Përgjigje korit të korbave

April 21, 2019 15:07

Përgjigje korit të korbave

 

Ish-drejtori i burgut të Qafë Barit, Edmond Caja flet pas reagimeve të shumta lidhur me letrën e tij botuar në fillim të prillit në Dita. Si i përgjigjet Bedri Blloshmit, Visar Zhitit, Agron Tufës dhe të tjerëve 

Zoti Caja, keni patur reagime pas botimit të letrës suaj në “Dita”? Nga kush dhe si i keni pritur ato?

Ju faleminderit për mundësinë që më jepni për të komunikuar me lexuesin e gazetës DITA, por edhe me publikun e gjerë dhe të interesuar. Po, ka pasur reagime të shumta. Ka pasur reagime nga të afërmit e mi, nga plotë shokë e miq të mi, të vjetër e të rinj, nga miq të mi ish të dënuar, me të cilët kam ruajtur e mbajtur marrëdhënie miqësore, nga kolegë e dëshmitarë realë të ngjarjeve të kohës, pra ka pasur reagime pozitive, pasi shokët, miqtë e prisnin letrën time në mënyrë që të ishin akoma më të qartë në lidhje me akuzat e pabazuara që më janë bërë gjithë këto vitë.

Por ka patur edhe reagime të dëshpëruara të akuzuesve, të cilët unë i kam quajtur “kori i korbave”, veçanërisht do veçoja rreshtimin e Visar Zhitit, Bedri Blloshmit, Skënder Tufës, Nebil Çikës, Kastriot Dervishit, Urim Gjatës, Agim Baçit e ndonjë tjetri, pa harruar këtu Agron Tufën. Domethënë janë i njëjti grup që kanë sajuar dhe kanë rrotulluar tek njëri-tjetri, situata të cilat nuk kanë ndodhur kurrë, duke i shitur ato si të vërteta. Janë të tërë si marioneta në duart e Agron Tufës. Ai është edhe dirigjenti që paguhet me taksat e shtetit, për të bërë gjueti shtrigash dhe që tani po hiqet sikur është duke u persekutuar nga unë.

“Kori i korbave” është munduar që të më vërë në kurriz barrën e persekutimeve të sistemit, pa llogaritur që kam qenë shumë i vogël, i papërfillshëm, mbyllur edhe unë për gjashtë vite në burg, në një qafë të humbur të Munellës.

Njëri nga këta “ideologë”, shkon deri aty, sa më bën zbatues të një platforme të vitit 1953 të Mehmet Shehut, ndërkohë që unë kam lindur në vitin 1959 dhe kam filluar punë në vitin 1982, kur Mehmet Shehu vdiq.

Kanë një nivel aq të ulët në shpifjet e tyre, kanë një mospërputhje të turpshme në dëshmitë e tyre, dhe këtë duan ta mbulojnë me një gjuhë të përgjithshme e teorike, pa sjellë asnjë fakt konkret. Ishte e pritshme që në reagimet e tyre të kishte përsëri kërcënime, duf e sharje. Unë ju rrëzova mitin që janë përpjekur të krijojnë, një mit të ngritur për të përfituar honorare.

Unë kam punuar mesa kam pasur mundësi, hyja në minierë dhe isha me ta me orë të tëra brenda, në të ftohtë dhe në të ngrohtë dhe duke ua ditur vuajtjet, nuk kam qenë asnjëherë kundër dëmshpërblimit moral e material, sepse një pjesë të mirë të të dënuarve politikë i kam njohur edhe vetë personalisht. Unë jam kundër abuzimeve që kanë demaskuar rëndë në opinionin publik dinjitetin e personalitetin e të burgosurve të mirëfillte politikë. “Kori i korbave” ka krijuar figura të sforcuara e jo reale të persekutuarish dhe sigurisht dhe figura po kaq jo reale xhelatësh. Unë me fakte, prova e persona konkret, kam treguar që detyren nuk e kam kryer me verbërinë e kohës, por kam evoluar pa pushim në interes të formimit tim dhe sigurisht edhe në përmirësimin e trajtimit të të dënuarve me heqje lirie, në çdo kohë të karrierës time.

Ndër ata që kanë reaguar për letrën tuaj është edhe Bedri Blloshmi. I keni lexuar reagimet e tij dhe a keni një përgjigje për akuzat që ai ju bën?

Bedri Blloshmi në një kohë tjetër do e fillonte replikën me fjalët “krimineli Edmond Caja”. Këtë radhë flet për karrieristin Edmond. Ndjehet jo mirë, e i duket sikur i kam futur hundët në familje, ndërkohe që unë veset e tij i zbuloj për publikun nëpërmjet mbesës së vet. Kur flet për rolin e vet lidhur me dënimin e të vëllait, duket sikur më fut krahun e në afinitet më jep një sekret, se si me lehtësi, nëpërmjet partisë sime që është në pushtet, mund të shikojë dosjet. Po kë dosje, ato që ai dhe kujt i ranë në dorë, i vodhën, i zhdukën e i shpërfytyruan për qëllime që Shqipëria i vuan e do i vuajë edhe për shumë vjet. Flet edhe për Sandër Sokolin, që i paskam marrë shpirtin dhe herën e fundit thoshte e kam thyer në mes, (shiko Youtube ). Aty e përforcon me djallëzi dëshmitari gënjeshtar Visar Zhiti, me një ligësi të brendshme, që pa prova të dy bashkë, akuzojnë dikë për vrasje.

Por unë kam provat, kam njerëzit dhe ato janë të padiskutueshme.

D.m.th. ju thoni që keni një provë të padiskutushme, që Visar Zhiti dhe Bedri Blloshmi janë gënjeshtarë?

Me pak fjalë. Në vitin 1994 u mbyll një proces i bujshëm gjyqësor që drejtohej nga katër gjyqtarë, ku dy prej tyre ishin ish të burgosur, gjykatës me kursin e 3 muajve tek “Plepat”. Në atë gjyq u hetua dhe u dha dënim edhe për rebelimin në Qafë-Bar. Ndërsa në Gjykatën e Kasacionit, “Kolegji Penal”, pas ankimimit të personave të pandehur u mor vendim i formës së prerë me Nr. 188 i Regj.Themeltar, si dhe nr. 208 i Vendimit. Rish. i datës 30.11.1994, me Zef Brozi si Kryetar dhe Vangjel Kosta e Zef Nika si Antarë. Në vendim thuhet shprehimisht: “Me të mbërritur në Qafë-Bar, ndonëse gjendja ka qenë e qetësuar, i pandehuri Z.R., ka kërkuar shpjegime, ka veçuar “problematikët”. Ky i pandehuri, mbasi ka larguar forcat e këtij reparti, ka urdhëruar forcat që kishte marrë me vete që të ushtronin dhunë mbi të dënuarit. Si pasojë e kësaj dhune, në veçanti veçohen dëmtimet e bëra ndaj të dënuarit Sandër Sokoli, duke çarë në pjesën e kokës, gjoksit si dhe thyerje brinjësh, ku si pasojë e këtyre plagëve, duke e lënë pa mjekim, u bë e mundur që ai të vdesë gjatë transportit që i bënë atij për në Degën e Punëve të Brendshme…”.

Pra gjyqtarët, ish shokë të burgut, me gënjeshtarët dhe shpifësit Bedri Blloshmi dhe Visar Zhiti, pas hetimit në Prokurori, si dhe gjatë hetimit në procesin gjyqësor dhe me pyetjen e shumë dëshmitarëve reale në ngjarje, e pranuar edhe në Gjykatën e Kasacionit, vërtetuan me vendim gjyqi faktin se dëmtimet e rënda të Sandër Sokolit janë bërë nga ushtrimi i dhunës ndaj tij prej forcave të ardhura nga Tirana, e me urdhër të një personi drejtues në Ministri. Ky vendim gjykate vërteton që ne si efektivë të repartit Nr. 311 “Qafë-Bari”, me urdhër na larguan jashtë rrethimit e funksionit dhe kompetencat ju kaluan Ministrisë dhe të dërguarve të saj, si dhe forcave të ndërhyrjes së shpejtë.

Ky është vendimi. Ku e shohin Edmond Cajan këtu, këta që kanë 28 vjet që mbushin gazetat e ekranet me fantazinë e një ordineri e keqbërësi?

Agron Tufa, Drejtori i Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit, ju ka akuzuar publikisht. Mendoni se ka pasur dijeni për këtë vendim gjykate?

Është vërtet i diskutueshëm roli i Agron Tufës, lidhur me këtë vendim gjykate. Është një faj i pafalshëm ky, që ky person ndërmerr një fushatë kundër meje, të kësaj përmase, por mbi fakte të gënjeshtërta. Ai nuk ka asnjë profesionalizim si “studiues”. Jo vetëm që asnjëherë nuk ka pyetur edhe palën tjetër, por nuk ka publikuar një vendim zyrtar, një Vendim Gjykate.

Ka dy interpretime për këtë fakt. Ose nuk e ka ditur këtë vendim gjykate. Që do të thotë se ka dështuar tërësisht në metodën e tij të punës. Ose e ka ditur dhe e ka mbajtur të fshehur, gjë që do të thotë se karakteri i tij është aq i ulët, ky është një person kaq negativ e keqbërës, që krijon prapaskena mbi bazën e shpifjes dhe amplifikimit të saj, krijon një devijim të qëllimshëm nga e vërteta dhe kërkon të vënë përballë njëri-tjetrit njerëz të pafajshëm dhe pa lidhje me ngjarjen.

Në të dyja rastet tregon jo vetëm paaftësi absolute për pozicionin që ka dhe mban, por edhe përgjegjësi penale për shpifjet pa doganë dhe për shkak të detyrës.

Ka dalë në televizion edhe pa ju dridhur qerpiku i syrit, ka bërë akuza direkte ndaj meje, duke më quajtur deri kriminel. Ka kërkuar dëshmitar dhe u ka dërguar letra njerëzve të ndryshëm, për të grumbulluar prova kundër meje. Të tëra këto janë të tejkaluara në funksionin e tij, mbi të gjitha po të kemi parasysh këtë vendim gjyqi, që ekziston që nga viti 1994.

Po ju jap edhe një dëshmi se si punon ky “studiues” i madh.

“Dëshmitari” mashtrues Urim Gjata, tregon në shkrimin e tij “Qafa e Barit-Porta e Ferrit”: “I tmerruar me pistoletë në dorë, komandanti i burgut Ludovik Cali jepte urdhra sa majtas-djathtas. E vetmja fjalë e tij ishte zjarr mbi armiqtë e popullit dhe të partisë, sapo të prekin telat” dhe vazhdon – “Nga Tirana me helikopter vjen edhe drejtori i përgjithshëm i burgjeve, Edmond Caja. Zëri i tij nëpërmjet altoparlantit nga helikopteri kërkonte ndalimin e revoltës” etj. etj. Urim hesapi, shkrim e këndim ka mësuar vonë.

“Studiuesi” Agron Tufa nuk dallon dot, vetëm në këto radhë, dy gënjeshtra të shëmtuara. E para Ludovik Cali atë vit, pra në Maj të 1984, ishte akoma student, pra nuk kishte se si të ishte në QB dhe e dyta unë nuk erdha me helikopter, por isha aty në Qafën e Barit, kur ndodhi rebelimi dhe nuk isha Drejtor i Përgjithshëm i Burgjeve.

Pas shpifjes publike të Urim Gjatës “Edmond Caja je vrasës!”, ku gënjen për rastin lidhur me të cilin gjykata është shprehur qartë, ky “studiuesi” Agron Tufa e ka shpërndarë këtë gënjeshtër në Facebook edhe e falenderon kështu: “Ta kemi borxh e respekt këtë memo e përkujdesje zotni Urim Gjata! Zoti ta shpërbleftë”….-Do të ta shpërblejë edhe ty Agron, për falsifikimet, shpifjet, e mashtrimet.

 

Edhe Visar Zhiti botoi tek gazeta “Panorama”, pjesë nga romani i tij “Ferri”. Ndërkohë botoi edhe një kundër-reagim ndaj letrës tuaj. Ai midis të tjerash shkruan se ka punuar 8 vite në minierë dhe asnjë ditë në ofiçinë. Komenti juaj?

E prisja reagimin e Visar Zhitit dhe kur filloi të botojë tek një gazetë pjesë nga romanet e tij, fillova të mendoja se për të ka më shumë rëndësi komercializmi, se sa dinjiteti.

Ai kërkon të dialogojë me djallin, që qenkam unë. Po kush është ai që vetëm djallëzi ka në çdo fjalë e fjali? Djallëzia fillon që me etiketimin Kryepolic. Si i tillë do të kompromentojë figurën time me çdo shkelje që polici i burgjeve mund të ketë bërë në 45 vite komunizëm.

I djallëzuari Visar Zhiti i shmanget ballafaqimit me angazhimin tim për reformat që udhëhoqa në Qafë-Bari e më vonë. Nuk i bën fare përshtypje mbyllja e burgjeve në Miniera nga fundi i 1990, sepse ndoshta e konsideron si akt i imponuar nga zhvillimet e kohës, ku komunizmi ishte në grahmat e fundit. Po atëherë pse duhet ta besoj ajo pjesë e publikut që s’ka qenë në burg ( se ata që kanë qenë aty sigurisht nuk e besojnë), dëshminë që ai nxjerr të vitit 1989, ku paska refuzuar bashkëpunimin me Sigurimin e Shtetit?!

Unë i referohem Makarenkos, me një ironi që dallohet lehtë kur flas për riedukimin. Visar Zhiti e merr këtë ironi si fakt për të ngritur akuzën për dhunë asgjësuese. Ironia e sarkazma nuk mund të merren si prova për të ngritur një akuzë, por mund të merren thjesht si test për të percaktuar një koeficient inteligjence.

Kurrën e kurrës nuk do ja lejoj vetes të përflas vuajtjet e të dënuarve me heqje lirie në komunizëm. Është ky respekt që më orientoi heshtjen e 28 viteve. Lexo prapë çfarë i kam shkruajtur mikut tonë të përbashkët. “Ajo periudhë nuk përbën lavdi për asnjë individ…qe një periudhë fatkeqe për ne si brez…”. Ndërsa ai me djallëzi dialogun me mua djallin, e bën tejet të vështirë. Unë e hap një derë dhe një dritare për çdo dialog, por jo me atë që shpif dhe del dëshmitar sikur unë kam vrarë. Kur bëri “romanin” e shekullit, a thua nuk e ka ditur Visar Zhiti që ka një vendim gjyqi të 1994, pikërisht për humbjen e jetës së personit për të cilin ai ka një jetë të tërë që mbush gazetat e programet televizive, pa as më të voglin respekt, duke përdorur emrin dhe kujtimin e tij?!.

Djallit, që jam unë, ai djallëziu i vë përballë edhe një person dëshmitar, “qytetarin” Urim Gjata. Visarin me Urim Gjatën që është një mashtrues profesionist, i bashkojnë jo vetëm dëshmitë e rreme, por edhe talenti  i tyre letrar. Sa poshtë ka rënë “poeti”, merret me Urimin. Pret dëshmitari Visar, një mbështetje nga dëshmitari Urim, që nuk ka qenë kurrë në Qafën e Barit. Urim hesapi, Visar hesapi. Që të ta ngre një çikë nivelin dhe të mbetesh tek “poeti”, më thuaj ke pyetur ndonjëherë për këtë qytetarin Urim Gjata. Kush është? Ku ka qenë? Përse është akuzuar? Dhe ajo që është më kryesorja, çfarë di ky për Qafën e Barit. Pyete Urimin a ka shkelur ndonjëhere ish-polici ushtar i Degës së Brendshme, në Qafën e Barit dhe nga i di ato që shkruan njësoj si ty?

Pastaj djallëziu Visar thotë që s’ka qenë veshi dhe syri i Partisë, biles veshët i ka në vend. Veshi i prerë është sarkazëm që lidhet me një person që edhe ai edhe unë, edhe të gjithë të burgosurit, e njohin dhe ishte personifikimi i pasojës që vinte nëse spiunoje shokët. Mohon që ka punuar në ofiçinë dhe ndërkohë, duke marrë me të mirë ata që kanë punuar në të, djallëziu thotë djallëzisht: “Në ofiçina kanë punuar dhe të burgosur të ndershëm, që kishin zanat mekaniku”. Dhe ja ku më del vetë aty ku i djeg. Unë nuk them se nëse punoje në ofiçinë ke qenë spiun. Unë të pyeta dhe po ta përsëris se pse punoje në ofiçinë, duke mos qenë mekanik?!

Jam dakord me Papa Françeskun, por jo kur citohet nga goja e Visarit. Ai ka shpifur për mua si vrasës, e s’ka gojë të perifrazoj të dërguarin e Zotit në tokë, apo mendon se si i dërguari i Shqipërisë në Vatikan automatikisht, Visari duhet të jetë edhe zëdhënësi i Zotit në mëmëdhe?

Dole në TV pas letrës time dhe the se persekutori ngre gishtin kundër viktimës dhe kjo është e patolerueshme. Ti kurrë nuk ke qenë viktima ime dhe unë kurrë nuk kam qenë persekutori yt. Dil e thuaj me burrni nëse të kam thënë ndonjëherë plaç, të të kem trajtuar keq, apo të të kem bërë ndonjë të keqe. Por nuk do të të lejoj kurrë të më akuzosh për vrasje e të përbaltësh emrin tim.

Ai me djallëzi shpërndan idenë se shkrimet janë gjithçka, janë apel kundër mëkatit dhe anashkalon shpifjen e vet të poshtër, të ligë e me qëllime asgjësuese ndaj dinjitetit e personalitetit tim. Atij diku i është gërvishur ndërgjegja kur shkruan: “Nga shkaku i poezive klandestine, në burg rrija pa bërë rebelin, as heroin, poetin jo e jo, ishte e pamundur dhe e ndaluar rreptësisht”. Unë thjesht them: PA KOMENT

Intervistoi: Erion Habilaj

Vijon …..

Nesër mund të lexoni: Si i përgjigjet Caja reagimit të Kastriot Dervishit për letrën e tij të fillim prillit në Dita. Pse e ndjen si obligim për t’i kërkuar falje vajzës së Sandër Sokolit. Çfarë thotë për Mira Dinen dhe lidhur me pjesën e letrës që ka ngjallur shumë debate për nënat dhe motrat e të dënuarve që rrezikoheshin t’i zinte nata rrugës. Emrat e atyre që kanë përfituar poste duke sajuar akuza mbi ato që kanë ndodhur në Qafë Bar. Nëse do të kthehej pas në kohë, a do ta kishit kryer prapë atë detyrë që ka kryer në ato vite…

 

April 21, 2019 15:07
Komento

63 Komente

 1. Bordi i TURPIT April 21, 15:27

  Ja Bordi Drejtues i Institutit Tufa.

  Bordi drejtues i ISKK

  Z. Uran Butka – Kryetar

  Znj. Jonila Godole – Nën Kryetare

  Z. Gëzim Peshkëpia – Anëtarë

  Z. Alfred Lako – Anëtarë

  Z. Vasil Tole – Anëtarë

  Znj. Etleva Shehu – Anëtarë

  Znj. Enriketa Papa – Anëtarë

  Ja edhe “Keshilli shkencor”

  Këshilli shkencor i ISKK

  Z. Erald Kapri (Kryetar)
  Z. Kastriot Dervishi
  Znj. Valjeta Kaftalli
  Z. Virion Graci
  Z. Ardit Bido
  Z. Indrit Idrizi
  Znj. Armanda Kodra

  Lista me keta emra “te medhenj” flet vete!!!

  Turp i vertete per Ramen dhe Rucin qe i kane dhene ketij palo instituti nje buxhet prej 300 milion leke ne vit per te percare Shqiperine, bashke me keto borde TURPI!

  Reply to this comment
  • Muri April 22, 04:29

   Nuk e percakton turpin ti, as edhe si fjale.Sepse je kriminel si ky ish-drejtor kriminel. Keshtu shpreheshin edhe kriminelet drejtore te kampve te perqendrimit gjate L2B.

   Reply to this comment
   • Tatoo April 22, 11:16

    Bjeri murit me koke.
    Ne L2B u ulen ne banken e te akuzuarve shoket dhe miqte tuaj, kolaboracionistet dhe ata qe luftuan, vrane e shfarrosen, popujt dhe ata qe i kundershtuan.
    Sic u denuan ne Nurenberg u denuan edhe ketu. Ju kriminelet e luftes, familjet kriminele te Shqiperise ju i mirepritet fashistet e nazistet,.

    Reply to this comment
  • endriti April 24, 12:02

   O bordi I turpit o plehre, e lali erit, e sharres.

   Po Ata jane mbiemrat me te ndritur te ketij kombi.

   Eshte fatkeqesi te humbesh minutin me ty.

   Edhe njehere O Plehre. Pyet prinderit nga je me origjine o plehre.

   Reply to this comment
 2. xxx April 21, 15:28

  Ti mor felliqesire duhet te dalesh ne gjygj perpara drejtsise nderkombetare per krime kunder njerezimit

  Reply to this comment
  • Doktori April 21, 16:50

   Te djeg ty apo nuk di te lexosh .Ai hedh posht me prova akuzat dhe shpifjet qe i kane bere e ti mor legen i bie legenit.

   Reply to this comment
   • xxx April 21, 18:23

    Sa per te djegur te djeg ty qe e mbron,
    edhe ti e ke vendin ne banken e te akuzuari si bashkepuntor i keti krimineli

    Reply to this comment
 3. Artan Sejko April 21, 15:37

  Perse te dy palet nuk shkoni ne gjykate !?

  Reply to this comment
  • xxx April 21, 15:58

   sepse ne shqiperi s’ka drejtesi dhe gjykate per kriminelet

   Reply to this comment
   • HOMORA April 21, 19:50

    xxx

    Dakort qe ska as ligj e as drejtesi ne Shqiperi,s’mund te pretendojme per te kunderten.
    por ju duhet te kini parasysh se;
    AKUZA kerkon prova,transparence,qetesi dhe gjakftohtesi e mbi te gjith argumentim provash.
    pastaj ju shkelni mbi te drejten e pafajsise qe konsiston qe deri ne momentin qe nje person nuk eshte shpallur”kriminel”,ose i njohur i tille me prova dhe fakte te pakundershtueshme si ne konceptin argumentues por edhe ne konceptin konfirmues.
    Ske as te drejten dhe as detyrimin moral apo shpirteror ta reklamosh e deklarosh te tille.
    Sepse ju duke kerkuar te beni drite mbi nje denigrim dilni me denigrues se denigruesi,pra jeni po aq barbare se sa ai qe e akuzoni per barbari.
    Ndaj kur kerkohet venie dinjiteti ne vend respektohet edhe dinjiteti i tjetrit.
    Ju jepni argumentat e juaja,provat e juaja,zgjidhni shtypin apo median qe ju duket me e paaneshme dhe me e verteta per ju,po te keni dosjie me prova dhe fakte origjinale,sju pengon askush te beni debat civil e me pas proces civil simbas drejtesise çalamane shqipetare.
    Personalisht me te degjuar si burg me te eger ne shqiperi njoh Spaçin dhe po me te degjuar si kamp riedukimi njoh Torovicen.
    Pra te denuar te viteve 80-90 mund te gjeni plote dhe te beni nje ankete me konkrete,e me sa lexoj shteti ka vene edhe fonde ne dispozicion.
    Pra çfare prisni qe kauza juaj te jete sa me trasparente dhe sa me e justifikueshme ne VERTETESINE e DREJTESISE se saj.
    Ju duke komentuar anonimisht i jepni direkt dhe indirekt personit qe ka shkruar ne kete artikkull,personalisht kete opinion ka dhe kete ide nxjerr si konkluzion.
    por kjo ka te beje vetem me personin tim dhe me askerkend tjeter,pra pa kerkuar drejtesi per x apo y dhe anasjelltas.
    P.S.
    pastaj ne regjimin komunist te spiunote e te çonte ne burg ai qe se prisjie askurre.

    Reply to this comment
    • xxx April 21, 22:59

     Homora,
     Burgu i sistemit Shqipetar dhunoi te drejten me themelore te njeriut,fjalen e lire.Ne burgun Shqiptar politik u persekutua me pune te detyruar i denuari i ndergjegjies per bindjet vetiake,Ky eshte nje fakt ! Gjykata duhet te denoje njerezit pergjegjes, ekzekutuesit e NDERGJEGJSHEM te zbatimit te ligjit te krimeve dhe torturave. Kriminelet nuk mund te fshihen mbas “fajin e kishte sistemi”,ata i sherbyen sistemit ME NDEGJEGJEGJIE DHE VULLNET TE PLOTE
     Me teorine fajin e kishte vetem Hitleri,do dilnin gjithe nazistet te pa fajshem,”heronj” qe zbatuan urdherin,por ja qe bota e qyteteruar i gjykoj e ju dha ate qe meritonin
     Vetem ne ne nje vend si Shqiperia drejtori i nje burgu KRIMINAL del e akuzon viktimat.Pra ai eshte i pa fajshem,jepini dekoratat qe meriton.

     Reply to this comment
     • Jersey April 22, 09:19

      xxx
      Bere mire qe u qetesove. Lexoje edhe njehere cka shkruar ky me siper. Ai thote se Visar Zhiti, Bedri Blloshmi etj e kane akuzuar se ka vrare S. Sokolin. Thjesht.
      Ai thote se per kete akuze ka nje vendim Gjykate. Thjesht.
      Sipas teje kete zoterine, vetem ju duhet ta akuzoni ne tym. A ke ndonje akuze konkrete? Dil dhe akuzoje me fakte, me dokumente dhe jo me fjale te pergjithshme.
      Ai ka bere punen e tij, sic del nga Intervista.
      Dhe me prova hedh poshte akuzen.

     • xxx April 22, 13:22

      Jersey,
      A ka rrahur e torturar te burgosur komandant Caja ? Thjeshte ! Po ose Jo ! Me kaq mbaron historia.

 4. Fatmiri April 21, 15:42

  Keta te denuar ne ate koh,duan sot te perfitojne ne kurriz te tjereve duke thurur intriga e falsifikuar historine e ngjarjeve te ndodhura ne te vertet.Keta nje tuf zagaresh qe duan te bejne rishikim te histories se LANC ,nje perpjekje e paskrupullt qe kan perkrahjen e qeverive kukulla ,qe per interest personale shesin interesat kombetare.keta zagar flasin per ate koh qe cdo gje ka qen e zeze,ta akuzojne komandantet e komisaret qe punonin nate e dite per mbrojtjen e atdheut.Keta ndyresira nuk mund te realizojne kete sulem ndaj nje populli te tere.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 21, 16:47

   Nuk po flet njeri per LANC-in o kriminel, por per Kampet e Perqendrimit te Enverit, pas Luftes te tipit Auschwitz te Hitlerit, ku Komandant ishte ky xhelat Edomnd Caja qe i ka shpetuar ndeshkimit duke u arratisur ne Gjermani, sepse Shteti, Pushteti dhe Media jone Kombetare i ka lejuar te tallen dhe gajasen me vitktimat e tyre,

   SI NE ASNJE VEND TJETER ISH KOMUNIST TE EVROPES LINDORE.

   Reply to this comment
   • arber April 22, 09:34

    O Uran shurraqi dhe brgaxhiu.
    Po spe ky Edmondi ta pati fajin ty qe re ne burg. Thuaj cfare bere, hape dosjen tende. Kush te doli deshmitar ne gjyq.
    Kete djalin e akuzuan, dhe ai me prova po thote te kunderten. Sipas teje te rrije ky te mos flasi se do ti te besh politike me te.
    Ti ke ndonje prove tenden? Ver emrin dhe shko denoncoje.
    Ka ikur ne Gjermani ka jane trecereku i shqipetareve, dhe po te ishte ketu cfare do ti beje ti? Ketu jane te gjithe te tjeret qe kane punuar me te, qe kane punuar ne kampe te tjera, shko gjeji. Cfare do ti besh?
    Ata kane bere vetem detyren. Kane sherbyer ne nje nga sektoret me te veshtire.
    Po te pyesesh sot burgaxhinjte e sotem praper do shajne komandantin drejtorin etj.
    Sa per Hitlerin ke shkuar shume larg. Hitleri ka qene shoku, miku juaj e i te pareve tuaj.
    Kampet e punes ne Shqiperi, ishin kampe pune, as u shfarros njeri e as vra njeri. Nese i fut thiken oficerit, do te ridenohesh, nese shfrytezon te tjeret do te izolohesh, nese je pervers, do te te gjejne vendin. Por edhe aksidente mund te kete patur si ne cdo sektor qe punohej ne ate kohe.
    Ti i di me mire.
    Prandaj dokumentet i keni ne dore, dosjet i keni po ju, shko dhe bej kallezim dhe mos bej gam gam ketu pa emer.

    Reply to this comment
    • intelektuali April 22, 12:07

     “KOMUNIZMI DHE FASHIZMI JANE DERRA TE NJE DOSE QE QUHET DIKTATURE”

     Vaclav Havel

     He mo derr i Fermes se Kafsheve te Enverit e ke degjuar ti antikomunistin demokrat cekosllovak, apo nuk ke dale asnjehere nga shpella e xhelateve fanatike ku jeton si Kafshe pylli?

     Reply to this comment
 5. info analitike April 21, 15:48

  Reagimet e kermes kriminele deshmojne se sa nevojë ka pasur Shqiperia per nje Nuremberg qe te mos lexojmë akoma keta maskarenj te vazhdojnë te tallen me viktimat e tyre

  Reply to this comment
  • Titi April 21, 16:55

   Maskara je ti qe shfryne e shan dike qe mbrohet nga spiunet e pederastet,qe jane raca jote e ndyre.

   Reply to this comment
   • info analitike April 21, 18:00

    o vezhgues ka mbaruar koha juaj, tani ka radhur koha te jepni llogari per krimet. Ky eshte hapi i pare. Une as nuk kam vrare e as kam torturuar e as me ka akuzuar kush per krime perkundrazi. keshtuqe keto parrullat e mesuara permendesh mbaji per vete dhe per kete kriminelin qe ka torturuar e vrare njerez aq me teper te burgosur. Nuk beheni njerez ju jo. Jo me kot Gjermania e zgjidhi qe ne fillim kete ceshtje pas renies se Murit sepse i njihte mire metodat e krimineleve te regjimit.

    Reply to this comment
    • Ardi April 21, 20:31

     O kar ! po c nurebergun e bythes mund te besh ti o kellire…o halabak,po ju akoma edhe sot e kesaj dite s ju ka dale frika nga komunistet dhe po mos kishin dashur komunistet juve kishit ikur per lesh. Ju spiunet e udb, te asfalise e gjithefare llumrash kini goje e flisni. PO ju doni prape t ju kthehet ajo kohe e tua qije ato motrat qe nga Tufa dhe deri tej ai felliqesira Dervishi…

     Reply to this comment
     • info analitike April 21, 21:12

      hahaha o vezhguesi po bej ca pushim o derezi se do te plasi temthi nga marazi. Ndryshe nga ti une nuk jam kriminel qe te hakemerre , te vras e torturoj po ti kete gje nuk do ta kuptosh as ne varr. yyyt qen i rrahur

 6. Arben April 21, 15:52

  Vdekje komunizmit dhe sherbetoreve te tij nder shqipetare

  Reply to this comment
  • Dreri April 21, 16:52

   Vdekje fashizmit,nazizmit dhe te gjithe armiqve te Shqiperise!
   Vdekje percaresve te popullit qe duan te korigjojne krimet e tyre me shpifje!

   Reply to this comment
  • pukjani April 21, 17:47

   Pervec ” grupit ” te shpifesve te permendur nga i intervistuari, edhe ketu ne gazete online gjenden nje tufe legenesh pa karakter, por edhe pa kulture qe mendojne dhe ( ndoshta ) besojne se te gjithe ata qe kishin nje pune zyrtare ( duke perfshire edhe shokun Sali ) para vitit 1990 jane dhe duhen konsideruar ” kriminele “. Kjo tufe njerezish pa dinjitet kane 28 vjet qe fyejne dhe akuzojne cilindo, madje edhe pa e njohur fare. Edhe Tufa me disa individe te tjere pa integritet moral etiketojne dhe shpallin ” kriminel ” cilindo qe ua kerkon nevoja. Te kesh vuajtur ne burg ( sidomos padrejtesisht ) eshte e dhimbshme por te vazhdosh te lehesh si qen tash 30 vjet dhe t’i versulesh cilitdo, pa dallim dhe pa prova, ose me ” prova ” te rreme, do te thote se edhe burgun e ke merituar. Ne rastin konkret, jo vetm Zhiti e Tufa qe mashtrojne vete ata por eshte shume diskredituese per vete ata qe perdorin si ” prove ” deshmite e nje te marri si Urim Gjata. Tufa dhe pjesetaret e tjere te ” tufes “, po te ishin dinjitoze do te kishin hulumtuar rreth vertetesise se pohimeve te kujtdo, te tille si Urim Gjata. Urim Gjata nuk ka qene kurre ne jeten e tij ne Qafe Bari. Ai ka qene ushtar polic ne policine e qytetit te Pukes ( 36 kilometer larg burgut 311 ), eshte martuar ne Puke me nje vajze te urte dhe dinjitoze pukjane, eshte ndare me vone prej saj dhe, pasi e ka torturuar ( mvas ndarjes ) e ka hedhur edhe nga ballkoni i pallatit duke i shkaktuar vdekjen. Eshte arrestuar nga policia si autor i dyshuar dhe, meqe s’ka pasur njeri tjeter te pranishem, nuk u denua. Urim Gjata, ne vend qe te shpife kunder njerezve qe vetem emrin iu ka degjuar ben me mire te ruhet nga te afermit e ish-gruas se tij te cilet, nje dite, mund t’ia marrin koken dhe t’ia ” cojne per lesh “. Ndersa Tufa, Zhiti etj. po te ishin dinjitoze, jo vetem nuk do te shpifnin kunder Cajes apo ndonje tjetri por, se pari, duhet te kishin aq intelekt te kuptonin se, me te drejte apo pa te drejte, policet dhe oficeret e burgjeve nuk ishin fajtore per denimet e tyre. Ligjet i kishte miratuar shteti i kohes dhe denimet i jepte gjykata. Policia ( edhe ajo e burgjeve ) ka qene dhe eshte edhe sot thjesht nje lloj magazinieri qe pranon brenda rrethimit ” mallin ” njeri te denuar vetem mbi bazen e vendimeve gjyqesore dhe po keshtu e liron mbi kete baze. Caja dhe te tjere mund te ishin pergjegjes dhe persekutore vetem nese kane vepruar ne kundershtim me ligjet e kohes, nese kane ushtruar dhune pa shkaqe ligjore por jo pse Zhitet apo Tufet apo Blloshmet kane qene mbajtur brenda rrethimit te burgjeve. Nese Caja etj. kane shkelur ligjet, gjeja e pare qe do te duhej te benin Zhitet dhe Tufet do te kishte qene nje padi penale, sidomos kur gjykatat shqiptare qene mbushur me vegla qorre te regjimit berishist, te mbledhur neper ish-koperativat bujqesore, te derguar 4-5 muaj ne Plazhin e Golemit per ” kurse drejtesie ” dhe te emeruar gjyqtare ( gjyqtaret e plepave ). Aty, Zhitet dhe Tufet duhej te paraqisnin provat dhe Caja etj. me siguri do te ishin denuar rende. Ne mungese te provave dhe te se vertetes, Tufet dhe Zhitet nuk pushojne se lehuri tash 28 vjet me qellim qe te fitojne popullaritet dhe te perfitojne nga gjithfare fondesh e donacionesh, shqiptare dhe te huaj. Ky eshte morali i tyre. Une njoh disa ish-te denuar politike te cilet kane marre shperblimet e ligjshme per vitet e burgut dhe bejne nje jete normale si gjithe te tjeret, pa lehje dhe hungerima. bejne nje jete te tille sepse ata kane qene dhe jane dinjitoze, ndryshe nga Tufet e Zhitet.

   Reply to this comment
 7. i pa shprese April 21, 16:01

  Keta , me nder muter me larte, hane mbi kurrizin e fukarenjeve qe ulerin Monika per ta se jane te varfer dhe vetem çpifin tere diten qe te thote Edi rama qe bejne pune. Fajin mos e kerkoni tek Sali Berisha qe i vuri, por tek Edi Rama qe i mba dhe kur shkel ne plagen e shqiptareve si e beri Edi Rama, do ti degjoshe ulurimat e tyre qe mund dhe te te marrin dhe jeten. Po te shikosh kroniken e Edi Rames, ne fillim tha ne litar komunistet e veteranet, pastaj ja futi nga plazhet e Frances me rroçke ne dore dhe u kthye ne Shqiperi e mori partine socialiste. te gjithe patem shprese jo kur e mori qe isha kunder, por me vone me qendrimet dhe veprimet e tij; por nuk vonoi dhe pas varjes ne litar te veteraneve qe i luten sot e ai nderon Mitat Frasherin, e zhduku gazeten zeri popullit te partise socialiste, ja hoqi ngyrat dhe i futi nje roze, ngjyr bordellosh, pastaj e ktheu ne rilindje dhe ne fund I vuri Mitatin ne krye te Tiranes si kryeheroi i Tufes, dhe shokeve te tij. E kuptoni se sa i poshter paska qene Edi Rama?! Dhe tani qe doli hapet , do te vazhdoje te minoje dhe ata njerez qe kane mbetur. Pse, po insistimi qe Visar Zhitin ta bente ambasador ne Vatikan pse e bente? pastaj po Fullani pse mori mijon plus vjedhjes, po Lulezimi rreth 11 miljone euro nga taksapaguesit, po Ridvan Bod qe mund te shkoje dhe ne burg, pse e çoi atje e keshtu me radhe . Pra, Edi Rama eshte me i poshter se Sali Berisha sepse ate institutin qe duhet te ishte i krimeve te ballisteve kunder popullsise e stimulon ky dhe e mba ky. Vetem se rendon gjendjen pa amulli do te kete gjithe vendi. Ini te gjithe si kam ikur une ketu e 20 e ca vjet se Shqiperia as behet, as do ngelet ndonje cope per shqiptaret se e kane mbuluar zagaret, kermat; i keni pare sorrat dhe korbat çfare bejne kur gjene ndonje kerme qe e kane lene luanet apo ujqerit?!

  Reply to this comment
 8. Demir April 21, 16:05

  Bravo Edmond. Ske bere gje tjeter vetem se ke reaguar ndaj akuzave dhe shoifjeve e mashtrimeve qe kemi 30 vite qe i degjojme. Kemi paguar taksa qe mashtruesit te marrin leket.
  Turp per keta plehra.
  Respekt per te denuarit e vertete politike. Ish te perndjekur me dinjitet.

  Reply to this comment
 9. intelektuali April 21, 16:11

  Kjo eshte njesoj sikur:

  XHELATET E KAMPEVE TE HITLERIT TE DALIN TANI NE MEDIAN GJERMANE DHE TE TREGOJNE “TRIMERITE” E TYRE NE KRIMET KUNDER NJEREZIMIT

  He mo imorali enverist Erion Habilaj do te gjendet nje gazetar ne Gjermani qe te intervistoje kriminelet dhe xhelatet e Hitlerit?

  Reply to this comment
 10. Tartufi April 21, 16:13

  Zot ki meshire me ne fund per kete popull te mjere. Qelbesiri ,ndyresira ,krimineli eshte dakorte me papen .

  Nje dite kriminelet ,degjenerimi do te ngriten dhe do akuzojne ate,, qe I zgjodhi per tu bene keto krime !! Keto fjale kaq te mencura mi ka thene [ pader Kol Hardhia ] ne burgun e Spacit .Enver Hoxha do te mbaje kaqe shume peshe ne kurizin e tij,,, sa nuk e mendon dot njeriu I thjeshte. Te urtet kurre nuk do ti vendosin atij ate peshe ,qe nuk I takon ketij krimineli.

  Krimineli drejtor I burgut te cfarosjes se ngadalte dhe jo i kampit te riedukimit sic e quante ky bir bushtre ne derdellitjet e tij perpara ketij shkrimi,,, zgjidhesh nga njeriu me kalbesire kriminele e popullit komunist .Ministrija e terrorit ne historine e kesaj shtipjeje eshte e pa krahasushme me bemat e saj . Terrori me I madh qendronte brenda kesaj ministrije kaq kriminele,,, ruheshin nga njeri tjetri si te gjithe kriminelet qe kurre nuk kane besim tek njeri tjetri Lexoni Besnikerine karshi krye kryminelit nga frika e madhe e ndeshkimit per sentimentalizma dhe oportunizma me armiqte e partise te denuar nga shtipija ata e tregonin ne egersine qe kryenin karshi te burgosurve politike si faqe te besnikerise se sistemit te krimit .Kejo egersire njerezore,qe nuk besonte njeri ne bote,qe nuk besonte dhe vete krye kriminelin I kishte ngelur dhe tani I ka ngelur vetem mashtrimi per manipulimin [ se dikush tjeter e kryente krymin,,,dikush tjeter vendoste per krimin,dikush tjeter vinte dhe shtipte revolten ] jo na qe ruanim kriminelet anti parti . Po nuk u cfaros kjo race kriminelesh me format e shtipjes komuniste pa meshire ,,,, ate race qe ka lene si trashgimni,ky kriminel ky popull do ta kete ne kurizin e
  tij si pjesen me te ndyre te tij,qe neser me kalimin e viteve do te cfaqet me faqen e babait te tij kriminel .

  Reply to this comment
  • ballisti April 22, 11:02

   Kush u shfaros. Po ti idiot dhe burgaxhi nuk di as te genjesh. te kane dhene detyre te mbushesh komentet ketu dhe flet ne pergjithesi. Ke fakte? Shko dhe coji.
   Trego ne rradhe te pare se perse u denove.
   Dhe per te denuar nuk te denoi komandanti i burgut por te denoi GJYKATA. Pyet gjithe hajdutet dhe ordineret te gjithe jane denuar kot. Keshtu thone ata.
   Merr para ti Tartufi qe te nxish faqet ketu.
   Nuk goditet sistemi i kaluar duke sulmuar individe pa fakte. Tjetri nxjerr fakte. Ju prape ne tym. Po dil aty dhe thuaj edhe atij Kol Hardhise qe paska qene me i mencur se ty, te nxjerre prova dhe fakte.
   Boll na cate k… ju burgaxhinjte keni 30 vjet. Moret dhe parate nga ky popull i varfer.
   Dhe mbi te gjitha vute komunistin me te eger qe tju drejtonte. Tani beji shurren baces tha ai miku yt nga Vlora.

   Reply to this comment
 11. seat vlora April 21, 16:15

  asnje kriminel nuk pendohet, ky Cjap Caja po felt sikur ka qene drejtor i kampit te punetoreve dhe jo kryexhelat burgu varreze te gjallesh, o Cjap Caja, po edhe ne kampet e punetoreve mungonin kushtet e te canin trapin, drejtorte e jo ne burgun ku ti nise karrieren dhe e bere karriere mbi tortura, kocka te thyera, trupa te varrosur te lidhur me tel me gjemba e sy te nxjerr, varre qe ti nuk i tregon as sot, Femijet e ty, oaccka se nuk jane pergjegjes, duhet te dijne se jane pjelle e nje babai sadist dhe e nje mamaje qe lante rrobet, qe burri i gakoste me gjak te burgosurish gjate torturave. Vetem nje pyetje: pse femijet e ty ore sadist, kane ndryshuar emrin tend ne pasraportat gjermane nga Edmon ne Admund dhe mbiemrin ne “Cajting”???

  Reply to this comment
  • Puki April 21, 17:11

   Je kaq i trashe e injorant,merr trap sa me siguri ky cjapi
   qe flet sdo ishte keq te ta kendonte kengen e celo mezanit.

   Reply to this comment
 12. Korabi April 21, 16:23

  Shume mire ua ke bere ore MOndi sepse ti dhe shume shoke si ti eshte dashur me kohe qe te varen ne litar ne mes te Tiranes , me gjtih ata ta byrdhos porllitike kelysh te bolshevizmit Sovjetik prandaj lehni kedhe sot e kesaj dite ju

  Reply to this comment
 13. mohikani April 21, 16:28

  Kilo this man

  Reply to this comment
 14. mohikani April 21, 16:30

  Kill this individ

  Reply to this comment
 15. katarakti April 21, 16:38

  Ne qe e kemi jetuar ate kohe dhe ate sistem i dime shume mire se cilat ishin kushtet e jeteses ne burgjet e Enver Hoxhes. Ferri i Dantes. Kam degjuar njerez, intelektuale te kohes se Zogut, qe thonin me psheretima: dua te jetoj deri sa te mund te tregoj se çfare kam hequr ne burg! Rrefenjat e tyre ishin rrenqethese. Ai qe e mohon nje fakt te tille ose eshte i verber, ose eshte debil ose i ka duart e lyera me gjak. Por per diçka tjeter çuditem: Si nuk doli njeri nga keta te persektuarit politike qe te merrte hak per padrejtesite e vuajtura. Ndaj atij qe e spiunoi, ndaj atij qe e torturoi, ndaj atij qe e poshteroi?! Kaq burrece paskan qene?! U sulen te gjithe duke kerkuar demshperblime materiale dhe askujt nuk ia mbajti ta bente “bam”.

  Reply to this comment
  • Tartufi April 21, 17:58

   Qelbesire I qelbesires te te them kakerdhi jo katarakti,,,kete pjetje ju a bene dhe te burgosureve Gjermano lindore dhe te burgosureve Polake dhe Rumuneve dhe te burgosureve Ruse,qe pse nuk u ngrit nga ju dikush ti binite me pushke terroristit komunist per terturat qe ju jane bene ???Biri I bushtres shqiptare ,qe te habit pasiviteti dhe kerkimi I parave te burgut, Bijte e putanave gjithmone habiten me tipare njerezore te vacanta,qe kuptojne si u denuan ,nga kush rethohen ,kush I quan te pafajshem dhe kush eshte kjo bote dhe sa e madhe,,,qe rrethon kete krim kaq te pa ndeshkuar ??!! Lexo po je martuar o burri I kurves katerakti.Njeriu I ndergjegjes nuk kerkon kurre te shperblehet per detyren e tij karshi vetes dhe familjes se tij ,karshi Zotit si detyre lirije dinjiteti. Dikush tjeter ka vendosur per dem shperblim,,,, jo I burgosuri I ndergjegjes.. Vazhdo lexo pleh ate qe nuk kupton . Ate qe nuk kupton ti kur pjet dhe ata qe pjeten ku te shkruajta me larte . e kane mere pergjigjen dje ,,,ashtu sic po e mer sot ti qelbesrire shqiptare nga une,,, Nuk kane ardhur akoma ditet e shtipjes se krimbit komunist se banditet perndimore qe luftuan se bashku me banditin e lindjes per te shtipur banditin po perndimor Gjerman ushqejne dhe mbajne ne kembe me te gjitha format per mos ndeshkimin e krimeve te aleateve te tyre komunist. C do veprim kunder ketij krimi do te quhesh kriminele karshi demokracise,,, gje qe njeriu I ndergjegjes e kupton kaqe mire,,, kush eshte kjo shoqeri dhe si eshte ndertuar pas luftes se dyte botrore.

   Vlera e nje krimineli komunist shqiptar te mbritur ne gjermani kushton me dhjetra te burgosur politik per kete shoqeri bastarde perndimore, ,ky kriminel jep jeten per te shpetuar bastarderine e kasaj shoqerije me te gjitha format e tij kriminele,, jo I burgosuri politik qe kupton thelbesoren e kesaj shoqerije si eshte ngritur,,,I akuzuari per terorizem nga kjo shoqeri nuk do te jete pjestari qe beri terrorin dje ,,por ish I burgosuri politik ?? Lexo pis I pisit idiot ,,vriten 1 milion Arab te pa fajshem,akuzohen 1 milione here arabet per terrorizma !!! ??.

   Reply to this comment
  • HOMORA April 21, 20:18

   sepse u be nje mareveshjie ne janar 1991 midis nderkombetareve dhe demokrakanise se kohes mbi evitimin e GJENOCIDIT Antikomunist.Kerkoni provat e do shihni qe sala me grupin e tij dhe me prezidentin e kohes apo kryetarin e PPSH vendosen si tranzicion post demokratik.Pra duhej me çdo kusht te shuhej qe ne vater kerkimi i nje Nurembergu komunist.e demshperblimet kam frike se jane paguar nga fondet nderkombetare per te denuarit politik,pra nga fondi i te drejtave te njeriut.
   Pasta ti harron nje gje qe,ai qe hynte ne burg per politik njihte vetem daten e hyrjies ne te se per ate te lirimit as qe shpresonte,e ti mendon qe nje person qe ka rezistuar 20 vjet,ka me fuqi dhe forca per te harxhuar,edhe pse dinjiteti ja kerkon qe akt drejtesise por,kur hyje ne burg i pafajshem prej tij diljie kundershtar i perbetuar i komunizmit.
   eshte sikur te fusesh nje te pafajshem sot mu ne mes te denuarve per trafik,sigursiht duke degjuar bemat e bera nga baske te burgosurit do dali me prefesionist sepse me ate mesimdhenie eshte mekuar çdo dite.
   Pra per ta mbullur eshte fare e lehte per ne te flasim ne mer e ne vend te tjetrit,sidomos te gjykojme eshte akoma me e lehte,sepse fajin e ka gjithmone komshiu.
   Qofshit te nderuar,ne probleme te tilla vihet te dyja palet balle per balle dhe ndriçohen gjerat pike per pike,pra vetem keshtu vuhen pikat mbi “I”.

   Reply to this comment
   • Digby April 22, 10:11

    HOMORA

    Te deneuarit per politike ishin fare pak ne burgjet shqipetare te asaj kohe. Pjesa tjeter ishin vrases, kriminele ordinere, zjarrvenes, agjente, diversante, kolaboracioniste, tentues per arratisje, ketyre kur denoheshin ju dilnin deshmitar po njerezit e tyre. Dhe te gjithe bashke hynin ne grupimin “armiqte e pushtetit”.
    Pasi denoheshin kalonin ne kampet e punes. Shqiperi kishte vetem nje burg, burgun e Burrelit. Vete te denuarit kerkonin te shkonin ne kamp sepse ditet shtyheshin me shpejt, mund te punoje dhe po qe se ishe pa ndihma nga familja, me pune merrje edhe ndonje rroge.
    Keta qe flasin sot, ish te burgosurrit, duhet te hapin dosjet e tyre. Ne ate kohe lere se cfare thone keta nuk te denonte njeri pa gjyq, dhe nuk te rrihte njeri, se ai qe te rrihte denohej per vete sidomos tek politiket.
    Keta te denuarit politike te mirefillte lejuan qe shoqatat e tyre te drejtohen nga halabake, te forte, dhe te denuar ordinere. Ata e pishen imazhin e tyre.
    Ne politikat e ndjekura keta jo vetem nuk sollen fakte per te denuar te gjithe ata te cilet abuzuan me pushtetin dhe per te rikthyer dinjitetin e tyre, e per tu integruar, por u shfrytezuan nga linjat me tipare fashiste per qellimet e rehabilitimit te kolaboracionisteve.
    Per kete arsye ish te denuarit politike asnjehere nuk fituan simpatine e publikut.
    U perzjene shume rryma me ta, politike, historike, monetare, honorare, fashiste, balliste, zogiste, etj.
    Prandaj keta nuk mund ta bejne ate qe thua ti qe do te ishte e drejte ne demokraci. Ke fakte shko dhe coji.
    Keta bejne sikur harrojn edhe nje gje tjeter:
    80-90% e popullit shqipetar perfitoi nga komunizmi, ne te gjitha menyrat e drejtimet, prandaj keta kane qene minorance athere dhe jane edhe tani.

    Reply to this comment
 16. intelektuali April 21, 17:02

  NJE LUTJE PER DITEN E PASHKEVE.

  Shkrimtarin Agron Tufa po e sulmojnë, sepse Agroni po kryen detyrën e tij, i ngarkuar nga Ligji për të zbardhur Krimet e Komunizmit. Spartak Braho, një lloj sadisti kanibalo-komunist, i sulet Agronit duke i thënë: mos m’i numro viktimat. Çfarë tmerri përçudnues! Agron Tufa është një lloj humanisti që po përpiqet të shërojë kujtesën tonë; duke numruar viktimat e një ideologjie antihumane siç ishte komunizmi ortodoks shqiptar. Nga të gjitha pikëpamjet, nga të gjitha provat, nga të gjitha dokumentat ndërkombëtare, krimet e komunizmit janë po aq të shëmtuara sa krimet e nazizmit. Hitleri ishte një barbar i neveritshëm që shkaktoi miliona viktima, ndërsa komunizmi ortodoks shkaktoi miliona të tjera, për një kohë të gjatë, në një gjeografi shumë të gjerë. Të dyja bashkoheshin në një pikë; vrasja pa mëshirë e të gjithë atyre që ishin të ndryshëm nga ata. Të parët vrisnin hebrenjtë dhe masakruan gjysmën e Evropës, të dytët vrisnin ata që mendonin ndryshe në më shumë se gjysmën e Evropës. Karakteristikë e komunistëve shqiptarë është se krimet e tyre filluan herët kundër gjysmës tonë tjetër, për shkaqe dhe arsye të shpikura prej tyre. Luftën kundër pushtuesve e kthyen në një luftë të egër për pushtet brenda llojit tonë, brenda rracës tonë. Për komunistët shqiptarë nuk kishte pikë rëndësie fakti se kush ishte viktima, mjafton që qëllimi të përmbushet, terrori të mbillet, pushteti të garantohet me grykën e pushkës. Me qindra janë provat e Krimeve të Komunizmit gjatë Luftës të kryera edhe brenda llojit ideologjik, ndërsa Krimet e Komunizmit kundër atyre që mendonin ndryshe janë me mijëra. Jeta e një njeriu nuk mund të shuhet, ashtu kotë, sikur nuk ka ekzistuar kurrë. Një krim individual i një vrasësi të vetmuar mund të mos zbulohet kurrë, por jo krimet masive, të ngritura në sistem, kundër një mase të jashtëzakonshme shqiptarësh, kundër një shtrese shoqërore, kundër një klase politike. Më vonë, pas vitit 1945, Enver Hoxha filloi terrorin masiv, duke shfrytëzuar djallëzisht pikërisht momentin historik të fitores kundër fashizmit. Bota u nda me perde të hekurt, ndërsa terroristi Enver Hoxha po ndërtonte një lloj ferri në këtë pjesë të botës. Terrorizimi i Enver Hoxhës nuk zgjati disa vite ose një dekadë, por plot 45 vjet. Brenda këtij ferri masakroheshin qenie njerëzore, me qindra gra, burra, fëmijë; pa shkak, pa arsye, pa prova, pa evidenca, pa gjyqe, pa dëshmitarë. Enver Hoxha ishte përbindëshi, që me ndihmën e pakursyer të përbindshave të tjerë, të ngjashëm me Spartak Brahon nuk iu dridh asnjëherë dora kur sharronin përgjysëm jetën e burrave dhe grave shqiptare, posaçërisht edhe fëmijëve shqiptarë nëpër kampet e përqëndrimit në veri dhe jug të vendit. Puna e Agron Tufës për të zbardhur krimet e komunizmit nuk kanë qëllim për të mohuar përkatësinë e shqiptarëve në krahun fituesve të Luftës së Dytë Botërore. Puna e Agron Tufës në krye të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit është thellësisht humane, me vlera të pamohueshme për brezat që do të vijnë, për të kuptuar se çfarë kemi kaluar, në mënyrë që e kaluara e zezë e komunizmit të mos përsëritet kurrë. Kurrë më! – ishte thirrja e popujve të botës pas kolerës nazi-fashiste. Për të jetësuar vendimin, krimet kundër njerëzimit që kryen nazistët u ngrit Gjykata e Nuremberg-ut, ndërsa vetëm përmendja e emrit të Hitlerit dhe bashkëpunëtorëve të tij është një krim në vetvete. Kjo është vlera e madhe e popujve të cilivizuar. Kurrë më! – duhet të themi edhe për Krimet e Komunizmit, një lloj krimi makabër brenda llojit tonë, që tjetërsoi gjeneratat e shqiptarëve. Në Shqipërinë tonë, krimet e komunizmit shqiptar akoma nuk dënohen, figura e zezë e terroristit Enver Hoxha akoma glorifikohet, ndërsa pasuesit ideologjik, por edhe kriminel sadistë që kanë kryer personalisht krime nominale kundër shqiptarëve, kërcënojnë humanistin Agron Tufa. “Faji” i vetëm i poetit dhe shkrimtarit Agron Tufa është evidentimi i krimeve dhe i kriminelëve, me fakte dhe prova, dokumente dhe memuare të viktimave të komunizmit. Nëse kjo punë fisnike përkufizohet si faj nga autorët e krimeve, si dhe nga adhuruesit e kësaj “socilologjie” makabre, nuk është faji i Agron Tufës. Atavizmat e ideologjive totalitare janë të papranueshme. Në mbyllje të kesaj ligjerate bazike te moralit qytetar është e nevojshme të thuhen dy fjalë për ata që sot po e sulmojnë ligësisht dhe pabesisht poetin dhe shkrimtarin Agron Tufa. Në të vertetë, përmasat e tragjedisë tonë kombëtare janë humnera që ne shqiptarët nuk po i kapërcejmë dotë, saktësisht për shkaqe dhe arsye të tilla, siç janë sulmet e pabesa të deputetit të Kuvendit të Shqipërisë Spartak Braho, dhe jo vetëm te atij. Shikoni ne krye te Parlamentit kriminelin tjeter, xhelatin e Enverit, Gramoz Ruci, shkrues dhe gazetarë, media e pjerdhur kombetare dhe institucione shtetërore, edhe sot e gjithë ditën vazhdojnë të propagandojnë dhe glorifikojnë periudhën më të errët të Historisë tonë Kombëtare. Ish eksponentë të Sigurimit të Shtetit vazhdojnë të militojnë në politikë dhe institucione të pavarura, në Policinë e Shtetit, Prokurori dhe në Shërbimin Informativ Shtetëror. Kjo nuk i shërben pajtimit tonë kombëtar, përkundrazi, kjo është arsyeja kryesore pse Shqipëria dhe shqiptarët nuk po shkëputen dotë nga tranzicioni i gjatë. Të paktën, na lejoni të numërojmë viktimat tuaja. Ju u morët jetën, pasurine dhe pronën jo se ata njerëz ishin fajtorë, ose kishin shkelur ndonjë ligj të kohës. Jo, ju i vratë ata thjesht sepse ju jeni të KUQ, bolshevike, staliniste, qenie që nuk po ngopeni kurrë me gjak dhe vuajtje shqiptarësh. Ndaj ju lutem, jepni një shans përshpirtjes dhe lutjes tonë për shpirtin e viktimave tuaja; mos shkaktoni viktima të reja.

  Reply to this comment
  • Dibrani April 21, 17:39

   O intelekual apo intelektuale.
   Shume qenke lodhur per kete pamflet ne mbrojtje te “humanistit” me shpirt te erret e te trandur, si dhe “poetit” dhe “shkrimtarit te madh” Agron Tufa, qe a krahason veten me Kadarene, por qe nuk e lexon kush, pervec studenteve me detyrim, si dhe “katundareve” pedagoge ne UT.
   Po vertet beson, more intelektual, ose moj intelektuale, se komunizmi do te kthehet mbrapsht ne Shqiperi?
   Pa le pa le.
   Hedh edhe parullen “Kurre me”. Ben krahasime me shfarosjen e miliona cifuteve nga nazistet…
   Por ti, bashke me tufen e Tufave me co., nuk e keni hallin tek “frika per kthimin e komunizmit”. Ajo kohe ka perenduar e nuk vjen me!
   Ti, bashke me tufen e Tufave me co. keni vetem nje hall: te percani popullin, te rehabilitoni paraardhesit tuaj kolaboracioniste si DHE te beni ndonje lek, permes honorareve, projekteve te Fondacionit Konrad Adenauer, pagesave si anetar ose anetare e bordit te Institutit Tufa, ose botimit te librave pa asnje kriter apo rigorozitet shkencor.
   Le te jemi te qarte. Tufa e Tufes e co. le te bejne studime e botime sa te duan – por si OJF e OJQ.
   JO me parate tona, apo me parate qe u jep Kryetari i PS-se dhe njekohesisht Kryetari i Nderit i Partise se Ballit Kombetar, Edi Rama dora vete…

   Reply to this comment
 17. fteri April 21, 17:30

  oficer hero ,djalë i ri nga Tirana shërben me dijitet e përkushtim në një vendë të largët kufitar me probleme të mëdha,kur aty duhej një komandant më i vjetër e me përvojë ,megjithatë aktiviteti i tijë qënka mbreslëns.

  Reply to this comment
 18. Urania e bythkave April 21, 17:49

  Ne jemi te kuq ti je i zi Si bloza e si Nata.

  Po pronat tona a NUK U shtetezuan dhe Ato.
  Packa se familja w lodhur ngushte ne LANCin.

  Po MOS te ishin shtetezuan e konfiskuar Ato pronat ne cfare so ndertohej shteti ne Bänke te vjedhura nga zogolliu jot dhe Gjermani qe i sherbyen te paret e tu mor Mavria intelekhaleja.
  Me cfare do mesonte tufa e salehi e bloshmi e vsazhist nga mocalet e lushnjes.
  Do ishin morra cake , Po ne Fakt Sdo kishin jetuar Fare.
  Zoti do ua kish marre jeten me malarje, tifo morri, tuberkuloz Si shume shqiptare te tjere qysh ne Moshe fare te njome. Ndoshta dhe Ty haleja Po ashtu
  Fshatar i trashe.

  Shko falju Enverit qe U zhduk malarja e tuberkulozi ti specie e neveritshme.
  Bashke me ate katnar tufa nga daibra apo vizazhistin nga terbufi i lushnjes.

  Reply to this comment
 19. Intelektualit me veshet te ngrene nga visazhisti April 21, 17:50

  Ne jemi te kuq ti je i zi Si bloza e si Nata.

  Po pronat tona a NUK U shtetezuan dhe Ato.
  Packa se familja w lodhur ngushte ne LANCin.

  Po MOS te ishin shtetezuan e konfiskuar Ato pronat ne cfare so ndertohej shteti ne Bänke te vjedhura nga zogolliu jot dhe Gjermani qe i sherbyen te paret e tu mor Mavria intelekhaleja.
  Me cfare do mesonte tufa e salehi e bloshmi e vsazhist nga mocalet e lushnjes.
  Do ishin morra cake , Po ne Fakt Sdo kishin jetuar Fare.
  Zoti do ua kish marre jeten me malarje, tifo morri, tuberkuloz Si shume shqiptare te tjere qysh ne Moshe fare te njome. Ndoshta dhe Ty haleja Po ashtu
  Fshatar i trashe.

  Shko falju Enverit qe U zhduk malarja e tuberkulozi ti specie e neveritshme.
  Bashke me ate katnar tufa nga daibra apo vizazhistin nga terbufi i lushnjes.

  Reply to this comment
 20. Nardi April 21, 17:57

  Këtë nuk e pastron asnjë përpjekje nga krimet që ka bërë.

  Reply to this comment
 21. Krist April 21, 18:19

  Shume interesante eshte nje fjali e ketij Edmond (Dantesit),kur thote se ka marre shume reagime ….edhe nga miq te tij,ish te denuar,me te cilet mbaka mardhenie te mire miqesore.,…….Qe te denuarit,te mbajne maredhenie te mira me persekutoret e tyre,me e pakta ata do te kene qene spiunet qe perdoreshin neper burgje,kunder te denuarve te tjere,dhe qe jane trajtuar prej drejtuesve e policeve,ne emenyre “speciale”.Po i kujtoj ketoj Edmontit (jo dantesit),se nje hetues shume i degjuar,i asaj kohe,mbasi u permbyr komunizmi dhe erdhi demokracia,u mbyll brenda shtepise vet,dhe nuk dilte fare-por ama fare-nga frika se mos ata,apo qofte edhe ndonjeri prej atyre qe kishte hetuar (lexoje torturuar gjate hetuesise teper te gjate qe behej ne ate kohe),e kapte dhe e vriste.Pra i kishste hyre frika ne palce.Per miqesi mes ketyre paleve,as qe behet fjale.Edhe Hetues Martiri,qe thote se nuk e ka torturuar Beqir Ballukun dhe se e paska trajtuar me shume njerezillek (a mund te permendet fjala njerezillek,me nje te denuar,e aq me pak ne hetuesi?),don te tregohet burre i mire,se e din qe Beqiri i shkrete,nuk jeton me dhe nuk mund ta kundershtoje.Me e pakta,qe duhet te beje kjo sere “njerezore” e persekutoreve,qe mund ta quajne vehten me i mire se koleget e vet,te shohin jeten e vet (pjesa me e madhe e tyre eshte qeruar nga Shqiperia),te mos dalin fare ne skene,e as te mos shkruajne apo flasin neper mjete publike,e jo me te kundershtojne,apo te mos pranojne akuzat qe i behen ne publik.

  Reply to this comment
  • Musli April 21, 18:58

   Pse krist,ai ka heshtur 28vjet dhe spiunet kane shpifur…pse sduhet te dale ne skene…ai me duket se kete hedh posht me vendimin e gjykates ne 1994.

   Reply to this comment
 22. Romak April 21, 19:49

  Shiko i komandant i burgut.
  Jeni treguar leshko,duhet ti parashikonit qe do akuzoheshit nga te burgosurit per ato krime e ju paskeni qene bole, qe te pakten ti kishit bere vertet te pakten e delnit jek e jek.

  Reply to this comment
 23. GJAKU I TE RENEVE PER LIRI E SHQIPETARIZEM April 21, 20:44

  ALABAKE!
  Mos u merni me ‘policin’ po meruni me ‘ligjin’!
  Mos u merni me komanndatin e butrgut dje por me ligjet e shtetit per burgjet dhe te burgosurit!
  Mos u merni me miniostrin e brendshem sot i kujdo qofte por me ligjin dhe shtetin e se drejtes!
  Per te shkuaren para ’90 mos u merni me nje djale te ri qe sherbente shtetit te tij po thoni cilat ligje binin ne kundershtim me te drejtat e njeriut sa njerez jane denuar pa ligj dhe kush jane emerat e mbiemerat e vrare pa ligj e jo emrat e vrasesve te Gjermaneve!
  Ne diktature ka patur shume rraste ku oficere drejtore kryetare degesh te puneve te brendeshme hetuese oficere jane denuar me BURG per shperdorim detyre apo keq trajtim te te butrgosurve biles edhe te ushtareve!!!!
  ALABAKE!
  Duhet tu shqetesoje fakti se ish shteti shqipetar ka 30 vjet ne duar te agjenturave dhe koloboracionisteve te propoganduar nga ‘Zeri Ameriqise’ ne sherbim te UDB-se krushke aSerbise e Majka Rusise qe bashke me shtetin po permbysion edhe historine!
  TAe vesh ne krye te nje istitucioni shkencor jo intelektuale te pa varur e historjane por te burgosur e denuar me LIGJ e ne krye djalin e kryetarit te ballit kombetar SAFET BUTKA qe nga turpi vrau vehten ne HALE me emerin Uran Butka tregon se ne kete vend ka 30 vjet kunderrrevolucion e po shkojme pertej viteve ’30 te Ahmet Zogollit!
  AKy istitucion lkrriminal jo vetem permbys historine por perçan e ben kashte e koqe nje popull ngelur gjysmak si te mos i mjaftonin perçarja ne 128 banda parti njeri!
  DITA,
  Nderprite keto lloj ‘dritaresh’ ku peshtyjne gelbaze gjithe diten pleq te corrofjepsur qe hiqen si te persekutuar kur gtere jeten kane qene ne sherbim te bllokut e klanit Kapo pergjegjesa lavanterije qe lanin breket e shoqes Vito Kapo e tani si ‘intelektuale’ vazhdojne e paguhen nga doktori i Shokut Hysni serbi Sali apo Andi Bushati nipi i tij dhe sigurimsit MEDI!

  Reply to this comment
 24. h April 21, 21:52

  Në proçesin e Nurenbergut , eksoponentet naziste përdorën të njëjtat argumenta për të justifikuar krimet e kryera ndaj njerëzimit.
  Ata thonin se zbatonin ligjin dhe vendimet e gjykatave apo urdhërat
  nga komanda sepse ishin ushtarake dhe po mos i zbatonin ato
  pushkatoheshin.
  Në shqipëri nuk pati Nurenberg por mos harro se mund të ketë.
  Krimet ndaj njerëzimit nuk bien në preskricion.
  Ftoj të dënuarit të bëjnë denoncim pranë Gjykatës së Strasburgut dhe të
  kërkojnë ekstradimin tuaj pasta shikojmë nëse ke kryer krime apo jo.
  Në diktaturë ishte spiun dhe dati të bëhej kriminel edhe kapterri i magazinës
  të repartit ushtarak jo më drejtori i burgut.
  Drejtësisë edhe mund ti shpëtoni,por fantazmave të ndërgjegjes JO.
  Ata do të vijnë të kerkojnë kudo të jesh.

  Reply to this comment
  • **** April 21, 22:42

   Ne banken e te akuzuarve te Nurembergut ishin nazistet dhe bashkepunetoret e tyre.
   Nuk mund te jesh pro Nazist dhe deshmor njekohesisht

   Reply to this comment
  • factor April 22, 10:42

   Per h

   Sado qe mundohesh te besh diversion, adhuruesit e bashkepunetoret e Hitlerit ishin edhe ne burgjet shqiptare, por me nje ndryshim, nuk i shfarosi njeri, nuk i vrau e i preu njeri, punuan qe nxorren buken e tyre dhe i sherbyen nepermjet punes se detyruar rindertimit te vendit.
   Ketij vendi qe zogollet toptanet, merliket, mirakajt, kapidanet e bajraktaret, hitleret e ducet, hamit matjanet, anton arapet e zef pellumbet, e luftuan sepse humben privilegjet, humben pronat dhe parate e vena me gjakun e shqipetareve.
   Keshtu qe mos na trego Nurembergun se e dime me mire se ju qe kishit idhujt ne bankat e te akuzuarve te Nurembergut.
   Ne ishim ne anen e fituesve ju ne koshin e plehrave te historise.

   Reply to this comment
 25. mirel April 21, 22:34

  Po rrotullohet prape o palo plera te ballit dhe kolaboracionit.
  Revanshi i qelbesirave mori fund.
  Mos harroni, rrotullohet.., menon por nuk harron

  Reply to this comment
 26. Genti April 22, 06:19

  Kur ky Caja ishte i paster, si komandant i kovalishences se minieres se piritit ne Qafe te Bari, ku kishte mbyllur te burgosurit politike rregjimi , lind pyetja. Perse u largua menjehere nga Shqiperia pas viteve 90? Apo kishte hall mos i jepnin ndonje dekorate per humanizem ne sherbim te diktatures.

  Po ik o shoku Caje, se nuk te detyroi njeri me zor qe ti sherbeje diktatures. E bere me zell vete ate pune, pavaresisht se e dije shume mire se ishte nje krim kunder njerezimit.

  Te pakten mbyll gojen e pranoje ne koshiencen tende qe gabove ( ndoshta ishe i ri e i etur per karriere ), duke u bere vegel e krimineleve te atij rregjimi. Nje falje do te ishte edhe me njerezore, por me sa duket ti nuk vjen nga ai fshat. Te pakten mos e ngacmo m..utin me cipal, se qelbet era.

  Reply to this comment
 27. TIRANA April 22, 10:48

  Ju te burgosurit politike e keni kruajtur vete. E kam fjalen per ata qe nuk i rrinte dot goja pa folur! Dhe qe vazhdoni dhe sot te derdellisni pa fakte dhe vetem me urrejtje. Ki durim lexo deri ne fund !
  Te gjithe shqiptaret e dinin mire se po te flisje kunder sistemit te fusnin ne burg!

  Derdelliset dhe u futet ne burg, çfare faji kishte ky drejtori per kete? Nuk ve ne diskutim vuajtjet tuaja ne burg.
  Neqoftese ky tipi ju kishte trajtuar keq, pse nuk e denuat si shume te tjere kur Sala ishte ne pushtet dhe shume te burgosur politike kishin pozita te rendesishme ne shtetin Shqiptar ?

  Une kam qene i persekutuar dhe me kane thirrur te deshmoje. Nuk pranove si perfundim te deshmoje sepse me kerkuan ti modifikoja faktet dhe te flisja vetem çfare donin disa prototipa dhe spiuna, dmth ndryshe te shtremberoja realitetin, te genjeja ! !

  Perseri nuk ve ne diskutim vuajtjet ne burgjet e Shqiperise se asaj kohe, POR MOS U HIQNI AS TRIMA AS GUXIMTARE, SEPSE NUK BETE ASNJE LLOJ TRIMERIE PER TU FUTUR NE BURG ; JU FUTEN KOTE FARE KOTE ! !
  NJOF ME DHJETRA QE PARPARA SE TE FUTESHIN NE BURG DHISNIN NGA FRIKA ! !

  Une nuk e kam njohur kete tipin, por sapo fola me dy miq te cilet e kane njohur ne burg, me thane ; « Ja fusin kote, nuk ka qene i keq, bente punen dhe aq ! Ata te burgosurit e famshem qe shkruajne libra ja fusin kote, sepse duhet share se keshtu marrin leke… »

  Reply to this comment
 28. intelektuali April 22, 12:08

  “KOMUNIZMI DHE FASHIZMI JANE DERRA TE NJE DOSE QE QUHET DIKTATURE”

  Vaclav Havel

  He mo derr i Fermes se Kafsheve te Enverit e ke degjuar ti antikomunistin demokrat cekosllovak, apo nuk ke dale asnjehere nga shpella e xhelateve fanatike ku jeton si Kafshe pylli?

  Reply to this comment
 29. Astriti April 22, 15:46

  Dakort me komentin e “Tirana! Caja ne shkrimet e tij eshte bindes. Zhgenjim prej Visar Zhitit. Qenka genjeshtar dhe i pabese edhe ky, se A. tufa ka kohe qe me ka zhgenjyer.
  Do merrja mundimin t’u besoja Zhitit, Tufes dhe plot “antikomunisteve” qe ulerijne pa argumente, n.q.s. do denonin cdo ligesi, te cdo epoke, edhe ato te postkomunizmit, midis te cilave tmerret e vrasjes kater te pafajshmeve te 21 janarit, Gerdecin etj. etj.
  Enver Hoxha ishte diktator, hengri shoket e vete dhe makineria e sistemit qe prodhoi hengri vetveten, por LANC e udhehoqi dhe beri edhe te mira, rindertimin e vendit pas luftes etj. Jepini hakun per cfare beri dhe denojeni per “luften e klasave”, mungesen e lirise etj. etj.

  Reply to this comment
 30. lisi April 22, 23:34

  Askush si ky INTELEKTU KAKA nuk e di me mire se nga cila ane ishte mire ENVERIsepse akoma ketij Legenit i dhemb suma nga ai miku i Enverit O debila po pse flisni kot per Agron Mutin kur nuk e njihni se kush eshte,nga vjen e cfare genesh ka Po rrini urte e mos hani mut se ai eshte nje MBETURINE E DIBRES qe askush nuk e di se egziston Eshte thjeshte nje jashteqitje e SOHOIDOLLIT.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim