Piedestalet bosh të tradhtarëve (II) 

March 12, 2019 15:03

Piedestalet bosh të tradhtarëve (II) 

Shaqir Vukaj

(Kliko KETU për të lexuar pjesën I)

Kush kujton vizitën e Papa Françeskut në Shqipëri, duhet të mbajë mend se në bulevardin Dëshmorët e Kombit ishin varur 40 portrete të klerikëve të persekutuar, për të cilët Vatikani që në vitin 2002 kishte filluar procesin e kanonizimit, një proces i gjatë dhe tepër i koklavitur, që realizohet nëpërmjet disa procedurave të përcaktuara me saktësi. Por në mes të tyre nuk ishte portreti i Patër Anton Harapit dhe i disa priftërinjve të njohur e me emër, jo vetëm si klerikë, por në radhë të parë për aktivitetin politik, që gjatë periudhës së pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste dhe Gjermania naziste ishin “ngatërruar” në politikë dhe kishin bashkëpunuar fort me pushtuesit, madje ndonjëri ishte vrarë duke luftuar me armë në dorë, kur dihet botërisht se ligjet e shenjta përjashtojnë pjesëmarrjen e priftërinjve në luftë me armë në dorë…

Pa u zgjatur me shumë emra do të përmend disa prej tyre si Dom Nikoll Gazulli (bashkëpunëtor i pushtuesve italianë e gjermanë, vrarë duke luftuar kundër forcave qeveritare mbas çlirimit të Shqipërisë), At Daniel Gjecaj (arratisur në Jugosllavi), Mark Gjani (bashkëpunëtor i ngushtë i Gjon Marka Gjonit), Imzot Frano Karma (anëtar i Bllokut Indipendent, krijuar në Itali nga Gjon Marka Gjoni), Imzot Bernardin Shllaku (anëtar i Komitetit Qendror të Demokristianes), At Lek Luli ( përfaqësues i Demokristianes pranë organizatës së Legalitetit), që ka luftuar me armë në dorë kundër partizanëve dhe është pushkatuar prej tyre në v.1944 etj.

I përmenda këta priftërinj, pa u ndalur në veprimtarinë e tyre politike në shërbim të pushtuesit vetëm sepse, megjithëse të persekutuar, Vatikani nuk i kishte përfshirë në procedurat për kanonizim. Dhe për këdo që e njeh sadopak veprimtarinë e Vatikanit e mënyrën si punon ai, është e qartë përse ai i ka shmangur këta priftërinj kolaboracionistë. Megjithatë, shkurtimisht do të përmend një rast konkret e tepër kuptimplotë se si ka vepruar e vepron Vatikani edhe sot e kësaj dite ndaj kolaboracionistëve.

Në vitin 1939, mbas pushtimit të Çekosllovakisë, u shpall “Republika e Sllovakisë”, një shtet gjoja i pavarur, por që ishte krejtësisht nën kontrollin dhe urdhrat e Berlinit i cili caktoi në krye të “shtetit sllovak”, priftin katolik Jozef Tiso. Në kuadrin e ndjekjeve, persekutimeve, internimeve e burgosjeve të patriotëve sllovakë, “qeveria sllovake” mori masa drastike edhe kundër hebrenjve. Në zbatim të urdhrave të Berlinit u internuan rreth 80 mijë hebrenj në kampet e përqendrimit në Poloni, Gjermani etj. 70 mijë prej të cilëve u vranë…

Vatikani, duke parë këto krime të llahtarshme që bëheshin në një “shtet të pavarur” që drejtohej nga një parti, që ishte krijuar nga një prift katolik (Glinka) dhe me kryetar shteti po një prift katolik (Jozef Tiso) vendosi të mbajë qëndrim dhe sigurisht të pastrojë edhe veten… Me vendim të posaçëm Vatikani e çregjistroi nga lista e prelatëve të Papatit dhe i hoqi titullin e Monsinjorit, madje sipas disa studiuesve edhe e çkishëroi. Dua të përmend se për krimet e bëra, kryetari Jozef Tiso, u dënua me varje.

Duhet pasur parasysh se kanonizimi gjithnjë e më shumë ka marrë karakter politik, madje edhe kanonizimi i 40 martirëve shqiptarë duhet parë edhe nga ky kënd, dhe pikërisht për këtë arsye Vatikani nuk i përfshiu Patër Anton Harapin e disa priftërinj shqiptarë në procedurat e kanonizimit, sepse ata ishin marrë “më shumë se duhej” me politikë dhe kishin qenë shumë aktivë në shërbim të pushtuesve nazifashistë.

Vatikani ka shumë dritëhije në historinë e tij, por qëndrimi ndaj Patër Anton Harapit e klerikëve kolaboracionistë shqiptarë duhet përshëndetur, ashtu siç duhet përshëndetur e marrë si shembull qëndrimi i Papa Françeskut ndaj fashizmit. Dua të kujtoj se, në mesazhin e tij, drejtuar besimtarëve katolikë, me rastin e festës së pashkëve, në prill 2015 ndërmjet tw tjerave, ai duke folur për tragjeditë e njerëzimit gjatë shekullit të 20-të, ndër të parët radhiti fashizmin… Është tepër kuptimplotë vendimi i ditëve të fundit i Papa Françeskut për të hapur dokumentet e Vatikanit të Luftës Dytë Botërore.

Mirëpo, fatkeqësisht në Shqipëri, në ndryshim me vendet demokratike të Europës, duke mos nxjerrë mësim nga qëndrim i Vatikanit, disa të ashtuquajtur demokratë, historianë, shkrues etj. vazhdojnë t’i thurin lavde kolaboracionistëve. Në këtë kuadër bëjnë përshtypje shkrimet e Dashnor Kaloçit për Gjelosh Lulin dhe Gjargj Vatën botuar në gazetën Tema më 8 dhe 15 shkurt 2019.

Së pari për Gjelosh Lulin. Shkrimi është përmbledhje e një shkrimi të Gjon Fran Ivezaj, botuar në Trepça. net, më 14.9.2005, madje autori ka marrë disa paragrafë pa u ndryshuar asnjë presje. Sido qoftë është problem i autorit dhe atyre që botojnë gjëra të tilla të kopjuara.

Kryesorja, ç’përfaqësonte Gjelosh Luli? Edhe ai si Patër Anton Harapi, që ditën e parë të pushtimit nga Italia fashiste ka qenë bashkëpunëtor i fashizmit dhe me kapitullimin e Italisë fashiste ai ka qenë ndër bashkëpunëtorët më të zellshëm të pushtuesve të rinj, nazistëve gjermanë, duke arritur postin më të lartë ushtarak për atë kohë, atë tw Komandantit Ushtarak për Qarkun e Shkodrës.

Ai rridhte nga një familje e shquar patriotike e Malësisë së Madhe, nga familja e Ded Gjon Lulit.

Mbasi ka mbaruar Akademinë Ushtarake në Torino (Itali) ka shërbyer si oficer artilier në Shkodër. Me pushtimin e Shqipërisë nga Italia fashiste, në ndryshim me komandantin e tij, rusin e bardhë Kucuk Ullagai, që, siç kam shkruar më lart, ishte gati të luftonte për mbrojtjen e Shkodrës, Gjelosh Luli jo vetëm që nuk u bashkua me të, e nuk zbrazi qoftë edhe një pushkë për të mbrojtur atdheun, por me thirrjen e parë që pushtuesi u bëri oficerëve të periudhës së ish mbretit Zog, u vu në dispozicion të tij dhe veshi uniformën e re ushtarake, atë të Italisë fashiste, të cilën e mbajti “me nder” deri ditën e kapitullimit të saj… e më vonë po “me nder”, deri në çlirimin e Shqipërisë, mbajti uniformën e pushtuesit gjerman.

Krahas Gjelosh Lulit, Kaloçi ka botuar edhe një shkrim për Gjergj Vatën. Edhe ky ish oficer i periudhës së mbretërisë, që kishte mbaruar studimet në Torino (Itali). Edhe ai si Gjelosh Luli, gjatë pushtimit italian u vu plotësisht në shërbim të pushtuesit dhe arriti deri në detyrën e Z/Komandantit të Rrethit Shkodër. Menjëherë mbas pushtimit gjerman, në shtator të v.1943, u emërua nga nazistët Komandant i Rrethit Shkodër. Për “punë të mirë”, në prag të çlirimit të Shqipërisë, në fund të shtatorit 1944, mbasi Llesh Marashi braktisi detyrën (një histori tjetër kjo e këtij bashkëpunëtori të nazizmit gjerman), Gjergj Vata u emërua Komandant i Xhandarmerisë së Qarkut Shkodër. Për aktivitetin e tij, si bashkëpunëtor i zellshëm i fashistëve italianë dhe nazistëve gjermanë, i është bërë atentat nga njësitet guerile të Shkodrës…

Për të dy këta kolaboracionistë ka me dhjetëra dokumente në arkivat tona që vërtetojnë bashkëpunimin dhe aktivitetin e tyre në shërbim të pushtuesve, kështu që në se ndonjëri është i interesuar, mund t’i gjejë pa asnjë vështirësi….

Nuk kam ndërmend të polemizoj me Kaloçin, sepse ai është mësuar të shkruajë havadan, pa fakte e dokumente, duke iu referuar djalit, vajzës, djalit të hallës, të dajës etj. etj. të personazheve për të cilët shkruan… (Vitin e kaluar RTSh shfaqi një dokumentar, e që për turpin e tij e ka përsëritur disa herë, për një deputet të vrarë në kohën e Partisë Punës, titulluar “Shpella e lirisë”, bazuar në një shkrim të Kaloçit, ku ai ishte edhe drejtor, me plot të pavërteta, broçkulla, shtrembërime e gënjeshtra, pa shfrytëzuar e pa iu referuar asnjë dokumenti e fakti, megjithëse në arkivin e Kuvendit Popullor, Komitetit Qendror të Partisë sw Punës e sidomos të Ministrisë sw Brendshme ka dokumente pa fund. Vetëm në këtë të fundit është një dosje sekret prej 170 faqesh).

I gjithë shkrimi për Gjelosh Lulin bazohet në tregimin e vajzës së tij, ndërsa ai për Gjergj Vatën është bazuar në tregimin e nipit të tij. Kushdo i kupton ndjenjat e të afërmve të tyre, kështu që ata duhen mirëkuptuar por… problemi është tek qatipët që shkruajnë për ta, por edhe tek ata që i nxisin dhe siç duket i paguajnë që të heroizojnë kolaboracionistët.

Në shkrimin për Gjelosh Lulin tërheq vëmendjen një emërtim i ri, i përdorur nga Dashnor Kaloçi për të, duke dashur t’ia rrisë edhe më shumë “heroizmat e lavdinë”: Komandant i Përgjithshëm i Forcave Nacionaliste të Malësisë së Madhe.

Autori dhe të tjerë bashkëmendimtarë të tij duke dashur të justifikojnë kolaboracionizmin e tyre deri në fund me pushtuesit, përpiqen të kapen mbas gjoja antikomunizmit të tyre, të cilin e shfaqën me qëndrimin e tyre menjëherë mbas çlirimit të vendit, kur ata iu kundërvunë me armë në dorë pushtetit të ri që sapo vendosej. Disa herë është shkruar për qëndresën me armë të malësorëve të kësaj krahine e deri tek “Kryengritja e Malësisë së Madhe” siç e quante Uran Butka para pak vitesh në librin e tij “Kryengritjet e para kundër komuniste”.

Por e vërteta është krejtësisht ndryshe. Në Malësi të Madhe nuk ka pas kurrë Forca Nacionaliste të Malësisë së Madhe, të organizuara në ato përmasa, ku sipas Kaloçit, Gjelosh Luli paska qenë Komandant i Përgjithshëm, siç nuk ka pas as “Kryengritje të Malësisë së Madhe”. Siç duket autori e ka parë diku të shkruar për të se ka qenë komandant. Po, është e vërtetë se ai ka qenë komandant, por ka qenë në periudhën e pushtimit gjerman, si kolaboracionist, Komandant i Forcave Ushtarake për Qarkun e Shkodrës.

Në Malësi të Madhe, ndryshe prej disa zonave të tjera, nuk ka pasur asnjë rezistencë të armatosur kundër Ushtrisë Nacional Çlirimtare e cila ka hyrw lirisht, dhe që ditët e para ka filluar puna për krijimin organeve të pushtetit të ri.

Është e vërtetë se disa prej bashkëpunëtorëve më të zellshëm të pushtuesve italianë e gjermanë si Llesh Marashi (Komandant i Xhandarmerisë së Qarkut të Shkodrës-Mjafton vetëm një shembull për veprimtarinë e tij. Me firmën e tij janë internuar në kampin e Prishtinës rreth 200 të rinj nga Shkodra, rreth 80 prej të cilëve janë pushkatuar. Dhe shumica dërmuese e tyre nuk kishin asnjë lidhje me komunizmin, por ishin antifashistë që aspironin për një Shqipëri të lirë), Gjelosh Luli, Nikoll Deda (Sipas dokumenteve italiane spiun i SIMIT. Kryetar i Komunës Shkrelit) për të cilin është shkruar para disa kohëve, Kolë Ashiku (i njohur që në rini si spiun i të huajve (për llogari të armiqve të Shqipërisë ka vrarë patriotin Sali Nivica). Mbas daljes nga burgu është vënë në shërbim të jugosllavëve dhe ka jetuar shumë vite në Beograd. Mbas pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste, është vënë në shërbim të italianëve si spiun, veprimtari që e ka vazhduar edhe gjatë pushtimit gjerman. Në hetuesi, në v.1946 ka pranuar dhe ka folur konkretisht për veprimtarinë e tij si spiun, madje ka pohuar se “sa iku Zogu, spiunët e tij u bënë spiunë të Italisë, sa kapitulloi Italia fashiste, të nesërmen, ata (spiunët që ai i përmend me emra), kanë ardhë tek unë për t’u regjistruar si spiunë të Gestapos”), Gjek Selca, etj. shumë prej tyre me origjinë nga kjo krahinë, të cilët për t’iu shmangur gjykimit të drejtësisë për fajet që kishin bwrw si bashkëpunëtorë të pushtuesit, ikën dhe u fshehën nwpwr malësi.

Duke përfituar nga emri i familjeve të tyre, pozitat në të kaluarën, zakonet, traditat, miqësitë, urrejtja që ishte ushqyer vite me radhë kundër Lëvizjes Nacional Çlirimtare, ata filluan punën për organizimin e grupeve të armatosura për t’iu kundërvënë pushtit të ri që po vendosej.

Sipas dokumenteve të kohës dhe dëshmive të pjesëmarrësve, organizatori kryesor ishte Llesh Marashi i cili arriti të mblidhte rreth vetes një grusht malësorësh, madje të bënte dy aksione të armatosura.

Kështu më 23 janar ata sulmuan postën e sapo krijuar të Bajzës ku nga përplasja me armë u vranë dy partizanë. Siç ka pohuar ai në gjyq “Kur kam shkue në Bajzë kam kenë vet i dhjeti…”. Mbas Bajzës, ata sulmuan Koplikun dhe duke përfituar nga fakti se aty nuk ndodheshin forca të Ushtrisë Nacional Çlirimtare e “pushtuan” brenda një kohe tepër të shkurtër dhe siç ka pohuar ai në gjyq “Kur ramë në Koplik kemi ba gjysëm ore pushkë”.

Sapo u nisën drejt Shkodrës, tek ura e Rrjollit (rreth 5 km larg Koplikut) u ndeshën me forcat e Ushtrisë Nacional Çlirimtare, dhe mbas një përpjekje të armatosur që zgjati pak orë u shpartalluan dhe morën arratinë duke u fshehur maleve e shpellave, deri sa pjesa më e madhe e tyre u dorëzua ose u arrestua, përfshirë dhe organizatorin e tyre, Llesh Marashin. Ndonjë prej tyre, si Gjelosh Luli, vazhdoi të fshihej për një kohë të gjatë, deri sa në vitin 1947 është gjetur i vdekur (siç kanë thënë vendasit që e kanë gjetur, ai ishte ngrirë nga të ftohtit) i dekompozuar deri në atë shkallë, sa ka qenë e vështirë për t’u identifikuar. Ato që shkruan Kaloçi për koka të prera etj. (njëlloj edhe për Gjergj Vatën) zor që mund t’i besojë kush…

Është interesant fakti se nga shumë dëshmi e proces verbale të gjyqeve të zhvilluara, të cilave u referohet Uran Butka në librin e tij “Kryengritjet e Malësisë së Madhe”, nuk përmendet emri i Gjelosh Lulit, si ndër organizatorët apo komandantët e “forcave kryengritëse”.

