Plani i Enverit për çlirimin e Kosovës

January 7, 2017 13:21

Plani i Enverit për çlirimin e Kosovës

 

Idajet Beqiri

Ekzistenca e një plani për çlirimin e Kosovës në gjysmën e parë të vitit 1981, është një nga ngjarjet pak ose aspak të njohura që ka ndodhur në kupolën e partisë-shtet, pak muaj para eliminimit të ish-Kryeministrit Mehmet Shehu.

Ja si ka ndodhur kjo histori që është mbajtur “top-sekret” për shumë e shumë vite.

Maliq Sadushi ka qenë zëvendësministër i Mbrojtjes të Shqipërisë si dhe anëtar i Presidiumit të Kuvendit Popullor. Gjithë jetën e tij ka shërbyer si kuadër i lartë në Ushtrinë shqiptare. Bashkëshortja e tij ishte motra e Nexhip Pajos. Xhipja, siç njihej dhe thirrej prej të gjithëve, ishte shefi i grupit të shoqërimit të Hysni Kapo. E kam theksuar se Xhipja kishte për grua motrën e nënës time, domethënë të ndjerën Selime, të cilën unë e kisha teze. Lidhja tepër e ngushtë që kam patur me Xhipen, më ka mbajtur të lidhur edhe me familjen e Maliq Sadushit. Maliqi më ka dashur gjithmonë shumë, qysh kur isha sekretar i parë i rinisë së Fierit dhe anëtar i Byrosë  së Komitetit Qendror të Rinisë në vitin 1972 e deri në fundin e jetës së tij. E kam vlerësuar shumë për ndershmërinë e tij, për atdhetarinë e tij, për idealet që përfaqësonte dhe mbronte me konsekuencë, por edhe për profesionalizmin e lartë në fushën e sigurisë kombëtare dhe mbrojtjes së atdheut.

Nisur nga fakti se Maliq Sadushi jo vetëm që ishte një kuadër i lartë dhe njohës i mirë i punëve nga maja e piramidës komuniste e deri poshtë, por edhe nisur nga fakti se ai, padrejtësisht dhe pandershmërisht ishte goditur prej vijës së gabuar politike të Enver Hoxhës dhe shërbëtorëve të tij në vitin 1982, duke u konsideruar si njeri afër Mehmet Shehut, e kam pyetur dhe kam kërkuar një përgjigje të vërtetë, serioze, të pamanipuluar dhe të argumentuar në se ishte ose jo e vërtetë që  “Enver Hoxha dhe Partia e Punës që udhëhiqte ai e kishin shitur Kosovën”!

***

Prej Maliq Sadushit kam mësuar se, një pasdite të vitit 1981, Veli Llakajn, ish-Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Shqipërisë, e kishte marrë në telefon Mehmet Shehu. I ka thënë që të nesërmen në ora 09.00 duhet të ishte në zyrën e Enver Hoxhës. Mehmeti nuk i kishte thënë asgjë Veliut se përse e kërkonte Enver Hoxha. Të nesërmen Veliu shkoi dhjetë minuta përpara orarit të takimit në zyrën e Enver Hoxhës. Në orën nëntë fiks në zyrën e Enverit mbërriti Mehmet Shehu. Mbante në dorë një çantë, të cilën nuk e lëshonte kurrë nga dora dhe herë të tjera. Enveri i priti me shumë ngrohtësi duke porositur për ta nga një kafe dhe nga një kokërr molle.

Enver Hoxha doli drejtë e në temë. Ai iu drejtua Veli Llakës me këtë pyetje: “A mund të ndërmarrim një mësymje të përgjithshme ushtarake për çlirimin e Kosovës?” Dhe vazhdoi: “A mund të kemi sukses në këtë situatë aktuale të krijuar, kur regjimit serb po i digjet toka nën këmbë nga forcat kryengritëse të popullatës shqiptare?”

Mehmet Shehu qëndronte i heshtur. Dukej qartë se ata të dy kishin folur e stërfolur edhe më parë gjerë e gjatë për këtë punë. Me sa duket Enveri, si Komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë, kërkonte të merrte drejtpërdrejtë mendimin dhe vlerësimet e Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë.

Veli Llakaj, si një tipi “kolerik” që ishte, pa kërkuar kohë që të mendohej, i është përgjigjur: “Po. Një operacion i tillë mund të ndërmerret. Veç vlerësoj se ne nuk kemi fuqinë e duhur goditëse, por as shpejtësinë e mjeteve të blinduara që ta bëjmë këtë….”. Kjo ra si “bombë” në zyrën e Enver Hoxhës. Këtë përgjigje Enveri nuk e priste.

Pas një pauze tepër të shkurtër, Veliu vazhdoi: “Pse nuk mund ta bëjmë? Nuk mund ta bëjmë sepse mund të ndërhyjnë Forcat e Traktatit të Varshavës, të cilat janë të dislokuara në Hungari, në Bullgari dhe në Rumani. Po të ndërhyjnë këto forca, ne jemi të dështuar! Forcat e Traktatit të Varshavës,- vazhdoi arsyetimin e tij Veli Llakaj para Enver Hoxhës dhe Mehmet Shehut,- mbërrijnë më shpejtë se sa trupat tona. Dhe kjo do të ndodhi jo vetëm në Gjilan-Prishtinë-Ferizaj-Mitrovicë-Klinë, por vlerësoj se në momentin kur ne të kemi hyrë në Prizren, nga drejtimi i Kukësit dhe Hasit, kur të hyjmë në Gjakovë-Pejë-Deçan, nga drejtimi Tropojës, apo kur të hyjmë në Strugë, nga drejtimi Librazhd-Rajcë etj,  Forcat e Traktatit të Varshavës, në bashkëveprim me forcat e ushtrisë jugosllave, mbrrijnë në Tharandë (Suharekë), në Malishevë dhe në Rahovec. Ndërsa në drejtim të Maqedonisë, ne mund të futemi nga Rajca, mbi Strugë, ose nga Tre Portat e Korabit, drejt Kërçovës ose në çdo drejtim tjetër, por forcat kundërshtare shkojnë më shpejtë nga ne në Kërçovë.”

Enver Hoxha nuk e la të vazhdonte arsyetimet e tij Veli Llakaj, por e ndërpreu menjëherë:

“Kjo do të thotë se ti gjithçka e lidh me ndërhyrjen e forcave ushtarake të Traktatit të Varshavës… Po sikur unë dhe Mehmeti t’i rregullojmë punët me Forcat e Traktatit të Varshavës, me qëllim që ato të mos futen në Kosovë për të mbrojtur dhe ndihmuar forcat jugosllave?  A mundemi në këto kushte të futemi në luftë dhe të çlirojmë Kosovën?”

Pa u menduar fare Veli Llakaj  i përgjigjet: “PO!”.

Enveri  i kërkoi Veliut se sa kohë duheshin për të hartuar planin ushtarak të mësymjes drejt Kosovës. Kur Veli Llakaj kishte thënë se kjo gjë varej nga numri i personave që do të angazhoheshin në hartimin e tij, Mehmet Shehu ndërhyri e tha:

Veli Llakaj pasi mori vesh se në krye të këtij grupi pune ishte Mehmet Shehu, pohoi se kjo punë nuk donte më shumë se 30 ditë kohë.

veli-llakaj-mehmet-shehu-1Enver Hoxha u tha: “Po ju lëmë 45 ditë, por duam një plan të argumentuar, tepër të  saktë e deri me detaje nga ana ushtarake”.

Kur Veliu pyeti se me cilin person tjetër do të punonte,  Mehmet Shehu i thotë Enverit: “Ky do të punojë vetëm me Maliq Sadushin, shoku Enver. Maliqi është zëvendësministër i Mbrojtjes, është i aftë, konspirativ, dhe ka mbaruar akademinë ushtarake “Frunze”…”

Mehmet Shehu i donte dhe i respektonte shumë të gjithë ata ushtarakë që kishin mbaruar akademitë ushtarake “Frunze” dhe “Voroshillov”, sepse i konsideronte ato tepër cilësore. Por Mehmeti e përzgjodhi Maliq Sadushin edhe sepse ky i fundit ishte shumë i besuar i tij, kishte qenë partizan i Brigadës së 5-të Sulmuese si dhe kishte marrë pjesë në çlirimin e Kosovës gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai e njihte shumë mirë terrenin e Shqipërisë dhe të Kosovës, dhe kjo ishte garanci për një planë luftarak të saktë.

Për Veliun ishte kënaqësi të punonte me Maliq Sadushin për shumë arsye, por mbi të gjitha se Maliqi, posaçërisht nga pikpamja profesionale ishte tepër i aftë.

Të nesërmen e asaj dite Mehmet Shehu thirri Veliun dhe Maliq Sadushin dhe u dha të sakta detyrat. U përcaktoi zonat e veprimeve luftarake të çdo korpusi që do merrnin pjesë në këtë operacion, brigadat e këmbësorisë, të tankeve, të artilerisë si dhe llojet e armëve e të shërbimeve për çdo specialitet.

U përcaktoi afërsisht vendkomandën e grupit operativ të Shtabit të Përgjithshëm që do të drejtonte operacionin, disa vendkomando rezervë në drejtim të Maqedonisë e të Malit të Zi, vendkomandot e korpuseve e të brigadave, drejtimet e goditjeve kryesore, rezervat materiale në ushqim, në veshmbathje, në medikamente mjekësore etj.

Përcaktoi gjithashtu të gjitha njësitë ushtarake që do të merrnin pjesë në operacion, njësitë sulmuese, repartet e zbulimit që do të vepronin në terrenet më të vështira, por që do të jepnin goditjet rrufe e në befasi. Pasi u dha detyrat e mësipërme, Mehmeti shtoi: “Unë kaq munda t’u jap për sot, ju veproni ashtu  si ta gjykoni, duke mos i qëndruar strikt këtyre që ju thashë. Shikoni me kujdes hartat topografike, të cilat të jenë sa më të reja, por të kenë edhe sa më shumë objekte. Në se nuk i kemi të tilla, dërgoni me urgjencë në Austri ose Zvicër, sepse vetëm atje ato janë nga më perfektet, pa llogaritur çmimin. Vazhdoni punën dhe mos u mbysni me një pikë ujë!, – u ishte “hakërryer” në fund të takimit Mehmeti të dyve, siç bënte shpesh kur donte të imponohesh pa pranuar asnjë kundërshtim.”

Problemin e hartave Maliq Sadushi dhe Veli Llakaj e diskutuan me shefin e Degës së Topografisë në Ministrinë e Mbrojtjes, Limoz Alimuçaj si dhe me drejtorin e Institutit të Topografisë, një specialist tepër i zoti me origjinë nga Mallakastra, Përparim Likaj. Përparimi është ekspert topograf sot pranë gjykatave shqiptare… Le të më kundërshtojë për sa theksoj.

Hartat që kërkoheshin për trojet etnike shqiptare (Mali i Zi-Kosovë-Maqedoni), me objekte të sakta e të imtësishme, sikurse udhëzoi edhe Mehmet Shehu, gjendeshin vetëm në Austri. Me urdhër të Mehmet Shehut është nisur urgjentisht Përparim Lika jashtë shtetit për blerjen e këtyre hartave. E shoqëronte në këtë udhëtim një punonjës i zbulimit të Ministrisë së Jashtme. Këto harta u blenë me çmimin që ofruan austriakët.

Plani “Top-Sekret!” i ndërhyrjes ushtarake në Kosovë u përgatit mbi bazën e këtyre hartave dhe u emërtua “Shpërthimi”. U përgatit edhe një maket plastik ku u pasqyrua i gjithë “terreni” në miniaturë, i cili u vendos në një nga sallat e mbledhjeve të Byrosë Politike të Komitetit Qendror, ku do të shihej e miratohej nga Enver Hoxha.

Dorën e fundit këtij Plani për Çlirimin e Kosovës që përgatitën si projekt Veli Llakaj dhe Maliq Sadushi, ia dha vetë Mehmet Shehu.

Vite më vonë, kur unë isha sekretar politik i AKSH dhe Veli Llakaj, Komandant i Përgjithshëm i AKSH, ky i fundit më ka konfirmuar se Maliq Sadushi ka patur meritën e veçantë në hartimin e këtij plani, të cilit iu bënë shumë pak vërejtje. Për kuriozitet ky Plan u shkruajt me shkrimin e dorës të Maliq Sadushit dhe është daktilografuar nga Peçi Kalluçi, në atë kohë, sekretari personal i Mehmet Shehut.

Mehmeti i kishte raportuar Enverit një ditë para se të mbusheshin 30 ditë, se plani ishte gati. Haxhi Kroi, ish-sekretar personal i Enver Hoxhës, të nesërmen ka komunikuar me në telefon me Veli Llakën dhe i thotë që të paraqitej në orën dhjetë të mëngjesit te Enver Hoxha së bashku me Planin që ishte formësuar plotësisht. Në orën e caktuar Veliu shkoi në zyrën e Enver Hoxhës dhe iu paraqit ushtarakisht.  I paraqiti të gjithë planin. Enveri  i hodhi një sy materialit. Kërkoi hartat, të cilat u hapën në tavolinën e punës së tij. Veliu i tha Enver Hoxhës se në Shtabin e Përgjithshëm ndodhet një maket reliev që i ka gjithë të dhënat e Shqipërisë Etnike, njëlloj sikur t’i shohësh në terrenin konkret, ku do të zhvilloheshin veprimet luftarake.

idajet_beqiri_0Enveri shfaqi dëshirën që të shkonte në Ministrinë e Mbrojtjes. Mirëpo nuk mund të delte dot nga zyra Enver Hoxha pa gjetur një “sebep” për të shkuar në Ministrinë e Mbrojtjes, në të kundërtën lejonte mundësi apo premisa për hamendje të ndryshme.

Meqenëse ky “sebep” nuk u gjet, Enver Hoxha i tha Veliut të shikonte mundësinë e vendosjes së këtij maketi në sallën e mbledhjeve të Byrosë Politike. Kështu u bë. U boshatis salla e mbledhjeve dhe i gjithë plani u hodh në maket për një kohë prej dhjetë ditë.

Dy ditë pas vendosjes së maketit dhe hedhjes së situatës në sallën e mbledhjeve të Byrosë Politike, për më shumë se dy orë, Enver Hoxha e ka parë të gjithë materialin e përgatitur. Ai e pëlqeu shumë atë. Enver Hoxha komunikoi me Mehmet Shehun, të cilin e përgëzoi për punën e bërë dhe e orientoi që këtë material  të plotë ta lexonin edhe udhëheqësit e tjerë të Partisë së Punës, konkretisht Adil Çarçani, Ramiz Alia dhe Kadri Hazbiu.

Plani i shkruar ishte në zyrat e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë. Të tre, Adil Çarçani, Ramiz Alia dhe Kadri Hazbiu, kundrejt firmës që hodhën, e kanë lexuar me vëmendje të gjithë këtë Plan. Plani sekret ushtarak për çlirimin e Kosovës që nisi të bëhej në muajin mars dhe përfundoi në muajin prill 1981, u ruhej si material “Tepër Sekret” në një kasafortë të sigurt hekuri, çelësat e të cilës i mbante vetëm Mehmet Shehu.

Por…u bë fejesa e djalit të Mehmet Shehut me mbesën e Arshi Pipës dhe në vend që të zbatohej ky Plan “Tepër Sekret”, u zbatua skenari i vrasjes së Mehmet Shehut në 18 dhjetor 1981, ora 02.00 pas mesnate…

January 7, 2017 13:21
Komento

56 Komente

 1. gjermani i fundit January 7, 16:15

  Limoz Alimuca me ka dhene topografi, por ishte zotni burre. Do jete mbi 80 tani, uroj te jete mire. Na tregoi njehere qe kishte nje shok kursi ne akademine ruse me mbiemer Qarri, mirepo alfabeti rusisht nuk ka Q dhe ky ishte shume bythlevizur dhe pedagoget ruse i kanoseshin ne mbiemer duke perdorur K ne vend te Q. Te tere qeshen, une per ta cuar deri ne fund i them se nuk kuptova mire, qysh i thone ne rusisht Qarri? Limozi u skuq dhe i kerkova falje, se ishte zotni burre. Mesa kuptoj une, ketu nuk behet fjale per plan sulmi per clirimin e Kosoves, por per nje reagimin tone mese do ndodhte nje lufte etnike mes republikave jugoslave, qe u verifikua 10 vjet me vone. Ne rastin klasik, ne 3 milione perballe Rfsj me 28 milione eshte kunder cdo logjike ushtarake. Di qe raporti klasik i sulmit keshillohej 3:1 ne favor te atij qe sulmonte. Bota ka njohur edhe perjashtime, Hernando Cortés me 200 spanjolle mposhti perandorine e Montezumes, po ketu behej fjale per indiane me shkopa dhe shigjeta, jo ushtri me tanke e avione dhe teknike luftarake te konsiderueshme.

  Reply to this comment
  • EH ..MORE TE MJERE January 7, 17:04

   Te nderuar lexues !

   Nje nga pikat e nxehta ku kapen armiqte e Enverit sidomos Xhaferrdevistet dhe Rugovistet eshte puna e Kosoves qe gjasme I Tradhetoi Enveri.

   Kjo eshte nje genjeshter kriminale.

   Eshte kriminale se bashkimi I Shqiperise me Kosoven + vise te tjera u kryen ne pushtetin fashist.

   Personalisht duke gjykuar nga ditet e sotme do te doja te kishte fituar fashizmi se beri Shqiperine Natyrale te Bashkuar….por mos harrojme se pas betejes Stalingradit gjerat ndryshuan dhe duhej nje politike elastike se neqofte se do vazhdohej me Xhaferrdevizmit do I kte per lesh jo vetem Kosova por gjithe Shqiperia..

   Ose marrim rastin tjeter me Clirimin e Kosoves..cfare po bejne Rugovistet ? Kosova edhe pse e cliruar nga serbet po kalon ditet me te errta te situates politike-ekonomike –fetare..dhe eshte shperfyteruar plotesisht sa qe dhe “bashkcliruesit” po behen pishamn qe u ngaterruan me kosoven..

   Pra pse akuzojne keto monstra Enverin ne nje kone qe sot duke patur aleate gjithe boten perendimore po deshtojne per te ngritur nje shtet normal..
   _____________________________
   Kalojme te artikulli I zotit Beqiri
   Me thene te drejten eshte e 100-ta here qe lexojme keto fakte qe “botohen per here te pare” dhe kjo tregon se gazeta Dita po behet rutine dhe po abuzon me “Enverin” duke e I bere portalet e saj on line si beteje komentuesish qe po I vjen era.

   Ajo qe me ben pershtyje eshte nje fraze e future ne menyre “kriminale” kur thote se
   citoj:
   “PO SIKUR ENVERI TE MERREJ VESH ME NATON QE MOS NDERHYNIN NESE SULMONTE JUGOSLLAVINE”….kjo fraze e shumzon me ZERO kete idajetin tone dhe tregon se ose ka qene I Pire ose eshte I paguar.
   ___________________________
   Kush eshte e verteta ?
   Ne maj 1980 vdes Josif Tito dhe Profeti Enver Hoxha kishte bere nje artikull:
   “Jugosllavia NE UDHEKRYQ” duke parashikur renien e asaj gjysem pernadorie slave.
   ..
   Ne kete kuader pas nje viti te vdekjes Titos u pregatit ky plan qe ne rast provokacjoni nga jugo-serbet…nga raprezaljet eksterme ndaj kosovareve apo nga ndarja e republikave..Ushtria shqiptare duhej te ishte pregatitur per “soft intervencion” por duke llogaritur dhe nje ushtri 2 miljonesh kosovaresh qe ishin brenda frontit jugoserb..Pra kjo ishte idea…DHE LE TA THEMI SE USHTRIA SHQIPTARE KUR ISHTE JUGOSLLAVIA E FORTE nuk mund mund te ndeshej me te balle per balle por veten ne raste genocide ekstrem apo ne ndarje te Jugosllavise..PRA KY ESHTE THELBI.
   ______________________________
   Ne fakt Enver Hoxha e kishte peng Kosoven dhe ka filluar pregatitjet logjistike qe ne vitet 50-60….ku vrasja macabre e Heronjeve Gervalla eshte fakt I pamohueshme..ashtu sic dihet qe Rugovistet kane qene per paqe me Serbet.
   ___________________________
   Cfare thoshte lideri historic I shqiptareve ne 1966 per Kosoven ?
   _______

   Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë
   ____

   EnverHoxha
   19 shtator 1966
   ______

   Në kuadrin e kaosit dhe të shqyerjes në mes klikave të Jugosllavisë, Kosova dhe banorët e saj shqiptarë gjenden kurdoherë të ekspozuar ndaj rreziqeve të mëdha.
   Rivaliteti për dominimin në mes serbëve dhe kroato-¬sllovenëve, në mes grupit të Titos dhe atij të Rankoviçit, ka reperkusionet e veta dhe pasqyrohet edhe në Kosovë e në viset e tjera shqiptare në Jugosllavi (në Maqedoni e në Mal të Zi).
   Barbarizmat e mëparshme në kurrizin e shqiptarëve nga klika Tito-Rankoviç dhe këlyshët e saj shqiptarë, tash, sa për sy e faqe dhe përkohësisht kanë marrë një formë tjetër.
   Politika e grupit fitues të Titos në Kosovë predikon se “të gjitha të këqijat atje i ka bërë Rankoviçi dhe UDB-ja, prandaj ato tash morën fund”; “Titoja është shpëtimtari i kosovarëve”; “Titoja
   u jep liri të madhe dhe ka besim te shqiptarët”, prandaj mbështen ata krerë që Rankoviçi i kishte mënjanuar; thotë që “shqiptarë të vini më shumë në drejtim”, dhe këta, hëpërhë, nuk i shqetësojnë kur kritikojnë njerëzit e UDB-së.
   Edhe për kalamanët është e qartë, se politika titiste kundrejt shqiptarëve, është ajo e egra, e mëparshmja, por Titos në kuadrin e përleshjes me serbët e Rankoviçit, i duhet ta zbutë ca me shqiptarët, i duhet që këta të mos i nxjerrin telashe, dhe, mundësisht deri sa të forcojë pozitat, t’i ketë nga ana e tij. Kjo është një politikë koniunkturale e Titos, për t’u kthyer shpejt tek e vjetra.
   Titoja e di, dhe është i bindur se shqiptarët e Kosovës janë armiqtë e tij nga më të vendosurit, dhe ata s’mund t’i bëjë kurrë me vete. Ai me vete ka vetëm disa krerë dhe jo popullin, dhe është mbi këta krerë që ai llogarit, me këta ai përpiqet të gënjejë shqiptarët.
   Pra fitorja e popullit të Kosovës deri në vetëvendosje duhet të vijë dhe të organizohet, në një rrugë të gjatë, plot vuajtje, mundime dhe sakrifica nga vetë populli dhe jo nga këta krerë të shitur shqiptarë.
   Populli i Kosovës mund të udhëhiqet drejt në këtë rrugë e të fitojë të drejtat e tij të plota, vetëm nga revolucionarë të vërtetë shqiptarë kosovarë. Kjo është konditë absolutisht e domosdoshme për sukses.
   Të dhënat që dihen janë këto: Kosova e viset e tjera shqiptare në Jugosllavi, pjesë të Shqipërisë, u shkëputën nga mëma e tyre prej fuqive imperialiste dhe iu dhanë mbretërisë serbe. Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë. Xhelatët serbomëdhenj bënë kërdinë mbi shqiptarët, për t’i shfarosur krejtësisht. ..(nderpritet artikulli per kortezi)

   shtese
   per gjermanin e fundit: e vertete behet fjale per mehmet qarrin e ndjere pedagog ne UT-dega ndertim (burre zotni)

   Reply to this comment
  • Agency January 8, 23:51

   Per mua si ish ushtarak gazeta DITA po ben gabim te madh qe i jep akses ketij rrufjanit Idajet Beqiri,qe te turullose opinionin publik me shpifje te tilla!
   Mbi te gjitha ky avokat,qe merr persiper te leshoje nje “bombe” te tille sot,jo vetem nuk ka njohurite me elementare te drejtimit operativ e strategjik te Forcave te Armatosura,por merr persiper te mbroje delirin e tij te pakufishem duke patur per fakte dhe argumente vetem thashethemet!
   Kerkon te hyje mavrija ne histori si koke e madhe,qe tenton te matet me Enver Hoxhen!
   Por edhe si jurist,ky sharlatan me duket i pa afte,se kete e verteton vete duke mos perdorur asnje interviste,leter,etjte personave gjoja deshmitare te ketij plani sulmi,por as dokumente zyrtare nga arkivat shteterore!
   Nuk e kuptoj kete fare avokati,se si i mbron ky klientet e tij,kur edhe per te denuar nje hajdut pulash duhen fakte e deshmitare,se ndryshe nuk t’a pranon njeri padine tende!
   Kam degjuar shpesh,pas 90-tes,plot rezerviste,ushtare apo oficera,qe mburren gjoja me njohurite e tyre te plota per Artin Ushtarak te Luftes Popullore!
   Dikur disa agronome,veterinere etj te kooperativave qe u veshen oficere pas 1966-tes,me mburreshin se midis tyre dhe meje(isha epror i tyre) nuk kishim asnje ndryshim.Se ja, thonin keta kooperativiste,ti ke uniforme ushtarake edhe ne e kemi,ti ke pistolete,edhe ne e kemi,ti ke kapote edhe ne e kemi.
   Pra del qe nuk kemi asnje ndryshim midis nesh!
   Po-u pergjigjesha une,se me kaq sa thoni ju,nuk kemi asnje ndryshim.
   Por ndryshimi midis nesh eshte vetem ne nje gje te “VOGEL”,se ju jeni veshur oficere pa shkolle ushtarake,pra jeni si dordolece,ndersa une jam me Akademi Ushtarake te Shtabit te Pergjithshem dhe kam drejtuar njesi dhe reparte deri ne nivel korpusi e divizioni!
   Une di se si drejtohen repartet dhe njesite ushtarake ne lufte,ndersa ju dini se si te xhvasni hallexhinjte nga xhepat kur u coni djemte ushtare,police apo kurse per shofere!
   Keshtu edhe ky avokati,ben si cub,njelloj si ata dordolecet e dikurshem,qe me krekoseshin mua,sepse u jepte krahe partia,meqenese ishin bere ne koopetrative antare te saj!
   Edhe ky avokati,tepke njelloj na permend lidhjet farefisnore me personalitete te kohes si dhe postin e tij si drejtues rinie!
   Se fundi:
   -Jam me se i sigurte ,qe ky sharlatan mashtron me kete planin e tij te sulmit ndaj ish Jugosllavise!
   Le te nxjerre nje fakt,nje deshmi,nje dokument etj e jo pallavra!
   Te gjitha sa shkruan ky matrapaz politik jane te rreme!
   Mire qe planin e paska bere M.Sadushi,po relievin me harten e Shqiperise kush e beri?
   A eshte gjalle ky njeri?
   Kush e ngarkoi,transportoi kete reliev ne godinen e KQ te PPSH-se,kush ishte shoferi i makines etj?
   A kishte roje tek dera e ministrise dhe KQ,qe e pa te dilte e te hynte kjo makine,qe te deshmojne?
   A nuk ka qofte edhe nje shkrese te vetme e gjithe kjo nderrmarrje e madhe?
   Mund te thuhet se eshte mbajtur sekret i madh,por kjo bie poshte,kur nga ushtria jane denuar si armiq dhjetra ushtarake dhe keta me siguri do te kishin informuar UDB-ne etj per cfare po ndodhte?
   Si ka mundesi,qe UDB-ja ish jugosllave,deri sot,pas me se35 vjetesh,nuk ka dhene asnje akuze per kete gjoja plan,qofte edhe fantazem?
   Se fundi,perse ka pritur 26 vjet demokraci,ky avokati per te na hedhur “BAJGEN” sot?
   Cfare interesash mbron ky delirant me keto zhgarravina qe hedh dhe pse mbeshtetet nga botuesit e DITA-s?
   Vetem nje udheheqes i cmendur mund te merrte persiper,qe Shqiperia te sulmonte ish Jugosllavine per te cliruar Kosoven!
   As politikisht,ekonomikisht, juridikisht dhe per me teper ushtarakisht,ushtria jone nuk ishte e pergatitur per te bere agresion kunder fqinjeve!
   Kjo eshte nje shpifje e ndyre me prapavije kriminale,kunder dinjitetit te Shqiperise si shtet,duke justifikuar planet armiqesore te tyre kunder vendit tone!
   Kurre nuk mund te sulmonte Shqiperia ish Jugosllavine,ne se nuk do te mund te kishte organizuar ne Kosove dhe vise te tjera atje,kontigjente te fuqishme per te bashkevepruar ne raste lufte!
   Le te dale sot qofte edhe nje person i vetem,ne Kosove,qe ta deklaroje nje ,organizim te tille!
   Dhe mbi te gjitha,ata qe do ta vinin ne zbatim kete plan fantazem do te ishim ne ushtaraket!
   Kurre nuk mund te sulmohet nje shtet vetem duke shkelur butonin e telefonit,por me pare duhet ,perpunimi psikologjik i opinionit,blerja e armatimit per sulm,qe nga avionet,tanket etj,tek zhvillimi i stervitjeve te te gjjitha niveleve me detyre sulmin ndaj shtetit fqinje etj!
   Te mos harrojme se ish Jugosllavia ishte nje shtet satelit qe furnizohej me armatime te sofistikuara nga te dy superfuqite si SHBA edhe BRSS,duke i dhene Titos mbi 20 miliarde dollare,ndihma,qe as sot nuk jane shlyer!
   Ne vertete kishim nje mbrojtje te pathyeshme,por qe te sulmoje Jugosllavine,satelitin e superfuqive,do te thoshte t’u jepje shkak atyre qe te sulmonin Shqiperine!
   Dhe kete nderrmarrje,te cmendur mund ta merrte vetem nje koke si e Hitlerit,qe i ngjason ne kete drejtim edhe ky avokati mallakastriot!
   E sulmoi Hitleri edhe BRSS-ne,por ne fund ia hoqi vetes!
   Prandaj ky sahanlepiresi i PPSH-se tenton ta cilesoje Enver Hoxhen edhe te cmendur,pervec te tjerave!

   Reply to this comment
   • ELIOT January 10, 13:29

    jam 100% DAAKORD ME JU SHOKU AGJENCY ..KU KISHIM GJENERALE OFICERA NE QE TE BENIN LUFTE …E BERA USHTRINE NE 80 DHE NJE HERE DHASHE ALARMIN SE MUNDUK SIKUR PASHZ NJEREZ .SABOTATORE BUZE NJE LIQENI QE ISHTE POSHTE BAZAVE QEKISHIM KATJUSHKAT .. DHE KUR I RASHE TELEFONIT QE ISHTE SI NE SHEKULLIN E 17 ERDHI OFICERI ME 4 USHTARE .. DHE I THASHE SE KA NDONJE NJERI POSHTE BUNKIEREVE ..DHE OFICIERI NXORRI PISTOLETEN DHE FILLI TE BERTISTE …NDAL MOS LEVIZE … DHE ZERI JU DRIDHTE .. I KISHTE HIKUR GJAKU ..NGA FRIKA ..E PASHE DHE MENDOVA .JEMI NE PAQE DHE KY DRIDHET PO TE JETE LUFTE TE KETE ARMIQ ATY POSHTE CFARE BEN KY I SHKRETI .. NA DHA URDHER TA RRETTHONIM LIQENIN DHE USHTARET FILLUAN TE SHTINE KOT .. ISHIM TE GHITHE E EXITUAR DHE KISHIM FRIKE .. DHE OFICERI SHTIU ..POR SKISHTE NJERI … TE NESERMEN NE RAPORT …. U THA SE NUK SHTIME DHE E KONTROLLUAM VETEN … HA HA HA ME ATO TIPA OFICERA QE SKISHIN PERVOJE ..EXPERIENCE … DO TI SHPALLNIM LUFTE SERBIT …… HA HA HA ISHTE SIKUR DO TE VRISJE VETEN ..UH SE DESH HARROVA … OFICERAT TONE ISHIN KAMPIONE PER TE NA HONGER RRACIONIN E MISHIT QE KISHIM .DHE USHTARET HANIN VETEM SUPE PA NJECOPE SE E HANIN DERRAT …. I KUPTOJE ..KUR ENVERI I BERI MISHNAT ME RRACION ..DHE HITLERI DO TA PUSHTONTE RUSIN …POR E PLANIFIKOI KEQ SULMIN .. DHE I ZURI DIMRI ..DHE USHTARET GJERMANE ISHIN AKOMA ME XHAKETA TE VERES .. EDHE NAPOLON BONOPARTI E HUMBI LUFTEN ME CARIN RUS… SEPSE I ZURI BORA DHE TEMPERATUE ISHTE -20 ;;;dhe ms te harrojme SE AMERIKA E NDIHMOJE BOTEN ..SE PA ARMET E AMERIKES EUROPA AKOMA DO TE FOLTE GJERMANISHT …. NUK E THEM UNE ..POR E KA THENE NJE FILOZOF FRANCEZ …

    Reply to this comment
  • rezart January 9, 17:13

   Te gjithe kete gjullurdi,ky palo avokat shpirt zi dhe mashtrues,i ben vetem per te justifikuar te gjitha mbrockullat e tij idiote te thena me pare ne glorifikimin e M.Shehut!
   Dhe kete e pranon vete kur ne fund te ketij shkrimi mashtrues deklaron se:
   -“Por…u bë fejesa e djalit të Mehmet Shehut me mbesën e Arshi Pipës dhe në vend që të zbatohej ky Plan “Tepër Sekret”, u zbatua skenari i vrasjes së Mehmet Shehut në 18 dhjetor 1981, ora 02.00 pas mesnate…”!
   Cfare lidhje kishte sulmi kunder Jugosllavise me fejesen e djalit te M.Shehut?
   Po pse,more sharlatan avokat,si mund te fillosh nje agresion kunder nje shteti tjeter,kur nuk ke asnje mbeshtetje nderkombetare,per me teper qe ish Jugosllavia e Titos kishte mbeshtetjen e madhe te dy super fuqive?
   Si nuk paska ne Shqiperi per 26 vjet nje deshmitar okular,person zyrtar etj ,qe te tregoje qofte edhe dy fjale ne mbeshtetje te ketij plani?
   Po ish zyrtaret e larte te ministrise se mbrojtjes,a nuk dinin te thonin dy fjale keto vite rreth ketij plani fantazem,por na del tani si e “ema e Zeqos ne maje te thanes: ky avokati idiot dhe flet ne emer te mijra ushtarakeve se gjoja Enver Hoxha do sulmonte Jugosllavine?
   Meqenese per te sulmuar nje shtet qenka e mjaftueshme vetem nje harte,atehere pse NATO-s iu deshen 6 muaj bombardime pa fund per te detyruar vetem dipllomatikisht dorezimin pa kushte te Serbise?
   Jo more palo avokat!
   Nuk e ke fajin ti,por padronet e tu,qe te kane vene ty,nje cope magallomani pa fre qe te rehabilitosh M.Shehun dhe te njollosesh Enver Hoxhen!
   Shko pyet nje here andej nga Serbia ne se kane ndonje informacion konkret mbi keto mbrockullat qe rrefen ti si plakat prane zjarrit duke pjekur geshtenja?

   Reply to this comment
 2. populli para 90 January 7, 16:32

  O Idajet, me fal por nuk te njoh.Qe vertet paske nje fantazi kete e shof ne shrimet e tua ja te njepasnjeshme qe ben por Fantazia TY kurre nuk do te coj perpara.Or Mik tregou me realist. Une mendoj se Shqipria kurre nuk ka pasur nje Plan per te cliruar Kosoven, por perkundrasi per vetmbrojtje.Une vet jam liruar ne ne fund 1981 nga USHTRIA, dhe para se liroheshim donin te na coni ne Veri. Kjo behej se Qeveria Komuniste kishte frike se gjurrulldija ne Kosove mun te shndrrohej ne Lufte ku edhe Shqipria mund te konfliktohej pa dachte. Shqipria nuk i kishte mundesite per nga Armatimi te matej me Serbet, te cilet furnizoheshin here pas here nga Ruset, kurse Shqipria vazhdonte akoma me armatimet e xhaxhi Stalini dhe xhaxhi Maos dmth keto armatime ishin bere per tu shkrime. Mbeshtje nga jashte Shqipria nuk kishte dhe si do te vazhdohej me tej .Edhe Njehere O Idajet. SHQIPRIA kurre nuk ka pasur asnje Plan Sulmi por gjithmone ka pasur plane mbrojne. Deshiroj qe ne te ardhmen mos shkruaj perralla me Mbret, sikur nepermjet ketij apo atij ne paske marre informacione te sigurta.

  Reply to this comment
 3. intelektuali January 7, 16:39

  PO A I PAGOVE BORXHET O IDAJET MAVRIA?

  sepse:

  Duket qe i ke zgjidhur problemet financiare dhe tani qe ke vendosur te dekonspirosh veten si spiun i Sigurimit te Shtetit totalisht me fis e farefis, por qe prape nuk mesuam dot nga ky shkrim i radhes patriotik per clirimin e Kosoves ne gazeten DITA:

  IDAJET BEQIRI ME CILIN ESHTE? ME ENVER PEDERASTIN E GJYLES APO ME MEHMET POLIAGJENTIN E GJITHE BOTES?

  sepse:

  Nje gje dihet fare mire, qe Enveri sapo kosovaret arratiseshin nga Kosova ne Shqypni ose i kthente prapa tek UDB-ja ose i conte ne mocalishtet e Fierit ne internim, sepse nuk i kishte bese,

  prandaj:

  MIRE ENVERI DO TE PUSHTONTE KOSOVEN NE 1981, POR A DONTE KOSOVA TA PUSHTONTE ENVERI QE E KISHTE BERE SHQYPNINE SI NJE KAMP PERQENDRIMI STALINIST TE TIPIT GULAG?

  ndryshe:

  Do te besonim edhe lajmin tjeter qe ishte perhapur ne gjithe Boten kur Enveri sikterosi kinezet dhe vendosi t’i shpalle lufte Kines tradhetare dhe si pergjigje Mao Ce Duni pyeti gjeneralet e tij:

  NE CILIN HOTEL TE PEKINIT ESHTE STREHUAR USHTRIA LEGJENDARE E ENVERIT?

  Reply to this comment
 4. demo January 7, 16:53

  Kesaj i thone:Te lash mut.. me shurre.Enver Hoxha,Mehmet Shehu,Shefqet Peci dhe brigadat partizane e shiten Kosoven dhe trojet ethnike shqiptare ne 1944-45.Ne vend qe te bashkoheshin me luftetaret heroike te Shaban Polluzhes dhe Xheme Gostivarit,derguan brigatat shqiptare te pushtojne Kosoven per llogari te serbeve..Neqoftese partizanet e Shqiperise nuk do te kishin bashkepunuar me serbet,nuk kishte kelysh serbi te futej ne Kosove,sepse Brigada Drenicare e plakut 70 vjecar Shaban Polluzha shpartalloi brenda periudhes 43-44 forcat e Drazhe Mihejllovicit,dy brigada proletare te bullgareve Maqedonas dhe nje brigade ndeshkuese partizane serbo-malazeze.Maqedonine e kontrollonte deri ne fillim te 1945,Xheme Gostivari.Shqiptari i armatosur,jo me serbe dhe malazes,por ka mbajtur gjithe Rumeline per llogari te osmanllijve.Neqoftese Enver Hoxha do te ngrihej ne lartesine e udheheqesit Finlandez Mannerheim,qe udhehoqi popullin e tij (numerikisht me i vogel se populli shqiptar ne trojet ethnike) kunder pushtimit te perandorise sllavo-sovjetike te Stalinit dhe doli fitimtar,sot do te kishim nje Shqiperi me Kosove,Maqedoni,Cameri,te nderuar ne bote sic eshte Finlanda sot,qe luftoi si qeni Hasky kunder ariut siberian.Ky plan,qe shkruan Idajeti,neqoftese do te zbatohej ne 1981,do te ishte nje shkaterrim total i kombit shqiptar,do te ishte nje aventure antishqiptare ne kohen kur Shqiperia po jetonte epoken e tullonit,kur Kinen moter e beme hasha,kur perandorine sovjetike e kishim si dragoi mbi koke per te na ngulur dhembet,kur Perendimin dhe Ameriken gati per te ndihmuar Jugosllavine demokratike ku kishin investuar,kur boten e trete te gjithe per te mbrojtur liderin e te paangazhuarve,ashtu si i ke edhe sot kunder Kosoves se pavarur.Me mire qe e hengri nje kriminel “i penduar”,or Idajet,se ta hante kombi shqiptar!

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 9, 07:44

   o dem
   a nuk të duket pak si paradoksale kjo që thua??
   “sot do te kishim nje Shqiperi me Kosove,Maqedoni,Cameri,te nderuar ne bote sic eshte Finlanda sot,qe luftoi si qeni Hasky kunder ariut siberian.Ky plan,qe shkruan Idajeti,neqoftese do te zbatohej ne 1981,do te ishte nje shkaterrim total i kombit shqiptar,”
   mos vallë ke mbetur akoma në 1942shin apo thjesht ke nostalgjinë incestuale për titon dhe jugosllavinë??
   nëse paraardësit e tu bënë vlersimin e gabuar dhe menduan se po rreshtoheshin në krah të fituesit,përse reshtohesh ti në krahun e humbësit sot!!sot kur dihet se nazi fashizmi kanë humbur luftën!!të jesh kaq idiot mor shpirt??mos vallë nuk iu zvogluan kufijt e zgjeruar shumë shteteve?mos vallë nuk u rikëthyen në kufijt e paraluftës tërë kufijt e ndryshuar gjat pushtimit nazifashist??
   ske faj ti!!të ka mbetur në tru geberlsi!!praktikon të njëjtat gjëra si ai!!lësho budallallëkun se ka plot tokë pjellore për ta mbjellë!!ka shumë njerëz që e hanë kështu kallëp si e thua ti!!
   sa për këtë idajet avokatin?!vështirë se e kupton!!të paktën këtë radhë ka dhënë një fakt”Përparimi është ekspert topograf sot pranë gjykatave shqiptare… Le të më kundërshtojë për sa theksoj.”!!
   ky është fakt i pamohueshëm!!e pamundur të mos besohet!!përparimi duhet të jetë nga ata që nuk hidhet në pus për të nxjerrë gurin e të “mënçurit”!!

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 9, 12:00

   o dem
   a nuk të duket pak si paradoksale kjo që thua??
   “sot do te kishim nje Shqiperi me Kosove,Maqedoni,Cameri,te nderuar ne bote sic eshte Finlanda sot,qe luftoi si qeni Hasky kunder ariut siberian.Ky plan,qe shkruan Idajeti,neqoftese do te zbatohej ne 1981,do te ishte nje shkaterrim total i kombit shqiptar,”
   mos vallë ke mbetur akoma në 1942shin apo thjesht ke nostalgjinë incestuale për titon dhe jugosllavinë??
   nëse paraardësit e tu bënë vlersimin e gabuar dhe menduan se po rreshtoheshin në krah të fituesit,përse reshtohesh ti në krahun e humbësit sot!!sot kur dihet se nazi fashizmi kanë humbur luftën!!të jesh kaq idiot mor shpirt??mos vallë nuk iu zvogluan kufijt e zgjeruar shumë shteteve?mos vallë nuk u rikëthyen në kufijt e paraluftës tërë kufijt e ndryshuar gjat pushtimit nazifashist??
   ske faj ti!!të ka mbetur në tru geberlsi!!praktikon të njëjtat gjëra si ai!!lësho budallallëkun se ka plot tokë pjellore për ta mbjellë!!ka shumë njerëz që e hanë kështu kallëp si e thua ti!!
   sa për këtë idajet avokatin?!vështirë se e kupton!!të paktën këtë radhë ka dhënë një fakt”Përparimi është ekspert topograf sot pranë gjykatave shqiptare… Le të më kundërshtojë për sa theksoj.”!!
   ky është fakt i pamohueshëm!!e pamundur të mos besohet!!përparimi duhet të jetë nga ata që nuk hidhet në pus për të nxjerrë gurin e të “mënçurit”!!
   Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

   Reply to this comment
 5. Mark uk January 7, 17:24

  Po a ka njeri qe ti besoj kto brrockulla.Demostratat ne Kosove filluan diku me 17 mars te vitit 1981,dhe per tre jave qeveria e Tiranes as qe e hapi gojen.Mbas tre javesh ka shkruar gazeta zeri i popullit per kto ngjarje.Kur ishte rasti ma i mire per nderhyrje se ne ate raste.Ne ate kohe udheheqja shqiptare dekleronte se ne mundim edhe NATO dhe traktatin e Varshaves se bashku.Dihet se ata kosovar qe iken per te shpetuar koken ne Shqiperi sigurimi komunist i arrestoj burgosi dhe i kthej mbrapa ne duart e shtetit Jugosllav duke i kembye me ata te shkret shqiptar qe kishin ikur per ti shpetuar rregjimit komunist.Prandaj ju vegla qorre te komunizmit as ne ate kohe nuk ju ka besue njeri prrallave te tilla e jo tu besojn sot.Ta donin Kosoven nuk i pushkatuan ne vitin 1945 plot 2400 kosovar nga Kosova deri ne Sukubin te Ulqinit ne Mal te Zi vetem per llogari te Titos.

  Reply to this comment
 6. Mollosi January 7, 17:43

  Enveri dhe Partia kurre nuk paten nje plan per clirimin e Kosoves. Keto qe shkruan z. Beqiri jane genjeshtra. Enveri shume me te lehte do ta kishte qe te bashkohej me Kosoven pas LDB se sa ne vitin 1981. E them kete sepse Jugosllavia ishte (ne raport me fuqine ushtarake te Shqiperise) shume me e forte ne vitin 1981 se sa ne vitin 1945. Pas LDB Enverit as qe i shkonte mendja te Kosova sepse per te shume me me rendesi ishte “miqesia e perjetshme me jugosllavet” se sa ceshtja kombetare.

  Reply to this comment
 7. shushica January 7, 17:56

  Idajeti, duke kerkuar te behet ekspert i gjithaneshem flet fantazira.
  Nga te gjitha pikpamjet Shqiperia nuk kishte asnje mundesi per te sulmuar ish Jugosllavine , dhe kete e dinte fare mire edhe udheheqja komuniste .
  Ne cdo rast , gjithmone kane egzistuar plane te veprimeve luftarake jo vetem ne aspektin mbrojtes , por edhe sulmues , jo vetem ndaj ish Jugosllavise , por edhe ndaj Greqise .Ne se situatat do ta lejonin , si per shembull shperberja e federates , natyrisht Kosova do te kerkonte pavaresine dhe automatikisht ne ishim te detyruar te nderhynim .Por ne cdo rast nderhyrja do te ishte me rreziqe , sepse ne ato vite ne ishim pa aleance , por vetem me nje mbeshtetje te heshtur turke , ndoshta me bekimin amerikan .Ne vitet 90 ish Jugosllavia u shperbe , vetem Kosova nuk u ngrit , dhe Shqiperia e Berishes jo vetem nuk nderhyri , por sabotoi me teorine antishqiptare te rezistences paqesore gandiste .Dhe ne kete kohe ne kishim edhe aleate te medhenj .E pra o Demo ballisti , pse nuk vajte ne front te luftoje por kujton akoma aleancen vdekjeprurese me nazistet qe mund ta zhdukte perfundimisht shtetin shqiptar .Vetem heroizmi dhe gjaku i UCK dhe bijve trima te Kosoves ne fushen e betejes detyruan perendimin te nderhynte , ndryshe edhe sot Kosova do te ishte nen Serbine .Ashtu sikurse gjaku dhe heroizmi i popullit shqiptar qe ne shumicen derrmuese iu bashkua luftes antifashiste , shpetoi Shqiperine nga nje copetim i ri mbas luftes se dyte boterore ..

  Reply to this comment
 8. Lungara January 7, 18:29

  Një marshim bëri Brigada e Parë rreth Dajtit , në kohë paqeje dhe u vetëshpartallua . Kjo ishte Ushtria e tandemit aventurjer Enver Hoxha-Mehmet Shehu , pasi e kishin katandisur ushtrinë si një ndërmarrje komunale !
  Sa rezervistë vdiqën rrugës në atë marshim , Idajet , dhe sa u shtruan në spitale ?!
  Lere more Veliun e shkretë rehat , atje në varreza !
  Po ti je një llapaqen I bezdisshëm . Na detyron të merremi me të vdekurit !
  Veliu ishte një njeri I mirë , një djalë fshati që ruante dhëntë , pa shkollë të mesme . Shkolla e Bashkuar e përgatiti për strateg ?
  Maliqi , që I vogël partizan , si mijëra të tjerë . Bëri Frunzen , si qindra oficerë të tjerë shqipëtarë .
  Dyshja famëkeqe Enver- Mehmet nuk kishte nevojë për njerëz të zotë e me kulturë , të zotë e me kulturë ata quanin veten dhe kjo u mjaftonte – ata donin njerëz të bindur verbërisht ndaj tyre .
  Është pak të thuash që plani për Kosovën është aventuresk , për fat të keq është idiotizëm dhe mua më vjen shumë keq për këtë ! Më vjen keq kur mendoj se ç’aventurjerë paskemi patur në krye ?!
  Ushtria e vitit 1997 që zbathi brekët para banditëve të Saliut , dhe bëri krimin dhe turpin më të madh, unikal në historinë botërore -hapjen e depove të armëve , kjo ushtri ishte pasqyra e ushtrisë së vitit 1981 që do sulmonte Jugosllavinë ?!
  Nuk e di , a ka thënë me të vërtetë diktatori Milosheviç , së këtë ushtri ai e shpartallonte vetëm me klubin e gjuetarëve ?!
  Vetëm I varfëri , populli shqipëtar do ta mbronte , si përherë vëndin !
  Ore Idajet , po bëhesh fare qesharak . Kompetent për të gjitha , riprodhon biseda që I fut në thonjëza , tamam sikur ke qenë stenograf në këto biseda etj etj
  Edhe e gjithë fuqishmja NATO S’e pati kollaj me Jugosllavinë . Ka njerëz të zgjuar NATO , goditën vetëm nga ajri , se , po të futeshin në tokë , nuk dihet çmimi që do paguanin .
  Ballkani ka shumë gracka !

  Reply to this comment
 9. We People (Les Misérables ) January 7, 18:53

  Jam dakort me shumë komentues lart që pohojnë se Jugosllavia e asaj kohe ishte më e fortë se ajo Shqiptare biles specialistë ushtarake vlersojne se Jugosllavi Shqiperi ishte ne raportin 10:1.

  Por ajo ku abuzojnë rrufjani Idajet dhe ca “kakrroca” interneti me ne krye “demon me 100 pseudonime” eshte se ky nuk eshte plan per Clirimin e Kosoves por për të qënë gati nëse ekulibri ne jugasllavi do prishej dhe kjo u vertetua qind per qind ne 1992-1999..

  A mund ta imagjinoni sikur ushtria shqiptare e kohes Enver Hoxhes te ishte gjalle ne 1995 kur po ndahej Jugosllavia dhe PD e Sali Serbit ne vend te ndihmonte Kosoven furnizonte me nafte me kompanine kriminale “shqiponja” te Bashkim Gazidedes dhe Tritan Shehut me ne krye bossin e hamshorit te Sllobodanka Bullatoviqit.

  Ne fakt ka shume dokumente qe kane dale kohet e fundit qe tregojne per nje lidhje sekrete spiunazhi midis Jugosllavise dhe Anglise (dhe me vone te Greqise) qe filloi qe konfernecen e Mukjes ku spiunazhi anglez me agjentet e tyre te dyfishte bene “radiolojen Mukja” ku per te thithur sa me shume nacjonaliste ofruan dhe ceshtjen e Kosoves qe per fat u luajt me mjeshtri nga Enver Hoxha qe ishte midis te agersoreve “miq” te anglezeve dhe zagareve te tyre jugosllave

  Dokumenti i pabotuar deri më sot, i cili mban firmën e Misionit Britanik, më 1 Nëntor 1944, i nënvizuar si “Tepër sekret” me titull

  “MEMORANDUM MBI PROPOZIMIN PËR EVAKUIMIN E MAJORIT ABAZ KUPI”,

  del qartë se kjo
  Konferencë është iniciuar dhe përgatitur nga Shërbimet Sekrete Britanike me ndihmën e disa prej bashkëpunëtorëve të tyre të rekrutuar që në Beograd, në verën e 1940-ës.

  Duhet theksuar se këta bashkëpunëtorë në këtë periudhë kishin mundur të ishin në udhëheqjen e lëvizjes Nacional-Çlirimtare, ashtu edhe të rreshtuar në radhët e Ballit Kombëtar dhe të Lëvizjes së Legalitetit.

  Nga dokumentacioni i Shërbimit Sekret Britanik del qartë se në fakt lëvizja anti-italiane, e cila i parapriu Konferencës së Mukjes, e filluar papritur në Shqipëri, në vitin 1941, ishte pjesë e një plani strategjik për Ballkanin, të ideuar nga qendra e Shërbimeve Sekrete në Londër dhe e vënë në zbatim nga Zyrat e S.I.S në Beograd.

  Deri më sot, historiografia shqiptare e pas vitit 1992 nuk ka mundur të shpjegojë se përse në vitin 1941, papritmas në Shqipëri, filloi lëvizja anti-italiane. Historiografia komuniste, e ideologjizuar në maksimum, pretendonte se lëvizja anti-italiane në Shqipëri ishte zhvilluar si rezultat i urrejtjes popullore ndaj fashizmit dhe kulminoi me krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare.

  A është i drejtë ky konkluzion? Personalisht mendoj se e vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik, i cili kërkonte me çdo kusht krijimin e një prapavije sa më problematike për ushtrinë italiane, e cila përgatitej të pushtonte Ballkanin. Deri më sot, askush nga historianët shqiptarë nuk ka mundur që të botojë dokumentacionin e plotë, që vjen nga arkivat e Shërbimit Sekret Anglez, për të mësuar se për gati dy vjet ky Shërbim ideoi, përgatiti dhe financoi lëvizjen antiitaliane në Shqipëri, me dijeninë e plotë të Shërbimit Jugosllav, i cili sugjeronte edhe emrat për këtë lëvizje.

  Nga këto arkiva del qartë se liderët e parë të lëvizjes antiitaliane janë infiltruar në Shqipëri nga këto shërbime, duke krijuar edhe çetat e para antifashiste në vend.

  Gjithashtu, interesant është fakti që emrat e 4 prej nënshkruesve të Deklaratës së Konferencës së Mukjes që dalin në Memon e SOE britanike, të botuar sot, janë bashkëpunëtorë të Shërbimeve Britanike, të rekrutuar në Beograd me ndihmën e Shërbimit Jugosllav.

  Po kështu, interesant është fakti që kjo Konferencë u administrua dhe u mbajt në ambjentet e Ifsan Toptanit, një bashkëpunëtor i Shërbimeve Britanike, si gjatë luftës, ashtu edhe pas saj. Ifsan Toptani, sigurisht ka raportuar mbi të gjitha bisedimet që janë bërë gjatë kësaj Konference, duke vënë në dijeni britanikët mbi ecurinë e punimeve.

  Ifsan Toptani,
  një pinjoll i familjës së famshme krutane,
  i njohur për lidhjet e shumta që kishte në Shqipërinë e asaj kohe
  mbante marrëdhënie shumë të mira, si me Nacionalistët, ashtu edhe me anëtarët e Frontit Nacional Çlirimtar.

  Megjithatë, ai ka qenë shumë afër misioneve britanike dhe fakti që më vonë punonte në Zyrën e S.I.S në Athinë tregon qartë afërsinë e tij me Sherbimet Britanike dhe përfshirjen e tij në rrëzimin e qeverisë komuniste të pasluftës në Shqipëri.

  Nga burimet arkivore të Shërbimit Britanik, por edhe të disa dokumenteve të kapura gjermanëve pas Luftës, të cilat flasin mbi Shqipërinë, del qartë se në vitin 1943, britanikët dhe gjermanët kishin një ide të saktë se ekzistonin dy grupime të rëndësishme në Shqipëri. Një grupim; i cili luftonte ushtrinë italo–gjermane dhe një grupim; i cili kishte zgjedhur neutralitetin deri në bashkëpunim të hapur me gjermanët në fundin e 1944-ës.

  Duke parë faktin se pranë forcave partizane kishte një numër të madh misionesh britanike dhe më vonë amerikane, kuptohet qartë se britanikët i kishin zgjedhur aleatët e tyre. Sigurisht që prania e ideologjisë komuniste në rradhët partizane shqetësonte disa prej ideologëve të Shërbimit Britanik, shqetësim ky, i cili ishte i njëjtë si për Greqinë ashtu edhe për Jugosllavinë.

  Britanikët në vitin 1943 tentuan që t’i afronin këto grupime duke parashikur se ardhja në pushtet e komunistëve do ta bënte ndikimin e tyre në ballkan mjaft të papërfillshëm. Për këtë arsye ata organizuan takime të ngjashme ndërmjet forcave ideologjikisht të kundërta si në Greqi,
  ashtu edhe edhe në Jugosllavi,
  ndërmjet Titos dhe Mihailoviçit.

  Prapa organizimit të këtyre Konferencave janë direktivat e Shërbimit Anglez, i cili kërkonte të krijohej një komitet drejtues i përbashkët, i cili në të ardhmen do të merrte fatet e vendit në dorë…

  Pra, Konferenca e Mukjes duhet parë në kontekstin e saj historik dhe jo si një ngjarje e shkëputur shqiptare. Sigurisht që, në këtë Konferencë u hodhën edhe teza dhe ide nacionaliste, të cilat, fatkeqësisht, nuk kishin koherencë dhe dilnin jashtë realitetit të asaj periudhe. Si kërkesa për Kosovën, si ajo për Çamërinë ishin teza, të cilat në kanceleritë europiane nuk do t’i merrnin seriozisht e aq më tepër kur fatet e vendeve të pasluftës do të vendoseshin nga Të Mëdhenjtë e dalë nga kjo Luftë.

  Duhet të jemi të qartë se, Konferenca e Mukjes nuk do të kishte asnjë rol në zhvillimet e pasluftës si në Kosovë, si në Çamëri, një konkluzion që u vërtetua me vendimet e dala nga Marrëveshja e Jaltës apo edhe ajo midis Çurçillit dhe Stalinit në Moskë, në dimrin e 1944-ës.

  Reply to this comment
  • ELIOT January 8, 13:02

   MORE VICTOR HUGO I SHEKULLIT TE 13 .MJAFT MORE ME BARCALETA ….ME DEKUMENTA QE KURRE SKANE EXISTUAR ..SPIUNAZHI ANGLEZ NE NDIHME TE SERBISE .???..JO MORE FILLO ANGLEZET NDIHMUAN PPULLIN SHQIPTAR ME ARME DHE DONIN NJE SHQIPERI TE MADHE …POR ENVERI ME 2 SERBET QE TITO I COI NE SHQIPERI KISHIN PLANE TE TJERA …ENVERI JA PREMTOI KOSOVEN TITOS ..DHE KESHTU TITO ME U D B TA NDIHMONN TA MERRTE QEVERINE …JA REALITETI .UH SE ME BERE PER TE QESHUR …. KOMUNISTAT I NXITEN POPULLIN SHQIPTAR KUNDER FASHIZMIT …JO MORE INTILIGENT JO ???? POPULLI SHQIPTAR DONTE PANVERESINE LIRIMIN NGA CDO TE HUAJ ITALIAN GJERMAN SERB GREK DHE SKISHTE ASNJE MERITE KOMUNIZMI ..DHE ANGLEZET ALEATET NUK DONIN INFUENCEN E TYRE NE BALLKAN ..POR DONII NJE SISTEM DEMRATIKE ..QE POPULLI VET TE KOMANDONTE .. SI NE EUROPEN PERENDIMORE ..KU NJEREZIT TE SHPREHNIN TE QETE MENDIMET E TYRE.. PO TE DONIN ANGLEZET QE SHIPRIA TE KISHTE INLUENCEN E VET …E BENTE SE NE GREQIE QE I VUNE TANKET BOLSHEVIKEVE ..DHE I THANE JO … SE MPOSHTEM HITLERIN PER TE VENE NJE SISTEM GJAKPIRES … KRIMINELASH SI KOMUNIZMI …KAM DICKA QE THA GENERAL I MADH FRANCEZ CHARLES DE GAULLE ..KUR AMERIKANE ZBARKUAN NE NORMANDIE NE QERSHOR TE 44.. AVIONAT ALEATE MBULUAN QIELLIN E FRANCES PARISIT … DHE DISA CETA TE VOGLA KOMUNISTE …PERFITUAN NA SITUATA DHE VUNE TRAKTE GJITHANDEJ DHE E NXITET POPULLIN QE ME KOHE DONTE LARGIMIN E GJERMANIT.QYTETARET NE PARIS U CUAN MOREN PAK ARME QE KISHIN DHE FILLUAN BARRIKADAD ..POPULLI S KISHTE ARME .. DHE ALEATET DONI TI HIDHNIN ME PARASHUTA NGA QIELLI …POR DE GAULLE I THA JO MOS I FURRNIZONI ME ARME …SE PASTAJ DISA KAMUNISTA DO TE THONE SE NE E CLIRUAM PARISIN FRANCEN ..DHE AMERIKANE T KESHTU BENE … S HODHEN ASNJE ARME … DHE 5 KOMUNISTAT NGELEN SI DHIJA NE SHI .. PA ARME SBEN DOT ASNJE METER … DHE PASTAJ BRIGADA E GENERAL LE CLERC ME FORCAT AMERIKANE U FUTEN NE PARIS SI LIBERATORE….MERCI

   Reply to this comment
 10. dauti January 7, 19:27

  Per z. Thano!

  Eshte krejt normale qe ju te punoni per te nxjerre gazeten tuaj me fitim, duke shitur ose duke fituar sa me shume klikime. Por nuk duhet, ne asnje menyre, te bini pre e nje mashtruesi ordiner, me goxha majasell ne gjuhe, si Idajet Beqiri.
  Keni nje eksperience tani, me shkrimet e Idajet Beqirit. Genjeu per Hysni kapon dhe vrasjen e tij ne Paris, sa krijoi nje reaksion te kundert me shkrimet e tij. Kur Hysniu vdiste ne Paris, prane tij ndodheshin mjeket me ne ze te Shqiperise, duke filluar me Ministrin Llambi Zicishti (profesor Llambi ka lene kujtime per vdekjen e Hysni Kapos, te cilat jane botuar ne shtypin shqiptar). Aty ishte profesor Lutfi Balili, qe eshte edhe nipi i Hysni Kapos. Atje ishin edhe profesor Petrit Gace, profesor Zabit Brokaj, profesor Sali Berisha, pa permendur qe, ne asnje cast nuk i ndahej doktori i tij persona, Dine Abazi. Te gjithe keta kane folur. Po, hajde, dhe bind Idajetin!!!
  Genjeu sa deshi per Mehmet Shehun dhe reagimet e shumta, me baze arkivore dhe kriminalistike, i hodhen poshte pacavuret e tij.
  Per ceshtjen e Mehmet Shehut jane bere dy procese te gjata gjyqesore, pervecse jane botuar kuintale me shkrime e dokumente. Po, hajde, bind Idajetin.Tani genjen edhe per planin e clirimit te Kosoves.

  Plani ka ekzistuar. Eshte nje plan i hartuar teorikisht nese, dikur, mund te krijoheshin kushtet per nje gje te tille.
  Per Enverin dhe koleget e tij te Byrose, hartimi i nje plani te tille ishte normal.
  A do zbatohej? Kjo eshte nje ceshtje tjeter. Por, koha e hartimit te ketij plani, eshte nga fundi i viteve 70-te dhe jo ne 1981 sic thote Idajet Beqiri.

  Minister i mbrojtjes, ne ate kohe, ishte Mehmet Shehu. Eshte logjike qe ai te kete udhehequr hartimin e ketij plani. Per hartimin e tij nuk mund te ishte vetem Shefi i shtabit, Veli Llakaj, dhe njeri prej zv. ministrave, Maliq Sadushi. Kishte edhe dy zv. ministra te tjere, qe nuk mund te perjashtoheshin nga ky plan, pervec oficereve te tjere te larte te Ministrise se Mbrojtjes. Siguriosht, midis tyre, ishin edhe Mendu Backa dhe Alfred Moisiu.
  Ky plan ka qene sekretuar dhe mbahej ne kasaforten e Mehmet Shehut dhe, mesa di une, Mehmeti kishte vetem nje celes. Celesin tjeter e kishte shefi i shtabit te pergjithshem. Keshtu ishin rregullat.

  Vijme te viti 1981. Atehere Minister, prej gati dy vjetesh ishte Kadri Hazbiu. Tashti ishte ai qe kishte njerin nga celesat e kasafortes ministrore dhe ai e kishte mare kete dokument nga vete Mehmet Shehu, kur ky i fundit, i dorezoi detyren.
  Ne vitin 1981, Kadri Hazbiu ishte njeriu nr. 3 ne jerarki dhe Enver Hoxha e mbante si shume te besuar. Eshte Kadri Hazbiu qe vizitonte kufirin shqiptar me ish Jugosllavine (ata qe jane gjalle ne Ministrine e Mbrojtjes te asaj kohe, e dine shume mire kete.
  Si mund te ndodhte qe Enveri te mos perfshinte ne punen per hartimin e nje plani te tille Kadri Hazbiun, qe ishte edhe anetar i byrose politike? Si mundet qe Kadri Hazbiu, qe mbajti edhe fjalimin ne sheshin Skenderbej, kur u mbyll kongresi i tete i PPSH, qe merrte pjese rregullisht ne mbledhjet e sekretareve te KQ (ne vend te Mehmet Shehut), te lihej menjane? Nuk mund te ndodhte. Por, Idajeti, i dashuruar pas te idese se tij se Kadriu ka vrare Mehmetin, e fshin Kadriun, por edhe oficere te tjere madhore, nga hartimi i ketij plani.

  Z. Thano, keto gjera i dine edhe lexuesit te zakonshem te shtypit te perditshem. Ju, padyshim, i dini gjithashtu.
  Nuk eshte mire qe gazeta juaj te botoje gjera, qe jane hapur ne kundershtim me faktet e verteta.

  Une jam lexues i rregullt i gazetes tuaj dhe, duke lexuar Idajetin, besoj plotesisht se ai eshte bere nje nga rrenuesit e historise se asaj kohe. Ai eshte bere si Uran Butka, qe ngrihet e ulet me teorine e luftes civile ne Shqiperi. Po Butka shperblehet per ate pune. Presidenti Nishani e ka dekoruar disa here, bile se fundmi me urdherin e Skenderbeut. A ka veprim me te ulet? Nderohet me urdherin e Skenderbeut nje njeri qe perkrah luften e kuslingeve shqiptare kunder aleateve te medhenj gjate luftes se dyte boterore, dhe i jepet urdheri me emrin e njeriut qe luftoi per nje cerek shekulli ne mbrojtje te Shqiperise?! Kjo ndodh ne Shqiperine e kohes se sotme. Po Idajetin, qe deklarohet i majte, nuk ka asnje shans qe te fitoje nje dekorate nga presidenti Nishani. Lodhet kot!

  Sikur Mehmet Shehu te ndjente se po e”mbron” Idajet Beqiri, ai do kishte kryer aktin e vetevrasjes per here te dyte!!
  Sikur Nexhip Pajo, burri i tezes se Idajetit, te degjonte, se cfare roli i ka caktuar Idajeti ne komedine per vdekjen e Hysni Kapos, do ishte kthyer ne varr!

  Reply to this comment
 11. Bashkim January 7, 20:49

  Shume vite me pare Ali Ceno ka dhene nje interviste ku midis te tjerave thote
  zerat u ngriten ca dhe grupi yne u afrua pak me afer dhe u degjua ky dialog
  Mehmeti Ne duhet ti shkojme ne ndihme Kosoves
  Enveri. Ne nuk nuk mund te zhbejme ne nje dite miqesine qe kemi ndertuar per 40 vjet me Jugosllavine
  Mehmeti. Atehere Historia do na gjykoje si tradhtare
  Aliu flet bash per Prillin 1981
  Mbas “Gjyqit” sipas traditen se vjeter Enveri dekoroi Mehmetin me vetvrasje

  Reply to this comment
  • roberto January 9, 15:16

   O Bashkim tru thari!
   Po kush i ha keto mufkat e tua dhe te Ali Cenos o drite shkurter?
   Per cfare miqesie 40 vjecare llap ti o kellire,qe Enveri i paska thene Mehmetit?
   A nuk te kane mjaftuar qindra fjalime dhe vepra te Enver Hoxhes,qe ai ka qene ne konflikt te hapur me jugosllavet qe gjate luftes,pervec maredhenieve miqesore,luftarake me komunistin Miladin Popovicin,qe per ketre arsye e vrane titistet?
   Sot mund te shpifni sa te doni,por kurre nuk do nxirrni gje ne drite!
   Enver Hoxhen kurre nuk do te munde njeri mbi dhe qe ta njollose e jo ju kelyshet e fashizmit!

   Reply to this comment
   • Mollosi January 9, 19:24

    Miladinin (mikun malazez te Enverit) nuk e vrane titistet por e vrau patrioti gjakovar Haki Taha. Hakiu e vrau Popoviqin sepse ai kishte bashkepunuar ngushte me Enverin i cili kishte shitur Kosoven dhe se ishte njeri nder shkaktaret kryesore te ndarjes se fundme te Kosoves nga Shqiperia.

    Reply to this comment
    • Partizani January 9, 22:26

     Po pse ky Hakiu,a nuk ishte titist?
     A nuk e ke degjuar ti se vete titistet kane deklaruar se ne cdo 3 spiune te UDB-se nje prej tyre ishte shqiptar?
     Kjo nuk eshte per t’u cuditur se shqiptaret jane perdorur edhe me pare me shumice nga perandoria turke si gjenerale,kryeministra,sundimtare ne te gjitha vendet ku shtrihej kjo perandori!
     Dhe shqiptaret si spiune apo si sundimtare jane dalluar gjithmone sepse kane patur ne gene shpirtin e sherbetorit dhe shpirt ligut!
     Doemos qe edhe ti Mollos duhet te jesh UDB-ash i ndyre,sepse e justifikon vrasjen e Miladinit nga shqiptari me arsyetimin tend antishqiptar dhe idiot,sepse ai kishte bashkepunuar me Enver Hoxhen per ndarjen e fundme te Kosoves nga Shqiperia!
     Vetem nje armik i Shqiperise dhe UDB-ash mund ta thote te tille mbrockull!
     A nuk e di ti dallkauk se Kosoven e ndau nga Shqiperia Konferenca e Londres ne vitin 1913-ten duke ia kaluar nen sundim ish Jugosllavise?
     Atehere si ia paska dhene Enveri Titos Kosoven kur ajo nuk ishte pjese e Shqiperise?
     Po sot,pas 15 vjet pavaresi,pse nuk bashkohet Kosova me Shqiperine,meqenese qenka kaq e lehte?
     Enver Hoxha e kishte mik Miladinin,se bashke luftuan per Clirimin e Shqiperise,ndersa Sali Berisha ishte miku dhe agjenti i kasapit te kosovareve,Milloshevicit,qe e furnizoi me nafte per tanket qe te vriste djemte e Kosoves!
     Akoma ti kujton se shpifjet serbe do te mund te mbulojne krimet e tyre ndaj shqiptareve duke njollosur Enver Hoxhen,kete trim mbi trimat?
     Si mund ta shesesh nje gje kur nuk e disponon ,o gomar me zile?

     Reply to this comment
     • Mollosi January 10, 00:28

      Haki Taha ishte nje atdhetar i kulluar. Ai e dha jeten per shqiptarine. Titist ishte Enveri te cilit fare nuk i interesonte gjendja e shqiptareve te Kosoves. Partizanet e Titos , Mugoshes, Spasoje Gjakoviq-it …ne prani te brigadave shqiptare masakronin shqiptaret ne Drenice dhe te viseve te tjera. Enverit me shume i interesonte dhenja e dekoratave Rankoviqit, Tempos, Dizdareviqit se sa te ju ndihmonte vellezerve te vet kosovar.
      Popoviqi dhe Milosheviqi nuk dallojne. Ata jane te njejte, qe te dy ishin antishqiptar. Antishqiptar ishte edhe Enveri dhe antishqiptar eshte edhe Saliu.

     • ELIOT January 11, 19:31

      enveri trim mbi trimat ;;;;; ,,, per te vrare popullin e vet ;;;kjo ishte trimera e enverit ;; APO SE NJEH MIRE HISTORINE ….. KE ENVERI JA FUSTE ……. SHOKEVE MBAS KRAHE …E TRADHETOI QEMAL STAFEN ME KUNATIN …. TRIMERI E MADHE I VRAU BASHKEPUNETORET E VET ME PRETEKSE BOSHE … A VRAU NDONJE GJERMAN ITALIAN ENVERI ,, ,,,,?????? JO VRISTE VETEM GRA EDH FEMIJE …. NJERIU ME II QELBET NE TE GJITHE SHEKUJT NE SHQIPERI …TJEN PERSE NUK JA KERKOI ENVERI KOSOVEN STALINIT …. SHOKUT TE VET …. APO KISHTE FRIKE SE JA HIQTE SKALPIN …… ENVERI TRIM … KAM DEGJUAR LEXUAR PERRALA POR SI KJO ….JAMAIS ….

   • Bashkim January 10, 05:52

    Une nuk e kam zakon te bej polemike me idiotet sepse nje filozof ka thene se eshte e kote te parashtrosh argumenta para nje injoranti por duke qene se ku forum ka nje numur te konsiderueshem ja vlen dicka
    1.Pra njerez te ndryshem si Ali Ceno dhe Shefi i Shtabit Veli Llakaj flasin per nje plan ushtarak per nderhyrje ne Kosove dhe percaktojne muajin Prill 1981 Pra dicka eshte e vertete
    2Lexo raportin e Enver Hoxhe ne Kongresin e III te viti 1956 dhe do te gjesh se Hoxha pranon se ka vepruar gabim ndaj Partise Komuniste Jugosllave
    3.Lexo Vangjel Kasapin lidhur me udhezimet qe Enver Hoxha i jep diplomatit tone ne Beograd Lik Seiti qe pasi te gjente rastin te takohej meFadil Hoxhen dhe ti thoshte Fadilit qe te ndegjonte Titon dhe ti bente te qarte gjithashtu Fadilit se nuk kishte nevoje per nje Republike te Kosoves brenda qofte dhe Jugosllavise
    ! Lexo deshmine e Harilla Papajorgjit ish Kryetar i Komisionit Planit te shtetit qe ne nje takim me Enverin ky tradhtar e ka pyetur se ku ishin me te larta ritmet e rritjes te popullsise ne Shqiperise apo ne Kosove
    Pergjigja e Hariiles ishte natyrisht ne Kosove por guxoi te pyese plehren se pse duhej kjo dhe pergjigja e plehres ishte kjo
    Dmth ne se bashkohemi me Kosoven do te qeverisin ata sepse do te keni numurim me te larte te poipullsise.
    Pra vazhdimesia e politikes tradhtare te Enverit ka vazhduar gjate gjithe jetes se tij ne krye te shtetit Deri ne vitin 1948 ai ndjehej vasal i plote i Titos kurse ngjarjet e tjera jane te viteve 1956,1971 1981 dhe biseda me Harrillen pas ky kriminel vetvrau Mehmetin
    Pra nuk jam une fashist por je ti nje fashisto-komunist ashtu si Enveri,Ramizi,Nexhmija Spiro Koleka gjeneral Vehbi Hoxha Presidenti Dr Omer Nishani dhe ministri K>Y. etj

    Reply to this comment
 12. Mallakastrioti January 7, 21:33

  TE “Nderuar” Komentues,QE KENI NOSTALIGJI Per Ish-Federaten Jugosllave…dhe qe Komentoni, si Nxenes te klasave Fillore….
  1-Plani KA QENE KONKRET, dhe EKZISTON EDHE SOTE….
  2-Plani “Shperthimi” u Dekonspirua, ose te themi me mire U SHITE, nga Spiune te UDB-se ne ish Kupolen Politike ne Shqiperine e Xhaxhit…
  3-Enver Hoxha ishte VERTET Komandant i Pergjithshem i Ushtrise..POR AI QE MERREJ ME EKZEKUTIMIN E UDHERAVE, pra Zbatimin e tije e bente Kryeministria(Mehmet Shehu)…
  4-Jugosllavia Akuzon Shqiperine per Nderhyrje ne Punet e Brendshme…dhe si Organizuese e Demostratave te 1981-shit ME Moton KOSOVA REPUBLIK…
  5-Zbatuesi i PLANIT Mehmet Shehu”Vetevritet” ne Krevat, gjoja per “Shkelje” te Vijes se PARTISE…(Fejesa e Improvizuar, dhe inicuar nga sigurimi i shtetit)..
  6-Naten e Vetevrasjes:INFORMOHET Ramiz Alia, nga Roja personale e Memet Shehut, po ate Nate ,TE VRARIN E PANE:Kadri Hazbiu, kurese Ramiz Alia , priste jashte Viles…
  7-Autopsia e Memetit nuk Behet??
  Krisma e Armes nuk u “Degjua” AS NGA E sHOQJA Fiqireti..cudi??DHE AS NGA Rojet??
  Hetimet Kontrolloheshin nga nje Specjalist i Komitetit Qendror…
  Por para se te “Vetevritej” Mehmet Shehu, po ate vite Vriten ne gjermeni Shtuttgart Vellezerit Gervalla…..ata ishin te perfshire ne Operacjonet Operative per zbatimin e Planit…
  @@ Kush Perefitoj nga “Vetevrasja” e Mehmetit??Ramiz Alia na behet Sek.dhe Kreu i Shtetit…pastaj :Pse Ramiz Alia na “Zgjedhe” Spiunin e UDB-se Sali Berisha ne krye te PD-se??Nga Veriu..dhe me Lidhje te drejte perdrejta me Serbine(Dhenderr serbo-Malazes)???
  Nga Zyra e Ramiz Alise doli edhe Partia Republikane , Sabri Godo…dhe pse Ramizi nuk Orjentoj Sabri Godon per kryetar te PD-se???
  Duket se Ramiz Alia, beri nje Kompromis me Shefat e Berishes:Alia nuk do te prekej ne se Sali Berisha do te vinte ne Pushtet, dhe Berisha gjasme e futi ne Burge ..per ta Shperblyer me pas me 35-miljon lek Shqipetare..Ramiz Alise , ja Kerkuan UDB-ja , se bashku me Rajersonin Amwerikanin e CIA-s, ne Beograde..si TE BESUAR Sali Berishen ..per te Shkaterruar Gjithcka ne Shqiperi..dhe Berisha e beri dhe po e ben:”NE EMER TE DEMOKRACISE”…
  Eshte Injorance..TE Hyshe ne Komente pa Vlere , per sa Shkruan Avokati Idajet Beqiri…dhe me INJORANTE Ose edhe Klysha te UDB-se, jane ata qe Mundohen me c´do menyre te te Anashkalojne te VERTETEN..Po Plani Sherthimi ishte dhe Eshte akoma ne Kasaforten e ministrise se Mbrojtjes:::Dhe Duket se “Koka” e Mehmet Shehut u Kerkua nga UDB-ja…lol

  Reply to this comment
  • Agency January 9, 00:23

   Per mua si ish ushtarak gazeta DITA po ben gabim te madh qe i jep akses ketij rrufjanit Idajet Beqiri,qe te turullose opinionin publik me shpifje te tilla!
   Mbi te gjitha ky avokat,qe merr persiper te leshoje nje “bombe” te tille sot,jo vetem nuk ka njohurite me elementare te drejtimit operativ e strategjik te Forcave te Armatosura,por merr persiper te mbroje delirin e tij te pakufishem duke patur per fakte dhe argumente vetem thashethemet!
   Kerkon te hyje mavrija ne histori si koke e madhe,qe tenton te matet me Enver Hoxhen!
   Por edhe si jurist,ky sharlatan me duket i pa afte,se kete e verteton vete duke mos perdorur asnje interviste,leter,etjte personave gjoja deshmitare te ketij plani sulmi,por as dokumente zyrtare nga arkivat shteterore!
   Nuk e kuptoj kete fare avokati,se si i mbron ky klientet e tij,kur edhe per te denuar nje hajdut pulash duhen fakte e deshmitare,se ndryshe nuk t’a pranon njeri padine tende!
   Kam degjuar shpesh,pas 90-tes,plot rezerviste,ushtare apo oficera,qe mburren gjoja me njohurite e tyre te plota per Artin Ushtarak te Luftes Popullore!
   Dikur disa agronome,veterinere etj te kooperativave qe u veshen oficere pas 1966-tes,me mburreshin se midis tyre dhe meje(isha epror i tyre) nuk kishim asnje ndryshim.Se ja, thonin keta kooperativiste,ti ke uniforme ushtarake edhe ne e kemi,ti ke pistolete,edhe ne e kemi,ti ke kapote edhe ne e kemi.
   Pra del qe nuk kemi asnje ndryshim midis nesh!
   Po-u pergjigjesha une,se me kaq sa thoni ju,nuk kemi asnje ndryshim.
   Por ndryshimi midis nesh eshte vetem ne nje gje te “VOGEL”,se ju jeni veshur oficere pa shkolle ushtarake,pra jeni si dordolece,ndersa une jam me Akademi Ushtarake te Shtabit te Pergjithshem dhe kam drejtuar njesi dhe reparte deri ne nivel korpusi e divizioni!
   Une di se si drejtohen repartet dhe njesite ushtarake ne lufte,ndersa ju dini se si te xhvasni hallexhinjte nga xhepat kur u coni djemte ushtare,police apo kurse per shofere!
   Keshtu edhe ky avokati,ben si cub,njelloj si ata dordolecet e dikurshem,qe me krekoseshin mua,sepse u jepte krahe partia,meqenese ishin bere ne koopetrative antare te saj!
   Edhe ky avokati,tepke njelloj na permend lidhjet farefisnore me personalitete te kohes si dhe postin e tij si drejtues rinie!
   Se fundi:
   -Jam me se i sigurte ,qe ky sharlatan mashtron me kete planin e tij te sulmit ndaj ish Jugosllavise!
   Le te nxjerre nje fakt,nje deshmi,nje dokument etj e jo pallavra!
   Te gjitha sa shkruan ky matrapaz politik jane te rreme!
   Mire qe planin e paska bere M.Sadushi,po relievin me harten e Shqiperise kush e beri?
   A eshte gjalle ky njeri?
   Kush e ngarkoi,transportoi kete reliev ne godinen e KQ te PPSH-se,kush ishte shoferi i makines etj?
   A kishte roje tek dera e ministrise dhe KQ,qe e pa te dilte e te hynte kjo makine,qe te deshmojne?
   A nuk ka qofte edhe nje shkrese te vetme e gjithe kjo nderrmarrje e madhe?
   Mund te thuhet se eshte mbajtur sekret i madh,por kjo bie poshte,kur nga ushtria jane denuar si armiq dhjetra ushtarake dhe keta me siguri do te kishin informuar UDB-ne etj per cfare po ndodhte?
   Si ka mundesi,qe UDB-ja ish jugosllave,deri sot,pas me se35 vjetesh,nuk ka dhene asnje akuze per kete gjoja plan,qofte edhe fantazem?
   Se fundi,perse ka pritur 26 vjet demokraci,ky avokati per te na hedhur “BAJGEN” sot?
   Cfare interesash mbron ky delirant me keto zhgarravina qe hedh dhe pse mbeshtetet nga botuesit e DITA-s?
   Vetem nje udheheqes i cmendur mund te merrte persiper,qe Shqiperia te sulmonte ish Jugosllavine per te cliruar Kosoven!
   As politikisht,ekonomikisht, juridikisht dhe per me teper ushtarakisht,ushtria jone nuk ishte e pergatitur per te bere agresion kunder fqinjeve!
   Kjo eshte nje shpifje e ndyre me prapavije kriminale,kunder dinjitetit te Shqiperise si shtet,duke justifikuar planet armiqesore te tyre kunder vendit tone!
   Kurre nuk mund te sulmonte Shqiperia ish Jugosllavine,ne se nuk do te mund te kishte organizuar ne Kosove dhe vise te tjera atje,kontigjente te fuqishme per te bashkevepruar ne raste lufte!
   Le te dale sot qofte edhe nje person i vetem,ne Kosove,qe ta deklaroje nje ,organizim te tille!
   Dhe mbi te gjitha,ata qe do ta vinin ne zbatim kete plan fantazem do te ishim ne ushtaraket!
   Kurre nuk mund te sulmohet nje shtet vetem duke shkelur butonin e telefonit,por me pare duhet ,perpunimi psikologjik i opinionit,blerja e armatimit per sulm,qe nga avionet,tanket etj,tek zhvillimi i stervitjeve te te gjjitha niveleve me detyre sulmin ndaj shtetit fqinje etj!
   Te mos harrojme se ish Jugosllavia ishte nje shtet satelit qe furnizohej me armatime te sofistikuara nga te dy superfuqite si SHBA edhe BRSS,duke i dhene Titos mbi 20 miliarde dollare,ndihma,qe as sot nuk jane shlyer!
   Ne vertete kishim nje mbrojtje te pathyeshme,por qe te sulmoje Jugosllavine,satelitin e superfuqive,do te thoshte t’u jepje shkak atyre qe te sulmonin Shqiperine!
   Dhe kete nderrmarrje,te cmendur mund ta merrte vetem nje koke si e Hitlerit,qe i ngjason ne kete drejtim edhe ky avokati mallakastriot!
   E sulmoi Hitleri edhe BRSS-ne,por ne fund ia hoqi vetes!
   Prandaj ky sahanlepiresi i PPSH-se tenton ta cilesoje Enver Hoxhen edhe te cmendur,pervec te tjerave!

   Reply to this comment
 13. demo January 7, 21:39

  Po cfare ballisti thua ti mor @shushica!Une them Xhaferr Deva,pa doreza.Une jam me batalionin SS Skanderbeg.Une them Gjermanet ishin armiqte e Frances,Anglise,Rusise,Sllaverise,Cifutnise,por ishin aleatet natyrale te kombit shqiptar.Prandaj a mundej Shqiptaria e bashkuar me armet gjermane te mbronte kufijte ethnike nga grabitesit e saje shekullore,sllavo greket ne 1944-45?Po mundej.E beri Finlanda e vogel kunder perandorise sovjetike.

  Reply to this comment
 14. Adi January 7, 21:47

  Ore mos I lexoni me perrallat e kercinjekuqit Idajet Bej Qirit, qe I ka thirrur kockullen fasule, pasi jane shkruar kohet e fundit ne sirtaret e UDB se per te ngjallur, ngritur dhe lartesuar figuren e tradhetarit, terroristit dhe spiunit te Beogradit, Mehmet Ismahil Shehu.
  Idajet Bej Qiri eshte paguar shume per kete mision dhe po mundohet te ringjalle mbeturinat e bandes kriminale te Mehmetit ne Shqiperi dhe realizuar objektivat serboruse dhe greke kunder shqiptareve..

  Reply to this comment
 15. shpendi mbret January 7, 22:08

  Sa me shume kalon koha aq me shume Vargmali me emrin Enver Hoxha po del me madheshtine e tij nga rete e zeza antishqiptare.

  Me brilante ngelet trajtimi qe i beri Kosoves ne perputhje me pozicjonet historike te kohes.Le te krahesojme arrestimin e Heroit te UCK Haredinaj dhe reagimi i “trimave” shqipfoles kudo qe ndodhen.

  LUFTA E KOSOVES DUHEJ TE NISTE NE 1991-2..kur UDB dhe miqte amerikane ishin ne muajt e mjaltit…dhe mbanin si zare te lidhur berishen mr ibrahimrugacin

  Lufta në Kosovë, gjatë viteve 1998-1999 mori karakter kombëtar, se dhe vetë UÇK-ja mori tiparet e një ushtrie kombëtare, si në asnjë rast tjetër historik, përveç ushtrisë së Skënderbeut dhe asaj të Lidhjes së Prizrenit.

  Por, krahas karakterit kombëtar që mori UÇK-ja, fatkeqësisht, populli shqiptar në Kosovë, në shumicën e tij u mashtrua nga politika pacifiste e Ibrahim Rugovës,
  duke u bindur se lirinë do t’ia dhuronin serbët nën presionin e Evropës dhe të tjerëve.

  A mund të presësh shërim nga ai që të shkakton plagën? Si rrjedhojë e kësaj propagande pacifiste, populli shqiptar në Kosovë përgjithësisht u bë i pavendosur dhe dyshues ndaj luftës me armë. Si rrjedhojë, një pjesë e madhe e tij zgjodhi rrugën e mesme, indiferentizmin.

  Mirëpo, indiferenti nuk ndjen detyrim moral para shoqërisë.

  Këtë e ka shprehur artistikisht Bertolt Breht:

  “Ai që rri në shtëpi kur fillon lufta
  dhe i lë të tjerët të luftojnë për çështjen e tij,
  ai le të ketë mëndjen: sepse
  kush nuk e ndau luftën me shokët,
  ai me armikun do të ndajë disfatën.
  Ai që luftën kërkon ta mënjanojë,
  s’e mënjanon dot’ kurrë: sepse
  për çështjen e armikut do të luftojë
  ai që s’luftoi për popullin e tij”.

  Ka nje të ngjashëm në histori si ky i tradhetise Rugovës me Millosheviçin.

  Është rasti i gjeneralit francez Peten, Heroit më të math të Francës në Luftën e Parë Botërore, i cili, me pretendimin për të shpëtuar Francën, iu nënshtrua presionit të Hitlerit, duke pranuar të drejtonte gjysmën e Francës, atë nën Gjermani, në vitet 1940- 44. Për atë veprim të tij, Gjykata e Lartë e Francës e dënoi me pushkatim gjeneralin Peten, në moshën 84 vjeçare, por që De Goli ia ktheu në burgim të përjetshëm. Meritat që kish patur dikur Peten i hodhi poshtë me nënshtrimin që ai bëri karshi Hitlerit.

  Reply to this comment
 16. JANI January 7, 23:40

  O Bashkim po ku i ke pare ata enderra o trime.Po cfar miqesie kishte Shqiperia me Jugosllavine,miqesi si maca me miun..

  Reply to this comment
 17. Kalemi nga Mallakastra January 8, 00:52

  Idaket Beqiri eshte nje mashtues kalibri. Gjithcka qe ka shkruar e ka marre nga libri i Veli Llakaj “Tete vjet ne krye te shtabit te pergjithshem te ushtrise” dhe e ka pershtatur sikr ia ka treguar Maliq Sadushi. Dhe qe te bindeni qe ai e ka marre nga ai liber, shiheni tek emri i sekretarit personal te Peçi Kallucit, qe ai e ka marre motomo sipas librit Peçi Kalluçi. Por ai e kish mbiemrin me “c ” dhe ji me ”ç”, Kalluci. Ky nuk e ka shokun per intrigant.

  Reply to this comment
 18. copyright January 8, 01:17

  o demo serb
  Sado qe po tregohesh turbo-canibal me enver hoxhen tipa si puna juaj po ja 100-fishojne lavdine.
  Le te ndjekin lexuesit keto 4 komentet tuaja qe jeni treguar me djall se djalli
  ___________________________
  «Tito dëshironte që Kosova të bëhet Republikë»September 8, 2016 12:14
  demo (1)
  Kroati Tito ishte nje gjigand si politikan dhe mbrojtes i madh i shqiptareve te Kosoves….dhe bla..bla bla.
  ————–
  demo (2)
  @Vezhguesi F.
  Une kam nje veper te shkruar me 15 vellime dhe dhjetra dokumentare.Ti je nje morr bythe…. dhe bla..bla bla.
  ____________________________________________
  Marksi kishte të drejtë…
  June 17, 2016 09:02 gazeta dita
  demo (3)
  [email protected]
  Armik i shqiptareve nuk ka qene Kroati Tito,por ka qene turko-bosnjaku Enver Hoxha.Kroati Tito ka qene dhe mbetet shpetimtar i shqiptareve,Fat i rralle providencial per shqiptaret e Kosoves.
  ————————-
  demo (4)
  Sa per sistemin ekonomik te Titos,une kam punuar ne 1984 me ndermarrjen kroate “Rade Koncar” ne instalimin e paisjeve te tensionit te larte ne Shqiperi.Edhe punetori me i pakualifikuar i kesaj ndermarrje te fuqishme(e fuqishme eshte dhe sot) kishte dy vila :nje ne Zagreb dhe nje ne bregdet;kishin nga dy-tre vetura,kurse ne nuk krahasoheshim as me punetoret afrikane(ne 1984 kishim edhe investime ne Afrike)
  Pra zoti demon serb :
  a)-kush jane keto 15 vellime te shkruara dhe dokumentare nga nje ane dhe nga anan tjeter miljona komente antishqiptare ?
  b)-kush qenke ti qe ke punuar me jugosllavet (kroatet) kroatet e Rade Koncar-it
  c)-nqs se e quan Titon shpetimtar te Shqiptarve nuk ka nevoje per koment ke bere autogol si qen serb…thjesht ne shqiperi pas 1991 jane zgjidhur qente e serbise nga zinxhiri..
  d) duke i kerkuar falje 10% te te perndjekurve politike dhe kundershtareve fisnike te enverit mendoj se ai Tarrasi ja u ka bere mire ju cetnikeve shqipfoles qe ju ka shkerdhyer me qen e me mace..e meritoni

  dhe nje sugjerim te vogel: a ke ndonje dite apo ore pushim me keto mijra komente me lloj pseudonimesh
  edhe sikur te jesh antienverist psikopatik..apo ndonje titist i paguar..sinqerisht po ja shton lavdine ati xhaxhit qe ja u kinte nonat
  Duke qene se e mban veten Titist mund tju kujtojme krimet e tito-rankovicit ne kosove pas 1948 Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi. Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!
  SHTABI I TITOS PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!
  Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
  Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:
  1.ALEKSANDËR RANKOVIQ
  2.KËRSTO CËRVENKOVSKI
  3.SVETISLLAV STEFANOVIQ
  4.MILLAN BARTOSH
  5.LEO GRISHKOVIQ
  6.VOJKAN LLUKIQ
  7.MARKO VUCKOVIQ
  8.PAVLE JOVIQEVIQ
  9.PETAR STAMBOLIQ
  10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN
  11.GJOKO PAJKOVIQ
  12.GOJKO MEDENICA
  13.ÇEDO MIJOVIQ
  14.SËRBA SAVIQ
  15.DUSHAN MUGOSHA
  Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:
  Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
  Më 1953—————————- 19.300 “
  Më 1954—————————- 17 500 “
  Më 1955—————————- 51.000 “
  Më 1956—————————- 54.000 “
  Më 1957—————————- 57.710 “
  Më 1958—————————- 41.300 “
  Më 1959—————————- 32.000 “
  Më 1960—————————- 27.980 “
  Më 1961—————————- 31.600 “
  Më 1962—————————- 15.910 “
  Më 1963—————————- 25.720 “
  Më 1964—————————- 21.530 “
  Më 1965—————————- 19.821 “”
  Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike
  Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!
  -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 70.000 shqiptarë.Ky aksion famëkeq ka nisur pikërisht nga fshatrat e trevës së Rugovës ku ka lindur dhe është rritur Ibrahim RRUGOVA.Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 100.000 të tjerë…!!!
  Jepi pergjigje kater pyetje me siper o buce serbe o neofashist I xhafer deves dhe lul bashibozukit
  fuck your tito

  Reply to this comment
 19. Besnik Dreni January 8, 03:46

  Jugosllavia në atë vit kishte diçka më pak se 20 ilion banorë, dhe jo si citohet nga një komentues se kishte 28 milion banorë!
  Hequr banoret shqiptarë që ishin mbi 3 milion në gjithë Jugosllavinë, mbeteshin diku 16.5 milion!

  Reply to this comment
  • Mollosi January 8, 11:00

   Jugoslavia ne vitin 1981 kishte 22 424 711 banore.
   Shqiptar ishin 1 730 364 ose 7.7 % e popullsise se pergjithshme.

   Reply to this comment
 20. demo January 8, 03:55

  Sa me shume kalon koha aq me e qarte behet per shqiptaret roli i enver hoxhes ne pushtimin serb te Kosoves dhe braktisje te Camerise.Vetem Sali Berisha i afrohet,por nuk e arrin dot.Shiko si i terheq gjaku.Te dy keto funderrina antishqiptare.qe kane ne ADN gjak sllav,se te dy jane kopila.Enver Hoxha eshte zene kur Gjylo ka marre cap me Halil bymbashin turko-bosnjak,Sali Berisha eshte zene kur Sheqere ka marre cap, me partizanin malazez Vukovar Karaxhic,qe sic thote bashkefshatari Izet Haxhia,ishte strehuar ne kullen e Rames ne Vucidol.Gjaku i te pareve therret..

  Reply to this comment
 21. spectrum January 8, 10:45

  C jane keto brockulla qe thua o idajet keto jane perralla per femije nqs keto kane qene te verteta ata nuk paskan qene burra shteti po karagjoze gje qe nuk e besoj te kam thene dhe njehere qe s ke haber nga politika mos shkruaj me se na gajase do dilte shqiperia mbi fuqite e medha kosova ishte ceshtje ruso-amerikane keto planet e mehmetit maliqit etj jane vertete nje perralle po shume e stergjatur mos shkruaj me te tilla gjera se legenose dhe mehmetin qe do ta ngresh ne piedestal

  Reply to this comment
 22. Mersin peza January 8, 10:47

  Zoti Hidajet, lere te flasin ushtaraket, se ti je nje nga cibanet qe polli kjo kohe, te cilet dine gjithcka dhe fantazojne cdo dite cudira si ky shkrimi yt.

  Reply to this comment
 23. ELIOT January 8, 12:01

  ANCORE NJE PERRALLE E NJE TIPI TE CMENDUR …. KU KISHIM KUSHTE NE TE CLIRONIM SHQIPTARET TANE NE KOSOVE…ENVERI I BERI TRE CEREKUN E SHQIPTAREVE TRADHETARE DHE ME ATA DONTE TE BENTE LUFTE PER SURRATIN E VET .. .KAQ BUDALLAH ISHTE ENVERI ??? HA HA HA ENVERI JA SHITI TITOS KOSOVEN QE NE 44 .. DHE TANI QE PO VDISTE … I SHKI NE MENDJE SE KISHTE SHQIPTARE NE KOSOVE …. MJAFT ME BARCALETA …KISHIM NJE MIK QE MERRTE URDHERA DIRECT NGA KADRI AZBIU … DHE KURRE SKA THENE GJE …VETEM PER TE FUTUR NE BURG POPULLIN QE SI BINDEJ … FRYMES KAMUNISTE … ENVERI PLANE PET TE CLIRUAR KOSOVEN ….PERRALLA ME NASTRADINA …..MJAFT JA LEPITE B ENVERIT … TREGONI ME MIRE SI I VRAU 10 MIJE SHQIPTARE NE KUFIJ .. PER TE MBAJTUR NE DORE QEVERINE E KORRUPTUAR ..

  Reply to this comment
 24. xyz January 8, 12:18

  O Molos si gjithmon antishiptar, ku i ke marre ata te dhena,ne bota sot

  Reply to this comment
 25. xyz January 8, 12:19

  O Molos si gjithmon antishqiptar, ku i ke marre ata te dhena,ne bota sot

  Reply to this comment
 26. Tajari January 8, 22:19

  Z.Beqiri ,me shume respect Por ky shkrim sidomos ne fund I ngjan nje perralle qe dhe gjyshja ime do ta kishte qejf.

  Reply to this comment
 27. demo January 9, 02:14

  Mbaj arshiva comentet e mija, o [email protected] mbaj,do vij t`i kerkoj aty ne Laprake,se kam te drejten e autorit.Kur nuk e shoi Xhaferr Deva rracen tuaj te felliqur hibride me sllave,..Po deri tek vila Bari Omarit perballe Qazim Mulletit e kishte gjarperin e gjylos.. dhe kishte shpetuar Shqiperia nga gjarperi i vrimave,.Do luftonte gjarperi i vrimave per Kosoven!!!!,.C`na habite o Hidajet!Gjarperi vrimave mbyllte syte kur shkrepte sapllaken qe mbante te lidhur me fjongo.Vriste me porosi,me copa letre,se gjeti syleshe stanesh, mallakastriote e Myslym bashibozukun,qe vrau vellane,ne vend qe te vriste gjarperin e Gjirokastres.
  Enver Hoxha ka qene si ky perkthyesi i UNMIK ne Kosove,qe bashkepunoi me serbet per te denoncuar luftetaret e UCK per krime lufte,ky moj 2copyright,qe cpiku shtepine e verdhe lyer me gelqere fushe-kruje,ky qe porositi vrasjen e 4 demostruesve me duar ne xhepa.Ky copylrighti,qe u dhi ne breke,.,nuk ja mbante sumatricja t`i qellontekur i shkuan me hunj,por tamam si Enver Hoxha,porositi bashibozuket t`i qellojne prapa shpine sehirxhijte me duar ne xhepa.I ka lene vezet gjarperi Gjirokastres.Kopjoje copil right se te duhet!

  Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 January 9, 14:16

   kjo është e keqja o dem!!
   ti thua”rracen tuaj te felliqur hibride me sllave,”dhe në krahun tjetër hapesh bythsh për titon dhe regjimin e tij genocidial!
   ma merr mëndja se nuk duhet të ket qënë sllav i shkreti?!duhet të ket qënë puro shqiptar si puna tënde!?

   Reply to this comment
 28. Gjergj Deda January 9, 14:38

  Ju lutem mos kerkoni te riabilitoni figuren me te poshter te kombit Shqipetare ne te gjithe historine tone kombetare, kemi matriale te sakta te marra nga arshivet shqipetare dhe europiane qe vertetojne me 100% se Enver Hoxha e shiti Kosoven, krijoi diktaturen me te eger ne Europe ndaj popullit shqipetare per te bere president 50 vjet, Enveri kishte frige ne ate kohe nga patriotet e trimat e malesise se madhe e te kosoves, sebashku me komunistet Serb masakruan shqipetaret ne kosove e ne radio e televizor fliste te kunderten, keto matriale jane histori fallso komuniste te rrezikeshme, qe bien ne ne konflikt me rrealitetin. Une nuk dua te zgjatem se nuk ja vlen te humbasesh kohe per nje gje qe eshte denuar nga mbare kombi shqipetare, e dua ta mbydhe se matriali si nje histori e Ali Pashe Tepelenes siç thone nga jugu, se konkluzioni doli se Enveri nuk deshi femijet e tije, te afermit e tije, miqte e tije, shoket tije me te afert gjate gjithe jetes dhe i vrau te gjithe perpara karrierizmit te semure e te poshter , po per çfare kombi mendoi Enver Hoxha qe i vrau per nje fjale goje, i dogji per nje kafe, pa buke, pa veshembathje, pa ushqime pa liri, pa te drejta, dua te spiegoj se une e as familja ime nuk kane marre pjese me keta armiq te popullit as komuniste e as fashiste, ku disa drejtues te tyre menduan per karriere personale ne keto 75 vjet e jo per kombin shqipetare. Une mendoj se keto publikime nuk i sherbejne kombit shqipetare sidomos ne keto momente delikate, poshte komunizmi, poshte fashizmi, poshte diktatura, poshte korrupsioni, por rrofte kombi shqipetare e rrofte demokracia si i vetmi sistem qe garanton lirine e pavaresine, garanton paqen e demokracine.

  Reply to this comment
 29. Gjergj Deda January 9, 14:45

  Ne fund doli ne pah krimineli me i madh i kombit shqipetare dhe nje nder diktatoret me rrezikshem te Botes, Enveri mund te kete folur formalisht per çlirimin e Kosoves per te vrare Mehmet Shehun se kishte frige se ishte i vetmi njeri qe mund ti zinte vendin ne ate kohe, kete e ka kuptuar mbi 70% e kombit shqipetare.

  Reply to this comment
  • antonio January 9, 17:38

   Ca thu bre Xherxh Delja?
   Po ti qenke nje koqe gomasri qe se ka shokun,more krric!
   Pa le paske edhe dokumente wqe vertetojne trasdhetine e Enver Hoxhes?
   Jo more!
   Po pse nuk i nxjer,o gomar rrace?
   Per kur i ruan ti keto,se tash 26 vjet nuk tha njeri asgje per kete pune?
   Po serbet,o Xherxh maloku,si nuk thone ndonje fjale rreth ketij plani,por dolet ju rraca e shitur UDB-ashe,qe te njollosni Enverin me shpifje?
   Hapini letrat,po t’i keni,qe t’u besojme,ndryshe jeni mashtrues ordinere dhe anti shqiptare!
   Llapaqen avokati,llapaqen edhe ti!
   Kam dokum,ente te sakta derdellit avokati,po ashtu thua edhe ti!
   Po ku i keni,more qen te zgjebosur?
   Ne se Enver Hoxha paska bere plan per te sulmuar ish Jugosllavine,atehere une si ushtarak do te pranoj se ai paska qene i cmendur,ndersa per M.Shehun,Veli Llakajn dhe Maliq Sadushin qe paskan hartuar kete plan,duke nashtruar edhe Enverin,deo t’i quaja ARMIQ TE SHQIPERISE!
   Vetem nje lider i cmendur mund te hapte lufte kunder ish Jugosllavise,prandaj,fajin e ka DITA qe boton qelbesira te vtilla percarese,shpifese dhe te ndyra!

   Reply to this comment
 30. pas 40 vjetesh.. January 9, 17:01

  Pershendetje per komentuesin “Agency”

  Keni bere nje lloj komenti qe do ta kishte zili edhe nje analist brilant.Eshte e vertete se jo vetem Idajeti por dhe gazeta Dita po largon lexuesit dhe komentuesit e saj me keto Be qire..Ishte cmenduri te beje plan per clirimin e Kosoves aq me shume kur Jugoserbet dhe Amerikanet kishin lidhje me shume se vellazerore.

  Faktet me poshte tregojne se ne cfare niveli “madheshtor” ishte lidhur Tito me sherbimet e cia-s.

  Ajo qe nuk u arrit ne 1952…u arrit ne 1992 pra pas 40 vjetesh me sali elezbiberet dhe matherfuckeret

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Dokumentet sekrete të CIA: Bisedat e Zogut me Titon në 1952

  Dokumenti i siguruar në arkivat e deklasifikuara amerikane, vazhdon të sjellë informacion mbi bashkëpunimin e ish- Mbretit Zog me liderin e njohur komunist jugosllav, Tito, duke zbuluar detaje të reja mbi bisedimet që bëheshin në pranverën e 1952-it. Memorandumi i 28 majit 1952 është një raport ditor i hartuar për drejtuesit e lartë të OPC, drejtoria e famshme që merrej me operacionet klandestine, një organizatë e cila operonte në zonat gri të spiunazhit amerikan. Fatkeqësisht, ashtu si edhe në dokumente të tjera të dala nga ky arkiv, emrat e personazheve amerikane të OPC janë të fshira dhe në këtë mënyrë është pak e pamundur për të kuptuar rolin e saktë të oficerëve amerikanë të Zbulimit. Gjithsesi, ky dokument hedh dritë në disa detaje mjaft interesante për të kuptuar prapaskenat e përpjekjeve të ish- Mbretit shqiptar për t’u rikthyer në fron.
  .

  Megjithatë, nga dokumenti i botuar sot kuptojmë se amerikanët kanë pasur mjaft interes për të vëzhguar negociatat e ish- Mbretit shqiptar me liderin komunist të Jugosllavisë, Tito. Nga burime agjenturore të rrjetit amerikan në Turqi, OPC, informohet mbi përbërjen e delegacionit të Zogut, i cili përbëhet nga një turk me emrin Tozani, Irfan bej Ohri, një pasues i njohur i Zogut si dhe ish-konsulli i Mbretërisë në Stamboll, Avni Dërhalla.
  .

  Nga shqyrtimi i dokumentacioni të Shërbimit Sekret Britanik del se diplomati Dërhalla ka qenë i rekrutuar nga anglezët gjatë Luftës së Dytë Botërore, me mision informimin e britanikëve mbi mërgatën shqiptare të Turqisë. Duhet theksuar se për një periudhë trevjeçare britanikët e SOE operonin nga Stambolli dhe kishin mundur të rekrutonin një numër shqiptarësh me njohje apo influencë në Shqipëri, për t’i përdorur në lojërat politike ballkanike. Nëse Avni Dërhalla ka pasur akoma lidhje me Shërbimin Britanik edhe pas Lufte, atëherë duhet të supozojmë se edhe britanikët duhet të kenë qenë në dijeni të bisedimeve sekrete Tito-Zog. Megjithatë, surpriza me interesante e këtij dokumenti është fakti se sipas burimit të amerikanëve, delegacioni turko-shqiptar i Zogut ka qenë i autorizuar për t’i kërkuar Titos armatosjen dhe përgatitjen ushtarake të 8000 kosovarëve, me të cilët Zogu shpresonte të hynte në Shqipëri. Ideja e Zogut për krijimin e një ushtrie private me kosovarë nuk ishte e re. Dihet se Zogu kishte ardhur në fuqi me ndihmën e Jugosllavisë edhe në të kaluarën, duke përdorur edhe elementë kosovarë. Megjithatë, edhe pse faktorët politikë të kësaj periudhe ishin shumë të ndryshëm, përsëri Zogu shpresonte në një aleancë me komunistët jugosllavë për t’u rikthyer edhe një herë në fronin shqiptar. Megjithëse Jugosllavia e viteve 1950 nuk ishte më ajo që dikur kishte ndihmuar Zogun për të rrëzuar nga pushteti peshkopin Noli, duket qartë se Zogu nuk kishte asnjë problem të bashkëpunonte me komunistët jugosllavë. Mbreti duket se nuk ka pasur asnjë pengesë ideologjike për këtë bashkëpunim, edhe pse dihej se represioni ndaj Kosovës nuk kishte të ndalur.
  .

  Dokumenti i botuar sot tregon qartë idenë dhe kërkesat që ish- Mbreti shqiptar kishte ndaj Titos, por fatkeqësisht nuk kemi një dokument i cili të sillte mendimin e Titos mbi këto kërkesa. Sidoqoftë, një analizë e kujdesshme mund të na bëjë të besojmë se Tito nuk mund të ketë qenë shumë i gatshëm për të përmbushur dëshirat e ish-Mbretit shqiptar. Një forcë paraushtarake kosovare e rekrutuar nga shërbimet inteligjente të Titos do të ishte një garanci e madhe për një qëndrim pro-Jugosllav të Mbretit shqiptar, nëse ai vinte në pushtet.
  .

  Ndërsa një forcë kosovarësh e financuar dhe trajnuar nga amerikanët jashtë Jugosllavisë, do të sillte komplikime të rrezikshme për Titon. Në përgjithësi, elementi kosovar, i njohur për problemet e shumta që i sillte faktorit serb, do të ishte një problem akoma më i madh për Titon nëse ai do të dërgohej me mision nga amerikanët për rrëzimin e pushtetit të Enver Hoxhës. Përfshirja e amerikanëve në këtë mision i komplikonte edhe më shumë gjërat, pasi Tito do ta kishte të vështirë për të kontrolluar rrjedhën e ngjarjeve në Shqipëri, nëse ky mision do të kishte sukses.
  .

  Për këtë arsye, vetëm një forcë kosovare e armatosur dhe e përgatitur prej jugosllavëve mund të ishte zgjidhja e pranueshme për Titon. Nëse Tito e pranoi apo jo këtë kërkesë, deri më tani nuk kemi një dokument ku të jetë shkruar mendimi i tij për këtë çështje. Lidhja e Zogut me amerikanët si sponsorizuesit kryesorë të kësaj aventure, do ta bënte atë më të paqëndrueshëm në marrëdhëniet me komunistët jugosllavë.
  .

  Përvoja historike e marrëdhënieve të Zogut me jugosllavët për ndihmën që ata i kishin dhënë për të ardhur në pushtet nuk ishte shumë pozitive dhe me sa duket për të garantuar besnikërinë e Zogut ndaj jugosllavëve, Tito i kërkon Zogut përfshirjen në qeverinë e ardhshme të një numri personash të njohur si besnikë të çështjes jugosllave.

  edhe nje here faleminderit “agency”

  Reply to this comment
 31. Mark uk January 9, 20:25

  Se kush muti ishte Enver Hoxha e tregoj populli ne vitin 1991 qe e terhoqen bustin e tij si te nje qeni te ngordhur.Po e keqja eshte se u dashke terhequr edhe bishtat qe la mbrapa e qe sot lehin si qent.

  Reply to this comment
 32. From Chikago January 10, 03:48

  Ne vendin qe ka liri
  Do ngre bustin me flori
  Enver Hoxhen djale te ri
  Per cdo dite do ndez qiri

  Prane statujes se Lirise
  Te ndrije ylli I Shqiperise
  Rrugen ti tregoj vegjelise
  Qe te shkoi drejt diturise
  Ta marr vesh bota mbare

  Enver Hoxha ish Shqiptare
  Ndricoi naten si fanare
  Leshoi drite per te pare
  Zhduku bej dhe yzmeqare
  Malet i kthehu ugare
  Grur dhe miser ne hambare
  I la bangat me thesare
  Ai shkriu malet me bore
  I vuri Shqiperis kurore
  Se vet ish madheshtore
  Si ylberi me kolore

  Te quajten dhe dictatore
  Ata qe te puthnin dore
  Vet na dolen dezertore
  U shiten per nje lakrore
  Historia eshte percare
  Kane dale larte ca zuzare
  Deri dije syte pa lare

  Sot jane shpallur si te pare
  Kuvendojne mizat e kalit
  Neper pellgjet e mocalit
  Duan ti ulin majen e malit
  Se nuk shohin nga syte e ballit
  Eshte diamant gurri gjerdanit
  Mbi kuroren e Vatanit
  Lare nga gjaku i istikamit
  Se thane dot ere e murlanit

  Ne per ty jemi krenare
  Per cdo dit lule mbi vare
  U derdh loti i papare
  Ne cdo vend ku kish shqiptare
  Larte ne qiell me shkreptime
  Malet leshuan bubullime
  Lumenjt fryhen me terbim
  Populli qau me ngasherime
  Planetet derguan kurore
  E percollen dor me dore
  Si kristali me debore
  E vendosen mbi Tomore
  Dallget deti do ti ndale
  Dielli do te ndris ngadale
  E verteta ne drite do dale
  Kush na ishte ai djale

  O Enver ylli me nure
  Populli nuk te haron kure
  Do ta ngreme kalan me gure
  Do te qendisim ne Flamure

  E bere dimrin pranvere
  Largove stuhit me ere
  Bere shum gjera me vlere
  O Hazreti yne Envere

  O Mason mendje ndritur
  E gjith vepra qe ke ngritur
  Do te ngelet e skalitur
  Neper shekuj e rinditur

  Reply to this comment
 33. demo January 11, 00:08

  [email protected] qe u renditet ne krahun e duhur,me Swerbine,B.Sov.Angline,Ameriken me gjithe mend e keni,apo e thoni sot kete strataxheme,pas 90-es.???????????,se ne qe e cuam jeten ne Shqiperine shkemb graniti ne brigjet e Adriatikut,qe ndertonte e vetme socializmin ne kushtet e rrethimit te eger kapitalisto-revizionist nuk e kemi degjuar!!!!Ne dime vetem ndihmen iternacionaliste te komunistit te vertete Miladin Popovici.Ky ishte shoku idealeve,se kete e vrau mesuesi kosovar Haki Taha qe ne 1945 dhe nuk fliste dot nga varri.Te tjeret ishin gjalle:.Dushan Mugosha,Velimir Stojnici,Alexander Rankovici,Nijaz Disdarevici…Ne kemi lexuar-Rrezikun Anglo-Amerikan per Shqiperine;,anglo-amerikanet qe sabotonin luften duke hedhur me parashute nje kepuce te majte dhe nje kepuce te majte,misionin englez ne shtabin e pergjithshem,qe hanin cokollata dhe nuk i jepnin Enverit.Ua mbyllem deren ne 1945,i perzume ne 1946;u vume edhe minat.Kete dime ne.Qe ju luftuat per idealet komuniste.Per idealet komuniste ju cliruat jo vetem Shqiperine,por edhe Jugosllavine.Tani po bejme cudi qe ju komunistet e paskeni renditur Shqiperine me aleatet Anglo-Amerikane dhe ne armiqte e kllases nuk e paskemi ditur,se ne anglo-amerikanet i kemi ditur si “Rreziku Anglo-Amerikan per Shqiperine”,qe gjate luftes.Por shoku enver ua corri masken dhe i perzuri, Edhe filmi juaj “Furtuna” kete tregon,si i perzune partizanet,,anglo-amerikanet qe zbarkuan ne bregdet.
  @anticenshurra,.E duruam terrorin tuaj,por ajo qe nuk durohet,eshte HIPOKRIZIA juaj.

  Reply to this comment
 34. dr mentar meleku January 11, 00:29

  Pas periudhës se lavdishme te Gjergj Kastriotit,koha e Enver Hoxhes do jete ndoshta e fundit periudhe e lavdishme me ushtri dhe sovranitet te plote dhe jo si sot si Shprehje gjeografike.

  A e besoni se ne 1940 Greku mundi ushtrine italiane dhe pushtoi cerekun e s Shqiperise deri afer Shkumbinit.

  A e besoni se ne 1946 deri 1949 ushtria shqiptare prballoi me sukses nje invazion tre vjecar qe nga luftanijet e korfuzit deri ne sulmin monarko-fashizt qgrek me armatim amarikan & anglez dhe me dhjeneralet e tyr plus logjistiken me te perparuar te kohës

  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë Shqiptare të Luftës së Ftohtë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë sipas kohes. Jo më larg se 5 vite nga fillimi i Operacioneve klandestine kundrejt Shqipërisë, oficerët e OSS-së, pararendësja e CIA-s, ishin përkrah Enver Hoxhës në marshimin e fitores në bulevardin e Tiranës. Brigadat partizane e marshonin në këtë paradë të armatosur nga forcat aleate dhe të trajnuar nga një sërë oficerësh të shërbimeve sekrete britanike dhe amerikane. Flamuri sovjetik qëndronte në krah të flamurëve amerikanë dhe atij britanik në marshimin e madh, ndërsa avionët amerikanë “Halifax” fluturonin mbi Tiranë duke shpërndarë fletushka në mbështetje të çlirimtarëve.

  projekti i CIA në 1949: Si do ndërhyhej në Tiranë

  TOP SEKRET
  21 mars, 1949
  Për: PILIGRIM
  Nga: CICERO
  OPERACIONI SHQIPTAR
  Për të rrëzuar qeverinë aktuale dhe zëvendësimin e saj me një qeveri të pëlqyer prej nesh,
  mbetet shumë për t’u bërë në terren, përpara se ne të ndërmarrim hapa konkretë. Ne duhet
  të koordinojmë veprimet tona në momentin kur Ushtria kombëtare greke është fitimtare
  në Epir

  Dosja e panjohur e operacioneve sekrete
  Autorët e projektit: Frank Wisner, drejtues i Drejtorisë Sekrete, dhe James Angelton,
  s
  hefi i Kundërzbulimit.
  Ndërhyrja ushtarake që parashikonin amerikanët në Shqipëri
  Në Arkivin Kombëtar Amerikan në Avenunë Pensilvania, Washington D.C. gjendet
  tashmë i deklasifikuar për studiuesit një prej thesareve me të rëndësishme të historisë
  shqiptare
  të Luftës së Ftohtë. Prej vitit të kaluar, rreth 10 mijë dokumente të
  deklasifikuara hedhin dritë për herë të parë mbi operacionet e Shërbimeve Sekrete
  Amerikane ndaj regjimit komunist të Enver Hoxhës. Dokumentet në fjalë i përkasin
  periudhës kohore 1949 -1955, periudhë kur një prej shërbimeve sekrete më të fuqishme të
  botës përgatiste në fshehtësi të plotë operacionet klandestine ndaj vendit më të vogël dhe më të varfër të Ballkanit, Shqipërisë. Gjithsesi, operacionet sekrete amerikane duhen parë në kontekstin e tyre historik dhe politik

  USHTRIA ENVER HOXHES
  “Provokacioni” grek i 2 gushtit 1949, agresion luftarak për pushtim
  Sipas dokumenteve faktike, në sulmin e 2 gushtit 1949, grekët përdorën kundër Shqipërisë ushtrinë me topa, avionë, ushtri tokësore e gjithçka që përdor çdo ushtri që synon të pushtoj një vend tjetër. Ushtria shqiptare, madje edhe populli i cili në regjimin “hoxhist” quhej “popull ushtar e kufitar vigjilent”, iu kundërpërgjigj sulmit pushtues grek, me luftë të armatosur, në mbrojtje të kufijve e trojeve që u sulmuan. Ishte një luftë e përmasave dramatike. Ndërsa Greqia vërsuli drejt Shqipërisë mbi 70 mijë forca të armatosura, mbi 50 avionë, 80 tanke dhe një skalion artilerie me afro 400 gjuajtës, kryesisht topa, shteti shqiptar mobilizoi dhe futi në luftën mbrojtëse 10 mijë ushtarë, ndërkohë që po mbante në gatishmëri edhe 30 mijë trupa të tjerë pranë zonës së sulmuar. Siç dihet, Greqia ka pasur historikisht pretendime e synime për rrëmbim territoresh shqiptare, të cilat në 100 vitet e fundit i ka manifestuar edhe me provokacione e diversione ushtarake, duke tentuar të zaptoj forcërisht trojet shqiptare. Këto diversione e sulme ushtarake, kanë qenë sistematike veçanërisht pas shpalljes së pavarësisë në vitit 1912 dhe sidomos pas vitit 1913, kur “Konferenca e Londrës”, caktoi kufijtë zyrtar shqiptar, duke mbyllur kapitullin e kufijve mes Greqisë e Shqipërisë. Një nga aktet më famëkeqe luftarake greke kundër Shqipërisë, ka qenë sulmi ushtarak i nisur në 2 gusht 1949 në jug të vendit, me objektiv pushtimin dhe aneksimin me forcë të asaj toke shqiptare, që grekët e quajnë “Vorio-Epir”.

  KARNAVALET E SALI BYTHISHES
  Me 10 prill te 1994 i realizua masakra e pergjakur nga skuadro komanda “Pirro 1” Komando përbëhej nga 7 persona te armatosur me armatim te ushtrisë greke Pjesa tjeter qëndroi ne greke.Ne mesnatë u bë krimi, kunder një reparti me 130 rekrute te rinj dhe te parmatosur.Më 10 prill, në orën 02:40 një komando greke prej 8 personash me uniforma të ushtrisë greke hynë në territorin shqiptar, në afërsi të fshatit Peshkëpi pranë një reparti ushtarak. Komandoja vret në befasi ushtarin Arsen Gjini, kapitenin Fatmir Shehu dhe plagos tre shqiptarë. “Këto i keni për Vorio Epirin”, kanë thirrur ndërsa gjuanin. Gazeta “Elefterotipia” publikon lajmin se vrasja është marrë përsipër nga grupi terrorist “MAVI” (Fronti për Çlirimin e Epirit”. Nata e 10 prillit 1994 do të mbahet mend nga të gjithë shqiptarët. Vendi ynë atëherë u gjend përballë një sulmi ushtarak. Një repart komando hyri nga Greqia 4 kilometra në tokën shqiptare. Pasi kishte studiuar më parë planin, njerëzit që mbanin veshur uniforma ushtarake, sulmuan postën kufitare të Peshkëpisë. Bilanci dy të vrarë, tre të plagosur dhe disa dhjetra ushtarë të traumatizuar. Komandoja greke kishte zgjedhur si moment të duhur për të sulmuar, kohën kur i gjithë reparti kishte rënë në gjumë. Dy persona me uniformë dhe maska hynë në korridorin e kazermës. Komandanti i stërvitjes, Fatmir Shehu, u foli të panjohurve, duke u kërkuar të kursenin ushtarët, por ata e qëlluan me armë duke e lënë të vdekur. Më parë maskat kishin ekzekutuar edhe ushtarin Arsen Gjini. Tre rekrutë të tjerë mbetën të plagosur gjithashtu. Nën këcënimin e armëve maskat që flisnin greqisht duke përmendur Vorio Epirin, i mbyllën 130 ushtarët në një dhomë, ndërsa dy oficerë të tjerë i izoluan në një zyrë tjetër. Ky ishte versioni zyrtar i shtetit shqiptar, porse në traktin e organizatës “MAVI” i botuar edhe nga shtypi grek, shkruhej: “Organizata patriotike MAVI, pasi studioi me kujdes kushtet dhe operacionin që do të kryente në janar 1994, i dha urdhër njërës prej skuadrave të saj të armatosura që të godiste një repart ushtarak shqiptar, pranë vijës kufitare. Në orët e para të datës 10 prill, ditë e diel, në bazë të informatave të dhëna nga “Seksioni i mbledhjes së informatave”, skuadra PIRRO-l, e përbërë nga një grusht luftëtarësh, gjendjej në pozicionin e vrojtimit të objektit, në një kodër aty pranë. Sulmi filloi me kapjen e rojes dhe brenda dy minutash, godina dykatëshe e stërvitjes në Peshkëpi ishte në duart e luftëtarëve tanë. Skuadra e mbajti repartin për 20 minuta. Duke ikur, mori me vete 15 automatikë tip Kallashnikov të prodhimit kinez, dy arka me municion, si dhe oficerin e SHIK-ut, …koha e demo karcise se sali bythishes..

  Reply to this comment
 35. ELIOT January 13, 11:59

  FROM CHIKAGO…. QENKE COMIK PO CBE NE AMERIKE MORE SHKO NE RUSI NE KOREN E VERIUT MORE COBAN SE NE AMERIKA MBAN NJEREZ DEMOKRATE JO KRIMINELA KOMUNISTA … QENKE KOT NE HISTORIE AMERIKA I KA FUTUR NE BURG GJITHMONE DIKTATORET KMUNISTA … HAP PAK LIBRAT PARA SE TE SHKRUASH PAK ..SALUTE …

  Reply to this comment
 36. ELIOT January 13, 12:49

  D MENTAR …JELEKU … NE 40 GREKU I REZISTOI ITLIANEVE …POR HITLERI JA MORI FRYMEN HODHI 10 MIJA PARASHUTISTA DHE E PUSHTOI PER 2 DITE .. KAPISHE PASTAJ AMERIKA E NDIHMOI POPULLIN E BOTES DHE JO VETEM POPULLIN SHQIPTAR SE NUK E DINTE QE ENVERI DO TE VIHEJ NE KRAH TE BOLSHEVIKEVE ..PASTAJ NUK E KE MESUAR AKOMA QE AMERIKE KURRE NUK I KA DASHUR BOLSHEVIKET KRIMINELA ..AKOMA SE KE MESUAR KU JETON NE RRUSHBULLE .. EDHE FIDEL CASTRO I PREMTOI SE KURE NUK DO TE KETE NJE SISTEM KOMUNIST KRIMINEL DIKTATOR NE CUBA …. PASTAJ E DRODHI .. PASTAJ TE TJERAT SU MUNDOVA TI LEXOJE SE JANE PERRLALLA ME MBRET …AMERIKANET SE CANIN KOKEN PER SHQIPERINE ..ATO E VUNE NE GJUNJE JAPONINE ME 2 BOMBA DHE JO SHQIPERINE QE SKISHTE INDUSTRI FARE … TE TJERAT JANE FANTAZMA … EDHE ZOGU I MBROJTI KUFIJTE ME GREKUN AP E HARROVE … E?VERI CO GJE E BERI PER VETEN DHE FAMILJEN E TIJE .. DHE KURRE SKA QENE PATRIOT … KA QENE NJE PARANOJAK NJE I CMENDUR NJE VRASES …DHE BERISHA ESHTE NJE BAJGE E ENVERIT …. QE VETEM NDRYSHOI XHAKETEN …DHE RAMA BASHA DHE META JANE PJELLE E KOMUNIZMIT ..PRANDAJ SHQIPERIA SPO ECEN PERPARA ME EURPEN ..

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*