Sa është realisht numri i të pushkatuarve, të humburve dhe dënuarve të komunizmit

April 12, 2018 13:20

Sa është realisht numri i të pushkatuarve, të humburve dhe dënuarve të komunizmit

Xhevdet Shehu

Debati i hapur rreth dy javë për kushtet në kampin e Tepelenës gjatë regjimit komunist shërbeu si shkak për një rikthim të vrullshëm rreth një çështjeje për të cilën është diskutuar aq shumë për afro 30 vjet me radhë. Ky debat që ende vazhdon, u pasua me rizgjimin e revoltës së ish-të përndjekurve politikë të cilët jo vetëm ngritën tonin e zërit por edhe parashtrojnë ultimatume dhe afate ndaj qeverisë, për numrin e të dënuarve me dhe pa gjyq, për ata që kanë mbetur pa varr, për dëmshpërblimet, etj., etj. Nuk është hera e parë që ata e bëjnë këtë dhe është e drejta e tyre të kërkojnë.

Që janë kryer krime gjatë regjimit komunist, kjo nuk mund të vihet në dyshim. Në fund të fundit edhe ai ishte një pushtet dhe në emër të pushtetit gjithnjë janë kryer krime. Kjo që ndodhi në Shqipëri,ndodhi edhe në vendet e tjera ish-komuniste të Lindjes, por hiperbolizimi e dëmton dhe e zhvlerëson faktin, pasi njerëzit që e kanë jetuar atë regjim janë gjallë, bëjnë krahasime dhe janë në gjendje të dëshmojnë. Por mendoj se në disa raste abuzohet aq shumë nga diletantë të papërgjegjshëm, madje që edhe paguhen nga shteti saqë bëhen të pabesueshme edhe vuajtjet reale të atyre që e kanë pësuar ata që vërtetë janë pushkatuar për motive politike. Këtë nuk duhet ta lejojnë në radhë të parë ish-të përndjekurit.

Ja le t’u referohemi disa raste spekulimesh.

Rasti i parë

Por, ajo që të bën përshtypje është spekulimi flagrant me shifrat që bëhen publike, duke krijuar një pështjellim të paparë në opinionin tonë por edhe tek të huajt që hyjnë e dalin lirshëm në Shqipëri për vizita zyrtare apo si turistë nga e gjithë bota. Sikurse shkruhej në gazetën ‘DITA’ dy ditë më parë, për këta të huaj një atraksion të fuqishëm përbëjnë lideri komunist Enver Hoxha dhe bunkerët e ndërtuar në kohën e sundimit të tij. Dhe të huajt përballen me një mjegullnajë shifrash dhe faktesh dhe nuk dinë kë të besojnë si të vërtetë. Fjala vjen, një nga ish-të përndjekurit tha para disa ditësh se janë 4500 ish të përndjekur me gjyq dhe pa gjyq, të cilëve nuk u dihet as varri. Mirëpo në muzeun Bukart2 për viktimat e terrorit komunist flitet për rreth 6000 të pushkatuar me dhe pa gjyq në Shqipëri. Po kaq jepet shifra edhe në Shtëpinë e gjetheve dhe në Muzeun Historik Kombëtar, ku ka edhe një pavijon të posaçëm për këtë kategori të shoqërisë sonë. Mirëpo të huajt që vizitojnë këto dy institucione të rëndësishme shtetërore, vazhdojnë më tutje. Duan të shikojnë bunkerët. Këtu ata llahtarisen vërtetë. Sikurse na tregonte këto ditë një njeri i ditur që rri shpesh me të huajt dhe i shoqëron nëpër Shqipëri si përkthyes, për të shoqëruar vizitorët apo turistët e huaj janë zgjedhur apo punësuar disa djem e vajza të reja krejtësisht të painformuar, jo vetëm se nuk kanë jetuar në kohën e diktaturës, por edhe ato që kanë ngjarë gjatë këtyre 28 viteve të fundit. Kur vërejnë vëmendjen dhe interesimin e turistëve për regjimin e kaluar, këta ciceronë të rinj entuziazmohen dhe thonë: Jo nuk ka pasur 6 mijë të pushkatuar, por dhjetë mijë,madje edhe më shumë dhe të gjithë këta krejtësisht pa gjyq! E shikoni tani se sa e tmerrshme ka qenë diktatura komuniste në Shqipëri?

Nisur nga kjo mendësi dhe mungesë totale informacioni, kampi i Tepelenës u krahasua me kampet e shfarosjes në masë të nazistëve etj., gjë që është tej çdo logjike normale. Mirëpo ata që nuk e pranojnë krahasimin e mësipërm janë ndodhur përpara një rrebeshi të paskrupullt etiketimesh, sharjesh e fyerjesh, sikurse ndodhi ditët e fundit me historianin e njohur dhe skrupuloz, Pëllumb Xhufin që e quajtën “enverist”, “nostalgjik” etj. Vetëm e vetëm se është shprehur publikisht se nuk është kampi i Tepelenës që përfaqëson egërsinë e represionit komunist. U mundova t’i këshilloj të heqin dorë nga marrëzia për ta propaganduar këtë kamp të shfarosjes në masë, sepse Auschëitz, Mathausen, Dachau apo Birkinau ku janë asgjësuar e djegur në furrat naziste miliona hebrenj e antifashistë nga e gjithë bota, nuk e kanë shokun në asnjë vend të botës, e nuk e kanë as në Shqipëri.

Rasti i dytë

Mbi një mijë nga ata që thuhet se janë pushkatuar pa gjyq i përkasin diversantëve apo bandave që janë hedhur në Shqipëri pas çlirimit e deri në vitin 1954. E kemi thënë edhe tjetër herë se ata ishin ose kriminelë të luftës së dytë botërore, ose u bënë të tillë gjatë së cilës janë vrarë. Është folur dhe mund të dëshmohet fare lehtë se në atë periudhë është bërë një luftë e vërtetë midis bandave diversante dhe forcave të mbrojtjes së popullit në malet dhe fushat e Shqipërisë. Rezultati: Janë vrarë me dhe pa gjyq mbi 1000 diversantë. Mirëpo të thuash vetëm kaq, ke thënë gjysmën e të vërtetës. Sepse e vërteta është që po kaq, në mos më shumë edhe nga ana e forcave të mbrojtjes dhe nuk lejuan sulmin e bandave diversante që kërkonin përmbysjen e regjimit. Po këta si u vranë? Me apo pa gjyq. Natyrisht u vranë në frontin e luftës dhe bandat që i vranë nuk zhvilluan ndonjë gjyq për të vrarë kundërshtarët e tyre. Pa le të arsyetosh mbi faktin se rreth 400 diversantë u dekoruan si martirë të demokracisë nga Bujar Nishani, që një herë e një kohë ishte President i vendit.

Rasti i tretë

Le të shkojmë edhe pak më tej, nga 1945-a deri në 1950, u bënë disa vrasje të bujshme. U vranë katër cuca të Mirditës, sepse kishin shprehur dëshirën të shkonin në aksionet e rinisë. U vra mësuesi Ndrec Ndue Gjoka, ai që kishte hapur rreth 50 shkolla vetëm në Mirditë. U vra Bardhok Biba… Çështja shtrohet: po këta kush i vrau dhe si, me gjyq apo pa gjyq? Dihet se u vranë pa gjyq dhe dihet se kush i vrau. Sërish ata që nuk e donin regjimin.

Atëherë si mund të vihet shenja e barazimit midis të parëve dhe të dytëve? Për më tepër si mund të përdoret i njëjti kriter vlerësimi, sikurse ka ndodhur në muzeun e preferuar për huajt, në Bunkart2.

Edhe një rast tjetër, të cilin do ta lexoni në dokumentin konfidencial që po botojmë. Në vendimin e Këshillit të Ministrave, në kohën që drejtohej nga Sali Berisha, pra në vitet 2007-2009, është  shkruar e zeza mbi të bardhë se viktima të regjimit komunist që do të shpërblehen vetëm ata që janë vrarë me dhe pa gjyq nga data 30 nëntor 1944 deri në 1 tetor 1991. Mirëpo në listat që shpallen nga ish-të përndjekurit e tanishëm, përfshihen edhe ata që janë vrarë nga viti 1941-deri më 1944. Mund të merret me mend se me këtë ata duan të përligjin teorinë e luftës civile që vazhdon të mbrohet me zjarr nga disa. Mirëpo kjo është shkelje e hapur e ligjit…

 Largimi i mjegullës

Është e nevojshme që kjo mjegullnajë të davaritet dhe të thuhet e vërteta ashtu siç është. Duhet larguar kjo mjegull që të mos u lëndohen edhe më tej plagët ish – të përndjekurve të vërtetë politikë të Shqipërisë dhe ata që kanë vuajtur padrejtësisht nga regjimi komunist. Kjo punë është më se e domosdoshme që të bëhet për të mos abuzimet dhe spekulimet e mëtejshme.

Po si të bëhet?

Gazeta ‘DITA’ zotëron një dokument konfidencial nga brenda administratës së kësaj qeverie, që jep me shifra dhe argumente të vërtetën e dosjeve të asaj kohe pikërisht për kategoritë dhe çështjet e të përndjekurve politikë, të cilin po e botojmë në vijim.

Për shembull, sipas këtij dokumenti “Dosje të miratuara me VKM të kategorisë ‘Burg’ janë 10.893 dhe rreth 2060 dosje kategoria dënim kapital ose pa gjyq për motive politike, për një total prej 12,953 kërkesa për dëmshpërblim të përfshira në 25 listat miratuara me VKM.

E pra, cilën shifër të konsiderojmë për të saktë? Ato që japin disa institucione që i përmendëm më sipër (pavarësisht se varen nga shteti dhe paguhen nga taksapaguesit shqiptarë), atë që thonë ciceronët e rrugës, apo ish i përndjekuri politik?

Gënjeni zotërinj, por jo kaq shumë se nuk u beson kush! ‘DITA’ boton në vijim këtë raport konfidencial, i cili mund të shërbejë fare mirë si një ftesë për debat në faqet e gazetës, ku janë të mirëpritur njohësit e të vërtetës, ekspertë, historianë, ish-të përndjekur politikë e të tjerë. Jeni të mirëpritur!

Dokumenti konfidencial

Që nga hyrja në fuqi e ligjit nr. 9831, datë 12.11. 2007, për dëmshpërblimin e ish të dënuarve politik të regjimit komunist”, i ndryshuar, si dhe VKM-së në zbatim të tij, nga evidenca elektronike dhe referuar librave të protokollit që administrohen rezulton se Ministria e Drejtësisë ka propozuar në Këshillin e Ministrave 25 lista për dëmshpërblim me një total prej 12,953 dosje dhe 5 lista për ndryshime, në të cilat janë përfshirë kategori të dënuarish me burgim, izolim në hetuesi, shtrim në një institucion mjekësor, dënim kapital me vendim gjykate, vrasje pa gjyq, internim tela me gjëmba. Ndërsa për kategoritë internim-dëbim nuk ka pasur dëmshpërblim, pasi në zbatim të ligjit të nenit 6, pika c) e ligjit nr, 9831/2007 i ndryshuar, kërkohet miratimi i një Vendimi të Këshillit të Ministrave për përfshirjen e kësaj kategorie në një skemë pensioni.

Dosje të miratuara me VKM të kategorisë “Burg” janë 10,893 dhe rreth 2060 dosje kategoria dënim kapital ose pa gjyq për motive politike, për një total prej 12,953 kërkesa për dëmshpërblim të përfshira në 25 listat e miratuara me VKM.

Nga numri total i 20,591 dosjeve duke zbritur 12,953 aplikime, të cilat janë propozuar për miratim për dëmshpërblim, rezulton një numër prej rreth 7638 aplikime, të cilat janë në faza të ndryshme të procesit si: plotësim dokumentacioni, shqyrtim në themel i bashkërenduar/ drejtpërdrejtë, problematik për mungesë informacioni, si dhe internim-dëbime në pritje të miratimit të VKM -së për skemën e pensionit. Nga informacioni që disponojmë rezulton se listat e mësipërme deri tek lista nr. 23, janë skanuar në rrugë elektronike për efekt ruajtjeje të dokumentacionit të dosjeve në Ministrinë e Drejtësisë duke mbetur pa u skanuar lista nr. 24.

Nga totali i rreth 7600 dosjeve që janë në proces nga Sektori i Trajtimit të Kërkesave për Dëmshpërblim në Ministrinë e Drejtësisë, rezulton situata e mëposhtme:

Rreth 5000 dosje që janë kategoria internim/dëbim, rregullimi i të cilave referuar ligjit nr. 9831/2007, i ndryshuar, neni 6, pika c), do të bëhet nëpërmjet miratimit me VKM të një skeme pensioni (iniciativë që do të merret nga Ministria e Mirëqenies Sociale).

Rreth 1600 dosje që janë kategoria burg; izolim në hetuesi; izolim në institucion psikiatrik; dënim kapital; vrasje pa gjyq për motive politike, janë dosje problematike për arsye se nuk ka të dhëna për periudhën e dënimit (p.sh. mungon vërtetimi i hyrje-daljes nga Drejtoria e Burgjeve); mungon vendimi i gjykatës që ka dhënë dhe ajo e izolimit në hetuesi, ku mungon vendimi i gjykatës/baza ligjore/ose nuk identifikohet arsyeja se përse është dënuar politike/apo jo politike.

Nga shqyrtimi dhe hetimi vazhdues i dosjeve që janë në proces shqyrtimi, aktualisht është bërë e mundur evidentimi i rreth 50 dosjeve kategoria “Burg” dhe rreth 60 dosje kategoria “Dënim kapital/ Vrasje pa gjyq për motive politike”, me një total rreth 110 dosje që mund të miratohen për dëmshpërblim financiar me VKM e radhës. (Sqarojmë se numri i dosjeve ndryshon kjo në varësi të dokumentacionit që përmban çdo aplikim si dhe nga përgjigjet që vijnë nga institucionet me të cilat Ministria e Drejtësisë bashkërendon punën).

 1. Lidhur me pikën a), kërkohen ndryshimet ligjore përkatëse për shtyrjen e datës së paraqitjes së aplikimeve nga ish të dënuarit që janë ende gjallë/ose të familjeve përfituese të ish të dënuarve sipas ligjit 9831/2007, i ndryshuar. Kjo, pasi deri tani, janë paraqitur rreth 3000 aplikime që nuk mund të shqyrtohen, sepse janë jashtë afatit ligjor të parashikuar në nenin 19, të ligjit 9831/2007, i ndryshuar, ku citohet:

Afati i paraqitjes së kërkesës dhe autoriteti

 1. a) Brenda datës 01.07.2009, ish të dënuarit politikë, drejtpërdrejtë apo nëpërmjet kujdestarit ligjor, si dhe familjarët e viktimave të ekzekutuara, që plotësojnë kriteret e neneve 4 e 5, të këtij ligji, paraqesin në Ministrinë e Drejtësisë kërkesën me shkrim për përfitimin e dëmshpërblimit financiar, për dënimin penal të padrejtë, sipas formularit të paraqitur në aneksin “A”, që i bashkëlidhet këtij ligji.
 2. b) Mosparaqitja e kërkesës brenda fatit të përcaktuar në pikën 1, të këtij neni, sjell humbjen e të drejtës së dëmshpërblimit për ish të dënuarin politik apo familjarin e viktimës me dënim kapital. Sipas këtij ligji ish i dënuari politik i regjimit komunist, kujdestari i tij ligjor apo familjari i viktimës së pushkatuar, nuk mund të rivendosen në afat, për paraqitjen e kërkesës, pas datës 1.7.2009.

(Vijon numrin e ardhshëm)

April 12, 2018 13:20
Komento

45 Komente

 1. kasem gahinji April 12, 14:01

  disa here per kete ceshtje kam bere sygjerim.nuk eshte as ligji per amnisti,as vendimi i kM qe je titullin i persekutuar apo i denuar politik.aq me teper hartimi i listave prej tyre,sepse jane ne konflikt interesi.denimi i padrejte politik vertetohet nga gjukata,pra nga rigjykimi i ceshtjes ne gjukate.pra pafajesia apo padrejtesia ne gjykim dikur,rifitohet me pafajesi ne rigjykim.asnje prej tyre nuk ka shkuarne gjukate per pafajesi dhe mbi kete baze te perfitonin statusin e te denuarit politik.listat i kane bere si kane dashur.kam frike se po te rishikohen dhe rigjykohen dosjet e tyre, jo te gjithe do ta perfitojne.edhe populli do te dije sa jane ata qe e meritojne.por qe te mos i hyet ne hak kujt duhet proces shqyrtimi nga nje trupe gjukuese.mjaft me me lista.

  Reply to this comment
  • katrahura April 12, 20:04

   Shumica e te denuarve para 90-tes kane qene hajdute,pederaste,spiune,vrases,diversante etj!
   Nje pakice e vogel fare mund te kene qene te denuar politike!
   Te kesh qene antikomunist nuk do te thote se je njeri politik!
   Te gjithe jane denuar nga gjykatat sipas ligjeve ne fuqi!
   Demshperblimi i tyre eshte bere ne rruge kriminale ne kurriz te shumices se popullit!
   Rruga me e drejte do te ishte qe te gjithe ish te denuarit duhet te hapnin proces gjyqesor dhe te fitonin cfare u jepte gjykata e jo me vendim politik!
   Ne keto lista ish te perndjekurish jane edhe kuadro te larte te PPSH,qe kane marre trisken e te perndjekurit dhe mbase kane marre edhe demshperlime!
   Nje i tille,qe mund te faktohet lehte eshte edhe ish sekretari i Komitetit te PPSH-se Lushnje per sektorin ideologjik dhe propaganden i quajtur HALIT ELEZI!
   Ky sot me kete triske mashtruese jeton ne SHBA per qejf!
   Bile ky maskara qe bente edhe demaskimet e njerezve para denimit po ben edhe nje liber per te persekutuarit!
   A ka tallje me te madhe se kjo?

   Reply to this comment
 2. "kthimi i prones ish pronarit" = krim kunder njerezimit... April 12, 14:47

  nuk ka rendesi, sa kane shkuar ne ate bote; persekutuar e internuar . rendesi ka, ne se, jane denuar me te drejte, ose pa te drejte . kush luftoi kunder komunizmit te vertete, per t’u bere sot klan me berishen dhe biznesmen, ose ortak me ta sipas, parimeve kriminale te vjedhjes se prones shterore me; “toke e xanun”, me vjedhje, me “blerje”, me grabitje, me “privatizim” dyqanesh, magazinash, ndermarjesh, truall, por sidomos me; “kthimin e prones ish pronareve”, te denohej per shtate brezash . kush u denua nga spiune, me mentalitete te pushtetit te sotem, te infiltruar ne radhet e pushtetit te atehershem me petkun e “birit” te partise, se mbrojti komunizmin, nga spiune te kategorive te me siperm, qe donin te shpejtonin ardhjen e ketij realiteti, qe jetojme sot, per shtate breza, te nderohet…..por per fat te keqe, po ndodh e kunderta ……ps dhe ata, qe pretendojne, se i kane bere parate, me “zotesi” (sec jane nja dhjete miliardere) duhet te shkohen ne …hell, pasi askush, nga njerezit normal, te nje shoqerije demokratike, s’duhet lejuar, te “korr” te ardhura, disa here me shume se tjetri ….

  Reply to this comment
 3. kampaçurreta April 12, 14:56

  ATY JANE SHUMICA TE DENUAR PER PROBLEME ORDINERE,HAJDUTE,SHKATERRUES TE PASURISE ME DASHJE. NJE RAST KUR SHITESI VODHI PARATE E DYQANIT DHE I VURI ZJARRIN,U DENUA POR TANI GEZOJNE TE DREJTAT E TE PERSEKUTUARIT POLITIKE. OSE TE DENUAR PER PROBLEME MORALI POR ME QE JANE BERE GJYGJE TE MBYLLURA, JANE PARAQITUR SI GJYGJE POLITIKE PER TE MOS KRIJUAR PROBLEME SOCIALE.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku April 12, 15:47

   Or ti kaçurreli, kjo qe thua ti nuk tregon qe nuk ka pasur te persekutuar politike dhe ne fund te fundit perseri tregon pisllekun e rregjimit te kaluar qe i perziente te gjithe te denuarit ne nje thes. Pra kush e ka fajin?

   Reply to this comment
  • KOZi April 12, 15:57

   Denimet ne ate periudhe jane dhene mbi bazen e kapitullit te denimeve politike,agjitacion,arratisje, veprime kunder parti e shtet etj. Ne 1991 me votat e shumices socialiste dhe opozites se atehershme demokratike u hodh poshte gjithe kapitulli i Kodit Penal qe perfshinte denimet politike. Edhe sot kur paraqitet dokumentacioni per demshperblim sipas ligjit jane te lexueshme nenet e paragrafet e denimeve politike.
   Kjo menyre pafajesie u zgjodh sepse nuk ekzistonte mundesi tjeter sidomos per denimet e antarve te byrove politike, komandanteve e komisarve te formacioneve partizane e shume komuniste te denuar nga shoket e tyre po komuniste dhe qe te pushkatuar,denuar dhe internuar komunistet perbejne numrin me te madh ne ato lista. …..tung

   Reply to this comment
 4. demo April 12, 15:17

  O Xhevdet,,Ne kampin e Tepelenes vdiqen 300 foshnja nga uria,,o Xhevdet!Cfare faji paten o Xhevdet! Diversantett nuk i gjemuan femijte dhe nipat e kriminelit sadist Mehmet Shehu,,as ne burg nuk i ngacmuan!Burrat ne Shqiperi nuk e kane pasur zakon te vinin dore mbi grate dhe femijet,o Xhevdet,e jo me shteti!Nuk po te numurojne diversantet,por foshnjat e mbytura sistematikisht nga shteti terrorist me xhelatet e tij.Keta diversante aty i kane armet,aty i kane edhe femijet e niperit e Enver Hoxhes dhe Mehmet Shehut dhe s`po t`i prek kush!

  Reply to this comment
  • Kaçi i zi April 12, 17:09

   Jam kurjoz te di sa ishte vdekshneeia foshnjore jashte kampit ne viteet e para te clirimit duke ditur zine e bukes qe kish perfshire vendin ne ate kohe. Keshtu behet analiza pa mphuar heroizmin e nenave per te ruajrur femijet gjalle brenda kampeve.
   Shpirti i ndrifte ne paqe engjejve te vegjel.

   Reply to this comment
  • Dulla April 13, 09:07

   Ore ti demo idioti, 300 vete nuk kishte i gjithe kampi. Kampi ishte kamp pune ku njerezit e asaj kohe trajtoheshin si te gjithe fshataret e tjere te Tepelenes ( sepse Tepelena ishte fshat i kishte a si kishte 30-40 shtepi ) qe merrnin buke me triske dhe hanin nje here ne dy tre dite. Po keshtu ishte Tirana dhe cdo pjese tjeter e Shqiperise pas luftes dhe pas prapambetjes qe la Turqia dhe zogollhanja.
   Ne kampin e tepelenes izoloheshin familjet e krimineleve me te kerkuar, ishin familjet e vrasesve, urdherdhenesve, spiuneve te fashizmit e nazizmit.
   Ne nje rast tjeter sipas kanunit fitimtaret duhet te vrisnin familjaret e krimineleve vrases. Por pushteti i athershem nuk i vrau, ata e jetuan jeten. kurse ata qe u vrane prej prinderve dhe bashkeshorteve te ketyre te internuarve u futen ne dhe. Beje njecik dallimin.
   Tani dalin dhe qajne se si vuajten ne Tepelene. Po ata qe vrau Kol Bib Miraka, Gjon Markagjoni etj, kush do ti qaje…
   Dhe e ngaterron me xhaxhain tend kriminelin Hamit Matjani qe mbyti foshnjen e tij sepse po qante dhe kishte hall se zbulohej gjate arratisjes.

   Reply to this comment
 5. info analitike April 12, 16:01

  Shiko shiko se nuk mjaftoi lajthitja e Xhufkes po na qenka vene edhe Xhevua ne listen e relativizimit te krimeve te kumandarit. O Xhevo a duhen denuar krimete e enverit dhe larove te tij? A ishte genocid vrasja e qindra mijera shqipetareve? Keto na thuaj se sa per te drejten e heronjve e te damkes se krimineleve ate e kane merituar me kohe kriminelet e kumandarit. Si more mund te vrasesh siverllain tend ne emer te nje ideologjie qe shtin armiqesine e shqiptarit mbi shqiptarin. A e di zotrote se ne Europe jane denuar edhe krimet e partizaneve? Rasti i vrasjes se kosovareve nga divizionet shqiptare eshte shembulli me tipik i banditizmit kriminal e se deri ku arrin mendesia kriminale e nje servili se enveri. Nuk ka justifikim qe mban kunder krimeve enveriste o Xhevo kete ta shtish ne mend mire ti dhe Xhufat e xhufkat.

  Reply to this comment
 6. AM April 12, 17:01

  Rremuje kot. Te gjithe kemi qene viktima të komunizmit. Aty e kane ngrene edhe ministra e sekretare politike. Nga ti cosh ata sot tek viktimat apo të fajtoret. Spi uje ky muhabet. Eshte i gabuar qe ne baze. Komunizmin e kane mbeshtetur te gjithe dhe te gjithe e hengrem kush me pak e kush me shume. Kush ka bere burg le ta nxjerre te drejten me gjyq te vecante. Te ngrihet gjykate e posacme per krimet e komunzmit qe te na nxjerre viktimat dhe fajtoret se perndryshe do hame lesht e njeri tjetrit.

  Reply to this comment
 7. fteri April 12, 17:03

  Moderator i nderuar i g.Dita ! Mos harro detyrën !

  Reply to this comment
 8. Aliu nga Selenic April 12, 17:11

  Shikoni sa jen vrare dhe sa jan humbur ne keto 27 -vjet dhe mose merreni me ato te ish sistemit te kaluar.Ato dihen se jan me vendim te gjykates.
  Problemi themelore eshte se sa shpirtra njerzore mori kjo shkerdhatodemokraci.!

  Reply to this comment
 9. Paci April 12, 17:45

  Te mos kuptosh kohen, ligjet e vëna nga shteti i sa po krijuar mbas nje lufte botrore ne kohen kur armiqte qe kerkonin copetimin e Shqiperis edhe mbas çlirimit te vendit bie ne njeanshmeri ne gjykimin e te denuareve me te drejte e me te pa te drejte. Duke mos u zgjatur ne historine reale qe heret ose vone do te behet. Shikoni historine e mbas viteve 90 te kur Shqiperia ishte e stabilizuar dhe e njohur nga Bota si shtet i konsoliduar dhe pa ligjet e luftes se mbrapsht te klasave dhe shikoni numrin e shqiptareve ne keto 28 vjet sa ka arritur duke u vrare per pronen per gjakmarrjen per konfliktet qe shteti u be pale ne vrasje e ne vjedhjet qe ju bene vendit e shqiptarve .Turp te mos ndash hilet qe po shkatrrojne vendin e shoqerine duke vazhduar me slloganin anti shqiptar te ulim malet e te çojme halet duke e ditur se duke rehabilituar kolobarocinistet dhe kriminelet e hajdutet e djeshem po trimerojme edhe kriminelet e hajdutet e sotem .

  Reply to this comment
  • mirel April 12, 18:46

   Ke te drejte or mik.
   Keto hilera, ashtu si me gallate nisen te tallen me te renet per Lirine. Bijte e bijat e popullit qe dhane jeten ne LANCl, 28 mije.
   Jo vetem qe nuk i nderojne, por ju mohojne dhe vuajtjet edhe sakrificat.
   U tallen me numrin njehere. Thoshin 28 mije nuk ka qene gjithe Shqiperia.
   Po nga keta m, qe ishin pakica e vogel tradhetare dolen me mijera viktima. Ne menyre progresive bile.
   Kjo qe ndodh eshte shkaterrimi total i Shqiperise.
   Fjala e historise duhet te ngrihet e forte dhe pa druajtje kunder reaksionit.
   Kemi pare dokumentare historike cfare i ja punuar Evropa kolaboracionisteve.
   Lincime popullore. Rrahje, plagosje, heqe zvarre ne mes te rruges.
   Diku nje fotograf amerikan fotografonte nje femer gjermane ne nje qytet gjerman pas kapitullimit te Hitlerit.
   E kishin perdhunuar dhe lene ne rruge te gjakosur, pasi e kishin torturuar me bajonete.
   Sepse kishte qene e dashura e nje nazisti.
   Ishte e vetmja foto deklaroi qe nuk mund ta bente.
   Por, thekson fotografi, duhet te kuptonit zemerimin dhe terbimin e atyre njerezve we vuajten krimet e luftes. Perndryshe askush nuk mund ta shpjegonte nje makabritet te tille..
   Ndersa Shqiperia dhe me keq.
   Kriminelet tradhetare jo vetem qe humben luften, por u organizuan ne veprimtari kunder shtetit te ri.
   Cfare garancie kishte regjimi nese lejonte grupet diversive te vepronin?
   Kujtoni mb8 1 milion japonezet qe Amerika i mbajti ne kampe pune kur filloi lufta me Japonine.
   Nuk ishte feste, por tragjedi dhe ajo. E bene per te garantuar qe nuk do kishin reaksion te brendshem kunder shtetit.
   Aq me keq qe ne Shqiperi ishte kulmi i varferise dhe vdekshmeria foshnjore ishte shume e larte. Semundjet, tifo e malarja benin kerdine. Plus dhe uria. Shtriheshin njerezit ne rruge dhe u binte alivani nga te pangrenet.
   Si mund te ishte kampi i Tepelenes ne kushte me te mira? Cdo gje qe thuhet dhe tregohet eshte nje ekzagjerim banal dhe shtremberim i qellimshem i historise.
   Nuk eshte problemi te mosnjohja e vuajtjeve te ketyre njerezve, por te pergjegjesia qe ata nuk e kane pranuar akoma se ishin ne anen e gabuar te historise, se i kane duart me gjak, dhe se per shkak te tyre kane vuajtur mijera familje te tjera shqiptare qe humben femijet dhe te afermit ne Lufte.
   Kur ta bejne kete atehere mund tju shprehet simpati per vuajtjen.
   Fajtor nuk ka, se ishte nje popull i tere qe i denoi.

   Reply to this comment
 10. Plaku Xhuxhumaku April 12, 18:10

  Po mire, edhe cucat e Mirdites, edhe Komisari i Drites u vrane, dkord, krejt padrejtesisht, po kur ti pyet “me apo pa gjyq” per te justifikuar vrasjet pa gjyq te rregjimit tamam ketu mender e dhjet fare. Po si or Xhode, nuk e di ti or zoteri qe gjyqi eshte prerrogative e pushtetit? Askush qe nuk eshte ne pushtet nuk mund te beje gjyq. Nuk po thote kush qe bene mire qe i vrane, po gjyq nuk mund t’u benin. Nderkaq pushteti nuk mund te vrase pa gjyq, sepse e ka gjyqin dhe ka edhe ligjet. Nqs pushteti vret pa ligj, behet edhe me kriminel se ai qe vritet, edhe sikur ky te jete kriminel. Nejse, ke edhe plot budallalleqe e traplleqe te tjera, po duhet te dish nje gje, zgjohu nga gjumi dhe mjaft i lepive prapanicen nje rregjimi kriminel, qe per me teper nuk egziston me.

  Reply to this comment
  • iglli malavita toska April 13, 09:32

   Or taj, lexoje mire cfare thote Xhoda, u vrane ne perpjekje, balle perballe, pushke me pushke, o me vrave o te vrava. Tani keta birbot diversante si puna jote duan te lajne m.. me sh… dhe thone u vrane pa gjyq.
   Ne rastet kur kriminelet jane kapur, jane denuar me gjyq, madje ka dhe raste qe ju eshte falur jeta sic eshte rasti i kriminelit Adem Allci i cili tani eshte “i persekutuar politik” dhe drejton edhe nje shoqate.
   Pikerisht se mohoni dhe kundershtoni cdo gje te vertete qe thuhet e shkruhet, keni qene dhe jeni teresisht te pabesueshem dhe te dyshimte ne ato qe thoni… Duhej qe juve vete, te distancoheshit nga kriminelet dhe burgaxhinjte qe per shkak te neneve te kodit penal qe i percaktonte ata si armiq, u vetquajtne me pas te persekutuar politike.
   Burgaxhinjte katunare qe per shkak te inateve me bashkefshataret apo se ishin agjente te vijes kufitare, dogjen stallat e lopet, tani u bene te persekutuar politike..
   Prandaj mos fol ketu ne gazete, por po ke b… shko atje ne mbledhje te shoqates dhe thuaja ne sy, dhe nxirrni vendimet e gjykatave te asaj kohe se perse jeni denuar.

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku April 13, 13:21

    Retorika qe perdor ti eshte e njejte me ate te viteve 1950-1960. Megjithate ti je i lire te thuash cfare te duash, por shyqyr Zotit, nuk je me i lire te vrasesh pa gjyq. Une nuk e kam fjalen per ata qe ua bene gjyqin, qofte edhe formal, e kam fjalen per ata qe i egzekutuan ne burg, PA GJYQ, dhe nga ata ka sa te duash, me duket se jane nja 28000.

    Reply to this comment
    • iglli malavita toska April 14, 15:45

     Iku koha e llafeve kot.
     Nxirr ti nje emer te atyre qe u pushkatuan pa gjyq direkt nga burgu.
     Ata 28000 jane me mer e mbiemer.
     Po nje pjese e mire e juaja kane hyre ne burg si mashtrues ordinere, dhe kur llapnin atje ne burg, i fusnin edhe nje 55 dhe menjehere hop ne listen e te persekutuarve politike.

     Reply to this comment
 11. fteri April 12, 18:31

  Xhenocidi dhe Masakrat e reaksinit zi të komitetit maleve ,kundër aktivistve vajzave dhe grave të Mirditës .
  Fshati Tarazh , Si u masakruan dy mirditoret, Marta e Prenda Tarazh !

  Shpërndajë këto fakte makabre , të njohsh thelbin e të vërtetën e kriminelve që asgjesoi legjendari Enver Hoxha për 50 vjet .

  Gazetari Roland Qafoku sjell për adhuruesit e historisë e më së shumti të ngjarjeve të mistershme, librin “100 vrasjet më të bujshme në historinë e shtetit shqiptar”. Sot në Panorama, tregohen se si u masakruan dy mirditore, Marta dhe Prenda Tarazhi gjatë regjimit komunist.

  NGA: Roland Qafoku
  Njëra 23 dhe tjetra vetëm 20 vjeçe. Ajo që ndodhi të dielën e 25 prillit 1948 në Tarazh të Mirditës është një nga krimet më të rënda ndaj femrës në Shqipëri. Të lidhura me litar, dy vajza të reja, Marta 23 vjeçe dhe Prenda Tarazhi 20 vjeçe, u ekzekutuan pas torturave duke ngjallur habi, duke i bërë heroina për sistemin komunist e, po ashtu, shembull për atë sistem se njerëzit e Komitetit të Maleve ishin kriminelë.

  cuca-e-maleve

  SKENA E KRIMIT
  Janë me dhjetëra shkrimet, komentet dhe librat e shkruar gjatë sistemit komunist për vrasjen e dy vajzave nga Mirdita, por ai i Luçie Doçit është më i ploti. Studiuesja ka arritur të mbledhë dëshmi dhe t’i botojë, natyrisht nën ndikimin e ideologjisë, por edhe të versionit zyrtar të asaj kohe. Gjithsesi, nga ato që botohen për dëshmi, mënyra e vrasjes është makabre. Studiuesja Doçi ka arritur të bisedojë vetë me një dëshmitare okulare, nënën Marë, siç e quan ajo, dhe përcjell në libër fjalët e saj. Skena është aq e rëndë, sa dëshmia duket gati-gati e pabesueshme. “Njëra ishte pa sy, pa një pjesë të kafkës. Tjetra ishte pa buzë, pa mollëza të faqeve, pa… ishin një tmerr. I dalluan nga rrobat. Bjeruni më fort. Thikat nguleshin egërsisht në trupin e tyre. Vendimi ishte që të vdisnin me tortura. Në fytyrë, dëgjoi një britmë të egër. Copëtojani fytyrën”. Për një krim të tillë, vrasësit duhet të kishin arsye shumë të fortë. Por cila ishte kjo arsye? heroinat e Mirditës”, i vendosur në Rrëshen, kushtuar Marta dhe Prenda Tarazhit, Shkurte Carës e Mrika Lokës. Monumenti u hoq në vitin 1993.

  Prenda-Marta

  PËRSE I VRANË VAJZAT MIRDITORE?
  Studiuesja Luçie Doçi jep versionin zyrtar të vrasjes së Marta dhe Prenda Tarazhit: “Nënë Mara dëgjoi një zë të egër “Marta Tarazhi e Prenda Tarazhi! Për shkelje të zakoneve të vendit, për ndjekjen e rrugëve të komunistëve, ju dënojmë me vdekje me tortura”. Por mënyrën e vrasjes dhe, sidomos arsyet e saj, i jep më qartë Kryeministri i asaj kohe dhe diktatori Enver Hoxha. “Nga gjiri i këtij populli, të edukuar me mësimet e Partisë, dolën katër vajzat trimëresha të Mirditës, katër heroinat: Mrikë Lokja, Shkurte Cara, Marta Tarazhi dhe Prenda Tarazhi, që u ngritën në luftë kundër reaksionit, hodhën poshtë zakonet e vjetra, shkuan vullnetare për ndërtimin e hekurudhës, u kthyen përsëri pranë familjeve, kësaj radhe më të forta e më të kalitura, prandaj, si burrnesha, me mësimet e Partisë në zemër, filluan të punojnë për zbatimin e vijës së drejtë të saj. Pikërisht për këtë arsye reaksionarët i kapën, i torturuan dhe na i vranë me 25 prill 1948… Por ato u bënë pishtarë dhe lëshuan dritë mbi gjithë Shqipërinë…”

  tarazhi-10-fakte

  Dile Guri ishte një bashkëkohëse, por edhe shoqe me Marta dhe Prenda Tarazhin. Madje, mund të ishte vrarë edhe ajo si ato. Dilja jep edhe arsyet e vrasjes. “Unë i kam pasur shoqe Marta dhe Prena Tarazhin, por edhe Mrikë Lokjen dhe Shkurte Carën. Edhe mua Komiteti i Maleve më kishte dënuar me vdekje, por të afërmit e mi e morën vesh dhe morën masa që unë të mos bija në duart e tyre. Ato u ngritën mbi zakonet që poshtëronin gruan dhe e linin në padije. Ato luftuan për zhdukjen e analfabetizmit, hapjen e shkollave, arsimimin e masave.

  Kjo punë e verbonte Komitetin e Maleve. Prandaj i vranë, duke i akuzuar se kanë shkelur kanunin. Por kanunin e shkelën vetë kriminelët, duke vrarë gratë e pambrojtura”. Ndërsa Gjergj Ndoja shkon edhe më tej kur citon edhe vrasësin. “Vrasja e heroinave ka qenë vrasje politike. Edhe heqja e monumentit të tyre ishte politike, është vazhdim i asaj lufte të errësirës dhe dritës… Ndue P. Gjonmarku vjen nga Kanadaja dhe thotë me mburrje “I kam vrarë unë”, duke e konsideruar vrasjen e tyre si një akt burrëror.
  Por këtu nuk ka vend për burrëri, sepse kanuni e ndalon vrasjen e femrës. Edhe sikur të kishin bërë ndonjë turp, nuk ishte e drejta e tij t’i vriste, por e njerëzve të vet”.

  tarazhi-pozita

  CUCAT E MALEVE
  Në vitin 1960, në gazetën “Zëri i Rinisë”, një gazetar i ri me emrin Loni Papa botoi një shkrim lidhur me dy vajzat Marta dhe Prenda Tarzhi. 6 vjet më vonë, Loni Papa shkrimin e ktheu në dramë dhe më 8 mars të vitit 1967 ajo u dha premierë në teatrin “Migjeni” nga regjisori Mihal Luarasi me titullin “Cuca e maleve”, e cila më vonë u vu edhe në Teatrin e Operës dhe Baletit në Tiranë.
  Ishte si një betejë mes sistemit komunist që përçonte të renë dhe zakoneve të vjetra që përfaqësoheshin nga personazhe, që më së shumti ishin armiq të pushtetit të asaj kohe. Natyrisht që ky është viti kur u vendos ndalimi i fesë dhe përzierja e historisë së dy vajzave që u vranë me fenë ishte një gjetje, por me ideologjizimin që iu bë historisë ishte për kohën më se normale. Mjafton të lexojmë motivacionin e dhënies së titullit heroina të popullit më 23 tetor 1967, për të kuptuar më shumë se në çfarë niveli u ideologjizua kjo ngjarje. “Është ndër gratë dhe vajzat e para që me fjalën e Partisë në zemër çau me guxim rrugën e të resë e të përparimit, rrugën e çlirimit të gruas nga zakonet e egra të kanunit dhe të fesë.

  Ajo luftoi me vetëmohim kundër reaksionarëve dhe elementëve konservatorë, punoi në mënyrë shembullore në aksionet e ndërtimit të vendit, për ngritjen arsimore e kulturore, përvetësoi me etje e zgjuarsi mësimet e Partisë dhe u bë agjitatore, luftëtare e flaktë për emancipimin e gruas shqiptare. E kapur tradhtisht nga bandat e armatosura të reaksionit, ajo u masakrua egërsisht, por qëndroi e papërkulur e ballëlart.” I bënë heroina, i kthyen në model të femrës që mbronte të renë çka, sipas tyre, vetëm komunizmi mund ta sillte. Vetëm një gjë nuk e ndryshonin dot për dy vajzat e thjeshta: as Marta e as Prenda Tarazhi nuk e mësuan kurrë që ishin heroina.

  Reply to this comment
 12. Plaku Xhuxhumaku April 12, 18:51

  O fteri, ti me duket ishe gati te beheshe antar i byrose politike ne vitin 1990, po te shkoi huq se PPSH vajti ne te s’emes.

  Reply to this comment
 13. Lala April 12, 18:58

  Une Kozi nga Krutja dhe cuni halles time Lazja nga Kemishtaj prodhonim grure te hante gjithe Shqiperia (kur kishim Shqiperi),por vete ne hanim buke miseri.Ata ” grekerit,,ne Himare qe bejne si shkerdhata se u marrin pranat shqipetare hengren buken time (prej gruri) dhe te Lazes.Me respekt ju pyes:Kush i persekutuar Lazja apa ata?!!??.Shenim :Kam 25-vjete pa e takuar Lazen se diten kullosim lopen dhe naten e ruajme se mos na e vjedhin ”trimat,,e Sales.

  Reply to this comment
 14. dauti April 12, 19:46

  Kur pyeten Uran Butken se si eshte bere numrimi i te denuarve me vdekje ne regjimin komunist dhe nga dollen mbi 6000 te pushkatuar, ai tregoi se ne liste jane futur gjithe te vraret nga balli dhe legaliteti, nga bahndat diversioniste gjate 1944-1954, e te tjere. Normale, atehere, sepse mund te ishin edhe me shume, po te futeshin ne liste edhe gjermanet dhe italianet e vrare. Se edhe ata ne lufte u vrane, fare pa gjyq!
  Gjate regjimit te Enver Hoxhes, pra 1944-1991 jane vrare rreth 1200 vete. Shumica derrmuese me gjyq, per krime qe perfshiheshin ne nenet e ekzekutimit te atyre qe kishin bere krime. Pjesa me e madhe, pra mbi 95% jane denuar per vjedhje ne permasa te medha, per demtim te prones se perbashket, per vrasje…dhe sh pak per aktivitet kunder pushtetit (gjyqet e para speciale dhe vrasjet terroriste te shkurtit 1951 (hedhja e dinamitit ne ambasaden sovjetike). Po t’u shtohen ketyre edhe pjesetaret e bandave te armatosura, atehere numri shkon aty ku thote Xhevdet Shehu.
  Edhe te burgosur per veprimatri politike nuk ishin shume, por, Enveri dhe njerezit e tij, ne cmendurine qe i zuri, u shtonin te burgosurve ordinere edhe krimin e agjitacion propagandes. Keshtu qe numri i te burgosurve politike u shtua shume, saqe u 20 fishua.
  Keta njerez po marrin demshperblimin dhe femijet e tyre kane mare te drejta studimi pa konkurs per nje kohe te gjate. Vuajtjet e tyre nuk mund te mos permenden, por shoqeria shqiptare ka 30 vjet gati qe degjon te njejtat gjera dhe, cfare eshte me e keqja, flasin gjithnje te njejtit njerez, te cilet nuk kane vuajtur fare. Bile jane trajtuar mire nga regjimi komunist.
  Sot, kjo ceshtja e regjimit te kaluar eshte bere burim fitimesh te medha. Jonila Godole e Erald Kapri me kompani marrin shuma te medha gjoja per te luftuar te kaluaren komuniste. Vete Edi Rama, ne vrullin e tij te madh, ka ndertuar Bunkerta Art 1, 2 dhe 3 Te cilet jane sajime nga me fantastiket. E justifikojne se keto terheqin turistet e huaj. Nuk jam i ketij mendimi, por, shoh edhe nje gje tjeter, qe ne internet e sondazhe, po del i kerkuar edhe Enveri. Jane keta “antikomunistet” kapitaliste qe po cojne uje ne mullirin e tij, edhe tani qe ai ka mbi 35 vjet qe ka vdekur.

  Reply to this comment
 15. gjermani i fundit April 12, 19:47

  keshtu ndodh kur politika e filloi me kanunlleqe dhe po e vazhdon me tifozlleqe. Te arratisurit sterviteshin per te sulmuar Shqiperine dhe te rreonin pushtetin. Kryenin akte sabotimi, vrisnin kufitare, agjitatore, si psh mesuesin ne Mirdite apo vajzat mirditore. Po si mund te imagjinohet qe pushteti i atehershem te perdorte gandizmin si metode paqtuese? E kuptoj qe perndjekja e familjeve, persekutimi i tyre, etj eshte e denueshme,por ishin kohet qe ishin. Vendi sapo kishte dale nga lufta dhe ujerat s’qene qetesuar. Eshte ai Poeti Agron Tufa, qe ndryshe nga aftesia ne lemin letrar, ben nje gjullurdi sistematik me arkivat dhe defteret. E ne vend ti sherbeje pajtimit i fryn ureve te urrejtjes. Qene me dhjetar mije familje qe u shperngulen ato kohe ne te kater cepat e Shqiperise, se ishte krize buke, punesimi, etj. Vuanin ne baraka dhe mezi nxirrnin dy leke te shpetonin familjet nga uria. Dh nuk ishin te persekutuar, madje qene partizane dhe familje partizane. U vdisnin dhe atyre femijet nga semundjet, etj. Kur flitet per kohen, duhet ofruar e gjithe panorama, jo gjysme te vertetat qe te interesojne.

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit April 12, 22:15

   me vjen keq, nuk permbahem dot, po punen e servilit dhe zagarit te regjimit komunist do ta bej se s’ben edhe tashti pas pilafit. Ballistet te gjithe ne litar, dale prit, edhe une xhaxhain ballist e kam pasur, po pastaj u be spiun i Sigurimit.

   Reply to this comment
 16. Arben April 12, 19:48

  Litari sigurimit te shtetit

  Reply to this comment
 17. Orteku i Fekenit April 13, 13:18

  Te tilla probleme nuk jane te reja ne bote.
  Imagjinoni Gjermanine pas luftes se 2 Bot ishte ne te njejtin pozicion. Pa llogaritur te interrnuarit te burgosurit neper kampet e shfarosjes qe ishin te huaj se k’ta jane kapitull me vete pati edhe atje gjermane te resistences dhe nazista atyre te gjithve ju njohen pensionet!! Sot e ksaj dite vazhdohet te perndiqen ish antaret SS it qe mrreshin me kampet e shfarosjes ata akuzohen per krime ndaj njerzimit! Te tjeret marrin Pension nga e njejta kase gjyqtari nazist dhe i denuari per agjitacion e prapagande.

  Arkivat egzistojne akoma per krime qe jane bere brenda burgjeve dhe kampeve te hetohet akoma dmth tani sa jane gjalle deshmimtaret.
  Kategori tjeter eshte ajo e diversanteve u vrane edhe ata ne krye te detyres? Kush i punsoi ?
  Bujar Nishani si ish pjestar i FA dekoron diversante ish armiqt e tij eshte e forte.

  Reply to this comment
 18. intelektuali April 13, 13:44

  SHQYPNIA ESHTE NE NATO DHE PO I PUTH BYTHEN PERENDIMIT KAPITALIST PER TE HYRE NE BE-NE ANTIKOMUNISTE DHE DEMOKRATIKE O KRIMINELI I NEXHMIJES XHEVDET SHEHU

  Po si nuk te vjen pak turp o MUTI enverist Xhevdet Shehu me keto poshtersira te ulta dhe amorale qe shkruan ne gazeten DITA?

  Po cfare gazetar MUTI je ti more kriminel gjakatar qe mohon krimet e komunizmit dhe te Enver Sadistit ne Shqypni, po a ke moral qytetar more KAKE enveriste qe i ben intervista papushim Nexhmije Hoxhes me gjithe ate kukumjacken tjeter Rudina Xhunga dhe na thua ketu pa piken e turpit qe 300 femijet e burgosur ne Tepelene, qe Enveri i la te vdesin nga uria ne nje masaker te llahtarshme antinjerezore te papare nga Bota deri atehere dhe qe nuk eshte regjistruar ne asnje Kamp Perqendrimi ne Bote, pra keta femije te pafajshem, shumica bebe te porsalindura, na paskan qene femijet e diversanteve te CIA-s dhe te Imperializmit Amerikan, prandaj mire kane bere xhelatet e enverit qe i kane asgjesuar me mundime te llahtarshme dhe te papara ne historine e njerezimit.

  PO A JE NE TEREZI SE CFARE FLET O MUT ENVERIST?

  Po si ka mundesi qe gazeta DITA te lejoje ne faqet e saj te shkruhen te tilla letyra fashiste te poshtra duke mohuar krimet e komunizmit me te eger qe ka njohur historia boterore dhe qe perben ne vetvete veper penale te ndeshueshme me vendim te Keshillit te Evropes?

  PO SI LEJONI O GAZETA DITA KRIMINELIN XHEVDET SHEHU TE TALLET ME VIKTIMAT E ENVERIT NE FAQET E GAZETES TUAJ?

  Jo po ishin kaq te perndjekur, jo po ishin aq te perndjekur, po ti more Xhevdet Shehu, more MUT enverist e ke provuar burgun e Enverit? Mesiguri qe jo sepse ke qene pjese e bandave te xhelateve te tij ose spiun i Sigurimit prandaj i numeron viktimat e Enverit sikur te ishin caraca, jo po kaq jo po aq, jo Tepelena e Enverit ishte si Kamp Pushimi dhe jo si Auschwitzi i Hitlerit qe ka shfarosur me miliona cifute ne dhomat e gazit, prandaj Pellumb Xhufi ka te drejte kur mohon krimet e komunizmit si ne asnje vend tjeter ish komunist te Evropes Lindore. Po kujt ja tregon keto perralla kriminale o Xhevdet Shehu? Me ke tallesh ti more xhelat i Partise se Punes?

  sepse:

  Ne, intelektualet properendimore qe u vrane dhe u masakruan pa meshire nga Enveri dhe banda e tij sovjetike vetem sepse e deshen Vatanin jo si satelit te Kampit Sovjetik, por ashtu sic po kerkon te behet sot pas pilafit, pjese e Botes Antikomuniste dhe Demokratike te themi o xhelati Xhevdet Shehu:

  MOS GUXO TE NA DALESH PERPARA NE RRUGE SE DO T’I PRESIM KOQET, NJASHTU SIC JA PREU KRIMINELEI I ENVERIT, MEHMET SHEHU LUSHNJAREVE TE NGRATE VETEM SEPSE NUK DESHEN TE HYNIN NE BRIGADEN E TIJ XHIHADISTE.

  Reply to this comment
 19. e verteta e hidhur April 13, 14:09

  Kohe e cmendur!Sa do qeshin te prapmit me keto qe ndodhin sot e 28 vjet ne Shqiperi.kur njezit falen me lista, denohen me lista,shperblehen me lista partije.Me shperblemet qe paguhen per ato qe kane ndodhur dje,vuajne sot ca femije e pleq,te cilet neser do te kerkojne te shpallen “te persekurar”,dhe pasneser ata qe do lindin do te paguajne.E gjithmone kjo histori do te vazhdoje duke e mbajtur peng Shqiperine.Nje gje eshte e qarte si Drita e Diellit.Ne nje bote demokratike,cdo ligj ka fuqi para vepruese.Ligjet me fuqi prapavepruese do te thote,qe te me ndeshkosh mua sot per ate qe kam bere me ligj dje ! Pse?Sepse ligje te tilla bllokojne demokracine,sepse njerzit sot nuk levizin nuk veprojne se kane frike se neser mund te dale nje ligj qe t’i ndeshkoje per ate qe bejne sot me ligj E kuptoni te nderuar komentues se sa larg kemi shkuar?Prandaj thash ne fillim,kohe cmendur.

  Reply to this comment
  • info analitike April 13, 17:00

   Lexoj pa ndonje habi te madhe se enveristet i mbrojne dhe justifikojne krimet dhe genocidin enverist me te njejtat metada qe benin dhe bejne dhe nazistet. Tek e fundit lufte ishte dhe ata nuk kishin buke te hanin madje rrezikonin dhe koken ne lufte keshtuqe ishte normale qe te vdisnin e te vuanin njerzit neper kampet e perqendrimit, madje edhe i mbytnin me Zyklon B per te miren e tyre qe te mos vuanin me gjate. Armiq ishin edhe ata sipas ligjeve hitleriane dhe ndaj e meritonin. Hajde mendje hajde…. Jo po se ju jeni dhe antifashiste e antinaziste te thekur po kur vjen puna tek ideologjia e propaganda nuk i lini gje mangut nazizmit e fashizmit.

   Reply to this comment
 20. Alidemsi 325 April 13, 14:56

  Dhe koqet e Xhevos te ti veme ty ne balle o “Haleja e Intelektit” ashtu sic ja vari AI Lushnjareve dhe disave si puna jote, plehre,se na cave derrasa me kercenime dhe pjerdhusina si trimi madh..Te qifsha trute MUT intelektuali.

  Reply to this comment
  • intelektuali April 13, 15:36

   Eja tek Tajvani o hale enveriste se aty me ke cdo dite qe te shikosh sa trima jeni ju spiunat e Enverit se ju kam pare ne zyrat e emigracionit sa ju vlen lekura me Sulo Gradecin si kumandar ne krye

   Reply to this comment
 21. Ali pazari April 13, 18:44

  E di qe je i punesuar tek Taivani per te pastruar halete e spiunave te komunizmit me qe e thua dhe vete.Tani me vjen keq per ty,Zoti e befte mire…….

  Reply to this comment
 22. intelektuali April 13, 18:55

  8mvsk, Intelektual mut ballisti, pederast passiv, llafazan i pashoq, qe masturbohesh sa Here shkruan KE gazeta dita dhe sa Here ze emrin e Enverit ne goje, Kur späte mundesi ti merrje gje tjeter se je i Ri ne moshe e se arrite.

  Reply to this comment
 23. demo April 13, 18:55

  O Dulle Dulla!Kush ti dha shifrat or zullap,.Ishin 4000 gra e femije,Kanuni nuk vret gra dhe femije.

  Reply to this comment
 24. intelektuali April 13, 19:00

  8mvsk, Intelektual mut ballisti, pederast passiv, llafazan i pashoq, qe masturbohesh sa Here shkruan KE gazeta dita dhe sa Here ze emrin e Enverit ne goje, Kur späte mundesi ti merrje gje tjeter se je i Ri ne moshe e se arrite.

  Reply to this comment
 25. Anila April 13, 19:27

  Per demon…Kanuni nuk vret gra e femije. E ne regjimin e kaluar kjo nuk ka ndodhur kurre, se ai, Dulla pra, te conte ne boten tjeter. Dhe jo vetem per vrasje, por edhe per perdhunime, edhe per pederasti( mo e ngaterro me LGTBI, se aq mend ke ti).
  Shpesh ne kete faqe lexoj (gjithnje te njejtit emra), qe masturbohen duke atiketuar njerezit, qe nuk u pelqejne, me lloj lloj epitetesh…jo enverist, jo kriminel, e ku e di cfare tjeter, te me thone emrin e nje njeriu te persekutuar, qe tregojne sot historite e tyre (qe jane shpesh te verteta, po shoqerohen me emrat e persekutoreve te tyre), qe te kene hapur nje gjyq te vetem per gjerat qe tregojne.
  Jo. Nuk e kane bere. Pse? e dine ata vete.
  Intelektuali mund te hapte nje gjyq, sigurisht duke rrezikuar emrin e tij te vertete, sepse shume nga ata qe derdellisin sot, dje kane punuar per ate sigurimin ne tmerrshem. Dhe kane spiunuar deri familjaret e tyre te ngushte.
  E ardhmja nuk ndertohet me te tilla gjera. Arkivat anglo-amerikane, qe po hapen, po nxjerrin gjera, qe shume nga keta historianet “e pa viteve 90” po i katandisin ne dordolece. Historia ka data, ka ngjarje, ka emra te atyre qe ishin aktore te ngjarjeve…keto nuk falsifikohen dot, as shtremberohen per nje kohe te gjate.
  Intelektual, nuk jam Anila Xhufi (Omari), rri i qete. Nese ti je Uran Kostreci, sic lexoj nganjehere ne kete faqe, atehere me thuaj, te shkruaj per historine e burgut tend. Shume si ti u munduat te zhdukni dosjet qe tregojne se si ne kaluat ate regjim te mallkuar, por nuk i thoni gjerat deri ne fund. Une jam e re, por puna qe bej me jep munndesine te mesoj shume gjera. Dhe ne ndryshim nga Erald Kapri, Anila Godole (ne vitet 90, shume gazetare e quanin anila dobole!!!, se aq mend kishte), nuk marr asnje lek nga OJQ apo fondacione te huaja. Njerezit si ata jane turpi i ketij vendi, sidomos Erald Kapri, qe shtremberon edhe arkivat angleze..Po cka, pas nje viti do dale nje liber qe titullohet “Te korrat e bollshme te futave te hidhura”, teresisht me dokumente te arkivave angleze, i cili trajton nderhyrjen e sherbimeve sekrete britanike nga 1949 e deri te viti 1960. Te shohim cfare do brockollise pastaj Erald Kapri, por historian e studiues zorr se e do e quaje njeri.
  Ai regjim, qe denoi bij e bija nenash, si dhe bij e bija nenash, qe nuk kishin lindur akoma, nuk mund te perseritet me. Te perndjekurit, por ata te vertetet, shumica derrmuese e te cileve kane nje zemer teper te madhe dhe humane, meritojne jo vetem solidaritet human, por edhe ndihme te cdo lloji, per te zbutur sadopak ato qe kaluan. Vitet e vuajtjeve nuk blihen me para, por ndihmesa per te ardhmen e tyre, eshte nje detyrim i cdo qeverie.

  Reply to this comment
 26. Lili April 13, 20:28

  Ketu ne kete faqe keni nje mije e nje arsyet se pse nuk do te pranoheni ne evrope derisa te beheni pak ma njereze…
  Prej falsifikimit te Historise tek kenaqesia sadiste per vdekjen e femijeve te kundershtareve edhe sot, duke kalluar neper hadetin e spiuneve,traditen ende present ne psychene tuaj per ´dosjé etj etj ketu ju keni treguar shume bukur se nuk i takoni e nuk do t’i takoni evropes edhe nja nje qind vjet derisa te gdhendeni pak.

  Reply to this comment
 27. demo April 13, 21:06

  Per Anilen,..Ajo pune qe te dha partia te krijoi komoditetin te braktisesh burrin tek pijetorja lagjes dhe te haragopesh me ‘”profesoret” neper vetura(mos e ngaterro me prostitutat).Kanuni nuk ta krijonte kete komoditet.

  Reply to this comment
 28. Jevi April 13, 22:37

  Demshperblimi i ish te denuarve per mua eshte shprehje e antishtetit.Kushdo qe eshte denuar me nje vendim duhet te shpallet i pa fajshem nga nje trup gjykuese e pastaj te demshperblehet.Kjo rruge eshte duke u shpallur sot e perdite nga vjedhesit e perditeshem te cilet thone se jane te sulmuar politikisht kur dihet qe jane grabitesa te ketij populli.

  Reply to this comment
 29. Anila April 14, 11:02

  Demo, gjej qetesine, se keshtu do vuash shume. Duket qe nuk ke grua dhe ke zgjedhur kete faqe per t’u masturbuar. E po ne nje fare menyre do gjesh kenaqesine, qe te mungon!
  Por njeri nuk do behesh kurre.
  Kurse une kam edhe shtepi, edhe makine, por edhe dinjitet qe te jetoj mire me punen time.
  Njerezit e bejne dallimin midis nesh, mjafton te lexojne ato qe shkruajme.
  Nejse, ti vazhdo, brockollis ato qe di, por…bisht qeni do ngelesh tere jeten.

  Reply to this comment
 30. tironci April 15, 18:37

  jeni te gjithe BQ lulishtesh. burri kur hapet nga poshte flet shume nga lart. aty e kishit byrone politike mbas 90. i rruajtet trapin vdiqen te gjithe te lumtur dhe te gezuar , tani beni si cuba fb.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim