Përmendoret e Heronjve të Rremë

November 7, 2017 01:42

Përmendoret e Heronjve të Rremë

Viktor Malaj

 

“E vërteta, ashtu si drita, verbon. Gënjeshtra, në të kundërt është një mugëtirë që zmadhon çdo objekt” / Albert Kamy

Ngritja e shtatores të Azem Hajdarit në Bajram Curri kohët e fundit ngjalli njëlloj debati mediatik, sidomos pas shkrimi të z. Mustafa Nano. Është tërësisht e pranueshme që asnjë individ publik të mos gëzojë respektin e të gjithë njerëzve të një bashkësie të caktuar. Mirëpo, ajo që bije më shumë në sy në rastin në fjalë është falsifikimi i historisë nëpërmjet glorifikimit të cilësive dhe arritjeve të munguara të një individi. Në kësi rastesh synimi për të shtrembëruar të vërtetën është sa i qartë, aq edhe i papranueshëm.

Partia Demokratike, dhe posaçërisht një klikë në krye të saj, duke qenë fort të diskredituar në opinionin publik për shkak të sjelljes së vet 27 vjeçare, e ndien dëshpërimisht nevojën për vetëheroizim. Për këtë arsye po shtrembëron nën dritën e diellit dhe pa hesap fakte të patjetërsueshme që i përkasin të kaluarës së vet të afërt.

Të rinjtë që nuk e kanë jetuar të kaluarën e afërt, kur dëgjojnë Sali Berishën, Lulzim Bashën,  Besnik Mustafajn, Preç Zogajn etj. duke folur për vlerat dhe trimëritë e Azem Hajdarit iu krijohet përshtypja se kanë të bëjnë me një individ të jashtëzakonshëm dhe me një shembull madhështor për t’u ndjekur. Të para këto përpjekje në një hapësirë dhe kohë më të gjerë vërejmë se falsifikimi i historisë në forma të tilla, pra nëpërmjet lyerjes me llak shkëlqimtar të personazheve skrap, nuk janë karakteristike vetëm për klasën e sotme politike. Këto përbëjnë dukuri që përsëriten në historinë tonë dhe atë botërore. Ajo që e bën të veçantë spekulimin konkret është guximi i skajshëm për të qenë aq të paturpshëm saqë t’i flasin popullit shqiptar për gjëra krejt të kundërta me ato që ai vetë i ka perceptuar dhe përjetuar.

A ishte Azem Hajdari hero (sipas L. Bashës) dhe “legjendë e lirisë” (sipas S. Berishës të sotëm)? Nga erdhi, me kë luftoi, sa kohë luftoi, me çfarë armësh luftoi, çfarë pësoi nga kjo luftë ai etj.? Këto do të ishin disa nga pyetjet që i bën vetes çdo individ që dëshiron të njihet me heronjtë e vërtetë dhe i jep mundësi vetes për t’i dalluar ata nga mitet e rremë.

Heronjtë popullor, zakonisht, dalin në situata që kanë nevojë për ta dhe, kryesisht, vlerësohen të tillë kur i prijnë popullit apo kryejnë akte që e frymëzojnë atë gjatë përpjekjeve dhe përleshjeve me pushtuesit e huaj. A kishte nevojë për heronj në vitin 1990? Aspak. Në fundvitin 1990, kur sistemi monist ishte kalbur dhe po vetëbinte, nevojiteshin dy gjëra thelbësore. E para, vetëdija e kupolës komuniste se nuk mund të ecej më në atë rrugë dhe, rrjedhimisht, duhej ndryshuar kursi politik nën shembullin e vendeve të Evropës Lindore. Shenjat për ekzistencën e një vetëdije të tillë ishin dhënë, por koha që rrodhi dha prova të qarta. Dhe, e dyta, një alibi për të kaluar në pluralizëm politik, pra për të ndërruar sistemin politik socialist me atë kapitalist. Në kohën për të cilën flasim, pakënaqësia popullore kishte arritur kulmin dhe ajo ishte plotësisht e përligjur. Gjithë çështja ishte si të gjendej një formë për ta përfaqësuar këtë pakënaqësi si domosdoshmëri për të mundësuar shndërrimet politiko-shoqërore pa pasoja të rënda.

Pa u hyrë teorive konspirative, me dijeninë paraprake të një pjese të udhëheqjes komuniste, pakënaqësia popullore shpërtheu në formë proteste në Qytetin Studenti, ku ndodheshin fëmijët e anëtarëve të PPSH-së dhe të të gjitha familjeve të tjera shqiptare që nuk konsideroheshin armiqësore me regjimin. Pas 72 orëve protestë, pa asnjë të vrarë apo të burgosur, u lejua pluralizmi politik dhe krijimi i partisë së parë legale politike të pas Luftës së Dytë Botërore. Nuk ekziston dyshimi më i vogël se udhëheqësit komunistë, ashtu si çdo politikan në botë, nuk dëshironin ta dorëzonin pushtetin. Por dallimi midis tyre ishte se disa ishin të ndërgjegjësuar se sistemi 45-vjeçar nuk mund të qëndronte më në këmbë, kurse një pjesë e vogël dëshironte vazhdimësinë monopartiake.

Në grupin e studentëve protestues, në radhët e para të tyre, ndodhej edhe Azem Hajdari, por Azem Hajdari nuk ishte organizatori i protestës dhe as ndonjë udhëheqës i saj i zgjedhur fshehurazi prej protestuesve. Ai ishte thjesht njëri nga studentët më aktivë dhe më të guximshëm të protestës. Ekzistenca e pamjeve të shumta filmike, fatmirësisht, na lejon të arrijmë në përfundimin se, pavarësisht çfarë kishte ndodhur gjatë sundimit monopartiak, studentëve nuk iu kanosej as jeta dhe as liria për aq kohë sa nuk do të angazhoheshin në veprime të dhunshme dhe të panevojshme. Dëshirat e Sali Berishës dhe shpurës që e ndjek në falsifikimin e historisë për ta paraqitur si “terror shtetëror” rreshtimin e forcave policore përballë studentëve dhe përdorimin e shkopinjve të gomës ndaj tyre për të mos i lejuar të marshonin në Tiranë kur kërkesat mund t’iu zgjidheshin aty, janë përpjekje të mjera për vetëheroizim. Kur njeriu normal kujton mjetet dhe dhunën që përdorin forcat policore edhe sot në botën perëndimore ndaj demonstruesve dhe, sidomos, kur kujton dhunën shumëfish më të madhe që regjimi i mëvonshëm i Sali Berishës ka përdorur ndaj protestuesve, mashtrimi historik bëhet më i qartë.

Protesta e studentëve kishte ardhur pas një sërë ngjarjesh dhe zhvillimesh të brendshme dhe të jashtme. Në Shqipëri, në pranverën e 1990 ishin abroguar nenet e dënimeve politike për agjitacion e propagandë dhe arratisje jashtë vendit; në gazetën kryesore të partisë së vetme në pushtet, në ZP u botua një shkrim i gjatë (prill 1990) i anëtarit të PPSH, mjekut të udhëheqjes më të lartë komuniste, akademikut Ylli Popa me titull “Në kërkim të kohës së humbur” me të cilin shprehej qartë nevoja për ndryshimin e sistemit (një shkrim i tillë, pak vite përpara të dërgonte në burg); rreth pesë mijë vetë ishin futur në ambasadat e huaja në Tiranë (korrik 1990) dhe brenda një kohe të shkurtër ishin pajisur nga shteti shqiptar me pasaporta dhe lejuar të shkonin në Evropën Perëndimore pa iu hyrë gjemb në këmbë; drejtuesi i vendit, Ramiz Alia, kishte pritur në Tiranë Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së De Kuelar dhe i kishte deklaruar se “në procesin e reformave demokratike nuk do të ketë kthim mbrapa…”; në gusht 1990 R. Alia kishte organizuar një takim me intelektualët për problemet politike dhe i kishte pyetur se çfarë mendonin ata për pluralizmin politik, madje kishte këmbëngulur të merrte përgjigje për këtë pyetje; në nëntor 1990 ishin lejuar organizimi dhe zhvillimi i riteve fetare në kisha dhe xhamia etj. Të gjitha këto tregonin se, nga malli apo nga halli, regjimi po shkonte drejt gjunjëzimit dhe dorëzimit. Ai i ngjante një tigri të sëmurë që i dridheshin këmbët dhe do të ishte me fat ai që do ta godiste “me një kopaçe” sepse do të merrte meritat e gjahtarit të suksesshëm.

Përveç dëshmive të protagonistëve, pamjet filmike të ngjarjeve dhe takimit të “diktatorit” R. Alia me përfaqësinë e studentëve na dëshmojnë mjaftueshëm se as ka pasur akte heroike dhe as kanë qenë të nevojshme akte të tilla. Studentët (pas fikjes së dritave – të ketë qenë e rastësishme apo mjet për t’i bërë bashkë në shesh?), fillimisht kërkuan përmirësimin e kushteve ekonomike në konvikte pastaj, pasi shprehën besimin tek R. Alia (“vetëm tek ti kemi besim”- vini re: edhe “përleshje” me diktaturën, edhe besim tek “diktatori”!), ata kërkuan edhe ndryshime rrënjësore në udhëheqjen drejtuese dhe, më në fund, edhe më shumë të drejta dhe liri politike. Ata u shprehën se dëshironin krijimin e një Lidhjeje të Studentëve dhe Intelektualëve të Rinj.

Në kundërshtim me çfarë pretendon politikani dhe publicisti Preç Zogaj se “Pasi nuk janë thyer nga dhuna, Azemi me shokë ia dalin me mençuri t’i shkëpusin regjimit të drejtën e qartë për të krijuar parti politike…”, videot tregojnë se ishte pikërisht kreu i regjimit Alia i cili i qartësoi, duke iu thënë: “Unë ju këshilloj që, për të mirën e Shqipërisë, ju duhet të krijoni një parti politike…”.

Pra, u deshën 24 orë protestë për të siguruar leje për krijimin e pluralizmit politik dhe 72 orë për të miratuar partinë politike (më vonë PD). Është interesante të kujtohet se kaq  “i ashpër” ishte regjimi në dhjetor 1990, saqë nga 100 anëtarë të KQ të PPSH-së 98 votuan për lejimin e pluralizmit politik. Për ta pasur të qartë se me çfarë dhe me cilët kemi të bëjmë, krahasojeni këtë qëndrim të Alisë dhe kupolës komuniste me qëndrimet e S. Berishës dhe partisë së tij në 1997 ndaj revoltave popullore.  Në mitingun që u zhvillua në Qytetin Studenti në 12 dhjetor 1990 ku njoftohet krijimi i PD-së, Sali Berisha tha botërisht se “Në këtë mes, mirënjohja jonë e madhe, pa dyshim, shkon tek Presidenti, shoku Ramiz Alia, i cili me një mençuri dhe guxim udhëhoqi njësitë e mëdha të ushtrisë sonë në beteja çlirimtare, udhëhoqi vendin në beteja të reja të demokratizimit të Shqipërisë”.

Aleksander Langer, ish- Kryetar i Delegacionit të Parlamentit Evropian për Shqipërinë, Bullgarinë dhe Rumaninë, thoshte: “Shembja e regjimit të vjetër (në Shqipëri- V.M), u bë në mënyrë thellësisht joviolente; kjo edhe në saje të moderimit ekstrem të imponuar nga presidenti i atëhershëm Ramiz Alia” (gazeta “24 orë”, datë 08.02.1995).

Preç Zogaj, i cili tani na flet për përballje të Hajdarit me tanket, dikur thoshte: “Ajo që mendohej si një epope e përgjakur për ndryshim ka zgjatur katër ditë dhe është kurorëzuar pa asnjë viktimë”. Regjimi i kohës nuk nxori asnjëherë tanke, por autoblinda (siç ndodh edhe sot në Perëndim) dhe nuk i përdori ato për të penguar fjalën e lirë, grumbullimet e ligjshme apo fushatat elektorale për pushtet, por për të mbrojtur institucionet e rëndësishme shtetërore nga dhuna e bandave ordinero-politike që kanë shoqëruar veprimtaritë e PD-së.

Çdo mendje e arsyeshme nuk e vë në dyshim se qysh nga momenti i lejimit të pluralizmit politik nuk kemi pasur më të bëjmë me luftë kundër diktaturës, por me luftë për pushtet ndërmjet partive politike.

Po kush ishte Azem Hajdari dhe cilat ishin sjelljet e tij politike dhe qytetare?

Azem Hajdari vinte nga një familje e lidhur ngushtë me pushtetin komunist, babanë anëtar partie dhe vëllanë anëtar dhe kuadër i partisë në rreth. Vetë ai kishte mbaruar shkollën e mesme me rezultate të dobëta dhe punonte si këpucar përpara se t’i jepej mundësia, padrejtësisht por si privilegj, për të filluar shkollën e lartë kur ishte 25 vjeç. Ai shkoi me vonesë në shkollë jo për pengesa politike dhe as ekonomike (siç thotë Mustafaj), por sepse nuk e meritonte të drejtën e studimit në universitet për shkak të aftësive të pakta intelektuale dhe dëshirave minimale për dije. Ai njihej në ambientet shoqërore si person belaqar, por, për shkak të lidhjeve politike iu dha e drejta të transformohej nga këpucar në “filozof”. Natyra e tij komplekse i dha mundësi të dallohej midis studentëve të tjerë jo për mençuri dhe vizion, por nga etja për të qenë protagonist. Kaq i madh ishte “rreziku i diktaturës” përpara tij, saqë, siç kujton Skënder Gjinushi, një ditë përpara rrëzimit të shtatores së Hoxhës në Tiranë, Hajdari dhe Berisha ndodheshin në zyrën e Ramiz Alisë (përballë “diktatorit” dhe rrezikut për jetën?!) dhe Hajdari, duke drejtuar gishtin tek një bust i vogël i Hoxhës mbi tryezë, i thotë Alisë: Këtë do ta hedhim nesër. Gjinushi thotë se “Pas kësaj, të gjithë buzëqeshëm”. Çfarë heroizmi!!!

Siç do të tregonte koha, thelbin e sjelljes politike të PD-së do ta përbënte dhuna. “Dhurata” e parë që ajo iu bëri shqiptarëve ishin demonstratat e dhunshme në qytetet kryesore si në Shkodër, Tiranë, Durrës, Elbasan etj. qysh të nesërmen e shpalljes së krijimit të saj. Dhuna çoi në shkatërrimin, djegien dhe grabitjen e dhjetëra objekteve dhe njësive tregtare. Fillimisht PD u distancua prej këtyre akteve por, kur erdhi në pushtet, filloi të vetëlavdërohej për rolin e luajtur në to dhe dekoroi qindra autorë aktesh të dhunshme, midis të cilave kishte vepra të mirëfillta terroriste.

Në aktet e mëvonshme të dhunës A. Hajdari do të luante rol kryesor si individ politik. Thuajse kudo ku ai shkonte për takime dhe mitingje do të kishte akte dhune dhe shkatërrime të pronës shtetërore. Azemi pati rolin e vet në sulmin që i bënë disa banditë Akademisë Ushtarake në Tiranë ku u vranë tre qytetarë të pafajshëm, një polic dhe u plagos, brenda rrethimit të institucionit, një oficer. Ai ishte organizatori i një rrethimi dhe sulmi ndaj postës së policisë Kamzë në shenjë “revolte” ndaj vrasjes së dy hajdutëve nga patrulla e policisë në fillim të 1991. Një akt tjetër kriminal ka qenë edhe sulmi ndaj MPB në maj 1991, ku banditët arritën të djegin një pjesë të katit të parë.

Hajdari ishte shumë energjik, por krejt vulgar në të folur dhe i pamatur në sjellje. Në gjithë diskursin e tij politik nuk mund të gjesh një thënie të mençur dhe as të vlefshme. Madje, thënie të tilla si “Një e treta e shqiptarëve kanë qenë komunistë, një e treta hajdutë dhe një e treta spiunë” janë të turpshme moralisht, të pavërteta historikisht dhe të dëmshme shoqërisht. Pohimet e tij publike “Të çrrënjosim komunizmin” dhe “Veteranët në litar, pensionistët në hanxhar” në praktikë llumi i përktheu në shkatërrimin e pasurisë kombëtare dhe në thellimin e ndasive dhe urrejtjes midis grupeve shoqërore. Ai fliste për liri e demokraci, por shpërfillte normat demokratike dhe ligjet e shtetit. Sjellja e tij ndaj drejtorit të policisë së Shkodrës në stadium në vitin 1998 ka qenë e turpshme dhe e dënueshme. Në vitet 1997-1998 ai ndërmori turre mitingjesh nëpër Shqipëri i shoqëruar nga banditë të armatosur të hipur mbi makina që terrorizonin popullsinë.

Për të ditur se sa demokrat dhe i ndershëm është një njeri, si dhe motivet që e kanë shtyrë atë të kundërshtojë një regjim duhen parë sjelljet dhe qëndrimet e tij ndaj regjimit pjesë e të cilit ai është. Siç thoshte A. Linkoln, “Nëse doni të provoni karakterin e një njeriu, jepini atij pushtet”. Dhe Azemi kur veshi mantelin e politikanit shfaqi karakterin e vërtetë të tij.

Në formimin e Hajdarit dhuna ka pasur prioritet ndaj arsyes, ai ka admiruar më shumë dhunën sesa fuqinë e mendjes. Edhe shtatorja që iu ngrit së fundmi në Bajram Curri, përveçse një dështim i plotë nga ana artistike dhe estetike (lakuriq, vetëm me pardesy) thekson tiparet e njeriut të forcës, aspak të mendjes. Shtatorja e paraqet si personazhin e filmit Terminator (Shvarceneger). Gjatë kohës që partia “e tij” ishte në pushtet ai nuk e ngriti thuajse asnjëherë zërin ndaj shkeljes së normave demokratike nga pushteti, përveç rasteve kur i cenoheshin interesat e veta. Në një gjendje të tillë u vu nga partia e tij kur e quajti regjimin berishist mafioz: “Ashtu si atëherë unë mund të zhdukem fizikisht… Atëherë rrëzohej diktatura, tani rrëzohet Mafia” (Koha Jonë, 20.11.1996) dhe gazetën RD e quante “një gazetë terroriste”. Mbrojtja e interesave personale është instiktive tek çdo individ dhe nuk përbën tipar të misionarit që lufton për ndryshime shoqërore dhe politike.

Kur regjimi politik i partisë së tij shkelte të drejtat e qytetarëve dhe kryente krime Hajdari ose heshtte ose ishte avokat i tyre. Prandaj, me të drejtë, lindin pyetjet: Ky “hero” dhe “legjendë” e demokracisë dhe lirisë çfarë qëndrimesh mbajti kur pushteti i vet politik rrihte dhe burgoste gazetarë, digjte redaksi gazetash, rrihte deputetët në sheshin “Skënderbej” (28 maj 1996), burgoste Adem Jasharin dhe furnizonte me naftë kontrabandë Serbinë, quante “organizatë terroriste” (ashtu siç e quante Serbia) Lëvizjen për Çlirimin e Kosovës, burgoste kreun e opozitës politike (të shpallur më vonë “i dënuar politik” nga Organizatat Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut), kur kreu i shtetit të vet shpallej “armiku i lirisë së shtypit” nga institucionet ndërkombëtare, kur pushteti i partisë së vet dhunonte hapur zgjedhjet politike (1996), kur pushteti i vet organizonte ballafaqime luftarake veri- jug dhe urdhëronte përdorimin e aviacionit dhe artilerisë ndaj protestuesve në jug (shkurt- mars 1997), kur Presidenti i vet vendoste gjendjen e jashtëzakonshme dhe rizgjidhej në postin presidencial në kushte të tilla, kur digjeshin komisariatet e policisë në Shkodër e Tropojë dhe merrej peng prefekti i Shkodres etj. etj.? Asgjë! Ose heshtte, ose i miratonte. Pra, kur regjimi i Berishës u inkriminua shumë rëndë, Azemi nuk e quajti më mafioz, por u bë njësh me të.

E si mund të kishte “instinktin politik për të ndërtuar” dhe “interesin e vendit… mbi egon e tij” (sipas B. Mustafajt) një njeri që heshtte ose kontribuonte në shkatërrimin e pronës së popullit dhe shfaqej gjithnjë si frymëzuesi dhe udhëheqësi i lumpenit (aleancën e PD-së me lumpenin e ka pranuar edhe gazeta RD e tetorit 1993)?

E vërteta historike është se ndryshimi i sistemeve politike nuk ka ardhur as me luftë, as me kryengritje dhe as me revolucion, prandaj nuk ka pasur nevojë për kurrfarë heronjsh. Nëse heroizëm quhen thirrjet dhe çjerrjet, tashmë të lejuara, nëpër mitingje politike, kjo është tjetër gjë. Sjellja e Hajdarit në emër të politikës është karakterizuar nga guximi, energjia, pamaturia, papjekuria, vulgariteti dhe, jo rrallë, dhuna. Fatkeqësisht, tani të gjitha partitë politike kanë hajdarët e tyre që i kanë manifestuar këto lloj sjelljesh edhe në parlament duke përmbysur vazo lulesh, duke fyer kundërshtarët politikë, duke kërcënuar se “unë mund ta marr pushtetin me demokratët e Mamurrësit” (nënkupto banditët), me bllokimin e dhunshëm të foltores së parlamentit apo me fyerjet alabakçe të njerëzve në grup, siç bëri Basha ndaj 12 prefektëve pa i njohur fare dhe pa e marrë ende detyrën.

Fatkeqësisht, hajdarizmi u shfaq më hapur dhe më dhunshëm pikërisht kur po varrosej Azem Hajdari. Akti i kryer atë ditë me arkivolin e tij, që u përdor për të nxitur turmat e marrosura ndaj institucioneve bëri që në varreza ta përcillnin 100 vetë, kurse mijëra të tjerë pushtuan institucionet shtetërore dhe shpallën “E morëm pushtetin”. Ky akt është fyerja më e madhe që mund t’i bëhej një të vdekuri dhe një akt kundërnjerëzor, i turpshëm që bie ndesh me traditat shqiptare, normat morale dhe fetare të popullit tonë dhe të popujve të tjerë të qytetëruar.

Preç Zogaj thotë se “Për llogaritë e regjimit kjo ka qenë thjesht një vrasje e vonuar që nuk u bë dot në fillim për shumë arsye…”, ndërsa Mustafaj thotë se “Parimësia e çoi (A. Hajdarin- V. M.) para plumbave… edhe në parlament”. Të dyja pohimet e mësipërme nuk i qëndrojnë të vërtetës faktike. Plagosja e tij në parlament në vitin 1997 s’kishte motive politike, pavarësisht se edhe autori ishte deputet, por krejt ordinere pasi Hajdari nuk u qëllua me plumba si kundërshtar politik, por sepse autori ndihej i poshtëruar nga dhunimi që Hajdar viktima i kishte bërë kohë më parë publikisht. Fatkeqësisht, mentaliteti kanunor e shtyu autorin në hakmarrje. Nga ana tjetër, se kujt i interesoi dhe kush e përdori vrasjen e Hajdarit në 1998 tashmë e dinë të gjithë. Gjykatat e të tri shkallëve e kanë thënë motivin e vrasjes dhe nëse falsifikatorët e sotëm të historisë kanë prova të tjera do të duhej t’i kishin paraqitur në gjyq dhe të mos i ruajnë për shekullin e ardhshëm. Zogaj përpiqet ta krahasojë Hajdarin me Leh Valesën, por ai duhet të dijë se Valesa dhe disa drejtues të tjerë të “Solidarnost” kanë qenë bashkëpunëtorë të fshehtë të Sigurimit polak dhe, rrjedhimisht, edhe lëvizja e tyre ka qenë e kontrolluar nga shteti polak, po aq sa e nxitur nga zbulimet e huaja. Edhe në Lëvizjen e Dhjetorit në Shqipëri kanë qenë të implikuar si Sigurimi i Shtetit, ashtu edhe zbulime të huaja dhe, ndoshta, mund të vijë një ditë që të publikohen fakte që i shfryjnë të gjitha tullumbacet e sotme të heroizmave false.

Në masë të madhe qytetarët e kuptojnë se “nderimet” dhe glorifikimet që disa politikanë i bëjnë sot Azem Hajdarit janë hipokrizi dhe keqpërdorim për nevojat e tyre. Po të ishte e vërtetë dhe e sinqertë tirada e lavdërimeve dhe përbetimeve të Berishës e Bashës dhe fakti se ai “përbën në historinë e këtij kombi personalitetin më të jashtëzakonshëm” (S.Berisha), atëherë si është e mundur që askush nuk votoi për zgjedhjen e tij kryetar të PD-së në 14 shkurt 1991? Pse asnjë votë besimi për be? A mund të qëndrojë kaq lart një individ politik që partia e tij i heq dy herë imunitetin (1994, 1996), e përjashton nga grupi parlamentar, e dënon dy herë si ordiner, nuk i beson asnjë post administrativ?

Dhe pashmangshëm vjen pyetja: cilin Berishë duhet të besojnë shqiptarët, këtë të sotmin që pohon se “jemi mbledhur këtu sot për të nderuar atë që na dha nder neve më shumë se kushdo tjetër, që iu dha shqiptarëve nder dhe dinjitet më shumë se çdo burrë tjetër…”, apo Sali Berishën e vitit 1994 kur thoshte se: “Azem Hajdari mbetet një bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit, një shërbëtor i Ramiz Alisë. Duke gjykuar mbi faktet e jo mbi fjalët lexuesi ka të drejtë të thotë se paska pasur dy Azemë: ai i mitingjeve që bënte gjëmën, kurse në jetë ai që bëhej mik me Irakli Koçollarin e sigurimsa të tjerë, dehej sa nuk kontrollonte se ç’nxirrte nga xhepat. Azem Hajdari… vendosi ta ndërpresë grevën e mezeve dhe të rakisë në kafenenë e Xhelës. Deputeti Hajdari, i përfolur nga shtypi dhe nga zëra të tjerë për problemin e vrasjeve para dhe në prag të zgjedhjeve të 22 marsit, i futur në grevën e urisë i armatosur, rast unikal në historinë e grevave të urisë, i braktisur nga të gjithë, i shtrydhur nga Çupi dhe Këndezi, i keqtrajtuar nga Kurt Kola, i rrethuar nga ish- 80 lekëshat, përsëri Hajdari dështon. Askush në dhjetorin e vitit 1990 nuk i shkoi pas Azem Hajdarit. Studentët dhe rinia iu bashkuan PD-së, me të vetmin qëllim madhor, shkatërrimin e totalitarizmit, por jo në shërbim të Azem Hajdarit…”. (RD,datë 19.08.1994).

E vërteta është se ka pasur një Azem, por ai është përdorur nga Sali Berisha dhe shpura e tij sipas nevojave të ditës. Kur ishte i gjallë dhe duhej të sillej si cub për të shkatërruar e mbjellë frikë nxitej në marrëzi e krime duke e quajtur trim që po rrëzon diktaturën, ndërsa kur me bëmat e tij komprometonte hapur PD quhej spiun, zjarrvënës e vrasës. Ndërsa i vdekur duhet të jetë vetëm hero. Ky është përdorimi që i bën një klikë që ka nevojë të sillet ndaj tij ashtu si është sjell e po sillet, por jo e vërteta. Disa pretendojnë se ” e donte populli i vet “. Nuk është mirë të flitet në emër të popullit pasi historia ka treguar se, për njëfarë kohe, popujt ose turmat iu kanë shkuar mbrapa gjithfarë sharlatanëve dhe kriminelëve. Kush e ka merak mund të bëjë një sondazh dhe të shohë sa përqind e vlerësojnë Hajdarin sot. Shumica e ndjekësve të tij kanë qenë nga pjesa më e pakultivuar e shoqërisë shqiptare.

Sa i përket ” nderit dhe dinjitetit ” që glorifikuesit hileqarë pretendojnë se na jepka figura e Hajdarit, kam bindjen se politika dhe politikanët janë dera e fundit ku shqiptarët e virtytshëm duhet të trokasin për t’i gjetur. Kostumin e demokratit përpiqen ta veshin shumë por pak kujt i ka hije. Njëri prej atyre që ky kostum i rri ngushtë ishte edhe A.Hajdari ndërsa kostumin e çlirimtarit s’e ka pasur ndonjëherë në garderobë. Secili i zgjedh heronjt dhe idhujt sipas moralit të vet, madje nga tipi i heroit dhe idhullit që dikush zgjedh mund të gjykojmë edhe për karakterin e tij.

Njerëzit duhet të njohin çfarë ka ndodhur, çfarë është bërë e çfarë është thënë. Paskëtaj janë të lirë të zgjedhin midis fakteve që ndriçojnë të vërtetën dhe gënjeshtrave që janë përdorur e përdoren për ta paraqitur historinë ashtu si nuk ka qenë. E arsyeshme, e moralshme dhe e ndershme është të vihesh në krah të së vërtetës. Vetëm kështu vihesh në krah të historisë.

Po familjarët e Hajdarit?

Çdokush dëshiron që të parët e tij të kenë qenë njerëz të shquar për mirë. Dhe kjo është e natyrshme. E natyrshme është edhe që askush nuk dëshiron që të parët e tij të kenë pasur çfarëdo ceni në karakter, siç është e natyrshme që të krijohen simpati ndaj atyre që flasin mirë për prindin a gjyshin e tyre. Nisur nga këtej, i ftoj lexuesit t’i mirëkuptojmë ndjenjat e njerëzve të familjes së Hajdarit. Ata duhet ta mbrojnë nëse dikush shpif kundër tij. Por nuk do ishte në nderin e tyre që të sulmojnë ata që tregojnë fakte të vërteta apo bëjnë vlerësime që nuk iu shkojnë për shtat. Do të ishte edhe në dobinë e tyre nëse rilexojnë gjithçka ai ka thënë dhe i rishohin pamjet filmike ku ai ka qenë i pranishëm. Vajza e tij, tani deputete, ka shansin që t’iu tregojë shqiptarëve se ajo dhe brezi i saj qëndrojnë më lart nga ana e civilizimit politik se i ati dhe shumë kolegë të tij majtas e djathtas. Dhe, ndoshta, duhet të fillojë të qortojë kryetarin formal të partisë së saj për demonstrime të turpshme force në parlament duke zaptuar foltoren i rrethuar nga një tufë bejlurçinash pa dinjitet dhe t’i tregojë atij se arsyeja dhe jo forca, fjala dhe jo dhuna, alternativat dhe jo fyerjet e kërcënimet janë tregues qytetërimi e demokracie.

Unë nuk besoj se në 12 shtator 1998 u vra një hero por besoj fort se qytetari dhe familjari Azem Hajdari nuk duhej të vritej dhe për këtë fakt duhet të ndiejmë keqardhje të sinqertë dhe, pa asnjë ngurim, ta konsiderojmë si një akt të dënueshëm moralisht dhe ligjërisht.

Përfundimisht, shpreh bindjen se nuk është as në nderin dhe as në dobinë e një populli të shpallë nga një hero për çdo fis e katund. Aq më pak, heronj të rremë.

DITA

November 7, 2017 01:42
Komento

49 Komente

 1. dhori November 7, 00:05

  Faktet e bejne arsyetimin e autorit nga fillimi ne fund te respektueshem.
  Respekt

  Reply to this comment
  • Përmendoret kriminelëve të vërtetë November 7, 05:11

   I nderuar Viktor !
   .
   Edhe ju po gaboni rende ne keto qe shkruani…
   Per bese te njejtat fjale…
   asnje ide te re
   asnje zgjidhje ..
   asnje shprese
   por vetem fjale
   …parole..parole..parole.
   .
   Qofte Berisha… qofte Hajdari me mehmetelezet..besnikmustafat e deri te aleksanderbiberajt kane qene dhe jane nje detachment criminal “banda e tropjes” qe kane vepruar me telekomande nen drejtimin e Elez biberajt dhe rajersonit dhe ndonje “hilli” pas tyre..nga vend komanda e Beogradit.
   .
   Fakti qe Rajersoni para dy viteve deklaroi hapur.
   .””SE E ORGANIZUAM 2 PRILLIN 1991””
   se perndryshe komunizmi nuk binte…….Me vjen keq qe per kete pohim te ketij ambasadori famekeq antishqiptar dhe anti amerikan nuk reagoi asnje gazetar apo politikan…
   .
   MJAFTON TE LEXOHEN KETO RRJESHTA TE FRIKESHME NGA IZET HAXHIA DHE NUK KA NEVOJE PER KOMENT
   *****
   JU FLET IZET HAXHIA:(syri-veshi-dajaku dhe koburja berishes 1991-1998)
   .
   Si e pruri berishen ne pushtet me 2 prillin 1991
   Elez biberaj ky “gjeneral gramafoni”
   me Hillat e Billat makartiste & xhorxhsorriste)
   __________________
   Zgjedhjet e shantazhuara, jo të lira dhe korrekte, në historinë e pluralizmit në Shqipëri, kanë patur moment inaugurues vetëzgjedhjen e Berishës Kryetar të PD-së. “Unë dhe Azemi shkuam me pistoleta në mbledhje. Nqs nuk do të zgjidhej Berisha, do të shkatërronim PD-në me armë, do të futeshim në PD, do të vrisnim kundërshtarët”, shkruan Izet Haxhia për zgjedhjet e 19 Janarit 1991.
   .
   Kjo ka ndodhur pasi ishin anuluar zgjedhjet paraprake, të cilat u fituan nga Aleksandër Meksi. Në klimën e krijuar nga kërcënimet dhe manipulimet, të cilat, sikurse tregohet fare qartë në këtë dëshmi të Izet Haxhisë, karakterizojnë PD-në e këtyre më shumë se 20 viteve, e cila gradualisht u largua nga kontigjenti më idealist dhe i ndershëm i lëvizjes së Dhjetorit dhe themeluesve të PD.
   “Pas ca ditësh askush nuk guxonte të fliste kundër Berishës” shkruan më poshtë Izeti. Kështu u shua demokracia në PD qysh në lindjen e saj.
   .
   Kjo është pikënisja e zgjedhjeve të parregullta në Shqipëri. Ky njeri që u zgjodh për vete në partinë e tij me shantazh e kobure, si mund të bënte më pas zgjedhje të rregullta kur flitej për pushtet, para dhe pasuri?
   Çdo proces zgjedhjesh që nuk do të fitohej nga Berisha nuk do të pranohej asnjëherë prej tij.
   Dhe kjo filloi qysh në zgjedhjet e para pluraliste që u mbajteën më 31 mars 1991, të cilat pa asnjë dyshim ishin më të rregulltat se zgjedhjet e mëpasshme, dhe që berisha nuk i njohu dhe shkaktoi tragjedinë e 2 Prillit.
   .
   Izeti shkruan me sinqeritet për një nga ngjarjet më tragjike të fillimeve të tranzicionit shqiptar dhe askush i bë pikat mbi “i”. Azemi shkoi në Shkodër më 1 Prill dhe mori me vehte një grup që i la atje.
   .
   Nuk është e vështirë të kuptosh kush e bëri masakrën e 2 Prillit dhe sa të drejtë ka oficeri trim dhe i ndershëm Gjek Çelaj, i cili dëshmon si askush me vërtetësi për 2 Prillin e’91-shit. Vetë Azemi ka kërcënuar në një moment që nuk kontrollonte veten (ishte i dehur) “ do t’jua bëj si në Shkodër” u tha të vetëve në PD, dëshmon Izeti.
   .
   Izeti jep një detaj të “vogël” mjaft domethënës kur u pyetën dy gazetarë amerikanë, pasi u mor rezultati i votimit të 31 marsit, ku njeri, Dejvid Bajnderi, po pyeste i dehur se ç’farë të bëjmë.
   Të nesërmen erdhi Elez Biberaj e tha “mos njihni zgjedhjet”, për të imponuar zgjedhje të parakohshme!
   ( I NDERUAR LEXUES…..PO E PERSERIS
   TE NESERMEN ERDHI ELEZBIBERAJ DHE THA MOS I NJIHNI ZGJEDHJET…..KUSH ESHTE SERBIBIBERAJ ? ……)

   Me gjakosjen e 2 Prillit sikur u plotësua edhe një pikë e doktrinës Truman dhe të Alen Dallesit, të luftës me intesitet të ulët, për përmbysjen e pushteteve komuniste. Pas lojës me intelektualët, grevat e sindikatave, sabotimet etj., dhe kur populli nuk vepronte, hyri në zbatim një skenar tjetër i zi: atëhere mund të bëhen edhe vrasje.
   ________________________________________________________________________

   ne vend te mbylljes per komentuesit dhe lexuesit:
   Fakti qe e bija e Azem Hajgares….nje dele me emrin Rudina..del ne medium dhe deklaron se babai im rrezoi diktaturen dhe ju pruri lirine (e sales).
   .
   Nuk do me benin pershtypje fjalet e deles Rudine dhe te mama dhise Fatmira…por fakti qe kjo Rudina ka pas punuar ne USA ne stafin e Eliot Engellit eshte e frikeshme..sepse ka akoma zyrtare apo politikane amerikane (dhe europjane) te cilet ne vend te kerkojne falje per gabim-krimet e tyre me koburet e tyre Berisha-Hajdari (tani Lul bashkrimineli)..per fat te keq kane akoma simptomat e 2 prillit 1991..
   .
   Pra mos dorzimi ne tepsi I kokes se Sali Kriminelit nga politika nderkombetare qe ben ligjin ne Shqiperi eshte nje poshtrim kombetar me I keq se nje pushtim klasik…Pra poshtrimi nga miqte nderkombetare qenka me I rende se nga pushtimi nga armiqte…..dhe kjo fjalia e fundit duhet thene me ulurima..dhe jo si keto artikuj e Viktorit qe po na kujtojne vajtimet e Taulant Balles qe edhe pas kane nje pushtet “powerfull” bashek me Ramen kendojne akoma kengen:…

   O BO BO NA RRAHU SALA….

   O BO BO NA KA ZENE RRUGEN LLALLA…

   kush eshte zgjidhja:

   Si fillim duhet thene e verteta troc;

   Donald Lulja dhe ato qe e kane emruar duhet te ndaloje gallaten me dekriminalizm dhe te filloje

   Deserberishizimin dhe Delezserbiberizimin….ose te mblidhen qeverite shqiptare dhe amerikane dhe te vendosin qe bossi i rruges Elbasanit te shpallet Governor apo Mbret i shqiptareve me mekembesat e tij Berishen..Meten…Bashen dhe le te shtoje kete delen e Azemit me emrin Rudine
   qe si duket i paska fshire ne Usa
   merimangat ndonje zyre
   qe organizoi 2 prillin 1991
   qe per shume shqiptare
   eshte i njejte me 7 prillin 1939.

   Reply to this comment
  • Valentina Guraziu November 7, 06:10

   Me sakte, me shkurt, me qarte, me pergjithesuese eshte te cilesohet Nje K…. Kombetar.

   Reply to this comment
 2. demo November 7, 00:11

  Nje rrugac ordiner,qe enderr kishte te behej bodigard i Sali Berishes.Ky ishte ideali politik i Azem Hajdarit.-Sali Berisha,e jap jeten per ty! Jepet jeta per Sali Berishen?????

  Reply to this comment
 3. rexhepi November 7, 00:49

  bravoooooo !!!!

  Reply to this comment
 4. Alban Dega November 7, 01:51

  Sent: Thursday, September 12, 2013 1:39 PM
  Subject: AZEM TI JE GJALLE …. !

  AZEM TI JE GJALLE …. !!!!

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Sali Berisha botoi sot ne Facebook nje elegji fantastike kushtuar heroit te demokracise Azem Hajdari!
  Azem ti je gjalle ,e shte titulli i saj .
  Azem ti je gjalle !
  Por une te desha te vdekur.
  Te desha te vdekur sepse vdekja me shume se jeta jote me sherbente mua!
  Vdekja jote do te ishte ringjallja ime
  Arkivoli jot do behej topuzi per te shqyer dyert e Kryeministrise, Kuvendit, RTSH-se … shtetit !
  Varrimi jot do te behej grusht shteti im ne bashkepunim me Milloshin!
  Me nje gure vrisnim dy zogj:
  1- Nje thike mbas shpine Kosoves dhe luftes clirimtare te UCK-se
  2-Nje shpate magjike per te rimarre pushtetin e sundimin une !
  Azem ti je gjalle per se vdekuri!
  Une jam i vdekur per se gjalli!
  Pa pushtet, pa karrike, pa sundim te pakufizuar… pa pushtet dhe pa impunitet jeta ime eshte me e rende se vdekja jote!
  Azem ti je gjalle … i gjalle per se vdekuri !
  Une nuk te vrava… as te perdora as te shperdora sa ma dashti suma! Kurren e kurres…
  Une nuk kam gisht ne pushket qe te vrane…
  Une vetem te nxorra ne prite! Vetem te nxorra ne prite per te te dhene pavdekesine ty heroit te demokracise! Ty liderit te dhjetorit! Ty….
  Azem ti je e do te jesh gjalle per se vdekuri!
  Te nxorra ne prite vetem e vetem qe te shpallja deshmor!
  A nuk veprova keshtu edhe me Arben Brocin e tre heronjt e 2 prillit!
  E shiko Azem cfare bej une per heronjt e demokracise!
  Cdo sakrifice e bej une… I nxjerr ne prite heronjt per ti shpallur deshmore!
  A e kishe menduar ndonjehere Azemi im i gjalle se do te preheshe me te tera nderet ne Varrezat e Kombit !
  Cfare nuk bej une per demokracine… Edhe vete demokracine, bile edhe Shqiperine vete e bera deshmore te karrikes sime … Jo nje por tri here me radhe !
  Azem ti je gjalle… Per heronjt e demokracise une bej cdo sakrifice!
  I pari ne sakrifica e i fundit ne pretendime! Eshte tipari numer nje i antikomunistit. E ka thene vete ai i madhi, me i madhi antikomunist i Shqiperise Enver Hoxha vete.
  Azem ti je gjalle per se vdekuri!
  Une jam i vdekur per se gjalli… E cfare kuptimi ka ymri im pa karriken qe mia shkurtoi kembet ky demosi i mallkuar me 23 qershor!
  Azem ti je gjalle per se vdekuri …
  Une jam i vdekur per se gjalli qysh ate dite te mallkuar 23 qershori…. Oi…Oi….Oiiiii !

  POST SCRIPTUM: Nje mesazh edhe per te bijen e Azemit qe po orvaten ta keqperdorin njesoj si te jatin…. Edhe djalli shfaqet me fytyre njeriu, thote filozofia 5000 vjecare kineze.

  Reply to this comment
 5. MH November 7, 02:10

  Hajdari hero i vertet ne lufte me pulat e Tropjes!
  Pershkrimi i ngjarjeve i persosur me nivel te larte gazetarie.Kritike mjaft e forte per ato qe Hajdarin duan ta paraqesin hero.Ne munges te rrethanave dhe mos ekzistences se kushteve per te kryer heroizem.Te krijon mendja heroizmin e Hajdarit identike me heroizmin e Don Kishoti kundra mullinjeve te eres.Te pkaten Don Kishoti kishte vrejte mullinjet dhe nen ndikimin e iluzionit i ishte turrur si armiq kundershtare.Po Hajdar “heroi’ kunder kujte.Kur nuk ekzistonte asnji “perbindesh” kundershtar i Hajdarit.Sa trimeria e tije sic e pershkruan z.V.Malaj nuk ekziston askund.(Po jap nji ndihme)pervec ne kotecat e pulave Tropoje.Filozofia Hajdari si udheheqes demokrat te detyron te gajasesh vesh em’vesh sa do te mundohesh te jesh serioz.
  Ku z.Malaj me sa me bukuri e realitet pershkruan filozofin e Hajdarit qe na krijon te qeshura:

  “Besimin tek R. Alia (“vetëm tek ti kemi besim”- vini re: edhe “përleshje” me diktaturën, edhe besim tek “diktatori”!).

  A nuk asht per te qeshur.Por edhe per ti vue kujen mjeranve “filozof”qe duan ta cojne popullin ne demokraci!!!!(Kanunore).
  Ne gusht te vitit 1998 sic kam lexue shtypin shqiptare ku shkruhet deklarimi i Berishes:Ne shtator do vritet nji njeri i madh dhe ne do marrim pushtetin.
  Erdhi shtatori,dhe me 12 te muejit 1998 u vra Hajdari i “madh”.Vonojne fjalet aq shpejt u dha vikama,kushtrimi,pa i ik tymi nga gryka e armes vrastare,nga vete Berisha qe rrinte ne zyre:Vrasja u krye nga Jaho Molosmani.Me kete shkathtesi cdo ngjarje e ndodhur ne kete cerek shekullit (lajmin) kushtrimin e ka dhane i pari Kasnec Berisha.Mbas tije jane fute ne pune institucionet ne zbatim te formules se kasnec Berishes.

  Reply to this comment
 6. Bashkim November 7, 05:14

  O bir i genjeshtresAta zagare i kishin duart me gjak Ramizi per jete te jeteve nuk lan dot gjakun e Kristaq e Margarita Tutulani,gjakun e Kristaq Capos,Nuk lan dot gjakun e 5000 shqiptareve te Kosoves ne masakren e njohur te Tivarit pasi i dorzuan armet ne bese
  Ramiz Alise
  Mostra 1/2 boshnjake Ramizi u detyrua te ule armet se e dinte se do ta pesonte si Caushesku se bashku me Helenen e tij Nexhmije prandaj lereni pordhet

  Reply to this comment
  • I TILLE JE , SA HERE QE HAP GOJEN ! November 7, 18:14

   Zotrote “Bashkim” , paske qene gomar fare ! A nuk e sheh , se ketu flitet per nje bandit , sic qe Azem Hajdari ?! Apo nuk di te lexosh , ke “mesuar” vetem te shkruash ?!

   Reply to this comment
   • Bashkim November 8, 03:19

    Para atij “banditi”ju plehra dhjete gjak dhe sot e kesaj dite keni frike nga hija e tij
    AI eshte Tribuni i Demokracise dhe demokracine nuk e pruri Cifti Ramiz-Nexhmije
    Ky eshte edhe thelbi i shkrimit mor idiot enverist

    Reply to this comment
    • TROPOJAN November 8, 11:40

     CFAR KA BER AZEM HAJDARI MOR AMAN!CUDIRAT E BUDALLEJVE SHQIPTAR FLASIN DOSJET PER AZEM HAJDARIN NUK KA QENE AS SHKENDI DHE AS REVOLUCIONAR PER TE PERBYSUR SISTEMIN DIKTATORIAL! LEVE E SISTEMIT RAMIZALIST DHE MBESHTETS DERI NE VDEKJE TE DIKTATORIT BERISHIST HERO E KA BERE PARTIA SALIBERISHJANE DHE JO POPULLI SI BENTE DIKTATORI ENVER DJE

     Reply to this comment
 7. Gjeneral Telini November 7, 06:54

  Komplimente, Viktor Malaj, nje shkrim i persosur. Pdja, ishte bande , eshte bande , nuk ndryshon. I duhen heronjte e reme, si Zemke , krimineli ordiner , i paskrupllt. PDja e sali udbashit, azem kriminelit, e lulush hollandezit, dhe zhelefines , i nxoren fundin shqiperise .

  Reply to this comment
 8. info analitike November 7, 07:22

  Lufta midis bandave politike po ndihet edhe ne media. Promovuesi I heronjve the rreme Viktor Malaj me dikutimet e tipit ” cohu prift the ulet hoxha ” kerkon te na hedde hi syve per hajdaret e rilindjes te cilet jane po aq bandite sa Hajdari. Rilindjotet sa me bandit te behen aq me teper the shesin moral.

  Reply to this comment
  • Po,Po November 7, 18:21

   Infoleshi , je zenme aq nguuuuuuushte , sa qe nuk i del dot ne mbrojtje banditit Azem Hajdari ( se aq gje e dio ti , qe nuk, i bihet murit me koke ) dhe , ” kur s`ke cfar i ben gomari , i bie samarit ” !

   Reply to this comment
   • info analitike November 7, 19:28

    Po po vazhdo grij hashash vazhdo! Te fala Sajes e hidhi ndonje sy makines se mos gjesh ndonje gje te tijen ne makinen tende se eshte harraq i madh.

    Reply to this comment
 9. B.Z November 7, 07:45

  Analize e sakte e mbeshtetur ne fakte e prova pa pasione dhe dufe te momentit por analize e ftohte dhe e pergjegjshme .Ordineret nuk mund te behen heroj aq me teper qe memoria kombetare per Azemin e disa te tjere eshte shume e fresket .Distancimi ndaj veprimeve te tij ndoshta do te ishte sherbim kombetar dhe do ti bente dobi cdo force politike dhe politikani ne vecanti. Z. Viktor Malaj si perhere realist dhe shume i sakte.

  Reply to this comment
 10. Po të peshtysh lart, të bie në surrat, o Malaj.. November 7, 08:09

  Që Viktor Malaj kështu do shkruante për Hajdarin nuk me çudit..
  Po a mos ishin antaret e PPSh, më ndryshe nga Hajdari…të gjithë një lloj, gojendyre, gjakatar e sadiste me keq se Hajdari..
  Po të shthurur, po ja mbulonin pislleqet…Po te pyes aktorët e filmave e ati të trupës së Artit e Baletit do t’ju tregojnë që të çmendeni, o Malaj për antarët e komitetit qendror..
  Të gjithë që erdhën pas 1944 ishin rrugacer e me keq se Hajdari…

  Reply to this comment
  • Zhelefina November 7, 18:30

   Pikerisht se ishin ” te tille , si banditi A.Hajdari” , pa e ngriten aq lart ne kohen e tyre Shqiperine komunistet ,… apo jo , o debili ” po te peshtysh… ” ?! Ti ngaterron kekun me jashteqitjen e shqiptareve !

   Reply to this comment
 11. Studenti 1990 November 7, 08:44

  Bukur autori!
  Azemi ishte turpi i pare i partise qe e ngriti,s’ishte vecse nje rrugac karieridt plote vese qe arriti deri aty si hafije e sigurimi….Ai bust duhet te bjere,sepse e ngriti sali krimineli per te humbur gjurmet e vrasjes ndaj ketij rivali e karierist te marre.Me Saliun kishte edhe hesape per maret qe ndanin ne trafikun e armev,qe i shisnin ne kosove…

  Reply to this comment
 12. lola November 7, 09:27

  Ju lumte doraq Viktor Malaj

  Reply to this comment
 13. gjethi November 7, 09:54

  Per:”te pershtysh lart te bie…”plotesisht dakord me ty po ta kesh me antarin e ppsh sali berisha, kandidatin e ppsh azem hajdar, jane njelloj me hajdutin e pulave e spiunin azem hajkari!

  Reply to this comment
 14. ETHEM November 7, 09:59

  SHKRIM I DENJE I NJE ANALISTI TE DORES SE PARE TE D I T E S..PER NJE NJERI ORDINER QE SB E KO E NGREJNE LART JO PA QELLIM:1.PER TU TREGUAR SE PD DHE AZEMI PRURI PLURARIZMIN NE KETE VEND DUKE RREZUAR KOMUNIZMIN 2.SE AZEMIN E VRAN KOMUNISTET DHE JO VET MENDJA E DORA E SB.3.SE SALIU RRI AKOMA NE POLITIK SE GJOJA IKJA E TIJ DO TE THOT TE KTHEHET KOMUNIZMI.4.NGRITJA LART E AZEMIT DO TE THOT TE MBAHET GJALL SHPURA E TIJ +SALIUT PER TI SULUR DREJT PUSHTETIT ME DHUNE E SHKATERRIMIN E VENDIT SA HERE KERKON MARRJEN E PUSHTETIT NE TAVOLINE.5.NE KETE SITUATE QE ESHTE PD..ME BREK NEPERKEMBE I DUHET NJE KAUZ PER TE NGRITUR MORALIN E MILITANTEVE TE PAGUAR TE SB E KO NE VITE.6.DUKE NGRITUR LART MERITAT E AZEMIT,SB+LB KERKOJNE QE PD TA XHVESHIN NGA KRIMET QE KA BERE QE NGA VITI 1992 E KETEJ.7.DUKE U TREGUAR HIPOKRIT ME TE VERTETAT E HISTORISE,SALIU E KO I THON HAPUR POPULLIT SE “NE MUND TE BEJME ÇDO GJE ME JU..EDHE TU VJEDHIM..EDHE TU VRASIM …DHE FAIN UA HEDHIM TE TJEREVE.KJO TEORI ESHTE E UDB..”VRIT NJE NGA TE TUT DHE HIDHJA FAIN KUNDERSHTARIT..”.KESHTU U VEPRUA NE SHKODER NE 1992,ME VRASJEN E A.HAJDARIT 1998,FIRMAT PIRAMIDALE NE ’97..E SHUME VRASJE TE TJERA.
  SALIU NE JETEN E TIJ POLITIKE KA BERE VETEM NJE TE MIRE KETIJ VENDI:”QE ELIMINOJ AZEMIN”.NESE AI DO ISHTE GJALL DERI SOT..VENDI DO ISHTE SHKATERRUAR 2-3 FISH,DO ISHIN VRAR PO AQ.SE AZEMI I SHTE NJE KAFSH POLITIKE DHE SI NJERI-SHPELLAR..I HURIT DHE LITARIT..I ETUR PER PUSHTET E PARA PER TE CILAT MUND TE VRISTE DHE TE ATIN E TIJ.PS DHE KM RAMA DISA PERMENDORE DUHET TI ZHDUK NGA FAQA E DHEUT.S’PARI BUSTIN E A.ZOGUT..KETIJ TRADHETARI TE VENDIT.TE TJERAT ME RADHE.NESE NUK E BEN KETE DO TE THOT SE KA FRIKE DHE SE NUK PO NGREH NE LARTESIN E MEMORJES HISTORIKE LNÇL E GJAKUN E 28000 DESHMOREVE PER LIRI.NE KETE SITUATE TE NDERE POLITIKE QE PO KRIJON OPOZITA(PD+LSI)RAMA TI THOT HAPUR POPULLIT DHE AMBASADOREVE SE PD+LSI+PREKURORI+GJYKATA PO PENGOJNE HAPUR REFORMEN NE DREJTESI..DUAN TE RICIKLOJNE K/PREKURORIN DHE NUK DUAN QE TE MERET STATUSI PER NE BE.SE ÇESHTJA TAHIRI ESHTE E SAJUAR PO PREJ TYRE…DHE E QEPUR TRASH ME SAJESA E SHPIFJE TE NDYRA NEPERMJET “QYTETARIT DIXHITAL”

  Reply to this comment
 15. Shqiptari November 7, 10:03

  Azem Hajdari eshte e do mbetet pergjithmone Hero per Antikomunistet qe Diktatures komuniste i thone Diktature.
  Per komunistet qe mallengjehen akoma per Enver Hoxhe e per Diktature, kuptohet qe Azemi eshte armik.
  Eshte pikerisht urrejtja e komunistave per Azemin arsyeja pse Azemi ka nderimin e Shqiptareve qe jane me shume se Komunistat.

  Reply to this comment
  • Amerikani November 7, 11:00

   Je i sigurte ti Shqiptari qe populli e nderon A.Hajdarin!? Provo be nje sondazh dhe do shohesh dhe atehere kur mos dale ajo qe mend ti dhe disa te tjere si ti, atehere cfare do thoni? Qe te gjithe jane komuniste??

   Reply to this comment
   • Shqiptari November 7, 14:38

    Vetem Komunistat e urrejne Azem Hajdarin. Kjo i siguron Azemit nderim nga Shqiptaret qe per fat te mire jane me shume se Komunistet.

    Reply to this comment
    • dyzeti November 7, 19:21

     per komentuesin “shqiptari”

     Ti mor zotni nga menyra se si shkruan nuk je shqiptar por shqipkar.
     ..
     Duhet te jesh ndonje tropojan i familjes Hajdareve pra je nga malsia..ku ka malsore fisnike ka maloke por dhe malokare si puna jote.
     .
     Nuk ka me komuniste dhjere si berisha hajdari haxhiajt brecanet elezi bucpapat deget dhe veget e tropojes qe nga lepires te boleve te enverit u ben fshires se sumes se elezbiberit.
     .
     Ti mor shqipkar malokar ndiq vetem keto sekuenca dhe shut up….

     . Azemi kur ka qenë student, ishte i vetmi student që që mbante pistoletë me leje.
     .

     Nuk e di për çfarë shërbimesh mund t’ja kenë dhënë, por e kishte me leje. Tani në vitin 1992 Azemi ndante poste sepse ishte i sigurt që do të bëhej Ministër i Brendshëm.

     Por fatkeqësisht apo fatmirësisht, këtë s’e di, ai nuk bë asnjëherë, nuk arriti ta realizojë atë ëndrrën e tij. Berisha nuk e zgjodhi atë. Edhe në ‘97 pas ikjes së Behlul Çelës, edhe aty ka kërkuar të bëhet Ministër i Brendshëm, prapë nuk e bëri që nuk e bëri Berisha.

     Mira Kazhani: Pse nuk e bëri?

     Izet Haxhia: Nuk ka patur besim ai. Asnjëherë!

     Mira Kazhani: Ju si mendoni? Si do ta kish bërë ai Ministrin e Brendshëm. Do kish qenë më i sigurt vendi me zotin Hajdari?

     Izet Haxhia:
     Por ka pas shumë vese. Vese morale dhe shumë gjëra që s’dua t’i flas. Ka qenë i lidhur me trafikun e drogës. Nuk e di nëse keni dëgjuar për rastin e Mirush Matit, i cili është vrarë në Moldavi. Kanë qenë ortakë bashkë me Azem Hajdarin, që kanë bërë trafikimin e heroinës nëpër Shqipëri, bashkë edhe me një person tjetër nga Fieri që s’po ja them emrin. Dhe vrasja e këtij Mirush Matit nuk është ordinere, por është për ndarje pazaresh.

     Edhe personin unë e di, dhe e them. Ka qenë një Fazlli Ballkan, me origjinë shqiptare. Ai ka qënë furnizuesi i këtyre, i linjës së trafikut të drogës. Është marrë me kontrabandë nafte. Azemi ka qenë pas ’97-ës, drejtuesi i linjës së tritolit. Shumë hedhje në erë që janë bërë, kanë qenë direktivat e tij. Berisha i dinte këto dhe e dinte gjithashtu që ai ishte i pakontrollueshëm. Azemi u doli jashtë kontrollit atyre që e sollën në krye të Lëvizjes së Studentëve, ashtu do i dilte jashtë kontrollit edhe Berishës dhe njeriu i parë ndaj të cilit do hakmerrej, do ishte Berisha.

     Mira Kazhani: Kisha menduar t’ju pyes nëse i besoni akuzat se zoti Hajdari ka qenë pjesë e agjenturave etj, por edhe i lidhur me klane kriminale. M’u duk se gjatë fjalës tuaj ju aluduat për diçka të tillë.

     Izet Haxhia: Sa për grupet kriminale, ka patur lidhje me shumë grupe kriminale. Mund t’ju tregoj një histori në fillim të viteve ‘90. Ka qenë një Gaz Muça, i fortë atëherë. Azemi doli e foli kundër tij në parlament, dhe në darkë takohej me të, bënte bisedime dhe i thoshte “e thashë për kështu e ashtu”. Azemi ka qenë i atillë.

     Sa për agjenturat e huaja, unë këtë s’e di se nuk jam i shërbimeve sekrete. Por di një rast. Në kohën e luftës së Kosovës, janë vra dy persona. Ka qënë shefi i logjistikës UÇK-së me qendër në Tropojë. Një burrë i mirë, patriot shumë i madh, dhe që e njihja personalisht, Ilir Konushevci, është vra megjithë doktor Hazir Manen. Këtu është një fakt interesant, sepse personat që kanë marrë pjesë në pritë… nëse e mbani mend pas ish Muzeut të Enver Hoxhës ka qenë një dyqan qoftesh me një kosovar. Ai ka qenë një agjent i shërbimeve sekrete jugosllave. Aty Azemi shkonte shpesh dhe aty është bërë takimi me këta personat që kanë marrë pjesë në pritë. Sepse kush e ka ditur atë udhëtimin e atij atë ditë, me armët që çonin për UÇK-në? Është bërë prita dhe fatmirësisht një person ka mbet i gjallë, dhe historia nuk mbeti një enigmë.

     Këtu historia është shumë interesante sepse në gusht të ‘98-ës në gazetën “Rilindja” ka dalë një shkrim me firmën e Afrim Krasniqit, ku shkruante: “Tropoja mes Nanos e Millosheviçit”, dhe në këtë shkrim akuzoheshin Haklajt sikur kishin vrarë këtë Ilir Konushevcin (me pseudonimin Mërgimi) megjithë Hazir Manen. Në atë kohë vëllai im Isamedini me Halil Haklajn, janë kapur në Gramsh me 15 kallashnikovë, me akuzën e trafikut të armëve. Se çfarë trafiku armësh po bënin ata, më 15 copë automatikë kallashnikov kur në gjithë Shqipërinë armët ishin sheshit, po nejse.

     Në atë kohë plaku i Haklajve ka ardhur në Tiranë për të takuar Afrim Krasniqin, se si ishte e mundur që ai e kish thënë atë gjë. “Afrim Krasniqi ka qenë familje bajraktarësh të Nikaj Mërturit, me tradita”, -më tha Muharremi, “si ka mundësi ta ketë bërë këtë për ne? Ne kemi miqësi me ata”.

     Ta gjejmë, i thashë, dhe ta pyesim si është puna. Mesa kujtoj unë tek Hotel Dajti është takue, kanë folë dhe Afrim Krasniqi i ka thënë kështu Muharrem Haklajt: “Shkrimin e kam bërë me direktivën e Azemit, unë kam hedhur vetëm firmën”. Ai më kërkoi ta takoja me Azemin. Në atë kohë nuk flisja me Azemin dhe i thashë që nuk e ndërmjetësoja dot atë takim, por i sugjerova të shkojë tek selia e PD se aty me siguri do ta thirrte vetë ai. Janë takuar dhe kur ka dalë nga takimi, plaku i Haklajve më tregoi se çfarë i kish thënë Azemi në zyrë.

     “Djalin nuk ta kam vrarë unë, por djalin ta ka vrarë ai që është në katin e dytë aty tek zyra e cepit”. “Ja ka fut kot”, i thashë unë plakut të Haklajve, “nuk ka dorë Berisha në vrasjen e djalit tuaj”.

     Haklajt më besonin mua, e dinin që nuk gënjeja. Unë jam mundue që mos ta nxis këtë problem. Sepse kur është vrarë vëllai i parë i Haklajve, unë kam qenë në Fier dhe të nesërmen Azemi kishte një takim në Fier. Pas një takimi atje, kemi dëgjuar se në qafën e Luzhës është vrarë filani. Ka qenë paradite, ndoshta ora 9 ose 10. E kam ndjerë dhe thashë me vete se këta që e kanë bërë këtë vrasje, i kanë vënë flakën Tropojës. Kur shkova dhe i thashë Azemit kështu, ai reagoi shumë i qetë. “Ça ka dashtë atje”, tha Azemi. Kjo është një gjë shumë e rëndë, i thashë unë atij, në Tropojë do fillojë lufta. Nuk i bëri përshtypje. Kisha atë ndjesinë që e dinte, apo ndoshta nuk e dinte. S’e di… Unë besoj se kushdo që bëri atë vrasje, ishte me qëllim shkatërrimin e Tropojës.

     Mira Kazhani: Mundet të ketë qenë Azem Hajdari një protagonist, porositës, urdhërues, i përfshirë në këtë vrasje? Dyshoni?

     Izet Haxhia: Këtë nuk mund ta them me garanci. Por tensionet mes familjes Haklaj dhe Hajdarit kanë nisur në vitin 1991, sepse nuk e ka përmendur askush deri tani. Një vëlla i Azemit që është më i madh sesa Azemi, sa ishte krijuar PD, ka qenë i pirë dhe ka shkue e ka sha një çun xhaje të këtyre Haklajve. E ka sharë mbarë e mbrapsht.

     Pastaj Fatmiri, Shkëlqimi e këta e kanë rrahur keq vëllain e Azemit, i cili ka ndenjur 3 javë në spital me fraktura. Aty ka nisur edhe armiqësia mes tyre. Plus që është edhe rasti i tragetit në Fierzë, kur Feriz Kërnaja ka vrarë Isuf Halucën. Aty është edhe diçka enigmatike. Ai kur është vrarë, mbante veshur pardesynë e bardhë të Azem Hajdarit. Isufi ka qenë miku i Azemit. Isufit nuk guxonte t’i ngrihej njeri kundër atje, çfarë të thoshte ai, bëhej. Isuf Haluca ka qenë një antikomunist, ka bërë burg, ka vuajtur por ishte një njeri që e respektoja

     Reply to this comment
  • MONIKA , NEPERKA PIKA - PIKA November 7, 18:34

   Ti , qe na vetequhesh Shqiptari , mund te jesh kushdo , serbi , rusi , greku …. , por kurrsesi shqiptar !

   Reply to this comment
   • Shqiptari November 7, 20:58

    dyzeti apo Monika – Keqardhje per ju Komuniste budallenj qe e keni shit bythen bashke me ate Enverin tuaj te Jugosllavia der ne 1948, pastaj te Rusia der ne 1960 per ta perfunduar kurverine me Kinen der ne 1978. Flisni ju per serbet??? Po serbet ju krijuan partine, ju emeruan dhe kryetarin ate Enverin dashnoren qe pallonte Miladin Popovici neper kasolle ilegalesh ku flinin bashke (i shkruan vete Enver bytha ne kujtimet e veta ato shtrengimet me serbin me nje batanie).
    Komunistet jane rraca me antishqiptare, e kane nga klonimi i serbeve qe ne krijimin e Partisekarit komuniste me Miladin e Dushan si arkitekte.

    Reply to this comment
    • dyzeti November 7, 21:51

     ve bast me jeten time se ti komentuesi “shqipkari” je nje
     kelysh serb…ose ndonje monster tip mehmet elezi…
     .
     Sido qe te jete puna e enverit ,kjo i perket shekullit kaluar dhe problemi eshte Cfare do behet me Berishoviqin qe izet haxhija i ka bere :radioskopine

     SI E PRUNE SERBET DHE LOBI SERB I AMERIKES SERBERISHEN NE PUSHTET
     .
     Ish-badiguardi i Saleh Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia ka deklaruar fakte uluritëse nga analiza e te cilave duket hapur,qartë dhe saktë se ai kurrë nuk ka qene kryetar real i PD,president apo kryminister por vetem nje kobure ne duart e lobit te fuqishem serbo-amerikan te viteve 89-92 e në vazhdim qe me teorine antishqiptare te dekomunistifikimit te 1991 dhe tani te dekriminalizimin e vitit 2015 e prune ne pushtet artificjalisht dje dhe po e mbrojne sot hapur fare me Donaldin e Amerikes dhe vlahutin e BEEEEESE

     Cfare faktesh tronditese jep Izet Haxhia ?!
     ****
     Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë …Pra Berisha eshte nje hibrid i sherbimeve sekrete serbe -amerikane
     ****

     Kjo vizite u ndihmua dhe nga Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava….pra zyrtare te larte amerikane me interesa personale ne Serbi “ndihmojne” Sal halene…
     ****

     Në mitingun e Crans Montanes,ne kthim Berisha takohet privatisht & familjarisht me ministrin ejashtem jugo-serbo Ivanovic i cili kishte marre pjese aktive ne fitoren artificjale te 22 marsit 1992….A nuk duket qarte nje treshe Rajerson-Elezbiberaj-Ivanovic qe prune Berishen ne pushtet si Zogun ne 1924 por jo me ruset e bardhe nga beogradi….por me lobin serbo amerikan ne shtepine e bardhe
     ****

     Drejtuesit e ardhshëm te PD që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, ish rezident i sigurimit të shtetit i konvertuar per shërbimin sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret serbo- maqedonas”,
     Pra vetem keto fakte pambarimisht tronditese qe e nxjerrin mender me thane Berishoviqin nje kobure antishqiptare ne duart e lobit serbo-amerikan qe kane bere,po bejne nje “dirty job” gjoja per te luftuar komunizmin e vdekur..qe ne fakt u kthye ne nje shkaterrim total te Shqiperise per te bere te mundur serbizimin,greqizimin dhe islamizimin gje qe tashme eshte realizuar..aq me shume kur procesi i shplarjes se truve te shqiptareve pothuajse ka perfunduar…

     Reply to this comment
     • Shqiptari November 8, 09:15

      dyzeti i bythes Enverit – Si sot 76 vjet me pare me 8 Nentor 1941 Miladin Popovici ju krijoi Parkarin komuniste dhe ju vuri Enverbythen kryetar. Jeni te klonu qe ne veze nga serbet. Serbet kini patur dhe kini ustallare si dje, si sot. Mundoheni t’ja faturoni tjereve por nuk ju beson njeri. Serbet e kane patur partine e tyre ketu PKSH, PPSH dhe serbet prap e kane partine e tyre ketu ate PS e Rames qe prap fle me Vucicin si per amanet te babes tij shpirteror Enver bythes.

 16. Kaci November 7, 10:47

  Flamur Noka e meriton vertet nje permendore!
  Aktiviteti i tij politik i ngjan shume aktivitetit “demokratik” te Hajdarit.
  Buste e permendore mund ti çohen njeriut edhe kur eshte gjalle nqs vepra e tij eshte nje histori suksesi, dinjiteti, itegriteti, dashurie per atdheun dhe popullin dhe e nje demokrati te kulluar dhe te kulturuar qe si force te arsyes ka vetem po vetem ama, Fjalen…! Njesoj si Mulja.

  Reply to this comment
 17. Amerikani November 7, 10:55

  Fare thjeshte dhe per brezin e ri. Mjafton te shohin regjistrimet filmike te kohes dhe do shohin se si qendrojne si djali para babes, qe nga Saliu, Azemi, Imami e te tjere perballe R.Alise dhe se si Ramizi gati sa nuk u lutet te krijojne nje parti politike.
  Keta rrezuan komunizmin!!?? Hahaa kjo eshte shakaja me e madhe. Ketyre ua lane pushtetin ne dore dhe keta “trimat demokrate” e degjeneruan pasurine e popullit ne kete delenxhe qe jemi dhe sot.

  Reply to this comment
 18. gjermani i fundit November 7, 14:06

  eshte folur kaq here per Azemin e ndoshta i jepet vlere nje fenomeni qe nuk duhet marre shembull. Por eshte edhe pozitive, siç thote populli, qe Perseritja eshte nena e Dijes. Pozitive qe te rikujtohet ajo periudhe kur lajmin e Ndryshimeve e sollen mercenaret e maskarallekut. Ardhja e nje grupi tropojanesh ne Tirane ato vitet e fundit te socializmit, mjeke, studjues, prpogandues partiake, njerez te shtypit, etj, pothuajse ne baze te principit te fisit, te krijon dyshimin se dalja e tyre ne krye te puneve pergjate Ndryshimeve nuk ka qene spontane, por e organizuar. Mbase nga Sigurimi vete, por pse jo,edhe nga sherbime te huaja. Klani tropojan, “studentet” e medhenj ne moshe ne ato vite nga Tropoja, jashte te gjtiha parametrave te perzgjedhjes, duke filluar nga vleresimi i dobet shkollor, jane fakte qe flasin vete se qene pjese e nje plani te bere gjetke. Kjo bashkesi e kombinuar nga shume duar te brendshme dhe te huaja, karakterizohet nga dy blloqe kryesore, berishistet dhe hajdaristet. Berishistet ishin ata studjuesit prane Enverit dhe Nexhmijes, ata te shtypit dhe propagandes – drejtuesit e dizenjuar qe do merrnin pushtetin politik, kurse hajdaristet qene mercenaret e plaçkes dhe revanshistet e nevojshem. Nuk ka njeri me mend ne koke te mos kuptoje se misioni i hajdaristeve qe anarkia dhe rremuja, shkaterrimi dhe dhuna e gjuha e hakmarrjes. Misioni i hajdaristeve duket se mori fund kur PD erdhi ne pushtet dhe shtu siç homo habilis ndjeu se çomanges i shkoi koha e duhej te shpikte shtiza me gur te mprehte, ashtu edhe berishistet nxituan te diskretitojne hajdarizmin si prurje e Sigurimit te Shtetit. Kur u inagurua shtatorja e Azemit ne Tropoje, pasi nje shkrim i shkurter i z. Patozi, qe me nostalgji edhe ky perkujtonte marshet hajdariste. Dikur edhe ky pjese e stafit monstruoz te duos “RD”-“Albania” ne kohen e akuzave te medha ndaj Azem Hajdarit e qe konfirmon moralin e fabules se te jesh i poshter nuk mjafton, duhet te jesh po aq i pacipe dhe hipokrit. Por ne fakt, pse se fundi PD i meshon “monumentalizmit” hajdarist? Arsyeja duhet te jete se ideologjite kane shteruar dhe kauza e PD mund te quhet cikel i mbyllur. Per ta rivene ne levizje, si ata motorret e vjeter qe kane nevoje per disa xhiro me manovele, PD ka nevoje serish per hajdariste. Per gangstere dhe mercenare qe vihen ne perdorim kollaj dhe ku ka me mire sesa te himnizosh dishepullin e kesaj fryme, Azemin ne bronz me kanotiere dhe kapote. Por kam frike se edhe kandidatet e mundshem per hajdarizma e dine se ka pakogje per te ndare; u nda plaçka e madhe. “Miqte” e huaj nuk paguajne me dhe mercenareve po s’u premtove plaçke e ke te kote mundimin. Ne finale, mendoj se Azemi mund te qendroje ne Tropoje ashtu siç eshte. Por do ishte me vend qe ne qytetin Studenti te paraqitej nje basoreliev me grup studentesh, ku mes tyre le te ishte edhe Azemi, nuk prish pune. Se protestat ne qytetin Studenti i bene studentet, jo njeriu i vetem – kapiteni i anijes, Azemi lakuriq me kapote ne palcen e dimrit. Edhe me Xhaxhin keshtu veprohej fillimisht, e paraqisnin mes njerezve si njerin prej tyre dhe pastaj e bene zakon ta portretizonin vetem, duke rritur ndjeshem kultin e individit. Kaq per kete. PD le te vazhdoje te inaguroje hajdarlleqe ne sheshet e qyteteve, kur me thjeshte mund te hape tender ne faqen e qy’tarit dixhital : Kerkohen hajdariste te kualifikuar ne shkembim te berishisteve me master.

  Reply to this comment
  • info analitike November 7, 16:43

   O enveristi i fundit, nuk eshte qe keto tepelenasit u sollen si misionare te qyteterimit apo mos do qe ti ngrene nje monument edhe Tahorrit e Rucit!
   Mos na kujto kohet kur xhaxhi solli cobanet e jugut dhe i veshi ushtarake. Me autoritetetin qe u jepte uniforma shprehen tere “qytetarine” e tyre sa qe u bene dhe objekt barcaletash.

   Reply to this comment
 19. Z/K November 7, 14:27

  Kur ne qeverin e PD me president Nishanin dekorohen ballista e kriminele diversant nuk ngelet asnji shprese drejte nji rruge te ndershme per ta besue populli per jeten e vet.Sot tradhetaret,kolaboracionistet puthadore me fashizmin,kriminel turli sorollopi i kane hypur mbi kurrize atdhetarizem si patriot dhe me cdo kusht do vendosin me force pa pike logjike dhe argumentit faktik te riabilitohen pa perjashtim cdo pisllek negative qe nga Zogu i kurves i Matit e deri me sot tek zogisti i fundit kurvarit politik i vicidolit.Do dekorohen e do tu behen shtatore ne cdo vend ne konkurrim me bunkeret e monizmit.
  Fale vettingut mbetet shpresa e fundit ne fijen ma te holle te jetes(penit).Kjo na jep shprese nga episodet e kohes shume te hereshme te mitologjise,ku Anteut shqiponjat i hanin mushkerit dhe ato rigjeneroheshin pa pushim dhe Anteu nuk shuhesh po behesh edhe ma i fort.

  Reply to this comment
 20. fierze 1973 November 7, 14:55

  te nderuar lexues

  shikoni mitingun e lushnjes ne 1997 dhe mos u lemerisni se nuk po xhirohet filmi “Beteja Algjerit”
  por mitingu i armatosur deri ne dhembe i sali zeherrit dhe azem matherfuckerit..
  .
  Ndiqni me kujdes levizjet e guerilasit taleban azem hajdarit..mul nokes…erzen brecanit qe u graduan pas 2005-es

  http://www.youtube.com/watch?v=iramcReU3HQ

  ,,,

  ky me nder me thene monumenti i azem droges eshte tamam Monument i nje Karaduzi..

  ( karaduz ne Tropoje quheshin ata qe ishin trima me te dobtit dhe dhiteshin ne breke nga ligji apo nga trimat e vertete)

  .Karaduz ne zonen “B”
  Harroi k’mishen ne WC
  .
  Karaduz prej Bajram Currit
  S’ja lshon rrrugen Centaurit
  .
  Karaduz n’ kmishe t’najlonit
  Turrni i trete n’ fabrike t’betonit
  .
  Karaduz shka kie aty
  Pese leke buke dhe nje Purri
  .
  Centauri neper gropa
  Karaduzi hopa -hopa .

  karaduzi ne permendore
  do e kthejme nevojtore

  Vetem nje pyetje kam

  azem hajdari a ka dy djem dhe nje cike (vajze) apo i ka te tria cuca….qe rrine si dhjere…kur berisha tall trapin me hajdarin

  Reply to this comment
 21. Simon November 7, 14:59

  Azmi eshte gjalle, shiko Flamur Noken sot.

  Reply to this comment
  • Gjetja e duhur November 7, 19:00

   O “Simon” , pas Viktor Malajt , do te ishe ti , ai qe dua te falenderoj , per gjetjen dhe krahasimin e dy banditeve , qe ngjajne si dy pika uji !

   Reply to this comment
 22. Arber I November 7, 16:55

  Bravo Viktor Malaj!

  Reply to this comment
 23. tomorraku November 7, 17:52

  Edhe monumentet , si njerzit, nuk jane te perjetshem.Kohezgjatja varet nga ata qe i financojne; ata qe”i financon “populli jetojne me gjate , ata qe financohen privatisht , jetojne sa jetojne” qeverite” qe i kane financuar

  Reply to this comment
 24. zani çaushi November 7, 18:41

  po mua kur do ma bëni shtatorren o ju qifja udhët!!!!!

  Reply to this comment
 25. bahçja çakajve November 7, 19:21

  Boll u moret me hajdarin o hajdara.

  Reply to this comment
 26. katarakti November 7, 19:48

  Ishte Ramiz Alia, i cili njelloj si Gorbaçovi ne ish- Bashkimin Sovjetik, projektoi dhe udhehoqi nderrimin e bute te pushtetit ne Shqiperi.Qellimi iRamizit nuk ishte qe te risillte ne pushtet ish klasat e shtypura, por qe ta kalonte pushtetin nga eterit te bijte. Ramizi ishte tejet i kultivuar per te kuptuar se sistemit komunist i kishte ardhur fundi, prandaj ai nxiti ndryshimet demokratike ne vend, deri ne krijimin e pluralizmit politik. Ramizi deshironte qe vendin e Partise se Punes ta zinte nje parti tjeter, po e majte, si psh Partia Demokratike. Pra qe te kalohej nga komunizmi stalinian ne nje lloj social-demokracie. Por gabimi i tij i vetem ishte venia e komunistit “besnik” Sali Berishes ne krye te PD-se. Ramizi nuk mundi ta imagjinonte qe ky njeri, 25 vjet komunist fanatik, i afert me familjen Hoxha dhe afersisht edhe me gjithe Bllokun, do kalonte ne ekstremin tjeter, ne ate te antikomunistit te terbuar. Ketu ishte edhe gabimi i vetem, por tragjik i Ramiz Alise.

  Reply to this comment
  • JALTA 1945-----MALTA 1989 November 7, 20:41

   Zoti komentet tuaja ne pergjithesi jane reale dhe te ekulibruara por sot e ke “dhi” punen.
   Ai “sistemi komunist” qe thua ti ose me sakte pushteti popullor i E.H nuk i kishte ardhur fundi..por i mbaroi misioni ….Lexo JALTA 1945—–MALTA 1989
   .
   Gjithmone ben gabimin qe nuk merr ne konsiderate faktin qe Berishovici…..deri ne daten 31 mars 1991 ishte nje Ramizist i komandueshem..por pas 2 prillit 1991 u kthye ne nje elezbiberist duke u treguar kanibal me “baben” e tij Ramizin dhe Nene Nexhmijen qe i priste te oxhaku Enverit..

   Deri ne 31 mars 1991 Ramizi beri nje ulje te lavderueshme te avionit te tij por me 2 prillin 1991 filloi ne nga faqet me te zeza te historise kombetare qe eshte e tepert te flasim..Pra dhe ne here mos ngaterro Ramizismin me Elezbiberizmin se me kete te fundit u realizua nacertania serbe dhe megalidheja greke me keq se te ishim pushtuar nga serbi apo greku.
   .
   sa per azemin dy fjale;

   erdhi nga rruga..dhe u vra si qen rrugesh

   Reply to this comment
 27. Mark .U.K November 7, 19:58

  Ju fuksat e sigurimit te shteti po i dilni ne mbrojtje funsionarit te late te sigurimit Viktor Malaj.Po pyes ket funsionarin e lart si nuk thue se cfar lufte ka bere Enver Hoxha qe ne jeten e tij vetem arme gjuetie ka perdore.Se hero i punes e meriton se kolektivizoj cdo prone private.

  Reply to this comment
 28. PIRATI BEHET PAPE November 7, 21:28

  Izet Haxhia:
  .
  Ta gëzoni patriot
  shtatoren e Azem Hajdarit,
  që u largua nga Tropoja
  si hajdut pulash
  dhe erdhi si hero demonkracie!
  .
  Ish badigardi i Sali SERBerishës , tropojani Izet Haxhia ka reaguar në lidhje me vendosjen e shtatores së Azem Hajdarit në sheshin me të njëjtin emër në Tropojë

  . Ai kujton se, Azem Hajdari, “u largua nga Tropoja si hajdut pulash, spiun i sigurimit, përdhunues” dhe plot ironi shton se “duhet edhe një referendum që të hiqet emri i Bajram Currit, dhe në vend të tij të vendoset ai i Hajdarit”.

  “Ta gëzoni patriotët e mij tropojanë shtatoren e heroit. E meritoni këtë nder. Biles une them që të bëni një referendum dhe të kërkoni të hiqet emri i Bajram Currit, dhe në vend të tij të vendoset ai i Hajdarit. Po, po i Hajdarit
  që u largua nga Tropoja
  si hajdut pulash,
  spiun i sigurimit,
  përdhunues
  dhe ju erdhi si hero i demonkracisë.

  Këto janë mrekullite e demonkracisë 27-vjeçare,”

  Reply to this comment
 29. Studenti 1990 November 9, 09:59

  Jam deshmitar se Ramkz A!ka eshte vjarperi qe helmoi Shqiperine me ‘rimet e tij qe i pasoi Krimi eli Sali Berisha. Azem ishte nje cubplote vese qe arriti ne ato pozita sk spiu. I Ramiz Alia s…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*