Raporti: Shqiptarët, më “dembelët” në Europë

December 14, 2017 09:33

Raporti: Shqiptarët, më “dembelët” në Europë

 

Edhe pse mund të rrinë me orë të gjata në punë, të punojnë fundjavave, të përpiqen shumë për të arritur objektivat që iu janë vënë, sërish punonjësit shqiptarë nuk arrijnë që sigurojnë nga puna e tyre të ardhurat e pritshme nga punëdhënësit.

Dhe në një rreth vicioz këta të fundit nuk u japin punonjësve shpërblimin që ata presin dhe as priren të kryejnë investime për të rritur produktivitetin e punonjësve.

Ambienti jo i favorshëm për të bërë biznes nuk e ndihmon këtë situatë.

Në treguesin e produktivitetit të dukshëm të punës, të matur përmes Vlerës Bruto të Shtuar (VBSH) për punonjës (prodhimit për punonjës), Shqipëria renditet e fundit  në rajon.

Për vendin tonë ky tregues është pak më shumë se 10 mijë dollarë në vitin 2015 (e matur me dollar konstantë 2010), nga gati 15 mijë dollarë që është mesatarja e gjithë Ballkanit Perëndimor, sipas një grafiku të publikuar nga Banka Botërore në raportin e fundit “Ballkani Perëndimor: Rigjallërimi i motorit të rritjes dhe prosperitetit” .

Produktivitetin më të lartë e ka Kosova, me gati 18 mijë dollarë, e ndjekur nga Mali i Zi, Bosnja, Serbia, Maqedonia dhe vetëm në fund vjen Shqipëria. Një sfidë për rajonin, thotë raporti, është që produktiviteti mesatar i punës është më pak se gjysma e niveleve të 7 vendeve të tjera të vogla në tranzicion, që janë tashmë në BE (Bullgaria, Kroacia, Estonia, Letonia, Lituania, Republika Sllovake dhe Sllovenia). Për këto vende, sipas grafikut, VBSH është mbi 30 mijë dollarë.

Të dhëna të tjera të Eurostat, të konstatuara nga “Monitor”, tregojnë se në vendet e Bashkimit Europian, shifrat e prodhimit për punonjës janë shumë më të larta, duke arritur në mbi 100 mijë dollarë për sektorë të veçantë (si energjia, gazi, teknologjia e informacionit) dhe me një mesatare të Bashkimit Europian prej rreth 70 mijë dollarë.

Banka Botërore në raporton e saj jep sugjerime se si mund të rritet produktiviteti i punës në vendet e Ballkanit. Teknologjia e partnerëve të huaj dhe ekspertiza mund ndihmojnë në rritjen e këtyre shifrave. Përveç niveleve më të larta të aftësive në forcën e punës, produktiviteti mund të rritet edhe nga reformat që e bëjnë më të lehtë për punëtorët të lëvizin midis firmave, sektorëve, rajoneve gjeografike ku veprimtaria ekonomike është më efikase dhe e dobishme. Reformimi i tregjeve të punës, të cilat kanë probleme të tilla si informaliteti i përhapur dhe lëvizja e kufizuar e punës, do të ndihmojnë në përmirësimin e produktivitetit.

Përmirësimi i qeverisjes dhe transparencës në institucionet publike, veçanërisht gjykatat, do të bëjnë investitorët më të gatshëm të rrezikojnë duke investuar fondet e tyre në rajon. Një klimë miqësore e biznesit për ndërmarrjet private, e shoqëruar nga një integrim më i thellë me BE dhe tregjet globale, do të ndikojë në tkurrjen e papunësisë dhe do të rrisë të ardhurat.

Produktiviteti, thotë Banka Botërore, përcaktohet nga cilësia e faktorëve të prodhimit dhe efikasitetit të përdorimit të tyre. Mund të mendojmë për produktivitetin-prodhimi për punëtor-si një kombinim të tre elementëve: cilësia e kapitalit njerëzor (aftësitë dhe shëndeti i punëtorëve), cilësia e kapitalit fizik (mjetet dhe pajisjet e prodhimit), dhe efikasiteti në shfrytëzimin e dy formave të kapitalit. Efikasiteti ose produktiviteti total i faktorëve reflekton se sa mirë shfrytëzohet kapitali fizik dhe njerëzor, përmes proceseve të tilla si zgjedhja e teknologjisë, inovacionit të produktit, shkëmbimit të njohurive midis firmave dhe sektorëve dhe lëvizjes së punëtorëve. Nëse efiçenca është e ngadaltë, rikthimi i kapitalit është i ulët gjithashtu, duke ulur stimujt për të investuar në pajisje të reja, infrastrukturë dhe shkollim.

Kthimet e ulëta nga ana tjetër ngadalësojnë akumulimin e kapitalit. Në të kundërt, efikasiteti më i lartë mund të rrisë produktivitetin duke përmirësuar kthimet e investimeve ekzistuese dhe duke motivuar investitorët për të investuar në faktorët e rritjes së prodhimit. Cilësia e ulët e kapitalit njerëzor është një faktor që kontribuon në këtë, vëren Banka: Rezultatet e PISA janë 20 për qind më të ulëta se ato në OECD./Monitor

December 14, 2017 09:33
Komento

2 Komente

 1. Arben December 14, 13:16

  PERTACIA DHE VARFERIA NDAHEN NE MENYRE

  TE BARABARTE.

  PUNA DHE PASURIA NDAHET SIPAS MERITAVE

  TE GJITHESEJCILIT.

  ATO SHOQERI QE DUAN PUNEN DHE PASURINE

  ZGJEDHIN DREJTESINE DHE SHIKOJNE HAIR

  ME SY.

  ATO SHOQERI QE DUAN PERTACINE DHE

  VARFERINE, ZGJIEDHIN BARAZINE DHE

  TE TJERAT I DIME TE GJITHE

  Reply to this comment
 2. luli December 14, 17:44

  ZOTI MONITOR DERGO NDONJE GAZETAR TE SHIKOJE
  NE VEND SE SA E LARTE ESHTE SHKALLA E INFORMALITETIT NE SHQIPERI. POTHUAJ TE GJITHE LIGJVENESIT DJE SOT EDHE NESER JANE TE LIDHUR ME MIJRA FIJE ME BIZNESET ASGJE NUK DEKLAROHET, SHTETI YNE GJOJA ADMINISTRON POR VETEM NAFTA DEKLAROHET DHE ATA QE KALOJNE NE DOGANE ME STATUSIN E JETIMIT (PA VELLA TE MADH);SHTETI TURRET TE TAKSOJE MAKINAT QE HYJNE NE TERRITOR DHE NAFTEN KJO KA DIREKT IMPAKT NE MOBILITETIN E NJEREZVE DHE NE AKTIVITETIN TREGETAR E PROFESIONAL NE PERGJITHESI.PASTAJ DEKLAROHET SI FITORE QE FMN AKORDOI KESTIN E RADHES TE KREDISE , KJO ESHTE VERTET NJE FITORE E MADHE SE PO ZHYTEMI NE BORXHE GJITHNJE E ME SHUME.KOKEMINISTRI DEKLARON QE SHQIPTARET JANE DEMBELE DHE NUK DUAN TE PUNOJNE.
  UNE PERSONALISHT INSISTOJ SE ZOTERIA ESHTE PAK ME I GJATE SE BERISHA PO PER REZULTATE JANE NJESOJ.
  PRES TE ME VERSULEN DUKE ME THENE QE NUK MUND TE KRAHASOHEN ETJ ETJ. KY ESHTE NJE MILITANTIZEM I SEMURE DHE KAQ.
  KAM NJE ENDERR SIKUR TE VINTE NJE ADMINISTRATE KOMPLET E RE DHE SIKUR KORRUPSIONI TE DENOHEJ PREJ VERTETI PA PYETUR SE KUSH ESHTE NE DISKUTIM; PER DHJETE VJET SITUATA DO ISHTE KREJT TJETER.
  PO KJO ESHTE VETEM ENDERR TANI U ZGJOVA DHE NUK KAM ASNJE SHPRESE, PO ASNJE FARE.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*