Streha e fundit e horrave

Nga Ismail Kadare August 8, 2013 11:29

Streha e fundit e horrave

Gjatë gjithë vitit 1999, për herë të parë  në jetën time, për shkak të luftës në Ballkan, kam mbajtur, në mënyrë të vijueshme, shënime. Nën titullin “Ra ky mort e u pamë”, shënimet, në trajtë ditari, janë botuar si libër më vete në shqip dhe në disa gjuhë europiane.Ditën e 31 majit 1999, në kulmin e bombardimeve të NATO-s, shënimi i ditës merret me një polemikë midis shqiptarësh në gazetën “Illyria” të Nju-Jorkut. Shkak është shkrimi “Skënderbeu e kishte nënën sllave” (me autor Fatos Lubonjën), botuar pak ditë më parë në “Courrier International” të Parisit. Autori shqiptar i shkrimit fajësohet me një gjuhë tejet të ashpër, për qëndrim antishqiptar e njëherësh antieuropian. Pra, është 31 maj i vitit të fundit të mijëvjeçarit të dytë. Shprehja “ora e keqe”, më shumë se metaforë, është përcaktim i saktë i kohës për Kosovën. Ajo mezi po merr frymë nën masakrën serbe, një nga më të egrat e shekullit. NATO-ja është duke bombarduar Serbinë, për shkak të shqiptarëve të Kosovës dhe shqiptarët po paguajnë taksën. Shkurt, për ndëshkimin e Serbisë, NATO-ja ka vënë aviatorët dhe avionët më modernë të saj, kurse Kosova ka vënë gjënë më të vjetër në botë, në kësi rastesh: gjakun. Liria e kërkon se s’bën  këtë karburant të vjetër, dhe shqiptarët e dinë këtë. Hakmarrja serbe është në kulmin e saj: grirje  foshnjash, përdhunime vajzash e grash, djegie shtëpish, vrasje verbazi, shpërngulje, tmerr. E deshët ndërhyrjen e NATO-s! Ja NATO-ja! Gëzojuni asaj! Kosova është me shpirt ndër dhëmbë.  Gati po jep shpirt. Dhe pikërisht mu midis makthit, në një nga revistat më ndikuese europiane, një rimohues shqiptar e boton këtë shkrim, për të cilin ndërgjegjja e tij, sipas fajësuesve, duhej të përgjigjej më pas. Shkrimi do të quhej, as më pak, as më shumë, thikë në shpinë kundër Kosovës.Ishte e ngutur një akuzë e tillë? Ishte ky shkrim një lajthitje e rastit, kapardisje antikombëtare, snobizëm, etje për t’u dukur modern? Ishte një përzierje e të gjithave, madje diçka më e rëndë? Shkrimi, para së gjithash, kishte të bënte me një polemikë nga më të ashprat në Shqipërinë paskomuniste. Në qendër të kacafytjes (një fjalë disi më e saktë në këtë rast), ishte Gjergj Kastrioti, por, siç ndodhte shpesh me zotin Gjergj K., kur hynte në skenë, gjithë çështjet madhore të kombit shqiptar, Rilindja, gjuha shqipe, zanafilla ilire e shqiptarëve, raportet e mitit me historinë, vetë çmitizimi dhe mitet e rrejshme shqiptare, do të ndërlikoheshin rreth tij.  Dy grupimet që do të ndesheshin, “albanologët e rinj”, ose rimohuesit, siç u quajtën shkurt, dhe kombëtaristët, kundërshtarët e tyre, do të përdornin kundër njëri-tjetrit gjithë minierat e gjuhës shqipe, çka do të ishte një festë për përpiluesit e fjalorëve, nëse ende kishte të tillë.Thënia “patriotizmi, streha më e fundit e horrave”, ishte ajo që, më shumë se çdo tjetër, do të përdorej në kronikën shqiptare. Pavarësisht se  autori i saj herë shpallej Xhefersoni, herë Sokrati, herë Nëna e Çërçillit, Volteri apo Xhon Lenoni, kjo nuk pengonte aspak që të bëhej thënia më e njohur në vend.Fajësimet e të dyja palëve, për nga mizoria, ngjanin si pika uji. Ndërsjelltazi, ashtu siç edhe pritej, u quajtën tradhtarë, reaksionarë parakë, kombëtaristë, antishqiptarë, fashistoidë, nënëterezistë, kanunorë, gjer te llaci-faci, shule, e natyrisht ylberistë, çka dihej ç’nënkuptonte. Në pranverë të vitit 1999, ndaj autorit të shkrimit të “Courrier International” do të përdoreshin së paku gjysma e këtyre cilësorëve. Për strehsat, të thoshe se nëna e Skënderbeut ishte serbe, e sidomos ta thoshe këtë pikërisht në maj të vitit 1999, ishte vërtetimi më i saktë se punoje për serbët. Në thelb, akuza tingëllonte groteske. Me nënë jo sllave ose sllave (çka mund të ishte e vërtetë për Vojsava Tribaldën, një sllave, me sa dukej, e martuar me Gjon Kastriotin, të atin e Gjergjit, sipas dokeve mesjetare, kur feudalët në krushqitë e tyre shkërbenin mbretërit), Gjergj Kastrioti mbetej po ai. Madje, edhe të atin ta kishte serb (do t’i vinte  radha edhe këtij), përsëri nuk ndryshonte asgjë. Ai ishte heroi i parë i Shqipërisë dhe i shqiptarëve, i njohur nga gjithë bota si i tillë dhe vetëm si i tillë, dhe kjo nuk mund të ndryshohej kurrë në kurrfarë rrethanash nga kurrkush.

Por strehsat nuk dorëzoheshin lehtë. Ata e kishin kuptuar se do të ishte më mirë të përdornin më pak sharje e më shumë logjikë. Kështu, në vend që të kuptonin se po tronditnin botën, duke shpallur se sa skandaloze ishte amësia ose atësia e rreme e Skënderbeut, u vunë të zhbironin ca dokumente e ca arkiva, aq sa ua lejonte, natyrisht, vrulli i tepërt polemist. Së pari, e kuptuan se duhej t’u mbushnin mendjen të tjerëve, se pse ishte i keq shkrimi famëkeq në “Courrier International”, ditën e fundit të muajit maj, në vitin e fundit të mijëvjeçarit të dytë. Ata zbuluan se “çmitizuesi” shqiptar nuk ishte aspak origjinal, siç kishin kujtuar. Tezën e prindërve serbë të Skënderbeut, e kishte marrë nga dikush tjetër dhe ky dikush tjetër nuk ishte veçse famëkeqi, sipas tyre, Vuk Drashkoviç, një nga ministrat e Millosheviçit, rrjedhimisht një ndër përgjegjësit për plojën e Kosovës. Së dyti, se kjo tezë ishte botuar në vitin 1987, pra, dymbëdhjetë vjet përpara plojës, në gazetën franceze “Le Monde Diplomatique” dhe bënte pjesë në tezat që duhej të përgatisnin shpërnguljen e shqiptarëve nga Kosova. Së treti, se as Drashkoviçi nuk ishte origjinal, por përsëriste në shkrimin e tij teza të vjetra serbe, të Radonicit, 1942, e teza edhe më të vjetra të Vladan Gjorgjeviçit, të Grashaninit, të Çubrilloviçit, të Millosheviçit, që flisnin jo vetëm për zanafillën serbe të Skënderbeut, por, kryesorja, e lidhnin këtë zanafillë me këmbënguljen e tyre se Kosova kishte qenë e mbetej djepi i serbizmit, ndaj serbët nuk do ta lëshonin kurrë atë. Së katërti, strehsat zbuluan se shumicën e argumenteve, qoftë për Skënderbeun, qoftë për rrënjësinë e shqiptarëve në Ballkan, mohsat i kishin marrë nga famëkeqja, sipas tyre, Akademia serbe e Shkencave.

 Kthim te “Courrier International”,

31 maj 1999

Është tmerr në Kosovë. Është kulm i krimit, i shpërnguljes, i përdhunimit të grave e të vajzave, shkurt, i hakmarrjes meskine serbe kundër  shqiptarëve. Propaganda serbe, me frymën e fundit të saj, kërkon të përligjë masakrën, atë për të cilën po ndëshkohet nga Europa dhe Aleanca Atlantike. Ajo kërkon të përligjë sidomos famëkeqin “spastrim etnik”, sepse ky i fundit i kujton gjithë botës holokaustin kundër hebrenjve. I kanë shpenzuar të gjitha argumentet, ndaj bëjnë ç’bëjnë i kthehen më të vjetrit, atij prej të cilit kanë pasur gjithmonë fat: Kosova djep i Serbisë e i serbizmit. Kanë shpresë se edhe këtë herë kjo histori nuk do t’i lërë në baltë. Në mos i përligjtë plotësisht, së paku për të zbutur disi zemërimin europiano-amerikan, vetëm ajo mund të shërbejë, historia e djepit serb. Ninullat me djepe e me foshnja kanë qenë gjithmonë të përshtatshme për të ndjellë keqardhje. Ato i kujtonin gjithkujt se ishte e lehtë të bombardoje Serbinë, por duhej bërë një përpjekje për të kuptuar shpirtin e saj, brengën shekullore, kujtimet, ahtin e saj. Ishte e vështirë për ballkanasin të ndahej nga djepi historik. E aq më tepër për serbin. Ndaj dhe në ishin bërë gabime, për diçka që quhej e shenjtë ishin bërë, për kujtimet e vjetra, nostalgjinë, ahtin e madh. Dhe historia, e përmendur qindra-mijëra herë, përsëritet: Kosova ishte shpirti i pavdekshëm i serbizmit, kuptimi, simboli, Jerusalemi, dhimbja, triumfi, zia, shkurt, nyja ku gjithçka nis e po ashtu sos. Në shkrimin e tij, Vuk Drashkoviçi, shkrimtar dhe ministër i Jashtëm i Serbisë, flet për të gjitha këto. Autori i këtyre radhëve e ka një kujtesë më tepër për këtë tekst, për arsyen e thjeshtë se teksti I Drashkoviçit është shkruar në trajtë letre të hapur, drejtuar pikërisht “kolegut I. Kadare”. Pas daljes në shtypin serb më 1987, letra e hapur është botuar në “Le Monde Diplomatique”,  në prag të festimit të gjashtëqindvjetorit të betejës së Kosovës, aty ku Millosheviçi lëshoi rrufetë kërcënuese kundër shqiptarëve. Ajo është ribotuar, në të njëjtën gazetë, dymbëdhjetë vjet më pas, më 1999, kur Kosova digjej në flakë, pikërisht nga këto rrufe. Drashkoviçi, në të dyja rastet, më  drejtohej si kolegu kolegut, më kujtonte shenjtërinë e artit, më bënte thirrje të braktisja vegullitë kombëtariste shqiptare e të bashkohesha me të (për çështjen e djepit natyrisht) dhe këtë ma thoshte me zemër në dorë, duke pasur si dëshmitare Francën, në kryeqytetin e së cilës e shpallte këtë kumt ngashëryes.Duke qenë vetë lehtësisht i sulmueshëm, siç janë zakonisht shkrimtarët, Drashkoviçi më drejtohej me një keqardhje prej kolegu, duke më kujtuar, ndër të tjera, gjithë kronikën e “djepit”, historinë, kujtimet, manastiret, betejën e Kosovës e martirizimin e princ Llazarit, shkurt, gjithë shenjat dhe vulat tokësore dhe hyjnore, që dëshmonin, sipas tij, përkatësinë serbe të Kosovës. Ndërkaq, pikërisht në radhën e këtyre vulave, ai  shtonte diçka që, ndonëse e përmendur edhe më  parë aty-këtu, këtë herë merrte një ngarkesë simbolike të dorës së parë: zanafillën serbe të Skënderbeut. Me fjalë të tjera, jo vetëm që Kosova, bashkë me varret, manastiret, katundet, dhimbjet e gjithçka tjetër të epërme, ishte kryekrejet serbe, por dhe vetë kryeheroi i shqiptarëve Gjergj Kastrioti Skënderbeu ishte i tillë. Thënë ndryshe, Kosova, përveç djepit, mëtonte tani edhe kurorën. Në letrën e tij, Drashkoviçi, pasi më hapte zemrën, siç ndodh midis kolegësh, më kujtonte se isha një përhapës i ideve antiserbe të Vatikanit dhe të Austrisë katolike, gjithmonë si kolegu kolegut, më  shkruante me keqardhje se isha në anën e gabuar, domethënë, sipas tij, në anën e vrasësit të Arkimedit, të atyre që dogjën Xhordano Brunon, që i morën jetën në duel Pushkinit, madje që torturuan njëzet e tri herë rresht Kampanelën!  Këtë tekst ka kopjuar çmitizuesi i vockël shqiptar F. Lubonja, në maj të vitit 1999, në kohën kur Kosova, për shkak të teksteve të tilla, digjej, masakrohej e përdhunohej. Shkrimi në “Courrier International”, për çdo kohë, por sidomos për kohën kur u shkrua, ishte, sipas strehsave, një dhuratë për serbët. Por historia e djepit nuk mbaronte me kaq.

Sipas strehsave, falë zellit serb dhe falë çirakëve vullnetarë shqiptarë, ndërhyrja e të cilëve kishte  vlerë të veçantë, trillimi kundër Skënderbeut ishte bërë disa herë pjesë e pasioneve politike bashkëkohore në Europë. Për të dhënë vetëm një nga shembujt e shumtë, do të përmendej programi politik I kryetarit të FPO-së (Partisë Konservatore të skajshme austriake), Heinz-Christian Strache, mik i  Serbisë dhe antishqiptar, ku, ndër të tjera, për çudi, flet për çështjen e Kosovës, duke e lidhur me kinse zanafillën serbe të Skënderbeut. “Kosova është rajon i stërlashtë serb… Përveç kësaj, heroi kombëtar i shqiptarëve Gjergj Kastrioti Skënderbeu, që ka jetuar nga 1403-i gjer më  1468, ka qenë në të vërtetë serb, me nënë dhe baba serb.” Këto fjalë thuhen në Vjenë, më 2008, kur  Millosheviçi, xhelati i shqiptarëve, ai për të cilin  ky fashist austriak derdh lot, ka kohë që ka vdekur.  Por fjalët thuhen në të njëjtin vit, kur në Tiranë, në kryeqytetin shqiptar, vlon një polemikë e ashpër  pikërisht për Skënderbeun, për mitet që kinse janë krijuar për të, e që duhen çmitizuar, pra, rrënuar  me ngut. E midis këtyre kinse miteve, ai që, siç u  pa më lart, qëndron përbri çështjes së Skënderbeut është rrënjësia e shqiptarëve, ajo që në histori njihet si zanafillë e tyre ilire.

 

Kush janë horrat dhe cila është streha

Historia e re me Gjergj Kastriotin është më e  vjetër se ç’duket. Ajo ka nisur fill pas rënies së  komunizmit. Një roman i shkurtër, i titulluar “Mekami”, i një shkrimtari të quajtur problematik, K.  Trebeshina, botuar në rrethana të dyshimta në Kosovën ende nën sundimin serb, shënon fillimin e  fushatës së egër kundër personazhit. Në atë libër, heroi i parë i shqiptarëve, trajtohet as më pak, as më shumë si hajdut kuajsh dhe agjent i Italisë.  Vetë autori, i përndezur prej sulmit të vet, e shpall  veten turk.Ndërkaq, autori i librit mëton cilësimin  si disident. Ndaj pyetjes, për ç’merita?, përgjigjja  është e prerë: për një promemorie që i paska dërguar Enver Hoxhës, më 1953. Sipas saj, është  ndoshta shkrimtari i parë në Shqipëri, që ka guxuar  t’i shkruajë diktatorit: ti dhe shokët e tu jeni vrasës, që jo vetëm do të vrisni më pas njëri-tjetrin, por do ta mbytni vendin në gjak! Tingëllon disi e pabesueshme për cilindo, por sidomos për strehsat. Dyshimi për promemorien dyfishohet kur sillet ndër mend e kaluara letrare e personazhit: Shkrimtar si shumë të tjerë, me lavde për komunizmin dhe kulmi, pikërisht në mars të  vitit 1953, pak kohë përpara promemories, me poemën më himnizuese, kushtuar Stalinit, në ditën e vdekjes së tij.Këto kujtime prekëse nuk e ndryshojnë aspak statusin e personazhit. Madje, ai nuk lëkundet as kur strehsat, këtë herë të zemëruar keq, zbulojnë se kinse disidenti, ose  kinsi, siç do të quhej shkurt, jo vetëm s’ka qenë kundër regjimit, por ka qenë oficer i Ministrisë famëkeqe të Brendshme, pra, pjesë e thelbit gjakatar të shtetit. Që njeriu gëzonte mbrojtje të fshehtë, kjo ishte  e qartë. I turbullt ishte shkaku. Mbrojtja shtrihej në të dyja regjimet: në komunizëm dhe në paskomunizëm. Nga të dy krahët e politikës: e djathta dhe e majta.Vetvetiu bëhej pyetja: disident kundër kujt kishte qenë në të vërtetë kinsi? Me ç’dilte, disidenca e tij më e qartë paskësh qenë kundër Skënderbeut. Ajo kundër regjimit mbetej për t’u vërtetuar. S’do të kalonte shumë kohë dhe, pas Kastriotit, do të hidhej hija e keqe për atë që quhej periudha më e ndritur e historisë shqiptare dhe bijë e drejtpërdrejtë e Iluminizmit europian Rilindjen Kombëtare. E pas saj, mbi gjithçka të shpallur si vlerë morale e kulturore e kombit: mbi gjuhën shqipe, mbi zanafillën ilire të saj dhe të gjithë shqiptarëve, mbi themeluesin e shtetit shqiptar më 1912, gjer  mbi Nënë Terezën, që gjatë ceremonisë së çmimit  “Nobel”, në Oslo, kishte treguar moselegancën të  zinte ngoje zanafillën e vet shqiptare. Strehsat , merret me mend, e humbën çdo durim.  Pas shpenzimit me tepri të epitetit “antishqiptar” e bënë disi më të larmishme listën e sharjeve. Iu kujtuan mohsave  prejardhjen nomenklaturore, duke  mos harruar t’i krahasonin me vezë të gjarprit, që donin të mbronin krimet e etërve të tyre, gjë që  nuk u prit mirë prej opinionit publik. Një etikë e  heshtur ishte bërë zotëruese, ndërkaq, në Shqipëri,  që gjëra të tilla të mos kujtoheshin.

 

Pse hesht Kadare?

Nga Xhevdet Shehu

Shpesh e më shpesh pas zgjedhjeve të 23  qershorit nga njerëz të ndryshëm, qytetarë por edhe intelektualë pyetet me një lloj  kurioziteti: Pse nuk flet Ismail Kadare? A e ka marrë vesh shkrimtari i madh ndryshimin  e madh që ka ndodhur më 23 qershor? Çfarë qëndrimi ka për këtë ndryshim, si e konsideron humbjen e Berishës dhe ç’mendim  ka për qeveritarët e rinj që marrin çelësat e drejtimit të shtetit në shtator? Mirëpo, Kadareja edhe pse i ndodhur në Shqipëri gjatë kësaj periudhe nuk ka folur. Kjo u bën përshtypje qytetarëve të këtij vendi. Ndërkohë ndodhi dhe diçka që turbulloi mendjet e shqiptarëve duke ngritur një furtunë mediatike në hapësirat shqiptare dhe përtej tyre: Analisti Fatos Lubonja, në një shkrim për revistën “Sudosteuropa Mitteilungen”, e cilësoi Ramush Haradinajn një vrasës, që u lirua nga Haga pas zhdukjes dhe ekzekutimit të dëshmitarëve. Për këtë arsye, ai ka kritikuar politikanët shqiptarë, duke nisur nga Berisha dhe Rama, pse kanë dalë në mbrojtje dhe kanë përgëzuar Haradinajn për lirimin e tij. Shprehimisht në atë shkrim Lubonja pohonte:  “Ironia është se të gjithë politikanët e lartë që celebruan të shfajësuarin kanë informacion të mjaftueshëm, në mos për të qenë të bindur, për të pasur dyshime serioze se akuzat e Hagës ndaj Haradinajt janë të vërteta.  Pra, se në vitet 1998–1999, dhe veçanërisht pas bombardimeve të NATO-s, njerëzit e UÇK-së, që Haradinaj ka drejtuar, kanë rrëmbyer serbë, romë, shqiptarë, ndër ta edhe gra, të cilët janë mbajtur në kushte çnjerëzore robërie në burgje të improvizuara, janë torturuar, përdhunuar, vrarë; se ka një numër jo të vogël të zhdukurish, ndër të cilët edhe shumë shqiptarë kosovarë, që janë ndër ata që UÇK i konsideronte tradhtarë apo jo mbështetës të saj; dhe se Haradinaj është çliruar nga këto akuza ngase ai apo njerëzit e tij kanë frikësuar dhe vrarë dëshmitarë. Ata e dinë se raporti i Këshillit të Europës i vitit 2010 e ka cilësuar gjendjen e mbrojtjes së dëshmitarëve në Kosovë si më të keqen në Ballkan edhe për shkak se vendimi i vitit 2008 i ICTY, që e nxori të pafajshëm Haradinajn herën e parë, nënvizonte vështirësitë për t’i bindur dëshmitarët nga Kosova të shkonin në Hagë dhe të dëshmonin. Ata e dinë se në gjyqin e fundit dhe përfundimtar dëshmitarët refuzuan të flasin ose ndryshuan versionin e tyre të ngjarjeve. Ata e dinë, po ashtu, se e njëjta gjë ka ndodhur edhe në gjyqin e një heroi tjetër të UÇK-së, Fatmir Limajt”. Kur doli ky shkrim i Lubonjës dhe me një jehonë të jashtëzakonshme pozitive në shtypin dhe mediat serbe, por edhe me një reagim shumë të fortë kundër Lubonjës në shtypin shqiptar, përsëri, madje me një dëshirë më të fortë, ishin dhe janë të shumtë ata që vazhdojnë të shtrojnë pyetjen: Pse hesht Kadare?

 

Një interpretim për heshtjen e Kadaresë

Ismail Kadare është padyshim një shkrimtar mjaft i angazhuar dhe që ka folur e shkruar me një përgjegjësi maksimale si rrallëkush tjetër për këto zhvillime. Ai e di kur flet dhe përse flet. Sepse fjala e tij peshon shumë në opinionin shqiptar, por edhe më tej. Prandaj, unë nuk pajtohem kurrsesi me ata që duan me çdo kusht që Ismail Kadare të flasë me çdo kusht, sa herë që i turren gazetarët për ta intervistuar. Ismaili e di shumë mirë qëështë mjaft i lakmuar për gazetarët, ndaj dhe me gjithë atë përvojë që ka nuk bie kollaj në kurthin që i ngrenë në çdo hap që bën. E para, lidhur me zgjedhjet e 23 qershorit. Fakti që kërkohet prononcimi shkrimtarit të shquar e ka një domethënie. Sepse më 23 qershor mendoj se ka ndodhur një zhvillim shumë i rëndësishëm. Për herë të parë mbas më shumë se dy dekadash në një shoqëri pluraliste, janë zhvilluar zgjedhjet më të lira dhe më të drejta. Ky është tashmë një fakt i pranuar ndërkombëtarisht. E pranoi dhe pala humbëse që ishte në pushtet dhe kryetari historik i PD-së, Sali Berisha u detyrua të jepte dorëheqjen. Deri këtu jemi në rregull. Deri këtu ne shqiptarët e treguam veten si qytetarë të denjë të Europës. Sjellja jonë në këto zgjedhje është përshëndetur me entuziazëm edhe nga kancelaritë perëndimore. Anormaliteti i përsëritur me prirjen për t’u kthyer në një traditë të shëmtuar, ku përziheshin manipulimi, dhuna deri edhe përgjakja e bënin shkrimtarin të mos qëndronte shpërfillës ndaj këtyre zgjedhjeve. Mirëpo, çuditërisht, këto zgjedhje e prishën traditën e keqe. Ato ishin normale. Një koalicion qeverisës humbi dhe iku, një tjetër fitoi dhe pritet të qeverisë vendin. Ishin një palë zgjedhjesh nga më të mirat të zhvilluara në dy dekadat e fundit. Ky  fakt besoj se e ka ngazëllyer shkrimtarin, por nuk ka ndonjë arsye për të fajësuar shkrimtarin pse nuk flet në këtë rast. Që të na thotë ‘bravo’, ja kështu duhet! Unë do të thosha se ai për natyrën që ka, mund të na qortonte pse ishim kaq të vonuar në këtë sjellje evropiane. Ja përse mendoj se është i përmbajtur dhe  nuk flet për këtë çështje Ismail Kadare. E dyta, ka të bëjë me rastin ‘Lubonja’. Jam i sigurt që për këtë prononcim të fundit të Lubonjës shkrimtari është nervozuar dhe ka turfulluar, mund të ketë lëshuar një lumë të sharash se pse s’na u ndanë asnjëherë këta trushkulur që kërkojnë vetëm t’i shtojnë vetëm telashe këtij populli e këtij vendi. Por besoj gjithashtu se shkrimtari nuk është befasuar. Sepse ky është një fenomen i përsëritur. Reagimet kundër Lubonjës në këtë  rast kanë qenë thuajse unanime.  E përbashkëta e këtyre reagimeve të shqiptarëve brenda dhe jashtë Shqipërisë mund të përmblidhet brenda këtyre fjalëve: Ç’është ky i lajthitur që del edhe mbi Gjykatën e Hagës, që e cilëson Ramush Haradinajn një kriminel dhe që i quan bashkëkombasit e tij skizofrenë? Si nuk nxuri mend ky njeri, edhe kur i kundërvihet një opinion i tërë për këto qëndrime? Ndaj në mllef e sipër dikush thoshte: Fatos Lubonja ka veshur fustanin e Karla del Pontes! Dalja atje ku s’e pret e ndokujt ‘kundër rrymës’, apo thënë troç kundër interesave të shqiptarëve është kthyer në një farë mode të neveritshme sidomos në dy dekadat e fundit. Shkrimtari Kadare u është kundërvënë si askush tjetër këtyre qëndrimeve dhe nuk e ka fshehur asnjëherë përbuzjen ndaj tyre.  Mirëpo, del dikush e thotë: Pse nuk shprehet shkrimtari ndaj këtij qëndrimi të fundit të Lubonjës? Në fakt shkrimtari është shprehur dhe madje fuqimisht. Në librin e tij “Mosmarrëveshja” shkrimtari i kushton faqe të tëra jo vetëm Lubonjës, por edhe Kasëm Trebeshinës e të tjerëve, pra krejt fenomenit. Nuk është faji i shkrimtarit pse Lubonja i bie fyellit me një vrimë…

 

 

Nga Ismail Kadare August 8, 2013 11:29
Komento

116 Komente

 1. DREJTESIA August 8, 11:32

  Bravo Kadare!
  Qe ky Lubonja nuk ka ekuiliber e tregon qe ne paraqitje. Por me e keqja eshte se e mban veten per te mencur a thua se shqiptaret jane dele dhe nuk e dine gjenezen e tij.

  Reply to this comment
  • Oketo August 8, 12:27

   Pse i thua bravo Kadarese ? Apo pse heshti gjate fushates zgjedhore ?
   Shqiperia pas 1945 ishte per here te dyte ne buze te gremines, ne te gjithe boten intelektualet e shquar, shkrimtaret dhe artistet jane shprehur hapur kunder regjimeve autoritare (qe nuk krahsoheshin me autokracine rurale te S.Berishes).
   Apo pse sulmon K.Trebeshinen qe pati guximin ti kundervihej hapur Diktatorit Hoxha ndersa vete perfitonte nga ai si shkrimtar i oborrit ?
   Vleresojeni Kadarene ( mik i ngushte me Fahri Balliun) vetem per veprat e tij por jo per qendrimet e tij politike.
   Ai hesht sepse ka vajzen dipllomate prane Unesco-s ne Paris !!
   Shkrimtar i madh por njeri i vogel !

   Reply to this comment
   • Vladimir August 8, 12:58

    Me vjen keq,por sbesoj se e ke lexuar Kadarene dhe vepren e tij.

    Reply to this comment
   • raimondi August 8, 15:01

    Pse ishte ne buze te gremines Shqiperia ne keto zgjedhje ?Apo pse je ti me PS-ne?

    Edhe po te fitonte Sala Shqiperia prape mire do ishte

    Sa per Trebeshinen , Trebeshina ka qene nje sharlatan dhe as qe mund ta kundershtonte dot diktatorin

    Pastaj pse duhej te shprehej per zgjedhjet Kadareja ? Zgjedhjet jane dicka normale ne shoqeri–Nuk jane dicka e vecante.

    Kadareja eshte shprehur tamam per ate qe duhej shprehur :..Per Armiqesine permanente te tipave Lubonja, Trebeshina dhe ai tjetri qe ja futi vetes Klosi

    Lubonja edhe tek libri I Noem Malcolm I intervistuar nga ai flet kunder shqiptareve

    Eshte skandaloze qe lejohet te jetoje ne Shqiperi nje njeri si lubonja , I cili ne cdo rast qe I jepet vjell vrer kunder kombit tone
    Lubonjes duhet tja marin pashaporten shqiptare dhe ta perzene jashte Shqiperise ….

    Reply to this comment
   • HAMDI KOLONJA, ISH-REDAKTOR LETRAR 1965-1991 August 8, 18:39

    EDHE ISMAIL KADARE ESHTE NJE NGA “STREH_UESIT” ME TE MEDHENJE TE ISH-RREGJIMIT TE PPSH, PARTISE SE TIJ DHE SALIUT E FATOSIT, PRANDAJ NUK NDJEHET PER POST-23 QERSHORIN, SEPSE LIDHJET E VJETRA KOMUNISTO-SIGURIMSE NUK E LEJOJNE EDHE SOT NE 2013 TE THOTE TE VERTETEN. MADHESHTIA E TIJ NE FUSHEN E LETERSISE ESHTE E PADISKUTUESHME, SIKUNDER ESHTE E PADISKUTUESHME LIDHJET E TIJ ME MBETURINEN ME PERVERSE TE PPSH, SALI RAM BERISHEN. ME GJATE LE TE REPLIKOJE PERSERI ISMAIL KADARE, SE VETEM KJO I KA MBETUR NE KETE PLEQERI “”PARISI””, SE PER ARDHMERINE E SHQIPERISE FLET E SHKRUAN SIKUR ESHTE NE HAPSIREN E NJE PLANETI TJETER DHE JO TOKES. NDOSHTA ME SALI RAM BERISHEN E LIDHIN LINJA TE TJERA, “NDOSHTA” KRYESISHT TE VJETRA ME KOMSHINJTE. E SA PER FATOS LUBONJEN DIHET CFARE MONSTRE ESHTE DHE PSE PAGUHET NGA KLAN-TV PREJ VITESH.

    Reply to this comment
   • TIGER August 8, 19:22

    Ke shume te drejte. E miratoj tersisht.

    Nuk ngeli i huaj, ambasador vendesh demokratike, qe nuk e tha nje fjale per rendesine e rotacionit ne keto zgjedhje. Po ku fshihej Kadare? Pse heshte? Pune e tij…. mbetet thjesht nje shkrimtar sic e ka vlersuar bota.

    Respekte si gjigand i kombit do i takojne Rexhep Qoses.

    Reply to this comment
   • beni August 12, 15:14

    Me shume se me Berishen i ka lidhjet me Edin Kadareja…Lexo Kujtimet e Elenes dhe do bindesh per kete..Ju, edhe nuk lexoni se c’shkruan Kadareja dhe e shoqja, edhe doni te lini koment..pik e zeze, c’fare mileti!
    Pastaj, cfare ndodhi me 23 Qershor!!?? Iku nje parti nga pushteti dhe erdhi nje tjeter! Po pastaj…c’na prish pune ne si popull? Gjerat do vazhdojne te ndryshojne per mire, sic eshte bere edhe gjate 20 vjeteve te fundit…U dashka te prononcohet Kadareja..e per cfare?? Qe Edi do ta beje me mire?! Pa e pare se cdo beje!?? Mundet qe Edi te jete diktator me i prape se Saliu!

    Reply to this comment
 2. Deda August 8, 11:40

  Edhe Sami Frasheri mund te kete folur per ditet e sotme. Shkrimtaret e medhenj nuk flasin kurre per ngjarjet e dites. Flasin o per te shkuaren, ose per te ardhmen. Samiu ka folur edhe per zgjedhjet e 23 qershorit kur ka thene; “Në do të mbjellësh për një vit, mbill misër dhe grurë… Në kërkon që të mbjellësh përgjithmonë, mbill arsim dhe kulturë” Xhevdet Shehu mund ta zbertheje kete e te dale me nje artikull “Edhe Frasherllinjte nuk heshtin”

  Reply to this comment
  • VFLP August 8, 16:28

   @Deda
   Jeni plotesisht jashte loje.
   Viktor Hugo…, Solzhenicini,, Vaklav Havel… et qindra shkrimetare te medhej, kane marre pjese aktive ‘ne te sotmen’ e periudhes ku ato jetonin.

   Reply to this comment
 3. Modesti August 8, 12:04

  I nderuar z. Kadare! Po perdor si emer fjalen Modesti, thjesht se jam i tille ne komentin tim. T´ju them te drejten, pavaresisht, se e njoh historikun dhe background-in e polemikes qofte me Lubonjen, qofte me Draskovic-in, nuk kuptova asgje se c´fare kerkuat te na trasmetonit me kete shkrim. Jam i sigurte se askush nuk kerkon nga Ju nje menyre shkrimi me te thjeshte. Ju shkruani per ata qe kane kapacitet per t`Ju kuptuar. Per te tjeret, eshte faji i tyre qe nuk kane haber (perdor nje shprehje te turqizuar). Por, ka ardhur koha, qe edhe Ju te uleni, qofte edhe per nje moment, nga Olimpi dhe te shkruani me qarte the t´i thoni gjerat troc. Kjo eshte fjala magjiike qe shqiptaret kerkojne nga Ju. E kane kerkuar qe perpara 100 vjetesh kur dobermanet angleze, bretkosat franceze, qente gjermane (Schäfferhunde), arinjte rus po ndanin kockat e trupit te Shqiperise, sepse mishin e kishte kullufitur turku me kohe. Edhe pare 100 vjetesh kerkuam nje pergjigje troc. Ka 20 vjet qe kerkojne nje pergjigje troc nga “aleatet”. Evropa! Dihet dashuria e tyre ndaj shqiptareve. Amerika! Shet edhe gjyshen per hegjemoni. Fatkeqesisht, laj, thaj, vish – keto jane aleatet. Dhe nuk i veme faj qe nuk na e thone troc. Nuk pate as interes ask kellqe qe me 22 Janar te na e thonin troc. U falet. Por nuk ju falet Juve. Pasi Ju e njihni shume mentalitetin tone. Dhe kishit te gjitha fuqite dhe mjetet per te thene fjalen Tuaj troc. Kunder doktorit, me te cilin i keni sherbyer me zell patriotit Tuaj nga Gjirokastra. Edhe tani, kur doktori qe ashtu si hardhuca po ben te pamundur per te mbijetuar, ose te pakten t´ i linde nje bisht i ri i cili ju keput me 23. Qershor.
  Na e thoni troc dhe qarte Kadare. Perse ju paska prekur kaq shume mendimi personal i Lubonjes. Pse i quajti shqiptaret skizofrene? Kush popull ne histori ka zgjedhur brenda 60 vjeteve ta drejtojne vetem skizofrene. Prandaj shumica ashtu si Ju jane larguar. Se me skizofrenet nuk te mbetet tjeter vec te behesh skizofren. Perfshi edhe Lubonjen

  Reply to this comment
  • Vladimir August 8, 13:06

   Nje fantastik shkrim dhe figura me koseguente proshqiptare e paspavaresise.
   Nje kulm i paarrire nga askush dhe fat.

   Reply to this comment
 4. Vëzhguesi F. August 8, 12:39

  Nje shkrim i gjate, ne nje stil te bukur. Nje analize e thelle ku perfshihen te gjitha dhe ngjason me “zemerimin” dhe gjemimin e nje vullkani ne prag shperthimi. Veshtire per te dhene nje opinion te sakte dhe jo thjesht per modestizem. Eshte i thelle shkrimtari, ndonese dhe jo pak kontradiktor ne ato qe pohon. Qofsha une i gabuar. Nuk e di, por e pakten ne kam lexuar shprehje per nacionalizmin si ideologji dhe praktike politike. Ne mos gabohem, Bertolt Breht, kur mban qendrimin e tij ndaj partise nacionaliste te hitlerit thote shprehimisht se “Nacionalizmi eshte streha e fundit e maskarenjeve”. Kjo thenie eshte vertetuar plotesisht jo vetem gjate kasaphanes nazifashiste te luftes se dyte boterore, por dhe se fundi ne luftrat gjate shperberjes se ish Jugosllavise dhe kryesisht kunder Bosnjes dhe Kosoves, ku tmerret serbe justifikoheshin me parrullat ultranacionaliste. Perkundrazi, patriotizmi apo atdhetaria, eshte streha e njerzve te perkushtuar per atdheun e tyre, eshte motivi dhe motivimi i gjakut te derdhur te heronjeve dhe deshmoreve te kombit per mbrojtjen e tij. Ka nje ndarje kategorike ne vlersimin e ketyre nocioneve jo thjeshte ne fushen teorike. Zoti Kadare, edhe pse u drejtohet strehsave, nuk me duket shume i drejte arsyetimi i njelloj shenje barazimi midis liliputeve dhe sherbetoreve jo vetem te çdo lloj politike por dhe te çdo lloj padroni qe i paguan per tullumbacet antikombetare me helm qe hedhin, por dhe te atyre qe me te drejte revoltohen dhe ndoshta me doza me te forta se ç’duhet patriotike demaskojne keta te vetquajtur apo vetegatuar disidente, njerez pa kurrefare vlerash reale. Qofte Trebeshina dhe qofte Lubonja, ndonese ne kohe te ndryshme, me absurditetin tyre dhe erresiren e mendimit deri ne perçartje, me plagjatura gjysmake fragmentesh, i ngjajne personazheve kalorsiak te Servantesit te madh qe luftojne me mullinjte e eres, por ne kete rast ne dem te interesit dhe çeshtjes kombetare. Ndoshta mund te gaboj ne arsyetim, por ate qe Drashkoviçi dhe viçerit e tjere antishqiptare, megjithe dredhite, lajkat, pergjerimet e tyre nuk munden te kalojne dot pengesen Kadare, kan gjetur “mirekuptim” tek keta lilipute, per t’i perdorur si trampoline ndaj antihistorise shekullore shqiptare.

  Reply to this comment
 5. Dike Mullai thote- August 8, 12:48

  Cdo ATDHETAR Shqiptar, Tashme e kupton se Fatosi, biri i Todi Lubonjes, ka ‘PJERDHUR nga MENDJA!!! Jo vetem nga ky rast jam bindur per DREJTESINE e “Diktatures”, qe u tregoi vendin babes dhe birit Lubonja!

  Reply to this comment
 6. loni August 8, 12:56

  Heshtja qe ka bere z.Kadare per te gjitha zhvillimet ne memedheun e tij ,jo pak por 23 vjete eshte e njejte per mua me llomotitjen e F.Lubonjes.Nuk me vjene mire fundi i ketij shkrimi jur kerkohet ti behen elozhe nje njeriu qe brezi nen 25 vjeçar nuk e njohin ,ndoshta jo si emer por si shkrimtar e perfaqesues me ze ne botenperendimore.Dua ta pergezoj z.Kadare per luften e paepur ndaj historise se kombit shqipetar e ta perbuz per nje heshtje 25 vjeçare ndaj shkaterimit. te shtetit Shqipetar e deri perse jo edhe tek perpjekjet e asimilimit te saj nga ngulesit e thikave pas shpine qe pergaqesoheshin deri ne instancat me te larta te ketij vendi e perfundonin tek tipa si F.Lubonja e kompani.

  Reply to this comment
 7. andromeda August 8, 12:57

  Mbase nuk e kam intelektin t’i kap sensin ketij lloj shkrimi te Kadares. Mua me krijohet pershtypja se perdoret nje frazeologji e sterholluar per te transmetuar nje mesazh i cili mbetet gjithsesi i fshehur nder rrjeshta.
  Sa per angazhimin e shkrimtarit ne zhvillimet e politikes shqiptare, mendoj se ka qene thuajse indiferent.
  Zgjedhjet e fundit deshmuan nje rrenim te pashoq te PD, ku vec te tjerash doli qartazi se kupola udheheqese perbehej nga kontigjente te dyshimta nga e kaluara, me formin te varfer intelektual, dhe e pamoraleshme e me nje lumpen qe i shkonte qorrazi nga pas.
  Si mundet qe nje intelektual i kalibrit tuaj te perkrahte ne te shumten e heres nje force te tille qe sot eshte bere totalisht e neveriteshme per shqiptaret?

  Reply to this comment
 8. Hithri August 8, 13:33

  Edhe ky gjithmone me loje fjalesh me kuptime te dyfishta. SI perhere i mban kembet ne te dyja anet e lumit. Se kush jane anetaret e “Strehes se fundit te horrave” nuk e thote qarte dhe duket sikur i fut te gjithe ne nje kallep por ne fund me tinzllik mban anen e mohsave duke thene:

  “”””Strehsat , merret me mend, e humbën çdo durim. Pas shpenzimit me tepri të epitetit “antishqiptar” e bënë disi më të larmishme listën e sharjeve. Iu kujtuan mohsave prejardhjen nomenklaturore, duke mos harruar t’i krahasonin me vezë të gjarprit, që donin të mbronin krimet e etërve të tyre, gjë që nuk u prit mirë prej opinionit publik. Një etikë e heshtur ishte bërë zotëruese, ndërkaq, në Shqipëri, që gjëra të tilla të mos kujtoheshin.””””

  Ah mor Kadare, nuk hoqe dore njehere nga stili i erret, dhelperak, me triblime i anadollakeve te te berit te gjerave.!

  Reply to this comment
 9. KO August 8, 13:44

  Fenomeni “berisha” eshte e keqja e cdo gjeje qe ka ndodhur ne Shqiperi ne keto 23 vjet.Pa u larguar “berishizmi”, si pjese epragmatiste te disa shqiptareve, eshte veshtire.Por c’eshte ”berishizmi”? Ajo qe kemi pare c’do dite ,te pakten ne keto 4 vjetet e fundit; korupsion,vjedhje e pronave, me ndihmen e shtetit dhe sistemit te drejtesise, shendetsia, rushfeti,vjedhjet ne rrugen e kombit,21 Janari,Gerdeci,Shkelzeni dhe Gita,ne shtruarjen e rrugeve pa cilesi,administrate e korrupruar,pak a shume ne Shqiperi.Por ne politiken e jashtme :Shqiperia nje eoro”,Fazllic,plehrat,”korum”,serbet me tregetine e armeve,etj. etj……

  Reply to this comment
 10. AP August 8, 14:16

  Kadarea tere jeten ka menduar per Ismailin!Sado ti pomposh,njerez te tille,asnjehere s’behen te medhenj.Koha eshte e pameshirshme ndaj heronjve te krijuar ne epruvete!!

  Reply to this comment
 11. bn August 8, 14:32

  Sa per Lubonjen nuk e di pse duhet te merreni kaq shume me te,gjeja me e mire qe mund te behet eshte te mos i japin asnje akses ne media dhe fytyra e tij shporret.Me duket se ai ka vendosur qe inatin qe ka pasur me ato qe i vrane te jatin dhe burgosen ate ku ju hoqen te gjitha privilegjet qe kishin ta nxjerre me shqiptaret ,te punoje kundra tyre me idene qe po thote dicka ku ne te vertete nuk di asgje rreth atyre qe flet por sa ka lexuar ca shprehje apo fraza ,por mos te harroje se nje dite do ti perplaset ne fytyre biles dhe shume keq.Keshtu qe mos ia vini veshin por lereni te merret me vetveten e tij dha me ato qe ai ka vendosur tju sherbeje.

  Reply to this comment
 12. Bergenzug August 8, 14:53

  Te nderuar bashkepatriote. Ju lutem mos u nxitoni. Do te vije shume shpejt koha qe te marrim edhe hapa te metejeshme shume me efikase, per te mbyllur perfundimisht gojen e tradhetareve dhe te puthadoreve serbe. Une ju bej thirrje gjithe shqiptareve te ndershem dhe atdhedashes, kudo qe jane:
  – ti perbuzim me gjithe fuqine e shpirtit te gjithe renegatet e tipit Lubonja. Jo vetem mos ti respektojme e ti pershendesim, por ti urrejme dhe te peshtyjme ne drejtim te tyre kudo qe ti shohim.
  – Personalitete te tilla, te cilet, na rrisin krenarine qe jemi shqiptar, si Ismail Kadare ose edhe Rexhep Qosja, te respektohen maksimalisht kudo qe jane, te mesohen gjeresisht neper shkolla, te nderohen ne forume dhe institucione por edhe te perjetesohen ne monumente kulture. Dhe kete ta bejme, jo vetem per ta. Ta bejme ne radhe te pare per kombin tone, per kohen qe jetojme dhe sidomos per te ardhmen tone dhe te femijeve tane.

  Reply to this comment
 13. Pensionisti kurveleshas August 8, 15:15

  Kur eshte fjala per ceshtjen kombetare vertet te lumte zoti Kadare. E verteta eshte se duhet te jeshe menduar shume tek merresh me ca tipa si Lu… e Treb… qe edhe mua trushkulurit pensionist me vjen rende t’ua ze emrat ne goje, aq te ndyre jane si shqiptar. Por tek i sulmon te tjeret per sherbime ndaj Diktatorit, behesh jo pak i pabesushem por shme i pabesueshem. Nuk eshte se te kritikoj, por per moshen qe kam i njoh te dy kohet: ate komuniste dhe paskomuniste sikurse edhe protagonistet publik ne to.!!! E ka mire njeri nga komentuesit do te ishte mire te shkruaje pak me thjeshte e me troc per popullin.

  Reply to this comment
 14. Vladimir August 8, 15:26

  Figura me me vlere e paspavaresise.Njeriu qe i ka dhene Shqiperise me teper se cdo njeri ne pasketej kohe.Njeriu qe doni apo sdoni ka per te mbetur ne historine boterore dhe shqiptare.
  Njeri ,qe edhe pse kerkoni ta banalizoni ne perfshirje vogelsirash,ka nje vlere piozitive te pakrahasueshme me shume e shume”figura” te tjera te me pare apo kesaj kohe.
  Jepini vlera vetes dhe mos tjetersoni gjykimet tuaja servile.

  Reply to this comment
 15. pelivan August 8, 15:44

  Sa here qe mendjen e nis te dy burrat,me te medhejte,ngarkuar me nga nje barre kultur e dije si askush tjeter pothuajse,Qose e Kadare,theme: -Po si eshte e mundur xhanem,qe keta te dy jane gati thik’ me thike me njeri tjetrin?! Kur keta s’e gjekan dote gjuhen,c’mbetet per ne te tjeret?!A thua,s’po do te na ndahet mallkimi, – Mos u befshi kurre tok?!

  Reply to this comment
  • Oketo August 9, 14:41

   jane thike me thike me njeri tjetrin sepse kane qendrime te ndryshme si per periudhen e tranzicionit (Qosja ka kritikuar ashper regjimin e Berishes, ndersa Kadareja ka heshtur) ashtu si edhe per te kaluaren. Besoj se eshte e qarte.

   Reply to this comment
 16. Labi Vlore August 8, 15:54

  Sa here qe Shqiptaret kane probleme me vehten e tyre,terheqin per xhakete Kadarene.Keshtu ka qene gjithmone.Me tej pastaj,kur flet Kadareja,e perqeshin,shajne,fyejne dhe i tregojne se ai ka fole gabim.Kur flet,i thone qe fole gabim.Kur nuk flet,i thone opinionit.Ja kush eshte Kadareja.Nuk flet dhe nuk do te dije per fatet e vendit te tij.Jemi popull i cuditshem nganjhere.Kadareja do flasi,sa here ai mendon se duhet te flasi.Si c’do person tjeter.Kurse ne c’fare bejme.Kerkojme ti mbyllim gojen kur flet,dhe e terheqim per hunde duke e share dhe e fyer,kur ai nuk flet.Asnje Shqiptar i thjeshte nuk meriton trajtim te tille,aq me pak kadareja.Per disa Shqipfoles,Kadareja ka shume faj.Fajin e madh qe eshte shkrimtar i nivelit Boteror.Kuku per ne.

  Reply to this comment
  • andromeda August 8, 17:48

   Por pse eshte nje figure kaq madhore duhej te fliste se fjal’ e tij peshon me shume se e kujtdo.Atij nuk i falet qe duke e pare Shqiperine ne rropullime te heshte e te beje sehir. Ku qendron angazhimi i intelektualit ne shoqeri?

   Reply to this comment
 17. shqipfolësi August 8, 15:55

  Është fakt, se heshtja e Kadaresë pas 23 qershorit,mbetet e pashpjegueshme për të gjithë në Shqipëri. Por nuk mendoj se kushdo që merr përsipër të shpjegojë heshtjen e tij, do bjerë brenda me arsyetimet e tij. Këtu po përmend atë që thotë shkruesi për interpretimin për heshtjen e Kadaresë se…”Ai e di kur flet dhe përse flet”.
  Unë do shkoja më tej dhe do guxoja të thoja se “Ai e di pse hesht dhe kur hesht”. Por ne lexuesit e tij, do donim shumë ta dinim publikisht përse heshti shkrimtari ynë i madh Kadare, për një fitore dhe për një rënie shembullore të një rregjimi që ishte bërë i padurueshëm për popullin. Më tepër për figurat pushtetare që ishin bërë aq të urryera për njeriun e thjeshtë, por edhe për shumë intelektualë. Nuk janë të pakta rastet kur pushteti ka shkelur me këmbë mbi inteligjencën e këtij kombi. Fakte të shumta historike janë riparë sipas direktivave të partisë-pushtet. Figura të shumta historike janë shpallur “heronj” apo janë shpallur “tradhtarë”, sipas direktivave të partisë-pushtet. Akademia e shkencave doli jashtë loje sipas direktivave të partisë-pushtet. Gjuha letrare shqipe duhej të merrte disa rishikime të dialektit të “gegërishtes” sipas direktivave të partisë-pushtet. Intelektualë me shumicë, u etiketuan si nacionalistë apo të lidhur me rregjimin komunist, sipas direktivave të partisë-pushtet. Ndërsa të tjerë të vetshpallur intelektualë, u rreshtuan si pa të keq, përkrah partisë-pushtet, sa herë që ajo i joshte me ndonjë post sipas shërbimeve.
  Megjithatë, ne qytetarët nuk kërkuam në asnjë nga këto raste prononcimin e shkrimtarit tonë të madh Kadare. Sepse ai nuk është gazetar në profesion që të flasë çdo ditë dhe për çdo gjë që ndodh në Shqipëri.
  Ne nuk mund ta detyrojmë të flasë sa herë ne e quajmë të nevojshme. Por ne vërtetë duam të dëgjojmë një zë me mend dhe që flet hapur e padorashka. Ta thotë copë atë që mendon, se fundja për popullin e vet po flet. Dhe mendoj se një intelektual i përmasave të Kadaresë, e ka për detyrë morale të flasë kur populli ka nevojë për një gjë të tillë. Ai nuk është politikan, natyrisht, por mendimi intelektual vlen më shumë në popull. Në këtë kontekst, zgjedhjet mbeten një pikë e rëndësishme referimi qoftë dhe për një fjalë të vetme, nga ana e shkrimtarit. Jo analizë politike, gjë që ai gjithnjë e ka mohuar ta bëjë. Por thjesht për goditjen që populli ia i dha me votë pushtetit të korruptuar. Populli i tha Mjaft më. Po shkrimtari? Natyrisht, Shkrimtari do ta thotë fjalën e tij më vonë, kur qeveria e re të realizojë e të kthejë fjalët dhe premtimet në vepra. Prandaj dhe ne e mirkuptojmë dhe presim me durim. Momenti për këtë do të vijë pa diskutim.
  Për qëndrimet ndaj Lubonjës e të tjerëve snobistë e gjoja modernë alla-ballkanas shërbëtorë, (serb=servitorë), që shesin pa të keq historinë dhe figurat madhështore kombëtare, për interesa të çastit dhe jo në shërbim të vendit të vet, tashmë ne i njohim shumë mirë dhe nuk gënjehemi prej tyre. Njeriu që mohon origjinën e historisë e tij, mohon rrënjët e tij.

  Reply to this comment
  • andromeda August 8, 17:52

   E sa vlere ka c’do te thoje ne te ardhmen shkrimtari nese nuk flet ne te tashmen per te tashmen. Ketij i them angazhim te vertete une.

   Reply to this comment
 18. mero August 8, 16:33

  Z. Kadare, e ka apo nuk e ka nenen sllave Skenderbeu ? Nqs e ka, sh mir. Nqs nuk e ka, kujt I plasi. Te gjitje e dime qe Skenderbeun e shpiken Rilindasit (gjyshi I Edi Rames) se nuk gjenin ndonje shqipfoles tjeter (sic e ka shpjeguar I madhi Fallmerayer).

  Reply to this comment
  • Historiani August 9, 16:57

   Me kete qe shkruqan ti mero (nuk e di se pse me ngjason pak me romin plak mero Lamçe) tregon se je nje jashteqitje e antishqiptareve dhe asgje tjeter.

   Reply to this comment
 19. shqipfolësi August 8, 16:37

  Labi Vlora….
  Mos merr përsipër të shpjegosh komentet e të tjerëve. Fol për vete. Shpjego komentet e tua. Sepse përsa i përket komentit tim, po them se nuk e paske kuptuar fare.

  Reply to this comment
 20. Koke turku August 8, 16:38

  Kadare ka qene nje shkrimtar I madh , por tani fatekeqesisht nuk e ka me te njeten zell apo dell qe ka pasur vite te shkuara. Ai e ka kuptuar mire kete dhe tani perpiqet te ngelet ne qender te vemendjes duke bere rolin e nacionalistit, duke ju kundervene analisteve apo historianeve shqiptare apo te huaj apo duke ndenjur ne heshtje ndonje here kur duhet heren tjeter kur nuk duhet. Megjitheate ai ngelet nje shkrimtar dhe nje shqiptar i madh. Mund te ishte dhe me i madh. Na ben edhe ne krenare si bashkekombas te tij.

  Reply to this comment
 21. Anglezi August 8, 16:42

  Ky nuk eshte shkrim i tanishem i Kadarese, por nje pjese nga sprova e tij, Mosmarreveshja: mbi raportin e Shqiperise me vetveten. Nje liber me te vertete i shkelqyer…! Sipas meje, “maja e mendimit modern shqiptar.” Nuk e kuptoj pse e keni paraqitur si artikull te Karadrese…

  Edhe pjesa e dyte eshte artikull i meparshem…

  Kadareja eshte nje gjigand i letreve tona, rilindasi i kohes tone moderne… te gjithe njerezit qe e shajne kane dicka personale kunder tij, zili, mllef, xhelozi, ndaj do t’u rekomandoja uthull, te pine uthull se i qeteson…

  Reply to this comment
  • Shejtani fle... August 9, 03:29

   O Xhota…

   mire ben qe do ta nxjerresh nga gjumi xha Ismailin ti,
   por si do besh ne te kthenet sic ben ai kur dalin punet allasoj?!

   do te te kthehet ty, e do tu thote njerezve se kane marre nje fragment nga shkrimi im ne liber dhe e kane paraqitur si shkrim gazete!!!

   lere t’i gezohet hireve te djalerise se qytetit te jugut me gjithe fqinjet!

   Reply to this comment
 22. lexuesi August 8, 16:54

  Eshte e çuditeshme se si Kadare duke e futur lexuesin neper tallazet e medha te detit ndalon ne breg mbi diçka qe e ka nxjerre dallga diku ne ane te bregut dhe perpiqet te filozofoje mbi te duke spekuluar me shqiptarizmen e historise per te retushuar sa mundet nje pjese te skenes se saj gjate sundimit te mbreterise,te kolaboracionizmit fashist te parise dhe ideologjizimit komunist te tiranise, sepse e ngacmon, siç i thone fjales ‘ nje guriçke ne kepuce’,te qenet legal brenda diktatures si zedhenes idelogjik me ane te letersise, prej nga trashegoi me merite majat e lavdise.Te gjithe zoteruesit e nje vendi e kane dashur vendin nga instinkti qe trashegojne prej natyre dhe se e kane menduar si pronen e tyre, duke dominuar edhe disa prej moraleve dhe ideologjive.Ata qe i kane dashur sunduesit e atij vendi i jane nenshtruar kultit te tyre, duke u sherbyer edhe interesave te veta me ndonje lloj menyre,ose i kane kundershtuar duke marre mbi vete pasojat e çdo rreziku dhe menxyre. Nuk ka pse humbasim brenda kotesive, se si lakmohen duke u tjetersuar njerzit me fame si Skenderbeu, nga supersticioni racist i disa fqinjeve dhe padituria e disa kalemxhinjve.Disa objeksione dhe kundershti qe kane ekzistuar brenda tij dhe brenda familjes, permenden per te rrezuar disa tabu te sederlinjve dhe nuk ka arsye te na percillen si obsesione te nje delirance malinje nen nje veshje patriotike.Te gjithe personat publike brenda kultures qe i perkasin dhe asaj globale vleresohen mbi rrenjet e nje fillese te larget me ç’kane thene e ç’kane bere per te tjeret, ashtu siç rriten deget e rrapit.Askush nuk ka arsye ta adhuroje a ta nenvleresoje Kadarene ne se ishte a nuk ishte burgosur, sikurse ai nuk ka arsye t’i gjeje meritat brenda atij sistemi te perdhosur ai dhe tirani e perqafonin, e mburrnin dhe çmonin njeri-tjetrin per ta ‘groposur’.Nje njeri i lartesuar prej dijes dhe prej vepres ,kur eshte i madh, nuk eshte po aq i vogel sa te trembet prej ndonje kundermerite te’ kundershtareve’ te tij, Trebeshines e Lubonjes. Nuk u ka hije njerezve te medhenj te ngaterrojne gezofin e luanit me ate te dhelpres e te ulkonjes, dhe idhujtareve te ngaterrojne duaret e engjellit te tyre me kthetrat shqiponjes.Te jeshe person i shquar publik do te thote t’i degjosh te gjitha zilet e kemboret.

  Reply to this comment
 23. MADANI SANDER August 8, 17:09

  @ KADARENE, SHEHUN, E “STREHUESIN E FUNDIT TE HORRAVE” MALAZEZIN BIBERAJ

  Ndersa lexoj keto shenime te “ditarmabjtesit” Kadare, kujtimet me çojne ne fundin e viteve tetedhjete te shekullit te kaluar. Kisha pak kohe qe jetoja ne Rome e vetmia, (isha i vetmi shqiptar ne Itali ne ate periudhe i arratisur) me zinte nganjehere tek ndalesha me makine e veshtroja madheshtine e kishes se Shen Pjetrit, me zinte nje ngadhenjim e trishtim qe me ngushtonte arteriet e zemres gati ne shkallmimin e rritmit te saj normal. Ndizja radion ne makine e gjithnje, me syte e perujtur, ne kompani te vetmise sime, perpiqesha te harroja realitetin e te veshtroja perpara, xhiroja i humbur manopolen e radios me shpresen e kote per te kapur pak shqip, vetem pak muzike shqipe, nje fjale ne shqip.. dhe ja nga minialtoparlanti i radios degjoj: Ketu Radio Vatikani ne shqip – Laudetur Jesus Kristus!
  U mbusha me fryme, nuk po u besoja vesheve flitej ne shqip, ne gjuhen time, flitej…
  Pas pak minutash gezimit te papritur ju bashkua nje trishtim edhe me i madh se ai i vetmise: “askushi”, “mjegullori”, “hija” nga valet e Radio Vatikanit shkaterronte gjuhen shqipe, gjuhen time e te trojeve te mia, ate te Migjenit, Vaso Pashes, De Rades, Naimit e Samiut, Lasgushit, Mjedes e Nolit, te Asdrenit… Nuk kuptoje as gjysmen e fjaleve te folura. I ngjanin atyre poezive te Kadarese te permbledhura ne nente minuskoli libri, qe i kisha zbuluar ne Biblioteken Shkencore te Universitetit te Tiranes, se askush aso kohe nuk fliste per to i ngjisnin nje bajge te trasformuar ne poezi!
  U njoha me pas me shqipfolesit e Radio Vatikanit: nje ish murgeshe nga Peja e kryeredaktorin analfabet Gjomarkaj (edhe gjuhen italiane e kishte mesuar ne nje shtypshkronje ku radhiste germat e artikujve te botimeve). Fillova bashkepunimin me ta per tu mesuar gjuhen shqipe per gati tre muaj si spiker e si redaktor. Aty u njoha edhe me te mrekullueshmin monsinjor Zef Shestani, shkodran si une, i imet, i brishte, i semure, i plakur. Dridhej kur mu prezantua, me perqafoi e filloi te me fliste shqip. Ishim ne Hollin e Radio Vatikanit e per korrektese te shume te tjereve qe na rrethonin ju pergjigja ne italisht. I habitur ju drejtua Gjomarkajt: ti me the qe sdi te flase italisht! E pashe edhe dy a tre here te tjera pasi nderroi jete.
  Per te paren here njoha arbereshet e Romes me ate “shqipen” e tyre te trasheguar ne shekuj. Njoha edhe monsinjor Fortinon, kunati i perkthyeses se Romano Prodit kur vizitoi Shqiperine i “mbrojtur” nga banda e Zanit te Vlores.
  Monsinjor Fortino e fliste pak shqipen por nuk e perdori ate asnjehere ne diologet me mua. Ishte Kryetari i delegacionit te Vatikanit per ribashkimin e dy kishave asaj katolike romane e asaj ortodokse. Fortino me njohu me gazeten e Nolit “Dielli” te Bostonit e me kerkoi njehere te beja nje recencion per romanin (nuk me kujtohet titulli) te posabotuar te Kadarese ne shqip. (Mbase “ditarmbajtesi” Kadare ka hedhur dy rrjeshta per ate recencion qe beri buje ne amerike)
  E lexova dhe pergatita nje recencion per te, i zhgenjyer si nga niveli ashtu edhe nga trama e krijeses se Kadarese. Fortino e loxoi e nuk me tha asgje, vetem se here pas here i vidhja nje buzeqeshje shkrepetimese dhe aq. Mire me tha do shihemi te djelen tjeter ne Kishen Greko Ortodokse te Romes. Ishte edhe Kapelan i kishes. Pas disa javeve me jep nje botim te “Diellit” te Bostonit: e hap dhe shoh recencionin tim te botuar ne nje faqe te tere te gazetes. Te pershendet Eduard Liço me thote, e do te te njohe.
  Rrethanat me pas me detyruan te emigroj ne Amerike. Njoha personalisht Liçon – nje tjeter shqiptar i vertete, i mrekullueshem, i thjeshte, minut, i imet, elegant, i matuar me nje doktoreshe me origine libanese, i plakur. Kam shkruar me dhjetera artikuj per “Diellin” e Liços deri sa nderroi jete.
  Qe ne shkrimet e para, Liços, njefare Elez Biberaj i kerkonte me insistim te njihej me mua.
  E degjova ne telefon, me kerkoi te aplikoja per te punuar ne Zerin e Amerikes, dija fare pak gjuhen ingleze ( kisha vetem pak muaj ne amerike) e nuk e kalova testin, sepse per te folur shqip ne radion e Zerit te Amerikes duhej te zoteroje gjuhen ingleze.
  Tani e kam te qarte kush ishte e kush eshte Biberaj: “STREHUES I FUNDIT TE HORRAVE”.
  Ne sitin e “Diellit” te vjedhur nga nje kosovar nje fare “Dervishi”, pa asnje te drejtwe sepse “Dielli” ka qene dhe do mbetet prone e kultures dhe e dinjitetit shqiptar, gjenden disa foto. Ne njeren, besoj eshte e vitit 1992 shihet Horri shovinisti serb Sali Ram Berisha, ne krah te Kadarese e te Hajdarit, ne nje pervjetor te “Diellit” e organizuar nga Biberaj, “STREHUES I FUNDIT TE HORRAVE”. Ne nje tjeter, me rastin e 100 vjetorit te “Vatres” perveç Arvizut, Neritan Cekes e shume te tjereve ne foton e katert te serise eshte edhe ai qe promovoi ne bashkepunim me Biberajn “Shkelqimin dhe renjen e zotit Berisha”, quhet Ismet Biberaj.
  Ja kush eshte dhe streha e fundit e horrave te Kadarese.

  Reply to this comment
 24. paris 2013 August 8, 17:26

  te lumte o KADARE i madh! E peshtirose ate tipin lub…(qe mjere kjo shqiperi e kosove qe i ka me shumice), po ce do se paraja e serbit e grekut ju ka mbulu ftyren e as nuk skuqen e as nuk zverdhen.Ky tipi lub… edhe kur te vdese do te mendoj per te keqen e shqiptarizmes,por shqiptaret nuk do jua falin kurre, do ti vrasim ne heshtje keto qenie te gjalla=kerma.

  Reply to this comment
 25. bani August 8, 18:28

  Turp o z.ismail.Ti ke shkrojtur cfare ke dashur qe kur jetoje ne kopshtin e “merhumit” dhe per kete mburesh posht e perpjete,kurse per Lubonjen na hiqesh si profesor dhe perpiqesh te bindesh lexuesin per strehesat.Ti je miku i gazetes 55 gazeta me skizofrene qe nuk ka lene gje pa shkrojtur per shume personalitete.kurse tani hiqesh si patriot.Sharjet dhe fyerjet e G55 si te duken “normale”? Tani ti je i humbur se ajo klase qe iashte ne fuqi mori tatepjeten,per te cilen ty nuk te ka ardhur sipas midese.
  POPULLI thote “…hengri diku nje luge corbe te prishur dhe pastaj vjell tere jeten ”
  Here tjeter mendoju mire para se ti dalesh ketij populli perpara.

  Reply to this comment
 26. nastradini August 8, 20:12

  ISMAIL KADARE ASNJEHERE NUK I SHPETOI DOT ENVERIZMIT.

  Sepse Enveri e pikasi, e pelqeu, e miratoi, e kultivoi ne seren e Partise se Punes dhe e la te lire te shpaloste fantazine e tij duke e vene te shante shefet e kuadrit dhe te lartesone figuren e BOSIT komunist si shpiponje e vetme qe fluturon e pergjon nga larte per te kollofitur prene. Te gjitha veprat e shkruara nga Ismail Kadare kane brenda licencen e njohur te Enver Hoxhes “SHKRUAJ SHUME DHE MOS THUAJ ASGJE” dhe jane plot me mitollogji abstrakte shpesh here kontradikotre dhe pa vlera reale. Mew konkretisht: per cfare e kritikon Fatos Lubonjen shkrimtari i perkedhelur i Enverit Mol Kadareja? Gjeja e pare qe te shkon ne mendje eshte per kritikat qe i ka bere shqyptareve ne nje forme alegoriko-letrare qe i bejne HERONJ kriminelet me vule ne balle duke i quajtur pallosha skizofrene. Qe ne fakt nuk ka lidhje fare me prejardhjen e Skenderbeut qe eshte nje shkrim tjeter i Lubonjes, ne nje konteks fare tjeter dhe jo si e trajton Kadareja ne kritiken e tij ne DITA. Keto jane dy ceshtje krejt te ndryshme dhe nuk ka sesi te trajtohen bashkarisht ne nje shkrim te vetem me moton albaneze: “Me nje gur vras dy zogj!”. Prandaj duke arsyetuar me LLOGJIKE qytetare Kadareja nuk ka te drejte qe e sulmon Lubonjen ne dy platforma krejt te ndryshme. Qe te dalim tek platforma MORALE. Ketu ceshtja ndryshon dhe perseri nuk eshte ne favor te Mol Kadarese, sepse vetem po te kujtojme vitet 90-te kur Moli Yne i shpalli shqyptaret mjerane qe ishin futur ne ambasada si JASHTEQITJE E KOMBIT nastradini beson se ky cilesim alegoriko-letrar e letrarit tone te perkedhelur nga regjmi enverist per vite te tera sikur te kishte bere VEZEN E KUQE per bashkekombesit e tij nuk ishte as me pak dhe as me shume se cilesimi i Fatos Lubonjes per dallkauket albaneze qe besonin se BOSAT e tyre jane HERONJ te derguar nga Allahu, nerkohe qe keta HERONJ te gjithe po dalin kriminele me vule ne balle qe kane vrare njerez te pafajshem si zogj pule dhe kete e kane bere per te mbushur xhepat e tyre me LEKA dhe per tu bere si Rokfelere amerikone. A ka degjuar Mol Kadareja per Dosjen e hages te Fatmir Limajt? Qe po ta lexosh te ngrihen qimet e kokes perpjete nga tmerri? Nga menyra si shkruan ne DITA zbulon se nuk e ka haberin fare, prandaj nastradini i thote te hape internetin dhe te lexoje per masakren e Llapushnikut dhe me pas tí kerkoje falje Fatos Lubonjes per rezilin qe i ben ne kete forum te nderuar nga padija dhe fodulleku prej snobisti. Po per Kliniken Frankenshtajn MEDICUS ne qender te Prishtines qe trafikonte organe njerezore te mjeraneve te varfer duke ja shitur pasanikeve me nje liste qe fillonte nga 100 mije eur per nje veshke e larte? A ja ka degjuar emerin Mol Kadareja qe perpiqet te behet si oponent i Fatos Lubonjes me kritika si fantazma alla “Gjenerali i ushtrise se vdekur”? Po Shtepine e Verdhe si nje “Kronike e shkruar ne gur” ne Burrel te Shqypnise a ja ka degjuar Mol Letrari? Ne se jo le te shkoje te vazhdoje romanin e tij per te hulumtuar se muret e dhomave jane te sperkatura me gjak njeriu dhe ekspertizat nderkombetare i gjeten gjurmet e gjakut si “Kronika te shrkuara ne gur” jo ne fantazine e Mol Kadarese, por reale, krejt ashiqare si nje vertetim domethenes i shkrimit te Fatos Lubonjes per gazeten gjermane. Prandaj per ta mbyllur nastradini don tí thote Mol Kadarese:

  MOS E NGACMO O MOL DJALI LUBONJEN SE NUK E KE PROVUAR BURGUN E ENVERIT!

  Reply to this comment
  • Historiani August 9, 17:17

   Ti, i vetquajturi nastradin, je nje lloj qenie ne formen e thesit te mbushur me mellef dhe urrejtje. E ti o thes i te ligave, nuk mund te zbrazesh gje tjeter veçse te liga. U. K., do te jete mire per ty, qe mos te ulesh dhe te ngresh te njejtat gjera apo pallavra ne çdo dalje virtuale qe bene. KADAREJA ESHTE SHKRIMTAR I MADH DHE PERFAQESUES I DENJE I SHQIPERISE DHE NUK ESHTE SHOKU YT QE KERKON TA FYESH ME ATE LLOJ TE FOLUR IDIOTÇE. Por sot ne kete koment ti po tregon se nuk je vetem nje thes i mbushur me ligesi dhe urrejtje, por dhe nje sherbetor i antishqiptareve, mbase i barabarte me shume te tjere, por qe nuk ke bythe qe te dalesh hapur se je i rahur qe kelysh. Fatos Lubonja eshte nje shkop çyreku i sistemit enverian, sikunder dhe ti, qe kur u bete per te hedhur poshte ju futi ne hije qe te pirdheshit dhe jo te piqeshit. Dhe si antikombetar dhe antishqiptare te hershem qe jeni, si sherbetor te atyre qe nuk e kane dashur kurre Shqiperine, “hijen” e keni kerkuar vete dhe tani kerkoni te ktheheni tek niset. Ne ka dallkauk, kopuk e bir kopuku dhe produkt i lumpenit antishqiptar, jo thjesht nga pozita ekonomike, ai je ti mor U.K(os) dhe padyshim ai qe kerkon te mbrosh dhe qe quhet FL.

   Reply to this comment
   • N.VJOSA August 10, 08:29

    Historiani,
    Me shume respekt per ty.
    I ke bere nje “grafi” perfekte ketij personazhit te erresires!
    Eshte vertet thes i te ligave, i mbushur me mellef!
    Por eshte dhe nje burr kurve qe i kthen Sumen kujtdo qe ka interes dhe ja ka friken.
    Dikur perkthente E.Hoxhen!..Sot e shan!
    Hajde besoje kete lloj plehre qe shpifjen e ka si bukë e djathë!…
    Ky lloj nastradini duhet te jete dhe strumbullari i shume shpifjeve qe qarkullonin ne Tirane ne vitet 90-të…
    Keta lloj tipa e fusin koken në çdo kazan ku gjejne per tu lëpirë!…
    Por ta lemë menjane thesin e te ligave, siç e quan me te drejte ti, dhe te merremi me problemin.
    Akuza se gjoja nena e Heroit tone kombetar eshte me origjine serbe dhe indirekt gjoja Heroi yne eshte gjysma serb, eshte sa e peshtire dhe armiqsore, aq dhe meskine dhe e fabrikuar nga historiografia serbosllave, nga dashakeqsit e shqiptareve dhe spiunet e tyre brenda shoqerise shqiptare.
    Dihet historikisht, siç eshte vertetuar edhe nga studiusit tane te shquar dhe me autoritet nderkombetar ne fushen e shkences, prof Buda, prof Çabej dhe te tjere , se pushtimi qindravjeçar sllav ne trojet shqiptare la gjurme ne toponimet , emrat e fshatrave, disa qyteteve te vogla etj.Ashtu siç la gjurme edhe në emrat e njerzve!
    Eshte njelloj siç gjen me shumice ne Shqiperi emra rus, turq, italian, angleze etj…me bollek, por keta njerez nuk jane as rus, as turq, as italian, as angleze.Por jane shqiptare me nene dhe me babe!
    Ne kete kendveshtrim duhet pare edhe emri Vojsava.
    Edhe sot ka ne plot emra Vojsava, Natasha, Zamira, Sashenka, por ato jane te gjitha me prinder shqiptare!
    Pra pse duhet bere dallim per nenen e Heroit Tone kometar, kur ai e shkroi vet Historine me shpaten e tij kunder pushtuesve turq per Çerek Shekulli, duke mbrojtur jo vetem Shqiperine por gjithe Europen dhe Krishterimin.
    Edhe qendrimi Lubonjes eshte teper antishqiptar, kur flet per krimet e kosovareve, gjoja kunder serbeve!
    Ne lufte, gjithnje behet dallimi midis pushtuesit dhe çlirimtarit.
    Te dy vrasin. Por ndersa njeri vret per te pushtuar dhe bere genocid, tjetri vret per tu mbrojtur dhe mundur armikun e tij!
    Lubonja dhe disa kulishe serbe marrin anen e gabuar te Historise ndaj duhen urryer si antishqiptare!
    Nuk e di , por ky stili yt brilant i te shkruarit me ngjan me ate te nje mikut tim virtual ketu ne kete blog…
    Sidoqofte stile te peraferta ka plot….
    Respekt:N.V.

    Reply to this comment
    • nastradini August 10, 10:32

     O sigurims i Enver Hoxhes, qe me pare dilje si Vezhgues F pas cdo qosheje per te spiunuar miletin dhe tani po sulmon nastradinin me shkak dhe pa shkak, njesoj si ju kane mesuar xhelatet e Partise se Punes ne Sigurimin e shtetit, por gjej nje pune me te respektuar sesa te spiunosh te tjeret ne faqet e gazetave. Degjoje o vemje enveriste e peshtire nastradinin dhe gjej nje pune tjeter, se Koha Juaj e krimeve dhe vrasjeve makaber te popullates ka mbaruar njehere e pergjithmone. Lere patriotizmin fals se ai nuk eshte per ju bythashitesit tek bolsheviket e Titos dhe te Kremilinit, me pas edhe tek Maoistet e Kines. Ku hani ju llogjike? Ku e kuptoni ju patriotizmin kur jeni kapur pas figures se nje sadisti dhe gjakatari sic ishte Enver Hoxha. Mos e shani Sali Berishen se eshte pjella juaj e peshtire, pjella origjinale e Partise se Punes, sic eshte edhe pseudoshkrimtari i shqypnjave qe vezhgojne nga lart per te kapur ARMIKUN e kllases dhe qe tani ka nxjerre shpaten per te zgjidhur situaten me prejardhjen e Skenderbeut ne vend qe t’i kerkoje falje shqyptareve per JASHTEQITJET e tij enversite vite me pare.

     Degjo nastradinin o sigurims vezhgues dhe gjej nje pune me te respektuar se spiunimi i te tjereve ne gazetat.

     Reply to this comment
     • Vëzhguesi F. August 10, 22:06

      Qe je nje plak zezvek dhe mistrec, nuk do shume mend per tu kuptuar. por qe je dhe po aq budalla dhe matuf i rrjedhur edhe kjo duket sheshit. Ti ke qef qe te te kruhesh por nuk kam ndermend te merrem me matufer demode si puna jote. Qarte fekale e nevojtoreve te Zogut?!

    • Nertila August 12, 09:56

     Eshte shume interesant fakti qe te gjithe patriotet si puna e Vjoses dhe Historianit, pervec faktit qe ngjajne fizikisht me kurdet, mbeshteten ne ideologjine patriotike shqiptare te ndertuar nga Enver Hoxha per te sulmuar Enverin e mbrojtur Kadarene. Jane kaq te indoktrinuar saqe nuk plasin syte te lexojne c’shkruajne ata qe nuk e kane bere filloren ne Gramsh apo Burel, ose qe nuk i kane lepire b*** regjimit per nje rroge apo per nje vend pune.

     Reply to this comment
     • Historiani August 12, 15:19

      Nertila moj! Emri e paske femer por me dukes se je nje mashkull e konvertuar ne femer. Çeshtje mode, pak rendesi. Te te beje nje pyetje? Ke qene ne Kurdistan, ke patur ndonje dashnor kurd, apo ke qene e punesuar nga ndonje kurd ne ndonje stepi publike ne europe, qe ditke te besh dhe lidhje virtuale? Je shume konfuze moj koce mashkull. Se pari ideolgjia patriotike e Enver Hoxhes nuk mund te lakohet nga lavire qe shesin jo vendin por dhe trupin e tyre. Se dyti sallates me presh qe ke bere ne nje prej fjali zhgarravitjeve tua i mungon dhe pak sheqer i kuq. E kupton se ç’do te thote “shkop çyrek te sistemit enverian” qe kerkon te leshosh “argumentin” tend bombastik si tollumbacet me CO2? Apo ke mare diplomen e shkolles se larte pa mbaruar tete vjeçaren? Nje llloj, shkopi i tille ka qene dhe yt ate, ne mos dhe ti vete. Nga ta qe çbllokonin halete eatij sistemi . Kjo nuk do te thote se po sulmojme Enverin, por po mundohemi tu japim haken, sahanlepiresve te tij qe na hiqen si atikomunste dhe antienveriste, atyre qe e meritojne kete te folur. Keshtu kuptoje, kete qe shkruajme dh pastaj sulmo, mire te plaste temthi, injorante.

  • Thirrje nasstradinit August 10, 21:28

   @ nastradin
   Dhe nepermjet ekranit te kompjuterit vjen era e jote e qelbur.
   Mos dil me ne forume se je i qelbur dhe te ndot.
   Shporru hale e peshtire.
   Gjynah qe sta kemi shk….. nenen ne ate koha.

   Reply to this comment
   • VFLP August 11, 08:35

    @nastradin
    Ti je maja e çatise se horrave qe flet Ismail Kadareja.
    Eshte e veshtire te gjesh fjale ne gjuhen Shqipe per te perkufizuar:
    Ne minimumin e fjaleve qe mund te gjeja mund te numuroja: Tradhetar i kombit,
    Felliqesire,
    Spihun i Serbeve,
    Burgaxhi,per çeshtje ordinere,
    Krimb,
    ****************
    Per felliqesira si ty nuk ka dhe nuk do te kete nevoje Shqipëria.
    Me siguri qe nuk je njeri tjeter veçese nostalgjik i Esat Pashe Toptanit dhe i Ahmet Zogut.
    Dhe atje ku jeton me siguri jeton me ndihmat sociale, njerez si ty nuk jane te afte te prodhojne per Shoqerine.
    Ke tru dhe fytyre te flasesh ti per Enver Hoxhen!
    Mi halesh!
    VFLP

    Reply to this comment
    • nastradini August 11, 14:11

     nastradini tek TAJVANI
     qet pi kafe te FILXHANI
     nuk leviz nga ISTIKAMI
     kur fyen debil HAJVANI
     se hafijet e KOMUNIZMIT
     jane pjella t’ENVERIZMIT
     klon robote te SADIZMIT
     armiq te SHQYPTARIZMIT

     Reply to this comment
     • VFLP August 11, 16:38

      @nastradimi
      Shihe mire a e ka mbajtur drejt Istikamin jote eme, apo ja kane thyer Enveristet ?

 27. mirel August 8, 20:49

  Ismaili nuk merret vesh c’thote dhe ku do te dale

  Reply to this comment
 28. mirel August 8, 20:53

  Sa per dijeni, historia e nenes se Skenderbeut ka shume te pathena dhe te panjohura, jo ato qe i dime nga resurset e Lubonjes, qe sigurisht jane shkolla serbe per historine e Shqiperise.
  Ata qe kane hyre e dale ne Vatikan mund te dine dhe te kene pare dokumente me te hollesishme nga eshte nena e Skenderbeut.
  Ka te dhena me te sakta qe eshte shqiptare e jugut dhe jo serbe si e thone drago-vicet neper universitetet dhe analet e historise se tyre te dhjere me m..

  Reply to this comment
 29. rb August 8, 21:13

  Lubonja eshte per te qare hallin. Shikojeni kur flet. I perendon syte, shikon diku lart, ne qiell e jo bashkebiseduesin apo gazetarin. Kjo trgon qe nuk eshte normal. Pra ne vend qe ti qani hallin ketij qe po vrapon drejt eklipsit te plote te trurit, i kunderviheni. Lereni ne budallallekun e tij. “I ka hyre vetja ne qejf”. Shkodranet thone: “Te hyfte vetja ne qejf”. Ky e ka realizuar kete. Une anti shqiptar do te quaja dhe ato gazeta e televizione qe e kane punesuar kete perbindesh te çmendur.
  Sa i perket Kasem Trebeshines, ju lutem mos me nderhyni. E di mire ate punen e promemories te vitit 1953. E kam degjuar me veshet e mi nga ky megalloman i paditur. Ajo ka qene nje leter qe nuk mbushej teresisht nje faqe. Por po ta shohesh te botuar ne nje liber me shkrime “disidentesh”, ne s’ gaboj rreth vitit 1995, si material hapes i atij libri, qe Saliu per interesa vetiake pushteti, per te dale “madheshtia” e tij per “permbysjen” e monizmit, i botonte regjimi i tij i poshter me oke, eshte botuar kjo e ashtuquajtur promemorie ne 20 faqe me germa te imta. Pra nje ganjeshter e madhe e ketij majmuni, se dhe fytyren ashtu e ka, si afer majmunit, si te shtypur. Ja keshtu eshte kjo e vertete.
  Jane njerez te semure mendore. U lutem qajuni hallin. Mos ua shpejtoni erresiren e plote trurore Lubonjes e Trebeshines. vuajne nga shume delire. Eshte humbje kohe t’ i degjosh keta tipa te peshtire.

  Reply to this comment
 30. Mehmet Metaj August 8, 21:20

  DITIRAMBI PANEGJIRIKE I JUL QEZARIT
  “Sundojne hosanate panegjirike Solonian, glorifikimi deri në ekstazë i absolutizmit shtetëror, lindja dhe zhvillimi pakufij i fetisheve, hyjnizimi i kultit të njëshit, mistifikimi i të vërtetave historike, robotizimi i trurit intelektual përmes inkuizicionit të mendimit të lirë, këto përbejnë tek ne edhe sot e gjithë ditën frymën e ritualit të vjetër të substratit gjiriz, mbi të cilin lëshojnë rrënjë dhe harlisen për bukuri të gjitha llojet e gjëmbaçeve dhe hithrave prej nga do të mund të ushqehen të gjitha segmented e turbullirave të llahtarshme shoqërore”.

  Reply to this comment
 31. tol francezi it August 8, 21:34

  kadareja,berisha,lubonja,basha,jane te, te njejtit brume,per para e kariere,shesin dhe shpirtin,jo per vlera morale qe as duan tja dine.

  Reply to this comment
 32. hosteni August 8, 21:47

  @nastradini; kasha krijuar nje bindje virtuale qe ishe nje person me vlera po shoh ne komentin tend qe edhe ti ke dale jasht teme,,,,,,,,,, 1) nuk I dal ne krah kadarese sepse e kam ditur me kohe qe “ka ngrene lugen e corbes se prishur”,2)qellimi kryesor ishte te dale ne drite nga ishte nena e heroit tone kombetar GJERGJ KASTRIOTI,3)lubonja ketu ka gabuar shume rende,sepse na fyen te gjitheve si komb, duke bere lojen e serbit,armikut me te urryer edhe me gjakatar te poppullit shqiptar,4)cfare lidhje ka burgu qe ka bere lubonja per idete e tija kunder diktatures me akuzat kunder udheheqesve te UCK-se,,,,,,urrejtjen edhe mllefin ta shprehi kunder atyre qe I moren vitet me te bukura te jetes jo kunder simbolit me te madh qe kemi,,,,,,,,!!!!!! 5)ti paske lexuar ne internet per akuzat edhe krimet qe kane bere komandantet legjendare te UCK-se,,,,,,,po futu edhe shiko per genocidin qe ka bere serbi ne kosove edhe ne bosnje,,,,,,,lufte pa viktima nuk ka si nuk ka as “dasem pa mish”,,,,,,,!!! 6) sipas nje ligji te pashkruar fitmtaret nuk gjykohen, po nuk e dite ik edhe mesoje,,,,,,,,,,ne te gjitha lufterat qysh nga kohet e lashta deri ne ditet e sotme jane vrare shume njerez nga te dyja anet e frontit,,,,,,,,ata qe kane qene te humbur quhen armiq edhe denohen , fitmtaret ne asnje mynyre,,,,,,,,,sipas teje amerikanet qe mbahen si djepi I demokracise duhen te shkojne ne hage sepse amerikanet kane vrare edhe torturuar shume persona ne , irak , afganistan , etj,,,,,,!!!!!!! 7) sipas gojedhenave qe gjen te shkruara ne internet,del qe nena e ALEKSANDRIT TE MADH ka qene nga EPIRI I VERIUT, treve ne CAMERINE e sotme qe ka qene toke shiptare,sipas logjikes te lubovicit ALEKSANDRI I MADH del shqiptar,,,,,,,,kur dihet boterisht qe ishte maqedonas ,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!! (here tjeter perdor logjiken dhe jo urrejtjen personale kundrejt atij qe komenton) (sipas shprehjes shqiptare “rri shtrember po fol drejt”),,,,,,,hajde tung,!!!!!!!!!!!!!!

  Reply to this comment
  • Vladimir August 9, 10:22

   Po do tia kishin gjetur lugen po te ishte ashtu sic thua ti.
   Une i besoj asaj qe ai ka thene me gojen e ve”Kurre skeni per te gjetur 2 rreshte te shkruara kunder kujtdo”.Me kaq “armiq” do ia kishin gjetur ndonje gje,por nuk ka mik.

   Reply to this comment
 33. lexuesi August 8, 22:25

  Ka mjaft arsye pse Kadare nuk shprehet ne menyre korente per ngjarje te medha te jetes se vendit.Eshte abuzim te thuash se Kadare shfrytezon ate qe thone se pas çdo beteje e kuvendi te gjithe behen trima e te mençur, por eshte e vertete se ai ka perdorur ne rrjedhen e ngjarjeve nje ‘modus vivendi’. duke kapur trendin.Duket se keshtu ka vepruar sidomos me prozat ‘Gjenerali i ushtrise se vdekur’,’Nentori i nje kryeqyteti’,’Dimri i madh’,’Koncert ne fund te dimrit’ dhe ne trinomin poetik’Perse mendohen keto male,’Enderr industriale’, ‘Shqiponjat fluturojne lart’.etj.Dukurite e jetes i ka pare nga shkaqet dhe pasojat duke hyre sa me thelle brenda tyre.Mjeshtria e perdorur me figuracionin dhe fjalorin e pasur e bene nga me te lexueshmit dhe me te besueshmit ne perceptimin ideologjik te kohes meqenese gjithashtu ishte i atashuar organikisht ne PPSH,FDSH,ne legjislativ, ne organizatat kulturore-artistike dhe ne redaksite qe benin censurimin, licensimin dhe promovimin e ketyre krijimtarive. Se fundi ishte shkrimtar i angazhuar, i paguar,siç thuhej atehere ne ‘profesion te lire’ dmth jo i kontraktuar ne nje organizate pune, ai perkthehej nga shteti dhe promovohej jashte vendit prej agjensishe e personash te stimuluar.Edhe neqoftese kishte preciptuar ndonje gje tjeter ne subkoshiencen vetiake, pasi doli pa boten dhe u be i degjuar,fjala dhe vepra e tij publike ashtu siç ishin shfaqur per vlerat e larta ideoartistike dhe konformizmin besnik ndaj sistemit politik e udheheqjes ishin shperblyer dhe ishin nderuar.Çdo aludim ndryshe per idhullin e tyre me gjithe veper, nga njerezit e asaj kohe, te rinj e te vjeter, do te thote t’i quash te verber. Ndonje keqkuptim mbi ndonje shkrim ose veper dhe ndonje frustim e pengim ishte i paevitueshem sepse i gjithe sistemi ishte nje gjkueti shtrigash qe xhelozonte konkurencen dhe nuk mund te instrumentalizohet siç perpiqet ndonjeri ta zevendesoje me desidencen. Kete ndershmeri njerezore, midis nesh tejet te lakmueshme, e kam lexuar ne dy intervista;te Dhimiter Xhuvanit dhe Frederik Reshpes, te cilat kane kaluar pa u vene re ne publik, siç ndodh rendom me modestine, qe injoranca nuk e njeh si virtyt i madheshtise, por me teper si pamundesi te zotesise.Njerezit duhet te flasin per korifejte e tyre sepse jane modelimi i shoqerise, ata jane te medhenj sepse perballojne ne menyren me njerezore dhe bindese hamendjet e paditurise dhe keqdashjet qe ushqejne veset e prapesise.Njerezit e medhenj jane fara e thjeshtesise, forca jetedhenese e miresise, qe nuk madheshtohen kurre prej mburrjes e krenarise.Kete e deshirojme edhe per Kadarene,korifeun tone te letersise.

  Reply to this comment
  • Vladimir August 9, 10:28

   Mbeshtes ate qe kerkon te thuash:Eshte mi i miri,me i zoti,me i madhi dhe askush nuk ka punuar per Shqiperine me teper se ai,te pakten per 100 vjet.

   Reply to this comment
 34. diturija August 8, 23:53

  Nuk habitem qe shume lexues dhe komentues nuk e kuptojne intelektualin e madh Kadare. Perndryshe ky vend nuk do ishte katandisur aty ku eshte. Lexojeni njeher thellsishte dhe me vemendje shkrimin e tij, para se te hidhni vreret e politizuara, si kudo ne shtypin elektronik shqiptar.

  Reply to this comment
 35. Dosjet e Te Medhenjve August 9, 02:14

  A do t’i marrin vesh shqiptaret ndonje dite, dosjet e kujt personaliteteve e intelektualeve te kohes qe po binte, u mbyllen pak perpara se te dekretohej Pluhur-Alizmi?

  Si mund te prisni qe ata te rrefejne te vertetat qe prekin ata?

  Ismail Kadare eshte i gezuar kur tregon per bodrumin e Pashkove…ku u legalizua PD-ja si bije e pare e PPSH-se. Lexoni librin e Helena Kadarese…

  Reply to this comment
 36. Fredi August 9, 02:14

  Une nuk mendoje se ne nje shkrim qe nuk ka te beje me letersine te llomotitet se sa gjigand eshte Kadare. Ai perveç se na tregon mbas 14 vjetesh se Lubonja nuk eshte Shqiptar si Skenderbeu, ai stermundohet te na shpjegoje se cfare kategorie eshte Tosi dhe me poshte dhe K. Trebeshina,duke na ftuar te gjithe te besojme se,arsyet e burgut politik te tyre jane jopolitike por se kane vjedhur ne autobuzin e linjes Kinostudio-Kombinat. E vetmja arsye si lexues qe asnjehere nuk do besoj broçkullat e tij eshte arsye ja qe akoma asnjeri nuk e di……Ndryshe nga Lubonja qe me ca dokumente nga arkivat serbe apo ku ta di une se ku i gjeti,kerkonte te na mbushte mendjen per nacionalitetin e Heroit tone,ky shkrimtar desident ne vitin 1988 mundohej te na himnizonte figuren e Enverit,edhe pse kishte tre vjet qe na kishte lene shendene. Tekstualisht ne faqen 365 te Kujtime per Enverin ai thote;
  ” Kujtimet per te nuk kane nevoje per zbukurime,ato kane nevoje vetem per saktesi, sepse duke qene te sakta ato e kane vetvetiu brenda edhe bukurine dhe thellesin dhe peshen e vertete. Prandaj ata qe kane pasur fatin te kene kujtime me te, jane te ndergjegjshem se ç’thesare te çmuara mbajne ne duar, thesare, pasurine e te cilave duhet t’ua zbulojne te gjitheve…..” Shume gjera te tjera vijojne ne ato 8 faqe sa te vjen veshtire ti lexosh. Mos harrojme qe ne ate kohe edhe ata me te lumturit e atij rregjimi kishin filluar te belbezonin kunder….
  Ky dhe shume te tjere nuk ju takon te na japin leksione per tema qe nuk mund ti ballafaqojne dot me njeri-tjetrin. Historia nuk ndryshohet ashtu siç mund te ndryshosh ngjyren e flokeve, ajo eshte e shkruar zoti Kadare.

  Reply to this comment
  • Vladimir August 9, 10:33

   Ai do mbetet,or mik,ne historine shqiptare dhe boterore,kurse une dhe ti ska per te na kujtuar njeri pas 100 vjetesh.

   Reply to this comment
 37. blini August 9, 08:26

  Kadareja eshte i paarritshem si analist, si patriot, si shkrimtar qe e njeh e gjithe bota akademike dhe e vleresojne. Lubonja eshte nisiator, ka kulture te gjere, flet hapur e pa ndrojtje, po nganjehere “ia fut me top”… Kadareja, verete ka te mbeta qe i ka bere me ndergjegje duke menduar edhe prapamendimin se si do t’i dale zot vehtes. Po ta veme ré Ai kurre nuk “mbetet ne klase”, manovron Polikroni. Shkrimet e tij jane relike historike e artistike. Lubonja eshte OPOZITAR me gjithsecilin, i meshon idese se vet…Se ka qene ne burgun komnist, s’ do te thote se eshte “shenjt”….

  Reply to this comment
 38. Vladimir August 9, 10:34

  Analize e perkryer nga blini.

  Reply to this comment
 39. deniel August 9, 11:23

  ismaili nuk mund te flase per zgjedhjet e 23 qershorit sepse asnjihere ska folur per zgjedhjet ,ismaili nuk mundte flase per zgjedhjet e 23 qershorit sepse me ne fund e mesoi qe komunistet,,diktatoret ,hajdutet ,varsesit , plackitesit, grabitesit,kriminelet ,basdtardet e ketij vendi u shporren .ska se si mund te shlkkruaje ismaili per serbin sali qe u qerua, sepse qe te dy jane komuniste.jane vegel e komunizmit.ismaili per gjithe jeten e tij edhe kur te vdese nuk do i ike damka e komunizmit.me kot mundohet te bej turbullira me shkrime pa kuptim.ismail e di qe nuk te pelqen dhe ste ka pelqyer kurre qe shqiptaret te jene te lire, por skllever se ashtu i ke dash dhe i do, sepse ske shkruar kurre per lirine e shqiptareve edhe sot e kesaj dite ,gjithmone ke dashur te jesh mbi te tjeret ti sundosh ata,si i ke sunduar te gjithe shkrimtaret shqiptare ne kohen e dikatatures, sepse je i kuq ,por ja qe me ne fund shqiptaret vendosen te qerojne njihere e mire mbetjet e te kuqeve .ti ke lindur i kuq ke jetuar me te kuqte e do vdesesh i kuq..ti basdard nuk je ndare kurre nga shoket e tu te vjeter komuniste duke filluar nga saliu e deri ke fahriu.. me duhet te them qe me vjen per vjelle kur shikoj emra ne gazeta si sali, ismail, fahri,shplaje trurin mire para se te mendosh ,laje gojen mire pra se te flasesh ,pastroji duart mire para se te shkruash per fatos lubonjen qe e kaloi gjithe rinine ne burgjet me te tmerrshme ,sepse ishte nji nder ata demokrate qe foli kundra diktatures se kuqe qe ti perfaqsoje

  Reply to this comment
 40. bledi ne emigrim August 9, 12:15

  Genocidi qe ndermoren serbet kunder Shqiptareve te Kosoves ne 99-en, vertetoji me forte se izolimi komunist dhe mobilizimi ushtarak ishte shkaku kryhesor per Shqiprine. Si c’do sistem totalitar do kishte armiqte e tij si nga serbo-greket si nga anglo-amerikanet. Partia e stresave hariti te mbaj Kosoven, me menyren e saj te pa cenuhar nga serbia per 40-et vjete. Mohusit bazohen ne fakte jo te verteta e bejne per hakmarje te vete politike apo se jane veze gjarperi kete do e shkruaj historia. Do i lutesha z.I.Kadare te mbante nje qendrim, apo te jepte nje opinion per islamizizmin e thelleshem qe po reklamohet ne Shqiperi dhe ne Kosove.

  Reply to this comment
 41. Mehmet Metaj August 9, 13:17

  Kadare-ja benjamini i Enver Hoxhes, nje shkrimtar i vogel dhe nje njeri i vockel, na del njhere ne henez dhe na flet-kundervihet njerezve qe i shehh se cekin tema-tabu dhe jane “rival” te letrave sic eshte kasem Trebeshina dhe Fatos Lubonja.
  Cdo te ishte Kadareja-po te mos kishte qene Enveri-qe e promovoi, dhe Nexhmija qe e donte shume nje shkrimtar i vogel-packa se ka dhe disa vepra me vlere por nuk mundi te ngrihet ne lartesine nje shkrimtari te vertete dinjitoz se nuk eshte ‘mangas geniese” por mbeti nje njeri konjiukturale dhe pa vlera per kombin sic pretendon ai te jete.

  Reply to this comment
 42. lexuesi August 9, 13:17

  Kadareja nuk eshte lexuar nga njerezit e thjeshte, sepse tematika dhe menyra e te shkruarit i tejkalonin nivelet e njerezve te zakonshem te kohes, te punetorise, fshataresise dhe ushtrise popullore.Ata e njihnin ate si intelektual ne krah te partise nga promovimet dhe recitimet qe u beheshin veprave te tij nga institucionet nepermjet veprimtarive kulturore-propagandistike qe benin.Ai lexohej nga nxenesit e shkollave te niveleve te ndryshme sipas programeve e teksteve shkollore te dimensioneve te ndryshme. Ai ftohej nga qendrat kulturore te rretheve e ndermarrjeve, nga shkollat dhe shoqatat per te motivuar nepermjet personalitetit te tij frymen ideologjike te njeriut te ri te socializmit. Idhujtaret e tij ishin nder simpatizantet me te flakte, militante te rreshtuar si ushtare te Partise e Enverit. dhe nuk ishin ata qe vuanin nga persekucionet e tiranise nepr dyeret e ferrit.Nuk ishin as ata qe kishin arritur te zgjonin brenda vetes disa mospelqime ndaj sistemit.Kadare e dinte fare mire se ekstremet piqen ne nje pike dhe me ndryshimet pilitike qe po ndodhnin duhej te zvoglonte sa te ishte e mundur koston e sherbimit qe i kish bere se shkuares dhe me sa duket u tremb nga vullneti i çorjentuar i turmave te dhe perdori ate qe e shkuara ia kishte ofruar ne ane te rruges, te ikte, ta shihte nga larg.peshtjellimin e furtunes..Pjesa e vuajtur nen tirani nuk ishte eskstremiste ,ishte e matur, e duruar, siç eshte dhe sot e kesaj dite, sepse ishte gatuar e pjekur neper vuajtjet, ndersa pjesa e urrave dhe brohoritesve qe e ndjente boshllekun e humbjes,donte te dilte ne bregun tjeter duke perdhosur sojin e vet per te dhene proven e largimit prej se shkuares.Ne krye te saj u vune edhe disa arriviste te shkolluar qe ishin kompromentuar me idealin dhe po perdornin hilene e vjeter ‘te kalojne lumin dhe te dhesin kalin’.Kjo qe pjesa fantazmagorike qe i priu kudo shkaterimit e shthurjes dhe per te bojatisur paturpesine e turrjes e kotesine e mburrjes,kishte nevoje te merrte perseri lavdi prej idhujtarit per vepren e perbashket ne sherbim te tiranit dhe nxjerrjen e eshtrave te tij prej varrit.Eshte e qarte se idhujtaret me te zellshem te shkrimtarit ishin dhe jane militantet, qe mallengjehen per pushtetaret,te sotmit e te paret.Ndersa te gjithe lexuesit e vemendshem dhe dijetaret i shohin vlerat e shkrimtarit ne sherbim te puiblikut,qytetarit, fshatarit, intelektualit, qe e nxjerrin jeten me djersen e ballit.Njerezit e veprave te medha mbajne anen me te rende te trarit nuk perdorin fijet e merimanges per te bere strehen e engjellit dhe djallit.

  Reply to this comment
 43. BESNIK August 9, 13:36

  Ju lutem mos u merni dhe ti kushtoni rendesi Lubonjes, duhet te kuptoni cfar munde te prisni nga nje njeri qe e ka mare virusin e burgut.

  Reply to this comment
 44. tomsojeri August 9, 13:47

  Lexova me vemendje gjith kto mendime te ksaj pjesmarje ne komente per te gjykuar Kadaren dhe figuren e tij ! Nuk do bej te njejten gje por do ndalem pak e te bej nje krahasim te tij me nje tjeter figur qe mua me ka emocionuar me shkrimet e tij kto kohet e fundit qe i takojn para 23 qershorit dhe do me kuptoni cfar mendoj! E kam fjalen per te madhin Rexhep Qosen qe nese keni lexuar shkrimet e tij flet me gjuhen me te paster ,pa kurfar hezitimi frike dhe servilizmi per Sali Berishen ! Meriton te kem respektin me te thell per kte skrimtar qe i ben nje analiz demonit Sali dhe na keshillon qe nuk duhet te jet me ne udheheqje ! Jam emocionuar me shkrimet e tij me thirjen e tij ,ku sado i madh qoft Kadareja yn ,kte detyr ndaj popullit perpara zgjedhjeve historike mbas nje 23 vjecari makaber,nuk e beri ,heshti, asnje fjal ! Mori nje her mundimin ti drejtoj nje lutje kllounit Basha kur u ben zgjedhjet bashkiake ,kur edhe gomari i fshatit kuptoi se Sal krimineli po vjedh votat dhe rezikonte per nje 97 te re .E pa qe ky lake ,pjell berishiane as e pordhi fare ,dhe hoqi dor te godiste vezen e gjarperit, diktatorin e ri ,kriminelin e pa meshirshem skizofren!Pranoj me mir te ul madheshtin e tij e te zbres ne nivelin e nje rrugaci e ti lutet atij se te merej me Sali Berishen ,! Heshti dhe tani mir ben qe hesht se i thon si te vjelat mbas shiut !Le ta mbaj madheshtin qe ne sja kemi mohuar por burri kurr nuk ka pasur ! Chyn ketu heshtja nga indinjimi ndaj Lubonjes, i cili e mori pergjigjen edhe pa fjalen e tij ! Nuk ka kuptim te zgjatem por edhe nje her nderime dhe respekte per te madhin dhe te pa krahasushmin Rexhep Qosja qe kish burrerin dhe e tha me koh fjalen e tij….pa perfillur zemrimin hakmares te perbindshit Sali…Edhe nje her i dashur Rexhep dua te shpreh simpatin dhe respektin tim te thell se je pjes e asaj fitoreje te madhe e 23 qershorit Nderime ………

  Reply to this comment
 45. lumi August 9, 14:41

  zoti kadare ty te shkolloj enveri kur gorbaqovi zhduki komunizmin
  se pandihmen e gorbaqovit nuk dot kishte demokraci e cila edhe sot e tutje
  ne shqiperi nuk eksiston demokraci por ni katrahur ballisto fashiste hajni kurvni
  vllavrasje kontraband droge nafte ti e ki dit fort mir si e furnizonte sala me shok
  millosh kriminelin per ti vra kosovart e debu nga vndlindja per ti pre fmit ne djep
  e ne xji te nenes per ti dhunu trimreshat kosovare ti fjete ne xhum te rend
  nuk e ngrite zerin si intlektual pom dukket se Dollart e kanfain qe i ndave me salen
  zoti kadare pse u largove nga shqiperia per tu pasuru per te rrit emer e ubne
  me ballist e fashist qe ne luften n,qlirimtare, pren vasha dejem pleq te cilt vullnetarisht
  jubashkun luftes per qlirimin e atdheut edh e qlirun vendin me 29 nendor 1944.
  ndersa ballistofashistet e muren pergjigje emerituar .zoti kadare mos te kish shkollu
  enveri ti ishe sod ishe me emrin anasts tuj rujt dhit neper fusha te grekut ni plak imbetun
  bindu se vtem venlindja jote te ka dhene emer por ti je ni sahanlepirs qe endon emer te madh
  por e din for mir si ke vepru me vajzen tende e qujtur gresa se sa poshtersi.
  u fute ni thes me luboviqin qe eshte ni qelbsir seboslave tash su kamet tjter vtem
  vetem mlidhni Dollart per at boten tjeter. por mos harro s atje e gjen enveri me shpat
  ne dor kuku perju ,e tash ni pytje pse dritroi nuk iku si ti per tu pasuru po i sherbeu
  vendlindjes deri me sot si shkrimtar ma i madhi ne boten shqipetare lvdi kti burri te
  TOKAVE ARBRORE

  Reply to this comment
 46. tik August 9, 17:54

  Legen psikopat si Lubonja nuk ka tjeter. Po mos ishte Lubonja edhe Sala do binte me shum ne sy per te zezat e veta. Por si lane hapsiren e duhur Lubonja me Klosin qe vrau veten.
  Kurse Kadares bravo i qofte per kete shkrim. Por a nuk do kishte me shum arsye te shkruante apo thonte ndonje fjale per krimet dhe demet qe beri Sali i Dyte?! Se per ato te 97-tes nuk tha kurre nje fjale.
  Shendeti Ismail, pa placka vihet, thote gjyshja ime.

  Reply to this comment
 47. I drejti August 9, 18:01

  Redaksia e Gazetes dita eshte perpjekur te terheqe ne nje diskutim jo pak te rendesishem, ne nje moment kthese historike per Shqiperine, shkrimtarin me te madh shqipetar Ismail Kadarene. Vete kerkesa e gazetes, por edhe komentet e shumta te bera ketu, ne masen me te madhe me nje nivel analizues e intelektual, per tu vleresuar, tregojne qe qendrimet e Kadarese per ngjarje historike dhe kthesa te rendesishme politike ne Shqiperi, do te mirepriteshin nga opinioni publik shqipetar. A e ka pare ai te arsyeshme qe te nderhyje ne debatet e ndryshme shqipetare? Pergjithesisht ai eshte treguar i kujdesshem per te mos u bere, me opinionet e tij pale ne politiken shqipetare, duke ndenjur mbi palet, apo ne te kundert asnjeanes. Ai e di qe lexohet njekohesisht nga te gjithe individet lexues, pavaresisht bindjeve te tyre politike. Ne respekt te lexuesit te tij, ai nuk eshte perzjere hapur ne politiken e dites. Ka patur raste qe edhe ka folur kur nuk duhet te fliste, ka patur raste kur nuk ka folur por duhet te fliste. Ka patur edhe komplekse, sidomos pas viteve 90-te. Si çdo krijues ka patur ulje ngritjet e veta.
  Por Kadare eshte per shqipetaret nje perendi e vdekshme. Prej gjaku dhe mishi. Perfaqesuesi me prominent i intelektualizmit shqipetar te krijuar qe nga themelimi i Shtetit Shqipetar e deri sot. Jane perpjekur politikanet shqipetare te perfitojne politikisht nga madheshtia e tij. Sidomos per te ka patur shume nevoje Berisha, me katunarizmin dhe provincializmin e tij te spikatur. Ai ka patur nevoje per aristokracine e dhe elitarizmin Kadarese.
  Nuk ka ardhur ne renie talenti i tij por ne qe e lexojme kemi tani me shume mundesi te tjera, kemi me shume informacion e me shume burime te tjera cilesore letrare.
  E kritikojne Kadarene si prodhim te socializmit e Enverit. E kujt i duhet kjo? Perveçse te vegjelve?
  Ne kohen e Enverit dhe te socializmit donim te vraponim e te arratiseshim nga realiteti. Donim te hynim ne zonen ku vetem zotat hynin. Tek Dantja, Hygoi, Dideroi, Servantesi,Stendali, Çehovi e Tolstoi. Te rinj te koheve moderne nuk njihnim. Por ishte e pamundur te kapercenim muret e larta te injorances, propagandes, izolimit, luftes se ftohte. Ateher futeshim ne boten e Kadarese. ndjeheshim te kohes, ndjeheshim te perfshire, ndjeheshim elitare. Si te gjithe te vdekshmit Kadareja ka qene i kujdesshem te shkruaje edhe per ata qe do ta lexojne me pas, kur ai te mos jete me. Por nuk do te lexojne polemikat. Do te lexojne madheshtine e tij.
  Sa per Lubonjen, duhet te mesohemi me mendime ndryshe dhe te kunderta. Ka gjetje qe nuk na pelqejne dhe i kritikojme, por ka edhe ide te gjetura e me vlere. Ai eshte pjese ne debatin e perditshm dhe sigurisht qe gabon me shume. Ai eshte pjese spektrit te mendimit shqipetar me nje lloj tendence kunder rrymes. reale apo jo, i kemi thene ne komentet qe kemi bere. Nuk mund te flasim ne te njejtin vend ku flasim per Kadarene

  Reply to this comment
 48. lexuesi August 9, 21:19

  Madheshtia nuk eshte abstrakte, e parrokshme, e pakapshme, ajo nuk i fsheh dobesite siç falsifikohet nje lende e padobishme me ane te nje stampe. Madheshtia ngrihet permbi dobesite duke i tejkaluar me fakte dhe jo duke i djegur me nje zjarr prej kashte.Njerezit e dobet tremben prej dobesive dhe perpiqen ta anojne balancen ne anen e zotesive, por te gjithe ata qe kane nje lloj frike prej vetvetes fshehin te verteten me ane te genjeshtres duke e ulur madheshtine e hiperpozuar prej idhujtareve e rrogtareve te autorit dhe te vepres. Vetevetja eshte ne natyren njerezore quintesenca e vepres, te cilat kur e komprometojne njera-tjetren rrikullisen pa kuptuar drejt vdekjes.Vetevetja e vepra, te dyja brenda njera-tjetres behen si oksigjeni dhe gjaku qe u ushqejne njerezve funksionimin ‘fiziologjik-social’ te pavdekshem te jetes.Ky ‘solucion’ nuk eshte nje ‘kimikat i fabrikuar’ i inteligjneces, por nje sinergji mendore e shpirterore, nje sjellje njerzore qe sublimohet duke dale vetem prej se thjeshtes. Lavdrimet e tepruara dhe fshehja e dobesive te shpirtit e te mendjes nepermjet sjelljes dhe vepres nxixsin shpesh krenarine e pamerituar, shtojne rrahjet e mushkrive e te zemres dhe dobesite e thellojne vazhdimisht erozionin e qenies.Madheshtia eshte si perlat e diamantet, te cilat nuk bien prej qiellit, por brenda dheut i kane gatuar shekujt , prandaj mbartin tere bukurine dhe forcen e realitetit. Per kete arsye njerezit e kultivuar perulen para madheshtise se virtytit perkunder vesit. Keshtu edhe madheshtia e Kadarese i perket, si e kujtdo tjeter i perket kohes qe i vlejti dhe nuk ka arsye te instrumentalizohet prej njerit apo tjetrit edhe kur shohin brenda tij nje stimulim te hershem te oreksit pas pushtetit.

  Reply to this comment
 49. TIRONCI August 9, 21:26

  Brravo “TIGER”. Jam plotesisht dakort me komentin tend. NUk po e marra mundimin fare ta lexoj kete Kadarene sepse personalisht une asnjehere nuk e kam pelqyer dhe nuk e kam kuptuar ate. Ne vitet ’90 thjesht se u largua nga Shqiperia, ju atribuan merita sikur ishte kunder diktatures. Besoj se e kunderta eshte e vertete. Gjate gjithe ketyre viteve tranzicioni, une nuk e di se cfare kontributi ka dhene ky njeri per demokracine shqiptare, pervec faktit se shpesh’here ka paguar per tu nominuar per cmimin “Nobel” dhe asnjehere nuk i eshte dhene ky cmim. E dini perse, sepse nuk e meriton. Edhe per mua “TIGER”, i madhi Rexhep Qosja eshte intelektuali dhe gjeniu i letrave shqipe. Po ashtu Akademiku Rexhep Qosja gjithmone i ka qendruar me prane halleve te popullit dhe i ka shprehur hapur kundershtite e tij ndaj padrejtesieve dhe krimeve qe i beheshin ketij populli. Ku ka qene Kadare kur popullit te tij i behej gjema ?. Di ndonjeri te kete shprehur ndonje fjale per jetet e humbura ne Gerdec ?. Po per 21 Janarin ka thene ndonje fjale ?. Po per udheheqjen tone te dashur me SKENDERBEUN ne krye, ka adresuar ndonje kritike ?.

  Reply to this comment
 50. TIRONCI August 9, 21:28

  Brravo “TIGER”. Jam plotesisht dakort me komentin tend. Nuk po e marr mundimin fare ta lexoj kete Kadarene sepse personalisht une asnjehere nuk e kam pelqyer dhe nuk e kam kuptuar ate. Ne vitet ’90 thjesht se u largua nga Shqiperia, ju atribuan merita sikur ishte kunder diktatures. Besoj se e kunderta eshte e vertete. Gjate gjithe ketyre viteve tranzicioni, une nuk e di se cfare kontributi ka dhene ky njeri per demokracine shqiptare, pervec faktit se shpesh’here ka paguar per tu nominuar per cmimin “Nobel” dhe asnjehere nuk i eshte dhene ky cmim. E dini perse, sepse nuk e meriton. Edhe per mua “TIGER”, i madhi Rexhep Qosja eshte intelektuali dhe gjeniu i letrave shqipe. Po ashtu Akademiku Rexhep Qosja gjithmone i ka qendruar me prane halleve te popullit dhe i ka shprehur hapur kundershtite e tij ndaj padrejtesieve dhe krimeve qe i beheshin ketij populli. Ku ka qene Kadare kur popullit te tij i behej gjema ?. Di ndonjeri te kete shprehur ndonje fjale per jetet e humbura ne Gerdec ?. Po per 21 Janarin ka thene ndonje fjale ?. Po per udheheqjen tone te dashur me SKENDERBEUN ne krye, ka adresuar ndonje kritike ?.

  Reply to this comment
 51. Gjon August 9, 22:59

  Haradinaj nje hero.Mundet me qene e vertete ose…. jo. Po nese eshte e vertete ajo qe shkruan Lubonja.????.A duhet te mesohemi edhe ne shqiptaret ta pranojme te verteten ashtu si asht.
  Gjykata eshte e detyruar te te dekretojne nje vendim ne baze te thenieve te deshmitarve qe paraqiten para gjykatesve por jo te atyre qe nderrojne fjalet ose nuk paraqiten fare
  Kjo ndodhe ne te gjithe boten e krimit te organizuar ku mafiozet dalin te pafajshem,bile pas kesaj behen edhe senatore apo deputet .
  Une nuk them se rasti i Haradinajt asht i tille por vetem se mundesia ekziston.
  Ajo qe Lubonja ka shkruar eshte opinion i lire i tije dhe sigurisht qe duhet te kete ndonje burim informacioni.Para se ta kryqezojme duhet duhet te verefikohet se a ka sadopak te vertete ai shkrim.
  Po te lexoni ate qe italianet shkruajne per Garibaldin apo francezet per Bonopartin kjo e Lubonjes eshte nje pike uji ne oqean.Atje nuk bahen polemika te pafund dhe as procese publicistave.
  Ne çeshtjen kombetare ne shqiptaret jemi “kuadrat” sa per sy e faqe dhe harrojme se jemi te fundit ne ballkan qe kemi shtetin tone e kemi shume rruge per te bere qe te formohemi si komb i emancipuar.
  Kontradiktat ne mendime jane burim zhvillimi analiza ma e mire qe mund te i bahet nje shoqerie te civilizuar.Perndryshe kthehemi perseri tek mendimi i unifikuar i percaktuar nga njeshi.

  Reply to this comment
 52. lexuesi August 10, 08:14

  Njerezit e medhenj nuk irritohen prej kundershtive te momentit ndaj sjelljeve te tyre publike dhe vepres sepse perndryshe tregojne dobesine e argumentit, qe ua gerryen pa kuptuar formatin e personalitetit.Ndjenja e shkelqimit te tyre si nje meteor prej qiellit, i ndane nga njerezit.Kjo i ben te vuajne prej meskinitetit, te ndjehen te paprekshem, te mos e durojne dot kritiken e tjetrit dhe madheshtia e tyre duan te parfumohet pafundesisht prej komplimentit. Ne gracken e padurimit ka rene edhe Kadareja ne nderkomunikim me Qosen,Trebeshinen, Lubonjen e ndonje tjeter duke lene te kuptohet edhe diçka tjeter ne sfond, qasja e kundert prej tyre ndaj parive te pushtetit, te cileve Kadare ua njeh me mire embelsine e sherbetit duke na thene ne nje lloj menyre se disa nga kritizeret e tij kane vuajtur ne burgjet e tiranise ‘prej qejfit’ ndersa ai ka gezuar perkedheljet e tiranit ‘prej sikletit’,jashte vullnetit.. Kadare nuk ka mundur kurre te shprehet kunder prapesive te krereve te parise se pushtetit, perveçse pasi kane vdekur. Kundervenia persegjalli ndaj ish ‘zonjes se pare te oborrit’ eshte me teper nje perplasje dere per rrefimet e saj kur ishin bashkepunetore te zellshem te ‘Frontit” mbi ç’fare mund te kishin thene ne fund te korridorit, ose ne nje qoshe te oborrit, nen ‘kamerat vezhguese’ te diktatorit. Kadareja ka heshtur perpara botes qe tregon me gisht prapesite e sotme te pushtetit, prandaj eshte zor te besohet se kur ishte force aktive ne superstrukturen e tiranise luante rolin e desidentit.Madheshtia, qe fitoi Kadare gjate kohes se ciles i sherbeu, ishte mjaftueshmerisht e meritueshme, ndersa madheshtia e madheshtise qe jeton brenda kultit te ngritur prej adhuruesve eshte mjaftueshmerisht e teprueshme.Te gjithe kampionet e botes e mbrojne madheshtine e tyre jo vetem prej fames, çmimeve qe kane marre dhe kurores, por duke i provuar publikut integritetin me te cilin perballojne te gjitha sfidat e kohes. Eshte krejt e vogel te konsumohet permbajtja per formen duke harxhuar kohen me kundershtaret dhe idhujtaret qe shkrimtari yne i madh te marre çmimin ‘Nobel’,por pikesepari ai duhet te dale vete nga kjo vorbull.

  Reply to this comment
  • Vladimir August 10, 18:11

   Me pelqen menyra juaj e te analizuarit,packa se nuk jam dakort.
   Besoj se njerezit e medhenj edhe mund te jene ashtu sic thoni ju,por nuk njoh te kem lexuar ndonje te tille.Ku dhe kush jane ata?Edhe ata qe perfaqesojne kreret shpirterore te njerezimit,ne historite e tyre te shkruara,kane pas qene kritikuar dhe kritikohen nga kendeveshtrime dhe momente te ndryshme,duke mos harruar se prapa tyre ne gjithe ate kohe krijimi dhe me pas,qendronin grupe te fuqishme intelektuale te mbledhur me kokrra per ti sherbyer ceshtjeve dhe qe kishin si qellim te zbusnin gjer ne kufijte e se mires “te keqen”,apo” te gabuarin ” diku,atje.Qindra e qindra vjet dhe perseri nen nje mbikqyerje par excellence intelektuale dhe prape gjenden njerez,grupe,interesa, qe gjejne “qendrime jo te drejta”Si duhet te ishte njeriu I madh dhe si eshte ne te vertete eshte shprehje,per mua,e ideales dhe realitetit njerezor.Miqesisht!

   Reply to this comment
 53. ANALISTI ZVICER. August 10, 10:16

  te lumte GOJA e PENDA TRIMI me GJAK te PASTER SHQIPTARI EKSELENCA KADARE,jeni nje emer i MADHE ne BATEL INTELEKTUALE e UNIVERZITARE,shume mire kame par pamjen ne TV ESPANIA kure ne forumin e shritarve te mdhenje botrore djali i mretite HUAK KARLOS princi FILIPI ja u vuri ne qafe MEDALJEN e ARTE,por edhe jeni emri me i folur per QMIMIN NOBEL,filicitacion dhe BRAVO edhe nje her gjenia KADARE.e une tani do mundohen pakez ti gjeje SEKRETET e KOMPOLTIT qe benje anti-shqiptaret kunder shqiptarve si jo shqitari lubonja.se para per ta studuiar e ekzaminuar nje problem dhe TRADHTI duhet lypur kekrkuar origjinen e identitetin e atije njeriu……1 potezi i pare duhet kuptuar se lubonja nuk i takone KOMBESIS SHQIPTARE duke u bazuar se ne shqipri e kosove ka shume ETNI e MULTI KOMBESI te HUAJA si turko-kokazo-aziatik turq,qerkez,bektashi,dervish,torbesh,ka edhe kurd qe erdhen vullnetar se bashku me OSMANO-ISLAMO-TURQIT qe te pushtojne ballkanin,por edhe sa ka serbe,malazez te gjithe me emra te rrejshum ne dokumetacion si shqiptar ,a ne famijlet e tyre me emra e mbiemra serbo-malazez,sa ka edhe VLLEH qe jane fuqishen PRO-SERBO-GREK,por ka edhe maqedono-bullgar e grek ne shqipri,e KA eshte SEKRETI e PROBLEMIT.a ne shetet perendimore eshte obligime shtetrore me kushtetut qe te behet regjistrimi ekzakte i etnive e kombesive te huaja qe jetojne ne ate shtet.psh:po edhe qe 150 vite te jetofte nje POLAK ne zvicer dhe ta ket nenshtetesin zvicerane,por kur te folet diqka per te ne nje raste apo ngjarje gjdohet CITOHET ne gazeta se nje shtetas zviceran me origjin POLAKE,pra kjo eshte tejet demokratike e legjitime te thuhet etnija e kombesija e tije.pra kushe nuk akuzon zvicren pse e ben nje gje te tille,dhe e kunderta O.K-B-ja eshte ne zvicer.por edhe ne France qe ka 5 million ARABE dhe arabet e par jane ne France ma shume se 100 vite sepse kane qene koloni franceze,por ne gazetat e nga qeveritaret francez kur flasin per nje raste apo problen gjdoher thoje pa HEZITIN se nje ARABE e BERI KET.tani behet demostrimi i studim-analizez ,ku edhe turkofonet e te bijet e turkut nuk gjinden ma shume se 100 vite ne shqipri,se para 100 viteve baballaret e tyre KANE QENE me SHPATA ne DORE.ateher pytja konkrete pse gazetat,e qeveija jo thote e prezenton ketyre kombesive te HUAJA SHQIPTAR dhe ja u mohon qka eshte e denushme identitetin e kombesin e e tyre TURKO-KOKAZE.pra lubonja nga nena eshte VLLEHO-SERBE a nga babai eshte TURK,ku edhe vet ne nje emision TV KLAN tha se po lirishte mund te thuhej se babai ime-atij ka qene TURK sepse edhe VISHEJ si TURK.pra serbija ka angazhuar JO SHQIPTARET qe te spekulojn ne favorin serbe dhe mundesishte po te munden edhe ta VORROSIN IDENTITETIN e ORIGJINEN ILIRO-SHQIPTARE,dhe per ket lubonjovoçi kritikon herojne TIPIK SHQIPTAR GJERGJ KASTRIOTIN i nofure nga bota.

  Reply to this comment
 54. ANALISTI ZVICER. August 10, 10:26

  kerkoje falje se nga shpejtesia e te shkruarit kame ber disa gabime teknike ne SHKRIM,si te fjala (huak karlos),ku kame dashur te them HUAN KARLOS,dhe disa fjle tjera,por edhe nga revolta e nervoza se jane ber te pa DURUESHUM JO SHQIPTARET ne trojet tona si lubonja,nexhmedin spahiu e qindra te tjere ne kosove e shqipri ku munde te jen me mijra tradhtat aziatik qe perkrahin serbine.mirkuptim

  Reply to this comment
 55. lexuesi August 10, 16:38

  Perkatesia e identitetit te nje personi prej nje kulture e nje kombi nuk eshte arsyeja me e forte per te gjetur ‘strehen e fundit te nje horri’, siç aludon dikush per Lubonjen, sepse Gjergji dhe Hamzai ishin i njejti identitet shqiptar i familjes Kastrioti, por njeri shkroi nje faqe lavdie dhe shqiptarine e lartesoi, tjetri shkroi nje faqe turpi dhe e poshteroi.Eshte vepra qe njerin e perjetesoi si hero kombetar, ndersa tjetrin e damkosi si tradhetar.Komenti behet per t’iu afruar se vertetes, qe siç shihet nga shkrimet, nder ne eshte ende here e nenes, here e njerkes. spse jemi ngopur gjate me lugen bosh duke e fshehur te keqen.Pikerisht per kete arsye Kadare, qe ishte solucioni ideologjik qe diktatura e ruante brenda epruvetes, nuk ka pse te provokoje rreth tij aspak mjegull duke lene te kuptohet se ne te shkuaren, diktatura e ruante dhe e mbronte prej vetevetes!?Megjithese ne korpusin e tij letrar disavellimsh, me te fundit, ndonje dege ‘te thare’ e ka hequr, shkrimtarin tone nuk kemi pse ta njohim nga fjalet e tij dhe te te tjereve kur e kemi ashtu siç ishte ne veper. Njerezit e gjysmehsekullit te kaluar deri pas nentedhjetes, te cilet jane bashkejetuesit e tij, qe nuk kane vdekur,e kane dashur, e kane duartrokitur, e kane mesuar permendesh sepse ai printe ne ‘lokomotiven me qymyr qe i ngjitej se perpjetes’. Askush nuk i konteston shperblimet e madheshtise qe i beheshin atij ne ato rrethana te punes e te jetes, por t’u thush ketyre njerezve se keni gabuar se nuk keni kuptuar ato qe idhulli juaj ua kishte fshehur, do te thote poshte e me poshte ne llum te zbresesh.Ndersa ne e duam shkrimtarin tone te na prije qe te mund te dalim ndershmerisht prej kenetes.Duke zbrazur inatet kunder njeri-tjetrit ,jo vetem nuk mundet t’ua prishim,por perkundrazi mundet t’ ua ndreqim `horrave` strehen.

  Reply to this comment
 56. tol francezi it August 10, 17:32

  Kadareja eshte i vogel si personazh ,Rexhep qosja eshte madh ,figure e nderuar .

  Reply to this comment
 57. ANALISTI ZVICER. August 10, 20:22

  pytja nr-1.pse kto poshtrime,nenqmime fyrje e SULME ANTI-SHQIPTARE e anti herojve tane NACIONAL e INTERNACIONAL si eshte i madhi i te mdhenjeve GJERGJ KASTRIOTI me GJEN e GJAK te PASTER ILIRO-SHQIPTARI nja nje majmun i races se Vogel mongolo-aziastike siq eshte f.lubonja nje anti-shqiptar i perbetuar.tani do futem ne analiza te thella pse lejohet kjo vetem ne SHQIPRI,se per kosove mos te flasim se te bijet e turkut edhe po urinojn ne permendoren e gjergj kstriotit……………………………………………… une fare nuk kuptoje se qfar normash juridike e shtetrore ka ne shqipri,te themi se ka nje model shetrore te shteteve AFRIKANE prova tregone se JO-JO se edhe ne shtetet afrikane mbrohen herojte e tyre psh:po ta kritikoje insultoj,shaje,poshtroje NELSON MANDELEN qe eshte nje hero i gjalle per ta shume ashper e brutalishte do reagonte shteti me BURG te PERJETSHUM ose ELIMINIM.po ta shaje apo transformoje modifikoj identitetin e origjine e CHARLE DE GOL dikush ne FRANCE si njyllos lubonjeviçi gjergj kastriotin do te ISHTE nje TERMET ose CUNAMI per francen ku perjet sdo dalte nga burgu fatos lubonja,bili-bilit para 30 viteve franca ka pas denimim me vdekje qe edhe vet kame par 3 reportazha televiziv sesi jene ekzekutuar te denuarit.a zvicra hiq ma large se para 40-45 viteve ka ekzekutuar ata njerz qe rrezikojshin e destabilizojshin shtetin politikisht.ne TEXAS edhe SOT ekzekutohen te denuarit me vdekje.a ne zvicer,france,gjermani edhe sot ekzekutohen njerz kriminela dhe drogirasha toxikoman qe rrezikojne jeten qytetare dhe nuk dalin nga droga,por ekzekutohen me metoda tjera nga DR me dhenje te mbidozave valium + chlorure + nje pasti toxike.ket ma kane thene 3 zviceran ne bese qe kane punuar poste me rendesi ne zvicer,por edhe vet e dije.pra qka ka mbetur kombetare e kushtetuese shtetrore ne shqipri.ku te pakten ta merre ne pytje e burgos F.LUBONJEN qe turperon e poshtron figuren e IDOLIT TONE GJERGJ KASTRIOTI.pra vet qeverija ja humbe kuptimin e vleren shtetit.shtet pa te drejta per vet shqiptaret e heronjet shqiptar.lus qe ta publikoni komentin se eshte shume legjitim humann e korrekt,dhe une marre pergjegjsi juridike se qka shkruaje.

  Reply to this comment
 58. lexuesi August 10, 22:03

  Faleminderit gazetes ‘Dita’ qe ka terhequr rreth autorit, qe e kemi me per zemer, lexues te shumte, disa prej te cileve kane bere edhe komente.Qe ne kohe te lashta, te antikitetit, ka lindur psikologjia e konsumizmit dhe e ‘publicitetit’ qe ka sofistifikuar te verteten per njerezit qe krijonin nje status te veçante mbi te tjeret.Dituria duke shfrytezuar injorancen e ka thelluar kete me ane te supersticiozitetit duke i konsideruar hyjnore disa forca te natyres dhe shkelqimin e skeptrit te atyre qe zoteronin pushtetin.Njeriu i thjeshte qe perballet me shume peripeci te jetes, eshte sakrifikuar ne emer te se vertetes, ose eshte dyzuar,ose eshte i nenshtruar tatpjetes.Edhe ky ‘diskursi’ yne spontan, qe na dhurohet prej gazetes i sherben intuitivisht vetevetes per te ndare mendimet me te tjeret.Te jeshe i dyzuar midis genjeshtres dhe se vertetes nuk eshte nje zgjedhje,por nje pasiguri e njohjes qe mbetet brenda dilemes.Te jeshe i nenshtruar do te thote se emocionet i kane mundur perpjekjet dhe e bejne njeriun t’i falet me se lehtes.Te sakrifikohesh ne emer te se vertetes do te thote se virtyti ka fituar kunder vesit brenda koshiences duke ia hapur rrugen dijes, qe vjen prej eksperiences. Kjo e fundit eshte me e veshtira, shume vete e deklamojne, por pak arrijne ta bejne, duke shkrire ne nje forcen e trupit, te shpirtit e te mendjes.Prandaj kurora e lavdise ashtu siç fitohet do te mbetet.Ajo qe eshte fituar me nder do te jete e perjetshme, si nje diamant origjinal, ajo qe eshte e sajuar, shitur e blere, do te gerryhet nga ndryshku, do te tretet,si nje cope metali i lyer me varak. Nuk e duam ndryshkun e njerezve tane te shquar, as lyerjen e tyre me varak, duam kuroren e lavdise se tyre te merituar, qe e kane fituar me djerse e me ‘gjak’,nuk i duam disa perdredhje te tyre te panervojshme qe i ulin ne batak. E duam fjalen e vepren e tyre per te pare me larg, te kapim civilizimin qe rend me vrap..

  Reply to this comment
 59. lexuesi August 11, 08:49

  Ne mbyllje.Shihet edhe ketu nonsensi yne, ne perqasjen e ketyre komenteve.Njerezit jane ndare ndermjet disa korenteve te qendrimeve, bindjeve e sjelljeve jo aq shume mbi bazen e gjetjes se zgjidhjes se dobishme nepermjet dijes dhe argumenteve,se sa mbi bazen e zgjedhjes se disa gjeseteve qe shenjohen pergjate disa momenteve.Vrulli i turmes i merr njerezit me vete dhe pavaresisht se cilet kane qene e cilet jane, te gjitha lihen menjane, kur eshte puna per t’u futur ‘nen çadren’ e idhujve tane,te cilet fshehin bemat e tyre te keqia duke i ndersyer te tjeret ne kete ane e matane, per te luftuar kriptokundershtaret qe kane.Edhe ketu shihet si vazhdon ai qe quhet ‘sindromi i Stokholmit,ku pengjet e nje banke ishin dashuruar me pengmarresit.Ketu te persekutuarit e te pervuajturit duke nemur duaret e mallkuara te dhunuesit e vrasesit vene ne krye mbeshtetesit e urdherdhenesit, ata qe i thurnin lavde tiranit dhe e ‘perkedhelnin’ nga koka ne fund te kemebeve duke shkruar me neveri per te deklasuarit qe njerezit t’i dallojne nga ‘smalti i dhemebeve’.Te gjithe gabojne , disa bejne faje, prej sjelljeve a qofte prej nje fjale.Dhimbjet e shkaktuara nuk sherohen por lehtesohen kur skontohen prej nje ndeshkimi te drejte ose nje falje,perndryshe gabimet dhe fajet e fshehura,pa ndeshkim e falje, i bejne njerezit te renkojne persegjalli dhe ne varre. Vlera e ‘debatit’ te komentuesve me duket se ka nje prirje per t’i tejkaluar idhujtarite ose mospelqimet individuale duke konfiguruar disa kode civilizuese morale ne mardheniet nderkomunikative te kultures sone qytetare.Ia vlen te reflektosh per te kuptuar koezionin ndermjet njerezve te thjeshte dhe elitareve.Faleminderit.

  Reply to this comment
 60. Bergenzug August 11, 10:55

  Cdo te ishte Gjermania pa Beethoven, Martin Luter, Einstein, Goethe, Bach, Kopernikus, Heinrich und Thomas Mann, per te mos permendur me shume. Cdo te ishte Franca pa Napoleonin, Jeanne D`arc, Mathien, Pasteur, Schweitzer, Verne, e te tjere. Cfare do te ishte edhe vete Serbia pa figura si Lazarevic, Cvijic apo Kristic.
  As me shume e as me pak. Thjeshte kombe me te rendomta, pa vlerat qe kane sot dhe shume me e veshtire per ta, per te mbruajtur ne histori vetetijen shtetformuese dhe per te kompaktesuar ndjenjen e kombit. Le te guxoje ndokush dhe ti kercenoje me percmim keto figura dhe i gjithe uragani qe permban shpirti i ketyre popujve do te bjere furishem mbi cdo perdhunues te ketyre vlerave.
  Per nje komb, disa elemente jane teper te rendesishem.
  Mendoni ju se goditja e gjuhes shqipe nga Sali Berisha dhe disa lakej, eshte nje veprim i rastesishem? Gaboheni rende. Eshte i gatuar dhe i stuadiuar mire. Fatkeqesisht tek armiqte tane.
  Po ashtu si gjuha, eshte shume efikase te godasesh nje komb, duke i cmitizuar heronjte. Moto e armiqve eshte. Kerkoni, gjeni dhe paguani si dhe sa te mundni krijesa brenda komuniteteve ne Shqiperi dhe Kosove. Goditini dhe mos kurseni asnje, qe nga Gjergj Kastrioti e deri tek luftetaret qe sakrifikuan e sollen lirine e Kosoves.
  Falenderoj perzemersisht shume komentues te mesiperm dhe vecanerisht edhe njehere i shpreh respektin e thelle “Lexuesit” (z. Qosja), analizat e te cilit jane shume te mprehta, te thena drejt e pa ekuivoke, njekohesisht te mbushura tej per tej me atdhedashuri.
  Mendoj se nuk eshte e drejte qe shume here, dolem nga thelbi qe shtroi shkrimtari yne i madh, z. Kadare, ne shkrimin e tij: Kombi yne po sulmohet ne nje anga elementet me te rendesishem, po sulmohen MITET TONA, figurat qe na frymezojne me jeten dhe vepren e tyre. Ata qe ne perpiqemi ti imitojme dhe qe jane burim frymezimi dhe veprimi per ne. Ata qe ne, si komb, i trashegojme me shume perkujdesje dhe dashuri brez pas brezi. Ne fund te fundit, bejme ate qe perpiqet te beje cdo komb tjeter ne bote. Ketu duheshin perqendruar me shume edhe komentet tona.

  Reply to this comment
 61. nastradini August 11, 14:26

  MARRIA E MADHESHTISE SE MOL ALBANEZIT.

  Kur nastradini i shkoi Mol Kadarese Albanezit bashke me Vedat Kokonen, ndjese paste dhe t’i prehet shpirti ne qiell per t’ju lutur te ndihmonte perkthyesin e tij Jusuf Vrionin, ndjese paste dhe t’i prehet shpirti ne qiell per cfare thoni ju more enveriste, ithtare te te Madhit Mol albanezi? Ju a thote nastradini o enveriste debile dhe dallkauke te indoktrinuar te Kohes se Qepes, qe e keni trunin me te vogel se sa i peshkut ne akuarium: per nje pension pleqerie per Jusuf Vrionin, mikun e nastradinit dhe perkthyesin e Enverit dhe te veprave te Mol albanezit qe te behej i njohur ne Bote me LEKAT e Sigurimit te Shtetit more te paudhe dhe delenxhinj enveriste te Partise se Punes. Po a e dini se cfare beri dhe si u pergjegj Mol Albanezi per perkthyesin e vet qe e beri te njohur ne mbare Boten me perkthimet e tij sinjifikative? Mesiguri nuk e dini more delenxhinj dhe enveriste te pandreqshem, sepse nuk do te flisnit me kaq urrjetje per nastradinin ne kete forum te nderuar te gazetes DITA. Si reagoi dhe si ju pergjegj lutjeve te nastradinit dhe te ndjerit Vedat Kokona, ndjese paste dhe t’i prehet shpirti ne qiell Moli juaj o dallkauke enveriste ne DITA per te ndihmuar me autoritetin e tij per nje pension te vockel per Jusufin e shkrete? A e dini? Ne se nuk e dini do ta mesoni ne edicionin tjeter te nastradinit, por mundet qe te pergjigjet edhe vete Mol Albanezi nese i ka mbetur nje fare pike MORALI.

  Reply to this comment
  • N.VJOSA August 11, 16:16

   O nastradin,
   O i rrjedhur,
   O matuf,
   O plehre e plehrave,
   O servil kokebosh,
   O nevojtore Ahmet Zogut,
   O zagar serb,
   O shpifes i erresires,
   O ndyresire ,
   Kujt i thuaj dallkauk dhe debil ?
   U bere ti o qelbesire te ofendosh shkrimtarin me te madh shqiptar te Shekullit?
   O hale e shpifjeve dhe thashethemeve,
   Mol Kadare albanezi, i thuaj me perbuzje Gjeneralit te letrave shqipe!…
   Ai quhet vetem ISMAIL KADARE…. DHE TI TA LASH 1000 here gojen tende te ndyre me gelqere te pashuar, kur ta permendesh kete emer….
   Çfare do te thuash me ato shpifje intrigat e tua per Kadarene kur i permend perkthyesin?…
   Ke stisur ndonje shpifje makaber dhe do ta besh te njohur ketu tek Dita, per te njollosur Krenarine e Letrave shqipe?!
   O qen bir qeni i Satrap Zogoll Katundarit,
   Mendon se te ka ardhur dita te shfrysh mllefin dhe gelbazen tende o ndyresire ?…
   Fol, se ketu na ke, do te pergjigjemi siç e meriton nje kerme e ndyre e injorances zogolljane, antishqiptar dhe spiun serb i qelbur.

   Reply to this comment
   • nastradini August 11, 17:23

    Je bere per te ardhur keq o sigurims i Partise se Punes. Degjoje nastradinin o Vezhgues F dhe gjej nje pune tjeter me te respektuar se je bere REZIL ne gazetat online shqyptare. Por me pare duhet te heqesh dore nga spiunlliku dhe te arsimohesh per pune te dobishme shoqerore. Dhe hiq dore nga elozhet per Stalinin se na nxorre bojen ne shqyptareve qe duan Boten Demokratike.

    Reply to this comment
    • Vëzhguesi F. August 11, 20:57

     O Kostrec kastraveci, alias nastradini. Hahaha ta mesova me ne fund emrin nga ish te spiunuarit e tu ne burg. Atyre qe u ke nxire jeten me spiulleqet e tua te felliqura. Madje ne librin e tij Bedri Spahiu, ta ka gjetur mire ate nofken. Lexoje “Nga maja e kreshpes”.
     Tashti se kush eshte bere rezil gjykon lexuesi qe nuk na njeh dhe jo ti o gramafon i prishur i Zogut.
     Se kush ka arsim apo jo dhe pa na njohur perseri me aq sa prezantohemi, gjykon perseri lexuesi, ai i thjeshti dhe i panashmi jo letyresi dhe i pafetyri i kallepit tend.
     Ti vertete je nje cope dallkauku, kopuku dhe pjellle e fundrinave dhe bythelepiresve pa tru.
     Ilaçet Uran, se do te shkosh per lesh dhe nuk kemi me cilin te tallim laren pastaj.

     Reply to this comment
   • Hithri August 11, 18:21

    N. Vjosa kam respekt per ty, por ketu je gabim! Nastradini ka te drejte, Mol Albanezi s[eshte njeri, vetem nje shkrimataruc qe di te perdredhe penen, dhe qe i hapi rruge xhaxhi i tij i dashur prej gjirokastre, dhe nuk do te ishte bere i madh pa perkthimet e Jusuf Vrionit. Dhe N. Vjosa, Moli nuk ka shkruar per Shqiperine, por per francezet, dhe kurre nuk eshte ndjere shqipetar. Edhe nje here qe deshi te shkruaje per njeriun e thjeshte, “Dasma”, jo vetem qe i doli veper e dobet, por edhe mori ne qafe nje te ri me te ardhme ne letersi, Bilal Xhaferrin ( A e di ti N. Vjosa se Bilali u persekutua se kritikoi “DASMEN” e Molit?)
    Pra shendet N. Vjosa, e mos u nxito! Duaje Molin nqs do, por mos i shaj te tjeret qe e njohin me mire se ti dhe nuk munden ta shohin ashtu si e shen ti.

    Reply to this comment
    • VFLP August 11, 19:48

     @nastradini&Hithri
     i njenjti autor, serbomadhi dhe kuislingu alias nastradin eshte dhe autori i Hithrit.
     Kuislingu dhe serbomadhi nastradin don te beje diversion duke i bere elozhe N.Vjoses dhe pastaj hedh helmin.

     Reply to this comment
     • Ariu August 11, 20:59

      Nje future e urryer me nje dore dhe mendje tradhtari ky nastradino_hithri.

    • N.VJOSA August 11, 20:30

     Hithri,
     Te njejtin respekt kam dhe une per ty, por nuk mund te jem i nje mendimi per ato qe shkruan.
     Sidoqofte ekzistenca e mendimeve te ndryshme eshte me se e natyrshme.
     Pse nuk jam dakord me ty?
     Kadareja eshte krenaria e Letersise se sotme shqipe, mali me i larte i saj!
     Ne se kultura dhe letersia shqiptare, jane nje gur ne themelin e kultures boterore, pa dyshim qe mbi supe kete merite e mban midis te tjeresh shkrimtari yne me i talentuar nder te talentuarit!
     Kadaren e kane vleresuar edhe shoket e tij te penes, por dhe mbare bota me çmimet prestigjoze qe i ka dhene dhe me perkthimet ne 45 gjuhe , aq sa asnje shkrimtar tjeter shqiptar nuk e ka arritur kete rekord.
     Sigurisht ne perhapjen e fames se shkrimtarit kane rol dhe perkthyesit, por kryesorja eshte Vepra e shkrimtarit, pa te cilen as qe mund te mendohej me tej.
     Ju i nderuar Hithri keni disa percaktime prej tifozi analfabet.
     Si mund te thuash per Kadarene se eshte nje shkrimtaruc qe di te perdredhe penen, ….(!!!!)
     Nuk dua te ofendoj, por te mungon kultura e nevojshme te vleresosh nje shkrimtar!…
     Më tej thua se Moli nuk ka shkruar per Shqiperine, por per francezet…
     Me vjen keq te te them , por keshtu mund te shkruaj vetem nje analfabet qe nuk e njeh nga bie Kadareja!…
     Kritike te medhenj te letersise, te njohur boterisht, e vleresojne vepren e Kadares te permasave homerike.
     Nuk eshte rastesi qe vepra e tij eshte vleresuar maksimalisht nga kritika dhe ka fituar çmime nga më prestigjozet e Letersise boterore!…
     Shume e kritikojne Kadarene pse nuk shkruan si gazetar i ngjarjeve politike te dites. Megjithate, ai ka shkruar per ngjarjet madhore ne menyren e tij dhe askush nuk mund ti imponohet ne zgjedhjen e vet.
     Ndersa kur me shkruan qe ky nastradini ka te drejte, te them te verteten sinqerisht, me vjen per te vjelle…..,
     se ky eshte nje thashethemexhi dhe shpifes ordiner, primitiv.
     Megjithate eshte zgjedhja jote , çfare pelqen e çfare nuk pelqen.

     Reply to this comment
   • Vëzhguesi F. August 11, 21:04

    Miku im! Mos e prish qederin me kete qelbesire. Nuk dua te zgjatem me te se me vjen keq si qenie e gjalle dhe kam hall se e çoj per lesh. Po neqoftese do vazhdoj te shpif dhe te fyej pa patur kurrfare njohje, do ta beje qe kur te ulet para kompiuterit edhe nese ndryshon pseudonimin si nastradin i gomarit te ngordhur apo gomar i nastros, do ta beje te mendohet 100 here para se te shtyp tastieren, se festen ia kam gati me keq se atij alpinit , dardharit apo pykes se Saliut.

    Reply to this comment
    • nastradini August 12, 09:23

     nastradini tek TAJVANI
     qet pi kafe te FILXHANI
     nuk leviz nga ISTIKAMI
     kur fyen debil HAJVANI
     se hafijet e KOMUNIZMIT
     jane pjella t’ENVERIZMIT
     klon robote te SADIZMIT
     armiq te SHQYPTARIZMIT

     Reply to this comment
     • Pyetje per nastradinin August 12, 11:38

      @nastradimi
      Shihe mire a e ka mbajtur drejt Istikamin jote eme, apo ja kane thyer Enveristet ?

 62. LBS August 11, 21:06

  LBS: Rasti e solli këtë shteg
  Disa nga komentet më vunë në mendim me formulimet e tyre për njerëz të thjeshtë apo të mëdhenj si dhe me sugjerime plotë takt e dashuri se njeriu në jetë kalon shumë peripeci, por pas stuhisë natyra qetësohet dhe asnjëherë nuk është vonë për këdo që të tregojë çiltërsinë dhe bukurinë e shpirtit dhe madhështinë e mendjes së tij. Lexuesi me konsideratë të lartë për veprën e Ismail Kadaresë shpreson se korifeu i letrave shqipe do të shohë se në një pikë nuk dallon shumë nga ata që ai kritikon. Rasti e solli të dalë në këtë shteg e daltë për mbarë. Figurat kombëtare janë faktor uniteti për shumicën dërrmuese të popullit që e ka të gjallë akoma historinë që bëri epokë. Dikush nuk e do atë unitet dhe fut pyka vazhdimisht duke goditur njerëzit e tij të shquar, siç bëri para ca kohësh, gazetari Schwartz që me një gur shpresoi të vriste dy gjeneralë- Enver Hoxhën dhe Ismail Kadarenë. Të vrasin sytë edhe përpjekjet e disave që duan të fusin përçarje midis njerëzve të shquar të letrave shqipe. Populli është i vetëdijshëm për figurat dhe heronjtë e tij kombëtarë që historikisht vijojnë e çojnë më lartë veprën e njëri-tjetrit në mbrojtje të interesave të vendit e të kombit.
  11.08.2013

  Reply to this comment
 63. studenti August 11, 21:53

  Ekstremistet hoxhiste dolen ne krahun tjeter,dhe i hyne menjehere prijesit te ri nen sqetull, atyre nuk u duhej çkishte derdhur shkrimtari ne veper,u duhej idhulli vjeter pas te cilit turrej turma e verber.Atyre nuk u duhej te dinin çishte superstruktura e vjeter sepse konstruktoret dhe mirembajtesit e saj derdhnin mbi te zjarr e hekur, genjeshtra po behej e vertete dhe e verteta genjeshter.,sepse te persekutuarit ndjeheshin te hutuar, te heshtur,kur shihnin se si persekutoret ua kishin vjedhur koshiencen dhe kishin dale ne krye kishin rimarre pushtetin. Shkrimtari qe ishte konsumuar si besnik i tiranise, duhej te fabrikonte proven e tradhetise, sepse ne nje mjedis primitv duhen gjestet, pas te cilave hipnotizohen injorantet, perverset. meqenese asnje nga nomenklatura e kuqe nuk iku,kjo tradheti e ‘pastronte’ me gjethe fiku. Kllounet e rinj me pardesyte e gjata, i turreshin pushtetit me thonj e me flatra,, me parullen ‘do te behemi si Evropa’, tundnin fotoprtretet Fishta, Kadare, Qosja.Kadare e pat quajtur Fishten bejtexhi,Qosja e quajti Bersihen sherrxhi, Kadare e Qose iu kundervune njeri-tjetrit, duke ndezur sherrin e identitetit.Turmat dhe idhujtaret te dashuruar pas tyre jane ndare, disa mbajne njerin, disambajne tjetrin si yll kombetar.Kadarene e duan se Qosja ka kritikuar tiranin e ri,draguan, Qosen e duan se Kadare nga kompleksi i fajit te tij vuan.Kadare eshte i madh,por don te behet i vogel, sepse duke retushuar te shkuaren don te marre çmimin ‘Nobel’ Faleminderit gazetes qe na jep mundesine te reflektojme mbi njerezit qe luajne rol mbi jeten tone dhe kohen.

  Reply to this comment
 64. T'ka sali shpirt August 11, 22:42

  “c’eshte liria” eshte nje ese e te madhit Faik Konica perpara afro 115 vjet.

  kush e ka lexuar te bej nje krahasim me realitetin e sotem shqiptar.
  pyes a kane rrojtur te lire shqiptaret dhe sa e konceptojne lirine sot
  jane shume te rralle sot nder shqiptare te jene te lire sic ishte dhe si e shprehte Konica
  pervec argumenteve te tjere per te arritur tek “liria” me pikanti i tyre eshte “puna”
  puna per shqiptaret ka qene, eshte dhe do te jete “shfaqje e huaj”.

  Reply to this comment
 65. deniel August 12, 10:36

  N VJOSA , mund te me thuash per kete ismailin qe ti e quan shkrimtar te madh se cfare ka shkruar per shqiperine keto 23 vjet ,cfare ka shkruar per te drejtat e shqiptarve per jeten e shqiptarve per lirine e shqiptarve ,mundsisht ma thuaj me titull librin qe ka shkruar.une po te them nji te vertet qe ky komunist ky basdard ka shkruar per shqiptaret e pare qe cane komunizmin dhe diktaturen ne 90 me ambasadat i quajti jashteqitje e kombit..ky ismaili komunist qe ti e paske idhull eshte shum i vogel per shqiperine dhe nuk shkruan dot ai per njerez qe kane dhene jeten apo kane bere burg per demokracine dhe lirine. .rexhep qosja eshte gjigand per ne shqiptaret.e di cdo te thote te jetosh dhe ckuptim ka jeta ,e di cdo te thote te mbijetosh 67 vjet, e di cdo te thote te jetosh me djersen e ballit e me pune te ndershme , e di cdo te thote liri dhe demokraci.ma merr mendja qe jo sepse nuk do ofendoje njeri per kete ismailin komunist.duhet te jesh ndonji servil ndonji spiun qe je pasuaruar duke vjedhur ose do e kesh babin e mamin komuniste .mbylle halen ndyrsire dhe mos ofendo njeri per nji basdard komunist si ky ismaili. saliu apo fahriu

  Reply to this comment
  • deshmitari okular August 12, 15:42

   deniel!
   Alfa e demokracise qe duhet te mesojme ne shqiptaret, eshte se pari te respektojme mendimin dhe gjykimin e tjetrit.
   Te mos biem ne gracken e pleqeve te llojit nastardin, te cileve lufta e klasave ju eshte bere atavizem dhe qe mund te quhen pa frike si njerez me bisht.
   Askush nuk po e vlerson shqiptarin Ismail Kadare, si politikan.
   Ne kete pike ai vertete eshte shume i vockel.
   Madje dhe kur e quan komunist, me duket se e vlerson shume, se dhe si i tille ai trembej nga hija e vetes.
   Pra dhe komunsteve i vinte anash.
   Ai mund te konsiderohet si nje borgjez i vogel, sa i perket jetes se tij private. Por Ismail Kadarene, nuk mundet kurrsesi, jo shqiptar por dhe asnje perfaqesues tjeter i letrave ne bote, t’i mohoje vlerat e tij te jashtzakoneshme, si shkrimtar i madh dhe shume i lexuar.
   Ne kete pike, ai eshte vertete Gjigand i letrave shqipe, i vetmi kandidat dhe pretendues shqiptar per te marre çmimi Nobel ne fushen e letersise.
   Te mbash qendrim realist do te thosh te mbrosh vlerat e verteta .
   E kunderta eshte mohimi i tyre qe nis nga pikenisje keqedashese dhe shpifese te njerzve te vegjel dhe atyre xhelozeve te rrjedhur.
   Veprat e Kadrese, jo vetem para viteve ’90, por dhe me pas jane me te lexuarat dhe me te vlersuarat. mos pit t’i citojne te tjeret qe u drejtohesh duke fyer, por shko dhe gjeji se i ke ne çdo librari jo vetem ne Shqiperi.
   Per kete arsye te sugjeroj miqesisht, t’i kthesh mbrapsh ato qe ke shkruar per lexuesin korrekt dhe komentuesin e kesaj gazete, z. N.Vjosa, te cilin e vlersoj, sepse vlerson veten dhe gjithçka shkruan per punen e ndershme, te madhin Rexhep Qosja, per te cilat jam i nje mendje.

   Reply to this comment
 66. nick August 12, 13:50

  kadareja e ka bere pershesh,e ka nisur per tjeter gje dhe eshte kafshuar me kasemin.mendoni nje çast sikur te ishim ne lufte me serbin,mongolin,kinezin, dhe kadareja me kasemin te ishin afer me sho-shoqin,do ia kepusnin njeri-tjetrit

  Reply to this comment
 67. studenti August 12, 16:05

  Salariu i Beristanit eshte mburrur me internetin,donte ta quante vepren e tij te intelektit,qe njerezit t’ia peshperisnin kete mrekulli njeri-tjetrit. Sigurisht internetin e shpiku bota dhe e solli ketu nevoja qe diktoi koha,e sollen njerezit me mendjen dhe duarte e forta,kur Salariut nuk i mbante me uje shporta dhe qytetaret me qesendisjet e forta, e kishin nisur te pushoje ne shpelle, tek gropa.Por interneti nuk duhet shperdoruar me fjale te kota, siç ka bere ky Salariu me fyerje e shpifje te rendomta, per te fshehur ata qe pasuroheshin nga seksi e droga.Shkrimtari yne i madh qe e njeh bota,per veprat e tij ne sherbim te tiranit Hoxha,mund te thoshte nja dy a tri fjale pasi u ftoh çorba per shkelqim-shemtimin e Salariut nga kembet te koka,qe i ngjane asaj dalldisjes se madhe tek torta.Por shkrimtari i madh nuk merret me ‘pune te vogla’ sepse e di mire, ne mos rrjedhte, diçka do te pikoje nga kupola.Interneti nuk duhet shperdoruar as nga idhujtaria e dashuria,sikurse nuk duhet shperdoruar nga urrejtja qe mbjellin zikia e hipokrizia,sepse disa fjale te banale qe perdhosun intelektin, shkojne thelle tek rrenja jone, e percellojne, e djegin.Shpupursjet e shkrimtarit me sjelljet e tij dhe me vepren,na flasin per nevojen e relacioneve me reale me veteveten, se krenaria e tepruar na i ka ngaterruar dhe vdekjen.

  Reply to this comment
 68. I drejti August 12, 18:03

  @lexuesi. I nderuar “lexuesi” me lejoni qe jo per replike por per te ardhur ne qender te diskutimit si dhe per te qene me korrekt me nxitesin e debatit, shkrimin e Gazetes DITA, i cili ne nje menyre provokuese (pozitivisht), ka dashur te terheqe Kadarene ne nje debat te dites, ne nje kohe qe ai nuk eshte fare aty, sepse eshte perdorur nje shkrim I tij I mehershem, megjith simpatine per menyren e te shkruajturit, te mos jem dakort me disa nga çeshtjet qe ju trajtoni.
  Folem per Kadarene si shkrimtar dhe theksuam se sikurse ka ndodhur shpesh ne historine e gjate te shkrimeve, ka dy subjekte qe ecin jo me te njejtin ritem, por qe lidhen sa here permend emrin e shkrimtarit, ne te gjalle te tij. Vepra dhe ai vete si njeri. Prej mishi dhe gjaku. Si I vdekshem. Keto raporte permbysen pas vdekjes dhe me nderrimin e brezave te lexuesve te tij. Te rinjte me emrin e shkrimtarit do te lidhin vetem vepren e tij. Kjo eshte parimore per kedo. Studiuesit do te hyjne me thelle, por kjo nuk do te kete rendesi per lexuesin, aspak nese vepra e terheq.
  Pikerisht ne komentet tuaja I keni dhene me shume vend trajtimit te veprimeve te tij, njerezores, per te cilat jam dakort dhe e kam theksuar edhe ne komentin e mesiperm. E perseris kur flasim per Kadarene flasim per vepren e tij. Dhe jo per jeten e tij, qe mund te kete vend per interpretime te natyrave te ndryshme. Fusim ketu edhe polemikat e tij me personalitete te tjere te letrave shqipe. Per te cilat mund te bije dakort me ju. Por duhet te dallojme produktin qe kemi ne dore, dhe emocionin, afeksionin etj qe ai na krijon.
  Personalisht kam patur mendimin qe librat dhe shkrimet luajne rol ne formimin e kujtdo. Por ne rrugen e gjate te leximit dhe ne edukaten qe merret qe ne vogeli perkundrejt librit, nje lexues jo gjithmone kthehet ne nje studiues te letersise apo te shkrimeve. Studiuesit kane per detyre te thellohen edhe tek jeta e shkrimtarit per te lidhur vepren me kohen qe eshte shkruar dhe per te dalluar gjendjen shpirterore apo rrethana te tjera ne kohen e krijimit te vepres. Mua nuk me intereson kjo. Megjithe pelqimin per heronj te vertete apo te krijuar ne letersi, lexuesit rralle here i qellon te ndjeke nje personazh si idhullin e tij. Kjo per shume arsye per te cilat nuk po ndalemi ketu. Pikerisht per kete arsye asnjehere nuk do te mendoja se Kadareja apo nje shkrimtar tjeter I huaj apo I vendit, do te me ndihmonte te dal nga keneta, sikurse thoni ju. Ne te kundert teresia e leximeve te mia, por jo vetem dhe jo ne rradhe te pare, por te gjithe ato elemente te tjera te rendesishme qe formojne nje njerei ne jeten e tij, do te me ndihmonin te merrja vendime te drejta ne jete.
  Nga ana tjeter bie dakort edhe me disa komentues te tjere persa I perket miteve tona kombetare. Edhe ne fushen e letrave ne nuk e kemi luksin te perçmojme ato emra qe I kemi te paket e te shtrenjte, qe nga lindesit e rilindasit e shkrimeve shqipe, e deri tek pena te ndritura te sotme qe per fat te keq I kemi te pakta edhe tani ne periudhen e lirise.
  Polemika e dites duhet vleresuar per ate qe eshte, vlera e nje vepre te mire mbetet dhe I qendron kohes nese eshte vertet e tille. Kjo edhe per rastin qe diskutojme.

  Reply to this comment
 69. studenti August 12, 21:51

  Eshte e sigurte se vetemashtrohet genjeshtari,kur mendon se ashtu si ai sillet shkrimtari,qe ben te pamunduren te ndryshoje te shkuaren,duke u tjetersuar per te mashtruar turmen. Shkrimtari shkrine ne nje mendjen e shpirtin, qe njerezit te vleresojne te mirin e te ligun, prandaj ai pervelohet nga zjarri i sherbeses, qe t’u jape njerezve çelesat e se vertetes. Shkrimtari i madh nuk eshte klloun cirku, qe ben te qeshe nga paradokset publiku,sukseset e tij nuk jane trukimet e fshehta, eshte koezioni e integriteti qe gjenden tek vepra.Shkrimtari i madh nuk i lakmon levdatat e teperta, se ai mbeshtetet tek realja, e thjeshta,prej ketyre te dyjave lind madheshtia, qe kane perbrenda saj proza e poezia.Mburrja dhe krenaria qe derdhen prej teprise, kane brenda boshllekut thartiren e kotesise, njerezit krenohen kur shkelqen mundi e djersa,jo duke kenduar dhe helmuar si grereza.Shkrimtari nuk behet i madh prej patriotizmit, behet prej talentit dhe thellesise se mendimit,qe ai te jete vertete inxhinier i shpirtit, duhet te demaskoje maskaraden e flirtit, qe ate ta nderojne fshati dhe qyteti, duhet te perbuze prapesite qe ben pushteti.Ata qe ekzaltohen nga aureola e tjetrit, kane mbetur ende ne shpergenjte e djepit, ata rrojne duke hyjnizuar mbajtesit e fronit, se kane zgjedhur te jene sherbetore te oborrit.Kurre nuk behen te medhenj mjeranet, qe jetuan ne simbioze me tiranet, kurre nuk behen te medhenj servilet, puthadoret,te medhenj behen aspiruesit e progresit me sjelljen e tyre te perkoret..

  Reply to this comment
 70. gjim February 1, 15:20

  shum mbetje turke ka mes nesh por Shqiptari i vertet i din dhe i kupton mesmiri.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim