SERVUM PECUS / Për ata që e kthyen Universitetin në Rrjepore Gjigante

December 19, 2018 03:23

SERVUM PECUS / Për ata që e kthyen Universitetin në Rrjepore Gjigante

Nga Jorgo Mandili*

 

Duke parë rektorët, dekanët dhe akademikët e tjerë të strukur në lëkurën e vet, të heshtur dhe të trembur para akuzave dhe ironisë së kryeministrit, më duhej të gjeja një fjalë të vetme që të shprehte shumëçka për atë gjendje të tyre të mjeruar. Dhe duke kërkuar, më adekuate m’u duk kjo fjalë latine “SERVUM PECUS”, që thuhet për njerëzit që kanë veti të lëpihen, të nënshtrohen, të skllavërohen, për njerëzit pa sedër, sahanlëpirës e pa dinjitet.

Ndërkaq, duke parë këtë çetë “SERVUM PECUS” (rektorësh e dekanësh), kujtesa më çoi tek një ngjarje në universitetin e Salamankes, Spanjë. Gjenerali Milan Astraj, në vitin 1936, në një fjalim që mbajti në Universitetin e sipërpërmendur, bëri thirrjen nekrofilike :”Viva la Muerto “(Rroftë Vdekja)! Dhe dikush prej ithtarëve të tij e kishte thënë këtë me zë të larte nga salla e Universitetit.

Kur gjenerali e kishte përfunduar fjalimin e tij, rektori Unamuno nxitoi e tha:

“Posa dëgjova një britme nekrofilike dhe absurde në shkallën më të lartë “Rroftë Vdekja “!. Dhe unë që e kam kaluar jetën duke formuluar paradokse, që herë pas here shkaktojnë tek njerëzit një zemërim të papërshkruar, duhet t’ju them si ekspert, se ky paradoks barabar është i neveritshëm për mua. Gjenerali Milan Astraj është sakat. Le të tingëllojë kjo britme këtu pa kurrfarë ekuivokesh. Ai është invalid i luftës, si Servantesi. Për fat të keq, tani në Spanjë ka shumë sakate. Dhe shpejt ata do të bëhen më shumë, në qoftë se Zoti nuk do të na vijë në ndihmë. Unë bëhem keq kur mendoj se gjeneral Milan Astraj do të jetë kamerton i ndërgjegjes masive. Sakati i privuar nga madhështia shpirtërore e Servantesit, gjen zakonisht një ngushëllim famëkeq duke mbjellë rreth vetes shëmtinë”.

Ndërkaq, Milan Astraj nuk u përmbajt dhe thirri :” Abajo la inteligencia”(Poshtë inteligjenca “)! dhe falangistet, që ishin ulur në sallë, e kapën britmen e tij dhe filluan të ulërinin.

Por Unamuno vazhdoi:”Ky është Tempulli i Intelektit. Dhe unë jam Profeti i tij Suprem. Kurse ju po i ndotni këto mure të shenjtë. Ju do të fitoni, sepse në anën tuaj është një forcë brutale. Por ju nuk do të mund të bindni asnjë. Që të bindësh dikë, duhet të zoterosh cilësi, të cilat juve ju mungojnë :Arsyeja dhe Drejtësia. Unë e konsideroj të padobishme t’ju bëj thirrje të mendoni për Spanjën. Unë përfundova”. (Cituar sipas Thomas. H(1961) The Spanish Civil Warren. New York, shqipëruar nga prof. Dr Afërdita Stefani).

Pas kësaj Unamuno do të vihej në arrest shtëpie dhe disa muaj më vonë do të vdiste.

Le të kthehemi tek “SERVUM PECUS”-i- ynë, tek ata që drejtojnë universitetet ,ku studiojnë e mësojnë fëmijët e nipat e mbesat tona. A i patë se si rrinin? -sikur deshën t’i fshiheshin vetes, të mbledhur një grusht?  Dhori Kule i skuqur në fytyrë , Myn(x)yri i nxirë si qymyri, të tjerë kokë ulur por…të gjithë si të…..asnjë kundërshtim, asnjë fjalë para breshërisë së akuzave të kryeministrit. Vërtet janë profesorë? Apo profes’horra? Akademikër apo akade’mykur? Ky, vërtetë është lidershipi akademik që duhet të rrezatojë Dije dhe Virtyt? Që duhet të drejtojë dhe menaxhojë të ardhmen e gjeneratës së re? A mund të lihen fatet e Universitetit tek ky “SERVUM PECUS”?

Krahasoni profilin e tyre me profilin dinjitoz të rektorit Unamuno kur iu përgjigj gjeneralit frankist: “Unë jam profeti suprem i Tempullit të Intelektit.”!Ky Tempull i intelektit dhe qytetarisë është kthyer në një “Rrjepore gjigante” të xhepave të studentëve dhe prindërve të tyre nga çeta e babëzitur “SERVUM PPECUS””. Prandaj dhe nuk kundërshtojnë ,nuk revoltohen,por pranojnë çdo akuzë të kryeministrit madje dhe çdo ironi e ofezë të tij. Sa të neveritshëm. Sa të pështirë!

Vini re se çfarë ndryshimi ekziston midis dy reagimeve dhe qëndrimeve. Krahasoni këta sahanlëpirës, servilë e shërbëtorë të Padronëve pa asnjë background shkencor e akademik të certifikuar ndërkombëtarisht me Unamunon e ditur! SAPIENTA EST POTENTIAL,-thuhet kur duhet të çmohen të diturit Dituria është forcë, energji. Ajo të bën personalitet! Përse vallë ky ndryshim? Përgjigja merret menjëherë në qoftë se i kthen sytë tek Profili i tij moral,profesional dhe intelektual”. Rektori Unamuno ishte filozof, shkrimtar, esseist, historian dhe profesor. Dini ju gjë se nga kanë ardhur këta anonimatë para se të hynin në tempullin e diturisë dhe intelektit? Nga partitë?Nga mentorët e tyre apo duke blerë të gjitha vështirësitë drejt rrugëtimit akademik.

E, pra, i pari, Unamuno, i përket asaj shtrese shoqërore, që ka luajtur një rol vendimtar në formimin e botës mendore – intelektualëve, të cilët që kur dolën në skenën shoqërore, e shpallën veten martirë të sakrifikuar për interesat e njerëzimit, të veshur me misionin fisnik për të përmirësuar njerëzimin nëpërmjet ideve e mendimeve të tyre. Të gjithë intelektualët i janë përmbajtur një linje mendimi, e cila do të bëhej lajtmotivi i bindjes se tyre :”E Vërteta, Liria, Virtyti “.

Të dytët nuk e njohin këtë linjë mendore. Ata kanë lajtmotiv “tjetër :” Para, Pushtet, Famë Këta i përkasin asaj shtrese të pasurish, të cilën Russoi e ka përcaktuar në këtë mënyrë: “Është klasa e pasur që iu heq bukën e gojës fëmijëve tanë. Të pasurit janë ujqer të uritur që pasi kanë shijuar mishin e njeriut, nuk dinë çfarë të bëjnë me ushqimet e tjera… Urrej të mëdhenjtë, Urrej rangun e tyre, ashpërsinë e tyre, paragjykimet e tyre, meskinitetin dhe të gjitha veset e tyre. Frytet e Tokës na takojnë të gjithëve, ndërsa Toka nuk i përket askujt. Njeriu ka lindur i lirë dhe kudo është i lidhur me zinxhirë “.

Dhe çfarë prisni prej tyre? Reforma? Dituri? Virtyt?  Shkencë? Më kot shpresoni….Shikoni pasurinë e tyre me llogari bankare për çdo pjesëtar të familjes, shtëpi, vila, makina luksoze, udhëtime, pushime e fëmijë me studime në perëndim. A mundet çeta “SERVUM PECUS” të mendojë një minutë për studentët, për departamentin, fakultetin, universitetin? A kanë ndonjë projekt zhvillimi dhe veprimi për transformimin e institucioneve të tyre nga një “vrimë e zezë” e intelektit dhe qytetarisë, ku e kanë katandisur, në një institucion në funksion të zhvillimit, në një institucion që të gjenerojë intelekt dhe qytetari? Nëse qeverisja e brendshme e universiteteve bie në duart e “profesorëve” sharlatanë, të papërgjegjshëm, të korruptuar e pa moral, atëherë do të mbizotërojë dembelizmi mendor, vegjetimi intelektual e “menopauza shkencore”.

Dhe universitetet do të katandisen, ashtu siç i kemi sot “ngrehina të rrënuara”, që në mënyrë metaforike mund t’i krahasosh me ca karroca të vjetra , që i kërcasin të gjitha pjesët ,që duke i tërhequr nga kuaj të drobitur shërbejnë vetëm për një gjë: për Asgjë!

Në botën euroantlantike Universitetet përfytyrohen si makineri moderne të sofistikuara, që gjenerojnë intelekt e qytetari. Kush janë ata që i drejtojnë këto makineri moderne? Përgjigjen për këtë pyetje e ka dhënë G.Humboldi, njeriu që revolucionarizoi arsimin gjerman dhe krijoi universitetin e parë të lirë të Berlinit. Sipas tij një ”numër njerëzish të formuar në mënyrë të plotë”. Duke nënkuptuar një profesorat me integritet të plotë shkencor e profesional si edhe me një moral të lartë; profesorat, i cili e ka dhunti, prirje të brendshme, përjetim e përkushtim punën, hulumtimin e kërkimin shkencor.

Është pikërisht ky profesorat i përgjegjshëm,i ndërgjegjshëm dhe i përkushtuar për misionin që ka ndaj shoqërisë garanti i një Universiteti të Lirë, që siguron konkurrence të ndershme, meritokraci rigoroze, liri akademike, autonomi financiare e angazhim në shoqëri. Kur në gjirin e universitetit ekziston një frymë e tillë, atëherë dhe vetëm atëherë, sigurohet hapësira e nevojshme dhe e domosdoshme për një karrierë produktive si për studentët ashtu dhe për profesoratin. Një profesorat i tillë, studentët e interesuar dhe të motivuar për dijen dhe shkencën, të lirë dhe të pavarur për vetëformimin e tyre, nëpërmjet ”mësimit e kërkimit shkencor”, i edukon e i përgatit të aftë intelektualisht për të zotëruar me efikasitet idetë dhe informacionin, për t’u orientuar e vepruar në situatat jetësore dhe për të krijuar vlera të reja për shoqërinë, madje për më tepër, të përcaktojnë edhe standarde të reja kudo ku ata do të militojnë në komunitete të ndryshme të shoqërisë, duke garantuar kështu zhvillimin dhe progresin e vazhdueshëm të saj.

Si mundet universiteti të transformohet në një institucion të tillë? Përgjigja e kësaj pyetjeje na orienton drejt disa pyetjeve të tjera: A duhet rishikuar koncepti universitet? A mund të edukohen si tani kaq shumë njerëz? A është e mundur të garantojmë cilësinë? A ka profesione që për arsye të theksimit praktik , thelbësor nuk meritojnë studime universitare?

Është kjo arsyeja që sot po përpunohet një koncept e filozofi e re për rolin parësor që po luajnë dhe që duhet të luajnë universitetet në zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik e social të një vendi, ku “cilësia e universiteteve dhe e kërkimit shkencor konsiderohen të barabarta me efektet që japin teknologjitë moderne dhe format e avancuara të drejtimit dhe menaxhimit”,për përgatitjen e mendjeve cilësore duke i dhënë përparësi kreativitetit individual e kolektiv,me aftësi e shprehi intelektuale,për të zotëruar me efikasitet idetë dhe informacionin e akumuluar dhe për tu orientuar dhe vepruar në situata të reja problemore,për një përshtatshmëri maksimale në përballimin me sukses të tregjeve të punës apo profesioneve të reja të pamendueshme gjatë shek 21-të.

A mundet kjo çetë “SERVUM PECUS” të garantojë këtë mision të edukimit universitar….?

*****

Botuar sot në DITA

December 19, 2018 03:23
Komento

44 Komente

 1. Ali Asllani Hakerrim December 19, 04:08

  Që nga Korça gjer te Shkodra mbretëron një errësirë,
  nëpër fusha, nëpër kodra, vërshëllen një egërsirë!
  Pra, o burra, hani, pini, hani, pini or’ e ças,
  Për çakallin, nat’ e errët, është ras’ e deli ras’!

  Hani, pini dhe rrëmbeni, mbushni xhepe, mbushni arka,
  të pabrek’ ju gjeti dreka, milionier’ ju gjeti darka!
  Hani, pini e rrëmbeni, mbushni arka, mbushni xhepe,
  gjersa populli bujar t’ju përgjigjet: peqe, lepe!

  Ai rron për zotrinë tuaj, pun’ e tija, djers’ e ballit,
  ësht’ kafshit për gojën tuaj. Rroftë goja e çakallit!
  Shyqyr zotit, s’ka më mirë, lumturi dhe bukuri,
  dhe kur vjen e ju qan hallin, varni buz’ edhe turi!

  Hani, pini dhe rrëmbeni, është koha e çakenjvet;
  hani, pini e rrëmbeni, ësht’ bot e maskarenjve;
  Hani, pini, vidhni, mblidhni gjith’ aksione, monopole,
  ekselenca dhe shkëlqesa, tuti quanti come vuole!

  Nënshkrim i zotris suaj nëpër banka vlen milion,
  ju shkëlqen në kraharuar dekorata “Grand Cordon”!
  Dhe kërkoni me ballhapur (!) komb i varfër t’ju thërres’
  gjith me emrin tingëllonjës: Ekselenca e Shkëlqes’
  dhe të quheni përhera luftëtar’ e patriot’,
  në ka zot dhe do duroj’, posht ky zot, ky palo zot!

  Grand Kordon i zotris’sate, që në gji të kan’ vendosur,
  ësht’ pështyma e gjakosur e atdheut të veremosur;
  dhe kolltuku ku ke hipur, duke hequr nderin zvarr’,
  ësht’ trikëmbshi që përdita varet kombi në litar!

  Dhe zotrote kullurdise, diç, u bëre e pandeh,
  kundër burrit të vërtetë zë e vjell e zë e leh!
  E na tunde, na lëkunde, nëpër salla shkon e shkunde,
  mbasi dora e armikut ty me shok’ të heq për hunde.

  Rroftë miku yt i huaj, që për dita los e qesh,
  të gradoi katër shkallë, pse i the dy fjal’ në vesh!
  Koha dridhet e përdridhet, do vij’ dita që do zgjidhet
  dhe nga trasta pem’ e kalbur doemos jasht’ do hidhet!

  Koha dridhet e përdridhet, prej gradimit katër shkallë
  nuk do mbetet gjë në dorë veç se vul’ e zezë në ballë!
  Mirpo ju që s’keni pasur as nevoj’ as gjë të keqe,
  më përpara nga të gjithë, ju i thatë armikut: “Peqe!”
  Që të zinit një kolltuk, aq u ulët u përkulët,
  sa në pragun e armikut vajtët si kopil u ngulët!

  As ju hahet, as ju pihet, vetëm titulli ju kihet…
  Teksa fshat’ i varfër digjet… kryekurva nis e krihet!
  Sidomos ju dredharakë, ju me zemra aq të nxira,
  ju dinakë, ju shushunja, ju gjahtar’ në errësira!

  Ç’na pa syri, ç’na pa syri!… Hunda juaj ku nuk hyri:
  te i miri, te i ligu, te spiuni më i ndyri!
  Dallavera nëpër zyra, dallavera në pazar,
  dallavera me të huaj, dallavera me shqiptar’

  Vetëm, vetëm dallavera, dhe në dëm të këtij vendi
  që ju rriti, që ju ngriti, që ju ngopi, që ju dendi!
  Nëse kombi vete mbarë, nesër ju veproni ndryshe,
  dylli bëhet si të duash, kukuvajk’ dhe dallëndyshe…
  kukuvajka gjith, me lajka, nesër silleni bujar,
  nënë dorë e nënë maska, shkoni jepni një kapar!

  Dhe kujtoni tash e tutje me të tilla dallavera
  kukuvajka do përtypi zog e zoga si përhera…
  Ja, ja grushti do të bjeri përmbi krye të zuzarve,
  koha është e maskarenjve, po Atdheu i shqipëtarve!

  Edhe ju të robëruar, rob në dor’ të metelikut,
  fshini sofrat e kujtdoj’, puthni këmbën e armikut!
  Që ta kesh armikun mik e pandehni mençuri,
  mjafton bërja pasanik, pasanik dhe “bej” i ri,
  dhe u bëtë pasanik, me pallate, me vetura,
  kurse burrat më fisnikë, japin shpirtin në tortura!

  Vendi qenka sofr’ e qorrit, vlen për goj’ e për lëfytë,
  bëni sikur veni vetull’, shoku-shokut kreni sytë…
  Dhe për një kërkoni pesë, po më mir’ njëzet e pesë.
  Le të rrojë batakçiu dhe i miri le të vdesë!

  Po një dit’ që nis e vrëret do mbaroj’ me bubullimë,
  ky i sotmi zër’ i errët, bëhet vetëtimë
  dhe i bije rrufeja pasuris’ dhe, kësi lloj,
  nuk ju mbetet gjë në dorë, vetëm një kafshit’ për goj’!

  A e dini që fitimi brenda katër vjet mizor’
  nuk ësht’ yti, nuk ësht’ imi, është i kombit arbror,
  ësht’ i syrit në lot mëkuar, ësht’ i vendit djegur, pjekur,
  Ju do thoni si të doni… po e drejta dërmon hekur!

  Reply to this comment
 2. Gjergj Kastriot Zef Shpatari December 19, 04:56

  Kupola sunduese në Shqipëri po kalon një moment të sikletshëm. Hapja e skandalit të doktoraturave plagjiaturë ka disa javë që po lë pa gjumë ministra, deputetë, rektorë, akademikë, profesorë, ambasadorë, drejtorë etj., të cilët nga momenti në moment mund të zbulohen për vjedhjen e doktoraturave. Dyshohet se mbi 90 për qind të doktoraturave janë plagjiaturë. Ndaj vijimi i investigimeve në këtë fushë mund të çojë në përmbysjen e shtetit shqiptar, i cili drejtohet nga njerëz mediokër, të droguar, maniakë, trafikantë droge, tutorë prostitutash, vrasës, hajdutë ordinerë dhe të rafinuar, por që janë pajisur me doktoratura të vjedhura.

  Për të ndaluar përhapjen e këtij skandali historik, segmente të politikës dhe të botës akademike janë vënë në lëvizje për të blerë, personat që po investigojnë rreth kësaj çështje.

  Pas plasjes së skandalit, hajdutët me fytyra profesorësh në krye të shtetit shqiptar kanë nisur të zhdukin doktoratura e vjedhura, deri sa të kalojë furtuna. Shumë doktoratura të zyrtarëve të lartë të shtetit nuk figurojnë më online.

  Reply to this comment
 3. Biometri December 19, 05:01

  Sa kate nuk tregon akoma Bodrumi?

  Z.Mandli

  I nderuar z.Thano dhe staf i Dites

  Nga dje deri sot ndodhi një incident nga më tipikët, më qesharakët e mundshëm të këtij vendi. Lulëzim Basha, formalisht kryetar i Partisë Demokratike, ishte i ftuar në një emision në “Report Tv”. Aty ai këputi mufkën e radhës: Report Tv sipas tij është i kapur dhe është një lloj ERTV. Më tej ai tha se ka edhe disa ERTV të tjerë.

  Kjo deklaratë e z. Basha në fakt është një shprehje tipike e sjelljes së një bukëshkali, që ha bukën dhe përmbys kupën. Sepse nëse ky televizion është i kapur dhe ti vetë je shpirt i lirë, që sapo të ka dalë gjumi e nuk përmbahesh më, atëherë bojktoje. Bojkoti është edhe shenja apo mesazhi më kuptimplotë. Nga ana tjetër ka edhe një paqartësi të madhe e që lë miletin pa gjumë: drejtuesi i emisionit në fjalë është kritik i qeverisë dhe Kryeministrit. Një kolege e tij shkruajti se kritikat e tij për kryeministrin janë për shkak të bojkotit të këtij të fundit. Pra ka si të thuash disa kundërthënie që nuk sqarohen.

  Një ditë më pas bashkëshortja e pronarit të këtij televizioni, Alba Malltezi, shkruante në Facebook për pasurinë e Lulzim Bashës:

  Lulzim Basha vjen ne ReportTv dhe na i numeron te gjitha: Jeni Ertv2, te korruptuar, perfitoni miliona nga Rama. Keto jane shpifjet e Bashes.

  Faktet jane keto: ne me 27 vite ne gazetari jemi ne nje redaksi me qera ne bodrumet e te njejtit pallat ku banon Basha. Basha, me 8 vite pushtet, ka blere dy katet e fundit te pallatit. Po po. Jo dy apartamente, dy kate te tera: nje per vjehrren e nje per vete.

  Ai eshte beu i pallatit, ndersa ne te korruptuarit qe jetojme ne bodrumet e tij. Kjo eshte opozita. Te thuash genjeshtra ne pushtet, ndodh ne gjithe boten, por te shpifesh ne opozite kjo eshte… Le ta gjykojne shqiptaret.

  Harrova: Ka rrembyer më force dhe nje ashensor qe e perdor ekskluzivisht ai. Duke detyruar te gjithe banoret ta pranojne e ta urrejne ne heshtje

  Pra zonja Malltezi zbulon këtë blerje “anormale” të kreut të opozitës ditën që ky i fundit akuzon në studion e televizionit të saj. Pse vallë nuk ndodhi më parë një gjë e tillë? Pse të dyja palët bëjën moralizime kur fare mirë mund të mbajën distancë nga njëri-tjetri për të shmangur këto incidente argëtuese?

  Nga ana tjetër, zonja Malltezi bën mirë që merr seriozisht pasurinë e z. Basha dhe jo vetë z. Basha, por në këtë kuadër ajo, si person i informuar mund të na ndihmojë të gjithëve: sa kate ka Edi Rama? Po Erjon Veliaj?

  Ndoshta zonja i ka këto informacione, mirë është t’i ndajë me publikun për të mos pritur edicionin e radhës të ofendimeve të kryeministrit që e quan studion e Report Tv si një vrimë ku mund të të sulmojë vampiri.

  Reply to this comment
 4. Arben Demo December 19, 05:03

  Na duhet një Dhjetor i Dytë, qoftë edhe në Janar…

  Lëvizja e tanishme e studentëve të Universiteteve publike është me kërkesa përgjithësisht të drejta për trajtimin e tyre dhe sistemin e Arsimit të Lartë. Ato duhet të merren parasysh dhe të shqyrtohen nga shteti (Legjislativi dhe Ekzekutivi) sa më parë dhe me afate realizimi të përcaktuara qartë.

  Ata, studentët, nuk duan ta quajnë politike Lëvizjen e tyre dhe kërkojnë të mos marrin pjesë me ta në proteste partitë politike sepse janë shkaktare të gjendjes së sotme. Ata refuzojnë madje edhe individë që u dihet përkatësia politike. Kjo është e drejta e tyre, pavarësisht se nuk ka asnjë Lëvizje jashtë politikës. Të dy palëve në konflikt ju pëlqen konfrontimi verbal e me parulla dhe mostoleranca ndaj njëri – tjetrit. Edhe kjo është një e drejtë e tyre.

  Përtej këtij aspekti, le të marrim në shqyrtim kërkesën bazë qëka shtruar sot protesta: Arsim i lartë falas.

  Duhet të themi se shkolla e lartë nuk është e detyrueshme, pra falas, por kudo në botë në arsimin publik (shtetëror) ka dallime në tarifat në varësi të gjendjes ekonomike dhe përparimit në studime, d.m.th. të varfërit ndihmohen me bursa dhe strehim. Por tarifa është vetëm një dhe vetëm një herë paguhet. Ajo shkon në buxhetin e shkollave ashtu si pjesa që jep shteti e përdoret në të njëjtën mënyrë.

  Duhet të pranojmë edhe se shteti nuk duhet të heshtë e të bëjë sehir, edhe sepse sot problemet e Arsimit të Lartë dhe studentëve janë shumë të mëdha e të shumta. Konkretisht do t’i listonim si më poshtë:

  1. A është kjo e sotmja shkollë reale (programe, mjete e mësimdhënëse)?

  2. A do të gjejnë të diplomuarit punë nesër?

  Pra do t’i shërbejnë vetes dhe vendit (për këtë edhe ndihmohen)? Po kështu jo të pakta janë dhe problemet që lidhen me Ligjin përkatës për të cilin me të drejtë ankohen studentët se është klientelist për shkollat private dhe duhet ribërë nga një bazë e gjerë hartuesish, përfshirë dhe studentët.

  Është jashtë çdo diskutimi që është e drejta e studentëve që protestojnë të përcaktojnë qëllimin dhe organizimin e Lëvizjes. Me sa duket ata nuk kanë punë as me estabilshmentin e as me sistemin. Nuk kërkojnë asgjë me tepër por vetëm tetë pikat. Por për të mirën e vetë protestën ne mendojmë se ato duhet të plotësohen siç e thamë më lartë. Sa më parë aq më mirë, ndryshe do të thotë që Qeveria e do protestën që të mos merret kush me projektet e saj korruptive e të përbashkëta me oligarkët, si një strukturë e vetme që bashkarisht shkelin ligjet. Jemi përpra një faji për të cilin qeveritarët duhet të përgjigjen jo me fjalime dhe akuza opozitarësh, por me padi zyrtare e presion publik në Prokurori.

  Por nuk mund të mos vërehet, pra e të mos shprehemi edhe për një tjetër aspekt që është hedhur si spekullim gjatë ditëve të protestës. Është fjala për analogjinë e dy dhjetorëve, pra atij të vitit 1990 dhe këtij të këtij viti. Kjo që po ndodh dallon nga dhjetori i parë e i vetmi deri më sot, në të cilin në tri ditë, studentët dhe dhjetëra-mijëra qytetarë të Tiranës arritën të përmbysnin regjimin. Kjo është një e vërtetë; na pëlqen ta pranojmë ose jo sipas qëndrimit tonë politik është tjetër gjë. “E çuditshmja” është se e mohojnë madje edhe ata që nuk gatuajnë më në hale me furnela vajguri, jetojnë në vila, që e kanë Rinasin të shpeshtë, që shkollojnë fëmijët jashtë në shkolla të shtrenjta, e që vozisin vetura të grupeve E apo S ( me para të fituara me djersë ose dhe ndryshe çka është punë e tyre….).

  Nuk e bënë atë dhjetor as njerëzit e Ramizit, përkundrazi, as spiunët e Sigurimit (pati dhe të tillë në të gjitha nivelet), e as gjashtë veta rastësisht me pardesy të bardha që është përgojimi më i turpshëm. Ishte dëshira e shumicës së shqiptarëve për të përmbysur një diktaturë të urryer komuniste dhe izolimin nga bota e qytetëruar. Në ato ditë e vitet që pasuan, pati nga ata që humbën privilegjet ose ju shembën idealet (ani se u shemb një sistem botëror – ai komunist), pati edhe nga ata që hezituan për t’u përfshirë…nuk patën besim te drejtuesit dhe idetë… nuk patën kurajë…apo u tërhoqën më vonë nga keqtrajtimi që pësuan, përditshmëritë e deziluzionet… është problem personal i tyre, por dhe i drejtuesve të atyre viteve.

  Sido që të jetë, kjo nuk justifikon vrerin dhe mllefin e përditshëm që shprehin në këto vite të tranzicionit zvarritës për faje ndër të tjera dhe të drejtuesve keqbërës apo të paaftë. Mbetet i vetmi shpëtim rikthimi i votës së lirë dhe të ndershme, largimi nga politika dhe dërgimi në gjykatë i të korruptuarve dhe i njerëzve të krimeve. Ky është kushti i parë për rikthimin në demokraci e ekonomi të tregut të lirë, ndryshe do bëhemi më keq. Nuk duhet të jemi indiferentë. Duhet të pranojmë që pakënaqësitë e vuajtjet kanë shkaqe reale që vijnë e shtohen dhe janë bërë të padurueshme e për këto duhet ngritur në këmbë për një dhjetor të dytë…qoftë dhe në janar.

  Le të shpresojmë dhe të jetë një Urim i Natës së Vitit të Ri.

  Reply to this comment
 5. s.z. December 19, 05:06

  Servilët kanë nisur të dalin nga kllapia e ditëve të para. Ditëve kur mediat e pushtetit nuk dinin se çfarë të thoshin për protestën, për studentët. U zgjatën, në majë të gishtave, kryeministri i pari si më skërfyelli i të majtës, për të parë ndonjë Luli, apo ndonjë Monika në turmë.
  Hiç. Asgjë. Vetëm studentë që protestonin kundër tarifave. Hijenat e pushtetit lanë sheshin për t’u fshehur, për të pritur. Fitorja e parë erdhi sapo u kuptua se protesta kishte të dëshpëruar. Të mërzitur për tarifat. Nuk kishte aty “sy ujqërish”, nuk kishte urrejtje, tërbim për grabitjen që po i bëhet këtij vendi 24 orë rresht.

  Nuk jam narkotrafikant, nuk kam vjedhuuuuur!

  Kështu do të bërtiste Kryeministri Edi Rama para studentëve dhe televizioneve. Ai u përball me frikën e vet, me frikën se dikush do t’i thoshte në sy: Ti je hajdut! Ti je njeri i krimit dhe po çon në humnerë këtë vend. Ne po protestojmë për tarifat, por Ti duhet të ikësh sepse po ble të ardhmen tonë.
  Askush nuk foli, askush. Dhe heshtjen tonë, këtë tipar që nuk na ndahet, do ta paguajmë sërish shtrenjtë. Do të duhet kohë që qytetarët të kapin rrugën, t’i demonstrojnë edhe njëherë, vetes dhe mandej edhe qeverisë, partive, se pushteti real është i tyri. Vjedhja po, është e qeverisë, partive.

  Ndaj edhe këto ditë skuthat, servilët, puthadorët, elita e udhëtimit të parë të “Air Albania” ka nisur të nxjerrë kokën, të flasë për çantat dhe bllokime rrugësh, të ankohet se opozita ja mori protestën studentëve. Ndërkohë që për asnjë ditë nuk thanë gjysmë fjale për drejtësinë e protestës, për raportin e saj me abuzimin e pushtetit. Nuk kanë sy për ta parë? Sigurisht që kanë, por janë paratë, ato të cilat nuk ka nevojë për NIPT që të kalojnë në shumë forma, edhe përmes institucioneve publike me buxhet të lartë.
  Ky është kazani i vërtetë, aty ku hanë kërmat, ku shumohen, ku shohin veten, rreth të cilit mblidhen dhe shajnë shqiptarët. Ku tallen me pabuksat, e ku ndoshta bëjnë edhe ndonjë gjë tjetër që nuk ka interes publik e që duhet mbajtur larg për arsye higjene.

  Lapërdhia e këtij kazani është orgjia e pushtetit me gënjeshtrën, që sot sundon ligjërimin publik. Dhe pushteti është edhe opozita zyrtare, e keqja e domosdoshme. Nuk mjaftojnë as pështymat e 3 milionë shqiptarëve për të poshtëruar këta gargantua të pashpresë të rracës njerëzore, këta masturbues të hijes së njëri-tjetrit, këta kacavjerrës me riprodhim të pakontrollueshëm në këtë vend. Nuk ka karantinë të izolojë epideminë e moralit të këtij sorollopi që ka aq frikë sa edhe mbllaçitjen e përnatshme, me gojët e shtrembërta poshtë kokëve të ngjashme, duket sikur e përjetojnë si autokritikë ndaj nënës Natyrë që u fali dritën, por kurseu – për të mirën tonë – mirësinë për t’u dhënë një fytyrë të denjë. Për ta nxjerrë të Vërtetën në po atë dritë…

  Reply to this comment
  • Kaçi i zi December 19, 10:43

   Opozita nuk eshte e keqe e domozdoshme, por çiban qe duhet djegur bashke me gjithe sistemin e korrupruar ne te gjithe kapilaret e shtetit. Opozita eshte me keq se çiban. Opozita eshte destruktive, pa piken e moralit me mediokritet te spikatur dhe mbi te gjitha e rrezikshme per fatet e vendit ne bashkepunim te ngushte ( te provuar jo vetem ne nje rast ) me vende armike te Shqiperise.
   Kur thuhet: ” Poshte klasa politike!” , nenkuptohet dhe opozita ( e keqja e domozdoshme ) sipas profkave te disave.

   Reply to this comment
 6. intelektuali December 19, 06:49

  O Jorgo Mandili si Kandili i Detit oa shtylle kurrizore,

  PO KESHTU GERRTHISTE EDHE ENVERI NE VITIN 1945 O MAVRI?

  “Intelektualet qe kane diplloma perendimore ne xhep jane fajtoret e varferimit te shqyptareve, t’i vrasim keta maskarenj”

  dhe:

  Filloi masakren me asgjesimin e intelektualeve properendimore shqyptare duke ngritur nga balta kllasen puntore dhe fshatare dhe si perfundoi ne vitet 80-90 -te? He mo BOLJA budallaqe, Jorgo Mandili si Kandili i Detit oa shtylle kurrizore

  KOHEN E QEPES TE PARTISE SE PUNES NE VITIN 1945 DO TE NA KTHESH ME KETO KUSHTRIME SI ATO TE ENVERIT NE 1945 DHE SI ATO TE LENINIT NE 1918?

  me qellim:

  Per te yshtur masat studentore ndaj:

  ARMIKUT TE KLLASES?

  Reply to this comment
  • Ali Pazari December 19, 09:41

   Filloi “recitimi antikonformist” i HALESE INTELEKTUALE te Ditas….duke filluar me BOLJA ..me emrin e tij te vertete..

   Reply to this comment
  • Taku December 19, 10:47

   Po ku i thote keto idjotsira qe thua ti autori i shkrimit o derdemen?
   Ik o idiot meru me ndonje gje tjeter se vetem kundershton pa lidhje. Nuk le rast pa kujtuar Enverin. Po clidhje kane ato qe thote profesorei me idjotsite e tua?

   Reply to this comment
   • intelektuali December 19, 11:33

    Po se ti je DUDUM dhe BUDALLA cfare faji te ka intelektuali,

    sepse:

    E gjithe DCIBAOJA enveriste e Mandil-Kandilit pa shtylle kurrizore eshte nje Thirrje-Kushtrim per te Luftuar Dekanet dhe Rektoret dhe jo vetem kaq, por u ben thirrje studenteve si Lenini proletareve ne Smolni per te rezuar dhe masakruar pedagoget dhe arsimtaret ne Universitetet Publike qe jane si Mandil-Kandilit pa shtylle kurrizore:

    STRUMBULLARI I TE GJITHA TE LIGAVE QE I KANE RENE NE KOKE STUDENTEVE

    prandaj:

    O Taku-Uturaku qe quan intelektualin idiot ky kushtrim per te vrare dhe masakruar ARMIKUN e Kllases si ne kohen e Qepes te Enverit qe po i meshojne te gjithe pushtat servile nga bedri Islami, Fatos Tarifa e deri tek ky Mandili-Kandili pa shtylle kurrizore

    I SHERBEJNE VETEM KAUZES SE KUSERISE DHE HAJNISE MAKABER TE EDI RAMES

    qe:

    Kerkon dialog enverist “gju me gju” me studentet,

    por:

    Nuk e ka hapur akoma gojen e tij te mashtruesit enverist per oligarkun e tij, Bashkim Ulaj, qe u kap me presh ne duar duke fallsifikuar vula dhe dokumenta tenderash qindra milioneshe qe po i vidhen buxhetit te shtetit, njesoj sic vidhte Enveri do kohe me pare ku i kishte bere shqyptaret si skllever me pune te detyruar dhe BOLE pa penis, trutharre dhe kokpalare, si puna jote,

    qe:

    Nuk e kuptojne dot se kjo Hajni dhe Kuseri tipike enveriste:

    ESHTE STRUMBULLARI I TE LIGAVE QE KA NXJERRE STUDENTET NE PROTESTA.

    Reply to this comment
    • palortoja December 19, 14:15

     Mos fol per Enverin or debil, se nuk te merr njeri seriozisht, universiteti qe la Enveri ishte me nivel europian, ndersa ky i sotmi eshte universitet fallso.

     Reply to this comment
     • intelektuali December 19, 17:35

      Po mire o dallkauk fanatik enverist:

      PO PSE ATEHERE ENVERI FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN NE VITET 80-90?

      me:

      Universitaret Famoze Evropiane te tij katunare dru me pre nga Kllasa puntore dhe fshatare,

      kur:

      kishte vrare dhe masakruar intelektualet e mirefillte dhe te vertete shqyptare qe e donin Shqypnine, njashtu sic e duan sot studentet:

      SI EVROPA DHE BOTA DEMOKRATIKE

      Jo sic e deshen Universitaret debile dhe dallkauke te Enverit, shumica spiuna te Sigurimit te Shtetit:

      Si Korea e Veriut e Kimit.

  • I tillë je , sa herë që hap gojën December 19, 17:38

   Kujdes , se po flet ai , më këllira e gjithë shqipfolësve , Inteloleshi , që ze më se gjysmën e hapësirës së komenteve , me përsëritjet e dërdëllitjet skizofrenike !

   Reply to this comment
 7. DRENICA E KUQE December 19, 07:37

  Analize e qelluar dhe duhet pergezuar autorin per shembujt qe sjelle, per te na bere ta kuptojme humneren ku kemi rene dhe po vazhdojme te biem perdite e me thelle, perdite e me pakthyeshem tek vlerat njerezore, kombetare, morale, interlektuale, akademike e shkencore… Nderkaq, gjendja eshte edhe per qindra here me skandaloze ne Prishtinen “patriotike” e “shqiptare” te LDK se “Presidentit historik”, dr. Ibrahim Rugova dhe ne vatrat tjera shqiptare ne ish-Jugosllavi e Serbi…
  Duhet nje REVOLUCION ne arsim, qe te krijohen parakushtet per revolucione tjera substanciale, kombetare e njerezore!…

  DRENICA E KUQE

  Reply to this comment
 8. Korkodili December 19, 08:46

  ne Gjermanin e Pasur – 11- % pra njembedhjet perqind e nxenesve te shkolles se mesme shkojne ne Universitet, Pyetni dhe do ta shihni .
  PO ne Shqiperin e varfer?
  ne universitet shkojne rreth- 70 % e nxenesve , Vendi i pare ne gjithesi….Si ka mundesi , si jepen diplomat , ku ushtrojne praktiken ketu nuk ka as nje Kovaçahane??????

  Reply to this comment
  • Flaka.al December 19, 14:30

   Ne Gjermani, ne vitet 60-te shkonin ne universitete 10% e atyre qe mbaronin shkollen e mesme.

   Sot shkojne 30% e tyre dhe, per shkak se kjo shifer ka krijuar veshtiresi per t’u suportuar financiarisht dhe nga tregu i punes, jane rritur kriteret e pranimit ne universitete.

   Studentet shqiptare jane ne hall, jane te varfer, nuk kane treg pune qofte me diplome universiteti, qofte edhe te diplomuar nga universiteti, nuk dine cfare te bejne ne jeten dhe me rinine e tyre prandaj, perpos emigrimit kur munden, shullohen neper auditoret e universiteteve dhe neper kafenete dhe pub-et perbri tyre si nje ushtri bashibozhukesh, si kotanike, si njerez qe edhe kur kane vullnet per te studjuar dhe per tu formuar profesionalisht “pe verteti”, nuk kane profesorat te kualifikuar shkencerisht dhe moralisht per kete mision, pa folur per bazen materiale dhe kushtet e nje pune te mirefillte shkencore.

   Levizja e tanishme e studenteve, me kerkesa qesharake me maska apolitike, shumje shpejt do merret peng nga horrat dhe horreshat qe blejne e shesin, qe trafikojne influenca politike si kapar te pasurimit dhe pushtetit, sic bene dhe perfituan te gjithe derrat e dosat e levizjes se dhjetorit 1990, qe lepinin me llape pardesyte e bardha.

   Doni te dini sa te ndergjegjshem dhe te ngritur politikisht jane studentet tane?

   Pyesni ata se cfare qendrimi ka kjo “elite” si helike e ndryshkur qe cirret si rrota pa graso, per reformen ne drejtesi, qe sot eshte i vetmi kale beteje per te pastruar hauret e korrupsinit, krimit dhe trafikimit te shoqerise dhe shtetit te shqiptareve.

   Perse keta levenda nuk dolen ne rruge dhe ta impononin klasen politike pushtet-opozite te pershpejtoni dhe radikalizonin reformen ne drejtesi, ta shtrinin kete reforme tek politika, tek profesorati i tyre, tek boset e mediave dhe gazetaret e saj dhe te detyronin reformen qe te mos amnistoheshin gjetjet e vetingut por te kalonin ne prokurori.

   Studentet tane kane qene shume te zene gjate kesaj kohe, me kafete, pub-et, me plagjiatura dhe me korruptimin e pedagogeve te korruptuar per te marre diplomat e pavlefshme.

   Tani qe jane bere 140 mije studente, 80% e te cileve duhet te kalojne ne shkolla profesionale dhe jo ne universitete, tani qe e kuptojne se diplomat e tyre jane si nje monedhe e cvleresuar ne renie te lire me te cilen nese blen nje vakt ne mengjez, ne darke nuk blen dot as buken thate, ne dalin ne rruge, shesin te trasha, bejne ultimatume dhe nuk pranojne as dialog, as bisedime, as negociata por……”plotso 8-9 kerkesa!”

   Po pastaj?
   Ja i plotesoi Edi, pa negiciata, 8-9 kerkesat?
   Cfare do beni ju, te dashurit e rinj, te publikut tone hipokrit dhe pervers?

   Do shkoni koke ulur dhe me bisht ne shale ne auditor, per te vazhduar, me nje kosto me te lire apo qofte edhe falas per nja 2-3 vjet, te merrni diplomat tuaja te cvleresuara qofte nga cilesia, qofte edhe nga sasia?

   Apo do t’i bashkengjiteni Lulit e Mulit, Grides dhe Salianjit ne forumet rinore apo repartet paramilitare te tyre per protesta te dhuneshme, bllokime dhe bojkotime?

   Apo do te beni nje parti politike studentore, “te pavarur” gje e padegjuar askund neper demokracite e sotme.

   Me keqardhje po ju them:

   Jeni nje levizje e deshtuar!
   Edhe po ta rrezoni Edi Ramen, do te mbeteni nje levizje
   e deshtuar, sepse me se pari, nuk keni pasur nervin
   politik te ndiqni betejat politike te vendosjes se shtetit
   ligjor ne Shqiperi dhe te rreshtoheni me progresiven ne menyren dhe ne kohen e duhur dhe me forcen e duhur.

   Tani, shkoni ne shtepi, beni festat, hani gjelin dhe kthehuni ne Janar te vazhdini te shisni pordhe per publikun dhe te dergoni ultimatume per kerkesa qe ju thuhet se jane automatikisht te plotsuara.

   Jani bere “llacat” e nje tipi te ri, por qe gjthsesi do te keni fytyren e PD-se.

   Vetem perfytyroni pak: Edhe Berishen e keni ne krahun tuaj!
   Pa folur per vemje si Ylli Rakipi!

   Ju meshiroj!

   Reply to this comment
   • mirel December 19, 15:52

    Ik mor legen. Qenkan studentet me plagjiatura, jo ministrat dhe pedagoget. Qenkan studentet qe korruptojne pedagoget, dhe jo pedagoget qe rrjepin studentet.
    Pse nuk thua qe studentet i markan per dore pedagoget dhe i “prishin”, i cojne ne rruge te keqe..
    Nga na dalin keta legene mendjellinj qe e shikojne femijen student si te keqe kombetare.
    Si keshtu, e paskan korruptuar studentet politiken apo politika eshte ajo qe ka shkaterruar shtetin?

    Reply to this comment
    • Po ky kollodoku nga na mbiu? December 19, 20:03

     Kur pocaqirave i merr suma flake llomotisin marrezira. Eshte humbje kohe te merresh me ta @mirel, prandaj le ta leme te shfryhet se shpejt do i mbarohen baterite. Ky delenxhi eshte tamam prototipi i atyre, te cilet z.Jorgo i permblodhi me termin “servum pecus”. I dogji miza nen kesule rakitikut prandaj e beri telef tastaturen kunder studenteve. Tamam llum kazani. A mund te kesh meshire per keto funderina?

     Reply to this comment
     • mirel December 20, 23:53

      Po te jesh student, mos kini meshire. Keta kerma hane nga gjaku juaj dhe nuk ju vjen aspak keq.
      Dhe ju mos u dorezoni deri ne fund sa te bjeri qeni

 9. Opozitsr i sfilitur December 19, 09:05

  Jorgo.Mandili.nje pene e re.e.fuqishme e Dites. M pelqen po aq.sa Viktor Malaj

  Reply to this comment
 10. Zeqo Qulli December 19, 10:46

  o Komentues Korkodili…..nqs je i ri në moshë dhe ke këtë gjykim je një idiot po ke kohë të ndryshosh…..nqs je në moshë më të madhe atëher qënke një idiot i lindur!!!
  Gjermania eshte 82-83 milionë banorë dhe ka universitet private,amerike,angli…etj ku shkojnë.
  në Shqipëri nuk shkojnë 70% o dell po 20%(-/-).
  ik bëj çiçin shurdho kot trapin me juve…

  Reply to this comment
 11. Amerikani December 19, 10:49

  Brilante!

  Pershendetje profesor Mandili.

  Reply to this comment
 12. Bubulllimasi December 19, 11:09

  I nderuar je qe ne kete artikull shpreh ate qe eshte e verteta per mender drejtuesit e universiteteve tona. Por keta s’ jane gje tjeter vetem nje metastaze e kancerit ne trupin e popullit tone,partite politike. Po nuk u zhduken nga skena politike hajdutet profesionist Berisha ,Meta, Basha dhe Rama me bashkpuntoret sahan lepirse te tyre ne te gjitha nivelet, nuk ka sherim per universitetet. Shkatrrimi i arsimit nga ana e ketyre perbindshave pa skrupuj eshte tradhetia me e ulte, me e flliqur qe i behet popullit, eshte atentati me fatal qe mund ti behet te ardhmes sone. Keta me te vertete jane tradhetaret me te poshter ne te gjithe historine e kombit tone dhe te jeni te sigurt keshtu do te njihen nga brezat e ardhshem. Njerez te mencur e patriote qe u dhimbset kombi e atdheu, mos rrini strukur por merni guxim nga protesta e studenteve, populli pret nje organizim politik qe te shkul nga arena politike kancerin qartazi tashma te evindetuar PD,LSI,PS. Jo vetem artikuj kaq te goditur ne gazete por duhet veprim sa nuk eshte vone. Ka apo nuk intelektuale te zote, patriote, atdhe e popull dashes, per me teper, johajdute ky vend? Mos valle te gjithe do te behemi gjaku i shprishur per hir te ketyre hijenave gjakpirse qe , pervec te tjerave, kane degradur deri ne ate shkalle, sa te vjedhin edhe dialogun me studentet, sikurse ndodhi ne Universitetin bujqesor?

  Reply to this comment
 13. anticensurë25642654 December 19, 11:31

  “Rektori Unamuno ishte filozof, shkrimtar, esseist, historian dhe profesor.”
  mbi të gjitha ka qënë i ndershëm!
  këtu asnjë nuk është,dhe nuk mund të jetë!
  janë zgjedhur ata që mund të kërcënohen nesër,ata që nuk mund ta hapin gojën,çfardo që tu thuash!
  “dialogu” i ramës është thejshtë një përpjekje për të fituar kohë për të përçarë studentët!!
  është një protestë që ai nuk e ka në kontroll!pra është jashtë politikës,jashtë kontrollit të saj!
  është jo vetëm tmerri i ramës por dhe i të gjithë politikës!
  pavarsisht se duket sikur kanë gisht në të!?
  politika është jasht!

  Reply to this comment
 14. Fier December 19, 11:57

  Veshtire te zgjidhesh probleme ne Shqiperi.
  Ketu fusin hundet e te marin erzin lloj e lloj komentuesish.
  Ku eshte respekti per mendimet e te tjereve porleshohen si likuni me sharje ofeza dhe “diskutime” nga individe qe edhe vete nuk dine se ç’jane!!!.
  Shkrimi theres i Z. Jorgo Mandili eshte vlere e çmuar.

  Reply to this comment
 15. Fier December 19, 12:03

  Veshtire te zgjidhesh probleme ne Shqiperi.
  Ketu fusin hundet e te marin erzin lloj e lloj komentuesish.
  Ku eshte respekti per mendimet e te tjereve por duke qene i huaj per disa kjo vlere ata leshohen si likuni me sharje ofeza dhe “diskutime” nga individe qe edhe vete nuk dine se ç’jane!!!.
  Shkrimi theres i Z. Jorgo Mandili eshte vlere e çmuar.

  Reply to this comment
 16. Vasili December 19, 12:31

  Mendoj se je nje pene e vertete, teper e rralle z.Mandili,ne shkretetiren intelektuale shqiptare.
  Me shume kulture dhe profesionalitet,na e solle kete shkretetire te arsimit tone,ne gjithe dimensionin e saj te erret, dije dhe personalitet-vrases.
  Dhe kjo,megjithate paraqet vetem pasojen.
  Shkaku kryesor i kesaj gjendje eshte qeveria,apo per menyren si funksionon ajo,i kryeministrit,qe mbasi inicioi me buje nje reforme arsimore i ktheu krahet asaj,duke e lene ne dore te aparatcikeve,akrobat,te trembur apo te paafte.
  Rama shkon dhe konsumon kohen e vyer te kryeministrit,duke u marre gjate me alabake rrugesh dhe televizionesh kam-kumesh pa fund,kurse bandat e sali-metes te patrazuara,ne gjashte vjet pushtet te tij,vazhdojne te bejne kerdine duke shkretuar te sotmen dhe te ardhmen e ketij vendi dhe rama me duart si gjithmone atje ku duhej te ishin koqet e ketij dylberi.
  Studentet,le te guxojme ti quajme keshtu,megjithse kane perpara ata lloj pedagogesh,pa shtylle kurrizore njerzore dhe profesionale; i ben nje kerkese ministrise se arsimit,ku morren nje pergjigje negative sa te painformuar aq dhe arogante nga kryeministri.
  Dhe studentet,te fjetur ne shekuj dikur nga frika e Saliutr,zgjohen nga dremitja dhe duke pare qe nuk kishin me perpara koburen prodhim i vicidolit dhe cepanit,bejne proteste qe me ne fund i nderon ata.
  Dhe cuditerisht,kryeministri brenda disa ditesh ndrron diametralisht fytyre dhe jo nje por tete kerkesat e tyre i pranon dhe me tej,vazhdon te zvarritet neper universitet per ti kontaktuar.
  Del qe ky universitet,per kete kryeminister,gjate gjithe kohes, ka qene jashte territorit shqiptar.
  Per kete dhe ato qe u thane me lart,ky kryeminster frikacak i lindur shume i lodhur dhe qe paraqet vecanerisht vitet e fundit nje personalitet psiqik te disekuilibruar me pasoja brenda dhe jashte vendit duhej tja kish lene vendin dikujt tjeter brenda partise se vet,e cila ka degjeneruar ne nje parti memece kur eshte perballe tij.
  Duket si nje nyje gordiane,ne kete zallamahi pazar-akshami teper te pluhurosur oriental mesjetar.

  Reply to this comment
 17. syri December 19, 13:44

  Nuk jane vetem ata! Eshte i ngjithe mentaliteti shqiptar! Enveri i merrte ushtare dhe tani i cojne ne universitete,u thencin! Prinderit e shkrete cfare te bejne? I duan femijet afer dhe te mos marrin rruge te keqe! Kjo gjeme e madhe filloi me injorantin Sali qe i vuri kazmen shkolles! Profesoret marrin para per noten! Dekanet dhe rektoret marrin para per studentet dhe profesoret! Paguajne politikanet duke i pranuar si profesore te jashtem! Pa folur per partite politike! Injoranca po mbyt Shqiperine me Lulin-Salen,Meta -Mona etj.

  Reply to this comment
 18. Bureto December 19, 14:43

  Ashtu si ‘Skaneri’, i patrioti Ali Asllani, i nxori shoqërisë, por sidomos politikës dhe pushtetarëve shqiptarë, sëmundjen: veset, babëzinë, karakterin e ultë dhe apatrizmin, për fat të keq dhe ai që ka filluar t’i bëhet sot, konstaton se, ‘trupi’ i shoqërisë tonë, vazhdon ende edhe sot, pas 80-90 vjetësh, të jetë i sëmurë.
  Cilët do të jenë ata ‘doktorë’ të vërtetë që do japin ‘recetën’ e duhur për shërimin e saj? Kjo është pyetja dhe këtu kemi ngecur të gjithë.
  Do zoti na jep mendtë që gjërat të shkojnë në vendin e duhur. Ishte Protesta e studentëve ajo që si bisuria e kirurgut, çau plagën dhe qelbi doli jashtë me furi, duke spërkatur fytyrën e pudrosur të politikës dhe qeverisjeve tona. Le të jetë rasti i universiteteve në veçanti, dhe i arësimit tonë në përgjithësi, rruga nga duhet të fillojë ndryshimi, por radikal ama, dhe jo kozmetikë. Studentët duhet të ridimensionojnë kërkesat e tyre në këtë sens, me masivitet, forcë dhe këmëngulhe deri sa të shohin se po hidhen hapa konkrete. Nga këtu duhet patjetër të fillojë dhe dialogu. Mjaft me pingpongun qeveri-studentë. Dhe më parë të fillohet me demaskimin, deri heqjen nga funksionet të SERVUM PECUS, që kanë zaptuar tempullin e shenjtë të dijes, por edhe të moralit të lartë, nga segmentë të caktuar në universitete. Sepse aty formohet gjenerata e të ardhmes. Universitete pa trupa akademike dinjitoze, në të gjitha kuptimet, dhe pa studentë që e dashurojnë dijen nuk mund dhe nuk duhet të ketë. Por për të arritur në nivelin që kërkohet ‘Skanimi’ duhet të vazhdojë dhe ‘Bisuria e kirurgut’, po ashtu. Deri në shërimin e plotë. Sigurisht koha e reanimacionit dhe e shërimit nuk do jetë e vogël, por e rëndësishme është që ‘Pacienti’ të shërohet e të ketë jetë sa më të gjatë.

  Reply to this comment
 19. Plaku Xhuxhumaku December 19, 14:53

  Epo kur ka mesuar edhe ky katunari Mandili te fuse sentenca latine mer aman. Po ti o Mandil nga na u bere akademik kaq i shkelqyer? Une te mbaj mend si student medioker.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 December 20, 11:05

   qënje
   ky mund të jetë dhe i prapambetur mendor,por kjo nuk i çveftëson ato që shkruan!!
   për mua ka më shumë vlerë ky “ish studenti mediokër”se ti qënja superiore,që majftohesh me komente si unë e të tjerë!!

   Reply to this comment
 20. mirel December 19, 16:04

  Shkrim shumei bukur i Mandilit.
  Une jam me Unamunon.
  Cfaredolloj kostoje te kete arsimi nuk krahasohet me te ardhmen e dijes dhe te mencurise se popullit.
  Vetem maskarenjte e oligarkise kerkojne ta lene popullin ne erresire. Sepse ata nuk duan qe populli te kuptoje si funksionojne skemat e vjedhjes se xhepit te popullit.
  Qeveria i quan PPP..por qe jane totalisht grabitje e mirefillte e taksave te popullit.
  Nje verejtje vetem ne lidhje me numrin e studenteve. Perse shqetesohen te gjithe nga numri i studemteve qe ndjekin shkollat e larta?
  Askush nuk ka te drejte te privoje askend qe te ndjeki shkollen. Pavaresisht numrit te larte apo te ulet e drejta e arsimimit eshte legjitime per kedo qe ka vleresim te mjaftueshem per te shkuar ne shkolle te larte.
  Nota te jete kriteri i vetem i vleresimit.
  Le te caktoje nje minimum mesatare tek 8 apo 7.5 dhe te shkojne te gjuthe ata qe aspirojne.
  Punesimi ngelet problemi i se ardhmes, dhe patjeter qe shanset do jene me te mira per studentet me diplome se ata pa diplome.
  Asnje nuk ka te drejte te kufizoje mundesite e te rinjve per shkollim.
  Po vazhdoi kjo rruge qe ka nisur qeveria e Ramutit vendi do perfundoje ne ndonhe shoqeri te prapambetur me keq nga. Shqiperia e Zogut

  Reply to this comment
 21. T. Topi December 19, 16:31

  Fakti qe ditet e fundit ne kete forum na mbine si kerpudhat pas shiut dhe u versulen si te terbuar veglat qorre te pushtetit, duke u munduar me lloj-lloj menyrash te hidhnin balte kunder protestuesve dhe kerkesave te tyre, deshmon qarte se eshte bere dhe po behet gjithshka e e mundur per t’ja ulur hovin protestes me qellim mbrojtjen e interesat e ngushta te nje grushti njerezish.

  Prioritare per keta sojzinj bythshitur eshte ruajtja e status-quo-se pavareisht se pjesa dermuese e shoqerise eshte pozicionuar pothuajse e tera kunder shterpesise qeveritare per te argumetuar bindshem drejtesine e cdo lloj vendimmarrje te marre prej saj. Pasoja negative e se ciles eshte padyshim rritja e vazhdueshme e pakenaqesise, ku ngritja ne protesta shihet si mjeti i fundit per t’ja arritur nje te drejte te mohueshme.

  Epidemia e deleve sherbetore sot ka prekur jo vetem ata te cilet autori me te drejte i quan profeshorra dhe akademykur, por edhe vete man(d)allat e shtypit dhe gjetke. Per keta te fundit, veshtire se i bie ndermend dikujt prej intelektualeve qe te trajtoje ne kohe dhe me themel kete ceshtje kaq te perfolur. Per te nxjerre ne pah prapaskenat e mundshme si kjo me rektoret “kuloshitur”, lapsi duhet mprehur pa bere dallime midis deleve te zeza te arsimit dhe deleve te bardha te shtypit, sepse fundja kur epidemia bie mbi arnautistan shtrirja e saj nuk njeh kufi.

  Shkrimi nxjerr ne pah serisht po ato dukuri te njohura dhe me pare, keshtu qe perforcohet akoma me shume idea e krijimit imediat te nje force te re politike, prioritetet e se ciles duhet te ishin totalisht te kunderta me praktikat deshtake te ketij “tranzicioni” pa limit. Tranzicion ky qe po e vendin dhe shoqerine me teper drejt degjenerimit dhe shperberjes, se sa anasjelltas.

  ZGJIDHJA?

  Kush do jete ai “profet” qe do dali (qofte dhe ketu ne forum) e te behet udherrefyes drejt nje tempulli te ri te politikes? Askush? Atehere pranojeni qe jeni po aq LOOSER sa dhe… Ed’thati

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku December 19, 18:17

   Nuk shkruhet LOOSER, por LOSER. Po deshe te shprehesh ne anglisht, mesoje me mire.

   Reply to this comment
   • TeleTubbies December 19, 19:16

    Gricesh kot o xhuxhumak,
    Se këtu s’jemi në fillore,
    Ku dylberat numërojnë,
    Veç gabime drejtshkrimore !

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku December 19, 19:47

     Kush do me shit pordhe anglishteje o ta shkruaj tamam o sic thua ti, po qe me gabime drejtshkrimore hajde e me boj nje gojore. A more vesh or taj?

     Reply to this comment
     • Si s'u poqe o kokloqe December 21, 00:55

      Te shkoi huq gojoro, se zanatin me te prefruar te shuran-xhuxhumakut ne Spac e dine te gjithe.

     • Plaku Xhuxhumaku December 21, 19:25

      Ti o “Si s’u poqe o kokloqe” dukesh edhe me shkolle se je nga te rrallet qe “s’u” e shkruan korrekt, dmth ia ve apostrofin, po me sa duket ke probleme mendore te renda qe nga koha e feminise kur babi te molestonte.

 22. Dn December 19, 16:44

  O problemi zgidhet edhe kollaj bile.
  Shkarkoni te gjithe keta horra.
  Paguajni si dikur profesor te huaj mbasi s’kemi shqiptare te ndershme, edhe beni nje klase me vdeo per gjithe anfiteatret tjere. E universitet . Ose edhe ma mire ,merrni direkt kurset nga universitetet e botes me fame. Kalloni provimet e tyre. Bile do keni nje diplome qe vlen kudo ne bote.

  Reply to this comment
 23. Flutura December 19, 20:26

  O profesor Mandili di gje ti: a kishte vjedhur gje Unamuno?
  Mos na trego perralla. Cfare mund te thoshin Kulet e Konet dhe te gjithe konet e pranishem aty?
  …dhe ne fund cfare na the? Per mua asgje.
  Se po te ishin si Unamuno, kryeministri, po aq intelektual se edhe ti, nuk do te ishte i detyruar te perdorte ate gjuhe, gjithesesi e pranueshme dhe e duhura, per ate cfare ka ndodhur me universitetin.

  Reply to this comment
 24. Jeta Bariu December 19, 21:15

  o shoku Mandili,shume bukur e spjegove se cfare ishin e gjithe trupa drejtuese e universeve tona Keta jane njerezit me te ditur e me te shkolluar,shume prej tyre dhe jashta shteti dhe te dipllomuar po atje dhe simbas teje keta qenkanSERVUM PECUS dhe duheshe ti kunderviheshin atij Satrapi amoral pa pike edukate ordiner dhe prepoteht Edhe sherlatan ku e gjeti shkollen emadhe pe nuk beri se paku nji pikture per te qene apo qofte edhe nje ese te veten por drejton dikton,urdheron, manipulon shantazhon dhe kercenon me kedo qe i del perpara me nje arrogance te pa shembullt.E si mund te blnin ne perballje me kete satrap e te binin ne nivelin e ketij injoranti universal i kategorise me te larte qe nuk njeh as piken e edukates elementare.Vetem njerez si puna juaj SERVUS PECUS qe i kredhni bishtin per ndonje kulltuk ne pushtetin e tij te uzurpuar..Ja gjetet me ne fund armiqt e klases per tu justifikuar.Me mire do benit te mesoni nga vendosmeria dhe burreria e Studenteve.Shkoni prane tyre dhe mesoni te verteten dhe shkruani per sakrificat e tyre o lepires i prapanicave..

  Reply to this comment
 25. gjermani i fundit December 19, 22:07

  Ky shkrim eshte nje reagim I persosur per tu kujtuar rektoreve dhe shpures se akademik-profesoreve se ata jane figurat pa ze qe po’ è vdesin vleren e Dijes. Dija eshte debat dhe dialog, dhe kur Rama shkon tu shpjegoje studenteve gjera elementare, mortja qe ti haje rektoret e docentet qe sikur Jane krushq ne keto shqetesime te studenteve. Sic shkruan sakte z. Mandili, Dija eshte fuqi dhe ajo bind kur eshte me te drejten dhe arsyen. Ketu lind nevoja per pjesen e saj themelore, qe eshte guximi qe te jep arsyeja. Gjeresisht ndodhine è guximit intelekual te prof. Miguel Unamuno e ka trajtuar Erich Fromm tek Anatomia è shkaterrimit njerezor, ne pjesen Ku shpjegon Nekrofiline si deshire per vdekjen (e tjetrit), por edhe tek eseja “Ne anen e njeriut*, ku shpjegon sesa I rendesishem eshte kriteri I moralit te se drejtes. Kjo qe I mungon kastes se drejtuesve dhe pergjithesisht klases se drejtuesve politika dhe apolitike. Rektoret rrine ne rreshtin e pare si pjese e administrates kur ata duhet te ishin gjykatesit supreme te rrugezgjidhjeve. Por ja qe u mungon guximi, sepse me siguri jane te shantazhueshem.

  Reply to this comment
 26. Kopi Nishku December 20, 12:54

  Ju kam lexuar dhe shkrime te tjera por si kjo tej mase e pa koncept e shkruar me diktim eshte nje dobesi karakteri qe te con ne degradim .Te ngjallesh luftene klasave si dikur per eleminuar ajken e intelektualeve eshte nje fatkeqesi emadhe Nuk fare jeni gazetare apo pedagog por te marresh ne mbrojtje nje sharlatan ordiner cinik,ironik,mashtrues i kalibrit me te larte,shantazhues dhe hipokrit. Duhet te jesh si ai apo laro i paskrupullt.A e di tionjeri se tarifat per pagest e provimeve te prapambetura nue e nxorren dekanatet e as rektoratet por ky sharlatan me VKM e fameshme per te rrjepur studentet.Edhe bordin eadministrimit i ka emeruar po ky dhe jo dekanatet Pastaj qe thua ti si ka mundesi qe ky sharlatan papike edukate te ofendoje dhe te denigroje te gjithe trupen pedagogjike.Na thuaj ti mor shok se ku e morri edukaten ky dru i shtrembur ne ketakombat enen urat e Parisit apo ne plazhet elakuriqesise te LaroseSi mund ti delnje perballe ketij xhahili.Enver Hoxha te vriste me plumb pas kokeSali Berisha te digjte e te vriste ndersa ky ti nxjerr kalamajt ne rruge pa buke se nuk te pushon por te detyron me intriga te japesh dorheqjen dhe te mos kesh ga tja mbash.prandaj o njeri ata kane qene te detyruar te heshtin ,se kane dy fije mend .Pumbit dhe budallait mos idel perpara thute nje fjale e urte.

  Reply to this comment
 27. Virusi December 23, 22:34

  Nuk e ka keq z. Mandili. Rektoret e sotem Jane pa personalitetin e duhur, njerezor dhe shkencor, njerez qe merren me partite, me ryshfete e korrupsion e nuk djekin pasionin per fushen qe levrojne. Kerkuan autonomi dhe e moren, cfare ben, asgje. Ata qe sot rendom quhen profesore e doktore Jane thjesht mesues, ashtu si mesuesit e shkolles mesme qe lexojne libra dhe ua thone studenteve ne auditor. Kush ka mbaruar universitetin para 30 vjetesh degjonte personalitete te fushes, si Kuneshka, Radovicka etj. Universitetet ne bote merren me edukim po dhe me pune kerkimore shkencore. Shume nga arritjet e sotme vine nga universitetet qe financohen nga kompani te ndryshme. Sic jane zbulimet per kancerin, nderhyrjet kardiake etj, behen nga universitetet. Kurse ne kemi pedagog disa anonim apo femije qe sa mbarojne studimet dalin e japin leksione. Titujt doktor dhe profesor qe ndeshen gjithandej jane thjesht me perkthime. Dhe mendimi i shkollimit eshte jo real, vazhdojme me konceptin e arsimit masiv. As shoqeria dhe as familja s’ka perse te financoje aktivitete Jo dobiprurese. Jemi per te vene duart ne koke.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim