Si do të rishpërndahen noterët në rang kombëtar

September 29, 2017 18:29

Si do të rishpërndahen noterët në rang kombëtar

Ligji i ri për noterinë që vjen si pjesë e paketës së ligjeve të Refomës në Drejtësi pritet të sjellë një rishpërndarje të numrit të noterëve në rang kombëtar. Në krahasim më vendet e tjera, Shqipëria karakterizohet nga një densitet i noterëve për banorë, veçanërisht në qytetet e mëdha.

Në relacion evidentohet se vetëm në qytetin e Tiranës veprojnë afërsisht 172 noterë, nga 460 që janë të licencuar.

Nisma e re ligjore parashikon vendosjen e raportit 1 noter për 10.000 banorë.

Po ashtu,në projektligj parashikohet ndër të tjera edhe ngritja e Qendrës Shqiptare për Trajnimin e Noterëve, pranë Dhomës Kombëtare të Noterisë, e cila do të sigurojë programin e detyrueshëm të trajnimit fillestar, për kandidatët për noter që do të jetë 1 (një) vit, si dhe programin e detyrueshëm të trajnimit vazhdues për noter.

September 29, 2017 18:29
Komento

1 Koment

  1. Bogonica September 30, 11:32

    Persese nuk lini te lire konkurencen,le te jene 4000 notere ne Tirane,cfare te keqe ka?Kjo eshte shoqerija e konkurences se lire.Ne Amerike noteri eshte nje shites,qe kur ka pune si noter le banakun e ushqimores dhe shkon tek banaku tjeter hap rregjistrin dhe ben punen e noterit.E keni fetishizuar noterin.Palet apo personi qe paraqit dokumenta te fallsifikuara mban vet pergjegjesi penale.Me thoni cili noter eshte denuar per fallcifikim ne Shqiperi?Por ama te gjithe e dijne se eshte bere kerdia me dokumenta fallco qe kane vulen e noterit.Noteri eshte nje deshmitar e asaj qe ka nderment te beje qytetari.Qytetari mban pergjegjesi per ato qe ben,noterivetem regjistron.Duke lene tani nje noter per 10.00 banore i lihet qytetareve ne kurriz edhe nje zgjedhe me teper.Kjo mase qe po merret diktohet nga noteret e pasur qe nuk duan konkurence apo nuk duan te humbasin privilegjet e deri tanishme.Shteti deri me sot ju ka besuar me shume notereve se nepunesve te tij(!)Kjo ndodh se shteti tregon papergjeshmeri ne zgjedhjne apo seleksionimin e nepunesve qe rekruton.Nuk ka nje mekanizem qe te zevendesoje ate qe dikur quhet “Biografija” , e sot eshte thjeshtuar ne nje CV duke u futur ne administarate lloj lloj hajnash dhe shteti qe i merr ne pune eshte ai qe nuk ju beson dhe vendos pas tyre nje noter.A e dini se askush nuk te pranon te marre dokumenta origjinale?Dokumentat qe te merr shteti jane fotokpojo te dokumentave origjinale qe i ben nepunesi i shtetit.Vendosja e normave,nje noter per 10 mije banor,nje kirurg syri per 100 mije banor,nje autoshkolle per 50 mije banor,nje kafe per 127 banor,nje faturist per 83 familje,nje mesues per 20 nxenes,nje parti per 532 banor,nje banjo publike per 140 banor etj,Ku vemi me keto norma,drejt monopoleve?Licencat duhet te liberalizohen,kush nuk i perballon dot falimenton.Shteti ruan barazine ne treg..Shteti duhet te vere kufijte e tarifave per cdo sherbim,dhe mbi bazen e numurit te sherbimeve te vjele taksat.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*