SHËNIM: Jemi në 2021, tre muaj përpara “zgjedhjeve të reja”. Të nderuar udhëheqës politikë, cilat janë objektivat dhe prioritetet ekonomike të këtij vendi?

Bledar H. Prifti January 14, 2021 00:01

SHËNIM: Jemi në 2021, tre muaj përpara “zgjedhjeve të reja”. Të nderuar udhëheqës politikë, cilat janë objektivat dhe prioritetet ekonomike të këtij vendi?

 

Nga Bledar Prifti

Botuar në DITA

Dy teoritë dominuese në botën e ekonomisë janë politikat neoliberale dhe ato strukturaliste. Teoria neoliberale mbështet argumentin se zhvillimi ekonomik i një vendi arrihet duke i lënë fushë të lirë veprimi tregjeve të lira dhe duke reduktuar në maksimum ndërhyrjet e shtetit në ekonomi.

Nga ana tjetër, përafrimi strukturalist mbështet argumentin se zhvillimi ekonomik i një vendi nuk mund të arrihet pa ndërhyrjen e shtetit për të stimuluar apo mbrojtur disa sektorë të ekonomisë, të cilët konsiderohen të pafuqishëm për t’u rezistuar ligjeve të egra të tregut të lirë.

Në Shqipëri ne nuk kemi dëgjuar ndonjëherë ekspertët e fushës së ekonomisë të rrahin mendimet në lidhje me strategjinë ekonomike e cila do të funksiononte më mirë në kompleksitetin politik, ekonomik, dhe social të vendit.

Në vitet e saj të fundit, para ardhjes së Rilindjes në pushtet, qeveria gjoja e djathtë e Sali Berishës hodhi poshtë mundësinë e bashkëpunimit me Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankën Botërore (BB) edhe pse këto dy institucione e bazojnë aktivitetin e tyre në një filozofi të pastër neoliberale, aq e mbrojtur nga forcat e djathta anembanë botës.

Nga ana tjetër, qeveria gjoja e majtë e Edi Ramës nuk ngurroi të rivendosë bashkëpunimin me këto dy institucione edhe pse filozofia ekonomike e tyre bie ndesh me filozofinë strukturaliste të forcave të majta anembanë botës.

Ka dy arsye të mundshme se përse gjendemi përballë këtyre paradokseve në politikat ekonomike shqiptare. Arsyeja e parë është se politikanët tanë hiqen si të djathtë dhe veprojnë si të majtë, dhe anasjelltas. Arsyeja e dytë është se politikanët tanë nuk e kanë haberin nga këto përafrime teorike dhe ideologjike ose nuk arrijnë t’i kuptojnë dhe implementojnë ato.

Arsyeja e dytë është më e besueshme, pasi politikat ekonomike të qeverive shqiptare nuk kanë njohur vazhdimësi vendim-marrjesh as përbrenda llojit të vet.

Duke mos u bazuar në një filozofi ekonomike, qeveritë shqiptare nuk kanë mundur të kuptojnë se cilat kanë qenë mundësitë dhe gabimet e tyre. Nëse do të kishin ndjekur politika neoliberale apo strukturaliste për një kohë të gjatë, jam i bindur se do të kishim mësuar shumë edhe në rast dështimi.

Sot ne jemi përballë një situate ku akoma nuk e kemi kuptuar se çfarë nuk ka funksionuar në strategjitë ekonomike të vendit. Kam frikë se po vijojmë me lëvizje kuturu pasi ende shumë pak dihet ose debatohet në lidhje me prioritetet, objektivat dhe strategjitë ekonomike.

Unë nuk e kam dëgjuar thuajse asnjëherë Kryeministrin të flasë në detaje për sektorët prioritarë të ekonomisë shqiptare, për synimet afatgjata dhe strategjitë e zhvillimit të vendit. Nuk e kam dëgjuar ndonjëherë  të flasë për politika financiare dhe monetare dhe se si këto do të ulin deficitin buxhetor apo mbështesin sektorë të ekonomisë të konsideruar prioritarë. Nuk e kam dëgjuar ndonjëherë të shpalosë vizionin e tij për filozofinë ekonomike mbi të cilën do të bazohen politikat ekonomike.

Pasja e një filozofie ekonomike nuk garanton suksesin, por mospasja e saj garanton dështimin. Historia na ofron shembuj për të dy filozofitë kryesore.

Politikat neoliberale kanë qenë të dorës së parë përgjatë epokës së kolonizimit deri në Luftën e Parë Botërore. Luftërat botërore, depresioni i cili goditi ekonominë botërore në vitet 1920, reduktimi i konsumit në vendet industriale, pavarësia e shumë kolonive dhe përhapja e ideve marksiste, shërbyen si faktorë kryesorë për t’i dhënë jetë filozofisë strukturaliste.

Shumë vende në zhvillim, përfshi Shqipërinë, menduan se mbështetja në agrikulturë sillte varfëri dhe se zhvillimi ekonomik do të vinte vetëm përmes industrializimit të vendit.

Në të njëjtën kohë, këto shtete besonin se industrializimi do të bëhej i mundur përmes ndërhyrjes së shtetit, pasi tregu i lirë nuk mund të promovonte industrializim. Mungesa e njerëzve që jetonin me rrogë (bujqësia nuk promovonte rrogtarë) e bënte të pamundur nisjen e procesit të industrializimit, pasi njerëzit nuk kishin lekë të blinin prodhime industriale, si p.sh. këpucë.

Strategët ekonomikë të kohës menduan se ky problem mund të evitohej nëse shteti do të ndërhynte duke promovuar industrializimin e disa sektorëve në të njëjtën kohë përmes planeve pesë-vjeçare. Kështu, dikush që do të shiste kanotjere e mbathje, do të mund të blinte këpucë a birra. Në fund të gjithë do të bëheshin më mirë duke blerë produktet e njëri-tjetrit.

Duke qenë se vendet në zhvillim kishin të limituar teknologjinë dhe eksperiencën, strukturalistët besonin se shteti duhej të fokusohej së pari në industrinë e lehtë, prodhimin e të mirave industriale që nuk kërkonin teknologji dhe njohuri të avancuara. Prej këtej, strukturalistët menduan se shteti do të mund të promovonte industrinë e rëndë dhe më të sofistikuar.

Shqipëria është një shembull i një zhvillimi të tillë strukturalist ku në fillim shteti ndërtoi industrinë e lehtë dhe pastaj atë të rëndë dhe avancuar, si atë të prodhimit të çelikut, superfosfatit, uresë, apo atë të autobuzave.

Por zhvillimi i disa sektorëve të industrisë, sidomos i asaj të rëndë, më shumë sesa sollën zhvillim, krijuan një kosto shumë të rëndë ekonomike për sektorët e tjerë të ekonomisë, përfshirë industrinë e lehtë dhe bujqësinë. Industritë e rënda si ajo e prodhimit të çelikut dhe superfosfatit ishin me humbje shumë të mëdha, madje i shkëpusnin buxhetit dhe sektorëve të tjerë shuma marramendëse. Kjo politikë strukturaliste çoi në një stanjacion economik dhe rritje të deficitit buxhetor dhe atij tregtar.

Disbalanca ekonomike e prodhuar nga politikat strukturaliste, përhapja e pasojave të njëjta në shumë vende të tjera në zhvillim të cilat kërkuan ndihmë financiare nga FMN dhe BB, dhe zhvillimi i vrullshëm i disa vendeve të Azisë Lindore risolli në jetë politikat neoliberale.

Vende si Tajvani dhe Korea e Jugut, sipas FMN dhe BB, arritën në sukses të paparë ekonomik fal politikave neoliberale të cilat u fokusuan në tre drejtime: krijimin e një ambjenti makroekonomik i cili bazohej në ulje të deficitit buxhetor dhe krijimin e një stabilitet monetar dhe financiar, privatizimin e ndërmarjeve shtetërore, dhe promovimin e politikave të tregjeve të lira.

Sot si FMN dhe BB asistojnë vendet në zhvillim duke ofruar ndihmë financiare në këmbim të implementimit të këtyre reformave ekonomike të njohura si “structural adjustment” apo Konsensusi i Uashingtonit. Konsensusi i Uashingtonit është një tërësi politikash ekonomike të cilat synojnë të krijojnë një ambjent makroekonomik favorizues për investime, të liberalizojnë marrëdhëniet tregtare midis vendeve, dhe të privatizojnë ndërmarrjet shtetërore.

Krijimi i një ambjenti makroekonomik përfshin politikat financiare për të ulur deficitin buxhetor përmes uljes së shpenzimeve dhe rritjes së taksave apo çmimeve të shërbimeve. Gjithashtu, ai përfshin politikat monetare për të kontrolluar inflacionin dhe mbajtur një kurs këmbimi valutor stabël për të lehtësuar tregtinë me vendet e tjera.

Pavarësisht argumentave të FMN dhe BB, zhvillimi ekonomik i vendeve të Azisë Lindore u bë i mundur edhe nga një ndërhyrje e shtetit në politikat ekonomike. Shteti ndërhyri duke implementuar politika proteksioniste dhe duke stimuluar sektorë të ekonomisë të cilët ishin konsideruar të dobëta dhe që iu duhej kohë të forcoheshin. Në të vërtetë, këto politika ekonomike mikse janë aplikuar dhe aplikohen sot edhe nga vende të fuqishme ekonomike si SHBA, BE, Japoni, etj.

Sot shqiptarëve po u thuhet se duhet të përgatiten përsëri për të shtrënguar rripin. Zgjidhje tjetër nuk u kanë lënë, politikanët që i drejtojnë.

Gjithsesi, Shqipërisë i duhet urgjentisht një grup ekspertësh me filozofi ekonomike të ndryshme, të cilët duhet të shpenzojnë ditë e netë pa gjumë për të identifikuar prioritetet ekonomike, objektivat, dhe strategjitë që duhen ndjekur.

Le të mendojmë dhe veprojmë në mënyrë sistematike dhe t’i largohemi qeverisjes primitive. Ka ardhur koha të ndjekim një model të qartë ekonomik, pavarësisht rezultateve. Edhe nëse dështojmë, të paktën do të mësojmë diçka.

 

—–

©Copyright Gazeta DITA

Ky artikull është ekskluziv i Gazetës DITA, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar DITA dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

 

 

Bledar H. Prifti January 14, 2021 00:01
Komento

51 Komente

 1. Drin November 1, 14:22

  Artikull shume i qarte dhe ndihmues per publikun e gjere, duke na treguar nje tabllo te plote te situates aktuale dhe se cfare duhet te presim nga qeveria.

  Reply to this comment
  • DRENICA E KUQE November 1, 22:46

   Zjarri me i keqi eshte zjarri qe shqiptareve u vjen prej sojit te zogollo-toptaneve saliberishiste, eshte zjarri me i keq edhe per Edin!…

   DRENICA E KUQE

   Reply to this comment
   • komunisti i djathte November 1, 22:49

    Si na i hedh politika me fiscal compakt ?
    ç’eshte TRAKTATI I LISBONES [ MAASTRIKT ] 1992.
    a FLASIN gazetat dhe medjat per keto ?
    A u ka pyetur Politika per firmosjen e ketij traktati ?
    A e dini qe i kemi duart e lidhura me keto shifra ?
    Maastrikt thote :

    Defiçiti i shtetit nuk duhet te kaloje 3%. me PIL
    DHE borxhi publik dhe pil jo me shume se 60 %.
    Kete thote Maastrikt .

    eshte shume e veshtire te respektosh te dyten 60% , sepse provokon shume probleme ,

    Te paren 3% Gjermania nuk e ka respektuar disa vite me pare , dhe nuk ka ndodhur asgje.

    bile sot Franca dhe gjermania jane mbi 4%.

    Lisbona [ maastrit ] quhet trajtim mbi stabilitetin .

    Pra kush eshte EVOLUZIONI keto vite :
    3 % DUHET TE JETE anulluar pra 0.
    Qe quhet BARAZIM BILANCI .

    pRA SHQIPERIA eshte krijuar mbi te drejten e punes Apo mbi barazimin e bilancit ????????

    Per piken e dyte 60% nuk na lejon dhe duhet te fillojme ta ulim kete borxh .

    Por a mundemi ta shlyejme kete Borxh , duke ngritur ç’do vite taksat ?

    Une mendoj se jo.

    Reply to this comment
    • plaku November 2, 18:37

     Komunisti i djathte,
     Te them me pergjegjesi se qeveria gjermane ka vendosur qe ne fund te ketij viti 2014 te kete nje bilanz prej “Zero %” dhe kjo per here te pare pas 45 vjetesh.

     Pershendtje

     Reply to this comment
    • Fisniku January 14, 07:36

     Te nderuar komentues te mencur!
     Ne shqiptaret vuajme per t’u hequr te afte mbi te tjeret,por ne rastin konkret puna duhet te filloje nga cmontimi i kesaj filozofije kriminale ekonomike qe eshte zbatuar keto 30 vjet ne Shqiperi!
     Nuk eshte folur kurre per STRATEGJI TE ZHVILLIMIT,nuk ka patur prioritete ,kritere,norma etj te ketij zhvillimi!
     Nuk ka institucione studimore shkencore qe te paraprijne me te dhena konkrete qeverise per investimet ne te gjitha fushat etj!
     Ne Shqiperi ka ekzistuar,sidomos ne kohen e rrumpalles Rama filozofia e DIKTATORIT:
     -Me takoi nje biznesmen i fuqishem dhe do te ndertoje nje rruge!
     Me premtoi KAQ milione mua dhe ne mengjes jap urdher te merret nje VKM dhe me kaq u vendos te ndertohet!
     Nuk diskutohet as leverdia ekonomike,as prioriteti,as mundesia e buxhetit,as nevojat e tjera me te nguteshme etj!
     DUA UNE (Rama) te behet TUNEL ne Llogara dhe o burra ta bejme!
     Merr borxhe pa fund duke mbyllur te gjitha rruget dhe mundesite per rritjen e pagave e pensioneve!
     Taksa rriten per dite gjoja se po punohet per te ardhmen,ndersa per te sotmen…nje NOC RROKU vetem per popullin!
     Kjo duhet SHKULUR pastaj te tjerrim …RERE!

     Reply to this comment
   • Ramlliu Veremliu January 14, 18:05

    Pse nuk i paskeni kuptuar ju,o popull dele,se cfare objektivash ekonomike kemi patur ne politikanet per 30 vitet e kaluara?
    Si gjithmone :NE DO PUNOJME SE SI T’I SHTOJME PASURITE DHE LLOGARITE,ndersa per ju si popull,u kemi lene rrugen e hapur te shkoni ku te doni ta gjeni lumturine qofte edhe poshte urave me plastmase!
    Ne mjafton qe u kemi garantuar lirine e plote ,ndaj mos na kerkoni asgje!
    Ne ne punen tone,ju ne punen tuaj!
    Dy duar per nje koke jane!
    Pasurite ish kombetare te diktatures komuniste tani e tutje do te privatizohen kush te kete pare me shume!
    Kush nuk ka pare,te na HAJE MUNE!

    Reply to this comment
  • Motra Taos January 14, 21:47

   Zhvatja, varferimi dhe poshterimi sistematik.
   Keshtu nuk ngre dot koke populli!

   Reply to this comment
 2. Lexuesi i habitur November 1, 14:31

  Shiko ç’far ndodh more Bledar:
  Politikanet shqiptar kane krijuar klasen e pasanikeve qe duhet per kapitalizmin duke vjedhur.
  “Kush te ka than’ty qe kapitalizmi a i omel si hallva?Ri studio veprat e Enverit ore Bledi”
  Qeveria e Edit,pra Edi eshte ajo leva qe perdor Saliu per te çvendosur vemendjen e popullit,
  osht leva e Arkimed Saliut …ndersa pika mbeshtetese eshte Ilir Floriri….pra me kete leve te gjate dhe me kete pike mbeshtetese Saliu dhe klasa e hajnave skipetare po leviz popullin ne “drejtimin e duhur”….
  Mos harroni qe kapitalizmi osht per pasaniket e jo per popullin…

  Reply to this comment
 3. plaku November 1, 14:33

  Pas vitit 2008, kur falimentoi banka me e madhe ne bote per investimet Lemon Brothers plasi edhe kriza e imobiljeve qe u pasua nga kriza financjare e bankave dhe qe sot vazhdon me krizen e borxheve te medha te shteteve.
  Per daljen nga kriza specialistet thone se ka dy shkolla :
  – Shkolla anglo saksone e bazuar ne teorine e Keyenesit i cili thote se ne kohe krize shteti duhet e beje investime gjigande konjukturale ne projekte publike si autostrada, ura, rruge, shkolla etj. Ne kete menyre hapen vende te reja pune, pra rroga, njerezit kann leke ne xhep, rritet konsumi, tregu reagon duke rritur oferten ne treg, pra vende te reja pune dhe keshtu me radhe. Kete politike ndoqi Ruzvelti ne vitin 1933 me planin “NewDEal”ne kohen e depresjonit te madh ne Amerike. Po keshtu beri dhe Obama dhe tani ne vitin 2014 kemi vetem 6% te papune ne krahasim me vitin 2009 dhe GDP me 5% me te larte.
  – Shkolla gjermane qe per shkaqe historike, inflacjoni kolosal ne Republiken e Weimarit, kerkon politiken e shtrengimit te rrypit sic Merkeli e aplikoi ne Greqi dhe i mori shpritin ekonomise greke.

  Qeveria e re ka zgjedhur varjantin e pare duke rritur borxhin publik dhe mare kredi nga FMN dhe BB.

  Sipas specialsiteve ekonomike sot nuk behet fjale me per politika ekonomike neoliberale ose etatiste por per nje ekulliber midis te dyjave. Konkretisht me poshte keni mendimet e publicistit zvicerjan Roger de Weck i cili thote :

  ” Ne vitin 1979 erdhi Thacer, ne 1981 erdhi Regan dhe kesthu deri ne vitin 2009. Pra kishim 30 vjet te mendimit neoliberal shpesh ne ideologji me teper se ne praktike. Te mos kujdesemi shume per te dobtin, te arrime fitimin maksimal, cregullimi eshte me i mire se regullimi, tregu eshte me i mire se shteti. Kjo solli ate qe ne universitetet gjermane ku predikohej konkurenca e ideve te mos lejohej me kjo gje dhe profesoret u zevendesuan me profesore neoliberale. Kriza tregoi se as tregu dhe as shteti nuk jane perfekt, prandaj duhet nje ekujliber midis tregut dhe shtetit.Prandaj duhet nje rregullim i duhur dhe ne kete fushe nuk ka studime.
  Une nuk kerkoj nje sistem me te mire, une kerkoj nje kapitalizem me te mire. Sot ne vend te ekonomise socjale te tregut duhet te kemi ekonomi ekologjike socjale te tregut. Deri tani kemi patur sistemin fituesi i merr te gjitha dhe humbesi nuk merr asgje. Sipas meje pa ekujliber nuk ka stabilitet. Per mua ekujlibri eshte me i rendesishem se sa drejtesia. Ekujliber midis punes dhe kapitalit. Ne vitet e fundit kapitali eshte bere me i fuqishem dhe puna eshte dobesuar dhe taksuar me shume se kapitali. Duhet ekujliber midis ekonomise financjare dhe ekonomise reale. Ekujliber midis mendimit per kohe te shkurter dhe atij me kohe te gjate. Ekujliber midis interesit personal ( egoismit) dhe interesit te pergjithshem. Ekujliber midis prodhimit dhe natyres. Pa ekujliber nuk ka perfitime si ne ekonomi ashtu edhe ne shoqeri.”

  Reply to this comment
  • Komunist i djathte November 2, 13:58

   plaku :
   buona domenica:

   pyetje , dhe pres pergjigje :

   Ne parim funksionimi i bankes .

   Nje banke ka te drejten eksluzive te krijoje dhe te shtyp leke .
   Kjo banke prodhon 100 leke .
   dhe keto leke i hedh ne treg me interes per nje vite.

   Atehere banka ne fund te vitit kerkon 100 lekeshin plus interesin ????
   100 LEKESHI egziston sepse eshte fizik .

   Plaku :

   po interesin ku do ta gjejme ?
   A egziston interesi si monedhe fizike ?
   A eshte kjo EKONOMIA REALE ?
   kJO ESHTE nje ekonimi e shifrash , dhe sot me nje te shtypur te TASTIERES banka prodhon miliona leke VIRTUAL .

   Reply to this comment
   • plaku November 2, 16:01

    komunisti i djathte :
    kisha keto gjera :
    – Duhet te dallojme : Banken kombetare si banka e Shqiperise e cila ben politiken e monedhes dhe kujdeset kryesisht qe tregu te jete me leke dhe qe inflacjoni te jete Brenda kufijve te vendosure nga banka kombetare. Pervec bankes kombetare kemi edhe bankat e shkalles se dyte qe jane banka private.
    – Te kam thene nje here se une nuk jam me profesjon ekonomist por jam si te shuash ekonomist diletant.
    – Ne se dikush ka ndonje projekt dhe kerkon leke ai mund te kerkoje nje kredi nga banka kombetare me nje norma intgeresi te caktur dhe maturitet ( kohezgjatje te caktuar ). Le te themi 100miljon leke te reja. Ai merr kredi per 100miljon leke te reja me nje interes prej 5 % ne vit dhe maturitet 5 vjecar. Ne kete rast sic e kuptoj une :
    Cdo vit ai qe mori kredine do ti jepi bankes interesin prej 5% pra
    pese miljon leke te reja. Pra per pese vjet me radhe do paguaje 25miljon leke te reja interes dhe pas pese vjetesh do paguaje 100miljon leke te reja qe mori kredi.
    – Me sa di une Banka e Shtetit financon Projekte te medhe dhe nuk jep kredra me vlera te vogla.
    – Banka ( private dhe jo ajo kombetare e cila eshte vetem nje ) eshte nje institucjon i pashmangeshem. Banka eshte vendi ku nje njeri qe ka leke dhe do ti investoje shkon ne banke dhe hap nje llogari bankare ku jep leket me nje interes te caktuar. Nga ana tjeter ne banke shkojne edhe njerez qe kane idera te bukura ekonomike por nuk kane leke qe ti realizjne ato. Pra bank normale ben takimin midis njeriut qe ka leke dhe do ti investoje qe te fitoje dhe njeriut qe ka idera por nuk ka leke. Kuptohet qe interesi me te cilin banka i jep kredi personit qe do te beje dicka ESHTE ME I LARTE se sa interesi me te cilin banka mori leket nga ai qe hapi llogarine bankare. Kjo eshte e rendesishme se ndryshe banka nuk ta ben kete sherbim se ajo do te jetoje.
    – Edhe nje here, te drejten per shtypjen e lekut dhe politiken e lekut e ka vetem BANKA KOMBETARE dhe ne asnje menyre bankat e tjera. Pervec kesaj banka kombetare e ka te ndaluar me ligj qe ti japi shtetit kredi ose borxhe. Ajo eshte e pamvarur nga qeveria ( shteti )
    – Sigurish, sic ta spjegova me siper,interesi eshte fizik dhe ai qe merr kredine nga banka e paguan kete interes ( ne rastin tone prej pese miljone leke per pese vjet).
    – Ekonimia reale jane Fabrikat, uzinat, ndermarrjet e ndryshme, bisneset e ndryshme etj. Detyra kryesore e bankave te shkalle se dyte eshte qe te kreditojne ( japin kredi ) ketyre fabrikave, bisneseve etj.
    – Kohet e fundit ka ndodhur tragjedia qe ata qe kane leke,si fondet e pensioneve, hadgefonds, etj. nuk i fusin leket ne banke per investimin e ekonomise reale, sepse nuk Duan Fitim te vogel vetem 2 ose 3 %. Ata blejne bono thesari nga vendet ne zhvillim me interesa mbi 9 ose 10% ose ( kjo eshte me keq akoma ) luajne ne burse, pra ajo qe thua me leke virtuale.
    – Per pune kohe, te me falesh se nuk ta kam spjeguar si duhet. Ne se duhet te ta spejegoj edhe nje here me thuaj. Sot nuk jam ne forme. Sic ka thene edhe Lenini : Nga qe nuk kam kohe po te shkruaj gjate.

    Pershendetje

    Pershendetje

    Reply to this comment
   • Komunist i djathte November 2, 16:21

    Nje kujtim per ROBIN HOOD.
    PLAKU @

    jp MORGAN SAPO ka thene a returs business news [ banka europiane imiton njelloj ] qe i ka dhuruar 9 mije miliard dollar spekullatorve finanziar , 99% te ketyre jane milioner.

    9 mije miliard ? e ke idene besoje plaku …….

    Numri i super-miliarderve eshte dyfishuar nga 2008 nga 793 ,sot kemi 1,645 miliarder.

    pra bankat nuk ja kane dhene popullit dhe ndermarjeve , por spekulatorve qe i nderojne me interesa me te medhaja.

    plaku :

    79 persona , fitojne bashke ne nje sekonde SOT gjysem milion dollar .

    Sot greqia dhe vendet periferike te eurozones jane me keq se afrika .
    ne greqi 1.000.000 persona nuk kane mjekun e bazas.

    eshte kthyer malarja , infeksioni i HIV ESHTE RRITUR 3,126
    PER MUNGESE shiringash , dhe vdekja infantile sot 43% me keq se ne SUDAN .

    i DASHUR ROBIN HOOD , DO TE ISHTE MIRE SOT TE KTHEHESHE , TE pakten me nje hark dhe nje shigjete ne dore diçka munde te fitonim.

    Nuk kemi pse te shqetsohemi , na mjafton Gomsim Gastrite e Edi Rames na shpeton te gjithve.

    Reply to this comment
    • mirel November 2, 17:07

     Shume I drejte komenti jot.
     Te mendosh dhe qe kriza financiare e shtepive ne Amerike u shkaktua nga Bankat, dhe per kete ato u financuan nga Shteti per te eliminuar falimentimin, nderkohe qe Drejtuesit e Bankave shperblenin veten me qindar miliona dollare,,kjo eshte vjedhje e paster dhe e ligjeruar ne shteti neoliberal.
     Nga ana tjeter, asnje fajtor per gjendjen e krizes nuk u denua, asnje drejtues banke apo asnje politike e deshtuar financiare nuk u penalizua..nderkohe qe shteti pagoi bankat nga taksat e popullit. Sikur parimet e neorelaizmit te zbatohen ne menyre te dyanshme atehere bankat duhet te kishin falimentuar me kohe.
     Po ato zoterojne shtetin dhe vjedhin taksapaguesit si jua do qefi, pa kufi.
     Nqs kjo eshte quajtur nje politike e sukseshme ekonomike nga disa teori apo teoriciene qe I japin vetes atributin absolutizmit, dmthe qe teoria e tyre eshte e vetmja e vertete e mire per kete shoqeri, atehere kemi te bejme me ngritjen e kultit te korporatave si perendi.
     Ato jetojne ne Olimp, pjesa tjeter e popullsise se botes , ne ferr

     Reply to this comment
     • mirel November 2, 17:08

      korigjim: parimet neoliberale,,

    • plaku November 2, 17:26

     komunisti i djathte,
     Me vjen keq qe nuk jam dakord me ty ne lidhje me te pasurit. Lavdi zotit qe jane shume te paurit ne vendet demokratike perendimore dhe konkretisht ne Gjermani :

     Pasuria e patundeshme :

     Pjesa e siperme prej 10% e personave mbi 18 vjec zene 58,7% te pasurise neto ne Gjermani.
     Pjesa e poshteme prej 50% e personave mbi 18 vjec ka vetem 0,1% te pasurise.
     Pjesa e poshteme prej 10% e personave mbi 18 vjec nuk kane fare pasuri por reth 1,6% te pasurise totale neto kane borxhe.

     TAKSIMI
     Gjysma e reth 47miljon e familjeve nuk paguan taksa mbi te ardhurat. Kjo per faktin se ka shume pensjoniste dhe njerez qe fitojne pak.
     10% e njerezve paguajne 53% te taksave te te ardhurave.
     Nje cift pa femije paguan taksa mbi te ardhurat duke filluar nga te ardhura vjetore prej 20.210 Euro. Ne se kane dy femije, taksimi behet kur te ardhurat jane mbi 42.500Euro.
     50% e pjeses se poshteme te taksapaguesve paguajne vetem 8 % te shumes se taksave.

     Ne se je interesur mund te gjej (jo sot ) edhe te dhenat per Zvicren.

     Mos harro se kapitalizmi ne Europe esthe shume me socjal se ai ne Amerike. Sic e shef nga shifrat e mesiperme pasaniket paguajne Shume me teper taksa se sa te varferit. Pra taksa progresive qe vuri edhe Edi. Prandaj them une se nuk eshte mekat te jesh i pasur. Problemi eshte se te pasurit jane te pangopur dhe nuk investojen ne ekonomine reale pra ne fabrika, uzina etj. qe te ulin papunesine por luajne ne burse ( kazino ) kur rreziku eshte me i madh por edhe fitimi ( ne se ke fat) eshte me i madh.
     “Komunisti i djathte” gjermanet thone : ” Das letzte Hemd, ist ohne Tasche” Qefini eshte pa xhepa. Pasaniket e medhenj. lavdi zotit kur vdesin nuk i marrin leket me vete por i lene ketu dhe shtei i vertete socjal i takson.

     Komunistete e kishin shume gabim qe ishin kunder prones private dhe qe mendonin se forca levizese e shoqerise eshte lufta e klasave. Une mendoj se forca levizese e shoqerise kapitaliste eshte konkurenca e tregut, i cili sipas meje duhet te jete ne ekujliber me faktorin e prodhimit PUNE, qe fatkeqesisht kohet e fundit eshte taksuar jashte mase.
     Me vjen keq, por une mendoj se Edi e ka filluar mire duke rritur nje cike borxhin dhe kalimin e krizes pa lot dhe gjak sic u be ne Greqi nga Merkeli. Une nuk pretendoj se kam te verteten ne xhep.

     Te uroj nje jave te re te kendeshme.

     Reply to this comment
     • gjermani i fundit November 2, 22:09

      Plaku,ka nje keqkuptim me menyren si i thua gjerat,per ty 50% e popullsise jane numra,e jo shpirt njeriu.Ekonomia kapitaliste e trajton njeriun si makine prodhuese,keto 30 vjetet e fundit si loder konsumiste,por njeriu s’rron vec per te ngrene,ka dinjitet.Marksi ngulte kembe tek posedimi i mjeteve te prodhimit,i gjithe sekreti eshte ketu.Kjo sjell nje zinxhir te tere problemesh qe dihen mire.Shba nuk i beri privati superpotence,i beri shteti,Shiko,te tere shtetet perendimore kane nje te kaluar prej kolonizatoresh,por edhe sot nen tryeze behet lufte per dominimin e lendeve te para.Pra,ka vende qe ferkojne barkun e te tjera qe i gerryen uria e keta te dytet kane pasuri nentokesore te medha.Qe ti bie shkurt,Kabineti Rama nuk vendos dot vete ke strategji ekonomike te ndjeke,nuk ka as guximin dhe as elementet per ta bere ne menyre te pavarur,po te citoj shprehjen e nje miku tek TemA,”Jemi vend i vogel,me mire m..t sesa i vogel”.Por debati i natyres ekonomike me pelqeu,mbi 70 komente tek shenimi me Zogun & Enverin e mbi 30 ketu,shume me interesante se cdo teme tjeter.Nje proverb italian thote:kush ka buke nuk ka dhembe e kush ka dhembe nuk ka buke.Keshtu qenka ndertuar kjo bote e mesa duket popujt nuk do gjejne per shume kohe lidere te forte qe te shembin status quo-ne.Se fundi,do pasur frike Gjermania kur ka superprodhim,fillon nga avazi i vjeter…

     • plaku November 3, 17:23

      gjermani i fundit,
      Me fal se shkrimin tend sic duket e lexova me vonese. Kisha keto mendime :
      – Ndoshte ke te drejte qe nuk jam spjeguar drejte me numuriat. Une jam i majte dhe do vdes i majte. Nuk ndryshoj dot.
      – Une shof nje ndryshim midis kâpitalizmit amerikan dhe atij europjan. Ne Europe, mendoj une, kemi nje ekonomi ekologjike socjale te tregut. Ne Amerike kemi nje ekonomi te tregut me nje element shume te dobet socjal.
      – Ke te drejte kur thua se kapitalizmi stimulon KOSUMISMIN, te cilin une e urej dhe e quaj DIKTATURE E KONSUMIT. Une vete nuk kam ore dore, nuk kam makine dhe vishem si çapaçul sepse e URREJ KOSNUMIZMIN dhe veshjet “design”.
      – Marksizmi si teori eshte nje gje e mire, por meyra se si u vu ne jete ne SOCJALIZMIN REAL la shume per te deshiruar. Per mua forca levizes e shoqerise eshte konkureca e tregut dhe jo lufta e klasave dhe diktatura e proletaritatit.Socjalizmi real pati te meten e madhe se nuk i zgjidhi dot problemet ekonimike dhe deshtoi kudo. Ai nuk la hapsira te lira per mendimin kunder dhe inisiativen private sic le kapitalizmi.
      – “Gjermani i fundit”, gjermanet kane bere nje studim, se ne se shteti gjerman ndihmon per integrimin dhe shkollimin e femijeve te emigranteve dhe paguian p.sh. nje Euro, ne se ai nuk e ben kete, dhe femija Emigrant nuk ka mbaruar shkolle dhe nuk ka profesjon, ky femije Emigrant nuk eshte interesant per tregun dhe ka shanse te jete i papune, te pije, te vjedhi, pra behet rast socjal dhe shteti gjerman ne kete rast, sipas studimit, per te mbajur kete “femije te bere burre” duhet, ne menyre figurative te paguaje 20 Euro, pra njezet here me shume. Ti e di sa sa shume ben shoqeria kapitaliste europjane per shkollimin e femijeve emigrante. Kete ajo e ben sepse ky eshte nje ivestim me shume leverdi.
      – Edhe Zvicra eshte vend i vogel dhe te siguroj se ketu vine shume profesore gjermane, sepse Zvicra i paguan shume mire dhe ju krijon kushte studimi shkencor me te mire se ne Gjermani. Me e bukura eshte se, Zvicra keta koka i mer falas, se nuk ka paguar asgje per shkollimin e tyre ne Gjermani.
      – Ke te drejte qe Gjermania por rritet shpejte si ne kohen e Hitlerit dhe ky eshte problemi. Mos vall……..Mos o zot.! Te njejtin problem kemi edhe me Kinen e cila eshte rritur fort, kane mbi 1,7 miljon njerez dhe nje siperfaqe toke te vogel dhe kane nje uri te tmereshme per nafte dhe lende te para, mos valla Kina, me vone, do kerkoje “hapsira jetike” sic kerkoi Hitleri ne librin e tij Mein Kampf.?

      Pershendetje

 4. Arben November 1, 15:05

  1- Fuck BB dhe FMN
  2- Dilemat per modelet ekonomike (sic e thote vete fjala) vlejne per vendet qe kane ekonomi
  Ne Shqipetaret kemi zgjedhUr te mos ndertojme ekonomi, por te shesim krahun e punes dhe te ushqehemi me te. A do shtrengojme rripat apo jo nuk varet nga ne, pasi vete e kemi lidhur kete problem me ekonomine perendimore
  3- Perendimi eshte ne krize, pasi ju duket vetja se “ja hodhem Zotit” dhe fjales se tij per ekonomine qe eshte ekonomi tregu,
  konkretisht, bankave qe falimentuan sepse kishin dhene kredi pa asnje kriter ekonomik ata u dhane para per “burr te mire”
  eshte njesoj sikur ti marresh parate nje njeriu te sakte qe mezi i ka kursyer dhe tja japesh nje kumarxhiu.
  Kjo krize do jete aq e thelle sa ne perfundim te saj perendimi do ta kete humbur primaritetin ne bote.
  E njejta gje po ndofdh edhe ne Shqiperi, me forma te tjera, pasi shteti yne nuk gjen dot para. Fullan bytha i ka toleruar jashte ligjit disa banka, sidomos ato greke.

  Edi Rama, ti mbaje premtimet qe ka bere per shtet ligjor, pasi vetem ashtu kemi nje shanc qe te behemi njerez.

  Reply to this comment
 5. nasruddini November 1, 15:49

  SHUME FILLOZOFI BOSHE PER EKONOMINE SHQYPTARE QE NUK PRODHON ASGJE TE HAJRIT.

  me perjashtim te pasurive qe i ka falur me bujari Natyra dhe Zoti ne Qiell. Ne Kohen e Qepes te Enver Hoxhes ekonomia shqyptare nuk pati udherefyes Kapitalin Strukturalist te Marksit, as Memorandumin Liberal te Adam Smithit per zhvillimin e tregut te lire sic mundohet te spjegoje ketu artikullshkruesi, por ekonomia jone kombetare i ishte neshtruar vetem nje epshi te nje debili pa shkolle dhe pa dipllome qe ta bente Vatanin si nje CIFLIG personal te familjes se tij. Prandaj edhe “Miqte e Perjetshem” nderruan nga Tito i Jugosllavise, kaluan tek Stalini i Rusise per te perfunduar tek Mao Ce Duni i Kines, te cilet i moli dhe i vodhi si nje magjyp hindie me fintet e tij prej pederasti dhe kur e pa qe nuk e donte me ASKUSH i tregoi te gjitheve gishtin e mesit duke e futur Shqypnine ne izolim te plote dhe ne kete menyre falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin si kurre me pare ne histori. Atehere:

  PER CFARE STRATEGJIE EKONOMIKE BEHET FJALE NE KOHEN E QEPES TE ENVER HOXHES KUR SHQYPNIA NUK JETONTE DOT AS EDHE NJE JAVE PA NDIHMA TE HUAJA?

  Industria e rende shqyptare ishte BRIMA E ZEZE e ekonomise se vendit qe i merrte dhe kollofiste me shume Vatanit sesa jepte apo krijonte te ardhura. Mehmet Shehu ne nje raport te tij per Enverin i shkruante:

  “Punonjesit e Kombinatit Metalurgjik me mire te rine ne shtepi sesa te vijne ne pune se keshtu do t’i kursehen shtetit shuma te medha financiare.”

  Keshtu me Celikun e Partise, keshtu edhe me Naften e Partise qe Enver Hoxha enderronte ne gjumin e tij sikur te ishte Sulltan Arabie dhe nentoka e Shqypnise i fanitej si nje det me nafte, por qe ARMIQTE e Kllases nuk duan ta tregojne dhe per kete vrau dhe pushktaoi te gjithe specialistet e tij nga Koco Theodhosi, Abdyl Kellezi deri tek Lipe Nace me shume te tjere nga pas. Ne kete situate Shqypnia jone dhe ekonomia e saj e drejtuar nga nje debil autoritar pa shkolle pak nga pak filloi te shuhej si nje qiri deri ne vitet 90 kur erdhi ndryshimi ne te gjithe vendet e Botes.

  Ne kete vije llogjike te flasesh per strategji te pavarur ekonomike te Shqypnise se Enver Hoxhes eshte nje teze jo vetem qesharake, por edhe irreale sepse vitet 80-90 e treguan me se miri qe vendi yne nuk jetonte dot pa ndihmen e jashteme, sepse nuk prodhonte ASGJE ye hajrit qe mund te shitjej apo tregetohej ne Bote me cmime konkuruese me vendet e tjera.

  Sot, 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit Shqypnia jone e vogel vuan nga mungesa e prodhimit te saj kombetar dhe jo nga fillozofite e majta apo te djathta te zhvillimit ekonomik. Nuk mungojne as fillozofet analiste qe mbushin faqet e gazetave me shkrime si dacibao per sisteme ekonomike ne Bote, por qe nuk thone asgje konkrete per te rritur sado pak GDP-ne tone kombetare qe eshte edhe strumbullari i mirqenies. Sepse rritja e taksave apo shtrengimi i rrypave pa rritje te GDP-se mund t’i sjelle nje qetesi te perkohshme Edi Rames ne qeverisjen e tij, por mund te ndodhe si historia me gomarin e nastradinit qe sapo e mesoi qe te mos hante fare tagji, ngordhi dhe ngriti perpjete patkonjte. Prandaj o Bledar Prifti Fillozofi i Ekonomise Boterore pyete Edi Ramen me mire:

  C’U BO ME TAKSEN FAMOZE PROGRESIVE QE DO TE SHERONTE EKONOMINE SHQYPTARE SI ILACI KOMUNIST CUDIBERES?

  dhe me parrullen makrsiste:

  ATA QE FITOJNE ME SHUME DO TE PAGUAJNE ME SHUME!

  sepse me sistemin e ri te taksave po ndodh e kunderta or Mik ne DITA.

  Reply to this comment
  • plaku November 1, 19:45

   nassrudini,
   Me vjen shume keq por nga leximi i shkrimit tend, natyrisht qe me erdhi ne mendje fakti qe ti si, Peppe Grillo ne Itali, kritikon me shume te drejtet, por nuk jep ndonje rruge zgjidhje ose alternative.
   Qeveria,sipas meje ka zgjedhur, rrugen anglo saksone te Keyenesit qe duke rritur borxhin te permiresoje me kohe edhe ekonomine sic po ben me sukses Obama ne Amerike.
   Kam mendimin, se njifemi bashke nga Tema Online e Mero Bazes dhe kemi diskuturar shpesh me njeri tjetrin. Mund ta kem edhe gabim, sepse nuk pretendoj se kam te verteten ne xhep. por une mendoj se te kritikosh eshte gjeja me e lehte ne bote. Te japesh zgjidhje ose ndonje alternative eshte e veshtire. Fakti qe vende si Italia, Franca, Spanja, Portugalia, Greqia,Irlanda nuk po dalin nga kriza tregon se kjo gje nuk eshte e lehte.
   Pra, ne se ke ndonje rruge zgjidhje,qe duhet te ndjeke qeveria e re, qe per mua, e ka filluar mire me reforma, thuaje se do te ndihmosh vendin dhe popullin tend.

   Te uroj nje fund jave te kendeshme.

   Reply to this comment
   • nasruddini November 3, 10:37

    O Plaku mbase Mik qe nga Koha kur gazeta e Kokedhimes SHEKULLI filloi te liberalizonte komenetet e miletit me qellim qe te fitonte klienta ne internet, por pasi Kokedhima dhe kjo gazete pioniere ne kete fushe u zbyth nga kercenimet dhe frika vendin e saj e zune gazeta TEMA dhe me pas gazeta DITA qe ne fund te fundit tregon se Shqypnia jone te vetmin perparim qe ka bere ne keto 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit eshte tek fusha e medias dhe fjales se lire. Ndryshe kush mendonte ne Kohen e Qepes te Enver Hoxhes te shprehej kaq lirshem kunder pushtetit sadist dhe gjakatar komunist te ketij ANTIKRISHTI qe jo vetem qe mbushi lumenj me gjak njeriu te pafajshem, por edhe nga egoja e tij per pushtet falimentoi ekonomine dhe renoi shtetin? Prandaj edhe si kusht i pare i domosdoshem qe vendi yne te barazohet me vendet e tjera ne rrugen drejt BE-se eshte denimi i vepres sadiste dhe gjakatare te Enver Hoxhes dhe jo te mbahet akoma ky katil si nje HERO i popullit dhe ministrat e qeverise Rama-Meta te shkojne te bejne homazhe tek lapidaret komuniste me fotografine e Enverit ne dore. Edi Rama duhet ta kuptoje se duke e mbajtur Piramiden Famekeqe te Enverit ne mes te Tiranes, fare prane zyres se tij, sado te perpiqet ta kamufloje kete Piramide te Kolanecit me finte projektesh artistike, per per popujt e Evropes Demokratike dhe Antikomuniste kjo Piramide do te mbetet gjithnje si Bunkeri i Hitlerit ne qender te Berlinit, qe ishte ndertuar disa kate nen toke, por qe gjermanet e c’rrenjosen nga dheu cope pas cope deri sa nuk mbeti asnje shenje.

    Per cudine e te gjitheve Edi Rama ne Berlin e kuptoi fare mire kete detyre shtepie qe i kishte vene prej kohesh BE-ja vendit tone dhe kerkoi falje per krimet e komunizmit para kancelares Merkel, por me te mberritur ne Rinas kryeministri yne e ktheu mesallen menjehere si nje kameleon i vertete dhe deklaroi se do te hidhte LEKAT e popullit badiava per te festuar 29 nentorin e clirimit imagjinar nga gjermanet, qe faktikisht solli MURTAJEN bolshevike ne Shqypni. Si ta kuptoje BE-ja Edi Ramen perpara se te hapi thesin dhe te leshoje LEKAT per zhvillimin ekonomik te vendit qe te filloje me se fundi te prodhoje dicka te hajrit qe mund te shitet ne Bote? Si reformator demokrat apo si revanshist i Kohes se Qepes te Enver Hoxhes?

    THIS IS A QUESTION! Kjo eshte ceshtja thelbesore qe duhen te zgjidhin me veten e vet shqyptaret para se te hedhin voten per BOSIN qe do te drejtoje vendin, ndryshe thene:

    PA FONDET INTEGRUESE TE BE-SE SHQYPNIA JONE DO TE MBETET ASHTU SIC E LA ENVER HOXHA NE VITET 80-90.

    Le te shpresojme qe nje dite Shqypnia Jone Mjerane e krimbur nga enverizmi te behet njesoj si Italia apo Spanja dhe Franca me mirqeniet e tyre kombetare ne krize dhe pa krize, apo me GDP-ne per fryme ne gjuhe teknike, ashtu sic po behej gradualisht ne vitet e paraluftes nga intelektualet patriote dhe atdhetare shqyptare dhe pastaj me pas te flasim dhe te krahasohemi me ta per kriza ekonomike.

    Reply to this comment
    • plaku November 3, 17:55

     nasrudini,
     Faleminderit per shkrimin tend shume civil. Kisha keto gjera :
     – Une personalisht kam perfituar nga diktatura sepse babai im ishte nje komunist i bindur. Vete nuk kam qene komunist sepse me dukej budallallek te beja stazhin tre vjecar neper minjera.
     – Desha te them se Enveri i perket se kaluares dhe Shqiperia nuk kthehet me mbrapa. Enveri per mua ishte nje Produkt i nje sistemi te gabuar i cili nuk pranonte pronen private, mendonte se forma levizese e shoqerise eshte lufta e klasave, nuk linte hapsira bosh per mendimin kunder dhe inisiativen private, ishte per kolektivin dhe jo individin.
     – Me vjen keq, por une nuk mendoj se Edi Rama do ndjeke rrugen e Enverit. Enverin dhe ideologjine e tij humbese harroje. Nuk vjen me kurre ne Shqiperi.
     – Mos harro, se jeta eshte nje loje, dhe cdo loje ka rregullat e saja. Ne demokraci nje here ne kater vite merr faturen nga populli dhe mos harro se ne Shqieperi kemi akoma shume pleq nostalgjike qe kane te drejte vote. Pra Edi mendon edhe per kete vote dhe ben mire. Koha e idealisteve ka perenduar. Sot ne Europe nuk ka me te majte dhe te djathte ne kuptimin e mirefillte, jemi nje nje kohe postideologjike. Shif se cfare po ben Renzi ne Itali me sindikatat qe nuk arrijne te kuptojne se koha e tyre ka mbaruar.
     – M.gj.ate nuk na dhe ndonje mendim ose keshille per ndonje alternative tjeter qe vendi yne te dali nga keneta qe na la Sala.

     Pershendetje

     Reply to this comment
     • nasruddini November 4, 05:15

      KENETEN apo MOCALIN ekonomik te Shqypnise nuk e krijoi Saliu, por Enver Hoxha ne vitin 1946 kur implementoi MURTAJEN bolshevike ne vendin tone dhe likuidoi inteligjencen properendimore qe kerkonte nje Shqypni te bashkuar dhe te zhvilluar ekonomikisht si te gjitha vendet e tjera te Evropes Demokratike te pasluftes duke e zevendesuar keta intelektuale me spiuna te bindur te Partise se Punes. Enver Hoxha nuk ishte komunist idealist si shume shqyptare te ndershem te tjere, por nje rufjan i rafinuar borgjez qe arriti ta bente Vatanin si CIFLIG personal te familjes se tij duke shfrytezuar me mjeshteri sadisti sistemin sovjetik te drejtimit te shtetit per interesat e pushtetit absolut personal te tij mbi Shqypnine dhe shqyptaret.

      Sali Berisha eshte vetem nje vazhdues i kauzes se Partise se Punes me metoden e drejtimit nga ana e shtetit te ekonomise sone kombetare prandaj edhe produkti i qeverisjes se tij nuk ka si te jete ndryshe nga ai i Enver Hoxhes shoqeruar me vjedhje masive te fondeve dhe pasurive publike ne fusha ekonomike pa bereqet dhe pa kurfare rentabiliteti apo zhvillimi ekonomik te qendrueshem per vendin.

      Nuk eshte vendi ne kete forum te gazetes DITA qe te shpalosen variantet ekonomike te zhvillimit te Shqypnise qe ka mbetur ne vend numero qe nga Koha e Qepes e Partise se Punes per nga GDP-ja per fryme dhe i cili eshte treguesi kryesor i mirqenies se nje populli dhe sot e krahason vendin tone vetem me shtetet afrikane me te prapambetura ne Bote megjithese Zoti dhe Natyra jane treguar mjaft bujare. Por duhet te besosh se Shqypnia ishte ne rruge te drejte ne periudhen para lufte dhe asgje nuk e dallonte nga vendet e tjera te rajonit pernga zhvillimi ekonomik. Ku jemi sot? Mire perserit vazhdimisht Edi Rama qe e krahason Shqypnine me Afganistanin dhe tiranen me Kandaharin ne lufte te vazhdueshme. Pra qe te kthehemi ne teme:

      CFARE MODELI EKONOMIK DUHET TE NDJEKE SHQYPNIA?

      Me dy fjale pergjigja eshte: Duhet te heqe dore nga drejtimi komunist i shtetit ku BOSI vendos ne gjumin e nates se ku te investohet dhe cfare te investohet dhe Partia-Shtet duhet te heqi duart mafioze te pista te pushtetit mafioz nga Mjetet e Prodhimit kombetar dhe t’ja leje zhvillimin ekonomik te vendit atyre qe dine dhe mund te bejne investime inteligjente ne fusha fitimprurese jo si investimet debile Celiku i Partise apo rruga Durres Kukes qe mbartin megalomanine e BOSIT te papergjegjshem per fatin e Vatanit.

      Per te arritur kete nivel Shqypnise i duhen BOSA jo vetem inteligjente me shkolle dhe diplloma serioze, por edhe fonde ndihmuese nga Bota per te perballuar prapambetjen ne zhvillimin e ekonomise dhe per kete gje i duhet urgjentisht antarsimi ne BE pa asnje devijim. Por BE-ja nuk honeps vendet qe i kendojne hymne komunizmit dhe diktatoreve te tyre dhe e ka lene Shqypnine ne fund te kavallit duke pritur me durim sinjale domethenese nga politika jone kombetare. Prandaj edhe detyra imediate e Edi Rames eshte qe te shkule enverizmin e demshem nga politika jone dhe te pershpejtoje antarsimin e vendit ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike. Llogarite dallkauke alla Ilir Meta per votat e pleqeve fanatike te Enverit e demtojne mjaft Shqypnine ne fushen ekonomike dhe nuk i japin asgje zhvillimit tone kombetar.

      Shqypnia eshte nje vend i vogel i frenuar per afro 70 vjet ne zhvillimin modern ekonomik dhe krahasimet me Italine, Spanjen apo Francen dhe Gjermanine vetem mund te shikohen me qesendi nga Bota e Zhvilluar. Mendoj se vendi yne ka shanse per te ndjekur pas shtetet e tjera perendimore, por per kete gje shqyptaret duhet te zgjedhin me kujdes BOSIN e tyre dhe jo sic kane vepruar gabimisht per keto 70 vjet me radhe.

  • babo November 2, 13:09

   Kjo pritej nga kelyshet e kuq, si ne 46

   Reply to this comment
 6. Dr. John November 1, 15:55

  E tha moj e tha po kujt ja tha…..
  Bledar Prifti. Nuk te njoh por te lumte per kete artikull. Ti duhet te ishe minister ekonomie ose minimumi keshilltar ekonomik ne qeveri. Nuk kam degjuar akoma as une qe kjo qeveri te kete ndonje plan ekonomik afatshurter dhe afatgjate. I vetmi plan ekonomik qe shikoj eshte mbushja e arkes shtetit me gjoba, ngritje taksash, ngritje cmimesh dhe parate e marra borxh nga FMN dhe BB. Dhe me keqardhje shikoj qe te gjitha keto para qe po grumbullohen po shkojne per fasada politike, per zbukurime, per betonizime sheshesh, per ngritje monumentesh e ku ta di une. Se kush do i paguaj keto borxhe, se si do i paguaj dhe ku do i nxjerr keto lek per ti paguar nuk thuhet asgjekundi. Se cfare politike ka kjo qeveri per ekonomine e qytetarit dhe te biznesit askund nuk shihet. Edhe njehere te pergezoj qe i ke rene pikes me kete shkrim.

  Reply to this comment
  • babo November 2, 13:11

   `Tatimi i jajshtezakonshem i 46

   Reply to this comment
   • tronafil i bardhe November 2, 16:57

    babo ,
    shko laj kombet , se po bie ere ….
    Hiqi çizmet dhe ndroje çorapet , se nuk je tek gazeta 55 e Fahri Paçes ketu .

    Reply to this comment
    • babo November 3, 08:45

     N.q.s. do me thene dicka thuaje pa fyerje o kelysh komunisti, pse po te djeg kaq shume ? Dhe kembet ere i vinin atyre leckamaneve qe bene Tatimin e 46` se ata vinin nga rrogozi dhe rrogoz e varferi na e bene jeten

     Reply to this comment
 7. rezart palluqi November 1, 17:21

  analize e shkelqyer qe duhet ta lexoje ministri i ekonomise me ramen se bashku

  Reply to this comment
 8. Horri i Bulevardit November 1, 20:08

  Natyrisht se shqiptaret jane fajtori kryesor i rrenimit te Shqiperise.
  Te shkosh neper tam tamet e Saliut, sa here qe Ciljeta duhej te blinte breke te reja firmato, kjo gjendje do te vinte.
  Mitingjet e Saliut u bene legjenda e rradhes, njesoj si mitingjet e diktatures, kur po jepte shpirt.
  Kur denoncohej vjedhja e rruges se Saliut, se u vodhen mbi 250 miljon euro, shqiptaret rrinin pinin kafene me bisht dhe prisnin kur do ti therrase Saliu, per mitingun e rradhes, per te prere shiritin.
  Shqiptaret i lane politikanet te vjedhin pasurine qe u ndertua me gjak dhe djerse dhe sot pretendojne te jetojne si gjetmani apo anglezi.
  Kur te kalojne shume vite dhe keto dy breza te mos jene me, ne historine e Shqiperise, nuk do te jepet shembulli qe i dha Skenderbeu, ushtareve te vet me shufrat, qe se bashku nuk mund ti thyente njeri, por do te dalin barsaleta, ku do te gajasen me shqiptaret e sotem, qe nje malok pa gen, i mashtroi deri ne perdhunim.
  Do te tregohet per Desaren, si mbesa qe i tallte shqiptaret “trima” neper faqet Onlajn.
  Do te kujtohen shqiptaret se si nje djale me flete, vrau dhe masakroi 26 shqiptare dhe shqiptaret qe mbijetuan, tani si dele, dilnin neper mitingjet e “trimit” Sali, per ta falenderuar, qe ju fali jeten.
  Cfare kujtojne shqiptaret, se te rrish cdo dite me breke te mbushura nga frika, sdo te kete pasoja ne vitet e metjutjeshme?.
  Jo zoteri artikullshkrues, cdo popull, do te pergjigjet per papergjeshmerine e tij morale, ekonomike dhe politike.
  Brezi im, vuajti per te sjelle ndryshimin, por u treguam miope, u mashtruam si lopet, dolen perseri ish sigurimsat dhe na e moren pasurine tone qe e ndertuam nder vite, sot ata si kapitaluste na japin leksione demokracie, mbasi per gjysem shekulli, na terrorizuan, neper format politike, per epersine e rendit ko unist.
  Papergjegjshmeria gjysemshekullore ne komunizem, u shperblye per shqiptaret me varferine morale, ekonomike dhe dinjitetit tone kombetar.
  Edhe shqiptaret qe kane lindur ne kete dhjetevjecar, do te shkaperdehen neper bote, sic u shperndame brezi jone.
  Kostot do te jene te medha, te frikshme per te paburret, te dhimbshme, do te na mallkojne brezi qe po rritet, me paaftesine tone, per ti shkerdhyer deri ne rrenje, plehrat qe na vodhen endren tone per demokraci, qe na vodhen djersen tone dhe na shnderruan neper bote si refugjate dhe skllever ne vendin tone.
  Ne qofte se duam te shpetojme nderin tone si shqiptare, ta shkulim te keqen qe ka zene rrenje, ti japim mbeshtetje maksimale, njerezve te punes, qe kane vizion, per nje Shqiperi te bukur.
  Ti hyjme punes, pa fjale, te kursejme cdo gje, ujin, korentin, token, pyllin, lekun.
  Kush mendon se do te jetoje si gjermani, amerikani e te tjere, mos te kerkoje, duhen shume vjet, te arrijme nje standart jetese, te pelqyeshem.

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi November 1, 23:33

   Kur flet “Horr Merkeli” unë mbaj shënime sepse njeh mirë e bukur mënyrën gjermane të punës? Ka 20 vjet atje si bisnesmen i suksesshëm? Për autorin Bledar H. Prifti mendoj se ka thënë atë që duhet “mungesën e strategjive vizionare e revolucionare ekonomike”? Më pëlqeu ideja e krijimit të një grupi të fuqishëm këshilltarësh ekonomikê të cilët ditë e natë të mendojnë për prioritetet,strategjitë etj.etj. Mbase duhen bërë edhe kònkurime për çmime ndërmjet ekonomistëve shqiptarë për idetë dhe praktikat ekonomike qe duhet të ndjeke qeveria? Këshillat e aparatçikëve ekonomikë janë të shkeputura nga realiteti? Më mirë garë konkurimi ndërmjet ekonomistëve,monetaristëve e ku di unë? Me çmime fituese për idetë ekonomike më dobiprurëse dhe me rezultate më të shpejta? Nderime autorit dhe Horrit !

   Reply to this comment
  • plaku November 2, 01:24

   Horri i bulevardit,
   Wow!! Shkrim shume i bukur, dinjitoz dhe i sinqerte. Komplimente. Nuk i shtoj asnje presje. Shkrim shume i ndjere.

   Te uroj nje te djele te mbare.

   Reply to this comment
  • babo November 2, 13:28

   `Si shpjegohet qe ne Shqiperi dalin ne krye e qeverisin gjithmone maskarenjte ? Perse ky popull indiferent, maskara e qylaxhi mbeshtet vetem maskarenjte ? Per te zezen e tij !

   Reply to this comment
  • babo November 3, 08:53

   ” Brezi im, vuajti per te sjelle ndryshimin, por u treguam miope, u mashtruam si lopet, dolen perseri ish sigurimsat dhe na e moren pasurine tone qe e ndertuam nder vite, sot ata si kapitaluste na japin leksione demokracie, mbasi per gjysem shekulli, na terrorizuan, neper format politike, per epersine e rendit ko unist.”

   Tamam , Shqiperia e shqipetaret jane nje vend me kujtese shume te shkurter

   Reply to this comment
  • Bertrand January 14, 23:51

   Pershendetje “Horri i Bulevardit”!
   Te meshiroj per cfare kerkon te ankohesh,por te gjitha sa thua jo vetem jane te pa pmjaftueshme ,por edhe se jane ster konsumuar per 30 vjet rresht!
   Kurre nuk do te levize ndonje qime bythe ketyre politikaneve horra per deri sa shqiptaret te mos jene te gjithe OPOZITARE te perjetshem me te gjitha qeverite!
   Kemi 30 vjet,qe jemi te percare me njeri tjetrin ne mbrojtje te partive tona duke harruar se partia e vetme e te gjithe shqiptareve eshte SHQIPERIA!
   Sa here partite jane ne opozite akuzojne njera tjetren per krime monstruoze,por kur marrin pushtetin i harrojne te gjitha!
   Dhe te humburit jemi ne,shumica e shqiptareve qe vuajme per buken e gojes!
   Degjojme qe kryeministri Rama u mburret biznesmeneve te huaj,qe te vijne ne Shqiperi se NUK KA SINDIKATA,por askush nuk reagoi!~
   Dhe reagimi duhet te ishte jo thjesht se ky lapangjos fyeu nje popull te tere,por tregoi se ketu nuk ekziston demokracia,por diktatura,se shqiptaret i shtyp dhe i shfrytezon lehte se nuk reagojne!
   Po sindikatat pse nuk ekzistojne realiosht?
   Kjo ndodh,sepse sipas shtypiot,qeveria ka lejuar qe ne liste pagesat e punonjesve shteterore te hapet nje kolone per t’u mbajtur atyre kuotat e sindikatave edhe pa i pyetur ata dhe miliona leke cdo muaj ua kalojne krereve te sindikatave,qe nuk kane interes te ngrihen kunder kesaj qeverie antipopullore!
   “Po iku Rama do vije Basha” thone rilindasiot,sepse atyre u intereson me shume vendi i punes e jo Shqiperia!
   Nuk ka fonde per te rritur pagat e pensionet deklaron Rama,por askush nuk reagoi fuqishem kur vjet BB ne raportin e saj theksoi se ne Shqiperi 50% e bizneseve jane informale dhe 37% e te punesuarve punojne ne te zeze!
   Keto shifra katastrofike vertetojne mos ekzistencen e shtetit ligjor,demokracise dhe rrenimin e administrates publike qe kane cuar ne lulezimin e korrupsionit ne vend!
   Nga ana tjeter mijra nga keto biznese nuk paguajne paksa e tatime,bejne kontrabande dhe nuk derdhin kontribute per sigurimet shoqerore dhe shendetesore!
   Si rrjedhoje mijra punonjesve ne te zeze u njihen vitet e punes per efekt pensioni dhe nuk perfitojne sherbime shendetesore falas duke u kushjtuar rende ne buxhetin mjeran te familjeve te tyre!
   Te gjiuthe heshten pas ketyure shifrave,qevberia organizoi nje tur aksionesh mashtruese dhe shtypi jepte lajme te nivelit te gazetave te murit ne fshatrat e dikurshme!
   Bile disa gazxeta edhe komentet kritike rreth kesaj menxyre i censuruan sepse iu jepte urdhewr qeveria ne forma te ndryshme!
   E njejta gje ndodhi edhe kur Rama deklaroi se “Kokat e korrupsionit ne Shqiperi nuk jane e nuk kane qene politikanet,por gjyqtaret e prokuroret” duke i amnistuar politikisht qe nga Sali Berisha e deri tek Edi Rama!
   Po mijra shkrime te sjhtypiot kunder korrtupsionit KU SHKUAN?
   Doemos qe shkuan nme …HALE dhe media mbylli syte dhe gojen duke iu shitur qeverise!
   Doemos te kesh gruan,motren,apo vajzen te punesuar ne poste te larta ne shtet nuk mund te dalesh kunder kesaj qeverie,prandaj heshtet apo qellohet me pambuk!
   Nga ana tjeter Rama me kete deklarate ogurzeze kercenoi direkt edhe te gjithe gjyqtaret dhe prokuroret e mbetur qe te mos guxojne te merren me me politikanet,por me njeri tjetrin duke i dhene goditje vdekjeprurese Reformes ne drejtesi!
   Aq me keq qe edhe si lajme kjo deklarate e Rames u arkivua brenda 24 oreve per tye mos u komentuar me nga lexuesit!
   Loje e ndyre hapur fare!
   Por me karikatura e kesaj problematike ishte se edhe kur arrita te komentoja rreth ketyre,komentit tim iu bllokuan te gjitha replikat,sepse nukl e besoj qe asnje shqiptasri nuk i ka interesuar denimi i ketyure menxyrave antidemokratike te Rames dhe heshtja e shtypit!
   Dhe thuhet pastaj se “Jemi pushtet i katert”!
   Pushtet i katert i vertete ishte vetem Migjeni i madh ndaj regjimit te satrapit Zogolli e askush tjeter deri me sot!
   Bashkohuni me mua,per faktet qe dhjashe,”Horri i Bulevardit”,se hallet e botes i zgjidhin vete ata,ndersa tonat nuk i zgjidh njeri po nuk u bashkuam te gjithe ne nje mendim,larg interesave partiake apo antikomunizmit antishqiptar te derti sotem!

   Reply to this comment
  • Bertrand January 14, 23:53

   Pershendetje “Horri i Bulevardit”!
   Te meshiroj per cfare kerkon te ankohesh,por te gjitha sa thua jo vetem jane te pa pmjaftueshme ,por edhe se jane ster konsumuar per 30 vjet rresht!
   Kurre nuk do te levize ndonje qime bythe ketyre politikaneve horra per deri sa shqiptaret te mos jene te gjithe OPOZITARE te perjetshem me te gjitha qeverite!
   Kemi 30 vjet,qe jemi te percare me njeri tjetrin ne mbrojtje te partive tona duke harruar se partia e vetme e te gjithe shqiptareve eshte SHQIPERIA!
   Sa here partite jane ne opozite akuzojne njera tjetren per krime monstruoze,por kur marrin pushtetin i harrojne te gjitha!
   Dhe te humburit jemi ne,shumica e shqiptareve qe vuajme per buken e gojes!
   Degjojme qe kryeministri Rama u mburret biznesmeneve te huaj,qe te vijne ne Shqiperi se NUK KA SINDIKATA,por askush nuk reagoi!~
   Dhe reagimi duhet te ishte jo thjesht se ky lapangjos fyeu nje popull te tere,por tregoi se ketu nuk ekziston demokracia,por diktatura,se shqiptaret i shtyp dhe i shfrytezon lehte se nuk reagojne!
   Po sindikatat pse nuk ekzistojne realiosht?
   Kjo ndodh,sepse sipas shtypiot,qeveria ka lejuar qe ne liste pagesat e punonjesve shteterore te hapet nje kolone per t’u mbajtur atyre kuotat e sindikatave edhe pa i pyetur ata dhe miliona leke cdo muaj ua kalojne krereve te sindikatave,qe nuk kane interes te ngrihen kunder kesaj qeverie antipopullore!
   “Po iku Rama do vije Basha” thone rilindasiot,sepse atyre u intereson me shume vendi i punes e jo Shqiperia!
   Nuk ka fonde per te rritur pagat e pensionet deklaron Rama,por askush nuk reagoi fuqishem kur vjet BB ne raportin e saj theksoi se ne Shqiperi 50% e bizneseve jane informale dhe 37% e te punesuarve punojne ne te zeze!
   Keto shifra katastrofike vertetojne mos ekzistencen e shtetit ligjor,demokracise dhe rrenimin e administrates publike qe kane cuar ne lulezimin e korrupsionit ne vend!
   Nga ana tjeter mijra nga keto biznese nuk paguajne paksa e tatime,bejne kontrabande dhe nuk derdhin kontribute per sigurimet shoqerore dhe shendetesore!
   Si rrjedhoje mijra punonjesve ne te zeze u njihen vitet e punes per efekt pensioni dhe nuk perfitojne sherbime shendetesore falas duke u kushjtuar rende ne buxhetin mjeran te familjeve te tyre!
   Te gjiuthe heshten pas ketyure shifrave,qevberia organizoi nje tur aksionesh mashtruese dhe shtypi jepte lajme te nivelit te gazetave te murit ne fshatrat e dikurshme!
   Bile disa gazxeta edhe komentet kritike rreth kesaj menxyre i censuruan sepse iu jepte urdhewr qeveria ne forma te ndryshme!
   E njejta gje ndodhi edhe kur Rama deklaroi se “Kokat e korrupsionit ne Shqiperi nuk jane e nuk kane qene politikanet,por gjyqtaret e prokuroret” duke i amnistuar politikisht qe nga Sali Berisha e deri tek Edi Rama!
   Po mijra shkrime te sjhtypiot kunder korrtupsionit KU SHKUAN?
   Doemos qe shkuan nme …HALE dhe media mbylli syte dhe gojen duke iu shitur qeverise!
   Doemos te kesh gruan,motren,apo vajzen te punesuar ne poste te larta ne shtet nuk mund te dalesh kunder kesaj qeverie,prandaj heshtet apo qellohet me pambuk!
   Nga ana tjeter Rama me kete deklarate ogurzeze kercenoi direkt edhe te gjithe gjyqtaret dhe prokuroret e mbetur qe te mos guxojne te merren me me politikanet,por me njeri tjetrin duke i dhene goditje vdekjeprurese Reformes ne drejtesi!
   Aq me keq qe edhe si lajme kjo deklarate e Rames u arkivua brenda 24 oreve per tye mos u komentuar me nga lexuesit!
   Loje e ndyre hapur fare!
   Por me karikatura e kesaj problematike ishte se edhe kur arrita te komentoja rreth ketyre,komentit tim iu bllokuan te gjitha replikat,sepse nukl e besoj qe asnje shqiptasri nuk i ka interesuar denimi i ketyure menxyrave antidemokratike te Rames dhe heshtja e shtypit!
   Dhe thuhet pastaj se “Jemi pushtet i katert”!
   Pushtet i katert i vertete ishte vetem Migjeni i madh ndaj regjimit te satrapit Zogolli e askush tjeter deri me sot!
   Bashkohuni me mua,per faktet qe dhashe,”Horri i Bulevardit”,se hallet e botes i zgjidhin vete ata,ndersa tonat nuk i zgjidh njeri po nuk u bashkuam te gjithe ne nje mendim,larg interesave partiake apo antikomunizmit antishqiptar te derti sotem!

   Reply to this comment
 9. miro November 1, 21:31

  @horri….sjam dakort ,be kushtetute shqipetare,per njerezit e ndershem………………………….

  Reply to this comment
 10. lili November 2, 12:33

  Shqiperia me resourcet qe ka, ka mundesi me u bâ ma mire se svicera,po duhet te punohet sikur ne svicer:n’en kontrolin te rrepte te popullit i cili per cdo projekt pyetet e kur nuk pyetet inicjion vete nje referendum qofte krahinore qofte komunal apo national .Te gjithe mbledhen diskutojne te morren e te keqen edhe pasojet …po svicera eshte vendu kur refuzuan te pensionohen ma here,jo sepse nuk duan po sepse krijohet nje barr tjeter per shtetin qe do e pa vuajne gjeneratat tjera…e kuptoni dallimin?
  Ne shqiperi vendos’ Une,Njeshi’ njeshi qe kur nuk do me shlu karrigen,qe nuk pyet per askend,e qe mendon’ pas mèje kiameti le te n’ndodh! …Shikoni vetem sa shetitje jashte shtetit bejne qeveritaret e sviceres e sa tone per me kuptuar se pse shetitin qeveritaret tone aq shume,pa asnje dobi per ne qytetaret po per shume dobi per ‘evazionin fiskal’ te ketyre qeveritare..ekonomia e shtetit eshte si ekonomia e shtepise:shtri kembet aq sa ke jorganin! Edhe mundohu me ato qe t’i ka dale Zoti me bâ ma shume…
  Di kur na erdh nje zoje nga Tirana ne svicer,ku pronarja e shtepise ne nje ferme i dha le me bâ base e me rrjet pula: u cudit ajo pronare,qe kishte milliona nen jastek,se si nje gruaje mundet gjithe dit en me rrjet vetem to bâ manikure pa pendu kur si do ha buke si shqiptarja jone nga Tirana,edhe nje dite i tona cou,Böll rrite si parazit,ose do punojsh ose do dallish prej ketuhit,se ne nuk durojme njereze te kot qe vetem kemi dine me thane:qe po te jap kumesht bene djathin tend si krejt ne..edhe e mesoj sviceranja shqiptaren me bâ djath e me rrjet pula!

  Reply to this comment
 11. Wolf November 2, 13:32

  Rripi eshte shtrenguar per shqiptaret, por do vazhdoje te shtrengohet akome, sidomos ne janar kur te rritet cmimi i energjise elektrike dhe bashke me te dhe cmimet e tjera. Rama prandaj ka thene ” Nuk keni pare gje akome “. Do rrojme e do shohim kur qeveria te hape vrima te tjera ne rripin e shtrenguar te shqiptareve.

  Reply to this comment
 12. babo November 2, 13:33

  Le ta shtrengojne rripin se koka ja ka bere gjithmone, dikur Enveri pastaj Ramizi dhe me vone maskarenjte e ketyre viteve pas 90`! Eshte populli i poshter qe dalin kulishet e poshter.

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit November 2, 17:14

  shkrimi i shkelqyer Bledar,vetem se shkolla neoliberiste ose e Chicago e ka arritur suksesin e pare ne Kili

  Reply to this comment
 14. mirel November 2, 17:28

  Ky artikull eshte teper disinformues dhe I demshem per shqiptaret.
  Pavaresisht modeleve qe ofroi shkruesi, I cili jep shembuj te percipte per modelet ekonomike, me sukseset dhe deshtimet e tyre, ai nuk eshte fare realist per rrezikun e modelit neoliberal, model qe serviret dhe ushtrohet me forcen e ligjit nga te pasurit e korporatave.
  Nga ana tjeter jep modelin ku shteti nderhyn ne ekonomi si ne vendet Aziatike, e quan sukses, dhe ne fund server ne menyre te paevitueshme apo te pakundershtueshme nevojen e zbatimit te sistemit Neoliberal, duke I cuar ne tepsi te gatshme privative Albpetrolin dhe KESH.
  Keto jane burime te sigurta fitimi, dhe nuk ka pse menaxhohen nga private nderkohe qe shteti ka patur dhe ka ekskluzivitetin perfitimit, duke e shtuar kete perfitim ne buxhet te shtetit, dhe duke e perdorur per investime te tjera te domosdoshme.
  Populli nuk ka nevoje te kete qeveri nese qeveria dhe shteti nuk jane pergjegjes per te.
  Shteti krijohet si nevoje e organizimit per te menaxhuar sa me mire burimet jetesore te popullit, dhe jo tja delegosh keto burime privative qe ne themel nuk kane asnje interes per mireqenien e popullit, por interes vetem fitimin
  Perse kjo e drejte e menaxhimit dhe perfitimit te burimeve me te sigurta energjitike, qe jane prone e gjithe popullit te kalohen te private?
  Jam I sigurt qe shkruesit e ketyre artikujve jane te prire me teper nga nevoja apo detyra te tregohen sa me pro-perendimore, por ne cdo ndermarrje ekonomike, nje shtet duhet te respektoje se pari interest e tij ekonomike, dhe jo te privative.
  Mbrojtja e interesave te privative nuk do te thote, o burra tjua falim shtetin atyre,,,kjo eshte cmenduri, perndryshe nuk do kishte shtet.
  Mbrotja e interesave te privative do te thote te kriijosh kushte dhe legjislacion per legjitimizimin e aktivitetit privat, por jo shitjen e shtetit te privatet
  Perse autori jep vetem politiken strukturale te deshtuar te komunizmit,..nderkohe ky system u deshtua nga izolimi dhe aplikimi I metodave te cmendura si ajo e eliminimit te prones se vogel ne fshat..
  Perse autori nuk jep modelin Norvegjez ku biznesin energjitik e menaxhon vete shteti I cili ka akumuluar kaq shume te ardhura sa I japin Norvegjise mbi 50 vjet garanci sikur te mos prodhoje asgje.
  Ata nuk ja lane privative energjine, nuk praktikuan politikat vetevrasese te FMNse, po punojne si shtet per popullin e tyre, kane investuar ne edukim dhe shendetesi, dhe nuk I torturojne njerezit me shtrengim rripi, po mbajne larg privatet nga fitimet kolosale mbi pasurine qe I takon shtetit dhe jo nje grupi hajdutesh qe legjitimizohen nga FMN apo dreqi vete.
  Greqia eshte shembulli me I sakte per kete model te rrezikshem ekonomik.
  Doni te veni drejt Greqise…me mire jepjani vete me plumb ne koke
  Ne te kundert bjerini kryeministrit dhe qeverise qe te mos privatizoje energjine, KESH dhe Naften -Gazin

  Reply to this comment
 15. plaku November 2, 19:22

  Polic ka qene, polic ka mbetur ky myzeqari

  Reply to this comment
  • Pëllumb zaimi November 3, 01:30

   Debati ndërmjet “komunist i djathtë” dhe “plaku” me nderhyrjet e horr merkel, lili, Dr. John, mirel, lexues i habitur etj.kanë qënë “lezeti” i këtij forumi ? Nuk jam ekonomist dhe mësova shumë nga ky debat sidomos ndërmjet dy të parëve? Nderime!

   Reply to this comment
 16. babo November 3, 08:55

  Me vjen keq per disa komentues ketu qe megjithese jetojne ne vendet kapitaliste bejne akoma ” davane ” e komunisteve shqipetare

  Reply to this comment
 17. Zaho November 3, 12:02

  Komenti BABO. Kjo qe thua eshte krejt e sakte. Por gungacet nuk drejtohen askund pervecse ne varr.

  Reply to this comment
 18. nasruddini November 4, 07:35

  NJE KUJTESE PER TE GJITHE

  KENETEN apo MOCALIN ekonomik te Shqypnise nuk e krijoi Saliu, por Enver Hoxha ne vitin 1946 kur implementoi MURTAJEN bolshevike ne vendin tone dhe likuidoi inteligjencen properendimore qe kerkonte nje Shqypni te bashkuar dhe te zhvilluar ekonomikisht si te gjitha vendet e tjera te Evropes Demokratike te pasluftes duke e zevendesuar keta intelektuale me spiuna te bindur te Partise se Punes. Enver Hoxha nuk ishte komunist idealist si shume shqyptare te ndershem te tjere, por nje rufjan i rafinuar borgjez qe arriti ta bente Vatanin si CIFLIG personal te familjes se tij duke shfrytezuar me mjeshteri sadisti sistemin sovjetik te drejtimit te shtetit per interesat e pushtetit absolut personal te tij mbi Shqypnine dhe shqyptaret.

  Sali Berisha eshte vetem nje vazhdues i kauzes se Partise se Punes me metoden e drejtimit nga ana e shtetit te ekonomise sone kombetare prandaj edhe produkti i qeverisjes se tij nuk ka si te jete ndryshe nga ai i Enver Hoxhes shoqeruar me vjedhje masive te fondeve dhe pasurive publike ne fusha ekonomike pa bereqet dhe pa kurfare rentabiliteti apo zhvillimi ekonomik te qendrueshem per vendin.

  Nuk eshte vendi ne kete forum te gazetes DITA qe te shpalosen variantet ekonomike te zhvillimit te Shqypnise qe ka mbetur ne vend numero qe nga Koha e Qepes e Partise se Punes per nga GDP-ja per fryme dhe i cili eshte treguesi kryesor i mirqenies se nje populli dhe sot e krahason vendin tone vetem me shtetet afrikane me te prapambetura ne Bote megjithese Zoti dhe Natyra jane treguar mjaft bujare. Por duhet te besosh se Shqypnia ishte ne rruge te drejte ne periudhen para lufte dhe asgje nuk e dallonte nga vendet e tjera te rajonit pernga zhvillimi ekonomik. Ku jemi sot? Mire perserit vazhdimisht Edi Rama qe e krahason Shqypnine me Afganistanin dhe tiranen me Kandaharin ne lufte te vazhdueshme. Pra qe te kthehemi ne teme:

  CFARE MODELI EKONOMIK DUHET TE NDJEKE SHQYPNIA?

  Me dy fjale pergjigja eshte: Duhet te heqe dore nga drejtimi komunist i shtetit ku BOSI vendos ne gjumin e nates se ku te investohet dhe cfare te investohet dhe Partia-Shtet duhet te heqi duart mafioze te pista te pushtetit mafioz nga Mjetet e Prodhimit kombetar dhe t’ja leje zhvillimin ekonomik te vendit atyre qe dine dhe mund te bejne investime inteligjente ne fusha fitimprurese jo si investimet debile Celiku i Partise apo rruga Durres Kukes qe mbartin megalomanine e BOSIT te papergjegjshem per fatin e Vatanit.

  Per te arritur kete nivel Shqypnise i duhen BOSA jo vetem inteligjente me shkolle dhe diplloma serioze, por edhe fonde ndihmuese nga Bota per te perballuar prapambetjen ne zhvillimin e ekonomise dhe per kete gje i duhet urgjentisht antarsimi ne BE pa asnje devijim. Por BE-ja nuk honeps vendet qe i kendojne hymne komunizmit dhe diktatoreve te tyre dhe e ka lene Shqypnine ne fund te kavallit duke pritur me durim sinjale domethenese nga politika jone kombetare. Prandaj edhe detyra imediate e Edi Rames eshte qe te shkule enverizmin e demshem nga politika jone dhe te pershpejtoje antarsimin e vendit ne BE-ne Antikomuniste dhe Demokratike. Llogarite dallkauke alla Ilir Meta per votat e pleqeve fanatike te Enverit e demtojne mjaft Shqypnine ne fushen ekonomike dhe nuk i japin asgje zhvillimit tone kombetar.

  Shqypnia eshte nje vend i vogel i frenuar per afro 70 vjet ne zhvillimin modern ekonomik dhe krahasimet me Italine, Spanjen apo Francen dhe Gjermanine vetem mund te shikohen me qesendi nga Bota e Zhvilluar. Mendoj se vendi yne ka shanse per te ndjekur pas shtetet e tjera perendimore, por per kete gje shqyptaret duhet te zgjedhin me kujdes BOSIN e tyre dhe jo sic kane vepruar gabimisht per keto 70 vjet me radhe.

  Reply to this comment
 19. mirel January 14, 04:00

  Une them qe minister te ekonomise te veme rezart palluqen prej almere te hollandes.

  Reply to this comment
 20. Shqiptari e ka memorjen sa te pules...... January 14, 15:21

  Sidoqofte komplimente autorit te artikullit sepse ky shkrim eshte realist, analize e vlefshme dhe i ben shqipot te reflektojne ne drejtimin e duhur e jo ne ate partiak dhe llafollog duke share e duke u ankuar nga mengjezi ne darke ne internet si parazite

  Reply to this comment
 21. Gzim Kulufi January 14, 18:32

  Pse, Rama e ka shpallur dokrinen e tij ekonomike ketu e disa vjet me pare: Albania per 1 euro, per sempre! Hidh nje euro, dhe Shqiperia eshte e kujdo!

  Reply to this comment
 22. mirel January 14, 22:44

  Prioriteti eshte grabitja deri sa te mos kete me Shqiperi dhe shqiptare, por skllever te Greqise dhe Serbise, dhe pashallare

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim