Shëndeti mendor, Eurostat: Depresivët, në Islandë, më të lumturit në Rumani

October 13, 2018 10:31

Shëndeti mendor, Eurostat: Depresivët, në Islandë, më të lumturit në Rumani

Eurostat publikoi statistikat për 2014: Vendet e Lindjes janë më të qetë, në Itali 5,5% e popullsisë vuajnë nga depresioni me një hendek të madh midis burrave dhe grave

Në 15 shtete anëtare të BE-së, depresioni kronik i vetëvlerësuar arriti kulmin në grupin e moshës 75-vjeçare dhe në shtatë shtete të tjera anëtare ishte më e larta në mesin e njerëzve të moshës 55 dhe 64 vjeç. Europianët që jetojnë në qytete kanë më shumë gjasa të raportojnë çrregullime kronike të depresionit. Të dhënat u shpërndanë nga Eurostat me rastin e Ditës Botërore të Shëndetit Mendor më 10 tetor. Shifrat për depresionin kronik vijnë nga vala e dytë e hulumtimit europian mbi kujdesin shëndetësor (EHIS), i disponueshmi më i fundit, i cili u krye në mes 2013 dhe 2015 dhe personave të moshës 15 vjeç e lart. Vala tjetër e sondazhit do të bëhet në vitin 2019.

Të dhënat

Islanda kishte përqindjen më të lartë të popullsisë së saj që përjeton depresion kronik dhe kuota me dy shifra u regjistruan gjithashtu në Irlandë, Portugali, Gjermani dhe Finlandë. Përqindja e njerëzve që raportonin depresion ishte më pak se 4% në Republikën Çeke, Qipro, Bullgari dhe Rumani. Më shumë probleme për gratë sesa për burrat në secilin nga shtetet. Përqindja e grave që kanë raportuar depresion kronik arriti 17% në Portugali, duke kontribuar në hendekun më të madh gjinor. Ndarjet e të paktën 5 pikë përqindjeje janë regjistruar gjithashtu në Spanjë, Letoni dhe Suedi dhe pjesërisht në Itali.

Grupet e moshave

Për të moshuarit, sipas Eurostat, depresioni ka peshën e vet: një në 10 europianë të moshës 75 vjeç e lart kanë raportuar depresion kronik. Ndër grupet e moshave nga më të rinjtë në moshën më të vjetër, përqindja e njerëzve që raportojnë depresionin rritet me vjetërsinë. Eurostat ka regjistruar një prevalencë relativisht të ulët të depresionit kronik midis të rinjve. Në të kundërt, përqindjet më të larta të njerëzve që raportonin depresion kronik në Suedi ishin midis moshës 25 dhe 34 vjeç (13.1%), ndërsa në Danimarkë ata ishin midis 35-44. Modeli në Islandë ishte pothuajse e kundërta e zhvillimeve të përgjithshme të vërejtura për të gjithë BE-28: përqindja më e lartë e popullsisë që regjistroi depresionin kronik u regjistrua në mes të 15 dhe 24 vjeç (21.7%), një rënie në 7.9% midis 65 dhe 74 vjeç, përpara se të rritet në 10.0% për ata të moshës 75 vjeç e lart.

Në qytetet më të trishtuara

Me përjashtim të faktorëve demografikë të analizuar deri më tani, prevalenca e depresionit kronik ndikohet nga shkalla e urbanizimit. Popullsia që jeton në qytet ka më shumë gjasa të vuajë nga depresioni kronik. Në vitin 2014, 7.8% e njerëzve që jetonin në qytet raportuan se vuanin nga depresioni. Kjo përqindje ishte më e lartë se për ata që jetojnë në periferi (7.1%) dhe në zonat rurale (6.2%).

l./h dita

October 13, 2018 10:31
Komento

2 Komente

 1. Juli October 13, 15:11

  Llojet e depresionit janë nga shkaqe të ndryshme. Këtu në Finlandë depresioni vjen ngaqë i kanë të gjitha. Se vrasin trurin për asgjë. Shtet social ashtu si donte Enveri ta bënte shqipërinë. Të papunëve i paguhet qeraja, drita, ujë , dhe 500€ në muaj per te jetuar dhe nëse si dalin mund të kërkojnë akoma. Të paguajnë që të shkosh në shkollë. Mbushë 18 vjeç të japin shtëpi, quhesh i rritur.
  Depresioni vjen këtu nga të mirat.
  Ha pi rri gjithë ditën dhe pëson depresion hahaha.

  Reply to this comment
 2. qwerty October 13, 22:52

  ndersa ti dukesh je top nga kaptina e as mykesh as prishesh nga trute

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*