Platforma kriminale, që shkatërroi bazat e ekonomisë, punës dhe prodhimit

April 18, 2020 13:52

Platforma kriminale, që shkatërroi bazat e ekonomisë, punës dhe prodhimit

 

I nderuar zoti Thano,

Ndani me lexuesit tuaj se si barbaria dhe babëzia e shkatërrim rrënimit të gjithçkaje, në emër të luftës kundër komunizmit

Në fillim të viteve ‘90, bashkë me hapjen e Shqipërisë ndaj botës ndodhi një dukuri e trishtë dhe me pasoja vrastare për shumicën e shqiptarëve, shkatërrimi dhe rrënimi i çdo gjëje të krijuar në komunizëm, me mundin, djersën dhe gjakun e një populli të varfër por qëndrestar në histori.

Gjatë këtyre tridhjetë viteve në Shqipëri, në emër të “luftës kundër komunizmit”, është bërë një masakër delirante dhe fatale mbi ekonominë shqiptare, mbi bujqësinë, industrinë, sistemin e mbrojtjes së atdheut, shëndetësinë, arsimin, kulturën, vlerat materiale dhe konstucionin moral mbi të cilat ndërtohet një shoqëri dhe një komb. Fatura e shkatërrimeve është e llahtarshme dhe të bën të ndihesh keq, kur kupton se sa shumë është spekuluar “në emër të popullit”, të cilin këta të pacipë që na kanë drejtuar e quajnë “sovrani” dhe bëjnë gjithçka munden që ta zhvatin, rrjepin dhe grabitin atë “me duar të pastra”!

Gjithë kjo histori nisi në vitet e para të ndryshimit të regjimit në Shqipëri, pas fillimit të viteve ’90, kur vendi po kalonte nga rendi socialist në atë të një “kapitalizmi demokratik”, por që realisht do të rezultonte një anarshi e organizuar nga politika për të zhvatur çdo qindarkë të shqiptarëve!

Kalimi i Shqipërisë nga sistemi socialist në atë kapitalist, u shoqërua me shkatërrimin e çdo gjëje të  ndërtuar në dyzet e pesë vjet socializëm nga populli shqiptar, që nga toka tek mjetet e prodhimit, nga uzinat, fabrikat, kombinatet, vreshtat, ullishtat, pemëtoret, tek qendrat arsimore, shëndetësore, kulturore, etj. Platforma e dy partive kryesore, PD dhe PS, që kanë udhëhequr tridhjetë vjet vendin tonë, veçanërisht e Partisë Demokratike, që erdhi në pushtet në vitin 92, ishte teoria e “tokës së zezë” dhe “nivelit zero”, çfarë do të thoshte të shkatërrosh çdo gjë “komuniste” dhe të ndërtosh mbi rrënimin e gjithçkaje një shtet dhe një shoqëri që bazohen tek shfrytëzimi i punës së tjetrit, tek qarkullimi dhe jo tek prodhimi. Mbi këtë platformë kriminale, në emër të gjoja “dekomunistizimit”, u shkatërrua baza e punës, baza e jetesës dhe e pensionit, duke i lënë i shqiptarët në një udhëkryq të gjatë tranzitiv, rrugëve të emigracionit, pa punë, pa të ardhura, ku një pjesë fare e vogël krijuan një pasuri përrallore nga vjedhja e pronës publike, kurse shumica dërrmuese jetojnë në kushtet e varfërisë dhe mjerimit.

Teoria e “nivelit zero” kishte një përmbajtje kriminale, pas ajo kishte të bënte me shkatërrimin e qindra fabrikave, uzinave, kombinateve, të cilat ishin ndërtuar me punën, djersën dhe gjakun e shqiptarëve, për t’u shërbyer atyre që i ndërtuan dhe brezave që do të vijnë më pas. Kjo industri, ku punonin qindra e mijëra shqiptarë, jo vetëm siguronte të gjitha nevojat e vendit, por dhe eksportonte jashtë mallra të një cilësie të lartë, të cilat konvertoheshin me mallra të tjera të nevojshme dhe valutë, për të bërë të mundur kështu investimet në vepra të tjera, që ishin pjesë e planeve pesëvjeçare, ku projektoheshin dhe zbatoheshin vepra madhore, si uzina, fabrika, kombinate, hidrocentrale etj. Kështu, bie fjala, vetëm gjatë viteve ’68-85, në Shqipëri u ndërtuan hidrocentralet e Vaut të Dejës, Fierzës dhe Komanit, me një fuqi të madhe energjetike, siç ishte i Fierzës, HC më i madhi në Ballkan, vepra të cilat, për fat të mirë, i shpëtuan zulmës së shkatërrimit “antikomunist”, sepse përndryshe shqiptarët do të kalonin në kohën e kandilit, siç ishim rreth një shekull më para, në kohën e Merhumit Zog.

U prish Uzina e telit në Shkodër, që prodhonte të gjithë nevojat e elektrifikimit familjar dhe industrial në vend dhe eksportohej energji në të gjithë Europën. Për më tepër këtu punonin me qindra punëtorë të kualifikuar, të cilët pas ndryshimit të sistemit dolën në rrugë dhe sot jetojnë në kushtet e varfërisë ekstreme. Iu vu kazma nga themelet e industrisë tekstile në Tiranë, Berat dhe Korçë, ku prodhime të tilla si kadifja, basmat e pambukta etj eksportoheshin në gjithë Europën, sepse ishin të një cilësie të lartë dhe ku punonin me mijëra punëtorë të kualifikuar! U rrënua industria minerare, ku bie fjala, uzina e bakrit prodhonte arin e një cilësie të lartë, u dëmtuan minierat si ato të kromit, hekur nikelit, bitumit, ku një pjesë e madhe u mbyllën fare, një pjesë e privatizuan nga mafia, siç ka ndodhur me minierën e kromit Bulqizë, që janë kthyer në qendra krimi, burime vrasjesh, jo të punëtoreve, vetëm për shkak të kushteve të rënda teknike, por dhe të grupeve rivale të interesit, për shkak konkurrencës së oligarkëve!

Me zulmë e bujë, si në lëvizjet çartiste të shekullit XVIII në Angli, u sulmua baza e plehrave kimike, Uzina e Superfosfatit të  Laçit, Azotiku i Fierit, të cilët u kthyen në tokë të zezë, pa mbetur as nam e as nishan nga prania e tyre. Këto uzina gjigande, që mbulonin me prodhimin e tyre të gjithë nevojat që i duheshin një bujqësie të përparuar në vend, u rrënuan në emër të absurdit, luftës kundër gjithçkaje “komuniste”! Sot, në saj të këtij rrënimi të organizuar, asortimentet që ata prodhonin për të furnizuar bujqësinë na vijën nga Rusia, nga ku marrim edhe bukën, e cila ishte siguruar që në vitin ’76, duke siguruar edhe rezervën në kohë lufte dhe tepricën ia shisnim Greqisë! Sot, rroftë tregu i lirë, një kile miell e blejmë sa qimet e kokës dhe kush nuk ka mundësi për të blerë paktën thesin e miellit, le të vdesë nga uria, i mjafton “antikomunizmi” berishian!

Iu vu kazma industrisë mekanike, e cila prodhonte nga veglat e punes e deri tek traktori e tanku në Uzinën e Autotraktorëve dhe Uzinën e Tankeve në Tiranë, ku punonin rreth 10  mijë punëtorë, specialistë, kuadro të lartë e të mesëm, novatorë, pasi u rrënua gjithçka për të fshehur gjurmët e vjedhjes, e gjithë kjo pasuri u shit për hekur jashtë rreth 10 mijë punëtorët dolën të pa punë, familjet e tyre mbetën pa bukë dhe në mëshirë të fatit!

Po këtë fat të trishtë do të pësonte industria e lehtë dhe ushqimore, e cila prodhonte mall me cilësi të lartë, sidomos pijet, makaronat, lëngjet e frutave si dhe asortimente të tjera që ishin të preferuara dhe në tregjet e vendeve të zhvilluara evropiane!

Teoria e “nivelit zero”, për të shkatërruar çdo gjë që ishte ndërtuar në kohën e komunizmit, ishte një akt barbar dhe me pasoja të rënda, sepse rrënoi miliarda lekë vlera, shuma të mëdha të të cilave u vodhën nga mafia politike, por dhe shkatërroi bazën e punës dhe të pensionit, shpopulloi ose lanë mëshirë të fatit disa qytete të reja industriale të ndërtuara në kohën e socializmit bashkë me këto vepra industriale.

Shkatërrimi i bujqësisë, ujërave dhe pyjeve

Një rrënim akoma më i madh dhe më vrastar ndodhi në bujqësi, ku u shkatërruan mijëra e mijëra ha tokë të mbjella me pemë frutore, vreshta, ullishta, plantacione me mollë, dardhë, kumbull, qershi, u shkatërruan brezare me portokallie, limona e mandarina, u shkatërrua sistemi bonifikues dhe ujitës, plehërues, plantacione me mollë, dardhë, kumbull, qershi, u shkatërruan brezare me portokalle, limona e mandarina etj. U rrënuan nga çdo sistem ujitës, kullues e bonifikues fushat me misër, grurë, oriz, luledielli, pambuk. Nisën ndërtimet vrastare, betonimi i tokave të bukës, akt i paprecedentë që nuk ka ndodhur në asnjë vend të ish Lindjes komuniste.

Gjithë ky sistem i fuqishëm i dru-frutoreve iu nënshtrua një barbarie të paparë kurrë ndonjëherë, u prenë vreshta e ullinj, vajti gjithçka në kuotën zero, siç pretendonin të bënin «demokratikasit» që erdhën në pushtet dhe mburreshin me rrënimin e gjithçkaje!

Sistemi ujor, që nga ujë për vaditje gjer tek ujë i pijshëm iu nënshtrua një tjetër babëzie nga ish «pronarët», të cilët gjetën rastin për të shitur ujin për vaditje me lekë, ndërkohë që sipas Kushtetutës ujë është një pasuri shtetërore dhe vetëm shteti ka të drejtë të vendosë çmime dhe objeksione mbi këtë mall jetik për fatin e popullatës. 

Vetëm prerja dhe masakrimi i pyjeve që ka ndodhur në mënyrë të vazhdueshme gjatë këtyre 30 viteve, është më shumë se një barbari është kufizim dhe shterim i burimeve jetësore të oksigjenit dhe jetës që vjen nga këto mushkëri të gjelbëra.

Rrënimi i Ushtrisë, vjedhjet galopante në emër të «demontimit»

Një nga sektorët ku barbaria dhe babëzia, etja për fitime përrallore e oligarkisë politiko-ushtarake e ka treguar fytyrën e saj të vërtetë, është ushtria dhe mbrojtja kombëtare. Një pasuri përrallore, në emër të «demontimit», u shit me para nën dorë në tregun e mafies rajonale, evropiane e botërore, duke bërë që në xhepin e oligarkëve të përfundonin miliarda euro, që mund të ishin një pasuri e konsiderueshme në arkën e shtetit shqiptar! Vetëm shitja nën dorë e rreth tre milionë pajisjeve të kompletit individual të mbrojtjes kundër armikut bakteriologjik, të përgatitura për gjithë popullin ushtar, në raste të luftës bakterilogjike, është një krim jo vetëm financiar por dhe atdhetar me pasoja të rënda. nëse do të ishin, sot këto pajisje do të ndihmonin që lufta kundër kësaj flame me emrin kovid 19 të ishte më efikase dhe të mos kishte pasoja të tilla në shëndetin e popullatës dhe në ekonominë tonë kombëtare!

Ushtria në kohën e epokës socialiste qe forcuar shumë në Shqipëri dhe garantonte sovranitetin e vendit. Në këtë kohë qe investuar shumë në armatime, në fortifikim, në teknologji ushtarake, saqë Shqipëria konsiderohej “fuçi baroti” në Ballkan. ne ishim përgatitur që nëse agresorët e huaj do të tentonin të ngrinin armët dhe arsenalin e tyre djallëzor kundër vendit tonë, ushtria shqiptare që në dy tre minutat e para  të kthehej në një fortesë të pathyeshme qëndrese dhe të zmbrapste çdo sulm eventual ndaj territorit tonë. Kjo sa për fillim, se më tej, në rast të vazhdimit të këmbënguljes së pushtimit nga të huajt, brenda 72 orëve, ushtria shqiptare kishte burime njerëzore dhe materiale luftarake që të angazhonte në mbrojtje gjithëpërfshirëse rreth 800 mijë trupa, duke e bërë Shqipërinë një kështjellë të pathyeshme nga asnjë agresor.

Aty nga fund i viteve ’70, fillimi i viteve ‘80, ushtria shqiptare ka pasur në përbërje 22 divizione mbrojtje kundërajrore, flotë luftarake detare, aviacion, i cili në kohë lufte ishte i strehuar nën tokë. Ishte një pasuri e madhe kombëtare, e vlefshme për kohë paqeje e lufte, që nuk mund të “flakej” tutje me një të rënë të lapsit, siç ndodhi në vendin tonë!

Por ky sistem si gjithçka tjetër në Shqipëri u shkatërrua dhe ushtria, armatime e çdo gjë tjetër që ishte në shërbim të saj, u dëmtua ose u shit për interesa të mafies dhe krimit të organizuar. Me shkatërrimin e kësaj pasurie kolosale filloi ndërtimi i sistemit kapitalist, ku kulmi arriti në vitin e zi ’97, kur u thyen depot dhe u plaçkitën gjithçka, që nga më e vogla deri tek armatimet e rënda, veshmbathjet e pajisjet e nevojshme të tjera.

Lind pyetja: Ku përfunduan 1200 tanket e epokës socialiste, ku shkoi gjithë ai armatim i rëndë, ku shkuan qindra objekte e materiale ushtarake, që ishin një kapital i madh, me vlera të mëdha ekonomike e luftarake?!

U vodhën, u plaçkitën, u shitën në tregun e mafies ndërkombëtare, nga elita politike dhe ushtarake e vendit, të cilët me pasurinë e shqiptarëve, të vënë me djersë e gjak nga një popull i varfër, luajtën poker për interesit e tyre personale të pasurimit me çdo mjet e me çdo kusht!

Gjithçka e ka mbuluar heshtja dhe pluhuri i harrimit, gjithçka fle dhe nuk ka ndërmend të zgjohet më në një dosje të kobshme, dosjen e  vitit 1997, që e akuzon klasën politike shqiptare, veçanërisht të djathtët që ishin në pushtet, për afera kriminale me këtë pasuri kolosale të shqiptarëve, që u ndërtua me mund e djersë në kohën e socializmit dhe u rrënua, u zhvat e u gllabërua nga orekset kriminale të kriminelëve me jaka të bardha!

Rrënimi dhe barbaria në çdo qelizë të punës dhe jetës shqiptare

Rrënimi dhe barbaria shoqëroi çdo qelizë të punës e prodhimit, qendrat social-kulturore e shëndetësore, arsimin që u kthye në kuota primitive, duke i kushtuar këtij populli të varfër e të grabitur sistematikisht nga mafia politike miliarda euro, me të cilat, po të administroheshin e të viheshin në punë të gjitha këto resurse, Shqipëria do të kishte një tjetër stad zhvillimi dhe një tjetër niveli të zhvillimit ekonomik.

Falë këtij rrënimi, sot qendrat shëndetësore në fshatra janë thuajse inekzistente, arsimi është në nivele të mjerueshme, pasi të gjitha klasat mësojnë në një klasë duke e kthyer mësimin në një lloj absurdi të organizuar, nuk bëhet fjalë për shtëpi kulture, qendra social-kulturore e vende argëtimi e kalimi të kohës së lirë për rininë, pas i vetmi “argëtim” ka mbetur hashashi, kokaina, bota e vesit deri në perversitet, që po lulëzon dhe askush nuk e kontrollon dot, pasi ata që kanë në dorë fatet e këtij vendi, politikanët tanë, janë vetë autorët e këtij rrënimi të madh e të pacak…

 

Nga Gëzim Loka

 

April 18, 2020 13:52
Komento

74 Komente

 1. intelektuali April 18, 15:20

  Fanatiku i Partise se Punes, Gëzim Loka:

  Bukur e ke paraqitur fotografine e Kombinatit me Stalinin ne kete shkrim delirant pa kurfare llogjike intelektuale,

  por:

  NIVELIN ZERO TE TOKES SE ZEZE SHQYPNIA E ARRITI NE KOHEN E QEPES TE ENVERIT KUR KY INJORANT, SADIST DHE GJAKATAR KISHTE FALIMENTUAR EKONOMINE ME TOLLONA DHE BUNKERE DHE KISHTE RENUAR SHTETIN PERFUNDIMISHT PASI U PRISH ME KINEN KOMUNISTE

  Uzinat dhe fabrikat bolshevike, por edhe hidrocentralet famoze qe permend ti ishin bamiresi badiava pa leka nga regjimet diktatoriale komuniste qe nga Jugosllavia e Titos, Rusia e Stalinit dhe Hrushcovit deri tek Kina e Mao Ce Dunit qe Shqypnia e Enverit te llapte si gore ne Ballkanin Perendimor propaganden e shemtuar me ATSH e shitur per dy aspra tek MURTAJA bolshevike e Lindjes,

  prandaj:

  Pse nuk i ben pyetjen vetes me pare se te shkruash keto llogje budalli pa pike llogjike elementare,

  KU ISHTE GREQIA FQINJE NE KRAHASIM ME SHQYPNINE NE KOHEN E MJERIMIT TOTAL TE PARTISE SE PUNES?

  Kur Mehmet Shehu i dergoi nje raport te hollesishem Enverit per gjendjen katastrofale te Kombinatit Metalurgjik “Celiku i Partise”, raport i cili perfundonte me frazen: “…Humbjet ekonomike Ne Kombinat jane kaq te medha, sa punonjesit me mire te rine ne shtepi se sa te punojne…”, Enveri si injorant qe ishte nuk e pranoi dhe katastrofa u be reale per disa muaj. Qe te kthellohesh akoma me shume po hidhem disa vite me pare kur ne Kombinatin e Tekstilit ne Tirane erdhi per nje vizite Kryeministri i BRSS, Kosigini dhe zbuloi se pas perdeve me parrulla per vellazerine e pathyeshme midis popullit shqyptar dhe atij sovjetik fshiheshin skarco me tonelata beze dhe tekstile i tha spiunes se Enverit, eleni Pashko: “Po te vazhdoni keshtu nuk do ta keni te gjate me ekonomine”.

  prandaj:

  KUJT JA SHKRUAN KETO LLOGJE ME NOSTALIGJI BUDALLI PER KOHEN E MURTAJES BOLSHEVIKE TE PARTISE SE PUNES?

  Ne cilin vend ish komunist te Evropes Lindore uzinat dhe fabrikat komuniste i mbijetuan konkureces ne Tregun e Lire, pa investime grandioze nga Shteti? Ne Gjermanine Lindore DDR falimentuan te gjitha fabrikat dhe uzinat sovjetike qe ishin “LULE” ne krahasim me gerdallat e Shqypnise, por Gjermania Federale Perendimore e Kancelarit Kohl investoi miliarda marka per riorientimin e ekonomise dhe akoma rezultatet e desheruara nuk jane arritur.

  SI DO TE MODERNIZOHEJ SHQYPNIA E ENVERIT ME GERDALLAT E PARTISE SE PUNES

  kur:

  Socializmi dhe Komunizmi kishin falimentuar kudo ne Bote?

  Reply to this comment
  • Tani beji shurren baces...! April 18, 18:47

   Shkelzeni do te martohet perseri kesaj radhe me Arminen.
   Edit i ka blere gruaja nje vile ne Surel.
   Saliu shoke Saliu eshte perjashta fateziu…
   Rri tek vila e dhenderit..!
   Ilir Floriri vetem hale ka dymbedhjete dhe nuk dij ku te dhjese…
   Po Luli ku eshte..?

   Reply to this comment
  • Drini (bardh e zi) April 18, 19:16

   Pse i ngacmon kukuvajkat nostalgjike te diktatures? Leri ore te qeta ne vajtimin e tyre. Ato kane plot 30 vjet qe vajtojne ekstremizmin e majte radikal te fshehur nen masken e komunizmit, keshtu qe nuk u be qameti se do vajtojne dhe nja 10 vite te tjera. Deri sa ta kuptojne qe me gjithe ato fabrika trikotazhi as nje pale fasho pajdhi nuk benin dot, do te na duhet te qeshim edhe ca kohe ne heshtje me idiotizmat e tyre.

   Do thuash ti qe deri diku kane nje fare te drejte… Kane, si nuk kane…

   Vetem se nqs. krahas bunkereve dhe blerjes se armatimeve qe s’i hyne ne pune as dreqit ata krenohen me ndertimin e ca veprave madheshtore, atehere krahas tyre duhet te shpjegojne dhe se ne c’fare xhepash perfunduan te ardhurat e gjithe asaj pune kolosale te popullit me te varfer te Evropes? Ne c’fare xhepash perfunduan mundi dhe djersa falas e qindra mijerave te burgosurve politike e ordinere, e qindra-mijera aksionisteve, dhe ajo e miljona punetoreve qe thyenin kerbishtin nga mengjezi ne darke vetem per nje kothere buke?

   Reply to this comment
  • Gzim Kulufi April 18, 21:03

   Antiintelektual, te mos ngaterrojme kekun me byrekun! Vertet Shq. nuk kishte nevoje per gjithe ate kombinat metarlugjik, ashtu sic dhe Kina nuk kishte nevoje per ato ngritje mini-metarlugjish dhe fonderish mes fshatrash ne fund te viteve 50 dhe viteve 60. Por njerezit, nga fshatare mikroborgjeze dhe reaksionare muaren teknollogjine dhe u kthyen ne qenie sociale. Sikur Ramizi te kishte bere gjysmat e atyre qe beri Hua Ngo Feni dhe pasardhesi Ten Siao Pini, nje pjese e nderrmarjeve tona do te kishin vazhduar punen dhe njerezit nuk do ta braktisnin vendin e tyre. Keta tanet ia lane cdo gje fatit, duke u kujdesur me pare per jetet e tyre, a thua se do i vriste njeri! Gabimet e Enverit ne ekonomi kishin akoma kohe te ndreqeshin ne vitet 85-92, por nuk e di pse ato u lane ashtu! Ketu une nuk flas per uzina si ajo Enver, apo Dinamo, apo Traktori e vjetra, ajo kimike e Tiranes, e shkrirjes se bakrit Kukes, te cilat e kishin marre rrugen e m…., por flas per uzina te reja, si ajo Traktori lart, tek tynelet, uzina e telave te bakrit ne Shkoder, ajo e makaronave Shkoder, etj., te cilat mund te vazhdonin punen permrekulli me bashkpunime te huaja italiane, gjermane, hollandeze, etj. Pse duheshin shkaterruar te gjitha? Enverin duhet ta denojme per ato qe beri, por nuk mund ti ngarkojme edhe shkaterrimet e viteve 90 deri 2010.

   Reply to this comment
   • intelektuali April 18, 22:05

    Ore ti qenke Kuluf nga trute e kokes me gjithe mend, po gallate do te besh ne kete forum te nerum te gazetes DITA?

    KE DEGJUAR TI MORE MAVRI SE CFARE ESHTE TERMI “KOSTO E PRODHIMIT”?

    Telat e bakrit te Shkodres kishin Kosot Prodhimi disa here me te larte se telat e bakrit ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore, vetem po te lexosh manualet ekonomike te kohes do te mesosh se pershembell ne Bullgari keto tela bakri dilnin nga fabrikat komuniste me nje cmim 2 deri ne tre here me te ulet se ato te Shqypnise, kjo per faktin se minerali i bakrit ne kete vend ballkanik ishte me cilesor, linjat e prodhimit ishin me moderne dhe prandaj telat prodhoheshin me kosto me te ulet, ne Rumani dhe Hungari nuk u shkaterrua asnje fabrike apo uzine sovjetike, por prapambetja teknollogjike e tyre i hodhi ne koshin e plehrave keto uzina disa here me te medha dhe me te fuqishme se gerdallat komuniste te Enverit ne Shqypni sepse prodhimet e tyre nuk konkuronin dot te tregun e lire qe u hap pas mbylljes se KNER-it idiot bolshevik as nga cilesia dhe as nga cmimi.

    KESHTU NDODHI ME MIJRA FABRIKA NE VENDET KOMUNISTE TE EVROPES LINDORE

    Ne Hungari falimentoi uzina me fame e llampave “Tungsram” si edhe shume uzina te tjera me fame boterore, ti me flet per Uzinen e Traktoreve ne Tirane si nje karikature e fabrikave gerdalla te sistemit komunist, traktoret mbeten ne fusha te gjithe, ti flet per tanke, po kush vend do t’i blente tanket dhe traktoret shqyptare mesjetare kineze, kopje origjinalo-sovjetike te Kohes se Qepes te Stalinit me nje konsum karburanti si lubi ne krahasim me traktoret perendimore, a e kupton ti o mavri pa pike llogjike? Ne Gjermanine Lindore u mbyllen uzinat e veturave ekonomike Trabant dhe Wartburg me dhjetramije puntore sepse kur cofi KNER-i sovjetik nuk kishte se kush t’i blente karikaturat e Kampit Socialist, me kujtohet qe Mehmeti kur e kuptoi se Kombinati i Traktoreve nuk vlente asnje dyshke tentoi te shpetonte situaten me prodhimin e frigorifereve shtepiake, madje e reklamoi aq shume sa i besoi edhe vete, por cfare ndodhi me tej?

    MEHMETI IKU PER DHJAME QENI, PAS TIJ IKEN DHE FALIMENTUAN EDHE UZINAT DHE FABRIKAT E ENVERIT QE ISHIN FALAS, BADIAVA, PA LEKA NGA VELLEZERIT E ETIJ KOMUNISTE QE I NDERROI SI MBRETI GRATE.

    Pse ju fanatiket e Enverit dhe delirantet nostalgjike te Partise se Punes nuk e hypni bythen fanatike ne veturat e sovjetikut, Pobeda ose Moskvic apo Lada, por i jeni sulur te belni Benz-at te gjermonit si te papare?

    prandaj:

    Mos hidh llogje budalli ne kete forum te nerum te gazetes DITA qe nuk i ha as qeni.

    Reply to this comment
 2. Lisi April 18, 15:29

  Intelkaka boll hengre Mut edhe sot QE ke pashket

  Reply to this comment
  • bledi April 18, 23:12

   Po te ishim te hapur me boten apo te ishte halla me koqe
   Bujqesi ne Myzeqe
   Blegtori neper fshatra
   Peshkim ne bregdet
   Turizem malor dhe bregdetar
   Ne malesi pasuri natyrore dru minerale etc
   Ky ishte potenciali Shqiptar qe nuk diti as Populli as Partia ta shfrytzonin dhe t ja pershtasnin Kapitalizmit.
   Kombinate dhe uzina = falimentim

   Reply to this comment
 3. Dajti April 18, 16:16

  I nderuari Gezim Loka!
  Gjithcka shkruani eshte e vertete si drita e diellit,por sot nuk e do njeri te verteten se ju erren syte!
  Shikoni se si e gjeten Shqiperine termeti dhe coronavirusi:
  -Me breke neper kembe!
  Kryeministri Rama bredh neper bote duke lypur dhe kredite e marre gjoja si dhurata,qe do t’i shlyejne brezat e ardhshem,i quan me mburrje si dhunti te tij!
  Pot sot Shqiperia nuk ka vetem armiq te jashtem,por ka me shume ARMIQ te BRENSHEM dhe ai me i rrezikshmi eshte vete ANTARESIA e PS-se,qe si dikur Asamblea Kuinslinge e kohes se pushtimit nazist,mban ne pushtet diktatorin Rama,kete antishqiptar nga me te rrezikshmit ne tere historine e kombit shqiptar!

  Reply to this comment
  • koment April 18, 18:19

   ha ha ha ha edi rama na e paska fajin.
   Po rama e ka fajin qe merret me injorantet dhe idiotet
   qe lehin dite e nate pa kuptuar se c’fare ndodh perreth
   ne france ishte bukuri me studion e tija dhe mund te rronte ne paqe dhe ne qetesi por u kthye te bente dicka per kete milet injorant .ne keto 30 vjet vetem rama beri dicka per shtetin ligjor dhe po vazhdon te beje.ata qe bejne keto komente ketu jane ata qe moren pjese ne rrevolucionin e kryesuar nga sala per ti cuar te gjitha makinerite dhe paisjet e uzinave dhe fabrikave per skrap .ju nuk ju vjen turp dhe nuk e kuptoni se sa mbrapa e kthyet ate vend se ashtu donit ju nen udheheqjen e sales
   edi rama mire apo keq dicka po ben dhe ne shqiperi nuk ka nje tjeter lider qe ta zevendesoje .
   edhe ai qe e shan dhe kjo eshte e drejta e kujdo, le te propozoje nje tjeter qe ta beje kryeministrin me mire dhe populli le te votoje per te.mos me thoni qe ky do jete lulushi.
   rrini more meshojini vendit e mos llapni kot kur nuk merni vesh nga kjo pune.
   sa per diktaturen ,nga diktura e proletariatit duhet te kthehet ne diktature demokratike .ky popull nuk degjon pa diktature qe te mund te eci perpara…..

   Reply to this comment
   • Pisha April 18, 18:33

    U shyqyr o zot qe la Francen per ne se do kishim vdekur pa buke po mos ishte Edi.
    U marrte nga ditet e tua ishalla dhe rrofte sa pinguini.
    Vetem do doja me dit, pse nuk merret pak edhe me ata trimat e Lalzit ky udheheqesi yt?
    Saliun, Liken dhe gjith lagjia atje?
    Si thu?

    Reply to this comment
 4. Babale April 18, 18:12

  Pasuria kombetare e krijuar nga ky popul ne 45 vjete nuk u shkaterrua ne emer te demokracise, por u rrembye nga nje grusht hajdutesh dhe pinjollesh te ish klasave te permbysura ne 44-en, te cilet ne emer te luftes kunder komunuzmit, u hakmoren ndaj atij sistemi duke vjedhur gjithcka kishte ndertuar ky popull. Keta pinjolle asnjehere nuk kane luftuar per demokraci. Por si gjithmon, edhe pse kane kaluar 75 vjete, e kane enderr qe ne shqiperi te kthejne si dikutr sistemin e sundimit te ketij populli nga baballaret e tyre.

  Reply to this comment
 5. koment April 18, 18:29

  mos harroni qe edhe ne vendet perendimore demokratike nuk behet pa diktature demokratike,nuk te le njeri te besh c’fare te duash megjithe se mentaliteti i popujve te tyre eshte shume i ndryshem nga i shume shqiptareve …

  Reply to this comment
 6. koment April 18, 18:35

  demokracia nuk eshte rrumpalle.demokracia eshte kulture dhe respekt per njeritjetrin ndryshe shkoni vetem mbrapa ose indietro….

  Reply to this comment
 7. koment April 18, 18:40

  edhe pos u mor edi do te merret ai qe do ta vije pas tij .edi nuk eshte i perjetshem vitin tjeter po te dali nje me i mire se edi do te votojme te riun dhe le te beje i riu ato qe nuk beri ky…

  Reply to this comment
 8. koment April 18, 19:02

  e or pisha or pisha,mund te merrej por ndoshta i ka dhe frike se ata nuk pyesin edhe mund ta vrasin sic jane te zotet ta bejne…

  Reply to this comment
 9. Gzim Kulufi April 18, 21:10

  Une nje gje nuk kuptova nga shkrimi i Gezim Lokes! Te gjitha jane te verteta, por dicka nuk saktesohet mire. Kushdo qofshin udheheqsit e post-diktatures, qofshin edhe agjente te Serbise, prishjen e uzinave dhe fabrikave te Shqiperise e kryen vete shqiptaret, kryesisht fashatare te zbritur nga te kater anet e vendit ne qytete, por edhe disa qytetare nuk fjeten gjume ne keto shkaterrime! Me nje fjale, ky popull heroik dhe … i degjeneruar, shkaterroi nje pjese te ardhmerise se tij! A gjen cmenduri me te madhe ne bote? Besoj se jo!

  Reply to this comment
  • Bardhi April 19, 11:44

   O Gezim Kulufi!
   Ke degjuar gjekundi ti o krllire marsupiane,qe presidentet,kryeministrat,mbreterot,gjeneralet etj te kene marre kazmat dhe lopatat per te shkaterruar uzinat dhe fabrikat,?
   Po populli do t’i shgkaterronte,por nje popull qe nxitet dhe mbrohet nga kriminele e jo atdhetare!
   Pse nuk i prishi mpopuylli uzinat para 90-tes,por pas 90-tes,o KULUF jevgjit?

   Reply to this comment
 10. intelektuali April 18, 22:06

  Ore ti qenke Kuluf nga trute e kokes me gjithe mend, po gallate do te besh ne kete forum te nerum te gazetes DITA?

  KE DEGJUAR TI MORE MAVRI SE CFARE ESHTE TERMI “KOSTO E PRODHIMIT”?

  Telat e bakrit te Shkodres kishin Kosot Prodhimi disa here me te larte se telat e bakrit ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore, vetem po te lexosh manualet ekonomike te kohes do te mesosh se pershembell ne Bullgari keto tela bakri dilnin nga fabrikat komuniste me nje cmim 2 deri ne tre here me te ulet se ato te Shqypnise, kjo per faktin se minerali i bakrit ne kete vend ballkanik ishte me cilesor, linjat e prodhimit ishin me moderne dhe prandaj telat prodhoheshin me kosto me te ulet, ne Rumani dhe Hungari nuk u shkaterrua asnje fabrike apo uzine sovjetike, por prapambetja teknollogjike e tyre i hodhi ne koshin e plehrave keto uzina disa here me te medha dhe me te fuqishme se gerdallat komuniste te Enverit ne Shqypni sepse prodhimet e tyre nuk konkuronin dot te tregun e lire qe u hap pas mbylljes se KNER-it idiot bolshevik as nga cilesia dhe as nga cmimi.

  KESHTU NDODHI ME MIJRA FABRIKA NE VENDET KOMUNISTE TE EVROPES LINDORE

  Ne Hungari falimentoi uzina me fame e llampave “Tungsram” si edhe shume uzina te tjera me fame boterore, ti me flet per Uzinen e Traktoreve ne Tirane si nje karikature e fabrikave gerdalla te sistemit komunist, traktoret mbeten ne fusha te gjithe, ti flet per tanke, po kush vend do t’i blente tanket dhe traktoret shqyptare mesjetare kineze, kopje origjinalo-sovjetike te Kohes se Qepes te Stalinit me nje konsum karburanti si lubi ne krahasim me traktoret perendimore, a e kupton ti o mavri pa pike llogjike? Ne Gjermanine Lindore u mbyllen uzinat e veturave ekonomike Trabant dhe Wartburg me dhjetramije puntore sepse kur cofi KNER-i sovjetik nuk kishte se kush t’i blente karikaturat e Kampit Socialist, me kujtohet qe Mehmeti kur e kuptoi se Kombinati i Traktoreve nuk vlente asnje dyshke tentoi te shpetonte situaten me prodhimin e frigorifereve shtepiake, madje e reklamoi aq shume sa i besoi edhe vete, por cfare ndodhi me tej?

  MEHMETI IKU PER DHJAME QENI, PAS TIJ IKEN DHE FALIMENTUAN EDHE UZINAT DHE FABRIKAT E ENVERIT QE ISHIN FALAS, BADIAVA, PA LEKA NGA VELLEZERIT E ETIJ KOMUNISTE QE I NDERROI SI MBRETI GRATE.

  Pse ju fanatiket e Enverit dhe delirantet nostalgjike te Partise se Punes nuk e hypni bythen fanatike ne veturat e sovjetikut, Pobeda ose Moskvic apo Lada, por i jeni sulur te belni Benz-at te gjermonit si te papare?

  prandaj:

  Mos hidh llogje budalli ne kete forum te nerum te gazetes DITA qe nuk i ha as qeni.

  Reply to this comment
 11. Adih April 18, 23:45

  Intelektuali @…..

  Pse meresh me kulufat ti mbushesh mendjen “Koston e prodhimit ” me vjen keq se do beheni edhe ju si kuluf.
  I nderuar z Intelektual ,keta qe vajtojne koleren komuniste dhe natyrisht qe lavderojne “Skenderbeun ” Rame ,jane tamam si ajo gruaja nga Berati ,qe tha midis mbledhjes : amani vetem ju mos u zini me njeri tjetrin , mos na i percani partine ,se po te jete nevoja ne hame edhe bar per ju .Nuk e hane pyken , kjo lloj bagetie i nderuar Intelektual . Vetem kete i kujtoj ketij komunisti te pa ndreqshem GEZIM LOKA . Sa kushtonte nje bunker ,? Sa bunkere ndertoi Enveri qe i bente nga frika e per te shpetuar bythen e vet .Dhe me keto para te bunkereve , o komunisti i pa ndreqshem GEZIM LOKA mere vesh, shqiptaret per jete te jeteve nuk do kishin probleme strehimi .
  Respekte per komentin z Intelektual.

  Reply to this comment
 12. gjermani i fundit April 19, 01:24

  Nastradino, edhe ne Perendim ka plot raste falimentimesh te nderrmarjeve, si duket ata nuk hane pyka nga ekonomia. Nsu, simca, talbot, Rover, layland e deri me sot Saab, MG, jane falimentuar. Po te mos ishin kinezet do falimentonte edhe Volvo. Pa lere ne siderurgji ku komandojne indianet e Mittal dhe ruset. Deng fengu qe bente ata traktoret qe talleshin shqiptaret posedon kuota tek Peugeot dhe Citroën. Po Lehman brothers nderrmarje shqiptare ishte? Sa, raste do ne Perendim te falimentimeve te bujshme? Prandaj, nuk eshte se nuk dine e s’hane pyka, por ja qe bien shitet dhe mbyllet rubineti. Ana pozitive e atyre uzinave, fabrikave, punishteve, nderrmarjeve te ushqimit, perpunimit, bujqesise, blegtorise, etj, eshte se formuan eksperience, punetore te kualifikuar, qe fare kollaj i adaptoheshin linjave me te modernizuara te prodhimit. Dhe shteti sigurisht qe eshte garant per punetoret. Here tjeter do te tregoj per Musolinin qe i shkruan leter inxhinier Romeos pse Alfa Romeo qe po ngiste kishte manjet Bosch, ore Zvicerane dhe bori franceze. Dhe si iu pergjigj inxhinier Romeo.

  Reply to this comment
 13. intelektuali April 19, 09:14

  Ore ti gjerman i Hitlerit apo i Enverit je?

  Cfare te them une i shkreti kur nuk do te hash pyka llogjike dhe ben krahasime debilesh per injorante dru me pre, po si krahason ti SHBA me Shqypnine Enveriste te Kohes se Qepes te Partise se Punes me tollona dhe bunkere kur vendi yne ishte izoluar me dekada nga Bota Demokratike, rrethuar anembane me tela me gjemba si nje:

  KAMP PERQENDRIMI “AUSCHWITZ” I HITLERIT

  Cfare te shkruaj une i shkreti o mavri qe s’ke pare Bote me sy, ketu ne SHBA nipi im ka nje page vjetore me 6 shifra ne USD ti me tregon per falimentimin e bankes Lehman Brothers ne SHBA

  PO NE VITET 80-TE SHQYPNIA E ENVERIT KISHTE FALIMENTUAR TERESISHT O MAVRI

  Per krahasim te nje vend me nje tjeter vlen vetem nje parameter qe Banka Boterore e ka quajtur GDP per fryme te popullates qe tregon edhe fuqine ekonomike te cdo shteti, ja ku e ke ketu me poshte:

  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=AL-US

  Shikoje kete grafik krahasues te Bankes Boterore, analizoje qe te mbyllesh llapen e fanatikut dru me pre dhe te mos hedhesh me jashteqitje budalli ne kete forum te nerum te gazetes DITA.

  Reply to this comment
 14. gjermani i fundit April 19, 12:00

  Nastradino, drejtorin e Bankes Boterore e emeron dhe vendos dora vete presidenti I Amerikes. Edhe e heq po ai, po s’beri interesin e tij, prandaj mos me lodh kot me qyfyre grafikesh. Ne letren e pergjigjes Nikola Romeo I thote Musolinit qe Alfa(anonima lombarda fabbrica automobili) se po punohej qe manjetet ti prodhonin ne vend. Po ashtu edhe ora ne makine te ishte italiane. Per momentin boria nuk prodhohej ne Itali, por interesi ishte te behej ne vend dhe po zhvillonin nje projekt. Romeo, duke qene pronari I kujton Duces se makina shitej dhe jashte e s’mund te rrezikonin 90%te makines me komponente italiane per 10% te pjeseve qe importonin. Ky shkembim letrash merret shembull sesi shteti orienton privatin drejt interesit nacional, e sesi privati i pergjigjet racionalisht. Meqe ti è njohke Tiranen vec tek Tajvanit, edhe sot thuhet tregu tek uzina Dinamo, stacioni tek uzina e traktoreve, tek Porcelani, stacioni ne Kombinat, tek uzina e Artilerise, etj. Mire e ke qe teknologjia e tyre eshte e prapambetur fare, por a ke degjuar se linjat modernizohen periodikisht? Ama, ne Amerike qenke ti nastro? Ku kullot aty bre nastro? Aty po s’punove edhe poshte ures nuk gjen dot vend.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 19, 16:31

   Ore ti qenke si Kulufi, KULUF nga trute me te vertete,

   Lere socialistin e hershem Benito Mussolinin qe u be edhe Babai i fashizmit Boteror, por shiko tymin e zi ne kete fotografi domethenese qe ka paraqitur gazeta DITA ne sfond me Stalinin perpara hyrjes ne Kombinatin Sovjetik te tekstileve, analizoje me kujdes dhe bejti pyetjen vetes:

   CESHTE KY TYM I ZI SI QYMYR?

   qe:

   Ka pllakosur qiellin e Kombinatit Sovjetik te Tekstileve ne Lagjen 6 te Tiranes dhe qe helmonte ajrin dhe i nxinte jeten popullates se puntorise proletare me tre turne te Lagjes me te madhe te Tiranes ne Kohen e Qepes te Partise se Punes, nese nuk e di dhe prandaj flet badiava per Alfa Romeon si nje ndermarje bolshevike, ja ta thote intelektuali qe nuk eshte fare nastradini, por ai qe e di dhe tregon gjithmone te verteten:

   TYMI I ZI KOROZI NE FOTOGRAFI ESHTE NGA TEC-I SOVJETIK I KOHES SE QEPES TE STALINIT

   qe:

   Prodhonte avull per Kombinatin dhe qe helmonte ajrin e banoreve te ngrate, qe ishin proletare me tre turne, sepse nga teknollogjia idiote sovjetike qymyri si lende djegese ne TEC me shume hidhej ne ajer se digjej ne kaldajat dhe se askush nga shteti dhe pushteti nuk i plaste fare per shendetin e proletareve te Komunizmit qe punonin me tre turne me Kombinatin Bolshevik Sovjetik ne Kohen e Qepes te Partise se Punes,

   E SHIKON SA SHUME GJERA DI INTELEKTUALI

   Reply to this comment
   • Kinez Kosovar April 22, 22:20

    o intelektualo, po ç’merresh me ket cunin e Hitlerit mer babe, osht debil safi, ka kenu nja dy libra pa kapake dhe te can trapin gjoja se osht dijetar.

    Reply to this comment
 15. Shqipëria ka 3.900.000 banorë dhe jo 2.870.000 banorë si gënjen INSTATi April 19, 12:12

  Shqipëria ka sot afërsisht 3.900.000 banorë dhe jo afërsisht 2.870.000 banorë si deklaron Instati. Arsyeja për deklaratat e gabuara të Instatit për numrin e popullsisë së Shqipërisë është regjistrimi plotësisht i gabuar i popullsisë i 2011 që u bë nga qeveria e atëhershme e Shqipërisë dhe Instati. Në 2011 Shqipëria kishte afërsisht 3.550.000 banorë kurse qeveria e atëhershme e vendit dhe Instati deklaruan vetëm rreth 2.821.000 banorë dhe fallsifikuan të gjitha të dhënat për popullsinë e Shqipërisë. Edhe numrin e banorëve në të gjitha qytetet dhe fshatrat e Shqipërisë e fallsifikuan. Për qytetin e Tiranës deklaruan vetëm rreth 420.000 banorë kurse në të vërtetë qyteti i Tiranës kishte rreth 530.000 banorë atëhere. Me qytetin e Tiranës është fjala për bashkinë e vjetër të Tiranës. Sot vetëm qyteti i Tiranës ka afërsisht 600.000 banorë. Me Farkën, Kasharin, Kamzën dhe Paskuqanin e ashtuquajtura Tirana e Madhe ka rreth 800.000 banorë. Për qytetet e Vlorës, Elbasanit dhe Shkodrës u deklaruan vetëm mes 75.000 dhe 80.000 banorë. Por në të vërtetë këto qytete kishin secili rreth 120.000 banorë. Për qytetin e Durrësit u deklaruan vetëm rreth 115.000 banorë. Por Durrësi kishte në fakt rreth 150.000 banorë. Dihet që regjistruesit e Instatit që shkonin tek banorët për të bërë rgjistrimet nuk shkuan tek shumë banorë. Edhe shifra e deklaruar e urbanizimit prej 53,5% nuk është fare e vërtetë sepse në fakt është 65% për të gjithë vendin. Gjithashtu deklaratat aktuale të Instatit për numrin e popullsisë në vend janë plotësisht të gabuara sepse bazohen tek ai regjistrim i fallsifikuar.

  Në Shqipëri janë fallsifikuar pas 1990 qëllimisht çdo vit numri i lindjeve dhe numri i nxënësve nga qeveritë dhe Instati. Në 1990 numri i lindjeve në vend ishte rreth 82.200 dhe kjo ishte shifra e fundit e deklaruar saktë në vend. Nga 1991 deri në 2001 numri i lindjeve në vend ishte mesatarisht rreth 75.000 lindje në vit kurse qeveritë dhe Instati deklaruan mesatarisht vetëm rreth 65.000 lindje në vit. Pas 2001 qeveritë dhe Instati i bën edhe më flagrante mashtrimet e tyre duke e ulur numrin e lindjeve të deklaruara në rreth 30.000 deri 40.000. Në të vërtetë numri i lindjeve në vend nga 2001 deri në 2007 ishte rreth 65.000 në vit. Nga 2007 deri në 2018 ky numër ishte mesatarisht rreth 60.000 lindje në vit në vend. Për vitin 2018 Instati deklaroi vetëm rreth 29.000 lindje por në të vërtetë ishin afërsisht 65.000 lindje. Lindshmëria në Shqipëri ishte 2,55% e popullsisë në 1990, 2,2% në 2001 dhe 1,7% në 2007. Nga 2007 deri në 2018 ky numër ka qënë i qendrueshëm me 1,7% të popullsisë banuese në vend çdo vit.

  Dihet rënia e lindshmërisë në vend pas 1990 por jo aq sa deklarojnë Instati dhe qeveritë. Shqipëria e trefishoi popullsinë e vet nga 1945 deri në 1990. Këtë nuk e arriti dot asnjë vend në kontinentin europian. Shqipëria arriti deri në 1980 që ta barazonte jetëgjatësinë mesatare me Italinë, Francën dhe Spanjën që e kishin dhe e kanë më të lartën në kontinentin europian. Edhe prandaj Shqipëria e ka sot këtë shifër po aq të lartë sa Italia, Franca, dhe Spanja dhe më të lartë se sa vendet e Ballkanit dhe të Europës Lindore. Edhe Instati e ka deklaruar këtë fakt në regjistrimin e popullsisë në 2001 edhe e ka krahasuar Shqipërinë me Italinë. Regjistrimi i 2001 ishte shumë më i rregullt dhe i saktë se sa regjistrimi i 2011.

  Numri i nxënësve në Shqipëri në të gjitha shkollat 9-vjeçare shtetërore dhe private është afërsisht 560.000 kurse Instati dhe qeveria deklarojnë vetëm rreth 290.000. Edhe numri i nxënësve të shkollave të mesme në vend është i manipuluar nga Instati dhe qeveria. Duke i marr numrat e nxënësve nga të gjitha shkollat në vend vërtetohet shumë lehtë që Instati dhe qeveria gënjejnë dhe kanë gënjyer për numrin e nxënësve në vend. Numri i nxënësve vërteton edhe numrin e lindjeve në vend por numri i lindjeve mund të llagaritet edhe duke pasur numrat e lindjeve në të gjitha spitalet e vendit. Vetëm në të gjitha spitalet e rrethit të Tiranës numri i lindjeve në 2018 ishte rreth 18.000. Në Shqipëri në të gjitha shkollat 9-vjeçare janë afërsisht 27.000 mësues dhe kjo është shifër zyrtare. Raporti mësues për nxënës me 560.000 nxënës është afërsisht 1 me 20,7 kurse me numrin e nxënësve prej rreth 290.000 sa deklarojnë Instati dhe qeveria do të ishte rreth 1 me 10,7 dhe ky raport me numrin e nxënësve sipas Instatit dhe qeverisë është plotësisht i pabesueshëm se nuk ka asnjë vend në Europë që ta këtë kaq të ulët por e kanë mes 1 me 15 dhe 1 me 20. Shqipëria e ka pasur edhe para 1990 rreth 1 me 20 këtë raport. Kaq lehtësisht hidhen poshtë gënjeshtrat e qeverive dhe të Instatit për numrat e banorëve, lindjeve dhe nxënësve në vend.

  Reply to this comment
 16. Shqipëria ka 5.250.000 shtetas dhe 1.350.000 emigrantë April 19, 12:12

  Shqipëria ka aktualisht rreth 1.350.000 emigrantë. Nga këta janë 630.000 në Itali, 470.000 në Greqi, 130.000 në SHBA dhe 120.000 në vendet e tjera të BE, Kanada dhe Australi. Në këto shifra përfshihen edhe shqiptarët që kanë marrë nënshtetësinë në vendet ku banojnë. Numri i emigrantëve shqiptarë që e kanë lënë nënshtetësinë shqiptare pas 1990 është vetëm rreth 10.000 persona dhe kjo do të thotë që është shumë i vogël. Por edhe këta emigrantë munden ta rimarrin nënshtetësinë shqiptare shumë lehtësisht. Shqipëria ka me emigrantët gjithsej afërsisht 5.250.000 shtetas. Në 2008 qeveria e atëhershme shqiptare deklaroi afërsisht 4.263.000 shtetas se më herët nuk kishin deklaruar qeveritë pas 1990 kurrë numrin e shtetasve shqiptarë. Por edhe ky numër i qeverisë ishte i fallsifikuar sepse Shqipëria kishte në 2008 afërsisht 4.550.000 shtetas dhe nga këta banonin rreth 3.400.000 në Shqipëri dhe rreth 1.150.000 si emigrantë në vende të tjera. Numrin e shtetasve qeveria e ka deklaruar për herë të fundit në 2018 nëpërmjet një publikimi të Instatit për diasporën e Shqipërisë me afërsisht 4.450.000 shtetas. Por edhe ky numër ishte i fallsifikuar.

  Emigrantët shqiptarë e kanë lindshmërinë në të njejtën përqindje prej 1,7% si edhe shqiptarët në Shqipëri. Këtë e vërteton numri i lindjeve të shqiptarëve në Itali që është rreth 10.500 në vit dhe këtë e thonë burimet zyrtare italiane. Edhe shumë media në Shqipëri i kanë shkruajtur këto shifra në artikuj, madje me shumë habi sepse nuk e njohin demografinë. Struktura moshore e popullsisë së Shqipërisë është shumë më e re se sa deklaron Instati.
  Nga 1991-2001 nga Shqipëria emigronin mesatarisht rreth 70.000 shtetas dhe ktheheshin rreth 5.000 shtetas në vit. Nga Shqipëria emigruan në vitet e fundit dhe emigrojnë edhe aktualisht rreth 30.000 shtetas në vit dhe kthehen rreth 15.000 shtetas në vend. Në këto shifra nuk përfshihen azilkërkuesit sepse ata konsiderohen si turistë dhe kthehen gati të gjithë prapë.

  Numri i emigrantëve shqiptarë në Greqi arriti para krizës në 2009-ën me rreth 550.000 persona numrin më të lartë. Për shkak të krizës në Greqi u kthyen në Shqipëri rreth 150.000 emigrantë në vitet e më pasme.

  Janë thjeshtë gënjeshtra të pabaza shifrat më të larta se kaq ose madje edhe deri në 1 milion për numrin e emigrantëve shqiptarë në Greqi. Shumë nga ata që deklarojnë shifra të tilla nuk kanë fare njohuri për numrat e emigrantëve ose e bëjnë qëllimisht për të treguar sa shumë emigrantë janë në Greqi dhe kështu duan ta lavdërojnë Greqinë për pranimin e kaq shumë emigrantëve. Por Greqia nuk është fare për t’u lavdëruar dhe nuk ka asnjë meritë për këtë. Që prej shumë vitesh Italia e ka kaluar Greqinë për numrin e emigrantëve shqiptarë.

  Nuk ekziston fare një largim masiv nga vendi siç deklarojnë poltikanët dhe mediat në Shqipëri. Arsyeja për këtë mashtrim të politikanëve, mediave dhe Instatit është që të nxisin shqiptarët që të emigrojnë jashtë vendit dhe ta ulin shtimin natyral të popullsisë në Shqipëri. Por politikanët, mediat dhe Instati kanë dështuar plotësisht me shifrat e tyre të fallsifikuara sepse Shqipëria ka sot afërsisht 3.900.000 banorë dhe ka domethënë më shumë banorë se sa në 1990. Shqipëria, Kosova dhe shqiptarët në Maqedoni, Luginë të Preshevës dhe Mal të Zi kanë shtimin më të madh të popullsisë në Europë. Shumë pak vende si Franca, Anglia dhe Irlanda kanë shtim të pakët natyral të popullsisë në Europë. Të gjitha vendet e tjera të Europës dhe vendet ballkanike kanë shtim negativ natyral të popullsisë dhe që domethënë humbje të popullsisë.

  Reply to this comment
  • ...mbi "koston"e...intelektualit . April 19, 19:03

   ti kafsha “intelektuale”; mjaftojne dy fjale, nga goja jote dhe bje nga pjedestali i “diturise” .
   puna e “kostos” . sado me kosto te larte te prodhohej teli i shkodres, nuk do kerkonte asnje qindarke per te harxhuar nese do t’a mirje nga importi . dhe mallrat e importit do i siguroje me mallra te tipit, nafte krom, por sidomos me produkte ushqimore mish djath perime fruta . keshtu sado me ore pune te teperta t’i siguroje telat e “shkodres”, s’do harxhoje as nje kile…trangull, qe ty do te te pelqente me shume t’a…haje vete, se sa t’a shisje per t’a konvertuar ne, tela . ps. demokratet e vertete, nuk jane fanatike te “djathte” si….intelektuali .

   Reply to this comment
 17. NË KOSOVË JETOJNË 3.100.000 SHQIPTARË, NDËRSA NË MAQEDONI 1.400.000 DHE SHQIPTARËT JANË KOMBI MË I MADH NË BALLKAN April 19, 12:13

  Numri i shqiptarëve në Kosovë u deklarua në regjistrimin e popullsisë në 2011 qëllimisht vetëm rreth 1.620.000 dhe duket qartë që është një mashtrim i qëllimshëm sepse ky numër është gati i njëjtë me numrin prej afërsisht 1.596.000 shqiptarë që u deklarua në regjistrimin e 1991 në Kosovë por ai regjistrim u bojkotua nga shqiptarët. Në fakt në 1991 në Kosovë banonin afërsisht 2.200.000 shqiptarë dhe afërsisht 350.000 shqiptarë ishin emigrantë që domethënë që shqiptarët e Kosovës në 1991 ishin gjithsej afërsisht 2.550.000 individë. Regjistrimi i 2011 është aq qesharak sepse numri i shqiptarëve në Kosovë u deklarua gati aq sa u deklarua në regjistrimin e 1991. Në fakt ishin rreth 2.750.000 shqiptarë banorë rezidentë në Kosovë. Ky mashtrim u bë që numri i shqiptarëve në Kosovë të duket sa më i ulët dhe Kosova të duket sa më multietnike.

  Numri i lindjeve të shqiptarëve në Kosovë është afërsisht 60.000 në vit, lindshmëria është 2% e popullsisë dhe shtimi natyral i popullsisë është 1,6%.. Në 2002 në Kosovë banonin afërsisht 2.400.000 shqiptarë.

  Dihet që në të gjitha regjistrimet në kohën e pushtimit në 1921, 1931, 1948, 1953, 1961, 1971, 1981 dhe 1991 numri i shqiptarëve në Kosovë, Maqedoni, Luginë të Preshevës, Sanxhak dhe Mal të Zi është deklaruar shumë më i ulët se sa ka qënë në të vërtetë. Aktualisht në Kosovë banojnë rreth 3.100.000 shqiptarë.

  Në Kosovë qeveritë gjithmonë kanë gënjyer për numrin e lindjeve dhe numrin e nxënësve. Numri i emigrantëve shqiptarë nga Kosova është rreth 1.500.000 në vendet e Europës, SHBA, Kanda dhe Australi. Këtu nuk përfshihen shqiptarët në Turqi sepse ata janë asimiluar në masë të konsiderueshme dhe nuk e kanë nënshtetësinë e Kosovës. Kosova ka me emigrantët shqiptarë gjithsej afërsisht 4.600.000 shqiptarë.

  ***

  Në regjistrimin e popullsisë në 2002 numri i shqiptarëve në Maqedoni u deklarua afërsisht 509.000. Por në të vërtetë ishin afërsisht 1.050.000 shqiptarë në Maqedoni. Shqiptarët janë aktualisht afërsisht 1.400.000 banorë në Maqedoni. Numri i sllavo-maqedonasve është afëtsisht 1.100.000 por nga këta janë afërsisht 200.000 shqiptarë që nuk deklarojnë etninë e tyre të vërtetë dhe janë shumë të asimiluar. Shqiptarët janë shumica absolute e popullsisë në Shkup, Dibër, Strugë, Tetovë, Gostivar, Kumanovë, Kërçovë, Krushevë, Çashkë dhe Dollnen. Shqiptarët janë me afërsisht 55% shumica absolute e popullsisë në Shkup. Më herët kanë qënë edhe shumicë absolute e popullsisë në Manastir, Ohër, Resnje, Përlep dhe Veles. Në 1912 në territorin e Maqedonisë së sotme banonin 650.000 shqiptarë dhe 400.000 sllavo-maqedonas. Shqiptarët ishin para 1912 me mbi 61% shumica absolute e popullsisë në territorin e Maqedonisë së sotme.
  Numri i lindjeve të shqiptarëve në Maqedoni është afërsisht 28.000 në vit, lindshmëria është 2% e popullsisë dhe shtimi natyral i popullsisë është 1,6%.

  Minoritetet e tjera janë afërsisht 200.000. Nga minoritetet e tjera janë afërsisht 75.000 që deklarohen turq por nga këta janë afërsisht 60.000 shqiptarë dhe ata dinë edhe shqip. Numri i popullsisë në Maqedoni është gjithsej afërsisht 2.700.000 dhe nga kjo popullsi rreth 1.400.000 janë shqiptarë dhe deklarohen hapur shqiptarë. Shqiptarët janë me rreth 52% shumica absolute e popullsisë në Maqedoni dhe Maqedonia është shteti i tretë me popullsi shumicë shqiptare. Shqiptarët kanë afërsisht 15 vjet që janë bërë përsëri populli më i madh në Maqedoni. Nga Maqedonia janë gjithsej rreth 250.000 emigrantë shqiptarë edhe kjo domethënë që shqiptarët e Maqedonisë janë gjithsej rreth 1.650.000 me emigrantët e tyre. Nga të gjithë nxënësit në Maqedoni afërsisht 70% janë nxënës shqiptarë. Në Maqedoni numrat zyrtarë të deklaruar të nxënësve shqiptarë gjithmonë kanë qënë edhe janë të fallsifikuar qellimisht ashtu si kanë qënë edhe janë të fallsifikuar qellimisht edhe numrat e banorëve shqiptarë dhe numrat e lindjeve të shqiptarëve.

  ***

  Në Luginën e Preshevës banojnë afërsisht 180.000 shqiptarë dhe jo rreth 100.000 si deklarohet. Me emigrantët e tyre shqiptarët e Luginës së Preshevës janë rreth 250.000. Shqiptarët në Mal të Zi janë rreth 80.000 dhe jo rreth 30.000 si deklarohet qëllimisht gabim nga Mali i Zi. Me emigrantët e tyre shqiptarët e Malit të Zi janë rreth 120.000. Këta janë vetëm ata që deklarohen shqiptarë.

  Shqiptarët janë, duke mos e llogaritur Rumaninë, kombi më i madh në Ballkan. Gjithsej shqiptarët janë afërsisht 9,2 milionë individë në Ballkan. Me emigrantët shqiptarët janë afërsisht 11,8 milionë individë.

  Në këto shifra përfshihen vetëm ata që deklarohen shqiptarë. Me arvanitët dhe shqiptarët e tjerë në Greqi këto shifra do ishin shumë më të larta. As shqiptarët e Turqisë nuk përfshihen në këto shifra. Në krahasim me shqiptarët kombet e tjera të Ballkanit janë shumë të vegjël. Në Ballkan vetëm shqiptarët kanë shtim të popullsisë kurse kombet e tjera kanë humbje të popullsisë. Shqiptarët ishin deri në krijimin e shtetit grek nga arvanitët në fillim të shekullit të 19 kombi me popullsinë dhe territorin më të madh në Ballkan sepse edhe arvanitët deklaroheshin hapur shqiptarë.

  Shumica e shqiptarëve që banojnë në Çamëri, Artë, Janinë, Konicë, Follorinë, Kostur, Grebene dhe Meçovë e flasin gjuhën shqipe. Me ata janë afërsisht 10 milionë shqiptarë në Ballkan. Edhe shumë arvanitë e flasin gjuhën shqipe. Numri i arvanitëve është gjithsej afërsisht 5 milionë individë.

  Reply to this comment
 18. Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 19, 12:15

  Shqipëria dhe shqiptarët jashtë Republikës së Shqipërisë kanë shtimin natyral të popullsisë më të lart në Europë. Gati të gjitha vendet e tjera të Europës kanë humbje të popullsisë dhe vetëm pak vende si Franca, Anglia dhe Irlanda kanë shtim të pakët natyral të popullsisë. Të gjithë artikujt e OKB, BE dhe organizatave të tjera që deklarojnë sikur Shqipëria ka pakësim të popullsisë dhe do ngelin vetëm afërsisht 1 milion ose edhe më pak banorë në vend janë thjeshtë gënjeshtra. Me këto gënjeshtra kërkohet të arrihet ulja e shtimit natyral të popullsisë së Shqipërisë dhe shtimi i emigrimit jashtë vendit. Shqipëria ka aktualisht gati 4 milionë banorë rezidentë.

  Në përgjithësi bëhet një propagandë shumë e keqe në mediat shqiptare kundër Shqipërisë duke e deklaruar gabimisht si “vendin më të varfër në Europë“. Duhet ta dinë të gjithë se “vendi më i varfër në Europë“ është Moldavia dhe pastaj vinë Ukraina, të gjitha vendet e tjera të Ballkanit dhe Bjellorusia. Shqipëria e ka prodhimin e brendshëm bruto (GDP) për banor aq sa e ka edhe Rumania. Shqiptarët janë mesatarisht më të pasur se sa janë mesatarisht banorët e këtyre vendeve të përmendura. Nëse prodhimi i brendshëm bruto i Shqipërisë nuk do kishte rënë gjithsej me rreth 41% në 1990, 1991, dhe 1992 për shkak të shkatërrimit të konsiderueshëm të industrisë, fabrikave dhe gjithë ekonomisë. Shqipëria do e kishte sot prodhimin e brendshëm bruto real për banor aq sa e kanë Italia, Spanja dhe Çekia sepse Spanja dhe Çekia e kanë arritur prodhimin e brendshëm bruto real për banor të Italisë.
  Instati dhe qeveritë i kanë fallsifikuar pas 1990 të gjitha të dhënat për ekonominë e Shqipërisë ashtu siç i kanë fallsifikuar edhe të gjitha të dhënat për demografinë e Shqipërisë. Në 1975 Shqipëria e kishte arritur prodhimin e brendshëm bruto për banor sa e kishin Spanja dhe Çekosllovakia dhe të njëjtë me këto vende e kishte deri në 1990. Shipëria nuk e arriti prodhimin e brendshëm bruto për banor të Italisë, Francës dhe Anglisë por barazimi i prodhimit të brendshëm bruto për banor i Shqipërisë me prodhimin e brendshëm bruto për banor të Spanjës dhe Çekosllovakisë ishte një arritje e madhe. Shqipëria ua kishte kaluar Portugalisë, Greqisë, vendeve ballkanike dhe gati të gjitha vendeve socialiste në Europë. Vendet më të varfra të Europës ishin Jugosllavia, Bullgaria dhe Rumania. Prodhimi i brendshëm bruto për banor i Shqipërisë ishte gati sa dyfishi i prodhimit të brendshëm bruto për banor të secilit të këtyre vendeve. Shqipëria ishte vendi i tretë prodhues më i madh i kromit në botë në sasi absolute pas Bashkimit Sovjetik dhe Afrikës së Jugut dhe vendi i parë prodhues më i madh i kromit në botë për banor. Shqipëria ishte dhe është edhe sot vendi me

  prodhimin më të madh të naftës për banor në Europë. Por në atë kohë prodhimi i naftës ishte më i madh se sa është sot.

  Nga 1950 deri në 1980 Shqipëria e kishte rritjen ekonomike mesatarisht 8,7% në vit. Nuk kishte asnjë vend tjetër në kontinentin europian rritje ekonomike aq të madhe. Spanja e kishte 5,7%. Vendet e tjera të Europës Perëndimore e kishin 4-5%. Greqia e kishte 5,8% kurse vendet e tjera ballkanike më pak se 5%. Vendet e tjera socialiste të Europës Lindore e kishin afërsisht 5%. Rritjen ekonomike të Shqipërisë nuk e arriti dot asnjë vend tjetër në Europë. Dihet që Shqipëria kishte edhe ushtrinë më të fortë në Ballkan.

  Për nga arsimimi, përqindja e popullsisë me shkollë të lartë dhe përqindja e popullsisë me shkollë të mesme Shqipëria ua kalonte Italisë. Spanjës, Portugalisë, Anglisë. Francës, Gjermanisë, Greqisë, të gjitha vendeve të tjera të Ballkanit, gati të gjitha vendeve socialiste dhe ishte e barabartë me vendet me popullsinë më të arsimuar në Europë.

  Në të gjitha vendet socialiste të Europës u shkaktuan kriza artificiale në vitet 1985-1990 për të gënjyer opinionin publik për ndërrimin e sistemit që u bë në të gjitha këto vende në 1989 dhe 1990. Në Rumani, vende të tjera socialiste në Europë dhe vendet e tjera ballkanike kriza ishte më e madhe se sa në Shqipëri. Por në 1945 dhe gjithashtu në 1950 Shqipëria e kishte ekonominë dhe prodhimin e brendshëm bruto për banor të barabartë me Rumaninë dhe vendet e tjera ballkanike dhe këto ishin vendet më të varfra në Europë. Shqipëria kishte prodhim dhe përpunim shumë të madh industrial nafte, kromi, nikeli, hekuri, bakri, bitumi etj. dhe prandaj e arriti një zhvillim kaq të madh ekonomik. Sot në Shqipëri të ardhurat mesatare janë njëjtë si në Rumani. Shqipëria dhe Rumania i lënë pas Bullgarinë, Moldavinë, Ukrainën, Bjellorusinë dhe të gjitha vendet e tjera të Ballkanit që nuk janë në BE. Në Shqipëri duhet ta dinë që vendet e tjera ballkanike kanë gjithashtu shumë emigrantë. Bullgaria ka afërsisht po aq emigrantë sa Shqipëria. Kurse Rumania ka afërsisht 3,5 milionë emigrantë që është një numër shumë i madh emigrantësh.

  Arsyeja pse Shqipëria ka afërsisht 1,35 milionë emigantë është afërsia gjeografike me Italinë dhe Greqinë. Aktualisht Shqipëria e ka prodhimin e brendshëm bruto më të lart se sa Greqia por të ardhurat dhe niveli i çmimeve në Shqipëri janë mesatarisht më të ulëta se sa në Greqi. Nësë qeveria e Shqipërisë do i rriste të ardhurat në nivelin e të ardhurave në Greqi ose edhe më shumë nuk do Shqipëria nuk do kishte emigrantë në Greqi. Bullgaria dhe Maqedonia janë gjithashtu vende fqinje me Greqinë por kanë shumë më pak emigrantë në Greqi. Arsyeja për këtë është që Greqia ka qendrime armiqësore ndaj këtyre vendeve dhe kundër Bullgarisë ka bërë edhe luftra. Edhe kundër Shqipërisë ka bërë luftra Greqia. Por shqiptarët në përgjithësi nuk janë aq shovinistë sa popujt e tjerë të Ballkanit. Si gati të gjitha vendet e Europës dhe të Ballkanit edhe Greqia ka humbje natyrale të popullsisë.

  Reply to this comment
  • ...mbi "koston"e...intelektualit . April 19, 18:50

   ti kafsha “intelektuale”; mjaftojne dy fjale, nga goja jote dhe bje nga pjedestali i “diturise” .
   puna e “kostos” . sado me kosto te larte te prodhohej teli i shkodres, nuk do kerkonte asnje qindarke per te harxhuar nese do t’a mirje nga importi . dhe mallrat e importit do i siguroje me mallra te tipit, nafte krom, por sidomos me produkte ushqimore mish djath perime fruta . keshtu sado me ore pune te teperta t’i siguroje telat e “shkodres”, s’do harxhoje as nje kile…trangull, qe ty do te te pelqente me shume t’a…haje vete, se sa t’a shisje per t’a konvertuar ne, tela . ps. demokratet e vertete, nuk jane fanatike te “djathte” si….intelektuali .

   Reply to this comment
 19. guga April 19, 17:02

  Po kjo mbrojtja e atdheut ku na hyn ne pune tani se tani me sa di une ,armiqte jane zhdukur.

  Reply to this comment
 20. intelektuali April 19, 22:08

  Ore ti BOLE injorante per ke i shkruan keto dacibao “patriotike” per katunare dru me pre kur thua me shume gabime ortografike si analfabet qe nuk di abetaren:

  “…Aktualisht Shqipëria e ka prodhimin e brendshëm bruto më të lart se sa Greqia…”

  ose llogje budalli dhe injoranti si mashtrimet e Enverit:

  “… Sot në Shqipëri të ardhurat mesatare janë njëjtë si në Rumani. Shqipëria dhe Rumania i lënë pas Bullgarinë, Moldavinë, Ukrainën, Bjellorusinë dhe të gjitha vendet e tjera të Ballkanit që nuk janë në BE…”

  NE VITET E URISE TOTALE 1945-1950 PO TE MOS ISHIN NDIHMAT SOVJETIKE SHQYPTARET DO TE ISHIN ZHDUKUR SI KOMB

  Nga ana tjeter deri ne vitet 1985 Shqypnia e Enverit nuk figuronte ne asnje buletin me te dhena ekonomike boterore, pak a shume si Korea e Veriut sot, Enveri dhe Partia e Punes nuk publikonin asnje statistike per GDP-ne e saj, te gjitha te dhenat ishin Top Secret,

  NGA I MESOVE TI O BOLE FANATIKE KETO TE DHENA MASHTRIMI ENVERIST PER “SHQYPNINE E LULEZUAR” ME TOLLONA DHE BUNKERE, SI “FANAR NDRICUES” I M-L NE BOTE QE JA KALONTE PER NGA GDP-JA SPANJES DHE TE GJITHA VENDEVE TE BALLKANIT?

  sepse:

  Shifrat dhe te dhenat per GDP-ne nga Banka Boterore tregojne te kunderten dhe e qisin mashtrimin tend pa breka fare, ja shikoji te placin syte e budallit fanatik qe te mbyllesh halen e injorantit si te gjithe fanatiket e Enverit qe nuk hane fare pyka llogjike:

  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=AL-ES-BG-GR-RO

  KUR DO TE HANI PYKA LLOGJIKE JU FANATIKET E ENVERIT?

  Reply to this comment
  • Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 20, 16:10

   E ke gabim komentuesi intelektuali. Ne kete shkrim eshte fjala gjithemone per prodhimin real te brendshem bruto per banor (GDP per capita PPP). Kurse ti ke nxjerr prodhimin e brendshem bruto per banor (GDP per capita) qe nuk pershtat nivelin e cmimeve ne vendet e ndryshme.

   Nuk e ke lexuar mire shkrimin se ne kete shkrim eshte shkruajtur qe Shqiperia arriti te barazohej me Spanjen dhe Cekosllovakine dhe jo qe ia kaloi Shqiperia Spanjes.

   Vendeve e tjera te Ballkanit ua kaloi Shqiperia. Kete e ke lexuar mire ti intelektuali.

   Tollonat u perdoren nga 1984 deri ne 1990. Nuk kishte tollona me heret. Ishin te qellimshme tollonat dhe kishte edhe ne vendet e tjera socialiste qe te dukej sikur socializmi kishte deshtuar si sistem. Ishin sherbetore te Anglise dhe Amerikes Nexhmija dhe Ramizi ashtu si ishin edhe politikanet e Bashkimit Sovjetik dhe te vendeve te tjera socialiste edhe kapitaliste. Sot jane te gjitha qeverite dhe politikanet ne te gjitha vendet e botes sherbetore te Londres.

   Te dhenat e Bankes Boterore nuk vlejne fare per Shqiperine se qellimisht kane genjyer gjithemone per Shqiperine se ishte i pavarur shteti i Enverit dhe prandaj nuk do e lavderonin. Prandaj genjejne edhe per popullsine e Shqiperise qeverite dhe INSTATi se jane sherbetore te Londres.

   Shiko kush e komandon boten dhe shkoji edhe Ramen, Berishen, Meten dhe Nishanin ne kete video me ata te Londres:

   https://www.google.de/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Flist%3DUUmv8sUMKtps6FxUDdMdN-qA%26v%3DQq061xdGKos&ved=2ahUKEwiJqO_5lffoAhUG-6QKHeCrBMIQo7QBMAB6BAgEEAE&usg=AOvVaw00OCSMq-Tp_OTskJazBqVG

   Dru me pre duket menyra se si shkruan ti intelektuali dhe mos perdor fjale ofenduese se dukesh i paedukat ashtu. Ti je edhe nga Permeti dhe ne biseden me Muho Asllanin u tregove me i miresjelleshem se sa me keto komentet e tua.

   Edhe sa per dijenin tende nuk ka gabime drejteshkrimore ne kete shkrim. Nese ke pare ti gabime drejteshkrimore shkruaji ne nje koment.

   Reply to this comment
 21. Kole Brana i Mokres April 20, 06:46

  Dita ben shume mire qe i publikon kete artikull. E verteta eshte e vertete. Kush ka frike nga e verteta?!

  Reply to this comment
 22. Kole Brana i Mokres April 20, 07:10

  E verteta te vret syte, por te ben te lire. Jam ne nje mendje me Dajtin. Veprat madhore ne gati 50 vjet i beri gjaku dhe djersa e popullit shqiptar, por i grabiten maskarenjte ne emer te antikomunizmit.

  Reply to this comment
 23. Kole Brana i Mokres April 20, 07:31

  Flasin veprat, jo pordhet.

  Reply to this comment
 24. Kole Brana i Mokres April 20, 07:55

  Me vjen keq, por ti nuk.e njeh Enverin, studioje Historine, kuptoje.

  Reply to this comment
 25. Kole Brana i Mokres April 20, 07:59

  Une e njoh G.Loken
  Supas meje, nuk eshte komunist, por thote te verteten. Te verteten ne e kemu frike. Sa keq!!! Nuk jemi te lire.

  Reply to this comment
 26. gjermani i fundit April 20, 12:06

  Nastradin efendi, te thashe edhe njehere se world bank eshte organizem I njeanshem, gjersa drejtorin e saj e heq dhe e emeron presidenti I Amerikes. Dmth ben politiken e atij shteti, po deshe gjej ndonje Wikipedia nga mendja jote ta mohoje kete. Ti nuk merr vesh nga prodhimi, no cdo gje eshte me grafike. Kur te bejne bllokade ekonomike, do prodhosh me cdo kosto. Psh, meqe ti kullot bar ne Amerike, qe te shese Chevrolet ato makinat qe harxhojne benzine sa tre makina japoneze shteti federal ketyre te fundit u ka rritur taksen doganore, perndryshe me koston qe prodhohen te tera fabrikat amerikane falimentojne. Ai qe ben shtemben, ben edhe vegjen. Po ti nastradin nuk ke prodhuar ndonjehere, imagjino do kishe falimentuar punishten e sapunit. Edhe sot Trampi nuk e firmos Traktatin mbi reduktimin e co2 sepse pjesa me e madhe e industrise amerikane eshte e prapa mbetur ne kete drejtim. Ma hidh poshte kete, po mos kerko tek grafiket e world Bank se nuk dalin kunder pronarit. Prandaj, meqe kullot ne internet dhe ben mire, mos moho kot per te mohuar, te njejtin gabim qe bente propaganda atehere duke mohuar per gjithshka sistemin kapitalist. Ne Tranzicion u krye nje krim I organizuar ndaj pasurise kombetare dhe do shkruar me germa te medha. Mos harro se lufta me e ashper eshte lufta ekonomike, qe zgjat pambarim. Nuk ta fal kush teknologjine, ndonjehere s’ta shesin as me flori ne dore, prandaj kurb s’ble dot kalin do perdore ah gomarin. Por jo te rrafshosh ekonomike e te lesh vendin ne meshiren e importeve. Dacibaot me sofizma bajate I shkruan zotrote, qe i fillon gjithmone me enver, I vazhdon me vilwn e Bahriut dhe I mbyll me grafiket bullafiqet e world Bank. Ah, e di kush jane tre komponentet qe u perbejne Washington Consensus? Jane Dash, fmn dhe bb. Thane ata shock therapy, o burra tregtaret e sapunit, e bene Skrap tere bazen e prodhimit se kishit ne xhep cekun e bardhe. Kur erdhi koha per cekun, nxorret nga xhepi shamine e bardhe te qurreve. Keta soj burrash jeni zotrote, prandaj vazhdo te kullotesh se è bere sherbimin. S’thone kot qe s’behet Stan me lepuj.

  Reply to this comment
  • Kinez Kosovar April 22, 14:52

   Edvin Rama degjo pak, merre kete gjermanin e fundit e beje minister te ekonomise, verte kapterr ushtrie ka qene, ama inventarin e groshes dhe orizit e mbante shkelqyer, i dilte edhe noi kile per ta cuar ne shtepi.

   Reply to this comment
 27. Aliu nga Selenic April 20, 16:09

  Para ca kohesh ishe kryeministri Zeve Zajev ka deklaruar se shqiptare ne Ballkan jane 25 milion.!
  Deklrata eshte bere pas kthimit te tije nga vizita ne Beugrad .!

  Reply to this comment
  • ? April 21, 20:05

   O lio, Ballkani, i gjithi me kuç e me maç bohet nja 55 milion (sipas Wikipedias) dhe ti na thua qe 25 milion qekan shqiptare? O Lioooooooooooooooooooooo, lioooooooooooooooo mer derr a te ka met noicik tru ne koke, apo ke vetem nja dy tre kokrra muti mrena kafkes?

   Reply to this comment
 28. Gzim Kulufi April 20, 17:21

  Sic thuhet ore antiintelektual, genjeshtra besohet kur ajo serviret me disa te verteta! Keshtu dhe ti! Puna e traktorit shqiptar u muar vesh qysh ate dite kur Mehmeti ia hypi dhe desh shkeli disa puntore; nje traktor me kosto te larte dhe me harxhim te madh nafte. Nuk po e diskutojme pastaj se kosto mund te binte dhe cilesia te rritej -sic eshte normale me cdo produkt te ri. Por, duke qene se Shq. ishte e dyta ne bote per sasine (absolute te) prodhimin e bakrit si mineral, (ne vend te pare ishte Kili), fabrika e telave ne Shkoder, e rimodernizuar nga perendimoret ne kohen e Ramizit, kish nisur te shiste tela jashte shtetit, sepse ia kerkonin, ashtu sic uzina traktori lart dhe tynelet shisnin pjese autosh dhe traktorash jashte shtetit. Kjo ishte nje periudhe kur cmimet e ketyre produkteve ishin te ulta, sepse nga shume vende te lindjes (te perendimit po e po) ofroheshin keto produkte me shumice. Pak vjet me vone, ne fillim te viteve ’90 cmimet e bakrit, telave, aluminit, pjeseve te autove, e mineraleve te ndryshme, etj. nisen te rriteshin, sot jane mbi 10 here me te larta nga ajo kohe.
  Ndersa persa i perket veturave lindore, trabit, skodes, vollges, zisit, etj., te gjitha ketyre markave iu nderprene ne fillim te ’90-ave koncesionet nga shtetet e tyre perkatese. Edhe ketu nuk po i futemi “filmave” agjenturore te fund Luftes se Ftohte e te shohim se pse keto firma ishin lene vitet e fundit me teknollogji te vjeter, sepse dalim me roman te gjate pastaj. Por fakti, qw vetem me pak ndihme financiare nga perendimi shume firma dhe marka ecen me tej dhe sot lulezojne me fitime te majme, (zeis, skoda, tatra, dacia, etj), tregon se ato e kishin potencialin gjithmone, por shtetet burokratike dhe struktura te vecanta te atyre shteteve po i linin prej vitesh pas dore disa gjera! Si, qysh, pse? Muhabet i gjate!
  Si perfundim duhet pohuar, nuk mund ti fusim te gjitha uzinat dhe fabrikat shqiptare ne nje thes. Cfar ishin te vjetra, ishin! Por cfare ishin te reja, pse u lane pas dore? Kush kishte interes? Kujt i interesonte dhe kujt i intereson edhe sot, qe Shq. te mos prodhonte dhe konkurronte disa prodhues te tjere?
  Tani vazhdo me politik dhe mos iu pergjigj pyetjeve, se del laskuriq pastaj!

  Reply to this comment
  • intelektuali April 20, 21:27

   Kuluf nga mendja dhe Kuluf edhe nga komentet dhe replikat enveriste, po mire qe e ke kuptuar te verteten e traktoreve gerdalla sovjetike te kopjuar nga komunistet kineze te Mao Ce Dunit,

   por:

   KE NGATERRUAR MINERALIN E KROMIT ME BAKRIN MORE MAVRI

   sepse:

   Ja ku e ke listen e prodhuesve ne Bote te Bakrit nga Enciklopedia Wikipedia, apo do ta shpalles Wikipedian si ARMIK te Kllases si gjermoni i Enverit?

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_copper_production

   KU ESHTE SHQYPNIA ENVERISTE E BAKRIT SI FANAR NDRICUES I SOCIALIZMIT NE KETE LISTE?

   sepse:

   KU HANI PYKA LLOGJIKE JU FANATIKET E ENVERIT?

   Kur intelektuali ja ben BAM! me grafiqe dhe tabela ju lehni HAM! me llogje dhe mashtrime enveriste,

   prandaj:

   Po te postoj dy deklarata historike te Kryeministrit me te zgjedhur anglez, Winston Churchill per kapitalizmin dhe socializmin shume vite me pare qe jane reale deri ne ditet tona:

   1. “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.” —House of Commons, 22 October 1945.

   2. “Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy.” —Perth, Scotland, 28 May 1948, in Churchill, Europe Unite: Speeches 1947 & 1948 (London: Cassell, 1950), 347.

   Perkthejini keto deklarata, analizojini me vemendje dhe filloni te hani pyka llogjike qe te beheni njerez normale,

   JU BOLET DHE FANATIKET E ENVERIT

   Reply to this comment
  • intelektuali April 20, 21:27

   Kuluf nga mendja dhe Kuluf edhe nga komentet dhe replikat enveriste, po mire qe e ke kuptuar te verteten e traktoreve gerdalla sovjetike te kopjuar nga komunistet kineze te Mao Ce Dunit,

   por:

   KE NGATERRUAR MINERALIN E KROMIT ME BAKRIN MORE MAVRI

   sepse:

   Ja ku e ke listen e prodhuesve ne Bote te Bakrit nga Enciklopedia Wikipedia, apo do ta shpallesh Wikipedian si ARMIK te Kllases si gjermoni i Enverit?

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_copper_production

   KU ESHTE SHQYPNIA ENVERISTE E BAKRIT SI FANAR NDRICUES I SOCIALIZMIT NE KETE LISTE?

   sepse:

   KU HANI PYKA LLOGJIKE JU FANATIKET E ENVERIT?

   Kur intelektuali ja ben BAM! me grafiqe dhe tabela ju lehni HAM! me llogje dhe mashtrime enveriste,

   prandaj:

   Po te postoj dy deklarata historike te Kryeministrit me te zgjedhur anglez, Winston Churchill per kapitalizmin dhe socializmin shume vite me pare qe jane reale deri ne ditet tona:

   1. “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.” —House of Commons, 22 October 1945.

   2. “Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy.” —Perth, Scotland, 28 May 1948, in Churchill, Europe Unite: Speeches 1947 & 1948 (London: Cassell, 1950), 347.

   Perkthejini keto deklarata, analizojini me vemendje dhe filloni te hani pyka llogjike qe te beheni njerez normale,

   JU BOLET DHE FANATIKET E ENVERIT

   Reply to this comment
 29. gjermani i fundit April 21, 12:24

  Oho, Curcilli, Curcilli montonte traktora me barcaleta. Cfare ka thene Curcilli midis shishes se pare te whiskyt dhe dy purove Kubane, perpara tepsise me zupe angleze? Ka thene ca, qyfyre per nastradine. Thote gje Wikipedia e Curcillit per konkurrencen per jete a vdekje mes sistemeve? Megjithate, dy lufterat boterore ku Curcilli ishte minister dhe krye minister sanksionuan perfundimisht renien nga froni te supremacise se perandorise britanike.

  Reply to this comment
  • Kinez Kosovar April 21, 22:09

   o gjermani shqiptar. mos me bej tashti te humbas edhe piken e fundit te respektit te shurres qe me ka mbetur. Po ik or legen-kapterr, nuk ke bythe ti te merresh me Curcillin. Midis te tjerave, supremacise se perandorise britanike i kishte ardhur koha te zbehej dhe humbiste, po jo per shkak te Curcillit. Ra sic kane rene te gjitha perandorite qe njeh historia. Nejse, nje ish-kapterr qe perpiqet te shpiegoje historine eshte shume delicioz.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit April 21, 22:52

    Ti kk-pikepyetja-makuxhuxhi-nastradini, je bere si ajo pula shterpe qe kendon mbi vezet e botes. E c’me plas per Curchillin se cfare ka thene. Kur iu desh te shpetoje menderen nga Hitleri I vajti ne preher Stalinit. Atehere ishte burre I mire Stalini, apo jo? Si je me fjalorin e halese? Akoma je me koken brenda?

    Reply to this comment
    • Kinez Kosovar April 21, 23:06

     Ouuuuuuuu gjermani shqiptar, e shof qe po te afron pika e vlimit dhe me ngaterron me shume te tjere. Kapterro, mbaje vehten biro, une nuk jam ushtari jot. Kaplloqja jote nuk i mba dot gjithe keto gjera te ngaterruara, ec biro organizo noi tur se keto i bo mire, per tjeter bon mire mos dalesh nga haleja, koken mbaje jashte sidoqofte se te mbahet fryma e qofte larg po te kap Corona.

     Reply to this comment
 30. Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 21, 13:09

  Pse i shkruan keto genjeshtra ti intelektuali? Do te mohosh ti qe Shqiperia ishte dhe eshte nje nga vendet me prodhimin me te madh te bakrit ne bote?

  Shiko intelektuali keto te dhenat per sasine e prodhimit te bakrit qe i ka gazeta Monitor:

  https://www.monitor.al/ja-mineraret-kryesore-ne-shqiperi/

  https://www.monitor.al/bakri-rritje-por-nen-potencial/

  Gazeta Monitor eshte e ballisteve dhe zogisteve te tu intelektuali. Nuk jane me Enverin ata.

  Pse vendin tend do mohosh ti per prodhimin e bakrit? Kjo nuk ka te beje me Enverin. Shqiperia edhe sot prodhon shume baker. Eshte vendi i pare ne Europe per prodhimin e bakrit ne sasi absolute Shqiperia. Kurse sasine e prodhimit te bakrit per banore vetem Kili e ka me te larte se Shqiperia ne te gjithe boten.

  Mos u merr me Wikipedian kot ti intelektuali se nuk merret si reference nga shkenca Wikipedia se kushdo mundet te shkruaj atje.

  Edhe sa per dijenine tende intelektuali ne kohen e Enverit prodhimi i bakrit ne Shqiperi ishte me i larte se sa eshte sot ne SHBA. Shikoji vete keto te dhenat se eshte edhe SHBA ne ate listen e Wikipedias qe tregove. Cfare mendon tani per prodhimin e bakrit ne Shqiperi ti intelektuali?

  Reply to this comment
  • intelektuali April 21, 16:59

   BOLE fanatike injorante:

   Meqe nuk te pelqen Wikipedia intelektuali po te qit nje faqe tjeter e specializuar per mineralet dhe metalet akoma me prestigjoze, ja ku e ke ketu me poshte:

   https://www.indexmundi.com/minerals/?product=copper&graph=production

   Shqypnia si Fanar Ndricues i bakrit ne Bote eshte ne fund te listes, ne bisht te kavallit, edhe Maqedonia ja kalon ne renditje,

   prandaj:

   KUR DO TE HANI PYKA LLOGJIKE JU BOLET FANATIKE TE ENVERIT

   qe:

   E rendisni Shqypnine Enveriste ne vendin e pare ne Bote edhe per bakrin edhe per ushqimin,

   njashtu:

   SI NENVERI NE KOHEN E QEPES TE PARTISE SE PUNES

   kur:

   Popullata po vdiste per buke dhe Diktatori injorant, sadist dhe gjakatar kishte falimentuar ekonomine me tollona dhe bunkere dhe kishte renuar shtetin si kurre me pare ne histori?

   Reply to this comment
   • Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 21, 18:54

    Pse genjen ti intelektuali? Nuk te pelqen e verteta? Buka nuk ishte me tollona. Mos genje kot. Tollonat ishin vetem nga 1984 deri ne 1990 dhe vetem per disa ushqime dhe jo per te gjitha ushqimet.

    Ka falimentuar arsyetimi yt me keto komente intelektuali.

    Ku di gje indexmundi i Amerikes per prodhimin e bakerit ne Shqiperi or intelektuali? Jane vetem genjshtra te kesaj faqe interneti se Shqiperia eshte ne Ballkan dhe ka fqinje vende me pak baker. Kaq eshte e verteta.

    Po ballisteve dhe zogisteve te tu te gazetes Monitor dhe shtetit te Rames dhe Berishes qe merr taksa nga prodhimi i kaq shume bakeri cfare u thua ti intelektuali?

    Si e mohon vendin tend ti intelektuali?

    Reply to this comment
 31. Zani Burimi April 21, 13:23

  O Gezim Loka,
  NUK KE LENE ASNJE PRESJE PER TE SHTUAR, POR QENTE LEHIN SE U JAPIM NDONJE KORE!
  TANI NA JAPIN MEND BUDALLENJTE “INTELEKTUALE” O TE KEQEN.

  Reply to this comment
 32. Arberi April 21, 14:50

  Ata qe erdhen me force ne pushtet pas viteve 90-te nuk ishin lidere por Sali baba me 40 hajdute. Sikur te kishim fatin te binim ne doren e nje drejtuesi njerezor, industrite do te vazhdonin punen dhe nderkohe do te gjendeshjn edhe sipermarredit qe do ti blinin. Keshtu shtetit do ti mbushej arka dhe punetoret nuk do te dilnin ne asidtence nje vjeçare e nuk do te merrnin rruget e kurbetit.
  Edhe inventari i ushtrise nuk duhej te shperdorohej. Cfare nuk duhej, te ishte shitur ne tregun boteror. Po Sali baba me 40 hajdute e trajtoi pasurine popullore si mallin e gjene e tij dhe nje gjemb nuk u hyri ne kembe per shkaterrimin e ekonomise ne rang vendi.

  Reply to this comment
  • ? April 22, 01:14

   o Arber Qeleshja, Sali Baba nuk erdhi ne pushtet me force, Sali Baba u bo garant per Nexhmijen dhe kelyshet e tjere te Enverit dhe erdhi ne pushtet me mirekuptimin e Nexhmijes dhe Ramizit. Rruget e kurbetit mileti i mori para se te vinte Saliu ne pushtet se kishte ngordhur nga uria. E paske harruar kush ishte ne pushtet kur njerzia u fut neper ambasada dhe shqeu kufirin grek dhe rrembeu floten tregtare shqiptare? He mo e mban mend, apo ne ate kohe te dhisnin qeleshen e nuk e mban mend mire. E mjaft me ato perrallat me shkaterrim ekonomie, se ja psh po hidrocentralet perse nuk u shkaterruan. U shkaterruan vetem ato rrangallat qe ishin te shkaterruara e punonin me humbje.

   Reply to this comment
 33. Ne, kaviet e lumtura të ndërkombëtarëve... April 21, 16:59

  Eshte interesante te lexosh sot shkrime te tilla si ky I bere nga Gëzim Loka por mendoj se ka dy gabime te renda:
  .
  E para
  Paraqitja e bustit Stalinit besoj se provokon dhe shumicen e te majteve..qe bejne mbi 85% te popullit shqiptar..aq me shume kur zoti Loka nuk thote asnje kritike per periudhen 1945-1990 qe sic dihet nuk ishin te pakta

  E dyta
  qe eshte dhe me e rende eshte fakti qe ne kete artikull nuk thuhet asnje fjale per “gjeneralin Rajerson” nje antikomunist psiqikisht I semure qe udhehoqi nje nga doktrinat me antishqiptare ate te dekomunistifikimit ndaj nje sistemi te vdekur me kohe ne 1991 qe u kthye ne kanibalizem.

  .Per kortezi lexoni artikullin e zotit Ylli Xhabiri me titull

  :::: Ne, kaviet e ndërkombëtarëve””

  te botuar te Dita ne 22 gusht , 2018

  Besoj se gjërat jane me thelle sa mendohet se pas shpërthimeve të fundit kushdo ka të drejtën të bëjë pyetjen e zakonshme: kush qëndron pas tyre, kush është frymëzuesi a ka një skenar të destabilimit të vendit dhe kush qëndron pas tij; cilat janë falangat e krimit dhe cila është maska e tyre; përse shqupasit janë kaq entuziastë për këto shpërthime nga e gjithë kjo që po ndodh kush është ai që përfiton?
  Është një ngjashmëri jo e rastësishme me atë që ndodh sot. Fakti është i qartë dhe i dukshëm; sa herë që PD-ja ka qenë në opozitë, aq herë edhe kanë filluar shpërthimet, gjithnjë pas humbjeve ka pasur plan të qartë destabilizimi dhe tentim për grusht shteti. Rënia në opozitë është parë gjithnjë nga një grusht falangistësh pranë shefit, si gjëma më e madhe e tyre vetjake dhe në fakt, që më parë se të krijohen strukturat militante të dobishme, janë krijuar grupimet goditëse të ndërthurura me sistemin policor dhe të drejtësisë në vendin tonë.
  Pas zgjedhjeve të para pluraliste Shqipëria u bë sheshi i djegjeve, vjedhjeve, plaçkitjeve, u bë arenë e një turme goditëse, e cila përmbyste gjithçka të gjente përpara dhe që kishin në ballë figura të njohura të PD-së së djeshme. Viti 1991 dhe deri në marsin e vitit 1992 gjendja kishte ardhur deri në shpërthimin e çdo normaliteti si i padëshiruar dhe kështu lindi mendimi se, “le ta marrin pushtetin…”. I gjithë skenari i vitit 1991 dhe më pas ishte krejt i ngjashëm me atë që kishte paraprirë ardhjen në pushtet të Millosheviqit, dhe prania e forcës kishte qenë aq goditëse, sa nuk kishte lënë vend për asnjë çast arsyeje. Jo më kot ky është edhe momenti kur rioshët udbashë, shqipfolës apo jo, gjetën në Shqipëri terrenin më të pasur për të bërë atë që bënë atëherë e që po bëjnë edhe tani, ishte koha kur vetë qënia shqiptar po u dukej njerëzve si një mallkim i përjetshëm,.

  Edhe viti 1997 do të kishte pamjen e njëjtë: tritol nëpër shtyllat e tensionit të lartë, ku ishte prijës Azem Hajdari dhe grupimi pranë tij; dinamit ku ishte e mundur të vendosej, luftë bandash, shumë nga të cilat filluan të viheshin nën kontrollin e pëdëistëve dhe të furnizoheshin prej tyre ende pa ikur nga pushteti, për të pasur një fund tragjik: shtatorin e vitit 1998, me grushtin e shtetit që u zhbë nga droja e ndërhyrjes së jashtme. asnjëherë kombi ynë nuk ka qenë më pranë fatalitetit se në atë shtator të zi, kur, nga njër anë kishte filluar ofensive e fuqishme serbe ndaj zonave operative të UÇK-së, ndërsa nga ana tjetr, vendi ku ishin mbështetur ë gjitha shpresat, Shqipëria, mund të kalonte nën pshtetin e filoserbëve.
  Kjo që po ndodh tani të duket më e zbehtë se ajo që ka ndodhur atëherë. Për dy arsye të ndryshme: e ndryshme nga viti 1991 kur vetë pushtetarët ishin të gatshëm të lëshonin pushtetin, të cilin vota ua kishte dhënë, por nuk dinin se çfarë të bënin me të; e ndryshme nga viti 1997 kur shteti ishte i shpartalluar qëllimisht, për të mos e marrë më veten.

  Klani berishist, që nga falangat që ishin deri dje në strukturat e policisë e deri tek piramida financiare e shtetit, provuan të hedhin në erë ekonominë shqiptare, pasi i kishin vënë “tritolin” në çdo skaj të saj. profetuan për skenar grek, ngjashmëri greke, skandal grek, kapitullim grek, mirëpo çdo gjë si duket po zë një vend tjetër, ku nuk është menduar.

  Në mesin e viteve të pushtetit 8 vjeçar të PD-së, pranë shtëpisë së tij, u vra deputeti socialist Xhindi. Megjithë përbetimin e ish ministrit të brendshëm, sot president i vendit, Nishani, se vrasësi do të kapet së shpejti, asgjë nuk u bë. Megjithëse ishte një vrasje e njohur politike, qeveria e asaj kohe, përmes “zëdhënësve” të saj, edhe në mediat pranë qeverisë, u përpq të përhapë skenarin se gjithçka kishte ndodhur për biznese të dyshimta. Ngjarja u mbyll, dëshmitë u zhdukën, vrasësit iu la rrugë e lirë për të shkuar ku deshti… ishte si një parathënie se zgjedhjet do të ishin të përgjakura.

  Në kulmin e pushtetit pëdëist u vra në Vlorë përmes një shpërthimi, gjykatësi Konomi. Vrasja e tij të çonte drejt aferave me pronat në bregdet, ku ishin mpleksur shumë nga njerëzit e afërt të shefit të qeverisë dhe ku kishin interesa të mëdha edhe fëmijët e tij. Gjykatësit që po digjej askush nuk i vajti në ndihmë, asnjë makinë policie nuk lëvizi drejt tij, asnjë ndihmë e shpejtë. Gjithçka ishte e skicuar deri në detaje.

  Nuk dua të futem në rastin Trebicka…
  misteri i asaj vdekjeje nuk është edhe aq i fshehtë… fillesa e “aksidentit” ishte në një përmendje të rastësishme të emrit të djalit kryeministror, emër që u shfaq edhe pas vrasjeve në Gërdec.

  Nuk dua të futem as në ngjarjen Santo. Misteri i asaj vrasjeje kryeqytetase mori me vete edhe të fshehta të tjera, të cilat, pak a shumë, kishin të bëjnë me lëvizjet e pazakonta të parave, sidomos në fillimin e vitit zgjedhor dhe pak pas humbjeve. Shifra kolosale kishin “fluturuar” jashtë vendit, bankieri i guximshëm po bëhej si shumë mik me pushtetin e ri, ai ndoshta mund të ishte “një gojë” që duhej mbyllur, dhe që duhej mbyllur nga ata që kishin interes ta mbyllnin.

  Një pjesë e fajit rëndon edhe mbi qeverinë Rama, e cila dalëngadalë po bëhet e vjetër, por që fjalën e dhënë për ndëshkimin e krimit, politik e financiar, e ka lënë për në kalendat greke. Një qeveri që nuk është e aftë të ndëshkojë krimin e ndodhur në shtëpinë e saj humbet shumë, ajo fillon të bjerrë kredibilitetin e saj, humbet atë nyje që e kishte lidhur me njerëzit para 23 qershorit. është fakt se opozita e sotme, si mos më keq, ka ngritur mbi dorën e krimit, pasurinë e saj të pazakontë, ka transferuar qindra milionë euro në parajsat fiskale, ka ngritur një perandori financiare të pashoqe, kanë krijuar një oaz të pazakontë te tyre, kanë ngritur një oligarki financiare që ende është në rrënjët e pushtetit. dhe po merr frymen.

  Ndoshta ka ardhur koha të gjejmë pse-në dhe se kush jane ato elemente të dyshimtë në dipllomacinë perendimore që po bëhen palë me banden 2B se një cerek shekulli nën thundrën e tritolit të dinastisë kriminale Berishajve me Goollsbruke,Dorispacke,Tom Rixhe dhe Damir Fazllice nëpër kembë jane shumë dhe ka ardhur koha ti themi

  -fuck your tritol democracy
  & canibal anticomunists
  >>>>>
  Dy fjale per terroristin mediatik
  Nastradintektual pordhen..
  .
  Qofte mallkuar kush te urren ty
  si antienverist ( antikomunist)
  .
  Te garantoj qe me miljarda x miljarda komente kunder kunatit te Bahriut e ke bere xhaxhin profet dhe kaluar profetit…
  .
  Nese komentet e tua dhe hordhise se Cecove te Institutit Fekaleve makartisteve dhe xhorxhsorristeve do kishte mundesi praktike te ktheheshin ne energji dhe..ne te mira materiale atehere Shqiperia do ishte vendi me I pasur ne bote..Nisur vetem nga ky fakt ju e kthyet ne “Boomerang **” luften me Enverin..
  .

  Boomerang ** =a curved stick that, when thrown in a particular way, comes back to the person who threw it
  .

  Reply to this comment
 34. Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 21, 18:55

  Pse genjen ti intelektuali? Nuk te pelqen e verteta? Buka nuk ishte me tollona. Mos genje kot. Tollonat ishin vetem nga 1984 deri ne 1990 dhe vetem per disa ushqime dhe jo per te gjitha ushqimet.

  Ka falimentuar arsyetimi yt me keto komente intelektuali.

  Ku di gje indexmundi i Amerikes per prodhimin e bakerit ne Shqiperi or intelektuali? Jane vetem genjshtra te kesaj faqe interneti se Shqiperia eshte ne Ballkan dhe ka fqinje vende me pak baker. Kaq eshte e verteta.

  Po ballisteve dhe zogisteve te tu te gazetes Monitor dhe shtetit te Rames dhe Berishes qe merr taksa nga prodhimi i kaq shume bakeri cfare u thua ti intelektuali?

  Si e mohon vendin tend ti intelektuali?

  Reply to this comment
 35. f.......... April 21, 21:00

  Korrupsioni e tradhëtia e ka la me gjak këtë vend.
  E falenderoi GËZIM LOKËN ,këtë shqipëtar me zemër atdhetari 24 karat .

  Indinjatë e përbuzje për mashtrues egoistë ,të pa fytyrë e mizor që shajn arritjet brilante të legjendarit Enver Hoxha ,në të gjitha fushat ,dhe indirekët mbështesin vjedhjen ,shitjen e shkatrrimin total të fabrikave ,uzinave,punishteve ,të minjerave ,të bazave të nxjerrjes naftës ,të ndërmarrjeve gjologjike ,të linjës fabrikave të bakrit e kromit ,të shkatrrimit kombinateve të sheqerit të vendit dhe qindra e mjra krime të tjera të kryera nga Klasa politiko-basard -palaço-hajdut-sharlatan-mashtrues-plehërë -BAJGA ,e mbylla me bajgën se vetë sistemi bashkë me ithtarët që e mbrojnë është bajgë *****

  Korrupsini bashkë me tradhtinë këta qenër shitën tërë shqipërinë ,për 30 vjet ,ujë të zi i nxorën,bashkëpuntorit e fashizmit dhe komunistët armiq e tradhëtar e hajdut. .

  Por sa për kujtesë Gëzim Loka ka harruar:

  MASAKRËN QË KAN KRYER KLASA POLITIKE E SHKËRDHATVE PËR SHITJEN E ZHDUKJEN E PYEVE,GJATË 30 VJETVE vjedhje e rrënim.

  Në sajë të politikës së tokës djegur nga klasa politike ,që erdhën në fuqi ,pas 1990-tës ,pyet e shqipërisë sot jan transformuar e kthyer në kufoma të braktisura.
  Babëzia në zhdukje të mijra hektar pyesh i ka hequr dhe gëzofin natyror ,i kan kthyer malet në shkëmbej pa vlerë.Vetëm krahasoni bukurinë e maleve të lurës përpara në socilaizëm ,tamam ZVICËR ,dhe sot Lura e rrënuara e masakraura ,kufom me shkëmbej të çveshur.

  Kjo është taktika e tokës djegur ,në pye është bërë kërdia,katastrofë , shqipëria sot është e mbuluar më pak se 10% të sipërfaqes saj me pyje të rregullta ,

  Pyet e pishës Kaçinarit ,MIREDITËS ,masivi i pyeve të Pukës,deri në Qafë Barë ,.Ahu i maleve të lurës ,Munellës ,Pishat shekullore madhështore të Lurës ,në Vanas,,Martanshit,Tiranës Dardhë të korçës ,pyet e Ersekës ka ndodhur një dëmtim fatal ,motivi KA QENË i pasurimit të klasës politike ,shitë pyet e mbush xhepat.
  Në kohën e Enver Hoxhës dhe një pishë nuk mundë të pritej pa vulën e damkosjes nga rojtari pyeve,që ti jepje një raki te Bulja.

  Po a ka Krim të shëmtuar , rrugaqëri ,pa ndërgjegjëshmëri ,tradhti se sa prerja e 11.600 ha pye me 2.5 miljon drurë që u prenë nga satrapi Sali Karxhixhi (shpellari) në v. 2012, ,që përbënin 48milon metrëkup drurë PISHE ,ahu, LISI !!!!!

  Vetëm në v. 2012 në shtratin e lumit shkumbin ,nga Elbasani deri në Rrogozhinë nga qeverisaj antikombëtare e PD-së me urdhër të Sali Karaxhixhit për të mbushur xhepat , jan pre krejtësisht 1800 ha plepa e plepishte ,duke rrezikuar jo vetëm klimin ,po kryesore daljen e lumit nga shtrati shkumbin dhe përmbytjen qindra fshatrave .
  Prandaj GËZIM I NDRUAR ,PËR 30 VJET SHQIPËRIA ËSHTË SHPYLLËZUAR 55% TË SIPËRFARES SAJË,edhe Qyqja nuk ka ku ulet..

  Prandaj zgjohu shqipëria ime ,për të shpëtuar çfar të ka mbetur e bukur ,shkatrro kriminelët ,karjeristë që për karrike e ofiqe shesin krejt shqipërinë.

  Faleminderit G.Lokës që ka trajtuar një plagë që kullon gjak ,dhe asnjë nuk e mjekon.

  Reply to this comment
  • ? April 21, 21:57

   Hahde ti trimo, merr ca pamnuk dhe garza, alkool dhe pomade sulfamid dhe mjekoje plagen qe akoma rrjedh gjak dhe askush nuk e mjekon. Hajde pra c’pret, bohu doktor dhe haji mutin plages. idiot!

   Reply to this comment
 36. Kerkushi April 21, 23:09

  Edhe ju te Dites shume mire e beni, kur nuk nxirrni ndonje fotografi te Enverit Legjendar, na kendellni me Stalinin Historik. A nuk e merrni vesh qe ketyre birbove u ka ikur koha. Morem vesh qe na qeka semur edhe Kimi i Korese. Filloni na qisni edhe noi fotografi te Kimit qe t’i plotsojme klasiket.

  Reply to this comment
  • ect April 22, 00:43

   karakush !

   Behet fjale per rreth 130 miljard dollare te pasurise kombetare qe u avulluan nga junta monarkofashiste e berishes qe perfituan nga impotenca kriminale e Nano-Meta-Rames

   Nuk e rruan kush tranpin ne Shqiperi per enverin stalinin apo kimin…

   .
   Njerzit pyesin..si ka mundesi qe Berisha me djajte e tij vetem nga armatimi shqiptar kane fituar miljarda ( me devirolet e amerikes) per te cilat mjafton te permendin Gerdecin….ect

   Reply to this comment
   • Kerkushi April 22, 14:45

    Ik e meso cfare do me thene “monarkofashist” pastaj ec e fol o ect, problemi kryesor ne Shqiperi eshte qe na myten injorantet si puna jote, qe kujtojne se dine, meqe kuptojne kur i vjedhin.

    Reply to this comment
 37. f........ April 22, 08:48

  Kush ,askush, kurkushi ,pikëkrriqi të dy si pelihvanë që u vjen era mut e bajga të blogut fluturojnë në skëterr
  me 300km /orë u duket vetja në “Porsh”, ju shërbetor bythëlëpirjes Sali karxhixhit , me bashibozuk shatlatan kritikoni si agjent të botës vjetër Enver Hoxhën ,këta birbo me injorancës tyre , keni dalë hapur me gjoks përpara si jevgjit me i dhanë mend edhe gazetës nderur Dita ,se kë duhet të qesi në fotografi !.?..

  SHARLATAN ,Mos doni xhelatët e popullit ,ata ballistë e zogistë që bashkëpunuan me pushtuesit gjakatar,mos doni burrecin Sali Berishën që është strukur e fshehur si mi se mos e kap korona ?…apo mos doni pasardhësin e shërbetorët e tij Lulun ,Monikë,Flamur Nokën ,Fari balliun , B.Fevziun,,apo Babalen ,cilin..? .Ndoshta doni Zenin me Armindën që lexon vetëm romane të verdha dhe shikon flilma me gangëster.

  Për shumicën e shqipëtarve pasuri mbetet .legjendari .Enver Hoxha,ai ndërtoi shqiprinë moderne ,ai mbetet burri më i madhë i kombit në histori ,duan apo nuk duan armiqët e vatanit Enver Hoxha rron në zemrat e popullit shqiptar .

  Kurse për gjenralizmin Stalin ,laje gojnë është udhëheqës bortror fitimtari ai,që shpëtoi botën nga nazizmi i Hitlerit. .Me gojë ha,haa sa të dush m…,por emrin e tijë mos e zënë gojë. ,Trimëria dhe mençuria e tij shkëlqejn gjithmon si flori për njerzimin .

  Po cingërise prap si gomar duke pëllitur ,do ti propozojmë G.Dita tu fshijë fare komentet tuaja ,ose do të durojë shkelmat e pordhët tuaj !

  Reply to this comment
  • ? April 22, 14:48

   Buahahahaha ftero po perse ke frike ta shkruash te gjithe kake-emrin tend mer hale e mutit? O idjot i lindur, o koqe gomari, o debil i kualifikuar, o anal-fabet bytheshqyer…. he a do me, apo per sot i ke mjaft….Propozo, propozo e pastaj fluturo…. me presh ne b… si puna e atij Tr….,

   Reply to this comment
   • fteri April 22, 15:46

    Ore pikëkrriq “?”…..Sharlatan ordiner që Ha një mut për çdo koment duke sha ,po nuk të doli ha dy ,po pate oreks ha mutin e të gjithë komentuseve .Fteri të del dhe në ëndërr ,ka shkruajt dhe ato çarçafët ,hajde kokrra i magjarit.?!! !

    Reply to this comment
    • ? April 22, 17:46

     po pse xefesh e ftero, une per t’mire e kom. Po osht e vertet qi ka nja dy tre jave qi te shof n’onderr duke te qi e duke te shkerdhy ty ne gjith robt e tu.

     Reply to this comment
     • f..... April 22, 18:43

      unë ti shkërdhafsha Ty ,jo në ëndërr ,por realisht me gjithë komentesit e lexuesit e këti blogu ,edhe atë kapterrin e groshve të intelektualit që ka kërku azil në kanada .sepse ka shtu në peshë, ka.. i është bë sa i gomarit ,do të helmoi dhe ty me hormone ,do të bëhet koka sa derr e trupi sa një viç stalle kandaze,ose hollandeze.Prandaj mos provoko e ha mut më ,se do të gjejë të gopos për së gjalli.

     • ? April 22, 22:17

      o ftero, kur te me gjesh, ec e ma rruj, po mire ama. Ik or torrollak, or mut i fermentum, or hale ushtrie e papastrume, po ik mer se po te gjeta une i pari nuk ke per te pas kohe as me bertit “o nona ime”. O fteri, o debil i oksidum, oe kaqol i pervelum, or tas i shpum.

 38. intelektuali April 22, 09:57

  VEMJE FANATIKE TE ENVERIT:

  Ju raca me e keqe dhe me e peshtire ne Bote, me kujton Gardianin e burgut me mbiemrin Demi, ishte cam dhe komunist fanatik i oreve te para, por ne nje mbledhje Partie i kishte thene sekretarit: “C’me can koken ti mua per citatet e Enverit” dhe e kishin rasur brenda, por me pas e kishin falur dhe e kishin bere gardian burgu, qe te dalim ne teme, Ju o BOLE fanatike qe nuk keni gram morali qytetar ne dejet dhe damaret e trupit te krimbur dhe te kalbur nga indoktrinimi enverist, me kujtoni pikerisht gardianin Demi te burgut te intelektualit qe deklaronte cdo dite:

  SHQYPNIA ESHTE VENDI I PARE NE BOTE PER RESPEKTIMIN E TE DREJTAVE TE NJERIUT

  Dhe me drejtohej mua posacerisht:

  KU KE PARE TI O INTELEKTUAL QE TE BURGOSURIT TE HANE NE MENGJES NJE TAS ME GROSH FALAS?

  Kur e takova ne zyren e migrimit qe po kerkonte azil politik ne Kanada e pyeta:

  PSE E LE GROSHEN FALAS TE ENVERIT NE SHQYPNI DHE KE ARDHUR TE HASH BUKEN E KANDASE SI I PERNDJEKUR POLITIK?

  Gardiani Demi uli koken dhe tha vetem:

  ASHTU ISHTE KOHA, TE LUTEM ME NDIHMO!

  Reply to this comment
 39. Shqipëria ka demografinë më të mirë në Europë April 22, 16:28

  Mos e drith muhabetin o ti intelektuali. Me kete koment qe shkruajte e pranove qe Shqiperia eshte vendi i pare ne Europe per prodhimin e bakrit ne sasi absolute dhe pas Kilit vendi i dyte ne bote per prodhimin e bakrit per banor.

  Reply to this comment
 40. fteri April 22, 17:31

  “Bravo” intelektual mavria nuk na the a’ e ndihmove më tej ish gardianin tëndë , që të hajë bërxollat e derrave të injektuar me hormone të kapitalizmi barbar që vetëm mashtrojnë e gënjejn.

  Derri rritet sa një ari ,në kanda .Lopa rritet sa një elefant ,domatja se një bostan ,kastraveci sa krahu ,dhe se mjaftë Më ,mos u kreno për azilin tëndë të mjeruar ,se kur ta shikosh përsëri mikun tëndë të groshve të burgut të tiranës ,nuk do ta njohësh azilantin në Kanda .

  Sepse gardiani me trup normal ,që refuzoi fasulet e pastërta bio të burgut të Enverit , ai do të jetë fryrë nga hormonet bërxollës derrit sa një ari të klanadasë kapitaliste, do të jetë fryrë nga hormonet e tepërta që i jan injektuar bërxollave të derrit korrupsionit kanadez.

  .Pa le më edukua e gardianit tëndë kishte rënë përtokë ,kishte degraduar ,veç shtimit në peshë ,sa një viç ai ishte i transformuar edhe në huligan, tamam dukej njeri i çmendur .Hormonet e kapitalizmit tëndë i kishin bllokuar trurin ,kur ta takosh,ai do përgjigjet vetëm me fraza të pakuptueshme ,pra borgjezia e “mirqenjes tënde” doli fjasko e ktheu heroin e burgut dikurshëm ,kur të dy hanit fasule ,tani u kthye në ari , 500 kg dhe në një njeri me të meta mendore që i ka ditët të numruara,qoftë nga puna ,ushqimi me hormone ,nga zhfrytëzimi barbar në punë ,nga degjenrtimi e huliganizmi i kapitalizmit tëndë .

  Të dhjefsh atë jetë ,ku derri rritet sa një ari ,më mirë çoban e dhish në malet e shqiprisë se sa bërxolla derri të fermave të kapitalizmit të pa shpirtë ,ato që e frynë derrin sa një ari ,viçin sa një elefant ,njeriun sa një viç me gjilpëra të fermave të kriminelve të kapitalizmit tënd.

  Nuk e marr vesh përse e bë këtë skandali krahasimi të gardianit tënd ?! A kërkoni shpjegim më të hollësishme ,për veprën legjendare të sinqertë të Enver Hoxhës ,unë nuk e shpjegoi me fjalë se për të flet vepra heroike e shqipërisë moderne .Në rast se dikush nuk më kupton ,nuk jam unë fajtori ,fajn ta gjej te vetja.

  ……Tani zgjidh e merr ,groshët bio të Enverit që kishin mbirë në malet e shqipërisë dhe të mbanin 24 orë si atlet ,apo bërxollën ngarkuar me hormone që të frynë sa një viç,dhe të shkurton jetën.?…..

  Reply to this comment
  • ? April 22, 22:16

   ftero vallai ketu e ke mire. s’kom c’them. groshet bio te Enverit jepnin ca pordhe bio or ti qe kapitalistet ne Kanada tashti i blejne per karamele te shtrenjta. O fteri o rrote kari, po si te ka bere Perendia çyryk mor i gjori ti. Hajt ne pidh te sat’eme. Idiot.

   Reply to this comment
 41. f..... April 22, 18:48

  unë ti shkërdhafsha Ty o pikëkrriq “?”,jo në ëndërr ,por realisht me gjithë komentesit e lexuesit e këti blogu ,edhe atë kapterrin e groshve të intelektualit që ka kërku azil në kanada .sepse ka shtu në peshë, ka.. i është bë sa i gomarit ,do të helmoi dhe ty me hormone ,do të bëhet koka sa derr e trupi sa një viç stalle kandaze,ose hollandeze.Prandaj mos provoko e ha mut më ,se do të gjejë të gopos për së gjalli.

  Reply to this comment
  • ? April 22, 22:11

   o ftero, kur te me gjesh, ec e ma rruj, po mire ama. Ik or torrollak, or mut i fermentum, or hale ushtrie e papastrume, po ik mer se po te gjeta une i pari nuk ke per te pas kohe as me bertit “o nona ime”. O fteri, o debil i oksidum, oe kaqol i pervelum, or tas i shpum.

   Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim