Shqipëria dhe Pranvera e vitit 1981 në Kosovë (III)

June 14, 2019 12:03

Shqipëria dhe Pranvera e vitit 1981 në Kosovë (III)

Nga Bedri Islami

(Vijon nga numri i kaluar)

Qëndrimi i Shqipërisë ka patur një rëndësi të jashtëzakonshme, sidomos për vetë pjesëmarrësit në kryengritje. Mbështetja publike, e hapur e drejtpërdrejtë dhe e vendosur e Shqipërisë kishte për to edhe kuptimin e gatishmërisë për të rrezikuar e për të shkuar edhe më tej. Në se Shqipëria do të heshtte, thyerja e tyre do të ishte jashtëzakonisht e madhe. Në se Shqipëria do të kishte dalë kundër kërkesave të tyre atëherë do të kishim pasur një thyerje historike që vështirë se mund të ndreqej ndonjëherë. Për fat ndodhi e kundërta e asaj që ndoshta kishin menduar në Beograd. Ndodhi ajo që kishin pritur demonstruesit: përkrahja pa ekuivok nga ana e shtetit shqiptar dhe kjo, edhe në kushtet e rënda të gjendjes së jashtëzakonshme, do të ishte një mundësi shumë më e madhe për të vazhduar më tej.

Sidoqoftë shumë pyetja janë shtruar që atëherë, shumicën e të cilave e shtrova edhe unë në fillimin e këtyre shënimeve të cilat, e theksoj, kanë më shumë karakterin e njohjes sime vetjake, se sa synimin e një analize shkencore.

Le t’i marrim disa prej tyre, qetësisht, pa dashur të përbaltim ose të heqim baltën që është hedhur. Le të kthehemi edhe një herë me mendje në vitin 1981 dhe duke e pasur të qartë se çfarë ndodhte në Kosovë, të analizojmë atë që ndodhte në shtetin shqiptar. Sepse, duke qenë si dy enë kumunikative, duam apo nuk duam, deri në një ditë të pritshme, jemi ngërthyer nga fati i këtyre enëve.

***

Që në ditët e para të pasngjarjeve të marsit të vitit 1981 është ngritur pyetja e cila bëhet edhe tash: Cili ka qenë roli i Shqipërisë nw demonstratat: a ishin ato të përgatitura dhe të drejtuara nga shteti shqiptar dhe strukturat e tij të fshehta apo gjithçka kishte ngjarë pa dijeninë e tij dhe shteti shqiptar ishte zënë në befasi? A ishin ato të mirorganizuara nga shteti shqiptar, qoftë edhe për të spostuar vëmendjen nga problemet që po i rriteshin apo shteti shqiptar kërkonte të shpejtonte ritmet e ngjarjeve që mund të vinin? A kishte dijeni drejtuesi i atëhershëm i shtetit shqiptar, Enver Hoxha, apo gjithçka e kishin bërë ndihmësit e tij, pa e vënë atë në dijeni?

Strukturat drejtuese, shtetërore dhe partiake të kohës, në Kosovë dhe në Jugosllavi, pa përjashtim në të gjitha republikat dhe në krahinën e atëhershme të Vojvodinës, pas vetëm pak ditë heshtje, u sulën kundër Shqipërisë, duke e akuzuar atë, se, pas gjithçkaje që kishte ndodhur, ishte dora e saj dhe e sigurimit të shtetit shqiptar. Akuzat ishin në kor të përbashkët, pa u dalluar nga shqiptimi, në se ishin sllovenë, kroatë, boshnjakë, malazezë, por duke e ditur mirë se kur ishin serbë apo maqedonas. Çuditërisht, nga të njëjtat grupacione në Kosovë, thellësisht titistë dhe udbashë, ngrihet edhe në ditët e sotme, megjithëse më sofistikuar e jo si njëzetepesë vite më parë, në mbledhjet e turpshme, famëzeza të diferencimit. Nuk është për t’u çuditur se ndodh një gjë e tillë: akuzuesi kryesor i ngjarjeve të marsit 1981 dhe përfituesi më i madh i tyre, Azem Vllasi, u rikthye sërish në zyrat e vjetra, si këshilltar i kryeministrit Kosumi, krejtësisht ndryshe nga sa mund të ishte menduar.

Duhet besuar dhe është për t’u besuar, se, shteti shqiptar, i cili i kushtonte një vëmendje të veçantë vëzhgimit dhe ngritjes së strukturave të kundërzbulimit, kudo që e shihte të nevojshme dhe, duhet pranuar se këtë e bënte mjeshtërisht, nuk do të rrinte dorëjashtë nga shtrirja e tij në Jugosllavi e sidomos në Kosovë. Mund të mendohet se këtu e kishte edhe më të lehtë, pasi njerëzit ishin shqiptarë, që e donin deri në dhimbje Shqipërinë dhe shtetin shqiptar, që e kishin pasur ëndrrën e bashkimit dhe jetës së përbashkët e që do të kishin vepruar njëlloj edhe sikur në Shqipëri të vazhdonte të qeveriste monarkia e Zogut.

Është e besueshme se në Kosovë ka pasur njerëz që kanë punuar për shtetin shqiptar, ashtu si në Shqipëri nuk kanë qenë të paktë ata që kanë punuar për shërbimet sekrete jugosllave. Por është një dallim rrënjësor mes tyre dhe bashkëpunëtorëve të UDB-së, qofshin këta të fundit në Kosovë apo në Shqipëri, bile, mund të them se nuk kishte asnjë lloj krahasimi mes tyre. Ata, që kishin pranuar të punonin për shtetin shqiptar, nuk e bënin këtë sepse donin grada apo tituj, se ishin nevojtarë dhe kishin hallin e bukës së gojës apo të një jete në luks. Ata kishin ëndërrime e synime të tjera, lidhja e tyre, qoftë organizative apo strukturore me shtetin shqiptar, ishte preludi i asaj që mendohej se do të vinte, bashkimi i trojeve dhe për këtë ata kishin sakrifikuar e do të sakrifikonin gjithçka.

Në të kundërtën e tyre, udbashët, dyfish të shitur, si bashkëpunëtorë të sigurimit që kishte robëruar vendin e tyre dhe në dëm të interesave jetike të Kosovës, janë faqja më e errët dhe më makabre e historisë së Kosovës në 50 vitet e fundit. Asnjëherë, në asnjë kohë, Kosova nuk ka pasur këso lloj mostrash të përbindshme, të cilët, dy herë të kuq dhe dy herë të zinj, titistë si ideologji dhe udbashw si profesion, janë turpi i çdo vendi. Çuditërisht e jo çuditërisht, këta njerëz, edhe atëherë, edhe sot, kanë të njëjtin qëndrim ndaj ngjarjeve të vitit 1981.

Tani që kanë kaluar shumë vite mund të them me bindje se shteti shqiptar është zënë në befasi nga ngjarjet e vitit 1981. Ai nuk e ka pritur këtë, qoftë edhe për shkak të rrethanave, disi të veçanta që ishin krijuar në parangjarjet e demonstratave të marsit.

***

Ishte një periudhë disi zbutjeje në marrëdhëniet mes dy shteteve. Drejtuesit e larë të shtetit shqiptar sikur e kishin pranuar luftën e heshtur me regjimin titist se, kush do të influenconte më shumë tek njëri tjetri, përmes shkëmbimesh kulturore e njerëzore, kontakteve, vëzhgimit të drejtpërdrejtë etj. Që nga ndërprerja e marrëdhënieve mes dy shteteve, nuk kishte ndodhur asnjëherë një gjë e tillë, dhe nga shndërrimet që po ndodhnin, marramendshëm shpejt, të dy regjimet, sikur kishin vënë në lojë atë që do të ndodhte në të ardhmen. Afërsia po bëhej gjithnjë e më e ndjeshme, kontaktet po bëheshin të zakonshme, njësimi i gjuhës shqipe dhe pranimi i teksteve të shtetit shqiptar në programet mësimore të Kosovës (duke hequr vetëm citimet politike), po bëheshin dukuri e natyrshme. Në këto kushte , si duket, shteti shqiptar nuk e kishte të menduar se mund të ndodhte diçka e tillë në Kosovë, si do të ishin demonstratat e vitit 1981.

Regjimi titist kishte qenë i bindur se nga kontaktet do të rritej ndikimi i tyre, qoftë edhe për shkak se në Shqipëri, krahas të merituarve, u dërguan, nën gjithfarë petku, edhe bashkëpunëtorët e fshehtë të sigurimit serb. Shkrimtari Mehmet Kraja, në librin e tij “Vite të humbura”, duke treguar për pasudhëtimin e tij të parë në Shqipëri, së bashku edhe me dy kolegë të “Rilindjes”, dëshmon edhe për faktin se bashkudhëtarët e tij gazetarë, në zyrat e Prishtinës, po grindeshin me njëri tjetrin se, kujt i takonte “nderi” të bënte informacionin për UDB-në.

Ndryshe nga sa ishte pritur në Beograd apo në Prishtinë, mes dy përpjekjeve, ishte e natyrshme që influenca e shtetit shqiptar, të ishte më e madhe. Duhet pranuar se në këtë kohë, në Shqipëri, niveli arsimor, kulturor, i botimeve, i rrjeteve të informimit, universiteti dhe institutet, njerëzit përgjithësisht, ishin më të ngritur. Ndjenja për Kosovën ishin në zenithin e saj. Nga ana tjetër, ata që vinin nga Kosova në Shqipëri, kishin marrë me vete, në radhë të parë, mallin dhe nuk mund të pranonin aq lehtë, kundërshtitë që dukeshin. Ishte një kohë, kur po bëhej e zakonshme të udhëtoje për në Prishtinë dhe të takoheshe me shokët e të njohurit, ishte e zakonshme që libri shqip të ishte i njëjtë si në Tiranë, ashtu edhe në Prishtinë. Shteti shqiptar, në këtë kohë, mendonte se duhej pritur, se nuk duhej ngutur dhe se, ngutja pikërisht në këtë kohë, mund të sillte djegien e etapave. Mirëpo ndodhi e kundërta, ajo solli shpejtimin e proceseve.

Udhëheqja e shtetit shqiptar ishte e bindur se krijesa jugosllave nuk do të ishte jetëgjatë, sidomos pas vdekjes së Titos. Dhjetë vite më parë se të ndodhte shpartallimi i përgjakshëm i saj, një gjë e tillë ishte parashikuar në librin e Enver Hoxhës për vetadministrimin. Dhe kjo jo vetëm që ishte shkruar, por edhe ishte besuar. Jo vetëm për drejtuesit e lartë, por edhe për njerëzit e zakonshëm. Ndaj, duke pritur këtë rënie, shteti shqiptar,mendonte se duhej pritur një kohë tjetër. Në atë kohë, në aparatin drejtues të komitetit qendror, sidomos në drejtorinë për Kosovën – sepse ka ekzistuar një drejtori e tillë e veçantë, e cila kishte zakonisht si drejtues të saj një anëtar të Komitetit Qendror, si psh Mehmet Karakushi, nga familja e njohur e Karakushëve të Kukësit – ka qenë mendimi se përshpejtimi i proceseve, ndërsa ende nuk ka filluar shprishja jugosllave, do të kishte edhe reprezalje masive.

***

Në shtatorin e vitit 1982, në takimin me Ramiz Alinë, në shtëpinë e tij të detyruar, unë e kam pyetur edhe për ngjarjet e marsit të vitit 1981. Megjithëse natyra e tij, jo rrallë, ishte sfinksore, përgjigjja ishte e besueshme. Zoti Alia , i cili, në vitin 1981 ishte sekretar i KQ për propagandën dhe njëri ndër autoritetet më të besueshme të Enver Hoxhës, sigurisht që do të ishte fare mirë në rrjedhën e ngjarjeve. Asaj kohe ai ishte njeriu nr.3 i shtetit, pas vdekjes dy vite më parë të Hysni Kapos. Alia më tha se shteti shqiptar nuk i kishte pritur këto ngjarje, sepse në planet afatgjata të shtetit dhe të partisë kishte prognoza të tjera, ishte menduar për një ecje ndryshe, duke mbështetur njëkohësisht lëvizjet që mund të ndodhnin.

– Së pari, kjo vonesë nuk është aq sa bëhet dhe, së dyti, udhëheqja shqiptare u ndodh e befasuar.

Por, kjo nuk ka lidhje me atë që më pas, gabimisht është quajtur si vonesë e qëndrimit të hapur të shtetit shqiptar.

Që shteti shqiptar dhe strukturat e tij u zunë krejt papritur, dëshmon edhe mungesa e plotë e informacionit që kishte në ditët e para. Nuk dihej se kush ishte organizatori dhe cilat ishin qëllimet themelore, nuk dihej në se ishte një lëvizje spontane, sporadike apo gjithçka ishte e organizuar, në se kishte në thelbin e saj kërkesa të zakonshme jetësore apo ishte një lëvizje politike, e fshehur përkohësisht pas anëve sociale.

 

Për reagimin e vonuar të shtetit shqiptar është polemizuar shpesh, sidomos pas vitit 1990. Ka qenë reagim i vonuar apo në kohën e duhur, pra kur është dashur të bëhet një reagim i tillë? Ka qenë një reagim i cili kishte në thelbin e vet qëndrimin kombëtar të shtetit shqiptar , apo gjithçka ishte fasadë patriotike? Është një moment kur qëndrimi kombëtar ndahet përfundimisht nga qëndrimi ideologjik, apo kishte një përputhje mes tyre dhe vazhdim të njëri tjetrit?

Demonstratat e vitit 1981, sido që të arsyetohet sot, e gjetën shtetin shqiptar me një qëndrim kombëtar të përcaktuar dhe të afishuar. E vërteta është se fillimi i demonstratave ka datën e 11 marsit 1981, ndërsa qëndrimi i parë i afishuar i shtetit shqiptar është i datës 8 prill 1981. Ka një diferencë rreth një mujore mes tyre dhe gjatë kësaj kohe, tashmë, për shtetin shqiptar, ishte gjithçka e qartësuar.

Ka pasur thënie se “shteti shqiptar heshti në fillim, pasi nuk e dinte saktësisht se cilët ishin pas këtyre demonstratave, forcat ilegale të majta apo forcat e dikurshme të djathta”, është thënë se “dyshimi se e gjithë kjo kishte ndodhur ishte nën organizimin e “pjesëve të ballit” apo të “Lidhjes së Dytë të Prizrenit” dhe meqenëse këto forca nuk kishin lidhje me shtetin shqiptar, fillimisht është heshtur”. Dyshimi ka shkuar edhe më tej, duke hedhur mendimin se sikur e gjithë kjo të ishte bërë nga nacionalistët shqiptarë, shteti shqiptar nuk do i kishte përkrahur, pasi, për qeverinë e Tiranës, në radhë të parë ishin parimet ose prirjet ideologjike.

Mendoj se është krejtësisht ndryshe. Së pari, shteti shqiptar kishte lidhje me forcat, e ashtuquajtura nacionaliste të shqiptarëve në Kosovë. Dem Ali Pozhari ishte njeriu që ishte ftuar personalisht në shtetin shqiptar dhe ishte pritur nga Enver Hoxha, me një organizim të posaçëm dhe publicitet të rrjedhshëm. Nga ana tjetër, ekzistojnë ende shënimet e Enver Hoxhës, si letër porosi, për forcat ilegale të majta të Kosovës, brenda vendit ose në diasporë, mes të cilave, jep mendimin për një bashkëpunim të ngushtë me Ballin Kombëtar të Kosovës, i cili, sipas shënimeve, ishte patriot dhe krejt ndryshe nga Balli Kombëtar në Shqipëri, i cili kishte qenë kolaboracionist. Një dallim i tillë, i bërë haptas, sjell mendimin se parësore në afishimin e qëndrimit të shtetit shqiptar, nuk ka qenë se kush i organizoi, por çfarë ishte thelbi i tyre.

 

***

Demonstratat e 11 marsit të vitit 1981 kishin, në shumicën e tyre dërmuese, kërkesa të karakterit social. Prandaj ata edhe u injoruan nga shteti federativ, u minimizuan. Duhej të vinte dita e 26 marsit, dy javë më pas, që gjithçka të bëhej saktësisht e ditur se çfarë donin dhe çfarë kërkonin shqiptarët në Kosovë. Me 26 mars, kërkesat sociale kaluan në radhën e tretë, u hodh haptas kërkesa për Republikën e Kosovës dhe për të drejtat politike të shqiptarëve në Kosovë. Këto kërkesa, që u afishuan edhe në ngjarjet e 1 dhe të 2 prillit, do të ishin boshti dhe themeli i vërtetë i ngjarjeve të pranverës së vitit 1981. Këto kërkesa do i përkrahte fuqimisht edhe shteti shqiptar. Nga 26 marsi dhe deri me 8 prill, do të ishin në mes vetëm 12 ditë, kohë jo e madhe për të afishuar qëndrimin e hapur të një shteti, jo përmes një deklarate politike të një zëdhënësi të ministrisë së punëve të jashtme, por përmes drejtuesit të atëhershëm të shtetit shqiptar.

Themelore është se shteti shqiptar nuk kishte hezitime në qëndrimin që do të mbante. Kjo ishte parësore. Po ashtu parësore ishte se ky qëndrim i shtetit shqiptar ishte në përputhje të plotë me qëndrimin e shtetasve të tij. Momenti i afishimit, që kur kërkesat sociale në Kosovë u bënë kërkesa politike dhe deri tek publikimi mw 8 prill i qëndrimit të shtetit shqiptar, nuk është një vonesë aq sa bëhet dhe aq sa dëshirohet të bëhet. Parësore, ajo që mund të shihet edhe kaq viteve, është në qëndrimin që u mbajt, në se ishte një qëndrim i drejtë, kombëtar, apo ishte në të kundërtën e asaj që po ndodhte në Kosovë.

Strukturat diferencuese në Kosovë, në reagimet e tyre të para, duke mbajtur vesh nga qëndrimi i Shqipërisë, nuk u ngutën të sulmojnë, pasi, për to, do të kishte qenë shumë e leverdishme, nëse shteti shqiptar do të kishte heshtur. Kjo do u thonte demonstruesve dhe sidomos të burgosurve politikë se ishin të vetmuar.

Qëndrimi zyrtar i shtetit shqiptar u bë i njohur me 8 prill 1981, përmes artikullit të gjatë ” Pse u përdor dhuna policore dhe tanket kundër shqiptarëve në Kosovë?” ( Zëri i Popullit, 08 prill 1981).

Cilat ishin disa nga thelbet e këtij qëndrimi, kundër të cilave, me një furi të pabesueshme, u vërsulën të gjitha strukturat partiake dhe qeverisëse jugosllave, mes të cilave edhe shumë nga vasalët e tyre shqiptarë? A përbënin ata thelbin e asaj që kishte ndodhur dhe publikisht, a bënin të njohur, se e përkëdhelura jugosllave kishte fshehur nën mantelin e jetës të përmirësuar, të vërteta të mjerueshme që kishin pas vetes,çka u dëshmua më pas, gjakimin e të gjithë popujve që përbënin atë?

Ndoshta do të ishte e vlefshme në se do riktheheshim në disa nga qëndrimet e shfaqura në 8 prill 1981.

“Por, pavarësisht nga ç’thuhet e ç’shkruhet në Jugosllavi, shkaqet e vërteta të demonstratave të Kosovës, përmbajtja e tyre, kërkesat që u paraqitën në to nuk mund të mbulohen me frazeologjira të rreme dhe të zhurmshme, siç veprojnë shtabet e Beogradit. Çdo njeri objektiv, çdo vëzhgues i paanshmëm e shikon dhe e kupton menjëherë se në bazë të ngjarjeve të fundit në Kosovë qëndrojnë prapambetja e madhe e kësaj krahine, varfëria e mjerimi i njerëzve të saj, mungesa e lirive demokratike dhe e të drejtave politike. Demonstratat janë shpërthimi i një gjendjeje të padurueshme që vazhdon prej dhjetëra vjetësh, është errësimi i mëtejshëm i perspektivës për të dalë nga kjo gjendje”.

“Tani, popullsia shqiptare që jeton në Kosovë dhe që përbën pjesën dërrmuese të saj, kërkon, brenda normave kushtetuese, por edhe në rrugë, që Krahina e Kosovës të çlirohet nga tutela e Serbisë, ajo kërkon t’i njihet statusi i një republike brenda Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë.

Ç’krim bëri populli i Kosovës me këtë kërkesë, që u cilësua si i tillë nga udhëheqja e Federatës së Jugosllavisë dhe nga disa udhëheqës kryesorë të Krahinës së Kosovës? Ai s’bëri asnjë krim. Përkundrazi, këto kërkesa të ligjshme janë nënvlerësuar, janë quajtur armiqësore, prandaj dhe u arrit në demonstratat që u zhvilluan.

Asnjëherë populli shqiptar i Kosovës dhe i viseve të tjera të Jugosllavisë nuk është lejuar të shprehet lirisht dhe në mënyrë demokratike mbi statusin që duhej të kishin krahinat ku ata banonin. Persona të tjerë kanë vendosur për ta”.

“Jo vetëm kaq, por studentët trima kosovarë i akuzuan se gjoja vepruan si gangsterët e Çikagos dhe vunë përpara kalamanët e vegjël. Këto zakone të ndyra mund të jenë cilësi të të tjerëve, por kurrë të shiptarëve që kanë luftuar dhe luftojnë me pallën sheshit. Pretendimi i shtypit jugosllva vërteton të kundërtën, se demonstratat ishin popullore dhe paqësore. Ky pretendim, gjithashtu, të le të kuptosh, se, po të mos ishin turma nxënësish, policia serbe do t’i kish grirë njerëzit me mitraloza. Këto gjëra nuk harrohen kollaj. Ato nuk tregojnë forcën, por dobësinë, nuk tregojnë pjekurinë, por hutimin”.

Afishimi i qëndrimit të hapur të shtetit shqiptar, edhe pse më pas është quajtur i vonuar, mendoj se ka qenë në kohën e duhur dhe po ashtu, edhe në nivelin e duhur. Edhe sot, këtij qëndrimi nuk mund ti shtohet asgjë dhe ti hiqet asgjë. Edhe në se ka qenë vetëm një perde patriotike, gjë që nuk është e saktë, një qëndrim i tillë ishte i mirëpritur në tërë skenën politike ilegale të Kosovës dhe tek të gjithë njerëzit e thjeshtë. Po të kishte ndodhur e kundërta, në se shteti shqiptar do të kishte mbështetur dhunën policore, tanket dhe reprezaljet në Kosovë, ose në se do të kishte heshtur, kjo do të përbënte njërën ndër thyerjet më të mëdha të kombit. Fakti është se në vitin 1981, i gjithë arsenali i propagandës titiste e udbashe synoi pikërisht në thyerjen e asaj që ekzistonte mes shqiptarëve, pavarësisht kufijve të vendosur, në ndërtimin e një miti të rremë për shqiptarët “ndryshe” që ishin në Kosovë, ashtu si kishin bërë deri atëherë mekanizmat serbë, në ndarjen e shqiptarëve në ” të ndershëm” dhe rebelë.

Pas afishimit të qëndrimit të shtetit shqiptar, në Kosovë , pa mëdyshje, kemi dy tablo të ndryshme. Nga njëra anë është ndjenja e madhe e lehtësimit dhe e ripërtëritjes që përshkoi demonstruesit , sidomos të burgosurit politikë, nga ana tjetër egërsinë e mekanizmave shtetërorë. I gjithë ky mekanizëm i stërmadh titist, në gjashtë republika dhe në dy krahina, u vu në lëvizje. Nuk duhet harruar se ky mekanizëm kishte aso kohe, mbështetje jo të paktë. Jugosllavia e pas-Titos, ndonëse e çaluar, ende kishte një vello, që kur do i hiqej plotësisht, do të dilte gjakimi që do të ndodhte. Asnjë krijesë e sajuar shtetesh dhe e mbështetur aq verbërisht , nuk do të kishte një fund aq të përgjakshëm, si Jugosllavia e Titos. “Plaku”, si i thonin asaj kohe, kishte mbajtur vendin nën vete, por, ndërkohë, nacionalizmat, kishin mprehur thikat. Shqiptarët nuk do të duhej të bëheshin kurban i këtij gjakimi, në fillimin e gjithçkaje për to ishte e rëndësishme të dihej se, edhe në një moment të vështirë të ardhshëm, do të kishin një mbështetje nga shteti shqiptar.

Është e qartë pse u sulën kundër Shqipërisë gjithfarë robinjsh sllavë, por më e çuditshme ishte se nuk mbetën pas tyre edhe  çakejtë shqipfolës. Dushan Ristiq thërriste se kurrfarë librash nuk na duhen nga Shqipëria dhe kjo është edhe faza , kur për të disatwn herë ngrijnë marrëdhëniet mes dy shteteve, por njerëzit, besoj se nuk i kanë harruar edhe Kolë Shirokën, Xhavit Nimanin, Fadil Hoxhën, Veli Devën, që, si përmjerur, bridhnin nëpër sallat famëzeza të diferencimit. Pikërisht në atë kohë filloi të merrte “hov” edhe njëri nga pinjollët më të paskrupullt të titizmit dhe të diferencimit, Azem Vllasi, karriera e të cilit, si rrallë herë, u ngrit mbi gjakun që ishte derdhur në pranverën e vitit 1981, dhe, po ashtu, si rrallë herë, edhe pas 25 vitesh, mbetet në të njëjtën pozitë mjerane dhe diferencuese.

(Vijon numrin e ardhshëm)

Botuar sot në Dita. Ndalohet ribotimi i plotë ose i pjesshëm pa lejen me shkrim të redaksisë

June 14, 2019 12:03
Komento

37 Komente

 1. Beli June 14, 16:02

  Nuk mendoj se reagimi i shtetit shqiptar ka qenë i vonuar. Në kushtet e një demokracie evro-perendimore natyrisht që reagimet mediale individuale do të shfaqeshin flakë për flakë. Mirëpo reagimi i shtetit shqiptar duhej të vinte pas informimit të saktë dhe pasi të kishte përpunuar strategjinë, duke i matur pasojat dhe përfitimet. Aq më parë kur ky reagim erdhi menjëherë pasi një funksionar i lartë jugosllav, Stane Dolanci, e përjashtoi publikisht përzierjen e Tiranës në ngjarjet në Prishtinë.

  Reply to this comment
 2. kamani June 14, 17:14

  Te pakten qe nga viti 1966 nisi plani i nje rruge te gjate per rimarrjen eKosoves ,ky artikull me poshte dhe ai me titull JUGOSLLAVIA NE UDHEKRYQ lideri shqiptar parashikoi shqyerjen e Jugosllavise qe ndodhi me nje saktesi te cuditeshme

  ….
  Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë
  …..ENVER HOXHA 16 SHTATOR 1966

  Në kuadrin e kaosit dhe të shqyerjes në mes klikave të Jugosllavisë, Kosova dhe banorët e saj shqiptarë gjenden kurdoherë të ekspozuar ndaj rreziqeve të mëdha.
  Rivaliteti për dominimin në mes serbëve dhe kroato-¬sllovenëve, në mes grupit të Titos dhe atij të Rankoviçit, ka reperkusionet e veta dhe pasqyrohet edhe në Kosovë e në viset e tjera shqiptare në Jugosllavi (në Maqedoni e në Mal të Zi).

  Barbarizmat e mëparshme në kurrizin e shqiptarëve nga klika Tito-Rankoviç dhe këlyshët e saj shqiptarë, tash, sa për sy e faqe dhe përkohësisht kanë marrë një formë tjetër.

  Politika e grupit fitues të Titos në Kosovë predikon se “të gjitha të këqijat atje i ka bërë Rankoviçi dhe UDB-ja, prandaj ato tash morën fund”; “Titoja është shpëtimtari i kosovarëve”; “Titoja
  u jep liri të madhe dhe ka besim te shqiptarët”, prandaj mbështen ata krerë që Rankoviçi i kishte mënjanuar; thotë që “shqiptarë të vini më shumë në drejtim”, dhe këta, hëpërhë, nuk i shqetësojnë kur kritikojnë njerëzit e UDB-së.

  Edhe për kalamanët është e qartë, se politika titiste kundrejt shqiptarëve, është ajo e egra, e mëparshmja, por Titos në kuadrin e përleshjes me serbët e Rankoviçit, i duhet ta zbutë ca me shqiptarët, i duhet që këta të mos i nxjerrin telashe, dhe, mundësisht deri sa të forcojë pozitat, t’i ketë nga ana e tij. Kjo është një politikë koniunkturale e Titos, për t’u kthyer shpejt tek e vjetra.

  Titoja e di, dhe është i bindur se shqiptarët e Kosovës janë armiqtë e tij nga më të vendosurit, dhe ata s’mund t’i bëjë kurrë me vete. Ai me vete ka vetëm disa krerë dhe jo popullin, dhe është mbi këta krerë që ai llogarit, me këta ai përpiqet të gënjejë shqiptarët.

  Pra fitorja e popullit të Kosovës deri në vetëvendosje duhet të vijë dhe të organizohet, në një rrugë të gjatë, plot vuajtje, mundime dhe sakrifica nga vetë populli dhe jo nga këta krerë të shitur shqiptarë. etj etj

  Reply to this comment
 3. Rita June 14, 17:52

  Ne organizimin e demostratave te studenteve kishte dore dhe nderhyrje shteti shqiptar , Dhe kjo u arrit jo ne ditet e fundit por me durim e propaande te mfshehte per vite me rradhe .A nuk jane kapur e arrestuar operative te sigurimit me materjale e propagande per shtetin ame ne kosove nga autoritetet Yugosllave te asaj kohe ???? Pritej vetem vdekja e Titos qe te plaste dhe bomba .Befasia vjen ne reagimin e njeriut numer 1 (Hoxhes ) qe nuk ishte dakord me numrin 2 (Shehut ) Ato tashme kane ikur duke marre dhe sekretet me vete .Vetebesimi i M Shehut se do te arrinte nje fitore ne ceshtjen kosovare i doli bllof sepse forcat perendimore nuk e perkrahen . Polonia ishte me afer me Murin e Berlinit dhe perkrahen Solidarnoset polake . Kjo llogaritje e gabuar i hengri dhe koken M Shehut e miqve te tij me te afert si Hazbiu ,Fecorii etj.etj, te shumte Kosova ne ate kohe ishte mbi 2 miljone banore . Nje peticion e nenshkruar nga 2 miljone banore per shpallje republike do te lejohej sic lejuan autonomine ,shkollat shqipe me universitet po ne gjuhen shqipe e viti 1990 do te vinte e shkeputja do te vinte sic erdhi .,

  Reply to this comment
 4. stalinistat e shqiperise dhe Enveristat e kosovesBERLLOGU KOMBETAR June 14, 18:03

  Bedri Stalinisti Ti merru me baben tan qysh ta kan vetvra
  e mos leh per kosoven I kemi pa e jetue te zezat qe ia
  ka kurdise shqipnija kosoves Lexo kur kan ardhe Nje ekip
  intelektual ne shqipri Bashk me ta Mark krasniqi si pshtillet
  e flet pederrica enver milladin mugosh Stalini Enver hoxha
  e Ti Bedri Trego qysh i kini dekorue garnituren qetnike
  deri edhe Rankoviqin Kuish po te nxite me permend emna te shqiptarve te kosoves Ti bedri organizata e qorrave Sa duket ti qenke organizatori i vrasjes se
  Azem Vllasit Azemi esjht Njimilion here ma shqiptar se Ti e krejt Lpk-ucat Kur kerkush ne jugosllavi nuk guxonteti kundervuhet Millosheviqit mekujtohet Kur
  Rrahman Morina Ka fole dhe Tha ne kosove po e shtypim e topitim nacionalizmin shqiptare Por po e mrehim nacionalizmin serb Aty kunder millosheviqit
  Azemi ka dale dhe ka repliku Bash keshtu po e citoj
  Najbllazhije da se izrazhavam sve shto je rekao millosheviq je qista Llazh !( ma se buti me u shprehe
  krejt cka foli millosheviqi eshte rrene e pastert !
  E ti bedri pilija don me fole per Azemin Fadil Hoxha
  kr armata eshte sjelle keq ne Gjakove Fadili e thrret
  Mnikolla Lubiqiqin Dhe haptas i thot per krye TV
  Lubiqiq mos em shtjen me i mathe qizmet
  Shqipnija ka pase problem te veta dfhe kosoven
  me fjale e ka perdor si kallaitje te kusijave te zeza
  te politikes vrastare te popullit te vet Ti bedri me
  shtabin e rognerit je anmiku i kosoves dhe shum idijot
  Vrasjet e shqiptarve ne shqipni jan mjeshtri e Bedri
  Klosdave e Nano Grekuleve Miq te Milloshit
  Borgjin qe ia kini ju kosoves nuk kini gjak me e pagu
  Se ju jen shtaze pa gjak kryma skrraja A din Ti Bedri
  Tullumi se student kosovar qe kishin ike per te gjete shpetim te Enver Rankoviqi I i ki pase kolege ne studime te Enver Marroqi i kan majt !7 e deri afer
  katerdhjet vite Burg Mos Ha ma bedri Mos e permend
  kosoven Shqiptaret e kosoves Per ty kan rrespekt sa per vuqiqin e Mlladiqin Hakun ta dhash E hup the qafen
  Rrenat tuja nuk shiten ne tregun politik te kosoves !
  Bedri Primitivi i shqipnise gjurullti ! Ata qe e kan perkrahe Komunizmin ne shqipri jan anmiq kombetar !

  Reply to this comment
 5. shuj bre bek.. se ka hendek June 14, 19:19

  per mal ujqerit e forumit te dites

  Zotni prej Kosove te Shqiperise.( ose banor i shqipnise me prejardhje kosove)

  Me vjen keq por habitem si ka shqipfoles ne Kosove ( ose pinjollet e tyre ne Shqiperine Londineze) qe akoma shesin mend me bolet e Titos.
  .
  Mbreteria Jugosllave gjithmone ka qene shume me perpara se trojet shqiptare ne 4 shtetet e ballkanit…
  .
  Ky prosperitet i Jugosllavise u shumefishua kur Tito kaloi me perendimin kunder Rusise dhe u ndihmua fort.
  .
  Dhe ju kosovaret perfituat nga hapja e Titos me perendimit dhe bete prokopi duke punuar ne vende qe ne i enderronim si Zvicer apo Gjermani….FITUAT PASURI POR MENTALITETI NGELET NJELLOJ
  Tradhetia e madhe ndodhi ne vitet 1990-1992 kur Kosova u cua fuqishem per clirim nga serbet dhe u sabotua duke ju ngulur thika pas shpine nga tradhetaret Rugova-Berishaj-Biberaj te cilet ne vend te rrjeshtoheshin per clirim perkrah slloveneve,kroateve,boshnjakeve dhe deri diku maqedonasve dhe malazezeve…transferuan grevat e urise nga zgafellat e Stari Tergut ne Kosove ne ate te Valiasit ne Tirane.

  .Krimi i tyre kombetar ishte se per bllokuar kryengritjen e popullit te Kosoves “hapen” frontin e luftes kunder komunizmit qe kishte vdekur me kohe duke e futur vendin nenje lufte te re klasash dhe duke perhapur nje terror antikomunist te panevojshem qe vazhdon dhe sot.Jo vetem kaq por Serbi Sali ndihmoi Serbine me armatime dhe karburant dhe e futi vendin ne lufte civle ne 1997 per te cilen duhej varur publikisht ne sheshin gjergj kastrioti..dhe jo vetem nuk u denua por u gradua qa shume sa qe kur vrau shqiptare ne 21 janar 2011 u dekorua “burre shteti” nga nje ambasador qe vetem i tille nuk ishte..
  Ky depresion qe ndodh sot spjegohet dhe nga gafat e bere nga aleatet tane nga qe “clirimi’ i kosoves u la pergjysem sepse:
  -Nuk u nenshkrua nje akt kapitullimi i Serbise
  -U lejuan ruset te hyne ne Prishtine
  -U lejuan francezet te ndajne mitrovicen
  -Nuk u detyrua serbi te paguante demshperblimet e luftes
  -Nuk u quajt nga aleatet genocid,krimet e serbise ne kosove ku u vrane mijra ,u perdhunuan dhe u perzune rreth 1 miljon kosovare
  -Nuk duhej carmatosur UCK
  -Duhej krijuar nje ushtri serioze e Kosoves dhe nje pranim i shpejte ne Nato
  -Investimet nga Perendimi ne Kosove pothuajse zero..dhe ajo rruga e Ibrahimit qe u be u vodhen gjysem miljardi dollare ….
  -Biznesi serb eshte jo vetem dominues por dhe ben ligjin dhe ka pushtuar nje pjese te mediave
  .
  Kqyre mor jaran koqevar (respekt per popullin e Kosoves) se dhe me Amerike dhe BE pas bythe e keni akoma Kosoven gjysma gjel e gjysma pule se ka kerma si puna juaj qe akoma ushqeheni me nje komunizen te vdekur prej 3 dekadash..dhe preinit nga Enveri ne 1945 kur ai vend kishte 950 mije analfabete dhe financat zero.

  ZOTI TE NDIHMOHTE

  Reply to this comment
  • Kupto realitetin e mos fol rrena June 14, 22:07

   Te mungon kapaciteti i njohurive dhe jekah rrehe uji ne havan Kemi njohuri te mjaftueshme per jeten qe e kemi
   jetue ne ate Jugosllavi Titiste qe na ne kosove ishim nje
   popull aqik me kulture e me gjene krejt tjeter Vujtjet
   e medha ishin pase lufte 1945 Gjithcka kan perjetue
   baballaret tone Na si popull nuk kishim perkrahje prej
   kerkujte As prej perendimi e as prej Lindje ! Por periudha e pase vitit 1966 kur rrexohet Rankoviqi
   i cili ishte i dekoruar prej komitetit qendror te partise se
   punes se Flliqenise se Enver Hoxhenices magarice !
   Politikant Kosovar jan gjinde dhe ua kan pa hajrin
   interesave te republikave Si sllovenise ;Kroacise
   Bosnes qe Ato republika per ta forcue te qenmen e tyneu duhej edhe kosova qe te pengohej Serbija
   eapetiti serbomadh gjenocidal ! Eh ketu kosoven
   per interesa te veta e kan perkrahe ato republika
   Po edhe vet Tito indirekt e ka ndihmue kosoven
   duke iu ruejt demoralizimit serb Keshtu kosoves
   i mungonte emni republike po i kishte te drejtat aq sa
   u ba njesi federale ! Nga vitet e 70 filloj ndertimi
   e punesimi Kishim fabrika Shkollim bile edhe studente
   kishin bursa e perdit permiresoheshin kushtet Serbet
   ardhacak Kolonista i humbnin privilegjet se pse kuadrat
   shqiptare sepecjalist i zenin vendet udheheqese ne
   te gjitha poret e jetes Keshtu serbet shpernguleshin
   jo nga presioni por shkonin nga kishin ardhe dhe token
   e uzurpueme te shqiptarve dhe shqiptaret i blenin tokat
   e vete U rralluen serbet por Demostrat sado me
   kerkesa valide Jugosllavija nen diktatin serb i shpalli
   kontrarevullucionare Kosoves i mungonte forca per ta
   brojte vehten dhe nuk gjente perkrahje prej askujt
   Uji nuk nxehet me duva te shipnise po me zjarr !
   E koha e pasedemostratave erdhi gjithcka tuj shkatrru
   Deri sa u suspendue autonomija , u mbyllen shkpollat
   dhe ligj ishte mulladojaku e hazreti fysheku serb !
   Kur serbija e mesyu sllovenine Austrija i ngriti ajroplanet
   ne qiell dhe me ultimatum beogradit i tha hiqu apo
   te bombardova Pra kjo ishte perkrahje dhe sllovenija
   shpetoj prej fashizmi Ndersa kosova nuk kishte
   perkrahes qe e ndihmojne per mbrojtje Ne keto kushte
   Shqipetaret duhej ta fitonin perkrahjen e botes
   Ibrahim Rugova me ajken kombetare beri te pamunduren qe ti senzibelizoj e fitoj miq perkrahes
   Te kosoves Ketu LPK- istat =Enveristat e kosoves
   ne zvicerr rane ne ujdi qe LPK ta ndihmoj Stalinizmin
   ne shqiperi me pare Per ta Rexue Salih Berishen dhe
   Si kontra ndihem prej shqipnije muren per ta rrexue
   Rugoven dhe vra ajken kombetare per ta marre pushtetin analfabete vrasta e tradhtar Qe gjithcka deri sot ia plotesuen apetitet fashistve qetnik serb !
   Shqipnija dhe ju qe thurni dokrra Kan e kini mrojte
   Me cka e kini ndihmue kosoven ? Kur dihet qe
   Kosova u ba rrafsh me toke Nato e shpetoj
   Se mos te intervenonte edhe Shqipnija do behej
   Serbi Andaj mos u kokorizni se me kurgja as enveri
   e as ju sot nuk e kini ndihmue kosoven
   Duhet ta dini se sikur shzqiprija ntishte sulmue
   prej ndonje shteti Kosova i madh e i vogel do beheshin
   ushtar te shqipnise dhe do prijshin ne front
   Ju nuk jeni tregue qe ishit shtet Bile as sot sjeni
   shtet po jeni banda aqik bote !

   Reply to this comment
  • Mollosi June 15, 09:44

   E si mund te kesh respekt per popullin shqiptar te Kosoves kur i quan koqevare ???

   Reply to this comment
 6. Rita June 15, 09:29

  Komentuesit te mesiperm ” Kupto realitetein,,,,,,,,,” ii pergjigjem se ne cdo fjale te tij ai thote te drejten e vetem te drejten pa hequr dhe dhimbjen e tij per ato qe shkruan . Shqipnia jo vetem s”e ka ndihmuar Kosoven ( si ne rastin e Austrise) por tash qe i shohim ngjarjet e kalume me qetesi e me sy kritik mund te themi se ka bere te kunderten ;Gjithe ate arsenal njerzish .materjalesh e ndihma qe conte shteti shqiptar ( Sigurimi sekret i jashtem ) per vite do te ishte me njerezore e frutdhenese ne se permisonte dhe bente qe jeta e shqiptareve ( standarti jetik ) te ishte i njellojte me ate te vellezerve tane kosovare ) Kur popullin e ke te zhveshur ,pa bre,,,,, te uritur te burgosur e kufijt te rrethuar me tela e gjemba ckerkon e mashtron vellezerit matane kufirit me vepra , libra qe askush brenda kufirit nuk i lexonte ????? Ky eshte mashtrimi me imadh qe behej duke u krenuar se benin nje politike te JASHTME bashkohore . Por perendimi ja ktheu pergjigjen sic dihet ,duke mos e ndihmuar aspak , Rregullo shtetin tend permiso jeten e 3 miljon te burgosurve shqiptare pastaj kerko dhe te drejtat e vellezerve kosovare . Me karten e Kosoves persekutoret ,diktatoret e Shqiperise ( E Alia i fundit ) kishin planifikuar per shpetimin e kokave te tyre sic dhe ndodhi . Fjalet jane te teperta tashme ,ndodhi e kunderta e asj qe duhej te ndodhte !!!!

  Reply to this comment
  • Shqiptari nga kosova June 15, 11:36

   Rita ,me bere borgjeli per nje falenderim te ngroht dhe urim per mireqenje tuaj , per shendet e rahati, per
   krenari e begati Tu shtofte Rodi e miresija !
   E nderuar , me shkrimin tuaj i bere dy te mira
   1- E skjarove mendimin tim pa i lane shibla
   2- Me qe se une shkruaj keq me kompjuter dhe
   pa perdore shenja interpunkcioni e besa edhe
   shkronja te pa nevojshme qe me pervidhen gjat shkrimit e per lexuesin nuk eshte lehte ta nxjerr kuptimin qarte e adekuat! Ti kete e banene menyre brilante percka te jam shume mirenjohes dhe fort i knaqun qe motrat tona si ti horizontin e dijes e kan ne nivelin qe i duhet kohes
   Paq shendet e gezime te panalshme
   Prano nderimet e mia !

   Reply to this comment
 7. Rita June 15, 12:02

  S”ka dyshim qe pranoj urimet e falenderimet e juaja !!! Uroj dhe une te jeni mire familjerisht dhe e ardhmja te jete dhe me ndritcme e pozitive per popullin shqiptar kudo qe ndodhet ne Ballkan. ; Plaget e vuajtjet tona do te mbyllen kur te jena nje (1) te bashkuar e me nje qeveri e qeveritare qe perpiqen per mireqenie e jo per POST E KOLLTUK , I patem dekada keshtu e pesuam ate qe s”e pesuam as nga pushtuesit ( ose shkau sic thoni ju ) !!! Pra urimi im eshte te rrojne shqipatret e SHqiperia e shqiptareve ne te gjithe BALLKANIN !!!!!!

  Reply to this comment
 8. Mollosi June 15, 16:49

  “Nese Shqiperia do te heshtte, thyerja e tyre do te ishte jashtezakonisht e madh. Nese Shqiperia do te kishte dale kunder kerkesave te tyre…”, thot Z. Islami. Po cfare deshe o zoteri, a thua deshe qe Shqiperia te reagonte njejte si gjate kohes se ” dashurise se perjetshme me jugosllavet” kur Brigadat shqiptare me ne krye komisarin politik, boshnjakun Ramiz Alia fare nuk ju dolen ne ndihme vellezerve te tyre kosovare? A thua ashtu deshe ti ?

  Reply to this comment
 9. Millos, po lakmon te bahesh Millosh ! June 15, 21:31

  Mollo e shof si shpernzim materjal te komunikoj me ty!
  Nuk ki njohuri zotni Ti flet me inati e jo me argumente
  Ju kini pase taksirate me Diktatorin e Diktaturen
  Dhe si popull keni qene ne burg specjal Aqik bote !
  Edhe tani jeni aqik se pse e kini zor te liroheni
  nga trillimet politike dhe rrenat A po e mani hala librin e
  shpise !!!!!

  Reply to this comment
 10. no censure nr 3 June 16, 00:50

  LUFTA E KOSOVES DUHEJ TE NISTE NE 1991-2..kur Jugoserbet dhe miqte amerikane ishin ne muajt e mjaltit…dhe mbanin si zare te lidhur berishen me ibrahimrugacin pse jo dhe elezbiberoviqin…qe per cudi Grevat ne Kosove te Stari Tergut qe tronditen ish Jugosllqvine I “transportuan” ne Valias te Shqiperise per gjasme me rrxue komunizmin qe kish vdek me kohe ne ate vend…Kush nuk e di dhe Bejkeri ne qershor 1991 erdhi ne Tirane pasi ishte puthur me Millosheviqin
  .

  Lufta në Kosovë, gjatë viteve 1998-1999 mori karakter kombëtar, se dhe vetë UÇK-ja mori tiparet e një ushtrie kombëtare, si në asnjë rast tjetër historik, përveç ushtrisë së Skënderbeut dhe asaj të Lidhjes së Prizrenit.

  Por, krahas karakterit kombëtar që mori UÇK-ja, fatkeqësisht, populli shqiptar në Kosovë, në shumicën e tij
  u mashtrua nga politika pacifiste e Ibrahim Rugovës,
  duke u bindur se lirinë do t’ia dhuronin serbët nën presionin e Evropës dhe të tjerëve.

  A mund të presësh shërim nga ai që të shkakton plagën? Si rrjedhojë e kësaj propagande pacifiste, populli shqiptar në Kosovë përgjithësisht u bë i pavendosur dhe dyshues ndaj luftës me armë. Si rrjedhojë, një pjesë e madhe e tij zgjodhi rrugën e mesme, indiferentizmin.

  Mirëpo, indiferenti nuk ndjen detyrim moral para shoqërisë.

  Këtë e ka shprehur artistikisht Bertolt Breht:

  “Ai që rri në shtëpi kur fillon lufta
  dhe i lë të tjerët të luftojnë për çështjen e tij,
  ai le të ketë mëndjen: sepse
  kush nuk e ndau luftën me shokët,
  ai me armikun do të ndajë disfatën.
  Ai që luftën kërkon ta mënjanojë,
  s’e mënjanon dot’ kurrë: sepse
  për çështjen e armikut do të luftojë
  ai që s’luftoi për popullin e tij”.

  Ka nj të ngjashëm në histori si ky i tradhetise Rugovës me Millosheviçin.

  Është rasti i gjeneralit francez Peten, Heroit më të math të Francës në Luftën e Parë Botërore, i cili, me pretendimin për të shpëtuar Francën, iu nënshtrua presionit të Hitlerit, duke pranuar të drejtonte gjysmën e Francës, atë nën Gjermani, në vitet 1940- 44.

  Edhe Rugova, me atë veprim tradhetar që bëri, jo vetëm që humbi përkrahjen e Amerikës, por ai humbi respektin e shumicës së shqiptarëve dhe autoritetin moral që kish fituar vitet para se të niste lufta.

  Nuk kam asnje lloj gezimi per kosoven sot por te pakten Thaci eshte e keqja me e vogel ne nje kosove qe nuk I duhet tashme as amerikes,as shqiptareve as serbeve dhe as dreqit….biles eshte e merite e enver hoxhes qe ne kohen e tij mbajti nje baraslargesi te admirueshme…

  Reply to this comment
 11. Mos prek ne simbole kombetare ! June 16, 02:19

  Duhet pase nanen magarice e baben kali
  Si ky mushku ,, No censure nr3 Per ta sha ajken kombetare Ibrahim Rugoven qee ka zgjedhe populli
  Bashkepunetoret e tij ishin akademikt si Fehmi Agani
  Ali Aliu , Idriz Ajeti ; Mark Krasniqi e vargu i dijes se
  kosoves Mushk , kerkesat per liri e pavaresi nuk jan
  veq te viteve tetdhjeta e nentedhjeta por secila gjenerate me shekuj eshte perpjeke te krijoj liri
  e pavaresi Padrejtesite jan kurdise ne qendra jasht
  kosove dhe nese merr vesh po ta them nje tregim
  Ramadan Shabanin e kish pase vete nje mashkull i tij
  Qoban Baca Ramadan interesant qe po te ze vend
  pleqenija E shume here une prej funit te odes ti verej
  padrejtesiste A nuk po din a Ckafi po te shtin
  Ramadani qeshi dhe i tha Jam i lumtur qe tkam Qoban
  te qefit E qe po i pergjigjerm pytjes tuaj !;
  Ngatrrese e problem per pleqeni bajne dy pale
  Se pse nje njeri nuk bjen ne kundershtim me vehtevehten Por duhet te jen dy e ma shume !
  Eh prej takati e force nuk jan te barabarte Per mem
  fjet pleqnija une ia epi pak krahin te fortit dhe
  i ligu ska cka ban dhe pleqenija nuk livrite !
  Deputetet e kuvendit te kosoves ilegalisht kan shkue
  ne kaqanik dhe e kan shpalle kushtetuten e kaqanikut
  Organet e zgjedhura i kan pase ministrite dhe
  formacionet siq i ka secili shtet Kosoves serbija
  ia ka uzurpue atehere te gjitha mundesite e forces
  Pra ia ka uzurpue edhe mbrojtjen teritorjale
  Ne vitet e 90 -ta kosova as ne harta politikant botnor
  nuk e kan pase te shenuar e le ma njohuri per te
  Ndegjo ne video Hari Bajraktarin cka thot po me duket
  me 6 qeshor 2019 interviston buzhala dhe….
  Nejse Ti mushk me samari e pa kerpesh po flet cka po
  te dikton truni tangall ose i shitun e bam livadh !
  Bosna ka hy ne lufte dhe cka ka fitu?
  Ibrahimi iu ka pregadite luftes po strategji e ka pase
  qysh me e mbrojte popullin Ndersa magarecat e lloit tan
  Qak thone ka pase Ushtri UCK hej kokederr
  Ushtri as sot nuk kemi Kur thuhet kemi ushtri duhet
  Pase te gjitha formacionet , dhe tekniken qe i duhet
  formacionit Ajroplan , helikopter . tanke , minahedhs
  E krejt cka posedon nje ushtri moderrne Po edhe numrin e ushtarve Flasin sa ushtar te UCK dhe
  thone Brigada e jone dhe e emerton i ka pase 7vete
  Ha ha Pra dogri e bataljon dy veta ! Veq me brigada
  e per brigada flasin Po kan e kan mrojte Ku eshte
  nje mahalle e nje fshati qe UCK e ka mbrojt ?
  Kurr e kerkund Kqyre Tugjmani ka pase ushtri
  po sa ka pase humbje se pse serbija krejt mjetet
  ushtarake te Ushtrise se Titos i ka pase te uzurpume
  dhe jan ba prone serbe ! Te luftohej me serbine
  nuk ishte Leht 78 Natos i duel problem me te !
  Andaj Ti mushk Mos e ofendo nje popull se pse
  Ibrahim Rugova ishte njeri kombetar dhe i damshem
  veq per antikombetar ! Cfar kapaciteti te njohurive
  ushtarake dhe strategji paske ti si indivd qe thue se luften eshjte dashte fillue ne vitin 91 Kush te nali pse se nise Masi paske stradtegji Zotni Mushk pa kerpesh
  Pa pronar veq kush te nxan me te hipe !

  Reply to this comment
 12. Heretiku June 16, 04:02

  Shteti shqiptar lidhur me demostratat e 1981-shit, reagoi ne menyren dhe kohen e duhur; qe nje reagim i vendosur dhe pa ekuivok, ne artikujt e gjate dhe te njepasnjeshem ne “Zerin e Popullit” dhe ne Radio-Televizionin Shqiptar.
  I vetmi element dobesie per qeverine dhe drejtuesit shqiptare te kohes ne kete perplasje me drejtuesit jugosllave, qe urdheruan represionin e dhunshem ne Kosove, ishte dhe mbetej situata e pakenaqshme ekonomike ne Shqiperi dhe diferenca me ate te Kosoves. Sa do qe niveli ekonomik ne Kosove ishte me i ulet se ai ne republikat e tjera jugosllave, krahasuar me Shqiperine ishte ku e ku me siper. Edhe ai me qorri ne Shqiperi e shihte kete diference ne mireqenien materiale; kjo, sepse per disa vjet para ngjarjeve dramatike te 1981-shit, kontaktet e dyanshme ishin shumefishuar ne te gjitha planet, akademike, letrare, kulturore deri ne vizitat private te njerezve te aferm ne te dy anet e kufirit.
  Ne keto kushte edhe replika e pales jugosllave erdhi e menjehershme, duke i meshuar fort pikerisht diferences ekonomike midis Shqiperise e Kosoves e qe permblidhej pak a shume tek arsyetimi “Ti qe i qan hallin kosovareve, a e ke pare vehten se ne ç’derexhe dergjesh” ? Ne kete kor reagimesh te jugosllaveve u bashkuan edhe shume drejtues shqiptare te Kosoves, siç e permend edhe autori.
  Sidoqofte, per kronike, krahas artikujve redaksionale te Zerit te Popullit, nje hapsire e gjere ne kete organ i jepej edhe artikujve te shtypit dhe agjensive te lajmeve perendimore, ne favor te protestave te studenteve kosovare.

  Reply to this comment
 13. Rita June 16, 12:56

  Dhe te zgjatem ne debat me komentuese x e y s”po kam dhe deshire por nje gja shtoj se njeri me largpamesi. i zgjuar e atdhetar si i ndjeri I RUGOVA zor se do te lindin ne ate toke . I perjetshem qofte kujtimi i tij !!! Shikoni menyren e shkeputjes te ” Crna Gores ” ( Malit te Zi ) e Makedonise ;Kete donte te arrinte dhe i ndjeri Rugova .Por a lane hajnat , njerezirt e etur per pushtet , spiuniet e R Alise e Berishes bashke ???? Ne ato vite ( pas viteve 90 – ta ) Ilir Hoxha i biri i diktatorit Hoxha shetiste ne europen qendrore duke u bere thirje kosovareve per lufte e vetem lufte te armatosur : Ai vazhdonte planin e filluar te te jatit ,te te jemes e ne vazhdim te te Ramizit . :Me paturpsi komentuesi i mesiperm thote se s”ka cna duhet sot Kosova e as dreqit nuk i duhet ; Ne kete gjendje e coj plani alla shqiptar me UCK etj. se i ndjeri Rugova do te zbatonte planin e mencur e paqeruajtes per popullin e tij e kufijte per rreth. Por mjerisht e eliminuan !!!!!!! Vdekja e tij s”ishte natyrale por nje kancer infektues qe dihet se si ta injektojne ne trup .

  Reply to this comment
 14. no censure nr 4 June 16, 14:38

  Per mal ujqerit e ketij editoriali
  ..

  kam derguar 2 komente perpara ( prandaj e kam vene lart NO CNSURE NR 3) dhe nuk jane botuar per aresye te panjohura ku idea ne dy komentet e pa botuara ishte ngjashmeria e Luftes nc-cl me Uck-en ku dhane jete qindra luftetare per atdheun si ne Shqiperi apo Kosove
  .
  Ngjashmeria vazhdon dhe ne ballistat e Shqiperia apo Rugovistat e Kosoves qe pamvarsisht cfare ka ndodhur dhe kush ka te drejte midis paleve asnjehere nuk duhet Ballistet e Shqiperise apo te Kosoves te urinojne gjakun e derdhur per Atdhe dhe kete nuk e ka bere nuk e ben dhe nuk do ta beje asnje komb ne bote
  .
  Nese ka poezi te arrire qe ilustron rrjeshtat me lart eshte kjo poezi me poshte morali I te ciles eshte

  …PSE O TRIMA
  DHATE JETEN PER ATDHE
  KUR NE ATDHEUN TUAJ
  PO URINIOJNE MAL UJQERIT
  ( poezia eshte per Shqiperine por vlen 100% per Kosoven)

  >>>>>

  Ju kish lindur nëna,
  për një Botë të Re,
  ç’patët more trima,
  që ratë për Atdhe?!
  Ç’patët more trima,
  që u bëtë të marrë,
  pse s’u bëtë ballistë,
  edhe tradhëtarë?!

  Të ishit ballistë,
  koha do t’u vinte,
  që Edvin çudia,
  buste do t’u ngrinte!
  Përse si ballistë,
  s’e provuat fatin,
  dhe sot do të kishit,
  buste me Mit’hatin!

  Po më dolët malit,
  me armë në dorë,
  si s’u erdhi turp,
  që ratë dëshmorë?!
  Si s’u erdhi turp,
  që sollët lirinë,
  dhe një vend krenar,
  e bëtë Shqipërinë?!

  Përse me dyfeqe,
  s’ju sulët Vatanit,
  të kishit nderimin,
  e Bujar Nishanit!
  Turp që derdhët gjakun,
  turp që falét jetën,
  e tani me vete,
  nuk kini as Metën!
  Meta kësaj jete,
  ja shijoi lezetin,
  si familje ra,
  në sevda me mbretin!

  Ndaj në monument,
  u ngrit edhe mbreti,
  nga kujtimi juaj,
  asgjë nuk na mbeti!
  Ku qe futur vallë,
  kjo farë tradhëtari,
  që dhe Komandantin,
  e krreu nga varri!

  Jetën dha në luftë,
  lulja e rinisë,
  po nderet i bëhen,
  tani-tradhëtisë!.

  Pse s’ikët me hasmin,
  ditën e çlirimit,
  dhe si diversantë,
  përsëri na vinit!.

  Vinit vrisnit motra,
  dhe vllezër vatani,
  se pa dekorata,
  s’ju linte Nishani!.

  Ju e falët jetën,
  për ditë më të mira,
  po më mirë të bënit,
  krime-poshtërsira!.

  Vitet e Rilindjes,
  qenë një zi për ne,
  ç’patët-more trima,
  që ratë për Atdhe?!.

  Reply to this comment
 15. Per cenzuren me numra June 16, 16:26

  No cenzur 4 qeni halabak
  gojen e ki bythe noja nje kapak
  Ti qe thure lavdata per stalinizmin
  Me te ra fitimi knon edhe per fashizmin

  TI e din vet jo une me ti thane
  Kullaket pse i vrate ju pisat nat ane
  Xhamija e kisha krejt i patet rrexu
  Hoxhalla e priften kini likujdu

  Sa ishte Enveri e Sunoj Partija
  Qytetaret ne burg shume neper qelija
  Kujna po i man ders Ti qeni i Enverit
  50 vite te zeza sjeni dal prej territ

  Shqiptar kini vra nAte ane e nket Ane
  At sifat stalini pisa iau pate lane !
  50 vjet Anej ka sunoj Enveri
  Kurr nuk u pa drita gjithmon u mloj terri

  Hajde zagarec qe flet pa cenzur
  Kush e vrau Mehmetin ti i partise qkule
  Kush e vrau Basllukun E kadri Hazbine
  Keq qe pshtoj Enveri pa ia dhi partine !

  Ju stalinista jeni krejt debila
  Bababallaret si njifni se jeni kopila
  50 vjet shqiptaret ne jugosllavi
  Me i dhane qiken shkaut nuk ka ba vaki

  Ti pa cenzure hajde kallxo pra
  A e Ki shite motren e dhanrrin e ki shka
  Se ju stalinista e kini adet
  Sa qika i dhat per maqedanca e grek !

  Ti pa cenzure Ki kusure boll
  Zdravko Qoliqin a ki pase nOborr
  JO aj nKosove as me e shkele prishtinen
  Se bajna mik Shkaun Sja qekerdhejna Shkinen

  Hajde pa cenzure trillo rrena te medha
  Kuqoven Stalin Emnin ia ke pa
  Knoni keget e vjetra si burrat si femija
  Kur flet Enveri Dhihet nbreke Shqipnija
  Ate popull te shkrete e pate mbyte vorfenija !!!

  Reply to this comment
 16. nr 5 June 16, 18:22

  Or zotni

  Me thon te drejten per rapsod paske talent dhe nje pershendetje te forte por ke gabuar ne shenjester sepse komentshkruesi nuk e ta rrujt Trapin as per Enverin dhe as per Ibrahim Rugoven dhe as cdo lloj politike a feje

  Feja ime eshte Shqiptaria …

  por kur shoh qe te gjallet po hajne kockat e nje te vdekuri une I quaj Kanibale…
  .
  Shaje Enverin komunzmin,,,stalinizmin e gopin e somes as me rruhet fare as per ju kanibale as per Enverizmin..

  Por zoteri me historine mos luaj .. me dokumentet apo faktet ki kujdes se dukesh si KAKRROC PARA TYRE
  cfare thote historia ??
  .

  Le te marrim vitin 1968 dhe te flasim per situaten pas pushtimin te Cekosllovakise ..Enveri-Tito-Caushesku treguan nje qendrim kurajoz qe cuditi dhe Ameriken e cila me vone ftoi Titon dhe me vone Caushekun ne Washington..dhe Niksoni ishte presidenti I pare amerikan qe viziton nje shtet lindor..
  .
  Akoma nuk e kuptoj dhe sot pse Amerika mbajti nje qendrim pambarimisht armiqsor me Enver Hoxhen jo vetem ne rastin e Cekosllovakise por dhe ne rastin e largimit bazes ruse ne 1961…Mbaj ment ne ate kohe se prishja me ruset solli deri dhe prag urije deri sa erdhen pamporet kineze dhe te pakten per popullin Amerika duhet te gjente menyra per ndihme se Enveri se rruante trapin
  ..
  Pse Enveri duhet rehabilituar dhe shpallur shenjtor per kete mrekulli me poshte?
  ..
  Nqs ka ne ngjarje me spektakulare ne historine boterore ajo eshte dueli Enver-Hryshov ne vitet 1960-1961.

  .Bile Hryshovi ne kujtimet e tij thote se nga Shqiperia ikem si pula dhe me vone ishte e pamundur per intervenim se futeshim ne nje lufte te trete.
  ,Deri sa arriti Nikita tejet I nevrikosur ne Kremlin duke thene qe Enver Hoxha na mbuloi me mut nga koka koka te kembet dhe ja ..cifsha nenen dhe perkthyesi e perktheu pak ndyshe se ishte skandal nese perkthehej fjale per fjale

  Shume pak komentues dhe analiste përmendin faktin qe nga1956 sidomos ne vitet 1959-1960 kishte filluar “romanca e dashurisë Hrushov-Tito” dhe po pregatitej plani qe ruset ose do conin Enverin ne gjunje te Titos ose do ta shkarkonin si Zhukovi ne ajer ose ndonje egzekutim si ndodhi me ca të tjerë që u cuan kundër Hryshovit.

  Por ajo qe I vuri vulen ndarjes me ruso-sovjetiket ishte nje skandal I Hryshovit me Venizellos ate kohe qe ai ishte zëvendëskryeminister dhe ministri i Jashtëm qe gjatë një takimi me liderin sovjetik, Nikita Hrushov, në 1960 bën publik një propozim të ri të grekëve për Epirin e Veriut, i cili u hodh në lojë si kusht për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Shqipërinë dhe shfuqizimin e ligjit të luftës.

  Në projektin e ri kërkohej vetëqeverisja e Vorio Epirit nga minoriteti grek, por brenda kufijve shqiptarë. Siç u bë e ditur më pas, detajet e zbuluara dhanë të kuptohej se Hrushovi të paktën parimisht nuk ishte shprehur kundër kësaj skeme. Ai i pati premtuar Venizelosit ta diskutonte këtë çështje me Enver Hoxhën në një kongres që do të zhvillohej pas pak kohësh në Bukuresht të Rumanisë. Sipas Venizelos, Hrushovi pati shprehur qëndrimin se çdo minoritet duhet të ketë autonominë e tij, për të zhvilluar gjuhën dhe kulturën sipas dëshirave.
  .
  Kaq mjaftoi për të shpërthyer zemërimin e shqiptarve.dhe Enver Hoxha thërret ambasadorin rus të akredituar në Tiranë, Ivanov, të cilit i shpreh prerazi qëndrimin kundër thelbit të bisedimeve mes Venizelos e Hrushovit. Në librin “Dy Popuj Miq”, Enver Hoxha shprehet se Shqipëria nuk e njeh Sofokli Venizelosin, por babanë e tij, Elefter Venizelos po, i cili ka djegur me dhjetëra fshatra shqiptarë e ka ngritur banda që punonin si agjentë për autonomi të Vorio Epirit.
  Në përfundim Hoxha theksoi se Shqipëria nuk do të lejojë askënd të diskutojë për kufijtë e saj, qoftë ky edhe Hrushovi.
  PIKERISHT krisja me Bashkimin Sovjetik në mbledhjen e 81 partive dhe më pas prishja e marrëdhënieve rindezi shpresat greke për Vorio Epirin. Tërheqja e nëndetëseve nga baza ushtarake e Pashalimanit në Vlorë rriti presionin grek që mendoi se tashmë Shqipëria ishte thuajse e izoluar dhe pa mbështetje të fuqishme. Në të njëjtën kohë, Partia Komuniste Shqiptare prishi marrëdhëniet edhe me homologen e saj greke. Në Kongresin e Tretë të Partisë së Punës delegati i Partisë Komuniste Greke nuk u lejua të flasë, duke u akuzuar nga udhëheqja shqiptare si spiun i qeverisë së Karamanlisit.
  .

  Kjo çarje erdhi si pasojë e qëndrimeve jo të qarta që edhe të majtët grekë mbanin për çështjen e Vorio Epirit. Në të njëjtën kohë udhëheqja shqiptare mori informacion se qeveria e Athinës po mblidhte opinione se cili do të ishte reagimi i disa vendeve në rast se Greqia do të sulmonte ushtarakisht Shqipërinë. Nga krahu tjetër, organizatat vorio-epirote intensifikuan punën e tyre duke nisur mbledhjen e vullnetarëve për të kryer sulme të armatosura ndaj Shqipërisë.
  ***
  Pikërisht,për ti shpëtuar ndeshkimit si personal po ashtu dhe në aspektin kombëtar Enver Hoxha luajti si nje shahist..mjeshter I madh nderkombetar duke hapur lojen me Kinen.qe dihet si rrodhen punet me vone.
  ***

  Ate qe serbet & greket u munduan gjate shekujve te mbysnin shtetin dhe gjuhen shqipe..pikerisht ate qe nuk arriti Venizellos me Titon ne kohen e Hryshovit..e arriti Milloshevici me Miqotasin ne 1991-1992 kur erdhen si krushq me amerikanet e pare qe shkelen ne shqiperi ne 1990.
  .
  Eshte me shume se fatkeqesi kombetare fakti qe nuk analizohet sot kush dhe pse e shperfytyroi shtetin dhe dinjitetin e shqiptareve pas 1992..por merren akoma me enver hoxhen si kanibale qe ne fakt ketyre armiqve te kombit..grekut & serbit si dhe lobet e tyre ne perendim I kinte nonen dhe mire ja bente
  .
  Mendoj se Ballkani me te drejte eshte quajtur “Fuci Baruti” por gjithmone fitili dhe kapsollat kane qene ne duart e Superfuqive.Edhe nese perkohesishit Rusia eshte me afer Beogradit…pergjegjsia bie mbi demokracite perendimore( kryesisht Amerika) qe kane lene hapsira boshe qe tani per tani nuk e dime se behet me marreveshje tip Jalte & Malte apo Balte si ne Siri .

  Reply to this comment
 17. Rita June 16, 20:50

  Kur ju s”kuptoni ( nr 2 3 apo 5 ) se te gjithe keqijat e katastrofen SHQIPTARE + KOSOVARE e kemi “dhurate ” nga gjirokastriti tiran cfare te bejme te mbushim trurin e zbrazur ?? Pasuesit e tij vecse vazhduan lojen e lene pergjysme qe dhe i shpetoi nga rebelimi popullor !! Shpetuan kokat e tyre me karten e Kosoves :.

  Reply to this comment
 18. Prgjegjeje Shkrimi te pas cenzur nr. 5 June 16, 21:05

  Ne shkrimin tuaj ketu ne fun :Nr 5 e pershkruan
  informimin cfare e ki pase prej karantines Enveriste
  Une , due me te sqarue Ty per ta kuptue te tjert
  Separi vellaun e kam te vrar ne luften e koshares dhe
  deshmore Ne ate kohe krejt te gjallet e kemi dhane per
  ta ndihmue UCK -en Por zhgenimi i jone rrjedh prej
  politikes se Stalinistve te Shqiprise dhe Enveristve te
  kosoves qe faktorin luftarak e kan perca dhe liuften
  e kan bere Prej Rognerit Ata e kan piushtetin edhe sot
  Dhe shifet perdite qe qytetaret ne kosove jan perkambe
  pa shprese prej LPK-istve Hala po turret Bedri Islamni
  me na majte ligjerata e me na shite kulufe te sojt
  stalinist ! Une dhe qytetaret qe e duan te qenmen shqiptar me komb e ndjenja kombetare nuk bajme pazare ! Na ne jugosllavine e Titos e dijme ne detale
  cdo rrjedhe politike se kohes se TITOS Tito ka vuejt
  prej serbomdhjve Bile Rankoviqi eshte shkarkue se pse
  ne Rusi i kan ba pritje tue quejt Presednik Jugosllavije
  Na ne kosove ia kemi pa hajrin republikave tjera dhe
  vet Titos nga se kishte nevoje qe te rrite forcat kunder
  serbomfdhjve ! Po politikant shqiptar Fadili Mahmuti e tjer shume bukur e kan cfrytezue kohen dhe potezat
  Demostratat e vitit 1968 kan ndodhe ne kohen kur
  vojvodina ban kerkesa para kosove Dhe Studentve
  ne ure te Danubit u del Bllazja Jovanoviq me seter
  krahve dhe u thot Hajdeni djemt e mi do flasim dhe
  edhe te pamundshmen do e bejm te mundur dhe
  krijon marrveshje pa e lane shovinizmin serb qe te
  bej masakra Kete situate e ka cfrytezue edhe kosova
  me demostrata dhe politikant kosovar ! Dhe fitohet
  Autonomija Keshtu Politika e Titos ishte Shume larg
  pamse dhe ai behet force botnore Se pse
  Krijon mardhenje Me Nrehru , me naserin dhe krijon
  politike qe as nuk ishte ne bllokun e VBarshaves E as te
  Natos Pra formohe Nessverrstani bllok ( Shtetet e pa inkuadrueme ) Keshtu Tito paktet i bani te mvarne prej Ti Keshtu Lidhja e tij me lindjen Titon e bani ureldhse
  me perendimin Kujt te donte ne perendim ia bllokonte
  naften Politika e tij qytetarve ne jugosllavi ua shtoj
  kapitalin ndertimin e shkollimi Kjo u rreflektue edhe
  ne kosove por jo ne masen si ne republika tjera Andaj
  Profesoret qe me kan dhane mesim mue e gjenerates
  Time te gjith ishin te shkolluar ne Beograd , zagreb
  lublane e qendra tjera edhe jasht jugosllavije Ata ishin
  yjet kombetare I kam permend disa Si Fehmi Agani
  Ali Aliu , Idriz Ajeti , Mark Krasniqi , Zekirija Cana
  Ejup Hamiti e nje ushtri profesionalista atedhetar
  Vdekja e Titos ishte vdekja e Jugosllavise dhe Karshi
  serbise ishte ne cdo pikepamje zor te luftohet
  Serbija pos ushtrise dhe krejt mjeteve te luftes
  te ish jugosllavise I kishte edhe njerzit neper krejt
  boten qe prej kohes se Titos kishin miq e te njofshem
  Dhe propaganda e tyre shitej ne tregun üpolitik pa
  kerrname Keshtu na ne kosove ishim hujalla vetun
  Dhe Ibrahim Rugova nuk kishte mbrojtje kurrfare
  Por perpiqej qe me politike pacifiste ta fitoj perkrahjen
  botnore Ne beograd e kan que policija te Milloshi
  Pjeter Hill nese nuk gabohem Prej Maqedonije
  pate ardhe ne prishtrine Qe UCK ti shpalle terrorist
  Por ibrahimi i Tha . Njerzit po e mbrojne pragun e shpise Lasrgone Milloshin er dhunen kriminale te tij
  kosova don rahati ! Pra nuk krahasohet iIBRahimi
  Me asnje politikan shqiptar Tash te vorri po i perkulen
  edhe ata qe hudhshin bombe ! Kusdh eshte Bedri IslamiMe e sha Rugoven Qe na Rezulltatin e Bedrise
  E njofim si shum te damshem Me klosa Hashima me gjarpi e me qapina Me nana E me kodosha Te lamave
  vtrastare te Atdhetarve Kolonel Krasniqi e me radh
  Jan dyqin e ma shum LDK-ista te vrar Jo prej serbve
  por prej komanirave e komandantve te luftes per pushtet ! Nuk shkrova kange por poezi si pergjegje
  vargjeve Tuaja Ne kete shkresen numer 5 ki tregue
  ma shume pjekuni Megjith se ju nga shqiprija
  njpohurit i kini aq sa ka leju e kordinue partija !

  Reply to this comment
 19. 6 June 16, 22:59

  zotni replikues !

  . Jam I detyrue ta perseris se nuk ka pas asnje lidhje me sistemin(regjimin) e Enver Hoxhes Titos apo ne kohen e Rugoves.apo Thacit .BIBLA IME ESHTE SHQIPTARIA.
  .
  Me vjen keq per ty qe ngele te dhoma e pritjes se Titos te divanat e Rugoves dhe e bere cope cope halene ne Enverit aq sa po I vjen era deri ne kete forum…mos harro se dhe Enveri ka dhomen e tij te pritjes apo divanat e tij….tregohu pak me ekuilibruar …
  .
  Pikerisht ketu eshte qellimi I komenteve te mia..nese ti thua Rrnofte Tito poshte Enveri te garntoj se ke problem me shendetin mendor

  Pra nese kraheson Jugosllavine 20 miljoneshe me 2 miljon shqiptaret e Shqiperise qe Perendimi por dhe Lindja historikisht kane zbatuar teorine se rruga e Tiranes per ne Washington-Moske-Berlin kalon neper Beograd dhe deri diku nga Athina..kjo tregon se te mungon sensi dhe je jashte realitetit…
  .
  NA LA ENVERI JASHTE EUROPE TE CANI MENDEREN AKOMA JU NEKROFAGET..
  .
  ke 30 vjet mor zotnije dhe Europa po tall trapin me shqipnine dhe kosoven…pra boll me budallakije !!
  <<
  .
  POR le te bejme epikrizen e Tita-s si I thoni ju shqiptaret e Kosoves..

  Fillojme me pyetjen:

  Pse shteti apo federata Jugosllave u shperbe ne menyre tragjike me lufte, gjak dhe armiqesi te pariparueshme pas ngordhjes se tij??

  pra duket t qarte se ai ( TITA) kete e mbajti te bashkuar ne saj te mashtrimit, demagogjise, hileve qe mund ti bente vetem ai nen bekimin e agjenturave te atyre fuqive qe luftonin per hegjemoni botrore ne kushtet e luftes se ftohte.
  .
  Si diktator finok qe ishte ai dinte jo vetem te te eleminonte kundershtaret e tij, por tu ngarkonte atyre (pasi i kishte shtrydhur si limon) gjithe deshtimet e politikes se tij, kryesisht ne genocidin dhe zbimin nga trojet e tyre ata qe nuk deshironin te jetonin nene ombrellen e ish jugosllavise.

  Josip Broz Tito, jo vetem nuk e ka dashur kosoven si republike, por ka qene i drejtperdrejte ne zhvillimin e platformave te akademisteve serb, si Çubreloviçi, Ilia Grashanin per çkombetarizimin dhe debimin nga trojet e tyre te popujve josllav ne ish jugosllavi.
  .
  Ne ate kohe goditjen me te madhe e kane marre shqiptaret qe jetonin ne trojet e tyre ne Kosove, Maqedoni dhe Mal te Zi, duke u vrare, diskreminuar dhe debuar ne Turqi. Ish ministri i Brenbdshem i Titos, famekeqi Aleksander Rankoviç, veprimet e tij deri terroriste ndaj shqiptareve i zbatoi nen bekimin dhe mbeshtetjen e politikes titiste te çkombetarizimit te popujve josllav dhe sllavizimit te trojeve shqiptare te jetusr prej shqiptareve ne shekuj.
  .
  Athere thonin se Tito eshte nje kurve politike qe e kishte zhytur Jugollavine ne borxhe (27 miliard dollare i kishte dhene perendimi ketij “udheheqesi komunist”) te cilen e pohonje te gjithe d Por ne kushtet e Luftes se Ftohte, vetem naivet, ata qe besojne ne dokrra dhe bythesiturit per interesa te atyre qe i jepnin, do te besonin se keto borxhe i jepeshin Titos se ishte nje “udheheqes larpames”, qe e “barazonte veten” me udheheqesit afrikan apo te fiseve Zulu!
  .
  Edhe ndaj Shqiperise , Titoja mbeti nje armik i betuar, nga ata qe populli i stigmatizon me shprehjet kur nuk i kafshon dot detyrohet t’i puth. Te gjitha agjenturat e huaja, veprimet subversioniste kunder Republikes se Shqiperise dhe popullit shqiptar, vrasjet, krimet, organizimin e spiunazhit dhe diversionit deri ne majat me te larta te shtetit shqiptar te kohes, dhe aktet e sabotazhit ne ekonomi,gjate gjithe kohes piknisjet e tyre i kishin nga Beogradi dhe Titogradi (Pogorica).
  .
  Edhe gjate luftes se dyte botrore, Titoja, nuk ishte gje tjeter veçse nje marionete e sherbimit te fshehte anglez, nje zbatues i perpikte i te gjitha urdherave dhe udhezimeve te Çurçillit, aleatit te frontit anti nazist qe u fut ne lufte kur po i rrezikohej prapanica nga pushtimi nazist…ect.
  .
  Zotri qetesohu !

  Komentshkruesi ta vlerson shqetesimin dhe zhgenjimin per te kaluaren …per te tashmen dhe te ardhmen e atij kombi por jeni ne kohe te gabuar dhe menyre te gabuar per tematiken ne sheqerosjen me Bratsvo Jedinstvo dhe helmin per “armiqte tuaj te nje gjaku”

  Reply to this comment
  • pergjegjeje mendimit iracional Nr6 argumentet i ki te pshtjellne me kashte June 17, 00:19

   Pse behesh kokeforte ore zotni , Une kam jetue ne ate
   shtet , jam shkollue dhe kam punue Separi na te bashkuar ne jugosllavi kemi ngel prej Enver kungjit
   te shqiprise SE pse tri vite para lufte kosova ishte e bashkuar me shqipri Por plehi Enver Hoxha u ba vella
   me Milladinin sa edhe ner shqiptar e quente Ali
   partine ia formoj Mugosha , stojniqi zvetozar vukmanoviq Tempo Gjillasi e Rankoviqi Shqiptaret e kosoves u tradhtuen prej shipnije dhe ngelen ner serbi
   Titon 20 e ma shume vite me rrena serbija nuk e ka lane me e vizitue kosoven duke i thane nuk ban te shkojsh se te vrasin njerzit me bishta ! Por tue kalue kohatita ka ardhe ne kosove dhe heren e pare ka premtu do i shtoj kujdese kosoves duhen investime ketu aq sa ka pase interes per ballancim forcash
   ne federate eshte angazhue rreth kosove
   Tjetra Tito ka thane sa here ka ardhe ne kosove
   Ju shqiptaret e kosoves duhet te jeni urelidhese per
   krijimin e mardhenjeve te mira me shqiprine
   Por Enver Hoxha nuk ka dashte lidhje se pse iu ka
   frigue ndryshimeve jetsore qe na ne kosove ishim larg
   krahasue me jeten te ju ! SErbet e kan nda me jovanken
   Titon me rrena e trillime ! Mos te hin mendja qe po ma kana politiken Titiste por po me duhet me e krahasue me poshtersine shqiptare per ta pa nivelin ku ishit e ku jeni politika e mrapsht eshte trashe aq ne shqipri
   sa edhe sot kan ngele ma keq se kosova kur shqiprija
   eshte njeqin e sa vjet shtet po adalet ! Kosova
   me Enverista komandanta ia ka pa sherrin shqipnise
   se pse e ka sjelle kulturen e pabesise , kulturen e tradhetise kulturen e montimit likuidues me vrasje pase
   shpine se pse ner thuner te tehuejve dhe rrezistencen
   kombetare e kemi ruejt se pse jugosllavija nuk ka vra kullak E kullat na e kan ruejt traditen deri ne ket
   lufte ku pushtetin e mueren halabakt dhe su pret sakica ne nje vend po perdite e meson te re edhe nje rrene
   Te lus per fund mos ma fye ajken kombetare qe bota
   i ka pranu per karakter fisnikri moral kulture
   largepamsi e atedhedashuri

   Reply to this comment
   • Mos prek ne simbole kombetare ! June 17, 22:37

    A je gati me u tranbu o i fshim e Ti i mbylluri heremetik ne karantinen xhenaze te quejtun shqipri qe shtet
    ma primitive ne bote nuk ka pase e as qe ka ! Po don mem klallxue mu Kush ish
    Jugosllavija e kush ishin shtetet e botes Prej Cilit Radio bunker i ke mesue keto primitivizma qe i flet
    pa kanar e pa kajar Une thash qe sa here Po flas
    per jugosdllavine dhe ai shtet Ka pase shume ter arritura Nuk ka qen i izoluem po me krejt boten ka
    pase lidhje E ju me Rusi te stalinit E me kine te
    Te Maocedunit Mallin kinez edhe sot nuk ka vlere hiqMe ka ardhe gjxnah kur i kam pa fshatrat e shqiprise
    Ju jeni 500 vite mas ! Kosoven e pat shkatrrue lufta
    e pate ba katastrofe Por sot kur te hyjsh ne cilin do fshat
    Eshte ndertu per mrekulli Se na jemi njerzi punetor
    Nuk na ka ece politika per qef Se ate sherr iau kemi pa juve se Kosova ka me ece panderpreshem Ju Me shki
    historikisht kini pase miqesi Edhe Zogu edhe Enveri edhe Sot Ram Kerrstiqi Ju jeni tradhtar TE kam fole
    per Titon po ty sta rroke rrodakja se je kungull !
    Titon e kan mashtrue Vellezerit serb Te Enver Hoxhes
    Neve ne kosove nuk na jet hatri ne Titon Se ati edhe
    gruen jovanken serbt ia kan nda ! Tjetra Turqit per neve
    jan si serbt 525 vite e kan mbajte rob kosoven pa
    asnje shkolle Ate marrveshje e ka ba me titon Turk muti
    Tuj thane ma lejo popullin tim te vije ne turqi
    Tue e dijte se shqiptaret i ka binde se jan turq Nje plak
    I joni kur kan ardhe njehere me i regjistrue familjet
    Kur e kan vete Zenel cka je Ti ? ka thane Turk elham dyryla Nje serbe tjetri shqiptar zyrtaret Dhe shqiptari i thotJo turk jo Mixha zenel ! po je shqiptar Ai prap thot
    Jo jo maspari jam turk e toni shqiptar Pra kaq keq i ka
    asimilue Turqija Dhe Tito nuk i ka qite me zor po krejt
    me hater Bile Nje hoxhe Mullazek Berdynaj i radavcit
    Ka shkue ne turqi ne ate kohe kur kerkojshin vasika
    (viza , leje prej turqije ) per tu ba banor te Turqise
    Ka shkue mullazek Berdyna ka nejt do kohe sa me njofte jeten ne turqi Kur eshte kthye e kan vete
    xhemati Hoxhe kallxo per turqi Hoxha shpejt
    Ka thane Ta epi Dinin po nuk e epi Drinin
    ( drini lumi qe i ka kalu pran oborrit ) Ai hoxhe
    Ka majte burg edhe ne goli otok Dhe djali i Tij
    Muhamet Berdyna Ka qen Profesor Ne shqipri
    Deri pase lufte e tash jeton ne Radavc Eh
    Ta tregoj nje tregim qe vete muhametzi e ka shkrue
    ne biografine e Tij Muhasmeti ka qen student ne
    beodrad diku ne vitin 1953 Kur baben ( mulla zeken
    e burgosin) Muhameti me ndihmen e familjes ike
    per ne Shqieri per Ti shpetue burgut ! Ne shqipri
    ka studiju dhe ka marre titullin profesor eshte martu dhe
    Ka femij Eh kur Mulla zeka eshte llirue prej Burgu
    Muhameti i ban kerkese per ta vizitue baba Dhe
    I lejohet vizita Kur Mulla Zeka arrijne ne Kufi Muhameti
    del per ta prite Por oficeri i doganes ngushtohet kur
    e shef Se hoxha ka mjekerr dhe me ligj ateher nuk ban
    me mjekerr te lejohet mrenda ne shqipri Oficerit i vjen keq dhe kthehet te Muhameti e i spjegon Nuk ban me
    Mjekerr Muhameti i thot Lirisht thuej babes mos te vjen
    Keq Oficeri i thot Hoxhe Ligji i jojne nuk leshon me mjekerr me hy mbrenda Hoxha thot ore burre po mjekrra e jemja eshte Dogri po e rruej Dhe e rruen mjekrren dhe kalon doganen Muhameti e pyte
    A u merzite per mjekerr Babe ? Hoxha r´thot :
    Hiq babo , mjekrra e jeme rritet sapet Nuk kam
    ardhe une me i ndryshue ligjet shqipnise !!!
    Ajo familje Deri ne vitet e 90 Ka pase profesor
    Inzhinjer gjykates , Prokuror , historian
    Matematricjent dhe ne kosove jan te paretr qe
    i kan shkollue femnat E ti fol per bunkera
    fol per kinez , per burgje , Per burgosa te rinje
    te kosoves Mos ti permendi me emna Qe Ne
    Shqipri kan majte Burg Njerzi me dy fakultete
    !7 vite ne kazamate Burrel e x, y vende !
    Kulufet tuaja maje ne shqipni !
    Neve ne pushime kur vijme sa ta kalojme
    kufinin na kane zemra per vorfrine qe e kini
    Ju ! nb 107 vite shtet dhe sikur me e pase fitue
    pamvaresine qe dy muaj !

    Reply to this comment
 20. Lili June 17, 00:24

  Hajde bedro hajde! Vete thot se qeveria vonoj ne reagimin e saj se kishte dro se manifestimet ishin te organieuara nga forcat e djathta ballisto zogiste !!! E vete thue se mbas nje uaj reagoj qeveria…
  pse qeveria mendoj se e djathta ishte pergjegjese per keto bedri zeza? Sepse ishin te djathtet ato qe kane shkrue per kosoven edhe roberine e saj neper bote kur ju kendojshit kengen e vellaznim bashkimitme ta e kur enveri ishte heroj e yugoslavise!
  Ishte zogistja Safete juka, ishte Miftar Spahija, ishte arshi Pipa, ishte sami repishi ishinlegalitet balli edhe shtypi i tyre qe fliste per te drejtat e shqiptareve ne kosove! Ishin keta shqiptare jo komuniste qe priten endihmuan mija shqiptare te kosoves me usistemuat neper vendet perendimore ku jui futet neburgje!
  Cdo here si qyqja mundohenime baveze ne folen e tjeterkujt edhe me pervetesuar punen e te tjereve si puna e juaj si ne 81 si ne 89 ishit shume shume te vonuar, sic jeni sot per çamerine , per te cilen nuk dini cka me thane se ju vfiq boshnjaku Bora alias ramiz Alia qe va solli Udba

  Reply to this comment
 21. naim June 17, 09:37

  Zoti Islami ju me tere qenjen tuaj mundoheni me argumente te zbardhni nje te vertete historike qe e kemi perjetu,por per shkak te rrethanave qellimisht jane shkaktu mjegullira ,sidomos nga gjysmeanalfabetet rugoviste qe edhe sote e rendojne historine.Dua shkurte ti jape disa mendime dhe perjetimet e mia.A.Vllasi ka qene kombetare dhe Kosoven e ka mbrojte nepermjet Titos dhe kushtetutes se 74,si thote ai ka qene e vetma shprese ku duheshte te kapet .Dhe pastaj si asnje funksionar tjeter hyri edhe ne burge nga Milosevici.Rugoven e kemi perkrahe tej mase kemi dhene para pa mase,por dikur u kuptua haptas se politika e tije ishte ne sherbim te milosevicit.Ai vete ishte i sjellshem i urte dhe mbi te gjitha shume frigacak dhe per kete aresye edhe e zgjodhen ne krye te LDK.Njerezit rrethe tije ishin UDBashe te perbetuar,perveq F.Aganit dhe disa tjere qe u larguan.Rugoven e shtine ne kurthe dhe e mbajten tere jeten i mundesuan nje jete luksoze ….Po te kishte zgjate edhe nja 5-6 vjete politika rugoviste Kosova nuk do hynte ne lufte ,se ne manyre paqesore do ishte zbraze nga shqiptaret dhe do kolonizoheshte nga serbet e Kroacise dhe Bosnjes,PROCES I CILI KISHTE FILLUARKam qene adhurues i kesaj partie por kur ndegjonje nge figura udheheqese te saje duke derdhur vrere kundre UCK,A.Demaqit R.Qosjes dhe kur masakrat ke KosoVe mundoheshin tua hekin serbrve dhe tua mveshin…

  Reply to this comment
 22. 7 June 17, 16:40

  o titoboleferkuesi i kosoves !!
  .
  Nuk ka shqiptar ne bote (perjashtue banoret e cmendinave) qe te kundershtoje faktin qe Serbia jote o koqevar ka qene me e zhvilluar se Shqiperia.. ta perseris MOS U MBURR ME BOLET E TITAS

  po jap nje shembull per lexuesit:

  HEKURUDHA E PARE NE KOSOVE U BE NGA TURQIA NE 1873 DHE E MORI SERBIA NE 1918…fajin enveri e kishte ??

  The first railway line was built under Turkish guidance for the Compagnie des Chemins de Fer Orientaux (CO), led by Maurice de Hirsch. It started in Thessaloniki, went on north to Skopje and reached Kosovska Mitrovica in 1873.

  Before the First World War it was used by the Serbian Railways which operated as Yugoslav Railways between 1918
  .
  Pra Kosova ishte me hekurudhe nga turku ne 1873 kurse Shqiperia ne 1947….vetem nje budalle nuk e kupton ndryshimin
  ___________________
  shembulli dyte
  ____________________
  Universiteti i Beogradit (serbisht Univerzitet u Beogradu) u themelua nga Obradoviç në vitin 1808. Ai është universiteti më i vjetër në Serbi dhe njëri ndër universiteti më të mëdhenj në gjithë Evropën.
  PRA O KOQEVARE SERBET KISHIN UNIVERSITET NE 1808 KURSE SHQIPERIA E NGRITI NE 1955 PRA 140 VJET MBRAPA O KOQEVARE QE SHISNI MEND ME BOLET E SERBIT
  ………………………………….
  pse serbet e titos jane te urryer ??

  Regjimi komunist jugosllav përmes strukturave pushtetore e sidomos UDB-së,me qëllim të shpërnguljes së shqiptarëve nga trojet stërgjyshore aplikojë format më diskriminuese ndaj tyre në Kosovë dhe viset tjera etnike shqiptare,duke i shfrytëzuar të gjitha kontaktet me shtetet tjera të Ballkanit,për realizimin e këtij qëllimi. Më 18 shkurt 1953 Jugosllavia,Greqia dhe Turqia arritën një marrëveshje për miqësi dhe bashkëpunim reciprok… dhe në kuadër të një serie bisedimesh atë vit kryetari i Jugosllavisë JOSIP BROZ TITO dhe përfaqësuesi turk :FUAD KYPRILI në Split të Kroacisë nënshkruan një”marrëveshje xhentelmene”,me të cilën u ripërtri konventa shtetërore jugosllave-turke e vitit 1938,për shpërnguljen e shqiptarëve …në Turqi!!!!!

  SHTABI I TITOS PER REALIZIMIN E KESAJ MARREVESHJEJE…!!!

  Për zbatimin me përpikëri të këtij operacioni kriminal, TITOJA ngarkoi vetë ALEKSANDËR RANKOVIQIN (ministër i brendshëm federativ) për formimin e SHTABIT OPERATIV me përbërje nga njerëzit më të sprovuar…,shovinist nga më të tërbuarit, kriminelë të regjur që prej vitesh i kishin lyer duart me gjakë të shqiptarëve.
  Këtë shtab e përbënin,drejtues të strukturave pushtetore në nivelin federativ,republikanë dhe krahinorë si dhe drejtues të UDB-së,si:

  1.ALEKSANDËR RANKOVIQ

  2.KËRSTO CËRVENKOVSKI

  3.SVETISLLAV STEFANOVIQ

  4.MILLAN BARTOSH

  5.LEO GRISHKOVIQ

  6.VOJKAN LLUKIQ

  7.MARKO VUCKOVIQ

  8.PAVLE JOVIQEVIQ

  9.PETAR STAMBOLIQ

  10.SLLOBODAN PENEZIQ-KËRCUN

  11.GJOKO PAJKOVIQ

  12.GOJKO MEDENICA

  13.ÇEDO MIJOVIQ

  14.SËRBA SAVIQ

  15.DUSHAN MUGOSHA

  Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.Shperngulja është bërë me këtë dinamikë:

  Më 1952Janë shpërngulur—– 37.000 shqiptarë
  Më 1953—————————- 19.300 “
  Më 1954—————————- 17 500 “
  Më 1955—————————- 51.000 “
  Më 1956—————————- 54.000 “
  Më 1957—————————- 57.710 “
  Më 1958—————————- 41.300 “
  Më 1959—————————- 32.000 “
  Më 1960—————————- 27.980 “
  Më 1961—————————- 31.600 “
  Më 1962—————————- 15.910 “
  Më 1963—————————- 25.720 “
  Më 1964—————————- 21.530 “
  Më 1965—————————- 19.821 “”
  Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) për në SHBA, Kanada, Australi e vende të tjera tejoqeanike

  Ky shtab famekeq i JOSIP BROZ TITOS vazhdon me krimet ne Kosove!!!

  -Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 30.000 shqiptarë.

  Kush e organizoi grumbullimin e armeve ndere shqiptar,a serbet apo sevrvilet e tij shqiptar,duhet ta kerkojm qakaqin,se per armik serbin e kemi ditur,ama shqiptaret kundra vetevetes kete po ja lenja zotit te madh !

  Se keshtu çka na kan bere e po na bejn tanet kerkund ne bote nuk kam ndegjue e pare !

  Reply to this comment
 23. 8 June 18, 15:53

  I nderuar titoboleferkues prej Kosove !!
  .
  Sinqerisht te respektoj mendimin extremisht te zi qe ke per Shqiperine dhe tullumbacet apo fishekzjarre qe leshon per kohen e Titos & Jugoserbine
  .
  Per dijeni per keto dy fjali me poshte te thene nga ju mund tju rradhis si antishqiptarin me te madh te pakten pas 1991 kur ne Shqiperi vershuan “mjekrrat e Kosoves”
  .
  Nje pyetje :

  A ja di kuptimin ketyre dy fjalive tuaja ??

  Fjalia e pare e juaja (citoj)

  “””” karantinen xhenaze te quejtun shqipri qe shtet
  ma primitive ne bote nuk ka pase e as qe ka ! “””

  .
  Fjalia e dyte e juaja (citoj)

  ..
  _________________

  Ju ! nb 107 vite shtet dhe sikur me e pase fitue
  pamvaresine qe dy muaj !
  ….
  Ti mor zotni mund te kesh dashuri folklorike ME ZEMER per Shqiptaret e Kosoves qe ishin ne parajse ne kohen e Tita-s..por me TRU (MENDJE) ja ke kaluar dhe Kryeministres perverse te Serbisë, Ana Bërnabiç, qe i quan para 2 javesh shqiptarët “njerëz thjesht të zbritur nga mali”, që përkthyer nga figuracioni i shprehjes do të thotë “egërsira”.
  .
  Bravo Mal Uki ja kalove dhe Bërnabiçes

  Reply to this comment
  • per bunkrerin serb nr 8 June 18, 17:43

   Shqiptaret e kosoves Dem Babadem Kan qene edhe
   kombetar edhe patriot e qendrestar me tradita
   E ti mue dhe shokve te mij qe kur e kemi vizitue
   shqiprine Zemra na ka plase kur shifshim ate jete merane
   ne ato fshatra prej kuksi be deri ne Tirane
   Nuk ma then deshiren per ta pa shqiprine
   ne piedestalin e te gjitha miresive Dhe nuk te gjykoj
   se je Enverist Dhe eNveri ishte vet Serbofil dhe
   krejt shoket e tij i gjykonte per serbofila
   Ty te qkerdheft bernabiqka se eshte rod i yti
   Ju edhe boten jeni kah e flliqni se ishit te pa
   punetor dhe te pa tradite shqiptari Ndersa neve
   ndertimin e te qenunit shqiptar na e ka ruejt
   Kulla dhe shkolla bashk E juve kullat e
   kullaket iau ka hanger Enver kallukrangja

   Reply to this comment
 24. 9 June 18, 18:30

  I nderuar koqetitoferkues i Kosoves.
  .
  Po ta perseris

  Nuk e kam rruajtur..nuk e rruaj dhe nuk do ta rruaj as per Enverin ..Titat rugovat thacat dhe gopin e somes…me intereson e verteta..

  Ne rastin konkret jam albiter midis atyre qe vlersojne Enverin dhe atyre qe i hane kockat si puna juaj..

  .Ajo varferi relative qe ishte atehere pas 1973-it qe ti ke te drejte ka ardhur dhe nga nje rrethim kriminal nga Serbo-jugosllavet dhe greket// me amerike pas bythe

  kqyre jarono

  Plani Tito-Zogu-Cia për kryengritje në Shqipëri

  Dokumenti i dytë që botohet për herë të parë sjell informacione shumë interesante mbi bisedimet e emisarëve të Zogut me palën jugosllave. Jugosllavët, me sa duket shumë të shqetësuar mbi situatën në Shqipëri dhe qëndrimin e fortë anti-Tito që mbante pala shqiptare në linjën e Stalinit, duket se po mendonin seriozisht një rrëzim të Hoxhës me çdo mënyrë të mundshme. Mbështetja për Zogun ishte një alternativë shumë e pëlqyer për Titon, i cili e kishte ndarë mendjen për një ndërhyrje sa më të fortë në Shqipëri, edhe nëse Zogu nuk do të kishte mundësi të përfshihej në një kryengritje të mundshme.
  .
  Megjithatë, dërgimi i përfaqësuesve personalë të Titos pranë Zogut dhe ftesa për një zhvendosje të mundshme të Zogut dhe familjes së tij në Beograd duket se janë lëvizje, të cilat janë llogaritur nga Tito për të shprehur një besim tek ishmbreti shqiptar, por edhe për të arritur disa fitore diplomatike. Zogu, një diplomat i aftë për të nuhatur nuancat ballkanike, ka pranuar takimin me të dërguarit personalë të Titos, por duhet ta ketë refuzuar me xhentilesë ftesën për t’u zhvendosur në Beograd, të bërë nga lideri i njohur komunist i Jugosllavisë. Nëse Tito do të merrte atë që kërkonte dhe të tërhiqte Zogun në Beograd, lideri karizmatik jugosllav do të kishte arritur një fitore shumë të madhe propagandistike. E para, duke e konfiguruar Zogun si një alternativë për qeverisjen e një Shqipërie pro-jugosllave, e dyta si një kërcenim potencial ndaj Hoxhës dhe e treta, si një përpjekje për të zbutur faktorin kosovar, i cili duke parë ishmbretin Zog në krah të Titos, do të ulte tonet nacionaliste.

  TOP SEKRET Memorandum: Zv.drejtori për Koordinimin e Politikave, SE BGFIEND: Raporti javor Shtator 1952

  Gjatë muajit shtator, përfaqësuesit britanikë dhe amerikanë në Romë vazhduan bisedimet me anëtarët e Komitetit Ekzekutiv të Komitetit Kombëtar të Shqipërisë së Lirë, me qëllim arritjen e një marrëveshjeje me të gjitha fraksionet, si dhe një ri-organizim të Komitetit si dhe zgjerimin e tij. Raportimet nga Roma bëjnë me dije se deri më tani shumë pak progres është arritur në këtë drejtim. Balli Kombëtar refuzon me këmbëngulje zgjerimin e Komitetit. Kemi gjithashtu raportime kontradiktore mbi pozicionin që tashmë britanikët duan të mbajnë mbi këtë çështje. Kemi urdhëruar përfaqësuesin tonë që të jetë i kujdesshëm në bisedime, deri sa ne të sqarojmë pozicionin e britanikëve, si dhe të shikojmë se cilët elementë të Komitetit do të përkrahin qëndrimin tonë. Gjatë javës së parë të shtatorit ( ) bisedoi me Mbretin Zog në Aleksandri. Zogu deklaroi se përfaqësuesit e tij ishin pritur në mënyrë mjaft miqësore nga jugosllavët gjatë takimit në Shkup, në fund të gushtit.
  .
  Zëdhënësi i jugosllavëve deklaroi se jugosllavët dëshironin të shikonin një rrëzim të regjimit aktual në Shqipëri nga vetë shqiptarët, me në krye Zogun, por në rrethanat e patolerueshme të vendit, jugosllavët do ta rrezonin regjimin vetë nëse Zogu dhe shqiptarët e tjerë nuk i kishin mundësitë për ta bërë një gjë të tillë. Jugosllavët ranë dakord që të dërgonin sa më shpejt përfaqësues direkt për të biseduar me Zogun në çështje të politikave, si dhe detaje operacionale. Jugosllavët gjithashtu deklaruan se nëse Zogu dhe familja e tij dëshironin të largoheshin nga Egjipti, ata do të ishin gjithmonë të mirëpritur në Beograd. ..ect

  Reply to this comment
 25. HAKUN TA DHASH DEBIL I RRENES NUMER 9 June 18, 19:32

  Ne cilin radiobunker te Enver Kallukrangjes i lexove keto trillime o faqezi Qe me shtine me te thane te verteten Titos ti e fara e jote ia kan lmuebolet Se na shqiptaret e kosoves nuk e kemi formue jugosllabvine e Titos Dhe
  Ti flet Per zogun Rrena te pa ndegjueme po krejt te trillueme Zogu kurr nuk ka take as Titon as komunistat
  Ka ike si kral Pjetri Se ate e ka pase mik E jo Titon
  At zogun tan e ka luftue Bajram Curri e ajka kombetare
  Ju jeni popull Rusofil Serbofil E u munuet edhe kinez te baheni po skini mujte Hej Tromak ne vitin 1975 Isha ushtar Ne ate kohe ne kazerme me nja 5 bataljona
  Pra me pese kazerme ne nje oborr dilku 5 mi vete
  e Neve krejt ishim nja 6 shqiptar Kur e kemi dhane Betimin Komandanti I pukes u tha ushtarve se na ishim te rij JU ushtar Kam nje informim tha komandanti
  Ne mesin e juaj ka ushtar te kombesive te ndryshme
  te krejt jugosllavise Secili komb ka tradita te veta
  Ne mes te jush ka shqiptar Mos gaboni me i sha
  Se shqiptari kur ta shajsh nuk te duron po ose te myte
  ose duhesh ta mysish Andaj komanda kurrfar arsyetimi nuk pranon nese dikush e shane Shqiptarin Eh
  Mas 1981 na kan ardhe ushtar te vrar bile edhe
  tuj thane ka bere vetevrasje Pra Tita shtetin e ka mbajte me men e Jo me rrene Si enver Hoxha
  Rreziku prej Titistve , Pastaj RRezikuangloamerikan per shqiprine Jane rrena te Enver kallukrangjes e dumave si ti Ngjalle Enverin se Enverizmi tka lane te klrymt
  Ju prej shqiprije jeni rrenca jeni pa karakter jeni tradhtar jeni annti kombetar Shipnine gjithehere e ka mbrojte kosova Me haxhi Zeken me Shaban Polluzhen Me Hasan Prishtinen Me Bajram Currin E ju kurrr kurr
  Pse nuk erdhen grekt me punue te ju Po ju shkoni
  Qyre pis , Une jam i irituem ne Enverista te Kosoves
  Qe e kan mashtrue popullin Kan rrrejt e rrejne Si Enver
  hoxha Na i kan hanger fabrikat , i kan hanger gjkithecka
  qe ka pase lkosova Sot NUk ka prodhim Se ntishin kane kombetareAsnje shqiptar kosove nuk do te dilte jasht
  per pune Se pse kosova ka pase vendper punesim
  Kosova Jugosllavine e ka furnizue me rryme
  Trepqa e ka majte Titen e jugosllavine E sa fabrika prodhuese kishim Ramiz Sadiku Kombinatet Kooperativat I kan hanger komandantat E bEdri Sallamit
  Me thunra te Thiver !

  Reply to this comment
 26. 10 June 18, 20:20

  kqyre o jaron c’ka bashin vellezerit e tu qe pasi i fituan i rrafen si gamori ne duhon gjithe naten ne stadjum.

  …ku ishe ti o trim atehere

  rrifje lojtaret me serbet

  apo u rrafe dhe ti si “gamori n,duhon” me brotsvo jedinstvon e ketij timit

  16 tetor 1983/

  Kur Prishtina fitoi në Beograd dhe tifozët thërrisnin Enver Hoxha ( EHOOO EHOO)

  Agim Cana ishte njëri nga shënuesit në fitoren e Prishtinës 1-3 ndaj Crvena Zvezdës, në stadiumin “Marakana” të Beogradit. Gjithçka ka ndodhur në vitin 1983, kujton Loriku, ish-kapiteni i ekipit tonë Kombëtar. Ndërkohë që edhe Cana senior, tashmë 6o vjeç, kujton atë fitore historike ndaj gjigandit jugosllav të futbollit.

  “Për të mbështetur skuadrën në atë kohë, kanë udhëtuar nga Prishtina rreth 10 mijë tifozë, të cilët kanë thirrur në stadium EHO…EHO dhe për këtë rreth 2000 prej tyre u arrestuan dhe u keqtrajtuan, pasi e konsideruan që thërrisnin Enver Hoxha. Në fakt tifozët u justifikuan, që kjo ishte një thirrje internacionale futbolli. Pas përfundimit të takimit – vazhdon komentin e tij Agim Cana

  – grupi i Arkanit, Delije,
  që edhe tani janë ultrasit e Zvezdës,

  na rrahën ne lojtarëve një nga një,
  gjatë të gjithë natës në stadium”.

  Cana ka shënuar golin e barazimit ndaj Crvena Zvezdës së madhe, ndërsa goditjen finale ia dha Fadil Vokrri me një dygolësh të tij, i cili më pas e vazhdoi karierën me uniformën e rivalëve të Partizanit të Beogradit.

  Reply to this comment
 27. Fund me pergjegjeje nr.10 June 18, 23:12

  A munesh me e dijte per cfar teme po flet !
  Me te than te drejten me te gjith njerzit qe
  kam shkembye mendime me komente dhe
  me mendime te ndryshme kemi krijue miqesi
  Me ty eshte e pamundur Behanet i ki si jashtokesor Q!

  Reply to this comment
 28. Kosova Republike June 19, 11:08

  bedriu paska fole ma ramiz aline per kosoven…po ramizi me te shoqen ka qene spiun i serbve qe ne 45 kur kaloi ne kosove . kosovare e shqiptare qe e zbuluan kete fakt u eliminuan … dhe kush ta vendosi saliun ne balle te vendit? po ti bedri je i bindur qe sigurimi te ka vrare baben prandaj nuk e pranon ne asnje vend ne keto tre kater artikuj qe zbulimi shqiptar ka punuar shume per kosoven e ka pasur informacione ne te gjitha nivelet e qeverise jugosllave, deri ne politbyrome e titos…na sajove informacionet paralele qe merrte enveri, por edhe ato kalonin nepermjet grupit te zbulimit e te kosovareve qe bashkpunonin per atdhe e jo per para. Kryengritja dhe demostratat ne kosove te 81 u organizuan nga kosovaret dhe zbulimi shqiptar ka qene gjithmone ne dijeni. Prandaj te kam shkruar nese i ke lexuar shifrat e ambasades sone ne beogradi. Aty i ke te gjitha , edhe informacionet “paralele ” te envert

  Reply to this comment
 29. astrit September 2, 14:21

  Per rloin qe shteti komunist i Enver Hoxhes kishte te demostratat e vvitit 1981 Bedri Islami mos te shkruaj hartime, por te shkoje ne Arkivin e Ministrise se Brendeshme dhe te lexoj dokumentacionin e bollshem te ketij arkivi per ish Jugosllavine e pastaj me dokument ne dore te na tregoje se deri ku shkonte ndikimi i Tiranes komuniste ne çeshtjet e ish Jugosllavise

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim