Testosteroni dhe djemtë

March 2, 2020 17:08

Testosteroni dhe djemtë

Testosteroni është një hormon steroid që prodhohet në testikuj dhe në gjëndrat adrenale.

Ai është hormoni mashkullor kryesor, por që e kanë edhe gratë, ndonëse, në sasi shumë më të vogël. Pas pubertetit, niveli i testosteronit tek meshkujt është 8 deri 10 herë më i lartë, nga niveli i tij tek gratë.

Nivelin mesatar të testosteronit, kryesisht, e kemi trashëguar nga prindërit, por, kushtet fizike dhe sociale ku jetojmë nuk janë indiferente, ato shkaktojnë ndryshime në nivelin e testosteronit.

Burrat me testosterone të lartë, përbëjnë rreth 10% të burrave të studiuar.

Janë, pikërisht, këta burra e djem që hapin më shumë telashe me njerëzit afër tyre, siç janë mësuesit dhe shokët e shkollës.

Kjo është më e theksuar, kur këta djem janë duke u rritur. Këta djem kanë më shumë partnere seksuale, por kanë edhe më shumë probleme në shkollë dhe në shoqëri.

Këto fenomene evidentohen dhe bëhen më të theksuara, kur këta burra e djem nuk kanë edukim të mirë dhe nuk kanë të ardhura të mira.

Në një studim me djemtë e rinj në burgje u konstatua, se sa më i lartë niveli i testosteronit në gjakun e tyre, aq më shumë violentë ata ishin.

Sjelljet delinkuente janë më të shpeshta midis djemve që rriten pa baballarë.

Është detyrë e prindërve të inkurajojnë tek djemtë sjellje dhe marrëdhënieve më të mira njerëzore dhe të përpiqen të diskurajojnë shpërthimet emocionale të djemve.

a.d. / dita

 

March 2, 2020 17:08
Komento

2 Komente

 1. lexues January 4, 14:10

  artikull mjaft edukues

  Reply to this comment
 2. Raimond vlonjati August 26, 01:16

  Testosteroni duhet te jete i larte , se te ndihmon te jesh i shendeteshem
  Dhe tek te rinjte esht normale se kane moshen

  Por qe ta mbajne testosteronin te larte edhe me kalimim e moshes
  duhet te bejne stervitje me shtange per kembet

  Duke e vendos shtangen ne supe dhe ben ulje ngritje , duke u ulur ne gjunje,
  dhe te ngrihesh prape ne kembe.

  Ky esht ushtrimi me i mire per te ritur testosteronin , i cili te mbron eshe nga semundjet

  Ndersa ne lidhje me dhunen , dhuna ulet me nje edukim te pergjithshem te rinise ne shkolla , ne tv , ne radio , ne gazeta , ne shoqerite civile etj

  Pra te behet ajo qe bente Enveri , edukimi moral i Rinise , sic behet ne gjithe boten moderne

  Si edhe duke pasur gjykata te rrepra kunder akteve te dhunes dhe polici te forte qe nuk toleron dhunen

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim