Përplasja në sallën Georgievskaja

September 21, 2016 12:13

Përplasja në sallën Georgievskaja

 

Përkthyesi i Enver Hoxhës tregon se ç’ndodhi në sallën e mbledhjes së 81 partive komuniste. Reagimi i Hrushovit, Dolores Ibarrurit dhe Gomulkës. Kthimi në atdhe i delegacionit shqiptar dhe prishja përfundimtare me sovjetikët…

 

(Vijon nga numri i kaluar)

 

Kujtimet dhe refleksionet e Frederik Gjerasit (IV)

Fjalimet e Hrushovit, Ten Hsiao Pinit dhe Enverit

Kur më datën 10 nëntor në sallën “Georgievskaja” të Kremlinit u çel mbledhja e 81 partive komuniste e punëtore të botës, fjalimin e parë e mbajti Nikita Hrushovi, i cili nuk i përmendi fare kontradiktat që kishin me kinezët e që ishin parashtruar me hollësi në letrën drejtuar PK të Kinës, shpërndarë të gjithë delegacioneve me datën 8 nëntor. Hrushovi foli kryesisht për forcimin e unitetit në lëvizjen komuniste e punëtore ndërkombëtare. Ata që morën fjalën pas Hrushovit, dy ditë me radhë përkrahën tezat e tij, e vlerësuan qëndrimin e sovjetikëve, si rrugën për forcimin e unitetit, rrugë që duhej ndjekur nga të gjithë. Më datën 13 nëntor në mbledhje foli Ten Hsiao Pini në emër të delegacionit kinez që kryesohej nga Liu Shao Çi. Me të drejtë ai tha se dokument kryesor të udhëheqjes sovjetike nuk duhet të konsiderojmë fjalimin e datës 10 nëntor të Hrushovit, që mëshonte te uniteti, por letrën që ju shpërnda delegacioneve të të gjitha partive më datën 8 nëntor me akuzat dhe sulmet kundër PK të Kinës. Me sa duket, sovjetikët kishin llogaritur që, në qoftë se kinezët nuk do të flitnin për divergjencat, siç bëri Hrushovi, atëherë mbi ta do të rëndonin të gjitha akuzat që përmbante letra e udhëheqjes sovjetike, kurse, po t’i hapnin divergjencat pas fjalës “paqësore” të Hrushovit, mbi ta do të rëndonte përgjegjësia si përçarës të lëvizjes komuniste. Ten Hsiao Pini parashtroi me radhë tezat e PK të Kinës për problemet kryesore të kohës, duke i ballafaquar ato me tezat e Hrushovit dhe i hapi të gjitha divergjencat që ekzistonin midis dy partive. Delegacionet, që morën fjalën pas Ten Hsiao Pinit, i drejtuan sulmet kundër PK të Kinës, por flisnin shkarazi edhe kundër PPSH, të shtyrë nga sovjetikët, që me sa duket, u kishin dhënë ndonjë material kundër nesh.

Enver Hoxha foli i fundit në seancën e paradites të datës 16 nëntor. Unë kisha në çantë përkthimin rusisht, anglisht dhe frëngjisht të fjalës që do të mbante Enveri. Në fund të sallës Georgievskaja, ku

zhvillohej mbledhja, ishin 6-7 kabina me xhama për përkthyesit, nga ku transmetohej në rusisht, anglisht, frëngjisht, kinezçe, spanjisht e ndonjë gjuhë tjetër. Disa herë, para se të dilte në tribunë Enver

Hoxha, përkthyes të gjuhëve të tjera vinin e më kërkonin tekstin e fjalimit, madje thirrën për ndihmë dhe Andropovin kur ai kaloi aty pranë, por unë kisha porosi t’i jepja variantet anglisht e frëngjisht vetëm në momentin e duhur. U mundova t’i qetësoj përkthyesit dhe më vonë, kur do futesha vetë në kabinë, ua dhashë tekstet.

Unë ndiqja me kufje Enver Hoxhën që fliste shqip dhe përktheja rusisht paralelisht me të, kurse përkthyesit e anglishtes e të frëngjishtes më ndiqnin me kufje, po kështu edhe të tjerët, të cilët e kishin më të vështirë, sepse do të përkthenin ekspromt. Lexoja rusisht i vetëm në kabinë duke dëgjuar në kufje Enverin që fliste. Kur kisha kaluar rreth 20 faqe, futet në kabinë Agim Popa, i grupit të punës, që banonte

në hotel Moska dhe atë ditë e thirrën në mbledhje. Më erdhi mirë, se ndihesha më i sigurt me një shok pranë. Pas pak Agimi ma bën me shenjë: Të lexoj pak edhe unë që të çlodhesh? Unë e respektova

dhe i lirova karrigen time para mikrofonit. Kur ai filloi të lexojë, po mendoja: Agimi duhet të ketë ardhur me siguri me porosi të Ramizit për të më ndenjur pranë, por pse të lexojë ai?! Mos kanë menduar se unë vërtet mund të lodhem? Po Enveri po lexon në këmbë me dhjetëra faqe dhe nuk po ankohet! Dhe kur Agimi kishte lexuar vetëm 2-3 faqe, i bëj me shenjë të më lirojë vendin. Shenjën ia bëra ca i zemëruar dhe ai, i urtë e i sjellshëm, më la të vazhdoj, por përsëri ndenji pranë meje. Fjalimi vazhdoi dy orë, kishte rreth 60 faqe.

 

Reagimi

Më kujtohet fare mirë, që i kishim dhënë qysh përpara delegacionit kinez një kopje të fjalës së Enverit. Të nesërmen, në një takim në këmbë me kinezët te salla e mbledhjes, Ramizi i pyeti, si ju duk fjalimi ynë dhe përkthyesi i tyre na u përgjigj rusisht: “Fjalimi ynë (i kinezëve) ishte më shumë teorik, kurse juaji ka

shumë fakte diskredituese për sovjetikët mbi metodat e presionit dhe shantazhit, që kanë përdorur kundër jush”. Kjo përgjigje të linte të nënkuptohej se trajtimi i problemeve teorike nga ne shqiptarët

linte për të dëshiruar. Megjithëse shumë gjëra ishin sajuar dhe ishin fryrë, e vërteta është se Hrushovi ishte sjellë arrogant, ai donte t’i impononte udhëheqjes sonë pikëpamjet e veta, ta detyronte të bashkohej me sovjetikët kundër kinezëve ose të paktën të mos fliste për divergjencat para 81 partive. Pra, Hrushovi përdori metoda të presionit të një vendi të madh për nënshtrimin e një vendi të vogël. Por edhe udhëheqësit shqiptarë shpesh herë po tregoheshin sherrxhinj e grindavecë, sajonin vetë situata acaruese dhe i frynin gjërat.

Në seancën e pasdites të 16 nëntorit e morën fjalën përfaqësues të delegacioneve sipas përzgjedhjes që kishin bërë sovjetikët, që të kritikohej menjëherë fjalimi i Enver Hoxhës. Shumë ashpër folën kundër nesh Dolores Ibarruri dhe Gomulka.

Të nesërmen Enveri nuk erdhi më në sallën e mbledhjes. Vërtet nuk mund të duroheshin ato fjalime ofenduese. Të dy me Mehmetin u larguan nga vila, u vendosën në ambasadën tonë dhe nuk dolën prej andej.

Në ditarin e tij të botuar më vonë për datën 16 nëntor 1960, kur mbajti fjalimin në fund të seancës së paradites, Enver Hoxha shkruan: “Pasdreke ndenja u çlodha. Shokët më njoftuan se në seancat e pasdites të mbledhjes, Dolores Ibarruri, “Pasionarja”, kishte çelur e para sulmin jo parimor kundër nesh…” Vras mendjen përse gënjen Enver Hoxha, kur ai vetë erdhi dhe asistoi në seancën e pasdites së 16 nëntorit dhe i dëgjoi nga afër fjalët e rënda që i drejtoi Ibarruri. I dëgjoi mirë, se vetëm dy hapa larg ishte mikrofoni nga vendi ku ishte ulur delegacioni shqiptar. Dhe nuk mund t’i harronte ato as pas gjithë atyre viteve, kur do t’i shtonte të paqena ditarit të vet. Unë isha aty, në tavolinën e delegacionit dhe nuk mund ta harroj kurrë atë atmosferë të rëndë që u krijua kur “Pasionarja”, plot pasion e egërsi, e krahasoi Enverin me një “qen që ti i jep të hajë e ai të kafshon dorën”. Kurse Gomulka e quajti qëndrimin e Enverit “akt prej vagabondi”.

E shihja Enverin ato ditë në vilë në ambasadë dhe më dukej edhe më i ngrysur, tekanjoz, i irrituar, me maninë e përndjekjes. Ai ka dashur ta fshijë nga kujtesa dhe nga “ditari” i vet skenën e rëndë të asaj seance të pasdites, prandaj gënjen në mënyrë aq të çuditshme.

Në një gazetë shqiptare kam lexuar kohët e fundit se në Rusi, në tekstin e sotëm mësimor “Si të bëhesh përkthyes”, një farë Bjelloruçev thotë se në mbledhjen e nëntorit 1960 të 81 partive, “sapo mbaroi

fjalimin Enver Hoxha, i cili kritikoi ashpër Hrushovin se po shkurtonte ndihmën për Shqipërinë, e mori fjalën Hrushovi”. Ky e paska sharë Enver Hoxhën me fjalë të pista dhe Bjelloruçev i paska përkthyer ato në frëngjisht me fjalë më të zbutura, se i vinte rëndë. Në fillim për këtë aparatçikët e kritikuan, por pastaj vetë Hrushovi e lavdëroi se kishte vepruar drejt. Në të vërtetë Enver Hoxha nuk e kritikoi Hrushovin se “po shkurtonte ndihmën për Shqipërinë” dhe Hrushovi nuk u ngrit me fjalë të pista “sapo mbaroi fjalimin Enver Hoxha”. Çfarë nuk thuhen pas kaq vitesh për mbledhjen e Moskës të vitit 1960.

Mbaj mend se nga fundi i diskutimit të përgjithshëm, era sikur po frynte në favorin tonë, disa delegacione nga vendet e Azisë dhe Amerikës Latine përkrahën tezat kineze. Një ditë Hysniu e Ramizi më porositën ta lija menjëherë sallën e mbledhjes dhe të shkoja në ambasadë, të informoja Enverin rreth fjalimeve të atij mëngjesi. Kur dola e takova shoferin “tonë” sovjetik, aty në sheshin e Kremlinit, dhe i thashë të më çonte në ambasadë, ai sikur u përtyp, më tha se duhet të merrte leje nga shefi i vet, ky nuk ishte aty, etj.

Atëherë u nisa në këmbë, por këpucët po më futnin ujë, ato nuk ishin për dëborën e

Moskës. Eca shpejt që të nxehesha, sepse pallton gjithashtu nuk e kisha për dimrin rus, nuk kisha menduar se do të rrinim aq gjatë në Moskë. Edhe rrugën nuk po e gjeja lehtë. Kur isha student para tre

vitesh ambasada jonë ishte në rrugën Gorki, kurse tani ndodhej në një godinë të re.

Rrugës, në një dyqan librash, mora shpejt nja dy revista me pamje turistike nga Bashkimi Sovjetik, as që e pashë se ishin në frëngjisht. Arrita në ambasadë, hyra në dhomën ku rrinte Enveri me Mehmetin

dhe i informova për çka më kishin porositur. Mbaj mend që sapo hyra në dhomën me tym duhani, i pashë që luanin të dy me letra dhe dëgjoj Enverin që fliste me zë të lartë: “Qejf o qejf që bën dervishi,

pi raki, hidh thela mishi!” Edhe pasi mbarova së foluri dhe po dilja, dëgjova të njëjtat fjalë.

U futa në një dhomë të vogël të ambasadës, hoqa këpucët të thaja çorapet pranë kaloriferit dhe po shfletoja revistat që kisha blerë. Hapet dera dhe hyn Enveri. Më zgjat dorën pa më folur asnjë fjalë. Ishte i zymtë, hijerëndë. I hutuar, siç isha, ja shtrëngova dorën që më zgjati, kujtova se donte të përshëndetej me mua. Enveri nuk më tha asnjë fjalë, mori revistat që kisha përpara dhe doli nga dhoma. Atëherë e kuptova, se dorën e kishte zgjatur që unë t’i jepja revistat. Çfarë matufi jam, thashë me vete. Kisha biseduar me Llambin që ishte shefi i sigurimit të udhëheqjes dhe më thoshte se me Mehmetin sillej lirshëm, loznin me letra, dilnin për gjah, kurse Enveri ka hije të rëndë, nuk di kur të flasësh me të e kur të heshtësh.

Kam lexuar para disa vitesh artikullin e një ish oficeri të Sigurimit, që paskësh ardhur në ambasadën tonë në Moskë në vitin 1960, kur aty kishin kaluar nga vila Enveri dhe Mehmeti. Ai paskësh patur si detyrë të provonte i pari gjellët e përgatitura nga gratë e ambasadës për Enverin, nga frika mos ky helmohej prej ushqimeve të blera në dyqanet sovjetike. Shkruante se kishte qenë gjatë një javë në Kremlin, por unë nuk e kisha parë, megjithëse shkoja çdo ditë atje. Ai thotë se të nesërmen e fjalimit të Enverit në Kremlin, nga dhoma ku rrinte dëgjohej kënga gjirokastrite “Hajde moj vasho bandille, që fshin odanë me një degë manxuranë”. Enveri vërtet mund ta ketë kënduar edhe atë këngë kur rrinte në ambasadë. Por atë ditë që unë erdha me këmbë nga Kremlini në ambasadë, siç e përmenda, e gjeta Enverin duke luajtur me letra me Mehmetin dhe thërriste “Qejf o qejf që bën dervishi, pi raki, hidh thela mishi”, por si këto vargje ashtu edhe fjalët e këngës për vashën bandille gjirokastrite tregojnë si po e përballonte ai stresin e madh nga ofendimet që i bënë Ibarruri e Gomulka me shokë. Ndoshta ky nuk ishte fare stres, por thjesht një farë ngazëllimi i brendshëm se e kishte realizuar misionin e tij në Moskë ashtu siç e kishte paramenduar. Sidoqoftë, këto lloj vargjesh e këngësh ishin vërtet të çuditshme e ogurzeza në atë situatë të rëndë për fatin që e priste Shqipërinë.

 

Marrëdhëniet Enver-Mehmet

Ato ditë jam përpjekur të kuptoja marrëdhëniet njerëzore midis Enverit dhe Mehmetit. Më lindi përshtypja se Mehmeti kishte frikë nga Enveri. Kur zemërohej e shpërthente ky, të gjithë tulateshin.

Por Mehmeti zgjidhte momentin dhe merrte guximin të fliste me gjuhën e tij të egër, shpesh herë me servilizëm të padallueshëm, por me qitje të largët. Më vonë, në Shqipëri, duke folur nëpër mbledhje

kuadrosh e konferenca partie për këtë takim në zyrën e Hrushovit, Mehmeti mburrej se i kishte thënë Hrushovit “merri mbrapsht fjalët”, ky paska pyetur “ku t’i çoj” e Mehmeti me trimëri qenka përgjigjur “futi në xhep”. Që Enveri nganjëherë nuk e kuptonte servilizmin e Mehmetit ose i vinte mirë prej tij, kjo duket në librat e tij të botuara para vdekjes së kryeministrit.

Por le të mos largohemi nga kujtimet për ato ditë në Moskë, për shembull si Mehmeti e thuri në çast intrigën dhe u ngrit i pari nga tavolina e Hrushovit në zyrën e tij në Kremlin kur ai përmendi Makmilanin që “ishte përpjekur të fliste me këtë gjuhë që flisni ju shqiptarët”. Pas vdekjes së “poliagjentit” Mehmet Shehu, Enver Hoxha i kthehet edhe një herë këtij gjesti në zyrën e Kremlinit dhe thotë se atë shprehje të Hrushovit kryeministri shqiptar e kishte marrë si aludim, se ishte agjent i anglezëve dhe prandaj u çua me vrull nga karrigia!

Mehmeti nganjëherë i servilosej Enverit edhe hapur. Pranë vilës hipnim në makinë e niseshim për në Kremlin, Enveri, Mehmeti dhe unë. Përpara uleshin shoferi dhe truproja. Prapa mbështetëses së ndenjëses së tyre kishte dy karrige të vogla portative metalike, në njërën prej tyre duhet të ulesha unë, duke i dalë përpara Enverit ose Mehmetit që rrinin ulur në ndenjësen prapa. Që në fillim unë e kuptova që nuk është mirë të ulem në krahun e Enverit. Dilja te makina më përpara dhe zija vend. Por një ditë isha pak sekonda i vonuar dhe hapa derën pa e ditur se në atë krah ishte ulur Enveri.

Mehmeti më tha rëndë-rëndë, sikur të ishte hera e parë që uleshim në atë makinë: “Do të ulesh gjithmonë në karrigen para meje, që të mos shqetësosh shokun Enver!” Sa ngushtë e ndjeja veten ato gjysma orësh kur shkonim në Kremlin dhe rrija ulur në veturë përballë me Enverin dhe Mehmetin! Ata ishin të ngrysur e nuk flitnin, veçanërisht Enveri. Bëja sikur ktheja kokën të shikoja njerëzit që kalonin nëpër rrugët e Moskës.

Kishte kaluar më shumë se gjysma e kohës së diskutimit të përgjithshëm në mbledhje. Fryma e fjalimeve të disa partive tani nga fundi, siç thashë, sikur u kthye në favorin e kinezëve. Sovjetikët kishin zgjedhur në fillim delegacionet që do të flisnin për unitetin, pastaj kundër PK të Kinës, pas 3-4 ditësh ato kundër PPSH, kështu që vetiu kishin mbetur fjalimet e atyre partive që mbështetnin qëndrimet e PK të Kinës, siç ishin ato të Vietnamit, Koresë, Birmanisë, të disa vendeve të Amerikës Latine etj.

Në një pushim midis seancash, m’u afrua përkthyesi i delegacionit korean, që gjithashtu ishte ulur afër tavolinës së mikrofonit, por në anën e kundërt me ne, ishte një djalë i gjatë e serioz, të cilin e kisha njohur në Kiev në verën e vitit 1953, kur do të udhëtonim bashkë gjatë vizitës dyjavore në Leningrad. Ai atëherë ndiqte fakultetin e historisë në universitetin ”Shevçenko” të Kievit, ngjitur me auditorët e fakultetit tim. Më gjeti kur isha vetëm në një cep të sallës dhe më tha me zë të ulët: Më porositi shoku Kim Ir Sen t’i transmetosh shokut Enver se ai e miraton plotësisht fjalimin e tij. Ia thashë këtë Ramizit dhe ky e kishte biseduar me Enverin. Në një moment më foli, si nga ana e tij: Përse Kim Ir Seni nuk merr guximin ta thotë këtë me zë të lartë?

Biseda e Enverit me Ten Hsiao Pinin

Një ditë erdhi për vizitë në ambasadën tonë Ten Hsiao Pini. U zhvillua një bisedë miqësore. Nga fundi i kësaj vizite, Enver Hoxha i thotë me shaka: “Shoku Ten, besoj se Hrushovi ka shumë frikë nga shkopi yt!” Udhëheqësi kinez e mbante shkopin, sepse kishte ndrydhur këmbën duke luajtur pingpong. Por Enveri bënte aluzion për kundërgoditjet e mprehta që ai i jepte Hrushovit. Ten Hsiao Pini u përgjigj: “Shoku Enver, këtë që po më thoni ju, disa ditë më parë ma tha Hrushovi në një takim në korridor. Ai më njoftoi se kishte frikë nga shkopi im dhe unë iu përgjigja se e ka gabim. Shkopi im prej bambuje është shumë i lehtë, nuk vret njeri, kjo është bota ime pa armë!” Ironizohej teza e Hrushovit për botën pa armë, pa ushtri dhe pa luftëra.

 

Largimi nga Moska

Enver Hoxha e Mehmet Shehu u larguan para se të mbaronte mbledhja e Moskës. U tha se ata donin të ishin në Shqipëri për festat e 28-29 nëntorit. Në stacionin e Kievit në Moskë kishin ardhur për t’i përcjellë shumë studentë shqiptarë. Kur arritëm aty, studentët brohoritnin me zë të lartë. Filloi dhe muzika e bandës. Marshoi roja e nderit, me hap të gjatë e të rëndë. Vendi ishte i ngushtë, studentët

kishin kaluar kufirin e lejuar, dukej sikur ushtarët e gardës me hapin e tyre do t’i shkelnin të rinjtë e ekzaltuar. Enverin e shoqëroi Kozllovi deri te shkallët e vagonit. Nuk u ndanë si më parë, me dorë në qafë.

Unë isha afër dhe dëgjova Kozllovin që i tha Enverit rusisht: “Vi rastoptali nashu druzhbu” (ju e shkelët me këmbë miqësinë tonë). Unë nuk arrita ta përktheja, ishte zhurmë. Enveri filloi të ngjiste shkallët dhe hipi në tren. Nuk e di në i dëgjoi njeri tjetër ato fjalë. Por ato më tingëllojnë në vesh edhe sot e kësaj dite.

Udhëtimin për në Shqipëri e kishte organizuar Llambi (Peçini). Kaluan Hungarinë, Austrinë, shkuan deri në Bari të Italisë, atje priste avioni i Babaçes. Koha kishte qenë e keqe, pas peripecish arritën në Tiranë më 28 nëntor.

Në mbledhje tani shkonim Hysni Kapo, Ramiz Alia, Foto Çami, Agim Popa dhe unë. Pasi përfundoi dhe turi i dytë i diskutimeve, u shqyrtua dhe u nënshkrua deklarata, të cilën në emër të PPSH e firmosi Hysni Kapo. Na kanë nxjerrë aty sovjetikët në një fotografi që e kam parë dikur të ekspozuar në Muzeun Historik në Tiranë.

Më 2 dhjetor u kthyem në Shqipëri me Tu-104. Në aeroportin e Rinasit më kujtohet se na priti ministri i Brendshëm Kadri Hazbiu, të cilin nuk e kisha takuar ndonjëherë më parë. Ai më përshëndeti sikur të

më njihte prej kohësh. Me të kishte miqësi Llambi.

 

Pasojat e mbledhjes së Moskës

Pas mbledhjes së Moskës, sovjetikët e hoqën ambasadorin Ivanov dhe sollën një ish-gjeneral, që më duket se punonte në aparatin e KQ, Shçikin e kishte mbiemrin. Enver Hoxha e ftoi për një vizitë kortezie disa ditë pas ardhjes dhe pasi ky kishte bërë nja dy shëtitje nëpër Shqipëri. Enveri më thirri në zyrë, më tha se nuk duhet të mbaja shënime gjatë takimit. Shçikin ishte një burrë pak a shumë në moshën e Enverit, me fytyrë ruse të rrumbullakët, i qetë dhe serioz gjatë bisedës. Edhe Enveri ishte i qetë, biseda u zhvillua për gjëra të rëndomta, për motin, për bujqësinë. Enveri i tha dy-tri herë gjatë bisedës se do ta ndihmonte ambasadorin në kryerjen e detyrës. Mbase nuk e priste që Hrushovi do t’i prishte marrëdhëniet diplomatike, por ambasadori me siguri duhet ta dinte. Më vonë Enveri shkruan se ky ambasador kishte ardhur për të organizuar përçarjen e udhëheqjes shqiptare.

Në këtë fillim të vitit 1961 sovjetikët kërkuan një takim të ri të nivelit më të lartë të udhëheqjeve të dy vendeve, ndryshe nuk do të zbatoheshin marrëveshjet ekonomike të nënshkruara. Ishte fjala për kreditë dhe ndihmat sovjetike, që do t’i jepeshin Shqipërisë për planin e tretë pesëvjeçar. Orientimet e këtij plani do të miratoheshin në Kongresin 4 të PPSH. Kërkesa e palës sovjetike për një takim të ri të nivelit të lartë nuk u pranua. Aty nga fillimi i shkurtit, sovjetikët dhanë urdhër për largimin e specialistëve të tyre nga Shqipëria.

Kongresi 4 i PPSH u mblodh më 13-20 shkurt të vitit 1961. Ishte i pari kongres i një partie komuniste apo punëtore që zhvillohej pas mbledhjes së 81 partive në Moskë. Kishin ardhur delegacione që përfaqësonin dy vijat e kristalizuara në mbledhjen e Moskës, nga njëra anë partia kineze, vietnameze, koreanoveriore, partia komuniste e Brazilit, e Birmanisë, etj, nga ana tjetër ato sovjetike, franceze, italiane, hungareze, etj., që ishin për vijën hrushoviane.

Më kujtohet salla e Kongresit 4 të PPSH, aty ku sot mblidhet Kuvendi i Shqipërisë. Pranë saj ndodhet ish pallati i Zogut, ku ishte vendosur Akademia e Shkencave. Edhe dhomat, edhe korridori i madh i tij ishin vënë në shërbim të organizatorëve të kongresit. Delegatët, në shumicën dërmuese, përfshi së pari ushtarakët, kishin mbushur gjokset me dekoratat e luftës dhe këndonin këngë partizane. Të lindte përshtypja, se dikush duhet të kishte dhënë udhëzime si të duartrokitnin për ato parti komuniste që na përkrahnin e si t’i pritnin me heshtje ato prosovjetike. Enver Hoxha shkruan për Kongresin 4: “As ua priste kurrë mendja Pospjellovit, Andropovit e lakejve të tyre se do të ndodheshin në mes të një zjarri të tillë, i cili ngrohte e forconte zemrat tona dhe i përvëlonte e i verbonte ata”.

 

Vijon nesër…

 

*Titujt janë të redaksisë.

September 21, 2016 12:13
Komento

45 Komente

 1. demo September 21, 13:34

  Hrushovi,qe shpetoi kontinentin Sovjetik nga Beria dhe terroristet e kuq te Stalinit,nuk i falet toleranca ndaj Berias shqiptar Enver Hoxha.Duhet ta kishte mbyllur ne Moske dhe te shpetonte popullin shqiptar nga persekutimet.

  Reply to this comment
  • MIXHA ELEZ September 21, 15:07

   Dear Demo

   Nuk ju ze gjumi as ty as ate intelektuahalen (ndoshta je i njejti kakomen) kur behet fjale per enverin te Dita dhe zini rradhen e pare dhe i kepusni nja 20-30 komente si te semure psiqike.

   Nuk kam asnje lloj deshire te mbroj enver hoxhen biles as me intereson..POR me kete skizofrenizmin tuaj po ja rrisni.. po ja 1000 fishoni lavdine.

   Tre jane kategorite te cilat po bejne terrorizem mediatik dhe qe nuk kane te drejte te zene ne goje Enver Hoxhen
   .

   _-Asnje lloj qytetari amerikan qe nga presidenti dhe deri te pastruesi me I thjeshte nuk kane te drejte te denigrojne Enver Hoxhen se ishte Anglia &Amerika qe pruri ne pushtet ne 1944 dhe me vone Curcilli me Ruzveltin na shiti te Stalini dhe Tito-Rankoviqi…..Dhe nqs Enveri paska qene kaq I tmerrshem pse nuk na cliruan keta miq per fiq
   ..
   -Asnje lloj turbo komunisti te tipit Kadare-Berisha-Stefani dhe cdo lloj hajvani nuk kane te drejte morale ta shajne Enverhoxhen se jo vetem nuk jane te besueshem por eshte veprim kanibal nga nje boleferkues I tij te behet ne nekrofage per cerek shekulli…jane kthyer ne Drakula

   -Asnje lloj ish fashisti,ish zogisti,ish diversanti te tipt xhaferrdeva apo hamit matjani qe ne vend te dorezoheshin ne gjyq per krime lufte u aktivizuan ne akte terroriste…Ne kete maskarade futen dhe ato ARMIQ KLLASE si pellumb kulla andrea stefani sali berisha…vazhdon lista me mijra qe ai xhaxhi I mbajti ne pellmbe te dores….Pa harruar ketu dhe ish te perndjekur qe u bene Spiuna te shokeve te tyre si Kasaruho apo artan hoxha ai presidenti 12 oresh…
   Te gjithe keto ndyresira qe permenda me lart pra kane konflikt interesi pasi jane pale kundershtare
   Pra ndiqni albitrin e Enverit::
   Indro Montaneli = analisti me i mire italian per te gjitha kohrat me prirje fashiste qe kishte nje antipati te madhe per Enver Hoxhen dhe e quante Tiran..por me nje egzatesi te cuditeshme pranonte dhe keto merita te tij qe duhet te quhen
   20 POSTULATET E MONTANELIT PER EHOXHEN:
   1-burri i shtetit më jetëgjatë dhe serioz përsa i përket ushtrimit të pushteti
   2-e fitoi pushtetin si partizan ,cliroi shqiperine pa ndihmen e huaj
   3- e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.
   4-ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet si gjithe bota
   5-Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.
   6-Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.TA GELLTISTE TE TEREN
   7-Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës
   8-Denimet e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit
   9-në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.
   10-Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.
   11-Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.
   12-nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut
   13-në publik shfaqej rrallë
   14-ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.
   15-Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur
   16-për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar
   17-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën
   18-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.
   19-kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.
   20-është nje nga shtetaret me te spikatur se e nxorri ate vend nga mesjeta e hereshme ne nje vend me varferi të pranueshme
   ***
   Para pak muajsh zoti Obama vizitoi Kuben dhe eshte poshtrues qendrimi qe po mbahet nga disa kapterra te dipllomacise amerikane qe merren me shqiperine.
   Fidel Kastro ne 1961 I drejtoi rraketat me mbushje berthamore per rrashimin e Washingtonit kurse Enver Hoxha si Garip perzuri flloten ruse qe eshte akti ndoshta me historic ne konfliktett boterore…PIKERISHT PER KETE BEN FJALE DHE FREDERIKU

   <<<<<<<<<< ATE QE NUK E BERI XHON KENEDI E BERI ENVERI…..DHE ESHTE DIABOLIZEM NGA KUSHDO NE ADRIATIK APO ATLLANTIK TI ERRESOHET KJO MERITE ENVER HOXHES

   Po ashtu vizitoi Vietnamin dhe ka shume fotografi me kreun e shtetit vietnamez pikerisht para bustit te Ho shi minit,kur dihet se vietnamezet vrane apo plagosi rreth gjysem miljoni ushtare amerikane..Po enveri qe nuk vrau asnje ushtar amerikan ??

   Pra pse ky kanibalizem cerek shekullor me Enver Hoxhen..
   Mos duhet te shkoje zoti Obama dhe Kongresi amerikan ti lutet dy bossave qe merren me shqiperine Elez biberaj dhe frank wisner..Aman o elez dhe fran..pushoni luften me enverin e vdekur se late koqen e namit po na I ben Enverin Legjende..

   Reply to this comment
 2. Briklona September 21, 14:06

  Keto qe thua tani, se cfare shkruante E. Hoxha , t’i shkruje atehere, po ta mbante.
  Nuk besoj se genjente E.Hoxha, por ju.

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 September 21, 16:02

   nuk kam asnjë fakt që të përgënjeshtroj këto që thotë ferederiku,por dhe ato që ka thënë enveri me mehmetin,për ngjarjet me rusët,por po përmënd një kohë”të paqënë foljeje” të shën tomazit të akuinos!atë të të “tashmes së së shkuarës”!!
   në librat e kujtimeve egziston,në mënyrë absolute, deformimi i tyre!!ato,kujtimet,nuk janë më në kohën e shkuar!nuk janë më aq të sakta sa i perceptojmë në atë moment që ndodhin,por janë të përpunuara në kohë!!shumë herë pa vetëdije!!
   kjo ndodh jo vetëm tek frederiku,por tek gjithkush!!jo vetëm nëse shkruhen pas një kohe kaq të gjatë,por dhe kur shkruhen të nxehta,pak kohë pas ngjarjes!!
   gjithashtu ndikon dhe mënyra e perceptimit!!tek çdo njeri është e ndryshme!!
   sa për shkaqe objektive,aq dhe për shkaqe subjektive!!
   sidoqoftë janë një ndihmë në njohjen e ngjarjeve!!

   Reply to this comment
  • Nero September 21, 16:23

   Ky lagete pantallonat ne kohen per te cilen flet kur ishte perpara E. Hohes, po tashti me qe eshte moda sa me shume ta shash Enver Hoxhen, me i pranueshem behesh e me shume te shiten letrat llap edhe y si golet e tjera qe pasi i sherbyen me besnikeri, bejen ca koqe pare tashti qe eshte nen dhe 😉

   Reply to this comment
 3. LLL September 21, 14:30

  Lexova fjalën FUND !
  Si more Fredi , me kaq e mbylle ?!
  Të them të drejtën doja më shumë dhe Fredi e kishte këtë mundësi . Por , ai është në të drejtën e tij dhe unë s’kam të drejtë ta gjykoj .
  Partitë komuniste duhej të pastronin haurët e tyre që ishin bërë si haurët e Avgjisë të mitologjisë . Kampi Socialist tentoi ti pastronte por , nuk ia doli dot . Tek ne , plehërat u shtuan aq shumë sa s’ kishte kapak hermetik që ti mbante mbyllur .. Partia jonë s’kishte bërë asnjë gabim , që kur u themelua e deri sa vdiq ?! Gjepura !
  Ti biem shkurt : Plehërat ishin vepër e udhëheqjes , këta duhet ti linin vëndin njerëzve të rinj , të pakompromentuar !
  Këtu Enveri , Mehmeti etj u bënë më trima nga ç’ishin se ruanin kokën (bythën ) e tyre , pa Shqipëria le të hajë bar . Në kemi Bllokun ! .
  Tradhëtia e tyre , edhe sot nga injorantët , merret për heroizëm .
  Komunistët shqipëtarë tentuan të korigjonin vijën e gabuar dhe përfunduan në plumb apo në burg . Komunistë të mirë mbetën qelbanikët servilë tip Sali Berishe që preferohej edhe në familjen e Enverit edhe , po se po , tek Hysni Kapua .
  Këtë parti ” të çelniktë , marksiste- leniniste , të pastruar nga armiqtë …..” e hodhën në tokë , si një leckë , Saliu me Azemin !
  Ngrehu Enver nga varri të japësh llogari për pabesitë e tua monstruoze .
  Po përsëris atë që kam thënë ,diku në një koment :
  Ballistët , që u është hapur goja çorap , duhet të bëjnë një meshë për Enverin , se komunistët , po të kishin patur në krye një komunist të vërtetë dhe jo një fallco-komunist si Enveri , edhe sot në Shqipëri do dëgjohej Himni I Internacinales !

  Reply to this comment
 4. Jepini Cezarit,ate qe i takon September 21, 14:31

  Ne perfundim te kesaj epopeje te duelit shqiptaro-sovjetik,duket hapur se zoti Frederik Gj. e ka kaluar etiken e nje perkthyesi dhe ka kaluar ne bojaxhi me pagese per te sterrosur me te zeze nja nga legjendat me te medha ne historine e njerzimit.
  Mos harrojme se ne ate kohe BRSS ishte fuqia e pare boterore dhe ja kishte kaluar fuqise amerikane,biles pas nje viti Hryshovi i beri ligjin Xhon Kenedit ….
  Sa do te flasin keq per Enverin nuk mund te zbehin lavdine e tij dhe te shokeve te tij ne Moske ne vitet 60…Mos harrojme se dhe Kryshovi kishte rene ne ujdi me Titon dhe Venezillosin per te gjunjezuar dhe debuar enverhoxhen..pr dhe per ta glaberuar ngadale ngadale ate vend si u veprua pas 1992..qe shteti shqiptar nuk egziston me por jemi nje territor i Natos..nje depo dhe wc per mbetjet e tyre duke patur dy kuislinget e tyre Berisha dhe Basha dhe nje Edi Rame me koqet e te cilit po urinojne viktimat e gerdecit dhe 21 janarit.
  Por ajo qe ndyreson kete perkthyes jane keto rrjeshta me poshte qe tregon se ka ngrene ndonje luge corbe te prishur nga elezbiberoserbamerikanet

  ja cfare thote i ziu frederik..ja kane futur te tjeret nga mbrapa apo eshte harakiri i tij nuk ka rendesi
  FREDERIKU THOTE :….”E shihja Enverin ato ditë në vilë në ambasadë dhe më dukej edhe më i ngrysur, tekanjoz, i irrituar, me maninë e përndjekjes. Ai ka dashur ta fshijë nga kujtesa dhe nga “ditari” i vet skenën e rëndë të asaj seance të pasdites, prandaj gënjen në mënyrë aq të çuditshme.”
  turp frederik..e dinim qe ne librat e enverit kishte shtojca,redaktime dhe shume pasaktesi..por kjo nuk i ul vleren Legjendes se tij ne Moske qe i doli BALLE PER BALLE HRYSHOVIT..ne nje kohe qe dhe vete Amerika…trembej nga Hryshovi
  t.u.r.p

  Reply to this comment
 5. gjermani i fundit September 21, 14:44

  Ka te ngjare qe Enveri do jete joshur nga kinezet, qe nga ana e tyre jane joshur nga angloamerikanet per maredhenie ekonomike me interes reciprok. Ndofta jo kot Hrushovi tha se udheheqja shqiptare u shit per 30 aspra. Bota do ishte ndryshe po te funksiononte aleanca ruso-kineze, dy vendet e medha te botes.A pati marreveshje armepushimi midis Enverit dhe angloamerikaneve , qe ne fakt i pushuan nderhyrjet me diversante ne kembim te sherrit me Hrushovin.

  Reply to this comment
 6. Gregor Lato September 21, 14:57

  TANI ATIJ I JANE THARTUAR TRUTE, MEQE PO E GODASIN KOLABORACIONISTET ENVERIN, T’I BIJE EDHE UNE QE KAM QENE PERKTHYES -THOTE GJIRISI-. PO MIRE ORE PLAK I MATUFEPSUR, PSE NE DUHET TE TE BESOJME NE KETO QE THUA TI DHE TE MOS BESOJME ATO QE KA THENE VETE ENVERI, AKTOR DHE AUTOR I PLOTEFUQISHEM PER ATE QE BENTE DHE THOSHTE? AH FARE E KEQE.

  Reply to this comment
 7. sami September 21, 14:59

  Nuk besoj se K Azbiu ka qene minister i brendeshme ne vitin 1960,

  Reply to this comment
 8. beni September 21, 15:13

  Enveri e mehmeti ishin muhexhajdinet islamike te shqypnise nuk i donin ndihmat qe afroj hrushovit,se valla Jan te armiqve tan tradicionale¿¿¿¿?
  Divergjencat e tij enveri i shpalli hapur ndaj titose jo me ndaj hrushovit qe troc un Jam e mbroj Interesse islamizmit shqiptar¡¡¿¿¿¿¿?
  Per ket pun ekzekutoj koci xoxen e zhduku ter partin e ide n e tij¡¡

  Reply to this comment
 9. Blloku September 21, 15:39

  Enveri Hoxha kishte mbeshtetje shume te madhe dhe te forte https://www.youtube.com/watch?v=WCQjZtU-iww

  Reply to this comment
 10. Tasi September 21, 15:39

  Shkrimet per te vdekurin qe nuk mund tete pergjigjet, ne rastin me te mire jaen te dyshimta/te pabesueshme e ne me te keqin – genjeshtra.

  Reply to this comment
 11. nuk ka tym pa zjarr September 21, 15:46

  E frikshme injoranca e ketij hekurkthyesit.
  Ky flet sikur te ishte kryetari i internacipnales dhe jo nje cop perkthyes brekgrisur. Ky flet sikur ky i dinte te gjitha me mire se byroja problemet.
  Hajvan plak. Na e shpife

  Reply to this comment
 12. petraq September 21, 15:55

  rezistenca ndaj hrushovit ishte nje cmenduri por ne ate kohe nga te vjetrit kishte mbetur vetem enveri dhe i takonte te mbronte stalinin.vija liberale e hrushovit per ate kohe dukesh haptazi tradhetare.por problemi ishte se mardheniet ideollogjike u ngaterruan me ato shteterore.veprime te cilat cojne ne egoizem personal dhe se fundmi i vuajne popujt.pra konkluzioni qe enveri e beri per te mbrojtur vehten e vet nuk eshte i plote se po te jete kjo atehere lind pyetja po me kinezet pse u prish shqiperia.pra ka te beje me idealin e enverit.po enveri duhet te kishte kuptuar qe ne kete bote ku sundon ligji.huomo huominis lupus nuk mund ti perballonte dot keto sfida.ka pasur nje ego te jashte zakonshme ndaj dhe vdiq para kohe.pamvaresisht vuajtjeve ai sa ishte gjalle e mbajti shqiperine me nje moral te larte.armiqt e tije e akuzojne per gjera qe nuk i ka bere,ngaterrojne punet e shtetit me ato te idealit popullor te enverit.si do qe te jete enveri mbetet i pa vekshem si njeriu qe perparoi shqiperine dhe e vuri ne radhe me shtetet e tjera te botes.

  Reply to this comment
 13. intelektuali September 21, 15:58

  ENVER HOXHA KA QENE NJE MASHTRUES ORDINER, MEGALLOMAN, PA SHKOLLE DHE KAQOL NE TE GJITHA SFERAT E POLITIKES, EKONOMISE, TE DIPLLOMACISE DHE JETES REALE, POR MJAFT DINAK DHE TINZAR KUR FJALA ISHTE PER PUSHTETIN E TIJ ABSOLUT

  Ky sadist i lindur gjakatar ishte qe nga lindja NARCISIST qe njihte vetem fillozofin Nice dhe teorine e tij te UNIT dhe jashte tij Bota mbaronte ekzistencen e saj, prandaj edhe mbushi lumenj me gjak njeriu duke vrare dhe masakruar jo vetem ARMIQTE e Kllases, por edhe te gjithe SHOKET e tij me te afert.

  Shikojeni me vemendje ne kete foto te DITES:

  Nikita Hrushcovi, me disa diplloma te larta ne xhep, Sekretari i Pare i Kievit para Luftes, Rufjan Bolshevik me eksperience te jashtezakonshme ne pune Partie qe shkoi ne OKB dhe i ra tavolines me kepuce, shikoni kete BOS te Rusise dhe Ukraines sa 1/5 e Botes i veshur me “rubashka” (kemishe) fshataresh muzhiku rus, por shikoni me vemendje ne kete foto te DITES: ne gjoks mban nje dekorate si HERO i BRSS qe e kishte fituar ne Stalingrad kur Stalini e kishte derguar me nje mision te posacem qe te vriste dco ushtar rus qe terrhiqej perpara ushtrise gjermane, shikojeni dhe krahasojeni me:

  Enver Hoxhen me kollaro dhe borseline, HERO i vetshpallur nga Kuvendi i tij, pa bere asnje Lufte duke vrare dhe likuiduar vetem shqyptare dhe kosovare me urdher nga Vukmanovici, Rankovici dhe Tito, por qe gjate gjithe Luftes kishte jetuar si nje LEVEND borgjez ne vilen e Bahri Omarit, qe e kishte kunat, por qe ishte Kryefashist dhe Kryekuisling i qeverise dhe qe hiqej sikur e donte Stalinin dhe parimet e tij per marksizem-leninizmin me shume se Partia Bolshevike ne nje kohe qe nuk kishte shkrepur gjate jetes se tij prej vagabondi asnje pushke apo revole, sepse kishte frike dhe bente shurren ne breke nga zhurma e armeve, nje FOBI qe e kishte trasheguar qe nga feminia e tij

  prandaj:

  Mjafton te besh krahasimin te ELEFANTIT rus me rubashke me MIUN gjirokastrit me kollare nga Shqypnia ne kete foto mbreselenese ne DITA qe te mbyllet ky debat me ne fund per LOQE dhe KOQE debilesh fanatike qe nuk tregon asgje tjeter vecse spjegon pse vendi yne akoma vleresohet nga Bota si nje fis prej Afrike ZULU.

  Reply to this comment
 14. Teuta September 21, 16:01

  Kam gjysem shekulli qe ndjekur mire nga burime te shumta zhvillimet nderkombetare, Dhe mund te them plot gojen se, pikepamja e guximit civil, nuk ka rast qe t’ia kaloje sfides qe Enveri i beri Hrushovit dhe superfuqise sovjetike ne Moske e brenda ne Kremlin, duke qene brenda sferes ekskluzive te veprimit te KGB-se mafioze, qe kishte eliminuar disa udheheqes te PK te vendeve te tjera.me pare.
  Mund te thoni c’te doni por ky mbetet nje rast unik ne histori.
  Qendrimi i DeGolit per largimin e bazave amerikane, kembengulja e deshtuar e Fidel Kastros per te mbajtur bazat sovjetike, etj. duken minorene perpara qendrimeve te komunisteve shqiptare ne Moske, ose akteve si marrja e bazes sovjetike te Vlores dhe daljes nga traktati i Varshaves.
  Ajo mund te krahasohet vetem me guximin e shqiptareve nen udheheqjen e Gjergj Kastriotit per te luftuar vetem kunder ushtrive perandorake te Turqise, qe ishte superfuqia e vetme ne boten e shekullit XV.
  1960-ta tregoi se nder dejet e shqiptareve rrjedh akoma gjaku i heroizmit shekullor iliro-arberor.

  Reply to this comment
  • intelektuali September 21, 18:05

   Kurse vitet 80-90 treguan se Enveri i viteve 60 ishte vetem nje mashtrues, KAQOL pa shkolle, qe per pushtet shiste edhe nenen dhe baben e vet, njashtu sic shiti kunatin e tij Bahri Omari dhe qe falimentoi shtetin si kurre me pare ne histori

   prandaj:

   KUJT I SHERBEU TRIMERIA SI GJELI MAJE PLEHUT E ENVER KAQOLIT?

   kur:

   I LA SHQYPTARET SI NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU?

   Reply to this comment
   • fteri September 21, 19:26

    ……….Çdo mizor e ka ditën e gjykimit ,edhe ju Idjot -Intelektuali së bashku me falsifikatorët e shpifsit më të zi të historisë do ta keni !.,për këtë jam i bindur se sulmon pa fakte E.Hoxhën dhe veprën e popullit shqiptar për 50 vjet fitore,dhe këtë vigan të madhë të kombit shqiptar -TURP ! Të thuash se shqiptarët mbetën si Fise Zulu.!?..Kur shqipëria socialiste u ndërtua si një monument madhështor me E.Hoxhën në ballë të historisë.Sikur të qohet edhe Skëndërbeu nga varri do të thoshte TË LUMTË ENVER HOXHA e ruajte të pa prekur FLAMURIN e ATDHEUN.

    Reply to this comment
    • intelektuali September 21, 22:37

     Si te duken keta ketu me poshte o fteri myteberi i Enverit:

     https://www.youtube.com/watch?v=_Jk7zSopzBM

     Sepse:

     Mua me thene te drejten me duken sikur te jene nje fis mjeran prej Afrike ZULU qe po shpeton koken nga fisi kanibal fqinj HULU

     Por:

     Qe realisht jane shqyptaret qe la pas Enveri me Nexhmijen qe po perpiqen te shpetojne koken nga MURTAJA bolshevike e Partise se Punes

     Reply to this comment
 15. Ivani i madh September 21, 16:15

  Me tregoni e ketij perkethyesi del qe ky na bente politiken shqipetare ndersa Enveri merte keshilla e tij. Po cfare keto idiotizma te ketij Beluli qe krekohet e thote doni me per Belulin. Me sa duket tani qe eshte mplakur dhe ka shkuar ne amerike ky fare perkethyesi eshte bere trim dhe cfare brockella thote ky jane te verteta. Na mbyten mashtrusit dhe anti komuniste e fshehte si ky soj intrigantesh qe ka me shumice ne populln shqipetar. Sa e tregon e vete qe ishte arogant e me pergjegjesin e tij Popa qe ne ate kohe te hante b… rene jo ti ketheje fjale eprorit. Me sa duket e kishin istruktuar mire sovjetiket e KGB kete qe ishte aq i shqetesuar per fjalorin e Enverit ne mbledhjet e 81 partive kundra Hrushovit e revizionisteve sovjetike.

  Reply to this comment
 16. Lefter September 21, 16:30

  Historiani anglez Montefjore qe ka punuar 15 vjet per librin “Stalini” qe nuk ka lene skuta dhe arkiva pa u futur, thote se Hrushovi e zhduku Berian pasi ky dinte shume edhe per krimet qe kishte bere Hrushovi kur ishte sekretar i pare i Ukraines. Me marrjen e pushtetit shume dokume- nte kompromentuese Hrushovi i zhduku por megjithate mjafte te tjera mbeten thone ky historian vazhdues i profesionit si babai i tij.

  Reply to this comment
 17. anila September 21, 16:50

  sami…hazbiu ka qene minister qe ne 1954. kthimin e enverit nga moska e ka drejtuar ai, nga budapesti, austria dhe italia. frederiku thote se e beri llambi, sepse llambin e kishte kusheri.
  frederiku flet me njefare mllefi per enverin, sepse renia dhe denimi i llambit, solli pasoja per te dhe njerezit e tij. po ne teresi, pavaresisht ndonje shtojce te enverit, ngjarjet jane zhvilluar pak a shume ashtu. sigurisht, te dilje kunder hrushovit, trimeri tregonte.
  enveri ka bere jo pak krime, por ne kete rast duhet dhene cezarit, cfare i takon cezarit. perendimi, pavaresisht nga qendrimi qe mbajti, e vleresoi largimin e sovjetikeve nga toka shqiptare. mjafton te lexosh lavdet qe i thurren presidenti francez, de gol dhe kryeministri italian, andreoti, per te kuptuar se sa e vleresuan shtetet perendimore enver hoxhen ne ato caste.

  Reply to this comment
 18. INTERNUARI poshte kjo Demokraci September 21, 17:09

  Enveri paska qene ultra demokrat ne krahasi me kete politikan te 25 vjeteve pa perjashtin,populli aktualishte po e kerkon Enverin.Po ku ta gjejme na mbante me pune me shkoll me siguri per jeten te ekzekutonte me letra te shenonte diku po tani/

  Reply to this comment
 19. LLL September 21, 17:46

  Përherë , disa komentues , theksojnë se Enveri si trim I rrallë , ia përplasi në fytyrë përbindëshit Hrushov , brënda në shtëpinë e tij ?!
  Salla Georgjevskaja , në ditët e mbledhjes të 81 partive , ishte një ambjent pune , që iu takonte njëllojë të gjithëve dhe jo pronë (shtëpi ) e Hrushovit . Godina e Kombeve të Bashkuara ndodhet në tokën amerikane por nuk është presidenti amerikan , zot shtëpie . I thanë Hoshiminit të mblidheshin në Vietnam por ai iu tha se s’kam ambjent për kaq shumë delegacione .
  Enveri bënte be e rrufe , për miqësinë me ” Bashkimin e Lavdishëm Sovjetike ” deri sa nisi të lexojë fjalën që mbajti në mbledhje . Që aty ai u nis për në Ambasadë e s’doli më nga frika . Edhe bukë e ujë ia blenin fshehurazi në pazar .Heroi ynë u kthye në Bllokun e ruajtur mirë dhe s’lëvizi më jashtë , deri sa vdiq !
  Por ka ca më ” trima ” se Enveri :Fidel Kastro fliste në Amerikë ( në OKB ) duke sharë mbarë- e – prapë presidentët amerikanë , Hugo Çavez akoma më keq , Hrushovi edhe më keq , e kush I numuron të gjitha ” trimëritë ” e politikanëve ?!
  Enveri përfaqësonte popullin më të varfër të kampit që ai e trajtoi si një kope delesh .
  Enveri në këtë ballafaqim u tall me popullin e tij , tregoi egoizmin dhe papërgjegjshmërinë e tij për të drejtuar Shqipërinë e varfër .
  Po le të lemë secilin ta lexojë këtë histori sipas trurit që I ka dhënë Perëndia !

  Reply to this comment
  • Anita September 21, 18:40

   Kur krahason Kremlinin e Stalin-Hrushovit me Pallatin e Kombeve te Bashkuara,ne New York, kjo tregon mungese te llahtarshme njohurije minimale more djalosh.
   Nuk habitem sepse ketu kam degjuar edhe budallalleqe me te medha.

   Reply to this comment
 20. fteri September 21, 17:52

  …….Veprimet dhe qëndrimet politike ,patërjotike ,revulicionare të E.Hoxhës ,M.SHehut në përplasjen me Hrushovin në mbledhjen e 81 partive në Moskë e çoj burrërinë ,besnikrinë,dhe trimërinë e tyre në kulmin e heroizmit të mbrojtjes pamvarsisë të kombit shqiptar kjo dihet botërishtë ,përveç armiqve.
  …….Kjo ishte një detyrë fortë e vështirë për kombin shqiptar me i dhënë definicionin E.Hoxha ,duhej ndarë apo jo me BRSS ? ,këto ishin rrugë të pa shkelura,prandaj po ju a’lë atyre që janë më të aftë për këtë çeshtje ,sikurse janë deri tashti disa shkrime të çmueshme,në këtë blogë të G. Dita ,protogonistë të ngjarjeve të kohës.
  ……Megjithatë gjithçka është shkruar deri tani për këtë epope të madhërishme është e duhet të jetë vetëm një parathanje e kësaj historie midis dy shteteve ,midisë dy rrugve të zhvilimit ,
  rrugës nënshtrimit që donte Hrushovi ,apo rrugës shkëlqyer që ndoqi E.Hoxha ?..Histori e duel real i përkthyer nga përkthyesi i talentuar Frederik Gjerasi, përkëthyesi ligjor i E.Hoxhës në mbledhjen e 81 partive në Moskë.
  Duke studjuar dhe analizuar ngjarjet e asajë kohe në lidhje me situatën kaotike që ndodhej në kampin socialistë të ideve që shtronte Hrushovi një nga udhëheqësit më të rafinuar në botë përpara edhe president SHBA-së ,GJ.Kenedit . Kjo politikë solli më vonë ndryshimin e kursit në BRSS -tike ,dhe shkatrrimin përfundimtar të kampit socialistë në botë si pasojë e reuasarimit të politikës rusomadhe të shtypjes dhe diskreminimit të carve të rijë Putanjan si ndajë Ukrainës,ndaj republikave jo ruse të GJeorgjisë ,Bjellorusisë,Estonisë,Lituanisë,Uzbekistanit,Taxhakistanit ,Moldavisë ,Turkmeni etj.dhe e shfrytëzimit nacional që ndoqi sistemi i Hrushovit dhe shkatrroi B.R.S.S-tike ,sot ajo është një shtet social fashistë i borgjezisë së re me PUTININ në krye.Që nga viti 1960 deri në vitin 1971 Rusia u ka grabitur këtyre vendeve në zhvillim sasi të lëndve të para ,produkte ushqimore,fije pambuku e kuçuk natyrorë ,metale jo ferroze,dhe prodhime bujqësore me një vlerë 7 milardë dollarë,parashikojnë tu grabisin mineral jo ferroze dhe të përpunuara mbi shtatëqinë e pesëdhjtë mijë ton që do të zhvatin deri në v.1975,lere sa ka zhvatur deri tani.Kështu nga tregëtije të pa barabart ,socialimperjalistët sovjetik me Hrushovin në krye dhe udhëheqësit të tjerët mbrapa ,kan arritur të grabisin mallra me vlerë mbi 12 milardë dollarë.nga shkëmbimet të pa barabarta tregëtare ekonomike ,pa folur për militarizmin dhe tregëtinë e armëve mbi 25 vende të botës që zhvasin milarda dollarë.! DHe sot Rusia zotron sipas statistikav zyrtare 38 % përqindë të tregëtisë botrore të shitjes armëve ,pa përmendur grabitjen e gazit ,naftës ,të paisjeve elektike ,të makinave të rënda automatike tregëti nënë kontrollin e revizoinistëve RUSË. Këtë fatë nënshtri e shfrytëzimi barbar do të kishte edhe shqipëria e vogël që Hrushovi na rekomandonte ta mbjellnim tërë shqipërinë një frutore të madhe.
  …Më vjen keqë që disa armiqë të E.Hoxhës E TË POPULLIT shqiptar kërkojnë të bëjnë mjergullnajnë edhe sot pasë kaqë vitesh ,kërkojnë që E.Hoxha të mos prishej me Sovjetikët.Këto janë opozitarët e sotëm ballistë,zogistë,bejlrë,agallarë ,bajrektarë dhe zuzarë që E.Hoxha i ka mundur atëherë ,por edhe sotë,jan opozita më e shëmtuar që njehë historia.
  E.Hoxha ishte plotosishtë në lartësinë e duhur njeriu i cilësuar për të udhëhequr R.P.S.SH-së ,vendin drejt fitoreve pa ju nënshtruar askujtë si qëndrimi në Moskë por edhe në qeverisjan e vendit më vonë deri sa vdiqë histori SUKSESI. Por ai rronë në zemrat e shqiptarve ,këtë ta dinë miqtë dhe armiqët .

  Reply to this comment
 21. antienveriste te te gjitha vendeve bashkohuni dhe merrni nje brisk rroje September 21, 18:17

  te nderuar lexues

  koha e enverit ka mbaruar shekullin e kaluar..

  cdo shqiptar eshte i lire ta nderoje apo ta urreje..biles ca dhe i kane shurruar varrin….

  por nuk duhet te lejohet ky terrorizem 25 vjecar qe ka kaluar cdo limit njerzor..

  krahesoni ahmet zogun….asnje vizite jashte shtetit per 18 vjet…biles as brenda vendit..deri ne rrogozhine..

  krahesoni sali fuckberishen…kur vizitoi washingtonin ne 1992 me SPIUN SERREQIN dhe TURBO ENVERISTIN EDUART SELAMI….ishte e forte se Bushi i fali nje stilolaps qe kishte firmosur marreveshjen tregtare me shqiperine..qe as nje rrote karroce nuk prune amerikanet nga 1992-1997..prune janullatosin jemes trafikanitin.nick gaxojani dhe damir fazllicin

  ……………….

  LEKSION MODEST PER CA PERKTHEYS QE E KAN SHITUR DINJITETIN “FREE”

  Pak komentues dhe aspak ky Heroi Gjirazi nuk përmendin faktin qe nga1956 sidomos ne vitet 1959-1960 kishte filluar “romanca e dashurisë Hrushov-Tito” dhe po pregatitej plani qe ruset ose do conin Enverin ne gjunje te Titos ose do ta shkarkonin si Zhukovi ne ajer ose ndonje egzekutim si ndodhi me ca të tjerë që u cuan kundër Hryshovit.

  Por ajo qe I vuri vulen ndarjes me ruso-sovjetiket ishte nje skandal I Hryshovit me Venizellos ate kohe qe ai ishte zëvendëskryeminister dhe ministri i Jashtëm qe gjatë një takimi me liderin sovjetik, Nikita Hrushov, në 1960 bën publik një propozim të ri të grekëve për Epirin e Veriut, i cili u hodh në lojë si kusht për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Shqipërinë dhe shfuqizimin e ligjit të luftës.

  Në projektin e ri kërkohej vetëqeverisja e Vorio Epirit nga minoriteti grek, por brenda kufijve shqiptarë. Siç u bë e ditur më pas, detajet e zbuluara dhanë të kuptohej se Hrushovi të paktën parimisht nuk ishte shprehur kundër kësaj skeme. Ai i pati premtuar Venizelosit ta diskutonte këtë çështje me Enver Hoxhën në një kongres që do të zhvillohej pas pak kohësh në Bukuresht të Rumanisë.

  Sipas Venizelos, Hrushovi pati shprehur qëndrimin se çdo minoritet duhet të ketë autonominë e tij, për të zhvilluar gjuhën dhe kulturën sipas dëshirave.


  Kaq mjaftoi për të shpërthyer zemërimin e shqiptarve.dhe Enver Hoxha thërret ambasadorin rus të akredituar në Tiranë, Ivanov, të cilit i shpreh prerazi qëndrimin kundër thelbit të bisedimeve mes Venizelos e Hrushovit.

  Në librin “Dy Popuj Miq”, Enver Hoxha shprehet se Shqipëria nuk e njeh Sofokli Venizelosin, por babanë e tij, Elefter Venizelos po, i cili ka djegur me dhjetëra fshatra shqiptarë e ka ngritur banda që punonin si agjentë për autonomi të Vorio Epirit.


  Në përfundim Hoxha theksoi se Shqipëria nuk do të lejojë askënd të diskutojë për kufijtë e saj, qoftë ky edhe Hrushovi.

  PIKERISHT krisja me Bashkimin Sovjetik në mbledhjen e 81 partive dhe më pas prishja e marrëdhënieve rindezi shpresat greke për Vorio Epirin. Tërheqja e nëndetëseve nga baza ushtarake e Pashalimanit në Vlorë rriti presionin grek që mendoi se tashmë Shqipëria ishte thuajse e izoluar dhe pa mbështetje të fuqishme.


  Në të njëjtën kohë, Partia Punes e Shqiptare prishi marrëdhëniet edhe me homologen e saj greke. Në Kongresin e Tretë të Partisë së Punës delegati i Partisë Komuniste Greke nuk u lejua të flasë, duke u akuzuar nga udhëheqja shqiptare si spiun i qeverisë së Karamanlisit.
  Kjo çarje erdhi si pasojë e qëndrimeve jo të qarta që edhe të majtët grekë mbanin për çështjen e Vorio Epirit. Në të njëjtën kohë udhëheqja shqiptare mori informacion se qeveria e Athinës po mblidhte opinione se cili do të ishte reagimi i disa vendeve në rast se Greqia do të sulmonte ushtarakisht Shqipërinë.

  Nga krahu tjetër, organizatat vorio-epirote ne perendim intensifikuan punën e tyre duke nisur mbledhjen e vullnetarëve për të kryer sulme të armatosura ndaj Shqipërisë.
  ***
  Pikërisht,për ti shpëtuar ndeshkimit si personal po ashtu dhe në aspektin kombëtar Enver Hoxha luajti si nje shahist..mjeshter I madh nderkombetar duke hapur lojen me Kinen.qe dihet si rrodhen punet me vone.
  ***
  Keq ardhje per shume shqipfoles si ky perkthyesi,por dhe nje pjese e lexuesve qe nuk marrin parasysh faktorin NR 1 qe spjegon pse Enver hoxha hyri ne beteje me ruset..ishte Venizellos me Titon pas kraheve..
  ***
  Pikerisht ate qe serbet & greket u munduan gjate shekujve te mbysnin shtetin dhe gjuhen shqipe..pikerisht ate qe nuk arriti Venizellos me Titon ne kohen e Hryshovit..e arriti Milloshevici me Miqotasin ne 1991-1992 kur erdhen si krushq me amerikanet e pare qe shkelen ne shqiperi ne 1990.

  Eshte me shume se fatkeqesi kombetare fakti qe nuk analizohet sot kush dhe pse e shperfytyroi shtetin dhe dinjitetin e shqiptareve pas 1992..por merren akoma me enver hoxhen si kanibale qe ne fakt ketyre armiqve te kombit..grekut & serbit si dhe lobet e tyre ne perendim I kinte nonen dhe mire ja bente

  Reply to this comment
  • Personazh September 21, 19:12

   Po ke te drejte .
   Te gjitha keto jane te njohura dhe te verteta.
   Krahasoni qendrimin e Enverit qe thirri ambasadorin rus per t’ i kerkuar llogari dhe qe i tha se me askend duke perfshire Hrushovin nuk do te bente pazarlleqe me sovranitetin e shtetit shqiptar.
   Krahasojeni kete me qendrimet e poshtra te Sali Berishe Lul Bashes qe edhe je funderine greke, Bakojanisit i falen (dhe jo sic thuhet se i shiten) detin), qe na sollen percaresin e ortodokseve shqiptare, Janullatosin dhe qe na fusin ne mbledhjet e sigurise kombetare agjente te UDBse si Damir Fazllici).
   Po, historia ka treguar dhe do te tregoje me me force ne te ardhmen se Enver Hoxha, si e ka shprehur dijetari yne i madh Rexhep Qose: “ESHTE NJE PATRIOT I MADH SHQI{TAR”.

   Reply to this comment
 22. Paulin September 21, 18:56

  Ka te drejte ajo Teuta.
  Enver Hoxha dhe Shqiperia, duke u vene perballe me superfuqine orientale ruse ne shekullin e 20-te, perseriti ate qe beri Skenderbeu dhe shqiptaret ne shekullin 15, duke luftuar per 25 vjet kunder superfuqise se kohes, Perandorise osmane. Keshtu, Enveri eshte Skenderbeu i shekullit 20.
  Por, c’e do, mekat qe Skenderbete lindin nje here ne 5 shekuj.
  Humbjet mund te ishin te medha por ne perpjestim te drejte me lavdine qe i dhane vendit.
  Nje popull heroik, pasardhes i Piros se Epirit dhe i Skenderbeut, ka nevoje per lavdi e dinjitet e jo vetem per te ngrene buke me turp, pa dinjitet e ne skllaveri.
  Sot nuk kemi (ne populli) as buke as dinjitet, por jemi te neperkembur nga te gjithe.

  Reply to this comment
 23. Paulin September 21, 19:00

  Enver Hoxha dhe Shqiperia, duke u vene perballe me superfuqine orientale ruse ne shekullin e 20-te, perseriti ate qe beri Skenderbeu dhe shqiptaret ne shekullin 15, duke luftuar per 25 vjet kunder superfuqise se kohes, Perandorise osmane. Keshtu, Enveri eshte Skenderbeu i shekullit 20.
  Por, c’e do, mekat qe Skenderbete lindin nje here ne 5 shekuj.
  Humbjet mund te ishin te medha por ne perpjestim te drejte me lavdine qe i dhane vendit.
  Nje popull heroik, pasardhes i Piros se Epirit dhe i Skenderbeut, ka nevoje per lavdi e dinjitet e jo vetem per te ngrene buke me turp, pa dinjitet e ne skllaveri.
  Sot nuk kemi (ne populli) as buke as dinjitet, por jemi te neperkembur nga te gjithe.

  Reply to this comment
 24. haku September 21, 20:03

  Shqiperia ishte shtylla e stabilitetit ne Ballkan, jo per shkak te ndonje force apo sherri qe kishte por per ate se ne kufinjet e saj e kishte gjysmen tjeter te kombit. Cdo nderhyrja ne Shqiperi do destabilizonte Ballkanin, mos edhe me large. Kete nuk e donin te “MEDHENJET”. Enveri bashke me Tempon benin cmos per te mbajtur shqiptarin ne “GRUSHT”. Nese jo Kenedi mjaftoi Tempo dhe Hrushqovi e “LA” rahat Enverin.

  Reply to this comment
 25. Rapsodi September 21, 21:06

  Nje pyetje kam per lexuesit :

  ku shkuan ata zyrtare,perkthyes,rapsode ata mehmet eleze ,kadarenjte agollet,berishet qe i kendonin enverit deri ne masterbimdje ..dhe sot po kalojne ne orgazem duke i ngrene kockat e varrit si vampiroide:

  He pra kush i beri keto vargje ?

  Enveri ç’u ngre në këmbë
  Shokë, do t’u them një këngë,
  Si ka qenë historia;
  Si ka qenë dhe si është sot.
  Pesë shekuj Turqia.
  Zogu kur sundoi vëndë,
  Bëri shumë të këqia,
  Na shiti me gjithë rrënjë,
  Na shiti tek Italia.
  Enveri ç’u ngre në këmbë,
  Foli: Nga vate rinia?
  Merrini armët në dorë,
  Të çlirohet Shqipëria!
  Rexhin-Tepelenë, 1981
  ***

  O Enver flamur epoke
  Malet seç e ulën kryet,
  dritën seç e humbën yjet,
  lotët seç na i mbushën sytë.
  Ç’gjëmë na solli kjo ditë!
  Oh, i zi ç’na erdhi lajmi,
  sytë i mbylli Enver djali,
  O Enver flamur epoke,
  na dhe frymë nga fryma jote,
  dritë i dhe gjithë Shqipërisë,
  gaz dhe plakut dhe fëmisë.
  Ti jeton, ti nuk ke vdekur,
  nuk vdes fjala jote hekur,
  se në ballë na prin Partia,
  në gjoks të ka Shqipëria.
  Në çdo vepër, si pishtar,
  do t’na rrish përherë, në ballë,
  në rrugën që çele vetë,
  yll karvani je përjetë.
  Vlorë 1985
  ***
  Ku ka kangë që e merr kët’ burrë
  Kjo Shqipni ka qit’ kaq trima,
  si qet qielli bubullima.
  Nji kreshnik kan’ rrit’ kta male,
  pushkë e madhe, besë e madhe,
  nji kreshnik, nji lis me rrema,
  Enver Hoxhën me shtat’ zemra.
  Kërcet pushka në Tiranë,
  djemtë e Shqipes jan’ me nanë,
  djemtë e Shqipes s’janë jetima,
  vend për vend vetojn’ vetima.
  N’ball’ vetimash kush po prin?
  Enver Hoxha me Partinë,
  pesdhjet’ vjet në luftë e punë,
  pesdhjet’ vjet per ne pa gjumë.
  Shpata kurr’ s’e shpoj Skënderin,
  s’guxoi kush me e prekë Enverin.
  Sa jan’ malet rreth e rrotull,
  garda e tij asht mbar’ nji popull.
  Siç jan’ mbush’ malet me gurra,
  kjo Shqipni asht mbush’ me burra,
  kurrnjiher’ s’ka njoft’ ky vend,
  Enver Hoxha mal me mend.
  Gjith’ kreshnikët tan’ të lashtë
  te ky burrë jan’ bashkue bashkë.
  Duhet kanga nji mij’ rreshta,
  tan’ ortiqet që ka bjeshka,
  duhet t’vij’ deti me valë,
  duhet malet t’ishin fjalë,
  prap’ s’do t’bahej kanga kurrë.
  Ku ka kang’ që e merr kët’ burrë!
  Bajzë-Shkodër 1988

  ***

  Enver Hoxha të qofshim falë

  Enver Hoxha të qofshim falë
  çdo furtune i bane ballë.
  E godite rreptë tradhtinë
  si vigan e mbrojte Partinë
  shembull bote bane Shqipninë.
  Kur prej lajkave s’u gënjeve
  t’ligit shpinën kurrë s’ia ktheve.
  Shumë komplote të kanë kurdisë
  renegatë edhe titistë.
  Deshën t’na fusin në qorrsokak
  e t’na bajnë republikë t’shtatë.
  Krejt gabim jau mori mendja
  për me marrë kalanë nga mrena.
  Koci Xoxe me klyshët e tij
  shpresa e Titos ke n’Shqipni.
  Kur ata i muloi plehu
  në skenë doli Mehmet Shehu.
  Karta e fundit shteg nuk gjeti
  vet ia kthej revolen vetit.
  Ne jem’ kala e lashtë
  s’merrëm mrena as nga jashtë.
  Shpata e mprehtë e Enver Hoxhës
  çdo armiku do t’i bje kokës.

  ku shkuat o ” rapsode”…

  Reply to this comment
 26. Vm September 21, 23:51

  Nje gje desha te dija me mire. Cila ka qene divergjenca midis PKb dhe PKK (ruseve dhe kinezeve)? Kjo eshte me e rendesishme se kush ish me trim ne Moske dhe me vjen keq qe nuk eshte sqaruar mire. Thuhej se Kina kerkonte nga Hrushovi te sulmonin ushtarakisht Ameriken dhe ta mundnin ate duke vendosur komunizmin kudo ne bote. Hrushovi e parandaloj kete aventure shkaterimtare. Ne qofte se ishte keshtu, atehere dihet kush kish te drejte.

  Reply to this comment
  • Kina September 22, 03:29

   Kjo qe thua eshte absurditet.
   Arsyeja reale ishte se Hrushovi pa se nje Kine ne rritje nuk mund te mbahej nen sqetullen e Rusise dhe po behej rivale e saj brenda kampit komunist.
   Per kete arsye ne 1954 Hrushovi nderpreu bashkepunimin shkencor ne fushen e fizikes berthamore dhe ne disa fusha te prodhimit ushtarak me Kinen.
   Dhe me e madhja ishte se Kina nuk e ka njohur asnjehere kufirin ekzistues me Rusine ne Siberi.
   Ne nje deklarate te qeverise kineze ne vitin 1965 thuhej se “qeveria kineze nuk e njeh ate kufi sepse eshte nenshkruar nen kushte presioni nga Rusia cariste”.
   Shkurt, Kina nuk mund te mbahej ne rolin e nje sateliti rus, sic u mbajten vendet e Europes lindore dhe konflikti ruso-kinez ishte i pashmangshem.

   Reply to this comment
   • Vm September 22, 18:41

    Bensoj ti je prej Kine, prandaj po mbron kinezet. SE dyti po te ishte absurditet, s’kisha pse te pergjigjeshe. Nuk e di ne se ke lexuar librin e Shepilovit. Kina I kerkonte Hrushovit t’i ndihmonte per prodhimin e arm eve berthmore dhe nendetesve berthamore? Per se I duheshin Kines nendeteset berthamore? Per te rivendikuar kufirin tokesor me BS. Hrushovi ishte I shqetesuar per ndonje aventure te Maos me ShBA. Natyrisht eshte ” absurde” (te perdorim fjalen tuaj) qe Kina te deklaronte lufte kunder ShBA pa ndihmen dhe aprovimin rus. Kjo ide qarkullonte edhe ne ShBAse e kam degjuar nga nje emigrant i kthyer ne Shqiperi ne vitet gjashtedhjete.
    Sidoqofte pyetja ishte te nathuhej se Perse e akuzonte PKb PKK Leto materiale asnjeher nuk na Jane Bere te njohura.

    Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 07:56

   TE GJITHA DIVERGJENCAT “PARIMORE” TE ENVERIT ME SOVJETIKET ISHIN MASHTRIME ORDINERE PER TE MBAJTUR PUSHTETIN ME CDO KUSH

   ndryshe lind pyetja llogjike:

   PSE ENVERI NUK U RIBASHKUA ME KAMPIN SOCIALIST KUR NE PUSHTET ERDHI STALINISTI I PERBETUAR LEONID BREZHNJEV DHE E SHPALLI TITON SI TRADHETAR DHE JUDE TE KOMUNIZMIT DHE SHPIKU “LUFTEN E YJEVE” ME SHBA?

   Barierat “parimore” te Enverit me Brezhnjevin per “pastertine” e marksizem-leninizmit kishin rene, por pikerisht ate kohe Enveri i shpalli dashnoret e tij bolshevike si

   SOCIALIMPERIALIZMI SOVJETIK

   dhe i quajti ngjarjet e Prages 1968 si

   SHTYPJA E REVOLTES PAQESORE TE POPULLIT CEK NGA BARBARET SOVJETIKE

   ne dallim kur disa vite me pare e kishte cilesuar revolten hungareze kunder MURTAJES bolshevike te vitit 1956 si:

   KUNDERREVOLUCIONI REAKSIONAR NE HUNGARI U MPOSHT ME SUKSES NGA USHTRIA E KUQE

   Ky ndryshim ne “parimet” fallco te Enverit per nje kohe te shkurter vertetojne tezen se ky KAQOL sadist dhe pa shkolle kishte “parim” vetem pushtetin e tij absolut me cdo kusht mbi Shqypnine dhe shqyptaret dhe te vjen keq qe sot, politika jone kombetare nuk ndermer asnje nisme per ta zhveshur kete MONSTER gjakatare dhe genjeshtare, por qe edhe nuk kishte ASGJE te perbashket me komunizmin, pra duhet te jete politika jone kombetare ajo qe duhet te sqaroje popullin dru me pre se Enveri nuk eshte HERO, por nje mashtrues ordiner dhe t’i heqe titujt dhe dekoratat qe i dha vetes dhe VAMPIREVE te tij me vendime te Kuvendit te tij Komunist dhe po kjo politike kombetare t’i tregoje Botes qe kerkon me sinqeritet antarsimin ne BE duke fshire njehere e pergjithmone Piramiden e tij ne qender te Tiranes qe ri si nje REZIL i shqypnise ne syte e Botes.

   Pse nuk ndodh kjo gje?

   sepse:

   Mafiozi i plehrave Edi Rama dhe aleati i tij qe eshte Mbreti i Korrupsionit i njohur si Like Floriri jo vetem qe nuk mendojne keshtu, por perkundrazi dekorojne me medalje trimerie dhe u japin pensione shtese si veterane krimineleve dhe xhelateve te Enverit si ne asnje vend tjeter ish komunist te Evropes Lindore dhe duan te mashtroje Perendimin njesoj sic bente Enveri ne Moske me “Parimet” e tij prej pederasti si “komunist i devotshem” ne nje kohe qe ne France i kishte thene Zoi Fundos qe po perpiqej ta njihte me komunizmin:

   PO NE JEMI BURGJEZE O ZOI, NUK JEMI KOMUNISTE BARKTHARRE.

   Kina Komuniste sot i ka flakur “parimet” e Enverit qe i shpalosi si gjel maje plehut ne Moske dhe i ka nderur BYTHEN Botes Imperialiste dhe Kapitaliste per investime sepse i kane kuptuar fare mire mesimet e Hrushcovit qe kur Mao Ce Duni deklaronte se:

   IMPERIALIZMI AMERIKAN ESHTE TIGER PREJ LETRE

   Hrushcovi i tha shkurt:

   POR DHEMBET I KANE PREJ ATOMI O DALLKAUK

   Reply to this comment
  • intelektuali September 22, 07:57

   TE GJITHA DIVERGJENCAT “PARIMORE” TE ENVERIT ME SOVJETIKET ISHIN MASHTRIME ORDINERE PER TE MBAJTUR PUSHTETIN ME CDO KUSHT

   ndryshe lind pyetja llogjike:

   PSE ENVERI NUK U RIBASHKUA ME KAMPIN SOCIALIST KUR NE PUSHTET ERDHI STALINISTI I PERBETUAR LEONID BREZHNJEV DHE E SHPALLI TITON SI TRADHETAR DHE JUDE TE KOMUNIZMIT DHE SHPIKU “LUFTEN E YJEVE” ME SHBA?

   Barierat “parimore” te Enverit me Brezhnjevin per “pastertine” e marksizem-leninizmit kishin rene, por pikerisht ate kohe Enveri i shpalli dashnoret e tij bolshevike si

   SOCIALIMPERIALIZMI SOVJETIK

   dhe i quajti ngjarjet e Prages 1968 si

   SHTYPJA E REVOLTES PAQESORE TE POPULLIT CEK NGA BARBARET SOVJETIKE

   ne dallim kur disa vite me pare e kishte cilesuar revolten hungareze kunder MURTAJES bolshevike te vitit 1956 si:

   KUNDERREVOLUCIONI REAKSIONAR NE HUNGARI U MPOSHT ME SUKSES NGA USHTRIA E KUQE

   Ky ndryshim ne “parimet” fallco te Enverit per nje kohe te shkurter vertetojne tezen se ky KAQOL sadist dhe pa shkolle kishte “parim” vetem pushtetin e tij absolut me cdo kusht mbi Shqypnine dhe shqyptaret dhe te vjen keq qe sot, politika jone kombetare nuk ndermer asnje nisme per ta zhveshur kete MONSTER gjakatare dhe genjeshtare, por qe edhe nuk kishte ASGJE te perbashket me komunizmin, pra duhet te jete politika jone kombetare ajo qe duhet te sqaroje popullin dru me pre se Enveri nuk eshte HERO, por nje mashtrues ordiner dhe t’i heqe titujt dhe dekoratat qe i dha vetes dhe VAMPIREVE te tij me vendime te Kuvendit te tij Komunist dhe po kjo politike kombetare t’i tregoje Botes qe kerkon me sinqeritet antarsimin ne BE duke fshire njehere e pergjithmone Piramiden e tij ne qender te Tiranes qe ri si nje REZIL i shqypnise ne syte e Botes.

   Pse nuk ndodh kjo gje?

   sepse:

   Mafiozi i plehrave Edi Rama dhe aleati i tij qe eshte Mbreti i Korrupsionit i njohur si Like Floriri jo vetem qe nuk mendojne keshtu, por perkundrazi dekorojne me medalje trimerie dhe u japin pensione shtese si veterane krimineleve dhe xhelateve te Enverit si ne asnje vend tjeter ish komunist te Evropes Lindore dhe duan te mashtroje Perendimin njesoj sic bente Enveri ne Moske me “Parimet” e tij prej pederasti si “komunist i devotshem” ne nje kohe qe ne France i kishte thene Zoi Fundos qe po perpiqej ta njihte me komunizmin:

   PO NE JEMI BURGJEZE O ZOI, NUK JEMI KOMUNISTE BARKTHARRE.

   Kina Komuniste sot i ka flakur “parimet” e Enverit qe i shpalosi si gjel maje plehut ne Moske dhe i ka nderur BYTHEN Botes Imperialiste dhe Kapitaliste per investime sepse i kane kuptuar fare mire mesimet e Hrushcovit qe kur Mao Ce Duni deklaronte se:

   IMPERIALIZMI AMERIKAN ESHTE TIGER PREJ LETRE

   Hrushcovi i tha shkurt:

   POR DHEMBET I KANE PREJ ATOMI O DALLKAUK

   Reply to this comment
 27. intelektuali September 22, 00:52

  Edhe une kam nje pyetje jo per lexuesit normale te gazetes DITA, por per LOQE-KOQET e Enverit:

  Po mire more LOQE-KOQE te Enverit po ku shkuan deklaratat tuaja famoze per LANC-in qe e radhiti Shqypnine pas Lufte ne anen e duhur te historise, apo ne anen e ALEATEVE fitimtare te Luftes se Dyte Boterore, nje kenge qe e perserisni si papagalle cdo here qe ne gazeten DITA del nje material historik ne kete teme?

  sepse:

  – ANGLIA KAPITALISTE NUK ISHTE ALEATI I SHQYPNISE DHE ENVERIT, AS I LANC-IT TE TIJ KRIMINAL, SEPSE KY I VRAU USHTARET ANGLEZE NE KANALIN E KORFUZIT PAS LUFTE ME URDHER NGA BEOGRADI DHE MOSKA ME PABESI NJESOJ SI HITLERI,

  – SHBA NUK ISHTE ALEATI I SHQYPNISE DHE ENVERIT, AS I LANC-IT TE TIJ KRIMINAL SE ENVERI I QUAJTI SHBA “RREZKIKU ANGLO- AMERIKAN PER SHQYPNINE” NE LIBRIN E TIJ

  – BRSS GJITHASHTU NUK ISHTE ALETATI I SHQYPNISE DHE ENVERIT, AS I LANC-IT TE TIJ KRIMINAL SEPSE I QUAJTI BOLSHEVIKET SI “SOCIAL-IMPERIALIZMI SOVJETIK” NE LIBRIN E TIJ

  – KINA E MAO CE DUNIT GJITHASHTU NUK MUND TE ISHTE ALEATI I SHQYPNISE DHE ENVERIT GJATE LUFTES, AS E LANC-IT TE TIJ KRIMINAL SEPSE PO TE MOS ISHIN BOMBAT AMERIKANE NE HIROSHIMA DHE NAGASAKI SOT KINA AKOMA DO TE ISHTE PJESE E JAPONISE

  – AS ITALIA E DUCES DHE AS GJERMANIA E HITLERIT NUK MUND TE ISHIN ALEATE TE ENVERIT DHE LANC-IT TE TIJ KRIMINAL SEPSE KETO SHTETE ISHIN ALEATE ME BAHRI OMARIN QE KISHTE BERE KONTRATE ME ENVERIN PER TA MBROJTUR NE RAST SE MOSKA DO TE BINTE GJATE MESYMJES GJERMANE NE 1941.

  prandaj:

  PER CILET ALEATE IMAGJINARE E KANE FJALEN LOQE-KOQET ENVERISTE NE DITA?

  Kur mburren si papagalle pylli se Enveri dhe LANC-i i tij kriminal jugosllav e renditi Shqypnine ne anen e duhur te historise, dmth ne anen e ALEATEVE fitimtare te Luftes se Dyte Boterore.

  He pra o LOQE-KOQE enveriste per cilet ALEATE e keni fjalen

  sepse:

  I jeni hedhur te gjithe te shqyeni Frederik Perkthyesin e Enverit se ne shkrimin e fundit e ka nxjerre pak genjeshtar ANTIKRISHTIN tuaj Enver Hoxha,

  por:

  Nuk e shikoni fare se jeni bere KONTRAVERSE apo KONTRADIKTORE ne pohimet tuaja famoze per Enverin dhe LANC-in e tij kriminal te importuar nga Jugosllavia, njesoj si LHL-te e Asadit apo mbetjet qe Mafiozi Enverist Edi Rama po kerkon te fuse e importoje ne Shqypni me SHALSAT e tij.

  Reply to this comment
 28. Niko Shpiragu September 22, 06:41

  Ky liber eshte shkruar ne stilin narrativ per klasen e trete fillore. Niveli i autorit eshte i barabarte me te nje mesuesi te kesaj klase. Autori nuk ka idene se si mund te ndertohet nje liber, aq me teper kur perpiqet te shtjelloj ceshtje me interes te vecante. Ai duhet te spjegoj thelbin e ceshtjeve te kohes dhe duhet ti krijoj lexuesit nje panorame te qarte te kontradiktave te asaj kohe, sidomos ato midis dy vendeve me te medhaja komuniste te kohes. Libri eshte i natyres ” e lagu, s’e lagu”. Ne te vertete autori nuk eshte i ketij niveli, por keshtu ndodh kur mundohesh ne nje menyre ose tjeter te nxjerresh vehten tende si personzh kryesor te librit. Te arrish kete duhet te manovrosh, te deformosh ne se duhet. Enver Hoxhen mund te gjesh rast ta sulmosh ne ndonje kohe tjeter se ne te vertete ka te tilla, ndersa ne kete rast ate e ben hero te madh e te lavdishem. Nuk mund ta bente ndonje tjeter ate qe beri ai atje jo vetem shqiptar por edhe ndonje personalitet i mirenjohur ne bote. Eshte turp ta godasesh tjetrin atje ku duhet ta lavderosh edhe sikur te jete armiku yt personal. Jo tha keshtu, jo tha ashtu…. E rendesishme eshte se ai ne kete periudhe u tregua trim, atdhetar dhe i pakompromentuar. Mos te harrojme me vone largimin e sovjetikeve nga Vlora dhe akoma me tej denoncimin e traktatit te Varshaves dhe daljen nga ai. Nuk dime ndonje tjeter ne bote te kete pasur kurajon e tij. Godite kundershtarin ne piken e dobet , se kur e godit ne piken me te forte ndodh efekti bumerang, Une besoj se ju e kuptoni mire qe plumbi ben rikoshet kur godit ne send te fort e kthehet andej nga erdhi,ashtu si bumerangu. Ju nuk mund ta vrisni Enverin ne pikat e tij me te forta, por mundohuni te gjeni pikat e dobeta te tij. Keshtu do te vihehet edhe pika mbi i-ne. Mendimi im eshte se ky liber duhet te ishte titulluar ” kam qene dhe une dikushi”.

  Reply to this comment
 29. spectrum September 22, 10:34

  Enver hoxha thjesht per te mos humbur karigen e futi vendin ne nje aventure pa fund nuk tregoi trimeri thjesht perkrahu kinezet sepse ruset donin ta rezonin per drejtimin a la stalinist dhe krimet pa fund

  Reply to this comment
 30. alphade September 24, 12:38

  Z. Gjyrasi ! Keni harruar te permendni edhe drejtorin e
  drejtorise se jashteme te KQ te PPSH ne ate kohe qe
  ishte Piro Bita ! Besoj se ke patur ndonje “kunj” me te
  perderisa nuk e ke permendur bashke me H.Kapon,R.
  Aline,F.Camin,A.Popen,Ti dhe P.Bita qe ishte anetar i trete i delegacionit pas Hysniut dhe Ramizit …??!!

  Reply to this comment
 31. Denis July 3, 18:12

  Aman kush ka me kuriozitet per keto gomarlleqe…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim