Shtatzënë para apo pas të 30-ve, si ndikon kjo zgjedhje në ekonominë e një gruaje?

November 6, 2017 12:10

Shtatzënë para apo pas të 30-ve, si ndikon kjo zgjedhje në ekonominë e një gruaje?

Fëmijët “kushtojnë”, kanë kosto dhe kjo nuk lidhet vetëm me nevojën e blerjes së ushqimeve, panolinëve apo pagesat e kopshtit dhe çerdhes, por, kur bie fjala për gratë, këto të fundit më shumë se burrat kushtëzojnë ndjeshëm aktivitetin e tyre në punë.

Më parë kemi folur për këtë çështje duke e lidhur atë me faktorë fiziologjikë, por në një shoqëri moderne, jo pak të rëndësishëm janë edhe faktorë të tjerë me karakter utilitar dhe ekonomik..Në këtë këndvështrim, cila do të ishte atëherë mosha më e këshillueshme dhe e përshtatshme për te sjellë në jetë fëmijë?

Kësaj pyetjeje i përgjigjet një studim i vitit 2016, mbështetur në analizën  e të dhënave të mbledhura nga viti 1995 deri në vitin 2009 nga gra që jetojnë në Danimarkë, një shtet me ekonomi dhe mirëqenie të lartë.

Sipas këtyre te dhënave, humbja financiare në dy vitet pas lindjes së fëmijëve është më e vogël tek gratë që kanë lindur pas moshës 31 vjeçare, krahasuar me ato që kane lindur përpara kësaj moshe. Ndërkohë në një periudhë më të gjatë, gratë që kanë lindur mes moshës 31 dhe 34 vjeçare, arrijnë të fitojnë më shumë në terma financiare, se sa ato gra që nuk kanë sjellë ende fëmijë në jetë.

Shpjegimi lidhet me faktin se gratë me moshë mbi 30 vjeç, në rrugëtimin e tyre kanë përfituar më shumë aftësi dhe dije, duke u bërë kështu më të vështira për t’u zëvendësuar nga punëdhënësit.

Nga ana tjetër, duke pasur më shumë mundësi ekonomike, ato mund t’ia lejojnë vetes të marrin edhe babysitter për fëmijët e tyre dhe të ruajnë ndërkohë vendin e tyre te punës. Gjithsesi, nuk duhet pritur shumë.

Dhe kjo lidhet ne radhe te parë me shëndetin e fëmijëve. Por të dhënat e studimit te mësipërm tregojnë se kjo nuk është e përshtatshme edhe ekonomikisht.

Gratë që kanë lindur pas moshës 34 vjeçare, arrijnë të fitojnë vetëm 2% më shumë se gratë pa fëmijë, ndërkohë qe ato mes 31 dhe 34 vjeç fitonin 13% më shumë.

November 6, 2017 12:10
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*