Rama dhe ideja e rrezikshme e partneritetit strategjik me Serbinë

January 9, 2019 23:06

Rama dhe ideja e rrezikshme e partneritetit strategjik me Serbinë

Nga Shaban Murati*

Kam pritur me kureshtje që nga 26 nëntori i vitit 2018 reagime dhe qëndrime të qeverive, të opozitës, të partive politike, të mediave, të shoqërisë civile,etj. në Tiranë dhe në Prishtinë, për propozimin futurist, që kryeministri i Shqipërisë Edi Rama paraqiti në mbledhjen e përbashkët të qeverive të Shqipërisë dhe të Kosovës në qytetin e Pejës.

Duket ishte një ide dhe projekt i përpunuar, përderisa u paraqit edhe brenda mureve të mbledhjes së përbashkët të dy qeverive,edhe jashtë mureve të saj në konferencën e përbashkët për shtyp me homologun e Prishtinës. Ja deklarata befasuese e kryeministrit: “Marrëdhënia jonë me Serbinë është strategjike për afat të gjatë. Shqipëria është e vendosur të ndërtojë një partneritet strategjik me Serbinë”.

Është hera e parë, që nga viti i largët 1948 i shuarjes së partneritetit strategjik katërvjeçar të Shqipërisë me Serbinë, që një kryeministër i Shqipërisë propozon partneritet strategjik të Shqipërisë me Serbinë. Kjo është kaq jonormale, sa që kam menduar se do të ngrejë stuhi reagimesh mbarëshqiptare, njësoj si ideja tjetër e ndryshimit të kufijve apo e shkëmbimit të territoreve midis Kosovës dhe Serbisë, ide të cilën qeveria e Tiranës e mbështet. Nuk ndodhi kjo, për shkak se politika, mediat dhe publiku ishin të përqendruar në zhurmën për çështjen e taksës 100 për qind të Kosovës ndaj mallrave serbe. Nuk ndodhi, ndoshta edhe sepse sensorët publikë dhe kombëtarë janë në pushim gjithëvjetor.

Të propozosh vendosjen e partneritetit strategjik midis dy shteteve  nuk është si t’i thuash fjalë kortezie diplomatike një përfaqësuesi të një shteti tjetër në një darkë zyrtare apo në një koktej. Partneriteti strategjik, si formë e lartë e bashkëpunimit dhe e miqësisë midis dy shteteve, kërkon një periudhë të gjatë zhvillimi, provash dhe garancish se marrëdhëniet midis dy shteteve kanë arritur atë fazë lulëzimi, sa të bëhen  bashkëprotagonistë të objektivave të mëdha shtetërore dhe kombëtare.

Zakonisht lidhet me bashkëpunimin e ngushtë në çështjet e mbrojtjes dhe të sigurisë të dy shteteve, pavarësisht se mund të shtrihet edhe në fusha të tjera. Sepse sipas manualeve diplomatike, koncepti i partneritetit strategjik presupozon përdorimin e fuqisë së shtetit dhe të kombit në bashkëpunim të ngushtë me shtetin partner strategjik për të realizuar interesat kombëtare. Në“Strategjinë e Sigurisë së Europës” të vitit 2003 përcaktohet nga BE “zhvillimi i partneritetit strategjik me ato shtete, që ndajnë qëllimet dhe vlerat tona dhe janë gati të veprojnë në mbështetje të tyre”.

Marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Serbisë nuk të japin asnjë parametër që të mendosh se plotësojnë kushtet për të arritur tek faza e lartë e partneritetit strategjik. A e dini se, që nga rivendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Serbisë në janar të vitit 2001, nuk është nënshkruar asnjë marrëveshje e rëndësishme dypalëshe? A e dini se me Serbinë, Shqipëria ka më pak marrëveshje të nënshkruara se sa me çdo shtet tjetër ballkanik?

A e dini se sot e kësaj dite Serbia akoma nuk ka nënshkruar as edhe marrëveshjen rutinë të njohjes reciproke të diplomave midis dy vendeve, të cilën presidenti serb Aleksandër Vuçiç ia premtoi kryeministrit shqiptar qysh në vitin 2014 se do ta nënshkruante, një marrëveshje që Shqipëria ia ka paraqitur palës serbe që në vitin 2002. Dhe a e dini se presidenti serb Aleksandër Vuçiç nuk ka denjuar akoma t’i dërgojë Shqipërisë urimet protokollare për Festën Kombëtare të 28 nëntorit 2018? A mund të guxojë kush të mendojë sot se Beogradi befas qenka bërë kaq i afërt, sa që mund t’i bashkëngjitet Shqipërisë në realizimin e objektivave të saj kombëtare?

Serbia është në një nga fazat më agresive diplomatike dhe politike, kombëtare e ndërkombëtare, kundër gjysmës së kombit shqiptar, që quhet shteti i Kosovës. Serbia ndodhet në kulmin e fushatës së saj armiqësore për bllokimin e njohjeve ndërkombëtare të Kosovës. Gjashtë ditë para mbledhjes së përbashkët të qeverive të Shqipërisë dhe të Kosovës, Serbia sapo kishte bllokuar anëtarësimin e Kosovës në Interpol. Serbia gjatë gjithë vitit 2018 organizoi një nga fushatat më të egra diplomatike me presione mbi shtetet e vegjël  të Afrikës apo Azisë për tërheqjen e njohjeve, që ata i kanë bërë shtetit të pavarur të Kosovës.

Madje arroganca e Beogradit arriti deri në atë pikë të palejueshme, sa që kryeministrja e Serbisë i lejoi vetes të drejtën t’i kërkojë me letër zyrtare kryeministrit të Shqipërisë që Shqipëria të tërheqë njohjen e shtetit të Kosovës.

Serbia edhe pas 20 vjetësh të agresionit të saj në Kosovë nuk ka kërkuar ende falje për krimet masive, gjenocidin dhe spastrimin etnik kundër popullit shqiptar të Kosovës. Presidenti i tanishëm serb, zëvëndëskryeministri dhe ministër i jashtëm i tanishëm dhe kryetarja e tanishme e parlamentit të Serbisë, kanë qenë pjesë e qeverisë kriminale të Sllobodan Millosheviçit. Serbia po lufton ditë e natë të zhbëjë pavarësinë e shtetit të pavarur të Kosovës dhe e ka sanksionuar në kushtetutën e saj pretendimin për pronësinë koloniale mbi Kosovën.

Shqipëria dhe Serbia në gjashtë vitet e fundit nuk kanë ndonjë kthesë frymëlënëse pozitive në marrëdhëniet e tyre, përveç planit retorik dhe virtual për “familjen ekonomike ballkanikoperëndimore”, për “mbrëmjet e përbashkëta të rinisë”, etj. Beogradi vazhdon ndaj Shqipërisë të njëjtën politikë asimetrike, që ka ndjekur gjatë gjithë historisë së shtetit shqiptar. Nuk mund të gjesh as për së afërti dhe as për së largëti ndonjë argument, që vërteton statusin e marrëdhënieve midis Shqipërisë dhe Serbisë si dy shtete, që kanë kaluar fazën edhe provat e miqësisë dhe të bashkëpunimit deri në atë shkallë, sa që tani u ka mbetur vetëm hyrja në statusin e partnerëve strategjikë me njeri-tjetrin.

Nuk ka kohë më jashtë kohe,se sa tani në këtë situatë, kur marrëdhëniet midis dy shteteve ende nuk meritojnë përkufizimin “normale”, të hedhësh idenë e një partneriteti strategjik me Serbinë. Kjo do të thotë t’ia fshish Serbisë të gjithë mëkatet dhe krimet ndaj Kosovës dhe kombit shqiptar, dhe të kodifikosh inferioritetin si“partneritet strategjik”. Ideja futuriste dhe e rrezikshme e partneritetit strategjik të Shqipërisë me Serbinë shpreh një gjendje konfuze të boshtit të politikës së jashtme dhe të diplomacisë së Shqipërisë. Koncepti dhe statusi i partneritetit strategjik nuk duhet ngatërruar me konceptin “marrëdhënie miqësore”, të cilat i ndërton me çdo shtet.

Duhet kuptuar nga shteti dhe diplomacia shqiptare se koncepti dhe statusi i partneritetit strategjik është fazë specifike e marrëdhënieve specifike midis dy shteteve, të afërt në politikë, në interesa gjeopolitike dhe në strategji. Për të ilustruar se sa i rëndësishëm është statusi i partneritetit strategjik, po përmendim se Rusia dhe Kina, dy shtete të mëdha anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit, kanë nënshkruar në Ballkan traktate të partneritetit strategjik vetëm me Serbinë dhe me asnjë shtet tjetër ballkanik.

Statusi i partneritetit strategjik nuk është dekoratë, që i jepet çdo shteti apo çdo udhëheqësi, që të del rrugës dhe krijon marrëdhënie të mira personale. Në vitin 2013 qeveria shpalli trekëndëshin e parterëve strategjikë në rajon, një përcaktim që u vlerësua i drejtë në kohën, kur faktori shqiptar i dy shteteve shqiptare duhet të vendoste një ekuilibër gjeopolitik në Ballkan dhe kur sapo ishte nënshkruar marrëveshja e normalizimit të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë në prill 2013.

Por befas pas kësaj, Shqipëria në mënyrë frenetike nisi të shpallë njeri pas tjetrit partneritete të reja strategjike me Austrinë, me Gjermaninë, me Kroacinë, etj. për të ardhur tek propozimi i habitshëm i 26 nëntorit 2018 për partneritet strategjik me Serbinë. Duke rendur për të shtuar artificialisht listën e partnerëve të saj strategjikë, Shqipëria po humbet kredibilitetin ndërkombëtar në marrëdhëniet me partnerët realë strategjikë të saj.

Ideja e partneritetit strategjik të Shqipërisë me Serbinë nuk është as origjinale dhe as shqiptare. Për hir të së vërtetës historike duhet thënë se ai është një propozim i vjetër i Serbisë, të cilën ia ka paraqitur qeverisë shqiptare të kryeministrit Fatos Nano qysh në dhjetor të vitit 2004 ministri i jashtëm serb Vuk Drashkoviç gjatë vizitës së tij në Shqipëri, dhe i cili e deklaroi këtë propozim edhe në konferencën e tij të shtypit në Tiranë.

Për këtë kam shkruar në librin tim”Enigmat diplomatike të pavarësisë së Kosovës”, ku tërheq vëmendjen për iluzionin e diplomacisë shqiptare të periudhës postkomuniste, sipas të cilit Tirana dhe Beogradi mund të zhvillonin qetësisht marrëdhëniet dhe bashkëpunimin e tyre, pavarësisht se çfarë bënte, çfarë kërkonte dhe çfarë pretendonte Serbia për Kosovën. Konkretisht nga libri: “Zyrtarë të diplomacisë shqiptare të periudhave të ndryshme me naivitet ranë pre e këtij iluzioni dhe kjo e shtyri entuziazmin e ministrit të jashtëm të Serbisë, Vuk Drashkoviç, deri në pikën që gjatë vizitës së tij në Tiranë të pretendonte për partneritet strategjik mes Serbisë dhe Shqipërisë”. (Tiranë, 2007, fq.93).

Duke qenë ide me origjinë serbe, kjo don të thotë se kryeministrit të Shqipërisë duhet t’ia kenë sugjeruar këshilltarët e tij jugosllavë, qëmban rreth vetes, dhe për të cilët ka një obsesion të pashpjegueshëm gjatë gjashtë viteve të qeverisjes së tij. Këshilltarët jugosllavë me siguri nuk i kanë rrëfyer origjinën e kësaj ideje, dhe kryeministrit duhet t’i jetë dukur si një ide e bukur artistike, të cilën e lëshoi jo rastësisht në mbledhjen e përbashkët të të dy qeverive.

Por idetë artistike nuk bëhen dot kurrë ide gjeopolitike.

*****

*Njoftojmë lexuesit se prej ditës së sotme z.Shaban Murati, diplomat karriere dhe gazetar, autor i shumë librave, shkrimeve dhe komenteve mbi marrëdhëniet ndërkombëtare dhe rolin e Shqipërisë në to, është pjesë e stafit të analistëve të DITA-s

January 9, 2019 23:06
Komento

84 Komente

 1. Qemal Stafa January 9, 23:40

  Pse habitesh mor zotni,Partia atje i ka rrenjet….,

  Reply to this comment
  • Agim January 10, 02:37

   Ore Sulltan Murati, Gjermania e vrau dhe e pushtoj Francen dhe Polonine e shume vende te tjera europiane dhe tani jane miq me njeri tjetrin strategjik. A e ke pare Macron dhe Angel se si perqafojne njeri tjetrin dhe se si bashkepunojne? Po, Serbia ka qene armiku i jone shume shekullor. Por a duhet te vazhdojme keshtu? Eshte me mire te relaksohemi por ne te njejten kohe te jemi vigjilent. Shqiptaret duhet te kene nje startegji kundrrejt fqinjeve. Te gjithe i kemi armiq. Greqia na urren, Mali i Zi dhe Maqedonia po ashtu. Sigurisht edhe Serbia. C’te bejme atehere te hidhemi ne Adriatik, te mbytemi te tere, apo te izolohemi si Enveri?

   Reply to this comment
   • Dulla January 10, 10:09

    Gimçe idioti. Duket qe nuk ke kuptuar asgje nga ato qe i nderuari ka shkruajtur. Qenke mjaftuar vetem me titullin

    Reply to this comment
    • Zike Lapardhaja January 12, 20:21

     Ore mos eshte si shume caker ky analisti i bithes, apo me bejne site mua? Hall I madh me kete rob qe nuk I thua dot ” me shiko drejt ne si”, se muti nje sy e ka ne tavan e tjetrin ne lavaman. Ben kot si koke e madhe, se asgje nuk di, vetem nxin leter e ndot ambjentin, ky ujk i vjeter i sigurimit.

     Reply to this comment
   • ILIR LOLI January 10, 10:34

    jo mor z.gim
    te shkojme te puthemi edhe ne me serbet,kjo nuk duhet te ndodhe kurre, se perpara se te shkosh perpara, duhet kthyer koka pas.
    Per ca si puna jote, qe ini mjaft optimiste shikoni ç’bejne dhe te tjeret, bile ju te djegurit shkoni e flini me ta, se nga krevati do e gjeni vehten ne ndonje kanal.

    Reply to this comment
    • mirel January 10, 14:20

     Puthja nuk eshte ndonje gje e tmerrshme, sidomos kur ke nje kurve si Ramuti dhe nje mashkull si Brnabic..si e ka ajo..
     Problemi eshte kur Ramuti ofron Shqiperine ne tepsi per serbet. Mos harroni se tregun me te madh dhe eksportet me te medhaja Serbia i ka patur me Shqiperine dhe Kosoven. Tradhetari Ramut kerkon te qetesoje serbet per taksen e Haradinajt, dhe ne nhe fare mase mban gjalle shpresen per shkembimin e Veriut te Kosoves.
     Planeve te tilla gjithmone ju prin propaganda e fuqishme e parteritetit, si kjo qe ben Ramuti, pastaj vijne te tjerat
     Te pakten populli eshte mesuar te haje miell serb te helmuar, ne kete menyre i le shije te mire puthjeve te Ramutit me Brnabic. Dhe puthen dhe tej ata..

     Reply to this comment
   • Vlora1912 January 10, 13:01

    Ik ore Tutje…

    C’na duhen neve mendimet e mykura te Shaban Muratit???!

    Ne kemi Gentin, Djal Trendi, Ministri me i Zgjuar i Jashtem qe kemi patur ndonjehere…

    Ju te Dita-s, ja fusni kot.

    Juve nuk ju pelqejne Djemt dhe Vajzat e reja dhe te bukura te qeverris se re.

    Ju nuk e kuptoni dot Vizionin dhe pasionin e Kryeministri per te bukuren…ndaj e sulmoni.

    Ne do rrim edhe pa buk, edhe pa drita, edhe pa Politik te jashteme, edhe pa Strategji Kombetare…….,

    Vetem pa qeverri Bukuranesh nuk rrim dot.

    Neve nuk na hyn ne pune gjykimi racional, analiza e holle e ketij Shabanit….sepse ky nuk eshte i bukur, nuk ka emer te bukur….dhe nuk i ngjan Elise se Bukur te doganave.

    Reply to this comment
   • Guri January 10, 18:34

    Ah sikur të mbyteshin ca si ti ne Adriatik, do kishte shpetuar Shqipëria.

    Reply to this comment
   • Ardi January 10, 19:25

    Agim, tani ja fute kot! Po krahason mentalitetin francez dhe gjerman me atë serb! Serbet kane qene dhe vazhdojnë te jene një nder popujt me agresor dhe janë shkaktaret e pothuaj te gjitha luftërave te Evropës te shekullit te kaluar. Serbi vetëm forcës i përgjigjet. Nuk ka partneritet me një popull qe historikisht ka qene dhe vazhdo te ngelet armik i betuar ndaj popullit shqiptar. E gjithë historia te tyre është histori e tradhtisë, me njeri- tjetrin dhe me fqinjët e tyre. Gjate tere historisë familjaret e dinastive udhëheqëse serbe kane masakruar njeri tjetrin për pushtet. Serbet janë populli me i pa moralshëm ne Evrope. Ndaj, te lutem, mere një libër e lexo pak, para se te krahasosh dhe justifikosh për një hap, qe nëse merret nga qeveria shqiptare, me saktësisht Edi Rama, do te ngelet si nder veprimet me tragjike te historisë sonë.

    Reply to this comment
   • Agim January 10, 21:32

    Edi Rama eshte vite drite para jush qe komentoni ketu. Disa prej jush jeni te paditur ose keqadashes. Ju te gjithe, sebashku me Muratin, jeni akoma ne mendesine e kockes dhe gurit, qe perdornin paraardhesit tane te eger per te kapur prene e ushqimit kur jetonin ne shpella. Populli shqiptar duhet te jetoje ne paqe me popujt fqinje, sigurisht pasi te gjitha tokat e vjedhura ti kthehen te zotit, dmth neve shqiptareve. Por, sic thote Presidenti i jone, ne duhet ti marrim keto toka me dashuri dhe qetesi dhe jo me agresivitet. Sigurisht duke u bere pjese e Europes dhe duke eliminuar kufijte me te gjithe vendbanimet e shqiptareve. Nuk kam asnje respekt per ata qe hedhin balte dhe perpiqen me konsistence te baltosin kryeministrin me te mire qe ka pasur ky vend ne 100 vjetet e fundit. Per te gjithe ata qe fshihen pas nofkave dhe leshojne fyerje te ndyra ndaj komentuesve qe mendojne ndryshe ju bej thirrje te flakin kockat dhe guret e shpellave dhe te perdorin mendjen para organeve te jashteqitjes kur bejne komente.

    Reply to this comment
   • realisti January 11, 18:20

    Po more zoti Agim, eshte e vertete ajo qe thua per Francen dhe Gjermanine, por Gjermania i kerkoi falje Frances dhe gjithe botes per ato qe beri gjate Luftes se Dyte Boterore. Kur ta beje edhe Serbia kete, atehere po, jemi dakord me ato qe thua ti.

    Reply to this comment
  • Vasil Shanto January 10, 08:44

   Ti Qemal merru me stadiumin se kèto punèt e tjera do ti rregulloj unè dv Vasili

   Reply to this comment
  • mirel January 10, 14:10

   Jo, i ka ne burgun e Tepelenes

   Reply to this comment
 2. MH January 10, 00:26

  Pershendetje publicistit Shaban Murati!!!

  Ne gjithe kohen tranzicionit nga 1990 e deri me sot.Mjere vatani e mjere populli per zgjedhesit me vote qe mendonte per tu udhehequr.
  Te gjithe njeri mbas tjetrit jane tradhetar dhe nuk kane pike gjak shqipetarit. Po e sigurta asht, kane punue per Beogradin dhe Athinen.
  Fatkeqesia e jone qe i dhame vota here njeres pale kryeagjentit te Beogradit dhe asfalise Greke qe mbante fazlliqer keshilltar qeverie,dhe here keti pinjoll piktorit qe e kujton pushtetin dhe shtetin si nji kuader,kornize pikturet qe mund te hidhet cdogje ne te simbas oreksit dhe pa pike pergjegjesiet.Mjafto qe aty ne kornize te luajne e te kercejne penelet larmi ngjyrash e te quhet moderne.Ky kryeballist i neveritshem duhet t’ia heqin peten nga tepsia dhe te vihet me shpatulla mbas murit sepse populli nuk e ka votue per argetim batutash dhe hapje ekspozita pikturave te tiat ane e kand botes se populli nuk e ka gjendjen per tu zbavit e relaksur kur papunesia ia ka imponue popullit te rregjistrohet ne dyqanet ushqimore duke u mbajt per sevape.Ky hipokrit nderton shtepia per disa familje qe vertet e meritojne po si keto asht e gjithe shqiperia.Studentet ia vune dy kembet ne nji kepuce dhe u detyrue te shkarkoj dhe ngarkoj qeverine si te ishte nji mushke njithundrake.Nen shijen e piktorit banal.Se kush ia ka mbeshtet iden qe mbledhjet e perbashketa me qeverit e shteteve te rajonit ti quajne arritje te tijat si dhe mbledhjet e qeverise qe kryeson ti baje here ne nji qyte e here ne nji tjeter ti quajne novatorizem moderne perparimtare me kryet e vet.Kjo asht kulmi i hipokrizise gjasme qeveria mendon edhe per ju qytetaret kur ne mblidhemi pran jush.Mirepo kjo nuk zgjidhe asgja vecse shpenzon karburant ne qytetin larg kryeministrise ku asht vendi i mbledhjeve.Kur ne jemi nga ma te mbrapambetunit ne rajon qe nuk kemi as gjyqesor as drejtesi dhe vlon krimi dhe korrupsioni.E tashti na del se ky hajvan kryeqeveritarit na ofron partneritetit strategjik me Serbinë.Ky asht dhe ma i rrezikshem se ai Marshalli i SHQUP-it.Sepse ai ka dal haptas.Ndersa ky teper tinzar si zvarraniket qe ecin rreshqanasi pa u diktue.Po ja qe paskesh njerez vertet te denje atdhetar shqiptar dhe ia shprazin pa teklif mbi surrat gjatojes kryeballist.

  Reply to this comment
 3. Aleksander Thana January 10, 00:28

  “”Partneriteti strategjik” me Serbine eshte thjeshte aventurizem politik, papjekuri dhe mungese e sensit atdhetar. Eshte diletantizem dhe megallomani njekohesisht, gje qe krijon jo vetem konfuzion kur shprehet e deklarohet nga numri nje i shtetit shqiptar, por kryesorja, ne se fjalet e hedhura ne efir behen realitet, pasojat per vendin tone mund te jene te paparashikueshme.
  Ne plannin e brendshem, rehabilitimi I kryeballistit M.Frasheri, ne menyren se si u be, ishte “axhamillek” ose ultraliberalizem. Ne planin e jashtem, permasat e demtimit te interesave te vendit dhe ato kombetare, jo vetem do te jene te medha, por duhen ndalur sa nuk jane bere realitet.

  Reply to this comment
 4. MH January 10, 00:28

  Socialistet e verte me rraje te majte duhet ti japin rrugat gjatojes sa ma shpejt sa nuk asht vone.

  Reply to this comment
 5. alphade January 10, 00:32

  Stilin e te shkruarit te Z. Shaban Murati e njoh qe nga fi-
  llimi i viteve 70-te ku punonim si redaktore ne Radio-Ti-
  rana,sektori i jashtem. Thene kete parentes,dua ta per-
  shendes zotin Murati per analizen ekzaustive ne raportet
  e Shqiperise me Serbine,raporte keto qe asnjehere histo-
  rikish nuk kane qene te gezueshme por gjithemone te
  ndera dhe kjo jo per fajin tone por ekskluzivisht per lakmi-
  te e fqinjeve tane per gllkaberimin e Shqiperise.Ky ka qene synimi i serbit ! Ky ka qene synimi i grekut. Do te
  ishte e tepert te zgjatem ne keto aspekte te maredhenie-
  ve midis Shqiperise dhe Serbise, Shqioerise dhe Greqise
  per aresyen e thjeshte se Zoti Murati aq ekzaustivisht i ka
  analizuar. Konventa e Vienes i ka percaktuar fort mire e
  qarte maredheniet midis shteteve prandaj eshte detyre e
  cdo politikani shqiptar,vecsnerisht ata qe merren drejt-
  persedrejti me politiken e Jashteme duhet te kene dy do-
  kumenta mbi tavolinen e te punes: 1-Konventen e Vjenes
  dhe librin e Kisingerit me titull: “DIPLOMACIA”!!! Me qellim qe te mos leshoi vend e pa vend brockulla,sic ka
  bere dikur Berisha dhe tash huqet e tija i ka marre ky
  myteber Rama. AnyWay ….!!

  Reply to this comment
 6. Kris 1 January 10, 00:42

  Kryeministrin e kemi shakatar

  Reply to this comment
 7. alphade January 10, 00:52

  Komenti im…

  Reply to this comment
  • syri January 10, 11:05

   Nje karakteristike shqiptare! Ne nuk presim dot,ne nuk presim duam te behemi europiane per nje nate! Duam te pasurohemi no matter what, duam te na botohet komenti kur duam ne! Duroni te dashur shqiptare. Bota e sotme nuk u krijua ne 28 vjet! Brezi qe po rritet mundet por jo ne! Them mundet sepse salinjte me liket shqiptare e vrasin femijen pa lindur! Po rritet nje brez gjysem analfabet,qe nuk flasin pa le te shkruajne shqip dhe nuk pushojne se komentuari dhe te japin idete e tyre gjeniale per te miren e Shqiperise! Si mundet qe dikush nuk di gjuhen e tij te behet dikush? Krimi dhe hajduteria jane kapur fort nga disa shqiptare dhe po perpiqen te destabilizojne vendin vetem per te shpetuar nga drejtesia!

   Reply to this comment
   • mirel January 10, 14:23

    O Rame Facebookun e vdiqe, tani po kthehesh anonim te Dita.
    Ik o.plere se dukesh nga stili kush je. E kalove kesaj rradhe me studentet, po do te vij dallge me e forte. Nuk te mbron dot Vucic jo. Pusht tradhetar.

    Reply to this comment
 8. Tomorri January 10, 00:56

  Nje analize shkencore,e sakte dhe e argumentuar ne te gjitha drejtimet!
  Edi Rama eshte i pa afte si kryeminister prandaj gafa te tilla ulin dinjitetin e Shqiperise!
  Kryeminister ne nivel brigadieri kooperative!
  Turp i madh per kete njeri!

  Reply to this comment
 9. Marku January 10, 02:04

  Nje analize e plote dhe pa asnje mungese kjo e zotit Murati.
  Por fatkeqesisht Jane politikat e Tiranes zyrtare ato te cilat ne menyre naive ( ne disa raste ) , dhe ne sherbim te interresave anti-shqipetare ( ne shumicen e rasteve ) kane folur ne menyre te pamerituar ne emer te kombit shqipetare . Por tani qe Kosova eshte e pamvarur , Jane qeverite e Prishtines ato qe e meritojne te flasin ne emer te kombit shqipetare e jo ato te “Tirones” se ” moderuar ” dhe “londineze” e cila eshte gjithcka tjeter vecse jo shqipetare . Keto “Tironasit” e “moderuar” sjane asgje tjeter vecse injorante te rritur neper hijet e kafeneve nen eren e mezeve dhe rakise , raki nen influencen e se ciles edhe serbia fashiste duket si “mike” e afert. Jane po keta pijanece qe per 28 vjete e kane carmatosur kombin shqipetare me nje entuziazem skizofrenik te papare ndonjehere ne historine boterore . Jane po keta injorante pijanece qe rrefuzojne ngritjen e kapaciteteve luftarake te ushtrise shqipetare, ne te njejten kohe kur shtetet fqinje armatosen dita dites .

  Reply to this comment
 10. Dhimbia e madhe Popull January 10, 02:39

  Pa njohur se pari.pos te tjerave,KOSOVEN e PAVARUR.as qe duhe mendua nje gje e tille.

  Dhimbia e madhe Popull.

  Reply to this comment
 11. Flaka.al January 10, 02:48

  Si gjithmone, zoti Shaban Murati, eshte dhe mbetet nje analist me pjekuri dhe integritet te larte moral e profesional, nje vlere e vyer e portofolit diplomatik te Ministrise se Jashtme te Shqiperise, nje ze thellesisht kombetarist dhe i balancuar i ndertimit dhe ndjekjes se loitikave rajonale dhe gjeopolitike te vendit.

  Ndofta shi per keto vlera, zoti Murati nuk eshte pjese e ekipit te keshilltareve te Kryeministrit per politiken e jashtme dhe as pjese e trupes diplomatike aktive te vendit.

  Sepse, qe nga shpallja e Pavaresise dhe krijimi i Shqiperise Londineze, jane duart e Beogradit qe trazojne dhe orientojne politikat e Shqiperise dhe strategjite e zhvillimit ekonomik te pergjithshem te vendit, si nje shtojce e tregut serb ne Ballkan dhe, sidomos, si nje garanci qe endra shekullore e shqiptareve per nje shtet te vetem te mos behet kurre realitet nepermjet krijimit dhe perdorimit te nje dosje kriminale agjenturore te lidershipit shqiptar, qe mban ne duar fijet e politikave kombetare te tyre.

  Reply to this comment
 12. N.VJOSA January 10, 04:49

  Eh, mor Shabë,
  mor Shabë e Ramirezit!
  Të ka mbetur ora te armiqsit e vjetra!
  I ke sinqerisht keto që shkruan, apo ashtu ta do puna?
  Arqitekti i Pamvarsise se Kosoves dhe Strategu real i Fitores spektakolare të NATO-s,te Luftes per clirimin e Kosoves,
  Presidenti Klinton ,
  e tha hapur, boterisht ne Prishtinë, per mardheniet shqiptaro serbe:
  Mos shikoni nga e kaluara,
  por nga e Ardhmja!…
  Kosova e pamvarur eshte tashme realitet!
  Dhe e Ardhmja kerkon nje politike, per ti shkrire akujt, hap pas hapi, me leshime reciproke.
  Serbet te njohin Kosoven dhe bashkpunimit ti hapet drita jeshile.
  Nje politike intelegjente, e kupton se edhe Serbisë i intereson njohja dhe jo mosnjohja e Kosoves dhe e realitetit shqiptar!…
  Por per kete duhen gjeste miqesore nga te dy palët, edhe nga sërbët, edhe nga ana jone!…
  A thuaj se nuk ka interes Serbia te kete mardhenie te mira me shqiptaret dhe anasjelltas?!…
  Gjuha e konfliktualitetit nuk ndihmon asnjeren palë!
  Edhe tonet e bashkpunimit reciprok nuk jane te gabuara!
  Kosova e.lire dhe e pamvarur eshte nje realitet!
  Mardhenirt e mira i sherbejne te dy popujve!…
  Kete , heret ose vonë, do ta kuptojne serbët ,por dhe ne duhet te punojme per kete hap pas hapi…
  Ma merr mendja se edhe ti Shabë nuk je tu frysh ererave te Luftes, por te Paqes!
  Amerika i futi dy bomba atomike Japonise dhe ja sot kane mardhenie te partneritetit!
  Franca dhe Gjermania u perleshen ne dy luftra boterore dhe ja sot,
  pa bashkpunimin strategjik franko gjerman as mund te mendohet Unioni Europian!…
  Perkundrazi, eshte Zemra dhe Truri i Unionit!
  Prandaj o Shabë, grisi ato leksionet e vjetra te Ramirezit,
  që punonte nen rrogoz me miopë si puna jote dhe shiko nga e Ardhmja…
  Dhe e Ardhmja jone e shqiptareve varet nga mbeshtetja dhe bashkpunimi me më të fortin, me Shtetet e Bashkuara te Amerikes dhe me Gjermaninë, Anglinë, e ato shtete qe kane mardhenie te sinqerta e miqesore me ne,
  brenda Unionit Europian!
  Bota rrotullohet Shabë!…
  Dhe per shqiptaret eshte nje realitet i ri.Kosova eshte shtet me vehte!
  Asaj i duhet njohja e Serbisë!
  Por dhe Serbis i interesojne mardheniet e mira me kombin shqiptar, qe ka tok me Kroacinë mike pothuajse gjithe pjesen lindore te Adriatikut,
  qe i mungon Serbisë….
  E të tjera, e te tjera….
  Freskoji leksionet Shabë!….

  Reply to this comment
  • ... January 10, 13:04

   Hiqeni te gjithe teoriciene. Z. Murati thote mos kaloni ne ekstrem duke deklaruar si vende strategjike duke djegur etapat qe te arrish ne kete pike, ndersa ti ja fut kodra mbas bregut. Shkrimi eshte plotesisht I sakte. Por si gjithmone Rama, Berisha, Meta, Basha, bejne politike injorantesh dhe nuk ja kane idene e marredhenjeve diplomatike. Kjo eshte fatkeqsia e Shqiperise me keto 30 vjet.

   Reply to this comment
  • Flaka.al January 10, 13:22

   Te mbash miqesi me fqinjet dhe te bashkepunosh me ta eshte njera ane, por te kesh partneritet strategjik me ate qe vazhdon armiqesine shekullore me shqiptaret eshte nje gje tjeter.

   Ky edhe isht thelbi i shkrimit te Shaban Muratit se, te vendoseshsi synim te politikes se jashtme shqiptare partneritetin strategjik me Serbine eshte, jo vetem jo realiste dhe e gabuar, por e demshme dhe me pasoja.

   Fresko leximin funksional zoti Vjosa, para se te mberrish ne stadin e analfabetit funksional.

   Reply to this comment
   • N. January 10, 13:58

    Flaka.al
    Me të thënë e me të bërë, të ndan një lum i tërë….
    Sipas teje nuk duhet te kete hapa pozitive me Serbine,(fjala eshte per nje permiresim shkalle shkalle deri ne arritjen e atyre objektivave qe te dy popujt te jetojne pa konflikte.
    Dhe ne mardhenie me dobi reciproke.
    Gjuha e armiqsise me Serbine nuk eshte rruga e duhur në kete stad te zhvillimeve shqiptare.
    Keto besoj se ka parasysh dhe ai që i detyroi sërbët të ngrenë duart lartë!….
    Analfabet funksional eshtë ai qe i shikon fenomenet shoqerore dhe mardheniet midis shteteve si te ngrira, metafizike,
    dhe jo ne dinamikën e zhvillimit….

    Reply to this comment
    • Flaka.al January 10, 14:52

     Perseri zoti Vjosa,
     Duhet bere dallimi midis fqinjesise se mire dhe partneritetit strategjik.
     Shkrimi i Shaban Muratit synonte pikerisht kete fillim.

     Reply to this comment
     • N.V. January 10, 15:46

      Flaka.al
      Te kuptoj i nderuar, por mos mendo se kjo u tha dhe u bë….
      Eshte thjeshte nje gjest mirkuptimi.Ka partneritet e partneritet…
      Sidoqofte te falemnderit qe me lexon.Ne perfitojme nga njeritjetri.

  • Feniks January 10, 16:32

   O N.V,a nuk e kupton se je vetem nje militant tru shplare qe te jane pjerdhur mendimet me kohe?
   Po te ishte keshtu ,pse nuk e tha kete gje edhe diktatori Hoxha,ndonese tregtia me ish Jugosllavine ishte shume here me e madhe se tani?
   Si more te besh partneritet strategjik me Serbine kur ajo punon tere diten dhe naten kunder vellezerve tane kosovare?
   Si te pranosh partneritet me serbet kur Serbia jo vetem nuk ka njohur Kosoven,por as ka kerkuar falje per krimet e shumta qe kane bere kunder kosovareve?
   Maredheniet e Shqiperise me Serbine dhe Maqedonine ne menyre absolute duhet kushtezohen nga trajtimi qe keto dy shtete u bejne shqiptrareve dhe kjo pasi shqiptaret atje dhe kosoivaret te japin fjalen e tyre te fundit!
   Ndryshe e gjitha eshte TRADHETI ndaj ceshtjes kombetare!

   Reply to this comment
   • N.V. January 10, 19:10

    Po Feniks,
    Une jam nje trushpelare dhe me jane pjerdhur mendimet me kohe…!!!!
    Ti je shume i mencur!…
    Bile ti je edhe me i mëncur se Presidenti Klinton, Presidentët Bush, i Riu dhe i Vjetri…
    Biles, me i mëncur se te gjithe Presidentët amerikane te marre se bashku!…
    Ah medet medet,
    po te jete per ca Feniks si ty,
    neser shqiptaret fillojne Luften me Serbinë dhe e perballojne vetem, me forcat tona!!!…
    Or militant Qorr, i kam bere Naften militantllekut tënd, por nuk shkohet me llafet e tua as ne Halé…
    Të ka mbetur ora te Enver Hoxha akoma more derdimen!
    Mesaduket do jesh ndonje ishoficer qe rron akoma me parrullat e dogmat e qëmotshme, te zjen koka nga betejat imagjinare dhe zboret me pushkë druri….
    E.Hoxha vdiq, qe ne 1970-en menderisht…, (Hoxha ka vlerë dhe punoi per Shqiperine si Hero deri ne ,70-en, se me pas beri gabime qe mund ti beje vetem një i marrë!)
    Fiziksht vdiq 15 vjet me vonë dhe tani jemi ne Shekullin e 21-të…
    E.Hoxha ua kish friken serbeve dhe diskutonte vetem si te mbrohej nga sulmi tyre e jo më të clironte me lufte Kosovën!…
    Beteja spektakolare e maqinerise gjigante të NATO-s, vetem me aviacionin me te perparuar qe ka njohur shkenca ushtarake deri me sot ,
    e gjunjezoi Serbine!
    Dhe vetem prezenca ushtarake e Shteteve te Bashkuara ne Kosove e frenon Serbine!
    Ndaj ne keto kushte i kerkohet permiresimi mardhenieve dhe partneriteti.
    Partneritet ,
    Duke patur brenda Kosoves fuqine ushtarake me te madhe te Botes…(e kuptooooooooooon?….)
    Po ,
    ti Feniks , (më vjen keq te te them,) por je thjesht nje kapter mburracak, qe i ben petullat me uje….!
    Nejse, bota mjerisht ka kokngjeshur si ty, mish për top, që i vene zjarrin shtepise…
    o tjerres frazash patriotike,
    se per lufte,
    deri tani ,
    nuk e ke shkrepur as në hi….

    Reply to this comment
  • Marku January 11, 14:54

   Rrot k,,,,, !!!!.
   Fashistet serbo grek punojne dite e Nate kunder interresave te kombit shqipetare .
   Ato nuk kane ndryshuar per keto 300 vjetet e fundit , ndersa ti I ” moderuari” naiv kujton se u be deti kos. Zoti Murati ka te drejte , ndersa ti duhet te marresh shenime kur ai flet .

   Reply to this comment
 13. Roberti January 10, 05:44

  Ti je dhe Shaban dhe Murat ndaj e ke qare kete artikull ku me anen e Shabaneve dhe Murateve po e ketheni DITEN ne NATE ku me siguri analfabetizmi qe ka zaptuar kete vend me diploma te larta me siguri qe do ju mbeshtese!Z.Dhipllomat kariere a nuk ishin armiq deri ne palce Franca me Gjermanine per bemat e kesaj te dytes e sot jo vetem qe kane nje partneritet por jane edhe dy popuj miq!Mos ndoshta ke ndonje problem vetiak e qe po ta shfrytezon kjo faqe per interesat e saj ? Kur te shikoj portretin nuk e di se pse me kujton sekuencat e nje filmi me Shaben qe e vrane ku R.Ndrenika bertiste Shabe o Shabano,Shabeeeeeeeeeee,Shabanoooooooooo !Uroj gazeten Dita qe e ka bere analiste e e ka pranuar ne stafin e saj Shaben!

  Reply to this comment
 14. Vjosa January 10, 06:49

  Shkrim i mire e i goditur per partneritetin strategjik , por ne fund mbyllet keq dhe del qe i tere shkrimi behet per te thene se km keshillohet e drejtohet nga keshilletare serbe, pra as me shume e as me pake ai i thot Metes, qe mos dekreto ministrin e jashtem Cakaj se eshte i politikes Serbe.. Ate qe thot berisha.

  Reply to this comment
 15. Ylli January 10, 08:40

  Mos u shqetesoni rilindes.Prisni profetin Alban Dega tju bindi se Berisha eshte spiun i UDB dhe kalojeni dhe kete vale.
  Po nuk ju bindi Alban Dega keni Fatos Klosin e po patet ankesa nga Fatosi do kujdeset per ju Bedri Islami i cili si nga Shkodra qe eshte ,i.ka zakon shkrimet “mka çu nana me la gojen”!!!
  Sesa te semure sociopat jeni e tregon fakti qe Beogradi eshte vizituar vetem nga komunisto-majtisto-rilindes ,Enver Hoxha ,Ilir Meta ,Edi Rama.Shto dhe takimet sekrete Nano-Milloshevič dhe kuptohet lehte terheqja nga vendi i origjines PKSH-PPSH-PS !!!
  Edin e perjashtoj nga terheqja e natyrshme nga Beogradi ,por ka dellin e marrezise se madheshtise.
  Futini nje masturbim fajin e ka Saliu ,Saliu ,Saliu ,liu ,iuuuui …..se ky eshte i vetmi stil i jetes suaj te mjere !!!

  Reply to this comment
 16. Ismet Balaj January 10, 08:53

  Ky artikull eshte nje paralajmerim serioz qe z. Shaban Murati, duke ia bere te ditur edhe publikut, i terheq vemendjen Qeverise Shqiptare per gabime serioze ne politiken e jashtme ne marredhenie me Serbine. Shkrimi sqaron ne menyre te plote se c`do te thote partner strategjik dhe tregon edhe gabimet qe Qeveria Shqiptare ka bere e po ben si nje loje me Serbine qe demton seriozisht autoritetin e shtetit shqiptar dhe sidomos edhe qendrimin ndaj Kosoves. Kjo sepse Serbia nuk ka treguar asnje ionteres ne drejtim te njohjes se Kosoves si shtet i pavarur e sovran, por perkundrazi ka 20 vite qe e kundershton me te gjitha mjete diplomatike dhe ka arritur qe deri tani ta bllokoje praninim e Kosoves ne shume organizma nderkobtetare dhe vecanerisht ne OKB-ene. Ky qendrim i saj ndaj Kosoves duhet te percaktoje marredheniet e mira ose jo te Shqiperise me Serbine. z. Shabamn Murati jep nje ndihme konkrete ne sqarimin e qendrimin qe duhet mbajtur ndaj shteteve te Ballkanit e me gjere.

  Reply to this comment
 17. M'hill Lèpusha January 10, 09:07

  Partneriteti strategjik me serbinè duhet tè interpretohet si njè karton bosh i stolisur nga jashtè, dhurata e Ramès pèr festat e fundvitit nè adresè tè Vuçiçit…..Mè tej mund tè thuhet se Rama po bie dalèngadalè nè dèshpèrimin e Vuçiçit qè çdo ditè nxjer nga sirtarèt e vjetèr nga njè ide tè pluhurosur pèr tè gènjyer veten si kreator. I vetmi partneritet strategjik duhet tè jetè njè mur, si ai qè ndan Meksikèn !

  Reply to this comment
 18. fery January 10, 09:09

  fajin e kane gjithe lideret shqiptar qe u gjunjzuan para shantazheve serbo-greke dhe faktit te humbjes se teritoreve shqiptare per te qendruar ne pushtet , per tu shendruar ne vegla te serbit e grekut duke u shendrua ne kukulla , ne kerkese per nenshtrim. Ata lider shqiptar qe nuk pranuan keto diktate serbo- greke ose u vrane ne pusi , ose u helmuan ose u detyruan ta leshojne vatanin dhe emigrojne
  Ju pergezohe z.Murati , shkrim i shkelqyer por ,une dua te ua sjelle ne vemendjen tuaj nji fakt …se shqiptaret pak lexojne ..!!!

  Reply to this comment
 19. Natyralisti January 10, 09:09

  Partneriteti me Serbine eshte nje utopi, nuk realizohet kurre. Por Edi Rama e perdor kete utopi se ashtu ja do veshi ta degjojne ato matufet e Brukselit. Nga Mogherini bodallaqe , Juncker pijaneci, Hahn teveqeli “Kryekomisioneri i zgjerimit te BE” qe ka shume vite pa u zgjeruar, e der te lakejte e vegjel Kosciancic, Fajon, Fleckenstein, Kukan etj. Rama pra vetem sa i bie fyellit ne nje vrime, te asaj vrime qe keta dallkauke te Brukselit shijojne. Vrimes se politikes tyre utopi qe flet vetem per veshet e vet.

  Reply to this comment
 20. olimpia January 10, 09:29

  Duke qene dakordmeanalistin historik Murati , doja te kujtoja dicka interesante qe kam lexuar ne librin interesant …operacioni Barbarosa… te ish sekretarit te Fon Ripentrop ,ministrit te jashtem te Hitlerit.Kur Hitleri kritikonte Ribentropin se perse po ecin ngadale bisedimet me BS,Ribentropi pergjigjet..Molotovi …ministri i jashtem sovjetik…eshte si rul kompresor ,enuk te jep asnje milimeter ne se nuk merr ate qe deshiron per BS.E pra keshtu eshte diplomacia politike ,..Te gjitha keto ,deklarime idiote …aleance strategjike…te improvizuara jane deshmi e diletantizmit naiv qe manifestohe ne politiken dhe diplomacine tone .Sepse per shembull une do te shtoja qe eshte e pafaleshme qe politika jone nuk ben perpjekje te forcoje marredheniet me Kinen ,e cila j ne fund te fundit ndjek interesat e saj dhe nuk eshte e thene qe te bashkerendoje me Rusine te gjiyha politikat e saj .DHhe ndoshta e kaluara e marredhenieve shqiptaro..kineze ..eshte nje motiv jo i vogel per nje qasje pozitive me Kinen ,superfuqia reale e dyte ne boten e sotme .

  Reply to this comment
 21. ELIOT January 10, 09:30

  Cpret nga komunistet qe nga turpi e quajne veten socialiste ;;;; Enveri ja dhe kosoven serbit ;;; Rama vetem ja thith vucicit se eshte nje koqe idioti pa kulture pa cipa pa moral ;Perse e morren vellain e rames ne Beograd serbet ;;;; per futboll ,,,,, ?????? JO PER TI PROPOZUAR LEKE DHE TE PERCAJ SHQIPTARET KAN VITE SHEKUJ QE E BEJEN KETE LOJE SERBET …DHE GJEJNE DISA SHQIPTARE TE QELBET SI RAMA DHE AI PINGUNI I RAMES QE E BERI DREJTOR KLUBI KOTI PA BERE KURRE SPORT NE JETE .. MJERE SHQIPERIA ….. QE KA RENE NE DORE TE MAFIAS SI RAMA BASHA BERISHA .. NANO …..

  Reply to this comment
 22. meti January 10, 10:11

  Partneritet me nje shtet qytetaret e se cilit mbi93% I URREJNE SHQIPTARET dhe kerkojne dhoma gazi per shqiptaret ne ndeshjet sportive…n.vjosa dhe roberti i kane motrat per serbe te martuar prandaj keshtu….

  Reply to this comment
 23. Dulla January 10, 10:13

  Me ne fund gazeta Dita punesoi nje profesionist ne redaksi.
  Le te spresojme qe shume spejt mos te shkrime alla “clickbait” por me permbajtje si kjo ketu sot

  Reply to this comment
 24. Bubulllimasi January 10, 10:14

  Diplomacia eshte nje veprimtari e vecante e politikes ku njerzit qe e marrin persiper ta bejne duhet te karakterizohen e para nga nje zgjuarsi e mprehtesi natyrale, e dyta te duan me shpirt dhe zemer popullin dhe vendin qe i perkasin, e treta te njohin mire dipllomacine si shkence ose te pakten te pyesin ata qe e njohin dhe kane pervojen e sukseseshme ne kete fushe, e katerta te karakterizohen nga cilesi te larta morale dhe te kene nje nivel te larte arsimor e kulturor. Ai ka keto vecori kryeministri jone? Asnje prej tyre! I nderuar zoti Shaban, ne qofte se e ke bere kete artikull qe kryeministri te reflektoj, e ke te kote. Ne nje mendje te coroditur qe cdo dite llomotit disa here para kamerave televizive nuk futet as nje mendim pozitiv. O njerez, nuk e kuptoni qe ky kryeminister eshte turpi dhe e keqja e kombit tone? Te me thoni cfare ka ne mendje ky kryeminister qe del para te gjithe botes, veshur ne menyre aq karikatureske ne diten solemne te pervjetorit te pavarsise? C’ diskutoni per diplomaci per nje njeri qe edhe etiken e paraqitjes se jashtme diplomatike nuk e respekton duke sfiduar deri ne fyerje personalitetet e qeverive te tjera ne veprimtarit ndershteterore; rrezik do ta shikojme kryeministrin tone me shapka ne mes te politikaneve te botes te veshur normal. Te jeni te sigurt qe brezat e ardhem do te na denojne e perbuzin qe s’qeme te zote te heqim qafesh keta qeveritar e politikane te shperfytyruar ne te gjitha drejtimet. Bota e qytetruar sot po tallet me ne si popull qe me te vertete nuk jemi te zote te bejme shtet. A ka njerez me integritet ky popull qe te marin persiper ta bejne kete vend apo flama qe na ka kapur keto 30 vjete eshte e pasherueshme?

  Reply to this comment
 25. Orteku i Fekenit January 10, 10:37

  Pak qorr zotni Murati! Shqiperia eshte aty ku eshte se ka diplomate e publiciste si puna jote! Vertete foli Edi per partneritetin strategjik por si diplomat ti duhet ta dishe se premtime te tilla dhe taksa jane te vetmet mundesi qe mund te perdoren si kapital politik e diplomatik! Une nuk besoj qe ti kete nuk e di z.Murati por them se nen petkun e patriotizmit po ben pak politike te brendeshme kunder Edi Rames .Nuk ke statur per ate pune mor zoteri!

  Reply to this comment
  • fery January 10, 17:49

   Une se kuptoje Orteku i Fekenit pse kaqe derdhje vreri per z.Murati ku ai shprehet me fakte historike e diplomatike te shkruara me te zeze mbi te bardhe apo , gjithe ne dhe z.Murati u dashka te shkruajme ashtu si do ti zotrote..!!!
   Une Irteku i …dua ta sjelle ne vemendjen tende nji interviste te Edi Rames transmetuar ne radio kuksi ne prill te ‘ 99 dhe , ta theme te drejten renqethem edhe sot kure me kujtohet ajo interviste dhe fjalet e Edi Rames thene ne ate interviste sepse deri ateher nuk besoja se egzistin nji shqiptar aq i lexuar dhe aq guximtar qe mund te shprehet ashtu si Rama ateher kurse , ai sot pase 20 vitesh kerkon partneritet strategjik me serbine
   Cili eshte ateher Edi Rama i vertete ..?
   Cfare ndodhi me Edi Ramen ..?
   U friksua , u shite apo u ble , u mashtrua , u nenshtrua apo devijoi ..?
   Cili pra eshte Edi Rama , na thuaj , a eshte ai autori i intervistes se prillit te ‘ 99 ne radio kuksi apo eshre ai i deklarates dhe kerkeses se tij per lidhje partneriteti strategjik me serbine
   Edhe dicka te rendesishme Orteku i …
   Me 1971 kroacija kishte vetem nji ledere te afte si Edi Rama , e cila vetem arrijti ti beje rezistence serbise dhe aparatit represiv shtetror nugosllav
   Ajo grua quhej Savka Dapcrviq-Kucar Me 1991 gjithe kroacija ishte Savka . Kroacija fale saje arrijti ta mobilizoje gjithe popullin kroat dhe gjitha shtresat e tij kunder ekspanzionizmit serbisllav dhe sot , serbija e Vuciqit ka kapitulluar para kroacise dhe serbija as qe mund te marre ere ne Kroaci …per dijenine tende Orteku i …kroatet dhe serbet jane popuj sllav me gjuhe te perbashket.
   Cfre te perbashket kane shqiptaret me serbet qe te jene partner strategjik …Une theme ,
   asgje perveq armiqesise shekullore.
   Presidenti aktual serb Alrksander Vuciq, dikur minister i jashtem i informimit ne weverine e milloshevicit kishte deklaruar se ” per cdo sreb te vrare , do ti vrasim 100 joserb”
   Ashtu edhe ndodhi.
   Per 1500 serb te vrsre , regjimi gjakatar serb vrau 12.000 civil shqiptar dhe 3.000 ushtar te uck vllezer tu dhe vllezer te Edi Rames pra, ajo cfare tha vuciqi u reslizua . Erdhi ne vend raporti i paradeklaruar i vrasjeve te joserbeve per nji serb te vrar ose , raporti
   1:10 ose 1.500:15.000
   Sot i njejti person me te njejtin emer dhe mbiemer ushtton funksionin e presidentit te shtetit serb kurse kryeministri i shtetit shqiptar kerkon partneritet strategjik me serbine edhe pse ai dhe shteti i tij vrau shqiptar te kosoves te cilet shqiperine e kane te vetmin shtet ame kurse kryeministti i saje kerkon partneritet me serbine , pra nga , shteti i cili drejtohet nga vete Aleksander Vuciq
   Me vjene shume keqe Orteku i Fekenit por , pa marre parasysh se ne cfare rethana dhe momenti u thane ato fjale nga Edi Rama lidhur me partneritetin strategjik me serbine , mendesija serbe dhe rajonale ne keto dhe deklarata te ngjajshme do te reagoje verem me te qeshura nen dhembe, te qeshura e te qeshura duke thene ne vehte , budallalkeku brina s ka . Ehh po Orteku i Fekenit , me kend rrije i tille je .
   Edi Rama karijeren e tij para dhe weverisese e filluar me Baton Haxhiun e TV clan kosova dhe , Baton Haxhiu doemos i fut njerezit ne gershere ,te ai pardon nuk ka , pastaj detyrohesh ta kruajsh koken por behet vone ..!

   Reply to this comment
 26. Ismail January 10, 10:57

  Pavarësisht komentuesve kokëboshë, të cilët janë të falur në paditurinë e tyre, duhet thënë se autori i këtij shkrimi do të duhej t`i bënte Nder cilësdo medie në këtë vend. Ashtu siç do t`i bënte Nder kujtdo kryeministri në këtë vend, nëse do zbatonte këshillat e tij. Kjo, për shumë arsye. Por mbi të gjitha se Prof. Shaban Murati, nuk ka asnjë interes personal në qëndrimet e tij. Ashtu si gjatë gjithë jetës së tij, ai në analizat që bën, por edhe në të gjithë korpusin e veprës së tij të botuar, ka për Udhëzues interesin Kombëtar. Prandaj ata që drejtojnë vendin, e që ndërtojnë “politikën tonë të jashtme”, duhej më së paku të skuqeshin para tij. E më së “shumti”, t`i zbatojnë ato në praktikë. Çka në fakt është edhe detyra e tyre kushtetuese…

  Reply to this comment
 27. MH January 10, 12:45

  N.VJOSA!
  Si ta shikojme te ardhmen.Na e meso Ti bashk me gjatojen e ballisteve.Serbi me ne krye Vucicin kerkojne qe te mos e njohin Pavarsin e Kosoves edhe ato vend te cilet e kane njohur.U falin arme nese e prishin njohjen.
  Cfare mendesh duhet ma shume per ti kuptue se cfare karakterit dhe tradite rrace krimnelesh jane e gezojne.
  Je rrite rehat Ti andej nga Vlora.Po mos harro nese ke ndigjue ndonjihere perpjekjet e krahinave veriore Malci e Madhe,Dukagjin e Nikaj Mertur.NJi here ju ra Italia dhe krenoheni se keni luftue me heroizem te pa shoqe.Qe ne vertet krenohemi.Po mos harro sepse Qytet Heroik e fituat vetem e vetem se ngritet Flamurin me 1912 po gazepin e hordhive nga pushtuesit i hoqi veriu i Shqiperise.U orvaten ta ngrejne ne Durres.Nuk i’au bajti.E gjeten ma te rehatshme ta ngrejne ne Vlore.Me 1911 ishte Dede Gjo Luli qe ngriti flamurin e Pavarsise per here te pare ne Deqiq.Aty iu vra dhe i biri Kola.Dhe kur pyeti a u vrane shume njerez.I thane Me to ka mbete edhe yt bire.Deda tregoj fisnikerin e Tije me pergjigjen.Edhe te tjeret Djem Nanash jane.
  Asht per tu admirue kryeminstri Haradinaj.Ia ka vue kufinin tek thana si Serbve po keshtu dhe Europianve.Europa kurve sa do pune te mira te baje ajo mbetet perjetesisht Kurve.E shvirgjeruar ndaj hordhise Ruse qe mundi Turqin dhe i kerkoj damshoperblime Kurves Europe.Dhe si pa teklife ne malle te huej.Gjeti nji Shqiperi te pa shtetformuer dhe e nda si ciapin kasapi.
  Ne cdo ore e minut duhet te jemi nacionaliste te thekur perparimtare pa cenua asnji nga keto cenuesit gjakatare qe na kane rrethue ane e kand vendin.Dhe qendrojne si krokodilet te heshtur per t’iu hedhur viktimes me c’te mundin deri ne shuarje perfundimtare.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA January 10, 15:21

   MH,
   I nderuar,
   Une nuk kam ndermend te mesoj askend. Secili ka kapacitetin dhe mendimin e vet.
   Per mua kombi shqiptar eshte NJË.
   Nje gisht te pres nje shqiptar ne Mitrovicë, e ndjejne ne Konispol…thoshe Driteroi i madh.
   Dhe nje plagë te marr dikush ne Konispol ,
   e ndiejne ne Mitrovicë!…

   Xhamadani vija-vija është Kosova, është Shqiperia!…

   Nga italianet ne te jugut nuk jemi pushtuar nje here, por dy herë!
   Dhe të dy heret i kemi hedhur në det!…
   Isha para pak kohe ne Plavë e Guci.Edhe ne Vuthaj.
   Dhe lexova paraprakisht kroniken e hershme të nje udhetari gjerman ne keto vise, para dy shekujsh ku fliste per heroizmin e malesoreve te kohes se Ali Pashë Gucisë…Dy here u sulmua nga ushtrit sllave Malesia dhe dy here Ali Pashë Gucia me malesoret e tij, i i vuri perpara si loptë.
   Une nuk i ndaj kurre historine shqiptare ne Veri e Jug!..
   Cdo krahinë ka historine e lavdishme te saj…
   Por ne kete kohen e sotme ererat fryjne ne favor te shqiptareve.Shtetet e Bashkuara jane prezent ushtarakisht ne Kosove dhe ne Shqiperi.
   Per sa kohe ato orientojne te shohim nga e ardhmja, duhet nje politikë e tille, qe te konsolidoje arritjet e deritanishme!
   Edhe ajo egersi e politikanve sërbë sot,… do te bjere!
   Egërsinë dhe agresivitetin e ushqejne politikanët!
   Ata e prishin klimen midis popujve dhe i ndersejne ata kunder njeritjetrit!…
   Me sëbét jemi komshij dhe si te tille fatet historike i kemi te perbashketa.Kete kish parasysh Presidenti Klinton ,besoj, kur keshilloi per nje fryme bashkpunimi!
   Edhe pse kjo sot per sot duket e pamundur!
   Jam dakort me ty per Haradinaj.Por tonet e tij jane thjeshte taktike, qe ta detyroje Serbine drejt njohjes se Kosoves.Pa hapa dhe gjeste mikuptimi, nuk shkrihet akulli.
   Kam parasysh Kryeministrin fatkeq sërb Gjingjic, i cili ish me se shumti per normalizimin e mardhenieve shqiptaro-serbe…Do vijne politikane te arsyshem qe do ta kuptojne nevojen e bashkpunimit…Natyrisht sot per sot, ndoshta jo.
   Edhe Rama reflekton politiken e mirkuptimit.
   Europa kurve apo e ndershme eshte shtepia ku ne duame te hyjmë…
   Po nuk na pranuan edhe kesaj here:
   Atehere:
   Rroftë SHBA,
   Rrofte Gjermania dhe cdo shtet europian qe na mbeshtet sinqerisht…
   Te pershendes miku im virtual…
   Dhe…
   Kujdes,
   …mos u koll shumë,
   se nuk mbulohen ato…
   me kollë…!
   Hahaha…!

   Reply to this comment
 28. Teuta January 10, 14:09

  Eshte per t’u pergezuar z. Murati per problemin dhe analizen, qe i ben ne interes te kombit shqiptar. Politikanet e Qeveria serbe vazhdon te mbaje nje qendrim armiqesor ndaj kombit shqiptar. Qendrimet e saj armiqesore po ndikojne qe kombi shqiptar te rindergjegjesohet dhe mbrohet nga politikat antishqiptare te Serbise si dhe te pansllavizmit ne pergjithesi. Qendrimet e disa misionare te BE vazhdojne te jene e te ndjekin nje politike antishqiptare ne dem te kombit tone. Prandaj politikaneve e qeveritareve shqiptare te te dy shteteve shqiptare, ketej e pertej Drinit, u duhet qe, ne kuadrin e principeve europiane, prioritet t’u japin interesave mbarekombetare te shqiptareve. Teuta

  Reply to this comment
 29. Teuta January 10, 14:21

  Qeverite e dy shteteve shqiptare ketej e pertej Drinit, duke u udhehequr nga interesat mbarekombetare, duhet te kene nje mendim unik dhe te mbajne nje qendrim per ceshtjet e medha kombetare. Keto mendime e qendrime te bazohen ne konkluzionet e historianeve akademike e te politikaneve etj., si z.Murati dhe jo vetem te nje keshilltari sado i zgjuar e i zoti qofte. Teuta

  Reply to this comment
 30. mirel January 10, 14:30

  Partneriteti strategjik i Ramutit me Serbine eshte njelloj si PPPte qe po na cojne perpara me vjedhje miliardash.
  Serbia ne kete rast eshte PPPja e pushtimit dhe dhunes.
  Duket qe Ramuti ka shpresa ta mbaje pushtetin njelloj si Esat Pasha dhe Mithat Frasheri..me ndihmen e serbeve. Si tradhetaret qe i nderon dhe ai njelloj. Vecse sot tradhetia kombetare e ka emrin Partneritet Strategjik,.. ose PPP

  Reply to this comment
 31. Adih January 10, 14:50

  Respekt dhe faleminderit Zoti MURATI per kete shkrim.

  Dihet qe nga 45 e deri me sot ,politikanet shqiptare kane qene bythe e breke me Serbet ( me falni per fjalorin )
  E verteton ,shikoini arkivat ,e shtetit shqiptar ,dekumentat prane kryeministrise Shqiptare . edhe ne kohen kur ishim mire me Titon ,edhe kur diktatori u prish me Titon ,Jugosllavine , e deri ne vdekje te diktatorit Enver , shteti shqiptar ka bere tregeti me Jugosllavine e atehershme 90 % te tregetise me Jugosllavet .Jane shifra kokforte ,duam apo nuk duam ne .Dhe eshte per te qeshur e per te qare ,kur ti ben 90 % tregeti me kete shtet ,sika mundesi te jesh ” armik”. Bile ,bile pamvaresisht shaheshin me njeri tjetrin ,Dulla me Titon ,ndihmonin njeri tjetrin ne ato kohera ,kur e kishin punen keq ,ne vendet e tyre ,dhe i menin leje njeri tjetrit ,jam keq , bej ndonje rremuje ne vendin tend ,na duhet te cperqendrojme vemendjen ,kjo vazhdoi edhe Berishen, fare pa skrupull te pa pare, diten per diell cbllokoi embargon duke i cuar Nafte tankeve Serbe ,per kunder vellezerve te tij kosovare ?? Kjo vazhdon edhe me kete te gjatin ,me keqeardhje ????!!.Fatkeqesisht ,.Eshte luajtur voliboll ,ma hedh ,ta hedh , kaloje topin te fusha tjeter .Kjo loje volejbolli fatkeqesisht , vazhdon sot e kesaj dite , Zoti i nderuar Shabani. Prandaj Perendimi ,me kembengulje te tyre Amerika dhe Gjermania po formon SPAK .Ka ardhur koha , eshte me se e domosdoshme te kemi dhe do kemi per se afermi poitikane te rinj e me principe perendimore .Nderime edhe nje here z Shabani .

  Reply to this comment
 32. N.VJOSA January 10, 15:22

  MH,
  I nderuar,
  Une nuk kam ndermend te mesoj askend. Secili ka kapacitetin dhe mendimin e vet.
  Per mua kombi shqiptar eshte NJË.
  Nje gisht te pres nje shqiptar ne Mitrovicë, e ndjejne ne Konispol…thoshe Driteroi i madh.
  Dhe nje plagë te marr dikush ne Konispol ,
  e ndiejne ne Mitrovicë!…

  Xhamadani vija-vija është Kosova, është Shqiperia!…

  Nga italianet ne te jugut nuk jemi pushtuar nje here, por dy herë!
  Dhe të dy heret i kemi hedhur në det!…
  Isha para pak kohe ne Plavë e Guci.Edhe ne Vuthaj.
  Dhe lexova paraprakisht kroniken e hershme të nje udhetari gjerman ne keto vise, para dy shekujsh ku fliste per heroizmin e malesoreve te kohes se Ali Pashë Gucisë…Dy here u sulmua nga ushtrit sllave Malesia dhe dy here Ali Pashë Gucia me malesoret e tij, i i vuri perpara si loptë.
  Une nuk i ndaj kurre historine shqiptare ne Veri e Jug!..
  Cdo krahinë ka historine e lavdishme te saj…
  Por ne kete kohen e sotme ererat fryjne ne favor te shqiptareve.Shtetet e Bashkuara jane prezent ushtarakisht ne Kosove dhe ne Shqiperi.
  Per sa kohe ato orientojne te shohim nga e ardhmja, duhet nje politikë e tille, qe te konsolidoje arritjet e deritanishme!
  Edhe ajo egersi e politikanve sërbë sot,… do te bjere!
  Egërsinë dhe agresivitetin e ushqejne politikanët!
  Ata e prishin klimen midis popujve dhe i ndersejne ata kunder njeritjetrit!…
  Me sëbét jemi komshij dhe si te tille fatet historike i kemi te perbashketa.Kete kish parasysh Presidenti Klinton ,besoj, kur keshilloi per nje fryme bashkpunimi!
  Edhe pse kjo sot per sot duket e pamundur!
  Jam dakort me ty per Haradinaj.Por tonet e tij jane thjeshte taktike, qe ta detyroje Serbine drejt njohjes se Kosoves.Pa hapa dhe gjeste mikuptimi, nuk shkrihet akulli.
  Kam parasysh Kryeministrin fatkeq sërb Gjingjic, i cili ish me se shumti per normalizimin e mardhenieve shqiptaro-serbe…Do vijne politikane te arsyshem qe do ta kuptojne nevojen e bashkpunimit…Natyrisht sot per sot, ndoshta jo.
  Edhe Rama reflekton politiken e mirkuptimit.
  Europa kurve apo e ndershme eshte shtepia ku ne duame te hyjmë…
  Po nuk na pranuan edhe kesaj here:
  Atehere:
  Rroftë SHBA,
  Rrofte Gjermania dhe cdo shtet europian qe na mbeshtet sinqerisht…
  Te pershendes miku im virtual…
  Dhe…
  Kujdes,
  …mos u koll shumë,
  se nuk mbulohen “fasulet”…
  me kollë…!
  Hahaha…!

  Reply to this comment
 33. Zgalem January 10, 15:31

  Kam respekt , per diplomatin Murati , por shof , ne kete shkrim , se ka mbetur dogmatik , ne diplomacy . Jemi perballe nje federate europjane dhe perpjekjeve , per t’u bere pjese e saj . Ky rrugetim kekon jo vetem dialog , por dhe partneritet . Duhet t’i leme pas shpine , shume elemente te se kaluares , qofte dhe te dhimbshem . Nuk na ka spjeguar z. Murati , I pelqen statusi aktual I Kosoves ? Po fqinjesia ? Te besh nje politike elastike , eshte detyre e sejciles qeverri . Nepermjet dialogot , do te sheshohen edhe shume probleme, qe lidhen me krimet . Nuk jemi ne kohen e Milloshevicit . Shumica e serbve e urrejne ate . Murati I di vete punet e veta , por Mendoj se duhet te reflektoi ne kohe dhe ne hapesire . Zgalem

  Reply to this comment
  • mirel January 10, 16:17

   Ti zoteri ngaterron Federaten evropiane me Federaten Yugosllavise
   Te quash dogme genocidin serb ndaj shqiptareve do te thote te aprovosh me ze te plote vrasjen, dhunen shteterore dhe zhdukjen e shqiptareve.
   Nuk e di cfare truri te squllur keni ne lidhje me interesat e Shqiperise , por detyren e UDBASHIT e beni shume mire

   Reply to this comment
 34. The Bitter Truth January 10, 17:58

  Zoti Murati na ke zhgenjyer me kete artikull. Qe ne artikullin e pare e nise me KRIMET E RAMES…nuk shkon fare

  Qe te trembet “dynjaja’ nga Edi Ramushi..Hashimi..apo Ramushi Harajdinave se pari ato duhet te kene ushtri kombetare shqiptare..qe nuk egziston.
  .
  Pra ne gjithe kete “gjurulldi” asnje hap nuk behet pa drejtoret “zemermire” ne Washington apo Bruksel
  .
  Cfare i ka bere SALISERBI shqiperise keto 3 dekada ( disa here nen zgerdhimjen e miqve) nuk ja kane bere armiqte ne shekuj.
  Edhe per nje njeri me inteligjence normale e kupton se kjo shprehje e Kryeveqilharxhit te Tiranes Rama qe se bashku me Valiun e Prishtines Hashim Pasha “kercenuan” boten per bashkim eshte nje KAPSOLLE zhurma e se ciles nuk zgjat as 24 ore.
  Dihet gjithashtu se kjo kapsolle eshte leshuar me urdher nga “garantet tane nderkombetare” sic thote Edi Rama per te eklispuar situaten ne trojet shqiptare qe eshte pak te thuhet se eshte explozive te pakten ne Shqiperi me doshet,frroket,albetrolin,bankers,votimet,dekriminalizmi ,droga,vrasjet e perditeshme etj..etj.
  Para tentativa per bashkim midis kosoves e shqiperise eshte ajo qe thote Mero sakte se pa zhvillim ekonomik bashkimi i ketyre dy vendeve do jete jo vetem utopi por do jete nje konglomerat i neveritshem qe do ja u shpifin jo vetem te huajve por dhe vete shqipfoleve.
  Eshte maskarallek te pretentendosh por kete ide artificjale kur ne te njejten kohe bizneset e serbit dhe te grekut bejne ligjin ne shqiperi dhe kosove.
  Eshte ndyresi te pretendosh kete “BRATSVO-JEDINSTVO” kur ligjin ne shqiperi e ben akoma Tradhetari,Krimineli,dhe serbofili Sali Berisha qe jo vetem ben ligjin ne gjitha pushtetet (pervec egzekutivit) por ka nje pasuri perrallore dhe nje mbeshtetje nderkombetare here hapur dhe here te kamufluar.
  Pse eshte i fuqishem dhe kaq powerfull ky monster ?
  Nuk eshte sekret te thuhet se ne 1991-1992 Berisha u gradua me porosi te Beogradit si nje KALORES I ZI ne luften kunder komunizmit imagjinar dhe fatkeqsisht u mbeshtet nga disa segmente te dyshimta ANTISHQIPTARE ne amerike dhe europe.
  Te pakten ne dekaden e fundit qeveria amerikane ka qene me e ekulibruar per te luftuar “komunizmin” dhe kete e tregojne mardheniet me Kinen Komuniste qe jane shembellore.Po keshtu me Kuben e Kastros u thyen barrierat gjysem shekullore dhe po behet PAJTIMI I MADH..DHE KIM DIKTATORI I KORESE U BE DJALE I ZGJUAR
  Po ne shqiperi cfare po ndodh me guerilasit Elez biberaj-sali berisha-lulqim basha eshte si i thone ” I ZOTI E JEP TELLALLI SI SHET”…Pse vazhdon kanibalizmi me enver hoxhen qe sot mbush 30 vjet qe ka vdekur…..Pse nje ambasador amerikan si arvizu del si “trim” ne TV dhe shan EH monster kur enveristat nuk perbejne me shume se 0.1 perqind te popullit(mos ngaterrojme faktin qe shumica e shqiptarve nga ana kombetare vlersojne enver hoxhen mijra here me te mire se saliserbi)
  Ne lidhje me mardheniet KOSOVE-SHQIPERI
  si mund te flitet per kete Teme kombetare kur Sali Serbi eshte me i fuqishem se kurre dhe ka qene, eshte ,dhe do te jete armiku me i madh i nje bashkimi pan-shqiptar te cdo lloji ??
  Pa u denuar berishizmi (dhe disa fansa te tij ne amerike dhe bruksel) si nje teori dhe praktike thellesisht antishqiptare dhe antinjerzore eshte e kote te diskutohet per duetin Tirane-Prishtine……biles dyshoj se keto ” furtuna” me dekriminalizim,doshizim,frrokizim dhe se fundi me gogolin e shqiperise madhe po perdoren si gomardare shpetimi per Sali Serbin..

  Pa denimin e mosters lugut te zi te tropojes i sugjerojme don kishotit edi rama,sanco pancos

  Reply to this comment
 35. Aliu nga Selenic January 10, 18:11

  NE LUFTE JU PAQEN.!
  ( Bill Klinton)

  Keshtu e mbylli Presidenti me i nderuar per kombin ton Bill Klinton perfundimin e luftes me te re ne Kosove.!
  Shqiptaret gjithmon jan shquar per mirkuptim dhe tolerance me fqinjest pavarsishte se fqinjet tan kryesishte Serbet asnjeher nuk i jan pergjigjur ketij realiteti Shqiptare.
  Deri me sote keshtu ka ndodhur pore ishte edhe nje problem i madh. Ishte problem se shqiperia nuk kishte partner te fuqishem strategji sikure qe kemi sote SHBA -ne pa permendure BE se tek kjo nuk kam shume besim.!
  Pra ketije partneri te madhe stategjik, shqiptare duhet ti pergjigjet asaj qe tha i madh Bill KLINTON “Ne Luften Ju Paqen”
  Besoi qe edhe idej e kryeministrit te shqiperise do te shkoje ne ket vizion qe e dha partneri yne i madh Strategjik.
  Duke qen se neve gjithmon nuk duhet te qendrojm ne lufte athere ne, serbise duhet ti japim shansin per tu rixheneruar ne favor te fqinjesise se mire duke u kthyar nga armiq per jete a vdekje ne pertner te medh stategjik,
  Kjo nuk ka ndodhur vetem sot qe kerkohet ndaj serbise pore ka ndodhur edhe me bllokun Berlin Rrom Tokio ku sote keto vende qe moren 60 milion jete njezore jane kthyer ne pertner te medhej strategji, per vendet e tjera dhe jane faktor stabiliteti ne Rajonet qe mbulojne.!!
  Keshtu qe Profesor Murati duhet ta shofe ne nje kende tjeter kete Ide te Edi Rames dhe jo thjeshte nje shprehje qe doli nga rastesia.!

  Reply to this comment
 36. Guri January 10, 18:40

  Ah sikur të mbyteshin ca si ti ne Adriatik, do kishte shpetuar Shqipëria.

  Reply to this comment
 37. Partneriteti stradegjik me serbine ? !!!! Gabim i madh ! January 10, 20:38

  Sdrbia e ha Shqiperine ! Stradegji politike, sipas Rames, eshte nje naivitet Rames ! Eshte si te shkoj Capi tek Kasapi ! Serbia hengri Kosoven, donte te hante Shqiperine ne 1948 ! Me Republiken e 7 ! Arsyeja eshte se Shqiperia nuk ka force dhe nuk ka te konsoliduar Shtetin e vet dhe qytetaret ! Nje shtet i dobet si Shqiperia e ka te pamundur te ndertoje nje partneritet me Serbine, Nuk ka kellqe nuk ka ka nacionalizem, intelektualizem, integritet kombetar !
  Sepse kur ske nje stradegji Kombtare nuk mund te kesh nje stradegji me nje fqinj si Serbia !

  Reply to this comment
 38. MH January 10, 20:54

  Na fal se te hangrem hakun per numrin e pushtimeve nga italianet.Per atdhetarizem kane punue shume burra te kesaj toke.Po ceku vetem Pashko Vasen nga Shkodra per te permbledhun iden tande qe cfare ka thane Driteroi qe kur pret gishtin Neti une duhet t’ia filloj vajit.Sepse dhimbja asht tek mue dhe jo tek Neti.
  Qysh prej Tivarit deri ne Preveze
  Gjithkah leshon dielli vape edhe rreze
  Asht toka e jone t’parte na e kane lan
  Kush mos ta perkasim se vdesim te tane.Kete duhet ta ket ne gjak cdo shqiptare qe i thot vedit shqiptar.
  Isa Boletini
  Nuk kem lype c’ka s’na takon
  Toka e t’parve kot s’na shkon
  per pa dek e shkri te tane.
  Tashti z,Neti mos u frymezo te perpilosh komente si ndertime me blloqe parafabrikate.
  Kujdes,
  …mos u koll shumë,
  se nuk mbulohen “fasulet”…
  me kollë…!
  Hahaha…!
  Me vjen keq por kjo nuk shkon per natyren time dhe karakterin tim.Gjeja vendin e mos e luj qe aty.Ose merre perdore dhe bani fresk ne vape e ngrohe ne kohe ngrice.
  Ketu ne komentet e mija asnjihere nuk ka vend per kollitje per te mbulue pordhet ne daq me fasule e ne daq me lakra.Ty si te vije per mbare ne don qesh ne don rri mvrejtur.
  Parimisht asht te behen marrveshje me komshiun qofte dhe te lagjes ku banon njerezia.
  Por me komshiun Serb duhet kohe e kohe ti hysh ketij parimit.Nese ju ju ka sulmue dy here Italiani kendej nga anet tona shkjau nuk ka pushue njihere pa u turre me terbim mbi teritoret tona tue vra e plackit c’ti vije perdoresh.Serbi asht rrace e peshtire qe ne cdo moment te ligesht qe te gjindet kundeshtari i tyre (e ketu jemi ne Shqipetaret) ato sulen per te vrare e rjepur me c’ke perse gjalli deri ne palc.Ka disa vite qe rropaten per bisedime ndermjet perfaqesuesve te dy shteteve te ati Serb dhe ati Kosovare.Pavarsine e Kosoves e kane njohur shume vende te botes,fale Amerikes.Nder keto vende jane dhe disa nga ato te Afrikes.Ku Serbi kerkon ti prishin njohjen e pavarsise me kushte qe Serbia do i furnizoj me armatime falas.Ti duhet ta kuptosh se cfare natyre antinjerezore paraqiten Serbet.Te cilet jo vetem qe duhet te na kerkojne te falun per krimet e tyre ndaj nesh ne gjithe kohen historike.Po te pakten per kohen nga 1990 qe u shperba jugosllavia e deri tashti qe komentojme se bashku.Si ndaj nesh ashtu dhe ndaj popujve te tjere te ish jugosllavise.Kur te arrije,qe nuk do arrij kurr,ky soj serbit.Mund te besohet po me dyshim qe mos Serbi e ka me te vertet interresimin per bashkjetes paqesore ne rajon.
  Ndersa persa i takon Europes,Besimi asht paksi i lekundshem.Perjashto qendrimin e shteti Gjerman,Austriak e ndonji tjeter fjala vjen deridiku dhe ati Italian.Pa te tjeret e kane me hile ndaj nesh.Asht po kjo Europe qe na ka sjelle kete ngaterres kufijesh ndershteterore.Ku i dalin ma zot ato qe nuk asht e tyne se sa ne qe jemi nji rraje etnikisht shqiptare te coptuem ne disa shtete.
  Sot koha flet per etnitetin kombetar Shqiptare fale vendosmerise se shteteve te Bashkuara te Amerikes.Historikisht asht i vetmi vend ne gjithe historin tone sa te dhimbeshme dhe heroike per te mbijetu qe na u gjet teper afer ne dite te veshtire.
  Ne fitum luften
  Ju lirin.
  Clinton.

  Tjetra nga vizita e G.Bushit.
  Kosova te armatoset me te gjitha paisjet ushtarake.

  Reply to this comment
  • N. January 10, 21:48

   MH,
   Shakan time, te lexuar dikur prej teje, e ke kuptuar keq.
   Nejse. Komenti im ish me shume dashamiresi ndaj teje.
   Lindin edhe keqkuptime.Njerzit eshte e veshtire te kene gjithnje dakortési…

   Reply to this comment
 39. ppa January 10, 20:57

  …Ketij i ka mbetur ora dhe stili, ne kohen e faqes 4 te Zerit te Popullit ; bukur e ka kujtuar Aliu Selenice ketu me siper : Klinton – ne fituam luften , ju fitoni paqen; mendime fosile te ngjashme me ato te B.Islamit

  Reply to this comment
 40. Mal Uka January 10, 21:10

  Nje pjese e komentuesve ne kete shkrim te autorit te rrespektuar
  e kuptojne realitetin se nuk u mungojne njohurite dhe jan krah mendimit te autorit te cilin edhe une e pershendes !
  Dalin kalamoj e flasin per mardhenjet Gjermano franqeze sot e
  pa u kthye mrapa Ne vitet e 90 kur iu drejtosha ndonje gjermani
  frengjisht me besoni qe me urrente skajshmerisht Por ai akull ka
  ardhe duke u shkri me formimin e bashkimit europjan !
  Por sa vite kan kalue ne mardhenje te ftofta ! Ju komentues
  shegoja qe kshilloni qe te krijohet miqesi me serbi Jeni trumcak
  pa njohuri ! Ju as nuk e njifni jugosllavine e Titos e as serbine
  Qetnike ! Cfar mardhzenje ka sllovenija me serbi Kurrefare
  Po Kroacija ? krejt anmiqesore e asnjehere me besim karrshi qetnikve ! Mos te flasim per Bosne Po Mali i zi Askun nuk e perkrahe fashizmin politik serb ! Sepse i njofin rrenat e Qubrilloviqve
  Ata vet serbt thone Dobrica Qosiq Aftesija per tu lavdue serbija
  eshte rrena ! Ne fund po nti kishit ju nga 7-8 antar te familjes
  te zhdukun prej qetnikve vuqiqa Daqiqa sheshela ado benjit
  miqesi me ta Ju fjalet e klintonit nuk i kuptoni Ai shqiptaret
  i ka thirre qe me urtesi te krijojne shtet (Ndertojne Lirine)
  duke ua mundesue pakicave kombtare te drejtat maksimale
  Por serbet e serbija nuk njef rene e rregull Ajo deshiron
  serbi te madhe duke i zhduke popujt kojshi ! Serbet qe jan
  te zgjedhur ne fungcione ne kosove Burgosen kah kalojne
  ne kufi me serbi ! Ne Beograt tre djem shiptare jan denue
  para tri ditesh me montim te qetnikve Gjeja paskan shkrue
  Mbi vetura te ngrime te serbve ne bore UCK dhe e kan thirre policine dhe me ket montim ata jan burgose A kini lexue
  per Rastin Panda ne peje Serbet i kan vra 8 te rinje serb
  per ti fajsue shiptaret Serbi e ka fute shishen nbythe per
  te thane Shiptaret mkan dhunu Andaj Rama e Hashim quskija
  jan te shitur dhe sjan shiptar hiq Bravo Meta qe nuk e dekretoj
  nje majmun proserb apo krejt serbofil ! Nese jeni shiptar
  ju qe kundershtoni terhiquni e mos gaboni Po noshta jeni
  asi qe po shitni qika per serb gerrgjana se jeni flliqana
  I pershendes mendjekfjelltit kunder ides se Ram zgarrafelit

  Reply to this comment
  • Aliu nga Selenic January 11, 17:30

   Mal Uka .! Forca e ben ligjin. Te gjith e dijem se serbija nuk u larguar nga Kosova me lutje, pore me forcen e armeve,! Kjo forc do ta beje serbin partnere strategjik jo vetem me shqiperin pore me te gjith ballkanin perendimore.!
   Shqipoeria si ne vitin 1887 ashtu dhe ne vitin 1912 u be nje lufte e madhe per pavarsi pore shqiperi u munde me forca shumekombeshme. Besoi te gjith e dije kemgen “lufton shqipja me shtat Krejli”
   Keshtu sote shekulli eshte i shqiptarve se sheqiptaret jen ne rruge te drejte. Pra ky shekull do ti bashkoj shqiptare. Pore duhet te kontribojm per kete bashkim.
   Kontribut nuk munde te behet duke refuzuar kndidaturet nga Kosova pore duke i sjell ato dhe duke bashkepunuar me to ne te gjith drejtimet.!
   Ketu duhet te lejme me njean militantizmin dhe te shofim realitaetin. Realitet eshte KY! Gen Caka duhet te miratohet nje ore e me pare.!

   Reply to this comment
   • Mal Uka January 11, 19:51

    I nderuar Aliu nga Selenic,
    Duhesh ta pranosh se ju ne shqipri i kini njohurite cung per serb e per serbi !
    Na ne kosove jemi shkollue tu na u rjepe lkura prej tyre Ata kan aftesi dhe i gjejne
    legenat shiptar qe u sherbejn si drugeza Dhe damin e vuejm neve ! Na ne kosove
    i kemi ne udheheqesi debilat politik qe per hajni sjau gjane qiftat ne bote Ata kan shkatrrue
    gjithecka Veq jan pasunue per veti Rama eshte perzi teper ne qeshtje te kosoves
    dhe fort damshem ! Bashk me Hashim Popoviqin duan ta bejne serbine e madhe !
    Interesin kombetar e kan rrase ne magje te vet ! Andaj ai thmija Gen Caka ne Kosove
    nuk eshte i njohur per kurrnje veper qe te zgjidhet ma shume se qoban te love !
    Na kemi njerz te shkolluem jasht qe Ska force qe ua topite idealin kombetar
    dhe Ska kapital qe e lakmojne e shesin ate ideal ! Andaj Politika shiptare nuk duhet
    Ti perkrahe hajnat siq i ka perkrahe per kohe lufte dhe qe 20 vite ua shofim sherrin
    Zotni kosova ka pase pasuni , fabrika, prodhim po sa e ka shkatrrue serbi ma shum
    debilkat politik Per 20 vite jan bere multimilarder Ata qe skan pase breke me veshe
    Jo me pune po krejt me hajni , me uzurpim me allashveresh qe dreqi si merr vesh !
    Meta ka bere shume mire se pse Ai thmi eshte propozue prej argatve te serbise

    Per ta coptue kosoven !

    Reply to this comment
    • Aliu nga Selenic January 12, 10:39

     Mal Uka.! Keq me vjen kure shprehes keshtu. Edi Rama per ceshtjen kombetare mban vendin e pa nder te gjith kryeministrat. Prandaj mos e shif c`do gje me dyshim. Pore keni nje te “DREJTE” Shqiptaret e Kosoves nuk kan pasur kurre shtet te tyre qe nga renja e Daradanis e deri ne vitin 1999.!e” per ket do te jep nje material dhe lexoje me kujdes.!

     Reply to this comment
     • Aliu nga Selenic January 12, 11:06

      PASE RENJES SE DARDANISE ASNJEHE KY POPULL NUK KA PASUR QEVERI TE VETEN.!
      Duke menduar perse Kosovaret jan kaqe shume kunder Hashim Thacit dhe kunder qeveris se tije arrite ne keto perfundime.
      1, Historikishte qe me pushtimin Rromak e deri ne keto, vite te qeverisjes se Hashim Thaci, Kosovaret asnjeh nuk kanE pasur qeveri te tyren dhe ase kryeminister te tyre.
      Ne histori do te ngele Hashim Thaci, kryeministri I pare I nje shteti te ri ne Kosove. Kosova shume shpejte nen qeversjen e Hashimit mori shtete qeverisje te veten si shtet I pavarur. Pavarsishte se eshte ne mbikqyrje te nderkomberetarve.
      2. Duke u udhehequr historikishte nga qeveri te hueja dhe nga qeveritare te huaja, Kosovaret u duket nje gje e trishte te ken nje qeveritar te tyre, apo nje kryeminister te tyre. Jo ata jan mesuar ti rrijne Gatitur! Qeveritari ,te Bizantin, qeveritari te Turk, qeveritarit te Serbe ,Pra sote qeveriatri I tyre biri I tyre per keE eshte nje ngjarje e jashtezakonshme.Kosovaret, ata nuk do te jen te kenaqur.
      Pra policit Serbe Kosovari I eshte nenshtruar me kollai se birit te tije shqiptare. Kam pasur raste te degjoi shprehej te ndyra per policin shqipta te Kosoves .Po perse? vecse ishte biri I tyre dhe atije nuk ja kishte frigen ndaje dhe e perbuzte me neveri.
      3.Duke qen se ne kosove gjithnje eshte sunduar dhe jo qeverisur , natyrishte pushtuesit apo sunduesi nuk qeverisin asnjeher. Duke mos pasur sote Sundues Kosovaret e kan te veshtire te pranojne kaqe lehet qeverisjen nga qe ishin mesuar me sundues. Ndaj dhe askujte te mos I beje pershtypje perse sote “urrehet” kaqe shume Hashim Thaci dhe qeveria e tije. Kesaj qeveria keta nuk ja kan frigen se e dijen mire qe eshte qeveri shqiptar pore ama kesaj qeveri edhe nuk ja kan haterin se ate e shofin gjithmon me perbuzje nga qe jane mesuar gjithmon me autoritet te huaj sundues ,aturitet te cilit ishin gati ti vejne ne dispozicvion gjithce.
      4.Duke qen nje popull I mesuar me sundues a e dini juve se nje pjese e mire e tyre nuk u angazhaun ase ne ceshtjen e luftes clirimtare.? Gati Gati sundimi ishte per mjete jetese per nje pjes te kosovrve ndaj dhe refuzimi I luftes, perbuzja e saje ku edhe sote qe te gjith I shijojme frutet madheshtise te kesaj lufte ,ata vazhdojne ta urrejne.,madje nje pjes e mire e tyre I luten zote qe Hashim Thaci te Arrestohet sa me shpejt,Ndonje komentues thoshte duhet pushkatuar. E quditshme njeriu qe ishte ne krye te asaj forc qe solii lirin sote arrin deri atje sa te “penalizohet” ne kete menyre. Pra a shikon vllejzer se sa veshtire eshte te shkeputesh nga sunduesi dhe sa veshtire eshte te pranosh lirin, demokracin prosporitetin dhe te jeshe edhe angazhus ne realizimin e ketyre kategorive te lirise.
      A DUHET TE SHQETSOHENI NEVE PER KETO SITUATA.?
      1.Une them qe keto situate jan situate te periudhes kalimtare te kalimit nga nje situate sunduese dhe pushtuese ne nje situatt tersishte te lirise. jetese nen pueshtue dhe sundues ne situate krejte te tjera ne liri dhe Demokraci. Pra keto do te vijne shkall shkalla pasi jo menjeher do te hiqet edhe nostalgjia e elites se turpit qe u ka sherbue pushtuesve dhe sunduesve. Jo me kote ato beni thirrje NATO ndalo Bombardime.Po perse se ato ishin mesuar me kete jetes pushtues denigrues si kombe I pushtuar.Pra keto rrefleks qe jan krijuar nga nje pushtim I gjate dhe sundimi, absolute kjo elite ieshte bere njesh me sunduesit. Ketu qendron edhe “themra “e Ajkilit.Ku qeveria e tyre qeveria e vellait te tyre sote te konsiderohet si qeveri “armike” Une besoi qe kjo do te kaloj shkall shakllle.,
      2. Te mos harrojme se edhe sote edhe perse kosova eshte shtet I pavarure me nje njohje prej 107 vendeve te botes duhet te mose harrojme se agjentet e rregjimit pushtues bashke me eleiten kosovar ne sherbim te ketyre pushtuesve vazhdojne te jene ne veprim kunder interesave te Kosoves dhe te mbar kombit shqiptare. Mos e harroni kete qe une po them,vellejze Kosovar dhe Shqiptare.
      3, Per kete armiqet tone tradicional kane vene ne veprim te gjitha agregatet e maqineris se prishur te tyre Deshmi e kesaj eshte edhe pjesmarrja massive e serbev ne ket demonstrate. Kjo tregon se kjo demonstrate u ka shkuar per shtat edhe klanit serb ne Kosov dhe Serbi..Ata po I regjenerojen ato dhe po I vejne ne veprim. Per kete Ata arriten te perqajne krahun e luftes , ata arriten ku mepermes inskenimeve te turpshme ti dergojne ne Hage drejtuesit e UCK-se duke inspiruar problem te llahtarshmne sice ishte ajo e trafikimit te orgabeve, dhe me marifetet e tyre per ket fajsojne Hashim Thacin sikur ky “qenka “ “armiku” ti tyre per inskenimin e kesaj maskarade. Kjo eshte e turpshme dhe vetem nje injorante munde ta pranoje.
      4. Nje arme shume e fuqishme e tyre sote eshte edhe venja ne veprim e idese se kalifatit dhe xhihadizmi ku shqiptaret e kosove po behem mish per top per te kenaqur intersat e tyre dhe per ta future Kosove ne rrethin e BE si vend Cerdhe e Islamizmit.
      Te gjitha keto veprime kaqe te rrezikshme dhe kaqe te demshme zejen vend tek nje popull qe historikishte ka qen I pushtua dhe I sunduar.Popull I cili me veshteri do te pranoj lirin dhe demokracin.!
      5.Tani kemi rrethan te tjera.Ne emer te lirise mbase poluftohet liria.
      -Kush eshte ai burre qe e dine mire se Opozita ka ose jo te drejte. Faktori nderkombetar ndermjetes I kesaje situate thot keshtu duhet dhe faktikishte ne u besojm atyre kryesishte SHBA-se.
      Keta ngulin kembet se po tradhetohen interest e Kosoves. Po te njejten gje bejn edhe serbet me vendimte qe u moren duke akuzuar edhe ata qevberin e tyre.Ja pra qe ne emer te liris , luftohet liria, ne emre te pavarsise , luftohet p[avarsia .Ku ta gjejme tek Albin Kurti, te Ramush Hajerdini e Fatmir Lima qe me arkivolin e PDK-se ne krahe luftonin Hashim Thacin dhe kerkoni kualicion me MUstafen.Po sote Mustafa I tyre akuzohet.!
      Kushe e gje se kush ka te drejte ketu.??

    • Aliu nga Selenic January 12, 11:05

     PASE RENJES SE DARDANISE ASNJEHE KY POPULL NUK KA PASUR QEVERI TE VETEN.!

     Duke menduar perse Kosovaret jan kaqe shume kunder Hashim Thacit dhe kunder qeveris se tije arrite ne keto perfundime.
     1, Historikishte qe me pushtimin Rromak e deri ne keto, vite te qeverisjes se Hashim Thaci, Kosovaret asnjeh nuk kan pasur qeveri te tyren dhe ase kryeminister te tyre.
     Ne histori do te ngele Hashim Thaci, kryeministri I pare I nje shteti te ri ne Kosove. Kosova shume shpejte nen qeversjen e Hashimit mori shtete qeverisje te veten si shtet I pavarur. Pavarsishte se eshte ne mbikqyrje te nderkomberetarve.
     2. Duke u udhehequr historikishte nga qeveri te hueja dhe nga qeveritare te huaja, Kosovaret u duket nje gje e trishte te ken nje qeveritar te tyre, apo nje kryeminister te tyre. Jo ata jan mesuar ti rrijne Gatitur! Qeveritari ,te Bizantin, qeveritari te Turk, qeveritarit te Serbe ,Pra sote qeveriatri I tyre biri I tyre per keta duket eshte nje ngjarje e jashtezakonshme.Kosovaret, ata nuk do te jen te kenaqur.
     Pra policit,Serbe Kosovari I eshte nenshtruar me kollai se birit te tije shqiptare. Kam pasur raste te degjoi shprehej te ndyra per policin shqipta te Kosoves .Po perse? vecse ishte biri I tyre dhe atije nuk ja kishte frigen ndaje dhe e perbuzte me neveri.
     3.Duke qen se ne kosove gjithnje eshte sunduar dhe jo qeverisur , natyrishte pushtuesit apo sunduesi nuk qeverisin asnjeher. Duke mos pasur sote Sundues Kosovaret e kan te veshtire te pranojne kaqe lehet qeverisjen nga qe ishin mesuar me sundues. Ndaj dhe askujte te mos I beje pershtypje perse sote “urrehet” kaqe shume Hashim Thaci dhe qeveria e tije. Kesaj qeveria keta nuk ja kan frigen se e dijen mire qe eshte qeveri shqiptar pore ama kesaj qeveri edhe nuk ja kan haterin se ate e shofin gjithmon me perbuzje nga qe jane mesuar gjithmon me autoritet te huaj sundues ,aturitet te cilit ishin gati ti vejne ne dispozicvion gjithce.
     4.Duke qen nje popull I mesuar me sundues a e dini juve se nje pjese e mire e tyre nuk u angazhaun ase ne ceshtjen e luftes clirimtare.? Gati Gati sundimi ishte per mjete jetese per nje pjes te kosovrve ndaj dhe refuzimi I luftes, perbuzja e saje ku edhe sote qe te gjith I shijojme frutet madheshtise te kesaj lufte ,ata vazhdojne ta urrejne.,madje nje pjes e mire e tyre I luten zote qe Hashim Thaci te Arrestohet sa me shpejt,Ndonje komentues thoshte duhet pushkatuar. E quditshme njeriu qe ishte ne krye te asaj forc qe solii lirin sote arrin deri atje sa te “penalizohet” ne kete menyre. Pra a shikon vllejzer se sa veshtire eshte te shkeputesh nga sunduesi dhe sa veshtire eshte te pranosh lirin, demokracin prosporitetin dhe te jeshe edhe angazhus, ne realizimin e ketyre kategorive te lirise.
     A DUHET TE SHQETSOHENI NEVE PER KETO SITUATA.?
     1.Une them qe keto situate jan situate te periudhes kalimtare te kalimit nga nje situate sunduese dhe pushtuese ne nje situatt tersishte te lirise. jetese nen pueshtue dhe sundues ne situate krejte te tjera ne liri dhe Demokraci. Pra keto do te vijne shkall shkalla pasi jo menjeher do te hiqet edhe nostalgjia e elites se turpit qe u ka sherbue pushtuesve dhe sunduesve. Jo me kote ato beni thirrje NATO ndalo Bombardime.Po perse se ato ishin mesuar me kete jetes pushtues denigrues si kombe I pushtuar.Pra keto rrefleks qe jan krijuar nga nje pushtim I gjate dhe sundimi, absolute kjo elite ieshte bere njesh me sunduesit. Ketu qendron edhe “themra “e Ajkilit.Ku qeveria e tyre qeveria e vellait te tyre sote te konsiderohet si qeveri “mekatare Une besoi qe kjo do te kaloj shkall shakllle.,
     2. Te mos harrojme se edhe sote edhe perse kosova eshte shtet I pavarure me nje njohje prej 110 vendeve te botes duhet te mose harrojme se agjentet e rregjimit pushtues bashke me ishe eleiten kosovar ne sherbim te ketyre pushtuesve vazhdojne te jene ne veprim kunder interesave te Kosoves dhe te mbar kombit shqiptare. Mos e harroni kete qe une po them,vellejze Kosovar dhe Shqiptare. Ndaj dhe hapi i hjedhur nga Edi Rama u duket nje gje e jashtezakonshme dhe e pa mundur.!
     3, Per kete armiqet tone tradicional kane vene ne veprim te gjitha agregatet e maqineris se prishur te tyre Ata arriten te perqajne krahun e luftes , ata arriten ku mepermes inskenimeve te turpshme ti dergojne ne Hage drejtuesit e UCK-se duke inspiruar problem te llahtarshmne sice ishte ajo e trafikimit te orgabeve, dhe me marifetet e tyre per ket fajsojne Hashim Thacin sikur ky “qenka “ “armiku” ti tyre per inskenimin e kesaj maskarade. Kjo eshte e turpshme dhe vetem nje injorante munde ta pranoje.
     Te gjitha keto bejn qe hapoet qe mori Edi Rama ne keto 4-r vjet ne drejtim te itegrimit te shqiptarve ne nje kombe tu kundervihen edhe nga ata qe nuk te merre mendja.
     Duhet te hapim syte dhe te mos behemi vegel e tyre kure gjerat behen mire si ne rastin e marrjes se dy ministrave nga Kosove te shifet si nje hap i rendesishem drejte bashkimit Kombetar dhe jo sic trajtohet ketu nga disa komentues poa fare sens politik.!

     Reply to this comment
     • Mal Uka January 12, 13:45

      Zotni Ali , Je larg njohurive dhe horizonti i yt nuk te lejon te krijosh botkuptim real !
      Thue kosova nuk ka pase shtet ! Zotni kemi pase shtet por jo pavaresi ! E tjetra Ai shtet
      i quejtun Jugosllavi e Titos ishte shume ma i mire se ajo shipnija e Enver Hoxhes
      Kosova me kushtetuten e vitit 1974 ishte njesi federale me te gjitha fungcionet qe
      i kishin republikat tjera Shkollim te shkelqyeshem , punsim , fabrika, prodhim dhe i kishim
      dyert hapur me pasporte per krejt boten pa vize Kishte punetor qe punonin jasht shtetit
      Por ne ate kohe asnje nuk i ka marre familjen me veti per te emigru Por ka punue per te
      ndertu ne kosove ! Bujku i kishte te gjitha makinat per te punue token Deri edhe me i mjele
      lopet i kishim maqinat Por pase vdekjes se Titos Serbija e qetnikt perrdoren politike fashiste
      duke e qfrytezue rinin per te krijue taban per intervenim dhe shuerje te autonomise !
      Keshtu serbija ka veprue edhe me republika tjera Kroaci , slloveni , bosne , kal te zi e
      makedoni Kun ma ashper e kun ma but ! E ju kini pase shtet ne shqwipri por kurr skini
      pase liri 50 vite sundim i gjebraiulit Enver ! Qyre ma i bute ka qene Rankoviqi se Enveri
      Rankoviqi ka burgos nje person nga familja Por nuk ka internue familje ! Po edhe Tjetra
      Kosova e ka dashte Shqiprine me zemer e pa lajka Kujtoj Hasan Prishtinen Isa Boletinin
      e varg tjerte ! Ndersa Shqipnija gjithehere e ka lidhe fatin e kosoves me beogradin
      Po ti citoj dy rreshta te rapsodit ! Krejt Dynjeja po bajne Seri , Qysh me u qarte shqiptaret ner veti
      Ahmet zogu e Bajram Begu ……Ahmezogu ne beograd ! Enver Hoxh Milladin Stojniqi
      edhe 114 qetnik i ka dekorue me kongres ne mes tyne edhe Rankoviqin I kini ne arhiva
      Ju si ndiheni ne buk te juaj me e vra gazetarin Ali Uken , Kolonel Ahmet Krasniqin
      dhe te gjithe ushtaret e Ibrahim Rugoves Ju jeni ne lufte mes veti Ku mund ta ndihmoni kosoven
      Edi Rama Djali i babes qe e ka padite ne gjyq se ia kish pas qkerdhy gruen !
      Hashim Thaqin e eliten qe e kemi ne pushtet na i kan kurdise Klosat e Nanosat
      E kretes se Milloshit ! Andaj na i deshirojme shipnise kthesa pozitive por nuk po shifet
      drite ne tunellin e errrt Na politikes se Shiptasrve te Enver stalinit ia kemi pa sherrin !
      Gjithehere ! Por Shiptaret e kosoves do kfjellen dhe do e gjene rrugen e perprimit
      Kur tja shtypim kryet Hashimit Kombtarizmin e Edi Rames mane mrena Gardhit !
      Sna duhet Per kosove ai eshte teprice teknologjike ! Po juve u ka verbue propaganda
      Me 1oo e sa vjet pavaresi e Jeni ma keq se kosova !!!!

 41. mirel January 10, 22:13

  Gent Cakaj eshte “sportelisti” I Partneritetit Strategjik me Serbine. Le ta quajme PSS me mire, Partneritet Strategjik me Serbine. Si Unaza dhe Ministria e jashtme funksionojne si PPP per Ramutin. Ku e gjeti dhe kete debil si ate lumemadhin e Unazes qe e ka fut ne ndonje bunker nga Surreli..
  Shqiptaret me gjys shteti te humbur behen partnere me zaptuesit, vetem Ramuti I shikon keto lloj arritjesh madheshtore..

  Reply to this comment
 42. MH January 10, 22:35

  Neti
  Asgja nuk prish pune nepermjet komenteve.
  Une mendimet e mija, ju te tuat.Dashamiresin e kemi normale.Te dy jemi per te njejtin qellim.Si Ti dhe une e quajme veten shqiptare me mend dhe jo si ato qe i pershtaten politikes se momentit si kameleonet.Ashtu sic kam lindur do vdes shqiptare.
  Pershendetje.

  Reply to this comment
  • mirel January 11, 21:02

   Ka shqiptare si Shota qe vdiq e varfer pasi luftoi me arme ne dore kunder serbeve, por ka shqiptare si Linda Rama qe lan duart me gjakun e Shotes dhe merr pare nga pazaret me Greqine. Ishujt Cayman destinacioni.
   Cilen nga keto perfaqesoni?

   Reply to this comment
 43. Noli January 10, 22:41

  Shabanin e paska lene mendja. Gjynaf i shkreti sa i mire ka qene.

  Reply to this comment
 44. Aliu nga Selenic January 12, 18:21

  Mal Uka .! Kure e bere kete shkrikm me te them te drejten jam rezervuar shum.Pore shkrimi yte me binde plotsishte se ti dhe ata qe jene ne nje shteg me ty jan aqe large realiteti sa nje vite lerge nga toke.!
  Tani po bindem se juve dhe ata qe jen si ju vazhdoni te qajne akoma per pushtuesin dhe jo te gezoheni per lirine.
  Te thuash qe neve kemi pasur qeveri me mire se ju ne kohen e Titos do te thote qe juve jen bere njesh me pushtuesin. Kjo njesh me pushtuesin do te shkoje gjat ne Kosove dhe veshtire se do te gjeni rehatin me lirin qe u zbtiti nga qielli.
  E them qe ju zbriti nga qelli se ju luften e keni pare nga dritarje e televizionit se ai FARKU i yte nuk kishte ndermende te luftonte serbin. .Jo ai kishte si qellim te rrezonte qeverin Socialiste te shqiperise dhe te sillte ne pushtet Kasapin e shqiptarve Berishen qe pa ju dridhur Cerpiku fare i dha Nafte Serbise duke marre edhe bekimin Rugovicit tuaj.Ibrahim Rugova.
  Te fsjlasesh keq per shqiperin ajo e drejtuer nga socialkistet qe ingranuan ter faktorin kombetar e nderkombetar per lirin e Kosoves do te thote te jesh qorre dhe i Cmendur.
  Pore nuk me vjen keq se lideri shpirtrore i juaj Renegati Rugova ne kulmin e luftes per Liri bente thirrje nato NDALO BOMBARDIMET DHE KUR GJAKU SHKONTE RREKE NE kOSOVE ai festonte Pashket me 20 Prill 1999 ne Beugrad me Milolshevicin dhe te nesmeren me garden e Serbise e shoqeroi per Itali.
  Pranda z. Mal Ukaj paskem shume te drejte me ket shkrim qe kam bere m,e larte.!
  Me mire pa buke ne shqiperi te lire sa me te gjith te mirat dhe i lidhur kembe e duarshe.
  Rrofte partenert tane SHBA dhe BE qe ndihmuan ne lirin e Kosoves se po te ishte per krahun tuaj politik serbet akoma ne Kosov do te ishin duke kercyer vallen e shotes.!
  Sa i perket Hashim Thacit dhe Edi Rames u marrshi te keqen se ata jan lekomativa e ceshtjes sone Kombetare.!
  Ju do te Plasni nga Merazi dhe ceshtja join Kombetare do te shkoje ne caqet e veta.!

  Reply to this comment
  • Mal Uka January 12, 19:33

   Fjalet krejt po ti shkruaj pa shibla e pa interes personal po krejt kombetar Se pse jetoj jasht dhe
   i kam arrijte me pune shume te nershme piedestalin e qellimit Tre femij i kam
   me grada akademike E kam ndertue edhe ne kosove shtepine qe mos te ngelim jasht !
   Pra nuk pjerdh as per parti e as per partijash ! Tjetra vellau ne rrase te koshares eshte
   vra e eshte deshmor Pakursyeshem e kam ndihmue luften por na ka vra besimi
   Tjetra me vjen keq qe flet me fjale qe ti ka krijue propaganda rrence
   Une i njof ne detale proceset ne kosove edhe nuk rreje por e flas te verteten !
   Kur ti e shane Ibrahim Rugoven e shane krejt ajken kombetare Po mi shane profesort
   e mi qe me qe mkan mesue per ta pase synin kapsoll e kurr tmos nenshtrohem para anmikut
   Qenka tradhetar Anton Qeta, Femih Agani , Ali Aliu , Mark Krasniqi , Ismet Dehiri
   e tjer ….Qe Ibrahim Rugoves i kan nejt ne krah dhe per kushtet e kohen ishte gjetuni ideale !
   Keta herojt tu qe po i permend Kur Ibrahim Rugova merret me zor e dergohet ne
   berograd Keta qe ti i simpatizon Qkaravitshin paret tona neper Rogner si shtab i
   veteemruar prej Klos Kllozeti E Nano qapinit Keta per masakren e familjes Jashari
   kas festu ! Keta qe dikur i qitshin bume Ibrahim Rugoves tash shkojne me ia thithe
   kularin per se vdekuri Veq per vota Pra karakteri i Hashim ponlanve Ibrahim edhe Gjysh
   edhe babe te vram prej qetnikve serb dhe i rritur jetim koka ba proserb si pas jush
   E qenka Patriot Hashim Danilloviq popi Baba i gjyshit te tij ! Koka patriot Ramo Kerrstiqi
   Jo jo zotni Salih Berisha UcK iau ka leshue kullen Po socjapisat rrejne
   Deshte Ti mem kallxue per Titon e kohen e Titos Na ishim te Ekupuem se Enver
   Hoxha ishte vella me qetnikt Iau ka kordinue e ndihmue vrasjen e shiptarve ne Tivat
   A e ki hala librin e shpise ? E na ne krahasim me juve ne shipni Kemi pase shume
   ma shume Liri ! Krejt jugosllavine me e shetite ne kohen e titos sguxonte fije floku
   me te mungu Me nxenes te mi kam shetite krejt jugosllavine dhe ku mu dashke
   n dihma Ne minut me afrohej Por Jugosllavine e cofen qetnikt mas vdekjes se Titos
   dhe Milloshat na kan vra te rinje ne sherbim Ushtarak dhe thenin rrene E vrau vete vehten !
   Une as nuk jam nostalgjik E as kurr nuk kam qen komunist se nuk mkan dashte
   Por Keto qe po i shkruaj jan te vertetat qe na ner jugosllavi rob po kemi pase
   shumefiosh liri ma shume se ju Tjetra per fund Une kam shume rrespekt per disa
   figura Shiptare Psh Sabri Godo , Djaloqi Pandeli Majko , Kadare eshte krenari e kombit
   Po edhe figura tjera si Mojsiu , Salihu etj

   Reply to this comment
 45. fuckyour serberishe mister Uk January 12, 21:16

  Zoti M.U.

  Te respektojme mendimin qe ju ne kohen e Titos tuaj keni patur me shume liri se ne te Shqipnise Londineze..biles dhe shprehjen tuaj perverse se dhe Rankoviqi ishte me i mire se Enveri..nuk ka problem.
  .
  Kur paske respekt dhe per Salihin e Sllobodankes dhe Rankoviqin mallkuar qofsh brez pas brezi..se e thua serbes-serbes
  .
  Problemi eshte se ti zoti Uka dhe nje hordhi jo e vogel kanibale ndaj Enverit po beni terror mediatik qe dhe ai qe mendon kunder jush duhet te dorzohet.
  .
  Jo mor zotnije e ke gabim.
  .
  Komentshkruesi ne te shumten e hereve kam qene antikomunist apo antienverist..por kundershtar ama jo armik..jo kanibal si puna juaj dhe e ca demove apo nastradineve qe jane kthyer ne kerma interneti..beheni me grekun serbin arabin dhe gopin e somes .vetem per epshet e tuaja cetnike…Sa del emri Enverit dhe ju ze semundja e lepurit

  .
  Nqs ka ne ngjarje me spektakulare ne historine boterore ajo eshte dueli Enver-Hryshov ne vitet 1960-1961..Bile Hryshovi ne kujtimet e tij thote se nga Shqiperia ikem si pula dhe me vone ishte e pamundur per intervenim se futeshim ne nje lufte te trete.
  ,Deri sa arriti Nikita tejet I nevrikosur ne Kremlin duke thene qe Enver Hoxha na mbuloi me mut nga koka koka te kembet dhe ja ..cifsha nenen dhe perkthyesi e perktheu pak ndyshe se ishte skandal nese perkthehej fjale per fjale

  Shume pak komentues dhe analiste përmendin faktin qe nga1956 sidomos ne vitet 1959-1960 kishte filluar “romanca e dashurisë Hrushov-Tito” dhe po pregatitej plani qe ruset ose do conin Enverin ne gjunje te Titos ose do ta shkarkonin si Zhukovi ne ajer ose ndonje egzekutim si ndodhi me ca të tjerë që u cuan kundër Hryshovit.

  Por ajo qe I vuri vulen ndarjes me ruso-sovjetiket ishte nje skandal I Hryshovit me Venizellos ate kohe qe ai ishte zëvendëskryeminister dhe ministri i Jashtëm qe gjatë një takimi me liderin sovjetik, Nikita Hrushov, në 1960 bën publik një propozim të ri të grekëve për Epirin e Veriut, i cili u hodh në lojë si kusht për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Shqipërinë dhe shfuqizimin e ligjit të luftës.
  Në projektin e ri kërkohej vetëqeverisja e Vorio Epirit nga minoriteti grek, por brenda kufijve shqiptarë. Siç u bë e ditur më pas, detajet e zbuluara dhanë të kuptohej se Hrushovi të paktën parimisht nuk ishte shprehur kundër kësaj skeme. Ai i pati premtuar Venizelosit ta diskutonte këtë çështje me Enver Hoxhën në një kongres që do të zhvillohej pas pak kohësh në Bukuresht të Rumanisë. Sipas Venizelos, Hrushovi pati shprehur qëndrimin se çdo minoritet duhet të ketë autonominë e tij, për të zhvilluar gjuhën dhe kulturën sipas dëshirave.
  Kaq mjaftoi për të shpërthyer zemërimin e shqiptarve.dhe Enver Hoxha thërret ambasadorin rus të akredituar në Tiranë, Ivanov, të cilit i shpreh prerazi qëndrimin kundër thelbit të bisedimeve mes Venizelos e Hrushovit. Në librin “Dy Popuj Miq”, Enver Hoxha shprehet se Shqipëria nuk e njeh Sofokli Venizelosin, por babanë e tij, Elefter Venizelos po, i cili ka djegur me dhjetëra fshatra shqiptarë e ka ngritur banda që punonin si agjentë për autonomi të Vorio Epirit.
  Në përfundim Hoxha theksoi se Shqipëria nuk do të lejojë askënd të diskutojë për kufijtë e saj, qoftë ky edhe Hrushovi.

  PIKERISHT krisja me Bashkimin Sovjetik në mbledhjen e 81 partive dhe më pas prishja e marrëdhënieve rindezi shpresat greke për Vorio Epirin. Tërheqja e nëndetëseve nga baza ushtarake e Pashalimanit në Vlorë rriti presionin grek që mendoi se tashmë Shqipëria ishte thuajse e izoluar dhe pa mbështetje të fuqishme. Në të njëjtën kohë, Partia Komuniste Shqiptare prishi marrëdhëniet edhe me homologen e saj greke. Në Kongresin e Tretë të Partisë së Punës delegati i Partisë Komuniste Greke nuk u lejua të flasë, duke u akuzuar nga udhëheqja shqiptare si spiun i qeverisë së Karamanlisit. Kjo çarje erdhi si pasojë e qëndrimeve jo të qarta që edhe të majtët grekë mbanin për çështjen e Vorio Epirit. Në të njëjtën kohë udhëheqja shqiptare mori informacion se qeveria e Athinës po mblidhte opinione se cili do të ishte reagimi i disa vendeve në rast se Greqia do të sulmonte ushtarakisht Shqipërinë. Nga krahu tjetër, organizatat vorio-epirote intensifikuan punën e tyre duke nisur mbledhjen e vullnetarëve për të kryer sulme të armatosura ndaj Shqipërisë.
  ***
  Pikërisht,për ti shpëtuar ndeshkimit si personal po ashtu dhe në aspektin kombëtar Enver Hoxha luajti si nje shahist..mjeshter I madh nderkombetar duke hapur lojen me Kinen.qe dihet si rrodhen punet me vone.
  ***
  Keq ardhje per shume shqipfoles si ky perkthyesi,por dhe nje pjese e lexuesve qe nuk marrin parasysh faktorin NR 1 qe spjegon pse Enver hoxha hyri ne beteje me ruset..ishte Venizellos me Titon pas kraheve..
  ***
  Ate qe serbet & greket u munduan gjate shekujve te mbysnin shtetin dhe gjuhen shqipe..pikerisht ate qe nuk arriti Venizellos me Titon ne kohen e Hryshovit..e arriti Milloshevici me Miqotasin ne 1991-1992 kur erdhen si krushq me amerikanet e pare qe shkelen ne shqiperi ne 1990.

  Eshte me shume se fatkeqesi kombetare fakti qe nuk analizohet sot kush dhe pse e shperfytyroi shtetin dhe dinjitetin e shqiptareve pas 1992..por merren akoma me enver hoxhen si kanibale qe ne fakt ketyre armiqve te kombit..grekut & serbit si dhe lobet e tyre ne perendim I kinte nonen dhe mire ja bente

  Reply to this comment
 46. Aliu nga Selenic January 12, 21:30

  Nuk ja vlen me gjat te te shkruajme . Koha e ka thirr Hashimin dhe Ramen deshte apo nuk deshtet juve. Ata do ta bejne shqiperine.!!

  Reply to this comment
  • Mal Uka January 12, 23:01

   Serbija e Beogradi neper shekuj ka prodhue luftra shfarosese per ti shfarose kojshite!
   Kur kam fillue te shkoj ne shkolle te meseme duhej udhtue me autobus dhe Ne autobus
   gjenerata e jon nxenes ndoshta ishim nja trekatembdhjet katermbdhjet shqipetar e 120 ishin
   serb ! Kjo ndryshoj me angazhim te shqipetarve neper qendra jasht kosove per studime
   U kthyen dhe shqipetaret Fadili Kol Shiroka e garnitura e hershme e Binden Titon e kroat e slloven
   te perkrahen dhe hapet Univerziteti Univerziteti prodhoj kuasdra dhe Kosova filoj ti merr krahet
   Drejtorat , innzhinjert , specijalistat i mueren ne dore punet e kosoves Serbet i humben
   privilegjet dhe pa presion kurrefare Shpernguleshin prej kosove dhe ktheheshin prej vendeve
   kash kishin ardhe Pra ne kosove ioshin ardhacak Keshtu erdh situata qe ne autobus nxenesit
   !5o ishin shiptar e nje apo dy serb ! Pra nuk kishin presion prej kerkujt po i humben privilegjet
   qe ua kishte siguru serbija ardhacakve duke u ndertu shtepija , duke i punesue bile pa kualifikim
   veq serb e drejtor Shkollimi e bani te veten ! Po ta permendi veq pejen I kishte keto fabrika
   prodhuese Fabrika e sheqerit , me 2500 punetor plus koperativat bujqesore neper te gjitha
   bashkesite lokale qe puneson punetor; Pivara me 22oo punetor ; Fabrika e autopjezve
   Ramiz sadiku me 2700 punetor , Fabrika e kepucve me 1500 punetor Instituti I bujqesise
   Ishte organizata ndertimore Izgradnja, Rasmiz Sadiku , Oniksi , Pastaj hotelerija Komunet
   me punetor Shkollat Normale ; Gjimnazi , Bujqesore , Ekonomike , e Artit , Teknike !
   E te gjith te punesuarit kan pase edhe ekonomi private ne qytet e fshat Eh per te
   kuptue mire edhe nja 7 apo tet vjet mos te beheshin demostratat e vitit 1981 ne kosove
   nuk do e gjeje nje serb as per ilaqe Po ketu DB ( derzhavna bezbenost serb) ka investu
   qe tebehen devijime te veprimeve te demostratave per ti shpalle kontrarevolucionare
   dhe kosoves ti hype ne shpine krejt Jugosllavija E per fund po te tregoj se keta politikan
   kosovar te sotem Pjesa e masdhe jan nxansa te shkollave podrume , Student te podrumeve
   Pra u mbyllen objektet per shqiptar Me ta kan punue sigurimet e jashtme Me Thqin
   Francezt Pra keta nuk jan kombetar Po jan tugjare Tugjari Atdhe e ka stolin e Papuline
   Ndersa Per Enverin ; Isha Simpatizant kur nuk kisjhim mundesi kurgja te mesojme per Te
   Kur mesuem per vrasjet Deri Mehmet Shehun , Kadri Hazbiun e tjer Kuptuem se ai
   ne shipni e ka kultivue pabesine , pa burrnine Librin e shpise ! Ndersa per gjynah
   Cka eshte nderue shipnija per kohe te shkurt Autoban e shtepi pesdhjet vjet Te Enverit
   Nuk eshte ndertu ! Tjetra Shipnija per kerkan nuk ka paraqite problem Kur shtetet
   prodhonin armatim te lakmueshem Shipnija ndertonte Bunkera ! ha ha ha
   Pra ai ka vdek po ideologjija e mrapsht ka ngele dhe vazhdon edhe nje kohe !
   Ne kete teme te shkruaj ma e konsideroj shpenzim materjal ! Une do te deshiroja
   Ti Ali te kesh te drejt e une te jem i gabuar Se pse prej kombetarve fitoj edhe Une edhe
   Ti ndersa prej binicferave As Ti As Une ! pershendetje ! Nese ki kundershtime me argumente
   te jam mirenjohes !

   Reply to this comment
  • mirel January 13, 00:09

   Ali nga Selenica je ne vete? Koha paska thirrur keta dy tradhetare? Ngjalle dhe Mitatin dhe verua ne krye te bisedimeve me Greqine dhe Serbine.
   Leqe nuk ka nevoje te ngjallet se eshte bere Edi Rama me keq nga Mitati

   Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*