Specialistët: Mishi që konsumohet i sapotherur rrezikon shëndetin

July 31, 2018 20:28

Specialistët: Mishi që konsumohet i sapotherur rrezikon shëndetin

Nutricionistët shprehen se mishi nuk duhet konsumuar i sapotherur, por fillimisht ai duhet të kalojë një periudhë maturimi në ambient të freskët.

Ato argumentojnë se ngordhja biologjike e mishit nuk ndodh menjëherë pas therjes.

Nutricionistja Enkelejda Ferrollari thotë për Top Channel se periudha e maturimit në ambient të freskët eliminon një pjesë të baktereve apo mikroorganizmave që vetë kafsha ka gjatë procesit të jetës, apo që ka marrë gjatë therjes.

Megjithatë, një tregtar mishi pohon qëndrimin e konsumatorëve, duke thënë se “klientët dëshirën e kanë të pikojë gjaku, atë quajnë mish të freskët”.

Në vendet e BE-së është e ndaluar që mishi të konsumohet i sapotherur, pasi maturimi i mishit është i nevojshëm për shpërbërjen e hormoneve dhe antibiotikëve.

Presidenti i Urdhërit Veterinar, Ymer Elezi shprehet se “ai mishi që theret sot kërkon një periudhë maturimi, e cila është një periudhë qetësie biologjike që shkon 15-17 ditë. Fjala antiobiotikë sjell probleme në veshka, në mëlçi sjellin probleme në gjak këto hormonet. Nxisin këto sëmundjet që janë kancerogjene. Dhe efekti i përgjithshëm është se kanë ndikim tek jetëgjatësia.”

s.a/dita

 

July 31, 2018 20:28
Komento

6 Komente

  1. aaaaaaaaaaaaaaaaahahahaaaaaaaaaaa ymer elezi shkenctare allaturka July 31, 20:43

    cereeee !

    haaaaaaaaaaaaaaaaaa
    haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    si mundet te jetohet me kta gamor rrace

    duhet me u lon me u stazhunu mishi haaaaaaaaaaaaa
    haaaaaaaaaaaaaaaa

    o stan bagetish qite jasht

    nastrudinin e diplome idioti

    Reply to this comment
  2. MH July 31, 21:05

    Teper e cuditeshme festimi i nates se Shenkollit nga besimtaret katolik te cilet e thernin kurbanin nji dite para apo dhe po ate dite dhe ne mbramje e banin ferlig.
    Te ju tham te drejten asnjiher ne jeten teme nuk shijova mish ma te shijshem se ate te ferligut ne naten e ShenKollit.Per cudi te shkences teper te vonume qe shpaloset sot nuk gezoj asnji lloj semundjet qe detyrimisht per hater te shkences se vetirinarise duhet te kem sa per derman njilloje apo nji far semundjet qe t’i plotesojme me argumente vrejtjet dhe keshillat e veterinerit te shkolluem me ngarkes shkencerie z.Ymer Elezit pa anashkalue dhe Nutricionisten Enkelejda Ferrollari.
    Ne fund pershendetjen:
    Iu paqin krise per kete sene shkollimi se,kur duhet te theret bagetia.E kur duhet te hahet.
    Pergjegjesin po ia lam Naim Frasherit qe nuk e vargezoi therjen e bagetise ne ate kryeveper.Qe ta dinim kur,si,dhe cfare bahet me stazhin e therjes e deri ne te ushqyer.

    Reply to this comment
  3. demo July 31, 22:52

    Ju genjejneeee o popull !!!! Ju mashtrojneeeee!
    Duan te shesin kalbesirat e importit te Companive,qe kane vite kermat neper frigoriferee.Mishi i sapotherur dhe peshku i sapokapur duhen konsumuar menjehere.
    MESONJJESJA fuqiplote eshte natyra,nuk jane keta mashtrues.Jemi pjese e memes natyre.Cfare ben ujku tigri,luani?Presin sa te stazhionohet mishi nne frigorifer?Kane filluar sulmin kunder mishit te fresket,duke sekuestruar mishin e kasapeve gjoja per kushte higjenike,poor ne fakt kerkojne te bllokojne kasapet e mishit te fresket,per te favorizuar kompanite qe importojne mish me HORMONE,PA SHIJE,KALBESIRA,BRAZILJANE ME SALMONELLE DHE SEMUNDJE TROPIKALE,sic bene me miellin serb per kafshe,qe vinte nga depozitat dhjetra vjecare te ushtrise sovjetike.O popull!Merre bagetine dhe there vete poshte pallatit,se ju hane mutin mender keta qelbesira!

    Reply to this comment
  4. anti-injoranca. July 31, 23:57

    Keni zbuluar ujin e ngrohte!!
    Tradite i cike barbare e perzier me turq e sa e sa te tjera…
    Bota e civilizuar dhe shkenca kete teknike as qe e vene ne diskutim, kudo qe blen mish ne Europe eshte me kete detyrim higjeno-sanitar.
    Gomari fluturon? Po po fluturon.

    Reply to this comment
  5. tom August 1, 07:51

    prandaj mishi me origjin nga brazili eshte i shijshem se eshte i stazhionuar per 15 deri 17 vjete( jo dite) dhe sidomos kur e sjellin keta specialiste.Dhune kunder prodhimit vendas me te gjitha menyrat,

    Reply to this comment
  6. Kuq e zi August 1, 19:54

    Po adresen ku ta ble mishin pse nuk e thua qe ta bejme rreklamen te plote
    Jeni bere me keq se ata doktorrat qe te japin rreceten dhe thone qe ilacet i gjen vetem filan farmaci?

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*