Ekskluzive Dita: Rrëfim i pazakontë mbi atë që ndodhi në 2 prill në Shkodër

Gjek Celaj April 2, 2019 16:15

Ekskluzive Dita: Rrëfim i pazakontë mbi atë që ndodhi në 2 prill në Shkodër

Gjek Celaj ishte zv.shef i policisë së Shkodrës në kohën e vrasjeve në 2 prill 1991.

Pas ngjarjes së 2 prillit 1991 u arrestua dhe u dënua me 15 vjet burg.

Celaj ka përfunduar në 1983 me rezultate të shkëlqyera, Akademinë e Rendit në Tiranë.

Është folës i disa gjuhëve të huaja.

Gjatë periudhës 1983 – 1990 kreu detyrën e zëvendësshefit të policisë në rrethin e Pukës.

Në shtator të vitit 1990 u transferua me të njëjtën detyrë në rrethin e Shkodrës, ku pas 2 prillit u dënua.

Në mars 1997 doli nga burgu dhe në vitin 1999 u largua nga Shqipëria.

Sot jeton në Kanada, së bashku me bashkëshorten, Veronikën dhe fëmijët, Julianin dhe Julindën.

Ai ka botuar një libër mbi ngjarjet e 2 prillit, në hyrje të të cilit shkruan: Në kujtim të babait tim, Prek Gjon Celaj, i cili, në moshën 56 vjeç, pësoi infarkt vdekjeprurës vetëm pak minuta pasi mori vesh se Gjykata e Lartë e Shqipërisë la në fuqi vendimet e dy gjykatave më të ulëta që më dënonin me heqje lirie

Më poshtë hyrja e librit dhe rrëfimi i Celajt për gazetën DITA, botuar në Qershor 2013.

Ribotohet me rastin e 2 prillit.

Është një dëshmi e fortë dhe rrethana të panjohura më parë. 

REDAKSIA

*******************

Kopertina e librit

Nga Gjek Celaj

HYRJA: Për të mos shkuar larg në kohë dhe as në hapësirë, por vetëm në shekullin e 20-të, në pjesën më të zhvilluar dhe më të kulturuar të globit tokësor, në Evropë, me qindra milionë njerëz iu kanë shkuar mbrapa për një kohë mjaft të gjatë gjithfarë sharlatanëve politikë, duke i brohoritur, inkurajuar dhe përkrahur edhe kur ata kryenin vepra nga më mizoret, që njerëzimit i kanë kushtuar miliona jetë njerëzish të asgjësuara apo të munduara e sakatuara. Për fat të keq, popujt janë udhëhequr më shpesh nga emocionet se nga arsyeja, dhe kur ka mbërritur arsyeja ka qenë tepër vonë. Demagogë politikë, të etur për pushtet të përjetshëm, kanë luajtur me sukses në skenën e jetës shoqërore rolin e aktorit mahnitës, madje të adhuruar deri në Perëndi. Dhe, pas “duartrokitjeve frenetike”, ka ardhur zhgënjimi rraskapitës, i shoqëruar fatkeqësisht me shumë pasoja tragjike.

Veçanërisht në momente kthesash historike, aktorët politikë kanë korrur dhe korrin sukses të madh. Duke u vetëshpallur sipërmarrës të realizimit të nevojave dhe aspiratave të masave, duke mohuar gjithçka të realizuar deri para daljes së tyre në skenë dhe duke premtuar gjithçka kanë nevojë masat për të ardhmen, vagabondët politikë kanë tërhequr e tërheqin pas vetes miliona njerëz. Pasi sigurojnë pushtetin i përkushtohen tërësisht plotësimit të nevojave dhe të epsheve të tyre deri në perversitet dhe, ndërkohë, vazhdojnë të vetëpublikohen si bartës të së ardhmes, të progresit, të qytetërimit. Për të realizuar këtë ngrenë në institucion gënjeshtrën, mashtrimin, vishen me lëkurë qengji dhe shqyejnë “kopenë”, të bardhën e bëjnë të zezë e të zezën e paraqesin si të bardhë, të qenën të paqenë e anasjelltas. Dhe, ndërkohë, siç thoshte Noli, “Bota kënaqet me gënjeshtrën që shëtit nëpër skenë dhe jo me të vërtetën që rri në prapaskenë”.

Jo kujtdo i ndodh në jetë që të bëhet protagonist i ngjarjeve që marrin përmasa kombëtare apo të ndodhet në epiqendër të tyre. Dhe këtu është fjala kur njeriu gjendet në këtë pozicion krejt padashur ose, siç thotë populli: “pa ia bërë hyzmetin”.

Qëllimi kryesor i shkrimit të këtij libri nuk është kurrsesi vërtetimi i pafajësisë së të dënuarve, pasi është i pari gjyq në historinë e Shqipërisë që është bërë në praninë e kamerave televizive dhe mikrofonave të radiove dhe është transmetuar, ndonëse me shkurtime, prej tyre. Atje është dëshmuar e plotë kjo pafajësi për të gjithë ata që duan të vërtetën dhe të drejtën, atje regjimi mori goditje të fortë morale krejtësisht për faj të tij, kurse ne morëm dënimin e padrejtë. Ne dolëm nga salla e gjyqit të papërlyer në asnjë faj, ndonëse me pranga në duar.

E para varej nga e vërteta dhe nga ne që e mbrojtëm, kurse e dyta nga ata që kishin fuqinë dhe fatkeqësisht edhe të drejtën që të vendosin, sipas preferencave dhe interesave të tyre, çfarë është e drejtë e çfarë jo. “Forca mposht të drejtën”- thoshte Bismarku dhe e realizoi këtë më së miri në Kongresin e Berlinit, duke dëmtuar më shumë se askënd Shqipërinë dhe shqiptarët. Ndoshta një nga të metat më të mëdha të organizimit politik e shoqëror të njerëzimit është fakti se peshorja e drejtësisë u është lënë në dorë historikisht atyre që kanë pasur apo kanë fuqinë, pra pushtetin politik.

E vërteta është se, si në vitin 1991, edhe sot e po ashtu edhe në të ardhmen, të vetmit njerëz, që iu intereson sinqerisht e vërteta rreth asaj ngjarje, janë të afërmit e viktimave si dhe të dënuarit padrejtësisht dhe të afërmit e tyre. Pjesës më të madhe të shoqërisë shqiptare i intereson vetëm si kuriozitet, ndërsa fajtorëve të vërtetë nuk u intereson fare njohja e së vërtetës. Më shumë nga të gjithë për këtë ngjarje çirren politikanët të cilët, megjithëse derdhin lot krokodili pa pushim, në të vërtetë ajo u intereson vetëm si armë për ta përdorur ndaj kundërshtarëve politikë.

Çfarë ndodhi, pra më 2 prill 1991 në Shkodër? Kush e organizoi dhe përse e organizoi grumbullimin e paligjshëm të qytetarëve? Kush, pse dhe si i vrau katër njerëz të pafajshëm dhe plagosi 13 të tjerë? Kush dhe pse e dogji një godinë që shërbente si seli e PPSH-së dhe tentoi të shkatërronte edhe ndërtesat e bibliotekës dhe radios së qytetit? Çfarë u luajt në prapaskenë para, gjatë dhe pas ngjarjes? Kush e drejtoi në prapaskenë gjyqin e quajtur të “2 prillit” dhe kush ishte në të vërtetë akuzuesi, prokurori dhe gjyqtari i kësaj çështjeje?

Këtyre dhe shumë pyetjeve të tjera merr përsipër t’iu përgjigjet ky libër.

Në libër përmenden shumë individë, duke u nisur nga kryetarë të shtetit dhe të qeverive e deri tek horrat e rrugës. Shumë prej tyre do të shqetësohen e madje inatosen nga leximi i librit. Fajin të mos e kërkojnë tek unë. Nuk po shkruaj për ta, por për sjelljet dhe veprimet e tyre që bien ndesh me normat e moralit të çdo kohe si dhe me ligjet e shtetit. Ndoshta do të bënin mirë të kujtonin thënien e Sokratit: “Njih veten”.

Detyrimi që duhet të ndiej çdo njeri ndaj së vërtetës është shtysa ime kryesore për ta shkruar atë. Gjithashtu, e ndiej si detyrë morale shkrimin e këtij libri edhe ndaj vuajtjeve shpirtërore, morale, fizike dhe ekonomike që kanë pësuar familja dhe të afërmit e mi, si dhe të të katër të dënuarve të tjerë.

Humbja e padrejtë e jetës së katër njerëzve të pafajshëm në atë ngjarje dhe spekulimi i paturpshëm me këtë fakt nga peshkaqenët politikë, është një tjetër shtysë që më ka çuar në vendimin për shkrimin e këtij libri.

Këtë libër ua drejtoj gjithë shqiptarëve si këshillë dashamirëse që, në asnjë kohë të mos e lejojnë veten të përdoren si mish për top nga gjithfarë sharlatanësh politikë, të cilët futen në historinë politike si heronj e dalin si kriminelë, vijnë si shpëtimtarë e dalin si vjedhës. Ua drejtoj gjithë punonjësve të policisë, oficerë apo nënoficerë, që, nëse dëshirojnë të punojnë në një nga fushat më të vështira dhe më të rrezikshme të veprimtarisë së shtetit, të maten mirë që pa ia nisur dhe pastaj të orientohen vetëm nga ligji. Më mirë të dënohen pse kanë zbatuar ligjin sesa të shpërblehen pse e kanë shkelur atë. Pa pak altruizëm, vështir se populli shqiptar do të krijojë shtet ndonjëherë.

Këtë libër ua drejtoj, gjithashtu, politikanëve të Shqipërisë, të cilët, nëse zotërojnë edhe sasinë më minimale të vlerave morale dhe nëse duan që të mos i mallkojë historia, të bëjnë ç’të duan, por me jetën e njerëzve të mos luajnë. Dhe së fundi, u drejtohem miqësisht gjithë atyre që dëshirojnë të punojnë në organet e drejtësisë, si prokurorë apo gjykatës, të mos degradojnë moralisht deri në atë shkallë sa në peshoren e drejtësisë të vënë gurët e politikës për të matur fajësinë apo pafajësinë e njerëzve. Mercenarizmi politik është gjithmonë i dëmshëm, por tek njerëzit e drejtësisë ai duhet të jetë i palejueshëm, pasi si dëmi, ashtu edhe përgjegjësia në këtë rast janë më të mëdha.

*****

Dita, 1 Qershor 2013

RRËFIMI: Më 2 prill 1991, pasi u zgjova nga gjumi dhe piva një kafe, rreth orës 07.00 shkova tek zyra e shefit të policisë dhe së bashku u paraqitëm tek kryetari i DPB. Çapajev Taçi na tha se kishte biseduar me kryetaren e Komitetit Ekzekutiv të rrethit të Shkodrës, Terezina Marubin, dhe kishin rënë dakord që atë ditë, rreth orës 08.00 të bëhej një mbledhje në zyrën e saj ku, përveç shefit të policisë, të merrnin pjesë edhe përfaqësuesit e partive politike të rrethit. Meqë, në situatën e krijuar, parashikohej të kishte përsëri grumbullime të paligjshme rreth orës 09.00, ishte menduar që në atë mbledhje të diskutohej, për daljen nga situata dhe pushteti ekzekutiv i rrethit t’u kërkonte të gjitha forcave politike të kontribuonin për eliminimin e trazirave, duke u bërë thirrje anëtarëve dhe simpatizantëve të tyre për paqe e qetësi.

Më vonë do të merrnim vesh se atë ditë, më 2 prill 1991, qysh në orën 07.00, Çapajeve Taçi i kishte dërguar degës së PD të Shkodrës një shkresë me anën e të cilës i kërkonte që të ndërhynte për të qetësuar e shpërndarë anëtarët dhe simpatizantët e saj, përndryshe do të zbatohej ligji me vendosmëri. Siç u pa më vonë, ndonëse përmbajtja ishte formuluar me pak arrogancë, qëllimi kishte qenë gjithnjë i mirë, parandalimi i ballafaqimit të dhunshëm midis popullit dhe shtetit, të përfaqësuar nga policia.

Nuk besoj se ndokush në DPB besonte deri më 2 prill se këto grumbullime të paligjshme organizoheshin nga PD. Jo vetëm që sektori i Sigurimit të Shtetit që duhej të siguronte informacionin e fshehtë ishte paralizuar plotësisht, por, përderisa PD, me anën e kryetarit të saj S.Berisha kishte pranuar rezultatin e zgjedhjeve, ne besonim se këto tubime ishin spontane dhe shprehnin thjesht mllefin e akumuluar tek njerëzit për regjimin që po kalonte në muze. Koha do të tregonte se, ashtu si për probleme të tjera, ne po gabonim përsëri në gjykimet tona.

Në çastin kur po i bënim prezent Çapajev Taçit mundësit e pakta të forcave të policisë për përballimin e demonstrimeve të paligjshme, njoftohemi me radio nga patrulla e policisë se para selisë së PD-së kishte grumbullime njerëzish. Ishte ora 07.20’. U konsultuam me kryetarin e DPB dhe ai na tha (mua e Dilaverit) të niseshim për në qendër të qytetit dhe t’u kërkonim drejtuesve të PD-së të bënin çmos që njerëzit të shpërndaheshin. Nëse ata nuk ju ndihmojnë,- tha Taçi,- ju merrni masa dhe bëni të mundur shpërndarjen e tyre me forcën e policisë, por duhet të ndërhyni qysh në fillim pasi, po të bëhen shumë, nuk i përballoni dot.

Dolëm nga zyra dhe pasi hipëm në një makinë të policisë, vajtëm në qendër të qytetit. Lamë makinën rreth 50 metra larg selisë së PD dhe u nisëm për atje. Jo më shumë se 50-60 të rinj ishin grumbulluar para selisë së PD dhe thërrisnin parullat e një dite më parë, si dhe: “Eja, mblidhuni këtu-këtu!”. Gjërat e para që na bënë përshtypje ishte fakti se si kishte mundësi që këta njerëz, jo më larg se 3-4 metra nga dritaret e zyrave të PD bënin thirrje për grumbullime dhe askush nga drejtuesit e saj nuk reagonte. Së dyti, disa nga të tubuarit hynin e dilnin nga selia e PD me parulla në dorë, të cilat i merrnin ose i përgatisnin në ato zyra. Fillimisht menduam se në seli nuk duhej të kishte asnjë drejtues të asaj partie.

Kur iu afruam grumbullit të njerëzve, shefi i policisë iu drejtua atyre, “Çfarë bëni more çuna, nuk është mirë të bëni kështu. Sot nuk do ju lejojmë më të krijoni rrëmuja, prandaj ikni në punën tuaj!”.

Të gjithë heshtën, por e mori fjalën njëri prej tyre, një djalë i ri dhe i gjatë. Ai na u drejtua pa ndrojtje dhe na tha: “Ne nuk çajmë kokën për njeri, sot do ta djegim, pas pak do të vijnë edhe studentët”.

I thashë Dilaverit se studentët ishin në sistem korrespondence pasi ashtu kishin kaluar që në muajin shkurt me një urdhër të Ministrit të Arsimit. Shpejtuam që të takonim drejtuesit e PD-së. Hymë në seli dhe pamë se në zyrën që ndodhej në anën e majtë ishin mbi 10 vetë. Nuk ndodheshin P.Arbnori dhe Xh.Uruçi, përkatësisht kryetar e sekretar të PD për rrethin e Shkodrës.

Nga të pranishmit, njoha vetëm Ali Spahinë, deputet dhe anëtar i kryesisë së PD-së. Pasi i përshëndetëm, me ta komunikoi Dilaveri. Ai u tha: “Ç’bëni kështu? Ne dje i lejuam, por sot nuk mund t’i lejojmë më dhe, nëse ju nuk angazhoheni të na ndihmoni, ne do të zbatojmë ligjin”.

Disa prej të pranishmëve, e kryesisht Ali Spahia tha: “Ne s’kemi ç’u bëjmë, ata s’janë tanët dhe nuk na dëgjojnë. Edhe dje nuk na dëgjuan, prandaj s’merremi me atë punë.”

Një tjetër na tha, si me ironi: “Po ju a jeni shtet juridik, përse nuk i shpërndani me forcë?”

“Shiko zotëri,- i thashë,- kjo është rruga më e shkurtër, por ne dëshirojmë të mos përdorim forcën pasi ajo nuk sjell asgjë të mirë”.

“Nga ne mos prisni ndihmë,- tha Ali Spahia,- ju i dini vetë punët tuaja”.

Dukej qartë që kishte ndryshuar qëndrimi i tyre në krahasim me një ditë më parë, kur erdhën, qoftë edhe formalisht, e u folën të tubuarve.

Ndërsa ne po bisedonim, nga dritarja e asaj zyre që shikonte nga sheshi, pamë se rreth 100 nxënës të shkollës së mesme “Jordan Misja” po ecnin në resht dhe me mësues në krye po shkonin drejt godinës së PPSH-së së rrethit që nuk ishte më larg se 200 metra prej aty. Me ta u bashkua edhe grupi i të rinjve, që ndodhej qysh më parë para godinës.

Menjëherë m’u kujtuan fjalët e të riut që gjetëm aty 10’ më parë se “pas pak do të vijnë edhe studentët”. Nga e dinte vallë ky njeri se do të vinin nxënësit e shkollës, e cila ndodhej rreth 400 metra larg prej aty? Të ishte i rastit ky përkim?!

Duke mos pasur asnjë shpresë për ndihmë nga ana e PD-së, ne u përshëndetëm me bashkëbiseduesit dhe dolëm përjashta. Ndërkohë, me radio u njoftuam se Dilaverin po e prisnin për mbledhje në zyrën e Komitetit Ekzekutiv të rrethit. Hipëm në makinën tonë tip “Aro” dhe morëm rrugën për atje. Kur mbërritëm përpara asaj ndërtese, shefi i policisë zbriti nga makina për të shkuar në mbledhje dhe më porositi që të shkoja tek godina e PPSH së rrethit Shkodër dhe të merresha me shpërndarjen e demonstruesve. Nëse pranojnë, do të njoftoj me radio të mos zbatohet ligji, në të kundërt, ju shpërndajini sipas ligjit,- më tha Papare.

Në bazë të legjislacionit në fuqi, veprimet policore për shpërndarjen e grumbullimeve të paligjshme i drejtonte shefi i policisë dhe, në mungesë të tij, zëvendësshefi i policisë për shërbimet e rendit. Meqë Dilaver Papares i duhej të ishte në mbledhje, ligjërisht detyrohesha unë të drejtoja shpërndarjen e demonstruesve.

Godina e Komitetit Ekzekutiv të rrethit dhe ajo e Komitetit të PPSH-së së rrethit, sot fakulteti juridik i Universitetit “Luigj Gurakuqi”, ndodheshin në perëndim të sheshit qendror të qytetit të Shkodrës, rreth 150 metra larg njeri tjetrit. Në mes tyre ndodhej një lulishte gati 100 metra e gjatë. Godina shtetërore ishte e vjetër dhe me një arkitekturë të huaj, kurse ajo partiake ishte e re dhe e mirëmbajtur.

Mbasi u ndamë me Dilaverin, shkova me makinë para godinës së PPSH-së së rrethit. Ajo ishte e gjatë rreth 50 metra dhe kishte përpara fasadës një trotuar 7-8 metra të gjerë. Pastaj, nga perëndimi vinte rruga kryesore e qytetit, e gjerë rreth 10 metra, por përpara kësaj godine zgjerohej dhe ndahej në dy degë. Njëra (kryesorja) vazhdonte drejt verilindjes, kurse tjetra kalonte midis poliklinikës së qytetit dhe shkollës së mesme “29 Nëntori” dhe mbërrinte në sheshin qendror të qytetit.

Kur mbërrita atje, pashë se një grumbull njerëzish ndodheshin tek hyrja e shkollës së mesme “29 nëntori” dhe po u bënin presion nxënësve të asaj shkolle për të dalë në demonstrime. Dukej qartë që situata do të evoluonte me shpejtësi, prandaj dhe duhej vepruar shpejt. Nëse duhej zbatuar ligji, kjo duhej bërë pa humbur kohë sepse kur të rritej numri i të grumbulluarve, mundësitë tona për të realizuar shpërndarjen do të ishin të barabarta me zero.

U përpoqa të lidhesha me radio me shefin e policisë, por ai nuk përgjigjej. Me sa duket e kishte mbyllur radion ose i kishte ulur asaj zërin në minimum për të mos penguar diskutimet në mbledhjen, që duhet të kishte filluar. Në ato çaste dëshiroja të dija çfarë i kishin thënë atij drejtuesit e tjerë të PD-së, pra, do të ndihmonin apo jo për shpërndarjen paqësore të demonstruesve. Sigurisht, që asnjë punonjës policie nuk dëshiron të ndeshet dhunshëm me turmat, prandaj ne këmbëngulnim në zgjidhjen pa dhunë.

Siç do të merrnim vesh më vonë, kërkesës së shefit të policisë, Pjetër Arbnori dhe Xhemal Uruçi, të pranishëm në mbledhjen e thirrur në Komitetin Ekzekutiv, i ishin përgjigjur negativisht. Pretendimet e tyre dhe arsyet e vërteta të refuzimit do t’i paraqesim në kapitullin pasardhës.

I gjetur në rrethana të tilla, u lidha me radio me kryetarin e DPB Çapajev Taçi dhe i bëra të qartë situatën dhe faktin që PD-ja e rrethit kishte refuzuar të na ndihmonte për shpërndarjen paqësore të demonstruesve me arsyetimin se nuk i lidhte asgjë me ta. Taçi m’u përgjigj se duhej të zbatoja ligjin dhe për këtë arsye do të më dërgonin edhe forcat që ishin në dispozicion për shpërndarjen e demonstruesve. U lidha me radio me oficerët që komandonin ato forca dhe i urdhërova të sillnin forcat  e tyre me makinë aty ku isha unë.

Rreth orës 08.10’ erdhën tri makina “Ifa” me policë e ushtarë, gjithsej rreth 80 vetë. Një togë prej rreth 30 policësh të ndërhyrjes së shpejtë, e komanduar nga një oficer i ri, Sejdin Alia, kurse dy togat e ushtarëve i komandonin dy oficerë të tjerë të rinj, Luigj Lulaj dhe Kol Malçi. Policët ishin të pajisur me pistoleta në brez dhe shkopinj gome në dorë. Kishin gjithashtu mjetet mbrojtëse, mburoja dhe skafandra plastike. Kurse ushtarët kishin vetëm mjetet mbrojtëse dhe shkopinjtë e gomës në dorë.

Vura re se në secilën prej tri makinave kishte nga dy policë ose ushtarë të pajisur me automatikë. Kur i kishim instruktuar forcat tona për mënyrën e shpërndarjes së demonstruesve, ua kishim bërë të qartë se ajo realizohej me përdorimin e shkopinjve të gomës apo makinave me ujë, por, në situatën e atëhershme, u kishim kërkuar që në çdo makinë të kishte edhe nga dy vetë të armatosur, të cilët nuk do të merrnin pjesë në veprimet e shpërndarjes, por do të rrinin në makina për t’i mbrojtur ato nga persona që do të tentonin t’i grabisnin me forcë, siç na kishte ndodhur disa herë në Shkodër dhe qytete të tjera.

Menjëherë, urdhërova oficerët përkatës të rreshtonin forcat në një rresht, me shpinë nga godina dhe me fytyrë nga demonstruesit që po afroheshin me ngadalësi. Personat e pajisur me automatikë i porosita të hipnin në makina dhe së bashku me to të stacionoheshin pas godinës së PPSH ku rrinin zakonisht makinat e atij institucioni. Urdhri u zbatua menjëherë.

Duke pasur parasysh numrin e vogël të demonstruesve dhe mundësitë tona për t’i shpërndarë, nuk besoja se ata do të arrinin të sulmonin objektin që ruhej me roje. Megjithatë, për të evituar çfarëdo të papriture, u afrova tek fasada e godinës partiake dhe pashë se ishin 5-6 policë e ushtarë të armatosur që e ruanin. I urdhërova ata që të mos kishin frikë dhe të mos bënin asnjë veprim gjatë kohës që ne do të bënim shpërndarjen e demonstrueseve.

Sapo u ktheva shpinën rojeve, pashë se turma prej 500-600 vetë po i afrohej atij sheshi të vogël që më tepër i ngjan një degëzimi të gjerë rrugësh. Në krye të turmës dalloheshin rreth 50-60 vajza të reja gjimnaziste që mbanin çanta në dorë. Dukej qartë që pas tyre ishin një grup i madh të rinjsh që i përkisnin lumpenit. Njerëz të egërsuar, pa kulturë, pa edukatë, që fyenin dhe qëllonin me gurë drejt forcave të rendit që po rrinin në rresht pa bërë asnjë veprim. Nuk ishte vështirë të kuptohej se nxënësit e shkollës po përdoreshin si fasadë. Ata ishin vendosur në skalion të parë për të krijuar idenë se është thjesht një veprim rinor, kurse mbas tyre qëndronin horrat, të gatshëm për çfarëdo lloj akti kriminal. Këtë do ta dëshmonin më vonë edhe qytetarë shkodranë, anëtarë të PD-së dhe pjesëmarrës në demonstrim.

Turma thërriste në kor: “Poshtë komunizmi”, “O Ramiz o zagar, do të varim në litar”, “Shkodra republikë” etj. Të bënin përshtypje dy parullat e fundit. Në demonstrimin e 13 dhjetorit 1990, të tubuarit thërrisnin kundër regjimit, duke mbajtur në duar fotografitë e Alisë, kurse tani, pas gati 4 muajsh, ata i premtonin Alisë litarin në fyt. Ndërsa, parulla e fundit kishte tërësisht karakter antikombëtar.

Në shkrimet e botuara më vonë me shumicë, si dhe gjatë dëshmive në gjyq, si dëshmitarë, drejtuesit lokalë të PD kanë bërë çmos për të vërtetuar se atë ditë nuk është thënë parulla “Shkodra-republikë”, por dëshmitë e shumta nuk lejuan që “të futej minarja në thes”. Është e çuditshme kjo këmbëngulje e tyre kur ata kishin pohuar më parë se “demonstruesit nuk janë tanët” dhe, në fund të fundit, s’po i akuzonte kush për këtë gjë.

Kur turma mbërriti në qendër të sheshit, dikush prej të tubuarve thirri: “Uluni!” dhe nxënëset e nxënësit që ndodheshin në krye u ulën. Të tjerët që qëndronin pas, jo vetëm nuk u ulën, por qëllonin herë pas here me gurë drejt forcave të rendit. Në këtë kohë, me anën e një megafoni që kisha me vete, iu drejtova të grumbulluarve: “Shokë qytetarë, grumbullimi juaj është i kundërligjshëm; në emër të ligjit ju bëj thirrje të shpërndaheni paqësisht, në të kundërt forcat e rendit do të përdorin forcën”.

Kjo ishte një formulë e fiksuar në ligj me të cilën ne u drejtoheshim të grumbulluarve pa lejen e organeve të policisë. Kaluan rreth 5’ dhe askush nuk po lëvizte nga vendi. Jo vetëm kaq, por më e keqja ishte se nga drejtime të ndryshme po vinin grumbuj qytetarësh, që të krijonin idenë se dikush po i sillte në mënyrë të organizuar. Mbasi i porosita forcat e rendit që ndodheshin të rreshtuara të bënin shpërndarjen me shkopinjtë e gomës derisa të boshatisnin sheshin dhe lulishten përballë, me anën e megafonit i urdhërova: “Forcat e rendit të përdorin forcën!” Duhet të ketë qenë ora rreth 08. 20’

Shqiptarët kishin kaluar nga njëri ekstrem në tjetrin; nga njerëz që i bindeshin një polici të vetëm në njerëz që s’donin t’ia dinin as për kompani policësh, edhe atëherë kur ishin duke shkelur ligjin ditën me diell. Prandaj, sapo forcat e rendit u nisën drejt tyre, duke goditur me shkopinjtë e gomës mburojat e veta për t’i trembur të tubuarit, ata nuk lëvizën nga vendi. Goditja me shkopinj gome e policisë ra mbi pjesën më naive të të tubuarve, mbi nxënësit e shkollës kurse lumpeni, që qëndronte mbas tyre, arriti të largohej me shpejtësi.

Sheshi u boshatis në një hapësirë gjysmërrethi me rreze 100 metra. Me anën e megafonit i thirra forcat e rendit të ktheheshin në vendnisje dhe ata zbatuan urdhrin. Por, pa kaluar 5’, njerëzit u grumbulluan përsëri dhe numri i tyre ishte rritur. Turma ishte shumë agresive, të gjithë të pajisur me gurë, tulla e mjete të tjera të forta që s’mund t’i kishin gjetur në ato mjedise ku ndodheshin. Në mes tyre nuk dallohej më asnjë nxënës shkolle, të paktën nxënëse nuk kishte asnjë, sepse ato do të mund të shquheshin me lehtësi.

Duke parë se numri i të grumbulluarve rishtas ishte më i madh se herën e parë dhe mundësitë tona për t’i shpërndarë ishin të kufizuara, i porosita forcat e rendit që këtë herë të spastronin vetëm sheshin e afërt, pra të mos tentonin për t’i dëbuar shumë larg protestuesit. Me anën e këtyre veprimeve synoja të mbaja pastër rrugën dhe të evitoja përplasjet e mëtejshme me turmën që rritej nga çasti në çast. Mundësitë për një shpërndarje të plotë të demonstruesve i vlerësova të pamundura për dy arsye: E para, u binda se grumbullimet nuk ishin spontane, por të mirëorganizuar dhe, e dyta, forcat e policisë ishin të kufizuara në numër dhe pa mjetet që lypsen për të vepruar në situatën e krijuar. Ndërkaq, nuk dyshoja se sulmi i turmës mbi selinë e PPSH dhe objektet e tjera kryesore për t’i shkatërruar ishte qëllimi i afërt i saj. Në këto kushte, me mendimin e qartë që të evitoja përplasjen e turmës me rojet e armatosura që ruanin objektin, urdhërova një aksion tjetër dhe forcat e policisë i shtynë protestuesit rreth 50-60 metra larg nga rruga. Pas kësaj, sipas urdhrit tim, forcat u kthyen mbrapa dhe u vendosën në një rresht, në trotuar, rreth 10 metra para godinës së PPSH, që ruhej me roje të armatosura.

Brenda pak minutave turma arriti në rreth 2000 vetë dhe tepër e egërsuar iu vërsul, me gurë e mjete të tjera të forta, forcave të policisë që qëndronin të rreshtuara, por inaktive ndaj turmës. Shumë prej policëve e ushtarëve u plagosën në këmbë, duar dhe në kokë. Tashmë u ndërruan rolet, policia u shndërrua nga sulmuese në objekt sulmi nga një turmë që sulmonte me egërsi.

Duke mos qenë në gjendje të përballonin këtë sulm, forcat e policisë, ushtarë, policë dhe oficerë u tërhoqën me shpejtësi. Shumica e tyre kaluan mbas godinës partiake ku ndodhej një vend parkim i automjeteve të institucionit, kurse pjesa tjetër hynë në atë godinë. Së bashku me ta hyra edhe unë që s’kisha asnjë mjet mbrojtës, por në ato çaste një polic më dha skafandrin e tij, kurse unë i dhashë atij megafonin që mbaja në dorë. Këtë megafon s’do ta merrja më në dorë. Pas dy orësh do ta shikoja të dëmtuar në anën e djathtë të godinës, 2-3 metra larg murit anësor të saj.

Kur forcat e rendit u larguan në mënyrë të çrregullt mbas ndërtesës dhe brenda saj, turma e verbuar u inkurajua dhe u vërsul me shpejtësi e, duke goditur me gurë e tulla, tentoi të hynte brenda. Në këtë çast ajo u ballafaqua me rojet e armatosura që ruanin institucionin që nga ora 06.00 e mëngjesit. Disa nga rojet bërtitën “Ndal!” dhe hapën zjarr me automatikë në ajër. Turma u ndal dhe u zmbraps disa metra deri në lulishten përballë.

Ky moment është shumë i rëndësishëm për të vlerësuar legjendën që do të thurej më pas, qëllimisht, për këtë ngjarje. Horrat e politikës në fillim e, më pas edhe disa shërbëtorë të tyre në organet e drejtësisë, pretenduan se janë përdorur armë për shpërndarjen e demonstruesve. Kjo nuk është fare e vërtetë. Forcat e policisë, që u përdorën për shpërndarjen e protestuesve më 2 prill 1991, nuk kanë përdorur asnjë armë zjarri gjatë dy veprimeve sulmuese që bënë për shpërndarjen e tyre. Mbas këtyre dy inkursioneve të realizuara me sukses, ato u tërhoqën se nuk mund të përballonin sasinë, mjetet dhe egërsinë e të tubuarve. Qysh nga ky çast, veprimet e policisë për shpërndarjen e demonstruesve pushuan dhe do të kemi të bëjmë me një lloj tjetër veprimtarie të policisë, me përpjekjet e saj për mbrojtjen e një dhe më shumë ORV-ve.

Të tjera kritere dhe norma ligjore kishte për shpërndarjen e të grumbulluarve në mënyrë të paligjshme, të cilave policia e Shkodrës, atë ditë u është përmbajtur rreptësisht, dhe të tjera kritere e norma ligjore ekzistonin për mënyrën e ruajtjes dhe të sigurimit të atyre objekteve e institucioneve që cilësoheshin si Objekte të Rëndësisë së Veçantë. Kur të trajtojmë aspektin juridik të ngjarjes, do të sqarojmë me hollësi edhe shtrembërimet e qëllimta të anës historike dhe ligjore të asaj çfarë ndodhi atë ditë.

Sapo dëgjova breshërinë e armëve, dola menjëherë tek pjesa hyrëse e godinës dhe pyeta se kush qëlloi me armë. Njëri nga policët roje më tha: “Mos u shqetëso shoku shef, pasi dy ushtarë roje qëlluan në ajër për të mos lejuar protestuesit të futeshin në objektin që ruanin”. U thashë që të gjitha rojet, policë dhe ushtarë, të futeshin brenda në godinë, xhamat e katit të parë të së cilës ishin thyer pothuajse të gjithë nga goditjet me gurë të turmës. Këtë veprim e bëra për të evituar ballafaqimin fizik të rojeve të armatosura, por të papajisur me mjete mbrojtëse, me turmën që sulmonte herë pas here. I porosita rojet që të zinin nga një dritare dhe, nëse do të sulmohej objekti për t’u pushtuar me forcë, ata duhej të qëllonin me armë në ajër për t’i trembur ata elementë që ishin të vendosur të hynin me çdo kusht në godinë.

Sapo hynë rojet brenda, unë nxora rreth 20 policë e ushtarë të pajisur me mburoja, skafandra dhe shkopinj gome dhe i rreshtova para godinës, rreth 3 metra larg fasadës së saj. Policia ndodhej në një situatë tepër delikate e të vështirë. Nga njëra anë ndodhej përpara detyrimit ligjor për mbrojtjen e ORV-së dhe, nga ana tjetër, përballë sulmit të dhunshëm dhe antiligjor të një turme, që, pavarësisht parullave antikomuniste që brohoriste, në të vërtetë nuk dinte se çfarë kërkonte dhe ç’do të realizonte me veprimet e saj barbare. Çështja shtrohej që, edhe objekti të mbrohej por, edhe njerëzit që e sulmonin për ta shkatërrua të mos dëmtoheshin.

Rreth orës 8.40’, në kohën që po dilja nga godina, u përballa me policët që po hynin brenda.

Mirëpo, në çast, turma u vërsul drejt godinës për të hyrë në të, dhe vetëm dalja e menjëhershme e disa policëve me shkopinj gome në duar bëri të mundur zmbrapsjen e saj.

Një pjesë e turmës u shmang dhe tentoi të futej në bibliotekën e rrethit, një nga më të vjetrat dhe më të pasurat në Shqipëri, e cila ndodhej në të djathtë të godinës partiake. Një grup policësh shkoi me shpejtësi dhe mbas pak minutash arriti t’i nxjerrë jashtë njerëzit që kishin arritur të futeshin në godinën e bibliotekës duke thyer xhamat e saj.

Mbas këtij momenti situata po acarohej gjithnjë e më tepër dhe turma, jo vetëm që shtohej nga çasti në çast, por elementë të veçantë të saj përdornin herë pas here shishe me benzinë dhe lëndë plasëse kundër forcave të policisë dhe godinës që ruhej prej tyre. E vetmja mundësi për ta frenuar depërtimin e turmës ishte zbrazja e herëpashershme e armëve në ajër nga rojet e objektit. Pas shpërthimit të shisheve me benzinë dhe lëndëve plasëse turma sulmonte. Sulmit të turmës rojet i përgjigjeshin me të shtëna në ajër dhe turma zmbrapsej 40-50 metra, riqëllonte me lëndë plasëse e djegëse dhe pastaj risulmonte për t’u futur brenda. Ky ritual do të vazhdonte rreth 2 orë.

Ushtarët, policët dhe oficerët ishin trembur dhe hutuar. Një ballafaqim i tillë ishte i paparashikuar as nga ata, as nga ne që i drejtonim. Numri i protestuesve ishte rritur dhe, pavarësisht se mbas asaj dite janë dhënë gjithfarë shifrash të ekzagjeruara për motive politike, ky numër nuk ka qenë më i madhe se 7-8 mijë vetë. Shumica e tyre kanë qenë kureshtarë, njerëz që vinin të kërkonin fëmijët apo të afërmit e tyre nga frika mos pësonin gjë dhe vetëm një bërthamë prej rreth 400-500 personash kanë qenë aktivë dhe tepër agresivë.

Deri në këtë kohë, rreth 10 policë ishin plagosur nga mjetet e forta që kishte përdorur turma dhe ne i kishim nisur në spital ose në organin e policisë.

I ndodhur në këto rrethana, rreth orës 09.00 u lidha me radio me kryetarin e DPB, Çapajev Taçi dhe i thashë se, “Ne nuk kemi ç’bëjmë më këtu, sepse nuk e përballojmë dot turmën”, por ai m’u përgjigj: “vazhdoni detyrën, sepse së shpejti do të vijnë edhe forca nga Tirana në përforcim”. Siç do të merrnim vesh më vonë, vërtet që nga Tirana ishin nisur mbi 100 forca speciale, por ato do të mbërrinin në Shkodër rreth orës 14.00, ngaqë u ishte bllokuar rruga 20 km larg nga Shkodra nga një grup i madh njerëzish. Nuk do shumë mend për të kuptuar se një veprim i tillë s’ka qenë rastësi.

Rreth orës 09.30’, shefi i policisë zbriti nga kati i dytë dhe më takoi në hollin e katit të parë ku qëndroja prej gati një ore, duke u përpjekur të instruktoja policët se si të vepronin në çdo situatë që krijohej. Dilaver Papare, pasi më kapi për krahu, më tha se sapo e kishte njoftuar kryetari i DPB, i cili qëndroi gjithë kohën në zyrën e tij, se në spitalin e qytetit ndodhej një njeri i vdekur, i vrare me armë zjarri, dhe se në ato momente një grup të rinjsh po këmbëngulnin me çdo mënyrë ta vendosnin në një makinë “Zuk” dhe ta sillnin në sheshin e teatrit të kësaj ngjarjeje. Po çuditem,- i thashë,- sepse unë s’kam parë asnjë njeri të vritet deri tani.

-Nga e di Çapajevi këtë fakt?- e pyeta shefin e policisë.

-Nga spitali, i kishin telefonuar dhe e kishin vënë në dijeni- m’u përgjigj Dilaveri.

Ishte vërtet diçka e tmerrshme, …

Kështu që, pas 20’, një makinë “Zuk” erdhi në shesh, ndaloi 20 metra para hyrjes së godinës që ruante policia dhe katër të rinj morën në barelë një njeri të vdekur, të zhveshur nga mesi e lart dhe, duke fyer e kërcënuar policinë, tentuan ta futnin në godinë. Ata policë dhe oficerë që ndodheshin rreth meje në hyrje u tmerruan dhe pashë se skena e krijuar ua largoi menjëherë gjakun nga fytyra. Vetëtimthi më shkoi në mendje se po të realizohej hyrja e tyre në objekt në atë gjendje aq të tensionuar, rreziku për pasoja të dyanshme do të ishte shumë i madh. Atëherë , vendosa t’iu dal përpara e të komunikoj me ta.

Kur mbërritën tek dera kryesore e hyrjes dëgjova që thoshin: “E shihni ç’keni bërë, ju jeni kriminelë!” etj.

Për t’i qetësuar iu përgjigja: “Dakord, por ju lutem shumë kthehuni mbrapa, sepse nuk kam çfarë ju bëj, largohuni prej këtu”. Ata u stepën dhe, sa nga fjalët e mia, e ndoshta, aq edhe nga frika e një krisme automatiku që u dëgjua pak më tutje, u kthyen mbrapa, e vunë kufomën në makinë dhe ikën. Turma u egërsua edhe më shumë dhe sulmonte herë pas here më lëndë djegëse e plasëse.

Mbas afro 20’, Dilaveri ishte vënë përsëri në dijeni nga Çapajevi se në spital ndodheshin edhe një ose dy persona të tjerë të vdekur. Kjo gjë më tronditi shumë dhe i thashë Dilaverit të merrej vesh me kryetarin e DPB se çdo bënim më tutje, pasi as ne nuk po e merrnim vesh çfarë po ndodhte. Kishim rreth dy orë aty dhe nuk kishim parë asnjë njeri të vritej apo të plagosej.

Shefi i policisë filloi të komunikonte me radio me kryetarin e DPB dhe ky i fundit iu përgjigj: “Ju porositni policët të kenë kujdes mos të dëmtojnë njerëzit kurse objektin mos e lëshoni, por trembeni turmën me të shtëna në ajër. Po dërgoj edhe disa policë me armë e municion dhe po i transportoj me autoblinda, sepse ndryshe nuk i lënë të arrijnë deri tek ju”.

….

Rreth orës 10.30’, një person i moshës rreth 30 vjeç, i gjatë, i dobët dhe me favorite të gjata, u afrua tek dera e hyrjes kryesore të godinës dhe, duke m’u drejtuar pyeti: “Ju jeni përgjegjës, këtu?”. Pasi unë pohova ai vazhdoi: “Më mirë dorëzohuni sepse edhe Tirana ra, Komiteti Qendror i PPSH-së është marrë, Xhelil Gjoni është vrarë dhe Ramiz Alia është arrestuar”.

Këto thënie të kujtonin epilogun e një grushti shteti dhe isha i sigurt se nuk ishin mendime të dala nga një balosh si ai, prandaj iu përgjigja menjëherë: Dëgjo zotëri, ne nuk lëvizim prej këtu sepse kjo është detyra jonë, por merri shokët e tu dhe ata që të kanë dërguar këtu dhe ikni sepse jeni në gabim”. Ai u largua pa folur më.

Pa kaluar 10’, një qytetar rreth të dyzetave, pjesëtar i turmës, hyri në hollin e katit të parë të godinës dhe më tha në mirëbesim: “Një grup të rinjsh janë përgatitur t’iu marrin armët policëve prandaj na nevojitet një megafon t’iu flasim”. M’u duk njeri i mirë dhe i predispozuar për qetësimin e situatës, prandaj i thashë se do bëja ç’është e mundur për të gjetur një megafon, sepse ai që kishim pasur në fillim të veprimeve tona, tashme ishte jashtë përdorimit.

Pak para orës 11.00, turma i ishte afruar shumë fasadës së godinës që mbronte policia dhe dy të rinj i rrëmbyen një automatik një roje policie, por një ushtar i ndodhur aty pranë e zbrazi tërë karikatorin në ajër. Rrëmbyesit, nga frika e dorëzuan armën që kishin marrë.

U lidha rishtazi me radio me kryetarin e DPB…

Nga takimi që pata me shefin e policisë dhe kuadrot e tjerë të organit mësova se, pasi isha larguar unë nga vendngjarja, turma kishte arritur të depërtonte në katin e parë të ndërtesës dhe, i ndodhur në ato rrethana, dhe për të evituar pasoja të mundshme tragjike, Dilaver Papare kishte urdhëruar forcat e policisë ta braktisnin objektin pa bërë rezistencë të mëtejshme. Turma kishte sulmuar me shpejtësi, duke përdorur lëndët plasëse kundër punonjësve të policisë që po largoheshin pa bërë rezistencë, kishte vjedhur pajisjet e institucionit dhe e kishte djegur atë. Dy oficerë policie dhe 5-6 policë ishin plagosur më rëndë se të tjerët. Pas kësaj, turma kishte mbërritur tek Radio Shkodra. Disa pjesëtarë të saj i kishin kërkuar personelit teknik dhe drejtuesve të radios që t’i lejonin të mbanin një fjalim në Radio Shkodra me anën e të cilit të njoftonin opinionin se “Shkodra ra” dhe se “kryengritja fitoi”. Këta nuk kishin pranuar dhe disa policë kishin rezistuar. Rreth orës 12.00 kishte mbërritur nga Tirana Azem Hajdari, i cili kishte mbajtur një fjalim “patetik” para turmës së verbër. Fjala e tij dëshmoi se ai ishte “gjenerali i ushtrisë së lumpenit”.

Në pasditen e 2 prillit, qyteti i Shkodrës kishte rënë në një heshtje varri. Pothuajse gjithë qytetarët ishin mbyllur në shtëpitë e tyre. Vetëm në rrugët kryesore mund të shihje grumbuj të rinjsh nga ata që ishin autorët e akteve të mëparshme vandaliste. Ata silleshin si tufa e qenve endacake që u vjen rrotull kazanëve të plehrave. Disa prej tyre plagosën me pistoletë një polic që patrullonte në qendër të qytetit. Autori s’u gjet kurrë.

Rreth orës 18.00, shkuam tek vendi i ngjarjes me një makinë të blinduar, por aty s’kishe ç’të shihje. Çdo gjë ishte bërë shkrumb. Në ndërtesë nuk mund të hyje nga nxehtësia që ishte krijuar nga djegia që vazhdonte prej 6 orësh.

E vërteta është se në turmë ka pasur shumë huliganë dhe, kanë qenë pikërisht këta që kanë kryer aktet e dhunshme dhe që kanë realizuar ballafaqimin e egër dhe këmbëngulës me forcat e rendit. Por, në turmë, siç e kam theksuar edhe më parë, ka pasur edhe njerëz që s’i përkisnin kurrsesi kategorisë së huliganëve. Gjithashtu, djegiet e shkatërrimet përfundimtare të objekteve janë realizuar rreth dy orë mbas ndodhjes së vrasjeve. Aq sa është i pavërtetë pretendimi se vrasjet kanë ndodhur pas djegies së objektit, po aq i pavërtetë është edhe pretendimi se djegiet janë nxitur nga ndodhja e vrasjeve. Faktet që të çojnë në këtë  konkluzion do të paraqiten në kapitullin pasardhës, bashkë me argumentet përkatëse.

Dita e 3 prillit do të ishte mjaft e tensionuar… Kishin ardhur drejtuesit e PD-së, shumica e të cilëve mbajtën fjalime para arkivoleve dhe akuzuan pushtetin se i kishte bërë vrasjet qëllimisht, për arsye politike dhe sipas një skenari të paramenduar. E çuditshme! Pa kaluar as 24 orë, këta zotërinj dinin gjithçka, dinin autorët, dinin motivet, madje, edhe skenarët.

Koha do të dëshmonte plotësisht se “lotët” e derdhura atë ditë prej këtyre politikanëve cinikë e faqezinj, s’ishin gjë tjetër veçse “lot krokodili”. Por, e parë çështja në aspektin e interesave të tyre politike, ata i kishin rënë pikës. Pasi e kishin kriminalizuar me dhe pa të drejtë regjimin, pasi e kishin satanizuar atë, tani çfarëdo alibie të krijohej dhe në çfarëdo versioni që ta paraqisje ngjarjen e 2 prillit, ajo do të bëhej lehtësisht e besueshme; …

Në një mbledhje që u bë në DPB 4-5 ditë pas ngjarjes me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të MPB, u konkludua se këto vrasje kishin qenë të paligjshme, kushdo që t’i ketë kryer dhe se për gjetjen e së vërtetës dhe përgjegjësive, kishte filluar hetimi i ngjarjes nga një grup i posaçëm i krijuar nga Hetuesia e Përgjithshme, nën drejtimin e nënkryetarit të asaj hetuesie, Ferit  Sula.

E vërteta është se veprimet hetimore kanë nisur në datën 4 prill, pra dy ditë pas ngjarjes, gjë që përbën një faj të drejtuesve të atëhershëm të organeve të drejtësisë….

Është interesant dhe i rëndësishëm reagimi i PD-së, menjëherë pas ngjarjes. Është detyrim moral i çdo njeriu që të reagojë ndaj së keqes dhe ta dënojë atë, por është akt imoraliteti që të mashtrosh opinionin për arritjen e qëllimeve vetjake apo të grupit që përfaqëson.

Në gazetën e Partisë Demokratike, RD të datës 3 prill do të gjejmë shumë shkrime për ngjarjen e një dite më parë. Gjërat më të rëndësishme që të bien në sy, qysh në fillim, janë pasaktësitë që kanë ardhur nga padija si dhe të pavërtetat që janë fabrikuar qëllimisht. Së pari, përveç Arben Brocit, emrat dhe mbiemrat e tre të vrarëve të tjerë janë shkruar pasaktësisht. Aty dhe në numrat pasues të gazetës theksohet se Broci ka qenë anëtar i PD, gjë që ka qenë e vërtetë, ndërsa për tre të tjerët kjo gjë s’thuhet. Me kalimin e kohës PD-ja, për qëllimet e saj, do përpiqej që edhe viktimat e tjera t’i paraqiste si aktivistë të saj me qëllim që të përforconte bindjen për motivet politike të vrasjeve. Për të kishte rëndësi njeriu si qenie politike dhe jo si qenie njerëzore, pasi nga kjo e fundit nuk mund të nxirreshin përfitime politike. Së dyti, qysh të nesërmen, përcaktohej se numri i të plagosurve kishte qenë 58 dhe kjo shifër (tërësisht e pavërtetë) do të transplantohej më vonë nga mercenarët politikë të prokurorisë e gjykatës edhe në akuzat dhe vendimet e tyre.

Interesant dhe i çuditshëm është fakti se, që të nesërmen kjo gazetë “dinte” edhe autorin e vrasjes së A.Brocit. Ja si e përshkruan ajo: “Për të qetësuar popullin, mes tij futet anëtari i KD të PD së rrethit Arben Broci. Ndërsa ai u fliste me megafon që të shpërndahen, një nga policët e qëllon pas kurrizit me breshëri automatiku duke e lënë të vrarë…”.

Nëse shkrimi i mësipërm edhe mund të mos merrej seriozisht, pasi i përkiste vetëm një individi, do të shohim se në RD-në e datës 6 prill 1991 do të botohej komunikata e PD-së, dega Shkodër. Ndër të tjera, në të thuhet: “Të nesërmen në mëngjes, datë 2. 4. 1991, nxënësit e shkollave të mesme “J.Misja” dhe “29 nëntori”,  bashkë me shumë pedagogë shkuan përpara Komitetit të PPSH-së, fare të qetë dhe jo me zor sikurse njoftoi TVSH… Përsëri u thirrën anëtarët e PD që të qetësonin njerëzit që po shtoheshin rreth e rrotull… Nga njëra anë ishte Frano Gjergji, në mes Arben Broci dhe në anën tjetër aktivisti Fatmir Bërdica… Sheshi ishte krejt i lirë, Arben Broci, student 24 vjeçar, nismëtar i demonstratave të dhjetorit që bënë studentët, ishte thuajse tek trotuari, matanë ndërtesës, kur nga dera e Komitetit të PPSH-së një ushtarak i armatosur qëlloi me breshëri dhe e vrau pas shpine. U vra në vend dhe i papuni Bujar Bishanaku, i cili po kalonte me biçikletë andej pari… Pas vrasjes së pabesë prapa shpine të ndërmjetësit Arben Broci, të B.Bishanakut dhe, më vonë, të Besnik Cekës, demonstruesit u shtuan dhe u irrituan. Shefi i policisë u dha urdhër policëve “veproni!”. Ne protestuam në vend… Brenda ndërtesës së komitetit u gjet një mitraloz 12.7 mm dhe armë të tjera… Nuk është e vërtetë që janë plagosur 13 policë. Dy policë që janë vizituar tek kirurgu Ali Spahia nuk kanë pasur asnjë shenjë plage por vetëm ishin trembur… PD, dega Shkodër, kërkon: 1. Të gjenden e të dënohen fajtorët e vrasjes politike të anëtarit të PD-së, dega Shkodër, Arben Broci, si dhe të B.Bishanakut dhe B.Cekës dhe plagosjes së 59 të tjerëve…”.

Siç shihet qartë, PD-ja pa kaluar 3-4 ditë nga ngjarja paraqitet, jo vetëm në rolin e akuzatorit, por edhe të atij që di gjithçka. Kur të bëjmë analizën juridike dhe politike të kësaj çështjeje do të flasim rreth pretendimeve të mësipërme, pasi ato rezultojnë krejtësisht të pavërteta. Më e rëndësishmja prej tyre mbetet motivi politik i vrasjes së A.Brocit, motiv që, me kalimin e kohës, do ta propagandonin edhe për tri vrasjet e tjera.

Më vonë, PD-ja filloi të flasë edhe për gjoja skenarë të shtetit për realizimin e vrasjeve dhe duke u vetëvënë në rolin e hetuesit dhe të gjykatësit, thotë:

“Situata e tensionuar dhe gjakderdhja në Shkodër është organizuar sipas një skenari të paramenduar nga Organet e Punëve të Brendshme (OPB) Shkodër në bashkëpunim me drejtues të PPSH-së në qytetin e Shkodrës… Dega e PD-së në Shkodër ka vlerësuar drejt situatën në dritën e fakteve dhe ka konstatuar se fajtorët për ngjarjet e Shkodrës janë OPB në Shkodër, veçanërisht kryetari i kësaj dege Çapajeve Taçi”.

Mirëpo, më vonë, do të vëmë re se akuzat do të shtohen dhe objekt kryesor i tyre do të bëhen drejtuesit kryesor të shtetit të atëhershëm.

Më 13 prill 1991, Gëzim Shima, me cilësinë e kryetarit të Komitetit Nismëtar të Sindikatave të Pavarura, i drejtohet qeverisë: “Të denoncohen nëpërmjet shtypit, radios dhe televizionit, krimet që u shkaktuan në ngjarjet e Shkodrës kohët e fundit, të gjykohen me dyer të hapura vrasësit e viktimave të pafajshme si dhe t’iu lidhet pension familjeve të tyre. Kërkesa të plotësohet deri më 14 prill 1991. Nëse nuk plotësohen këto kërkesa do të shpallim grevë të përgjithshme në mbarë vendin”.

Se ç’punë kishin sindikatat, si organizime për të mbrojtur punëtorët në marrëdhënie me punëdhënësit, me një çështje penale, këtë mund ta dinin vetëm mercenarët politikë të tipit Shima. Ky karagjoz politik, së bashku me shokët e tij i jepnin shtetit ultimatum që brenda 24 orëve nga momenti i publikimit të deklaratës së tyre të gjente të vërtetën e një ngjarje që s’kishte fare lidhje me punën e qeverisë si organ ekzekutiv, por me organet e drejtësisë.

Vajtja në parlament vetëm e N.Cekës, donte të thoshte bojkotim i parlamentit, sabotim i tij dhe, paralizim i jetës politike shqiptare duke e çuar atë drejt një kaosi akoma më të madh. Deklarata përfundonte në formë ultimatumi, ashtu si ajo e Sindikatave të Pavarura dy ditë më parë: “Grupi parlamentar i PD-së, duke shprehur vullnetin e zgjedhësve të tij që përbën 40% të elektoratit shqiptar qëndron në mendimin për nevojën e shtyrjes së mbledhjes së Kuvendit Popullor deri në përcaktimin i fajtorëve në vrasjen e 4 personave dhe plagosjen e 59 të tjerëve në qytetin e Shkodrës”.

Nga pjesa ultimative e deklaratës del qartë se mbledhja e organit më të lartë ligjvënës kushtëzohej me përfundimet e punës së një organi tjetër, e një organi ligjzbatues, siç ishte hetuesia si pjesë e organeve të drejtësisë. Lind pyetja: po sikur fajtorët të mos zbuloheshin kurrë (siç fatkeqësish ka ndodhur deri tani), a do të mblidhej ndonjëherë parlamenti?

*****

Botuar sot në Dita

 

Gjek Celaj April 2, 2019 16:15
Komento

150 Komente

 1. Mark uk May 31, 13:47

  Po pse nuk erdhe as nje here ne vendin tend,te pakten kur pushtetin e kishin ata qe ishin ne pushtet kur ju dhe shoket tuaj bet ket krim.Jan me qindra qe i kane pare veprimet tuaja dhe te kryeminelve te tjer .Tani nuk ta mban te vini ne vendin ku linde,fillon e leh si nje qene qe shikon henen dhe leh.Babaj juaj drite paste e ka ditur krimin tuaj,per ate i ka ndodhur ajo qe thuani ju..

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F May 31, 15:01

   O qelbesire qe nenshkruan “Mark uk”! O hijene e ndyre! O pjese e asaj maskare, qe serish dhe mbas 22 vjetesh kur nene kryesine e kriminelit qe eshte sot ne krye te qeverise shqiptare, u rrjeshtuat per te zbatuar skenarin e felliqur te UDB-es jugosllave, duke vrare dhe manipuluar jeten e kater viktimave qe aspironin ndoshta pr demokraci te vertete, merrni guximin dhe dilni te komentoni duke u munduar serish te lani duart si Pon Pilati. Po neqoftese ka nje qen zgjebarak ketu, nje sumelepires dhe bastard, ai je ti dhe ata qe te frymezojne. Mos guxo ti qen, te perdoresh nga gojehaleja jote fyerje per kete djale malsor, qe eshte nje nder pasqyrat e personalitetit te policise se ndershme, patriote dhe te perkushtuar. Te djeg ty monster, se do jesh ndonje personazh nga ata rrugaçet, qe pas kesaj ngjarje makaber, vune nga nje kollare dhe moren nga nje zyre si shperblim, sikunder dhe marioneta e atij gjyqi famkeq, Qazim Gjonaj.

   Reply to this comment
  • Shefqet Cela May 31, 19:27

   Emri juaj o Mark eshte bere proverbial per poshtersite qe perfaqeson. Neper shkrimet tuaja duket helmi i nje neperke qeveritare; ne mos je vete Saliu.
   Mbiemri i shpreh te gjitha. Nje ujk i vertete!
   Mezi pres te shtie ne dore ate liber per te mesuar fillesat e instalimit te mafjes dhe politikes antikombetare per llogari te Serbeve e me gjere, nga i derguari i tyre qe na ka hipur ne qafe.
   Druherm se mbas 23 Qershorit, do te flasesh ndryshe, duke felliqur edhe ate qeveri qe shpresojme.

   Reply to this comment
   • Shefqet Cela April 2, 20:59

    U be mode tani qe te vjedhin emrin ata qe kane droje per ta rhene hapur te tyren.
    Ndoshta kane droje se emrin e tyre d kane te perlyer:
    Sidoqofte shendet

    Reply to this comment
  • vlora June 1, 18:38

   O Mark, po flet si e jema e Zeqos maje thanes. Une kam qene nje nga ata qe ka qene para Komitetit … ne ate kohe kam qene me pune ne Shkoder. Ajo ka qene e gjitha e kurdisur sic kurdisen shume gjera ne kohet kur ndrohen pushtetet me dhune. Prandaj mos flit kot se ajo qe ndodhi ishte planifikuar me kohe. Bile kishte edhe nje opsion tjter se cdo te ndodhte nese policia do e e leshonte Komitetin qe ne oret e para te mengjesit. Une per vete mendoj mire qe se leshuan se tere Shkodra do ishte djegzr me Komitete e Turizem, Radia e gjitshka. Ty me keto mendime te mbajte e jotja se teveqel paske mbetur

   Reply to this comment
  • albert celaj per mark uk June 2, 15:58

   dua ti drejtohem ketij Markucit ,Me ken burre kishe me shkrujte emrin e vertete
   Me vjen shume keq per viktimat e 2 prillit qe nje si puna jote i merr neper goje neqoftese je i sigurt se kush i ka vrare ata pse ti nuk denoncon ne prokurori dhe te zbardhet e verteta edhe nese eshte vellai im (gjeka) ne te kundert nese Gjeka te ka ndonje borxh personal dhe ti ke urrejtje ndaj tij me thuaj mua si vella i Gjekes se ta jap borxhin ne dore mor legen ose ne te kundert mos leh si zagar por me jep adresen te takohemi bashke .
   PA RESPEKT ALBERT CELAJ:

   Reply to this comment
   • dukagjini June 5, 21:05

    Dua ti them ketij vellait te GJEKES ( ALBERTIT) , qe ty nuk te njoh por Gjeken e kam njofte mire pavaresisht se kane kalua shume vite qe nuk e kam pa , dhe ruaj shume respekt per te . E kam lexuar librin e tij me shume vemendje . Ai ka qene dhe mbetet nje njeri shume i larte dhe jane te rralle burrat si GJEKE CELAJ ne te gjithe Malesine e Madhe,
    por sa zagar ka qe lehin si puna e mark uk qe e njoh shume mire se kush asht, ai nuk ka guxim te dale me emrin e tij te vertete por ai eshte LEC NELI (kokrra e legenit) qe jeton ne Britani ,dhe se ka qejf te kruhet me e dit se kush jam ja baj te ditun se kush jam une se me njeh shume mire.
    Me shume respekt per ju.

    Reply to this comment
  • ilir June 5, 11:16

   eshte gjithcka e vertete.Ne ate kohe kam qene nxenes i vitit te pare tek Jordan Misja dhe jemi marre me zor nga nje mesues i biologjise qe emri nuk me kujtohet por ka qene anetar i PD dhe na ka cuar tek sheshi para komitetit.

   Reply to this comment
  • Fredi April 2, 17:21

   Mark muti agjentet e Udb Salih Berisha Ali Spahija Xhemal Uruci Pjeter Arbnori dhe zagari budalla Azem Hajdari i bene vrasjet e 2 prillit 1991.

   Reply to this comment
  • Azra April 2, 17:29

   Ne diten e 2 Prillit kemi qene prezent ne Shkoder. Aty rastesisht po kalonte Nazmi Kryeziu dhe ishte ndalur me biciklete te shikonte se cka po behej…e kapi plumbi te shkretin..dhe e futen ne listen e deshmoreve …por ajo qe eshte me e keqja gjith vellezerit e tij..kapen e rrembyen tokat e Rusit ne shkoder e bene dyqane e vila e sot jetojne ..me keto prona te vjedhura,..nderkohe qe ai i shkreti ha dhe…se e kapi plumbi qorr..duke kaluar aty pari.

   Reply to this comment
  • Arben April 4, 10:37

   Mark, do te doja te lexoja librin para se te te pergjigjesha. Tani Shqiperia eshte bere si “kazan”, te me falesh qe po perdor kete shprehje te politikaneve ne fuqi, por nuk me vjen ndonje tjeter me e pershtateshme. Mundohem te kuptoj mllefin tend ndaj personit Gjeke Celaj, qe nuk e njoh personalisht, por njihja babain e tije, njeri i thjeshte qe ne kohen e komunizmit ka bere pune te tjeshta. Ishte nje vigan burre qe ecte gjithmone me koken ulur. Kam njohut te vellane e Gjekes Lodin, punonte roje ne kampin e punetoreve ne Shengjin. Njeri i ndershem dhe i thjeshte. Ndiej akoma shume rrespekt per te, e sa here qe kthehem ne Shiperi dhe e takoj ne rruge nuk mundem te mos ndaloj e ti shtrengoj doren per te treguar rrespektin qe kam per te. Kam njohur edhe nje vella te voglin te familjes qe shkonte ne shkolle me vellain tim, djale shume i urte dhe i thjeshte. Nuk e di nese arrin ti kuptosh keto fjale apo edhe duke lexuar komentin tim mllefi qe te vebon syte nuk te lejon te perdoresh mendjen e kthjellet. Per eksperience time te jetes, e nuk jam me 20 vjec´ mund te pohoj QE NGA NJE FAMILJE E NDERSHME VESHTIRE QE TE DALIN KRIMINELE. Sa per ate qe “perse nuk kthehet ne Shqiperi” mund te te pergjigjem se po te ishte e mundur, per si eshte katandisur Shqiperia, edhe ata qe jetojne aty perfshire edhe ty, do te largoheshin sa me pare po te kishin nje vend ku te hanin e te flinin, dhe nje pune per te mbajtur familjen.
   LEXO LIBRIN!

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 4, 13:17

   o moarki
   aman të keqen!!
   mos e lësho pa duar gomarllëkun!!
   po të ishte gjeka pis,jo shumë,thjesht si puna tënde,do ti leverdiste më mirë të thoshte se e kishin urdhëruar për të vrarë!
   të garantoj se do të kishte një vënd të rëndësishëm në PD,dhe do të kishte përfituar shumë më tepër se llupo e prenga,për vrasjet e 21 janarit!!
   o mark,hë të keqen,boll me mënçurinë tënde!!nga ana e njerëzve quhet gomarllëk!!

   Reply to this comment
 2. Vëzhguesi F May 31, 15:19

  Pershendetje dhe respekte Gjek Çelaj! E kam ndjekur drejtperdrejte gjyqin tuaj te zhvilluar qofte me 31 Korrik 1991 ne kinema Republika ne Shkoder, qofte dhe me 22 Dhjetor 1992, kur u dha vendim perfundimtar i pergatitur ne zyrat e ish presidenti te atehershem dhe kryeqeveritarit te sotem, autorit te drejtperdrejte te zbatimit te skenarit te ndyre, thjeshte dhe vetem per te mare pushtetin. Jane skena qe kur nuk do te me hiqen nga mendja. E si mund te harrohet ajo dite kur kinema Republika ishte rrethuar me gjithfare forcash policie, ushtrie dhe te gardes, me skafandra, vetem dhe vetem per te ngjallur terror dhe frike. Dhe ne banken e te akuzuarit ishit ju, punonjes te policise, per nje krim qe edhe me matufi e kuptonte se nuk e kishit bere ju por ata qe vinin apo ishin thirrur te vinin ne rolin e deshmitarit. Ata, qe ende mbanin pseudonimet e ish bashkepuntoreve te sigurimit ! Ata qe me gjithe shpirt them qe per krimin qe kryen, u djegeshin ne ferr aty ku kane shkuar . Ata qe kishin emra dhe quheshin :Pjeter, Ali dhe Azem! Ju qendruat si burra, se te tille ishit te kater; Çapajevi (ndjese te kete se ishte nje vit me i madh se babai yt kur nga infarkti iku nga kjo jete), Dilaveri dhe ti me i riu, por dhe Hajredini, nje bir i vertete i laberise. Do ta ndjek me shume endje librin tuaj.

  Reply to this comment
  • drini May 31, 16:01

   Keta te tjeret nuk i njoh,po ky çapajevi ka qene vertete nje kriminel!

   Reply to this comment
   • Vëzhguesi F May 31, 17:05

    Ti pyet te teme se kush eshte babai yt, se per Çapajevin ti halabak, nuk ke as tru dhe as goje te flasesh. pis!

    Reply to this comment
    • drini June 1, 15:21

     TI Vezhguesi F(èlliqur) laje gojen para se te flasesh se qelbesh ere!

     Reply to this comment
     • Ledi February 14, 00:00

      NUK E DI SE KUSH JE TI “DRINI” qe fshihesh me emrin tend mu si lumi drin qe ben rrjedhen e tij por qe nga momenti qe flet pa u menduar dhe pa njohur njerzit mbetesh nje bajg,nje merrda qe po ke b…yth dil hapur dhe fol pru ptu ordiner i ndyre te te vij turp dhe zoti te vrafte ty dhe familjen tende r.p .q

     • intelektuali April 3, 11:16

      Lere kete pusht qelbesire se eshte spiun i Sigurimit, keto MONSTRA gjakatare qe mbushen lumenj me gjak njeriu nuk kane asnje ndjese qe vrasin njeriun si “zog pule” dhe se vrastari kryesor, gerdalla e enverit, Gramoz Ruci eshte Kryetar i parlamentit te Edvin Droges qe e ka babane e tij, Kristaqin jo vetem pallues dhe perdhunes te gruas se tij te pare, Matilda Makoci, por edhe kriminel, killer vrastar qe ka urdheruar varjen ne litar te Havzi neles ne vitin 1988 kur Komunizmi kishte ngordhur kudo ne Bote.

      Lere Vezhguesin F se eshte UJK i vjeter, xhelat i Enverit dhe nje spiun i felliqur i Sigurimit, shikoni si dalin per te mbrojtur istikamin e Partise se Punes bashke me kriminelin tjeter, Hamdi Degen qe nuk kane arritur te shpetojne koken si ky REZILI, Gjek Cela qe qelloi dhe vrau djemte e Shkodres dhe ja mbathi pas burgut ne Kanada dhe kerkon tani me llogje mashtruese te fshehi doren e tij te felliqur te kriminelit, pse nuk shkoi ky vrastar i felliqur enverist per te shpetuar koken tek Kimi i Korese se Veriut apo tek Putini ky kriminel i Gramoz Rucit?

      PO PSE DUKE MOHUAR KRIMET E KOMUNIZMIT DHE TE ENVERIT DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE?

    • Nini KUKËS June 5, 14:55

     ÇAPAJEVI, që dritë pastë, ka qenë burrë zotni, e kam pasur afër pallati me banim kur jetonte në KUKËS, para se të ngarkohej me detyrë në SHKODËR. Ka qenë NJERI me plot kuptimin e fjalës, nuk ka qenë llaskuc si këta plehrat e sotshëm që qelben qytet era hashash nën hundët e tyre dhe u shkatërrua brezi i ri shqipëtar nga narkotikët, vetëme vetëm se nuk ka një djalë Nëne në POLICINË e Shtetit që t’i dalë në ballë luftës antikrim.

     Reply to this comment
 3. Beni May 31, 15:27

  Shume interesante keto pjese qe keni botuar sot. Bravo gazetes Dita. Sinqerishte shume pak di per kete ngjarje. Jam larguar nga Shqiperia ne fillim te viteve 90 dhe ngjarjet e atyre viteve i kam ndjekur fare pak. Shpresoj qe gazeta Dita ta vazhdoj botimin e pjeseve te ketij libri ne menyre qe te informohemi per te verteten dhe te pakten ata qe kane organizuar, bere dhe mbrojtur kete krim te ndyre te diskreditohen publikishte, se me shume nuk mund te presesh nga nje vend qe drejtohet prej Sali Berishes i cili ben krim pas krimi.

  Reply to this comment
 4. mergimtari fv May 31, 15:28

  Gjyqi i 2 Prrillit shkaterroi perfundimish shpresat per drejtesi , viktima nuk jane vetem te vraret e te denuarit e policise , por shpresa per drejtesi ne jeten e popullit , nga 1944 – 2013 alias-juriste sherbetore te politikes se dites e rradhes po groposin drejtesine ne menyre te pa meshireshme .

  Reply to this comment
 5. Horri i Bulevardit May 31, 15:55

  Ne rradhe te pershendes zoteri qe merr guiximin te shkruash ngjarje si nje deshmitar okular i ngjarjes makabre te 2-prillit.
  Shume shpejt do te jem ne Tirane dhe besoj se do ta gjej librin tend ne librari dhe me shume deshire do ta blej, te marr vesh me shume per ate dite zie ne qytetin e Shkodres.
  Duhen zbardhur ngjarjet dhe duhet ndeshkuar autori i vertete, qe per mua eshte Sali Berisha i ndihmuar nga sigurimi i shtetit, ne hyqmin e Nexhmije Hoxhes dhe Ramiz Alise, kjo jo thjesht per te diskretituar nje rregjim qe kishte marre fund, por per ti dhene nje pozicion sulmi Sali Berishes, per ngjarjet e mevonshme, per ta perdorur masakren e 2-prillit, qe vete projektuan, per te akuzuar kundershtarin politik.
  Zoti Gjek Celaj, e verteta vonon, por me ne fund del dhe ky liber me fakte, do te jete si nje katalizator edhe per deshmitare te tjere, qe i kane pare me sy ato ngjarje, qe me ne fund do te flasin.
  Do ta lexoj me kureshtje.

  Reply to this comment
 6. LORA May 31, 16:14

  Zotit Gjek Celaj dua t’i shpreh mirenjohjen; se pari sepse ai mbetet perhere ne sherbim te se mires per Atdheun e tij;se dyti se me dha mundesine me librin e tij te verifikoja perjetimet dhe analizat e mija personale nga gjyqi sfacature i brekedhjerit te historise(kunder sherbestareve te shtetit qe nuk kishin, asnje fije floku, lidhje me krimin e 2 Prillit 1991,ne Shkoder) nepermjet klientit te tij shpifesire qazim gjonaj.Kam degjuar nga qytetare te nderuar shkodrane se vrasesit e vertete te kater djemve te Shkodres adresohen sa ne seline e PD-se ne Shkoder po aq edhe ne seline e kesaj partie bandite ne Tirane;por me te spikaturit jane azem hajdari,pjeter arbnori,alispahia dhe dr.dhjeramani.
  Zoti Gjek Celaj,per mua ka qene shume mbreselenes dedikimi ndaj Babait tuaj i ketj libri.Ky fakt me bindi se goditja e juaj qe e kalkuluar per te shembur shtetin dhe sherbyesit e tij me te mire,te ardhur nga familjet me te mira.Qofte i paharruar kujtimi i Babait tuaj.
  Zoti Vezhguesi F,as une nuk do ta harroj kurre simulimin si bisha te komanduar te turmave ne sallen e gjyqit,ne Shkoder, qe me shume tmerronte vet lolon qazim se Gjeken dhe koleget e tij te cilet nuk e ulen asnjehere koken,edhe pse ramiz alia(rrugaci i Katovices) i kishte shitur per “dhjame qeni”.Une besoj se gjithe Shqiperia e pa se ne banken e te akuzuarve nuk ishin vrasesit por qene mberthyer sherbyesit e ndershem mirefilli te shtetit;te atij fare shteti qe nuk e meritonte ne ate kohe sherbimin e tyre.
  Mik Vezhgues,atij zgjyres me siper me nofken “Mark uk” une nuk do t’i kushtoja asnje germe;keto zgjyra nuk e kane hak mengenosjen,duhen lene te qelben ne zgjyren e tyre gjenetike .Te siguroj se libri i Gjekes do ta kompletoje kulturen tende;per te cilen deri tani ruaj vleresim respekti.

  Reply to this comment
  • mirel April 3, 04:44

   O Lora, i ke bere detyrat e Ramutit sot?
   Ate bej, mbaj qitap sa e ke realizuar planin e rilindjes se Berishes se te dy jane pjese e njeri tjetrit

   Reply to this comment
 7. Spartaku May 31, 16:48

  Pres me kenaqsi te shfletoj faqet e nje refimi per ngjarje qe krijuan dhimbje personale per Z Celaj e njekohesisht ngjarje qe u bene gure themeli per sistemin qe do vendosej,sistem larg te qenit demokratik,nje sajese alla shqiptarce mbi baza fisnore e lokaliste qe udhehiqet nga genjeshtra,shpifja e coroditja morale…

  Reply to this comment
 8. Landi May 31, 17:44

  E kam njohur personalisht oficerine policise Gjek çelaj.Nje njeri me personalitet te spikatur, me profesionalizem te larte ne punet e policise , me nje figyre morale shume te respektuar per njerzit me moral, me nje portret te kompletuar qe me te drejte, asaj kohe , Zoti Hajredin Shyti do ta paraqeste , para atyre qe i ben gjyqin, si nje person me formim te plote per te drejtuar Policine e shtetit.Natyrisht per larot e tipit Mark Uk qe pa dyshim eshte nje nga ata kriminelet qe ka provuar denimin per krime ordinere, E ndoshte pikerisht ne Shkoder ku ka drejtuar si oficer policie zoti Gjek çela, ai s’mund te jete veçse nje njeri i padeshireruar.Apsolutisht jo, nuk eshte Gjek çela nje tip si Agim Shehu apo Bashkim Gazidede, dy mercenar te sharlatanit politik, qe kur dyshuan se do te vendosej drejtesia u fshehen si minj ne gjirize dhe kur plehra e politikes shqiptare u riciklua u kthyen si heronj dhe morren shperblimin e sherbimit si qeni kocken. Gjek çelaj eshte njeri i ndershem dhe trim qe nuk i fshihet askujt. Vet botimi i nje libri te tille tregon se ai ka guximin qytetar per tu ballafaquar me te keqen qe ka kapluar vendin, guxim qe u mungon shume e shume njerezve qe e shohin dhe e dine te verteten e aventures politike me pseudonimi “demokraci” Jam i sigurte qe shembullin e tij do ta ndjekin edhe njerez dhe intelektuale te tjere per te deshmuar te vertetn e nje “gjyqi” qe nuk kishte as elementet me formal te drejtesise. Dhe jo vetem te ketij gjyqi por edhe te tere maskarades politike te ketyre 20 e kusur vjeteve. Plehrave te kallepit Mark uk u eshte mbushur mendja se te vertetat mbi tragjedine e popullit tone gjata ketyre 20 vjeteve, njerzit do ti marrin me vete ne var. Jo , ne asnje menyre jo, ato tashme jane bere te qarta tek te gjithe ne dhe perfliten por mjafton guximi qytetar, shembullin per te cilin po e jep i pari Gjek çela, qe me ne fund te shpaloset e verteta e qenerise politike qe ka uzurpuar pushtetin, qofshin keta te djathte apo te majte.Une besoj ne nje gjyq te madh popullor per tere kete mashtrim, vjedhje , korupjon dhe imoralitet te pashembullt te klase spolitike aktuale shqiptare.

  Reply to this comment
 9. toni May 31, 17:47

  Ky liber na ben te kuptojme Saliun e 2 Prillit,dhe Saliun e 21 Janarit.flm

  Reply to this comment
 10. Korabi,France May 31, 18:37

  Duke ju bashkengjitur disa prej komentuesve realist,une desha te shtoj disa rrjeshta jo vetem per figuren e paster te Gjek Celajt por edhe per librin e tij “Kush vrau me 2 prill ? Kam pasur fatin ta njoh nga afer Gjeken por edhe familjen tij shume te nderuar qe jetonte ne Malin e Shengjinit.Njerze si Gjek Celaj ashte shume e veshtire te gjinden sot jo vetem ne radhet e policise por ne gjithe politiken shqiptare..Figura e paster jo vetem si punonjes policie por edhe si njeri ka ba qe te fitoje respektin e qendra e qindra pukjaneve dhe shkodraneve ku ka punuar.Ai ishte njeri i pakorruptuar,i respekshem me te gjithe pamvarsisht pozites shoqerore qe kishin.Ai ishte shume i pergatitur nga ana profesionale sa qe jane te rradhe oficeret e pergatitur si ai.Mbi te gjitha ishte njeri me kulture te larte,studionte literature moderne te botes se zhvilluar, dinte gjuhe te huaja dhe mesonte çdo dite per me teper.
  Ne librin e tij per ngjarjet e 2 prillit te vitit 1991 te cilin e kam lexuar e rilexuar ashte e verteta e vrasjeve te 2 Prillit,ashte nje aktakuze e paster per Prokurorine e Pergjithshme par te zbardhur te verteten mbase autoret kryesore jane gjalle dhe me pozita te rendesishme ne Qeveri,megjtihse ashte munduar t’i eleminoje Sali Berisha per t’i mos i pasur deshmitare.Ne liber jane te shkruar sakte dhe qarte ne menyre kronologjike te gjitha ngjarjet,menyren e poshter te hetimit e mbi te gjitha masat e denimit nga gjygjtaret partiake.Gazeta Dita do t’i beje nder drejtesise se vertete po ta botoje librin e Gjek Celes.
  Gazetes dita i uroj suksese ma guximin e madh qe tregon per luften kunder korrupsionit,krimit te organizuar.Gjek Celes i uroj shendet dhe lumturi ne familje.

  Reply to this comment
 11. 2 prillasi May 31, 19:37

  Komenti fshihet per arsye etike nga moderatori.. Komentuesi merr paralajmerim per bllokim aksesi ne kete faqe…

  Reply to this comment
  • ALBAN DEGA April 3, 10:20

   JU LUMTE DITA !

   Nje shembull per tu ndjekur nga te gjitha mediat shqiptare, perfshi edhe ato te Oturakut serbo-rus te Sali Berishes !
   Kjo eshte aresyeja pse DITA ka me shume komentues se ckane lexues i gjithe OTURAKU i Fake News te Sputnikut dhe Putinit !
   NJE SHEMBULL PERVTU NDJEKUR !
   Te mos kthehen mediat ne OTURAKU ku derdhin jashteqitjen mendire gjithfare zhurmuesish e kamikazeshbte kujtdo qofte, vecanerisht te “ Bandes se Gangstereve” te Sali Berishes, Toptanit te Vicidolit dhe katrahures se Shqiperise !

   Reply to this comment
 12. Dhori May 31, 20:25

  E kam lexuar librin e z.Celaj. Bravo “Dites” qe po boton pjese te tij. Lexuesit kane per t’u befasuar me te verteta qe nuk mund ti kundershtoje askush. As nje qen lehes si Mark uk-u.
  Te gjitha faketet jane nxjerre nga proceseverbalet e gjykates, te hetuesise dhe vidiot e TVSH.
  Edhe kultura e te shkruarit eshte mbreselenese.

  Reply to this comment
 13. Gramoz May 31, 20:34

  gjek te uroj shendet dhe kurajo per ti shkuar deri ne fund te vertetes…eshte edhimbeshme per ju me shume se kushdo tjeter..i lexoj me vemendje komentet .dhe eshte ne nderin e c do njerit,,nese eshte njeri .dhe ne se ka gjak njeriu ,duhet qe ta ngushelloje per ate c ka i ndodh dikujt ..une nuk te njoh ,por nga c po lexoj .fliten fjale nga me te mirat per familjen tuaj…une po tronditem jashte mase .ku dikush siper meje nje i pa fytyre njekriminel ,nje kfshe qe ne trupin tij nuk rjegjak ai te fyen e lot me karakterin e families tuaj..po te drejtohem ty kafshe ty mark uk a ke turp a ke cipe qe i flet a ke zemer apo e ke gur qe iflet me ate gjuhe….ati njeru te cilit i renkon irenkon shpirti …ty c do gje mund tete thuhet po njeri jo ..me ato qe shkrun po ma mbush mendjen qe ti je kriminel e qe nuk te ben pershtypje fatkeqesia e tjetrit nga mrapashtesa e emrit ,me le pershtypjen se je ne britani ,,turp ,,ju dhe raca e kallepit tuaj nuk qyteteroheni kurrrre..ti je fare e keqe e berishes mesa kuptoj dhe i ngjani babait tuaj shpirteror , por nje dite babai do te jape llogari perara atyre njerezve qe u ka perveluar shpirtin kurre mos pjellte kombi shqiptar fare si ju

  Reply to this comment
 14. Gava May 31, 21:04

  Lexoni mark ujkun, per te kuptuar se ne keto kohra ujqit jane te terbuar.Flet si i sojit- shpellar, pa e lexuar dhimbjen e tjetrit…

  Reply to this comment
 15. sali berisha May 31, 22:45

  po sitja bej amos si tja bej apot emos organizonim vrasjen etyre svinim dote ne pushtet ,fitorja ka dh emartiret e tij ,ata u ban pishtar dhe na ndricun hapen rrugen drejt pushteti ,e kemi ba bukur askush s emori vesh ,,,,organizim perfekt ,,,epastaj per herete dyte duhej me u vra azemi per tu ba pishtar e martir q e pd t e vinte ne pushtet ,,,,me azemin bam pak gabim ne organizim duhet q e izeti t e mos ishte b a publik ,rendesi ka rezultati ,,une emor apushtetin dh e atye ju jam mirenjohes zoti mi fal seekam ba per te miren e demokracis nej emi ndryshimi per para sb

  Reply to this comment
 16. arsen May 31, 23:44

  Sinqerishte Faleminderti gazetes tuaj, per pak kohe ne treg po tregoni vlera dhe patriotizem me objektivitet ne botimet e njepasnjeshme. Ky liber vjen ne kohen e duhur qe njerzit te zgjohen dhe te dalin njehere fitimtare ndaje fatkeqesise kombetare qe e ka emrin sali berisha. Thjeshte o njeres qetsohuni e krahasoni sa i ngjashem eshte 2 prilli me 21 Janarin, eshte i njeti skenare por kete radhe me qellim mbajtjen e pushtetit jo marrjen e tije. Dilni e votoni masivishte kundra kesaj mostre dhe besoni se nje dite e verteta do triumfoje.

  Reply to this comment
 17. TOTILA NUMERO UNO,,NUMBER ONE !! - i vertete June 1, 02:04

  Nuk e kam lexuar librin ,por di nje gje qe :Nuk dua qe t’a pergjithesoj ate se cka shkruar NOLI i madh per te gjithe krahinat e kombit shqiptar ,ku nuk la menjane dhe pershkrimin per TROPOJANET e tipit SALI SRBI .
  Po ne shkoder te gjithe e dine se organizatoret e urdheruar nga U.D.B-ja ishin :
  SALI BERISHA ,ALI SPAHIJA ,AZEM HAJDARI dhe PJETER KOLA (ARBNORI).
  Mu per kete shkak SALIU eleminoi AZEM HAJDARIN per te cilin beri shume mire sepse ishte dhe me kriminel se SALIU ,sepse atje ku shkelte AZEM KRIMINELI ,hapeshin varre te reja me nga 4-5 te vrare pernjehere .
  Edhe PJETRIN ,SALIU e vrau ,ket pis ,maskara dhe te pabese ,vrasesin dhe ideologun e vertete .
  Ali SPAHIJA edhe ky nje maskara ,por besoj se e dhe ne vdekjen e tij ka gisht SALIU.
  Po SALIUN vete kush do t’a eleminoje fizikisht ?
  Per hir te se vertetes ka shume gjaqe per te lare dhe do ti laje aq mire sa qe nuk ja mer njeriu mendja .

  Reply to this comment
 18. bbb June 1, 04:01

  Gje e mire qe gazeta DITA na jep shans te mesoje gjera deri me tash enigmatike. Flm!
  Sa per ngjarjen, dihet qe aty ka dore Sala me Pjetrin bashke me kryebanditin Azem Hajdari

  Reply to this comment
  • Daja June 1, 20:12

   Mos harroni pa permend edhe Ali Spahine. Nuk ka pas burre me te poshter !

   Reply to this comment
   • Koli April 2, 17:42

    Po Mehdi Bushati a ka patur ndonje rol ne kete ngjarje???Kush njoftoi ne Shkoder se do te niseshin 100 forca speciale???Dhe turma i vonoi 20 km larg qytetit???Kujtojme se Mehdiu ka qene shume mik me Ramiz Aline.(Dhe Saliun e kemi peshqesh nga Ramizi.Kete mos e harroni).

    Reply to this comment
 19. Mark.uk June 1, 07:35

  Nuk me habisin disa ish sigurimsa qe dalin e fyejn.Nuk e kam ndermend te replikoj me fjalorin e ulet te tyre.Ne se keni marak te librin e Gjek Celes ka vite qe eshte botuar dhe shperdare nga shoket tuaj qe ne ate kohe quheshin fuksa dhe qe jan te shumt te pasardhesja e PPSH, PS.Mos harroni se dosjet do happen dhe do diskreminoheni,po ku keni ftyre ju.Ju nuk keni faj se te tille jeni po habitem pake per moniteruesit e ksaj gazeta lejojm fjale fyese.Ju me fjalt fyese tregoni vetem fundin e llogjikes e as gje tjeter.

  Reply to this comment
  • per laron mark.uk June 1, 13:26

   o mark.uk degjenerata qeke 1 kokrra e halebakut ti sa ska ku te shkoje me,po pse si hap atehere psikoza sali dosjet ,sala yt me hapjen e dosjeve del i shkerdhyer deri ne 7 breza ,pastaj fillojne larot qe i shkojne pas,fillo nga paloka,olldashi nipi i dashnor mamaqit,spiun rusmajli e shume e shume ndyresira te tjere komprezo dhe ti mark.uk pordha pjelle e nje degjenerimi filoserb,po saliu i analizote shurren enver mor mark.uk ,tami me kastriot islamin u kthyet ne origjinen tuaj

   Reply to this comment
  • Fidel Kastro April 2, 22:08

   Mark uk me komentin T’uaj i ke terbuar zagaret e ish sigurimit te shtetit dhe bythelepiresit e rilindjes bij te eterve kriminele.Keto kerkojne qe historia e ngjarjes se 2 Prillit ne Shkoder te behet sipas interesave te tyre!!!! Per te qene i sinqerte derri ne fund, une nuk mund te bej fajtor ose jo Gjek Çelaj se nuk e di te verteten . Ndoshta vrasjen e kater deshmoreve te 2 Prillit e kane kryer police apo ushtare injorante e te indokrinuar, Po si ka mundesi qe per te njenjtin problem afersisht , ate te 21 Janarit ku u vrane 4 protestues behet fajtor Berisha dhe Basha se paska dhene urdher, pra e njenjta gje e vleresimi me dy standarte!!!! Une jam vete nje ish oficer policie dhe e kuptoj Gjek Çelajn per ato qe thot per politikanet , eshte e drejte , por i vonuar konstatimi i tij . Nuk kishte perse te merte mbi vehte ate barre aq te rende kur kishte te tjere me lart se ai ne krye te policise Shkoder dhe ne ato momente aq delikate te kuptonte egersine e turmes kundra nje regjimi kriminal ne grahmat e fundit qe e kishte mbytur Shkodren me gjak e qe nuk kishte kush moral te sakrifikonte per te!!!!????

   Reply to this comment
 20. Mark.uk June 1, 07:53

  Jeni shume te dhi…mshem per nje person qe vdiq nga nje vdekje normale e nuk flisni fare per 4 te vrare e 67 te plagosur nga urdherat e Gramos Rucit e te zbatuar nga Gjek Cela,Dilaver Papare e Hajredin Shyti.Nga sa kuptoj une fjalt tuaja jeni ju vrasesit,pra polic me 4 klase,dhe shpirt kazem.Ishim me mijra qe I pame me syte tan veprimet e ktyre kryeminelve diten e marte te 2 prillit 1991.Sa here ka fushate zgjedhore,ju merrni rolin,dhe leni qenet pa pune.

  Reply to this comment
  • bbb June 1, 12:45

   Opo ti duhet ta pranosh se paku se gangsteri Azemi Hajdari ishte skenaristi i ngjarjes…

   Reply to this comment
  • per laron mark.uk June 1, 13:32

   mark.uk ikore klysh filoserb kput qafen se ty tu kon zone syt perde krej me mllef funderrine psikiatrie,po a ka me njerez se ka vrare kollovari i mamices tande psikoza sali ka veshur shume nena me te zeza ,po ik tani se sa me shume te flet haleja goje aq me ordiner tregon se je ….

   Reply to this comment
 21. ante June 1, 08:24

  Ne vitin 1990 PPSH fitoi zgjedhjet.Ne Shkoder u perhap lajmi se ne Tirane u arrestua apo u vra RAMIZ ALIJA…..C ne ne shkoder demostrata? atje fituan teresisht PD-istet…..Mirpo kishte pasur edhe nje plan .”B-2PRILLI ” Qellimi per te shkuar perseri ne zgjedhje te reja. 1. ..Skenari -sherbimet e huaja sekrete 2-ne rolet kryesore Ramiz Alija,Sali Berisha,Azem AJDARI,Ali SPAHIJA,Pjeter Arberori,dhe nie vrases ordiner me emrin ZEF Perjaku ..te gjithe keta zotrinje bashkepuntore te sigurimit por,pas 90-tes edhe agjente te kapur nga sherbimet e huaja. sidomos UDB-ja .Fakti qe i ndjeri Arben Broci erdhi i gjalle ne spital dhe Ali Spahija e la te vdiste dhe ta conin perseri ne shesh……….flet qarte se kush kerkonte viktima dhe kujte i interesonte viktimizimi………

  Reply to this comment
 22. Ura e Bunes June 1, 08:31

  Azemi dinte të verteten! “Kallami i gjate i Ramizit, qe sipas tij duhej thyer”dy ditë para ngjarjes tragjike,kishte sjellë”krushq nga Mali i zi”,në Shkoder!Me saktë udbashë për tragjedinë!Mundet dhe Alia dinte për kete që do ndodhte pasi sipas të dhenave të reja,ai duhej të jete koka e UDB ne Tirane!Projekti i”Saliut”u zbatua qe:
  1-Kosova të tronditen si Shqiperia dhe të vazhdohej statuqua e heshtjes dhe mosrrebelimit!
  2-U zgjodh Shkodra prej UDB sepse kishte me shume mundesi mosdiktimi dhe Banda e UDB në Shkoder ishte po aq e fuqishme sa ajo në krye të shtetit shqiptar,ku nacional komunistet drejtoheshin nga një dore e fuqishme agjenturore e Beogradit i cili kish pas një ekip të zgjedhur me veriore që punoni kunder lirise në Kosovë!
  3-Natyrisht Hajdari në kete periudhe ishte pjese e bandes pa e ditur,por ai u shkeput dhe deklaroi:”Kallamin e gjate te Ramizit në PD qe duhet thyer!”(Lexo shtypin e kohes dhe kundergoditjen publike qe Kallami i gjate i Ramizit,Saliu i jep Hajdarit si spiun sigurimi(krahu nacionalist)i Kocollarit….Lexo RD….
  4-Armnori me ne fund kuptoi tragjedine dhe ishte gati te fliste,por …vdiq papritur ne Napoli!…
  Nuk e kam lexuar librin,por mesiguri nje pjese e siperme e ajzbergut berishian zbulohet.Interesant të gjendet libri i regjistrimit ne hotel Rozafa i tre krushqeve te Berishës,ardhur ato dite në Shkoder.Takimi i tyre ne Shkoder me Ali Spahine dhe mundet me pare me Berishen ne Tirane,por per kete takim Hajdari nuk ishte teper i sigurte!…

  Reply to this comment
 23. Elio Gora June 1, 08:42

  U gezova shume qe Gjek Celaj ka mundur te botoje nje liber per te vertetat e masakres se 2 Prillit 1991 ne Shkoder.Eshte e domosdoshme te hidhet drite per kete ngjarje.Per njerezit qe duan ti shohin ngjarjet me mendje te ftohte,sot ka ardhur koha per te nxjerre konkluzione te sakta.Gjek Celaj si dhe dhjetra bashkstudente te Gjekes,ishin e ardhmja e ministrise se brendeshme.Per here te pare ndosha po vinte nje brez profesionistesh te kulturuar qe po ja shnderonin fytyren policise shqiptare.Por ndesa ky brez ishte ne kulmin e profesionalizmit te tij politika i nxorri jashte loje per te emigruar ne vende te ndryshme te botes.Sa i lumtur do te isha nese do ta beja timin kete liber.Gjekes i uroj suksese dhe lumturi.

  Reply to this comment
 24. petro June 1, 09:20

  qe te gjejne prehje te vraret e 2 prillit dhe te 21 janarit duhet te jap llogari sali berisha

  Reply to this comment
 25. al June 1, 10:29

  saliu meriton te vesh anti-plumb edhe kur te fjej por kujdes ke shan saliu shume shpejt e ben mik shpie

  Reply to this comment
 26. Petriti June 1, 14:45

  kush i vrau 4- ter veta me 21 jare ai i vrau me 2 prille

  Reply to this comment
 27. fortunato65 June 1, 15:17

  zoti veshgues .me ben pershtypje se si ti ofendon ata qe nuk jane dakorte me keto shkrime ne kete liber.por po ta lexosh me kujdes duket qarte gjuha efenduese qe perdor krijuesi kunder politikaneve te pd-se apo qytetarve shkodrane duke i quajtur pa kulture dhe pisanjos.pike se pari ne ato vite dihej qarte qe populli por edhe persone ne veçnti ishin kunder regjimit dhe benin te pamunderen ta rrezonin, dhe polizia e komunistave ta mbronin me çdo kushte,edhe duke vrare .Pra edhe pse kane kalue 22 vjet gjuha qe perdor autori dregon qarte qe ai dhe dega e brendeshme e shkodres kishin urretje per demokracin dhe demokratet.Une due me idhan nja kshill falju zotit dhe tregoja atij emrat qe ju dhan urdher me qellue dhe mos lodhni duke kerkue me na mbush mendjen me kto ngjarje qe sot nuk i han kush.zoti te falte ty dhe ate qe ka urdhnue me shti qe ti e din mire emrin zotni krijues i librit.

  Reply to this comment
  • Vëzhguesi F June 1, 18:24

   fortunato 65 (ne shqip fatmir)! Ne 11 rrjeshta keni shkruar tri fjali pa kuptim. Nejse, nuk te ve faj per nivelin qe tregon. Une nuk fyej, une jap resto per ata qe e meritojne. Demokracia, per dijenine tende dhe te kujtdo qe kerkon te kruhet, eshte shteti i se drejtes. Demokracia e nje vendi eshte zbatimi i ligjit dhe jo anarshia ndaj ligjit. Demokracia eshte ndeshkimi me ligje i kujtdo qe i thyen ato, ne çdo kohe dhe rrethane, me ose pa pushtet. Demokracia eshte ndeshkimi i diktatures se çdo kohe me ligje dhe jo me diktaturen e rruges, jo me makinacione , skenare dhe prapaskena te ndyra, jo duke bere koka turku per te marre pushtetin. Lexoje mbarazi kete djale, po di te lexosh. Ndersa une e kam ndjekur live gjyqin dhe nuk kam nevoje te me japesh mendje ti apo ndonje qe kerko te beje gam- gam ne interes te padronit.

   Reply to this comment
   • fortunato65 June 2, 18:50

    veshgues F.duket nga fjala e juaj qe mbroni diktaturen komuniste edhe mbas 22 vjete-sh.ajo demokraci ishte demokrazi e emverit me te burgosurit sepse shikonin tv e huaja apo mendonin si te huajte.por mua me ben pershtypje thekse qe ju vini mbi shtetin e ligjit , mbi ato ligje te bere enkas per te mbrojtur komunizmin tuaj fanitik .me thuaj i dashur shok vezhgues ,mos ndoshta jeni ju ai qe dhat urdher per te qelluar mbi demostruesit e shkodres ?apo jeni ju vete ai qe qelluat mbi ata demostrues ?ju pyes pasi ju i pergjigjeni ç’do shkrimi qe nuk ju pelqen .dhe n.qe.se keni kurajo vini emrin tuaj te vertet mbi keto shkrime

    Reply to this comment
    • Vëzhguesi F June 2, 21:32

     Po te pergjigjem shkurt: Nuk mund ta lodh shqipen me injorante dhe mdioker. Dhe ti je totalisht nje i tille. Dhe meqenese me akuzon ne stilin e babait tend shpirteror, por dhe te atyre qe ia dhane shpirtin shejtanit dhe kane qene eproret e tu, do te shtoja se qenke edhe nje budalla e gjysem, lehtesisht i perdorshem si kaimikaz.

     Reply to this comment
     • fortunato65 June 3, 14:04

      vezhgues .ne gjuhen e vjeter latine thuhet: kur nuk ke argumente per te bindur fillon dhe fyen per te treguar qe ke te drejte.persa i perket injorances nuk ka nje mase per te treguar nivelin e saj, por jane argumentet qe perdor qe konkretizojne nivelin kulturor.pra ti i dashur komuniste i flakte qe fle ndoshta akoma me foton e enver hoxhes nuk je ne gjendje te vleresosh nivelin kulturor te te tjerve.po te them te verteten e fjales demokraci qe fjen nga greqishtja e vjeter qe do te thote demo – populli dhe kracia -fjala.pra jo ligjet e enverit o koke bosh komuniste dhe fodull.ndoshta u vura pak ne nivelin tend ofendues , por e meriton.harrojeni enverin dhe diktaturen tuaj komuniste.kam deshire te njohe emrin tend.une po te ve emailin tim .po deshe mu pergjigje ne [email protected] me shkrauj me emrin tend te vertet.

     • per fortunaton June 3, 19:43

      fortunato 65 thuaje pak me qarte se kujt i drejtohesh personalisht qe te mos keqkuptohem . Jam nje admirues i autorit te librit n.q.s. ke dicka personale me autorin e librit me thuaj dhe une te jap numrin e telefonit dhe i sqarojme te gjitha bashke. pres pergjigjen tane.

     • fortunato65 June 4, 10:55

      vezhgues une me autorin nuk kam gje personalishte ,por ndoshta ata persona qe ai fyen ne librin e tij dhe ti gjithashtu qe i ben eco.lerini te shprehen lexuesit se i pelqen apo jo menyra e te shkruarit dhe nuk gjykojme ngjarjen ne veçanti.pasi ajo ngjarje pati viktimat e saj.qe rane ngaqe polizia mbrojti ate ndertese pasi atje ishin edhe shume dosje me emra qe do te ndiqeshin penalishte.kete te shkruaj autori dhe jo qe e mbrojten ngaqe ligji e diktonte.ne nhje pjese te ligjit thyhet qarte qe nuk munde te qellohet mbi turmen e pa armatosur.

     • Vëzhguesi F June 4, 18:56

      E thashe dhe nuk heq asnje presje, por dhe po e perforcoj mendimin per ty, kur shohe qe edhe kur te drejtohen te tjere, si ky rast me siper, ti perseri si nje grindavec i keq dhe tejet medioker, perseri kerkon te kruhesh me mua. Nuk kam nevoje as te mirekuptohem dhe as te kerkoj mendim ty, qarte! Meso te flasesh dhe te shkruash dhe pastaj hajde dhe komuniko me mua. Dhe leri trimerite, se perveç idiotizmit dhe injorancwes nuk tregon gje tjeter. Emrin dhe imailin tim ua jap shokeve dhe miqeve te mije dhe jo gjithfare robi qe me del virtualisht ne blogje, aq me pak personave te nivelit tend. Pa kurfare respekti dhe bol derdellite.

     • deshmitari okular June 4, 19:36

      Kur nuk ia di spjegimin apo perkthimin, mos keput broçkulla se e tregon veten tamam nje injorant fodull. Demokraci nuk do te thote dhe nuk perkthehet siç kerkon ta prezantosh ti, hahahaha, “fjala e popullit”. O ushtar i Sales, fjala Demokraci, vertet vjen nga greqishtja e vjeter, por do te thote “pushtet i popullit”. Po prandaj grini budallalleqe se e barazoni demokracine me shk….kracine ju!

 28. qerosi June 1, 15:30

  Kjo pjesa: “Ndërsa ne po bisedonim, nga dritarja e asaj zyre që shikonte nga sheshi, pamë se rreth 100 nxënës të shkollës së mesme “Jordan Misja” po ecnin në resht dhe me mësues në krye po shkonin drejt godinës së PPSH-së së rrethit që nuk ishte më larg se 200 metra prej aty. Me ta u bashkua edhe grupi i të rinjve, që ndodhej qysh më parë para godinës.”

  Dhe kjo tjetra:”Turma thërriste në kor: “Poshtë komunizmi”, “O Ramiz o zagar, do të varim në litar”, “Shkodra republikë” etj.”
  Jane plotesisht te verteta!

  Reply to this comment
 29. bbb June 1, 15:43

  Kriminelit Azem, hajdari ti hiqet titulli Pishtar i Demokracise

  Reply to this comment
 30. asit June 1, 16:34

  Ju qe doni te lini falin,sikurse e dha gjyqi-ju kerkoj,qe tani pas dy dekadash,te pakten te lini faktet te hedhin drite….Si ka mundesi qe nuk e dini qe ne oren 18.30 te dt 1,ne te ikur,u tha se do takohemi neser nadje….Ku eshte ai qe kryesoi gjyqin,sikur nuk eshte degjuar…

  Reply to this comment
 31. Saimir June 1, 16:40

  Eshte me interes deshmia e nje prej drejtuesve te policise ne Shkoder ate 2 Prill. eshte me interes pasi ajo cka ndodhi aty ka qene e pregatitun nga dikush qe ka dashte trazime te medhaja ne Shqiperi. Rruget e Shkodres u paten blloku nga te gjitha hyrje/daljet, por jo nga policia shqiptare. Nje gazetar italian qe filmoi te gjithe ngjarjen mundi te largohej nga Hani Hotit, por nuk i shpetoi vdekjes pasi e vrane ndersa po kalonte kufirin jugosllav ndermjet Sllovenise dhe Triestes. Kush ka qene nxitesi dhe kujt i ka sherbyer 2 prilli? Nuk pres pergjigje as nga ish-kryepolici Gjelaj qe ka pasur armet, por as nga i pabesi Berisha. Nuk e kam prite as nga Arbnori, nji frikacak e i paburre, e as nga Spahia, te cilin Shkodra e ka njofte mire. Nuk e pres as nga ata qi kan kriju organizata si pjesmarres ne nji demostrate fatkeqe e fatkeqesi sjellese dhe hala nuk e kuptojne se kane kene vegla te nji plani ma te holle te drejtuem prej duerve te padukshme, qe vetem historia dhe gjykimi i paanshem do ti vleresoje drejte. Edhe per kete dyshoj! 2 prilli asht kene ma i damshem e landues per Shqiperine se sa 1997.

  Reply to this comment
 32. shkodran June 1, 17:46

  Mesazhi u fshi nga moderatori per fyerje dhe kercenime

  Reply to this comment
 33. shkodran June 1, 18:28

  kokrra komunistave

  Reply to this comment
 34. shkodran June 1, 18:33

  akoma pasta nostalgjik per godinen e partise punes, fare e keqe.

  Reply to this comment
 35. Mark.uk June 1, 19:57

  Vetem shifni se sa klas shkoll kan disa qe thon se PPSHfitoj zgjedhjet,kur zgjedhjet ja bere me 31 mars 1991.Nje ish sigurims qe thot se ne ate kohe kam punuar ne Shkoder, ket ja besoj se shteti komunist e ka pas mbush me te till servile qe nuk lane gja pa bere ne Shkoder e ne gjith veriun.Nuk me habisin shume disa idioter qe flasin per librin e Gjek Celes sikur eshte botuar tani,po nuk e dine se vite qe ka dale ne celulat komuniste
  .E habitshme si I boton gazeta dita fyerjet,po nejse ai stan ate bulmet ka.Po pushoni dikur o spiuna se u ka dale boja per fushe.

  Reply to this comment
  • Moçalor + Terùn + Redneck = jugor June 1, 20:35

   @mark.uk mos ja ven re moçalorve, kolera e kuqe i ka rranjet e thella, per 50 vjet rresht ato dhunuen, pushkatuen e burgosen. sot ne demokraci mund te pritesh gjithfar mendimesh e komentesh moçalore te tipit e mentaliteti komunist.
   shkodrant e dine shum mire se kush i ka vra nje nga arsyet qe kolera e kuqe nuk votohet ne shkoder asht edhe vrasja e 4 deshmorve.
   qe te zhduket nje her e mire injoranca moçalore e kolera e kuqe duhet shum pune e mund. duhet te kalojne shume shum vite qe moçot ta kuptojne se ça dan me than demokraci. moçaloret kan probleme me demokracine per ate kane nostalgji per kohe e komunizmit

   Reply to this comment
  • Vëzhguesi F June 1, 23:10

   A do pushosh se lehuri ti ujk i konvertuar ne qen kockelepires?! Kur flet dhe ti per shkolle dhe arsimim, emigrant i paligjshem me dokumenta te fallsifikuara. Duket se çfare shkolle keni ju falangat e Saliut, qe kur hapni gojen dhe nuk mundeni te ndertoni nje fjali te sakte. Nuk do shume mend per te dalluar lumpenin edhe ne kete faqe. Ti je nje superidiot, se askush nuk tha se ky liber eshte botuar tani, ky liber po publikohet ne kete faqe gazete tani dhe njerzit qe nuk kane mundur ta gjejne me pare po e lexojne tani. Ti dhe ky ketu me poshte, ne mos je po ti, jeni nje prerje, qe nuk dini gjet tjeter veçse t’i bini fyellit ne nje vrime. Xhins plehrash!

   Reply to this comment
 36. Mentor June 1, 20:04

  Fatkeqesi e madhe per kete popull qe te kete per nje cerek shekulli mbi krye nje kriminel,nje monster si Sali Berisha.Kjo bishe me fytyre prej njeriu shpellash bashke me banditet e tjere me origjine nga Lapraka e lart qe drejtonin ne PD,qe diten e pare qe filluan ne politike u mbeshteten vetem ne llumin e shoqerise,lumpeni sic e thote edhe z.Celaj.Kriminele,egersira dhe bandite ordinere ishte kontingjenti dhe arma kryesore e tyre per te marre pushtetin.Saliu i futi te gjithe ne polici,shik e ne dogana kur erdhi ne pushtet.I riaktivizoi prape ne 2005 dhe i beri edhe nje here zyrtare shteti.
  Ky kriminel vrau pas shpine te vetet ne opozite qe te akuzonte qeverine dhe pas 20 vjetesh tashme ne qeveri vrau opozitaret me plan te parapergatitur per t’ja faturuar kryetarit te opozites.
  Traumat dhe dhimbjet e pafund qe Berisha i ka shkaktuar shqiptareve mund te lehtesohen sadopak vetem kur ai vete,familjaret dhe gjithe rraca e tyre kriminale te marrin denimin e merituar.Ata nuk meritojne te vdesin si njerezit normale ne shtepine e tyre.Ata duhet te vdesin te pakten njesoj si viktimat e tyre te pafajshme,ose nga plumbi,ose ne nje qeli burgu,si Milloshevici.4

  Reply to this comment
 37. Landi June 1, 20:15

  Shkodran qe nuk je shkodran por nje zagar i politikes antishqiptare qe i ka renjet tek 2 prilli. Fara e komunisteve nuk lindi si dobiçat e Pd por si nje urrejtje mbare popullore e mbare boterore kunder barbarise mesjetare dhe kapitaliste te viteve 1800 – 1900. Ajo fare eshte e perjeteshme sa te jete vetedija dhe vitaliteti popullor ne mbare boten. Por fara me e keqe me e rezikshme eshte fara e atyre ku ben pjese edhe ti… qe per parane shesin edhe motren edhe babane.Ti je ajo fare qe gatove 2 prillin ,21 janarin dhe tragjedine e Gerdecit. Je ajo fare qe po te vjen fundi. Krupen i ke kallur popullit tone keto 22 vjet vrasje e vetvrasje , hasmeri e prostitucion,grabitje dhe korupsion. Ka nje kufije dhe ky kufi eshte fundi i fares tuaj , jo me per 45 vjet por njehere e mire … o fare minje gjirizesh.

  Reply to this comment
  • shkodran June 1, 21:11

   kelyshet e enverit ta harroni se ska kthim mbrapa kur i pinit gjakun popullit me sigurimsa shteti si puna ketij plehres qe ka bere librin, atje te varrezat e pherave te shkodres do perfundoni i beni fresk heronjve te vigut.

   Reply to this comment
   • Moçalor + Terùn + Redneck = jugor June 1, 21:55

    @shkodran ai landi aty siper asht moçalor jugut. me mentalitet e kultur komuniste. kolera e kuqe pushtoj shkodren e gjithe veriun e per 50 vjet rresht ato instaluen injorancen moçalore. na vran per 50 vjet e na varane edhe me 2 prill. sot ka shum randesi qe mos te kthehet ma ajo koha e koleres se kuqe e moçaloret ate kohe kerkojne. e shkreta shqipni prej moçove

    Reply to this comment
   • berti June 2, 14:35

    o legen i ardhun ne shkoder se ti nuk je qytetar shkodret, ti sje tjeter vecse nje kylysh i saliut sa nuk arrin te dadhosh kush eshte plehra e kush intelekti . plehra je vetem ti qe nuk arrin te vleresosh as herojte e vigut . ti je vec haleja e gjekes.Nga BERT CELAJ

    Reply to this comment
  • Tarasi April 2, 22:15

   O Landi , Saliu eshte kriminel ,por jo me shume se ati juaj shpirteror Enver qenefi!!!!!!!

   Reply to this comment
   • Toni April 3, 20:52

    Enveri jua rrasi te gjithe armiqve te Shqiperise, ndersa ju me gjithe Salon jeni armiqte e Shqiperise.
    Nuk ka ndonje gjeagjeze ketu e as ndonje cudi qe mire beri dhe me mire do bente sikur tju hiqte qafe te gjitheve

    Reply to this comment
 38. Selim Rroshi June 1, 20:32

  Shkodran skadar nije crna gore qafir
  Eshte shkodra e Shqypnis dhe krimet e padenueme duhet ti gjindet autori.
  Ndokush ka nostalgji per plaken tate se ka qen e re athere qafir

  Reply to this comment
 39. bbb June 1, 21:05

  Me kaq sa lexuam sot, del qarte se PD eshte parti fashiste dhe ka mbledhur llumin e shoqerise. Kriminlei Azem Hajdati eshte turp te quhet Pishtar i Demokracise

  Reply to this comment
 40. andre June 1, 21:54

  Respekt per Gjek CELEN!
  Gezofsh shendet te forte mendor dhe fizik, familjarisht!
  Tradhetia e dirigjuar prej Ramiz Alise ju solli juve, ashtu sic shumices se popullit shqiptar, fatkeqsi qe po i vuajme dhe do te vazhdojme t’i vuajme edhe per dhjetra vite te tjera.

  Reply to this comment
 41. Niko Maloku June 1, 23:01

  Kete personin me pseudonimin ” Mark uk” e kam njohur mire. Ka qene nje vit para meje ne shkolle ne Shkoder. Qysh femije ka qene kokrra e halabakut. As per shkolle s’ia ka thane kurre. Ne 1990-1991 ka marre pjese ne te gjitha djegiet dhe shkaterrimet e qytetit te Shkodres.Ka qene familje komunistesh prej tre brezash. Jeton ne Angli dhe ben roje per nje cope buke. Leh cdo dite dhe ne cdo website. Perpiqet te jape mend dhe s’din te flase mire as shqip. Ky dhe ndonje tjeter si ky lehin dhe akuzojne te tjeret duke perseritur fjalet e idhullit te tyre, kriminelit Sali Berisha, atij qe, pasi vrau kater vete ne 21 janar, doli dhe tha se ata kishin vrare njeri-tjetrin. Kur u provua se vrasjet i kishte bere ai nepermjet drejtuesve te Gardes, doli e tha se ishte ” grusht shteti ” me shkopinj dhe cadra pistolete. Menjehere urdheroi fshehjen e provave, filmimeve dhe nderrimin e tytes se pistoletes. Pastaj urdheroi nxjerrjen te pafajshem te fajtoreve ( sepse pas tyre ishte ai ). Mark magari dhe shoket e tij, qe tani hiqen se dine gjithcka, e kane pasur deren te hapur te kishin shkuar ne gjyqin e 2 prillit te kishin treguar atehere ato gjera qe pretendojne se dine sot. Per ate ngjarje u be gjyqi dhe askujt nuk iu provua fajesia. Madje, edhe te denuarit u denuan me motivacionin se ” Nuk kane vrare as kane deshiruar te ndodhin vrasjet, por i kane lejuar ato ” . Kjo do te ishte e mjaftueshme qe gjithe lukunia e qenve te heshtte. Per me teper qe gjyqin e drejtoi klyshi i Sali Berishes, Qazim Gjonaj dhe prokuror ishte kyshi tjeter i Berishes, Neshat Fana ( me vone, avokat i Berishes dhe tani antar i Keshillit te Larte te Drejtesise, i vendosur nga Berisha ). Mark uk, shkodran etj. jane pjese e llumit te shoqerise ne Shkoder. Kane qene vegla te perdorura nga politika dhe sherbimet e huaja te zbulimit dhe, akoma edhe sot nuk e dine se pse ishin aty ate dite dhe cfare ka ndodhur realisht ate dite ne Shkoder. Po te ishin njerez me llogjiken me minimale do te kishin bere vetem kete krahasim domethenes : Pse per vrasjet ne 2 prill u denuan pese persona megjithese ” as kishin vrare dhe as kishin deshiruar ardhjen e pasojave ” ndersa per vrasjet e kater personave ne 21 janar ne Tirane, oficeret e Gardes u shpallen te pafajshem, megjithese iu provua shkencerisht ( nga FBI ) se kishin vrare me armet e tyre personale. Ky eshte celesi per te kuptuar kush eshte Sali Berisha dhe banda e tij.

  Reply to this comment
 42. Huana Kurti June 1, 23:08

  Po habitem me ty more shok (se me te thirre zotni as te shkon e sa ta kande) qe paske harrue takimin qe kena pase bashke mbrenda ne komitet te partise. Ti me ke vue pushken ne gjoks. Me krijon neveri ti, Capajevi, Dilaveri e sa e sa te tjere qe vrate e torturuat per me mbajte nji sistem te tmerrshem ne kambe. S’te vjen turp qe nuk difton te verteten, qe mbrenda ne komitet keni pase police dhe forca speciale. Ju keni dale e keni gjuejte njerezit ate dite. Une jam deshmitare okulare e asaj dite. Turp edhe nji here qe nuk ju vret ndergjegja per cka keni ba.

  Reply to this comment
  • deshmitari okular June 2, 13:03

   Huana Kurti?! Shqiptare je ti apo ndonje nga ato,qe kishin dite qe kishin ardhe nga Hani Hotit dhe ishin ulur kembekryq ne Shkoder? Mos ke kene gje e punesue ne Komitet Partise apo ke pase me takue ndonje mikun tand ate dite? Po mire çfare pushke t’ ka vu ne gjoks? Se mos te jane erresue syte dhe ne vend te ndonje dore e ke ngaterue me pushke? Si nuk te vjen turp dhe marre dhe del dhe flet ketu ma keq se nje bushter? Po kujt i plasi se per ke te vjene neveri ti lavire e ndyre?

   Reply to this comment
  • lavires huana June 2, 14:46

   huana nuk te njoh nuk e e di a ishe e bukur ne ate kohe ,nqs po mos te ka vu doren ne gjoks e pushken diku tjeter, pasi ka kaluar shume kohe e ti nuk e mban mend.

   Reply to this comment
  • Dardan Dardani August 25, 23:37

   More Kurti, po te drejtohna ne mbimer se emrin e ke shkruejt njesoj si emrat kinez ti si i vdekur edhe i gjall njeri pa vlera po e paraqet veten. Ne se ta vendos tyten e pushkes ne gjoksin tuaj pse nuk te vrau.

   Reply to this comment
 43. ha ha ha June 1, 23:58

  O shkodron prej puke, komunistet e pare u formuan Ne shkoder Dhe korce.
  O shkodron prej tropoje, komunistet shkodrone Mbas luftes i kishe neper gjithe Shqiperine si sekretare Dhe me pune Te mira, prandaj mos u kruni shum me komunozmin se ikeni sherbyer komunizmit si qener zagare Dhe ata Qe u persekutuan u spiunuan nga spiune shkodrane, o shkodran bythlepires pushtetesh.

  Reply to this comment
 44. Landi June 3, 17:00

  Ty mor Huan Kur…, te eshte mbushur mendja se do ta fshehesh te verteten duke lehur kunder saj. Kembengulja jote tregon se ti je nje nga ata laro qe organizuan masakren e Shkodres. Kohet kan ndryshuar mor qen i Sali Serbit dhe populli i kulturuar i shkodres i ka vene gishtim prej kohesh autoreve te kesaj masakre. Par 21 janarit, masakres se dyte te te njejtit autor ,vetem syplasurit dhe debilat nuk e kuptojne se kush eshte autori i ketyre dy masakrave dhe ti nuk je i tille, sepse ti je nje zagar qe ka shume te ngjare te jesh nje prej ekzekutoreve te masakres se 2 prillit.Ka shume te ngjare qe te jesh edhe nga ata doç malazezesh te paguar nga UDB per djegjen e Shkodres , nga ata qe ulerinin asaj dite te martirizuar parrullen me monstruoze “Shkodra Republike” Shume nga ata qe ulerinin asaj kohe me kete parulle ,populli i Shkodres i ka identifikuar. Eshte rradha e tij tashme qe ti kthej pergjegjen se Shkodrani i vertet nuk e ka pas zakon ti sherbej shkjaut.Ky do te jete edhe fundi jot. Ti po identifikohesh ngadal ngadal prandaj je i lutur te vazhdosh te lehesh deri sa te dallohet portreti jot i vertete per te marre ate qe te takon nga drejtesia e Shqiptareve.

  Reply to this comment
  • mirel April 3, 04:53

   E mo mos bej si lango, ti je dora vete qe komenton si Hana.
   Pune zagaresh, ate muhabet keni 28 vjet.
   Plumbin ta kishte zbrazur xhaxhi per gjithe rracen tuaj mire do kishte bere

   Reply to this comment
 45. Gramoz June 4, 00:23

  T e kuptova qen qe ne fillim se ti jeton ne britani o h o britani c kriminele mban ti e nuk i di …po i lexoj me vemendje te gjithe komentuesit ee tani po i jap te drejte vetes qe e kam percaktuar kriminel qe ne fillim ..i pa fytyre si je futur ne britani ti i ke perdhosur kosovaret me identitetin tend …vellezrit kosovare po te lexojne keto qe shkruhen ketu dhe me urejtjen tende shtazarake ata ty rjepin te gjalle ti fytyre je i fshehu ne britani.kete e verteton edhe nje komentus siper meje qe ty te njohka shume mire ..ti je ivetmi qe je bere dele ezeze ne kete faqe.une nuk jam shkodran por injoh fare mire…ti nuk je race shkodrane ti je shkjah ti nuk je shqiptar..te paralajmeroj mos luaj me ndjenjat e shqiptareve te ndershem te kam edhe diku gjetke mblith mendjen e fute ne koke se po lot mee fatkeqesite e te tjereve .me sa kuptoj ti llum i qytetarise shkodrane ke mare persiper tu nxish jeten njerezve te ndershem ,por nga i ligu te liga do te presesh…kriminel te vafte shpirti ne xhehnem

  Reply to this comment
 46. apojo June 4, 08:25

  Do desha te pyes noj shkodron prej verteti: A eshte gjall ai sekretarii PD qe permenet aty XH. Uruçi apo ka vdek edhe ai si shoket e vet me “gjylpon” d.m.th. me semundje te rende? Po ka shpetu nga “gjylpona” le te flasi publikisht (po qe se s’ja kan mbyll gojen) per çfar ka pare ato dite brenda zyrave te PD Shkoder. Po te flasi çfar di jo kujtime “veteranesh” me lepuj 100 kilsh.

  Reply to this comment
 47. BESNIK June 5, 10:05

  Ashtu si Roma e pesoi nga Neroni te njejten gje po peson Shqiperia nga S.Berisha

  Reply to this comment
 48. fat man June 7, 05:41

  Azemin e vrane per lesh, kontrobande armesh me Kosoven , Pjeter Arbnori spiuni i burgut me nallone druri, ka ngordh, Ali Spahia i ka denoncu te gjithe keta te sigurimi i Ramiz Alise si plehre qe ishte . Nuk mund te flasesh dot perderisa ne krye te vendit eshte KOMUNISTI SALI. Kesaj Bajge i mbajne ere te gjithe Tropojanet dhe ata qe jane nga VIC -i -Tolit. Jane njethundrak dhe do t’u veme patkojte me 23 Qershor, vrimen e miut me kakerdhi do t’u a gjeje BABA Kriminel Salui B.Q. dara vete.

  Reply to this comment
 49. Fatos sal meta June 7, 22:56

  Une jetoj ne Amerik,do desha shume me e lexu kete liber ,per ngjarjet reale te 2 prillit ne Shkoder,ju lutem me ndimoni se si mund ta bleje ke liber.

  Reply to this comment
 50. Niko Maloku June 8, 04:29

  Per Fatos Sal Meta:
  Libri ne fjale gjendet akoma ( ne pak kopje ) ne librarite kryesore te Tiranes, Lezhes, Shkodres apo ndonje qyteti tjeter. Une e kam blere vjet ne Tirane, ne librarine e qendres se qytetit. Libri titullohet : ” Kush vrau me 2 prill ? – Prapaskenat e Krimit politik”, ka 320 faqe dhe kushton dhjete mije leke te vjetra.

  Reply to this comment
 51. Tragjedi e madhe ! April 2, 17:44

  Historia e ketij njeriu eshte nje tragjedi e madhe ashtu sic eshte historia e mijrave emigrant shqiptar qe u larguan nga vendi per arsye te ndryshme ekonomike politike reprezalje perndjekje prej atyre qe deri dje ishin komunist dhe me vone u ben fashist !
  Donin te merrnin pushtet neper mjet dhunes dhe persekutimit politik !genjeshtrave dhe mashtrimit ! Rahjes Vjedhjes me klane dhe grupe te ndryshme !
  Ky mentalitet primitiv si ne vendet e lindjes se mesme Siri Libi Jemen apo Pakistan Indi Kongo Nigeri Somali Etiopi Kenia Bregu i Fildisht kishin nje vizion vetem SUNDIMIN dhe Urrejtje per kedo qe i dilte perpara !
  Ai qe i kundershtonte kete grup quhej Komunist dhe Bir Komunisti edhe pse nuk e lidhte asgje me komunizmin !

  Pastaj 1997 provoi provojoi ate qe Demokracia e Berishes ishte ana Tjter e Monedhes se Komunizmit !

  Shikoni ku jemi sot !
  Djegin Mandatet e Deputetit per interesa e pushtetit dhe jo per interesat e Shqiperise dhe shqiptareve !

  DUAN TE DJEGIN SHQIPERINE SI NE 1997

  Parlamenti Shqiptar nuk ka me zoterinj ! Burra shteti !

  Zoterinjt nuk grinden nuk shahen ! Zoterinjt kan Vizion perdorin trurin ! Dhe jo hurin !

  30 vjet po te njeta fytyra ! Te vyshkura te ndyra nga pislliqet skandalet ne 30 vite !

  Reply to this comment
 52. MH April 2, 17:50

  I nderuari Gjek Celaj!

  po te deshmoj me vertetesi se kush e organizoi nga drejtuesit e PD ngjarjen kriminale te dy Prillit 1991.

  Nji nate para,ora 8 e mbramjes pa filluar lajmet TV shteterore Tirane me daten 1 prill 1991,ne pijace pran hotel turizmit ngjitur me rrugen qe shkon drejt farmacise ku ne krahun tjeret te vendqendrimit isht busti i Luigj gurakuqit qe asht dhe sot.
  Ne kete vend ishin grumbullue nja 10 – 15 vete dhe ne mes tyre qe drejtone biseden ishte Azem Hajdari,Pjeter Arbenori.Te cilet jepnin orientimet se si do zhvillohet protesta neser me 2 prill.
  Azemi porosit qe neser 2 prill te mos keni frike sepse ne do pushtojme te gjitha lartesit e sheshit ku cdo gje shifet si ne pellambe te dores.Duhet te organizoni nexanesit e shkolles Jordan Misja dhe te 29 Nendorit.Te vijne pa canta dhe libra.I menjihershem ishte nderhyrja e Pjeter Arbenorit qe duhet pa tjeter qe nxanesit te vijne detyrimisht me libra dhe te vendosen para Kom.partise te ulur ndejun ne shesh dhe asgja ma teper.Une nuk qendrova ma gjate mbasi dosha te ndjekja lajmet e TV Tirane.

  Tashti,je vet i profesionalizume me profesionin e ruajtjes se rendit.I kupton vete poshtersit e organizatorve dhe drejtuesit e PD qe e kane nise karrieren e tyre qe ne fillim me mbeshtetjen e krimit.
  Konkluzioni i im asht qe kete organizim e kane krye Azem Hajdari dhe Pjeter Arbenori.Ali Spahija kryente mashtrimet ne spital.Dhe mjeku qe ishte per ekspertizen e te vdekurve te zakoshem.Kontriboj dejsisht ne favor te interresave te PD per kete u vendos drejtor i pergjithshem i rajonit spitalor Shkoder.

  Po te jemi te bisedojme gojarisht do te shprehesha imtesisht per si ma poshte:
  Une kam patur nderhyrje djallezie tek ky drejtor nga nji mjek P.G. per te me shkarkue nga puna.Sot,i ndjeri PG asht ne boten tjeter.Drejtori mbasi doli ne pension.Mbas nji vitit kthehet si vizitor ne vendpunen e ma parshme.Me therret nga larg pothuaj 60 m ma ban shenje me dore,kur afrohem me shtrine doren dhe me falnderon: Je i vetmi ne kete spital i ndershem qe punon i pa komprometuem.Pra mbas nji vite qe jetonte ne Itali.Runate me dashamiresi opinjonin per mue.Doktori ka banue ne krye te rruges se 3 heronjeve te Shkodres ka patur nji vella Prifte.Nji prifte djalosh i ri me shume edukate, e njihja pikrisht per kete vlersoja edhe drejtorin qe perpak do me shkarkonte e ne fund me falnderoi.Une qendrova burrnisht para intrigave te te ndjerit PG duke vendos argumenta bindese.Qe u diskreditue per lojne e flliqur qe i kishte pleqenue truni.

  Reply to this comment
 53. kasem gahinji April 2, 18:49

  or mut uku i paburre qe sa here shkruan fshihesh pas pseudonimeve alla sigurim dhe alla udb.nje pyetje:-viktimat tuaja i cuat ne spital.ju dhe ali spahia pse nuk lejuat te behej autopsia,te gjendeshin provat ne mish?kollaj per te akuzuar,por prova mund te jete akoma ne varr.po familjet pse nuk lejuan autopsine?sepse kerkonin viktimizim,perfitim mbi gjakun e bijve te tyre,sepse jane te pafytyre.edhe sot dalin te kerkojne drejtesi,por jane vete,bashke me ju pergjegjes per padrejtesine.ali spahine e ndeshkoi zoti,keshtu do ndeshkoje edhe te birin, gjithe ata qe abuzuan me kete histori,qe eshte turp per shkodren e manipuluar nga qarqet e udb.deri ne ate shkalle sa dikush,edhe sot flet per shkodren republike,apo per kombin shkodran.ke degjuar ti per keto?ndaj them qe shkodra ka rene ne dore te shkodreqeve,jo te shkodraneve.

  Reply to this comment
 54. Aliu nga Selenic April 2, 19:03

  Ngjarite e dy prillit treguan qarte se Partia Demokratike e shqiperise nuk e kishte ne programin e saj sjelljen e demokracise ne shqiperi, pore ajo po luftonte te gjente “hero”, se asaj i mungoni heroit.
  Po ku do ti gjente keta Hero.? Tek te burgosurit politik nuk gjenin dote hero. Ateher i ran lapsit duhet te gjenden heroit brenda levizjes studentore.! Duhet te behej dikush kurban per te akuzuar shtetin si vrases ku ne te vertet shteti ishte vene ne e dispozicion te berjes se demokracise, pore kete merit keta nuk doni t`ja lejne shtetit pore kerkoni ta merrnin vete.
  Po si ta merrnin meriten. Duke vrare te fajshem e te pafajshem, dhe duke akuzuar shtetin e asaj kohe per terror.
  Keshtu ndodhi dhe ata flijuan kater djem te rij Shkodran krejtesishte te pafajshem dhe akuzuan shteti pore ishte e kote.
  Ishte e Kote se populli i Shkodres qe ate minute e dinte fare mire se cila dore i ka vrare.
  Qe nga ajo kohe e deri me sote kriminelet vrastaret shkojne ne shkoder dhe derdhin lote krokodili per viktimat e pafajshme qe i bene vete.
  Sote Berisha perkujton te vraret me dy prll dhe deklaron se luftojme per te njejtin ideal.
  Pore kete ideal Berisha e ka pordhosure me mijra here e kerkon ta perdhos edhe sote.
  Demonstrata e dates 13 Prill qe kerkoj ta bejn naten, pa dyshim qe keta perseri kerkojn te gjakosin Tirane. Prandaj nuk duhet lejuar.!
  Demokracia eshte ne rrezik. Beteja per demokraci nuk eshte fituar ende pa u denuar kleta vrastare qe te vrasin naten dhe te qajn dite.!

  Reply to this comment
  • mirel April 3, 05:00

   ngjarjet e 2 prillit tregojne qarte cfare prodhoi Partia Demokratike, dhe cfare gelltiti Partia Socialiste.
   Protagonistin aktiv te PDse e keni kryetar te Rilindjes sot.
   Mbani dhe Mitatin ne krye, se tani jeni fiks dege e PDse dhe e Ballit

   Reply to this comment
 55. HOMORA April 2, 19:26

  ndjehem krenar kur shoh komente objektive dhe mbi te gjitha kur shoh opinione te shprehura me pjekuri dhe mençuri.
  Pak rendesi ka kush jemi dhe si do jemi,rendesi ka qe POPULLI po zgjohet,po emancipohet me jeten politike,dhe mbi te gjitha POPULLI po konludon se armiku tij me i eger jane pinjollet qe i shiten politikes,bien preja me e dobet oligarshise finaciare duke perdhunuar shenjterine VERTETESI.
  Pra kjo eshte shume inkurajuese per te ardhemen,sepse verteton qe POPULLI s’eshte me i verber edhe pse eshte fillestar ne zberthimin dhe qellimin e intrigave apolllogjike,demagogjike me qellim politik pushtetar,pra POPULLI po kerkon te thyeje zinxhiret e tiranise dhe skllaverise,pra populli po kerkon te braktisi njeher e pergjithmone rolin e tij si dele viktime.
  Si lypear karshi tiraneve uzurpatore per pak ushqim mbijetese per pak liri frymemarie,per pak drite morale dhe shpirterore,per pak dinjitet dhe krenari.
  Kjo me jep ngazellim edhe pse pesimizmi ka mbytur nje pjese te shpreses se nje dite VERTETESIA do jete fari i pambytshem i POPULLIT SHQIPETAR.
  Pra shpetimi i SHQIPERISE eshte VERTETESIA dhe ajo e ka Shenjterine ne pafundesine e qilliet qe eshte dhe burimi i LIRISE se POPULLIT!!!
  AMEN+ISHALLAH.

  Reply to this comment
  • mirel April 3, 14:07

   Populli i zgjuar ka qene o Homora. Kot muk i vune flaken PDse qe ne 97en ne Vlore. Kot nuk e dogjen dhe Shikun te gjalle. Te gjithe i dinim qe keto ishin vepra te Berishes. 97a dhe sulmi kunder Vlores jane akte te hapura agresioni te diktatures feudofashiste te Birishes, problemi eshte qe populli nuk po zgjohet tek e keqa qe ka brenda vetes. E gjithe klasa politike u inkriminua me Berishen qe kur Fatos Nano e rehabilitoi dhe aq me keq kur adaptoi pjellen e PDse Edvin Rame Ramutin.
   Erjon Veliaj e pranon hapur te intervista e Kokalarit qe ka punuar me Berishen per rrezimin e Nanos, per llogari te Rames.
   Pra, riciklimi i Berishes ka ardhur nga ata qe jane sot ne shtet.
   Ndaj dhe keto krime do ngelen gjithnje te pandeshkuara, sepse kjo klase politike ka vetem nje objektiv:Vjedhjen me dhune te shtetit dhe pasurive kombetare.
   Te tjerat nuk i interesojne. As denimi i Berishes dhe as qurravitjet e socialisteve.
   Eshte absurditet historik qe populli pret akoma qe kjo organizate mafiozesh te bej drejtesi.

   Reply to this comment
 56. Komunist i Penduar Thellë April 2, 19:29

  Po, e kishte Hason Pilafi.

  Reply to this comment
 57. Plaku Xhuxhumaku April 2, 19:35

  Gjek Celaj, cdo pis ka te verteten e vet, per kete te vertete mund te shkruhen edhe libra. Ti pisi Gjek Celaj me gjithe halete e tjera te PPSHse se Shkodres vrate me 2 Prill, njesoj si Sali Berisha vrau me 21 Janar. Pa na thuaj pak, perse ishin te paligjshme ato grumbullimet? Sepse bytha juaj nuk u kishte dhene leje? Apo sepse Partia e Punes i vodhi zgjedhjet e para pluraliste? PD eshte fajtore per vrasjet e 2 Prillit, po aq sa eshte fajtore PS per vrasjet e 21 Janarit. Ne te dyja rastet partite politike i shtyne delet drejt kasapit, po me 2 Prill kasapi ishte PPSH, ne 21 Janar PD. Dielli nuk mbulohet me shoshe dhe bytha e dhjere sa do ta fshish me leter era mut vjen.

  Reply to this comment
  • Nafizi April 2, 20:50

   Do te ishte mire qe ty z.Xhuxhumaku te mos flisje sepse te njohim mire kush je. Edhe ata qe te lexojne per here te pare kur sheh se i referohesh Ukut e kupton qe je dhelper.
   Pershendetje z.Celaj, urime per shkrimin analitik-brilant ne ndicimin e te vertetave qe ulerasin por nuk degjohen nga shteti dhe drejtesia shqiptare. Keqardhje per denimin e pa drejte qe vuajtet Ty, Dilaver Papare, Haredin Shyti dhe Capajev Taci per te cilin ngushelloj familjen, uroj ti ndrije shpirti dhe flori balta ku prehet dhe femijte ti ngjajne per ndershmerine, burrnine dhe dinjitetin e treguar. E kam patur gjiton ne Tepelene.
   Ndjese dhe nderim kujtimit te viktimave te 2 prillit, per moshen e re. Njeherazi keqardhje qe u vrane pabesisht nga PD-ja me organizator A.Hajdari dhe ekzekutor P.Arbnori, A.Spahia dhe gjithe kupola e PD Shkoder.
   Nje pershendetje te vecante Vezhguesit F., per saktesine me te cilen pershkruan dhe sensin analitik te opinioneve te tij. Por edhe komentuesve te tjere pozitive.
   Turp te kene komentues si Uka, Mocali, Furtuna dhe gjithe kopeja e Saliut. Nga 100 komente 5-6 jane keta Ukajt dmth me te zgjuarit, 90 te tjeret jane budallenjte.

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku April 2, 23:18

    O Nafiz, o kalec i Deges se Tepelenes, xhelati i del per zot xhelatit. gjakpiresit si ju po vazhdojne te perpiqen te hutojne popullin shqiptar me pordhet Enveriste dhe t’ia faturojne viktimat e 2 Prillit PDse. Viktima te PDs jane ata te 21 Janarit, kurse ata te 2 Prillit t’i mbaje me shendet PPSHja, dmth PS. Kjo eshte e verteta, po nuk ju pelqeu ju zagareve e morrave te kuq askujt nuk i plas menderja. More vesh o Nafiz, o gjiria?

    Reply to this comment
    • Toni April 3, 20:54

     Po pse, kujt i plas qe jeni dergjur neper burgje ju?

     Reply to this comment
     • Plaku Xhuxhumaku April 4, 01:27

      Po ç’burgje o Toni, ju qe te vegjel bashke me qumeshtin e nenes ju kane futur friken nga burgjet, jo per gje po nuk donin ta merrnit vesh ju vogelushet trupjerdhur qe burgu ku ju kishin futur ishte ca i madh, 28000 km2 po ama prape burg ishte, keshtu qe mua nuk me plas fare qe ty te kaloi jeta ne burg dhe akoma nuk e ke marre vesh qe tashti po te duash te ikesh nga burgu nuk te ndalon njeri, po ty s’ta mba bytha se je mesuar me supen e burgut.

 58. Kanan Tafili April 2, 19:46

  Marku qenka lec neli, faliminderit komentuesit dukagjini… dy stacione metroje te kam larg o lec neli te tjerat i Di vet ti o re felliqesir

  Reply to this comment
 59. Komunist i Penduar Thellë April 2, 20:16

  O Kanan Tafili, qe te qifte nonen e motren e cfare te mban pragu i shtepise Kina me gjithe Indine. Ti ve kete pseudonimin e atij vrasesit me pagese te Partise Komuniste, dhe kujton se po e tremb Lec Nelin. Ja po ta them une, TI HASH MUTIN TRE HERE NE DITE dhe po nuk te mjaftoi hajde ha edhe kete mutin tim.

  Reply to this comment
 60. Nje shqiptar April 2, 20:54

  Me dy prill 1991 isha i pranishem per tere kohen ne shesh. se bashku me disa studente te mij dhe protestonim por jo me dhune. Policia e shtetit, gjate gjithe kohes beri detyren e saj me njevetmohim te pashoq dhe disipline ushtarake, megjithese te paket ne numer dhe pa mjetet e duhura. Edhe ajo autoblinde qe erdhi nuk ishte e pajisur per te perballuar protestat masive. Mjerisht policia e shtetit nuk eshte informuar asnjehere ne ato dite per lojrat politike qe luheshin nga Sigurimi i shtetit me urdher nga Partia lart. Mjafton te permend qe nje person, rreth 25 vjeç, qe bllokuam ne shesh dhe therriste “Shkodra Republike”, fliste toskerisht dhe na tha se vinte nga Tepelena demek per te marre pjese ne proteste. Nje person tjeter qe e kapem po ne shesh dhe bente thirrje per te hapur Depot e Armeve te Tepes, gje qe do te na çonte ne lufte civile, ishte origjine malesor nga kufiri me Malin e Zi. Nje tjeter ky vagabond shkodre, therriste te vrasim Bukurije Cungun ( Dibra) sekretare e partise dhe qe doli nga Komiteti i Partise ku kishte filluar zjarri. Turma ka pasur shume zera te pakontrolluar. Plumbat, qe qellonin ne lartesin e njeriut apo afer kokave tona, vinin nga drejtime qe nuk ishim ne gjendje ti percaktonim. Mbrojtesit e Komitetit te Partise, qellonin lart dhe me bresheri. Ishte veçanerisht nje arme qe kur qellonte perhapte nje zhurme shume te madhe dhe na bente qe te largoheshim disa hapa. Por ne ishim shume te zemeruar per rrahjen e vajzave te gjimnazit dhe pastaj edhe per vrasjet qe ndodhen me vone dhe lajmet qe vinin nga spitali. Gjeka e te tjere udheheqes te policise duhet ta kuptonin qe nje nate perpara kur ne shesh perpara Komitetit te Partise ishin ulur ne shenje proteste me qindra qytetare shkodran. Ne vend te nje ballafaqimi e dialogu me keta qytetare, Gjeka e te tjere udheheqes te policise moren masa te shumta per mbrotjen e Komitetit te Partise, duke vendosur ate nate brenda ndertese arme, shkopij, etj. Gjekes dhe familjes te tij i uroje nje jete te qete e te lumtur aty ku ndodhet. Duhet te kujtojme Ismail Kadaren qe na meson “Revolucioni han shpesh edhe bijt e vet”. Ne duhet te gezohemi qe Shkodra e demokracise nuk e çoi vendin ne lufte civile, ne hakemarrje masive dhe ne gjakederdhje te tilla qe brezat e ardheshem do te na kishin denuar. Shkodra u mbeshtoll ne dhimbjen e vete dhe varrosi me shume nderim 4 bijt e vete.

  Reply to this comment
  • Arben Broci April 3, 06:58

   SHKODRA NUK E COI VENDIN NE LUFTE CIVILE !?

   Nuk kishte si ta conte… Shkodra e vrau veten me duart e veta dhe ra e vazhdon te jete viktime e Sali Berishes, Azem Hajdarit, Pjeter Arbnorit, Ali Spahise… dhe vetem kryetari i Shoqates se Gjuetareve te Beogradit ne Tirane Sali Berisha jeton .
   Te tjeret i hengri shtrigu i Vicidolit !
   Kucedra gjithnje han perpara klyshet e vet !

   Reply to this comment
 61. ALBAN DEGA April 2, 22:26

  Opinione : VRASESI SERIAL ….

  From: [email protected]
  Date: April 2, 2012 at 10:31:44 AM

  – Vret me fjale por vret edhe me plumba ….

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Sot mbushen plot 21 vjet nga vrasjet makaber te 2 prillit 1991 ne Shkoder.
  Nder e lavdi heronjve te 2 prillit! U qofte i lehte dheu i Shkoderloces!
  Drite u paste shpirti heronjve te 2 prillit !
  U vrane me arme serbe!
  U vrane me plumba serbe!
  Vrasja e tyre u urdherua e u pagua nga mercenare shqipfoles te Beogradit qe synonin ta fusnin Shqiperine e raskapitur e drobitur nga katrahura komuniste ne nje kasaphane e gjakderdhje.
  Pse…. Vetem qe te ngrinin karriken e tyre, poltronat e tyre neokomuniste mbi shkulmet e gjakut te paster e te dlire shqiptar te Arben Brocit, Nazmi Kryeziut, Bujar Bishanakut dhe Besnik Cekes e dhjetra te tjereve.
  A nuk jane po ata mercenare te Beogradit qe e deklaruan ashiqare para shqiptareve ne janar te vitit te kaluar se jo kater e katerdhjete por edhe mijera do te vriteshin prej tyre per te mbrojtur karriken e poltronat e tyre te ngritura mbi gjak.
  A nuk e pat thene vete babai i tyre Lenini se pushteti eshte me veshtire te mbrohet se te ftohet!
  E kush eshte vrasesi!?
  … Jo dorasi! Urdheruesi!
  … Jo Ekzekutori ! Kryekzekutori!?
  Vrasesi i 4 heronjve te Shkodres eshte vrasesi i Remzi Hoxhes, qe i zhduken edhe kufomen…
  Eshte vrasesi i mbi 4000 shqiptareve ne 1997-en…
  Eshte vrasesi i Otrantos…
  Eshte vrasesi i Azem Hajdarit …
  Eshte vrasesi i Gerdecit!
  Eshte vrasesi i 4 protestuesve te 21 janarit 2011…!
  …. Eshte vrases serial…
  Drejtesia vonon… Drejtesia nuk harron as vrasesin serial dhe as bashkepunetoret e tij !
  Vrasesi serial eshte vrases i Shqiperise!
  Jo vetem i saj, por edhe i enderrave te shqiptareve, i aspiratave te tyre ” e Duam Shqiperine si e gjithe Evropa!” ” E duam Shqiperine si Amerika demokratike!”
  Eshte ai qe ne vend te Evropes dhe Amerikes po i con shqiptaret e Shqiperine drejt Azerbjxhanit e drejt Butanit!
  Vrasesi serial eshte ai qe mos qofte !

  PERDITESIM:

  Vrasesi serial eshte vrasesi i 15 fishte i Shqiperise “ Kryetari i Shoqates se Gjuetareve te Beogradit” dhe Moskes+++ Saleh Ram Berisha.
  Ishte Kasapi i Ballkanit Sllobodan Milloshevic, i cili ate vit pat deklaruar ne Kuvendin e Serbise se “ vetem me Shoqaten e Gjuetareve te Beogradit do te futej ne Tirane brenda 24oresh”.
  Ia arriti qellimit.
  Ndaj sic e kam shkruar ketu e 27 vjet me pare kurre Shqiperia dhe Shkodra nuk do te gjejne qetesi pa u ndeshkuar me Ligj e me drejtesi kryegjuetari i Beogradit, Moskes, Frances + Toptani i Vicidolit Saleh Ramollah Ajatollah Stanishic Milloshevici!
  Kurre!
  Asnjehere !

  Reply to this comment
 62. Alban Dega April 2, 22:37

  2 PRILLI NJE NGA ARESYET E VRASJES EDHE TE AZEM HAJDARIT !

  Pagoi me koke revolen qe vuri ne tavoline per te detyruar “zgjedhjen demokratike me kobure mbi tavoline”te Sali Berishes si kryetar i PDSH-se,
  Fundí i vetepercaktuar i cdo mercenari !
  Mesim per cdo mercenar dhe kamikaz te Sali Toptanit dhe te “Bandes se Gangstereve” te SaLikekracise !

  VRASJA E KATERT E AZEM
  HAJDARIT…

  DHE BISEDA E FUNDIT ME TE MBAS NJE INTERVISTE QE NUK U BOTUA KURRE ME KERKESEN E TIJ !!!

  Pasi pronari de facto i cifligut PDSH, Sali Berisha paranjoftoi perjashtimin e Rudina Hajdarit, nga Partia Saliktratike, qe themeloi babai i saj Azem Hajdari dhe e privatizoi Lugati i Vicidolit me revolen e tij mbi tavoline, dje mercenaret de jure te tij perjashtuan de jure e de facto te bijen e tij nga ajo parti .
  Vrasja e katert e Azem Hajdarit!
  Cka nuk pritet nga nje vrases serial si Sali Millosh Chinchizkhani, qe e vrau 15 here me 15 vjet SaLikekraci !
  I pata paralajmeruar te dy…

  Sent: Thursday, September 12, 2013 1:39 PM

  AZEM TI JE GJALLE …. !!!!

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Sali Berisha botoi sot ne Facebook nje elegji fantastike kushtuar heroit te demokracise Azem Hajdari!
  “Azem ti je gjalle”, eshte titulli i saj
  Azem ti je gjalle !
  Por une te desha te vdekur.
  Te desha te vdekur sepse vdekja me shume se jeta jote me sherbente mua!
  Vdekja jote do te ishte ringjallja ime.
  Arkivoli jot do behej topuzi per te shqyer dyert e Kryeministrise, Kuvendit, RTSH-se … shtetit !
  Varrimi jot do te behej grusht shteti im ne bashkepunim me Milloshin!
  Me nje gure vrisnim dy zogj:
  1- Nje thike mbas shpine Kosoves dhe luftes clirimtare te UCK-se
  2-Nje shpate magjike per te rimarre pushtetin e sundimin une !
  Azem ti je gjalle per se vdekuri!
  Une jam i vdekur per se gjalli!
  Pa pushtet, pa karrike, pa sundim te pakufizuar… pa pushtet dhe pa impunitet jeta ime eshte me e rende se vdekja jote!
  Azem ti je gjalle … i gjalle per se vdekuri !
  si Une nuk te vrava… as te perdora as te shperdora sa ma dashti suma! Kurren e kurres…
  Une nuk kam gisht ne pushket qe te vrane…
  Une vetem te nxorra ne prite! Vetem te nxorra ne prite per te te dhene pavdekesine ty heroit te demokracise!. ty liderit te dhjetorit!
  Azem ti je e do te jesh gjalle per se vdekuri!
  Te nxorra ne prite vetem e vetem qe te shpallja deshmor!
  A nuk veprova keshtu edhe me Arben Brocin e tre heronjt e 2 prillit!
  E shiko Azem cfare bej une per heronjt e demokracise!
  Cdo sakrifice e bej une… I nxjerr ne prite heronjt per ti shpallur deshmore!
  A e kishe menduar ndonjehere Azemi im i gjalle se do te preheshe me te tera nderet ne Varrezat e Kombit !
  Cfare nuk bej une per demokracine… Edhe vete demokracine, bile edhe Shqiperine vete e bera deshmore te karrikes sime … Jo nje por tri here me radhe !
  Azem ti je gjalle… Per heronjt e demokracise une bej cdo sakrifice!
  I pari ne sakrifica e i fundit ne pretendime! Eshte tipari numer nje i antikomunistit. E ka thene vete ai i madhi, me i madhi antikomunist i Shqiperise Enver Hoxha vete.
  Azem ti je gjalle per se vdekuri!
  Une jam i vdekur per se gjalli… E cfare kuptimi ka ymri im pa karriken qe mia shkurtoi kembet ky demosi i mallkuar me 23 qershor!
  Azem ti je gjalle per se vdekuri …
  Une jam i vdekur per se gjalli qysh ate dite te mallkuar 23 qershori…. Oi…Oi….Oiiiii !

  POST SCRIPTUM: Nje mesazh edhe per te bijen e Azemit qe po orvaten ta keqperdorin njesoj si te jatin…. Edhe djalli shfaqet me fytyre njeriu, thote filozofia 5000 vjecare kineze.( Ky koment eshte shkruar me 20 qershor 2017- 5 dite para Zgjedhjeve Parlamentare te atij viti )

  Reply to this comment
 63. Dinpaku April 2, 22:58

  Nuk e kam lexuar librin e Gjek Celes, prandaj po i bej dy pyetje te drejtperdrejta dhe publike.
  1) Ju Gjeke si zv/shef policie a kishit dijeni sesi kishte hyre ne Shkoder nga Hani i Hotit nje makine me targa Titogradi e markes Zasatava Jugo Florida me nje ekip te TV Titogradit (3 persona)? Te tre personat nuk kishin vize per te hyre ne Shqiperi. Posta kufitare dhe PKKK e Hanit te Hotit nuk ishte shperbere dhe funksiononte thuajse normalisht, madje edhe me patrulla kufitare, qe patrullonin ne te dy anet e PKKK-se! Si hyne valle ne Shqiperi me makine 3 gazetare (njeri kameraman ) malazeze?!? !
  2) Ne 1 prill kam shoqeruar privatisht ne Tirane, Durres e Ndroq (batalioni i kimise) gazetarin e The Guardian Jan Trainor dhe gazetarine Washington Post, Blane Harden. Une ngulja kembe, qe Kavaja e sidomos depot e armatimit ne periferi te Kavajes (ish Comando Tappa e kohes se Duces) nga pikepamja gazetareske ishin shume me interesante sesa Shkodra. Fabbrizio nje gazetar i Telenorba-s i ardhur ne Shqiperi me vize te rregullt (bashke me kameramanin e vet), qe hiqej si mik i Pirro Bites dhe Bashkim Pitarkes, ambasador dhe ish ambasador shqiptar ne Rome, ngulnin kembe se ia vlente me patjeter te ishin ne Shkoder me 2 prill. Ky katundari nga San Pjetro Vernotico i Brindizit nga e dinte se ia vlente shume te ishin ne Shkoder ne 2 prill? Ju si zv/shef policie a keni konstatuar ne 2 prill te levizte rrugeve te Shkodres 1 makine Peugeot tip station Wagon ne ngjyre te kuqe, nje nga ato qe bleu Albturizmi ne fund te v.1989 per modernizimin e transportit te turisteve dhe specialisteve te huaj, qe vinin ne Shqiperi, makine me te cilen bashke me e perkthyesin e Albturizmit Dabbrizio erdhi e filmoi ne Skkoder nder te tjera edhe autoblinden dhe iIn e djegur te Komiteti i Partise si edhe zyren e plackitur te Gjergji Krastafillakut ne komitet?????

  Reply to this comment
 64. gjermani i fundit April 2, 23:48

  Kam idene se skenari i gjakderdhjes u pergatit ne 21 shkurt tek shkolla e bashkuar. Duke qene se ushtria u pergjigj me forcen e ligjit, por jo shteti. Shteti I Ramizit lozte demokratlleqe as mish dhe as peshk duke u dhene zemer rrugaceve dhe agjencive te huaja qe te organizonin 2 prillin. Qellimisht shteti mungoi ne Shkoder duke lene policine zbuluar perpara turmave mercenare, kur atje ne shesh duhej te hynte tanku. Qe te quhej rrezim sistemi ishte kusht te fitonte PD, keshtu donin miqte perendimore dhe agjencite è tyre te sherbimeve. Meqe populli nuk I dha shumicen PD-se ishte i paevitueshem 2 prilli. Revolucioni eshte si Saturni, ha bijte e vet

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku April 3, 13:34

   Ja edhe enveristi i fundit nuk i paska harruar akoma idiotlleqet me te cilat ua mbushnin koken komisaret e shkerdhatllekut punist, apo ke qene vete komisar or trulesh? Sipas teje po te hynte tanku do te ishin vrare vetem 4 veta, apo ç’i qi teme turma mercenare ishin ato, sado njerez te vriteshin prape ju gjuhegjarperinjt komuniste do te thoshit qe fajin e ka PDja. Sa te jeni gjalle ju zagaret e morrat e kuq gjithnje pislleqe do te villni, po hani mut sa te doni koha juaj ka vajtur ne pidh te mamave tuaja.

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit April 3, 18:03

    o plaku uturaku. Ajo qe po them une ka kuptim per atehere, jo per tani. Sipas rrefimit te z.Gjeke, del qarte se policia lokale nuk ishte e pergatitur per te perballuar situaten. Ne mijera raste policia nuk eshte 100% e pergatitur per t perballuar rremujat edhe ne vende me moderne. Psh, shembuj jane ndeshjet e futbollit. Por ketu kemi te bejme me nje rast flagrant, kur duhej bere nje gjullurdi me viktima qe te justifikohej mosnjohja e rezultatit zgjedhor. Mos luaj me mua me llafe majmunesh; ky eshte rasti i nje komploti dhe jo i nje tubiimi te rastesishem, dale jashte kontrollit. Duhej me patjeter te beheshin kurbanet dhe u bene. Eshte e qarte qe shteti i Ramizit luajti me dy porta, ja, kete desha te them. iktima qene ata qe u vrane dhe viktime ishin dhe keta policet q atje hengren gure ne koke dhe burgun po ashtu e hengren kot. Per te tjera nuk shpjegohem dot me ty, se nuk jam i gjirizit tend.

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku April 3, 23:19

     Or ti mut muti, e pranoke dhe vete qe i gjirizit je, po jo i gjirizit tim. Nejse edhe kjo eshte per tu pershendetur si progres, e keqja e gjirizit tuaj eshte se ju kujtoni se nuk vini era mut. Torrollak idiot.

     Reply to this comment
 65. Shkodrani April 3, 09:33

  Shumë është zgjat se nuk asht e nevojshme. Edhe për ne demokratët e flaktë të Shkodrës, dihet se kush i ka organizuar vrasjet. I kena pa e jetu. Njashtu ishte kiha atherë. Organizatorët e thërtores ishin: 1. Azem Hajvani që shkoj në vrimë të pushkës, 2. Pjetër Skuthi e 3. Ali Thertorja. Të tre kanë dek, por Plaku asht gjall, prandaj e vrau Hajvanin se kishin mosmarrveshje.

  Reply to this comment
 66. ALBAN DEGS April 3, 10:54

  NJE SUGJERIM MBRESELENES … DHE NJE UDHETIM I PAMUNDUR …!?

  From: Alban Dega
  Date: April 2, 2018 at 4:41:52 AM EDT

  NJE VAMPIR QE E PSHURRI GJAKUN E
  VELLAIT TE VET !

  – Arben Broci ne Altarin e pavdekesise !
  – Artan Broci ne prangat e Drejtesise !

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Arben Broci u vra me arme serbe nga mercenare serbe shqipfoles apo serbfoles me ne krye Mareshallin e Beogradit Sali Berisha !
  Nje dite para se te ndodhte masakra e 2 prillit takoj rastesisht per here te pare ne jeten time Elez Byberin ne kafe barin e Hotel .Dajtit.
  Pershendetemi si bashkefshatare me njohje te hershme familjare dhe kur i them se kisha shkuar aty per tu takuar me kryeredaktorin e gazetes kryesore spanjolle “ El Pais “ per Evropen Lindore, korrespondent i se ciles isha per Shqiperine e Kosoven… me thote
  – A do shkosh neser ne Shkoder…
  – Pse? e pyes pa te keq.
  – Priten zhvillime shperthyese e ndoshta ka interes edhe “ El Pais “!?
  – Nuk kam asnje mundesi sepse punoj ne ATSH dhe situata ne Kosove eshte teper shperthyese … dhe nuk mund te kargohem per asnje aresye.
  Te nesermen nga ora 1 marr vesh per masakren e Shkodres ku u vrane kater heronjt e demokracise, me plumba serbe, nga mercenare serbe, shqipfoles apo serbofoles ka pak rendesi, dhe menjehere mu kujtua ftesa e Elezit per te shkuar ne Shkoder..
  Nuk e di pse mu kujtua edhe nje analize fantastike e kryegazetes franceze “ Le Monde Diplomatique “ me titullin “ Revolucioni Nekrofil “ per ngjarjet ne Rumani qe akuzonte UDB-ne e Milloshevicit, KGB-ne dhe GRU-ne sovjetike …. per gjakderdhjen ne Rumani
  Iu luta Zotit qe te mos ndodhte e njejta gje edhe ne Shqiperi …
  Sic e ka analizuar ne menyre te persosur dhe profesionale Ish – shefi i policise se Shkodres Gjek Celaj ne librin e tij, pas masakres se 2 prillit ishte dora e UDB-es se Milloshevicit dhe e mercenareve te saj ne krye te PD-se me Sali Berishen ne krye.
  Viktima kryesore dhe me e njohur e ketij akti terrorist ishte Arben Broci , vellai i ketij Grykatesit Vampir te gjakut te vellait te vet Artan Broci…
  Haram e ilace per semundje te pasherueshme iu befte cdo qindarke e vjedhur e grabitur me kusari e korrupsion pa fund e pa ane ketij vampiri te gjakut te vellait te vet Arben Broci… qe ne vend te jepte shiste drejtesi e ligj !
  Ne vend ta lartonte e nderonte edhe me emrin dhe vepren e tij, aktin heroik te vellait te vet ne saje te cilit arriti pothuajse gjithcka, Artan Vampir Broci e pshurri gjakun e Arbenit, i dhjeu mu ne varr me vetdije te plote.
  Makuteria e tij, kusaria e tij, hajnia e tij, korrupsioni i tij e rivrau vellain e vet duke bere dallavere e pazare ndoshta edhe me dorasit e tij e bosat e tyre ne krye te politikes shqiptare
  Ky eshte njeriu i ri i Sali Karaxhicit qe ne vend te jape Drejtesi shet ligj e drejtesi sipas te vetmit parim te Bandes se Gangstereve politike e biologjike te tij kush paguan me shume …
  Shihni vellezer e motra deri ku shkon babezia, makuteria, pangopesia e kucedrave te krimit dhe korrupsionit…
  Dhe vjen nje dite….
  Dhe vjen nje dite e paguajne deri ne nje per te gjitha zolllumet e krimet e tyre pa fund.
  Drejtesia dhe Ligji edhe vonon!
  Vonon por nuk harron!
  Heret a vone haka shkon tek i Zoti !
  Arben Broci ne Altarin e pavdekesise !
  Artan Broci ne prangat e Drejtesise !
  Pa meshire e me ndeshkim shembullor ligjor ne rrethana teper renduese !
  A ka rrethane me renduese se te pshurrish gjakun e dlire per liri e demokraci te vellait te vet !
  Lanet !
  Vampir !

  Reply to this comment
 67. intelektuali April 3, 11:23

  O Hamdi Dega, o pusht qelbesire, spiun i Sigurimit, o MONSTER gjakatare qe mbushet me baballaret tuaj lumenj me gjak njeriu dhe qe nuk keni asnje ndjese per vrasjen e njerit qe i vrisni shqyptaret si “zog pule” dhe se nuk ju ben kurfare pershtypje se vrastari kryesor i djemve te Shkodres me 2 prill, gerdalla e Enverit, Gramoz Ruci eshte Kryetar i parlamentit te Edvin Droges qe ky Kryeminister REZILI gjithashtu e ka babane e tij, Kristaqin jo vetem pallues dhe perdhunes te gruas se tij te pare, Matilda Makoci, por edhe kriminel, killer vrastar qe ka urdheruar varjen ne litar te Havzi neles ne vitin 1988 kur Komunizmi kishte ngordhur kudo ne Bote.

  O Hamdi Dega, o xhelat i Enverit, o spiun i felliqur i Sigurimit, qe gjithmone del ne kete forum te nderuar te gazetes DITA me qellimin e lig per te mbrojtur istikamin e Partise se Punes bashke me kriminelet e tjere te Enverit si Vezhguesi F&Lukuni VENUSASH pederaste nga pas qe i kane shpetuar Drejtesise dhe kane arritur te shpetojne koken si ky REZILI, Gjek Cela qe qelloi dhe vrau djemte e Shkodres dhe ja mbathi pas burgut ne Kanada dhe kerkon tani me llogje mashtruese te fshehi doren e tij te felliqur te kriminelit, pse nuk shkoi ky vrastar i felliqur enverist per te shpetuar koken tek Kimi i Korese se Veriut apo tek Putini ky kriminel i Gramoz Rucit?

  PO PSE DUKE MOHUAR KRIMET E KOMUNIZMIT DHE TE ENVERIT DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE?

  Reply to this comment
  • AD April 3, 12:33

   X O

   Reply to this comment
  • ALBAN DEGA April 3, 12:40

   TE PASKA RRAHE KEQAZI SALA O INTELEMAGAR….
   QENKE TERBUAR FARE O INTELEGOMAR QE FYEN EDHE MAGARIN ME MENDJEN TENDE = O .
   PALL GOMAR TE MBIJE BARE!

   Opinione : VRASESI SERIAL ….

   From: [email protected]
   Date: April 2, 2012 at 10:31:44 AM

   – Vret me fjale por vret edhe me plumba ….

   – Nga Alban Dega, Nju Jork

   Sot mbushen plot 21 vjet nga vrasjet makaber te 2 prillit 1991 ne Shkoder.
   Nder e lavdi heronjve te 2 prillit! U qofte i lehte dheu i Shkoderloces!
   Drite u paste shpirti heronjve te 2 prillit !
   U vrane me arme serbe!
   U vrane me plumba serbe!
   Vrasja e tyre u urdherua e u pagua nga mercenare shqipfoles te Beogradit qe synonin ta fusnin Shqiperine e raskapitur e drobitur nga katrahura komuniste ne nje kasaphane e gjakderdhje.
   Pse…. Vetem qe te ngrinin karriken e tyre, poltronat e tyre neokomuniste mbi shkulmet e gjakut te paster e te dlire shqiptar te Arben Brocit, Nazmi Kryeziut, Bujar Bishanakut dhe Besnik Cekes e dhjetra te tjereve.
   A nuk jane po ata mercenare te Beogradit qe e deklaruan ashiqare para shqiptareve ne janar te vitit te kaluar se jo kater e katerdhjete por edhe mijera do te vriteshin prej tyre per te mbrojtur karriken e poltronat e tyre te ngritura mbi gjak.
   A nuk e pat thene vete babai i tyre Lenini se pushteti eshte me veshtire te mbrohet se te ftohet!
   E kush eshte vrasesi!?
   … Jo dorasi! Urdheruesi!
   … Jo Ekzekutori ! Kryekzekutori!?
   Vrasesi i 4 heronjve te Shkodres eshte vrasesi i Remzi Hoxhes, qe i zhduken edhe kufomen…
   Eshte vrasesi i mbi 4000 shqiptareve ne 1997-en…
   Eshte vrasesi i Otrantos…
   Eshte vrasesi i Azem Hajdarit …
   Eshte vrasesi i Gerdecit!
   Eshte vrasesi i 4 protestuesve te 21 janarit 2011…!
   …. Eshte vrases serial…
   Drejtesia vonon… Drejtesia nuk harron as vrasesin serial dhe as bashkepunetoret e tij !
   Vrasesi serial eshte vrases i Shqiperise!
   Jo vetem i saj, por edhe i enderrave te shqiptareve, i aspiratave te tyre ” e Duam Shqiperine si e gjithe Evropa!” ” E duam Shqiperine si Amerika demokratike!”
   Eshte ai qe ne vend te Evropes dhe Amerikes po i con shqiptaret e Shqiperine drejt Azerbjxhanit e drejt Butanit!
   Vrasesi serial eshte ai qe mos qofte !

   PERDITESIM:

   Vrasesi serial eshte vrasesi i 15 fishte i Shqiperise “ Kryetari i Shoqates se Gjuetareve te Beogradit” dhe Moskes+++ Saleh Ram Berisha.
   Ishte Kasapi i Ballkanit Sllobodan Milloshevic, i cili ate vit pat deklaruar ne Kuvendin e Serbise se “ vetem me Shoqaten e Gjuetareve te Beogradit do te futej ne Tirane brenda 24oresh”.
   Ia arriti qellimit.
   Ndaj sic e kam shkruar ketu e 27 vjet me pare kurre Shqiperia dhe Shkodra nuk do te gjejne qetesi pa u ndeshkuar me Ligj e me drejtesi kryegjuetari i Beogradit, Moskes, Frances + Toptani i Vicidolit Saleh Ramollah Ajatollah Stanishic Milloshevici!
   Kurre!
   Asnjehere !

   Reply to this comment
  • AD April 3, 12:43

   X O NE FUQI N !

   Reply to this comment
 68. gjermani i fundit April 3, 17:03

  o Gjeke! Ku dinin Sala dhe Xemja, Pjetri dhe Liu i Spahinjve se çfare ishte demokracia dhe sesi do vinte ne pushtet. Ata ishin zare ne duart e sherbimeve te huaja qe u dhane skenarin sesi duhej te vinin ne pushtet dhe keta bene si bene dhe luajten me aq sa dijten. As Udb-ja nuk ishte aq e stervitur te rrezonte shtete dhe sisteme e rende shoqerore, prandaj nese do qe te gjesh kush e projektoi 2 prillin shiko ca me poshte Kanadase ku po jeton. te tere i biem rrotull me llafe po asnje nuk ka kurajon te thote qe 2 prillat e kane zanafillen po atje nga dolen miliardat qe u shpenzuan per te rrezuar sistemin lindor. Pati ca viktima, po per te miren tone qene. Quhen deme kolaterale. Tani jemi miq te medhenj, po atehere duhej paguar me paradhenie.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku April 3, 17:50

   Po perse duhet pa tjeter te demonstrosh se sa gomar je or i gjore? Po si ka mundesi qe pas 30 vjetesh qe ke pare edhe pak bote me sy, mendja jote e ndryshkur prodhon po te njejta traplleqe me imperizlizma amerikane, e me skenare vendesh lindore e pordhi kali ne dere te hanit. A te ka shkuar qofte edhe per nje minute ne mendje qe popullit fukara shqiptar i kishte shkuar thika ne kocke se nuk kishte me ç’tu jepte per te ngrene kalamaqerve, dhe nqs ato qe thua ti jane te verteta, a nuk te vjen te thuash shyqyr qe qe dikush qe mendoi si t’ia qinte nenen ne gop atij sistemi muti dhe ju pisave qe mundoheshit ta mbanit akoma ne kembe. Ku ne te sat’eme kullot ti mer hale komuniste tashti?

   Reply to this comment
   • gjermani i fundit April 3, 19:21

    Ku kemi mendje ne or ti I kulles se barit, mendje ke vetem ti. Prandaj dolem nga selameti se mejhanet i kemi plot me demokrate si puna jote. Ne dime tu japim duarve. Qe sido te rrotullohet bota, ta nxjerrim buken me pune dhe djerse. Kurse keta si ti me kujtojne kelyshet e zagareve qe per ti mesuar te gjuajne lepuj u shkarkonin shurren e lepurit ne hunde. Keta sulen akoma kunder komunizmit dhe komunizmave sic ben zotrote. Thuaj ketu o plak uturaku, me gjithmend e beson ti se policet si ky Gjeka vrane 4 djemte ne Shkoder? He pra, komuniste ishin, por jo laro mercenare qe vrasin per nje pale xhinse dhe dy pako camcakize. Se kush ishte “populli” qe bridhte qytet me qytet me Xem Hajdarin, ik ti gjesh emrat tek listat e burgaxhinjve. Populli I thjeshte nuk theu dhe shkaterroi, nuk dogji dhe nuk vodhi, megjithese ne vitet e fundit mungesat e gjerave jetike ishin sic thua ti. Sa per tu fshehur, jo plako. Ju dolet nga gjirizat dhe shkuat prape ne gjiriz. I forte eshte ai qe ka armen dhe nuk e shkreh, po tjeter muhabet ky. Une jam jashte dhe jam i majte I deklaruar. Ndersa per gjuhenve sharjet qe ti perdor, bej njecik kujdes se nuk i dihet. Kryesisht deshmojme kulturen tone, por ti qenke vari qillot.

    Reply to this comment
    • Ballist qe nuk e ha mishin e Pules . April 3, 20:00

     mo u mer me shuranjoser ,

     Di dhia se ç’eshte tagjia ————-

     sipas shurrakut xhuxhumak
     kemi 30 vjete qe jetojme ne Parajse ‘?
     eshte kenaqesi te te lexosh Gjermano .

     Reply to this comment
    • S. Vinglla April 3, 20:46

     Nje gje nuk e kuptova se c’nenkupton ti gjimono kur thua se je “i majte”?

     Jo per gje, por mengjarash te vetedeklaruar kemi dhe kryerilindjotasin, dmth. ate qe cdo mengjes i gjallerohet shpirti kur hap kanatat e zyres kryemisrore dhe vrojton buzagaz bustin e Ahmutit te Burgajetit.

     Jo per gje por mengjarash skarco kemi dhe kryerilndjotasin, i cili beri cmos qe te sillte ne vend pa pyetur askend eshtrat e blojtura te nje139 vjecari mut-thare.

     Edhe dicka tjeter.

     Nisur nga replika me tone te ashpra me “uturakun” (mire ketij, por sa temená i ben nevojtores mer lal?), por edhe nga postimet e fundit te ndonje analisti “shurdhmemec”, te cilit pas 6 vitesh heshtje teper dubioze me sa duket ka filluar t’i vije goja (me mire hic fare, se teper vone), vej re se ka nje tendence jo dhe fort te shpjegueshme, e cila ka lidhje me demonizimin ne maksimum te demokratikasve.

     Tendence kjo banale, pasi i pergjitheson padrejtesisht te tere ata me nje turme vandalesh pa kurrfare orientimi, Bile-bile dhe me keq akoma, atyre u shtohet sipas tekave tuaja edhe nje etikete gjysem false, ku cdo veprim i tyre i bie qe te kete qene i financuar dhe i dirigjuar nga qarqe antishqiptare. E gjithe kjo tjerrje leshi behet pa kurrfare kokcarrje, a thua se jemi akoma ne diktaturen pseudo-komuniste, ku gjuha e dhumes shteterore dominonte kryq e terthor mbi te verteten e heshtur, dhe si e tille do te mjaftonin vetem ca shpifje ordinere kamikazesh politike per te ngritur akuza nga me qesharaket kunder mendimit ndryshe.

     Ashtu si kunder ja mbeshtjell ti me ato “miljardat” e shpenzuara per shembjen e lesh-sistemit lindor, (me ate me xham i pe?), ashtu ja mbeshtillte ne tym dhe e jema e Zeqirit hypur ne maje te thanes.

     Ne syrin tim, shprehja tende “Pati ca viktima, po per te miren tone qene. Quhen deme kolaterale”, verteton katercipisht se ke mbetur skllav i diktatures. Mjere ushtria per kapterrat qe ka patur. Aspak cudi pse u katandis ne kete gjendje.

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit April 3, 22:18

      z. Vingla, desha ta mbyll me kaq, por me ngacmove pak si pafajshem. Te jesh i majte sot nenkupton sipas meje jo thjesht populizem, por shperndarje me te gjere te burimeve dhe te ardhurave. Kush mund ta beje kete? Po Shteti pra, nuk e bejme dot ne. Klasa e te pasurve eshte e forte, po paten dhe shtetin plotesisht ne krahun e tyre ç’mbeti per shumicen pastaj. Per mendimin tim, meqe shumica jane punetore dhe fshatare, i bie qe e djathta te mos fitoje kurre. Por pse fiton? Se investon politika populiste, strategji te tipit “me ne fitojne te gjithe”. Mos kujto se sloganin e gjeti Sala, i erdhi fast food ne anglisht. Per miliardat e shpenzuara per te rrezuar sistemin lindor ka referime sa te duash. Biles, sapo fitoi revolucioni i Tetorit, besoj e di qe Franca, Anglia, Shba, Japonia, derguan trupa ne mbeshtetje te hapur te bjellogardisteve, gje qe solli luften civile. Arsyet se perse Perendimi investoi per te rrezuar sistemin e Lindjes besoj se edhe mendja me modeste i kupton vete. Zoteri, modestisht kam njohur mjaft njerez qe perqafuan te djathten. Edhe kur ndofta e shikoja absurde, por e pranoj qe dikur i kam paragjykuar me keq. Te shumtet shkuan per te gjetur ndonje mundesi. Por edhe besonin se mundesite ua ofronte vetvetiu sistemi i ri. Sepse ne socializem klishete dhe inercia e propagandes e mbyten pothuaj natyren e debatit. Atehere beheshin ato mbledhjet, biles qe ne shkollen tetevjeçare, ku standarti i mbledhjes ishte pak a shume keshtu; do referonte njeri, mbi 50% do ishin citate te xhaxhit apo slogane te luftes se klasave. Ca citate kunder dembelave, do kritikoheshin nja tre kater dembelat aty apo ata problematiket. Pastaj keta te fundit do ngriheshin te benin autokritike. Biles aq shabllon ishte autokritika, sa qofte byroisti ne Byrone Politike, qofte ministri, studenti apo edhe metalurgu a kooperativisti, te njejtat fjale thoshin. E mbyllnin ne fund me ndonje zotim qe do beheshin te vlefshem dhe ky ishte debati. Kurse ardhja e pluralizmit jo vetem zgjeroi horizontin ne kete drejtim,por filluam te shihnim nga afer deshtimet e djeshme. Ne te shumten, kritikat ndaj sistemit te kaluar qendrojne, veç nuk qendron genjeshtra banale qe Perendimi donte te lidhej me ne (qe te na bente si veten), por nuk deshem ne. Koha eshte keshilltarja me e mire, bile ka rrezuar mitet te vjetra dhe te reja. Koha beri edhe seleksionimin, biles disave u dha pushtet per ti vene ne prove, se ashtu, ti shikoje e degjoje ishin personifikimi i Krishtit dhe Muhamedit. Te mjaftuan zgjedhjet e ’96 per te pare se kush ishte fytyra e vertete e PD? Po ’97, a nuk qe leksion per te gjithe ne, ku lidershipi e transformoi PD si parti ne junte paraushtarake?Persa i perket shprehjes se fundit, per viktimt dhe demet kolaterale, me duket se e paske veshtire te dallosh ironine. Po deshe, ta shpjegoj edhe pakez me mire. E kam fjalen qe per shtetet hegjemone qellimi justifikon mjetin.Tani mos thuaj se sherbimet e huaja nuk luajten rol vendimtar ne permbysjen e regjimit ne Shqiperi, se pastaj i bie qe tere inteligjenca e mireshkolluar shqiptare qe kaq e mefshte sa ia “mori ne kthese” studenti modest Azem Hajdari.

     • Plaku Xhuxhumaku April 3, 23:20

      Tashti o gjermani i fundit, po te shaj edhe une me sharjen me te rende nga koha e komunizmit: IK MOR OFICER.

     • Kali Tropojes April 4, 14:00

      Pak si pafajshem? Justifikimi me ironine s’me duket dhe aq me vend se ironia dihet qe eshte binjake me shakane, dhe si te tilla, brenda tyre gjendet gjysma e se vertetes.

      Kur permenda pozicionimin tend majtas pata ne mendje politiken e sotme globale. Ekonomine gjithnje e ne rritje. Ajo e majta qe te eshte injektuar dhe ngulitur per dekada ne koke sot eshte thjeshte nje iluzion idealistesh, i cili s’ka aspak lidhje me realitetin. Sidomos ne Evrope por jo vetem, e majta po perballet me nje situate e cila deri para dhjete vitesh as qe mund te imagjinohej. Sot po vihet re nje levizje si me telekomande e disa grupimeve medemek ish-mengjarashe drejt qendres dhe vecanerisht drejt se djathtes. Ne disa raste bile edhe drejt ekstremit. Ketu s’kam parasysh “bishtin e kavallit”, se ai eshte i fundit qe vervitet nga shkon gerneta.

      Si shpjegohet dukuria e shkermoqjes graduale te se majtes?

      Para ca ditesh pata nje bisede koke me koke me nje mikun tim te afert gjerman dhe ashtu si pa dashur ja hodha fjalen ke SPD-ja, perkrahja e se ciles brenda nje kohe shume te shkurter ka rene ne nivelin me te dobet qysh pas L2B.

      – C’po ben vaki – e pyeta?
      – Si eshte e mundur qe AFD se shpejti ka mundesi te behet force e dyte politike, nderkohe qe ajo u themelua vetem para pak vitesh?
      – Ku eshte e ashtuquajtura “kllase punetore” ose si te thuash shtresa dermuese, ajo e mesme dhe e ulet?
      – Pse nuk ngrihet me ajo ne protesta, por ngrihen mjeket, policet apo bankieret, etc.?

      Pergjigja ishte e thate fare. Es gibt keinen Grund dafür. Uns allen geht’s bestens!!!

      Cfare nenkupton ti me “NE” – e pyeta duke e ditur se ai vete nuk eshte punetor, por nënkontraktues.

      E di ti? – me thote. Une jam vertet “selbstständig” nga ata te sojit “ich AG”, por nese do ta dish sagllam muhabetin, une si i pavarur nuk fitoj kushedi se cfare ne krahasim me nje si puna jote. Ti nuk i je ndare punes qysh prej afro 30 vitesh, kurse puna ime eshte tafti-bafti, ku rafsha mos u vrafsha – vazhdoi. Kur kam pune fitoj me grushta, kur s’kam mbetem batall. Ndryshe nga ty, une cdo asiguracion duhet ta pagoj sa dyfishi yt, keshtu qe ne fund te vitit nuk me mbetet kushedi se sa me teper se nje punetor i thjeshte. E megjithate, sic me shikon s’i kam dhe s’po i le gje vetes mangut. Dikush me shume e dikush me pak, ama ketu asnjeri nuk ankohet per mungesen e te mirave materiale.

      Tani le t’i rikthehemi pak “shperndarjes sa me racionale dhe sa me te gjere te burimeve dhe te ardhurave”. Ti thua qe kete lloj shperndarjeje duhet ta beje “shteti” (nje llaf goje). Bukur, s’jam kondra, pooor llogjikshem lind pyetja, se cili shtet eshte ne gjendje te marre mbi shpatulla politiken majtiste te barazise ekonomike dhe ballancimit te te ardhurave? Nje shtet nga me funksionalet si ai ku jeton ti? Nje shtet me sistemin demokratik me te avancuar ne bote si ai u jeton ti? Nje shtet me ekonomi te fuqishme dhe “te paprekshem” ushtarkisht si ai ku jeton ti? Apo nje palo shtet qe s’di se ku ka koken dhe se si mbathen poturet e mit’hatit? Apo nje shtet, ekonomia e te cilit eshte gjendur me se tepermi buze gremines, aq sa fukaralleku shekullor s’i ben me pershtypje askujt? Apo nje “protektorati” qe shatazhohet kollaj dhe i shkon pas avazit cilitdo te huaji qe i ben presion me lloj-lloj sanksionesh?

      Tani le t’i rikthehemi pak miljardave te perendimit per te gjunjezuar bllokun e lindjes. A nuk ishte xhagai ai qe me planin marshall mundesoi boom-in ekonomik ne Evropen e pasluftes? Kush ishte qellimi? Sa te forta ishin interesat ekonomike, gjeo-politke dhe strategjike? Pas cdo shkaterrimi total (lufta) i vjen radha rimekembjes. Pas cdo deshtimi te turpshem (blloku i lindjes) i vjen radha ndryshimit apo ristrukturimit te sistemit. Ndryshimi i nje sistemi nga diktatorial ne demokratik s’mbetet pa pasoja. Sa me diktatorial te kete qene sistemi i dikurshem, aq me i veshtire dhe aq me te thella pasojat. Nga komuniste te flakte salinistet u shnderruan si kameleone ne antikomuniste te perbetuar. Kjo u be me vetedije dhe ne marreveshje me pardesybardhet. Dhe keta pardesybardhe ishin te lindjes dhe jo te perndimit. Strategjise jago-iste te mbajtur fshehurazi prej vitesh tashme i ka dale boja komplet. Shkak i mjaftueshem ky per t’ja filluar nje loje tjeter. Asat e dikurshem nen menge, sot jane zevendesuar fanda spathi. Trojanet e sotem i kane hequr dorashkat dhe kane dale cullak. Fare-fare…

      Fakti qe ndryshe nga vendet e tjera te lindjes, dosjet e krimeve te komunizmit mbeten dekada me radhe pa u hapur, deshmon se perendimi nuk ka qene dhe nuk eshte dhe aq i interesuar te investoje fuqishem ne vende ku mungon siguria financiare dhe jo vetem. Ai chek-u i bardhe qe u premtua ne fillim te ’90-es na doli sterr i zi si leter katramaje. Ne vend nuk u investuan as nje grusht miljonash, dhe jo me miljarda. Pse jo? Kush ishte barriera dhe kush ka mbetur edhe sot e kesaj dite pengese per investime serioze nga perendimi? Kush i ve gurat nen rrota qerreve rakazhdrake te ahmuterve salisjane dhe mit’haterve edveriste?

      Me shume lexuar por edhe degjuar, une e kam marre informacionin e mjaftueshem si per 2 prillin e Shkodres, si per ndeshkimin e qeverise se korruptuar me voten e 2005-es, si per 28 Marsin e Otrantos, si per dhunen dhe presionet e bera gjate votimeve te 1996, si per vjedhjen masive te popullit permes skemave piramidale, si per shperthimin e depove te municionit, si per katrahuren e 1997-es, si per plumbat e kallashit qe na fluturonin anes veshit, si per premtimin fals te Nanos ke sheshi i flamurit, si per detonacionet e Gerdecit, si per protesten e dhunshme te 21 janarit, si per “kokpalaret” qe u derguan si cjapi ke kasapi, e shume e shume skandale te te gjitha formave dhe llojeve, per te cilat s’do te mjaftonte as nje qitap gjigand kuq e blu.

      Se sa e mireshkalluar paskesh qene e ashtquajtura inteligjence (ngjan pak si urgjence), per kete mjafton t’i hedhesh nje sy permendores se “studentit modest” (this is a miracle of freedom), te cilen s’ka bythe mit’hati ta loze prej vendi.

      Thesin me miell a e morre xhaxho? Neser jane prape votimet…

    • Plaku Xhuxhumaku April 3, 23:12

     Jo mer ti enveristi i fundit, mendje ke edhe ti se edhe ti nga majmuni ke ardhur si te gjithe ne, po e ke jangllesh. Kush ka lindur enverist, enverist ka per te vdekur. Nuk na the a po kullot ndopak ne kurriz te te djathteve, meqe na qeke i majte, demek i anes se bythes.

     Reply to this comment
 69. Ndue Sanaj April 3, 19:27

  Unë nuk dua të bëj me asnjë komentues shkëmbim mendimesh, se në fund të fundit, secili ka të drejtën e vet, por nuk është mirë, që asnjë çështje, po në veçanti kjo ngjarje të politizohet, se e gjithë ngjarja është e zhvilluar siç shkruan Gjeka dhe asnjëri nga të katër viktimat e kësaj proteste nuk është vrarë nga forcat e policisë dhe forcat e ushtrisë.
  Përshëndetje i dashur Gjek Celaj, urime për shkrimin analitik-brilant në ndriçimin e të vërtetave të asaj ngjarjeje krejt të panevojshme, që ulërijnë tash 27 vite, pavarësisht, se nuk dëgjohen nga shteti dhe drejtësia shqiptare.
  Shpreh keqardhjen për viktimat, në veçanti për Arben Brocin, se ata ishin viktima të qëllimshme dhe me qellim të caktuar, për të mos dal e vërteta, atyre nuk ju bë autopsia para varrimit.
  Anti-shkodranet e antishqiptaret donin ta bënin Shkodër-Locen viktime politike ashtu si u bë, që ja arritën qëllimit, që dhe sot, pas 27 viteve bëhen përpjekje të shfrytëzohet për t’ia arritur karriges së pushtetit dhe asnjë nuk ndalet te ata, që u vranë me 21 janar 2011, ditën për dielli direkt nga shteti?!
  Shpreh keqardhje për dënimin e pa drejte që vuajtët ju, Gjeke, Dilaver Papare, Harejdin Shyti dhe Çapajev Thaçi, krejtësisht pa drejtësisht, u bë vetëm dënim politik, vetëm për qëllime politike.
  Gjithashtu shpreh ndjese dhe nderim kujtimit të viktimave të 2 prillit 1992, në veçanti për moshën e tyre të re.

  Reply to this comment
 70. Ballist qe nuk e ha mishin e Pules . April 3, 20:00

  mo u mer me shuranjoser ,

  Di dhia se ç’eshte tagjia ————-

  sipas shurrakut xhuxhumak
  kemi 30 vjete qe jetojme ne Parajse ‘?
  eshte kenaqesi te te lexosh Gjermano .

  Reply to this comment
 71. pato April 4, 01:13

  Ti duhet te vendosesh ne krye te policise shqiptare sot z. Gjek Celaj e cila po vuan per njerez te beses, besnik dhe qe e duan vendin e tyre. Po kush mund ta bej kete? Si mund te leme njerez te tille te pergatitur te jetojne ne emigrim? O minister Sander Lleshi hap syte dhe dergoji nje ftese ketyre njerezve si Gjek Celaj.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim