Qeveria vendos ndërtimin e linjës së interkonjeksionit me Kosovën

Redaksia Online December 18, 2013 13:55

Qeveria vendos ndërtimin e linjës së interkonjeksionit me Kosovën

Në mbledhjen e radhës të qeverisë janë marrë disa vendime të rëndësishme. Një prej vendimeve më të rëndësishme është ndërtimi i linjës së interkonjeksionit 110 kV me Kosovën, një sipërmarrje me përfitime për të dyja vendet.

Në mbledhjen e qeverisë është vendosur edhe emërimi i zëvendësministrit të Zhvillimit Urban dhe turizimit, post i cili i është besuar Alfred Dalipit.

 

 VENDIMET:

1.    Për ndërtimin e linjës së interkonjeksionit 110 kV Kukës (Shqipëri) – Prizren (Kosovë).

Përfitimet kryesore që do t’i vijnë të dyja vendeve nga ndërtimi i kësaj linje janë:

•       Rritja e sigurisë së sistemit shqiptar dhe kosovar. Kjo ndikon në një fare mase edhe në sigurinë e sistemit rajonal të interkonjeksionit.

•       Realizimi i një uljeje të kostove të operimit të sistemeve të të dyja vendeve, si rrjedhojë e operimit dhe bashkërendimit të përbashkët nëpërmjet kësaj linje.

•       Kjo linjë ndihmon në optimizimin afatshkurtër dhe afatmesëm të burimeve hidrologjike dhe termale, përkatësisht, të Shqipërisë dhe Kosovës.

 

2.    Për krijimin e Komisionit Ndërinstitucional për bashkërendimin e punës në zbatimin e projektit të Gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Vendimi ka për qëllim krijimin e Komisionit Ndërinstitucional për projektin TAP për mbështetjen dhe bashkërendimin e punës në nivel institucional në zbatimin e projektit të Gazsjellësit Trans Adriatic Pipeline (TAP). 

 

3.    Për miratimin, në parim, të marrëveshjes së grantit nr.TF013194, të Fondit Global të Mjedisit (GEF), ndërmjet Shqipërisë dhe Bankës Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim (IBRD), për financimin e projektit “Raportimi për konventat, harmonizimi I Planit Kombëtar të Veprimit për të luftuar shkretëtirëzimin në Shqipëri dhe përgatitjen e raportit kombëtar”.

Ky vendim synon miratimin e marrëveshjes së grantit, për harmonizimin e Planit të Veprimit Kombëtar për të luftuar shkretëtirëzimin e tokës në Shqipëri dhe përgatitjen e raportit kombëtar për Konventën e Kombeve të Bashkuara për Luftën Kundër Shkretëtirëzimit (UNCCD), nëpërmjet një granti prej 150 000 USD-sh.

 

4.    Për emërim në detyrë të z.Alfred Dalipi në detyrën e zëvendësministrit të Zhvillimit Urban dhe Turizmit.

 

5.    Për miratimin, në parim, të marrëveshjes për përfundimin e memorandumit të mirëkuptimit, ndërmjet ministrive të mbrojtjes të Traktatit të Aleancës së Atlantikut të Veriut (NATO) dhe Shtabit Suprem të Fuqive Aleate të Evropës (SHAPE), për krijimin dhe mbështetjen e qendrave të operacioneve të kombinuara ajrore (CAOCs) në Komandën Aleate të Evropës.

Vendimi synon miratimin, në parim, të marrëveshjes për përfundimin e memorandumit të mirëkuptimit, ndërmjet ministrive të mbrojtjes të Traktatit të Aleancës së Atlantikut të Veriut (NATO) dhe Shtabit Suprem të Fuqive Aleate të Evropës (SHAPE), për krijimin dhe mbështetjen e qendrave të operacioneve të kombinuara ajrore (CAOCs) në Komandën Aleate të Evropës, duke shtyrë kohëzgjatjen e këtij memorandum deri më 30 qershor 2014.

 

 

PROJEKTLIGJET:

1.    Për ratifikimin e marrëveshjes së kredisë për eksport, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë, që vepron në emër të Republikës së Shqipërisë dhe përfaqësohet nga Ministria e Financave, dhe Uni Credit Bank Austria AG, për financimin e projektit mbarëkombëtar të radioterapisë.

Ky projektligj ka për qëllim ratifikimin e marrëveshjes së kredisë për eksport, për financimin e projektit mbarëkombëtar të radioterapisë, në shumën 2 000 000 euro, akorduar nga qeveria austriake, nëpërmjet UniCredit Bank Austria AG.

 

2.    Për ratifikimin e marrëveshjes, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Italisë, për realizimin e programit “Projekti pilot për krijimin dhe eksperimentimin e një sistemi sigurimesh të lehtësuara për mbulimin e rreziqeve në bujqësi”.

Programi ka si qëllim të ndihmojë në stabilizimin e të ardhurave të popullsisë shqiptare që merret me bujqësi dhe synon krijimin e eksperimentimin në nivel kombëtar të një sistemi sigurimesh të lehtësuara kundër rreziqeve të fatkeqësive natyrore, duke marrë si sektor pilot atë të vreshtarisë. (kredi ndihme prej 2 milionë eurosh)

 

3.    Për ratifikimin e marrëveshjes, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Italisë, për programin “Zhvillimi i qëndrueshëm i sektorit të ullishtarisë shqiptare (ZHQSV)”.

Qëllimi i programit është përmirësimi i sigurisë ushqimore kombëtare, i kushteve social-ekonomike të familjeve rurale shqiptare dhe zhvillimi i qëndrueshëm i bujqësisë shqiptare, duke pasur si objektiv të veçantë përmirësimin e sektorit të ullishtarisë e prodhimit të vajit. Programi do të mbështetë harmonizimin e legjislacionit shqiptar për kultivimin e ullirit dhe prodhimin e vajit me standardet legjislative të BE-së. (kredi ndihme prej 3 milionë eurosh)

 

4.    Për ratifikimin e marrëveshjes, ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe qeverisë së Republikës së Italisë, për programin “Fuqizimi i Agjencisë Shqiptare të Pagesave (AZHBR) për lëvrimin e kontributeve në bujqësi”.

Pogrami ka për qëllim të sigurojë pajisjen e Agjencisë Shqiptare të Pagesave (AZHBR) me sistemin e integruar të menaxhimit dhe të kontrollit (IACS), i kërkuar nga Bashkimi Evropian si instrument i detyrueshëm për administrimin e rregullt të kontributeve financiare që jepen në sektorin bujqësor, të parashikuara nga kuadri rregullues komunitar. (kredi ndihme prej 2 milionë eurosh)

 

 

 

Redaksia Online December 18, 2013 13:55
Komento

4 Komente

 1. bishtpalla December 18, 19:11

  Ky po perben lajm….Shqiperia eshte ne europe,sepse jemi brenda teritorit do apo zdo ajo…Ne po te kemi nje qeveri qe punon per shqiperine e kalojme 100 here europen..

  Reply to this comment
 2. fanol bardhi December 18, 19:19

  Edhe nje goditje per Fazliqin…….ups…..per Salen :))

  Reply to this comment
 3. Pëllumb zaimi December 18, 22:16

  Kur themi fazlliçi nënkuptojmë saliun,kur themi saliu nënkuptojmë fazlliçin. Këta te dy,janë sabotuesit kryesorë të linjës së interkonjeksionit me kosovën. Akoma ky yni d.m.th saliu nuk ka dhënë llogari për këtë sabotim. Të paktën për t’i bërë copë e çikë pseudopatriotizmin e tij…!?

  Reply to this comment
 4. lemsh e li December 19, 01:43

  Ta kuptojne edhe ata koqevare qe vinin e votonin ne Shqiperi per Sali Tradhetarin, se sa e ka “dashur” Kosoven, ka bere cmos per t’a larguar nga Europa dhe te ishte e lidhur ekonomikisht me Serbine. Eshte per t’u pergezuar Qeveria Rama, per hapat konkrete te bashkepunimit me Kosoven e me vone me te gjithe ato shtete ku banojne shqipetare.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Sondazh

MENDONI SE PËR TË ZGJIDHUR KRIZËN POLITIKE DUHET NJË MARRËVESHJE E RE RAMA-BASHA?