Profecia e Enver Hoxhës për Kosovën

August 6, 2018 13:48

Profecia e Enver Hoxhës për Kosovën

(Vijon nga numri i kaluar)

Nga Nexhmije Hoxha*

Duke qenë se udhëheqja e Shqipërisë dhe vetë Enver Hoxha kishin njohur thellë dhe ishin ndeshur me planet ogurzeza të udhëheqjes jugosllave, ky ngriti pyetjen nëse këtë do ta pranonte udhëheqja jugosllave, veçanërisht serbët, a do ta pranonin formimin e Republikës së Kosovës? Cila do të ishte arsyeja e këtij pranimi? Meqë tashmë jugosllavët nuk mund të silleshin me Shqipërinë si në vitet 1945, ‘46 e ’47, domethёnё, ta tërhiqnin atë si Republikë të 7-të brenda Federatës Jugosllave, Enveri shprehu mendimin se, tani për tani, nuk do të dilte gjë nga kjo kërkesë. Megjithatë, mikut të nderuar, Enveri i tha: ”U thuaj vëllezërve tanë që ta pleqërojnë mirë dhe të vendosin vetë”.

Takimi me burra të tillë, patriotë të nderuar, i jepte Enverit kënaqësi të veçantë. Ai u gëzua shumë kur dëgjoi se Rexhep Duraku kishte ardhur në Shkodër bashkë me gruan, për të marrë pjesë në dasmën e djalit të tij me mbesën e Bajram Currit. U shpreh spontanisht: ”Kjo është një krushqi e mrekullueshme”. Meqë ato ditë ishte i zënë, më dërgoi mua t’i takoj e t’i uroj. Ata u kënaqën, por edhe unë u kënaqa, folëm për zakonet tona, shumë të afërta, të krahinave tona. Të shoqen e Bacë Bajramit unë e kisha takuar edhe tjetër herë, ishte një boshnjake, me një pamje fisnike, që të impononte respekt për gjithçka kishte hequr përkrah bashkëshortit të saj legjendar. Veshja, krehja e saj ndryshonin nga ato të nënës së Emin Durakut, e cila kishte po atë lidhje shamie në kokë si nëna ime dhe shumë gra dibrane. Pas pak ditësh, shkoi në Shkodër Enveri dhe vizitoi familjet e nderuara Curri-Duraku. Më vonë, kryetari i Komitetit Ekzekutiv më pati treguar se, kur kishin dalë nga vizita, Enveri e kishte porositur që të organizonin një dasmë të bukur, të ftohen nga Kosova nja 40 veta nga rrethi fisnor e i miqve të dy familjeve dhe tё gjitha shpenzimet do të pёrballohen nga shteti ynë. Ai më tregoi se kur mbesa e Bajram Currit shkoi në Kosovë, si nuse e re, atë nuk e kishin lënë të rrinte dy ditë në një vend, të gjithë donin ta kishin si mike në familjet e tyre, si mbesa e heroit të tyre, por edhe si mike e ardhur nga Shqipëria dhe, në odat e mëdha kosovare, të mbushura plot, muhabeti për Shqipërinë, për ato që i tha Enveri, vazhdonte deri pas mesnate.

Enveri, si patriot ishte edukuar që në rininë e tij, por ai e kultivoi atë gjatë leximeve të tij plot pasion të poetëve tanë, të gjithë patriotë të zjarrtë, e thelloi me kulturën që mori dhe e bëri gjak të tij gjatë luftës heroike që ai organizoi dhe udhëhoqi për çlirimin e Atdheut. Gjatë Luftës Nacionalçlirimtare, ai në çantën e punës, që nuk e ndante nga supi, bashkë me dokumente të Partisë, të Frontit e të shtabit, kishte librin e Samiut “Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do të bënetë”. Enveri ishte një revolucionar i vendosur, i frymëzuar nga idealet komuniste, kjo nuk e pengoi aspak të jetë një patriot i madh për popullin e vendin e vet. Përkundrazi, ai luftoi e punoi për emancipimin e shoqërisë shqiptare, për ndërtimin e një sheti modern, duke ëndërruar që ta shohё kombin shqiptar të bashkuar dhe të lartësuar, siç ëndërronin Rilindёsit tanë të pavdekshëm.

Enveri u kujdes drejtpërdrejt qё të vinin në atdhe eshtrat e Kryetarit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Abdyl Frashëri. Emocionet e tij gjatë ceremonisë, organizuar për këtë rast, qenë aq të mëdha, sa ai e ndjeu veten keq në tribunë, megjithatë, ai i shoqëroi arkivolet e Abdyl dhe Naim Frashërit, më këmbë, gjatë gjithë Bulevardit të Dëshmorëve, deri në parkun ku do të preheshin. Po kështu u interesua për ardhjen e eshtrave të birit të shquar të Kosovës, Hasan Prishtinës, dhe për varrimin e tyre në Kukës, pranë vendit për të cilin luftoi. Mendoj se nuk është e rastit, ishte i vetmi Enveri që propozoi t’i jepet qytetit të Tropojës emri i Bajram Currit, jo vetëm për nder të këtij burri legjendar të Malësisë së Gjakovës, por si simbol që lidh dy pjesët e ndara të një populli, që ka të njëjtin gjak e të njëjtët heronj.

Enveri ndiqte me kënaqësi, merrte pjesë edhe vetё në mbledhjet që organizonin së bashku studiuesit nga Shqipëria e Kosova, siç qenë Konferencat kombëtare shkencore, si mbi etnogjenezën, gjuhën letrare, figurën e Skënderbeut, Rilindёsit tanë etj. Shumë i kënaqur dhe me përshtypje të thella kishte mbetur nga takimi me delegacionin e intelektualëve kosovarë, që kishin ardhur me rastin e ceremonive kushtuar 500-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastrioti  Skënderbeut.

Me kënaqësi të madhe Enver Hoxha ndiqte edhe zhvillimin e artit e të kulturës në Kosovë. Ai edhe në një shënim Ditari shpërthente në një kritikë të fortë e shkruante:

“Po më tërheq vëmendjen se nuk po shkruhet për korin e Prishtinës “Collegium Cantorum”. Shokët që merren me propagandën e shtypin, o kanë frikë të marrin përgjegjësi, o s’mendojnë fare… Si do t’ua tregojmë ne dashurinë tonë, kur ata futen në burgje, sepse dëgjojnë këngët tona, kurse shtypi ynë nuk shkruan për ta? Prandaj të ndryshojë që tash ky qëndrim pasiv, apolitik…”. Po kështu ngjau kur dëgjoi se nuk po jepej një film kosovar… pse? Sepse personazhi kryesor ishte Fadil Hoxha…! E pastaj? Po ky është anëtar i Presidencës Jugosllave… dhe disa herë ka bërë disa deklarata jo të mira… Enveri: po ai ka qenë nga frymëzuesit kryesorë të Konferencës së Bujanit që u njihte kosovarëve “të drejtën e vetёvendosjes pas luftës… deri në shkëputje, ka udhëhequr Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare në Kosovë, pastaj, ajo, që është kryesore, në film del lufta që kanë bërë vëllezërit tanë kosovarë. Enveri e kishte parë këtë film dhe qe emocionuar.

Gjatë një pasdarkeje, në shtëpi, kur u hap biseda mbi shfaqjet e hermetizmit në poezinë tonë, Enveri, i cili ndiqte dhe krijimet letrare të kosovarëve, bëri këtë koment: ”Është ndryshe hermetizmi në poezitë kosovare, ata janë të detyruar nga kushtet, ku jetojnë, që ndjesitë e tyre t’i shprehin në mënyra të mbuluara, me shumë alegorizma etj.”

Erdhi një kohë që edhe udhëheqja shqiptare e Kosovës filloi të dërgojë mesazhe në Tiranë: “T’i përmirësojmë marrëdhëniet tash që është gjallë Titoja, se pas vdekjes së tij nuk dihet ç’bëhet”. Kjo mund të na lërë të kuptojmë, – shënon në ditar Enveri, – se pas Titos “ne kosovarët asnjë besim s’mund të kemi te serbët”. Dhe kishin të drejtë.

Në fakt, edhe Enveri mendonte kështu. Pavarësisht se ai, gjatë gjithë jetës së tij, demaskoi veprimtarinë antishqiptare të Titos dhe të atyre që kishte përreth, në drejtim të Shqipërisë, Kosovës e gjithë shqiptarëve që jetonin në trojet e tyre në Jugosllavi, kur J. B. Tito më 1980 ishte shtruar në spitalin e Ljubljanës dhe TV italian po transmetonte komunikatat shëndetësore, Enveri tha i menduar: ”Sikur të rronte edhe nja dy vjet…”. Unë nuk e ndërpreva në refleksionin që bëri, por ai parashikonte, pas vdekjes së Titos, shpërbërjen e Jugosllavisë. Për këtë, ai ka shkruar në Veprat e tij. Atë e preokuponte e ardhmja e Kosovës.

Me vdekjen e J.B. Titos, në maj 1980, filloi fermentimi i gjendjes në Jugosllavi. Kriza ekonomike e vetadministrimit kishte filluar shumë kohë më parë, por në këtë kohë filluan të ndihen lëvizjet separatiste për pavarësi në Kroaci e Slloveni.

Disa fuqi, qoftë të Perëndimit apo të Lindjes, duke mos përjashtuar forcat divergjente të brendshme, menduan se kishte ardhur koha se mund të bëheshin në Shqipëri ndryshime si ato në Jugosllavi, sipas interesave të njërës apo tjetrës fuqi, sigurisht, në marrëveshje ose edhe në kontradikta me njëra–tjetrën.

Në këtë situatë të re marrëdhëniesh u ngrit në një shkallë më të lartë vetëdija kombëtare e rinisë dhe e inteligjencies kosovare. Në 10 vjet, nga fjalimi i Enver Hoxhës më 1970 në Tropojë e deri në 1980, në Kosovë u bënë hapa kolosalё që nuk ishin bërë as në 100 vjet. Gjithë ç’ishte grumbulluar në këta 10 vjet shpërtheu në demonstratat e të rinjve në pranverën e vitit 1981, me parullën “Kosova Republikë”.

Kjo thirrje, që u mbyt në gjak, tmerroi pasardhësit e Titos, Stamboliçin me shokë, babain shpirtëror të Sllobodan Millosheviçit.

Enveri shënon në Ditar: “Zoti Dollanci e shfaqi më hapur mendimin e tij: Kosova nuk do të bëhet kurrë Republikë… sepse këtë nuk e lejon Serbia… Po të bëhet Kosova Republikë në kuadrin e Federatës, atëherё u shkatërrua Federata… Diktatura ushtarake që po përgatitet ka gjetur një “kokë turku”, shqiptarët. Por harrojnë titistët jugosllavë se kjo “kokë shqiptari” u ka qëndruar rrebesheve dhe kurdoherë ka fituar”.

Më 1982, Enver Hoxha, në një fjalim të tij u drejtohej udhëheqësve të Beogradit: “Ju nuk i merrni seriozisht fjalët tona, që janë shprehje të ndjenjave të sinqerta të popullit shqiptar. Por kjo është keq për ju. Bota do t’ju ngarkojë me përgjegjësi të rëndë. Mos luani me zjarrin, se, po filloi zjarri, do të digjeni vetë në të”.

Enver Hoxha qe patrioti dhe strategu i madh që përvijoi planet politike e ushtarake në mbrojtje të integritetit tokësor të atdheut tonë, të lirisë e pavarësisë së tij.

Nga populli i tij Enver Hoxha kishte mësuar të mos i zinte besë armikut. Gjatë dhjetëvjeçarëve të pushtetit popullor u përgatit dhe u stërvit një ushtri me një nivel të lartë, duke pasur përkrah dhe një popull të tërë ushtar. U ngrit një sistem i rrallë fortifikimi. Ai në tetor të vitit 1982, duke përgatitur fjalimin që do të mbante para elektoratit, në Ditarin e tij Politik, shkruante: “Shqipëria është një nyjё nevralgjike dhe strategjike. Europa duhet ta ketë parasysh këtë. Disa tallen me fortifikatat tona, ndërsa vetë armatosen deri në dhëmbë e me çdo lloj armësh, të tjerë nënçmojnë forcën tonë. Aq më keq për ta”.

Sa qe gjallë Enveri, gjatë më se 45 vjetёve, armiq të mëdhenj a më të vegjël, nuk guxuan të futin as gishtin e këmbës në Shqipëri, as nga toka, as nga deti, as nga qielli, se e dinin që derdhej gjak dhe linin kockat aty, siç i kishin lënë.

Në bazë të politikës paqësore e të fqinjësisë së mirë të RPS të Shqipërisë, edhe strategjia e planet ushtarake, qoftë sistemi i fortifikimeve, qoftë stërvitja e forcave ushtarake dhe mobilizimi i popullsisë civile kishin karakter të padiskutueshëm mbrojtës. Gjithë zona e Veriut ishte fortifikuar në mënyrë të tillë që, jo vetëm ishte vështirë për forcat e armikut të futeshin, por, edhe po t’ia arrinin kësaj, nuk do të dilnin dot më. Këtë, serbët, që, në fakt, përbënin shumicën e ushtrisë së Federatës, e dinin mirë. E dinin se prapa kurrizit kishin shqiptarët e Kosovës, të cilët kurrë nuk e pranuan dhe nuk e duruan shtypjen e serbëve, kurse në Shqipëri do të gjendeshin të zënë si në një kurth në mes të grykave të maleve dhe të rrethuar nga një popull i tërë i armatosur.

Në ç’rast do të mbrohej Kosova? Enver Hoxha në Veprat e tij dhe në këto shënime shprehet qartë dhe prerë se vetëm në situata të veçanta të brendshme në Jugosllavi dhe në atë ndërkombëtare (në Ballkan ose në rajon) Shqipëria mund t’i vinte në ndihmë ushtarakisht popullit të Kosovës, me të drejtën e njohur në Kartat dhe ligjet ndërkombëtare, për t’u ardhur në mbrojtje të jetës dhe të të drejtave të vëllezërve të një gjaku, të një kulture dhe identiteti kombëtar. Dhe, po të vinte kjo ditë, ushtria shqiptare kishte gjithë potencialin ushtarak, njerëzor e moral që të kryente me nder këtë detyrë të shenjtë, vëllazërore, historike.

Në shënimet e Ditarit Politik, lidhur me Kosovën Enver Hoxha thekson rrugët që duhet të ndjekin kosovarët për të arritur në fitoren e pavarësisë së tyre.

Më 1989, Sllobodan Millosheviçi i hoqi Kosovës edhe ato të drejta të kufizuara që i dha Kushtetuta e 1974-ës. U kthyen vitet e rënda represive, të torturave mesjetare. Gati 10 vjet pas demonstratave të vitit 1981, shqiptarët e Kosovës u ngritën përsëri dhe të bashkuar morën pjesë në Referendumin e organizuar nga përfaqësuesit e vet politikë dhe, në bazë të rezultateve unanime të votimit, shpallën Kosovën Republikë. Si ndodhi që udhëheqja serbe e Beogradit e “pranoi” këtë Republikë? Mbase nuk është e saktë të themi “e pranoi”, se zyrtarisht nuk e njohu kurrë, por e lejoi, se i duhej t’u jepte kosovarëve iluzionin se ishin të lirë të vetëqeveriseshin, veç të ”rrinin urtë”, veç të linin Millosheviçin, me Karaxhixhët, Sheshelët, Arkanët etj., të realizonin planet e tyre të zeza në Bosnjë, sa t’i vinte radha Kosovës. Asnjë nga krerët e partive të ndryshme në Kosovë që u krijuan në emër të demokracisë (demokraci nën pushtim?!) nuk ngritën pyetjen që i bёri Enveri, më 1974, të dërguarit të vëllezërve nga Prishtina: “Në qoftë se Beogradi do tё pranojë kërkesën tuaj për të shpallur Kosovën Republikë, ju duhet të mendoheni pse e bën këtë, ç’qëllim ka…”. Shumëkush u kënaq me këtë republikë fantazmë, në flamurin e së cilës, në vend të shqiponjës së Skënderbeut, ishte vënë pëllumbi i paqes. Por në tokën e Kosovës ziente vullkani popullor, që, nën kushtrimin e kapedanit legjendar, Adem Jashari, shpërtheu dhe UÇK-ja, duke pasur mbështetjen e gjithë shqiptarëve të Kosovës e të gjitha viseve shqiptare në ish-Jugosllavi, si dhe tё vëllezërve të tyre në Shqipëri, me ndihmën edhe të armëve të SHBA dhe tё aleatëve të saj, NATO-s, arriti fitoren e parë, çlirimin e Kosovës nga pushtuesit barbarë serbë.

Shqiptarët e Kosovës, në ditët e një lufte dhe tё mizorive të padëgjuara, që u zhvilluan në tokën dhe nё shtëpitë e tyre, përjetuan me tmerr se sa u kushtoi ky iluzion, ky mashtrim kolosal nga kuislingët e rinj, si Rugova e Bukoshi.

Në pesë gabimet e Titos, që analizon Enveri lidhur me çështjen nacionale në Jugosllavi dhe nё Kosovë, shënon: ”…E ardhmja e shqiptarëve të Jugosllavisë u vendos a priori nga lart, pa aprovimin e vetёvendosjen e popullit shqiptar të Kosovës dhe të viseve të tjera shqiptare në Jugosllavi dhe pa as më të voglin konsultim me aleaten e popujve të Jugosllavisë (nënkuptohet gjatë Luftës dhe një kohë pas çlirimit – N.H.) e interesuara drejtpërsëdrejti në këtë çështje, Shqipërinë Popullore”.

Udhëheqja jugosllave jo vetëm nuk bëri këtë që Enveri e quante të drejtë që të bëhej, jo vetëm hodhi në shportë vendimet e Bujanit, por Titoja me të dërguarit e tij, me letra e mesazhe, mundohej t’u bënte bisht kërkesave tona e të shqiptarëve të Kosovës dhe tё viseve të tjera shqiptare, për të përfshirë në dokumentet zyrtare çështjen e vetёvendosjes së këtyre, megjithëse kjo çështje ishte trajtuar, si në Potsdam, edhe në Kartën e Atlantikut, të Kombeve të Bashkuara, për popullsitë a minoritetet që kanë marrë pjesë në Luftën e Madhe Antifashiste. Në një nga letrat e tij, Titoja shkruante: ”çështja (e vetёvendosjes – N.H.) nuk shtrohet për “sot”, por pёr “nesër”, se shqiptarët e Kosovës “do të jenë të lirë të shkojnë nga të duan e si të duan”. Atëherё, kur lexoi këtë letër, Enveri shpërtheu: ”…të lirë të shkojnë nga të duan e si të duan (!) sikur këta të qenë arixhinj, pa plang e pa atdhe e jo popull autokton që lind, rritet, vdes në trojet e veta ose vritet për to”. Duke shkruar këta rreshta, në këtë pikë, unë humba në refleksione: “Çfarë e bëri Enverin të zemërohej kaq shumë? Hipokrizia e këtyre të ashtuquajtur komunistë? Mendoj, jo! Nuk ishte kjo. Këtë po e hasnim përditë në marrëdhëniet tona. “…të jenë të lirë të shkojnë nga të duan e si të duan…”?! Mos përfytyrimi i Enverit shkonte më larg, tek emigrimi i kundërshtarëve më të vendosur të regjimit të Titos, i të rinjve që po gjakoseshin në demonstrata, i tё gjithë atyre që kërcënoheshin nga burgosjet, torturat e inkuizicionit me vrasjet prapa shpine…? Enveri njihte planet e Çubrilloviçit e të akademikëve serbë, që ëndërronin spastrimin etnik të Kosovës. Gjithë jetës nuk e kurseu frymën për demaskimin dhe parandalimin edhe në masa deri diku të kufizuara të dëbimit të shqiptarëve nga trojet e tyre në Jugosllavi, siç kishin bërë në kohën e Zogut, duke i dërguar në Turqi e duke i shtyrë në Shqipëri disa dhjetёra mijëra.

Po sikur të ishte gjallë Enveri, si do ta përjetonte këtë mynxyrë që ndodhi me shqiptarët e Kosovës në këtë prag të mijëvjeçarit 2000? Në dhjetë ditë një popull i tërë u dëbua nga tokat e shtëpitë e djegura, burrat nga 16 vjeç e deri në 55 vjeç i ndanë nga familjet e tyre dhe i masakruan në masë, pa kursyer edhe pleq, gra, fëmijë, duke i ndjekur edhe në eksodin e tyre biblik drejt Shqipërisë!

Por unë jam e bindur se, po të ishte gjallë Enveri, nuk do të ndodhnin këto katastrofa, nuk do të katandiseshin kështu, as Shqipëria, as Kosova. Gjithë këto që ndodhën qenë rezultat i grumbullimit të shumë gabimeve, fajeve a tradhtive, nga parti, shtresa a persona të veçantë, përkëndej e andej kufirit, qenё rezultat i bindjeve të lëkundura në idealet e vërteta socialiste e demokratike, i mungesës së vigjilencës ndaj planeve të fuqive të mëdha imperialiste e të fuqive më të vogla, ku vendin e parë e zë Serbia e Millosheviçit, si dhe forcat reaksionare të brendshme në shërbim të tyre.

Botimi i këtij libri nuk bëhet vetëm si një dokument historik, por edhe me qëllim që mund t’u shërbente atyre që do të donin të dinin se ç’mendonte Enver Hoxha për Kosovën, për kosovarët dhe për udhëheqjen shqiptare të Kosovës. Këto shënime nuk do të merrnin vlerën e duhur, në qoftë se do të botoheshin vetëm me qëllim për të ilustruar ose dëshmuar se çfarë shkruante Enveri 30 e ca vjet më parë.

Pyetja e tij: ”Udhëheqësit shqiptarë të Kosovës a kanë nxjerrë vallë mësime dhe konkluzione nga ngjarjet në Jugosllavi?” është aktuale dhe sot, në këto kohë kaq të ndërlikuara për të ardhmen e Kosovës dhe të gjitha viseve shqiptare në Jugosllavi.

Enver Hoxha, duke pasur një përvojë 50-vjeçare në lidhjet e tij me masat, shkruante në Ditar:

“Në qoftë se udhëheqësit shqiptarë të Kosovës lidhen ngushtë me masat e popullit, në qoftë se zemra dhe pulsi i tyre rrahin njësoj me ato të popullit… punët për popullin e Kosovës mund të shkojnë duke u konsoliduar në favor të tij…”. Ai vazhdon: “U duhet adoptuar situatave, që të luftohet për krijimin e situatave më të mira, duhet bazuar në të drejtat e fituara për të fituar të reja, duhet të bësh të gjitha sforcot që të përfitosh sa më shumë nga situatat legale që paraqiten, për të forcuar pozitat e fituara”.

“Duhet të dish dhe të mёsosh për të qenë “suple” (i lakueshëm – N.H.) kur duhet, pa bërë lëshime parimore, nuk duhet humbur çdo gjë e fituar për të arritur diçka të parëndësishme, duhet me qenë gjakftohtë në veprime për kauzën e madhe të popullit…”.

“Kosovarët patriotë duhet të mendojnë vetë, – vazhdon Enver Hoxha, – për të tashmen dhe për të ardhmen e tyre, vetë ata duhet të vendosin ç’duhet të bëjnë tash e më vonë, vetë ata duhet të gjejnë mënyrat e organizimit të tyre… vetë ata të përcaktojnë “rrugët që duhet të ndjekin për të arritur fitoren e pavarësisë”.

***

Gjatë 4 vjetëve të Luftës Nacionalçlirimtare kundër pushtuesve nazifashistë, populli shqiptar, i bashkuar në një front të vetëm dhe me armë në dorë, mori pjesë në Aleancën e mdhe Antifashiste Anglo-Sovjeto-Amerikane. Të gjitha këto vende dërguan në Shqipëri misionet e tyre ushtarake.

Qëllimi ynë i përbashkët ishte: ”Të godisnim, të dobësonim armikun dhe të çlironim vendin nga forcat pushtuese”. Gjersa këto misione i përmbaheshin këtij qëllimi të përbashkët, marrëdhëniet e Shtabit të Përgjithshëm ishin miqësore, të sinqerta. Por kur veprimtaria e tyre  dilte jashtë këtij qëllimi të caktuar dhe të qartë të Aleancës, atëherё Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare, Enver Hoxha, në emër të Shtabit, në emër të Frontit dhe të Komitetit Antifashist ose të Qeverisë Provizore Demokratike, që u zgjodh në Berat, u fliste atyre hapur, ç’është e pranueshme dhe çfarё nuk është e pranueshme dhe shpesh bisedat me këta misionarë ose radiogramet që dërgoheshin në Qendrat e njohura politiko-ushtarake të Aleatëve, si në Kajro, në Bari a gjetkë, bëheshin me një gjuhë të prerë, duke u treguar këtyre miqve se “ky vend ka zot”.

Kështu, për shembull, kur Shqipëria pothuaj ishte çliruar në gjithë territorin e saj, anijet luftarake të flotës angleze u afruan në Sarandë, kërkuan të zbresin forca të tyre në tokë. Megjithë refuzimin nga ana e Shtabit të Përgjithshëm, ata insistuan me arrogancë “duke i njohur vetes të drejtën si aleatë”. Atëherё Enver Hoxha dha urdhër dhe mbi kodrat rreth Sarandës u rreshtuan forcat partizane dhe anglezëve iu dha ultimatumi: ”Në qoftë se do të zbarkoni në tokën shqiptare do të derdhet gjak…”. Komanda aleate angleze u zmbraps, sepse ishin të bindur që Enver Hoxha e kishte seriozisht.

Po kështu, menjëherë pas Çlirimit, Shqipëria ishte e varfëruar në kulm dhe e shkatërruar. Aleatët anglo-amerikanë u ofruan të na ndihmonin me anën e një organizate që quhej UNRRA. Por për të shpërndarë këto ndihma kërkuan të zbarkonin dy mijë forca ushtarake në Durrës. ”Përse? Ç’është nevoja për gjithë këto forca? Fare mirë këtë punë mund ta bëjmë vetë”. Vazhduan me ditë bisedimet, mbetën në det anijet, më në fund, e panë që plani i tyre (djallëzor) nuk do të realizohej, një grup i tyre dorёzoi disa kuti konservash e plaçkurina të tjera dhe u larguan…

Edhe në planin politik neve na interesonte që edhe aleatët anglo-amerikanё të njihnin Qeverinë e re Demokratike të Shqipërisë, siç bënё Bashkimi Sovjetik dhe Franca, por, kur ata vunë kushte dhe zhvilluan veprimtari antiligjore e antishqiptare, aleanca e humbi kuptimin, madje u kthye në një kërcënim për fitoret e arritura. Për 45 vjet Enver Hoxha i mbrojti këto fitore nga ish-aleatët e mëdhenj anglo-amerikanё, madje, më vonë edhe nga aleati i “madh” Bashkimi Sovjetik, kur ky filloi të sillet si superfuqi e të diktojë, Shqipëria i tha këtij: ”Jo, nuk e dua më miqësinë tënde” dhe superfuqia socialimperialiste tërhoqi nëndetëset e saj nën kërcënimin e topave të ushtrisë popullore shqiptare.

Historinë e vet një popull duhet ta njohë, ta studiojë jo vetëm për kulturë, por edhe se ajo është një armë për t’u mbrojtur, për të nxjerrë mësime për të ardhmen. Një mësim i madh për kombin tonë, në këto ditë të vështira është:

Të jetë në unitet dhe i bashkuar – në mes vedi – siç thonë vëllezërit tanë kosovarë.

Ky moment, kaq i rëndësishëm për Kosovën, nuk duhet të njohë kapitullim e kompromis me kolaboracionistët e tradhtarët e tipit Rugova, nuk duhet të njohë Mukje.

Po, aleanca dhe bashkëbisedime, por duke mos harruar se zot i vendit është vetë populli! Liria ka dalë nga gryka e pushkës, ajo fitohet, nuk dhurohet, dorëzimi i armëve do të thotë kapitullim.

Shqiptarët që i harrojnë këto të vërteta e dinë se i paguajnë shtrenjtë. Kurse të huajt duhet të kujtojnë paralajmërimin që u bëri dikur Enver Hoxha: “Popullin shqiptar mos e zemёroni, ai ёshtё i durueshёm, por, kur zemёrohet shqiptari, merr zjarr e flakё edhe stralli”.

*****

*Titujt në tre pjesët këtij shkrimi të Nexhmije Hoxhës për Kosovën janë të redaksisë. Përgatiti botimin: Xhevdet Shehu. Fund

August 6, 2018 13:48
Komento

43 Komente

 1. intelektuali August 6, 14:02

  “PROFECIA” MAKABER E ANTIKRISHTIT ENVER HOXHA QE SHKATERROI SHQYPNINE DHE JA FALI KOSOVEN JUGOSLLAVISE KOMUNISTE

  Pse e them kete?

  sepse:

  Se pari:

  Si dashuria e Enverit me Beogradin dhe Mosken e varrosi çështjen shqiptare:

  Te flasesh per nje ceshtje aq te madhe, sic ishte ajo e Luftes se Dyte Boterore dhe pozicionin e cunguar qe ze lidershipi i ri komunist shqiptar ne te, ne saje te emisareve komuniste jugosllave (Miladin e Dushan) dhe te rolit determinant, (sic e thote vete) te Enver Hoxhes, qe as ne programin (aktin) themelues te Partise Komuniste, ceshtja shqiptare e Kosoves nuk permendet gjekundi, dhe keto sot pas 12 vjeteve demokraci t’ja faturosh nje tjetri si “lajthitje”, sic ben ambasadori i kaluar ne “Komentet falsifikuese” ne “Korierin” e 5 nentorit, eshte e kunderta.

  Megjithate le t’ja leme gjuhen e komenteve, gjuhes se dokumentave historike: A e shiti Enver Hoxha Kosoven apo jo?! dhe si e shiti ne periudhen e dashurise se tij me Beogradin?!

  Ne krye te tavolines themeluese, krijimi i Partise Komuniste Shqiptare, gjeti Miladinin e Dushanin dhe te dy ata, krijuan partine. Mendoj se kjo nuk ka nevoje per zgjatje, sepse nuk eshte objekt i ketij studimi. Si ne aktin themelues te partise dhe ne asnje dokument te saj gjate luftes, nuk ka asgje per ceshtjen e Kosoves. “Ceshtjes shqiptare te Kosoves iu vu vula qe ne 8 nentorin e ’41-it, – shkruan V.Dedejeri, ish biografi e Titos. (V.Dedejer, Kujtime, botim i vitit 1949, Beograd).

  Per ta zgjeruar me tej argumentin, Dedejeri ne “Jugoslavensko Albanski odnosi”, faqe 11-30, po per themelimin e Partise Komuniste Shqiptare dhe per mos zenien ne goje te ceshtjes se Kosoves, perseri shkruan: “Ne mbledhjen themeluese te Partise Komuniste Shqiptare, (e cila u be nen tutelen e dy emisareve komuniste jugosllave, Dushan Margoshes e Miladin Popovicit,) ceshtja e Kosoves as qe u permend.

  Per kete ceshtje (te Kosoves) pllakosi po ashtu heshtja e plote edhe ne Konferencen Kombetare te Partise ne marsin e vitit 1943 (Dedejer, “Jugoslavesko – Albanski adnosi”, fq.11-20). Pra jane vete jugosllavet ata qe akuzojne ish udheheqjen komuniste me Enver Hoxhen ne krye se Kosoven PKSh-ja ja la Jugosllavise.

  I vetmi qe e ngre dhe ankohet se PKSh nuk e ka ne axhenden e saj, e as ne program ceshtjen e Kosoves eshte Koco Tashko, i cili ne fund te vitit 1942 i shkruan Moskes:”Per Kosoven, Partia deri me tani ka heshtur vazhdimisht, duke thene se kjo ceshtje eshte e Partise Komuniste te Jugosllavise (Prof. Plasari dhe Dr. Malltezi, “Politika” fq. 183-187).

  Le te vazhdojme me Konferencen e Pezes, 16 shtator 1942. Me qe ishte pluraliste, atje nga nacionalistet jo vetem u diskutua, por u arrit te sanksionohej edhe ne vendimet e saj qe “ne Kosove e viset e tjera shqiptare, jashte kufijve te kishte te njejten organizim dhe po ate forme pushteti, si Shqiperia” vendime, qe nuk u zbatuan asnjehere. Perse – ne do ta shohim ne vijim:

  Ne gusht te vitit 1943 u zhvillua mbledhja e Mukjes, ku perfaqesuesi kryesor komunist i Enver Hoxhes, Ymer Dishnica, do te kujtonte: “Ceshtja e Shqiperise etnike, qe do te perfshinte Kosoven, kishte qene nje nder dy guret e kufirit, qe me formulimin qe beme, e kapercyem.

  Me kete vendim, per Miladin Popovicin u mbush kupa, i cili e denoi Proklamaten e Mukjes, duke na thene: Ju shpallni lufte kunder fashizmit dhe jo… pavaresine. (Petrovic, libri “Kosova” f. 343-348). Me 31 dhjetor 1943 deri 2 janar 1944 ne Bujan te Tropojes u mbajt ajo, qe eshte quajtur Konferenca e Bujanit, e cila vendosi te nisnin e te funksiononin strukturat qe do te conin ne bashkimin e Kosoves me Shqiperine.

  Komiteti Qendror i Partise Komuniste te Jugosllavise nuk qe aspak dakord me kete pjese te Rezolutes se Bujanit. Bashkepunetori i ngushte i Titos, Milan Gjilas, ne nje leter qe i dergonte Komitetit Rajonal, e eleminoi ceshtjen, sic e denoi Bujanin edhe Enver Hoxha” (Rajovic, libri “Autonomija” fq. 439 dhe Hibert, libri “Albania Struggle” fq.91).

  Ndersa Ramiz Alia ne librin “Une Ramiz Alia, deshmoj per historine”, shkruan se: “Ne vendimin per prishjen e Mukjes, ka ndikuar edhe ceshtja e Shqiperise etnike, e cila u shtrua ne Mukje”. Po perse u anullua, denua Mukja?! Kete na e thone te tjere studiues e politikane te kohes qe do t’i shohim me poshte:

  “Anullimi i Marreveshjes se Mukjes u be me nderhyrjen e Tempos dhe shkak i saj ishte ceshtja e Kosoves”. (E. Barker, dhe B. Tones, libri “Per Luften Nacional Clirimtare” f. 123). Ata qe e firmosen ate (Marreveshjen e Mukjes) do te mbajne pergjegjesi (D. Mugosha, libri “Kujtime” 1973, f.50-58).

  Le te ecim me tej me dokumentat, jo me me autore e studiues te huaj, por nga vete goja e Enver Hoxhes: “Ne pragun e clirimit te Jugosllavise dhe te Shqiperise, ne edhe njehere pranuam se nuk eshte koha per te shtruar ceshtjen e bashkimit te Kosoves me Shqiperine”. (E. Hoxha, leter sekrete derguar Stalinit, 2 shtator 1949. Kopja e vetme gjendet ne Arkivin Qendror Rus, Moske,Arkiv, RCHIDNI.D.Op.137, D.68. L 64-73)

  Ne prill te vitit 1945 u be Masakra e Tivarit, per te cilen jo vetem si veper makabre ndaj shqiptareve te Kosoves e te viseve te tjera shqiptare nen Jugosllavi nuk u ngrit zeri, por ne dhjetor te vitit 1946, Enver Hoxha ne Byrone Politike do te deklaronte e kercenonte: “Disa anetare partie duan te filozofojne se mos thote populli c’bete me Kosoven…Ne do te ua spjegojme, kush nuk na kupton, ne do te luftojme” (Proces Verbal i mbledhjes se Byrose Politike, 15 dhjetor 1946,ish Arkivi i KQ te PPSh).

  Ne prill te vitit 1945, Dushan Mugosha dhe Mehmet Hoxha moren pjese si perfaqesues te Kosoves ne Kuvendin e Serbise, mbledhje qe u shty dhe u be ne korrik te vitit 1945, ku u miratua Projektrezoluta per aneksimin e Kosoves ne Serbine Federale” (Bajraktari, libri “Serbia’s Annexation” f. 118) Jo shume pas kesaj ngjarje, Enver Hoxha do te shkonte ne Konferencen e Paqes ne Paris (gusht 1946) dhe do te deklaronte” “Ne nuk kemi pretendime ndaj aleatit tone Jugosllavi”. (Enver Hoxha,Fjalimi orgjinal ne Konferencen e Paqes, Paris,AQSH).

  I morem dokumentat nje e nga nje, qe nga themelimi i PKSh, pas marrjes se pushtetit nga Enver Hoxha, e deri ne Konferencen e Paqes. Pyesim: Ka antikombetarizem me te madh?! Disponojme edhe dokumenta te tjera, psh: Ne vitin 1946 Enver Hoxha ne nje leter per Titon shkruante: “Ne rast se do te behet nje hap tjeter ne lidhje me bashkimin, na lajmeroni “(N.Malkolm , libri “Kosova, nje histori e shkurter).

  Ne vitin 1946, pas kthimit nga Shqiperia, Velimir Stojnici, ne nje informacion raportonte: “Tirana zyrtare nuk kishte asnje qendrim te percaktuar, asnje reagim per te ardhmen e Kosoves, aq sa perfaqesuesi anglez ne Tirane thekson:”U cudita pse Qeveria Shqiptare deri me sot nuk ka dhene kurrfare deklarate per qendrimin e saj ndaj Kosoves”” (Raport i V. Stojnicit, Beograd 1946,).

  Ne nje mbledhje te jashtezakonshme te Plenumit te Komitetit Qendror te Partise, dhjetor 1946, Enver Hoxha do te pyeste ne menyre retorike: “A eshte ne interesin tone qe ne ta kerkojme Kosoven?!” Dhe ne vijim, po vete Enver Hoxha,do te pergjigjej: “Kjo nuk eshte pune progresive per t’u bere,… perkundrazi ne duhet te bejme qe te sigurojme qe kosovaret te vellazerohen me jugosllavet”. (Proces-Verbali, Mbledhja e Plenumit te KQ te PKSh, dhjetor 1946, ish Arkivi Qendror i PPSh). Per komente, besoj se nuk ka nevoje.!

  Se dyti:

  Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

  Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

  Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

  Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

  Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

  Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

  Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

  Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

  Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

  Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

  Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

  Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

  Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

  Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!…

  Reply to this comment
 2. Ylli August 6, 14:03

  Eva Braun fler per Hitlerin ???
  Nexhi per Enverin !!!!
  Dhe ne te tjeret qe i duruam dhunshem 45 vjet dhe keta monstra qe na cajne trapin me kujtime apo refleksione.
  Eshte nhesoj sikur te burgorsuve te Aushwicit tu dergosh qe tu flase per te mirat e Gjermanise gruan e Hitlerit.
  Ky soj Kurvi qe nuk po heq dore nga felliqesia .

  Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 19:59

   Ylli Miku,

   A edi pse Xhevdet Shehu guxon te intervistoje papushim fashisten e Enverit, Nexhmije Hoxhen?

   sepse:

   Shqyptaret votojne papushim per Edi Drogen qe u vetshpall PARTIZAN i Enverit ne Parlament dhe qe dekoroi Nexhmijen me medalje trimerie per krimet e saj kunder njerezimit.

   C’DO T’I BENIN GJERMANET MERKELIT SIKUR TE MBANTE NE MES TE BERLINIT PIRAMIDEN E HITLERIT?

   Reply to this comment
   • si te besoj August 7, 00:02

    Ke te drejte “intelektual”! Se ti dhe ca si ti, duhej ta kishit ngrene plumbin shpejte ne qoftese je i brezit i Enverit, ndersa ne qoftese je i ri, lexo por mos komento se s’ka nevoje te komentosh komentuesin: Historiani dhe profesori i Universitetit te Harvardit ëalker Laquer thote: ” Pas luftes dyte boterore, ne zonen britanike u shqyrtuan me shume se 2 miljone raste denazifimit…. Ne Belgjike (me 8 miljone banore) u hapen 634 mije çeshtje penale dhe 77 mije vete u denuan si bashkepuntore te pushtuesit. Ne Holande 150-200 mije burra e gra u hetuan si bashkepuntore. Ne France u denuan 120 mije vete, duke perfshire 4785 denime me vdekje (prej te cileve u ekzekutuan 2 mije. Midis te ekzekutuarve kishte dhe shkrimtare e gazetare (“Europa ne kohen tone” faqe 23-24 dhe 28) -Philip Petain edhe pse ishte heroi francez i luftes pare boterore, Franca e denoi me vdekje. Keshtu Norvegjia me Vidkund Quilingun. …Atehere, perse ankoheni ju kuislinget tane, se ju la Enveri gjalle?! Apo se u denoi regjimi komunist, ndersa ata ne Europe i pushkatoi regjimi kapitalist?! E na beni dhe teori e kerkoni te na jepni mesim per ato qe bota perndimore i ka zbatuar shpejte. E ke degjuar Bajkon? Thote mire ai; çfryj, por ruaju se ka ca ligje fizika: duke çfryre shume ka mundesi te perplasesh e te humbasesh koken pa nevoja te tjera te jashteme.

    Reply to this comment
  • ELIOT August 11, 22:33

   QE KUR NEXHMIJA NA SHKRUAN NE GAZETE ….. DH PO NA MERRE PER LOPE ME RRENAT E SIMPATISE SE KOSOVES NGA ENVERI …. PERSE JA DHUROI NE 45 SEBIT ENVERI .APO 2 SERBET E TITOS I KISHIN PREMTUAR QEVERINE DHE NDARJEN E SHQIPTAREVE …IK MOJ SHPIFJE SE MJAFT E RROPE POPULLIN SHQIPTAR ..NA LATE NE MJERIM … NEXHMIJE HOXHA TI ME HITLERIN TEND NA MORET SHTEPITE NA MORRET .. PASURITE QE GJYSHI IM BERI ME DJERSE …. E TORTURUAN GJYSHIN TIM .. SI GESTAPO ..KOMUNSTAT ….VETEM HITLERI JA MORRI CIFUTEVE PASURITE E FITUARA ME DJERSE …ENVER JA MORRI SHQIPTAREVE … TURP TE KENI .JU RACCA E JOTE …JENI KRIMINEL TE SHQIPTAREVE ..DHE MJAFT ME BARCALETAT E KOSOVES …. ENVERI VRAU BURRIN E MOTRES NGA PRAPA ..VRAU QEMAL STAFEN NGA PRAPA ..DHE SI PLASI PER KOSOVARET .. ENVERIT I INTERESONTE VETEM QEVERIA .. DHUNA VJEDHJA .. DHE KORRUPSIONI … ENVERI SHIKONTE VETEM RRACEN E VET ..PER TE TJERET AS DONTE TJA DINTE …. BUSHTER .. BEJ QEF NE SHQIPERI SE RAMA BERISHA JANE KELYSHE BOLSHEVIKESH …NE FRANCE DO TE VARNIN ME KOHE PER KRIMET E TUA DHE TE BURRIT TEND …DO TE PEFUNDONJE SI MAKSIMILIAN ROBESPIERRE … NE GIJOTINE … SHURRAMANE … PESTE .. BAJGE ….SA POSHTE KA RENE ALBANIA ….. AKOMA ME NJE BUSHTER … KATUNARE PA 2 GRAME KULTURE .. DHE KETO RRESHTA I KA PERPILUAR ME KELYSHET E VET M HA MENDJA ..ME QULLACET E VET FEMIJET …. NEXHMIJA PO NA MBUSHE MENDJEN …..NA BINDE … VRAIMENT ……. ?…?? ???

   Reply to this comment
 3. ISH ANTIENVERIST August 6, 14:10

  bej pjese te ata shqiptare qe nuk them fjale te mira per enverin por glorifikimi i satrapit zog pas 1992 dhe tolerimi qe po i bejne miqte tane perbindeshit berishe duhet te themi se Enveri jo vetem ishte e keqja me e vogel..POR SOT ARMIQTE E DIKURSHEM E KTHYEN N EPERENDI TE SHQIPTARVE

  I paprekeshmi Serberisha eshte i tille se ai ka kartabjanken ( Rajerson-Biberaj)
  qe i dha fuqine pakufi e nje Pinoceti akoma me gjakatar per te shkaterruar te majten shqiptare ( 85% e elektoratit) dhe per shkaterruar deri ne qelizen e fundit sistemin e Enverit qe ne fakt ne 1990 quhej i vdekur si teori dhe praktike
  Pra lufta kunder ‘KAMUNIZMIT TE VDEKUR’ ishte nje kanibalizem
  ….
  Rajersoni i Beogradit dhe Elez Biberaj i Titogradit
  do te ngelen jo vetem anti-shqiptaret me te medhenj ne historine shqiptare por dhe antiamerikanet mete medhenj. qe ka shkelur ne shqiperi..
  nqs se do te beja nje gjyq nurembergu per krimet kunder njerzimit ne shqiperi pas 1992 do te vija ne bangen e te akuazuarve:
  :
  Edwin rajerson
  saleh berisha
  azem hajdari (edhe pas ngordhjes)
  tritan shehu
  elez biberoviq
  lulzim basha
  bujar nishani
  james trafikanti
  damir fazllic
  nick gage (gaxojani)
  AKUZA:
  DHUNIM KUFOME
  qe do te thote se ne 1991 kur shkelen keto barbare ai komunizem qe keto makartiste dhe neofashiste pretendojne se rrezuan..kishte vdekur qe ne 17 dhjetor 1981.
  pra keto kanibale,vampire hijena dhe nekrofage munden nje system qe kishte 10 vjet qe kishte vdekur.
  jo vetem kaq por keto zbatuan nje nga teorite me agersive te zbatuar dhe ne amerike midis vete amerikaneve.
  po pse ketu ne shqiperi e gjeti makartisti rajerson te rrezonte nje te vdekur..
  pse ngaterroi ky colonel I ardhur nga beogradi tiranen me saigonin,mosken dhe berlinin e viteve 50-60

  Dy here qeveria amerikane ka bere gafa qe kane lene gjurme ne histori
  .
  E para
  ishin kampet e perqendrimit te amerikaneve me origjine japoneze ne WW2 nga 1941-1947 qe me ne fund I demshperbleu ne kohen e Reganit ne vitet 80 me miljarda dollare
  .
  E dyta
  invazioni dipllomatik dhe I sherbimeve secrete amerikane ne vitet 1990-1992 nga Beogradi duke vene ne krye te shtetit shqiptar nje monster filoserb me emrin Saleh
  ka ardhur koha qe administrate amerikane te investigoje gafat dhe gabimet fatale nga dyshja anti-amerikane Rajersonovic-Biberovic.
  .
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje lidhjet e disa zyrtareve amerikane me ish udb jugosllave ne dem te kombit shqiptar
  .
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te marrjes pjese te kolonelit diplomat Rajeson ne fushaten elektorale ne janar-mars 1992
  .
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje dhe denoje zyrtarisht aktin e turpshem te interferences rajersonit per arrestimin dhe denimin e Fatos Nanos si genocide antikomunist I panevojshem
  .
  ka ardhur koha qe qeveria amerikane te investigoje se kush zyrtare amerikane dhe shqipare u “demshperblyen” me floririn e londres..dhe pse pikerisht u abuzua me florin e londres ?!
  Me ka zene lemeria qe kur ne Shqiperi honorable Donad Lu shpiku reformen per drejtesi,pas dekrinializimit te famshem,ku me I humburi doli Edi Rama dhe votuesit e 23 qershorit..me I fituari ..ylli ne ngjitje.

  Gjithe shtypi shqiptar ( edhe gazeta Dita me bedrisalmet e saj) jane verbuar dhe nuk shikojne qe kjo eshte nje manover tip “kale troje” po behet per te reabilituar pergjithmone krimet e kupoles 2B dhe per te vendosur K/M ne 2017 gjarperin Lul Basha I cili do kujdeset me pas per mosprekjen e SRB-it dhe ne rast te ngordhejs se tij natyrale ti beje nje varrim madheshtor si DEMON kratit tjeter te tropojes mender me thene A.Hajdarit.
  .
  Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
  ***
  Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
  PERBINDESH
  KANIBAL
  MONSTER
  TERRORIST
  TRADHETAR
  DJALL…etj etj
  .
  Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
  .
  1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
  .
  2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
  .
  3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
  .
  4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
  .
  5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
  .
  7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
  .
  8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
  .
  9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
  .
  10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
  .
  11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
  .
  12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
  .
  13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
  .
  14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
  .
  15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
  .
  16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
  .
  17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi

  18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
  .
  19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
  .
  20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
  .
  21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta
  ***
  ***
  Pas mos ndeshkimit te Monstres Berishe per disa kryekrimet e tij..sidomos per masakren HITLERIANE te 21 janarit me keqardhje kemi drejte te mendojme se:
  Amerikanet po bejne gabimin e turqeve para 500 vjeteve ku I kane ndare shqiptaret ne armiq te betuar ne socialiste dhe demokrate (turqit na ndane ne myslymane dhe te krishtere)..dhe ne vend te ballaban pashes dhe hamza kastriotit shohim berishen dhe bashen….dhe analoge eshte enverhoxha ne rolin e skenderbeut..
  Paprekshmeria e serberishes gjendet ne kasafortat e rajersonit-arvizuse dhe donald-luse
  dhe eshte jo burrerrore qe ke frike te thuash te verteten qe
  i paprekeshmi quhet WILLIAM BIBERAJ (alias sali serberisha) made in 1990UDB-CIA(seksioni ballkanit)

  Reply to this comment
 4. Doni August 6, 14:15

  Enveri beri pazare qe te mbante pushtetin dhe mbreterin e tij. Te tjerat jane ekzagjerime te pa nevojshme. Nuk e shikonte Bota se si populli po vuante urije ! E dinin shume mire por nuk u interesonte per kohen ndryshimi, per gjera qe ata e dinin. Enveri shkaterroji te gjithe elitat e meparshme , vetem keshtu mund te gezonte i vetem pushtetin. Me vone iu kthye bashkpuntoreve te tij te ngushte duke i sakrifikuar ne altarin e puhtetit te tij MIZOR dhe tejet BARBAR.

  Reply to this comment
 5. shqipetar August 6, 14:16

  Dita ne keto shkrime mos lejoni denigrime nga Kafka pa tru qe kerkojne te denigrojne Nexhmije Xhuglinin vetem se ish gruaja e Enver Hoxhes.Nexhmija si pake gra shqipetare nuk jeton e nuk duhet te jetoje vetem ne hijen e Enverit por per personalitetin e saj ne kufte e pune si dibrane shqipetare e intelektuale..

  Reply to this comment
 6. Arben August 6, 14:16

  Enveri e ngriti pishtetin mbi shitjen e trojeve shqipetare.

  Jo seeishte dicka qe kishte ai ne dore, por ama

  Boll me keto se ne cate trapin.

  Reply to this comment
 7. Kola August 6, 14:21

  Rrofsh per jete shoqja Nexhmije e u befsh lugat. Dheu mos te trese dhe shpirti te mos dalte. Te kishim harruar por ti na fanepsesh sikur kucedra me shtate koke here pas here. Rrofsh per jete te jeteve.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 16:01

   Kote e ke o Kol Miku,

   sepse:

   E SHIKON GAZETEN DITA SI I QIT PAPUSHIM INTERVISTAT ME NEXHMIJEN PER ENVERIN QE GJITHE LUFTEN JETUAN TE DY KETA KRIMINELE TE VILA E BAHRI OMARIT?

   dhe:

   Ska askush nga shteti dhe Pushteti qe t’i terrheqe vemendjen media sone amatore enveriste:

   PO C’A PUBLIKON O GAZETE MAVRI KETO LETYRA HISTORIKE TE PABESISE ENVERISTE QE FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI?

   Shiko Evdin Karagjozin si u vetshpall PARTIZAN i Enverit, si dekoroi Nexhmijen me medalje trimerie me nje lukuni kriminelesh nga pas, por shiko edhe kete debil trupesh me nick Korcari qe te kuptosh se

   ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NE TROJET TONA QE NGA KOHA E QEPES E ENVERIT KUR TRADHETOI KOSOVARET NE MUKJE DHE I MASAKROI ME PABESI NE TIVAR.

   Reply to this comment
 8. KORÇARI August 6, 14:31

  Nuk lind më burrë të tillë nëna, për 100 vjet të paktën jo.
  Enver Hoxha vjen pas SKËNDERBEUT , ISMAIL QEMALIT, Ai do të mbetet në Histori si Udhëheqësi i Fundit ATDHETAR SHQIPTAR.
  KUSURI janë teneqçka,me në krye SALI MUT SËRBIN, me një përjashtim të vogël ndoshta për Gallofin.

  Reply to this comment
  • intelektuali August 6, 15:53

   Saliu eshte PJELLA origjinale e Enverit

   Po s’besove shikoje ne foto si VARKAR i familjes kriminele Hoxha ne Drilon te Poradecit

   Reply to this comment
   • billi & hilli August 6, 16:25

    JE I SAKTE I NDERUAR
    INTELEKTUAL I KANIBALEVE SHQIPFOLES..

    .AQ ISHTE PJELLE E ENVERIT
    ISHTE SA QE NE 3 MAJ 1992
    I SHKULI VARRIN ME DINAMIT ME URDHER DIREKT TE RAJERSONOVIQIT..
    .
    BRAVO INTELEKTKANIBAL !!

    Reply to this comment
 9. 255 August 6, 15:01

  Zoti Leci !
  Edhe une e kam bo copa-copa Enverin por ama deri ne mars1997 ku shteti shqiptar ishte inegzistent dhe kane dale dokumete qe vertetojne qe pas 1997-1998 miqte tane kane bere presion qe te mos arrestohej Saliserbi.
  .
  Por kjo qe deklaroi berishi ne 5 mars 2018 se une i vrava 4 protestues dhe do vrisja ediramen sias kanunit dhe ce cava trapin per dipllomatin e obames dhe e perzuar si pule….tregon se miqte tane jane ato qe me tolerimin qe po i bejne salibishes po zhgenjejne dhe me pro-amerikanin ne shqiperi dhe me antikomunistin ne amerike
  .
  Zoti Lec 255 metra te larte ja kane bere statujen enverit ish armiqte e tij me SALIDEVILN

  Epopeja 25 vjecare e pabesueshme e krimeve te perbindeshit Berishovic 1-puci shtetit 2 prill 1991
  2-lufta veri-jug 1997
  3-kater mije te vrare ne 1997
  4-urdheri per sulm kimik 1997
  5-remzi hoxha
  6-fshehja e kumbaros
  7-kosta trebicka
  8-fatmir xhindi
  9-oficeri shikut
  10 gjyqtari konomi
  11-viktimat e gerdecit
  12-protestuesit e 21 janarit
  13-akuzoi PS per vrasje nga mbrapa
  14-manipuloi mjeket e spitalit ushtarak
  15-ktheu k/m ne spital fushor
  16-refuzoi dorzimin e gardisteve
  17-terrorizoi presidentin si horr bulevardi
  18-perdhosi k/prokuroren di lavire
  19-ofendoi k/shikasin si pucist
  20-kercenoi ramen me egzekutim
  21-akuzoi dhe kercenoi 4 gazetare
  23-u fshine filmimet
  24-u ndrruan tytat e armeve
  25-u dekorua burri shtetit
  26-u dekorua ylli ne ngjitje
  27-u menderosen ekpertizat e FBI
  28-u zevendesua presidenti
  29-u zevendesua k/prokurri
  30-u zevendesua k/bashkiaku
  31-u zevendesua k/shiku
  32-u terrorizuan gazetare
  33-u tha se do ja u bej prape si ne 21 janar
  34-liroi vrasesit nga burgu ne shkurt 2012
  35-genocid fisit haklajve
  36-tritol te varezat e haklajve
  37-bulldozer te shtepia e haklajve
  38-vrasja mafjoze e Mirush Matit
  39-thika pas shpine Bujar Kaloshit
  40-vrasja e Aleks Kekes
  41-masakrimi Edi Rames
  42-masakrimi Zamir Dules
  43-masakrimi Bardhok Lales
  44-vrasja Florian Viles
  45-egzekutimi Anton Gjergjit
  46-egzekutimi Vaid.Lames
  47-perndjekja e Zef Brozit
  48-perndjekja e gjen.Luan hoxha
  49-perndjekja e Shinasi Rames
  50-terrorizimi Eduart Sallamit
  51-terrorizimi Arben Dukes
  52-rrahja e Paskal Milos ne Bruksel
  53-burgosjae e A.Frangajt
  54-burgosja e A.Ristanit
  55-vdekja misterioze P.Arbnorit
  56-vdekja misterioze Safet zhulalit
  57-vdekja misterioze Ali Spahia
  58-vdekja misterioze Besnik jacellit
  60-vdekja misterioze Gezim Dibra
  61-egzekutimi ahmet krasniqit
  62-egzekutimi ilir koloshevcit
  63-vdekja misterioze xhavit hana (prokurori gerdecit)
  64-eleminimi misterioz i L.Ihsanit (sekretarja berishes 13 vjet)
  65-vdekja misterioze Bashkim Gazidede
  66-vdekja misterioze Ferit R.Hoti
  67-vdekja misterioze Tani Topit
  68-vdekja misterioze Gramoz Pashkos
  68-Eleminimi Gani Malushit
  69-nxjerrja ne prite e azemhajdarit
  70-vrasja e 10 komisareve te policise
  71-vrasja e mbi 500 policeve ne detyre
  72-ngujimi i 3110 familjeve ose jane gjak
  73-…1800 te vrare me kanun
  74-prishjen e qeverise stabilitetit 91′
  75-fronezimi i janullatusit
  76-aderimi ne konferencen islamike pa referedum
  77-sabotimi i levizjeve per pamvaresi ne kosove
  78-furnizimi me nafte i milloshevicit
  79-vjedhjen e votimeve 96′
  80-rrahja masive e demonstrueve ne sheshin Skenderbej
  81-rrezimin e shtetit dhe vellavrasja ne 97′
  82-grushti i shtetit shtator 98′
  83-impikimi familjarisht i tij ne holokaustin e gerdecit
  84-miratimi i varrezave te ushtareve greke
  85-injorimi total i ceshtjes came
  86-shitja e detit jon
  87-implikimi me ligjin e plehrave
  88-vjedhje e votimeve ne 2009
  89-prishja klasave sportive
  90-prishja e rrjeteve kulluese
  91-tallja me shkollene plepave
  92-masakra e 21 janarit
  93-vjedhja e votimeve 2011
  94-perdhosja e luftes N.CL
  95-glorifikimi i satrapit zog
  96-deklarata qe kemi gjak turku.
  97-Shitja e resurseve strategjike
  98-lidhja me mafiozet e podestes
  99-parlameti i ri
  100-stadiumi i ri
  101-xhamia e re
  102-rruga e Arberit
  103-rrethrrotullimi ne unaze
  104-h/c skavices
  105-h/c devollit
  106-mullinjte e eres ne karaburun
  107-centrale atomike per tu bere superfuqi
  108-hekurudha tirane-pekin
  109-superfuqi arroresh
  110-mbjellja e 10 miljon rrenje ullinj
  111-kalimi borxhit jashtem 66% (falimentim)
  112-mos pagimi 500 miljon investitoreve
  113-demi me “Cez-in” rreth i miljard dollare
  114-Krimi me TEC Vlore mbi 200 miljon dollare
  115-qindra miljone me pronaret e tokave (strasburgu)
  116- mashtrimi i te perndjekurve politike ne pagesa
  117-mashtrimi kriminal me legalizimet
  118-deshtimi i censusit
  119-vjedhja e 300 miljon dolarev te rruga kombit
  120-shitja e hidrocentraleve
  121-shitja mafjoze e armatimeve
  122-shitja e reparteve ushtarake + shqup-in
  123-deshtimi i shitjes albetrolit dhe armos
  124-linja e tramvajit Lulit ne tirane
  125-shqiperia 1-euro
  126-denoncimi i Hysen Shoshorit
  127-enoncimi i Margarira Kostaqit
  128-tjetersimi mafjoz i Shqup-it
  129-tjetersimi mafjoz i ambasades kineze
  130-tjetersimi mafjoz i sh.o. Fier
  131-ri-aprovim i ardhjes milionave ton plehrave
  132-tejkalimi borxhit public mbi 65%
  133-borxhi ndaj biznesit 1 miljard dollare
  134-borxhi stratosphere me Cezin
  135-cmenduria me emrin e bjeshkeve te nemuna.
  136-perdhosja e eshtrave te A.Hajdarit dhe VK.
  137-lejimi i rajersonit ne fushate elektorale 1992
  138-mos hapja e dosjes se sigurimit shtetit
  140-poshtrimi i Jon Withersit
  141-poshtrimi i Arvizuse
  142-loja me LHL
  143-komplloti Sokol Olldashit
  144-loja me lazaratin
  145-helmimi Ferdinant Ponit
  146-pagesa e vrasjes se Santos
  147-teatri qe po luan me Fullanin
  148-uzurpimi bsh
  149-uzurpimi i bankes Santos
  150-“Dasma” per kapjen e nipit enverit
  151-‘Nxjerrja” e kalibruar e videos Metes
  152-Nxjerrja” e kalibruar e kamikazit Doshi
  153-Perdorimi i Dritan Priftit si Video Master Spy
  154-Neni naziskin 24/1 i 1992 (shpartallimi shtetit)
  156-komisjoni varrim –zhvarrimeve
  157-kanibalizmi ne varrezate kombit 3 maj 1992
  158-shkarkimi illegal i maks haxhise 1998
  159-mos kallzimi I krimit te doshit 3 muaj
  160-paisja e familjes & fisit me pashaporta dipllomatike
  161-paisja e 10 terroristev islamike me pashaporte shqiptare 93’
  162-enigma e goditjes dhe vdekjes Agim Shukes
  163-ultimatumi drejtuar Qazim Gjonajt per gjyqin e 2 prillit
  164-presioni mbi Prele martinin per gjyqin e 2 prillit
  165-enigma e arit londres (1993 me rajersonin)
  166-enigma e kaparit te albetrolit 2012 (mbi 85 milon $)
  167-enigma e pallateve nga malajzi a ne laprake
  168-emrimi I gazidedes ne shik (master spy)
  169-takimi sekret me milloshevin (1995)
  170- takimi sekret me gjeneralin Boban te vila nr 4
  171-takim I fshehte me Ivanovicin ne Kras Montana
  172-reabilitimi I kriminelit Gazidede 2005
  173-reabilitimi I kriminelit Agim Shehu 2005
  174-shkaterrimi dhe demtimi I hekurudhave
  175-prishja e hekurudhes milot rreshen klos
  176-zhdukja e stacionit trenit Tirane
  177-ofendimi I NY TIMES leter higjenike
  178-shkon ne USA 1992 me ndihmen e nje big-shefi te Cia-s
  179-skandali Levan-Fier( fari balliu-alpine)
  180-Debimi I Mustafajt para vizites Bushit
  180-ngritja e permendores bushit si bythlepires I tij
  181-skandali nipi berishes ne hotel dajti (koburja e dritanit)
  182-250.000 euro Jean Paul Carteron ilegalisht ne 2006
  183-urdherohet qe kontrata me JPC te mbahet teper secret
  184-skandali kombetar me shkollen greke Omiros ne korce
  185-denimi Top Channel me 13 milion euro
  186-Trafik I madh armesh me Armenine
  187-Skandal dipllomatik me azerbajxhanin per keto arme
  188-digjet policia gjirokastres nga lazaratasit-shtator 2007
  189-i falen Tom Ridges 500.000 $ per 2 seminare (9/2007)
  190-Damir Fazllic ne kasafortat e sigurise kombetare me T.Ridge
  191-shkarkohet prokurori Sallaku per aresye banale si ndonje fshesaxhi
  192-Argita B. fshin biznesin e saj nga regjistri kombetar (shkurt 08’)
  193-pagesa ilegale Vatres-usa per 100 vjetorin (sa fukarenj ne usa)
  194-Spoti turistik n CNN-300 000 $ kater here me shtrejt se normalja
  195-Kapet 1 kg heroine te makina ambasdorit ne Itali , Lesh Kola
  196- Prangoset shoferi A.Selmanllari si drog-diller-mik personal i Xenit Sales
  197-Autobote te qeverise kapen duke ujitur drogen e Lazaratit
  198-Debohet ne shtator 2008 nga shqiperia FMN
  199-Debohet k/hetuesi Shtylla (kishte gerdecin dhe rrugen e kombit ne process)
  200-Skandali plazhi gjeneralit- mbrapa qendron dyshja malltezi-patozi
  201-Super Skandali Jales -del kollovari J.malltezi si mafje e tokave
  202-Skandali ne Porto Romano-Argita –Fazllic
  203-Gold-Argita” i lyp “Zafar Ansarit 3 miljon dollare rushfet
  204-Jamgjarper Malltezi gllabron ish klubin Partizani
  205-Karaosmania e Nishanit gllaberon ish seline e PD
  206-Urdherohet pergjimi ambasadave dhe opozites nga SH.I.U
  207-Transferohen nga zyrtare vendas 1.3 miljard dollare raporton G.F.I.
  208-Shkarkimi I disa gjeneraleve rebele dhe zevendesohen me beadle
  209-Nuk hapen kutite per 2009,dhe digjen fletet e votimit para afatit
  210-Hapen kutite per 2011 dhe ndryshohet rezultati (po mengeperveshuri ?)
  211-Ortakja e Argita B. Flutra Kola blen Croën te Fazllicit 2 miljon $
  212-Gazidede takon Arkanin ne Durres 6/94 me miratim te Berishes per naften
  213-Themelohet kompania Shqiponja me “boss” Tritan Preshin.
  214-Berisha posedon disa zyra perandorake private te pa raportuara..
  215-Argita zoteron vila multi milioneshe te pa justifikuara-lalez etj..
  216-Shkelzeni zoteron vila sheikesh ne garden,farke,mullet .L.A.etj.
  217-Akuza ndaj Hajdarit si spiun i SS dhe organizator i 2 prillit 1992
  218-Ngritja e lapidarit per “spiunin dhe vrasesin “e Shkodres
  219-Dekorata dhe honorari 1,6 miljon dollare per Nicola Arsidin
  220-Trafikimi naftes ‘Virxhin-Kulicaj” fitimi 75 miljon dollare
  221-Blerja e nje super benzi BUNKER-700 miljon leke.
  222- Porosit helikopter superlluksoz VIP ne France (eurocopter)
  223-Porosit nje veprim terrorist me helicopter mbi shtepine e Bamir Topit
  224- Mban gjithmene rrotull nje “polici secrete civilesh ” 50- 100 vetash
  225-Fimohet vila Rames ne 13 shkurt 2013 me helicopter me urdher te SB
  227-Urdherohet ne 97’ nga SB sulmi mbi amb. amerikane ( Izet Haxhia)
  228-Sulmohet me urdher te tij kontigjenti gjerman (ka filmime)
  229-Kurdiset nga SB truku I bombes te Vefa ne 96’ me Anton Gjergjin
  230-Bomba u “kurdis” per te akuzuar “Hakmarrjen per drejtesi”
  231-Largohet FMN se sinjalizoi rrezikun per fajdet 96’
  232-Kercenohet Kristaq Luniku per mos mbylljen e firmave
  233-SB deklaron se VEFA+ Gjalica = dallendyshet e kapitalizmit
  234-SB deklaron ;Parate e shqiptareve ne firma me te pastrat ne bote
  235-kercenohet me jete Izet Haxhia pas intervistave nga Gestapo SB
  236-Akuzohet Xeni Lirijes si drog diller nga Izet haxhia
  237-Miratimi I devijimi I rruges Egnatia nga Durrsi ne Igumenice
  238-Investime serioze ne Tropoje nga qeveria Pedere-afer zeros
  239-Abandonon shtepine ne Vicidol-kthehet haur lopesh e gomeresh
  240-I fal oborrtareve mbi 100 licensa h/centralesh ,miniera e hidrokarburesh
  241-Trafik me Libine –Lul Basha takon Kadafin personalisht “tet a tet”
  242-Lirohen te burgosur vrases per votimet e 2009 me urdher te SB-LB
  243-Menaxhohet direkt nga SB kolumbianizimi-prodhimi droges- 5 miljard $
  244-permbytja e pare e shkodres ndodh 1 here ne 100 vjet (tallje )
  245- permbytja e dyte e shkodres ndodh 1 here ne 1000 vjet (tallje funebre)
  245-Gerdeci I dyte ne Dhemblan Tepelene-maskohen vrasjet dhe krimi qeveritar
  246-Burgosja e Nanos si terrorist per kavanoza receli t ndihmave
  247-KURSE Lul Berisha vjedh gjysem miliardi ne RR.K dhe mbete yll ne ngjitje
  249-SB deponon ilegalisht ne amb.amerikane per 14 shtatorin 1998
  250-Ve mafjozin Hajdin Sejdia keshilltar te pare ekonomik ne qeverine e 1992
  251-Largon Leka Zogun si qen ne 20 nendor 1993
  252-prag skandali armatosur ne hotel dajti me LZ
  253-Nga trajtimi LZ si qen I ngre permendore si karadyzen
  254-SB me keto krime eshte diskretituesi me I madh I USA-s
  255- SB me keto krime eshte djalli I Lugut te zit e tropojes qe po
  ri-ngre Enver Hoxhes lavdine sin je nga Kolloset me te medhenj qe ka nxjerre njerzimi
  kur shikon sot kete popull qe eshte shpefyteruar,kete klase politike antishqiptare,keta ish te perndjekur politike akoma me gaveta neper duar,keta intelektuale te sklerozizuar,keto medium dhe gazetare tevet-censuruar,ate vend qe eshte kthyer ne nje kombinat gjigand prodhimi dhe tranziti droge me vlera kozmike,ku krimi ,droga,prostitucjoni,tradhetia , kurvelliku politik dhe hipokrizia unlimited e nderkombetare automatikisht “pa deshiren” tone e vene Enver Hoxhen Burrin me te madh qe ka nxjerre kombi shqiptar ne nivel me gjergj kastriotin

  Reply to this comment
 10. MH August 6, 16:27

  Nuk do lindin nji i dyte si Enver Hoxha.Merreni nga te duani e si t’iu vije ma per mbare.
  Politikan,Strateg dhe atdhetar i vecant nga e gjithe kombi shqiptare.
  DIKTATURE do te thote LIGJ,dhe norma jetese dhe qetesie.
  LIGJ don te thote DIKTATURE dhe norme jetes dhe qetesie.
  Bani krahasimin me drejtuesit e te gjitha ngjyrave te politikanve dhe qeveritarve sot me Ate dje.
  Nji ide shpalosi Thaci dhe ndiqni intelektualet plot intelekt se ku mberrijne me filozofina.
  Thaci perderisa ia holli gelbazen surratit Sali Berishes nuk ma merr ne asnji menyre mendja qe vete Thaci do bie ne pozita te Berishes ne sherbim UDB Serb.
  Thaci e ngre me shume vetedije ceshtjen me marifetin korigjim kufijsh.Per te terhjekur nji krahin shqiptare e neperkembun nga shovinizmi Serb dhe pa leshuar asgja nga trolli qe perfshine e drejta e sovrainetit.
  E rendesishmja .Takimi bahet ne tavolin pa ushta e gryka pushkesh.Nuk ka pse te catrafilohen ajka e politikanve dhe e qeveritarve te cfaredo ngjyre.Nuk shkohet ne takim:O,sot o,vdiqa..Por me jep e te jap.Ku ky takim asht plotesisht ne te drejten e Thacit,me jep.Po gja me te dhane KOSOVA nuk ekziston.Nuk ka cfare me te dhane.Nuk kemi te bajme.Me jep thonjet e kambeve te te jap floket e krese.Jo ketu kemi te bajme me nji trup te vetem ku thonjet e kembeve dhe floket i perkasin te njejtit trup.E kjo asht Kosova se bashku me Toplicen(Medvegj,Bujanovc,Presheve).Aq ma teper qe kete ide e mbeshtesin dhe perendimoret.Asht ne te drejten e Shqiperise.

  Reply to this comment
 11. MH August 6, 16:41

  Arben.
  Pu ku i gjete shitjet e trojeve shqiptare nga Enveri.Mos ngatrron birucen e sateme nga dole i cekulibruem qe e ngrata e shiste per te ushqyer ty malukatin flliqsin.Te lexosh gjithesa shkruhet aq ma teper per ato qe e perjetune ate sistem,e ti kundervihesh me c’po shikojme sot asht me nduke lesht e kres.
  Fati deshti qe ne kombin tone kemi dy soje popullit.Nji qe perleshet me cdo fare bishet per liri e pavarsi.Dhe nji qe i pi shurren dhe i ha dhe mutin cfaredo bishet qe krijon hije mbi truellin shqiptare.
  Kjo fatkeqesi vashdon e nuk do ndalet kurr sepse dhe turpi i ngjeshur per turpin e tyre nuk shqitet kurr.Nga tradhetar e puthadore me pushtuesin nuk mund te kthehesh ne patriot.

  Reply to this comment
 12. valentina August 6, 17:11

  Veshtroni si shfaqen kelyshet e kolaboracionisteve edhe pse kane kaluar 70 vite nga koha kur paraardhesit e tyre moren vulen e turpit si tradhetare te atdheut duke bashkepunuar me Nazi-Fashistet, dhe sherbyer me devotshmeri ne favor te armiqve shekullor te shqiptareve Greqise dhe Serbise akoma jane te bindur, se keta bij bushtrash kane pasur te drejte dhe e vleresojne te moralshme bashkepunimin me okupatoret ,po si mund te thuash qe enveri beri pazare me kosoven,kur dihej fare mire se shqiperia ishte nje shtet i vogel dhe i varfer me nje popullsi as dy miljon banore dhe ne nje kohe kur kishte kunder te gjitha fuqite e medha qe kishin kontribuar per copetimin e trojeve shqiptare?me te drejte nexhmija shtron pyetjen,perse vazhdojne akoma te jete ne pikepyetje pavaresia e kosoves ne nje kohe qe pjesa me e madhe e atyre shteteve qe dikur ishin kunder sot jane pro kosoves dhe kane 10 vite dhe nuk po e zgjidhin dot perfundimisht?e si do mundej ta bente enveri kete?Per cilen elite intelektuale e keni fjalen,per ate elite qe punoi ne dem te shqiptareve,dhe meqenese ishin intelektuale duhej tu faleshin tradhetite?a mund te behet dot krahasimi midis pushtetit te enverit me pushtetaret e sotshem?me thoni sa hotele,vila,kompani nafte,kompani minierash,prona ne bregdete dhe ne male dhe banka te mbushura me para duke grabitur cdo pasuri qe enveri i la te paprekura kane sot femijet e enverit duke i krahasuar ma bandat politike te ketyre 27 viteve?te gjithe ju qe shani enverin jeni po ata te para 70 viteve qe grabitnit,skllaveronit ,vidhnit,vrisnit,bashkepunonit djallin vetem e vetem per tu pasuruar.

  Reply to this comment
 13. xhaxhi August 6, 19:34

  Pa Enverin sote nuk do te kishte Shqiperi dhe Kosove.

  Reply to this comment
 14. Shpendi August 6, 20:11

  Bushter e ndyre. Ti me burrin tend i pite gjakun ketij populli. Ste lexoj dot asnje fjale. TURP per kete gazete qe vashdon glorifikon ish diktatorin mizor dhe familjaret e tij qe vazhdojne propaganden. Turp…

  Reply to this comment
 15. Alban Dega August 6, 20:15

  From: Alban Dega
  Date: March 11, 2006 at 1:11:01 AM EDT

  A E SHITI ENVER HOXHA KOSOVEN !?

  – Streha e fundit e te gjithe maskarenjeve !

  – A po ma shet World Trade Center !?… Jo Baca Hamdi nuk eshte e imja….

  – Nga Alban Dega, Nju Jork

  Hedh nje Glavic a nje Recic nje gur ne lume e hidhen 100 te mencur e se nxjerrin dot !
  Ka 27 vjet qe Sali Berisha dhe banda e tij u bene telallet e shitjes dhe tradhetise se Kosoves nga Enver Hoxha…. me qellim qe te fitonin zemrat dhe perkrahjen e vellezerve e motrave te Kosoves …
  U be mode qe edhe shume shqiptare te Shqiperise te ndikuar nga kjo politike ala serbe te deklaronin se “ nuk e kemi dite as ku bie Kosova !?
  Rrena me bisht !? injorance totale! Mashtrim pa kufi e pa kurrfare fytyre !
  RTSH, te gjitha radiot lokale e Kombetare per brenda e per jashte Shqiperise hapeshin e mbylleshin me ngjarjet ne Kosove nga 8 prill i 1981 e deri me 1 janar 1991!
  Te gjitha gazetat kishin faqe te tera me cdo gje qe ndodhte e cfare thoshte shtypi boteror per ngjarjet ne Kosove.
  Kryeartikujt perla te publicistikes shqiptare ne tere historine e viteve 1981- 1990 kane qene ata per Kosoven!
  Qe nga Kongreset e Partise, Rinise, Grúas, Frontit, fjalimet e ministrit te Jashtem dhe diplomateve e deri tek ai i Ramiz Alise ne Samitin e OKB-se se Shtator- Tetorit 1990 kishin si bosht kryesor e shpirt te tyre Kosoven!
  Sic e kam shkruar qe ne ate kohe fjslimi i Ramiz Alise i 1 a 2 tetorit 1990 ne OKB ka qene fjalimi me i duartrokitur ne OKB mbas atij te Mikail Gorbacivit per Perestrojken dhe Gllastnostin ne historine e OKB -se.
  Cdo fjale per Kosoven dhe tragjedine e saj shoqerohej me duartrokitje e brohoritje te zjarrta nga qindra imigrante shqiptare te Kosoves qe kishin tejmbushur llozhat e saj por edhe nga diplomate te huaj…
  Ne raportin e ambasadorit britanik ne Beograd per Foregn Offisin, Kryeministrin anglez dhe per Departamentin amerikan te shtetit, te botuar para disa muajve po ne kete gazete, Tema, theksohej se Shqiperia, politikanet dhe diplomatet e saj po ndjekin nje strategji e taktike te shkelqyer, teper te matur e shume te zgjuar per ngjarjet ne Kosove duke perkrahur bashkekombasit e vet ne Kosove dhe duke iu shmangur provokacioneve te regjimit te Milloshevicit dhe propagandes serbe!
  Po ju sjell nje ngjarje te perjetuar ketu ne Nju Jork ne vjeshten e vitit 1997, pas renies se regjimit te Sali Berishes ….
  … Ishim rreth 11 shqiptare tek Kafja e Xhimit ne Pelham Park, Bronx. Shumica nga Kosova. Papritur na bashkohet nje shqiptar nga Peja. Ishte gati milioner ne ate kohe …
  Sa e merr vesh se ishja nga Shqiperia dhe ish- kryeredaktor per Kosoven ne ATSH me drejtohet gjithe “patriotizem” :
  – Na moret ne qafe ju shqiptaret e Shqipnijes se Enver Hoxhes . Na moret ne qafe na tradhetuat dhe e shitet Kosoven e ne tek Serbia dhe Rankovici ….!
  Ra nje heshtje per gjysem minute.
  – A po ma shet “ World Trade Center “ , i drejtohem une krejt i qete.
  Heshtje e plote…
  – Cka je ka thue bre burre Shqipnije!? Po qysh kam me ta shite bre kur nuk asht e jemja… ishte pergjigja e tij e vertete .
  – Po mire, vazhdoj une. A ishte Kosova pjese e shtetit shqiptar kur Enver Hoxha erdhi ne fuqi ne 1944 dhe ua shiti serbeve apo ata ia moren me lufte e nuk mundi ta mbronte apo ….
  – Jo vallahi . nuk ka qene pjese e Shqipnijes as ia kane marre serbet me lufte… po i kam ndie Sali Berishen e Azem Hajdarin ka thone qashtu e thashe me veti ata dine ma shume se kane pese vjet qe thone qashtu !
  – O te lumte goja o Hamdi Dega, me thone gati me nje ze pese a gjashte prej vellezerve nga Kosova dhe vazhduam te bisedonim per shkendijat e para te luftes se armatosur te UCK-se qe sapo kishin filluar e po shtoheshin ne mbare Kosoven … ( Shkruar me 11 mars 2006 )
  Mu kujtua kjo ngjarje tek po lexoja keto perrallat e idiotizmat e filozofit Recica dhe Adem Gllavices qe i paraqet si prova te tradhetise se Shqiperise dhe Enver Hoxhes ndaj Kosoves !
  Enver Hoxha ka qene nje diktator komunist i eger deri ne bárbari. Por ai kurre as e shiti as e bleu Kosoven, sepse pas vitit 1912- 1914 Kosova u zaptuar me zjarr e me hekur e u be me pahir pjese e Serbise e Malit te Zi e me vone e ish- Jugosllavise ne baze te traktateve antishqiptare te Kongresit famekeq te Berlinit e Konferences se Londres !
  Enver Hoxha e Shqiperia nuk e kishin as fuqine dhe as aleancat me fuqite e medha per te marre as me force e as me diplomaci trojet shqiptare te copetuara e sakatuara nga Berlini, Stambolli, Londra !
  Nese nuk do te kishte qene Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare qe e cliroi Shqiperine nga nazi- fashizmi dhe bashkepunetoret e tij Balli Kombetar e Legaliteti atehere do kercenohej seriozisht edhe Shqiperia e vogel qe eshte sot pasi ajo do te radhitej ne anen e bllokut nazi- fashist Berlin- Rome- Tokio .
  Mbi kurrizin e Enver Hoxhes e diktatures se tij rendon nje mal me krime e akuza por ta akuzosh per shitje te Kosoves dhe trojeve te tjera shqiptare ne Maqedoni, Mal i Zi e Cameri eshte jo vetem mashtrim por edhe idiotizmi me i madh i cerek shekullit te fundit!
  Sic e ka thene Konica nacionalizmi eshte steha e fundit e te gjithe maskarenjeve !
  Askush, aq me pak Sali Berisha e Azem Hajdari, Glavici e Recici , nuk bejne perjashtim nga ky percaktim filozofik i Konices !
  SHENIM: Ky argument eshte perdorur per here te pare me 11 mars 1997. Pjesa e pare e shkrimit eshte botuar me 11 mars 2007. Eshte perditesuar me 29 qershor 2018 dhe botuar si koment tek Tema dhe Dita .

  Reply to this comment
  • vetem gjysem dite...o shoku enver August 6, 20:55

   NA CATE MENDERET
   JU ISH GAZETARET
   E ZERIT POPULLIT
   ME “BARBARITE” E ENVER HOXHES !!

   1 MILJARD HERE ME TE MEDHA
   JANE BARBARITE

   NE BOMBAT ATOMIKE NE JAPONI NE 1945

   KARRIKET ELEKTRIKE TE ROSENBERGEVE

   APO ATO QE THOTE JOHN KERRY NE TMERRET E VIETNAMIT ..SE ATO QE THUA TI MALOKAR MAKARTIST QE FSHIU BYTHEN ME TY “SPIUNI SERB” ELEZ BYBERI” DHE MIRE TA BERI
   —————–

   PSE SALISERBI
   ESHTE LAPIDAR DIAMANTI
   QE AMERIKA DHE EUROPA
   I KANE NGRITUR ENVER HOXHES
   SI PROFET ABSOLUT ??
   __________

   PJESA E PARE
   ______________

   Vaske Afezolli, një ish officer i lartë i Sigurimit, ka qenë ndërmjetës i CIA, në Ambasaden Amerikane, në vitin 1991, kur Berisha nuk ishte ende në pushtet. Afezolli, organizoi edhe takimin e ketij me Sali Berishen, i cili u bë në makinen private të V.A, nipit të Vaskes (djali motrës). Për dy orë i ranë rrotull unazës ndërkohë që Berisha dhe oficeri (ose dikush tjeter i CIA) bisedonte në sediljen e mbrapme. Ndërkohe djali i Vaskës, present në takim, (ish zv.min i regjimit komunist , në ministrinë e Tregëtisë ), rrinte në sediljen e pare dhe shofer ishte VA, që nuk dinte anglisht. Vaska përfundoi në SHBA dhe aty vdiq në moshen 85 vjecare në vitin 2015, si shtetas amerikan. Pallati ku rri sot Berisha është ndërtuar në pronën e Adhamit, nga investitori që ka dhe ndërtesën 24 kateshe, përbri Ambasadës Italiane (Qendra Coin, ose ABA), aty ku Berisha ka zyrën e tij sot, në katin 14-te , me siguri si dhuratë prej tij.

   Bujar Hoxha. Pedagog i filozofisë dhe mësimdhënës në shkollën e PPSH ai ishte këshilltar i Enver Hoxhës për çështjet e Kosovës së bashku me Ajet Haxhiun. Çuditërisht të dy u bënë njerëzit më të afërt të Berishës. Ai kishte lidhje krushqie të ngushta me Manush Myftiun, i cili së bashku me Hysni Kapon janë cilësuar si njerëzit e fshehtë të Beogradit në Byronë Politike të Hoxhës, të cilët i dinte vetë diktatori por i lejoi për ti përdorur.(dhe në fakt i përdori).
   Vaskë Afezolli, zyrtar i Sigurimit, me lidhje familjare me Bujar Hoxhën. Përmendet si njeri me lidhje në Dibër, zonë ku dhe UDB ka qenë shumë e fuqishme. Ka pasur lidhje me fisin Baholli, të cilët kanë pasur lidhje me Gazideden që në kohën e regjimit komunist.
   Nerulla Zebi. Shef i kundërzbulimit shqiptar por që kishte jë handicap. Ishte nga Golloborda dhe ka dyshime për lidhje të tij me shërbimin sekret serb, të cilit i ka dhënë dokumente residence. Flitet se jeton në Bullgar
   Vladislav Jovanoviç ka lindur shumë pranë kufirit me Kosovën, në Žitni Potok dhe ka punuar diplomat i Jugosllavisë, pikërisht aty ku shqiptarët kanë qenë më të përqendruar dhe ku thuhet se janë bërë rekrutimet më të mëdha të UDB-sw në diasporë dhe më tej në politikën e shtetit shqiptar. Ai ka qenë diplomat në Bruksel në vitet 50 të shekullit të shkuar ndwrsa në vigjilje të prishjes së komunizmit ka shërbyer në Ankara. Jovanoviç ka qenë bashkëpunëtor i afërt i Millosheviçit dhe në kohën kur ky i fundit iku nga pushteti la karrierën e ambasadorit serb në OKB.

   Lawrence Eagleburger alias Lorenc Igëllberger, ka qenë një diplomat karriere dhe njohet me nofkën :Lorenci i Maqedonisë apo Lorenci i Serbisë. i ndjeri Eagleburger që ka vdekur në vitin 2011 ka qenë ambassador i SHBA në Jugosllavi gjatë viteve 1961-1965 dhe gjatë kësaj kohe menaxhoi ndihmat amerikane në ndërtimin e Shkupit pas tërmetit. Ai ka krijuar lidhje jetëgjata me qarqet serbe. Aq jetëgjata qenë këto lidhje sa i mbajti edhe kur shërbeu si Sekretar Shteti kujdestar në kohën e dorëheqjes së James Baker pas humbjes së Bush. Gjatë periudhës 1989-1992 ai shërbeu si këshillues për çështjet jugosllave dhe ishte mjaft kontraversal. Ai në këtë kohë fitoi reputacionin si një partizan i fortë i serbëve, aq shumë sa mohoi krimet e paramilitarëve dhe ushtrisë federative në Kroaci e Bosnjë. Kjo njëanshmëri bëri që shtypi europian ta cilësojë si “Lorenci i Serbisë”./// Sa Lorenca-fazzlice-nick gage-elezbibere dhe matherfackere ka ne washington dhe bruksel…..qe po e mbrojne berishen dhe duke poshtruar 10 miljon shqiptare ?
   ____________________________________________________________________
   PJESA DYTE
   __________
   Izet Haxhia: Ju rrëfej se si e sollën serbët Sali Berishën në pushtet në ‘92

   Ish-badigardi i Sali Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia, ka filluar të flasë duke shpjeguar shumë zhvillime të rendësishme që nuk janë perceptuar nga publiku gjatë asaj periudhe.

   Në një postim të gjatë në profilin e tij në Facebook, Haxhia shpjegon se kanë qenë serbët ata që sponsorizuan Berishën dhe njerëzit e tij në fillimet e ngjitjes në krye të shtetit duke i siguruar mbështetje diplomatike dhe pjesëmarrje në konferenca të rendësishme ndërkombëtare.

   Ja çfarë shkruan Izet Haxhia: “Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë bashkë me Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava.

   Kur u vendosëm në hotel në Crans Montana, tek suita e Berishes erdhi një përson që nuk e njihja dhe që Berisha nuk e prezantoi. Ka qendruar për rreth tre orë në suiten e tij. Në këtë takim ka qënë vetëm Berisha dhe gruaja e tij. Të nesërmen në sallën ku mbahej forumi mori fjalën edhe përsoni që në darkë kishte darkuar me Berishen. Nga prezantimi që ju bë nga moderatori forumit Carteron mësova se ishte ministri i jashtem Serb i Jugosllavise së mbetur. Mbiemri me sa me kujohet ishte Ivanoviç”.

   Haxhia e përforcon edhe më tej argumentin e tij se Berisha është ngritur nga serbët në pushtet duke thënë se Ivanoviç është parë në tribunën e mitungut të fitores së 22 marsit 1992. “Interesant është fakti se PD vërtet u krijua në shtepinë Gramoz Pashkos, por drejtuesit e ardhshëm që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, rezident i sigurimit të shtetit e shërbimit sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret maqedonas”, – vijon ai duke shtuar se edhe ngjarjet e vitit ’97 u organizuan nga qarqet anti-shqiptare.

   Ai zbardh gjithashtu edhe dërgimin e naftës shqiptare ne Jugosllavi, ndërkohë që OKB i kishte vendosur embargo gjatë luftës së Bosnjes.

   “Perveç dërgimit të karburantit makines së luftës së Milosheviçit është bërë edhe dërgimi i armëve serbëve të Bosnjes. Kjo është bërë e kamufluar si trafik i armësh relike në drejtim të Norvegjisë, por në të vërtetë shkonin armë për serbët e Bosnjes. Nëermjetës në të gjithë këtë tafik ka qenë gjenerali Boban, që ka takuar disa herë Berishën tek Vila nr.4”,
   __________________
   PJESA E TRETE (si pruri berishen ne pushtet me 2 prillin 1991 Elez biberaj ky “gjeneral gramafoni”me Hillat e Billat makartiste & sorriste)
   __________________

   Zgjedhjet e shantazhuara, jo të lira dhe korrekte, në historinë e pluralizmit në Shqipëri, kanë patur moment inaugurues vetëzgjedhjen e Berishës Kryetar të PD-së. “Unë dhe Azemi shkuam me pistoleta në mbledhje. Nqs nuk do të zgjidhej Berisha, do të shkatërronim PD-në me armë, do të futeshim në PD, do të vrisnim kundërshtarët”, shkruan Izet Haxhia për zgjedhjet e 19 Janarit 1991.
   Kjo ka ndodhur pasi ishin anuluar zgjedhjet paraprake, të cilat u fituan nga Aleksandër Meksi. Në klimën e krijuar nga kërcënimet dhe manipulimet, të cilat, sikurse tregohet fare qartë në këtë dëshmi të Izet Haxhisë, karakterizojnë PD-në e këtyre më shumë se 20 viteve, e cila gradualisht u largua nga kontigjenti më idealist dhe i ndershëm i lëvizjes së Dhjetorit dhe themeluesve të PD.
   “Pas ca ditësh askush nuk guxonte të fliste kundër Berishës” shkruan më poshtë Izeti. Kështu u shua demokracia në PD qysh në lindjen e saj.
   Kjo është pikënisja e zgjedhjeve të parregullta në Shqipëri. Ky njeri që u zgjodh për vete në partinë e tij me shantazh e kobure, si mund të bënte më pas zgjedhje të rregullta kur flitej për pushtet, para dhe pasuri?
   Çdo proces zgjedhjesh që nuk do të fitohej nga Berisha nuk do të pranohej asnjëherë prej tij.
   Dhe kjo filloi qysh në zgjedhjet e para pluraliste që u mbajteën më 31 mars 1991, të cilat pa asnjë dyshim ishin më të rregulltat se zgjedhjet e mëpasshme, dhe që berisha nuk i njohu dhe shkaktoi tragjedinë e 2 Prillit.
   Izeti shkruan me sinqeritet për një nga ngjarjet më tragjike të fillimeve të tranzicionit shqiptar dhe askush i bë pikat mbi “i”. Azemi shkoi në Shkodër më 1 Prill dhe mori me vehte një grup që i la atje.
   Nuk është e vështirë të kuptosh kush e bëri masakrën e 2 Prillit dhe sa të drejtë ka oficeri trim dhe i ndershëm Gjek Çelaj, i cili dëshmon si askush me vërtetësi për 2 Prillin e’91-shit. Vetë Azemi ka kërcënuar në një moment që nuk kontrollonte veten (ishte i dehur) “ do t’jua bëj si në Shkodër” u tha të vetëve në PD, dëshmon Izeti.
   Izeti jep një detaj të “vogël” mjaft domethënës kur u pyetën dy gazetarë amerikanë, pasi u mor rezultati i votimit të 31 marsit, ku njeri, Dejvid Bajnderi, po pyeste i dehur se ç’farë të bëjmë. Të nesërmen erdhi Elez Biberaj e tha “mos njihni zgjedhjet”, për të imponuar zgjedhje të parakohshme!
   Me gjakosjen e 2 Prillit sikur u plotësua edhe një pikë e doktrinës Truman dhe të Alen Dallesit, të luftës me intesitet të ulët, për përmbysjen e pushteteve komuniste. Pas lojës me intelektualët, grevat e sindikatave, sabotimet etj., dhe kur populli nuk vepronte, hyri në zbatim një skenar tjetër i zi: atëhere mund të bëhen edhe vrasje.
   ________________________________________________________________________
   PJESA E KATERT
   ______________
   Autori i librit “Shqipëria Moderne”, Fred Abrahams thekson se ky ishte gabimi i SHBA-së me Shqipërinë, që vazhdon të ketë pasoja
   Me librin e tij, “Shqipëria Moderne”, këshilltari i “Human Rights Watch”, Fred Abrahams, ia ka dalë që të nxisë kureshtjen e mediave më të mëdha ndërkombëtare, të cilët duan të dinë më shumë për Shqipërinë postkomuniste të viteve “90-të, si dhe rolin që luajtën Shtetet e Bashkuara të Amerikës në ndihmën e saj për ngritjen e një sistemi pluralist. Në një intervistë dhënë për “Huffington Post” Fred Abrahams, shprehet se SHBA-të ka bërë një gabim të madh në Shqipëri në fillimet e demokracisë shqiptare. “Një gabim i madh i politikës së Perëndimit ishte se ata besonin se demokracia vjen vetëm me zgjedhjet dhe reformën në tregun e lirë. Shqipëria tregon se ky nuk është rasti. Demokracia vjen me institucione demokratike dhe kulturë demokratike dhe këto gjëra i mungojnë sot Shqipërisë”, shprehet Abrahams në intervistën e tij dhënë gazetarit Nick Robins-Early duke vijuar më tej, autori shprehet se Berisha ishte zgjedhja e qartë e Uashingtonit:., SHBA-të vendosën të bënin një sy qorr kur Berisha u kthye në “djallin e keq”, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët apo rrihte dhe vriste opozitarët e asaj kohe. “Veçanërisht në vitet e para, politika amerikane mbështeste një të ashtuquajtur lider demokratik, këtë tipin e quajtur Sali Berisha. Ai, ishte i vendosur për të shkatërruar trashëgiminë komuniste dhe amerikanët e mbështetën 110 për qind. Por ai ishte djalli i keq, që nuk toleronte kritikat, burgoste gazetarët, rrihte opozitarët dhe ruante një kontroll të fortë. SHBA bëri një sy qorr në ato ditë, për shkak se ai ishte njeriu i tyre.? Mendoj se ishte një gabim shumë i madh, për shkak se ndikimi i SHBA në Shqipëri ishte shumë i madh dhe ata mund ta mbështesnin Berishën, por mund të hiqnin vija për të kufizuar pushtetin e tij. SHBA nuk e bëri këtë dhe Shqipëria po e vuan akoma këtë gabim sot duke u shpërfytyruar si kurrë në historinë botërore
   ____________________________________________________
   Epilog:
   Pas Gerdecit dhe sidomos pas 21 janarit 2011 Sali Bisha nuk eshte me problem I Shqiperise por I Shteteve te Lulbashkuara te Amerkes dhe Shteteve te SHKERDHYERA TE Europes te cilet me tolerimin kriminal ndaj bishes nazi berishiste e bene Enverin Jezusin e Shqiptareve

   Reply to this comment
 16. Zenel August 6, 20:52

  Nje shtese te vogel per komentin e Intelektualit, jo se ai ka nevoi per plotesime ngase kultura e shkrimeve dhe njohurija e ti jane mbi nivelin e ketyre gjyms analfabeteve dhe nostalgjikeve te Dulles.Ishte Fadil Hoxha qe nxitoi ne 1045 te shkoi drej te takohet dhe te ankohet te Enveri per terrorin qe ushtronin partizanet jugosllav mbi shqipetaret e Kosoves.E tere biseda mes tyre u dekonspirue po ate dite ne Beograd.Fadilin e arrestuan perkohesisht. Vetem pas eliminimit te KXoxes Enveri deklaroi se ishte Koci e jo ai qe dekonspiroi ankest e F.Hoxhes.
  Akoma ne Kosove mund te gjesh ndonje plak qe mban mend fjalet e komesarve politik te aradhave shqipetare ne Kosove:Kokederra fashist serbet i kemi vellazer, mareshali Tito eshte pris i joni i perbashket…..e marrirat tjera te ndryshme.

  Reply to this comment
  • fery August 7, 02:00

   Egzakte Zenel, babai im 97 vjec qe ende jeton ma ka thene per kete terme kure une per here te pare ika ne Shqiperi klandestine nga Liqeni i Shkodres me 1992 dhe kure u ktheva Rruga ga Shkodra ne Tirane shkoi me 101 peripeci , u ula ne nji restorant te Tiranes te porosisja dic per te ngrene por , kamarieri askund s dukej .Dikur , u ngrita nga karriga dhe shkova une ke kamarieri i cili ishte i ri ne moshe
   ( rethe 22-24 vj.) e luta te me tregoje cfare ka pere te ngrene …asgje per kokderrat e Kosoves mu pergjegj me mllef kamarieri me ’92 sikur qe i kishin thene thene me mllef kokderr partizanit e brigades se 5- te te Shqiperise ne Prishtine xhaxhait tim me ’45 pse ai kishte provuar ti ike mobizimit te 8.000 shqiptareve te Kosoves ne Prizren te drejtuar per ne Tivar ne marreveshje te Titos me Enver Hiohen e qe ne histori kjo tradheti rezulltoi me MASAKREN e TIVARIT ku mbeten te vrare mbi 5-6 mije “kokderra kosovar ” ( keshtu j quanin shqiptaret e mobilizuar te Kosoves ne Prizren autoritetet e shtetit shqiptar gjate kohes kure ata ishin duke kaluar neper teritorin shqiptar ) dhe kjo ” nofke ” per shqiptaret e Kosoves ( kokderra) kishte ardhur si direktive nga kreu i shtetit shqiptar , me kishte thene xhaxhai , Zenel i nderuar por , kjo ” nofke ” per shqiptaret e Kosoves si shprehje dhe shprehi, degjohet te perdoret akoma edhe sot ne Shqiperi …!

   Reply to this comment
 17. demo August 6, 21:36

  Intelektuali ka bere nje expoze te shkelqyer mbi dokumenta te rolit te poshter antikombetar dhe antikosovar,qe luajti Enver Hoxha gjate dhe pas luftes II bot.Me kete shkrim-koment,z.Intelektual i tregon llumit te proletariatit,se as burgu dhe as persekutimi,nuk e shuan dot genin e fisnikerise atdhetare me orientim perendimor.Ky eshte Intelektuali i vertete.Para tij Nexhmije Hoxha duket si ato grate sherrete te bosave te Mafias,kurse xhelal gjecovi,si nje intrigant katundi.

  Reply to this comment
 18. demo August 6, 23:18

  Po te ishte enver hoxha gjalle,Kosova nuk behej kurre e PAVARUR.I perdori Kosoven dhe kosovaret si monedhe shkembimi te pushtetit te tij djallezor.Maredheniet me Titon nuk u ndertuan mbi qendrimin ndaj Kosoves.Madje ne viziten e Hoxhes ne Beograd ne 1946,eshte Tito qe i permendi Kosoven dhe shprehjen -Nuk do te na kuptojne serbet.Fjalet qe i vesh Hoxhes Nexhmia dhe i biri,sikur i ka thene Hoxha:Po nuk na kuptuan sot,do te na kuptojne neser,!,Nuk jane thene kurre.Kurre.Enver Hoxha nuk guxonte ta permendte Kosoven para Miladinit,para Tempos,para Xoxes,e jo me para Titos.Titon ashtu si e adhuronte,ashtu si e kishte frike,e kishte edhe CMIRE.Cdo vizite te Titos ne Kosove,do t`i pergjigjej me vizita ne Tropoje>Kishte frike mos i merrte Tito popullin.

  Reply to this comment
 19. fery August 6, 23:35

  Deri sa lexojme artikuj pa fund per ate se cfare na paska thene Enver Hoxha per Kosoven kurre s do te mund te nxjerrim perfundime te drejta dhe logike
  Nga casti kure fillojme e pyesim se cfare Enver Hoxha beri per Kosoven pra , nga ai cast mendimi ndryshon sepse fillon e vepron logjika e shendoshe e cila nxjerre perfundime te drejta te cilat dallojme nga ato virtuale
  E logjika e shendoshe ba thote se Milladin Popoviqi, Dushan Mugosha e Svetozar Vukmanoviq -Tempo nuk shkuan rastesishte ne Shqiperi gjate luftes se II-te Bitrore dhe pase perfundimit te saje por , ata shkuan ne Shqiperi qe ta forcojne krahun e Enver Hoxhes ne menyre qe ky pase mbarimit te luftes dhe , pasi te fitoje perkrahje popullore , te punoje sipas direktivave te Jugosllavise .
  Dhe , direktiva e pare ose Urdhri i pare qe Enver Hoxha e zbatoi ishte Kosova kur ai per here te pare u takua me Titon nd Bg pra , gjate kohes se qendrimit te Envef Hoxhes ne Bg biseduan dhe u morren veshe edhe per Kosoven gje qe egzistojne edhe deshmi dhe stenigrame nji pjese te cileve edhe po e sjelle ne kujtesen e lexueseve
  Tito : cfare mendoni ju president Hoxha per Kosoven
  Enver Hoxha : shteti shqiptar nuk eshte i interesuar per Ate cope toke . Pea pet Kosoven se a done ti bashkohet Shqiperise apo te mbetet nen jugoslkavi ne te vendosin pjestaret e kombeve dhe koncesije qe jetojne ne kosove …!
  Duke e haruar Enver Hoxha marreveshjen e atij dhe Titos gjate luftes se pase clirimit Kosova do ti takonte Shqiperise sipas marreveshjes se Konferences se Bujanit me 31.12.’42 – 1.2 . 01. ’43
  Pyetja tjeter e Titos
  Tito : cfare mendoni ju president Hoxha per Konferencen e Bujanit
  Enver Hoxha : Konferenca e Bujanit duhet te shpallet null ngase ne ate Konference nuk ishin prezente edhe pjestaret e pakicave kombtare qe jetojne ne kosove si serb , turq , boshnjak , malazez etj
  Po a u zhvillua situata dhe ngjarejet ashtu si shkruhet neper gazeta apo ashtu si u morren vesh Tito – Enveri ne Beograd dhe pse Kosova mbeti nen jugoslavi e Serbi dhe s po mundet te shkeputet dot nga Serbija ( De Jure ) akoma edhe sot …?
  Sepse ashtu u be nji marreveshje ne Beograd mese Titos dhe Enverit , dy perfaqesueseve legjitim te shtetit te sllaveve te jugut dhe shtetit te shqiptareve qe Kosova thjeshte ti falej ne leter Jugosllavise por , De fakto ate Enver Hoxha ne ate takim ne Beograd me Titon , ua fali Serbise
  Si perfundim …
  ” nuke eshte e rendesishme cfare thote ose mendon dikush por , e rendesishme eshte cfare punon dhe vepron sepse , ate cfare punon ate e ka menduar dhe , ate d thote ”
  Ate cfare ka vepruar Enver Hoxha ajo eshte e vertete e jo ato pordhet e Nexhmihes se kete apo ate ba pasja menduar ose The enveri per Kosoven sepse , si pasoje e asaje cfare veproi Enveri , Kosova iu nenshtrua
  nji terori te papare serbo-sllav me pasoja te renda per popullin shqiptar dhe ne fund pasoi me nji lufte jo te barabarte dhe te pergjakeshme te vitit ’99 e cila akoma s po perfundon

  Reply to this comment
 20. intelektuali August 7, 07:53

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Dedijer

  Ky persön ka marre pjese ne konferencen e Paqes ne gusht te vifit 1946 ne Paris si Antar i delegacionet yugosllav.

  Dmth ky Person ka Konflikt interesi dhe natyrisht qe smund te shkruante gjera realiste dhe NUK ka si te kete nje gjykim shkencor e te paanshem .

  Vetem Delegationi Rus me Argumenta pranoi dhe justifikoi Pjesmarrjeen me te drejte Shqypnise ne ate konference

  Greku beri lufte per mosnjohje, yugosllavi pretendonte qe rasti i Shqypnise te shqyrtohej ne nje konference me te vonet ku do shqyrtoheshin vende te tjerra si pshm mexika.

  Dmth ditaret apo librat e ketij dedijerit Tim NUK Mund te jene te besueshme Kur shkruan mbi lüften NaCl mbi popullin shqyptar mbi Kosoven mbi Enver Hoxhen.

  Pasues i teoris e. Cubriilovicjane se shqyptaret Jane njerez me bishtin.

  Me thene te drejten mua e Demos na ka mbetur nje cike.

  Te pretendojme qe ne 8 nendor te 1941 ne mbledhjen e Themenlimit te PKSh te ngrihej problemi i kosoves ne Shqypnine e pushtuar nga fashizmi ????
  Ja sikur behej fjale per nje mbledhjen te OKB.

  Ore Po duhet te jemi cmendur fare.

  Synimi ishte clirimi i Shqypnise nga okupatorit fashist
  Shqypnia sishte vete shteti i pavarur , de facto i e de juro qe pjese e Italise, kurora mbreterore i qe dhuruar me shume tamtame qysh kohe me pare.

  Hey behet fjale per 1941.

  Nese Enveri vertete e Dinte me siguri qe do fitonte lüften kunder Italise Fashiste e me vone Gjermanise naziste e do merrte pushtetin e do ujepte token atij qe e punonte
  Hey

  Hey them Enveri paska qene ZOTI, Mozja Shqyptar.

  Boshti fashist ishte ne kulmin e fuqise dhe sukseseve e arritjeve te tija ushtarake.

  8 nendor 1941 – vetem 6 muaj perpara gjermania naziste kish sulmuar BRSS,

  Situata ishte me se e pashprese. Shtete te tjera Europiane i gllaberoi gjermania si simite Pa AS ne Me te voglen rezistence.

  Dhe dedijeri thote mbledhjen per themelimin E PKSh (bty une ntelektuali them ISH thjeshte nje grup terrorist ilegalitet) Enveri e shiti Kosoven

  Me te vertete ai Enveri paskish qene ZOTI

  Vladimir didejeri ja fuska Kot Kur shkruan nga Bostoni.shume bythdredhur e te Landes keta serbet
  Po megjithate duhet me e pranu se ky dedijeri i paska kushtu kaq vemendje e interes Enverit e PKSh, serbi paskish gjet nje VIP.

  Nje gje me ka mbet Merak se NUK e zbulova dot:.
  a e njihte Vladimir dedijeri elez biberin apo Vice versa

  This ist the question.

  Reply to this comment
 21. intelektuali August 7, 08:45

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Dedijer

  Ky persön ka marre pjese ne konferencen e Paqes ne gusht te vifit 1946 ne Paris si Antar i delegacionet yugosllav.

  Dmth ky Person ka Konflikt interesi dhe natyrisht qe smund te shkruante gjera realiste dhe NUK ka si te kete nje gjykim shkencor e te paanshem .

  Vetem Delegationi Rus me Argumenta pranoi dhe justifikoi Pjesmarrjeen me te drejte Shqypnise ne ate konference

  Greku beri lufte per mosnjohje, yugosllavi pretendonte qe rasti i Shqypnise te shqyrtohej ne nje konference me te vonet ku do shqyrtoheshin vende te tjerra so pshm mexika.

  Dmth ditaret apo librat e ketij dedijerit Tim NUK Mund te jene te besueshme Kur shkruan mbi lüften NaCl mbi popullin shqyptar mbi Kosoven mbi Enver Hoxhen.

  Pasues i teoris e. Cubriilovicjane se shqyptaret Jane njerez me bishtin.

  Me thene te drejten mua e Demos na ka mbetur nje cike.

  Te pretendojme qe ne 8 nendor te 1941 ne mbledhjen e Themenlimit te PKSh te ngrihej problemi i kosoves ne Shqypnine e pushtuar nga fashizmi ????
  Ja sikur behej fjale per nje mbledhjen te OKB.

  Ore Po duhet te jemi cmendur fare.

  Synimi ishte clirimi i Shqypnise nga okupatorit fashist
  Shqypnia sishte vete shteti i pavarur , de facto i e de juro qe pjese e Italise, kurora mbreterore i qe dhuruar me shume tamtame qysh kohe me pare.

  Hey behet fjale per 1941.

  Nese Enveri vertete e Dinte me siguri qe do fitonte lüften kunder Italise Fashiste e me vone Gjermanise naziste e do merrte pushtetin e do ujepte token atij qe e punonte
  Hey

  Hey them Enveri paska qene ZOTI, Mozja Shqyptar.

  Boshti fashist ishte ne kulmin e fuqise dhe sukseseve e arritjeve te tija ushtarake.

  8 nendor 1941 – vetem 6 muaj perpara gjermania naziste kish sulmuar BRSS,

  Situata ishte me se e pashprese. Shtete te tjera Europiane i gllaberoi gjermania si simite Pa AS ne Me te voglen rezistence.

  Dhe dedijeri thote mbledhjen per themelimin E PKSh (bty une ntelektuali them ISH thjeshte nje grup terrorist ilegalitet) Enveri e shiti Kosoven

  Me te vertete ai Enveri paskish qene ZOTI

  Vladimir didejeri ja fuska Kot Kur shkruan nga Bostoni.
  Po megjithate duhet me e pranu se ky dedijeri i paska kushtu kaq vemendje e interes Enverit e PKSh, serbi paskish gjet nje VIP.

  Nje gje me ka mbet Merak se NUK e zbulova dot:.
  a e njihte Vladimir dedijeri elez biberin apo Vice versa

  This ist the question.

  Reply to this comment
 22. Martini August 7, 09:13

  Eshte e vertete qe ne Shqiperi jane denuar shume kosovare si spiune te Udb jugosllave por pjesa me e madhe qe kishte kryer krime jane keshilluar.
  Ne veprimtarine e Sigurimit te shtetit kunder sherbimeve armike 75% te volumit e zinte sektori jugosllav.Ne gj8the vendet e botes ishte shtrire kjo lufte sidomos ne Shaiperi Kosove e Jugozllavi.Nuk mund te kishte Jug pa Kosove.Qe te k8shin kosoven duhet qe Shqiperia te ishte e dobet.Te gjithe agjentet sherbimi serb i rekrutonte nga shaiptaret e sidomos kosovaret.Pothuajse asnje serb.maqedonas etj nuk eshte perdorur e kapur nga Sigurimi shqiptar me perjashti te.oficerave me imunitet diblomatik.Keshtu qe sigurimi e gjykata shqiptare ishte e detyruar ti denonte megjithese behej shume politike penale per.kozovaret.Ndersa UDB dilte e fituar edhe sikur ti zbuloheshin e denoheshin agjentet e saj qe per aresye te ndryshme detyroheshin te punonin per te.Sepse arrestimi dhe denimi i tyre ne shqiperi armiqesonte fisin e tij ne Kosove me shtetit ame Shqiperine.KY ESHTE NJE FENOMEN I PASTUDJUAR DERI ME SOT NGA ANALISTE te kategorise se INTELEKTUALI i shkrimit te pare.

  Reply to this comment
 23. antienveriste te te gjitha vendeve bashkohuni dhe merrni nje brisk rroje August 7, 16:27

  nastradin-pejgamer -iktelektuhaf
  te zene konvulsionet kur dalin tema te nxehta..
  cfare do te kete bere enver hoxha ato jane pambarimisht te vogla me ju kermat e historise

  Per te ardhur ne ndihme per debatin qe keni me Nastradinin kete spermazoid te ESAT PASHTRADHTARIT ZOGKURVARIT & SALICARIT po te jap autopsine e kesaj kufome te pa kallur:
  1………………nastradin esat pash toptradhetari
  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik
  2……………………nastradini zogu kurves
  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect
  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti
  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit
  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë
  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti
  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi
  5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra
  6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho
  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin
  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh
  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet
  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
  Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.

  Reply to this comment
 24. demo August 7, 17:06

  Nexhmije dhe familjare te Enverit.E kishit mire Enverin ne ate bunker ku u ngujua vete.Ne bunkerin e fanarit ndricues te marxizem stalinizmit ne bote,;te diktatorit te diktatures se proletariatit.Te frymezuesit dhe zbatuesit te terrorit te luftes se klasave;te ndertimit te social-komunizmit me forcat tona,te rrethimit imperialisto-revizionist,Ne ne goje te ujkut hedhimn valle!
  Mos e levizni qe aty se e moret ne qafe.Mos e beni atdhetar,patriot,memedhetar,kosovar,se e moret ne qafe Enverin.Keshtu si e doni ju,Enveri del i hunbur.Ashtu sic ishte ne te vertete mund te kujtohet nga ndonje grek,ndonje polpotist kamboxhian,vietnamez,ndonje terrorist palestinez dhe ndonje mashtrues Brazilian.Eshte edhe nje pijanec englez qe e kujton Enver Hoxhen,se i kane ardhur ne maje te hundes xhamite me terrorista islamike ne Angli. Edhe une,qe e mallkoj enverin tuaj virtualisht,,kur bucasin 4 altoporlantet e xhamise ne 5 te mengjesit,dal ne ballkon dhe i therras atij mjekermutit malok,atij matrsapazit hajdut qe gjeti qorra ne qytet,,shet e blen prona vakeve te qytetareve sikur ja ka lene Lushka,,,Dal e therras ne ballkon:S`ke faj ti mor katunar hajdut,doni Enver Hoxhen juve,qe jua rroi mjekrat me brisk Rubie,jua rrezoi minaret ne koke,,ju veshi me kominoshe dhe ju rrasi ne kanal!!Ja,edhe une moj Nexhmie ne oren 5 e 10 te mengjezit,behem enverist.

  Reply to this comment
  • demonfagos August 7, 17:56

   o demut

   eshte hera e pare qe therret enverin per ndihme..

   mund te rrejshtoj dhe 100 raste te tjera qe ti do te kthehet Enveri..por le te fillojme me kete mjekerr-cjapin tjeter

   .

   Përse Athina zgjodhi Janullatos më 1991? I vinte keq për shqiptarët e besimit ortodoks? Po ç’ndodhi më pas? Në në të njëjtën kohë, më 1992 Konstantin Micotaqis, Kryeministër i Greqisë i parashtron Tiranës zyrtare (pozitës së djathtë plebishitare më shumë) si kusht ngritjen e varrezave greke në Këlcyrë të Përmetit, Ersekë, Korçë dhe Bularat, Gjirokastër me eshtrat e ushtarëve grekë që ranë në përpjekje me Italianët në Luftën Italo-Greke.
   Shqipëria, ndërkohë aspironte të fillonte negociatat me BE. Dhe Tirana zyrtare u nënshtrua para Greqisë dhe firmosi kushtin e Varrezave Greke në Shqipëri për të filluar implementimin e Marrëveshjes së Asocim-Stabilizimit. Marrëveshja në fjalë u nënshkrua nga qeveritë e të dy vendeve në vitin 2008, kur u vendos që të ngriheshin dy varreza, një në Bularat të Gjirokastrës dhe një në Këlcyrë të Përmetit. Kisha Ortodokse (Janullatosi) do të administronte anën humanitare të varrezave në këto dy vende?!
   Bamir Topi, President i atëhershëm firmosi dekretin: “Dekretoj shpalljen e ligjit nr. 10 256, datë 25. 03. 2010 “Për ratifikimin e Marrëveshjes së bashkëpunimit ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Greqisë për kërkimin, zhvarrimin, identifikimin dhe varrimin e ushtarakëve grekë, të rënë në Shqipëri gjatë luftës Greko – Italiane të viteve 1940 – 1941 dhe për ndërtimin e vendprehjes për ta brenda territorit të Republikës së Shqipërisë”.
   Deputeti Tritan Shehu, i cili, duke ftuar deputetët ta votojnë atë, ka theksuar se me këtë hap shteti shqiptar respekton të rënët në luftë. “Ne nuk duhet të ngatërrojmë gjërat, ndaj duhet të miratojmë marrëveshjen si shenjë respekti ndaj të vrarëve në luftë”, – tha në Kuvendin Popullor, Shehu. Shihni sa bukur!
   Marrëveshja kaloi në Kuvendin e Shqipërisë me vetëm 5 vota kundër të deputetëve të Partisë Drejtësi, Integrim dhe Unitet, të cilët e cilësuan të papranueshme “legalizimin” e disa varrezave inekzistuese të një ushtrie pushtuese. ” sipas shkrimit “Skandali i varreve, Greqia pranon ekzistencën e varreve pa identitet”, tek gazeta Kombëtare e datës 25 Janar 2013.
   Pra, Kosina e Përmetit dhe konflikti që ajo shkaktoi, kur në maj 2006 u zhvarrosën eshtrat e fëmijëve dhe grave të zonës me pretekstin e gjetjes së varreve të ushtarëve grekë, nuk e ndalën projektin e Athinës për të krijuar varreza ushtarësh në disa vise autoktone shqiptare të Jugut.
   Në varrezat e manastirit të Grykës së Këlcyrës, bashkë me eshtrat e ushtarëve grekë ishte planifikuar edhe vendosja e eshtrave të zhvarrosura në fshatrat e Përmetit. Atje, para se të cilësoheshin zyrtarisht si Varreza Greke me marrëveshje shtetërore, kanë qenë vetëm 36 varre të ushtarëve grekë të vrarë në betejën e malit të Golikut nga trupat e batalionit Italian, “Ujqit e Toskanës”. Ndërsa sot janë varrosur në manastirin e Këlcyrës edhe eshtrat e fëmijëve dhe grave shqiptare të Kosinës!! Ndërkaq në marrëveshjen shtetërore shqiptaro-greke u përfshi të varrosej në Shqipëri edhe personeli teknik apo klerikët që shoqëronin ushtrinë greke gjatë asaj luftës Italo-Greke në tokën shqiptare.
   Pas hapjes së pikës kufitare të Kakavijës, kur Karolos Papulias, ishte ministër i Punëve të Jashtme (me origjinë shqiptare nga Voshtina e Çamërisë), sot President i Greqisë e ndali vrapin në vizitën e parë zyrtare në tokën arbërore tek varret e ushtarëve grekë në Qafën e Kiçokut në Veri të malit të Trebeshinës. Pra, këtij Papulias i është shpëlarë gjaku i paraardhësve. Edhe Theodhor Pangallos po me origjinë shqiptare po njëlloj të shpëlarë e kishte gjakun përsa i përket Çështje Shqiptare kur kreu detyrën e ministrit të Punëve të Jashtme të Greqisë. Dhe ligji i luftës që është ende në fuqi as që i shqetëson!
   Pra, ne Shqiptarët e Shqipërisë të keqen e kemi edhe nga këta funksionarë të lartë grekë me origjinë shqiptare që kanë patur e kanë jo pak rol në ngrirjen e marëdhënieve shqiptaro-greke edhe sot.
   Problemi nuk është kaq i thjeshtë sa duket. Filloi një sulm total i Athinës zyrtare pas 1991. Në vitin 1992 filloi zbatimi në praktikë i MegaEladhës. U krye incidenti i Peshkëpisë dhe filloi një luftë e pamëshirshme diplomatike greke për lirimin e anëtarëve të OMONIA. Ndërkohë, vërshuan bankat greke të instalohen në Shqipëri për të thithur edhe ato pak remitanca që sillnin shqiptarët emigrantë dhe u bënë investime për të marrë lëndë të para nga toka shqiptare. U joshën edhe shqiptarë me pensione greke nëse deklaroheshin me dokumenta se kishin kombësi greke. Filloi kumbarizimi i Shqiptarëve të Greqisë që me dashje dhe me detyrim i bënë që të ndërronin emrat shqiptarë në grekë. U hapën shkolla greke në Korçë dhe në Himarë. U ndihmua e u ngjall OMONIA. Zëvëndësministrat e Jashtëm grekë apo edhe deputetë nuk janë kursyer të vrapojnë në Himarë sa herë atje kishte zgjedhje vendore a qëndrore apo dhe artificialisht sikundër e ndihu qeveria e djathtë shqiptare njohjen e minoritetit grek në Himarë. Së fundi, në Gusht 2013, Berisha në Facebook, shkroi për herë të parë se nuk ka patur ndonjëherë minoritet grek në Himarë.
   Klasa politike e Tiranës në këto 23 vjet me firma shtetërore dhe mbështetje totale e ka çuar ujin në mullirin grek të ringjalljes së fantazmës Vorio-Epirit. Ja praktika e Greqizimit të Shqipërisë së Jugut: Me Varrezat greke në Këlcyrë dhe Bularat,me Agimin e Artë që erdhi në varrezat e Këlcyrës e provokoi si dhe bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë , me mitingjet progreke të Korçës, me Kryqin e varrezave të Boboshticës, me Himarën artificialisht të incidentuar sa herë edhe me ndihmën e OMONIA, me traktet në Jug të Shqipërisë kur kryeministër ishte Aleksandër Meksi, me ndalimin e shtetasve shqiptarë të lindur në Çamëri për moshyrje në Greqi , me racizmin më të egër të këtij mijëvjeçari në Europë pas Serbit, me nota verbale diplomatike karshi shtetit shqiptar, me vrasje e torturim të shqiptarëve të pafajshëm të Greqisë që u mbahet peng statusi i nënshtetësisë greke, sepse janë kombësia e Dytë dhe në total me Arvanitët arrijnë deri edhe katër milionë banorë dhe përbëjnë rrezik për prishjen e ekuilibrit artificial nacionalist grek, me oreksin e aneksimit të Shkëmbit Barketa në detin Jon pa e respektuar kufirin detar sipas shelfit kontinental për interesa gjeoekonomike e politike, etj si këto.
   Por ç’është më e keqja qeveria e Berishës u përfshi edhe në skandalin e firmosjes së një marrëveshje për ujrat detare midis Greqisë dhe Shqipërisë. Edhe më herët në deklaratat publike për mediat, zyrtarë të lartë të shtetit grek kanë përsëritur apelin drejtuar Shqipërisë për të zbatuar marrëveshjen shqiptaro-greke të 27 prillit 2009 për delimitimin e zonave të firmosur nga ministrat e Jashtëm të atëhershëm, Lulzim Basha dhe Dora Bakojanis. Por me kërkesën e Partisë Socialiste, Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë e quajti të pavlefshme.
   Muajin e kaluar, në korrik 2013, zëvendëskryeministri dhe ministri i jashtëm grek, Evangelos Venizelos ka theksuar, se ratifikimi i marrëveshjes për kufirin detar me Shqipërinë do të jetë një nga prioritetet e ngutshme të diplomacisë greke. Ja si nënvizon shtetari grek:
   “Me Shqipërinë, prioriteti ynë bazë është të rikthehemi në procesin e ratifikimit dhe sanksionimit të marrëveshjes për zonat detare, pas bllokimit nga gjykata kushtetuese e Shqipërisë, deklaroi Venizelos para komisionit të politikës së jashtme dhe mbrojtjes së parlamentit grek. ”
   Pra, Greqia po i sheh interesat e saj me strategji të largët asimilimi e nënshtrimi të shqiptarëve si komb dhe si truall. Edhe pse i sorollat si shqiptarët e Greqisë dhe shtetin shqiptar deri sa të realizojë me çdo lloj mënyre qëllimet ekspansioniste dhe shoviniste, edhe hapur, edhe para Brukselit, edhe para Amerikës!
   Në të njëjtën kohë Çështja Çamëria u la pas dore nga klasa politike e Tiranës, që ishte e kapur edhe nga Athina zyrtare për interesa finaciare të oligarkëve të rinj shqiptarë që kanë lidhje tregtare me Greqinë. Turpi më i madh kur udhëhiqnin socialistët , më 2004-ën dhe vitin që shkoi është sjellja antikombëtare e deputetëve shqiptarë për Rezolutën Çame e cila, nuk u botua as në Fletoren Zyrtare dhe as që u diskutua për funksionimin e saj. Pra, me një telefonatë të Athinës, Kuvendi Popullor bashkë me Kryesinë që pretendon se e bënë votimin e Rezolutës Çame nuk bënë zyrtarisht botimin?! Pra, të shitur kokë e këmbë para interesave greke si të Djathtët dhe të Majtët e politikës shqiptare.
   Kështu do edhe Athina, t’ja shtrëngojnë edhe dorën Janullatosit, siç ja shtrënguan për 100-vjetorin e Pavarësisë. Bile, edhe ta dekorojnë siç bëri Bamir Topi me Urdhrin e Flamurit! Sa bukur! Lum shqiptaria për këtë klasë politike që ka sot Shqipëria që është shfaqur më së shumti si shërbëtore e Athinës.
   Të vimë tek zbatimi i ligjit për lirimin e objektit të Pallatit të Kulturës Naim Frashëri në Përmet më 16 Gusht 2013. Si ka mundësi që Janullatosi heshti? Pse? Nuk është aq budalla Janullatos! Bile, Greqia zyrtare thotë se u bë pa miratimin e qeverisë shqiptare! Po a nuk është kjo ndërhyrje e pastër e Greqisë në punët e brendshme të një shteti sovran si Shqipëria? Si nuk u ndje Ministria e Jashtme greke dhe Presidenti grek Papulias me origjinë shqiptare kur bashkëkombasi i tij, anëtar i Agimit të Artë bëri thirrje për luftë çlirimtare në Himarë? Si ka mundësi? Po Brukseli a trupi diplomatik a ka dijeni për këtë ngjarje?
   Pra, pse ka kaq shqetësim Athina? Kur nuk lejohen fëmijët shqiptarë të kalojnë në Greqi edhe pse kanë lindur në Greqi?
   Përkujdesja e qeverisë greke dhe heshtja e Janullatos janë kalkuluar mirë, që Janullatos të mos njolloset se e kemi dekoruar me Urdhrin e Flamurit Kombëtar, të atij flamuri gjigant që u shpalos në Këlcyrë më 27 Tetor 2012 para Agimit të Artë si dhe flamurit që u rivendos tek Pallati i Kulturës Naim Frashëri në Përmet.
   Është kaq delikate marrëdhënia Greko-Shqiptare sepse më shumë zjarrin e shtyjnë grekët e Athinës, por edhe shërbëtori i tyre Janullatos që josh segemente të politikës shqiptare me kryqin e legjionarëve të shenjtë që erdhën nga burgjet e Kretës dhe dogjën e plaçkitën 300 fshatra shqiptare e therrën shqiptarët e pafaj në Grabockë të Korçës, në Peshtan dhe Hormovë të Tepelenës, në Kuqar dhe Kosinë të Përmetit, në Delvinë etj njëqind vjet më parë në Shqipërinë e Jugut me masakrat greke në emër të fantazmës Vorio-Epir.
   Ka një heshtje varri nga Tirana zyrtare sa herë që në truallin tonë shqiptar ç’varrosen eshtra shqiptare si në Kosinë apo përdhosen varre si në Boboshticë, ka shkelje të hapura të sovranitetit me thirrje në tokën shqiptare apo dhe në mes të Athinës me këngë antishqiptare!
   Pra, kjo është Greqia e përkëdhelura e Europës që na keqtrajton si më 1913-1914? Pse çdoni ju shtetarë shqiptarë të bëjnë më shumë se kaq? Ëndrrën e tyre? Me tjetërsim harte në favor të tyre?
   A nuk e shikoni se ujrat edhe ngrohen e zbuten nga Janullatos apo nga interesat e ndyra financiare të shtetarëve grekë që rropën tokën shqiptare, pasurinë tonë kombëtare e deri sovranitetin me varreza greke në kufijtë e Epirit të Vjetër që është tokë shqiptarësh si dhe Çamëria e përdjegur dhe e përndjekur!
   Prandaj, zotërinj shtetarë grekë nuk mban më kurrizi i Shqiptarëve të Greqisë, i tokës shqiptare nën sovranitetin e Republikës së Shqipërisë që varret sipas oreksit Tuaj dhe merr po bekimin Tuaj me Janullatosin e kompani.

   Reply to this comment
 25. Zenel August 7, 18:20

  Po ENveri qendroi ne vizite zyrtare tek Tito per afer dy jave. Vizitoi pothuajse tere Jugosllavine dhe nuk pat kohe te viziton Kosoven….!!!!
  Ishte delegacioni jugosllav ne konferencen e Paqes ne Paris qe i mundesoi Enverit pjesemarrjen dhe jo vetem ate por i siguroi edhe qendrimin prane ambasades Jugosllave ati dhe tere delegacionit shqipetar.Jane deklaratat e mirenjohjes gjere ne perulesi me banale qe Enveri shprehte ndaj Titos dhe jugosllaveve. Qeshtja e Kosoves kurr nuk eshte ngrite nga Enveri, deklaratat e mevoneshme jane trillim i ti qe nga 1949 kur BS u kurdervue Titos

  Reply to this comment
  • Realist August 7, 20:08

   Një kërkese si “garip” nga Enveri te Kosoves ne ate kohe ikte per lesh jo vetem Kosova por dhe Shqiperia sepse Tito dëshironte të kishtë një Jugosllavi edhe më të madhe dhe më të fuqishme, duke u përpjekur ta bënte atë një fuqi botërore.

   Ai kishte ambicien e bashkimit me Jugosllavinë, edhe të Shqipërisë, Bullgarisë, pjesë të Rumanisë dhe Greqisë, sipas disa historianëve, duke iu referuar Planit Marshall.

   Tito donte të krijonte një Jugosllavi integrale, e cila do të përfshinte zonat kufitare rreth Jugosllavisë: Greqia, Traki, Shqipëria, Bullgaria, të paktën një pjesë e Carinthia austriake, si dhe krahinën italiane të Friuli-Venezia Giulia. Në mbështetje të tezës së saj, vijon se pas Luftës së Dytë Botërore, Tito njoftoi se Jugosllavia kishte pretenduar të drejtat për Triestën dhe të gjithë Carcini-t, duke përfshirë Carinthia austriake.

   Sipas tij, shumica e historianëve besojnë se kjo ishte pikërisht arsyeja kryesore për konfliktin midis Titos dhe Stalinit.

   Reply to this comment
 26. intelektuali August 7, 22:01

  O zeneeelooo

  Ke degju ti qe Enveri edhe Isuf Gervalles i rekomandoi:

  Luftoni per pavaresise e Kosoves,
  Mos zini emrin Tim ne goje
  Mos zini komunizmit ne goje
  Mos zini ne goje Bashkimin me shqypnine

  Perndryshe NUK do Kini asnje shans per fitore dhe sukses ne Lüften per pavaresise e Kosoves

  Keto tregojne formimin e Staturen e nje burri shteti.
  NUK Mund te kerkoj gjera kuturu se Ato fuqi te medha qe te ndame Jane me te fuqishme se kurre dhe ne cdo rast do perkrahnin yugosllavine. Dhe Kosova do ISH mbytur ne gjak sic U mbyt ne 81 dhe bota “Demokratike” mbylli syte. Ajo Bote qe beri te njejten gje Kur Bosnje U la ne gjaku, Kur 8000 meshkuj Myslyman Duke filluar qe nga Mosha 12 deri 65 U vrane Brenda nje jave nga forcat paramilitaret Serbe te kryesuar nga gjenerali mladic.

  O zeneeelooo, cdo gje cdo veprim ne kohen vendin momentin e duhur perndryshe te varrosin.

  Aman derman
  Mos na jep mend per gjera qe Ste mbajne as kellqet dhe as truri.

  Reply to this comment
 27. KORÇARI August 9, 00:10

  Dy fjale per demonet dhe intelektualet e leshit, Ka dale dokumenti i cili tregon ankesen e ENVER HOXHES tek Stalini per Kosoven ,pasi Titoja nuk mbajti fjalen e dhene, pra ky fakt tregon me se miri se ENVER HOXHA LUFTOI ME MISH E ME SHPIRT PER KOSOVEN.
  Dalin disa si intelktuali i leshit dhe na tregojne wikipedian, e cila shkruhet edhe nga Anlafabetet,pra kudho qe ka qejf dhe deshire mund te shkruaje atje, pa qene e thene se ato qe shkruan qendrojne apo jo, ose nqs se jane shtremberuar faktet apo e verteta, dhe me keto perralla te wikipedias kerkoka te na mbushe mendjen se ENVERI paskesh tradhetuar Kosoven,
  Ky intelktuali i leshit, QELLIMISHT BEN KRAHASIMIN E HITLERIT ME ENVERIN, po i them ketij debili qe qe krahasimi te kete kuptim duhet te krahasosh dy gjera identike dhe jo dy gjera te kunderta.
  Po i kujtoj pak Histori ketij trupeshku qe vetequhet dhe intelktual, Hitleri PUSHTOI GJYSMEN E BOTES dhe kreu GJENOCID TE PASTER, rrenoi gjithe Europen perfshi ketu dhe vete Gjermanine.
  ENVER HOXHA, Luftoi me arme ne dore kundra Hitlerit, Krijoji Shtetin Shqiptar, e mbrojti ate nga coptimi i sigurte qe i kishin pregatitur Fqinjet (Per fatin tone te mire ishim ne anen e duhur, pasi po te kishim ndjekur BASHIBOZUKET E BALLIT APO HAJDUTET LEGALISTE, sot s’do kishim SHQIPERI),
  Mori nje SHtet MESJETAR dhe e SHNDERROI ne nje Shtet Bashkekohor dhe te zhvilluar, Beri ELEKTRIFIKIMIN E VENDIT , NDERTOI RRUGET, EMANCIPOI GRUAN,ZHDUKI ANALFEBETIZMIN ,SOLLI PAQEN PER SHQIPTARET PER 45 VITE ME RRADHE, DICKA E PAPARE PER KOMBIN SHQIPTAR.
  Pra o Majmun, pasi njeri nuk mund te quhesh, intelektuali dhe demo, ME KOT MUNDOHENI TE HIDHNI BALTE MBI FIGUREN ME TE SHQUAR TE KOMBIT SHQIPTAR,
  JU ISHIT JENI DHE DO JENI GJITHMONE LLUMI I NJEREZIMIT, MINJ GJIRIZESH DHE FEKALESH, DO TE JENI GJITHMONE JASHTEQITJA E KOMBIT, DO TE VAZHDONI TE JENI KAVJE LABORATORIKE TE KRIJUARA NE LABORATORET E STAMBOLLIT, ATHINES DHE BEOGRADIT. ANTISHQIPTARE TE BETUAR NEN URDHRAT E SALI MUTIT

  Reply to this comment
 28. Ibish Dauti August 9, 21:01

  Lavdi Kryeshqiptarit Enver Hoxha ! Nje Njeri te afte dhe te ditur si ky s`e gjeta ne Politiken as Historine Boterore per 50 vjet te studimeve te mia ne çdo lemi…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim