Shqipëria, nga Stalini te Mao

March 14, 2018 11:02

Shqipëria, nga Stalini te Mao

Entela Resuli

Elidor Mëhilli, studiues dhe historian, prej vitesh jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Atje punon si Asistent Profesor në historinë evropiane dhe ndërkombëtare në Hunter College, City University of New York.

Prej disa muajsh Mëhilli ka botuar një libër që pritet të jetë një botim i rëndësishëm në titujt e historisë së Shqipërisë. Libri aktualisht gjendet vetëm në gjuhën angleze, ndërsa autori po punon që shumë shpejt ta sjellë atë në shqip.

“Nga Stalini tek Mao, Shqipëria dhe Bota Socialiste”, u prezantua muajin e kaluar në Qendrën Woodrow Wilson në Uashington.

Nëpërmjet këtij botimi, studiuesi Elidor Mëhilli jep kontributin e tij duke shtjelluar përvojën e Shqipërisë gjatë diktaturës, por edhe dinamikat e ndërlikuara që krijoi regjimi i asaj kohe me botën komuniste.

Mëhilli komenton në këtë intervistë për Dita-n një version pak të njohur të historisë që nuk bazohet në kërkimet dhe punën që është bërë në shumë arkiva brenda dhe jashtë vendit.

Për autorin ky ishte një projekt që nuk duhej thjesht të reflektonte ngjarjet historike, por t’i analizonte ato në një dritë të re, që ai thotë se i mungon historiografisë shqiptare.

Në këtë botim, nuk mungon edhe analiza e kultit të individit, një vështrim nga afër i figurës së Enver Hoxhës, lëvizjet e tij brenda partisë por edhe në relatat me aleatët ndërkombëtarë për të garantuar mbijetesën: “Kjo shihet shumë mirë madje me prishjen me Bashkimin Sovjetik, në vitin 1960. Një moment shumë i rrezikshëm për të ardhmen e tij në krye të partisë dhe të ardhmen e tij në krye të vendit dhe mënyra se si ai arrin ta shfrytëzojë këtë moment pasqyron pikërisht këtë aftësi për të mbijetuar që ai e kishte shumë të fortë”- shprehet Mëhilli.

Studiuesi Elidor Mëhilli po punon tani për ta sjellë librin në shqip, por premton të vazhdojë të kontribuojë në debatin e hapur mbi të shkuarën e Shqipërisë. Në planet e tij për të ardhmen janë kërkimet mbi periudhën e ndërrimit të sistemeve, nga fundi i viteve 1980-fillimi i viteve 1990.

 

-Si fillim, Prof. Mëhilli, mund na tregoni diçka ku jeton dhe me se merresh në SHBA?

Unë punoj si Asistent Profesor në historinë europiane dhe ndërkombëtare në Hunter College, City University of New York (CUNY). Kolegji ku jap mësim është pjesë e sistemit universitar publik të qytetit të Nju Jorkut- më i madhi i llojit të vet në SHBA. Edhe studentët pasqyrojnë larminë e Nju Jorkut, duke përfshirë edhe studentë shqiptarë.  Prej pothuaj 5 vjetësh, jap mësim historinë e Europës në shek. 19-20-të, Luftën e Ftohtë, si dhe historinë e vonë diplomatike dhe ekonomike të periudhës së pas-Luftës së Dytë Botërore. Studimet e masterit dhe doktoraturës i kam kryer në Princeton University, ndërsa studimet universitare në Cornell University. Përveç këtyre, kam mbajtur poste të specializuara (post-doctoral fellowships) në Columbia University dhe University of Pennsylvania.

Elidor Mëhilli

-Sa kohë keni që jeni zhvendosur aty dhe si është jeta juaj në Amerikë?

Unë kam ardhur në SHBA kur kam qenë 17 vjeç. Kam ardhur vetëm, fillimisht si pjesë e një programi shkëmbimesh kulturore.

-Ktheheni shpesh në Tiranë?

Kthehem çdo vit. Prindërit dhe nipin tim, Joelin, i kam në Tiranë.

-Ju mungon Shqipëria apo e ndjeni veten qytetar të botës?

Unë kam nënshtetësi shqiptare. Mund të ndihesh qytetar i botës sa të duash, por është edhe ai blloku i vogël prej kartoni-pasaporta-që ose të jep siguri, ose jo. Shqiptarët tashmë janë një realitet diasporik, dhe për shtetin shqiptar kjo është një sfidë, përballë së cilës deri më sot ka dështuar.

-Le të ndalemi të libri që sapo keni publikuar në anglisht, nga shtëpia botuese amerikane Cornell University Press, “Nga Stalini te Mao, Shqipëria dhe Bota Socialiste”. Pse një libër për komunizmin?

Po të shikosh literaturën anglofone mbi komunizmin, vështirë se gjen rast europian më të injoruar se Shqipëria. Në gjuhën angleze, për shembull, nuk ka patur një studim të thelluar të diktaturës shqiptare që të bazohet në arkivat shqiptare. Janë botuar gjëra të natyrës gazetareske. Përndryshe, studime të periudhës së pas-luftës në shqip, edhe kur janë bërë, shpesh kanë mbetur peng të debateve të vjetra. Në burimet që kanë përdorur, dhe sidomos në horizontin historiografik, kanë qenë të kufizuara. Pra, çështja për mua nuk shtrohej: pse, por si? Si mund të shkruhet një histori ndryshe e komunizmit shqiptar?  Dhe përgjigja që jep libri është e tillë: Drama e Shqipërisë së pas 1945-s është edhe një dritare e vogël për të hulumtuar ca prej dinamikave më të rëndësishme botërore të shekullit të 20-të. Unë nuk kam dashur të shkruaj një libër që ekzotizon Shqipërinë, siç është zakoni tek autorë të ndryshëm perëndimorë. Kam dashur ta shoh historinë shqiptare si një farë udhëkryqi ku janë ndeshur ideologji, projekte gjeopolitike, dhe modele shoqërore.

-Sa kohë keni punuar për këtë libër dhe cilat arkiva keni përdorur?

Kam filluar sistematikisht punën arkivore në Tiranë në vitin 2008, duke punuar pothuaj çdo vit që atëherë. Jam përqendruar kryesisht në Arkivin Qendror Shtetëror (ku është derdhur edhe fondi i ish-Arkivit të Komitetit Qendror të Partisë së Punës të Shqipërisë), në arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme, si dhe në disa arkiva të tjera të vendit. Përveç këtyre, kam punuar gjatë në arkivat diplomatike dhe shtetërore në Romë, në arkivat diplomatike dhe partiake gjermane dhe çeke (flas për ish-partitë komuniste) në Berlin dhe në Pragë, në arkivat e Londrës, në arkivat shtetërore dhe ish-partiake të Moskës, si dhe me arkiva në Uashington, Meriland, Nju Jork, dhe në arkivat e Institutit Huver në Stenford (Stanford University), Kaliforni, ku kam qenë studiues i ftuar në vitin 2016. Libri mbështetet në rreth 19 arkiva dhe material në gjashtë gjuhë të ndryshme.

-Keni gjetur material në arkivat shqiptare?

Arkivat shqiptare janë një thesar, por, për fat të keq, shtetarët i kanë trajtuar si plaçkë lufte. Ato janë centralizuar vonë – pas viteve ’50. Pa arkivat shqiptare, një libër i tillë nuk do të mund të shkruhej; një shtet që plaçkit apo rrënon arkivat rrëfen diçka edhe për karakterin e tij. Duhet të shtoj se unë kam insistuar, kur kam dhënë intervista në median shqip, kundër qasjes ndaj arkivave domosdoshmërisht si depozita përgjigjesh, por si një mundësi për të ngritur pyetje të reja për të shkuarën, për veten, dhe sidomos për marrëdhënien tonë me pushtetin, i cili sistematikisht ka folur në emër të një ëndrre shqiptare, vazhdimisht e ka përdorur idenë e integrimit shqiptar në një rend ndërkombëtar si një lloj alibie për autoritarizmin.

-Ka qenë punë e lodhshme?

Në fillim ka qenë e vështirë për të punuar në arkivat e Tiranës. Deri dhe skedarët e ish-arkivit të Partisë së Punës në Arkivin Shtetëror janë mbajtur larg publikut, mbyllur me kyç. Një situatë anormale. Nuk ka patur frymë bashkëpunimi me studiuesit – arkivat kanë shërbyer gati si agjenci verifikimi dokumentacioni të pronave. Drejtorët janë vënë e janë hequr si qoka partiake. Mungon profesionalizmi dhe trajnimi i duhur. Gjendja është përmirësuar kohët e fundit, por arkivat janë ende shumë vite larg prej standardeve ku duhet – sidomos kur shteti insiston se është gati të bëjë llogaritë me të shkuarën.

 -Çfarë keni zbuluar, cilat janë kontradiktat që keni gjetur gjatë kërkimit në arkiva?

Libri Nga Stalini te Mao-ja ndërtohet pikërisht mbi kontradiktat: ndërtimi i socializmit në një kontekst agrar; modeli sovjetik si një shembull që krijoi probleme të paparashikuara; zelli i madh ideologjik i viteve ’50 në një vend ku as nuk ishin botuar ende veprat e plota të Marksit, Leninit, dhe Stalinit. Nga njëra anë, pushteti e shihte veten të projektuar në anën e duhur të historisë (anti-fashizmi, rruga progresive drejt vetëmjaftueshmërisë ekonomike nëpërmjet planifikimit shtetëror). Nga ana tjetër, i duhej të përballej me thyerjen e vazhdueshme të botës komuniste. Sa më shumë numëroheshin arritjet e planeve pesë-vjeçare, aq më shumë shtoheshin radhët e armiqve. Miqësia “e përjetshme” me Moskën, ndërtuar pas prishjes me Titon, përjetohet më pas si një dramë në vitet ’60, kur Shqipëria e vogël prej 2 milionësh rreket të mbrojë stalinizmin prej pasardhësve të Stalinit.

-Si ka qenë jeta e një njeriu në komunizëm?

Libri jep një panoramë të dy dekadave të para të pasluftës duke mos u kufizuar tek hallkat e larta të partisë dhe pushtetit, por duke kapur edhe diçka nga përditshmëria e kësaj epoke, e cila mbetet çuditërisht e huaj për ne. Për shembull, një kapitull merret me ndërtimit e ish-kombinatit të tekstileve “Stalin” në fillimin e viteve ’50, si dhe me sovjetizimin e jetës së përditshme nëpërmjet kurseve të gjuhës ruse, programeve të radios, filmave, literaturës, shkollave. Ka munguar një qasje e thelluar tek këto dinamika shoqërore – ndërkohë që dëshmitarët e asaj periudhe rrallohen gjithnjë e më shumë. Kur flitet për komunizmin shqiptar, shpesh projektohet mbrapsht perspektiva e viteve ’80, duke krijuar idenë e gabuar se komunizmi ka qenë detyrimisht izolim. Në fakt, vitet e pasluftës kanë qenë vite ndërkombëtarizimi të një pjesë të shoqërisë shqiptare – kujtoni, për shembull, të rinjtë që studiuan në Moskë, Pragë, etj. dhe që u bënë elitat e mëvonshme të vendit. Një pjesë tjetër merret me fillesat e planifikimit urban – si veprim i centralizuar – si dhe me qytetet e para “socialiste” në vend. Jam munduar të kap jo vetëm paradokset dhe dështimet – siç është bërë zakon në studimet e komunizmit – por edhe optimizmin për modernizmin e vendit, pa të cilin një analizë e pushtetit do të ishte e cungët.

-Po për sa i përket “Kultit të individit”, ç’mendim keni për veprimet e Enver Hoxhës, si e ka trajtuar ai këtë pjesë gjatë jetës së tij?

Megjithëse majat e kultit të Hoxhës janë të mëvonshme, që në vitet e para të pas-luftës vihet re identifikimi i tij si udhëheqës i shquar, përkrah Titos dhe Stalinit. Hoxhës nuk i mungonte instinkti politik për t’i “zbutur” ethet e kultit në çaste kur dukej se mund të kalohej në dinamika vetë-sabotuese. Për shembull: Gjatë të ashtuquajturit Revolucion të Madh Kulturor Proletar në Kinë, Hoxha e sheh kultin e Mao Ce Dunit si një lloj rreziku. Nëpër protokollet e Byrosë Politike, Hoxha rëndom e paraqet veten si një figurë moderuese, si një prezencë mbi palët, si pjesë të një udhëheqjeje kolektive. Në fakt, se ku përqendrohej pushteti duket pikërisht në çaste kritike – sikur në vitin 1960, me sovjetikët- kur Hoxha jo vetëm vendos kursin, por edhe shpik armiq pro-sovjetikë. Ndërsa kritikon kinezët, kulti i Hoxhës vetëm forcohet në vitet ’70. Pra, nëse e masim pushtetin e Hoxhës vetëm nëpërmjet dokumenteve marrë jashtë kontekstit, përftohet një pamje e paplotë. Në një rend të tillë, pushteti lëvrohej edhe në prapaskena, mbas mbledhjeve, gjatë redaktimit të dokumenteve. Është e vështirë të shpjegosh funksionin e kultit pa marrë parasysh tërë atë aparat që ndërtohej rreth individit, dhe sidomos kontekstin gjeopolitik ndërkombëtar të cilit i referohej. Do të ishte kurth, për mendimin tim, shpjegimi kulturor që e sheh kultin e njëshit si një lloj ADN-je shqiptare.

-Përveç Enver Hoxhës, a ka patur ndonjë figurë tjetër me ndikim të fortë gjatë periudhës komuniste në Shqipëri?

Sisteme diktatoriale si ato të Shqipërisë së pasluftës prodhojnë histori të personalizuar. Nuk ka dyshim se është e vështirë të kuptosh hierarkinë komuniste pa u marrë seriozisht me figurën e Hoxhës – me dinakëritë, me aftësinë e padiskutueshme për t’u dukur folklorik, me komplekset, me frikat, me instinktin që ishte arma e tij e fortë por edhe një lloj prange prej të cilës nuk shpëtonte dot. Megjithatë, më duket se historia e Shqipërisë socialiste nuk është dhe nuk mund të jetë thjesht historia e Enver Hoxhës. Prandaj, për një gjeneratë te re studiuesish, sfida do të jetë edhe si të ngrihet një aparat kritik në lidhje me të shkuarën e vonë- një aparat që nuk riprodhon pafund të njëjtin imazh të hijeve të Enverit, dhe që nuk rrotullohet tek të njëjtat çështje të vjetruara.

-Po sot, sa është trashëguar Kultin e Individit, e gjeni prezent në realitetin tonë?

Është e vërtetë se sot kemi parti politike që identifikohen deri në marrëzi me njëshat që kanë apo që kanë patur në krye. Është në qarkullim të lirë mediatik shprehja idiote “lider historik.” Ç’do të thotë? Politika vazhdon të konceptohet si luftë për jetë a vdekje, si sport gjakatar, që do të thotë se personalizohet, se hymnizohet udhëheqësi me grusht të hekurt që “e pastron” partinë. Vëmendja ndaj historisë dhe ndaj kulturës materiale historike është në përpjesëtim të zhdrejtë me prodhimin vendas bruto të “liderëve historikë”. Duket sikur këto kanë qenë prodhimet kryesore shqiptare tash e 27 vjet: pallate, “call centers”, dhe liderë historikë.

-Duket sikur asgjë nuk ka ndryshuar…vazhdojnë përzgjedhjet në poste drejtuese në bazë të mediokritetit?

Nuk më duket se përzgjedhja nëpërmjet mediokritetit është domosdoshmërisht ideologjike. Nuk ka qenë gafë apo gabim. Pushteti autoritar e kishte të nevojshme të mblidhte rreth vetes njerëz që nuk e kundërshtonin hapur, dhe sidomos njerëz që ishin të gatshëm të ndynin duart. Këtë dinamikë e shohim ende: ajo masa amorfe që jeton brenda hapësirës së debateve televizive, e përbërë prej figurash me grada universitare, madje edhe me llustrën e diplomave perëndimore, me anglishte të perfeksionuar enkas për donatorët dhe kancelaritë e huaja, që kërkojnë me ngulm të të bindin se e bardha është e zezë. Kur pushteti ndërtohet kështu, të japësh një mendim ndryshe kthehet në një lloj sfide ekzistenciale. Shikoni si i kanë përballuar kundërshtitë e brendshme partitë politike shqiptare – si mini luftra civile.

-Po të rinjtë, që kërkojnë të futen në politikë, si i vlerësoni… A sjellin ata risi me idetë e tyre?

Ka patur një farë idealizimi të të rinjve në Shqipëri. Edhe më parë se dhjetoristët, me të cilët dhe nga shumë prej të cilëve është abuzuar mjaft. Deri në një farë mase, kjo është e kuptueshme, sepse edhe popullata ka qenë mesatarisht e re. Por sot që flasim situata demografike ka ndryshuar, madje është alarmante. “Të rinjtë” në politikë nuk janë më të rinj – duken të rinj, sepse dinosaurët nuk zhduken kurrë. “Të rinjtë” janë deputetë në parlament, janë kryetarë partish, janë kryetarë bashkish, janë ministra prej shumë vitesh, apo lloj lloj zv. ministrash, që një zot e di se ç’bëjnë. Nuk besoj se duhen fytyra më të reja që riprodhojnë të njëjtin sistem të vjetër.

-Po ju vetë, çfarë raporti keni patur me socializmin, kur them ju, e kam fjalën për familjen tuaj, se ju besoj keni qenë fëmijë?

Unë kam qenë 9 vjeç, nxënës tek shkolla Sabaudin Gabrani në Tiranë, kur është rrëzuar monumenti i diktatorit, në shkurt të 91-shit. Vështirë të them si ato vite, dhe sidomos periudha e frikshme e ‘97-s, trauma e së cilës mendoj se ka mbetur e papërpunuar në Shqipëri, kanë ndikuar tek qasja ime. Pa dyshim që kanë ndikuar. Socializmin si problem historiografik, dhe aq më tepër si dilemë gjeopolitike në rang botëror, unë e kam kuptuar plotësisht larg Shqipërisë, në disa seminare me studiuesin Jan Gross, që ka bërë shumë armiq në Poloni me kurajon e tij, me intelektualin polak Adam Michnik, dhe me profesorin e historisë ruse Stephen Kotkin, që është një nga studiuesit më të mirë në botë të Stalinizmit.

Dita

March 14, 2018 11:02
Komento

35 Komente

 1. intelektuali March 14, 11:18

  Nuk mesuam gje nga kjo inteviste e gjate plot me fillozofi abstrakte:

  ENVER HOXHA KA QENE NJE “MONSTER” GJAKATARE SIC E KANE CILESUAR AMERIKANET,

  apo:

  KA QENE THJESHT NJE PEDERAST QE I SHITI VATANIN DHE BYTHEN E VET “VELLEZERVE” TE TIJ KOMUNISTE?

  Reply to this comment
  • Hosteni March 14, 12:04

   Vazhdon te mbash me nder dhe kokelarte titullin “Idioti i forumit se gazetes Dita” o intelektual trapi.

   Reply to this comment
  • Po,Po March 14, 19:23

   Amerikanët nuk e cilësuan as një herë Enver Hoxhën si monstër gjakatare , sa ishte gjallë . Bile kanë bashkëpunuar dhe ndihmuar për shumë vjet atë si aleat në luf. II botërore ! Kjo është e dokumenduar ne dhjetra e qindra dokumenta të shkruara prej tyre, more zagar i UDB0së !. Këtë gjë e bënë disa vjet më vonë vetëm monstrat si famëkeqi Rajerson ! Por ti , ineloleshi , që ve orën në zile , për të zënë radhën i pari si komentues , je vetëm një megafon i paguar nga Athina e Beogradi . Skurt , je një bajgë që nuk vlen as për plehërim !

   Reply to this comment
   • intelektuali March 15, 14:12

    JA LEXOJE TE PLACIN SYTE E FANATIKUT O BOLE ENVERISTE SI SERVET PELLUMBI:

    Ambasadori amerikan ne Tirane Aleksander Arvizu e ka quajtur dje MONSTER GJAKATARE diktatorin Enver Hoxha dhe shfaqjen e portreteve te tij si nje fyerje per shqiptaret e ndershem. I ftuar ne emisionin “Tonight” me Ilva Taren kreu i Diplomacise Amerikane dhe perfaqesuesi i SHBA ne vendin tone ka denuar kategorikisht shfaqjen e portreteve te Enver Hoxhes ne ceremonine e 70-vjetorit te clirimit te kryeqytetit.

    “Po ndiqja ceremonine dhe po e shihja ne televizor dhe pashe me habi prane kryetarit te Kuvendit shume persona te Kabinetit te tij qe mbanin fotografi te Enver Hoxhes dhe thashe se kjo eshte nje qeveri qe ka punuar kaq fort dhe ka bere nje pune shume te mire per sa i perket projektimit te nje imazhi proeuropian per statusin ne BE dhe qe beri te mundur viziten e Papes ne Tirane dhe fjalet ne fakt ishin te miat, por jo me MONSTREN Enver Hoxha ne dore, kursesi JO kategorike. Stafi im me tha qe kjo do te ishte nje fyerje per shqiptaret sepse eshte shume e forte dhe une thashe qe ashtu dua qe te jete e forte Kjo eshte nje deklarate serioze qe vjen nga SHBA. Kjo eshte e rendesishme qe SHBA te mbaje nje qendrim te qarte per nje ceshtje te tille parimore. Ky Diktator ka qene nje MONSTER GJAKATARE qe ka sjelle vuajtje per popullin. Nuk ka asnje arsye per ta glorifikuar sot dhe shume prej sfidave negative jane trashegimi i Enver Hoxhes. Kjo quhet enverizem. Kete e shohim edhe tek te majtet por edhe te tek djathtet”

    Theksoi Arvizu ne fund te intervistes se tij te emisioni i Ilva Tares.

    Reply to this comment
  • everest March 14, 20:02

   Per kete foto me Stralinin a ka dhene gje dollare Enver Hoxha,sic kane dhenbe keta larot e shkerdhatokracise?Ne maredheniey me BBRSS dhe Kinen a ka paguar ndonje lobist Enver Hoxha sic kane bere ketra zagaret e soten te sghkerdhatokracise?
   Keta kburren se kane maredghenie te shkelqyera me “X” shtet,por ne populli nuk kami pare asgje nga keto fare maredhenieshg.
   Enver Hoxha ia perplasi ne fytyre Hrushovit ato qe nuk kishte guxuar t’ia thoshte asnje lider boteror!
   Vetrem kaq mjafton qe ai te vleresohet si lider boteror!
   Sa per “intelektu-HALEN” i mjaftojne 3 gropa me mut qe te hajhe tere jeten sa te fruhet!

   Reply to this comment
 2. MH March 14, 12:06

  intelektuali
  Si shume e etiketon Enver Hoxhen PEDERAST.
  Mos ke ken dylberi i Tije.Shqeto.Te ka qire ty.
  Ishe i abonuem per tu qire ne bythe nga diktatori.
  Ketu nuk asht faji i diktatorit.Po i bithes tande qe nuk rrin rehat e nuk zen vend edhe mbas kaq vitesh qe te ka vdekur pronari biznesmeni.

  Reply to this comment
  • intelektuali March 14, 12:37

   NJE GJE ESHTE E SIGURT O SPIUN I SIGURIMIT

   Mesiguri ka qire nenen tende, se nga komentet dukesh qe je pjelle origjinale e Enverit

   Reply to this comment
 3. MH March 14, 12:16

  Prezantimi i autorit Elidor Mehilli spikat bukur parase ti futemi leximit nga komentuesit banal.Te cilet kundershtojne cdo mendim rreal qe flitet per te kalumen e sidomos per figuren kryesore te historise te vendit tone Shqiperi nga lufta e dyte boterore e deri ne vitin 1990.Ku zuni vend nji sistem percudnues jo i sistemit por i atyne qe rrahin gjoksin per pronar te sistemit dhe sot po keto percudnues kundershtojne dizinfektimin e tyne nga rreforma me cilizem Vettingun.
  shenim:
  megjithe ate prezantim do dalin komentues te tipit:Intelektualit,Mark uk,Nastradinit pe Taivanit Tirane etj,etj, qe do kundershtojne si te ishin ma specialistet e njohjes dhe te shvillimit te shoqerise njerezore mbi toke.

  Reply to this comment
  • intelektuali March 14, 12:51

   O spiun i Enverit,

   Nuk e ka kundershtuar kush Mehillin nga SHBA, por ky profesor qe i ka njohur ne moshen 9 vjec gjerat nga Arkivat:

   “U TREGON BABAIT ARAT”

   Ne nje kohe qe e gjithe intervista e tij “terrhiq e mos keput” nuk eshte ne favor te xhelateve dhe fanatikeve si puna jote te Partise se Punes, por prek me “dorashka” ate qe intelektuali e thote pa hipokrizi:

   ENVERI KA QENE EDHE MONSTER SADISTE DHE GJAKATARE SIC E KANE CILESUAR AMERIKANET DISA HERE, POR EDHE PEDERAST QE NGA FRANCA SI STUDENT, POR EDHE KUR I SHITI BYTHEN DHE VATANIN JOSIP BROZ TITOS NE FILLIM DHE SHOKEVE KOMUNISTE QE I NDERRONTE SI “MBRETI GRATE” DERISA ASKUSH NUK E DESHI ME BYTHEN E TIJ TE HOMOS DHE MBETI NE DIMRIN E VETMISE SE MADHE KUR FALIMENTOI EKONOMINE DHE RENOI SHTETIN SI KURRE ME PARE NE HISTORI.

   Kush eshte bythqiri ketu?

   Reply to this comment
   • get a life asshole dhe mos rri gjithe diten para kompjuterit se mosha dhe burgu te kane matufepsur. March 14, 13:54

    atje ne burg ta kane care marmiten ty o i ashtuquajturi intelektual i kohes enverit.
    sa ishte enveri gjalle duartrokisje si skuth,dhe dhisje gjak nga frika,dhe sot na jeni ber trima pas lufte,na kerkoni edhe kompensim se nuk zbatuat ligjet ne fuqi.
    ka dijte enveri ke fuste ne burg.

    Reply to this comment
    • ELIOT March 17, 12:50

     OR TI AMERIKAN NGA KATUNI…. KUSH TA MESOI GJUHEN E MOLIERIT MAMI KURVE APO BABI PER TE SPIUNUAT KOMSHIJTE .. SA PER DIEJNI COBAN DEBILE … EDHE SA ISHTE HITLERI GJALLE ASNJE SE KRITIKONTE .. SJA THONIN REALITETN E JETES NE SY … A E DINI JU LOPE HOLLANDEEZE..¨PERSE … SEPSE I VRISTE I VARTE .///.. EDHE ENVERI E BENTE IS VELLAI I VET HITLERI STALIN …QE I VRISNIN OPOZITEN ….? KUNDERSHTARET E TYRE …. E KUPTON BAJGE .. APO TA BEJ ME VIZATIME SI NE KOPESHT …SE TE LA DAJE TE TRASHE …. HEJ COBAN KOMNIST A E DINI JU SE EDHE ALAIN DELON BERI BURG ..POR ISHTE NJE ARTIST ACTOR I MADH … POR DISA BOLSHEVIE SI KUPTOJNE DOTE KETO GJERA … JANE SHUME TE COMPLIQUARA PER CITRONET E COBANVE … TETE DE BITE …

     Reply to this comment
 4. ish antienverist March 14, 13:52

  Po behet kriminale kjo histeri kunder Enver Hoxhes sidomos nga shqipfoles ne Amerike..na doli dhe nje Isidor gaztor…
  .
  Dihet qe Amerika& Anglia kane qene nje armike e betuar e Enver Hoxhes
  sepse ishte dhe eshte udheheqsi I vetem ne bote
  qe I beri kaps angloamerikanet ashtu si beri Gjergj Kastrioti me turqit ne shekullin e XV
  . pra te denigrosh Enverin nga amerika eshte konflikt interesi

  te nderuar enverfogaos kanibale te cartur:
  .
  A NUK ISHTE RUZVELTI & QYRQILLUA
  QE JU UL NE GJUNJE STALINIT NE 1941 ?
  ..
  A NUK ISHTE NIKSONI QE JU UL NE GJUNJE
  MAOS NE 1972 ME KISINGERIN ?

  Nje fare pesimizmi dhe deshperimi te shkakton kjo metamorfoze e cuditeshme e shoqerise civile dhe intelektualeve ne Shqiperi ne lidhje me Enver Hoxhen para dhe pas 1991.
  Bej pjese te ato shqiptare qe kam qene me teper se kritik me ate system sidomos pas 1974 dhe ate qe kisha ne dore e bera.Disa ftesa per antersim ne PPSH I kam refuzur me finese kuptohet jo si “gangster” por duke gjetur aresye anesore.
  Nga ana tjeter shikoja nje hordhi kuadrosh qe u bene “me Enver se Enveri “dhe te fiknin deren nqs beje nje gabim “ideologjik” ne sy te tyre..kujtojme ketu berishen,tritan shehun,mehmet elezin,bujar nishanin,ridvan boden,kaqi islamin,eduart selamin e gopin e somes e kush I maban mend jane shume..
  Me sy te zgurdulluar kam pare arratisjen biblike te ketyre zvarranikeve berishiste PARDESY BARDHE APO XHUPEZINJ qe ishin ose turbo komunista ,ose spiune te sig.shtetit ose agjente te sherbimeve te huaja te “federuar “ rishtas..
  Dihet cfare ka ndodhur keto 25 vjet dhe nuk eshte nevoja te zgjatemi thjesht po jetojme nje kohe kolere ndoshta me “dark age” ne historine shqipatre pas pamvaresise.
  Pikerisht per te mbuluar kete veprimtari kriminale ne shqiperi akoma vazhdohet me bombardimin psikollogjik duke anatemuar enver hoxhen si vampiroide qofte nga faktori I brendshem qofte jashte.
  Le te analizojme Enver Hoxhen (EHO)s hkurtimisht dhe te gjejme kush eshte fajtori I vertete:
  *Pas krijimit te boshtit antifashist ne 1941 nga USA-GB-USSR pervec perballjes frontale u vendos qe ne vendet e pushtuara te krijohej rezitence e armatosur ku per Shqiperine dhe Ballakanin en pergjithesi u la ne drejtim kryesor linja MOSKE-BEOGRAD-TIRANE ku shqiperia konceptohej si nnje territory nen ombrellon e Titos.(ne kete kohe enveri nuk e pirthte kush pra nuk kishte faj)
  **Anglo Amerikanet sic thuhet qarte ne dokumentet e sotme perkrahen pa rezerva partizanet shqiptare (dhe pksh) per aresye se sa me shume gjermane te “gozhdoheshin ne Shqiperi dhe Ballakan aq me pak amerikane do vriteshin ne france dhe itali..pra ne nje fare menyre angloamerikanet e prune EHO-n ne pushtet (edhe ketu nuk ka faj enveri)
  *** Ne vitet 1943-1944-1945 gjithmone sipas dokumeteve thuhet sakte se CURCILLI ME RUZVELTIN sipas ndarjes se re boterore perseri Shqiperine e lane ne dore te TITOS dhe ky I fundit ishte nen ndikimin sovjetik( pra edhe ketu nuk eshte faji I enverit por curcillit dhe ruzveltit qe na shiten si placke tregu te Stalini qe I bente ligjin atyre)
  **** Ne vend te ishin te duruar dhe te “zgjuar” dipllomatet anglo-amerikane bene “sherr” me Enverin per kthimin e mbretit Zog dhe per pranine e tyre ushtarake.Pra perse duhet te fajesojme akoma enverin kur vete anglo-ameriaknet po prishnin marreveshjen qe kishin bere me Stalinin.Enver Hoxha veproi drejt se nuk ishte prostitute e “pandershem “ dhe te martohej me dy burra ne te njejten kohe.(edhe ketu nuk ka faj enveri)
  *****Perseri sipas dokumenteve sidomos pas 1948 pati nje agersion shumedimensional deri dhe plane per pushtim te shqiperise nga greqia,jugosllavia me zogiste dhe ish fashiste dhe te menaxhuar me mjete dhe fonde nga amerika dhe anglia…Sinqerisht te na kishin pushtuar do ishim te lumtur dhe do ti falenderonim,por meqe deshtuan perse nuk kerkohet falje sot nga anglo-amerikanet per vuajtjet e shqiptareve se udheheqja e EHO-s bente palle..biles dhe nje pjese te fondeve te te perndjekurve politike duhet ti paguajne anglo-amerikane dhe jo brezat qe akoma nuk kane lindur te paguajne borxhet e te perndjekurve politike.( Perseri enveri nuk ka faj..kush sulmoi..pse deshtuan)
  ******Eshte non sens nga shume analiste,dipllomate dhe zyrtare perendimore qe fajsojne EHO-n si dikatator…jo te nderuar zoterinj eshte faji juaj qe e late Enveri ne kembet e Titos dhe me vone te Stalinit dhe ai vecse hodhi vallen sipas muzikes tyre ( eshe ketu enverin mund ta quajme dikatator por jo fajtor..kush e la te kopeja dikatatoreve?)
  *******Edhe pas prishjes me Ruset ku EHO-a beri nja akt madhor ne 1961 ne bazen e vlores qe deboi flloten ruse dhe me vone doli nga traktati varshaves dhe denoi fuqishem agresionin ne ceki..perse anglo-amerikanet nuk u bene te gjalle per nje veprim ne favor te NATOS..pse e lane komentshkruesin te ahje bar dhe jo vetem qe nuk dhane asnj e lloj ndihme thelluan me shume embargo(edhe ketu nuk e fajesoj enverin)
  ********Pas lidhjes me Kinen ne 1964-1974 pati nje zhvillim te fuqishem ne vend nga ndihmat e medha kineze dhe kjo periudhe ishte kulmi I zhvillimit dhe nje fare hapje ndaj botes por cfare ndodhi ? Kush e mban mend vete personalisht EHO drejtoi nje fushate kunder konservatorizmit,riteve mesjetare dhe perkrahu liberalizimin dhe frymen e se rese dhe novatore (kujtoni fajlimine Matit ne 1972 dhe biseda me Agim Meron) ku thote shprehimisht qe brezi I luftes duhet te largohet dhe ti lere vendin nje plejade te re kuadrosh te shkolluar me universitete dhe jo me me veteranete luftes.Kështu ka pasur dy fjalime të rëndësishme të Enver Hoxhës, që përmenden pak, por që në një farë mënyrë përcaktuan atë që quhet “periudha e liberalizmit”, pavarësisht se njerëzit pastaj i ngatërrojnë gjërat. Ka qenë i famshmi fjalimi i Matit i Enver Hoxhës dhe e dyta biseda me Agim Meron, që ishte në atë kohë rektori i universitetit. Në fjalimin e Matit Enver Hoxha hodhi idenë se shokët e udhëheqjes që kanë bërë luftën, kanë vlerat e tyre, por tani duhet t’ua hapin rrugën kuadrove të reja. Pra ishte ideja e një hapje dhe një rinovimi të kuadrove të reja. Ndërsa me Agim Meron, midis të tjerash Enver Hoxha tha se sa të na e dëgjojë muzikën rinia në radiot e huaja, më mirë ta japim ne vetë. Ishte një ide për frymëmarrje të rinisë. …mirpo cfare ndodhi???????
  *********
  Shqiptaret qe posa dolen nga nje mjerim 500 vjecar nen pushtimin turk,me vone nen nje shtet anadollak me Zogun dhe pastaj pushtimi fashist e gjeti shqiperine ne 1944 pa asnje kokerr leku,te uritur,te shkaterruar nga lufta dhe mbi 80 perqind e zonave rurale dhe malore ne gjendje mesjetare..E thene ndryshe qe ky popull mund te emancipohej duhej te pakten 100 vjet..pra nga 1944 deri ne 2044 mund te civilozohej..pra kemi pune akoma per c’kafsherimine talebaneve Sali-baneve.
  Pikerisht ketu gaboi Enver Hoxha qe nxorri direkt nga mesjeta ne qytete berishistet barbare qe sot kane pushtuar ate vend.
  Cfare ndodhi ne fakt 1970-1972 ? Pak vemendje ju lutem..
  Ndersa Enver Hoxha po pregatitej te largohej nga skena politike dhe t’ja linte vendin brezit me te ri,duke shfrytezuar hapjen e tij ndaj cultures perendimore ,novatorizmit dhe te rese…ai popull,ata qeveritare te atehershem ,edhe shume familje te bllokut u HAPPEN BYTHESH..
  Filloi nje degjenerim I frikshem me teper nga shtresa injorante,nga te pakenaqurat nga sistemi si dhe nga agjenturat e huaja..Kjo u pasua deri ne tallje me Luften NCL dhete Enver Hoxhes vete bile dhe ne instanc a te larta…Pra filloi te behej nje permbysje sistemi ne menyre “gazmore” me muzike dhe TV…Ne ato vite koinciduan dhe tre ngjarje shokuese 1-vizita e Niksonit ne Kine..2-Lidhja e Titos me Kines dhe e treta ishte semundja e teper e rend e Enver Hoxhes.
  Pas nje rikuperimi te pjesshem Enveri u rikthye ne drejtim dhe filloi te hakmerrej me ato qe nuk e kuptuan liberalizimin e tij deri dhe permbysjen e tij prandaj mori dhe ato masa dragoniane se e pa qe ai popull ajo udheheqje e asaj kohe nuk ishin gati per “emancipim”.
  Kushdo mund te lexoje shenimet e autentike te Haxhi Kroit sekretarit personal te Enver Hoxhes dhe mund te kuptoje qe Enver HOXHA punoi dhe drejtoi normalisht nga 1944-1974 pra 30 vjet dhe pas kesaj ai duhej te mbrohej I semure rende nga ata qe donin ti merrnin “fronin” nga jashte dhe nga brenda.
  *************
  Cfare ndodhi ne 1991-1997 do te ndodhte dhe ne Shqiperi ne vitet 1973-1974.Ai vend sot eshte I djegur I shkaterruar moralisht ekonomikisht,ushatarakisht,financjarisht,moralisht dhe psiqikisht.
  Pikerisht dhe kjo egersi kanibaleske ndaj figures Enver Hoxhes eshte ne fakt monumenti me I mire qe po I bejne Enver Hoxhes qofte ish armiqte etij ambasadore te tipit Rajerson-Arvizu,qofte sumelepirisit e tij si Berisha,qofte Kaubojsa te peshtirosur si Edi Rama,qofte te perndjekurit (te permjerrurit ) politike qe sa ishte gjalle I rruajten topet dhe nuk po e mundin as te vdekur.
  Eshte e cuditeshme qe ne nje kohe qe Amerika zyrtare mban maredheie te shkelqyera me Kinen Komunuste te Maos dhe po vendos mardhenie dipllomatike me 3K (Kuben Komuniste te Kastrove),ne shqiperi doli ambasdor I Arvizu ( lexues fermanesh) dhe I thote qe Enver Hoxha ishte monster.
  Lind pyetja ? Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje ish burre shteti qe udhehoqe nje vend per 40 vjet dhe te sulmuar eger dhe me embargo nga vendi I tij ? Pse nuk na cliroi Amerika nga “monster enver ?
  Ku e gjen te drejten nje ambasdor te ofendoje nje popull te te tere,te vararet e 21 janarit dhe jetimet e tyre duek I then nje krimineli si berisha kur akoma nuk ishte thare gjaku I derdhur ne boulevard..Pse ndodhin keto veprime dipllomatesh te pa paranueshme qe nuk ndodhin as ne vendet koloniale..?
  I vetmi spjegim eshte te fatkeqesia me madhe kombetare ne Shqiperi pas 1992.
  Kombi shqiptar ka diasporen me anti-adhetare per te gjitha kohrat dhe per te gjithat vendet e botesne Amerike.
  Dihet qe admistrata amerikane ne mardheniet me nje vend te caktuar ka vendimtare dhe rolin e diasporas se atij vendi.Kush jane diasporistet tane ?
  Ata jane disa elezbiberiste,franshkreliste,ca vatrane ish spiune,ish te mergates qyqeve te komitetit te maleve dhe ish spiune te grekut dhe serbit..qe kurre nuk u moren per nje Pajtim Kombetar ose per te ndihmuar ne investime amerikane ne Shqiperi..por merita e tyre e vetme ka qene kanibalizmi I teprur me figuren e Enver Hoxhes,ka qene nje lufte idiote kunder komunizmit ne shqiperi (qe vetem I tille nuk ishte).Keta te semure makartiste prune dhe djallin berishe ne pushtet ne 1992 dhe po e mbrojne dhe cot me te gjitha menyrat…ne nje kohe qe vete amerika zyratare nuk merret me me me luften idiote elezbiberiste kunder fuckomunizmit dhe enverizmit qe I perket shekullit kaluar..
  Pikerisht mbrojtja qe po behet Sa trapit kriminel Berishe nga keto segmente nenje kohe qe ai e ka shperfyteruar plotesisht ate vend si shtet dhe si komb dhe vazhdon te kete fuqi dhe imunitet te plote nga keto elezbiberiste-makartiste eshte lapidary me I amdh qe po I ngrene Enver Hoxhes jo ne beton apo Bronx por ne kujtesen dhe ndergjegjen kombetare..
  Pra I bejme thirrje ketyre segmenteve antishqiptare kudo qe jane :
  Ju lutem mos I ringrini monumentin Enver Hoxhes duke mbrojtur me cdo cmim nje nga felliqsirat me te ndyra qe ka nxjerre shoqeria njerzore per te gjitha kohrat..GHOST OF VICIDOL
  .

  beni nje artikull Amerika nga Ruzvelti i Stalinit te Niksoni i Maos ..boll se na cate menderen dhe une qe kam qene antienverist ju bej thirrje:

  Pse po na i beni Enverin
  burrin e shtetit me te madh
  qe ka nxjerre njerzimi per te gjithe kohrat ??

  Reply to this comment
 5. return of the saint March 14, 14:01

  Besoj se figura e E Hoxhes nuk eshte aspak e nderlikuar nuk ka asgje per hyjnizim lider etj ai ishte nje aktor politik racional ne nje hapesire dhe kohe te caktuar analiza e viteve te komunizmit duhet bere e thelle dhe e lidhur me idene se vete sistemi komunist ishte I deshruar qe ne fillim sepse nuk respektoi as doktrinen per te cilen betohej qe ndiqte

  Reply to this comment
 6. gjermani i fundit March 14, 15:33

  une besoj se gradualisht emancipimi i shoqerise do krijoje baza te reja mirekuptimi. Do zhduken ngadale, siç po zhduken, perplasjet ideologjike e ne vendin e tyre do krijohet hapesire per komunikim dhe debat civil per rrugezgjidhje te reja. Problemi themelor qe socializmi parashikonte ta zgjidhte eshte zhdukja e varferise dhe djathtas apo majtas qofsh, rendesi ka qe te krijohen kushtet qe varferia te jete nje stad i tejkaluar. Me pelqeu intervista, e thjeshte dhe pa citime ideologesh siç jemi mesuar rendom nga profesoret e televizorit. Jam optimist kur lexova lart nastradinin qe i ben komplimente te dyja paleve te intervistes e sidomos kur vlereson Enver Hoxhen si dhurues gjaku dhe perkrahes te te drejtave te homoseksualeve.

  Reply to this comment
  • info analitike March 14, 18:50

   O enveristi i fundit ti i mirekupton makabritetet ne lagerat naziste? Po aq mund te mirekuptohen makabritete ne kampet e internimit e krime te tjera. Ti shpreson tek velloja e harreses e gjeneratave si e Elidorit qe nuk e kane perjetuar ate ferr . Socializmi enverist perfundoi nga zhdukja e varferise tek zhdukja e shqiptareve dhe katandisja e tyre ne qenie xhungle. Krimet e enverizmit jane njesoj e ne mos me keq se ato te nazizmit sepse u kryen nen moton vellavrasese te luftes se kllasave. Shiko akoma sot urrejtjen qe u ka ngjizur propaganda enveriste. Ju edhe sot do te donit te vinit para plutonit te ekzekutimit keto guxon tu kundershtoje. Lexoji komentet e kolegeve te tu se ata e shprehin shume qarte kete gje. Ky ishte emancipi qe u nguliti kumandari e u formoi si “njerez te rinj”,

   Reply to this comment
 7. Plaku Xhuxhumaku March 14, 16:50

  Nje gje eshte pak per te qeshur, pak a shume gjysma e popullates qe jeton sot ne Shqiperi e ka perjetuar ate kohe te dhjere qe sot e quajme te komunizmit, a te Enverit etj. Del tashti historiani Elidor, qe a ka jetuar a s’ka jetuar ca vite ne ate sistem, lexon ca gazeta te vjetra e ndonje liber dhe na ben historianin demek perralltarin e kohes dhe na tregon neve se si kemi qene ne. Hajde gallate me uthull, hajde.

  Reply to this comment
 8. Brace March 14, 17:20

  Po shkruaj o plak xhuxhumak, po shkruaj or tu mbyllte e b. nje histori te Enverit edhe ti si Bledi Fevziu. Se historine e Shqiperise tani e bejne analfabete si Fevzi faqeziu, Sali Berisha e Beqir Sina. Te takon ta shkruash se ata nuk jane me analfabete se ti.

  Reply to this comment
 9. Brace March 14, 17:21

  Po shkruaj o plak xhuxhumak, po shkruaj or tu mbyllte e b. nje histori te Enverit edhe ti si Bledi Fevziu (nga stili prej analfabeti duke si Fevziu, dora vete) Se historine e Shqiperise tani e bejne analfabete si Fevzi faqeziu, Sali Berisha e Beqir Sina. Te takon ta shkruash se ata nuk jane me analfabete se ti.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku March 14, 18:48

   Brace, o Brace ajo qe desha te them une eshte qe une per vehte, nuk kam ngelur te ma tregoje ky Elidori se si jetonim ne atehere. Une nuk thashe as qe dua te marr mundimin e te te ndricoj ty me historira. Nuk e di ku e pe ti analfabetizmin tim, po s’prish pune ja ti qe je me shume diploma na tregon edhe kush jane analfabetet, e cili eshte me analfabet se tjetri. Ik o Brace, futi noi dopio a tymos noi te mshtjellme e meshoi bithes aty ku je.

   Reply to this comment
  • ELIOT March 16, 10:28

   SHOKU BRACE … PO TE FLASESH PER ANALFABETE …… PO TE PYES TY SI FILLOZOF …SA VJETE JETOI ENVERI KOQJA NE FRANCE .PO TE PYES TY … FILLO …..5 VJET ….. HE POR 4 FJALE TE MEDHA … LIBERTE EGALITE FRATERNITE DEMOKRACIE …SI MESOI DOT … TANII YNE PO TE PYES TY FILLO ..KUSH ESHTE ANALFABET .. FEJZIU BEQIR SINA … SE PER BERISHEN SFLAS …ESHTE SPIUN I ENVERIT … KOMUNIST ..DHE JU BOLSHEVIKE DES MERDES …. ME THONI PAK ME QE E MBAN VETEN PER TE ZGJUAR ….KUSH PRESIDENT NE EUROPE E VRAU POPULLIN E VET ..SIC BERI ENVER HITLERI …KUSH ..??? CHURCHILLI .. CHARLLES DE GAULLE ..TONI BLAIR …KUSH … KUR POPULLI NE FRANCE BEN . RREMUJE ..REVOLUCION ?? PER KOMUNISTAT NE SHQIPERI …..NE 1968 .. GENERAL DE GAULLE ..THA ..OK DONI ME SHUME DOLLARE …DONI TE PUNONI ME PAK DHE TE FITONI ME SHUME ME SINDIKALISTAT …OK ..DEMMISSIONOI . E LA VENDIN E PRESIDENTIT …DHE NUK VRAU NJERI … NUK FUTI NE BURG NJERI PER PROP KUNDER PUSHTETIT … KUNDER QEVERISE JO NUK PERSEKUTOI ASNJE FAMILJE ..SIC E BERI ENVER HITLERI …. I KIPTONI DIFERENCEN COABANE BOLSJEVIKE ..APO BENI SI BUDALLENJ … DHE PO TE DONI JU TEGOJ EDHE PER TE MADHIN CHURCHIL ..CBERRI KUR I HUMBII VOTAT …..DHE GENERAL DE GAULLE NUK KSHTE SHERBETORE SI KATUNARJA NEXHMIJE HOXHA …..QE I URRENTE TE PASURIT ..POR JETONIN SI PASHALLARE …KUR TI KUPTONI KETO SHKRIME ..DO TJU JAP INFORMACIONE TE REJA .SE E SHIKOJ SE SHUMICA KETU NE KETE GAZETE ..KANE LEXUAR VETEMM ZERIN E POPULLIT …ZERIN E PARTISE ..BOLSHEVIKE .

   Reply to this comment
 10. Morris W. Rosenberg 1944 March 14, 19:20

  Me la snije te keqe deri antishqiptare ky artikull me Stalin dhe Mao sipas varjantit elezbibirist-makartist
  .

  Sepse:.
  .

  1-Ishte vete Amerika me Angline qe na shiti te Stalini dhe Tito si placke tregu ne tetor –dhjetor 1944
  .
  2- Ishte vete Amerika me Angline kur e kuptuan qe doli ne “hundlesh” si Enver Hoxha qe mbrojti fort interest kombetare u larguan ne 1946 ne menyre demonstrative duke menduar qe ta rrezonin me force pas pak muajve..
  .
  3- Ishte vete Amerika me Angline qe bene nje agersion te mirefillte 1946-1953 kunder nej shteti Sovran qe normalisht duhet te denohet per te paguar demshperblimet e kesaj lufte
  .
  4-Eshte i turpeshem per shtetin amerikan qendrimi armiqsor qe mbajten ne konfliktin E MIJEVJECARIT ENVER-HRYSHOV (SHQIPERI-BRSS) qe ne vend te ndonje ndihme te maskuar ato bne plane per rrezimin e Enverit
  ****
  Ajo qe eshte e ndyre eshte qendrimi I 4 analistave shqipfoles ne nje emission me titull”
  BUKA E THYER ME AMERIKANET ku keta “isidore serbiberishiste” edhe pse dukshem amerikanet dhe anglezet u sollen keq me Shqiperine..ata thonin se ishte Enveri qe iku nga Amerika qe ne fakt ishte amerika dhe anglia qe poshtruan jo vetem Enverin dhe luften n/cl por dhe vete sovranitetin e brishte shqiptar
  .
  Intervista e gazetarit Morris W. Rosenberg marre Enver Hoxhes pikerisht ne 30 nendor 1944 dhe botuar dy dite me pas ne NYT tregon se Enveri jo vetem kerkoi ndihme..jo vetem pranoi kontratat para luftes

  VETEM ME AMERIKANET ( JO ME ANGLEZET APO ITALIANET)..POR ENVERI KERKOI URGJENTISHT
  HAPJEN E NJE BANKE SHQIPTARE AMERIKANE

  Per ta verifikuar me sakte ndiqni emisionin video

  http://www.youtube.com/watch?v=AFsJFBnEPeE

  me titull Enver Hoxha, buka e thyer me amerikanët/Pjesa I& II
  ku gjoja ben fjale per hezitimin e shqiptarëve për tu lidhur me Perëndimin qe ne fakt ishin Amerika dhe Anglia qe e shiten shqiperne te Stalini ose me sakte te Tito..

  Ne kete interviste dhe ne pjeset e dokumentarit vihet re se drejtimi nr 1 i enver hoxhes ishte Amerika…por kete te fundit e mbyste akoma Anglia qe ishte pambarimisht armiqsore me shqiperine.
  .
  Nje njeri normal nqs se do analizoje thirrjet e Harri Fullzit nga Bari Italise…thirrjet e Tomas Stefanit nga Tirana dhe me vone te J.E.Jakobsit drejtuar DASH-it (te shurdhuar) qe njiheni Shqiperine zyrtarisht se do kaloje ne prehrin e Stalint nuk u ndegjuan dhe Historia tregoi se amerikanet dhe anglezet na shiten si placke tregu..dhe ajo qe eshte kriminale sot akoma ka neo-fashiste si Romeo Kurvakuqi..qe thone se enveri shkoi te Tito….qe nuk eshte e vertete…enverin e cuan atje vete anglo-amerikanet..
  .
  Ndiqeni videon me siper te shikoni se shteti i fundit qe e njohu shqiperine ishte amerika….biles as ne San Francisko amerika nuk e ftoi shqiperine..te pakten si ndegjuese….

  E duam ameriken por jo me shume se te verteten..
  Biles kur thuhen te vertetat e hidhura hapur jane sherim dhe per ameriken

  Reply to this comment
 11. I tillë je , sa herë që hap gojën March 14, 19:48

  Mirë “spinët” e sigurimit i muarëm vesh , se ka 30 vjet që po dërdëllisni ju këllirat e kombit , po si nuk gjetët dot as një spiun të vetëm të Beogradit e të Athinës , në këto tre dekadat e fundit ?! Ashtu kot po e pyes këllirën e UDB-së , inteloleshin ,sepse spiunët e tyre u bënë presidentë , kryeministra , ministra , deputetë e klerikë të lartë , pa folur për bajga të tilla , si inteloleshi , që jeton vetëm me të ardhurat si spiun dhe konfuzionin e përçarjet që përpiqet të mbjellë në median në internet !. Këta janë krimba gjirizesh të agjenturave të huaja , nga më të felliqurit , që zvarriten tërë jetn nëpër ujrat e zeza !.

  Reply to this comment
 12. intelektuali March 14, 20:43

  Po pse bre burre pse thuj se:
  Socializmi enverist perfundoi nga zhdukja e varferise tek zhdukja e shqiptareve dhe katandisja e tyre ne qenie xhungle. Krimet e enverizmit jane njesoj e ne mos me keq se ato te nazizmit sepse u kryen nen moton vellavrasese te luftes se kllasave.

  Po pse U zhduken more krimb shqipetaret, ndoshta raca tende qe i mungon gjysma e kromozomeve.
  Popullsine e morri te cfilitur, aty dicka te 800 mijeshi dhe e la 3.700.000 mo .
  Te shkruaj e te lexuar, si puna jote qe ein me shkrujt ene n’internet.
  Po ne xhungel mbase Jet rrit vet or tej se ne jemi rrit ne cerdhe e kopshte e shkolla, me prinder te ndershem te dashur e te perkushtuar.

  Po shiko tashti qe 30 vjet dhe shqypnia po Len nam ne ballkan Pa Le ne evrope:
  Per vdekshmerine foshnjore
  Per perqind e larte te femijeve qe rriten ne kushte nen niveli minimal te jeteses.
  Moshat mbi 75-76 Po U semuren si prek mjek me dore Po i Lene te vdesin se i kane bere ditet e perendise.

  Por kemi zhvillme dhe arritje te larta ne:
  Analfabetizem und
  Prostitution
  Droge
  Korruption
  Vetevrasje
  Vellavrasje
  Gjakmarrje

  Ah mor ti Info ishlla te vine ATA naziskinet greke apo Serbe e te varin per gjuhe atehere te shohesh cdo me thene nazizem apo neonazizem.

  Lufta e Klasave preku ndoshta ca spiuna si puna jote apo Kollaborationist.
  ATA NUK Jane populli Po nje pjese shume e Vogel e tij

  Tung

  Reply to this comment
 13. info analitike March 14, 20:44

  Po pse bre burre pse thuj se:
  Socializmi enverist perfundoi nga zhdukja e varferise tek zhdukja e shqiptareve dhe katandisja e tyre ne qenie xhungle. Krimet e enverizmit jane njesoj e ne mos me keq se ato te nazizmit sepse u kryen nen moton vellavrasese te luftes se kllasave.

  Po pse U zhduken more krimb shqipetaret, ndoshta raca tende qe i mungon gjysma e kromozomeve.
  Popullsine e morri te cfilitur, aty dicka te 800 mijeshi dhe e la 3.700.000 mo .
  Te shkruaj e te lexuar, si puna jote qe ein me shkrujt ene n’internet.
  Po ne xhungel mbase Jet rrit vet or tej se ne jemi rrit ne cerdhe e kopshte e shkolla, me prinder te ndershem te dashur e te perkushtuar.

  Po shiko tashti qe 30 vjet dhe shqypnia po Len nam ne ballkan Pa Le ne evrope:
  Per vdekshmerine foshnjore
  Per perqind e larte te femijeve qe rriten ne kushte nen niveli minimal te jeteses.
  Moshat mbi 75-76 Po U semuren si prek mjek me dore Po i Lene te vdesin se i kane bere ditet e perendise.

  Por kemi zhvillme dhe arritje te larta ne:
  Analfabetizem und
  Prostitution
  Droge
  Korruption
  Vetevrasje
  Vellavrasje
  Gjakmarrje

  Ah mor ti Info ishlla te vine ATA naziskinet greke apo Serbe e te varin per gjuhe atehere te shohesh cdo me thene nazizem apo neonazizem.

  Lufta e Klasave preku ndoshta ca spiuna si puna jote apo Kollaborationist.
  ATA NUK Jane populli Po nje pjese shume e Vogel e tij

  Tung

  Reply to this comment
 14. Plaku Xhuxhumaku March 14, 20:45

  Po pse bre burre pse thuj se:
  Socializmi enverist perfundoi nga zhdukja e varferise tek zhdukja e shqiptareve dhe katandisja e tyre ne qenie xhungle. Krimet e enverizmit jane njesoj e ne mos me keq se ato te nazizmit sepse u kryen nen moton vellavrasese te luftes se kllasave.

  Po pse U zhduken more krimb shqipetaret, ndoshta raca tende qe i mungon gjysma e kromozomeve.
  Popullsine e morri te cfilitur, aty dicka te 800 mijeshi dhe e la 3.700.000 mo .
  Te shkruaj e te lexuar, si puna jote qe ein me shkrujt ene n’internet.
  Po ne xhungel mbase Jet rrit vet or tej se ne jemi rrit ne cerdhe e kopshte e shkolla, me prinder te ndershem te dashur e te perkushtuar.

  Po shiko tashti qe 30 vjet dhe shqypnia po Len nam ne ballkan Pa Le ne evrope:
  Per vdekshmerine foshnjore
  Per perqind e larte te femijeve qe rriten ne kushte nen niveli minimal te jeteses.
  Moshat mbi 75-76 Po U semuren si prek mjek me dore Po i Lene te vdesin se i kane bere ditet e perendise.

  Por kemi zhvillme dhe arritje te larta ne:
  Analfabetizem und
  Prostitution
  Droge
  Korruption
  Vetevrasje
  Vellavrasje
  Gjakmarrje

  Ah mor ti Info ishlla te vine ATA naziskinet greke apo Serbe e te varin per gjuhe atehere te shohesh cdo me thene nazizem apo neonazizem.

  Lufta e Klasave preku ndoshta ca spiuna si puna jote apo Kollaborationist.
  ATA NUK Jane populli Po nje pjese shume e Vogel e tij

  Tung

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit March 15, 11:19

   hah ah aaaahhaaa, Xhuxhimaku, info dhe intelektuali qenkan te tre Nastradini, i njejti koment

   Reply to this comment
   • Plaku Xhuxhumaku March 15, 12:55

    Oooooooooooo ti qeke mer qerrata qe e paske sajuar kete pune. Qekur ta kane hequr kapelen e oficerit merresh e shkruan komente me nickun e te tjereve. Hajde mer gjerman, hajde edhe pse oficer te dija paksa me te mencem, po paske rrejdh fare edhe ti.

    Reply to this comment
    • intelektuali March 15, 13:20

     Ke rene ne KURTHIN e Sigurimit te Shtetit te Enverit, o Gjermani i Fundit i Hitlerit, njesoj sic rane Patriotet shqyptare kur i spiunoi agjenti i KGB-se sovjetike Kim Filbi ne Kohen e Qepes te Partise se Punes,

     por:

     A HANE PYKA LLOGJIKE FANATIKET E ENVERIT?

     sepse:

     MAJMUNI pyeti NJERIUN:

     Si te behem edhe une si ty, te kem vile, veture, femra me minifund dhe me kembe si shishe shampanje?

     NJERIU i tha MAJMUNIT:

     O stergjyshi im duhet te presesh evolucionin e Darvinit qe te behesh si une me vetura, me vila dhe me ferma me minifunde dhe me komet si shishe shampanje.

     prandaj:

     Edhe ti o Gjermani i Fundit i Hitlerit do te duhesh te presesh evolucionin e Darvinit qe te dallosh mashtrimin nga e VERTETA.

     Reply to this comment
   • intelektuali March 15, 13:19

    Ke rene ne KURTHIN e Sigurimit te Shtetit te Enverit, o Gjermani i Fundit i Hitlerit, njesoj sic rane Patriotet shqyptare kur i spiunoi agjenti i KGB-se sovjetike Kim Filbi ne Kohen e Qeoes te Partise se Punes,

    por:

    A HANE PYKA LLOGJIKE FANATIKET E ENVERIT?

    sepse:

    MAJMUNI pyeti NJERIUN:

    Si te behem edhe une si ty, te kem vile, veture, femra me minifund dhe me kembe si shishe shampanje?

    NJERIU i tha MAJMUNIT:

    O stergjyshi im duhet te presesh evolucionin e Darvinit qe te behesh si une me vetura, me vila dhe me ferma me minifunde dhe me komet si shishe shampanje.

    prandaj:

    Edhe ti o Gjermani i Fundit i Hitlerit do te duhesh te presesh evolucionin e Darvinit qe te dallosh mashtrimin nga e VERTETA.

    Reply to this comment
   • info analitike March 15, 17:11

    duhet te kesh trute e nje oficeri enverist per te rene pre e shakave te ndonje sigurimsi te forumit qe nuk na sheh dot me sy tek komentojme. hahahaha

    Reply to this comment
 15. holy enver March 15, 13:53

  PERSE ASNJE
  NGA ARMIQTE E ENVERIT
  TE JASHTEM
  APO TE MBRENDSHEM
  NUK DUHET TA HAPI SQEPIN
  PER ENVER HOXHEN.
  .BILES DUHET TE ULIN KOKEN…

  TE NDERUAR ..UMLEPIRSA TIP ISODORI
  .
  pse “tallet” Enveri se ka shkuar me Stalinin ? apo me Maon me vone..
  VETEM NJE FAKT
  KRAHESONI NE SHQIPERI INVESTIMET E STALINIT NE VITET 50..INVESTIMET MAOS NE VITET 60-70 DHE INVESTIMET E BUSHIT PAS 1991 QE KY FUNDIT REZULTOI ZERO
  .
  DHE AJO QE E SHTE ME BIZARRE NDIQNI KETE DUEL ME POSHTE
  MIDIS NJE ZYRTARI TE LARTE AMERIKN FILO GREK DHE NJE AMERIKANI HERO TE SHQIPTAREVE

  Washington Post….1 march 1946
  NE VEND TE HYRJES

  NA FALNI PER MATERIALIN E GJATE
  POR ESHTE “LAKMUESI” ME I MIRE PER TE ZBULUAR
  SE AMERIKA DHE ANGLIA
  NUK KISHIN LUFTE KUNDER KOMUNIZMIT
  POR PER TE REALIZUAR
  ATE QE I KISHIN PREMTUAR
  GREKEVE DHE SERBEVE

  Washington Post….1 march 1946

  .
  Materiali i meposhtem tregon se Greqia here hapur dhe here fshehur ka perkrahje nga Amerika dhe Be shume me teper se Shqiperia per aresye gjeostrategjike…

  ****.
  NDAL ATENTATIT GRABITËS NDAJ SHQIPËRISË
  .
  .
  (Çarles C. Hart, ish-diplomat i SHBA në Shqipëri
  në kohën e Zoogut (1925-1929),
  lufton me dy artikuj kundër miratimit
  të një rezolute thellesisht antishqiptare
  të përfaqsuesit Komisionit të jashtëm të Senatit Amerikan, Claude Pepper në vitin 1946.)

  LETRA E PARË

  “Uashington Post” më 1 mars 1946

  I dashur senator Pepper,

  Keni shpallur se do të bëheni mbrojtës i fushatës për drejtësi të Komitetit Grek, i cili lufton për kërkesat greke të reparacioneve kur do të bëhen traktatet e paqes me shtetet e Ballkanit…

  Këtë lëvizje të drejtësisë për Greqinë e polli C. Diamantopulos, ambasadori grek në Uashington, njëherazi kryetari i makinës së propagandës së organizatës imperialiste greke në Shtetet e Bashkuara…

  Unë çuditem, senator Pepper, në qoftë se ju e kuptoni që një pjesë e madhe e kërkesës së reparacioneve greke është e drejtuar Italisë, për të cilën qeveritë në Uashington dhe në Londër janë munduar për dy vjet ta shkarkojnë nga çdo përgjegjësi për shkatërrimet që ka sjellë në Shqipëri, Jugosllavi, Etiopi dhe Greqi… Ju thoni, senator, se drejtësia për Greqinë ka katër qëllime, dhe i treti ndër ta është ‘Kthimi i Epirit të Veriut Greqisë’.

  Kjo deklaratë arrin të thotë që të vuloset që tani një atentat ­grabitjeje kundër Shqipërisë së varfëruar, për të cilën Greqia ka 32 vjet që përpiqet. Ky i ashtuquajturi Epiri i Veriut është tani Shqipëria e Jugut, e cila mban në gjakun jetësor ekonomik atë vend të vogël dhe kërkesa ka qenë gjithnjë kaq qesharake saqë është dhënë vendimi kundër Greqisë tri herë me radhë.

  Në gushtin e 1923, Lidhja e Kombeve dërgoi një mision në Greqi për të përcaktuar në vend kufirin greko-shqiptar. Të gjithë anëtarët e atij misioni, katër italianë dhe një përkthyes shqiptar, u vranë pa mëshirë ditën që arritën në Greqi. Një mision pasardhës caktoi kufijtë e sotëm, të cilët u miratuan nga Lidhja e Kombeve. Këtë herë, një metodë më e qytetëruar po përdoret duke iu zëvendësuar juve dhe shumë nga kolegët tuaj në vend të dorës së vdekjes që u përdor kundër misionit të pafat në 1923.

  Qeveria greke nuk i kapi kurrë vrasësit, duke treguar kështu fajësinë e saj dhe për këtë i pagoi Italisë një milion dollarë si një idemnitet punitiv për këtë krim. Përveç një kohe të shkurtër prej disa muajve më 1914, ky i kështuquajturi Epir i Veriut, nuk ka qenë kurrë pjesë e Greqisë që 600 vjet e këtej. Indianët e Amerikës kanë tani tepër të drejtë të kërkojnë Virxhinian ose çdo shtet tjetër të Shteteve të Bashkuara ku kanë jetuar 300 vjet më parë.

  Meqenëse kërkesa greke bazohet në fakt në gjeografinë e vjetër, është interesante ta dimë se Straboni, një nga autoritetet më të mëdhenj mbi Greqinë e Vjetër (lindur në 64 para Krishtit), na thotë se epirotët nuk flisnin greqisht, por ilirisht, që do të thotë se ata nuk ishin aspak grekë, por shqiptarë.

  Grekët që kanë kërkuar përkrahjen tuaj, senator Pepper, janë kryesisht monarkistë grekë në Shtetet e Bashkuara të udhëhequr nga Diamantopulos, të cilët shpresojnë që të rivendosin në fron Mbretin Gjergj, muajin që vjen, pa marrë parasysh protestat e shumicës së qytetarëve grekë.

  Për të fituar simpati për Greqinë në përpjekjen e saj për të grabitur Shqipërinë e Jugut, z. Diamantopulos flet pa kursim se Shqipëria e ka shitur pavarësinë e saj në 1939, si përfundim i dallavereve të shumë viteve me Musolinin.

  Konferenca e Ambasadorëve, një simultare e Lidhjes së Kombeve, e shiti për herë të parë Shqipërinë në 9 nëntor 1921, kur votoi që ta bënte këtë vend virtualisht një protektorat të Italisë, pa marrë parasysh faktin se Shqipëria qe një anëtare e rregullt e Lidhjes së Kombeve dhe që kish kështu të drejtën e sigurimit nga Lidhja e Kombeve.

  Shqipëria e injoroi atë vepër gjer në qershor të vitit 1926, kur Musolini i kërkoi qeverisë shqiptare që të nënshkruante një dokument për pranimin e protektoratit.

  Qeveria shqiptare, për të fituar kohë, thirri ministrin britanik, amerikan, frëng dhe jugosllav, duke i informuar se vetëm 24 orë afat kish përpara se të vinte nënshkrimin. Ministri britanik, duke i keqkuptuar instruksionet e tij, protestoi kundër këtij demarshi italian dhe për fatin e tij të keq u thirr nga Austin Chamberlain, ministri i Punëve të Jashtme, i cili pranoi se veproi në këtë mënyrë, për të marrë me të mirë Musolinin.

  Si ministër i Amerikës në Tiranë, në atë kohë, unë e dëgjova këtë histori të kërkesës italiane dhe thashë se do ta raportoja në Uashington. Por, në mbarim të Luftës së Parë Botërore, duart e qeverisë sonë qenë të lidhura nga politika izolacioniste që kish vendosur Senati, i cili e përbuzi konventën e Lidhjes së Kombeve. Po kjo politikë e ndaloi Presidentin Ruzvelt që të merte masa drastike kur Musolini pushtoi Etiopinë.

  Jugosllavia dhe Franca nuk bënë asnjë veprim, dhe Shqipëria, pa një ndihmë të jashtme, iu dorëzua me padashje Italisë në një traktat që u bë në nëntor të 1926-s, i cili përgatiti udhën e invazionit italian 13 vjet më vonë.

  Duke e akuzuar Shqipërinë se i është shitur armikut, z. Diamantopulos, organizatori i lëvizjes Drejtësi për Greqinë, qëndron në një tokë që lëviz. Ai është në Uashington nën patronazhin e Mbretit Gjergj.

  Tani, senator, dëgjo!

  Kredoja jote në jetën publike ka qëndruar gjithnjë në një besim të deklaruar te vullneti i popullit. Përpara se të shkoni thellë, duke përkrahur kërkesat greke, unë ju sugjeroj të merrni vesh se ç’ndiejnë grekët për punën e një plebishiti në Shqipërinë e Jugut, të cilën ata me dhelpëri e quajnë si Epir të Veriut.

  Për shekuj me radhë Shqipëria e Jugut ka qenë e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarë, dhe Korça, qyteti i dytë më i rëndësishëm i Shqipërisë, të cilën grekët e kërkojnë si një dhuratë speciale, është pothuajse ekskluzivisht shqiptare në popullsinë e saj.

  Udhëheqësit reaksionarë grekë kanë heshtur me dashje në çështjen e një plebishiti. Pyetini se ç’mendojnë për një punë të tillë. Miqtë amerikanë të Shqipërisë nuk kanë asnjë frikë nga vota e popullit të Shqipërisë së Jugut.

  Por, për të mirën tuaj, Senator, kini mendjen.

  Kërkesa zyrtare greke për reparacionet është paraqitur tetorin e kaluar. Shuma e përgjithshme është 10,449,566,000 dollarë, nga të cilat 5.088,517,000 dollarë i është ngarkuar Gjermanisë. Kuptohet se diferenca duhet të vijë nga Italia, e cila nuk mund të paguajë vetëm se një fraksion të vogël të një shume të tillë, as Gjermania nuk mundet të paguajë një dëmshpërblim të tillë në të holla, dhe në qoftë se po, atëherë ekonomia e Evropës dhe e botës duhet të shkatërrohet, përveç shkatërrimit të të dy vendeve paguese.

  Dhe, sigurisht, në qoftë se Greqisë i paguhen njëmbëdhjetë miliard dollarë, nuk do të mbetet asgjë për ato kombe që kanë humbur shumë mijëra herë më tepër njerëz, të holla, gjak, djersë, punë dhe lot. Grekëve, gjithnjë dallaveraxhi natyralë, u vjen mirë një gjë e tillë se shuma që ata kërkojnë do t’i jepte vendit nga 1750 dollarë për çdo njeri, grua dhe fëmijë në Greqi.”

  LETRA E DYTË

  “Uashington Post” më 11 mars 1946

  “I dashur senator Pepper,

  T’ju shkruaj juve, senator, u bë një zakon, kështu të jesh i përgatitur se ke për të dëgjuar nga unë gjersa ju keni për të treguar interes në qëllimet grabitëse të grekëve që duan të rrëmbejnë pjesën më të pasur të Shqipërisë. Kam përpara meje një kopje të rezolutës të paraqitur më 19 shkurt, me anë të së cilës kërkohet kthimi i “Epirit të Veriut” (duke futur brenda dhe Korçën), Greqisë.

  Disa muaj më parë kam dhënë në këto shtylla një histori të shkoqitur të rezolucionit tuaj, por riparaqitja e tij nga ana juaj më detyron që të bëj një përsëritje.

  Rezoluta juaj na kujton dredhinë politike të Henry C. Lodge, i cili thoshte se ishte duke vepruar në emër të disa zgjedhësve grekë në rrethet e Massachusetts. Ai pohoi injorancën e tij mbi këtë çështje, kur tha se nuk dukej se kishte ndonjë kundërshtim.

  Rezoluta juaj nuk ndryshon as edhe një fjalë ose rrokje nga rezoluta e Lodge-it që u aprovua nga Senati më 20 janar 1920, ku nuk qe bërë apeli i senatorëve të pranishëm. Ai që kryesonte mbledhjen, tha vetëm, “Meqenëse s’ka ndonjë objeksion, rezoluta miratohet”. Në atë kohë në sallë kish vetëm pesë senatorë duke qenë se edhe senatori Lodge në atë çast mungonte në sallë.

  Ato kohë Shqipëria nuk kish miq në këtë vend dhe për amerikanët Shqipëria nuk ekzistonte si shtet. Prandaj nuk kish asnjë zë që të kundërshtonte dredhinë e Lodge-it. Rezoluta e senatorit Lodge nuk kishte fuqinë e ligjit sikundër do të kishte juaja. Zoti Lodge pranon se ai mocion qe një dhuratë për votuesit grekë.

  Shqipëria u njoh nga qeveria jonë më 1922 dhe një rrymë e madhe emigrimi shqiptarësh filloi. Një fakt interesant është se një e treta e atyre emigrantëve janë tani banorë në shtetin Massachussetts. Shqipëria ka tani mijëra miq në Amerikë, të cilët janë të vendosur që t’i jepet drejtësia atij vendi të vogël.

  Në “Uashington Post” më 1 mars, kam treguar se imperialistët grekë kanë qenë mundur tri herë në përpjekjet e tyre të fëlliqura që të rrëmbejnë një pjesë të Shqipërisë. Tani unë ju tërheq edhe njëherë vëmendjen për faktin se kufiri i sotëm shqiptaro-grek u miratua nga një komision ndërkombëtar zyrtar dhe u aprovua nga Lidhja e Kombeve.

  Grekët kërkojnë Korçën. Përse?

  Në rezolutën tuaj, senator Pepper, imperialistët grekë kanë bërë të gjitha përpjekjet që të specifikojnë që Korça, qyteti më i përparuar i Shqipërisë përveç Tiranës, kryeqytet, t’i jepet Greqisë. Grekët besojnë se Korça ka mundësinë të bëhet fillimi i një qendre metropolitane nga më të mëdhatë e Evropës Jugore dhe këtu kanë të drejtë…

  Ka vetëm një grusht grekër në popullsinë e saj shqiptare. Është për t’u shënuar se Korça është qyteti më proamerikan në botë jashtë Shteteve të Bashkuara përveç posedimeve ishullore. Ndërkohë, më tepër se gjysma e popullsisë ka qenë në Amerikë dhe një pjesë e madhe ka marrë nënshtetësinë amerikane.

  Një atmosferë amerikane përshkon qytetin. Qytetarët janë progresistë dhe përpiqen të bëjnë çdo gjë sipas modës amerikane, ata janë luajalë në radhë të parë kundrejt vendit të tyre dhe në radhë të dytë kanë besim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Shumë nga korçarët e sotëm kanë lindur në Amerikë dhe kanë vajtur në Korçë si fëmijë. Ndërsa prindërit vinin të shihnin familjet e tyre, pa u kujtuar se lejet e tyre kishin kaluar dhe e humbën nënshtetësinë amerikane nga ndryshimi që u janë bërë ligjeve tona të emigrimit.

  Senatori Pepper, mendoje prapë këtë punë.

  A do t’i linit juve gjithë këta shqiptaro-amerikanë nën zgjedhën greke? Nuk mund të ketë gjë më tragjike se kjo. Greqia është një komb tregtarësh. Më tepër se 40.000 shqiptarë banojnë tani mjerisht në guvernatoratin grek të Janinës, ku popullsia shqiptare është mbizotëruese. A do të pranoni që për hir të atyre shqiptarëve të ketë një plebishit në Janinë?

  Komiteti i rëndësishëm i Senatit që ju kryesoni ka përpara një rezolutë (Rezoluta 82), që t’i jepet Greqisë imperialiste dhe grabitqare titulli mbi një të katërtën e popullsisë së Shqipërisë dhe një të pestën e burimeve agrare më të pasura të vendit. Meqenëse Greqia nuk e ka patur të sajën tokën në posedim në 500 vjet e këtej, a nuk do të mendoni që Shqipëria, në të cilën ajo tokë bën tani pjesë, ka të paktën aq të drejtë të plotë sa ka dhe populli juaj për shtetin e Teksasit (Texas)? Shqipëria e Jugut, të cilën Greqia kërkon të marrë, është e populluar në mënyrë mbizotëruese nga shqiptarët, sikundër dhe Texas-i është i populluar nga teksanë. Të lutem, mbaji këto gjëra në mend në qoftë se rezoluta 82 e Senatit vjen që të shqyrtohet përpara komitetit tuaj.

  Një herë në të shkuarën ti dhe unë takoheshim dendur, Senator, dhe unë isha kryelartë për këtë njohje.

  Korrigjimet e vogla në Shqipëri kanë për qëllim që t’i vjedhin këtij vendi një të katërtën e popullsisë dhe një të pestën e tokës së saj më të mirë dhe që të bëjnë 230.000 shqiptarë në mes të të cilëve 150.000 muhamedanë, si skllevër.

  Grekët nuk mund të thonë se shumica e popullsisë së tokës që bisedohet është e përbërë nga grekë. Jo, dhe ata heshtën në çështjen e plebishitit dhe për arsye të mira. Le të përsëritet dhe një herë, toka që kërkohet nuk ka qenë e Greqisë që 600 vjet e këtej, vetëm rastësisht për një kohë të shkurtër në 1914. Sipas më të mirit autoritet mbi Greqinë e vjetër, populli i Shqipërisë së Jugut (i cili quhet me dinakëri si Epir i Veriut nga grekët) nuk ka qenë grek dhe as që ka folur ndonjëherë greqisht.

  Zoti Uelles, ju dhe senatori Pepper, që kini marë përsipër çështjen e imperialistëve grekë, natyrisht pa djallëzi, mund të kishit shpëtuar nga ky gabim sikur të kishit pak kulturë klasike. Dëgjoni: Virgjili ka thënë: “Unë i kam frikë grekët, edhe kur të japin dhurata”. Euripidi, vetë një grek, ka thënë: “Mos i zë besë një greku”.

  Unë e kam vizituar shumë herë Greqinë dhe këto pikëpamjet e mësipërme nuk i pranoj për sa i përket karakterit mesatar grek. Po s’ka dyshim se Virgjili dhe Euripidi, duke përfaqësuar kulturën më të lartë të kohës së tyre, kanë njohur tipin e grekut-reaksionar, imperialist dhe monarkist, si ai që ka mbushur senatorin Pepper dhe juve me rrëfime të shtrembëruara përsa u përket kërkesave greke.

  Këta grekë, mjeshtër të intrigave, kanë qenë të kujdesshëm që t’u mos ua tregojnë më as juve, as senatorit Pepper, kërkesat e plota të Greqisë, të cilat në letër do të bënin njerinë të besonte se pjesa më e madhe e gjysmës perëndimore të hemisferës së lindjes, ka qenë krijuar vetëm për Greqinë. Këtu imperialistët do të donin të ndryshonin ndoshta dhe versionin e parë të gjenezës së parë (të Biblës – K.F.): “Në fillim Perëndia krijoi qiellin dhe tokën për Greqinë”. Dhe ata nuk u kanë thënë juve se kërkojnë njëmbëdhjetë miliardë dollarë si reparacione.

  Greqia, një herë djepi i artit dhe i kulturës, nën udhëheqjen e imperialistëve të uritur, është bërë tani një shesh smire dhe lakmie që kërcënon paqen e botës. Lufta e Parë Botërore filloi në një vend më të vogël se Greqia. Këta grekë tokë-grabitës, u pëlqen që ta quajnë Shqipërinë si një shtet muhamedan të vogël, të ndyrë, barbar dhe si vend brigantësh.

  Le të më lejohet të them se Shqipëria në 50 vjet e këtej nuk ka prodhuar as një shembull brigandazhi kaq të poshtër, kaq të djallëzuar sa vrasja më 1923 në Greqi e Misionit zyrtar të Lidhjes së Kombeve që ishte dërguar të përcaktonte në vend kufijtë greko-shqiptarë.

  Edhe një fjalë të fundit, senatori Pepper.

  Zhvishuni nga këshillat dhe nga shoqëria e reaksionarëve të mashtruesve imperialistë dhe monarkistë që duan t’u bëjnë juve udhëheqës në grabitjen e një vendi të vogël dhe pa mbrojtës, që ka qenë viktimë e njerëzve dhe e kombeve të këqij për 3000 vjet e këtej”. (Uashington Post, 11 mars 1946).
  .
  Epilog
  Nga me siper del se jo vetem ne Europe por dhe ne Amerike ka zyrtare amerikane qe jane pro greqise (serbise) dhe kundra shqiperise dhe anasjelltas.Me cfare k andodhur pas 1992 besoj qe proshqiptaret ne amerike & europe jane me te pakte ne numer….pamvaresiht nga tullumbacet qe degjojme.
  .
  Ajo qe ndodhi ne 1945-1946 ne kete beteje midis nje amerikani fisnik si Çarles Hart dhe nje zyrtari amerikani progrek si senatori Claude Pepper per fat te keq ndodhi dhe pas 1991..dhe po vazhdon sot me janullen- varrezat dhe kete detin e Pashait Myslym qe eshte mire te gjeje se kush jane sot atje ne Washington ato senatore si ky Peperi i 1946….
  .

  Ku ta gjejme sot nje Çarles C. Hart
  , kete ambasador amerikan
  qe ju kundervu shtetit te tij
  per pislleqet me Shqiperine
  ne favor te grekerve??

  Reply to this comment
 16. intelektuali March 15, 14:13

  JA LEXOJE TE PLACIN SYTE E FANATIKUT O BOLE ENVERISTE SI SERVET PELLUMBI:

  Ambasadori amerikan ne Tirane Aleksander Arvizu e ka quajtur dje MONSTER GJAKATARE diktatorin Enver Hoxha dhe shfaqjen e portreteve te tij si nje fyerje per shqiptaret e ndershem. I ftuar ne emisionin “Tonight” me Ilva Taren kreu i Diplomacise Amerikane dhe perfaqesuesi i SHBA ne vendin tone ka denuar kategorikisht shfaqjen e portreteve te Enver Hoxhes ne ceremonine e 70-vjetorit te clirimit te kryeqytetit.

  “Po ndiqja ceremonine dhe po e shihja ne televizor dhe pashe me habi prane kryetarit te Kuvendit shume persona te Kabinetit te tij qe mbanin fotografi te Enver Hoxhes dhe thashe se kjo eshte nje qeveri qe ka punuar kaq fort dhe ka bere nje pune shume te mire per sa i perket projektimit te nje imazhi proeuropian per statusin ne BE dhe qe beri te mundur viziten e Papes ne Tirane dhe fjalet ne fakt ishin te miat, por jo me MONSTREN Enver Hoxha ne dore, kursesi JO kategorike. Stafi im me tha qe kjo do te ishte nje fyerje per shqiptaret sepse eshte shume e forte dhe une thashe qe ashtu dua qe te jete e forte Kjo eshte nje deklarate serioze qe vjen nga SHBA. Kjo eshte e rendesishme qe SHBA te mbaje nje qendrim te qarte per nje ceshtje te tille parimore. Ky Diktator ka qene nje MONSTER GJAKATARE qe ka sjelle vuajtje per popullin. Nuk ka asnje arsye per ta glorifikuar sot dhe shume prej sfidave negative jane trashegimi i Enver Hoxhes. Kjo quhet enverizem. Kete e shohim edhe tek te majtet por edhe te tek djathtet”

  Theksoi Arvizu ne fund te intervistes se tij te emisioni i Ilva Tares.

  Reply to this comment
  • Gezuar Festen e Gerdecit Kanibale Demonkrate March 15, 16:06

   INTELEKTUALESHI
   .
   Eshte normale qe jo vetem ti xhaferdevist por dhe Arvizuja qe mbeti nje makartist i semure te shani enverin..
   me cfare do lloj fjalori..
   .
   Por mos harro se ky Arvizuja juaj le ta shaje sa te doje enverin…..por ai duhet te dali para togave te zeza se paisi me vize amerikane nje te denuar nga drejtesia shqiptare gjeneral Luan Hoxha..
   .
   Jo vetem kaq por drejtesia amerikane duhet ta plase ne burg arvizune sepse gjenerali LHOXHA i tha se xeni do ta egzekutonte si kosta trebicken…..dhe mos harro nastradin monstra:

   TI I KE BERE MASKARENJ XHORXH BUSHIN E VOGEL DHE SEKRETAREN E SHTETIT KONDOLEZA RAIZ….PER ARMATIMIN SHQIPTAR QE KAPTE SHIFRAT 30 MIJARD DOLLARE…E HARROVE GERDECIN NASTRADINALLBANI ??

   .

   shenim :ky koment i eshte adresuar para pese vjetesh djalit tim ketij fare intelektuali ..Ribotohet se eshte me aktual sot

   **

   nasrudin’ father

   I dashur evlat naszistradin
   .
   Me vjen keq qe po te them por semundja jote skizofrenike paska kaluar ne faze acute dhe duhet te marresh ndihme mjeksore ne ndonje spital te shendetit mendor.Se ku qendron thelbi I infeksionit tuaj po ta argumentoj si me poshte:
   .
   1-Ne kete artikull nuk ka absolutisht lidhje tritoli I Milotit me ambasaden sovjetike qe tergon se semundja paska avansuar shume ose ke bere copy-paste koment te gabuar se je kthyer ne mi gjirizi ne blloqet e internetit dhe ngaterron shtyllat me ambasadat.
   .
   2-Persa I perket piramides dhe ne egjypt jo vetem qe nuk I prishin por I mirembajne objektet e faraoneve sepse eshte culture dhe se dyti eshte nje burim I jashtzakonshem fitimi nga turizmi.
   .
   3-Ato dy medaljet qe ka ai diktatori I dashur dhe paharruar duhet ti shtojme dhe nje te trete se si ka mundesi qe ai vend te rezistoje per 40 vjet I rrethuar nga armiqte e tij me 3 miljone nasrudine turkoshake qe kane 70 vjet qe dhjesin gjak nga beitha dhe diarre nga goja.
   .
   4-Ti po akuzon edi ramen si pa llogjike se nuk po denon Enverin gje qe tregon se je nje antienverist psikopatik I pasherueshme dhe duhet mbyllesh ne nje kafaz hekuri te spitali I Dincit ne Elbasan.
   .
   5-Ti maniak komentesh po akuzon Edi Ramen qe po meremeton Piramiden dhe kalon ne konvulsione duke arritur te mos denosh Saliun pa denuar me pare Enverin ide kjo 100% e njejte me Fatos Ulkonjen.
   .
   6-Ky tregtari I sapunit dhe I leshit te Zhelefines ne nje artikull te Tos Lubonjovicit te botuar ne gazeten Tema me titull “EDI RAMA SI HITLERI” ka bere personalisht 70 komente pro Lubonjovicit nga rreth 500 komente te cilet ishin kategorikisht kunder skizofrenit Fatos.Pinjolli I Todi Lubonjes u detyrua te kerkoje falje per krahasimin me Hitlerin por kunji I ngeli nastardinit I ngulur nga mbrapa.
   .
   7-Semundja qe te ka zene te ka bllokuar kujtesen dhe babai yt te keshillon qe te mos harosh pislleqet qe kane beret e afermit e tu dhe ti vete.Mos harro se je nip I Esat Pashe Toptradhetarit qe ka parametra te njejta me Sali qenin I cili eshte nje serbofil I lindur dhe tradhetar permanent.
   .
   8-Mos harro se yt ate I coi kuroren e skenderbeut xhuxhmaxhuxhit viktor emanuaelit trete dhe kam kurajon ti kerkoj falje kombit shqiptar.
   .
   9-Mos harro se baba jot pasi bashkpunoi me nazistat mori pjese ne vrasjen e partizaneve pas shpine dhe ikem ngavendi bashke me gjermanet per te shpetuar koken.
   .
   10-Gabimin fatal e beme pas 1945 qe shkonim sa ne Beograd e sa ne Athine per te rrezuar sistemin e Hoxhes por mender teje I hengrem m..tin.Biles po ta them ne confidence se me I madh ishte numri I krimeve,terrorizimeve,dhe I akteve tona diversioniste se sa ishte numri I te burgosurve ne shqiperi.dhe per kete Enveri me shoket e tij jo vetem ti hiqen dekoratat por te respektohet si Super-men qe i per gjysem shekulli i qinte nonen armiqve te kombit ku je pjese ti dhe une dhe gopi sateme

   gezuar intelektuualeshi
   festen e gerdecin bashke me arvizune dhe donald lune

   as hitleri.nuk perdhoste viktimat e tij si po ja ben berisha qe shurron jetimet e tyre me bolen e Rames koqen e donaldluse dhe sumen e ju intelektulesheve

   dhe jeni pikerisht ju qe e bete Enverin Perendine e Shqiptareve jashte deshires sone.

   Reply to this comment
 17. gjermani i fundit March 15, 17:05

  hah ah aaaahhaaa, kur isha oficer, atehere qe mbronim atdheun me gjak bythe, hah ah aaaahhaaa, kenaqeshim edhe me fasule, hah ah aaaahhaaa, atehere kishte shtet.

  Rrofte Shoku Enver Hoxha!

  Reply to this comment
 18. Stalinofag or Stalinolog ?? March 15, 19:19

  Ne paragrafin e fundit Isidori i MEHILLAJVE jep vete “sekretin” e ketij artikulli duke thene se i perket studjuesve (kopese) te Stalinofagove perendimore

  Kam respekt per cdo antikomunist..anti stalinist..anti enverist por ne nje drejtim kryesor nuk i fal….Keto nuk duhet te shtremberojne historine,,faktet dhe kohen qe kane ndodhur ngjarjet…
  .
  Per shembull bie dakort qe Amerika per interesa strategjike te perplaset me Rusine ( dikur bashkimi sovjetik) dhe gjoja te luftoje komunizmin..por nga ana tjeter mos harrojme qe Stalini “ky muzhik pa shkolle” jo vetem qe mundi Hitlerin (faktori kryesor) por vuri ne rrjesht dhe Ameriken dhe Angline…ku keto dy te fundit kur ndane boten me Stalinin i lane pjesen e Luanit..

  .Pra edhe nese Enveri paska shkuar me Stalinin eshte e drejte e tij qe nje popull i vogel te lidhej me shtetin me te forte te botes..
  .
  PSE NUK ESHTE FAJTOR ENVERI QE U LIDH ME STALININ ??

  ARGUMENTI I PARE

  Ne 1941 Karta e Atlantikut
  ishte një marrëveshje e bërë mes
  F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt (ShBA-së dhe Britanisë),
  mbi rendin e ri botëror të ardhshem, e bërë më 14 gusht të vitit 1941 në një anije në Atlantik. Kësaj marrveshje, më 24 shtator të vitit 1941 ju bashkangjit edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike.
  .
  Në atë kohë, gjithë kundërshtarët e lutës kundër Gjermanisë, e njihnin këtë marrveshje si Program te përbashkët…ku kucedres serbe i ngarkohet roli te organizoje luften NCL per llogari te Rooseveltit ,Churchillit…

  ARGUMENTI I DYTE

  Ne tetor 1945 ne “The Percentages agreement ”
  Joseph Stalin &Churchil
  l dhe ambasdori amerikan Averell Harriman
  ndane Europen si kasape dhe shqiperine e gjore e lane ne dore te TITO RANKOVICIT DHE STALINIT
  pra me nje fjale keto 3 TE MEDHENJETE BOTES na lane ne urdherat e Titos kaq mjafton.
  PRA NESE NE 1944 KUR ARIU LUANI DHE TIGRI NDANE BOTEN….NUK E KISHIN NE DEFTER SHQIPERINE…
  KURSE NE 1960 DEL NJE ENVER HOXHE QE BERI HISTORI KOZMIKE…QE NE STROFKEN E ARIUT RUS BERI TE PABESUESHMEN BILES NE ATE KOHE XHON KENEDI U DORZUA NE 1961 NE KUBE…
  U desh nje lufte titanike e enver hoxhes te debonte serbet ne 1948 nga dera dhe ne 1991 i prune nga oxhaku lobi serbo-amerikan.

  NE MBYLLJE
  NJE MESAZH PER ISIDORIN

  I NDERUAR TREGOHU SA TE DUASH STALINOFAGOS & ENVEROFAGOS
  ..
  TI HASH ME SHENDET BENEFITET
  DHE DIETAT QE MERR SI I TILLE
  POR JU LUTEM MOS PERDHOSNI HISTORINE

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim