Ta zbresim Andrean nga turra e druve!

Pëllumb Kulla August 16, 2016 13:18

Ta zbresim Andrean nga turra e druve!

Zhurma me Andrea Stefanin nuk është e re. Është edhe më e vjetër, e sidomos më e thellë. Është ai presioni mbytës për çdokënd që kërkon të sjellë pikëpyetje. Është përndjekja për ata që kërkojnë të venë në dyshim dogma të ngurtësuara të historiografisë enveriane, të cilën njëra palë e do të ajrosur, logjike dhe ndërtuese për një jetë shoqërore më të çtensionuar, më pajtuese dhe komunikuese, ndërsa pala tjetër e do të pandryshuar, ngaqë është mësuar si peshqit me ujin dhe u vjen për mbarë të mos i heqin asaj historie as presjen. Në ndihmë të këtyre të dytëve rendin dhe profesorët me grada shkencore që i kanë marrë gradat me ca libra që tani u vjen turp t’i shpluhurosin dhe që s’u mbetet veç të tundin gradat e fituara prej atyre librave.

Të gjithë ata që kanë arsye të mendojnë si Andrea, e kanë lënë atë thuajse fillikat në këtë debat të ndezur. E vë re me keqardhje këtë, por edhe unë e ndoqa gjatë, pa hyrë në lojë.

Pala që e kundërshton Stefanin është verbalisht e dhunshme, me një fjalor të ndotur e me sharje nga më të përbindshmet dhe e do që ta shohë gazetarin mbi turrën e druve.

Shtroj pyetjen, që sapo e shtroi në një letër hakërruese dhe kryesia e veteranëve: ku kërkon të arrijë Andrea Stefani me provokimin e tij? Duke e lënë pa përgjigje akuza bëhet e rëndë. Meqënë përgjigjen nuk e gjejnë dot as vetë ata që pyesin, ajo merr përmasa të fshehta më të rënda akoma. Interesi i Andreas nuk është asgjë tjetër veç atij që unë përmenda në krye të shkrimit dhe që ia vlerësoj si meritë. Është një interes pa të ardhura dhe një synim prej qytetari, jo vetëm i lirë siç janë shumë, por edhe i çliruar, siç janë pak. Ai nuk është budalla t’i dalë përballë një zulmi kaq të madh kundërshtues. Ta zemë se në fund Andrea do t’ia dalë të ketë sukses në tezat e tij, cili do të ishte fitimi material? As revani dhe as bakllava përderisa ju, veteranë të nderuar, nuk i tregoni se ku janë revanitë dhe bakllavatë. Për më tepër, sado që ai ushtron të drejtën që i jep koha, pra shprehjen e gjykimit të lirë, ai nuk ka me vete as partitë që dominojnë jetën politike të vendit dhe qeverisjen, që të shpresojë të fitojë hiret e tyre. Njëra parti filozofinë e komandimit dhe të centralizimit e vuri në jetë duke u hequr si parti që rrëzoi diktaturën. Dhe për këtë hedh hera herës ndonjë shashkë kundër Enverit, por nuk propozoi kurrë një analizë serioze dhe shkencore të figurës dhe produktit të tij gjysmëshekullor. Në trembëdhjetë vjet, në shumicë dominuese, nuk regjistroi asnjë iniciativë qoftë edhe të pasuksesshme për heqjen e titujve zyrtarë të nderit që ai dikur ia kish varur vetes në gjoksin e ngarkuar me lavdi. Në anën tjetër qëndron një koalicion qeverisës, që bën gjithashtu një kozmetikë antidiktatoriale, por lejon ofensivën e gjerë të shtatores prej bronxi të Enverit që ka vënë përpara një det me portrete dhe po marshon drejt sheshit Skëndërbej, për t’u vendosur atje që nga u rrëzua dhe që iu dha shqiptarëve të vuajtur një ditë iluzive historike.

Pavarësisht nga akuzat dhe kundërakuzat, unë kam mendimin se miti i Enverit nuk është i shtrenjtë për asnjërën nga partitë. Të dyja ato bashkohen në atë pikë që kjo përçarje e madhe, këto hithra të shumta të urrejtjes që nuk po rreshtin së mbjelluri mes shqiptarëve, janë shumë të leverdisëshme për qeverisjet.

Sulmohet Enver Hoxha dhe jo luftëtarët e tij

Lexova letrën që i dërgohet Andreas. Nuk e di se sa nga anëtarët e kryesisë së veteranëve të luftës kanë bërë luftën, se letra ka autorësi kolektive dhe për shkak të gjatësisë kohore, mbetet që më të shumtit të jenë bij veteranësh, se sa veteranë të mirëfilltë. (Këtë ide ma forcon edhe një gabim banal si ai i përcaktimit të Mit’hat Frashërit si kryetar i qeverisë kuislinge!). Por sido që të jenë, unë dhe na e ka dhënë qartë edhe Andrea,ndajmë respekt si për veteranët ashtu dhe për bijtë e tyre. E nuk kemi folur as edhe një fjalë poshtëruese për të rinjtë dhe të rejat e shumta që dolën maleve me dedikimin e zjarrtë deri në sakrifica sublime në luftën kundër armiqve pushtues. Përkundrazi! Këtu nuk është fjala për të përdhosur kujtimin e tyre. Ata që na kundërshtojnë më shumë zemërohen kur ne i nderojmë luftëtarët e brigadave dhe theksojmë bukurinë e idealeve partizane. Do të preferonin që të na shihnin pikërisht të shkelnim poshtërsisht mbi gjakun e tyre. Ne nuk e bëjmë këtë jo nga djallëzia, as nga kujdesi dhe maturia, por ngaqë ne vërtet i përkujtojmë me respekt të thellë ëndrrën dhe sakrifikimin e tyre. Ne orientojmë diskutimin mbi udhëheqjen e tyre politike, mbi synimet që më vonë u konkretizuan me diktaturën, që tani, për shkak të shëmtimit të tranzicionit, edhe atë ferr po përpiqen të na e paraqesin si parajsë. Pra ne na intereson debati mbi udhëheqjen e luftës, teksa kryesisë së veteranëve dhe komentatorëve të shumtë anonimë dhe gojëprishur, u pëlqen të ndalen tek masa e dëshmorëve dhe e partizanëve. Përse ndodh kjo? Kjo ndodh se të nderuarit veteranë nuk kanë qejf të shtrohen në atë mejdan, ku gjykohet Enver Hoxha me këshilltarët e tij jugosllavë dhe sovjetikë. Ata nuk mund ta pranojnë, se unë, përshembull, edhe udhëheqjen e Ballit nuk dua ta lë aspak pa përgjegjësinë e madhe historike në trajtimin e luftës dhe qëndrimin ndaj saj, por nuk dua edhe të le pa nënvizuar shtytjen djallëzore që iu dha atyre, që ata të strehoheshin prapa mburojave të çelikta gjermane.

Mund të përsëris veten nga ndonjë shkrim tjetër, por nuk mund të rri pa e bërë këtë, sepse Mukja është nyja historike, nisja e udhës së pabesisë shqiptare. Kam mendimin se organizimi i Konferencës së Mukjes i kishte të dy palët me kapele të kundërta, por me interesa të njëjta në synimin e pushtetit të pas luftës. Si shpjegohet që shqiptarët u bënë kaqë liridashës gati pesë vjet pas 7 prillit 1939, vetëm kur boshti nazifashist u thye?! Atëherë u organizuan çetat balliste dhe brigadat e panumurta partizane që, siç dihet i patën themelimet më së shumti deri në prag të dhjetorit të 1944? Jam i sigurtë që do të më dilet kundër, duke më përmendur njësira që patën bërë aksione luftarake, si ato të Abaz Kupit, Myslim Pezës dhe Hysni Lepenicës,të cilët vonë pastaj, zgjodhën anësitë politike.

Veteranët kundër Andreas thonë që Balli erdhi në Mukje të kërkonte tortën e pushtetit. Pikërisht atë po them edhe unë, për të dy palët. E po e them tash dy vjet, nëse e mbajnë mend lexuesit e DITA-s. Nuk është se partia e komunistëve në Mukje po zhvillonte një konferencë dhe Balli erdhi befas e trokiti, duke u lutur për pjesëmarrje, dhe për tortë. Organizimi i konferencës ishte i dyanshëm. Po tradhëtar Balli nuk mund të ketë qenë, sepse atëherë komunistët duhet të pranojnë që paturpësisht hynë në marrëveshje me tradhëtarë. Turpi i tyre fillon kur i zbuluan të tillë bash të nesërmen, e firmave mbi marrëveshjen? Tezat e historisë me kapakë të kuq ju kanë lënë në gojë që“Balli deshi pushtet, por nuk deshi të luftonte.”Kur u la Balli të respektonte marrëveshjen dhe të luftonte? Ato pak ditë ishin mjaft që Enver Hoxha të tradhtonte të dërguarit e tij në Mukje, por jo të mjafta për të vënë Ballin në provë. Siç na e thotë dhe në artikullin e tij më të fundit Stefani, ishte partia e Enver Hoxhës ajo që nuk deshte kurrsesi që Balli të luftonte, sepse asaj ia prishte planet qoftë edhe një krismë nga lufta e Ballit. Pabesia e shqiptarëve aty e nisi origjinën dhe si kanceri përhapi metastazat që vazhdojnë të cfilitin jetën e banorëve të këtij vendi të bukur, të pasur dhe pjellor që do ta kishte zili çdo popull i udhëhequr nga njerëz të ndritur e jo të pabesë.

Një vend ku i këndohet besës dhe i bëhet fresk pabesisë

Veteranët e nderuar nuk kanë qejf ta prekin temën e pabesisë. Ata kanë patur plot raste ta kishin para syve, por nuk duan të ndalen mbi të. E kjo nis që nga pabesia ndaj Ballit dhe ndaj Ymer Dishnicës. Andrea u vuri përballë dëshminë e M. Myftiut dhe të E. Hoxhës për Muharem Bajraktarin, por ata e anashkalojnë dhe atë. Dhe gazetari i talentuar e ka zor t’i detyrojë të besojnë se çfarë dëshmoi në 1944, Enver Hoxha në Berat. Udhëheqësit të tyre “të ndritur”ata vetë i kundërvenë dëshminë e një kolegut të tyre anonim nga Kukësi, sot, shtatëdhjetedy vjet më vonë! Andrea të provojë t’i shtrëngojë të flasin për pabesinë tjetër, atë të Tivarit, ku u futën në kurth dhe u asgjësuan më shumë se dymijë djem të rinj kosovarë.

Temave të pabesisë të udhëheqësit të Luftës Nacional Çlirimtare, enveristët u largohen si djalli nga temjani. Ata nuk duan të flasin për purgat staliniane, me të cilat Enveri, nën shëmbullin e sovjetëve, eliminoi shokët themelues të partisë. Burgosi, vrau dhe vetëvrau mbi njëzet e ca anëtarë byroje dhe, mes tyre, të tërë komandantët kryesorë të reparteve partizane! Historia e anashkalon panoramën ku Enver Hoxha duket se doli nga lufta i rrethuar nga tradhtarë, sabotatorë dhe komplotistë, që na shtrëngon ta hedhim në votë, nëse ky individ i rrallë ishte i sëmurë mendor, apo një idealist, një Krisht i ri, me një tabor judash që deshin ta kryqëzonin.

Për këtë shkrim mund edhe të më kundërshtoni dhe mund të thoni çfarë të doni, sepse jeni të lirë ta bëni, por një pyetje specifike që kërkon edhe një përgjigje specifike, është e disata herë që e shtroj në publikun e gjërë, duke ia pasë drejtuar këtë më parë Nexhmije Hoxhës, Ramiz Alisë dhe juve, veteranëve të LANÇit: Ishte Mehmet Shehu poliagjent që nga koha e SIMIT(!) dhe pastaj i shërbeu KGB-së dhe CIAs?! Vazhdojnë edhe sot, më 2016, Beqir Balluku dhe gjeneralët e tij, të jenë organizatorë të komplotit të gjerë ushtarak për përmbysjen e pushtetit “popullor”?! Po a e kuptoni se ç’humbje ka lufta pas çfarëdolloj përgjigjeje tuaj, në rast se e jepni?Sepse na krijohet ajo situata paradoksale kur kënaqemi që edhe ujku u ngop dhe delet nuk pësuan gjë!

Nuk fola për shfarrosjen e pabesë të klerit katolik, se mjafton t’u vesh nofkën tradhëtarë dhe shërbëtorë të fashizmit e mjafton ta shkruajë Xhufi dhe Miloja në ndonjë nga librat e tyre dhe kjo ide merr rrugë në shekuj! E pastaj janë të justifikuara pushkatimet dhe burgimet e atyre njerëzve të ndritur që kanë qenë hala në sytë e politikanëve të Beogradit! Por është e natyrshme që para çdo goditjeje të pabesë, të ketë një inskenim, një arsye madhore, një justifikim. Dhe skenarët i kemi edhe atëherë kur ekzekutojmë burrin e motrës, edhe kur kryqëzojmë deputetët e zgjedhjeve të para, edhe kur pushkatojmë me lista të zeza, për bomba të stisura në ambasada, edhe kur arrestojmë si spiune të Kremlinit qindra gra fatzeza, ruse, bullgare, polake dhe hungareze, që erdhën këtu të reja dhe të bukura për bashkëshortëri me bij partizanësh që patën qenë dërguar për studime në universitetet e kampit socialist. Një pabesi nga më të rrallat dhe më mizoret u ra mbi krye këtyre femrave martire dhe sot nuk u ngrihet ase dhe një përmendore e thjeshtë.

Nuk besoj se gjendet vend tjetër ku të këndohet aq shumë për besën dhe të jetë aq shumë e pranishme pabesia!

Nuk ka në kapitujt e historisë tonë periudhë aq pjellore në pabesi, sa koha e Enver Hoxhës.

Është kjo pabesi që u trashëgua dhe që mbizotëron në jetën e sotme politike dhe në nivelet e saj më të larta. Janë vrasjet e pahetuara, është eksporti i naftës në Jugosllavi, një nga pabesitë më flagrante që duhet të shënojë historia, një pabesi e pranuar nga Juda që e bëri dhe e pandëshkuar, as nga të dy anët e kufirit kombëtarisht, as tutje kufijve shqiptaro-shqiptarë, ndërkombëtarisht.

Sovraniteti, armiqtë e jashtëm – fishekë për luftën demagogjike

Duke qenë udhëtar në kohën historike që gjykojmë, kam vënë dhe ve re se pushtetarët komunistë dhe paskomunistë kanë folur për rrezikun nga armiqtë e jashtëm, por kjo ka qenë dhe vazhdon të jetë këmbanë e rremë. Armiqtë e tyre të vetëm janë parë vetëm të brendshmit, shokët e të njëjtës parti, miqtë e të njëjtës sofër, të të njëjtës kryesi dhe udhëheqje. Përgjatë tërë kufirit shqiptar, 25 fijet e telave me gjemba dhe automatikët e kufitarëve nuk janë mbajtur ngrehur aspak kundër grekëve dhe jugosllavëve, por kundër vetë shqiptarëve. Bunkerët e panumërt, nuk qenë vendosur kundër NATO-s dhe Traktatit të Varshavës, por kundër shqiptarëve për të mbajtur të ngrehur tek ata psikozën e luftës, alarmin e strehimeve ajrore, tensionin e rrezikut të pushtimit, që është aq i nevojshëm për shtrëngimin e morsave diktatoriale. Dhe një nga përcaktimet më të gjetura të Edi Ramës është pikërisht ajo që dëgjova ta thoshte para dy tre muajve që “tek ne nuk ka kundërshtarë, ka vetëm armiq.” Është mes thënieve ironike, nga më të goditura të kohës.

Unë e di që këto shprehuritë e mia nuk pëlqehen dhe në vend që të më jepen përgjigjet, do të ketë njerëz që të çirren e të thonë se unë jam pinjoll ballistësh e zogistësh. Prandaj e përshëndes Andrea Stefanin se në këtë debat, edhe veç e veç, ne jemi të një mendje. Bile shprehuritë e tij, për shkak të origjinës, kanë ku e ku vlera më të thella se të miat. Është e mjerë akuza se ka “ngrënë çorbë të prishur”, ashtu sikurse, paturpësisht, thuhet në letër kundër provokuesit të debatit, teksa ai fton për një analizë të ftohtë historike. Por unë dhe ai jemi mësuar me këto klithma çjerrëse dhe shkrime komentative anonimësh që disa gazeta u ofrohen si të jenë mure nevojtoresh publike…

Llojet e luftrave që ka parë Shqipëria

Pra ju akuzoni Andrean si një njeriun tuaj, që “e dinit ndryshe dhe ju doli ndryshe”?! Nuk doni t’i lini një njeriu të lirë, qoftë “edhe juaji” të provojë të verë në dyshim dogmat! Janë të shumtë filozofët që dyshimin e çmojnë si startin bazë të njohjes së botës së vërtetë. Ju vjen keq që Andrea ndahet nga njerëz që shpjegimet e historisë i kanë tashmë të gatshme nga një histori me kapakë të kuq, e cila hapet vetëm për t’u mësuar përmendsh dhe jo për t’u rishkruar!

Ju edhe sot mund të thoni me plot gojën se Shqipëria u çlirua pëllëmbë për pëllëmbë nga brigadat partizane? Ishin ato që i shporrën nazistët përtej kufijve? Në sa beteja dhe ku rezistuan forcat gjermane, që të mos largoheshin dhe ishin luftëtarët tanë që i shtynë jashtë kufijve shtetërorë? Sa herë u kthyen ata të rifitonin pozicionet dhe zjarri i luftëtarëve ua zmbrapsi rikthimin?

Lufta e ashpëruar nga shtatori i 1943 deri në nëntor të 1944 në thelb nuk ishte luftë në favor të Çlirimit, por në favor të Pasçlirimit. Dhe ajo u fitua nga komunistët, jo ndaj gjermanëve por ndaj ballistëvedhe zogistëve dhe fitorja mbi ta, ishte plotësisht e merituar. Ju, me shumë të drejtë, përhironi dhe përndritni luftën Nac Çlirimtare, ngaqë ajo është i vetmi piedestal, ku mund të vendosni krenarinë tuaj. Se, pastaj, të gjithë treguesve të tjerë nuk u duhen pjedestalet. Janë të gjithë tregues nga më të prapambeturit, që nga liritë dhe të drejtat e njeriut, deri te ekonomia, rrugët, dhe fushat e tjera, pa harruar bujqësinë, ku eksperimenti kolkozian dhe ramizian rrënoi çdo begati të mundshme. Ju rreshtoni një sërë suksesesh dhe ato janë fraza retorike, pikërisht nga ajo historia me kapakë të kuq. Por unë do të ulja kokën dhe do të tërhiqesha në rast se ju më gjeni një vend tjetër të Europës që në vitin 1990 ishte më i prapambetur nga i yni.

Ju, për ngushullimin tuaj, e gjeni atë vend, por e gjeni pas 1990: është Shqipëria e këtyre vjetëve të tranzicionit!

Ju arrini deri aty sa deklaroni se gjatë 45 vjetëve në Shqipëri mbretëronte liria e fjalës! Dhe e mbështesni këtë në slloganin e famshëm të fletërrufeve, që “cilido hapur dhe me gërma të mëdha, le të shkruajë se ç’mendon ai për jetën dhe njerëzit!” Tërë ata pak që ranë viktima në këtë pabesi përfunduan në burgje. Se qysh mund të ketë liri fjale një vend, ku burgjet mbushen me njerëz që kanë mëkatuar “nga që janë marrë me agjitacion dhe propagandë!” Kur dihet, se çdo fjalë e lirë është vetvetiu agjtacion, si ky që po kryej unë. Dhe këto fajësime atëherë arriheshin me dëshmira të gënjeshtërta njerëzish të pabesë që nuk u skuqej faqja për spiunimin dhe me bëmat e gjëmat e tyre, forcuan përditë e më shumë sistemin e pabesisë.

Në gabimet e pakta që mundoheni t’i faturoni diktatorit komunist, me gjysmë goje, përmendni Luftën e Klasave. Kjo, po! Kjo ishte luftë dhe me siguri aty ishim të tërë të angazhuar dhe sigurisht ishit dhe ju aty,përderisa belbëzoni, kur e quani thjesht gabim kryekrimin e Enver Hoxhës kundër racës së shqiptarëve. Lufta e Klasave ishte mekanizmi enverist i menaxhimit të varfërisë, i ndarjes së atyre pak të mirave materiale, i banesave, i të drejtave të studimit, vendeve të fisme të punës, e deri të pajisjeve elektroshtëpiake, ku qe ligjëruar tashmë që duhet t’i merrnin “tanët”. Ja përse ishte e nevojshme Lufta e Klasave!

Dhe kjo luftë ishte e ashpër dhe e egër. Dhe këtë luftë të re, ku Enver Hoxha ishte komandanti suprem, pa këshilltarë jugosllavë, e fituat. Mirë klasa e Enverit, klasa juaj, luftoi, po juve cila klasë, cilët armiq ju kundërluftuan? Fëmijët e brishtë, me prindërit burgjeve? Pleqtë dhe plakat e tyre? Të liruarit e handakosur nga burgimet e zgjatura të Spaçit dhe Burrelit, që mezi mbaheshin në këmbë? A po ju kundërluftuan të afërmit fatzinj të komandantëve partizanë, të dënuar pabesisht nga kryekomandanti? Mos vallë “klasës” suaj në Luftën e Klasave iu kundërvu “klasa” e vajzave të tyre të hequra nga Tirana në internimet pranë kënetave, të divorcuara pas akuzave që u bëheshin prindërve të tyre si pjestarë të puçeve ushtarake të Ballukut?

Krahasojeni po deshët Enver Hoxhën me Hitlerin, se këtu, ai ia kalon atij katërcipërisht. Sa jetë u humbën, sa mijëra foshnja  “u pushkatuan” sepse mbetën pa u lindur, ngaqë beqare dhe beqarë të përbuzur në luftën klasore nuk arritën të çiftoheshin dot? Përse duhet të mashtrohen njerëzit me gjoja ekzistencën e të drejtës së përgjithshme kushetuese për shkollim? Kjo është një deklaratë në zinxhirin e pabesive, që po trajtojmë, se këto që themi janë për shoshën e historisë dhe ne duhet të përgjigjemi për gjithçka shkruajmë dhe themi. Po ndërsa ju e keni të lehtë, sepse keni autorësi kolektive, pa emra, ne shfaqemi si targete sulmi, me emrat tanë të vërtetë. Në letrën kundër Stefanit, me gojën plot thoni dhe duket sikur e zutë ngushtë atë, në shembullin e të drejtës të arsimit të lartë për të gjithë. Miq të dashur, nuk e mbuloni dot diskriminimin duke sjellë rastin kundërshtues të Uran Butkës dhe të dhjetë apo njëzet të tjerëve,(mes të cilëve dhe unë!) që fituan të drejtën e studimeve të larta. Lufta e Klasave është një nga krimet më të përbindshme që edhe sot në tranzicion ndihet ngaqë “ka derdhur gjakun e shëndetshëm” që do të kontribuonte në forcimin e shtatit malarik të demokracisë shqiptare.

Piktura juaj e parajsës enveriane është brengosëse. Është për këtë arsye që nga ky debat i organizuar me vend nga një gazetë serioze si DITA,duhet t’u bëhet apel të gjithë atyre që mendojnë ekzaktësisht si Andrea Stefani dhe u prishet qetësia po të mblidhen e ta zbresin atë nga turra e druve. (Fund)

Pëllumb Kulla August 16, 2016 13:18
Komento

46 Komente

 1. A.GRAMSH August 16, 13:50

  REDAKSI,3 ALTERNATIVA KE TI:
  1.-O ndryshoje mbiemrin e ‘krishter ‘Stefanit per te mos e bere koke Turku e beja ‘KULLA’!
  2-O ndryshoje emerin ‘PELLUMB’ e verja Sorre pas 25 vjetesh!
  3.-O DO TE DETYROHESH TI NDERROSH EMERIN KESAJ TE PERDITESHME QE PO HUMB INDETITET DUKE U MARRE ME ‘PLEHERA’ TASHME TE DEKOMPOZUARA!
  P.S-Duhet te rilinde pas 25 vjetesh informacioni e ai duhet te rilinde mbi ‘hirin’ e kAmunistaSalisjaneBallista SocialSSalistaMetistave -Pellumb Karikatura Stefanaqave.!

  Reply to this comment
  • Kali Tropojes August 17, 16:37

   Me thene te drejten as qe e morra mundimin te lexoja as dhe nje rresht te vetem nga shkrimi i pllum gaztorit, prandaj nese intelektuhalet balliste do te lexonjne ketu poshte dicka qe s’ka te beje fare me artikullin, i lutem atyre t’i fusin gojes nje shuk letre dhe te ulin kokat e te mos bejne as gek dhe as mek…

   Dilni se erdhi Enveri
   Ecim rrugën e Enverit
   Enver Hoxha rrofsh sa malet
   Enver Hoxha te qofshim fale
   Enver Hoxha tungjatjeta
   Enver Hoxha yll epoke
   Enver Hoxha, ne kraharor te mban shqiponja
   Enveri midis nesh
   Festë të madhe ka sot Shqipëria
   Fjala jote bëhet vepër
   Flamurtarët e Enverit
   Gjalle me ne është Enver Hoxha
   Komandant na ka marrë malli
   Kush ia ndërroi faqen malsisë
   Këngë për Enver Hoxhën dhe dëshmorët e kombit
   Lule mi lule Enver Hoxha
   Lum Nanlokja që t’përkundi
   Lum Shqipnia ku merr drite
   Lum Shqipëria kush po i prinë
   Moj Parti ty ta lumsha syrin
   Në ditëlindjen e Enverit
   Plot pesë shekuj nëna priti
   Prina ti or trim prina
   Rrofsh Enver sa malet tona
   Uron Kukësin Enver Hoxha
   Zemrat tona gëzojnë njëherit, në ditëlindjen e Enverit

   Po ku je Enver djali, se vertet na morri malli!

   Nese dikur ishin shqiptaret ata qe te thurrnin vargje e te kendonin kenge, sot jane atdhetaret kosovare ata qe po te nderojne e po ta shtojne lavdine.

   Urdheroni e lexoni pak ketu poshte zoterinj balliste.

   Enver Hoxha ishte shqiptar i madh

   Fjalimi në akademinë politike “Enver Hoxha për Kosovën”, të mbajtur në Prishtinë, më 10 tetor 2008

   Nga Hydajet Hyseni

   Sot na ka bashkuar Enver Hoxha. Na ka bashkuar e vërteta për veprën e Enver Hoxhës për Kosovën. Nderimin dhe falënderimin për Enver Hoxhën, Kosova dhe brezat e saj atdhetarë e kanë manifestuar edhe atëherë kur kjo ishte e ndaluar. E kanë manifestuar në dolli dasmash e festash, në mbledhjet e fshehta, në auditorë, salla teatri e halla sportive, madje edhe në stadiumin e Beogradit, madje edhe në kazerma të Armatës Jugosllave e nëpër kazamatet e shumta shoviniste. Më e pakta që mund të bëjmë sot është të themi hapur e pa ekuivokë të vërtetën. Ky përvjetor jubilar, për dallim nga përvjetorët e tjerë, e gjen Kosovën në liri, tashmë shtet i pavarur dhe i njohur ndërkombëtarisht. E vërteta dhe hapësira për të vërtetën është shprehje veçanërisht domethënëse e simbolike e lirisë dhe e demokracisë së vërtetë, është një dëshmi dhe masë e saj. Për lirinë e fituar ne zakonisht falënderojmë gjithë ata që na kanë ndihmuar aq shumë, Amerikën, vendet e Evropës dhe vendet e tjera mike, liderët Bush e Klinton, Bler, Shirak, Shreder, Demirel, Mesiç, Kuqan e të tjerë. I falënderojmë ata me të drejtë, por ndodh shpesh që pa të drejtë të harrohet kontributi i pazëvendësueshëm i Shqipërisë dhe prijësve të saj të mëdhenj, atyre të sotëm dhe atyre të djeshëm, atyre të gjallë dhe atyre të pavdekshëm. Midis tyre padyshim një vend të veçantë zë Enver Hoxha. Vepra e Enver Hoxhës për Kosovën dhe çështjen e pazgjidhur shqiptare qoftë si opus krijues qoftë si angazhim konkret, qoftë për nga sasia e qoftë për nga cilësia, qoftë për nga gjerësia, qoftë për nga thellësia e qoftë për nga largpamësia, është e jashtëzakonshme dhe objektivisht e paarritshme nga cilido nga emrat e respektuar të bashkëkohanikëve të tij, madje edhe nga disa të tillë bashkë. Gjysmëshekulli – luftë për kauzën kombëtare Enver Hoxha është nga atdhetarët dhe revolucionarët e rrallë që mbeten të tillë gjatë gjithë jetës së tyre. Që nga betimi i tij para trupit të patriotit Bajo Topulli, nga koha e luftës çlirimtare, kur programin e “Shqipëria ç’ka qenë ç’është dhe ç’do të bëhet” e mbante gjithmonë me vete e deri në çastet e fundit të jetës, kauza kombëtare dhe ëndrra e bashkimitpër Enver Hoxhën, ishin kredo jetësore, çështje mbi të gjitha çështjet dhe siç shkruante “çështje gjithmonë në rend dite…”. LDB e gjeti kombin shqiptar dhe veçanërisht viset e pushtuara shqiptare në një kontekst të rrezikshëm historik e gjeostrategjik. Nga një anë nazifashizmi që pushtimin e Shqipërisë, Kosovës dhe viseve të tjera shqiptare i shiste si bashkim të shqiptarëve, nga ana tjetër shovinizmi pansllavist që synonte gllabërimin e Shqipërisë dhe po ashtu bashkimin e saj me viset e tjera të pushtuara nën sundimin e tij, kurse pjesa tjetër e Evropës vazhdonte të ishte rob i zgjidhjeve të padrejta të Versajës. Që nga fillimi e në vazhdimësi Enver Hoxha u përcaktua për parimin e vetëvendosjes së popujve, parim të cilin, në kohën e tyre, e mbështesnin nga një anë Lenini dhe presidenti Uilson, kurse më vonë aleanca antifashiste. Rreshtimin në bllokun fitimtar antifashist në luftën antifashiste, si dhe marshimin e Ushtrisë Shqiptare në Kosovë e Sanxhak, ai e vinte gjithmonë në funksion të krimit të kushteve për realizimin e vetëvendosjes dhe bashkimit. Koha dëshmoi se rreshtimi i Shqipërisë dhe Kosovës në aleancën antifashiste ishte i drejtë dhe bëri që Tirana të jetë kryeqyteti i parë i çliruar, edhe atë me forcat e veta, ndërkaq Enver Hoxha – njëri nga liderët më të respektuar që nga personalitete si Sharl de Gol e të tjerë. Mbi këtë bazë atëbotë u pamundësuan planet për ta shpallur gjithë popullin shqiptar dhe veçanërisht atë të viseve të robëruara palë të mundur dhe në këtë mënyrë t’i gatuhej atyre fati i folksdojçerëve të Vojvodinës apo shqiptarëve të Çamërisë etj. Gjysmë shekulli më vonë, ishte ky kapital historik nga koha e aleancës antifashiste që, pos të tjerash, i siguroi Kosovës përkrahjen shpëtimtare ndërkombëtare. Përpjekjeve të shovinistëve të tipit të Tempos për ta pamundësuar vetëvendosjen e Kosovës nën pretekstin e kundërshtimit të parullës fashiste së “Shqipërisë së Madhe”, Enver Hoxha i përgjigjej: “Nuk do të lejojmë kurrë të mendohet se meqë godasim bartësit e pseudoparullës “Shqipëri e madhe”, ne qenkemi për ndonjë “Shqipëri të vogël”,… ne s’jemi as për ndonjë Shqipëri të madhe dhe as për të vogël. Jemi për Shqipërinë e cila si truall dhe si komb është një dhe vetëm një”. Edhe në komunikim me Titon, Stalinin dhe gjithë të tjerët Enver Hoxha e mban si lajtmotiv qëndrimin “Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë”. ë të gjitha kthesat e forta diplomatike, lidhjet dhe zgjidhjet e aleancave, një faktor imponohet si determinues: vendi i Jugosllavisë dhe pozicioni i saj, që s’mund të mos çojë në përfundimin se ishte interesi kombëtar, fati i Kosovës me vise, ai që përcaktonte edhe pozicionimet politike e diplomatike të Shqipërisë. Gatishmëria për t’u konfrontuar qoftë edhe me aleatët politikë e ideologjikë kur këtë e kërkon interesi nacional, nuk mund të mos jetë kriter për vlerësimin e atdhetarëve, siç thoshte atdhetari Hysen Tërpeza, pikërisht duke vlerësuar shqiptarizmin e pakontestueshëm të Enver Hoxhës. Si pragmatist dhe taktiken i rrallë që ishte, Enver Hoxha kombinonte dhe zëvendësonte me zhdërvjelltësi format dhe metodat e luftës për lirinë e Kosovës dhe viseve të tjera… Ka dëshmi të shkruara e të pashkruara, sipas të cilave, në fund të luftës, kur u bë e qartë se për shkak të tradhtisë së kreut të PKJ dhe veglave të tij, Kosova nuk po bashkohej dot me Shqipërinë, Enver Hoxha porosiste Fadil Hoxhën, Selman Rizën dhe ndonjë atdhetar e intelektual tjetër kosovar, që të përgatiteshin për luftë afatgjate duke u përqendruar veçanërisht në pengimin e kthimit të kolonistëve, pamundësimin e shpërnguljes së shqiptarëve në Turqi, kujdesin për politikën demografike e migruese, me theks të posaçëm, ruajtjen e popullimit në qytete dhe veçanërisht kujdesin për shkollën, kulturën, gjuhën, moralin… Tradita e dërgimit të mësuesve nga koha e Hilë Mosit e Ernest Koliqit u vazhdua me dinamikë dhe përmasa të shtuara edhe nga qeveria e pasluftës e Enver Hoxhës… Kur kreu serbomadh po ringjallte planet për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi, Enver Hoxha godet me forcë siç dinte ai. Trandet dhe reagon me histeri e fyerje i gjithë kreu politik në Beograd e Prishtinë, por vetëm ndonjë vit më vonë ata u detyruan të flasin me turp për aferën e dhjetëra mija shqiptarëve të shpërngulur dhe po aq “visikave” (vizave) të pashfrytëzuara për në Turqi.Enver Hoxha i ishte kundërvënë me forcë dhe me efektivitet planit përbindësh për ta gllabëruar Shqipërinë gjoja si republikë e shtatë dhe për ta shfrytëzuar edhe Kosovën dhe çështjen e saj si karrem mashtrues, por më vonë ai përkrahu pa rezervë përpjekjet për status republike dhe barazim me popujt e Jugosllavisë së atëhershme. “Varet, thoshte ai, kush qëndron pas saj, kush e inicion dhe pse e inicion… Demonstratat që u bënë janë prelude të simfonisë patriotike të shqiptarëve të Kosovës, shkruante ai. – Zjarri u ndez edhe më shumë. Tash ai nuk do të shuhet më kurrë. Më kot titistët bërtasin se po ndërhyjmë ne. Jo, ky zjarr vatrën e ka brenda vetë Kosovës. Zjarrin e ndez patriotizmi i kosovarëve dhe kërkesat e ligjshme të tyre”. Dhe i thoshte këto në kohën kur nën udhëheqjen e tij Shqipëria po i tregonte rrugët jashtë Shqipërie Traktatit famëkeq të Varshavës që kishte gjakosur Pragën e Budapestin. Kthesën e pasbrioneve në Jugosllavi, Enver Hoxha e vlerësonte drejt, dhe e shfrytëzoi për ta rishtruar çështjen e Kosovës, për ta avancuar dhe për ta përshtatur strategjinë e luftës për Kosovën dhe viset e tjera shqiptare. Kujdesi për Kosovën, obligim i përhershëm patriotik Enver Hoxha demaskonte pa mëshirë demagogjinë mashtruese për gjoja të arriturat e papara të shqiptarëve në Jugosllavinë e atëhershme, por ai u gëzohej seriozisht sukseseve që shënoheshin në cilëndo fushë dhe angazhohej për mbështetje të tyre pa rezervë… “Kosovarët duhet ta kenë të qartë se ne nuk nënvleftësojmë përpjekjet e tyre… Ne shohim me kënaqësi përparimet që bëhen… Aktualisht ne nuk zëmë në gojë për të keq emra të udhëheqësve kosovarë… Në kushtet e krijuara çdo shqiptar atje, nga më i vogli e deri te më i madhi, në një mënyrë apo në një tjetër, jep kontributin e tij për forcimin e pozitave të popullsisë shqiptare… Intelektualët dhe rinia shqiptare luajnë dhe do të luajnë një rol të madh në mbajtjen gjallë të patriotizmit të kulluar shqiptar”, shprehej ai. “Sado që të bëjmë për Kosovën, pak është… ndihma që i japim Kosovës nuk është diçka e rastit, por një vijë politike me rëndësi të madhe kombëtare…”. Enver Hoxha i kushtonte kujdes të posaçëm literaturës që kërkonte Kosova dhe porosiste, po qe nevoja, te hiqet emri i tij nga librat…Edhe nga këngët. Reagonte ashpër kur nuk botoheshin veprat e shkrimtarëve kosovarë, ose kur nuk jepej ndonjë film, dramë, apo koncert nga Kosova… Në ditarin e tij merret me një poezi, një këngë nga Kosova, me një kuadër të ri, si Ismet Gucia… Enver Hoxha theksonte në vijimësi karakterin demokratik të lëvizjes çlirimtare dhe shpesh kërkesat kombëtare i quante kërkesa demokratike. “Rinia e sotme shqiptare, shkruante ai, e ka të theksuar ndjenjën e demokracisë së vërtetë që do të thotë urrejtje kundër pseudodemokracisë shoviniste serbomadhe…”. Edhe pavarësisht qëndrimit tepër të ashpër ndaj feve, kur bëhej fjalë për Kosovën ai porosiste që të ruheshin dhe të shfrytëzoheshin edhe tempujt fetarë si vende bashkimi e mobilizimi… Ai i fshikullonte ashpër format abstrakte e hermetike në letërsi e arte, por kur vinte fjala për Kosovën, porosiste që të mbaheshin kritere të tjera dhe të mos harrohej fakti se artistët e Kosovës krijonin në robëri. E konsideronte me të drejtë njësimin dhe standardizimin e gjuhës shqipe si një fitore historike të kombit, por vetë përdorte, sigurisht jo rastësisht, edhe forma të të folmes gegërishte. Enver Hoxha godiste pa mëshirë shovinistët jugosllavë dhe shërbëtorët e tyre, por kur e donte interesi i kombit dhe kauzës shqiptare ishte i gatshëm edhe për kompromise dhe korrigjim të qëndrimeve të tij… A mund të bisedohet edhe me Fadil Hoxhën. Po mundet,thoshte, edhe me Fadil Hoxhën. Më mirë është të jetë në krye të Kosovës një shqiptar se një shovinist. Ai i porosiste krerët e Kosovës që të mos harrojnë se lëshimet e Titos ishin “Politikë koniunkturale e Titos, për t’u kthyer shpejt tek e vjetra…”. “Udhëheqësit shqiptarë të Kosovës, porosiste Enver Hoxha, duhet ta kuptojnë mirë një gjë, që forcën e kanë në popull dhe jo në famën personale…të jenë të kujdesshëm dhe të mos bien në provokacionet e serbëve, por t’i mbrojnë të drejtat a tyre dhe t’i mbrojnë tok me masat, të mos lejojnë armiqtë t’i akuzojnë masat për shovinizëm dhe këta vetë të mos hiqen si prudentë dhe të zgjuar, kur tërhiqen nga frika dhe lënë popullin në baltë…”. Enver Hoxha kishte qëndrim të ashpër ndaj bllokut ballisto-zogist, por kur bëhej fjalë për Kosovën dhe ballistët e Kosovës, ai jo vetëm që sugjeronte qëndrim tjetër fare, por takoi me nismën e tij personalitete si Demë Ali Pozhari, etj. “Nacionalistët kosovarë luftonin pushtuesit dhe forcat çetnike…theksonte ai duke porositur madje kosovarët: “Shqiptarët e Kosovës po luftojnë dhe duhet të luftojnë të bashkuar dhe në unitet, ndryshe i merr lumi… Ku është bashkimi është shpëtimi”. Për arsyet që dihen, atëbotë, ai e kundërshtonte NATO-n, por në analizat e tij për mundësinë e ndërhyrjes sovjetike në Ballkan llogariste shumë në reagimin pozitiv të NATO-s. Enver Hoxha ishte shqiptar i madh por jo shqiptaromadh. Ai porosiste shqiptarët që të mos bien në pozita shoviniste dhe të mos ngatërrojnë shovinizmin serbomadh me popullin serb. “Shovinizmin kërkojeni dhe do ta gjeni gjetiu dhe jo te shqiptarët e Kosovës, dhe as tek ata të RPSSH që përbëjnë një popull. Parulla Kosova etnikisht e pastër, nuk është parullë e shqiptarëve por e serbomëdhenjve për ta mbytur në gjak Kosovën… Dhuna dhe terrori shovinist janë vetëvrasje”. E urrente me shpirt Titon, por kur analizonte interesin e Kosovës dhe kombit, shprehej: “Eh, sikur të jetonte edhe dy-tre vjet…”. Pavarësisht nga dëshirat, ai parashikonte me largpamësi profetike furtunën që po vinte. Qysh më ’72 ai shkruante: “Mbreti Tito jetoi si mbret me moton: pas meje le të bëhet kiamet…”.“Se çdo të ndodhë pas Titos ne e kemi parashikuar para Titos”. Në kohën kur Titos i jepeshin mirënjohje e doktoratura nderi me motivacion për kontributin për zgjidhjen e çështje nacionale, Enver Hoxha përgjigjej se: “Çështja nacionale nuk zgjidhjet me slogane si ai vëllazërim-bashkim. E vërteta për çështjen nacionale në Jugosllavi, shkruante ai, do ta tmerrojë Titon, në varr pas vdekjes”. Ai parashikoi në mënyrë profetike edhe rrjedhat e mëvonshme në Jugosllavi. “Në qoftë se vendoset hegjemonia serbomadhe, pavarësisht nga kamuflazhet demagogjike, Jugosllavia do të kthehet më keq se ç’është sot, në një vend me diktaturë të hapët fashiste e cila do t’i shtypë egërsisht popujt e ndryshëm që e përbëjnë, do t’i zhdukë edhe format më të zbehta aktuale të “demokracisë” e të vetëvendosjes dhe do të vendoset terrori i zi…klani serbomadh do të luftojë për ta ruajtur formën federative për t’i mbajtur nën zgjedhë popujt e tjerë…”. Enver Hoxha e kishte parashikuar edhe revanin revanshist të Beogradit që mori formën e Librit të Kaltër, por edhe shpërthimin e vazhdimësisë së simfonisë patriotike të Kosovës, pranverën e vitit 1981. Shumë vite më parë ai shprehej: Ç’do të ngjasë pas Titos? Çdo gjë do të shkatërrohet se e shkatërruar ishte. Çdo gjë do të falimentojë se e falimentuar ishte. Çdo gjë do të demaskohet se blof ishte, kala e ndërtuar mbi rërë ishte… Kurse për Kosovën shprehej: “Ç’do të bëhet Kosova? Tendenca dhe lufta e klanit serb është dhe do të jetë ta gllabërojë në Serbi. Ta skllavërojë. Varet shumë çdo të bëjnë kosovarët. Do të luftojnë… apo do ta shpallin Republikën e pavarur të Kosovës…? Pra, populli i Kosovës vendos dhe reziston deri në fund…”.Prandaj ngjarjet e vitit 1981 nuk e befasuan dhe as e hutuan Enver Hoxhën. Ai i përkrahu kërkesat e popullit të Kosovës dhe rinisë së tij pa rezervë dhe pa ekuivokë dhe e arsyetoi si askush kërkesën kompromis Kosova – Republikë! “Minimalja që kërkuan ata është t’i njihet Kosovës statusi i Republikës”, shprehej ai. Djelmoshat dhe çupat e Kosovës, që po shënonin faqe të reja lavdie e heroizmi, të cilët kreu i Kosovës i quante “plehu i Kosovës”, Enver Hoxha i quante lulet më të bukura të Kosovës. Kah Kosova, siç thuhej atëherë, ishin drejtuar të gjitha bateritë. Tashmë nuk është sekret se artikujt kumbues të Radio Tiranës dhe të shtypit shqiptar ishin, pos të tjerash, edhe gjuha dhe lapsi i vetë Enver Hoxhës. Enver Hoxha e parashikonte si të pashmangshme edhe luftën çlirimtare për lirinë e Kosovës. Tanimë nuk është sekret: ishin bërë edhe planet dhe përgatitjet e nevojshme në rast nevoje. “Ne përpiqemi të flasim me gjuhën e arsyes, kur ju flisni me gjuhën e forcës, por edhe ne e dimë gjuhën e forcës…, u drejtohej krerëve shovinistë Enver Hoxha dhe i paralajmëronte: Mos luani me zjarrin se po filloi zjarri, do të digjeni vetë në të…”. Dhe vërtet u dogjën. Shqiptar i madh, por jo shqiptaromadh Ai, siç edhe deklaronte, nuk përzihej në punët e brendshme të vendeve të tjera, madje as të Kosovës, por luftën e drejtë të popullit të Kosovës e përkrahte hapur dhe pa hezitim.“Fitorja e popullit të Kosovës deri në vetëvendosje do të organizohet, në një rrugë të gjatë, plot vuajtje, mundime dhe sakrifica nga vetë populli dhe jo nga krerët e shitur shqiptar…”. Do të vijë koha, kur kosovarët do të luftojnë akoma më mirë, më shumë e më fort për ta fituar lirinë, pavarësinë dhe sovranitetin. Shqiptarët që jetojnë në trojet e veta kombëtare në Jugosllavi, do të vendosin vetë me cilin shtet do të bashkohen, do të vijë koha që ata ta thonë fjalën e tyre. Po të mos mbrojmë të drejtat e vëllezërve shqiptarë në Jugosllavi ne do të bëjmë një krim dhe do të jemi tradhtarë të kombit tonë…”. Ndërkaq veprimtarët atdhetarë në Kosovë dhe në viset e tjera i porosiste: “Duhet të dish e të mësosh për të qenë “supël” i lakueshëm kur duhet, pa bërë lëshime parimore…s’duhet humbur gjithçka e fituar për të arritur diçka të parëndësishme… U duhet adaptuar situatave që të mund të luftohet për krijimin e situatave më të mira. Duhet bazuar në të drejtat e fituara për të fituar të reja…Duhet me qenë gjakftohtë në punën për kauzën e madhe të popullit…, as liberal e shpresues i zbrazët dhe as sektar dhe difitent përpara çdo situate të pafavorshme koniunkturale…”. Jo grupe sekrete pa asnjë sekret për udb-ën, porosiste ai dhe – as aventurë që nuk të nxjerrë në shteg dhe as pajtim me statuskuon. Kryengritja e parakohshme do të ishte gabim fatal… Për luftë nuk mjafton vetëm guximi dhe trimëria individuale. Ajo përgatitet, pastaj shpërthen, piqet, pastaj bëhet, porosiste Enver Hoxha… Dhe kështu u bë. Fakti pse lëvizja çlirimtare e viteve ’70 e ’80 kishte një kurs kryesisht të drejtë i detyrohet në masë të madhe sugjerimeve që transmetonin përfaqësues e diplomatë të Shqipërisë si këshilla vëllazërore nga udhëheqja e Shqipërisë, madje, siç thoshin ata, “nga Enver Hoxha vetë”. E kemi borxh ta themi të vërtetën se për Lëvizjen çlirimtare këndej kufiri janë dëshmuar largpamëse dhe shpëtimtare këshillat që i dërgoheshin Lëvizjes për ta ndjekur rrugën e bashkimit të gjerë çlirimtar pa dallim klase, feje a bindjesh politike dhe për të mos lejuar politika e parulla sektariste dhe ideologjizëm të skajshëm, për të mos lejuar ngatërrimin e qëndrimit ndaj shovinizmit serbomadh me qëndrimin ndaj popullit serb dhe sidomos qytetarëve serbëve të Kosovës; për të mos lejuar ngutje e lojë me kryengritje të parakohshme dhe as forma anarkiste, terroriste e fokiste të luftës e organizimit; për të mos lejuar të bëhen përpjekje e shpenzime të panevojshme për armatim, pasi që është herët dhe kur kësaj t’i vijë koha, siç na thuhej: “Shqipëria ka mjaft armatim për vete dhe për vëllezërit…”. Ishin kryesisht këto armë që vite më vonë çliruan Kosovën.Është padyshim edhe ndikimi i këshillave të tilla të mëhershme që ndihmoi ndërtimin e profilin e një Lëvizjeje politike dhe më vonë edhe të një Ushtrie Çlirimtare të tipit popullor, të rregullt, të përgjegjshme, paqedashëse dhe paqendërtuese, e cila jo vetëm nuk praktikon por i dënon format terroriste të luftës, dhe e cila jo vetëm nuk rrezikon komunitetet e tjera etnike dhe të drejtat e tyre, por, përkundrazi, i merr në mbrojtje dhe i mbron me trupin e saj. Zonja e zotërinj, të vërtetën ia kemi borxh jo vetëm Enver Hoxhës, por edhe brezave që vijnë. Pavarësisht nga e vërteta, s’do mend ka edhe anën tjetër. Si çdo njëri tjetër, nuk do mend edhe Enver Hoxha ka mangësitë, lajthitjet dhe gabimet e tij, për të cilat ai do të fliste e do të shkruante vetë siç ka bërë në të kaluarën. Ai ka folur sa e sa herë në mënyrë vetëkritikë edhe për periudhën e luftës dhe marrëdhëniet me Jugosllavinë, ndërkaq duke folur për mbështetjen për Kosovën, ai theksonte: “Ne duhet ta pranojmë se për Kosovën nuk kemi bërë mjaft… Për Kosovën sado të bëjmë nuk është mjaft”. I tillë ishte Enver ynë, dhe të tillë do ta kujtojë dhe nderojë gjithmonë Kosova. Mënyra më e mirë, ndërkaq, për ta nderuar Enver Hoxhën, besoj do të ishte jo ndarja e përçarja dhe kthimi prapa, por uniteti dhe ecja përpara në përputhje me rrethanat e reja dhe me tendencat e zhvillimit historik. Në ditët e fundit të jetës së tij Enver Hoxha shkruante: “Ne me forcat tona do ta ndërtojmë unitetin e kombit shqiptar. Këtë detyrë të shenjtë na e kanë lënë amanet ta plotësojmë të parët tanë. Në mos arriftë dot brezi ynë që ta plotësojë atë, duhet ta përgatisim fushën që djemtë dhe vajzat tona ta kryejnë këtë detyrë të shenjtë ndaj mëmës sonë të dashur Shqipëri”. Përvjetorët e tjerë do ta ndriçojnë edhe më mirë të vërtetën për veprën madhore të Enver Hoxhës për Kosovën dhe gjithë kombin. Do ta gjejnë të botuar gjithë veprën e tij për Kosovën. Brezat që vijnë do ta njohin edhe më mirë Enverin dhe do të vazhdojnë t’i shprehin nderim e falënderim Enver Hoxhës, për veprën kolosale dhe kujdesin atëror për Kosovën dhe kauzën e saj.

   Reply to this comment
 2. ai August 16, 13:52

  zoti pellumb

  supozojme qe ke 101% te drejte per kete temen me enverit.

  po me kete saliserbin cfare do beni ??

  pse nuk ja u mban bytha te merreni me kete monster te viqidolit dhe merreni me kockat e enverit si kanibale..

  nqs do nje medalje enver hoxha te madhe eshte pikerisht se pellumba si puna jote I mbajti ne vend pellumbash

  dhe nese do denohej berisha ne ndonje gjyq nyrembergu dhe te ishte ne doren time do te denoja dhe ty si bashkpuntor me krimet berishiane per furnizmin me nafte dhe armatime te milloseviqit

  nuk them asnje fjale te mire per enverin dhe periudhen e tij por ne krahesim me kete pornopolitiken e tuaj koha e enverit do ngelet po aq e lavdishme sa e gjergj kastriotit..dhe kete nuk e ndryshojne qente e elezbiberit dhe ndonje madherfuckeri atje ku leh ti

  Epopeja 25 vjecare e pabesueshme e krimeve te perbindeshit Berishovic
  1-puci shtetit 2 prill 1991
  2-lufta veri-jug 1997
  3-kater mije te vrare ne 1997
  4-urdheri per sulm kimik 1997
  5-remzi hoxha
  6-fshehja e kumbaros
  7-kosta trebicka
  8-fatmir xhindi
  9-oficeri shikut
  10 gjyqtari konomi
  11-viktimat e gerdecit
  12-protestuesit e 21 janarit
  13-akuzoi PS per vrasje nga mbrapa
  14-manipuloi mjeket e spitalit ushtarak
  15-ktheu k/m ne spital fushor
  16-refuzoi dorzimin e gardisteve
  17-terrorizoi presidentin si horr bulevardi
  18-perdhosi k/prokuroren di lavire
  19-ofendoi k/shikasin si pucist
  20-kercenoi ramen me egzekutim
  21-akuzoi dhe kercenoi 4 gazetare
  23-u fshine filmimet
  24-u ndrruan tytat e armeve
  25-u dekorua burri shtetit
  26-u dekorua ylli ne ngjitje
  27-u menderosen ekpertizat e FBI
  28-u zevendesua presidenti
  29-u zevendesua k/prokurri
  30-u zevendesua k/bashkiaku
  31-u zevendesua k/shiku
  32-u terrorizuan gazetare
  33-u tha se do ja u bej prape si ne 21 janar
  34-liroi vrasesit nga burgu ne shkurt 2012
  35-genocid fisit haklajve
  36-tritol te varezat e haklajve
  37-bulldozer te shtepia e haklajve
  38-vrasja mafjoze e Mirush Matit
  39-thika pas shpine Bujar Kaloshit
  40-vrasja e Aleks Kekes
  41-masakrimi Edi Rames
  42-masakrimi Zamir Dules
  43-masakrimi Bardhok Lales
  44-vrasja Florian Viles
  45-egzekutimi Anton Gjergjit
  46-egzekutimi Vaid.Lames
  47-perndjekja e Zef Brozit
  48-perndjekja e gjen.Luan hoxha
  49-perndjekja e Shinasi Rames
  50-terrorizimi Eduart Sallamit
  51-terrorizimi Arben Dukes
  52-rrahja e Paskal Milos ne Bruksel
  53-burgosjae e A.Frangajt
  54-burgosja e A.Ristanit
  55-vdekja misterioze P.Arbnorit
  56-vdekja misterioze Safet zhulalit
  57-vdekja misterioze Ali Spahia
  58-vdekja misterioze Besnik jacellit
  60-vdekja misterioze Gezim Dibra
  61-egzekutimi ahmet krasniqit
  62-egzekutimi ilir koloshevcit
  63-vdekja misterioze xhavit hana (prokurori gerdecit)
  64-eleminimi misterioz i L.Ihsanit (sekretarja berishes 13 vjet)
  65-vdekja misterioze Bashkim Gazidede
  66-vdekja misterioze Ferit R.Hoti
  67-vdekja misterioze Tani Topit
  68-vdekja misterioze Gramoz Pashkos
  68-Eleminimi Gani Malushit
  69-nxjerrja ne prite e azemhajdarit
  70-vrasja e 10 komisareve te policise
  71-vrasja e mbi 500 policeve ne detyre
  72-ngujimi i 3110 familjeve ose jane gjak
  73-…1800 te vrare me kanun
  74-prishjen e qeverise stabilitetit 91′
  75-fronezimi i janullatusit
  76-aderimi ne konferencen islamike pa referedum
  77-sabotimi i levizjeve per pamvaresi ne kosove
  78-furnizimi me nafte i milloshevicit
  79-vjedhjen e votimeve 96′
  80-rrahja masive e demonstrueve ne sheshin Skenderbej
  81-rrezimin e shtetit dhe vellavrasja ne 97′
  82-grushti i shtetit shtator 98′
  83-impikimi familjarisht i tij ne holokaustin e gerdecit
  84-miratimi i varrezave te ushtareve greke
  85-injorimi total i ceshtjes came
  86-shitja e detit jon
  87-implikimi me ligjin e plehrave
  88-vjedhje e votimeve ne 2009
  89-prishja klasave sportive
  90-prishja e rrjeteve kulluese
  91-tallja me shkollene plepave
  92-masakra e 21 janarit
  93-vjedhja e votimeve 2011
  94-perdhosja e luftes N.CL
  95-glorifikimi i satrapit zog
  96-deklarata qe kemi gjak turku.
  97-Shitja e resurseve strategjike
  98-lidhja me mafiozet e podestes
  99-parlameti i ri
  100-stadiumi i ri
  101-xhamia e re
  102-rruga e Arberit
  103-rrethrrotullimi ne unaze
  104-h/c skavices
  105-h/c devollit
  106-mullinjte e eres ne karaburun
  107-centrale atomike per tu bere superfuqi
  108-hekurudha tirane-pekin
  109-superfuqi arroresh
  110-mbjellja e 10 miljon rrenje ullinj
  111-kalimi borxhit jashtem 66% (falimentim)
  112-mos pagimi 500 miljon investitoreve
  113-demi me “Cez-in” rreth i miljard dollare
  114-Krimi me TEC Vlore mbi 200 miljon dollare
  115-qindra miljone me pronaret e tokave (strasburgu)
  116- mashtrimi i te perndjekurve politike ne pagesa
  117-mashtrimi kriminal me legalizimet
  118-deshtimi i censusit
  119-vjedhja e 300 miljon dolarev te rruga kombit
  120-shitja e hidrocentraleve
  121-shitja mafjoze e armatimeve
  122-shitja e reparteve ushtarake + shqup-in
  123-deshtimi i shitjes albetrolit dhe armos
  124-linja e tramvajit Lulit ne tirane
  125-shqiperia 1-euro
  126-denoncimi i Hysen Shoshorit
  127-enoncimi i Margarira Kostaqit
  128-tjetersimi mafjoz i Shqup-it
  129-tjetersimi mafjoz i ambasades kineze
  130-tjetersimi mafjoz i sh.o. Fier
  131-ri-aprovim i ardhjes milionave ton plehrave
  132-tejkalimi borxhit public mbi 65%
  133-borxhi ndaj biznesit 1 miljard dollare
  134-borxhi stratosphere me Cezin
  135-cmenduria me emrin e bjeshkeve te nemuna.
  136-perdhosja e eshtrave te A.Hajdarit dhe VK.
  137-lejimi i rajersonit ne fushate elektorale 1992
  138-mos hapja e dosjes se sigurimit shtetit
  140-poshtrimi i Jon Withersit
  141-poshtrimi i Arvizuse
  142-loja me LHL
  143-komplloti Sokol Olldashit
  144-loja me lazaratin
  145-helmimi Ferdinant Ponit
  146-pagesa e vrasjes se Santos
  147-teatri qe po luan me Fullanin
  148-uzurpimi bsh
  149-uzurpimi i bankes Santos
  150-“Dasma” per kapjen e nipit enverit
  151-‘Nxjerrja” e kalibruar e videos Metes
  152-Nxjerrja” e kalibruar e kamikazit Doshi
  153-Perdorimi i Dritan Priftit si Video Master Spy
  154-Neni naziskin 24/1 i 1992 (shpartallimi shtetit)
  156-komisjoni varrim –zhvarrimeve
  157-kanibalizmi ne varrezate kombit 3 maj 1992
  158-shkarkimi illegal i maks haxhise 1998
  159-mos kallzimi I krimit te doshit 3 muaj
  160-paisja e familjes & fisit me pashaporta dipllomatike
  161-paisja e 10 terroristev islamike me pashaporte shqiptare 93’
  162-enigma e goditjes dhe vdekjes Agim Shukes
  163-ultimatumi drejtuar Qazim Gjonajt per gjyqin e 2 prillit
  164-presioni mbi Prele martinin per gjyqin e 2 prillit
  165-enigma e arit londres (1993 me rajersonin)
  166-enigma e kaparit te albetrolit 2012 (mbi 85 milon $)
  167-enigma e pallateve nga malajzi a ne laprake
  168-emrimi I gazidedes ne shik (master spy)
  169-takimi sekret me milloshevin (1995)
  170- takimi sekret me gjeneralin Boban te vila nr 4
  171-takim I fshehte me Ivanovicin ne Kras Montana
  172-reabilitimi I kriminelit Gazidede 2005
  173-reabilitimi I kriminelit Agim Shehu 2005
  174-shkaterrimi dhe demtimi I hekurudhave
  175-prishja e hekurudhes milot rreshen klos
  176-zhdukja e stacionit trenit Tirane
  177-ofendimi I NY TIMES leter higjenike
  178-shkon ne USA 1992 me ndihmen e nje big-shefi te Cia-s
  179-skandali Levan-Fier( fari balliu-alpine)
  180-Debimi I Mustafajt para vizites Bushit
  180-ngritja e permendores bushit si bythlepires I tij
  181-skandali nipi berishes ne hotel dajti (koburja e dritanit)
  182-250.000 euro Jean Paul Carteron ilegalisht ne 2006
  183-urdherohet qe kontrata me JPC te mbahet teper secret
  184-skandali kombetar me shkollen greke Omiros ne korce
  185-denimi Top Channel me 13 milion euro
  186-Trafik I madh armesh me Armenine
  187-Skandal dipllomatik me azerbajxhanin per keto arme
  188-digjet policia gjirokastres nga lazaratasit-shtator 2007
  189-i falen Tom Ridges 500.000 $ per 2 seminare (9/2007)
  190-Damir Fazllic ne kasafortat e sigurise kombetare me T.Ridge
  191-shkarkohet prokurori Sallaku per aresye banale si ndonje fshesaxhi
  192-Argita B. fshin biznesin e saj nga regjistri kombetar (shkurt 08’)
  193-pagesa ilegale Vatres-usa per 100 vjetorin (sa fukarenj ne usa)
  194-Spoti turistik n CNN-300 000 $ kater here me shtrejt se normalja
  195-Kapet 1 kg heroine te makina ambasdorit ne Itali , Lesh Kola
  196- Prangoset shoferi A.Selmanllari si drog-diller-mik personal i Xenit Sales
  197-Autobote te qeverise kapen duke ujitur drogen e Lazaratit
  198-Debohet ne shtator 2008 nga shqiperia FMN
  199-Debohet k/hetuesi Shtylla (kishte gerdecin dhe rrugen e kombit ne process)
  200-Skandali plazhi gjeneralit- mbrapa qendron dyshja malltezi-patozi
  201-Super Skandali Jales -del kollovari J.malltezi si mafje e tokave
  202-Skandali ne Porto Romano-Argita –Fazllic
  203-Gold-Argita” i lyp “Zafar Ansarit 3 miljon dollare rushfet
  204-Jamgjarper Malltezi gllabron ish klubin Partizani
  205-Karaosmania e Nishanit gllaberon ish seline e PD
  206-Urdherohet pergjimi ambasadave dhe opozites nga SH.I.U
  207-Transferohen nga zyrtare vendas 1.3 miljard dollare raporton G.F.I.
  208-Shkarkimi I disa gjeneraleve rebele dhe zevendesohen me beadle
  209-Nuk hapen kutite per 2009,dhe digjen fletet e votimit para afatit
  210-Hapen kutite per 2011 dhe ndryshohet rezultati (po mengeperveshuri ?)
  211-Ortakja e Argita B. Flutra Kola blen Croën te Fazllicit 2 miljon $
  212-Gazidede takon Arkanin ne Durres 6/94 me miratim te Berishes per naften
  213-Themelohet kompania Shqiponja me “boss” Tritan Preshin.
  214-Berisha posedon disa zyra perandorake private te pa raportuara..
  215-Argita zoteron vila multi milioneshe te pa justifikuara-lalez etj..
  216-Shkelzeni zoteron vila sheikesh ne garden,farke,mullet .L.A.etj.
  217-Akuza ndaj Hajdarit si spiun i SS dhe organizator i 2 prillit 1992
  218-Ngritja e lapidarit per “spiunin dhe vrasesin “e Shkodres
  219-Dekorata dhe honorari 1,6 miljon dollare per Nicola Arsidin
  220-Trafikimi naftes ‘Virxhin-Kulicaj” fitimi 75 miljon dollare
  221-Blerja e nje super benzi BUNKER-700 miljon leke.
  222- Porosit helikopter superlluksoz VIP ne France (eurocopter)
  223-Porosit nje veprim terrorist me helicopter mbi shtepine e Bamir Topit
  224- Mban gjithmene rrotull nje “polici secrete civilesh ” 50- 100 vetash
  225-Fimohet vila Rames ne 13 shkurt 2013 me helicopter me urdher te SB
  227-Urdherohet ne 97’ nga SB sulmi mbi amb. amerikane ( Izet Haxhia)
  228-Sulmohet me urdher te tij kontigjenti gjerman (ka filmime)
  229-Kurdiset nga SB truku I bombes te Vefa ne 96’ me Anton Gjergjin
  230-Bomba u “kurdis” per te akuzuar “Hakmarrjen per drejtesi”
  231-Largohet FMN se sinjalizoi rrezikun per fajdet 96’
  232-Kercenohet Kristaq Luniku per mos mbylljen e firmave
  233-SB deklaron se VEFA+ Gjalica = dallendyshet e kapitalizmit
  234-SB deklaron ;Parate e shqiptareve ne firma me te pastrat ne bote
  235-kercenohet me jete Izet Haxhia pas intervistave nga Gestapo SB
  236-Akuzohet Xeni Lirijes si drog diller nga Izet haxhia
  237-Miratimi I devijimi I rruges Egnatia nga Durrsi ne Igumenice
  238-Investime serioze ne Tropoje nga qeveria Pedere-afer zeros
  239-Abandonon shtepine ne Vicidol-kthehet haur lopesh e gomeresh
  240-I fal oborrtareve mbi 100 licensa h/centralesh ,miniera e hidrokarburesh
  241-Trafik me Libine –Lul Basha takon Kadafin personalisht “tet a tet”
  242-Lirohen te burgosur vrases per votimet e 2009 me urdher te SB-LB
  243-Menaxhohet direkt nga SB kolumbianizimi-prodhimi droges- 5 miljard $
  244-permbytja e pare e shkodres ndodh 1 here ne 100 vjet (tallje )
  245- permbytja e dyte e shkodres ndodh 1 here ne 1000 vjet (tallje funebre)
  245-Gerdeci I dyte ne Dhemblan Tepelene-maskohen vrasjet dhe krimi qeveritar
  246-Burgosja e Nanos si terrorist per kavanoza receli t ndihmave
  247-KURSE Lul Berisha vjedh gjysem miliardi ne RR.K dhe mbete yll ne ngjitje
  249-SB deponon ilegalisht ne amb.amerikane per 14 shtatorin 1998
  250-Ve mafjozin Hajdin Sejdia keshilltar te pare ekonomik ne qeverine e 1992
  251-Largon Leka Zogun si qen ne 20 nendor 1993
  252-prag skandali armatosur ne hotel dajti me LZ
  253-Nga trajtimi LZ si qen I ngre permendore si karadyzen
  254-SB me keto krime eshte diskretituesi me I madh I USA-s & BE ne hipokrizine e tyre
  255- SB me keto krime eshte djalli I Lugut te zit e tropojes qe po
  ri-ngre Enver Hoxhes lavdine sin je nga Kolloset me te medhenj qe ka nxjerre njerzimi

  Reply to this comment
 3. MIXHA ELEZ * August 16, 14:14

  Andrea ne fakt ka hypur vete ne turren e druve si nje kamikaz profesionist dhe nuk ka nevoje qe ju zoti pellumb po i vini dhe fitilin …

  Eshte kriminale qe kulla & stefani dhe company ngaterrojne atdhetaret me enveristat ne keto komente.
  Nuk besoj se ka me shume se 1000 veta ne shqiperi qe duan te kthehet sistemi enverit..se edhe Merkeli me Obamen te investohen per nje gje te tille nuk e bejne dot.
  Por kam bindjen se mbi 85 perqind e shqiptareve mendojne se koha e enver hoxhes ishte me e mire se e satrapit zog dhe trapit berishe
  Skenderbeut ju desh 400-500 vjet te reabilitohej kurse enver hoxha vetem 5-6 vjet ne 1997 kur talebanet & salebanet e zhduken shtetin shqiptar
  Edhe enveri dhe shoket e tij do ngelen nga burrat me te shquar te kombit kur te hapen letrat. Dhe Napoleon Bonopartit i kushtoi Francës rreth 10 milionë të vrarë. Sa shumë e kanë urryer Napoleonin bashkëkohësit e tij, qytetarët dhe nënat franceze që i’u vranë djemtë. Prandaj duke shfrytëzuar këtë urrejtje, Burbonët e internuan atë, me mija kilometra larg Francës, në ishullin e braktisur të Shën-Helenës. Po Franca sot, MBURRET ME BONAPARTIN. Ajo nuk do t’ia dijë për të vrarët, për shkatërrimet, për krimet e tij, por PËR LAVDINË QË I DHA FRANCËS, sa ishte në pushtet. Prandaj e quan Napoleonin kapitenin më të madh të kohërave dhe i ka kushtuar deri tani rreth 200-mijë vepra!
  Maksimilian Robespieri i famshëm, shefi i diktaturës jakobine, kryetari i Shpëtimit Publik, për dy vjet me firmën e tij, dërgoi në gijotinë mbi 2400 njerëz, midis të cilëve edhe miqtë më të afërm të tij, si Dantonin, Shometin, Ebertin etj, që kishin filluar të ligështoheshin. I takon kësaj periudhe vendimi i parlamentit francez, për çfarosjen dhe fshirjen nga harta të qytetit të dytë të Frances, Lionit, sepse bëri provë të rebelohej kundër republikës franceze. Është vendimi më i egër që është marrë ndonjëherë në histori. Megjithate, sot Franca e ka për nder që ka patur një njeri të tillë në krye të saj në atë kohë. Robespieri e kosilidoi republikën franceze dhe e mbrojti ate nga reaksioni feudal dhe rujalist. Sot francezët krenohen me lavdinë që u la Robispieri dhe nuk pyesin për krimet e tij!
  Sot pas më shumë se 500 vjetësh, shqiptarët, festojnë me madhështi, krenohen me Skënderbeun dhe periudhën e tij.
  Askush sot nga shqiptarët nuk përmend, sa verë piu dhe sa mish hëngri Skënderbeu, sa kështjella kishte dhe si jetonte ai. Askush nuk përmend sot, se si u’a cungonte Skenderbeu shqiptarëve liritë dhe të drejtat, duke i mbajtur për 25 vjet rresht në luftë, duke i privuar nga liritë dhe kënaqësitë personale. Luftërat atëhere zhvilloheshin në verë dhe pranverë. Në këto dy stina shqiptarët në vend që të shijonin jetën, shijuan për 25-vjet luftën vdekjen, shpatën dhe shigjetën. Askush sot, nuk përmend se sa princërve shqiptarë i’u pre koka, se sa tradhtuan, sepse nuk ishin dakord me të. Ja këto “krime” të Skënderbeut në kohën e tij, shqiptarët e sotëm nuk duan t’i dinë. Atyre sot u intereson VETËM LAVDIA e Skënderbeut jo krimet e tij të atëhershme. Sot shqiptarët e kanë për krenari, që përballë një Europe të trembur, Skënderbeu i bëri ballë, superfuqisë më të madhe të kohës, Turqisë. Vetëm kaq. Kjo ka mbetur. Të gjitha të tjerat u zhdukën, u harruan me kalimin e kohës, me kalimin e brezave.
  Kjo është logjika e historisë. Nga kjo logjikë, nuk shmangesh dot. Kjo logjikë do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Kësaj logjike do t’i nënshtrohet edhe Enver Hoxha dhe brezi i udhëheqëseve të Partisë së Punës që dolën nga Lufta Nacional-Çlirimtare, që deshën t’i bënin të gjitha përnjëherësh, që deshën të mateshin me të mëdhenjët e botës, që sa ishin gjallë u matën me sukses me ta, duke i’a ngritur shumë lartë emrin Shqipërisë.
  Sot është koha e gabimeve te tyre. Nesër do të jetë koha e lavdisë së tyre!

  Sot kur ai vend është nën pushtimin e talebanit berishovic edhe pse gjoja ka fituar Edi Rama ne 23 qershor ne menyre fiktive,kur eshte ai vend eshte kthyer ne hale (wc) ambasadoresh qe perdorin politikante shqiptare si kellefa nje dhe shume perdorimsh duhet tju themi ju mentarave,mehmet elezeve,pellumb kuvave ,blendi fejzive,fari ballive Shut up

  * Uroj qe per te perkedhelurin e dites ketij enverkoqengrenesi te marikes te mos i censurohen komentet

  Reply to this comment
 4. fshatari pafshat August 16, 14:46

  O Pellumb mbi Kulle, mos qendro
  Ulu ne toke, dhe kendo
  Shkopin e ditigjentit
  Kurre nuk e ke patur
  Po ate shkop mbaje
  Atje ku i zoti je
  Dhe kapelen te heqim
  Sa c’mund ajo te hiqet
  Mos na kerko edhe breket
  I mencuri mbetet i tille
  Jo vetem ne dite te veshtire
  He, te keqen Malua
  Jo, Lipja
  Sinqerisht.

  Reply to this comment
 5. Minella Aleksi August 16, 15:44

  Mendoj se Z. Kulla ka bërë një argumentim ku reflekton realizëm historik dhe qetësi gjykimi mjaft të balancuar. Eshtë për tu vlerësuar për mbështetjen që i bën Z. Stefani mbasi në shkrimet e tij Z. Stefani sjell argument të ftohta bindëse larg pasioneve, si shpesh fituesit e luftës. Eshtë akoma shpejt për të bërë vlerësimin përfundimtar të faktorëve që luajtën role të rëndësishme në luftën kundër fashizmit e nazizmit në Shqipëri, por të tilla argumenat historikëqë parashtrojnë zotërinjtë Stefani dhe Kulla përbëjnë një parashtrim analitik të historisë së asaj periudhe. Fjala e lirë përmban një kusht: arsyetim argumentash të kundërta në nivel njërëzish qëkanë demostruar vullnet pozitiv dhe dituri historike larg pasioneve të njëanëshme. Të dilla diskutime e debate me nivel dijeje të larta ndihmojnë ata që duan të kuptojnë historinë duke u dhënë hakun që u takon faktorëve pjesëmarrës në të. Si në shumë fusha të tjera edhe në atë të analizës së historisë ne shqiptarët kemi shumë nevojë që të ngrihemi mbi mentalitetin e gjykimeve dhe vlerësimeve amatoreske. Mendoj se këtij qëllimi I shërben shumë fjala e lirë e menduar mirë dhe e shprehur me dituri. Mjaft më me “urra” amatoreske populiste. Kërkohet urtësi dhe dituri, logjikë e ftohët historike, logjikë argumentash. Ky reflektim i Z. Kulla është në këtë linjë.

  Reply to this comment
 6. Mergimtari i Larget August 16, 16:13

  Bravo Pellumb Kulla,
  edhe pse qendrimi e bindjet e tua jane te pervijuara qarte, me tolerance prej memedhetari dhe njeriu te se ardhmes, sidomos ne Librin e Jetes Tuaj, deri ne Pasthenien e shtuar nga nje miku juaj!

  Por edhe me shume bravissimo, kur silogjizmen e absurdit te Luftes se Klasave e shtrini prej prag-Mukjes (ku Balli yne kerkonte Pushtet-pse jo?!, dhe Kuqot kerkonin Pushtet me cdo kusht e cdo Cmim, pse keshtu ta marre e mira ta marre?!). ne kohet pas Clirimit dhe deri sot e kesaj dite: aq e dhimbshme eshte historia e shkruar prej kalemxhijve te krimit te kuq, sa te vjen tja nisesh kujes me logori: si ka mundesi te mos nginjet krimi? si ka mundesi te mos kujtohen se te gjithe shqiptaret kane te drejte te behen me pushtet? si ka mundesi qe gjermanet e sotem te kthehen ne Shqiperi dhe te priten me nderime, por vetem nipave te ballisteve (qe le te supozojme se u ndodhen pas helmetave jermane!) vetem atyre nuk u lejohet?!
  Si ka mundesi qe jo ty e mua, por as Andreas, me te cilin kam punuar per Aleancen e brishte Nacionale, as Andreas, bir Partizani, nuk i lejohet te niset serish per ne Mukje?!
  Po pra, si ka mundesi ta bejne me faj Ballin e Frasherllijve *qe ben Shqiperine me Kufij, me Flamur dhe me Poema Naimiane, ta bejne me faj se kerkuan qe tere shqiptaret pa dallim feje klase ideje “te hanin pula”, dhe nga ana tjeter, te vazhdojne te mburren per ate qe bene kaunistet: e ndaluan edhe pulen, dhe fshatari i shkrete vinte zinte radhen ne qytet per te blere ndonje kocke te bere kocke e lekure nga foragjeret e vjedhura…?!
  Si ka mundesi te mos kerkojne djegjen ne turren e druve te autoreve te fotografive me Anijen Vlora mbushur dingaz si blete ne hoje mjalti te shqiptareve, te cileve komunizmi ua kishte sjelle Atdheun e vete ne maje te hundes?!…

  Me lirine ne Tiranen e Tiranive te Pafundme eshte luajtur dhe po luhet, dhe do te luhet edhe me tej miku im i larguar pikerisht prej keqkuptimeve te pasqaruara memedhetarisht: ata qe duan pushtet me cdo kusht, me cdo cmim, ata nuk duan qe Andrea Stefani te nderoj paraardhesit e paragjykuar te Pellumb Kulles dhe u duket si hile e lige kur Pellumbi i Kullajve perserit se pavarsisht se e perdorur, lufta e partizaneve te thjesht per clirim duhet nderuar…
  Aleanca Nacionale, ka qene e do mbetet ide e bukur, e enderruar prej tere brezave, por shqyr thuaj qe tashme ish-colaboracionistet jane rikthyer ne Tirane bashke me Gjermanet e Merkelit dhe rrezikun angloamerikane te Tony Blair, dhe komentuesit qe mbrojne krimin e atyre viteve jane pseudonime si puna ime, pra ilegale ne internet, se ne male nuk dalin dot me…!

  Reply to this comment
  • Hahaha August 18, 16:15

   Po mire,o mergimtar i larget,ne lufte e pati fajin Enveri qe ballistet u bashkuan me pushtuesit(ti nuk besoj se do pranoje qe nena jote te behej kurve vetem se babai e rrihte?),po keto 25 vjet demokraci,pse nuk propozuat nje MUKJE te re,por prap u bashkuat me armiqte e Shqiperise si Sali Berisha,qe bashke me te ju i vute zjarrin
   Shqiperise?
   MUT I JATI,MUT I BIRI,MUT AI QE BERI T’ANE!
   Te tille keni qene dhe jeni o balliste,qe ju shofte rraca,armiq te Shqiperise!
   Ju jeni njelloj si si i biri i nje prostitute,qe bridhte neper fshat duke bertitur:
   -Nuk jam bir kurve!
   Dhe kujt ia thoshte,hamshorev te saj,kliente!

   Reply to this comment
 7. demo August 16, 16:42

  Gjithmone e me shume sudiuesit me kembe ne toke arrijne te orientohen drejt ne ngjarjet e luftes 2 bot dhe periudhen e represionit tiranik te Enver Hoxhes.E verteta vonon,por nuk harron.

  Reply to this comment
 8. Cobani nga Kendrevica August 16, 16:45

  Nuk po te kundershtoj z. Kulla sepse kam respekt si per te shkuaren tuaj artistike ashtu edhe per stilin e te shkruarit sot. Pa u futur ne debat, se gjuha e shkrete, sikurse thote populli-“kocka nuk ka por kocka thyen” e mund ta dredhes si te duash, nje pyetje me lejohet ta bej per sa shkruan per qellimin e ndertimit te Fortifikimit. Mire Enveri e paska bere, sikurse vini thekse per te mbajtur te gjalle psikozen e rrezikut te jashtem(!?), Nuk mohoj se ka edhe te vertet brenda sa thoni. Por nuk eshte ai thelbi i problemit. ndaj pyes, po Zvicra e cila gjendet ne “kerthize” te Evropes demokratike, nga kush kercenohet edhe sot e kesaj dite qe po vijon me ndertimin e strehimeve e fortifikimit te vendit te saj malor e deri alpin?. Thuhet se edhe sot ka nje sistem ushtrie rrezerviste si dikur Shqiperia me mbi 400.000 rezerviste qe mobilizohen brenda 24 oreve e me pasije, teknike e armatim te shperndare neper shtepira!.
  Vleresohet si “vendi me i fortifikuar dhe me sistemin me te persosur te gatishmerise me sistem kompletimi.” Ndaj faktet mos i perdorni si Ju e sidomos Stefani si t’ju vije per mbare e ne sherbim te idese qe mbroni por sikurse realisht eshte dhe i ka sherbyer. Nuk besoj te jete ndokush, as dhe ju “pronar i se vertetes” edhe pse ndokush mund te gjendet me prane saj na argumentet qe bije epr problemin ne debat.

  Reply to this comment
 9. dr August 16, 16:53

  Zoti Minella

  jeni mbledhur gjithe ish oficeret dhe kuadrot e enverit atje ne amerike dhe o burra ti qime nonen enverit vdekur

  ma ngadale bre kush je ti

  Epikriza e nje heqimi ushtrie…qe po lufton enverin duke perdorur si topuz Ismail Kadavren dhe tani stefanaqenin

  or zoteri

  kush po pjerdh per enverin sot ?

  Me beri pershtypje ceshtje kjo egersi kozmike ndaj Enver Hoxhes dhe pikerisht aty ku ate e mburr bota biles dhe amerikanet….
  Kerkova ne internet dhe me doli kjo lloj bicim eksperience pune:
  Mjeku Minella Aleksi është dipllomuar si mjek i përgjithëshëm në vitin 1979 në Tiranë dhe për rezultatet e mira të arritura u urdhërua nga instancat shtetërore që të kalojë e ushtrojë profesionin e mjekut në radhët e ushtrisë, sikurse shumë të rinj të tjerë në profesione të ndryshme. Në vitin 1987 kryen specializim pasuniversitar 2 vjeçar në
  spitalin Nr.1 Tiranë për sëmundje të brendëshme. Pas këtij kualifikimi punon si specialist për sëmundje të brendëshme në korpusin e më pas divizionin e Fierit deri në vitin 1998.
  I vendosur në Çikago më 1998 mjeku Minella Aleksi fillon punë në një klinikë mjekësore private në rolin e asistent mjekut …
  %%%%%%%%%%%
  Kush i shtyn keto ish puthadore te enverit dikur si kadareja,berisha,mehmet elezi,besnik mustafa dhe ne amerike pellumb kulla,dalip greca,hamdi dega,teodor kareco,robert papa..etj etj (vazhdon lista me 200 petrita te tjere) te tregohen kaq at-vrases.
  Me falni po kujt i rruhet sot per enverin…kur vete zoti Obama i shtrin doren per pajtim vellezerve Kastro ?
  Po mire a e kuptoni se sa ndryshim ka Kastro me Enverin…pikerisht ne marrdheniet ruso amerikane ??
  Ne 1961 shqiperia e enverit deboi flloten sovjetike nga Vlora..qe eshte nje nga aktet me te guximeshme ne historine e njerzimit,,,kurse Kastro me kryshovin po ate vit drejtoi rraketat me mbushje berthamore nga Amerika per ta rrafshuar..
  Nqs se Heqimi Minella nuk e kupton ndryshimin…si mjek zorresh qe eshte do ta keshillonim qe mos te haje fasule kur shkruan ne kohe te gabuar,ne vend te gabuar dhe per njerez te gabuar..se e mbushe Diten me pordhe dhe fenda…

  Reply to this comment
 10. Bardhi Tolabi August 16, 18:03

  Zoti Kulla!
  Jam shume dakort me nje pjese te mire te arsyetimeve tuaja ne mbrojtje te Andrea Stefanit dhe kunde3rshtimin e atyre qe i bejne kritika te ashpra Andreas.
  Mendoj se analiza e Luftes te Dyte Boterore per sa i takon asaj te zhvilluar ne Shqiperi,behet me mendesite e sotme dhe me ate c’ka ndodhi mbas luftes.
  Prandaj ketu duhet te qendrojme ne kete debat te vlefshem per qartesimin e ceshtjeve.
  E pranoj sikurse e pranoni dhe ju,qe forcat partizane luftuan per clirim dhe menduan edhe per te nesermen,marrjen e pushtetit.Keto forca nuk bene kompromise por e luftuan si Italianin ashtu edhe Gjermanin.
  E pranoj ate qe ju thoni se te njejtin qellim pati dhe Balli Kombetar,i cili sipas jush dhe shume te tjereve,kishte qellim clirimin e vendit.Por,pikerisht ketu me del perpara marreveshja Dalmato- Kelcyra e dates 15 mars 1943,sipas te ciles forcat e Ballit,angazhoheshin te mos goditeshin forcat Italiane prej luftetareve Shqiptare.Pran ne kete date per cfare lufte per clirim benin fjale forcat balliste?
  Gjithashtu, po nje marreveshje e tille u neneshkrua midis qeverise kuislinge te Mehdi Frasherit me pushtuesit Gjermane.Edhe ne kete periudhe,kunder kujt kishin “dale malit” forcat Balliste,kur nuk do luftonin kunder gjermaneve?
  Vetem fakti se ne te dy rastet marreveshjet flasin per te mos u goditur,forcat e pushtuesve,presupozon angazhimin e forcave te Ballit Kombetar,ne mbrojtje te forcave pushtuese dhe jo si nje force qe lufton kunder tyre…
  Andrea Stefanit,i kam kerkuar dhe po ja u kerkoj edhe ju te me jepni nje mendim:
  Perse forcat nacionaliste te Ballit Kombetar,nuk e luftuan pushtuesin Italo-Gjerman ashtu sic e luftuan nacionalistet Polake nepermjet “Armija Krajoves” si pushtuesin Gjerman ashtu edhe levizjen partizane te udhehequr prej komunisteve Polake?
  Ne se do kishin zhvilluar nje lufte te tille ne te dy krahet,sot do ju lindete e drejta te kerkonin mohimin e te drejtes te tyre si luftetare te clirimit dhe mohimin e ndarjes te nesermen e luftes te pushtetit…
  Ja prandaj them se nuk duhet menduar e djeshmja,periudha e luftes per Clirim me ate se cfare ndodhi mbas saj me diktaturen Enveriane.E kuptoj se mbas lufte u drejtua dhe udhehoq keq qeverisja e vendit nen drejtimin despotik prej Enver Hoxhes,por kjo teme eshte krejt tjeter dhe nuk i perket luftes.Per mbas lufte,ka shume probleme qe duhen ndricuar e dale e verteta,jo vetem ne drejtim te luftes te klasave,por edhe ne drejtim te zhvillimit ekonomik,ne drejtim te lirise te fjales,te shtetit te te drejtes etj,etj..
  Dhe ne kete drejtim,ka shume per sejcilin nga ne,qe kemi ‘vene” nga nje gur ne themelet negative te asaj periudhe,perfshire mua dhe Pellumb Kullen me krijimtarine e tij,sidomos ne demaskimin e “armiqve te klases”,e kryesisht te ballisteve “pulaxhinj e frikacake”…
  I nderuar,Pelllumb,ju respektoj edhe sot per krijimtarine tuaj te djeshme,por gjithashtu edhe per qendrimet e juaja ne kohe te ndryshme,per kete periudhe tranzicioni.Por,sikurse ju,ju lejohet te mbani dhe te mbroni nje pozicion mbi qendrimin e dy forcave gjate luftes edhe mua me lejohet te kem nje kend veshtrimi tjeter,ndaj atij te Andrea Stefanit apo tuajin.
  Per mua,qendrimi shume i gabuar i forcave te Ballit Kombetar,kryesisht udheheqja e saj ka pergjegjesine e madhe jo vetem per ate kohe,por sidomos per ate qe ndodhi mbas lufte.Ne se Balli,do kish mbajtur qendrim tjeter dhe te ishte angazhuar ne lufte kunder pushtuesve ne menyren e tij,por ama te kish luftuar,nuk do te ndodhte ajo qe ndodhi mbas Lufte…

  Reply to this comment
  • Matishi August 16, 18:55

   O z. Tolabi, ju mendoni se P. Kulla nuk ka te njejtin opinion si ju per Ballin Kombetar? Po zakonisht i futet nje te lexuar shkrimit. Se duhet lexuar para se te behet komenti

   Reply to this comment
   • Bardhi Tolabi August 16, 20:42

    Mua me duket se e kam lexuar,z.Pellumb Kullen,pamvaresisht se juve ju duket se nuk e kam lexuar.Une i pranoj shume gjera z.Pellumb.Une nuk dua te hallakatem shume neper “thekrat” e asaj periudhe,sepse nuk jam historian.Qendrimi im dhe kerkesa ime per sqarim eshte
    :Luftoj apo jo Balli Kombatar?
    Ato dy marreveshjet qe kam cituar,me “thone”,JO.Jo vetem nuk ka luftuar,(nuk perjashtoj ndonje beteje te vecante),por kane dhene kontributin e tyre per mbrojtjen e forcave pushtuese prej Luftetareve Shqiptare.Kaq.
    Doklumentat nuk jane perpiluar prej Enverit dhe enveristeve,por prej njerezve kryesore,udheheqes te Ballit Kombetar.Kur te hidhen poshte keto dy dokumenta,gje e pamundur kjo,sepse ato jane dokumenta,te cilat e kane realizuar qellimin e tyre,bashkepunimin dhe jo luften me pushtuesit,atehere le te flasi per Luften e Ballit Kombetar kush te kete qejf.Ja per kete pike behet debati i pergjithshem me Andrea Stefanin e mbrojtesit e analizes se tij per kete Lufte.
    Dhe se fundi,une e kam vleresuar kontributin e z.Pellumb Kulla,por sic duket,ti nuk me ke lexuar dhe ke bere nje “mbrojtje” te tij me dy fjali,pa me kundershtuar per ate qe kam komentuar une…

    Reply to this comment
 11. besimndregjoni August 16, 18:24

  Nje analize e sakte e drejtperdrejt per publikun. Sigurishte Andrea Stefani ka ballafaquar te verteten me deformimin historik te periudhes se luftes se dyte botrore te bere nga enveristat dhe shkronjsit e enverizmit. Cfar ishte partia komuniste e drejtuar nga Enver Hoxha dhe per cfar lufte flasin e tregojne dokumentat dhe arkivat e britanikeve se te Beogradit akoma nuk jane hapur. Lufta per pushtet nuk eshte lufte per liri.. dhe kete konstatim Stefani e argumenton sakte. Sa prr protesta te ashtuquajtur veteran ato jane thjeshte nje grup kriminelesh qe kan kryer krime ne diktature dhe sot fshihen mbas emrit veteran. Se Kryetari i tyre Rustem Peci ne kohen e luftes ka qene nje femije dhe aspak luftetar sic pretendon. Shifni moshen atij dhe qindra te tjereve. Lufta per pushtet e komunistave te drejtuar nga serbet e cuan ate lufte ne nje lufte civile. Statistikat e deshmoreve komuniste eshte 95% te vrare me shqiptaret antikomuniste. Dhe 5% te vrare me italianet dhe gjermanet. Sa per mijera te rinj apo divizione sic i quan shkronjsit ata jane shifra te fryera per te mitizuar luften e komunistave. Sigurisht qe 95% e komunistave ishin nga jugu dhe 5% nga veriu. Ballafaqimi me te verteten e historise se djeshme eshte nje detyre kombetare e studjesve te paideologjizuar. E verteta dhe pranimi i saj do ta coje shoqerine drejt pajtimit kombetar. Dhe ky pajtim eshte i domosdoshem dhe emergjent qe te zhduket urrejta politike midis shoqerise. Me te verteten i sherbehet Shqiperise.

  Reply to this comment
  • fteri August 17, 10:08

   *****Ndjejë neveri ,trishtim e tronditje nga revanshi i kulakve,bajrektarve injorant i bejlerve ,i agallarve kamelonve bashubozukve që asëgjë nuk i kan dhënë as luftës nac-çlirimtare ,as atdheut e shqipërisë,përveç ,krimeve gjakëderdhjes ,vjedhjes ,zhvatjes së shtetit dhe popullit.
   *****Ky është edhe sot qëndrimi i këtyre shtresave gjoja të përndjekur por edhe të kamelonve të rijë si PËLLUMBI e STEFANI etj.., hajdutëve ,kriminelve ,vrasësve dhe sabotuesve me damkë të shqipërisë si gjatë luftës dhe ndërtimit të shqipërisë RE nga themelet e djegjes dhe shkatrrimit nga lufta,por dhe për shkak të krimit e korrupsionit të demokrasisësi sot ****B.Ndregjoni me shokë si i ” përndjekur ” i diktaturës !..,por më shumë si spiunë në burg ,dhe parazit në kurriz popullit sot po i bijen miljonat si shi nga “qielli ” e qeveria e E.Ramës!… “,po merrin para e pensione të majme , para nga gjaku dhe pasuria dhe djersa e popullit shqiptare.Kur minatori ,puntori ,ushtaraku,minatori ,naftëtari ,gjeologu ,mësuesi artisti ,kanë dhënë kontribut realë për ndërtimin e shqipërisë ,dhe sot marrin pensione çesharake ,nuk dalin sa për ilaqe.
   **** Ky Besim Ndregjonit llafazan e parazit në shërbim të reaksiont më të zi.
   *****FATI I VJEN NË DERË jo duke kontribuar për atëdheun e popullin ,por duke u ushqyer për vete si DERRAT si gjandar e oficer në shërbim të tradhëtarit A.Zogut ,dhe në Socializëm duke vjedhur e sabotuar SHtetin shqipëtar duke helmuar popullin me propogandë ,zhvatur e vrarë historikishtë popullin si gjatë luftës e në shërbim të okupatorit ,dhe kriminelve të H.Alisë,të M.Bajrektarit të GJon mark gjonit tradhëtrve tjerë me damkë,por edhe në burg kur shkeli ligjet e shtetit të diktaturës proletarjatit të E.Hoxhës.
   *****Kjo është fytyra e zezë e këtyre shushunjave , “pjella bastarde që hapin gojnë sot sa një çorap bëjnë propogandë hileqare ,të pa përgjegjëshme dhe kërkojnë privilegje kur janë kriminelë ,pa dhënë asnjë kontribut për atdheun e popullin ,veç përçarjes dhe helmit.
   ****SHteti shqiptar ka për detyrë të zbardhe fytyrën e këtyre parazitve tu sekuestroi pasuritë e pa ligjëshme këto hajdut ,hipokrit ,pa burrëri,duhet tu qartësohet fytyra e krimeve me një fjalë këta janë sot njerëz të dobët që kërkojnë të errësojnë Rolin dhe luftën legjendare të E.Hoxhës dhe të partizanve trima,ose të përbaltin luftën dhe ndërtimin brilant të shqipërisë sociliste të kohës E.Hoxha ,këto njerëz parazit kërkojnë të ecin si hije në jetën tonë si dje edhe sot ,të pa kënaqur me shpërblimet dhe parat që marrin nga kurrizi i popullit ,dhe shkruajn broçkulla të historisë çfar u vjen përdore ,këta përbindësha e falsifikator të historisë.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   ****Historin e shqipërisë për gjysëm shekulli e ka vendosur gjaku dhe sakrisicat dëshmorve pushka partizane dhe djersa e popullit shqiptar që kontribojë e ndërtoi atdheun SHQIPËRINË E RE !,grushtë qeliku rrethë partisë dhe E.Hoxhës që ndërtuan fabrika ,uzina ,hekurudha,qytete,rrugë ,shkolla, dhe bënë të lumtur popullin shqiptar,me shtëpi falas,me shëndetësi falas,me drita elektrike falas,me rendë e qetësi të sigurtë sikur të ishe në gji të nënës,me shkolla e arsimim falas,me ,me punsim 100% të popullsisë ,me mbrojtje të fuqishme të atdheut,me pensione dinjitoze ,jo si sot diskreminuese dhe qesharake në raportin 1me 15 në favor të kapitalistëve të rijë .
   *****Në shtetin e E.Hoxhës gëzoje të gjitha të drejtat si qyteter shqiptar,por kushë shkelte ligjet dënohej pa mëdyshje.Prandaj shqipëria ishte e fortë se ligji zbatohej nëlloi si por pushtetari ashtu edhe për popullin e thjeshtë ,populli grusht qeliku rrethë partisë dhe E.Hoxhës ,kundër shfrytëzuesve bejlerë gjkëpirsve agallarë ,bajrektare ,hoxhallarë,hajdut .shkërdha e zuzare që i pinin gjakun popullit ,por tradhëtarve dështak si A.Stefani dhe P.Kulla dhe kamelon të tjerë si B.Ndregjoni i reaksionit të H.Alisë,si shushunja janë veshur në trup të kombit.Vetëm pastrimi rradikal me helmë i lanë hesapet me ta ,i qonë në atë botë .

   Reply to this comment
 12. Sulo kapedani August 16, 18:47

  Ti pllumb kulla ,je kulla e te damkosurve por damken qe ke patur nuk e heq dot dhe tua hedhesh kundershtareve,Analiza jote eshte aq shume cinike sa dhe demagogjia qe ke mesuar me kohe,Ne turren e druve qendrojne te gjithe ata qe kundershtojne LANÇ dhe qe duan ti japin ngjyra te tjera,Breket e kalbura te ballisteve nuk behen te reja duke ndryshuar te verteten historike ne favor te tyre dhe trashegimise se keqe qe kane lene.Turp per intelektualet qe kerkojne te manipulojne mbi te vertetat e te kaluares heroike.

  Reply to this comment
 13. Xhafer mece tepelene August 16, 19:30

  I madhi Ismail Kadere ka thene; e kam te veshtire te them se kush e ka demtuar me shume shqiperine, 500vjet te pushtimit turk apo 50 vjet te regjimit komunist te Enver Hoxhes.

  Reply to this comment
  • Bardhi Tolabi August 16, 22:19

   Edhe une kete mendim kisha,deri ne momentin kur lexova,”Dimrin e vetmise te madhe”,te Kadarese.Kur e lexova ate thashe,po pse o,me “shume mend” se Kadareja kam une?Ai e glorifikon Enverin,po une pse qenkam ka mbrapa sa t’a shaj ate?.E keshtu i “dashur” mik fillova t’a levdoj dhe une…
   E sheh se kush na trullosi me shume se Enveri o Xhafer,qe e ke humbur si Xhaferi simiten?Ja keta Kadarete e asaj kohe…
   Ja keshtu,e drodhi Kadareja,”detyrimisht” e drodhen dhe shume te tjere,te cilet i benin analizat e shures e te mutit atij,qe i shkruanin fjalimet e i jepnin idete,qe i propagandonin me zell dhe studime me te thella “teorite” e tij…
   Qenka shume e qelbur kjo periudhe o Xhafer mece tepelene,por me te qelbu

   Reply to this comment
  • fteri August 17, 18:11

   XHafer maces tepelenë !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   ****,Ismail Kadareja në PARATHËNJE te libri HERONJ TË HESHTUR ,botim i M.P.Brendëshme v. 1974 ,faqe 7 -të
   ka shkruar :”Këto tridhjet vjet të pushtetit popullr ,nën udhëheqjen e partisë dhe të themeluesit të sajë shokut Enver ,kanë qenë pjesa më e shkëlqyer ,më e gjaëllë ,më aktive,më heroike,
   -SA E GJITHË JETA MIJËVJEÇARE TË SHQIPËRISË.
   *****Prandaj ,si rezultat i luftës së klasave ,dhe
   veprimtarisë së zezë armiqësore kundër neshë në këto tridhjet vjet ka qenë më e tërbuara dhe më gjaksorja .Sa më shumë ecim përpara ,aq më keq ata egësohen .Sa më tepër mbulohet me lavdi revulicioni ynë ,aq më tepër mbulohet me turp kundrarevulicioni i tyre……Por këto tridhjet vjet punë dhe luftë për ndërtimin e socializmit dhe mbrojtjen e tijë na kanë mësuar shumë gjëra.Por mësimi i parë mbi të gjitha të tjerat është : pushteti i popullit që ka dalë nga gryka e pushkës mbrohet po nga gryka e pushkës.
   ***Është e vështirë të besojmë të dyja thënjet e shkrimtarit I . Kadare ????,ju Macja e Tepelenës nuk jepni librin dhe faqen e thënjes makabre?

   Reply to this comment
  • fteri August 17, 18:51

   Mos harro komentin me xhaferr macen e tepelenës.!!!!

   Reply to this comment
 14. alphade August 16, 20:17

  Sipas kohes dhe vendit , behet dhe kuvendi,zoterinj ka-
  lemxhinj ! Kudo ne boten e asaj kohe :spiunet,tradheta-
  ret ,atdheshitesit,coheshin ne plumb ! A nuk i coi ne ka-
  rrigen elektrike ciftin Rosenberg ? Cili ishte ky vemd ?
  Vendi me demokratik ne bote ,SHBA, kur u bend drejte-
  sia amerikane se cifti Rosenber i kishte dhene sekretet e
  bombes atomike ruseve, u cuan ne karrigen elektrike !
  Prandaj zoterinj kalemxhinj mos nxirrni nje fotografi aty
  per njerezit se gjoja ne Shqiperi qenkerka bere kasap-
  hane duke ia lehtesuar paksa kasaphanen e Titos dhe
  Milloshevicit ndaj popullit shqiptar tej kufirit tone shteteror
  Per kete asnje shqiptar patriot nuk cuditet sepse ajo eshte detyra juaj dhe per kete paguheni nga agjenturat
  antishqiptare ..!
  Ju shkoni aq larg se keni hallin e padronit tuaj ! Doni ta
  bunkerizoni dinastine e urryer te bariut te dhive te Vicido-
  lit dhe per kete keni mobilizuar tere kalemxhinjt qe hiqet
  si kendershtare te Vicidolit por ne fakt cojne uje direkt ne
  mullirin e agjentit te Milloshevicit ,qe e mbajti gjalle makinen e tij ne luften e Kosoves duke i derguar,nafte,
  arme e kushedi se cfare beri shqipfolesi ,banor i Tiranes.
  Vazhdoni luften tuaj te mallkuar ! Por sado te perpiqeni
  nuk do t’i shpetoni kurre drejtesise , 7 ligjet e vettingut ,
  qe nje dite do ju trokasin ne dere,pasi te jete gremisur
  nje here e pergjithemone cekici i padrejtesise se gjyqtareve te korruptuar deri ne metastaze …!

  Reply to this comment
 15. intelektuali August 16, 20:33

  NUK MUND TE KETE RESPEKT PER KOMUNISTET E LANC-IT KRIMINAL TE ENVERIT O PELLUMB KULLA

  sepse:

  Me vepren e tyre ata sollen dhe mbollen ne Shyqpni MURTAJEN bolshevike, MURTAJE qe vazhdon deri me sot me Mafien e Kuqe me pushtet dhe qe e ka katandisur vendin si nje guberne te humbur sovjetike te Putinit, nderkohe qe Shqypnia ndodhet ne mes te Evropes.

  Po pse nuk i ke pare pushtetaret dhe deputetet nga te gjitha anet e politikes qe shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore?

  Po pse nuk i pe pionieret e Enverit ne Permet kur i kishte nxjerre Ilir Meta tek vorrezat nga bangat e shkolles per te nderuar kujtimin e enverit me shall te kuq ne qafe dhe me grushtin lart mbi koke?

  Po pse nuk e pe Edi Ramen qe kur ishte ne Berlin para Merkelit denoi krimet e komunizmit dhe sapo mberriti ne Rinas deklaroi se do te festonte me buje bashke me Ilir Meten 29 nentorin e ZI jugosllav?

  Po pse nuk e pe Edi Ramen qe dekoroi me Mimi Kodhelin apo me Mriken e tij Nexhmije Hoxhen dhe Vito Kapon me medalje trimerie dhe u kishte akorduar krimineleve dhe xhelateve te Enverit pensione shtese perfshire ketu edhe Aranit Celen dhe me pas i justifikuan keto poshtersira me finte enveriste si ato te Partise se Punes?

  Po spiunin e Sigurimit dhe prokurorin gjakatar te Enverit Spartak Braho a e ke pare ti si shkon dhe vajton si kukumjacke pylli tek varri i KILLERIT gjakatar te Enverit Sulo Gradeci? Po a nuk e ke pare si jane mbushur partite tone politike dhe administrata shteterore me pinjolle te xhelateve te Enverit ne nje kohe qe ne te gjitha vendet ish komuniste familjet e krimineleve komuniste nuk lejohen te punojne ne administrate dhe nuk u lejohet te bejne biznes me fonde publike?

  Po a nuk e pe Kukumjacken e Kuqe Rudina Xhunga si intervistoi Nexhmije Hoxhen disa here ne Vision Plus dhe si e la te fliste qete-qete per krimet e Enverit pa ndjere ASNJE pendese per lumenjte me gjak njeriu qe mbushen te dy ne vendin tone? Me duket se ti vete shkruajte nje editorial ne DITA me pozite te forte qytetare per kete krime mediatik qe Vision Plusi u beri shqyptareve si nje REZIL i vendit tone kur kerkon te antarsohet ne BE plot me kriminele dhe xhelate te pandeshkuar te regjimit enverist.

  Po Piramiden e HITLERIT shqyptar Enver Hoxha ne mes te lulishtes ne mes te Tiranes qe u kall friken edhe femijeve ne barkun e nenave sa here kalojne prane a nuk e sheh ti o Pellumb Kulla? Sepse Edi Rama po prish stadiumin e vjeter te Ahmet Zogut qe eshte nje veper monumentale historike, por mbron me histeri komunisti Piramiden Famekeqe te Enverit si per t’i kujtuar shqyptareve se:

  ENVERIZMI NE SHQYPNI NUK MUND TE VDESE.

  Ashtu sic thua ti me te vertet vendi yne ndodhet ne nje udhekryq te tmerrshem dhe politika jone kombetare e ka futur Vatanin ne nje qorrsokak fatal duke e mbajtur Enver Hoxhen si HERO me gjithe medaljet e tij dhe nga ana tjeter deklaron se kerkon te behet pjese e BE-se Antikomuniste dhe Demokratike. Si mund te behet realitet kjo gje antagoniste nga te gjitha kendveshtrimet? Po pse BE dhe SHBA budallenj jane qe te mos kuptojne se kane te bejne me mshtruesa si “Mesalla me dy faqe” Kjo gje shtohet me shume kur ne DITA po zhvillohet nje debat kaq aktiv dhe politika hesht si skuth i fshehur pas fustanit te pushtetit. Pse nuk prononcohet Edi Rama per Enverin dhe LANC-in e tij kriminal qe vrau dhe masakroi me pabesi staliniste anglezet ne Kanalin e Korfuzit. Bile edhe Paskal Milo eshte prononcuar ne nje shkrim te sakte te tij ku tregon te VERTETEN e kesaj tradhetie makaber ndaj Aleateve pas Lufte.

  PSE ATEHERE DUHET TE RESPEKTOHEN KOMUNISTET DHE LANC-I I TYRE KRIMINAL?

  Kur gjykata e Hages per Krime Kunder Njerezimit e cilesoi si organizate kriminale dhe konfiski floririn e Mbreterise shqyptare qe u gjend ne Bavari duke ja falur Britanise si sanksion kunder Shqypnise?

  JO, JO NUK MUND TE BIME DAKORD ME JU ME NOSTALIGJINE PER KOMUNISTET DHE PER LANC-IN E TYRE KRIMINAL SEPSE PA NDIHMEN E TYRE ENVERI DHE BANDA E TIJ VRASTARE NUK DO TA BENTE DOT SHQYPNINE SI NJE CIFLIG PERSONAL QE NGJANTE PER 50 VJET SI NJE KAMP PERQENDRIMI GULAG I TIPIT STALINIST.

  prandaj:

  Ne intelektualet properendimore shqyptare, familjet e te cileve organizuan dhe bene te mundur Mukjen 1943 me ndihmen e anglezeve dhe te iniciuar prej tyre, pra ne intelektualet properendimore shqyptare (jo ballista dhe aspak zogista) qe u vrane dhe u masakruan nga Bandat komuniste te Enver Hoxhes me urdher nga beogradi dhe Moska vetem sepse e donin Shqypnine si Bota Demokratike te themo o Pellumb Kulla:

  NUK MUND TE JEMI DAKORD ME SHKRIMIN TEND NE DITA NE MBROJTJE TE ANDREA STEFANIT

  sepse:

  Pa u denuar zyrtarisht krimet e komunizmit dhe pa u ndeshkuar Enveri me Nexhmijen dhe te gjithe banditet komuniste, pa u shkaterruar nga themelet Piramida e ANTIKRISHTIT ne mes te Tiranes, pa u flakur nga politika, pushteti dhe administrata VEMJET gjakpirese te Partise se Punes dhe pa u prere te ardhurat nga fondet publike qe fitojne keto VEMJE te Enverit qe gelojne ne te gjithe jeten ekonomike te vendit tone te tipit Biznes Albania me kanabis dhe kokaine Librazhdi, pra pa bere keto reforma rrenjesore ne jeten tone politike:

  NUK MUND TE KETE PAJTIM KOMBETAR

  dhe reformat ne Drejtesine Enveriste qe po reklojne kaqe shume nderkombetaret jane vetem:

  NJE BRIME NE UJE.

  Intelektuali

  Reply to this comment
 16. Rita August 16, 20:34

  Nje analize brilante qe asnje kundershtim i kujdo nostalgjiku apo “veterani ” s”mund ta zbehe e ta hedhe poshte per vete faktet reale qe pershkruan autori z P Kulla !! Sinqerisht per here te pare pajtohem si me Z A Stefani si dhe me mbeshtetesin e tij te sotem z. Kulla !! Sepse vejne gishtin ne plage e tregojne realitetin e hidhur qe kaloi populli shqiptar e une me te se bashku !!Ne moshen e adolishences ,,ne vitet e gjimnazit se si guxova e pyeta tim ate /( te ndjerin ) se pse kaluat ne krahun e gjermanit ai me shikoi me ngulm e fjalet qe nxori ishin se flamen e rusise e dinim se cfare ishte e cfare na priste !! Dhe a nuk tregonte dita qe une e pyesja se ai kishte te drejte ???? Ja konfiksuan te gjithe pasurine ,,ja vrane babane ne menyre c”njerezore sepse nuk dorezonte florinjte ne femijet te deklasuar e pa te drejte studimi !!! Per “veteranet ” shtoj se kushdo me dyfekun e tij ka vrare nje italjan apo pushtues gjerman respekti e mirenjohja te sundoje me shekuj dhe per ate “veteran ” qe po me ate dyfek vrau e zhduku nje jete shqiptari ,ai s”mund te mbaj dekoratat e nderet e nje veterani ,ai behet i njejte si diktatori Enferr !!Por koha ben te vetem ,kane kaluar dekada e sot behet vetem nje numerim e zgjedhje ,,,ate te nr.1 te diktatorit e bashkpunetorevve me te ngushte ,so Shehu ,Alia Kapo ,etj erj !!

  Reply to this comment
  • shqptari August 17, 08:29

   Po pse pajtohesh per here te pare me Stefanin apo sepse tani kritikon ate qe ste pelqen Enverin kurse me pare ka kritkkuar Berishen qe duket se te pelqen? Mesojeni Stefani nuk eshte as me Ballin, as me enveristet, as berishistet por me te verteten!

   Reply to this comment
  • Feniks August 19, 10:11

   Moj Rita!
   Po mamane tende pse nuk e pyete se pse u be kurve?
   Ja pra ai babsi yt nuk ka patur burreri qe ts pranonte tradhetine e ballit,por ka leshuar mufkat per Rusine.
   As partizanet nuk dinin gje per sovializmin e jo me ballistet.
   Kur je i pushtuar nuk diskutohet pushteti,por lufta e te gjithe popullit per clirim.
   Rruges populli e sheh se kush ishte me i miri dhe i jep voten e tij.
   Jo populli por as SHBA nuk ishte pro ballit as atehere e as keto 26 vjet.
   Ballin nuk e votoi populli asnjehere per 26 vjet pale ne lufte jo e jo.
   Balli tradhetar meritonte vetem plumbin!

   Reply to this comment
 17. intelektuali August 16, 20:37

  NUK MUND TE KETE RESPEKT PER KOMUNISTET E LANC-IT KRIMINAL TE ENVERIT O PELLUMB KULLA

  sepse:

  Me vepren e tyre ata sollen dhe mbollen ne Shyqpni MURTAJEN bolshevike, MURTAJE qe vazhdon deri me sot me Mafien e Kuqe me pushtet dhe qe e ka katandisur vendin si nje guberne te humbur sovjetike te Putinit, nderkohe qe Shqypnia ndodhet ne mes te Evropes.

  Po pse nuk i ke pare pushtetaret dhe deputetet nga te gjitha anet e politikes qe shkojne dhe bejne homazhe me fotografine e Enverit ne dore?

  Po pse nuk i pe pionieret e Enverit ne Permet kur i kishte nxjerre Ilir Meta tek vorrezat nga bangat e shkolles per te nderuar kujtimin e enverit me shall te kuq ne qafe dhe me grushtin lart mbi koke?

  Po pse nuk e pe Edi Ramen qe kur ishte ne Berlin para Merkelit denoi krimet e komunizmit dhe sapo mberriti ne Rinas deklaroi se do te festonte me buje bashke me Ilir Meten 29 nentorin e ZI jugosllav?

  Po pse nuk e pe Edi Ramen qe dekoroi me Mimi Kodhelin apo me Mriken e tij Nexhmije Hoxhen dhe Vito Kapon me medalje trimerie dhe u kishte akorduar krimineleve dhe xhelateve te Enverit pensione shtese perfshire ketu edhe Aranit Celen dhe me pas i justifikuan keto poshtersira me finte enveriste si ato te Partise se Punes?

  Po spiunin e Sigurimit dhe prokurorin gjakatar te Enverit Spartak Braho a e ke pare ti si shkon dhe vajton si kukumjacke pylli tek varri i KILLERIT gjakatar te Enverit Sulo Gradeci? Po a nuk e ke pare si jane mbushur partite tone politike dhe administrata shteterore me pinjolle te xhelateve te Enverit ne nje kohe qe ne te gjitha vendet ish komuniste familjet e krimineleve komuniste nuk lejohen te punojne ne administrate dhe nuk u lejohet te bejne biznes me fonde publike?

  Po a nuk e pe Kukumjacken e Kuqe Rudina Xhunga si intervistoi Nexhmije Hoxhen disa here ne Vision Plus dhe si e la te fliste qete-qete per krimet e Enverit pa ndjere ASNJE pendese per lumenjte me gjak njeriu qe mbushen te dy ne vendin tone? Me duket se ti vete shkruajte nje editorial ne DITA me pozite te forte qytetare per kete krime mediatik qe Vision Plusi u beri shqyptareve si nje REZIL i vendit tone kur kerkon te antarsohet ne BE plot me kriminele dhe xhelate te pandeshkuar te regjimit enverist.

  Po Piramiden e HITLERIT shqyptar Enver Hoxha ne mes te lulishtes ne mes te Tiranes qe u kall friken edhe femijeve ne barkun e nenave sa here kalojne prane a nuk e sheh ti o Pellumb Kulla? Sepse Edi Rama po prish stadiumin e vjeter te Ahmet Zogut qe eshte nje veper monumentale historike, por mbron me histeri komunisti Piramiden Famekeqe te Enverit si per t’i kujtuar shqyptareve se:

  ENVERIZMI NE SHQYPNI NUK MUND TE VDESE.

  Ashtu sic thua ti me te vertet vendi yne ndodhet ne nje udhekryq te tmerrshem dhe politika jone kombetare e ka futur Vatanin ne nje qorrsokak fatal duke e mbajtur Enver Hoxhen si HERO me gjithe medaljet e tij dhe nga ana tjeter deklaron se kerkon te behet pjese e BE-se Antikomuniste dhe Demokratike. Si mund te behet realitet kjo gje antagoniste nga te gjitha kendveshtrimet? Po pse BE dhe SHBA budallenj jane qe te mos kuptojne se kane te bejne me mshtruesa si “Mesalla me dy faqe” Kjo gje shtohet me shume kur ne DITA po zhvillohet nje debat kaq aktiv dhe politika hesht si skuth i fshehur pas fustanit te pushtetit. Pse nuk prononcohet Edi Rama per Enverin dhe LANC-in e tij kriminal qe vrau dhe masakroi me pabesi staliniste anglezet ne Kanalin e Korfuzit. Bile edhe Paskal Milo eshte prononcuar ne nje shkrim te sakte te tij ku tregon te VERTETEN e kesaj tradhetie makaber ndaj Aleateve pas Lufte.

  PSE ATEHERE DUHET TE RESPEKTOHEN KOMUNISTET DHE LANC-I I TYRE KRIMINAL?

  Kur gjykata e Hages per Krime Kunder Njerezimit e cilesoi si organizate kriminale dhe konfiski floririn e Mbreterise shqyptare qe u gjend ne Bavari duke ja falur Britanise si sanksion kunder Shqypnise?

  JO, JO NUK MUND TE BIEM DAKORD ME JU ME NOSTALIGJINE PER KOMUNISTET DHE PER LANC-IN E TYRE KRIMINAL SEPSE PA NDIHMEN E TYRE ENVERI DHE BANDA E TIJ VRASTARE NUK DO TA BENTE DOT SHQYPNINE SI NJE CIFLIG PERSONAL QE NGJANTE PER 50 VJET SI NJE KAMP PERQENDRIMI GULAG I TIPIT STALINIST.

  prandaj:

  Ne intelektualet properendimore shqyptare, familjet e te cileve organizuan dhe bene te mundur Mukjen 1943 me ndihmen e anglezeve dhe te iniciuar prej tyre, pra ne intelektualet properendimore shqyptare (jo ballista dhe aspak zogista) qe u vrane dhe u masakruan nga Bandat komuniste te Enver Hoxhes me urdher nga beogradi dhe Moska vetem sepse e donin Shqypnine si Bota Demokratike te themo o Pellumb Kulla:

  NUK MUND TE JEMI DAKORD ME SHKRIMIN TEND NE DITA NE MBROJTJE TE ANDREA STEFANIT

  sepse:

  Pa u denuar zyrtarisht krimet e komunizmit dhe pa u ndeshkuar Enveri me Nexhmijen dhe te gjithe banditet komuniste, pa u shkaterruar nga themelet Piramida e ANTIKRISHTIT ne mes te Tiranes, pa u flakur nga politika, pushteti dhe administrata VEMJET gjakpirese te Partise se Punes dhe pa u prere te ardhurat nga fondet publike qe fitojne keto VEMJE te Enverit qe gelojne ne te gjithe jeten ekonomike te vendit tone te tipit Biznes Albania me kanabis dhe kokaine Librazhdi, pra pa bere keto reforma rrenjesore ne jeten tone politike:

  NUK MUND TE KETE PAJTIM KOMBETAR

  dhe reformat ne Drejtesine Enveriste qe po rekomandojne kaqe shume nderkombetaret jane vetem:

  NJE BRIME NE UJE.

  Intelektuali

  Reply to this comment
  • fteri August 17, 10:15

   *****Ndjejë neveri ,trishtim e tronditje nga revanshi i kulakve,bajrektarve injorant i bejlerve ,i agallarve kamelonve bashubozukve që asëgjë nuk i kan dhënë as luftës nac-çlirimtare ,as atdheut e shqipërisë,përveç ,krimeve gjakëderdhjes ,vjedhjes ,zhvatjes së shtetit dhe popullit.
   *****Ky është edhe sot qëndrimi i këtyre shtresave gjoja të përndjekur por edhe të kamelonve të rijë si PËLLUMBI e STEFANI etj.., hajdutëve ,kriminelve ,vrasësve dhe sabotuesve me damkë të shqipërisë si gjatë luftës dhe ndërtimit të shqipërisë RE nga themelet e djegjes dhe shkatrrimit nga lufta,por dhe për shkak të krimit e korrupsionit të demokrasisësi sot ****B.Ndregjoni me shokë si i ” përndjekur ” i diktaturës !..,por më shumë si spiunë në burg ,dhe parazit në kurriz popullit sot po i bijen miljonat si shi nga “qielli ” e qeveria e E.Ramës!… “,po merrin para e pensione të majme , para nga gjaku dhe pasuria dhe djersa e popullit shqiptare.Kur minatori ,puntori ,ushtaraku,minatori ,naftëtari ,gjeologu ,mësuesi artisti ,kanë dhënë kontribut realë për ndërtimin e shqipërisë ,dhe sot marrin pensione çesharake ,nuk dalin sa për ilaqe.
   **** Ky Besim Ndregjonit llafazan e parazit në shërbim të reaksiont më të zi.
   *****FATI I VJEN NË DERË jo duke kontribuar për atëdheun e popullin ,por duke u ushqyer për vete si DERRAT si gjandar e oficer në shërbim të tradhëtarit A.Zogut ,dhe në Socializëm duke vjedhur e sabotuar SHtetin shqipëtar duke helmuar popullin me propogandë ,zhvatur e vrarë historikishtë popullin si gjatë luftës e në shërbim të okupatorit ,dhe kriminelve të H.Alisë,të M.Bajrektarit të GJon mark gjonit tradhëtrve tjerë me damkë,por edhe në burg kur shkeli ligjet e shtetit të diktaturës proletarjatit të E.Hoxhës.
   *****Kjo është fytyra e zezë e këtyre shushunjave , “pjella bastarde që hapin gojnë sot sa një çorap bëjnë propogandë hileqare ,të pa përgjegjëshme dhe kërkojnë privilegje kur janë kriminelë ,pa dhënë asnjë kontribut për atdheun e popullin ,veç përçarjes dhe helmit.
   ****SHteti shqiptar ka për detyrë të zbardhe fytyrën e këtyre parazitve tu sekuestroi pasuritë e pa ligjëshme këto hajdut ,hipokrit ,pa burrëri,duhet tu qartësohet fytyra e krimeve me një fjalë këta janë sot njerëz të dobët që kërkojnë të errësojnë Rolin dhe luftën legjendare të E.Hoxhës dhe të partizanve trima,ose të përbaltin luftën dhe ndërtimin brilant të shqipërisë sociliste të kohës E.Hoxha ,këto njerëz parazit kërkojnë të ecin si hije në jetën tonë si dje edhe sot ,të pa kënaqur me shpërblimet dhe parat që marrin nga kurrizi i popullit ,dhe shkruajn broçkulla të historisë çfar u vjen përdore ,këta përbindësha e falsifikator të historisë.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   ****Historin e shqipërisë për gjysëm shekulli e ka vendosur gjaku dhe sakrisicat dëshmorve pushka partizane dhe djersa e popullit shqiptar që kontribojë e ndërtoi atdheun SHQIPËRINË E RE !,grushtë qeliku rrethë partisë dhe E.Hoxhës që ndërtuan fabrika ,uzina ,hekurudha,qytete,rrugë ,shkolla, dhe bënë të lumtur popullin shqiptar,me shtëpi falas,me shëndetësi falas,me drita elektrike falas,me rendë e qetësi të sigurtë sikur të ishe në gji të nënës,me shkolla e arsimim falas,me ,me punsim 100% të popullsisë ,me mbrojtje të fuqishme të atdheut,me pensione dinjitoze ,jo si sot diskreminuese dhe qesharake në raportin 1me 15 në favor të kapitalistëve të rijë .
   *****Në shtetin e E.Hoxhës gëzoje të gjitha të drejtat si qyteter shqiptar,por kushë shkelte ligjet dënohej pa mëdyshje.Prandaj shqipëria ishte e fortë se ligji zbatohej nëlloi si por pushtetari ashtu edhe për popullin e thjeshtë ,populli grusht qeliku rrethë partisë dhe E.Hoxhës ,kundër shfrytëzuesve bejlerë gjkëpirsve agallarë ,bajrektare ,hoxhallarë,hajdut .shkërdha e zuzare që i pinin gjakun popullit ,por tradhëtarve dështak si A.Stefani dhe P.Kulla dhe kamelon të tjerë si B.Ndregjoni i reaksionit të H.Alisë,si shushunja janë veshur në trup të kombit.Vetëm pastrimi rradikal me helmë i lanë hesapet me ta ,i qonë në atë botë .

   Reply to this comment
   • intelektuali August 17, 12:17

    Te gjitha i ke treguar ashtu sic te kane mesuar nga Partia e Punes, por kam nje pyetje fare elementare per tu o Fteri Mytyberi:

    Ne cilin Departament te Sigurimit te Shtetit Enverist ke punuar?

    Reply to this comment
    • fteri August 17, 23:35

     ****Përgjigje për IDJOTIN me nofkën Intelektuali !!!…
     ****E kam për ofendim tu kthej përgjigje spiunve dhe reaksionarve të atdheut si puna jote,ty të është bërë faqja shollë këpuce nuk të bëjnë më përshtypje ofendimet, je i pacipë.Je fantazma e krizës së historisë së dështuar ballisto -Zogiste dhe zhgarvinave klasave të reaksionare që çpifin çdo ditë helme kët fole gjarpërijësh.Je hije e keqe një lugat i raksionarve të shqipërisë .

     Reply to this comment
 18. Niku August 16, 20:44

  Sikurse shkrimet e fundit te Andreas, edhe shkrimin tend o Pellumb nuk e lexoxa, sepse e di se cfare do te shkruash. Nuk ka dyshim qe Andrea kishte nevoje per nje avokat ne mbeshtetje te “glorifikimit” te Ballit, aty ku ke rrenjet edhe ti. Me ben pershtypje qe nuk shkruan me copeza humoristike qe i ke bere dikur, me te cilat je bere i njohur nga Fieri.Nje nga arsyet qe nuk mund te besh humor eshte edhe mllefi politik qe te venit krijimtarine.

  Reply to this comment
 19. PO.PO August 16, 20:47

  Z. Kulla , si gjithe te tjeret , ti nuk mund te besh perjashtim , nga fjalet lapidar , qe thote populli :
  ” QENI LEH , ATJE KU HA ”
  Me keto qe po na thua,vitet e fundit , mos kujto se te beson kush , apo ka ndonje fare simpatie per ty . Eshte krejt e kunderta . Ditet me te ndritura te jetes
  tende , qe je vleresuar vertet , jane ato, qe ke drejtuar estraden e Fjerit . Tani je bere vete materjal qesharak per astrade . Hiqnau nga syte , se nuk na duhen idjote
  te tjere , si ty e si ky palacua i marksizmit,qe ti i delper zot . Ju , nuk e njifni kapacitetin e vetes suaj,
  ndaj e mbivleresoni veten , aq shume , sa beheni qesharake , sepse jini nje HIÇ, perpara historise se lavdishme te LNCl te popullit tone , qe perben nje faqe
  te ndritur te kesaj historie dhe ne kemi te drejte te krenohemi (me te drejte) edhe me teper se shume popuj te tjere ,pavaresisht plehrave qe u bashkohen mbetjeve te gjirizit te ketij kombi , si puna juaj .

  Reply to this comment
 20. DASHAMIRESI August 16, 20:58

  Qenke shume me poshte , se sa te paskemi njohur , zoti Kulla ! Dyshoj se je nje pinjoll i peshtire i familjes Kulla te Zemblakut te Korces , qe percolli A.Zogollin, per ne Greqi , diten e fundit, kur u largua nga Shqiperia,per te mos u kthyer me kurre dhe gjakut tuaj te shprishur ,iu ka mbetur peng .

  Reply to this comment
 21. pushteti i takon popullit August 16, 21:22

  http://sot.com.al/dossier/dokumentet-e-cia-zbardhet-d%C3%ABshmia-e-hamit-matjanit-n%C3%AB-gjyqin-e-tiran%C3%ABs-m%C3%AB-1954-me-ballin

  lexoni kete dhe pastaj folni per ballin e beni krahasime te tilla idiote qesharake te komedianteve dale ne pension apo te delirantev gjoja analiste apo te intelekteve …

  Reply to this comment
 22. SNIDROMI XHAFERR DEVA I PELLUMBIT ZI August 16, 21:40

  miqesisht per zotin pellumb

  I nderuar ju jetoni ne Amerike shtet I cili e luftoi me 100000 forma enver hoxhen dhe nuk e mposhti dot

  ne 1991 Bejkerat u priten si perendi por ca gjakprishur si elez biberaj dhe makartisti rajersonovic ne vend te nje pajtimi kombetar dhe plani investimesh amerikane tip marshall u moren me genocid antikomunst

  KJO QUHET SINDROMA xhaferr deva

  KJO SINDROME QENDRON NE FAKTIN SE :AMERKANET U BENE ME ENVERIN KUNDER XHAFERRIT…..

  DHE NE VITET 50-60 U BENE ME NAZISKININ XHAFERR PER TE LUFTUAR ISH ALEATIN E TYRE QE ESHITEN TE STALINI & TITO SI PLACKE TREGU

  Masakra e 4 shkurtit 1944 në Tiranë është ndër masakrat më të përgjakshme, që kryen nazistët gjermanë dhe bashkëpunëtorët e tyre: si Xhafer Deva, Minister i Brendshëm i nazistëve, Kadri Cakrani, komandant i forcave të Ballit Kombëtar, Qazim Mulleti, Prefekti i Tiranës, fashisti Osman Kazazi etj., nën drejtimin e Gestapos gjermane. Natën e 4 shkurtit drejtuesit e xhandermarisë, me lista në duar e me grupe xhandarësh u futën nëpër shtëpitë e qytetarëve të Tiranës, rrembyen djem e burra dhe i pushkatuan nëpër rrugë. Për të futur frikë e tmerr, për të terrorizuar popullin, ata vepruan mbarë, pushkatuan edhe të tjerë që i gjenin në rrugë. I vrisnin dhe i masakronin barbarisht, duke i gjymtuar edhe për së vdekuri, pastaj i hidhnin nëpër kanale, apo dhe në mes të bulevardit. Rrugët e Tiranës u mbushën me gjak. Përmasat e kësaj masakre i pohon të nesërmen Komanda e Xhandermarisë në raportin e saj ku thuhet: “Forcat e xhandermarisë, së bashku me forcat e Regjimentit “Kosova” (regjiment mercenarësh të mbledhur nga Xhafer Deva në Kosovë për të shtypur Lëvizjen Nacionalçlirimtare në Shqipëri, së bashku me gjermanët-shën. red.) dhe me vullnetarët e Ballit Kombëtar, këtë natë kanë bastisur 230 shtëpi, ku kanë arrestuar 478 persona të dyshimtë dhe nga këta 84 më të rrezikshmit i kanë pushkatuar.
  Nga të 84 të pushkatuarit rezulton se 67 janë shqiptarë, 9 italianë, 4 malazezë, 2 maqedonas, 1 grek (minoritar) dhe 1 çifut. Viktimat kanë qenë nga Tirana 29 dhe 37 nga rrethet Fier, Korçë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Dibër”.Në shenj nderimi e përjetësimi të këtyre bijve të lavdishëm, një rruge kryesore në Tiranë, që kalon paralel me bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, para 68 vjetësh, iu vu emri “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Kjo është ngjarja dhe historia e emrit të Rrugës “Dëshmorët e 4 Shkurtit”.Tani, pas 68 vjetësh, më datën 28 dhjetor 2011, me propozim të Kryebashkiakut Lulzim Basha, Këshilli Bashkiak, ia hoqi këtë emër.Ky akt është shumë i rëndë, antihistorik, antihuman dhe antiligjor. Ky emër i jepte kësaj rruge një peshë të rëndë morale sepse mbartte gjakun e 84 bijve të popullit, që e urrenin dhe e luftonin fashizmin, pushtuesin e vendit tonë. Duke i hequr këtë emër kësaj rruge, kërkohet të harrohet historia e saj, të harrohet masakra e 4 Shkurtit dhe autorët e saj, të rivriten edhe njëherë 84 dëshmorët e masakaruar barabarisht atë natë nëpër rrugët e Tiranës.
  Ky vendim i Këshillit Bashkiak prekë thellë familjet e dëshmorëve, pasardhësit e tyre ndër breza, veteranët dhe invalidët e Luftës, gjithë patriotët e ndershëm dhe shumicën dërmuese të popullit të Tiranës e të gjithë Shqipërisë.Ky akt është antiligjor. Në nenin 11 të ligjit të Statusit të Dëshmorit të Atdheut, të miratuar në Kuvendin e Shqipërisë në vitin 2000, me konsensus të plotë të të gjitha forcave politike parlamentare, pra edhe të PD-së (në opozitë në atë kohë) thuhet: “Në shenj nderimi për dëshmorët e Atdheut, me vendim të këshillit të qarkut ose të bashkisë (komunës), ngrihen, mirëmbahen dhe ruhen lapidarë, pllaka përkujtimore, përmendore etj., si dhe emërtohen mjedise dhe institucione publike”. Është shumë e qartë se ky nen i obligon drejtëpërdrejtë organet e pushtetit për të nderuar dëshmorët dhe jo për t’i shkurorëzuar ata. Për qartësuar edhe më mirë këtë kërkesë, në nenin 12 të këtij ligji thuhet: “Zhvendosja e permendoreve, lapidarëve, pllakave përkujtimore, si dhe objekteve të tjera që kanë lidhje me dëshmorët e Atdheut, bëhet vetëm në raste të veçanta, kur këtë e kërkojnë interesa të larta shtetrore. Zhvendosja bëhet me vendim të këshillit të qarkut… Ky këshill përballon shpenzimet për zhvendosjen. Objektet e mësipërme rivendosen në një mjedis publik të përshtatshëm, para se të fillojnë punimet në vendndodhjen e mëparshme të objektit”.
  Pra ky ligj nuk lejon të hiqet pllaka përkujtimore, që emërton rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për të vendosur në vend të saj një pllakë tjetër, me çfarëdo emri qoftë. Mbi dëshmorët nuk mund të dalë askush, me emrin dhe me gjakun e tyre nuk mund të luhet, nuk të lejon ligji, as morali.Por me sa duket, Kryebashkiaku Lulzim Basha, nuk njeh as ligj, as moral. Ai, me këtë rast, dëshiron të rehabilitojë kriminelin Xhafer Deva nëpërmjet honorifikimit të nipit të tij, këtu në një rrugë të Tiranës, që kullon gjak. Pse, vallë, pak rrugë e sheshe ka Tirana, por gjeti rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”, për t’i shkurorëzuar 84 dëshmorë e për të kurorëzuar, në vend të tyre, nipin e Devës. Kjo është një intrigë e neveritshme me qellime përçarëse kombëtare. Se vepra e Xhafer Devës në Shqipëri, si dorë e hekurt e nazitëve, me krimet makabre që ka bërë, ka lënë gjurmë të thella. Po edhe Luli, si Ministër i Brendshëm, e ka përgjakur Bulevardin “Dëshmorët e Kombit” më 21 janar 2011.

  Por “sekreti” i xhaferr deves qendron ne faktin se ai ne vend te dorzohej nga autoritetet amerikane si kriminel lufte dhe te gjykohej ne shqiperi sipas konventave nderkombetare,perkundrazi u inkuadrua ne veprime terroriste -diversioniste kunder shtetit shqiptar
  Enciklopedia e figurave politike e pershkruan keshtu Xhafer deven

  In 1956, he immigrated to the United States and briefly lived in New York and Boston.
  In 1960, he moved to Calaveras County, California,[14] and worked as an assistant supervisor at the mailing department[24] of Stanford University in Palo Alto until his retirement in 1972.
  In his years in exile, Deva played an active role in organizing anti-Communist resistance. He died on 25 May 1978, aged 74.
  Files released after his death showed that Deva was one of 743 suspected fascist war criminals recruited by the Central Intelligence Agency (CIA) during the Cold War.

  Konkluzion:
  Eshte krim kunder njerzimit nga kushdoqofte qe per te luftuar gjasme komunizmin te ringjallen dhe te reabilitohen figura te urryera te fashizmit..dhe bashkpunetoreve te tyre

  Reply to this comment
 23. logjika August 16, 22:09

  Pellumb Kulla, ty çoç te duket vetja qe nga historite qe u tregon shqiptareve per jeten tende e deri tek analizat qe ben per luften dhe veteranet. Pse s’rri te hashe nje cope buke aty si ish ambasador dhe te kalosh pleqerin pa te share e pa te cenuar, se te pakten te mbajme mend per mire me ate teatrin e Fierit. Je bere zullumqar qe del shpesh bashke me ca si Artan Fuga e ku ta di une,dhe jo vetem merzisnin njerezit dhe komentuesit por dhe i ndinjoni. Andrea Stefani eshte nje cope gedhe qe kuptohet qe s’e pranon kurre, por dhe ti nuk qendron me larg kur ha buken tende dhe ben davane e botes. S’kam nevoje te mesoj historine nga ti, e di me mire; tani kam nevoje te jetoj jete te qete. Lirine pa kufi edhe ne lufte trumbetoje ti me Andrean. Akoma s’e kuptuat se ne lufte s’ka liri, kush kthehet mbrapa, vritet, egziston ligji luftes. Ne lufte nuk ka demokraci, ka diktature. Sot beni ç’te doni , martohuni dhe mashkull me mashkul apo femer me femer, 18 vjeçare me 70 vjeçar apo dhe me kafshet. Sot e keni lirine qe u ka munguar.

  Reply to this comment
 24. gjermani i fundit August 17, 00:12

  Ne menyre rigoroze z.Stefani trajtoi nje aspekt te rendesishem te Luftes Nacl, kjo nga estrakti i nje libri qe do shkoje per botim e do dale ne qarkullim…Molièri e shfaqi Tartufin ne aktin e trete, ne dy aktet e para vecse flitej per te. Estrakti i z.Stefani erdhi fatalisht pas intervistes po ne Dita te kryetarit aktual te Ballit, qe cileson partizanet terroriste. Edhe ky kryetari aktual i Ballit, nisur nga mosha nuk i perket brezit te Luftes, edhe ky me te degjuar i ka historite me terroriste.Kurse ju z.Kulla jeni shtrire ne diapazonin e gjere te ngjarjeve deri ne ditet tona.Keni shkruar mire, padiskutim. Ka plot te verteta ne sintezen e ketij harku te gjate kohor. Por “kryqezimi” i z.Stefani me duket hiperbole, jo e padobishme per daljen ne treg te nje libri. Ndersa metafora e turres se druve me duket ekzagjerim, shume zhurme per asgje.

  Reply to this comment
 25. Denis August 17, 04:20

  Nuk ka rendesi se cfare ka thene ne shkrim P.Kulla apo A.Stefani apo ndonje tjeter.
  Nuk ka rendesi as Damka e zeze qe diktatura dhe pinjollet e saj ne 25 vitet e post komunizmit vune ne ballin e shqiptareve.
  Nuk ka rendesi se ishte populli me pak i ushqyer ne bote, me leckamani, me morracaku.
  Rendesi kishte se ku bijne e perzhisin rrezet berthamore te Djallit.
  Bijte e niperit e Djallit, edhe pse nuk jane me shume se nje batalion, jane aq ndyraqe sa bejne pis gjithe aromen e shqiptarizmes.
  Lehni o qener, e Kina ju qifte robt ne shekuj !
  Lavdi torres se dulles
  Rrofshin zagaret qe keto 25 vjet jo vetem nuk e denuan Demonin, por e lene ne halene anonime.

  Reply to this comment
 26. stefan cole vlora August 17, 05:02

  Eshte e tmerrshme qe akoma sot ka njerez qe mbrojne ate sistem antishqiptar. Te gjithe armiqte nder shekuj nuk kane arritur te bejne ate qe bene enveret e mehmetet ne nje gjysem shekulli kundra ketij populli. Helmi qe injektuan u prishi shpirtin moralin nderin burrerine e te gjitha cilesite e fisme ketij populli. Nga ana tjeter u kultivua spiunlleku genjeshtra shpifja vjedhja denigrimi degjenerimi shitja e gjithckaje. Eshte e trishte te lexosh keto shkrime t e denja per hartimet e shkolles fillore me tema te lavdishme nga lufta clirimtare. Po cili qe ky clirim o u clirofte enveri trute ashtu si ne fakt ju beri? Ju vafte shpirti ne mut ju kerrmat e fundit e atij sistemi gjakatar. Ju te gjithe bashke nuk keni as 10 perqint te kurajos e dinjitetit te andrea stefanit. Dhe nuk bej pjese te adhuruesit e andrea stefanit bile ka shume gjera qe nuk jam dakord me te. Por ketu as nje presje nuk do i hiqja shkrimeve te tij. Jeni pjerdhur nuk keni asnje cilesi njerezore.

  Reply to this comment
 27. Fieri August 17, 11:49

  Z. Pellumb!. Ke shkruar pak per te kuptuar shume! Vleresimin tim ta jap me nje “te lumte”.
  Me shqip se kaq edhe mund te kete.
  Aq sa lexova komentet rreth shkrimit T’uaj me duken si deshire per kontribut ose si komente dhe nje pjese si xhelozi ndaj foeces se arsyetimit.
  Une ketij andrea stefanit i kujtoj ate punen e Nastradinit qe skish me ç’te merej dhe peshonte hallatet, ose do te shtoje honoraret me debatet e shkruara ose me keq akoma eshte me ata qe kerkojne akoma te “bashkojne shqiperine” me trojet shqiptare te ndara padrejtesisht!

  Reply to this comment
 28. VETERANI PA STATUS August 17, 13:31

  Z, P, Kulla;

  Kur bere dasmen e Malos
  Te gjithe iftove,
  Ama po te mos qeshte Enveri,
  Ti benje shurren ne pantallona!

  Pse e harrove?
  Per ato qe shkruanje
  Enveri te mbante per dore,
  Famen nga talenti i aktoreve,

  Kaq gje se kuptove,
  Pse Enveri te mbante per dore?
  Kepucet mire ja pastrove,
  Si Lolo qe ishe e argetove!

  Tashti mjafte na lodhe,
  Duke na treguar per tradhetine,
  Se balli gjate luftes
  Ka pasur te medhaja role!

  Reply to this comment
 29. K.Minai August 18, 05:26

  I dashur Pullumb,
  nuk ke ndryshuar fare, flet e flet po s’thua ndonje gje qe te mbahet mend. E di pse? Ja po ta them keshtu shtruar e miqesisht :

  e para _ je i paditur.

  ( po ta provoj me ato qe shkruan per klerin katolik psh. Akuzon Xhufin e Milon, qe s’kane thene gje te vecante dhe nuk e di qe klerin katolik shqiptar e ka zberthyer nje historian qe nuk eshte as ne PKSh, as ne shoqaten e veteraneve te luftes e bile eshte italian fare, quhet Roberto Morozzo della Rocca. E ke degjuar se per ta lexuar, jo e jo.Po ti ua mvesh Xhufit e Milos qe i mendon si komuniste dhe me nje gur vret dy zogj. Edhe Xhufin e Milon i denigron edhe klerin e shpeton. Ti mund te jesh i sinqerte ne keto qe thua sepse ti kujton se bindjet e tua sherbejne si prova te mjaftueshme dhe keshtu dalim ne verejtjen tjeter qe kam per ty :

  e dyta- je delirant, megaloman.

  (Ja sepse, duke u marre perseri me ceshtjen e klerit. Je kunder Xhufit e Milos, po mire po ti kush je ? Ata jane historiane dhe sjellin ca prova sido qofshnin, po t’i cfare sjell pervec padijes dhe megalomanise? Me cfare i kundershton ti ata , me ate qe keshtu te duket ty dhe kaq mjafton? E kupton qe eshte edhe qesharake vec te tjerave.)

  Ti ben shume pyetje po une kam vetem nje per ty:- pse hyn ne debat ti , cfare te reje i sjell ti ketij debati. Hic ore, asnje ide te re, asnje prove te re, vetem fraza dhe bindjet e tua. Me fal , po kujt i plasi per bindjet e tua !?

  Te pakten A.Stefani perpiqet e te argumentoje po ty as te shkon mendja te besh te njeten gje, mjafton qe e thua ti dhe pas teje edhe M.Aleksi, qe te vlereson ty si te ishe shpirti i te vertetes historike. Ku punon ky Aleksi, ne Akademine e Shkencave ne sektorin e historise? Se ka qe thone qe merret me veterinari…

  Edhe nje gje , se ti ke shume brilante po s’merremi dot me te gjitha. Thua :-“Por unë do të ulja kokën dhe do të tërhiqesha në rast se ju më gjeni një vend tjetër të Europës që në vitin 1990 ishte më i prapambetur nga i yni.”

  Po mire o Pllum, me thua dot ti se kur Shqiperia ka qene e parafundit ne Europe ?Ne c’vit, ne c’shekull….?? Dhe pse edhe pas nje cerek shekulli eshte atje ku ishte..?
  Po ma gjete edhe une do terhiqem nga te gjitha .

  Dhe me ne fund, ne lidhje me kete dashurine te fundit e te papritur me Stefanin, e di ti Pellumb, e ke lexuar gjekundi, se te konvertuarit jane me fanatiket ne fene e re? Duhet ta ndjesh te pakten se edhe ti, jo per nga familja, por ti si person nje i konvertuar je ne fakt, apo jo?

  Nejse shiko shendetin, se s’ke as moshe tani per emocione te medha, se debati mund te behet , bile me mire, edhe pa kontributin tend.

  Te fala shoqerore,
  Minai

  Reply to this comment
  • Minerva August 18, 16:58

   “Me fal , po kujt i plasi per bindjet e tua !?” Ty, gjersa rri e lexon nje shkrim terkuze si ky i Pellumb Kolles

   Reply to this comment
 30. paci August 18, 17:31

  Kulla nuk eshte i pamencur por e keqja e madhe e tije eshte se eshte i futur ne vathen e rrufjaneve , Rrufjanet nuk kane atdhe as histori reale , mjafton maturia per te perballuar momentin dhe nuk lodhen per historine as te ardhmen , tipa si Stefani e Kulla ka aq shum sot sa eshte mbushur vatha , po tu vije dita te flasin drejte kto tipa cajne te paret vathen dhe behen perseri profesora te marksizmit , shkurt jane te pabesueshem dhe te manipolueshem deri ne palce , nuk ja vlen te merresh me ta .

  Reply to this comment
 31. Lufter August 18, 20:53

  Luften clirimtare te popullit shqiptar gjate luftes se dyte boterore e ben Balistat dhe Zogistat.Tre fuqite e medha Angli,Amerike,B.S. dhe pjesa derrmuese e popujve te botes ju kundervune bishes Nazifashiste dhe e munden ate.Ndersa Ballistet e zogistet tane ju kundervune ketij fronti boteror dhe u bashkuan me fashistet e Nazistet sepse ketu shikonin shpetimin e shqiperise dhe popullit shqiptar.Ballistet dhe zogistet ben shume perpjekje per te bashkepunuar me armiqte shekullor serb e grek gjate luftes e pas saj ne interes te popullit shqiptar. Per keto interesa te popullit shqiptar Ballistet e Zogistet ben shume marrveshje te hapura e te fshehura duke krijuar edhe qeveri nen mbikqyrjen e Nazifashisteve. Per te qendruar sa me prane Nazifashisteve gjithmone Ballistet e Zogistet banonin ne qytete sepse keshtu i sherbenin me mire popullit shqiptar. Qeverite e paraluftes kishin pergatitur nje popull te urte e te paditur kur nga 900000 banore te shqiperise te vitit 1944 vetem 100.000 dinin te lexonin te tjeret nuk dini as A as B. Prandaj me fitoren e Nazifashisteve keshtu donin ta mbanin popullin shqiptar ne erresire te perjetshme dhe jo si Partizanet e djallezuar qe ne kohen e luftes ne vitin 1943 hapen shkolla e kurse per te mesuar shkrim e kendim te cilat i zhvillonin partizanet ne shtepi fshati ose xhami. Ky ishte qellimi i mbrapsht i partizaneve se donin ta mesonin popullin per pushtetin e tyre. Gjate luftes Ballistet dhe Zogistet me largepamesi ne te mire te shqiperise spiunonin te miqte e tyre nazifashiste per familjet partizane, mbeshtetesit e partizaneve dhe ose pushkatoheshin ne vend ose dergoheshin ne kampet e perqendrimit. Disa dergoheshin ne burgjet gjermano balliste sic ishte burgu gjermano balliste i Peqinit.Kete pune e ben mire e jo si partizanet njoftonin popullsine para se te benin reprzalje nazifashistet. Nje mik i imi thoshte se ja u di perndere ballisteve qe nena e tij merrte pension se kishte qene ne burgun gjermanoballiste te Peqinit. Prandaj ka shume e shume gjera per te thene per meritat e luftes se Ballit e Lelitetit. Megjithe keto merita te Ballit e zogjisteve per ceshtjen shqiptare dhe ky popull eshte mosmirenjohes dhe ka stampuar nje gene ne organizem dhe i quan tradhetare te atdheut se bashkepunuan me nazifashistet. Kete ata e ben se ishin largepames,ja kishin marre doren ne shekuj ketyre puneve dhe jo si cunaket partizan te pashkolluar e po u rrembente te ardhurat e majme nga shfrytezimi i popullit te paditur.

  Reply to this comment
 32. anticensurë 25642654 August 19, 08:34

  shkrimet e stefanit kullës,alimadhin se pjerdh kush se një copë idioti është,kanë dhe ato anën e tyre të mirë!!më në fund është hapur një debat për mbylljen,zgjidhjen e armiqsisë së heshtur shqiptare!!pavarsisht se egziston hapur vetëm në media,prapë është një armiqsi që po na prish jashtëzakonisht punë!!
  hapi i parë u bë!!
  nuk e di a ishte me qëllim apo pasojë dytësore,nga ana e stefanit!?por ka filluar të pranohet se ka pasur bashkpuntorë të pushtuesit nazifashist!!bile këtyre bashkpunëtorëve,nga njerëz të përveçëm të pa organizuar në një organizatë,ju bashkuan dhe ata të njërës prej organizatave që ishin formuar në L2B!!asaj që vinte e dyta në rend!ballit kombëtar!!sot u pranua se ata kanë tradhëtuar,pavarsisht se kishin “një arsye”(thotë stefani),të paktën!!
  kështu që ngadal nga dallë “ne” dhe “ju” do të fillojë të zhduket!!(shpresoj)
  dhe “ne” ngadalë ngadalë po pranojmë se kemi ushtruar dhunë ndaj pasardhësve të ish bashkpuntorëve dhe atyre që nuk na kanë ardhur pas hises,bile dhe deri tek “ne”vetë,pavarsisht se e kishim dhe ne “një arsye”!!
  shpresoj që ti kërkojmë njëri tjetrit falje ti shtrijmë dorën dhe të “mos e presim kokën e falur”!!thjeshtë të mos vazhdojmë të mbetemi pa koka,por të bëjmë një kokë për të ecur përpara!!
  perëndimi e mësoi një gjë të tillë!!janë vrarë e prerë për shekuj kurse sot bashkpunojnë!kanë shkuar përpara shumë me tepër në 70 vjet se sa në qindra vjetët e luftrave!!
  ne quajmë vëlla turkun pushtues të djeshëm dhe dhunues të heshtur sot,kurse shqiptarin “komunist” e “ballist” e quajmë armik!!
  shqiptari është vëlla sado i ndyrë të jetë,turku është pushtues i ndyrë sado i pastër të duket!!
  me shqiptarin më lidh gjaku,me turkun plumbi,i tiji o timi!!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim