Respekti për lirinë nuk mund të shkojë deri tek avokatia e tradhtisë

August 19, 2016 13:55

Respekti për lirinë nuk mund të shkojë deri tek avokatia e tradhtisë

Nga Viktor Malaj  – “Jepini Zotit çfarë është e Zotit dhe jepini Çezarit çfarë i takon Çezarit”
Bibla

Kohët e fundit, në gazetën Dita u hap diskutimi mbi Luftën Nacionalçlirimtare dhe aktorët shqiptarë të Luftës së Dytë Botërore. Si shkak shërbeu botimi i një pjese të një libri të pabotuar ende të z.Andrea Stefani. Pati kundërshtime, por edhe mallkime ndaj autorit, pa folur për reagimet ndaj kreut aktual të Ballit Kombëtar.
Personalisht besoj se z.Stefani është një intelektual i ndershëm, një analist guximtar, luftëtar i së drejtës dhe ithtar i paepur i lirisë. Megjithëse nuk jam në një mendje me shumëçka ai thotë, i konsideroj të ulëta insinuatat ndaj tij si i shitur tek BK apo kudo tjetër për shkrimet që ai bën. Jam plotësisht i qartë se ato që ai shkruan janë bindje dhe përfundime të vetat dhe ai nuk bën gjë tjetër veçse i bën publike.
Nga një cikël shkrimesh dhe reagimesh të tij rreth kësaj teme arrij në përfundimin se z.Stefani e pranon se FNÇL zhvilloi një luftë pa kompromis kundër pushtuesve të vendit, me mundësitë që kishte, dhe se BK bashkëpunoi me pushtuesit. Këto dy konkluzione janë themelore dhe mjaft të rëndësishme për integritetin moral të autorit sepse janë të bazuara mbi qindra fakte e prova. Integriteti moral i publicistit cenohet kur fshihen faktet e provat qëllimisht, ndërsa interpretimi i tyre është diçka tjetër. Ato që shkruan z. Stefani janë çështje perceptimi, vlerësimi dhe interpretimi.

Midis shumë hipotezave dhe përfundimeve të z. Stefani, ai që ra më shumë në sy ishte përfundimi se BK ra në pozitat e tradhtisë për shkak të komunistëve dhe, kryesisht, për shkak të etjes për pushtet të Hoxhës. Po të shprehemi sipas Stefanit, ballistët dhe të tjerë “nacionalistë” bashkëpunuan me pushtuesin sepse u ndodhën “midis një diktature në ikje dhe një tjetre në ardhje” dhe kështu ata zgjodhën të bëhen palë me pushtuesin “në ikje” kundër “shqiptarëve në ardhje”.

Në këtë mënyrë Stefani i justifikon qëndrimet, sjelljet dhe veprimet e kësaj skote atdhetarësh falsë dhe krejt lehtësisht fajëson për këtë ata që drejtuan LANÇL. Më duhet të them qysh në fillim se, sipas bindjes time, ky konkluzion nuk i qëndron as të vërtetës historike dhe as vlerësimeve mbi bazën e parimeve morale.
Për të pasur një gjykim sa më të drejtë rreth çështjes në fjalë nuk mund të nisesh as nga pozitat e enveristit dhe as nga ato të kundër-enveristit. Mua më duket se, si jo pak të tjerë, Stefani i gjykon ngjarjet dhe aktorët e tyre nga koha e sotme, nga ato që dihen sot dhe nga konceptet dhe mentalitetet e sotme.

Mirëpo, për t’iu afruar së vërtetës ne duhet që me fuqinë e mendjes ta vendosim veten tonë në vitet 1939-1945 dhe me sytë e saj (mendjes) ta shohim veten në luftë dhe jo në paqe.
E dimë shumë mirë se kur Italia sulmoi Shqipërinë, Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë (Mbreti) iku dhe një numër i vogël ushtarakësh dhe xhandarësh bënë një rezistencë modeste të shtyrë sa nga dashuria për vendin, aq edhe nga detyrimi prej betimit të bërë kur hynë në këto formacione. Himni kombëtar iu thoshte dhe u thotë shqiptarëve se “Prej lufte veç ai largohet që është lindur tradhëtor”.
Po çfarë bëri paria shqiptare në këtë rast? Kur lexon gazetat e kohës dhe sheh pamjet filmike të pritjes së pushtuesit në Tiranë, si dhe dërgimin e kurorës mbretërore perandorit italian, nuk ke si të mos çuditesh dhe, njëherësh, të turpërohesh që shumica e parisë shqiptare (politikanë, kryetarë fisesh, bajraktarë apo klerikë) ishin pasardhës të Skënderbeut. Disa nga figurat kryesore politike si Mustafa Kruja, Ali Këlcyra etj. kishin hyrë në marrëveshje me Italinë qysh para pushtimit, duke iu lutur “ta heqë qafe satrapin e Matit”.
Stefani bën gabim qysh në fillim, pasi bashkëpunimin me pushtuesin e fillon nga fundi i 1943 dhe, nga ana tjetër, flet vetëm për Ballin Kombëtar dhe jo për “nacionalistët” e tjerë.

E vërteta është se prejardhja, mentaliteti dhe morali i shumicës së atyre që prej 26 vjetësh na shiten si nacionalistë 24 karatësh, me mendje gjeniale dhe të pakundështueshëm, është i njëjtë. Dhe, bashkëpunimi me pushtuesin ka filluar qysh ditën e pushtimit në formë individuale dhe ka vazhduar edhe më vonë si formacione politike.

A mund të pranohet tani që, gjithë kjo skotë lakenjsh u vu në shërbim të pushtuesit nga frika e komunizmit, kur raportet e tyre në numër me komunistët ishin thuajse njëqind me një?
Por, le ta zëmë se raportet numerike me komunistët ishin të barabarta qysh ditën e pushtimit. A nuk do të kishte qenë qëndrim i vërtetë atdhetar sikur këta “patriotë” të bashkoheshin, qoftë dhe pa komunistët, dhe t’i thoshin popullit: “Dëgjo popull shqiptar! Ne dhe komunistët e kemi njëlloj dhe e duam njësoj Shqipërinë por, pas luftës, ne ju premtojmë një sistem kapitalist pluralist kurse këta do ju sjellin diktaturën! Zgjidhni me cilët do të bashkoheni në luftë kundër pushtuesit”.

Edhe sikur të kishte aq shumë komunistë sa “nacionalistë”, duke pasur parasysh sa më sipër si dhe faktin se nacionalistët ishin më të njohur dhe me më shumë ndikim në popull, logjika na thotë se shumica dërmuese do të shkonte pas tyre.
Por, çfarë bënë në vend të kësaj? U shtrinë në bulevardin e Tiranës dhe puthën çizmet e pushtuesit, e ngritën në qiell pushtuesin dhe nuk lanë gjë pa thënë për mbretin e tyre. Nisën të mashtrojnë popullin se po të shkonin pas komunistëve në luftë ata do ia shisnin Shqipërinë Jugosllavisë, se ata do ju kolektivizojnë dhe prishin familjet dhe gjithfarë sajimesh të tjera. Është shumë domethënës fakti se komunistët, megjithëse ishin persekutuar dhe burgosur nga Zogu, nuk i bënë “Hosana!” pushtimit, por morën pjesë, së bashku me rininë dhe disa nacionalistë të vërtetë, në demonstrata kundër pushtimit.

Ata e dënonin Zogun për braktisjen e vendit, por nuk e quanin pushtimin “çlirim” siç bënë kundërshtarët “nacionalistë” të mbretit.

Një fakt tjetër domethënës është edhe krijimi i BK në nëntor 1942. Ku ishin “atdhetarët” nacionalistë deri atëherë? Trakti i parë i lëshuar nga BK, menjëherë mbas krijimit, është dëshmia më e qartë që rrëzon pretendimet e sotme për vendosmëri të tyre për të luftuar pushtuesit. Në të thuhej: “Sot nuk na mbetet veçse nji gja me ba, me u armatosë dhe me pritë me kthjelltësi mbarimin e luftës, me pritë që të shihet qartë e mandej me veprue kundër çdokujt që kishte me dashtë me shkelë besimin tonë”.

Përmbajtja e këtij trakti i thotë thuajse të gjitha: “Me u armatosë”, por me çfarë qëllimi? Dhe përgjigjja është po aty “Për me pritë mbarimin e luftës”. Gjithë njerëzimi armatoset për të bërë luftën kurse ata do të armatoseshin për mbas luftës, çfarë do të thotë se do të armatoseshin për luftë për pushtet ose “luftë civile”, meqë disave u pëlqen ta quajnë ashtu këtë kohë.

Trakti tregon se në planet e tyre nuk ishte lufta kundër pushtuesve, por lufta kundër atyre që “do të shkelin besimin tonë”. Pra, qëllimi i armatosjes është për të luftuar ata që do tentojnë të na marrin pushtetin. Përmbajtja e këtij trakti hedh katërçipërisht poshtë pretendimet e Stefanit se Balli u detyrua të kthehej kundër FNÇ vetëm pas Konferencës së Mukjes. Kësaj i thonë “I zoti e shet, tellalli s’e jep”.
Nëse BK ishte një organizatë e vendosur kundër pushtuesve, së pari ajo do të duhej të ishte krijuar shumë më herët dhe jo tre vjet e gjysmë pas pushtimit të vendit. Së dyti, një formacion i tillë politiko-ushtarak do të duhej të kishte një udhëheqje qendrore dhe strukturë vertikale të qartë.

Dhe, çfarë është më e rëndësishme, do të duhej të kishte një shtab qendror ushtarak që nënkupton edhe formacionet e rregullta ushtarake për të luftuar armikun. Ku ishin këto dhe cilët ishin drejtuesit e tyre? Pse këto personalitete nuk morën pjesë në Konferencën e Pezës në shtator 1942 ku u vendos “bashkimi pa kurrfarë dallimi krahine, feje dhe ideje për të luftuar pushtuesin”?
Marrëveshja Dalmaco-Këlcyra e 15 marsit 1943 dhe pjesëmarrja e eksponentëve kryesorë të BK në qeveritë pro-pushtuese e tradhton BK sa s’ka ku të vejë më shumë. Duke ndjekur arsyetimet e Stefanit lind pyetja: Nëse bashkëpunimi me pushtuesin qenka i përligjur përballë “një diktature në ardhje” si shpjegohet që homologët e “nacionalistëve” tanë në Francë etj. nuk i drejtuan armët kundër komunistëve vendas megjithëse ishin në një përqindje dhjetëra herë më të lartë krahasuar me numrin e komunistëve në Shqipëri dhe mund t’iu rrezikonin pushtetin e ardhshëm?
Gjithnjë sipas arsyetimit të Stefanit, ne do të duhej të konkludonim se të gjitha bashkëpunimet e vendasve me pushtuesit, ndodhur përgjatë shekujve dhe në të gjithë botën, përligjen meqë regjimet vendase ishin diktatura. Ideologjia kombëtare qëndron mbi atë politike; ideologjia kombëtare që ka si themel dashurinë për atdheun dhe gatishmërinë për të sakrifikuar për të, mbetet e përjetshme ndërsa ideologjitë politike, pra format politike të organizimit shoqëror janë të përkohshme dhe relative.

A thua beson Stefani se shqiptarët përpara 1944 qeveriseshin nga një sistem demokratik dhe jo diktatorial, qoftë nën monarki, qoftë në periudhën e qeverive nën pushtim?
Të ngatërrosh qëndrimin ndaj pushtuesit të jashtëm me qëndrimin ndaj formës së regjimit të brendshëm është njëlloj si të ngatërrosh qëndrimin ndaj grabitësit të shtëpisë tënde me marrëdhëniet e tua me pjesëtarët e familjes. Personalisht, megjithëse i kam vlerësuar dhe i vlerësoj sundimet e Sali Berishës si arkaike, vulgare, antipopullore dhe kriminale, kurrë nuk do ia kisha justifikuar ndokujt drejtimin e armëve kundër regjimit të tij në kushtet e sulmimit të vendit nga një fuqi e huaj.
Sipas meje, Stefani bën edhe disa gabime dhe vlerësime të tjera të shtrembëta.

Ai e përdor rastin e Muharrem Bajraktarit për të provuar se Hoxha dhe të tijtë nxitën luftën civile dhe, madje, bënë tradhti kombëtare sepse duke luftuar Bajraktarin që po luftonte gjermanët, ata ndihmuan vetë gjermanët. Edhe po ta marrim të mirëqenë rastin në fjalë, karakteri dhe morali i një lufte nuk përcaktohet nga gabimet që bëhen gjatë saj, por nga qëllimi dhe shkaku i saj.

Siç thoshte Çurçilli “Lufta është kryesisht një katalog gabimesh të rënda”. Në luftë informimi dhe dezinformimi, frika dhe dyshimi, mashtrimi dhe spiunimi, provokimi dhe përçarja shkaktojnë ndjeshmëri shumë të larta. Lufta ka arsyet që paqja nuk i njeh.

Gjatë luftës në fjalë, pas bombardimit të Përl Harbërit, qeveria amerikane internoi 120 mijë civilë, shtetas japonezo-amerikanë nga frika se mund të ndihmonin Japoninë. Forcat aleate bombarduan Drezdenin dhe disa qytete të tjerë gjermane duke vrarë mbi 50 mijë civilë pa arsye të justifikuara dhe, më e rënda, ushtria amerikane lëshoi dy bomba atomike në Hiroshima e Nagasaki mbi popullsinë civile, duke vrarë e gjymtuar qindra mijëra njerëz të pafajshëm.

Pyetja shtrohet: a mund ta ndryshojnë këta shembuj qëllimin dhe drejtësinë e luftës së Kampit Aleat? Kurrsesi nuk mund t’i ndryshojnë.

partizanetQë Hoxha kërkonte të vinte në pushtet pas luftës dhe të kryente edhe një revolucion shoqëror këtë s’mund ta vërë kush në dyshim sepse ai e ka pohuar vetë në shkrimet e tij.

Në të gjitha luftërat për çlirim kombëtar ka pasur e do të ketë edhe elemente të luftës civile, sepse ka pasur dhe do të ketë individë që bashkëpunojnë me pushtuesit dhe këta janë trajtuar e do të trajtohen si pushtuesi.

Sikur BK dhe “nacionalistët” e tjerë të mos viheshin në shërbim të pushtuesve dhe, fill pas largimit të pushtuesve, Hoxha t’i sulmonte, unë do i isha bashkuar korit të luftës civile dhe do të fajësoja kryesisht Hoxhën për këtë. Dallimi midis grupimit që drejtohej nga Hoxha dhe të grupimit të BK etj. qëndron në faktin se të parët kërkonin të vinin në pushtet nëpërmjet luftës ndaj pushtuesit e pastaj të kryenin revolucionin shoqëror, ndërsa të dytët kërkonin të vinin në pushtet duke ndihmuar pushtuesin dhe luftuar FNÇ. E kush dyshon se dallimi është i vogël?

Këtë dallim e bëjnë të qartë edhe motot e dy grupimeve gjatë luftës. Fronti thoshte “Vdekje fashizmit-Liri popullit”, ndërsa BK thoshte “Shqipëria e shqiptarëve-vdekje tradhtarëve”. Siç e kanë shpjeguar vetë ballistët, ata quanin tradhtarë komunistët dhe FNÇ.
Është e çuditshme se Stefani, ndërsa e përligj luftën e BK deri në shfarosjen e komunistëve për të ruajtur privilegjet dhe pronat, duke e quajtur këtë “një tipar universal të qenies njerëzore”, e cilëson si “tradhti kombëtare” përpjekjen e komunistëve për revolucion shoqëror, domethënë për t’ua marrë pozitat sunduese të parëve.

Dhe këtu bën një gabim tjetër kur thotë: “Mos vallë duhet të jesh proletar që të mos kesh ç’të humbasësh (Marks) që të jesh patriot?”.

Së pari, Marksi ka thënë se proletarët nuk kanë çfarë humbasin përveç prangave në një revolucion shoqëror dhe jo gjatë një lufte për çlirim kombëtar.

Së dyti, nuk kam lexuar gjëkundi që të gjithë të pasurit të jenë cilësuar si tradhtarë. Edhe në FNÇ ka pasur me qindra të pasur. Madje, njëri prej tyre që kishte arritur në majën më të lartë drejtuese të regjimit komunist, kur e akuzuan në vitet ’90 për përvetësim të pasurisë popullore, iu tha hetuesve: “A kini mundësi të më bëni një bilanc, d.m.th. llogarisni vlerën e kafeve dhe të ilaçeve që kam përdorur unë dhe në anën tjetër vini vlerën e katër shtëpive dhe 200 hektarë tokë që i kam dhënë popullit pas çlirimit dhe më tregoni nëse dal deficit apo suficit?”.

Stefani pretendon se Marrëveshja e Mukjes u inicua nga BK dhe se Hoxha deshi t’i vinte ata në rresht pas vetes. Marrëveshja e Mukjes ka qenë inicuar nga anglezët dhe Hoxha nuk kishte si të pranonte baraspeshë në udhëheqjen e përbashkët duke pasur parasysh shpërpjesëtimin e madh në kontributin e deriatëhershëm në luftë.

Jo vetëm ai, por asnjëri nga kundërshtarët e tij dhe as nga ne që flasim e shkruajmë sot nuk do ta kishte bërë këtë.

Unë bie në një mendje me Stefanin kur ai pohon se ballistët nuk ishin të lindur tradhtarë dhe se përkatësitë fisnore kanë ndikuar në zgjedhjen e rrugës së gabuar të bashkëpunimit me pushtuesit. Kjo është e vërtetë prandaj gjatë dhe pas luftës janë bërë diferencimet sipas rolit të luajtur nga secili individ.

Askund në literaturën politike nuk është thënë se ata ishin të lindur apo me tradita tradhtie. Shprehja që është përdorur më shpesh dhe që unë mendoj se është e saktë, është se BK me qëndrimet e tij “ra në pozitat e tradhtisë”. Personalisht besoj se ballistët e kanë dashur dhe e duan Shqipërinë po aq sa komunistët, monarkistët dhe shqiptarët e tjerë. Disa formacione balliste kanë luftuar pushtuesin italian, por mungesa e një udhëheqjeje qendrore serioze dhe konsekuente bëri që ata të mos e merrnin seriozisht as luftën dhe as pushtetin.

Çështjen e luftës kundër pushtuesve e degraduan plotësisht, ndërsa çështjen e pushtetit e bënë përparësi kur panë përparimin e ndikimit të komunistëve në popull. Me një krahasim të çastit do thosha se me BK ka ndodhur si me opozitën e sotme politike në Shqipëri.

Kur pavarësia e vendit ishte shkelur BK tha se duhej të armatosej dhe priste për më vonë, por kur u vu në rrezik pushteti dhe pozita e tyre shoqërore vetjake ata rrëmbyen armët. Po kështu sot, kur Evropa tha se mosmiratimi i Reformës në Drejtësi do të sillte “pasoja të tmerrshme për Shqipërinë” opozita vendosi mosmiratimin e saj. Mirëpo, kur SHBA kërcënoi të ardhmen vetjake të politikanëve refuzues, ata shkuan në rresht “si Çeçua” dhe e votuan “njëzëri”.

Stefani flet për rolin e kosovarëve gjatë luftës dhe ka të drejtë kur thotë se tek ata kanë ndikuar rrethanat e qenies nën pushtimin serb. Mirëpo duket se gabon kur shfajëson bashkëpunimin me pushtuesit të krerëve kosovarë që drejtonin popullin dhe, gjithashtu, gabon kur thotë se “Antifashizmin në Kosovë e bëri më të vështirë fakti që PKJ nuk mbajti një qëndrim të qartë në favor të vetëvendosjes së kombeve pas luftës”.

Të gjithë ata që kanë qoftë edhe njohuri modeste të situatës në atë kohë, e dinë se Kosova ndodhej si pjesë e Jugosllavisë si rezultat i vendimeve të Fuqive të Mëdha dhe ky lloj shteti, krejtësisht artificial dhe i padrejtë, ishte i njohur nga Lidhja e Kombeve.

Rrjedhimisht, i ashtuquajturi “Bashkim i Shqipërisë Etnike” ose do të konsiderohej i pavlefshëm po të fitonin ata që fituan (duhet të kujtojmë këtu Kartën e Atlantikut të gushtit 1941 të firmosur nga SHBA, Anglia, e në shtator, nga Bashkimi Sovjetik e vendet të tjera të aleancës kundër Boshtit, që pohonte se ndryshimet e kufijve të ndodhur gjatë luftës nuk do të njiheshin), ose “Shqipëria Etnike” do të ishte një provincë e pushtuar e Perandorisë Naziste, siç ishte dikur nën Perandorinë Osmane, nëse fitonin Fuqitë e Boshtit.

Nga ana tjetër, Tito kishte thënë se “E ardhmja e Kosovës do të vendoset prej një referendumi dhe kufiri mes Shqipërisë me Jugosllavinë pas luftës, nëse do të jetë e nevojshme, do të rregullohet në të mirë të Shqipërisë” (J.B.Tito-PRO.HS7.70, S.O.E.,HISTORY, File Nr. 37/B, Allied Military Mission in Albania-1942-1945, f.38).

Një fotografi e kriminelit Xhafer Deva me një komandant të forcave pushtuese gjermane në Kosovë dhe njërin nga krerët e çetnikëve serbë flet sa dhjetë libra. Ajo tregon se disa udhëheqës kolaboracionistë kosovarë nuk u bashkuan me gjermanët pse urrenin serbët, por sepse donin të ruanin pozitat e tyre sunduese edhe në të ardhmen.

Sundimi i çetnikëve serbë kishte qene një realitet i njohur dhe ata vazhdonin të masakronin kosovarë edhe gjatë luftës ndërsa sundimi i komunistëve jugosllavë mund të ishte vetëm një hipotezë. Fakti që pas luftës Tito, për të ruajtur pozitat e veta drejtuese nga reaksioni serb, e sakrifikoi Kosovën nuk i shfajëson ata për aktet e kryer.

Në shkrimet e tij, Stefani shpreh bindjen se nacionalistët shqiptarë u ndodhën në pozitë të vështirë gjatë luftës dhe se zgjodhën bashkëpunimin me pushtuesin që ishte në ikje si “të keqen më të vogël”. Ky konkluzion të lë pa mend.

Së pari, me këtë Stefani beson se shqiptarët “nacionalistë” ishin orakuj që e dinin kur dhe si do të përfundonte lufta. Nëse ata e dinin përfundimin e luftës atëherë bien automatikisht poshtë pretendimet e tyre se po luftonin për “Shqipëri Etnike” të realizuar nga fuqitë pushtuese, sepse me humbjen e atyre fuqive do të humbnin edhe ndryshimet territoriale dhe politike të shkaktuara prej atyre.

Historia nuk njeh raste që palët humbëse të luftës të kenë diktuar ndryshime strategjike jetëgjata. E vërteta historike është se numri më i madh i atyre që bashkëpunuan me pushtuesit italo-gjermanë kishin formim, moral dhe koncepte të njëjtë me pushtuesit. Ata e konsideronin sistemin e diktaturës fashiste si rendin e ri që duhej të sundonte botën dhe Musolinin e Hitlerin si çlirues, ndërsa Viktor Emanuelin si prind të tyre. “Rend i ri! Dëshiri ma i flaktë i njerëzimit që vuen, mishnim i nji plani hyjnuer, i pregatitun dhe i lajmuem nga Njeriu i provanshëm Benito Musolini, krijues i qytetnimit të ri… interpret i nevojave shpirtnore dhe landore i të gjithë popujve…” thoshte kryeministri kuisling Mustafa Kruja, ndërsa krerët e parisë së Matit, pas një Besëlidhjeje që bënë në 1942, thoshin: “Ne, me Italinë Fashiste jemi vëllezër të një nëne e një babe që është Mbreti Perandor, prandaj kush e fyen me fjalë, kush ngre dorën kundër Italisë, do ta shfarosim dhe përjashtojmë për tre vjet dhe do t’i konfiskojmë pasurinë e tundshme dhe të patundshme” (Gazeta “Tomorri”, datë 07.11.1942).

Unë nuk shoh këtu kurrfarë pozite të vështirë të personazheve qesharakë dhe të turpshëm të historisë sonë, por shoh një mungesë të skajshme formimi, morali dhe ndjenje kombëtare.

Dikush mund të thotë se këta nuk bënin pjesë në BK. Është e vërtetë, por këta dhe të gjithë kundërshtarët e regjimit hoxhist kanë 26 vjet që na paraqiten en block si “demokratë, atdhetarë, nacionalistë, viktima të komunizmit” etj. Gjithashtu, eksponentët e BK që morën pjesë në qeveritë kuislinge dëshmuan një përkushtim ndaj pushtuesve dhe egërsi e mizori ndaj bashkatdhetarëve të vet që luftonin pushtuesin.

Prandaj BK dhe “nacionalistët” e tjerë vërtetë u ndodhën gjatë luftës në pozitë të vështirë por jo ashtu si thotë Stefani, midis dy diktaturave, njëra në ikje dhe tjetra në ardhje, por midis rrezikut për të dalë në mal, në borë e akull për të dhënë jetën për lirinë kombëtare dhe të ndenjurit nëpër zyra luksoze dhe shtëpi komode në shoqërinë e grave apo të dashurave dhe rrethuar nga salltanetet e mbrëmjeve të qejfit.

Ata zgjodhën këtë të dytën sepse e para ishte një “diktaturë e rrezikshme” dhe e sikletshme, ishte diktatura e cenimit të interesave vetjake për hir të interesit kombëtar. Ata ishin të llastuar nga historia dhe ishin mësuar me pushtet. Në pushtet para monarkisë, në pushtet gjatë monarkisë, por edhe nën italianin e gjermanin dhe kërkonin të ishin në pushtet edhe pas ikjes së pushtuesve, megjithëse kishin flirtuar me ta.

Nuk e kuptonin se kishte ardhur koha për pak “pushim”. I kishte lodhur rehatia dhe qejfi, por nuk jepeshin. Sakrificat ishin për të tjerët, sundimi për ata. Qoftë edhe pa kurrfarë kontributesh.

Ndëshkimin e kësaj skote matrapazësh të historisë z. Stefani e konsideron “genocid 45 vjeçar”. Së pari, përdorimi i fjalës gjenocid është krejt i gabuar në rastin konkret, sepse kuptimi i kësaj fjale është i njëjtë në gjithë botën, ngaqë është pranuar të jetë nga ligjet ndërkombëtare dhe kombëtare të botës së qytetëruar. Dënimi i tyre ka qenë më se i drejtë, ndërsa përndjekjet e pasardhësve të tyre kanë qenë abuzive, të padrejta dhe të dënueshme.

Por, të mos harrojmë edhe diçka të rëndësishme: Jo vetëm që asnjë pasardhës i tyre nuk e pranoi ndonjëherë rrugën e gabuar të paraardhësve, por shumë prej tyre rrëmbyen armët kundër regjimit pasardhës pasi iu “kishte dënuar kot” baballarët. Cili italian, francez apo holandez i drejtoi armët qeverisë së vet pse i kishte dënuar familjarët si bashkëpunëtorë të pushtuesve? Asnjë. Sikur regjimi i Hoxhës t’i kishte trajtuar bashkëpunëtorët e pushtuesve ndryshe nga regjimet e shteteve të Evropës Perëndimore ne do të kishim sot të drejtë ta gjykonim për këtë.

Por tradhtia e këtyre bixhozxhinjve të atdheut mund të mbrohet aq sa mund të mbrohen fajet e Hoxhës pas 1944 që lidhen me dënimet për agjitacion e propagandë, internimin e familjarëve të të dënuarve, ndalimin e riteve fetare, kufizimin ekstrem të pronës private etj.
Në të vërtetë, fakti që Shtabi Aleat i Mesdheut pranoi vetëm përfaqsuesin e FNÇ dhe paralajmëroi BK, Legalitetin etj. se “do të trajtoheshin si armiq gjatë dhe mbas luftës” po të vazhdonin bashkëpunimin me pushtuesin dhe, gjithashtu, fakti që përfaqësuesit e Anglisë dhe SHBA-së ndodheshin në 28 nëntor 1944 në tribunën e ceremonisë së pritjes në Tiranë të qeverisë provizore të FNÇL, janë të mjaftueshëm për t’i vënë vulën sjelljes, moralit dhe të ardhmes së BK dhe të tjerëve që ndihmuan pushtuesit.

Unë mund të them se z. Stefani kthjellohet andej nga fundi i shkrimit të tij kur thotë se “Dedikimi sublim ndaj lirisë është tipik vetëm për ata që e kanë lirinë e njeriut në shpirt. Elitat nacionaliste shqiptare e kishin atë vetëm në mendje. Ata e refuzonin diktaturën bolshevike por nuk qenë të gatshëm të vdisnin për lirinë. Kjo është tradhtia e tyre”.

Unë do të shtoja se për shumicën prej tyre liria dhe atdheu ishin prona dhe sundimi i tyre. Vetëm për këto ishin gati të flijoheshin dhe jo për atdheun dhe popullin. Prandaj kërkesa e Stefanit për t’ua hequr stigmatizimin si tradhtarë dhe përpjekjet për të sjellë si ilustrim Kutuzovin apo Fabius Maksimus, pa kurrfarë lidhjeje kohore dhe as veprimtarie, është largim nga e vërteta dhe avokati për tradhtinë.

Për këtë qëllim, Stefani argumenton se “Ishte urrejtja për diktaturën komuniste… që e shtyu lidershipin e Ballit të pranojë si të keqe më të vogël bashkëpunimin me gjermanët në ikje…”. Cilin duhet të urrejë më shumë shqiptari, pushtuesin e huaj real të vendit të tij apo bashkatdhetarin sundues hipotetik të së ardhmes, i çfarëdo forme qoftë?

Nga fjalët e Stefanit të krijohet përshtypja se BK dhe krerët e tij ishin demokratë të lindur mu si ata burrështetasit e Athinës së lashtë, megjithëse nuk e kishin provuar asnjëherë veten si të tillë. Ndërkohë që gjatë gjithë periudhës së pushtimit kombëtar ata bënë çmos të përdornin pushtuesin për të shfarosur kundërshtarët politikë dhe, pas ikjes së pushtuesve, bënë po ashtu çmos për ta shfarosur këtë kundërshtar për të ruajtur pozitat e veta ekonomike, politike e shoqërore.

Qëndrimi ndaj luftës, luftëtarëve dhe bashkëpunëtorëve të pushtuesit ka më shumë rëndësi për të sotmen dhe të ardhmen, sesa për të shkuarën. Nuk mund të vihen në një plan si Heronjtë e Vigut si ata që i vranë, puthadorë të të gjithë pushtuesve të vendit historikisht.

Nëse bëjmë këtë dhe nëse iu themi atyre që sakrifikuan dhe flijuan edhe jetët e tyre duke luftuar pushtuesin, se nuk ia vlente çlirimi kombëtar meqë nuk patëm dhe s’kemi ende liri, atëhere ne, praktikisht, ua kemi mohuar sakrificat dhe luftën.

Nëse i vëmë në një plan si ata që sakrifikuan apo rrezikuan jetën me ata që u puthën me pushtuesit ne nuk duhet të presim kurrfarë atdhetarizmi nga brezat e ardhshëm. Kush është ai që pranon të flijohet dhe pastaj të nderohet njëlloj si ai që e kaloi kohën në dashuri me vrasësit e popullit të tij, me dhunuesit dhe grabitësit e vendit të vet?

Nuk është e dobishme, madje është shumë e dëmshme që parimet dhe kriteret universale të atdhetarizmit t’i ngatërrojmë, keqinterpretojmë dhe degradojmë të entuziazmuar nga ideologjitë apo fushatat kalimtare false dhe mikluese të një kohe të caktuar.
Neve na lejohet të hedhim poshtë Hoxhën dhe këdo tjetër, por nuk na lejohet të hedhim poshtë të vërtetën. Të thuash të vërtetën rreth të kaluarës nuk do të thotë se kërkon kthimin e saj por përmirësimin e të sotmes dhe të të ardhmes.
Prandaj: Nderim, respekt dhe lavdi për ata që rrëmbyen armët kundër pushtuesve! Turp dhe ndëshkim për ata që bashkëpunuan me pushtuesin! Respekt, keqardhje dhe nderim për viktimat e pafajshme të luftës politike për pushtet!

Pjesa II “mbi lirinë” vijon nesër

August 19, 2016 13:55
Komento

67 Komente

 1. partizani August 19, 14:31

  Le te mesojne historianet shqiptare(qe jane strukur kur lexojne sharlatanet e shitur per nje cope buke duke dhunuar historine),se si mbrohet e verteta.
  I lumte Viktor Malajt per shkrimin e sakte,atdhetar dhe te zgjuar.
  Kurre nuk duhen lejuar tradhetaret balliste te njollosin Epopene e Lavdishme te Luftes Antifashiste Nacionsl Clirimtare.
  Ata duhet te goditen me ashpersi nga i gjithe kombi shqiptar,qe te mos guxojne me te ngrene koken e jo me te na hiqen si fitimtare.

  Reply to this comment
  • NE PARIS U MBLODH UNO-JA ..FOL ENVER TE LUMTE GOJA August 19, 15:02

   VETEM PER KONFERENCEN E PAQES NE PARIS
   KU BOTA PER HERE TE PARE PAS GJERGJ KASTRIOTIT
   NJE BURRE SHTETI FOTOZHENIK I ASHPER ME GREKET DHE FRENGJISHTJA E TIJ PREFEKTE…HABITI DIPLLOMATET E HUAJ

   Polemika e Enver Hoxhës me kreun e qeverisë greke, Caldaris më 1946

   Publikohet për herë të parë fjala e Kryeministrit të Shqipërisë, gjeneral-kolonel Enver Hoxha, të mbajtur më 21 gusht të vitit 1946 në Konferencën e Paqes në Paris, ku ai u detyrua që të pohonte të gjithë ndihmën që i dhanë Shqipërisë gjatë asaj lufte aleatët anglo-amerikanë.

   Konfliktet dhe debatet e Enver Hoxhës me delegacionin grek dhe kryeministrin Caldaris, për çështjen e pretendimeve greke, që donin ta radhisnin Shqipërinë në palët humbëse të asaj lufte.

   Enveri në Paris: Pretendimet e Caldarisit ndaj Shqipërisë, absurde dhe inekzistente

   Plot 69 vite më parë, më 21 gusht të vitit 1946, qeveria shqiptare mori pjesë në Konferencën e dytë të Paqes në Paris, me një delegacion të nivelit më të lartë, i cili kryesohej nga vetë kryeministri, gjeneral-kolonel Enver Hoxha, që mbante gjithashtu edhe postet e ministrit të Jashtëm dhe të Mbrojtjes. Kurse anëtarë të tjerë të atij delegacioni, ishin dhe: Hysni Kapo (ambasador i Shqipërisë në Beograd), Kahreman Ylli (ambasador i Shqipërisë në Paris) si dhe Javer Malo, përkthyes dhe përfaqësues i shtypit shqiptar. Ndërsa nga ana e sigurisë, ai delegacion shoqërohej nga kolonel Myftar Tare, ndihmësministër i Punëve të Brendshme për zbulimin me jashtë. Ky fjalim, të cilin po e botojmë më poshtë në këtë shkrim me shumë shkurtime, nuk është bërë asnjëherë publik i plotë, pasi pas prishjes me anglo-amerikanët në vitin 1946, citimet e tij ndaj aleatëve anglo-amerikanë dhe kontributin e tyre në luftë në Shqipëri, u fshinë njëherë e përgjithmonë. Po kështu, edhe pas prishjes me jugosllavët në vitin 1948 dhe me sovjetikët në vitin 1961, kontributet reale të këtyre dy delegacioneve në atë konferencë, u përmendën vakët, për të mos thënë që u fshinë fare, për shkak se Enver Hoxha donte t’i atribuonte vetes të gjithë meritën e “shpëtimit” të Shqipërisë në këtë konferencë, ndaj konfliktit me delegacionin grek.

   Gjithashtu, vlen për t’u theksuar se fjalimi i parë që kishte përgatitur delegacioni shqiptar dhe që do ta lexonte Enver Hoxha, “u vodh” nga një pjesëtar i delegacionit grek. Dhe fjalimi që mbajti Enveri (ky që po botojmë më poshtë) u përgatit në momentet e fundit në ambasadën shqiptare në Paris. Një gjë tjetër mjaft interesante nga ditët e qëndrimit të delegacionit shqiptar në Paris, është dhe fakti se Enver Hoxha, në momentet e fundit ndërroi hotelin “Continental”, ku ishte vendosur bashkë me delegacionin, dhe u vendos në një hotel tjetër pranë ambasadës shqiptare. Dhe këtë gjë, Enveri e bëri për arsye se aty në vitin 1920 ishte vrarë Esat Pashë Toptani. Këtë fakt, veç të tjerash e ka bërë publik në shtyp para disa vitesh, edhe ish-shoqëruesi e njëkohësisht shefi i sigurisë së delegacionit, kolonel Myftar Tare. Në pjesën e parë të këtij shkrimi të botuar në numrin e djeshëm, u ndalëm te fjalimi i Enver Hoxhës në lidhje me kontributin e anglo-amerikanëve në Shqipëri, kurse në shkrimin që po botojmë më poshtë, kemi shkëputur konfliktin me delegacionin grek si dhe traktatin e paqes me Italinë.

   Fjalimi i mbajtur nga Enver Hoxha në seancën plenare të Konferencës së Paqes në Paris. 21 gusht 1946)
   Të nderuar zotërinj. Gazeta “Figaro”, Nr. 588, 4 korrik 1946, duke bërë fjalë për luftën italo-greke shkruante: “Çetat shqiptare nga ana e tyre sulmonin autokolonat dhe trupat italiane në rrugët që çonin në front”. Ndërsa radio Londra më 26.X.1940 transmetonte: Mësohet nga Shqipëria se çeta shqiptare në veprim të prapavijave italiane presin dhe sabotojnë vijat e komunikacionit, duke u futur tmerrin reparteve italiane të izoluara. Grupe të armatosurish kanë mundur të hyjnë në kryeqytet dhe kanë afishuar mbi të gjitha godinat qeveritare e deri edhe në pallatin e qeverisë italiane proklamata, me të cilat i ftojnë italianët të zbrazin Shqipërinë.

   Enveri: BBC-ja publikoi luftën tonë
   Gjithashtu, më 4.1.1941 – A.A. (BBC) transmetonte: “Në rrethet ushtarake vihet re se shqiptarët u sjellin ndihmë të madhe grekëve kundër italianëve”. Por krahas akuzave të gënjeshtërta kundër popullit shqiptar, z. Caldaris duhet të dijë të na sqarojë këtu edhe këto pyetje: A i konsideron agresorë, sikundër e bën Shqipërinë dhe popujt e ndryshëm të Evropës, kuislingët e të cilëve kanë dërguar jo vetëm batalione, po kanë organizuar ekspedita të tëra kundër Ushtrisë së Kuqe heroike, që ishte për të gjithë popujt shembull heroizmi dhe trimërie dhe njëkohësisht mbështetja e tyre më e madhe? Është zor t’i përgjigjet kësaj pyetjeje. A do ta konsiderojë z. Caldaris si vend agresor Francën, prej ku Hitleri mendoi të ndërmarrë ofensivën kundër Anglisë? Edhe kësaj pyetjeje është zor t’i përgjigjet. Z. Caldaris kujton se i lejohet çdo gjë kundër Shqipërisë së vogël, por gënjehet. Argumentet e tij pa ndonjë vlerë, nuk mund të qëndrojnë më këmbë. Jo, populli shqiptar nuk ka qenë kurrë dhe nuk do të jetë kurrë agresor dhe nuk përbën asnjë rrezik për popullin grek, siç pretendon z. Caldaris. Sulmet e delegatit të parë grek kundër vendit tim, duke pretenduar se ne i turbullojmë ujërat, na bëjnë të kujtojmë përrallën e La Fontenit. Kemi jetuar gjithnjë mirë me popullin grek, me të cilin kemi luftuar krah për krah kundër okupatorëve fashistë italianë dhe gjermanë. Gjatë luftës sonë antifashiste populli shqiptar u lidh me miqësi të sinqertë me fqinjët e tij, me popujt jugosllavë dhe grekë. Në dritën e këtyre fakteve, akuzat greke duken nën figurën ë tyre të vërtetë, të gënjeshtërta dhe pa asnjë bazë.

   Enveri: Caldaris harroi kuislingët grekë?!
   Por a e ka harruar z. Caldaris kaq shpejt se kuislingët grekë, në bashkëpunim me gjermanët, kanë luftuar shumë herë kundër shqiptarëve dhe janë përgjegjës për njëmijë të këqija? Ja disa prova: Më 8 shtator 1943, ditën e kapitullimit të Italisë, gjermanët hynë në Konispol duke ardhur nga ana e Sajadhës, të udhëhequr prej kapitenit zervist të quajtur Vitos dhe dogjën më se 50 shtëpi. Gjatë ofensivës së madhe të dimrit 1943-’44, organizuar prej gjermanëve kundër ushtrisë sonë nacionalçlirimtare, forcat gjermane me bandat e Zervës erdhën nga Greqia në Shqipëri dhe u vunë zjarrin krahinave të Zagorisë dhe të Pogonit. Banda të tjera zerviste bashkë me gjermanët luftuan kundër partizanëve shqiptarë në janar 1944 dhe u vunë zjarrin katundeve Krane dhe Dermish, si dhe shtëpive të të gjithë partizanëve minoritarë të Dropullit, kurse në shkurt 1944 këto banda dogjën katundin Dhrovjan.

   Gjatë ofensivës tjetër të madhe të gjermanëve në qershor të vitit 1944, forcat zerviste erdhën përsëri bashkë me ushtrinë gjermane nga Greqia nga ana e Voshtinës dhe dogjën në Zagori ç’kishin lënë herën e parë. Kështu, kurdoherë që gjermanët vinin nga Greqia për të goditur forcat e ushtrisë nacionalçlirimtare, mbështetja e tyre kryesore përbëhej prej bandave të gjeneralit kuisling grek Napoleon Zerva. Delegacioni grek ka pretenduar se qeveria shqiptare e tanishme ndjek një politikë shkombëtarizimi kundrejt minoritetit grek në Shqipëri. Zotërinj, minoriteti grek në Shqipëri, që përbëhet prej 35 mijë frymësh, ka luftuar krah për krah me mbarë popullin shqiptar kundër pushtuesve fashistë dhe nazistë dhe kundër kuislingëve shqiptarë dhe grekë. Sot në gjirin e Republikës Popullore të Shqipërisë ai gëzon të drejta të njëllojta me popullin shqiptar.
   Enveri:

   Minoriteti grek në Shqipëri, me të drejta të plota
   Ai ka 79 shkolla dhe një lice në gjuhën greke, ai e ushtron vetë pushtetin lokal autonom si populli shqiptar; ai ka përfaqësuesit e tij në Kuvendin Popullor; në radhët e ushtrisë dhe të administratës ndodhen gjithashtu minoritarë grekë. Nga ana tjetër, nuk e di nëse zotërinjtë delegate kanë dijeni për terrorin e ushtruar në kurriz të pakicës shqiptare në Greqi. Nga të 60 mijë shqiptarët e mbetur në Greqi, sipas Traktatit të Londrës, nga viti 1913 e gjer në vitin 1923, 35 mijë shqiptarë u dërguan me forcë në Turqi si “nënshtetas turq” në këmbim të grekëve të Azisë së Vogël; në kundërshtim me angazhimet e marra solemnisht prej Greqisë, qeveritë greke kanë ndjekur gjithmonë një politikë shfarosjeje kundrejt minoritetit shqiptar në Greqi dhe nuk i njohën kurrë ndonjë të drejtë. Në qershor të vitit 1944 dhe në mars të vitit 1945, bandat e gjeneralit kuisling Napoleon Zerva deshën t’i zhduknin shqiptarët që kishin mbetur: ata dogjën katundet e tyre, u plaçkitën pasuritë dhe vranë me mijëra burra dhe gra, fëmijë dhe pleq. Më se 20 mijë shqiptarë, që mundën të shpëtonin nga vdekja, u arratisën në Shqipëri, ku sido që kanë ndihmën e qeverisë dhe të popullit shqiptar, jetojnë në një mjerim të madh. Por objektivi i vërtetë i gjithë këtyre thënieve të delegatit grek është që t’i merren Shqipërisë dy krahina: të Korçës dhe të Gjirokastrës, që kanë qenë gjithmonë nga qendrat më të zjarrta të patriotizmit shqiptar, si gjatë pushtimit të gjatë turk, ashtu edhe gjatë luftës nacionalçlirimtare kundër zaptuesve italianë dhe gjermanë. Këto qëllime pasqyrojnë politikën e vjetër të “Megali-idesë” greke, domethënë të zgjerimit imperialist grek në krejt Ballkanin, ide që ka mbirë edhe në kokën e qeveritarëve grekë të tanishëm. Në fakt, këta, me rivendikimet që bëjnë kundër Shqipërisë, me provokimet e tyre të përditshme në kufijtë tanë dhe me intrigat që kurdisin, si ajo e propozimit, bërë delegatit jugosllav prej z. Caldaris vetë, për ta ndarë Shqipërinë, kërkojnë të turbullojnë paqen në Ballkan. Zotërinj, ne kujtojmë se është pa vend dhe një gjë e papranueshme të preket në këtë konferencë çështja e integritetit tokësor të Shqipërisë. Populli shqiptar i vogël në numër, por i madh nga sakrificat që ka bërë për kauzën e përbashkët, nuk ndodhet këtu për të diskutuar për kufijtë e tij, por për të shprehur dhe për të kërkuar të drejtat e veta. Po deklarojmë solemnisht se: brenda kufijve tanë të tanishëm nuk ka asnjë pëllëmbë tokë të huaj dhe nuk do të lejojmë kurrë që të na preken, sepse ato për ne janë të shenjta.

   Shqipëria dhe Traktati i Paqes me Italinë

   Italia, zotërinj delegatë, është plotësisht përgjegjëse për humbjet dhe dëmet që iu shkaktuan popullit shqiptar në këtë luftë. Kapitullimi i 8 shtatorit 1943 u dha fund agresioneve dhe paturpësive të Italisë fashiste, por ne kërkojmë, në emër të mijëra të rënëve dhe për fatkeqësitë e shkaktuara prej Italisë vendit tonë, që Traktati i Paqes i nënshkruar, t’i japë fund njëherë e mirë politikës agresive dhe imperialiste të Italisë. Shqipëria ka vuajtur shumë nga Italia fashiste, por ka vuajtur gjithashtu edhe nga Italia parafashiste, e ashtuquajtura demokratike, dhe shumë shenja e fjalë të qeverisë së tanishme italiane nuk paralajmërojnë asgjë të mirë, përveçse po atë politikë italiane kundrejt Shqipërisë, domethënë një politikë dominimi dhe pushtimi.

   Italia e tanishme është bërë streha e gjithë kriminelëve shqiptarë të luftës që kanë mundur të shpëtojnë nga ndëshkimi i drejtë i popullit dhe që kanë gjetur atje një fushë të përshtatshme për të propaganduar dhe komplotuar kundër Shqipërisë së re Demokratike. Kriminelët italianë të luftës, përgjegjës për agresionin kundër Shqipërisë dhe për kaq të këqija në kurriz të popullit shqiptar, janë të lirë dhe bile me pozita të larta. Në mars 1946, fashistët italianë vranë në Bari një kapter shqiptar të misionit ushtarak shqiptar pranë Shtabit të Përgjithshëm aleat. Burra shteti të qeverisë së tanishme italiane, në fjalimet e tyre gjatë fushatës së zgjedhjeve të pranverës së kaluar, kanë folur me lakmi për pavarësinë e Shqipërisë, dhe po këtu, delegacioni italian ka në gjirin e vet burra që ishin agjentë besnikë të Musolinit për t’i imponuar Shqipërisë vullnetin e Italisë, për të pushtuar dhe martirizuar vendin tonë. Delegacioni shqiptar e ka studiuar me kujdes projektin e Traktatit të Paqes me Italinë dhe i shpreh mirënjohjen Këshillit të Ministrave të Jashtëm, i cili në kohën e punimit të këtij traktati, nuk i ka kaluar në heshtje interesat e Shqipërisë. Megjithëkëtë, ai merr guximin sot të bëjë disa vërejtje mbi këtë traktat, duke rezervuar të drejtën të shprehë pikëpamjen e vet më me hollësi përpara komisioneve kompetente mbi çështjet e veçanta, kurdoherë që do ta gjejë me vend. Shqipëria kërkon që Traktati i Paqes t’i sigurojë garanci të forta, t’i presë hovin në të ardhmen një kthese agresive të politikës imperialiste italiane kundrejt saj dhe t’i heqë Italisë çdo mundësi të përsërisë të kaluarën, si për kohën para 7 prillit 1939, ashtu edhe për kohën pas kësaj date, që të paraqesë kundrejt Shqipërisë reklamime të çdo lloji qofshin. Për këtë shkak, delegacioni shqiptar merr guximin të propozojë disa përmirësime: Delegacioni shqiptar çmon se forcat ushtarake, tokësore, detare dhe ajrore, që i janë lënë Italisë, i lejojnë kësaj të prekë paqen dhe sigurinë e fqinjëve dhe të vendeve ballkanike. Shqipëria është e mendimit që këto forca të pakësohen edhe më tepër për ta vënë Italinë në gjendje që të mos mundë të rrezikojë paqen, kështu që të mund të rrojmë dhe të punojmë në siguri. Delegacioni shqiptar do të dëshironte të bënte një vërejtje mbi një pikë shumë me rëndësi të këtij traktati dhe që lidhet ngushtë me ngritjen ekonomike të Shqipërisë. Dua të flas mbi kapitullin e dëmshpërblimeve. Këshilli i Ministrave të Jashtëm ia lë konferencës barrën të vendosë mbi kërkimet e dëmshpërblimeve nga ana e Francës, Jugosllavisë, Greqisë, Shqipërisë dhe Abisinisë.

   Dhe z. De Gasperi, në fjalimin e tij, megjithëse heshtazi, kërkon që ta shpëtojë vendin e tij nga detyrimet e drejta që fashizmi i ka ngarkuar atij me agresionet e veta kriminale. Zotërinj, për 54 muaj rresht, agresorët italianë, me dashje dhe për qëllime të caktuara, duke grabitur dhe duke shfrytëzuar rrënjësisht të gjitha burimet e tokës dhe të nëntokës, bujqësinë tonë dhe bagëtitë tona, duke djegur qytetet dhe fshatrat tanë për ta larguar popullin nga kauza e tij e drejtë e çlirimit, duke e kthyer vendin tonë paqedashës në fushë lufte, i kanë shkaktuar ekonomisë sonë kombëtare dëme të pandreqshme. Kanë vrarë, torturuar, burgosur ose mbyllur në fusha përqendrimi me mijëra patriotë dhe kanë vënë në zi me mijëra mëma, gra dhe fëmijë. Italia është përgjegjëse kundrejt Shqipërisë për humbjet dhe dëmet që kapin shumën prej 3 544 232 626 frangash ari. Delegacioni shqiptar do të parashtrojë me hollësi kërkesat e veta për dëmshpërblim dhe përmirësimet e nevojshme në traktat, por që tani ai kërkon, si një të drejtë të pabisedueshme për vendin e tij, që Traktati i Paqes të caktojë shumën që Italia duhet t’i paguajë Shqipërisë, si dhe kushtet e pagimit. 3. Nga sa u tha më lart, del se Traktati i Paqes me Italinë ka një rëndësi të dorës së parë për Shqipërinë. Ka edhe pika të tjera me rëndësi, mbi të cilat nuk desha të zgjatem këtu; si nenet mbi kriminelët e luftës, mbi kthimin e sendeve të grabitura, mbi pasuritë e nënshtetasve të kombeve të bashkuara në Itali, përveç disa hollësive, por jo pa rëndësi, që prekin drejtpërdrejt vendin tonë. Ky traktat parasheh për Shqipërinë të drejta dhe detyrime shumë me rëndësi. Këto janë lidhur ngushtë me indipendencën, sovranitetin dhe integritetin e saj tokësor, me të ardhmen e saj ekonomike dhe politike. Megjithëkëtë, delegacioni shqiptar është i detyruar të konstatojë se, me gjithë sa u thanë më lart dhe me gjithë faktin se Shqipëria me kontributin e saj në luftën e përbashkët, është radhitur me mish e me shpirt në radhët e kombeve të bashkuara fitimtare, Traktati i Paqes me Italinë, ashtu siç paraqitet sot në projekt, nuk i siguron Shqipërisë të gjitha të drejtat që i takojnë normalisht dhe (a mos është vallë ndonjë paradoks juridik?) nuk e lejon ta nënshkruajë këtë traktat si palë kontraktuese, sepse nuk konsiderohet si fuqi-shoqe.

   Delegacioni shqiptar shpreson se konferenca do ta pranojë amendamentin që vijon dhe që do të mbante si numër “nenin 26, pika a” në pjesën II, seksioni V ose të shtohet në parathënie, gjë që do të zhdukte një varg keqkuptimesh dhe ndërhyrjesh të vazhdueshme nga ana e delegacionit tonë. Amendamenti i propozuar është ky: “Neni 26 a”. “Për sa i përket zbatimit të këtij traktati, Shqipëria konsiderohet si një fuqi-shoqe”. Dua të përcaktoj se delegacioni shqiptar rezervon të drejtën të paraqesë pikëpamjen e tij në mbledhjen plenare të konferencës, si dhe përpara komisioneve kompetente, kurdoherë që do ta gjykojë me vend, që të ndërhyjë mbi Traktatin e Paqes me Italinë. Delegacioni shqiptar e ndjen për detyrë të paraqesë kërkesat e tij të drejta kundrejt Italisë në mënyrë që kjo të pushojë së qeni një rrezik i vazhdueshëm për Shqipërinë e vogël dhe paqedashëse, që t’i paguajë dëmshpërblimet, t’i kthejë sendet e rrëmbyera dhe t’i dorëzojë sa më shpejt kriminelët shqiptarë të luftës dhe të huaj, të kërkuar prej qeverisë shqiptare dhe që gjenden të strehuar në Itali. Republika Popullore e Shqipërisë do të jetë e lumtur të ketë marrëdhënie normale me një Itali të re me të vërtetë demokratike që t’u përgjigjet me nder detyrimeve të saj ndërkombëtare, që të mbajë kufijtë e saj natyralë dhe të respektojë ato të të tjerëve, që të mos jetë një çerdhe neofashistësh dhe kriminelësh lufte të të gjitha vendeve, që të mos jetë një vatër e re agresioni, por që t’ia ketë ënda të bashkëpunojë me vendet e tjera demokratike për paqen dhe për sigurimin kolektiv. Shqipëria nuk kurseu asgjë për fitoren e përbashkët. Ajo është po aq e vendosur të japë përkrah aleatëve të luftës dhe të të gjitha vendeve demokratike kontributin e saj për vendosjen e një paqeje të drejtë dhe të një sigurimi kolektiv. Delegacioni shqiptar do ta ndjejë veten të lumtur nëse ky kontribut i vogël në këtë konferencë do të ndihmojë në kryerjen e kësaj barre të rëndë.

   VETEM KONTRIBUTI KOZMIK I ENVERIT NE KONFERENCEN E PAQES NE PARIS MBULON CDO LLOJ GABIMI QE KA BERE ME PAS

   Reply to this comment
   • intelektuali August 19, 23:13

    NE PARIS U MBLODH UNOJA
    ENVERIT I DOLI MUT NGA GOJA
    SE E MBERRTHEU PRANAOJA
    QE TITO E NXORRI NGA LOJA

    Reply to this comment
    • qazim August 20, 08:58

     Si e mban emerin intelektuali kur nuk je nje njeri narmal por banal. Edhe nese do ta shash tjetrin, kushdo qofte perdor fjale qe i shkojne intelektualit.

     Reply to this comment
     • intelektuali August 20, 10:42

      Ja po e korigjoj vjershen time intelektuale megjithese Enver MONSTRA nuk kishte asnje shkolle dhe ishte dru me pre pernga arsimi intelektual:

      NE PARIS U MBLODH UNOJA
      O ENVER T’U THAFTE GOJA
      MOS E MBRO JUGOSLLAVIN
      MOS JA SHIT TITOS VATANIN

      He a te pelqen ky variant i reflektuar?

    • Neon August 20, 08:59

     Ti intelektu-HALE,je avokati me i mire i ENVER HOXHES, per gjithcka ai beri ndaj rraces tuaj tradhetare.
     Ti dhe plot si ty keni merituar plotesisht plumbin pas koke,se ju edhe sot pas 26 vjet kapitalizem jeni po aq antishqiptare si ne L2B.
     JU E KENI MERITUAR URREJTJEN DHE PERBUZJEN POPULLORE,por nuk kuptoni se me kete shfryrje kunder LANC-it dhe Enver Hoxhes ju vetem se e coni kete urrejtje ne kufijte e L2B midis jush plehrave te historise dhe ne bijve te partizaneve heroike.
     Ju tentoni djallezisht te ndani nga ne ENVER HOXHEN,por kete nuk keni per ta arritur kurre.
     Ju jeni aq tradhetare sa nuk kuptoni qe po godisni piken me te forte te PKSH DHE ENVER HOXHES,LUFTEN ANTIFASHISTE NACIONAL CLIRIMTARE,mbeshtetur fuqimisht nga SHBA,BRSS dhe BRITANIA E MADHE,te cilet edhe sot nuk kane guxuar ta njollosin sado pak kete lufte te lavdishme qe e vendosi Shqiperine te
     FITUESIT E L2B.

     Reply to this comment
  • Ball Zhgarravina August 19, 23:01

   Mooos Viktor se do na e besh AS-in per uthull…

   Nga gjithe ky shkrim dinjitoz te mbushur plot argumenta bindese, apostafat per ball-zhgaraviturit tane gojeperdale, do te doja te vecoja ate pasazhin ku behet fjale per Marreveshjen e Mukjes.

   “Stefani pretendon se Marrëveshja e Mukjes u inicua nga BK dhe se Hoxha deshi t’i vinte ata në rresht pas vetes. Marrëveshja e Mukjes ka qenë inicuar nga anglezët dhe Hoxha nuk kishte si të pranonte baraspeshë në udhëheqjen e përbashkët duke pasur parasysh shpërpjesëtimin e madh në kontributin e deriatëhershëm në luftë” – shkruan autori.

   Ja pra, qe edhe Viktori eshte i po te njejtit mendim si Doktori i Shkencave Historike, z. K. Dimgu, se 2M u përgatit dhe u zhvillua sipas platformës së Shërbimit sekret Britanik.

   ***

   Zbardhen dokumentet angleze dhe amerikane që vërtetojnë prapaskenat e Konferencës së Mukjes

   Nga Kadri Dimgu

   Konferenca e Mukjes është konsideruar një ngjarje e rëndësishme historike, ku dështimi i saj pati pasoja të rënda për historinë e vendit. Një konkluzion i tillë është trajtuar në bazë të dokumenteve historike, jo vetëm në arkivat e vendit tonë por veçanërisht atyre të huaja, sidomos arkivave angleze, që vitet e funditkanë sjellë material (dokumente) të reja, të cilat ndriçojnë prapaskenat e zhvillimit të kësaj Konference në ndriçimin e të vërtetave historike.

   Edhe më parë por veçanërisht në ditët e sotme, në kuadrin e përvjetorit të 100-të të shpalljes së pavarësisë së vendit tonë, në emisione radio-televizive, në disa gazeta, sesione shkencore, takimi i Mukjes të quhet “Parlamenti i parë pluralist” e veçanërisht organizatat politike të Ballit Kombëtar dhe Legalitetit po i shfrytëzojnë vendimet e saj për të mashtruar popullin shqiptar me propagandën e tij anti LANÇ, siç bëri ministri i Mbrojtjes, Arben Imami, në mitingun që u zhvillua në Pezë, para pak ditësh.Nga studimi i dokumenteve angleze të botuara rezulton që takimi i Mukjes të mos jetë vepër e dy forcave politike shqiptare, por e misionarëve anglezë në Shqipëri në bashkëpunim me Organizatën e Ballit Kombëtar dhe e Legalitetit, me disa ndryshime nga ajo e Varkizës që u zbatua në Greqi, ku pas çlirimit humbën forcat e ELASIT që zhvilluan luftën çlirimtare kundër pushtuesve nazisto-gjermanë.

   Historiani amerikan Bernd Fisher, në monografinë “Shqipëria në vitet e luftës së Dytë Botërore,1939-1945” shkruan se në vitin 1940 oficerët SOE, nëpërmjet Gani Said Kryeziut, morën kontakte me Abaz Kupin në Stamboll dhe në fund të këtij viti, e tërhoqën në Jugosllavi (Beograd), i cili vendosi këtu lidhje të ngushta me organet e zbulimit anglez. Ndërsa nëpërmjet Said Kryeziut, mundën të bëjnë për vete Mustafa Gjinishin, i cili njihej si anëtar aktiv i lëvizjes komuniste në Shqipëri dhe kjo përbënte një fatmbarësi për Britaninë. Në vitin 1942, kur në Shqipëri ishte krijuar PKSH dhe kishte marrë zhvillim lëvizja nacional-çlirimtare, Abaz Kupi dhe Mustafa Gjinishi u futën nga kufiri (Dibër) në Shqipëri dhe morën lidhje me Frontin Nacionalçlirimtar të sapokrijuar.

   Historiani francez Edwin Jackues, mbi mundësitë e ndërhyrjes ushtarake angleze në Shqipëri në vitet 1943-1944, duke analizuar rezultatin e LANÇ në Shqipëri, shtron pyetjen: A mund të bënin anglezët më shumë për të ndaluar vendosjen e pushtetit komunist në Shqipëri? Marrja e pushtetit nga Hoxha në nëntor 1944, do të mund të parandalohej vetëm nga ndërhyrja ushtarake britanike, në të njëjtën linjë që u ndoq me Greqinë? Për këtë qëllim, forcat aleate të Mesdheut u përpoqën që të ndërhynin ushtarakisht në Shqipëri, duke ndjekur rrugën e bashkëpunimit në aksionet ushtarake, kështu që luftërat që u bënë për çlirimin e Sarandës. Britanikëve u interesonte Saranda pasi ajo gjendej kundrejt ngushticës së Korfuzit. Forcat angleze që morën pjesë në këtë aksion, komandoheshin nga Gjenerali i Brigadës, Tom Curcill. Në të bënin pjesë edhe disa trupa greke të komanduara nga Gjeneral Zerva. Ata synonin që të mos tërhiqeshin, por u detyruan të largoheshin nga kërkesa e Shtabit të Përgjithshëm të forcave partizane shqiptare. Pas kësaj ngjarjeje, anglo-amerikanët e ndryshuan taktikën e tyre ndaj Shqipërisë.

   Historiani anglez-Frederick Bailey, në shkrimet e tij mbi veprimtarinë e SOE në Shqipëri, jep këtë të dhënë lidhur me zhvillimin e Konferencës së Mukjes: “Informohemi nga një ish-misionar i SOE, se ai kishte bashkëpunuar me një person me pozita në Frontin Nacionalçlirimtar, në Legalitetin dhe në Ballin Kombëtar për zhvillimin e Konferencës së Mukjes (1-2 Gusht 1943). Atyre iu dha dhe platformë që duhej miratuar, ku aty parashikohej krijimi i një komiteti me përfaqësues nga të dy palët, me atributet e një qeverie të përkohshme, nën drejtimin e një personi drejtues të Legalitetit, ose të Ballit Kombëtar, që të njihet si një forcë e barabartë me frontin nacionalçlirimtar”. Më poshtë, ai jep të dhëna dhe mbi zhvillimin e konferencës. “Misioni britanik që erdhi në Shqipëri me 22 Mars 1943, nëpërmjet njerëzve të tyre që kishin në Shqipëri në korrik, e organizuan në Mukje në rrethin e Tiranës këtë konferencë”. Siç shihet, emisarët anglezë të SOE në Shqipëri, duke patur dhe përvojën e marrëveshjes që realizuan në Varkiz të Greqisë, me EAM dhe Elsain, ku sipas saj, u çarmatos ushtria partizane greke dhe pushteti iu dorëzua forcave të djathta, që u mbështetën nga forcat ushtarake angleze që zbarkuan në Greqi, ku si pasojë u zhvillua dhe lufta civile.

   Shqipëria, me prapaskenën e marrëveshjes së Mukjes

   Nga dokumenti i firmosur nga misioni britanik me 1 Nëntor 1944 (tepër sekret) i titulluar “Memorandum mbi propozimin për evakuimin e major Abaz Kupit” rezulton që kjo konferencë është përgatitur e zhvilluar sipas platformës së përgatitur nga Shërbimi Sekret Britanik me ndihmën e disa bashkëpunëtorëve shqiptarë të rekrutuar në verën e vitit 1940 dhe që ishin në pozita drejtuese PKSH dhe në Legalitet. Të dhënat e mësipërme tregojnë për bashkëpunimin me disa shqiptarë, për zhvillimin e prapaskenës së Konferencës së Mukjes. Këtë e vërteton dhe një fakt tjetër, që ky takim është administruar dhe është zhvilluar në mjediset e bashkëpunëtorit aktiv të britanikëve, Irfan Toptani, i cili raportonte për të gjitha bisedimet e bëra midis dy palëve dhe që i vinte në dijeni emisarët britanikë për ecurinë e tyre.

   Zhvillimi i Konferencës së Mukjes

   Në Mbledhjen e Mukjes morën pjesë përfaqësuesit e të dy palëve. Takimi i parë u bë në fshatin Tapizë me 30 korrik 1943, ku nga përfaqësuesit e Frontit Nacionalçlirimtar u paraqit platforma e Këshillit të Përgjithshëm, që përbëhej si më poshtë:

   1) Balli Kombëtar të hynte menjëherë në luftë kundër pushtuesit dhe të pushonte luftën kundër LANÇ dhe Partisë Komuniste.
   2) Të pastronte radhët e veta nga fashistët, kusarët e kriminelët.
   3) Të pranojë këshillat nacionalçlirimtare.

   Përfaqësuesit e Ballit Kombëtar kërkuan që takimi të shtyhet për datat 1-2 Gusht 1943 në Mukje me pretekstin, që të kishin kohë, që propozimet e Frontit të studioheshin nga udhëheqja e tyre. Meqë mbledhja u shty, delegacioni i Frontit, duke parë rrezikun e ndonjë sulmi nga forcat pushtuese fashiste, duke ditur dhe bashkëpunimin e Ballit me to, vendosi që të largohej duke lënë si përfaqësues Ymer Dishnicën dhe Mustafa Gjinishin. Shtyrja e Mbledhjes, siç tregon koha, nuk ishte bërë pa qëllim; ajo u shfrytëzua për të realizuar prapaskenën e emisarëve anglezë, përgatitur së bashku me krerët e Ballit dhe të Legalitetit, e cila u pranua dhe u firmos nga përfaqësuesit e Ballit Kombëtar- Mit’hat Frashëri dhe Hysni Lepenica dhe përfaqësuesit e Frontit- Ymer Dishnica e Mustafa Gjinishi, të cilët nuk morën asnjë miratim nga Këshilli i Përgjithshëm i Frontit për problemet që përmbante Marrëveshja.

   Ymer Dishnica e Mustafa Gjinishi, në vend që të kërkonin që Balli Kombëtar të hynte në luftë kundër pushtuesve; pranuan kërkesën demagogjike balliste për “shpalljen e pavarësisë” dhe për rrëzimin e Asamblesë Fashiste të 12 Prillit, në të cilën kishin marrë pjesë vetë krerët e Ballit dhe që populli shqiptar nuk e kishte njohur. Ata pranuan tezën e Shqipërisë etnike, që pushtuesit fashistë e përdornin si armë për të mashtruar popullin shqiptar, pranuan kërkesën reaksionare për të krijuar një Komitet për Shpëtimin e Shqipërisë me një numër të barabartë të përkohshëm.

   Siç shihet, është platforma që përgatitet nga emisarët anglezë të SOE. Në referat, Butka e paraqet Marrëveshjen e ndryshuar-kështu thotë -vendimi i parë që organizimi i përbashkët i luftës, në krah të Aleatëve kundër pushuesve nën moton “Ja vdekje, ja liri!”. Lufta për një Shqipëri etnike të lirë dhe demokratike, ku forma e regjimit do të zgjidhej nga vetë populli përmes një asambleje kombëtare” (mashtrim). Por, veç mos respektimit të programit të këshillit të Frontit, Y. Dishnica dhe M. Gjinishi, pa marrë aprovimin e Këshillit të Frontit dhanë pëlqimin e shpërndarjes se një Proklamate “Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë”, me të cilin njoftohej populli për vendimet e Mukjes. Shkurt, ata ranë në kurthin e reaksionit.

   Kjo tradhëti u dënua, të cilën e shfrytëzoi Balli Kombëtar kundër LANÇ, me synim mashtrimin e gjunjëzimin e popullit. Por, falë një pune që bënë këshillat e Frontit dhe organizatat e Partisë, populli i qëndroi besnik vijës së Frontit Nacionalçlirimtar të hapur me forcat pushtuese gjermane në luftë kundër Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Vulën e tradhëtisë së Ballit Kombëtar e ka vënë historia. Sado që të flasin sot për të paraqitur Ballin si organizatë patriotike(!) që paska luftuar kundër pushtuesve fashisto-nazistë, nuk do të mundin. Ju zotëri, keni marrë përsipër ta rishikoni historinë e LANÇ me mashtrime, nëpërmjet mbledhjeve të quajtura “shkencore”, duke u përjashtuar nga debatet dhe nga ballafaqimi me historianët veteranë, qofshin dhe të moshës së re, do të dështoni.

   Përbërja e marrëveshjes së Mukjes dhe pasojat

   Gjendja e krijuar kërkonte të bëhej ç’ishte e mundur për të mënjanuar luftën vëllavrasëse, të cilën e nxitën në mënyra të ndryshme pushtuesit fashistë. Kjo çështje u shqyrtua në mbledhjen e Këshillit të Përgjithshëm të korrikut 1943. Këshilli vendosi të bëhej edhe një përpjekje e fundit për ta larguar Ballin Kombëtar si organizatë nga rruga e tradhëtisë dhe për ta tërhequr atë në Luftën Nacionalçlirimtare. Për këtë u ngarkua një delegacion që do të zhvillonte bisedime me krerët e Ballit mbi këto çështje. Balli Kombëtar të hyjë menjëherë në luftë kundër pushtuesit dhe të pushojë luftën menjëherë kundër Lëvizjes Nacionalçlirimtare e Partisë Komuniste, të pastrojë rradhët e veta nga fashistët, kusarët e kriminelët, të pranojë këshillat nacional-çlirimtare, me luftë dhe me përpjekje kundër fashizmit, të arrihet në mbledhjen e një konference kombëtare, ku të marrin pjesë edhe Balli Kombëtar e ku të shtrohen e të zgjidhen të gjitha çështjet e bashkimit.

   Takimi i parë me krerët e Ballit u bë në Tapizë afër Tiranës, kurse i dyti në Mukje afër Krujës me 1-2 gusht. Ballistët pranuan të takoheshin me delegacionin e Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar, vetëm me qëllim që të forconin pozitat e tronditura thellë nga demaskimi i tradhëtisë së tyre dhe të siguronin pushtet politik me kapitullimin e Italisë, që pas rrëzimit të Musolinit me 25 korrik, dukej qartë se ishte çështje ditësh.

   Në bisedimet e zhvilluara, Ymer Dishnica, anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror dhe të këshillit të Frontit që udhëhiqte delegacionin, u gjunjëzua përpara presionit dhe demagogjisë. Në vend që të mbronte me këmbëngulje qëndrimin e drejtë që Këshilli i Përgjithshëm kishte vendosur të mbahej ndaj Ballit Kombëtar, ai pranoi një marrëveshje të atillë në Mukje, që vinte në kundërshtim të drejtpërdrejtë me interesat e Luftës Nacionalçlirimtare e të popullit shqiptar. Një rol tepër negativ në këtë punë luajti Mustafa Gjinishi, anëtar i delegacionit, i cili u tregua përkrahës i flaktë i kërkesave të Ballit.

   Marrëveshja e Mukjes e nxirrte Ballin Kombëtar, që kishte sabotuar Luftën Nacional Çlirimtare dhe i kishte ndihmuar më mënyra të ndryshme pushtuesit, si një luftëtar kundër fashizmit, njësoj si Fronti Nacional Çlirimtar. Në vend që të kërkonte të hynte Balli Kombëtar në luftë kundër pushtuesve, Y. Dishnica e M. Gjinishi pranuan kërkesën demagogjike balliste për “Shpalljen e pavarësisë” dhe rrëzimin e “Asamblesë fashiste të 12 prillit”, në të cilën kishin bërë pjesë gati të gjithë krerët e Ballit dhe që populli nuk e kishte njohur kurrë. Pranuan parullën e rreme të “Shqipërisë Etnike” që fashizmi dhe reaksioni e përdornin si armë për të mashtruar popullin shqiptar që të harronin armikun kryesor në atë kohë dhe të armiqësohej me popujt fqinj. Ata pranuan propozimin e reaksionit të krijohej një “Komitet për Shpëtimin e Shqipërisë”, me një numër të barabartë përfaqësuesish nga Balli Kombëtar dhe nga Fronti Nacionalçlirimtar. Komiteti do të pajisej me atributet e një qeverie të përkohshme.

   Këshilli i Përgjithshëm, Fronti dhe Këshillat e qyteteve dhe fshatrave pjella të luftës revolucionare të popullit, liheshin në harresë. Pa lejen e Këshillit të Përgjithshëm, Y. Dishnica e M. Gjinishi dhanë pëlqimin të shpërndahej një proklamatë e “Komitetit për Shpëtimin e Shqipërisë”, me anën e të cilës i njoftoheshin popullit vendimet e Mukjes. Ata ranë kështu kryekëput në kurthin e reaksionit. Paria Komuniste dhe Fronti Nacionalçlirimtar nuk ishte kundër çdo marrëveshjeje me Ballin Kombëtar. Ajo kishte bërë shumë përpjekje për të tërhequr atë në luftë kundër pushtuesve dhe mbi këtë bazë ta bashkonte me Frontin Nacionalçlirimtar; kishte zhvilluar bisedime, kishte pranuar formimin e “komisioneve të koordinimit” për luftë kundër fashizmit, etj. Vendimi i Këshillit të Përgjithshëm, i korrikut 1943 për të zhvilluar bisedime me krerët ballistë, ishte një përpjekje e fundit për ta tërhequr Ballin nga rruga e tradhëtisë në atë të luftës kundër pushtuesve. Kjo përpjekje bëhej në interesat e atdheut e të Luftës Nacionalçlirimtare. Kurse marrëveshja e përfunduar në Mukje i shkelte interesat e popullit dhe të atdheut. Ajo e çorientonte popullin, e largonte vëmendjen e tij nga lufta kundër pushtuesit dhe krijonte idenë e një bashkimi të rremë, të ndërtuar mbi bazën e pazarllëqeve. Marrëveshja e Mukjes u vinte kryq fitoreve të mëdha të arritura në luftën antifashiste dhe ç’ishte më keq, i hapte rrugën kalimit të pushtetit në duart e borgjezisë reaksionare, e cila nuk kishte hedhur asnjë pushkë dhe nuk merrte përsipër të luftonte kundër skllavëruesve të huaj, përkundrazi, kishte bashkëpunuar dhe bashkëpunonte me ta. Pra një marrëveshje e tillë përbënte një tradhëti ndaj popullit e LANÇ-it.

   Për këtë arsye u hodh poshtë menjëherë dhe pa ngurrim marrëveshja e Mukjes. Që kur u mor njoftimi i parë të shkruar me shprehje të errëta, Enver Hoxha e kuptoi se në mbledhjen e Mukjes “orkestrën e kishte udhëhequr Balli” dhe duke shprehur shqetësim të madh, i tërhoqi vëmendjen Ymer Dishnicës: “…mos harro interesin e partisë sonë, ajo duhet të jetë ashtu siç ka qenë: organizatorja dhe udhëheqësja e Luftës Nacionalçlirimtare dhe të mbetet si e tillë e jo një fraksion në këtë luftë”. Kur tradhëtia u bë e qartë, ai e quajti marrëveshjen “një kapitullim komplet përpara Ballit” dhe i shkruajti Ymer Dishnicës; “Ti ke rënë kokë e këmbë në pozitat e Ballit…”. Kjo marrëveshje që “shkel kryekëput vijën politike, dënohet”. Duke njoftuar aktivistët e LANÇ për këtë shkelje të rëndë të vendimeve të Këshillit të Përgjithshëm të Frontit Nacionalçlirimtar, shprehte qëndrimin për të mos pranuar në asnjë mënyrë ndarjen e fryteve të luftës çlirimtare të popullit shqiptar me Ballin Kombëtar e me gjithë kundërshtarët e tjerë të kësaj lufte.

   Gjunjëzimi i Ymer Dishnicës dhe Mustafa Gjinishit i dha dorë Ballit Kombëtar ta shfrytëzonte marrëveshjen e Mukjes për luftën kundër Frontit Nacionalçlirimtar për të mbjellë paqartësi në masat e popullit. Organizatave të Frontit iu desh të bënin një punë të gjerë sqaruese për demaskimin e përmbajtjes reaksionare të asaj marrëveshjeje dhe të synimit të Ballit Kombëtar për të rrëmbyer frytet e luftës çlirimtare të popullit shqiptar me ndihmën e pushuesve dhe aleatëve anglezë. /Zemra Shqiptare

   Reply to this comment
   • intelektuali August 20, 09:19

    MUKJEN E ORGANIZUAN INTELEKTUALET PROPERENDIMORE SHQYPTARE ME NJE PUNE VETMOHUESE NE DOBI TE ATDHEUT

    prandaj:

    degjo ketu o spiun i Sigurimit dhe xhelat i Partise se Punes:

    Keto DACIBAO bolshevike per Mukjen futi ne BYTHEN tende jugosllave dhe tregoja kalamajve te tu vampire enveriste sepse ne gazeten DITA nuk te beson kush, vetem tregojne poshtersine makaber qe perjeton Vatani 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit, poshtersi qe mbeshtet dhe perkrahet nga politika jone kombetare qe eshte Mafia e Kuqe me pushtet qe la pas Enver me Nexhmijen, pra politike si Mafie Enveriste qe hesht si SKUTH dhe nuk sqaron zyrtarisht poziten e Shqypnise ne nje kohe qe kerkon te behet antare e BE-se antikomuniste duke i puthyr BYTHEN papushim edhe Brukselit edhe Uashingtonit.

    PO PSE MORE MUT I PACIPE NUK VJEN SOT ANGLIA QE TE BEJE “MUKJEN” SHQYPTARE?

    Po pse nuk permend more KAKE jashteqitje enveriste ne DACIBAON tende per Kryeballistin Bahri Omari qe i kishte dhene strehe Enverit te LANC-it tend kriminal jugosllav, te cilin e perdori Enver Tradhetari si FANDI SPATHI nga 1940 e deri ne 1944 kur u largua per ne Berat nga vila e tij, pse nuk permend o VEMJE e peshtire mashtruese se cfare ishte Enveri dhe LANC-i i tij:

    KOMUNIST APO BALLIST?

    sepse:

    po ta kish fituar Luften Hitleri do ta shikonim perseri Enverin si Kumandar te Ballit Kombetar me ndihmen e Bahri Omarit ashtu sic e beri edhe sekretar ne Ambasaden e Zogut ne Bruksel pa shkolle dhe pa dipllome.

    HE PRA PSE NUK FLISNI JU O MUTER TE ENVERIT PER BAHRI OMARIN?

    Reply to this comment
   • intelektuali August 20, 10:56

    HISTORIA TRADHETORE E MUKJES NUK U MBYLL NE VITIN 1943

    Ja lexo ketu o “kalemxhi” i Partise se Punes se plaget e tradhetise se Enverit ndaj Vatanit ne Mukje 1943 nuk jane mbyllur akoma:

    NJE SHKRIM NGA INTELEKTUALI

    “Në fillim të viteve ’90, Edi Rama u bë i pari person publik me prejardhje komuniste që pranoi se pas prishjes së Marrëveshjes së Mukjes, në verën e vitit 1943, në Shqipëri u zhvillua një luftë e mirëfilltë civile. Po në ato vite, një tjetër figurë publike me prejardhje komuniste, Sali Berisha, hodhi në qarkullim moton: “Opozitarë, por vëllezër”, e cila përbënte në fakt thelbin e asaj marrëveshjeje historike të shkelur me këmbë nga Enver Hoxha. Dhe, u duk sikur motoja e Mithat Frashërit: “Të gjithë jemi shqiptarë, pra le të konkurrojmë me njëri-tjetrin kush ta bëjë Shqipërinë më mirë!”, do të vihej më së fundi në themel të jetës politike shqiptare. Ose thënë ndryshe, dukej se luftës civile të filluar në vitin e largët 1943 do t’i vihej kapak. Por, s’ishte e thënë të bëhej ashtu…

    Pas rezultatit shumë të dobët në zgjedhjet lokale të korrikut 1992, Berisha, në një mënyrë më të butë, bëri të njëjtën gjë që pati bërë Enver Hoxha për dekada para tij – i energjizoi përkrahësit e vet nëpërmjet luftës së klasave. Në themel të saj ai vuri moton: “Fituesit i takon gjithçka, humbësit asgjë”. Dhe, si rezultat, partia e udhëhequr prej tij “fitoi” mbi 90% të votave në vitin 1996, duke përgatitur kështu terrenin që lufta civile të rikthehej përsëri në formën e saj të viteve 1943-‘44. Pra, me armë në dorë. Dhe, ishin përsëri komunistët (ose më saktë pasardhësit e tyre) që e fituan atë…

    Pas fitores së ish-komunistëve në vitin 1997, historia u përsërit. Administrata u spastrua nga mbështetësit e kundërshtarit dhe opozita u margjinalizua. Kjo gjë vazhdoi për 8 vjet, deri në momentin kur Fatos Nano, për arsye që vetëm Zoti mund të jetë në gjendje t’i shpjegojë, e çoi kampin e tij politik drejt humbjes. Dhe, kështu hapi rrugën për ardhjen e Edi Ramës në krye të së majtës.

    Duke qenë i pari person publik me prejardhje komuniste që pati denoncuar luftën civile të filluar nga komunistët në vitin 1943 dhe duke deklaruar se do të zhvillonte një betejë politike luajale (në bazë të së cilës do të ishte paraqitja e alternativave zhvilluese dhe jo sulmet personale ndaj kundërshtarëve), Edi Rama dha shpresën se “luftës civile” do t’i vihej përfundimisht kapaku në Shqipëri. Marrëveshja që ai inicioi për ndryshimin e kodit zgjedhor dhe Kushtetutës para anëtarësimit të Shqipërisë në NATO, dukej se do të krijonte më së fundi kushtet për të realizuar pikën kryesore të Marrëveshjes së Mukjes – zgjedhjet e lira dhe të ndershme. Por, nuk ndodhi ashtu…
    Fill pas marrëveshjes së sipërpërmendur, ministritë e qeverisë Berisha filluan të trumbetojnë sukseset e qeverisjes në të gjitha televizionet dhe rrugët e Shqipërisë. Dhe, ai trumbetim u krye me paratë e taksapaguesve të thjeshtë shqiptarë, të majtë e të djathtë bashkë. Ndërkohë, partive opozitare iu ndaluan reklamat deri në fillimin zyrtar të fushatës zgjedhore. Pra, një prej elementeve të zgjedhjeve demokratike, ndershmërisë, filloi t’i vihej kazma që një vit para se ato të zhvilloheshin. Më vonë, siç do të raportonte OSBE/ODIHR-i, administrata shtetërore u përdor për të detyruar njerëzit që të merrnin pjesë në mitingjet e pozitës dhe të mos merrnin pjesë në ato të opozitës, duke cenuar kështu edhe lirinë e zgjedhjeve.

    Kulmi i shkeljes së marrëveshjes u arrit kur kërkesa e dy anëtarëve të KQZ-së për hapjen e disa kutive të votimit u hodh poshtë nga shumica e kontrolluar prej maxhorancës. Sipas kodit zgjedhor të miratuar me konsensus nga të dyja palët, kërkesa për hapjen e kutive të caktuara nga të paktën dy anëtarë të KQZ-së duhej miratuar automatikisht. Por, fjala “të caktuara” u interpretua nga shumica sikur donte të thoshte “të dyshuara”. Prandaj, dhe ajo kërkoi prova që do të përligjnin cilësimin e kutive si të tilla. Dhe, ato prova opozita nuk i kishte.

    Qysh atëherë, opozita nuk i ka ndalur protestat kundër qeverisë, duke arritur së fundmi deri në futjen në një grevë të gjatë urie para zyrës së Berishës – njeriut që, sipas saj, shkeli marrëveshjen për zgjedhje të lira e të ndershme.

    Për të dalë nga kriza aktuale nuk duhet shpresuar për zgjidhje juridike. Kjo, për vetë faktin se njëra nga palët beson se është shkelur fryma e marrëveshjes parazgjedhore, jo thjesht germa e saj. Si rezultat, kriza ka ardhur deri në atë pikë, sa vetëm një marrëveshje e re politike mund ta zgjidhë. Dhe, ajo duhet të jetë një marrëveshje që do të shtrojë rrugën për një paqe sociale në Shqipëri, pas së cilës fitorja e njërës palë nuk duhet të shihet më si humbje totale për palën tjetër. Pra, marrëveshja duhet të ketë frymën e Marrëveshjes së Mukjes, të cilën e ideoi Mithat Frashëri, i biri i Abdyl Frashërit dhe nipi i Samiut e Naimit të madh, patriote te shquar shqyptare qe po ndyhet keqaz sot nga jashteqitjet e Enverit dhe te Nexhmijes, pikerisht kur Shqypnia po kerkon te shkeputet nga kthetrat e komunizmit dhe po kerkon te behet pjese e Botes Demokratike dhe Antikomuniste.”

    Reply to this comment
   • logjika August 20, 17:30

    Bali kombtar e shtyu per ca dite sa te studionte dokumentat…çfare situate! Po sot sa here e shtyne partia demokratike reformen ne drejtesi? E njejta situate. Partia demokratike paska studiuar dokumentat e ballit kombtar dhe vazhdon te njejten rruge.

    Reply to this comment
  • Flamuri August 20, 22:49

   Pse lufta kunder ushtrise italiane dhe gjermane eshte e mira dhe lufta kunder sllaveve, ruseve, jugosllaveve, grekeve eshte e keqja?

   Reply to this comment
 2. totila August 19, 14:49

  sado fjale te mencura te thuhet per debatin partizan ballist sot eshte CMENDURI KOMBETARE

  AJO ESHTE E VULOSUR PARTIZANET SHQIPTARE ISHIN FITUESIT PERKRAH..USA-USSR-GB.

  ………..

  por sot shtypi shqiptar po ben nje pune me te felliqur se dhe vete balli kombetar ne vitet 40..

  shqiperia sot ka mbaruar
  si shtet
  ekonomi
  financa
  mbrojtje
  dinjitet
  moral

  jemi kthyer ne nje plantacjon droge

  republike e dhjere ambasadoriale

  kemi arrtur deri aty sa Holliwoodi ben nje film per kriminelin pervers shkerdhen berisha dhe ky po tall koqet me shqiptaret dhe viktimat e tyre..

  Pra pse ju zoterinj gazetare po merreni me ballin dhe po beni me keq se ballistat ne 1943-44.

  kam qene antienverist..por sot ai eshte perendija e shqiptareve qe sot nuk quhen te tille

  ……………..

  Kthehu shoku Enver, t’i kemi falur të gjitha!”, ky është titulli i një shkrimi në të përditshmen e majtë britanike “Morning Star” (Ylli i Mëngjesit).
  Artikulli është shkruar nga poeti dhe këngëtari britanik John Baine, i njohur me emrin e skenës Attila the Stockbroker. Teksa i quan “trapllëqe” dogmat fetare të mesjetës, ai vlerëson nismën e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës në Shqipëri, shoku Enver Hoxha të ndërmarrë në vitin 1960 për të lënë pas dogmat shoqërore mesjetare.
  Duke marrë shkasë nga sulmet në Francë, ai shkruan se “liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe se po mendoj të jem në krah të shokut Enver Hoxha”.

  Këto ditët e fundit jam bërë nostalgjik për disa nga zgjedhjet e gjetura në vitet ’60 nga shoku Enver Hoxha, Sekretar i Parë i Partisë së Punës në Shqipëri, për të zgjidhur problemin e ndarjeve shoqërore dhe trapllëqeve mesjetare të shkaktuara nga feja.
  Ndalimi i mjekrave, një muze i ateizmit dhe deklarata në vitin 1967 se Shqipëria është zyrtarisht i pari shtet ateist në botë dhe natyrisht shprehja apokrife:
  “Populli shqiptar do jetë i lirë vetëm kur të varet prifti i fundit me zorrët e hoxhës së fundit”.
  Disa vite më parë, megjithatë përpiqesha të pranoja që rruga e zgjedhur nga shoku Hoxha ishte një reagim i tepruar dhe se njerëzit kanë të drejtën për të adhuruar çdo mik imagjinar apo artifakt që zgjedhin ata, pavarësisht vendit të origjinës, formës apo numrit të tentakulave apo testikujve.
  Më vjen keq nëse kjo bën që të dukem si një hipi liberal.
  E kam bërë dhe kam një justifikim për këtë.
  Kjo zgjidhje presupozon se ata nuk do përfundojnë duke djegur kryqe në periferi, duke ndërtuar në tokat e tjetrit ose duke masakruar fansa të pafajshëm të muzikës ‘Rock’ në një klub nate të premten.
  Tani, liberalizmi im po zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht kam nisur të jem në krah të shokut Enver, sërish.
  Kjo është sigurisht e vërtetë, që në duart e duhura, ai mashkulli imagjinar me mjekër, mund të jetë një forcë për mirë. Gruaja ime është e krishterë, është e dashur, e mirë dhe socialiste. Ajo ka miq nga fe të tjera, që janë njerëz të mirë.
  Por në duart e gabuara ata marrin formën e shprehjes: “Oh Zot, çfarë kemi bërë për të merituar këtë?”.
  Sigurisht kjo është ajo që pyesin shumë njerëz tani.
  Edhe me standardet imperialiste, ishte e paimagjinueshme që të hidhje acid në fytyrat e femrave në Afganistanin e viteve ’70.
  Gra të lira dhe të arsimuara? Sekularizmi në zemër të Kushtetutës? Reforma e tokës, që i jep mbështetje fshatarëve të varfër? Nuk mund ta kesh.
  Ishte akoma më çmenduri dhe budallallëk të bombardosh Sadamin dhe Gadafin- dy nga antifondamentalistët më të angazhuar në planet- duke çliruar çmenduritë fetare nga burgjet.
  Në vend të thirrjeve “Faleminderit demokracia perëndimore, ju duam. Na sillni McDonalds, Top Man dhe Coldplay”, nisën të thërrasin “Allahu Akbar”.

  Reply to this comment
 3. intelektuali August 19, 15:03

  PO PSE GENJEN DHE MASHTRON O SIPUNI I SIGURIMIT VIKTOR MALAJ ME BIBLEN DHE HYN NE GJYNAH ME ZOTIN?

  Ja se cfare shkruan BIBLA e shenjte ne variantin me te vjeter te saj:

  Armiqtë e Krishtit, qe ishin shumica pagane dhe te pafe (sic jane komunistet shen. i autorit), ata mund të gjenin një pretekst për ta paditur pabesisht te derguarin e zotit ne Toke, Jezu Krishtin dhe pasuesit e tij dhe kishte shumë gjasa për te sajuar me insinuata akuza per pasuesit e Krishtit, qe me sjelljen e tyre po kerkonin të përziheshin ne mosmarrëveshjet rreth politikës të kësaj Bote. Jezusi doli hapur dhe tregoi me fjale te qarta per te shmangur kurthin e pabese te judeve pagane dhe te pafeve, duke iu referuar paraqitjes që kishin bërë tashmë si komb dhe të gjithë ata që e dëgjuan, u mrekulluan në urtësinë e madhe të përgjigjes së Tij qe i ngjan një predikimi dhe i cili nuk do të jetë urdhëruar nga doktrinat e askujt. Ja cfare predikoi Krishti per paganet dhe te pafete:

  Jezusi u tha atyre:

  “Jepini Perandorit ATE që i përket Cezarit, dhe AI t’i japë Perëndisë atë që i përket Perëndisë!”

  PSE NUK JA DHA ENVERI YT I PABESE O VIKTOR MAJAJ ATE QE I PERKISTE PERENDISE, PERKUNDRAZI NE 1968 FILLOI SI NJE KULCEDER E VERTETE BIBLIKE TE SHKATERROJE KISHA DHE XHAMIJA DUKE I BERE SHQYPTARET SI JUDE TE PAFE ASHTU SIC KANE MBETUR DERI ME SOT?

  He pra o spiuni i Partise se Punes Viktor Malaj pse keshtu e perdor BIBLEN e shtenjte per mashtrime te njohura enveriste?

  Reply to this comment
  • moza August 19, 16:04

   ore,degjojeni kete intelektualin e leshit se nuk ha mut kot ky…

   Reply to this comment
   • ganiu August 19, 17:59

    Që nuk ha mut kot! Kjo dihet.
    Por që nuk e dëgjojmë?! Dihet gjithashtu.
    Për fat të mirë vetëm e lexojmë.

    Reply to this comment
  • ganiu August 19, 17:38

   Iiiiiiidiot.

   Reply to this comment
  • Bureto August 19, 22:00

   Jo vetem kete porosine e Krishtit. ka shume pasaktesi te tjera ne ‘argumentat’ e Malajt. Do te duheshin shume qe t’u besh kritiken atyre, por mjafton te behen keto pyetje per te, te cilat jepen si argumente nga ai ne shkrimin e tij:
   1.Cilet komuniste burgosi dhe persekutoi Zogu. Kelmendin apo ‘komandantin’ qe bente qejf me korcarkat si Polikseni etj?
   2.- ku ishin komunistet nga 7 prilli 1939 deri ne kohen kur u sulmua atdheu i sovjeteve nga Hitleri ne qershor 1941?
   3.-pse u krijua PKSh mbas 6 muajve te ketij sulmi dhe jo me pare dhe kush u interesua per formimin e saj, kur grupet komuniste ishin te percara?
   4.-A ishe nacionalist Safet Butka ish drejtori i gjimnazit te Tiranes qe organizoi demonstraten kunder pushtimit fashist dhe per kete u internua ne Itali? Pse nuk u arrestuan apo dhe burgosen drejtuesit e PKSH? (kur shume prej tyre u bene dhe anetare te P.Fashiste)
   5.-Si ka mundesi qe E.Hoxha deri ne v. 1943 rrinte ne mes te Tiranes (tek kunati i tij ballisti Bahri Omari) dhe nuk ndiqej? Kush e mbronte? Mos ndoshta kryeministri kuisling Ibrahim Bicaku, nipin e te cilit Esat Dishnica, Enveri e kishte mik per koke dhe ca me shume?
   6.- A ishte L.II.Bot lufte e fuqive te medha apo e shqiptareve? Kujt i shpalli Shqiperia Lufte kur ishte e pushtuar nga fashistet. si mund te deklarohej me nje nga palet kur ishte pjese e shtetit perandorise fashiste? Pse komunistet dhe ballistet u zgjuan kur i rane breket fashizmit pushtues dhe deri atehere gezonin te mirat e tij? (Siç thoshte populli: “bollek si ne kohen e fiçizmit”!)
   7.-Kur filloi Lufta Civile, nga kush u prish dhe pse u prish Mukja? Kush e shpalli BK organizate tradhetare dhe i shpalli atij lufte, kur Italia kishte kapitulluar dhe gjermanet sapo kishin filluar te hynin ne Shqiperi? Pra a mund te behej menjehere pas Mukjes fjale per bashkepunim te Ballit me gjermanet?
   8.-A kishte me shume formacione BK kunder Italise gje qe kerkoi domosdoshmerisht bashkimin kunder gjermaneve nga vete komunistet dhe me dakordesine e Enverit? Kujt nuk i interesoi ky bashkim dhe ia imponoi Enverit prishjen?
   9.-Ishin komunistet qe i konsideronin ballistet dhe nacionalistet ne pergjithesi si rivale per pushtet apo e kunderta?
   10. A kerkoi Balli dhe Legaliteti ne Mukje qe forma e regjimit te vendosej pas lufte dhe per kete te vendoste populli nepermjet zgjedhjeve te lira pluraliste? Kujt nuk i interesoi kjo?
   11.- Ke terboi aq shume vendosja ne Marreveshjen e Mukjes e çeshtjes se vetvendosjes ne Kosove, pra problemit nacional? Dhe e fundit:
   12.- Eshte e vertete qe ne Konferencen e Paqes ne Paris greket ngriten problemin e Vorio Epirit, duke shfytezua marreveshjen e Korfuzit, edhe pse e abroguar. Vertet besoni se moscoptimin e Shqiperise i’a kemi borxh Enverit? Shqiperine apo pjese te saj, e kane lakmuar dhe do ta lakmojne gjithmone fqinjet shoviniste, por ate qe eshte bere ne vitin 1913, cfardo qe te ndodhe nuk e cenon më njeri. As atehere. Kjo alibi e vjeteruar, eshte perdorur shume per te ngritur lart ‘patriotizmin’ dhe gjenialitetin e Enverit?!!!

   Dakord me Malajn kur kritikon Stefanin se ai i shikon problemet nga kendveshtrimi i sotem. Po ai si i shikon? A kerkojne pyetjet e mesiperme dhe te tjera nje pergjigje analitike bazuar ne fakte dhe dokumenta dhe jo në gjysem te verteta? Mos eshte zoti Malaj me atë qe, fitimtaret nuk diskutohen dhe frytet e fitores i gezojne te gjitha? Po Shqiperia a ishte e te gjitheve, komuniste, balliste, legaliste, te paangazhuar etj? Pse u persekutuan atehere kundershtaret e tyre gjate luftes? Dakord, u perplasen e u vrane dhe fituan komunistet (koalicioni antifashist). Aty mbaronte gjithcka dhe t’i ktheheshin keshtu Republikes pluraliste dhe Demokratike. Nese populli do votonte PKSh si fituese ta gezonin pushtetin. Mbas kater apo tete vjetesh do kishte perseri zgjedhje dhe mbase historia do te ishte ndryshe. Por e gjitha kjo do te mundesoshej nese Stalini, me miratimin e Britanise dhe ShBA nuk do ta linin atdheun tone si plaçke lufte ne dore te komunisteve jugosllave qe themeluan PKSH dhe e udhehoqen ate deri sa u siguruan se Shqiperia do ishte qerreja e tyre.
   Per mendimin tim eshte Stefani me i kthjellte ne analizen qe i behet asaj kohe, qe ne vetvete eshte shume e gjere dhe komplekse e qe do kerkoje nje kohe tjeter, kur te mos jemi më ne, dhe sigurisht nuk do te behet dot nga ne. Nese qellimi i ketij debati, eshte sipas disa komentuesve, perpjekje per rehabilitetimin e E.Hoxhes, atehere ky do te jete nje mision i pamundur. Problemet e Luftes jane tjeter gje. Per te eshte shkruar, shkruhet dhe do te shkruhet vazhdimisht, nen driten e fakteve dhe dokumenteve te reja arkivore qe do dalin ne drite nga historiane te paindoktrinuar, nga cilido krah qofshin ata sot.

   Reply to this comment
   • Bekimi August 20, 00:55

    Enveri nuk ka nevojë apo synim ta rehabilitojë. Vepra e tij është e kthjellët, e prekshme dhe ditur. Ajo që e bën edhe më bindëse këtë është dështimi i turpshëm i post-komunizmit në Shqipëri. Enveri, edhe i vdekur qëndron më lart se shurranjosët e sotëm.
    Nuk mbulohet dielli me shoshë.

    Reply to this comment
   • Ball Cekici August 20, 08:31

    Edhe pse Viktori eshte munduar te analizoje me plot mjeshtri dhe besueshmeri shume nga pikat debatuese te rolit te forcave shqiptare gjate L2B, edhe kesaj here nuk mund te shmangej dot kundershtia verbale e njerit apo tjetrit nga pakenaqesia.

    Ndonese fare minimale ne numer, dhe te mosperfillshem ne krahasim me gjykimin dhe opinionin e shumices dermuese, do te kishte dhe nga ata, qe do te ngrinin pikepyetje per shkak te “paqartesise” se autorit. Fajin per konkluzione te tilla koke e kembe te gabuara nuk e ka as miopia e theksuar, dhe as paaftesia e tyre per te gjykuar ne menyre sa me neutrale dhe te bazuar ne faktet kokeforta te historise. Fajin e kane bindjet sakate, formimi i njeanshem i tyre, por edhe tendencat per t’ju bashkuar mini-grupimeve ekstremisto-reaksionare.

    Ndryshe nga ai, të cilin Viktori i cilëson të ndershëm, guximtar, lufttar të së drejtës dhe ithtar të paepur të lirisë, intelektuhaletë e forumit akoma nuk arrijne ta konceptojne, se edhe AS.i fundja fundit sipas bindjes se Viktorit e pranon se FNÇL zhvilloi një luftë pa kompromis kundër pushtuesve të vendit dhe se BK bashkëpunoi me pushtuesit.

    Do te mjaftonin vetem keto dy pohime, te cilat jo se jane konstatime qe behen sot, por jane pranuar si te qena e te faktuara gjate dhe pas luftes, qe gjithe ky debat te shumezohej me zero.

    Faktet e rolit destruktiv per clirimin e vendit nga okupatoret, dhe puna e qelbur (dirty job) e kolaboracionisteve jane jane te shumta dhe te pafundme.

    Nga qitapi i madh i prockave me balliste e koministe sot per ata dy-tre ballgervishtur te forumit po sjell vetem nje rast te publikuar kohet e fundit njeren nga gazetat prestigjoze te vendit.

    Intelektuhaleve te dites i uroj lexim te kendshem…

    ***

    Zbardhet dëshmia e Hamit Matjanit në gjyqin e Tiranës më 1954

    Shërbimi informativ amerikan, CIA, ka zbardhur gjyqin që i është bërë Hamit Matjanit në vitin 1954 në Tiranë. Matjani është një individ, i cili gjatë luftës partizane ka qenë pjesë e Ballit Kombëtar, më pas u arratis jashtë vendit kur Enver Hoxha mori pushtetin. Ai u rekrutua nga CIA dhe ishte ndër agjentët më besnikë. Mirëpo më 1954, ai gjatë një misioni në Shqipëri u arrestua dhe doli para trupit gjykues. Në një dokument të deklasifikuar nga CIA tregohet gjithë seanca e pyetje-përgjigjeve në sallën e gjyqit. Matjani aty rrëfen se si u fut në CIA dhe për misionet në Shqipëri. Nga ana tjetër ka treguar për bashkëpunimin me Ballin Kombëtar, ku sipas tij, ata kanë grabitur shumë familje shqiptare. Ndër dëshmitë më të rënda të tij janë emrat e njerëzve që kishte ekzekutuar. Sipas asaj që ka publikuar CIA, bëhet fjalë për një numër të madh shqiptarësh të ekzekutuar.

    10 prill 1954: Gjyqi në Tiranë i diversantit të kapur Hamit Matjani
    -Kur ju kapën?
    Më 1 maj
    Kush ju dërgoi dhe pse?
    Personi me të cilin punoja, më çoi te Koloneli Xhon, i cili më tha se Zeneli dhe Halili tani janë mirë dhe unë duhet të shkoja të merrja Zenelin, pasi ai dëshironte të kthehej bashkë me Tahirin dhe nipin e Zenelit.
    Kush ju dërgoi dhe nga erdhët?
    Pasi na pajisën, na hipën në një makinë dhe u nisëm për Athinë. Atje hipëm në avion. Moti ishte i keq dhe u detyruam të ktheheshin brenda ditës. Pas 2-3 ditësh na hipën përsëri në avion dhe na dërguan në Shqipëri.
    I kujt ishte avioni?
    Ishte avion amerikan.
    Çfarë materialesh kishin ju dhe të akuzuarit e tjerë?
    Kishim të njëjtat materiale dhe rreth 15 monedha ari. Ata kishin disa mjekime.
    A kishit aparat radio?
    Jo nuk kisha. Nuk e dija çfarë kishte në dy çantat.
    A kishit dokumente false?
    Po. Kisha një dokument me emrin Zyber Taga.
    Kush jua dha këtë emër?
    E mora vetë.
    Ky është dokumenti juaj?
    Po.
    Kur ju kapën?
    Sapo zbrita (të qeshura në sallë).
    Na tregoni biografinë tuaj, i akuzuar.
    Deri në vitin 1932 kam qenë fshatar dhe jetoja me familjen. Rreth vitit 1932 hyra në xhandarmëri. Kur Shqipëria u pushtua nga Italia, xhandarmëria u shpërbë dhe unë u ktheva në shtëpi me qëllimin të mos bashkohesha më me xhandarmërinë. Por teksa isha në shtëpi mora tre telegrame nga qeveria, nga kolaboracionistët e fashistëve. U ktheva në xhandarmëri dhe dorëzova materialet që kisha pasur dhe tentova të kthehesha në fshat, por ata më mbajtën aty për 2-3 muaj. Më vonë bëra një peticion për të marrë dorëheqjen, por nuk mora përgjigje. Rreth kësaj kohe më dërguan në Itali. Kur u ktheva nga Italia kërkova përsëri dorëheqjen derisa më në fund u pranua. Por pak kohë më vonë më thirrën përsëri, kësaj radhe nga karabinierët, dhe më dërguan në një qendër të Beratit. Qëndrova atje një muaj.
    Përse ju arrestuan, i akuzuar?
    Më arrestuan për arsye të intrigave të Rahman Arisit, i cili bashkëpunonte me Safetin, Hekuran Decin, Ksamil Balin e të tjerë.
    Çfarë keni bërë kur ishit në mal?
    Kur isha në mal kam vrarë … (vetë-korrektohet) kam plagosur një armikun tim. Më pas më thirri Mustafa Kruja .. me fashistët italianë … partizanët që ishin në mal. Më vonë kam qenë me Ismet Lecën që kishte një grup të organizuar në bashkëpunim me italianët. Ai më premtoi punë të mirë, materiale, para dhe të tjera, më vonë jam takuar me Irfan Ohrin në Kavajë, që edhe ai më premtoi rrogë të mirë, materiale dhe njerëz.
    Kush është ky Irfan Ohri?
    Bashkëpunëtor me fashistët.
    Kur hyre në organizatën e Ballit Kombëtar?
    Në gusht 1943.
    Cilat ishin aktivitetet e tua me Ballin Kombëtar?
    Gjatë kësaj periudhe kam vrarë, djegur e plaçkitur.
    A keni luftuar kundër forcave çlirimtare?
    Po, kemi luftuar kundër tyre në disa zona.
    Ku luftuat dhe si luftuat?
    Kam luftuar kundër tyre në Patok, Kashar dhe pranë Peqinit.
    Ke marrë pjesë në djegie dhe plaçkitje?
    Po, kam djegur dy shtëpi në Kaziaj dhe një në Baz.
    Me kë keni bashkëpunuar te Balli Kombëtar?
    Kam bashkëpunuar me Mithat Frashërin dhe Ali Këcyrën.
    Me kë bashkëpunonte organizata?
    Me fashistët dhe nazistët.
    A keni luftuar kundër forcave çlirimtare bashkë me fashistët pushtues?
    Po, herën e parë në Patok dhe më vonë …
    A keni kryer krime gjatë kësaj periudhe?
    Po, gjatë kohës që isha me Ballin Kombëtar kam vrarë Zeni Maganin nga Peqini.
    Përse e vratë?
    Unë nuk e njihja, por mësova se ai donte të më vriste. Kur e mësova këtë i kërkova të takoheshim. I thashë atë që kisha mësuar. Disa ditë më vonë u largova nga shtëpia ku po qëndroja dhe pashë që Zeni Magani kishte hapur në dyqan pranë shtëpisë time. Aty e vrava.
    Keni vrarë njeri tjetër?
    Janë vrarë të tjerë. Dy njerëz janë vrarë pa dijeninë time. Nuk i di emrat e tyre. Njëri më duket se quhej Sinan Sula. U vranë një natë në luftimet mes partizanëve dhe gjermanëve. Disa gjermanë u vranë atë natë. Njerëzit e mi ishin afër fshatit ku po luftohej. Duke ardhur në fshat ata morën dy njerëz dhe i varën.
    Po tjetër? Kë tjetër ke vrarë?
    Një tjetër, Lekë Gjibraku është vrarë. Edhe ky është vrarë pa dijeninë time. Këtë mund ta provojë Hamit Plazha, i cili e vrau për një femër.
    Prokurori– Ky kriminel i paturp vjen para gjyqit për të treguar krimet e tij. Ky kriminel nuk është në gjendje të përshkruajë krimet që ka kryer, por të gjitha krimet e Hamit Matjanit do të provohen. Zeni Magani nuk është vrarë për arsyet që ti dhe, ai nuk është vrarë për arsye personale. Ai u vra se ishte anëtar i forcave kombëtare çlirimtare. Zeni Magani u vra nga i akuzuari jashtë dyqanit të tij, shokë gjykatës, dhe të gjithë të vrarët e tjerë nga Hamit Matjani nuk janë vrarë për arsye personale apo për femra. I akuzuari po përpiqet të gënjejë gjykatën me arsye të rreme. Krimet e Hamit Matjanit janë kryer në favor të pushtuesit. Unë thashë më parë se Hamiti është përgjegjës për të gjitha krimet e kryera nga njerëzit e tij, pasi ata nuk mund të bënin asgjë pa urdhrin e Matjanit. Ata merrnin urdhër prej tij për të kryer krimet. Balli Kombëtar ka kryer krime, dhe kjo nuk ka rëndësi të provohet se vetë programi i Ballit është një veprim kriminal. Programi i Ballit është bashkëpunimi me pushtuesit për shkatërrimin e lëvizjes çlirimtare. Aktivitetet e Hamit Matjanit janë të pandashme nga programi i Ballit Kombëtar.
    Presidenti: A keni vrarë njerëz të tjerë?
    Kam vrarë Hamit Topallin dhe Musa Hasanin.
    Tjetër?
    Asnjë tjetër.
    A keni vrarë Zenel Karajin?
    Ai është vrarë nga njerëzit e mi pa dijeninë time. Njerëzit e mi shkuan ta grabisnin, ai nuk bashkëpunoi dhe ata e vranë.
    A keni kryer krime të tjera?
    Nuk kam kryer krime të tjera sa kohë isha me Ballin.
    A keni kryer krime gjatë luftimeve?
    Po.
    Kë keni vrarë?
    Naum Mokën.
    Tjetër?
    Asnjë tjetër.
    Prokurori: Kush e ka vrarë Koço Theodorin?
    Nuk e njoh, nuk e kam dëgjuar ndonjëherë.
    -Prokurori: Shokë gjykatës, ne kemi marrë telegramin e mëposhtëm nga familjet e dy martirëve: “Tradhtari Hamit Matjani ka vrarë dy djemtë e mi Koço Theodori dhe Zoj Theodori në Lushnje. Ne duam që i akuzuari të gjykohet edhe për këto krime”. I akuzuar Hamit Matjani, vrasës dhe kriminel, mos u përpiqni të fshihni krimet tuaja nga publiku. Kjo tregon se ju jeni një kriminel i popullit dhe i shtetit. Ju keni vrarë lirisht sa keni dashur. Keni vrarë njerëz të pafajshëm, gra e fëmijë, njerëz të vjetër që shihnin punën e tyre. Por kur duhet të luftonit, ju nuk luftonit. A e mbani mend se çfarë ndodhi në Patok, në Mallakastër? Atëherë kur duhet të luftonit? Ju ia mbathët.
    Kë keni vrarë tjetër?
    Sodikun, biri i Gani Cunhait në Lushnje.
    Tjetër?
    Nuk mbaj mend të tjerë.
    Kur i vratë ata, kur ishit me Ballin apo pas çlirimit të Shqipërisë?
    Pas çlirimit, kur isha në emigracion.
     Keni vrarë dikë aksidentalisht?
    Jo.
    Kush e vrau Ibrahim Gecën?
    Unë e vrava.
    Kush u vra tjetër aty përveç tij?
    Unë u plagosa. Nuk është vrarë njeri tjetër aty në Fyzaj.
    Kush është vrarë në Zbulli?
    Është vrarë një grua.
    Ti e vrave? A ke vrarë dikë në Krutje të Sipërme, më 1943 kur po largoheshit?
    Jo.
    Kush e vrau Kol Priftin?
    Nuk e njoh fare.
    Cilët ishin Meshir Sulka dhe Fatmir Sulka?
    Meshir Sulka dhe Fatmir Sulka ishin me mua … ata ishin me mua kur po largohesha.
    Përse shkuat në Krutje të Sipërme?
    Isha atje gjatë organizimit të Ballit Kombëtar.
    Keni kryer krime atje?
    Jo, nuk kam kryer krime.
    -Prokurori: Shokë gjykatës, vrasja e Kol Priftit ndodhi në fillim të vitit 1943. Banditi Hamit Matjani bashkë me kushërinjtë e tij shkoi në shtëpinë e Kol Priftit me qëllim përdhunimin e gruas së tij … (vetëkorrektohet) të një gruaje në shtëpinë e tij. Por pasi hasën rezistencë, ata vranë Kol Priftin. Sigurisht që i akuzuari nuk preferon t’i dëgjojë këto gjëra, por këto janë faktet. Hamit Matjani ka tentuar të vrasë dhe grabisë këdo që ka dashur e që i ka dalë përpara.
    Kush e vrau Fili Gjanin?
    Nuk e di.
    -Prokurori: Në dimrin e vitit 1943, Hamit Matjani ka kryer një seri krimesh, shumicën e tyre me qëllim çnderimin e njerëzve, siç ishte krimi i vrasjes së Kol Priftit. Të tjera kanë qenë krime provokacioni, siç ishte krim Fili Gjani, të cilin e vranë Hamit Matjani me njerëzit e tij me qëllim hedhjen e fajit partizanëve. Matjani dhe njerëzit e tij e vranë atë dhe më vonë thanë se e kishin vrarë partizanët.
    A keni grabitur?
    Kam grabitur bazën e rezervave shtetërore në Bodo.
    E kam fjalën gjatë periudhës së pushtimit?
    Jo, nuk e kam bërë.
    Nuk keni dëmtuar shtetin në fshatin Mamullaj?
    Në Mamullaj të Peqinit?
    Po.
    Po.
    Si ndodhi?
    Shkova aty me njerëzit e mi gjatë natës. Kishim mbledhur njerëzit e fshatit për një konferencë, duke u hequr se ishim partizanë. Kur dolën, ne u grabitëm gjithçka kishin, para, ora.
    Sa kohë keni qëndruar me Ballin Kombëtar, i akuzuar?
    Një vit.
    Ku shkuat më pas?
    U arratisa. Isha me Halil Skënderin, Ramadan Selmanin vëllain tim, nipin Ram Koçiu dhe Isa Agollin.
    Çfarë bëtë gjatë largimit?
    Gjatë asaj periudhe fshihesha nga qeveria.
    Keni kryer krime gjatë asaj periudhe?
    Po, kam vrarë Naum Mokën dhe Gani Culajn.
    Përse i vratë ata, i akuzuar?
    Kishim arritur në një pikë pranë shtëpisë së Gani Sulës atë natë. Ndaluam në një pyll, ku gjetëm dy të pararojës sonë, Hasan Matjanin dhe Mahmud Abazin. Gani Cula kaloi dhe i pa. Ata i kërkuan të ndalonte dhe kur ai refuzoi dhe nisi të vraponte ata e vranë. Më pas ata u kthyen dhe më thanë sepse nga ku isha unë të shtënat nuk u dëgjuan.
    Tjetër?
    Edhe Naum Moka u vra. Pasi kishim qenë te shtëpia e Naum Kokës dhe hëngrëm bukë, kur u larguam ai raportoi për ardhjen tonë. Kur mësuam për tradhtinë shkuam përsëri në shtëpinë e tij. ndaluam pranë shtëpisë dhe dërguam Cen Zef Prenin për ta thirrur. Teksa ishim duke pritur, dëgjuam një krismë nga shtëpia e tij. Cen Zef Preni e kishte vrarë.
    -Prokurori: Më lejoni shoku president. Vrasja e Naum Mokës nuk ka ndodhur siç e tregoi i akuzuari. Naum Moka ishte kryetar i Këshillit të Popullit të fshatit Shenepremte. Ai, qe një prej patriotëve që i rezistonin pushtuesve dhe nuk bashkëpunoi me ta. Naum Moka nuk ndoqi shembullin e Hamit Matjanit, por si një element i mirë dhe patriot u përpoq ta eliminonte atë. Ai u përpoq të ndihmonte forcat e popullit. Ai u vra sepse ishte një pengesë për aktivitetet kriminale të Hamit Matjanit dhe bandës së tij. Ai u vra barbarisht me urdhër të Hamit Matjanit.
    Kë keni vrarë tjetër?
    Nuk e mbaj mend.
    A keni bashkëpunuar me Ram Adilin?
    Po.
    Nga e njihni?
    Kemi bashkëpunuar sepse një prej njerëzve tanë, Gjas Arapi u plagos në Burrasaj dhe Rama e dërgoi në një shtëpi për ta ushqyer, por i zoti i shtëpisë u largua me vrap kështu që ne e qëlluam dhe ai u plagos.
    A keni bashkëpunuar me kriminelin Alush Leshanjaku?
    Po. Alushi merrej me gjëra të mëdha, me organizata të rëndësishme. Ai më ftoi të shkoja me të në Elbasan, ku kishin bazën e tyre. Qëndruam aty dhe kur ra nata, Dem Mustafaja, Alush Leshanjaku dhe Cela vendosën t’i vrisnin ata …
    Ti me ata ishte?
    Isha me ata, por ata kishin urrejtje personale.
    Vazhdo.
    Dem Mustafaja donte t’i vriste sepse ata kishin vrarë nipin e tij Dem Culhane. Pastaj shkuam në fshatin Munqe. I kapëm, i lidhëm dhe Alush Leshanjaku mbajti një fjalim të vogël.
    Cilët ishin këta njerëz? A ishin me poste në Administratën e Popullit?
    Më duket se ishin këshilltarë.
    -Prokurori: Shokë gjyqtarë, Hamit Matjani është përpjekur gjatë gjithë gjyqit të fshehë aktivitetet e tij kriminale. Siç thashë në fillim është e vështirë të gjurmohen të gjitha aktivitetet kriminale të të akuzuarit. Ai ka kryer aq shumë krime sa nuk i mban mend. Ai ka vrarë, ka grabitur dhe përpiqet të justifikojë krimet që ka kryer me Alush Leshanjakun. Të dy së bashku janë përpjekur të paralizojnë aktivitetin e popullit, por nuk ia arritën qëllimit të tyre sepse populli patriot nuk pranoi të krijonte baza për kriminelët. Pasi nuk mundën të krijonin baza Hamit Matjani bashkë me Leshanjakun e të tjerë shkuan në Greqi. Ata po përpiqen të gënjejnë gjykatën sepse këto nuk janë për çështje personale. / /Agjensia e Lajmeve Sot News/

    Reply to this comment
  • fteri August 20, 07:46

   ja ke futur vetes ti idjot -me nofkën intelektuali !..

   Reply to this comment
  • fteri August 21, 08:23

   fteri
   !!??????

   Reply to this comment
 4. Agroni August 19, 15:05

  Pershendetje z.Viktor,per mbare pjesen e shendoshe te ketij kombi gjithcka eshte e qarte dhe e patjetersueshme roli i nac- cl.ne clirimin e vendit.Kjo eshte me se e qarte edhe per z.Andrea por kurthrt dhe intrigat nuk kane munguar kure gje qe ka rene edhe z.Stefani.Bukur e trajtoni analizen e ketij te fundit per te trajtuar zhvillimin e ngjarjeve ne periudhen kur ndodhen dhe jo te justifikohen me periudhen e soteshme.Nje shembell sa per ilustrim jo shume larg ne kohe presidenti i SH.B.A,se vizitoi Kuben e cila konsiderohet analoge me politiken e Enverit.A eshte korekte pyetja qe ne qofte se ne vitin 1961 dhe kur Shqiperia de fakto doli nga Traktati i Varshaves nje nga presidentet Amerikane do kishte ardhur per vizite ne Shqiper si do flitej sot per Enverin.?Prandaj historia duhet lene historianeve dhe jo capaculeve qe mundohen te bejne avokatin e tradhetareve.Respekt per analizen perfekte dhe qe i sherben pajtimit mbare kombetar dhe jo intrigave te z.Stefani qe eshte bere me i zellshem se shovenistet qe na rethojne per percarjen e kombit dhe pse jo nje lufte civile sic e ka qef SALI BERISHA me zagaret e tij.

  Reply to this comment
 5. Agim August 19, 15:07

  I dashur Viktor Malaj, qysh në pjesën e parë të shkrimit tuaj analitiko-polemizues, vihet re qartësia e ideve, kthjelltësia e gjykimit dhe fryma qytetare debatuese dhe argumentuese dhe, rrjedhimisht, fryma tolerante dhe respekti ndaj tjetrit që mendon ndryshe. Për kësi përmasash mendimi dhe publicistike ka nevojë shoqëria dhe gazetaria jonë ende jo dhe aq të emancipuara sa duhet. Respekt për ju nga Agim Likaj.

  Reply to this comment
 6. Beqar Skenderi August 19, 15:08

  Eshte privilegj dhe kenaqesi te lexosh dhe te mesosh nga analistet e shquare. Viktor malaj bedri islami alqi kociko dhe nga poeti i shkelqyere arben duka. Mbrojtja qe stefani u ben tradhetarve me ktjton ate shprehjen. Per inat te sime vjerre une do te fle me minollan. Lnc eshte epopeja me e lavdishme e historis tone. Cfare ndodhi me vone le te diskutohet.

  Reply to this comment
 7. arbereshi August 19, 15:13

  Bravo z. Viktor, ndoshta ndokush bindet se kush eshte analist dhe kush eshte sharlatan. Kjo ka te beje me intelektin, mund te kesh lexuar qindra libra por varet nga intelekti qe ke se si i kupton ato qe lexon. Nje intelekt sharlatan me sharlatanizem dhe mediokritet do ti kuptoje dhe analizoje, dhe nje intelektual i mirefillte me nje logjike te pasur dhe te holle doti zbertheje ne detaje duke e lidhur me te gjithe faktoret etjere perberes analizen qe po ben. Jo ai qe ka mbaruar shkollen e larte eshte Intelektual, por intelektuali dallohet nga te tjeret nga thellesia dhe forca e te menduari te sjellurit kultivimit dhe mbi te gjitha te karakterit te nje njeriu me te vertete intelektual ku ne te gjitha veprimet e drejton intelekti

  Reply to this comment
 8. malo August 19, 15:45

  prit o viktor malaj kur te te kthehet edhe ty komiku Kulla (P.) e te te bej fertele….kakaris edhe nja dy dite se ke per ta pare sa te vlen lekura,…. ja sa ta nxjerre penen nga boja dhe ne turren e druve do te vendose ne vend te stefanit…

  Reply to this comment
 9. E po kjo pune! August 19, 16:09

  akoma merrni me te mire analistin e paepur.. por lereni ne brockullat e tij, as kohe nuk kemi as nge, boll… e menderosi se coc e njihnim dhe tani ka ngele si i humbur… nuk eshte femi, di cfare ben.

  Reply to this comment
 10. MH August 19, 16:13

  Asht tmerre te lexosh shkrimet e gjata qe shpalosen ne gazetat e vendit.Duhet te kem durim te jashtzakonshem ti lexoj nga fjala ne fjale e nga rreshti ne rresht.
  I nderuari Viktor Malaj ta imponon ta ndjekish nga germa ne germe deri ne fund te rreshtit te fundit e jo te mos merzitesh por,te ndihesh krenar dhe te ngopesh me fryme lirie qe i takon cdo shqiptarit ta ndijne vertet veten patriot te ndershem ne rrugen e ndershmerise balle lart e krenar.

  Une per aq sa njoh rrealitetin e luftes clirimtare dhe ate te bashkpuntorve me pushtuesit.Balli Kombetar duhet sa ma pare ne menyre emergjente ti kerkoj te falur kombit Shqiptare per tradhetin qe ngjeshen ne gjak e ne shpirt ne luften kundra popullit te vet ne bashkpunim me (fashizmin) pushtuesin.Si dhe ti japin fund debateve pa bereqet per kete qeshtje madheshtore ku i gjithe populli u bashke pa dallim feje,krahine dhe idje.Per clirimin e vetvetes me fitore te lirise.

  Reply to this comment
 11. anticensurë 25642654 August 19, 16:14

  hahahahaha
  flm Viktor Malaj
  më shumë se kaq nuk mund të jem i një mëndje me ju!!
  po i them vetes “deja vu”!!më duket sikur po më lexoni në mëndje!!
  më shumë se FALEMINDERIT,dhe një herë,nuk mund të them!!
  kam lexuar vetëm gjysmën dhe nuk kam kohë të vazhdoj!!
  fantastike!!

  Reply to this comment
 12. beni August 19, 16:20

  Ne demokraci duhet toleruar mendimi cdo kujt?
  Nje analize shum cilesore por me duhet te theksoj se ne ter ket histori per luften po del qartazi se tito as edhe njeher nuk ja ka pas per keq shqiptarve e shqiprise dhe prandaj zgjodhi nje prej figurave me te spikatura per kohen e momentin e duhur per bashkepunim rajonal koci xoxen,ashtu si sot shqiptaret po perqafojn europen vlerat e saj te hapur ndaj botes dhe civilizimit!
  Shqiptaret vuajn nga probleme integrimi ashtu edhe kosova e maqedonia dhe divergjencat ne politike jan e do te ngelen faktori numer 1 ne mos pajtime per arsye relegjoni qe dashur pa dashur hyn direkt ne politike dhe te krishterin koci xoxe e bejn armik e tradhetar e enver hoxhen mysliman e bejn patriot e profet te islamo komunizmit shqiptar?
  Integrohu or popull shqiptar se krishterimi i ka dhen botes djell e liri e mos luftoni per pushtet se pushteti esht i perkohshem simbas kurves ekonomike dhe sesht i perjetshem!
  Falenderime per zotin malaj natyrisht edhe zotin stefanin per pikpamjet e tyre politike e historike qe na sjellin nepermjet kesaj faqeje gazetarie!

  Reply to this comment
  • EB August 19, 17:07

   o GOSPODIN benis

   koqi xoxe la 6 vajza dhe ato nderruan gjeneralitet dhe u fshehen..u martuan dhe nuk dihet kush jane

   por nje gje dihet e sigurte qe ti je nje pinjol I koqi xoxes qe se bashku me esat pashen dhe panajot plakun mbahen si heronj ne jugosllavi

   enciklpodia britanike thote per KX qe nuk eshte shqiptar ( ishte shqipfoles) dhe ishte jo vetem zari TITOS POR DHE AGJENT ANGLEZ:

   JA SI PERSHKRUHET TE EB

   Koci Xoxe was born in 1911 in Negovan, near Florina in Greece, back then part of the Manastir Vilayet of the Ottoman Empire. Negovan (today: Flampouro/Φλάμπουρο) had a majority Orthodox population of whom identified with the Greek orientated Patriarchist Orthodox church and a minority of Vlachs.
   According to some sources, Xoxe was an real ethnic Macedonian from Aegean Macedonia and was initially a tinsmith.

   Around 1937 he emerged among others, such as Enver Hoxha and Koco Tashko as prominent leaders of Albanian communism. He was a rival of Hoxha, and the Yugoslavs supported him

   He was purged for “pro-Yugoslav activities” after Josip Broz Tito broke relations with Hoxha’s ally, Joseph Stalin. After a secret trial in May 1949, Xoxe was executed.
   He allegedly admitted that he was working for the British intelligence and that he was a conspirator with Tito.

   Reply to this comment
   • beni August 19, 18:16

    Ne rast se negovani dikur nuk ka qen teresisht pothuajse shqiptar atehere koci xoxe nuk ka se si te ishte sekretar organizativ i pk shqiptare po do te ish i asj greke?
    Shqiptar e shum patriot bile i burgosur nga fazhizmi italian dhe ra viktime e pushtetit enverist dhe ideatores nexhmije xhugliniper pushtetn e burrit te saj per te mbyllur njeher e mir martesen me te e mbuluar dashurin ndaj miladin popovicin per shkak te orjentalizmit fanatik ku dashnori duhej ekzekutuar apo zhdukur qe te mbijetonte martesa ku nexhi te fshihte virgjerine e saj nga dashnori i pare!
    Xoxe kish 6 femije ne ate kohe kur tito kekoj ate si njeriun e par te shqiprise dhe m,base do te behej ashtu sic desheronte populli ,ku parullat mbas clirimit thuheshe te rroj tito amerika e stalini e britaniket dhe ishte vet enveri qe e lejonte te shkruheshe keshtu!
    Titon e nderoj mbreteresha britanike me cmim te larte per besnikeri te kualicionit antifashist dhe bashkepunim me forcat aleate dhe vdiq i nderuar e i respektuar nga gjith bota e civilizuar si ne perendim e lindje!
    Tito goditi me force nacionalizmin ekstrem,natyrisht viktima ishin edhe shqiptaret ne kosove por ai denoj edhe kroate edhe serbe edhe boshnjake prandaj u zgjodh president i perhershem sepse e njihte mir punen e ekstremizmit nacionalist qe ish dhe esht i demshem per politikat ekonomike e rajonale dhe boterore!
    Ai u kurrorzua me grua serbe per shkak te shuarjes se ndjenjave nacionalistve serbe e kroate dhe mundet ta quajme nje politikan komunist i moderuar,ashtu sic ka shum social demokrate ne europe e bote!
    Ne mundet te kishim perfituar shum e shum prej politikes se moderuar te tij te hapur ndaj te dy kampeve politike atij socialist e kapitalist por patem fatin me te keq si komb qe ne kry patem enverin e jo koci xoxen!

    Reply to this comment
 13. Bardhi Tolabi August 19, 16:21

  Zoti Viktor Malaj,pergezime dhe pershendetje te perzemerta,per penen tuaj te arte,per shkrimet jo vetem te sotmen,por edhe ato te mepareshmet.
  Jeni analist i perkryer,jeni nje gazetar brilant,jeni njeri plot kulture dhe edukate.
  Shkruani pa mllefe,pa dredhira,jeni i drejt perdrejte e plot llogjike e argument per ate c’ka shkruani.
  Jam plotesisht ne nje mendje me shkrimin tuaj.E verteta nuk mbulohet me demagogji,me insinuata dhe mbrapamendime.Analiza behet ne kushtet kur kane ndodhur ngjarjet,veprimet e mira apo te keqija duhet te analizohen dhe vendosen en kohen e tyre dhe jo me deshiren dhe mendjen e sotme.
  Une kam komentuar dhe kerkuar qe Lufta te ndahet nga mbas lufta.Une kam dashur te mos flitet per komuniste por per partizane,jo per parti komuniste,(partia komuniste u be e njohur me 1948-en),por per Front NaCl.Te gjithe e “ngaterojne”qellimisht kete qe t’ju sherbeje si alibi,per ate qe do ju “ndodhte” mbas lufte,pra diktatura e Enver Hoxhes…
  Balli Kombetar,ne se kane akoma mend ne koke pasardhesit e tyre,duhet te mos e ngacmoje ate tradheti te paraardhesve te tyre,sepse nuk bejne gje tjeter vecse vazhdojne te mbrojne edhe sot tradhetine,vesi me i keq i dikujt qe mund ti beje Atdheut dhe Kombit te tje…

  Reply to this comment
 14. Fiksim Kulla August 19, 16:24

  Kur shkruan Viktori gjithe te tjeret para tij te duken k..kandari. Komiku Kulla, qe sben me humor, e ka prej te shkuares personale. Kurse Stefani….eh, e kam thene edhe here tjeter se eshte lodhur Stefani. Ska kohe as te shplodhet se eshte bere si biciklete me qera, sa ne nje tv ne tjetrin dhe temat jane nga me larmishmet. A thua merr vesh Stefani nga te gjitha?!
  Respekte Viktor.

  Reply to this comment
 15. Niko Shpiragu August 19, 17:05

  Une personalisht do te doja qe pas luftes se dyte boterore ne Shqiperi te ishte vendosur nje regjim demokratik pluralist. Kjo do te ishte zgjidhja me e mire per vendin tone se sa nje regjim monist si ai qe patem per rreth 45 vjet. Shanset ishin: monarkia deshtoi se vet mbreti iku; lufta do te mbaronte dhe populli do te votonte lirshem per perfaqesuesit qe ai deshironte, djathtiste, majtistet ose centristet. Por ne fund te luftes djathtistet kishin ikur bashke me pushtueset nga frika e popullit. Si do te kerkonin vota ata kur kishin frike te rrinin ne vend. I kujt ishte faji? I tyre se ata do ta trajtoheshin si bashkepunetor te fashisteve dhe nazisteve per jo vetem bindjet e tyre por edhe per activitetin e tyre me arme kunder clirimtareve dhe spiunlleqet e shumta kunder bijeve dhe bijave te tyre. Di ndonjeri nga ne raste qe ballistat ose zogistat te jene persekutuar nga nazi-fashizmi e te kene qene ne burgjet e SIMIt e te gestapos ose ne kampet e shfarrosjes ne mase te tyre. Vetem bijte e popullit fukara dhe komunistet ndiqeshin, torturoheshin dhe zhdukeshin. Ku rrinin ata? ne kafene dhe benin qejfe e’ politiken e madhe’ ne zyrat fqinje me pushteset. Sikur ata te kishin mbajtur qendrim kunder pushtuesit ashtu sic edhe ishin keshilluar nga misionet anglo-amerikane nuk do te ishte nevoja te fshiheshin dhe te iknin me pushtuesin, por do te kishin plotesisht te drejte te kerkonin pas lufte pushtetin me vota demokratike. Por, ashtu sic e thote z.Viktor ata e priten me lule pushtuesin para se komunistet te njiheshin nga populli. Ata ishin vete me te njejtat pikpamje si fashistet. Shkurt,eshte faji i tyre dhe nuk ka avokat t’i mbroj. Vet partia e BK duhet ta bej analizen ne kete menyre. Te paret e tyre e humben vet shansin dhe mos te nxjerrin justifikime se e pati fajin kundershtari. Kundershtari ate pune ka; Perpiqet te vij ne pushtet. Perpiqu edhe ti. Pra ishte strategjia e gabuar qe paria e asaj kohe zgjodhi. Ajo nuk u paraqit ne votim se iku me dushmanin. Ne qofte se BK i sotem nuk do te bej nje analize serioze per te vene pikat mbi i, ai kurre nuk ka per tu besuar nga njeri dhe asnjehere nuk ka per te qene force politike e mjaftueshme per te konkuruar. Ka 26 vjet demokraci dhe partia e BK nuk ka arritur te hyj ne parlament, dhe po qe se ajo nuk ndryshon qendrimin e saj ne analiza ajo do te ngelet kjo ose do te harrohet fare. Nuk mund te rritesh duke fajesuar te tjeret pse ti vet nuk ishe i afte atehere kur duhej. Kjo eshte nje keshille shume miqesore per ballistat e rinj. Eshte ne te mire te demokracise qe cdo parti te rritet per te pasur sa me shume diversitet mendimesh, opinionesh, idesh dhe programesh qe mos te perqendrohet pushteti tek vetem dy ose tre parti si me sot. Une jam shume i sinqerte ne kete qe them. Ballistet e rinj nuk jane fajtor per c, ka ndodhi kur ata nuk ishin, por atyre u ka ngelur ora ne 44-en dhe nuk kane objektiva per te ardhur ne pushtet seriozisht. A ka ndonje njeri ne kete parti qe ta kuptoj kete drejt, apo edhe ata jane ne rresht para liderve te tyre si dikur komunistet para partise dhe Enverit?

  Reply to this comment
  • ganiu August 19, 17:36

   Hahaha.
   “Kjo do te ishte zgjidhja me e mire per vendin tone se sa nje regjim monist si ai qe patem per rreth 45 vjet.”
   Dhe unë nuk do të kisha bërë gjitha gabimet që kam bërë tërë jetën. Ndoshta do të isha kryetar ishte OKB.

   Reply to this comment
 16. besimndregjoni August 19, 17:08

  Nje analize marksiste leniniste dhe nje manipulim sa i peshtire dhe aq i pa moralshem ne mbrotje te nje grupi kriminelesh te ashtuquajtur komuniste shqiptare. Keto lloj manipulimesh te luftes se dyte boterore dhe faturimi i luftes si monopol i komunisteve eshte perdorur gjate 45 viteve te pushtetit kriminal te enverizmit per te treguar se enveristat kan bere luften dhe prandaj ishin fitues te saj. Zoti Viktor Malaj as Instituti Marksiste leniniste as pushteti kriminal 45 vjecar nuk munden njehere te vetem te vertetonin me dokumentacjon dhe vertetesi se me 7 prill 1939 nje komunist i vetem, te kishte marre pjese ne lufte kundra fashizimit. Ne ate resistence antifashiste ishin zogistet me ne krye Major Abaz Kupin dhe deshmori i pare antifashiste ishte Mujo Ulqinaku nje ushtarak mbretror i kufirit detar. Dhe kjo rezistence e futi Shqiperine ne analet e diplomacise boterore si vend qe nuk e pranoi pushtimin fashiste megjithse kishte perballe nje ushtri 40.000 vetshe dhe armatimin detar ajror dhe toksore me te sofistikuarin e kohes. Qindra familje zogiste dhe intelektuale te kohes kundershtare te regjimit fashiste u internuan ne kampet e fashizmit ne Itali. Asnje komuniste apo familje komuniste nuk u internua si kundershtare te fashizm dhe historigrafia komuniste nuk mundi te dokumentoi dhe nje te vetem me gjith pushtetin qe kishte e manipulonte te vertetat e asaj kohe. Partia komuniste u krijua simbas komunisteve ne nentor 1941. Dhe formimi i saj ishte dhe u drejtua nga serbet. Konferenca e Pezes kishte pjesmarres vetem dy komuniste. Enver Hoxhen dhe Imer Dishnicen. Se Gjinishi kishte pikpamje te majta por jo komuniste. Kurse nacinalistet ishin shumica dhe vendimarrja ishte ne shumicen e nacionalisteve. Por keto vendime me urdher te Miladinit krijuesit Te PKSh. Nuk u zbatuan.fasada demagogjia genjeshtrat vrasjet te guerilsave komuniste shoqeruan veprimtarine e saje gjate kohes se fashizmit. Ne shtator te viti 1943 fashizmi kapitulloi. Dhe nuk e di per cfar lufte partizane komuniste flet zoti Malaj. Vete kendveshtrimi i kesaj lufte nga ideologet e komunizmit ne barazim me nje organizate nacionaliste Balli Kombetar formuar dhe ideuar nga nje intelektual me permasa kombetare sic ishte Mitat Frasheri dhe fokusimin ne mes te ketyre komunisteve dhe ballusteve eshte tjeter manipulim. Dhe ky manipulim behet per te bere te besueshme forcen komuniste se ajo ishte me organizuar dhe me kombetare se Balli meqense te dyja keto organizata drejtoheshin nga rajoni i jugut. Kurse Legaliteti drejtohej nga veriu
  Meqense drejtuesi i PK ishte Enver Hoxha nje person i panjohur ne eliten e kohes duhej me cdo kusht propoganda e komunisteve te ideuar nga serbet ishte te cvlersonin korifen e nacionalzmit dhe kontributin atdhetar e familjar te Mitat Frasherit. Por a mund te arritej figura e Hoxhes me Frasherin e pamundur ne fushen intelrktuale e familjare atehere propoganda serbe komuniste e Tiranes filluan vrasjet mbas shpine te nacionalisteve qe ishin pjese e ballit. Dhe tani eshte e vertetuar katerciperishte se si ne Gerhot te Gjirokastres Komunistet me Bedri Spahiun u bene pale me fashizmin dhe vrane ballistin Hysni Lepenicen me ceten e tije. Neser mbasi te lexoi dhe pjesen e dyte te opinionit Viktor Malajt do te i dokumentoi dokumenta te tjera per ta xhveshur manipulimin e luftes se komunistave dhe qendreses se nacionalisteve. Qe shoqeria te njihet me te verteten dhe jo manipulimin. Boll genjyet 50 vite mjafte ma kalemgjinj te genjeshtres komuniste.

  Reply to this comment
  • ganiu August 19, 17:55

   Hi Hi.
   Ti qeke gallatë e gjallë.
   Na dhive gazit.

   Reply to this comment
  • operacioni bolla e zeze August 19, 18:00

   O Besim qe sdi kendim, me shume se ti di k…im. Shko lexo historine qe kane shkruar te huajt per Luften e Dyte dhe LANC, meqe historianet shqiptare te duken markesiste-leniniste. Megjithese ti vec emrit nuk di gje ckane shkruar as Marksi me Engelsin dhe as Mit’hati yt qe mendohet te kete qene ballisti me i mencur.

   Reply to this comment
  • Ermir August 19, 18:29

   Ju ndregjont vetem per zgjuarsi nuk jeni shquar ndonjehere prandaj mbylle halen se qelbet venden…historine nuk mund ta shkruani ju qe keni qene kolabaracioniste dhe injorante sepse ajo eshte e shkruar me gjakun e atyre qe kane dhene jeten per Shqiperi. Bota e mbron me force historine e saje vetem populli idjot shqiptare mundohet te rrezoje dhe historine e tije, hajde popull hajde.

   Reply to this comment
  • intelektuali August 19, 19:49

   Degjo or MIK,

   Shiko keto VEMJE enveriste ketu ne DITA dhe pastaj mendo thelle se ne cfare DEREXHEJE ndodhet Vatani me keta pushtetare PUSHTA qe te gjitha te LIGAT i kane mesuar nga Enveri dhe Partia e Punes

   Keta nuk hane pyka llogjike sepse jane bere nga ideollogia e Enverit si Kafshe Pylli Prehistorike qe presim me gjuhen jashte cdo kocke qe u hedh DITA per ushqimin e tyre shpirteror ne keto kohe te veshtira per t’u kuptuar nga soji i tyre i peshtire, ashtu sic eshte edhe ky shkrim pis dhe pa moral i radhes ne DITA i spiunit te Enverit Viktor Malaj si per t’u tallur me vitktimat e Enverit dhe Nexhmijes, por edhe si per t’u tallut me deshiren e pushtave me pushtet qe deklarojne jashte shtetit qe duan t’i bashkohen BE-se Antikomuniste, por sa mberrijne ne Rinas fillojne te lehin si qena bolshevike per 29 nentorin e ZI jugosllav qe mbolli MURTAJEN komuniste ne trojet tona dhe falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori.

   PO A DINE ENVERISTA TE KERKOJNE FALJE DHE TE PENDOHEN PER KRIMET E TYRE MAKABER?

   Ne te gjitha vendet e tjera ish komuniste qeverite qe erdhen ne pushtet dhe qe bene te mundur shkeputjen e vendeve te tyre ne vitet 90-te nga kthetrat e komunizmit, pra keto qeveri megjithese shumica ishin pasuese te Partive Komuniste kerkuan falje zyrtarisht per krimet e komunizmit, ndeshkuan pa meshira alla berishiste Diktatoret gjakatare te vendeve te tyre dhe me Kushtetute u ndaluna familjeve te krimineleve komuniste te punojne ne administraten shterore dhe te bejne biznes me fonde publike.

   PSE NUK NDODHI KJO GJE NE SHQYPNINE ENVERISTE PAS VITEVE 90-TE?

   Kjo pyetje eshte edhe tragjedia e popullit shqyptar qe po e vuan tranzicionin drejt Botes Demokratike kaq shume me kete Mafie te Kuqe me pushtet qe e ka transformuar Vatanin si nje fushe droge, si FARKU i Kolumbise Las (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ashtu sic e projektoi Enver Hoxha kur mbeti ne Dimrin e Vetmise.

   PO PSE O ENVERISTA TE POSHTER KUR HYPNI BYTHET TYAJA TE KUQE NE BENCAT E HITLERIT THONI “OH SA MIRE ME KEN GJERMON!”

   dhe kur filloni te shkruani ne DITA poshtersite tuaja vajtoni si kukumjacka pylli Enver ANTIKRISHTIN dhe thoni: “OH SA MIRE ME KEN KOMUNIST!

   Po edhe ti more enveristi i pacipe Viktor Malaj pse e hyp edhe ti more i paudhe BYTHEN tende te kuqe si te majmunit ne BENCAT e Hitlerit dhe nuk shkon te blesh ne Rusi nje POBEDE gerdalle te Stalinit qe te kujtosh mese miri LANC-in kriminal qe vrau me pabesi anglezet, ose me mire shko ne Korene e Veriut se atje do te gjesh veten tende dhe do te perjetosh te gjalle LIVE Enverin dhe Partine e tij te Punes.

   Pse o pisa enveriste kur shkoni ne Perendim per te kerkuar AZIL tek Kapitalizmi i Lig thoni para autoriteteve te imigracionit:

   NE JENA ANTIKOMUNISTE!

   dhe kur ju kthejne per bythe prapsh filloni te kendoni ne DITA Kengen e Vjeter te Enverit per ballistet dhe partizanet me aktore tradhetare Rajmonda Bulku dhe Arben Imamin ashtu sic ben edhe politika jone kombetare

   SI NJE REZIL I SHQYPNISE NE SYTE E BOTES

   Reply to this comment
   • moza August 19, 23:49

    ha ti ha se te ben mire o lesh-me-qime…

    Reply to this comment
   • I ri August 21, 06:48

    iKush duhet të kërkojë falje mor shkërdhat
    a kafshë e gjallë ,çfar je,,?
    Përherë kombet e kudo jo vegëm tek ne kanë dalë renegatë ,plehra të t
    gjithë llojeve,kontraversë,por më të pistë e më të pa pranueshëm se ky pervers “intelektuali” nuk mund të gjesh në glob.Ky nuk njeh as fakte ,as prova as dekumenta,por i ka besuar mëndjes së tij të çartur prej derri vetëm për të qënë kundër çdo gjëje.Faleminderit DITA,faleminderit gazetait të talentuar që i ka hapur letrat në mejdan,kuptoheg për ata që kanë tru sy mendje e veshë

    Reply to this comment
  • Neon August 20, 09:20

   Ti intelektu-HALE,je avokati me i mire i ENVER HOXHES, per gjithcka ai beri ndaj rraces tuaj tradhetare.
   Ti dhe plot si ty keni merituar plotesisht plumbin pas koke,se ju edhe sot pas 26 vjet kapitalizem jeni po aq antishqiptare si ne L2B.
   JU E KENI MERITUAR URREJTJEN DHE PERBUZJEN POPULLORE,por nuk kuptoni se me kete shfryrje kunder LANC-it dhe Enver Hoxhes ju vetem se e coni kete urrejtje ne kufijte e L2B midis jush plehrave te historise dhe ne bijve te partizaneve heroike.
   Ju tentoni djallezisht te ndani nga ne ENVER HOXHEN,por kete nuk keni per ta arritur kurre.
   Ju jeni aq tradhetare sa nuk kuptoni qe po godisni piken me te forte te PKSH DHE ENVER HOXHES,LUFTEN ANTIFASHISTE NACIONAL CLIRIMTARE,mbeshtetur fuqimisht nga SHBA,BRSS dhe BRITANIA E MADHE,te cilet edhe sot nuk kane guxuar ta njollosin sado pak kete lufte te lavdishme qe e vendosi Shqiperine te
   FITUESIT E L2B.

   Reply to this comment
  • skifteri August 20, 12:40

   Për simulantin B.Ndregjoni !
   ****Kur u bëre edhe ti brakushe gjërë e shallvare madhë të veshë në diskutim heroizmin partizan e ka marrë lumi këtë vend e këtë histori ! Ti je nga ajo anë që vetëm pula ha gurë.
   -Besim -Shko merru me ruajtjen e lopve ,kjo është zanati jot,në qoftë se nuk i humbë edhe ato.

   Reply to this comment
 17. ShkoDrani August 19, 17:51

  Kjo seri shkrimesh e replikash nuk eshte gje tjeter por nje perpjekje qartazi e ceket per te ringjallur Enver Hoxhen, pastruar dhe lartesuar figuren e tij.
  Enver Hoxha nuk ka nevoje te pastrohet dhe as nuk mund te pastrohet. Ai ka qene nje frikacak qe nuk mund te sundonte me zotesi e drejtesi ligji, por me vrasje; nje mbeshtetes i edukimit, por qe e kufizoi ne ate nvel qe ti sherbente atij; nje megalloman qe pervetesoi dhe i vuri emrin e tij dhjetra librave te shkruar nga dijetareve puthadore ne Institutin e Studimeve ML por qe nuk qe ne gjendje te mbaronte nje universitet; nje njeri qe kur vdiq nuk kishte asnje mik te rinise pasi i kishte vrare ose eliminuar te gjithe; nje oportunist politik i ceket dhe shume i rrezikshem per kombin pikerisht per shkak te cektesise se dijes dhe (mos) besnikerise se vertet ndaj kombit; nje narcisist anadollak qe refuzonte te pranonte realitetin per nje perralle madheshtie; nje njeri qe kishte shansin te ndertonte shtet e komb, por zgjodhi Enver e Parti, qe mund te perkthehet klani i Enverit me Enverin ne krye.
  Do te ishte e dobishme qe nje debat artificjal e i pabarabarte si ky te lihej menjane, dhe te mendohet se si mund te ndihmojme te edukojme per se mbari femijet e te rinjte e sotem.

  Reply to this comment
 18. demo August 19, 18:07

  Nga 128 mije km katror,qe kerkoi Ismail Qemali,toke e banuar nga shqiptaret,nga Nishi ne Arte,nga Durresi ne Prilep,nga Ulqini ne Manastir,mbeten ne konferencen e Londres vetem 28 mije km katror.Pushtuesit e vertete te Shqiperise,ata qe kane gllaberuar 6 fishin e territorit te mbetur ne kete shtet te gjymtuar jane Serbet,Greket,Malazeste dhe Maqedonet bullgare.Cilido armik qe i ribashkon memedheut keto troje,eshte mik dhe jo armik.Ushtria gjermane mund te ishte pushtues per sllavet,greket,cifutet,bolsheviket,sinodin panorthodhoks,por jo per shqiptaret.Per shqiptaret ushtria e Rajhut ishte ushtri clirimtare.Shoke proletare,enveriste,komuniste,rreckamane,katundare gjys-opinge,skrapar,kuc,lumi Vlores,devoll,gore,opar,pa fe pa atdhe,bashibozuke,udri,nashki,shkoni sulmoni bazen amerikane ne Kosove,sulmoni bazat e NATOS,qe bombardoi Beogradin dhe cliroi Kosoven,qe ti ngjani partizaneve clirimtare!!!!!!!!

  Reply to this comment
  • metafora August 19, 21:44

   Opinione jo fort te keqij kur ke parasysh qe behen nga disa ish -magaziniere te kohes para 1990, ish-spiune te Sigurimit te Shtetit apo nga ca te marre te kesaj kohe.
   Keto opinionet e mesiperm me kujtojne Qazim Mulletin qe thoshte: ” Na mbyten budallenjt merjahu !”.

   Reply to this comment
  • anticensurë 25642654 August 25, 08:48

   ti je për tu qarë me kuje o gomar!
   por njeriu nuk ka aq shumë lot sa të të qajë gomarllëqet!!
   një të pshurme në kokë do të të zgjonte pri ëndërrave idiote!!

   Reply to this comment
 19. VETERANI PA STATUS August 19, 18:16

  Okalemxhinj me halle
  Ne keto dite
  Te nxehta vere,
  Kini hapur ca debate!

  Kini hapur ca debate,
  Per luften e dyjte, Mo!
  Te lani ca esape,
  Qe la mangut L,C!

  Te ndare ne dy kahe,
  Kahu i pare, flet rralle,
  Digjet akoma dhe sot,
  Per bejlere dhe agallare!

  A,Stefani eshte me biografi te lare
  Por Balli kete radhe,
  Per GJerman te fshehur
  E ka marre!

  Ketej nga krahu tjeter,
  Pervec E,Hoxhes,
  Nuke njohin komandant tjeter,
  E mbrojne bij dhe eter!

  Embrojne bij dhe eter,
  Se nuke po shohin
  Burre tjeter,
  Vendin ta beje me emer!

  Historia shqipetare,
  Si dje dhe sot,
  Ka shtylle vetebrale,
  Vetem luften Partizane!

  Keto, tradhetia i ka mohuar!
  Prandaj sot kakaris krenare,
  Se eshte e strehuar,
  Ne nje pulari te madhe,

  Reply to this comment
 20. Mersin August 19, 18:41

  Zoti Malaj respekte. E keni ndihmuar edhe Stefanin.

  Reply to this comment
 21. info analitike August 19, 18:53

  Respekti per lirine kerkon ndershmeri intelektuale gje qe Viktor Malaj ne shume rast nuk e ka shfaqur.
  Zakoni qe ka per te hapur artikuj me citime nga libra ose njerez me te cilet ai ka kendveshtrim tejet te kundert eshte nje gje me te vertete paradoksale. Kesaj i thone te arsyetosh partizance duke cituar Biblen qe ishte konsideruar si liber i reaksionareve.
  Si mjeshter i manipulimit ose sic shprehet vete “duke perdorur fuqine e mendjes” konsideron “fakte” elementet historike per te cilat ka interes te quhen te tille dhe “hipoteza” faktet te cilat deponojne kunder. Mbi c’baze e ben kete dallim kete vec Viktor partizani e di.
  Nje justifikim perle per krimet e partizaneve eshte ky qe Viktori na e shpalos me mjeshteri:
  “Edhe po ta marrim të mirëqenë rastin në fjalë, karakteri dhe morali i një lufte nuk përcaktohet nga gabimet që bëhen gjatë saj, por nga qëllimi dhe shkaku i saj.”
  Po atehere perse kjo logjike justifikuese duhet te vleje per tradhetine e dhe krimet e partizaneve dhe jo per Ballin???
  Perse insiston kaq shume Viktori qe te te mbulohen te zezat e partizaneve gjate luftes duke perdoru flamurin e fitimtareve. Ne Europe nje gje e tille eshte bere me kohe, perse i tremben “vetting-ut” dhe skanerit te LANC duke analizuar edhe aspektet negative? Nese kerkohet te jemi te ndershme me historine kjo gje duhet bere dhe jo te shkruajme nja carcaf me justifikime duke sulmuar vec “ballistet tradhetare”. Kjo ka te beje edhe me formimin moral kombetar qe ende sot e ka problem ceshtjen e transparences mbi LANC.
  Me tej shkruan “Nga ana tjetër, Tito kishte thënë se “E ardhmja e Kosovës do të vendoset prej një referendumi dhe kufiri mes Shqipërisë me Jugosllavinë pas luftës, nëse do të jetë e nevojshme, do të rregullohet në të mirë të Shqipërisë” (J.B.Tito-PRO.HS7.70, S.O.E.,HISTORY, File Nr. 37/B, Allied Military Mission in Albania-1942-1945, f.38).”
  Perse nuk u be ky referendum? A u kerkua nga enferri nje gje e tille?
  Duhet te jesh naiv te besosh se Tito te shperbente ish-Jugosllavine kur komunistet shqiptare i kishte ne komanden e vet.

  Reply to this comment
 22. Vasil Stafa August 19, 19:00

  Shoku Komunist, autor i shkrimit.Lexo Refleksionet e Edvin Rames dhe atehere do jesh me i qarte dhe nuk do flasesh pallavra.

  Reply to this comment
 23. Mary Strongwoman Tereza August 19, 19:17

  Te mendosh se shumica e falenderojne zotin Malaj, e konsiderojne vlere e madhe dhe analist siperor, te drejte te ditur e te ndershem,
  pasi lexon hyrjen e shkrimit te tij, ku ven nje diversion te vockel, me shprese se Andrea eshte ende femije dhe do terhiqet nga thelbet qe ka shprehur (Andrea eshte i mendimit se PKSH ka luftuar dhe Balli ka bashkepunuar me nazifashistet, dhe kjo eshte kryesorja, te tjerat jane kote!) thote zoti Malaj!!!

  Po te jete keshtu, del se Andrea nuk ka shtuar asgje: pse iu kthyet ju te tere ketij njeriu qe, tek e fundja ishte Juaji, ndonse jo aq sa mbetet edhe i vdekur I Juaji Enver?!

  Andrea nuk do te ike nga keto jete i verber si ju, zoti Malaj, dhe assesi i vogel dhe maskara, per te tentuar te lere te tjeret ne terresire…

  Asnje vlere praktike nuk ka Balli i dikurshem, as i sotmi, se Berisha i beri pis te gjitha partite e pluralizmit te Dyte, te Dhjetorit, ndonse ka vlere me shume se PKSH, qe pasi nderroi ne PPSH kaloi ne PS dhe sot ne Rilindje!

  Problemi eshte kombi, zoti Malaj. Atdheu, zhvillimi, prosperiteti, liria, sidomos e individit, gje qe ju e cmoni me pak se gjithcka, perderisa as Andrea Stefanit nuk ia falni…

  Ju s’keni frike se mos Balli i sotem ju merr pushtetin, jo! Juve ju mundojne krimet e eterve tuaj, dje dhe sot e neser, se krimi i atyre qe ndalojne pronen private dhe shesin kombin per ideologjine, eshte i pasosur…

  Ku nuk gezoni dot as edhe nje sekonde te vetme lirie, per te kuptuar pse Balli i Frasherllijve mbajti ate qendrim qe mbajti ne raport me komunizmen qysh asokohe, se ju as sot e kesaj dite, edhe pasi komunizmi e pergjaku dhe e la Shqiperine ne ate fare feje qe e simbolizon Anija Vlora, dhe shqiptaret qe edhe sot e kesja dite po e braktisin kete vend ku komunistet nuk rreshtin se ngjturi ne Pushtet, ju akoma e mbroni ate mosnter qe na lodhi te gjitheve por qe juve ju gjymtoi pergjithnje mendjen, mendimin, aftesine per tu kthyer ne dinjitetin minimal njerezor…
  Pse nuk e falenderoni Ballin qe qysh asokohe nuk e donte komunzimin?!

  Ndodhen tere ato krime, tere ai mjerim sundoi, me ne fund angloamerikanet u kthyen, bashke me “kolaborcionistet”, Enverin e hoqet vete ju qe te mbanit pushtetin, Zogun e bet me buste ne Tirane, dhe ye denuarve politike vazhdoni tu paguani reparacione per L:uften tuaj te Klasave dhe prape, prape e serish, again and again, ju duket vetja fitues i luftes, i diktatures i izolimit, me enverin jeni akoma, ate mbroni!?

  Si ka mundesi te pranosh te te mbajne memdhetar, intelektual, patriot, mendje hapur, vlere, kur mbron Enverin?
  Natyrisht nuk eshte fare fjala tek ty, zoti Malaj: problemi eshte tek plaga qe qenka aq e thelle, aq larg e pasherueshme…
  Kjo eshte dhimbja…

  Reply to this comment
 24. Skrapari August 19, 19:39

  Ne vitin 1943, ne ate vit u hap lajmi se ne fshat po vjen Gjermani.
  Keshilli Nacl organizoj dhe largoj te gjithe fshataret.
  Keshilli mbronte pronen dhe jeten e fshatareve.
  Per cuti Gjermani nuk shkeli ne fshat.
  fshataret u kthyen ne Shtepi.
  Shtepite i gjeten te bastisura.
  Kush ta kete bere…….!
  Keshilli i genjeu fshataret,

  dhe ju vodhi gjithshka.

  vete Enver Hoxha e ka kritikuar nje gjest te tilla.

  Me tel Enveri thote,

  Shkrimtaret nuk duhet ta degradojne luften.

  …u cudita kur lexova qe nje femije 11 vjec kishte vene perpara 300 balliste.

  dhe ballistet e kishin mendjen te hanin pula….

  histori humori.

  Sot shqiperia Po duron Kry Ballistin me te ndyre Like Meten.

  Ky i ka vjedhur te gjithe Kotecet e Shqiperise,

  Po tash ai po mban Diata ha vetem nje Veze.

  Hipen ne Helikopter dhe dhkon nga Tirana ne Shkup vetem te haje nje Koqe Veje.

  Reply to this comment
 25. Hidrotekniku fierze 1976 August 19, 19:40

  Mos arrestimi i SALIMONSTRES eshte me I rende se pushtimi fashist dhe
  KLASA POLITIKE DHE SIDOMOS TE PERRMJERRIT POLTIK PO TREGOHEN 1000 HERE ME TE NDYRE SE BALLI I DJESHEM

  Mos arrestimi i SALIMONSTRES eshte vlersimi maksimal qe i bejne dipllomatet e huaj enver hoxhes me hipokrizine tyre kriminale

  SALI BISSHA.. për shumë arsye nuk duhet të lihet i lirë, jo vetëm se përbën një rrezik eventual për destabilizimin e vendit por së pari ai ka llogari për të larë me drejtësinë. Sali Berisha ka në ndërgjegjën e tij njëzet vjet krime, e jo vetëm shkaktuar prej pushtetit të tij personal të ushtruar dhunshëm, por edhe si pjesëmarrës direkt në krime të përbindshme siç janë vrasja e 26 njerëzve në Gërdec, ku protagonist ishte edhe ish-ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, i cili i ka shkarë drejtësisë vetëm për shkak të imunitetit si deputet, çfarë është një skandal sepse nuk ka imunitet që e mbron shkaktarin e krimit qoftë ky deputet, ministër apo kryeministër i një vendi
  . Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza dhe të jap llogari për SHIK-un e tij, këtë mekanizëm monstruoz, që pasi e torturoi, e vrau dhe e zhduku pa gjurmë veprimtarin e UÇK-së, biznesmenin Remzi Hoxha, që duhej të ishte shpallur Martir i Atdheut. Sali Berisha duhet detyruar të tregojë se çfarë di për këtë krim, si e pse e bëri kreu i shërbimit të tij sekret Bashkim Gazidede këtë masakrim barbar dhe për llogari të kujt, të Serbisë apo Sali Berishës personalisht, sepse kanë dalë dyshime serioze e të besueshme se Remzi Hoxha është vrarë mbasi kish nisur të hetonte takimin sekret të Sali Berishës me xhelatin e shqiptarëve të Kosovës, Sllobodan Millosheviçin në Ohër.
  Me këtë rast Sali Berisha duhet të sqarojë para togave të zeza a ka pas ndonjë lidhje me shërbimin sekret UDB të ish-Jugosllavisë e si rrjedhim Serbisë sepse rezulton që edhe në kohën e embargos ndaj Serbisë kompanitë e klanit të Sali Berishës furnizonin me naftë përmes Muriqanit Malin e Zi me destinacion Beogradin, naftë me të cilën punonin tanket serbe që bënin gjenocid mbi shqiptarët e Kosovës. Sali Berishës i duhen vënë prangat për shumë e shumë krime që ka bërë mekanizmi i tij shtetëror i kthyer në një shërbim sekret personal, por para së gjithash për krimin e përbindshëm kur vrau katër njerëz të pafajshëm që nuk po bënin kurrgjë në shëtitoren “Dëshmorët e Kombit” veç protestonin paqësisht. Sali Berisha jo vetëm që ka qenë në zyrën e tij ku ka ndodhur kjo vrasje prej trupave të Gardës, por ai e ka ndjekur situatën dhe janë të gjitha gjasat që mbeten të vërtetohen se ka qenë urdhëri i tij personal për të qëlluar mbi demostruesit paqësorë, aq më tepër se ai krijoi rrethana për të zhdukur gjurmët e krimit, akt antiligjor që duhet ti konsiderohet gjithashtu krim.
  Sali Berisha duhet të hetohet në lidhje me vrasjen e Kosta Trebickës, shqiptaro-amerikanit i cili ishte dëshmitar i çështjes “Gërdeci”, e kishte dëshmuar se i biri i Sali Berishës ishte pjesë e skemës së kompanisë fantazmë që fitonte para në mënyrë të paligjshme prej demontimit të armëve në Gërdec dhe u bënë shkaktarë për vrasjen e 26 njerëzve duke përfshirë gra e fëmijë. Për këtë krim të përbindshëm, Sali Berisha duhet të jetë në bankën e të akuzuarit bashkë me të birin Shkëlzen Berisha, i cili, është e ngjashme që nëpërmjet rrethit të besnikëve të tij të ketë organizuar “aksidentin” e dëshmitarit kundër tij, Kosta Trebicka.
  Në këtë rast duhet që prokuroria të hetojë se si ndodhi që dëshmitari kryesor kundër djalit të kryeministrit nuk kishte mbrojtje të veçantë në bazë të ligjit që i mbron dëshmitarët e një çështje kaq të rëndësishme ku është bërë një krim masiv. Sali Berisha duhet të arrestohet e të përballet me drejtësinë përveç krimeve të vrasjes së njerëzve edhe për krimet ekonomike të bëra në kohën kur ai ishte kryeministër dhe korrupsioni ishte metodë pune e qeverisë dhe e ministrave të tij.
  Akoma më tej Sali Berisha duhet të dalë para togave të zeza për të sqaruar cilat janë lidhjet e tij me mafiozin serbo-boshnjak Damir Faslliç, i cili nëpërmjet vajzës së Sali Berishës që bënte avokaten e tij, ka blerë prona në Shqipëri dhe ka marrë pjesë edhe në një mbledhje të Këshillit të Sigurisë Kombëtare çfarë përbënte një precedent të rrezikshëm për sigurinë e Shqipërisë. Duhet kuptuar nga të gjithë se arrestimi i Sali Berishës nuk duhet të bëhet për hakmarrje por për drejtësi dhe se me daljen e Sali Berishës dhe ministrave të tij hajdutë para gjyqit në Shqipëri do të marrë fund mendësia e mos ndënshkueshmërisë të atyre që duke shfrytëzuar forcën që u jep pushteti bëjnë krime njerëzore dhe ekonomike, vrasin, vjedhin e plaçkisin pasuritë kombëtare.
  Sali Berisha nuk mund të falet nga asnjë instancë shtetërore, parlamentare, nga asnjë shtetar apo politikan sepse kauza e drejtësisë është kauza e sovranit, i cili di të zgjedhë, të japë pushtet, por edhe ta heqë pushtetin edhe të rrëzojë me të drejtën e vullnetin e tij si sovran. Askush nuk ka të drejtë të nëpërkëmbë ligjet e drejtësinë duke i falur krimet që janë bërë mbi popullin.
  Viktimat e 21 janarit 2011 në varr kërkojnë drejtësi, 26 viktimat e Gërdecit kërkojnë drejtësi dhe këtë drejtësi që kërkojnë viktimat nuk mund tua mohojë askush nga qeveritarët apo organet e drejtësisë, në mos një ditë edhe ata do të japin llogari bashkë me krimet e Sali Berishës e bashkëpunëtorëve të tij.

  PRANDAJ TI BESIM NDREGJONI ISH KAPTERR I CIZMEVE NE FIERZZE DHE KRYETAR I BASHKIMEVE PROFESINALE NE NJE SEKTOR TE FIERZES DUHET TE KTHENI MBRAPA MIJRA DOLLARE QE I KENI XHVATUR ATIJ POPULLI QE DHE BREZAT QE NUK KANE LINDUR AKOMA DO PAGUAJNE PER JU..

  ENVERI U TREGUA I ASHPER ME KUNDERSHATRET POR CA SI PUNA JUAJ DUHET TI KISHTE KI DHE NONEN POR JU GJARPERINJ E FSHEHET DHE SOT JENI ME MONSTREN SERBERISHE

  Reply to this comment
 26. laci August 19, 21:07

  me pelqen kjo replike si c me pelqejn edhe kemengulja e Stefanit.
  habitem me ca komentues te lodhur ketu qe thone mos u merrni me kete pune se nuk duan keta.
  u lodhet koka ketyre nga tema e LIRISE
  Liria eshte gjithckaja.
  Por me sa duket vijimesia e nje debati eshte gogol per mendjet e ceketa

  Reply to this comment
 27. Vangjeli August 19, 21:13

  Shkrimi i z.Viktor si uje burimi; i qarte, i rrjedhshem, i kuptueshem dhe terheqes. Nga ana tjeter kur lexon shkrimet e Stefanit te ze koka, do nja kater aspirina ne fund te shkrimit …dhe kjo sikur te kesh durim te arrish te vesh ne fund te shkrimit… I uroj Stefanit te mesoje nga stili i zotit Viktor.Kurre nuk eshte vone.

  Reply to this comment
 28. VICI-DOLI. August 19, 21:32

  Te mbrosh ENVERIN ke mbrojtur Atdheun nga brumbujt e halese.Pse e theksoj kete? Sepse po behen 36 vjet qe ky vend po vidhet,po shkerdhehet e ku mbi gjysma e popullsise ka mare aratine per ti mbijetuar jetes.E kuptoni kete se sa shume zagare la Enveri pa ndeshkuar?Pyesni halektualin po te doni se ai i di mire keto pune duke perkthyer veprat e tij per partite komuniste ne mbare boten.

  Reply to this comment
 29. Nazim August 19, 21:45

  Nje analize mjaft e mire dhe e sakte e kohes se luftes. Une do ta permblidhje ate qe thote Malaj me,”Per inat te sime vjerre vete fle me mullixine!” Ky veprim nuk te ben te ndershem por imoral. Ja kete kane bere balliste, kane qene imorale me Atdheun e tyre dhe vajten e fjeten me pushtuesin.
  Me pelqeu ndarja qe Malaj ben midis njerezve te thjeshte te BK, dhe te atyre qe ishin ne krye te tij, qe si klase kane qene gjithmone te shitur e i kane bere temena cdo pushtuesi dhe gjithe te hujave qe kane dashur te vene duart mbi Shqiperine.
  Sa oer Stefanin, ja ben paq, duke i shkuar ansh e anash, dhe ja thote troc me kete shprehje:
  “”Prandaj kërkesa e Stefanit për t’ua hequr stigmatizimin si tradhtarë dhe përpjekjet për të sjellë si ilustrim Kutuzovin apo Fabius Maksimus, pa kurrfarë lidhjeje kohore dhe as veprimtarie, është largim nga e vërteta dhe avokati për tradhtinë.”””

  AVOKATI per TRADHETINE!

  Me troc nuk ka si ti thuhet ketij dhe tere atyre shqip-folesve qe ju duket vetja se jane te vecante kur hedhin poshte historine shqipetare, dhe mundohen me manpulim faktesh te vertetojne dicka per te cilen ose jane paguar ose thjesht jua thote truri kur shket fiqiri nga vendi.

  Reply to this comment
 30. Llazar August 20, 03:09

  Ka vetëm një të vërtetë dhe ky shkrim është i tillë,i pakundershtueshem.

  Reply to this comment
 31. Shushica August 20, 10:45

  Z.Malaj keni bërë një analizë korrekte.Por sinqerisht ju them se debati serioz mund të bëhet vetëm midis të barabartëve , pavarësisht bindjeve të secilit .Unë nuk besoj që Stefani është një intelektual i ndershëm .Në disa shkrime ka analizë reale.Por ky i ashtuquajtur libër është anti historik , antshqiptar , provokativ, empirik , dëshmues se Stefani është shumë larg kulturës themelore për analiza të tilla.Stefani dëshmon që është bërë palë e një tendence revizioniste të përfaqësuara nga e djathta ekstreme ndërkombëtare për rishikimin e historisë dhe ngjarjeve më të rëndësishme bashkohore , por që nuk janë pranuar nga bota shkencore serioze.Natyrisht interesat gjeopolitike të shteteve të mëdha përplasen në të gjitha fushat, por servilizmi ynë publicistik dhe akademik nuk duhet të zvarritet deri në mohimin e momenteve kulmore pozitive të të kaluarës sonë .Besoj që njeh se në Gjermani bëhet shumë për të nderuar ato shëmbuj të kufizuar të rzistencës antinaziste .Në Itali , një vënd me 60 milionë banorë dhe që kishte një numër partizanësh pothuaj të barabartë me Shqipërinë , shkruhet , përkujtohet , nderohet deri nga autoritetet më të larta lufta antifashiste nga të gjitha krahët e politikës .Kështu ndodh pothuajse kudo në të gjithë botën .Atëhere kujt i intereson që në Shqipëri të fryhet një debat antihistorik, antishkencor, i mbushur me argumente sofiste, pa logjikë , me citime filozofësh në mënyrë idiote ,….Beson se Stefani mund të marrë në analizë Marksin për të analizuar shoqërinë gjysëm feudale shqiptare të kohës së luftës , kur me Marksin sot merren ekonomistët dhe filozofët më në zënë planet ….Èshtë absurde……Megjithatë me që i çmënduri e hodhi gurin në lumë , të falenderoj për rplikën dhe do të këshilloja merri me të qeshur komentet e injorantëve , pinjollëve të tradhëtarëve …por edhe tonat…

  Reply to this comment
 32. Rimi August 20, 13:32

  Kesaj i thone se: “Hedh nje gur budallai(Stefani)ne lume e kerkojne ta nxjerrin 100(Viktore) te mençur”!Lereni plehren drejt sofizmit te tij psikopatik qe e shikon Epopene me te lavdishme te popullit Shqipetar LNCl hypur ne dronin e ballisteve!

  Reply to this comment
 33. paci August 20, 22:04

  Po te kishte Shqiperia vetem ty O Intelektuali qe marrose njerezine me marrinat tua , do te behej monomet per ty e te shkruhej ne te , monoment qe mbrohet nga shteti , per shpikjen e kulmit marrise ne vargje , por e keqja e madhe nuk qendron tek ti o intelektuali i patru , po te 30 vjetet e fundit qe po e drejton dora jote kte vende , dhe tashme po e shikon edhe qorri se ku po shkon .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim