Raporti i DASH për Kosovën: Korrupsion gjyqësor i varur, dhunë e përhapur

April 21, 2018 18:20

Raporti i DASH për Kosovën: Korrupsion gjyqësor i varur, dhunë e përhapur

Departamenti i shtetit amerikan thotë se problemet kryesore të të drejtave të njeriut në Kosovë, përgjatë vitit 2017, ishin sulmet ndaj gazetarëve; dhuna kundër personave të zhvendosur; korrupsioni endemik i qeverisë; mungesa e pavarësisë së gjyqësorit duke përfshirë dështimet e proceseve e zbatimin përzgjedhës të vendimeve; si dhe dhuna kundër pjesëtarëve të pakicave etnike dhe anëtarëve të komunitetit LGBTI.

Ndonëse Kushtetuta ofron një drejtësi të pavarur, – thuhet në raport, – administrata e drejtësisë është e ngadalshme dhe nuk ka mundësi për të kërkuar llogari nga zyrtarët e gjyqësorit.

Strukturat e drejtësisë janë subjekt i ndërhyrjeve politike, ndërsa gjykatat shihen të ngarkuara me lëndë të pazgjidhura.

Gjendet një mekanizëm në fuqi për procedurat disiplinore kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve, por nuk është efektiv. Autoritetet nuk i kanë zbatuar gjithnjë urdhrat e gjykatës, duke përfshirë edhe ato të Gjykatës Kushtetuese, veçanërisht ato vendime që kanë qenë në favor të pakicave.

Raporti përmend edhe zbatimin e marrëveshjes për sistemin e drejtësisë në veriun e Kosovës, të banuar nga shumica serbe, ku nga tetori ka filluar integrimi i gjykatave në sistemin juridik të Kosovës. Kushtetuta dhe ligji sigurojnë lirinë e shprehjes, e qeveria në përgjithësi e ka respektuar këtë, thuhet në raport.

Në raport shkruhet gjithashtu se, njoftime të besueshme janë shprehur se ka pasur tentativa për të frikësuar përfaqësuesit e medies, dhe këto të fundit kanë hasur gjithashtu vështirësi në marrjen e informacionit nga qeveria dhe institucionet publike, siç parashihet me ligj.

Raporti vë në pah kufizimet në lirinë e lëvizjes, të shkaktuara nga situata e tensionuar në veriun e Kosovës, si dhe vështirësitë në kthimin e personave të zhvendosur. Në raport theksohet se, me gjithë pohimet për shpërbërjen e tyre, qeveria e Serbisë ka vazhduar të mbajë disa nga strukturat e saj paralele në komunat me shumicë serbe.

s.a/dita

 

April 21, 2018 18:20
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim