Të bësh qasje mes Skenderbeut dhe E.Hoxhës është e pakta injorancë

September 7, 2017 10:27

Të bësh qasje mes Skenderbeut dhe E.Hoxhës është e pakta injorancë

I nderuar z.Thano

Jam nje lexues shume i regullt i gazetes suaj, qe ne numrin e saj te pare. Jo vetem qe kenaqem dhe marr nje informacion real dhe objektiv, mbi gjithshka qe ju shkruani ne te, por sidomos, mbushem me optimizem dhe pozitivitet per shkrimet e analisteve tuaj te nderuar, sidomos zoterinjeve  Viktor Malaj dhe Bedri Islami, Moikom Zeqo etj. Keta opinioniste, shkruajne me nje shqipe te paster dhe zyrtare, por sidomos dy te paret shume te drejdperdrejte, larg frazeologjive te komplikuara dhe sidomos pa fjale te huaja jo domosdoshmerisht te tilla, kur egzistojne fjalet ne shqipen tone.

Nese me lejoni, me dashamiresi dua te shpreh disa mendime ne lidhje me shkrimet tuaj sidomos ato ne “opinion”. Konkretisht: Ne shkrimin me titull “Mes idhujtareve dhe ikonothyesave”, autor Ardian Vehbiu, une kam disa verejtje konkrete :

1-Ne kete shkrim, autori qe eshte nje njeri i letrave dhe gjuhesise (mesa di), ka perdorur shume fjale te huaja jo domosdoshmerisht te tilla. Ne nje kohe kur kerkohet qe njerezit e letrave dhe mediave te shkruara dhe ato te tjera, te pastrojne gjuhen shqipe nga fjalet e huaja, ky autor ka perdorur rreth 22 fjale te huaja dhe sidomos terma, te cilat nese shkruhen si te tilla, te pakten duhet te spiegon per lexuesin e gjere me formim jo detyrimisht profesional dhe intektual. Gazetat ditore, duke qene te tille, duhet te perdorin nje gjuhe te thjeshte, sa me shqipe dhe sidomos te kuptueshme per lexuesin e thjeshte. Se ne te kunder, shkrimet dhe opinionet e nivele te larta shkencore, do te duheshin te botoheshin ne organet e tyre te specializuar. Duke qene te tilla, ato e lodhin dhe e merzitin lexuesin. Nje gje te tille nuk e them per z. Malaj dhe Islami. Ata jane te kuptueshem si nje gjuhe ashtu edhe ne ide. Une e kuptoj se çdo fushe ka edhe terminologjine e saj, por perdorimi pa kriter mase e tyre, shperfytyron gjuhen tone shqipe dhe ne fund edhe i humbet idete dhe qellimin qe synon autori. Ja cilat jane  fjalet e huaja qe ka perdorur ky autor ne kete shkrim :

I pasublimuar, idolatria, imazhi (6 here rradhazi !!), arketip, narrative, fiction, metonimik, referentin, arketip (2 here), skripte, kontaminon, racionalitet (2 here), redivivus, simptomat, sinekdoke (3 here), literalisht, ikonoklasti (2 here), veleitare, ekuester, antemural, sinergji, kanon.

2-Nje aspekt tjeter qe dua te sugjeroj, ka te beje edhe me menyren dhe qartesine e transmetimit te ideve dhe pozicionit te autorit te shkrimit, i cili reket te percjell tek lexuesi. Mendoj dhe ky eshte mendimi im personal, idete e autorit jane sa konfuze aq edhe te paqarta dhe dykuptimeshe. Mendoj se nuk mban nje qendrim te prere mes idhujtarise dhe ikonoklastise. Lexuesi, mendoj se per gjithe keto histeri qe po behen sot ne medie, ne lidhje me figuren e Skenderbeut, origjinen e shqiptareve dhe çeshtje te tjera me karakter kombetar, kerkohet nje mendim i prere edhe prej ketij shkrimi dhe ketij autori. Mendoj se ai eshte i dyzuar, ne lidhje me qendrimin e tij te prere ndaj figures se Heroit tone Kombetar – Skenderbeut. Te jem i sakte dhe konkret :

Autori shkruan se: “…Simptoma te kesaj semundje te kultures dhe te identitetit, i gjejme edhe ne qendrimin tone ndaj atyre qe kemi zgjedhur per “heronj kombetare”.

Une personalisht mendoj se , kete semundje nuk e ka populli, por e kane disa te ashtuquajtur opinioniste, filosofe apo diçka te tilla. Ne Heroin Kombetar nuk e shkruajme (ne fakt autori keshtu e mendon) duke e futur ne thojza si autori yne, por e shkruajme me krenari me germa te medha te ndritura. Ne i kemi zgjedhur heronjte kombetare, jo gjate perçartjeve te etheve te ketyre semundjeve, por me bindje te plote si figura te ndritura te Atdheut dhe Popullit tone. Heronjte nuk besohen si te tille gjate gjendjes komatoze te te semureve, por me ndergjegje te plote ne momentet me heroike te jetes dhe vepres se tyre. Besoj se, nuk ka qene ne gjendje semundjeje nje popull i tere qe per rreth 450 vjet, pranoi dhe nderoi ne kujtesen e tij historike, Skenderbeun si Hero Kombetar. Autori le ta quj po te doje kete figure si idol, idhudh apo ikone. Mbare populli shqiptar e quan Hero Kombetar.

Autori shkruan gjithashtu se : “…Ne rregjimet totalitare, idhujtaria si pjese e fese civile, eshte simptome kryesore e kultit te individit, …..qasjen ndaj figurave te se shkuares, rregjimi totalitar i ka pranuar si pjese e kanonit historik  dhe i shfrytezon per qellimet e veta”.

Edhe per keto argumentime konfuze dhe antishkencore mendoj se :

Autori nuk ka asnje te drejte dhe arsye qe te ngateroje me qellim, kultin e individit te sistemit te kaluar, me adhurimin (une nuk dua te perdor termin idhull), qe populli yne ka per figuren e Skenderbeut.

Kulti i individit, si term dhe filosofi lindi ne shekullin e XX, dhe ska aspak lidhje me adhurimin e bemave dhe trimerive te Heroit Kombetar – Skenderbeut. Koncepti mbi kultin e individit, ka lindur pas L.II.B. ne ish shtetet socialiste. Mendoj se te barazosh figuren e nje strategu ushtarak dhe udheheqesi mbarepopullor si Skenderbeu, me rolin e sekretareve te pare te KQ te partive komuniste, ashte sa absurd edhe budallallek me brire. Te barazosh rolin udheheqes, drejtues dhe bashkues te Skenderbeut, me sekretaret e PK eshte veç absurdit, edhe nje qellim keqdashes dhe denigrues ndaj figures se tij. Jo ! Skenderbeu nuk kish kult te tij, se ai drejtoi ne menyre kolektive, sebashku me te zgjedhurit e Kuvendit te Lezhes, me shtabin e tij luftarak ku merrnin pjese princat dhe komandantet me te mire qe kishin arberoret ne shek. XV.

Une mendoj se autori nuk ka nevoje te perdore termin “fe civile”. kur fare mire mund te perdoret termi kujtesa historike e popullit. Kete term nuk e njeh literatura jone. Une nuk di  (qofsha une gabuar), qe besimet fetare tona si myslimane, orthodokse, katolike apo bektashie, te predikojne ne sherbesat e tyre fetare, per figuren e ndritur te Skenderbeut. Por, nderimin deri ne adhurim ndaj figures se tij, e ka mbajtur populli ne shpirt, ne mendje, ne kujtese dhe e ka percjelle ate si te tille gjate brezave. S  i te tille, ai e ka mekuar dashurine per Skenderbeun, qysh ne djepin e femijes, duke i kenduar atij ninulla dhe kenge te ndryshme.

Nuk jam gjithashtu dakort me autorin, i cili arsyeton ne menyre te gabuar (per te mos thene tinzare), se rregjimi i kaluar totalitar e ka shfrytezuar per qellimet e veta figuren e Skenderbeut. Po te ishte e vertete kjo gje, athere une e pyes autorin : ç’qellim kishin Rilindasit tane te nderuar, qe e ringjallen figuren e tij me te gjitha dimensionet ? Per interesat e tyre? JO ! Ata me kete ringjaljje te kujteses kombetare, kishin si qellim qe te ngrinin popullin me arme ne dore ashtu si dikur Skenderbeu, per te shporur pushtuesin osman prej trojeve te veta.

Perveç kesaj, te thuash se Skenderbeu karakterizohesh nga kulti i individit, athere duhet te pranojme se kete kult nuk ja kemi vene ne (populli shqiptar), por Papa i Vatikanit i cili e quajti “Atlet i Krishterimit”.  Dihet se atletet nuk kane kulte, por aftesi te larta fizike dhe luftarake. Eshte per kete arsye, qe mbare historiografia boterore e nje Skenderbeun si stratek luftarak, udheheqes popullor dhe hero kombetar. Jo me kot, literatura boterore mbi figurat e ndritura te strategeve ushtarak, e rreshton Skenderbeun mbas  Hanibalit, Aleksandrit te Madh dhe Napolon Bonapartit.

Autori shkruan se : “Nese Gjergj Kastriotin e “lumnuan” me rastin e 500-vjetorit te lindjes, kjo u be edhe per ta paraqitur pastaj Enver Hoxhen, si nje Skenderbe “redivivus”.

Te besh nje qasje te barabarte, mes figures se Skenderbeut dhe E.Hoxhes eshte e pakta injorance, por me shume keqdashje dhe koncept antikombetar.  Shumica e popujve te Europes, por sidomos popujt e Ballkanit kane heronjte e tyre kombetar. A mos valle kujtimi i veprave te tyre, ka lartesuar lideret e tyre te pas L.II.B. !? Sigurisht qe jo. Edhe Mbreti Zog I, e ka kujtuar dhe vleresuar figuren e Skenderbeut, athere edhe ai e ka bere kete me qellimin e barazimit te figures se tij me Skenderbeun ? Sigurisht qe jo.

Mendoj se edhe disa fraza qe perdor autori, jo vetem qe jane teper te ngarkuara me terminologji, por me teper ato jane te paqarta se çfare duan te thone. Te kemi parasysh edhe lexuesin e zakonshem te kesaj gazete ditore. Keshtu ja si shprehet realisht autori :”Nje statuje hyn ne mardhenie metonimike me referentin e vet, te pakten brenda estetikes konvencionale te kombetarizimit si fe civile “. A nuk ka gjuha shqipe, mjete me te qarta shprehese se ne kete forme ?! Mire se si e kuptoj une si individ kete shprehje, po pyes : a e kupton lexuesi i thjeshte se çfare do te thote autor,i me kete shprehje konglomerat termash tekniko-letrare ?! Besoj se jo.

– Per mua, edhe shprehja tjeter : “Krejt e pafajshme ne vetvete, sinekdoka nis te nxjerre dhembet sapo meret literalisht; dhe nga vegel ligjerimore shendrohet ne nje alibi per transferim atributesh”, eshte konfuze, e paqarte dhe terminologjikisht e veshtire. Une nuk e kuptoj se çfare do te thote, por nese ai ka nje mendim, a nuk mund ta shprehi ate me qarte dhe me sakte ne gjuhen e vertete shqipe ?!.

3-Gjithashtu nje sugjerim te fundit, kam edhe per te madhin Moikom Zeqo. E adhuroj dhe e vleresoj shume per kulturen e gjere te tij, per modestine dhe kurajen e tij qytetare dhe shkencore. Shkrimet e tij jane te nje niveli te larte shkencor. Por, dhe kete dua te ve ne dukje, shkrimet e tij jane teper te ngarkuara me koncepte dhe argumente te shume fushave njeherazi. Keshtu konkretisht, ne disa prej shkrimeve te tij te fundit, ai gersheton njeherazi elemente dhe dije mbi historine, arkeologjine, muzikologjine, mitologjine, letersite etj. Do ishte me mire (dhe ky eshte mendimi im persona qe edhe mund te jete i gabuar), se do ishte ne te mire te lexuesave, qe shkrimet te trajtonin thjeshte nje linje te vetme. Keto do i benin shkrimet e te nderuarit Moikom, me te thjeshta dhe me te qarta per tu kuptuar nga nje kategori njerezish, qe nuk kane njohurite e plota dhe formimin e duhur intelektual.

Per te gjitha sa shpreha, ja sa mendimet e mia personale por edhe te shume miqeve dhe shokeve te mi, te cilet e ndjekin me shume interes gazeten tuaj Dita. Le te jete kjo gazete, gjithmone e bardhe si dita me drite, pa re dhe mjegullime.

Me shume respekt

Kujtim Tamo (Dr. Shk.)

September 7, 2017 10:27
Komento

30 Komente

 1. vera e nxehte September 7, 11:14

  Nje shkrim qe paraqet nje mendim origjinal dhe te paanshem. E lexova me shume deshire dhe e kuptova se shume shqiptare vuajne nga keto gjera qe sillen verdalle ne shkrimet tona qofte edhe nga njerez me kulture te gjere, por qe ne fund nxjerrin se, brenda mendjes se tyre kane boshlleqe shpirterore per ta paraqitur realitetin ashtu si eshte. Boshlleku shpirteror eshte mekat dhe çeshtje karakteri qe konklyzioni im, qofte dhe i gabuar por ne vetevete kam bindje nga ato qe kane ndodhe dhe ndodhin, eshte se karakteri i njeriut eshte i lindur; mund te perpunohet por ne thelb ngelet ai qe ka ardhe ne kete bote, duke i tjerrur çeshtjet ne linjat qe i interesojne atij. Ndaj ndodh keshtu me shume njerez ndoshta te ditur apo intelektuale te ketij vendi. Nuk e kane ne shpirt te paraqesin realitetin se dhe vete nuk jane reale. Une nuk e njoh fare Kujtim Tamo, por ai vjen me kete shkrim ketu fare i sinqerte (sikur te kishim shume si ky!) dhe me argumenta te pakundershtueshme ne logjike, pa kushdo mund te thote çfare te doje. E pershendes kete njeri dhe i uroj gjithe te mirat qe te kontriuboje me shkrime te tilla se na ngjall optimizem se gjerat mund te behen me mire.

  Reply to this comment
  • fredi September 8, 01:13

   Ne se ky zotnia deshiron qe gazeta te lexohet vetem nga njerez me nje formim arsimor e intelektual te kufizuar, ka te drejte, megjithate une, shkrimet e prof. Moikomit do t’i lexoj neper revistat e specializuara.

   Reply to this comment
  • Raimond vlonjati September 8, 04:25

   Ky autori i shkrimit e ka gabim, vetem mendimin e tij per Enverin

   Pavaresisht kultit te individit ,Enveri vete e luftonte te pakten me fjale kete kult

   Por ne fund te fundit nuk ka pse te merremi me kete lloj frazeologjie , te kultit apo jo,
   Sepse cdo njeri me punen e tij te jashtezakonshme ne favor te popullit te tij dhe ne lufte me armiqtee popullit te tij
   krijon njefare Holizmi , sic do quante filozofi gjerman Bop, dmth krijon njefare shenjterimi nga populli qe e rethon

   Te dy keto figura kombetare ishin heronj ne kohen e tyre

   Dhe c’do te thote Hero ?
   Heronjte ne pergjithesi jane ata qe perfaqsojne popujt e vegjel,dhe qe marrin guximin te Luftojne kunder padrejtesive te fuqive te medha

   Dmth ta shprehim me thjeshte: Hero quhet nje individ me fuqi fizike te vogel, por qe del e lufton kunder dikujt qe esht me i madh se ai , dhe e perballon ate me …trimeri, Dhe ky perballim quhet heroizem

   Dhe ne kete heroizem , i vogel vdes duke luftuar kunder te madhit , dhe merr menjehre titullin hero

   Por Heronjte tane Skenderbeu dhe Enveri luftuan ne epokat e tyre kunder te medhenjeve te Botes se asaj kohe , dhe ….fituan

   Pra heronjte tane jane te vecante, jane njelloj si heronjt biblik.,sic ishte psh Davidi i vogel qe luftoi e fitoi kunder Goliathit gjigand

   Skenderbeu ishte nje Hero i jashtezakonshem i kohes se tij dhe fitoi kunder Perandorise se te Keqes, qe ishte perandoria Turke
   Por ne te njejten kohe Skenderbeu e kercenoi edhe Papen , i cili e genjeu Skenderbeun dhe nuk i dha ushtare per te krijuar nje front unik kunder Osmaneve
   Biles kur u nda nga Papa me duar bosh, Skenderbeu tha :..Do doja qe pasi te mbaroja luften kunder turkut, te filloja nje tjeter kunder Vatikanit …

   Pra ketu del se Skenderbeu ishte patriot i vendit te tij, i etnise se tij jo i fese se tij

   Po ashtu edhe Enveri, ne Kohen e tij ishte heroik, sepse ai u ngrit i vetem kunder Bashkimit sovjetik dhe u tregua super heroik ne shume perplasje direkte me superfuqite

   Enveri ne fillim i theu hundet Amerikes dhe Britanise ne menyre brilante ne Konferencen e Parisit ne 1946 , kur ju tha fjalet monumentale :
   …Nuk kam ardhur ketu te jap llogari, por kam ardhur te kerkoje llogari …etj etj
   Dhe ata e mbyllen gojen

   Po ashtu ne Kremlin ne Moske , Enveri u tregua i jashtezakonshem –Ai nuk ishte nje lake,ai ishte nje tip heroik qe nuk pyeste pse tjetri ishte i fuqishem

   Dhe Enveri heroizmin e tij ashtu si Gjergj Kastrioit, ua trasmetoi popullit tone, ushtareve tane, ne Bazen e Vlores ku u perballen direkt me ushtaret ruse
   dhe , ne malet e Gramozit kur ushtaret tane ne gusht te 1949 ,perballuan me heroizem Ushtrine greke te udhehequr nga oficeret Britanike dhe ne armatime Amerikane

   Koha e Enverit ka qene nje kohe heroike , per te gjithe ata qe kane jetuar ne ato vite te komunizmit
   dhe meqense Themelet e Heroizmit shqiptar i vendosi Skenderbeu jone,
   ajo kohe e Enverit ishte tamam Kohe Heroike, , kohe Skenderbejane

   Sepse ashtu si Skenderbeu me nje ushtri te vogel i bente balle hordhive islamike qe vinin nga Azia e vogel

   Ashtu edhe Enveri me nje popull te vogel ju bente balle agresionit te te gjithe botes , , shantazheve te tyre, , lufterave te tyre, desanteve te tyre qe dergoheshin nga Amerika, Anglia, Jugosllavia, Greiqa, edhe Italia

   Tani jane hapur dokumentet amerikane per Luften e viti1949 kunder grekut , i keni ne Wikipedia

   Amerikanet thone se kur anglezet na thane te bashkoheshim te rrezonim Enverin ne Shqiperi u cuditem kur pame se ne ate aksion ishin jo vetem Britania , Greqia, dhe Jugosllavia , por edhe Italia kerkonte te merte bregdetin Shqiptar

   Amerikanet ne fillim nuk pranuan, por britaniket kishin 1 vit qe kembngulnin per te filluar luften kunder ShQIPERISE

   Me ne fund Amerikanet pranuan te mernin pjese ne lufte dhe te organizonin bandat e desanteve por edhe ti jepnin arme ushtrise greke

   Dukej se Shqiperia nuk e kishte te gjate , menduan amerikanet

   Por pastaj pane se ushtria shqiptare rezistoi , dhe ne te njejten kohe Sigurimi i shtetit shqitpar i eliminoi te gjitha bandat e derguara nga AMERIKANET, BRITANIKET, JUGOSLLAVET dhe Italianet

   Ishte nje lukuni e ujqerve per te shqyer popullin shqiptar, por Enveri dhe njerezit e tij me gjenialitetin e tij i theu ata

   Po ashtu ne te njejten menyre Enveri diskretitoi jugosllavet dhe sovjetiket

   E keni pare ne video fjalimin energjik dhe plot zjarr te Enver Hoxhes ne bazen e Vlores , mbi nendetset shqiptare pasi ishin prishur maredhenjet me sovjetiket
   Aty ai rrezatonte me te vertet heroizem Skenderbejan , dhe
   i gjithe populli ishte i manjetizuar pas tij dhe heroizmit te tij
   Ato ishin kohe te komuniste, por ishin edhe kohe heroike qe ishin perjetuar vetem ne kohen e Skenderbeut, ku nje popull i tere vihej pas udheheqesit te tij , per te mbrojtur vendin e tij , si nje turp i vetem …..

   Dhe per nga veprat dhe armiqte qe kishin perballe Skenderbeu dhe Enveri jane shume te ngjashem , jane tamam si dy koka shqiponje , te para-thena ne flamurin tone ….

   Dhe ne fund doja ti thosha ketij artikullshkruesit se duhet te lexoje Enciklopedina Britanike qe esht liber referimi me serioz , ne boten moderne per cdo personalitet apo ngjarje boterore

   Dhe per Enverin Enciklopedia Britanike thote keto fjale :…Enver Hoxha e mori Shqiperine nga nje gjysem-relike te feudalizmit Otoman dhe e ktheu ne nje vend modern Industrial-Agrar …’..Pike !!!

   Keto fjale te Enciklopedise numer 1 te Botes moderne , nuk kane nevoje per komentet tuaj dhe as per vleresimin tuaj, se ju jeni shume, shume te veckel menderisht ti beni oponence apo vleresim asaj

   Ju vetem keni per detyre dhe jeni te detyruar moralisht , ta pranoni kete perkufizim te Enciklopedise qe shpreh madheshtine Homerike te Enver Hoxhes per kapercimin epokal qe i beri shoqerise shqiptare …..

   Dhe mos zini ne goje viktimat e Komunizmit , sepse ato ishin cmimi qe ne paguanim per progresin epokal qe po benim ‘
   NE KETE BOTE NUK KA AZGJE PA CMIM, dhe ai cmim ju ra atyre,
   qe u vrane e u denuan dhe qe ishin njerezit tane ,

   Dhe si te thuash ata ishin tamam ata qe u flijuan per te ndertuar kalane e Rozafatit te Shqiperise moderne ….

   Absolutisht Skenderbeu dhe Enveri jane shume te ngjashem me njeri tjetrin ..
   Koha qe kalon i perafron ata edhe me shume me njeri tjetrin

   Reply to this comment
   • Vlonjati September 8, 10:11

    Komplimente per kete koment Rajmond Vlonjati,nje analize perfekte dhe realiste.Per fat te keq sot lukunia e tradhetareve te kombit jane turrur per te zhbere historine vertet te lavdishme te Shqiperise.

    Reply to this comment
   • Mollosi September 8, 15:45

    Skenderbeu zhvilloi 24 beteja kunder osmaneve dhe te gjitha i fitoi. Enveri nuk luftoi kunder amerikaneve dhe as kunder sovjeteve. Po te na sulmonin ata, veshtire se do te benim gje.

    Reply to this comment
  • floriri i Bençes September 9, 10:37

   Midis vepres te Gjergj Kastriotit dhe asaj te Enverit, ekzistojne disa pika te perbashketa por edhe disa te ndryshme. E perbashket eshte qellimi i tyre, qe te dy punuan per kombin shqiptar, i pari, me aq sa dime, i pakondicionuar nga besimi fetar apo ndonje tip ideologjie, i dyti i kondicionuar nga ideologjia e kohes.
   Po eshte nje tjeter element i rendesishem, te cilin te gjithe analistet, ose nuk u ka shkuar mendja ose nuk kane dashur ta permendin. Sipas mendimit tim modest, ky element eshte edhe me i rendesishmi kur analizohen keto dy figura.
   – Skenderbeu kishte gjithe mbeshtetjen e perendimit por edhe te fqinjeve, i vetmi armik perbell tij ishte tabori osman.
   Nuk mund te themi te njejten gje per Enverin, ai i kishte te gjithe kunder, Serbet (e disa e akuzojne si kelysh te serbit) e Greket te paret, e pastaj me rradhe Italia, Anglia, Franca, Amerika etj.

   Reply to this comment
   • Nero September 10, 05:37

    Me vjen keq te them or mil se as Gjergj Kastrioti nuk kishte mbeshtetje nga askush. Ai luftoi i vetem, se edhe princat e tij nuk e mbeshteten 100%. Sa per te huajt, i paten te tera fjale se edhe ata e lane ne balte kur duhet ta mbeshtetnin te pakten me para.
    Kastrioti i shkoi ne ndihme Ferdinandit te napolit por askush nuk i erdhi atij ne ndihme. Ai e beri luften krejtesisht i vetem. E vetmja ndihme ishte gjenia e tij, dashuria e tij per atedheun, dhe populli qe iu pergjigj thirrjes se tij se pa tek ay mbrojtein e tij.

    Sa per kete shkrim, jam 100 % me autorin ne lidhje me perdorimin e fjaleve te huaja pa vend. Nje njeri qe e mban veten si njohes se gjuhes shqipe si ardian vehbiu duhte te jete ai qe duhet ta luftoje huazimin dhe perdorimin e fjaleve te huaja.

    Fjalet e huaja nuk duhet te hiqen per te thjeshtezuar shrimet, por per te mbajtur shqipen tone te bukur te paster per femijet tane nga huazime qe te bejne per te vjelle sidomos kur ka fjale shqipe per tu perdorur ne vend te tyre.

    Edhe DITA duhet te jete me e kujdeseshme kur lejon disa fjale te perdoren sidomos ne perkthime si fjala:
    Surprizon e te tjera( e kam bere verejtje disa here)

    Kemi fjalen e bukur befason, nga na doli fjala suprizon qe po behet e zakoneshme ne gjuhen e perditeshme?

    100 ushtare nuk quhet ndihme!

    Reply to this comment
 2. demo September 7, 11:17

  Me lejo te falenderoj z.Kujtim Tamo per shqetesimet konkrete;per trajtimet e sakta dhene ne detaje te problemeve.Neqoftese,studiuesit (qe i mbajme me te miret)e shkruajne shqipen si sallate ruse,me te gjitha barbarizmat e mundshme,mendo si shkruajne rishtaret qe duan te evidentohen.Kam pasur fatin e madh te ulem ne nje tavoline me prof.Mahir Domin dhe te shkembej dy fjale.Megjithese ishte shume i ditur,fliste nje elbasanishte te paster;megjithese dinte gjuhe te huaja(do te thoja shume me mire se keta pordhacet),nuk ngaterrohej t`i huazonte ne ligjeraten e tij.Gjuha shqipe i ka te gjitha mjete shprehese,keta nuk i le NGASJA,per te treguar se jane me te ditur se c`jane.Megjithese 70 vjecari Sali Berisha nuk ishte adoleshent,megjithese kishte nje shpure perkthyesish me vete,dreqi nuk e permbante dot te fliste anglisht ne parlamentin evropian dhe te behej gazi i botes.

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 September 7, 14:47

   “Gjuha shqipe i ka te gjitha mjete shprehese,keta nuk i le NGASJA,per te treguar se jane me te ditur se c`jane.”
   dem ke plotësisht të drejtë!!
   shqipja jo vetëm që ka gjithë mjetet shprehëse,si thua ti,ajo si dhe çdo gjuhë tjetër ka mjetet për të krijuar fjalë të reja!!
   si krijohet një fjalë në anglisht,si është krijuar në gjermanisht,frëngjisht a italisht dhe përdoret si fjalë e re në shqip,ashtu mund të përkëthehet ose krijohet në shqip!!
   këtë mund ta bëjmë nëse do ti bindim gjuhëtarët tanë ti krijojnë ose përkëthejnë fjalët e reja!
   këtë mund ta bëjmë nëse ne do ti përdorim këto fjalë të reja!
   këtë mund ta bëjmë nëse nuk do të lejonim të tjerët të përdorin fjalë të huaja të pa nevojshme!!
   “keta nuk i le NGASJA,per te treguar se jane me te ditur se c`jane.”jo më të zgjuar se ç’janë,por sa budallenj janë!!
   sa për berishën,lëre mos e ngacmo!!është tharë deri diku!!lere se qelb!!

   Reply to this comment
  • anticensurë25642654 September 7, 15:00

   “Nese Gjergj Kastriotin e “lumnuan” me rastin e 500-vjetorit te lindjes, kjo u be edhe per ta paraqitur pastaj Enver Hoxhen, si nje Skenderbe “redivivus”.
   gjuha dridhet si të duash!!
   unë them shpesh budallalla është ai që kujotn se të tjerët janë të tillë!!
   shkaqe për të ngritur ose ulur enverin gjen sa të duash,kap një moment në jetën e tij interpretoje sipas thënjes së jozef fushesë,gjej një publik që e pret një gjë të tillë dhe puna është e mbaruar!!
   këtë është përpjekur të bëjë dhe adrian vehbiu!!me a pa dashje nuk e di!por e ka bërë!!
   fondamentalistët fetarë bëjnë pothuajse të njëjtën gjë duke thënë se teoria evolucioniste e darvinit është e gabuar sepse hitleri e përdori për qëllimet e tij!!
   edhe nëse enveri e ka bërë për përfitimin e tij,e marrim si të padiskutueshëme këtë “teori”të vehbiut,prap ne na leverdis si komb!!sepse megjithëse është përpjekur të ngrejë veten ka ringritur për herë të dytë,pas rilindasve,në një shkallë më të lartë,e ka ligjëruar në shkallë shtetërore!!
   unë deri më sot nuk e kam kuptuar vehbiun!kuptoj deri diku nastron tonë kombëtar për sëmundjen që ka ndaj enverit!ku çdo kush që ai mendon se ka lidhje me enverin dhe flet për skënderbe e naim frashër e mic sokol,ai vjell vrerin anti enverian,duke sulmuar dhe ata personalitete e heron kombëtarë që kanë vdekur para se të lindte enveri!!
   vehbiu me kulturën që ka duhej të ishte shumë shumë më objektiv nga sa është!!në disa drejtime ai është tmerrësisht subjektiv!!

   Reply to this comment
 3. Juglindori nga Korça September 7, 11:50

  Te lumte PENA , prof. Kujtim Tamo ! Sa e sa here , na kane shkuar ne mendje keto verrejtje qe beni ju , i nderuar PROFESOR . Mendoj qe , edhe vete Ardian Vehbiu , duhet te bjere dakord me Ju .

  Reply to this comment
  • Kujtim Tamo September 9, 11:52

   Faleminderit per mirekuptimin tuaj. Ju me nje fjale i keni thene te tera, kurse shume komentues kane bere nje histori te tyre. Pune e tyre. Thelbi i kunder-shkrimit tim ndaj z. Vebiu, eshte vetem e vetem mbrojtja e figures se Heroit tone Kombetar – Skenderbe. Cdo aluzion tjeter politik a ideologjik eshte i kote dhe i pa vend. Respekte per ty !

   Reply to this comment
 4. Vlora 9 September 7, 14:19

  Historia e heronjeve ne bote nuk lind dhe as perfundon ne nje kohe te caktuar , Ne momente te caktuara te historise ajo, historia, theret heronjte e vet.Skenderbeu ishte heroi shqiptar i epokes se vet . Enver hoxha eshte heroi kombetar i shqiperise ne epoken e tij.Argumenti qe perdor autori duke shkruar se Skendebeu nuk kishte kult se drejtoi ne menyre kolektive eshte pere te qeshur

  Reply to this comment
 5. 1 unknow solder September 7, 15:07

  I nderuar Kujtim Tamo
  .
  Ky artikull i juaj ka anen e ndritur por dhe ate te erret sterre…
  .
  eshte mire te merreni me zanatin tuaj zoologjine ku per shembull nje artikull i juaji
  :Studimi: “Qeni i Tërbaçit, një racë
  autoktone shqiptare” ishte shume i mire
  ..
  Le te merremi me te zezen tuaj ne kete artikull:
  .
  Fillimisht le te prezentohem qe kam qene nje antienverist (si ideologji jo si shtet & dinjitet).
  Sa here qe dilja nga shtepia ne vitet 60-80 im ate me perseriste ” mos fol me shoket cfare thua ne shtepi…dhe e dyta kur u rrezua monemunti Enverit ne menyre qesharake..sot e mbajne akoma si trimeri..nje mik imi me kerkoi interviste si antienverist por une nuk pranova dhe i thashe:
  20 SHKURTI 1991 ESHTE RREZIMI I NJE COPE BRONXI….DHE KTHIMI I ENVERIT NE LEGJENDE NGA ARMIQTE E TIJ BRENDA DHE JASHTE.
  .***
  Sot eshte e parakoheshme te diskutojme vleren e enver hoxhes..kjo do jete lluks per gjeneratat qe do vijne.
  ***
  Por tre piketat me te medha dhe kryesore deri tani enver hoxha i ka te njejta me Gjergj Kastriotin
  .
  e para:
  .
  e mbajti vendin sovran dhe e mbrojti me ushtri te pakten nga 1961-1991 pra 30 vjet 5 vjet me shume se gjergji
  .
  e dyta:
  luftoi dhe fitoi i vetem mbi superfuqite e kohes..
  ..
  e treta
  pas vdekjes se tyre armiqte e tyre u treguan kanibale

  ========

  Kishte nje fare sensi deri nga 1996-1997 te shaje enverin.Sepse sot problemi nr-1 eshte denimi i monstres berishe,Pra mos denimi i kriminelit berishoviq dhe nderimi qe i behet tradhetarit ahmet zogolli automatikisht eshte nderimi qe i bejne sot enverhoxhes

  Ne fakt enveristet nuk perbejne me shume se 0,1 e te popullsise dhe jane jo vetem absolutisht te parrezikshem por dhe jane te mjere..jane per meshire
  Kurse populli i thjeshte qe po provon THIKEN DERI NE KOCKE ne financa dhe moral perbejne mbi 80 perqind te popullsise…Pse te ndegjojme keto pordhe te paguara te ASS-it…..pse nuk behet referendum dhe do jem i pari qe do ti kerkoj falje syzekavanozit nqe del nen 70% ne favor te xhaxhit.
  Tre jane kategorite te cilat po bejne terrorizem mediatik dhe qe nuk kane te drejte te zene ne goje Enver Hoxhen
  _-Asnje lloj qytetari amerikan qe nga presidenti dhe deri te pastruesi me I thjeshte nuk kane te drejte te denigrojne Enver Hoxhen se ishte Anglia &Amerika qe pruri ne pushtet ne 1944 dhe me vone Curcilli me Ruzveltin na shiti te Stalini dhe Tito-Rankoviqi…..Dhe nqs Enveri paska qene kaq I tmerrshem pse nuk na cliruan keta miq per fiq
  -Asnje lloj turbo komunisti te tipit Kadare-Berisha-Stefani dhe cdo lloj hajvani nuk kane te drejte morale ta shajne Enverhoxhen se jo vetem nuk jane te besueshem por eshte veprim kanibal nga nje boleferkues I tij te behet ne nekrofage per cerek shekulli…jane kthyer ne Drakula
  -Asnje lloj ish fashisti,ish zogisti,ish diversanti te tipt xhaferrdeva apo hamit matjani qe ne vend te dorezoheshin ne gjyq per krime lufte u aktivizuan ne akte terroriste…Ne kete maskarade futen dhe ato ARMIQ KLLASE si pellumb kulla andrea stefani sali berisha…vazhdon lista me mijra qe ai xhaxhi I mbajti ne pellmbe te dores….Pa harruar ketu dhe ish te perndjekur qe u bene Spiuna te shokeve te tyre si Kasaruho apo artan hoxha ai presidenti 12 oresh…
  Te gjithe keto ndyresira qe permenda me lart pra kane konflikt interesi pasi jane pale kundershtare
  Pra ndiqni albitrin e Enverit::
  Indro Montaneli = analisti me i mire italian per te gjitha kohrat me prirje fashiste qe kishte nje antipati te madhe per Enver Hoxhen dhe e quante Tiran..por me nje egzatesi te cuditeshme pranonte dhe keto merita te tij qe duhet te quhen
  20 POSTULATET E MONTANELIT PER EHOXHEN:
  1-burri i shtetit më jetëgjatë dhe serioz përsa i përket ushtrimit të pushteti
  2-e fitoi pushtetin si partizan ,cliroi shqiperine pa ndihmen e huaj
  3- e bëri Shqipërinë të papenetrueshme prej askujt, përfshirë SHBA-të.
  4-ishte edhe një situatë që i justifikonte persekutimet si gjithe bota
  5-Shqiperia pas 1945 ishte tokë e lakmuar për pushtim. Greqia e mbështetur nga Perëndimi donte Epirin.
  6-Jugosllavia e mbrojtur nga Stalini, që atëherë kishte një dobësi për Titon, kërkonte Shkodrën dhe gjithë veriun.
  7-Hoxha nuk kishte në anën e tij askënd kur u paraqit në Konferencën e Paqes. Nuk kishte asgjë tjetër, veçse kurajës
  8-Denimet e para i bëri vetëm me mbarimin e luftës, por i bëri në emër të Shqipërisë dhe jo në emër të komunizmit
  9-në emër të Shqipërisë foli edhe në Konferencën e Parisit duke zbuluar mes të tjerash një nuhatje prej politikani race.
  10-Iu afrua Stalinit për t’u mbrojtur nga Tito që e kishte në kufi.
  11-Hoxha ka ditur të bëjë të funksionojë edhe vetë komunizmin. Dhe kjo duhet besuar.
  12-nuk kishte dobësitë dhe salltanetet e Causheskut apo Kim II Sungut
  13-në publik shfaqej rrallë
  14-ishte e vetmja xhaketë komunisti e nomenklaturave që nuk mbante medalje deri në kërthizë.
  15-Ishte i pari që ndjeu ndarjen mes Stalinit dhe Titos dhe luajti bukur
  16-për të shpëtuar pavarësinë e Shqipërisë kishte nevojë që Shqipëria të ishte e bashkuar
  17-ky vend në fakt nuk kishte qenë kurrë i bashkuar as prej race, as prej gjuhe, as prej feje. U bashkua nën Hoxhën
  18-Hoxha arriti atë që nuk e arriti dot as Skënderbeu, … ndoshta është më mirë që të mos hetohet si i bashkoi.
  19-kur pati në dorë vendin e tij të vogël, Hoxha luajti si të ishte një fuqi e madhe.
  20-është nje nga shtetaret me te spikatur se e nxorri ate vend nga mesjeta e hereshme ne nje vend me varferi të pranueshme
  ***
  Vitin qe kaloi zoti Obama vizitoi Kuben dhe eshte poshtrues qendrimi qe po mbahet nga disa kapterra te dipllomacise amerikane qe merren me shqiperine.
  Fidel Kastro ne 1961 I drejtoi rraketat me mbushje berthamore per rrashimin e Washingtonit kurse Enver Hoxha si Garip perzuri flloten ruse qe eshte akti ndoshta me historic ne konfliktett boterore…
  Po ashtu vizitoi Vietnamin dhe ka shume fotografi me kreun e shtetit vietnamez pikerisht para bustit te Ho shi minit,kur dihet se vietnamezet vrane apo plagosi rreth gjysem miljoni ushtare amerikane..Po enveri qe nuk vrau asnje ushtar amerikan ??

  Pra pse ky kanibalizem cerek shekullor me Enver Hoxhen..
  Mos duhet te shkoje zoti Obama dhe Kongresi amerikan ti lutet dy bossave qe merren me shqiperine Elez biberaj dhe frank wisner..Aman o elez dhe fran..pushoni luften me enveri e vdekur se late koqen e namit dhe me kete ASS-in e Dites qe duket hapur qe jo vetem eshte I paguar por po na I ben Enverin Legjende
  Jepini Cezarit kuroren qe i takon..sidomos pas kataklizmose se 97′ kur vrate shtetin dhe dinjitetin e kombit dhe akoma nuk po e ngjallni dot

  Reply to this comment
 6. anticensurë25642654 September 7, 15:26

  “Nese Gjergj Kastriotin e “lumnuan” me rastin e 500-vjetorit te lindjes, kjo u be edhe per ta paraqitur pastaj Enver Hoxhen, si nje Skenderbe “redivivus”.
  gjuha dridhet si të duash!!
  unë them shpesh budallalla është ai që kujotn se të tjerët janë të tillë!!
  shkaqe për të ngritur ose ulur enverin gjen sa të duash,kap një moment në jetën e tij interpretoje sipas thënjes së jozef fushesë,gjej një publik që e pret një gjë të tillë dhe puna është e mbaruar!!
  këtë është përpjekur të bëjë dhe adrian vehbiu!!me a pa dashje nuk e di!por e ka bërë!!
  fondamentalistët fetarë bëjnë pothuajse të njëjtën gjë duke thënë se teoria evolucioniste e darvinit është e gabuar sepse hitleri e përdori për qëllimet e tij!!
  edhe nëse enveri e ka bërë për përfitimin e tij,e marrim si të padiskutueshëme këtë “teori”të vehbiut,prap ne na leverdis si komb!!sepse megjithëse është përpjekur të ngrejë veten ka ringritur për herë të dytë,pas rilindasve,në një shkallë më të lartë,e ka ligjëruar në shkallë shtetërore!!
  unë deri më sot nuk e kam kuptuar vehbiun!kuptoj deri diku nastron tonë kombëtar për sëmundjen që ka ndaj enverit!ku çdo kush që ai mendon se ka lidhje me enverin dhe flet për skënderbe e naim frashër e mic sokol,ai vjell vrerin anti enverian,duke sulmuar dhe ata personalitete e heron kombëtarë që kanë vdekur para se të lindte enveri!!
  vehbiu me kulturën që ka duhej të ishte shumë shumë më objektiv nga sa është!!në disa drejtime ai është tmerrësisht subjektiv!!

  Reply to this comment
 7. ELIOT September 7, 15:59

  DUHET ME QENE NJE PSiKOPAT OSE I PA TURPE TE KRAHASOSH SKENDERBEUN E HITLERIN …UNE NE KERKIMET TIME SI SHQIPTAR QE E KAM PASSION HISTORINE I GJEJE SHUME TE NGJASHME ENVERIT DHE HITLERIT ..1 HITLERI JA MORI CIFUTEVE PARET ME DHUNE DHE ENVERI JA MORRI SHQIPTAREVE ME DHUnE DHE KRIME …2 HITLERI I DOGJI LIBRAT QE SFOLNIN PER PARTINE E TIJE ..EDHE ENVERI I DOGJI LIBRAT QE FOLNN PER DEMOKRACINE LIBERTENE PER JETEN E BOTES….. DHE 3 HITLERI U PASURUA NE KURRIZ TE LUFTES …DHE ENVERI U PASURUA NE KURRIZ TE POPULLIT ….. DHE QE TA KRAHASOSH HITLERIN ME GEORGE CASTRIOTIN …. …OSE TI KA HONGER DHIJA LIBRAT …OSE SI KE MARRE ILACET …OSE JE NJE COPE BAJGE …SEPSE CIVILIZIMI EUROPA SNA I KANE ZILI ENVERIN JO E NJOHIN PER KRIMET E TIJE ….PERKUNDRAZI NA E KANE ZILI SKENDERBEUN …… PRANDAJ FSHATAR BOLSHEVIKE PAK KULTURE GENERALE JU BEN MIRE …… SKENDERBEU DHE ENVERI …HA HA HA HA HA AH DUHET ME QENE COBAN FHSATAR ANALFABET DEBILE MENTALE PER TE BERE NJE KRAHASIM TE TILLE ….OSE ENVERI JA KA ……MAMIN ….. NDOSHTA TE DYJA ..MERCI..

  Reply to this comment
 8. MH September 7, 20:28

  Si ta marrim,me nji fjale ne c’rruge duhet ta vendosim kete shkrim te z.Tamo.
  Ne iden e pastertise se ruajtjes se gjuhes apo ne diferencimin se kujt i takon dhe jo nderi, Hero Kombetare.Dy tema ne nji teme qe nuk kane lidhje me njera tjetren aq ma shume kur kete pyke pa lidhje e ban nji intelektual si z.Tamo.
  Tashti persa i perket pastertise se gjuhes asht e vertet se keto te shkollimit vecse se avancojne perparimin e gjuhes i bajne padashje karrambol dhe e perzijne me fjale te panevojshme kur shqipja asht mjaft e pasun ne (leksik)fjalor.
  Tema e dyte,per heroin kombetar!
  Historikisht te gjindet nji i dyte qe ka kontribue per atdheun mbas Skenderbeut.Cili asht ma i aferti qe me vullnetin dhe vizionin e Tije e kthej Shqiperine nga nji katrahur e disnivelit ekonomik,juridik,arsimore mizerabile e ngriti ne nji nivel bashkohor te qytetrimit boterore.Bile ne disa fusha sic asht arsimi ia kaloj dhe nivelit boterore.Nuk ekzistonte asnji analfabet ne vitin 1990 ne vend.Mbas keti viti ketu lulzoi me rritme te papara analfabetizmi edhe pse lulezuane universitetet qe benin biznes me diploma.Po ambsulutisht te jepnin dije teknike apo shkencore.
  Ndaj duke i ndenjur aspak per hater te vertetes monizmi modernizoi Shqiperine ne te gjitha fushat e jetes.Duam apo nuk duam,vizionari qe e arriti kete zhvillim i takon me te drejte te quhet hero i kombit.
  Vrejtje:
  Nji njeri i vendos gjoksin mitrolozit.Jo vetem ne.Po gjithekush e quan hero sepse me kete veprim heroizmi mbrojti shume jete njerezish mbas shpindes se tije.
  Ndersa heroi kur mbron dhe i jep jete gjithe nji kombi sic ekzistoi ne 50 vjet diktature duke e arrite nivelin bashkohore me shtetet e botes.Pa diskutim i takon por e meriton te vlersohet ne nivelin Hero Kombetar.I kombit.
  Pakenaqesit nuk do shuhen kurr.Sepse i riu gjithmon ndjek vizionin ne momentin e viteve te rrinise se vet.Per te arrite ne nji perparim ma te avancuar s’e niveli qe jeton te gjetur.Kjo do jet e perjeteshme per cdo vend ku cdo rini nuk asht e kenaqur me nivelkohen qe rinon.Ndaj bota nuk qendron po ecen dhe perparon.Por e reja duhet te jete modeste per te kaluaren per ta paraqitur vertetesisht jasht pamjes politike.

  Reply to this comment
 9. zombie antienveriste te te gjitha vendeve bashkohuni dhe merrni nje brisk rroje September 7, 21:07

  U bënë 30 vjet qe histeria kolektive kunder Enver Hoxhes nuk po mbaron,dhe cuditerisht po kthehet ne bumerang dhe pabesueshmerisht qe kur ne fuqi erdhi Edi Rama baltosja e EH eshte kthyer dhe ne plan qeveritar.Neveria qendron dhe te disa ambasadore amerikane sidomos Rajersoni dhe Arvizu ku ky i fundit e quajti mionster qe ne fund te fiundit i rriti vleren.
  Tolerimi kriminal i dipllomacise huaj ndaj krimeve kombetare te Salimonstres dhe ngritja e lapidarit satrapit zog eshte ne fakt shenjterim i Enverit

  Historia i ka ligjet e saj, si dje, sot dhe nesër. Politikanët dhe gjeneratat e sotme janë të pazotë t’i ndryshojnë këto ligje. Ata janë të zot të përdorin propagandën e sotme si të duan, por janë të PAZOTË TË NDRYSHOJNË LIGJET E HISTORISË!

  Sundimi 20-vjeçar i Napoleon Bonopartit i kushtoi Francës rreth 10 milionë të vrarë. Sa shumë e kanë urryer Napoleonin bashkëkohësit e tij, qytetarët dhe nënat franceze që i’u vranë djemtë. Prandaj duke shfrytëzuar këtë urrejtje, Burbonët e internuan atë, me mija kilometra larg Francës, në ishullin e braktisur të Shën-Helenës. Po Franca sot, MBURRET ME BONAPARTIN. Ajo nuk do t’ia dijë për të vrarët, për shkatërrimet, për krimet e tij, por PËR LAVDINË QË I DHA FRANCËS, sa ishte në pushtet. Prandaj e quan Napoleonin kapitenin më të madh të kohërave dhe i ka kushtuar deri tani rreth 200-mijë vepra!
  Maksimilian Robespieri i famshëm, shefi i diktaturës jakobine, kryetari i Shpëtimit Publik, për dy vjet me firmën e tij, dërgoi në gijotinë mbi 2400 njerëz, midis të cilëve edhe miqtë më të afërm të tij, si Dantonin, Shometin, Ebertin etj, që kishin filluar të ligështoheshin. I takon kësaj periudhe vendimi i parlamentit francez, për çfarosjen dhe fshirjen nga harta të qytetit të dytë të Frances, Lionit, sepse bëri provë të rebelohej kundër republikës franceze. Është vendimi më i egër që është marrë ndonjëherë në histori.

  Megjithate, sot Franca e ka për nder që ka patur një njeri të tillë në krye të saj në atë kohë. Robespieri e kosilidoi republikën franceze dhe e mbrojti ate nga reaksioni feudal dhe rujalist. Sot francezët krenohen me lavdinë që u la Robispieri dhe nuk pyesin për krimet e tij!

  Sot pas më shumë se 500 vjetësh, shqiptarët, festojnë me madhështi, krenohen me Skënderbeun dhe periudhën e tij. Askush sot nga shqiptarët nuk përmend, sa verë piu dhe sa mish hëngri Skënderbeu, sa kështjella kishte dhe si jetonte ai. Askush nuk përmend sot, se si u’a cungonte Skenderbeu shqiptarëve liritë dhe të drejtat, duke i mbajtur për 25 vjet rresht në luftë, duke i privuar nga liritë dhe kënaqësitë personale. Luftërat atëhere zhvilloheshin në verë dhe pranverë. Në këto dy stina shqiptarët në vend që të shijonin jetën, shijuan për 25-vjet luftën vdekjen, shpatën dhe shigjetën.

  Askush sot, nuk përmend se sa princërve shqiptarë i’u pre koka, se sa tradhtuan, sepse nuk ishin dakord me të. Ja këto “krime” të Skënderbeut në kohën e tij, shqiptarët e sotëm nuk duan t’i dinë. Atyre sot u intereson VETËM LAVDIA e Skënderbeut jo krimet e tij të atëhershme. Sot shqiptarët e kanë për krenari, që përballë një Europe të trembur, Skënderbeu i bëri ballë, superfuqisë më të madhe të kohës, Turqisë. Vetëm kaq. Kjo ka mbetur. Të gjitha të tjerat u zhdukën, u harruan me kalimin e kohës, me kalimin e brezave.

  Kjo është logjika e historisë. Nga kjo logjikë, nuk shmangesh dot. Kjo logjikë do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Kësaj logjike do t’i nënshtrohet edhe Enver Hoxha dhe brezi i udhëheqëseve të Partisë së Punës që dolën nga Lufta Nacional-Çlirimtare, që deshën t’i bënin të gjitha përnjëherësh, që deshën të mateshin me të mëdhenjët e botës, që sa ishin gjallë u matën me sukses me ta, duke i’a ngritur shumë lartë emrin Shqipërisë.
  Sot është koha e gabimeve te tyre. Nesër do të jetë koha e lavdisë së tyre!

  Reply to this comment
 10. miri September 7, 21:24

  O eliot po idioti qe cenke…

  Reply to this comment
  • anticensurë25642654 September 8, 07:58

   hë mor ti se nuk kupton gjë fare!!
   eli nuk është idiote,është vetëm goca skarco e nastros!!
   e ke parasysh thënjen “ja ke fut si kau pelës”!!
   eli është personifikimi,dhe eli në këtë rast është pela!!

   Reply to this comment
 11. stefan cole vlore September 8, 01:11

  hera e pare qe lexoj dicka te sakte ne kete gazete. shenje e mire kjo

  Reply to this comment
 12. alphade September 8, 08:59

  “Zombio enveriste…….” !!!
  Me pelqeu shume komenti yt ! Politikanet shqiptare te ketyre 27 vjeteve jane turrur Enverit dhe nuk i ndal dot
  dhe a e di pse ? Sepse e kane frike,aq frike sa edhe i
  vdekur Ai, eshte barrikade e pakapercyeshme te politi-
  kaneve te sotem ne rrugen e erret te tradhetise se inte-
  resave kombetare. Edhe i vdekur Ai i rrezon per toke keta
  politikanet tane sot qe mbahen me patericat e te huajve
  dhe me qesharakja e tyre a e dini cila eshte se gjoja po
  bejne nje politike te pavarur kombetare,nderkohe askush
  nuk merret me ta vecse nje diplomat apo diplomate e
  vendeve “aleate” ! Vetem nje kritike ben zonja Vllahutin
  dhe Luli “Vocer” e ben alarm ne te gjithe Europen Peren-
  dimore sikur kjo kritike te vinte nga Jezu Krishti dhe nga
  mllefi e baltosja me “tonelada” qe ka leshuar banda e PD
  kunder zonjes se nderuar Vllahutin,tash menjehere pas
  kritikes se saj ndaj qeverise se Rames, u be mik i ngushte i Vllahutinit : ” armiku, i armikut tim, eshte miku im” ! Une habitem deri ku ka shkuar amoraliteti politik ne
  politikanet aktuale shqiptare !? Sigurisht cdo gje ka shpje-
  gimin e vet qe konsiston ne degradimin total te nje pjese
  te politikberesit shqiptar ,ne humbjen totale te kredibilitetit
  te disa politikaneve shqiptar perballe shqiptareve !
  Luli “Vocerr” duke humbur totalisht prestigjin ne vendin e
  tij del neper bote injorante ndaj problematikes shqiptare
  duke shpifur e mashtruar nderkombetaret mendon se duke bere keto marrezira neper forumet e botes Peren-
  dimore do te arrije nje dite te zere vendin e ” Kryeminis-
  trit te Ekonomise” ! Me vrafshin mua nese se ky merr ere
  nga ekonomia ! Mjere Shqiperia dhe shqiptaret nga keta
  trafikante e delenxhinj te politikes . Dhe gjithe kete fatkeqesi e mbolli ne kete vend Sali Vicidoli,njeriu i malk-
  kuar, shkaterruesi me i madh i Shqiperise, deformuesi
  me i eger i karakterit altruist shqiptar te dikurshem. Kur
  kujton shqiptari tmerrin e ketyre 25 vjeteve ,i rropatur ne-
  per bote si muhaxhir e kthen koken prapa dhe kujton
  rreshtat e fsmeshme te Vaso Pashe shkodranit qe thote:
  ” Moj Shqypni,e mjera Shqypni, Ti ke pas kenun nje zonje
  e rande,burrat e dheut te quanin ……”

  Reply to this comment
 13. alphade September 8, 09:03

  Komenti im.

  Reply to this comment
 14. alphade September 8, 09:12

  Edhe nje bravo kozmike per zotin ” raimond vlonjatin” ,nje
  koment realist, objektiv e dinjitoz ne vleresimin e figures se legjendarit E.H. Pergezime .
  Ata qe u denuan e persekutuan,shumica ishin kolabora-
  cioniste te nazi-fashizmit ,sigurisht midis tyre ka patur edhe njerez te pafajshem, per te cilet nje dite do te flase
  historia,por JO Saliu dhe banda e tij . Vetem ketyre u duhet prere gjuha dhe te varroset nje here e pergjithe-
  mone tradhetia e tyre ! P

  Reply to this comment
 15. alphade September 8, 09:19

  Edhe nje shenim tjeter,shtojce : Kot llomotisim ne per
  Enverin, lexoni Montanelin .!!!

  Reply to this comment
 16. alphade September 8, 09:30

  Edhe nje shenim te fundit per zotin ” 1 known solder” !
  Ate 0.1 perqind mbaje per vete Ti zoteri ! Me vjen keq
  se nuk paske dijeni mbi sondazhin e OSBE-s ,lidhur me
  figuren e Enverit …..! Njihu me te, lexoje, per kulture dhe
  per te nxjerre konkluzione …!

  Reply to this comment
 17. anticensurë25642654 September 8, 10:33

  para disa ditësh kishim këtu një artikull të gazetares tarrallake entela resuli me artikullin “Festa e Kurban Bajramit, ALSAR 14 mijë pako për familjet në nevojë”dhe një dekorim nga lali eri “Bashkia e Tiranës nderoi me medaljen e “Nënë Terezës” Fondacionin Alternativa e së Ardhmes (ALSAR),”
  pasohen nga thënjet e një video ku Mehdi Gurra, kryetar ALSAR!!
  si mund ti quajmë këtomesazhe??

  një gabim të bashkisë për dhënjen e lejes dhe mos parashikimin e “keqkuptimeve”që mund të ndodhnin??
  një gabim pa dashje të komnuitetit myslyman në zgjedhjen e vëndit të faljes së bajramit??
  një gabim po “pa dashje”të organizatorëve në vendosjen e ekraneve??
  më duket se nuk janë pa dashje veprime të tilla!!
  nuk janë pa dashje as nga kryesia e komnitetit myslyman as nga bashkia!!
  sipas fakteve këto janë të qëllimshme!!
  janë një veprim që e ka zanafillën vite përpara!janë një goditje që ka filluar që kur në çdo vizitë të turqve,osmanë të rinj,hiqen ose mbulohen bustet,pikturat me heronjt që kanë luftuar kundër tyre!
  që ka filluar me deklarimet e K/ministrit tonë qytetar tirone se “po nuk na pranuat në BE,do të na gllabërojë fondamentalizmi”!!
  tashti kjo ofensivë ka hyrë në fazën e zbatimit!!
  këtë vit bënë sikur u gabua në vendosjen e ekranëve,vitin tjetër do të vednosen më shumë ekranë dhe do të mbulohet tërësisht,dhe më pas do të kërkohet heqja e tij!!në fillim në tiranë e më pas në tërë shqipërinë!!
  kësaj ofensive po i ndihmojnë, me zellin e tyre për të përvetësuar si merita të besimit të tyre luftën e gjergj kastriotit,persona të besimit katolik!!
  politika shqiptare,si K/ministri,dhe K/bashkisë,çuni i tironës dhe lali i fiqve,e kanë hapur gojën aq shumë për këtë agresion sa njëri është marrë me nja dy llafe për bashkim tjetri me bolet e bronxta të kalit!!
  taktika e tyre është e qartë dhe e thjeshtë!!
  sa më pak të flitet aq më shpejt harrohet!!
  shteti laik shqiptar po pëson agresionin e shtetit fetar,tashmë, turk.ne si shqiptarë nuk duhet të pranojmë një ripushtim të atdheut tonë!!
  laiciteti i shtetit duhet ruajtur me të gjitha forcat!!si e thoshte një komentues “Relpaso” në pejsazhet e vehbiut,”Ne kushtet tona, te nje shoqerie multikonfesionale, mendoj se duhet te pershtatim modelin francez ku me ligj shteti, administrata dhe hapesira publike e ruajne me fanatizem laicitetin. Spiritualiteti fetar duhet te ushtrohet ne hapesira private dhe brenda faltoreve.”!
  besimtarët duhet të kryejnë veprimet e tyre fetare brënda objekteve të tyre të kultit dhe jo në sheshet,pronën publike!!
  mua më duket pak si shumë e pa arsyeshme pretendimi se nuk ka vënd për tu falur për bajram!!xhami janë ndërtuar sa të duash!prandaj falja e bajramit, ashtu si ndodh dhe për festat e krishtera,të bëhet brënda objektit të kultit,pra xhamive!si bëhet në tërë fshatrat dhe qytetet e tjera!!
  shumë shqiptarë myslymanë gënjehen nga idealizmi i besimit që propagandohet!kjo për të gjitha besimet!
  por realiteti është komplet ndryshe!!propaganda idealiste me ngjarjet e përditëshme janë dy realitete të ndryshme!!
  realiteti është përdorim i idealit për të shfrytëzuar sa më shumë,për të grabitur sa më shumë,për të sunduar sa më egër!!
  sulmi i ri osman shtron pyetjen:a do të lejojmë të zhvatemi dhe njëherë si 500 vjetët e pushtimit osman,a do të derdhim punë e gjak për të ndëtuar stamboll e turqi dhe vetë të mbetemi si na lanë për 500 vjet,pa brekë në bythë??
  shpresoj që të jemi aq të mënçur sa të mos pranojmë që të PËRDHUNOHEMI kësaj here NË MËNYRË VULLNETARE!!
  hap sytë shqiptar,boll gjak ke derdh dhe të ka derdh turku,osmani!
  VËLLA KE SHQIPTARIN DHE JO OSMANIN,JO GËRKUN,JO SËRBIN!!

  Reply to this comment
 18. Arben September 9, 13:16

  Te krahasosh Skenderbeun me Enver Hoxhen eshte nje absurditet, ne cfar aspekti. Pothuajse ne te gjitha. E para Skenderbeu luftoi dhe drejtoi vete ne front luften kunder pushtuesit ndersa Enveri bente turizem malor me Miladinin e Dushanin, e ndersa keto te fundit pergatistin kasaphanen ndaj shqiptareve. Skenderbeu luftoi kunder perandorise me te fuqishme te kohes ndersa Enveri bente zhurme me ballistet vetem per te treguar animin e tij se ishte me fituesit e luftes se II -te boterore . Skenderbeu ishte i meshirshem edhe ndaj tradhetareve dhe roberve te tij ndersa Enveri vrau e preu njerezit e shoket e tij me te ngushte per karshillek . Pakashum keto ishin disa pika ku ndahen Skenderbeu me Enver Hoxhen.

  Reply to this comment
 19. Nene Pashako bije Shqiptare. September 9, 15:27

  Ligjerojne bilbilejte;ju lumte goja:-per”Heroin kombetar Gjergj Kastriotin dhe Enver Hoxha.
  Mbare shqiptaret me ta.

  Nuk do ndalem tek asnjeri se ketu shumica dermuese e ka thene cka nden e mendon nje populli i tere, mbeshtetur mbi cka jetuar 50 vjet me Enverin.Ai e beri te Lavdishem dhe nje Skenderbe te dyte.Faleminderi te gjitheve, me atdhetarizmin e tyre per vleresimin e ketyre dy Shqiptareve te pashoq:Gjergj Kastrioti Skenderbe dhe ENV HOXHA.
  Gjithsa flasin kunder tyre, vecse i lartesojne..
  Ata i ka vleresuar HISTORIA i nderon BOTA perparimtare..
  I nderuar i Kujtim Tamo.te ma fali qe e njoha vetem me kete shkrim,qe eshte kryeshkrim.
  Kemi perpara muajin e NENDORIT,”muajin e LIRISE dhe PAVARESISE” se vertete te vendit tone.T’u mbrojme atyre, vendin qe meritojne.Kush ben te kunderten genjen veten.
  Ata:”Gjergj Kastrioti-Skenderbe dhe Enver Hoxha,jane te pa diskutushem HERONJ KOMBETARE.
  Faleminderi Gazeta DITA-“Dite e kohes qe perjetojme”.
  Nene Pashako D.

  Reply to this comment
 20. goni September 11, 00:31

  nje rreplike per anticensuren,rracisti anticensur thote,se nuk kemi vella turkun,por vetem shqiptarin.me nje fjale del se krejt shqiptaret zeshkan,duhet te shkojne ne turqi,rrjedhimisht i bjen te ndahet vellaji nga vellaji,rracisti anticensur,harron se turqit u asimiluan,dhe sot ndjehen shqiptare. dhe rracisti kunderf censures qe ben censur vete,ta dije se shqiptare eshte kush ka pashaporte shqiptare,edhe kinez,zezak,serb grek,rus,arab.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim