, 18:32

    Kengetarja shqiptare Alida Hisku, ka reflektuar përmbi të shkuarën,, ka shkruar një libër ku
    thotë me i shumë të drejte, ne ishim “lolot e Enver Hoxhes”.
    Dhe te gjithe artistet e shkrimtaret do ishte mire të reflektonin e ti sherbeni se fundi te mires se njerzimit…
    Pra, guxim, se nuk ju burgos më njeri, as ju internim me njeri…o njerëz, behuni njerez me kurajo…

    Reply to this comment
    • ´´ October 7, 19:26

     Ja ok …
     por si ish Aktori Kinostuudios
     edhe Mikja e Alida Hiskut , jeni jashte teme .
     Mua s’me interreson ajo se, cili ishte rregjimi komuniste
     dhe nqs keni lexuar komentin time me vemendje , flas per Kinematografine (Artin Kulutren) qe ishKomunistet e konvertuar brenda nates 91-in ,nga kriminele komuniste ne kriminele Demokrate ,zhduken gjithcka qe ai vend e popull e bente krenar dhe i jepte nji identitet para Botes . Un e kuptoj frustrimin tuaj ,por qe te kerkosh edhe pas 27-vjetesh fajin ke komunizmi tashme nenToke ,per ate mizerje qe komunistet Demokrate , kta kriminela bushtra ,ne sherbim te cdo te huaji ,qe krijuan ate gjendje skandaloze ne ate shoqeri ,ky gjysma e popullsise eshte e semure mendore ,e tjetra budallepsur nga politika , e cila , s’i le shanc Artit Kultures Kinematografise Teatrit ,jetes shoqerore ne ate vend ,qe i ngjan nji turme qe leviz sipas nji koreografie primitive,dhe e gjitha kjo ,,,pasi zhduken gjithcka nga ajo qe ne e quajm Art . Hyni ne nji teme e cila ka te beje me Kinematografine dhe saltoni ke gjuha e politianeve ,ke flamuri partise .Eshte per te ardhur keq .Kjo eshte jokorrekte .Nuk ndihmon asnji ,perkundrazi agravon dhe ka nji efekt negative ke te rinjte . Ne ,te rriturit sot, duhet te jemi me realiste per ate cfar ishte e kaluara ,te llogjikojme pa nervPartie e bejme vleresimet mbi veprat e se kaluares me mendje te ftoht ne interes te se ardhmes ,te tregojme llogjik ,te tregohemi te arsyshem ,e ti japim fund konfliktit qe politika ka futur mes shqiptareve ,nji loje e flliq ,qe ben politikanet te qendrojne ne pushtet dhe Shqiperia te fundoset gjithmon e me poshte . Politikan ,qe i interson vetem pasurimi personal e aspak Arti ,kjo per arsye genetike ose sepse kan marre persiper ta cojne Shqiperine nenDhe ,por asnjiher si ka interesuar jeta e shqiptarit. Ka shume nga ata ,qe kan perfituar nga politika kto 27-vjet dhe bejne ne menyren me te paskrupullt lojen e tyre .Boll luftuan shqiptaret me te vdekurit ,ti ktehen njiher jetes ,si gjithe Bota e ndryshojne ate .Te vdekurit ,kur ishin gjalle i duartrokitem ,sot i kerkojme fajet ke ata ,kur s’mundet te na kthejne dot pergjigje ;nderkohe qe vazhdojme te bejme spektatorin naiv per kufomat e gjalla te politikes ordinere 27-vjecare . Klm. (s’jam partiak ,s’me intereson politika as partia por vetem Shqiperia)KLM

     Reply to this comment
 9. Ylli October 4, 19:46

  Kinemaja eshte ne Shkoder.Eshte dhe ne ditet e sotme.Ndersa zAbaz me keqeardhje flet per uzinat dhe fabrikat kooperativat ,qe u shkaterruan dhe per kinostudion “Shqiperia e Re”
  Persa u perket kombinateve ,mua me vjen keq per ate te autotraktoreve.Prodhuam ne 78 me duket traktorin e pare shqiptar ,me te cilin kryeministri (Mehmet Shehu ,agjent i CIA ,KGB,UDB) ,eci 5 metra dhe u fik.Nuk e ndezen me dhe nuk ben te dyten ,se ishte aq i mire sa kish8n frike mos e merrnin patenten e prodhimit CIA,KGB,UDB.
  Une filma shqiptar nuk shikoj perjashto 5 apo 6 .Ketu me kujtohet “Parrullat” qe per mua eshte kryeveper e filmit shqiptar “,Kapedani “, “Lulekuqe mbi mure” e ndonje tjeter.Fatkeqsisht zoti Abaz ,besoj se merr vesh nga propaganda ,filmat ishin propagande per reklamim te rregjimit gjakatar te Enver Hoxhes .Me dashje ,por une besoj pa dashje ,ju propoganduat rregjimin me gjakesor ne Europe.Nese keni nostalgji eshte teme tjeter ,por me syrin e sotem vleresimi eshte komplet gje tjeter.Sot shqiptaret jetojne ne Europe dhe Amerike ,pikerisht ne keto vende ,ku ju nepermjet filmave ,perpiqeshit ti mbushnit mendjen shqiptareve qe ishin armiqte tane.
  Te mos flasim per idiotizmat e ballisteve qe hanin pula e petulla ,se dhe te birit te Enverit i vjen me qesh.
  Jam kurioz , pjesen te filmi “Debatiku”,ku ushtari italian kerkon breshka per ti ngrene ,si ja shpjeguat publikut italian qe u impresionua aq shume nga filmi.Po te filmi “Lulekuqet mbi Mure” ,si ja shpjeguat italianeve pjesen ku mesuesja barbare italiane ju mesonte italisht femijeve ,por Loni intelektuali furrxhiu behej xheloz.??
  z Abaz Hoxha mos u lodhni kot.Cdo gje cilesore i reziston kohes dhe rregjimeve.Filmi anerikan “Casablanka” eshte prodhim i 1942 ,por shihet dhe sot me te njejtin vleresim dhe deshire.

  Reply to this comment
  • Novruz Taip Vishanji October 5, 01:15

   DIKUR HITLERI DALLONTE HEBREJTE

   me nje “YLLI” te verdhe ne krah apo gjoks, ty si duket ta ka stampuar “YLLI”-n ne bythe, se nuk ka si spjegohen idiotizmat qe gojemuton me lart.

   Ajo mesuesja italiane, tek “Lulekuqet mbi Mure”, u impononte femijeve jetime te kendonin kenget e balilave fashiste, por ti i persekutuar menderisht, siç je, nuk arrin ta kuptosh.

   Eshte nje mrekulli, qe keta filma, qe ty te bekerkan te zhytesh ne pesimizem, jane lirisht te shikueshem edhe nga eskimezet, nepermjet internetit.

   Te tregosh historine, maredhenjet shoqerore, ngjarjet me ne ze politike te kohes, modernizimin e avashte te jetes se gjitheseicilit, qenkerka propagande enveroxhiste?

   Te te quaj idiot eshte me e pakta qe mund te harxhoj per ty, mizerabel surrat dhjere “

   Reply to this comment
   • Ylli October 5, 17:30

    Shoku Novruz Tahypa e s’te zbrita !
    Si komunist qe je ,fjalori yt s’me ben pershtypje.Urrejtja ,fyherja ,banaliteti ,mendjengushtesia ,shabllonizmi ,mediokriteti jane vese dhe virtyte envero-komunistetsh.
    Filmat qesharak te epokes se komunizmit nuk me bejne pesimist.Pesimist me ben fakti qe jam i detyruar te bashkejetoj ne atdheun Shqiperi me njerez si puna jote ,adhurues te nje sistemi antinjerezor dhe antihuman ,sic ishte komunizmi.
    Ju shoku” Tahypa sa me desh trapi “,jeni adhurues te vrasjeve ,burgosjeve ,internimeve ,shperfytyrime te shqiptarit nga shqiptari jo ne emer te Shqiperise ,por per idealin e Partise.
    Ju si komuniste ,nuk keni mendim,opinion apo iniciativ personale.Per ju mendonte ,vendoste dhe urdhetonte Partia .Partia vdiq o shoku Tahypa ,por ju jeni zgjatimi i felliqur i saj.Dicka si bishti i hardhuces ,i cili perpelitet nderkohe qe trupi ka vdekur.
    Te ajo pjesa me Lonin furrxhiu ,une pelqej shume ate mesuesen italiane.E bukur ,sharmante ,me stil.Sigurisht nuk i afrohet ,modelit komunist te femres Lenka Cunkos ,por mua me pelqen.
    Ndersa lexoj shpesh here fjalen”bythe” te shkrimi jot ,kuptova adhurimin per Lonin.Arsyeja ishte lopata e drurit qe mbante Loni ne dore.Sa gusto ke o shejtan Taip .!

    Reply to this comment
    • Tironsi October 6, 15:27

     Dajes se Hatijes
     Ti je noj kollovar, o bicim i keq!
     Tironcen e ke mesu, se ju pru PPSH e na shkaterruara Tironen, sic e bote, o ju shofte fara!
     Tironsit nuk ju zune deren Ju, Po Ju na zute dyret e me ardhjen e juj mesuan tironsit se c’ishte çelsi, se ishit dhe hajdute…o bastardet e jugut e te veriut!
     Ju nuk keni dite me e la b….kur paraardhësit tone shkojshin te fundi oborrit, se eret e keqia i do njeriu jo afer guxhines o idiot…

     Reply to this comment
    • Novruz Taip Vishanji October 7, 04:32

     I HYPE SAT’EME E NUK JU SHQITE

     deri sa ta prene me gersheren e krasitjes se hardhive, lulishtaret e maternitetit te Tirones.

     Mos u tromaks or dylber i Hallunit te furres se çameve, se per fatin tend te trishte nuk jetoj me ne Shqiperi, qe prej 4 dekadash.

     Gjuha qe perdor eshte sipas “kevendit” me qenefexhinj te mballosur si sorollopi yt. si kodoshja jot’eme qe nuk la trangull çam pa thyer, deri sa arriti te te ngjizoje, per te na gojemutngrene edhe sot e kesaj dite.

     Filmat e “komunizmit” mbase i ke pare mes shaleve te sat’eme, kur dromedohej mbi topet e kat’nareve te Surrelit, per te te mbajtur gjalle, sepse une si gjithe shqiptaret e tjere, kemi pare e ndjekur vetem filamt e realizmit socialist dhe pike.

     Po ti, si i sifilizuar nga betejat bythore me halldupet e Kavajes, e ke te pa mundur te gojemuthash pa bere therime e grimca ereqelbura, sepse aq ta pret rradakja boshe qe akoma te lejon te kryesh ndonje levizje vajtje-ardhje te qafes, me gojen e mbushur plot tul e sperme te çameve qe te pelqejne aq shume.

     Vetem Qinamja jot”eme e di se kush ta vuri “YLL-in” ne bythe si simbol, sepse ishte nje dite Korriku, kur poshte Fikut te Mulletit, nje dozine arixhinjsh te sapo ardhur nga Sarajeva, e bene per ibret duke e paguar vetem me nje YLL llamarine, prej nga edhe avizmi yt mori nam ne kete toke.

     Vuaj o qen e bir qeni sa te duash, se ato filma jane e do ngelen kontributi me i vyer i artisteve shqiptare, qe ndihmuan ne krijimin e shoqerise se zhvilluar te kohes, ke edhe per ty, pati ndonje cope muti per te te mbajtur gjalle.

     Reply to this comment
 10. Pasioni October 4, 19:47

  O kineasti, informohu mirë ore, zoteri!
  Kjo nuk qe vepër e socializmit!
  Socializmi qe diktaturë, apo akoma nuk e keni të qartë këtë, o kafshë e kopshtit zoologjik!

  Reply to this comment
 11. LORA October 4, 19:50

  Ndersa filmat e Kinostudios “Shqiperia e Re” I shohin dhe shijojne me dhjetra gjenerata shqiptaresh dhe konkurojne denjesisht ne konkurse nderkombetare,,,,,emisionin e fevzo-kellires e ndjekin dhe vleresojne kellirat perverse te ngjashem me te.
  Ndersa filmat shqiptare do te mbeten te pavdeshem,ne trashegimine kulturore te Kombit tone ,,,,fevzo-kellira mund te kujtohet ndonjehere si nje aksident i ekranit.
  Njerzit kane nevoje t’a ndjekin drejtperdrejte kete trashegimi dhe kjo nuk duhet te reshte se transmetuari.
  Kam mirenjohje te pakufishme per gjithe ata burra,gra,femije ,qe me punen dhe sakrificat e tyre i lane shqiptareve kete pasuri me vlera te paperseritshme.
  TUNG.

  Reply to this comment
  • Beni October 5, 08:40

   O ti Lora, nga Kosova,
   Nuk ke jetu ne Shqiperi ti moj xhane e nuk di qe ne ishim burgu me i madh e Europe’s….
   Ti nuk e di qe nuk ka qene jeta e popullit ajo, po ajo perralla e bukur qe i genjeu dhe shume te rinj. Genjeu dhe shume njerez te ndershem…dhe ty te paska genjyen propoganda, shpirt!

   Reply to this comment
 12. Tironsi October 4, 20:09

  Faleminderit o Vedat Kokona, për çka kishe shkru, o shkodran i ndershem!

  http://www.radiandradi.com/o-cdite-te-bukura-qe-ishin-ato-nga-vedat-kokona/testata-kryesore/gazeta/

  U kenaga duke e lexu…

  Reply to this comment
  • Ylli October 4, 23:18

   Tironso ,e lexova …..mbarova.Ne fakt nuk e di ,eshte te qash apo te qeshesh.Sa te verteta ishin keto ndodhi ne kohen e Qoftelargut Monster Enver dhe sa qesharake duken tani.
   I madhi Vedat Kokona.Zoti te bekofte o Vedat Kokona.
   Sa per komunistet ,mos e vrit mendjen.Ata vrasjen e shokut -shokut e kane sport te preferuar.Kane qe ne kohen e Roza Luksenburgut qe vrasin njeri tjetrin.
   Kanibale !!!

   Reply to this comment
 13. Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri... October 4, 20:13

  Ti o njeri i paaftesise dhe i pandershem, qe merr nën mbrojtje atë kohë plot dhunë e diktaturë, nuk je veçse një sahanlëpirës i sadisteve!
  Shkofsh ne ferrin e Dantes, se atje do t’i gjeshe të gjithë ata që mbajtën gjallë diktaturën shqiptare!

  Reply to this comment
 14. sa fevziu kishte hallatin October 4, 20:24

  Jane shume te rralle artikuj kaq patriotike pas 1991 dhe numerohen me gishtat e dores.
  .
  Kete fisnik me emrin Abaz Hoxha eshte hera e pare qe e ndegjoj dhe duket qe eshte nje “unknow solder-ushtar i panjohur” por kete artikull e bere si Gjeneral.
  .
  Nxirja dhe zhdukja e filmave artistike nuk eshte e vecuar por pjese e nje skenari te ideuar me perpikmeri ne “bodrume antishqiptare” dhe misheruar ne doktrinen famekeqe te dekomunistifikimit Rajerson-Biberaj qe u zbatua egersisht nga banda e Tropojes berisha-hajdari-elezi-bisnik mustafa dhe nga inteletuhale nga gramoz pashka e deri te kadareja..ku ky i fundit ne nje poezi shkruante:
  .
  QE TE MBYSIN TY SHQIPERI
  DUHET TE NGRENE NGA BALTA
  DHE TE RIVRASIN TE RENET…
  .
  pra kjo qe profetizonte kadareja i madh (sot ismali i rrjedhur) ka ndodhur ne te vertete prandaj duhet te zhduket dhe memoria…..nje nga pikat me te forta te memories kombetare jane dhe filmat artistike..per te cilat nuk i ze gjumi “gjeneral gramafonet”.
  .
  Nuk eshte cudi qe nga me kryemostrat e pas 1992 eshte Blendi Fejziu qe jo vetem eshte pinjoll i familjes tradhetare Toptani…..jo vetem qe ka qene nje kelysh i sherbimeve informative te kohes Ramizit…jo vetem ka qene dhe eshte nje zorre e trashe e Elez Biberajt por eshte dhe nje kriminel me kollare ku nje vrases me pagese e ka artikuluar emrin e Fejziut ne deshmite e tij….dhe me e keqja eshte se ky njeriu me i paguar ne Shqiperi duhet te futet ne burg per evazion fiskal pasi eksperte te mirefillte vlersojne mos pagim taksash dhe mos deklarim pasurie mbi 2 miljon dollare….
  .
  BESOJ se nuk ka spjegim me te madh se pse duan te zhdukin filmat….po marr filmin “Fijet qe priten” qe tregon se sa te sofistikuar ishin armiqte e kombit…dhe ate qe nuk e arriten atehere me diversion..e arriten sot me kete ” Brainwashing Psychology” si rezultat i te cilit pothuaj jane bllokuar zerat e fuqishem intelektuale atdhetare…se kane cekicin prapa koke duke i quajtur kamuniste apo enveriste..
  .
  .Falenderoj zotin ABAZ HOXHA dhe e pershendes me keto vargje te poetit me te madh shqiptar ne ditet e sotme Arben Dukes qe e beri Fejziun sa ne bole te Enverit

  ***
  .
  Tani mushkën bëjnë me barrë,

  E s’u luan hiç sheqeri,

  Del Fevziu e bën libër,

  “Paska qenë homo Enveri” (!)

  Enverist unë kurrë s’kam qenë,

  As kur qe Enveri gjallë,

  Po aspak nuk është e thënë,

  Të besoj tani çdo prrallë!

  Unë jam fare i paanshëm,

  rob i fjalës dhe i nderit,

  O Fevzi, s’bëhesh shkrimtar

  Se i hedh qymyr Enverit!

  Ti shumë homo ke në mend,

  Se rrethuar je me djem,

  Dhe ta thuash për çdokënd,

  Nuk e paske hiç problem!

  Ti nuk turpëron Enverin,

  Se i ngjite ligësinë,

  Por ti Librit i nxin nderin,

  Poshtëron gjithë historinë!

  Po të pyes me lezet,

  Përgjigju me fjalë të nderit,

  Mendon ti, kish’lindur burrë

  t’i ngrihej para Enverit?!

  S’e duroj unë dot pisllëkun,

  dhe pisllëk është gjithë ky rast,

  Por s’më shkon në mend të them,

  “O Fevzi je pederast!”

  Kurse ti del reciton,

  edhe hiç s’të dridhet syri,

  se e di që s’të pickon,

  as Sokoli, as Iliri!

  Asnjëherë o Fevzi djali,

  S’të kam dashur e s’të dua,

  Po s’rrëzohet Enver mali,

  Nga ato pordhët e tua!

  Rri aty tek “Opinioni”

  rri aty ku pate fatin,

  se Enveri, o Fevzi,

  sa ç’je ti, kishte Hallatin

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 5, 08:31

   Ta kemi thene nje here or ti, Enveri sa Fevziu e donte hallatin ne bithe.

   Reply to this comment
   • Qifi October 5, 09:58

    Shurrak xhuxhumak ,
    edhe Fevzin ne bithe e paske provuar more katran ?
    Kur mo ? atehere kur luftoje kundra komunistave mo ?
    Kerkoje demshperblim me keste ………………

    Reply to this comment
 15. betixho October 4, 20:57

  Një zë i fuqishëm intelektuali për arrijtjet e mëdha të shqiptarëve,shqiptarëve të mëndjes,artit,punës së krahut,por punës ama,jo shkatërrimit dhe nihilizmit të veprës dhe arrijtjeve nga djersa e derdhur lumë e këtij populli.Ky është populli shqiptar,vepra e tij,nuk flasim për sistemin,por për veprën krijuese të popullit në ç’do fushë të jetës.Kush janë këta që i realizuan këto vepra,do pyesë “KOHA” në të arthmen,dhe përgjigja duhet të jetë:prindërit,gjyshërit dhe stërgjyshërit tanë,jemi ne,rraca shqiptare që me mund vujtje e sakrifica pamvarësisht regjimeve e rrebesheve të kohës na kanë lënë trashëgim brezave të sotëm.Ata që denigrojnë dhe kanë denigruar arritjet e popullit të tyre siç me shumë potencë e thekson z.Abaz Hoxha në artikulline tij të fuqishëm,unë po citoj për ata vandalë kudo qofshin thënien e madhe të SOKRTIT të madh:”Ruaje emrin si thesarin tënd më të shtrënjtë,sepse besueshmëria është si zjarri,po ta kesh ndezur,e ke të lehtë ta ruash,por,po ta shuash,të bie barra e rëndë ta ndezësh prapë.Faleminderit Abaz Hoxha për gjithë ato që ke thënë e ke ngritur,për djersën e dedhur nga brezi i shekullit të njëzet djersë që bijtë tanë duhet të krenohen.

  Reply to this comment
  • Prova e lakmuesit për filmin është, se kujt i zgjati jetën, diktaturës apo demokracise, apo qe asnjanes? October 7, 17:51

   Betixho
   Do kishte qene shume me frytdhenese per djeges e derdhur që t’i kishte sherbyer demokracise e jo dhunes me te shpenzuar qe perjetoi ndonjehere ky popull, si dhe gjithe vendet e lindjes…
   Shumë të rinj derdhën dhe gjakun ne luften naziste, se u drejtuan nga forca diktatoriale dhe nuk mund te pretendohet te jene krenare se dhane jeten dhe pse kryen me ndërgjegje e disipline deri ne pikën e fundit te gjakut…
   Duhet te sqaroheni, se prova e lakmuesit, është se në cilin mulli çoi ujë energjia derdhur, tek ai i diktaturës apo i demokracisë? Ruajtjes së jetës e të civilizimit, apo të kundërtën…
   Që të mos merren gjykime të gabuara, të merret nën lupë çdo film…

   Reply to this comment
 16. katarakti October 4, 22:25

  Mos u merrni shume me ato qe thote ai qerosi faqezi. Ai ka bere miliona dhe prandaj i sherben sistemit, siç do t’i kishte sherbyer dje Enverit. Jane njerez pa taban dhe shtylle kurrizore. Lehin aty ku hane. Nuk kane ideal apo skrupuj dhe mendojne vetem per bythen e tyre. Po çfare mund te presesh nga Faqeziu kur ai vete nuk e di se kush eshte. Ka nderruar deri me tani nja dy a tre mbiemra. Nuk e di mire ke ka per baba dhe ke ka per xhaxha. Eshte koha e maskarenjve dhe putanave or Abaz. Prandaj mos u merzit. Edhe kinematografia do te pesonte fatin qe pesuan te gjitha veprat qe populli ndertoi gjate atyre 45 vjeteve. Qe Faqeziu, Shkelzeni, Argita e kompani te beheshin supermilionere.

  Reply to this comment
  • Vera October 6, 16:10

   O katarakti
   Nuk kane rendesi emrat, o i gjore, por e rendesisshme eshte se socializmi e shkaterroi popullin tone e kjo nuk do te thote se ka ardhe fundi i vuajtjeve, se kapitaliste e tanishëm jane po femijet e komunisteve, qe vrane e prene per 47 vjet dhe filmat nuk qene vecse propogande!
   Ky i dashurii Kinostudios,vnuk ka kuptuar akoma qe Shqiperia qe burg…
   Te pakten po sqarohen njerzit dalengadale..

   Reply to this comment
 17. Nene Pashako D October 5, 00:03

  Betixho-kryefajala e penes vleresuse te Abaz Hoxhes.

  Te lumte goja Betixho,(duke te respekuar po e shkruaj me te madhe B..) komentues sa pasuesve te Tu, me kryefjalen e ketij diskutimi PENEN e Abaz Hoxhes.
  Nene Pashako D.

  Reply to this comment
 18. Antifashisti October 5, 02:54

  Per Lisi-n, lidhur me Xhuxhumakun sqaroj se :
  Plaku Xhuxhumaku eshte pseudonimi i Truthartuarit Edison Ypi, i plakur qe ne rini dhe i riplakur mbas 1990. Me shkollim teknik dhe inxhinier mekanik, mbas renies se diktatures u mor me shkrime ne “55” dhe komente ne “Dita”. I eshte mbushur mendja se ja kalon gjithe shqiptareve, biles edhe KOMANDANTIT. Eshte gjynof..

  Reply to this comment
  • Beni October 5, 08:42

   O ti Lora, nga Kosova,
   Nuk ke jetu ne Shqiperi ti moj xhane e nuk di qe ne ishim burgu me i madh e Europe’s….
   Ti nuk e di qe nuk ka qene jeta e popullit ajo, po ajo perralla e bukur qe i genjeu dhe shume te rinj. Genjeu dhe shume njerez te ndershem…dhe ty te paska genjyen propoganda, shpirt!

   Reply to this comment
  • Nausika October 5, 09:05

   Po te jete Edison Ypi, ky xhuxhumaku do te gezohesha shume, se kam lexuar dicka shume interesante prej tij.
   Eshte njeri me kulturë!
   Plakja eshte fisnikeri…kur ke mencuri…

   Reply to this comment
   • ! October 5, 10:11

    Edhe un duke e par jasht extremizmit te tij politike ,
    e pelqej ne disa shkrime Ypi-n ,sepse ka vertete nji dell letrari . Vetem ,se nji gje nuk arrij te kuptoj un ,me personat “vip” aty, ne ate shoqeri te pakuptushme ,si me Ypin,Fevziun,Kadaren, & Co…te cilet ,shpesh her ,akuzojne ,pra hapin nji Debat publik ,nji X-Teme ,dhe kur replikohen ,pra fillon te diskutohet ,te debatohet rreth Temes ,qe vet personi hedh ne Media per diskutim , fshihen ,si skutha, struken pas kompjuterit e ngerdheshin syt e tendosin nervat ,duke lexuar komentet e te tjerve . Pyetja eshte : Perse kta njerez te deklaruar me emer e mbiemer ,pra te bere vet publik ,nuk marrin pjes ne debatet qe vet i therrasin ne publik ? – Nderkohe ,qe ne gjithe Boten ,ai qe shkruan dicka ,hap nji debat ,i pergjigjet cdo kritiku ,debaton me ata ,pra mbron ose reflekton Temen qe ka hedh per diskutim publik !Kane kta tipa frik ,se i bie reputacioni qe gezojn mbrapa quintave e cvleresohen nga publiku ? Perse i tremben realitetit ,duke qendruar ne ate guacken e tyre fshehur tinzare ,duke hedhur gurin e fsheh doren ? Ku eshte Fevziu ktu ? Perse nuk del te debatoj me autorin e shkrimit ,me publikun ? Ka frik mos injorohet ,sepse ndihet inferior para te vertetes ,nivelit te autorit ? Kjo pra eshte nji nder mangesite ,dobesite ,tinzarite qe mbajn peng zhvillimin e nji debati konstruktive ne ate shoqeri ,qe ala vuan ne kte injorance ,ne tinzarine e llogoreve …

    Reply to this comment
    • Nausika October 6, 17:26

     !
     Jam shume dakord me Juve, per cdo gje qe shkruani.
     Shoqeria shqiptare nuk eshte akoma shoqeri moderne, vuan akoma nga hijet e të shkuarës.
     VIP-at jetojne ne ate mbingopshmerine materiale, po nuk jane ne gjendje te krijojne nje rreth shpetimi per te vertetën.
     Keto klithmat e fundit si ky shkrimi i Hoxhes, besoj se jane te mbeshtetura më shume nga te pasqaruarit e diktatures.
     Filmat ishin si filmat e Leni Riefenstahl… propogande pure, ky eshte mendimi im.

     Reply to this comment
     • ! October 6, 23:13

      Nausika …
      jame me ty,deri ne momentin kur vjen ke
      -klithmat e fundit te shkrimit te Hoxhes .
      Mua personalishte (kam qen ne nji moshe sh te re ne ate sistem) si familje s’me lidh asgje me komunizmin dhe ate diktature e urrejme te gjithe per anen negative te saj ,por jo qorr ,(pra jo urrejtje mbi gjithcka e me cdo cmim)
      -Filmat ishin si filmat e Leni Riefenstahl…propagande pure ,ky eshte mendimi im (mbyll komentin ti ne fund )
      Ok…as kjo s’mundet te mohoet – ishte propagande ne pergjithsi komuniste (sepse ata e fituan luften) por kishte edhe shume filma patriotike (jo komuniste e partizan) kishte filma edukative per femije e rinine ,me tema pra shoqerore …! Po e perfundoj ,duke theksuar se ne si qytetare te atij vendi (jokomuniste) shikonim anen artistike te filmit e per sinqeritet ,nuk mendoj se edhe vet komunistet , apo femijet e vet ,kur i shifnin perqendroheshin ne suxsesin politike e propaganden komuniste ,por lojen aktoriale , realizimin e tij si film ,qe te terhiqte e bente qe ti un ,te jetonim shpirterishte brenda filmit …Pra ,niveli i Kinematografise i arritur ne ate epoke komuniste ,ishte nji arritje kulturore ,nji arritje artistike ,ku nga nji nivel zerro 0 ne ngjitem shkallet e Arti-t jo si parti komuniste ,por si popull ,si komb,si shtet,si shqiptare …Dhe ate qe u ndertua per Shqiperine (jokomunitet ) ne duhet ta ruanim ,ta zhvillonim me tej duke u mbeshtetur mbi ate stad zhvillimi artistik te Filmit Shqiptare ,asgtusi ka bere gjithe Bota e zhvilluar ,jo ta rrafshojme e fillojme nga e para . Jane gabime historike qe ne shqipot i bejme ne menyren me absurde te perseriteshme . Nqs nuk ka lidhje hallkash zhvillimi ,mbetesh ne vend e ndeuara Nausika …
      dhe ky qendrim ne vend joni si popull ,do te thot hecje prapa ne raport me Boten e cila ti e di shume mire ,eshte ne levizje /zhvillim te perhershem . Un,urrej politiken e shof vetem artin ,ai me intereson cfardo sistemi qofte . Le te behem me te arsyshem per te ardhmen tone . Jane jo te pakte shqiptare neper Bote ,qe i shikojn me qarte zhvillimet e shoqerise shqiptare aty. E keqja eshte se ,mbas asaj Fasade Qytetare sot ne Shqiperi ,mbas asaj maske Demokratike qytetari,fshihet nji shoqeri artificiale ,qe perrleshen si e thua edhe ti aq mire ne komentin tend -jetojne ne ate babezi/mbingopjeje materiale – duke mos rrespektuar asnji princip ,moral,rregull,rrespekt per tjetrin ,duke mos vene ne funxion aspak arsyen ,dyshoj se kane ndergjegje ,pra eshte si me then nji lajthitje totale ,nji vetironi prej sharlatanesh ,qe kan len menjane gjithcka shqiptare e secili shef ke perfitimi . Arti Kinematografia artistet s’ishin komuniste ,madje jopak prej tyre si interesonte fare ideologjia ,por pasioni ,magjia e Artit e Kinos e Filmit. (kerkoj ndjes per kte zgjatje komenti ) Klm.

     • Nausika October 7, 08:54

      !
      Po e shikoj qe jemi një mendje!
      Ju e keni trajtuar problemin shumë mirë.
      E kisha fjalen jo për filmin,” Toka jone” e disa të tjerë, por për pjesën më të madhe të filmit.
      Fola për Lenin Riefenstahl, për filmin dokumentar, reportazh..
      Më respekt për Ju. Nausika
      Le të analizohet çdo film…
      Është fat që ka blogista si ju..
      Faleminderit për çka shkruat.

 19. Titi October 5, 08:35

  O guri i shytit te Hales!
  Keta te gjithe e quajne veten specialiste, po nuk jane demokrate!
  Nuk jane sqaru akoma, se filmat qene propoganda e diktatures!
  Epo nje dite do t’a kuptojne, niperit, se keta jane zjarr, nuk reflektojnë më!

  Reply to this comment
 20. Ida October 5, 08:36

  O Tironsi,
  Edhe une.
  Shkodroni po shkodron…
  Krahesoje me kete pacavuren, qe mundohet te shtremberoi te verteten!
  Ne xhenet i ka shkuar shpirti…e ka la veten.

  Reply to this comment
 21. Tironsja October 5, 08:37

  Ti kishim zhdukur me kohe keta plehra komuniste, kush ishte si ne shqiptaret sot!
  Nuk do kishim pasur as Enver e edhe Sala do ishte duke kullot lopet ne malsi!
  Edhe Tirona do ishte e tironsave!
  Plot me kopshte e bahce, me ato shtepiat e vogla, si neper perralla..
  Na i pru Rusia keta te mallkuar…

  Reply to this comment
 22. Beni October 5, 08:41

  O ti Lora, nga Kosova,
  Nuk ke jetu ne Shqiperi ti moj xhane e nuk di qe ne ishim burgu me i madh e Europe’s….
  Ti nuk e di qe nuk ka qene jeta e popullit ajo, po ajo perralla e bukur qe i genjeu dhe shume te rinj. Genjeu dhe shume njerez te ndershem…dhe ty te paska genjyen propoganda, shpirt!

  Reply to this comment
 23. Nausika October 5, 09:06

  Po te jete Edison Ypi, ky xhuxhumaku do te gezohesha shume, se kam lexuar dicka shume interesante prej tij.
  Eshte njeri me kulturë!
  Plakja eshte fisnikeri…kur ke mencuri…

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 5, 11:56

   Sqarim per te gjithe, dashamires dhe pordhamane si puna e ketij Antifashistit. Une nuk jam, po e perseris nuk jam Edison Ypi.

   Reply to this comment
   • Qifi October 5, 12:32

    dankort shuraku xhuxhmak ,
    Ndakort , prap budall dhe shurral je .

    Gjyshi te paska shkundur çibukun ne koke ,
    kushedi sa te dhemb akoma ….
    do kete qene gjysh ballist , se ndryshe nuk shpjegohen sjelljet e tua , te çoroditura……

    Reply to this comment
  • Antifashisti October 6, 01:28

   Per Nausiken, lidhur me PlakXhuxhumakun (Edison Ypin):
   1) E drejta jote te gezohesh, por jo shume sepse lehtesisht shihet ne duelin banal me Qifin se kultura i mungon Plak Xhuxhumakut.
   2) Per me teper Edisoni ka edhe llogjike te dobet per moshen (66 vjecare), sepse sqarimi i tij se Plakuxhuhumaku eshte apo jo Edison Ypi eshte i panevojshem nqs. s’do ishte pikerisht i njejti person.
   3) Sa per mburjet e Plakut per sex-potencen, ai edhe i ri ka ditur vetem te pshurre. O gjynof…

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 6, 12:39

    Logjika jot eshte tamam prej antifashist, dmth prej debili. Vazhdo te mendosh qe une jam Edison Ypi, mua nuk me rruhet hiç. Problemin mund ta kesh me Edison Ypin, jo me mua.

    Une per sex-potencen e Edisonit nuk di gje, po qe per timen me jep ndonje femer nga te fisit tend dhe pastaj pyete. E kishe provuar edhe vete po te deshe, po une nuk i bie bythes.

    Reply to this comment
   • Nausika October 7, 09:41

    O Antifashisti
    Me keni kuptuar gabim:
    1-banaliteti nuk me pelqen fare
    2-Shkrimi qe kam lexuar me ka pelqyer e mendoj se do t’a gjalleronte blogun..
    3- Sa per moshen e te tjerat nuk me interesojne…dhe ky vleresimi juaj eshte nje lloj diskriminimi qe i beni njerezve, per gjera ansore.
    4-Me rreh zemra, te respektojme me shume njeri-tjetrin dhe po te kemi mendime te kunderta.

    Reply to this comment
 24. Miri October 5, 10:06

  Faleminderit për shkrimin z. Abaz
  Rrespekt per punën tuaj nder vite.

  Reply to this comment
 25. Linda October 5, 11:57

  C’e ndyen emrin e Fan Nolit o i paudhe?
  Po ti kishte dashtë Noli armiqtë e ballistëve ishte kthyer ore …

  Reply to this comment
 26. Çmimi letrar"Kadare" përkthehet gjermanisht "Göbels" October 5, 12:02

  O Ardi!
  Japin një çmim më e emrin e Kadaresë, a ke dëgjuar ti?
  Sikur të jepej në Gjermani një çmim me emrin ‘Göbels”!!!!
  Shqipëria nuk di akoma se çfarë është propoganda….

  Reply to this comment
  • Idi October 7, 09:14

   Si i marrin këta vendime, të vejnë emrat e atyre që i ndihmuan ndërtimit të diktaturës socialiste?
   Ismail Kadareja kishte më shumë foto të Enverit, sesa të nënës e babës nëpër muret e shtëpisë, kur i kam parë një herë…
   Kjo tregon se po të ishte njëri pozitiv, Kadareja, nuk do të kishte pranuar t’i vihej emri i tij çmimit letrar..
   Po tregon se është njeri i vogël, qe do dukjen..
   Një herë do hiqet emri i tij, une besoj se e vërteta del dikur…

   Reply to this comment
 27. Mark .U.K October 5, 18:36

  hallati i enverit.Mesa duket te paska then jotem se sa e kishte.Duket se cfar gomari paska lind ku te pjedhi o sekretari i partis se fshatit mr kater klase.

  Reply to this comment
 28. Lek F. Plepi US October 5, 20:31

  Jo vetem filmat por ka dokumentare qe sot brezi i ri nuk i beson se duken si legjenda.
  .
  Cohet tjetri vullnetar nga Saranda apo Korca dhe shkon ne mes te akullit per te ndihmuar vellezerit e Dibres.ne 1967
  .
  Dhe ky solidaritet i papare ne gjithe boten eshte kthyer sot ne tragjedi ku njeri per njerin eshte Ujk

  TERMETI LIBRAZHDIT VIDEO E PABESUESHME

  http://www.youtube.com/watch?v=05PLVhZbmBk

  Reply to this comment
  • Dine October 6, 09:43

   O Peza,
   Qenke vertetë i pagdhendur.
   Edhe ata qe merr neper goje nuk i njeh fare…
   Ishin patriotet shqiptare, qe njerzit si ty i internuan per 47 vjet, se shteti shqiptar nuk i duhej as Fishta e as Migjeni…
   Po te ishte gjalle Migjeni, do t’a kishte internuan dhe ate si internoje Radin e shume te tjere.

   Reply to this comment
 29. znj.linda + October 5, 22:20

  Qe shkrimi i z.Abaz Hoxha eshte i shkelqyer e tregon agresiviteti i shush-mazhushve dhe pinjolleve te tjere te ballistave e kolaboracionistave./ Sa me shume shkrime te tilla, aq me shume i ze kanceri nga marazi keta xhusher e Yper dhe keto zjonjushet si Linda me shoqe. Kjo Linda duket qe eshte pa shkolle, se po te ishte dy gram shkolle do ta dinte se Fanoli ka thene se Historia e Shqiperse fillon ne 29 nentor 144.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 6, 08:37

   Ti kush e di ku e ke bere shkollen qe shkruan Fanoli ne vend te Fan Noli dhe 144 ne vend te 1944. Ju pinjollet e xhahileve komuniste e tregonin sheshit kulturen, e me fal, injorancen tuaj.

   Reply to this comment
  • Fisnikëria shqiptare u zhduk nga diktatura October 6, 16:03

   O Guri Naimit
   Qenke veteran ne Toronto e pse paske ikur zotrote, kur paske kaq dashuri?
   Ju komunistet qe te te paret qe i late bishtin Shqipërine, po filmat e mashtrimit e Propogandes, po na i lavderoke?!
   Ik ore me gjithe ata koloset e sahanlepirës e te diktatures e sadismit…
   Shyqyr qe qeke 82 vjec…shpejt takofsh Enverin e Mehmetin..

   Reply to this comment
  • Prifterinjve u varen me koke poshte...A ka ndonjë film per kete October 7, 09:22

   #znj.linda
   Po ku shkuan miqtë e Fan Nolit, moj debila blogut?
   A nuk e di qe Fan Noli ishte prift?
   Çfarë i gjeti priftërinjtë në kohën e socializmit a e di? Edhe hoxhallarët e të gjithë që kishin mbaruar shkollat nëpër Europë?
   Ke bërë shkollën e PPSH?
   Ku do t’a ditë Fan Noli se cfare do vinte pas 1944?
   Fakti qe nuk erdhi kurrë, tregon te kunderten e asaj qe shkruan ti o budalle!

   Reply to this comment
 30. Telo October 5, 23:40

  Shkrim informativ shume i vlefshem.
  Urime autorit.

  Reply to this comment
 31. Antifashisti October 6, 01:29

  Per Nausiken, lidhur me PlakXhuxhumakun (Edison Ypin):
  1) E drejta jote te gezohesh, por jo shume sepse lehtesisht shihet ne duelin banal me Qifin se kultura i mungon Plak Xhuxhumakut.
  2) Per me teper Edisoni ka edhe llogjike te dobet per moshen (66 vjecare), sepse sqarimi i tij se Plakuxhuhumaku eshte apo jo Edison Ypi eshte i panevojshem nqs. s’do ishte pikerisht i njejti person.
  3) Sa per mburjet e Plakut per sex-potencen, ai edhe i ri ka ditur vetem te pshurre. O gjynof…

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 6, 15:20

   Logjika jot eshte tamam prej antifashisti, dmth prej debili. Vazhdo te mendosh qe une jam Edison Ypi, mua nuk me rruhet hiç. Problemin mund ta kesh me Edison Ypin, jo me mua.

   Une per sex-potencen e Edisonit nuk di gje, po qe per timen me jep ndonje femer nga te fisit tend dhe pastaj pyete. E kishe provuar edhe vete po te deshe, po une nuk i bie bythes.

   Reply to this comment
 32. Arber Iliri October 6, 03:38

  Ore Abaz po ti mire ben o njeri qe shkruan por mos e merr nxitjen nga emisioni i Fevziut se nuk ja ve njeri ne pulle se cfare thote Fevzua, biles zakonisht nenkuptojne te kunderten, ketu e ke gabimin, shkruaj per filmin shqiptar por jo per te kundershtuar ca koqe gomari.

  Reply to this comment
 33. spectrum October 6, 09:18

  E sakte I nderuar shkrim I bukur puna e bere ka qene heroike filmat demaskuan kucedren naziste dhe bashkepunetoret e tyre qe ben krime qe nuk ishin pare kurre ne historine e njerezimit barbari kunder gjithe botes se qytetet ur dhe vecanerisht kunder popullit hebré eshte shume e vertete te ashtuquajturit analiste dhe opinioniste jane te pa shkolle argumentat e sjelle ne bisedat politike jane qesharake dhe nuk mbeshteten ne asnje teori apo praktike te shkencave per te cilat flasin dhe sidomos politike dhe ato ekonomike niveli I diskutimeve eshte teper I ulet kemi gazetare qe bejne emisione politike dhe nuk kane shkolle per kete shkence qe nga fevziu demi etj deri te analiste qe jane per psiqiatri si myftaraj

  Reply to this comment
  • Demiri October 6, 18:46

   #spectrum
   Po, dakord për krimin kundrejt hebrenjve, po a e dini, se i deshten dhe bashkepuntoret qe te shpetoheshin shume herbenj. Shumë janë njohur si bashkëpunëtorë e tani kanë varre në Izrael. Duhet sqaruar çdo rast me vete e jo të përgjithshëm….si sahanlëpirës…
   Po e gjithe bota eshte tani e qarte, se krimet që bënë Stalini, e gjithë krerët e vendeve socialiste, ja kalojnë në çdo dimension atyre të nazismit. Nazismi, qe 1933-1945, kurse në vendet socialiste që afro 50 vjet, bile Rusia afro 70 vjet! Pra diktatura qenë dhe propoganda, përfshiu gjithë fushat e filmi është një prej tyre.

   Reply to this comment
 34. Mira October 6, 15:44


  Mbi kinematografine, eshte diskutuar aq sa eshte mese e qarte se qe nje zedhenesit e Propogandes ne fuqi, apo jo!
  Edhe ne kohen e Hitlerit pati shume arritje Kinomatografia, a keni degju pet Leni Riefenstahl? Qe nje talent i vertetë, po kjo nuk do te thote se e vuri ne sherbimi te demokracise, perkundrazi!
  Ajo i sherbeu propogandes diktatoriale, naziste si dhe gjithe jeta regjizorit dhe aktoret shqiptare i sherbyen diktatures socialiste!
  Ky shkruesi eshte i paformuar…

  Reply to this comment
 35. Vera October 6, 16:12

  O katarakti
  Nuk kane rendesi emrat, o i gjore, por e rendesisshme eshte se socializmi e shkaterroi popullin tone e kjo nuk do te thote se ka ardhe fundi i vuajtjeve, se kapitaliste e tanishëm jane po femijet e komunisteve, qe vrane e prene per 47 vjet dhe filmat nuk qene vecse propogande!
  Ky i dashurii Kinostudios,vnuk ka kuptuar akoma qe Shqiperia qe burg…
  Te pakten po sqarohen njerzit dalengadale..

  Reply to this comment
 36. Nausika October 6, 17:27

  !
  Jam shume dakord me Juve, per cdo gje qe shkruani.
  Shoqeria shqiptare nuk eshte akoma shoqeri moderne, vuan akoma nga hijet e të shkuarës.
  VIP-at jetojne ne ate mbingopshmerine materiale, po nuk jane ne gjendje te krijojne nje rreth shpetimi per te vertetën.
  Keto klithmat e fundit si ky shkrimi i Hoxhes, besoj se jane te mbeshtetura më shume nga te pasqaruarit e diktatures.
  Filmat ishin si filmat e Leni Riefenstahl… propogande pure, ky eshte mendimi im.

  Reply to this comment
  • Prifterinjve u varen me koke poshte...A ka ndonjë film per kete October 7, 09:25

   #znj.linda
   Po ku shkuan miqtë e Fan Nolit, moj debila blogut?
   A nuk e di qe Fan Noli ishte prift?
   Çfarë i gjeti priftërinjtë në kohën e socializmit a e di? Edhe hoxhallarët e të gjithë që kishin mbaruar shkollat nëpër Europë?
   Ke bërë shkollën e PPSH?
   Ku do t’a ditë Fan Noli se cfare do vinte pas 1944?
   Fakti qe nuk erdhi kurrë, tregon te kunderten e asaj qe shkruan ti o budalle!

   Reply to this comment
 37. 1953-2016 October 6, 18:08

  PER SHUME QEN-KOMENTUES QE LEHIN KETU DERI TE KJO KARAKUSHJA E FUNDIT
  ESHTE PREGADITUR
  MATERIALI
  NGA SKENDERBEU TE SALIDHJEU

  1953 filmi per skenderbeun
  .
  Film historik mbi heroin kombetar Gjergj Kastriot “Skenderbeu” (1953). Misioni i tij ishte “Lufta e Shenjte” qe po bente Europa kunder Perandorise Otomane. I titulluar nga Vatikani si “Kalores i Krishterimit”, Skenderbeu u vu ne sherbim dhe ne mbrotje te Europes se Krishtere, megjithse kjo e fundit ishte tashme ne prag te kolapsit ndaj fuqise se Perandorise me te fuqishme te Kohes, duke e kthyer Shqiperine ne nje Barrikade dhe Fushe Beteje ndaj Shtrirjes Otomane. Gjergj Kastrioti bashkon princerit shqiptar duke u martuar me Doniken dhe duke organizuar Lidhjen e Lezhes, por perballet edhe me tradhetine e Hamzait, nipit te tij. Filmi ka skena masive te betejave historike dhe rrethimit te Krujes. Filmi i pare artistik i bashkepunimit shqiptaro-sovjetik. Skenari: M. Papava, Regjisor: Sergej Jutkovic, Operator E. Andrikanis, Kompozitor: J. Sviridov, Cesk Zadeja. Interpretojne: A. Horava, Besa Imami, Avdije Alibali, S. Sokollovski, V. Anxhaparixe, G. Cernovolenko, Naim Frasheri, B. Tjetnin, N. Bubnov
  [filmi u emërua për 3 çmime në Festivalin e Filmit në Kanë, dy nga të cilat i fitoi. }
  …………………………………
  2016 filmi per Salibeun

  ……………….
  WAR DOGS
  ”Qentë e Luftës”, komedia e zezë për Gërdecin dhe djalin e Berishës
  Based on the true story of two young men, David Packouz and Efraim Diveroli, who won a $300 million contract from the Pentagon to arm America’s allies in Afghanistan…

  Reply to this comment
 38. Demiri October 6, 18:54

  #spectrum
  Po, dakord për krimin kundrejt hebrenjve, po a e dini, se i deshten dhe bashkepuntoret qe te shpetoheshin shume herbenj. Shumë janë njohur si bashkëpunëtorë e tani kanë varre në Izrael. Duhet sqaruar çdo rast me vete e jo të përgjithshëm….si sahanlëpirës…
  Po e gjithe bota eshte tani e qarte, se krimet që bënë Stalini, e gjithë krerët e vendeve socialiste, ja kalojnë në çdo dimension atyre të nazismit. Nazismi, qe 1933-1945, kurse në vendet socialiste që afro 50 vjet, bile Rusia afro 70 vjet! Pra diktatura qenë dhe propoganda, përfshiu gjithë fushat e filmi është një prej tyre.

  Reply to this comment
 39. Willjam October 7, 04:36

  O Peza : Te gjith ato aritjet qe permend te kohes dulles , Jane si pidhi motres tende .

  Reply to this comment
 40. Nausika October 7, 08:56

  !
  Po e shikoj qe jemi një mendje!
  Ju e keni trajtuar problemin shumë mirë.
  E kisha fjalen jo për filmin,” Toka jone” e disa të tjerë, por për pjesën më të madhe të filmit.
  Fola për Lenin Riefenstahl, për filmin dokumentar, reportazh..
  Më respekt për Ju. Nausika
  Le të analizohet çdo film…
  Është fat që ka blogista si ju..
  Faleminderit për çka shkruat.

  Reply to this comment
 41. Idi October 7, 09:15

  Si i marrin këta vendime, të vejnë emrat e atyre që i ndihmuan ndërtimit të diktaturës socialiste?
  Ismail Kadareja kishte më shumë foto të Enverit, sesa të nënës e babës nëpër muret e shtëpisë, kur i kam parë një herë…
  Kjo tregon se po të ishte njëri pozitiv, Kadareja, nuk do të kishte pranuar t’i vihej emri i tij çmimit letrar..
  Po tregon se është njeri i vogël, qe do dukjen..
  Një herë do hiqet emri i tij, une besoj se e vërteta del dikur…

  Reply to this comment
 42. Prifterinjve u varen me koke poshte...A ka ndonjë film per kete October 7, 09:23

  #znj.linda
  Po ku shkuan miqtë e Fan Nolit, moj debila blogut?
  A nuk e di qe Fan Noli ishte prift?
  Çfarë i gjeti priftërinjtë në kohën e socializmit a e di? Edhe hoxhallarët e të gjithë që kishin mbaruar shkollat nëpër Europë?
  Ke bërë shkollën e PPSH?
  Ku do t’a ditë Fan Noli se cfare do vinte pas 1944?
  Fakti qe nuk erdhi kurrë, tregon te kunderten e asaj qe shkruan ti o budalle!

  Reply to this comment
 43. Ani October 7, 09:32

  http://www.radiandradi.com/o-cdite-te-bukura-qe-ishin-ato-nga-vedat-kokona/testata-kryesore/gazeta/
  Kete filmin Skenderbeu, sikur u pat ndaluar, apo?
  Une i përkas gjeneratës, qe ka lindur ne 61 e nuk pata fatin t’a shihja…
  Po sikur te bejme pyetjen, a eshte artisti njeri perpara se te jete artist, cfare mendimi keni ju?

  Reply to this comment
 44. Nausika October 7, 09:45

  O Antifashisti
  Me keni kuptuar gabim:
  1-banaliteti nuk me pelqen fare
  2-Shkrimi qe kam lexuar me ka pelqyer e mendoj se do t’a gjalleronte blogun..
  3- Sa per moshen e te tjerat nuk me interesojne…dhe ky vleresimi juaj eshte nje lloj diskriminimi qe i beni njerezve, per gjera ansore.
  4-Me rreh zemra, te respektojme me shume njeri-tjetrin dhe po te kemi mendime te kunderta.

  Reply to this comment
 45. Ish aktor në Kinostudio October 7, 18:01

  Ore–
  Shoqëria jonë ka rënë poshtë qëkur na erdhen ne fuqi, ata qe vrane e prene për mëse 47 vjet!
  Ata vranë të gjithë shtresën e deri atëhershme intelektuale, zhduken të gjithë të kulturuarit o nën tokë ose nëpër internime dhe na genjyen me propogande sa munden…
  Pse nuk qenkan propogande mbi 90 % e filmit, artit shqiptar?
  Pra shoqëria jonë që aq poshtë, sa s’ka po ne mbydhem sytë…e të na vrasi ndergjegjja…
  Mu me vret ndergjegjja, dhe pse nuk kam goditur njeri e as kam spiunuar njeri, po heshta, Zoteri…heshta, kur miqtë mu internuan…

  Reply to this comment
 46. Mikja e Alida Hiskut October 7, 18:33

  Kengetarja shqiptare Alida Hisku, ka reflektuar përmbi të shkuarën,, ka shkruar një libër ku
  thotë me i shumë të drejte, ne ishim “lolot e Enver Hoxhes”.
  Dhe te gjithe artistet e shkrimtaret do ishte mire të reflektonin e ti sherbeni se fundi te mires se njerzimit…
  Pra, guxim, se nuk ju burgos më njeri, as ju internim me njeri…o njerëz, behuni njerez me kurajo…

  Reply to this comment
 47. expert October 7, 19:32

  Te nderur lexues !

  Per te pare se sa I sukseshem eshte nje artikull duhen pare reagimet e “kundershtareve”Per nje sy te vemendshem duket nje person komentues..maksimumi 2 ndoshta familjar I tij qe ka kaluar ne konvulsione nga te vertetat e hidhura..dhe keta njerez si Zoti Abaz Hoxha jane te rralle sot.
  .

  Per kenaqsi te lexuesit ndiqni sa komente ka bere ky pervers ndoshta nej Edison ypi..mehmet elezi apo ndonje frankeshtein shkreli e jane kthyer ne kanibale komunistofagos
  .
  Ndiqni ju lutem sa komente ka bere ky I semure psiqik I cili ne vend te sulmoje dhe denigroje filmat e bukur shqiptar..me shume jar rite vleren atyre

  1-Prova e lakmuesit për filmin është, se kujt i zgjati jetën, diktaturës apo demokracise, apo qe asnjanes?

  2-Beni

  3-Tironsi

  4- Linda

  5-Demokrati

  6-Dine

  7-Rita

  8-E verteta, vonon po nuk harroni

  9-Tironsi

  10-Asimi

  11-E verteta, vonon po nuk harroni

  12-Malsorja

  13-Plaku Xhuxhumaku

  14-Ira

  15-Me mire Xhuxhumaku i mencurine, se lisi i idiotesise.

  16-Plaku Xhuxhumaku

  17-Plaku Xhuxhumaku

  18-Beni

  19- Plaku Xhuxhumaku

  20-Tironsja

  21-Hatija

  22 –Labi

  23-Ish puntor i Sigurimit të Shtetit

  24-Titi

  25 Tironsi

  -26 Ida

  27-Fisnikëria shqiptare u zhduk nga diktatura

  28-Shkodrani

  29-Pragdimri

  30-Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri…

  31-shkodroni

  32-Ish aktor në Kinostudio

  33-Mikja e Alida Hiskut

  34-Ylli

  35-Ylli

  36-Tironsi

  37-Mjekja

  38-pasioni

  39-beni

  40-tironsi

  41-Ylli

  42-Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri…

  43-Plaku xhuxhumaku

  44-Prova e lakmuesit për filmin është, se kujt i zgjati jetën, diktaturës apo demokracise, apo qe asnjanes?

  45-Vera

  46-beni

  47-nausika

  48-nausika

  49-nausika

  50-titi

  51-ida

  52
  tironsja

  53-beni

  54-nausika

  55-plaku xhuxhumaku

  56-nausika

  57-linda

  58-Çmimi letrar”Kadare” përkthehet gjermanisht “Göbels”

  59-idi

  60-dine

  61-plaku xhuxhumaku

  62-Fisnikëria shqiptare u zhduk nga diktatura

  63-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  64-plaku xhuxhumaku

  65-demiri

  66-mira

  67-vera

  68-nausika

  69-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  70-ani

  71- demiri

  72-willjam

  73-nausika

  74-idi

  75-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  76-ani

  77-nausika

  78-Ish aktor në Kinostudio

  79-mikja e alida hiskut.


  e falenderoj kete komentues qe ka bere kaq shume komente (bumerang) qe ne fakt po verteton se artikulli i Abaz Hoxhes qenka i mrekullueshem dhe real.
  .
  Ftoj moderatoret e Dites te gjejne se kush eshte ky komentues dhe ti dergojne ndonje shperblim (tip) te majme per kete nder qe ju ka bere duke dyfishuar jo vetem klikimet por dhe vleren e kesaj gazeta qe mbetet NR-1 ne shtypin e sotem shqiptar.
  .
  Tung !

  Reply to this comment
 48. HSM October 7, 20:26

  Nese do ta dije kush se pse I djeg bytha antishqiptareve ( ca miqve & shume armiqve) per filmat e kinostudios enigma eshte me poshte.

  Kur shikoja filma shqiptare me ‘Sami Amene” ne fakt nuk me dukeshin bindes atehere,por me dokumentet e hapura te deklasifikuara deri tani vertetohet se karshi Shqiperise eshte bere jo vetem nje embargo kriminale por dhe akte terrriste te pabesueshme.
  .
  Per shembull: te coja Amerika terroriste ne Shqiperi per te hedhur ne ere Fabriken e Sheqerit ne Maliq per te luftuar komunizmin eshte idiotizem atehere por dhe nje ndyresi sot.Pikerisht keta diversante I dekoroi Bujar Nishani.._grupi mynihut..
  .
  .Pra keto diversante dhe terroriste jane pasqyruar mjeshterisht ne filmat e kionostudios dhe eshte fakt I pranuar edhe nga cija amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes
  **
  .Ja nje fragment te marrjes ne pyetje te Hajrulla Selim Murteziut
  **
  spiunit – Amerikan qe pershkruan
  .
  luften e cias amerikane dhe angleze
  te hedhjes parashutistve ,
  grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare
  per te permbysur regjimin popullor te E.H ,m
  e çdo kusht ,
  dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
  .

  U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
  .
  Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.
  .

  Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
  .
  Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete
  .

  .Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
  .
  Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija……be continue…

  Reply to this comment
 49. fraza October 8, 00:53

  HSM
  Falenderim per mesazhin!
  Fatkeqesisht pak njerez jane realiste dhe e pranojne te verteten.
  Shqiperia u rreshtua me vendet e Lindjes, ish Vendet e Demokracive Popullore, fitues mbi mbi Gjermanine naziste dhe Italine fashiste, per shkakun e vetem, se dha nje kontribut te jashtezakonshem ne luften per clirimin e vendit nga hordhite e huaja dhe per faktin tjeter se Anglo-amerikanet nuk u treguan te gatshem te bashkepunonin e ndihmonin qeverine e pasluftes.
  Vendi yne ishte ne nje prapambetje totale te skajshme. Doli nga lufta i lodhur, me dhjetera te rinj e te reja te humbur ne lufte, me nje ekonomi inekzistente, per industri nuk behej fjale fare, bujqesia ishte primitive (tokat ishin ne parcela te vogela dhe ujitja ishte e pamundur), rruget automobilistike mundonin dhe nuk behej fjale fare per hekurudha e transport detar, semundjet epidemike benin kerdine, analfabetizmi ishte ulur kembekryq, ndersa bandat e panumerte te diversanteve me antishqiptare te arratisur sebashku me pushtuesit hynin e dilnin naten, fshehurazi, vrisnin te pafajshem, midis tyre gra edhe femije, sabotonin cdo veper sado e vogel, qe ishte duke u ndertuar etj etj.
  Qellimi ishte: te shtonin pakenaqesine dhe pasigurine ne popull dhe te pergatitej terreni per nderhyrje ne rrezimin e Enver Hoxhes me dhune. Historia tashme dihet. Te gjitha bandat dhe kapobandat deshtuan me turp. Ketu eshte edhe deshtimi i xhuxhumakeve, uturakeve, dallkaukeve, kopukeve dhe te gjithe te shiturve, qe me nje emer ndryshe quhen ”antishqiptare”. Keta do t’i kemi perhere neper kembe. Do te shajne historine, do te mohojne te kaluaren, do te thone se e kaluara ishte vetem komuniste dhe do te dalin ne mbrojtje te gjysherve apo baballareve, qe dje ishin bandite, spiune te fashisteve italiane e me pas te atyre gjermane, anglez e amerikane.
  Sot ka ardhur koha, qe te gjithe te shprehen. Ca jane hakmarres, ndryshe barbare. Ca te tjereve u ka mbetur ora dhe ca te tjere jane realiste. Me mire realist dhe me te verteten, se sa i shitur dhe antishqiptar.
  Historia eshte e kaluara, jane faktet, jane veprat ne te gjitha fushat e jetes se nje kombi, eshte djersa dhe mundi i nje populli te tere. Nuk mund te mohohet, nuk mund te fshihet, nuk mund te asgjesohet, o njerez! Ne se ne fshijme kujtesen e kombit per te kaluaren, ne mbetemi anonime, popull pa histori, pa te kaluar, pa kulture, pa personalitete, pa artiste, pa kineaste, pa kompozitore, pa mesues, pa shkencetare. Te mohosh krijimtarine artistike, muzikore, folklorike dhe kinematografike te nje kombi per gati 50 vjet, do te thote ti heqesh ketij kombi shpirtin e tij.
  Ketu, me keqardhje, lexova disa nihiliste dhe per nje moment e ndjeva veten keq, por perseri u qetesova nga fakti se keta nihiliste jane thjesht antishqiptaret, dhe keta populli dhe vendi yne i ka me bollek, sa qe jane ne inflacion te perditshem.
  Shkrimi i te nderuarit Abaz Hoxha ka vlera kombetare te shumefishta: historike, kulturore, studimore, arkivore etj, prandaj meriton falenderimet e panumerte. Te falenderoj dhe uroj suksese, i nderuari Abaz Hoxha. Ti je modeli i nje realisti, kur flet per faktet dhe te verteten historike, duke permendur dhjetra e dhjetra emra artistesh e figura te shquara te kinematografise shqiptare te themeluar ne sistemin e kaluar te Diktatures se Proletariatit.

  Reply to this comment
 50. Shkodrani October 8, 10:05

  Per Novruz
  http://www.radiandradi.com/o-cdite-te-bukura-qe-ishin-ato-nga-vedat-kokona/testata-kryesore/gazeta/
  Lexo e kthjelloju, se cfare qe arti shqiptar, mohim i te perditshmen…

  Reply to this comment
 51. 80 October 8, 19:56

  te nderur lexues !

  Per te pare se sa I sukseshem eshte nje artikull duhen pare reagimet e “kundershtareve”Per nje sy te vemendshem duket nje person komentues..maksimumi 2 ndoshta familjar I tij qe ka kaluar ne konvulsione nga te vertetat e hidhura..dhe keta njerez si Zoti Abaz Hoxha jane te rralle sot.
  .

  Per kenaqsi te lexuesit ndiqni sa komente ka bere ky pervers ndoshta nej Edison ypi..mehmet elezi apo ndonje frankeshtein shkreli e jane kthyer ne kanibale komunistofagos
  .
  Ndiqni ju lutem sa komente ka bere ky I semure psiqik I cili ne vend te sulmoje dhe denigroje filmat e bukur shqiptar..me shume jar rite vleren atyre

  1-Prova e lakmuesit për filmin është, se kujt i zgjati jetën, diktaturës apo demokracise, apo qe asnjanes?

  2-Beni

  3-Tironsi

  4- Linda

  5-Demokrati

  6-Dine

  7-Rita

  8-E verteta, vonon po nuk harroni

  9-Tironsi

  10-Asimi

  11-E verteta, vonon po nuk harroni

  12-Malsorja

  13-Plaku Xhuxhumaku

  14-Ira

  15-Me mire Xhuxhumaku i mencurine, se lisi i idiotesise.

  16-Plaku Xhuxhumaku

  17-Plaku Xhuxhumaku

  18-Beni

  19- Plaku Xhuxhumaku

  20-Tironsja

  21-Hatija

  22 –Labi

  23-Ish puntor i Sigurimit të Shtetit

  24-Titi

  25 Tironsi

  -26 Ida

  27-Fisnikëria shqiptare u zhduk nga diktatura

  28-Shkodrani

  29-Pragdimri

  30-Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri…

  31-shkodroni

  32-Ish aktor në Kinostudio

  33-Mikja e Alida Hiskut

  34-Ylli

  35-Ylli

  36-Tironsi

  37-Mjekja

  38-pasioni

  39-beni

  40-tironsi

  41-Ylli

  42-Sa më i nderuar në kohën e diktaturës, aq më bashkëfajtorë është ai njeri…

  43-Plaku xhuxhumaku

  44-Prova e lakmuesit për filmin është, se kujt i zgjati jetën, diktaturës apo demokracise, apo qe asnjanes?

  45-Vera

  46-beni

  47-nausika

  48-nausika

  49-nausika

  50-titi

  51-ida

  52
  tironsja

  53-beni

  54-nausika

  55-plaku xhuxhumaku

  56-nausika

  57-linda

  58-Çmimi letrar”Kadare” përkthehet gjermanisht “Göbels”

  59-idi

  60-dine

  61-plaku xhuxhumaku

  62-Fisnikëria shqiptare u zhduk nga diktatura

  63-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  64-plaku xhuxhumaku

  65-demiri

  66-mira

  67-vera

  68-nausika

  69-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  70-ani

  71- demiri

  72-willjam

  73-nausika

  74-idi

  75-Prifterinjve u varen me koke poshte…A ka ndonjë film per kete

  76-ani

  77-nausika

  78-Ish aktor në Kinostudio

  79-mikja e alida hiskut.

  80-shkodrani


  e falenderoj kete komentues qe ka bere kaq shume komente (bumerang) qe ne fakt po verteton se artikulli i Abaz Hoxhes qenka i mrekullueshem dhe real.
  .
  Ftoj moderatoret e Dites te gjejne se kush eshte ky komentues dhe ti dergojne ndonje shperblim (tip) te majme per kete nder qe ju ka bere duke dyfishuar jo vetem klikimet por dhe vleren e kesaj gazeta qe mbetet NR-1 ne shtypin e sotem shqiptar.
  .
  Tung !

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku October 9, 08:59

   Po si nuk paske pertuar or psikopat qe i paske numeruar dhe paske shkruar kete mender koment. Vazhdoni shikojini filmat e diktatures, nuk ju pengon njeri, po mos u mundoni te helmoni edhe brezin qe qe me fat dhe lindi pas cmendurise historike 1944-90.

   Po te llogarisesh qe ca si puna jote komentoni me 3, 4 dhe 5 nick, me siguri del ndonjeri qe ka shkruar edhe me shume komente se une, po kjo or torrollak nuk e ndryshon faktin qe filmat e dikatures plehra ishin, plehra mbeten.

   Reply to this comment
 52. Bogonica October 8, 20:40

  Kush ishte Fevziu ne 1 janar 1991?Kush eshte sot?Sa vila ka ai neper Shqiperi dhe jashte saj?Gjithe peshtyma antishqiptare eshte fokusuar tek ai,jo me kot merrn je rroge me te madhe se Presidenti i SHBA-se.Artikulli eshte nje monument historik,per te gjithe artistet tane ne vite ne ate kohe te veshtire,shume prej tyre mund te mbanin nga dy dhe me shume OSCAR.C’merreni me Blendi Fevziun dhe lukunine qe e ndjek pas ?Do kalojne edhe disa kohe dhe Blendit me analisteve “do t’u dale rakia” dhe do thone:Sa te marre paskemi qene(!).Atehere, ne se u ka mbeteur ndopak gjak shqiptari do te skuqen nga vetja.Ne kesi rastesh bukur vjen shprehja:”Zot na mba gojen kur s’kam gje per te thene”

  Reply to this comment
 53. Gjon Shllaku prej Shijaku October 8, 23:52

  AH CKA I BERI SOCIALIZMI SHQIPTAREVE !!!???

  Ua hoqi bishtin …. e injorances, analfabetizmit, prapambetjes totale …
  Kinematografia eshte vetem nje tregues qe me fakte, shifra konkrete pasqyron intelektuali atdhetar Abaz Hoxha.
  Nje kontribut real per te verteten!
  Po cfare bejne nje pjese e komentuesve….
  Me nje propagande tipike nazi- komuniste , thellesisht antishqiptare bejne zhurmuesin, baktosesin, mohuesin e gjithcka qe shqiptaret bene per Shqiperine ne gati gjysem shekulli.
  Pse !?
  Pergjigjen filozofike e ka dhene dissidenti cek Vaclav Havel!,
  Nuk ka komunist me te keq se komunist in antikomunist !
  Pergjigjen me te sakte faktike e ka dhene nje ish- oficer Sigurimi ketu ne Wellington :
  – A doni te dini se cilet jane spiunet e ish – Sigurimit te Shtetit!?
  Shkoni ne kafe, klube, dasma apo vdekje…. shikoni e degjoni kush ngre me shume zerin kush bertet e shan me shume komunizmin…
  Lexoni komentet ne gazeta apo website ata qe mallkojne me shume komunizmin ….
  Pikerisht 90 per qind e tyre jane ish hafije, ish spiune te Sigurimit dhe komunizmit…
  Ata qe dje vepronin nen Toke si urithet duke spiunuar babain dhe nenen, vellain e motren, gruan apo femijen e vet…. sot mendojne se duke ngritur zerin e hedhur hedhur fletrrufe e parulla antikomuniste mbulojne e fshehin plaget e vjetra e krimet deri kunder familjeve te veta. Bejne edhe zhurmuesin edhe maskuesin e ligesise dhe poshtersive te veta.
  Harrojne te gjoret se ne vend te vene vetullat nxjerrin e cjerrin fytyren e vet pa fytyre …
  Po te keni dyshim pyesni antikomunistin me komunist fanatik te Shqiperise Sali Karaxhicin !
  Nje vetdemaskim shembullor.
  Jazek ! Turpi i mbulofte !

  Reply to this comment
 54. Labi October 9, 08:39

  Moj e shkreta mirel…
  Ke pare enderr, qe qekan zogiste?
  E ke gabim!
  Ti je nje qen kafshues moj e shkreta!

  Reply to this comment
 55. Plaku Xhuxhumaku October 9, 09:00

  Po si nuk paske pertuar or psikopat qe i paske numeruar dhe paske shkruar kete mender koment. Vazhdoni shikojini filmat e diktatures, nuk ju pengon njeri, po mos u mundoni te helmoni edhe brezin qe qe me fat dhe lindi pas cmendurise historike 1944-90.

  Po te llogarisesh qe ca si puna jote komentoni me 3, 4 dhe 5 nick, me siguri del ndonjeri qe ka shkruar edhe me shume komente se une, po kjo or torrollak nuk e ndryshon faktin qe filmat e dikatures plehra ishin, plehra mbeten.

  P.XH.

  Reply to this comment
  • AL October 9, 14:33

   or P.XH (PIRDH XHUXHU)
   .
   ai 80-ta ta paska futur thelle..nuk eshte cudi te beni komente familjarisht non stop 24 ore.
   .
   ketu nuk eshte problemi te shajme enverin apo filmat e tij.Problemi eshte se ca antishqiptare ekstreme si puna jote qe jeni JASHQITJA E ESAT PASHE TOPTANIT e keni te ndaluar si tradhetare te hapni sqepin.
   .
   Le te njohin lexuesit se cfare monstre je dhe nuk ka enver apo hitler qe te mbuloje tradhetite tuaja:

   .VUK DRASHKOVIC PER ESAT PASH TOPE TANIN

   Ish-Ministri i Jashtëm serb, Vuk Drashkoviç deklaron se vendi I tij e ka paguar shtrenjt idenë e “Serbisë së Madhe”
   Duke folur për marrëdhëniet Shqipëri-Serbi në vite, ish-Ministri o Jashtëm serb shprehet se në historinë mes dy vendeve ka shumë shembuj, që sipas tij, vendet kanë ndihmuar njëri-tjetrin, si për shembull në kohën e luftërave ballkanike, kur ushtria serbe dhe Esad Pasha janë ndihmuar mes vete. “Kurdo që shkoj në varrezat serbe në Paris, unë i marr me vete dy buqeta lulesh: një për ushtarët serbë që kanë rënë atje dhe tjetrën për Esad Pashën, i cili ka vdekur në spitalin ushtarak në Paris dhe me dëshirën e tij është varrosur në mesin e ushtarëve serbë”, thekson Drashkoviç.

   …………….
   VULIN PER ESAT PASH TOPE TANIN

   Varri i Esat Pashë Toptanit është vizituar sot nga një politikan serb me pozitë.

   Ka qenë ministri i Punës i Serbisë, Aleksandër Vulin, ai që ka nderuar Esat Pashë Toptanin pranë varrit të tij. Vulin ka vendosur një kurorë lulesh në nderim të tij, për atë që e cilësoi si kontribut të tij për Serbinë.

   “Serbia i kujton heronjtë e saj, por Serbia i kujton edhe miqtë e saj dhe ne nuk do ta harrojmë Esat Pashën, i cili në momentet më të vështira ishte përkrah nesh. Esat Pasha ishte mik i serbëve, padrejtësisht i harruar dhe i anatemuar nga historia, qoftë edhe e jona”, tha Vulin, raporton “Klan Kosova”.

   Sipas tij, Esat Pasha duhet kujtuar përherë, pasi përveçse u varros pranë serbëve në varrezat e Parisit, ndihmoi forcat ushtarake serbe për të depërtuar në Shqipëri.

   “Esat Pasha është shembull se si shqiptarët dhe serbët do të duhet të bashkëpunonin, rruga e tij ishte rruga e mirëkuptimit e marrëdhënieve të mira fqinjësore, ai ishte shqiptar që i donte serbët për këtë arsye nuk bën të harrohet”, tha Vulin..
   ……………….
   plaku xhuxhumaku PER ESAT PASH TOPE TANIN
   PO PSE ISHTE TRADHETAR KRYEMINISTRI ESAD PASHA O GAZETA DITA?

   kur Shqypnia ishte gadi per t’u shqyer nga fqinjet lakmitare dhe kur atdhetari Esadi kishte shkuar ne Paris si Kryeminister qe te mbronte Vatanin nga coptimi dhe ku e vrau CUBI psikopat shqyptar dhe spiun i Moskes Avni Rustemi pa e njohur fare me pare? Kur e pyten gjykaesit ne Paris Avni Rustemin pse e vrau kryeministrin e tij ai u pergjegj: “Sepse nuk me pelqente mendjemadhesia e tij!” Ne vendimin frances per ekstradimin e Avni Rustemit ne Shqypni shkruhej ekspertiza: PSIKOPAT! Prandaj me mire gazeta dite per kete histori te trishtuar te historise shqyptare le te pyese:

   KUSH E TRAJNOI, E FINANCOI DHE E MBESHTI ME ARME NE PARIS CUBIN PSIKOPAT DHE TEJET TE VARFER AVNI RUSTEMI?

   Dihet se Esad Pasha me Qeverine e tij te Durresit ishte jo vetem antikomunist i perbetuar, por edhe ARMIKU i Austrohungarise dhe kur austriaket i shkaterruan sarajet e tij me bombardime nga deti nuk morre asnje LEK demshperbiim nga shteti. Kush pushtetar do ta bente sot nje gje te tille?

   prandaj ti xhuxhumak
   kelysh i esat pashe toptanicit
   dhe kulish i vuk drashkoviqit

   Shut Up !

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku October 12, 19:32

    Po si nuk pertoni ore burra qe mbushni faqe me budallalleqe, me Esatra e me Toptanra, me Austrohungareze e me italiane, po ikni e ngopni zorret me buke e lerini perrallat. Nejse, si te doni, une veç per te miren tuaj mendoj, sadoqe e dij qe e kam gabim.

    Reply to this comment
 56. Down Leo June 3, 19:38

  Unë me të vërtetë dëshiroj të vlerësoj Dr.Chamberc thjesht të tregojë përvojën time me të gjithë botën se si e kam kthyer burrin tim dhe e kam shpëtuar martesën time … Unë kam qenë i martuar për 5 vjet me 2 fëmijë dhe kam jetuar për fat të mirë me familjen time derisa gjërat filluan të bëhen të shëmtuar me mua dhe bashkëshortin tim që na udhëheq për të luftuar dhe argumente pothuajse çdo herë … ajo u përkeqësua në një pikë që burri im paraqiti për divorc … u përpoqa më të mirën për ta bërë atë të ndryshojë mendjen e tij dhe të qëndrojë me mua shkak unë e desha me gjithë zemrën time dhe nuk duan të humbasin burrin tim, por gjithçka thjesht nuk funksionoi … Ai u zhvendos nga shtëpia dhe vazhdoi ende të paraqiste për divorc … Unë iu përgjërova dhe u përpoqa gjithçka por ende asgjë nuk funksionoi. Zbulimi erdhi kur dikush më prezantoi me këtë magji të mrekullueshme, të mrekullueshme, të quajtur: Dr.Chamberc Që më ndihmoi përfundimisht … Nuk kam qenë kurrë një tifoz i gjërave të tilla, por vetëm kam vendosur ta provoj, sepse isha i dëshpëruar dhe nuk kisha asnjë zgjedhje … Ai bëri magji për mua dhe gjërat me të vërtetë punojnë si ai premton dhe burri im ka një ndryshim të mendjes dhe të kthehen në shtëpi për të qëndruar me mua dhe fëmijët. Dhe mos premtoni kurrë të më lëndoni përsëri. ne po jetojmë me lumturi ashtu siç ishte me ndihmën e Dr.Chamberc-it, i cili specializohet në spellin e mëposhtëm. (1) Nëse doni ish tuaj mbrapa. (2) nëse gjithmonë keni ëndrra të këqija. (3) Nëse doni të promovoheni në zyrën tuaj. (4) Nëse doni që gratë / burrat të konkurrojnë pas jush. (5) Nëse doni një fëmijë. (6) Nëse doni të jeni të pasur. (7) Nëse doni të lidhni bashkëshortin / bashkëshortin tuaj për të qenë i juaji përgjithmonë. (8) Nëse keni nevojë për ndihmë financiare. (9) Si keni qenë të scammed dhe ju doni të shërohen humbur paratë. (10) nëse doni ta ndaloni divorcin tuaj. (11) nëse dëshironi të divorconi burrin tuaj. (12) nëse doni që dëshirat tuaja të jepen. (13) Garantoni fitimin e rasteve gjyqësore shqetësuese dhe shkurorëzimin pa marrë parasysh se sa në çfarë etape (15) Ndaleni martesën tuaj ose marrëdhënien tuaj nga thyerja e ndarjes. (16) nëse keni ndonjë sëmundje si (H I V), (KANCERI) (HERPES) ose ndonjë sëmundje. edhe një herë sigurohuni që ju të kontaktoni atë nëse keni ndonjë problem ai do t’ju ndihmojë. adresa e tij e emailit është [email protected] kontaktoni menjëherë.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim