Republika, ta festojmë apo ta harrojmë?

January 11, 2018 11:44

Republika, ta festojmë apo ta harrojmë?

 

Nga Xhevdet Shehu

Ka qenë një herë e një kohë, jo shumë larg, kur 11 janarin e përkujtonim me shumë gëzim dhe krenari. 11 janari është festa e shpalljes së Republikës dhe është festuar si një nga ngjarjet e rëndësishme të historisë sonë moderne për më shumë se gjysmë shekulli.

Duket i thjeshtë ky fakt, ngjan edhe si nostalgji për një të kaluar komuniste. Në të vërtetë nuk është kështu. Harresa politike që i bëhet kësaj ngjarjeje të madhe është e qëllimshme, për më tepër kur jo më larg se vitin e kaluar, opozita aktuale u përbetua për krijimin e një republike të re. E aleatë të kësaj opozite janë edhe ballistët e zogistët e dikurshëm.

Gjithsesi anatemimet e gjithfarëllojshme dhe harresa e qëllimshme nuk ia zbehin aspak madhështinë kësaj dite. Është e pamundur që të ketë kthim prapa, për më tepër kur para disa vjetësh u bë një referendum për formën e regjimit dhe sërish fitoi bindshëm Republika.

11 janari i vitit 1946 është një ngjarje shumë e rëndësishme në historinë tonë kombëtare. Ja, sepse:

Një vit e pak nga çlirimi i vendit nga pushtuesit nazifashistë dhe bashkëpunëtorët e tyre ballisto-zogistë, Shqipëria kreu një akt madhor: ndarjen juridike me të kaluarën monarkiste. Në të vërtetë, monarkia kishte marrë fund më 7 prill 1939, kur Italia fashiste pushtoi vendin tonë ndërsa Ahmet Zogu e la popullin në mes të katër rrugëve, duke i rrëmbyer edhe floririn. Për këto arsye, më 24 maj 1944 në Përmet, ku u formua qeveria e dalë nga lufta (ndonëse lufta do të vazhdonte edhe gjashtë muaj të tjerë) një nga vendimet që u muar ishte ndalimi i kthimit në Shqipëri të Ahmet Zogut dhe familjes së tij.

Mirëpo në aspektin juridik kishte diçka që nuk shkonte. Duhej një vendim kushtetues që të rregullonte të ardhmen e qeverisjes së re. Prandaj dhe më 11 janar të vitit 1946, qeveria komuniste e Kryeministrit Enver Hoxha, me anë të një Asambleje Kushtetuese të përbërë nga 82 deputetë, të dalë nga zgjedhjet e 2 dhjetorit 1945, e shpalli Shqipërinë Republikë. Pikërisht atë ditë “vdiq” monarkia dhe u hap një kapitull i ri për këtë vend të vogël ballkanik që monarkinë nuk e kishte pasur traditë.

Mirëpo, si u zbatuan procedurat për ndryshimin e regjimit nga Monarki në Republikë Popullore, kush ishin përfaqësuesit e huaj që asistuan në atë mbledhje dhe çfarë u tha aty për Mbretin Zog?

Nga kronikat

Shpallja e Shqipërisë Republikë Popullore dhe atmosferën festive të asaj dite, është përcjellë në gazetën “Bashkimi” të datës 12 janar 1946. Ja çfarë shkruhej në faqen e parë të gazetës atë ditë:

“Që në mëngjez populli po grumbullohej përpara Sheshit të Math “Qemal Stafa”, përpara pallatit të Asamblesë Kushtetonjëse. Populli këndonte dhe asamblistët grupe-grupe po hynin në sallë. Edhe sot dita buzëqesh si shpirti i popullit t‘onë që më së fundi nisi të buzëqesh i lirë, zot i vëntit dhe i jetës së tij. Nëpunësit e punëtorët, të rinj e të reja, kanë mbushur Bulevardin Qemal Stafa. Dëgjojnë fjalën e delegatëve të tyre, dëgjojnë përfaqësonjësit e popullit të flasin në asamble, atë që u flet zëmra, të vendosin në Asamblenë për atë që u rreh zëmra. Thirrje, brohoritje, këngë ovacione për Republikën Popullore shpërthyen kur dëgjuan nga altoporlantet propozimin e delegatëve të Vlorës. Vlora siç e tha edhe Koçi Xoxe, ngriti zërin e saj për Republikën Popullore dhe tërë Shqipëria u bashkua me zërin e saj. Se zëri i Vlorës është edhe zëri i tërë popullit shqiptar. U dëgjuan krisma hareje, u dëgjuan këngë, u dëgjua që ushtoi tërë Tirana me RROFTË REPUBLIKA POPULLORE.

Ora 12, kur Tuk Jakova lajmëroi se Asambleja unanimisht vendosi çpalljen e Republikës Popullore, njeri më s‘u mbajt nga gëzimi. Dalin Asamblistët dhe Populli i rrethon, i përqafon përfaqësuesit e tij, djemtë që i plotësuan dëshirën, i ngre lart nëpër duar, ndërsa topi nis të zbrazë për të përshëndetur këtë fitore të madhe të popullit t‘onë. Manifestimet vazhdojnë…”

***

Kishin kaluar vetëm 14 muaj pas ardhjes së komunistëve në pushtet, kur Enver Hoxha dhe pasuesit e tij, me anë të një asambleje të përbërë nga 82 deputetë të dalë nga zgjedhjet e 2 dhjetorit të vitit 1945, të mbledhur në sallën e Shtëpisë së Arteve (aty ku sot është godina e Akademisë së Arteve në Tiranë), ndryshuan formën e regjimit, duke e shpallur Shqipërinë Republikë Popullore, nga Monarki që ishte që prej vitit 1928.

Po cilat ishin procedurat që u përdorën nga qeveria komuniste e Enver Hoxhës 72 vjet më parë për të ndryshuar formën e regjimit në Shqipëri? Ku u mblodh Asambleja e quajtur si Kushtetonjëse, cilët ishin eksponentët kryesorë në grupin prej 82 deputetësh që e formuan atë dhe çfarë u tha në fjalimet e tyre për paraardhësit e tyre në regjimet e kaluara? Cilët ishin përfaqësuesit dhe gazetarët e huaj që asistuan në mbledhjen e asamblesë, ku u proklamua shpallja e Shqipërisë si Republikë Popullore dhe çfarë tha në fjalën e tij Kryeministri, gjeneral-kolonel Enver Hoxha? Cili ishte reagimi i Mbretit Zog nga Anglia dhe çfarë thuhej në deklaratën e tij për gazetarët e huaj vetëm një ditë pas asaj ngjarjeje që u festua me bujë të madhe nga regjimi komunist i Tiranës me manifestime të mëdha në të gjithë vendin?

Formimi i Asamblesë Kushtetuese më 10 janar Shpallja e Shqipërisë si Republikë Popullore më 11 janar të vitit 1946 u përcoll me bujë dhe vëmendje të veçantë nga propaganda e regjimit komunist të Tiranës, e cila nëpërmjet Radio-Tiranës dhe gazetës “Bashkimi”, i bëri një jehonë të madhe asaj.

Nën titullin e madh: “Sot ora 10 çelet Asamblea Kushtetonjëse” dhe nëntitujt korsivë: “Ajo do t‘i japë popullit shqiptar Statutin Themeltar-Frut i luftës së përgjakëshme dhe i punës së tij të palodhur”, në gazetën “Bashkimi” të datës 10 janar 1946, ndërmjet të tjerash shkruhej: “Sot më 10 Janar, ora 10 çelet Asamblea Kushtetonjëse, në sallën e Theatrit të ri që është në Shtëpinë e Arteve në Sheshin “Qemal Stafa”. Ata që do të hyjnë në sallë kanë ftesa të posaçme. Populli do të dëgjojë çvillimin e seancave nga altoporlantët ose me anë të radios. Pas pesë vjet lufte të pashembullt dhe pas një viti e 44 ditë, që kur në truallin tonë nuk mbeti më këmbë shkelësi, pas një viti e 44 ditë fitoresh të mbëdha, erdhi më së fundi edhe data e 10 Janarit, dita që përfaqësonjësit e popullit mblidhen në Asamblenë Kushtetonjëse. Këtë ditë të shënuar për historinë t‘onë, populli ynë e krem-ton me një gëzim të patreguar se në Asamblenë e tij, që është e para Asamble me të vërtetë e tij, ay pret sanksionimin me ligj për ato që ay fitoi me gjak. 2 Dhjetori ishte për popullin t‘onë një festë e madhe. Atë ditë populli ynë i lirë zgjodhi të 82 përfaqësonjësit e tij që sot mblidhen në Asamble. Po dita e soçme është një festë akoma më e madhe, sepse Asamblea do të konsakrojë solemnisht frytet e luftës së përgjakëshme dhe të punës së palodhur të popullit tonë me Statutin Themeltar; është akoma më e madhe sepse kjo është e para Asamble e popullit. Asamblea e fshatarëve, punëtorëve dhe KUSHTETONJËSE”. Aty punëtorët akoma janë duke ndrequr diçka, akoma teknikët diçka zbukurojnë. Që në hyrje duken ekspozitat e ndryshme të Ministrive të ndryshme, midis të cilave çquhen ajo e Ministrisë së Bujqësisë, sepse mu në derë qëndron një bujk i pikturuar që ka këputur zinxhirët e feudalizmit dhe që mban në dorë tapinë e tokës së tij që ia dha pushteti i tij. Me të hyrë në sallën ku sot mblidhen asamblistët, të bije menjëherë në sy parrulla e madhe që qëndron në krye të skenës me: “Rroftë Asamblea Kushtetonjëse”, nga e djathta është parrulla “Rroftë pushteti popullor i punëtorëve, fshatarëve dhe intelektualëve”, nga e mëngjërta parrulla “Rroftë Ushtria Kombëtare mburoja e Shqipërisë së Re”.

Janë 82 vënde të ndara në dhjetë grupe-grupe të asamblistëve të çdo prefekture dhe çdo vënt ka mbi tryezë emrin e përfaqësonjësit që është caktuar të rrijë. Në krye të tribunës janë dy seri vendesh. Përkundruall këtyre vëndeve qëndron kjo parrullë: “Asamblistë! Populli u besoi vullnetin e tij. Mbetet tek ju të bëni detyrën ndaj tij. I siguroni popullit me Kushtetutën, një jetë më të lumtur. Dhe fitoret e luftës e të rindërtimit le të bëhen mbështetje për fitore të reja…”

Si u zhvilluan punimet në sallë

Gjithnjë sipas gazetës ‘Bashkimi’ datë 12 janar 1946, shkruhet:

E PREMTE 11 JANAR, HAPJA E ASAMBLESË

Seanca e parë e Asamblesë Kushtetues u hap nga Dr. Omer Nishani Kryetar i Këshillit Antifashist, i cili pas një fjale të shkurtër, ftoi deputetin e Korçës, Dr. Petraq Popa, si përfaqësuesin më të vjetër në moshë që të kryesonte përkohësisht mbledhjen. Pas fjalës së tij, u zgjodhën tre sekretarë të përkohshëm. Lidhur me këtë seancë, në mes të tjerash në shtypin e asaj dite shkruhet: “U zgjodhën tre sekretarë të përkohëshëm. Përfaqësonjësit e popullit dorzojnë certifikatat e zgjedhjes së tyre të lëshuara nga komisjonet e qarqeve. U zgjodhën 20 veta për të vërtetuar mandatet. Dje në ora 10 paradite u bë mbledhja e parë e Asamblesë Kushtetonjëse. Kryesia e Këshillit Antifashist, në bazë të ligjit mi Asamblenë Kushtetonjëse numër 123 datë 27.IX.1945 propozoi këtë rend dite:

1)-Hapja e mbledhjes prej Kryetarit të Kryesisë së Këshillit Antifashist.

2)-Ftesa e përfaqësonjësit në moshë më të madhe për të kryesuar përkohësisht mbledhjen.

3)-Pranimi i tre përfaqësonjësve të propozuar nga Kryetari, për të kryer detyrën e sekretarit të përkohëshëm.

4)-Dorzimi i Kryetarit të Asamblesë nga ana e përfaqësonjësve të popullit të certifikatave të zgjedhjes së tyre të lëshua-ra nga Komisionet e Qarqeve.

5-)Zgjedhja nga ana e asamblesë e një komisioni prej 20 vetash për vërtetimin e mandateve dhe caktimi i kryetarit të këtij komisioni.

Diplomatët që morën pjesë në shpalljen e Republikës

Në seancën e mbledhjes së datës 11 janar 1946, në sallën e Akademisë së Arteve ku ishte mbledhur asambleja me 82 deputetët e dalë nga zgjedhjet e 2 dhjetorit 1945, asistonin edhe përfaqësuesit e misioneve të huaja të akredituara në Tiranë. Të bën përshtypje pjesëmarrja në këtë ngjarje e përfaqësuesve të fuqive më të mëdha të kohës, Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Britanisë së Madhe, Bashkimit Sovjetik, Francës dhe Jugosllavisë, si dhe përfaqësues të shtypit të këtyre vendeve. Dihet fakte se deri në atë kohë, por edhe shumë vite më pasë SHBA dhe Britania nuk do ta njohnin qeverinë komuniste të Tiranës, por pjesëmarrja e tyre në shpalljen e Republikës, tregon se sa me vëmendje i ndiqnin ata këto zhvillime duke analizuar juridikisht hapat e para të komunistëve në pushtet. Ata kishin qenë dëshmitarë në zgjedhjet e 2 dhjetorit 1945 dhe i kishin konsideruar ato legjitime.  Lidhur me pjesëmarrjen e diplomatëve të huaj në mbledhjen e parë Asamblesë Kushtetuese, në gazetën “Bashkimi” të asaj dite thuhet:

“Para orës 10 të ftuarit kishin mbushur lozhat dhe galerinë. Në lozhën e parë, nga e mëngjërta në të hyrë, merrte vënt, Ministri i Jugosllavisë z. Josip Djerdj me sekretarin e Legatës; në lozhën e dytë, Gjeneral Brigadier D.E.P. Hodgson, Shef i Misionit Ushtarak Britanik në Shqipëri dhe Kolonel Sokolov Shef i Misionit Ushtarak Sovjetik në Shqipëri; në lozhën e parë nga djathta zoti Jakobs, funksionar i Departamentit të Punëve të Jashtme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës me zotin Stevens; në lozhën e dytë Kolonel Teyssier, Shef i Misionit Ushtarak Francez në Shqipëri dhe përfaqësues i UNRRAS. Në lozhat e tjera ishin shumë përfaqësues dhe personalitete si dhe korrespodenti i Agjensisë TASS, i ISVESTIA-s, dhe i BORBA-s.

Pikërisht në ora 10 përfaqësonjësit e popullit kishin zënë vendet e tyre të caktuara. Pas dy tre minutash, Kryetari i Qeverisë Gjeneral-Kolonel Enver Hoxha ngrihet dhe shkon në tribunën e parë që është tribuna e Qeverisë. Përfaqësonjësit e popullit dhe tërë të ftuarit e duartrokitën pareshtur. Pastaj tërë anëtarët e qeverisë zunë vënt në tribunën e tyre duke patur në mes Kryetarin e Qeverisë. Pas kësaj tribune është tribuna e Kryesisë së Këshillit Antifashist ku qëndron Dr. Omer Nishani me tre nënkryetarët. Gjen. Leit. Koci Xoxe, Hasan Pulo dhe Kolonel Baba Faja. Kur të gjithë janë në vëntet e tyre, Dr. Omer Nishani ngrihet dhe thotë se asamblistat kanë përpara tyre rendin e ditës, të cilin e vuri për aprovim. Asamblistët e aprovuan unanimisht”.

Asambleja nuk pranon dorëheqjen e qeverisë

Pas fjalës së Kryeministrit Enver Hoxha, i cili kërkoi dorëheqjen e qeverisë së tij, kryetari i asamblesë ia dha fjalën përfaqësuesit të Korçës, Prof. Sali Mborja, përfaqësues i cili midis të tjerash u shpreh: “Qeveria Demokratike e sotme është një qeveri e popullit shqiptar që u emërua në Kongresin e Përmetit nga Këshilli Antifashist. Është qeveria që lindi nga gjiri i popullit shqiptar në zjarrin e luftës më të egër”. Më pas, me fjalën e deputetit Mborja, u solidarizuan edhe deputeti i Tiranës Abdyl Këllezi, Thoma Papapano deputet i Gjirokastrës, Rrahman Parrllaku deputet i Kukësit, Gjeneral-major Spiro Moisiu deputet i Durrësit, Kahreman Ylli përfaqësues i Beratit, Dr. Sezai Agalliu deputet i Vlorës, Kol Prela deputet i Shkodrës, Andrea Sahatçi përfaqësues i Beratit, Haki Stërmilli deputet i Dibrës dhe Xhemal Rusi përfaqësues i Korçës. Pas kësaj, kryetari i Asamblesë e hodhi në votë propozimin e deputetit Sali Mborja, nëse Asambleja nuk do ta pranonte dorëheqjen e qeverisë. Në këtë moment të gjithë deputetët u ngritën në këmbë dhe me ovacione të gjata që zgjatën disa minuta, pranuan unanimisht që qeveria nuk duhet të jepte dorëheqjen por të vazhdonte punën e saj.

Fjala e Enver Hoxhës

Pasi asambleja nuk e miratoi dorëheqjen e qeverisë, fjalën e mori Kryeministri, gjeneral-kolonel Enver Hoxha, i cili në mes të një entuziazmi të madh dhe duartrokitjeve të pareshtura të asamblistëve, iu drejtua të pranishëmve me këto fjalë:

“Shokë Asamblistë. Në emër të shokëve të Qeverisë ju faleminderit shumë për besimin e madh që treguat karshi nesh. Ne do të vëmë të gjitha forcat tona për të mirën e popullit, ne do të çkrijmë të gjitha energjitë tona që gjendja ekonomike e kulturave e popullit tonë të përmirësohet. Ne kërkojmë ndihmën tuaj e gjithë popullit, për këtë vepër të madhe që do të ndërrmarim dhe s‘kemi asnjë dyshim që nuk do të na kurseni (Zëra: Pa fjalë). Ne do t‘i qëndrojmë besnikë të vendimeve që do të merren nga Asamblea Kushtetonjëse dhe këtë do ta zbatojmë pikë për pikë si ushtarë besnikë të popullit”.

Pas këtyre pak fjalëve të Kryeministrit Enver Hoxha, për disa minuta salla oshëtiu nga duartrokitjet e vazhdueshme të asamblistëve.

Pasi pushuan duartrokitjet dhe në sallë u vendos qetësia, kryetari i asamblesë ia dha fjalën Dr. Omer Nishani, i cili në mes të tjerash u shpreh: “Përpara se të filloj këtë raport do t’ju them pak fjalë se këtu kam bërë vetëm një tabllo të shkurtër të aktivitetit të Këshillit të Përgjithshëm Antifashist N-Ç që nga Kongresi i Përmetit gjer në ditën që u mblodh Asamblea Kushtetonjësve. Kjo periudhë ndahet në tri pjesë. Në Përmet u muar vendime me rëndësi historike. I pari vendim ka qenë emërimi i Komitetit Antifashist Nacional Çlirimtar me atribute të një Qeverie Provizore. Ky kurorëzim i përpjekjeve të mbëdha të popullit tonë, se pas kësaj dite Shqipëria kishte në krye pushtetin e saj ekzekutiv më të lartë, Komitetin Nacional-Çlirimtar që e përfaqësonte brenda dhe jashtë. Atje u vendos ndalimi i Zogut në Shqipëri, anulimi i traktateve të bëra, i gjithë koncesioneve të dhëna gjatë regjimeve të kaluara, ia dhanë gradat Ushtrisë sonë heroike dhe u emërua Komandanti ynë i përgjithshëm, Gjeneral-Kolonel Enver Hoxha”.

Pika kryesore: Zogu të mos kthehet më në Shqipëri dhe anulimi i koncesioneve

N ë formulën e vendimit të shpalljes të formës së re të regjimit në Shqipëri, nga Monarki në Republikë Popullore, e cila u lexua me zë të lartë nga kryetari i asamblesë, thuhej: “Përpara kësaj lufte, Populli Shqiptar, për 15 vjet me rradhë lëngoi nën regjimin monarkist të Ahmet Zogut. Ky regjim antipopullor, i vendosun në Vëntin t‘onë kundër vullnetit të Popullit, me anën e forcës dhe bajonetës së huaj, shtypi pa mëshirë dhe çfrytëzoi në mënyrë çnjerëzore popullin shqiptar. Aspiratat e popullit shqiptar u shtypën pa mëshirë dhe politike sociale reaksionare dhe brutale e Zogut e dobësuan pa masë popullin t‘onë. Regjimi i Zogut përgatiti invadimin e Shqipërisë prej Italisë fashiste duke u bërë vegla e politikës fashiste të Musolinit. Nën regjimin e Zogut, Shqipëria u bë një koloni e Italisë e cila hodhi në duart e saj të gjitha pasuritë e Shtetit Shqiptar, ekonominë e vendit, financat, pasurinë e nëntokës, Ushtrinë, e tjera. Regjimi i Zogut e izoloi Shqipërinë tërsisht nga shtetet e tjera përparimtare dhe demokratë. Një gjendje e tillë pati si rezultat katastrofën e 7 prillit 1939. Më 7 Prill 1939, Ahmet Zogu kurorëzoi tradhëtinë e tij duke lënë popullin të papërgatitur që t‘i kundërshtonte me armë okupatorin dhe duke e braktisur popullin shqiptar në fatin e tij, ay iku fshehurazi jashtë kufirit. Gjatë luftës heroike Nacional-Çlirimtare të popullit shqiptar, Ahmet Zogu ka ndihmuar tradhëtorët e popullit shqiptar që në bashkëpunim me okupatorët kanë penguar luftën kundër okupatorit dhe kanë luftuar me armë kundër popullit dhe Ushtrisë së tij Nacional-Çlirimtare. Populli Shqiptar rroku armët dhe u hodh në luftë kundër okupatorëve dhe tradhëtorëve të vendit, për të çliruar Atdheun, për të fituar lirin e popullit dhe indipendencën e Sovranitetin e vendit. Me luftën e tij heroike, populli ynë jo vetëm fitoi kundër okupatorëve dhe tradhëtorëve, por njëkohësisht likuidoi atë regjim që në të shkuarën e kishte shtypur pa mëshirë. Populli Shqiptar u bë zot i fateve të tij për të rregulluar gjendjen e brendshme që do të ndihmojë në zhvillimin e drejtë të së ardhmes së tij të lumtur. Sovran për fatin e tij, Populli Shqiptar me një zë dhe lirisht me anën e Asamblesë Kushtetonjëse që përfaqëson vullnetin e tij vendosi që:

 1. SHQIPËRIA EMËROHET REPUBLIKË POPULLORE ME EMRIN REPUBLIKA POPULLORE E SHQIPËRISË.
 2. ME KËTË VËNDIM NË EMËR TË POPULLIT SHQIPTAR, HIQET PËRGJITHMONË MONARKIA NË SHQIPËRI. AHMET ZOGU DHE TRASHËGIMTARËT E TIJ HUMBASIN TË GJITHA TË DREJTAT QË KISHIN PASUR DHE U NDALOHET PËR GJITHMONË HYRJA E TYRE NË SHQIPËRI.

Protesta e Ahmet Zogut nga Anglia

A jo që ndodhi më 11 janar të vitit 1946, kur komunistët e Enver Hoxhës të sapoardhur në pushtet ndryshuan formën e regjimit, duke e shpallur Shqipërinë Republikë Popullore, nuk do të kalonte pa reagime nga kundërshtarët e tyre politikë. Kryesisht nga ata të Legalitetit, që ndodheshin në ekzil në shtete të ndryshme të botës. Vetëm një ditë pas asaj ngjarjeje, që u festua me bujë të madhe nga regjimi komunist i Tiranës duke bërë manifestime në të gjitha qytetet e vendit, reagimi i parë erdhi nga vetë Mbreti Ahmet Zogu, i cili jetonte në azil politik në Angli. I kontaktuar nga disa gazetarë të huaj në ambientet e rezidencës së tij të përkohshme në Londër, Mbreti Zog ndërmjet të tjerash u shpreh: Me ndryshimin e formës së regjimit nga komunistët e Tiranës nga Monarki në Republikë, po vihet në pikëpyetje serioze integriteti toksor i shtetit Shqiptar”.

Vetëm tre-katër ditë pas deklaratës së Zogut erdhi reagimi zyrtar nga qeveria komuniste e Tiranës, e cila nëpërmjet gazetës “Bashkimi”, (organ zyrtar i Frontit Demokratik) të datës 14 janar 1946, i kushtonte një artikull të gjatë deklaratës së Zogut. Në atë artikull, i cili ishte i mbushur fund e krye me sharje dhe akuza nga më të ndryshme për Zogun si: tradhtar, fashist, kriminel, hajdut etj., i thuhej atij që të mos ia qante hallin popullit shqiptar, pasi ai e kishte zgjedhur vetë formën e regjimit duke luftuar me armë në dorë.

January 11, 2018 11:44
Komento

35 Komente

 1. Sokol Venxha January 11, 12:15

  Gëzuar Republikën

  Historia shkruan se më 25 janar të vitit 1925 Shqipëria u shpall Republikë dhe me 31 janar po të 1925, Ahmet Zogu zgjidhet president. Në fakt Republika e 1925 nuk doli nga zgjedhjet e popullit, por nga kushtet dhe rrethanat politike ndërkombëtare të kohës. Por, edhe kjo nuk zgjati shumë. Siç dihet kjo formë kushtetuese vazhdoi gjer në shtator të 1928, kur Zogu e mohon paligjshmërisht Republikën, e kthen Shqipërinë paligjshmërisht në Monarki dhe po në mënyrë të tillë gati qesharake, vetëshpallet Mbret. Theksojmë për paligjshmëri në këto akte, sepse veç të tjerash, një pjesë e madhe e atyre që u thërritën nga Ahmet Zogu për t’i votuar ndryshimet kushtetuese, nuk ishin të zgjedhur, por të emëruar prej vetë atij.

  Dr. Haki Mborja, ishte i vetmi, që megjithëse ishte nga kampi i tij deri kur ai ishte president dhe Shqipëria republikë, që nuk e votoi. Atë ditë, që udhëtonte rrugës nga Korça për në Tiranë, ndalet në Elbasan. Aty mëson arsyen e thërritjes së tij në Parlament dhe në çast vendos të kthehet mbrapsht. Me gjithë presionet e hapura që ju bënë nga njerëzit e Zogut dhe këshillave për rrezikun e këtij veprimi nga dashamirësit e shumtë të tij, Dr. Haki Mborja, nuk u tërhoq nga vendimi i tij. As kur “i kujtuan” se kishte fëmijë dhe nuk ishte mirë t’i linte jetimë, nuk u tund… Nuk u lëkund as kur mësoi me keqardhje se shumë miq të ngushtë të tij, si psh Mihal Grameno, kishin ndryshuar qëndrim dhe po mbështetnin “mbretërimin” e Ahmet Zogut. Madje ata po vraponin në Tiranë me dhurata për “mëkëmbësin e Skënderbeut”, ndërsa dr Hakiu, jo. Jo dhe jo, por u kthye nga rruga përsëri për në Korçë, për të mos ia parë sytë karagjozit Ahmet Zogolli, deri sa mbylli sytë pa pritur më 10 shkurt të 1931, duke lënë pas gjashtë jetimë. Tre djem, Saliun, Skënderin dhe Petrit Mborjen, dhe tre vajzat Dritën, Lirinë dhe Shpresën, foshnje dy javëshe.

  Për këtë akt, Noli, në mars të 1931, te “Republika” e tij e Bostonit do të shkruante pas vdekjes së tij misterioze: “Pas Mihal Gramenos na la shëndenë edhe një tjetër veteran i çështjes kombëtare, doktor Haki Mborja. Ai luftoi tërë jetën me pushkë maleve dhe me propagandë fushave, për indipendencë…“ dhe në fund, shkrimi i Nolit mbyllet kështu: “…Kur Zogu u prokllamua sulltan, doktor Haki Mborja, si republikan i bindur që ishte, nuk ia dha votën dhe nuk shkeli më në Tiranë. Ish i vetmi nga asambleistët që guxoi e bëri një trimëri të tillë nën terrorizmën e malokut mercenar.”

  Fatkeqësisht, koha më pas provoi se “maloku mercenar” nuk do të harronte të sillej me Dr. Haki Mborjen, ashtu si edhe me shumë kundërshtarë të tjerë të tij politikë si Hasan Prishtinën, Luigj Gurakuqin, Salih Cekën, etj…

  Gazeta “ORA” e datës 21 maj 1932 tregon se edhe një vit e gjysëm pas vdekjes së Dr. Haki Mborjes, nuk ia jep pensionin gruas dhe gjashtë jetimëve të atij që gjithë jetën dhe pasurinë e shkriu për atdheun.
  Gazeta “ORA” e datës 21 maj 1932 tregon se edhe një vit e gjysëm pas vdekjes së Dr. Haki Mborjes, nuk ia jep pensionin gruas dhe gjashtë jetimëve të atij që gjithë jetën dhe pasurinë e shkriu për atdheun.

  Për vdekjen e menjëhershme të 49 vjeçarit Haki Mborja, ato ditë, e gjithë Korça foli: “E farmakosi Zogu.” Vunë gishtin edhe tek personi që kreu porosinë e Mbretit, një farmacist që i përgatiti “hilaçin e reumatizmës”.

  Si sot 72 vjet më parë, më 11 janar 1946, biri i dëshmorit të parë të repulikanizmit shqiptar Dr. Haki Mborjes, deputeti i qarkut të Korçës, Prof. Sali Mborja, midis të tjerash u shpreh: “Qeveria Demokratike e sotme është një qeveri e popullit shqiptar që u emërua në Kongresin e Përmetit nga Këshilli Antifashist. Është qeveria që lindi nga gjiri i popullit shqiptar në zjarrin e luftës më të egër”.

  Dr. Hakiu, me shembullin e tij, mbetet deri më sot i vetmi rast në historinë e parlamentarizmit shqiptar që dha dorëheqjen për shkak të besës që i kish dhënë votuesve të tij. Ai ishte i mandatuar nga populli për program tjetër qeverisës dhe, si burrë me karakter, nuk mund të vepronte ndryshe. (Vini re se çfarë respekti kish ai për votuesin!) Sot, deputetët e listave të partive, marrin votat dhe kur nuk i pëlqen programi i saj, e shajnë atë dhe e as që e çojnë ndërmend të dorëzojnë mandatin.

  Gëzuar Republikën!

  Reply to this comment
  • republika ambasdoriale e SALBANISE January 11, 14:33

   Te ben pershtypje pjesemarrja e jashtzakoneshme e perfaqsive dipllomatike si:
   .
   1-Perfaqsuesi anglez Hodgson
   2-Perfaqsuesit amerikan Jakobs & Stevens
   3-Perfaqsuesi sovjetik Sokolov
   4-Perfaqsuesi Jugosllavise Josif Gjergjia
   5-Perfaqsuesi francez
   6-Perfaqsuesi i UNRRAS
   7-Shtypi perendimor dhe lindor

   XXXXXXX

   Sipas qitapeve te historise tre te medhenjte sidomos angloamerikanet i vune kushtin per njohje qeverise se Enverin vetem zgjedhje te lira qe u kryen ne menyre shembellore ne 2 dhjetor 1945.
   .
   Zgjedhjet u kryen ne menyre shembellore por Shqiperia ishte shitur te Stalini nga anglo-amerikanet…qe po cajne mendern duke thene se Enveri shkoi te Stalini…”Give me a break”
   ..
   Sa per Ahmet Zogun ai ishte nje armik i vet-vetes nje pervers qe u shrytezua ne menyren me te keqe te mundeshme nga perendimoret & serbet & greket dhe pasi deshtoi ne menyre spektakulare ngordhi ne 1961 dhe asnje perfaqsi e huaj nuk e respektoi por u varros si qen
   .
   Por ishte tragjike ndarja e botes ne tetor 1944 nga Stalini me churchillin +amerikanet qe e shiten shqiperine ne bllokun lindor dhe sot bejne rolin e Strucit.
   .
   Edhe ne vitin 1991 bota perendimore i vuri kusht Ramiz Alise pasi ai pranoi komplet paketen e reformave qe te zhvilloheshin zgjedhje te lira dhe ne fakt u kryen ne 31 mars 1991 ku e majta fitoi me rezultatin 8:2 dhe me pas rajersoniq & elezbiberoviq organizuan kunderevolucjonin e 2 prillit 1991 qe kullon gjak akoma ashtu si dhe 21 janari 2011 qe ishte nje veprim hitlerian qe pe fat te keq ambasadoret e perendimit u bene pale me kriminelin Lul Berisha

   Ajo qe nxjerr zbuluar gjithe propoganden antishqiptare te pas 1991-it eshte dhe intervista e gazetarit Morris W. Rosenberg marre Enver Hoxhes pikerisht ne 30 nendor 1944 dhe botuar dy dite me pas ne NYT
   .
   Per ta verifikuar ndiqni emisionin video

   http://www.youtube.com/watch?v=AFsJFBnEPeE

   me titull Enver Hoxha, buka e thyer me amerikanët/Pjesa I& II
   ku gjoja ben fjale per hezitimin e shqiptarëve për tu lidhur me Perëndimin qe ne fakt ishin Amerika dhe Anglia qe e shiten shqiperne te Stalini ose me sakte te Tito..

   Ne kete interviste dhe ne pjeset e dokumentarit vihet re se drejtimi nr 1 i enver hoxhes ishte Amerika…por kete te fundit e mbyste akoma Anglia qe ishte pambarimisht armiqsore me shqiperine.

   Nje njeri normal nqs se do analizoje thirrjet e Harri Fullzit nga Bari Italise…thirrjet e Tomas Stefanit nga Tirana dhe me vone te J.E.Jakobsit drejtuar DASH-it (te shurdhuar) qe njiheni Shqiperine zyrtarisht se do kaloje ne prehrin e Stalint nuk u ndegjuan dhe Historia tregoi se amerikanet dhe anglezet na shiten si placke tregu..dhe ajo qe eshte kriminale sot akoma ka neo-fashiste si Romeo Kurvakuqi..qe thone se enveri shkoi te Tito….qe nuk eshte e vertete…enverin e cuan atje vete anglo-amerikanet..

   Ndiqeni videon me siper te shikoni se shteti i fundit qe e njohu shqiperine ishte amerika….biles as ne San Francisko amerika nuk e ftoi shqiperine..te pakten si ndegjuese….

   E duam ameriken por jo me shume se te verteten..Biles
   kur thuhen te vertetat e hidhura hapur jane sherim dhe per ameriken
   …….
   Sot as nuk mund te festojme as te harrojme:
   .
   Ne kete kohe nuk kemi guximin te themi
   te verteten qe eshte:

   -Shqiperia qe nga marrja pjese e Rajersonit ne votimet
   e shkurt-marsit 1992 humbi Sovranitetin qe vazhdon dhe sot me kuazi-mbretin Donald Lu.
   .
   Ajo qe eshte e papranueshme eshte se miqte tane kane formuar nje REPEPUBLIKE AMBASADORIALE me nje kujdestar kriminel te quajtur Saleh Berishaj i cili ka bere krime qe as ne vendet e pushtuara dhe as ne koloni klasike nuk ndodhin..
   .
   Jo vetem qe nuk mund te festojme por eshte koha te qajme me ulurima per kete vend qe eshte kthyer ne platacjon hashishi 28 mije km katrore…ne nje wc te trupit & turpit dipllomatik dhe ne nje bordello parlamentare ku nipi i gjeneralit te UDB dhe nje “whore” e presidentit Nevruz Meta permjerrin jo vetem kryetarin e shtetit por dhe besimin qe kishin shqiptaret te miqte qe po n a poshtrojne me shume se nje pushtim nga armiqte.

   Reply to this comment
 2. Republika-Monika me ferexhe ne koke e presh ne bythe January 11, 12:19

  Varrmihesit e republikes…..
  -Mergata e qyqeve me ne krye filoserbin Elez Biberajn
  -Kryeagjenti e antishqipetari ,dhendurri serb ,vellaji i Karaxhixh,perdhunuesi i motres shqipetareve dhe Andi Biushati Sali Ram Berisha
  -Treshja antishqipetare BE NA ME-Berisha-Nano -Metaqe i hapen dyerty parlamentit te ‘Republikes’ per ti bere homazhe akontrabandistit gjysem shqipetar djalit te Ahmert Zogollit simbol i krimit korrupsionit tradhetise hajduterise Leka Zogut dhe ju perkulen kadaveres-..
  -Tere krriminelet antishqipetare qe permbysen historine e kryesisht ‘profesoret’ e antishqipetarizmes Milot gjinushet e karabushet nen regjite e Serbise e Greqise qe permbysen historine e shkelen mbi gjaskun e shqipetareve per liri pavaresi e vendosen antivlerat mbi vlerat ..
  -Nje krye psikopat me patologji te renda psiko fizike nxenes er adhutrues e pacient-doktorit te bllokiut sali serbi me emerin Edvin Kristaq Rama bashke me tere ‘Hajdaret’ bastarde te ish bllokut Kapo,Pollo,Ngjela,Lubonja,Gjoni,Nesho,Bushati,Fuga,Tarifa ,Blushi antishqipetare minoritare serbe sllave çobenj e …….

  Reply to this comment
 3. katarakti January 11, 12:32

  Dakort me Republiken. Por duhet pranuar se vetem zgjedhje te lira nuk pati ndonjehere ne Shqiperi qe nga viti 1945 deri me 1991. Mos harroni “Grupin e deputeteve” qe u çuan ne plumb nga Hitleri i Shqiperise. Dhe shume nga ata qe permenden ne kete shkrim u ekzekutuan me vone po nga regjimi te cilit i sherbyen. Dhe keshtu vazhdoi historia e republikes komuniste deri me ekzekutimin e fundit te Kadri Hazbiut me 1982. Pa folur ketu per perndjekjet, arrestimet per nje fjale goje, internimet etj etj.

  Reply to this comment
 4. KOZi January 11, 12:51

  Te gjitha te sakta sa me siper . Ama cilesonie qe 11 Janari eshte dita perkujtimore e Republikes se Dyte.
  Republika Shqiptare e pare eshte shpallur me 21 janar 1925.Kryetar Shteti pra President i pare Ahmet Zogu. Pastaj me radhe Kryetaret e shtetit te Shqiperise Republikane Omer Nishani, Haxhi Lleshi, Ramiz Alia, Sali Berisha, Rexhep Mejdani,Alfred Moisiu, Bamir Topi, Bujar Nishani, Ilir Meta.
  Ndersa Kryetaret e Shtetit te Shqiperise Monarkiste filloine me Princ Vidin e mbarojne me Rregjencen e vitit 1944…..tung

  Reply to this comment
 5. laver stroka January 11, 13:32

  RROFTE REPUBLIKA E SHQIPERISE! BRAKTISJA E PUSHTETIT FISNOR)MBRETERIA) PERBEN NJE HAP TE RENDESISHEM PROGRESI SHOQEROR! RROFTE 11 JANARI! TE PERJETSHEM ATA QE E HODHEN KETE HAP TE RENDESISHEM!

  Reply to this comment
 6. john January 11, 13:36

  Enver Hoxha e bashkepunetoret e tij shpallen Republike Popullore dhe ne te njejten kohe instaluan diktature te eger te stilit Stalinist. Tani z.Xhevdet ma thuaj ti , a duhet festuar apo jo?
  Une mendoj se duhet permendur ne histori, po kursesi te festohet. Enveristet si puna jote le ta festojne ne sallat e partise komuniste,njeri nuk i pengon.
  Ne raport me rregjimin monarkist do te thoja qe do ishte e pa krahasushme sepse liria e individit per te levizur e per te punuar do ishte e sigurte. Prona do ishte e patjetersuar. Pasojat e instalimit komunist shikoji sot ku pronat po vidhen e njerezit po vrasin njeri tjetrin per nje cope toke.

  Reply to this comment
 7. anticensurë25642654 January 11, 13:42

  nuk mora vesh se ça desh me thon xhota me këtë shkrim!!
  ka botuar reportazhin e bashkimit,sikur ta kishte shkru net vojsa gazetari euforik, dhe asgjë më tepër!!
  shqipëria ditën e 28 nëntorit 1912 është shpallur rrepublikë!!
  pra kemi ditën e shpalljes së republikës në të njëjetën ditë me pavarsinë!!
  kemi një tentativë për ta ndryshuar formën e regjimit nga republikë në monarki,nga ana e fuqive ndërkombëtare me princ vidin,disave ju pëlqen akoma kjo ide!!
  më pas kemi vazhdim e sistemit republikan deri në vetshpalljen mbret të ahmet zogut!!
  me pushtimin italian nuk kemi atë që thua ti o xhotë”Në të vërtetë, monarkia kishte marrë fund më 7 prill 1939, kur Italia fashiste pushtoi vendin tonë”,kemi vetëm largimin e zogut,por jo rënjen e monarkisë!!qeveria shqiptare,kuislinge,bëri bashkimin e shqipërisë,i dha kurorën,pra bashkoi(ju dha kurora shiptre)dy kurorat mbretërore!pra me një fjalë la në fuqi sistemin monarkik por jo më atë të pavarur shiptar!na bëri pjesë të monarkisë italiane!nën vitor emanuelin e italisë!!pra shqipëria ishte akoma monarki,ligjërisht!!
  11 janari 46 nuk bëri gjë tjetër,ndryshe nga italia e cila në atë kohë(pak muaj më pas)shpalli për herë të parë republikën,veçse rikëtheu sistemin republikan në shqipëri!!
  11 janari është një ngjarje e shënuar,sepse rikëtheu atë që iu grabit popullit shqiptar nga një dallkauk,kriminel,aventurier,por nuk shpalli për herë të parë republikën!!është një datë historike,por jo krijimi i republikës!!republika e ka të njëjtën datë me pavarsinë!!
  nuk e di sa i ligjshëm mund të quhet vendimi i rikëthimit të sistemit republikan,në rrugë juridike,POR mund të them me bindjen e plotë:SE ISHTE SHUMË,SHUMË MË I LIGJSHËM SE VENDIMI QË E NDRYSHOI SITEMIN NGA REPUBLIKAN NË MONARKIK!!
  pra këtë datë nuk kemi përse ta harrojmë,por dhe jo të bëjmë të njëjtat festime që kemi bërë njëherë e një kohë!!
  ndryshe nga 29 nëntori,11 janari,ka vlera shumë shumë më të vogla!!

  Reply to this comment
 8. Patriot Mekembenetok January 11, 13:58

  Shpallja e diktatures “republikane” te pershpejtuar komuniste, ishte ne vijim te kongresit te pashembullt te Permetit, i cili zhvleftesoi Shqiperine si pjestar ne koalicionin antifashist te L.II Boterore.

  Pastaj patem republike pupullore, pupullore sumcialiste, derisa ia leshoi vendin asaj saliste.

  Republikanizmi nuk ka egzistuar e nuk egziston ne Shqiperi – eshte nje forme e deshtuar qeverisjeje qysh ne embrion.

  Reply to this comment
  • z January 11, 14:54

   zoti patriot

   je jo vetem antishqiptar

   por dhe idiot

   .
   Dukesh qe je nga kopilat e zogut kurves dhe meriton nje pergjigje te forte..
   .
   Te ishte mbret Zogu (KURVES) do ja beja hallall por ai ishte nje t super-diktator para te cilit enveri ishte lule..

   .Kqyre si i poshtronte Enver Hoxha armiqte e tij midis tyre dhe “palo mretin”

   .
   Plani Tito-Zogu-Cia për kryengritje në Shqipëri

   Dokumenti i dytë që botohet për herë të parë sjell informacione shumë interesante mbi bisedimet e emisarëve të Zogut me palën jugosllave. Jugosllavët, me sa duket shumë të shqetësuar mbi situatën në Shqipëri dhe qëndrimin e fortë anti-Tito që mbante pala shqiptare në linjën e Stalinit, duket se po mendonin seriozisht një rrëzim të Hoxhës me çdo mënyrë të mundshme. Mbështetja për Zogun ishte një alternativë shumë e pëlqyer për Titon, i cili e kishte ndarë mendjen për një ndërhyrje sa më të fortë në Shqipëri, edhe nëse Zogu nuk do të kishte mundësi të përfshihej në një kryengritje të mundshme. Megjithatë, dërgimi i përfaqësuesve personalë të Titos pranë Zogut dhe ftesa për një zhvendosje të mundshme të Zogut dhe familjes së tij në Beograd duket se janë lëvizje, të cilat janë llogaritur nga Tito për të shprehur një besim tek ishmbreti shqiptar, por edhe për të arritur disa fitore diplomatike. Zogu, një diplomat i aftë për të nuhatur nuancat ballkanike, ka pranuar takimin me të dërguarit personalë të Titos, por duhet ta ketë refuzuar me xhentilesë ftesën për t’u zhvendosur në Beograd, të bërë nga lideri i njohur komunist i Jugosllavisë. Nëse Tito do të merrte atë që kërkonte dhe të tërhiqte Zogun në Beograd, lideri karizmatik jugosllav do të kishte arritur një fitore shumë të madhe propagandistike. E para, duke e konfiguruar Zogun si një alternativë për qeverisjen e një Shqipërie pro-jugosllave, e dyta si një kërcenim potencial ndaj Hoxhës dhe e treta, si një përpjekje për të zbutur faktorin kosovar, i cili duke parë ishmbretin Zog në krah të Titos, do të ulte tonet nacionaliste.

   TOP SEKRET Memorandum: Zv.drejtori për Koordinimin e Politikave, SE BGFIEND: Raporti javor Shtator 1952

   Gjatë muajit shtator, përfaqësuesit britanikë dhe amerikanë në Romë vazhduan bisedimet me anëtarët e Komitetit Ekzekutiv të Komitetit Kombëtar të Shqipërisë së Lirë, me qëllim arritjen e një marrëveshjeje me të gjitha fraksionet, si dhe një ri-organizim të Komitetit si dhe zgjerimin e tij. Raportimet nga Roma bëjnë me dije se deri më tani shumë pak progres është arritur në këtë drejtim. Balli Kombëtar refuzon me këmbëngulje zgjerimin e Komitetit. Kemi gjithashtu raportime kontradiktore mbi pozicionin që tashmë britanikët duan të mbajnë mbi këtë çështje. Kemi urdhëruar përfaqësuesin tonë që të jetë i kujdesshëm në bisedime, deri sa ne të sqarojmë pozicionin e britanikëve, si dhe të shikojmë se cilët elementë të Komitetit do të përkrahin qëndrimin tonë. Gjatë javës së parë të shtatorit ( ) bisedoi me Mbretin Zog në Aleksandri. Zogu deklaroi se përfaqësuesit e tij ishin pritur në mënyrë mjaft miqësore nga jugosllavët gjatë takimit në Shkup, në fund të gushtit. Zëdhënësi i jugosllavëve deklaroi se jugosllavët dëshironin të shikonin një rrëzim të regjimit aktual në Shqipëri nga vetë shqiptarët, me në krye Zogun, por në rrethanat e patolerueshme të vendit, jugosllavët do ta rrezonin regjimin vetë nëse Zogu dhe shqiptarët e tjerë nuk i kishin mundësitë për ta bërë një gjë të tillë. Jugosllavët ranë dakord që të dërgonin sa më shpejt përfaqësues direkt për të biseduar me Zogun në çështje të politikave, si dhe detaje operacionale. Jugosllavët gjithashtu deklaruan se nëse Zogu dhe familja e tij dëshironin të largoheshin nga Egjipti, ata do të ishin gjithmonë të mirëpritur në Beograd.

   Reply to this comment
   • KOZi January 11, 22:53

    Epo sipas ketyre me qe eshte CIA ne mes perse nuk pyet ambasadorin amerikan ? Cilido edhe LU edhe ARVIZU edhe RAJERSON te siguroj qe te japin te njejten pergjigje…….tung

    Reply to this comment
  • Tartufi January 11, 15:36

   Ky milet hajvan , qe eshte 80% e tij nuk kupton nga [ embrioni ] o miku tim i dashur !! Nuk kupton ,qe nuk kane
   rendesi Republika apo Monarkija,rendesi ka se c fare gatuajne keto regjime. Regjimi i barbareve te zbritur nga
   stanet dhe shpellat,ndertuan marezine. Regjime qe ndroje marezine ne vitet e 90 ta,, ndertoje cmendurine. Me nje fjale kuptimi embrion qe na ke thene ti o patriot ka nje domethenje te madhe,qe ky milet idiot nuk e mer vesh.!!

   Reply to this comment
 9. drejtesia po vjen January 11, 14:48

  Ate e ka vendosur Jozefina dhe Saliu se kur lindi Shqiperia; me 11 janar te vitit 1946 apo me 23 mars te vitit 1991. Shikoni se cila legjislature e kuvendit eshte sot me 11 janar zyrtarisht ne dokumentat e kuvendit shqiptar. Pra nuk e percaktoi populli qe vdiqen per te, por pasuesit e mbreterise ashtu si dikur flisnin nga jashte vendit qe kishin ikur me breke neper kembe. Tani i kane hequr fare. Dhe fara e mollures bajate po zhvillohet

  Reply to this comment
 10. Lili January 11, 15:21

  hajde idiotet e shqiperise hajde, me ne krye gazetaret e albanistanit !Halla nuk e dine kur u shpall Republika e Shqiperise …
  Bile monarkistet e dine kur e shpallen monarkine…
  Albani-Stanezet po sigurisht e kane shpall Republiken me 11 januar; Shqiptaret kur jo.

  Reply to this comment
 11. Dhimbia e madhe popull. January 11, 15:28

  11 JANARI 1946 -Shpalia e Republikes;
  s’ka pikpyetie..!

  11Janari eshte dhe do te jete dita perkujtimore e Shpallies se Republikes.Eshte dita kur perfaqesuesit e vertete te Popullit Votuan ate vendim Kushtetues; emertimin e shtetit shqiptar “REPUBLIKE POPULLORE.”
  Dangellia e “Vellezerve Frasheri”ndihej krenare qe ate e perfaqesoi nje nga bijte e saj;Luftetari Shekullit”,sic ishte Veterani Vaso V.Dama,pjestar i cetes Patriotike te Dangellise,me Jano Xhoga ne krye qe dha jeten me 1913 ne mbrojtie te shtetit te Pavarur me Ismail Qemalin ne krye.sa lutetar i luftes N.Clirimtare .
  Faleminderi Gazetes DIta dhe artikull shkruesit per sa shkruen per kete date historile.

  Dhimbia e madhe popull.

  Reply to this comment
  • Tartufi January 11, 16:29

   Me pjeti nje here nje mik,ku argetohesh dhe ne c fare vendi,se me griu merzitija ?? I them mikut : a,, kam gjetur
   nje vend,, Nuk ka argetim me te madh.. Te largohet dhembija nga trapi,,, te largohet dhembija nga tabani i kokes,, shpeton nga merzitija dhe dhembjet ne tru brenda,. Futu te lexoshe gazeten Dita me shkrime ,kujtime dhe mos haro te lexoshe ata qe komentojne ne
   keto shkrime,,,ke per tu shpetuar nga dhimbjet dhe merzitija,qe vjen nga shum gjera o miku tim,, i them.
   Nuk ka argetim me te madh te jeshe pjese e kesaj argetuse gazete me qesharaket e pa mbaruar te saj.

   Reply to this comment
 12. 29nendori, 1944tes dita e Clirimit January 11, 15:56

  O xhevo ,po’ pos festua 11janari i 1946 ku u hodhen themelet e reublike tè kosoliduar e civile.cfare do festosh republiken e bananeve ,te zogoll ,saleh ,edvin , like defterit .Republike e 11janarit tè 46tes ,shtet me ligje ,serioze .Jo Republike edvinit e ,e like defterit ,qe njehere ngre zerin gerqia mbushin poturet .mbas 90tes shqypnia eshte thjesht ,nocion gjeografik.han pa porta ,pa zot ,pa shtet.kur republika postkomuniste, salushit,e xhohanes,e mohanes,e hollandezit fluturus ,e piktorit qe udhetonte me pardesy te bardhe ,korfuz , Paris , tirone,pse allvanoset ,bashkeqytare me like defterin, janullatosin,me dulen , intelektualin ,duan tja mbathin nga syte kembet ,ma shpjego pak o xhevo vellai .tani vllezer me ameriqine ,me gerqine , kemi cekun bardhe ,kemi hashish,kurvicka sa tè dush ,reale,apo virtuale,po’ buke e pune,ska shendensi zero rend publik zero .kapitalizmi katovicjan albanez ,ku ha tome kodoshi,like defteri, mohana , lulushi ,salehu ,xen sykoqja, xhohana e tosit ,me gjithe Piktorin rilindjes mavri,e compania bella.

  Reply to this comment
 13. Adih January 11, 16:03

  JOHN @……..Doja te shkruaja dhe une ,por nuk ka nevoje . I ke thene te gjitha .Shkurt e sakte .Keni treguar ,shpirtin,
  zgjuarsine , e mbi te gjitha ,per kerakterin brilant tuain….

  Respekt dhe faleminderit .

  Reply to this comment
 14. 29nendori, 1944tes dita e Clirimit January 11, 16:03

  O xhevo ,po’ pos festua 11janari i 1946 ku u hodhen themelet e reublike tè kosoliduar e civile.cfare do festosh republiken e bananeve ,te zogoll ,saleh ,edvin , like defterit .Republike e 11janarit tè 46tes ,shtet me ligje ,serioze .Jo Republike edvinit e ,e like defterit ,qe njehere ngre zerin gerqia mbushin poturet .mbas 90tes shqypnia eshte thjesht ,nocion gjeografik.han pa porta ,pa zot ,pa shtet.kur republika postkomuniste, salushit,e xhohanes,e mohanes,e hollandezit fluturus ,e piktorit qe udhetonte me pardesy te bardhe ,korfuz , Paris , tirone,pse allvanoset ,bashkeqytare me like defterin, janullatosin,me dulen , intelektualin ,duan tja mbathin nga syte kembet ,ma shpjego pak o xhevo vellai .tani vllezer me ameriqine ,me gerqine , kemi cekun bardhe ,kemi hashish,kurvicka sa tè dush ,reale,apo virtuale,po’ buke e pune,ska shendensi zero rend publik zero .kapitalizmi katovicjan albanez ,ku ha tome kodoshi,like defteri, mohana , lulushi ,salehu ,xen sykoqja, xhohana e tosit ,me gjithe Piktorin rilindjes mavri,e compania bella.Lavdi 11janarit 1946 Festes sé Republikes Dinjitoze.te Nderuar dhe te Paharuar ata Burra qe e krijuan.

  Reply to this comment
 15. intelektuali January 11, 19:00

  REPUBLIKA JUGOSLLAVE E ENVERIT SI REPUBLIKA BOLSHEVIKE E LENINIT

  Viti 1990 me bunkere dhe tollona e tregoi se ku e coi vendin Republika e Enverit, ndersa viti 2017 me kanabis e plehra dhe nje popull spiun dhe servil pa shtylle kurrizore si kandil deti, dallkauk dhe dru me pre si ky gazetari i Nexhmijes, Xhevdet Shehu pa kurfare shoqerie civile tregoi fare qarte se Republika e Enverit vazhdin te ekzistoje akoma LIVE ne Shqypni.

  Lerini keta debila dhe dallkauke ne ngazellimin e tyre per Republiken JUGOSLLAVE te Enverit, njesoj sic i gezohen 29 nentorit te Titos,

  por:

  Pyeteni Edi Ramen dhe Rilindjen e tij enveriste:

  PO PSE ME 11 JANARIN BOLSHEVIK DHE ME GAZETARIN FANATIK TE NEXHMIJES DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE?

  Reply to this comment
 16. intelektuali January 11, 19:01

  REPUBLIKA JUGOSLLAVE E ENVERIT SI REPUBLIKA BOLSHEVIKE E LENINIT

  Viti 1990 me bunkere dhe tollona e tregoi se ku e coi vendin Republika e Enverit, ndersa viti 2017 me kanabis e plehra dhe nje popull spiun dhe servil pa shtylle kurrizore si kandil deti, dallkauk dhe dru me pre si ky gazetari i Nexhmijes, Xhevdet Shehu pa kurfare shoqerie civile tregoi fare qarte se Republika e Enverit vazhdon te ekzistoje akoma LIVE ne Shqypni.

  Lerini keta debila dhe dallkauke ne ngazellimin e tyre per Republiken JUGOSLLAVE te Enverit, njesoj sic i gezohen 29 nentorit te Titos,

  por:

  Pyeteni Edi Ramen dhe Rilindjen e tij enveriste:

  PO PSE ME 11 JANARIN BOLSHEVIK DHE ME GAZETARIN FANATIK TE NEXHMIJES DO TE HYJE SHQYPNIA NE BE?

  Reply to this comment
 17. fteri January 11, 19:16

  Duhet theksuar grupi i deputetve në shërbim të amerikanve dhe anglezve ,kishte kurdisur një manovër .Riza Dani ,që luante rolin e kryetarit të opozitës në asamblenë ,me diskutimin e tijë kërkoi ta përdorte këtë tribunë të lartë për të filluar luftën kundër pushtetit popullor dhe Partisë komuniste ,për të përçarë edhe frontin demokratik.

  Në momentin që shqipëria u deklarua Republikë socialiste popullore ,në këtë moment kryetari i misionit amerikan ,Jakobës ,dhe ai Anglez ,Hodgson ,që ishin në llozhë ,i drejtonin sytë nga presidiumi ,sa nga salla ,për të parë efektin e këtijë helmi të ri ,që kishin pregtitur me aqë kujdes .Por efekti qe i kundërt të gjithë salla festonte shpalljen e shqipërisë Republikë .Përpjekjet e reaksionit kan qënë gjithmonë që populli të mos marrë fuqinë,si gjatë luftës edhe mbas saj.

  Dështimi i bandave e banditve.
  Pas kësaj disfate në mbledhe të asamblesë kushtetuese Riza Dani më prillë 1946 organizoi një mbledhje tjetër në shtëpinë e Hysen Shehut ai u tha se sipas direktivave të misionit amerikan dhe gjeneralit Hodgson duhe të zgjerojmë organizimin e çetave ,të fillojmë nga aksionet ,të bëjmë goditje kundër ushtrisë ,si p.sh të prishim rrugët ,të vrasim njerzit me influencë e që jan besnik të këtijë pushteti ,dhe na premtuan se së shpejti do na furnizojnë me armë ,dhe të pregditemi për kryengritje ,pasi së shpejti do të kemi një zbarkim nga ana e forcave tona angleze .

  Pas kësaj mbledhje ku u vendos për kryengritje e armatosur ,pothuajse të gjithë krerët e organizatës së deputetve shkuan në rrethe për tu marrë me organizimin më mirë të çetave dhe për ti futur ato në veprim kundër Republikës së RE .

  Por banditët muarn goditje nga ushtria shqiptare ,si në rrethin e peshkopisë ,në lumë,mirditë ,shkodër ,pukë dhe malsinë e shkodrës,dhe në gjithë shqipërinë ,populli e perkrahte Enver Hoxhën.-Me 11janar1946 ,festë..
  SHQIPRIA REPUBLIKË ! Gëzuar !

  Reply to this comment
 18. Enveri=Jezusi + Muhameti + Nevruzi i Cepanit January 11, 19:25

  Pse shqiptaret (jo shquparet me shqipkaret) duhet te shenjterojne Enver Hoxhen
  ********************

  Ne 1941 Karta e Atlantikut ishte një marrëveshje e bërë mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt (ShBA-së dhe Britanisë), mbi rendin e ri botëror të ardhshem, e bërë më 14 gusht të vitit 1941 në një anije në Atlantik. Kësaj marrveshje, më 24 shtator të vitit 1941 ju bashkangjit edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike. Në atë kohë, gjithë kundërshtarët e lutës kundër Gjermanisë, e njihnin këtë marrveshje si Program te përbashkët…ku kucedres serbe i ngarkohet roli te organizoje luften NCL per llogari te Rooseveltit ,Churchillit…
  Ne tetor 1945 ne “The Percentages agreement “Joseph Stalin &Churchill dhe ambasdori amerikan Averell Harriman ndane Europen si kasape dhe shqiperine e gjore e lane ne dore te TITO RANKOVICIT DHE STALINIT
  pra me nje fjale keto 3 TE MEDHENJETE BOTES na lane ne urdherat e Titos kaq mjafton.
  PRA NESE NE 1944 KUR ARIU LUANI DHE TIGRI NDANE BOTEN….NUK E KISHIN NE DEFTER SHQIPERINE…
  KURSE NE 1960 DEL NJE ENVER HOXHE QE BERI HISTORI KOZMIKE…QE NE STROFKEN E ARIUT RUS BERI TE PABESUESHMEN BILES NE ATE KOHE XHON KENEDI U DORZUA NE 1961 NE KUBE…
  U desh nje lufte titanike e enver hoxhes te debonte serbet ne 1948 nga dera dhe ne 1991 i prune nga oxhaku lobi serbo-amerikan.

  ********************
  Pse duhet shenjteruar Enver Hoxha dhe republika e tij Socjaliste (jo komuniste si i thone makartistet & elezbiberishistet)
  *********************

  SI E PRUNE SERBET DHE LOBI SERB I AMERIKES SERBERISHEN NE PUSHTET
  Ish-badiguardi i Saleh Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia ka deklaruar fakte uluritëse nga analiza e te cilave duket hapur,qartë dhe saktë se ai kurrë nuk ka qene kryetar real i PD,president apo kryminister por vetem nje kobure ne duart e lobit te fuqishem serbo-amerikan te viteve 89-92 e në vazhdim qe me teorine antishqiptare te dekomunistifikimit te 1991 dhe tani te dekriminalizimin e vitit 2015 e prune ne pushtet artificjalisht dje dhe po e mbrojne sot hapur fare me Donaldin e Amerikes dhe Helmutin e Gjermanise.
  Cfare faktesh tronditese jep Izet Haxhia ?!
  ****
  Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë …Pra Berisha eshte nje hibrid i sherbimeve sekrete serbe -amerikane
  ****

  Kjo vizite u ndihmua dhe nga Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava….pra zyrtare te larte amerikane me interesa personale ne Serbi “ndihmojne” Sal halene…
  ****

  Në mitingun e Crans Montanes,ne kthim Berisha takohet privatisht & familjarisht me ministrin ejashtem jugo-serbo Ivanovic i cili kishte marre pjese aktive ne fitoren artificjale te 22 marsit 1992….A nuk duket qarte nje treshe Rajerson-Elezbiberaj-Ivanovic qe prune Berishen ne pushtet si Zogun ne 1924 por jo me ruset e bardhe nga beogradi….por me lobin serbo amerikan ne shtepine e bardhe
  ****

  Drejtuesit e ardhshëm te PD që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, ish rezident i sigurimit të shtetit i konvertuar per shërbimin sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret serbo- maqedonas”,
  Pra vetem keto fakte pambarimisht tronditese qe e nxjerrin mender me thane Berishoviqin nje kobure antishqiptare ne duart e lobit serbo-amerikan qe kane bere,po bejne nje “dirty job” gjoja per te luftuar komunizmin e vdekur..qe ne fakt u kthye ne nje shkaterrim total te Shqiperise per te bere te mundur serbizimin,greqizimin dhe islamizimin gje qe tashme eshte realizuar..aq me shume kur procesi i shplarjes se truve te shqiptareve pothuajse ka perfunduar…

  .
  Nuk ka udheheqes ne bote qe te jete sulmuar deri ne kanibalizem ekstrem nga armiqte e tij pas 1991-it se
  Pikerisht ky “shit storm” cerek shekullor dhe kthimi i shqiperise sot ne shprehje gjeografike e ben vetvetiu Enverin Perendine e Shqiptareve dhe merita me e madhe eshte e armiqve te tij qe sa i ishte gjalle ja u leroi deri ne rreze sepse e kishin dhe e kane hallall.

  Reply to this comment
 19. fteri January 11, 19:25

  Duhet theksuar grupi i deputetve në shërbim të amerikanve dhe anglezve ,kishte kurdisur një manovër ! .
  Riza Dani ,që luante rolin e kryetarit të opozitës në asamblenë ,me diskutimin e tijë kërkoi ta përdorte këtë tribunë të lartë për të filluar luftën kundër pushtetit popullor dhe Partisë komuniste ,për të përçarë edhe frontin demokratik.

  Në momentin që shqipëria u deklarua Republikë socialiste popullore ,në këtë moment kryetari i misionit amerikan ,Jakobës ,dhe ai Anglez ,Hodgson ,që ishin në llozhë ,i drejtonin sytë nga presidiumi ,sa nga salla ,për të parë efektin e këtijë helmi të ri ,që kishin pregtitur me aqë kujdes .Por efekti qe i kundërt të gjithë salla festonte shpalljen e shqipërisë Republikë .Përpjekjet e reaksionit kan qënë gjithmonë që populli të mos marrë fuqinë,si gjatë luftës edhe mbas saj.

  Dështimi i bandave e banditve.
  Pas kësaj disfate në mbledhe të asamblesë kushtetuese Riza Dani më prillë 1946 organizoi një mbledhje tjetër në shtëpinë e Hysen Shehut ai u tha se sipas direktivave të misionit amerikan dhe gjeneralit Hodgson duhe të zgjerojmë organizimin e çetave ,të fillojmë nga aksionet ,të bëjmë goditje kundër ushtrisë ,si p.sh të prishim rrugët ,të vrasim njerzit me influencë e që jan besnik të këtijë pushteti ,dhe na premtuan se së shpejti do na furnizojnë me armë ,dhe të pregditemi për kryengritje ,pasi së shpejti do të kemi një zbarkim nga ana e forcave tona angleze .

  Pas kësaj mbledhje ku u vendos për kryengritje e armatosur ,pothuajse të gjithë krerët e organizatës së deputetve shkuan në rrethe për tu marrë me organizimin më mirë të çetave dhe për ti futur ato në veprim kundër Republikës së RE .

  Por banditët muarn goditje nga ushtria shqiptare ,si në rrethin e peshkopisë ,në lumë,mirditë ,shkodër ,pukë dhe malsinë e shkodrës,dhe në gjithë shqipërinë ,populli e perkrahte Enver Hoxhën.-Me 11janar1946 ,festë..
  SHQIPRIA REPUBLIKË ! Gëzuar !

  Reply to this comment
 20. Lili January 11, 19:44

  O idiotet e Albanistanit qe as nuk dine Historine e tyre : Repubklika e Shqiperise eshte shpallur para Monarkise o debila qe po na turperoni para botes me menyren se si kujtoni datat..

  Reply to this comment
 21. fteri January 11, 19:53

  Lufta kundër diversantëve është një faqe e lavdishme e luftës së popullit shqiptar për pavarsinë e atdheut dhe mbrojtjen e fitoreve socialiste. Kriminelët diversant lanë kockat në kufi ,porsa vunë këmbën në tokë shqipëtare ,disa të tjerë u kapën të gjallë dhe përfunduan para gjyqit.

  U bë organizimi i kriminelve të arratisur të Ballit kombëtar,legalitetit ,dhe bllokut indipedent ,qendrat e tyre i kishin drejtuar nga kolonitë shqiptare të Amerikës,Argjentinës ,australisë,Francës,Egjyptit etj…Por ishte përpjekja pa fat për të gjithë kriminelët që ju kundavunë PKSH dhe E.Hoxhës ,dhe qeverisë të E.Hoxha .

  Reply to this comment
 22. kRIST January 11, 20:47

  Xhevo,e gezofsh republiken tende dhe te shumices se komentuesve,te cilet shkruajne me teper se vete shkrimi,per te cilin ,komentojne. Vec qederit,populli nuk fitoi,asgje nga ajo republika tende,prandaj jo vetem qe nuk gezohet,por perpiqet ta harroje fare,ate dite.

  Reply to this comment
  • Republika e Tropojes - 11 janar 1991 January 11, 21:58

   ke te drejte kRISTRAPI.

   Per dijeni te lexuesve
   45 vjet pas shpalljes republikes
   ne 11 janar 1991
   u zgjodh “REPUBLIKA E TROPOJES”

   Ajo qe ka ndodhur ne 11 janar 1991 eshte e pa precedente ne historine e njerzimit…Votim m e pistoleta per zgjedhje ne Kreut te PD.

   . Pra pas fix pas 45 vjetesh nga shpallja e republikes socjaliste te shqiperise
   u ZGJODH

   REPUBLIKA ELEZBIBERISHISTE E TROPOJES

   Zgjedhjet e shantazhuara, jo të lira dhe korrekte, në historinë e pluralizmit në Shqipëri, kanë patur moment inaugurues vetëzgjedhjen e Berishës Kryetar të PD-së. “Unë dhe Azemi shkuam me pistoleta në mbledhje. Nqs nuk do të zgjidhej Berisha, do të shkatërronim PD-në me armë, do të futeshim në PD, do të vrisnim kundërshtarët”, shkruan Izet Haxhia për zgjedhjet e 11 Janarit 1991.

   Kjo ka ndodhur pasi ishin anuluar zgjedhjet paraprake, të cilat u fituan nga Aleksandër Meksi. Në klimën e krijuar nga kërcënimet dhe manipulimet, të cilat, sikurse tregohet fare qartë në këtë dëshmi të Izet Haxhisë, karakterizojnë PD-në e këtyre më shumë se 20 viteve, e cila gradualisht u largua nga kontigjenti më idealist dhe i ndershëm i lëvizjes së Dhjetorit dhe themeluesve të PD.

   “Pas ca ditësh askush nuk guxonte të fliste kundër Berishës” shkruan më poshtë Izeti. Kështu u shua demokracia në PD qysh në lindjen e saj.

   Kjo është pikënisja e zgjedhjeve të parregullta në Shqipëri. Ky njeri që u zgjodh për vete në partinë e tij me shantazh e kobure, si mund të bënte më pas zgjedhje të rregullta kur flitej për pushtet, para dhe pasuri?

   Çdo proces zgjedhjesh që nuk do të fitohej nga Berisha nuk do të pranohej asnjëherë prej tij.

   Dhe kjo filloi qysh në zgjedhjet e para pluraliste që u mbajteën më 31 mars 1991, të cilat pa asnjë dyshim ishin më të rregulltat se zgjedhjet e mëpasshme, dhe që berisha nuk i njohu dhe shkaktoi tragjedinë e 2 Prillit.

   Izeti shkruan me sinqeritet për një nga ngjarjet më tragjike të fillimeve të tranzicionit shqiptar dhe askush i bë pikat mbi “i”. Azemi shkoi në Shkodër më 1 Prill dhe mori me vehte një grup kriminal që i la atje.

   Nuk është e vështirë të kuptosh kush e bëri masakrën e 2 Prillit dhe sa të drejtë ka oficeri trim dhe i ndershëm Gjek Çelaj, i cili dëshmon si askush me vërtetësi për 2 Prillin e’91-shit. Vetë Azemi ka kërcënuar në një moment që nuk kontrollonte veten (ishte i dehur) “ do t’jua bëj si në Shkodër” u tha të vetëve në PD, dëshmon Izeti.

   Izeti jep një detaj të “vogël” mjaft domethënës kur u pyetën dy gazetarë amerikanë, pasi u mor rezultati i votimit të 31 marsit, ku njeri, Dejvid Bajnderi, po pyeste i dehur se ç’farë të bëjmë. Të nesërmen erdhi Elez Biberaj e tha “mos njihni zgjedhjet”, për të imponuar zgjedhje të parakohshme!

   Me gjakosjen e 2 Prillit sikur u plotësua edhe një pikë e doktrinës Truman dhe të Alen Dallesit, të luftës me intesitet të ulët, për përmbysjen e pushteteve komuniste. Pas lojës me intelektualët, grevat e sindikatave, sabotimet etj., dhe kur populli nuk vepronte, hyri në zbatim një skenar tjetër i zi: atëhere mund të bëhen edhe vrasje.

   Reply to this comment
 23. intelektuali January 12, 08:37

  TA GEZOJNE FANATIKET E ENVERIT REPUBLIKEN E BUNKEREVE DHE TOLLONAVE,

  por:

  Ta gezojne fanatiket edhe Republiken e Kanabisit, Droges dhe Inceneratoreve te Plehrave bolshevike dhe te Mafies se Kuqe me pushtet qe la pas Enveri me Nexhmijen per ta mbajtur Vatanin si nje CIFLIG feudal te kohes se Qepes te Partise se punes.

  TA GEZOFSHI REPUBLIKEN GJAKATARE TE ENVERIT DHE JU BEFTE MIRE O FANATIKE TE JETONI SI GJELA MAJE PLEHUT NE REPUBLIKEN QE U THEMELUA ME PATLLAKE TEK KOKA NGA PEDERASTI ENVER HOXHA.

  Reply to this comment
 24. KOZi January 13, 13:31

  Sot u perkujtua 105 vjetori i Policise. Asnje nga juve nuk protestoi te thonte se policia eshte krijuar me 25 Mars 1945. Edhe me 4 dhjetor u perkujtua 105 vjetori i Ushtrise. Asnje nga juve nuk protestoi te thonte se ushtria eshte krijuar me 10 korrik 1943. A e kuptoni me ne fund ?!…tung

  Reply to this comment
 25. demo January 13, 15:19

  Pse nuk e dha doreheqjen kodoshi i vrimave ne Plenumin e Beratit,kur ja kerkoi Sejfullah Maleshova dhe Nako Spiru,por u kap me thonj pas autokritikes???.Paska dhene doreheqjen kur i kishte emeruar vete aktoret dhe na paska dhene cfaqje me duartrokitje dhe entusiazem!!!!
  Prej ketij kane mesuar te gjithe.Kete beri dhe Sali Berisha me mocionistet ne 92.I perjashtoi me entusiazem dhe duartrokitje,pastaj u beri gropen.

  Reply to this comment
 26. republika elezit tropojes January 13, 19:47

  Me shkaktoi jo vetem humor por dhe eshte ne fakt nje tragjedi kozmike formimi I nje Republike Tropojane si thote nje komentues me lart qe ne fakt u kerkua ne 2 prill 1991 “Shkodra Republike” dhe ja kaluan tropojes pasi ishte dhe ky fare Elezi nga Tropoja.
  Nese tropojanet do formonin nje republike do kishin kete qeveri horrash:

  President………………..Elez Biberoviq
  K/m………………………Saleh Serberisha
  Kryetar kuvendi…………Mehmut Elezi
  Minister I Jashtem………Bisnik Mullamustafa
  Minister I Kultures………Mal Berisha (ai lacjoni)
  Ministri Mrenshem……..Abedin Mulla Osmani
  Minister i Mbrojtjes…….Azem Hajdari
  Kryeshiku……………….Erzen Brecani
  Ministri I Rinise ………..Lisien Bashmuti
  Ministri Propogandes….Afrim Karsniqi
  Ministri emigracjonit…..Ilir Demaleshi(lia)
  Ministri Bujqesise……..Qemal Sakadhjeva
  Ministri I rrenave……….Alban Dega
  Kryeprokurore………….Fatmejra e Hajdarit
  Ambasador ne Turqi…..Izet Haxhia

  vazhdon…

  Reply to this comment
  • qazimi January 13, 23:43

   e forte kjo republike qe po ja bon Klaces tete me dy…ju lutem shtoni per zevendes ministra dhe keto ‘Qazimat:
   Qazim Gjonaj
   Prele Martini
   Alaudin Malaj
   dhe tre kushrinjte prokurore
   te saliserbit qe donin arrestimin e Tahirit
   Besim Hardarmataj
   Elisabeta Ymeraj
   Gentian Osmani

   Reply to this comment
 27. Al January 15, 02:50

  Ke shume te drejte Tartufi. Eshte heqje merzie te lexosh komentet e bera mbi artikujt e gazetes “Dita”. Gje me absurde dhe me qesharake nuk mund te shpike asnje shkrimtar, sado fantazi te zhvilluar te kete, se sa keta komentues, te cilet shkruajne ketu.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*