Pse Noli s’erdhi kurrë në Shqipëri?

February 10, 2018 11:06

Pse Noli s’erdhi kurrë në Shqipëri?

Nga Arshin Xhezo*

 “Ti dhe të tjerë pleq do të ngecni,

Tokën e Shenjtë kurrë s’e shkelni,

Skllevër, bij skllevërish s’e meritoni,

Se liri s’doni.”

(Fan S.Noli. “Moisiu në mal”)

 

Vepra-mal e Fan Nolit, kontributi i tij për pavarësinë e Shqipërisë, themelimin e Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare, kulturën dhe letërsinë shqipe, cilindo do ta bënte të mendonte, se i dëbuari i madh i 1924-s, menjëherë pas luftës së Dytë Botërore dhe çlirimit të Shqipërisë, do të rikthehej në vendin e tij, në piedestale të bëra gati për të dhe me kurora dafinash mbi krye.

Është folur e shkruar shumë për mundësinë dhe pamundësinë e rikthimit të “Moisiut” në “Tokën e Shenjtë”, e, megjithatë, pyetja “përse Noli nuk erdhi kurrë në Shqipëri?”, vazhdon të përsëritet.

Mallin dhe dëshirën e tij për të parë atdheun e vet dhe për të ardhur në Shqipëri e sheh në dhjetëra letërkëmbime të tij me miq, bashkatdhetarë dhe në biseda me miq e shokë.

Po këndej, nga Shqipëria zyrtare, qeveritarët e rinj të pasluftës, a donin vërtetë që Noli të kthehej në Shqipëri?

Fillimi duket tepër idilik.

Në një letër që Sejfulla Malëshova i dërgon Fan Nolit, më 27 gusht të vitit 1945, ndër të tjera, i shkruan: “Hirësi! Enver Hoxha, unë dhe gjithë Shqipëria jemi të mendjes, se ardhja juaj në Shqipëri, do të ishte një fat i madh për Shqipërinë. Kështu, jo vetëm do të kurorëzohej tërë e shkuara Juaj patriotike, por vendi ynë do të kishte në situatën e sotme, një ndihmë të madhe morale dhe politike… Për së afërmi, ndoshta, nga fundi i tetorit do të kemi zgjedhjet për në Kuvendin Themelonjës. Do të ishte shumë mirë të vinit me këtë rast në Shqipëri, qoftë edhe provizorisht…” (Nasho Jorgaqi. Fan S.Noli. Letërkëmbimi i Fan Nolit. Shtëpia Botuese “Erik”, Tiranë, 2012, Faqja 389).

Ndërkaq, vetëm një muaj më vonë më 25 shtator, 1945, është vetë Enver Hoxha, i cili, përmes një letre dërguar Nolit, i propozon të vihet edhe emri i tij në listën e kandidatëve për zgjedhjet në Asamblenë Kushtetuese që u zhvillua më 2 dhjetor, 1945. (Po aty. Faqe 392).

Këtyre letrave, Noli iu përgjigj në 3 tetor, 1945: “Me kënaqësi të madhe mora mesazhin tuaj të nxehtë dhe bujar, si dhe letrën e mikut tim dhe kolegut tuaj, Sejfulla Malëshova.

Kam dëshirë të madhe të jem aty me ju, por, sot për sot nuk munt, pse udhëtimet janë të kufizuara, përveç që ka edhe pengesa të tjera… Mundet t’ju bëj një vizitë pas Pashkëve; kështu, do të takonj përsëri me miqtë e mij të vjetër. Kam shumë arsye që më pengojnë të vë kandidaturën në Shqipëri.” (Po aty. Faqe 175)

Kërkesat dhe ftesat që Noli të vinte në Shqipëri, në vitet e para janë të shumta e nga më të ndryshmet.

Në Konferencën e Parë të Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë, në 7 tetor të vitit 1945, “Noli u zgjodh me unanimitet “Kryetar Nderi” i Lidhjes, kurse miku i tij, Sejfulla Malëshova u zgjodh Kryetar i Komitetit Drejtues të Lidhjes; Nën-kryetar-Profesor Aleksandër Xhuvani”.

“Sa herë shkoja në Nju Jork, në mbledhjet vjetore të Asamblesë së Kombeve të Bashkuara, Enver Hoxha më porosiste t’i bëja të fala Fan Nolit.”,-shkruan në librin e tij, Behar Shtylla, ish-ministër i Jashtëm në vitet 1956-1965, dhe mik i Nolit. (Behar Shtylla. Fan Noli, siç e kam njohur. Shtëpia Botuese “Dituria”, Tiranë, 1997, Faqe. 157)

Por, komplimentet, urimet, premtimet, sigurisht të shoqëruara gjithmonë me ftesa dhe kërkesa për miqësi e bashkëpunim, Nolit nuk i vinin vetëm nga Shqipëria. I vinin nga Amerika ku jetonte, nga Anglia, Italia, Greqia,- nga gjithë diaspora shqiptare.

Kostë Çekrezi, antikomunist i njohur, në një letër të tij, në 11 janar 1947, dërguar Nolit, “i këshilluar nga disa miq të përbashkët në Nju Jork, i propozon të bashkohen e të bashkëpunojnë në një “iniciativë për çështjen e shpëtimit të Shqipërisë”, tani që “puna e Shqipërisë ka marrë rugën më të keqe”. Nuk njohim ndonjë përgjigje të Nolit, në qoftë se ka pasur, por dihet se ai nuk u bashkua me “iniciativën e Çekrezit” (Behar Shtylla, Fan Noli, siç e kam njohur.  Shtëpia Botuese “Dituria”; Tiranë, 1997. Fq.152)

Një ftesë për bashkëpunim “për një Kuvend Kombëtar me shqiptarët e diasporës, Nolit do t’i vinte edhe nga ai që i rrëmbeu fronin e kryeministrit, e dënoi me vdekje në mungesë dhe e dërgoi syrgjyn, Ahmet Zogu. (Nasho Jorgaqi. Fan S.Noli. Jeta. Shtëpia Botuese OMBRA GVG. Tiranë, 2005. Faqe 178)

Edhe kësaj ftese, Noli nuk iu përgjigj.

Tashmë, siç shkruante me të drejtë gazeta “Dielli”, në një editorial të sajin “Fan Noli nuk është një person, por një institucion kombëtar” (“Dielli”, 1959)

Është tepër e vështirë të jesh “shkrimtar-institucion kombëtar” dhe, njëherësh, – i pavarur.

Edhe në rastet, kur institucionet janë organizma të një shteti, madje, edhe demokratik, nuk e kanë të lehtë të jenë të pavarura.

Merret lehtësisht me mend, se sa të vështirë e ka dhe çfarë sulmesh duhet të përballojë një njeri, një shkrimtar, aq më tepër një “shkrimtar-institucion kombëtar”, për t’i rezistuar politikës dhe pushtetit politik, të ngarkuara me njerëz, para, propagandë, etj., për të mbetur gjithmonë edhe institucion, edhe i pavarur.

Shkrimtarit i kërkojnë veprën për të blerë atë vetë, dhe e kërkojnë atë, për t’i blerë veprën dhe emrin.

Në qoftë se vepra e Nolit është e pasulmueshme dhe e parrëzueshme, kjo nuk e largonte aspak rrezikun; përkundrazi, e shtonte. Por kjo do të thoshte vetëm se, tanimë, tërë pesha e goditjeve, pra, e dyfishtë,- do të binte mbi Nolin – njeri.

I ndodhur i vetëm dhe i pambrojtur brenda rrethit të egër të politikës, ku secili përpiqej të rrëmbente, të zhvaste, të shqyente prej tij ç‘të mundte,- kokën, krahët a këmbët, (-një të vetme, një deklaratë, një foto, një dalje bashkë në publik- një artikull apo një poezi për liderin do ta bënte të lumtur!) – të dukej, sikur në fund të kësaj masakre, nga shkrimtari nuk do të mbetej asgjë.

Për paradoks, pavarësia e Nolit, ishte, ndoshta, më e rrezikuar nga “të tijtë”, nga Shqipëria. “Të sëmurit nga shqipja” mund t’i vinte “vdekja e lirisë”, pikërisht nga andej ku kishte dheun e vet. “Do të luftonj, gjersa të vdesë. Shpërblimi i mjaftë për luftën time dua të jetë një këngë labësh a laleshash, kur të vdesë” (Shpëtim Sala, Letër e Fan Nolit për Thanas Tashkon, 26 shtator, 1906. “Letra të panjohura të Fan Nolit”. Biblioteka Françeskane “At Gjergj Fishta”. Shkodër, 2008, Faqe 44).

Por, a mund t’i këndohej kënga një shkrimtari të blerë?

Rreziku ishte i madh. Vetë Noli, me dorën e tij kishte shkruar, e zeza mbi të bardhë, se “guverna e Enver Hoxhës e rrëmben Shqipërinë nga thonjtë e vdekjes me sakrifica heroike në periudhën e luftës”. Madje, edhe, “Guverna e Enver Hoxhës, jo vetëm e shpëtoi Shqipërinë nga vdekja, por tani i vë themele të patundura shtetit me reformat dhe veprat konstruktive… Ballistët tanë janë një grup heterogjen dhe nuk kanë asnjë program fare.” (“Dy fjalë për ballistët” “Dielli”, 26 mars, 1947).

Nuk e parashikoi dot Peshkopi, se “nesër- pasnesër” këto deklarata mund ta “implikonin” me secilën nga palët politike për ta “kapur”? Sigurisht, ai i shkroi me bindje ato që shkroi, por, për “të tijtë”, domethënë, Tiranën zyrtare, këto dolën të mjaftueshme, që, sipas saj, “institucioni kombëtar” të quhej “i tyri”. Prandaj, dhe në letrat e saj të njëpasnjëshme, Tirana këmbëngulte: “Të vini, vetëm të vini në Shqipëri, qoftë edhe përkohësisht, sepse “kemi zgjedhjet”, “në situatën e sotme…”, “ndihmë e madhe morale e politike”.

Më hapur, s’bëhej.

Në vitin 1944, Fan Noli ishte 62 vjeç, burrë i pjekur, me dy-trifishin e moshës së udhëheqësve të Tiranës politike, dhe, kryesorja, me një mal veprash e përvoje politike dhe një emër të madh.

A thua, të mund ta hidhnin kaq lehtë  në grackën politike këto thirrje, letra e artikuj kaq të troçta nëpër rreshta njeriun që tërë jetën ishte mësuar të lexonte midis rreshtash?, stilistin brilant, të aftë edhe “për të hedhur fjalën duke shkelur syrin”?

Mendja e Fan Nolit ishte një mendje e thellë, domethënë, e tillë, që nuk besonte lehtë.

Intrigat e luftës  për pushtet, Noli nuk i kishte mësuar, thjesht, nga përkthimi i dramave të Shekspirit, por nga shpina e tij, dhe veç këtyre, kishte dekada që jetonte në vendin më të madh demokratik të botës, – shkollë më vete.

Sigurisht, edhe nga bota e madhe e librit dhe nga përkthimi dramave të Shekspirit kishte mësuar. Por, Makbethin, Hamletin, Mbretin Lir, dhe kryevepra të tjera të dramaturgut të madh, ai u kishte shkruar shqiptarëve në gjuhën e tyre, me po atë qëllim fisnik, siç kishte bërë 400 e ca vjet para tij, Makiaveli, që i dha vendit të tij dhe botës “Princin” e vet, për t’i mësuar si të mbrohen nga Princat” absolutizmi, pushteti politik, oratatorët e diktaturat kudo.

Krahasuar me “letrat” e vargjet e anglezit të madh, letrat që i vinin nga Tirana politike, Nolit, besoj i ngjanin me hartime fillestarësh.

Fan Noli mund të pranonte të vinte në Shqipëri, vetëm nëse edhe ajo do të ishte e denjë për të dhe për gjithë shqiptarët; e tillë, që ai të ndihej mirë me të trija “veshjet” e tij:  Të qytetarit të lirë, demokratik e patriot;  Të shkrimtarit “institucion kombëtar” dhe i pavarur, dhe;  Të Hirësisë së Tij, Metropolitit, Tehofan Stilian Noli, Themelues i Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare.

*Shkrimi është marrë nga libri “Fate shkrimtarësh dhe gazetarësh”

February 10, 2018 11:06
Komento

102 Komente

 1. Shpirt Cajupi ... February 10, 11:26

  Oh…cfar fatkeqesie per nji Komb !
  Te te afroj vet Zoti , Fatin me te madhe ,
  te kesh nji engjull te drites e zhvillimit te kombit ,nji shpetimtare nji Mesias qe i tregoj rrugen popullit te tij ,si te mbijeteoj ,si te ndryshoj ,te zhvillohet e nderohet para njerezimit ,
  si te duash gjene me te Shtrenjte Token e te pareve ,Atdheun ,duke mos ber /njohur ,asnji kompromis me Tradhetine ,e per Atdhe te japesh gjithcka ,si te ngrihesh be nivele kombesh ,si te jetosh e kulturoje´esh dhe mos te dishe ,ta mbash pran ,ta mbrosh si nji Perendi Shqiptare ta rrespektoshe si Prijes te Diturise dhe ja…si perfundon si komb ,merr me vehte gjithe mallkimin e Zotit ,ne nji rruge pakthim .

  Reply to this comment
 2. N.VJOSA February 10, 11:51

  Shkrim i bukur i Mikut tim te paharruar Arshin Xhezo!
  Per Nolin ka shkruar nje Pene brilante, Kritiku letrar me i medh qe ka Kombi shqiptar Prof, Rexhep Qose!
  Dhe ne menyre studimore ka shkruar dhe ka mbajtur leksione Profesori im i nderuar qe me udhehoqi punimin e Diplomes ne Fakultet, Mbi Poezine politike qytetare te Nolit….
  Cfare fati te madh do te kish patur Shqiperia jone te kish vazhduar me Qeverine Demokratike te Noli qe nga 1924-tra!…(Por Zogu i Kurves me ndimen e sllaveve jugo, e permbysen, duke vendosur nje regjim feudal, turkoshak dhe primitiv…)
  Por mjerisht, Historia nuk behet me “sikur”….!

  Reply to this comment
 3. Arben February 10, 11:56

  ta kishte helmuar enver hoxha???

  Reply to this comment
 4. Shqiptari February 10, 12:02

  Ky Xhezoja po ben rolin e naivit te shtirur. Po shtron pyetjen
  – Pse nuk erdhi Fan Noli ne Shqiperi?
  Po Fan Noli ishte ca i zgjuar o Xhezo, e dinte se ne Shqiperine komuniste do ta varnin ne litar si Armik populli ose, per meshire do ta mbyllnin ne Burrel der sa te vdiste. Nuk donin komunistet atdhetare se kishin futur koken thelle te byth e jugosllavit. Nuk donin as njerez te zgjuar se Fan Noli do ti bente te dukeshin me bashibozuke se c’ishin ato injorantet e te ashtequajturit “Pushtet popullor” me Enverin ne krye.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 10, 12:51

   Aman, o Zot, cfare mendje torollakesh ka ky klubi yne i komentuesve te Dita-s!….
   Jo po , po te vinte Noli ne Shqiperi, do te dilmnin ne aeroport me Kallac e do ta vrisnin, ose do ti hidhnin prangat e do ta conin ne nje qeli me Nastradinin!…
   Eh, medet, medet…
   Dihet, Noli ish nje Demokrat.Ai aspironte per parimet e shkelqyera te Demokracive Perendimore, sic shprehej vet…!
   Noli nuk ish Komunist!
   Ai ish nje intelektual i madh, me parimet dhe pikpamjet e tij per Boten!
   Regjimi komunist e donte!
   Me Vepren e Nolit u edukuan brezat e rinj ne shkolla!
   Konttributi i Nolit per Shqiperine vleresohej shume, sidomos Puna patriotike e tij tek Vatra! Roli i tij ne njohjen dhe perhapjen e Kultures shqiptare!
   Jane te njohura gjithashtu kritikat dhe kundershimet e Nolit per regjimin Satrap te Zogut!
   Sidomos Politika antishqiptare e Zogut ndaj Atdheut, goditja qe ju dha patrioteve me te medhenj te asaj kohe si Bajram Curri, Luigj Gurakuqi, Hasan Prishtina, Avni Rustemi, dhe shume e shume Atdhetareve te tjere!
   Noli ish per nje sundimin e nje rendi te vertete demokratik, ku zot i vendit te te ish Populli, Sovrani dhe Beu e Zengjini te dridheshin para Fukaras, qe mbante Boten mbi Supe!
   Noli ish nje Demokrat i majte, por jo komunist, ai respektonte Demokracine pluraliste Perendimore.
   Noli jetonte ne SHBA dhe dihej qe SHBA ndiqte nje politike kunder rendit komunist ne Shqiperi!
   Noli nuk mund ti kundervihej politikes amerikane!
   Ndoshta aspironte per nje afrim te Shqiperise me SHBA, por ne ate kohe frynin erera te tjera!…Bota ish ndare ne dy kampe qe e luftonin njeritjerin per jete a vdekje!…
   Pra Noli duhet pare ne rrethanat politike te Kohes kur jetoi. Qeveria shqiptare pas Luftes dyte boterore e perdori vepren e Nolit per emancipimin e Popullit shqiptar!…

   Reply to this comment
   • Shqiptari February 10, 13:15

    Shoqe Neti, per ca nga ato qe ti thua, Fan Noli do pesonte ato qe them une. Pa tifozllek fare, Neti. Vetem me realizem. Dhe pa fyerje se je dhe goxha shoqe…Tung Neti.

    Reply to this comment
   • intelektuali February 10, 15:09

    O Neti-Interneti po nga cila brime enveriste ne Austrine kapitaliste dole more mavri?

    Fan Nolin ne Boston federalet dhe CIA ne fillim e akuzuan si agjent te Moskes, por nderhyrja e Ahmet Zogut i dha garanci, pastaj SHBA nuk ishte si Shqypnia Enveriste dhe nje garanci e e leshuar nga nje Mbret antikomunist ne ekzil mjafonte per mos ta ngacmuar Bosin e Revolucionit Komunist Bolshevik te 1924 qe kur e kuptoi gabimin e tij shkoi tek Zogu duke i puthur cizmet llustrafine dhe i thene:

    SHPETO VATANIN SE UNE GABOVA RENDE!

    Zogu me pas e ndihmon Nolin ne Boston me para dhe u kujdes per shendetin e tij te keqesuar dhe dihet qe motrat e Ahmet Zogut e vizitojne disa here Nolin ne SHBA kur ne Shqypni po “lulezonte” regjimi sadist gjakatar i Enverit.

    NE CILEN KISHE DO TE PREDIKONTE DHE DO TE KENDONTE PSALLMET E TIJ PRIFTI ORTHODOKS FAN NOLI?

    O dallkauku fanatik i Austrise kapitaliste, Neti-Interneti?

    sepse:

    Ju xhelatet e Partise se Punes nuk late asnje Kishe si nje kujtim i vetem qe te deshmonte ne Boten Demokratike, qe shqyptaret njehere e nje kohe kishin qene besimtare te devotshem ndaj Zotit, te cilit i sherbeu me besnikeri edhe Fan Noli deri ne fund te jetes ne SHBA.

    Reply to this comment
    • N.V. February 10, 17:11

     Dole prape ti nastro shpifesi ordiner?!…
     E krijove apo jo partine e thashethemexhinjve?
     Noli mik me Zogun?!…
     Obobo, shko shpejt ne Psiqiatri o shpifes s k i c o f r e n!…
     Le qe ty nuk ka ilaç qe te sheron,vetem ne nje vend i drejtohet Kurrizi Kurrizos…!
     Ah , Langaraq a Langaraq!…

     Reply to this comment
    • N. February 10, 17:47

     Behet fjale per ardhjen e Nolit ne Shqiperi pas Clirimit, o Dallkauku i rrjedhur Nasrudin, alias intelektual Pordha!…
     Kishat u prishen ne 1967-en…!
     Noli vdiq dy vjet me pare ne 13 Mars 1965, o Shpifes
     O r d i n e r dhe P R I M I T I V…!

     Reply to this comment
     • intelektuali February 10, 18:05

      Ore me data komuniste si gjethe fiku do te mbuloni BYTHEN tuaj te piset staliniste o Neti Karagjozi?

      Shiko c’a flet o IDIOT i paftyre fanatik i Enverit:

      NOLI VDIQ NE 1965, KISHAT I PRISHI ENVERI NE 1967 KUJT I PLAS PER KETO DATA?

      Po lumenje me gjak prifterinjsh katolike dhe ortodokse qe kishte mbushur Enveri me banditet e tij me pare qe nga 1944 e deri ne fund te jetes?

      PO MARTIRET E KISHES I KE HARRUAR O BOLJA ENVERISTE NETI-INTERNETI QE EDI RAMA E MBUSHI TIRANEN ME FOTOGRAFITE E TYRE PER TE MASHTRUAR PAPEN E VATIKANIT?

      Hap dhe meso qe te mesosh o trung dru me pre qe Ahmet Zogu megjithese ne ekzil e ndihmoi Nolin edhe me para, pagoi per disa muaj edhe spitalin se Noli nuk kishte siguracion shendetsor ne SHBA, edhe duke nderhyre tek autoritetet ne SHBA per mos ta ekstraduar si agjent te KGB-se sovjetike, ka shume dokumenta per kete,

      por:

      A HANE PYKA LLOGJIKE ENVERISTET?

  • ELIOT February 10, 19:26

   BRAVO.. SHQIPTARI KE THENE TE GJITHA … NOLI S IHSTE COBAN . E DINTE KUSH ISHTE PARTI KOMUNISTE .. E DINTE SE MUND TE HYNTE KOLLAJ NE SHQIPERI ..POR PER TE DALE ……. HA HA HA ME ENVER KOUNISTIN MEHMET COBANIN NOLI SI BENTE BESIM ….KISHA 2 KOMSHIJE NGA ITALIA KOMUNISTA ….. QE KISHIN ARDHUR KUR PARTIA KOMUNISTE BENTE PREMTIME DHE ….MBAS DISA VITESH E PANE C ISHTE ENVERI KOMUNIZMI SHQIPTAR ..DONI TE KTHEHESHIN NE ITALI NE VENDI E TYRE ..POE BOLSHEVIKET NUK I LEJONIN JA KISHIN MARRE PASHAPORTAT DHE… SI PERFUNDUAN… … VRANE VETEN ..TE 2 U DOGJEN NE SHTEPINE E TYRE …. MEGJITHESE SE ENVERI I KISHTE DHENE NJE SHTEPI TE BUKUR .ME BACE DHE NJA 5 DHOMA .. FAN NOLI SDONTE TU BENTE KOMUNIST SI COBANET .. DHE I KISHTE 2 PARE MEND …. TE VINTE TE PERFUNDONTE SI MEHMETI .HA HA HA HA H APO SI KADRIU … CFARE PYETJESH PSE S ERDHI NOLI ..NE BURGUN SHQIPTAR …UNE KAM NJE PYETJE ..PERSE NUK SHKRUANIN NE GAZETAT TONA PER NENE TEREZEN QE ISHTE SHQIPTARE … E MESOVA NE FRANCE ….DHE ISHTE KRENARIA JONE … APO SKISHIN FAQE TE RRENIN PER ENVERI DHE OBJEKTIVAT E QEVERISE …

   Reply to this comment
 5. mollosi February 10, 13:44

  Noli ishte intelektual dhe demokrat. Ai nuk mund te ja lejonte vehtes te vinte ne nje shtet qe udhehiqej nga injorantet ku dominonte njeri nga diktatoret me te eger ne bote.

  Reply to this comment
 6. KOZi February 10, 13:57

  Ndermes gjithe veprave te Fan Nolit ajo qe e dallon eshte Autoqefalija e Kishes Ortodokse Shqiptare.
  Fan Nolit ti vendoset monumenti,(si nene Terezes) ne kembe me veshjen e Klerikut dhe vendi te jete perpara Kishes Ortodokse ne Tirane. ……kaq …tung

  Reply to this comment
 7. * February 10, 13:57

  S’arrij te kuptoje dot ,ate tru te devijuar nga cdo llogjike njerezore ,
  deshiren per te devijuar gjithcka ne boten qe e rrethon ,cdo realitet .

  Zoterinj komentues ,(nqs jeni te tille ) ,
  Pergjigja e Nolit eshte/shpreh … jo vetem ate ndjenj gezimi eshte mirenjohese vs pushtetit komuniste te kohes dhe shume i sinqerte ,ne kte pergjigje te tij,por njikohesishte edhe shume i qarte ,ne ate qe ai ,nenkupton me “pengesat ” e kohes ,qe benin ne njifar menyre ,te pamundur viziten /qasjen e Nolit me nji shtet komuniste ! Eshte nji logjike e thjeshte ,qe te con ne ate konkluzion ,ne ate qe Noli me aq mencuri e perdor si nji Metafore te Kohes ku jetoj -fjala – “pengesa” -, qe natyrishte per te gjithe ata qe arrijne te kuptojn Konteksin e saj dhe vete Kohes ,kur zhvillohen ngjarjet , arrijn ne perfundim, se ne ate epoke Propaganda Amerikane kunder Komunizmit ishte ne gryke te cdo topi te Politikes ne ate Kontinent .Keshtuqe Noli nuk mundet ta bente nji “gabim” te tille e tradhetonte parimet e lirise dhe vendin qe i afroje gjithcka qe ai nuk e gjeti kurr ne vendin e tij,por shprehte ate Bote qe ai enderonte ne jete .(por qe te deklaroshe se kishte frik ,ose komunistet do ta hanin ne bese ,eshte injorance ,e munges lende organike ne koke)

  Reply to this comment
  • ELIOT February 25, 17:24

   PERSE MORE .. SIPER SHKRUES FILLOZOF …. KONUNISTAT NUK HONGREN NE BESE MEHMET SHEHUN…… KADRI AZBIUN … BEQIR BALLUKUN TAHIR DEMIN SKIFTER KELLICIN . DHE NJA 100 TE TJERE .. APO VRANE VETEn ???? KE JETUAR NE SHQIPERI APO NE MARS …. NDOSHTA JE I SHURDHER DHE QORR SDIN TE LEXOSH NE SHQIPE… NDOSHTA JE DEBILE DHE E MBAN VETE PER TE MENCUR ….TE KESHILLOJE TE HAPESH PAK FLETET E HISTORISE DHE TE SHIKOSH … VRASJEN E TE GJITHE TRIMAVE TE LUFTES …… FILLOJE ME QEMAL STAFEN QE E TRADHETOI ENVER HITLERI .. BON COURAGE .. BOLSHEVIK NAIVE .TINEZAR …

   Reply to this comment
 8. Baba Ali Tomorri February 10, 14:03

  Botimi nga gazeta DITA i ketij shkrimi, i cili eshte nxjere nga libri “Fate shkrimtaresh dhe gazetaresh”, eshte bere ne shenje respekti ndaj gazetarit te mirenjohur Arshin Xhezo i cili u nda nga jeta si sot 2 vjet me pare. Faleminderit DITES qe nderon dhe kujton kete “gur te rende” te gazetarise shqiptare!

  Reply to this comment
 9. Gjorku February 10, 14:22

  Dy tè mènçur nuk e vrasin kurrè njèri- tjetrin ! Kjo vlen pèr Ju idiotèt komentues kètu lart qè duke mos patur asgjè pèr tè bèrè, vrisni kohèn tuej nè mènyrèn mè vulgare. Pèr tè patur njè ide mè tè gjèrè se pèrse Noli nuk erdhi mè nè Shqipèri, ndoshta duhet tè dègjohet zoti Kadare pasi edhe AI nuk erdhi mè nè Shqipèrinè Demokratike tè Saliut tè krundeve ? Ose pèrse Nènè Tereza nuk erdhi nè Shqipèri pèr tè ndihmuar shqipètarèt pas ’90 ? Ashtu si çdo njèri ka nevojè tè ketè njè tè njohur, mik apo shok tè jetè me famè qoftè dhe pèr tu dukur, ashtu dhe çdo politikan, parti apo qeveri ka njè nevojè tè tillè. E aq mè tepèr pèr njè figurè komplete e madhèshtore si ajo e Fan . S. Noli ! Shumica e admiruesve tè Nolit dhe ata qè duan njè Shqipèri tè fortè, janè dhe simpatizantè tè Enverit. Njè lidhje midis tyre nè imagjinatèn time do tè ishte njè mrekulli. Ata do tè plotèsonin njèri tjetrin, kjo e parè nga ana pozitive, me optimizèm. Sikur Noli tè ishte kthyer, cili do tè ishte roli i tijè ? Krye Ministèr ? President ? Ministèr apo tè vazhdonte tè qèndronte nè krye tè Kishès Autoqefale Shqipètare ? Unè nuk mund tè parafytyroja nè asnjè nga kèto role. Revolicioni i Enverit ishte shumè mè i madh dhe i organizuar nga ai i F. Nolit ! Noli kish lènè nè Shqipèri veprat e tija madhèshtore e tè pèrjetèshme qè ndriçojnè mendjet dhe zemrat e brezave tè kètijè populli martir e i mèkèmbur nga fqinjèt shovinistè. Pra Fan Stilian NOLI kurrè nuk èshtè larguar nga Atdheu i tija e si mund tè kthehet pa qènè i larguar ?!?

  Reply to this comment
 10. intelektuali February 10, 14:55

  Ka qene Kryeredaktor i “Zerit te Popullit” dhe kur e kapen te bente seks ne zyre me Drejtoren bukuroshe te ATSH qe doli se ishte nusja e Enverit, Liljana Hoxha, Diktatori vendosi qe ta mbyllte ceshtjen fet e fet dhe Arshin Dashnorin e hoqen nga posti, por ky ra ne depresion dhe ja hoqi me plumb vetes, por shpetoi per fije qe te shkruante keto llogje pa pergjigje per Fan Nolin qe nuk i jep pergjigje pyetjes:

  PSE NUK ERDHI NE SHQYPNINE KOMUNISTE FAN NOLI KUR NE SHBA E AKUZONIN PER LIDHJE ME MOSKEN?

  Pergjigja eshte e thjeshte:

  “Kur kafshet e pyllit po ndanin prene e kapur, Luani pyeti ujkun se kujt i takonte preja dhe ujku i tha:

  PREJA ME TAKON MUA QE E KAM KAPUR DHE E KAM VRARE

  Luani e goditi me puter dhe ujku ra i ngordhur ne toke.

  Pastaj Luani pyeti dhelpren se kujt i takon preja dhe dhelpra ja ktheu menjehere:

  PRAJA TE TAKON TY E GJITHA E MBRETI I KAFSHEVE

  Luani pyet dhelpren:

  BUKUR FORT PO NGA E MESOVE KETE PERGJIGJE TE SAKTE?

  Dhelpra perseri ja ktheu menjehere:

  KETE PERGJIGJE E MESOVA NGA KEMBET E UJKUT QE PO I DRIDHEN NE GRAHMAT E FUNDIT

  Keshtu edhe Fan Noli e kishte mesuar pergjigjen nga fabula e La Fontenit per kafshet e pyllit qe e kishte perkthyer vete ne disa gjuhe.

  Reply to this comment
  • N. February 10, 17:53

   Pse shpif per Arshinin o Qen intelekt-lesh i zgjebosur?!…
   Nga i di ti keto monstruozitete?
   Te jem une ne vend te asaj Gruas qe akuzon , te hedh ne gjyq!
   Ndersa ai mashkulli i saj, ti leron te gjitha Vrimat e asaj Kokes tende prej Maskarai!…

   Reply to this comment
   • intelektuali February 10, 18:13

    Ajo gruaja qe flet ti duhet te hap gjyq me gjysmen e Tiranes qe ate kohe ishte nje e fshehte publike qe Enveri me Nexhmijen u munduan ta mbyllin shpejt, pse nuk flet per faktet qe jepen, se ka shume te tjera qe mund te hidhen ne gazeten DITA, por qe kane vlere vetem per karagjozet si puna jote qe nuk dine te replikojne me fakte dhe perpiqen te fshijne BYTHEN enveriste me data staliniste.

    Nexhmija ate grua qe flet ti o BOLJA enveriste Neti-Interneti e coi per ta shpetuar nga rezili ne Kuben Komuniste,

    por:

    A DI DHIA C’ESHTE TAGJIA?

    Dhe ajo grua u kthye shpejt ne Shqypnine Komuniste te Sali Berishes e perkrahur nga Mafia e Kuqe me pushtet dhe filloi Luften e saj me Nexhmijen per te ndare BYREKUN qe u kishte lene Enver Hoxha per dite te zeza.

    Reply to this comment
 11. Guri Naimit D(Dh.Xh.) February 10, 14:59

  Noli ishte NOLI me te mdhe dhe i kurdoprituri ne shqiperi.Ishte dhe mbetet atdhetari primari vendit tone.
  Lavdi vepres se tij trashegimi te pashoqe lene.Sa mire do ishte te kishte pasues sot,qe i duhet shqiperise…
  Faleminderi Botuesve te ketij shkrimi te atij NOLIANI si ishte Arshin Xhezo.
  Ndjese larguar nga jete kur na duhej..

  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 12. Kasandra February 10, 15:13

  Arshin Xhezo e “hodhi lumin”!
  Keqinterpretimi i fakteve dhe figurave historike është bërë mjeti i preferuar i disa intelektualëve për tu distancuar nga sistemi i kaluar. Edhe Arshin Xhezo e gjeti këndin e tij të sofizmave: “Noli dhe Tirana zyrtare”.
  Ftesat e Tiranës për Nolin ai i quan “gracka politike”, vlerësimet e Nolit për shpëtimin e Shqipërisë i shikon si paaftësi parashikuese. Shtyrjen e vizitës së tij në Shqipëri e interpreton si gjest mosbesues dhe frikacak të lidhur me “intriga” për pushtet në Shqipëri. Qëllimin e tij fisnik e krahason me “qëllimin fisnik” të Makiavelit duke shtrembëruar veprën “Princi” që, në fakt, i mëson princat si të sundojnë. Arsyet e shpifura të mosardhjes së Nolit në Shqipëri i nxjerr nga interpretimi imagjinar i mendimit të Nolit për situatën në Shqipëri për të konkluduar pa asnjë skrupull se “Shqipëria nuk ishte e denjë për Nolin dhe gjithë shqiptarët.” Kjo është krejt në kundërshtim me vetë qëndrimet dhe deklaratat e Nolit deri sa u shua më 1965. Noli mbështeti Shqipërinë në të drejtat e saj ndërkombëtare dhe mbajti marrëdhënie shumë miqësore me përfaqësuesit e Shqipërisë në OKB të cilët janë shprehur edhe në shtyp. Shqipëria bëri të vetën, e nderoi dhe e mirëkuptoi Nolin. Vepra e tij e plotë u botua më 1988. Kasandra.

  Reply to this comment
 13. Joseph McCarthy February 10, 20:07

  Habitem
  me disa
  idiote interesante interneti
  qe ndryshe flasin,ndryshe mendojne dhe ndryshe gjykojne.
  .
  Edhe me antikomunisti me koqe e di qe Noli ishte “rrumbullakosur” nga qeveria amerikane me rreth te kuq….

  .
  Ne vitet 1948 e deri sa vdiq Noli ne amerike ishte nje lufte klasash si ajo e Enverit por ne krah te kundert qe njihet si periudha Macartizmit (Joseph McCarthy. ) qe ishte nje epidemi qe u shtri deri ne instanca me te larta te shtetit dhe ushtrise deri sa e abandanuan se po shkaterronte vete Ameriken.

  Pra te vinte Noli ne ate kohe o ishte nje vetvrasje e dyfishte .
  .
  Me nje fjale Noli ishte midis dy zjarresh por frika me e madhe ishte nga Amerika ku dokumentet thone:

  U.S. Federal Bureau of Investigation.
  ———————————————————
  The FBI’s Boston office kept the bishop
  under investigation for more than a decade with no final outcome to the probe.

  %%%%%%%%%%%%%%%%%%%
  Pra titulli duhej te ishte;
  .
  kush e pengoi nga Amerika Nolin te vinte ne Shqiperi ?
  .
  Pergjigja
  Sepse ai ishte ne shenjester te
  U.S. Federal Bureau of Investigation
  dhe nuk ishte budalla te mos e kuptonte

  Reply to this comment
 14. MH February 10, 20:38

  Ka mundesi qe Noli nuk vinte ne Shqiperi per dy arsye.
  Vet noli ka deklarue qe survehohesh nga FBI.
  E dyta.Nga ky survejim i thirrte mendjes qe te mos vije ne Shqiperi se ne Shqiperi ekzistonte sistemi komunist qe per Ameriken ky sistem ishte vdekje.
  Shkurt: Nga i survejuar si dhe vizitor ne nji shtet komunist.Nuk shkonte bukur per Nolin.Noli kishte pikpamjet e veta pikrisht per keto ai ishte njeriu qe e donte popullin.Dhe populli e donte Nolin.Noli njihesh ne cdo skaj e ne thellesit e vendit per bemat e Tija qe i sherbente popullit me shume devotshmeri,pasterti dhe sinceritet.Me zgjuarsi si Ai thonin per Nolin.

  Reply to this comment
 15. Adih February 10, 22:11

  N.V @ intelektuali ka te drejte qe zogu e ndihmoi Nolin me te holla .Shembell per kete eshte rast i Hana Kelcyres vajza vetme e Ali Bej Kercyres .Ajo gjithmone eshte shprehur , Hamet Zogu ,eshte dhe do ngelet kundershtari politik i babaes tim ,kete mendim kam dhe une thote e bija Hana ,por nga ana tjeter ,ai Zogu me ndihmoi mua ,me ka mbajtur ne pallatin e tij me te gjitha te mirat ne mergim ,ku na ka investuar per shkollen ,si per mua ashtu per Leken te birin ,ku kam qene paralel me Leka Zogun .(per te dy njelloj ). Jane te verteta ,mos e ngaterro me Enver Hoxhen qe vrau deri kunatin e tij . E ke gjalle dhe shume mire me shendet Hana Kelxyren , takoje dhe kete pergjigje do te japi .
  Ne kohen e Komunizmit Enver Hoxha dergoi nje person nga te tijet qe te takonte Nolin ne Amerike dhe ta ftonte.(e ka derguar dy here kete person jo ilegal ,por ne rruge zyrtare ) . Ja cfare me ka thene mua ne ate kohe diktature . Noli nuk pranoi te vije ne shqiperi ,pa mi thene arsyet dhe i dhashe te drejte, per te mos ardhur ne shqiperi ,jeta e tij do te vihej ne rrezik. Kurse vazhdon te flase ky njeri, i derguar i Hoxhes ,te thote se une jam i moshuar dhe ne te gjithe jeten time , nuk kam hasur ose njojtur nje njeri ,brilant dhe aq te zgjuar si NOLI , bile u shpreh popullurce se thote ,ne qofte se do e krahsoja ,doja te thoja Noli ishte si ai dashi ,i madh e i bukur qe prine kopene ..Po ju tregoj edhe nje gje mbi perkthimet e shekspirit . cfare tregonte Noli. Ngeca rreth dy jave ne nje fjali te shekspirit qe ta shqiperoja tamam , por kur ishja midis rruges mu kujtua ,shqiperimi i sakte dhe desh me shtypi makina ,thonte i madhi Noli.

  Reply to this comment
 16. Z.I.P February 11, 01:38

  ish Gazetari I dhe ish kryeredaktori 1983-1989 “ZERIT TE POPULLIT” I ndjeri Arshin Xhezo provokon turpshem qe ne fillim tek titulli ne mos qofte I redaksise..

  Nuk e kuptoj pse keta zeripopulistat ashtu si ismailkadareristat kane nje ndjenje VET-PERSEKUCJONI dhe mundohet te jene kritikues te ashper te atij sistemi qe i sherbyen..behuni pak burra more zoterinj…
  .
  Fan Noli nuk erdhi ne Shqiperi se rrezikun 99% e kishte ne Amerike pasi I ishte I survejuar jo si njeri I zakonshem por si njeri I “rrezikshem”..e perseris I RREZIKSHEM

  Ne nje kohe qe FBI survejonte dhe kollose si Albert Ajshtain cfare mund te bente Noli “ I gjore”…
  .
  Kur Makartizmi pushoi nga puna dhe perndoqi dhjetra mijra artiste dhe intelektuale qe nga Holliwodi e deri te Shtepia bardhe imagjinoni se cfare mund te benin per Nolin “e rrezikshem” ne se do ikte ne Shqiperi vendi qe eshte sulmuar me barbarisht nga vete Amerika me ane te serbit dhe grekut..Biles ne ate kohe Zogut ju dhurua dhe nje vile gjigande ne periferite NY gjoja per banin por te behej vend komande per operacjonin per rrezimin e Enverit qe deshtoi me turp
  .
  Nuk eshte secret te thuhet se ne ate kohe CIA-TITO-ZOGU pregatiten dhe zbatuan nje invasion te mirefillte terrorist per te rrezuar Enver Hoxhen…..dhe Arshini I ndjere me ca debila komentues ketu thone gjasme nuk donte Noli..
  .
  Ajo qe me shkakton neveri te nje shumice e cilesuar te shqiptareve te sotem eshte Perdhosja qe I ka bere Janullatosi kesaj figure ndoshta me e ndritura ne altarin e kombit…qe per cudi dhe nje palo President I tha pashaporte shqiptare…
  .
  Merruni o shqiptare & shqipkare me te sotmen qe po na perdhos bota nga me I madhi deri te rrjepacuket e greqise..lereni te vdekurit ne shenjterine e tyre …Merruni me ate qe eshte gjalle..kolonel Janullen qe pshurri jo vetem Fan Nolin por dhe nje komb te tere biles me koqet e Berishes-Bashes-Metes dhe ndoshta ,nuk jami I sigurte dhe te Edi Rames..

  Reply to this comment
 17. MH February 11, 01:39

  Adih !

  Shume mire qe ke dhe ruan konsiderat pozitive per Ahmetin Zog.Per kete te vlersoi.Sepse njeriu kur gjen perkrahje,duhet te kete te pakten konsiderat per perkrahesin.Por ti duhet ta dish qe Enver Hoxha jo nji Adih ka mbajtur me ushqime dhe veshmbathje po gjithe adoleshentet qe nga mosha e shkollimit 7 e ma vone 6 vjec ne konvikte pervjentoriume.Jashte shteti.Tashti a mund te njehesosh vleren e Zogut per shpenzimet e nji Adih me te dirin, me qindra e mijra shqiptare pa breke ne bythe lane nga mbretenimi i Zogut qe moren burse e drejte studimi nga E.Hoxha cka vec statistikat tregojne bindshem po deshe te bash krahasimet.
  Zogu mos harro se te ka mbajt ty dhe djalin me para te vjerdhura gjithe popullit shqiptare.Mori metaliket (Au) arit dhe i la populli do fletushka ne vleren e (K) arit.
  Asht gabim fatal per te gjithe ato qe i mbajti me ushqime dhe veshmbathje i dha shkollim dhe ne fund na bajne politike duke ironizue me termin Hoxhishte.
  Nji nga keto jam une dhe mbi 70% e familjes kemi marre fryme e shkollim nga ai diktatori.Per te cilin do ruaj konsiderat deri ne vdekje.Njikohesisht si cdo njeri vec pozitives edhe gabon.E kam se ku e kritikoj .Por kurr ta mohoj sakrificen qe ka ba ai sistem per gjithe vorfanjaket e popullit tim,tand dhe te Tije.
  Ty te rrespektoj se je ma burre se Zogu.Perderisa komenton ne favor te tije.Ndersa Zogu posa mori fuqin ne dore arrestoi priftin qe e mori ne mbrojtje per te mos e arrestue turqit.Ish e ama e zogut shkoj dhe i tha qe ta nxjerrin nga arrestimi dhe ai e nxori.Pra nji zog vertet kurvet qe nuk kishte as burrni as konsiderat.

  Reply to this comment
 18. Lalai February 11, 11:26

  O njerez te 2018
  Lexoni vargjet e para dhe pastaj kuptoni pse Noli nuk erdhi…..
  Thuhet qe kur u largua perdori fjalet…..skllever e bij sklleverish…!
  Pra qe aty del qe Noli nuk mund te bashkejetonte me idiotet alla Hoxha…etj

  Reply to this comment
  • alo lushnja.. February 11, 17:33

   lalai
   .
   ne qofte se je i paditur quhesh idiot apo analfabet
   .
   por ne se e di dhe shtremberon realitetin je Monster si ai “miku yt” Adih qe tha se Tonin Tershana iku ne greqi ne 1991 nga regjimi komunist..kur ne fakt ai iku ne 1997 se jo vetem e hoqen nga puna por dhe shiti shtepine dhe futi parate te firma….pra beri harakiri ne junten kriminale berishiane

   .
   Tani ndegjo me kujdes Lalaleshi !

   rrjeshtat e meposhtme i dedikohen kohes kur hordhite zogiste me bjellorust dhe jugoserbet rrezuan Nolin ne dhjetor 1924 dhe ai i mallkoi
   Skllever e bij sklleverish do ngelini…..dhe fakti qe Ahmut Zogu ketij tradhetari dhe kurvari i kan ngritur nje derr permendore dhe Nolin e keni lene ta poshtroje Janulatos..e mira eshte te heshtim se jo vetem ne 1924 u treguam skllever por dhe tani me ju laleshet

   Reply to this comment
 19. MH February 11, 16:09

  Lalai !
  Le ta kundershtojne deklarimin e Nolit:

  Ka burra te medhenje te shteteve te vegjel dhe per burra te vegjel te shteteve te medhenje.

  Ketu bante krahasimin ndermjet Enver Hoxhes dhe Hrushovit.

  Reply to this comment
 20. Adih February 11, 16:25

  MH @…Eshte hera e dyte qe ben replike me mua ,por do te thoja qe nuk kupton as edhe nje gje , je komplet 0 me dy xhufka . Mesoje nga une :Nuk na dha Enveri me frymen e me leket e tij shkolle, ty e te tjerve e ,nuk i beri Dulla jot hidrocentralet ,por populli ,nuk ishte shkolla pa leke ,pa imvestime ,apo spitalet gratis qe ti keshtu i kupton ,me vjen keq nuk te ndihmoj dot .Une kam diskutuar me fakte dhe me emra per Hana Kelxyren ,edhe i kam degjuar me veshet e mij keto ngjarje dhe nuk kam interes absolutisht te genjej e ,cfare fitoj ,plus qe nuk ma le karakteri . Mer e lexo o MH cfare komenton LALAI dy rrjeshta koncize dhe me krejtesisht te drejte .
  PS .Te betohem se sdo te kthej me pergjigje ,duhet dhe do te leshoj rruge . Mesoi nje here e mire ndihmat falas qe na i dhuronte babai i jot Enver Hoxha te gjitha gratis ..

  Reply to this comment
 21. blacklist 24/1 February 11, 16:37

  Duke ju kerkuar falje lexuesve qe nuk dine anglisht le te mesojne ata qe e kuptojne se Fan Noli nuk erdhi ne Shqiperi sepse e kishte “cekicin” prapa koke qe I thonin McCarthyism…Mos ardhja tij ne Shqiperi nuk kishte asnje lidhje me Enver Hoxhen te cilin Fan Noli nuk e kritikoi asnjehere
  .
  Cfare ndodhte ne Amerike ne ate kohe ?

  e keni harruar apo beni rolin e idiotit ?

  Victims of McCarthyism
  It is difficult to estimate the number of victims of McCarthyism. The number imprisoned is in the hundreds, and some ten or twelve thousand lost their jobs. In many cases, simply being subpoenaed by HUAC or one of the other committees was sufficient cause to be fired.

  Many of those who were imprisoned, lost their jobs or were questioned by committees did in fact have a past or present connection of some kind with the Communist Party. But for the vast majority, both the potential for them to do harm to the nation and the nature of their communist affiliation were tenuous. S.
  .
  According to some scholars, this resulted in more persecutions than did alleged connection with Communism. In the film industry, over 300 actors, authors and directors were denied work in the U.S. through the unofficial Hollywood blacklist. Blacklists were at work throughout the entertainment industry, in universities and schools at all levels, in the legal profession, and in many other fields.

  A port security program initiated by the Coast Guard shortly after the start of the Korean War required a review of every maritime worker who loaded or worked aboard any American ship, regardless of cargo or destination. As with other loyalty-security reviews of McCarthyism, the identities of any accusers and even the nature of any accusations were typically kept secret from the accused. Nearly 30,000 seamen and longshoremen lost their jobs due to this program alone…ect


  Mendoj se me interes do ishte pse amerikanet e pare qe shkelen ne Shqiperi pas 1991 zbatuan nje “Dirty-McCarthyism” me PIT BULLIN BERISHE
  duke zbatuar nje BLACKLIST shume me kriminale se ne kohen e Fan Nolit..

  Reply to this comment
 22. MH February 12, 00:02

  Adih !
  Kurr zanin e bojen mos ta ndigjofsha e pafsha.
  Une “vertet” jam zero.Po mos u harlis sec dicka po din e na shitesh si ineteligjent.
  Shkurt me dy fjale:
  Popullin e kishte dhe mbreteria po na la injorant,lakuriq pa breke ne bythe,saxhake,dallap e mullinje kafeje!
  Si argumente te keshilloj te ndiqesh:Fototeken e Marubit Shkoder dhe po aty ne Shkoder Migjenin e jashtzakoshem ku e diskrediton ne ma shume se minus zero jeten e mbretnimit te nji Zog karakurvet qe vodhi parat e popullit dhe te mbajti ty nji hjavan qe kupton vetem zogun e kurves dhe asgja tjeter.
  Pershendetje me nji zogist injorant.Kurren e kurres nese dhash ndonji fare respektit ne komentin e ma siperm,e bana sepse ruan konsiderat per Zogun.Po nuk dike ma shume as per Zogun e jo ma per ma pertej Zogut.
  Se mos e thyen betimin.Nuk due pergjigje se te kuptova sa te vlene lekura qe ambalazhon trut e qelbura zogiste.

  Reply to this comment
 23. MH February 12, 00:04

  Adih !
  Ti je zero me nji xhufka sa per 100 xhufka si dy te mijat.
  Kurr zanin e bojen mos ta ndigjofsha e pafsha.
  Une “vertet” jam zero.Po mos u harlis sec dicka po din e na shitesh si ineteligjent.
  Shkurt me dy fjale:
  Popullin e kishte dhe mbreteria po na la injorant,lakuriq pa breke ne bythe,saxhake,dallap e mullinje kafeje!
  Si argumente te keshilloj te ndiqesh:Fototeken e Marubit Shkoder dhe po aty ne Shkoder Migjenin e jashtzakoshem ku e diskrediton ne ma shume se minus zero jeten e mbretnimit te nji Zog karakurvet qe vodhi parat e popullit dhe te mbajti ty nji hjavan qe kupton vetem zogun e kurves dhe asgja tjeter.
  Pershendetje me nji zogist injorant.Kurren e kurres nese dhash ndonji fare respektit ne komentin e ma siperm,e bana sepse ruan konsiderat per Zogun.Po nuk dike ma shume as per Zogun e jo ma per ma pertej Zogut.Ti je zero me nji xhufka sa per 100 xhfka si dy te mijat.
  Se mos e thyen betimin.Nuk due pergjigje se te kuptova sa te vlene lekura qe ambalazhon trut e qelbura zogiste.

  Reply to this comment
 24. T. Voda February 12, 12:28


  .NOLI, do te mbetet nje nga figurat me te kompletuara e te nderuara ne altarin e kombit shqiptar.
  — NOLI, dhe populli i asaj perudhe , qe mbeshteti e vendosi ATE [ nje PRIFT ne fron] eshte nje deshmi e gjalle, se ne Shqiperi ceshta kombetare nuk eshte percaktua nga motua e besimi fetar , por nga motua ” FEJA E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIA”. pra NOLI , SIMBOLI I UNITETIT TE KOMBIT.— Kur ne ate kohe [sic thuhe 70 % myslimane ] , dhe shqiptaret kishin nje ndergjegjsim te tille…..SOTE eshte idjotesi , qe disa individe e qarqe anti shqiptare i quajne myslimanet TURQ [per aq sa myslyman jene sot] , ose te krishtereve GREK.
  —- Ata ,qe ne vitet 90 , ne krye te vendit ose te KOASH , nuk faforizuan nje te perafert si NOLI , KANE VEPRUAR NE MENYRE DJALLEZORE , me prapavije te demshme per zhvillimet ne vijimesi ne Shqipei.
  — NOLI nuk erdhi ne shqiperi jo vetem per nje te vertete te llogjikshme qe thot komentusi ”blacklist 24/1”, por edhe nga nje far ndjenje mos besimi , e mos pajtimi qe kish Ai per cfar po ndodhte ne Shqiperi. Ai, nuk munt ta kompromentonte vehten me gjithshka qe ndodhte ne shqiperi, pavaresisht respektit reciprok e, apo ofertave te qeverisjes komunistte .
  — Na eshte thene ne ato vite, se gjate nje vizite ne OKB [ne se eshte e vertet] Memet Shehu e ka takuar, e i ka kerkuar mendime e vrejte per tekstin e kushtetutes se pare te Rep . Pop. te Shqiperis
  —Me sa kujtoj , ne vitet 60 NOLIT i ishin botuar vetem pjeserisht fjalimet, e pikpamjeve t dhe e vepres tij letrare. Ne vitet 60 me ka rene ne dore vetem ”ALBUM ME VJERSHA” i NOLIT , per te cilin benim gara me shoket se kush do ta mesonte te gjithe permendesh .
  — Menjehere , 2-3 vjet mbas clirimit, nje nga miqe tij SELFULLA MALESHOVA, u denua deri sa vdiq me internim ne Fier , per pikpamjet e tij per reformen agrare, ose qe krahas prones shtetrore te lejohej edhe ajo private.
  —- Popoganda e ashper ateiste qe kish filluar, si dhe denime e ashpra dhe ekstreme ndaj disa klerikeve . KETO E TE TJERA, jo vetem kane qene te pa pelqyshme prej tij , por e kompomentonin figuren e tij . AI SOT NUK DO TE ISHTE NJE FIGURE E PRANUAR SI dhe GJITHE PERFSHIRESE.
  xxxxxxxxxxxx
  — JA NJE NDODHI , E JETUAR NE ATO VITE . Ndofta e vogel , por e hidhur , e rende , qe lidhje me NOLIN dhe S.Maleshoven, dhe percjell frymen e atyre viteve kur ishim rini.
  — Ishim matura e pare e nje gjimnazi te porsa hapur , ne nje qyteze ne Juge te Shqiperis.. Ishte mesi Prillit 1967 [2 vjet pas vdekjes NOLIT] . Na mbeteshin edhe dy muaj, qe si matura e pare ne ate zone , te gjith shpresonim per te drejta studimi ne U. Trane. ILB. dhe Shkoder.
  — Ne oren e letersis , nje shoku yne [ H.C], nje nder nxenesit me te mire te klases] ndezi nje debat se kush qendronte me lart ne fushen e letersis, NOLI apo MIGJENI. Ose , vepra e NOLIT a futej tek realizmi socialist.
  — Mbas 3-4 ditesh, nje mbasdite , te gjithe Antaret e Bashkimit te Rinis, te te 4 viteve u mblodhem ne sallen e kinemas te asaj qyteze.
  . —- Objekti ; , shoku yne klases [H,C] duhet te jepte llogari per cfaqet dhe konceptet e tij . Ne , duhet te diskutonim me frymen e kohes. [ Mos harrojme ishin vitet ku lufta ndaj cfaqeve e koncepteve te huaja, apo zakoneve prapanike mori zjarr . Pra ,ishin vite ku lufta e klasave undez me shume se kurre ]
  — – Vazhduam ate mbas dite der ne 8 te darkes, gjithe diten e neserme [para dite e mbas dite ] , dhe mbaruam diten e trete para dite, ne ora 10 te mengjezit, mbasi raportoi edhe nje grup nxenesish pre 4-5 vetesh , te cilet kish udhetuar qe ne ora 4 te mengjezit dhe kish kontrolluar bibloteken me libra qe kish [H.C] ne shtepin e tij ne fshat [,,!!!..] . [Sic than I kishin gjetur edhe libra te Sejfulla Maleshoves. ] .
  —-[H.C] , pervec debatit letersis mbi NOLIN dhe MIGJENIN , kishte dhe nje histori tjeter qe lidhej me SELFULLAIN. Babai i tij , ish martuar me te motren e Selfullait.. Ajo nuk kish lindur femij. Me mirkuptim ish martuar me nje grua tjeter , por duke mos e ndare te paren. Gruaja e pare, motra e S.M , mer nje nga djemt [H.C] dhe e trajton si femijen e saj . E mer ate me vehte , edhe kur ajo rrinte prane Selfullajt. Ish kujdesur qe [H.C] te mbaronte prane saj edhe 2 vitet e par te gjimnazit.
  —- Ate dite , ne e PERJASHTUAM [H.C] si A.B.R. — Me e renda per te ish PERJASHTIMI NGA SHKOLLA , 2 muaj para se te mbaronte gjimnazi… ——[H.C] me te cilin I kishim krevatetet pran e prane ne nje te ashtuquajtur konvikt, e kujtoj si sot, I tronditur por dinjitoz , edhe kur shkoi te ruante kecat e dhit e kopratives ne fshat.
  …………………
  —- Dy dite mbas kesaj historije , nje mbas dite matura [Organizata e Rinis] u mblodh dhe u kerkonte llogari dy shokeve [ T.D] dhe [ C.S] , se perse mbas diten e dyte nuk kishin mare pjese ne mbledhjen ne kinema per [H.C], Madje I dyti [C.S] , duhet te jepte llogari se edhe perse nuk kish diskutuar e denuar qendrimet e [H.C]. Ate mbas dite shkoi vone , mbledja u la te vazhdonte perseri te nesermen ,po mbas dite …
  —POR. …. Te neserme ne mengjes , [C.S] kish mare vendim fatal. Ai, ne ato dite Prilli 1967 , ju drejtua VJOSES se fryer , me ujrat e tyrbullta e vale shkume qe vinin qe nga malet e Pindit te Greqis . Para syve te tre shokeve, te cilet te merakosur e kerkonin ate mengjrz, la xhaketen me nje cop leter ne xhepat e saj , ne nje hunde shkembore mbi Vjosa , I dha fund jetes. Nje nga shoket [ K.P] rrezikoi jeten . U hodh me gjith rroba per ta shpetuar. Valet e Vjoses e perpin. Shoket nuk I lane as ta kerkonin . Askush nuk ndihmoi per gjetjen e trupit te tij . Fati ,.. mbas disa oresh I vellai e gjen, , e ngarkon te vdekur mbi nje kale , dhe udheton disa ore sa e coi prane familjes ne fshat. Thuhej se [C. S] kish qene I tronditur nga fryma e mledhjes per [H.C]., Por, edhe se babai I tij kish qene I denuar disa vjet, se kish thene ne nje dasem qe … ‘’..ne ne France [kur ish emigrant], nuk pinim uje , por pinim vere…’’
  ………………
  — Kerkoj ndjes per kete tej zgjatje te komentit . Por , permendja ne kete shkrim , e DY FIGURA TE NJOHURA NE SHQIPERI , POR EDHE ME NJERI TJETRIN , por , edhe qe kane lidhje me dy shoke te mij 50 vite me pare, POR, edhe per te nxjer ndo nje mesim se perse NOLI nuk mund te vinte. . VET Enveri thot…ne kujtimet me STALININ, KUR . S… E KISH PYETUR SE … A KINI ME NJEREZ NGA REGJIMI I KALUAR QE SHERBEJNE AKOMA NE USHTRI DHE ADMINISTRATE. Sado I respektuar te ish NOLI , perseri revolucionaret rreth e rrotull Si dihet…mund tja kishin gjetur vendsin edhe ATIJ.

  Tomor Voda – NY–USA

  Reply to this comment
 25. MH February 12, 13:08

  Jo vetem une bindem me cfare deklaron per Nolin ne lidhje me Enverin.
  Por une e kam thane ne komentin e ma siperm per ti argumentue komentuesit Lalai,vlersimin e Nolit per Enver Hoxhen.Po e perseris dhe njihere.

  Ka burra te vegjel te shteteve te medha.
  Ketu e ka fjalen per Hrushovin me nji shtet mbi 200 milion banor dhe siperfaqe mbi 22 milion km/2.Ishte koha kur hiqte kepucen dhe rrihte tavoline ne OKB.Si kjo qizmja e dibres.

  Ka burra te medhenje te shteteve te vegjel.
  Ketu e kishte per Enver Hoxhen qe e tundi Hrushovin ne strofkullen e ariut polar te vet ne vitin 1960 ne zmer te kryeqytetit te 22 miljonesh km/2 dhe mbi 200 miljon banor.
  Ne ate kohe te larget ne vitin 1959 Shqiperia priste Nolin per te perurue kishen re ortodokse te posa ndertuar ne rrugen e Kavajes per ball stabilimentit Mihajl Duri.Une banoja bash tek kjo rrugica ne pallatin ku asht dhe sot.Dhe me nji gezim te jashtzakoshem per te pa njeriun ma te madh te kohes qe kishte luftue Zogun,Kish thurur me aq bukuri heroike te lavdishme per Bajram Currin.Shkurt te shikoja njeriun e madhe mbrojtesin e Vegjelise.

  Reply to this comment
 26. Amerikani... February 12, 15:34

  …Per disa komentaruce, qe ne pamje te pare duken te tille, por ne brendesi kundermojne si ateisto-islamike…Se pari, E Rama nuk i vendosi portretet e martireve katolike per te “…mashtruar Papen”, por ajo ishte rezultat i nje pune studimore rreth 16 -vjeçare, ku u perfshine rreth 20 mije fashikuj…Edyta, objektet e bamiresise, qe u hapen pas viteve 90,nen kujdesin e NENE SHEN TEREZES jane shume dhe aty u sherbehet te pamundurve pa dallim feje, rrace a kombi…Sa per ate pse su kthye Noli ne atdhe duhet thene se …ai gjithsejt jetoi 5 vjet ne Shqiperi…dhe se ndjehej me mire atje ku vdiq…!!! Pa anashkaluar kontributin e pashoq per kulturen shqiptare, ai kurre nuk beri perpjekje per rikthim, dhe kurre nuk la amanet qe te varrosej ne Shqiperi…!……………………….

  Reply to this comment
 27. Amerikani... February 12, 15:35

  …Per disa komentaruce, qe ne pamje te pare duken te tille, por ne brendesi kundermojne si ateisto-islamike…Se pari, E Rama nuk i vendosi portretet e martireve katolike per te “…mashtruar Papen”, por ajo ishte rezultat i nje pune studimore rreth 16 -vjeçare, ku u perfshine rreth 20 mije fashikuj…Edyta, objektet e bamiresise, qe u hapen pas viteve 90,nen kujdesin e NENE SHEN TEREZES jane shume dhe aty u sherbehet te pamundurve pa dallim feje, rrace a kombi…Sa per ate pse su kthye Noli ne atdhe duhet thene se …ai gjithsejt jetoi 5 vjet ne Shqiperi…dhe se ndjehej me mire atje ku vdiq…!!! Pa anashkaluar kontributin e pashoq per kulturen shqiptare, ai kurre nuk beri perpjekje per rikthim, dhe kurre nuk la amanet qe te varrosej ne Shqiperi…!…………………………

  Reply to this comment
 28. Amerikani... February 12, 15:36

  …Per disa komentaruce, qe ne pamje te pare duken te tille, por ne brendesi kundermojne si ateisto-islamike…Se pari, E Rama nuk i vendosi portretet e martireve katolike per te “…mashtruar Papen”, por ajo ishte rezultat i nje pune studimore rreth 16 -vjeçare, ku u perfshine rreth 20 mije fashikuj…Edyta, objektet e bamiresise, qe u hapen pas viteve 90,nen kujdesin e NENE SHEN TEREZES jane shume dhe aty u sherbehet te pamundurve pa dallim feje, rrace a kombi…Sa per ate pse su kthye Noli ne atdhe duhet thene se …ai gjithsejt jetoi 5 vjet ne Shqiperi…dhe se ndjehej me mire atje ku vdiq…!!! Pa anashkaluar kontributin e pashoq per kulturen shqiptare, ai kurre nuk beri perpjekje per rikthim, dhe kurre nuk la amanet qe te varrosej ne Shqiperi…!…………………………….

  Reply to this comment
 29. lato February 12, 16:09

  Pse o gazeta e bekuar me detyron te lexoj sentencat e llumit te proletariatit,Keta i ka rritur nena Parti,me supen e konvikteve,me helmin e urrejtjes te luftes se klasave,si sklleverit balila te Mussplinit,si sklleverit SS te Hitlerit,si JENICERET E SULLTANIT.Ja nje Lej Fen i diktatures,ky MH na tregon qe Hrushovi qenka udheheqes i vogel i nje populli te madh.Po Hrushovi eshte udheheqesi real i luftes se dyte boterore mor malok konvikti!Hrushovi e shpertheu prangat e terrorit stalinist dhe ngriti ekonomine sovjetike ne nje bum te papare.Hrushovi exploroi kozmosin,kur Amerika hapesiren kozmike e imagjinonte te mbushur me UFO.
  Po pyeste Hrushovi per Enver Hoxhen mor derdimen?Po lexo arkivat e Moskes tek gazeta Sot,si i lepihet Enver Hoxha Hrushovit si zagar.Aq i servilosur sillej enver hoxha ndaj Hrushovit,sa Hrushovi i drejtohej kryetareve te shteteve satelite:Uroj te na doni sa shoket shqiptare.Perse nuk lexon kujtimet e perkthyesit te Moskes Frederik Gjerasi per heroizmin e Enverit,por na kendon folklorizma katundaresh ketu ne forum,qe i ke degjuar ne mbledhjet e organizates,ku bijte besnike te partise ishit ju jeniceret e Befotrofeve.Noli me nje barre kulture do vinte t`i bente temena nje sharlatani ordiner,i pashkolluar,qe kishte rrojtur si parazit ne kurriz te kunatit Bahri Omari,qe Noli e njihte mire te pakten qe nga viti 1923 ne Parlamentin shqiotar.Po nuk e dinte Noli si u pushkatua sekretari i Vatres, Kole Tromara,?Pse?Sepse Kole Tromara,sheh Karbunara,Bahri Omari e rrahen enver hoxhen ne Bari,sepse ky ju hodh gruas se nje pronari shqiptar te restorantit ku keta te gjithe ushqeheshin falas.Ai qe qellonte me shume ishte pikerisht Kole Tromara.Kete e ka treguar ne kujtimet e tij bashkepuntori,sekretari i Nolit,antari i KONARESE,,anetari i partise bolshevike te BRSS
  Qamil Celirama.Te gjithe pjesemarresit e rrahjes publike te Enver Hoxhas ne Bari u pushkatuan,kurse Qamil Celirame qe nuk ngriti dore,por ishte thjesht deshmitar,u perjashtua nga te gjitha funksionet si kryetar i kryqit te kuq shqiptar,u demaskua si armik i partise para popullit te Lagjes dhe vdiq i burgosur brenda mureve te shtepise si pun e shokut te tij Sejfulla Maleshova.Po si do te vinte Noli ne Shqiperi kur Enveri ftoi nga Turqia ish ministrin e arsimit Mirash Ivanaj,per te dhene kontributin e tij te vyer ne asimin popullor.,Sapo vuri kembe ne token e terrorit e prangosi dhe i ndrituri e mbylli jeten ne burgun e Burrelit.PSE?
  Sepse Mirash Ivanaj ishte minister Arsimi,kur enver hoxhes ne vitin 1933 i prene bursen per here te dyte,sepse kishte dy vjet ne France qe hante,pinte me bursen e shtetit dhe nuk kishte marre asnje Provim.
  Eshte njesoj sikur Azem Hajdari,qe u perjashtua nga shkolla e rezervave te punes si rrugac,u perjashtua nga fakulteti drejteise si rrugac,te ishte bere si Sali Berisha dhe te pushkatonte ish ministren Tefta Cami qe e perjashtoi nga shkolla e ulet profesionale.Te pushkatonte edhe Skender Gjinushin qe e perjashtoi nga fakulteti i drejtesise.Po pse nuk e dinte Noli cfare kafshesh la ketu?

  Reply to this comment
 30. Paci February 12, 16:57

  Nuk erdhi Noli se ishte Enveri ketu qe po be nte reformat popullore e demokratike qe nuk i bri as Noli as nje burre shqiptar tjeter qe me Skenderbeun e ketej

  Reply to this comment
 31. MH February 12, 17:00

  lato ! Kakareqi!
  Te duket vetja se je i zoti dhe din shume.
  Per mue qe te mos zgjatem je kokrra e debilit e kakareqesise.
  Nuk thash une qe Enver Hoxha asht burre i madh shtetit i nji shtetite vogel.Si dhe per Hurushovin e luftes se dyte boterore qe thua ti.E ka detyrue Stalini te hedhin valle te kercej si ti doje qefi Stalinit. Po une shkrova ate qe ka than i madhi kombit Theofan Stilian Noli.I cili kishte pikpamje te majta ne mbeshtetje te fuqishme ndaj vegjelise.
  Kakareqlleku mbetet tek truni shterpe qe lexon e nuk din c’lexon e te duket se i pertyp pa dhembe e dhembadhe cdo gje qe lexon.Ike veri proteza trunit qe ne prag te stines pranverore te kesh ndonji nga brejtesit ne goje.Ma imponon te pergjigjem:
  Enveri ia bane ate qe as Stalini nuk ia bani Hrushovit.Kujto romanin e fameshem te Ismail Kadarese “Dimeri i Fundit” kur ky i fundit pa dashje qe sot e urren e perjetesoi ne histori si njeriu ma adheshtor qe ia bani Hrushovit ne mbledhjen e 81 partive ne Moske 8 me 2 qe per mua asht pak.Per Hrushovin ishte aq sa nuk dinte te dilta nga salla e bobastike e Kremlinit.Ia kishte futur gishtin tregues kollares sikur kjo kishte fajet qe ia kishte zene frymen kerkonte te lironte rruget e frymarrjes kaq na gazep ishte nga kollosi “Hoxhishtes”.Qe te bindesh.Enveri u kthye nga Moska jo me percjellje dhe pershendetej diplomatike ne aeroporte.Por zuri trena e p.”’n e semes dhe mbrijti shendosh e mire ne Tirane.Tundu nji cike larte e poshte para mbarpa majtas e djthtas qe te vije truni ne kohe pune.Vetem nga tifozeria sportive teren nga friga njerzit mbas mbarimit te lojes.Ndersa ne stadiumin e Kremlinit Hrushovi ishte kapoja i komunizmit dhe bente c’ti doje vetja aq sa qe ta kuptosh.Idioti hoqi kepucen ne OKB dhe godiste tavolinen.Po nuk bani as gek as mek.Po u permjer e ushurrua brekesh.Ashtu si ju urryesit e perjeteshem.Qe vashdoni te muindeni perjetesisht nga i vdekuri.Qe po te ishte 10 minuta gjalle do ju fshinte nga faqja e dheut per cfare i bate vendit per njicerek shekullit kur Ai e la me tarraca Lukoven dhe vendin kudo me plantacione agrumesh,frutikulture,modhe,fiq,vreshta e ku jane sot.Ate e din ti ma mire se une qe jane ne xhepat e kopilve si ty me shume shoke qe shpresojme tek vettingu ti sjellin ne Rec te Shkodres.
  Kam deshire te mos me ngacmoni se per dine e Iman laj lesh ne surretrit e pa karater te tuajin pa pike meshire.Qe ne kete koment jam permbajtur bajagi. Ndaj mos me ngrini nervat.Turpin qe i keni sjellur atdheut qe nga lufta e dyte boterore dhe sot me fazen e tranzicionit nuk ka uje planetar qe ju pastron.Per kete jam teper i bindur qe nuk ju pastron.
  Po nuk bindem as per ujin e gjithe sistemit plamnetar tonin pa ndihmen e ujit te ndonji sistepi tjeter planetar.Per kaq te poshter e te flliqet sicjeni ne shpirt,karater,imoral,zullumqar,kriminel te pa bese,inatgjore po nuk iu mban bytha per asgja,dhe mbetini te pa ngopur deri ne infinit.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 12, 21:11

   Koplimentet e mia MH!…
   Ti je nje Atdhetar i vertete realist!
   Te perulem me respekt!

   Reply to this comment
   • S. Vinglla February 16, 18:17

    Nuk arrij ta kuptoj, se si mund te hiqet nje taksixhi i “Bahnofstafel”-it te Vjenes kaq “atdhetar e patriot” (thone qe patriotizmi eshte streha e fundit e maskarallekut), kur ai ka me shume se nje cerek shekulli qe e ka braktisur si delenxhi ne mes te nates vatanin.

    Reply to this comment
 32. Rita February 12, 23:18

  MH @……Ben mire te mos komentosh me , se nuk i duhesh as dreqit e shejtanit . PSE ? Te lexova cfare shkruan per Enver Hoxhen me lart , Qe Enveri ushqeu me mish ,te pjekur gjithe populin shqiptar . Na dha gratis e na fali shkollen te gjitheve . Spitalet te gjitha gratis .Gjithe te mirat qe perjetuam i kemi dhurate prej Enverit ??????!!! ,.E kupton cfare trapi ,i neveritshem je . Ben mire te mos komentosh me ne kete gazete te nderuar DITA .

  Reply to this comment
 33. lato February 12, 23:37

  Cfare atdhetari eshte or spiuni sigurimit ,se mbron nje tiran te pabese,qe e trajtoi popullin e vet si kafshe per te rrojtur vete si feudal anadollak.Se burgosi gjithe intelektualet e sjhkolluar ne perendim,se vete ishte nje sharlatan i pashkolluar ,cmirezi,?Cfare te mire i solli puna e sklleverve shqiptareve?Metalurgjine,kupolat,tarracat,triskat,tullonat.Te gjitha cfare u ndertuan per 50 vjet,u shkaterruan,jo brenda vitit,por brenda dites,.Shqiptaret vetem ikin nga ky vend i mallkuar qe e mbuloi me zi kopili i Gjylos.

  Reply to this comment
 34. MH February 13, 00:18

  Rita si duket ke shpetuar nga gllaberimi i ndonji tutori.Te ka marre koka ere.Ngatrron shume me cfare shkruaj une.
  Ndaj mos me deno pa gjyqe.Une po te mos shkruaj realitetin.Atehere ju bani gajret e thurni c’tiu vije per mbar e keni vyrtyt te shpirtit tuaj te flliqet qe ti ndroni etiketat e mallit si t’iu vije per zoge te qefit. Psh.Shishja ka uthull molle ju i vini etiketen voj kumbulle edhe pse nuk ka nji te till voji.Per at sistem monist qe sikur te mos kishte asgja te hajrit.Qetesia ishte e vecanta.Ma pozitive qe kishte ajo kohe,qe nuk e kishte koha para moniste,koha sot,dhe nuk do ekzistoi ne gjithe kohen qe do e presin te rinjet e porsa lindur dhe ato qe do lindin mbas mijra e mijra vite.Nuk do ta gezojne ate qetesi.Vec neve qe e perjetuam dhe jemi deshmitar te patundun te vertetesise.
  Jetoj ne vendin ma kapitalist dhe demokratik qe njeh bota sot.Qetesia ketu asht mjafte komode por jo ambsolute sic ishte ne sistemin qe e shkallmume me simbolin e dy gishtrinjeve kapitaliste.Familja nis femin per ne shkolle duke e marre autobuzi ne shtepi.Dhe mbasdreke merr lajmin:Femija dha shpirte nga nji depesyz i armatosun me arme duke qelluar per vdekje nji grup femijesh ne mes te cilve ish dhe femija i yt.Kujdesi mbyllet i vihet shuli dhe autobuzi nuk do vije ma tek shtepija.Per mos konsum karburantit qe asht i bilancuem vetem per aty ku ka femije per ne shkolle dhe kthim.
  Kaq si pergjigje tashti per tashti.

  Reply to this comment
 35. MH February 13, 00:51

  Rita !
  Do te bindi edhe per neveritjen si trap.
  Rita ban mire te lahesh e te pastrohesh 2 -3 here ne dite.Qe te jesh e fresket ne te berit e lojes se kaqamillit.Ku thuret ne varg poetik:
  Kaqamilli zogu i kurves ta ka mbylle biren e shurres.
  Nejse,nese nuk ke ndonji makine qethje me jep adresen ne kete faqe se ta dergoj urgjent tek shtepia falas.Takimin mund e lame ne nji dite te bukur prandvere nen hijen e lajthive.Kur ta praktikosh do ndryshoj cdogje ne trunin tend.Do harrosh neveritjen e do kenaqesh per trapin qe do i kendosh kangen “hyn e del e duku,e mos u ban i pa dashtun.
  Gazeta e nderuar te bi si ngusht per trunin tend moj Rita.Gazeta ma shumese asgja anon nga e majta edhe pse asht e pavarun.Pikrisht se lejon gjithefare llumhanie te hedhin produktin e trunit edhe pse mban ere te qelbet me gen qe nga trashigimtaret e hershem qe i kam cilsuar ne komente te ma siperme e deri tek spurdhjaket si puna yte me zoteri e zoteresha shume.
  Me kthe pergjigje se me shton Libidon.Kusht i domosdoshem lidhjeje ne mardhenie dy paleshe drejte sukseseve tona,timen dhe tanden ne prespektive.Sa here ta ndishe veten keq drejtoju tregut fshatar se do marresh veten ne forme,nga virrjet:”Hajde rrush qe han gjithkush”.Nji porosi:Sa here qe do besh dush duhet detyrimisht te luash me rrush.Te ban hajer te pastron oxhakun.Te jep freski te,largon streset.

  Reply to this comment
 36. MH February 13, 00:57

  N.VJOSA !

  Me rrespekt te ndersjellta e falenderime shpirterore te perzemerta.
  E kam teper te leht ti qendroi besnik te vertetes,se sa te fantazoi e te trilloj ne gjendje esull sic bajne inatgjoret ma keq se te ishin te pire.

  Reply to this comment
  • intelektuali February 13, 17:05

   Ore ti MUT enverist mbyle halen se na hape barkun me ate MUTIN tjetr Neti Bolja. Na u hiqni nga syte o spiuna te Enverit se nuk keni vend ne kete forum liberal te njerezve te ndershem ne gazeten DITA

   IKNI DHE THYENI QAFEN NE KORENE E VERIUT O MUTER ENVRISTE SE NA VJEN PESHTIRE ME LETYRAT QE SHKRUANI PA PIKEN E TURPIT

   Reply to this comment
   • N.V. February 14, 09:41

    Nastradin intelektual-leshi
    ose
    GJAKU I ZI I ESAT PASHE TOPTANIT!…
    Ti or Langaraq, per cdo regjim je nje
    K a m e l e o n
    i pandreqshem!
    Spiun ne kohen e Enverit!
    Spiun dhe sot!
    Spiun e bir spiuni edhe te vije nje regjim tjeter!
    Ti Nasrudin je njeri pa karakter, i pist deri ne kocke!…
    Te mbaj mend qe nga Shekulli…!
    Me qindra komente kopipast, me qinrda e mijera komentues qe te kane demaskuar pa meshire!…
    I tille do vdesesh ti Kameleon, i pafytyre, pa karakter, langaraq, spiun me damke….!
    Te perfytyroj ne kohen e Enverit ne nje zyre te ngrohte ku Sigurimi te kish krijuar te gjitha kushtet te perketheje Enverin….ndersa shoket e tu zvarriteshi galerive te Spacit, here me buke e here pa buke, burg hesapi… por ti Zvarranik Kameleon dije ta rrotulloje gjuhen se ti e ke profesion Shpifsin, bythlepirjen dhe denigrimin… Edhe ish te burgosurit te kane paralajmeruar…Ketu ne blogun tone te Ditas, je ezemplari me katran, denigrus deri ne kocke!…
    Asnje shtet i Botes nuk i do njerzit pa karakter si ty…
    Me shume se kaq nuk te them dot o GJAKU
    I ZI
    I ESAT PASHE TOPTANIT,
    QE E KE FIS ,O LANGO PIS…!
    Po me dole prape ne shteg, do ta marresh reston edhe me te ashper!…

    Reply to this comment
    • intelektuali February 14, 17:56

     XHELATI I ENVERIT AKUZON VIKTIMEN SI SPIUN

     Kur MOSAD-i izraelit kapi ne Argjentine kasapin e ebrenjve Adolf Ajhman dhe e nxorri ne gjyq ne Jeruzalem pyetjes pse kishte vrare dhe masakruar miliona ebrenj apo cifute pa patur asnje faj, ai u pergjegj:

     ATA ISHIN TE GJITHE SPIUNET TONE QE NUK NA DUHESHIN ME

     Kjo pergjigje ka mbetur ne historine e Botes si me cinike e deklaruar nga nje kriminel, por edhe replika jote per intelektualin ne Dita i afrohet shume asaj te Ajhmanit te Hitlerit.

     Reply to this comment
     • N.V. February 14, 18:54

      Nastro intelektual-leshi,
      Une nuk kam vrare ne jeten time asnje mize…!
      Ti me quan xhelat!…
      Po ke aty afer ndonje gozhde, fute ne koke, ose ne fund te Kurrizit, mbase te vjen mendja ne vend,…
      Sot po lexoja nje Fitues te Nobelit ne Fizike…
      Interneti, thoshe ai, duhet te kete kufizime dhe nuk mund te jete i aksesueshem per kedo, pasi aksesi pa limit , demton Moralin dhe Shendetin mendor te Njeriut…
      Po te ishe ti Nastro Shpifsi ne Austri, nuk do gjendej asnje portal qe te botonte cmendurit e tua!…
      Ne Shqiperi, nuk ka kufi …shkruajne edhe te mencurit edhe te cmendurit, genjeshtaret P a t o l o g j i k… si Puna jote…
      Nuk ke faj , po u afrohesh te 90-tave dhe dhe te kane lene Bletet, te ka mbetur vetem Kosherja….!

    • intelektuali February 14, 19:15

     TE KAM THENE EDHE ME PARE:

     Beji ta fala MIKES tende Prandvera Hoxha, por mund t’i besh te fala edhe fashistes vullnetare Nexhmije Hoxha me triske antarsie ne Partine e Duces qe ne 1941,

     por:

     Meqe jeton ne Austri sic thua edhe vete:

     BEJI TA FALA EDHE ISH PRESIDENTIT TE AUSTRISE DHE SEKRETARIT TE PERGJITHSHEM TE OKB-SE KURT VALDHAJM QE DOLI SE KISHTE QENE SPIUN I GESTAPOS DHE ANTAR I PARTISE SE HITLERIT NJESOJ SI NEXHMIJA.

     Reply to this comment
     • N.V. February 15, 09:13

      O Nastro, itelektual-leshi,
      E fute ate Gozhden qe te thashe une te Koka APO ne fund te Kurrizit?!…
      E shikoj qe nuk te paska mjaftuar dhe dashke gozhde te tjera!…
      Mikja ime Pranvera Hoxha dhe e ema?!
      Loz nga vendi, or Qen i terbuar!…
      Une Pranveren se kam njohur kurre, por dhe po ta njihja nuk do ishte mekat!…
      Qe ti ben M A S… me lidhje te shkurtra, dukesh dhe kur ben aludime per ish Presidentin e Austrise dhe ish SEKRETARIN E PERGJITHSHEM TE OKB-se…!
      Qenke cakorduar fare, or te vrafte Zoti, se Robi nuk te sheron me dot!…
      Nuk thone kot Mendja kokerr Gruri…!
      Se cfare do te thuash me keto brockulla, vetem ti e merr vesh…!
      Ne fakt, nuk do ja vlente te ktheja pergjigje, por nje pjese e shtypit shqiptar eshte kthyer ne han pa porta…
      Pse lejone te shkruajne dhe te rrjedhurit, nuk e marr vesh…

 37. stefan cole vlora February 13, 01:45

  Enver Hoxha i urrente intelektualet dhe njerezit qe kishin autoritet ne popull. Ai e donte te terin per vete vathen Shqiperi. Noli e dinte kete gje. Nese kthehej do perfundonte ne burg ose ne ndonje grope e as varri nuk do ti gjindej akoma edhe sot. Ai kontribuoi ne shume fusha.Edhe duke qendrua ne Amerike ai perseri kontribuoi shume.

  Reply to this comment
 38. Eno February 13, 06:53

  Shkelqesia e Tij, NOLI, do të përfundonte një ditë të bukr në gijotinë, sepse ndikimet qe kishte partia e Titos mbi Enverin, do ta detyronin të ndodhte kjo gjë. Fqinjëve tanë nuk ju ka interesuar kurë , të themi Krishtërimi i Shqiptarëve, por nën rogoz e kanë luftuar atë për përfitime teritoriale. E dimë si janë vrarë dhe helmuar të gjithë ata që kanë punuar për Shqipërinë. Gjithelita e këtij kombi, ndër vite.

  Reply to this comment
 39. demo February 13, 11:19

  MH Me vjen keq se hyn ne debate per figura intelektuale me kulturen e konviktit.Konvikti nuk injekton kulture,nuk krijon njeriun e lire.Proletkulti formon jenicere kazerme te gatshem per tu sakriikuar me urdhrin e komandes.Kaq ju kane mesuar ju:.Enveri ja dhjeu Hrushovit ne Moske.Enveri ja dhjeu Mao Ce Dunit me 7 pika.Enveri i zbuloi gjithe armiqte e jashtem dhe te brendshem dhe e la Shqiperine bahce me lule me taraca,kooperativa dhe kombinate.Sikur vetem porosine e Hrushovit te kishte zbatuar Enver Hoxha:Ta mbillte kete vend nga Konispoli ne Lezhe,vetem me ullinj e portokalla,pa grure,pa industri,pa metalurgji,ky vend do te ishte bere Zvicer,ashtu si u be Izraeli.Kishte qellim te keq,donte te na linte pa buke.Donte ti shtrinim doren imperializmit dhe revizionizmit.Cenonte Pavarsine e Shqiperise,por ne nuk e pranuam oferten e tij djallezore! Izraeli nga 1950 deri ne 1970 u be vendi me i fuqishem ne Rajon ekonomikisht dhe ushtarakisht vetem me plantacionet e portokallave dhe limonave qe kerkoheshin ne gjithe Europen e ftohte.E kupton cfare injoranti i shejtanezuar.Nje familje e vogel sic ishte Shqiperia nuk mund te blinte nje Hummer,per karshillek,kur s`ka shtepi.Kete beri Enver Hoxha.Mori 2 mije tanke nga Kina,nendetse legjendare nga BS,arme e topa e predha,qe i sherbyen per tu vetvrare populli idiot shqiptar ne 97.Edhe sot shteti me i armatosur i Europes,Anglia i ka s`i ka 70 tanke.Ndertoi 600 mije kupola,ne vend qe te ndertonte 600 mije apartamente,shtepi normale banimi si gjithe bota.Ku i ka?Sot nuk ka nje karroce deti me dy mitroloza qew ti dale perballe luftanijeve greke qe qellojne peshkarexhat e Sarandes,sapo kalojne fucite e Skeles.Te gjitha i shiti Zeni i coi per Skrap.Drejtuesi shtetit eshte si nje baba per shtetasit.Kur nje baba i le femijet gjithmone te uritur,te skamur,;i privon nga te gjitha kenaqesite e jetes,te mirat materiale,,cfare do beje femija kur sheh komshiun e veshur,me veture,me vile,me koncerte rroku,me turizem,me sporte etj.????DO VJEDHI.
  Shqiptaret hajna,hajdute,kriminele si ujq te pangopur,u bene nen diktaturen 50 vjecare te enver hoxhes.Sot kane shperthyer dhe nuk permbahen me.Sa peshqire hotelesh ka vjedhur Edi Rama kur dilte jasht me Ekipin e Basketbollit?Te gjithe sportistet shqiptare vidhnin sapunat,letratr e hales,peshqiret kur dilnin jasht.Te kishin mendesi vidhnin edhe dysheket,por s`i nxinte valixhja.Sot ato peshqire konvertohen ne leje ndertimi,kulla 30 kateshe ne mes te Tiranes,koncessioni Chek-upit 140 miljone Euro.se do vete une te vizitohem se keshtu do marri eurot e peshqirit te hotelit basketbollisti Hamit Beqja me shokun e tij te skuadres Kristaq Rama.Fol Enver te lumte goje se hajdute,kontrabandist si ishe vete,e bere kete popull!

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 13, 14:52

   Pse ja fut Pordhes kot e o Demoooo,
   Shkruaje te Verteten sot , o Demoooooo…!
   Nga nje here ti demo shkruan mire, por ketu ja ke fut si Kau Peles…
   Demo Djali,
   Ne, ne fakt ne kohen e Enverit kemi qene te gjithe ne burg…Bile, ne as hanim as pinim, por rronim vetem me frymen e shenjte…
   Nuk eshte e vertete se ne oren 7 te mengjezit te gjithe shkonin ne pune, me perjashtim te ndonje sakati, qe vente e punonte….
   Ai socializmi ja piu gjakun popullit si Kerpusha….Ne ara, fabrika, spitale, shkolla, kantiere, nuk punohej…
   Rruget ishin te mbushura me plehra…..Rinia nuk shkonte ne aksione vullnetare per te ndertuar hekurudha, brezare, as keneta nuk u thane, as rendimente si ne Europe nuk merreshin!
   Nuk ndertoheshin as shtepi e pallate dhe askush nuk kish shtepi…Cmimi i Energjise per 30 cent, nuk ish i garantuar per tu rritur ketu e 50 vjet!
   Fabrikat , uzinat e kombinatet nuk punoni me tre turne dhe grate e vajzat nuk shkonin dot vetem edhe ne mes te Nates…Femijt nuk shoqeroheshin per ne shkolle vetem diten e pare te shkolles, por donin shoqerues per dite…Frutat e zarzavatet nuk ishin te fresketa , por silleshin nga ato te rrezatuarat nga vendet rreth e rrotull… Edhe grurin e blenim nga serbet nga ai me i liri, per kafshet, qe e merrnin nga Ukrahina, te mykur, se e blinin lire!….Nuk e prodhonim dot vet drithin per gjithe Shqiperine se nuk e donim te fresket…
   Malarja, sifilizi, turbekulozi nuk u zhduken, por te kenaqej syri e veshi se sundonte Kanceri dhe Sida!…Semundje zengjinesh!…Populli yne krenohej se semundjet e Zemres dhe Hemoragjia Celebrale benin kerdine!….
   Ishim vend i izoluar dhe nuk mbushnim dot Europen me prostituta, hajdute, vrases me pagese, trafikante, lulezonte Droga dhe Hashashi!…tregetia e armeve….
   dhe mbi te gjitha ishim keq se nuk kishim nje te burgosur ne Greqi qe te arratisej nga burgu me Helikopter!…Atehere thoshje shqiptar kur kaloje ne dogana dhe nuk ta vinte njeri ne pulle, sot jemi krenare se sa na shohin pasaporten si shqiptare, na kontrollojne dhe ne birr te Bythes!…Sapo thua qe je shqiptar nuk te shikojne shtrember dhe nuk u shkon fare mendja se do kesh futur diku ca kile droge e hashash….!
   Ah, ore Demo, sa te lumtur jemi sot!
   Edhe popullsia nuk e kish jeten mesatare 25 vjec, por Shqiperia ish gati te zhdukej se nuk bente njeri as 8 as 10 femije…!…
   Por dhe ajo mbrojtje me mijera tanke e me 200 a 300 avione, pse na duheshin, ne fund te fundit, me mire pa mbrojtje fare, vetem te dergojme ca ushtare te na mbrojne ne Afganistan APO ne Irak… se andej na vjen rreziku!…
   Demo, deri ne vitet 70-te ai Enver Utopiku , edhe pse utopik, nuk e pruri keq, sado qe ty Demo mund te kete futur ne burg, ca per politike e ca si hajdute, por te gjithe ne fund, me nje vertetim nga Kurt Kola, u deklruan te tere te persekutuar!…
   Ah medet, medet kur digjet bari i thate me te njomin dhe per nje plesht digjet edhe Jorgani…
   Jepi Demo, shaje sa me shume ate Utopikun, ai te mira nuk beri, vetem te zeza…
   Bile edhe Nolin ai nuk i ka derguar asnjehere te fala me perfaqsuesit shqiptare ne OKB… e ndaloi vepren e tij nga te mesuarit ne shkolla dhe ja kish bere bene qe po te vinte ne Shqiperi do ta conte ne nje qeli me ty Demo dhe me Nastron e Esat Toptanit….!
   A me kuptoooooooooooooooooooooooooooooooooonnn,
   o Demoooooooooooooooooooooooooooooooo!…

   Reply to this comment
   • intelektuali February 15, 16:23

    KY MUT DALLKAUK ESHTE TREDHUR PERUNDIMISHT NGA FANATIZMI ENVERIST

    Po pse me keta MUTRA do te hyje Shqypnia ne BE?

    Reply to this comment
    • N.V. February 16, 07:54

     Nastradin intelektual Langaraqi,
     Ne BE une kam hyre qe para 28 vjetesh, o Krimb Qorr!…
     Te ishe ti Atdhetar si une, do shihej qarte, por pas 90- es, ju krimbat e e sterniprit e Esat Toptanit, filluat te leviznit, dolet hapur, se menduat se u erdhi dita!
     Sherbimet inteligjente shqiptare duhet te veprojne menjehere ndaj gjithe ju ishpiunve dhe antishqiptareve te betuar!…
     Qeni ere qen vjen, laje sa te dush, Krimbi si Krimb do zvarritet, si Puna jote o Nastradin Intelektual langaraqi,
     o Gjaku i Zi i Esat Toptanit!…

     Reply to this comment
     • S. Vinglla February 16, 08:44

      NET badrushi paska hyrë në Evropë/Austri para 28 vitesh? Dmth. para 12 korrikut 1990 ?

      Atëhere ose do jetë arratisur, ose duhet të kesh qënë SPIUN I SIGURIMIT.

      Siguramete !

     • intelektuali February 16, 11:09

      Na trego adresen ne Austri qe te vijme te marrim per BYTHE dhe te cojme tek Kimi ne Korene e Veriut qe ta gezosh enverin LIVE megjithe Nexhmijen e tij.

 40. MH February 13, 14:32

  Sikur vetem porosine e Hrushovit te kishte zbatuar Enver Hoxha:Ta mbillte kete vend nga Konispoli ne Lezhe,vetem me ullinj e portokalla,pa grure,pa industri,pa metalurgji,ky vend do te ishte bere Zvicer,ashtu si u be Izraeli.
  Ne fakt Hrushovit i djegu tolla nga nxehtesia e diellit dhe propozoi qe vendin ta mbillnin me lulediellit.Ndersa per buken ja u siguroi une.Aq sa hani ju,si popull,mua me hajne ma shume minjet ne ugare dhe fusha.
  Kjo porosi ishte vdekje pa kushte e dorezimit te vendit bashke me popullin ne gjunje para Hrushovit.Ruset me keshillat e tyre perfunduen nga Gorbacovi ne disfate te turpeshme para kapitalizmit pasojat e te ciles perfundune ne mbare vendet ish socialiste pa predha vetem me brohoritje:Policia asht me ne.O filani o shkerdhat nuk e ke jeten e gjate.Keto thirrje origjinale produkt i demokracise perendimore.E sot ku asht Shqiperia.Ne te semes plot afro 30 vjet ngordhalaqe me njimije e nji te zezat qe nuk ngrihet te ece me kembet e veta,Po ne gjunje duhet te rrefehet para padroneve kapitaliste si te formojme shtetin shtet.Qe ne fakt nuk behet kjo kerkese nga ana e jone .Po asht ngulitje ma shume ne trute e diplomacis perendimore qe ne te bajme shtet me ne krye vettingun.Ndryshej ato nuk na qasin.Putini po ban loje te kundert me tradhetin e Gorbacovit.E shikon cfare don te thote te mbash Krimen jo ma lare se 2000 km nga Kremlini.Ndersa paskesh te drejte Amerika per te futur hundet brenda shtetit te Krimes.A don te bindesh ne lidhje me Krimen.Hrushovi i ngriti bythet nga Kuba i turperuar sa nuk mban ma kandari si nga ma i dhjeri ne gjithe histroin boterore.U kthye ne Kremlin me gjithe bagashin e rraketave balestike per montim ne Kube.
  Ndersa Kinezi nuk u tund fare nga istikami.Mbajti vijen e vet politike dhe sot Amerika e Trumpit i kerkon lemosh.Na ndihmo te zgjidhim problemet me Koren e Veriut se nuk i peshova mire fjalet dhe jame fut brenda konfliktit si qeni ne rrush.Jo vetem kaq.Por ishte koha e Presidentit Obama qe i shtriu doren Kinezit per ndihma financiare.Kur plasi skandali mbi shit-blerjen e pasurive te pa tundeshme ne mbare Ameriken e kjo ndikoje ne mbare boten.
  Ne ato vite te largeta kur Huroshovi bante ligjin ne sistem.Kina survejohesh nga avionet spiun amerikan sa ne qeshnim me hunde ne grusht(sepse benim pa dashje gabim politika dhe mund te denoheshim nga “Hoxhishtja”.Kishte vendos ligjin:Denohet kushdo qe ban propogande kundra partise dhe shtetit Shqipetar.) per protestat mbi nji apo dymije serioze qe i bante Amerikes per shkelje te hapsines ajrore te Kines.
  Une keshtu e lexoj boten pikrisht nga shkolla e konviktit te “Hoxhishtes”.Kjo(shkolla e konviktit) varet si e lexon,si e kupton dhe si e praktikon dhe zbaton.Vitet kalojne dhe vjen koha kur Kinezi i turret Amerikes.Mos i fut hundet prane ishujve tone kendej oqeanit.Dhe per ta kuptue amerikani,si dhe ti tashti, i thot: Po sikur une te vije e te veproj me ishujt e tu atje sic vepron ti ketu.Si te duket.Ndersa sot Trapi Amerikan hapet bythesh dhe i turret Kinezit per ca ishuj artificial e don ti tregoj arat chine machinit.Por vjen dekiku dhe e harron kete hapje gjoksit dhe i shtrine doren sic e cilesova ma lart ne kete koment.Banu fjale mire e na i lehteso dhimbjet me Koren e veriut.Te drejtohem ty Demo,te jesh i bindur.Jo se Amerika e ka frige.Por nji perballje ne mes tyre vihet ne pikpyetje i gjithe planeti.Kush te garanton qe pjesa e pa konfliktuale rrin e ban sehire si spektator.Kaq sa per dijenin e nivelit te konviktit te “Hoxhishtes”
  Une ne fakt due ta harroj ate “Hoxhishte” por fal inatit tuaj te perbindshem per te mposht “Hoxhishten’ ma impononi te risjell realietin e Hoxhishtes me intelektualizmin tuaj te semure ne perjetesi te humbur sa ishte gjalle dhe sot i vdekur, jo ju mund,po triumfon ma shume se nuk iu ndigjon(dhe aty ne vorr belbezon:Akoma ju me keto paqavure,nuk asht faji im qe paskeshin kene te trashe te paret tuaj dhe ju, trashigimtare sot) dhe i ka lane veprat ne testamentin natyrore qe ndriqohen nga dielli e nuk tunden nga tufani e tsunami.Kaq te fuqishme jane ngrehinat.Sa,Zhozefina per ti hequr frigen banorve nga shembja e diges se hidrocentraleve.Bani propogande si te ishte komunistja ma e flaket e monizmit duke ia kalue edhe piratit te vicidolit ekstremist ne cdo lloj konvertimit.Se ku i gjente ato shprehje bindese sa dhe une nuk di ti shtjelloj ketu so nuk do pritoja
  U shkrue shume dhe ma shume mbeti pa spjegue per te bindur trute e vyshkura te thartuar deri ne palce dhe shterpezim.Nuk asht faji im gjejeni brenda vetes tuaj qe fluturoni me pras ne bythe per cdo gja ne rrugen e shkurter qe e mendoni teper te gjate.Nga une,ju qe keni hyre ne replika me mue jeni te shumezuar me nul jo me zero.Xhufkat i mbani per tu dallue si tipa te specieve te vecanta qe nuk ju njohu Charl Darvini.

  Reply to this comment
 41. demo February 13, 17:10

  More shembull Kinen,por Kina eshte vend kapitalist me ekonomi tregu,me ndermarrje private,me drejtim ekonomik dhe politik te centralizuar nga partia komuniste.Kina filloi reformat ne 1972,plot 46 vjet me pare.Po te kishte ndjekur pas rrugen kineze Enver Hoxha sot do te kujtohej si Mao Ce Duni ne Kine.Pas gafave te njepasnjeshme ne vitet 50-60,pas krimeve masive kunder popullit te vete,pas vrasjes se kryereformatorit te ekonomise kineze Liu Shao Ci,pas revolucionit bastard kulturor,me ne fund Mao ra pertoke i lodhur nga krimet dhe ja dorzoi shtetin ne dore 2 strategeve Makroekonomike te rrangut boteror:Cu-en Lait dhe Teng Hsiao Pingut.Pikerisht ne kohen kur Cu En Lai hapi dyert per kapitalin e huaj ne Kine,kur Ten Hsiao Pingu nxiti iniciativen private ne fshat dhe qytet,pa shkaterruar ndermarrjet shteterore,pikerisht atehere enver hoxha i dha grushtin e nockautit ekonomise shqiptare,beri tufezimin total te pulave,bagetive dhe qenve te fshatit,duke i nxjerre te gjithe proletare lypsa te shtetit.Kur Ramiz Alia e shtyu zvarre edhe 5 vjet situata ekonomike ne shqiperi ishte katandisur si tenxhere me presion,qe s`mbante me,do te pellciste si shpertheu.Ne dore shtetin e moren rrugacet,banditet nen drejtimin e nje kryebanditi,qe nga drejtimi i shtetit dinte Yxhym bylyk,vidhni,shkaterroni,
  digjni,se do zbarkoje Amerika me vaporre!Amerika nuk erdhi.Erdhi Italia me shishka me suko dhe biskota bthermuqe qe si hanin as kafshet.Ketu ne 91-92 do ishte bere kasaphane,me keq se 97,por presionin e mbajti durimmadhi Ramiz Alia dhe shtetet fqinje Greqia dhe Italia qe priten 1 miljon shqiptare te rreckosur,te palare,te semure.Kur presidenti Bush plaku i protestoi Ten Hsiao Pingut,pse i shtypi me tanke Azem Hajdarat e Kines,ai ju pergjigj:-Rri urte se i hapa portat dhe t`i solla aty nje miljard kineze!
  Enver Hoxha i kishte te gjitha arsyet te ndiqte rrugen e Kines.Madje e kunderta ishte e veshtire.I kishte dy Ekonomiste te nivelit boteror,qe do te udhehiqnin reformat dekomunistizuese,pa shkaterruar ekonomine shteterore:Keta ishin Abdyl Kellezi dhe Koco Theodhosi,por i hipi cmira tapes se topit,se Cu En Lai ja bleu mendjen trashesires edhe kriminelit te Corrushit,dhe i anashkaloi te dy;s`po i pyeste fare.Cuja vajti bleu Azotikun me valute tek Monte Catini,maskarai i gjylos dhe i cmenduri Corrushit kerkonin tanke dhe rraketa.Cuja solli ketu teknologjine me te perparuar mekanike per pjese kembimi,paisje nafte,paisje bujqesore,paisje hidrocentralesh,maskarai kerkonte Metalurgjine e Zeze qe e mbuloi me zi gjithe ekonomine shqiptare deri sa e fundosi.Po c`te duhet metalurgjia mor idjot,nje vagon dhe Pishkashi,Ceku te sillte tre Skoda,.Me 10 vagona dhe te sillte nje Lokomotive..I hipi te behej klasiku i peste i Marx-Leninizmit.Nje nxenes nen mesataren,nje student tape topi,qe do tregohet me gisht ne gjithe historine e studenteve bursiste shqiptare,qe nuk mori asnje provim.Sa mori ne qafe popullin shqiptar,qe i bien keta sharlatane per pjese.

  Reply to this comment
 42. MH February 13, 19:29

  Kot ta zgjasim me ty.Nuk na ke thane gje.Inati te fukaralleps trunin.Hidhesh dege m’dege.Po je larg realitetit objektiv.Shkrimi i yt ka nji te “mire” per ty,te jepe kurrajo dhe te mban gjalle ne vathin tand.

  Reply to this comment
 43. Alba-Dar February 14, 01:23

  — More …..demooooo.. !!
  –Mbas vteve 90, pasi u permbys e u zhduk komunizmi …. .. PERSE NUK U BE BREGDETI SHQIPTAR ASHHTU SI KISH THENE HRUSHOVI-
  — NJE PJESE E MIRE E BREGDEWTIT ISH KTHYER NE PLANTACION ME AGRUME DHE ULLINJ.
  — CFART TE PENGOJE TY ……MORE ZAVALLI DEMO … TI KISHE VAZHDUAR ATO TARACA E KURORA PERGJAT BREGDETIT . ‘…
  — AI KE PARE….. SI JANE SOT……!!!!!

  — Komentusi MH dhe te tjere te kane kthyer pergjigje . ME TRURIN QE KE , TI NUK MERITON PERGJIGJRE.
  — SHQIPERIJA NUK KA NEVOJE ; -Per njerez qe dine vetem te nxijne , per njerez dopjo-rol, bese thyer e bese vrare, gjak-shprishur e gjak pshurrur, bisht perdredhur e kurriz perkulur .

  Alban Dadani – NY USA

  Reply to this comment
 44. Guverna Enver Hoxhës February 14, 01:38

  Dy fjale per ca komentues
  antienveriste te semure psiqikisht.
  .
  Komentshkruesi deri ne 1990-1991 ka qene nje antienverist I moderuar dhe I tej-cuditur pas 1991 ku nje shumice e cilesuar Komunistesh Agersive te tipit Berisha por dhe ca intekektuhale qe rrinin si gjarperi si spiuna pas ferre sidomos ato qe ishin me bigrafi te dyshimte te fiknin deren….Keto kerma jane dhe ne blogje interneti dhe nuk ka nevoje per shembull;
  ………….
  Kalojme ne temen e Fan Nolit
  …………
  Qe tek titulli shohim provokim qe eshte thjeshte per shtim klikimesh ne “infinit war” e majta me te djathten ose komunistat kunder fashistave…( fjala demokraci ne shqiperi..eshte transformuar ne Porno-demonkraci).
  .
  Vetem nese analizojme vetem keto dy letra te Nolit dalim ne perfundim se ne nje fare menyre Fan Noli nuk eshte se nuk donte te vinte ne Shqiperi….por nuk e lane “ustallaret” qe sic thote nje komentues me lart sakte ..FAN NOLI E KISHTE CEKICIN PRAPA KOKES…ISHTE ME RRETH TE KUQ

  ……..

  FAN S. NOLI PËR BALLISTËT E SHBA & BE

  Si të gjithë reaksionarët e tjerë në botë, ashtu edhe ballistët tanë, të emigruar në Itali e gjetkë, kanë marrë ofensivën, në mos me armë, po të paktën me pendë dhe me propagandë. Si duket, besojnë seriozisht që për së shpejti do të kërcasë një luftë ruso-amerikane, e cila do t’i shpjerë nga syrgjyni në Tiranë. Shpresat e tyre më duken fare të kota. Ballistët tanë kanë vdekur moralisht, edhe nuk munt të ngjallen më. Nga ana tjetër, lufta nga e cila kanë shpresë të ngjallen nuk munt të ngjajë aq shpejt sa t’u hyjë në punë.
  Nuk ka shqiptar aq budalla sa të mos dinjë që ballistët tanë vdiqnë një herë e mirë posa falimentoi politika e tyre. Bashkëpunuan me fashistët italianë dhe me nazistët gjermanë me shpresën që do të fitonin luftën tok me ta. Me këtë taktikë jo vetëm vranë veten, por mënt e vranë edhe Shqipërinë, të cilën e nxinë para botës si proitaliane dhe progjermane. Si e këtillë, Shqipëria do të ishte copëtuar pa dyshim.

  Desh perëndia,
  duallnë në shesh partizanët
  me Enver Hoxhën në krye
  dhe jo vetëm e nxuarrnë Shqipërinë
  nga hendeku i vdekjes,
  po e vunë në radhën e të gjallëve
  pranë shteteve aliate.

  LEXOJENI DY HERE PARA BUKE KETE PARAGRAF
  .

  Guverna e Enver Hoshës jo vetëm që e shpëtoi Shqipërinë nga vdekja, po tani i vë themelet të patundura shtetit me reformat dhe me veprat konstruktive.

  Këto vepra munt t’i bëjnë vetëm një guvernë homogjene, e qëndrueshme, me një program të caktuar përparimtar. Ballistët tanë janë një grup heterogjen dhe nuk kanë asnjë program fare. Nuk mundin të organizojnë askurrë një guvernë të qëndrueshme, dhe ca më pak të hedhin themelet e një shteti dhe të bëjnë reforma. Sikur të ngjante e pangjara dhe ballistët tanë të kishin qëndruar në fuqi pas disfatës gjermane, përfundimi do të ishte një anarki e plotë, më e keqe se ajo e Greqisë, e cila do ta shpinte Shqipërinë ose në një diktaturë reaksionare ose në copëtimin final. S’ka shqiptar në Shqipëri e jashtë Shqipërisë aq budalla sa të mos i kuptojë këto gjëra elementare. Pra, s’ka shqiptar me pesë para mënt që t’i përkrahë ballistët që ta shpien Shqipërinë në buzë të varrit për një herë të dytë.
  Atëherë mbetet vetëm një shpresë për ballistët tanë. Amerika bën një yrysh, e sheshon Rusinë me pesë a gjashtë bomba brenda në tri a katër javë, dhe me një yrysh tjetër ballistët tanë kthehen në Tiranë me triumf. Kjo është ëndrra e gjithë reaksionarëve të botës, dhe nuk çuditem aspak që edhe ballistët tanë shohin natë e ditë këtë ëndërr. Do të bëjnë mirë të zgjohen, të heqin dorë nga ëndrrat, edhe t’i shihnin faktet. Vetëm strategët e kafeanëve munt të besojnë se një luftë ruse-amerikane munt të marrë funt në tri a katër javë. Strategët e zanatit janë të mendjes që një luftë e atillë do të zgjatet më tepër se çdo luftë tjetër, napoleoniane a hitleriane, dhe nuk dihet se kush do të dalë i gjallë nga kjo katastrofë. Pra, këshilla që u pëshpëritin në vesh politikanëve është: urtë e butë e plot tigani. Se tani për tani as Amerika, as Rusia nuk munt t’i përvishen një lufte të gjallë. Përpara se të mejtohen për një luftë të re, popujt e botës duhet të mbledhin veten nga lufta e vjetër, e cila posa mbaroi dje. Për këtë çështje duhen të paktën nja pesëmbëdhjetë a njëzetë vjet.
  Po atëhere ç’kuptim kanë dekllaratat e Trumanit? Përgjigjja është dhënë nga ata që diç dinë se ç’ngjan prapa perdes. Këtu po kopjojmë nja tri si për mostër: 1. Profkë për të fituar votat e reaksionarëve amerikanë; 2. Manovrë diplomatike, e cila nis në Greqi dhe në Turqi, po pastaj mbaron kudo gjetkë; 3. Një meze e vogël për fabrikat amerikane që të bëjnë topa dhe xhephane për evazonët dhe për anadollakët. Ka edhe të tjera hipoteza pak a shumë të bazuara dhe llogjike si këto. Po sidoqoftë, asnjë prej këtyre nuk parashikon seriozisht një luftë mithollogjike, e cila kërcet nesër dhe mbaron pasnesër për të plotësuar ëndrrën fantastike të reaksionarëve të botës dhe të ballistëve tanë.
  Vijmë në konkluzionin: ballistët tanë ranë si shahitë të luftës fashiste, dhe nuk kanë asnjë shpresë që të ngjallen si lugatë nga ndonjë luftë e afërme reaksionare. Pra, mos u varni torbën, po u tregoni vendin, dhe vendi i tyre është në varret e fashizmës. Nga ana tjetër, guverna e Enver Hoxhës e rrëmbeu Shqipërinë nga thonjtë e vdekjes me sakrifica heroike në periudën e luftës. Tani vepron dhe triumfon me reforma dhe me punë konstruktive. Ka përpara një të pritme të shkëlqyer se periuda e paqes do të zgjatet të paktën nja pesëmbëdhjetë a njëzet vjet. Pra meriton përkrahjen e patundur të çdo shqiptari të mirë, që dëshiron të mirën e atdheut.

  Botuar në “Dielli” (Boston), 1947, 26 mars, nr. 5767.

  DEKLLARATË PËRMI BALLISTËT
  Tani në funt kanë ardhur në Amerikë disa ballistë dhe kanë nisur të çvillojnë një aktivitet të fortë në disa qytete, dhe veçanërisht në Nju-Jork dhe në Detroit. Qëllimi i tyre është ta rrëzojnë guvernën demokratike të Shqipërisë dhe ta marrin përsëri fuqinë ata në dorë. Shqiptarët e Amerikës duhet të marrin masa kundër këtyre provokatorëve reaksionarë për arsyet pasonjëse:
  E para, ballistët janë a bejlerë, a vegla të bejlerëve, të cilët e kanë shtypur dhe robëruar popullin nja katër qint vjet me radhë në periudën e dominantës turke.
  E dyta, ballistët, në bashkëpunim me italianët dhe gjermanët, e kanë djegur, e kanë shkretuar dhe ekanë mbytur Shqipërinë nq gjak në periudën e luftës së funtme.
  E treta, ballistët si në kohën e shkuar, ashtu dhe në të pritmen janë gati të lidhen me armikun që ta copëtojnë Shqipërinë dhe ta skllavërojnë popullin për fitimin e kllapit të vetë.
  Nga të sipërmet merret vesh se shqiptarët e Amerikës nuk kanë asnjë punë me aventurierët ballistë. Përkundër, e kanë për detyrë ta kundërshtojnë lëvizjen e tyre, e cila ka për qëllim copëtimin e Shqipërisë dhe robërimin e popullit prej feudalëve, fashistëve dhe nazistëve.

  . Nga ana tjetër, e kanë për detyrë ta përkrahin guvernën demokratike të Shqipërisë, e cila është garantia më e shigurtë e indipendencës kombëtare, e tërësisë tokësor dhe e lirisë popullore. Të gjithë shqiptarët e Amerikës duhet të jenë të bashkuar në këtë qëndrim patriotik në krizën e sotme.

  Botuar në “Dielli”, 1949, 21 dhjetor, Nr. 5908.

  per ata qe pertojne ta lexojne te gjithe komentin le te lexojne kete Asiome te Nolit:

  … Guverna e Enver Hoshës
  jo vetëm që e shpëtoi Shqipërinë nga vdekja,
  po tani i vë themelet të patundura shtetit me reformat
  dhe me veprat konstruktive.
  Këto vepra munt t’i bëjnë vetëm një guvernë homogjene,
  e qëndrueshme, me një program të caktuar përparimtar.
  .
  Ballistët tanë janë një grup heterogjen dhe nuk kanë asnjë program fare. Nuk mundin të organizojnë askurrë një guvernë të qëndrueshme, dhe ca më pak të hedhin themelet e një shteti dhe të bëjnë reforma.
  .
  Sikur të ngjante e pangjara dhe ballistët tanë të kishin qëndruar në fuqi pas disfatës gjermane, përfundimi do të ishte një anarki e plotë, më e keqe se ajo e Greqisë, e cila do ta shpinte Shqipërinë ose në një diktaturë reaksionare ose në copëtimin final. S’ka shqiptar në Shqipëri e jashtë Shqipërisë aq budalla sa të mos i kuptojë këto gjëra elementare. Pra, s’ka shqiptar me pesë para mënt që t’i përkrahë ballistët që ta shpien Shqipërinë në buzë të varrit për një herë të dytë.
  .
  PRA BUZA E VARRIT
  PER HERE TE DYTE
  NDODHI PAS 1991-1992
  KUR NE FUQI ERDHI
  DHE ESHTE AKOMA BISHA BERISHE
  QE PER FATIN TONE TE KEQ
  MBROHET HAPUR
  NGA MIQTE TANE

  Reply to this comment
 45. MAVROMATI February 14, 15:52

  Më në fund ky koment i bërë nga zoteria “Guverna….” ka gjetur celësin apo enigmën

  Në qoftë se keto rrjeshta më poshte i paska thëne zoti yne Fan Noli atehere ai nuk paska ardhur ne Shqiperi se paska qenë aq i rrezikshem sa habitem pse nuk e kanë debuar nga Amerika:
  .
  Eshte mire qe ca komentues si …demostra demo ..ose kufoma intelek-nastradini ..ti stampojne ne sumen e tyre qe e kane pjesen me te zhvilluar te trupit
  ..
  _____________________________
  Citoj nga Noli
  _____________________________

  Po atëhere ç’kuptim kanë dekllaratat e Trumanit?
  .
  Përgjigjja është dhënë nga ata që diç dinë se ç’ngjan prapa perdes.
  .
  Këtu po kopjojmë nja tri si për mostër:
  .
  1. Profkë për të fituar votat e reaksionarëve amerikanë;
  .
  2. Manovrë diplomatike, e cila nis në Greqi dhe në Turqi, po pastaj mbaron kudo gjetkë;
  .
  3. Një meze e vogël për fabrikat amerikane që të bëjnë topa dhe xhephane për evazonët dhe për anadollakët.
  .
  Ka edhe të tjera hipoteza pak a shumë të bazuara dhe llogjike si këto.

  .Po sidoqoftë, asnjë prej këtyre nuk parashikon seriozisht një luftë mithollogjike, e cila kërcet nesër dhe mbaron pasnesër për të plotësuar ëndrrën fantastike të reaksionarëve të botës dhe të ballistëve tanë.

  Cilin quan Noli “reaksionarë amerikanë”,ne 1947-1950,,,,a mos jane ato qe erdhen ne 1991 me flamurin e Xhaferr Deves te ballistave dhe te zoogollit qe perfaqson sot Serbiberishizmin ?
  .

  Reply to this comment
  • intelektuali February 14, 21:38

   Ore ty ose te ka ikur truni i fanatikut, ose ke lindur debil idiot me gjen te krimbur me trashegimni

   PO PSE MBETI NOLI NE SHBA KUR I AKUZONTE SI REAKSIONARE?

   Ore ti debil po a e di ti more idiot fanatik se Fan Noli shkonte cdo jave ne rajonin e policise se Bostonit per te zgjetur Lejen e Qendrimit ne SHBA, ngaqe autoritetet vendase nuk i jepnin jele qendrimi te perhershme dhe vetem nga nderhyrja e Ahmet Zogut u lejua qe kerkesen ta bente cdo vit ne Uashington tek Zyrat e emigracionit. Ka dokumenta te mirefillta per keto lutje te vazhdueshme te Nolit per te marre qendrim permanent ne SHBA.

   PSE NUK SHKOI TEK STALINI NE BRSS NOLI KUR SHBA ISHIN KAQ REAKSIONARE?

   He more debil pergjigju pse keshtu?

   Pse te gjithe ju spiunet e Enverit te gjithe kerkuat azil ne Perendim, si nuk u gjet nje spiun i sigurimit te kerkonte azil te miqte e Enverit ne Rusi, Kine apo tek Korea e Veriut e Kimit qe eshte kopje e Enverit ne ditet tona dhe motra e tij eshte kopje e Nexhmijes?

   Reply to this comment
  • intelektuali February 14, 21:39

   Ore ty ose te ka ikur truni i fanatikut, ose ke lindur debil idiot me gjen te krimbur me trashegimni

   PO PSE MBETI NOLI NE SHBA KUR I AKUZONTE SI REAKSIONARE?

   Ore ti debil po a e di ti more idiot fanatik se Fan Noli shkonte cdo jave ne rajonin e policise se Bostonit per te zgjetur Lejen e Qendrimit ne SHBA, ngaqe autoritetet vendase nuk i jepnin leje qendrimi te perhershme dhe vetem nga nderhyrja e Ahmet Zogut u lejua qe kerkesen ta bente cdo vit ne Uashington tek Zyrat e emigracionit. Ka dokumenta te mirefillta per keto lutje te vazhdueshme te Nolit per te marre qendrim permanent ne SHBA.

   PSE NUK SHKOI TEK STALINI NE BRSS NOLI KUR SHBA ISHIN KAQ REAKSIONARE?

   He more debil pergjigju pse keshtu?

   Pse te gjithe ju spiunet e Enverit te gjithe kerkuat azil ne Perendim, si nuk u gjet nje spiun i sigurimit te kerkonte azil te miqte e Enverit ne Rusi, Kine apo tek Korea e Veriut e Kimit qe eshte kopje e Enverit ne ditet tona dhe motra e tij eshte kopje e Nexhmijes?

   Reply to this comment
 46. Krist February 15, 01:28

  Pse nuk erdhi Noli,ne Shqiperi.Ne fillim te viteve 70,Behar Shtylla,ishte me detyre Ambasador,ne Kine.Po dilnim,bashke me ambasadorin dhe dy te tjere,nga dyqani per diplomatet,dhe perbadhe po vinte Xh.Bushi-plaku,ne ate kohe perfaqesues i misionit amerikan (nuk kishte ende ambasade).Megjithese dimer i ftohte,Bushi ishte veshur sportiv,xhakete dhe pantallona killota,deri nen gjunj,me kepuce te sheshta dhe corape deri ku perfundonin killotat.Per dore kishte nje biciklete te verdhe me rrota te vogla.E la bicikleten ne trotuar dhe duke hypur shkallet,nderoi Beharin,duke levizur paksa strehen e nje kapeleje sportive.Po ashtu beri edhe Behari,ngriti paksa republiken e tij dhe te dy perkulen paksa koken.Asnje fjale nga te dy.Une me dy te tjeret e pame gjithe skenen,sikur po xhironim,me xhiro te avashte.Me tej,njeri e pyeti ambasadorin (ne te tre ishim nje grup pune,per mareveshjen ekonomike me Kinen),a jeni takuar ndonjehere me te?Ai th shkurt.Po,kemi kembyer pershndetjen e rastit me dy-tri fjale ,ne pak raste kur ftoheshim,ne raste festash kineze.Tjetri pyeti,e njeh Shqiperin.Behari iu pergjegj,ndofta me mire se disa shqiptare.Pyetja vijoi-mos e keni fjalen ndofta per Nolin.Nolin -tha ambasadori,e kam takuar,dhe e kam pyetur,nese desheron te vish ne Shqiperi,megjithe se kishat ne nuk i kemi.Por ai (Noli),m’u pergjegj si nje materialist.Sa do me paguani,po te vinj?Nga sa mora vesh me vone,ndofta ka patur ndonje leter-kembim,apo informacion,nga miq te tij te hershem (mund ta kete patur fjalen per Sejfulla Maleshoven).Nga kjo pergjigje, perfundova takimin me te (Nolin),kuptova se ishte tjetersuar dhe nuk behej fjale per lenien e Amerikes.Kjo ndodhi m’u kujtua,kur lexova kete shkrim si dhe komentet nga me te ndryshmet,per te.

  Reply to this comment
  • albany February 15, 03:11

   Duke falenderuar zotin “Krist “per komentin simpatik kisha nje verejtje per korrektese
   .
   Noli nderroi jete ne 13 mars 1965 kurse objektet fetare filluan te prishen ne shkurt 1967 .pra kuptohet ku gaboni ne kohe..
   .
   Persa I perket Nolit ne shume dokumete te botuar nga Nasho Jorgaqi ai ishte perkrahes I qeverise Hoxhes dhe nese do kishte mardhenie dipllomatike Shqiperi-Amerike ( nese nuk do ti prishte shteti amerikan ne menyre te njeaneshme) patjeter Fan Noli jo vetem qe do ishte ‘bossi” I ambasades shqiptare por me qarte ne librin e Behar Shtylles “Mbi Nolin”, dokumentohet qartesisht se si Qeveria, kuptohet direkt Enver Hoxha, kane bere perpjekjet maksimale, qe edhe ndermjet Nolit te nderhynin per njohjen e Qeverise nga Amerika, qeveri e dale nga Lufta, e rrjeshtuar krah tyre.
   Si e pranojne sot vete, Amerika e Anglia nuk kishte as me te voglen arsye , e aq me pak te drejte te perjashtonin Shqiperine nga Konferenca e San Françiskos.
   .
   E si mund te kritikosh Enverin per mosbesim, ne nje rast te tille kur Anglia haptazi luftonte ne menyre agersive per mosnjohjen e qeverise Demokratika, per interesat e saj te ulta, qe ashti si dhe ne 1913 kishte qellim te coptonte akoma me shume Shqiperine?!

   Çdo patriot keshtu do te vepronte dhe Enver Hoxha ne kete moment, i ndodhur komplet vetem, dhe per me teper i kercenuar, jo ne egon e tij, por per coptimin territorial te Shqiperise, me mos deshire u lidh me Jugosllavet. Historia e mevonshme dihet, sado ta sterhollojne te huajt.

   Ata vete e pranojne karakterin shume negativ te Xoxes , te perkedhelurin e serbeve, dhe denimet ne ekstrem te ashpra te ndermara prej tij, qe tanio i vishen E.Hoxhes.Biles kane dale dokumente te reja qe Koci Xoxe dhe Nako Spiru kishte plan te detajuar per vrasjen e Enverit qe rastesia e shpetoi

   Askush sot nuk mund te mohoje se pas 90-tes , klika politike qe mori pushtetin e dhuruar nga Amerika dhe Europa dhe e ideuar ne Beograd, eshte akoma e rrezikshme per fatet e vendit. Ka 27 vjet qe perpelitemi ne tranzicion , por shumica e popullit sot e ka kuptuar se te keqiat ky vend i ka nga tradhetaret dhe te korruptuarit, qe kane pervetesuar pasurin e tij te pafund , te krijuar ne 45 vjet ” Diktature”.
   .
   Tek libri “Shqiptari dinak” , Jon Halliday e paraqet Enver Hoxhen si njeriu qe De Gol e respektonte me shume per patriotizmin e tij, Holliday thoshte sae kishte qeverisur duke mbajtur ne njeren dore Diktaturen e Proletariatit dhe ne tjetren Arsimin Perendimor.
   Prandaj boll, shqiptaret nuk e hane me sapunin per djathe.
   Enver Hoxha ,me patriotizmin e tij, do te jete shembull per jete per Shqipetaret.
   .
   .Madheshtia e asaj epoke shikohet dhe te ky materiali poshte kur Xhorxh Bushi I amerikes madhe humbi betejen me Shqiperine e vogel
   .
   http://www.gazetatema.net/…/beteja-e-ashper-shqiperi-shba-ne-okb-interv..

   Reply to this comment
   • intelektuali February 15, 17:42

    Lexoje ketu me poshte materialin e vertete o xhelat dhe spiun i Sigurimit qe te mos manipulosh me llogjet e fanatikut ne kete forum te gazetes DITA jo 1965-a por 1967-ta, shikoje te placin syte se cfare “Patrioti” ishte pederasti sadist dhe gjakatar Enver Hoxha:

    https://www.youtube.com/watch?v=a04vPf3T2Ds

    LEXOJE TE PLACIN SYTE QE TE MESOSH PSE FAN NOLI NUK ERDHI NE SHQYPNINE E ENVERIT!

    Vetem kur te shuhet fara juaj e keqe enveriste do ndizet drita e vaket per Shqypnine evropiane.

    Reply to this comment
 47. ish antienverist February 15, 02:10

  Zoti Intelektual !

  Nuk e di pse te kap semundja e lepurit me konvulsione sa here njerzit me dokumenta flasin per ngjarje reale.
  .
  Ti po e ul shtetin amerikan si Greqine ne vitet 1991-2001 kur shqiptaret kerkonin “adhia paranomie-leje qendrimi”.
  .
  Ti po e ul shtetin amerikan si Turqine me rastin e Izet Haxhise..
  .
  Por mos harro se je ti qe ke thene fjalet me te ndyra per Xhorxh Bushin dhe Kondoleza R. per rastin e Gerdecit..etj etj…pra per armatimin shqiptar me vlere mbi 30 miljard dollare..ku shkoi
  .
  Fundja ti po verteton ate qe thone shume komentues qe Noli nuk erdhi ne Shqiperi se e kishte pas qafe….

  Ndegjo i dashur;

  Nese ti gjen vetem nje dokument “te mirefillte” per nderhyrjen e Zogut per Fan Nolin per leje qendrimi
  une jo vetem do komentoj me emer orgjinal por do te dergoj nje shifer te konsiderueshme parash si bast nese jep nje numer llogarie bankare…te rregullt
  .
  Ta kam thene dhe nje here tjeter;

  Jemi te dy bashke antikomuniste por ndryshimi qendron se ti je me i ndyre se vete komunizmi dhe i ke argumentuara me poshte:

  .

  Mendoj se shqiptaret kthyen koken nga enverhoxha pas 1997…u shkri shteti shqiptar per here te pare pas 1912..kaq mjafton per kuroren e pare te enver hoxhes
  Nuk ka gop some sot asnje shtet apo kualicjon shtetesh..asnje organizte apo sherbim qe nga Cia-Kgb e deri te mafja nderkombetare te erresoje figuren e xhaxhit
  .
  Perkohesisht ish pinjollte e fashizteve ,zogisteve ..mergatqyqareve elezbiberiste,filo serbe.damirfazllice filogreke janullatiste,titste isamusafiste islamiket me muhaxherrit fatos lubonjat dhe spartak ngjalat kane ne dore media qe nga VOA e deri te Klani I 2F qe po shperfyterojne memorjen kombetare..por e kane te kote:

  .
  Fillojme me Zog tradhetarin qe I kane ngritur lapidarin
  .
  Per Ahmet Zogun edhe nqs se marrin ne konsiderte qe shqiperia doli nga perandoria osmane tejet e varfer dhe mbi te u versulen shtetet fqinje dhe fuqite e medha prape se prape kishte kohe te bente shume me teper per ate vend ,,por ai u mor me hareme,tradheti dhe kurveri klasike dhe politike.

  Numri I atentateve qe I kalonte 50 here tregojne jo vetem urrejtjen e popullit per te por dhe se ai ishte nje shejtan apo djall qe nuk e kapte plumbi.
  Nqs se lexojme kujtimet e ambasdorit amerikan Grand ne ate kohe ai thote: Ahmet Zogu e kishte shitur me kohe shqiperine te italianet dhe 7 prilli 1939 ishte nje pushtim formal se pushtimi ekonomik dhe moral kishte kohe qe ishte kryer.Ne nje fare menyre Zogu e mirepriti kete pushtim se perfitoi nje thesar kolosal dhe doli I fituar.
  ..
  Por hileja e me madhe e pompimit dhe glorifikimit te Zogut eshte ne funksion te erresimit te figures Enver Hoxhes.Nqs se shohim nje detaj vetem te fotografia qe nipi ESAT TOPTANIT –blendi feziu ka vene ne kopertinat e librave per enverin dhe zogun ne te parin ka vene nje fotografine e erresuar dhe te plakur te te Enverit kurse te zogu ka vene fotografine e tij me te mire I veshur me te bardha dhe ne moshe te pershtateshme.

  .
  PAK VEMENDJE I NDERUAR LEXUES !
  Kam qene ne ate brez shqiptaresh qe u distancova ng a “rruga e enverit” qe nga 1973-74 per aresye qe nuk du ate zgjatem se jane shume.Kete qendrim e kam mbajtur deri ne mars 1997 kur shteti shqiptar u shkerrmoq per 1 muaj..
  .
  Para kesaj ngjarje kushdo person I afert me mua qe fliste mire per Enverin ne nje fare menyre e perbuzja dhe e largoja nga ai mjedis ku debatonim….Por pas 1997 dhe deri ne keto ore qe po flasim Shqiperia nuk egziston si shtet qofte si MBROJTJE,DIPLLOMACI,EKONOMI,FINANCA e deri te …MORALI.KOMBETAR

  Me kot lodheni enverofage te eklipsoni figuren e Enver Hoxhes ne artikujtt tuaja biles sa me shume e shani ju si ujk i vetmuar aq me teper i rrisni vleren atij.Ju duhet ta ndani figuren e Enverit nga ana ideollogjike dhe te shihni veprimtarine e tij ne rrafshin kombetar.

  .
  Shohim sot se sa me teper kjo klase politike futet me thelle ne rrugen e asgjesimit te shtetit shqiptar dhe te deformimit kombetar aq me e eger behet propoganda kunder atdhetarit Enver Hoxha.

  Viktime e kesaj propogande eshte brezi i ri qe po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  .
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga eksperianca,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:

  1-DEKORATE ATDHETARIE
  .
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
  .
  2-DEKORATE TRIMERIE
  .
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.
  .
  3-DEKORATE GUXIMI
  .
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.
  .
  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  .
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .
  .
  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  .
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.
  .
  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  .
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  .
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  .
  6-DEKORATE “GARIPI”
  .
  Eshte lideri I vetem ne bote qe I beri kaps dy superfuqite per 40 vjet dhe kjo eshte aresyeja kryesore qe ai luftohem me kaq cmenduri sidomoa nga ish mergata e qyqeve dhe Macrthistet ne Amerike qe ndyshe sillen me komunizmin kinez me Maon apo me Fidel Kastron dhe ndryshe me enver hoxhen qe kane kaluar deri ne kanibalizem.
  .
  7-GJYSEM DEKORATE PER DE-TARTABIQIZIMIN E NASTRADINEVE &SALIBANEVE
  .
  Ketu ka gabur se eshte treguar se ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Ishte enver hoxha qe armiq te betuar te tij I fali ,I dha shkolle te larte dhe I ofroi dhe poste te rehateshme ku do permendja dy egzemplare nga mijra te tille si Uran Butken dhe Pellumb Kurvllen qe po na can menderen me rrefenja nga marika..ketu futet dhe nastardin perkthyesi I palodhur I veprave te xhaxhit ne rusisht..eshte kopja e amik kasaruhos qe ishte dhe I perndjekur dhe spiun I shokeve..

  Nuk dua te mbroj atdhetarin Enver Hoxha sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  .
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life figura e tij eshte ne rritje progresive
  .
  Vetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai I luftoi per 40 vjet dhe nuk jane pak….

  Happy Valentines Day !

  Reply to this comment
  • intelektuali February 15, 12:57

   Ore ti DACIBAO enveriste po na lexon ketu?

   Dallkaukun Bush Junjorin e ka urryer jo vetem intelektuali per fintet me Saliun per Gerdecin, por i gjithe populli amerikan sepse falimentoi eknomine dhe e futi SHBA ne nje krize ekonomike te frikeshme si ajo e vitit 1929.

   Kur e pyeten Bush Junjorin se do te bente vizite ne Shqypni ai pyeti keshilltarin e tij:

   NE VILEN ANE TE AFRIKES GJENDET SHQYPNIA QE PO ME FLET? NE ANEN LINDORE APO PERENDIMORE?

   Bush Babai i beri thirrje Kongresit qe te mos e zgjidhte djalin e tij si President se ishte i paafte dhe “pak dallkauk”, keshtu u shpreh Bush Babai per djalin e tij qe u be mik me Sali berishen dhe perfshiu edhe Pnetagonin ne aferen me mafioze qe ka pasur DASH ne histori, ne aferen e Gerdecit qe la pas 26 njerez te vdekur ne gropen e korrupsionit pushtetar dhe prishi biznese ne vlera maramendase.

   Po keshtu Macja e Zeze e Bush Dallkaukut, Kondoliza Rajs, sekretare shteti pa piken e moralit qytetar zbarkoi ne Tirane ne terrin e nates pasi Saliu dhe Shkelzeni kishin hedhur BUMJEN e tyre te korrupsionit makaber pushtetar ne Gerdec dhe kishin groposur te vdekur 26 vete, perfshire ketu edhe baxhanakun nga Anglia, pra kjo Kondoliza e Bush Dallkaukut hodhi poshte te gjitha akuzat per perfshirjen e Ambasades amerikane ne aferen e Gerdecit dhe te fishekeve kineze per ne Afganistan, megjithese kishte qene sekretari i pare i Ambasades i pari qe kishte hedhur kushtrimin per MUTIN qe kishin jashteqitur Saliu me Pentagonin e Bush Junjorit ne Shqypni ne nje afere tejet korruptive ne shuma maramendease per 300 milione USD te financuara nga Pentagoni.

   KJO ESHTE E VERTETA ABSOLUTE

   dhe:

   Kush te ka thene qe ne SHBA nuk ka Mafie pushteti? Mjafton te hulumtosh aferat e Dick Cheney-it ne Lindjen e Mesme dhe Afrike qe te ngrihen leshtrat e kokes perpjete. Po edhe po te shikosh Kulcedren Hilary Clinton me fondacionin Mafioz te financuar nga George Soros qe te duken mafiozet albaneze me pushtet si nje lule mali,

   por:

   Sic e ka thene edhe i Madhi Churchill:

   BOTA KAPITALISTE KA SHUME TE KEQIA, POR ESHTE SISTEMI ME I MIRE DHE ME PROGRESIV QE KA SHPIKUR DERI TANI NJEREZIMI,

   prandaj:

   Probelmi i Shqypnise se Vogel sa nje Gogel nuk eshte SHBA ku vendi yne do te dukej si nje fshat i humbur ne shkretetire,

   por:

   SI T’I BEJME PUSHTETARET TANE MAFIOZE QE TE KENE FRIKE NGA DREJTESIA?

   Reply to this comment
 48. intelektuali February 15, 12:57

  Ore ti DACIBAO enveriste po na lexon ketu?

  Dallkaukun Bush Junjorin e ka urryer jo vetem intelektuali per fintet me Saliun per Gerdecin, por i gjithe populli amerikan sepse falimentoi eknomine dhe e futi SHBA ne nje krize ekonomike te frikeshme si ajo e vitit 1929.

  Kur e pyeten Bush Junjorin se do te bente vizite ne Shqypni ai pyeti keshilltarin e tij:

  NE CILEN ANE TE AFRIKES GJENDET SHQYPNIA QE PO ME FLET? NE ANEN LINDORE APO PERENDIMORE?

  Bush Babai i beri thirrje Kongresit qe te mos e zgjidhte djalin e tij si President se ishte i paafte dhe “pak dallkauk”, keshtu u shpreh Bush Babai per djalin e tij qe u be mik me Sali berishen dhe perfshiu edhe Pnetagonin ne aferen me mafioze qe ka pasur DASH ne histori, ne aferen e Gerdecit qe la pas 26 njerez te vdekur ne gropen e korrupsionit pushtetar dhe prishi biznese ne vlera maramendase.

  Po keshtu Macja e Zeze e Bush Dallkaukut, Kondoliza Rajs, sekretare shteti pa piken e moralit qytetar zbarkoi ne Tirane ne terrin e nates pasi Saliu dhe Shkelzeni kishin hedhur BUMJEN e tyre te korrupsionit makaber pushtetar ne Gerdec dhe kishin groposur te vdekur 26 vete, perfshire ketu edhe baxhanakun nga Anglia, pra kjo Kondoliza e Bush Dallkaukut hodhi poshte te gjitha akuzat per perfshirjen e Ambasades amerikane ne aferen e Gerdecit dhe te fishekeve kineze per ne Afganistan, megjithese kishte qene sekretari i pare i Ambasades i pari qe kishte hedhur kushtrimin per MUTIN qe kishin jashteqitur Saliu me Pentagonin e Bush Junjorit ne Shqypni ne nje afere tejet korruptive ne shuma maramendease per 300 milione USD te financuara nga Pentagoni.

  KJO ESHTE E VERTETA ABSOLUTE

  dhe:

  Kush te ka thene qe ne SHBA nuk ka Mafie pushteti? Mjafton te hulumtosh aferat e Dick Cheney-it ne Lindjen e Mesme dhe Afrike qe te ngrihen leshtrat e kokes perpjete. Po edhe po te shikosh Kulcedren Hilary Clinton me fondacionin Mafioz te financuar nga George Soros qe te duken mafiozet albaneze me pushtet si nje lule mali,

  por:

  Sic e ka thene edhe i Madhi Churchill:

  BOTA KAPITALISTE KA SHUME TE KEQIA, POR ESHTE SISTEMI ME I MIRE DHE ME PROGRESIV QE KA SHPIKUR DERI TANI NJEREZIMI,

  prandaj:

  Probelmi i Shqypnise se Vogel sa nje Gogel nuk eshte SHBA ku vendi yne do te dukej si nje fshat i humbur ne shkretetire,

  por:

  SI T’I BEJME PUSHTETARET TANE MAFIOZE QE TE KENE FRIKE NGA DREJTESIA?

  Reply to this comment
 49. Patriot Mekembenetok February 15, 13:12

  Fan Noli ra njehere ne gracken e te derguarve te Moskes me 1924 – do te ishte tej mase naiv po te futej me kembet e tija ne strofullen komuniste. Ai beri zgjedhjen me te mire te mudnshme: nuk iu bashkua asnje formacioni politik. Kjo e larteson ate si figure te larte fetare, ashtu dhe laike per Shqiperine.

  Reply to this comment
 50. holy enver February 15, 14:16

  Honorable & Horrorable
  intelektualet & nastradin
  .
  me ngadale more zotnije se e bere gjysmen e amerikes armike me gjysmen tjeter..
  .
  me keto qe thua ti po quan kriminel bushin e vogel dhe shenjtor bushin e madh…
  .
  Mesa di une i vogli eshte i biri legal i bushit te vogel…PRA..kur bushi i madh nuk paska qene ne gjendje te edukoje bushin e vogel ‘gansterr” sipas teje si paska drejtuar ameriken qofte si president qofte dhe bossi i cias per disa kohe:
  ;
  duke te shprehur falenderimet qe ja ke futur vetes me duart e tua…ndiqe pak sa te renda i kishte BOLET cuni i Gjyloos
  @@@@@@@@@@@@

  Dy here Shqiperia ne kohen e Enver Hoxhes luajti ne skenen boterore si fuqi e madhe dhe fitoi me superfuqite:
  Hera e pare kur u perlesh me Kryshovin ne 1960 ne strofullen e tij ne Moske qe me vone u pasua nga debimi i flotes ruse nga Vlora dalja nga traktati Varshaves dhe denimi i pushtimit te Cekosllovakise..Dhe ajo qe me habit pa mase eshte nje “menefrego” nje injorim deri ne poshtrim i ketij akti nga me brilantet ne historine njerzore..
  ..
  Hera e dyte 1970-1971 eshte perballja ne OKB-New York me shtetin amerikan me dy rezoluta per Kinen njera shqiptare dhe tjetra amerikane dhe fitorja e Shqiperise sot stjudohet nga dipllomate dhe institute qe merren me politikat boterore..Mos harrojme se atehere ishte ne OKB Xhorxh Bush qe ishte me vone jo vetem drejtor i CIA-S por dhe President i SHBA…qe si duket nuk e harroi “inatin” e viteve 70’

  Në arkivat e Pallatit të Qelqtë në Nju Jork. Prof. Dr., Giovanni Armillota, nga Italia, shkruan në njërin prej studimeve të tij se Shqipëria (“The International Journal of Albanian Studies”, Columbia University, New York, I, 1997, N. 1, Fall: 69-81 / ALBANIA AND THE UNITED NATIONS: TËO CASES SEEN FROM A DIPLOMATIC HISTORY PERSPECTIVE), qysh prej kësaj kohe u fut në marrëdhënie bilaterale shumë të ngushta me Kinën, dhe ishte ajo që përgatiti dhe paraqiti një seri prej tetë rezolutash, duke ia nisur nga viti 1964 deri në vitin 1971, kur Pekinit iu njoh e drejta të përfaqësonte Kinën në OKB.

  Beteja diplomatike tetëvjeçare që Shqipëria bëri në Nju Jork nuk ishte e përqendruar vetëm në bindjen e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për njohjen e Pekinit si përfaqësuesi zyrtar i më se 700 milionë njerëzve që jetonin asokohe në Kinë, por së pari, që të zgjidhej edhe një çështje tjetër e rëndësishme, për sa i përket kësaj rezolute: një aneks në të, ku të sanksionohej se përfaqësuesi i popullit kinez edhe në Tajvan do të ishte tashmë jo Çang Kai Shija, por Republika Popullore e Kinës.

  Më 15 dhjetor 1961, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së aprovoi një projekt të SHBA-së (nënshkruesit përfshinin edhe Australinë, Kolumbinë, Japoninë dhe Italinë) Rezolutën 1668 (XVI) që ftonte Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së “të vendoste, duke u bazuar në nenin 18 të Kartës së OKB-së, se çdo propozim që kishte si qëllim të ndryshonte përfaqësimin e Kinës do të konsiderohej “një çështje e rëndësishme”. Kjo pra, theksonte tashmë faktin se një pranim eventual i mundshëm i R.P. të Kinës do të merrej vetëm “me një shumicë prej dy të tretash të anëtarëve prezentë në votimin për këtë çështje”.

  KONTRIBUTI REAL I SHQIPËRISË

  Ashtu sikurse edhe e pamë, kontributi i Shqipërisë nuk konsiston në pranimin e Kinës. Duhet të theksohet se në këtë kohë SHBA-ja, Presidenti Nikson dhe Sekretari i Shtetit, Henry Kissinger, ia kishin dalë të riformulonin politikën amerikane në lidhje me marrëdhëniet me Kinën. Njëra nga garancitë që iu dha kryeministrit të atëhershëm kinez, Çu En Lai, ishte edhe (ri)pranimi i Kinës në OKB.

  Pyetja e mbetur pezull ishte statusi i Republikës së Kinës në Tajvan. Kishte mbështetje të vazhdueshme për teorinë kineze të dy Kinave në shumë kryeqytete të botës. Por akoma, numri i anëtarëve të OKB-së që nuk ishin dakord me rezolutën “Çështje e rëndësishme” shkoi në ngritje nga 4,.2 për qind në vitin 1961, në 57,4 për qind në vitin 1971.

  INTERPRETIM JURIDIK PERFEKT

  Megjithë faktorët e tjerë të përfshirë në këtë çështje -(edhe një herë duhet të përmendim zbutjen e pozicionit diplomatik të SHBA-së në raport me Kinën në vitet 1970-1971) – menjëherë të bie në sy, padyshim, edhe suksesi i papritur i diplomacisë shqiptare. Ajo çfarë duket më interesante në pozicionin e Tiranës, nëse do të linim jashtë trajtimit tonë argumentet dhe konkluzionet historiko-politike të kohës, është interpretimi juridik perfekt i të ashtuquajturës “vexata quaestio” (çështje e rëndësishme).

  Ndërsa Nesti Nase, asokohe ministër i Jashtëm i RPSSH-së dhe kreu i delegacionit shqiptar bënë vërejtjet e tyre në seancën e 18 tetorit 1971. “Ajo me çfarë ne po merremi tashmë, nuk është as pranimi i një anëtari të ri dhe as përjashtimi i një shteti tjetër. Ne po trajtojmë çështjen themelore të përfaqësimit të një shteti, i cili është prej kohësh anëtar i OKB-së dhe kjo çështje duhet të përcaktohet qartë nga një shumicë e thjeshtë në Asamblè […] ndryshimi i emrit të një vendi të caktuar nuk ka të bëjë fare me statusin e tij të anëtarësisë. Ka shembuj të shumtë nga çështje të ngjashme në historinë e Kombeve të Bashkuara”.

  PËRPLASJET TIRANË-UASHINGTON

  Debati ndezi një duel politik midis Tiranës e Uashingtonit, një debat që do të karakterizonte gati të gjitha fazat e operacionet e procesit të votimit me përpjekje e zell të madh nga të dyja palët. Kreu i delegacionit amerikan e mbronte projektin “çështje e rëndësishme” dhe e stigmatizonte Shqipërinë si anti-universaliste, duke nënvizuar refuzimin e Shqipërisë për të pranuar përfaqësimin e Tajvanit në OKB. Shqiptarët ishin kundër “Teorisë së dy Kinave” dhe pro asaj të “Një Kine e n
  ka vene ne rrjesht parine e Tiranes
  si adoleshente dhe arrin deri atje
  sa i tha shqiptareve para dy muajsh
  se ne Janar do kapen
  PESHQ TE MEDHENJ..
  ..dhe kapi leshin e Monikes…

  Reply to this comment
 51. intelektuali February 15, 17:45

  Lexoni ketu me poshte o kriminele fanatike te Enverit, pse nuk erdhi ne Shqynine komuniste Fan Noli:

  https://www.youtube.com/watch?v=a04vPf3T2Ds

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 16, 08:16

   Me Zagar lapangjoz se ty Nastradin intelektual Trapi, zor se gjen!
   Kur shqyrtohet nje i denuar shikohet e gjithe Dosja se per cfare eshte akuzuar!…
   Cilat jane faktet?…
   Eshte e njohur veprimtaria antishqiptare e disa prej ketyre klerikve…Natyrisht, ish kohe lufte dhe ka ndodhur qe eshte djegur edhe bari i thate me te njomin…!
   Por per secilin nga keta te denuar ka dosje Gjyqi sa ty ne kembe, or Trap i pariciklushem!
   Eshte abc-ja e cdo studimi, per te paraqitur te dy krahet, per te degjuar nga te dy veshet, or te pjersha veshet dhe syte, se nga syte je qorruar ti, je nje KRIMB QORR, ti flet vetem me shpifje, thashetheme, ke per borxh te paraqitesh si te vertete, cdo pordhe te shkruar sidomos pas 90- es, kur ju krimbat e Esatit, menduat se u be Deti Kos…
   Nuk mbeti Spiun dhe antishqiptar pa u hequr si Viktime!…
   Dhe nje nga ata me te zellshmit je dhe ti Pjella bastarde e TOPTANIT…
   Jo rastesisht Serbet i kane bere Esatit cdo nderim, duke emeruar me emrin e tij dhe nje rrruge ne Beograd,…
   Ka ardhur koha qe sherbimet intelegjente shqiptare , duke patur per Perendi Shqiperine , tu identifikojne gjithe veprimtarine e ju sternipve te Tradhetise, se keni shperthyer si Krimba dhe mendoni se u erdhi dita…
   Yttttt , fare e poshter e Tradhetise!…

   Reply to this comment
   • intelektuali February 16, 11:12

    TE THASHE EDHE ME SIPER:

    Na trego adresen ne Austri qe te vijme te marrim per BYTHE dhe te cojme tek Kimi ne Korene e Veriut qe ta gezosh enverin LIVE megjithe Nexhmijen e tij,

    por:

    Na trego me pare se ku fshihet MIKU yt i shkolles, krimineli Ilir Kumbaro qe ka vrare me tortura Remzi Hoxhen se do te vijme te gjejme edhe ne brimen e miut ku je fshehur o spiun i Sigurimit.

    Reply to this comment
    • N.V. February 16, 12:49

     Miku im Ilir Kumbaro!?..
     Loz nga vendi or Zagar shpifarak!
     Qe ti Nastradin intelektual Psikopati je i rrjedhur dhe nje Genjeshtar P a t o l o g j i k, kete e kam ditur, por me keto shpifje ma perforcon mendimin se cfare monstre je!
     Do vij ne Tirane, do te gjej dhe do shohe mundesine ti sqarosh keto shpifje ne Gjyq, or shpifes i ndyre!…

     Reply to this comment
 52. id February 15, 19:39

  Nuk e prisja qe rreth 80-85% e komenteve kane shkruar ne favor te Nolit dhe Enverit
  .
  Por me e forta jane ato dy letrat e Nolit te Dielli dhe me e spikatura eshte ky pasazhi me poshte

  “””””Sikur të ngjante e pangjara dhe ballistët tanë të kishin qëndruar në fuqi pas disfatës gjermane, përfundimi do të ishte një anarki e plotë, më e keqe se ajo e Greqisë, e cila do ta shpinte Shqipërinë ose në një diktaturë reaksionare ose në copëtimin final. S’ka shqiptar në Shqipëri e jashtë Shqipërisë aq budalla sa të mos i kuptojë këto gjëra elementare”””

  Duke shtuar dhe thenien e armikut Montaneli shikohen permasat boterore te Xhaxhit

  Thenia brilante e analistit grandioz Montanelit duhet shkruar me germ ate arta (qe edhe pse e urrente Enver Hoxhes thoshte:)

  “””””-Shqiperia në fakt nuk kishte qenë kurrë e bashkuar
  as prej race, as prej gjuhe, as prej feje.
  U bashkua nën Hoxhën i cili arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, …
  ndoshta është më mirë që të mos hetohet
  si i bashkoi.se kur pati në dorë vendin e tij të vogël,
  Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.”””

  Reply to this comment
 53. nolisti February 16, 06:09

  Ne nje biblioteke perendimore me ra ne dore nje liber qe fliste per trajtimin qe i bene antifashistit Bertolt Breht (Bertolt Brecht) ne Amerike ne kohen e makartizmit.
  Nga ai liber e kam te qarte perse Noli nuk e vizitoi Shqiperine. Madje takimi me anetare te Misionit Shqiptar ne OKB ishte guxim i madh.
  Sigurish qe Shqiperia ishte me e majte se c’e donte Noli. Por nje vizite disa diteshe nuk do ta “hante”.
  Shqiperine e kane vizituar edhe me te djathte se Noli.

  Reply to this comment
 54. demo February 16, 07:38

  O id dhe holi e
  A mund te me thuash si ka mundesi qe nje tape topi ne shkolle,qe eshte i vetmi nxenes me rezultate nen mesataren,qe arriti te perfitoje dy here burse nga shteti,te nderroje degen dhe perseri nuk mundi te marre asnje provim ne nje universitet te nivelit te trete ne France,ne dege relativisht te leht si bioqyli dhe filozofia?Si ka mundesi qe ky njeri te behet klasik i filozofise marxiste,kur nuk mori nje provim ne filozofi?
  Ju kurre nuk e nxorret kush ishte dora qe katapultonte enverin me burse dy here,e dergoi mesues te jashtem pa diplome ne lyceun e Korces>Nuk ishte Bahri Omari,sepse Bahri Omari antizogist s`mund ta caktonte
  sekretar te ambasades se Zogut.Ky pehlivan qe vishej si pallua,arriti t`i afrohej motres se Zogut,aq sa po te mos ndodhte pushtimi italian do ta kishim pare dhender te familjes Zogolli.Deshtoi si mesues i jashtem ne Lyce,e perzune brenda vitit 38-39.Deri ketu,pra deri ne moshen 31 vjecare ky njeri nuk kishte bere asnje pune.
  Jemi mesuar te themi qe shoku me i ngushte i enverit ishte Mehmet Shehu,Hyzniu,Ramizi…Ahuuuuu! Enveri ishte cun pensionesh,hotelesh,restorantesh dhe professioni i tij i vertete ishte PARAZITIZMI. Per tre vjet arriti te behet Kontrabandisti me i madh i Tiranes,duke shfrytezuar fabriken e duhanit te Ibrahim bej Bicakyt dhe dyqanin e tij Flora.Duke mbajtur per tre muaj me parate e kontrabandes dy serbet Dushan Mugosha dhe Miladin popovic,arriti te katapultohej ne levizjen komuniste dhe pastaj dihen te tjerat.Gjyshi im ka qene jo vetem moshatar me Ibrahim Bicakun,por edhe shok shkolle ne Vjene ,i bashkoi dhe burgu Burrelit.Deri sa dha shpirt ne 1977 Ibrahim beu,i ka shpallur nje MEA CULPA popullit shqiptar:Si me qorroi perenia mu,futa shejtanin ne mallin e Bicakcijve.UNE JAM FAJTORI.EKAM ME HAK.Ne fakt kallauzi ishte Esat Dishnica.Ky eshteshoku,ortaku,udheheqesi,MECENATI i viteve te Rinise.Me pas pa u ndier del nga qarkullimi dhe vezhkon si spektator yllin ne ngjitje,profetin e Marxizem -Leninizmit,qe Ai e pergatiti si profet te BLLOFIT ne Poker.Une nje gje nuk kam kuptuar>Pse skuadra e Llambi Zicishtit nuk e pushkatoi Esat bej Dishnicen gjate rrethimit te Tiranes,bashke me Dem Xhepen dhe nja 64 tregtare,bejlere,prefekte,faji i vetem i te cileve ishin se kishin njohur enver hoxhen.
  Ky @id ketu lart ka 5 vjet qe perserit perdite te njejtin kopy paste te nje gazetari italian qe u quajtkerka indro montaneli dhe ky e paska njohur enver hoxhen me mire se ata qe jetuan me te.Edhe Mussolini lexoi nje pershpirtje emocionuese per Dautin qe e vrane greket,por e njfte Mussolini Dautin?Keto portalet nderkombetare qe merren me jeteshkrimet e diktatoreve e rendisin me ca diktatore te Afrikes,andej nga Uganda,nga Kongo,nga ata qe u shtronin miqve per gosti kadavrat e armiqve.A te them edhe une :Keta e kane njohur tamam Enver Hoxhen!

  Reply to this comment
  • N.VJOSA February 16, 09:12

   Ti Demo flet nga pozicioni i te mundurit!…
   Lufta eshte nje beteje gjgante, e llahtarshme, masaker e vertete, ajo njeh vetem masakrimin e kundershtarit!
   Nuk e di , ke qene ndonjehere ne shkolle ti Demo?!…
   Po nuk eshte e veshtire te marresh nje diplome, or burre i dheut!…
   Ne shkolle ne kemi patur plot qe kane marre deri dhe Diplomen e Universitetit dhe ne praktike kane qene vetem skolastik, me te cilet tallte tezen edhe nje analfabet nga shkolla, por me nje pervoje jetesore te jashtzakonshme!
   Shkolla lind nga Praktika!…
   Perfundimi shkolles varet nga rrethanat konkrete!
   Si mund te diskutosh nivelin e nje Personaliteti qe udhehoqi gjithe Luften e madhe Antifashiste ne Shqiperi, i njohur dhe i respektuar nga gjithe Aleatet e medhenj pa perjashtim!
   Ata jugosllavet qe permend zotrote, ishin perfaqsues te te Levizjes Clirimtare ballkanike. Titua ish nje Personalitet shume i shquar, pamvarsisht si rrodhen punet me vone!
   Ti Demo na e paraqit E. Hoxhen si Tap Topi, e paraqit, gangster, spekullant. dmth, njeri ordiner!…
   Po te ish i tille ai nuk do perfaqsonte shqiptaret ne nje periudhe gjysem shekullore dhe nuk do realizonte gjithe ato transformime qe ja ndryshuan Fytyren Shqiperise,
   nga nje shtet feudal turkoshak,
   me nje popullsi analfabete,
   ne nje shtet teper te organizuar qe per nje kohe te shkurter realizoi transformime kolosale ne ekonomi, ne kulture, ne mbrojtje
   .VLERA E NJE PERSONALITETI MATET ME ATE SE SA PERPARA E CON JETEN EKONOMIKO SHOQERORE TE NJE POPULLI!…
   Dhe pike.
   Cdo Personalitet vleresohet per kohen.Atehere, socializmi ish nje aspirate per gati gjysmen e Njerzimit.Eshte tjeter gje qe deshtoi pas viteve 70 – te!…kush e njeh sadopak historine moderne e di se Socializmi nisi si Utopi dhe perfundoi si Utopi…
   Pas 70-es ndodhen ndryshime kolosale ne mbare boten!
   Pas 70-es edhe Enver Hoxha beri gabime dhe faje jo te vogla, u cmend APO e cmenden, fjalen do ta thote Historia, as une as ti…
   Keta bashkkohesit qe permend ti Demo i takojne krahut te te mundurve!
   Dhe natyrisht mos prit qe ata te flasin mire!…
   Keshtu Demo djali,
   Here here kam pare qe ti shkruan me llogjike, por me kete koment, shikoj qarte tek ty nje njeri te cekte, qe Historine e njeh perciptas dhe e shikon vetem me syrin e te mundurve…!
   Nejse, eshte e drejta jote.
   Por mos harro se,
   E VERTETA,
   mbetet nje Mal i madh, qe nuk rrezohet dot me genjeshtra….!

   Reply to this comment
   • Tap Topi February 16, 11:06

    Eshte ndryshe “fake-historia” qe na eshte dashur ta mesojme permes indiktrines dhe propagandes qe shfaqej ne mbare literaturen e diktatures komuniste, dhe jane ndryshe ndodhirat e perjetuara nga bashkekohes.

    Ne kendveshtrimin tim neutral, Demo eshte munduar te sjelle disa te dhena mjaft interesante, dis prej te cilave te panjohura me pare nga te gjithe.

    Ndryshe nga Net yzmeqari qe ka kaluar ne ekstazen e tij te zakonshme, demo eshte kompakt dhe ka sensin e argumentimit per ato qe parashtron. Respekt !

    Qellimi i taksixhiut ben muuu si lopa dhe ai ka te beje me teper me sulmin kunder individit, se sa me sjelljen e kunderargumenteve te besueshme.

    Se sa i dashur ishte lideri historik i diktatures komuniste, dhe sa “i suksshem” ishte mos/zhvillimi ekonomik, ate sejcili mundohet ta interpretoje sipas interesit.

    Fakt eshte se ekonomise se planit i kishin rene breket pertoke me kohe. Maska e mashtrimit 45-vjecar kishte rene prej vitesh, dhe kjo hasej ne cdo aspekt te jetes. Krizen, dhunen, psiko-terrorin, dhe grushtin “vdekjeprures” te partise, pervec servilave, spiunave dhe debilave te stazhionuar, e shihnin, e dhe e perjetonin te gjithe qytataret, duke filluar nga shtresat e varfra e deri ke ato me te larta.

    Traktoristeve me pushtet dhe tere shpures se idioteve 24-karatesh te katapultuar nga vete dora e dulle sqeparit kishte vite qe u kishte dale bitha zbuluar. Tolloni, dhuna internimet, vrasjet, mali me gropa… A do me per Behlul gjeraqinen, o Net kokbolja?

    Ekonomia e planit degjeneroi deri ne ate pike kulminante, sa “bufi i kenetes” doli pa piken e turpit dhe i tha Net gerdalles: “Shteti ka vetem 6 dite buke per ty, o koqe kandari!”

    Reply to this comment
  • intelektuali February 16, 11:05

   Pavaresisht se Bahri Omari njihej si antizogist i perbetuar si opozitar i Myfid Bej Libohoves ne Prefekturen e Gjirokastres, politika jone kombetare nuk ishte sic e beri Enveri ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe sic ka mbetur deri me sot, ate kohe ishte me toleruese dhe prandaj shiko si e pershkruan Wikipedia kunatin fatkeq te Enverit dhe bamiresin e tij:

   “……Bahri Omari ishte kunati i Enver Hoxhës, i Diktatorit të ardhshëm komunist të Shqipërisë. Bahriu ndërhyri ndër miqtë e tij në Shqipëri për t’i siguruar bursë studimi kunatit në Toulouse, Francë.[7] Në 1942 ai u bë anëtar i organizatës Balli Kombëtar. Enver Hoxha ishte strehuar gjate gjithe Luftes në shtëpinë e tij në Tiranë që ia kishte marrë me qira Ali Mulletit. Bahriu e kishte ndihmuar shumë Enver Hoxhën ekonomikisht dhe moralisht gjatë kesaj periudhe ashtu siç e kishte ndihmuar edhe më parë gjatë studimeve të tija të paplota në France……”

   prandaj:

   Me konkretisht Bursa Mbretnore per Enver Hoxhen u be e mundur nga nderhyrja e Madam Ollges nga Libohova qe ishte e veja e Myfit Beut, qe fliste me TI me Eqrem Bej Libohoven qe ate kohe ishte Minister i Oborrit Mbretnor. Kjo burse u jepej studenteve te darovitur dhe te squte nga natyra me rrezultate te larta ne shkollen e mesme,

   POR SI ARRITI MADAM OLLGA TE BINDE EQREM BEUN PER T’I LESHUAR BURSE MBRENTONERE ENVER HOXHES KUR KY KARAFIL ISHTE DESHTIM NE TE GJITHA FUSHAT?

   Ketu ne loje futet Bahri Omari qe njihej per respektin reciprok qe kishte me Madam Ollgen, Konteshen nga Danimarka qe ishte martuar me Myfid Beun dhe qe shpetoi nga pushkatimi 100 burra dhe nga djegja totale Libohoven duke nderhyre tek komandanti gjerman qe kishte ardhur me nje operacion ndeshkimi ne vitin 1944,

   por:

   Bursa Mbretnore levendit dallkauk Enver Hoxha ne France i mjaftonte vetem per disa dite dhe pa LEKAT qe vinin si lume nga Bahri Omari Enveri nuk mund te kalonte as javen ne France dhe shpesh u kishte marre borxhe miqve te tij, studente te shkelqyer shqyptare si Zoi Fundo, Qazim Turdiu, Abaz Omari, Sulo Klosi, qe Enveri i masakroi dhe i vrau te gjithe nje per nje.

   Madam Ollga nderhyri direkt tek Ahmet Zogu per emerimin e Enverit si sekretar ne ambasaden shqyptare ne Bruksel pa patur asnje dipllome dhe kur ishte perjashtuar nga te gjitha universitetet ne France.

   DIHET SI PERFUNDOI MADAM OLLGA DHE FAMILJA E SAJ, DIHET SI ENVERI VRAU ME TORTURA EDHE BAHRI OMARIN,

   por:

   Kjo nuk eshte tema e debatit ne gazeten DITA, por ceshtja

   PSE FAN NOLI NUK PRANOI ASNJEHERE TE SHKELTE NE TOKEN AMTARE PASI ENVERI IMPLEMENTOI MURTAJEN BOLSHEVIKE NE SHQYPNI?

   Enveristet fanatike e argumentojne se komunisti Noli kishte frike se FBI – ja nuk do te lejonte te rikthehej ne SHBA pasi te kishte vizituar Shqypnine e Enverit

   Te tjere me te llogjikshem thone se Noli kishte frike nga Enveri se e kishte pare se cfare ndoshi me komunistin e penduar te Internacionales Zoi Fundo

   Ish Kryeredaktori i “Zerit te Popullit” te Enverit, fanatiku i Partise, Arshin Xhezo ka shkruar nje DACIBAO te gjate do kohe me pare qe e publikon gazeta DITA pas pilafit, por pyetjen thelbesore: “Pse Noli nuk i u pergjegj lutjeve te Enverit?” e ka lene pa pergjigje konkrete, por vetem ka shkruar shume per te thene fare pak.

   Reply to this comment
 55. intelektuali February 16, 11:06

  Pavaresisht se Bahri Omari njihej si antizogist i perbetuar si opozitar i Myfid Bej Libohoves ne Prefekturen e Gjirokastres, politika jone kombetare nuk ishte sic e beri Enveri ne Kohen e Qepes te Partise se Punes dhe sic ka mbetur deri me sot, ate kohe ishte me toleruese dhe prandaj shiko si e pershkruan Wikipedia kunatin fatkeq te Enverit dhe bamiresin e tij:

  “……Bahri Omari ishte kunati i Enver Hoxhës, i Diktatorit të ardhshëm komunist të Shqipërisë. Bahriu ndërhyri ndër miqtë e tij në Shqipëri për t’i siguruar bursë studimi kunatit në Toulouse, Francë.[7] Në 1942 ai u bë anëtar i organizatës Balli Kombëtar. Enver Hoxha ishte strehuar gjate gjithe Luftes në shtëpinë e tij në Tiranë që ia kishte marrë me qira Ali Mulletit. Bahriu e kishte ndihmuar shumë Enver Hoxhën ekonomikisht dhe moralisht gjatë kesaj periudhe ashtu siç e kishte ndihmuar edhe më parë gjatë studimeve të tija të paplota në France……”

  prandaj:

  Me konkretisht Bursa Mbretnore per Enver Hoxhen u be e mundur nga nderhyrja e Madam Ollges nga Libohova qe ishte e veja e Myfit Beut, qe fliste me TI me Eqrem Bej Libohoven qe ate kohe ishte Minister i Oborrit Mbretnor. Kjo burse u jepej studenteve te darovitur dhe te squte nga natyra me rrezultate te larta ne shkollen e mesme,

  POR SI ARRITI MADAM OLLGA TE BINDE EQREM BEUN PER T’I LESHUAR BURSE MBRENTONERE ENVER HOXHES KUR KY KARAFIL ISHTE DESHTIM NE TE GJITHA FUSHAT?

  Ketu ne loje futet Bahri Omari qe njihej per respektin reciprok qe kishte me Madam Ollgen, Konteshen nga Danimarka qe ishte martuar me Myfid Beun dhe qe shpetoi nga pushkatimi 100 burra dhe nga djegja totale Libohoven duke nderhyre tek komandanti gjerman qe kishte ardhur me nje operacion ndeshkimi ne vitin 1944,

  por:

  Bursa Mbretnore levendit dallkauk Enver Hoxha ne France i mjaftonte vetem per disa dite dhe pa LEKAT qe vinin si lume nga Bahri Omari Enveri nuk mund te kalonte as javen ne France dhe shpesh u kishte marre borxhe miqve te tij, studente te shkelqyer shqyptare si Zoi Fundo, Qazim Turdiu, Abaz Omari, Sulo Klosi, qe Enveri i masakroi dhe i vrau te gjithe nje per nje.

  Madam Ollga nderhyri direkt tek Ahmet Zogu per emerimin e Enverit si sekretar ne ambasaden shqyptare ne Bruksel pa patur asnje dipllome dhe kur ishte perjashtuar nga te gjitha universitetet ne France.

  DIHET SI PERFUNDOI MADAM OLLGA DHE FAMILJA E SAJ, DIHET SI ENVERI VRAU ME TORTURA EDHE BAHRI OMARIN,

  por:

  Kjo nuk eshte tema e debatit ne gazeten DITA, por ceshtja

  PSE FAN NOLI NUK PRANOI ASNJEHERE TE SHKELTE NE TOKEN AMTARE PASI ENVERI IMPLEMENTOI MURTAJEN BOLSHEVIKE NE SHQYPNI?

  Enveristet fanatike e argumentojne se komunisti Noli kishte frike se FBI – ja nuk do te lejonte te rikthehej ne SHBA pasi te kishte vizituar Shqypnine e Enverit

  Te tjere me te llogjikshem thone se Noli kishte frike nga Enveri se e kishte pare se cfare ndoshi me komunistin e penduar te Internacionales Zoi Fundo

  Ish Kryeredaktori i “Zerit te Popullit” te Enverit, fanatiku i Partise, Arshin Xhezo ka shkruar nje DACIBAO te gjate do kohe me pare qe e publikon gazeta DITA pas pilafit, por pyetjen thelbesore: “Pse Noli nuk i u pergjegj lutjeve te Enverit?” e ka lene pa pergjigje konkrete, por vetem ka shkruar shume per te thene fare pak.

  Reply to this comment
  • N.V. February 16, 12:37

   Nastradin intelektual Dopjospiuni,
   Kam dy pyetje te thjeshta per ty, duke analizuar disa nga pohimet e tua…
   Kush te rekrutoi per bashkpuntor te Sigurimit dhe te ngarkonte te beheshe perkthyes i Veprave te Enver Hoxhes?…
   Ai ishfunksionari i larte i Sigurimit qe ke takuar ne Kanada?…Apo eshte ndonje tjeter?…
   Prandaj na hiqesh kaq ekstremist kunder E. Hoxhes ti Qerrata, se i ke perkthyer veprat!?!…
   Nga ato qe ke deklaruar vet si sternip i Esat Toptanit, normal,
   spiunazhi i UDB- se e kishte kontigjentin me te mire Gjakun e Zi te Esat Pashe Toptanit, se Esatin e kane patur doren e tyre per coptimin dhe aneksimin e Shqiperise….!
   Pra, llogjika te thote se ke qene D O P J O S P I U N,
   por me besnikeri u ke sherbyer Padronve te Esatit se helbete Esat Tradhetia ish Gjaku yt…
   Dhe pyetja e dyte qe kam une eshte :
   Sa para ke marre duke u hequr si interrnuar dhe i persekutuar,
   ne nje dhome te ngrohte ,
   duke tu krijuar te gjitha kushtet te punoje si perkthyes i atij qe tani shan ne cdo koment?…
   E them me bindje se ti,
   Dopjospiun,
   duhet te kthesh parat e taksapaguesve shqiptare mbrapsht,
   Gjak i qelbur i Esat Tradhetis….!

   Reply to this comment
   • intelektuali February 16, 15:21

    Ore a ha pyka llogjike ti?

    Na trego adresen ne Austri qe te vijme te marrim per BYTHE dhe te cojme tek Kimi ne Korene e Veriut qe ta gezosh enverin LIVE megjithe Nexhmijen e tij.

    Reply to this comment
 56. demo February 16, 14:12

  O Neti,o Netiiii!Cfare personaliteti ishte enver hoxha qe e coi shtetin ne falimentim ne vetizolim total. Cfare personalitetesh clirimtare ishin Miladini dhe Dushani,pervecse ne rrangun e tutoreve te enver hoxhes,sepse ne Jugosllavi as i njihte kush,as i perfillte kush.Miladin Popovic arriti deri ne postin e sekretarit krahinor te Kosoves,kurse Dushan Mugosha deri ne listat e specialisteve per ceshtjet shqiptare.Ne shtabin e Titos nuk kane shkelur kurre dhe eshte turp ta permendesh se si dy malazes ordinere organizuan dhe katapultuan ne krye te shtetit komunist te Shqiperise nje aventurier.

  Reply to this comment
 57. JM February 16, 14:27

  Mesazh
  per dy kanibalet antienveriste Demo & intelektuhalja

  Ketu behet fjale pse nuk erdhi Noli ne Shqiperi ?

  Pergjigja eshte

  Deri sa koka e njerzimit Albert Einstain perndiqej kaq shume..kush e rruante per Nolin qe ishte shume i vogel por dhe ai ishte ne perndjkje

  Si ndiqte Amerika gjeniun e njerzimit

  Einstein supported a number of political causes that branded him a radical in the eyes of many in the U.S. government. He wrote of his support for socialism, for example, and described capitalism as “economic anarchy.” Such statements, combined with his advocacy of nuclear disarmament and civil rights, made Einstein a highly controversial figure in the 1950s, when the House Committee on Un-American Activities and Senator Joseph McCarthy were accusing many of being Communists. Indeed, the Federal Bureau of Investigation amassed a file with almost 1,500 pages of information on Einstein’s allegedly subversive political activities.
  Einstein never backed down from his beliefs, however–and always emphasized the importance of intellectual freedom. “I have never been a Communist,” he said. “But if I were, I would not be ashamed of it.” Einstein despaired over the effects of McCarthyism : “The current investigations are an incomparably greater danger to our society than those few Communists in our country ever could be. These investigations have already undermined to a considerable extent the democratic character of our society.”

  October 25, 1945U.S. Congressman John Rankin criticizes Einstein for his allegedly subversive political beliefs.
  It’s about time the American people got wise to Einstein….He ought to be prosecuted.
  —Representative John Rankin, member of the House Un-American Activities Committee
  Einstein was never charged and never appeared before the House Un-American Activities Committee.

  The McCarthy Era

  Communist Witch-Hunts
  Although the United States and the Soviet Union were WWII allies against the Nazis, many in America were deeply suspicious of the Communist country. As the tensions of the Cold War deepened, fear of Communism reached its peak in the early 1950s. The U.S. Congress, led by Senator Joseph McCarthy and the House Committee on Un-American Activities, conducted witch-hunts in search of Communist sympathizers. The accused had two options. They could refuse to testify and risk losing their jobs and friends. Or they could cooperate and accuse friends and colleagues of being Communists. At the same time, the Federal Bureau of Investigation, led by J. Edgar Hoover, monitored citizens’ activities, searching for “subversive” behavior.
  Einstein and his leftist political convictions attracted the attention of the U.S. government as early as the 1930s. Denounced as a Communist spy and watched by the FBI, Einstein persisted in publicly criticizing McCarthyism as a dangerous threat to democracy and freedom of expression.

  Reply to this comment
  • intelektuali February 16, 15:24

   Ore a ha pyka llogjike ti?

   PSE NUK U KTHYE NE SHQYPNI FAN NOLI OSE PSE NUK SHKOI TEK STALINI NE RUSNINE BOLSHEVIKE KUR SHBA ISHIN KAQ TE KEQINJ ME TE?

   He mo a ke tru ti apo ke lindur debil fanatik?

   Reply to this comment
 58. FUCK YOUR TITO DEMO February 16, 14:40

  o demo edhe une e shaj Enverin por kurre nuk them

  RROFTE TITO….

  je nje krye-monster interneti

  ..
  Nuk e kuptojme se je maniak komentesh..i semure psiqik apo i paguar nha OJQ sorosiane.
  .
  Ketej shan egersisht Enverin,,,nga ana tjeter ngre ne qiell Titon dhe Xhaferr Deven….pra je fans i dy armiqve..
  .
  Ti shan Enverin se e pruri Mugosha…por nuk thua qe Mugosha antishqiptarizmin me te madh e beri pas 1949 e deri sa vdiq ne vite 70-te.
  .
  Le te njohin lexuesit me nje nga monstrat e internetit shqipfoles::
  .

  o demon serb
  Sado qe po tregohesh turbo-canibal me enver hoxhen tipa si puna juaj po ja 100-fishojne lavdine.

  Le te ndjekin lexuesit keto 4 komentet tuaja qe jeni treguar me djall se djalli
  ___________________________
  «Tito dëshironte që Kosova të bëhet Republikë»September 8, 2016 12:14
  demo (1)
  Kroati Tito ishte nje gjigand si politikan dhe mbrojtes i madh i shqiptareve te Kosoves….dhe bla..bla bla.
  ————–
  demo (2)
  @Vezhguesi F.
  Une kam nje veper te shkruar me 15 vellime dhe dhjetra dokumentare.Ti je nje morr bythe…. dhe bla..bla bla.
  ____________________________________________
  Marksi kishte të drejtë…
  June 17, 2016 09:02 gazeta dita
  demo (3)
  [email protected]
  Armik i shqiptareve nuk ka qene Kroati Tito,por ka qene turko-bosnjaku Enver Hoxha.Kroati Tito ka qene dhe mbetet shpetimtar i shqiptareve,Fat i rralle providencial per shqiptaret e Kosoves.
  ————————-
  demo (4)
  Sa per sistemin ekonomik te Titos,une kam punuar ne 1984 me ndermarrjen kroate “Rade Koncar” ne instalimin e paisjeve te tensionit te larte ne Shqiperi.Edhe punetori me i pakualifikuar i kesaj ndermarrje te fuqishme(e fuqishme eshte dhe sot) kishte dy vila :nje ne Zagreb dhe nje ne bregdet;kishin nga dy-tre vetura,kurse ne nuk krahasoheshim as me punetoret afrikane(ne 1984 kishim edhe investime ne Afrike)

  .
  Pra zoti demon serb :
  a)-kush jane keto 15 vellime te shkruara dhe dokumentare nga nje ane dhe nga anan tjeter miljona komente antishqiptare ?
  .
  b)-kush qenke ti qe ke punuar me jugosllavet (kroatet) kroatet e Rade Koncar-it
  .
  c)-nqs se e quan Titon shpetimtar te Shqiptarve nuk ka nevoje per koment ke bere autogol si qen serb…thjesht ne shqiperi pas 1991 jane zgjidhur qente e serbise nga zinxhiri..
  .
  d) duke i kerkuar falje 10% te te perndjekurve politike dhe kundershtareve fisnike te enverit mendoj se ai Tarrasi ja u ka bere mire ju cetnikeve shqipfoles qe ju ka shkerdhyer me qen e me mace..e meritoni
  .

  dhe nje sugjerim te vogel: a ke ndonje dite apo ore pushim me keto mijra komente me lloj pseudonimesh
  edhe sikur te jesh antienverist psikopatik..apo ndonje titist i paguar..sinqerisht po ja shton lavdine ati xhaxhit qe ja u kinte nonat
  .
  Duke qene se e mban veten Titist mund tju kujtojme krimet e tito-rankovicit ne kosove pas 1948 Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi.
  .
  .
  Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!
  .
  SHTABI I TITOS TUAJ
  PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!
  Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
  Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:
  .
  1.ALEKSANDËR RANKOVIQ
  .
  2.KËRSTO CËRVENKOVSKI
  .
  3.SVETISLLAV STEFANOVIQ
  .
  4.MILLAN BARTOSH
  .
  5.LEO GRISHKOVIQ
  .
  6.VOJKAN LLUKIQ
  .
  7.MARKO VUCKOVIQ
  .
  8.PAVLE JOVIQEVIQ
  .
  9.PETAR STAMBOLIQ
  .
  10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN
  .
  11.GJOKO PAJKOVIQ
  .
  12.GOJKO MEDENICA
  .
  13.ÇEDO MIJOVIQ
  .
  14.SËRBA SAVIQ
  .
  15.DUSHAN MUGOSHA
  .
  Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:
  Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
  Më 1953—————————- 19.300 “
  Më 1954—————————- 17 500 “
  Më 1955—————————- 51.000 “
  Më 1956—————————- 54.000 “
  Më 1957—————————- 57.710 “
  Më 1958—————————- 41.300 “
  Më 1959—————————- 32.000 “
  Më 1960—————————- 27.980 “
  Më 1961—————————- 31.600 “
  Më 1962—————————- 15.910 “
  Më 1963—————————- 25.720 “
  Më 1964—————————- 21.530 “
  Më 1965—————————- 19.821 “”
  Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike
  Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!
  .
  -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 70.000 shqiptarë.Ky aksion famëkeq ka nisur pikërisht nga fshatrat e trevës së Rugovës ku ka lindur dhe është rritur Ibrahim RRUGOVA.Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 100.000 të tjerë…!!!
  .
  Jepi pergjigje kater pyetje me siper
  o buce serbe
  o neofashist I xhafer deves
  dhe lul bashibozukit
  .
  fuck tito & demo -monstrat

  Dy fjale per prishjen jo te plote te Enverit me Kinen…ai u ftoh me kinezet se keto te fundit u lidhen me fort me jugoserbet..dhe ketu Enveri nuk te falte…merr shembull nga komentusi “shqip” dhe kaq mjafton te dalesh nga demonizmi titist dhe xhaferrdevist
  .
  shenim
  ======
  i perkas asaj kategorie te shqiptareve antieveriste te moderuar por tipa si puna juaj po e kthejne enverin ne Perendine e shqiptareve….

  fuck your Tito o demovic shqipfoles
  fuck your nazi karaxhaferret

  Reply to this comment
  • intelektuali February 16, 15:18

   Kasapi i kosovareve Rankoviqi eshte HERO i dekoruar nga Enveri dhe ky titull nderi ka mbetur deri me sot, askush nga politika jone kombetare nuk ka marre nismen keto 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit per te ndryshuar MONSTREN e titos ne Kosove qe enver Pederasti e beri dhe e mbajti deri ne fund te jetes HERO kombetar.

   Reply to this comment
 59. intelektuali February 16, 15:18

  Kasapi i kosovareve Rankoviqi eshte HERO i dekoruar nga Enveri dhe ky titull nderi ka mbetur deri me sot, askush nga politika jone kombetare nuk ka marre nismen keto 27 vjet pas renies se Murit te Berlinit per te ndryshuar MONSTREN e titos ne Kosove qe enver Pederasti e beri dhe e mbajti deri ne fund te jetes HERO kombetar.

  Reply to this comment
 60. shut up demon'serbs February 16, 17:00

  PROLOG:
  kushdo eshte i lire dhe ka te drejte te shaje enver hoxhen ne shqiperi e kudo..por jo keto monstra si me poshte
  @@@@@@@

  Per te ardhur ne ndihme per debatin qe keni me Nastradinin kete spermazoid te
  ESAT PASHTRADHTARIT
  ZOGKURVARIT
  & SALICARIT
  po japim
  autopsine e kesaj kufome te pa kallur:
  1………………nastradin esat pash toptradhetari
  Marrëveshja e tradhetarit Eset pash Toptani me Jovanoviçin nuk ishte veprimi i parë me të cilin Esat Toptani merrte nëpër këmbë interesat e shenjta të popullit shqiptar, të cilin nuk e deshi dhe nuk e vlerësoi kurrë, por e përdori vetëm për interesat e tij personale. Përmendet sidomos dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në marsin e vitit 1913, pas vrasjes tinzare të komandantit të garnizonit të qytetit, Hasan Riza Pashës, me qëllim që të siguronte përkrahjen e Malit të Zi për t’u vënë në krye të Shqipërisë si dhe për të marrë një shumë prej 600 000 franga, që iu dha nga malazezët. Ky veprim pasohet nga pazarllëku me qeverinë greke në shtatorin e vitit 1913, të cilën e njoftoi se ishte i gatshëm të vihej në dispozicion të saj. Kushti ishte që, kur të shpallej sundimtar i Shqipërisë, Greqia t’i jepte mbështetje diplomatike, asistencë në të holla dhe ndihmë ushtarake për rrëzimin e qeverisë së Vlorës. Në funksion të ndihmës ushtarake Esati do të merrej vesh me grekët për të përcaktuar kufijtë sipas vullnetit të tyre. Edhe qeveria serbe, hyri gjithashtu në traktativa me Esat Pashën. Sipas përfaqësuesit diplomatik serb në Sofje, M.Spalajkoviç, Esat Toptani duhet t’i ketë shprehur të njëjtën gatishmëri edhe Serbisë, të cilës i kërkoi që ta mbështeste për të rrëzuar qeverinë e Vlorës. Si shpërblim do të rregullonte në favor të Serbisë çështjen e daljes serbe në detin Adriatik
  2……………………nastradini zogu kurves
  1.Shipëria impenjohet t’i bashkohet Jugosllavisë me bashkim personal.
  2.Kryetar i shtetit shqiptar do të jetë Ahmet Zogu, që më vonë do të njohi dinastinë Caragiorgvitch.
  3.Qeveria Jugosllave, me gjithë mjetet diplomatike dhe ushtarake, do të njohi Ahmet Zogun si kryetar shteti …dhe i atribuon me një herë një kontribut vjetor të shtetit.
  4. Ministria e Luftës Shqiptare do të anullohet dhe Shqipëria heq dorë që të ketë një ushtri Kombëtare.
  5.Shqipëria do të mbajë një gjindarmëri aq të fortë sa të mbaj qetësinë e brendshme të vendit për të ndaluar e çfarosur çdo lëvizje të ngritur kundëra Ahmet Zogut dhe kundra regjimit të vendosur prej tij.
  6.Në këtë gjindarmëri do të bëjnë pjesë edhe oficera rus të ish ushtrisë të Gjeneralit Ërangel që tashti ndodhet në Jugosllavi. Qeveria Jugosllave do të mbajë atë gjandarmëri me mjete financiare dhe armë.
  7.Në gjandarmëri mund të hyjnë për të shërbyer edhe oficerat jugosllavë dhe të tjerë që qeveria Jugosllave do të pranoi në interes të dy vendeve.
  8.Midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë do të stabilizohet një bashkim doganal në bazë të së cilës akordohet liri e plotë e importimeve dhe eksportimeve të mallrave të dy vendeve. Edhe transiti nëpëmjet kufijve të dy vendeve do të jetë i lirë për ushtarët e dy vendeve.
  9.Përfaqësuesit e jashtëm Jugosllav do të ngarkohen edhe për interesat e Shqipërisë, e cila heq dorë që të mbajë zyra diplomatike dhe konsullata të saja jashtë shtetit…….ect ect
  3’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin fashisti
  Kurora e Skënderbeut i dorëzohet nga Nastradin Verlaci mbretit xhuxhmaxhuxh Viktor Emanuelit
  Në datën 16 prill 1939, u zhvillua në Quirinale ceremonia e ofertës së kurorës.
  Në fjalën e tij Nastradin Vërlaci tha: “Vijmë tek ju madhëri, të dërguar prej popullit shqiptar që e ka shprehur vullnetin e tij me votën në Asamblenë Kushtetuese të mbledhur në Tiranë më 12 prill. Vijmë në emër të këtij populli që në një ofertë të njëzëshme i dhuron me devozion shpirtëror ma-dhërisë suaj kurorën e Shqipërisë. Ajo është e denjë për lavdinë tuaj sepse ka breruar kryet e Skënderbeut, heroit kombëtar shqiptar, i cili e valëviti flamurin e tij përbri flamujve të kombit italian. Me besimin në zemër se madhëria juaj do të pranojë këtë votë të njerëzve tanë, ju shprehim sot dëshminë dhe betimin për besnikërinë tonë dhe të të gjithë popullit nastradin shqiptar”.
  Mbreti u përgjigj: “Dë-shirojmë t’ju shprehim ndjenjat tona të mirënjohjes për mesazhin që ju na përcollët në emër të popullit nastradin shqiptar. Ne jemi të lumtur të mirëpresim votën e popullit tuaj trim e fisnik si dhe të pranojmë kurorën e Shqipërisë që ai na ofron, me të cilën lidhen kujtimi i lavdishëm i Skënderbeut.
  Që sot fatet e Shqipërisë do të jenë të pandashme nga ato të Italisë
  4‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin nazisti
  Regjimenti 21 SS Skanderbegu Shqiptar ishte pjese e një Regjimenti SS gjerman si pjese perberese e “Forcave të Armatosura SS”,
  Regjiment malor(alpin) i krijuar nga shefi i Gestapos Heinrich Himler, zyrtarisht nen titullin ne gjermanisht 21.
  Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderbeg (Albanische Nr. 1) ishte emëruar sipas emrit te Gjergj Kastrioti Skënderbeut,
  Regjimenti 21 SS Skanderbeg u krijua pas pushtimit nazist në Mbretërinë se Jugosllavisë në vitin 1941. Gjatë 1942 dhe 1943 si Wehrmahti ashtu dhe sherbimi sekret SS kërkuan nga shqiptaret e Kosoves qe të ruanin ligjin dhe rendin,si dhe te pengonin partizanet jugosllave si dhe kunder rezistences antifashiste shqiptare. Njesia ushatarake shqiptare u vu nën komandën e kryegjeneralit August Schmidthuber, te rekrutimit ne regjimente speciale SS. Njesia SS Skanderbeg Malor luftoi kundër forcave partizane të Enver Hoxhës që ishin në rritjen dhe konsolidimin e veprimet e tyre, si në Shqipëri dhe ne Jugosllavi
  5’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin terroristi
  Bandat e “Komitetit të Maleve” kërkonin rrëzimin e pushtetit me çdo kusht dhe me çdo çmim që të ishte i mundur, duke mos kursyer gjakun e askujt, mjaftonte që të arrihej qëllimi. Ishim përballë një terrori dhe një kasaphane të pashembullt. Vrasjet e tyre kishin arritur dhe te gratë, pa pyetur për asnjë ndjenjë njerëzore. Nuk ishte pak rasti i kunatave, Marta e Prena Tarazhi, të cilat u rrëmbyen natën mizorisht nga bandat, vetëm për faktin se kishin shkuar në hekurudhë dhe nxisnin emancipimin në radhët e grave në zonë. Ato u lidhën me litar pas një peme kumbulle dhe aty, në mënyrën më barbare, iu prenë gjinjtë dhe u masakruan me thika derisa vdiqën. Ka raste të tjera si ai i Dilicës së Fregnit, të cilën e grabitën natën po ato banda për të cilat po flasim, duke e hequr me forcë nga duart e nënës së saj qorre, dhe e çuan diku afër shtëpisë, ku pas masakrimit e therën dhe e pushkatuan. Tipike në kësisoj rastesh është ai i vajzës nga Oroshi që quhej Prena Përkola, e cila njihej ndryshe me emrin “Cuca e Oroshit”, që e vranë me armë në prezencën e dy fëmijëve të mitur (Agimit dhe Albinës) në djep. Apo ai i Shkurte Carës apo Mrika Lokës. etj etj qe jane me mijra
  6””””””””””””””””Nastradini spiuni shokeve tip Kasaruho
  Disa këshilltarë të Presidentit të Republikës, Bujar Nissani, rezultojnë spiunë të Sigurimit të Shtetit, ku me raportimet e tyre kanë fikur disa jetë njerëzish. Konstatimi ka ardhur nga shoqata e ish të përndjekurve politikë, me në krye Skënder Tufën, ish-koordinatori i grevës së urisë. Ish të përndjekurit politikë akuzojnë presidentin Nishani, se e ka mbushur institucionin e Presidencës me spiunë të Sigurimit të Shtetit dhe me njerëz me të kaluar të zezë komuniste. Me anë të një deklarate, ata akuzojnë Presidentin se ka dekoruar njerëzit e Sigurimit të Shtetit. Të përndjekurit përmendin edhe një shembull konkret. Bëhet fjalë për Amik Nastradin Kasoruhon, këshilltar i presidentit Nishani, por i implikuar në Sigurimin e Shtetit. Ata deklarojnë se Partia Demokratike është kthyer në një ombrellë e spiunëve. “Mësuam edhe një herë se këshilltari i presidentit Nishani, z Amik Nastradin Kasoruho, ka qenë bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Ky person ka marrë dekoratën “Nderi i Kombit” për rezistencë në burgje kundër diktaturës, veprim ky që fyen qindra martirë të vërtetë, të cilët rezistuan realisht e sot ndoshta jetojnë në mjerim dhe të harruar. Për këtë arsye, kërkojmë t’i hapet dosja Amik Kasoruhos dhe t’i hiqet menjëherë titulli që mban padrejtësisht. ky nastradin
  7’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’nastradin gomari pa shtet pa atdhe,pa dinjitet thjesht nje zvarranik forumesh
  ca gjera duhet ti themi sakte SOT kur ajo shoqeri eshte shperfytyruar si as nje komb ne historine njerzore.Atehere kishte diktature qe e pranonte vete DIKTATORI I DASHUR DHE I PAHARRUAR por kisht shtet
  mbrojteje
  arsim
  kulture
  shkence
  mjeksi
  nafte
  krom
  baker
  pyje
  dipllomaci
  plantacjone
  sera
  transport
  hidrocentrale
  bonifikim
  ……..
  po sot????????????????????
  tritol
  ndertim pa leje
  prostitucjon
  hashash
  gomone
  parlamet bordello
  ambsadore porno
  anti urbanistika
  rruget thertore
  enegji e papaguar
  bakri 0
  kromi 0
  vrasje politikanesh
  vrasje oficeresh shiku
  gerdece
  21 janare
  zhdukja e hakljave
  borxhet strasfere
  krimi ne familje
  ……….
  sot shqiperia eshte
  1-shprehje gjeografike qe ruhet nga Nato
  2-merr fryme nga 1.4 miljon shqiptaret e perendimit
  3-eshte regjim ambasdorial qe nga koha e rajersonit
  4- eshte e pushtuar de fakto nga ushtria e drog-diller-ave
  5-ka nje popull sot qe i ka perfunduar shpelarja e trurit
  6-ka nje klase politike qe e ka lene pa pune Asfaline dhe ish UDB
  Nuk do deshiroje njeri te lavderoje ate sistemin para 90′ qe ishte me detyrim percaktim POR TE PAKTEN BANORET E FERMES KAFSHEVE QE JETOJNE SOT NE SHQIPERI TE MOS SHAJNE DJALIN E GJYLOS PA NDERTUAR SHTETIN E SHQIPTAREVE.
  THJESHT KENI KALUAR NGA NJE DIKATATURE NE NJE MONSTRATURE E DROGES DHE E PROSTITUCJONIT POLITIK
  lere enverin ne varr o intelektual monstre..i keq apo i mire
  nuk e rruan kush trapin per te::
  .
  SHKO MONSTER
  MERR BRISKUN E RROJES SE I ESHTE RRITUR LESHI
  MUXHAHIDINEVE DHE NUK JANE PAK 6 DIVIZIONE

  “””
  SHKO MONSTER
  MERR NJE KAZME DHE QYSQI DHE FILLO TE HAPESH VARRET E USHTAREVE GREKE TE KATUNDI MERO BAZE…SIPAS VIJES VORIO EPIRIT
  ..
  SHKO DEMONSTER
  MERR NJE PISQOLLE (KOBURE) DHE FUTU ROJE TE SHEIKU XEN BERISHA ESHTE AI MONSTRA BABAI I TE CILIT NGRITI LAPIDARIN E ZOGKURVARIT DHE TRADHETARIT,,,,ESHTE AI QE VRAU 4 DEMONSTRUES NE 21 JANAR DHE PO SHURRON VIKTIMAT QE SE KA BERE AS HITLERI
  ..
  SHUT UP FEKALE E ESAT PASHE TRADHETARIT TEND QE DHE VARRIN JA KANE CUAR NE SERBI DHE MBAHET SI HERO NE BEOGRAD

  Reply to this comment
 61. Nene Pashako D February 17, 22:16

  Me te lumte,komentuesi “shut up demon e tj se e ke qare sa demostron e jua mbyll gojen te gjitheve.Keta jane atdetar te vertete,rejshtoini se une s’po fshkruaj asnje fjale pas teje. E apc ahallat buken qe te ka bere kaqe.,Me te lumte djale e me mire BURRA me RR te madhe.
  Nene Pashako D
  Nene Pashako D.

  Reply to this comment
 62. Sinqeritet November 6, 15:24

  1-Pyes POPULLIN dhe saLESH -serb pelicelinen:
  Kush merritonte bust Fan Stilian Noli apo satrap kusar tradhetar zogolli?
  2-Ate qe kane bere diversantet(theren grate) nuk e bejne as ujqerit.
  3-Shkerdhatokracia e vendosur nga hiena Ramiz Alia dhe serbet me kukllen te semure psiqiatrike saLESH do ta fundoste Shqiperine me keq se kohen e monizmit.
  4-Eurodeputetja qipriote Eleni duhet ta dije mire:Jane greket ata qe kane derdhur gjak shqiptari dhe kane djegur Shqiperine e Jugut:
  1912. ,Gusht 1949. ,1994…etj.Me pak teater dhe me shume vertetesi.
  5-Me vrasjen e Azem Hajdarit nga Sali Berisha PD ka marre tatepjeten dhe shume zor te dale nje burre ta ktheje ne shinat e saj.
  Mesazhi i S.B. per extremistin grek,ishte nje gafe e madhe.(U mundua me vone ta perpunonte,por nuk lahet m… me sh….)

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*