Pse gënjejnë politikanët?

June 12, 2017 10:17

Pse gënjejnë politikanët?

 

 

Prof. Fatos Tarifa

Pse gënjejnë politikanët? Përgjigjja e kësaj pyetjeje mund të ishte një fjali e vetme: Sepse është vështirë të jesh politikan dhe të mos gënjesh. Gënjeshtra duket se është pothuajse një kërkesë e domosdoshme, apo pjesë e asaj çka mund të quhej “job description” për një politikan që kërkon të zgjidhet në krye të një institucioni, ose në organe vendimmarrëse të shoqërisë. Pothuajse të gjithë politikanët, veçanërisht në kohë fushatash elektorale, kur kërkojnë të zgjidhen, gënjejnë. “Askush nuk mund të zgjidhet, nëse thua të vërtetën”, shkruante pak kohë më parë revista konservatore amerikane National Review. Natyrisht, disa politikanë gënjejnë më shumë se të tjerët, por pothuajse të gjithë gënjejnë. Pse?

 

 1. Të gënjesh është njerëzore (To lie is human). Ky titull i një libri të njohur, që ka për autor psikologun amerikan Christopher Hyatt, shpreh një të vërtetë të përhershme. Vëzhgimet eksperimentale në psikologjinë kognitive dëshmojnë se fëmijët fillojnë të gënjejnë qysh në moshën 2 vjeç dhe prirja e tyre për të gënjyer, siç ka argumentuar kohë më parë Jean Piagget, zhvillohet dukshëm deri sa ata arrijnë moshën e adoleshencës. Në moshën 2 vjeç, 30 për qind e fëmijëve gënjejnë; në moshën 3 vjeç gënjejnë gjysma e fëmijëve; ndërsa në moshën 5 dhe 6 vjeç gënjejnë thuajse 90 për qind e fëmijëve (shih U.S. News and World Report, 18 prill 2016). Në vitin 1996, psikologia amerikane Bella DePaulo, duke regjistruar bisedat e studentëve përgjatë një jave, erdhi në përfundimin se ata gënjenin, mesatarisht, në çdo tre biseda që zgjasnin për 10 minuta ose më shumë. DePaulo vërejti, gjithashtu, se të rriturit gënjejnë një herë në çdo pesë biseda që bëjnë.

Prof. Fatos Tarifa

Natyrisht, jo të gjithë njerëzit gënjejnë në të njëjtën masë dhe për të njëjtat motive. Ka njerëz, një pakicë, që gënjejnë tërë ditën dhe për çdo gjë; gënjeshtra mund të konsiderohet pjesë e natyrës së tyre. Shumica e njerëzve, sidoqoftë, gënjejnë më rrallë dhe më pak. Këtu vihet re një tendencë e ngjashme me atë të sjelljeve devijante e kriminale në shoqëri: një përqindje e vogël e popullsisë mashtron, vjedh, ose vret, pra kryen krime, nga të cilat viktimizohet e tërë shoqëria. Ky fakt, sidoqoftë, nuk e ndryshon të vërtetën se të gjitha qëniet njerëzore gënjejnë. Kujtoni Diogjenin, filozofin e lashtë grek të shkollës së cinikëve, i cili, edhe pse tërë jetën e tij e kaloi duke kërkuar një njeri të ndershëm, i cili të mos gënjente, vdiq pa gjetur një të tillë.

Politikanët nuk janë një përjashtim nga rregulli; ata gënjejnë si të gjithë ne, njerëzit që nuk merremi me politikë. Por ka një dallim të madh mes gënjeshtrave të politikanëve dhe gënjeshtrave të njerëzve të zakonshëm. Unë, ose kushdo nga ju, lexues të nderuar, mund të themi një gënjeshtër, dhe me këtë nuk dëmtojmë askënd. Fjala vjen, unë mund të refuzoj një ftesë që më bëhet për të ngrënë darkë me dikë, duke u justifikuar se nuk ndihem mirë kur, në fakt, arsyeja mund të jetë diçka tjetër. Ose, një student mund t’u thotë prindërve se po shkon në bibliotekë kur, në fakt, ai do të dalë me të dashurën e tij. Në raste të tilla, ne gënjejmë sepse mendojmë se kështu duhet vepruar dhe, duke vepruar në këtë mënyrë, nuk i shkaktojmë dëm askujt. Gënjeshtra të kësaj natyre janë një zgjedhje praktike e jona dhe jo domosdoshmërisht një karakteristikë personale, ose një tipar i sjelljes sonë. Kanti, sigurisht, nuk do të pajtohej me këtë gjykim. Sipas tij, çdo gënjeshtër është moralisht e gabuar, pasi duke gënjyer dikë, ne i heqim atij lirinë – pra edhe mundësinë – që ai të bëjë zgjedhje racionale dhe të marrë vendimet e duhura.

Sidoqoftë, përtej këtij imperativi kategorik kantian, sërish mund të themi se gënjeshtrat që thuhen për “arsye praktike” nga individë të veçantë dhe që nuk i sjellin dëm askujt, nuk janë e njëjta gjë me gënjeshtrat e politikanëve; këto të fundit janë moralisht shumë më të rënda e më të dënueshme. Pyesni veten, për një çast, se sa shpesh i keni shkaktuar dëm dikujt, gjatë vitit të fundit, duke e gënjyer atë? Unë besoj se mund të kenë qenë raste shumë të rralla, nëse vërtet ka ndodhur kështu. Por, pa mendoni se ç’dëm të madh kanë sjellë e sjellin gënjeshtrat e politikanëve tanë, të cilët i kemi zgjedhur që të drejtojnë punët e shtetit dhe, për këtë shkak, ata kanë në dorë fatet e vendit dhe fatet tona si individë! Prej gënjeshtrave të tyre dëmtohet e tërë shoqëria dhe çdonjëri nga ne. Këtej merr shkas edhe ky shkrim, tani që na ndajnë vetëm pak ditë nga zgjedhjet e 25 qershorit.

 

 1. Politikanët gjithnjë kanë gënjyer (Politicians have always lied). Këto nuk janë fjalë të miat; ato janë huazuar nga një editorial i revistës The Economist (10 shtator 2016) dhe përdoren këtu për të ilustruar idenë se gënjeshtra në politikë është e vjetër sa edhe vetë historia e shtetit dhe e marrëdhënieve politike. Në Republikën e Platonit, në fund të librit të tretë të kësaj vepre gjeniale, kur flet për virtytet që duhet të kenë sundimtarët e një republike të imaginuar, pra të një shteti ideal, Sokrati thotë se, që në atë shtet të ekzistojë drejtësia, ai duhet të mbështetet në një “gënjeshtër të ndershme”, ose “gënjeshtër të moralshme” (γενναῖον ψεῦδοςgennaion pseudos). Sipas Platonit, për shkak se e vërteta është shoqëruar gjithnjë me mungesën e stabilitetit politik në shoqëri, në shtetin e tij ideal poetët duheshin përjashtuar nga drejtimi i punëve të shtetit, madje edhe duheshin dëbuar prej tij, pasi krijimet e tyre janë kopje false të formave ideale dhe, si të tilla, ato nxisin pasionet e turmës.

Që në një shtet ideal, si ai që përshkruante Platoni, të sundonin virtyti dhe lumturia, sundimtarët duhej të ishin filozofë dhe filozofët sundimtarë, duke e mbështetur sundimin e tyre pikërisht në një “gënjeshtër të moralshme”. Ky koncept i referohej kryesisht një dijeje të pasaktë me natyrë fetare. Për Platonin, një gënjeshtër e tillë “e ndershme” do të shërbente si një “formë medicine” për njerëzit (Plato 235; 389b). A nuk e quante edhe Marksi fenë një “opium për popullin”, veçse në një kuptim krejt tjetër? Por, nëse për Platonin bënte kuptim që sundimtarët, në shtetin e tij ideal, të gënjenin, sepse ata, sidoqoftë, ishin “mbretër filozofë”, pra po aq të virtytshëm e të mënçur sa edhe vetë perënditë, ç’mund të thuhet për politikanët tanë që gënjejnë, të cilët nuk kanë virtytet dhe as mënçurinë që ta bëjnë e ta drejtojnë këtë vend si një shtet të së drejtës?

Një sërë mendimtarësh politikë, si Machiavelli, Montaigne, Grotius dhe filozofët e hershëm utilitarianë (Helvitius dhe Mercier), janë marrë gjerësisht me trajtimin e këtij subjekti. Machiavelli, ndoshta më i shquari prej tyre, në veprën e tij të famshme, Princi, shprehej në favor të mashtimit politik nga ana e sundimtarit dhe të sjelljeve të tij të pamoralshme, nëse këto i shërbenin qëllimit të ruajtjes së pushtetit. Për të, qëllimi justifikon mjetet. Edhe pse vetë Machiavelli nuk ishte shumë entuziast përsa i përket gënjeshtrës dhe mashtrimit në politikë, ai mendonte se sundimtari duhet të mashtrojë pasi, për të ruajtur pushtetin, ai nuk ka mënyrë tjetër.

 

 1. Në një fushatë elektorale, që qytetarët të të votojnë, duhet që t’u bësh premtime. Kurrë nuk mund të ndodhë që një politikan, i cili kërkon votën e qytetarëve, të mos premtojë asgjë, pra edhe të mos gënjejë. Politikanët u thonë qytetarëve ato gjëra që këta të fundit duan të dëgjojnë, ashtu si një burrë i thotë një gruaje se duket bukur me veshjen e re që ka blerë dhe asaj i pëlqen t’i dëgjojë këto fjalë prej tij, edhe nëse dyshon në sinqeritetin, madje edhe në luajalitetin e tij. Po nuk premtove, vështirë se mund të zgjidhesh. Por, shumë herë, premtimet janë të tilla, që nuk përmbushen, dhe premtimet e papërmbushura janë, në më të shumtën e rasteve, gënjeshtra.

Përgjithësisht, premtimet elektorale harrohen sapo kandidatët në garë zgjidhen. Një ndër shembujt më të cituar është ky: Në vitin 1988, gjatë fushatës elektorale për postin e Presidentit të Shteteve të Bashkuara, George H. W. Bush tha këto fjalë, që janë bërë të famshme si sinonim i premtimeve të pambajtura: “Read my lips, no new taxes” (Lexoni buzët e mia: asnjë taksë të re). Shumica e ekonomistëve në Departamentin e Thesarit në Washington e dinin se ky premtim nuk mund të ishte veçse një gënjeshtër klasike, por Bush besonte se ai do të vinte në krye të Shtëpisë së Bardhë nëse u premtonte amerikanëve atë që këta donin ta dëgjonin. Në vitin e dytë të presidencës së tij, një pjesë e taksave u rritën. Në vitin 2000, George W. Bush, gjatë fushatës së tij për postin e kreut të Shtëpisë së Bardhë, premtoi se nuk do ta rriste numrin e forcave ushtarake amerikane jashtë territorit të Shteteve të Bashkuara, por veproi ndryshe kur u zgjodh president. Barack Obama, nga ana e vet, gjatë fushatës së tij për president në vitin 2008, u premtoi amerikanëve se do ta mbyllte burgun ushtarak të Guantanamos në Kubë, por pas tetë vitesh të Obamës në krye të Shtëpisë së Bardhë, ky burg mbeti dhe vazhdon të jetë në funksionim.

Pavarësisht nga sa u tha më lart, mendoj se duhet bërë dallim mes gënjeshtrave të politikanëve që gënjejnë me vetëdije, duke bërë premtime realisht të pamundura, dhe atyre, premtimet e të cilëve nuk arrijnë të përmbushen dot, apo nuk përmbushen plotësisht ose brenda një periudhe të caktuar. Po kështu, duhet bërë dallim mes politikanëve që gënjejnë për t’u zgjedhur, dhe atyre që vazhdojnë të gënjejnë edhe pasi janë zgjedhur. Përgjegjësia morale e këtyre të fundit është, sigurisht, më e madhe. Nga ana tjetër, disa politikanë mund të jenë qartësisht të lexueshëm në gënjeshtrat që thonë dhe aspak interesantë për ata që i dëgjojnë, ndërsa të tjerë mund të jetë mjaft të rafinuar. Këta të fundit mund të gënjejnë edhe pa thënë gënjeshtra, pa artikuluar premtime, por duke iu shmangur pyetjeve që u bëhen gjatë një fushate, ose duke folur për çështje që u kërkohet të shprehin mendimin e tyre në një mënyrë të tillë që mund të duket sikur flasin për to, kur në fakt nuk flasin për to. Në politikë, ky quhet “talent” dhe politikanë gënjeshtarë të tillë konsiderohen, përgjithësisht, si politikanë “të talentuar”.

 

 1. Politikanët gënjejnë pasi, në kohën e sotme, gënjeshtra është bërë jo vetëm një “lubrifikues social”, që vë në lëvizje makinën e madhe e të kushtueshme të çdo fushate elektorale, por edhe një “teknikë politike” për të fituar ose mbijetuar”. Lie or Lose! (Gënje ose humb!), shkruante pak kohë më parë gazeta britanike The Indipendent.

 

 1. Politikanët gënjejnë sepse besojnë se risku që ata marrin mbi vete duke thënë të pavërteta dhe duke bërë premtime, që s’mund t’i mbajnë, ia vlen përballë privilegjeve që u jep pozita e fituar, sidomos kur kultura politike në vend është një kulturë e mosndëshkimit. Ata e dinë që qytetarët, edhe pse janë të ndërgjegjshëm se ata i gënjejnë, në fund të fundit, i tolerojnë. Shihni sa shumë i kemi toleruar (dhe rrallë herë i kemi ndëshkuar me votë, ose i kemi dënuar ligjërisht) ata politikanë që na kanë gënjyer më shumë dhe sistematikisht në këto 26 vite! A mund të justifikohemi duke thënë se ne jemi viktima të gënjeshrave të tyre? Në asnjë mënyrë jo. Si qytetarë, ne jemi viktima të naivitetit tonë politik, të defiçiencave tona civike e morale dhe të fanatizmit e verbërisë me të cilat u shkojmë pas politikanëve gënjeshtarë e të korruptuar.

 

 1. Politikanët gënjejnë edhe sepse ata mendojnë se qytetarët kanë një qëndrim infantil ndaj të pavërtetave të tyre dhe, për këtë arsye, besojnë se, nëse një premtim i dhënë nuk mbahet, ai nuk do të përsëritet më. Por, shpesh herë, politika është përsëritje e premtimeve të vjetra. Duke përsëritur gjithnjë të njëjtat gënjeshtra, politikanët besojnë se, të përsëritura, gënjeshtrat nuk janë më të tilla – pra, gënjeshtra – por mundësi që qytetarët i besojnë se ka të ngjarë të vihen në jetë. Madje, politikanët gënjejnë edhe ngaqë, duke gënjyer vazhdimisht, ata fillojnë t’u besojnë edhe vetë gënjeshtrave të tyre, të cilat përpiqen t’ua shesin qytetarëve për të vërteta.

 

 1. Gënjeshtra e politikanëve është ngjitëse. Kur një politikan gënjen, të tjerët nuk mund të rrinë “duarkryq”, pa bërë edhe ata të njëjtën gjë. Për ta bëhet e domosdoshme që, gjithashtu, të gënjejnë, shumë herë për të “përgënjeshtruar” rivalin apo rivalët e tyre politikë, përmes gënjeshtrave të tyre. Veçanërisht në kohë fushatash elektorale, gënjeshtra bëhet një epidemi virulente.

 

Ju, lexues të nderuar, mund të keni pritur që, në këtë ese, unë të përmendja emra politikanësh shqiptarë që gënjejnë dhe mund të keni mbetur disi të zhgënjyer që nuk gjetët asnjë prej tyre. Lista e politikanëve të tillë, natyrisht, është e gjatë, por unë jam i bindur se askush nga ju nuk ka nevojë ta mësojë nga unë se cilët politikanë shqiptarë kanë gënjyer ose gënjejnë më shumë. Ju i njihni ata po aq mirë sa dhe unë. Kujtoni vetëm disa prej premtimeve më të mëdha, në të kaluarën dhe sot: “çeku i bardhë”, “shkurtimi i administratës në masën 10% dhe i shpenzimeve administrative në masën 25%”, “drekë falas për të gjithë nxënësit e shkollave publike, nga klasa e parë në maturë” etj.

Pothuajse të gjithë politikanët tanë gënjejnë. Dhe këtë e dimë jo vetëm ne, qytetarët e këtij vendi, por edhe vetë ata. Politikanët e dinë që gënjejnë, si në rastet kur ju bëjnë premtime të mëdha, ashtu edhe kur ju bëjnë premtime të vogla. Nëse jemi të zhgënjyer prej tyre, kjo ndodh ose sepse premtimet e tyre të mëdha kanë krijuar pritshmëri të mëdha te ne, si qytetarë dhe, rrjedhimisht zhgënjime të mëdha kur premtimet nuk janë mbajtur, ose sepse, duke premtuar shumë herë përmirësime të vogla të kushteve tona jetësore, por pa bërë asgjë për realizimin e tyre, na kanë zhgënjyer vazhdimisht.

Një popull që ka humbur besimin te institucionet e vendit të tij, nuk mund t’u besojë politikanëve që kërkojnë të vijnë në krye të këtyre institucioneve, edhe pse votojnë për ta. Por, ç’mundësi tjetër kemi? Të vetmen mundësi që na krijon organizimi demokratik i shoqërisë – të votojmë atë parti dhe ata politikanë që mashtrojnë më pak dhe u qëndrojnë më shumë premtimeve që na bëjnë. A nuk thoshte Churchill-i se demokracia është një formë e keqe qeverisjeje, por ama është më e mira që kemi njohur deri më sot?

Së fundmi, si një footnote, nuk mund të rri pa thënë se gjendja nuk është e pashpresë. Kjo shpresë krijohet e forcohet kur sheh premtime të mbajtura dhe punë të mira, si këto që po bëhen, brenda një kohe shumë të shkurtër, në kryeqytetin tonë. Pardje u mbajt një premtim tjetër: përfundoi dhe u përurua rikonstruksioni i Sheshit Skënderbej. Ndoshta Tirana dhe përkushtimi e puna e jashtazakonshme e kryetarit të Bashkisë së saj, që deri më sot i ka mbajtur të gjitha premtimet që na ka bërë ne, banorëve të kryeqytetit, do të shënojnë fillimin e një politike të re në Shqipëri. Vetëm një politikë e re, e ndershme, mund t’u krijojë qytetarëve besim te institucionet shtetërore dhe te politikanët që zgjedhim të përfaqësojnë interesat tona në to. Një masë e caktuar besimi te këto institucione dhe te politikanët që i drejtojnë ato është e domosdoshme për stabilitetin dhe zhvilimin e qëndrueshëm të çdo shoqërie.

June 12, 2017 10:17
Komento

40 Komente

 1. anticensurë25642654 June 12, 13:07

  “Pse gënjejnë politikanët? Përgjigjja e kësaj pyetjeje mund të ishte një fjali e vetme: Sepse është vështirë të jesh politikan dhe të mos gënjesh. ”
  më duket pak si budalla ky pohim!!
  nëse dikush na gënjen!?
  ne e quajmë gënjeshtar dhe besueshmëria në atë person shkon gjithnjë me drejtim tatëpjetë!!kjo varet nga gënjeshtra,por kur ajo është në nivelin e mashtrimit,maksimumi i gënjeshtrës,ne shkëpusim përgjithnjë çdo mardhënje me personin!!
  në politikë ndodh e kundërta,të paktën në vëndet e pacivilizuara,në vëndet ku ndërgjegjia e njeriut është në një nivel aq të ulët sa personi mendon se jeton akoma në kohën e feudalizmit!!në kohën kur feudali është pronar i çdo të mire që egziston në teritorin e zotërimeve të tij!!në këto vënde,ku bëjmë pjesë dhe ne,njeriu i shkretë mendon se çdo gjë që të japë,që mund ti “nxjerrësh” politikanit “zot”,është një fitim!!çdo gjë ti shpëtosh nga grabitja e politikanit,prapë është fitim!!
  në vëndet e civilizuara!?është pak si ndryshe!!ata duke përplasur këmbët,duke demostruar e bile deri në kryengritje e luftëra civile kanë detyruar “feudalët” e tyre të këthehen në puntorë të popullit!!çdo gënjeshtër e tyre dënohet!!dënohet me dënimin më të thjeshtë,atë të mosdhënjes së votës,ose me rrëzimin nga karigja pa pritur që të mbarojë mandatin për të cilin është votuar!!
  ne si popull nuk e kemi këtë nivel!!
  në radhë të parë nga mentaliteti fshatresk,në radhë të dytë nga mungesa e dëshirës për të kundërshtuar,në radhë të tretë nga pengesa që i bëjnë politikanët arsimimit civil!!
  shumica e shqiptarëve nuk ja kanë idenë se çfarë do të thotë shtet!!nuk ja kanë idenë se si funksionon një shte!nuk dinë të drejtat që ata kanë në shtetin e tyre!nuk dinë detyrat që ka shteti ndaj tyre!!nuk dinë detyrimet që kanë ndaj shtetit!!e kështu me radhë!!
  kjo vihet re në momentin e parë në shtypin e përditshëm shqiptar!!gazekarucët e tij janë të një niveli të tillë që ngatërrojnë nocionet fillestare!!ata mjaftohen të trasmetojnë lajmin pa e përpunuar fare,nëse nuk do të quanim përpunim formulimin e gabuar nga mangësia gjuhësore dhe e nocioneve bazë!!
  analistë të mirë që në pakicën e rasteve tregojnë 4 herë në ditë orën e saktë!!analistë të këqinj që as dy herë në ditë nuk mundin të tregojnë orën e saktë,bëjnë të njëjtat gabime si populli i thjeshtë,duke ndikuar tmerrësisht negativisht mbi të!
  politika nuk është gënjeshtër,politika nuk është kurvë,njerzit që e bëjnë atë janë gënjshtarë dhe kurva!!
  gënjeshtra dhe kurvëria funksionojnë gjithnjë kur kanë terren të përshtatshëm!!
  mentaliteti shqiptar është terreni më i përshtatshëm për këto të dy të kundërta të ndershmërisë!!
  ps:mentaliteti shqiptar!?në vitet ’90kanë qënë shoqëritë ajrore të kosovës që trasportonin shqiptarët nga perëndimi për në kosovë e anasjelltas!!mashtrimi ishte i përditshëm,sorrollatja po ashtu!!çfar bënte shqiptari?!prap vazhdonte e blinte bileta tek të njëtit njerëz!!prap pranonte mashtrimin e radhës pa iu dridhur qerpiku!!e njëta gjë vazhdon akoma sot!!

  Reply to this comment
 2. lani June 12, 13:14

  Erjoni eshte nje politikan dhe drejtues i denje ,si asnje tjeter ka bere nje pune te shkelqyer per tiranen,si pasqyra kryesore e ketij vendi ne boten e jashtme.Ai,per mendimin tim,eshte dhe e ardhmja e partise socialiste.Suksese!

  Reply to this comment
  • Nausika June 12, 21:22

   @lani
   Perderisa kemi femije jetime, qe nuk marrin pension, ky eshte nje fakt kaq i turpshme, sa nuk le vend lavderimi per asnje politikan shqiptar, pa dallim feje, krahun e ideje…
   Apo si e peshon ti kete fakt?!

   Reply to this comment
 3. Lalai June 12, 13:30

  Mos u lodhni kot me komente te stergjatura dhe me nje Ballkanas qe citon te tjere pa asnje konkluzion.
  Studimet kane nxjerre qe Politikanet NUK GENJEJNE,por ata jame ne FAZA PSIKOPATIE,te pa pergjegjshem,moralshem,evaziv,dy tre apo 15 fytyresh,te shkeputur nga realiteti…etj
  Studimet pra thone qe kjo lloj psikopatie bejne ate qe me llafet e TARIFES quhet gjenjeshter.

  Reply to this comment
 4. Arben June 12, 15:20

  1.
  2.
  3.
  ………………………….

  CDO POPULL MERITON QEVERRINE QE KA,

  SHQIPETARET JANE VETE SI POPULL MASHTRUESA, KESHTU QE TE TILLE I DUAN EDHE POLITIKANET.

  Reply to this comment
 5. Adih June 12, 16:19

  Me qe ra llafi tek genjeshtra e politikaneve ,rrekord mbajne Kone Bracja dhe Balla . Jane kacafytur ,ne parlament kunder Sali Berishes me liber shtepie .Si Vrases ,hajdut ,shites se dedit e tj e tj. Por tani qe Rama u puth me Lulin ,me cfare do meren keta te dy kllounet qyqare .Sinqerisht me dhimbsen .??!!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 12, 17:09

   me të vërtetë bitbull balla dhe çiuaua braçe nuk po ndihen fare tashti!!
   i kanë mbyll dosjet që kishin për berishën dhe gjithë PDistët!!
   balla leh me komandë dhe nëse rama si thotë gjë ai rri strukur!!
   po i ndershmi braçe si bën??si ka mundësi të shohë tërë këtë ndyrësi dhe të rijë qetë!?
   e vështirë për tu kuptuar!!unë do të thosha paraja ja ka mbyllur gojën të shkërdhetit!!
   më i lezetshmi është “lani” komentuesi i dytë!!
   erioni është një fenomen!!uau njëlloj si rama një herë e një kohë!!akoma nuk e kanë zgjedhur si kryebashkiaku më i mirë në botë,por është në rrugë e sipër!!kur të marrë ai në dorë PS,do rekomandohet,do ta trashëgojë nga rama në vitin 2050,pak a shumë,rama do të jetë bërë mbreti i dytë i shqipërisë!!bile në biografinë e tij do të shkruaj dhe rrënjët e familjes së tij!!bile do ta ketë dhe si një formë trashëgimi fronin!!
   përpara popull injorant!!mbyllini sytë e mos u zgjoni nga ëndërrat e bukura që shihni!!

   Reply to this comment
 6. Kariz Matik June 12, 16:51

  Qarte profesor, por artikulli yt eshte tejmase i gjate, po te marresh parasysh se qellimi eshte saktesimi nje veprim tashme te njohur.

  Qe politikanet genjejne, ketu s’ka asgje per tu cuditur. Cudi do te ishte sikur te dilte dikush, dhe te insistonte te kunderten.

  Por a ka insistuar dikush ne kontestimin e kesaj te vertete? Une mendoj se askush (perfshi ketu dhe idiotet e dobishem).

  Ne editorialin e fundit te Andi Bushatit me titull “Një tjetër Ramë në 26 qershor”, ajo qe te bie ne sy eshte tendenca e politikaneve per ta shnderruar genjeshtren ne celes suksesi.

  http://www.dritare.net/2017/06/12/nje-tjeter-rame-ne-26-qershor

  Si shembull tipik Bushati ka analizuar menyren se si po ben fushate E. Drama, i cili nga njera ane e pranon hapur ne sy te militanteve deshtimin, dhe nga ana tjeter, per te justifikuar vetveten per paaftesi personale, ia tregon gishtin qortues te tjerefve duke u treguar atyre po te njejtat mbrockulla si kater vite me pare.

  Teoria “Genje genje, se perndryshe e hengre” i perngjan pak a shume teorise “Shpif shpif, se dicka do mbetet”. Te dyja se bashku, ne situata te turbullta si ajo e paraluftes dhe kjo qe po perjetojme ( degjenerimi i shtetit, politika e mosndeshkimit, varesia prej kapitalit, egoja e shthurrur, mediat e kazaneve, etj. ) kane rezultuar pjeserisht dhe te suksesshme. Fundi tragjik i kesaj politike besoj se dihet.

  Ketu vlen fjala e urte: “I duruari i fituari i humburi?

  Pershendetje!

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 14, 10:00

   a do kam kohë që nuk lexoj shkrimet e tua!!
   kur do ta këthesh dhe njëherë atë që eksperimentove para dy vjetësh??
   të paktën deri para dy vjetësh ishe i vetmi që ja vlente me të lexu!për shkak të gjuhës së shkruar tek ti!!te këta të tjerët përveç lirisë së të shkruarit(tek mero më kanë futur në karantinë)të tjerat të shkatërrojnë nervat!!

   Reply to this comment
   • Tap Topi June 15, 00:01

    O to ço, te replikosh me tjetrin, dhe te pretendosh qe s’ja lexon komentet, eshte njelloj sikur te besh “autogol me rafishate”.

    Me tipa kontradiktore e konfuze une nuk e kam zakon te bej eksperimete (edhe pse i kam debulese, se sikur ma shtojne humorin ), prandaj nqs. do te debatosh behu pak me konkret dhe dil tamam ne teme, se per cfare eksperimenti behet fjale ketu e dy vite me pare.

    Pastaj c’ke qe na hap barkun me Mjero Bozen? Nese ty te kane futur dordolecet ne karantine, shumica e ka braktisur vete. Akoma nuk e ke kuptuar se ka mbetur fillikat me militarucet e freesh-it dhe po shijon “Veren e Vetmise se Madhe”?

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 June 16, 08:31

     Tap Topi
     o RK,më thuaj si fillim a je ti “Kariz Matik”apo thjeshtë,dikush tjetër!?
     më pas të sqaroj unë për atë që kam shkruar më lart!!kush është kontradiktor dhe kush shkon me dhi tu qesh!!
     ps:98%mund të mos jesh “Kariz Matik”!!

     Reply to this comment
     • "Horri Bulevardit" June 16, 12:22

      Sorry zonja Avto Qenzure, se ne vend te “Tap Topi” kesaj here duhet te kisha perdorur llagapin me numer… 25642654

      Nese te kujtohet, para ca muajsh ke patur nje replike me nje Tap Top te maskuar si “Horr Bulevardi”. Ky Horri, qe thua ti zonjushe, ia kishte hapur kapakun carkut, dhe po priste qe t’i fuste kallamin e sheqerit miushes qe do futej e para me koke brenda.

      Pasi ti u fute dhe tu zu koka me dere, e kuptove kurthin qe te kishte ngritur Tap Topi, dhe nga qe s’kishe nga t’ja mbaje bere sikur e more lojen me humor. Postove bile dhe nje smajli duke qeshur nese te kujtohet.

      KESHTU PRA TOÇO !

      Qe ta shuash pak kureshtjen, po te tregoj nje sekret…

      Dikur ke TemA dhe sot ke Dita ca prej nesh jane vene ne gare se kush do shpallet rekormbajtes pseudonimesh. Po s’besove pyet po deshe ate “Devili-n” nga Bostoni ose direkt bosin e… thanave.

     • anticensurë25642654 June 16, 16:18

      horro flm që më kujton një moment të tillë shumë shumë të pa kujtueshëm për mua!!
      sidoqoftë,si e thua dhe ti, që e paske zakon të ndërrosh emrin si kalamani pampersat,unë nuk jam në gjëndje të kujtoj tërë idiotët e tillë!!jo për gjë,por këto shkrime që bëj i bëj,jashtë orarit të punës,ose “hoby”si i thonë!!
      sipas teje paske “tallur byçkën tënde me tim”,nuk më kujtohet dhe kjo!!(nëse e ke të memorizuar ma nis,ndoshta më vjen në mënd!!
      ti këthehem sqarimit!!
      e para
      “O to ço, te replikosh me tjetrin, dhe te pretendosh qe s’ja lexon komentet, eshte njelloj sikur te besh “autogol me rafishate”.”
      horro,po ta lexosh mirë do të shohësh se nuk flas për “komente” të palexuara,por për “shkrime” të palexuara!!
      e dyta
      “kur do ta këthesh dhe njëherë atë që eksperimentove para dy vjetësh??”
      dhe njëherë si i qut që je”Pasi ti u fute dhe tu zu koka me dere, e kuptove kurthin qe te kishte ngritur Tap Topi,”,do ta kishe kuptuar se unë i drejtohem dikujt me emër!!dhe nëse personi që unë përmënd është është ai që duhet!?duhet ta kuptojë se nuk funksionojnë gjërat ashtu si e bën ai!!kuptohet nëse do një diskutim real dhe jo një bythëlëpirje dishepujsh!!
      së treti
      më duket se paske shku për lesh horro!!shpesh shkrimet e tua i ngajjnë atyre të netit!!po ndryshe nga neti ti nuk ke bythë të përfaqsohesh me të njëjtin emër!!
      ps:do të më bëhej qefi të më postoje atë “zënjen e kokës me derë”!!unë mund ta gjej në shkrimet që kam bërë unë!por!?
      nuk kam kohë për të humbur!!më mirë e harxhoj duke bërë një gjum të këndëshëm(nuk më pëlqen të flë në realitet)ose meqë koha është e mirë,një not e banjo djelli në pishinë!!
      do të maplotësosh dëshirën horro??bëji të fala dhe ballistit ks!!
      hë se mos harroj!!mos tall shumë byçkën tënde me mua!!nuk është e sjellshme!!

 7. turp tarifatos ! June 12, 17:59

  Keqardhje per kete Fatos Tarifen…
  .
  Dihet qe politikanet genjejne dhe shume here e pranojne dhe vete.
  .
  Ne kohen e sotme ne rrang boteror perjashtim ben Shqiperia ku kemi jo vetem politikane qe genjejne por dhe qe
  .
  1- KANE VRARE
  2-KANE TRADHTUAR
  .
  ku ketu do permendja Sali Bishen & sons ku 21 janari-gerdeci-4 mije te vraret e 1997..otranto….nuk ka shembull te tilla qe nga koha e Pinocetit.
  .
  e keqja e atij vendi eshte se keto politikane vrases mbrohen ne menyre te lexueshme nga politikanet perendimore qe nga koha e Busherve e deri te Obama dhe Trampi

  PRA:
  .
  KUSH E MBRON SOT MOSTREN BERISHE NGA KETO SUPER KRIME:
  1-vrau ne 21 janar 2011
  2-dogji ne gerdec 26 veta
  3-tradhetoi qe shiti detin
  4-tradhetoi te varrezat e grekut
  5-sabotoi uck
  6-furnizoi miloshevicin
  7-beri genocid ndaj haklajve
  8-zhduku remzi hoxhen
  9-beri pucin e 14 shtatorin 1998
  10-dogji vendin e ne 1997
  .
  Pra keto krime te berishes presin ndeshkim shembullor..dhe kjo nuk behet duke blegeritur me keto artikuj por ti drejtoheni
  SHTETIT AMERIKAN DHE BASHKIMIT EUROPJAN VETEM ME PAK FJALE:
  PSE TE NDERUAR ALEATE PO MBRONI ME CDO KUSHT PERBINDESHIN E TROPOJES ??

  EPILOG:
  na cate menderen ju Fatoserit e ish partise punes qe jeni kthyer me partine e sumes….Tregohuni nje here burra o filozofe impotente..tregohuni vetem 1% atdhetare…shame shame..shame

  .

  .

  Reply to this comment
  • Nga bij morracakes u bene milionere June 12, 21:11

   Shume mire qe ke shkruar 10-pika,
   Po vazhdoj une
   11- Ligjin 7501 pse e perkrahu e beri shpronsimi e pronareve te pare, duke futur vllavrasjen e duke minuar kombin?
   12-Qytetet e bukurine e natyres pse na i perdhunoi e i beri beton?
   Ne qe durojme, ne jemi te humburit, se keta u bene milionera…

   Reply to this comment
 8. Albani June 12, 18:20

  Eshte fare e thjeshte, nuk ka nevoje per shume fjale:
  Politikanet genjejne sepse jane politikane.

  Reply to this comment
 9. ONKEZMI June 12, 21:33

  DAKORT I NDERUAR PROF.POR KJO QUHET SEMUNDJE DHE TE GJNHE KETA GENJESHTAR NUK PRANOOJNE TE DIANOSTOKOHEN,DHE PRANDAJ SHKENCA JUA KA LENE KETYRE PINOKEVE TA NGRENE NE ART GENJESHTREN.dHE PSE TI NA SJELL PLATONIN QE STUDJOI PER 13 VJET NE SHKOLLEN E “THOTIT” NE EGJYPT,MESOI TE VERTETEN,POR NE GREQI GJETI TE SHTRUAR GENJESHTREN…

  Reply to this comment
  • Ne ish vendet socialiste, genjeshtre ka sistem stafete.. June 13, 07:37

   Politikanet genjejne gjithandej, o Zoti Fatos, po si nuk ju shkoi mendja, qe politikanet ne ish vendet e bllokut socialist, duke filluar nga Putini ne Rusi e gjithe te tjeret, sikur kane nje sistem te trasheguar mashtrimit e genjeshtre, qe mbeshtet keto autokratet.Pse e anashkaloni e e beni genjeshtren e politikaneve, si nje semundje femijeri?!
   A nuk e shihni se cben Putini me kundershtarin e tij? I vret ne menyra me makabren dhe pa lene gjurme. Po ne Navalnin keto dite…
   Ne gjithe keto vende ishsocialiste, ku mashtrimit qe sistem, njerzit nuk dine se si te jetojne te verteten…dhe kane akoma frike..
   Atje u mbyt e verteta ne barkun e nenes dhe per ta mesuar do filluar nga abetarja ….

   Reply to this comment
 10. gjermani i fundit June 12, 22:25

  Te genjesh do te thote te zbukurosh diçka qe ka ndodhur shume ndryshe ose s’ka ndodhur fare. Psh, genjen nje peshkatar, qe ka kapur nje cironke dhe thote se nxorri nga deti/apo lumi nje peshk te madh sa nje balene. Genjejne gjahtaret, kur thone se me nje brez saçmash vrane nje trumbe patash te egra. Genjejne djemte per tu dukur interesante dhe te zote perpara vajzave, genjejne prinderit femijen me nje akullore apo se do i blejne nje tablet. Genjejne edhe femijet prindin per te fituar ndonje avantazh te vogel, edhe pse femijet jane sinonim i sinqeritetit per mungese te eksperiences. Te genjesh do te thote te krijosh nje histori te bukur, psh me kujtohet je film egjiptian ne kohen e xhaxhit qe “Zbukuroj por nuk genjej”. Me kujtohet mire se ne oren e letersise une me zyshen ngulnim kembe qe ishte vajza qe i tha keto fjale, kurse dy shoke te klases ngulmonin qe fjalet i kishte thene ai djali varfanjak qe hiqej si pasanik. Ne fakt u sqaruam qe i pat thene ai, qe te fitonte zemren e vajzes pasanike. Keo jane genjeshtra, “pa zarar” -thote populli. Se ka edhe genjeshtra te renda qe akuzojne me pa te drejte nje person, quhen “shpifje” dhe denohen me ligj. Genjeshtrat elektorale quhen premtime dhe ta “premtosh” genjeshtren quhet mashtrim. Edhe mashtrimi denohet me ligj, perveç llojit te mashtrimit elektoral, qe shperblehet me ofiqe dhe poste te larta dhe privilegjet siperore. Meqe prof. Tarifa ka shtjelluar format e genjeshtres, desha te shtoj se forma me tragjike eshte kur “genjen veten”, dmth gjendja iluzive. Para ndonje viti diku dergova nje shkrim me titull “Iluzioni i te majtes”, qe siç e prisja, nuk u publikua. E majta dhe te majtet tradicionale genjejne veten se kane fituar dhe po fitojne zgjedhjet, ne fakt eshte iluzioni se e majta eshte(dhe po vjen)ne pushtet. Por edhe “te genjesh veten” gjen ngushellimin e saj, se perballe kesaj dileme te ekzistences se te majtes dhe mashtruesve profesioniste, te quajturve Lidere, realisht nuk ka alternativa politike progresiste. Degjoni poltiksat, ata do shtrojne rruge/do ulin taksat/ do na fusin (integrojne) ne Evrope/ dhe ne fund fare do “bejne” shtet. Po u “be” shteti marrin fund problemet e Njerezimit. Niçe thote tek Zarathustra; “Zarathustra eshte nje i rizgjuar, ç’kerkon ai tek ata qe flejne?”. Nuk po kuptohet mire nese populli fle apo profeti Zarathustra eshte nje mashtrues i rizgjuar. Kete nuk e thote as Kanti, as Platoni dhe as Bill Klintoni; duhet ta gjejme vete

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 13, 10:27

   mono
   nëse e ke të memorizuar diku atë shkrimi për të majtën,përpiqu ta poshtosh dhe një herë!!
   duke lënë mënjanë gënjeshtrën dhe duke iu këthyer të majtës,mund të them se 90% e asaj që quhej e majtë nga fillimi i shekullit të kaluar e deri në vitet ’80 nuk egziston më!!pas viteve ’80,në fakt filloi nga mesi i viteve ’70,ajo po shëndrohet në një të majtë me një spektër që lëviz nga e “joint e majtë” deri në të “majtë biznesi”!
   sot tek të majtët bëjnë pjesë njerëz që mendojnë si të “shijojnë”në maksimum jetën,mundësisht në kurriz të të tjerëve,dhe një grup tjetër që nën slloganet e të majtës përfiton sa mundet!!të dejtat e punëtorit janë zhdukur pothuajse të gjitha!!mbi të gjithë vendos kapitali i madh,duke drejtuar dhe partitë e majta(të ashtuquajtura)!!po të shohësh spektrin e partive do të shohësh se të gjitha janë të “qëndrës”!!as dele e as dash,thjeshtë deledash!!programet e tyre ndryshojnë nga njëra tjetra vetëm nga vëndi ku vendosen shënjat e piksimit!!në shqipëri as që bëhet fjalë për një ndarje të mirfilltë të të majtës e të djathtës!!në shqipëri(tek shqiptarët në përgjithësi) e majta dhe janë komunistë dhe anti komunistë!!pavarsisht se i majti komunist mund të jetë milioner dhe i djathti antikomunist mund të jetë i papunë kronik!!

   Reply to this comment
 11. Lira June 14, 08:42

  Te dashur blogista,
  Komentet e juaja kane nje freski e transparence, qe shkrimin ketu Fatosit te Partise, nuk do ta arrije kurre!
  Nje stil belbezues, sikur shkruan per ekstraterrest e njerez injorante…
  Kam vendosur qe te lexoj vec komentet, se keto qe shkruajne keta gazetaret me emer jane si opium per mireqenien e popullit…

  Reply to this comment
  • Tap Topi June 15, 00:25

   E dashur E Dlira,

   Ajo qe nganjehere i ben komentet edhe me interesante se vete artikujt, eshte se ato jane spontane dhe pa finte. Ato postohen ashtu sic mendohen per momentin, dhe nuk mund te riperpunohen dhe kontrollohen nen rogoz nga lloj-lloj duarsh. Pervec kesaj brenda tyre ralle mund te gjesh dhe ngjarje reale, te cilat as vete autoret s’mund t’i dine.

   Dikur i bera nje propozim nje redaktori te gazetes, qe ne komunikimin “live” (komentet) te merrnin pjese dhe vete autoret, Doja me teper te krijoja nje ide, se me cfare shpejtesie, dhe me cfare niveli gjuhesor munden ata t’i formulojne fjalite e tyre aq filozofike dhe te komlikuara ne te kuptuar.

   Dhe a e di se si u pergjigj?

   Ne ju lexojme, dhe kjo sherben si mjet komunikimi 😉

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 June 16, 16:25

    horro
    kjo është një pikë e bukur e kapjes së problemit!!
    kanë qënë të rrallë ata artikullshkrues që kanë marrë pjesë dhe në diskutime!!
    një prej tyre është dhe personazhi që i kam shkruar më lart!!dhe ai merr pjesë në diskutime për shkrimet e tij!!
    ps:mos ndrysho pesudonimin!!mbaj të njëjtin!!apo nuk je në gjëndje të mbash të njëjtin qëndrim dhe të vjen turp prej vetes??apo nga që del shpesh bllof në shkrimet e tua??sidoqoftë gafa jemi njerëz bëjmë!!mos u mërrzit me njerzit që bën!!gafë je,dhe ti do të ritesh!!

    Reply to this comment
    • "Horri Bulevardit" June 17, 06:03

     Me TOÇA konfuze dhe pa shtylle kurrizore eshte e veshtire te merresh vesh normalisht permes dialogut konstruktiv, e megjithate une per ty si i perjashuari me ceremoni i “Shekullit” dhe sipas teje dhe i TemA-s (cudi se si po te toleron akoma Dita ?) po bej nje perjashtim, se besoj akoma se te kane ngelur dhe nje dy fije aty ne maje.

     E para e punes, menyra se si ti mundohesh te futesh ne debat me te tjeret, dhe mbi te gjitha se pse, kjo eshte sa tinxare po aq dhe qesharake. Kjo vertetohet katercipisht, po te marresh parasysh se pothuajse gjithe komentuesit e tjere jane munduar t’i shmangen replikes me ty.

     A ja ke bere ndonjehere pyetjen vetes se pse s’merr pergjigje?

     Tani dhe dy fjale per llagapin, me qe vecanerisht ty (e sigurisht dhe ndonje si bicim spiuni) i benka kaq shume pershtypje. Se perse disa persona jperdorin forma te ndryshme anonimiteti, kjo ka shkaqet e veta, per te cilat tocave as qe mund t’ju shkoje mendja. Fundja ky lloj anonimiteti jo vetem qe tolerohet, por bile dhe rekomandohet.

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 June 19, 08:24

      “Me TOÇA konfuze dhe pa shtylle kurrizore ”
      flet për vete apo për mua??
      mor horr kllufi,të ndryshosh pseudonimin dhe për të dhënë mendime të kundërta nga pseudonimi në pseudonim!?mos do të thotë se ke shtyllë kurrizore??apo nuk je konfuz??
      “Se perse disa persona jperdorin forma te ndryshme anonimiteti, kjo ka shkaqet e veta, per te cilat tocave as qe mund t’ju shkoje mendja. Fundja ky lloj anonimiteti jo vetem qe tolerohet, por bile dhe rekomandohet.”
      maaaa vaaaa,horro!!!
      ke qënë esëll kur i ke shkruar këto rreshta??nuk ma merr mëndja qorro!!e di që ke rrëshkitur në humnerën e vetmashtrimit??
      është më e thella që egziston,horro!!ti po i mbush mëndjen vetes se të vetpëgëresh është gjëja më e mirë!!vazhdo lali vazhdo!!nëse ndjehesh mirë në të pëgërën tënde!?mua nuk më prish punë!!
      “E para e punes, menyra se si ti mundohesh te futesh ne debat me te tjeret, dhe mbi te gjitha se pse, kjo eshte sa tinxare po aq dhe qesharake.”
      horro,unë nuk mundohem të futem në mënyrë “tinzare” në debat!!jo kllufi i lalit,JO!!unë shpreh mendimin tim or karabush!!mendim që nuk ndikohet nga asgjë!!as nga të qënit në të njëjtën llogore dhe as nga të qënit kundërshtar!!unë shpreh bindjen time dhe nuk pres patjetër “përgjigjen” e dikujt!aq më tepër bythëlëpirjen e ndonjë debili!!sepse vetë nuk jam i tillë!!
      shkrimi me shumë pseudonime,për më tepër kur shkrimet nga pseudonimi në pseudonim është i kundërt,shpesh tregon se nuk keeeee,atë që andej nga kombinati tat i thonë,”të mungojnë bolet”!!të mungojnë bolet sepse nuk ke guximin ti thuash shokut tënd se-E KE GABIM!!
      të mungojnë bolet sepse nuk je në gjëndje ti thuash kundërshtarit-KE TË DREJTË!!
      kjo është tek ti o HORR BULEVARDI!!
      ndoshta nënndërgjegjia tënde ka nxjerrë në shesh atë që ti e ke vështirë ta thuash me ndërgjegje!
      ajo të ka nxjerrë në shesh karrakterin tënd or LAPARAK,si thonë shqiptarët e kosovës!!

     • anticensurë25642654 June 19, 08:30

      se harrova o debil!!
      mund të më tregosh atë historinë kur më ke vënë në lojë??
      jo për gjë por thjesht për kureshtje!!të të nis një dekararat!!pastaj vare në qafë të ta shohin të gjithë!

   • Lira June 17, 21:09

    #tap topi
    ke te drejte, po une mendoj, se po te na jepej vetem tema, blogistat do thonin mendimin e vet dhe keto gazetaret, qe jane te paguar dhe pse e dine te verteten, se budallenj nuk jane, kane ate semundjen me emer Frike dhe belbezojne e filozofojne, sa te bejne te vdesesh, ose jane flamurtare te nje mendimi e i jane mbydhur syte per rrugezgjidhje, se keto rrugezgjidhjet jane percka ka nevoje shoqeria…
    Pra, problemi eshte njeanshmeria, ti bie shkurt!
    Te dashur blogista, per mua emri eshte krejt pa rendesi….secili ka lirine e zgjedhjes.
    Ne te mos shahemi per gjera ansore e une ju falenderoj, se jeni njerez jo indiferente. Ju jeni freskia e gazetave. Shyqyr qe jeni…

    Reply to this comment
    • Saramonglla Vinglla June 20, 00:50

     Shqetesimi yt eshte i drejte @Lira, e megjithate une problematiken kryesore nuk e shoh ke njeanshmeria dhe varesia e gazetareve sahanlepires (sepse te tille ka gjithe bota), por ke paaftesia e gazetareve te lire per t’u organizuar e per t’i bere keta palaco te flasin me vete.

     Ndryshe nga unionet e gazetareve te lire perendimore, te cilet motivohen, sponsorizohen dhe shperblehen nga shoqata dhe organizata te fuqishme jo qeveritare, shpirtshiturit e mediave tona te kazaneve paguhen apostafat per te qene ne sherbim te politikaneve. Mesazhet e “tyre” me te rendesishme, keta gazepa i marrin zakonisht gjysem te gatshme nga eproret e lidhur me politiken, per t’na i servirur me tej ne forme persheshi ne lexuesve “driteshkurter”.

     Gazetaria e Lire eshte pak a shume si opozita, per te cilen nje politikan i madh gjerman ka patur nje shprehje lapidare: “Celesi i suksesit te Unionit (CDU/CSU) qendron pikerisht ke respektimi dhe vleresimi i mendimit ndryshe te opozites”.

     Tani dy fjale per anonimitetin. Perjashto ca qenie bastarde te predispozuara per spiunlleqe me dhe pa pagese, pseudonimi i tjetrit s’ka pse t’i interesoje askujt. S’ka pse t’i interesoje askujt, edhe nese ai nderrohet dhjete here ne dite,se fundja e rendesishme eshte permbajtja e tekstit qe shkruhet, dhe jo personi qe e shkruan.

     Ne forume gazetash nuk luhet poker me letra te hapura. Aty, me perjashtime shume te vogla, pothuajse te gjithe komentuesit jane anonyme. Pervec tyre, anonym mund te jete tek-tuk bile dhe ndonje artikullshkrues…

     Sorry per shprehjen Lira, por kujt i ruhet mender trapi, se kush qendron pshm. prapa nje rakitiku qe u ngjitet te tjereve si bajga pas kepuces?

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 June 22, 08:34

      Saramonglla Vinglla,HORR BULEVARDI,ballist ks,e çdo lloj prostituti a prstitute në anonimitet total!!
      e fillon shumë mirë me edukatë dhe me njohuri pak a shumë të gjëra për shtypin dhe gazetarinë e lirë(gabim “Gazetaria e Lire eshte pak a shume si opozita”,ajo është një nga opozitat e shoqërisë,bashkë me popullin)!!
      më pas fillon dhe ti të arsyetosh kuvërimin tënd me pseudonime të ndryshme!!fillon të arsyetosh mundgesën e vertebrave në trupin tënd butak!!dhe arsyeton fare “bukur e mirë”se kërmilli ka shtyllë kurrizore!?
      jo mor horr,i thjeshtë,i pabole,ose si e thoshte tos pianeci PALOKE!!
      JO!
      në anonimitet duhet të kesh shtyllë kurrizore!!është e vërtetë që duhet të lexohet mendimi,duhet të gjykohet për mendimin që do të përçojë shkrimi,por në asnjë mënyrë nuk mund të gjykohet vazhdimsia e mendimit nëse përdoren emra të ndryshëm!!kur gjkojmë jetën e një personazhi politik,shoqëror e gjykojmë në kohë!!shohim vazhdimsinë o çrregullsinë e tij në tërë jetën e tij shoqërore!!shpesh dhe në atë private!!
      shiko psh,ismail kadarenë,dritëroin,mithat frashërin,mustafa krujën,enverin,saliun bile dhe palloshin e tironës!!
      të gjithë kanë drit hijet e tyre!!të gjithë kanë sinusoidën e tyre!!
      nëse të gjithë këta do të kishin pseudonime,emra të ndryshëm në kohë të ndryshme!?
      si do të mund ti gjykoje ti or kurvë mashkull??
      ta thash dhe më lart!!
      ti nuk ke shtyllë kurrizore!!ti je një nga ato buçet që të kafshojnë nga pas!!kështu duhet të jesh dhe në jetë!!lëpin e lëpin bythë,sy në sy,kafshon e kafshon,pas shpine!!
      po e mbyll,se u zgjata shumë me një ligavec si ti,me fjalinë tënde mbyllëse”Sorry per shprehjen Lira, por kujt i ruhet mender trapi, se kush qendron pshm. prapa nje rakitiku qe u ngjitet te tjereve si bajga pas kepuces?”
      normalisht thuhet “muti pas këpuce”,ti si kurvë pa shtyllë kurrizore që je prapë nuk ke mundur ta përdorësh shprehjen saktësisht!!
      unë duke e përdorur ashtu si duhet dh eduke pasur ato që të mungojnë ty,bile dhe kuadrate(si thonë italianët)po të përgjigjem me që të jam ngjitur!?më pastro!!ndaç me dhëmbë ndaç me gjuhë!!varet nga kënaqsia që të jep!!po e lë në dorën tënde!

     • Pall Ariu June 22, 10:23

      Saramonglla Vinglla gazeten lokale e ble zakonisht vetem per faqen e fundit, se aty ka plot me reklama seksi. Kesaj radhe i ngelin syte ke nje bjonde me tanga dhe i bie telefonit … 25642654.

      – Hello, kush jeni?
      – Anticensura ketu…
      – Si thate ju lutem, se s’ju kuptova? AutoQenZura?
      – Uaaa pse talleni zoteri? Une jam anti-cen-sura… ajo bjondja e telefonatave me leshra te verdha. Mua me njeh gjithe malokeria, se rri gjithe diten bithezbuluar live para kamerave… Po ju kush jeni?
      – Une jam Saramonglla Vinglla… Ai me syze te erreta ke Buypas Show.
      – Uaaaa cfare kenaqesie. Po pse me morret ne telefon zoteri? Me siguri per ate punen…?
      – Do ta them me vone zonje, po me pare me thuaj se c’eshte ky emer.E ke real, apo pseudonim?
      – Uaaa po pse aq budallaqe me di ti mua zoteri? Qe c’ke me te e kam anonim… Une anonim i kam te gjitha. Edhe tangat, edhe paruket, edhe gjoksin…
      – Me fal qe po te nderpres zonje, po kam degjuar se ti ke qef t’i pyesesh kollovaret nga emri dhe mbiemri. Po per vete c’ne anonim…? Mos je gje spiune, beqire lulishtesh, apo cfare je?
      – Uaaa pse me ofendon zoteri. As njera dhe as tjetra. Une tani jam bere zonje e madhe! Une s’jam si me perpara qe i prisja kollovaret poshte ures se lanes. Une tani jam bere kryebuce bordellosh…

     • Pall Ariu June 22, 11:03

      Anticensure o KURRIZTHYER !

      Meqe po te kruhet vete, shtrengoje sumatricen e shkatarrume dhe dil i pari nga anonimiteti. Boll u fshehe si skuth prapa kompiuterit, por dhe dil me emer dhe mbiemer, qe ta kuptojne te gjithe se cili KAPTER SPIUN fshihet prapa anticensures.

     • anticensurë25642654 June 22, 12:25

      HORRO

      ” Pall Ariu
      Anticensure o KURRIZTHYER !
      Meqe po te kruhet vete, shtrengoje sumatricen e shkatarrume dhe dil i pari nga anonimiteti. Boll u fshehe si skuth prapa kompiuterit, por dhe dil me emer dhe mbiemer, qe ta kuptojne te gjithe se cili KAPTER SPIUN fshihet prapa anticensures.”

      mos kërko nga tjetri atë që se bën vetë!!
      jep shëmbullin dhe të garantoj se do të më njohësh sy më sy!!

 12. Fatmir Lohja June 15, 08:14

  Pse genjejne politikanet? Pergjigjia eshte e thjeshte.E kerkon zanati.Politikani as mbjelle e as korr te mira materiale.Ne fushata,fjalet i leshon me shumice ,disa mbijne e disa nuk mbijne,ne fund arsyetimi.Ku i mbaj mend se çfare kam thene ne fushate.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 June 16, 09:39

   fato
   deri diku ke dhënë një përcaktim të saktë,por që është në një vështrim shumë të ngushtë!!
   unë do të thosha një përcaktim më të thjeshtë!!
   njerëzit kanë shoqëritë e tyre!!që dhe ato ndahen në grupe sipas njerzve!!kemi grup shokësh që si bazë të diskutimeve të tyre kanë letërsinë,sportin,kulturën e përgjithshme,artin,gjuetinë,peshkimin e kështu me rradhë deri te një grup shokësh me shumë fantazi ose me shumë gënjeshtra!!
   po të marësh antarë të grupit të fundit dhe ti fusësh në grupet e tjera do të shohës se nuk shkon muhabeti,të paktën kur fillohet e kuptohet se fantazija mund të shëndrohet në gënjeshtër dhe,për më keq në mashtrim!!në këtë rast ndodh përjashtimi i personit nga grupi!!pra grupi pëson një abort!flak jasht tij pjesën që si përket!!
   kurse kur këta persona janë bashkë,fantazojnë,gënjejnë e deri mashtrojnë njëri tjetrin,nuk ndodh asgjë!!nuk ka abort!!sepse ia pranojnë fantazinë,gënjeshtrën dhe mashtrimin,njëri tjetrit!!aty ndodh ajo që ndodh në të gjithë grupet e tjerë!!gjithkush përpiqet të jetë në nivel më të lartë se të tjerët!!pra në atë grup do të kemi një konkurencë në karrierën e gënjeshtrës!!kush është mashtruesi më i madh,është i pari i grupit!!të tjerët o e ndjekin,o përpiqen ti zënë vëndin!!
   kështu që ti këthehemi rastit tonë si popull e shtet!!jemi një popull që pranojmë gënjeshtrën dhe që gënjejmë sa mundim!!korruptohemi dhe korruptojmë në mënyrë të hapur dhe pa menduar për nesër!!pjella tonë janë politikanët,njerëz që duke qënë pjesë tona,gjak nga gjaku ynë na njohin mirë dhe na ushqejnë me atë që kemi nevojë!!ne u shkojmë pas si këlyshët pas buçes!!
   fusata e kësaj rradhe është e një niveli aq të ulët,aq tallëse,sa ne akoma nuk e kemi kuptuar se në ç’nivel jemi!!
   jemi në tërë kuptimin e fjalës KU THËRRET QAMETI!!
   shpresoj që ndonjë fugë a tarifë,kushdo qoftë,të bëjë një studim për këtë fushatë të turpëshme!!për këtë mentalitet të pjerdhur që ne po paraqesim sot!!
   shpresoj që kjo fushatë të jetë pika më e ulët ku mund të përfundojmë!!
   pasi preket fundi!?normalisht fillon ngjitja,dalja në sipërfaqe!!
   POR ndodh që dhe të mos dalësh më në sipërfaqe!
   ndodh dhe të MBYTESH!!

   Reply to this comment
 13. Petro June 15, 09:14

  z. Kryeredaktor i “DITA” Ardian Thano, kam nje pyetje : Ky Prof. Fatos Tarifa qe jep mend ketu te gazeta juaj, ka gje lidhje me ate ish-ambasadorin hajdut Fatos Tarifa ne Ambasaden tone ne Amerike qe e kapen ne vjedhje dhe e paketuan per ketu?

  Reply to this comment
  • Bingooo June 17, 20:45

   Dyshimi apo sugjerimi yt eshte mjaft interesant Petraq, por adresimin e ke komplet te gabuar.

   Bosit te gazetes ka qysh veren e kaluar qe i ka humbur pena, edhe pse dikush si puna e atij Nevruzit “pa koke rrushi” ben sikur e ngatarron me ushtarin e panjohur.

   Diku atje me lart, zonja Lira eshte mjaftuar duke e etiketuar si “Fatosi i Partise”, gje qe e perforcon deri diku dyshimin tend.

   Megjithate profesor Fatosi me siguri qe te ka lexuar , dhe nese e ndjen veten te zene ngushte, edhe mund dhe te shfaqesohet. Deri tani 1:0 per ty.

   Reply to this comment
 14. Abdi cami June 15, 17:15

  Ky Prof. Tarifa te kush liste partie eshte per deputet?

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*