Raport i CIA-s për kampin e internimit të Tepelenës

March 31, 2018 10:51

Raport i CIA-s për kampin e internimit të Tepelenës

Historiani i njohur Pëllumb Xhufi ka sjellë dy netë më parë në emisionin “Arena” në Ora News një dokument të CIA-s në lidhje me kampin e Tepelenës.

Dokumenti i cili është hartuar në tetorin e vitit 1951 flet për kampin e Tepelenës dhe përditshmërinë e asaj kohe aty.

Xhufi në emisionin “Arena” ka kundërshtuar idenë që ai kamp të etiketohet si kampi i vrasjeve në masë, pasi sipas tij në Shqipëri ka pasur kampe edhe më të këqija, dhe dokumentet e CIA-s thonë se kampi i Tepelenës është një kamp jo i keq.

“Këta që e kanë promovuar çështjen e këtij kampi ku është angazhuar edhe Ministria e Kulturës dhe Bashkia e Tepelenës, e kanë quajtur Aushvici shqiptar, kampi i shfarosjes në masë. Po ta dëgjojnë lobet çifute do të tmerrohen sepse është një banalizim. Unë kam pasur rastin të shoh dokumentet e CIA-s për këtë kamp që ishin informuar nga njerëz nga brenda. Ata thonë që këta janë familjet e njerëzve të arratisur të sponsorizuar nga Jugosllavia.”,- tha Xhufi.

Shqipëria ka pasur kampe edhe me te këqija dhe represive si ai i Spaçit apo Burrelit, shtoi Xhufi, dhe Tepelena nuk ka qene përfaqësuese. Por kjo është një fushate qe ka për qellim te demonizojë krahinën e Labërisë sikur është ajo fajtore për vendosjen e komunizmit dhe pasojat e tij, ndërkohë qe është nga krahinat me patriotike por edhe te lënë pas dore nga regjimi i shkuar dhe i tanishëm.

Ja raporti i plotë i CIA-s, i sjell nga Dritare.net

Raport i mbajtur nga CIA në Tetor të 1951 mbi: aktivitetet e rezistencës në Shqipëri

Aktivitetin e refugjatëve shqiptarë në Jugosllavi

Shqiptarët në Jugosllavi kanë marrë kohët e fundit po marrin informacion mbi atë që po ndodh më të afërmit e tyre në Shqipëri. Nga personat që dihet se kanë vdekur janë Shpend Sadiku dhe Nik Dedija, të vrarë afër Grizhës në zonën e Krasniqit dhe Prend Koqiani i vrarë vonë në vitin 1951 në Raje, në zonën e Nik- Mërturaj.

Si rrjedhojë e persekutimit të qeverisë, shumë persona nga zona e Bajrak në Lesh dhe në zonën e Mirditës kanë duan të largohen nëpër male.

Dedë Gjonmarkaj, djali i Gjon Markagjoni, është strehuar në malet e Mirditës pasi u lirua nga burgu. Kur u la i lirë pasi plotësoi kohën e dënimit, mësoi se donin ta burgosnin sërish për këtë arsye la Tiranën për tu strehuar në zonat veriore. Ekzistojnë zëra se ai ka tentuar të largohet drejt Jugosllavisë. Preng Marka Hila, një i larguar nga vendi, vizitoi Shqipërinë në një mision të sponsorizuar nga Jugosllavia nga katër gjer më 12 Husht të 1951, më vonë gjatë atij muaji u raportua se ai ishte gati të kthehej me një mision tjetër, me synim kontaktimin e Gjonmarkaj.

Të dhëna të vazhdueshme për përhapjen e një rezistence në very të Shqipërisë përfshijnë dhe vdekjen më 10 Gusht të 1951 në një mision të armatosur të Qeverisë të Kol Nikoll Mjeku, lideri i një bande rezistente.

Grupe të vogla në Shqipërinë e Veriut vazhdojnë të kalojnë kufirin për në Jugosllavi. Ndër të ardhurit është një grup prej tetë personash nga Shkodra, të udhëhequr nga Ndue Vata.

Ardhja më sinjifikative gjer më tani është a i Pal Bib Miraka. Pritja e përzemër e tij nga ana e Jugosllavisë rezultoi në një mbështetje të sigurt dhe të menjëhershme nga Imer Imeri ndaj Kol Bib Mirakaj në Romë. Imeri me origjinë nga Puka ka qenë rival për një kohë të gjatë me familjen Mirakaj. Ai është vëllai më i madh i Rustem Thaçit, sekretar i komitetit të të larguarve nga Shqipëria.

Raport i CIA mbi kampin e Tepelenës i datës 29 Maj 1953

Në kampin e përqendrimit të Tepelenës, qëndrojnë të dënuar rreth 1,000- 1,300 persona, shumica prej tyre familjarë të personave që janë arratisur në Jugosllavi. Ndryshe nga të burgosurit shqiptarë, disa të burgosur jugosllavë nuk janë aq mirët të trajtuar. Afërsisht 70% e të burgosurve janë gra dhe fëmijë, pjesa tjetër përbëhet nga burra të fuqishëm, shumica prej të cilëve janë të dënuar për arsye politike, ku përfshihet dhe akuza e të pasurit mik personat që janë arratisur nga vendi. Personat në kamp vijnë nga të gjithë rrethet e Shqipërisë por shumicën e përbëjnë individët nga zonat veriore.

Kampi është i vendosur rreth dy kilometra në veri të Tepelenës, afër pikës së bashkimit të lumit Bencia me atë të Vjosës. Zona e kampit përbëhet nga shtëpi/barake për të burgosurit, të cilat konsistojnë në një ndërtesë të vetme me katër dhoma me përmasa 5X20 metra. Brenda dhomat janë të organizuara në katër rreshta të vendosur dy nga dy përballë njëri tjetrit përgjatë mureve dhe dy të tjerëve të vendosur në mes të dhomës. Vet godina është e ndërtuar nga material rezistente nga forcës me një çati të lartë, gati të pakapshme. Të burgosurit jetojnë në këto godina të grupuar sipas familjeve. Rreth 300 deri në 350 persona janë të sistemuar në secilën dhomë dhe të burgosurit janë të lirë të shëtisin në hapësirën e dhomës. Duke qenë se godina ka shumë pak izolim dhe mungojnë mjetet për ngrohje, kushtet e jetesës bëhen ekstremisht të vështira përgjatë dimrit. Në vazhdim të barakës për të burgosurit ndodhet ndërtesa e menaxherëve me përmasa 8 apo 10 x4 metra. Është e ndarë në katër dhoma me përmasa të barabarta dhe është e ndërtuar me material të fortë me një tarracë prej tjegulle. Në këtë ndërtesë ndodhet zyra e drejtorit dhe asistentit të si dhe një hapësirë për policët e kampit. Gjithashtu aty gjendet dhe një hapësirë depoje ku mbahet ushqimi për kampin dhe ushqimi për kafshët e kampit. Ndërtesa e vogël e spitalit është e përbërë nga katër dhoma dhe përgjithësisht përdoret për ekzaminime mjekësore , gjithashtu pjesë e dhomave janë dhe disa shtretër për të sëmurët. Ndërtesa e gatimit ka përmasat 20×20 metër. Është e ndërtuar me të njëjtat materiale si dhe ndërtesat e tjera dhe përdoret gjithashtu dhe si dhomë për roje dhe për magazinim si dhe kryen funksionin e një dhome marangozi. Strukturat e tjera në kamp përfshijnë një kuzhinë e cila është e ndarë në dy dhoma, një për gatim dhe një për magazinimin e ushqimeve, me përmasa 1×4,5 metër, dhe dhjetë apo dymbëdhjetë tualete.

Sistemi i sigurisë së kampit konsiston në pesë policë të cilët qëndrojnë në krye të detyrës kryesisht gjatë orëve të natës, ndërkohë përgjatë ditës vetëm një polic qëndron në detyrë. Në ndryshim me rojet, një nga të burgosurit qëndron gjithmonë në detyrë në barakën e të burgosurve. Përgjithësisht trajtimi i të burgosurve nuk është i keq, krahasuar me trajtimin që ju bëhet të burgosurve në kampet e tjerë të përqendrimit dhe nuk ka keqtrajtime të rënda si për shembull rrahjet. Ndëshkimet përgjithësisht konsistojnë në paralajmërime, veçanërisht në rastet e shqiptarëve dhe femrave; të huajt përgjithësisht marrin trajtim më të ashpër si për shembull lënia pa ushqim.

Secili prej të burgosurve duhet të sigurojë vet batanijet dhe çarçafët, pasi në kamp mungojnë. Nuk është e pazakontë në rastin e të burgosurve që nuk kanë sjellë batanijet dhe çarçafët nga shtëpia apo ata që nuk kanë shtëpi apo miq të detyrohen të flenë në shtretërit e zhveshur. Secili prej tyre duhet gjithashtu të sigurojë dhe këpucët dhe rrobat duke qenë se shteti nuk ofron asnjë nga këto element. Si rezultat shumë nga të burgosurit janë të veshur me rroba të grisura për shkak të punëve të rënda që ju duhet  të kryejnë. E vetmja gjë që shteti siguron për këto të burgosur, përveç ushqimit, është një copë sapuni një herë në muaj. Të burgosurit mund, nëse kanë miq jashtë kampit për ti ndihmuar, të marrin një shumë të palimituar parash, të cilat mund të përdoren për të siguruar ushqim dhe të mira të tjera në qytet.

Ushqimi që shërbehet është i gatuar nga vetë të burgosurit. Secili prej tyre merr 600 gram bukë të bardhë për gjithë ditën, menyja ditore është e përbërë nga tre vakte; çaj në mëngjes, një sup me fasule, makarona apo patate për drekë dhe shpesh herë të njëjtën meny për darkë; orizi është gjithashtu rrallë herë i përdorur në meny. Ushqimi përgjithësisht nuk është i gatuar me kujdesin e nevojshëm dhe kushtet sanitare mungojnë si rrjedhojë ai është jo i shijshëm dhe i pasigurt për shëndetin. Sasia e ushqimit nuk ishte asnjëherë e mjaftueshme, prandaj shumica kur merrnin porcionin e bukës në mëngjes e konsumonin atë direkt duke mbetur pa racion buke për dy vaktet e tjera. Të burgosurve ju lejohej të merrnin racione ushqimore nga shtëpitë gjithmonë pasi ky i fundit ishte inspektuar dhe vëzhguar nga punonjësit e policisë, ato që kishin familje apo miq afër mund të kujdeseshin deri diku për shëndetin e tyre, gjithsesi të tjerët që nuk kishin të afërm apo para janë përgjithësisht të ushqyer keq. Ushqimi shërbehet në kupa alumini për individët dhe në tasa të mëdhenj për familjarët. Kupat dhe asortimentet e tjera për ngrënie duhet gjithashtu të merren nga shtëpitë nga vet të burgosurit. Disa nga frutat dhe perimet kultivohen nga vet të burgosurit në ambientet e jashtë të kampit, por gjithsesi ato nuk janë për konsum për të burgosurit por konsumohen nga policët dhe administrate e kampit. Sasi të mëdha të të mirave si mielli, groshët etj. nuk mbahen në kamp, zakonisht ato sillen çdo ditë nga jashtë kampit.

Në kamp të burgosurit nuk janë subjekt të indoktrinimit politik

Gjithsesi shtypi i ditës lexohet çdo mëngjes dhe pjesëmarrja është e detyrueshme.  Nuk ka shfaqje filmash apo aktivitete të tjera kulturore.

Vizitorët lejohen të takojnë të burgosurit aq shpesh sa ato duan, edhe pse ato nuk lejohen të futen në pjesën e brendshme të kampit. Një polic zakonisht dëgjon bisedën e të burgosurit me vizitorin, gjithsesi nuk ka limit kohor mbi vizitën ato mund të zgjasin edhe dy orë.

Higjiena në kamp është shumë rëndë dhe një numër i gjerë i të burgosurve është i prekur nga sëmundjet, shumë nga to vuajnë nga turberkulozi, gjendja nga kjo sëmundje agravon akoma më shumë edhe për shkak të mungesës së ushqimit, mungesës së ngrohjes si dhe nga puna e rëndë. Pjesën më të madhe të personave të sëmurë e përbëjnë fëmijët dhe burrat në moshë. Fëmijët preken pasi nuk janë të fuqishëm mjaftueshëm dhe burrat pasi janë të stërmunduar nga puna e rëndë. Kujdesi shëndetësor në kamp është i papërshtatshëm dhe kampi vizitohet njëherë apo disa herë dy herë në muaj nga mjek që vijnë nga Tepelena. Ai zakonisht i dërgon të sëmurët rëndë në spitalin e qytetit të Gjirokastrës dhe të tjerët trajtohen dhe qëndrojnë në kamp. Sëmundjet të tjera që prekin të burgosurit janë malarja, që është një sëmundje kronike në të shumtën e të burgosurve dhe dizanteria që kalon në disa raste në shkallën e epidemisë. Por gjatë epidemisë së dizenterisë gjatë viteve 1950, të paktën rreth 100 persona vdiqën në një periudhë kohore prej tre muajsh. Këto sëmundje agravojnë për shkak se nuk ndërmerret asnjë kusht higjenik nga ana e administratës dhe nga mungesa e ditëve tët përcaktuara për dushe apo larjen e rrobave si dhe për shkak të sasisë së vogël të sapunit. Asgjë nuk bëhet për largimin e numrit të madh të insekteve, mizave, buburrecëve të cilët gjenden në dhomat dhe krevatet e të burgosurve. Nuk merret furnizim për shtupat e dyshemesë dhe kjo e fundit lahet një herë në javë.

Puna kryesore e të burgosurve konsiston në prerje e drurëve lart në malet e Tepelenës. Çdo i burgosur duhet të kapi një kuotë ditore (normë) të punës e cila duhet të kapet; kuota për prerjen e drurëve është zakonisht një kubik metër katror dru për person për ditë. Të burgosurit punojnë dhe Brenda kampit gjithashtu, duke kryer ndërtime të reja ose dërgohen në punë të tjera jashtë kampit si në ndërtimin e rrugëve të reja apo instilacionet nëpër qytete të tjera. Si në rastin  e periudhës Maj- Nëntor 1950, kur një pjesë e të burgosurve u dërguan të punonin në ndërtimin e rrugës që lidhte Elbasanin me Peqinin, të tjerë u dërguan në ngritjen e një fabrike në Vlorë. Të gjithë të burgosurit, femra dhe meshkuj, ishin të aftë për punë, përjashtim bënin vetëm plakat, fëmijët dhe gratë me fëmijë të vegjël apo shtatëzana. Zakonisht më të shëndetshmit nga të burgosurit meshkuj përzgjidhen për të prerë pemët dhe të burgosurat femra përdoren për mirëmbajtjen e shtëpive apo për transportimin e trungjeve. Nuk ka një orar të saktë apo të mirëcaktuar, puna kryhet nga mëngjesi gjer në perëndim gjatë gjashtë ditëve të javës pa marrë parasysh kushtet atmosferike, zakonisht punohej dhe të Dielave. Për ushqimin e drekës të burgosurit kishin një orë kohë për konsumim dhe zakonisht e merrnin ushqimin në punë. Numri i të burgosurve që punonin varion nga 20 në 150 persona; një nga të burgosurit përzgjidhet si shefi i grupit dhe ai është përgjegjës për punën e të gjithë pjesëtarëve të grupit. Përveç shefit të grupit edhe një polic shoqëron të burgosurit, puna nuk supervizohet pasi secili nga të burgosurit duhet të përmbushë kuotën e tij ditore. Grupet të cilat nuk kanë një punë të caktuar specifikisht, njoftohen për punën që do të kryejnë gjatë ditës në mëngjes; puna e këtyre grupeve mund të ndryshohet nga ora në orë pa marrë në konsideratë atë që i është dhënë më parë të burgosurit. Një nga të burgosurit sëmuret, mund të përjashtohet nga puna; gjithsesi ata që shtiren sit ë sëmurë për t’i shpëtuar punës ndëshkohen.

Amnistia nuk është diçka e zakonshme, ajo jepet shumë rrallë, si në 29 Nëntor të 1950 kur një anëtar i Ministrisë së Brendshme dhe deklaroi se në kuadër të festimeve për çlirimin e Shqipërisë nga ana e partizanëve të Hoxhës, 150 familje si dhe të gjithë fëmijët në kamp do të liroheshim, për to do të kujdeseshin të afërmit dhe miqtë. Të burgosurit ishin paralajmëruar se “kur të ktheheni në shtëpi mbani në mendje se duhet të respektoni dhe të ekzekutoni urdhrat e autoriteteve. Përndryshe do të ktheheni në kamp”.

March 31, 2018 10:51
Komento

51 Komente

 1. ngelen duke mashtruar Boten e torrollisur njerezimin ! March 31, 11:13

  impresionuese eshte fantazia
  e piktures se burgjeve .
  Mesiguri autori do Jet inspiruar nga burgjet mesjetare
  ose barakat qe sherbenin si kapanone ,per puntoret
  e fabrikave ne fillimet e kapitalizmit hahaha kulmi
  cfar demagiogjie e pafytyre perdoret per ,qorollisjen e nji shoqerie !
  Dhe c’eshte me revoltusja me kto medie ,eshte se asnii nuk revoltohet , dhe pranon te Tilla shkrime ,
  qe sherbejn vetem si nji (Ablenkung Manover) e turmes ,per ta shkeputur ate nga problemet e dites ,Mjerimi e bandat mafioze te politikes qe perdoren nga tutoret e huaj ,te shpartallojne Shqiperine . Kur do ngrihet ajo Bote shqiptare ne nivele njerezore e preokupohet e reagoj fuq1ishem per
  jeten ,per te ardhmen e zymte qe i afrojne mashtrusit e Botes ,per Shqiperine !!!

  Reply to this comment
  • Sateliti March 31, 13:28

   Çfar domethene historian? Qe te beje plagjature dokumentash.

   Si ka mundesi qe nje mercenar i sllavo-komunizmit te perdore per qellimet e tij nje dokument te imperializmit amerikan?

   I rilindi (ditet e pashkeve) ambasada ruse mercenaret dhe spiunet e saj.

   Reply to this comment
   • Xxx March 31, 18:18

    Po i ka rilindur spiunet te PD, Rusia. Aty i gjen spiunet e ish komunizmit

    Reply to this comment
   • ngelen duke mashtruar Boten e torrollisur njerezimin ! March 31, 18:30

    Sateliti ,
    ktu ne kte koment ,nuk ka te bej asgje me cfar pretendon ti e s’ka asnji lidhje
    me Historianin ,(sepse per mua tema eshte thjeshte nji manipulim i asaj bote naive shqiptare ,me trurin e shqiptarit ,qe tentojn ta xhirojne si ne nji Kazan centrifuge” Ata ” qe qellimishte lancojn kto tema qe i sherbejn budallepsjes se asaj shoqerie te mjere ,
    e
    as me Rusin a po mercenaret e tij a po spiunet e tij ,
    por me nji apell qe me sa duket eshte teper e veshtire per tu kuptuar nga ajo bote idiote .

    Reply to this comment
 2. Konviktori March 31, 11:21

  Kur isha nxënës në Teknikumin bujqësor në Fier në vitin 1956 (kur ekzistonte sistemi i triskëtimit) kishim në menu 600 gram bukë misri. Në mëngjes atë e hanim me çaj dhe marmalatë.
  Këta paskan pas 600 gram bukë të bardhë shoqëruar gati me të njejtat ushqime që hanim ne nxënësit konviktorë.
  Kjo ishte Shqipëria, jashtë dhe brenda telave…

  Reply to this comment
  • Lekua March 31, 23:06

   Gjyshërit e mi tregonin se ishin tmerruar në atë kohë që kampi ishte atje….sa herë lumi vërshon të sillte me vete kufoma…të gjithë i dinë këto andej e asnjë nuk bën zë…
   Une i takon brezit të ri e nuk dua të hesht…
   Dhe për gjyshërit e mi, që trembeshin nga kufomat…

   Reply to this comment
  • ELIOT April 1, 11:36

   bravo STUNDENTI … TE THENAT TUAJA JANE REALE … NUK MUND TI HEQESH ASNJE PRESJE …POR DISA KOMUNISTA SDUAN TA SHIKOJNE REALITETIN NE SY …. NE NE SHQIPERI I KISHM USHQIMET ME RRACIONE DHE AS S EMENDOJ SI HANIN NE KAMPET E ENVERTI …. MA HA MENNDJE ..RRININ GJITHE DITEN ME 200 GRAM BUKE MISRI DHE ME QEPE DHE PUNA . SI SKLLEVER .. … NE USHTRI NE KISHIM SHUME PAK RRACIONIN DHE NE MBRONIM SHQIPERINE NGA … IMPERIALIZMI … DHE KISHA NJE KURSHERI CUN KOMUNISTI QE KUR IKU NE NJE VEND INTERRNIMESH ME SHOKUN E TIJE TE NGUSHTE QE KISHTE FAMILJEN ATJE … TREGONTE ..HANTE PULA GURE …U TMERRUA TIRONSI DHE BABI I VET ISHTE KOMUNIT I PARE ..MIK I ….. DHE KAMPET E KOMUNIZMIT ISHIN JO SI AUSHVITZ …POR JO SHUME LARG ….MUNGONIN VETEM DHOMAT E GAZIT …. SE NAZISTAT ISHIN NE VEND ..KOMUNISTAT// ..POR I MUNGONTE MEKANIZMI I DHOMAVE TE GAZIT SEPSE NUK ISHIN NE GJENDJE TI BENIN ..JO SE ….

   Reply to this comment
 3. intelektuali March 31, 11:44

  POLITIKA JONE KOMBETARE NUK DUHET TE LEJOJE PELLUMB XHUFIN TE KOMENTOJE “CILESINE” E KAMPEVE TE PERQENDRIMIT TE ENVERIT, SEPSE ESHTE NE KONFLIKT INTERESI DHE PJESTAR I BANDES TE XHELATEVE TE PARTISE SE PUNES QE MBUSHEN LUMENJ ME GJAK NJERIU NE VENDIN TONE, KRIME MONSTRUOZE PER TE CILAT AKOMA NUK ESHTE KERKUAR FALJE ZYRTARISHT DHE BOTERISHT.

  Pellumb Xhufi jo vgetem qe eshte nje historian mashtrues qe u pagua nga Partia e Punes per te shtremberuar historine duke e cuar per studime ne Itali nga e cila nuk mesoi kurgje demokratike, por u kthye akoma me fanatik se ishte me pare,

  por:

  Pellumb Xhufi eshte dhender tek Bahri Omari qe do te thote edhe tek Enver Hoxha, prandaj dhe nuk i takon atij te flase per Kampet e Perqendrimit kur ka qene pjese e familjes sadiste dhe gjakatare Hoxha qe eshte fajtore per viktimat e panumerta te regjimit me te eger ne Bote dhe qe per fatin e keq te familjeve te viktimave nuk eshte ndeshkuar akoma nga Drejtesia Demokratike sic ndodhi ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore,

  perkundrazi:

  Me te mare pushtetin Edi Rama filloi te vajtoje si kukumjacke pylli per LANC-in kriminal te Enverit qe kishte vrare dhe masakruar me pabesi te papare aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska, filloi te shperndaje dekorata per xhelatet e Enverit, perfshire ketu nexhmije Hoxhen dhe Vito Kapon por nuk harroi edhe katilin Aranit Cela dhe nuk mjaftoi me dekorata trimerie qe shqyptaret qe kishin vrare, por u shtoi edhe pensionet e veteranit, nderkohe qe o krimineli Pellumb Xhufi qe tallesh me viktimat e komunizmit pa piken e moralit qytetar, ti o mashtruesi Pellumb Xhufi e di mire se Enveri me gjithe Nexhmijen ka jetuar gjate gjithe Luftes si Koqe Molle tek vila e kunatit te tij Bahri Omari qe ti i ke marre mbesen per grua, pyete Donika Omarin se ta tregon ajo me mire historine, prandaj

  MOS U TALL ME VIKTIMAT E ENVERIT DUKE CITUAR CIA-N SE BEHESH EDHE KARAGJOZ SI PASKAL MILO KUR TREGONTE PERRALEN E TIJ TE PREFERUAR:

  “Enveri kishte ca te keqia, por ka pasur edhe ca te mira!”

  PO PSE ME KRIMINELE DHE MASHTRUES ENVERISTE SI PELLUMB XHUFI DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE O EDI RAMA?

  He o gazeta DITA gjeni dot nje vend tjeter me kontravers dhe CINIK se Shqypnia Enveriste qe po kerkon te hyje ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike?

  Reply to this comment
 4. intelektuali March 31, 11:45

  POLITIKA JONE KOMBETARE NUK DUHET TE LEJOJE PELLUMB XHUFIN TE KOMENTOJE “CILESINE” E KAMPEVE TE PERQENDRIMIT TE ENVERIT, SEPSE ESHTE NE KONFLIKT INTERESI DHE PJESTAR I BANDES TE XHELATEVE TE PARTISE SE PUNES QE MBUSHEN LUMENJ ME GJAK NJERIU NE VENDIN TONE, KRIME MONSTRUOZE PER TE CILAT AKOMA NUK ESHTE KERKUAR FALJE ZYRTARISHT DHE BOTERISHT.

  Pellumb Xhufi jo vetem qe eshte nje historian mashtrues qe u pagua nga Partia e Punes per te shtremberuar historine duke e cuar per studime ne Itali nga e cila nuk mesoi kurgje demokratike, por u kthye akoma me fanatik se ishte me pare,

  por:

  Pellumb Xhufi eshte dhender tek Bahri Omari qe do te thote edhe tek Enver Hoxha, prandaj dhe nuk i takon atij te flase per Kampet e Perqendrimit kur ka qene pjese e familjes sadiste dhe gjakatare Hoxha qe eshte fajtore per viktimat e panumerta te regjimit me te eger ne Bote dhe qe per fatin e keq te familjeve te viktimave nuk eshte ndeshkuar akoma nga Drejtesia Demokratike sic ndodhi ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore,

  perkundrazi:

  Me te mare pushtetin Edi Rama filloi te vajtoje si kukumjacke pylli per LANC-in kriminal te Enverit qe kishte vrare dhe masakruar me pabesi te papare aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska, filloi te shperndaje dekorata per xhelatet e Enverit, perfshire ketu nexhmije Hoxhen dhe Vito Kapon por nuk harroi edhe katilin Aranit Cela dhe nuk mjaftoi me dekorata trimerie qe shqyptaret qe kishin vrare, por u shtoi edhe pensionet e veteranit, nderkohe qe o krimineli Pellumb Xhufi qe tallesh me viktimat e komunizmit pa piken e moralit qytetar, ti o mashtruesi Pellumb Xhufi e di mire se Enveri me gjithe Nexhmijen ka jetuar gjate gjithe Luftes si Koqe Molle tek vila e kunatit te tij Bahri Omari qe ti i ke marre mbesen per grua, pyete Donika Omarin se ta tregon ajo me mire historine, prandaj

  MOS U TALL ME VIKTIMAT E ENVERIT DUKE CITUAR CIA-N SE BEHESH EDHE KARAGJOZ SI PASKAL MILO KUR TREGONTE PERRALEN E TIJ TE PREFERUAR:

  “Enveri kishte ca te keqia, por ka pasur edhe ca te mira!”

  PO PSE ME KRIMINELE DHE MASHTRUES ENVERISTE SI PELLUMB XHUFI DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE O EDI RAMA?

  He o gazeta DITA gjeni dot nje vend tjeter me kontravers dhe CINIK se Shqypnia Enveriste qe po kerkon te hyje ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike?

  Reply to this comment
  • Intelektuali March 31, 13:18

   Adashi im, te kujtohet kur luan in ne burg: hapa dollapa kush eshte mbrapa ptu ptu ptu nuk e quhet?

   Reply to this comment
  • Nausika March 31, 23:21

   Ke të drejtë o intelektual, po çfarë pritet nga Pëllumb Xhufi, e këlyshët e kriminelëve. Baballarët e tyre i thyen këmbë e duar përpara pushkatime e njerzve….I jati i Xhufit ka qenë toger…Fundërrina karakteresh…Duan t’i bëjnë klizem krimeve, se ju kanë ngel ne gryken e poshtërsitë e mizorisë…

   Reply to this comment
  • hahaha .dobici i Mullahi komuniste April 2, 12:49

   intelektuali ,

   na thuaj te verteten nqs ke noj fije burrnie ;

   Mos je gje ai truSida ti ,Agranom TUFI pi Pishkopiet ?
   hahahahah .
   Nqs je ai pseudoshkrimtari e pseudopoeti i epokes se majmunit te shpelles ,
   do te thoja nji dicka .
   Shko e shtrohu ne Spital e kujdesu per semundjen ,
   qe te ka dal syve , (te enjtura si bole lepuri disident)
   se mos na ngelesh ne dor forumeve ,tu gerrmu ,
   per kocka.

   Reply to this comment
 5. intelektuali March 31, 11:46

  POLITIKA JONE KOMBETARE NUK DUHET TE LEJOJE PELLUMB XHUFIN TE KOMENTOJE “CILESINE” E KAMPEVE TE PERQENDRIMIT TE ENVERIT, SEPSE ESHTE NE KONFLIKT INTERESI DHE PJESTAR I BANDES TE XHELATEVE TE PARTISE SE PUNES QE MBUSHEN LUMENJ ME GJAK NJERIU NE VENDIN TONE, KRIME MONSTRUOZE PER TE CILAT AKOMA NUK ESHTE KERKUAR FALJE ZYRTARISHT DHE BOTERISHT.

  Pellumb Xhufi jo vetem qe eshte nje historian mashtrues qe u pagua nga Partia e Punes per te shtremberuar historine duke e cuar per studime ne Itali nga e cila nuk mesoi kurgje demokratike, por u kthye akoma me fanatik se ishte me pare,

  por:

  Pellumb Xhufi eshte dhender tek Bahri Omari qe do te thote edhe tek Enver Hoxha, prandaj dhe nuk i takon atij te flase per Kampet e Perqendrimit kur ka qene pjese e familjes sadiste dhe gjakatare Hoxha qe eshte fajtore per viktimat e panumerta te regjimit me te eger ne Bote dhe qe per fatin e keq te familjeve te viktimave nuk eshte ndeshkuar akoma nga Drejtesia Demokratike sic ndodhi ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore,

  perkundrazi:

  Me te mare pushtetin Edi Rama filloi te vajtoje si kukumjacke pylli per LANC-in kriminal te Enverit qe kishte vrare dhe masakruar me pabesi te papare aleatet angleze ne Kanalin e Korfuzit me mina jugosllave dhe me urdher nga Beogradi dhe Moska, filloi te shperndaje dekorata per xhelatet e Enverit, perfshire ketu Nexhmije Hoxhen dhe Vito Kapon por nuk harroi edhe katilin Aranit Cela dhe nuk mjaftoi me dekorata trimerie qe shqyptaret qe kishin vrare, por u shtoi edhe pensionet e veteranit, nderkohe qe o krimineli Pellumb Xhufi qe tallesh me viktimat e komunizmit pa piken e moralit qytetar, ti o mashtruesi Pellumb Xhufi e di mire se Enveri me gjithe Nexhmijen ka jetuar gjate gjithe Luftes si Koqe Molle tek vila e kunatit te tij Bahri Omari qe ti i ke marre mbesen per grua, pyete Donika Omarin se ta tregon ajo me mire historine, prandaj

  MOS U TALL ME VIKTIMAT E ENVERIT DUKE CITUAR CIA-N SE BEHESH EDHE KARAGJOZ SI PASKAL MILO KUR TREGONTE PERRALLEN E TIJ TE PREFERUAR:

  “Enveri kishte ca te keqia, por ka pasur edhe ca te mira!”

  PO PSE ME KRIMINELE DHE MASHTRUES ENVERISTE SI PELLUMB XHUFI DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE O EDI RAMA?

  He o gazeta DITA gjeni dot nje vend tjeter me kontravers dhe CINIK se Shqypnia Enveriste qe po kerkon te hyje ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike?

  Reply to this comment
  • kan 28-vjet qe merren me kufomen e komunizmit ! Telenovela Marrezia qe coj shqiptaret ne ishullin idiot March 31, 12:08

   intelektuali ,

   si gjithmon prezent ,
   me bo tym .

   Shqiptaret nuk kan kohe te merren
   me idiotizmat qe hedhin medieve mashtrusit ,

   sepse s’kan te hane buke .

   Shkrime te Tilla s’i afrojne buke shqiptarit ,
   por i shtyn ne bodrumet ku ushtrohen Kurse Bullizmi .

   Reply to this comment
   • intelektuali March 31, 12:39

    Shqyptaret s’ka buke me honger,

    sepse:

    NUK VENE MEND NGA GABIMET E TE KALUARES DHE NUK DINE TE ZGJEDHIN BOSAT NE DREJTIMIN E SHTETIT

    Kryeministri anglez Churchill ka thene:

    “Ai popull qe nuk denon te kaluaren e hidhur te tij, do te vuaje perseri ne te ardhmen!”

    KJO ESHTE AKTUALE SOT PER SHQYPTARE QE S’KANE BUKE ME HONGER

    dhe:

    Nuk eshte fare telenovle TV, por realiteti LIVE shqyptar.

    Reply to this comment
    • ELIOT April 1, 11:49

     INTELE …. CHURCHILLI KA THENE .. QE KRISTOFOR KOLOMB ISHTE SOCIALISTI I PARE NE BOTE …SEPSE .. NUK E DINTE KU SHKONTE …. NUK E DINTE SE KUSH GJENDEJ . DHE TE GJTHA KETO UDHETIME I BERI ME DOLLARET E POPULLIT …WISTON CHURCHILL ..

     Reply to this comment
 6. Lili March 31, 12:54

  Nuk eshte cudi ne nje shtet ku kemi gramoz ruci kryeparlamentar, bilbilin e enverit minister te mbrendshme e djalin e njerit qe urdheroj varren e poetit ne fund te shekullit 20 ne kryeministri,nuk eshte cudi qe te kemi keso pseudohistorian qe dallin e thone se kampi i Tepelenes ishte super! Edhe pak do na thone se regjimi i enverit ishte ideali i tyre ,se per ta vendos prape do luftojne..
  Nuk eshte cudi se keta jane gatuar mbrapsht e mbrapsht gjithe jeten do veprojne.
  Eshte turp per shqiptaret e ri qe te pranojne keso politikane ne krye te shtetit,eshte turp per rrinine tone qe prape te duroje keso pushtetare.

  Reply to this comment
 7. . March 31, 13:43

  Pershkrimi i kampit eshte i CIAs, jo nga Pellumb Xhufi.

  Reply to this comment
 8. demo March 31, 13:48

  Savra e Lushnjes ka qene Buchenvaldi,Kosova e Belshit ka qene Dakau,Kampi i Tepelenes ka qene Aushvici,Keneta e Maliqit ka qene Treblinka.Kampet e cfarosjes naziste kane qene me komode se kampet e cfarosjes enveriste.Pervec ushtarakeve qe e kishin detyre,me te tmerrshem kane qene banoret e vendeve ku ngriheshin kampet te ushqyer me urrejtjen per armikun e klases,qe torturonin edhe femijet e tyre.

  Reply to this comment
  • Beni March 31, 22:30

   E çfarë pritet nga biri i togerit Xhufi….
   Xhufi është një bir krimineli..
   dhe vet një maskara

   Reply to this comment
 9. MH March 31, 14:11

  Konviktori !
  Ne ate kohe ishte kohe e veshtire dhe te gjithe konviktoret e shqiperise hanin buke misrit me qaj.Dhe duhej te ishe ne rregull me orarin e mesimit.E njejta buke misri kater gisht trashe ishte dhe pergjithe popullin. Gezonim miradinat e fukarallekut te mbretnise Zog.Ku hante qeni petulla dhe populli cullak i veshun dhe i mbathun me rrutana(zhele,zhele)Ku Zhozefina dha urdher ta nxirrnin deputatin per zhelesh jasht.Sepse parlamenti “demokratik” i sherbente trashigimtarve aristokrat&demokrat!Tip fashizmit.
  Rinia sot nuk don ta dije heqjen keq te atyne viteve mbas lufte.Edhe sikur te mos ishte ba lufte gjendja e mjerume e popullit do ishte si mos ma keq e zi ekonomikisht.Nuk kish drita elektriku.Por drita pishet,bishtukut dhe ndonji miradije kandili e disa improvizonin kandilin e Zojes.Nji got uje dy-tre gishta pa u mbush,siper hidheshe vaj udhinit mbi te cilin vendoseshe nji tap me fije penit 1 percik ne brendesi te ujit dhe maja e penit mbi tapen e birosun mbi voje e voji mbi uje ndizesh per te dhane drite.Ma e keqja kane ftyre te persekutumit qe iu shofte fara kerkojne damshperblimet.Ishin keto “aristokrate’ te ndyre qe shqiperia ishte ne ate nivel ekonomik e social per ibret te Zotit.Diktatura mbrenda 10-12 vitesh hapi dyert e universitetit per konviktoret dhe jo konviktoret e gjithe rrepublikes.

  Reply to this comment
 10. Kaçi i zi March 31, 18:21

  Pse i quani “kampe perqendrimi?”
  Ka krematoriume dhe dhoma gazi ne to? Kush me tregon se nuk kam pare ndonje?

  Reply to this comment
  • intelektuali March 31, 21:00

   Fillo dhe meso ndonje gjuhe te huaj qe te lexosh histori dhe te mos shkruash idiotizma ne kete forum te nderuar te gazetes DITA.

   Kampet e Perqendrimit i krijoi per here te pare Partia Bolshevike qe i quajti GULAG qe do te thote ne shqip:

   “Departamenti i Përgjithshëm i Kampeve Penale”

   Në 1918 kreu i Partise Bolshevike, Vladimir Lenin urdhëroi qe “elemente jo të besueshem” të izolohen në kampe te posacme, si “armiq” të mundshëm të revolucionit. Kampi i parë i përqendrimit per te burgosur politike në Rusinë Sovjetike u krijua në vitin 1919 në manastirin e Solovkitit. Deri në vitin 1921 ne BRSS u ndertuan dhe u vune ne funksionim tetëdhjetë e katër kampe perqendrimi per te burgosur politike, qëllimi kryesor i të cileve ishte të “ri-edukimi me ane te punes” dhe shume pak i mbijetonin kushteve, njerëzit që dërguan ose vdisnin nga mundimet ose nga uria apo semundjet. Zakonisht ata ishin kryesisht intelektuale dhe aristokrate, fisnikë, priftërinj, tregtarë të përkufizuar si “borgjezi”, por edhe shumë fshatare te te pasur te cilesuar si “armiq të popullit” apo kulake nga nivele të ndryshme shoqërore dhe sociale.

   Pas vdekjes së Leninit pasardhësi i tij Josif Stalin zhvilloi një vizion të ri për rolin e kampeve te perqendrimit si një bazë për të përshpejtuar industrializimin përmes punës së detyruar. Gjatë 30 viteve të shekullit të 20 Gulagu filloi të rritet dhe u be hallke qendrore në ekonominë e BRSS ne aktivitetet e punes me detyrim per miliona njerez te damkosur qe punonin si skllever ne minierat e arit, qymyrgurit, te lendes se drurit, ne sektorin e ndërtimit te fabrikave, rrugëve, dhe gradualisht perfshiu gjithe sektoret e ekonomisë. Dihet qe ne vitet 1923-1933 ne Rusi kane vdekur mbi 30 miloine ruse dhe ukrainas, shumica ne Kampet e Punes GULAG te Stalinit.

   Më vonë Pasardhësit e Stalinit filluan gradualisht të zvogëlojnë numrin e të burgosurve ne Kampet e Punes per shkak për efikasitetit te ulet ekonomik dhe duke qene te detyruar te njohin pjesërisht padrejtësine e këtij sistemi të punës së detyruar. Por Kampet ne BRSS nuk zhduken plotësisht. Në vitet 70 dhe 80 janë përdorur per te burgosur disidentët sovjetikë, nacionalistë dhe kriminelëve ordinere dhe tema është bere e njohur gjerësisht nnga organizatat ndërkombëtare për të drejtat e njeriut. Vetëm në vitin 1987, kampet politike sovjetike më në fund u mbyllen dhe emeri famekeq GULAG u fshi nga fjalori sovjetik. Ne vitin 1989 Presidenti Gorbacov i kerkoi zyrtarisht viktimave te komunizmit dhe te Kampeve te Perqendrimit GULAG dhe urdheroi demshperblime te konsiderueshme nga buxheti i shtetit per famljet e tyre.

   Sipas modelit sovjetik GULAG modeli, ka pasur kampe të tilla jashtë BRSS në Çekosllovaki , Bullgari , Poloni , Hungari , RDGJ , Rumani dhe Mongoli, por qe jane mbyllur me heret qe ne vitin 1956 kur Hrushcovi shpalli Luften me Kultin e Individit dhe denoi Stalinin si nje Diktator autoritar.

   Hitleri implementoi dhe perdori te njejten metode te Stalinit per Kampet e tij te Punes me hebrenjte ku ne cdo hyrje shkruhej:

   ARBEIT MACHT FREI!

   por:

   Ne dallim nga sovjetiket ai per pune zgjidhte vetem hebrenjte e shendoshe dhe te rinj, te moshuarit dhe te semuret i dergonte menjehere ne dhomat e gazit, dhe me pas ne krematorium nje shpikje teknollogjike pasi shpenzimet per vrasjet dhe groposjet dilnin shume me te vogla. Ky eshte edhe dallimi, por kjo eshte ceshtja?

   Para do kohe doli ne treg nje liber qe hodhi bomben:

   Hitleri = Stalini?

   Tema të vjetra për viktima dhe autorë, për viktimat dhe xhelate, per viktima dhe dhunues sadiste dhe gjakatare, ka një hierarki te sakte të krimeve të kryera edhe para edhe gjatë edhe pas Luftës së Dytë Botërore, trajton historiani amerikan Timothy Snyder, që i pëlqen për të thyer tabu historike.

   Historia e deportimeve dhe vrasjeve ne nje liber te vetem me titullin e thjeshte:

   “Toka të përgjakshme. Europa midis Hitlerit dhe Stalinit”

   Ky është libri i Profesor Yale Timothy Snyder, i cili i hedh dorashken historianeve te ngurte dhe fanatike te njeres apo tjetres bindje politike, por qe duhet t’i pergjigjen me pergjegjesi intelektuale pyetjes thelbesore:

   “A mund të krahasohet Stalini me Hitleri?”

   duke vazhduar:

   “Hitleri dhe Stalini – dy fytyra të së njëjtës gjë, si Stalini dhe Hitleri kishin një qëllim: të shkatërronin elitën politike, intelektuale dhe sociale të Botes”.

   Ne Gjermani libri u prit mire nga kritika, por kur u shfaq në SHBA, libri u kritikua për afirmimin e bolshevizmit dhe nazizmit, shkruan Tageschengel. Me këtë rast, Radio Deutschelandfound përfundon: Ky libër është për rolin vendimtar te historisë në politikë, por profesori i historise dhe autori i librit kundersulon:

   “Për të krahasuar nuk do të thotë të barazosh”

   Profesori amerikan nuk i lë pas dore dallimet midis regjimeve të Hitlerit dhe Stalinit. Por ai nuk ka frikë të krahasojë dy diktatorët në metodat e tyre të vrasjeve masive. Për shembull, Stalini shkatërroi shumë njerëz para Luftës së Dytë Botërore, ndërsa Hitleri ndoqi një politikë të shkatërrimit në masë gjatë luftës.

   “Duke imituar dhe radikalizuar parimet e Gulagut sovjetik, gjermanët u kanë dhënë më pak ushqim për ata që nuk mund të punojnë, duke i vrare kryesisht ne dhomat e gazit.”

   Dhe:

   “Në vitin 1941 Zyrtarët gjermanë kryen një politikë vrastare urie identike si komunistët sovjetike te Stalinit në periudhen 1923-1933.”

   Libri i Timothy Snyder shpalo një tjetër tabu.

   “Mendimi me i përhapur në Evropë per vrasjet masive është i lidhur detyrimisht dhe kryesisht me Holokaustin qe ishte krim dhe vrasje e industrializuar me teknollogji të njerëzve”,

   Ka shkruar historiani amerikan. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ai paraqet një klasifikim të tmerrshëm të metodave të shkatërrimit në masë të përdorur nga Stalini dhe Hitleri. Sipas Snyder numri më i madh i viktimave në “tokën e përgjakshme” mbetet medota e vrasjeve si rezultat i urisë dhe torturave te zgjatura, dhe vetëm pastaj vijne te të shtënat me pushke apo mbytjet në dhomat e gazit dhe gjegjet me pas ne krematorium.”

   KESHTU SHKRUAN PROFESORI AMERIKAN I HISTORISE KONTEMPORANE.

   Reply to this comment
   • Kaçi i zi March 31, 22:31

    Po mire mo xhaxhi intelektuali une kam pare ne filma qe kampet e perqendrimit naziste mbroheshin nga ata si quheshin? Ah po SS me qen dhe rroje te shumte. Juve nje polic dhe nje i ngarkuar nga te burgosurit ju ruante se keshtu theote raporti i imperjalisteve amerikane. Apo mos ruanit sho shoqin ju?
    Dhe ato 600 gr buke qe mernit nuk me duken me pak se cmerni ne me triska me ka thene babi.
    Te kete pasur vdekje nga uria thua ne ato kampet e perqendrimit te Enverit?
    Po dhembet e floririt ua shkulnin ju?
    Floket ua prisnin per te mbushur dysheket e ushtrise?
    Sinqerisht o xhaxhi intelektuali qe me mesove dhe gulaket se nuk i kisha degjuar kurre, vertet qe ju respektoj per dhimbjen qe keni kaluar si demokrate dhe per lirine politike por ata te vertetet ama jo ata qe kane bashkepunuar me ata qe ndertuan kampet e perqendrimit dhe kryen krime kunder popullit dhe as ata hajdutet ordinier por te krahasosh kampet nazise te shfarosjes ne mase me kampet e internimit ne Shqiperi nuk te duket pak si teper se ndryshe si do ua degjonim zerin juve ne tani o i nderuar intelektual?

    Reply to this comment
    • intelektuali April 1, 16:35

     Ja ta spjegon xhaxhi intelektuali o Kaci I Zi si Korrozi,

     por:

     C’faj kam une i shkreti qe ti nuk di te lexosh dhe nuk e di fare se cfare eshte GULAGU qe ka lemerisur Boten me vrasjet dhe likuidimet masive te njerezve duke i detyruar te punojne si skllever deri ne piken e fundit te fuqive fizike?

     Me kulture dhe respekt te spjegova se nje profesor historie ne Univeristetin Yale ne SHBA, Timothy Snyder ka shkruar nje liber qe beri shume buje midis profesionisteve te historise, por edhe ne publik, libri titullohet: “Toka të përgjakshme. Europa midis Hitlerit dhe Stalinit”, intelektuali e ka origjinalin ne anglisht dhe ky liber eshte nje pergjigje per profesorin enverist te historise, Pellumb Xhufi qe nuk pranon se Kampi i Perqendrimit i Enverit ne Tepelene ka kryer krime kunder njerezimit, por perkundrazi e paraqet si nje “Kamp Pune” qe kishin veshtiresite e kohes si te gjithe shqyptaret. Ne kete liber profesori i historise nga Universiteti Yale te SHBA mundohet te spjegoje se HOLOKAUSTI i Hitlerit nuk ka te krahasuar me GULAGUN e Stalinit per shume arsye megjithese ngjasojne si dy pika uji:

     Separi: Hitleri vrau dhe likuidoi hebrenj ne Kampet e tij te Punes gjate Luftes se Dyte Boterore, nderkohe qe Stalini vrau dhe masakroi popullin e tij pa patur kurfare Lufte, shifrat jane te jane te pakrahasueshme: 6 milion hebrenj apo cifute te vrare nga Hitleri kundrejt afro 33 milion ruse dhe ukrainas nga Stalini.

     Se dyti: Qe eshte edhe thelbesorja ne kete liber, gazi “Ciklon B” qe u shpik nga cifuti kimist Fitz Haber, njeriu me i urryer ne Bote dhe qe u perdor per here te pare ne Auschwitz (Osviencim) te Polonise nga ideatori Heinrich Himmler per te shkurtuar shpenzimet be buxhetin e shtetit nazist gjate likuidimit masiv te njerezve ne Kampet e Perqendrimit, kryesisht per njerez te moshuar, femilj dhe te semuret, pra profesori amerikan i historise i quan viktimat e “Dhomave te Gazit” te Himmlerit me “fat” ne krahasim me te burgosurit ne Kampet e Perqendrimit te Stalinit GULAG ku edhe vetvrasja quhej krim ndaj Partise Bolshevike.

     SI TA CILESOJME DHE ME KE TA KRAHASOJME KAMPIN E PERQENDRIMIT TE ENVERIT NE TEPELENE?

     Pellumb Xhufi me cinizem thote se ne Tepelene ndertesat dhe kapanonet per te burgosurit ishin me “tulla solide”, ti o Kaci i Zi thua se ne Tepelene nuk ka pasur “dhoma gazi” si ato te Himlerit, por intelektuali thote se ne Tepelene viqen afro 300 femije te vegjel ne tortura te padegjuara nga uria dhe mungesa e ushqimit, deshmitare okulare kane treguar per BBC se nenat perpiqeshin t’i hidhnin femijet dhe bebet e tyre matane gardhit me tela me gjemba qe t’i shpetonin nga vdekja e urise me shprese se dikush nga fshataret vendas do t’i merrnin dhe t’i shpetonin, por ai tepelenas i ndershem qe tentoi ta bente kete gje e pesoi rende nga ushtaret vigjilente te qe kishin marre urdhera te prera nga larte dhe te gjitha keto tmerre jane te dokumentuara me deshmi dhe fakte, per te cilat po pergatitet edhe nje film dokumentar.

     PSE E TREGOJ TE GJITHE KETE GJE?

     sepse:

     Si edhe ne dokumentarin tim per “Ishullin e Kanibaleve” ne afersi te qytetit siberian Tomsk, ku Stalini urdheroi deportimin e afro 3000 njerezve kundershtare te regjimit dhe i la atje te vdesin nga uria, por ne Luften per mbijetese keta te denuar politike u transformuan ne Kanibale dhe filluan te hane njeri tjetrin dhe kur mbaroi mishi i njeriut kaluan me not ne stere dhe filluan te shqyejne dhe te hane njerezit e fshtrave perreth deri sa erdhi ushtria dhe i asgjesoi te gjithe. Ky rast qe beri buje ne Bote nuk eshte film Holivudi por nje realitet i Kampeve te Perqendrimit te Stalinit qe nuk kishin te krahasuar me Holokaustin e cifuteve gjate Luftes se Dyte Boterore,

     por:

     QE MUND TE KRAHASOHET ME KAMPIN E PERQENDRIMIT TE ENVERIT NE TEPELENE

     dhe dicka tjeter:

     Ne BE dhe SHBA mohimi i Holokaustit konsiderohet krim i rende dhe ai person qe i del ne mbrojtje krimeve kunder njerezimit denohet penalisht dhe ai shtet qe lejon kete perjashtohet menjehere nga OKB,

     prandaj:

     PSE HESHT POLITIKA JONE KOMBETARE PER KAMPET E PERQENDRIMIT TE ENVERIT KUR KERKON TE HYJE NE BE?

     dhe:

     Kush e lejon enveristin fanatik, Pellumb Xhufin te perdore median dhe gazeten DITA per t’u tallur me nje cinizem, te papare me viktimat e Kampit te Perqendrimit ne Tepelene dhe pinjollet e tyre, madje duke i quajtur edhe si “Neofashiste” kur gjithe Bota Demokratike i konsideron “krimet e komunizmit” si “krime kunder njerezimit”?

     Reply to this comment
 11. intelektuali March 31, 20:32

  E Po me Momentes injorantllwku jo Po Aushvc jo Po Mathaugen jo Po Dakau jo Po Buchenwald.
  O kafshe qe Beni sikur i Dini te gjitha Ju katunare e pasardhes se barkthareve e malarikeve apo tuberkulozeve ndermjet 800000 njerezve qe perbente popullsia e Shqypnise me 1945 e tani prej atij systemi U shumuat ne 3 milion e 700000 (aq e la ENVERI Shqypnine kur vdiq)

  A e Dini cdo te thote kamp i cfarosjes ne Mase?
  Ne mbi 100000 njerezve te vrare ne dite.
  Keto ishin kampet nazistet te cfarosjes ne Mase, te atyre nazistet U sherbeu sami repishti egjithe Koollaborationistet pinjollet e te cileve bejne Gam gam sot.
  Vetem ashtu munden nacional-socialistet te cfarosnin 6,5 milion cifute, 1 milion arixhinj te komunitetin Rom.

  Dhe lufta 5 vjecar ne Siri me gjithe krimet e armetl e perdorura luftarake NUK U afrohet ketyre shifrat.

  Ne lüften Bosnjes U vrane nga Formationet paraushtarake Serbe te kryesuar nga mladic, vetem per 2-3 dite 8 mije burra te komunitetin mysliman nga mosha 12- 65 vjec.
  Ky klasifikohet genocid dhe cfarosjes ne Mase.

  O idiote, me intelektuali e Sami repishtin spiun te ich ne krye,o shpirta katran e genjeshtare te pashoq.
  Ne cendra i keni pare Ato klasifikime e konstatime qe Beni.

  Turp dhe ofendim per cifute e vrare dhe te vrareve ne lüften e jugosllavise.

  Pysni repishtin se eshte Prof, sa hyne ne Kamp ne Tepelena, e sa dolen, diferenc e thjeshte.

  Ai kastruardervishovici duhet ti kete Dokumentat.

  Hajvane Gam gam Gam, idiote egenjeshtare patologjike.

  Reply to this comment
  • intelektuali March 31, 21:04

   Te kam thene edhe here tjeter mos kopjo intelektualin se nuk te beson kush,

   sepse:

   Ti je rrugaci Ilir Hoxha qe del ketu ne DITA si nje halabak hajdut, por ik more mavri dhe kujdesu per djalin qe e ke ne burg qe Taulant Balla ta morri ne qafe duke e emeruar si administrator te Laboratorit te kokaines ne Xibrake dhe mos u be qesharakat me llogjet qe shkruan se ja nxjerr bojen vetes dhe gjuha qe perdor t’i zbath breket e injorantit.

   Reply to this comment
 12. Rita March 31, 20:35

  E Po me Momentes injorantllwku jo Po Aushvc jo Po Mathaugen jo Po Dakau jo Po Buchenwald.
  O kafshe qe Beni sikur i Dini te gjitha Ju katunare e pasardhes se barkthareve e malarikeve apo tuberkulozeve ndermjet 800000 njerezve qe perbente popullsia e Shqypnise me 1945 e tani prej atij systemi U shumuat ne 3 milion e 700000 (aq e la ENVERI Shqypnine kur vdiq)

  A e Dini cdo te thote kamp i cfarosjes ne Mase?
  Ne mbi 100000 njerezve te vrare ne dite.
  Keto ishin kampet nazistet te cfarosjes ne Mase, te atyre nazistet U sherbeu sami repishti egjithe Koollaborationistet pinjollet e te cileve bejne Gam gam sot.
  Vetem ashtu munden nacional-socialistet te cfarosnin 6,5 milion cifute, 1 milion arixhinj te komunitetin Rom.

  Dhe lufta 5 vjecar ne Siri me gjithe krimet e armetl e perdorura luftarake NUK U afrohet ketyre shifrat.

  Ne lüften Bosnjes U vrane nga Formationet paraushtarake Serbe te kryesuar nga mladic, vetem per 2-3 dite 8 mije burra te komunitetin mysliman nga mosha 12- 65 vjec.
  Ky klasifikohet genocid dhe cfarosjes ne Mase.

  O idiote, me intelektuali e Sami repishtin spiun te ich ne krye,o shpirta katran e genjeshtare te pashoq.
  Ne cendra i keni pare Ato klasifikime e konstatime qe Beni.

  Turp dhe ofendim per cifute e vrare dhe te vrareve ne lüften e jugosllavise.

  Pysni repishtin se eshte Prof, sa hyne ne Kamp ne Tepelena, e sa dolen, diferenc e thjeshte.

  Ai kastruardervishovici duhet ti kete Dokumentat.

  Hajvane Gam gam Gam, idiote egenjeshtare patologjike.

  Reply to this comment
 13. intelektuali March 31, 21:01

  O demo te Rente kanceri!

  Te thuash:

  “Savra e Lushnjes ka qene Buchenvaldi,Kosova e Belshit ka qene Dakau,Kampi i Tepelenes ka qene Aushvici,Keneta e Maliqit ka qene Treblinka.Kampet e cfarosjes naziste kane qene me komode se kampet e cfarosjes enveriste”

  Do te thote te zbukurosh dhe te zbusesh Ato kampet e national slcialisteve dhe e kriemeve te perbindshme qe Kane bere ATA ne Ato kampe.

  Kete Mund TA Bej nje pinjollet i xhafer deven kriminele lufte qe beri masakran die e 4 shkurtit ne tirane 1944.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Konzentrationslager

  TA degjojne izralelitet kete te varin per gjuhe.

  Te gjen mosadi dhe nga komentin i gazetes.
  Pis
  Kanceri ne kocke e ne Pak.
  Ishalla bie ne dore ndonje Doktori si ai mendeleja dhe e shikon.

  Do Tallin bithen me Ty e ti do paguash dhe qimet e kokes e te bithen bashke.

  Reply to this comment
 14. intelektuali March 31, 21:02

  O demo te Rente kanceri!

  Te thuash:

  “Savra e Lushnjes ka qene Buchenvaldi,Kosova e Belshit ka qene Dakau,Kampi i Tepelenes ka qene Aushvici,Keneta e Maliqit ka qene Treblinka.Kampet e cfarosjes naziste kane qene me komode se kampet e cfarosjes enveriste”

  Do te thote te zbukurosh dhe te zbusesh Ato kampet e national slcialisteve dhe e kriemeve te perbindshme qe Kane bere ATA ne Ato kampe.

  Kete Mund TA Bej nje pinjollet i xhafer deven kriminele lufte qe beri masakran die e 4 shkurtit ne tirane 1944.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Konzentrationslager

  TA degjojne izralelitet kete te varin per gjuhe.

  Te gjen mosadi dhe nga komentin i gazetes.
  Pis
  Kanceri ne kocke e ne Palce ishalla!!!!.
  Ishalla bie ne dore ndonje Doktori si ai mendeleja idhulli i xhaforrit tat dhe e shikon.

  Do Tallin bithen me Ty e ti do paguash dhe qimet e kokes e te bithen bashke.

  Reply to this comment
 15. demo March 31, 21:05

  O demo te Rente kanceri!

  Te thuash:

  “Savra e Lushnjes ka qene Buchenvaldi,Kosova e Belshit ka qene Dakau,Kampi i Tepelenes ka qene Aushvici,Keneta e Maliqit ka qene Treblinka.Kampet e cfarosjes naziste kane qene me komode se kampet e cfarosjes enveriste”

  Do te thote te zbukurosh dhe te zbusesh Ato kampet e national slcialisteve dhe e kriemeve te perbindshme qe Kane bere ATA ne Ato kampe.

  Kete Mund TA Bej nje pinjollet i xhafer deven kriminele lufte qe beri masakran die e 4 shkurtit ne tirane 1944.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Konzentrationslager

  TA degjojne izralelitet kete te varin per gjuhe.

  Te gjen mosadi dhe nga komentin i gazetes.
  Pis
  Kanceri ne kocke e ne Palce ishalla!!!!.
  Ishalla bie ne dore ndonje Doktori si ai mendeleja idhulli i xhaforrit tat dhe e shikon.

  Do Tallin bithen me Ty e ti do paguash dhe qimet e kokes e te bithen bashke.

  Reply to this comment
 16. intelektuali March 31, 21:30

  Une Jam intelektuali qe i di te gjitha.

  Und Jam Profiler qe vetem nga komente ketu dhe nga Nicku njoh se kush eshte Kommentatori i vertete.

  Bravo intelektual bitha.

  Lum shqypnia qe te ka.

  Reply to this comment
 17. intelektuali March 31, 21:45

  Akoma me keto Ju.

  Shikoni Mi sec Po ndodhi cdo dite. Shikoni vandalizmat ne rrugen e ahtuquajtur te kombit

  Sapo stabilizohet situata ne kosove dhe shqypni fillon destabilizimi spiunet hajdutet, te korruptuarit me veprimtari antishqyptare antikombetare diversioniste i Vene Flamen Shqypnise, Duke dashur dhe te mbuloj parate qe u
  I Kane vjedhur popullit dhe une merrem me Stalini me rusine e Para 100 vitetve sikur shqypnia i zgjidhi gjithe problemet e saj
  U me Rente nje pike qe sme Bie.

  Reply to this comment
 18. KOZi March 31, 22:21

  Burgjet,kampet e punes dhe internimi ne vend tjeter larg vendbanimit ne Shqiperi nuk duhen krahasuar me Gjermanine Naziste dhe aspak me Italine Fashiste. Administrimi,kuadri ,organizimi qe ka ndodhur ne Shqiperine komuniste ne kete drejtim jane kopje e Bashkimit Sovjetik komunist dhe Jugosllavise komuniste. Mos ngaterroni krah e adrese….tung

  Reply to this comment
 19. Krist April 1, 00:27

  Na fal,more i biri i te atit,qe paskemi bere nje krahasim per kampet e perqendrimeve,qe qenka jashte modelit tend te krahasimit.Me falini per shprehjen,por kesa i thone si te krahasosh ndryshimin midis fjales MUT dhe KAKE.A ka ndonje ndryshim?Te dyja fjalet tregojne te njenjtin produkt.Mjere ai qe i ka hequr ne kurrizin e tije,apo te familjes,bile edhe te farefisit te tij,por per ty,more i biri i te atit,qe e kalove jeten me fosko Dinucet e shoket etij,nen salltanetet dhe privilegjet e nipit te Enverit,i cili ishte dhe eshte edhe sot,nje njeri pa kocka (populli e quan pa bosht),sepse Enveri i vrau te jatin,i cili e mbajti ne shtepi dhe e ruajti nga regjimi,gjate pushtimit te vendit,dhe ky vjehrri i birit te te atit,bashke me te emen e tij,jo vetem qe nuk ju ankuan kurre,por i qendruan edhe afer,qe perfitonin,ate qe nuk e meritonin,dhe qe i jati ,ja ka bere harram,qe nga ajo bote.Shkur,kemi nje dopio lepirrje–Vjehri juaj,ndaj Enverit-vrasesit te babait te tij,ndersa ti lepirje ndaj vjehrrit tend lepires.Ke surra e del edhe neper TV,dhe ke goje ehd flet te tilla brockulla.Merru me ate historine e mesjetes,se nuk te kundershton njeri,per te tjerat,mos u ndigjo,se te njohin mirre c’rrace e ndyre je.

  Reply to this comment
 20. ciu ciu April 1, 05:56

  Jane bere keto dokumente sekrete te CIA-s si barcaletat qe kane dale per Arvizune dhe Lune qe thone se do kapim peshq te medhenj dhe kapen “BOLET e Adriatik Lalles..apo..ekspertizat profesionale te FBI qe berisha fshiu prapanicen…apo ai prokurori virgjinias USA qe mbuloi ne menyre mafjoze vrasjen e Trebickes.

  Po pse o te nderuar shqipfoles nuk kerkoni dokumentat e CIA–s per krimin e Gerdecit dhe pse ambasadori amerikan nuk denoncon Xen Berishen si TERRORIST qe do vriste GJENERALIN LUAN HOXHA ??
  .
  Vetem 21 janari 2011 dhe Gerdeci jane 1000 here me te renda se bemat e Enverit..dhe Tolerimi qe po i ben Amerika dhe BE sali krminelit hapur fare jane 10000000000 here te keqia se cdo gje qe ka bere Enveri..
  .
  Se SA TE VERTETA JANE KETO BARCALETA ME CIA TREGON KY DOKUMENTI ME POSHTE:

  .Materiali është një dokument i deklasifikuar i CIA-s për Shqipërinë dhe mban datën 24 shkurt 1964. Ai është ndërtuar në formën e një telegrami, të cilin shefi i një baze të Zbulimit amerikan ia dërgon eprorit të tij, shefit të stacionit.
  .
  Përmbajtjen e këtij dokumenti e përbëjnë komentet në lidhje me marrëdhëniet midis Enver dhe Nexhmije Hoxhës, e cila është subjekti i kësaj korrespondence sekrete.

  Në thelb, gjithë dokumenti është përgjigje e pyetjes së shtruar:

  Çfarë do të bënte Enveri po të vdesë Nexhmija?

  Autori i komenteve është një shqiptar që duket se i ka njohur mirë që të dy dhe që duhet të ketë qenë me funksione në Parti, ose me lidhje të ngushta me funksionarë të lartë të Partisë.

  Emri i këtij bashkëpunëtori nuk jepet dhe nuk dihet nëse shkruan nga brenda Shqipërisë apo nga emigracioni. Merret vesh se ky nuk është bashkëpunimi i tij i parë me CIA-n. Në një moment ai përmend një biografi të Nexhmijes që i ka dërguar më parë CIA-s.
  KOMENTI PËRCJELLËS NË ANGLISHT
  1. Bashkëngjitur po dërgojmë komentet e [–] në lidhje me marrëdhëniet e Subjektit dhe Enver Hoxhës dhe mbi ndikimin që do të kishte vdekja e saj ndaj tij.

  2. Me pak fjalë, [–] ndjen se do të ishte jashtëzakonisht e pamundur të pritej që vdekja e së shoqes të mos kishte ndikim mbi Enverin kur ata kanë kaluar bashkë 20 vjet të martuar. Megjithatë, [–] menjëherë shton se nuk mendon se kjo do të sillte ndonjë ndryshim thelbësor psikologjik ose në drejtime të tjera tek Enveri si person ose si udhëheqës i Partisë së Punës.

  Në analizë të fundit, Enver Hoxha nuk është sentimental; ai ka qenë zot i vetes, megjithëse pa dyshim është mbështetur te gruaja e tij për të gjetur përkrahje morale në etjen e tij për pushtet.

  Mendimi i [–] është se në mungesë të së shoqes, Enver Hoxha do të kërkonte mbështetjen psikologjike të Mehmet Shehut, të paktën në një të ardhme të afërt. Si rrjedhim, rezultati përfundimtar në rastin e vdekjes së Subjektit do të jetë vendosja e marrëdhënieve më të ngushta midis Enverit dhe Mehmetit.
  .
  Pra dokumenti i CIA-s e vdiq Nexhmijen qe ne 1964 dhe ajo sot po shkon tek te 100-at…pra gjysem shekulli gabim….

  Reply to this comment
 21. info analitike April 1, 12:18

  Kjo perqasja e Xhufit ndjek te njejtin fill me negacionistet te cilet arrinin deri aty sa te mohonin Holokaustin. Xhufi me relativizimin e tij tinzar perpiqet te minimizoje genocidin enverist ndaj shqiptareve te cilet vuajten ferrin ne kampet e perqendrimit enverist.
  Mungonte vec qe te ndiqte shembullin e SS-it Otto Ohlendorf e te na shpjegonte se internoheshin edhe femijet se kishin frike nga hakmarrja e tyre per prinderit ne te ardhmen. A e dini more shoke se ka vende si ne Europen perendimore ashtu dhe ne ate lindoren qe pozicione te tilla denohen nga kodi penal? Mohimi i krimeve kunder njerezimit denohet ne te gjithe BE-ne dhe ka pasur shume inisiativa ligjore ne kete drejtim. Kur te kerkojne te hyjne ne BE ta kene parasysh Xhufkat me shoke. Per ironi edhe nazistet i quanin “kampe pushimi” kampet e perqendrimit madje duke prodhuar dhe nje dokumente filmike nga Leni Riefenstahl. Lexoni per negacionizmin e do te gjeni shume paralele me teorite e ketij zeros me Xhufke.

  Reply to this comment
 22. intelektuali April 1, 16:47

  CFARE KA QENE “GULAGU”?

  GULAGU qe ka lemerisur Boten me vrasjet dhe likuidimet masive te njerezve duke i detyruar te punojne si skllever deri ne piken e fundit te fuqive fizike ishte nje shpikje e Leninit qe u persos nga Stalini deri ne nivele horror te asgjesimit masic te njerezve qe nuk i kishte pare historia me pare qe likuidoi me shume se 33 milion ruse dhe ukrainas ne Kampet e tij te Llahtarshme Perqendrimit nga mundimet, uria dhe distrofia trupore e dhumit fizik.

  Me siper spjegova se nje profesor historie ne Univeristetin Yale ne SHBA, Timothy Snyder ka shkruar nje liber qe beri shume buje midis profesionisteve te historise, por edhe ne publik, libri titullohet: “Toka të përgjakshme. Europa midis Hitlerit dhe Stalinit”, intelektuali e ka origjinalin ne anglisht dhe ky liber eshte nje pergjigje per profesorin enverist te historise, Pellumb Xhufi qe nuk pranon se Kampi i Perqendrimit i Enverit ne Tepelene ka kryer krime kunder njerezimit, por perkundrazi e paraqet si nje “Kamp Pune” qe kishin veshtiresite e kohes si te gjithe shqyptaret. Ne kete liber profesori i historise nga Universiteti Yale te SHBA mundohet te spjegoje se Kampet e Perqendrimit te Hitlerit, kryesisht ne Auschwitz te Polonise dhe qe lidhet me shume me HOLOKAUSTIN nazist nuk ka te krahasuar me GULAGUN e Stalinit per shume arsye megjithese ngjasojne si dy pika uji pernga egersia e asgjesimit te njerezve:

  Separi: Hitleri vrau dhe likuidoi hebrenj (pak gabela, rober lufte dhe pederaste) ne Kampet e tij te Punes gjate Luftes se Dyte Boterore, nderkohe qe Stalini vrau dhe masakroi popullin e tij pa patur kurfare Lufte (kryesisht intelektuale), shifrat jane te jane te pakrahasueshme: 6 milion hebrenj apo cifute te vrare nga Hitleri kundrejt afro 33 milion ruse dhe ukrainas nga Stalini.

  Se dyti: Qe eshte edhe thelbesorja ne kete liber, gazi “Ciklon B” qe u shpik nga cifuti kimist famoz i firmes BOSCH, i quajtur Fitz Haber, mik i Ajnshtajnit, sot njeriu me i urryer ne Bote dhe qe u perdor per here te pare ne Auschwitz (Osviencim) te Polonise nga ideatori Heinrich Himmler per te shkurtuar shpenzimet ne buxhetin e shtetit nazist gjate likuidimit masiv te njerezve ne Kampet e Perqendrimit, kryesisht per njerez te moshuar, femilj dhe te semuret, pra profesori amerikan i historise i quan viktimat e “Dhomave te Gazit” te Himmlerit me “fat” ne krahasim me te burgosurit ne Kampet e Perqendrimit te Stalinit GULAG ku edhe vetvrasja quhej krim ndaj Partise Bolshevike.

  SI TA CILESOJME DHE ME KE TA KRAHASOJME KAMPIN E PERQENDRIMIT TE ENVERIT NE TEPELENE?

  Pellumb Xhufi me cinizem thote se ne Tepelene ndertesat dhe kapanonet per te burgosurit ishin me “tulla solide”, komentues te paditur ne gazeten DITA i dalin ne mbrojtje teze se Pellumb Xhufit dhe thone se ne Tepelene nuk ka pasur “dhoma gazi” si ato te Himlerit, por intelektuali thote se ne Tepelene viqen afro 300 femije te vegjel ne tortura te padegjuara nga uria dhe mungesa e ushqimit, deshmitare okulare kane treguar per BBC se nenat perpiqeshin t’i hidhnin femijet dhe bebet e tyre matane gardhit me tela me gjemba qe t’i shpetonin nga vdekja e urise me shprese se dikush nga fshataret vendas do t’i merrnin dhe t’i shpetonin, por ai tepelenas i ndershem qe tentoi ta bente kete gje e pesoi rende nga ushtaret vigjilente te qe kishin marre urdhera te prera nga larte dhe te gjitha keto tmerre jane te dokumentuara me deshmi dhe fakte, per te cilat po pergatitet edhe nje film dokumentar.

  PSE E TREGOJ TE GJITHE KETE GJE?

  sepse:

  Si edhe ne dokumentarin tim per “Ishullin e Kanibaleve” ne afersi te qytetit siberian Tomsk, ku Stalini urdheroi deportimin e afro 3000 njerezve kundershtare te regjimit dhe i la atje te vdesin nga uria, por ne Luften per mbijetese keta te denuar politike u transformuan ne Kanibale dhe filluan te hane njeri tjetrin dhe kur mbaroi mishi i njeriut kaluan me not ne stere dhe filluan te shqyejne dhe te hane njerezit e fshtrave perreth deri sa erdhi ushtria dhe i asgjesoi te gjithe. Ky rast qe beri buje ne Bote nuk eshte film Holivudi por nje realitet i Kampeve te Perqendrimit te Stalinit qe nuk kishin te krahasuar me Holokaustin e cifuteve gjate Luftes se Dyte Boterore,

  por:

  QE MUND TE KRAHASOHET ME KAMPIN E PERQENDRIMIT TE ENVERIT NE TEPELENE

  dhe dicka tjeter:

  Ne BE dhe SHBA mohimi i Holokaustit konsiderohet krim i rende dhe ai person qe i del ne mbrojtje krimeve kunder njerezimit denohet penalisht dhe ai shtet qe lejon kete perjashtohet menjehere nga OKB,

  prandaj:

  PSE HESHT POLITIKA JONE KOMBETARE PER KAMPET E PERQENDRIMIT TE ENVERIT KUR KERKON TE HYJE NE BE?

  dhe:

  Kush e lejon enveristin fanatik, Pellumb Xhufin te perdore median dhe gazeten DITA per t’u tallur me nje cinizem, te papare me viktimat e Kampit te Perqendrimit ne Tepelene dhe pinjollet e tyre, madje duke i quajtur edhe si “Neofashiste” kur gjithe Bota Demokratike i konsideron “krimet e komunizmit” si “krime kunder njerezimit”?

  Reply to this comment
 23. ha ha ha April 1, 18:03

  Internment of Japanese Americans
  (kampe internimi ne Amerike)

  The free encyclopedia
  .
  The internment of Japanese Americans in the United States during World War II was the forced relocation and incarceration in camps in the western interior of the country of between 110,000 and 120,000[5] people of Japanese ancestry, most of whom lived on the Pacific coast. 62 percent of the internees were United States citizens.[6][7] These actions were ordered by President Franklin D. Roosevelt shortly after Imperial Japan’s attack on Pearl Harbor.[8]
  Japanese Americans were incarcerated based on local population concentrations and regional politics. More than 110,000 Japanese Americans in the mainland U.S., who mostly lived on the West Coast, were forced into interior camps. However, in Hawaii, where 150,000-plus Japanese Americans composed over one-third of the population, only 1,200 to 1,800 were also interned.[9] The internment is considered to have resulted more from racism than from any security risk posed by Japanese Americans.[10][11] Those who were as little as 1/16 Japanese[12] and orphaned infants with “one drop of Japanese blood” were placed in internment camps.[13]
  Roosevelt authorized the deportation and incarceration with Executive Order 9066, issued on February 19, 1942, which allowed regional military commanders to designate “military areas” from which “any or all persons may be excluded”.[14]This authority was used to declare that all people of Japanese ancestry were excluded from the West Coast, including all of California and parts of Oregon, Washington, and Arizona, except for those in government camps.[15] Approximately 5,000 Japanese Americans voluntarily relocated outside the exclusion zone before March 1942,[16] while some 5,500 community leaders had been arrested immediately after the Pearl Harbor attack and thus were already in custody.[17]The majority of nearly 130,000 Japanese Americans living in the U.S. mainland were forcibly relocated from their West Coast homes during the spring of 1942.
  The United States Census Bureau assisted the internment efforts by providing confidential neighborhood information on Japanese Americans. The Bureau denied its role for decades, but it became public in 2007.[18][19] In 1944, the U.S. Supreme Court upheld the constitutionality of the removal by ruling against Fred Korematsu’s appeal for violating an exclusion order.[20] The Court limited its decision to the validity of the exclusion orders, avoiding the issue of the incarceration of U.S. citizens without due process.[21]
  Executive Order 9066 and related actions[edit]
  Executive Order 9066, signed by Franklin D. Roosevelt on February 19, 1942, authorized military commanders to designate “military areas” at their discretion, “from which any or all persons may be excluded.” These “exclusion zones,” unlike the “alien enemy” roundups, were applicable to anyone that an authorized military commander might choose, whether citizen or non-citizen. Eventually such zones would include parts of both the East and West Coasts, totaling about 1/3 of the country by area. Unlike the subsequent deportation and incarceration programs that would come to be applied to large numbers of Japanese Americans, detentions and restrictions directly under this Individual Exclusion Program were placed primarily on individuals of German or Italian ancestry, including American citizens.[42]
  • March 2, 1942: Lieutenant General John L. DeWitt issued Public Proclamation No. 1, declaring that “such person or classes of persons as the situation may require” would, at some later point, be subject to exclusion orders from “Military Area No. 1” (essentially, the entire Pacific coast to about 100.2 miles (161.3 km) inland), and requiring anyone who had “enemy” ancestry to file a Change of Residence Notice if they planned to move.[15]A second exclusion zone was designated several months later, which included the areas chosen by most of the Japanese Americans who had managed to leave the first zone.
  • March 11, 1942: Executive Order 9095 created the Office of the Alien Property Custodian, and gave it discretionary, plenary authority over all alien property interests. Many assets were frozen, creating immediate financial difficulty for the affected aliens, preventing most from moving out of the exclusion zones.[15]
  • March 24, 1942: Public Proclamation No. 3 declares an 8:00 pm to 6:00 am curfew for “all enemy aliens and all persons of Japanese ancestry” within the military areas.[43]

  .
  • March 24, 1942: General DeWitt began to issue Civilian Exclusion Orders for specific areas within “Military Area No. 1.”[43] Japanese Americans on Bainbridge Island, Washington were the first in the country to be subject to such an order, due to the island’s proximity to naval bases; they were given until March 30 to prepare for removal from the island, an event commemorated by the Bainbridge Island Japanese American Exclusion Memorial.[44][45]
  • March 27, 1942: General DeWitt’s Proclamation No. 4 prohibited all those of Japanese ancestry from leaving “Military Area No. 1” for “any purpose until and to the extent that a future proclamation or order of this headquarters shall so permit or direct.”[15]
  • May 3, 1942: General DeWitt issued Civilian Exclusion Order No. 34, ordering all people of Japanese ancestry, whether citizens or non-citizens, who were still living in “Military Area No. 1” to report to assembly centers, where they would live until being moved to permanent “Relocation Centers.”[15]
  These edicts included persons of part-Japanese ancestry as well. Anyone with at least one-sixteenth (equivalent to having one great-great grandparent) Japanese ancestry was eligible.[46] Korean Americans and Taiwanese,[47] classified as ethnically Japanese because both Korea and Taiwan were Japanese colonies at the time, were also included.

  .
  ……..
  EGZEKUTIM ME KARRIKE ELEKTRIKE NE USA 1953.

  On this day in 1953, Julius and Ethel Rosenberg, who were convicted of conspiring to pass U.S. atomic secrets to the Soviets, are executed at Sing Sing Prison in Ossining, New York. Both refused to admit any wrongdoing and proclaimed their innocence right up to the time of their deaths, by the electric chair. The Rosenbergs were the first U.S. citizens to be convicted and executed for espionage during peacetime and their case remains controversial to this day.
  Julius Rosenberg was an engineer for the U.S. Army Signal Corps who was born in New York on May 12, 1918. His wife, born Ethel Greenglass, also in New York, on September 28, 1915, worked as a secretary. The couple met as members of the Young Communist League, married in 1939 and had two sons. Julius Rosenberg was arrested on suspicion of espionage on June 17, 1950, and accused of heading a spy ring that passed top-secret information concerning the atomic bomb to the Soviet Union. Ethel was arrested two months later. The Rosenbergs were implicated by David Greenglass, Ethel’s younger brother and a former army sergeant and machinist at Los Alamos, the secret atomic bomb lab in New Mexico. Greenglass, who himself had confessed to providing nuclear secrets to the Soviets through an intermediary, testified against his sister and brother-in-law in court. He later served 10 years in prison.
  The Rosenbergs vigorously protested their innocence, but after a brief trial that began on March 6, 1951, and attracted much media attention, the couple was convicted. On April 5, 1951, a judge sentenced them to death and the pair was taken to Sing Sing to await execution.
  During the next two years, the couple became the subject of both national and international debate. Some people believed that the Rosenbergs were the victims of a surge of hysterical anti-communist feeling in the United States, and protested that the death sentence handed down was cruel and unusual punishment….ECT

  Reply to this comment
 24. INTELEKTUALI MYRTEZI April 1, 18:32

  Sa here ka ndonje ngritje “temperature” ne situaten politike ne Shqiperi eshte dikush qe nxjerr nga arkiva keto lajme qe pas 1997 ,otrantos Gerdecit dhe 21 janarit jo vetem nuk ngacmojne sedren e shqiptareve por jane bere te neveriteshme

  Edhe une e kritikoj Enverhoxhen me te njejten force si ca antienveriste ne keto forume.
  .
  Ato kane te drejte se Enveri duhej ti fuste plumbin ketyre kermave si ky terroristi I pregatitur nga anglo-amerikanet dhe I mbeshtetur nga greket (serbet).
  Lexoni
  Hajrulla Selim Murteziut terrorist qe donte te hidhte ne Ere Fabriken e Sheqerit ne MALIQ donte karrike elektrike si Rozenberget ne Usa
  .

  Eshte fakt I pranuar edhe nga cija amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes..
  Ja nje skstrat te marrjes ne pytje te Hajrulla Selim Murteziut spiunit – Amerikan qe pershkruan luften e cias amerikane dhe angleze te hedhjes parashutistve , grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare per te permbysur regjimin popullor te E.H ,me çdo kusht ,dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
  .
  U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
  .
  Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.

  .

  Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
  .
  Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.
  .
  Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete.Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
  .
  Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 1, 19:45

   O rrugaci Ilir Hoxha,

   Te kam thene edhe me pare: Shko o MAVRI llapazanesh dhe kujdesu per djalin tend ne burg qe Taualnt Balla ta morri ne qafe kur e emeroi administrator te Laboratorit te tij te kokaines ne Xibrake qe e zbuluan gjermanet dhe mos llap pa llogjike ne gazeten DITA konspiracione per ARMIQ te jashtem dhe te brendshem,

   SHKO DHE LUTU E PUTHI BYTHEN ENVERISTE EDI RAMES SE MOS TE MESHIRON, NJASHTU SIC MESHIROI NEXHMIJEN!

   Reply to this comment
 25. .The Guardian April 1, 22:29

  Duhet te kete nje fare morali nga cdo burre shteti,diplomat,historian e deri te komentuesit ketu per te thene dhe interpretuar drejte historine.
  .
  Dihet qe Amerika ka qene nje armike e betuar e rendit socjalist ne Shqiperi dhe vecanerisht ndaj Enver Hoxhes si sfiduesi me I madh I kesaj superfuqie per te gjitha kohrat.
  .
  Pas vitit 1992 nuk I falet asnje politikani apo historiani amerikan apo europjan te vazhdoje betejen kanibale me Enveri e vdekur sidomos sot kur ai vend ka shkuar per lesh.
  .
  Eshte e turpeshme me keto CIA-menet qe vazdojne akoma konsumimin e kockave te Enverit se bashku me ca vampiroide qe komentojne ketu papushim .
  Por le ti referohemi fakteve ku krahesimi me Greqine fqinje ku sundonin amerikanet dhe anglezet eshte domethenes.
  .
  2 miljon Greke u syrgjynosen..vdiqen nga uria apo u vrane midis tyre..
  .
  Sa greke jane vrare pas pushtimit anglez ne 3 dhjetor 1944 nuk jane vrare qe nga revolucjoni I 1820-es.
  .
  Biles engjelloret anglo-amerikane hodhen dhe Napam kunder te majtes greke.
  .
  JANE te pabesueshme krimet ne Greqi ne ate kohe ku vete kjo gazette angleze jep fakte te cilat ne krahesim me shqiperine jane vite drite larg:

  Athens 1944: Britain’s dirty secret
  ……..The Guardian 2012 (U.K)

  When 28 civilians were killed in Athens, it wasn’t the Nazis who were to blame, it was the British. Ed Vulliamy and Helena Smith reveal how Churchill’s shameful decision to turn on the partisans who had fought on our side in the war sowed the seeds for the rise of the far right in Greece today

  .
  Greek academics vary in their views on how directly responsible Wickham was in establishing the camps and staffing them with the torturers. Panourgia finds the camp on Giaros – an island which even the Roman Emperor Tiberius decreed unfit for prisoners – to have been Wickham’s own direct initiative. Gerolymatos, meanwhile, says: “The Greeks didn’t need the British to help them set up camps. It had been done before, under Metaxas.” Papers at Kew show British police serving under Wickham to be regularly present in the camps.
  Gerolymatos adds: “The British – and that means Wickham – knew who these people were. And that’s what makes it so frightening.
  They were the people who had been
  in the torture chambers during occupation,
  pulling out the fingernails
  and applying thumbscrews.” By September 1947, the year the Communist Party was outlawed, 39,620 leftists were held in Greek camps and prisons, 42,000 of them in Makronissos, with a further 79,948 exiled internally or in British camps across the Middle East.
  There exist many terrifying accounts
  of torture,
  murder
  and sadism
  in the Greek concentration camps – one of the outrageous atrocities in postwar Europe. Polymeris Volgis of New York University describes how a system of repentance was introduced as though by a “latter-day secular Inquisition”, with confessions extracted through “endless and violent degradation”.
  .
  Per te kuptuar se sa thelle
  ka vuajtur populli grek
  nga juntat monarko-fashiste (tip berisha)
  dhe bemat e Enverit
  duken lule para tyre ndiqni
  keto rrjeshta dhe videon me poshte:

  Ψυχή Βαθιά ~
  First Use of Napalm Bombs in Greek Civil War
  https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DK4pDGTmzB8Y

  Reply to this comment
  • info analitike April 3, 11:00

   A ka moral kushdo qe mbron krimet e nje diktatori gjakatar?

   Reply to this comment
   • Cun i lagjes April 3, 15:58

    Te besh krahesime me kampet e shfarosjes ne mas eshte lajthitje. Persekutimet jane faqja me e zeze e sistemit e kjo s’diskutohet!
    Kush ka marre pjese ne pune “vullnetare” ne ndertimin e ndonje HECI ose hekurudhe e di mire qe kushtet atje s’kane qene shume me ndryshe vetem se mbas 1muaji ktheheshin njerzit ne shpi ndersa te persekutuarit kalonin gjith jeten ashtu. Vlen e njejta per ca reparte ushtarake malore ose miniera nga kjo pikpamje Xhufi ka” te drejt ” “trajtimi” ka qene njelloj

    Reply to this comment
    • info analitike April 3, 23:00

     Ne kampet e internimit punohej deri ne sfilitje e deri kur shume njerez jepnin shpirt ngaqe nuk e perballonin stermundimin. Nuk krahasohet nje jete e tere pune e torturash ne kampe e vdekjes me punen e perkohshme vullnetare. Po te ishin njesoj ku ishte ndeshkimi qe u jepej “armiqve te kllases”??? Relativizimet alla Xhufi jane qesharake.

     Reply to this comment
     • Cun i lagjes April 4, 10:19

      Ka bere” pak “gabim Xhufi ! Do ta kritikojme ne organizaten e partise dhe shoket ta cojne te punoje nja 2 vjet ne fermen e Sukthit per te reflektuar!
      Kur u ndan kshu ran! Ka qene siper kalit athere dhe tani te bej kalorsin!

 26. info analitike April 3, 23:02

  Ne kampet e internimit punohej deri ne sfilitje e deri kur shume njerez jepnin shpirt ngaqe nuk e perballonin stermundimin. Nuk krahasohet nje jete e tere pune e torturash ne kampe e vdekjes me punen e perkohshme vullnetare. Po te ishin njesoj ku ishte ndeshkimi qe u jepej “armiqve te kllases”??? Relativizimet alla Xhufi jane qesharake.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*