Shoqata e Siguruesve sqaron arsyet e rritjes së TPL-së për mjetet

February 12, 2014 21:21

Shoqata e Siguruesve sqaron arsyet e rritjes së TPL-së për mjetet

Shoqata e siguruesve sqaron arsyet e rritjes së TPL për mjetet. Sipas shoqatës shkak është rritja e numrit të aksidenteve rrugore dhe rritja e mjeteve që qarkullojnë në rrugë. Shoqata thekson se shërbimet teknike të mjetit janë shpesh abuzive dhe infrastruktura rrugore jo në parametrat e kërkuar.

REAGIMI
Sipas Ligjit 10 076 “ për sigurimin e detyrueshëm të mjeteve të transportit” përllogaritja e primit është një atribut ligjor i kompanisë së sigurimit. Rritja e primit TPL ka ardhur si pasojë ndryshimeve të mëdha në të dhënat ku mbështetet metodologjia aktuaristike e përllogaritjes së tij. Më konkretisht kjo rritje është pasojë e:
a. Rritjes së skajshme të numrit të aksidenteve rrugore
b. Rritjes së numrit të mjeteve që qarkullojnë në rrugë
c. Shërbimit teknik të mjetit shpesh abuziv
d. Infrastrukturës rrugore jo në standarde dhe parametrat e kërkuar e të nevojshëm
e. Rritjes së numrit të mjeteve motorike që qarkullojnë të pa siguruara
f. Rritjes së masës së fondit të kompensimit i cili financohet nga kompanitë e sigurimeve për dëmshpërblimin e palëve të treta të dëmtuar nga mjete të pa siguruara
g. Rritjes artificiale të vlerave dëmshpërblyese me vendime gjyqësore

Risku i cili transferohet pranë kompanive të sigurimit ecën në përpjestim të drejtë me kurbën rritëse të këtyre ngjarjeve dhe natyrisht që risku është elementi kryesor që përllogarit primin në një kontratë sigurimi. Për sa kohë situata aktualisht është e rëndë dhe me shumë risk natyrisht që edhe produkti i sigurimit do ti nënshtrohet marzhit të riskut të transferuar. Kjo është logjika teknike , ligjore e financiare e këtij procesi, ndaj çdo informacion i pa vërtetë dhe që ndikon në shndërrimin e tij nga proces tërësisht teknik , ligjor e financiar në një çështje bisedash në kohë të lirë do të përshkallëzonte negativisht raportin risk-prim-dëmshpërblim natyrisht në dëm të interesit financiar të, të siguruarve.

REAGIMI I PLOTE I SHOQATES SE SIGURUESVE

February 12, 2014 21:21
Komento

7 Komente

 1. Pellazgu February 12, 22:56

  S’ju vjen turp! Ju jeni të gjithë palaço që gënjeni për rritjet e kostos, pasi asnjëherë nuk i paguani dëmet të plota.

  Reply to this comment
 2. hosteni February 13, 00:31

  rruget keto qe jane tani kane qene edhe me perpara se te rritej cmimi o hiena te qelbura, per mos tre thene qe jane permirsuar,,,,eshte rritur numri I aksidenteve, kush ka bere aksident ti rritet siguracioni, sic ben e gjithe bota, ketu nuk ekziston as bonusi per ata qe nuk kane bere asnje here aksident,,,te rritet siguracioni per moshat e reja dhe te atyre qe sapo kane marre lejen e drejtimit ,,,,,,,,per ruget e prishura edhe ju keni faj,,,,,,,,,,,,,,avokati popullit (I leshit) ku eshte fle ???????????

  Reply to this comment
  • shpatar February 13, 09:41

   Shume sakte .Keshtu duhen bere llogarite .Po pse nuk zbatohen rregullat qe ka gjithe bota .Keto jane monopole te ish hajdutve qeveritare qe nuk mendojne per zbatimin e ligjeve por per parate qe fusin ne xhep.
   Ne 2007 tentova te hapja nje sherbin te tille sipas standarteve te vendeve Evropjane .Perfshihesh siguracjoni ,sherbimet teknike dhe ndihma urgjente. Cpret me thane hajdutet .Beje shpejt. Ju futa po ku u futa .Sa moren parate qe hapa kete aktivitet me hodhen gure qe te mos beja punen per te cilen kishja marre licencen .Trokas neper dyer dhe asnje mbeshtetje ligjore nuk me jepnin.Kete pune e benin te tjere bile dhete pa licensuar . Me qeshnin te gjithe e me thoshnin .Po ja ketu e atje jane keta e ata .Kerkohet qe ai te bjere dakorte qe dhe ti te futesh ketu e atje .Nuk kaluan as 3 muaj dhe po shikoja qe po zhytesha gjithnje e me thelle ne humbje financjare nga detyrimet ndaj shtetit. Rezistova dhe 5 muaj me shprese por nuk behej vaki te ngrija koke .Keto sherbime kontrolloheshin nga njerez te lidhur me kupolen qe vete vendosnin e vete vulosnin .Bishtin ne shale dhe sot e kesaj dite mallkoje ate mendje qe me pruri te zbatoje nje sherbim si gjithe bota e qyteteruar .

   Reply to this comment
 3. BJORN February 13, 13:48

  Sa ka mundesi qe keni cmime te njejta te gjitha kompanite,por kur qeverine e drejton Sinoni sic tha avokat Ngjela keto jane normale.

  Reply to this comment
 4. hasoni February 13, 17:37

  ouuu!!!!
  pse per te gjitha kto e paskan fajin qytetaret dhe o burra tja fusim qytetarve???? mos jua ngjoje sali qeni se rruget jan pa standarte se ju shkoi te gjithve ne teh te palles.
  si i themi ne shqiptaret; ska shtet!!!

  Reply to this comment
 5. jul cezari April 10, 23:54

  Kompanite e sigurimeve jane thesi me fitimprures ne shqiperi,….grykesia juaj eshte e shfrenuar kerkoni akoma para nga populli ndaj nje sherbimi skandaloz qe prezantoni ju…….jane te pa pranueshme qe arsyet per rritjen e primit tja faturoni me lehtesine me te pa pergjegjeshme drejtuesve te mjeteve…….le ti marrim me rradhe 7 aresyet qe paraqitni ju 1.Ju mendoni dhe besoni se njerezit duan te humbin jetet e tyre ne aksidente,po pse kaq te pashpirt paskeni qene, kaq pa vlere eshte jetae njeriut per ju mor kanibale………….. …….. 2.Po rritja e numrit te mjeteve eshte ne favorin tuaj se rritet numri i TPL QE PRISNI JU,pra me rritjen e numrit te mjeteve rriten te ardhurat tuaja,rritet NR i klienteve tuaj………….. 3.A ka drejtues mjeti qe te doje te kete nje mjet me difekte,e per rrjedhim te rrezikoje me shume jeten etij e per kete te paguaje me shume para tek ju per vdekjen e tij???……..po a i keni trute ne vend ju apo…………………………………………………………………………………………. 4 .Po gjendjen e infrastruktures ju ja kerkoni te paguaj drejtuesi imjetit, po ju paskeni luajtur mendesh totalisht,po per faj te rrugeve drejtuesit e mjeteve konsumojne me shume goma e pjese kembimi e per gjendjen e ketyre rrugeve duhet te paguajne edhe tek JU-e.e…… 5.Vetem ne vendin tone ndodh ky fenomen……pa zotesine shtetit apo kompanive per te luftuar informalitetin e paguajne qytetaret erregullt ……kjo ndodh me energjine , me ujin,pra irrisin cmimin qytetareve te rregullt qe te paguajne per klientet qe nuk paguajne……po kjo eshte vjedhje e hapur ,e ne vend qe ju te pergjigjeni per vjedhje para drejtesise ,ju arrini ta ligjeroni ate me paturpesine me te madhe …….ZOTI JU GJYKOFTE……….. 6.O TE PAAFTE, po shkoni dhe ne bashkepunim me qeverine ndertoni mekanizmat dhe sanksiononi ne ligje luften kunder informalitetit……po si ka mundesi te mos ju punoje mendja po fare fare……kaq shume jua ka bllokuar mendjen paraja qe ndertoni skema kriminale per pasurimin tuaj 7.JU thoni se vendimet gjyqesore rrisin artificialisht vlerat demshperblyese………po thoni te pakten nje rast qe ju demshperbleni aq sa eshte ne realitet demi qe shkaktohet ……..po kush ke interes te hape gjyqe me ju……….ju jeni shkaktaret qe njerezit shkojne e kerkojne te lodhur te drejten ne gjykata nese e gjejne ate…….. QEVERIA dhe KRYEMINISTRI duhet te bejne kujdes me kete problem ku demtohenmbi 350000 mjete te llogaritur me rreth 1.250.000 njerez …………… …..

  Reply to this comment
 6. jul cezari April 11, 00:06

  Kompanite e sigurimeve jane thesi me fitimprures ne shqiperi,….grykesia juaj eshte e shfrenuar kerkoni akoma para nga populli ndaj nje sherbimi skandaloz qe prezantoni ju…….jane te pa pranueshme qe arsyet per rritjen e primit tja faturoni me lehtesine me te pa pergjegjeshme drejtuesve te mjeteve…….le ti marrim me rradhe 7 aresyet qe paraqitni ju 1.Ju mendoni dhe besoni se njerezit duan te humbin jetet e tyre ne aksidente,po pse kaq te pashpirt paskeni qene, kaq pa vlere eshte jetae njeriut per ju mor kanibale………….. …….. 2.Po rritja e numrit te mjeteve eshte ne favorin tuaj se rritet numri i TPL QE PRISNI JU,pra me rritjen e numrit te mjeteve rriten te ardhurat tuaja,rritet NR i klienteve tuaj………….. 3.A ka drejtues mjeti qe te doje te kete nje mjet me difekte,e per rrjedhim te rrezikoje me shume jeten etij e per kete te paguaje me shume para tek ju per vdekjen e tij???……..po a i keni trute ne vend ju apo…………………………………………………………………………………………. 4 .Po gjendjen e infrastruktures ju ja kerkoni te paguaj drejtuesi imjetit, po ju paskeni luajtur mendesh totalisht,po per faj te rrugeve drejtuesit e mjeteve konsumojne me shume goma e pjese kembimi e per gjendjen e ketyre rrugeve duhet te paguajne edhe tek JU-e.e…… 5.Vetem ne vendin tone ndodh ky fenomen……pa zotesine shtetit apo kompanive per te luftuar informalitetin e paguajne qytetaret erregullt ……kjo ndodh me energjine , me ujin,pra irrisin cmimin qytetareve te rregullt qe te paguajne per klientet qe nuk paguajne……po kjo eshte vjedhje e hapur ,e ne vend qe ju te pergjigjeni per vjedhje para drejtesise ,ju arrini ta ligjeroni ate me paturpesine me te madhe …….ZOTI JU GJYKOFTE……….. 6.O TE PAAFTE, po shkoni dhe ne bashkepunim me qeverine ndertoni mekanizmat dhe sanksiononi ne ligje luften kunder informalitetit……po si ka mundesi te mos ju punoje mendja po fare fare?……kaq shume jua ka bllokuar mendjen paraja qe ndertoni skema kriminale per pasurimin tuaj? 7.JU thoni se vendimet gjyqesore rrisin artificialisht vlerat demshperblyese………po thoni te pakten nje rast qe ju demshperbleni aq sa eshte ne realitet demi qe shkaktohet ! ……..po kush ke interes te hape gjyqe me ju.?………ju jeni shkaktaret qe njerezit shkojne e kerkojne te lodhur te drejten ne gjykata nese e gjejne ate…….. QEVERIA dhe KRYEMINISTRI duhet te bejne kujdes me kete problem ku demtohen mbi 350.000 mjete te llogaritur me rreth 1.250.000 njerez qe do te revoltohen e do te jene edhe problem elektoral nese nuk frenohen..keto hiena gjakpirese…………. …..

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*