Shqipëria e kuislingëve

Pëllumb Xhufi September 20, 2017 13:29

Shqipëria e kuislingëve

Pëllumb Xhufi

Lufta e Dytë Botërore, ndryshe nga luftrat e mëparshme, në një mënyrë ose në tjetrën e përfshiu të gjithë popullin shqiptar. Ajo shërbeu si një katalizator i madh social, ku klasat dhe shtresat e ndryshme të shoqërisë shqiptare u diferencuan qartë përballë detyrës imperative të momentit, që ishte lufta kundër pushtuesit nazifashist, për çlirimin dhe rivendosjen e pavarësisë së shtetit shqiptar. Qysh në orët e në ditët e para të pushtimit, në krah të pushtuesit italian u evidentua qartë grupimi i kuislingëve dhe i kolaboracionistëve.

Nuk qe një rastësi, që ky grupim përfaqësohej nga pinjollë të bejlerëve, krerëve e bajraktarëve të mëdhenj të jugut e të veriut të Shqipërisë, të asaj klase, që kishte qenë mbështetja kryesore e pushtetit osman dhe më vonë, shkaktare e destabilitetit dhe e dobësisë së shtetit shqiptar në dekadat e para të shek. XX. Shefqet Vërlaci, Eqrem Libohova, Eqrem bej Vlora, Kadri Cakrani, Qemal Vrioni, Kol Bib Mirakaj, Isa Toska, Preng Previzi, Vizhdan Risilia, Fiqiri Dine, Marka Gjoni, Muharrem Bajraktari, Xhafer Deva, Selim Kaloshi, Halil Alia, Hysni Dema janë disa nga emrat që i gjejmë në top-listën e kolaboracionistëve shqiptarë gjatë Luftës II Botërore.

Këtyre iu bashkuan edhe përfaqësues të veçantë të inteligjencës liberal-konservatore, si Mit’hat Frashëri, Abaz Ermenji, Skënder Muço, Ali Bej Këlcyra, Safet Butka, Bahri Omari, Mustafa Kruja, Koço Kota, Mehdi Frashëri, Lef Nosi, Rexhep Mitrovica, Hasan Dosti, Kolë Tromara, Vasil Andoni. Disa prej tyre ishin veteranë të Lëvizjes Kombëtare ku kishin përfaqësuar krahun konservator të saj, që pavarësimin e Shqipërisë dhe themelimin e shtetit shqiptar, e kishin parë jo aq shumë si rezultat i mobilizimeve të mëdha popullore, se sa si rezultat i konjukturave e traktativave politike.

Pozicionimin e tyre në krah të pushtuesit, përfaqësuesit e këtij grupimi heterogjen u munduan ta përligjin ideologjikisht me antikomunizmin dhe nacionalizmin e tyre. Në këtë kuptim, do ia vlente një analizë e sjelljeve dhe e qëndrimeve të elitës së vjetër shqiptare në vitet e Luftës II Botërore, për të parë se ç’qëndron e ç’nuk qëndron në këtë “antikomunizëm” e “nacionalizëm” të pretenduar të tyre.

Nuk mendojmë se duhen përfshirë në këtë analizë ata krerë e bajraktarë krahinash, analfabetë e injorantë, tek të cilët antikomunizmi nuk ishte aspak një qasje ideologjike, por ishte thjesht një qasje pragmatike, që përcaktohej nga bindja se krijimi i një shteti kombëtar modern, do të thoshte fund i pushteteve dhe autoriteteve të trashëguara, fund i strukturave të vjetra politiko-juridike, që bazoheshin kryekëput në izolimin krahinor, në klientelizmin, në mercenarizmin, në analfabetizmin dhe në një folklorizëm primitiv, që akoma në shek. XX e përfaqësonte Shqipërinë me gjakmarrjen dhe kanunin.

Në këtë kuptim, krerët tradicionalë nuk mund të pajtoheshin me ndërtimin e një shteti modern, pak rëndësi kishte nëse bëhej fjalë për një shtet republikan, monarkik apo komunist. Në fund të fundit, ata patën të njëjtin konflikt si me qeverinë e Ismail Qemalit, ashtu edhe me atë të Princ Vidit, të Ahmet Zogut e të Enver Hoxhës. Ekzistenca e tyre ishte pengesa e fundit për realizimin e shtetit kombëtar, ashtu siç e kishin projektuar Shqipërinë ideologët e nacionalizmit shqiptar, si shtet unitar, si shtet ligjor e si shtet evropian. Në fakt, një nga arritjet e Luftës Antifashiste ishte zhdukja e pushtetit anakronik e ilegjitim të këtyre krerëve, që u bënë njësh me pushtuesin.

Pëllumb Xhufi

Pëllumb Xhufi

Mbi antikomunistët dhe anglezët

Antikomunistët e vërtetë, pra, duhen kërkuar gjetkë, tek njerëz të mendjes e të penës, si Mustafa Kruja, Patër Anton Arapi, Mithat Frashëri, Skënder Muço, Ali bej Këlcyra me shokë. Por antikomunizmin e tyre këta nuk arritën ta kolaudonin me atë që ishte prova e zjarrit e momentit historik, duke u angazhuar në luftën antifashiste, siç bënë forcat demokrate e republikane në Itali, Francë e gjetkë në Evropë, të cilat dolën nga lufta me kredenciale po aq të forta sa komunistët falë pjesëmarrjes së tyre në rezistencën antifashiste.

Antikomunistët shqiptarë, të grumbulluar rreth organizatave të “Ballit Kombëtar” e “Legalitetit”, në rastin më të mirë qëndruan në pritje, dhe në rastin më të keq bashkëpunuan me pushtuesin. Sigurisht, rasti i Mustafa Krujës është një rast ekstrem. Kruja pretendonte se pranoi ta marrë përsipër drejtimin e qeverisë kuislinge në kushtet kur “organizatat komuniste ishin gjallëruar” dhe kur ai e ndjeu si detyrën e vet “shkuljen e komunizmit”.

Por, a thua vërtet të ketë qenë “antikomunizmi” ai që e shtyu Mustafa Krujën të bëhej kryeministër i një prej qeverive kuislinge më të urryera të historisë së Shqipërisë? Ka pak të ngjarë, përderisa në dhjetorin e vitit 1941, kur ai u emërua nga Musolini, komunizmi ishte shumë larg së pushtuari mendjet dhe zëmrat e shqiptarëve, të cilët atë kohë vuanin një të keqe konkrete e të përditshme, që ishte pushtimi fashist.

Pikërisht këtu qëndron thelbi i problemit: Mustafa Kruja ishte një fashist i bindur, dhe për fatin e keq të tij, antikomunizmi i një fashisti ishte krejtësisht jashtë kohe dhe i pavlerë në një kohë kur demokracitë e mëdha, SHBA e Britania e Madhe ishin bashkuar pikërisht me bastionin e komunizmit, BRSS, për të mposhtur fuqitë e boshtit nazifashist. Diçka më shumë se Mustafa Kruja mund ta luanin kartën e antikomunizmit personalitete si Ali Këlcyra, Abaz Ermenji, Skënder Muço apo edhe vetë Abaz Kupi.

Të bindur, dhe me të drejtë, se aleatët anglo-amerikanë nuk e dëshironin një qeveri komuniste pas luftës, këta e justifikonin inaktivitetin, apo edhe bashkëpunimin e tyre me pushtuesin, me nevojën për të ruajtur të paprekura forcat e tyre, të cilat do t’i përdornin pas largimit të gjermanëve për të mënjanuar ardhjen në pushtet të Frontit Nacional Çlirimtar të drejtuar nga komunistët. Në 15 shkurt 1944, përfaqësuesi i Ballit Kombëtar, Skënder Muço, i përgjigjej me këto fjalë akuzave të majorit amerikan Kuejl (Quayle) lidhur me bashkëpunimin e BK me gjermanët: “Po, ne jemi vënë në krah të gjermanëve për të mundur komunistët dhe ndikimin e FNÇl: një ditë gjermanët do largohen nga Shqipëria, por kush do t’i largojë komunistët”?

Një arsyetim identik përdorte edhe Abaz Kupi ndaj ushtarakëve të misionit britanik të atashuar pranë tij, kur këta e nxisnin të kryente ndonjë aksion kundër gjermanëve. Nuk mund të mohohet, se justifikimi i inaktivitetit apo i kolaboracionizmit me nevojën për të luftuar komunizmin, ngjiti sidomos tek disa oficerë të misioneve ushtarake angleze, si J. Amery, D. Smiley, Billy McLean dhe tek ndonjë shef i tyre në Londër e në Kajro. Këta, siç pohon një tjetër oficer anglez, J. Naar, përveç detyrës për të nxitur sulmet kundër gjermanëve, “punonin edhe për të zbatuar një axhendë anti-partizane e anti-komuniste”.

Në pranverën e vitit 1944, majori britanik, Philip Leak, insistonte se, pavarësisht qëndrimit pritës apo bashkëpunimit të hapur me gjermanët, BK e zogistët duhet të mbështeteshin nga aleatët në vështrim të “një kryengritjeje të përgjithshme në fund të luftës”. Me nota miratuese, në 19 prill 1944 majori Seymour i raportonte Londrës se Kupi “është duke u përgatitur për luftë civile pas largimit të gjermanëve” (is preparing for Civil War after the Germans leave).

Jo të gjithë oficerët britanikë që vepronin në Shqipëri ishin dakord me politikën e mbështetjes së ballistëve e zogistëve, aq më shumë që tashmë ishte e qartë se ishte shuar çdo shpresë për t’i përfshirë ata në luftime kundër gjermanëve. Në 7 qershor 1944, majori Watrous e paralajmëronte eprorin e tij në Kajro, Boxshall, se “çdo mbështetje e mëtejshme për Abaz Kupin, me gjasa do t’i shërbente vetëm shpërthimit të luftës civile dhe do t’u krijonte shqetësime operacioneve të partizanëve kundër gjermanëve”. Duhet thënë, se misioni ushtarak amerikan OSS nuk u përfshi në këtë lojë të dyfishtë.

Pasi krijuan bindjen se kush luftonte e kush bashkëpunonte, amerikanët vendosën t’i atashonin misionet e tyre vetëm pranë Shtabit të UNÇl.

Abaz Kupi e Mitat Frashëri, Londër 1949

Kalimi në veri

Gjithsesi, kur Divizioni I kaloi në veri dhe sidomos kur ai u angazhua në luftime të gjata e të përgjakshme për çlirimin e Peshkopisë, Dibrës, Krujës etj., vetë britanikët e atashuar tek Abaz Kupi e krerët e Dibrës, patën rastin të konstatojnë nga afër epërsinë dërrmuese të forcave partizane ndaj atyre “nacionaliste”, tek të cilat më kot shpresuan se “do hidhnin ndonjë pushkë” kundër gjermanëve, e sidomos se do ndalnin ardhjen e komunistëve në pushtet pas luftës.

Luftimet e ashpra mëse dy-mujore të angazhuara prej Divizionit I për çlirimin e Peshkopisë dhe të Dibrës, që ishte lufta e parë frontale që UNÇl përballonte me forcat gjermane, e bindën Londrën përfundimisht se Ushtria Nacional Çlirimtare ishte një forcë e jashtëzakonshme goditëse, se kalimi i Divizionit I në veri nuk kishte qëllim eliminimin e Abaz Kupit dhe nuk bëhej për qëllime të luftës civile, por për çlirimin e qendrave kryesore; jo më kot, pas marrjes së Peshkopisë, anglezët rifilluan furnizimet nga ajri, me armë e pajisje, për forcat partizane.

Dhe së fundi, dalja e Divizionit I në veri, e shoqëruar nga një galvanizim i popullsive të atyre viseve dhe me bashkimin e tyre me formacionet partizane, i bindi përfundimisht anglezët, se Abaz Kupi përbënte një faktor të papërfillshëm dhe se kishte qenë kohë dhe energji e humbur investimi i bërë prej tyre në favor të të ashtuquajturve nacionalistë.

Kishin kaluar plot 10 muaj nga koha kur, në 17 dhjetor 1943, nga Orenja gjenerali Edmund Davies i kishte rekomanduar qendrës për t’u dërguar një paralajmërim të fundit ballistëve e zogistëve, që tashmë bashkëpunonin hapur me pushtuesit gjermanë: “Mendoj se qëndrimi i aleatëve duhet të bëhet publik menjëherë, duke deklaruar fort, se kuislingët, tradhtarët dhe ata që nuk luftojnë kundër gjermanëve do të marrin ndëshkimin që u takon dhe në kohën e duhur nga aleatët. Shqiptarët e kanë bërë këtë lojë kuislingësh në vazhdimësi me turqit, italianët dhe tani edhe me gjermanët. Ata besojnë se do të bëjnë të njëjtën gjë edhe me aleatët. Prandaj rekomandoj të bëhet një deklaratë e hapur në favor të Frontit Nacional Çlirimtar”.

Kalimi i Divizionit I në Veri dhe përmbysja e madhe që ai solli në frontin e luftës dhe në rikonfigurimin e raportit të forcave, i dha fund shpresës së britanikëve për ta faktorizuar Abaz Kupin dhe krerët e tjerë zogistë si një alternativë serioze ndaj FNÇl. Kështu, në shtator 1944, McLean, Smiley e Amery, oficerët anglezë që mbështetën deri në fund Kupin, shpeshherë edhe duke dizinformuar Londrën për forcën e tij reale, u udhëruan ta braktisin atë dhe të kthehen në atdhe.

Balli, Legaliteti dhe teoria e jug-veriut

Në raportet e misionarëve anglo-amerikanë, organizatat e “Ballit Kombëtar” e të “Legalitetit” emërtohen zakonisht si organizata nacionaliste. Në fakt, Kosova dhe Shqipëria etnike zinin vendin kryesor në propagandën e përditshme të këtyre dy forcave politike. Mbi të gjitha, këto ishin dy tema, që ata mendonin se u siguronin epërsi në ballafaqimin me kundërshtarin e tyre kryesor, Frontin Antifashist dhe me PK dhe që shpëtonin disi imazhin e tyre të kompromentuar nga bashkëpunimi me gjermanët e me qeverinë kuislinge. Megjithatë, dy oficerë anglezë, Ridell e Hibbert, e vinin seriozisht në pikëpyetje ndershmërinë e tyre, kur raportonin se ballistët e zogistët “vërtet flasin gjithë ditën për nacionalizmin, por vështirë të gjesh në sjelljet e veprimet e tyre edhe shenjën më të vogël të nacionalizmit”.

Nga ana e tij, Julian Amery e ilustron fare mirë se cili ishte koncepti i Abaz Kupit mbi atdheun, mbi patriotizmin dhe mbi vetë historinë e Shqipërisë, kur riprodhon një pohim që Abaz Kupi ia kishte bërë atij në një moment sinqeriteti: “Për njëmijë vjet ne Gegët kemi sunduar mbi Toskët dhe tani, me sa duket, ka ardhur radha e tyre të sundojnë mbi ne”.

Mustafa Kruja

Ky koncept antirilindas dhe antishqiptar, që ekzaltonte armiqësinë mes Veriut e Jugut në një moment kur vendi ishte i pushtuar nga gjermanët, kishte qenë artikuluar qysh herët në nivelin e një platforme ideologjike nga kuislingu Mustafa Kruja. Sejfi Vllamasi, në vitet 1920, e akuzonte Mustafa Krujën si “teoricienin e flaktë të filozofisë idiote të luftës mes Gegëve e Toskëve”.

Për të njëjtën arsye, në 1925, edhe Faik Konica e godiste hidhur ish- dishepullin e Esad Pashës, Mustafa Krujën pra, “një bandit pa skrupull… e spiun i mbaruar…që vazhdon akoma propagandën e tij të vjetër kundër Toskëve. Mustafa Kruja e di se udha më e lehtë për të dobësuar Shqipërinë e për të prishur shtetin është të kallet mosbesim mes Toskëve e Gegëve. Le të shpresojmë se shqiptari s’do bëhet vegël e këtij vagabondi”.

Si për të vërtetuar se ishte vërtet i tillë, në 18 korrik 1944 Mustafa Kruja u drejtoi një thirrje bashkëqytetarëve të tij krutanë për t’u përgatitur për luftë kundër Jugut “komunist” që, sipas tij ishte lëshuar të pushtonte Veriun. “Ne s’kemi shkuar për t’i kërkuar këto bisha në strofkull të vet, atje larg në Toskëri, por sot na kanë ardhë ata te shtëpitë tona… Mos t’i lemë të shkelin vatrat tona e të bëjnë qejf me gratë e vajzat tona”.

Kjo ideologji e përçarjes gjarpëronte, ku më shumë e ku më pak, tek të gjitha rrethet kuislinge të veriut dhe e dha grahmën e fundit të saj, në janar 1945, gjatë kryengritjes së Koplikut kundër qeverisë së Tiranës, të cilën dikush vazhdon ta pagëzojë si kryengritjen e parë antikomuniste në Evropë. Në traktin e shpërndarë prej organizatorëve të saj, ndër të cilët edhe mjaft ish-funksionarë e milicë fashistë, qeveria e Tiranës nuk sulmohej si qeveri komuniste, por si një qeveri “që ishte thjesht e toskëve dhe prej së cilës gegët nuk do fitonin asgjë”.

Mendjelehtësia e baballarëve dhe disa pakte skandaloze

Është pikërisht kjo urrejtje ndërshqiptare, e ushqyer tinëzisht nga pushtuesit e huaj dhe nga bajraktarë e, ndonjëherë, edhe klerikë të caktuar, që shpjegon brutalitetin me të cilin u sollën bandat e Xhafer Devës, Halil Alisë, Hysni Demës, Selim e Dan Kaloshit ndaj popullsisë civile në Tiranë, Vlorë apo Berat. Masakrat e kryera prej tyre nuk shpjegohen me kinse “nacionalizmin” e “antikomunizmin” e tyre. Për këta kuislingë mendjengushtë, që makar flisnin ditë e natë për Shqipërinë e Madhe, atdheu fillonte e mbaronte tek kufijtë e katundit e të krahinës së vet. Individë të tillë nuk kishin të bënin fare me nacionalizmin e mishëruar në programin e Rilindjes Kombëtare për një Shqipëri të bashkuar në një shtet unitar.

Por, nuk ishte më i mirë as “nacionalizmi” i shprehur nga ideologët dhe krerët e Ballit Kombëtar e të lëvizjes zogiste. Këta, duke u implikuar direkt ose indirekt në regjimin e pushtimit, morën pjesë në zhbërjen e pavarësisë, në humbjen e sovranitetit dhe në rrezikimin e kufijve të njohur në 1913.

Të ashtuquajturit “baballarë të nacionalizmit shqiptar” nuk kishin një projekt të tyre për Shqipërinë, por u zvarritën pas projekteve të hartuara në ofiçinat e huaja. E pranuan “Shqipërinë e Madhe” të bërë dhuratë nga nazifashistët, pa e menduar gjatë se pas lufte ajo mund të tërhiqte në greminë edhe Shqipërinë e vogël të 1913-s. Njëherësh, si organizata e Ballit, ashtu edhe legalistët e Zogut përqafuan projektin e një federate ballkanike greko-jugosllavo-shqiptare, sapo morën vesh se për të po punohej në MPJ të Britanisë së Madhe.

Kuptohet, projekti i një federate të tillë i skicuar nga anglezët, nuk i jepte Shqipërisë as Kosovën e as Çamërinë.

Muharrem Bajraktari, Greqi 1948

Në frymën e projekteve të tilla, si ballistët ashtu edhe zogistët kryen bisedime të fshehta me serbët dhe me grekët. Në vitin 1941, Muharrem Bajraktari dhe përfaqësues të Zogut në Stamboll filluan bisedime me përfaqësues të Drazha Mihajlloviçit, eksponent serb monarkist e antishqiptar, për të ripërtërirë marrëveshjet e fshehta të bëra me Pashiçin nga Esad Pasha në 1914, dhe nga Ahmet Zogu, në 1924. Bisedimet synonin krijimin e një federate jugosllavo-shqiptare, me kusht që Jugosllavia të ndihmonte “rilindjen zogiste”, d.m.th. rikthimin e Zogut në pushtet me ndihmën e bajonetave sllave, si në vitin 1924.

Kur e pa se Mihajlloviçi nuk kishte gjë në vijë dhe në Jugosllavi po triumfonin komunistët e Titos, Muharrem Bajraktari iu përkëdhel grekëve, duke paraqitur projektin e një federate “pellazgjike” greko-shqiptare. Ndonjë muaj më vonë, Kryetari i Ballit Kombëtar, Mit’hat Frashëri në emër të BK dhe Koço Kota në emër të zogistëve, hynë në bisedime me grekët për krijimin e një federate greko-shqiptare. Projekti i paraqitur nga ballisto-zogistët e linte Kosovën e Çamërinë jashtë kufijve administrativë të Shqipërisë dhe e vinte ushtrinë shqiptare nën urdhrat e Komandës greke.

Nëse për këtë marrëveshje nuk u ra dakord, kjo erdhi pasi Gjenerali Athanas Chryssoidou, që përfaqësonte palën greke, kërkoi shumë më tepër nga ç’ofronte Mit’hat Beu. Kërkonte që Shqipëria të kthehej thjesht në një provincë të varur nga Athina (ekartima), ku shqiptarët do mund të zgjidhnin vetëm kryetarët e bashkive e të komunave, ndërkohë që guvernatori do emërohej nga Athina. Shqipëria nuk do kishte ushtri, do kishte vetëm një xhandarmëri dhe nuk do të kishte shërbim të jashtëm, që do të mbulohej nga Athina.

Parë nga distanca kohore, qëndrimet e të ashtuquajturve nacionalistë, të grupuar rreth “Ballit Kombëtar” e “Legalitetit”, nuk lenë vend për shumë fjalë.

Qëndrimi i tyre gjatë luftës e kompromentoi seriozisht pozicionin e Shqipërisë në Konferencën e Paqes, ku asaj u tentua t’i mohohej statusi i vendit aleat dhe ku ndaj saj u paraqitën përsëri pretendime territoriale. Qëndrimi i tyre mbeti antikombëtar edhe pas vitit 1944, kur vazhduan të ushqejnë ëndrrën për t’u kthyer në pushtet sa me ndihmën e anglo-amerikanëve, aq edhe me atë të qarqeve shoviniste greke.

Madje, pas prishjes së regjimit të Tiranës me Jugosllavinë, në 1948, mjaft prej tyre, mes sosh edhe vetë Ahmet Zogu, i mbështetën shpresat tek “komunisti” Tito, të cilit i premtuan miqësi të pakushtëzuar, në rast se ai i ndihmonte të vinin në pushtet. Në kushte të tilla, mund të merret me mend, se cila do të kishte qenë fati i Shqipërisë, në rast se çlirimi do ta kishte gjetur atë të drejtuar nga kjo shpurë kuislingësh e kolaboracionistësh.

*****

Ribotim. Botimi i parë në DITA mund të lexohet duke klikuar KETU

Pëllumb Xhufi September 20, 2017 13:29
Komento

170 Komente

 1. ben usa November 7, 14:56

  Teksa lexon kete shkrim te prof.Xhufit per nje pjese te historise se ketij vendi,mendja te shkon menjehere tek lukunija e çakenjeve qe per mese 24 vjet u munduan qe me ulerimat e tyre te bindnin injorancen e mbjellur paralelisht se historia eshte ndryshe nga ç’eshte e shkruar.

  Mirpo haruan me thelbesoren se sot ka deshmimtare okulare,ka pjesmarres ne kete lufte heroike qe jane gjalle pavaresisht perpjekjeve Sahiliste per tu mbyllur syte e gojen nepermjet Mark Markeve qe z.Rama i quan “trikoleshe”!

  Historia duan apo s’duan trikoeshet e Salise do te shkruhet siç eshte e jo siç duan ta rishkruajne antivlerat e tradhetaret e ketij vendi qe sot kane zene vendin e vlerave e patrioteve.Nuk me mbetet gje tjeter veçse te falenderoj pergatitesin e kesaj interviste e njekohesisht te shpreh respekt e mirenjohje per nivelin qe mbart nje profesor si Xhufi.

  Fatkeqesisht keta njerez me virtyte te larta sot nuk jane ne vendet e postet qe duhet,pasi lukunia e jenave qe kane fytyrat akoma me njolla gjaku kane zene poltronet e Presidencave te te gjitha shtyllave qe mban nje shtet ne kembe.Fleminderit z.Xhufi per nivelin profesionalist qe mbartni.

  Ju lumte gazeta “Dita”.Ndoshta jo rastesisht i keni vene kete emer!E MERITONI

  Reply to this comment
  • .... November 7, 15:59

   mire e ka profesor xhufi po une them qe problemi kryesor qe shtrohet para kombit tani eshte si ta kthejme ate nga nje komb ordiner dhe hajdut ne nje komb punetor dhe evropian. Te zgjuar (per shejtanlleqe te vogla) jemi po se kemi shume qejf rregullin dhe punen. edhe kur del ndonje ekzemplar qe kerkon ta zhvilloje kopene drejt qyteterimit, ngrihen majmunet e tjere dhe nuk e lene. Mos duhet tja hedhim fajin evolucionit biologjik, apo mungeses se revolucionit industrial…

   Reply to this comment
   • Mal Guri September 20, 17:37

    E çfar rendessie ka se çfar mendon ky autor se si ka ndodhur para 75 vjeteve?! E çfar rendesie ka se çfar i pelqen ketij autori ne emrat e para 75 vjeteve?! Nje shkrim i tille eshte shkruar me porosi te abasades ruse dhe serbe. Shkrim per muzhike pensioniste.

    Po “çlirimtaret” pushtues xhihadiste sllavo-komuniste a kishin te drejte te ishin kollaboracioniste e sherbetore te sllaveve dhe te kryenin krime para dhe pas “çlirimit”?

    Reply to this comment
    • Xha Braho September 20, 22:04

     O Gur mali,
     Prof Xhufi fo flet mbi bazen e deshmive autentile qe gjenden edhe sot ne Arshivin Qendror te Shtetit sic jane leterkembimet e ushtarakeve te larte britanike me qendrat e tyre. Qe Balli Dhe Legaliteti u futen ne breket e gjermanit ka ende deshmitare okulare sepse keta lapangjoze per inat te sime vjehre shkuan e fjeten me mullixhine. Kjo eshte historia e vertete. Prandaj historia e Shqiperise i ka damkosur me vulen e turpit ata dhe pinjollet e tyre. Flm Z. Xhufi per kete shkrim te qarte, racional mbeshtetur ne fakte.

     Reply to this comment
     • Qaf Bulli September 21, 05:09

      O muzhik malok jugu Braho Xha. Pse i merr per te verteta ato pak qe di dhe mendon se i kupton?

      Pse mendon se ky shkrim i shokut Pllumb do i bente të mirë Dushan Mugoshen, Miladin Popoviçin e Aleksander Rankoviçin dhe kopilen e tyre me emrin PKSH????? ….meqenese deshiron histori te vertete.

      Nuk iu pergjigje kesaj pyetje:
      Po “çlirimtaret” pushtues xhihadiste sllavo-komuniste a kishin te drejte te ishin kollaboracioniste e sherbetore te sllaveve dhe te kryenin krime para dhe pas “çlirimit”?

    • Nero September 21, 23:28

     O guri me thepa i malit!

     Ishin ata ballistet e zogistet e tu qe ju futen ne brkushe jugosllaveve e grekëve jo NAc-Cli.

     Mund te thuhet se naive per idealet komuniste eshte bashkepunuar deri diku me Titon, por kur E. Hoxha e pa se cfare ishin qellimet e vereta te tyre ua qelbi mire e mire, keshtu mos hani shume mut ju ballistet e zogiste e te gjithe ju kelyshet e kolaboracionisteve, se ishin baballaret e gjysherit tuaj qe u munduan tere jeten te shesin SHQIPERRINE tek serbet e greket, jo komunistet.

     Reply to this comment
     • Kota September 23, 06:32

      O shoku pionier Nero pensionisti!
      Mjafton te lexosh se ti shkruan per “ballista e zogista” per te kuptuar se sa pionieer fshati ke mbetur, bre.

      Ti nuk arrin pa dashje te kuptosh se çfar ka shkruar Guri i Malit dhe te tjere si ai. Nuk ta ka fajin njeri se nuk arrin te kuptosh me dashje, qe domethene se nuk ka rendesi se çfar perrallash enderron.

      Pse e mendon per te vertete se ti tani di se çfar ka menduar injoranti Enver Hoxha para 70 vjeteve?

      Arrin ta perkthesh ne shqip fjalen “Nacional-çlirimtare”?

      Pse sllavo-komunizmi qe i mire (apo i keq) dhe deri kur per Shqiperine?

     • Diktatura naziste do kishte qenë më humane, sesa që ajo komuniste September 28, 15:47

      Luften nacional-çlirimtare e sajojë propoganda e Kinostudios…
      Fatet e luftes u vendosen në Rusi e jo në Shqipëri…ku nuk kishte as armë…
      Sikur të kishte fituar nazizmi do kishim qenë më mire, sesa jetoi populli jone nën diktaturën komuniste…

     • Të nderuarit e vërtetë janë antikomunistët. September 28, 18:26

      Neper poltrinat e Presidenciale janë po fëmijët e pasardhësit e këtyre plehrave që na erdhën në fuqi qysh në 1944…
      Ah sikur te mos na kishin ardhur në fuqi komunistët….edhe dreqerit të na kishin pushtuar nuk do kishim hequr me keq se në këto 47 vjet!
      Si nuk ke turp more Pëllumb Xhufi të shkruash, çfarë katranis ..akoma…Ne hoqëm diktaturën me te eger që as turke e asnje kohe nuk hoqi shqiptari, o i mallkuar Xhufi.
      Janë të nderuar gjithë ata që qenë antikomuniste…

   • Ti je tradhëtar o Xhufi, tradhëtar i njerzimit, mik i ideologjive boshe September 28, 18:29

    Me këtë njeri që na la revolucioni socialist, nuk ndërtohet me Shqipëria…
    U edukuan njerzit në socializëm, shkon poshtë shoqëria.
    Përparimi i përket botës kapitaliste…
    I përket antikomuniste ….qe ky Xhufi na i quan tradhëtar..

    Reply to this comment
  • Bilbili November 7, 16:24

   M’u kujtua ajo kenga patriotike qe kendonin partizanet e Divizionit I:

   Hidhe, hidhe kemben-e,
   t’ia bejme geges nenen-e

   Reply to this comment
   • Ilyria November 7, 17:40

    Turp per ty ae e mendoke akoma Shqiperine me kete kenge! Ndersa mua teksa lexoj komentin tuaj me kujtohet Spaci dhe Tepelena!

    Reply to this comment
   • Tërbiç September 21, 05:11

    Dushan Mugosha e kishte shtepine e Bilbil Klosit si shtepine e vet. Edhe ky bilbil krimineli i njejte eshte.

    Reply to this comment
  • Grida Sum-duma November 8, 07:39

   Mue ma pelqen sume ai Rameo Gurakeqi. Njaj po ban histeri. E ka than tamam qi legaliteti katolicistik asht partia ma e kulilibrueme e periudhes se luftes

   Reply to this comment
  • Z. Hekuri September 20, 16:25

   Xhufi eshte koherent me historine e tij personale, por kjo sjell nje devijim 180* nga e verteta historike. Patrioti Enver Hoxha u be vegel e bindur e jugosllaveve, vuri ne jete nje lufte civileqe me pas e quajti “lufte klasash”. Çliroi Shqiperine??? Besoni ju se fale tij Hitleri dhe gjema naziste nuk vijuan te sundojne deri ne vitin 1950???
   Jo, thjesht ne kembyem nje te keqe me nje tjeter, asgje me shume, u beme vendi me i varfer dhe me i izoluar ne Evrope dhe ende sot vuajme nga njerez te kallepit te asaj kohe, dallkauke e dallaveraxhinj.

   Reply to this comment
   • mirel September 23, 16:05

    hahahaa,,,i humbur komplet.
    faktet nga anglo-amerikanet flasin te kunderten, dhe ju titisto greko felliqesirat kolaboracioniste e mohoni te zezen tuaj mbi te bardhe.
    Tradhetare te felliqur…pleeera te kombit
    Kriminele ordinere,,,bastarde te ndyre..
    Zogun me motren e Zogut bashke,,yy bushtra historike

    Reply to this comment
    • Diktatura naziste do kishte qenomuniste September 28, 15:48

     Luften nacional-çlirimtare e sajojë propoganda e Kinostudios…
     Fatet e luftes u vendosen në Rusi e jo në Shqipëri…ku nuk kishte as armë…
     Sikur të kishte fituar nazizmi do kishim qenë më mire, sesa jetoi populli jone nën diktaturën komuniste…

     Reply to this comment
     • Hammerhaituri December 21, 15:34

      Ne shkalle strategjike fati i luftes u vendos ne Rusi kjo eshte e verte! Fakti qe Angloamerikanet derguan misionet e tyre ne Shqiperi tregon se deshen qe edhe aty te luftohej! Pak ose shum mir a keq gega ose tosku historite jane te shkruara te dokumentura ne Tiran Rom Londer Washington. Profesori vetem iua kujton!

  • Dine September 28, 15:29

   Akoma po mundohet Pëllumb Xhufi, të ju lajë trurin shqiptarëve, me dogmat famëkeqe të historisë së PPSh, qe e shkruajtën injorantët pasi bënë shkollat ruse e faruan të gjithë inteligjencen, fisnikërinë e deriatëhershme shqiptare!!!!
   Krijuan mostrën e njeriut të ri komunist e harruan të gjitha vetitë morale të fisnikërisë!!!
   Të gjithë këta politikanë e njerëz të shquar që ju, o Zoti Xhufi përmendni janë ajka e shoqërisë shqiptare, janë atdhetarët e vërtetë, qe deshën t’a shpëtonin Shqipërinë qysh atëherë nda fara e keqe e komunizmit…
   Do na ishte kursyer shumë gjak shqiptari, po te mos kishte shkel komunizmi në Shqipëri…

   Reply to this comment
  • Esati September 28, 15:35

   Ku ke gojë ti more gazetar, të flasësh për njerëz që nuk i ke njohur ?
   Po flet si të ka mësuar saditi Enver…
   Ti nuk je as i kulturuar e as i klasës së fisnikërisë shqiptare, qe po i lejon vetes të marrësh nëpër gojë njerëz të nderuar, atdhetare e patriotë të shquar, nën emrin e “qeverisë kuislinge”.
   Ti je një langu komunist dhe asgjë tjetër…
   Nëpër male dolën se deshtën të vidhnin haldutet komuniste…e ato partizanet femra ishin…paraardheset e prostitutave sot….

   Reply to this comment
  • Diktatura naziste do kishte qenë më humane, sesa që ajo komuniste September 28, 15:41

   Luften nacional-çlirimtare e sajojë propoganda e Kinostudios…
   Fatet e luftes u vendosen në Rusi e jo në Shqipëri…ku nuk kishte as armë…
   Sikur të kishte fituar nazizmi do kishim qenë më mire, sesa jetoi populli jone nën diktaturën komuniste…

   Reply to this comment
  • Komunistët qenë vllavrases. September 28, 15:53

   Fotografitë e gjithë këtyre fisnikëve shqiptarë, qe ka ky artikull tregojnë më së miri se çfarë njerzish ishin…krahesoje me shkarravinen tënde more Pëllumb Xhufi..e të tjerëve…
   Ata do na kishin shpëtuar nga mortja që na sundojë 47 vjet…ore vllavrases

   Reply to this comment
  • Të nderuarit e vërtetë janë antikomunistët. September 28, 18:24

   Neper poltrinat e Presidenciale janë po fëmijët e pasardhësit e këtyre plehrave që na erdhën në fuqi qysh në 1944…
   Ah sikur te mos na kishin ardhur në fuqi komunistët….edhe dreqerit të na kishin pushtuar nuk do kishim hequr me keq se në këto 47 vjet!
   Si nuk ke turp more Pëllumb Xhufi të shkruash, çfarë katranis ..akoma…Ne hoqëm diktaturën me te eger që as turke e asnje kohe nuk hoqi shqiptari, o i mallkuar Xhufi…
   Janë të nderuar gjithë ata që qenë antikomuniste…

   Reply to this comment
  • dibranja September 28, 18:34

   Shikoje ore, të fismin Muharrem Bajraktari e krahesojshin me Nanon e surratin tënd ore zero e Xhufkes…o gazetari i denglave…
   Zotëria duket qe ne te pare …
   Ka qenë zemermadh, i drejtë, burrei besës, gjithmonë i qeshur…kurse ju jeni antishqiptare o bijtë e Leninit…

   Reply to this comment
  • Shqiptar September 28, 23:30

   Laj gojën more qen bir qeni, kur të përmendim emrin Mustafa Kruja.

   Reply to this comment
 2. beni November 7, 15:17

  Menyra si jemi mpleksur ne gjith shqiptaret, te allakatur sa andej e kendej me shum relegjione si mendon njeri nuk mendon tjetri, federata ishte nje menyre zgjidhje per e curin e shtetit shqiptar! As ne jugoret nuk mundet tu imponojm veriorve e as verioret nuk mundet te na imponojn ideologjin e tyre politike, e fetare ne nje sistem kapitalist, qe kush e kupton kete sistem ndahen interesat edhe pse ne flasim te gjith gjuhen shqipe! Anglisht flasin te gjitha shtetet ne uk por te mbledhur ne nje federate! Serbo kroatisht fliste gjith jugosllavia, por u ndane interesat, cekosllovakia e njejta gje por qe u ndan me mirkuptim e jo ne gjuhen e urejties mes tyre! Shqiperia esht e njeta gje ku komunizmi mes diktatures mbajti gjoja te bashkuar klasen politike mes priviligjeve, se ndryshe te pushkatonte kush hidhte teza te tilla si psh, koci xoxen iden e federates! Mbase kjo lloj lirie sot ne ket demokraci ne shqiperi te mendosh se federata esht zgjidhja me e mir per kombin do te sjell perseri historit e komunizmit me kuislinget, se gjoja nuk ua dashkan te miren vendit, dhe mbase do te te quajn edhe tradhetar, por qe kush kupton ne shqiptaret jemi te koklavitur ne menyr te tille, qe vetem federata do tu plotesoj te drejtat e grupimeve ideologjike e politike ne ekonomin e vendit! Imponimi esht diktat ku republika deri tashme, nuk ka dhen rezultatet e nje shteti te mirfillte , por divergjenca te medha brenda saj, korrupsioni, familjariteti, relegjoni, krahina e shum e shum te tjera qe politika nuk u ka dhen sqarim edhe kuislingve e kolaboratorve! Ne shqipri prioritet esht pushteti, populli dhe idete e shijet e tyre nuk mundet tu plotesohen bile per pushtet te bejne edhe fashist, tradhetar deri ne vdekje, qe te mos behesh me atdhetar por vecse tradhetar! Tua zesh fronin esht me keq se tua vrasesh femijet e te afermit e tyre!

  Reply to this comment
  • MARKO November 7, 15:59

   Po Lulash Hollandezi me Sali Viçidolin qe shiten trojet shqiptare, qe vrane qytetaret e tyre, … ku futen?

   Reply to this comment
   • beni November 7, 16:30

    Kte a kam theksuar me lart, se korrupsioni, mos zbatimi i ligjeve pa ndeshkuar cilido qofte e ben shtetin e brishte e mosfunksional! Prandaj un jam kunder republikes, qe esht bere ciflig i disave e jam per federate ose konfederate!

    Reply to this comment
   • ARUSHA November 7, 17:28

    NE HALE TE GOMAREVE TE FUTEN E TE MOS DALIN ME KUUUUUUURREEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply to this comment
    • Ortodoksi gjirokaster. September 20, 15:47

     O Beni te pyes me sinqerisht! “Kaq te zgjuar” e mban veten se keshu te duket vetja apo se shqiptaret te duken budallenj!?? Po ku na dole ti o lumemadh tja kalosh dhe Peshkopit Foti te “ndritur” te Korçes qe ti ndash shqiltaret me fe e me krahina e te na i bashkosh ne federata. Po ik o r.k. se kete pune nuk e bitisi dot as perandoria osmane e as shovinizmi grek kur shqiptaret ish analfabete e te papare jo me ta besh ti sot. He djale mos u lodh kot me keto komente se vetem sa na prish diten se per ti mbushur mendjen njeriu vetem po te kane shkundur çibukun ne koke kur ke qene i vogel mund ta beshsosh vetete nje gje te tille.

     Reply to this comment
 3. kujtesa November 7, 15:28

  Profesor Xhufi nuk mund te kundershtohet pasi qendrimet e tij jane historike. Vetem kam rezerva per kuptimin qe duan ti japin qendrimit te personazheve konkret ne 1939-1944. Marr shembull Abaz Kupin, kemi lexuar qe Abaz Kupi organizoi qendrese te armatosur ne Durres me 7 Prill 1939 kunder italianeve. U largua jashte dhe u rikthye me ndihmen e Anglezve ku organizoi rezistence ne zonen e Krujes.Ne Konference te Pezes ishte bashke me Ndoc Coben perfaqesues te zogizmit.Anetar i Keshillit pergj. Nac-Clirimtar dhe me 10 Korrik 43 Anetar i shtabit te pergjitrhshem.
  Gazeta “Tomorri” organ i qeverise pro fashiste me 8 Prill 1942 shkruan se ; forcat e milicise paten perpjekje me ceten e Abaz Kupit ne Ishem….Kryeministri Mustafa Kruja i pergezoi milicet per kete perpjekje dhe i shperbleu me nje rroge. Milicit te vrare i dhane familjes 2000 franga dhe milicit te plagosur 500 franga….
  Nga kjo kuptohet se Abaz Kupi eshte ne nje “llogore” me Profesor Xhufin per kete moment dhe te dy jane kunder kuislingut Mustafa Kruja.Termi Ballisto- Zogist eshte perdorur ne komunizem . Ballistet jane tjeter e Zogistet tjeter. Ne e dijme se Ballistet jane antizogiste qe ne 1924.
  Eshte tjeter diskutimi kush luftoi me shume ose deri ne fund.
  Por nuk ka kriter detyrues,. Ne lufte kane marre pjese shume vajza ku nga keto ka edhe deshmore.Por shume shoqe te tyre kane ndejur ne shtepi,jane martuar ,kane lindur femije .Askush nuk kam degjuar te thote qe …….e moj…..kur shoqet tuaja luftonin ju flinit me burre dhe kini bere edhe femije…..

  Reply to this comment
  • Labi November 8, 04:37

   Qendrimet e autorit jane opinione personale, jo historike, jo profesionale.

   Reply to this comment
  • persekutuar-denuar November 8, 22:41

   Kuislingu me i madh ishte Kryefashisti dhe babai i vjerhrit te Pellumb Xhufit, qe ishte edhe kunati i Enverit Bahri Omari, prandaj eshte sajuar edhe fjalia famoze

   BALLISTO-ZOGISTE

   ne bodrumet e KQ te PPSH me qellim per te mbuluar te VERTETEN e pabesise makaber te Enver Hoxhes ndaj Aleateve te Vertete angleze dhe amerikane si Patrioti Abaz Kupi me ceten e tij ne Luften e Dyte Boteore.

   Eshte e qarte pse flet me te njejten terminollogji edhe dhenderi i familjes se Enverit Pellumb Xhufi.

   Reply to this comment
   • Gregor September 20, 22:11

    @persekutuar-denuar.
    O i persekudhjere nga trute. Nga na e nxore Bazin e Canes luftetar te paepur kunder pushtuesit? Po na trego ndonje fakt nga misionet anglo-amerikane qe na thone Bazi na paska shtire ndonje dyfek. Bazi Canes ka qene kolaborracionist me ze dhe figure. Nuk mund ta deformoni historine ju pinjollet e tradhetareve dhe bashkepuntoreve te fashizmit.

    Reply to this comment
    • Ademi September 28, 15:56

     Ore Gregor,
     Jam djalë komunisti të vjetër dhe babai na ka kërkuar falje qe zgjodhi rrugën e komunistëve…A kuptove?
     Që rrugë e gabuar ore…a kupton ti?

     Reply to this comment
   • Antikomunistët ishin baballarët e vërtetë të kombit... September 28, 20:49

    Komunistët qenë vllavrases…
    Enveri e vrau Bahri Omari, meqe ku e mbajti 4 vjet në mes të Tiranës, i mbrojtur nga miku i tij Qazim Mulleti, që vec ka shpëtuar shqiptaret nga duart e gjermanëve….
    Të gjithë baballarët e kombit ishin atdhetar e nuk donin gjakderdhje…dhe sot na dalin komunistët, këta vllavrasesit e vërtetë të hedhin baltë mbi ata, qe populli në shekuj i quajti bajraktar të kombit, se mbajtën lart flamurin shqiptar e jo atë të Leninit bastard…

    Reply to this comment
 4. enea November 7, 15:43

  Problemet e SHqiperise kane ardhur gjithmone nga… DELETED… ky eshte fakt.

  SHENIM I MODERATORIT PER PJESEN “DELETED”: Do fshihen te gjithe reagimet qe shkaktojne percarje krahinore. Ne rast perseritje, IP-ja juaj do raportohet.

  Reply to this comment
 5. Besa-Bese November 7, 15:44

  1000 xhufka nuk vlejne as sa njeri nga emrat qe ky profesor-sharlatan ze me goje. Harram te qofshin gjithe gjaku i derdhur i partizaneve dhe nacionalisteve bashke. Kaq!

  Reply to this comment
  • mr November 7, 15:52

   O besa-bese e ke gabim dhe uli nervat e qetesohu.
   Profesor Xhufi eshte atdhetar i provuar me vepra e qendrime.
   Ashtu sic jane tradhetar te provuar me vepra ata qe pernemden ne kete analize brilante dhe ndricuese

   Reply to this comment
   • Emigranti September 29, 09:41

    O Mr
    Ai Xhufi që ju e quani atdhetar është një kangur i rregjimit diktatorial më të egër që pati kombi jonë ndër shekuj!!!!
    A keni jetu në Shqipëri nga 1944-1990?
    A dini sa njerëz janë varrosur të gjallë e të vdekur nga rregjimi që ky na e quan çlirimtar???
    Më 29 Nëntor 1944 filloi përcudnimi i gjithë cilësive morale- etike shqiptare
    Ata zoterite që ky langua i quan bashkëpuntorë me pushtues, paten qëllim t’a mbronin Shqipërinë nga raprezaljet naziste dhe të mbanin larg Shqipërine nga fara e ideologjisë ruse…
    Historia e tregojë fytyrën e vërtetë të komunizmit…ata vranë dhe njeri-tjetrin apo nuk e dini historinë e PPSh???

    Reply to this comment
  • qypi November 7, 16:00

   Besa.Bese ne se nuk je dakort ju mund te shkruani historine dhe I kundervihesh me fakte e dokumenta Xhufit. Kjo eshte menyra me e mire se sa fjalet e tua pa kuptim … ato nuk kane asnje mesazh pervec se tregojne qe ti flet vetem me te degjuara e jo me studime. Studio djale perpara e pastaj kundershto

   Reply to this comment
  • luli November 7, 18:18

   MEDUKET SE KY besa bes EKA FJALEN PER muharrem bajraktarin PO ja shkruaj emrin me te vogel se ai ka qen nje qen i paras , te lumte profesor

   Reply to this comment
 6. iremila November 7, 15:48

  Si gjithmon i kthiellet,elegante dhe me saktesi z.Xhufi.Ju ndjekim me kenaqesi dhe kureshtje te madhe ne gazeten Dita dhe ne debate Televizive , ku tregoni mencuri,qetesi dhe saktesi.Ju faleminderit per c’far ju debatoni per te mesuare nje histori sa me shume te vertetes.

  Reply to this comment
  • naim November 7, 15:58

   kam lexuar artikullin me kenaqesi te madhe,profesor Pellumbi po i bene nje sherbim te madh kombit duke shkruar dhe analizuar nje nga ngjarjet me te diskutuar,por besoj dhe i sapo dali ne studio Gurakuqi duhet te reflektoj kur flet per historine si kur vjen nga shkollat e saliut

   Reply to this comment
 7. canada November 7, 15:58

  Z. Xhufi
  Nuk arij te kuptoj pse ju ka mbetur ora tek ato 3 vjete lufte. Historia e Shqiperise nuk eshte 3 vjecare por mijera vjecare.
  Nese do shikosh historine franceze, generali Patain hero i luftes se pare boterore denohet me burgim te perjetshem per kompromisin ne luften e dyte.
  Nese lexon librin: Viti 93 shikon se si Napoloni dekoron nje marinar per aktin e tij dhe pastaj e denon me varje sepse ishte ai qe shkaktoj situaten.
  Besoj se je aq i zgjuar te me kuptosh qe ato 3 vjet lufte nuk mund te mbulojne 70 vjet vrasje, fukarallik, injorance dhe denigrim te njeriut.
  Kjo eshte historia Cezarit jepi ate qe i takon.
  PS. Harrova dicka. Ku eshte emeri i babait te Cekes, ne cilen ane te forcave ishte reshtuar?

  Reply to this comment
 8. TROJA November 7, 16:05

  Historia eshte histori,e qe jane tradhetare kete nuk e ndryshojne dot,pinjollet e tyre,ashtu si nuk mund te ndryshohet tradhetia e Lulezim Bashes me Saliun qe shiten detin e shqiperise.Mos duhet haruar kjo tradheti? Mos duhet haruar dhe perçapja e fundit e Saliut,per te ringjallur Konfederaten Ballkanike ne 2013,nen drejtimin e Serbise?

  Reply to this comment
 9. nendetsja 105 November 7, 16:08

  Prof. Xhufi ju jeni deri diku i specializuar per mesjeten, ne disiplinen e bizantistikes, keshtu qe keto qe shkruani per Luften e dyte boterore minimumi nuk kane baze shkencore. Madje edhe specializimi i juaj ne bizantistike eshte te niveli i Istrovskit tashme dukshem i tejkaluar nga shkenca ehistorise (bizantistika perkatesisht). Profesor bindjet e juaja thuajse bolshevike ndoshta ju kane penguar te hulumtoni me shume ne arkiva vecanerisht ato te Komandes supeme italiane, tekarabinierise dhe te ministrise se jashtme perkatesisht nensekretariatit per Shiperine. Ne arkivin e superaereo dhe supermarina ( shtabi i aviacionit dhe flotes mbreterore italiane), po ashtu ka materiale me interes per te zbuuar se cilet jane dhe ne cmase jane kuislinget shqiptar. Arkivat e ABver-it deri ne gusht 1944 aq sa kane mbetur dhe aq sa jane hapur japin info shtese per punen e kuislingeve shqiptar. Prof Xhufi studio me kujdes materialet arkivore pastaj shkruaj dhe fol sa te duash. Ne arkivin e ministrise se brendshme kuslinge ke nje material te kol. Gamucci-t te karabinierve nje fare Mixhozi dhe rolin e tij e te Dulles( Enver Hoxhes) ne spiunimin e Qemal Stafes. Ke nje shkrese po ashtu te gjen. Agostinucci-t te karabiniereve, qe flet per mos pasjen nevoje te blerjes me pare te Myslym Pezes( Myslymi haptas u lypi pare italianeve madje me shkrim, letra u shkruajt nga pronari i Hotel Tomorrit ne Tirane, Dem Xhepa) si edhe per pederasine e Myslym Pezes dhe te Dem Xhepes. shiko keto materiale arkivore dhe do kuptosh se kush jane kuislinget dhe kush jane heronjte e te ashtuquajtures Lufte Nacionalclirimtare. Kroatet kane fondin e gjeneralit te aviacionit Simovic, atyke plot materiale per Haxhi Lleshin, Halit Lleshin dhe Myslym Pezen qe merrnin pare nga jugosllavet si hafije te rendomta te tyre ( historia e Resnjes- resen, ne maqedonine e sotme). Kaq per sot o profesor!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
  • kujtesa November 7, 16:43

   -vertete ketu ka nje problem. Eshte botuar nga A.T. qe ne 1952 jane takuar me ndermjetesi amerikane perfaqesues te Zogut dhe te Titos….nje nga pikat paska qene qe po u kthye Zogu ne Shqiperi duhet qe Haxhi Lleshin e Myslim Pezen ti kete perseri ne udheheqje,. nuk kujtoj ndonje reagim qe te kete kundershtuar.

   Reply to this comment
 10. Beni November 7, 16:10

  Bravo prof Pellumb Xhufi, si gjithmone brilant ne analiza te historise se Shqiperise . Le te llomotisin ende bijte e kuislingeve, kolaboracionisteve ,e isteve te tjere qe jane mbeturina te se shkuares. Keto mbeturina e kane vendin ne turpin e historise.

  Reply to this comment
 11. Meteh November 7, 16:33

  Z.P.Xhufi & P Milo jane 2 historian te mirfillt qe e argumentojne me fakte historike se kush ishin miqt & armiqt e ketij vendi,kush luftoj pet çlirimin e vendit e kush u bashkua me fashizmin.Luften Nçl e beri populli shqiptar ,70 mij pjesmarres,te udhehequr nga komandanti i pergjithshem E.Hoxha.Kete nuk e luan as topi i MATO GRUDES.Gjat ndertimit te socializmit u bene & gabime nga PPSH & E.Hoxha per te cilat duhet kritikuar,por 50 vjetet e ndertimit te ketij vendi nga populli nuk mund te mohoen kurrsesi.70 vjetori duhet te festohet me madheshti,28 mij deshmoret duhet te nderohen me krenari…!

  Reply to this comment
 12. Komunist i djathte November 7, 16:36

  Problemi qe kane ballistat dhe zogistat eshte se Perhere te pare ne histori ,
  Komunistet sollen ne Fuqi popullin
  Diktaturen e Proletariatit .

  Sherbetoret , fshataret , dhe klasa e varfer mori ne dore Fatet e atdheut ,
  Duke kerkuar BARAZI, DRJTESI , PUNE per te gjithe .

  Per kete Klasa e Pasur nuk ishte dakort , dhe nuk ka qene dakort asnjehere.

  Ne 1990 me premtimin e demokracise ja arriti ta mashtroje popullin me Fjalen magjike DEMOKRACI .

  Sot populli e kuptoje se per ke erdhi demokracia .

  Populli pa pune .
  drejtesia — po pagove e merr dhe e fiton drejtesine.
  Shendetsia — po ke leke SHEROHESH , SKE LEKE Vdis .
  Sistemi i Taksimit litari ne qafe te popullit .
  Liria e Fjales – Flisni po kush ju degjon .

  Arsimi – paguaj dhe munde te blesh Diplloma sa te duash .
  Dashuria — nuk egziston kjo tani quhet seks.
  Feja — tani munde te besosh ku te duash kemi 10 besime fetare , Supermarketi fetar

  Kjo lufte ndermjet te varferve dhe te pasurve ka qene , eshte , dhe do te jete.

  Per deri sa te egzistojne te Pasurit dhe pa barazia soziale Te varferit dhe e majta do te egzistojne .

  Sot e majta eshte e korruptuar , dhe nuk bene politika sociale per shtresen e varfer , Por mbron dhe vaforizon te Pasurit .

  Reply to this comment
 13. mb November 7, 16:58

  PXh ben lufte frontale ndaj gjithe jo-LNC; Pse perzin Muharrem Bajraktarin ne at grup; MB ka qene i vetmi qe nuk ka bashkepunuar me okupatorin; ka dale kunder LNC vetem kur eshte sulmuar nga ata, dhe pa se levizja po tradhton interesat e kombit.

  Ky qendrim i PXh ve ne dukje se ka arsy qe keta historian nuk duhet marre seriozisht.

  Reply to this comment
 14. laciani November 7, 17:01

  Po e lexoja kete shkrim bashke me mikun tim Raken nga Durresi dhe te dy ndajme te njejtin opinion. Ku eshte nje tjeter shkrim me ngjyra e reflekse te histeriografise shqiptare te para viteve 90. Po ti kushtoni vemendje nuk them historiografia por histeriografia. Bufi eshte nje perfaqesues i denje e asaj rryme qe ka per baze vetem te paverteten dhe deformime te qellimta te historise se vertete qe ne fund te fundit nuk i sherbejne askujt tjeter vecse Bufit dhe propagandes se tij te pandershme.

  Reply to this comment
 15. Tartufi November 7, 17:14

  Nuk ka njoftur historija qe barbaret te kene ideale per clirim liri e demokraci.
  Barbaret shqiptar qe nuk kishin se c fare te humbisnin,se i kishin te gjitha te humbura u
  organizuan ne menyre prefekte nga nje popull i ndyre qe po i vinte fundi me poshtersite e
  tij 400 vjecare. Angline. Anglija armiku i terbuar i Europes deklaronte hapur. Te digjet e terre
  Europa vetem kurva Angli te shpetoje..Ky popull i ndyre me prapaskenat e tij te pa mbaruara organizoje lloj lloj grupe teroristesh vetem dhe vetem per te provokuar ushtrine
  gjermane ne te gjitha menyrat.Ky popull i ndyre i peshtir i fali kriminelit te Rusise gjysmen
  e Europes ta qeverisnin barbaret komunist si shperblim te kontributit qe dhane ne fitore
  kunder Nazizmit.Barbaret sic qene barbare e treguan natyren e tyre barbare 50 vjet resht
  Barbaret nuk kane as nje ideal,por vec barbarine kunder te gjitheve,pa dallim feje krahine
  bindje politike….. biles barbaret barbarine e kane me shume brenda lloit.
  .

  Reply to this comment
 16. Sulejmani November 7, 17:47

  Hajde histori ,hajde.
  A e dini se si do te shkruhen bemat e sotme,ne vitet qe vijne.?-Rrumpalla do jene.
  Po pse.?
  Sepse,edhe sot ato jane te gjitha genjeshtra.
  Ne i themi histori,kurse bota i thote store.
  Pra hi, do ti bejme storet tona…

  Reply to this comment
 17. MERIMANGA E KUQE November 7, 18:05

  HISTORINE E SHKRUAJEN HISTORIANET LNC E SHKRUAN TRIMAT ME GJAKUN E TYRE DHE SNGELET NE DORE TE ATYRE QE U BASHKUAN ME TRADHETARET E ME KRIMINELIN E DEMOKRACISE SAL RAM BERISHEN QE DESHI TA SHTREMERONTE

  Reply to this comment
 18. jim November 7, 18:19

  Hej z. Xhufi !

  Se pari dua te them qe je nje nga perosonat akademike qe kam respekt te pa lekundshem.Po do daja ta rishikoje faktin lidhur me Skender Muco, se ai eshte ekzekutuar nga gjermanet pasi u kap ne uren e Orikumit. Nuk e di cfare historie e lidh ate qe mund ta quajme kolaboracionist?

  Jim
  Toronto

  Reply to this comment
 19. Shpati November 7, 18:33

  Po “çlirimi” prej ushtrise italiane do festohet? Çfar te mira solli ai “çlirim” para 70 vjeteve qe te vazhdoje te festohet edhe sot prej sklleverve me diploma historie? Kur filloi lufta per çlirimin e Shqiperise se pushtuar?

  PKSH lindi prej jugosllaveve dhe kominternit sllav-rus dhe u rrit per t’i sherbeyer vetem jugosllaveve, kundra kombit shqiptar. Pse rrezikonte Shqiperia te coptohej pas lufte kur ajo kishte miq dhe aleate Jugosllavine, Greqine, Britanine?!

  Forcat e Ballit dhe Legalitetit ne Shqiperi ishin te pakta, disa banda fshataresh brekegrisur. Forcat komuniste, edhe ato brekegrisur, filluan te organizohen vetem me ndihmen e oficereve te spiunazhit britanik qe i furnizuan me te tera materialet ushtarake, me sterlina ari, me organizim, me bombardime, me radio-nderlidhje, etj.

  Autori quan te mire komunizmin sllav, jugosllav, sovjetik qe infektoi shqiptaret dhe quan te keq nacionalizmin shqiptar, te qenit shqiptar.

  Le t’i jape pergjigje pyetjes autori: A u keqperdor gjaku i partizaneve komuniste shqiptare nga drejtuesit e PKSH dhe baballaret jugosllavet qe linden PKSH?

  Reply to this comment
 20. prometeu November 7, 18:46

  Shume i sakte ky shkrim, pa dyshim balliste, zogiste, perfaqesues te bejlereve, te bajraktareve etj. te ketij lloji, ishin gangrena, kalbesirat e popullit shqiptar, qe kerkonin te fshihnin semundjet e tyre psiqike mbrapa parrullave “antikomunizem”, “nacionalizem” etj. Ishin e do te mbesin llumi, kellira, ujerat e zeza, e vetmja gje qe meritojne keto kerma eshte perbuzje e thelle, ti peshtysh nga mengjesi ne darke. Keta kriminele patologjike duheshin kapur e ekzekutuar publikisht, ata qe u arratisen paten fat, pas fitores kunder nazizmit filloi menjehere Lufta e Ftohte kunder komunizmit dhe Bashkimit Sovjetik; anglezet dhe amerikanet, ndonese edhe ata vete i konsideronin plehra, i mbajten si rezerve, si mish per top ne kete lufte qe sa po fillonte. Perndryshe do te ishin vete ata qe do ti eliminonin nje nga nje, si mikrobe qe perhapin semundje.

  Reply to this comment
 21. Mal [email protected] November 7, 19:02

  Ky far Xhufku apo ta quaj bareshovari i partise se mrapshtise se shqiperise Paska shkruar fja per fjale cka ka thane PPSh ( Partija e persheshit shqipetar) Xhufk efendi, me ato far ajete tueja te nxjerra prej arrhivave te Enver Hoxhenices jan rrenat e qenisura ne qarshafin qe e mbulon te verteten Kosovaret ua kan pa sherrin brigadave shqipetare Kosovaret e dinjin mire katrahurden
  politike shoviniste serbe E dinin qe komunizmi eshte pjelle Ruse ! Ndersa partine e psheshit te shqiprise e ka formu Tito , me gjillas e Rankoviq Kuptohet direktivat ua ka percjelle elita serbo qetnike neper mes te Dushan Mugoshes , Boros, Stojniqit si atashe ushtarak , Dizdareviqit
  E sa viqave te tjere. Partizanet shqipetar kan deshte ta shlirojne jugosllavine duke e robrue kosoven e pjeset tjera jasht shqiperije Profesor Shavari (Gjufku) Shkarravinat tueja i ka hanger koha e dajakut e kan vdeke ne burgun e burrelit Balli kombetar ishte elita ma e persosur e popullit
  Po ajo u shkatrrue me serborusofil te tipit tuaj rrenacak Tradhtija e PPSh ka lene rrenje e plage te pa sherueshme per shqipetar Pleqet tane kosovar na kan thane shume here se Shqipetaret e shqipnise nuk kan bese , nuk jan kombetar, nuk jan vatanli por jan interesgji bile edhe hajna
  Kjo eshte nje e vertete qe e kam ndegjue prej shume burrave patriot qe e kan provue edhe goli otokun dhe kurr nuk jan dorzu ! Ju edhe sot jeni veteshfaroses Duani me lufte me marre e majte pushtet Ua kemi pa sherrin Ju e kini nda UQK-en ne frakcione Ket dukuri na e kini mbjelle keq dhe veshtire ta qrrenjosim Na kosovaret edhe ata komunist qe ishin ne pushtet i kishim patriot
  me dy tri perjashtime Kupto se edhe profesoret me shkolla te kryeme ne beograd ishin atedhetar
  Ndersa Ti Xufk E ai Milla Apo Millan Paskaluci Radhitni gnjeshtra komuniste Per ta njollose vorrin e juaj pase vdekjes tuaj Historija nuk elaborohet por shenohen faktet pa komentim e elaborim te autorit si ti Elaborimin e ban lexuesiu Ju po e bani lamine e historise te merzitshme
  per lexuesin Andaj varni qaklat e mos u merrni me rrena te pshtjelluna me cellofan te PPSh
  Ka v deke gjagji bashk me hajvanatin komunist Juve ua shkatrronte shtetin edhe Dashurija e Silva Turdiut me djalin e Mehmetit Juve u duhen edhe 200 vite te liroheni prej intrigave e rrenave
  te mbjellura si lule ne dritare shtepishe Perparimi i vendit don mirekuptim , sinqeritet , rrespektim te diturise Zgjedhje njerzish ne pozita qe jan meritor E jo klane e veprime fashiste siq lexoj perdit
  Ne shtypin e juaj te ndare ne sherbim klanesh e bashibuzukve politik te cilet meritojne te futen ne hamamgjik Te dergohen ne dere thamamit ne shtallat per idijot qe quhen qeli burgu!

  Reply to this comment
 22. Horri i Bulevardit November 7, 19:16

  Jepi fakte te pakundershtueshme, pinjolleve te kolaboracionisteve, qe si eterit e tyre, u bene spiunet kryesore te ish sigurimit te shtetit, si Urani i butkeve, qe sot mjaullin papushim.
  Lufta pati nje fitues dhe nje humbes, fituesi Ushtria Nacional-Clirimtare, qe hyri triumfatore ne Tirane dhe kolaboracionistet, qe u zbythen, bashke me pushtuesin, qe kapitulloi.
  Eshte nje liri e ekzaxheruar, kur i lihet dore te lire, pinjolleve te tradhetareve te Shqiperise.
  Emrat e ketyre tradhetareve, duhet te futen ne histori, ku te gjithe nxenesit, ta dijne se kush ka qene Mustafa Kruja, ta dine se cfare masakre me 4 shkurt 43, bene hordhite e Xhaferr Deves ne rrugicat me kalldren te Tiranes.
  Eshte jo demokraci, te lesh te flasin lirshem, pisanjoset e tradhetareve, se keshtu thote demokracia.
  Jo demokraci kishte dhe ka edhe Franca, por i coi ne plumb, mbi 2000 tradhetare te kombit te tyre.
  Tradhetia, nuk perkon me demokracine edhe kelyshet e tyre dje ne komunizem, u bene kontigjenti kryesor i sigurimit te shtetit, duke u futur si kolone e peste, ne mes te shqiptareve te ndershem.
  Perse nuk i hapen dosjet, keta plehra, presidentin plehre e kishin, kryetarin e parlamentit plehre e kishin, kryeministrin e kishin, kryetarin e SHIK-ut plehre e kishin.
  Si hapen dosjet, se per Saliun, diheshte kush ka qene, per Pjeter Arbnorin, do te dilte se ishte i biri i nje vrasesi ne kuesturen dhe gestapon ne Shkoder, do te dilte se ka spiunuar neper burgje, shume te mjere.
  Aleksander Meksin, sja njof te kaluaren, Bashkim Gazidede, dihet kush ishte.
  Si hapen dosjet per te zhdukur te kaluaren e tyre te erret, si bashkepunetore, te te gjitha rregjimeve.
  Per historianin Milo, nuk kam patur dhe nuk kam simpati, por historiani Pellumb Xhufi, eshte nje profesionist, qe sben kompromis, me historine, eshte i drejtperdrejte, teper i sakte ne ate qe deklaron, zhbirues i duruar, i dokumentave origjinale dhe nje historian i guximshem.
  Prandaj une i bej thirrje te gjithe shqiptareve, qe respektojne luften, qe e duan Shqiperine, tu kundervihen fort, ish pinjolleve te tradhetareve te kombit, qe keto monstra qe i kane sherbyer cdo rregjimi, si puthadore, te shohin me fakte, se tradhetia nuk falet.
  Faleminderit zoti Pellumb Xhufi, je nje historian i pergjegjshem, qe po i ben nje nder te madh Shqiperise dhe po i hap syte shume shqiptareve, te trullosur nga propaganda antishqiptare e pinjolleve te tradhetareve te kombit.

  Reply to this comment
  • albert November 7, 22:03

   Ndoshta e ke harruar edhe anen tjeter te tradhetise, atehere kur ne janar te vitit 1944 komunistet rrembyen 180 nacionaliste nga rajoni i Vlores, Elbasanit, Korces dhe i ekzekutuan mizorisht tek Perroi i Shipskes te Voskopojes.

   Reply to this comment
   • Horri i Bulevardit November 7, 22:12

    Ndersa une sot, pa asnje ngurim, do te coja shume me teper, ne hell, per vete demin qe i kane bere shqiptareve, e para do te ishte familja Berisha.
    Nuk e di rastin, se mohoj se ka ndodhur, por kur shof sot bisha qe bejne krime ne emer te demokracise, me duhet ta marr me rezerva historine tende, por nuk mohoj se mund te kete edhe ndonje hakmarrje thjesht personale, me ndonje nga keto viktima.
    Te kujtoj se nje kriminel potencial, qofte efhe i financuar nga ndonje shtet mafioz, hedh ne ere nje avjon, plot me padagjere, vetem per te hequr qafe dike, qe ndodhet ne ate avjon.

    Reply to this comment
    • albert November 9, 14:04

     Nese do te interesohesh pak me shume per kete “historine time” do te bindesh se eshte nje histori e vertete.
     E sa per Saliun, edhe une jam i mendimit qe ai te denohet. Saliu nuk ndryshon shume nga ideologu i tij, shoku Enver.

     Reply to this comment
    • mirel September 23, 16:10

     Ajo duhet bere patjeter. Me shume kolaboracioniste ne ate bote, me mire per Shqiperine.
     Duhet filluar me nipin e shoferit te Zogut: Ramutin, pastaj me Saleh pleren e me rradhe
     Kjo dore tradhetaresh po rrjepin Shqiperine dhe po e shesin konfederate te Serbia

     Reply to this comment
     • Ardi September 28, 18:13

      Ti je idioti i këtij blloku.

  • lili November 7, 22:51

   Ishallah nuk mendon se jeta Jane e djathta shqiptare,Sepse jeta Jane komunistet e tu!

   Reply to this comment
  • tomorr November 8, 09:09

   Urte horr urte. Injoranca nuk eshte argument. 4 shkurti nuk eshte ne 43 por ne 44.

   Reply to this comment
 23. Keqardhje, si per Luize Xhuvanin November 7, 19:26

  Perseris,
  keqardhje per Luizen si Nene,
  por edhe me te madhe keqardhjen per Pellumb Xhufin si (nacional)komunist!

  E them me shume keqardhje, pasi kam nderuar, cmuar dhe komentuar me notat me siperore, qendrimin e tij ndaj Janullatos dhe shovinizmit grek dhe probleme kombetare ne teresi.
  E di se Xhufi vjen nga nje dere e nderuar memedhetare, dhe ai e di si driten e diellit se cfare bene disa nacionaliste te aferm te Familjes se tyre: komunizmi (i shtyre prej jugosllaveve, qe futen percarjen ne Vlore), u vrau njerez trima e te mencur, dhe kurre nuk u gjeten fajtoret, qe me pas u bene me pushtet te perjetshem, “deri ne vet-vdekjen e tyre”.

  Por, me vjen keq, ndjehem i trishtuar kur shoh se kur vjen fjala tek “komunizmi i dajove”. vjen e venitet ky nacionalizem…per gjynah, zoti pellumb, sinqerisht me vjen keq…
  Po si mund te sjellesh cerek faktesh a gjysma faktesh per te provuar se “nacionalistet nuk ishin nacionalista”, kur ata perballe, kuqot, deri ne vdekje u vetequajten internacionalista?!
  Dhe, internacionaliste nuk ishin si europianistet apo globalistet e sotem, apo jo zoti Xhufi!

  Si mund te mohosh se nacionalizmi nuk ishte fare fenomen vetem verior, vetem gegnie, por po aq e ne mos me shume, fenomen jugor: eshte iluzor fakti. qellimisht eshte promovuar idea se komunizmi ishte “pune toskesh”, ashtu sic Nacionalizmi “pune gegesh”…Jo dhe jo, dhe jo! Dhe ju zoti xhufi sigurisht e dini kete…Ku tjeter si ne Vlore e Laberi, nacionalistet dhe te pavarurit e kane pesuar me ashper luften e biografive, mik i dashur?

  Te kapesh pas citimeve te njerit apo tjetrit, nuk eshte e ndershme, zoti Xhufi…
  Edhe kur citoni nacionalistet kunder nacionalisteve, edhe kur citoni antizogistet kunder antikomunisteve, nuk rrefeheni i ndershem me historine. Por qe beni keto lojra per te justifikuar krimin komunist qe ndodhi ne kete vend, me vjen keq, kjo sjelle trup per origjinen tuaj…qe eshte e nacionalisteve, te dahurve me atdheun, te pa kompromis me ata qe i sjellin deme atij, pavarsisht nga vijne…

  Po te kishte qene e mire per shqiptaret komunizma, po te kishin sjelle mbaresine e mireqenien bijte e Stalinit e te privilegjuarit e sllavizmit ne Shqiperi, hajde de, do te harronim predikimet e idene e kulturen e nacionalisteve…Por a nuk e dime te gjithe, Zoti Xhufi, se cfare ndodhi ne kete vend?!
  Dhe, a me thoni dot, per ku iken keta nacionalista, pasi ne Tiranen e Atij Nentori te pushkatimeve pa gjyq, hyne komunistet me kenge jugosllave (se paku ne shkoder)?! Iken per ne Lindje, apo per ne Perendim?!

  Me ke ishte realisht aleate Tirana e Kuqe, me Lindjen apo perendimin?!

  Mu duke si Luiza Xhuvani, me kete sprove, zoti Xhufi…
  Sikur te kishin marre krahe-e-kofshe dhe the ato qe u duheshin atyre…

  Reply to this comment
  • Mal [email protected] November 7, 21:05

   @ i nderuar qe paraqitesh me keqeardhje si per Luiza Xhuvanin,

   E meritove nje pershendetje miqesore Thuket e pa shibla iu drejtove Xhufit.
   Ne komente po paraqiten sa trushperlar dhe kur njeriu numron fakte mjet e kan ofendimin Kam lexuar librin e Enver Hoxhes : Titistet Ate liber e ka shkruar vone
   ne pleqni por interesant i pershkruan sa momente teluftes Duke i permend emnat
   e serbve Si Milladin popoviqin, stojniqin dizdareviqin e te tjere Milladini fliste shqip
   padallueshem Per tmos e kuptue komunistet tjere Enveri ia ndrron emnin dhe
   E quan vellau Aliu Ky far vellau i Enver Hoxhes ishte i derguari i Titos Dhe themelues I PPSH, Ne nje vend kur brigada partizane i zen rob Kryezinjet
   Stojniqi kerkon ti lirohen Se pse ata jan kosovar dhe kosova eshte e serbise
   Ne te kunderten prishim mardhenjet Enver Hoxha pergjigjet: Pasi ata qenkan kosovar dhe kosova eshte e serbise nuk prishim mardhenje dhe i liron dhe ua dorzon Stojniqit Popoviqit e Mugoshes. Pra Enver hoxha Ishte bashkepuntor
   serb dhe i dashuri i serbve Por per qudi te gjithe bashkepunetoret e vet i pushkatoj
   duke i etiketu si serbofil Ketu po paraqiten do komentues serboqartallak
   dhe me ka nje rresht ofendojne komentuesit qe shprehin realitet
   Ne komentin paraprak shpreha mendimin rreth historianit Ty te pershendes
   dhe te gjith ata qe nuk shtramohen e krrulen per hater te partise !

   Reply to this comment
 24. persekutuar-denuar November 7, 19:59

  DHENDERIT TE KUNATIT TE ENVER HOXHES PELLUMB XHUFI NUK I LEJOHET TE FLASE PER HISTORINEE LUFTES

  Me mire Pellumb Xhufi te shkruaje dengla te tjera per te cilat Enveri dhe Partia e Punes e dergoi te specializohet ne Itali me LEKAT e shtetit sesa te na spjegoje ne DITA se kush ishjin kolaboracionistet dhe kush nacionalistet e patriotet e vertete shqyptare. Po pse nuk te vjen zeri fare o Pellumb Xhifi per te treguar sado pak per babane e vjehrit tend Bahri Omari, qe ishte jo vetem nje Kryeballist por edhe Kryefashist dhe Kryekolaboracionist? He pra pse gjate gjithe jetes tende prej historiani nuk je kujtuar njehere te vetme te hulumtosh figuren dhe rolin historik te Bahri Omarit qe financoi ne France me LEKAT e tij studimet e Enver Hoxhes dhe e strehoi kete aventurier kur mbeti pa shkolle dhe pa dipllome ne vilen e vet ne qender te Tiranes ngjitur me vilen e Qazim Mulletit qe nga viti 1941 deri ne vitin 1944 sic del nga te gjitha arkivat shteterore deri tani? He pra o Pellumb Xhufi qe shkruan carcafe si dacibao per historine, njesoj si ne veprat dhe kujtimet e Enverit, pse nuk i therret pak moralit qytetar per te treguar historine e VERTETE per te mesuar mileti dru me pre albanez te VERTETEN per familjen tende qe la pas Bahri Omari? Prandaj ne, ata qe Enver Hoxha i masakroi pabesisht vetem pse donin nje Shqypni te Bashkuar Properendimore te themi o Pellumb Xhufi qe te heqesh dore nga shpifjet dhe trillimet enveriste qe te ka mesuar Partia e Punes sepse ti vete je nje dhender kolaboracionist dhe se:

  DHENDERIT TE KUNATIT TE ENVER HOXHES PELLUMB XHUFI NUK I LEJOHET TE FLASE PER HISTORINE E LUFTES

  prandaj edhe ne, pinjollet e intelektualeve properendimore shqyptare te vrare dhe te masakruar nga Enver Hoxha, kunati i vjehrit tend Bahri Omari te themi ty o genjeshtar i pacipe:

  IK BEJ SHURREN O PELLUMB XHUFI SE SHQYPNIA NUK PO SHKON TEK RUSIA E PUTINIT, POR PO KERKON T’I BASHKOHET BE-SE ANTIKOMUNISTE!

  Reply to this comment
  • Horri i Bulevardit November 7, 20:55

   Dhendri i kunatit te Enver Hoxhes, e njifke mire luften e kllllasave shoku nasruddin,
   Kujtuam se sdo te na margjinalizonin me se xhaja, daja, apo kusheriri i peste, kishte dale armik i partise, por sic duke zakoni qenka i veshtire te harrohet.
   Dikur kur nuk ishe zogist, k7shim shume mendime te peraferta, por zogollizmi, te paska ndryshuar, besoj se ne 2015, do te provosh te behesh edhe berishian.

   Reply to this comment
   • persekutuar-denuar November 8, 05:31

    Ne filmin “FATI I NJERIUT” nese e ke shikuar nje femije i vogel jetim shikon ne gjyq xhelatin qe i kishte vrare gjithe familjen e tij qe qeshte dhe tallte gjykatesit e prokuroret qe po i shpallnin vendimin. Ky femije i vogel i rritur rrugeve jetim i thote kriminelit te Stalinit me sinqeritetin e nje femije te padjallezuar:

    MOS QESH, POR QAJ SIC QANIN PRINDERIT DHE MOTRA IME PARA SE T’I VRISJE!

    Ka ardhur Koha qe enveristeve si Paskal Milo dhe Pellump Xhufi me shume ithtare nga pas shoqeria civile shqyptare sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit t’u thote:

    MOS QESHNI O ENVERISTE, POR QANI SIC QANIN PRINDERIT TANE KUR ENVER HOXHA DHE XHELATET E TIJ GJAKATARE I TORTURUAN, I MASAKRUAN DHE I VRANE ME NJE PABESI TE PAPARE VETEM PSE E DESHEN SHQYPNINE ASHTU SIC PO KERKON TE BEHET SOT.

    Reply to this comment
    • Horri i Bulevardit November 8, 12:57

     Ngaterron kohet dhe momentet kur ndodhen nasruddin efendi.
     Mbas luftes se dyte boterore, ne te gjitha vendet e perfshira ne ate lufte edhe tek ato me demokratiket sot, si eshte finlanda, nga doli dhe fjala kuinsling, ish kryeministri finlandez, qe bashkepunoi me nazistet, u rrit ndjenja e hakmarrjes, ndaj bythelepiresve te armikut dhe shume u ekzekutuan edhe pa gjyqe, kur kapeshin nga turmat e terrorizuara prej nazisteve.
     Sa here qe do krahasosh Enverin me Zogollin, aq here do te me kesh kunder, po qe se do te besh krahasimet me lideret e vendeve demokratike, atehere kemi cfare te diskutojme.
     Enveriste ne qe e rrezuam pikerisht bustin, po na bejne me zorr berishianet dhe zogollianet, qe duan ta krahasojne Enverin, me lideret e tyre.

     Reply to this comment
     • info analitike November 8, 15:17

      O Horr,

      Po le nam o derebardhe se e bere Vidkun Quisling-un finlandez. Te pakten informohu perpara se te shkruash te tilla herezi.
      Mire se me shqipen je ne nivelin e “albitrit” por edhe me historine po e qullos fare.

     • Horri i Bulevardit November 8, 16:28

      Infot rakitike, bej nganjehere gabime, qe te keni akses ju rakitiket e saleshit, po Quinsling eshte norvegjez, diku kam ngatarruar edhe vitin, nga 44 e kam bere 43, per madakren e 4 shkurtit.
      U kenaqe o rakitik.

     • info analitike November 9, 03:11

      E po kesaj i thone, edhe dhi e zgjebosur edhe bishtin perpjete.

     • Horri i Bulevardit November 9, 04:52

      Me dukesh si opinjonistet e Fevziut o derebardhe.

     • persekutuar-denuar November 8, 18:40

      Lere te paudhin se eshte corroditur fare se nuk do te pranoje se KUISLINGU me i madh shqyptar ishte Enver Hoxha dora vete, qe banonte ne vilen e Kryefashistit dhe Kryeballistit Bahri Omari qe e kishte kunat dhe bamires njekohesisht. Pse nuk hapin gojen enveristet per te hulumtuar figuren e nderlikuar te Bahri Omarit dhe t’u tregojne hapur shqyptareve ne baze te materiavle te gjera te arkivave shteterore se ku ka jetuar Enver me gjithe Nexhmijen nga viti 1941 deri ne vitin 1944? Por edhe pa keto materiale te arkives se shtetit vetem po ta shikosh Enverin gjate Luftes me fotografi me faqet te fryra dhe barkun e madh siper pantallonave angleze nuk te ngjan me nje njeri qe po iken maleve per te shpetuar koken nga gjermanet, por si nje BOS biznesi barkderr qe ha tre here ne dite berxholla me krikell birre ne tavoline. Shiko fotografine me thatanikun kocke e lekure Babe Myslym dhe beso pastaj per luften e Komandanti Legjendar qe spiunoi dhe varu te gjithe shoket e vet.

      MEDET PER ENVERSITET DEBILE DHE DALLKAUKE!

     • Horri i Bulevardit November 8, 22:01

      Te paudhit si eshte dhene ndonje aksion i vecante, sic te ka caktuar ty nasruddin i dashur, te perkthesh diktatorin, ndoshta ke qene edhe roje, por po ta marr te mirqene deklaraten tende.
      Edhe perkthyesi me i shquar zoti Vrioni, e pati shume te veshtire te bente perkthyesin, por skishin zgjidhje tjeter.
      Per rusishten qe pretendon tu nasruddin, kemi patur me qillo, por u lejuan ata me te sigurtet, dhe te sigurte quheshin, ata me te besueshmit.
      Ky i paudhi nasruddin, smbaroi shkolle ne diktature, megjithese tentoi, ti e paske mbaruar, megjithese paske qene disident i shquar zogist, e cuditshme nasruddin, apo ndoshta ke jetuar ne hene dhe nuk e paske idene se ne diktature, do te kishe ngelur me tetevjecare.
      Cudi ju te “persekutuarit” na dolet te gjithe me universitet, apo mos ke qene edhe ti ke ata te besuarit, qe ja ke rras sa krahu, familjareve te tu dhe tani ne pseudodemokraci, nxitove dhe ja u more shperblimin si i persekutuar dhe i le perseri familjaret e tu me gisht ne goje.
      Nasrudin, je bere gazi i forumit, nxito ke Balliu se dhe ai spiun ka qene, besoj se do ta gjeni gjuhen e perbashket, te dhjefsha zogollin nasruddin, qe etika te paska shkuar ne hale.

     • persekutuar-denuar November 8, 22:30

      Nuk ka qene asnjehere perkthyes i rusishtes megjithese e njoh mire fare kete gjuhe dhe vend me nje nje popull intelektual me tradita te hershme demokratike, por qe MURTAJA bolshevike i asgjesoi pa meshire afro nje shekull me pare duke e transformuar Rusine si

      PERANDORIA E SE KEQES!

      ashtu sic ka mbetur deri me sot.

      Ka pasur nje perkthyes tjeter te mjaft te madh te rusishtes qe ka qene edhe miku i nastradinit . Ai eshte Vedat Kokona qe me perkthimet e tij te jashtezakonshme ne kete gjuhe ka kaluar bile edhe origjinalet e veprave te Pushkinit.

      Vedati i shkoi Ismail Kadarese per te ndihmuar Vrionin me nje pension modest dhe Mol Kadaraje i tha: “Si te ndihmoj une ARMIQTE e Kllases o Vedat?”

      Nuk ben mire qe behesh CINIK dhe tallesh me vuajtjet e te tjereve edhe sikur te mos jesh dakord me ta, sepse ne kete forum nuk trajtojme ceshtje personale:

      KUSH JE TI APO JAM UNE

      por ato qe kane te bejne me fatin e Vatanit.

     • persekutuar-denuar November 8, 18:33

      AH SIKUR SHQYPNIA TE ISHTE SI FINLANDA!

      Para pushtimit gjerman Finlanda luftoi mjaft me bolsheviket e Stalinit per te shpetuar pavaresine e saj dhe Vatanin nga MURTAJA komuniste, prandaj shqyptaret vetem mund te qajne sot me lot pendimi qe e lane Shqypnine ne dore te pederastit pa shkolle dhe gjakatar, katil e sadist Enver Hoxha qe i shiti Jugosllavise se Titos jo vetem BYTHEN, por edhe Memedheun tone duke e ndare ate nga Kosova per interesat e pushtetit absolut familjar

      AH SIKUR TE ISHTE SHQYPNIA JONE SI FINLANDA!

     • Horri i Bulevardit November 8, 22:55

      Nasruddin, sbesoj se ke harruar, qe jo shume larg, te kam perkrahur ne mendime, por atehere se ke shfaqur zogollizmin tend, rrije neutral.
      Gjithashtu te kam trwguar pse ne dukje qenkam enverist, per disa, se duan patjeter te jem berishist.
      Por kur thua Te Paudhin, me le shije te keqe, se edhe pse ne shume komente, nuk me ke pelqyer, tek ty jam permbajtur, duke mos tu pergjigjur si disave qe eshte edhe turp ti japesh pergjigje.
      Vertet kemi kundershtime, ti me Zogun une jo me Enverin, por kunder Zogut, qe per ty ndoshta i bie enverist, pir te pakten mbaje etiken, jo vetem me mua, pir dhe me disa qe kane kundershtime me ty, por qe jane korrekt me ty.
      Se di a me kupton apo jo. Tschus.

     • persekutuar-denuar November 9, 10:29

      Neqoftese e ndjen veten te prekur nga replikat sa per humor ne keto kohe te veshtira per te gjithe, nastradini te kerkon ndjese, por Ahmet Zogu nuk ka pjese ne kete diskutim, aq me teper se nastradini dhe familja e tij nuk ka qene ithtar i tij as partizan fanatik i Familjes Mbreterore, me dallimin se zogistet dhe ballistet ishin ARMIQ te perbetuar me njeri-tjeterin, te hershem perpara se te krijohej Partia Komuniste nga jugosllavet dhe se me afer ballisteve ishin komunistet e Enver Hoxhes te dirigjuar nga Partia Komuniste jugosllave sesa Roajalistet apo Legalistet dhe me keto terma nuk duhet qe te manipulohet mileti, sic beri enver Hoxha per afro 50 vjet me radhe per ta transformuar Vatanin si nje CIFLIG personal te familjes se tij lakmitare, pak a shume sic veproi edhe Sali Komunisti me shume te tjere deri me sot.

     • MUZA September 20, 23:47

      Horri…..
      Qysh nga nofka qe i ke zgjedhur vetes dukesh se cfare je dhe perfaqeson. Je injorant dhe hiqesh si i ditur.
      Flala “kuisling” vjen nga norvegjezi Vidkun Quisling dhe eshte sinonim i tradhetarit, kolaboratorit dhe kolones se peste, i bashkepunetorit me pushtuesin. Ai u be kryeminister i Norvegjise ne vitin 1940 kur Gjermania naziste pushtoi Norvegjine. Ai u exekutua me 9 tetor 1945.

  • Komunist i djathte November 7, 20:59

   Historia eshte me thjeshte sa duan disa Balliste e Zogiste ta komplikojne.

   problemi ?

   Per te ngrene ne shqiptaret kemi nje TORTE .

   e KENI pare se si eshte ndare kjo torte keto 24 vjete .

   GJysmen e tortes e mori Saliu dhe politika .
   çerekun e mori Gazetaret dhe medjat .

   çereku qe ngeli ja lane popullit ta haje .

   Nasruddinet , qe Lakmojne gjithmone e me shume kerkojne te vene dore edhe tek çereku i tortes qe populli kerkon te haje .

   Per Nasruddinet populli eshte Numer , nuk ka shpirt , stomak , Zemer………………..

   Nasruddineve

   Populli u duhet tu punoje tokat , tu laje shtepit , tu gatuaje ,

   Por keta nuk duhet te kene te Drejta ,
   Dhe duhet te hane ato qe Nasruddinet nuk mund ti Hane dot ,
   sepse jane te velur dhe te lodhur duke ngrene .

   Nasruddinet

   Mendojne qe populli ka lindur vetem per te Punuar ,
   Populli nuk eshte i zoti TI BJERE VIOLINES.

   Valle NASRUDDINET DO TE VENDOSIN FATET E POPULLIT .

   NASRUDDINET

   MENDOJNE SE JANE RACE SUPERIORE ,

   TE shkretet ata qe jetojne ne kohen e KIBERNETIKES ,
   dhe mendojne si ne shekullin e KARROCES.

   Reply to this comment
   • Fuck Mark uk, Crusader, Coeur & LOVE September 24, 09:26

    persekutuar-denuar! Ti shkruan:
    AH SIKUR SHQYPNIA TE ISHTE SI FINLANDA! Po ndoshta, si i “civilizuar i Spacit” qe je do te pelqente dhe ty te jetoje me kulturen finlandeze apo skandinave KU: NDERI e RESPEKTI familjar nuk ekzistojne jo me morali.

    Reply to this comment
 25. Arben November 7, 20:18

  KY NJERI E KA NDERTUAR KARRIEREN MBI MASHTRIMET DHE FALSIFIKIMET QE I JANE BERE HISTORISE SE SHQIPETAREVE GJITHE KETO 50 VITE TE KOMUNIZMIT.

  TE THUASH SE KY ESHTE I ZOTI PER TE SHKRUAJTUR HISTORINE E SHQIPETAREVE SIC ESHTE REALISHT, ESHTE NJESOJ SI LLAFI QE THA REXHEP MEJDANI NE 1998, PAS TAKIMIT ME MILLOSHEVICIN NE KRETE

  “MILLOSHEVICI QE BERI LUFTEN, ESHTE NJERIU I DUHUR EDHE PER TE BERE PAQEN”

  VARINI QILLON KETYRE LLOJEVE

  Reply to this comment
 26. moderatori i paftyre November 7, 20:27

  faleminderit moderatorit qe nuk e publikoi komentin tim dhe pse qe me fakte historike te degjuara nga goja e babait tim ish partizan.

  turp turp turp. nuk kishte as mungese etikete apo ndonje paregullsi tjeter
  dhe botoni keta nasrudina e nastradina …

  fuck you

  Reply to this comment
 27. deshmori i lirise November 7, 20:29

  per m.b
  Babai im partizan ne Brigaden e V sulmuese me ka treguar (dhe vazhdon te tregoje, se eshte gjalle dhe te me rroje) se kur brigada partizane do te kalonte per ne veri si pjese e Div te pare (qe permend Pr. Xhufi) beri takim me m.b. dhe i kerkoi atij besen qe te mos perzihej se ata skishin pune me te e forcat dhe kukesianet e tij por do te kalonin ne viset tone ne jugosllavi dhe m.b. u dha besen. Por a mund te presesh bese nga njerez te tille. Ai si burracak dhe i pabese lajmeroi komanden gjermane dhe te dy palet vune brigaden partizane me bij nenash shqipetare midis 2 zjarreve: gjermanet me topa e mortaja dhe kuksianet e m.b. qe sic thote babai im ishin qites te shkelqyer. Aty u vrane shume partizane midis te cileve, komandanti partizan Abaz Shehu (heroi i popullit) . Babait tim i vdiq ne krahe 21 vjecari, partizani Hysni Cino, qe la nje vajze 1 vjece.
  Atij burracaku dhe tradhetari i thua ti qe ska bashkepunuar me armikun dhe si ama,
  eshte nje nga luftimet me te ashpra qe ju shkaktoi humbje te medha forcave partizane, dhe kerkoi gjakun e flijimin e atyre bijve te nenave.
  Kur u kthye Brigada e sukseshme, ndaloi ne fshatin ku u bene luftimet dhe u kerkoi kuksianeve te tregonin se kush morri pjese ne luftime perkrah gjermanve kunder partizaneve dhe kish duart e lyera me gjakun e tyre. Fshati tregoi dhe perzgjodhen ata trimet e m.b. qe vertet kishin duart e lyera me gjak dhe ashtu u be lista. Gjygji partizan i denoi me pushkatim. Nuk qe masaker, nuk u vrane fshatare te pafajshem por kriminele e tradhetare.
  Dhe cfare beri sala sa erdhi ne fuqi: denoi Shefqetin Pecin 90 vjecar (Komandantin Legjendar) per kete gjoja masakren e kryer nga partizanet ne kukes. Por Shefqeti ishte burre dhe as te hante nuk pranoi ne burg por ja hodhi pjaten turinjve gardianit duke i thene: klysh kuislingash.
  Pa historine alla uran butka alicka e bejne sot te gjithe.

  Reply to this comment
  • mb November 8, 04:06

   Shiqo deshmori lirise,

   Fatkeqsisht te dhenat qe jep jane qpifje te ulta, te gatuara per qellime prapagandistike gjate viteve te partise, dhe te trashiguara nga persona qe nuk interesohen per te verteten. Nuk dua te ofendoj baban tuaj por ai si duket nuk e din te verteten. Muharrem Bajraktari kurr nuk ka bashkepunuar me gjermanet, e kursesi te spiunoj per ta.
   (Ky eshte fakt se keto gjera i di mire; mixha i im ka qene dora e djathte e MB’it dhe vellai (ende gjall) pjesemarres ne grupin e tij).

   Ju vini ne dukje prape probemin qe ka shoqria shqiptare (perfshi edhe historianet), ekstremista ne tema qe nuk i dine e as nuk duan ti dine.

   Reply to this comment
  • Labi November 8, 04:45

   Brigada partizan komuniste shkonte ne Kosove ne sherbim te jugosllaveve, kundra kombit shqiptar; ashtu si edhe ndodhi. Partizant çunake nuk i dinin ato tradhetira te PKSh dhe jugosllaveve dhe moren pjese ne maskrat e komunisteve shqiptare kunder shqiptareve te tjere. Veq nje shembull tjeter po kujtoj per ta pare veten ndryshe: Masakren e Tivarit.

   Reply to this comment
  • Krenarë të jenë të gjithë ata që kolaboruar për të shpëtuar njerzit e të bukurën.. September 29, 00:12

   O Pëllumb Xhufi!
   Akoma nuk po te mëson historia të llogjikisht?
   Historia tregoi se çka deshtën të montohen me dhunë qeveritë të ashoquajutura “popullore” nuk ishin veçse diktatura që ranë si piramida kartoni në gjithë vendet e kampit ish socialist…pra, ishin mbajtur vec me dhunë e terror e jo nga dëshira e lirë e popujve…
   Pra ata bajraktaret, baballarët e kombit, na paskan pasur të drejtë, qe e paskan luftu komunizmin….Paskan qenë më largpamës, se masa e gënjyer…
   Të jenë krenarë të gjithë pasardhësit e këtyre njerëzve që ju po mundoheni t’i paraqisni si kolobaratorë….politika e deshti të kishin lidhje…po te mos kishin kolaboruar politikanët e Pragës, nuk do ishte sot Praga siç është po do të ishte shkatërruar. Dhe pse komunistët i quajtën tradhtar, sot po i nderon çdo turist percka shpëtuan…Por ju jeni trushkurtë…përndryshe nuk do kishit shkruar çfarë ke shkruar…

   Reply to this comment
 28. deshmori i lirise November 7, 20:31

  ku te preka more moderator: je gjak me m.b. apo me u.b.a.

  Reply to this comment
  • Horri i Bulevardit November 7, 21:39

   Deshmori i lirise, dhe nje histori lufte qe sduhet te mbese e patreguar dhe e pashkruar.
   Por per mendimin tim, shume komente kalojne edhe pa dashje, kjo per shkak te fluksit, qe ka nje shkrim, keshtu qe mos mendo se eshte pune inati.
   Sdua te bej rolin e moderatorit, por edhe mua ne disa raste, sme jane nxjerre komente dhe i mirkuptoj.

   Reply to this comment
 29. Dhimokracia November 7, 21:34

  Pullumb Xhufi eshte dhendri i Luan Omarit, djalit te Bahri dhe Farie Omarit, e cila pati fatin shume te hidhur te ishte motra e madhe e xhelatit Enver.

  Reply to this comment
 30. Dardan November 7, 21:35

  Kur ishim te vegjel, ne fshatin tone akoma s’kishte ardhur komunizmi pr nga pleqte qe kendonin neper dasma thuhej edhe kjo kenge: Oooo Mustafaaaaa/ oooo qeni i ziiiii/ na shite Shqiperine more/ na le pa Shqiperi/
  Sot rri e mendohem se ku e gjeten pleqte e fshatit qe Mustafa Kruja ishte nje qen i zi. E verteta mund te zhytet por kurre nuk mbytet. Pike!

  Reply to this comment
 31. Post scriptum November 7, 22:36

  Pse zoti Xufi apo xufa nuk shkrove per konferencen dhe rezoluten e Bujanit
  Pse ne PPSh kurr nuk u permend kojo mbledhje ?
  _ Pse zotni xufku nuk shkrove per te verteten e hidhur te masakres se Tivarit
  kur burrat shqipetar te kosoves 6000 sish me shalone nga Prizereni kalojne
  neper shqiperi dhe dergohen ne Tivarin Pushkatimit e masakres
  – A 50 vite nuk dijti partija per kete masaker Apo ishte kjo nje marreveshje e mshfeft
  dhe e mbajtur ne heshtje se pse keshtu ishte ujdija jugosllavo Enveriste
  Zotni nje brigade partizane shqipetare vjen ne fshatin toneGjyshi ushtrine e shperndane neper
  fshat Ndersa komasndantet i merr ne kulle te vet Pas Darke Komandanti shqipetare disa here
  foli Vellezerit serb Gjyshi u sekelldis e i tha: Komandant je nbuk timen Se tmi thojshe keto fjale
  jashte do meresha vesh si me Bozho Zhariqin Neve 500 vjet sun u bame vellezer me shki e ju ponlanat e shipnise sa erdhet u vellaznuet me ta Ka ketu n!je domethanje per ata qe kuptojne
  Por ju nga jugu zor kuptoni se pse jeni rrite ne prehen te grave e jo ne oda burrash
  Ku per shqipetar ishte ma shum se univerzitet Pra historija nuk shkruhet prej shenimeve
  xufo, Se po te kujtoj vitet e 80 -90 shume shqipetar nga ushtrija jugosllave u kthyen ne arkivol
  Me dijagnoze per secilin beri vetevrasje Pra keto jan shenimet zyrtare ne te cilat mbeshtesh
  ti oj Hala Xufe e historise !

  Reply to this comment
 32. Lleshi November 7, 22:49

  Pellumb Xhufi te falenderoj per te foluren shqip ! Te flasesh shqip , per mua, do te thote te perdoresh gjuhen e burrave , paster , troç , pa genjeshtra dhe perdredhje kurvash !
  Shqiperia dhe shqiptaret te jane borxhlinj , sidomos sot kur ky vend lengon nga tradhetia dhe pabesia !
  Per mua je nje nga rilindasit e ketij vendi te rrenuar ! Jo rilindas i Edi Rames , por rilindas i Shqiperise !

  Reply to this comment
  • kujtesa November 7, 23:57

   – Si burrat do ishte po te kishte seriozisht shikimin e historise. Me tregoni nje cike ju qe propogandoni : se neve do kujtojme luften,se partizanet nuk e dinin se cdo behej pas lufte etj
   Gjate ketyre 24 viteve demokraci ,cdo 29 nentor e cdo 5 maj ,ne menyre demostrative kini dale ne perkujtim.Dhe sot vashdoni te kujtoni Enver Hoxhen gjasme ka qene Komandanti.PO ka qene Komandant nga Maj 1944 deri ne Nentor 1944.Nga Maji e perpara ishte Spiro Moisiu.
   Po me thoni ju partizanet e Brigades se Pare sulmuese, gjate 24 viteve qw brohoriosni a kini derguar nje tufe lule tek varri i Komandantit tuaj Mehmet Shehu.?
   Po si ne kete 70 vjetor pikerisht ai qe mbajti peshen reale te luftes ne terren te vashdoje te jete poliagjent?
   A kini nje cike ,cfare thuhet ne fytyre,
   Si mburreni qe partizanet shkuan deri ne jugosllavi duke ndjekur gjermanet e nuk kujtoni komandantin e ketij operacioni Gjin Marku?
   Prandej jini te pabesueshem , nuk e kini seriozisht rishikimin e historise….tung

   Reply to this comment
   • persekutuar-denuar November 8, 05:46

    Dhe nje shtese:

    PSE DUHET T’I NDIQNIN GJERMANET KUR PO IKNIN VETE ME VRAP BILE?

    Reply to this comment
    • mirel September 23, 16:25

     Epo keto pretendime nuk i bejne as kalamajte e kopeshtit
     Gjermanet paskan zgjedhur te ikin vete me deshire.
     Sa klas shkolle ke or gjysmak?
     keto lloj idesh tuajat nuk jane baze as per ata me zhvillim te vonuar.
     Te mendosh te besh argument me ty eshte deshtim llogjike

     Reply to this comment
  • Labi November 8, 04:46

   Spiun i serbeve.

   Reply to this comment
 33. labinot November 8, 04:04

  Lufta kunder pushtuesit nazifashist per clirimin e vendit??????Kush je ti m,or xhuf ,Rusia,apo SHBA?Shqiperia e mbetur nga konf.e :Londres ka vetem dy pushtues te fuqishem:Serbia dhe Greqia.Te dy bashke qe nga viti 1878 i kane rrembyer 48 mije km katror territor dhe masakra te pergjakshme.Ky territor i rrembyer eshte dyfishi i teritorit te mbetur te shqiperise londineze.Krijuesit e pavarsise ne 1912 qenkan tradhetare,kuislinge,Enver Hoxha i Miladinit paska qene atdhetar!!!!!!Shqiperia nuk ka hasem Gjermanine,i mjaftojne ato qe ka.Shkoni festoni betejen e Skerfices me andartet greke,ajo eshte beteje per mbrojtjen e trojeve shqiptare. Greket qe te kane marre Camerine,Janinen Kosturin,Grebenene,Terhallen,Negovanin,Sulin,Konicen.Cfare territori te kane marre Gjermanet mor Xhuf,se une nuk e di?Konja jote Enver Hoxha,kur s`ka ci ben macokut te komshiut i lihte pastorit gjerman!Amaneti i Bajo Topullit nuk ishte kopili i Gjylsos Enveri i Halil efendiut,por ishte Eqerem Cabeu.Eqerem Cabeu ishte minister ne qeverine e Gjermanit,se Gjermania eshte e vetmja mbrojtese e popujve ariane te rrezikuar nga invazioni sllavo-greko orthodhoks.

  Reply to this comment
 34. persekutuar-denuar November 8, 05:39

  Ne filmin “FATI I NJERIUT” nese e ke shikuar nje femije i vogel jetim shikon ne gjyq xhelatin qe i kishte vrare gjithe familjen e tij qe qeshte dhe tallte gjykatesit e prokuroret qe po i shpallnin vendimin. Ky femije i vogel i rritur rrugeve jetim i thote kriminelit te Stalinit me sinqeritetin e nje femije te padjallezuar:

  MOS QESH, POR QAJ SIC QANIN PRINDERIT DHE MOTRA IME PARA SE T’I VRISJE!

  Ka ardhur Koha qe enveristeve si Paskal Milo dhe Pellump Xhufi me shume ithtare nga pas shoqeria civile shqyptare sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit t’u thote:

  MOS QESHNI O ENVERISTE, POR QANI SIC QANIN PRINDERIT TANE KUR ENVER HOXHA DHE XHELATET E TIJ GJAKATARE I TORTURUAN, I MASAKRUAN DHE I VRANE ME NJE PABESI TE PAPARE VETEM PSE E DESHEN SHQYPNINE ASHTU SIC PO KERKON TE BEHET SOT.

  Reply to this comment
 35. persekutuar-denuar November 8, 05:41

  “MOS QESHNI ME MILETIN, POR QANI O ENVERISTE!”

  Ne filmin “FATI I NJERIUT” (sudba celloveka) nje femije i vogel jetim rastesisht shikon ne gjyq xhelatin qe i kishte vrare gjithe familjen e tij qe qeshte dhe tallte gjykatesit e prokuroret qe po i shpallnin vendimin. Ky femije i vogel i rritur rrugeve jetim i thote kriminelit te Stalinit me sinqeritetin e nje femije te padjallezuar:

  MOS QESH, POR QAJ SIC QANIN PRINDERIT DHE MOTRA IME PARA SE T’I VRISJE!

  Ka ardhur Koha qe enveristeve si Paskal Milo dhe Pellumb Xhufi me shume ithtare nga pas shoqeria civile shqyptare sot 25 vjet pas renies se Murit te Berlinit t’u thote:

  MOS QESHNI O ENVERISTE, POR QANI SIC QANIN PRINDERIT TANE KUR ENVER HOXHA DHE XHELATET E TIJ GJAKATARE I TORTURUAN, I MASAKRUAN DHE I VRANE ME NJE PABESI TE PAPARE VETEM PSE E DESHEN SHQYPNINE ASHTU SIC PO KERKON TE BEHET SOT.

  Reply to this comment
 36. arialibera November 8, 06:10

  Faktet jane ato qe jane ish élita shqiptare edhe nje hère tjeter zgjodhi partner te gabuar dhe humbi perkrahje ne dy kampeve te medha keshtu sa per fatin te ashtuquajturve nacionaliste keta te fundit e zgjodhen veteizolimin duke mos u bashkuar me asnje nga dy frontet antifashiste,sa per draftin per nje konfederate greko shqiptare ti si historian e di qe nuk eshte hera e pare ky draft eshte paraqitur aty nga 1851 por ajo qe me vjen cudi eshte qe jepni rendesi te madhe coptimit te vendit e kemi thene dhe here te tjera nuk kishte asnje mundesi coptimi dhe anglia nuk vendoste ajo per fatet e botes por SHBA dhe ne qofte se ka pasur ndonje ide te tille ka qene e kushtezuar nga rusise gjithmone flasim per lenien jashte te trojeve shqiptare por asnjehere per copezimin e shtetit te 1912,Historia te cilen shkruani quhet histori politike dhe si e tille duhet te shpjegoje pse-ne politike nepermjet fakteve historise Lanc ishte lufta me e organizuar e ketij populli jemi dakort dhe me shume se te gjitha ishte nje revolucion i vonuar civil per te zhdukur bejleret dhe bashkpunetoret e pushtuesve otoman gje qe duhet te kishte ndodhur ne periudhen 1919-1925 ashtu si ndodhi me vendet e tjera ballkanit ky revolucion ishte i pashmangshem per identitetin e vendit

  Reply to this comment
 37. Mark uk November 8, 08:25

  Lexoni historin nga Pllum Xhufi te njejt me historin e PPSH.Perves se nje islamik i thekur eshte idiot i historis te shkkruar nga komunistet e poshter.

  Reply to this comment
 38. Laveri November 8, 08:52

  Po ate Prek Calin prefesor na e harrove se andej nga zona e tij na e mbajne per hero dhe nacionalist te madh

  Reply to this comment
 39. alberti November 8, 09:44

  po ju or mercenar xhufi po ju jeni ci kosoven e la te me xhakun e kosovarve e tash po shitni mend ara kombit po ajo pero verba ci thone tridit shqipri trecind vjete robni po ju jenai ata matrapaz

  Reply to this comment
 40. Atdheu December 2, 23:36

  Sa per Halil Aline qe e permend i nderuar, laje gojen mire se gjithmone ju jugoret keni ndjellur vetem ndarje….po historine e Ppsh nuk mund ta harroje lehte ky zoteria….sa per dijeni kemi burra gjalle sot qe kane luftuar perkrah trimit Halil Alia. Te gjithe thone qe parulla e Halil Alise ngado qe organizonte mbledhje me burra trima dhe jo me langaraqe e me beseprere si ju thoshte: Burra Trima..: me e ditur se cfare eshte komunizmi, nuk i kurseni as femijet ne djep ! Ky ishte Halil Alia….boll me keto historira te ndyra se historia do te shkruhet edhe njehere siq eshte dhe jo si e stisni ju kelyshet e bushtrave qe akoma ju kemi neper kembe! Poshte komunistet…! Themi ketej nga Dibra kur i leshojme namin dikujt qe nuk durohet me: u farofshin per kembe me fis, farefis, brez pas brezi, se komunistet jane me te vertete njerez pa fe, pa flamur, pa atdhe!

  Reply to this comment
 41. halil December 21, 02:39

  Nuk po te them zoti xhufi sepse nuk je zot. Une vij nga familja e Trimit te madh. Halil alia dhe me thene te drejten me pelqen ce une ti jap aty njeriu te jashzakonshem merita me te madhja. Ne e din ce ty dhe paskal milo jeni servilat e. Enver Hoxhes mbase ty dhe inxhan shume. Ju keni feyren e zeze te quani Halil Aline kriminel ce luftoi dhe dha jeten per shqiperin ce moa te ishte ne komunizem. Por nuk quani. Enverin Dhe Methmet Shehun ce masakruan popullin shqiptar per 50 vite rradhzi. Te fitote ate ce done balli kombetar nuk dote vuante populli kaq shume vitesh. Por ju pse nuk thoni ce Xhaxhi i Halil Alise ka qene ne krye te forcave dibrane ne luften e shkodres dhe shume luftra tjera ce ka udhequr SELMAN ALIA. Dhe babi i tij Selim Alia eshte vra ne luft kundra. Serbise pra HALIL ALIA KA LINDUR NE NJE FAMILJE PATRIOTIKE dhe jo trathtaresh sic e quan ty komunist i vjeter ERGEN D ALIA

  Reply to this comment
 42. Shemia September 20, 16:01

  Zoti Pellumb Xhufi, qenkeni pllake gramafoni bolshevike dhe monarko-fashiste qe klasat sunduese te Shqiprise para 22 qershorit 1941 i konsideron reaksionare dhe te botes i aludon progresive. Po bene ne vend numro krahas antishqiptarizmit antiballisto zogist te fqinjeve shoven.

  Reply to this comment
 43. Marshalli Peten, September 20, 16:39

  Te nderuar

  pinjolle te bashkpunuesve te fashizmit & nazizmit te L2B dhe te atyre qe u bene diversante &TERRORISTE pas 1945.
  .
  Kini miresine dhe lexoni si i trajtonte Franca bashkpuntoret e nazizsmit edhe kua ato dikur kishin qene HERONJ KOMBETAR
  ..
  Filip Peten, ose i njohur ndryshe si Marshalli Peten, lindi në 24 prill 1856 në Pas de Calais, në Francën Veriore.
  .
  Ne Luften e Parë Botërore fama e Peten njohu një rritje të dukshme, duke u bërë ndër të tjera do të ishte personazhi më i madh francez i shekullit Pra pas luftes pare boterore MARRSHALLI PETEN ISHTE HEROI ME I MADH I FRANCES
  ..
  Më 1940 kryeministri Pol Rejno e ftoi në kabinetin qeveritar. Një debat i brendshëm në kabinet rreth vijimit të luftës në Afrikë dhe humbjet në frontin verior me Gjermaninë, krijuan krizë në qeverinë franceze. Në këto rrethana Peten shihej publikisht si njeriu që mund ta shpëtonte Francën.
  .

  Në maj 1940 Franca pushtohet nga gjermanët dhe Peten ndërhyn pranë kryeministrit Rejno për të arritur një kompromis me Hitlerin. Rejno dorëhiqet pak ditë më pas dhe Peten shpall qeverinë e tij në Vishi, një territor në jug të vendit, nga e cila mori emrin edhe “republika” që ai krijoi, duke e lënë pjesën tjetër të vendit në dorën e gjermanëve.

  , Marshalli i Francës dhe Këshilli i Ministrave…”. Peten ndoqi një politikë të hapur bashkëpunimi me gjermanët dhe diskriminimi ndaj hebrenjve dhe rezistencës franceze, si dhe ndaj aleatëve të cilët kërkoi t’i luftojë në Algjeri dhe Marok.
  .

  Peten u arrestua nga qeveria provizore e De Gol në 24 prill 1945 në kufirin me Zvicrën. Procesi kundër tij u zhvillua në 23 korrik 1945 në Gjykatën e Lartë franceze.
  .

  Ai u mundua të hiqet gjatë gjyqit si një aleat i fshehur i De Gol, duke larguar përgjegjësitë e rënda gjatë pushtimit gjerman. Ai refuzoi t’i përgjigjet pyetjeve të shumta që ju drejtuan. Gjyqi e konsideroi fajtor për tradhëti të lartë dhe e dënoi me vdekje dhe konfiskim të pasurisë.

  .Për shkak të kontributit të tij ushtarak, De Gol i fali jetën, duke lënë në fuqi dënimin me burgim të përjetshëm. Peten vdiq në burg më 23 korrik 1951.

  .
  Pra te nderuar pinjolle te bashkpuntorve te fashizmit

  cfare beri franca anglia amerika kunder jush e beri dhe shqiperia….nqs se nuk e kuptoni nje vizite te mjeku psikiater e keni te nevojeshme..
  .

  Reply to this comment
  • Emigranti September 29, 09:44

   O Mr
   Ai Xhufi që ju e quani atdhetar është një kangur i rregjimit diktatorial më të egër që pati kombi jonë ndër shekuj!!!!
   A keni jetu në Shqipëri nga 1944-1990?
   A dini sa njerëz janë varrosur të gjallë e të vdekur nga rregjimi që ky na e quan çlirimtar???
   Më 29 Nëntor 1944 filloi përcudnimi i gjithë cilësive morale- etike shqiptare
   Ata zoterite që ky langua i quan bashkëpuntorë me pushtues, paten qëllim t’a mbronin Shqipërinë nga raprezaljet naziste dhe të mbanin larg Shqipërine nga fara e ideologjisë ruse…
   Historia e tregojë fytyrën e vërtetë të komunizmit…ata vranë dhe njeri-tjetrin apo nuk e dini historinë e PPSh???

   Reply to this comment
 44. Plaku Xhuxhumaku September 20, 20:12

  Po akoma nuk e keni marre vesh o te gjore, perfshire edhe kete mender historianin Pullum Xhufi qe fatin e Shqiperise dhe Shqiptareve, pavaresisht nga Enver Bytha, ballistet apo zogistet e percaktuan Churchill, Roosevelt dhe Stalin Shkerdhata?

  Reply to this comment
 45. Arben September 20, 22:49

  Realisht keto qe shpjegon profesori per kolaboracionistet jane fakte, por nuk pajtohem me mendimin e tij se qellimi i luftes se komunisteve ishte per clirimin e vendit, nderkohe qe musolini u dorezua ne vitin 1943 dhe nje pjese e mbetur u bashkua me komunistet ndersa nazizmi kishte marre goditjen fatale ne rusi dhe perpelitej sa andej ketej per ti shtyre pushtetin hitlerit. Sic e tregoi dhe koha ne vitet 43 – 44 shpertheu nje lufte e forte per pushtet midis komunisteve dhe te ashtuquajtur nacionaliste nderkohe qe keto te fundit kishin pothuajse te gjithe pasurine e shqiptareve nepermjet shpeblimeve te sistemit te zogut, abuzimeve me pushtetin,grabitjeve,korrupsionit dhe zhvatjes. Komunistet ishin me te forte dhe me te vendosur ne arritjen e qellimit te tyre e po ashtu paten nje mbeshtetje dominante qofte prej rusise ashtu edhe serbise. Qeverisja me pas edhe sic rezultoi ishte kriminale ne te gjitha aspektet. Dihet se gjerat shikoheshin bardh ose zi, nuk kishte ngjyre tjeter, ku dominoi e zeza, pasi 99 % e popullsise ishte e perndjekur, e perdhosur nga mosbesimi, hipokrizia, maskimi, thashethemnajat , varferia dhe uria, injoranca. Shqiperia ishte ne ngerrc ,cdo gje ishte e sforecuar ne te gjitha aspektet ,dhe kjo per shkak te lirise se fjales,lirise bindjeve,besimit dhe mosnjohjes se asnje qenie tjeter njerezore ne planet pervec tanet. E keqja eshte se ky korrupsion qeveritar e ka zanafillen qe nga ato qe permendi profesori, pra tek kolaboracionistet.

  Reply to this comment
 46. demo September 21, 01:13

  Marshalli peten nuk eshte krahasimi i duhur per atdhetaret shqiptare qe nenshkruan Pavaresine,por nuk u bene bashibozuke te Miladin Dushanit dhe te perzgjedhurit te tyre Enver Hoxha.Konfliktet shekullore,mijra vjecare, France-Gjermani,nuk mund te perdoren per te ilustruar kontaktet e rralla historike Shqiperi-Gjermani.Gjermanet mund te jene armiq te francezeve,por nuk jane armiq te shqiptareve.Gjermanet jane pushtues te Frances,por nuk jane pushtues te Shqiperise.Nese kerkon ndonje krahasim te pershtatshem per bashkepunimin e atdhetareve shqiptare me ushtrine gjermane gjate luftes dyte boterore eshte pikerisht rasti i Finlandes.Ashtu si Shqiperia edhe Finlanda eshte ndodhur gjithmone nen expasionin sllavo-rus.Pasi fitoi pavaresine ne 1918,ju imponua nje lufte pushtuese nga agresori bolshevik sovjetik ne 1939.Finlandezet trima luftuan heroikisht deri ne marsin e 1940 si davidi me Goliathin.Pas nje paqe te detyruar ne mars 1940 ku lane shume territore,Finlandezet nen udheheqjen e atdhetarit Gustav Menaheim ju drejtuan per ndihme Gjermanise,qe i ndihmoi me armatime.Deri atehere Anglia dhe Franca i kishin braktisur finlandezet.Me armatimet gjermane Finlandezet sulmuan Bashkimin Sovjetik ne 1941 dhe rikuperuan territoret e grabitur.Deri ne 1944 Finlandezet luftuan heroikisht kunder Bashkimit sovjetik dhe nuk paten merak te madh se nuk po rreshtoheshin perkrah aleateve fitues te luftes dyte boterore.Ne 1947 u nenshkrua paqja me Bashkimin Sovjetik,ndersa presidenti qe udhehoqi luften Menaheim vdiq ne 1951 ne exil ne zvicer.Finlandezet e moren dhe e varrosen ne Helsinki nprane bashkeluftetareve te tij antisllave.I kane ngritur edhe nje permendore ne Helsinki se mbrojti vendin e tij.Finlandezet e duan me ndershmeri vendin e tyre dhe i respektojne atdhetaret,jo si shqiptaret,qe e pushkatuan patriotet Lef Nosi,Pater Anton Harapi,Prek Cali dhe per turp i quajne kuislimge.Nje Manaheim i vertete gjate luftes se dyte boterore ishte atdhetari kosovar Xhaferr Deva,themelues i Lidhjes se dyte te Prizrenit,antikomunist dhe antisllav i vendosur,Nen udheheqjen e Xhaferr Deves populli shqiptar mund dhe duhej te kishte mbrojtur territoret nga Preveza ne Mitrovice<Vetem Xhaferr Deva mund te kishte cfarosur faren e keqe serbo-sllave ne Labinot dhe brigaden terroriste te Mehmet Shehut,por pengese ju bene pikerisht qyrravecet dhe qaramanet turkoshake,bejleret e kompromiseve gjithmone ne pushtete,Medi behj Frasheri,Mithat bej Frasheri,Ibrahim bej Bicaku,Bahri Omari,,,qe e transgferuan ne Kosove.Xhaferr Deva do ta kishte spastruar Shqiperine,ashtu si spastroi Tiranen per 24 ore dhe populli shqiptar nuk do te vuante keto 70 vjet po te kishte vepruar si populli finlandez.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 September 21, 13:04

   dem
   nuk kam lexuar asnjë nga 15 a 37 librat që thua se ke shkruar,por të them me bindje se po të kesh shkruar në këtë mënyrë”Gjermanet mund te jene armiq te francezeve,por nuk jane armiq te shqiptareve.Gjermanet jane pushtues te Frances,por nuk jane pushtues te Shqiperise.”!?
   më duket se duhet të futesh në radhën e njerzve që shkatërrojnë planetin me emrin TOKË!
   letra që është përdorur për tu nxirë është në tërë kuptimin e SHPËRDORUAR!!
   ps:një gjë më bën përshtypje se të gjithë(pothuajse)ata që e quajnë gjermanin “çlirues”,quajnë dhe turkun osman si të tillë!!çfar i lidh?!

   Reply to this comment
  • Hammerhaituri December 21, 16:11

   demo nga e gjete kte Nickname Mos valle si forme te shkurter te fjales ” Dämlich “

   Reply to this comment
 47. Akulli September 21, 09:12

  Disa nga ” komentuesit” qe shkruajne kunderv prof. Xhufit,mbrojne hapur pozitat e koloboracionisteve te Luftes se Dyte Boterore.Ketyre nuk u ka dale ” rakia” ende.’Komentet” e tyre nuk kane vlere. E vereta historike eshte antikoloboracioniste.Keta rane nen parullen e italianeve e sidomos gjermaneve per luften kunder komunizmit dhe luftuan kunder shqiptareve antifashiste. Dhe perfunduan si koloboracioniste me pushtuesit. Pike.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 21, 12:16

   O Akulli e ke gje shokun Enver Bytho ti mo, ndonje kushuri te larget te pakten. Jo per gjo po i vike pikat kollaj. Torrollak!

   Reply to this comment
  • Bardhi September 28, 20:39

   Si ore Akulli?
   Ato koloboruan me pushtuesin?
   A pata pushtues me të keq se fara e kuqe?
   Nuk paske mësuar nga historia….

   Reply to this comment
 48. Mëno September 21, 12:02

  Para se gjithash, mendoi se shkrimet e nje tuf injorantsh idjot qe flasin e shkruajne fjale kafenesh, nuk duhet te lejohen fare kur kemi te bejme me shkrime serioze e nga njerez te shkolluar. nuk mundet qe nje hajdut xhepash me kater klasse shkolle te repikoje me nje Profesor. Kjo nuk i sherben askujt. Vulgariteti injorant i mases se madhe te ketyreqe shprehin opinionet e tyre, nuk ka te beje me thelbin dhe qellimin e z. Xhufi. Megjithate ky eshte vetem mendimi im.

  Reply to this comment
 49. N/A September 21, 14:29

  Falenderoj zotin Pellumb per kete artikull brilant se kane nevoje armiqte e ketij kombi ti tundesh fort dokumentin e tradhetise.
  .,
  jo vetem rasti i gjeneralit Petten qe nje komentues e pershkruan ne menyre brilante por dhe rasti i Greqise eshte nje shembull real se si u soll e djathta greke mabas mbarimit te luftes.
  Vetem gjate periudhes 1945-1950
  e djathta greke
  republikanet
  mbreteroret
  ish bashpuntore te fashizmit pra dhe kuislinget greke te perkrahur dhe nga anglo-amerikanet e shfarosen te majten greke dhe arriten deri ne kanibalizem
  Ne fakt per te qene te sakte duhet te krahesojme me Greqine cfare ndodhi ne te njejten kohe atje ??
  Pas largimit te gjermaneve Greqia u pushtua nga koloniztoret angleze sipas marreveshjes me Stalinin
  pas traktatit te Lebanonit,Cazertes dhe Varkizes e majta greke dorzoi armet dhe u corientua..u shpartallua dhe ishte vone..deri sa shkuan per lesh dhe u dogjen edhe me napalm ne malet e Gramozit .
  .
  Po ku shkoi Enver hoxha dhe mehmet shehi i greqise..si u trajtuan nga “demokratet” anglo-amerikane dhe e djathta e zeze greke.
  .
  Aris Velouchiotis ishte mehmetshehu i greqise kurse Niko Belojanis ishte enveri greqise:
  .
  I pari u var me koke te prere ne Trikalla..dhe koken ja vune ne nje llampe ndricimi per te tmerruar popullin kurse Belojanin e pushkatuan me 14 te tjere..

  ja cfare thote enciklopedia britanike
  per kanibalizmin e te djathtes greke
  kryesisht kuislinge greke
  per te cilet anglo-amerikanet mbyllen
  syte si me xhaferr deven tone qe ne vend ta conin ne gjyq e aktivizuan ne veprime terroriste

  ***
  The heads of Velouchiotis and Javellas, exposed in the central square of the town of Trikala. The corpses of Velouchiotis and Javellas were subsequently decapitated, and the heads displayed, hanging from a lamp post in the central square of the town of Trikala. When British Labour government members of Parliament objected to the barbarity of the operation, they received the reply that the display was in accordance to an “ancient Greek war custom”

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 21, 16:25

   Po pse s’thua ti o N/A qe greket ia paskan lujt fene fare, makar edhe populli shqiptar t’ia kishte keput koken me kohe edhe Enver Bythos edhe Mehmet Xhahilit.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 September 22, 09:27

    plako nëse shkon me këtë mënyrë të menduari?!
    atëherë po të them pak ta paska luajtur fenë enveri dhe mehmeti nuk paska qënë xhahil fare!!
    prapë,po të mbetemi në krahasimin shqipëri greqi,e majta shqiptare ka ushtruar më pakë dhunë se e djathta gërke!!
    dhe në dhunën gërke,kur ne i llogarisim si përplasje të të majtës dhe të djathtës,nuk llogarisim genocidet e tyre!!
    pra po të këthehemi në llogari prapë ne dalim të fituar!!
    ky mllef tuaji,ish kuislingëve,nuk është mëllafi i 45 viteve të “vuajtjeve të padrejta” që keni pësuar!!
    jo plako!!
    ky mllef është urrejtja që ju keni për popullin!!ju e keni parë atë si skllav,këtë e keni shprehur dhe e shprehni shumë qartë në në çdo komnet që bëni!!
    i pasuri e sheh të varfërin si mjet shfrytëzimi!përsa ka pushtet e rrjep deri në palcë!!
    i varfëri,pavarsisht mëllefit të dhunës që ka pësuar,të pasurin e sheh si njeri!!
    historia ka vërtetuar se dhuna e bardhë ka bërë shumë shumë më shumë krime se dhuna e kuqe!!
    plako këto shkrimet e tua,të të ngjashmëve si ti,nuk kanë për ta lënë këtë popull të shkojë përpara!!
    pavarsisht se shqiptarët po rrëshkasin në humnerën e injorancës gjithnjë e më tepër,ata nuk i kanë më sytë e mbyllura si 80 vite më parë!!janë të lëkundur,shumë gjëra nuk i kuptojnë,por në fund të fundit nuk janë më skllevër!!me kalimin e kohës do të zgjohen gjithnjë e më shumë!!

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku September 22, 12:48

     Me u marre me ty eshte kohe e humbur mor djale i mbare. Shume nga ato qe thua per mua nuk jane te verteta, pastaj kur perpiqesh te hiqesh si ideolog, sic ta kam thene me kohe, nuk shkon me larg se djersa qe i nxjerr gjizes qe te ka dhene Zoti ne vend te trurit.

     Reply to this comment
     • anticensurë25642654 September 22, 16:31

      a më rrof topet o debi!!
      çfarë nuk është e vërtetë mor loqe e kalbëzuar??
      urrejtjen që ke ti për popullin e thjeshtë??apo për masakrat e terrorit të bardhë??
      shko mor debil!!

     • Plaku Xhuxhumaku September 22, 17:24

      Ja tamam kur fillon e shkumezon nga epilepsia une vertetoj punen e gjizes qe ke ne vend te trurit, o rrush.

 50. Epiri Shqiptar September 22, 01:01

  Pellumb Xhufi, thote, dhe shkruan, gjerat qysh kane qene te verteta, sic kane rjedhur ngjarjet e asaj kohe, komplimente per Z Xhufi. Komunistet u sgjodhen anen drejte, lufte kunder nazi-fashizmit, jo si ballistat qe u bene bashkpuntore me okupatorin. Komunistet e nxoren ne drite Shqiperine, e shpetuan nga coptimi, mbas lufte, pasi anglezet ishin progreke, dhe donin ti jepnin vorrò -epirin gerqise, sic ndodhi ne Koferecen e Kaqes ne Paris ne 1946 . LAVDI PKSH , qe udhehoqi LANC, dhe i dha dinjitet Shqiperise , dhe Shqiptarve qe u njojte nga bota. Pa LANC, Shqiperia do ishte ndare mes, serbosllavise, dhe gerqise, qe kishin mbeshtetjen e angleze e amerikane.

  Reply to this comment
 51. X3 September 22, 02:09

  Ajo që nuk i falet sot jo vetëm kuislingeve por dhe miqve tane amerikane qe per te rrezuar pushtetin e Enver Hoxhes perdoren Serbine-Greqine…njelloj si me ardhjen e zogut nga beogradi ne 1924 me ruset e bardhe ..ashtu dhe berishorri ne 1992 nga lobi serb i shtepise bardhe.
  .
  Rrjeshtat e meposhtme nuk lene vend per koment sepse kuslinget jane 3 here tradhetare
  .
  e para, kunder luftes nacjonal clirimtare

  e dyta,qe u kthyen diversante dhe terrorista ne beograd dhe athine
  .
  dhe e treta pas 1992 qe i nxorren uje te zi atij vendi
  .

  Lexim te kendshem:

  Shërbimi sekret amerikan,
  bashkë me Greqinë
  dhe Jugosllavinë
  përgjatë viteve 1949-1954,
  bënë një sërë tentativash për të rrëzuar pushtetin popullor në Shqipëri.

  .Marrëdhëniet e asaj kohe me Bashkimin Sovjetik shiheshin me sy kritik nga amerikanët, pasi Shqipëria kishte një pozicion strategjik në rast lufte dhe për ta mund të shërbente si një bazë ushtarake e rusëve. Për këtë arsye ka pasur shumë tentativa për rrëzimin e Enver Hoxhës.
  .

  Bëhet fjalë për një dokument të datës 6 shkurt 1953, ku baza e CIA është informuar mbi tentativat e agjentëve të saj për të rrëzuar Enver Hoxhën nga pushteti. Plani ishte i sofistikuar dhe në të përfshiheshin Jugosllavia, SHBA, Greqia, si dhe Italia me Francën e Anglinë, por që këto të fundit do kishin një rol më të kufizuar. Sipas asaj që tregohet në dokument, rreth 10 mijë forca greke, amerikane dhe jugosllave do të futeshin në kufi dhe do të godisnin të gjitha bazat ushtarake.
  .

  Ndërsa më pas do të niste rebelimi për rrëzimin e qeverisë. Plani tjetër ishte që të kapeshin të gjithë drejtuesit e pushtetit dhe qeveria të përbëhej nga anëtarë të Komitetit Kombëtar për Shqipërinë e Lirë. Bëhet fjalë për një organizatë që mblidhte të gjithë intelektualët e emigracionit, që punonin kundër regjimit si dhe mbështeteshin nga CIA.
  .

  Në dokument theksohet se palët i trembeshin dhe një sulmi të mundshëm nga jugosllavët, dhe këtu më pas do ndërhynin aleatët e tjerë për të shmangur çdo lloj incidenti.
  Plani i grushtit të shtetit në Shqipëri
  1. Situata e përgjithshme: Është marrë vendimi për të kryer një grusht shteti të fshehtë në Shqipëri, të mbështetur multilateralisht nga SHBA, Mbretëria e Bashkuar dhe aleatët e Jugosllavisë, për të përmbysur regjimin aktual të Enver Hoxhës dhe zëvendësimin e tij me një qeveri shqiptare të lirë e të pavarur. Ndër forcat mike listojmë grupet e mëposhtme, sipas negociatave të kryera nga Departamenti Amerikan i Shtetit:
  a. Lidhja e Prizrenit, e cila është shkrirë me Komitetin Kombëtar të Shqipërisë së Lirë sipas udhëheqjes së përbashkët amerikane e jugosllave. NCFA do të jetë më tej instrumenti i krijimit të qeverisë së përkohshme në Shqipëri.
  b. Jugosllavia do të lejojë operacionet e nevojshme paramilitare të nisin dhe të mbështeten nga bazat brenda territorit të saj, nën mbikëqyrjen e selisë kryesore të përbashkët të drejtimit.
  c. Jugosllavia do të furnizojë operacionin me forcat e refugjatëve shqiptarë dhe të vullnetarëve, për kompletimin e fazës paramilitare të grushtit të shtetit, dhe do të japë asistencë të mëtejshme për zhvillimin e planit të detajuar.
  d. Forcat e armatosura greke dhe jugosllave do të punojnë për të mos lejuar përforcimin e forcave armike shqiptare, nga sovjetikët apo satelitët e tyre, duke ndaluar fluturimet mbi territorin e tyre derisa grushti i shtetit të jetë siguruar.
  e. Shtetet e Bashkuara dhe Britania do të japin mbështetje ushtarake për Jugosllavinë dhe Greqinë, në rast të një pushtimi të mundshëm nga forcat sovjetike apo satelitët e tyre.
  f. Forcat detare amerikane do të nisin manovrat ushtarake në Detin Adriatik që prej nisjes së sulmit deri në sigurimin e grushtit të shtetit, për të dekurajuar një afrim të forcave sovjetike apo të satelitëve të tyre.
  Hipoteza të tjera
  Me anë të negociatave që kanë nisur nga Departamenti Amerikan i shtetit, Franca, Turqia dhe Italia do të njihen deri në një farë mase me qëllimet e Aleatëve për nisjen e grushtit të shtetit dhe do të aprovojnë grushtin e shtetit moralisht. SHBA, Britania, Franca, Italia e Turqia do të njohin qeverinë e re të përkohshme shqiptare sapo ajo të vendoset. Aleatët do të marrin të gjitha masat e deklaruara për të ruajtur pavarësinë e plotë të Shqipërisë së çliruar.
  Misioni dhe koncepti
  Misioni është përmbysja e regjimit të Hoxhës dhe vendosja e regjimit të një qeverie të lirë e të pavarur në Shqipëri, me anë të një grushti të fshehtë të shtetit gjatë një periudhe ende të pacaktuar, me ditë të parashikuar të nisjes së sulmit 1 korrik 1954. Me anë të sulmit synohet të kapet dhe të sigurohet zona e Tiranës dhe të neutralizohen apo të sigurohet kontrolli i forcave kryesore kundërshtare në zonat rrethuese. Të kapet çdo lider i rëndësishëm qeveritar dhe të vendosen zyrtarë të qeverisë së përkohshme në vend të tyre. Të reklamohet çlirimi i Shqipërisë. të konsolidohet kontrolli i qeverisë qendrore.
  Llojet e operacioneve
  a) Operacionet paraprake – Zhvillimi, organizimi, pajisja dhe trajnimi në Jugosllavi, Greqi e vende të tjera të huaja i forcave të përbashkëta që nevojiten për fazën paraprake të grushtit të shtetit. Zhvillimi i njësive të forta të rezistencës brenda Shqipërisë, që do të mbështesin dhe do të shtojnë numrin e forcave që vijnë nga jashtë Shqipërisë. Përfitimi i të gjithë inteligjencës operacionale që nevojitet për kryerjen e suksesshme të grushtit.
  b) Operacionet sulmuese nga pikat e selektuara në Jugosllavi e Greqi dhe pikat e përbashkëta të komandës, të nisin lëvizjet operacionale të natës, drejt objektivave në Shqipëri bashkë me dërgesat e furnizimeve. Forcat e përbashkëta në terren të sulmojnë gjatë natës për të kapur dhe siguruar zonat e synuara. Elementët e sulmit të neutralizojnë ushtarët e kufirit dhe të marrin kontrollin e instalacioneve ushtarake, të ndërpresin komunikimet dhe të shkaktojnë dezertimin ose izolimin e forcave kundërshtare ushtarake dhe të sigurisë. Të gjitha fushat ajrore dhe avionët bashkë me qendrat e transportit të sigurohen. Më tej të kapen dhe të mbahen të gjithë liderët e rëndësishëm të qeverisë. Qeveria e përkohshme të përbëhet nga liderët e NCFA( Komiteti për Shqipërinë e Lirë). Ata të njoftojnë publikisht krijimin e qeverisë së lirë e të pavarur të Shqipërisë, dhe të detyrojnë liderët e regjimit Hoxha të pranojnë publikisht largimin nga pushteti, në mënyrë që të nxitet mbështetja për qeverinë e përkohshme. Me anë të qelizave të organizuara paraprakisht dhe me grupet e terrenit të bëhet ngritja e grupeve të rezistencës vendase për kompletimin e grushtit të shtetit.
  c) Konsolidimi i operacionit. Të eliminohen elementët e mbetur të opozicionit. Të riorganizohen e të forcohen forcat e qeverisë së përkohshme dhe agjencitë e forcat e tjera mike.
  Detyra për njësitë dytësore
  Forcat e përbashkëta të terrenit të zhvillojnë, organizojnë dhe të trajnojnë forcat e jashtme operacionale me një fuqi të përgjithshme prej 10.400 si më poshtë:
  Në bazat e zgjedhura në Jugosllavi forcat arrijnë në numrin 4800, duke përfshirë task-force me 2500, dhe komandën veriore operacionale me fuqi prej 1300 njerëz, rezervat e përgjithshme prej 1000. Në bazat e Greqisë, forcat operacionale arrijnë në 5600, duke përfshirë komandën e terrenit me 2500 forca dhe rezervat e përgjithshme e task-force. Sulmi simultan i tre fronteve do të nisë natën në ora 01 00, me neutralizimin dhe marrjen nën kontroll të njësive ushtarake dhe të forcave të sigurisë. Të kapen dhe të sigurohen objektivat e përcaktuar në Tiranë, Durrës dhe Elbasan nga komanda qendrore e terrenit. Komanda veriore të sulmojë për kapjen e Shkodrës, Kosovës, Dibrës dhe zonën lindore të Elbasanit, me objektiva kryesorë neutralizimin e opozicionit në zonat rreth Shkodrës. Komanda jugore të kapë zonat e Beratit, Korçës, Vlorës dhe Gjirokastrës, me objektiva kryesore neutralizimin e forcave armike në rrethinat e Vlorës, Korçës e Gjirokastrës.
  Forcat e brendshme të rezistencës. Nën kontrollin e komandantit të tyre, forcat e përbashkëta dhe ato të terrenit të bashkëpunojnë për arritjen e objektivave të mësipërme, me një masë të përafërt të zgjerimit të elementëve të armatosur nga 1000 në ditën e parë, në 5000 në ditën e tretë duke arritur në 10 000 në ditën e 30-të. Zgjedhja e bazave të përshtatshme, zhvillimi, organizimi, pajisja dhe trajnimi i të gjithë njësive të mbështetjes së jashtme, mbështetja logjistike, transportimi i forcave të terrenit drejt zonave të shënjestruara.
  Forumi i Komitetit Kombëtar për Shqipërinë e Lirë (NCFA)
  Në një përpjekje për të bashkuar të gjithë elementët shqiptarë të emigracionit në një front të bashkuar kundër terrorit komunist, u formua Komiteti Kombëtar i Shqipërisë së Lirë dhe selia ndërkombëtare u hap në Nju Jork më 17 korrik 1950. NCFA u krijuar për të tejkaluar linjat e ndarjeve politike mes shqiptarëve dhe për të përfaqësuar të gjithë shqiptarët që dëshirojnë të mbajnë lart të drejtat e njeriut në vendin e tyre. Aktivitetet e Komitetit drejtohen nga selia e tij e Nju Jorkut. Ne mbajmë gjithashtu një zyrë në Romë e cila përpiqet të qëndrojnë në kontakt me bashkë-atdhetarët tanë që vuajnë brenda Shqipërisë. Aktiviteti kryesor i NCFA është koordinimi i përpjekjeve të rezistencës së shqiptarëve në emigracion që luftojnë kundër komunizmit.
  Përbërja e Komitetit për Shqipërinë e Lirë
  Hasan Dosti- president. Zoti Dosti është një anëtar i njohur i Lëvizjes Balli Kombëtar dhe përpara Luftës konsiderohej si juristi më i aftë në Shqipëri. Ai vjen nga një origjinë e thjeshtë, por pati mundësi të studiojë në Francë dhe u kthye në Shqipëri për t’u bërë një prej qytetarëve kryesorë të saj.
  Abaz Kupi – aktualisht ndihmon aktivitetet e NCFA në Rome. Kupi konsiderohet si një prej heronjve të luftës për drejtimin e tij të përpjekjeve guerile kundër pushtuesve italianë. Në vitin 1943 ai krijoi Partinë e Legalitetit, që kishte si qëllim të ruante legjitimitetin e ish-mbretit Zog. Megjithë mungesën e shkollimit formal, Kupi krijoi emrin e tij si një nga mbrojtësit më të ashpër të lirisë së Shqipërisë.
  Said Kryeziu – I emëruar në degën e NCFA në Romë, Said Kryeziu është gjithashtu president i Partisë Agrare Shqiptare. I arsimuar në Paris, Kryeziu ka punuar shumë për të vënë nën një flamur grupet shqiptare të emigracionit për të luftuar kundër pushtuesit. Për këtë ai ka luftuar kundër gjermanëve dhe italianëve gjatë luftës dhe u bë një prej anëtarëve të Komitetit të Parisit, i cili ishte pararendësi i NCFA.
  Zef Pali – Anëtar i komitetit të NCFA në Rome dhe aktualisht në Nju Jork për konsultime. Pali është një lideri i njohur dhe aktiv i Ballit Kombëtar, i arsimuar në Kolegjin e Mësuesve në Elbasan. Ai respektohet si një njeri i letrave dhe i idealeve demokrate. Pali u detyrua të largohej nga vendi gjatë luftës dhe u bë një prej anëtarëve të parë të NCFA.
  Nuçi Kotta- është një zyrtar i NCFA në New York, dhe anëtar i partisë së Legalitetit. Ai ka qenë prej kohësh në shërbim të mbretit shqiptar në emigracion, Zog, dhe ka studiuar për drejtësi në France. Kotta u kthye në Shqipëri për të shërbyer si kryeministër i Zogut për disa vjet. Edhe ai është një prej anëtarëve të parë të Komitetit të Parisit në gusht l949. Ai është përgjegjës për publikimin e gazetës së komitetit, Shqipëria.

  ..
  pra dhe nje here per ato qe nuk e lexojne materialin e mesiperm apo nuk e kuptojne:

  KUISLINGET KANE BERE NJESAGE KRIMINALE TE TREFISHUAR
  .
  e para, kunder luftes nacjonal clirimtare

  e dyta,qe u kthyen diversante dhe terrorista ne beograd dhe athine..
  .
  dhe e treta pas 1992 qe i nxorren uje te zi atij vendi
  .
  .

  Reply to this comment
 52. Aman ore derman September 22, 02:52

  Aman ore aman?!
  po si degjoni keto p.dh shashka
  te ketij
  Plaku xhuxhumaku.!
  benani derman.

  Aman ore derman !

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku September 22, 13:17

   O Derman o Kapedan, hidhe pordhen ne tavan, ne ta mban. C’pate me mua? Une as nuk te njof ty fare, apo je antar i celules edhe ti dhe te ngarkoi selretari me detyre te posacme?

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 September 22, 17:23

    po ti nuk njeh askënd mor senil i mutit!!
    alchajmeri i kryqëzuar me senilitetin e moshës të kanë bërë që çdo ditë të krijosh miqëi të reja mor i pjerdhur!!
    eh mor plak mor plak,të shkoi jeta për shalësh!
    alchajmer në rini senilitet në pleqëri!
    çfar do më tepër!!
    jetë të lumtur pa merak pa tru në kokë!!

    Reply to this comment
 53. Guri Naimit D. September 22, 04:08

  “Meno” -komentuesi i 89-nte i ketij shkrrimi, ju lumte ajo pene.
  Keni thene c’duhej,(sa here e kam cituar une jo vetem per kete rast, qe vertet eshte i vecante,si thoni ju.
  Le te shpresojme. DITA per lexuesin eshte po;
  per lexuesin;vertet lexues,jo sharlatane sa analfabete.

  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 54. Fieri September 22, 10:11

  Profesor i nderuar!.
  Je ne “zanatin” e ne te drejten qe te jep profesioni e perkushtimi atdhetar te qartesosh historine nga tymnaja e stisur nga kushdo por shqiptar e dashamires i Shqiptarise JO!.
  Ky shkrim vetem duhet lexuar rilexuar, medituar, menduar e tmerruar, per pasojat qe do kishte Kombi Shqiptar po te ishin realizuar keto plane ogurzeza!.
  E pas nje kohe te gjate mund te shprehej dikush (qofte dhe nga keta qe te paret e tyre do “benin” shqiperine e madhe) por perseri te kafshonin gjuhen se bejne pis e ndyjne etnine Pellazgo – Iliro – Shqiptare.
  Shikoni Profesor Xhufi si jane ndersyer si ndaj atij “kalit” (Shkrimit Tuaj qe me se paku te fusnin bishtin nder shale se nuk qe ndeshje futbolli por rrezik i egzistences kombetare) qe i lehin kur kalon serbes!.
  Por ketu hungellijne edhe perselargu si me komande.
  Turpi mbetet turp e nuk di te quhet virtyt!.
  Tradhetia besoj nuk ka emer tjeter.
  Krimi ndaj interesave te Atdheut te shperblen me “gjysmen e lekut” si ne France e kudo mbas lufte.
  Etj. etj.
  Por edhe “perkrahesit” e demtojne vertetesine e mesazhit tejet analitik te shkrimit Tuaj me nje lloj ekzaltimi sikur jane aktore te asaj kohe.
  E verteta eshte thene nga Ju z. Pellumb ne te tjeret nuk duhet te nxisim debat si “trimi i fshatit, Bilua, qe qelloi xha Dinen me gure ne kusi nga mbrapa ferres”.

  Reply to this comment
 55. Dardhari D September 22, 18:55

  I pjerdhuri pjerdh…shembelltyra-.Plaku Xhuhumaku.

  Dardhari.D.

  Reply to this comment
 56. mirel September 23, 16:20

  LANCL eshte lufta heroike e partizaneve qe vendosen fatet e shtetit Shqiptar.
  Plerat kuislinge e vendosen veten dhe njehere ne anen e gabuar te historise, si plera sherbetore te cdo pushtuesi.
  Mania per bajrak dhe deshira per te qene kulak dhe qylaxhi i la ne gropen e mesjetes kete lloj kategorie njerezish qe dhe sot nuk arrijne dot te jene qytetare te denje te shoqerise civile, por kavie te se kaluares.
  atyre nuk u pelqen Shqiperia si shtet..jug e veri. Atyre nuk u pelqen gjuha shqipe e moderuar, por duan akoma te flasin me pasthirma dhe klithma humnerash per parahistorike te epokes se neolitit.
  Dava gjysmakesh, qenie pa inteligjence normale. Quhen demokrate, kuislinge dhe kerma.
  Pasues te Zog tradhetarit dhe Toptan pleres.
  Dhe mburren pale.
  Plumbin e kane pak.
  Rrofte Lufta Partizane,,ne shekuj do bej drite mbi keta krimba te halese qe po duan te felliqin periudhen me te ndritur te Shqiperise, pas Skenderbeut, edhe Ali Pashes, pa diskutim

  Reply to this comment
 57. Nacionalisti i majte September 23, 19:22

  Per te gjithe ata qe kane 75 vjet qe bejne gam gam. Vazhdoni te shani, se deri ketu e keni ju, parazite te politikes dhe te kombit. 75 vjet perpara deshet te nxirrnit geshtenjat nga zjarri me duart e te tjereve, krijuat edhe ca levizje (jo particka) dhe pritet qe italianet dhe gjermanet te mundnin boten te tere (ruset, anglezet, amerikanet, australianet, kanadezet dhe popujt e vendeve te pushtuara) dhe ju te hypnit ne karriget qe ia dhate Musolinit “te madh” dhe gjermaneve “ne kalim”. Packa se bete edhe ca “spiunime te vockla” ku u vrane edhe shoket tuaj, Risilia, Koculi, Mucua dhe nja 150 nga paria e Vlores. Kush ia tregoi emrat dhe adresat e tyre trupave miqesore ne kalim, qe ose i vrane ose i derguan ne kampet e internimit nga nuk u kthyen te gjalle. Po sa e sa patriote te tjere qe nuk ishin komuniste, por vetem kundershtare te pushtuesve, qe i torturuan rende dhe i vrane e u dogjen shtepite ballistet – ata qe fshiheshin pas bythes se gjermanit? Bete sikur do te luftonit me Mukjen dhe Pezen por prape vajtet e fjetet gjume. Ne 1990-91 patet rastin e arte te formonit partite tuaja, por ia deleguat forcen Sali Berishes, i cili nuk kishte asnje te drejte fisnore, morale dhe ideologjike per t’ju perfaqesuar, dhe deshet te merrnit karriget pa luftuar e punuar. Saliu, nga ana e vet, ju tha: “ndalu bek se ka hendek”, dhe ju la aty ku ishit. Dhe akoma sot ju patriote nacionaliste te leshit beni gam gam dhe oi oi, neper forume e blogje si ajo pema qe ben lule po nuk ben dot koqe se eshte shterpe. Prandaj vazhdoni te qani e te lebetiteni se hip ketu e shih Stambollin jeni bere. Ju rrofte Dashnor Kaloci dhe HE Leka vogelushi.

  Reply to this comment
 58. Niko September 23, 21:56

  Po sikuk mos te kishim as historiane brilliante si profesori i nderuar?Mbase atehere do te kishim arritur vertet ne fund te pusit… Ju uroj gjithe te mirat profesor.

  Reply to this comment
 59. Sirius September 23, 23:13

  Hedh nje budalla nje gur ne lume, e leshohen 100 te tjere ta nxjerrin. Sa nivel i ulet. Po prandaj ka shkuar per lesh Shqiperia se aty merren me xhufra e bufra, qe jana ca sharlatane te rendomte. Kur do ti vijne mendte mend atij populli, nje zot e di.

  Reply to this comment
 60. mirel September 24, 15:51

  Fakti qe langaraqet kusilinge e balliste kane deshtuar para historise se LANCL eshte vete shteti kuisling qe u ndertua pas 90es.
  Ky shtet i deshtuar dhe i falimentuar tregon me se miri moralin dhe aftesite e ballisto-kuislingeve qe nuk kishin hallin e Shqiperise dhe te Atdheut, po hall si te mbanin sistemin feudal qe prune dhe njehere ne Shqiperi, si ne kohen e mesjetes. Fakti sot eshte kokeforte dhe nuk ke c’i ben me argumente kafsherore.
  Fytyra kafsherore e kuislingut dhe ballistit duket qe ne llojin e politikes dhe te shtetit qe kemi sot.
  Plere.

  Reply to this comment
 61. Sirius September 27, 01:25

  Indoktrinimi socialopolitik dhe ngurtesia e programimit te dogmes ne mendjet njerezore, qe jane lehte te manipulueshme, jane pengesa kryesore per te pare te verteten dhe realitetin ashtu si eshte apo ka qene.

  Reply to this comment
 62. mirel September 29, 04:02

  Kuislinget dhe zogistet nuk kane argumente te flasin kunder Luftes partizane dhe Enver Hoxhes,
  Se jane moterq,, si Zogu qe bente Myzejenin, dhe jane langaraqet e koshave te plerave qe e katandisen Shqiperine ne gjendjen qe eshte sot.
  Po te kishit bere ndonje Shqiperi me te mire, hajde, atehere do ju pranonim ndonje argument, por me kete mendje dhe me kete shtet, ju duheni varur dhe njehere nga e para, si beri xhaxhi Enver,
  Hajt ne te sat motre, ,kthehuni te motrat prape dhe mos e zgjasni me, rrace muti

  Reply to this comment
 63. Çekia i ka bërë heronj, bashkepunuesit me nazistët se ruajtën Pragen September 29, 10:01

  #Marshalli Peten
  Historia vazhdon të shkruhet, se brezat reflektojnë dhe me mire se pas gjaknxehtesise se hakmarrjes dhe patjetër, pas luftës u dënuan shumë që qenë antikomuniste…por bashkëpuntorët qenë njerëz që donin vendin e vet, se Praga e mrekullueshme nuk do ishte sot magneti i turistëve, po te mos e kishin marrë barrën e bashkëpunimit me nazismit disa fisnikë çeke…kujtoni Ju se ata ishin aq budallenj dhe nuk e dinin se do t’a paguanin me jetën e tyre këtë bashkepunim???
  Jo, ata deshtën Prägen dhe sot po i vlerësojnë pasardhesit dhe të atyre që i dënuan pas luftës…
  Dhe vete rrjedhja e historisë ju dha të drejtë, se diktatura komuniste ja kaloi asaj naziste….shkatërroi shumë vepra të mrekullueshme..dhe njeriu u cnjerzua..
  Pra, besoj se Praga ju është një shembull për vazhdimin e historisë….
  Dhe Shqiperia ishte shumë më e vogël se Çekia….pra fatet e luftes nuk vendoseshin tek ne…apo të vriteshin njerzit kot?

  Reply to this comment
 64. Ali Pasha November 25, 21:04

  Profesor Qufi nga historin deshi te behet politikan dhe pas deshtimit kaloi prap historian. Nje njeri i deshtuar qe pa piken e turpit permend luften per clirimin e Peshkopise. Po prej kujt çlirohej Peshkopia more Quf, prej Dibranve, te dhjefsha historine tende, ti dhe familja jote keni qene bashkepuntore te sigurimit. Ato burra qe permend ti si kolabrocionist ishin ajka e kombit shqiptar qe i shfaroset ju komunistet famkeq, fare me mizore e njerzimit. Historia jote s’ka asnje ndryshim nga ajo e hoxhes prandaj jemi ketu ku jemi. Petuu…

  Reply to this comment
 65. Z.Bajrami December 21, 17:55

  Ne dhjetor te vitit 1993, kur isha ne Bruksel ne Vrije Universiteit, kam degjuar nga 7 – 8 kosovare se cfare kishte thene M. Bajraktari per E.Hoxhen dhe luften partizane: ‘ E kam pas armik Enverin ashtu si ai me ka pas mue por duhet me thane te verteten. Ne nuk mundem ma bo luften. Luften e bone partizanet. Dhe ta dine te gjithe se pa ate lufte Shqiperine e kishin coptue serbet dhe greket.

  Reply to this comment
 66. Arber iliri December 28, 15:46

  Pellumb pa diskutuar per me siper mendoj se edhe sjellja e Partise Komuniste sidomos e Enver Hoxhes ka qene qellimisht konfliktuale me palet e tjera politike shqiptare.Vecanerisht shkaterimtare ka qene qendrimi i tij ndaj mareveshjes se Mukjes qe i coi forcat partizane e nacionaliste ne perleshje midis tyre dhe kjo lufte mund te quhet lufte civile dhe per pushtetin e pasluftes pa asnje dyshim.Enver hoxha suksesoi ne shtyrjen e forcave te tjera politike ne krah te gjermaneve.ketu u treguan pak te mefshet udheheqesit e tjere politike shqiptare.Duke pas parasysh edhe rendesine e BRSS ne luften e dyte mendoj se Enver Hoxha luajti nje rol vendimtar ne vellavrasjen gjate luftes N-Cl..Ishte me i qarti nga te gjithe ne marjen e pushtetit oi vetem pas luftes dhe pa bere zgjedhje demokratike, kjo eshte e gjitha.

  Reply to this comment
 67. Arber January 15, 21:28

  Mjaft me perrallat e Cufo-s. Nuk duam te degjojme se si ca fshatare e shkerdhata kriminele e injorante qe kerkonin te vendosnin pushtetitn e tyre te dhunshem e gjakatar na paskan perzene Gjermanet? Apo sesi keta fshatare barkbosh e hajdute na paskan vrare 70,000 ushtare gjermane. A e keni ideane se po flasim per ushtrine me te pergatitur qe ka njohur bota? Qe u deshen te bashkohen fuqite me te medha per ta perballur? Qe luftoi per cdo pellembe toke gjermane edhe kur e dinin qe do humbnin? A ju shkon neper mend cfare trimerie kane treguar ata djem e burra? Ushtri te 50 shteteve luftonin per te pushtuar Gjermanine. Kurse keta skoriet flasin per “lufte te lavdishme te ca horrave pa atdhe e pashpirt. Na u dashka edhe ti nderojme per krimet qe kryen kunder popullit te vet. Nuk ka pse te jete “feste” vendosja e nje prej diktaturave me te tmerrshme. Ajo duhet te mbahet mend si dita me e zeze e Shqiperise.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*