Sot, 74-vjetori / Kongresi i Përmetit që i dha fund monarkisë

May 24, 2018 09:41

Sot, 74-vjetori / Kongresi i Përmetit që i dha fund monarkisë

 

Nga Muharrem Xhafa

 

A duhet përkujtuar Kongresi i Përmetit? Pa asnjë mëdyshje, po! Sepse është Kongresi që i dha fund juridikisht monarkisë zoriste dhe vendosi pushtetin popullor, pushtetin që doli nga flakët e Luftës së lavdishme Partizane!

Sot, më 24 maj 2018 bëhen 74 vjet nga mbajtja e Kongresit të Parë Antifashist Nacionalçlirimtar Shqiptar, i njohur si Kongresi i Përmetit. Kongresi i Përmetit u mbajt nga data 24 deri më 28 maj 1944 në qytetin e luleve, të bukur, të lirë, të Përmetit – çliruar nga forcat partizane. Kongresi i Përmetit shënon një ngjarje me vlera të madha të LANÇ-it dhe përcjell për të gjithë shqiptarët patriotë një mesazh epokal, mesazhin që Pushteti popullor është i vetmi pushtet i vërtetë në shërbim të atdheut e të popullit! Ky është një fakt historik, të cilin e përcjellim më së pari për brezin e ri të Shqipërisë, po edhe për të gjithë ata që nuk e njohin mirë ose e kanë mësuar të shtrembëruar historinë e Shqipërisë, përfshirë edhe të vërtetën për Kongresin e Përmetit.

Mbledhja e Kongresit të Përmetit nuk ishte një veprimtari e rastit, një diçka e thjeshtë, po ishte një domosdoshmëri jetike – historike në kushtet e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare. Ajo (mbledhja) u thirr në bazë të një propozimi të menduar më parë mire, i paraqitur më 15 prill 1944 nga Kryesia e Këshillit të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar dhe i miratuar nga Plenumi i KQ të PKSH-së, më 15 maj 1944, mbledhur në malet e Helmësit të Skraparit. Ishte ky një Kongres i mirorganizuar dhe me një bazë të gjerë shoqërore përfaqësimi , në të cilin morën pjesë 185 delegatë e delegate zgjedhur nga populli në zonat e çliruara e ato të paçliruara të vendit, si edhe në repartet e Ushtrisë Nacionalçlirimtare Shqiptare.

Punimet e Kongresit filluan më 24 Maj 1944, ditë e mërkurë në ora 09:00 në prani të delegatëve dhe të një numri të ftuarish. Ishin ftuar edhe përfaqësuesit e misionit ushtarak britanik, por ata nuk mundën të merrnin pjesë.

Kongresin e çeli me një fjalim të shkurtër Dr.Omer Nishani. Kurse raportin “Zhvillimi i Luftës Nacionalçlirimtare të popullit në lidhje me ngjarjet ndërkombëtare” e mbajti Sekretari i Përgjithshëm i KQ të PKSH-së, dhe udhëheqësi i Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, Enver Hoxha. Ai ndër të tjera tha: “Kjo që bëjmë sot, është një nga ngjarjet më të mëdha të popullit shqiptar. Për të parën herë populli dërgon përfaqësuesit e vet, që i ka zgjedhur lirisht e që ka besim në ta”. Ndërsa, duke bërë fjalë për sakrificat e mëdha që u bënë gjatë luftës tha: “Kemi pasur vuajtje dhe mundime të mëdha, me të cilat bijtë e popullit tonë, të plagosur, pa bukë, të zhveshur, në borë e furtunë, por me moralin kurdoherë të lartë, kanë treguar trimëri të padëgjuara, me të cilat do të mburren me shekuj brezat e ardhshëm të popullit tonë”.

Disa nga vendimet më të rëndësishme të Kongresit ishin:

 1. Të ndërtohet Shqipëria e re demokratike e popullore sipas vullnetit të popullit, që sot e shpreh solemnisht në Këshillin e Përgjithshëm Antifashist NAÇL.
 2. T’i ndalohet ish -mbretit Zog kthimi në Shqipëri dhe, të mos njihet asnjë qeveri që mund të formohej brenda ose jashtë vendit kundër vullnetit të popullit.
 3. Të vazhdohet më me ashpërsi lufta kundër pushtuesve gjermanë dhe tradhtarëve shqiptarë, deri në shkatërrimin e tyre të plotë dhe vendosjen e pushtetit demokratik-popullor në të gjithë vendin.

Kongresi i Përmetit mori vendime me rëndësi jetësore për LANÇ-in dhe për vendosjen e rendit demokratik popullor në Shqipëri. Në mënyrë përfundimtare, ai zgjidhi çështjen e pushtetit, si çështjen themelore të revolucionit popullor, krijoi kështu shtetin e ri demokratik popullor shqiptar.

Kongresi i Përmetit zgjodhi Këshillin Antifashist Nacionalçlirimtar (KANÇ-in) të përbërë nga 121 anëtarë si organin më të lartë shtetëror – trupin kryesor ligjvënës dhe ekzekutiv, përfaqësuesin e vetëm të sovranitetit të shtetit e të popullit shqiptar. KANÇ-i zgjodhi Kryesine e tij, emëroi Komitetin Antifashist Nacionalçlirimtar me atributet e një Qeverie të përkohshme popullore. Kryetar i Komitetit Antifashist Nacionalçlirimtar u caktua Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Shqipërisë, shoku Enver Hoxha.

Kongresi i Përmetit vendosi të ndërtohet Shqipëria e re demokratike popullore, sipas vullnetit të popullit, të cilin, që nga ajo ditë, e shprehte solemnisht Këshilli Antifashist Nacionalçlirimtar. Po kështu, Kongresi i Përmetit mori edhe disa vendime të tjera me rëndësi të madhe historike për sigurimin e sovranitetit të shtetit e të popullit shqiptar, ndër të cilat : ndalimin e hyrjes së Ahmet Zogut në Shqipëri, si tradhtar i atdheut e kombit shqiptar, mosnjohjen e asnjë qeverie tjetër, që mund të formohej brenda ose jashtë Shqipërisë kundër vullnetit të popullit shqiptar, mosnjohjen e koncesioneve të huaja, vazhdimin e luftës kundër pushtuesve të huaj e shërbëtorëve të tyre tradhtarë vendës, të grumbulluar rreth qeverisë kuislinge të Tiranës e Ballit Kombëtar dhe Legalitetit, të çdo klike tjetër antishqiptare e reaksionare, e cila mund të paraqitej më vonë etj.

Në lidhje të ngushtë me çështjen e organizimit të pushtetit popullor në një shkallë më të lartë, Kongresi i Përmetit analizoi e zgjidhi edhe çështjen e forcimit të mëtejshëm e të përsosjes së strukturës së Ushtrisë Nacionalçlirimtare Shqiptare si arma kryesore për çlirimin e plotë të vendit e për mbrojtjen e pushtetit të ri popullor, vendosi njësimin e Komandës se Lartë të Ushtrisë Nacionalçlirimtare Shqiptare dhe dhënien e gradave ushtarake. Enver Hoxha u emërua Komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare Shqiptare. Kongresi dha orientime për krijimin e divizioneve e të korparmatave si njësi ushtarake të domosdoshme për arritjen e sigurt të çlirimit të atdheut.

Aty u zgjodh Këshilli i Përgjithshëm me 121 anëtarë që përfaqësonin të gjithë vendin dhe të gjitha shtresat shoqërore, pjesëmarrëse në luftë.

President, Baba Faja Martaneshi, Hasan Pulo dhe Koçi Xoxe nënpresidentë dhe; Enver Hoxha, Spiro Moisiu, Ramadan Çitaku, Sejfulla Malëshova, Dr.Ymer Dishnica, Liri Gega, Islam Radovicka, Nako Spiru, Tuk Jakova, Mustafa Gjinishi, Haxhi Lleshi, Gogo Nushi, Siri Shapllo, Spiro Koleka, Qiriako Harito, Gjergj Kokoshi, Ollga Plumbi dhe Gaqo Tashko, anëtare. Sekretarë u zgjodhën: Koço Tashko e Sami Baholli. U zgjodh Komiteti Antifashist me atributet e një qeverie provizore, të përbërë nga 11 anëtarë. Enver Hoxha, President, Myslym Peza nënpresident, Haxhi Lleshi i ngarkuar me Punët e Brendshme, Dr.Omer Nishani me Punët e Jashtme, Manol Konomi me Drejtësinë, Dr. Medar Shtylla, me Ekonominë, Ramadan Çitaku, me Financën, Spiro Koleka me punët botore, Dr.Ymer Dishnica, me Shëndetësinë, Sejfulla Malëshova me Kulturën dhe Arsimin dhe Bedri Spahiu me Rindërtimin ekonomik.

U zgjodh edhe një Komision për zbulimin dhe vërtetimin e krimeve të pushtuesve dhe bashkëpunëtorëve të tij, si dhe për zbulimin dhe vërtetimin e emrave të kriminelëve të luftës. Kongresi u drejtoi përshëndetje: Popujve dhe ushtrisë Sovjetike dhe Marshallit Stalin, Presidentit Rosvelt, Kryeministrit anglez Uinston Çërçill etj. Si dhe Fan Nolit për shqiptarët e SHBA.

***

Kongresi i Përmetit përbën një ndër faqet më të lavdishme të historisë së LANÇ-it e të krejt historisë së popullit shqiptar. Jo vetëm atëherë, po edhe sot, vendimet e Kongresit të Përmetit tmerrojnë borgjezinë e pushtetin e saj antipopullor e antishqiptar! Sot, borgjezia dhe pushteti i saj i kanë hedhur poshtë e mohuar Kongresin e Përmetit e vendimet e tij, kanë rehabilituar pushtetin antikombëtar e profashist të Ahmet Zogut, të reaksionit! Komunistët e vërtetë as janë pajtuar me vendimet e qeverive profashiste e as e kanë pranuar këtë krim kundër pushtetit popullor!

Kongresi i Përmetit me vendimet e tij historike mbetet aktual! Sado larg, një dite ai pushtet do të rivendoset!

 

May 24, 2018 09:41
Komento

48 Komente

 1. Guri i Kamjes May 24, 10:44

  Juridikisht formes shtetrore te monarkise nuk iu dha fund me 24.maj.1944, por me 11 janar 1946.

  Reply to this comment
  • 12 PRILL 1939=ZOGU NGORDHI May 24, 14:01

   JURIDIKISHT ZOGU NGORDHI NE 12 PRILL 1939

   ARGUMENTIMI ESHTE I PAMESHIRSHEM KETU POSHTE:

   Pas agresionit kundër Shqipërisë, të kryer pabesisht në mes të festimeve të Pashkëve Katolike, truri diabolik i dhëndrit të Musolinit, njëkohësisht ministër i Jashtëm, Konti Çiano, thuri edhe një intrigë tjetër akoma më poshtëruese: ceremoninë e dorëzimit të Kurorës së Artë të Skënderbeut, mbretit të Italisë fashiste, Viktor Emanuelit III.
   Në këtë vetëfyerje të madhe dhe të papërfytyruar kurrë më parë prej asnjë pushtuesi, u përfshinë në Tiranë 159 të quajtur asamblistë, si edhe më pas një delegacion i posaçëm shqiptar, i cili këtë pacipësi e kreu deri në fund, në Pallatin Kuirinale në Romë. Mes tyre, ku nuk ndodhen jo vetëm Mitat Frashëri, si edhe mjaft burra të tjerë kombëtarë, gjenden të pranishëm tre emra që po i veçojmë. Këta janë Shefqet Vërlaci, Xhaferr Ypi dhe Ernest Koliqi.
   Përgjegjësia e tyre para historisë është e madhe pikërisht sepse nuk qenë individë të vegjël dhe periferikë, por për kohën e tyre personalitete me formim, ndikim, madje edhe me kontribut atdhetar.
   Me një lloj paraqeverie operative të drejtuar nga Xhaferr Ypi pushtuesit italianë brenda njëzetë e katër orëve të para, vetëtimthi dhe doemos pa zbatuar asnjë lloj parimi zgjedhor prej votës së popullit, mblodhën në Tiranë një Asamble Kushtetuese, e cila në mënyrë të komanduar mori përsipër tre përgjegjësi kryesore. I pari ishte vendimi për qeverinë e re. Ajo do të drejtohej nga Shefqet Vërlaci.
   I dyti dhe i treti do të qenë projektvendime, çfarë donte të thoshte se do të merrnin fuqi zbatimi vetëm prej institucioneve përkatëse në Romë.
   Njëri mori përsipër ta shpallte Shqipërinë të dëshiruar për t’u përfshirë përfundimisht dhe përherë brenda kufijve të shtetit italian, i cili atëherë, për fantazmagori të Duçes dhe ngrefosje të Viktor Emanuelit III, quhej Perandori. Juridikisht kjo u propozua të emërtohej si “bashkim personal”.
   Shënojmë se ky vendim nga bota u kuptua menjëherë siç edhe ishte në të vërtetë: prishje e Shqipërisë, zhdukje e saj nga harta e botës. Jo më kot disa gazeta të Perëndimit ngjarjen ia përcollën publikut të tyre me titullin e përafërt “Shqipëria del nga Lidhja e Kombeve”.
   Vëmë në dukje po ashtu se projektvendimi i 159 pseudoasamblistëve ishte jo vetëm gjest i ndërgjegjshëm i justifikimit të agresionit fashist, si edhe mbështetja e tij juridike, por edhe realisht sulmi i dytë, i bërë kësaj here nga brenda, prej vetë shqiptarëve. Mendja e ligë e Kontit Çiano nuk e mori përsipër barrën për ta shpallur këtë “bashkim personal” nëpërmjet një seance të parlamentit monist italian apo një dekreti mbretëror ose qeveritar në Romë.
   Konti i mbrapshtë që vinte në jetë pacipësinë e Benito Musolinit, i shtrëngoi disa pushtetlëpirës të Tiranës të merrnin përsipër edhe propozimin tjetër, po aq të kobshëm, në mos më shumë, sepse bashkë me sovranitetin territorial jepej edhe ai i historisë. Popujt ekzistojnë, siç dihet, edhe pa shtete, por kur u tjetërsohet historia humbasin edhe vetë. Duke miratuar unanimisht dhe me duartrokitje që Kurora e Artë e Skënderbeut t’i propozohej për ta mbajtur monarkut italian Viktor Emanueli III po kryhej, bashkë me prishjen e shtetit shqiptar të mezifituar më 28 nëntor 1912, edhe ai i vetë popullit.
   Më 12 prill 1939, në vetëm pak çaste, në dy-tri orë, Shqipëria prej disa bijve të vet u kthye në vetëm shprehje gjeografike.
   Faji i 159 asamblistëve nuk ka fund, por do të zbutej sadopak nga dekadat e mëpasshme ose do të shpjegohej edhe si pasojë e frikosjes së një pjese të tyre apo e kërcënimit permanent të Shqipërisë prej jugosllavëve dhe grekëve, për shembull, duke mbetur vetëm në propozimin që të dyja vendet të bëheshin bashkë. Italia, në çfarëdolloj regjimi të jetë, mes tre fqinjëve tanë, në fund të fundit mbetet më e mira.
   Ajo që është ulëritëse dhe përtej çdo kufiri të durimit, ka të bëjë me arsyetimin përse pseudoasamblistët tanë të 12 prillit 1939, duke shitur shtetin, në këmbim, të bënin qëndresë për mosdorëzimin e Gjergj Kastriotit. Për interesat politike të regjimit fashist italian e para ishte tepër e bollshme dhe shumë e mjaftueshme, kështu le ta linin mënjanë Skënderbeun, si simbol të një ure lidhëse mes dy vendeve apo si një përmasë të vyer baraspeshimi formal. Ai nuk duhej përfshirë në këtë paçavure politike pushtimi të 7 prillit, sepse edhe në parim nuk shtonte asgjë. E kaluara kishte dëshmuar se nuk fitonte kurrkush prej përvetësimit të kësaj figure të mirëdashur prej të gjithë kontinentit. Madje shqiptarët këtë gjë e kishin bërë të ditur me kohë, ndërsa për pesëqind vite me radhë heroin e tyre proeuropian qenë përpjekur t’ua vidhnin serbët apo grekët.
   Sigurisht më shumë se për të kënaqur monarkun e vet, me të cilin luante t’i përmbushte delire dhe kështu ta mënjanonte prej pushtetushtrimit, Duçja donte t’i fyente deri në palcë shqiptarët. Si diktator që ishte, ky ishte edhe koncepti i tij i pushtimit të një vendi dhe populli.
   Kështu, në mëngjesin e 13 prillit, ndodhën paralelisht dy episode. I pari: Konti Çiano u nis nga Tirana me avionin e tij personal dhe në Romë mbërriti në orën 10:30. Shkoi menjëherë te Musolini dhe i dorëzoi një letër të Asamblesë, në të cilën luteshin (e përsërisim: luteshin), që Italia të ishte dakord ta përfshinte Shqipërinë në shtetin e saj perandorak fashist dhe mbreti Viktor Emanueli III të pranonte Kurorën e Artë të Skënderbeut.
   I dyti episod: mes brohoritjeve të një turme të porositur në Portin e Durrësit, një ekip qeveritar me Shefqet Vërlacin në krye, hipën në motoskafë dhe u drejtuan te një kryqëzor italian, i cili po i priste në brendësi të ujërave të gjirit. Për një simbolikë të qartë fashiste, ai e kishte emrin “Bande Nere”.
   Pjesa tjetër e dërgatës që do të tregtonte, si të ishte një skllav i kohës së Perandorisë Romake, kryeheroin e tyre kombëtar, u nis nga Tirana më 14 prill. Një ditë më pas, mes bujës propagandistike dhe altoparlantëve që zhurmonin në të gjitha sheshet kryesore të Romës, u kryen ceremonitë e pranimit të lutjes së pseudoasamblistëve shqiptarë për të shitur vendin dhe kryeheroin e tyre.
   . Po të tregosh se në ç’mënyrë u zhvillua shfaqja fyese e dorëzimit si rob, bashkë me shtetin, edhe i Skënderbeut, nuk do t’u dukej tepër i ashpër togfjalëshi “tradhti e lartë”.
   .
   Janë bastardët e 159 asamblistevë te Ahmet Zog Kurvarit dhe Sali Tradhetarit qe nen heshtjen e “asamblisteve te sotem” me ne krye Ramen-Meten dhe Lul Monstren e kane shitur perfundimisht ate vend kuptohet nen miratimin e ketyre ambasadoreve qe jane bere me zi se Jakomoni apo Konti Ciano dhe akoma na ushqejne me perversitetin e luften kunder kamunizmit duke ja rritur vlerat Enver Hoxhes si profet me permasa boterore jo per merite te tij por prej hipokrizise kriminale te dipllomacise huaj dhe parise Tiranes qe nga Sali Montra deri te Enverofagu Edi Rama.

   Reply to this comment
  • Patriot Mekembenetok May 24, 14:10

   Kongresi i Permetit eshte kongres i luajalitetit te komunisteve shqiptare ndaj atyre jugosllave. Persa i perket anes juridike, pak rendesi ka ne diktature.

   Reply to this comment
  • ELIOT June 9, 18:26

   KONGRESI I PERMETIT ..QE UDHEHIQEJ NGA ANALFABETI ENVER .. MEHMET .. ENVERI I VRAU TE GJTHE INTILIGENCEN E VENDIT ..TE GJITHE ATO QE BENE FAKULTETE JASHTE ENVERI I VRAU OSE I FUTI NE BURGJE ..KUSH NGELI NE PERMET ..COBANET FSHATARET QE JA THITHNIN ENVER KOQES…… ENVERI NDEJTI 5 VITE NE FRANCE DHE SI MESOI DOT 3 FJALE .. LIBERTE EGALITE FRATERNITE ..DHE JO TE BENTE KONGRESE …. HA HA HA HA EDHE NJE LOPE KISHTE ME TRU SE HITLERI ENVER….IK MOE COBAN DEBILE ..NA FLET AKOMA PER MBLEDHJET E GESTAPOS KOMUNISTE …QE BENTE KONGRESE PER TE FUTUR NE BURGJE PER TE DEMASKUAR ISH PARTIZANET …….NE PERMET E QITI BEQIR BALLUKUN TRADHETAR ENVER TRAPI ..APO NE KONGRESIN E LUSHNJES … …. CJANE KETO IDIOTA QE EDHE NE VENDET NE AFRIKE SI GJEN …. KESHTU KAFSHES …. BAJGE E DEMOKRACISE BAJGE E LIBERTESE BAJGE E SHQIPTAREVE…KOGRESI I PERMETIT HA HA HA HA HA HA HA U MBLODHE IDIOTAT KRIMINELAT NASTRADINAT NE PERMET ….

   Reply to this comment
 2. demo May 24, 14:04

  Kongresi shpalli diktaturen e Vulgut.Kongresi shpalli Amerikaneve dhe Englezeve:-Kalova Lumin,Ju dhjefsha Kalin. Kongresi perjashtoi zgjedhjet e Lira popullore per te formuar Qeverine,por e formoi qeverine provizore me Shtabin e Pergjithshem te partizaneve komuniste jugosllave.Kongresi perjashtoi te gjitha forcat Politike te krijuara ose qe mund te krijoheshin nga mundesia per te ardhur ne pushtet me voten e lire te popullit.etj.etj.

  Reply to this comment
 3. N/A May 24, 14:52

  O Demo Demoni

  Ka antikomunista fisnike qe kane vuajtur dhe duhen respektuar dhe kjo kategori flet pak e sakte por ka dhe antikomunista perverse qe kane bere palle ne kohen e Enverit ( si perkthyesa apo pergjuesa) dhe jane kthyer ne kombinat muti si ti demo apo ai intelektuhalja.
  .
  Shaje enverin me liber shtepie sot nuk eshte problem por me historine mos luaj aq me shume ti qe ke njohuri te lavderueshme ne histori por po tregohesh kanibal jo vetem me brezin e asaj kohe por dhe me historine dhe je bere si monstra Visar Shiti qe nga nje ane mallkon enverin nga ana tjeter eshte leter higjenike e salimatherfuckerit

  Cfare thote historia?

  JANE HAPUR AQ SHUME DOKUMENTE SA DHE ME BUDALLAI E KUPTON QE PRAPA
  EMISAREVE TE BEOGRADIT
  PRAPA DISA KREREVE TE BALLIT POR DHE T L.NCL
  ISHTE AGJENTURA BRITANIKE
  TE RREKRUTUAR QE NE VITET 1940-1942
  .
  SE CAFRE NDODHI NE GREQI PAS 1944 KUR CHURCHILLI PUSHTOI GREQINE NE MARREVESHJE ME STALININ ISHTE KATASTROFE E PABESUESHME..2 MILJON GREKE U VRANE U BURGOSEN U SYRGJYNOSEN….
  .
  PIKERISHT KETU QENDRON MERITA E ENVERIT QE NGA MUKJA DERI TE PROVOKACJONET E GUSHTIT QE PRAPA TYRE ISHTE ANGLIA NJE SHTET PAMBARIMISHT ANTISHQIPTAR NE ATE KOHE
  .
  JU LUTEM LEXONI KETO RRJESHTA ME POSHTE
  DHE MERRINI SI POSTULAT….
  .
  LEXIM TE KENDSHEM

  Nga dokumente të pabotuara asnjëherë, të dala nga arkivi i Shërbimit Sekret Britanik të Luftës SOE, kuptohet qartë se, në fakt, Konferenca e Mukjes nuk është një përpjekje e sinqertë e palëve kundërshtare për fatet e Shqipërisë së pasluftës.

  .
  Dokumenti i pabotuar deri më sot, i cili mban firmën e Misionit Britanik, më 1 Nëntor 1944, i nënvizuar si “Tepër sekret” me titull “MEMORANDUM MBI PROPOZIMIN PËR EVAKUIMIN E MAJORIT ABAZ KUPI”, del qartë se kjo Konferencë

  LEXO ME KUJDES I NDERUAR LEXUES:

  është iniciuar dhe përgatitur
  nga Shërbimet Sekrete Britanike
  me ndihmën e disa prej bashkëpunëtorëve të tyre të rekrutuar që në Beograd,
  në verën e 1940-ës.
  Duhet theksuar
  se këta bashkëpunëtorë
  në këtë periudhë
  kishin mundur
  të ishin në udhëheqjen
  e lëvizjes Nacional-Çlirimtare,
  ashtu edhe të rreshtuar
  në radhët e Ballit Kombëtar dhe të Lëvizjes së Legalitetit.

  Nga dokumentacioni i Shërbimit Sekret Britanik del qartë se në fakt lëvizja anti-italiane, e cila i parapriu Konferencës së Mukjes, e filluar papritur në Shqipëri, në vitin 1941, ishte pjesë e një plani strategjik për Ballkanin, të ideuar nga qendra e Shërbimeve Sekrete në Londër dhe e vënë në zbatim nga Zyrat e S.I.S në Beograd. Deri më sot, historiografia shqiptare e pas vitit 1992 nuk ka mundur të shpjegojë se përse në vitin 1941, papritmas në Shqipëri, filloi lëvizja anti-italiane. Historiografia komuniste, e ideologjizuar në maksimum, pretendonte se lëvizja anti-italiane në Shqipëri ishte zhvilluar si rezultat i urrejtjes popullore ndaj fashizmit dhe kulminoi me krijimin e Partisë Komuniste Shqiptare.
  A është i drejtë ky konkluzion? Personalisht mendoj se e vërteta është krejt ndryshe dhe lëvizja antiitaliane në Shqipëri e ka zanafillën e saj në planet e Shërbimit Sekret Britanik, i cili kërkonte me çdo kusht krijimin e një prapavije sa më problematike për ushtrinë italiane, e cila përgatitej të pushtonte Ballkanin. Deri më sot, askush nga historianët shqiptarë nuk ka mundur që të botojë dokumentacionin e plotë, që vjen nga arkivat e Shërbimit Sekret Anglez, për të mësuar se për gati dy vjet ky Shërbim ideoi, përgatiti dhe financoi lëvizjen antiitaliane në Shqipëri, me dijeninë e plotë të Shërbimit Jugosllav, i cili sugjeronte edhe emrat për këtë lëvizje. Nga këto arkiva del qartë se liderët e parë të lëvizjes antiitaliane janë infiltruar në Shqipëri nga këto shërbime, duke krijuar edhe çetat e para antifashiste në vend.
  Gjithashtu, interesant është fakti që emrat e 4 prej nënshkruesve të Deklaratës së Konferencës së Mukjes që dalin në Memon e SOE britanike, të botuar sot, janë bashkëpunëtorë të Shërbimeve Britanike, të rekrutuar në Beograd me ndihmën e Shërbimit Jugosllav.
  Po kështu, interesant është fakti që kjo Konferencë u administrua dhe u mbajt në ambjentet e Ifsan Toptanit, një bashkëpunëtor i Shërbimeve Britanike, si gjatë luftës, ashtu edhe pas saj. Ifsan Toptani, sigurisht ka raportuar mbi të gjitha bisedimet që janë bërë gjatë kësaj Konference, duke vënë në dijeni britanikët mbi ecurinë e punimeve. Ifsan Toptani, një pinjoll i familjës së famshme krutane, i njohur për lidhjet e shumta që kishte në Shqipërinë e asaj kohe mbante marrëdhënie shumë të mira, si me Nacionalistët, ashtu edhe me anëtarët e Frontit Nacional Çlirimtar. Megjithatë, ai ka qenë shumë afër misioneve britanike dhe fakti që më vonë punonte në Zyrën e S.I.S në Athinë tregon qartë afërsinë e tij me Sherbimet Britanike dhe përfshirjen e tij në rrëzimin e qeverisë komuniste të pasluftës në Shqipëri.
  Nga burimet arkivore të Shërbimit Britanik, por edhe të disa dokumenteve të kapura gjermanëve pas Luftës, të cilat flasin mbi Shqipërinë, del qartë se në vitin 1943, britanikët dhe gjermanët kishin një ide të saktë se ekzistonin dy grupime të rëndësishme në Shqipëri. Një grupim; i cili luftonte ushtrinë italo–gjermane dhe një grupim; i cili kishte zgjedhur neutralitetin deri në bashkëpunim të hapur me gjermanët në fundin e 1944-ës.
  Duke parë faktin se pranë forcave partizane kishte një numër të madh misionesh britanike dhe më vonë amerikane, kuptohet qartë se britanikët i kishin zgjedhur aleatët e tyre. Sigurisht që prania e ideologjisë komuniste në rradhët partizane shqetësonte disa prej ideologëve të Shërbimit Britanik, shqetësim ky, i cili ishte i njëjtë si për Greqinë ashtu edhe për Jugosllavinë.
  Britanikët në vitin 1943 tentuan që t’i afronin këto grupime duke parashikur se ardhja në pushtet e komunistëve do ta bënte ndikimin e tyre në ballkan mjaft të papërfillshëm. Për këtë arsye ata organizuan takime të ngjashme ndërmjet forcave ideologjikisht të kundërta si në Greqi, ashtu edhe edhe në Jugosllavi, ndërmjet Titos dhe Mihailoviçit.
  Prapa organizimit të këtyre Konferencave janë direktivat e Shërbimit Anglez, i cili kërkonte të krijohej një komitet drejtues i përbashkët, i cili në të ardhmen do të merrte fatet e vendit në dorë…
  Pra, Konferenca e Mukjes duhet parë në kontekstin e saj historik dhe jo si një ngjarje e shkëputur shqiptare. Sigurisht që, në këtë Konferencë u hodhën edhe teza dhe ide nacionaliste, të cilat, fatkeqësisht, nuk kishin koherencë dhe dilnin jashtë realitetit të asaj periudhe. Si kërkesa për Kosovën, si ajo për Çamërinë ishin teza, të cilat në kanceleritë europiane nuk do t’i merrnin seriozisht e aq më tepër kur fatet e vendeve të pasluftës do të vendoseshin nga Të Mëdhenjtë e dalë nga kjo Luftë. Duhet të jemi të qartë se, Konferenca e Mukjes nuk do të kishte asnjë rol në zhvillimet e pasluftës si në Kosovë, si në Çamëri, një konkluzion që u vërtetua me vendimet e dala nga Marrëveshja e Jaltës apo edhe ajo midis Çurçillit dhe Stalinit në Moskë, në dimrin e 1944-ës.

  JA VLEN TA PERSERIS DEH NJE HERE:
  .

  Mukja është iniciuar dhe përgatitur
  nga Shërbimet Sekrete Britanike
  me ndihmën e disa
  prej bashkëpunëtorëve
  të tyre të rekrutuar që në Beograd,
  në verën e 1940-ës.
  Duhet theksuar
  se këta bashkëpunëtorë
  në këtë periudhë
  kishin mundur
  të ishin në udhëheqjen
  e lëvizjes Nacional-Çlirimtare,
  ashtu edhe të rreshtuar
  në radhët e Ballit Kombëtar
  dhe të Lëvizjes së Legalitetit.

  Reply to this comment
 4. fteri May 24, 17:17

  oidriso – !
  Lavdi Kongresit te Permettit .!…

  @.Nje Kongres qe sanksionoi si Vlere te Perjeteshme Denimin e Tradhetisë ndaj Atdheut ,dhe dezertantët ,hajdutet e banditet si Ahmet Zogu qe braktisi Shqiperine per bythen e tij dhe lepurakut qe kish pjelle , e patjeter për Florijt e vjedhur dhe jetën e shthurur .

  @..Lavdi Kongresit qe hodhi per here te PARE bazat e nje Shteti Modern .Zgjedhjet e Lira neper fshatra per te Formuar keshillat sipas te drejtes se zgjedhjes se Popullit .

  @..Lavdi Kongresit qe ne Kulmin e Operacioneve qe do vijonin , te Gjermaneve naziste dhe Bashkepunetoreve balliste e nacionaliste nga te dy anet e Shqiperise Italiane Ligjerisht , mundi ti thoshte Botes se ka edhe te tjere qe e Duan SHQIPERINE dhe DerdhinGjak per Lirine e saj !

  @..Lavdi Kongresit te Permetit qe sanksionoi se Burrat e Shqiperise rronin dhe Burrerria e tyre e tregoi me vone se Ekzistonte nder Shqiptare!

  @..Nder te perjetshem Përmetit e Përmetareve që kanë qene Strehë e atdhetarizmes kur Shqiperia po Lindete e kur rrezikohej te Zhdukej nga sahanlepirsit e Fashizmit e naziznit dhe tradhëtarve vendit , sic dhe e shiten kurorën e Skëndërbeut te fashizmi me Surratsezat e Pisat Pater Antoner me “buke kripe e zemer ” por edhe simbol i “gjakut ” per levizje te mëdha sic u be dhe ne 97 kunder Regjimit te Banditit Berisha !

  @..Paradoksi më i shëmtuar është miratimi i ligjit për kthimin e familjes zogolljane në shqipëri që bie ndesh me vendimet historike të kongresit përmetit,vendim që u muar gjatë kohës luftës.për moslejimin e rikthimin të Zogut e të familjes tijë në shqipëri.Pra klasa hajdute e re goditi kongresin e Përmetit ,kjo ka dëshpëruar familjet partizane dhe tërë popullin e ndershëm shqipëtar.

  @..Paradoksi 2 i shëmtuar :Nga njëra anë Munika K.e LSI-së i uron Leka Zogut mirseardhjen ,nga ana tjetër ILIR META uron vendimet e kongresin e Përmetit me veteranët e luftës partizane feston në Përmet.

  @..Por borgjezia e re kapitaliste e ka harruar 24 majin e kongresin e lavdishëm të Përmetit dhe Komandantin legjendar E.Hoxha që hodhi themelet e shtetit shqipëtar.

  Klasa e re politike sot shikon vetëm përforcimin e përtofolit ,milardat e parave të pista që fut në xhep ;nga nepotizmi i plotë familjaro-miqësore dhe nga lidhjet koniukturale me botën kapitaliste ,por edhe lidhje me bandat e trafikut të drogës e doganierve,drogmenve,prostuticionit ,degjenerimit .Shkatrrimit të gjithçkaje.

  @..Nga kjo anë sot kjo palcë shtetrore 27 vjeçare që është instaluar në opozitë e parlament nuk e ka mendjen te hallet e populli dhe jeta e sajë ,por vetëm për interesa të sajë ajo i ve zjarrin jo vetëm vendimeve të kongresit Përmetit ,por tërë Atdheut .

  Reply to this comment
 5. Elita e re borgjeze godet vendimet e kongresit Përmetit ! May 24, 17:24

  oidriso – !
  Lavdi Kongresit te Permettit .!…

  @.Nje Kongres qe sanksionoi si Vlere te Perjeteshme Denimin e Tradhetisë ndaj Atdheut ,dhe dezertantët ,hajdutet e banditet si Ahmet Zogu qe braktisi Shqiperine per bythen e tij dhe lepurakut qe kish pjelle , e patjeter për Florijt e vjedhur dhe jetën e shthurur .

  @..Lavdi Kongresit qe hodhi per here te PARE bazat e nje Shteti Modern .Zgjedhjet e Lira neper fshatra per te Formuar keshillat sipas te drejtes se zgjedhjes se Popullit .

  @..Lavdi Kongresit qe ne Kulmin e Operacioneve qe do vijonin , te Gjermaneve naziste dhe Bashkepunetoreve balliste e nacionaliste nga te dy anet e Shqiperise Italiane Ligjerisht , mundi ti thoshte Botes se ka edhe te tjere qe e Duan SHQIPERINE dhe DerdhinGjak per Lirine e saj !

  @..Lavdi Kongresit te Permetit qe sanksionoi se Burrat e Shqiperise rronin dhe Burrerria e tyre e tregoi me vone se Ekzistonte nder Shqiptare!

  @..Nder te perjetshem Përmetit e Përmetareve që kanë qene Strehë e atdhetarizmes kur Shqiperia po Lindete e kur rrezikohej te Zhdukej nga sahanlepirsit e Fashizmit e naziznit dhe tradhëtarve vendit , sic dhe e shiten kurorën e Skëndërbeut te fashizmi me Surratsezat e Pisat Pater Antoner me “buke kripe e zemer ” por edhe simbol i “gjakut ” per levizje te mëdha sic u be dhe ne 97 kunder Regjimit te Banditit Berisha !

  @..Paradoksi më i shëmtuar është miratimi i ligjit për kthimin e familjes zogolljane në shqipëri që bie ndesh me vendimet historike të kongresit përmetit,vendim që u muar gjatë kohës luftës.për moslejimin e rikthimin të Zogut e të familjes tijë në shqipëri.Pra klasa hajdute e re goditi kongresin e Përmetit ,kjo ka dëshpëruar familjet partizane dhe tërë popullin e ndershëm shqipëtar.

  @..Paradoksi 2 i shëmtuar :Nga njëra anë Munika K.e LSI-së i uron Leka Zogut mirseardhjen ,nga ana tjetër ILIR META uron vendimet e kongresin e Përmetit me veteranët e luftës partizane feston në Përmet.

  @..Por borgjezia e re kapitaliste e ka harruar 24 majin e kongresin e lavdishëm të Përmetit dhe Komandantin legjendar E.Hoxha që hodhi themelet e shtetit shqipëtar.

  @..Klasa e re politike sot shikon vetëm përforcimin e përtofolit ,milardat e parave të pista që fut në xhep ;nga nepotizmi i plotë familjaro-miqësore dhe nga lidhjet koniukturale me botën kapitaliste ,por edhe lidhje me bandat e trafikut të drogës e doganierve,drogmenve,prostuticionit ,degjenerimit .Shkatrrimit të gjithçkaje.

  @..Nga kjo anë sot kjo palcë shtetrore 27 vjeçare që është instaluar në opozitë e parlament nuk e ka mendjen te hallet e populli dhe jeta e sajë ,por vetëm për interesa të sajë ajo i ve zjarrin jo vetëm vendimeve të kongresit Përmetit ,por tërë Atdheut .

  Reply to this comment
 6. intelektuali May 24, 19:50

  KONGRESIN E PERMETIT E GJEN VETEM NE KORENE E VERIUT

  Shikojini enveristet qe po i puthin bythen mashtruesit demagog Muharrem Xhafa qe votat e komunisteve ja dha Lulzim Bashes dhe pastaj folni per Kongresin jugosllav te Enverit qe solli ne pushtet Diktaturen staliniste te injoranteve dhe idioteve fanatike dru me pre duke masakruar inteligjencen e paket properendimore si ne asnje vend tjeter ne Bote

  PSE NUK TREGON MUHARREM RUFJANI PER ZINE BOLSHEVIKE QE PLASI NE SHQYPNI PAS KONGRESIT TE PERMETIT?

  sepse:

  Eshte fare kollaj te hedhesh llogje budallai pa mbajtur asnje pergjegjesi te pakten per te spjeguar:

  PSE SHQYPNIA KISHTE FALIMENTUAR SI SHTET NE VITET E MJERIMIT TOTAL NE VITET 80-90 te?

  Pse po vuan kaq shume Shqypnia 74 vjet pas Kongresit jugosllav te Titos qe u mbajt ne Permet?

  Kete nuk e thote rufjani dinak enverist pa kauze dhe pa kurfare morali qytetar, Muharrem Xhafa qe ja fali votat e enveristeve fanatike Lulzim Bashes dhe nuk e spjegoi asnjehere kete tradheti te tij

  Reply to this comment
  • fteri May 25, 21:02

   Replik me gjysmën më të mir të INTELEKTUAL -mavrisë.!
   “KONGRESIN E PERMETIT E GJEN VETEM NE KORENE E VERIUT ” !…Po çfar thua more mavri ?…
   Enver Hoxha po vjen si mbret i pa vdekshëm i mbretërisë së përjetshme yhjnore ,që në kongresin e 24 majit 1944 të Përmetit parashikimi i doli sot më 24 maji 2018 kishte plotësisht të drejtë ,E.Hoxha biri i popullit të varfër dhe shumë të vuajtur në histori zgjodhi rrugën e vështirë të udhëheqësit të masave të vuajtura të shfrytëzuara ,të pushtuara e të varfëra të përshkojë si duket rrugën e vështirë të jezuesit ,kur vetë mund të rronte me pasuri dhe lukës në mes Parisit ose Londrës.. !

   Vendimet e kongresit Përmetit ishin vendime burrërore të shqipëtarve .Enver Hoxha tregoi se u zgjodh si nga dora e zotit të takonte dhe tu puthte dorën gjithë të vuajturve e fatkeqve të vendit tonë ,por fatkeqësia është se ata prap mbetën të tillë përderi sa botën kapitaliste,shqiprinë ku jemi sot e ka pushtuar kanceri i parasë,dhuna e pushtetit ,epshi shtazarak lergë vlerave të qënurit njeri si në komunizmin e E.Hoxhës ,prostuticioni,kolera e drogës ,mortaja e sidës .DHe kafshimet e neperkave të EKSTREMIZMAVE Sali zhapikut të sahan -lëpirsave të L.Bashës,N.Nokës,Dashamir Shehut,F.Nokës,V.Dules Strazimirit ,e me radhë deri te Duka i krimit,që i shikojmë si fytyra të kancerit nëpër podjume të politikës sharlatane !

   Po në se Enveri do të takonte disa të tillë në shqipëri dhe simizat e tyre kudo në botë ,do besoja më shumë se ai do kishte udhën e sigurtë si jo si udhëheqës legjendar ,por si mbret i përjetshëm birë i vërtet i shqiponjave.

   Të faleminderit Enver që zgjodhe rrugën e vështirë të minosur të Kongresit Përmetit ,kongres që hodhi themelet e shqiprisë së re. Je i pa harruar kurrë nga bijët e vërtet të shqiponjave ! Lutemi të rktheheni që shqipëria të shpëtoi nga ligësia,dhuna,droga,pabarazia që ka mbërthyer për fyti dhe i ka zënë frymën sot shqiptarve.

   Enveri po vjen ! Mirseardhtë . z.Intelektual, larg çdo deliri frike xhelozie apo çdo kompleksi,apo diversiteti ,urrejtje botëkuptimor , ai është më i miri. !…

   Reply to this comment
 7. kush e ktheu enverin ne legjende ? May 24, 21:15

  Tolerimi qe po i bejne miqte tane perbindishit Berishe dhe glorifikimi qe po i bejne tradhetarit dhe kurvarit Zog
  eshte automatikisht
  shenjterimi i enver hoxhes si profet me permasa boterore qe edhe pse me nje doktrine te gabuar por te detyruar beri mrekullira qe pas 1992 kaluam si dyqan 99 CENT..SHQIPERIA 1 EURO

  Eshte e vertete qe enveristet sot nuk i kalojne as 500-600 vetat dhe jane me pak se sekti i jehovait qe aplikohet sot ne shqiperi por ato qe mendojne se ne shteti i enverit ishte me dinjitoz dhe me i fuqishem se bordelloja e salehut,tosit,lilit ,lulit dhe ed ramushit jane shtuar shume dhe vetem referndumi e ndan shapi nga sheqeri. se shqiptaret pergjithesi jane treguar te moderuar me Enver Hoxhen qe kur ishte gjalle edhe tani pasi ai ka 30 vjet.Por problemi eshte eshte te disa tipa te dhjere si puna juaj pellazg qe jeni nje urrejtje qe kalon ne shkalle psiqike deri sa jeni shendrruar ne vampire dhe hijena qe konsumojne gjera te vdekura.Sot rreziku me i madh i kombit eshte i pandehuri Sali Berisha me devilin Lul Basha qe edhe pse “de juro” kane rene nga pushteti ata “de fakto” jane me te fuqishen se qeveria e Rames.Tipa si puna juaj qe mund te fshihet ndonje surrat Mehmet Elezi apo Qemal Lame ose ndonje monstre tjeter per te mbuluar krimet e berishes akoma i binive teneqeve te Enverit qe me shume po ja rrisni lavdine pasi po shkelqeni me idiotizmin tuj permament.
  Me Berishen dhe Bashen ,atë ëndërr që nuk e arritën ta realizonin për qindra vjet regjimet serbe e greke të Pashiqëve, Karagjorgjeviçëve e Venizellosve me luftëra e me kancelaritë evropiane, e arritën pas vitit 1992 nga qeverisja e shqiptarëve me tradhtarin Sali Berisha në krye të Pushtetit, bile me përmasa shumë më tragjike.
  Dëmet që i ka shkaktuar popullit Sali Berisha, janë të pallogaritshme dhe të gjitha janë bërë me dashje, një budalla nga fshati Viçidol do kishte qeverisur shumë më mirë. Dihet se dëmet që i shkakton një vendi armiku i brendshëm, asnjëherë nuk mund t’ia bëjë armiku i jashtëm. Nuk është e vështirë të qeverisësh një vend me një popullsi sa gjysma e Athinës me resurse të shumta, pasuri që nuk i ka asnjë vend i lindjes por edhe vendet e zhvilluara perëndimore. Shqipëria është qeverisur kundër interesave të Popullit, është shkatërruar plotësisht ekonomia e vendit, u shkatërrua djersa e popullit e ndërtuar për 45 vite. Populli në këtë vend nuk ka më asnjë mundësi për jetesë. Baza e një shteti është ekonomia dhe uniteti i popullit, nëse ajo shkatërrohet e shitet, nuk ke më shpresa për një jetë më të mirë. Është tradhtuar plotësisht e ardhmja e brezave, papunësia ka kapur shifra rekord, i gjithë brezi i ri është pa punë, të gjithë studentet që mbarojnë shkollat e mesme dhe të larta janë pa punë.Dhe te gjitha keto krime bashke me borxhin e jashtem mbi 65% dhe me borxhin ndaj biznesit rreth gjysem miliardi dollare ja kane lene peshqesh qeverise re e cila ne vend te akuzoje kryetradhetarin berishe I jep llogari sot ne kuvend VRASESIT TE SHTETIT shqiptar Sali QeniNë Shqipëri, pas vitit 1992 jo vetëm nuk është ndërtuar një sistem demokratik por regjimit të pushtetit të Sali Berishës do t’ja kishin zili dhe regjimet më diktatoriale në Botë. Shqipëria është katandisur në një shtet paçavure, më keq se vendet e Afrikës qendrore si Somalia, Uganda etj.
  Nuk ka më keq, por për 20 vjet rresht, përfaqësuesit e Europës nuk po munden të stabilizojnë politikën e një vendi me 2.5 milionë banorë. Më vjen keq të shprehem, por këtu njeriu ka më pak vlerë se një bagëti. Ai tani është pa asnjë të ardhme, pasi ekonomia është rrënuar tërësisht. Konkretisht: – Është shkatërruar totalisht bujqësia, kur dihet se ne jemi një vend bujqësor, janë shkatërruar themelet e bujqësisë; Uzinat e prodhimit të plehrave kimike, superfosfatit e nitratit, plehra me cilësi shumë të lartë dhe me shumicë; Është shkatërruar ujitja, mbi 50 % të rezervuarëve dhe kanaleve ujitëse; Janë shkatërruar institutet e prodhimit të farërave bujqësore që janë bazë për rendimentet e cilësinë e prodhimit, mekanizimi është kthyer si në vitin 1945; 50 % e tokës bujqësore është kthyer në moçalishte kur dihet se nga rreth 260 mijë hektarë tokë që kishte vendi në vitin 1945, në vitin 1992 kishte rreth 645 mijë hektarë tokë bujqësore dhe kjo nga tharja e kënetave. Nga viti 1992 – 1997 u shkatërrua si në asnjë vend tjetër të Lindjes e gjithë industria e lehtë e ushqimore, industria e duhanit, panxhar sheqerit, lulediellit, pemëtaria plotësisht (janë në kujtesë plantacionet e mëdha me agrume në Lukovë e gjithë Jugun e Shqipërisë, plantacionet në Tropojë, Korçë e Dibër). U shkatërrua e u shit për 5 grosh industria nxjerrëse e përpunuese, a nuk është kriminale të shkatërrosh industrinë e pasurimit të Ferrokromit në Burrel e Elbasan kur dihet se çmimi i Ferrokromit është 10 fish më tepër se 1 ton krom, industrinë e bakrit totalisht dhe të gjitha industritë nxjerrëse e përpunuese të mineraleve të tjera. A nuk është kriminale që vendburimet e nxjerrjes mineraleve shqiptare kanë qenë vetëm burim vjedhjesh e korrupsioni, tani janë kthyer në gërmadha, shko e shihe Kam Tropojën e Rragamin, njëlloj e gjithë Shqipëria.
  Është shkatërruar transporti hekurudhor plotësisht, në vitin 1947 është bërë inagurimi i linjës hekurudhore Tiranë-Durrës- Peqin. Janë shkatërruar e shitur po thuaj totalisht pyjet duke përfshirë dhe qendra turistike si Thethi, Lura e tjerë, po shkatërrohet e vidhet kultura mijë vjeçare e popullit, Akrologjia, monumentet kulturore, kishat e tjera e tjera.
  Është shkatërruar sistemi arsimor, shëndetësor e gjyqësor. Është e patolerueshme dhe kriminale të shkatërrosh arsimin. Është plotësisht i qartë Sali Berisha, se vetëm në rrethin e Tropojës ka patur mbi 20 shkolla të mesme të një niveli shumë të lartë në fshatra e Komuna. A do të mund të dalin kuadro të lartë në fshatra si në Viçidol, Lekbibaj, Çerem e fshatra të tjera në Shqipëri? Kjo dihet që jo. Diplomat po shiten si perime, analfabetizmi që u zhduk në vitet 1950 është kthyer këmbëkryq jo vetëm në fshatra por edhe qytetet kryesore të vendit. Shëndetësia dhe sistemi gjyqësor janë kthyer në organizata biznesi. Është shkatërruar administrata shtetërore.
  Qytetari shqiptar nuk mund të drejtohet askund për të zgjidhur një hall, në administratë mund të punosh vetëm po të jesh militant i PD, pasi edhe Akademik po të jesh hiqesh nga puna. Pas vitit 1992 vuri në funksion nenin famëkeq 24/1 që hiqeshe nga puna pa asnjë motiv, nen i cili funksionon edhe sot. Të gjitha gjyqet e fituara nga të hequrit nga puna, që janë me miliona dollarë, i ka paguar populli, asnjë titullar nuk është vënë para përgjegjësisë ose të shlyejë dëmin e shkaktuar. Asnjëherë lufta e klasave nuk ka qenë më e ashpër se sot. Sali Berisha shpiku firmat piramidale, edhe sot janë të freskëta kujtimet e bashkëpunimit të Sali Berishës me Vehbi Alimuçën, presidentin e firmës “Vefa”, kur tha: Kjo është pionerja e parë e borgjezisë në Shqipëri dhe paret e shqiptarëve janë të pastra e fituar me djersë, veprim që vendin e futi në kolaps të plotë
  .Në vitin 1996 realizoi zgjedhje të manipuluara totalisht, u zgjodh President duke e rrethuar parlamentin. Gjatë vitit 1994-1997, kur regjimi Serb i Millosheviçit bëri kërdinë duke vrarë njerëz të pafajshëm, gra e fëmijë, një genocid i pa parë në Bosnjë Hercegovinë, Kroaci, Slloveni e Kosovë, furnizonte Serbinë me naftë duke thyer dhe embargon e vënë nga OKB dhe BE. Në vitin 1997 mobilizoi mercenarë e sharlatanë duke i armatosur dhe dërguar në Jug të Shqipërisë (Vlorë, Gjirokastër, Përmet e qytete tjera të Jugut) për të luftuar e vrarë, pra organizoi luftën civile, konfliktin Veri – Jug, dëshirë e hershme e qarqeve greke e serbe. Mobilizoi dhe avionë për të gjuajtur Jugun, të cilët zbarkuan në Itali. Dihet se ish ministri i Mbrojtjes, Safet Zhulali nuk pranoi të realizonte atë strategji dhe u arratis në Itali. Me këtë rast, habitem për Labërinë trime, si është e mundur tpleroje një njeri që deshi ti vrasë e ti djegë, si ka mundësi të votojnë e ta mbështesin kur ai duhet të ketë frikë ta kalojë qytetin e Durrësit!?.
  Në vitin 1995 vrau me organet e SHIK-ut të ndjerin Remzi Hoxha, kjo pasi ai filmoi dhe regjistroi takimin sekret në Maqedoni të Sali Berishës me Sllobodan Millosheviçin, edhe sot pas 16 vitesh nuk dihen eshtrat e tij. Në vitin 1992, u takua në Shkodër me Kriminelin serb Arkan, arsyet dihen. Mburret me rrugën e kombit, autostradën Milot – Qafë Morinë, gjatë realizimit të këtij objekti, jo vetëm u vodh dhe u shpërdorua djersa e popullit, por vetëm me vlerën e armatimit të Ushtrisë para vitit 1992 e të shitur për llogari të klanit të tij, do të ishte realizuar e gjithë Infrastruktura rrugore e Shqipërisë në përputhje me standartet europiane.Te numerosh krimet e drakules Berishe dhe kelyshit Bashe nuk mjafton ky koment por ajo qe vlen te theksohet eshte se kjo veprimtari antishqiptare 22 vjecare e Sali qenit I ka rrenjet ne hipokrizine e dipllomacise te USA & BE si dhe ne impotence fatale te Qeverise sotme.
  Nqs se nderkombetaret dhe qeveria e sotme nuk denon berishizmin si praktike dhe doctrine antishqiptare duke e futur ne biruce supertradhetarin berishe atehere Enver Hoxha do jete Jezu Krishti I shqipatereve I cili u tregoi vendin hajduteve,krimineleve,imoraleve,tradhetareve,hipokriteve,terroristeve,diversanteve,spiuneve,agjenteve,idioteve pa harruar malokaret & pseudo malsoret dhe porno-ambassadoret..

  Reply to this comment
  • intelektuali May 25, 07:35

   Sali Berisha eshte PRODUKT i mirefillte i Kongresit te Permetit dhe PJELLA origjinale e Enverit, nuk e ke pare VARKARIN e familjes Hoxha ne Drilon?

   prandaj:

   Te kam thene edhe me pare o dudum i Enverit:

   ME DACIBAOT E TUA ENVERISTE NUK MASHTRON DOT NJERI

   Reply to this comment
   • Lili May 27, 16:12

    Po keta nuk kane tru me kuptuar kete gje..vete nga radhet e tyre vetem ´tradhtaré na qitene lere ma per opoziten e vertete te tyre qe ishin nationalistete shqiptare

    Reply to this comment
 8. demo May 24, 23:05

  Ne Kongresin e Permetit Partia komuniste Jugosllave,seksioni shqiptar,qe vepronte nen masken Fronti Nacional Clirimtar doli haptaz me parrullen:Pushtweti buron nga gryka e pushkes(jo nga vota e lire e sovranit).Per te reaLizuar kete qellim(pushtetin me cdo kusht)Ushtria nac-clirim. u hodh ne luftime kunder grupimeve te tjera politike dhe ushtarake qe nuk benin pjese ne U-NAC-CL,pamvaresht nese luftonin ose jo kunder gjermaneve.U hodh ne luftime kunder popullit te Mirdites,Dibres,Kukesit dhe vecanerisht kunder Malsise se Madhe,pamvaresisht se populli i atyre krahinave nuk kishte pare kembe gjermani ne fshat.Kjo do te thote se luftohej per te vendosur pushtetin komunist me terror.Prandaj A/D nuk duhet te permendesh Curcillin.Sepse Curcilli ishte fitues legjitim i luftes II bot.,poor nuk e shfrytezoi ushtrine per te mbajtur pushtetin.Ju nenshtrua zgjedhjeve te lira dhe te ndershme dhe,,.humbi.A e beri Enver Hoxha kete?Jo vetem qe nuk e beri,por beri Kongresin e Permetit per te vulosur pushtetin me gryken e armeve,para se te mbaronte lufta.

  Reply to this comment
  • 24051944 May 25, 05:48

   demut !

   ja ke kaluar nga perversiteti dhe miqve te tu Pisar Zhitit apo Ilir levores sepse ti si titist i cmendur duhet ta lavderosh Enverin qe u lidhe me Titon tend.

   O gjytyrym !

   Votimet i beri Enveri ne 1945 si kusht nga perendimoret qe i zhvilloi ne menyre shembellore qe te gjithe perfaqsuesit e vendeve perendimore i vune nten Exellent ….nga Harry Fullci e deri Jakobs por ai QIRQILLOJA kishte plane te tjera por ja dhjeu Enveri.

   Njihu me kete material interesant dhe ju lutemi mos leh si qen ne forume se po ja rrit vleren Enverit me shume

   .
   SHTETI AMERIKAN DE FACTO ESHTE ME KONGRESIN E PERMETIT

   Departamenti Amerikan i Shtetit dëshironte që përfaqësuesi i tij në Shtabin Aleat të Mesdheut duhet të kishte parasysh vazhdimisht parimin se në këtë etapë në Shqipëri në plan të parë ishin konsideratat ushtarake. Kështu udhëzonte më 20 korrik 1944, rreth dy muaj pas Kongresit të Përmetit, dhe pse nuk ishte njohur qeverinë e përkohshme të dalë prej tij, Nobeli për Paqen, Sekretari i Shtetit, Kordell Hall (Cordel Hull, 1871-1955). Madje, Hall-i sqaronte se “[SHBA- nuk nënvlerësojmë as rëndësinë politike të vendimeve sipas të cilave do t’u ndahet ndihma ushtarake grupimeve rivale në Shqipëri, apo përdorimin që mund t’i bëhet ndihmës ushtarake për të ndikuar në të ardhmen politike të vendit”.Për nivelet më të larta të politikës së Uashingtonit, në rastin e Shqipërisë, kishin më rëndësi konsideratat ushtarake se ato politike në luftën kundër forcave të Boshtit. Kështu mund të shpjegohet dhe mbështetja që iu dha Frontit Antifashist Nacionalçlirimtar të kryesuar nga Partia Komuniste dhe Enver Hoxha, por që rezultoi me vendosjen e komunizmit. Dhe pse nuk e njohu qeverinë e përkohshme të Hoxhës të dalë nga Kongresi i Përmetit i 24 majit, dy muaj më vonë, më 20 korrik, Sekretari i Shtetit, Kordell Hall, udhëzonte misionin amerikan në Shqipëri dhe këshilltarin politik në Shtabin e Forcave Aleate se SHBA ndiqte “parimin se në këtë etapë në Shqipëri në plan të parë janë konsideratat ushtarake”. Pozicioni asnjanës, i çinteresuar ndaj bindjeve politike të grupimeve në Shqipëri gjatë pushtimit nazist, binte në kundërshtim dhe me objektivat e “luanit” britanik, që donte rikthimin e mbretit Zog. Por kryediplomati amerikan e shpjegon kështu këtë përplasje me Londrën: “Shqiptarët në përgjithësi kanë nderim të madh për Amerikën dhe besim të veçantë ndaj nesh për shkak të pozicionit tonë asnjanës. Ne duam që të dinë se përkrahim formimin eventual të një qeverie të përkohshme në Shqipërinë e çliruar, qeveri që përfaqëson dëshirat e popullit, pa ngritur në këtë moment çështjen për statusin e Mbretit Zog dhe pa treguar interes të veçantë për idetë politike të ndonjërit prej grupeve tashmë aktive. Ne ndoshta do të binim dakord në përgjithësi me vijën e propozuar tashmë nga britanikët, por nuk duhet t’i mbështesim në kurriz të prestigjit amerikan në Shqipëri, duke i lënë britanikët të udhëheqin, gjë që me sa duket, do të cenonte pozicionin tonë, të shtjelluar më sipër”.

   III-AUTOGOLI I ZOGUT DHE HARAKIRI I BALLISTAVE

   Perse kongresi vendosi ndalimin e kthimit në Shqipëri të ish-mbretit Ahmet Zog?

   -Zogu nuk kish prejardhje mbretërore. I tillë u shpall pas përmbysjes me forcë të Qeverisë së Fan Nolit, më 1928.

   -Në gusht 1924, duke qenë në arrati, për të përfituar ndihmën financiare e ushtarake të Serbisë, nënshkroi me kryeministrin serb Pashiç marrëveshjen tradhtare ku angazhohej: “T’i bashkohej Jugosllavisë dhe të njihte dinastinë e Karagjeorgjeviçëve. Të shkrinte Ministrinë e Luftës dhe ushtrinë kombëtare dhe të mbante vetëm një xhandarmëri nën drejtimin e oficerëve rusë të Vrangelit dhe serbë. T’i deklaronte botërisht Konferencës së Ambasadorëve se hiqte dorë nga çdo pretendim mbi sovranitetin e Manastirit të Shën Naunit, të Vermoshit dhe Kelmendit, që vetë ua dha serbëve. Të mbahej larg një politike ngushtësisht kombëtare dhe të mos interesohej për shqiptarët jashtë kufijve e të mos pranonte në tokën e vet kosovarët. Në politikën e jashtme të përfaqësohej nga Serbia e të mos kishte përfaqësitë e veta diplomatike. Institucionet fetare ortodokse dhe muslimane të viheshin nën vartësi të Serbisë etj”. Për këtë i referohem F.253.dosja 105 fletët 2-5 AQHSH dhe librin e Pastorellit “Italia e Albania” 1924-1927, Firence, 1967 f.221.

   -Likuidoi fizikisht një numër patriotësh si Bajram Curri, Luigj Gurakuqi etj.

   -E vuri vendin nën vartësi të të huajve me huara e marrëveshje skllavëruese që i hapi rrugën pushtimit fashist në 7 prill 1939.

   -Në çastet më kritike për fatet e kombit paralizoi aftësinë mbrojtëse e u arratis nga Shqipëria duke marrë me vete thesarin e shtetit. E mbajti vrapin në Greqi e mandej në Varshavë me 60 valixhe e më pas në Stokholm me 111 valixhe. (Gazeta Liktori, Korçë, gusht 1939)

   -Se akti i braktisjes së Fronit për më se tre muaj, i hiqte atij të drejtën e rikthimit, sipas nenit 65 të Kushtetutës së Mbretërisë të vitit 1928. Jo më mbreti, por edhe një ushtar i thjeshtë po të dezertonte nga fronti, merrte ndëshkimin kapital.

   -Kongresistët u njohën edhe me dokumente të reja tradhtie të Ballit Kombëtar, që ishin kapur dhe ekspozuar në sallën e Kongresit. Ato bënin fjalë për një marrëveshje të reaksionit shqiptar me atë grek dhe ballkanik për të mbytur Luftën NAÇL dhe për t’u shitur atdheun shovinistëve të vendeve fqinje.

   -Midis tyre ishte një letër e kreut të Ballit Mit’hat Frashërit, dërguar renegatit Dhimitër Fallo, me anën e së cilës i ngarkohej barra për të biseduar me anëtarë të tjerë të një “komisioni” lidhur me bisedimet me reaksionin grek. Në përbërje të këtij komisioni ishin: Xhavit Leskoviku, përfaqësues i qeverisë kuislinge, Koço Kota i Partisë së Legalitetit. Madje kishin gjetur dhe një përfaqësues të Kosovës. Aty ish ekspozuar dhe pasaporta, një letër rekomandimi e firmosur nga Bahri Omari (ish- Ministër i Jashtëm), për “Qeverinë mike”, si dhe një letër udhëzuese ku përcaktoheshin 8-9-pika mbi të cilat do të arrihej kjo marrëveshje me reaksionin grek.

   -Sipas tyre, forcat e armatosura shqiptare do të shkriheshin me ato të Greqisë, në një ushtri të përbashkët të komanduar nga grekët, që do të përdorej për të shtypur Luftën NAÇL në Shqipëri dhe në Greqi. Jo vetëm kaq, tradhtia arrinte deri atje sa të nënshkruhej edhe një akord me Qeverinë Greke në Kajro që t’i jepej Greqisë “Vorio Epiri”, Shqipëria Jugore, dhe ta fusnin vendin në suazën e mbretërisë.

   -Kongresi u drejtoi përshëndetje:
   Presidentit amerikan Rosvelt,
   Kryeministrit anglez Uilson Cherchill.
   Ushtrisë Sovjetike e Marshallit Stalin,
   Ushtrise jugosllave
   EAMIT grek
   Fan Nolit për shqiptarët e SHBA
   Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë NAÇL.

   Reply to this comment
 9. Bashkim May 25, 03:42

  Fatkeqesia jone 70 vjecare eshte e lidhur me 24 majin 1944 si nje vazhdim i konferences se AVNOJIT 29 nentor 1943
  Po te shikoni rrjeshtin e pare te fotos aty jane pese sherbetore dhe spiune te Beogradit si dhe nje kuader i larte fashist

  Reply to this comment
 10. memoria kombetare May 25, 04:45

  Dihet qe ne 1991 diplomatet perendimore zbarkuan dhe bene nje gafe te pafaleshme:
  .
  Erdhen bashke me mergaten e qyqeve..me ish fashiste apo pinjollet e tyre..ish diversante ish zogiste dhe patjeter me mijra proserbe..pro greke dhe proislamike.
  ___________________
  Eshte e vertete qe sistemi I enver hoxhes kishte rene qe ne 1981 egzakesisht me vet-vrasjen e Mehmet Shehut dhe nuk ishte nevoja e teorise macabre rajerson –biberaj per dekomunistifikim qe u kthye ne greqizim-serbizim-islamizim-sundimi I mafjes dhe deri te kthimi I shqiperise si Kolumbia e Europes.
  ———————–
  Kjo erdhi se qe ne 1991 dipllomatet perendimore qe ishin aleate me enveri ne 1944 kunder nazistit xhaferr deva..u kthyen kunder enverit dhe u bene aleate me naziste si xhaferr deva dhe sot ai mbahet si hero “antikomunist” qe ne fakt jo vetem ishte nazist nga ata me gjakataret por dhe u be terrorist nga ata me te “cmendurit” gjasne ishte antikomunist por kjo nuk e pengoi te bente ujdi me jugo-serbet Tito & Rankovic….Keto rrjeshtat e fundit besoj se jane dhe aresyet pse tregohen kanibale me enverin dhe LNC jo vetem armiqte e tij por dhe ca ambasdore qe vetem te tille nuk jane
  .
  Fenomeni i shume-perhapur tek ne prej viteve 90 e ketej, me perpjekjet per te erresuar cdo gje te lavdishme dhe per te revizionuar dhe pastruar, jashte te gjitha limiteve, figura te diskredituara te historise shqiptare, eshte e po behet me shume agresiv… Te rinjte e sotem dhe te rinjte e te nesermes historine duhet ta lexojne ashtu sic eshte, sepse ne te kunderten cmimi qe shqiptaret do t’i paguajne historise se te ardhmes do te jete shume i rende dhe do te kete emrin Harrim. Harrim i momenteve qe nuk duhen harruar, harrim i Heronjve te Vertete dhe hapje vend ne Panteonin e Lavdise per figurat, qe e kane vendin ne stolin e turpit ne perjetesi.

  Sot figura si Abaz Kupi,Bahri Omari, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni e te tjere, po na paraqiten befas si patriote te medhenj, pershkruhen te zezat e komunizmit ndaj tyre dhe se ato burra te pamposhtur i paskan sherbyer Shqiperise me pergjerim. Per shume prej tyre permendet vetem kalimthi, se i paskan sherbyer nazisteve gjermanit vec per “pak kohe”, vec per “t’i sherbyer” atdheut e “shpetuar” ate nga komunizmi.

  Si mund te merret guximi te revizionohen keto figuara te mbuluara me turp, sepse “me pare” paskan qene burra te mire e patriote apo se me pas, komunizmi i paska “persekutuar”?

  Por e verteta mbetet e vertete dhe komunizmi nuk hyn fare ketu.

  Perse valle njerez si keta Historia Boterore i ka quajtur Kolaboracioniste, apo Kuislinge?

  Ky epitet famekeq vjen nga emri i Vidkun Quisling, qe bashkepunoi me nazistet kunder kombit te tij, Norvergjise. Ne Shqiperi ato qe moren poste ne kohen e pushtimit italian apo gjerman, ishin thjesht tradhetare te atdheut. Te tille u konsideruan “koleget” e tyre ne bote qe bene te njejten gje.

  Perse u dashkan te rishikohen figurat e tyre ? Nese Xhafer Deva paska qene burre i mire, ka dashur Kosoven e Shqiperine pa mase, kjo mund te permendet deri ne kohen qe u be bashkepunetor i Nazisteve.

  Perse? Ne Luften e Dyte Boterore, figura, me pare te respektuara, qe do permendeshin per mire per gjenerata te tera, por vetem per ate hap te gabuar, qe ju bashkuan nazizmit, jane damkosur si tradhetare nga vendet e tyre. Burra shteti, mareshalle, admirale e gjenerale, diplomate e njerez me emer ne fusha te ndryshme, qe per nje arsye a tjeter (ajo tashme nuk ka rendesi) ju sherbyen Nazisteve, quhen e jane denuar si Kolaboracioniste.

  Le te marrim shembullin me primar. Mareshallin Petain, qe sot historianet franceze e quajne thjeshte Philip Petain dhe te denuar si tradhetar te atdheut, e qe quajne Mareshal Hauteclocque, liderin e rezistances Philippe Leclerc de Hauteclocque.

  Petain, nje hero i Luftes se Pare Boterore, zgjodhi qe qe ne te Dyten te behet bashkepunetor i gjermaneve dhe udhehoqi Qeverine Kuislinge te Vishise. Fati i tij dihet ne mbare boten, pas lufte gjykohet e denohet me vdekje (me pas falet nga presidenti De Gol) e sot konsiderohet simboli i turpit per mbare Francen. Askush nuk i referohet atij si burre i mire. Apo si burre i persekutuar, apo se gjyqi pas lufte a denoi pa te drejte.

  E pra, Peten deri ne veren a 1940 respektohej ne mbare boten per emrin e mire, por sic De Gol (qe e kish njohur personalisht) tha nje here “ Peten ka qene nje njeri i madh, por ai Vdiq ne 1925), por reputacioni i meparshem ‘heroit te Verdunit nuk e shpetoi nga damkosja e perjetshme, ne France, ne Bote e ne Histori, u quajt dhe ashtu do mbetet, nje Tradhetar.

  Peten per nga fama, arritjet e reputacioni ka me shume peshe se Xhafer Deva apo kolaboracionistet nga Shqiperia, por ndajne bashke nje fat – te gjithe bashkepunuan me Okupatorin e ne proces tradhetuan atdheun.

  TANI, ne u dashka te shkruajme bemat e tyre dhe te flasim mire per ta? Por si? Cfare kane bere? Apo se persekutoi dhe vrau dhe derdhi gjak popullsie te pafajshme ne rruget e Tiranes me 4 Shkurt te vitit 1944…?? Vepra e tij eshte fakti qe e denon, ashtu si ne shume vende bashkepunetoret me gjermanin e filluan kete ne vitet 40-41, ne Shqiperi dhe kur lufta shihej qarte se kish marre krahun e humbjen per Gjermanine Naziste, Kuislinget Shqiptare u lepinin cizmet e krijonin Regjenca e te tjera grupe, bile deri ne tetor te 1944.

  Per ata njerez eshte shkruar nje here e pergjithmone fati i tradhetise,
  njerez si Xhefer Deva e kane marre nje here e mire vulen e turpit nga Historia
  A kane qene burra te mire Kolaboracionistet Shqiptare deri pak para Bashkepunimit me Hitlerianet e Fashiste te tjere eshte pa rendesi per shqiptaret. Akti i tyre “final” eshte i parevokueshem e askush nuk mund te ktheje dot kohen pas, nuk mund t’i rishikoje ne nje drite tjeter apo te perpiqet te na i paraqese ata ne nje version pozitiv.

  Tradhetare ishin dhe te tille do te mbeten! Ashtu si gjithe kuislinget ne te gjithe Europen e okupuar nga Nazi-Fashizmi. Ky eshte nje fakt i palevizshem. Pavaresisht se historia ne Shqiperi u be rremuje ne keto 20 vjetet e fundit dhe historia a pa anshme e shkencore nuk mund te pretendohet ne keto vite. Per kete le t’i referohemi Historise Boterore
  te te njejtes periudhe – Luftes se Dyte Boterore dhe te bejme sic bene te gjithe, pra le t’i quajme Tradhetaret – Tradhetare dhe Heronjte e vertete – Heronj.

  II
  MINISTRI FASHIST
  Gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Gjermania naziste ai u bë Ministër i Punëve të Jashtme në qeverinë e Rexhep Mitrovicës 5 nëntor 1943-16 qershor 1944. Për këtë pozicion që ai mbajti u burgos. Gjatë burgut luante shah, siç kishte bërë edhe gjatë emigracionit sipas Kol Tromarës – mik i ngushtë i tij qyshë nga kohët e emigracionit anti-zogist.[6] në vitin 1945 ai u arrestua dhe u dënua me vdekje nga Gjyqi Special.[4]
  Prokuror i çështjes ishte Bedri Spahiu, ndërsa kryetar i Trupit gjykues zëvendëskryeministri, gjeneral-lejtënant Koçi Xoxe, një njeri me shkollim fillore, me profesion teneqexhi, ashtu si edhe prokurori Spahiu: një ish-toger i degraduar dhe i çmobilizuar i Ushtrisë Mbretërore që në vitin 1935, pa kurrfarë formimi juridik dhe njohje të ligjeve. Gjyqi u zhvillua në kinema “Kosova” (sot “Teatri Kombëtar”), ndërsa mijëra vetë e ndiqnin atë nëpër rrugë nga altoparlantët që qenë vendosur kudo në Tiranë. Vendimi u dha më 13 prill 1945, ora 10.00.[7] U ekzekutua ditën e nesërme
  lexoni me kujdes dyshja e gjyqit…koxi xoxe..bedri spahiu..
  ……………………………..
  III
  ………………………………..
  Në 24 nëntor 2014 me nder me thene Preshidenti Nishani dekoroi z.ISH FASHISTIN Bahri Omari (pas vdekjes) me dekoratën “Nderi i Kombit”, me këtë motiv: “Në shenjë vlerësimi për veprimtarinë e pamohueshme atdhetare, për ndihmesën e jashtëzakonshme politike dhe diplomatike në shërbim të Shqipërisë,si dhe në nderim të martirizimit të tij nga diktatura.”
  Propozimi erdhi nga shoqata “Vatra” e shqiptarëve të Amerikës, veprimtar i së cilës kishte qenë dikur FASHISTI Bahri Omari, në fillimet e veprimtarisë së tij të gjatë atdhetare.FASHISTI Bahri Omari është i pari ngatë dënuarit prej Gjyqit Special Komunist të vitit 1945, i cili dekorohet në Shqipërinë paskomuniste. Gjyqi Special ka dënuar ata që u quajtën bashkëpunëtorë të rangut të lartë të pushtuesve fashistë,
  ……………………………
  IV
  Në mëngjesin e 7 prillit të vitit 1939, apo siç njihet ndryshe në memorien historike të shqiptarëve, të premten e zezë, Italia fashiste e Benito Musolinit kreu agresionin ushtarak duke pushtuar Shqipërinë fqinje.
  Vetëm një javë më pas, pra më 12 prill 1939, në marrëveshje me autoritetet italiane të pushtimit, në Tiranë u formua një Komitet Administrativ nën kryesinë e zotit Xhaferr Ypi dhe me z. Mihal Sherko për Punët e Jashtme, Zef Kadarja për punët e Brendshme, Pertef Pogoni për Arsimin, Kosta Marku për Financat, Izedin Beshiri për Punët Botore dhe Llambi Aleksi për Ekonominë Kombëtare. Përveç këtyre, koloneli italian, Stamati, u caktua për të organizuar forcat e rendit që do të mbanin qetësinë. Komiteti Administrativ vendosi formimin e një Asambleje Kushtetuese, në të cilën u zgjodhën personalitetet më të spikatura të jetës politike, shoqërore, artit, kulturës etj., nga e gjithë Shqipëria.
  Kjo asamble, më datën 12 prill paradite, u mblodh në sallën e Parlamentit dhe pasi emëroi qeverinë shqiptare të kryesuar nga kryeministri Shefqet bej Vërlaci, vendosi që të zgjidhte një dërgatë (delegacion), të përbërë nga personalitete prej të gjitha qarqeve të vendit, e cila do t’i dërgonte kurorën e artë të Skënderbeut në Romë, Mbretit të Italisë dhe Perandorit të Etiopisë, Viktor Eamanuelit III, i cili në bazë të vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, shpallej edhe Mbret i Shqipërisë. Sipas vendimeve të marra nga Asambleja Kushtetuese, kjo mërgatë, e përbërë nga personalitete dhe patriotë të shquar prej të gjitha trevave të Shqipërisë, u nis për në Romë më datën 14 prill, ku pasi u prit nga autoritetet më të larta italiane, të kryesuara nga vetë kryeministri Benito Musolini (Duce-ja), në mes ceremonive të shumta i dhuroi Mbretit Viktor Emanuelit kurorën e artë të Skënderbeut.
  Më në fund, Shk. T. kryetari i qeverisë, këndoi listën e anëtarëve të qeverisë së re, si vijon:
  Z. Shefqet Vëralci, kryeministër dhe Zëv.ministër i Punëve të Brendshme dhe i Punëve Botore: Z. Xhaferr Ypi, ministër i Drejtësisë; Z. Xhemil Dino, ministër i Punëve të Jashtme; Z. Fejzi Alizoti, ministër i Financave; Z. Anton Beça, ministër i Ekonomisë Kombëtare; Z. Ernest Koliqi, ministër i Arsimit. Formimi i Qeverisë u pranua me një zë dhe me brohoritje të mëdha. Menjëherë u pranua formimi i një delegacioni për t’i shprehur ndjenjat e mirënjohjes kontit Çiano, në Legatë, ku u drejtuan të gjithë në kortezh. Para se të mbyllej mbledhja, pranoi pas propozimit të Z. Xhaferr Ypi, t’i drejtohet telegram M.T. Mbretit të Italisë, Imperator i Etiopisë, duke iu lutur që të pranojë Kunorën e Mbretërisë Shqiptare dhe një tjetër telegram Shk. T. kryeministrit z. Musolini, për t’i shfaqur mirënjohjen për ndërhyrjen shpëtimtare në Shqipëri. Mbledhja e Asamblesë mori fund në mes brohoritjeve të pareshtura për N.M.T. Mbretin-Imperator Vitorrio Emmanuele, për Duçen, për Italinë fashiste, për flamurin shqiptar dhe për qeverinë e re.

  Menjëherë pasi u mbyll mbledhja e Asamblesë, që të gjithë asamblistët të pasuar prej një turme të madhe populli, një kortezhi impozant, u drejtua nga Legata italiane, ku qëndronte Konti Çiano. Ndërsa asamblistët hynin në Legatë për t’i shprehur Kontit mirënjohjen për ndërhyrjen italiane në favor të popullit, turmat jashtë brohorisnin frenetikisht Mbretin Perandor,të Duçes dhe të Kontit Çiano. Vendimi i Asamblesë që t’i afrohet Kunora Shqiptare Madhërisë së Tij, Viktor Emanuel të III, gjeti jehonën më të favorshme në shpirtin e popullit, i cili po shprehte me çfarëdo mënyre gëzimin dhe krenarinë e tij.
  – Më së fundi kemi një mbret, një mbret të vërtetë!

  Kështu thoshin shqiptarët. Dhe kishin plotësisht të drejtë, sepse dje kishim ESHTE FSHIRE NJE FRAZE E NDYRE… Po le të harrojmë të djeshmen. Tashti është koha të shikojmë vetëm përpara.

  Festimi i evenimentit
  Këshilli Ministror vendosi që ditët 12, 13 dhe 14 prill të jenë festë kombëtare dhe u lajmëruan telegrafisht të gjitha zyrat qeveritare që të kenë pushim. Tirana ishte në festim të math, ndërtesat publike ishin të ndriçuara, rrugët kryesore me shtylla të posaçme kremtimore dhe me drita dhe populli në lëvizje të madhe festimi. Me anë të Qarkores telegrafike drejtuar të gjitha Prefekturave dhe Nënprefekturave, Kryesia e Këshillit Ministror u njoftoi vendimet e Asamblesë Konstituente, domethënë: Rrëzimin e Dinastisë ‘Zogu’ dhe të regjimit të tij, afrimin e Kunorës Mbretnore M. T. Viktor Emanuelit të III, Mbret e Perandor i Italisë, si Mbret i Shqipërisë, ruajtjen e Flamurit dhe Indipendencës dhe të sovranitetit shqiptar dhe formimin e qeverisë së tij nën kryesinë e Shk. T. Z. Shefqet Vërlaci.
  Një delegacion
  në Romë
  Në përshtatje me vendimet e Asamblesë Konstituente, për t’i ofruar kurorën e Mbretërisë Shqiptare. M. së Tij Mbretit-Perandor t’Italisë Vitorio Emmanuele i III, u formua një dërgatë e posaçme prej delegatësh nga t’ardhurit nga të gjitha qarqet dhe u nis më 14 të këtij muaji për në Romë, nën kryesin e Shk. T. Kryetarit të Qeveris Z. Shefqet Vërlaci dhe me anëtarin e qeveris, ministër i Drejtësisë, Z. Xhaferr Ypi. Delegatët për secilën prefekturë, janë këta:
  Pref. e Beratit: Sami Vrioni, Qemal Vrioni, Ferit Vokopola, Pilo Papa.
  Pref. e Elbasanit: Dervish Biçaku, Bexhet Hydi, Ibrahim Biçaku, Qemal Karaosmani, Vissarion Xhuvani.
  Pref. e Korçës: Selim Mborja, Thodoraq Mano, Rafail Prodani, Xhevdet Starova.
  Pref. e Vlorës: Ali Asllani, Kristaq Strati.
  Pref. e Gjinokastrës: Reis Selfo, Jan Dado, Niko Polo, Safet Libohova, Rexhep Plaku.
  Pref. e Shkodrës: Ndoc Pistulli, Ymer Kopliku, Kol Bibë Mirakaj, Mark Kakarriqi, Zef Boriçi, Omer Rruzhdija.
  Pref. e Kosovës: Ismet Kryeziu, Avni Gjilani, Rrok Berisha.
  Pref. e Durrësit: Dhimitër Popa, Kristaq zaguridha, Shefqet Çelkupa, Shasivar Alltuni.
  Pref. e Dibrës: Cen Elezi, Selim Kaloshi, Shaqir Dema, Faik Shehu.
  Pref. e Tiranës; Zef Kadarja, Ali Qoraliu, Ismet Petrela, Sirri Toptani.
  Përveç delegatëve të shënjuar më sipër, janë të shënuar edhe këta persona: Sulo Xhyberi, Petrit Gega, Burhan Beu, Hiqmet Hadëri, Kristofor Harito.
  Manifestime Popullore
  Gjatë ditëve 14,15 dhe 16 prill, manifestimet e popullit kanë qenë të zjarrta. Rinia shkollore dhe jashtëshkollore në demonstrata të vazhdueshme, shprehte enthuziazmin e saj më të madh për ngjarjen e lumtur të pranimit të Kunorës së Gjergj Kastriotit nga ana e Mretit-Perandor, Ushtar dhe të Mirë, Viktor Emanueli i III-të. Fjalimet plot kuptim që mbajtën prej Shk. Së tij Anton Beça, si dhe prej Prefektit zotit Banush Hamdi Bego dhe Profesor Resuli, zgjuan edhe më enthuziasmin e popullit, i cili sheh qartazi se ka hyrë në rrugën e realizimeve të mëdha. Gjer në orët më të vona të natës, vazhduan manifestimet e popullit. Fjalimi i Kontit Çiano i mbajtur në Dhomën e Fashjove dhe të Korporatave, si dhe lajmet e ardhura nga Roma rreth pritjeve që i rezervuan delegacionit t’onë atje dhe çfaqjeve tepër miqësore dhe dashamirëse për Shqipërinë dhe Kombin Shqiptar, mbushën çdo zemër shqiptare me krenari dhe me guxim që mbërthyen në manifestimet më entuziaste. Lajmi se Flamuri i Kuq e Zi valoi në të tërë Italinë dhe përkrah të Tringjyrëshit në Kapitol, nuk la asnjë zemër shqiptari të paprekur. Dhe kur u mësua se Mbretëresha-Perandoreshë Elenë u foli shqiptarëve në gjuhën e ëmbël shqipe, enthuziasmi preku kulmin.
  Në krahina
  Po ashtu të zjarrta kanë qenë manifestimet e popullit në çdo qytet dhe krahinë shqiptare. Në bazë të lajmeve telegrafike nga krahinat, populli e kremtoi ngjarjen historike me madhështi dhe enthuziasëm. Duke mallkuar ata që ikën, populli plot shpresa për të ardhmen që nis nën shenjat më të mira, në një mijë mënyra shprehu gëzimin dhe harenë e tij për proklamimin e Madhërisë së Tij, Viktor Emanueli i III, Mbret të Shqipërisë. Në mijëra numërohen telegramet që janë dërguar Mbretit-Perandor dhe Duçes. Telegrame besnikërie dhe mirënjohje të përjetshme. Çdo tregtore, çdo zyrë qeveritare ose private, çdo shtëpi janë të zbukuruara me flamujt vëllezër të Shqipërisë dhe të Italisë dhe me fotografitë e Mbretit-Perandor, të Duçes dhe të Konte Çianos. Ideja për krijimin e Partisë Kombëtare Fashiste Shqiptare është përvetësuar prej çdo shqiptari, i cili shpëtimin e tij si shtetas, si shtet dhe si komb, e sheh vetëm në një Shqipëri Fashiste.
  Kthimi i
  delegacionit
  Lajmet që jepshin radiot rreth pritjes madhështore që iu rezervua delegacionit tonë, jo vetëm prej zyrtarëve të Italisë Fashiste, por edhe prej popullit italian, manifestimet e të cilit lajmëroheshin si krejt spontane, e kishin mbushur shpirtin e çdo shqiptari me hare dhe krenari kombëtare. Kështu, populli e priste me një padurim të dukshëm kthimin e delegatëve të tij, për të marrë vesh drejt për drejt dhe nga gojët e tyre. Dhe kur të martën e kaluar në mëngjez u përhap lajmi se pas dreke arrinin delegatët, i gjithë populli mbushi sheshin Skënderbej dhe rrugën e Durrësit, duke pritur ardhjen e tyre. Dita e martë ndonëse nuk ishte ditë pushimi, ishte ditë feste si për Tiranën, ashtu edhe për Durrësin. Një kallaballëk aq i madh, asnjëherë nuk ish parë në dy qytetet.
  Arritja në Durrës
  Durrësi, që prej orëve të para të pasdrekes, ish i gjithi në kambë. Pikërisht m’orë 16.00 kryqëzori “Giovani delle Bande Nere”, preku në limanin e Durrësit i përshëndetur më shtimjen e 21 topavet. Të parët që zbritën qenë Shk. Tij. Z. Shefqet Vërlaci, kryeministër, i shoqëruar prej Shk, të tyre: Xhaferr Ypi, ministër i Drejtësisë, Xhemil Dino, ministër i P. të Jashtme, Ernest Koliqi, ministër i Arsimit dhe prej z. Zef Kadare dhe Imzot Vissarionit. Në molom kishin dalë për pritjen, Shk. e Tij z. Francesko Jakomoni, ambasador i Italisë në Tiranë, Gjeneral Guzoni, ministër i Ekonomisë Kombëtare Shk. Anton Beça, ministër i Financavet Shk. E Tij, Fejzi Alizoti, Komandanti i Pjacës së Durrësit dhe një shumicë e madhe e popullit të Durrësit. Personalitetet e larta kaluen midis një kompanie ushtarësh Alpinë, që kishin në krye bandën e vet dhe kur hynë në Durrës u pritën prej Prefektit të Durrësit, prej autoriteteve të tjera ushtarake dhe civile, prej të gjithë nxanësavet të shkollave dhe prej një shumice të panumërt populli që brohëriste me një enthuziasëm të papërshkueshëm dhe me duartrokitje të pareshtura. Pas urimeve të mirëseardhjes, delegacioni i shoqëruar prej të gjithë autoriteteve që kishin dalë për pritjen, u nis për në Tiranë.
  Arritja në Tiranë
  Që prej orës 3 pasdreke, populli i kryeqytetit ish grumbulluar te sheshi Skënderbej dhe rreshtuar anëve të Rrugës së Durrësit. Poshtë Bashkisë ishte rreshtuar një kompani Bersaljerësh.
  Lidhur me atmosferën në qytetin e Tiranës në ditët e para të pushtimit fashist, ceremonitë e mitingjet e zhvilluara, si dhe ngjarjen e dërgimit të Kurorës së Skënderbeut në Romë e dorëzimin e saj, Mbretit të Italisë dhe Perandorit të Etiopisë, Viktor Emanueli i III, pati reportazhe dhe kronika të shumta në shtypin shqiptar të kohës. Njëra prej tyre, gazeta “DRITA”, e cila i kushtoi faqet të tëra asaj ngjarjeje, midis të tjerash nën titullin “Manifestime Popullore”, shkruante:
  “Manifestime
  Popullore”
  “Komisjoni kthehet në Bashki. Xhaferr beu i transmeton popullit fjalët e Kontit Çiano. Populli elektrizohet. Helmi që kish futur dje në zemër, ata që ikën poshtërisht pasi vodhën arkat, s’bënë më efekt. Italia nuk vinte për të çdukur Shqipërinë, por për ta krijuar me themelet e shëndosha të fashizmit. Një breshër duartrokitjesh, një gjymim brohoritjesh. Ja Konti Çiano! Komandanti trim dhe i pavdekshëm i Disperatës, zbret nga automobili dhe me buzën në gaz përshëndet alla fashista turmat. Qindra duarsh ngrihen në përshëndetje romake. Në sallën e madhe të Bashkisë, paria e vendit i rezervon Kontit Çiano pritjen më të bukur. Në fytyrën e Kontit këndohet qartë sadisfaksjon i një fitore romake. Roma shpëtoi popullin shqiptar nga thonjtë e një tiranie të zezë. Ky është misioni i Romës së Duçes. Të jetë roja e pafjetur e popujve punëtorë dhe fukarenj. Konti Çiano shkon në legatën italiane. Tashti e gjithë Tirana noton në ngjyrat italiane dhe shqiptare. Populli rifitoi besimin e tij. Priste qjamet, po u ndodh përpara një dite të bukur të lumtur, ditë shqiptare, thjeshtësisht shqiptare. Një demonstratë madhështore dhe drejtë e në Legatën italiane. -Rroftë Duçja! -Rroftë Çiano! Njerëz me pozitë dhe njerëz të popullit hyjnë dhe përshëndesin Kontin. Konti i pranon të gjithë, përshëndetjet, falënderon, enthusiazmon. Dhe e gjithë dita kalon kështu. Hare e dyfishtë: çlirimi nga një tirani, hyrja në një jetë rregulli, pune, drejtësie. Kalojnë trupat italiane. Zemra shqiptare ndjen një krenari. Kurdoherë e çmonte shqiptari forcën dhe rregullin dhe këto i sheh të mishëruara në djelmoshat trima të motrës së tij të madhe, Italisë Fashiste. Gjatë ditëve 14,15 dhe 16 prill, manifestimet e popullit kanë qenë të zjarrta. Rinia shkollore dhe jashtëshkollore në demonstrata të vazhdueshme, shprehte enthuziasmin e saj më të madh për ngjarjen e lumtur të pranimit të Kunorës së Gjergj Kastriotit nga ana e Mretit-Perandor, Ushtar dhe të Mirë, Viktor Emanueli i III. Fjalimet plot kuptim që mbajtën prej Shk. Së tij Anton Beça, si dhe prej Prefektit zotit Banush Hamdi Bego dhe Profesor Resuli, zgjuan edhe më enthuziasmin e popullit, i cili sheh qartazi se ka hyrë në rrugën e realizimeve të mëdhenj. Gjer në orët më të vona të natës, vazhduan manifestimet e popullit. Fjalimi i Kontit Çiano i mbajtur në Dhomën e Fashjove dhe të Korporatave, si dhe lajmet e ardhura nga Roma rreth pritjeve që i rezervuan delegacionit t’onë atje dhe çfaqjeve tepër miqësore dhe dashamirëse për Shqipërinë dhe Kombin Shqiptar, mbushën çdo zemër shqiptare me krenari dhe me guxim që shmbërthyen në manifestimet më entuziaste. Lajmi se Flamuri i Kuq e Zi valoi në të tërë Italinë dhe përkrah të Tringjyrëshit në Kapitol, nuk la asnjë zemër shqiptari të paprekur. Dhe kur u mësua se Mbretëresha-Perandoreshë Elenë u foli shqiptarëve, në gjuhën e ëmbël shqipe, ent’huziasmi preku kulmin”.
  Perfundimi;
  Nqs se ne luften e dyte boterore nuk do kishte dale ushtria nacional clirimtare me Enver Hoxhen ne krye …por te kishin drejtuar..Abaz Kupi,Bahri Omari, Anton Harapi, Xhafer Deva, Lef Nosi, Hasan Dosti, Rexhep Mitrovica, Abaz Ermenji, Mit’hat Frasheri, Muharrem Bajraktari, Gjon Markagjoni

  .

  E fundit:
  —————-
  Dekorimi I ca katolikeve prifterinj me nje ceremoni ku binte ne sy neo xhaferr deva..lulzim bashici I cili beri 21 janarin 2011 si 4 shkurtin 1944 ishte nje ndyresi qe qe eshte pak ta quash neo-nazizem mjafton te shikoni kete foto
  http://cristianesimo.it/cattonazismo/priests-salute.jpg

  Reply to this comment
  • Lili May 27, 16:09

   Ah jo, mos e perzi diasporen ne mutin tuaj, ajo erdhi edhe e pa kush jeni edhe u larguar : i njeti skenar u luajt prape nga britaniket e amerikanet ,skenanri antishqiptar,frytat e te cilit po i shohim tash kur jeni ba asgje as shtet as koloni e nga ku shqiptaret duan me ik te gjithe…
   Edhe po keta ma mire do perkrahin zbrazjen e shqipnise se sa prape te ejojne te hapet ceshtja e shqptareve ne Balkan.po trushperllaret si ju qe shiteni te shkavi pardje,te italia djee tegreku sotnuk iu punon kokame e kuptuar kete.

   Reply to this comment
 11. demo May 25, 09:54

  N/A Pse mungoi Enver Hoxha nder 159 asamblistet qe derguan kuroren e Skenderbeut Vikt,Emmamuel.III?Sepse Enver Hoxha ishte bashke me Mexhiden ne autokollonen e Zogut bashkle me Mexhiden.Ish bursisti tape topi,ish sekretari hajdut i konsullates Mbreterore ne Belgjike,ish profesori pa diplome,ish dhenderi familjes,mund te behej cfare te duash,por ANTIZOGIST NUK MUND TE BEHEJ.Ministria e brendeshme fashiste pas pushtimit i dha enver hoxhes me ankese te tij te gjitha rrogat e prapambetura,edhe kur shkolla ishte mbyllur dhe nuk zhvillohej mesim.Dyqani Flora i Ibrahim Bicakut,,,u kthye ne cerdhe e kontrabandes se duhanit dhe pijeve te shtrenjta; frekuentohej nga oficere italiane te sherbimit te fshehte SIM.Vetem antifashist nuk mund te konsiderohej URJAHIPI qe qendronte brenda.Ne korrik 1941 vjen ne Tirane subversivi serbo-malazes Dushan Mugosha.Kush e njohu me kontrabandistin enver hoxha?Lirohet nga kampio Peqinit Miladin Popovic>Porosine e dha Myslym Peza.Aksionin e projektoi Mustafa Gjinishe,Zbatues ishin D.K. dhe A.S. nga Peqini.Kush i lidhi keta me njeri tjetrin?Aqif Selimi u syrgjynos 30 vjet ne burg qe ne 48 dhe jetoi deri vone per te treguar se nderlidhes mes Babe Myslymit,Enver Hoxhes,Mustadfa Gjinishit dhe subversivet malazes Dushan Mugosha dhe Miladin Ppovic ishte ish konsulli jugosllav ne mbreterine e Zogut.
  Cfare Kongresi Permetit i dha fund Monarkise!Aq sa i dha fund diktatures enveriste Sali Berisha,sherbetori bllokut.Enver hoxha i denoi,i cpronesoi i terrorizoi te gjithe armiqt e Zogut perfshi kunatin e vet.Edhe Sali Berisha i c`pronesoi,i varferoi ,i copetoi(bomba ne supermarketin vefa,ku u vra vajza petrit dumes),te gjithe armiqt e enver hoxhes.

  Reply to this comment
 12. BEHO May 25, 12:54

  Kongresi i Permetit shtroj platformen e konsolidimit te diktatures komuniste te Enver Hoxhes.Ishte filimi i shtypjes se lirise dhe te drejtave te njeriut ne emer te popullit .Diktatura dhe diktatoret nuk lindin,ata krijohen kur populli pranon shtypjen dhe heshte e nuk guxon te ngrihet per te larguar gjakpiresit kriminelet nga Pushteti.

  Reply to this comment
 13. BOLL KANIBALE ME ENVERIN E VDEKUR !! May 25, 14:41

  Nuk ka ndodhur ne historine boterore qe nje udheheqes i nje vendi te jete perdhosur kaq shume sa Enver Hoxha me perjashtim te Krishtit dhe Gjergj Kastriotit qe njerin e kryqzuan turmat kurse tjetrin i bluan dhe kockat.
  .
  Ne vitet 1990-1991 amerikanet e pare qe ri-zbarkuan ne Shqiperi ben nje gabim kozmik si Turqit qe na “cliruan” nga Gjergj Kastrioti apo si Italianet qe na “cliruan” nga Ahmet Zogu ku ky i fundit e kishte shitur me kohe ate vend.
  .
  Eshte kriminale sot qe perendimoret akoma na mashtrojne se ishin ata qe e hodhen Enverin ne 1991 kur ne fakt sa ishte gjalle i rruajten trapin.
  .
  Me kriminale mbi te gjitha eshte se ato qe i kenduan Enverit per gjysem shekulli u bene vampiret e tij me te medhenj nga kadareja deri te i ndjeri Dritero i cili masterbonte me Enverin e tij me keto vargje qe cuditerisht i qendruan kohes.:

  Dritëro Agolli

  Elegji për Enver Hoxhën

  1.

  Ish i rëndë dimri i sivjetshëm

  Dhe pranvera erdhi me mundim

  Erdhi përmes shirash të rrebeshëm,

  Erdhi me një det me hidhërim.

  Falmë Enver, që vargu m’u rëndua,

  Falmë, Enver, që fjalët s’i them dot;

  Shqipërisë zemra iu lëndua,

  Shqipëria jote po derdh lot.

  Shqipëria Jote s’i kish parë

  Mbyllur as në gjumë syt e Tu,

  Qielli i ballit Tënd me yj të larë

  Ndriti dhe nga retë nuk u zu…

  Falmë, Enver, që po përmend në vjershë

  Fjalën vdekje mbushur gjëmë e zi,

  Fjalën vdekje Ti në varg s’e deshe,

  Deshe jetën në çdo poezi.

  2.

  Malet heshtin, malet ulin kryet,

  Roje rrinë në arkivolin Tënd,

  Janë vrejtur pishat nëpër pyjet,

  Po rënkon çdo plis e gur e shkëmb.

  Eh, shiriti i zi, një ton me hekur

  Më rëndon në krahun tim, Enver,

  Shqipëria s’të sheh dot të vdekur,

  Ndaj lumejtë e pikëllimit derdh…

  Falmë, Enver, nga dhimbja s’jam i qetë,

  Falmë Enver që kaq i dobët jam!

  Paska çaste kur njeriu I shkretë

  Veten se pushton e dot s’e mban!

  3.

  Falmë, Enver, kam bërë dhe gabime,

  Nëpër fluturime si nëj zog,

  Ndofta të kam sjellë dhe shqetësime

  Ndofta të kam thinjur ndonjë flok!…

  Ti na rrite dhe na bëre burra,

  Rrite çdo të ri dhe çdo plak,

  Ecëm nëpër male, shkrepa, gurra,

  Ndezëm komunizmin prag më prag.

  Ne me ty, me dorë i kapëm yjet

  Dhe i vumë përmbi Shqipëri;

  Ne me ty s’I ulëm kurrë kryet

  Nëpër gjysmëshekullin e ri.

  Falmë, Enver, që kryet i kam ulur

  Dhe ec rrugës dhe nuk vij në mënd;

  Neve, që furtunash jemi turrur,

  Çdo qelizë e trupit sot na dhëmb!

  4.

  Vallë a do mësohemi njëherë

  Pa të patur pranë dhe mes nesh,

  Bora nëpër male kur të bjerë,

  Dielli kur të dalë midis nesh,

  Plisat kur të ngrihen në luginat,

  Fushat kur të vishen me flori,

  Kur të nisë Komani turbinate,

  Kur të mbushet plot liqeni i ri,

  Kur të zgjohet herët Gjirokastra

  Dhe të hapen portat në sokak,

  Kur shamitë e nuseve buzarta

  Flokëve të çelin si zëmbak,

  Kur të mblidhen shesheve fëmijët

  Tok si luleshqerrat në livadh,

  Kur si zjarr të ndizen karafilët

  Dhe në gjoks të derdhet malli i madh,

  Kur Një majet duart të trokasin

  Mbushur plot me lule dhe me gaz,

  Kur pëllumbat kopshtit të gugasin

  Dhe të rrahin krahët në pullaz,

  Kur Tirana mes përmes të dritave

  Të lundrojë natën si në det,

  Kur shtëpitë e ëndrrës së petritave

  Të na duket sikur dikë pret,

  Kur të vijnë Kongreset e Partisë

  Me hap komunizmi ngadhnjimtar

  Dhe të ndritë balli i Shqipërisë

  Me flamurin Tënd të ngritur lart…

  5.

  Falmë, Enver, që frymë dot s’të dhashë

  Nga kjo frymë e gjallë e gjoksit tim!

  Zemrën time do ta nxirrja jashtë

  Të ta jepja Ty me ngazëllim!

  Ç’them dhe unë e ç’vargje hedh ën letër!

  Fjalët më përzihen, sigurisht!

  Vallë a mos jam bërë njeri tjetër

  Dhe harroj që jam një komunist?

  Jo, Enveri s’vdiq e s’është i vdekur,

  Është i gjallë e ndër të gjallë rron,

  Ngrihet sipër malesh kreshtëhekurt

  Dhe armatën komuniste çon.

  Si profet ngre kokën madhështore

  Dhe rrudh ballin mbushur me mendim,

  Dhe na thotë njihni veç fitore,

  Pastë nder e dritë vendi im!

  Dhe na thotë: ruajeni Partinë,

  Që e lidhëm më dyzetenjë,

  Jam mes jush, mes brezave që vijnë,

  Jam me mendje, frymë dhe me zë!

  6.

  Falmë, Enver, që jam trishtuar shumë,

  Ndofta kam përlotur ndonjë varg,

  Jam njeri me mish e gjak dhe unë,

  Ndonëse shoh si komunistët larg.

  Unë e di se zemra Jote e madhe

  Di të falë, e mua ti më fal

  Si poet u preka kësaj radhe

  Dhe në gjoks një lëmsh me lot m’u ndal.

  Jam krenar që rrojta me Ty bashkë

  Dhe jam bashkëkohas tok me TY,

  Nëpër popull shpirtin tënd e pashë,

  Pashë pranë të pavdekshmit sy!

  Jam krenar që gjendem në armatën,

  Që e ke ngritur Ti si arkitekt,

  Kjo armatë mprehur e mban shpatën,

  Se ia mprehe Ti mbi dyzet vjet…

  ,,,,,,,,,,,,,,,
  boll kanibale me enveri e vdekur ne nje kohe qe fecja e tij sali satanai po e pshurr ate komb dhe po perdhos viktimat dhe jetimet e tij me gjirafen 2 metroshe edi rameta dhe me gaztorin donald lu qe kane filluar te tregojne brcaleta per “peshkun” e tij

  .

  Reply to this comment
 14. Pilo May 25, 14:44

  Po te mos kishte qene Kongresi i Permetit dhe vendosmeria e Enver Hoxhes vendi yne do ishte qe ne 1944 mbas clirimit ky vend qe kemi sot.Ku mbreteron krimi.Enver Hoxha ka meriten qe ndertoi nje shtet dinjitoz te barabarte per te gjithe.

  Reply to this comment
  • PERMET 1944-PARIS 1946 -MOSKE 1960 May 25, 17:11

   Nëse në kongresin e Përmetit Enver Hoxha shkëlqeu ne planin e mbrëndshëm kurse në planin ndërkombëtar pas dy vjetësh në Paris ai u shqua jo vetëm si “dipllomat race” se me vendosmerine e tij Shkaterroi Planin kriminal te Churchillit per dhenies se grekerve Vorio Epirin.
   Pra kongresi Permetit….-Konferenca e Parisit 1946 dhe Mbledhaj e Moskes 1960 e kane shenjterurar Enverin si burreshteti me permasa boterore dhe eshte kriminale sot per ca ish bashkpuntore te fashimit te zogizmit dhe terrorizmit te viteve 50 nga anglo amerikanet po tregohen vamiroide te pangopur qe po ja shtojne lavdine Enverit si PROFET

   Në Paris shqiptarët mendonin se motivi i vërtetë i qëndrimit britanik ishte premtimi që Londra i kishte dhënë Athinës së do ta ndihmonte të realizonte aneksimin e pjesës jugore të Shqipërisë. Athina kërkonte me çdo kusht që Shqipëria të cilësohej agresore ndaj Greqisë për luftën që Italia i kishte shpallur më 1940 shtetit helen.

   Në rast se Shqipëria cilësohej aleate, Athina nuk kishte asnjë shans të realizonte lakmitë e saj ndaj të ashtuquajturit “Vorio-Epir”, pasi dihet fare mirë se fitimtarët nuk mund të dënohen, por vetëm të shpërblehen. Pikërisht, kjo ishte ndihma që Britania e Madhe i jepte qeverisë greke duke kundërshtuar pranimin e Shqipërisë në Konferencën e Paqes.
   Sikurse do të shihet, për shkak të qëndrimit negativ që mbajti Britania e Madhe duke mos e pranuar shtetin shqiptar si anëtar të OKB-së, Konferenca e Paqes pati për disa javë me radhë në qendër të debatit çështjen nëse lufta nacionalçlirimtare i jepte të drejtë Shqipërisë të cilësohej ose jo si fuqi shoqe e kampit të madh antifashist.

   Është me interes të thuhet se asnjë nga pjesëmarrësit e Konferencës, me përjashtim të Greqisë, nuk e mohoi kontributin e partizanëve shqiptarë në fitoren e kampit të madh antifashist. Megjithatë, kontributi që dha Shqipëria për triumfin mbi agresorët fashistë, ishte një kontribut, sado i vogël, por jo pa rëndësi në krahasim me rezistencën e disa anëtarëve që u ftuan në Konferencë si fuqi shoqe.

   Sidoqoftë, deri sot nuk është vënë në dukje se kush e pati përgjegjësinë që ajo u la jashtë Konferencës: Shqipëria e sapodalë nga lufta, e cila u akuzua padrejtësisht nga Greqia si fuqi agresore apo fuqitë që organizuan Konferencën e Paqes? Më në fund, si ndodhi që në mbyllje të Konferencës së Paqes Shqipëria e papërfillur u pranua, ndonëse me vonesë, si fuqi “shoqe” e koalicionit të madh antifashist anglo-sovjeto-amerikan? Pra kjo u realizua nga dipllomacia e Enver Hoxhes dhe luftes N-CL

   http://www.youtube.com/watch?v=fF4N21EY6IA

   Reply to this comment
 15. Guri Naimit D(Dh.Xh.) May 26, 06:47

  Festohen me madheshti; Permeti sa Frasheri

  Faleminderit Patrioteve Permetare sa te ardhurve nga rrethet Fier,Gjirokaster Tirane,Berat e tj deri nga Kosova moter, per pjesmarien ne ate festen e 24 Majit te 1944 sa Dites sa “Dites Naimit” ” me 25 Maj, festuar me aqe madheshti ne Permet e deri ne Frasher dje 25 Maj, qe duhen pershendet autoritetet e Permetit nga Kryetari te drejtuesit te shoqatve atdhetar “Vellezerit Frasheri”dhe Permeti per ate organizim te persosur.Pershendes gjithashtu Tv nga Korca qw kwto aktivitete, i bene per te gjthe.
  Nderimi protogonisteve te ketyre datave Historike ju ngre lart vlerat e tyre atdhetare.Faleminderit pjesmaresve.
  Rofte SHQIPERIA
  Lavdi 24-te Clirmit dheNDERIM- 25 Majit.”Dites Naimjane”
  Guri Naimit D.

  Reply to this comment
 16. Padrino May 26, 09:03

  Lavdi 24majit tè 1944tes, 10korrikut tè 1943shit, 8Nentorit 1941shit , 11janarit 1946tes, 2dhjetorit te 1945es qe vendosen fatin e vendit, dhe treguan se ,Djemte me tè mire po luftonin, per ta shpetuar nga nje coptim tjeter, i pas luftes. Jo si asmbleistat 12prillit tè 1939tes, qe u shiten pa pike turpi, te Italia fashiste, me gjithe mbretin qe ja mbathi nga syte kembet, per tè qejf mejhaneve tè evropes, me florinjte, qe u vodhi shqiptareve. Lavdi 29nendorit tè 1944tes , qe tregoi se bijte me te mire i kishin dale Zote. Poshte bashibozuket e “ballit kombetar”apo legalitetit, qe hanin pula, dhe bashkpunonin me okupatorin, poshte dallkauket, e postkomunizmit , qe duan te mohojne arritjet, 45vjecare te periudhes se socializmit.

  Reply to this comment
 17. Kongresi May 26, 15:02

  Sigurisht qe Sali Berisha as ka qene dhe as do te jete perfaqesuesi I demokracise ne Shqiperi.Qeverisjet e Saliut kane qene vazhdim I anarkise brutalitetit por edhe antikombëtare,vetem qorrat nuk e shikojne kete.Per sa I perket Kongresi te Permetit ai Hodhi bazat juridike te instalimit te diktatures me te eger komuniste ne lindje te Europes,pavaresisht se shume veta e kane kenaqesi kete gje por shqiperi hesapi

  Reply to this comment
 18. Dodona mbi Tomorr May 26, 15:40

  Nazifashistet dhe bashkepuntoret e tyre ballistozogist duan te zhdukin cdo gjurme te luftes heroike Nac. Cl ,te popullit Shqiptar i cili perkrah aleateve te medhenj Sovjetik dhe atyre Anglo-Amerikane fituan luften , ndersa ballisto-zogistet ja mbathen bashke me armikun dhe u strehuan ne vendet perendimore , duke vazhduar rrugen e tyre te tradhetise ndaj vendit te tyre , duke u vene teresisht ne sherbim te te huajve per te permbysur pushtetin e popullit; por edhe pse deshtuan edhe ne kete perpjekje ata u perdoren nga perendimi per ta permbysur sistemin Socialist qe u vendos ne Shqiperi!Ja perse kjo klase politike nuk ka as te drejte ligjore as morale per te ardhur ne pushtet e per te ndryshuar historine e lavdishme te luftes Nac.Cl., aq me teper te tjetersojne heronjte e luftes qe jane lavdia e ketij vendi perpara te cileve ne perulemi me nderim perjetesisht!

  Reply to this comment
 19. Arben May 26, 16:18

  Sa fatkeq ka ky vend we komentojne

  Mashtrimin te tilla

  Reply to this comment
 20. demo May 26, 17:25

  Lavdi Esad pashe Toptanit,strateg dhe fitimtar i Luftes se I boterore,.Anetar i KOALICIONIT FITUES TE ANTANTES E RADHITI SHQIPERINE NDER FUQITE FITIMTARE .
  Perkrah mbretit te Serbise Aleksander,u ftua si Fuqi Shoqe ne Konferencen e Versajes me te drejta te Plota..Pamvaresisht Pretendimeve te Venizellosit per aneksimin e Vorio-Epirit,fale prezences se kryeministrit Esad pashe Toptani,kerkesat greke nuk u pranuan.U muar parasysh kontributi i pacmuar i Esad pashes ne shpetimin e ushtrise Serbe nga disfata Austriake,dhe shpetimi i car Aleksandrit te Serbise,ne sarajet e Esad pashes ne Durres.Nuk e pati ate fat te mbante fjalimin e shumepritur(si bashketradhetari Enver Hoxha),sepse dy plumba te agjentit austro-gjerman Avni Rustemi e shtrine te vdekur ne toke,,,,Mesohet se frymezuesi dhe mbeshtetesi financiar i agjentit Avni Rustemi ishte tradhetari me damke,bashkepunetori i pushtuesve Austriake,kuislingu,Aqif Pashe Bicaku.
  Si tradite qe e kane Kuislingllekun me Austro-Gjermanet,i biri i keti Aqifit,,Ibrahim bej Bicaku u be krueminister kuisling ne luften e dyte boterore.Por kete radhe na shpetoi Enver Hoxha ne Pariz dhe nuk kishte me Avni Rustem t`ja numeronte ne lule te bythes kopilit te Anese.

  Reply to this comment
 21. Plaku Xhuxhumaku May 26, 17:48

  Ju pjerdhça mu ne kongresin shkerdhate qe hapi rrugen per shkalavarjen e shqiptareve.

  Reply to this comment
 22. Na myti llumi partis... May 26, 19:25

  Kongresi i Permetit hodhi vetem bazat per rrezimin e monarkise zogiste por ai as e legjitimoje ate dhe as mundi te vendoste pushtetin popullor.

  Pse jo tavarish Muharem?

  E para sepse juridikisht monarkia u zhduk pasi Asambleja Kushtetuese e shpalli Shqiperine Republike Parlamentare dhe e dyta se pushteti nuk i mbeti ne duar popullit.

  Per te paren ka nje argument teper bindes. Eshte data 11 janar 1946. Per te dyten sikur me poshte.

  Pas 45 vitesh sistem njepartiak, pas 45 vitesh veteizolim total nga bota e jashtme, qenverisje brutale ku te drejtat minimale njerezore shkeleshin me te dyja kembet, terror i paimagjinueshem psiqiko-ideologjik, kufizime absurde te te drejtes se mendimit dhe lirise se veprimit, dezinformim mediatik (2-3 gazeta partie, vetem nje 1 radio dhe 1 televizion me zhurmues), dhe vite te zymta ekonomike (kulmi arriti ne 1992 ku popullsia po furnizohej me buke me triska dhe rezervat e drithit mjaftonin për vetëm 6 ditë bukë), pyetja qe lind vetvetiu eshte: A ishte ky pushtet vertet popullor, e thene ndryshe, a ishte kjo diktature e proletariatit, apo thjeshte diktatura e nje klani banditesk mbi popullin?

  Reply to this comment
 23. 500 vjet nana priti... May 27, 17:35

  Më vjen keq që Gjigandi Enver Hoxha ka ngelur në dorë të Muharrem Xhafës I cili që në titull ka gabuar rëndë sepse monarkia ishte vet-shkaterruar ne 7 prill 1939 kur komandanti I ushtrise shqiptare me nder me thene Ahmet Zoogoli braktisi vendin dhe ne te tilla raste jo vetem u cfuqizua si mbret por duhej denuar ne vdekje ne mungese se sipas ligjeve te asaj kohe nje ushtar qe tradhetonte frontin pushkatohej dhe jo te dezertonte një mbret-komandant I ushtrisë së njëkombi.Fakti qe ne 12 prill 1939 asamblea dergoi kuroren mbreterore te xhuxhmaxhuxhi Viktor Emanueli..puna e Zogut quhej e varrosur pergjithmone.
  .
  Kongresi Përmetit hodhi themelet e shtetit shqiptar dhe ato djem e burra 20-40 vjecare I vunë gjoksin atdheut pasi paria e Tiranes Zogistet-Ballistet e tradhetuan vendin ne menyre te turpeshme dhe kriminale dhe nese nuk do kishte dale Enver Hoxha me ushtrine e tij ai vend do kishte perfunduar si Cameria
  Duan apo nuk duan sot një pjesë e shqiptarëve dhe e politikanëve të tyre, në të ardhmen kjo do të quhet një ndër periudhat më të lavdishme e barabartë me atë të Skenderbeut, në mos më shumë. Historia i ka ligjet e saj, si dje, sot dhe nesër. Politikanët dhe gjeneratat e sotme janë të pazotë t’i ndryshojnë këto ligje. Ata janë të zot të përdorin propagandën e sotme si të duan, por janë të PAZOTË TË NDRYSHOJNË LIGJET E HISTORISË!
  Sundimi 20-vjeçar i Napoleon Bonopartit i kushtoi Francës rreth 10 milionë të vrarë. Sa shumë e kanë urryer Napoleonin bashkëkohësit e tij, qytetarët dhe nënat franceze që i’u vranë djemtë. Prandaj duke shfrytëzuar këtë urrejtje, Burbonët e internuan atë, me mija kilometra larg Francës, në ishullin e braktisur të Shën-Helenës. Po Franca sot, MBURRET ME BONAPARTIN. Ajo nuk do t’ia dijë për të vrarët, për shkatërrimet, për krimet e tij, por PËR LAVDINË QË I DHA FRANCËS, sa ishte në pushtet. Prandaj e quan Napoleonin kapitenin më të madh të kohërave dhe i ka kushtuar deri tani rreth 200-mijë vepra!
  Maksimilian Robespieri i famshëm, shefi i diktaturës jakobine, kryetari i Shpëtimit Publik, për dy vjet me firmën e tij, dërgoi në gijotinë mbi 2400 njerëz, midis të cilëve edhe miqtë më të afërm të tij, si Dantonin, Shometin, Ebertin etj, që kishin filluar të ligështoheshin. I takon kësaj periudhe vendimi i parlamentit francez, për çfarosjen dhe fshirjen nga harta të qytetit të dytë të Frances, Lionit, sepse bëri provë të rebelohej kundër republikës franceze. Është vendimi më i egër që është marrë ndonjëherë në histori. Megjithate, sot Franca e ka për nder që ka patur një njeri të tillë në krye të saj në atë kohë. Robespieri e kosilidoi republikën franceze dhe e mbrojti ate nga reaksioni feudal dhe rujalist. Sot francezët krenohen me lavdinë që u la Robispieri dhe nuk pyesin për krimet e tij!
  Sot pas më shumë se 500 vjetësh, shqiptarët, festojnë me madhështi, krenohen me Skënderbeun dhe periudhën e tij. Askush sot nga shqiptarët nuk përmend, sa verë piu dhe sa mish hëngri Skënderbeu, sa kështjella kishte dhe si jetonte ai. Askush nuk përmend sot, se si u’a cungonte Skenderbeu shqiptarëve liritë dhe të drejtat, duke i mbajtur për 25 vjet rresht në luftë, duke i privuar nga liritë dhe kënaqësitë personale. Luftërat atëhere zhvilloheshin në verë dhe pranverë. Në këto dy stina shqiptarët në vend që të shijonin jetën, shijuan për 25-vjet luftën vdekjen, shpatën dhe shigjetën. Askush sot, nuk përmend se sa princërve shqiptarë i’u pre koka, se sa tradhtuan, sepse nuk ishin dakord me të. Ja këto “krime” të Skënderbeut në kohën e tij, shqiptarët e sotëm nuk duan t’i dinë. Atyre sot u intereson VETËM LAVDIA e Skënderbeut jo krimet e tij të atëhershme. Sot shqiptarët e kanë për krenari, që përballë një Europe të trembur, Skënderbeu i bëri ballë, superfuqisë më të madhe të kohës, Turqisë. Vetëm kaq. Kjo ka mbetur. Të gjitha të tjerat u zhdukën, u harruan me kalimin e kohës, me kalimin e brezave.
  Kjo është logjika e historisë. Nga kjo logjikë, nuk shmangesh dot. Kjo logjikë do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Kësaj logjike do t’i nënshtrohet edhe Enver Hoxha.
  ,
  Fakti që sot Shqipëria është kthyer bashkë me Kosoven më poshtë se statusi I Vilajeteve të kohës Sulltanëve qe Europa ne menyren me poshtruese po mban larg bashkimit me to.Sovraniteti-Dinjiteti dhe Pavaresia Kombetare te pakten nga 1961 deri ne 1991 kane vleren dhe shkelqimin e kohes Gjergj Kastriotit

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku May 27, 17:50

   Te dhjefsha gjigandin Enver Bytho Hoxha.

   Reply to this comment
   • 500 vjet nana priti... May 27, 18:17

    o plak….

    te ngeli e dhjera ne goje …je bere si pompatrice fekalesh dhe jo vetem keto blogje interneti po bien ere haleje por dhe ty po te mbulon jashqitja juaj dhe hordhise tuaj..

    Si mund te na argumentosh qe jot’eme nuk i binte dybekut per xhaxhin
    dhe kalonte ne orgazem me qifteli ?

    .
    Plot pese shekuj nana priti
    Skenderbeut nji vella ia rriti
    legjendar n’lufte e n’liri
    Enver Hoxha emni i tij
    gjysem shekulli kombin pate
    lum si shqipja qe e pat djale
    tan’ Shqipnia per ket emer
    me dy sy e me nji zemer
    u shkreh ne vaj, vaditi token
    shpi per shpi e ne çdo voter
    per ket’ vdekje t’burrit dheut
    qau dhe shpata e Skenderbeut

    Per Enverin qau dhe moti
    tan’Shqipnine e ka shtang topi
    monumenti Nan’Shqipni
    i ban roje birit te tij
    asht perkul, i perkedhel ballin
    ketu e kam t’pavdekshem djalin.

    Te mbahemi vllazen
    E dhimbjen n’force do ta kthejme sot.
    E s’i ka dasht Enveri lot’t
    O ai ka dasht vetem qendresen
    O ka dasht punen, ka dasht besen
    Ka dasht nder, ka dasht trimnie
    Keto na i meson gjithe jeta e tij

    .
    ***
    Ne vitet 80-90 ndoshta kemi qene ne nje barrikade per ndryshin me cdo kusht dhe cdo cmim sistemin e asaj kohe ( shkaterrimin e ideologjise Enverit por jo prishjen e shtetit te shqiptareve) por sot si eshte katandisuar ai vend nga shqipkaret dhe shquptaret mendimet kane evoluar dhe Enveri kishte te drejte qe ju shkerdhente nonen jo se ai kishte te drejte por ju morra e meritonit se pasi i kenduat per gjysem shekulli po i hani kockat si vampite per 3 dekada

    .

    Reply to this comment
    • Plaku Xhuxhumaku May 27, 19:35

     O idiot i lindur, e perse u dashka te te vertetoj ty ndonje gje o rrote cari. hajde me ha mutin po deshe dhe edhe nje here tjeter, te dhjefsha Enver Bython edhe ty me gjithe ropt, Enveri ne fjalimin qe mbajti ne kongresin e fundit, para se te ngordhte tha:” Shqiptare po ju le trashegim mutin tim. Sa te jete jeta mutin tim do ta nderoni e do ta levdoni. Kur ta merrni vesh qe ju kam lene mut, do te jete vone.

     Reply to this comment
 24. 500 vjet nana priti... May 27, 23:01

  Mbaje veten plako !
  .
  Nuk ka ndodhur në historinë botërore për te gjitha kohrat që kryetari I një shteti të vogel si Enver Hoxha te sfidoje ne strofullen e tij ARIUN RUS (
  superfuqia nr1 ne bote ne ate kohe)dhe
  jo vetem kaq por e pezuri dhe nga Baza e Vlores .
  …….
  Nikita Sergejeviçi ndjehet se e ka jashtëzakonisht të vështirë të flasë me qetësi. Fjalimi i tij është një kreshendo e pandërprerë, dhe pasi numëroi dhe një herë të gjitha llojet e ndihmave që PKBS i jep Shqipërisë, ndodh shpërthimi. Hrushovi ulërin për mosmirënjohje të ndyrë, akuzon E. Hoxhën për të gjitha mëkatet e mundshme, dhe si përmbyllje, duke humbur vetëpërmbajtjen, shpërthen përfundimisht si I çmendur:

  “Dhe ky njeri na dhj… nga koka
  e deri te këmbët, që ia … të ëmën
  (etot çellovjek obros…
  u nas s nog do golovy, tudi jego matj)!”

  **
  Hrushovi u përgjigj prerë se atë e indinjon pozicioni i Enver Hoxhës, meqenëse sot ai dërgoi zëvendësit e tij, nesër ai, ndoshta, do të dërgojë shoferin e vet, kurse pasnesër pa e zgjatur fare do të varë pantallonat e veta në shpinën e karriges. Pas këtyre fjalëve Nikita Sergejeviçi duke uluritur i tha delegacionit shqiptar të largohej nga salla e mbledhjeve.
  ***
  Ka ardhur koha qe ish armiqte e tij te jashtem qe nga shteti amerikan dhe armiqte e brendshem ballistat-zogistat-terroristat-filoserbistat dhe filo greqistat ta njohin Enverin si armikun tyre qe jo vetem I beri kaps per gjysem shekulli por dhe sot duhet te stjudohet veprimataria e tij si ka mundesi qe e vuri ne rrjesht ate popull qe pas 1992 tregoi se nuk ka vlera atdhetare por gjysma ka ikur jashte shtetit dhe gjysma tjeter mbjellin tonelata droge aroma e te ciles ka shkuar dhe te plakushi yne qe po ti “lavdërosh “Enverin sikur I ke c’nderuar nëne e motër

  Reply to this comment
 25. the truth May 27, 23:45

  Po kalon mbi nje cerek shekulli me propogande nekrofagesh qe shqiptaret dhe sidomos brezi i ri po bombardohet non stop 24 ore ne dite me nje rrjet shume te gjere dhe te sofistikuar duke i trullosur deri ne shplarje truri permanente.
  Por vepra e Enverit nuk mund te zbehet pamvaresisht shume gabimeve te ndodhura ne kohen e tij qofte nga mungesa e eksperiences,qofte nga nje rrethim 40 vjecar nga athina dhe beogradi te ndihmuar ne ate kohe nga perendimi.Jo vetem i takojne ato dy dekoratat qe ka te Kuvendi por une do tishtoja dhe te tjera:
  1-DEKORATE ATDHETARIE
  Mbrojtja hyjnore qe i beri kombit Enver Hoxha ne konferencen e paqes ne Paris kur i tha botes se:
  SHQIPTARET KANE ARDHUR NE PARIS JO PER TE DHENE LLOGARI POR PER TE KERKUAR LLOGARI qe i la me goje hapur udheheqsit boterore me frengjishten e tij perfekte .
  2-DEKORATE TRIMERIE
  Mbrojtja e shkelqyer qe i beri monarko-fashisteve greke ne 1949 qe i shkerdheu nenen atyre.Kurse nen regjimin e talebanit Berishe ne 1994 komando greke shpartalloi dhe poshtroi maksimalisht duke vrare disa ushtarake shqiptare dhe duke i lidhur si bageti efektivin e nje njesie luftarake te mender berishes.
  3-DEKORATE GUXIMI
  Debimi spektakular qe i beri fllotes ruse ne Pashaliman qe shume stratege e cilesojne si nje nga veprimet me te guximshe ne historine e njerzimit.Ishen vitet 60′ kur Ruset ishin fuqia me e madhe boterore ushtarake derisa ne krizen e karaibeve ne 60′ Hryshovi i trembi amerikanet te cilet deshtuan ne ngjarjen e Gjirit te derrave ne Kube.
  4-DEKORATE LARGPAMESIE
  Trim u tregua dhe ne daljen nga traktati i Varshaves ne shenje proteste kunder pushtimit Cekosllovakise qe mbahet si dita kur u be komunist plehu Sali Birishi nga “mallengjimi” i ketij akti heroik .
  4-DEKORATE INTELIGJENCE
  Enver Trimi drejtoi vendin qe e mori absolutisht te shkaterruar dhe pa asnje kokerr leku ne arken e shtetit.Ai drejtoi dhe luftoi balle per balle me Titon per 30 vjet qe dihet se ishte nje figurat boterore me finoke dhe i mbeshtetur fuqimisht per te shkaterruar shqiperine.
  5-DEKORATE PER DIZINFEKTIM TE TURKOSHAKEVE
  Kjo eshte vepra e tij madheshtore qe vuri si Pashko Vaso ne zbatim moton :feja e shqiptarit eshte shqiptaria.Si rrjedhoje ekesaj politike kemi me mijra familje shqiptare me besim miks qe i ben me teper shqiptare se fetare.Eshte kriminale sot te shohes sumat perpjete te disa besimtareve dallkauke perpara gjergj kastriotit ne Tirane dhe kjo mjafton per kete supermedalje
  Jane shume aspekte qe flasin ne favor te ketij legjendari por pa harruar shume bema te keqia te tij qe nqs do ishte gjalle do ti kerkonte ndjese shqipatreve.
  Ishte sistemi i Enver Hoxhes qe mori Sali morracakun nga vicidoli nga nje familje ekstremisht analfabete ,i dha shkolle e futi ne gjirin e famijes deri te oxhaku i tij dhe pastaj ky gjarper kafshoi te zotin..
  Nuk dua te mbroj Enver Hoxhen sepse ka qene ne nje fare menyre i para denuar nga koha qe jetoi dhe ideologjia qe perfaqsoi por Ate KOLLOS NUK MUND TA ZHDUKIN AS UFO-T nqs do vijne nje dite sepse ishte nje ZEUS qe historia e ka futur ne arkivat e saj.
  Ne ditet e sotme kur shqiperia eshte kthyer ne shprehje gjeografike nen ombrellen e Natos dhe klasa politike nuk eshte e afte jo vetem te vere ne funksion shtetin shqiptar por e ka shkaterruar ate perfundimisht duke e lene ne dore te ca ambasdoreve low life. Figura e tij eshte ne rritje progresiveVetem nje referendum popullor per Enver Hoxhen do ju mbylli gojen reaksionareve dhe tradhetareve te vendit te cilet ai i luftoi per 40 vjet dhe nuk jane pak..
  Ku shkoi ushtria e lavdishme,ku shkuan 20 miliarde armatime,pse u cuan per skrap floten ajrore dhe flloten detare,tanket,topat,pse po shiten hidrocentralet,ku shkuan pyjet,pemtoret,kanalizimet,hidrovoret,argjinaturat.
  Ku shkuan uzinat dhe fabrikat e perpunimit te kromit e bakrit,institutet e kerkimit,shpimet dhe shfytezimit.Kush I mori qindra reparte ushtarake, toka ne bregdet dhe kampe pushimi Te numerosh qindra objekte fabrika uzina,nderrmarje duhet nje dite e tere.
  Ku shkuan miliarda dollare qe u shiten keto vepra.
  Ku shkuan miliarda dollare te ardhura nga emigracjoni
  Ku shkuan miliarda dollare nga borxhet pa tavan
  Ku shkuan miliarda dollare nga energjia e h/c
  Ku shkuan miliarda dollare nga droga e lazaratit
  Nuk i heq asnje presje te gjitha bemave te Enverit si dictator ,por qe nga 1997 e kendej ai popull e tregoi veten se e kishte te nevojeshme dhe te domosdoshme diktaturen sepse jemi shperfyteruar totalisht si komb sepse po e poshtron nje moster si Berisha qe ka qene sa nje bole e Enverit.
  Berisha vrau,preu,dogji shkaterroi dhe ka vjedhur miliarda.Nuk mjaftoi kaq por e ka percare ate vend si kurre ne historine e tij.dhe kerkon ti veje flaken per here te trete atij vendi .
  Ate gabim qe bene shqiptaret ne shekullin e XV me turqit duke I ngrene edhe kockat Gjergj Kastriotit ate gabim bene ne 1992 duke I perdhosur varrin Enver Hoxhes me turkoshakun Berishe qe u vu ne pushtet atehere nga Udb jugosllave qe ne ate kohe ishte “binjakezuar” me sherbimet inteligjente amerikane.

  Reply to this comment
 26. fteri May 28, 07:43

  Xhuxho ! …të ka pushtuar kanceri urrejtjes ti kolerë madhë ofendon me urrejtje njerzit ,me ç’të drejtë o idjot dhunon fjalën e lirë .Ti nuk bisedon ,por kafshon si nepërka duke hedhur helm -TURP- !

  Shiko se si i gjithë populli shqipëtar si një korë i përbashkët i ka kënduar me një zë 10 milon shqipëtar brenda e jashtë atdheut këndon si epope legjendarit E.Hoxha :TITULLI

  *****Enver Hoxha e mprehu shpatën *****

  Enver Hoxha e mprehi shpaten
  Edhe nje here o per situaten.
  Kjo asht shpata qe u rrin tek koka
  Gjithe armiqve o qe ka bota.

  Enver Hoxha Tungjatjeta!
  Sa keto male e sa keto shkrepa!
  Zanin Shqipes lart ia ngrite!
  Gjithe kete popull ne drite e qite!
  Ylli i kuq shnderrin mbi maja.
  Bjen daullja edhe zyrnaja.
  Porsi nuse asht ba Shqipnia.
  Flamurtare i prin Partia.

  Enver Hoxha Tungjatjeta!
  Sa keto male e sa keto shkrepa!
  Zanin Shqipes lart ia ngrite!
  Gjithe kete popull ne drite e qite!

  Enver Hoxha Tungjatjeta!
  Sa keto male e sa keto shkrepa!
  Zanin Shqipes lart ia ngrite!
  Gjithe kete popull ne drite e qite!

  Reply to this comment
 27. Plaku Xhuxhumaku May 28, 14:34

  Ju te gjitha vejushat e Enver Bythos rroni akoma e mutin e Legendes se Shkerdhyer. Epo vazhdoni te hani kakë derisa ju pelqen.

  Reply to this comment
 28. elezi May 28, 15:32

  Nje pyetje kam per keto antienveristat e sotem.Po marrim nje shembull kete kengen folklorike me poshte…autori i ketij teksti kaq qene nje mik i imi por per cudi e shan Enverim me shume se te burgosurit e Spacit apo Burrelit edhe psa ka ngrene “buke lepurushi” ne kohen e Xhaxhit ku ky i fundit per tropojen dha dy porosi qe do ishin fatale per te dhe kombin
  .1.te cohen sa me shume djem tropojane per studime ne Tirane…
  dhe 2 te dergohen ne ato zona mjeke inxhiniere agronome per ti ndihmuar ne emancipimin e Veriut..Pra a duhet nje sumeleperis i Enveri te denigroje Enveri e tij me shume se ato te Spacit ?

  Jam nji çikë nga Dragobija
  Hije m’ka sot çiftelia

  Vetë e gdhena me nji dru mali
  Dern’e shpellës bac’Bajramit

  Vetë e thura o kangen time
  Enver Hoxhës me gjith’ urime

  O vetim (vetetime) o qe shkrep n’mes reve
  Lavdi venit ku ti leve

  Pyet Evropa e pyet Bállkani
  Kush po i prin ktij karvani

  Nji parti trimneshe e rrallë e
  Enver Hoxha gjithmon n’ball e

  O vrulli ynë o nuk mund të nálet
  Sup me sup jem lidh si malet

  Per rrethimin n’katër anet
  Kemi zemrat bashë si t’parëve

  E leta dinë mirë tradhëtia
  O pushken top e ka Shqipnija.

  O-hej.

  Reply to this comment
 29. demo May 28, 19:07

  Ky eshte nje folklor i percudnuar.Klithma vdekje prej tmerrit,qe shnderrohen ne klitma urimi.Turpi per ata injorante qe i kane renditur keto vargje te shtirur,pa pike vlere.Ajo karroqja si baldose,Fatimja e vetekenaqur e leshon ate piskame maloke qe te cjerr veshet.Keto kenge jane turpi i folklorit te malsise,qe ka kenduar prej tmerrit.Shpejt do te harrohen.Brezat e ardhshem do te turoperohen me keto pacavure pa vlere.

  Reply to this comment
  • Plaku Xhuxhumaku May 28, 19:44

   Shume e drejt o demo, madje keto histerizma idiotike do te ishin harruar me kohe, po te mos ishin keto vejushat e Enverit qe i mbajne gjalle, gjoja per te treguar se sa shume e ka dashur populli Enver Bython, kur dihet mire se cfare i beri populli statujes se rrezuar te Enverit, E PSHURRI.

   Reply to this comment
 30. The Percentages agreement . .1944 May 28, 21:38

  JAM DAKORT ME SHUME KOMENTUES ME LART
  .
  QE THONE SE NDALIMI I MONARKISE NE
  .
  .KONGRESIN E PERMETIT NUK ISHTE DICKA
  .
  .PRIMARE POR SEKONDARE PASI ZOGU JO
  .
  VETEM QE KREU TRADHETI POR NUK BERI ASNJE
  .

  HAP KUNDER FASHIMZIT PASI USA -GB-URSS E
  .
  PERCMONIN DHE NUK JA VAREN TORBEN

  .
  DHE Kasapet STALIN DHE CHURCHILL ISHIN BOSAT E BALLKANIT DHE TE EUROPES .PIKE..kush ka iluzion tjeter eshte ose budalla ose do te shtyje kohen.
  Roli pozitiv I ENVER HOXHES qe disa analiste te shquar amerikane e quajten CEZARI BALLKANIT duket pot a krahesojme me ngjarjet ne Greqi ku pas 1944 u vrane U SAKATUAN nga e djathta ekstreme ne ‘TERRORRIN E BARDHE” mbi dy miljon greke dhe mbi 100 femije greke u cuan jashte vendit..biles ca udheheqes kryesor te luftes greke ju prene kokat dhe I varen si kanibale ne shesh,,,dhe me nje fare miratimi te komandes angleze..biles arriti qe ne vitet 1948-1949 u oerdor napalm kunder ushtrise majte greke…pra shikoni cfare maskrash u bene sepse

  POPULLI GREK NUK DINTE GJE PER MARREVESHJEN E KASAPEVE STALIN DHE CURCILL.
  E NJEJTA GJE DHE PER SHQIPERINE QE NUK E KISHIN NE HESAP SE JA KISHIN DHENE PESHQESH TITOS SIC TREGONTE DJALI CURCILLIT RUDOLFI QE ISHTE NE SHTABIN E TITOS
  PRANDAJ I LUTEM CA KOMENTUESVE QE TE MESOJE HISTORINE SE NE JEMI MILINGONA PARA SUPERFUQIVE…

  .KURSE ENVER HOXHA ISHTE NJE PERJASHTIM NE HISTORINE BOTERORE SE ESHTE I VETEM LIDER I NJE VENDI LILIPUT QE U MAT ME SUPRFUQITE

  The Percentages agreement .
  .
  was an agreement between Soviet premier Joseph Stalin and British prime minister Winston Churchill during the Fourth Moscow Conference on October 1944, about how to divide various European countries into spheres of influence. The agreement was made public by Churchill. The US ambassador, who was supposed to represent Roosevelt in these meetings, was excluded from this particular discussion.
  The agreement
  Winston Churchill proposed the agreement, under which the UK and USSR agreed to divide Europe into spheres of influence, with one country having “predominance” in one sphere, and the other country would have “predominance” in another sphere According to Churchill’s account of the incident, Churchill suggested that the Soviet Union should have
  90 percent influence in Romania
  and 75 percent in Bulgaria; the
  United Kingdom should have
  90 percent in Greece; and they
  should have 50 percent each in Hungary and Yugoslavia.
  Churchill wrote it on a piece of paper which he pushed across to Stalin, who ticked it off and passed it back. The result of these discussions was that the percentages of Soviet influence in Bulgaria and, more significantly, Hungary were amended to 80 percent.
  .
  PRA PRIMARE NE KONGRESIN E PERMETIT ISHTE
  .
  .ARGUMENTI SE “DE FAKTO” TRE TE MEDHENJTE
  ..
  E KARTES ATLLANTIKUT E NJOHEN PUSHTETIN E
  .
  .ENVER HOXHES DUKE I LEJUAR KETIJ TE FUNDIT
  .
  .QE NE KONFERENCEN E PAQES NE PARIS NE
  .
  .1946 JO VETEM NEUTRALIZOI GREKUN KALDARIS
  .
  POR DHE CHURCHILLIN QE FAKTIKISHT ISHTE
  .
  .ANTISHQIPTARI ME I MADH I HUAJ QE KA
  .
  .DEMTUAR ME SHUME SHTETIN SHQIPTAR PER TE GJITHE KOHRAT

  Reply to this comment
 31. fteri May 28, 22:21

  Porosia e legjendarit E.Hoxha për malësorët dhe gjithë shqipëtarët ka qenë ,ta kenë pushkën plot ,kjo është në traditën e popullit ,dhe sugjerim i përvojës tijë shekullore ,fjala e fundit i ka mbetur gjithnjë pushkës.

  Edhe me ju që dini vetëm të shani ,kjo do ishte më e mira ,për të kuptuar të vërtetën ,dhuna është mamia e çdo rendi të ri. Tu japim një shqelm këtyre tradhëtarve që kërkojnë të falsifikojnë historinë.

  Reply to this comment
 32. demo May 29, 10:08

  O bo.bo.bo bo.,bo, sikur degjoj piskamen e Fatime malokes.Fatimja eshte morbi mercenar i Lugut te Zi te Tropojes..Ashtu si jane Hoxhiste te terbuar,ashtu jane edhe antihozhiste.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*