SHËNIM: Kush na e neverit Shqipërinë?

Viktor Malaj May 2, 2015 13:42

SHËNIM: Kush na e neverit Shqipërinë?

“Tragjedia më e madhe që mund të pësojë njeriu është kur nuk arrin të njohë kurrë veten”/James Carlos Blake

 

Prej disa javësh është hapur një debat publik rreth shkaqeve dhe fajeve pse shqiptarët vazhdojnë të ikin nga vendi i tyre edhe sot, pas njëzet e pesë viteve nga rënia e regjimit komunist. Si gjithnjë dhe për gjithçka, palët ndahen në gjykimet e tyre sipas përkatësive, simpative dhe shërbimeve politike. Ajo që bie në sy, dhe bie në sy për keq, është fakti se thuajse askush nuk sheh faj tek vetja e tij, as tek vetja individuale dhe as tek vetja kolektive. Gjithnjë fajin e ka tjetri e sidomos e shkuara. E shkuara e afërt dhe ajo e largët.

Mirëpo, pyetja kryesore mbetet: Cili është shkaku/shkaqet që, përditë e më shumë, ua tëhuajnë shqiptarëve vendin e tyre dhe cilët janë personat përgjegjës për vazhdimin pa mbarim të gjendjes dëshpëruese të shumicës së shqiptarëve? Po të pyesësh politikanët aktualë ata, përgjithësisht, e drejtojnë gishtin tek pala kundërshtare dhe të gjithë së bashku tek e kaluara. Kjo (tek e kaluara) është një e vërtetë, por është një e vërtetë e pjesshme. E vërteta e plotë është më e madhe dhe më gjithëpërfshirëse. Është gjithëpërfshirëse në kohë dhe në hapësirë.

Disa individë politikë dhe disa analistë u përpoqën të na bindin se ky fenomen nuk përbën ndonjë shqetësim të madh dhe, madje, duhet konsideruar normal pasi kështu ka ndodhur edhe në vendet e tjera dhe është shprehje e lirisë së lëvizjes. Mendoj se ky gjykim nuk është as i plotë dhe as i saktë. Qysh nga korriku 1990 ky fenomen nuk ka pasur të ndalur dhe, madje, as tempi i largimeve të shqiptarëve nga vendi i tyre nuk ka rënë aspak. Sipas të dhënave të INSTAT-it çdo vit e lënë Shqipërinë 40-50 mijë vetë në kërkim të një jetese më të mirë, kryesisht në vendet perëndimore. Dhe, ky largim nuk ka ndodhur këtë vit dhe as vetëm dy vitet e fundit, por edhe gjatë qeverisjeve të para e të dyta të “Babës” së “bollëkut” dhe gjatë qeverisjeve të mëparshme të të majtëve. Dallimi i këtyre largimeve nga ato të vitit 1991 është si dallimi midis një tenxhereje me presion pa valvul shkarkimi që i shpërthen kapaku nga presioni dhe bën zhurmë (largimet e lemerishme dhe të zhurmshme të 1991-1992) dhe një tenxhereje e cila e nxjerr avullin nga pak dhe vazhdimisht nëpërmjet valvulave shkarkuese (largimet e pas viteve 1992 e deri sot).

Bazuar në ato të dhëna të përafërta të botuara deri tani, mund të hamendësojmë se nga viti 1990 e deri sot janë larguar nga Shqipëria mbi dy milionë shqiptarë ose 40% e popullsisë. Kjo shifër, jo vetëm që është më e madhe se ajo e vendeve të tjera por është edhe tregues i, të paktën, dy gjërave negative.

E para, kjo rrezikon një lloj shkombëtarizimi (e parë në perspektivë) dhe, së dyti, është tregues i faktit se ecuria e zhvillimeve politike dhe ekonomike gjatë këtyre 25 viteve ka qenë shumë larg asaj që pritej.

Gjykimi për gjendjen e sotme është i ndryshëm tek njerëz të ndryshëm dhe kjo varet nga niveli kulturor dhe ekonomik i individëve që ikin dhe nga pritshmëritë e tyre për periudhën pas 1990. Po të pyesësh shumë fshatarë të zonave të thella, të cilëve iu mungojnë shërbimet e duhura mjekësore, arsimore dhe, jo rrallë, edhe energjia elektrike apo rruga (të cilat dikur i kanë pasur) ata të përgjigjen pa ngurim se “Kemi qenë më mirë para 30 vitesh se sot”. Për të gjithë ata që gjatë këtij njëçerek shekulli janë pasuruar (sidomos të pasuruarit në rrugë kriminale) e sotmja është një parajsë e vërtetë. Kam parë në TV një “personalitet” faqekuq dhe qafëdem, të veshur me një kostum mbi dy mijë eurosh, që tha se “Këto njëzet vjet kemi ecur dyqind vjet përpara”. Dhe kjo është e vërtetë. Është e vërtetë, por vetëm nëse ndryshimet i masim me xhepin e tij dhe jo me kriteret që i mat gjithë bota. Më vonë mora vesh se personi në fjalë merrte rroga të majme në katër vende, midis të cilave edhe në njërin nga universitetet private që shet diploma si kartolinat për Vitin të Ri dhe një rrogë tjetër si anëtar i Bordit Drejtues të Bankës Kombëtare, të asaj bankës ku u vodhën shtatë milion dollarë në saje të mbikëqyrjes të saktë që i bënte bordi, anëtar i të cilit ishte zotëria në fjalë.

E vërteta është se, gjykuar në përgjithësi, Shqipëria e sotme është shumë më përpara Shqipërisë së viteve ’90 në disa drejtime të rëndësishme. Është fakt se nuk ka më të dënuar politikë nëpër burgje, se në treg gjen thuajse çdo gjë dhe se liritë e fjalës dhe të lëvizjes janë shumë më të avancuara. Ky progres është pjesë e dialektikës së zhvillimit shoqëror dhe duhet vlerësuar. Nga ana tjetër, në disa aspekte të tjera shoqërore, ose nuk ka progres ose janë bërë hapa mbrapa. Humanizmi dhe morali në shërbimet mjekësore, arsimore dhe në sistemin e drejtësisë janë në gjendje të vajtueshme. Diferencat pasurore midis një pakice (shumë prej tyre hajdutë) dhe pjesës tjetër të popullsisë janë alarmante. Janë alarmante jo në vetvete por sepse kjo kastë të pasurish, në shumicën dërrmuese, nuk përfaqëson as elitën kulturore- shkencore dhe aq më pak elitën morale. Morali i një sistemi politik duket më qartë se askund tjetër në faktin se cilat kategori shoqërore, kulturore dhe morale ka favorizuar dhe favorizon. Një element tjetër i dukshëm regresiv është edhe përbërja parlamentit të sotëm shqiptar, veçanërisht për sa i përket nivelit kulturor, krahasuar me atë të vitit 1991, një parlament ku dallohet qartë prania e një numri jo të vogël “gomarësh me samarë të florinjtë”, siç do t’i quante Fan Noli.

Në jo pak raste dëgjohen shprehje aspak të denja si “Ky vend nuk bëhet… Ky vend ka mbaruar… Jemi të mallkuar…” etj. Më së shumti, këto shprehje thuhen nga pjesa më e pakulturuar e shoqërisë shqiptare por, në jo pak raste, edhe nga njerëz që kanë kaluar një kohë të gjatë nëpër aulat e dijes. Më e theksuar është kjo lëngatë tek fanatikët partiakë, të cilët, kur partia e tyre është në pushtet, ose janë optimistë ekstremë, ose justifikues të çdo marrëzie qeverisëse dhe, kur partia e tyre bie nga “kali”, ata nisin vajtimet dhe bëjnë orakullin e të keqes.

Po, çfarë do të thotë të bëhet Shqipëria?

Të gjithë ata shqiptarë që për 25 vjet, kanë propaganduar dhe të gjithë ata shqiptarë që kanë besuar se Shqipëria mund të bëhet “një Zvicër e dytë” jetojnë në një botë sureale. Të parët janë, më së shumti, mashtrues politikë ndërsa të dytët janë, kryesisht, individë injorantë që nuk kanë kurrfarë njohurish mbi historinë e zhvillimit të popujve dhe kombeve të tjera, e, madje, as të popullit shqiptar. Shqipëria ka qenë historikisht më e prapambetura e Evropës dhe nuk ka asnjë gjasë apo mundësi të bëhet si Zvicra as pas shumë dhjetëvjeçarësh.

Në fund të fundit shtrohet pyetja: Pse duhet që Shqipëria të bëhet si Zvicra, Anglia, Franca apo Suedia që të konsiderohet një vend normal, i banueshëm dhe jo i braktisshëm nga shqiptarët? Ajo që duhet të pretendojmë, të kërkojmë dhe të përpiqemi të arrijmë është një Shqipëri normale, me një ekonomi më të përparuar dhe të qëndrueshme, me institucione shtetërore dinjitoze dhe infrastrukturë bashkëkohore.

Çfarë ua bën shqiptarëve vendin e tyre të pabanueshëm dhe i shtyn ata, ende sot, ta braktisin atë? Shumica e shqiptarëve mendojnë se është faji i politikanëve dhe veten e tyre dhe pjesën tjetër të strukturave shoqërore dhe shtetërore i lënë duarjashtë. E vërteta e përgjegjësisë është më përfshirëse. Nuk ka asnjë dyshim se politika dhe politikanët janë përgjegjësit kryesorë, por jo të vetmit. Në përgjegjësinë e politikanëve është edhe përgjegjësia jonë pasi ata, jo vetëm janë biologjikisht dhe shoqërisht pjesë e jona por jemi ne ata që, me mentalitetin tonë fisnor, krahinor e patriarkal dhe me fanatizmin tonë politik, ideologjik dhe historik, i kemi përkrahur, frymëzuar dhe mbrojtur edhe kur kanë bërë gabime dhe kur kanë bërë faje deri nga ato që ligji i cilëson krime. Për sa kohë do të vazhdojmë të gjykojmë me pasione nuk do të arrijmë të kemi as politikë racionale dhe as Shqipërinë që na këshillon arsyeja.

Shqiptarit ia neverit qëndrimin në vendlindje edhe ai mjeku imoral që cilësinë e shërbimeve e kryen në raport me sasinë e parave që i ofron pacienti dhe jo sipas kritereve profesionale dhe parimeve humane. Shqiptari vendos të bëhet endacak edhe kur ndesh në lukuninë e gjyqtarëve, shëmbëlltyra të kadilerëve osmanë kur perandoria po jepte shpirt, të cilët e kanë vendin në Spaç e Burrel, jo (si dikur) për agjitacion e propagandë, por për grabitjen e shqiptarëve me thes e me çantë. Jeta e shqiptarit bëhet e padurueshme edhe kur sheh që qeveritari i radhës iu shpërndan me ceremoni dokumente pronësie atyre që kanë grabitur tokat e huaja ndërsa pronarët realë sillen prej dy dhjetëvjeçarësh nëpër dyert e gjykatave duke paguar “gjoba” marramendëse për të marrë atë që iu takon, apo kur presin pafund për të kryer veprimet përkatëse në ZRPP-të e vendit dhe nuk arrijnë të marrin dokumentet që ua njeh ligji, pa dhënë ryshfete.

Pamundësia për të gjetur punë, por edhe tallja dhe poshtërimi që iu bëjnë të punësuarve bizneset vendas dhe të huaj duke iu dhënë paga të papërfillshme apo duke mos i paguar për muaj të tërë janë faktorë negativë që i shtyjnë shqiptarët drejt emigrimit. Shtoji kësaj edhe rritjet e taksave (të cilat, pavarësisht se iu shtohen të pasurve, janë shtresat e mesme dhe të ulëta që i paguajnë), si dhe vjedhjet e fondeve shtetërore (çdo vit administratat shtetërore, qendrore dhe lokale, shkaktojnë dhjetëra milion euro dëmtime, shpërdorime dhe përvetësime), të cilat i nxit mosndëshkimi i fajtorëve, atëherë dëshpërimi popullor doemos që thellohet. Një faktor tjetër që e bën popullin e thjeshtë të ndihet i huaj në vendin e tij, ka qenë dhe mbetet tensioni i panevojshëm, i pamoralshëm dhe i dëmshëm politik që ka shkaktuar dhe shkakton lufta e paparimtë për pushtet, tension që e ka mbajtur dhe e mban njeriun e ndershëm në pasiguri, në frustrim dhe zhgënjim të vazhdueshëm.

Një padrejtësi tjetër e madhe që iu është bërë dhe iu bëhet shqiptarëve, pavarësisht shumicave parlamentare dhe qeverisëse, është fakti se shteti shqiptar, me kokëfortësi dhe padrejtësi, pasi i shpronëson shtetasit e vet për nevoja publike i dëmshpërblen ata me çmime aspak të drejta. Ndërsa supozohet që shteti të jetë subjekt i barabartë me qytetarët në marrëdhëniet civile të pronës, ai (shteti) ua merr pronat shtetasve të vet dhe i paguan me çmimin që do ai dhe jo me çmimin e tregut. Kjo praktikë duhet ndryshuar juridikisht dhe të mbikëqyret me rreptësi që ligji të zbatohet. Përndryshe, kjo është një grabitje e kamufluar që shteti iu bën shtetasve të tij.

Një tregues tjetër i moralit të kalbur të shoqërisë sonë dhe të sistemit politik që kemi ngritur është edhe “institucioni i sekserëve”, një institucion i palegjitimuar por i kudondodhur, kryekëput kriminal dhe shoqërisht i rrezikshëm. Në çdo qytet apo qark lëvrijnë individë pa din e iman, “të mirësjellshëm” dhe të gatshëm të bëjnë ndërmjetësin tek polici, prokurori, gjyqtari, mjeku, zyrtari i taksave apo i pronave apo tek zyrat e punës dhe zyrat e tjera shtetërore. Ata marrin përsipër zgjidhjen e problemeve të qytetarëve, sidomos kur qytetari kërkon një të drejtë që s’i takon me ligj. Përgjithësisht, këta janë individët më negativë të shoqërisë që kërkojnë dhe marrin para të cilat i ndajnë me zyrtarët e shtetit, por shpesh i mbajnë gjithë paratë për vete dhe u nxijnë jetën shtetasve nevojtarë.

Të gjitha kategoritë e personave të lartpërmendur janë pjesë e jona dhe, me gjithë ndryshimet e herëpashershme të administratave shtetërore, gjendja ka ndryshuar fare pak. Në këta njëqind vjet shtet shqiptar ne kemi provuar republikën, monarkinë, “diktaturën e proletariatit”, diktaturën e rrugës, kapitalizmin liberal, kemi ndërruar parti dhe politikanë në drejtim dhe përsëri gjendemi këtu ku jemi. A mos ka ardhur koha që secili prej nesh dhe të gjithë së bashku t’i hedhim një vështrim vetes tonë dhe të marrim në shpinë nga një thes me faje, madhësia dhe pesha e të cilit të jenë në përpjesëtim të drejtë me vendin që kemi pasur apo kemi në shoqërinë shqiptare?

Ta duash Shqipërinë “si gjithë Evropa” nuk është mëkat por gjithë çështja është ta meritosh atë. Asnjë djalë nuk bën mëkat pse ëndërron të martohet me një vajzë të bukur, të ditur e fisnike, por të paktë janë ata djem që e meritojnë një të tillë. A e meritojnë “Shqipërinë Evropiane” gjithë kategoritë e individëve të lartpërmendur të cilët, me sjelljet dhe veprimet e tyre, ua kanë bërë shqiptarëve jetën të padurueshme në vendin e tyre? A e meritojnë një Shqipëri të tillë të gjithë ata politikanë shqiptarë që e kanë çuar vendin e tyre në kriza, kaos e deri në buzë të greminës sa herë i ka zënë histeria e pushtetit; që kanë falsifikuar, vjedhur dhe dhunuar zgjedhje politike ditën për diell, në sytë tanë dhe nën vëzhgimin e të huajve; që kanë lejuar dhe, madje, nxitur katrahurën urbanistike, ligjore dhe institucionale? A e kemi pyetur veten tonë ndonjëherë se përse jemi i vetmi popull në Evropë që ndërrimin e negociuar të sistemit politik e shoqëruam, pa kurrfarë nevoje dhe pa kurrfarë përgjegjësie kombëtare dhe dashurie atdhetare, me djegie, vjedhje, shkatërrime, zaptime tokash e banesash, ndërtime pa leje dhe pa plane urbanistike, që kemi shkatërruar mijëra hektarë vreshta dhe pemë frutore, kemi grabitur miniera dhe fabrika e kombinate, që kemi sulmuar e grabitur reparte dhe depo ushtarake apo djegur komisariate policie dhe, më në fund, që kemi hedhur dhe vazhdojmë t’i hedhim plehrat rrugëve, shesheve dhe bregdeteve e nëpër lumenj dhe liqene?

A tregojnë të gjitha sa thashë më sipër ndjenjë atdhedashurie dhe etje për qytetërim, apo të kundërtat e tyre? A të lejon arsyeja të besosh se Shqipëria mund të ndryshojë si duhet dhe të jetë ku duhet pa ndryshuar vetë shqiptarët? E si mund të bëhet Shqipëria që duhet pa u bërë ne si duhet? A duhet ta bëjmë ne Shqipërinë apo Shqipëria ne? Kushdo që beson se Shqipëria mund të bëhet një vend modern, por me banorë me mentalitet mesjetar gënjen veten. Me të drejtë, dikush mund të thotë se nuk janë gjithë shqiptarët të tillë. Kjo është e vërtetë. Shqipëria ka pasur dhe ka me mijëra familje dhe individë të kulturuar, arsimdashës, ligjdashës, atdhedashës dhe moraldashës. Por kjo nuk mjafton. Duhet që kjo kategori shoqërore të dominojë, jo vetëm në administratat politike dhe jopolitike, por të bëhet promotore e mendimit shkencor, arsimor, mediatik etj. dhe të mos struket, siç është strukur deri tani nën trusninë e llumit shoqëror, një llum i veshur modern dhe i vetëreklamuar si e ardhmja e Shqipërisë.

Idetë e shprehura se shkaku i ngadalësisë tonë ka qenë mungesa e burrave të shtetit, me gjithë qëllimet e mira që mund të kenë, më duken të pasakta. Cilido burrë shteti që drejton dhe vepron në një shoqëri të kalbur moralisht dhe pa pikë idealizmi është i destinuar të dështojë pasi ai i ngjan atij shoferit të autobusit i cili, sado i zoti qoftë, nuk mbërrin dot për ku është nisur përderisa transporton pasagjerë, të cilët s’lënë gjë pa bërë për t’i marrë timonin ose për ta çuar autobusin në rrugicat dhe sheshet e lagjeve, katundeve apo krahinave të tyre dhe jo në kryeqendrën e vendit.

Një zhgënjim jo të vogël përbën edhe roli i të huajve në hapat e hedhur nga ne gjatë këtyre 25 viteve. Madje, në dështimet tona kanë rolin e tyre edhe kancelaritë perëndimore. Ndjekja e politikave “tërhiq e mos këput”, dhënia e këshillave dhe bërja e vërejtjeve në përgjithësi, trajtimi njëlloj si i kriminelit ashtu edhe i viktimës, si i dhunuesit ashtu edhe të dhunuarit, ndërhyrjet për mosdënimin e autorëve të krimeve politike, asistimi në dhunimet e proceseve të votimit dhe heshtja apo, akoma më keq etiketimet si “burrë shteti” të kriminelëve politikë apo “yje në ngjitje” të politikanëve që i kanë shkaktuar qindra milion euro dëme popullit të varfër shqiptar etj., janë dëshmi e faktit se për ta ka pasur më shumë rëndësi (siç e pati pohuar vjet edhe z. Shtefan Fyle) stabiliteti politik sesa përparimet demokratike. Por, të sakrifikosh parimet demokratike për hir të stabilitetit politik që rrezikohet nga dhunuesit e këtyre parimeve dhe, nga ana tjetër, të zgjatësh pambarimisht pranimin e Shqipërisë në BE, do të thotë të sillesh dhe të punosh me dy standarde me shqiptarët. Nëse zyrtarët e lartë evropianë presin ta pranojnë Shqipërinë në Federatën Evropiane (BE) kur ajo të ketë arritur nivelet ekonomike, politike dhe sociale të vendeve themeluese të këtij shteti, atëherë vetë shqiptarët do të refuzojnë pjesëmarrjen pasi nuk do ta ndiejnë të nevojshme dhe, ndoshta, vetë ky organizëm politik nuk do të ekzistojë deri atëherë.

Personalisht besoj se, ndonëse ngadalë, Shqipëria do të bëhet “për inat të shqiptarëve” por jo për inat të të gjithë shqiptarëve por për inat dhe në luftë me të gjithë ata individë që përmenda më sipër dhe që janë gurë në këpucët “sportive” që ka mbathur Shqipëria në vrapimin e saj drejt modernizimit.

Viktor Malaj May 2, 2015 13:42
Komento

42 Komente

 1. Hëm... May 2, 13:48

  Duhet te ndryshojme qasjen ndaj BE per te qene me te pavarur ne qeverisjen e ketij vendi. Duhet bere drejtesi per te kaluaren pavaresisht kostos ne integrim (lobet sllavo-greke ne BE me siguri do e paraqesin si totalitarizem). Izraeli, Norvegjia, Islanda, Afrika e Jugut, mbare Amerika etj nuk jane BE dhe shteti eshte normal dhe qytetari shijon demokracine ndaj ashtu sikurse ne Angli ka parti qe nisen nga moto – lidhje ekonomike me BE por jo politike, edhe tek ne ka ardhur koha te krijohet nje qasje politike kunder integrimit me cdo cmim ne BE. Prioritare per ne duhet te jete bashkimi me Kosoven dhe me gjere sepse te vegjel perfundojme ne kone qe lepihen sa majtas-djathtas dhe politikanet e korruptuar dhe shitur tek greko-serbi e mbajne kete vend ne stanjacion krize dhe varferie per interesa te caktuara gjeopolitike ne rajon. Dollari nuk ka kombesi dhe nga do te vine investimet, sa kohe i sherbejne jetes se qytetarit, jane te mireseardhura. BE i duhet deshmuar reciprocitet sepse boll gjynahe te se kaluares ka ndaj nesh dhe origjina e gjithe te keqijave per kombin shqiptar ishte coptimi dhe ngjallja e oreksit qe vijon edhe sot e kesaj dite tek greko-serbet ne rajon. Dhe sot, edhe pas kaq luftrave, serisht pergezohet Serbia!!!! Qe as Kosoven nuk e njeh, as genocidin, asnje ndjese, kunder NATO, i hap dericken e pasme Rusit ne rajon…. dhe prape para nesh ne integrim!!!! Ndaj, ne planin politik, prioritet absolut duhet te kene marredheniet me SHBA.

  Reply to this comment
  • feniks May 2, 16:48

   Kamrespekt per zotin Viktor Malaj,por ne kete shkrim si duket nuk ka patur kohe per ta formuluar me mire!
   Tema qe ka kapur eshte JETIKE per te gjithe shqiptaret dhe mua gjithmone me ka shkuar ne mendje kjo pyetje:-KUSH NA E NEVERIT SHQIPERINE?
   Se pari,pergjigjen e saj duhet ta japin ata qe MBURREN per 25 vjet e qe quhen “DHJETORISTET”!
   Keta jane te PARET fajtore qe ne vend qe te sillnin DEMOKRACINE sollen FASHIZMIN,ANTI SHQIPTARIZMIN,PERCARJEN NE POPULL,GRABITJEN E PASURISE PRIVATE E KOMBETARE,SHKATERRUAN ARSIMIN,SHENDETESINE,BUJQESINE,BREGDETIN, etj!
   Pas 90-tes erdhen ne pushtet PARTI APO NJEREZ pa formimin e duhur politik,por shumica te paguar e te nxitur nga agjenturat e huaja per ta SHKATERRUAR Shqiperine!
   PD-ja mburret se ishte partia e pare opozitare dhe se ajo na paska sjelle deokracine!!!
   Ky eshte MASHTRIMI ME I MADH qe i behet ketij populli!
   SOCIALIZMIN e rrezuar vete pushtetaret komuniste me Ramiz Aline ne krye!
   Per 25 vjet rresht askush nuk ka marre mundimin e kerkoje se:
   -Pse nuk eshte organizuar nje KONFERENCE SHKENCORE KOMBETARE ku te analizohet hollesisht se si u nderruan SISTEMET POLITIKE ne 1990-te???
   A ishte PD nje parti politike e pergatitur ideologjikisht,politikisht,organizativisht,moralisht dhe me njerez IDEALISTE,qe PERMBYSJEN e sistemit politik e bene te organizuar apo sikur po shkonin ne pazarin e bagetive per te blere cfare te mundin??
   Cfare programi politik,ekonomik etj,kishte PD-ja per ndryshimin e sistemit dhe ngritjen e SISTEMIT TE RI me te mire nga ai i kaluari?
   Cfare STRATEGJIE ka patur per KALIMIN NGA SOCIALIZMI NE KAPITALIZEM pa shkaterruar e grabitur,por duke bere kalimin e pushtetit POLITIK,EKONOMIK,USHTARAK etj ne menyre te organizuar e pa eksese,pa demtuar asnje filiz peme e jo duke e shkaterruar ekonomine,arsimin,shendetesine etj sikur te ishte pushtuar nga SULLTANET E Turqise??
   Asnje nga keto nuk u be se pushtetaret e rinj nuk erdhen per ta NDERTUAR ME MIRE Shqiperine,por per ta SHKATERRUAR sic eshte bere ne fakt!
   KRYE KRIMINELI e tere kesaj MIZORIE eshte agjenti i UDB-se Sali Berisha e pas tij te tjeret me radhe!!
   Ne se nderrimi i sistemeve do te ishte bere i organizuar e jo sic u be,duhet te ishte HARTUAR NJE STRATEGJI KOMBETARE PER ZHVILLIMIN AFAT SHKURTER,AFAT MESEM DHE AFAT GJATE me konsensus nga te gjitha partite politike,mbase edhe me REFERENDUM!!!
   As sot nuk eshte bere kjo STRATEGJI,por vazhdon RRUMPALLA qe cdo qeveri punon sipas interesave e hesapeve te veta partiake!
   Askush nuk eshte kujtuar qe te organizohet nje KONFERENCE KOMBETARE ku te analizohet shkencerisht RRUGA E NDJEKUR keto 25 vjet dhe kjo te behet nga AKADEMIKET pa parti e jo nga politikanet qe mund ta bejne RRUMPALLE edhe kete eveniment!
   Shqiperise i duhet nje STRATEGJI te pakten 25-30 vjecare e miratuar ne KUVEND me shumice te cilesuar te votave,qe cdo qeveri ta kete si “YLL POLAR” per hartimin e INVESTIMEVE etj pavaresisht nga ndryshimi i qeverive e jo sic ka ndodhur deri me sot qe vijne ne pushtet lloj lloj SHARLATANESH dhe fantazojne ndertime TRAMESH,etj!
   Mbi te gjitha ne kete DOPKUMENT STRATEGJIK TE ZHVILLIMIT te percaktohen qarte e sakte PRIORITET E ZHVILLIMIT ne te gjitha fushat e jetes,qe te ecet ptoporcionalisht e gradualisht ne te gjitha fushat sipas tyre!
   Kjo do ndikoje edhe ne HARTIMET E BUXHETEVE VJETORE me te sakte e jo AVENTURIERE,sipas tekave te kryeministrit te radhes!
   Deputetet te caktohen nga populli e jo kryetari i partise dhe t’u hiqet mandati kur cenojne interesat e elektoratit me kerkesen e 20% te zgjedhesve!
   Deputetet te dorezojne mandatin ne se duan te nderrojne partine!!!
   Gjyqtaret te zgjidhen duke u VOTUAR ne popull e jo te emerohen,sepse ata jane bere XHAHILE te ketij populli duke na e nxire jeten!
   Gjyqtaret sot te marrin jeten,pronen etj dhe nuk kane frike nga asnje,pervec atij qe e ka vene ne atre detyre!!Te zhduken monopolet ne cdo fushe!
   Transportin urban ne qytete te jete shteteror e jo privat!!etj,etj
   Te rroje populli!!!

   Reply to this comment
 2. Euro Maloku May 2, 13:55

  Ja pra,qe krisma nuk ka patur….!

  Reply to this comment
 3. Kastriot May 2, 14:02

  Populli eshte pa pune pa buke https://www.youtube.com/watch?v=CxK6e4U88OM duhet pune shume serjoze nga shoqeria civile.

  Reply to this comment
 4. SS May 2, 14:07

  Ja the po kujt ja the??Tem shum e goditur po a marin vesh kete derrra politikan pervec llusec nuk ju hyn ne sy gje tjeter Ja kan bere ster jeten ketij populli pervec mjerim nuk sollen zhvillim gjate 25 vjet tranzicion kolerat Eshte detyruar populli te ler shtepi grua dhe femij dhe te emigroj nga pushtetaret qe ja kan bere jeten te padurushme ketij populli te urte dhe punetore

  Reply to this comment
 5. Mah muti May 2, 14:11

  Ja Tani del Tartufi shellira ,
  qane e Ankohet per Enverin ,
  qe i Sekuestroje CJAPIN e vetem .

  Kurse Nasruddin Mavria
  nuk ka pushuar se Qari
  per Xhupin e meshinit qe i dhuruan Anglezet ne 43 ,
  Per spiunimet e Tij me Finde Zogiste , Dhe qe Enveri ja mori dhe ja flaku ne Hale te Gomerve
  Dhe punen e Pa lodhur te Mire paguar
  te Nasruddinit , duke i sherbyer ,
  Italanit , Nemckes , Inglizit , dhe Amerikanit ,
  Kundra shqyperise .

  Nasruddini per Inat te xhupit qe i mori
  Enveri ,
  U be antikomunist

  Reply to this comment
 6. 01 vlora May 2, 14:28

  Nje analiz shume e mire respekte Viktor

  Reply to this comment
 7. Vladimir May 2, 14:45

  Shkurt dhe qarte. Urime Viktor,urime Dita!

  Reply to this comment
 8. superman May 2, 14:58

  nuk eshte ashtu sic duket, eshte edhe me KEQ, populli po vuan per kafsahten e bukes , ministri i mirqenjes personale alias zogu i rames nderton vilen me leket e nuses. me paftyresi del dhe kerkon voten per kryebashkiak.

  Reply to this comment
 9. Iliri May 2, 16:09

  Nje shkrim i mire qe i afrohet realitetit. Them i afrohet sepse duheshin kritikuar me fort politikanet, se ata jane “barijte e kopeve”. Megjithese nuk ka statistika, shqiptaret do ti ndaja ne 70 perqind pozitive dhe 30 perqind negative. Keshtu ka qene gjithmone,qe para 100 vjetesh. Eshte ky 30 perqindesh qe ja “nxin jeten” pjeses tjeter. Vetem nje politikan, Sali Berisha, si udheheqes i kesaj pjese, sa deme i ka sjelle Shqiperise dhe shqiptareve. Te larguarit nga Shqiperia jane kryesisht nga ky 70 perqindesh qe bejne pune te ndershme jashte dhe kane sakrifikuar per femijet e tyre, shume prej te cileve bejne nga punerat me te zgjedhura. Por jashte ka edhe nga ata qe pertojne te punojne dhe merren me pislliqe duke krijuar nje emer te keq per pjesen e mire. Qe Shqiperia te behet, duhet te permiresohet morali dhe njerezit ti kthehen punes. Veprime te tilla si festa per 8 Mars me striptizem, apo legalizimi i droges dhe prostitucionit, jane ne kundershtim me moralin e vendeve te zhvilluara kapitaliste dhe nuk ka lidhje me modernizmin. Edhe ne rast se diku ky fenomen ekziston, nuk duhet pergjithsuar dhe te merret si shembull per ta bere ne Shqiperi. Pra merrni anet pozitive dhe jo negative te botes perendimore dhe futjuni punes.

  Reply to this comment
 10. SADIJA May 2, 16:15

  nuk kam nevoj fare ta lexoj artikullin mjafton titulli shqiperin na i kan neveritur hajdutet politikan 25 vjet doni me per belulin??

  Reply to this comment
 11. "Horri i Bulevardit" May 2, 16:56

  Po shikoja nje sekuence tek Zone e Lire tek Arjan Cani, ku me terhoqi vemendjen nje militant i peshtire i Nul Nokes nga Kukesi, qe i beri thirrje gjithe verioreve, qe te shkojne ne Kukes, te bllokojne rrugen, qe me dhune te detyrojne qeverine, shtetin, qe te mos paguajne energjine e konsumuar ne vite.
  Kur e degjova, mendova se policia do ta arrestonte dhe ta akuzonte per veprimtari terroriste ne dem te shtetit, por kjo nuk ndodhi, te pakten ne lajme nuk degjova per kete monster.
  E pra eshte pikerisht ky mosveprim, ndaj se keqes, qe po i irriton shqiptaret, qe marrin rruget per te ikur.
  Jane pikerisht kjo kategori, qe jane kontigjenti i saliut, per te ushtruar dhunen ndaj shtetit, qe shteti te deshtoje.
  Dhe kur sheh qe persona te tille kriminale, shetisin lirshem, cdokush mendon, se shteti e sheh kriminelin, qe e sfidon edhe ne nje televizion dhe nuk reagon.
  Jane keto raste dhe shume te tjera, qe e dobesojne shtetin, duke harxhuar shume energji, shume para, per te rregulluar perseri, demet qe keta te saliut bejne.
  Shteti duhet te jete i rrepte me te tille kriminele, ti burgose dhe ti kerkoje llogari, se kush qendron mbas ketyre.
  Ikja eshte teresisht loje e saliut qe po mundohet te shkaterroje Shqiperine, se nje shtet qe verteton se kerkon te beje ligj e frikson familjen e saliut.
  Kapeni ate zorrthare nga Kuksi dhe futjani koqet ne morse dhe do te shihni se mbas atij qendron Nul Noka.

  Reply to this comment
 12. aurel May 2, 17:13

  Mendoj se artikulli eshte i goditur. Fajin per gjendjen e tanishme te Shqiperise e kemi te gjithe: ne si popull , ne si militante (qe nuk jane pak), ne qe nuk solidarizohemi me njeri tjetrin, ne qe ne jo pak raste nuk arrijme te shikojme me larg se hunda jone, ne qe i hedhim plehrat kudo dhe nuk kujdesemi per ambjentin ku jetojme vete, ne qe duhet te tregojme me shume dinjitet edhe pse jemi te varfer, ne qe shohim me shume te tjeret sesa veten tone,……dhe ne fund politikanet qe shkojme e votojme……vetem ne mund ta beje te ndryshoje ky vend por duhet te fillojme te ndihmojme veten dhe njeri tjetrin ne fillim…..

  Reply to this comment
 13. shqiptari May 2, 17:24

  poshtersia qe i bene ketije vendi ata qe gjoja na sollene demokracine amerikanet te mbeshteture nga turqite italo grekete dhe nje bashkime mizore antishqiptare serbo malazezo maqedono grek fatkeqsia dhe pameshirshmeria me e madhe e ketije vendi ku me parate e tyre dhe me mbeshtetjene e amrikanve shijkoni ke na kane vene ne politike dhe qeverira njerez te bindure dhe te devotsheme pere te varferuare kete vende ku vendi eshte ne krize qe jetone me 200 apo dhe dicka me shume euro dhe uleritete qe jemi me te pasurite ne bote ku kemi pushteteare me milione pa asnje dite pne dhe ku rogate nuk e justifikojne po i kane vene tuj vjedhe e grabite dhe te gjitha keto i kane ndaje sherbimite qe u bejne padronve te tyre antishqiptare dhe te shofeshe qe me te mbrojture jane ata qe po e shkatrojne kete vende dhe qe fatkeqesishte te gjithe jane shqiptae re blere dhe nese nuk u binden urdhrave ikine pere leshe keshtu qe skemi te ardhme se armiqte e shqiperise po punojne pere 100 vitete e ardhshme se keto i kane siguruare qe mose te kete zhvillime ne kete toke mjere ky vende qe ka keta njerez te poshter

  Reply to this comment
 14. Reina May 2, 17:31

  Kush tjeter e neverit shqiperine pervec atij te Gjatit dhe qeverise te tij . Me keqeqeverisjen e tyre po i perzene shqiptaret qe te kerkojne azil ne vendet e BE-se . Shqiptaret nuk po ngopen me buke dhe as pune nuk po gjejne .Mjere ne shqiptaret me kete qeveri qe kemi . Dhe mbi te gjitha po kandidon per Kryetar Bashkie edhe ai zylyfi qe ta fundosin edhe me keq shqiperine .

  Reply to this comment
 15. Tomorri May 2, 17:34

  Vetem me nje pike nuk jam dakort.
  Shkrusi i artikullit thote se pse duhet qe shqiperia te behet si Zvizera ,Franca,apo gjermania,pastaj vazhdon po te behet infarastruktura dhe kjo dhe ajo ne do te jemi mire.
  Te mbetemi tek arsyjet pse shqiperia eshte ne kete gjendje dhe ne kete derexhe dhe shqiptaret po ikin per dite?

  Kam shume deshire te pyes dhe nuk e di ne se jeni dakort me mua sijkur:
  — Pasuria e shqiptareve te mos digjesh nga kreminelet por te konservohesh dhe pershtatej me kujdes ekonomise se tregut çfar do te ndodhte?
  Une arsyetoj dhe them se Saliu nuk do ishte ky qe eshte dhe bandat nuk do ishin keto qe jane,por edhe me pak shqiptare do linin vendin se do u shijonte ketu e mira qe prisnin.
  Po sikur te mos ndodhnin ato vrasje makabre ne shkoder dhe me pas ne harkun kohor te 23 vjeteve si do te ndjeheshin shqiptaret mire apo siç jane tani qe duane tja mbathin me te katra nga vendi i tyre.
  Po sikur te trajtoheshin pasurite e ketij vendi brenda normave ligjor dhe ne interes te shqiptareve ,a do te linin vendin e tyre shqiptaret?Une them se jo.
  Fshatrat e veriut qe i kam shetitur me kembe dhe jane perla te verteta tu behesh lidhja me nje infrastrukture perndimore a do te ikte fshatari i Shishtavecit,Novosejt,Turajt,Cahanit,Markgegajt etj? Jo kurre nuk do te ikte po te kishte shkollen spitalin,abulancen,mjekun
  ,mesuesin dhe te gjitha te tjerat resuset jetesore.
  Po sikur levizja qe do te them ishte e domozdoshme te behesh disi me e rregullt a do te ishte ky mbipopullim dhe mbi vendosje ne token e tjeterkujte,Une them jo dhe gjerat do ishin me te komanduara dhe kurre se si keshtu qe veprimet e bera u cilesuane si fiset vandale te hershme,ndaj edhe shqiptaret ikon akoma se ju eshte prekur gjeja me e shtrenjet pasuria e pa tundeshme toka dhe e kane marre Fazlliçet.co.
  Efiçenca bujqesore tek ne ka qene e mire dhe po te ishte treguare pak kujdes sote fshatrat do te ishin aq te sistemuare sa edhe ata qe iken ne 90-ten do kishin zili te ktheheshin me deshire dhe besim tek vendi i tyre.
  Kreminelet politikane qe te tille nuk jane por bejne bertasin:investime ketu ,atje,ne bujqesi,industri,polici,ushtri,arsim,shendetesi,infrastrukture,tek njerzit ne nevoje dhe me ne fund neve po keta palaço na thone se jemi toidho si vendet afrikane,po mire more maskarenj keto investime ku jane ,jo po i vodhi Saliu me kopene etija se do te behet mbret,atehere del edhe thelbi pse shqiptaret po ikin per dite dhe rrezik se mbas disa vjetesh aty do mbeten politikanet gjasme me ne krye Paloqen injorant dhe do te bejne historine e kombit shqiptar.Ka shume per te shkruare dhe analizuare dhe qe te nxjerr me apo pa dashje tek ajo qe shqiperia mund dhe duhesh te ishte si Zvicera ,franca dhe gjermania,duke pasur edhe avantaxhin e eksperiencave te bollshme perndimore qe kane qene prezent me shumice.
  Por si te punoje njeri per serbin tjeteri per grekun njeri per kurvat tjetri per drogen njeri per te betonuare gjithçka tjetri per te vrare te gjithe kundershtaret atehere ikja e njerzve te ndershem do jete e pa shmangeshme te nderuare zotrinj.Ketu ka per te qare hallet dhe te shkruashe dite dhe nate dhe nuk mbyllen kusuret e ketij populli qe vetem vuan dhe do te vuaje nga pseudopolitikanet e vetshpallur me ne krye Sali Berishen dhe duke perfunduare tek ca te ashtquajtur politikane greke.

  Reply to this comment
 16. tomorri May 2, 18:05

  politika e 25 viteve burimi i te keqiave te ketij kombi beni shtetin qe te vije besimi te qytetaret

  Reply to this comment
 17. I.Troplini May 2, 18:13

  Kush na e neverit Shqiperine?

  paaftesia e shoqerise shqiptare per veteorganizim. Asnje shoqeri europiane sot, nuk egziston dot pa formen funksionale te te qeverisurit dhe ligjit kushtetues si vegel rregulluese.
  Te dale nga nje diktature e eger por teper funksionale ne aspektin organizativ, shqiptaret e “donin Shqiperine si gjithe Europa” ,,,,,edhe pse ate Europe, nuk e kishin kuptuar dhe perjetuar kurre. Kur thonim Europe,,,,shume prej nesh kishin ne fakt parasysh, vetem nje jete ne bollek. Larg asaj varferise qe kish pllakosur vendin tone. Askush nuk kish menduar se edhe ajo Europa,,,,funksionokerka dhe zhvillohet, vetem nepermjet ligjit dhe respektit ndaj tij.
  Gjithcka shtrenguese apo rregulluese,, u deklarua si pjese e diktatures komuniste. Papritur e pakujtuar,,,kjo shoqeri do te jetonte pa patur dhe respektuar me, asnje ligj dhe asnje norme bashkejetese. Perpara se te vinte DEMOKRACIA, tek ne erdhi RRUMPALLA. Sistemi shqiptar “i demokracise”,,,,eshte nje lindje e vdekur. Kjo lloj “demokracie”, nuk te con ne Europe. Me te, mund te kultivosh injorancen dhe shpellarizmin sic kultivohen domatet dhe kastravecat ne serat e Lushnjes,,,por kurrsesi nuk mund te ofrosh nje nivel jetese per popullaten,,, te tille qe ajo te ishte ne gjendje, te menaxhonte nje jetese me dinjitet.
  “Europa” e shqiptareve dhe sistemi politik qe instaluan ata, eshte keqkuptimi me i madh i nje kombi, ne rrugen e tij te gjate dhe te stermundimshme per zhvillim.
  Mosrespektimi i ligjit,,,,,,eshte tenori i cdo vuajtjeje shqiptare. Ne kete vend te shkaterruar ekonomikisht dhe te degjeneruar moralisht,, egziston vetem mentaliteti i pasurimit te shpejte. Askujt nuk i intereson se me cfare menyre pasurohet. Cdo gje eshte e lejueshme. Droga,prostitucioni, kontrabanda. Me parate e “bizneseve” te tilla,,,u krijuan televizionet private qe i sherbejne edhe sot, mbajtjes se gjendjes nen kontroll,,,,,me ato para u ndertuan edhe ato universitete te famshme private, ku mund te blije diploma si letra bakalli.
  Nje shoqeri e tille, eshte e destinuar te jetoje dhe te riprodhoje vetem injorance dhe gomere,,,,,,natyrisht me diploma.
  Pa nje riorganizim te ketij sistemi deshtakesh dhe kaosi urban,,,,pa intensitetin dhe deshiren e vertete te politikes per rivendosjen e ligjit ne qender te gjithckaje,,,,ne kete vend nuk eshte e mundur te kesh perspektive per te ardhmen. Te rrisesh femije, ne nje vend te tille, nenkupton,,,,ose injorancen ose papergjegjshmerine. Te tjeret,,,,,ikin nga syte kembet.

  Te flasesh per shkombetarizim,,,,kur sheh numurin e atyre qe jane larguar ne kete cerekshekulli te fundit,,,,eshte humbje kohe. Shqiperia,,,,,,eshte dhjere nga injoranca shqiptare, qe rrembeu pushtetin pas veterrezimit te komunizmit. Ajo injorance province,,,,mba peng, akoma edhe sot, kete vend. Persa kohe, njerez te tille, do iu serviren shqiptareve si burra shteti,,,,autobuzet per ne kampet e refugjateve diku ne Perendim, do te jene gjithmone te mbushura deri ne karriken e fundit.

  Reply to this comment
 18. padrino May 2, 18:13

  Politikanët që kemi pasë në krye këto 25vjet shkërdhatokraci , dhe për fajin tonë si popull tespijexhi .për të nxjerrë politikanë patriotë që punojnë për vendin e popullin . Shqipëria do bëhet Viktor i nderuar, por jo për shumicën apo për gjithë shqiptarët, po për pakicën, për 10përqind apo 30përqind të shqiptareve. Shumica do hajë dynjanë për të mbijetuar , siç po ndodh edhe sot. Z Malaj kush është dënuar sot 25vjet të shkuara për vjedhje dhe pasurim të paligjshëm nga politikanët tanë, për shkatërrimin sistematik që i bënë industrisë dhe bujqësisë të trashëguar nga sistemi i kaluar komunist. Si socialistët mavi të piktorit, dhe kmerët blu të lulush bashës, në një tenxhere ziejnë. Sot Shqipërisë i Burra si Enver Hoxha, dhe Mehmet SHehu , që punuan për vendin dhe popullin.

  Reply to this comment
 19. skifteri May 2, 18:16

  “Kryetari “Sali u paraqit para shqiptarve si arritje te bollokut sundimin e tije dhe e krahasoi me gjermanine.Por shume shpejte per 18muaj I doli kallaje kesaj propogande ,ku qindara shqiptar me politiken e tokes se djegur per 8vjet te mashtruar deri ne kocke u detyruan te marrin rruget e emigracionit nga varferia ekstreme ,ka mga ata qe vrasin dhe veten nga se nuk siguroin minimumin jetik te jeteses.Ku ka padrejtesi me te madhe qe pas 24 vitesh ne pushtet ti Sali Berisha me femijet e tu futni ne gjep nje miljon euro ne vit dhe nje miljon shqiptar braktisin vendin ,ose marrin buken dhe ushqimet me lista,per te mbajtur gjalle frymen?Ti sali krijove bigjozin,ne vende qe rinia te shkoje ne pune I drejtohet kazinove ,shpike universitete me diploma vetem sa per karton,se nuk vlejne askunde ne evrope.Lejuat drogen me dieni e miratim tuaj mjafton qe ju te mbushnit gjepat me para droge.Ku ka regres me te madhe e shpirteligesi ti rikthesh popullit tende gjakmarrjen,analfabetizmin ku shume te rinje braktisin shkollat.dhe kthehen ne bandit.ja bete gropen ekonomise shqiptare,e bete te pa banueshme .Ketu jeton vetem klasa e borgjezve te rije e te pa shpirte, jeton ne boten prrallore te pasurise dhe krimit. ne anen tjeter lulzon varferia ekstreme .KRIMI KA MBULUAR sistemin e drejtesies , prokurorine dhe gjykatat .Ky eshte peshqeshi qe na la S.Berisha ,dhe fletja ne dafina te krimit nga Rama -Meta.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#.

  Reply to this comment
 20. Elio May 2, 18:40

  Viktori si cdo here i sakte. Por une hyj me deshire tek ata shqiptaret qe thone se ky vend nuk behet. Dhe nuk behet ore jo. Ky vend keshtu ka per te shkuar deri sa…do behet kur te lodhen shqiptaret nga vesi, palacolleku dhe budallalleku qe i karakterizon. Ky zotria i gjate qe sollem pas kriminelit dhe hajdutit Berisha na tregoi se eshte nje hic qe nuk pati dot mundesine te bente Reformen ne Drejtesi qe do ti hapte rrugen drejtesise te vepronte e lire dhe te korrigjonte padrejtesite e 25 viteve te fundit. Dhe kjo ishte e vetmja gje qe Rama mund te bente. Se ekonomine tone nuk e ndreq dot as Mbreti i Saudit.

  Reply to this comment
 21. intelektuali May 2, 18:57

  SHQYPNINE E KA NEVERIT ENVER HOXHA ME MURTAJEN E TIJ BOLSHEVIKE DHE QE POLTITKA JONE KOMBETARE E MBAN “HERO” 25 VJET PAS RENIES SE MURIT TE BERLINIT.

  E shikon sa e thjeshte eshte ceshtja o i padituri Viktor Malaj qe po kerkon pergjigje si cifuti ne shkretetire me dacibaon tend ne DITA dhe nuk po zbulon dot shkakun e eksodit te shqyptareve qe po arratisen nga Vatani yne Enverist dhe Komunist drejt Perendimit Kapitalist dhe Imperialist per te shpetuar koken dhe familjet nga genocidi i mafies me pushtet qe shkon dhe ben homazhe tek lapidaret komuniste me fotografine e Enverit ne dore dhe qe feston me buje 29 nentorin e ZI jugosllav me LEKA borxh jo nga Rusia Bolshevike, por nga Perendimi Kapitalist.

  Reply to this comment
  • Iliri May 2, 19:44

   Ti “Intelektual” prapanice duhet te jesh ndonje serb qe ka mesuar te shkruaje disa fjale shqip.

   Reply to this comment
   • Afroviti May 2, 22:06

    ” Intelektuali ” prapanice eshte nje gomar qe paraqitet ne cdo gazete, me pseudonime te ndryshme por, me se shumti me pseudonimin Xhuxhimaxhuxh. Eshte thjeshte nje budalla qe beson se per gjithcka e ka fajin Hoxha qe ka vdekur tash 30 vjet. Ky budalla sheh gjithandej vetem komuniste dhe komunizem. Per te, historia fillon dhe mbaron me 45 vjet te regjimit komunist. Por budallai nuk eshte ne gjendje te na tregoje se cfare kishin bere shqiptaret gjate 3 mije viteve para se te vinte Hoxha ne pushtet dhe cfare kane bere pas 1990 e deri tani ( ah, po, harrova. Keto vitet e fundit shqiptaret kane bere gjithcka: kane bere prostitucion, korrupsion, droge, kontrabande, vrasje per gjakmarrje, kane braktisur shkollat, kane vjedhur dhe djegur e shkaterruar fabrikat, uzinat e cdo gje tjeter dhe…nuk kane punuar dhe nuk punojne. Por ikin…ikin…ikin per shkak te kushteve te mira qe iu ka krijuar sistemi ” demokratik ” i ” intelektualit ” me shoke.

    Reply to this comment
   • intelektuali May 3, 04:43

    serbin tregoja sateme dhe tyteti qe te kane lindur ne shpellat e ujkut dhe te kane ushqyer me ideollogjine e Enverit. Pse nuk shkojne ne Korene e Veriut shqyptaret e Rilindjes Socialisto-enveriste te Edi Rames, por po i puthin BYTHEN Kapitalisteve barkderra te Gjermanise dhe BE-se ?

    Reply to this comment
    • Iliri May 3, 13:16

     “Intelektual” prapanice lere menjane nenen time se ajo ka vdekur. Vetem nje serb vepron si ty. Meqenese te dogji kjo fjale, atehere je nje injorant i noterizuar qe fjalen shqiptare e shkruan shqyptar!!! Ku e ke mesuar kete fjale, ne shkollat e serbise?! Ytt..!

     Reply to this comment
     • intelektuali May 3, 18:15

      GJUHA SHQYPE SA E MIRE
      SA E BUKUR, SA E DLIRE

      o shpellar enverist, lexo patriotet tane te vertete qe te kuptosh gjuhen reale shqypte te rilindasve te vertete, jo si surrogatet e Edi Rames dhe Like Floririt. Ja ku ke edhe nje material per Enver Pederastin tend meqe nuk ka mbetur kush te te mesoje histori te mirefillte:

      Ato qe i thuheshin Enverit, shkonin ne Beograd!

      Ky eshte deklarimi me kuptimplote i njerit prej lidereve me kryesore te Kosoves, Fadil Hoxhes, i cili tregon se c’ishte Kosova per Enver Hoxhen. Kete deklarim, (nese e dini se c’perfaqesonte Fadil Hoxha ) jo vetem e ka shkruar ne librin e kujtimeve, por e ka thene ne nje interviste edhe ne TVSH-ne tone (nentor 1999) dhe na e tha edhe ne shtepine e tij kur ne veren e 1999-es ishim me Presidentin Moisiu (ish atehere President i Shoqates se Atlantikut ) me gjeneral Parllakun (Hero i Popullit), me gjeneral Bekteshin (ish pjestar i Bujanit) e me Liri Belishoven (ish Sekretare e Komitetit Qendror te PPSh)

      Te flasesh per mbrojtjen e ceshtjes se Kosoves nga Enver Hoxha, sic ben “polemizuesi”, do te thote qe per kete ceshtje te kishte nje program, platforme apo strategji! Te tilla nuk ka, as gjate Luftes se Dyte Boterore, as pas saj. Vecanerisht ajo qe e varrosi ceshtjen shqiptare te Kosoves, eshte periudha e dashurise se Enver Hoxhes me Beogradin e Josif Broz Titon. Vetem pas 1981-it, Enver Hoxha ngre borite “e propogandes megallomane ne mbrojtje” te Kosoves.

      Ne nje kohe rekord ai udhezon dhe shkruhen ne gazeten “Zeri i Popullit”, “Bashkimi” e “Drita” rreth 13 artikuj te ashtuquajtur “bomba”. C’kishte ngjare?! Perse Enver Hoxha u kujtua pas afro 40 vjetesh per Kosoven dhe te drejtat e shqiptareve?! Pergjigja ishte dhe eshte, edhe e qarte, edhe e thjeshte: Ai kerkonte te dilte i lare se nuk e kishte shitur Kosoven, pra te lante duart si Pilati, per krimin qe kishte bere.

      Ku ishte ai me 1945-n?! Po ne 1948-n?! Po ne 1956-n?! Ne 1960-n?! Ne 1968-n e ne 1979-n?! Ne 1981-in, Enver Hoxha shperthen, i kthehet Kosoves, “mbron” Kosoven, “i digjet zemra” per shqiptaret ne ish-Jugosllavi! Pse-ja eshte e qarte: Tito, si deshmitari kryesor dhe allishverishesi i shitjes se Kosoves, ne vitin 1980 kishte vdekur.

      Sic e shihni asgje nuk tregon strategji mbrojtjeje per shqiptaret, por per mbrojtje te “principates” se Enverit, ku te rrethuar ne tela me gjemba punonin me se dy milion skllever, per familjen e madhe te ish Byrose Politike. Aq e vertete eshte kjo, sa qe mjafton te permend deklarimin e Vasil Katit, ish zevendesminister i tregetise se jashtme ne kohen e Enverit dhe po ne kohen e Enverit i denuar, i cili me 1978 nga burgu i Ballshit do te depononte: “Per cdo vit ne e kishin me plan te padiskutueshem e te detyrueshem qe te importonim nga jashte 18 mije ton tela me gjemba, per te rrethuar klonin (kufirin)qe te mos arratiseshi n shqiptaret (kupto sklleverit).

      Le te hidhemi edhe nje here ne retrospektive: Ne shtepine e tij, ne veren e vitit 1999, Fadil Hoxhes i bera pyetjen: “A kishte kontaktuar dhe a ja kishte bere ndonjehere prezent Enver Hoxhes, ceshtjen e rende te Kosoves? Fadil Hoxha mu pergjigj: Po, kam shkuar te Enver Hoxha ne Tirane ne dhjetor te vitit 1945, inkonjito pa lejen e Titos, se bashku me Zekeria Rexhen dhe i kam shtruar si gjendjen e rende nen Serbi ku ndodhen kosovaret, ashtu edhe se c’duhet te benim. Kjo ishte bisede shqiptaresh e mendoj, per shqiptaret. Biseda e zhvilluar ne kabinetin e Enverit, ne vend qe te behej preokupim i Qeverise Shqiptare, kishte mberritur para kthimit tim te Tito”.

      Keshtu e mbylli deklarimin e tij ish udheheqesi kryesor i Kosoves dhe ne nje periudhe kohe edhe President i Jugosllavise, Fadil Hoxha. Edhe nje retrospective tjeter: A e dini perse e vrane dhe cili e vrau Miladin Popovicin, qe Enver Hoxha i vizitoi edhe varrin kur ishte ne vitin 1946-en ne Beograd?!

      Ate e vrau nje shqiptar patriot, Haki Taha, ish mesues. Haki Taha, para se te qellonte, nxorri nga gjiri flamurin kombetar, e shpalosi, ku ne te me shkronja te arta ishte qendisur: “Kosova Shqiperise. Vdekje tradhetareve”! dhe qelloi…”. Komentet, mendoj jane te teperta.

      Te “paverteta” e te “pa qena” i quani denimet qe jepte regjimi shqiptar i Tiranes per ato qe flisnin para viteve -’70-te per Kosoven e Shqiperine etnike.

      Po ku ti coj une, 1226 vete kosovare, ose me mire te shprehemi shqiptare, te cilet Enver Hoxha i denoi me 8 e 12 vjet burg, sepse donin, kerkonin dhe shpreheshin per clirimin e Kosoves dhe Shqiperine etnike?! Po 4561 te tjere kosovare, si t’ja bejme, qe i internuan ne zonen e Myzeqese e zona te ndryshme ne thellesi te vendit sepse nuk gezonin besimin e rregjimit?!.

      Po tere ato shqiptare qe iknin nga Kosova per ti shpetuar denimit te rregjimit serb dhe i denonte regjimi i Tiranes si agjente, apo i kthente ne Jugosllavi se kishte nje marreveshje te fshehte Tirane Beograd?! Po a nuk jane denuar ketu per Kosoven, figura te tilla te njohura si Bedri Pejani e Selman Riza, apo qe te tjere kishin shkruar libra per Kosoven, si Vasfi Samimi e Besim Qorri?!

      Por keto e qindra fakte si keto, nuk mund te mendojme se nuk i di, por respektojme te drejten qe i takon nje ish posicioni qe ishit si nje “ish diplomat i Hanoit e i Algjerit”. Edhe ne se i mohoni, nuk mund te mbulohen plaget e atyre qe i kane hequr mbi kurriz dhe shume e shume te tjere qe punuan per ceshtjen kombetare, por qe nuk u dihet se ku u prehen as eshtrat sepse Enveri “nga qe i donte shume kosovaret” edhe pa varre i ka lene, e megjithate per ju Enveri perseri, faj nuk ka.

      Tu evidentosh shqiptareve sic beni ju vepren e ndyre te ish Sigurimit te Shtetit, si pune te vyera te ish regjimit te Enver Hoxhes dhe ta propagandosh Enverin dhe strukturat e inkriminuara te shtetit komunist si pergatites te rezistences se viteve ’70- te dhe ’80-te ne Kosove, do te thote te mohosh sakrificat sublime te nje populli te tere te Kosoves martire per liri, per arsim e kulture, per ceshtjen kombetare. Aferim!

  • Eftiqia May 3, 08:34

   O intelektu-HALE!
   Do s’do ti ENVER HOXHA me ato qe ka bere eshte e do mbetet NJERIU ME IMADH I KOMBIT SHQIPTAR!
   Ne se ka vrare,ka bere PAK se te gjithe ata kane qene ARMIQTE E SHQIPERISE!!!
   Shiko se cfare i kane bere Shqiperise HOTRRAT si Sali Berisha,Fatos Nano,Ilir Meta dhe tani Ben Blushi!
   A nuk do t’i PUSHKATONTE ENVER HOXHA keta PLEHRA???
   Po te gjithe gjyqtaret miliardere A NUK DO T’I PUSHKATONTE?
   Po kryeprokuroret qe mbrojne KRIMIN DHE MBAJNE DOSJET E TYRE NE SIRTARE,A NUK DO T’I PUSHKATONTE ENVER HOXHA???
   Po ata qe SHITEN DETIN JON Greqise Berisha dhe Lul Basha A NUK DO T’I PUSHKATONTE ENVER HOXHA???
   E po ja KETO KA BERE ENVER HOXHA!
   Le te dale nje njeri sot ne glob qe te me thote se A KA BERE NDONJE SHQIPTAR TJETER PUNE TE MIRA PER SHQIPERINE te pakten sa 1% e ENVER TRIMIT???

   Reply to this comment
 22. SS May 2, 19:42

  Fshati digjet kurrva krihet!!!

  Reply to this comment
 23. Drini May 3, 01:13

  duhet bo nji revolucion i vertete ne shqiperi.pa revolucion nuk ka te ardhme.duhen pjek politikanet,inteligjenca (ku boni pjese dhe ju te kesaj gazete) se deri tani cdo rremuje nuk ka ardh nga populli po nga sebet dhe njerezit e tyre ne shqiperi.populli esht zhvillu shume vec dikush me e ndez fitilin duhet.morali i klases iteligjence shqiptare nuk égrisions,patriotizem ekonomik nuk egziston duhi pjek me gjith pjell qe keni

  Reply to this comment
 24. demo May 3, 05:05

  Enver Hoxha shkaterroi pronen private,qe eshte bazamenti i cdo kombi,shteti,njesie.Eshte si ti marresh gjakun popullit dhe ti fusesh shurre.Por nuk e krijoi dot ate robotin “Njeri te ri te Partise”,qe nuk i duhet prona,rroga,pasuria.Perkundrazi njeriu i ri i partise u be nje makut i babezitur,nje hajdut qe vidhte kooperativen,fabriken,fermen dhe Krye Harbuti Sali Berisha e gjeti te gatshem si tufe ujqish per te cvatur Shqiperine.Pa u angazhuar shteti te mobilizoje ushtrine dhe policine,te marre ne dore rregjistrat e tokave,pronave te para 1944 dhe tua ndaje pronareve te leqendisur,te vdeker,te ngordhur nga diktati i diktatures, perkundrejt llumit te proletariatit agresiv,qe i ka zaptuar me ligjin 7501 ose me ligjin”toke e xanun”,ky vend nuk behet.

  Reply to this comment
  • Loko-Loko May 3, 22:46

   Po mire,o demo mavria,Enveri e paska shkaterruar p[ronen private se ashtu e kishte ne programin e tij,po tani pas 90-tes,meqenese KAPITALIZMI BAZOHET TEK PRONA PRIVATE,PSE NUK IU DHA PRONAREVE PRONA E TYRE,por igrabiten zagaret e Berishes???

   Reply to this comment
 25. Arber May 3, 08:13

  ANALIZE SHUME E SAKTE.KUR TE MESOJME TE DUAM SHQIPERINE, TE RESPEKTOJME NJERI TJETRIN ,MUND TE NA HAPEN SYTE DHE TE SHIKOJME GABIMET TONA.JETOJME NE NJE VEND TE MREKULLUSHEM,POR SIPAS KOKES TONE,POLITIKANT KURVA NA VENE KAR…… KAPELEN.

  Reply to this comment
 26. TOMORRI @ May 3, 09:36

  Shkrim i goditur.
  Dicka plotesuese sipas asaj qe mendoj une.
  Situata e sotme shpjegohet me trashegimine dhe injorancen e gjyshrave tane qe nga koha e Turqise.
  Te gjithe ishin spahinj, , agallare , bejlere te dhunshem ne sherbim te sulltanit, plackites per te dhe vete. Dicka prodhuese nuk beri dhe la asnjeri.
  Jemi rritur me historira per gjyshrat trima por jo me gjyshrat shpikes, arkitekt, fabrikant, detar pra krijues vlerash.
  Me i miri ka qene pronar tokash dhe dyqanxhi .
  Kjo u pasqyrua me se miri ne 90 ku shume u leshuan te marrin jo te tyren.( instikti i gjyshit plackites). Komunizmi gjeti 800 mije banore la mbi 3.5 mio banore.
  Shumica ne zona rurale me gjysher ne maje te malit qe nga koha e Romakeve.
  Aty i gjeti dhe i la edhe komunizmi.
  Levizen ne 90 te tjerat i perjetojme cdo dite.
  Ne jemi ne tranzicion qe ne 1912 , vazhdojme akoma.
  Personalisht besoj qe Shqiperia behet me perpjekjet tona.
  Por nevend te gjyshrave luftetare duhen gjyshra punetore.
  Keta te sotmit do behen gjyshra hibrid.
  Gjysem kriminel deri sa bene pasuri dhe gjysem punetore kush do dije ti mbaje.
  Femijet e tyre do jene gjyshrit e vertete.
  Kemi kohe te marrim drejtim.
  Mos te merzitemi.

  Reply to this comment
 27. vend i infektuar dhe i pasherueshem May 3, 11:04

  1)Jam krenar qe ika nga shqiperia
  2)jam krenar qe rrita femijet me kulture perendimore duke ruajtur traditen e paster shqiptare,
  3)Shqiperia ky vend ku femijet e mi qysh ne moshe te vogel kur futeshim ne kufirin shqiptar dhe doganjeret kerkonin para dhe ata shtronin pyetjen:pse ju jep leke babi?
  pra nxirreni vete konkluzjonin o simpatizante te ndryshem te qelbesirave qe shkaterruan shqiperine dhe po vazhdojne ta udheheqin!edhe ketu ne forum megjithe se shume prej nesh jetojne jashte perseri ju mungon objektiviteti dhe simpatizojne njeren ose tjeter parti qelbesirash dhe nuk thone realitetin.Cdo propagande con uje ne mullirin e politikes.Eshte e qarte se po te shperngulet nje pjese e madhe e popullit si do jetojne kriminelet?eshte njesoj sikur ne afrike te lesh vetem luane dhe kafshet tjera ti heqesh.Cfare do bejne luanet?sdo kene cfare te hane pervec se njeri tjetrin.

  Reply to this comment
 28. Ben May 3, 14:17

  Edi Rama eshte me dallkauk se Saliu.
  Te jete kaq budall ky Edi Rahmadani ? Ne kohen kur gjith Europa,USA dhe bota po ja tregon qefin kalifit katilit te ri islamik Erdoganit,ky dordoleci e fton per vizite ne Shqiperi.
  Mere shqiptaret me keta kryeminister te semure mendore,vrases,hajdute,qe mendojne vetem per vete.

  Reply to this comment
 29. skifteri May 3, 15:46

  Intelektuali nje gomar,dema nje injorant,Beni nje miope.E.Rama eshte nje reformator I madhe I talentuar ,I pa arritshem,kjo eshte shpresa qe tani kan shqiptaret.

  Reply to this comment
 30. intelektuali May 3, 18:31

  PSE NUK SHKOJNE ENVERISTET SHQYPTARE NE KORENE E VERIUT?

  por i kane drejtuar syte e tyre te dallkaukut fanatik drejt Kapitalizmit Oksidental. Nga njera ane perkrahin pa rezerva Edi Ramen qe nate e dite po i lutet BE-se per antarsim dhe nga ana tjeter qajne si kukumjacka pylli per Enver Hoxhen qe e izoloi Shqypnine nga Bota duke e transformuar ne nje CIFLIG personal te familjes se tij, nga njera ane enveristet qajne me lot krokodili per bashkimin e Kosoves me Shq

  Reply to this comment
 31. intelektuali May 3, 18:36

  PSE NUK SHKOJNE ENVERISTET SHQYPTARE NE KORENE E VERIUT?

  por i kane drejtuar syte e tyre te dallkaukut fanatik drejt Kapitalizmit Oksidental. Nga njera ane perkrahin pa rezerva Edi Ramen qe nate e dite po i lutet BE-se per antarsim dhe nga ana tjeter qajne si kukumjacka pylli per Enver Hoxhen qe e izoloi Shqypnine nga Bota duke e transformuar ne nje CIFLIG personal te familjes se tij, nga njera ane enveristet qajne me lot krokodili per bashkimin e Kosoves me Shqypnine, nga ana tjeter i thurrin hymne tradhetarit te kauzes se Kosoves qe ne Mukje 1943 kur ja kishte shitur BYTHEN dhe Vatanin Jugosllavise Komuniste te Titos, nga njera ane duan te jetojne si gjermanet e Merkelit, nga ana tjeter mallengjehen papushim nga te bemat e Enverit. Atehere lind edhe pyetja llogjike per keta debila dhe derdimena enveriste fanatike te Kohes se Qepes:

  PSE NUK SHKOJNE ENVERISTET SHQYPTARE NE KORENE E VERIUT?

  se atje do ta shikojne Enverin e Rilindur LIVE me syte e tyre.

  Reply to this comment
 32. skifteri May 3, 19:03

  ******prap na doli ky gomari “intelektuali ” te na jape mende,po ku ka mende gomari,perveçse detyres tije te mbaje mbi kurriz dhe te pellase pa pushim.~~~~~~~~~~~~~~~~~#

  Reply to this comment
 33. fteri May 3, 19:12

  SHqiperi,je mbushur me gomer te vegjel,qe nuk dijne dhe te te shkruajn as emrin !.. ,Atdhe I dashur!..Ç’po heqe me keto ” intelektual ” pa tru…~~~~~#

  Reply to this comment
 34. miri May 8, 17:01

  ,,,,,,,,,,,,,

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim