Tatimet ngrenë rrjetin me 150 spiunë, ja si do të provokojnë bizneset

November 3, 2015 12:29

Tatimet ngrenë rrjetin me 150 spiunë, ja si do të provokojnë bizneset

Strategjia kundër informalitetit parashikon detyra të posaçme për ata që të punësuar nga Tatimet do të jenë ‘spiunët’ që mes provokimit do të kapin gafil bizneset.

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka lëshuar në udhëzues të brendshëm me dy detyra në reja në shërbim të aksionit antiinformalitet, ku e para është rikontrolli dhe dyta ndërtimi i skemës funksionale të provokatorëve (spiunëve tatimore).

Në materialin e që Drejtoria e Tatimeve ka bërë gati tashmë, cilësohet se, provokatorët janë punonjës që do të jenë pjesë e “150” punonjësve që tashmë janë me kontratë pune në Tatime. Numrin e tyre dhe ndarjen nëpër qytete do ta bëjë DPT. Baza ligjore dhe shpërblimi i tyre janë të zgjidhura me VKM për “500” punonjësit me kontratë të përkohshme.

“Por, meqenëse provokatorët do të kryejnë shpenzime të tjera për të kryer detyrën, kompensimi i këtyre shpenzimeve do të bëhet duke bërë ndryshim ligjor. Ministria e Financave bashkë me ministren për Marrëdhëniet me Parlamentin, do të punojnë për kryerjen e ndryshimit ligjor” tuhet në materialin sekret të tatimeve që ka siguruar Monitor.

DPT duhet të sjellë propozimet për objektin e provokimit. Orientimi është për kuponin fiskal. Ministria e Financave sugjeron nëse ka hapësirë të bëhet edhe për biznesin e madh për faturën tatimore. Gjithashtu, objekt mund të jetë edhe afishimi i çmimit. DPT mund të ketë propozime të tjera.

“Për provokatorët ka rëndësi detajimi i mbylljes së skemës. Është e qartë deri tani që ata do të kryejnë raportim te aplikacioni “komisariati digjital” me një celular smart. Më pas çfarë do të ndodhë dhe si do të ndodhë? Si do të jetë bashkëpunimi i grupit punonjësit tatimor dhe potencialisht të krimit ekonomik? Si do të vërtetohet shkelja e ligjit nga subjekti i biznesit për të mos lënë vend për abuzim, kundërshti dhe padrejtësi? Kërkohet që të vendoset bashkëpunimi me drejtorinë e policisë së luftës kundër krimit ekonomik. Jo vetëm në rastin e konstatimit të shkeljes, por edhe të trajnimit të punonjësve. Duke qene një detyrë specifike mbi sjelljen, mënyrat dhe metodat e verifikimit jo të drejtpërdrejt të shkeljes së ligjit, pjesëmarrja e tyre në trajnim të punonjësve, së bashku me specialistë të DPT, është e domosdoshme” thuhet në dokumentin konfindencial.

Platforma e mësipërme mbetet e hapur për pasurim, korrigjim dhe saktësim. Këto duhen bërë sa më parë në mënyrë që operacionet në terren të fillojnë pa humbur kohë, sugjerohet në dokumentin në fjalë.

NEVOJAT PËR PERSONEL

Me qëllim të hyrjes në këtë fazë të luftës kundër informalitetit dhe evazionit, DPT duhet të jetë e pajisur me burimet e nevojshme njerëzore. Për këtë:
a) “500” po ofron drejt fundit. Së afërmi, mbushen tre muaj punësim i përkohshëm. Nëse DPT ka nevojë për t’i mbajtur për më tej, duhet të bëjë kërkesë në MF për të ndryshuar VKM përkatëse për zgjatje afati. Së dyti, zgjatja e afatit lidhet ngushtësisht me mbulimin e shpenzimeve financiare. Ministria e Financave (MF) nuk ka fonde. DPT duhet të konfirmojë nëse ka fonde në dispozicion për të mbuluar gjithë periudhën e zgjatur të vazhdimit të kontratës me këtë grup punonjësish.

 1. b) DPT duhet të punësojë 150 punonjës të rinj. Nga pikëpamja ligjore, ata janë të mbuluar nga VKM për “500”. Nga pikëpamja financiare, do të vazhdohet të mbulohet nga fondi MF që ishte i destinuar për “500”, por që është përdorur për më pak.
  c) “150” duhen ndarë sa për nevoja të rikontrollit dhe sa për nevoja të provokatorëve. Kjo ndarje të bëhet në bazë të gjykimit të DPT si njohëse e drejtpërdrejt e nevojave./Monitor/

 

November 3, 2015 12:29
Komento

3 Komente

 1. hajdari November 3, 14:15

  Te paguhet per spiun
  S’ka nevoje nje shqiptar
  Gjithmone kemi aplikuar
  Spiunimin vullnetar

  Reply to this comment
 2. Lili November 3, 16:02

  Po per ato qe Kane 45 e ma shume appartamente ,e nuk pagajne asgje ,asnje taxe ,do kete punojnes te Shteti qe kontrolojne si u bene ato pare,sa évasion fiskal e etj etj?
  Biznesi bile mundohet me prodhur dicka Kurse ,keto agallare me prôna asgje!

  Reply to this comment
 3. info analitike November 3, 21:03

  Vertitu vertitu edhe bijte u kthehen zanatit te eterve.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*