Vijmë tek emri i madh që Kaloçi i vë Gjelosh Lulit, Komandant i Forcave Nacionaliste të Malësisë së Madhe, madje as vet Llesh Marashi nuk e ka quajtur veten të tillë, sepse 20 apo 30 vetë, pra një grushti njerëzish, sa arriti të grumbullonte ai, kurrsesi nuk mund t’i vësh emra të tillë bombastikë si Forcat e Armatosura të Malësisë së Madhe

Sa për sqarim zotit Kaloçi e atyre që shkruajnë të pavërteta si ai, u rekomandoj të shohin arkivat sepse ka dokumente pa fund, fatmirësisht edhe italiane e gjermane të atyre viteve. Sipas dokumenteve italiane, pushtuesit italianë me disa bashkëpunëtorë të tyre, për të penguar Lëvizjen Nacional Çlirimtare organizuan dy Besëlidhje të Malësisë së Madhe (më 15 shkurt dhe më 30 maj 1943). Mjafton të përmend faktin se në shtabin e kësaj besëlidhje ishte atashuar dhe drejtonte majori i Ushtrisë Italiane, Xhelozi. Por edhe këto besëlidhje nuk e patën jetën të gjatë dhe ato nuk kryen asnjë funksion, dhe Llesh Marashi në gjyq, deklaronte se “Qëllimi ishte të vazhdonim rrugën që na kishte caktuar Besëlidhja e Malësisë së Madhe, për tu bashkue e luftue kundër Nacional Çlirimtares, për të formue çeta kur ta lypte nevoja” …sepse në të vërtetë këtyre besëlidhjeve nuk i kishte mbetur as emri.

Dua të vë në dukje një fakt tjetër interesant, gjithnjë sipas dokumenteve të asaj kohe. Në maj të v.1944, nën tutelën e në bashkëpunim me nazistët gjermanë, në Shkodër ishte krijuar “Besëlidhja Shkodrane”. Si iniciator i kësaj besëlidhje ka qenë patër Anton Harapi, i cili në fillim të vitit 1944 ka shkuar në Shkodër dhe i ka kërkuar parisë së Shkodrës krijimin e kësaj besëlidhje dhe mbas shumë diskutimesh, ecejakesh, në muajin maj është arritur marrëveshja për krijimin e saj. Madje në një mbledhje të organizuar me rastin e krijimit, me të ftuar nga Shkodra, Tirana dhe disa përfaqësues të qeverisë kuislinge, fjalën e rastit e ka mbajtur pikërisht Patër Anton Harapi. Mirëpo, as ajo nuk gjeti mbështetje e përkrahje as Shkodër e as në Malësinë e Madhe, ku organizatorët mbështesnin shpresa të mëdha, madje Llesh Marashi, në cilësinë e Qark Komandantit, në një letër ankohej dhe kritikonte me emra disa prej njerëzve me emër, që nuk po aktivizoheshin në ndihmë të kësaj besëlidhje…

Ndërmjet shumë dokumenteve për patër Anton Harapin, më ka tërhequr vëmendjen një letër e datës 24 tetor 1944, që Dioniz Makaj OFM, i dërgonte nga Nikaj, Provincialit Mati Prendushi, ku ndërmjet tjerave i shkruante:

“Unë i kam dërgue një letër P. Anton Harapit, që të na nisin municione për të luftue partizanët. Në qoftë se gjeni ndonjë mundësi, ju lutem përpiquni për këtë”.

Pak ditë para çlirimit të Shkodrës, u krijua një organizëm tjetër, e ashtuquajtura “Lidhja Shkodrane”, një organizatë gjoja ushtarake, me komandant shërbëtorin e bashkëpunëtorin e të gjithë pushtuesve, Mark Gjon Markaj, me qëllim “që të mos lejonte Ushtrinë Nacional Çlirimtare të hynte në Shkodër”, por që edhe kjo u shpërnda pa u krijuar mirë… dhe shumë prej kolaboracionistëve e tradhtarëve që ishin grumbulluar në Shkodër, pa zbrazur asnjë pushkë ikën me bisht ndër shalë, shumica bashkë me pushtuesit gjermanë, të tjerët si mundën…

Ky ka qenë realiteti i atyre ditëve në Shkodër e Malësi të Madhe.

Me të drejtë lind pyetja kujt i intereson sot në Shqipëri rehabilitimi e heroizimi i kolaboracionistëve, kur në Europën demokratike ky problem konsiderohet i tejkaluar dhe ata kanë marrë dënimin e merituar. Për këta vende e popujt e tyre, kolaboracionistët janë turp kombëtar që nuk i përmend më askush, sepse, sipas tyre, harresa është mënyra më e mirë për dënimin e tyre mbas vdekjes, sepse dënimin e vërtetë, atë fizik e kanë marrë menjëherë mbas lufte.

Mbas përfundimit të Luftës Dytë Botërore, një nga problemet më të mprehta që doli para fitimtarëve, ishte si duhej vepruar me kolaboracionistët, mbi ç’baza dhe si do të dënoheshin…

Menjëherë mbas përfundimit të luftës, madje ende pa përfunduar, në të gjitha vendet e Europës, qëndrimi e masat kundër kolaboracionistëve kanë qenë tepër të ashpra.

Po t’i referohemi fakteve e shifrave të atyre viteve, për dënimet e tyre, sot duken të pa besueshme. Në Francë janë zhvilluar 170 mijë procese gjyqësore, ku janë dënuar 120 mijë vetë, nga të cilët 6763 vetë më vdekje, pa përfshirë në këtë shifër 4500 vetë të dënuar me vdekje me procese shkurtuara gjyqësore. Sipas të dhënave të disa studiuesve, në Francë janë ekzekutuar për kolaboracionizëm, me vendime të rregullta gjyqësore, gjyqe të shpejtuara ose pa gjyq 20-30 mijë vetë…

Statistikat flasin për qëndrime edhe më radikale në Belgjikë, Norvegji, Holandë, Danimarkë, Luksemburg, Çekosllovaki etj. Kështu në Holandë menjëherë mbas lufte u arrestuan 200 mijë vetë, nga të cilët 100 mijë janë dënuar (200 vetë më vdekje, 5000 vetë nga burgim i përjetshëm deri në 5 vjet, 6000 vetë deri në 5 vjet etj.) në Norvegji (me popullsi 3.3 milionë banorë) u nxorën para gjyqeve 46 mijë kolaboracionistë, nga të cilët 37150 prej tyre u dënuan me afate të ndryshme burgimi, ndërsa 60 prej tyre u pushkatuan. Ish Kryeministri Kuisling u pushkatua para turmave që kërkonin me ngulm ta shihnin me sytë e tyre vdekjen e tij. Në Danimarkë u arrestuan 20 mijë vetë për kolaboracionizëm, nga të cilët u dënuan 15742 vetë (78 vetë u dënuan me vdekje, 62 vetë me burgim të përjetshëm, 3641 deri në katër vite burg etj.). Në Austri 23 mijë vetë u nxorën para gjykatave, nga të cilët 13600 vetë morën dënime të ndryshme, nga të cilët 43 vetë me vdekje, madje edhe në Luksemburgun e vogël u dënuan 10 mijë vetë nga të cilët 12 prej tyre me vdekje.

Përmenda dënimet e kolaboracionistëve në vendet demokratike perëndimore, sepse askush nuk mund të abuzojë (siç ndodhë tek ne) e të justifikojë kolaboracionizmin me pushtuesit, gjoja për të penguar vendosjen e sistemit komunist… Në ato vende as nuk diskutohej vendosja e sistemit komunist, kështu që nuk mund të kishte asnjë lloj justifikimi bashkëpunimi me pushtuesit gjermanë.

Por nuk do lë pa përmendur edhe një vend si Çekosllovakia, ku komunistët erdhën në pushtet në vitin 1948, mbasi ishin zhvilluar pothuajse krejtësisht gjyqet kundër kolaboracionistëve. Arrestimet dhe gjyqet që zhvilloheshin, mbështeteshin në dekretet e Presidentit Benesh, të nxjerra gjatë verës dhe vjeshtës së vitit 1945. Dhe konkretisht mbi bazën e “Dekretit të ndëshkimit të madh”, janë dënuar rreth 100 mijë vetë, nga të cilët 713 vetë me vdekje, 741të tjerë me burgim të përjetshëm etj. Por dua të shtoj se, megjithëse gjatë këtyre 30 vjetëve, janë ndërruar shumë qeveri e parlamente, të djathtë, të majtë apo koalicioni, askush nuk i ka shfuqizuar, dhe sot e kësaj dite atje janë në fuqi shumica e dekreteve të Beneshit, ndërmjet të cilëve edhe ai për sekuestrimin e pasurive të kolaboracionistëve.

Në Europën demokratike, problemet që lidhen me kolaboracionizmin i janë lënë historisë, duke e konsideruar një problem të mbyllur, por jo të “harruar”, sepse ata mbesin tradhtarë dhe askush nuk merret me rehabilitimin e tyre, madje as nuk i përmend askush. Në kuadrin 100 vjetorit të përfundimit të Luftës Parë Botëror, presidenti i Francës, Makron, përmendi heroin e kësaj lufte, por tradhtar i Francës gjatë Luftës Dytë Botërore, Petenin dhe shokët e tij desh e linçuan, sepse Franca nuk ia fal kurrë atij tradhtinë dhe bashkëpunimin me gjermanët (mbas lufte u dënua me vdekje, por Presidenti De Gol ia fali jetën dhe ai vdiq në burg).

Historia, kushdo që do e shkruajë, kurrë nuk mund t’i nxjerrë kolaboracionistë të larë. Asnjë justifikim nuk mund të gjendet se ata bashkëpunuan me pushtuesit nazi-fashist “për interesa të Atdheut”, apo “për të luftuar komunizmin”. Përralla të tilla dëgjon e lexon vetëm në Shqipëri nga disa shkrues, të ashtuquajtur historianë, apo disa politikanë, të cilët, me shkrimet për ta apo dekorimet e titujt që u japin, vetëm sa u shtojnë baltën që kanë hedhur mbi vete e kurrsesi nuk mund t’ua shlyejnë emrin tradhtar i Atdheut.

Në përfundim dua të kujtoj një thënie të para pak ditëve të historianit amerikan Fisher, i cili, në një intervistë për gazetën Panorama, në përgjigje të pyetjes për Mit’had Frashrin, ndërmjet tjerave tha: “Kushdo që bashkëpunon me pushtuesin është vetësakrifikuar dhe emri tradhtar, nga ana e njerëzve, është haraç që ata duhet ta mbajnë”.

Ndërsa një mik imi, historian me emër, shtoi se disa prej atyre që u dalin zot kolaboracionistëve, si puna e Patër Anton Harapit, që shkruajnë apo i dekorojnë, sikur të kishin jetuar në periudhën e Luftës Dytë Botërore, do të kishin qenë të gatshëm për t’u vënë në shërbim të pushtuesve…

 

March 12, 2019 15:03
Komento

57 Komente

 1. MH March 12, 15:39

  Ky asht argumenti qe nuk do behemi shtet si shtetet e botes:

  “”” Statistikat flasin për qëndrime edhe më radikale në Belgjikë, Norvegji, Holandë, Danimarkë, Luksemburg, Çekosllovaki etj. Kështu në Holandë menjëherë mbas lufte u arrestuan 200 mijë vetë, nga të cilët 100 mijë janë dënuar (200 vetë më vdekje, 5000 vetë nga burgim i përjetshëm deri në 5 vjet, 6000 vetë deri në 5 vjet etj.) në Norvegji (me popullsi 3.3 milionë banorë) u nxorën para gjyqeve 46 mijë kolaboracionistë, nga të cilët 37150 prej tyre u dënuan me afate të ndryshme burgimi, ndërsa 60 prej tyre u pushkatuan. Ish Kryeministri Kuisling u pushkatua para turmave që kërkonin me ngulm ta shihnin me sytë e tyre vdekjen e tij.”””

  Duhet ti kishim lare hesapet ne kohen e duhur me kete pisllek tradhetaresh shqiptare.Ato shtetet e ma siperme e kryen dhe nuk peptin njeri duke e quajtur te mireqen dhe aspak per diskutim.Kjo vjen edhe nga mos konsekuenca e diktatorit ti ripte persegjalli e sot te mos iu ndigjonte emri e jo te rivihen ne piadestal nderit kryetradhetari Mit’hat Frasheri nga piktor gjatoje Rama.

  Reply to this comment
  • F.Y.I March 12, 16:05

   pershendetje MH

   .
   shikoni si i poshtronte Franca isha nazistet e tyre

   burrat ne plumb ose burg kurse grate te berberi

   https://www.youtube.com/watch?v=OMMGDQXRie8

   Reply to this comment
   • intelektuali March 13, 08:36

    Ja shiko si i poshteronte Enver BYTHO Fashisti shqyptaret dhe intelektualet e ndershem:

    https://www.youtube.com/watch?v=BSELVxYnHv0

    dhe:

    Pastaj pershendete sa te duash MH e Enverit,

    sepse:

    Derisa flet per Francen fol edhe per masakren ne Kanalin e Korfuzit kur enveri vrau me mina jugosllave aleatet angleze me nje pabesi te papare, me urdher nga Beogradi dhe Moska, nese nuk te vjen zeri ja po ta kujton intelektuali me ze dhe figure masakren e pabese te Enverit qe detyroi Gjykaten e Hages per krime kunder njerezimit ta shpellae LANC-in e Enverit si nje Organizate terroriste dhe te urdheroje konfiskimin e floririt te Bankes se Shtetit te ahmet Zogut ne favor te Britanise se Madhe, ja shikoje o race e keqe veremlinjsh, xhelate dhe kriminele te Enverit qe te mbyllni halen me mashtrimet pa fund qe hidhni si jashteqitje bolshevike ne kete forum te nderum te gazetes DITA:

    https://www.youtube.com/watch?v=Pe00_fTyOPs

    Reply to this comment
 2. enverdjali March 12, 15:42

  Me shkru se qeshuri kjo foto hahahaha. Keta ngjajne tamam sikur parakalojne Pulat dhe Gjelat ne maje te gardhit qe shikojne Pulat duke parakaluar. Po kot nuk i thone ” Ngjan krushqia pa behet ” Keta qyqare pula kane ngrene gjithe jeten dhe prandaj ngjajne ne parakalim si pulat. Hahahahahaha. Ptyyyyy rrace e ndyre qe u shitet te i huaji e vrate e burgoset vellezerit e motrat e juaja.

  Reply to this comment
 3. Fejzo March 12, 15:53

  Ore mjeran plak, akoma vajton per “herroizmat’ e Dulles me shoke.Keta “tradhetare e kolaboracionistë” edhe po te ishte ashtu si genjen ti, nje gje nuk ju mohohet kurr. Ata aspiruen dhe u perpocen per bashkimin e trojeve shqipetare ndersa ti me komandarin legjendar dhe me patronet jugosllav e bete te kunderten. Ke harrue ti ore marroc komunist se ishte vet Dulla qe qante dhe lutej liderit heroik Titos te mos e harrojne Shqiperine te bashkangjitet Jugosllavise se Titos.

  Reply to this comment
 4. intelektuali March 12, 16:33

  Ik o dallkauku i Enverit, Shaqir Vukaj dhe futi nje mbledhje Partie ne Cader Ushtrie

  sepse:

  Ato i ben me mire se dacibaot me partizane dhe gjermane

  Reply to this comment
 5. MH March 12, 16:46

  Keto fare ballistesh jane perfekt ne parakalim.Por harrojne qe ngritja e kembes larte nuk te jep mundesi te garantoje shterngimin e vrimes se bithes.Dhe sa here ngrej kemben lart notat e marrshit te parakalimit perzihen me shkarkimet e tingujve te daluna nga vrimat e bitheve te ballisteve.Aroma e te cilave i tregon indikatori;fasule,pula,qengja e cfare nuk tregon nga konsumi i menyve te tyre ne lufte per liri e bashkim trojesh sic na shtet z.Fejzo.

  Reply to this comment
 6. Aliu nga Selenic March 12, 17:08

  Jeta shpetuan se iken ne bishte te Nazizmit se do ta kishin pesuar edhe keta si Francezete, Danezet e te tjere.!
  Tani pas pesdhjetvjet te kthimit te tyre ne pushtet e dijn qe kjo nuk i gjet pore kerkohn hakmarreje ndaj atyre qe e cliruan vendin.
  Berisha ishte Garanti i tyre se do ta realizonte.Mbase edhe kjo protyesta e fundit te tyre do te kete kete karakter per tu hakmarre dhe Berisha te realizoi qellimet e tyre nazifashoiste.!

  Reply to this comment
 7. kasem gahinji March 12, 17:11

  shkrimet e kaluceve,djalit te safetit qe vrau veten ne hale jane perpjekje per te lare duart nga gjaku qe kane derdhur.por eshte edhe nje fakt:-rehabilitimi si antikomuniste per te perfituarekonomikisht shperblime.dihet boterisht,saqe asnje nuk mund ti mbroje apo rehabilitoje,vendalinj dhe te huaj,ne sherbim te te cileve kane qene,si gjate luftes dhe pas clirimit,ata jane denuar me vendim gjukate,me fakte dhe prova.por…ja qe niperit dhe mbesat duan para qyl si”te persekutuar.”e kam thene edhe me pare,po e perseris.te persekutuarit,kete titull dhe shperblim mund te merrnin vetem me rivleresim te vendimeve gjyqesore te mepareshme,nga pafajesi te dhena nga vendim gjukate.po keshtu,monumente,ceremni shteterore,apo perfitime te tjera vetem pas gjykimit me marrje pafajesie.ketu eshte bere lemsh fare.vjen nje president me gjysem truri dhe jep dekorata per kriminele,diversante,hajdute apo imorale te bere politikane ne burgje.vjen nje delirant dhe ben ceremoni shteterore per mitatin,vetem se eshte nga frasherllinjte.safeti,nga dera e fisit butka ishte,vrau vehten ne hale duke ndjere turpin qe i beri deres se familjes se shquar.por kjo nuk jep vlera per rehabilitim,as per ti cilesuar te persekutuar pasardhesit.dokumenta ka,por kalocet,prognet.etj.iperdorin sipas interesit te ture,jo per te verteten historike.ndaj,cdo rehabilitim duhet te kaloje me vendim gjukate.te tjerat jane manipulime me shperdorim detyre brenda.zoti shaqir jep nje shembull te qarte te dizinformimit,te mbulimit te se vertetes,te mbulimit te krimit.e keqja e madhe per mua eshte pleksja ne kete llum e individeve me funksione shteterore apo segmenteve te shtetit.

  Reply to this comment
 8. MH March 12, 17:12

  F.Y.I

  Ndoqa me kureshtje propozimin tend.Mbeta i mahnitun.Mbasi per kete ide nuk i ka shkue ne mend diktatorit qe ka jetu nji periudhe kohe ne france,ti huazonte qe ti qethte zero.Ballistet,legalistet e sorollop te tyre qe i sherbyne me devocion pushtuesit kundra injorimit te popullit fukara te ndershem e patriot.
  Faleminderit.
  Pershendetje.MH.

  Reply to this comment
 9. Militanti March 12, 17:14

  Nuk ka më trushplarë ta hanë propagandën sllavo ruse o loqe e curufjasur.

  Reply to this comment
 10. 4 shkurt 1944=21 janar 2011 March 12, 17:25

  Quhet e vjeteruar tani kjo lufta artificjale me ish fashistat ne 1943-1944 biles dhe e demshme.
  .
  Edhe lufta kunder kamunistave po behet edhe me groteske kur ne Shqiperi ne krye te saj jane vene ato qe i mbajten shurren per 50 vjet Enverit si Salipordha ose ketyre qe ju shpetoi shurra per 50 vjet si ky intelektuhafi dhe nuk i ndalon diarreja
  .
  Nuk ka kuptim te kryqzohen akoma nazistet kur vete Amerika i k aperdorur vete per interesat e saj qe quhet “DIRTY JOB”
  Ky artikulli me poshte nuk ka nevoje per koment

  Ish-nazistët kanë spiunuar për SHBA-të deri në vitet ’90-ta të shekullit të kaluar, shkruan “New York Times”, duke përshkruar dokumentet e klasifikuara, të cilat tani janë të disponueshme për publikun.
  Në kulmin e Luftës së Ftohtë, duke filluar në vitin 1950, J. Edgar Hoover nga FBI dhe Allen Dulles i CIA-s, në mënyrë agresive ka rekrutuar ish-nazistët, ku i trajnuan për të spiunuar komunistët dhe Bashkimin Sovjetik.
  Hoover dhe Dulles besonin se “dallimet morale me nazistët nuk ishin të mjaftueshme që të lënë pas dore vlerat e tyre në luftën kundër rusëve”, transmeton Telegrafi.
  CIA ka rekrutuar ish-anëtarin e Schutzstaffel (NS), i cili ndoshta ishte fajtor i “vogël për krimet e luftës”, thuhet në dokument.
  Dokumentet tregojnë se në vitin 1994, avokati i CIA-s ka bërë presion te prokurorët, të cilët kishin nisur një hetim kundër ish-spiunit mbi dyshimet se kishte marrë pjesë në masakrën e mijëra hebrenjve në Lituani. Hetimi u braktis përfundimisht.
  Në vitin 1980, zyrtarët e FBI-së nuk kanë pranuar të dëshmojnë rreth ‘gjahut ndaj nazistëve’ para Departamentit amerikan të Drejtësisë në lidhje me spiunët e tyre gjerman.
  Në vitet e ’80 të shekullit të kaluar, FBI kishte informacione të konfirmuara, se 16 ish-nazistë kishin punuar për CIA-n.
  Disa spiunë gjatë Luftës së Dytë Botërore kanë qenë në pozita të larta të “Rajhut të Tretë”.
  Otto von Bolschwing ishte një oficer në SS dhe mentori i Adolf Eichmann, arkitekt i “Zgjidhja Përfundimtare”, dokument që përmban planin e zhdukjes së hebrenjve nga Evropa.
  CIA e kishte punësuar pas luftës për të spiunuar në Evropë, ndërsa në vitin 1954 mori një shtëpi në Nju-Jork, ku u zhvendos me familjen e tij.
  Kur Izraeli e arrestoi Eichmann, autoritetet amerikane mbrojtën Bolschwingun, i cili ka jetuar i qetë edhe 20 vite të tjera. Pasi e kaluara e tij u zbulua, gjermani hoqi dorë nga shtetësia amerikane, por shumë shpejt vdiq pas kësaj.
  Norman Goda, historian në Universitetin e Floridas, i cili është duke punuar në dokumentet e klasifikuara, pohon se marrëdhëniet midis CIA-s dhe nazistëve ishin edhe më të larta, por që dokumentet e shumta do të mbeten mister.
  ______________
  Nje rast tjeter me abuziv eshte ne GREQI ku gjermanet ne ikje dhe anglezet ne ndjekje bene ujdi qe te dorzonin pushtetin te djathtes dhe mbreterise duke instaluar Junten Monarko-Fashiste..
  .
  Biles anglezet qe e kthyen Greqine si koloni te tyre pas 4 dhjetorit 1944 ne vende kyce vune ish bashkpuntore te fashizmit ku me i spikaturi eshte Napolon Zerva….ect

  Reply to this comment
 11. Aliu nga Selenic March 12, 17:53

  Lufta e Ballisteve kryesishte e ballisteve te rije ne bashkepunim me ballistet e vjeter kerkojne per dite te ngjallin “heroin” hero te cilin e vran jo vetem pore vrau veten ne Hale.
  Pore fatkeqesishte heroi i tyre eshte varrosure me duarte e tyre dhe ai nuk ka force politike qe e ngjall me.!
  U mundua Berisha per ta ringjallure po jo, nuk arriti.
  U mundua ne vitin 1991 kure vrau ne shkode, u mbundua te realizoi ne vitin 1997, u mundua ta realizoi ne vitin 1998 , u mundua te realizoi me 21 Janare.2011 pore deri tami ka deshtuar me turpe.
  Data 16 -Marse ne protesten e tyre me sa duket eshte shpresa e fundit ku shpreson ta “realizoi” ringjalljen e “heroite” te Ballisto Zogisteve qe e varrosen gjate luftes nacionale clirimtare , po kerkojn ta realisone ne kete proteste t te 16- Marsit.
  Per kete Berisha disa hera ka ledhuar thirrje. “Odjema rrembeni armet ja vdekje ja liri”
  Tani le te shofim se si do ti dale falli Magjistricave te Mabkbethiut Shqiptare.!

  Reply to this comment
 12. SHQIPTARI... March 12, 18:10

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!

  Reply to this comment
 13. SHQIPTARI... March 12, 18:10

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.

  Reply to this comment
 14. SHQIPTARI... March 12, 18:10

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,

  Reply to this comment
 15. SHQIPTARI... March 12, 18:11

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,.

  Reply to this comment
 16. SHQIPTARI... March 12, 18:11

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,..

  Reply to this comment
 17. SHQIPTARI... March 12, 18:11

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,…

  Reply to this comment
 18. SHQIPTARI... March 12, 18:12

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,….

  Reply to this comment
 19. SHQIPTARI... March 12, 18:12

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,…..

  Reply to this comment
 20. SHQIPTARI... March 12, 18:13

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,……

  Reply to this comment
 21. SHQIPTARI... March 12, 18:13

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,……,

  Reply to this comment
 22. SHQIPTARI... March 12, 18:24

  …Jashteqitjet turko~komuniste,te llojit “shaqir”, jane aty, ne cdo cep te vendit, te gatshme ne cdo kohe per te vjelle vrer kunder Katolicizmit , ashtu sic beri babai i tyre biologjik per 500~vjet, dhe babai i tyre ideologjik, per 50~vjet…!…”Harron”, fekalja “shaqir”, se kombi shqiptar vazhdon te jete i “pushtuar” nga KOLERA Turke(pa harruar siamezet sllavo~grek), qe po ben te pamunduren, per ta paraqitur kete komb te lodhur, si islamik anti~europian…! “Harron”, turko~komunisti “shaqir”, se ne krye te propogandes antikombetare, ne favor te KOLERES, qendrojne objektet dhe njerezit e ketyre religjioneve…! “Harron” turko~komunisti “shaqir”, se kjo KOLERE e futi vendin ne gropen e zeze islamike, dhe ne jug vendos varret e grekeve si gur kufiri per nje kohe te ardhshme…! Dhe vazhdon te “harroje” kjo rrace e keqe ,me emrin “shaqir”, se kara~mahmutet e kane blinduar vendin me objektet ndjellakeqe te KOLERES…! Kombi shqiptar e ka vendin ne EUROPE, dhe ura e vetme lidhese, ka qene eshte dhe do mbetet, ..KATOLICIZMI SHQIPTAR…!!!.,……,.

  Reply to this comment
 23. MH March 12, 18:37

  SHQIPTARI…
  Je tue gabue rendshem me kritiken banale ndaj Shaqirit.I rritur qe ne mosh 4 -5 vjecare ne zemer te banimit katolicizmit shkodarne ku jo ma larg se 600 – 700 metro kisht kishen e Fretenve.Nji femi qe u rrit dhe u respektue nga te gjithe banoret per rreth.
  Arsimin 7 vjecar e ka kryer ne shkollen e po kesaj lagje “gjuhadol” e quajtun shkolla 7 vjecare “Vasil Shanto”.
  Mos ngatrro te vertetat qe deklaron z.Shaqiri me ngacmime besimit fetar te katolicizmit qe nuk ju pelqen juve.Z.Shaqiri nuk mund te shkruaj dashurit tuaj te pista per te verteta.Pader Anton Harapi ishte tradhetar kusling puthadore i pushtuesve.Ndoshta mund ti turresh ndonji tjetrit por me z.Shaqiri gabon.Ai gjithe jeten nuk di te kete rrejt njihere te vetme.Gjithmon ka kene konsekuvent me te verteten.I pa anshem dhe rrealist.Tashti nese ju pelqen apo jo asht pune per ju.Ne lexojme me andje ato qe deklaron Z.Shaqiri mbasi jemi pak a shume edhe te kohes por edhe te ndjekjes se historise per cdo kohe e periudhe qe ka kalue kombi i yne madheshtore.

  Reply to this comment
  • M16 March 13, 10:53

   Islamike te qelbur ,jashta botes dhe principeve moderne qe drejtojne shoqerine.Nuk ja vlene polemika me xhihadistat e mundur.Kishit shprese tek kalifati islamik… Ne hale perfunduet, korbat e hienat po ushqehen me kufomat e pista tuaja. Te gjithe jeni te targuem, Bota eshte bere e vogel per ju.Guantamo echtei hapur,per SHaqir malokun e koplikut dhe Aliut te tepelenes e selenices….

   Reply to this comment
 24. Aliu nga Selenic March 12, 18:55

  Jo per t SULMUAR Katolicizmin ore zotri pore perti treguar se papaite u vune ne sherbim te pushtuesve.
  Kjo u be me urdhe te Vatikanut.
  E din ti more zotri se Vatikani (Papa) bekoi Ducen dhe hitlerin per te sulmuar boten dhe ai beim mori jete njerzore 65 milion njreze.
  Deri me sote Vatikani nuk ka kerkua falje dhe ase nuk ka degjuar pendese.
  Edhe sote u be gjith ai Gjenocid ne Kosove dhe Vatikani akoma nuk e njef Kosoven, Ase Ortodosisizmi me qender ne Turqi dhe ase Meka qe shqiptaret pese here ne dite falen sipas udhezimit te tyre e at nuk e njohin Kosovesn.
  Pra feja gjithnje ne sherbim te pushtuesve.!

  Reply to this comment
 25. intelektuali March 12, 18:57

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te Here gjithe faqen e Momenten.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I tremble tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Reply to this comment
  • intelektuali March 12, 21:59

   Ik dhe bej shurren o BOLE fanatike e Enverit qe nuk ke kurajon te vesh emerin tend ne kete forum, por vjedh te tjeret, shko meso shkrim dhe kendim para se te hedhesh llogje budalli pa kurfare llogjike kundra Zotit, Fese dhe Kishes.

   Po pse te tjeret injorante si puna jote i mendon ti, se qelbesh dhje vjen ere dallkauku me kilometra larg

   O BOLE ENVERISTE

   Reply to this comment
 26. intelektuali March 12, 18:59

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te zere gjithe faqen e komenteve.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Reply to this comment
 27. Shqiptare pa dallim feje krahine ideje March 12, 19:00

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te zere gjithe faqen e komenteve.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Reply to this comment
  • Mollosi March 12, 21:03

   Para se te hedhesh vrere nga bytha yte e ndyre, kujto njehere Pal Engjellin, Pjeter Budin, Gjon Buzukun, Frang Bardhin, Pjeter Bogdanin… e leri bytheshqyerit, sepse bytheshqyer ke nga te gjitha anet.

   Reply to this comment
 28. Shqiptarizma March 12, 19:01

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te zere gjithe faqen e komenteve.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Reply to this comment
 29. Feja e shqyptarit eshte shqyptaria March 12, 19:02

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te zere gjithe faqen e komenteve.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Reply to this comment
 30. Feja e shqyptarit eshte shqyptaria March 12, 19:09

  O gazeta Po Po flije moj?

  Na e shfaq kete mut “serbi” me alias “shqiptare” te zere gjithe faqen e komenteve.

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Ura e vetme eshte katolicizmi???

  Merri beji mutin katolicizmit.

  Prandaj e ndihmoi papati Apo venediku Gjergj Kastriotin tone dhe popullin e Vogel shqipetar?
  Apo Europa kurva plake.

  Po lere MOS na hap barkun me katolicizmit bytheshqyer dhe Kur tashti?

  Ku njerezit Po dalin nga Kisha katolike per shkak te skandaleve sexuale pedofile mafioze korruptive

  Ik mor analfabet.

  Reply to this comment
 31. Feja e shqyptarit eshte shqyptaria March 12, 19:11

  @ per alias shqiptarin:

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Ura e vetme eshte katolicizmi???

  Merri beji mutin katolicizmit.

  Prandaj e ndihmoi papati Apo venediku Gjergj Kastriotin tone dhe popullin e Vogel shqipetar?
  Apo Europa kurva plake.

  Po lere MOS na hap barkun me katolicizmit bytheshqyer dhe Kur tashti?

  Ku njerezit Po dalin nga Kisha katolike per shkak te skandaleve sexuale pedofile mafioze korruptive

  Ik mor analfabet.

  Reply to this comment
 32. Heretiku March 12, 19:20

  Autori prek nje teme shume delikate lidhur me pjesemarrjen aktive ne politike ( gjate luftes 2° Boterore, aq me teper si kuisling i dirigjences shqiptare ) te nje prelati te larte katolik, Pater Anton Harapi.
  Teorikisht nje klerik katolik duhet te ndjeke vokacionin religjioz e duhet ti dedikohet teresisht doktrines, per te cilen eshte veshur si prift.
  Mirepo Shqiperia eshte “e pasur” me paradokse dhe ngjarje paradoksale. Nje nga keto eshte episodi i siper permendur.
  Per hir te se vertetes, Pater Anton Harapi, si person ka qene nje individ brilant, ne planin njerezor, kulturor etj.
  Gjithashtu ai ka hyre ne regjence me pas se tre pjestaret e tjere; arsyeja eshte se ka pritur aprovimin nga Vatikani per kete hap, qe po bente. Vetem kur aprovimi ka ardhur, ai eshte bere pjese e regjences. Pra edhe ky fakt eshte, se ai nuk eshte bere e dirigjences kuislinge ne koke te vet. Por eshte i vertete edhe fakti, qe pas lufte ka pasur polemika te forta per qendrimin e Vatikanit kundrejt agresoreve nazi-fashiste. Sipas meje, me ato qe kam pare e shfletuar, qendrimi i Vatikanit te asaj kohe aq te veshtire dhe te turbullt, ka qene shume i matur dhe i moderuar, duke kerkuar te kufizoje sa te ishte e mundur paudhesite e Hitlerit dhe Musolinit, ne pamundesine per ti ndaluar ( behet fjale per dy koka te nxehta dhe kriminale ).
  Pater Anton Harapi pas lufte u gjykua dhe u denua si kolaboracionist dhe u ekzekutua, ajo qe ndodhi ne gjithe Europen, Lindje apo Perendim. Per mua do te ishte me e arsyeshme ti rezervohej ai trajtim qe ju be Petain-nit ne France, burgim, jo ekzekutim. Si atij ashtu edhe Lef Nosit, regjentit tjeter; behet fjale per kapacitete te padiskutueshme njerezore dhe atdhetare.

  Reply to this comment
 33. Feja e shqyptarit eshte shqyptaria March 12, 19:28

  @ per alias shqiptarin:

  Nje cope idiot I perdhunu nga padret katolike qysh ne feminine e heret.

  Ua sa I trembur tjetri, Mendon veteme bythen e vuajtun

  Ura e vetme eshte katolicizmi???

  Merri beji mutin katolicizmit.

  Prandaj e ndihmoi papati Apo venediku Gjergj Kastriotin tone dhe popullin e Vogel shqipetar?
  Apo Europa kurva plake.

  Po lere MOS na hap barkun me katolicizmit bytheshqyer dhe Kur tashti?

  Ku njerezit Po dalin nga Kisha katolike per shkak te skandaleve sexuale pedofile mafioze korruptive.
  Akoma slejon vatokani te hapen dosjet. I mban mbylljr raportet e studimeve te ndryshme qe Jane bere per abuzimet sexuale.
  Kisha me reaksionare qysh me kohet e lashta..leshoi misipnaret me Kontinenten e sapo zbuluar dhe zhduke. E bodhen e shkateruan kulture banoreve autoktone te kontinentit Amerikanet.

  Me Europe gjueti shtrigash künder cdo gjeje shkenvore dhe perparimtareqr perfunduan ne Türen e druve.

  Ne WWII bekuan Hitler e ducen
  Papa kish dijeni per genocidin ndaj cifuteve europiane.

  Vatikani ka premtuar se do hapi dosjet e kohes gjate WWII, marredhenie dhe Politiken e jashteme .

  Te shohim direktivat qe kane marre dhe Patri antonharapi me famulltaret e tjere si ai qe rrnojti per me tregue, pllumi, qe mbushi kishen me arme dhe te gjithe veladonve tzinj, bashkepunetoreve te fashizmit

  Kur te hapen Ato dosje pastaj ngrijani bustin halese mbi Koken e zogjit.

  Dhe ramuti te nxije prape bulevardin me fashistet spiuna perdhunusa.

  Prit shqiptaret the hapen dosjet e vatikanit

  Reply to this comment
 34. M.e Madhe March 12, 20:54

  Bashkpuntoret e nazi-fashizmit jane turpi i shqiperise me ne krye ata qe dojne ti rehabilitojne kta perdhunusa tradhtare te kombit, rrespekte i nderumi Z.Shaqir gjithmon flet me fakte.

  Reply to this comment
 35. KOZi March 12, 21:43

  Perseritje-Ok . Po comentoime jo vetem coloboracionistet sipas artikullshkruesit por edhe nje kategori tjeter qe juve e quani pozitiv. Atehere !
  Ne luften e pare boterore ne krah te Antantes dhe serbeve dhe grekeve ishte Esat Pashe Toptani. Ai me rreth 600 forca ushtarake luftoi ne Selanik kunder Austro- Hungarezve dhe Gjermaneve dhe dolen fitues !
  Ne luften e pare boterore ne Kosove ne krah te Antantes dhe serbeve dhe grekeve ishte Azem Galica me ceten e tij. Luftonte kunder Austro- Gjermaneve dhe nga Selaniku arriti te zbriste me parashute nje oficer i larte serb i cili me vone do ishte udheheqes i cetnikeve. Ai mobilizoi serbe te Kosoves ne ceten e Azem Galices dhe luftuan sebashku dhe fituan !
  Ne luften e dyte boterore ne krah te Aleatve dhe serbve dhe grekeve luftuan kunder Italise por me shume kunder gjermaneve partizanet me Enver Hoxhen dhe fituan! Edhe ketu erdhen nga serbia por neper toke ,jo me parashute udheheqes serbe.!
  Ne luften e dyte ne Kosove luftuan kunder gjermaneve ne aleance me serbet partizanet e Fadil Hoxhes dhe fituan duke kontribuar ne krijimin e Jugosllavise komuniste……….kaq nje pasqyre gazmore e historise…tung..

  Reply to this comment
 36. aaa March 12, 23:10

  Ti o Intelektkaka do ta kishe per nder sikur te ishje sa muti i Shaqir Vukes HE idiot -shko fshija bythen Janulles se ka diare.

  Reply to this comment
 37. tqn March 12, 23:25

  Ky Intel-muti ben mire te vetequhet SHVEJKse na kenaqi me mutesirat qe vete i dhjet e vete i han.

  Reply to this comment
 38. Beni March 12, 23:34

  Historia me ate muzhikun rus me duket si barcalete ruse gjithmone per te na injoruar. Barcaleta te tilla per ne shqiptaret degjon edhe nga turqit,ish jugosllavet dhe me pak nga britaniket, nga keto te fundit ky opinion ka qene per kohen e monizmit. Me duket pak si propagande kjo pjesa e b/p te regjences me pushtuesin nazist. Njerezit duhet te vleresohen dhe pergjigjen per veprimet dhe mosveprimet ne dem te interesave kombetare,per krimet e dhunen. Nuk e kam te qarte cfare demi i sollen Shqiperise Pader Anton Harapi dhe Lef Nosi,nderkohe qe koha tregoi se deri ne vitin 1983 pothuajse te gjithe ato qe moren pjese ne luften e dyte boterore komuniste, balliste e nacionaliste pervec enverit dolen tradhetare. Per fat te keq urrejtja ndaj njeri tjetrit dhe anarkia vazhdojne edhe ne ditet e sotme. Po te lexosh edhe komentet vetem per urrejtje flasin. Kur do behemi qengja per njeri tjetrin e jo ujqer?

  Reply to this comment
  • Nazif March 13, 02:26

   Ai Kaloci ben disa shkrime shume te poshtra,jo nga padija por me qellim.Me vjen keq me gazeten Tema dhe RTSH qe i japin jehone ketij muti

   Reply to this comment
 39. intelektuali March 13, 06:30

  Ne vitin 1983 Enveri me debilet e tij katila gjakatare kishte falimentuar ekonomine dhe renuar shtetin si kurre me pare ne histori, pasi kishte mbushur lumenj me gjak njeriu te pafajshem ne Shqypni, propaganda sovjetike me gjermane dhe partizane qe vazhdon deri me sot nga faqet e gazetes DITA me keto shkrime rezili dhe turpi per nje vend qe aspiron te behet pjese e BE-se Antikomuniste dhe Demokratike nuk i jep spjegim dot realitetit te mjeruar ekonomik te Shqypnise:

  PSE SHQYPNIA NUK PRODHON DOT ASGJE QE MUND TE SHITET NE TREGON BOTEROR ME TVSH TE LARTE?

  Me perjashtim te droges dhe kanabisit qe po i bejne shqyptaret si nje fis drogaxhinjsh, pirate mafioze alla amerikano jugore te Republikave Banane me vule te zeze ne balle?

  Kesaj pyetje thelbesore duhet t’i pergjigjet gazeta DITA dhe jo t’u jape tribune fanatikeve dru me pre me instikte kafshesh per te zhvilluar fantazine e tyre me ane te shkrimeve idiote pseudohistorike alla Mar-Eng-Lenina, Shqir Vukaj, te intervistuar nga gazetari i Nexhmijes, Xhevdet Shehu me nje lukuni fanatikesh te pandreqshem alla Bedri Islami, Viktor Malaj e me soje e sorrollope spiuna te Sigurimit alla prokurore si Venusa te Enverit nga pas.

  PSE SHQYPNIA ESHTE BERE NJE VEND KARAGJOZ KU MEDIA FLET E TREGON PAPUSHIM PER LANC-IN KRIMINAL SOVJETIK TE ENVERIT KUR NUK KA ASNJE DEBAT INTELEKTUAL PER GJENDJEN E MJERUAR EKONOMIKE NE VEND?

  Ne te gjitha vendet ish komuniste te Evropes Lindore periudha e Luftes antifashiste eshte mbyllur si kapitull i historise, fashizmi eshte denuar si fenomen i Partise-Shtet si nje sistem politiko-ekonomik identik me komunizmin qe pasoi dhe diktaturen e tij te proletariatit, te cilit i eshte vene shenja e barazise si sisteme diktatoriale moniste te dhunes dhe terrorit, pse ne Shqypni vazhdon kenga bolshevike me LANC-in e Enverit, kur gjykata e Hages e cilesoi pas Luftes si nje organizate terroriste? Krahasimi demagogjik qe rufjanet shqyptare i bejne LANC-it te Enverit me Luften Antifashiste ne Evropen Perendimore eshte sa qesharak dhe grotesk ne vetvete, aq edhe allogjik ne permbajtje, sepse:

  FASHIZMI DHE KOMUNIZMI JANE DERRA TE NJE DOSE QE QUHET DIKTATURE

  Kur pas Luftes plani Marshall ndaloi perhapjen e komunizmit sovjetik ne Evropen Perendimore, ne Lindje Fashizmi i zevendesua me nje sistem akoma me te eger dhe katil, sistemi stalinist qe ne Rusi kishte vrare dhe masakruar mbi 30 milione njerez te pafajshem ne kohe paqe pa patur asnje lufte apo konflikt te armatosur. Ne Shqypni Enveri implementoi sistemin me te eger stalinist te Evropes Lindore, qe spjegon faktin pse Shqypnia ka mbetur ne kete derexhe ku media sot flet papushim per gjermane dhe partizane te kohes se Qepes te Enverit dhe pothuaj asgje per ekonomine mjerane kombetare, sepse:

  KOMUNIZMI ENVERIST I LA SHQYPTARET SI NJE FIS PREJ AFRIKE ZULU

  Shikoni se cfare ndodh: Ne Korce anullohet i vetmi projekt llogjik per TEC-in me gaz, argumentat qe deklarojne pushtetaret jane kontradiktore nga me qesharakat qe mund te sajoje nje pushtet debil dhe anadollak, Blendi Kolsi deklaron se “…HEC-i me avull ne Korce nuk ka standartin e normave ekollogjike te BE-se…”, por nuk spjegon:

  C’DO TE THOTE HEC ME AVULL?

  sepse:

  Ne Bote nuk ekziston deri me sot nje HEC i tille, nga ana tjeter BE-ja eshte mbushur plot me TEC-e qe perdorin gazin natyror per djegje ne kaldajat e tyre ku prodhohet avulli i nevojshem per turbinat qe prodhojne energjine elektrike ne formen me te paster ekologjike te mundshme qe ka shpikur njeriu deri me sot, disa TEC-e me gaz datojne qe ne fillim te viteve 50-te, le te shkoje Blendi Klosi ne vendet e rajoni per t’i pare me syte e tij te dallkaukut LIVE se si punojne pa asnje problem ekologjik, prandaj:

  KU FSHIHET LEPRI?

  Keshtu shkroi do dite me pare intelektuali, por ne vend te nje pergjigje adekuate, doli Niko Peleshi dhe deklaroi se TEC-i me gaz i Korces anullohet, sepse investitori nuk ka mare persiper ngrohjen e qytetit te Korces, duke e thelluar me tej problemin e injorances ne drejtimin e shtetit, sepse ngrohja qendrore e qyteteve ne Bote ka rene para shume kohe si nje sistem joefektiv, dhe TEC-i ka detyre ne radhe te pare te prodhoje energji elektrike dhe jo te siguroje ngrohjen e qyteteve te vogla si Korca sidomos kur nuk tregohet as per projekt dhe as per fisibilitet ekonomik per kete marri qeveritare po te jete keshtu sic deklaron budallai Peleshi pa asnje pergjegjesi.

  KU FSHIHET ATEHERE LEPRI?

  Mesiguri qeveria e Edi Rames nuk siguron dot gazin e nevojshem nga tubacioni TAP, pasi ka firmosur si “Derri ne Thes” mareveshjen me kete tubacion gazi nga Azerbaxhani qe i sherben Italise, por asnje gram Shqypnise dhe tani Edi Rama i gjendur ne situate te sikletshme po perpiqet me finte enveriste te mbuloje MUTIN qe ka bere vete ne mes te rruges duke nxjerre bedelet injorante me deklarata alifmatrakesh dhe duke u bere keshtu “Gazi i Botes”. Ne ket linje vijne ne ndihme edhe shkrimet per LANC-in dhe Antifashizmen qe nuk permendin ne asnje moment Komunizmin Stalinist te Enverit qe e ka lene Shqypnine pa klase intelektuale, me injorante dru me pre qe nuk dine te qeverisin dhe te rifillojne prodhimin kombetar dhe qe po e zbrazin me shpejtesi vendin tone si ne asnje vend tjeter te rajonit. Statistikat e azilkerkuesve flasin vete.

  Reply to this comment
 40. fteri March 13, 08:38

  Këta ballistët duken me rreshtoren bashibozuke (injorante )nga ngritja e madhe e këmës dhe përplasja me forcë në tokë, gjithmon jan të ngopur me pula të fshatarve të vjedhura e rrëmbyer nëpër kotece natën .

  Reply to this comment
 41. fteri March 13, 08:42

  Këta ballistët duken me rreshtoren bashibozuke (injorante )nga ngritja e madhe e këmës dhe përplasja me me kokën .Gjithmon jan të ngopur me pula nëpër kotece natën .

  Reply to this comment
 42. Epiriot me Zemer dhe me Shpirt March 13, 09:13

  Jo keta nuk jane arberore
  bene cfare kishin ne dore
  armiq te betuar perjetesisht
  te Epirit dmtht te Arberis
  kete zanat kane ber perhere
  qekur na mbine ketej ne dere
  ish turkmen e sllaviane
  pergjithsisht turq komane
  dhe ca fise Armeniane
  dmth shqip i thon turkosllavian
  rrenje e deg ne kazakistan
  ajo dashuria per vatanin
  eshte nje trashegim gjenetik
  eshte me te ndjere dhe pik
  po kur ske asnje lidhje
  ashtu trashegimi nder deje
  ste lidh gje me kete vend
  eshte me instikt ndjesor
  jo mercenarizem goranor
  nuk me habisin fare keta
  as gjaku i tyre sot ne Tirane
  qe djegine bejne hatane
  sepse i di se se cfare jane
  jane krejt turk edhe sllaviane
  nuk ndjehen kurre Albane

  Reply to this comment
 43. Dash March 13, 10:52

  O shqiptare ju kam dhjere…

  Reply to this comment
 44. SHQIPTARI... March 13, 10:58

  …Per te gjithe vdekataret me SHENJE,…fashizmi qendroi 5 vjet, ..dhe i biri kajmekanit beri mbi 500 filma per te ….! KOLERA, me ne krye ate turke, e perdhunoi e percudnoi,i zhberi ADN~ne,…dhe vazhdon,…per 500 vjet, kete komb,…dhe i biri i kajmekanit, vetem nje film beri per GJERGJIN E MADH, qe e mbajti per 25 vjet KOLEREN larg…!Fashizmi, pavaresisht investimeve te gjithanshme, te cilat jane aty, …nuk ka pretendime territoriale apo fetare,..sic ka KOLERA TURKO~GREKO~SLLAVE…!Komunizmi , erdhi nga sllavet, dhe u mbajt gjalle nga kara~mahmutet dhe kara~sotiret…! Propoganda gjigante boterore, qe bejne turko~greko~sllavet, eshte pikerisht ajo qe shqiptaret te paraqiten para botes si islamike e anti~europiane, me qellimin e vetem ,per te ruajtur interesat anti~shqiptare ,te paprekura…! Prandaj ,te gjithe vdekataret me SHENJE, perfshi dhe kara~komunistet e llojit “shaqir”, duhet te behen pjese e zgjidhjes EUROPIANE, per kombin…!!!….

  Reply to this comment
 45. SHQIPTARI... March 13, 11:03

  …Per te gjithe vdekataret me SHENJE,…fashizmi qendroi 5 vjet, ..dhe i biri kajmekanit beri mbi 500 filma per te ….! KOLERA, me ne krye ate turke, e perdhunoi e percudnoi,i zhberi ADN~ne,…dhe vazhdon,…per 500 vjet, kete komb,…dhe i biri i kajmekanit, vetem nje film beri per GJERGJIN E MADH, qe e mbajti per 25 vjet KOLEREN larg…!Fashizmi, pavaresisht investimeve te gjithanshme, te cilat jane aty, …nuk ka pretendime territoriale apo fetare,..sic ka KOLERA TURKO~GREKO~SLLAVE…!Komunizmi , erdhi nga sllavet, dhe u mbajt gjalle nga kara~mahmutet dhe kara~sotiret…! Propoganda gjigante boterore, qe bejne turko~greko~sllavet, eshte pikerisht ajo qe shqiptaret te paraqiten para botes si islamike e anti~europiane, me qellimin e vetem ,per te ruajtur interesat anti~shqiptare ,te paprekura…! Prandaj ,te gjithe vdekataret me SHENJE, perfshi dhe kara~komunistet e llojit “shaqir”, duhet te behen pjese e zgjidhjes EUROPIANE, per kombin…!!!…..

  Reply to this comment
 46. Vasili March 13, 12:05

  Prononcohem ketu,per shkrimin e sotem te z.Thano,pasi ai vet megjithse fliste per degjese nga ana e lexuesve,cuditerisht kish bere nje veprim antidemokratik,duke mos i lene vend dialogut me ta.
  Zotin Thano,si Andrea Stefanin e ndjere i kam konsideruar si uje burimi,qe shkojne e rrjedhin pa u lodhur ne pellgun gjithandej gjirizor te katundit islamiko-komunist arabistanas,ne perpjekje sizifiane per ta pastruar ate.
  Nuk po zgjatem,por meqe kryeministri Rama,nuk perton ti ktheje gjithmone pergjigje atyre qe nuk dine as shkrime dhe kendim dhe mbi te gjitha e kane te pamundur te kuptojne,pa le me te degjojne,ahere nje pergjigje,per shkrimin e ketij autoriteti gazetaresk dhe jo vetem gazetaresk,ai nga pozicioni i kryeministrit(jo i Rames)i ketij vendi,eshte zyrtarisht i detyruar ta bej,pasi autoriteti i kryeministrit atakohet ne themelet e integritetit te vet.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?