Shqipëria futet sërish në listën gri të pastrimit të parave

February 21, 2020 20:29

Shqipëria futet sërish në listën gri të pastrimit të parave

Shqipëria rezulton i vetmi shtet europian që është identifikuar në të ashtuquajturën listën gri të pastrimit të parave, që janë nën monitorim të vazhdueshëm nga Task Forca Financiare (FATF) e MONEYVAL, që është një mekanizëm i përhershëm i Këshillit të Europës që ka detyrën të vlerësojë zbatimin e standardeve në luftën kundër pastrimit të parave dhe krimit të organizuar.

Njoftimi u bë sot (21 shkurt) nga Financial Action Task Force (FATF), që publikoi listën e subjekteve nën monitorim të zgjeruar. Vendet e reja që janë subjekt i monitorimit janë Shqipëria, Barbados, Xhamajka, Mauritius, Myanmar, Nikaragua, Uganda. Shqipëria është e vetmja nga Europa që shfaqet në këtë listë, së bashku me Islandën.

Në njoftim thuhet se juridiksionet nën monitorim të shtuar po punojnë në mënyrë aktive me FATF për të adresuar mangësitë strategjike në regjimet e tyre për të luftuar pastrimin e parave, financimin e terrorizmit. Kur FATF vendos një juridiksion nën monitorim të shtuar, kjo do të thotë se vendi është angazhuar të zgjidhë me shpejtësi mangësitë e identifikuara strategjike brenda afateve të pranuara dhe i nënshtrohet një monitorimi të shtuar. Kjo listë shpesh referohet si ‘lista gri’. *

Raporti përmend vullnetin e mirë të Shqipërisë për të adresuar problemet. “Në shkurt të vitit 2020, Shqipëria bëri një angazhim politik të nivelit të lartë për të punuar me FATF dhe MONEYVAL për të forcuar efektivitetin e regjimit të saj në luftën kundër pastrimit të parave. Që nga përfundimi i raporit të vlerësimit dypalësh (MER- mutual evaluation report) në korrik 2018, Shqipëria ka bërë përparim në një numër të veprimeve të rekomanduara të MER për të përmirësuar përputhjen teknike dhe efektivitetin, duke përfshirë edhe rritjen e të kuptuarit të autoriteteve përkatëse për rreziqet e financimit të terrorizmit.

Shqipëria do të punojë për të zbatuar planin e saj të veprimit, duke përfshirë: (1) kryerjen e një analize shtesë të thelluar për të kuptuar sa duhet pastrimin e parave dhe rreziqet e tjera, dhe forcimin e koordinimit dhe bashkëpunimit institucional; (2) përmirësimin e trajtimit në kohë të kërkesave për ndihmë juridike të ndërsjellë; (3) krijimi i mekanizmave efektiv për zbulimin dhe parandalimin e infiltrimit kriminal të ekonomisë, përfshirë forcimin e kompetencave të autoriteteve kompetente për të ndërmarrë veprimet e nevojshme; (4) duke siguruar që informacionet e sakta dhe të azhurnuara të pronësisë janë të disponueshme në baza në kohë; (5) rritja e numrit dhe përmirësimi i sofistikimit të ndjekjeve penale dhe konfiskimeve për pastrimin e parave, veçanërisht në rastet që përfshijnë vepra kallëzuesish të huaj ose pastrim parash të palëve të treta; (6) përmirësimi i zbatimit të sanksioneve financiare të synuara, veçanërisht përmes veprimit të zgjeruar mbikëqyrës dhe afrimit të synuar, proaktiv.

FATF identifikon juridiksionet me masa të dobëta për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit (AML / CFT) në dy dokumente publike FATF që publikohen tre herë në vit. Procesi i FATF për të renditur publikisht vendet me regjime të dobëta AML / CFT ka rezultuar i efektshëm. Deri në shkurt 2020, FATF ka shqyrtuar mbi 100 vende dhe juridiksione dhe ka identifikuar publikisht 80 prej tyre. 60 prej tyre kanë bërë reformat e nevojshme për të adresuar dobësitë e tyre AML / CFT dhe janë hequr nga procesi./Monitor

February 21, 2020 20:29
Komento

8 Komente

 1. ? February 21, 23:21

  Po pse Islanda eshte vend afrikan? Shifeni mire ket pune.

  Reply to this comment
  • Hosteni February 22, 00:44

   …..Shqiperia eshte e vetmja ne Europe se bashku me Islanden, thote or Tunxh. Pastaj ty ajo te shqeteson ?!

   Reply to this comment
   • ? February 22, 15:07

    Tunxhi i sat’ome, lexoje pak fjaline e pare:

    “Shqipëria rezulton i vetmi shtet europian që është identifikuar në të ashtuquajturën listën gri të pastrimit të parave,”

    Une lexoj fjaline e pare, shof ket budallallikun dhe nuk lexoj me tutje, ti mesa duket i shkoke deri ne fund budallalliqeve, or rrote cari. Po ty cfare te shqetson, qe nuk te qihet mo nona, apo qe tet shoqe e pallon komshiu.

    Reply to this comment
 2. mali February 22, 00:04

  ketu eshte nje gabim ne perkethim.Ne(Albania)nuk pastron para ,ne pastrome kriminele si puna e sali berishes e kompani.Keshtu I duhet amerikes.

  Reply to this comment
 3. Arben February 22, 06:40

  Pse, kur ka qënë ndonjëherë.jashtë??!!

  Reply to this comment
 4. hasani February 22, 08:00

  Shqiperia i etmivend ne europe!!! se bashku me islanden qe ndodhet ne hene!!! Ah more gazetare sa deshire keni te shani e denigroni vendin tuaj!!!

  Reply to this comment
 5. Glaukias February 22, 10:05

  Paskemi qënë më mirë kur ishim më keq ? Nuk e kuptoj si lajm, në titull thuhet se Shqipëria rikthehet në zonën gri ndërsa në brendësi të shkrimit kemi këtë pjesë :
  “Në shkurt të vitit 2020, Shqipëria bëri një angazhim politik të nivelit të lartë për të punuar me FATF dhe MONEYVAL për të forcuar efektivitetin e regjimit të saj në luftën kundër pastrimit të parave. Që nga përfundimi i raporit të vlerësimit dypalësh (MER- mutual evaluation report) në korrik 2018, Shqipëria ka bërë përparim në një numër të veprimeve të rekomanduara të MER për të përmirësuar përputhjen teknike dhe efektivitetin, duke përfshirë edhe rritjen e të kuptuarit të autoriteteve përkatëse për rreziqet e financimit të terrorizmit.”
  Duket sikur është kërkuar nga Shqipëria të punojë me FATF dhe MONEYVAL dhe më pas ka bërë edhe përparime, që nënkuptohet se derisa ka bërë përparime do të thotë që më parë ka qënë më keq. Dmth që kur ka qënë më keq ka qënë jashtë liste e tani që ka bërë përparime është rikthyer në listë ? Mund të na e shpjegoi njeri këtë lajm ?

  Reply to this comment
 6. Gzim Kulufi February 22, 11:47

  Ne procesin e ri te dhenies se kredive te buta per rindertimin nga termeti, ishte e pritshme nje mase e tille; qe me verejtjen e nje shkelje me te vogel ne perdorimin e ketyre eurove, ato te nderpriten menjehere, -sic edhe mund te ngjase ne te vertete, jo per shkelje ne perdorimin e tyre, por per ndonje mos-permbushje tjeter ndaj Brukselit, Berlinit dhe Uashingtonit.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim