Psalmet dhe Ligjërimi Poetik i Moikom Zeqos

October 2, 2020 13:54

Psalmet dhe Ligjërimi Poetik i Moikom Zeqos

Nga Vangjush Ziko

Kam përpara njëmbëdhjetë Psalmet e Moikomit, që janë ndër perlat e tij poetike, të botuara në vëllimin “Grifonët në shishe” (faqe 150-160).

Tematika e këtij cikli është një tematikë sa alegorike, aq edhe filozofike.

Ajo është e veçantë dhe e larmishme, tokësore dhe kozmike, konkrete dhe abstrakte, nostalgji dhe skepticizëm. Cikli të krijon ndjesinë e shpërbërjes së kozmosit dhe të bjerjes së përfytyrimit tërësor të botës, të rolit të shpirtit njerëzor në dramën e madhe të ekzistencës.

Psalmi i parë na flet për trojet e heshtjes ku, përtej ekzistencës rritet shpejtësia e ëndrrës për të folur (151); duke vazhduar me universin që rrjedh mes syve të Asgjësë (152); me vdekjen dhe me pavdekësinë (153); për udhëtarin e çuditshëm naiv vdekatar për të cilin nuk ka as ekuinokse dhe as stinë (154); për Sakramentin e shpëtimit (155); për fëmininë e humbur të cilën mund ta gjejnë vetëm sytë e Nënës të stamposur në fotografi (156); për zanafillën e mendimit, që fillon me shqelmat e foshnjës në barkun e nënës dhe zemrën që rreh brenda çdo sendi (157); mbi skepticizmin ndaj magjepsjes në botën ku ka kaq shumë asgjë dhe kaq pakohësi te koha (158); për këpucët e vjetra poshtë shtratit, që grishin këmbët e së Nesërmes (159); për nostalgjinë për vendlindjen ku jeton gjysma e tij prej fëmije (160); për vegimet e shprishura dhe mallkimet e Babilonisë që shungullojnë (161).

I gjithë cikli është një dialog me ekzistencën dhe me mosekzistencën, me të panjohurën dhe në të njëjtën kohë, një monolog me vetveten, me tokësoren e përkohshme dhe me të përjetshmen.

Kjo brendi filozofike metafizike na dëshmon se kemi të bëjmë me një krijimtari intelektuale, e cila lind një krijimtari të figurshme të jashtëzakonshme, pa e sfumuar aspak ndjeshmërinë.

Po ndalem në tri atributet, që përbëjnë tre nga etapat e rëndësishme nëpër të cilat sendërtohet dhe merr krahë frymëzimi, tre komponentët që ngjizin figuracionin dhe formësojnë ligjërimin poetik të Poetit.

 

Imagjinata krijuese

Imagjinata është procesi psiqik që ndihmon në krijimin e imazhit të sendit, të situatës apo të një perceptimi abstrakt.

Imagjinata rikonstruktohet në sajë të mbresave të përftuara nga aspekte të ndryshme.

Sokrati e ka përcaktuar imagjinatën si pjesë të pandarë të artit.

Platoni e përshkruan si gërshetim të ndijimit dhe të mendimit.

Aristoteli na flet për një produkt që rrjedh nga njohja e mjedisit që na rrethon.

Në të gjitha rastet nuk ka imagjinatë pa mendim.

Por, në asnjë mënyrë imagjinata nuk barazohet me logjikën, sepse imagjinata presupozon transformimin ndjesor të realitetit, qëndrimin emocional ndaj tij.

Imagjinata krijuese e Moikomit dallohet nga liria e poetit për të formuluar mendimet, që i lindin në procesin e shprehjes poetike.

Ai krijon imazhe që nuk ekzistojnë aktualisht ose që nuk kanë ekzistuar. Ato janë figura ose situata fantastike të abstraguara, të veshura me konkretësinë e tyre të figurshme poetike.

Imagjinata e Moikomit i përket llojit aktiv të imagjimatës. Ajo krijon lidhje dhe asociacione të reja, brenda logjikës së tij krijuese, të konceptit të tij metafizik abstragues, duke iu shmangur apo duke i sfumuar mbresat e drejtpërdrejta, pa i përsëritur ato pikëpërpikë, pa i kopjuar, duke i rikrijuar poetikisht.

Sinkretizmi është tipari themelor i imagjinatës së tij krijuese.

Poeti e pasqyron botën si lidhje të pandarë midis jetës dhe vdekjes, midis tokësores dhe kozmikes, të së kaluarës, të së tashmes dhe të së ardhmes në korelacion me njëra – tjetrën, duke interferuar ekzistencën me mosekzistencën.

Po ndalem në njeri prej psalmeve, në Psalm 153.

Tema qëndrore e tij është Vdekja, tema metafizike e qenies dhe e mosqenies: “pse isha (jam) kaq i vdekshëm”.

Poeti pasqyron këtu përvojën jetësore të shkaqeve të vdekjes: sëmundjen, aksidentin (gjaku ikën si zvarranik i lashtë); ceremoninë funebre të saj: “qivurin prej hëne”, “lopata prej gjethesh që hedh dheun mbi varr”: natyrën si sfond: “ dëborën që mbështjell si qëndisje dantellash bërë nga gishtat e ajrit”; trishtimin dhe zemërimin shpirtëror, që ka veshur maskën e poetit rebel antik grek, Antilokut, bashkë me revoltën shoqërore, që varros heronjtë e vrarë mes baltës dhe në fund lutja për faljen e shpirtit.

Në të gjen pasqyrim psiqika e tij e pasur me mbresa të gjithanshme, me përjetime të përditshmërisë njerëzore, meditimet e tij mbi jetën dhe vdekjen, mbresa nga leximet e teksteve biblike apo nga letërsia antike dhe imazhi kozmik i pagjumësisë së pavdekshme hyjnore.

Një imagjinatë e begatë intelektuale e shoqëruar nga një super ndjeshmëri, gati mbinjerëzore.

Poeti bashkërendit gjithçka me gjithçkanë, ve re ngjashmëri, vendos lidhje të tokësores me tokësoren dhe të tokësores me qielloren, duke luajtur rolin e ndërmjetësit midis jetës tokësore dhe asaj kozmike.

Ligjërimi i tij poetik është një dialog me të panjohurën.

 

Abstraksioni

Roli i abstraksionit në krijimtarinë poetike është i rëndësishëm. Ai është aftësia e poetit për të krijuar figuara artistike me anën e të menduarit mbi vetitë, tiparet dhe lidhjet të sendeve apo të fenomeneve midis tyre. Pa këtë figuracion nuk ka krijimtari të mirëfilltë.

Moikomi abstragon duke iu referuar një objekti ose një imazhi të nxjerrë nga realiteti ose nga mitologjia, apo nga një vepër arti.

Ai krijon figura të qenieve të gjalla, të sendeve dhe të feomeneve të natyrës:

“jemi pasagjerë pa emra drejt mrekullive”,

qytetet janë “etiketa në baulen e Kujtesës”,

mëngjesi është po aq “i kushtueshëm” dhe “po aq i thyeshëm sa edhe qelqet veneciane”,

“universi lëviz, rrjedh mes syve dhe Asgjësë”.

Ai u referohet mitologjive të ndryshme:

“dhe shfaqet një këndez dioniziak si një klithmë Ferri”,

“dora e Dedalit, me gishtat e mi krijon krahë fluturues”,

“Gorgona flokëngritur ka fytyrën e një maceje hyjore egjiptiane”,

“mbaj si peng këtë vjeshtë si qengjin e artë për Pashkën e Amëshimit”.

Një vepre arti:

“parzmorja e Akilit” është “grila e dritares së poetëve”,

“brenda çdo druri të rëndomtë është Pinoku i mrekullive”,

“Hamleti, i fryn si sazeve, dhëmbëve të kafkës së Jorikut”,

kurse poeti vetë “përdor si saze dhëmbët e kafkës së Kukuzelit”,

“ndiej si barku i salamandrës së tempullit rrëshqitjen e fjalëve të barit të Whitmanit”.

Abstraksione vërtet të çuditshme dhe të papara, që shquhen për një abstragim konkret maksimal.

 

Magjepsja

Roli i magjepsjes është i njohur në krijimtarinë letrare.

Magjepsja është çasti më sublim i frymëzimit, i tërheqjes pas diçkaje, që e bën për vete, e josh dhe e mahnit, duke ia marrë mendtë.

Pushkini e ka përshkruar kështu çastin e magjepsjes krijuese: “Dhe botën e harroj dhe bie në mendime/Më nanuris në gjumë përfytyrimi im….Lundron. Për ku do shkojmë?…”

Edhe Moikomi, me gjithë skepticizmin e tij ndaj realitetit ( “jam skeptik dhe s’dua të magjepsem!”, Psalm 158) nuk e pengon dot magjepsjen e frymëzimit, e le të lirë dhe të shpenguar të harliset gjersa të qetësohet vetë:

“O, zjarret, që hapin bishtat e tyre prej pallonjsh paleokristianë!

O, mëngjesjet e mëdha të kthimit!

O, popujt e vdekur, që dinë nomatisjen time poetike për t’u ringjallur”

………………………………………

O, Poezia, Sakramenti i Shpëtimit, pa një të dytë! (Psalmi 155)

“Timjani i një himni më pushton nga brenda!” (Psalmi 152)

Fëminia dhe adoleshenca janë pjesa më e shenjtë e kësaj magjepseje për Moikomin, është adresa që nuk e harron edhe në mes të kësaj tematike universale:

“Dhe një flakadan zjarri në sheshin e Durrësit është një kafshë aliene, padyshim” (161)

“Tani gjysma e kurmit tim është në Currilat, madje gjysma prej fëmije” (160)

Bukur e ka thënë Gëtja se, nëse kërkon të njohësh shpirtin e poetit, duhet të shkosh në vendin e tij të lindjes, ku e ka burimin kjo magjepsje, po shtoj unë.

Poezia e Moikomit nuk mund të perceptohet pa gjendjen poetike të këtij transi, i cili

nënkupton gjendjen e ndryshuar të ndërgjegjes, gjatë së cilës ndërpritet perceptimi kritik i informacionit dhe ulet aftësia për ta analizuar në vijimësi atë.

Është ai çast, apo, më saktë, ajo gjendje kur merr krahë imagjinata krijuese dhe krijon figura dhe ide të reja në bazë të përpunimit të ideve dhe të përfytyrimeve të vetë krijuesit.

Kjo magjepsje e poetit nxit edhe një imagjinatën adekuate të lexuesit inteligjent.

Profesore Kathryn Nurenberger shkruan për Moikomin: “Mund të imagjinojmë një lypës si një luan të plotë, që mund të hapë gojën për të na shpeguar lidhjet midis të gjitha të kohëve”.

Kurse shkrimtarja Mira Menksit i ka shkruar kështu Moikomit, lidhur me mbresat e saj nga leximi i Psalmeve:

“Janë figura gjeniale,- pse janë të pamundura, nuk ekzistojnë as në realitetin e Jashtë ëndrrës, as në Imagjinatën njerëzore,- por kur i dëgjon në gjuhën e shenjtë aramaike,- apo shqipe, Imagjinata vetë,- prej Magjepsjes,- pjell një Imagjinatë të përshtashme për t’i asimiluar dhe shijuar. Dhe atëherë ndjesitë njerëzore i kapërcejnë kufijtë që njohim,- dhe krijojnë ekstaza ndjesish,- të ngjashme me ato të perëndive…”

Kjo imagjinatë është një imagjinatë e jashtëzakonshme, fantastike, sepse edhe vetë idetë e Poetit lidhen ngushtë me horizontin e tij kulturor, me njohuritë e gjithanshme në fusha të ndryshme të jetës dhe, veçanërisht, në fushën e artit dhe të letërsisë, duke filluar që nga mitologjia e deri te arritjet më të fundit të shkencës.

Moikom Zeqo, si njohës dhe artist i vërtetë, shfrytëzon çdo traditë të vyer, çdo formë të përshtatshme për të derdhur lëndën e vet poetike, qoftë Mitologjitë, Biblën, leturgjinë kishtare apo trashëgiminë moderne botërore dhe atë të traditës kombëtare.

Ai e shfrytëzon çdo traditë të përshtatshme për të përshkruar gjëndje të caktuara shpirtërore, për të mishëruar artistikisht përgjithësimet e veta filozofike dhe estetike, pavarësisht skepticizmit dhe ateizmit të tij.

Një dëshmi bindëse e kësaj është edhe ky cikël.

Është, konkretisht, Psalmi, forma poetike biblike, me të cilën vesh mendimin artistik të këtij cikli poetik.

Moikom Zeqo është poeti më guximtar i poezisë sonë bashkëkohore. Ai është poet i vërtetë avangardist, i cili guxoi të ecë në shtigje të panjohura të frymëzimit të tij të jashtëzakonshëm.

Më pëlqen të përsërit një shprehje të një gjeniu futurist të gjysmës së parë të shekulli të kaluar, të cilin e vlerësonte edhe ai vetë, se Poezia është një gur i hedhur në të tashmen, për të zgjuar të ardhmen, poezinë dhe lexuesin e kësaj poezie.

Poezia e Moikom Zeqos është një nga arritjet më paradoksale dhe më të epërme të poezisë sonë kombëtare.

Toronto, Shtator 2020

October 2, 2020 13:54
Komento

6 Komente

 1. Fatmir Minguli October 2, 20:22

  lutemi redaksise te veje emrin e autorit te shkrimit “Psal
  me … Eshte Vangjush Ziko

  Reply to this comment
 2. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 3, 02:33

  Faleminderi i nderuar Pr Poet-mendimtar-,analist i nderuar -Vngjush Ziko, qe me ekpseriencen tuaj prag 90 viteve,me penen dhe librin ne dore,na sillni kete vleresim te te Madhit Akademik Moikom Zeqo,te ndiere, tashme pa mbushur vitin e lamtumires, ,vleresim e NDERIM,per vepren e tij.nga tej atdheu.
  Falemindrit sa beni, se pari ATDHATAR i nderuar ,tej oqeanit me atdheun dhe bijte e tij JETONI.
  .Ditet nje mije,dhe, na u krijofte mundesia ne keto kushte izollini nga KORONAVIRUSI* te takohemi mes Toromtos sone mikpritese;si Korca e Tirana sa; Dangellia e Kolonja-Origjinat tona.
  Me konsiderate *Pasuesi veteran* 84 vjecar ,
  Bir i Dangellise Naimjane Guri Naimit D..

  Toronto 02-10-2020 .

  Reply to this comment
 3. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 3, 02:37

  Faleminderi i nderuar Pr Poet-mendimtar-,analist i nderuar -Vangjush Ziko, qe me ekpseriencen tuaj prag 90 viteve jete deri tej oqeanit,,me penen dhe librin ne dore,na sillni kete vleresim te te Madhit Akademik Moikom Zeqo.,te ndiere,-tashme pa mbushur vitin i dhame lamtumiren. Ju,vleresim e NDERIM,per vepren e tij.nga tej atdheu.. Miresite ju shoqerofshin.
  Falemindrit sa beni, se pari ATDHATAR i nderuar ,tej oqeanit me atdheun dhe bijte e tij JETONI.
  .Ditet nje mije,dhe, na u krijofte mundesia ne keto kushte izollini nga KORONAVIRUSI* te takohemi mes Toromtos sone mikpritese;si Korca e Tirana sa; Dangellia e Kolonja-Origjinat tona.
  Me konsiderate *Pasuesi veteran* 84 vjecar ,

  Bir i Dangellise Naimjane *Guri Naimit* D..

  Toronto 02-10-2020 .

  Reply to this comment
 4. Guri Naimit D.(Dh.Xh) October 3, 02:38

  Faleminderi i nderuar Pr Poet-mendimtar-,analist i nderuar -Vangjush Ziko,qe me ekpseriencen tuaj prag 90 viteve jete deri tej oqeanit,,me penen dhe librin ne dore,na sillni kete vleresim te te Madhit Akademik Moikom Zeqo.,te ndiere,-tashme pa mbushur vitin i dhame lamtumiren. Ju,vleresim e NDERIM,per vepren e tij.nga tej atdheu.. Miresite ju shoqerofshin.
  Falemindrit sa beni, se pari ATDHATAR i nderuar ,tej oqeanit me atdheun dhe bijte e tij JETONI.
  .Ditet nje mije,dhe, na u krijofte mundesia ne keto kushte izollini nga KORONAVIRUSI* te takohemi mes Toromtos sone mikpritese;si Korca e Tirana sa; Dangellia e Kolonja-Origjinat tona.
  Me konsiderate *Pasuesi veteran* 84 vjecar ,

  Bir i Dangellise Naimjane *Guri Naimit* D..

  Toronto 02-10-2020 .

  Reply to this comment
 5. Moikomi i jashtezakonshem ... October 3, 09:29

  Sa her i lexoj shkrimet e Moikomt

  ktij Personaliteti te Letersise Shqiptare , qe mjerishte

  nuk u vleresua si i takon nji Akademiku te Niveleve te tij,

  impresionohem me Metaforen e tij Gjeniale . Te krijohet

  Pershtypja sekur Moikomi kishte jetuar disa jete, nji personifikim i atij
  Dijetari,
  Poeti,
  Studjuesi,
  Arkeolog ne shpirt i mrekullise se ,se bukures
  artit te fjales dhe dores ,aftesise njerezore ne shekuj
  fiksuar ne veprat e ngurta te epokave ,qysh prej

  Lashtesise ,qe Moikomi na afronte magjishem me fjalet

  dhe shpirtin e tij , prej nji Aventurieri te se bukures,mahniteses ,
  si nji Kalores rendur Epokave , por edhe ai Shpirt Uliksi i pasionit per
  Artij – Krijues , qe ka frymezuar ne cdo kohe ,te bukuren

  dhe eshte frymezuar prej saj .

  Universaliteti i Moikomit pasioni i tij krijues e. studjues
  duhet tet per brezin e sotem pike referimi .

  Rrespekte per Autorin e shkrimit ,per studimin profesional qe i ben Vepres se Unik-ut Moikom Zeqe

  duke tregur jovetem rrespekte per Mitikun Moikom qe si kali i bardhe me krah, vazhdon udhetimin ne ate Bote

  per te cilen jetoj.

  Reply to this comment
 6. "BOHOTINA" October 5, 10:44

  Vangjush Ziko nje talent me shpirt liriku shkruan per te madhin Moikom Zeqo. Vangjush jemi takuar bashke ne vitet shtatedhjete. Me ke mrekulluar me lirikat e tua. Te uroj jete te gjate.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim