Stuhia do kalojë, njerëzimi do të mbijetojë, shumë prej nesh do jenë ende gjallë, por… (një analizë mbi dy zgjedhje veçanërisht të rëndësishme)

November 3, 2020 21:44

Stuhia do kalojë, njerëzimi do të mbijetojë, shumë prej nesh do jenë ende gjallë, por… (një analizë mbi dy zgjedhje veçanërisht të rëndësishme)

 

Njerëzimi po përballet me një krizë globale. Ndoshta me krizën më të madhe të gjeneratës sonë. Vendimet që do merren në javët në vazhdim nga njerëzit dhe qeveria do të formësojnë botën për disa vite në vijim. Ato do të formësojnë jo vetëm sistemet tona shëndetësore, por edhe ekonominë, politikën e kulturën tonë.

Ne duhet të veprojmë shpejt dhe vendoshmërisht. Gjithashtu ne duhet të marrim parasysh pasojat afatgjata të veprimeve tona. Në kryqëzimin e zgjedhjes mes dy alternativash, duhet të pyesim veten jo thjesht si të kapërcejmë rrezikun e menjëhershëm, por gjithashtu dhe se në cfarë kushtesh do jetojmë pasi stuhia të qetësohet.

Po, stuhia do kalojë, njerëzimi do të mbijetojë, shumica prej nesh do jenë akoma gjallë – por ne do të jetojmë në një botë ndryshe.

Shumë masa emergjence afatshkurtra do të krijojnë ndikime të përhershme në jetën tonë. Kjo është natyra e emergjencave. Ato përshpejtojnë procese historike. Vendime të cilat në kohëra normale do të kërkonin vite shqyrtime merren tashmë në çështje minuti. Teknologji të papjekura dhe të rrezikshme vendosen në shërbim, sepse rreziku i të mos bërit asgjë është akoma më i madh.

Shtete të tëra po luajnë rolin e kavjeve në eksperimente sociale në shkallë të gjerë. Çfarë ndodh kur të gjithë punojnë nga shtëpia dhe komunikojnë vetëm në distancë? Çfarë nodh kur shkolla e universitete të tërë zhvendosen online? Në kohëra të zakonshme, qeveritë, bizneset dhe bordet edukative nuk do të binin kurrë dakord të merrnin përsipër eksperimente të tilla. Por këto s’janë kohëra të zakonshme.

Në këtë përiudhë krize, përballemi me dy zgjedhje veçanërisht të rëndësishme. E para qëndron mes survejimit totalitarist dhe fuqizimit të nënshtetasve. E dyta qëndron mes izolimit nacionalist dhe solidaritetit global.

Survejim deri nën lëkurë  

Në mënyrë që të ndalohet epidemia, popullsi të tëra duhet t’ju binden udhëzimeve të caktuara. Ekzitojnë dy opsione kryesore për ta arritur këtë. Një metodë është ajo e monitorimit të njerëzve nga qeveria dhe ndëshkimi kundrejt atyre që thyejnë masat e vëna. Sot, për të parën herë në historinë njerëzore, teknologjia bën të mundur të monitorohet gjithkush gjatë gjithë kohës.

Para 50 vitesh, KGB-ja nuk mund t’i ndiqte nga pas 240 milionë nënshtetas sovjetik përgjatë 24 orëve të ditës, as nuk mund të procesonte efektivisht të gjithë informacionin e grumbulluar. KGB-ja mbështetej në agjentë humanë dhe analistë, dhe ishte e pamundur të caktonte nga një agjent të ndiqte pas çdo individ. Por tani qeveritë mund të mbështeten në sensorë të kudogjendur dhe algoritme të fuqishme në vend të hijeve nga mishi e gjaku.

Në betejën e tyre kundrejt pandemisë së korona virusit, qeveri të ndryshme kanë tashmë vendosur mjete të reja survejimi. Rasti më i dukshëm është ai i Kinës. Nga monitorimi i celularëve të njerëzve, përdorimi i qindra miliona kamerash me face-recognition, dhe detyrimi i individëve të kontrollojnë dhe raportojnë temperaturën e tyre trupore dhe gjendjen shëndetësore, autoritetet kineze mundën që me shpejtësi të identifikojnë mbartësit e dyshuar të virusit, por gjithashtu të gjurmojnë lëvizjet e tyre dhe të identifikojnë të gjithë më të cilët kanë pasur kontakt. Një sërë aplikacionesh celularë paralajmërojnë nënshtetasit për afërsinë me pacientët e infektuar.

Kjo lloj teknologjie nuk merr fund vetëm me Azinë lindore. Kryeministri Benjamin Netanyahu i Izraelit kohët e fundit ka autorizuar Agjensinë e Sigurimit të Izraelit të vendosë teknologji survejimi, që zakonisht rezervohet vetëm për të luftuar terroristët, për gjurmimin e pacientëve me korona virus. Megjithëse Parlamenti refuzoi të autorizojë këto masa, Netanyahu i përplasi ato me një “dekret emergjence”.

Mund të mendojmë se këtu s’ka asgjë të re. Përgjatë viteve të fundit ashtu si qeveritë dhe koorporatat kanë përdorur teknologji gjithmonë e më të përparuara të gjurmojnë, monitorojnë dhe manipulojnë njerëzit. Por nëse ne nuk tregojmë kujdes, pandemia mund të shënojë një çast vendimtar në historinë e survejimit. Jo vetëm ngaqë mund të normalizojë vendosjen e mjeteve të survejimit masiv në shtete që i kanë refuzuar ndër vite, por edhe nga mundësia që tani ka për një tranzicion dramatik nga survejimi “mbi lëkurë” në atë “nën lëkurë”. Gjer tani, kur gishti yt prekte ekranin e smartphone-it tënd dhe klikonte një adresë, qeveria ishte e interesuar të dinte ekzaktësisht çfarë po klikohej. Por me korona-virusin, fokusi i interesimit lëviz. Tani qeveria dëshiron të dijë temperaturën e gishtit tënd dhe presionin e gjakut poshtë lëkurës së tij.

Pudingu i emergjencës

Një nga problemet me të cilat hasemi në zbulimin se ku qëndrojmë në raport me survejimin është se askush nga ne nuk e di me saktësi si po vëzhgohemi, dhe se çfarë mund të sjellin vitet e ardhshme. Teknologjia e survejimit po zhvillohet me një shpejtësi të rrezikshme, dhe çfarë konceptohej si fanta-shkencë para 10 vitesh tashmë është lajm i vjetëruar.

Një eksperiment i menduar: Konsidero një qeveri hipotetike që kërkon prej çdo nënshtetasi të mbajë veshur një byzylyk biometrik që monitoron temperaturën trupore dhe rrahjet e zemrës përgjatë 24 orëve të ditës. Të dhënat e rezultuara vihen mënjanë dhe analizohen nga algoritmet qeveritare. Algoritmet do të arrijnë të llogarisin nëse je i sëmurë para se ti vetë të jesh në dijeni dhe gjithashtu do të marrin vesh se ku ke qenë dhe kë ke takuar. Zinxhirët e një infeksioni kështu mund të shkurtohen drastikisht dhe madje të këputen. Një sistem i tillë mbart potencialin ta ndalojë pandeminë në çështje ditësh. Tingëllon e mrekullueshme, apo jo?

Disavantazhi i saj është sigurisht, se kjo do t’i jepte legjitimitet një sistemi të ri tmerrues vëzhgimi. Nëse ti di p.sh se unë klikova një adresë të Fox News në vend të një të CNN, kjo mund të të mësojë diçka rreth bindjeve të mia politike; ndoshta edhe rreth personalitetit tim. Por nëqoftëse ti mund të monitorosh çfarë i ndodh temperaturës time trupore, presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës teksa shikoj videon, ti mund të mësosh se çfarë më bën të qesh, çfarë më bën të qaj dhe se çfarë më bë shumë, shumë me nerva.

Është thelbësore të kujtohet se zemërimi, gëzimi, mërzitja dhe dashuria janë fenomene biologjike po ashtu si ethet apo kollitja. E njëjta teknologji që identifikon të kolliturat mundet gjithashtu të identifikojë të qeshurat. Nëse koorporatat dhe qeveritë arrijnë të korrin edhe këto të dhëna tonat biometrike në masë, ata mund të arrijnë të na njohin shumë herë më mirë nga se njohim veten. Dhe nuk munden thjesht të parashikojnë ndjenjat tona, por gjithashtu t’i manipulojnë ato dhe të na shesin më pas çdo gjë që dëshirojnë – produkt apo politikan.

Monitorimi biometrik do të bënte që taktikat e hackimit të të dhënave të Cambridge Analytica të tingëllonin si diçka nga Epoka e Gurit. Përfytyroni Korenë e Veriut në vitin 2030, ku çdo nënshtetas duhet të mbajë veshur një byzylyk biometrik përgjatë gjithë ditës. Nëse ti po dëgjon një fjalim nga Lideri i Madh dhe byzylyku detekton shenjën më të vogël të zemërimit, je i mbaruar.

Sigurisht që rasti i “vëzhgimit biometrik” mund të na kërkohet si një masë të përkohshme që merret nga shtetet në raste të jashtëzakonshme. Pra që do të përfundonte pasi gjendja e emergjencës të kalonte. Por masat e përkohshme kanë një zakon të keq që ti tejkalojnë emergjencat, veçanërisht kur ka gjithmonë emergjenca të reja në horizont. Marr shembull rastin e atdheut tim, Izraelit, i cili deklaroi një gjendje emergjence gjatë Luftës për Pavarësi në 1938, gjë që justifikoi një sërë masash të përkohshme që nga censurimi i shtypit dhe konfiksimi i tokave, tek udhëzimet specifike për të bërë puding (pa shaka).

Lufta për Pavarësi është fituar me kohë, por Izraeli akoma nuk e ka deklaruar të përfunduar gjendjen e emergjencës dhe ka dështuar në shfuqizojë shumë nga masat e “përkohshme” të 1948 (dekreti emergjent i pudingut u shfuqizua më në fund në 2011).

Edhe kur infeksionet nga korona virusi të bien në zero, disa qeveri të uritura për të dhëna, do të argumentojnë se duhet t’i mbajnë në veprim sistemet e vëzhgimit biometrik, pasi… i druhen një vale të dytë korona virusi. Ose ngaqë një racë e re Ebole po zhvillohet në Afrikë, ose sepse… etj etj, E kuptoni idenë besoj. Një betejë e madhe që për vite me rradhë cenon privatësinë tonë. Kriza e korona virusit mund të jetë pika e kthesës në këtë betejë. Pasi kur njerëzve iu duhet të vendosin mes privatësisë dhe shëndetit, ata përgjithësisht do zgjedhin shëndetin.

Kopertina DITA 25 mars 2020

Policia e sapunit

Në fakt t’u kërkosh njerëzve të zgjedhin midis privatësisë dhe shëndetit nuk është rrënja e problemit. Pasi kjo është një zgjedhje e rremë. Ne mundemi dhe duhet të shijojmë si privatësinë, ashtu dhe shëndetin. Ne mund të zgjedhim të mbrojmë shëndetin tonë dhe të ndalojmë korona virusin duke mos institucionalizuar regjime survejimi totalitariste, por duke fuqizuar nënshtetasit.

Në javët e fundit, disa nga përpjekjet më të suksesshme për të përmbajtur përhapjen e kësaj pandemie janë orkestruar nga Korea e Jugut, Taiwan dhe Singapore. Ndërkohë që këto shtete kanë vënë në përdorim dhe disa aplikacione gjurmimi, ata janë mbështetur shumë më tepër në testime gjithëpërshirëse, në raportime të ndershme, dhe në vullnetin e bashkëpunimit për një publik të mirë informuar.

Monitorimi i centralizuar dhe ndëshkimet e ashpra nuk janë e vetmja rrugë që bëjnë njerëzit të pajtohen me rregulla sipërfaqësore. Kur njerëzve u transmetohen faktet shkencore, dhe kur ata i besojnë këtyre autoriteteve që t’jua përcjellin të tilla të dhëna, nënshtetasit mund të bëjnë gjënë e duhur edhe pa një Big Brother që i shikon sipër kokës.

Një popullsi e informuar mirë dhe e motivuar është shumë herë më e fuqishme dhe efektive se sa një popullsi e mbajtur nën kontroll e injorante.

Mendo p.sh larjen e duarve me sapun. Kjo ka qenë një ndër përparimet më të mëdha ndonjëherë në higjenen njerëzore. Ky veprim i thjeshtë ruan miliona jetë çdo vit. Ndërkohë që ne e marrim për të mirëqenë, shkencëtarët vetëm në shekullin XIX e zbuluan rëndësine e këtij rituali. Më parë, madje dhe vetë doktorët dhe infermierët procedonin nga një operacion kirurgjikal në tjetrin pa i larë duart.

Sot miliarda njerëz lajnë duart, jo se janë të frikësuar nga policia e sapunit, por sepse kuptojnë faktet. Unë laj duart me sapun pasi kam dëgjuar mbi viruset dhe bakteret, e kuptoj që këto organizma mikroskopik shkaktojnë sëmundje dhe e di se sapuni mund t’i zhdukë ato.

Por për të arritur një nivel të tillë dakordësie dhe bashkepunimi, nevojitet besim. Njerëzit duhet të besojnë shkencën, autoritetet publike dhe median. Gjatë viteve të fundit, politikanë të papërgjegjshëm kanë minuar me qëllim besimin mbi këto të fundit. Tani po këta politikanë të papërgjegjshëm mund të tundohen të nisen në rrugëtimin drejt autoritarizmit, duke argumentuar se nuk mundesh thjesht të besosh se publiku do bëjë gjënë e duhur.

Sigurisht që një besim i gërryer për vite nuk mund të rindërtohet brenda një nate. Por këto nuk janë kohëra të zakonshme. Në një moment krize, mendjet munden gjithashtu të ndryshojnë menjëherë. Ti mund të kesh debate të hidhura me motrat dhe vëllezërit e tu për vite, por kur ndodh një emergjencë, ti papritmazi zbulon një rezervuar besimi dhe paqeje, dhe nxitoni të ndihmoni njëri-tjetrin.

Në vend të ndërtimit të një regjimi vëzhgues, nuk është tepër vonë të rikrijosh besimin e njerëzve në shkencë, autoritete publike dhe media. Absolutisht që ne duhet të vëmë në përdorim teknologjitë e reja po ashtu, por këto teknologji duhet të fuqizojnë nënshtetasit.

E mbështes monitorimin e temperaturës dhe presionit të gjakut, por këto të dhëna nuk duhet të përdoren në krijimin e një qeverie të plotfuqishme. Përkundrazi, këto të dhëna duhen të më mundësojnë të bëj zgjedhje personale më të informuara, dhe të mbajnë qeverinë përgjegjëse për vendimet e saj. Nëse unë do të mund të gjurmoja gjendjen time shëndetësore gjatë gjithë ditës, jo vetëm do të mësoja nëse mund të jem një rrezik në shëndetin e të tjerëve, por gjithashtu cilat zakone ndikojnë në shëndetin tim. Dhe nëqoftëse do të mund të aksesoja dhe analizoja statistika të sigurta mbi përhapjen e korona virusit, do të mund të gjykoja nëse qeveria po më thotë të vërtetën dhe nëse po adapton politikat e duhura për të luftuar pandeminë.

Sa herë që njerëzit flasin për survejim, duhet kujtuar se teknologji të tilla vëzhgimi mund të përdoren jo vetëm nga qeveritë kundrejt individëve, por dhe anasjelltas. Pandemia e korona virusit është kështu një test qytetarie. Në ditët në vijim, secili prej nesh duhet të zgjedhë të dhëna shkencore dhe ekspertë të shëndetit përmbi teori konspirative të pabazuara dhe politikanë që servirin veten.

Nëse dështojmë të bëjmë zgjedhjen e duhur, mund ta gjejmë veten duke firmosur për të flakur tutje liritë tona më të çmuara, duke menduar se kjo është e vetmja mënyrë për të ruajtur të sigurtë shëndetin tonë.

Na nevojitet një plan botëror

Zgjedhja e dytë e rëndësishme është konfrontimi mes izolimit nacionalist dhe solidaritetit botëror. Si pandemia ashtu dhe kriza ekonomike pasuese janë probleme globale. Ato mund të zgjidhen efektivisht vetëm nëpërmjet bashkëpunimit botëror. Fillimisht, në mënyrë që të shkatërrojmë virusin ne duhet të ndajmë informacion në rang global. Ky është avantazhi i madh i njerëzve kundrejt viruseve.

Një korona virus në Kinë dhe një tjetër në Amerikë nuk mund të shkëmbejnë të dhëna se si të infektojnë njerëzit. Por Kina mund t’i mësojë Shteteve të Bashkuara informacione të vlefshme mbi virusin dhe se si të ndeshen me të. Zbulimet e një doktori italian në Milano në orët e para të mëngjesit, munden të shpëtojnë jetët në Tehran nga pasditja. Kur qeveria britanike heziton mes politikave të ndryshme, mund të marrë këshilla nga koreanët që janë hasur me një dilemë të ngjashme një muaj më parë.

Por që kjo të ndodhë, na nevojitet shpirti i bashkëpunimit global dhe besimit.

Shtetet duhet të jenë të gatshme të ndajnë informacion në mënyrë të hapur, të kërkojnë këshilla dhe të jena në gjendje të besojnë të dhënat që marrin. Po ashtu, na duhet një përpjekje globale për të prodhuar dhe distribuuar pajisje mjekësore, më kryesisht pajisje testuese dhe makineri respiratore. Në vend që çdo shtet të përpiqet ta bëjë lokalisht dhe të grumbullojë çfarëdo pajisjeje që mund të gjejë, një përpjekje e koordinuar botërore mund të përshpejtojë prodhimin dhe të sigurojë që pajisje jetë a vdekje të shpërndahen më drejtësisht. Ashtu siç shtetet nacionalizojnë industritë kryesore gjatë një lufte, lufta humane kundër korona virusit mund të na kërkojë që të “humanizojmë” vijat themelore të prodhimit.

Një vend i pasur me pak raste të virusit duhet të jena të gatshme të dërgojnë pajisje të çmuara drejt një vendi më të varfër me numër të madh rastesh, duke besuar se nëse dhe kur më pas do të ketë nevojë për ndihmë, vendet e tjera do ta asistojnë. Mund të përfytyrojmë një përpjekje të ngjashme globale për grumbullimin e personelit shëndetësor. Shtete që aktualisht janë më pak të infektuara mund të dërgojnë staf shëndetësor drejt zonave të botës të goditura më keqazi, në mënyrë që t’i ndihmojnë ato në kohë ndihme, si dhe të përfitojnë eksperienca të vlefshme.

Nëse më vonë fokusi i pandemisë lëviz, ndihma mund të fillojë të rrjedhë në drejtimin e kundërt. Bashkëpunimi global nevojitet vitalisht dhe në frontin ekonomik. Duke pasur parasysh natyrën botërore të ekonomisë dhe zinxhirëve furnizues, nëse çdo qeveri vepron në mendje të vet pa llogaritur të tjerët, rezultati do të jetë kaos dhe një thellim i krizës. Na nevojitet një plan veprimi global dhe na nevojitet sa më shpejt.

Një nevojë tjetër është arritja e një marrëveshjeje globale në udhëtim. Pezullimi i të gjithë udhëtimeve ndërkombëtare do të shkaktojë vështiirësi të tmerrshme, dhe frenojë luftën kundër korona virusit. Shtetet duhet të bashkëpunojnë në mënyrë që të lejojnë të paktën një rrymëz të vogël udhëtarësh esencial të vazhdojnë kalimin e kufijve: shkencëtarë, doktorë, gazetarë, politikanë, biznesmenë. Kjo mund të arrihet me vendosjen e një marrëveshjeje globale në para-shqyrtimin e udhëtarëve nga shteti mëmë. Kur jemi në dijeni se vetëm udhëtarë të shqyrtuar me kujdes lejohen në avion, do të ishim më të gatshëm t’i pranonim në shtetin tonë.

Fatkeqësisht, shtetet aktuale vështirë se praktikojnë ndonjë nga të mësipërmet. Një paralizë kolektive ka kapluar komunitetin internacional. Duket sikur nuk ka asnjë të rritur të pranishëm në dhomë. Pritëm me javë që të shikonim një mbledhje emergjente të kokave drejtuese të botës për të arritur në një plan të përbashkët veprimi. Liderat e G7 ja dolën të organizonin një videokonferencë vetëm këtë javë, dhe nuk rezultoi në një plan të tillë.

Në kriza të mëparshme ndërkombëtare – si kriza financuiale e 2008 dhe epidemia e Ebolës në 2014 – SHBA-ja supozoi rolin e liderit botëror. Por administrata aktuale e Shteteve të Bashkuara ka abdikuar nga puna e liderit. E ka bërë shumë të qartë se përkujdeset më shumë për madhështinë e Amerikës se sa të ardhmen e njerëzimit.

Kjo adminstratë ka braktisur edhe aleatët e saj më të afërt. Kur ndaloi të gjitha udhëtimet nga BE, nuk pati as mirësinë t’i jepte BE-së një paralajmërim – le më të konsultohej me të për një masë kaq drastike. E ka skandalizuar Gjermaninë duke i ofruar gjoja 1 miliard dollarë një kompanie farmaceutike gjermane për të blerë të drejtat monopole për një vaksinë të Covid-19.

Edhe nëqoftëse administrata aktuale gradualisht ndryshon taktikë dhe sjell një plan veprimi ndërkombëtar, pak do të ndiqnin një lider të papërgjegjshëm, që nuk i pranon kurrë gabimet, dhe që vazhdimisht i merr të gjitha meritat për vete duke ja hedhur fajin të tjerëve.

Nëse boshllëku i lënë pas nga Amerika nuk mbushet nga vendet e tjera, jo vetëm që do të jetë më e vështirë të ndalohet pandemia aktuale, por trashëgimia e saj do të vazhdojë të helmojë marrëdhëniet botërore për vite në vijim.

Pavarësisht kësaj, çdo krizë është gjithashtu një mundësi. Ne duhet të shpresojmë se situata aktuale do të ndihmojë njerëzimin të kuptojë rrezikun e mprehtë të prezantuar nga mungesa e unitetit global. Njerëzimi duhet të bëjë një zgjedhje. A do të vazhdojmë rrugëtimin drejtuar mungesës së unitetit, apo do të adoptojmë drejtimin e solidaritetit global?

Nëse zgjedhim kundër unitetit, kjo jo vetëm që do të zgjasë krizën, por me shumë mundësi do të rezultojë në katastrofa edhe më të këqija në të ardhmen. Nëse zgjedhim bashkimin botëror, do të jetë një fitore jo vetëm kundrejt Covid-19, por kundrejt çdo pandemie dhe krize që mund të kanosë racën njerëzore në shekullin XXI.

 

*****

Botuar si kopertinë e DITA. Autori i këtij shkrimi Yuval Noah Harari (në foto) është historian dhe filozof izraelit. Marrë nga Financial Times. Titulli është i redaksisë. Origjinali mund të lexohet duke klikuar KËTU

 

November 3, 2020 21:44
Komento

82 Komente

 1. Aladini me Eskortë March 25, 00:49

  Shkrim më ndriçues dhe më inteligjent nuk kam lexuar!
  I lutem moderatorit të gazetës të paktën tek ky artikull brilant të mos lejojë futjen e militantëve partiakë injorantë dhe analfabetë.
  Super shkrim!

  Reply to this comment
  • Ariani March 30, 18:49

   Sa mbarova se lexuari ´Sapiens´,shume interesant. Kujt I jepet mundesia duhet ta lexoje, ky zoteria ka nje menyre te veçante analize te historise se njerezimit.

   Reply to this comment
   • Raimond vlonjati November 3, 06:09

    Ky Shkrim eshte nje fiksasion i kote dhe i pabazuar i ketij filozofit Izraelit,
    plus qe ky e shtjellon kete ide fikse te tij, pa marre parasysh ligjet demokratike te vendeve moderne,

    Keto Ligje, nuk jane ne leter, por jane funksionale dhe nuk te lejojne futesh ne privacine e tjetrit,

    Mund te shkelen keto ligje ne Kine,por edhe atje nuk shkelen ne kete menyre sic e zhvillon fantaiza e ketij filozofit,
    Atje shkelen vetem epr interesin shteteror kur ka lidhje me Sekretin teknologjik dhe ate ushtarak,

    Sepse ne Kine vertet ata vendosen sensore per te matur temperaturen e njeriut qe larg nga ekrani ,por kjo nuk do te thote qe ,
    ky te dali me konkluzionin e Konspiracive se do “vendoset nje byzylyk ne dore, me sebepin e Virusit”
    Keto jane budalleqe dhe fantazi te semura

    Ai byzylyk vendoset vetem tek ata qe jane kriminele te super-rezikshem dhe qe kane probleme me ligjin, sic behet ketu ne Amerike, per ate qe jane Pedofile,

    Por jo me njerezit ne teresi, sepse ndryshe pastaj nuk kemi SHoqeri demokratike.

    Vertet Teknologjia moderne po ecen shume shpejt ,biles tani vone eshte shpikur nje paisje qe
    po tja vendoeseh njeriut ne koke,
    i lexon mendimet e tij,

    Por kjo nuk do te thote se ne te ardhmen “qeverite me justifikimin e Pandemive do vendosin te tilla paisje qe te pergjojne njerezit,”
    Kjo eshte qesharake ta mendosh.

    Perparimi i Teknologjise, nepermjet Inteligjences Artificiale do i sherbeje jetes se njereve te behet me e begate dhe me demokratike,
    jo e kunderta sic aludon ky filozofi

    Natyrisht ne vendet diktatoriale, mund te ndohe e kunderta, por garancia e Botes, jane vendet moderne demokratike me Ameriken ne krye, ku ka respekt maksimal te lirise se Individit , dhe ka me qindra mjete dhe isntitucione qe monitorjne mos-shkeljen e te drejtave te njeriut

    Keshtu qe meraku i shkrimit te tij eshte i kote, dhe i panevojeshem fare ,
    dhebiles eshte i demshem, sepse infekton mendjet mediokre

    Ky filozofi e shikoka goten e jetes, gjysem bosh,por eshte kompelt gabim,

    Azgje e keqe nuk ka per ti ndodhur botes, perderisa Sistemi Demokratik
    eshte zoterues i shoqerive moderne

    Reply to this comment
    • Aliu nga Selenic November 3, 18:05

     Po c`fare nderhyrje tek te tjeret qenka kjo pers u thuhet atyre pa tjeter duhet te ruajme dhe te zbatojm rregullat per ta mbposhtur kovitin.!?
     Demokraci nuk do te thote te dalesh jashte realitetit.! sic po bejn studentet pa kurrfare pergjegjesie per jeten e tyre.!
     Shkrimi shum i domosdoshem per ata qe e duan jeten.! Per ata qe i duane edhe te tjeret se nga nje infeksion behen qindra e mijra.!
     Kush esht burr dhe intelektual i zoti te kontriboj per ruajtjen e shendeti te popullsise se jo te gjith janene gjendje ti kuptojne keto.! Aqe me teper kur kemi edhe nje opozite qe per dite i shtyne njerzite drejte Vdekjes sice ishte dje thirrja e Doktorr vdekjes per Studentet.!

     Reply to this comment
 2. AR March 25, 02:12

  Lutem ti behet sa me shume publicitet ketij shkrimi.
  Autori mbahet aktualisht nga mendjet me te ndritura ne bote.
  Nje miku im me ka kerkuar vitin e kaluar per te bere te mundur realizimin e nje vizite te tij ne Tirane.

  Reply to this comment
 3. mirel March 25, 04:02

  ..nivel të tillë dakordësie dhe bashkepunimi,, apo nivel mirekuptimi dhe bashkepunimi
  I don’t care..Nuk dua tja di..
  Njerezit mund te vdesin, gjuha duhet te rroje

  Reply to this comment
 4. Ylli March 25, 08:22

  Do doja ta ktheja autorin mbrapa ne kohe dhe do isha kurioz cfare do shkruante per gripin spanjoll qe u mori jeten me te pakten 50 milion njerezve .
  Çipi nuk njihej as ne mendjen e Aishtainit.
  Byzylyku inteligjent ishte ne mendjen e Coco Chanel vetem si zbukurim .Sapunin e perdornin besoj as 10 % e njerezmit .Kushtet higjenore te qyteteve dhe fshatrave ishin katastrofe …..e megjithate njerezimi ja doli per bukuri dhe mbijetoi shkelqyeshem.
  Me kujtohet Fukujama qe mbas renies se komunizmit u kthye ne mode.Nuk linte gazetar medioker dhe analist i ceket pa e cituar ne shkrimet e tyre .Teoria e tij filozofike ishte qe mbas renies te komunizmit ,perplasjet e medha dhe luftrat e njerezimit do jene ato me baza fetare.
  Deshtim total .Luftrat e njererezimit kane qene dhe do te jene gjithmone per dominim dhe pushtet.
  Rreth shkrimit mund te thoja qe liri nuk eshte vetem ajo qe te lejohet ,por edhe ajo qe te ndalohet .P.sh ,te te ndalojne te tymosesh duhan ne thelb eshte heqje lirie por per shendetin tend eshte me shume se liri.
  Perballe dallgave te fanatizmit ,terrorizmit ,xhihadizmit ,mafias demokracite duhen te mbrohen duke luajtur te njejten loje me keto forca te erreta ,perndryshe vihet ne diskutim vete ekzistenca e rendin demokratik .
  Ne demokraci me te drejte mbrohen terroristet e kapur nga dhuna e organeve shteterore por a munden mendimet dhe veprimet e individeve demokrat te ndalojne terroristet te bejne krime nga me makabre ??
  Fundja fare ky eshte thelbi i veprimeve terroriste ….te shkaterrojne thelbin e rendit demokratik ,lirine !!

  Reply to this comment
  • mirel March 25, 18:17

   Projektimi per te vene cipin te njerezit eshte i vertete, por shkenca e kundershton sepse ketu jane interesat e kontrollit te njeriut fiks sic e pershkruan autori.
   Dhe argumenti tjeter eshte se asnje programim kompjiuterik nuk mund te parashikoje dhe te ndjeje njekohesisht ate qe mendon dhe ndjen njeriu.
   Mund te kete nje lloj perafrimi, por aspak barazi.
   Njeriu eshte qenie komplekse. Programimi i cipit eshte abuzim.

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 March 26, 11:12

   yllo
   si ço shëmbull që ke marrë në komentin tënd dhe gripi ka dy mënyra bazë që mund të kurohet o të përballohet!!
   e para dhe më e komplikuara është kjo që po bëjmë!!
   pra para dhe forca të mëdha për ta bllokuar,për të pasur kohë për ta luftuar me vaksina e ilaçe!!
   e dyta është ajo e seleksionit natryral!
   pra vazhdo sikur të mos kishte ndodhur gjë,vër nga një deri në shumë eskavatorë në fusha të hapin gropa dhe një ditë do të përfundojë dhe gripi!!
   ti thua se ja dolëm me spanjollin,pra me seleksionin natyror,jo vetëm pa çipa e pipa,por dhe pa maska e pa sapun!!
   mund të përfundojë si spanjolli me pak inflacion,sepse dhe popullsia është dyfishuar a më tepër që nga ’18ta,pra në vënd të 50 o 100 mln mund të kemi 300 o 500 mln të vdekur!!
   për tokën e popullsinë nuk është ndonjë humbje e madhe,por një gjë nuk është e qartë si e kemi të qartë me spanjollin!!
   njëlloj sikur ti të flisje për L3B njëlloj si për L2B!!
   nuk është kështu yllo!!
   ne e dimë që spanjolli mbaroi me xxxx të vdekur,por nuk ja kemi idenë se si mund të përfundojë korona!!
   sepse mund të përfundojë me shumë pak si kanë përfunduar sars e mers e ebola bashkë,me shumë shumë pak!
   POR mund të përfundojë dhe ndryshe o yllo!!
   mund të përfundojë me X x 0!pra me shfarosjen tonë!!
   yllo e keqja është se sot nuk e dimë se si do të bëhet beteja e jo më përfundimin e saj!!
   atë të djeshmen edhe të duam nuk e ndryshojmë dot më!!
   ajo ka përfunduar,dhe ndeshja e sotme nuk është e thënë të përfundojë njëlloj me të djeshmen!
   sot bota ka fatin të ndryshojë!
   të mësojë nga idiotësitë e njeriut!!
   nuk e di a do ta shfrytëzojmë këtë fat!e kemi shfrytëzuar shumë pak në tërë historinë që njohim!!
   si i thonë më mirë diçka përpara se sa gjithnjë në vënd o më keq,të shkojmë pas!!

   Reply to this comment
  • kastriot April 6, 10:30

   Zoteri ckptoni ju me ‘ demokrati’ se rendet e shekujve 20 dhe21 jane Kapitalist dhe komunist qeverisjet mund te jene diktatoriale dhe demokratike Kurse koncepti i terrorizmit eshte relativ Per nje xhihadist nje izraelit eshte kriminal si dhe per nje izraelit nje xhihadist eshte kriminel

   Reply to this comment
 5. Genti March 25, 08:36

  Diktatura Globale e shpalosur me se miri. Dhe kjo diktature do te instalohet si nje mbrojtje ndaj rreziqeve dhe krizave qe shpikin vete ata, si nje zgjidhje te vetme qe ofrojne ata, pa pyetur dhe duke ja imponuar skllaverine, kontrollin dhe qeverine diktatoriale globale shumices se njerezimit. Problem, Solution. Taktika e vjeter. Krijo nje problem dhe ofro nje zgjidhje sipas interesave te tua, packa se ato interesa bien ndesh me lirite universale te njerezimit.

  Reply to this comment
 6. Kroger March 25, 09:14

  Shkrim i mrekullueshem !
  Vlem miliona here me shume se mijra fjalime te liderit tone me fame boterore!
  Ky lider le ta ngule mire ne treurin e tij frazen e meposhteme te marre nga ky shkrim i mesiperm,qe thekson se,

  -“Edhe nëqoftëse administrata aktuale gradualisht ndryshon taktikë dhe sjell një plan veprimi ndërkombëtar, pak do të ndiqnin një lider të papërgjegjshëm, që nuk i pranon kurrë gabimet, dhe që vazhdimisht i merr të gjitha meritat për vete duke ja hedhur fajin të tjerëve”!

  E ka thene edhe per Edi Ramen kete gje!
  Se nuk do kete kurre ne bote nje kryeminister si ky, qe te mos pranoje gabimet e tij,por t’ua ngarkoje te tjereve!.

  Reply to this comment
 7. Genti March 25, 09:18

  Lexoni kete liber:

  ” ILLUMINATI 2: DECEIT AND SEDUCTION ” nga Henry Makow. Do te kuptoni se c’fare behet ne kete bote.

  Reply to this comment
  • Piro March 25, 12:13

   Shume vizionar. Njerez te tille, jane pasuri njerezore qe ndricojne publikun dhe ndikojne ne drejtimet e reja shoqerore. Ata keshillojne kryeministra e presidente duke dhene rekomandime ne berjen e politikave shteterore dhe boterore.

   Reply to this comment
 8. Genti March 25, 09:58

  “Today, fronted by the powerful banking dynasties of Europe, the Illuminati exercise supremacy over the world’s governments, as well as their economies, and even their cultures. Ultimately, the Illuminati are an international network, existing in a parallel world, straddled between fronts of legitimacy, and activities on the black market and in the underground.

  Their method of conquest is to wholly demoralize the societies of the world, wrecking their very fabric, by promoting every vice, including sexual depravity, greed and war. By enslaving the nations of the world through colossal debt, they ensure subservience, and guarantee the slow transfer of their sovereignty to global government. By encouraging stock market speculation they siphon off the wealth of the ignorant masses. In the end, by creating a global economic cataclysm of untold magnitude, they intend to demonstrate to humanity their own ineptitude, and offer their reign as salvation, by implementing a global fascist state, to be governed by their expected messiah.

  Deprived of any moral restraint, they fund their covert activities by dominating the world of illegal arms dealing, narcotics trafficking, and prostitution. Their activities are intertwined with those of the world’s leading intelligence services, including the CIA, Mossad, and Britain’s M16, as well as international crime syndicates, like the Mafia and the Asian Triads, and the Yakuza of Japan.2 Adopting any disguise to suit their collective objectives, they work hand in hand with the Freemasons and numerous other secret societies, and are responsible for the emergence of numerous radical cults, from the Hare Krishna’s to the Moonies, of Christian and Muslim Fundamentalism, and most importantly, terrorism.

  By wielding inordinate financial and political power, the plan of the Illuminati is to foment a global war, or World War III, from which will emerge, out of the ashes of the expired civilizations of our time, like a phoenix from the fire, a New World Order. The coming confrontation is being presented as a “Clash of Civilizations”, between the “Liberal Democratic West” and “Islamic fundamentalism.”

  Tashme taktikat kane ndryshuar pak, por qellimi justifikon mjetin. Nga lufta kunder terrorizmit, po kalojme ne luften kunder viruseve qe mbartin njerezit e lire ne mendje, zemer e shpirt.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 November 3, 16:51

   gent cako
   kur thua “Tashme taktikat kane ndryshuar pak, por qellimi justifikon mjetin.”a e llogarit veten në këtë shprehje??
   ti e di mirë se nuk është e thënë që ai që thërret “kapeni hajdutin” të jetë i ndershëm!!
   pra mos vallë këot mjetet e tua justifikojnë(arsyetojnë)qëllimet e tua??
   o cako në ato studjot që thirresh të lënë të livedhisësh si do,duan para nga budallallëku tënd,prandaj ti ha sa të duash!
   po të jap një shëmbull si për ty dhe për ato studjot me idiotë miopë që të lënë të livadhisësh!!
   vëndin turistik Ishl në austri nga ku thuhet se u përhap korona në masë në europë dhe më pas deri në australi!
   deri tashti janë mbeldhur 9’000 firma për ta heshur në gjyq atë fshat ose qëndër turistike!!
   po qe se shkohet në gjyq dhe gjykata jep vendim kundër qëndrës turistike Ishl!?
   atëherë do të ketë dhimbje të mëdha bythe për dëmshpërblimet dhe një braktisje të atij vëndi turistik!!
   është e vërtetë që në shqipëri mund të hash mut sa të duash dhe askush stë bën gjë!!POR nuk i dihet nesër!!
   nuk është e thënë të mbetemi vënd pa asnjë lloj rregulli!!mund të ta djegin bythën aq keq sa dhe aloperidoli nuk ka për të të bërë derman!

   Reply to this comment
 9. X factor March 25, 10:57

  Big Brother is watching you.

  Reply to this comment
 10. Jimi March 25, 11:42

  Lexo Ali Asllanin!
  Nisi shekulli titan i atomit llahtari
  O njerin e ben shejtan, o shejtan e ben njerin.

  Reply to this comment
 11. Sekur te zgjidheshin Problemet e njerezimit me shkrime ,sa bukur do ishte ! March 25, 12:36

  Si gjithmone ne cdo situate kritike qe kaplon njerezimin ,

  kerkohen zgjidhje ,

  jepen idee ,nepermjet shkrimeve etj ,

  por qe ne fund te fundit ne cdo kohe (shif Historine Njerezire vendosin Te Fortet )

  pra gjithcka e kte Bote konsiston pikerishte e ate ,

  qe njerezit s’arrijne te kuptojne .

  Te flasesh per Unitet ne kte xhungel Metalitetesh – Bote kuptimesh dhe Interesash Kombesish e fisesh

  eshte thjeshte nji U T O P I

  Shembulli me i mire eshte BE -ja , deshtimi i se ciles

  konsiston thjeshte ne diversitetin e Kombesive ,tradite -Kulture etj ,
  menyren e te Konceptuarit e funxionimit te nji Bashkesie

  ku mungon jovetem Uniteti i Mendimit si ai duhet te jet .

  BE-ja eshte nji shembull i fresket i cdo Uniteti ,

  pastaj mos te flasim per shoqeri e familje si ato shqiptaret .

  Pra lexoni ,kenaquni per sot me demagoget e Botes
  ktheni noj gote raki dhe dita fiton pamjen e deshiruar 😛

  Reply to this comment
  • Vizi Minus March 25, 12:45

   Kete komentin tuaj zoteri i mesiperm une nuk e kuptoj.
   “Sikur te zgjidheshin problemet e botes me shkrime…”????!!!
   Seriozisht e ke?
   Gjithcka zgjidhet me shkrime.
   Idetë hidhen ne leter, projektet skicohen nga idetë, ligjet, rregullat, gabimet gjithcka eshte me shkrime, nis nga shkrimi, mbaron te shkrimi. Mos hidhni komente te ceketa, te pakten jo ne shkrime te nivelit te tille si ky me siper

   Reply to this comment
   • Ergyz March 25, 12:56

    E ke fjalen per shtete serioze besoj.
    Sepse ky vendi yne eshte barcalete. Emerohet tigri gjeneral i luftes kunder Covid-it, dhe ai nuk di gje qe eshte shpallur gjendja e emergjences. E merr vesh nga mediat, live ne emision. Eshte dikush qe luan luftash nga Sureli dhe tallet me “ushtrine” e vet.

    Reply to this comment
   • hahahah ! November 2, 19:31

    nuk e kupton ?

    Dhe pastaj c’rendesi ka !
    Mua s’me paguhen ktu Honorare .per nxenes te fillores.
    Me mire qe s’e kupton .
    Eshte koha te hiqni dore se kuptuari .

    Boll keni kuptuar nga kjo Bote.

    J

    Reply to this comment
 12. Gzim Kulufi March 25, 13:09

  Pikerisht kjo do te ndryshoje dhe shkoje akoma me tej pas ketij virusi, kontrolli total i qytetarve dhe shkembimi me i madh i te dhenave midis shteteve, pra pushta-tarve per individe cfardo! Shqiperia, nje vend i vogel dhe i varur perhere e me teper nga pikatoret financiare te huaja, do te shese ne gjithfare formash qytetaret e saj tek sherbimet e huaja.

  Reply to this comment
 13. gjermani i fundit March 25, 13:24

  Para 10 vitesh e me shume kam lexuar nje autor qe thoshte se do vije dita qe ne parakrah do kemi sejcili te stampuar numrin tone si qeskat e amballazhuara. Tanime ekziston teknologjia qe njeriu te manipulohet nepermjet shenjestres se opinioneve. Por nuk eshte sekret, se ne duart e qeverive te fuqishme po zhvillohen projekte per te drejtuar njerezit ne distance si objektet elektronike. Sipas studjuesve, nuk jemo larg asaj dite dhe emergjenca si kjo e koronavirusit e shpejtojne kete proçes, duke gjetur justifikimin.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 15, 12:05

   mono
   mos e lësho pa dur lali!!
   shiko ndonjë filëm normal dhe jo vetëm fantastiko shkencor!!
   si të njoh unë ty!?
   të këshilloj të mos e dëgjosh fred cakon!!
   të mbushet mëndja shumë shpejt!!nuk i bën fare rezistencë!!
   nuk më prish punë shumë në i mbushet dikujt tjetër,por tek ti nuk do të më pëlqente!!
   korona është një moment që do të shkojë si të tjerët!shpresoj të mësojmë diçka për të ardhmen e të mos e bëjmë zakonin e vjetër,pra “shkoi kriza e vjetër,mirseardhtë e reja”!!
   deri më sot kanë qënë periodike krizat financiare!!pandemitë më të pakta,por dhe ato mund të bëhen po kaq të shpeshta sa dhe financiaret!
   mono në europë mos ki firikë se dikush do të të drejtojë me 5G,a 37B!!
   idiotët si fred cako,nuk kanë për të mbaruar kurrë,fati është se mbështeten shumë në raste të tilla!!kur kalojnë momente të tilla!?
   askush nuk i pjerdh më!janë vetëm pjesë e një estrade të dobët,janë vetëm për të tallur hajdarin!!të bëjnë për të qeshur!!
   kur gazetari e pyet cakon,p.sh. kur ai thotë se korona shërohet me thithjen e avullit,se a do ta përdorje ti një kurë të tillë!?e di si i përgjigjet cako”jo unë nuk kam nevojë”!!sepse cako nuk mund të infektohet,sepse ai nuk beson që egziston korona!!nuk mund të infektohet se nuk bën vaksina,sepse kur ka qënë i vogël nuk ka parë që në shqipëri të bëhen vaksina ndonjëherë!!nuk e di ku ka jetuar,në ç’PS,por as baba i tij që është 80 vjeçar nuk i ka parë kurrë!
   mono tu bëfsh unë ty,lëri këto parashikimet me alienë!!
   ne jemi nën kontroll,por është një kontroll që nuk i sjell dëm kujt!një kontroll që do të bllokohet jgithnjë e më shumë e jo do të shtohet dhe më shumë!!
   politika perëndimore do ta bllokojë sepse nuk i intereson si person privat!!politikani perëndimor nuk është politikan oriental i përjetshëm!!prandaj ai nuk mund të kontrollojë sot për të qënë i kontrolluar nesër si privat!!ka njerëz që mendojnë dhe për nesër e jo vetëm kur janë në kal!!

   Reply to this comment
   • Sammy April 17, 00:07

    e ke ne lagje fred cakon…… qe e njeh mire

    Reply to this comment
    • anticensurë25642654 November 3, 08:01

     jo Sammy
     e kam në televizion!e dëgjoj çdo të dieLLë me një tufë idiotësh që “analizojnë” atë që ka ndodhur dhe parashikojnë atë që do të ndodhë!!
     psh alfred cako ka parashikuar se në sezonin e gripit do të ket të sëmurë nga gripi!!kurse bledi maneeee,do ishte më mirë të shkruante se për të folur!? të merr të dhjerët!!ajo tyryfylja bjonde xha(gia)italione e ai aktori i fomshëm lëri e mos i pyet!!
     në shqipëri ha bukë idioti!falë pandemisë dhe pafytyrësisë të shprehë gomarllëkun e rrënjosur në tru!!
     njerëz të manipulueshëm që pa vetdije bëhen altoparlanti i manipulimit!!normalisht thonë se janë e vërteta!!
     për fat të keq ajo absolutja!!
     nuk e di përse zgjatem dhe unë!!
     ti i di të gjitha në mënyrën tënde,nuk ke nevojë të mësosh më!!unë si i paditur shpresoj të mësoj deri ditën e fundit!!kështu është kur lind i gjithditur!

     Reply to this comment
 14. The Highest Dimensions March 25, 19:48

  Me shume respect,
  Nuk me duket aq i thelle apo aq marramendes shkrimi i filozofit dhe historianit hebre.
  E them kete pasi analizova jo vetem shkrimin por gjykova edhe per nga background-i nga vjen autori;
  kulturen, historine, gjuhen e pasur si asnje tjeter te hebrenjve, te cilet definitisht kane per ti dhene botes shume me teper se ç’mendohet.
  Per mua, eshte pak me ndryshe nga temat monotone te shkrimeve ku perfshijne veten me komente njerez me cdo nivel kuptimi.
  Brenda ketij shkrimi ka shume nentema qe po ti diskutojme sot do te na dilnin disa libra.
  Po kap dy detaje:
  Globalizmi, per te cilin dime prej shume dekadash tashme;
  Madje permbi me teper se 100 vjet me pare,
  njeri nga ideatoret e pare te globaizmit ishte nje bankier mjaft i suksesshem gjerman i cili u zhvendos bashke me idene dhe suksesin e tij ne Amerike….

  Ndersa per ”çipin nen lekure” mund te lexoime tek ”the best seller of all times book”.
  Ne Bibel eshte shkruar qe para dy mije vjetesh ne lidhje me kete “detaj” te nxehte.

  Reply to this comment
 15. Baci March 25, 20:45

  Po ky eshte cifut ore…
  E filloi duke na thene se si do survejohemi si dele, na tha se jemi dele dhe pastaj kur fitoi besimin e lexuesit hodhi helmin duke thene se Trump nuk ben dhe se na duhet nje rend i ri boteror me ISRAEL-OKB ne krye.
  Me i djallezuar ska. Izraeli eshte populli i zgjedhur nga Satanai.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 March 26, 11:49

   o bac
   a kaq shumë të ka djeg për bastardin tram aaaaaaa??
   pra për një mut trampi ti i shkërdhen nënën vetes pa problem??
   trampi po e shkatërron amerikën mor derdimen!!
   sot kaloi 70 mijë të infektuarit or debil,par një jave ishte 1 mijë!!
   dhe kjo falë idiotësive të tampit me ilaçet e tij e me vaksinat gjermane vetëm për amerikanët!!
   oh njerëz si ti duhet me ju grumbullu bashke e me ju lënë nën trampin!ashtu ja ndjeni lezetin!lezetin jua ndjejmë dhe ne!!shkoni në PS shpejt e shpejt!!

   Reply to this comment
   • Baci March 28, 22:17

    vdeksh ne vend ishallah se ske marr vesh asgje nga ato qe thash.
    idiot i paguar per komente idiote!

    Reply to this comment
  • Genti March 28, 12:25

   Izraeli eshte shtet masonik, qe u krijua nga Bankieret per avancimin e axhendes se tyre Globale. Nuk mundet te themi se Hebrenjte jane popull Satanik. Hebrenjte jane mare peng nga Zionistet, ashtu si edhe SHBA-ja para 1 shekulli dhe e gjithe Bota tashme. Shumica e popullit Hebre, ashtu si popujt e tjere ne Bote, jane ne erresire per sa i perket planit final te Iluminatit per Boten. Populli Hebre eshte i manipuluar dhe po perdoret si front per finalizimin e axhendes Satanike te Iluminatit.

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 April 15, 12:22

    gento a e ke kuptuar se nuk jemi më në atë periudhë që quhet mesjetë??
    atëherë fukksiononin parashikimet nostradamusiane e masoniane!
    sot është thjeshtë një variant i kalimit të kohës në lexim romanesh a filmash artistik!!
    janë vëtëm punë harxhimi kohësh!
    gento mund të ma shpjegosh atë paradoksin e cakos,si ndjekës i tij o ti vetë,që vë në dyshim shkuarjen në hënë dhe floririn që çohet i gjithi në hënë??

    gento,lexova dhe komentin e mëposhtëm që ke shkruar!!
    a ja ke idenë se në izrael nuk janë të gjithë me lesh të dredhur dhe kapele të zeza??
    a e di që ata të Mesiahaha,janë aqë të paktë sa mund të presin në jetë të jetëve për Mesiahaha dhe nuk ka për tu ardhur??
    gento ti me këto idetë e tua,bindjet e tua konspiracioniste ke për tu zjerë si bretkoca!!
    këto ide kanë qindr vet që qarkullojnë,përshtaten me kohën,por mbeten gjithnjë në fazën e xhuxhit,nuk arrijnë të zënë asnjëherë vënd!!mbeten te një grup shumë i ngushtë njerzish!!njerëz që as vetë nuk e dinë ate që thonë!!nuk ka asgjë të keqe!!është normale jo të gjithë duhet të kemi të njëjtin mendim!!
    meqënse solle në shëmbull nga bota e kafshëve po të sjell dhe unë një!!
    e ke parasysh atë qenin që përpiqet të kapë bishtin e vet??
    dhe ai në botën shtazore nuk është i vetëm!!ka plot,por mormalisht qënt nuk gjëmojnë bishtin e tyre!!shpesh gjëmojnë bishta bushtrash!!

    Reply to this comment
 16. Konti Sbalta March 25, 21:37

  Paralajmerim per boten!”Rendi i ri eshte projektuar”filloi zbatimi me cov-19 dhe “shtete kavie”;Kush do ta udheheqe boten? Amerika ?Trymp deklaroi:” Amerika per amerikanet “Kina,India ,Rusia? ,asnjera ,vetem nji bashkesi shtetesh te fuqishme mund ta drejtojne boten!

  Reply to this comment
  • KORÇARI March 27, 11:13

   Konti [email protected] RENDI I RI BOTËROR nuk përfaqësohet nga Shtetet por nga SHOQËRITË sepse tashmë është fakt i njohur që Kryeministrat dhe Presidentët , JANË THJESHT KUKULLA të vendosura nga MILIONERËT DHE MILIARDERËT,pra si rrjedhim nuk do qeverisemi nga shtetet por nga Shoqëritë

   Reply to this comment
  • Genti March 27, 15:08

   Sipas protokollit te tyre, rendi i ri boteror do ta kete qendren ne Jeruzalem te Izraelit, dhe presidenti boteror do te jete Mesiaha qe ata presin, i cili nuk perfaqeson asgje tjeter pervec se doktrines Luciferiane. Do te jete nje diktature brutale Globale, ku do te kufizohet levizja e lire, e drejta e prones dhe lirite themelore njerezore. C’do njeri do te jete i monitoruar 24 me 7 dhe nuk do te lejohet qe te largohet apo te udhetoje jashte zonave te caktuara. Te gjitha shkembimet financiare do te behen ne menyre elektronike dhe te kontrolluara nga nje kompjuter apo sistem qendror. C’do njeri qe do shpallet kunder, do te ekzekutohet apo do ti fiket llogaria e shkembive monetare, duke mos qene ne gjendje as te blejne e as te shesin. Ata qe do te rrezistojne do te izolohen dhe te shkeputen nga kontaktet sociale. Kontaktet fizike me njerezit e tjere do te kufizohen ne maksimum. E shume e shume te tjera.

   Reply to this comment
   • Emri April 6, 00:13

    Ke harruar te thuashe qe disidentet do t’i ziejne ne kazan me uje te valuar

    Reply to this comment
    • Genti April 7, 13:45

     Edhe kazani i ujit te valuar eshte ne program, per shumicen qe fle gjume. E di ate historine e bretkoses qe futen ne uje te vaket? Bretkoskes i pelqeu nxehtesia e ujit dhe u filloi te enderronte se sa mire ndihej, nderkohe qe temperatura e ujit ngrihej vazhdimisht, deri sa temperatura e ujit arriti zierjen dhe bretkoska qe ndihej mire fillimisht, u zie e gjalle dhe ngordhi ne lumturine e saj. Mos qaj hallin e njerezve qe shikojne larg dhe jane jashte kazanit, por tendin qe je si bretkoska dhe nje dite do te pjekin pa e kuptuar ne ate “lumturine” tende, pavaresisht se sot ndihesh mire.

     Neqoftese ne hidhemi ne kazan me uje te valuar, ka nje diference te madhe. Edhe ne do te vdesim, por jo me deshiren tone. Kjo ka nje domethenie qe ti nuk e kupton dhe as do ta arrish ta kuptosh pertej programimit tend. Kjo bote nuk eshte vetem ajo qe ti shikon, Kaq tani per tani, qe te thellohesh me shume e te kuptosh me teper.

     Reply to this comment
 17. Kole Brana i Mokres March 25, 21:56

  Nuk me duket ndonje shkrim “brilant”, “i mrekullueshem”.Sipas autorit dhe atyre qe ai perfaqeson, duhet qe njeriu te kthehet ne robot, vegel. Pa nje jete te veten. Ky eshte nje budallalek, me shume se budallalek. Njeriu duhet te arsimohet dhe kulturohet dhe jo te mbahet ne kontroll, jo te izolohet as te beje jete burgu. Njeriu kunder njeriut! Po, kafsheve, shpendeve, peshqve dhe zvarranikeve si do t’i behet halli?!

  Reply to this comment
 18. anticensurë25642654 March 26, 11:14

  shkrim i shkëlqyeshëm!
  nga të paktit të këtij lloji!!

  Reply to this comment
  • Baci March 28, 22:20

   vdeksh ne vend ishallah ti bashke me komentet e tua te paguare.
   zagar, mamaqiri i muti.
   moterqir,
   gruaqir,

   ik e merr leket te pronari jot tani!

   Reply to this comment
   • anticensurë25642654 April 15, 12:26

    po ti ça PS pate o baci??
    nuk të të thashë të qifsha tët ëmë,thejsht të kritikova mendimin e mirë që ke për trampin,prandaj dhe ta urova të të drejtojë ashtu si do ti!!
    e tashti përse më mërzitesh??
    unë po të them u bëftë dëshira tënde,ta hiptë trampi sipër!!nuk i ngrihet më,por peshë ka boll!

    Reply to this comment
 19. KORÇARI March 27, 11:06

  Autori nëpërmjet këtij shkrimi brilant (Më duhet ta pranoj) mundohet me një mënyrë të Sofiatikuar, bile mund të them SHUMË SHUMË TË SOFISTIKUAR të kalojë teorinë e Globalizimit , ose më qartë atë të RENDIT TË RI BOTËROR , teori e propozuar nga Grupi Bildenberg.
  Autori na flet për Koronavirusin dhe e quan atë fatkeqësi , por AANASHKALON FAKTIN që koronavirus ËSHTË PRODHIM LABORATORIK dhe jo NATYROR , i cili u lind në KANADA por “Shpëtoi” nga laboratori në Kinë, pra është diçka e krijuar nga njeriu dhe të tilla viruse mund të krijojnë shumë shtete për qëllime të ndryshme .
  Mundemi të kujtojmë këtu rastin e vaksinës TAMIFLU ,për grpin ARTIFICIAL LABORATORIK H1N1 , vakainë që u prodhua nga një shoqëri farmaceutike Amerikane në të cilën kishte një POST TË VEÇANTË DHE MINISTRI I MBROJTJES SË SHBA -së DONALD RAMSFELT, ndoshta ishte “RASTËSI”.
  Por mos harrojmë gjithashtu dhe faktin që ky koronqvirusi mund të jetë përdorur qëllimshëm si armë biollogjike për luftë biollogjike ,ose për ti IMPONUAR Njerëzimit KUFIZIME NË JETËN PERSONALE ,sepse dihet që njeriu pranon më lwhtë kufizimet personale kur trembet me diçka të “tmerrshme”.
  Nqs vendoset detyrimisht një çip nën lëkurë apo një byzylyk në dorë atëherë automatikisht HUMBIM STATUSIN E NJERIUT TË LIRË dhe marim statusin e SKLLAVIT OSE TË MAKINERISË të cilët i kontrrollon çdo orë e minutë dhe i drejton SI. KU dhe KUR TË DUASH TI, kjo metodë është një nga Pikat kyçe të RENDIT TË RI BOTËROR, pra KONTRROLLI TOTAL.
  Për gjithë ata që shohin ëndërra me sy hapur ose që Jetojnë në Botën e Çudirave , ky virus është përhapur pikërisht me këtë qëllim dhe kam përshtypjen se pas këtij do vijojnë dhe të tjerë, deri sa njerëzimi të BINDET DHE TË PRANOJË ÇIPIN.
  Nuk është teori Konspirative , sepse këtë teori e kam dëgjuar për herë të parë në vitin 1989, atëhere më ishte dukur ahumë gjë e Fandaksur ,por sot duket diçka shumë e afërt.
  NJERIU KA LINDUR I LIRË DHE I TILLË DUHET TË VAZHDOJË TË JETË.
  SA PËR VIRUSET , DUHET TË GJITHË NJERËZIT TË NGRIHEN BASHKË KUNDRA QEVERIVE TË TYRE DHE TI DETYROJNË , MOS PRODHOJNË MË VIRUSË VDEKJEPRURËS SI SARS, H1N1, COVID , EBOLA ETJ NË LABORATORË.
  NERËZ MOS PRANONI VARGONJTË E SKLLAVËRISË NGA FRIKA E VDEKJES APO SËMUNDJES, NË FUND TË FUNDIT TË GJITHË DO VDESIM NJË DITË.
  PYESNI VEHTEN , PËRSE ASNJË VIRUS VDEKJEPRURËS NUK GODET TË “MËDHENJTË” ???
  Njerëzimi duhet të kërkojë llogari atyre që KRIJUAN VIRUSIN (KANADAJA) dhe atyre që “LËSHUAN” VIRUSIN (KINA) dhe jo të lbëjë lëshime të lirisë personale.
  Sepse është vërtetuar që COVID është prodhim Laboratori , e vërtetoi edhe njëherë Salvini dje me videon nga emisioni i Televizionit Italian i vitit 2015.
  Gjithashtu është vërtetuar edhe nga Raporti i Shoqatës Rokfeler i vitit 2010 me hollësi të mëdha.
  NUK JU BËN PËRSHTYPJE QË TË GJITHA KANALET DHE QEVERITË , NË VEND QË TË JAPIN KURAJË NJERZVE PO MUNDOHEN ME ÇDO KUSHT T’JU BËJNË TË FRIKËSOHENI DUKE NXJERRË REPORATZHE MORTORE BILE DHE ME FOTO FALLCO SI NDODHI TANI SË AFËRMI ,VDEKJESH ETJ, JU DUKET NORMALE ????

  DITA , NQS RRESPEKTONI TË DREJTËN QË KA ÇDOKUSH TË SHPREHË MENDIMIN E TIJ , JU LUTEM BOTOJENI KOMENTIN.

  Reply to this comment
 20. The Highest Dimension March 27, 14:27

  Dje ne Norvegji eshte kaluar LIGJI qe detyron cdo qytetar te vaksinohet kunder ketij virusi.
  Nese kundershton ta besh vaksinen nuk mund as te blesh, as te shesesh, as te punosh…..

  Ndersa vaksina nuk ekziston akoma!

  Reply to this comment
  • KORÇARI March 29, 03:05

   ”The Highest Dimension”
   Kjo e vaksinës në Norvegji është thjesht një koment ,apo është fakt i vërtetuar,sepse Norvegjia dhe vëndet Skandinave në përgjithësi janë të vetmet në botë me sistem Ndërmjet Socializmit dhe Kapitalizmit,por që kanë në epiqëndër NJERIUN dhe jo KAPITALIN.

   Reply to this comment
 21. Genti March 28, 12:49

  Nazismi, Komunizmi, Zionizmi Liberalizmi, Feminizmi, promovimi i homoseksualitet, shkaterrimi i besimit ne Zot dhe internacionalizmi jane te gjitha teori te krijuara, financuara dhe aplikuara nga Iluminati dhe agjentet e tyre te cilet jane kudo. Shenjestra e tyre eshte shkaterrimin socialo- shoqeror te njerezimit, vlerave familjare, besimit ne zot dhe kontrollit te popullsise. Kane 400 vite qe punojne per kete, drejt planit te tyre final te krijimit te diktatures Globale e cila do te udhehiqet nga nje satanist ne krye nga tempulli i Solomonit ne Jerusalem.

  Reply to this comment
  • KORÇARI March 28, 16:01

   Shpresa e shkatërrimit , ose e mosrealizimit të këtij plani janë KINA RUSIA dhe IRANI, dhe Trampi është Pro Kombeve dhe ETNICITETIT pra KUNDRA GLOBALIZIMIT.

   Reply to this comment
   • Genti March 29, 13:22

    Me vjen keq qe ta them, por ato shtete qe ti permend me lart, jane infiltruar shume kohe me pare nga Iluminati. Arma e tyre eshte kontrolli i Bankave qendrore dhe politikaneve apo diktatoreve qe jane pjesetare te shoqerive sekrete masonike. Ne perendim ata kontrollojne te gjitha mediat qendrore si ato vizive dhe ato te shkruajtura. Thjesht ata po e pergatisin boten per nje konflikt te ri, nga ku me pas ata do te imponojne axhenden e tyre e do te hiqen si shpetimtaret e njerezimit. Gjate gjithe historise njerezore ata kane financuar konflikte e luftra, duke mbeshtetur te dy krahet e nje konflikti.

    Reply to this comment
    • KORÇARI March 29, 16:25

     Genti, nuk ma do mendja që Putin të jetë Globalist, përkundrazi ai është Kundra Globalizmit, përndryshe plani do ishte zbatuar me kohë.
     Putin dhe Tramp janë kundra Sorrosit (SORRËS) i cili është përkrahësi kryesor i Globalizimit (Miku i ngushtë i Ramës dhe i Veliajt) ai është përkrahësi i shkatërrimit të lidhjeve të shoqërisë ,si shkatërrimi i moralitetit ,shkatërrimi i familjes , përparësia e gey dhe lesbikekëve , shkatërrimi institucional i shtetit , përkrahja e Korrupsionit, e pandërshueshmërisë , përkrahja e shkatërrimit total të IDENTITETIT KOMBËTAR etj, etj
     Nqs popujt nuk ndërgjegjësohen shpejt , do përfundojmë SKLLEVËR BASHKËKOHORË dhe pak nha pak skenarët e filmave Fantastiko-Shkencorë si “Oblivion” ,”Snowpiercer” etj do nisin të marin jetë dhe të bëhen skenare Reale.

     Reply to this comment
     • Genti March 31, 11:29

      @Korcari. Ajo eshte dhe loja. Ne arritjen e objektivave te tyre Iluminati perdorin ate qe thuhet Thesis dhe Antithesis. Krijojne dy kundershtare qe duken si kundershtare ne syte e publikut te manipuluar nga propaganda ( mediat, institutucione shkencore, aktore politike, shoqata dhe fondacione, sistemi i edukimit, politikane e eksperte shumllojesh dhe qeveri e sisteme te ndryshme). Te gjithe keta duken kundershtare ne aparence, por ne fakt kane te njejten axhende dhe te njejtit pronare ne realitet. Si thame manipulimi, infiltrimi dhe sekrecia ndaj qellimit final, jane arma e tyre e forte. Te jesh i sigurt, se Putin, Ahmadenixhad i Iranit dhe kryekomunisti i Kines jane te gjithe pjestare te larte te shoqerive sekrete Masonike, te cilet punojne per te njejtin qellim final, ashtu si vellezerit e tyre te idealit ne perendim. Ne jemi te manipuluar e mashtruar nga propaganda qe na serviret 24 me 7, qe te besojme se e verteta eshte krejt ndryshe. Shiko psh se c’fare po bejne tani me virusin virtual te shpikur nga propaganda nderkombetare. Gjerat nuk jane ashtu si duken, por ashtu si ata duan qe te duken. E di qe eshte shume e veshtire per tu kuptuar e besuar, sepse neve na eshte bere lavazho truri qe kur kemi lindur, por kjo eshte e verteta e hidhur e kesaj bote ku jetojme.

     • anticensurë25642654 April 15, 12:39

      gento
      “Ne jemi te manipuluar e mashtruar nga propaganda qe na serviret 24 me 7”
      mos e fut veten tek ne të manipuluarit!!
      ti e ke kuptuar,je iluminuar a fabianizuar,nuk e di,por ke dalë nga inoranca jonë!!
      kemi fat që ju kemi,por në të njëjtën kohë jemi të pafatë që na dukeni si budallenj!!
      dhe nuk ju besojmë dot kaq kollaj!!
      fatkeqsia jonë gento!!
      ju jeni mishërimi i kasandrës së lashtë trojane!!

     • ? May 12, 18:40

      E di ku ehte e keqja zoti anticensure? Kasandres i doli fjala, Troja u pervelua, keshtuqe beji derman kesaj pune, o eshte kasandra dhe po qe kasandra, me mire fillo merr masa, o po qe se nuk beson mos e ngaterro kasandren.

     • anticensurë25642654 November 3, 17:12

      ?
      ke të drejtë,për mua cako alfredi,ose genti,që sot në këtë nëtor 2020 ,ka humbur si shurra e pulës,ndoshta këthehet nesër me zgjedhjen e trapit të amerikës!!
      personalisht i kam marrë masat si në atë kohë,pavarsisht se pata si binjakë si fatin dhe fatkeqsinë!u sëmura dhe u shërova,sot po i marr njëlloj masat për të mos u sëmuur për herë të dytë,por më shumë për të mos e trasportuar tek të tjerët!!flitet për një imunitet ndaj virusit,nuk është i sigurtë,por po e marrim të tillë!!imunitet nuk do të thotë se nuk je trasportues i tij!mund të infektohesh,reagon imuniteti dhe e vret!!por në këtë kohë ke mundësi ta përhapësh në njerëz të tjerë!!pra si trasportues!!
      pra dy mbrojtje,veten dhe të tjerët!!
      ky debili dhe debila si ky,flasin tërë ditën për organizata fantashkencore,që duan të robërojnë njerzmini!!
      ulërijnë për mbrojtjen e lirive duke propoganduar diktatorë që po bëjnë gjithçka për të mbrojtur lirinë tonë!?
      dhe këtë nga kush??
      nga të gjithë ata që janë nën diktatura!!pra ky i madhi diktator i zgjedhur nga perëndia,ky bjondi i fandaksur do të na mbrojë nga rraca e verdhë,ajo e zezë,ajo çifute,ajo latinoameirkane e kështu me radhë!!
      o ? a të ka shkuar në mëndje se njerëz të tillë janë rrecistë?
      se njerëz të tillë janë nazistë të ndyrë që jo vetëm rracat e tjera i quajtën të ulëta dhe i shtypën si mizat por dhe rrecën e bardhë e skllavëruan si bagëtija!
      këta adhurues të nazizmit,janë të detyruar të dështojnë!!këta marrin rrolin e kasandrës,por nuk janë kasandra!!të lush rrolin dhe të jesh është diçka tjetër!!
      prandaj këta kasandrat fallco nuk besohen!ata qak që i besojnë,janë aq të manipulueshëm sa kanë për ti nëmur njëlloj si i përkrahin sot!
      atë punën se kaasndrës e di shumë mirë lali por kasandra nuk mund të jetë një copë budallai si alfred cako!!
      genti,korçari a berati!!
      janë kërpudha,kërpusha,shiu,kënete që dalin në sipërfaqe në raste të tilla krizash!!
      janë ata profetët që dilnin rrugëve në shekullin e 19 e fillim të 20,që çdo ditë flisnin për fundin e botësh dhe larjen e mëkateve!!
      këta kanë ndryshuar formën asgjë më tepër!
      ata zhele zhele,këta me kollare e kostum!!

 22. Erla March 28, 23:19

  Nese e ka botuar Financial Times eshte serioz.
  Kam 3 dekada qe i ndjek.
  Nuk shkelin kurre n derrase t kalbur.
  Kane sh respekt per lexuesit dhe as nuk pjerdhin per politikane legena populiste qe shkojne e vijne n pushtet.
  As per militantet e tyre tifoze partiake mendje te cekta qorra-shurdhësh qe nuk duhen botuar online

  Reply to this comment
 23. Silencio Fernandez March 31, 18:02

  Gjithë çka shkruar është një bllof fantazmagorik që u përket filmave me Herri Poter!
  Merret orë të tëra me pasojën, me të varfrit njerëz që e kanë pësuar, që sipas atij shkruesi, njerzit e thjeshtë u sashkan kontrolluar deri në supën që pijnë…
  Ndërsa tregohet i pa aftë duke mos hedhur asnjë fije drite mbi shkakun, shkaktarët kriminel në laboratorin e Vuhanit ku u prodhua virusi që me 2015, ndërsa e lëshuan nëpër botë duke e mbjellur me agjentët kinezë nëpër aeroporte, nëpër hotele e restorante etj.
  Ai nuk i përgjigjet dot pyetjeve se si është e mundue që Virusi nuk arriti në asnjë qytet tjetër Kinez as në Pekin por vetëm brenda Vuhanit ku shpërtheu e ndërsa pushtojë gjithë Europën dhe Amerikën?!
  Ai nuk i përgjigjet dot pyetjes se si është e mundur që u zhduk nga Kina shefi kryesor i laboratorit të Vuhanit si dhe disa mjekë përgjegjës të zbulimeve virale në atë laborator për të cilët pyesin mediat botrore por ata persona nuk ekzistojnë më?!
  Si është e mundur që Kina njofton për Virusin vetëm në fundin e Janarit, në një kohë kur në Vuhan po vdisnin njerëz nga virusi që në Nëntor 2019 ?!
  Ndërsa ai nuk u jep dot përgjigjeve pyetjeve si më sipër, ai nuk e sheh as spo e dëgjon që Kina në dy javët e fundit ka arritur që të blejë të gjitha investimet e firmave të huaja në Kinë me çmime fare të ulta, pikërisht në saje të tmerrit që u ka kallur atyre firmave me virusin, firma që kanë dekada që kanë investuar në Kinë, por që në Dhjetor-Janar janë detyruar të braktisin vëndin duke pezulluar prodhimet.
  Kina ja arriti që në mijra km distancë të gjunjëzojë ekonominë botrore por dhe duke shkaktuar mijra mbase miliona viktima.
  Një luftë biologjike shpertheu si padashje por me qellim nga Kina, luftë që nuk i ka prekur aleatët e Kinës as Rusinë e as Nord Korenë, por ka prekur pikat kyçe të ekonomisë botrore si Amerikën dhe Europën.

  Nesër bota sidomos Amerika por dhe shumë vënde të botës do të organizojnë hetim ligjor për këtë dramë dhe jo që nuk do të krijojë aparatura as programe për kontroll të njerzëve të thjeshtë, por do të investojë kontrollet satelitore deri në milimetër ndaj laboratoreve e qëndrave ku kimistë apo virologë e biologë të mos guxojnë më kurrë të bëjnë shpikje virusesh apo armësh biologjike fshehurazi apo ti transportojnë ato tek qytetarët e thjeshtë!
  Do të kontrollohen deri nën lëkurë njerzit e shkencave biologjike apo organike dhe do të kenë kufizime radikale!

  Pra bota e qytetruar do të kërkojë që të kontrollojë shkaktarët e virusit e jo pasojat.
  Njerzit nuk janë fajtor për përhapjen e virusit por janë agjentët e politikës së fshehtë kineze të cilët deri më tash vaxhdojnë të mos mbajnë përgjegjësi!
  Bota e qytetruar aty do ti nisë hetimet për tragjedinë botrore që krijoj ky virus!
  Sistemi i jetës njerzore ka nevojë për kontroll ndaj armëve kimike e biologjike një soj si për armët atomike!
  Njerzit e thjeshtë janë në rregull ata mbyllen brënda kurdo që tu thuhet.
  Por kapuçonët e zinjë kinezë që bredhin si gjoja biznesmene apo studentë nëpër botë duke marrë shpërblime të mëdha për ato krime, ato pinxho janë transportuesit e virusit vrasës nëpër botë, ata agjentë transportues virusi me antidodat e shpëtimit në xhepa, ata duhen ndaluar si dhe shteti që i hedh në veprim duhet të paguaj.
  Një ditë hetimet ndërkombëtare do të flasim për këtë tmerr të sotëm!

  Silencio Fernandez

  Reply to this comment
  • Genti April 2, 06:20

   Ligji nuk ekziston me o shoku, ne fakt nuk ka ekzistuar kurre sepse eshte ligji por eshte edhe Maliqi. Nuk po e kupton qe Bota po shkon drejt perplasjes apokaliptike midis establishmentit dhe njerezve? Se kur do zgjoheni ju, nje zot e merr vesh.

   Reply to this comment
 24. kastriot April 6, 10:25

  Problemin e trajton plotesisht drejte por ne dhenjen e shembujve eshte nje aneshem a nga ‘mungesa’ e infeormacionit a nga ‘mungesa;botkuptimit Ne rendin skllavopronar me zinxhir sot me ‘zinxhira’ teknologjik

  Reply to this comment
 25. Genti April 11, 14:24

  If you take your cues from society, (education, mass media) you will become dysfunctional or insane. This is how a satanic cult controls and exploits its members — by making them sick (while convincing them their sickness is normal.)

  If you want to figure how to live, and why, you would not seek answers in a mental asylum. You would not devour speeches, books, and films written by inmates. This is the case with a bankrupt culture.

  If you wish to escape the ravages of modern life, you must understand mankind is satanically possessed. We have been inducted into the lowest ranks of a satanic cult based on Jewish Cabalism, the Illuminati.

  Essentially Cabalism is about turning the natural and moral order upside down (i.e. “revolution”) so that evil is good, lies are truth, sick is healthy and unnatural is natural. The goal is to replace God (the Creator’s Design) with Lucifer who represents the interests and perversions of Cabalists.

  The Cabalists’ main priority has been to gain a monopoly over our means of perception, the mass media. Cabalists do not believe in objective reality. They believe that reality is whatever they think it is. They invent reality (“fake news”) and go so far to create fake terror events which they present as real. They cannot distinguish between truth and fiction. Because of this, “imagination” is a highly overrated and unreliable source of truth, and a bad substitute for mystical experience.

  Satanists, turn reality on its head. They present what is healthy and natural (e.g. marriage, family, heterosexuality) as unhealthy while what is sick (e.g. homosexuality, transsexuals) is taught to school children as natural and healthy. Sexual promiscuity is presented as “liberation.” Hollywood has warped our perception of sex and love from the beginning.

  We live in a Cabalist solipsism, a world of “imagination.” Our TV shows, music, and films are the products of someone’s feverish imagination. Writers-producers need a regular payday. They pump this bilge from their subconscious. They are not real artists. There is little that is recognizably human, that we identify with and makes us feel good about being human. When was the last time you were inspired by a TV show or movie? This was more common a generation ago.

  Western cult-ure is a broken record playing “sex-money-power” until the end of time. Add occultism, discrimination and sexual abuse for a little spice and you have a recipe for eternity. We do not have genuine creativity or freedom of expression. We have de facto Communism.

  Political correctness is a Communist term. Satanists hate truth, i.e. reality. The masses are living in a fantasy world.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 April 16, 11:47

   gento
   a thu se në anglisht është më i besueshëm??
   nuk ma merr mëndja,sidomos kur nuk kuptoj asnjë fjalë!!
   mos harro gento se amerikanët janë ata që kërkojnë dhe “big foot”in prej 200 vjetësh!
   ka shumë që e besojnë me gjithë shpirtin e tyre!!
   kam biseduar njëherë me njërin që “ma mbushi” mëndjen!thashë se më plasi koka nga faktet!
   kështu që ja mbatha vrapit!!

   Reply to this comment
 26. KORÇARI April 18, 12:55

  Pak nha pak po dalin lidhjet e ndërthurrura të interesit ndërmjet KINËS – OBSH-së dhe BILL GEJCIT.
  Po mundohem ta shtjelloj pak këtë ndërthurrje.
  KINA , shtet me qeveri Komuniste , e cila kërkon të “hakmeret” ndaj SHBA -BE , për Taksat që ju rritën mallrave Kinezë por dhe për vetë faktin se janë jo komunistë.Gjithashtu i leverdis të bëhet Supeerfuqi dhe të Dobësojë ekonomitë e dy të sipërpërmendurve.
  OBSH- ja , ka aktualisht kryetar ETIOPIANIN Tedros Geberesius ,i cili sipas Raporteve të CIA-s ,MI6 por dhe shërbimesh të tjera është i “Ngatërruar” në afera Korruptive , në kohën kur ishte Ministër Shëndeti në Etiopi , por dhe në kohën kur ishte ministër i Jashtëm i Etiopisë.
  Kur ishte Min i Shëndetsisë , në Etiopi ishte përhapur Kolera , por zotëria në fjalë u mundua ta fshehë duke deklaruar në publik që , ishte një bakter që shkakton diarre, duke lejuar kështu përhapjen në masë të Kolerës.
  Kur kolera u përahap kudo, zotëria në fjalë bleu me lekët e shtetit miliona vaksina, deri këtu ska ndonjë gjë të keqe ,përveç faktit që fshehu epideminë.
  Vazhdojmë, Firma farmaceutike nga e cila bleu vaksinat ishte e BILL GEJCIT edhe këtu ska ndonjë të keqe ,sepse në fund të fundit dikujt i përkasin dhe këto biznese.
  E keqja qëndron se firma e Bill Gejcit më përpara kishte lidhur kontratë me Min e Shëndetsisë së Indisë për Vaksina, kontratë të cilën Min e Indisë e theu ,për shkakun se këto vaksina dhanë si efekte anësore PARALIZA TOTALE dhe TË PJESSHME dhe disa efekte të tjera,
  E keqja qëndron se ky Tedrosi e dinte këtë mesele por megjithatë i bleu vaksinat e Billit dhe …… mereni me mënd, vaksinat dhanë po të njëjtat efekte anësore dhe në ETIOPI duke shkaktuar kështu zemërimin e Akademisë shëndetsore.
  Kjo ishte ndërthurrja med Tedros dhe Gejc.
  Vijojmë me ndërthurrjen mes Kinës dhe Kryetarit të OBSH-së.
  Kur ishte Min i Jashtëm i Etiopisë ,Tedroja lidhi disa marrëdhënie me Kinën për disa ndërtime rrugësh, fabrikash etj, të cilat ishte e pamundur ti përballonte buxheti i shtetit , dhe Kina jua bëri DHURATË….deri këtu ska asgjë të keqe , por e keqja është se dhuratat duhet të kthehen mprapsht një ditë.

  Tani vijmë tek aktualiteti, Tedrosin e ndihmoi Gejci të marë postin që ka.
  Kur doli në shesh Virusi (Koronavirusi) Kina i dinte shumë mirë pasojat , prandaj dhe lëvizja e parë që bëri ishte të IZOLONTE HERMETIKISHT Vuhanin, qytetin pranë së cilit ndodhet “Fare Rastësisht” dhe Qëndra e Kërkimeve Për virusët më Vrasës në Planet.
  Qëndër e cila sipas RAPORTIMEVE TË MONSAD, CIA ,MI6 etj, nuk kishte SIGURINË MAKSIMALE ashtu siç duhet për këto lloj qëndrash kërkimore, megjithatë OBSH-ja me në krye Z.TEDRO GEBERESIUS i kishte dhënë SHKALLËN 4 të sigurisë ( Shkalla Maksimale)
  Vijojmë më tutje, Në Janar Z.TEDROS doli Publikisht dhe Deklaroi se VIRUSI NUK KALON NGA NJERIU NË NJERI ( Ju kujton gjë ndonjë deklaratë tjetër të zotërisë në fjalë ??) ,do më thoni ju që nuk kishte dijeni as Kina dhe as OBDH-ja për pasojat.
  Këtu vlen tju kujtoj se RAI italian kishte publikuar një emision që tregonte se, NË VUHAN TË KINËS NË QËNDRËN KËRKIMORE , PO BËHESHIN PROVA PËR NJË VIRUS QË U QUAJT KORONAVIRUS, dhe ky emision ishte transmetuar në vitin 2017 , pra para 3 vitesh.
  Një tjetër ngjarje është ajo e DËBIMIT Të çiftit shkencor virolog Kinez nga Kanadaja me akuzën e spiunazhit , pas përgjimeve dhe Raportit të SHËRBIMIT SEKRET KANADEZ, bashkëshortja Kineze kishte marë çmim Ndërkombëtar kur ndihmoi në gjetjen e vaksinës kundra Embolas, ç8fti punonte në qëndrën kërkimore të Kanadasë e njëjtë me atë të Vuhanit, pak më vonë u gjet i vdekur Shefi i kësaj qëndre kërkimore Kanadeze.
  Vijojmë .
  Dalja publike e TEEDROSIT krijoi një siguri në botë dhe kështu shtetet nuk morën masa drastike ,duke bërë kështu të mundur PËRHAPJEN E RRUFESHME TË VIRUSIT NË MBARË BOTËN( Mos ju kujton gjë epideminë e kolerës në Etiopi kjo metodë)
  Aty nga mezi i epidemisë doli FILANTROPI ZËMËRDASHUR ,BILL GEJC dhe propozoi që , TË GJITHË BANORËT E TOKËS 7.7 MILIARD DUHET TË VAKSINOHEN DETYRIMISHT, VAKSINË QË DO TA PRODHOJË GJEJENI KUSH …… BILL GEJCI ,GJITHASHTU DUHET TU VENDOSET NJË ÇIP I CILI TË NA JAPË TË DHËNAT E SHËNDETIT ( sa i do njerëzit ky Fialntropi bre ) ÇIP TË CILIN DO TA PRODHOJË GJEJENI KUSH …. MICROSOFTI
  Pra Bill Gejci bëhet njeriu më i PLOTFUQISHËM NË PLANET, DUKE KONTRROLLUAR SHËNDETIN DHE SJELLJEN E ÇDO NJETIU NË PLANET.
  Tani duke marë parasysh këtu faktin që Gejci është mik i ngushtë me Rokfelerin ,Sorrosin ,Kisingerin, etj, duke marë parasysh dhe PLANIN E KISINGERIT PËR ZVOGËLIMIN URGJENTISHT TË POPULLSISË SË BOTËS , duke e ndërthurtim me efektet e vaksinave të Gejc , dalim në përfundimin se KY ËSHTË NJË PLAN I MIRËMENDUAR ,plan i cili nëqoftëse lexojmë dhe ato që parashtron RENDI I RI BOTËROR , përkrahës të të cilit janë ROKFELER, GEJC, KISINGER, SORROS etj , del se PËRPUTHET ME NJË PËRPIKMËRI EKZAKTE me ato që parashtron R.R.B (Rendi i Ri Botëror) .

  Reply to this comment
 27. Filoeuropiani November 2, 17:51

  Kija nanën sa filozofë paska pas Shqypnia!!!

  Reply to this comment
 28. katarakti November 2, 20:01

  Eshte çudi se koronavirusi u perhap pikerisht kur teoria e globalizmit e Xhorxh Sorosit po merrte goditje tê forta nga tê gjitha anêt. Nuk duhet harruar se Kina ka qênê pêrfituesja e vetme e globalizimit tê ekonomisê botêrore kêto 40 vitet e fundit. Kjo edhe falê grykêsisê sê pafundme tê korporatave dhe sipêrmarrêsve kapitalistê nga e gjithê bota. Qê pêr tê rritur fitimet mbyllên fabrikat dhe uzinat dhe transfreruan edhe teknologjinê nga vendet e tyre dhe u derdhên nê Kinê, ku kostoja e mallit dilte disa herê mê e ulêt. Dhe nuk eshte sekret se Kina ka shpallur se do tê jetê fuqia e parê nê botê mê 2045, nê 100-vjetorin e themelimit tê Republikês Popullore. Kina po pêrpiqet tê kthehet nê fuqinê e parê nê botê, me synimin qê nesêr tê zotêrojnê mbarê globin. Bêhet fjalê pêr njê popullsi prej 1 miliard e gjysêm njerêzish tê robotizuar qê janê gati tê japin jetên pêr Partinê dhe Atdheun! Pekini gjithmonê shprehet se ai u poshtêrua nga Perêndimi gjatê shekullit tê 18-tê! “Lufta e opiumit”. Qê do tê thotê se ai po mendon tani pêr revanshin. Dikush mê ka thênê se edhe nê Kuran shkruhet se bota njê ditê do tê pushtohet nga çin man çinêt! Sidoqoftê Kina ia doli qê ta fusê gjithê botên nê kaos! A eshtê rastêsi?! Nuk e di çfare tê them. Por qê ka njê projekt pêr t’i vênê njerêzit nê rresht, pêr tê shkatêrruar kombet, shtetet dhe familjen kjo duket nga larg. Synimi eshte krijimi i njê rendi global botêror i qeverisur nga njê dorê e vetme. Kjo oligarki apo kupolê, apo Iluminati, apo Bildenbergêt do tê kontrollojê mbarê njerêzimin. Deri mê tani po e kontrollon nê mênyrê tê lirê, me anê tê smartphonêve,kompjuterve, kamerave etj por jam i sigurt se pas 30 apo 40 vjetêsh vendosja e njê çipi nên lêkurên e çdo individi do tê jetê bêrê diçka e zakonshme. Do tê sajohen plot pretekste e sebepe pêr t’ia arritur kêtij qêllimi. Kontrolli i individit nga qeveria nê Big Brodherin e famshêm tê Xhorxh Oruellit do tê duket atêhere thjesht si njê lodêr fêmijêsh.

  Reply to this comment
  • gjermani i fundit November 3, 10:32

   Xhorxh Soros eshte nje financier. S’eshte bankier. Eshte nje spekullant financiar siç eshte edhe Warren Buffet. Siç jane ata dhjetera mije spekullante qe shesin e blejne ne Wall Street. Edhe OJF-te tip Shoqeri e hapur mund te jene pjese e spekullacionit. Por ta do mendja qe ata qe duan vertet ta drejtojne boten s’e nxjerrin fytyren ne shesh dhe kane fonde kolosale.Mund te jene familje mbreterore qe jane te lidhura mes tyre me krushqira, me koloni, me fonde pa mbarim, etj. Klubi Bilderberg kontrollohet nga keto familje mbreterore.Eshte tendence historike qe dikush i fuqishem kerkon te sundoje duke mbajtur nen fre sa me shume popuj. Ndersa per Kinen hesapi eshte i thjeshte. Eshte popull i madh dhe e ka tregtine ne gjak. Jane artizane te lindur. Kane krijuar nje strukture ekonomike kapilare, ekonomi te shkalles. S’eshte se do kapitali te shkoje ne Kine, por gjen atje terrenin me ideal. Por s’eshte e thene qe te ndertosh fabriken ne Kine, mund ta kesh edhe ne Gjermani dhe shume pjese te makinerise qe prodhon te te vijne nga Kina, se vijne falas fare dhe transportin e ben Adih me kamion me lire sesa shoqerite gjermane te transportit.Je duke genjyer vehten se po ble Mercedes, kur ne fakt mbi 50% e komponentistikes vjen e gatshme nga Kina. le qe dy grupe kineze, Geely dhe Baic posedojne 15% te aksioneve Mercedes, apo Geely ka blere kompanine Volvo suedeze. Tek 1984 Orwell ne fund e mbyll romanin me personazhin Winston qe e pranon realitetin dhe i dorezohet lirise se diktatit. Ne i jemi dorezuar kollaj teknologjise, se per cdo aplikacion falas kemi dhene konsensusin e te dhenave personale.

   Reply to this comment
 29. Sallakja November 2, 20:02

  Kete ,Nostradamus cifut nuk e keshilloje dot se helbete qeka kopetent i modh.
  Ndersa ju, fillozofet e medhenj te gaz. Dita keni nje keshille nga nje “buk e vjeter ”
  Lerini pordhet, lani duart, vini masken,
  edhe ruani bythen.
  Perndryshe shkon per lesh kari.

  Reply to this comment
  • Phoenix November 3, 00:07

   Nuk na do k…..ari te bejme ate qe thua ti sapllak oturak. Jemi njerez te lire dhe do jetojme te tile, ose do vdesim ne kembe, por kurre ne gjunje te poshteruar e roberuar.

   Neqoftese ty nuk te pelqejne filozofite thyej qafen e zhduku nga ky forum, sepse nuk eshte per oturaket, Sallaket e sapllaket.

   Reply to this comment
   • Sallakja November 3, 11:11

    Ore phoenix …mavria.
    Sallake; ne Tiron i thone mengjarshit.
    Perpara se te behesh fillozof i ndryshkur e te vdesesh ne kembe si trimat e Enverit…..meso, informohu, studio.
    Bylmez.

    Reply to this comment
 30. edi November 3, 08:54

  Megjithmend qe paskemi kaq shume filozofe e intelektuale sa t’i japim zgjidhje se ç’do ndodhe e si do ndodhe me boten.Ne u ankokemi kot per Ramen qe nuk eshte i afte kur ai eshte kryetari i gjith ketyre filozofeve.Ai sipas mendimit tim prej injoranti duhet te drejtoje boten mbare.

  Reply to this comment
 31. Phoenix November 3, 14:09

  Pse nuk e poston komentin tim o moderator? Ka dicka qe nuk shkon aty?

  Reply to this comment
 32. te lodhur me ekspertiza November 3, 20:47

  Nuk e di pse mu kujtua koloneli izraelit Golan Vach ( EDHE KY TULLE ) qe dha ndihme te madhe per termetin ku e gjeti gabimin

  Tullat ishin vendosur gabim

  ja nje lajm i arshivuar

  Ekspertët izraelitë, të cilët ndodhen në Shqipëri për të ndihmuar me ekspertizën e dëmeve të shkaktuara nga tërmeti i 26 nëntorit dhe post-tërmetet e tjerë në Durrës, kanë dhënë edhe shpjegimin e shembjes së mureve.

  Sipas tyre ndërtuesit shqiptarë kanë gabuar me vendosjen e tullave gjatë ndërtimit të pallateve.

  Koloneli Golan Vach ka shpjeguar se në pjesën më të madhe të ndërtesave ku janë pësuar dëme të mëdha në mure, por që kolonat janë të qëndrueshëm është bërë vendosja e tullave gabim.

  Ai sqaron se tullat nuk duhen vendosur horizontalisht, siç ndodh rëndomë në Shqipëri, por duhen vendosur vertikalisht që ato të mbushen me llaç.

  shenim:
  rekomandimin nuk e mra vesh per kete artikull te dyshimte

  Reply to this comment
 33. Phoenix November 3, 23:04

  Cuditerisht Faqja e dites ka filluar te censuroje shume komente, te cilat nuk jane ne linje me axhenden.

  Kane mare urdhen nga Gestapo qe njerezit nuk duhet te mesojne te verteten dhe ate qe po vjen, sepse demton rende shendetin

  Reply to this comment
 34. haloefect November 4, 18:10

  Ky Person qe eshte autori i librit :Sapiens” dhe i librave te tjere best seller, eshte keshillatri kryesor i forumit te Davosit. Eshte Izraelit .Po ashtu eshte edhe homoseksual i deklaruar shiheni faqen e tij . Ne librin e tij Sapiens , demonstron nje mungese te thelle respekti per specien njerezore por e ka mjaft te kamufluar. Mjafton psh te shohesh se si shprehet per njerezimin dhe nejrezit ne kohenparahistorike”Gjahtarmbledhesit” te cilet i admiron ne krahasim me gjeneraten e mevonshme te “kultivuesve “te tokes bujqesore qe i percakton si te semure jo te shendetshem etj.Admiron (nuk e thote qe admmirij)por e shpreh faktin q egrupet nomade gjahtarmbledhese ishn te shendeteshem se te dobetit vriteshin ,ata qe ngadalesonin marshimin,femijet te semuret dhe te moshuarit. E krahason kete me disa fise amazonike q ebejne te njejten gje akoma edhe sot ose ne et kaluaren e afert dhe metodene vrasjes nga prapa pa e amrre vesh nga personi i tufes i njohur per kete gje.
  Demonstron nje filozofi te cuditshme naziste, urren besimet fetare ku religjonet i quan thrillet e medha q ebene bashke njeriun nga tufa te vogla ne popuj dhe i bashkuan ne ndjenjen e kombit I tregon njerezit si shfaroses te kafsheve (ne fakt nejrezit evoluan te jene ne krye te zixhirit ushqimor) etj,etj pastaj vazhdon me “Homo Deus” Njeriu Zot.
  Ky eshte “disrespectfull ” me ate qe kam apre ne ate liber. Libri i ngajn nje thrilleri imagjinar me se shumti pa argumente materiale pro referenca tek te tjeret (ka ne fund) po nuk ka referenca te provave materiale . Eshte nje supozim per mendimin tim dhe nje thriller. Ka nje filozofi darvinste te tepruar . Me pak fjale une e ka lexuar dhe me ka lene nje shije te keqe ,ndonese ka te veretta ne pjeste e njeriut modern .Sugejrimet e tij jane antihumane dhe jo pozitiviste . Eshte nje njeri i rrezikshme dhe ndoshta frymezues i pikpamjeve Ourelliane.

  Reply to this comment
 35. Pensionisti November 4, 20:21

  Nuk e di ne se eshte ky Nahari ,i njejti qe botoi nji shkrim te ngjashem ne fillim te kesaj pandemie dhe ja tashti qe po vjen fundi i saj ,ky na mban ”mberthyer”ne fundin qe na pret! Cfare po pregatisin keta Cifutet tashti ,sepse shume nga keto i perdori edhe Hitleri dikur dhe dihet ku perfundoi!

  Reply to this comment
 36. Phoenix November 4, 22:46

  Prape proteztoj per censurimin e komentit tim, nga moderatori i Dites. Aty kam dhene opinionim tim per axhenden Covid-19 te 2020-es. Censurimi i komentit eshte jo etik nga redaksia, e cila me sa duket eshte ne sherbim te kesaj axhende, pavaresisht se kjo redaksi prezantohet si e pavarur.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 November 6, 17:05

   fen x
   nuk e di çfarë ke shkruar,por jam i një mëndje me ty!!
   duhen lejuar komnetet!!
   vlersimin ia bëjmë ne njëri tjetrit!!
   si për mën4urinë dhe për budallallëkun!!

   Reply to this comment
 37. anticensurë25642654 November 6, 10:57

  titulli origjinal i publikimit të parë në këtë gazetë, ka qënë
  “COVID, survejimi nën lëkurë, policia e sapunit, një plan botëror”,
  përse ja keni ndryshuar titullin??

  Reply to this comment
 38. Phoenix November 13, 00:02

  Eshte koha qe une te largohwm perfundmisht nga forumi komentues i Dites.

  Dita eshte nje medium i kapur, qe i sherben nje axhende te caktuar. Arrij ne kete konkluzion, per arsye te censures ndaj opinionit te lire komentuesve.

  Veprat flasin me teper se llafollogjite.

  Ne kemi shume opsione online ne duart tona, qe tu hapim syte njerezve kunder mashtrimit e genjeshtres, dhe Dita ishte nje opsion ne hanin Shqiptar, por per shkak te censures qe aplikon, ky opsion eshte nje humbje kohe per ne.

  Ky eshte komenti im i fundit ne kete faqe te kompromentuar, e cila ka frike nga e verteta duke i sherbyer shperblimit momentar.

  Vellezer e motra hapni syte e zgjohuni! Kaq.

  PHOENIX.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim