Përgjigjja e Kadaresë ndaj censorëve

August 24, 2018 13:10

Përgjigjja e Kadaresë ndaj censorëve

Nisma e opozitës për të damkosur krijimtarinë artistike të realizuar gjatë viteve të socializmit dhe reagimi i shkrimtarit për censuruesit e të gjitha kohëve.

Kurajoja e vonuar e frikacakëve, e skllevërve dhe shkrimtari i madh përballë tyre. Pse shtypi francez ka përcaktuar se “Kur vjen fjala për kombin e vet, Kadareja është po aq i verbër sa Homeri”. Një përfytyrim se mund të ndodhë nëse realizohet një projekt i tillë, pra veprave më të mira të letërsisë shqipe t’u vihet një yll gjashtëcepësh se ai që u vihej hebrenjve gjatë nazizmit.

 

Nga Bedri Islami

Dëshira për të rrënuar të shkuarën e një letërsie, është aq e lashtë sa edhe vetë letërsia.

Gjashtë shekuj para erës së re, një rapsod nga Kolofoni, Ksenofan quhej, i lodhur nga vargjet e Homerit që i kishte kënduar qyteteve, i pamundur për të risjellë diçka të ngjashme me atë të bardit të verbër iliadas, kërkonte harresën e tyre.

Në Angli, në mesin e shekullit të XVII, në njërin nga Kuvendet popullorë të thirrur nga kryerepublikani Kromuell, shkruan Samuel Johnson-i, “u propozua me seriozitet që të digjeshin arkivat e Kullës së Londrës, që të fshihej çdo kujtesë e gjërave të shkuara dhe që krejt regjimi i jetës të zinte fill nga e para”.

26 shekuj pas rapsodit grek dhe disa shekuj pas kronistit anglez, në politikën shqiptare, jo krejt befas dhe jo krejt rastësisht, sillet nëpër këmbë dhe, mjerisht,  nëpër dhëmbë projekti i një ligji të ri, thjeshtë censurues në pamjen e parë dhe thellësisht antivlerë në përmbajtjen e tij; më shumë ndaj disa majave se sa ndaj hapësirës fushore të letërsisë dhe arteve tona.

Fantazia për të anuluar të kaluarën e botës së artit, sidomos të letërsisë, nuk është diçka e re dhe e papritur.

Me fjalë të tjera, qëllimi për të asgjësuar të kaluarën letrare, – në mënyrë paradoksale – është një nga provat se kjo e shkuar nuk mund të asgjësohet. E shkuara e artit të të shkruarit është e pashkatërrueshme, herët a vonë të gjitha gjërat kthehen, dhe njëra nga gjërat që kthehet është projekti për të asgjësuar të kaluarën e botës së letrave.

Të gjitha regjimet tiranike e kanë provuar këtë. Të gjitha mendjet e ngushta e kanë synuar këtë. Pavarësisht kohës, pavarësisht regjimeve kanë synuar të njëjtën gjë: të heqin një të shkuar të shkruar; të ndalojnë ose damkosin një botë letrare, e cila është ngritur pa mundin e tyre, pa qenë ato vetë pjesë dhe shumë lart e arritshme për mendjet e ngushta. Me djegë dhe me damkos libra dhe me ngritë mure mes botëve letrare është punë e zakonshme e tiranive, por nuk mund të jetë kurrë kodi i një mendimi politik, i cili, kur mendoi se u lind, do të ishte mendja europiane që kishte munguar dhe jo lindja e perëndive të stepave të mendimit.

Perandori i Parë i Kinës, Shih Huang Ti, ishte njeriu që filloi ngritjen e murit të madh kinez dhe diktoi që të hidheshin në zjarr të gjithë librat e shkruar para tij. Ata që nuk iu bindën, shkrimtarët e mendimtarët e mëdhenj, përfunduan duke ngjitur gurët e murit që po lartohej, por ruajtën edhe disa vepra, disa libra e mendime, të cilat jetojnë edhe sot e kësaj dite. Pak kush në botë e di emrin e perandorit të parë, por emrin e Konfucit e dinë të gjithë. E pra, ky i fundit, ishte dënuar me djegien e librave të tij, e kishin menduar se është lënë në harresë, është diku, në anonimitet, por ndodhi e kundërta, ndodhi rizgjimi, sepse fjala ishte e mbetet e para.

Të synosh të vësh gardhin e një are të madhe, të stërmadhe, mund të jetë një punë që bëhet, por të bësh gardhëzimin e një bote letrare, ose është miopi politike, ose hyn ndër ata shqiptarët që prej një viti nuk kanë lexuar një libër, ose vetvetishëm je i verbër, ose, në fund të fundit, të jesh budalla që mendon se me një urdhër verbal apo me një “pullë blu a rozë” që njerëzit të heqin dorë nga kujtesa e të kaluarës së vet, mitike qoftë apo e vërtetë, ardhur përmes një botës së fjalëve.

“Të gjitha gjërat duan të qëndrojnë në të qenët e tyre”, ka shkruar Baruh Spinoza, edhe bota e artit kërkon të qëndrojë në tri shtyllat që mbajnë mbi shpatullat e tyre qiellin e qiellit; të së djeshmes, të së tashmes dhe të së ardhmes. Animi i njërës prej tyre mund të sjellë rrokupujën e madhe dhe kjo nuk i ngjet lojërave fëmijërore; ajo sjell  rrënimin. Historia e një kombi është ajo e letrave të tij; historia e Shqipërisë, edhe në vitet e rënda të diktaturës, saktësohet në gjendjet e mbijetesës dhe të lumturisë, në mitologjinë dhe përvijimin, në fytyrat e gdhendura nga koha, në disa mugullime e do vende, të cilat, edhe sot e kësaj dite, në atë gjuhë dhe në ato rrethana, duan të na thonë diçka, ose patën thënë diçka që nuk duhet ta humbasim, ose në fund të fundit, mes rreshtave na kanë thënë të vërtetën, dhe kjo afërsi, kjo gjendje, kjo zbulesë, ashtu si vjen, nuk është humbje, është dëshmi.

***

Cili është thelbi i këtij ligji që po përgatitet. Po sjell një citat nga fjala e një figure të njohur të opozitës së tashme, Alibeaj:

“Mjetet që do të duhet të përdorim siç është shoqëria e civilizuar sot, të mos e privojë individin për të marrë informacionin të cilin do, të cilin pëlqen, por duke i dhënë paralelisht në të njëjtën kohë informacionin tjetër atë real, atë të vërtetin, që në fund të fundit për çdo libër, qoftë edhe të Kadaresë, kur ta lexojë të mos dalë i mpirë në arsyetimin e vet për situatën apo për gjendjen që ka qenë por të shohë edhe faqet e tjera të librit të pashkruar të Kadaresë, ato të cilat diktatura nuk ia lejonte të shkruante”.

Gjëja e parë që më shkoi ndër mend kur lexova këtë pasazh nga mendimi i opozitës ishte se cili do të kishte qenë mendimi i vetë Kadaresë. Si do të kishte reaguar ai vetë, njeriu i krijimit të një bote të përbotshme? Ndoshta më shumë se 50 vite të jetës së tij Kadare ka kaluar përmes një dalldie të habitshme, i bindur se pjesë të shpirtit të tij janë njëkohësisht edhe pjesë të kujtesës së një kombi, i cili, nga përvoja e tij fisnike, monumentale, kishte krijuar atë figurë të gjallë dhe thellësisht vetjake, që është ndër gjërat e pakta, mjerisht shumë të pakta, përnjëmend të mëdhaja të botës sonë të artit e të kohës sonë, kishte krijuar vetë figurën e kombit.

Ky kombkrijues në letrat e tij, i habitshëm për nga përmasat dhe liridhënës nga vetë shpirti i tij, kur ishte kaq e vështirë të meditoje për të, befas, si nga një humnerë gojëprishur, e gjen veten si një shembull përmes të cilit duhet të kalojë censura e re shqiptare.

T‘i afrosh njerëzve kthjelltësinë në erën e hidhur të komunizmit dhe të materializmit dialektik, duke qenë vetë projektim i veprës dhe realizues i saj, mospërfillës ndaj një lumturie e moskokëçarës ndaj thërrimeve të lëshimeve të çastit për të përpjesëtuar madhërishëm lirinë tek të tjerët, ishte misioni i gjithëmeritueshëm i Kadaresë.

Si do e kishte menduar ai gjithë këtë rrënojë që kërkojnë të sjellin, çfarë do të kishte thënë.

“Ne të gjithë e dimë se ç’ka ndodhi pas rrëzimit të komunizmit. Ne dimë se  ç’pluhur u ngrit, ç’çoroditje u krijua, ç’llum i zi doli nga thellësitë e kësaj bote. Kjo rrokopujë e zbehu shumë shpejt gëzimin e lirisë të porsafituar, dehjen e saj, ylberet e shpresave, që lindën e u fikën aty për aty.

…Nuk ka gjë më të shëmtuar se kurajoja e vonuar e frikacakëve, e skllevërve. Të ndërgjegjshëm se e kishin ulur kryet më fort se ç’duhej, të turpëruar për bindjen e tyre të gjatë, të tërbuar nga prania e të tjerëve, atyre që nuk ishin thyer, gjëja e parë që bënë ishin t’u vërsuleshin këtyre të fundit.

…Pas kësaj nuk pritej veçse tmerri i fundit: t’i suleshin atdheut“. (Dialog me Alain Bosquet, faqe 137).

Përse po thirret në ndihmë një ligj i tillë?

A është e vërtetë se ende vazhdon beteja e gjatë e kurrë e pamundur ndaj një sistemi, atij komunist? Si është e mundur që pluralizmi në Shqipëri, dalëngadalë po bën po aq vite jetë sa edhe komunizmi dhe ende nuk ka nisur betejën për të fituar mbi të, sa që kërkon edhe një herë, ta kthejë këtë vend në vitin 1946 e pak më tej, kur me ligj e pa ligj, u ndaluan disa vepra e disa autorë, disa nga të cilët kishin pasur pikëtakimi me fashizmin, por shumë të tjerë u ndaluan, u mallkuan, u lanë në harresën e përkohëshme sepse kishin qenë si tepër zotërinj për fitimtarët, si shumë moskokëçarës, si shumë nacionalistë dhe me histori që nuk e kishin të ardhurit.

Në një formë, disi në pamje më të zbutur, por shumë më të përbuzshme, kërkohet që çdo libri të krijuar në “atë kohë” ta sjellim “në këtë kohë”, duke i vënë një shënim, i cili, as më pak e as më shumë, ngjan me ato yjet gjashtëcepësh që i detyruan izraelitët t’i ven në jakët e rrobave të tyre.

E mendoni se çfarë mund të ndodhë, nëse për një çast e mendojmë se kjo do të mund të realizohet, se kjo mund të ishte diçka që bëhet?

E mendoni se si përmes “pullave” një kalbësi mendimi përpiqet të gardhojë botën e letrave, dhe të nisë të gërmojë në botën e tyre të letrave, e cila, edhe pse shkuan 28 vite jetë plurale, ende ka mbetur në kujtesën e emrave të shkuar dhe dalja e emrave të rinj po bëhet tmerrësisht e vështirë.

Do të shkruaj më pas për Kadarenë dhe pse e gjithë kjo bëhet, në fund të fundit, si një hapje e re e frontit të lindjes kundër njeriut të botës së perëndimit.

Historia e letërsisë nuk mund të jetë kurrë historia e jetës së autorëve, e të papriturave të karrierave të tyre a të veprave të tyre, por është Historia e Shpirtit si prodhues dhe si konsumator i kësaj letërsie.

Këtë shpirt në Shqipëri e kanë ngjeshur autorë që befas mund të kenë mbi emrin e tyre pullën blu a rozë. Jakov Xoxa apo Fatos Arapi, Koçi Petriti apo Xhevahir Spahiu, Moikom Zeqo apo Dritero Agolli, Lasgush Poradeci apo Mitrush Kuteli, Helena Kadare apo Adelina Mamaqi, Mimoza Ahmeti apo Sulejman Mato, Petro Marko apo Sterjo Spasse, e dhjetëra të tjerë, befas mund të gjendeshin nën thundrën e “pulës blu apo rozë“.

Mendoni sikur në të gjithë librat e autorëve që kanë krijuar Shpirtin befas të vendoset, si një gjashtëcepash shënimi i censurës moderne se “ky libër u shkrua në komunizëm, autori nuk ka mundur të dëshmojë të vërtetën, çka do të thotë se ka qenë frikacak..etj etj „ dhe se trimat e vërtetë erdhën tani.

Çasti i parë i kohës përkon me çastin e Krijimit, thotë Shën Augustini, por ai çast i parë bart jo vetëm një të ardhme të pafund, por edhe një të kaluar të pafund. Një të kaluar , e cila, përmes botës së fjalëve, letërsisë, mund të jetë e hollësishme, kërshëruese, por kurrë fatale.

Tani mendoni më tej: sikur në të gjitha tablotë e asaj kohe të viheshin shënime të tilla censuriane, që më tingëllon pak me pretoriane, dhe, ashtu si dikur klerikët e lartë synonin të fshinin botën intime në pikturat murale, edhe sot të heqim ose të vendosim nillat e një kohe që është thënë se do të jetë moderne, e perceptueshme dhe e njëmendtë me lirinë.

E pra, nuk është.

Një ligj i veçantë për Kadarenë është ky?

Në Drenicë kam dëgjuar që në krye të herës një djalë të mençur “Mos e pyet, se tregon vetë“.

Edhe Alibeaj nuk ishte e nevojshme të pyetej, ai e tregoi vetë.

Përse synohet rrënimi i një kështjelle, më e fuqishme se ajo e Argjirosë?

Në fakt, me ikjen nga jeta të Dritëro Agollit, meskinët, duke u ngutur, kur ende ishte në përcjelljen e fundit, vrapuan të hedhin poshtë gjithçka të tij. E bënë në mënyrë kaq meskine, por ishin aq të kënaqur, sa që edhe sot e kësaj dite ndoshta i kanë duart e djersitura nga kënaqësia e çastit.

Ismail Kadareja ka qenë gjithnjë në tehun e tyre. Që në fillim. Ende pa ikur, pa na dhënë kumtin e largimit, ata ishin aty, të strukur në qelizat e errëta të shtetit. Pjesë e padukshme e një mekanizmi që lehtësisht mund të kthehej në vrastar.

Kadare për to është shembëlltyra e njeriut që mund të sjell lirinë ose pjesë të mëdha të saj edhe duke qenë i njëjtë me të tjerët; i njëjtë në gjendjen e tij, por jo në mendjen e tij.

Në të vërtetë nuk ka një Ismail Kadare të vërtetë. Kadare është letërsia shqipe në ngjizjen e saj madhore, një organizëm intelektual aq i thjeshtë dhe aq shumëdimensional. Magjik në artin e tij, më tej se magjik në mesazhet përcjellëse të tij. Ai solli Kujtesën e Madhe kur ende nuk ngiheshim me frymën e kohës, krijoi simbolet që mund t’i quaje pa droje si pjesë të shpirtit tënd, ishte në fund të fundit, dukuria befasuese që është e vështirë të shpjegohet.

Të kalosh nga bota e jashtëzakonshme që ai krijoi – në kronikën e ditëve të jetës së tij- përbën kohën dhe tokën, pra të ardhmen dhe të sotmen.

Kadare është një institucion i artit, por jo vetëm shqiptar e as vetëm ballkanik. Ai, prej shumë kohe, ka dalë në një orbitë më të ngjeshur, më të madhe dhe më të vështirë. Është një botë që synohet nga të gjithë, ngulmohet nga disa dhe arrihet nga fare pak vetë. Koha kur ai e arriti ishte në vetminë e madhe, jo vetëm të shtetit të tij, por edhe të atij vetë. Nëse e bëri këtë në këtë periudhë dhe ngriti përmes kujtesës një Monument të vendit të tij, kjo është arsyeja e kërkesës së herë pas hershme për rrënimin e pashmangshëm të veprës së tij.

Kadare është i njëjti në të gjitha kohërat. Nëse sot, një lexues i ri, im bir, ta zëmë, do të lexonte “Gjeneralin e Ushtrisë së vdekur”, “Përbindshin”, “Pallatin e Ëndrrave”, “Kronikë në gur”, “Darka e gabuar”, “Tri këngë zie për Kosovën”, “Viti i mbrapshtë“, jo vetëm do të ishte i mahnitur nga arti, jo vetëm që nuk do të besonte se shumë prej tyre janë shkruar në një kohë tjetër, por edhe që ato i kanë shërbyer diktaturës. Stuhia më e madhe ndaj Kadaresë u ngrit kur botoi “Dimri i Vetmisë së madhe”, e cila, as më pak e as më shumë, në thelbin e saj është përsëritja e Makbethit në një kohë tjetër, përmasat e së cilës kërkohen të rishfaqen si shtrigicat në fillimin e tragjedisë.

Kadare na solli një tjetër zgjim, nga një tjetër gjumë i thellë, për të ndjerë më afër, në çastin kur frika do të mungonte: lirinë dhe kombin.

Ndaj lirisë ai do të vendoste gërmat një pas një si gurët e mëdhenj të qëndresës, duke hequr nga vetja qelizat e krijimit, duke na thënë se, në çdo çast, duhet t’i besojmë secilës fjalë, sepse ata ishin tej dëshpërimit, të vrullshme si erërat dhe të fisme si qytetërimi.

Ndaj kombit atij më shumë se gjithçka i përqaset titulli i një medieje franceze se “Kur vjen fjala për kombin e vet, Kadareja është po aq i verbër sa Homeri”.

Kombprishësit kanë qenë kundërshtarët më të mëdhenj të Kadaresë – ata kanë lëvizur gjithë gurët, përmes denoncimeve të paskajshme dhe të paqëndrueshme, deri në nivel ambasadorësh, për të rrënuar atë çka ai vetë, krejt fillikat, ka ngritur – perandorinë e tij, në të cilën, si në çdo të tillë, mund të gjesh edhe pluhur që sillet nëpër këmbët e udhëtarëve, por që nuk mund të pengojnë të vërtetën, pavarësisht se cili do të jetë vendimi një tufë deputetësh, gjysma e të cilëve mund të mendojnë se Kadare është një biznesmen, ose, në fund të fundit, një njeri që ka në dorë të të afrojë një tender të madh.

Kadare vazhdon të jetojë nëpër shkrepëtima. Ky ishte fati i tij.

Si duket, jo më kot, dikush ka krijuar edhe liliputët.

Dhe stuhitë sahariane kundër një perandorie Kadareane ngrihen sa herë që përafron nominimi për çmimin Nobel.

 

 

August 24, 2018 13:10
Komento

56 Komente

 1. korçari August 24, 13:28

  Kadareja i MADH i ben nder çdo shqiptari edhe atyre maskarenjeve dhe kellirave dhe se çdo perpjeket per te denigruar Kadarene dhe gjithe artistet e tjere te kohes se diktatures eshte e kote pasi si Biblioteka e madhe e Aleksandrise eshte e njohur dhe pas shume shekujsh por emri i atij qe i vurri flaken eshte harruar.Vepra e Kadarese eshte si pikturat e Pikasos, Gogut,Mikelanxhelos etj te cilat sa me shume kalon koha aq me shume ju rritet vlera (ku nje pikture shitet ne milona dollare).Kadre e ngriti letersine shqiptare ne majat e letersise moderne boterore dhe asnje liliput si Alibeaj dhe bejte e tjere nuk mund te krahasohen as me hijen e te MADHIT Kadaré.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN August 24, 14:26

   Lakrori,
   degjo mua, se si te kam thene ,ne pergjithesi lirindiotet i dua shume ;
   lere te grije sallate Islami, se do dale vet Kadareja e do thote
   “Te dashur shoke e shoqe ,lakror e koqe;
   i digjni te gjitha shkarrashkrimet e mia, se dua te shkoj ne ferr pa to; aman mos me kujtoni as fjalet e francezeve ,se dhe Assadit i dhane çmim , dhe po u hapen arkivat, do me marrin prej lecke e do me sjellin aty si bashkepuntor te diktatures ,me keq se ai 100 vjeçari qe perzuri Trump keto ditet e fundit ….

   rri Lakrori, se si di mire keto pune ti,
   pi Pikason ku e mesove ti mor dreq, ti as pikaçune nuk kishe pare ne enderr ;
   te nis nje liste une, dhe thuaj Islamit te me thote po per kta pse pati censure – pushkatim?? pse nuk duhet qe ti njohin brezat e rinj keta ????

   ( eshte pak e shkurter, po s’ka gje se do lexohemi per shume vite, deri para se te shkoni ne ferr, do i mesoni te gjithe !)

   1. Qani Panariti (përkthyes) pushkatuar
   2. Dhimitër Falla (përkthyes) pushkatuar
   3. Vincent Prenushi (poet) vdekur në burg
   4. Myzafer Pipa (gazetar kritik) vdekur në hetuesi
   5. Arshi Pipa (poet) burgosur
   6. Et’hem Haxhiademi (poet, dramaturg) vdekur në burg
   7. At Gjon Shllaku (kritik, gazetar) pushkatuar
   8. At Mikel Koliqi (kompozitor) burgosur
   9. At Don Kurti (etnograf, kompozitor) burgosur
   10. At Anton Harapi (shkrimtar) pushkatuar
   11. At Leon Kabashi (piktor ikonash) burgosur
   12. Dom Lazër Shantoja (shkrimtar) pushkatuar
   13. Dom Ndre Zadeja (dramaturg, poet) pushkatuar
   14. Imzot Jul Bonati (përkthyes) pushkatuar
   15. Terenç Toçi (gazetar) pushkatuar
   16. Sem Mark Çuni (stilist) pushkatuar
   17. At Aleksandër Sirdani (folklorist) vdekur në hetuesi
   18. At Nikoll Gazulli (linguist) vdekur në hetuesi
   19. Prof. Simon Deda (përkthyes) vdekur në burg
   20. Padër Mark Harapi (shkrimtar përkthyes) burgosur
   21. Padër Gjon Karma (folklorist) burgosur
   22. Padër Pjetër Mëshkulla (poet, teolg) burgosur
   23. At Marin Sirdani (historian) burgosur
   24. At Konrad Gjolaj (shkrimtar) burgosur
   25. Frat Gjon Pantalia (regjizor) vdekur në hetuesi
   26. Pjetër Gruda (aktor) vdekur në kamp
   27. Mark Dema (përkthyes) burgosur
   28. Zef Zorba (përkthyes, regjizor) burgosur
   29. Gjon Shllaku (përkthyes) burgosur
   30. Ndoc Vasija (shkrimtar) burgosur
   31. Koço Tasi (linguist) burgosur
   32. Ghush Sheldija (folklorist) burgosur
   33. At Viktor Volaj (studiues) burgosur
   34. Luigj Filaj (muzikolog) burgosur
   35. Marin Skanjeti (gazetar) burgosur
   36. Akile Tasi (gazetar) burgosur
   37. At Filip Mazreku (muzikolog) burgosur
   38. Napolon Tasi (përkthyes) burgosur
   39. Nikoll Dakaj (shkrimtar, kritik) burgosur
   40. Filip Fishta (studiues) burgosur
   41. Hazis Vrioni (përkthyes) burgosur
   42. Jusuf Vrioni (përkthyes) burgosur
   43. Amik Kacaruho (shkrimtar) burgosur
   44. Mirash Ivanaj (linguist) vdekur në burg
   45. Lazer Radi ( shkrimtar) burgosur
   46. Sulejman Idrizi(linguist) vdekur në burg
   47. Selman Riza (linguist) burgosur
   48. Mitrush Kuteli (shkrimtar) burgosur
   49. Qemal Draçini (kritik) vdekur në burg
   50. Mysine Kokalari (shkrimtare) burgosur, vdekur në internim
   51. Ramadan Sokoli (muzikolog) burgosur
   52. Ndoc Nika (shkrimtar) burgosur
   53. Mustafa Gërblleshi (shkrimtar) burgosur
   54. Gjergj Bubani (gazetar) vdekur në burg
   55. Zef Gruda (kompozitor) burgosur
   56. Pashko Gjeçi (përkthyes) burgosur
   57. Markensen Bungo (shkrimtar) burgosur
   58. Dylber Starova ( muzikant) burgosur
   59. Osman Bishqemi (shkrimtar) burgosur
   60. Anton Frashëri (shkrimtar) burgosur
   61. Nexhat Hakiu (poet) burgosur
   62. Petro Marko (shkrimtar) burgosur
   63. At Bernardin Palaj (shkrimtar) burgosur
   64. Zef Leka (kompozitor) burgosur
   65. Mithat Araniti (publicist, përkthyes)burgosur
   66. Guljelm Deda ( gazetar, përkthyes) burgosur
   67. Beqir Haçi (poet përkthyes) burgosur
   68. Kasem Trebishina (shkrimtar) burgosur
   69. Mark Ndoja (poet) burgosur
   70. Gjergj Komnino (poet) burgosur
   71. Kapllan Resuli (shkrimtar) burgosur
   72. Nikolla Kote (përkthyes) burgosur
   73. Pjetër Gjini (poet kompozitor) burgosur
   74. Kin Dushi (shkrimtar) burgosur
   75. Dhora Leka (kompozitore) burgosur
   76. Uran Kostreci (poet) burgosur
   77. Lekë Previzi (piktor) burgosur
   78. Pjetër Arbnori (shkrimtar) burgosur
   79. Leka Toto (dramaturg) burgosur
   80. Nuredin Boriçi (poet) burgosur
   81. Pano Taçi (poet) burgosur
   82. Bajram Hyseni (poet) burgosur
   83. Jorgo Bllaci (poet) burgosur
   84. Trifon Xhargjika (poet) pushkatuar
   85. Xhelal Koprëncka (poet) pushkatuar
   86. Fadil Kokonami (gazetar) pushkatuar
   87. Vangjel Lezho (gazetar) pushkatuar
   88. Robert Vullkani (përkthyes) burgosur
   89. Zhaneta Ogranaja (poete) burgosur
   90. Mehmet Myftiu (shkrimtar) burgosur
   91. Gramoz Omari (fizarmonist) pushkatuar
   92. Anastasia Taçi (librare) burgosur
   93. Mandi Koçi (kameraman) burgosur
   94. Viktor Stratobërdha (regjizor filmi) burgosur
   95. Genc Leka (poet) pushkatuar
   96. Vilson Blloshmi (poet) pushkatuar
   97. Bedri Myftari (shkrimtar) burgosur
   98. Zyhdi Morava (shkrimtar) burgosur
   99. Visar Zhiti (poet) burgosur
   100. Halil Laze (gazetar) burgosur
   101. Daut Gumeni (poet) burgosur
   102. Frederik Reshpja (poet) burgosur
   103. Lluk Kaçaj (bas)burgosur
   104. Milto Vako (dirigjent) burgosur
   105. Kiço Venetiku (dirigjent) vdekur në burg
   106. Krisanthi Venetiku (fotografe) vdekur në burg
   107. Vangjush Tushi ( piktor) vdekur në burg
   108. Edison Gjergo (piktor) burgosur
   109. Ali Oseku (piktor) burgosur
   110. Maks Velo (piktor) burgosur
   111. Abdullah Cangoni(piktor) burgosur
   112. Sadri Ahmeti (piktor) burgosur
   113. Stavri Rafaeli (skenograf, tenor) burgosur
   114. Minush Jero (dramaturg) burgosur
   115. Mihallaq Luarasi (regjizor) burgosur
   116. Sherif Merdani (këngëtar) burgosur
   117. Fadil Paçrami (dramaturg) burgosur
   118. Beqir Çela (poet) pushkatuar
   119. Ahmet Golemi (shkrimtar) burgosur
   120. Fatos Lubonja (gazetar) burgosur
   121. Bashkim Shehu (shkrimtar) burgosur
   122. Myqerem Janina (përkthyes) vdekur në burg
   123. Dhimitër Lala (kameraman) burgosur
   124. Dhimitër Furrxhi (aktor estrade) burgosur
   125. Telat Agolli (artist cirku) burgosur
   126. Havzi Nela (poet) varur
   127. Ylber Merdani (poet) burgosur
   128. Aleksandër Zeka (poet) burgosur
   129. Jamber Marko (poet) burgosur
   130. Gjergj Peçi (poet) burgosur
   131. At Zef Simoni (poet) burgosur
   132. Dom Frano Ilia (folklorist) burgosur
   133. Dom Nikollë Mazreku (studiues) burgosur
   134. At Zef Pëllumbi (shkrimtar) burgosur
   135. Llazar Moreka (kompozitor) burgosur
   136. Niko Kotani (redaktor) burgosur
   137. Medi Prodani (kitarist) burgosur
   138. Sotir Andoni (shkrimtar) burgosur
   139. Mihal Zallari (publicist, përkthyes) burgosur
   140. Visaroin Xhuvani (teolog, linguist) burgosur
   141. Zef Mala (drejtor i biblotekës) vdekur në burg
   142. Fotaq Filipeu (muzikant) burgosur
   143. Astrit Delvina (shkrimtar) burgosur
   144. Gani Skura (poet) burgosur
   145. Fatos Mero Rrapaj (folklorist) burgosur
   146. Eqerem Biba (përkthyes) burgosur

   Reply to this comment
   • XXL August 24, 14:53

    Or Muç Bolja
    Ik or idjot se je bere i neveritshem
    O sorra e zez e Elbasanit

    Reply to this comment
   • korçari August 24, 15:35

    O Sorra e zeze na çove nga zhvillimet ne Pakistan ne nderzimin artificial pasi i Madhi Kadaré nuk ka lidhje me keta emra te mesiperm se po fillova te numeroj dhe ata qe rane me arme ne dore kunder okupatorit dhe Dosteve nuk ka gazete qe te kete vend dhe si shume e vlereson vehten por duhet te jesh e semure (psiqike) pasi ti vuan nga narcizizmi dhe besoj se dhe ti shkollat e monizmit ke mbaruar dhe ska gje qe Kadarene e vleresojne mjaft institucione prestigjoze por ti je “me e mençur”.lexoje dhe Lubonjen pasi kur denoncoi te jatin e cilesonte Kadarene si kritikues te regjimit,por mjaft humba kohen me nje…

    Reply to this comment
    • BLACK SWAN August 24, 15:56

     aaaa Lakrori, po qe per gjera artificiale, ne nuk na duhen, po deshe te ndihmojme dhe ty, po jo artificialisht;
     ncuk, s’kam mbaruar shkollen e endhjerit, nuk me linin te vija ne shkolle me idiotet si ti, kishin frike se beheshit te zgjuar dhe ju …

     Lakrori, kta jane pas pushtuesit gjerman, jane vrare e burgosur nga pushtuesi shqiptar. po flas nga 29 nentori e ketej, mund te flas dhe me pare per Zaho Koken e ca te tjere, po e di qe do behesh me lemsh nga ça je,
     pra pse u vrane keta ???
     pse mos te lexohen veprat e tyre sot, e pse qyrraviteni vetem per Kadarene ??
     pse nuk flet vete Kadareja, ose me sakte kush kerkon nje pergjigje nga Kadareja, kush e do ne llogore Kadarene,kunder asaj ose kesaj pale shqiptaresh ?????

     je nje mendje e vogel ti Lakrori, jeni mendje teper te vogla ….

     Reply to this comment
     • korçari August 24, 17:25

      O Sorra e zeze nuk kam ndonje kundershtim qe te botohen dhe te lexohen veprat e ketyre qe jane pushkatuar apo burgosur dhe nuk di qe te kete ndonje ligj qe t’a pengoje kete ,jemi ne ekonomine e tregut dhe meqe je e interesuar mund te investosh per te paguar shpenzimet e botimit dhe pastaj vendos lexuesi t’i bleje dhe t’i lexoje keta libra apo jo dhe pse jo ndonjeri mund t’i afrohet KADARESE se madh me botimet jashte Shqiperise …por per ty keto jane te veshtira per t’i kuptuar se qenke dhe pa shkolle …

     • Sallakja August 25, 09:55

      Bravissima, come sempre

   • si te besoj August 24, 22:07

    patjeter qe e kane merituar se shteti ka ligje ne çdo kohe. Dhe çfare duhet bere duhet te reabilitohen?! Ligji ka vepruar dhe ata kane rene dakort persa nuk vrane veten. Edhe ti qe u ke shkruar emrat ketu ( ndoshta s’kane egzistuar fare) , ke mellef me te madh, por mellefi nuk denohet. Prandaj rri iq ete ne strofkullen tende se te tjere e kane radhen sot te vrare , pushkatuar e denuar nga 1990 e deri me sot, jane mijra edhe me emra qe nuk dihet varri….Po s’ka gje; po te besojme ty qe edhe pseudonimin e paske te zi.

    Reply to this comment
    • BLACK SWAN August 24, 23:15

     patjeter qe e kane merituar qe nga 1990 e ktej…
     çdo popull ka kriminelet qe do !!

     te perdor pseudonimin “delikatja – delegatja -flaka” ??
     do te sjell me mire ne mendje “shoket” e rinise ?!!

     Reply to this comment
   • ShkoDrani August 25, 00:51

    Shume e vertet dhe e dhimbshme kjo liste. Frederik Rreshpjen, gjeni e njeri i rralle, e kam pasur mesues letersie ne tetevjeçare; Zef Zorben, paste drite, kam pase rast me e ndigju tuj lexu perla perkthimi ne shtepine e tij shume shume vite te shkuara; nje tjeter ne liste qe u internua dhe sot eshte i vdekuar e kam pas kusheri. Qe te tre ne listen e mesiperme, por qe te tre e kane pas levduar Kadarene si nje shkrimtar i rralle e i talentuar.
    Nuk marr persiper te nderroj mendjen tende, por po ndaj kete mendim ngaqe ke renditur shume mendje ndritur qe diktatura i viktimezoi. Kadare nuk ishte e nuk eshte Zoti, vetem nje shkrimtar i zoti. Atbote ai krijoi vepra te talentuara. Nuk mund te fajesohet ai pse nuk u viktimezua njelloj si shume te tjere, ndonese edhe ai nuk i shpetoi besnikeve te partise. Do shtoja se njeriu gjykohet me kohen kur ka jetuar. Nuk mund te perbuzet e neperkembet Tolstoi se shume shkrimtare te tjere te shquar ruse u syrgjynosen ne Siberi; nuk mund te perbuzet Shekspiri se ai sponzorisohej nga duka i Eseksit, e pas nga Elizabeta e Pare, etj. Per te sjelle shembuj shqiptare: Nuk mund te percmohen At Gjergj Fishta se ne nje apo dy raste levdoi fashizmin e Viktor Emanuelin e Trete, apo Vinçenc Prendushi per diçka me teper. Secili pergjigjet per vedi. Te gjithe ne kohen e tyre kane paguar nje cmim. Sot kane ate vend qe meritojne si artiste, disa jane harruar, disave u lexohet nje pjese e krijimtarise…

    Artistet, perfshi Kadarene, nuk jane shenjtore e as nuk mund te behen e as te mbahen pergjegjes per fatin e artisteve te tjere ngaqe ato vete i mbijetuan nje kohe te frikshme. Askush nuk mund te kerkoje qe artistet te flijohen. Asnje artist nuk ka perfunduar ne burg apo ekzil per shkak te Kadarese, nderkohe qe jo pak gazetare e shkrimtare spiune te partise e sigurimit sot jane bere pronare shtepish botuese apo pronare gazetash dhe hiqen si shenjtore nderkohe qe ne mos jane djaj, shpirtin ja kane shitur djallit. Sot shume prej ketyre ish-spiuneve hedhin balte mbi nje krijues si Kadare thjesht se ai nuk nderroi lekure e padron.

    Reply to this comment
  • mateo August 24, 15:19

   Nje pyetje Bedri Islamit:
   -Ku eshte pergjigja e Kadarese,qe e ke vene si ntitull?

   Reply to this comment
 2. G. Merkaj August 24, 13:37

  Eshte dritheruese se kete projekt ligj e ka perpiluar tinzari, ish komunisti, ish gazetari i Zerit te Popullit, ish bashkepunetori i Sigurimit famekeqi Fahri Balliu, i cili perflitet se Berisha mund t ia besoje drejtimin e PD-se mbas deshtimit te Lulzim Bashes ne zgjedhjet vendore 2019.
  Mendohet se nje post i tille do i sherbente kompaktesimit te nje nje bashkepunimi PD dhe LSI, pasi Balliu eshte njeheresh mik i ngushte i Berishes dhe i Ilir Metes.
  Pe4flitet se nje propozim te tille Berishes i a ka bere Ilir Meta, i cili frikesohet shume nga nje mareveshje e nendheshme Rama-Basha.

  Reply to this comment
 3. Kali i Sadijes August 24, 13:39

  Kush eshte ky Alibeu qe i lihet hapesire ne nje vend pa shtet?Ali bej Kelcyra?????

  Reply to this comment
 4. Lili August 24, 13:40

  Paska filluar fushata per Nobel prape a cka ?

  Reply to this comment
 5. Euro Maloku August 24, 13:45

  Ka ca fondacione qe paguajne per te per te percare shqiptaret,prandaj Alibeu eshte hedhur ne sulm per te marre ndoca therrime.As njerin prej ketyre maskarenjve nuk e ha meraku per komunizmin…ata i lehin atij si ujku henes.sa per Nobeli sivjet nuk ka Nobel sepse komisjoni na ka dale komisjon kurvaresh!Hajde merri vesh keta te huajit..Nuk kuptohet ideollogjia dhe morali i tyre:ata qe do te vleresojne figurat me moral me te larte ne bote qenkan vet per faqe te zeze.
  Shkurt:Shqiptare ruajen vet Shqiperine e tashme,por edhe Shqiperine e shkuar..ndryshe nuk keni te ardhme!

  Reply to this comment
 6. Nunuja nga Cepani August 24, 13:58

  Ne rastese Ilir Meta ka mik Fari Balliun ,mos i mbushte 24 ore ,edhe pse me vjen keq se eshte moshe e re…

  Reply to this comment
 7. skrapari August 24, 14:00

  Une shtroj pyetjen : Cili eshte shkrimtari me i madh , Ismail Kadareja i kohe se PPSH apo Agron Tufa i demokracise? Iu lutem me sqaroni ?

  Reply to this comment
 8. Germicoku August 24, 14:03

  Une mendoj qe te hiqet Ismail Kadareja nga studimi ne shkolla e te vendoset dhendrri i komunistit nga Skrapari, Agron Tufa. Ja vlen ky shkrimtar . Eshte Shekspir ,apo jo ?

  Reply to this comment
 9. intelektuali August 24, 14:37

  Pergjigje e Kadarese nga goja e kriminelit te Enverit, Bedri Islami?????

  PO ISMAIL KADAREJA NUK KA GOJE VETE TE FLASE?

  sepse:

  Bedriun e Enverit e degjuam fare mire me cinizmin e tij kriminal kur i cilesoi femijet dhe bebet e kampit te Tepelenes qe u lane te vdesin qellimisht nga uria si “kolaboracioniste” te Fashizmit apo si “diversante” te Perendimit, kryesisht te SHBA, duke mohuar keshtu nje nga krimet me makaber te regjimit sadist te Enver Hoxhes dhe te xhelateve te tij, si nje REZIL i Shqypnise qe po kerkon te antarsohet ne BE Demokratike dhe Antikomuniste dhe qe ka firmosur dhe miratuar te gjitha rezolutat e KE per ndeshkimin e shteteve qe mohojne krimet e komunizmit, dhe qe tani ka dale si “gjeli maje plehut” dhe flet ne emer te Kadarese per nje teme qe eshte zgjidhur me kohe ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore pa kurfare opozitarizmi nga popullata:

  sepse:

  REALIZMI SOCIALIST NE KUSHTET E TREGUT TE LIRE NGORDHI VETE SAPO RA MURI I BERLINIT

  Pse shqyptaret ne “bisht te kavallit” duhet te vazhdojne te paguajne nga buxheti i shtetit qe do te thote nga lekat e taksapaguesve shqyptare TV shteterore qe me financime shteterore te xhirojne papushim filmat karikatura te Milkanit dhe Anagnostit me ARMIQ te Kllases qe i sherbejne Imperializmit Amerikan?

  KUSH ESHTE AI SHQYPTAR QE DO TE KETE DURIMIN SOT TE LEXOJE POEMEN “SHQYPONJAT FLUTUROJNE LART” TE MOL KADARESE KUR I KENDONTE HYMNE BOLSHEVIKE ENVERIT DHE PARTISE SE PUNES?

  dhe:

  Cila do te ishte ajo shtepi botuese private qe do te guxonte sot me lekat e veta te ribotonte dhe te hidhte ne treg veprat e Molit te shkruara ne Kohen e Qepes te Partise se Punes plot e perlot me propagande komuniste mediokre, ne kushtet e tregut te lire kur ato sot nuk i lexojne me as fanatiket e Enverit si puna e Bedri Islamit, dhe jo me brezi i ri?

  Po kush do te jete ajo Juri qe do t’i jape Mol Kadarese cmimin NOBEL per letersi kur ai i sherbeu me besnikeri dhe devotshmeri regjimit sadist dhe gjakatar te Enverit per shume vjet me radhe?

  Kur perkthyesi dhe shkrimtari i talentuar Vedat Kokona i kerkoi Ismailit qe te nderhynte tek Ramizi per nje pension pleqerie per Jusuf Vrionin qe sapo kishte dale nga burgu, ai nuk pranoi dhe ky refuzim e rendit Ismail Kadarene ne fund te listes per cmim NOBEL per letersi ku cilesite morale te kandidatit vleresohen teper nga juria nderkombetare.

  Reply to this comment
  • mirel August 24, 15:32

   Nuk ka shqiptar te lexoje kerma si puna jote.
   Vepra e Kadarese eshte e ngulitur ne memorjen e Shqiperise. Diku do ribotohen te gjitha veprat e famshme te socializmit.
   Ndersa ju jeni te padegjuar sot e mot.
   Sepse nuk jeni ne gjendje te mendoni minimalha si njerez, pastaj te flasim per talent qe nuk e keni.
   Cdo deshtak del antkomunist, dhe cdo artist i madh u promovua fuqimisht nga komunizmi.
   Cfare mund te promovoni ju pervec harbuterise dhe injorancise?
   Kampin e Tepelenes.
   Kjo eshte vepra juaj. Nje memorial.

   Reply to this comment
 10. R. B. Gramshi August 24, 15:26

  Ismail Kadare eshte i pari i huaj qe qe hyri ne 12 akademiket e Frances, pozicion qe e mban per mese 30 viteve.
  Ndersa ne atdheun e tij dalin disa krimba nga balta e Devollit e ku di une gjetke, qe vec kakrdhive nuk i kane dhene gje tjeter tokes tyre dhe vjellin vrere per Ismailin qe do te ishte krenari nese do ti perkiste cilitdo kombi te kesaj bote

  Reply to this comment
  • intelektuali August 24, 17:24

   O projektuesi i Pallatit Sovjetik te Kultures,

   PO LERENI MOLIN TE FLASI VETE O ENVERISTA ARKAIKE DHE MOS U BENI BEDELET E TIJ PA LEKA,

   Po pse beheni si krimineli i Enverit, Bedri Islami qe flet si BEDELI pa leka i Mol Kadarese?

   Fyeni, shaheni, talluni, gajasuni sa te doni me intelektualin ashtu sic gajaseshin gardianet e tij te burgut, mund ta quanin intelektualin si “jashteqitje e kombit” njashtu sic e quajti edhe Ismail Kadareja ne fillim te viteve te Demokracise, mbrojeni sa te doni Autorin tuaj te Realizmit Socialist, bashke me veprat e Ismail Kadarese qe i kendonin papushim qe nga 1953 e deri ne fund hymne Enverit dhe Stalinit dhe qe e quan BABA:

   “O shokë!
   Për të fundit herë sot,
   Babanë po përcjell turm’ e pasosur
   Me dhembje të kulluar e me lot,
   Me zemër të plagosur.
   Dhe ja tani, mes heshtjes, në eter,
   Një zë i njohur, qartë po dëgjohet.
   Në emër tonë sot, shoku Enver,
   Përpara tij betohet.

   Në gjysmë shtizë flamurët era tund,
   Gjëmime topash ndihen në hapësire;
   I jep Stalinit turma e pafund,
   Të fundit lamtumirë.
   Pra, lamtumirë mik i madh, babà!
   Çdo zemër i thotë sot lamtumirë.
   Së bashku me Leninin krah për krah
   Ay ka për t’u shtrirë.
   Pushon tashti
   Ay në qetësi,
   Por, jo!
   Ay nuk vdiq!
   Vazhdon të rrojë!
   Dhe fjal’ e tij e urtë përsëri
   Përpara do na çojë!”

   Isamil Kadare, 5 Mars 1953

   por:

   Mos harroni se besnikeria juaj ndaj Realizmit Socialist te Enverit nuk mund te shtoje shitjet e veprave amorale te Mol Kadarese ne kushtet e Ekonomise se Tregut te Lire

   dhe:

   NUK KA KAKERDHI NE BOTE TE DETYROJE SOT SHQYPTARET TE LEXOJNE LLOGJET E ISMAILIT PER ENVERIN DHE STALININ, PER PARTINE E PUNES DHE SHPENDET E TYRE FLUTURUES LARTE MBI TOKE,

   sepse:

   O enverista fanatike dru me pre,

   KOHA E QEPES E MOLIT KA PERENDUAR SHUME ME PERPARA.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 24, 17:26

   LERENI MOLIN TE FLASI VETE O ENVERISTA ARKAIKE DHE MOS U BENI BEDELET E TIJ PA LEKA,

   Po pse beheni si krimineli i Enverit, Bedri Islami qe flet si BEDELI pa leka i Mol Kadarese?

   Fyeni, shaheni, talluni, gajasuni sa te doni me intelektualin ashtu sic gajaseshin gardianet e tij te burgut, mund ta quanin intelektualin si “jashteqitje e kombit” njashtu sic e quajti edhe Ismail Kadareja ne fillim te viteve te Demokracise, mbrojeni sa te doni Autorin tuaj te Realizmit Socialist, bashke me veprat e Ismail Kadarese qe i kendonin papushim qe nga 1953 e deri ne fund hymne Enverit dhe Stalinit dhe qe e quan BABA:

   “O shokë!
   Për të fundit herë sot,
   Babanë po përcjell turm’ e pasosur
   Me dhembje të kulluar e me lot,
   Me zemër të plagosur.
   Dhe ja tani, mes heshtjes, në eter,
   Një zë i njohur, qartë po dëgjohet.
   Në emër tonë sot, shoku Enver,
   Përpara tij betohet.

   Në gjysmë shtizë flamurët era tund,
   Gjëmime topash ndihen në hapësire;
   I jep Stalinit turma e pafund,
   Të fundit lamtumirë.
   Pra, lamtumirë mik i madh, babà!
   Çdo zemër i thotë sot lamtumirë.
   Së bashku me Leninin krah për krah
   Ay ka për t’u shtrirë.
   Pushon tashti
   Ay në qetësi,
   Por, jo!
   Ay nuk vdiq!
   Vazhdon të rrojë!
   Dhe fjal’ e tij e urtë përsëri
   Përpara do na çojë!”

   Isamil Kadare, 5 Mars 1953

   por:

   Mos harroni se besnikeria juaj ndaj Realizmit Socialist te Enverit nuk mund te shtoje shitjet e veprave amorale te Mol Kadarese ne kushtet e Ekonomise se Tregut te Lire

   dhe:

   NUK KA KAKERDHI NE BOTE TE DETYROJE SOT SHQYPTARET TE LEXOJNE LLOGJET E ISMAILIT PER ENVERIN DHE STALININ, PER PARTINE E PUNES DHE SHPENDET E TYRE FLUTURUES LARTE MBI TOKE,

   sepse:

   O enverista fanatike dru me pre,

   KOHA E QEPES E MOLIT KA PERENDUAR SHUME ME PERPARA.

   Reply to this comment
  • Lili August 24, 21:02

   Boobhoooh gramshi i zeze ,po para se te flasish bile verifikoje pak ate qe shkruajsh.
   Kadareja eshte aneta jo i akademise franceze,po i akademise des belles lettres,ku ka shume te huaj,sepse Franca i pranon aty per t’iu ba nder e sidomos per t’i pasur ne dore.
   Te ka treguar gje muli per bashkpunimin e tij me sigurimin franceze e per kampin e Cercottes? A muli nuk e ka ditur se eshte ne nje vend ku ka shqiptare aty ne Francen e tij…

   Reply to this comment
  • info analitike August 25, 07:26

   O shoku Fan Nol une te pata shkruar me pare qe te mos shkruaje budallalleqe, por ti vazhdon akoma. Ja per te te ndihnuar ca se me sa shoh qenke troke:
   https://www.asmp.fr/presentation/associes.htm
   Me se fundi ke rast te marresh vesh se per cilen akademi behet fjale. Sic mund te lexosh Kadare nuk rezulton i vetmi i huaj e nuk ka 30 vjet qe e ka marre ate cmim.

   Reply to this comment
 11. daut August 24, 15:41

  O “intelektual”, ti vetem masturbohesh te gazeta DITA, por po te vjen koha e do ikesh! Kurse vepra e Kadarese do kujtohet edhe kur nga fisi yt nuk do te kete ngelur njeri. Ha buken e Amerikes dhe, mundesisht, hesht.
  Une qe po te shkruaj nuk jam as djali i Enverit, as ish-sigurims e as ish-komunist. Kam vuajtur nga ai sistem. Por nuk pranoj te me perfaqesoje nje “Shaban Qose” si puna jote.
  Sa per dijeni, ne Europe do hyme pa tradhetare, pa kolaboracioniste te pushtuesve te vendit dhe pa njerez si puna jote.
  Meqe te shoh me ata te Institutit te Dokumentimit te Krimeve te ish Sigurimit te Shtetit, te kam rixha na jep dokumentin perse je denuar heren e pare. Do na interesonte te gjitheve te dinim per procesin tend hetimor dhe gjyqsor. Se degjohen lloj lloj gjerash per ty. Vetem mos u hiq si shkrimtar e poet, apo dhe historian.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN August 24, 16:45

   o daut , po mos u ngut, rri i qete e mos ha …..
   sigurisht qe ke vuajtur nga ai sistem, juve jashte burgjeve, jeni me te vuajturit, ju beri lobotomine,
   ata ne burg te pakten e dinin te verteten…
   Daut, e di historine e Shaban Qoses ti ???
   apo je keshtu papagall i propagandes ???
   meso daut, meso !!
   Daut, lexoje ate listen me siper e aty do gjesh dhe Intelektualin; dhe mos i qaj hallin kush do e kujtoj, se jemi plot ne Daut, do jua kujtojme dhe pjellave tuaja, qe jane brez pas brezi fis …da.uti

   Reply to this comment
   • Pjeter Koromanja August 24, 17:27

    BLACK SUMASALESHQUPIT !
    .
    Mos u bo si garip apo karaduz shqupi..sado emra te vesh aty lart nuk jane me shume se 00.1 % e shqiptareve.
    .
    Problemi eshte se nje shumice e cilesuar e tyre kane bashkpunuar me Sigurimin dhe eshte kriminale fshehja e dosjeve te tyre dhe jane hapur vetem ato te kapterrave te lagjeve.

    .
    Sidoqofte kur dhe “ikona” e burgaxhinjeve dhe demonkrateve te Polonise doli spiun qe e ka pranuar vete cfare pret nga ‘KOROMANET’ qe i bene dhe kryetare parlamenti ?

    Lech Walesa përballë akuzave si bashkëpunëtor i sigurimit
    .
    18 Shkurt 2016 – 18:50 VOA Shqip
    .
    Ish-presidenti i Polonisë dhe fitues i Çmimit Nobel të Paqes, Lech Walesa, i cili mori famë botërore për rolin e tij në rrëzimin e komunizimit, premtoi sot se do vetëmbrohet në gjykatë për akuzat e ngritura ndaj tij si bashkëpunëtor i shërbimeve sekrete

    Instituti shtetëror i historisë tha se kishte konfirmuar autentike disa dokumente që kishte dorëzuar e veja e një ministri të brendshëm të periudhës komuniste, që vërtetonin se ish-udhëheqësi i lëvizjes sindikaliste , kishte qenë informator i regjimit në vitet 1970.

    Disa vjet më parë Walesa pranoi se kishte nënshkruar një dokument për të qenë bashkpuntor i organeve të Partisë Komuniste,.dhe sigurimit polak

    enciklopedia britanike ( 2017 release)
    .
    Since the fall of Communism in Poland, there have been allegations that Wałęsa had collaborated with the earlier communist secret police. In 2017 a lengthy investigation by the Institute of National Remembrance concluded that a handwriting study proved the authenticity of documents that Wałęsa had agreed to collaborate with the communist secret police.

    Reply to this comment
  • intelektuali August 24, 18:15

   O Daut Kapteri,

   PSE ME DUKEN URDHERAT E TUA SI ATO TE GARDIANIT TIM TE GURGUT?

   Kur ha buke nuk ben mire qe te flasesh, keshtu qe e degjoj keshillen tende kur ha buke me gjize ne shpi, por kur pi nje teke raki tek Tajvani me hypen frymezimi dhe filloj te shkruaj me mllef, pa masturbime erotike per kriminelet e Enverit qe i quajne femijet e masakruar ne Auschwitz-in e Tepelenes si “diversante” apo “kolaboracioniste”, sic i quajti krimineli komunist Bedri Islami nje dite me pare ne faqet e gazetes DITA duke u masturbuar prej verteti me viktimat e Enverit, sic i quajti para tij edhe gazetari i Nexhmijes, Xhevdet Shehu me nje cinizem te papare, por edhe sic i cilesoi do kohe me pare edhe kalemxhiu i Enverit, Pellumb Xhufi pa piken e turpit, megjithese te gjithe e dine qe eshte dhender tek Bahri Omari dhe e njeh fare mire historine reale te tij prej krimineli shumengjyresh.

   Tani po ky Bedri Islami i “diversanteve” te Tepelenes del dhe mbron Realizmin Socialist, por me ke ta mbroje?

   ME FILMAT E MILKANIT DHE ANAGNOSTIT ME GJERMANE DHE PARTIZANE? APO ME FILMAT ME ARMIKUN E KLLASES?

   Natyrisht Bedri Islami nuk eshte aq budalla sa te qiste filmat dallkauke te Realizmit Socialist dhe nuk kishte rruge tjeter vecse ta ndertonte mbrojtjen e istikamit socialist me Ismail Kadarene, qe Jusuf Vrioni e beri te njohur me perkthimet e tij ne burg ne gjithe Boten dhe pastaj kur Vedat Kokona i shkoi me lutje ta ndihmonte tek Ramizi per nje pension pleqerie per perkthyesin e tij qe e beri famoz jo vetem ne France, por ne gjithe Boten, Moli i refuzoi me nje egoizem te papare.

   KETU BIE LLOGJIKA E BEDRI ISLAMIT QE FLET SI BEDEL I MOL KADARESE PER CENSUREN NDAJ VEPRAVE TE TIJ QE E KA CENSURUAR VETE KOHA

   Ti ke lexuar ndonje veper te Ismailit, apo flet ashtu badiava vetem per sport?

   sepse:

   Ka qene Sigurimi qe e ndoqi Ismailin dhe e shpallen tradhetar si Mehmetin dhe Kadriun do kohe me pare dhe per pak sa nuk e rasen brenda, njashtu si edhe intelektualin, por Moli doli se ishte me i squt dhe u fsheh pas gaxhoit dhe ja mbathi ne France pasi i quajti intelektualet antikomuniste si “jashteqitje e kombit”

   C’PUNE KA SHBAN HUNDERRI KETU?

   dhe:

   Kriminelet e Enverit nuk i do kush ne BE dhe Bote dhe ne SHBA i urrejne me shume se talebanet e ISIS-it.

   Reply to this comment
 12. shqiponjat që u kthyen në sorra... August 24, 16:02

  Nastradintelektuhale !
  .
  Vetem per nje gje jam dakort me ju; Ismail Kadareja dhe Driterioi i ndjere ne vitet 1989-1991 u duhet te viheshin para shqiptareve si bashkpergjegjes me Enverin ose duhet te dilnin para tyre dhe te pranonin ‘fajet “..te kerkonin ndjese dhe te benin thirrje per pajtim kombetar & investime dhe te mos perziheshin me kanibalimin e bandes se tropjojes te Sali Elezbiberishes.
  .
  .Vete vajtja e Kadarese“( pas azilit grotesk ne FRANCE) Qershor 1991 ne nje seancë dëgjimi në Komisionin e Helsinkit të Kongresit të SHBA. të kryesuar nga senatori Denis De Concini, ,me tre tribalet e Tropojes Azem Hajdari Sali Berisha dhe Elez Biberaj ishte as me pak as me shume por pshurrja qe i beri Kadareje Heronjeve te vet duke u bere si Bija e Stalinit qe e perdoren dhe e hodhen si limon…

  Pra eshte vete Kadareja qe u shtri ne kembet e Alibejlereve..eshte Kadareja qe per afro 3 dekada kurre nuk foli per krimet e SIAMEZIT tij Sali Monstres..pra deri ketu jemi ne rregull bashke.

  …Por ti zgjebs
  dallkauk
  nekrofil se ti
  Nastradintelektuafi
  spermazoid te
  ESAT PASHTRADHTARIT
  ZOGKURVARIT
  & SALICARIT
  je kufome ne plehrin e historise dhe do ngelesh aty pergjithmone sepse:

  1………………nastradin esat pash toptradhetari
  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik
  2……………………nastradini zogu kurves
  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect
  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti
  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit
  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë
  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti
  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi
  5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra
  6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho
  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin
  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh
  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet
  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
  Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.
  THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK

  Reply to this comment
  • intelektuali August 25, 08:49

   Po kur je ne unison me intelektualin pse i thua intelektual-HALE atehere?

   PO DJALI I GJYLOS ME NEXHMIJEN DHE RAMIZIN NA I LA “PESHQESH” SALIUN DHE EDVIN KAQOLIN E KRISTAQIT QE KA FIRMOSUR VARJEN NE LITAR TE HAVZI NELES,

   prandaj:

   Fute DACIBAON e gjate ne shinat e llogjikes elementare, se AMAN na plase shpirtin me CARCAFET enveriste me shume “uje” qe i shkruan papushim ne kete forum te nderuar te gazetes DITA

   Reply to this comment
 13. GRANIT DRENICA August 24, 16:22

  Së paku 101 herë Shqipëria dhe populli shqiptar i ka pasur punët (përgjithësisht) më mirë në kohën e ENVER HOXHË-SHQIPOS dhe në kohën e SHQIPËRISË së ENVER HOXHË-SHQIPOS, sesa që i ka, që prej pas vitit 1990 e deri më sot, në DEMONKRACINË dhe në DEMUTKRACINË shqiptare!!! Ku, sa dhe si u katandis Shqipëria dhe shqiptarët që prej pas vitit 1990 e deri më sot, vetëm emri “Shqipëri dhe shqiptarë” ekzistojnë edhemë, por assesi jo më as Shqipëri e vërtetë dhe ende më pak “shqiptarë”! …Shqipëria e ENVER HOXHË-SHQIPOS e krijoj edhe “Ismail Kadarenë” dhe edhe të gjithë të tjerët, që do t’ishte e pamundur t’i përmendja të tërët këtu; Ismail kadare veprat më të mirat i shkruajti pikërisht në Shqipërinë e Enver Hoxhë-SHQIPOS; nderkaq, mund të thuhet pa asnjë drojtje se, pas vitit 1990, gjegjësisht, në DEMUTKRACINË sgqiptare, veprat që i ka shkruajtur Kadareja, janë gati fare pa vlera; madje, unë do t’thoja se janë vetëm: shkarravina; shkarravuçka e shkarravukuçka!? Madje-madje edhe për çmimin NOBEL, Kadareja u pat përzgjedhur dhe caktuar nga vlerat e veprave të tij që i pat shkruajtur, shi në shqipërinë KOMUNISTE; në Shqipërinë e Enver Hoxhë-SHQIPOS! …Por, që të mos zgjatëm këtu edhe më shumë për këto HAJVANLLËQE shqiptare, Ismail Kadare, por jo vetëm ismail Kadare, E VRAU veten e vet, që prej pas vitit 1990 kur e mohoj veten e vetë, filloj t’i nërrrojë fytyrat dhe fillojë t’i dredhë e përdredhë BYTHËT !?

  Reply to this comment
 14. Kureshtari August 24, 16:29

  Si ka mundesi qe veprat me te medha dhe ato qe e bene te famshem I ka shkruar para viteve 90 madje para 85?

  Reply to this comment
 15. Alban Dega August 24, 17:05

  LUFTA NE MULLINJTE E ERES
  E GEBELS ALIBEAJT …

  Ne dosjet e tij si ish-minister e Drejtesise Enkeled Gebels Alibeaj ka nje mal me shkelje flagrante ligjore ne sherbim te padronit te tij dhe Il Capo dei Capi te “ kesaj Mafia “ politike e biologjike “ qe ka dale krejt jashte kontrollit” sipas “ The New York Times”
  Kjo eshte aresyejs pse i terbuari i perhershem i Berishes eshte terbuar edhe me shume per te shpetuar se pari koken e vet dhe gjithcka mund te shpetoje nga anija e “ Bandes se Gangstereve “ te Sali Berishes qe po fut cdo dite e me shume uje dhe qe po mbytet nga dallget ne ngritje te vetingut dhe Reformes ne Drejtesi !
  Skifteri Enkeled Alibeaj eshte bere zeri the tetalli me agresiv, me luftenxites ne gjirin e PD-se. Nuk ka rast agresiviteti dhe komplot te Partise Demokratike ku te mos jete zeri dhe dora e Enkeled Gebels Alibeajt.
  A nuk ishte Aliveaj asistent- regjizori dhe zbatuesi kryesor i skenarit Sali Berishes me Babalen e Vlores qe deshtoi per shkak te egersise, injorances dhe agresivitetit tipik gebejsian te Alibeajt dhe Salianjit!?
  A nuk i shpertheu ne duar bomba qe u orvaten te hidhnin kunder Taulant Balles!?
  A nuk eshte Alibeaj nismetari dhe shpatari me i eger per “pullat e kuqe” , “ yjet gjashtekendeshe” ala gebelsiane ne gjysem shekulli krijimtari letraro-artistike shqiptare, qe e bene me te njohur Shqiperine dhe shqiptaret ne Bote se te gjitha botimet politike e propaganda enveriste te marra se bashku !?
  A nuk eshte Enkeled Gebels Alibeaj dhe será e tij 24 karat terroriste, nazifashiste, rankoviciste, zerviste e thellesisht e thelbesisht antishqptare qe nuk lane vrases e ekzekutor, bashkepunetor te nazifashizmit, agjent te Beogradit e Athines… dreqit e te birit pa rehabilituar e nderuar, dekoruar e lartuar!?
  Gjithe kjo lufte e ndyre, antikombetare e antishqiptare behet ne emer te antikomunizmit!?
  Cila eshte e verteta lakuriq !?
  Pergjigjen me te sakte filozifike e ka dhene disidenti dhe ish- Presidenti i Cekise Vaclav Havel: “ Nuk ka komunist me te keq se komunistin antikomunist”
  Te luftosh komunizmin, stalinizmin, enverizmin… me topat dhe avionet e nazifashizmit, me dinaret e dhrahmite, me armet dhe urdherat e Aleksander Rankovicit apo Zerves eshte jo vetem donkishotizem i mirefillte por edhe vetvrasje kombetare e antishqiptare !
  Pse!?
  Sic e kam shkruar qysh ne vitin 1992 ne gazeten “ Zeri i Popullit” komunizmi dhe nazifashizmi jane dy anet e se njejtes medalje.
  Skajet gjithnje puqen.
  A e dini se shpikesi i nacional- socializmit nuk eshte Hitleri, por Josif Stalini me teorine e Socializmin Kombetar ! Socializmi Kombetar u kopjua nga Hitleri dhe Partia Nacional- Socialiste e tij.
  Si Socializmi Kombetar edhe Nacionalisocializmi, Nazizmi, qene produkt i Luftes se Pare dhe Boterore.
  Jo vetem ideología por edhe politika e tyre qe teper e ngjashme !
  Te tilla qene edhe pasojat e tyre per mbi 100 milione njerez te vrare e shfarosur prej cmendurise e barbarism se tyre !
  E te mos harrojme se nazizmi filloi marshimin e tij mbi Gjermani fillioi me djegjen e Rajshtagut r librave dhe me yjet gjashtekendeshe…
  Pullat e kuqe antikomuniste te Enkeled Alibeajt nuk jane gje tjeter vecse pullat e verdha komuniste te Enverit dhe yjet gjashtekendeshe te Hitlerit !
  A nuk eshte vetem ky fakt nje deshmi e persosur e percaktimit te Havelit “ Nuk ka komunist me te keq se komunisti antikomunist”!
  Nuk ka faj i gjori !
  Lufta e tij kunder gjysem shekulli art e letersi te popullit te tij eshte lufta per koken e tij si ish- Minister i Drejtesise i rrenuesit dhe degjeneruesit te plote te saj Luigjit te 14 shqiptar Saliqi “Ligji jam une !”
  Eshte lufta me e eger !
  Eshte lufte per koken , sic pat deklaruar idhulli dhe Padrinoja i tij Sali Berisha e co.!
  Por eshte aq cinik, aq agresiv, aq i eger sa ka humbur cdo orvajtje, cdo komplot, cdo beteje te tij me mullínjt e eres ala Don Kishoti i Mances !
  Eshte bere nje Babale, nje shpatar mizash i Partise Babale te Sali Berishes. !

  Reply to this comment
  • intelektuali August 24, 17:38

   Alban Dega,

   Me kete kthese te forte qe ke bere per komunizmin stalinist si USTAI i nacional socializmit te Hitlerit, po me detyron te nderroj mendje dhe te filloje te redaktoj replikat e mia per ty,

   por:

   A DO TE VAZHDOJ KJO POZITE EDHE PER STALINISTIN ENVER HOXHA QE JETOI GJATE GJITHE LUFTES TEK KUNATI I TIJ BAHRI OMARI QE ISHTE KRYEFASHIST I QEVERISE KUISLINGE?

   Si nje deshmi albaneze qe fashizmi dhe komunizmi jane pjella te nje nene qe quhet Diktature e Partise Shtet?

   Reply to this comment
   • vezhguesi v August 24, 18:14

    Kur filofashisti “intelektual” bie ne dakord
    me filokomunistin hamdidega
    tregon qarte se ekstremet
    pra,,skajet gjithnje puqen.

    Reply to this comment
    • intelektuali August 24, 18:26

     Po ti vezhgues vigjilent sikur kishe nje “F” nga prapa?

     Megjithate me behet qefi kur shikoj kthimin tend ne kete forum te nderuar te gazetes DITA, sepse kemi debatuar qe ne faqet e gazetes SHEKULLI derisa Koco Kokedhimes i hyri frika ne bark dhe i nderpreu te gjitha komentet dhe replikat dhe i u fut politikes. Qe te dalim ne teme:

     Alban Dega apo Hamdi Dega mund te jete filokomunist, por me kete koment ka treguar se e ka kuptuar te VERTETEN ne dallim nga shume filokomuniste te tjere apo filloenveriste te perbetuar si Bedri Islami qe i quan femijet e masakruar ne Tepelene si “diversante” dhe tani ka dale si BEDEL i Mol Kadarese per te mbrojtur veprat e Realizmit Socialist kur keto vepra kane vdekur me kohe nga harresa. Vetem financimi i qeverise enveriste te Edi Rames i mban akoma gjalle ne gjende kome me shiringa nga buxheti i shtetit. Une kam qene oponenca me ekstreme per Alban Degen, une e kthej tani qendrimin time sepse shikoj nje reagim te drejte, sepse jemi njerez dhe intelektuale me llogjike dhe jo kafshe pylli.

     Sa per intelektualin si “filofashist”, a ja vlen ta debatojme?

     Reply to this comment
 16. gjermani i fundit August 24, 17:17

  kujtoja se Kadareja eshte pergjigjur vete personalisht, se eshte gjalle dhe kushedi ku eshte, ndofta edhe ne plazh komshi me Allajbeun e PD.se. Madje, nuk do ishte keq qe redaksia ti dergonte nje mail – pyetesor qe Kadareja dhe e shoqja ta formulonin vete pergjigjen ose te jepnin mendimin e tyre per kete nisme. Do ishte nje gje shume e mire per te tera palet, se Kadareja perveç vetes flet edhe per te tjeret kolege e artiste qe nuk jane me e mendoj se mund te kete obligim te mbroje dhe kritikoje intelektualisht kete çeshtje si skush tjeter . Pra, eshte çeshtje shume e rendesishme qe perfshin edhe vete Kadarene dhe ne mos u prononcofte tani mund te behet shkak qe pasojat te behen me te demshme. Shkrimi i z.Islami eshte nje apologji, qe do shkonte mire sikur Kadareja te kishte vdekur dhe ne pamundesi te pergjigjes direkte do thoshim qe ja, Kadareja qenka pergjigjur me keto dialogje me mikun e tij francez Alain Bosque, qe jane pergjigje terthorazi ndaj shqiptareve qe merren me Kadarene siç merren me llotosportin. Kesisoj mendoj qe nen frenezine e tifozllekut “rrofte Kadareja/poshte Kadareja”, redaksia do je4te mire te beje te sajen, ti dergoje nje pyetesor ne e-mailin e tij personal, se mendimet e Kadarese jane te vlefshme per çeshtjen ne fjale dhe si me thene, vete Kadareja duhet ti dale zot mbrojtjes se shkrimtareve dhe autoreve duke perfshire edhe veten, Nuka diskutim qe kishte edhe atuore demagogjike e ndonje maskara, etj, por ketu behet fjale per nje censurim ne bllok per çfaredo veper te krijuar ne socializem. Nese Kadareja nuk perfshihet ne kete debat, sikur le shije te keqe, qe gjasme sikur i intereson qe te fshihet mire sheshi njehere, qe pastaj te hyje nga dritarja vetem ai dhe te mbetet vetem ai. Une per vete si lexues i kam lexuar medeshire veprat e Kadarese, siç kam lexuar mjaft autore te mire te kohes se socializmit. Ka thene nje autor amerikan qe problemi i shkrimtareve amerikane eshte se ata duan te jene shkrimtare edhe te mire, edhe te medhenj e si perfundim nuk behen as te paret dhe as te dytet. Shkrimtari per vete natyren e tij eshte polemist, eshte pjese e pararojes se debatit pa pyetur per kostot personale. Konkretisht, mungon pergjigja e Kadarese, te tjerat jane kinkalerira.

  Reply to this comment
  • mirel August 24, 18:45

   Pergjigja e Kadarese eshte heshtja sepse Kadareja nuk mund te jete i sinqerte ne nje menyre qe mund tja demtoje imazhin e shkrimtarit modern dhe te paanshem.
   Ne fakt eshte i paanshem, sepse ne vetvete eshte kritik ndaj socializmit, por dhe perbuzes ndaj llumit shoqeror ku ka rene Shqiperia.
   Ai mumd ti thote Alibeajt thjesht qe eshte nje plere, por nuk mund ta beje kete.
   Ne vetvete, pavaresisht kritik ndaj idiotesive te totalitarizmit, prape Kadareja ka simpati te thelle per epoken kur shkruajti veprat e medha.
   E di shume mire qe frymezim si ai nuk pati me as ne momentet kur fitoi lirine dhe iku ne France.
   Vepra e mepasme nuk eshte ne ate nivel.
   Ai vertet duhet te flasi. Po nuk duket se e ka kurajon per te perballur veten.
   Deri me te shumten eshte perballur me Nexhmijen, duke shfrytezuar pikerisht kete lloj rrace si Alibeaj qe ti dalin krahe, pa menduar qe keta do ta vene nje dite ne turren e druve.
   Debati qe beri me Nexhmien ishte me i ulet se cdo lloj argumenti te Alibeqirit.
   Qe nga ai moment nuk besoj me se ka ndonje gje tjeter per te shtuar.
   I ka konsumuar te gjitha.

   Reply to this comment
   • Lili August 24, 21:06

    Disa bile thone se derisa kadareja germoj ne arkivat e shtetit e gjeti aty hazer doreshkrimet e shkrimtareve qe u mbyten nga regjimi,kadareja prodhoj dicka duke i zbukuruar e adaptuar ato vepra per regjimin komunist. Sidomos per librin per gjirokastren qe eshte trama e tjeterkujt qe ky e ka pervetzuar…

    Reply to this comment
    • mirel August 24, 22:48

     Peralle, asnje ne Shqiperi nuk shkruan dot si Kadareja, si ai i socializmit e kam fjalen

     Reply to this comment
     • Lili August 25, 09:34

      Ate po te them : i zbukuroj veprat e te tjereve..
      Edhe tash ne mungese te veprave qe mund te pervetesoje,i ritushon veprat e tij..Ate zanat ka.

 17. i...sinqerti . August 24, 17:26

  c’prrallisni kot pr; shtrohet pyetja; me komunizmin apo kapitalizmin ? as me enveri e kunder enverit, as me kadarene apo kunder tij , a filloni te analizoni keto dy sisteme ? a dini t’i dalloni, a dini t’i vleresoni ? por thjesht ne menyre reale e me arsye . asnje idiot i kesaj epoke te njerezimit, s’po thot asgje …vetem hamendje, sllogane ,budallalleqe, gabime e poshtersira . po patet kurajo e intelekt, te filloje analiza e sakte, korrekte dhe e ndershme, sa me pare mbi temen themelore; kapitalizem apo socializem; te dyja bashke (si kina) apo asnje, apo DEMOKRACI TE VERTETE, ku njerezit jane te barabarte perpara ligjit, per;.1- prone per tegjithe 2-pune per te gjithe 3- mbeshtetje sociale per te gjithe . nese jo, asgje s’eshte e sakte, asgje s’vlen, asgje s’eshte e pranushme, asgje s’ka per t’a ndryshuar, kete te keqe, qe ka pllakosur tere …planetin… SHENIM . vecanerisht per shqiperine; kthimi i prone ish “pronareve” eshte kthim i feudalizmit, rrjedhimisht, krim kunder njerezimit .

  Reply to this comment
 18. pitu August 24, 18:24

  vetem me thenien evropiane qe kur vjen fjala per kombin e vete kadarej eshte me i verber se homeri edhe hitleri ishte i verber per popullin e vet kurse homeri ishte ndryshe sa u kendoi trimerise se grekeve ashtu u kendoi edhe trimerise se trojaneve kadareja e ka vendin tek hitleri

  Reply to this comment
 19. Krist August 24, 19:40

  More Bedri,edhe vete Kadareja,qesh ,me ato qe shkruan per te.Sepse,edhe ai vete,nuk eshte aq budalle,sa ta vendose vehten,ne ate piedestal,qe kerkon dhe e vendos ti.Dhe shpesh ai (Kadarea) mendon,sa budallenj,paska Shqiperia,dhe akoma mendojne,per shume budallelliqe,qe kam shkruajtur une,qe po te me jepej mundesia,te pakten rreth 90 % te shkrimeve,do t’i vija flaken.Le pastaj,sa gajaset,me theniet e tua:komformuesi Kadare,duke vijuar-Ky qenka,edhe me koqe se shume te tjere.

  Reply to this comment
  • mirel August 24, 22:52

   Kadareja e ka vendosur veten ne piedestal me vepren e tij.
   Bedriu sot ka qene ne nje dite te mire.
   Me sakte, kur eshte vetvetja dhe respekton parimet qe ka patur, origjinal, i nxjerr aftesite e veta shkruese. te pakten si publicist.
   Por kur behet merak si te mbroje Ramiun e humbet vertet. Bie nga personaliteti dhe perfundon me zhgaravina te mjerueshme

   Reply to this comment
 20. Mehmet Metaj August 24, 23:39

  Sapo lexova në “Dita” shkrimin e gazetarit të mirënjohur Bedri Islami: “Përgjigjja e Kadaresë ndaj çensorëve”, botuar sot në “Dita”,…ku ri-trajtohej tema e “dekomunistizimit” të veprave artistike të kohës së socializmit alias komunizmit enverian, rikthyer në politikë nga PD, nisur nga një projekt-ligj të PD-së ku sipas një prononcim për shtyp të Alibeajt të PD-së.. aludohej Kadare si shkrimtar, veprat e të cilit, nuk janë të dekomunistizuara!

  Por deri këtu s’ka asgjë për tu shqetësuar, se çensura tek ne edhe në letërsi dhe art nuk ka asnjë rrezik të rikthehet më, pamvaresisht retorikave tragjikomike të përfaqësuesëve qesharak të PD-së..së Lul Bashës.! Por më bëri të bëj këtë koment pasi autori i shkrimit, për të para-ngritur piedestalin “Kadare” paska shkuar shumë larg në kohera të panjohura duke e filluar nga Ksenofani i Kolofonit dhe duke e mbyllur hosananë me Perandorin e Parë Kinez, Shih Huang Ti, por pa i permendur emrin qe e ka patur Qin Shi Huang ose “Perandori i parë i Qin”, 259-210 para Krishtit)..por me mire do te ishte ta mbyllte me Perandorin e fundit kinez, Mao Ce Dunin, se veprat tona te realizmit socialist dhe ato te Kardarese vulen e fundit e kan prej tij dhe shumica e tyre pershkohen nga ky ai qe quhet “fill i kuq kinez..!

  Por ka harruar te permend Ligjin e Athines së Lashtë të Ostracizmit (që ju dha’ “mërgim të ndershëm” dhe dëboi-dengdisi shumë dijetar dhe heronjë gekë gjoja se po i bënin hije kulturës helenistike të kohës, bile dhe kryheroin grek Themistokliun, pasi doli me origjinë persiane..por persianët nuk e çensuruan as persekutuan se s’ishin ballkanas por e vunë kryetar të Persepolisit..etj), dhe kjo me shqetësimin se ligji ka qëllim për të asgjësuar të kaluarën letrare, por as i shkon ndër mend të përmend dhe pohoj se në shqipërinë enveriane është asgjësuar letërisia dhe artet dhe gjithka e vyer e ketij vendi..paçka se duhet thënë që në krye të herës se Kadare është një nga shkrimtarët më me talent te shekullit te kaluar dhe ka lene disa vepra të mira,..por shumica e veprave të tij janë sipas substratit-gjiriz solonian të kohës.

  Por.. problemi i çmimit nobel të tij është i sajuar dhe ekziston vetëm në mendjet raja’ shqiptare, që herë pas here shqetësohen se mos cënohet ai, njëshi i shkrimtarëve.., dhe në fund për të ripërmendur problemin e tij inekzistent për çmimin Nobel “të ëndërruar” të shkrimtarit tonë Ismail Kadare(?!)..dhe frika për cënimin e biografisë së tij dhe për këtë merrej si “modus viventi” për të rihapur këtë temë tashmë të bajatshme, një prononcim për shtyp të Alibeajt të PD-së..dhe draft-ligjit PD-ist për dekomunistizimin e veprave të socializmit..?!
  Dhe harrohen në mënyrën më barbare veprat e pabotuara të dhjetra shkrimtarëve dhe artistëve, apo dhe filozofëve të këtij vendi, që nga Sejfulla Malëshova, Kasëm Trebeshina, Zef Mala, Vilson Blloshmi, e dhjetra të tjerëve..dhe që u muar jeta tërë medndjeve të ndritura të ketij vendi dhe sot jemi në këtë derexhe dhe vazhdojmë t’i bëjmë hosanara kohës së Enverit dhe injorojmë në mënyren më kriminale mendjet e ndritura të këtij vendi..që ose u vranë, ose u denjigruan ose u degdisën në ekzil..!
  Sa për çmimi Nobël të shumëpritur të Kadaresë tentohet më kot të manipulohet një opinion i tërë për një gjë që e gjykon komisioni jo-pdist i Nobelit..Nuk dua të jap unë mendim nëse e meriton Kadare çmimin Nobel” apo jo. Kjo do të ishte nonsens. Por dua të përmend një rast se kur kam udhëtuar njëherë në Korsikën e Napoleon Bonapartit, në vitët ’90, për të marrë pjesë në një konferencë për pyjet, si përfaqësues i Shqipërisë, kur shkuam për të bërë regjistrimin tek sekretaria dhe njëra prej tyre më pyeti nga je dhe i thashë se jam nga Shqipëria, ajo menjëherë, nxori nga surstari një libër të Kadaresë..dhe tha se “unë po lexoj një libër të Kadaresë..”U çudita por dhe u kënaqa që një franceze, që në pergjithësi janë skeptik ndaj nesh, lexonte një shkrimtar shqiptar..Mirë kjo është kënaqësi për këdo..Por ama edhe duhet thënë së ishte ai sistem dhe vetë Enver Hoxha që promovuan Kadarenë dhe e bënë të njohur në Francë dhe në vende të tjera, se bie fjala mund të promovohej dhe një shkrimtar tjetër’pamvaresisht talentit të padiskutueshëm të tij. Kjo s’do shumë mend dhe asnjë argument se Kadareja, pamvarësisht talentit të tij si shkrimtar, ka qënë i promovuar nga sistemi, dhë veprat e tij i përshkon të tëra “një fill i kuq kinez”.

  “Kadaresë meri vetëm “Kronikë në Gurë-dhë të tjerat hidhja në kosh të plehrave, thoshte me mllëf, Kasëm Trebeshina, se këta të dy ishin rivalë se kush ishe vërtetë i pari shkrimtar në Shqipëri..Kjo mbasë është një paranojë mes tyre por rivaliteti i tyre mbeti hije e errët që do ta ndriçojnë kohërat..Bile Trebeshina u prish me mikun e tij, Edi Rama për një opinion të pamatur që Rama shprehu në shtypin e kohës se “Trebeshina e ka zili Kadarenë për shkrimtarin ndërsa Kadareja e ka zili Trebeshinën për disidencën”,..dhë që nga ai moment Trebeshina e ndërpreu komunikimin dhe miqësinë me Ramën, pasi Rama i gjykoi dhe fyeu të dy pa i lexuar asnjërin të plotë veprat sidomos Trebeshinën e pabotuar ende’ dhe “Odin Mondvalsen-in” e tij (1991), një vepër kafkiane,..se dihet që Edi Rama, dhe i ndjeri Ardian Klosi, i kërkuan ndihmën dhe ai ua dha për të bërë një statut të një partie social-demokrate pas v.’90, pastaj Rama, kaloj me PD-në..dhe më pas na doli papritur si fanti spathi dhe po na bën batuta në krye të PS-së..!).

  Dhe sa më sipër Kadareja edhe vetë e pranon se ai ishte pashmangësisht një shkrimtar oborri, dhe prej tij mori spunton e suksesit. Përse nuk u influencua Naim Frashëri nga turkomania e kohës por shkroi vepra shqip dhe u bë direk anike me veprat e tij që iluminuan një popull të tërë dhe do mbeten diamant me vlera sipërore dhe kombformuese për ne dhe gjithë brezat që do të vijnë..për semantikën dhe gjuhën shqipe të kulluar si uj kroj. Apo i madhi Pashko Vasa, që është i pari shkrimtar shqiptar që ka shkruar romanin e parë në mërgim dhe bëri përcaktimin lapidar: “O Shqypni e mjera Shqypni, kush të ka qit me krye n’hi..!..

  Dhe debati “Kadare-Trebeshina lë për të dëshëruar për të dy, sidomos për Kadarenë…Nuk arritën të nivelin e fisnikëve Gëtë dhe Shiler, që kur ata ishin në kulmin e tyre dhe gjermanët diskutonin dhe dolën disa shkrime gazetash duke shtruar çeshtjen se kush është më i madh Gëte apo Shiler, Gëte, i fyer, u prononcua vetë në shtypin e kohës duke thënë: “ju lutem mos na fyeni më duke debatuar se kush është më i madh, unë apo Shileri, kjo nuk ka asnjë rëndësi, rëndësi ka që të dy jemi gjerman..”..!
  Ndërsa Kardareka dhe Trebeshina mbetën “armiq për jetë a vdejke’, por se kush është shkrimtar më i mirë kjo pak rëndësi ka ndërsa se kush ka lënë vepra të pacënsuruara këtë do ta tregojë koha. Apo Migjeni i madh që “luftoi” dhe shkruajti vargje të lira si një vigan i vërtetë liberator, dhe është aq i madh sa ne ndoshta s’e meritojmë si komb se edhe sot nuk arrijme ta vlerësojmë, dhe nuk bëri asnjëhere hosanara për regjimin zogollian të kohës..dhe mbeti një shkrimtar i madh dhe i pavdekshëm për vegjëlinë. Dhe nga ky qendrim intrasigjen i tij në një përvjetor të Republikës, në vitet ’35 Mbreti Zog promovoi tre shkrimtarë: Naim Farshërin, Ndre Mjedën dhe Gjergj Fishtën, dhe jo Migjenin, që ishte më i madhi i të mëdhenjëve..sepse ai ishte talent që s’pranoi çensurë.

  Dhe në epokën tonë përse nuk u influencua Lasgush Poradeci apo dhe Xhevair Spahiu dhe të tjerë nga dogmat e kohës por bën poezi që lexohen me endje në çdo kohë ! Se kur Enveri i thanë një takim Lasgush Poradecit se “ti Lasgush bën poezi të mira, por bëji pak më të thjeshta, që ti lexoj-kuptoj populli, ai iu përgjigj: po shoku Enver, por…unë e di që populli ynë pëlqen më shumë zërin e këndezit se sa zërin e bilbilit, se është mësuar që këndezi e zgjuan në mëngjez, por unë jam zë bilbili, kush të më lexoj, le të më lexoj..”

  Ose i madhi Eqrem Çabej, përse nuk u influencuar nga megallomanizmat dogmatike të Enver Hioxhës, për të “vërtetuar” origjinen tonë pellazgjike,…por bëri një punë skrupuloze për gjuhën shqipe, duke ju referuar vetëm dokumentave histrorike dhe ka mbetur e pacënuar definjicioni i tij për gjuhën shqipe si gjuhë “iliro-thrake” dhë të tjerë gjuhëtarë më pas dhe sot që duan të bëjnë revizion dhe botime profante per gjuhen dhe per te rishikuar të teorinë etij mbeten thjeshtë profant dhe mediokër..dhe ai punoi tërë jetën pa patur asnjë ndikin politik apo dogmatic të kohës. Po ashtu edhe Kristo Frashëri, Shaban Demiraj,..etj..

  Talenti nuk pranon çencurë, nëse dikush ankohet se vuan nga çensura nuk është talent..thoshte Kasëm Trebeshina. Ka vite që herë pas here dhe shpesh në stinë vere, që s’kemi me çfarë të merremi, se dimë të merremi vetëm me tema politike dhe patriotike dhe s’sheh dhe s’shkruan kush se ç’po ndodh me këtë komb që po i bjerrin vlerat përditë..
  Të mos mbetemi përjetesisht siç thoshin latinët “albanus adversusu albanus’ (shquiptari kundër shqiptarit..), se pastaj mbetemi tek përcaktimi që na ka bërë Car Stefan Dushani, që në sh. XIV-të, që thoshte se “shqiptarët po deshe ti sundosh nuk ka nevoje ti sulmosh me luftë, mjafton ti futësh pak në grindje njëri-me-tjetrin..!. Por mbtet postulat ajo qe tha në një takim që pata më Kasëm Trebeshinën, në ditët e fundit të jetës se tij, se “këto që shkruajmë ne janë trillime, ajo që mbetet është mbrojtja e llojit..”

  Reply to this comment
 21. Ska August 25, 00:23

  A eshte e arsyeshme t’i hiqet shtatorja Rober E. Lee(se)? Po te mund t’i jepni nje pergjigja te drejte kesaj pyetjeje I jeni pergjigjur edhe pyetjes se mesiperme.

  Reply to this comment
 22. info analitike August 25, 07:37

  Sa qesharake kjo perpjekje e Bedriut per te shkruar ne emer te Kadarese.
  Mos u lodh kot o Bedri se nuk e censuron njeri Kadarene, as Alibeu e askush tjeter. Jane shashka vere qe sherbejne sa per ti hedhur hi syve njerezve se si lulushi si edushi si lirushi jane tok e po bejne planet e fundit si te vjedhin cka mbetur.
  Kadareja eshte perpjekur qe te beje vete nje retushim te veprave te tij duke ndryshuar terminologjite e perdorura ne menyre qe ti pershatet kohes. Ai e ka pasur qejf kameleontizmin Bedri apo nuk e mban mend?
  Cka me habit eshte se pikerisht Moikomi ti e ndonje tjeter qe ishit veglat e censures partiake sot ankoheni per kete gje. E po nuk mund te jesh hem horr hem qibar o Bedri ndaj zgjidh!

  Reply to this comment
 23. JKB August 25, 08:21

  Faik Konica ka thënë: “500 vjet që kemi nënë Turqinë, karakteri shumë na është dobëtuar”. Mos harxhoni kohën me koqllëqet e Bedriut, po edhe të Alibeajt!

  Reply to this comment
 24. GRANIT DRENICA August 25, 09:35

  ENVER HOXHA he, tungjatjeta
  sa t’ka shqiptarë e sa t’jetë JETA
  se, Ti shqiptarët n’dritë i qite
  Ti Shqipërinë E NGRITE dhe e NDRITE!

  Reply to this comment
 25. Guri Naimit D. August 25, 14:44

  Mehmet Metaj me te lumte ajo Pene/Thene c’duhet thene.
  Kush ka sy te lexoje apo veshe te ndigjoje- Faleminderit.
  Nje lexues i thjeshte lexues-Do doja te shtoja:
  -Te dihej e mira e KAUT nuk therrej. Ne i therim ATA !
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 26. Bardhi Tolabi August 25, 15:10

  Une nuk kuptoj disa qendrime te PD-se:
  Enveri beri shtet,mbrojti territorin e Shqiperise,i ngriti lart emrin Shqiperise,Saliu e shkateroj shtetin,i dhuroj territory greqise,e vuri Shqiperine ne tabelen e zeze te arenes nderkombetare…
  Enveri ka vrare dhe Saliu e Luli kane vrare…
  Enveri ndeshkoj kolaboracioniste,Saliu ndeshkoj heronjt e luftes clirimtare…
  Enveri denoj e burgosi intelektuale dhe Saliu la rrugeve intelektuale,i beri shites bananesh,i la pa buke me keq se i burgosuri,sepse atje te japin buke,pak por te mbajne me buke e supe lakre…
  Enveri ndertoj industri e bujqesi te perparuar,Saliu shkateroj,industrine dhe i shiti per hekurishte,ndersa bujqesine e ktheu ne kohen e parmendes me kuaj e gomere…
  Enveri beri reformen agrare dhe ju morri pronen pronareve,por e mbajti shteterore,Saliu e shperndau kete prone shteterore,por ju morri pronen pronareve te vertete e ja u dhuroj atyre qe nuk e kishin..
  Enveri crrenjosi analfabetizmin e 95 perqind te Shqiptareve,ndersa Saliu e riktheu analfabetizmin ne Shqiperi…
  Enveri kishte censure,dhe Saliu po e rive censuren…
  Ka shume krahasime dhe po t’i analizosh ato,del se,keto vite te kesaj palo demokracie,jane ku e ku me te keqija se koha e Enver Hoxhes…
  Ato me te cilen mund te mburet Sali Berisha jane prostitucioni,hajduteria,mafia e kjo ne pushtet,korrupsioni e kontrabanda dhe ne vend te ligjit Maliqin,ne vend te arsimit kualitativ kthimi ne arsimin e fituar ne shkembim te pareve…
  Sqaroj se kur permend Enverin dhe Saliun,kam parasysh systemin qe krijuan dhe udhehoqen keta te dy…
  Ne se do realizohet censure e cdo gjeje te asaj periudhe,le te hiqen edhe titujt profesore e doktore te asaj periudhe,sepse te merrje nje titull te tille duhet te kishe vepra,te botoje artikuj ku te mbrohej vija e parties ne fushen perkatese,duhej te jepje provim filozofine e cila ishte komuniste,marksiste-leniniste…
  Mjere populli i cili e hengri saponin per djathe.Kujtoj se i erdhi demokracia tek dera,por nuk e morri dot me mend se i erdhi erresira,shkaterimi,kthimi mbrapa,cthurja si shtet e Komb,ju rikthye varferia ekstreme.
  Turpi e mbulofte kete maxhorance ne se do te lejoje te kaloje nje ligj I tille ne parlament…

  Reply to this comment
 27. Dhimbia e madhe Popull August 26, 00:51

  Gjithe te mirat Bardhi Rolabi.Ralle e; per mall !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*