Të lësh kockat në Shqipëri…

November 3, 2018 12:22

Të lësh kockat në Shqipëri…

Nga Dr. Marenglen KASMI

Përkujtimi i ushtarëve grekë të rënë gjatë luftës italo-greke 1940-1941 u shoqërua këtë vit me një incident të rëndë. Në fshatin Bularat, forcat Renea qëlluan për vdekje një të ri shqiptaro-grek, pasi ai hapi zjarr me një armë  automatike mbi policinë. Qëllimi i këtij shkrimi nuk është trajtimi i shkakut të këtij incidenti, por do të synohet që nëpërmjet një analize historike të jepen përvojat që shteti shqiptar i pas Luftës së Dytë Botërore ka pasur dhe vazhdon të ketë me trajtimin e ushtarëve të huaj që kanë rënë gjatë kësaj lufte në tokën shqiptare.

Shqipëria u shkel gjatë Luftës së Dytë nga tre ushtri të huaja, ajo italiane, greke dhe gjermane. Që të gjitha këto ushtri lanë të vdekur mbrapa. Nëse shteti italian u kujdes ne fillim vitet 1960 të riatdhesonte eshtrat e ushtarëve italianë, shteti gjerman ndjek një politikë të organizimit të varrezave të ushtarëve gjermanë në vendin ku ata kanë rënë. Në këtë kuadër, fusha të tëra në Europën Lindore janë të “mbjella” me varreza ushtarësh gjermanë. Të njëjtën politikë ndjek edhe Greqia. Por me një ndryshim të madh. Nëse Gjermania nuk i riatdheson të rënët e saj si pasojë edhe e ndjeshmërisë që politika gjermane reflekton ndaj krimeve të Nacional-socializmit, segmente të caktuara nacionaliste në shtetin fqinj, kërkojnë t’i instrumentalizojnë këta të rënë.

***

 

Riatdhesimi i eshtrave të ushtarëve italianë

Pas nënshkrimit të marrëveshjes së arritur më 22 qershor 1957 midis qeverisë shqiptare dhe qeverisë italiane për transferimin e eshtrave të ushtarakëve italianë të rënë në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore, më 30 dhjetor 1958, ndërmjet Drejtorisë së Ekonomisë Komunale dhe delegacionit të qeverisë italiane u nënshkrua protokolli për fillimin e punës për tërheqjen e eshtrave të ushtarëve italianë.

Sipas protokollit, palët ranë dakord që puna për nxjerrjen e eshtrave të fillonte në fillim të muajit prill 1959. Punimet u kryen në Elbasan, Tiranë, Shkodër, Durrës dhe në Sinanaj. Ato u kryen në mënyrë suksesive pra, pasi të kishin mbaruar punimet në një qendër pune dhe eshtrat të ishin vendosur në arkivole, atëherë mund të fillohej me punimet në qendrën tjetër të punës. Përsa i përket kërkimeve në vende të tjera, të cilat nuk ishin parashikuar në marrëveshje, pala shqiptare këmbënguli që në to mund të vazhdonte kërkimi dhe zhvarrimi i ushtarëve italianë, vetëm nëse qeveria shqiptare e konsideronte të arsyeshme dhe i lejonte punimet në këto vende. Po ashtu, pala italiane duhej të dorëzonte më parë dokumentacionin që dispononte për vend varrosjet në këto zona.

 

Të gjitha punimet që i përkisnin zbulimit të varreve, piketimit, gërmimit, nxjerrjes së eshtrave në sipërfaqe të tokës, pastrimit të tyre nga dheu, vendosjes në thasë dhe mbushjes së gropave me dhe u kryen nga Drejtoria e Ekonomisë Komunale. Po ashtu, kjo drejtori organizoi edhe transportimin e eshtrave nga vendi i nxjerrjes së tyre në Portin e Durrësit. Për këtë qëllim, në Durrës u hap edhe një depo e përshtatshme. Në këtë depo, drejtoria e Komunales organizoi larjen e eshtrave me ujë, pastrimin e tyre me alkool dhe vendosjen në arkivole.

Shteti italian pagoi të gjitha shpenzimet që rrodhën nga punimet e sipërpërmendura, si edhe po të shpenzimeve shtesë për materiale dhe shërbime të nevojshme, që kërkoheshin gjatë punës. Për eshtrat e një ushtari, qysh nga evidentimi e deri në vendosjen e tyre nëpër thasët përkatës, tarifa që pagoi qeveria italiane ishte 585 lekë. Kostot e transportit llogariteshin veçmas. Po ashtu edhe proceset e punës që do të kryheshin në Durrës dhe qiraja e depove kishin një kosto shtesë.

Palës italiane ju lejua që, duke u përjashtuar nga taksat doganore dhe pa të drejtë tjetërsimi, të sillte në Shqipëri materialet e nevojshme si, arkivole, thasë për eshtra, qese speciale, një makinë shkrimi portative, etiketa metalike, spango, dalta për plumbosje, plumb, vulë të thatë për dyllosje, dyllë dhe doreza pastrimin e eshtrave dhe materiale speciale për saldimin e arkivoleve. Po ashtu, palës italiane i lejohej të sillte nga Italia edhe dokumentacionin e nevojshëm për identifikimin dhe regjistrat, skedarët dhe formularët e ndryshëm që nevojiteshin. Sipas marrëveshjes, gjatë gjithë kohës së punimeve, gjatë gjithë kohës së punimeve, qysh prej nxjerrjes së eshtrave nga varri për identifikim, gjatë pastrimit të tyre në Durrës, vendosjes në arkivole dhe deri në ngarkimin e tyre në vaporë, asistoi një përfaqësues i qeverisë italiane.

Dr. Marenglen KASMI

Arritja e marrëveshjes nuk ishte e lehtë. U desh të sheshoheshin shumë mosmarrëveshje politike. Pala shqiptare arriti më shumë në këtë marrëveshje, duke i ruajtur më shumë të drejta vetës gjatë këtij procesi. Puna për gjetjen, zhvarrimin dhe dërgimin e eshtrave të ushtarëve italianë në Itali zgjati tre vjet. Sipas të dhënave zyrtare italiane, gjatë kësaj periudhe u zhvarrosën dhe u dërguan në Itali eshtrat e 27.248 ushtarëve italianë të rënë në Shqipëri. Këtu janë të përfshirë edhe të rënët në luftën italo-greke. Prej tyre, eshtrat e 4.754 ushtarëve italianë u tërhoqën nga familjarët dhe u rivarrosën në varrezat familjare, ndërsa pjesa tjetër u vendosën në varrezën ushtarake (mausoleum) të qytetit të Barit.

Varrezat e ushtarëve gjermanë

Në ndryshim nga politikat e shtetit italian për të rënët e luftërave botërore, Gjermania nuk synon rikthimin e eshtrave të ushtarëve gjermanë të rënë në gjithë frontet e Luftës së Parë dhe të Dytë Botërore, por kujdeset që të ngrejë varreza të denja për këta të rënë në vendet ku ata ranë. Përpos shumë arsyeve, ka edhe një juridike. Në momentin që eshtrat e ushtarëve gjermanë zhvarrosen nga vendi ku ata humbën jetën dhe kthehen në Gjermani, atëherë ata e humbasin statusin e të rënit të luftës dhe kësisoj edhe të drejtën e një vendvarrimi të përjetshëm, të paprekshëm si edhe përkujdesjen ndaj varrezave. Ky rregull nuk vlen vetëm për ushtarët gjermanë të rënë gjatë dy luftërave botërore por edhe për shumë vende të tjera, çka është e rregulluar në konventa dhe marrëveshje ndërkombëtare në respekt të të rënëve të luftës.

Pavarësisht se qeveria e ish-Republikës Federale Gjermane kishte tentuar disa herë gjatë periudhës së komunizmit për të arritur në një marrëveshje për varrezat e ushtarëve gjermanë të rënë në Shqipëri, Tirana komuniste nuk i ishte përgjigjur kësaj thirrje. Madje, edhe një letër e kryeministrit bavarez Franz Joseph Strauß, dërguar kryeministrit shqiptar Adil Çarçani më 28 shkurt 1988, ku ai i kërkon qeverisë shqiptare të lejojnë përfaqësuesit e Lidhjes Popullore për të Rënët e Luftës të hyjnë në Shqipëri, mbeti pa përgjigje. Gjithsesi, vendosja e marrëdhënieve diplomatike mes Shqipërisë dhe Republikës Federale Gjermane në vitin 1987 hapi të paktën kanalet e komunikimit ndërmjet dy shteteve.

Në këtë kuadër, së pari në nëntor të viti 1991, një delegacion i Lidhjes Popullore gjermane u ftua nga Ministria e Jashtme të vizitonte Shqipërinë. Duke përfituar nga ftesa, delegacioni gjerman propozoi menjëherë ndërtimin e një varreze të ushtarëve gjermanë në Tiranë. Propozimi u mirëprit nga qeveria shqiptare. Po ashtu, qeveria shqiptare u shpreh e gatshme të nënshkruante edhe një marrëveshje me Gjermaninë për këtë çështje. Si pasojë e ndryshimeve demokratikë në Shqipëri, qeveria shqiptare nënshkroi në qershor 1993 protokollet shtesë të marrëveshjes së Gjenevës, të viti 1949 për mbrojtjen e viktimave ndërkombëtare (protokolli 1) dhe jo ndërkombëtare (protokolli 2) gjatë konflikteve të armatosura. Menjëherë pas këtyre zhvillimeve, në prill 1994 u nënshkrua edhe marrëveshja ndërmjet Shqipërisë dhe Gjermanisë për varret gjermane të luftës në Republikën e Shqipërisë.

Marrëveshja përmban 14 nene. Në të është përcaktuar qartë se për zhvendosjen e të vdekurve gjermanë të luftës nga territori shqiptar për në Gjermani është i nevojshëm miratimi i mëparshëm i qeverisë gjermane. Po ashtu, qeveria shqiptare është e detyruar të sigurojë në mënyrë të përhershme vend varrosjet e ushtarëve gjermane. Me tej, në marrëveshje janë përcaktuar qartë edhe aspektet teknike të zhvarrosjeve, rivarrosjeve etj.

Sipas dokumenteve të Lidhjes Popullore me qendër në Kassel, të rënët gjermane në Shqipëri janë varrosur në 87 vende të ndryshme. Varreza më e madhe ka qenë në Tiranë, me rreth 453 varre, në Shkodër me 180 varre, në Elbasan me 165 varre. Në Korçë me 84 varre, në Lushnje me 73 varre, Gjirokastër me 64 varre etj. zakonisht, ushtria gjermane i merrte të vrarët dhe i varroste në varreza të rregullta, madje me ceremoni ushtarake. Sigurisht që ka edhe shumë raste qëtë vrarët mbeteshin, nuk mund të tërhiqeshin dhe varroseshin nga fshatarët e zonës. Gjithmonë sipas këtyre burimeve, numri i ushtarëve gjermane të rënë në Shqipëri është 2400, prej të cilëve rreth 1800 njihen me emra. Në këtë statistikë nuk janë përfshirë robërit gjermanë të luftës që vdiqën në Shqipëri pas luftës. Numri i robërve gjermanë të mbetur në Shqipëri ka qenë rreth 1000. Nga këta, arritën të riatdhesohen në vitet 1945-1952 jo më shumë se 217-298 robër gjermanë. Ky fakt e rrit numrin e humbjeve të gjermanëve në Shqipëri, me të paktën 700 burra.

Siç edhe lexohet në Tiranë ishte ndërtuar varreza më e madhe e ushtarëve gjermanë. Madje, sipas dokumentacionit duhet të kenë qenë tre të tilla. E para quhej “Varreza e Heronjve”, ku u varros edhe komandanti i divizionit 297, gjeneral lejtnanti Friedrich Deutsch, i cili pësoi një aksident automobilistik në Vlorë. Kjo varrezë ka qenë pranë varrezave civile te “Varri i Bamit”. Sot nuk ka asnjë shenjë të saj! Në fillimvitet 1970, kur Tirana filloi të zgjerohej, mbi të u ngritën pallate. Ndërkohë që për varrezat civile shteti mori masa t’i zhvendoste eshtrat në varrezën e Tufinës, nuk u tregua asnjë kujdes për këtë varrezë.

Varreza e dytë, e cila quhej “Varreza e ushtarëve gjermanë”, duhet të ketë qenë të rruga e Elbasanit, në afërsi të Pallatit të Brigadave. Gjithsesi, deri më sot nuk ka asnjë shenjë të saj dhe është e pamundur të lokalizohet vendndodhja e saj.

Varreza e tretë, por me përmasa më të vogla, duhet të jetë në oborrin e pasëm të godinës së sotme të  Kryeministrisë, në sipërfaqen e gjelbëruar. Kjo godinë shërbeu gjate pushtimit gjerman si spital ushtarak dhe, të plagosurit që ndërronin jetë në spital, varroseshin në fushën pas godinës. Ndoshta kjo është edhe varreza e vetme gjermane, ku sot mund të bëhen gërmime, për të zhvendosur eshtrat e të rënëve në varrezën e ushtarëve gjermane të liqeni artificial.

Ndonëse marrëveshja për ngritjen e varrezës u nënshkrua në vitin 1994, së pari në vitin 2006 u bë e mundur ngritja e një varreze të ushtarëve gjermane në kodrat e liqenit Pas shumë diskutimesh dhe debatesh, qeveria shqiptare mori vendimin që varreza e ushtarëve gjermanë të ndërtohej pranë varrezës së të rënëve britanike, te kodrat e Liqenit. Për ironi të fatit, varreza është ngritur në truallin, ku ishin varrosur partizanët e rënë gjatë luftës, para se kjo varreze të zhvendosej në Varrezat e Dëshmorëve, në Sauk. Eshtrat e 56 ushtarëve gjermanë të zhvarrosur në Lushnjë në vitin 1992, u varrosën në varrezën e re te kodrat e Liqenit. Qysh prej ndërtimit të kësaj varreze, në të janë varrosur më vonë edhe 3 ushtarë të tjerë, duke e çuar kësisoj numrin e ushtarëve gjermanë në këtë varrezë në 59. Duhet theksuar që, nga varrezat e tjera masive gjermanë në qytetet e tjera, po ashtu nuk ka mbetur asnjë gjurmë.

Lufta italo-greke 1940-1941 dhe pretendimet për varrezat e të rënëve të luftës

Lufta italo-greke u zhvillua pothuajse në tokë shqiptare. Luftimet u kryen kryesisht në zonën e Vlorës, Sarandës, Delvinës, Gjirokastrës, Tepelenës, Përmetit, Skraparit, Ersekës, Korçës, Bilishtit, Gramshit dhe Pogradecit. Ajo çka rezulton nga studimet e bëra deri tani, është se gjatë gjithë periudhës së luftimeve (tetor 1940 – prill 1941) dhe në të gjithë frontet, ushtria greke pati rreth 13.408 të vrarë. Afërsisht të njëjtat humbje kishte edhe ushtria italiane, konkretisht rreth 12.755 të vrarë dhe 25.067 të humbur.

Qeveria greke është interesuar qysh në mes vitet 1970 për të rënët e saj gjatë kësaj lufte. Shteti shqiptar i kohës u shpreh i gatshëm për të ndihmuar. Madje në vitin 1985, qeveria shqiptare i komunikoi homologes së saj greke se, ajo ishte e gatshme të merrte masa për riatdhesimin e eshtrave të 2250 ushtarëve greke që ndodheshin të varrosur në tokën shqiptare. Pra, ajo jo vetëm që ishte kategorikisht e prerë ndaj ngritjes së varrezave në tokë shqiptare por po ashtu, paraqiti edhe një listë të qartë me vendet ku ishin varrosur këta ushtarë, duke e hedhur poshtë ekzistencën e 12.000 varreve ushtarësh grekë në Shqipëri. Madje, Ministria e Ekonomisë së asaj kohe, njoftoi se ishin hartuar edhe planshetet për çdo varr, me qëllim që të lehtësohej procedura e grumbullimit dhe transportit të eshtrave për në Greqi. Gjithsesi Athina zyrtare nuk reagoi ndaj këtij lajmi dhe i ri kërkoi Tiranës që varreza të ngrihej në Shqipëri. Qeveria shqiptare e vlerësoi këtë kërkesë si të pamundur duke arritur në përfundimi se, kërkesa bazohej në dëshirën e palës greke për të përjetësuar dhe glorifikuar çlirimin e vëllezërve të tyre në të ashtuquajturin Vorio-Epir si dhe përkujtimin e kësaj ngjarje në formën e pelegrinazheve në varreza – gjë që për hir të së vërtetës tashmë ndodh rëndom çdo vit, siç ndodhi edhe këtë 28 tetor, madje duke u shoqëruar me një ngjarje të rëndë. Pavarësisht se zbatimi i marrëveshjes së 2009, teorikisht filloi në vitin 2017, praktikisht, pala greke qysh në vitin  2009 e ndërtoi një varrezë të ushtarëve greke në Këlcyrë! Qeveria e asaj kohe e kaloi në heshtje këtë zhvillim!

Në Bularat ekziston një varrezë me 59 varre ushtarësh grekë. Në dhjetor 2017, qeveria shqiptare kësaj varreze i dha statusin “varrezë historike”.Ndërkohë, pala greke pretendon se aty gjenden edhe 300 varre të tjera ushtarësh.

Në Korçë, gjithmonë sipas palës greke, janë rreth 600 varre dhe pretendohet se aty janë edhe rreth 5000-6000 të tjerë. Ndërkohë, numri më i madh i pretenduar i varreve është në Këlcyrë, me rreth 7000 varre ushtarësh. Gjithsej rreth 12.000.

Nisur nga numri i përgjithshëm i humbjeve në të gjitha frontet, prej 13.408 ushtarësh, pretendimi i palës greke se ata janë në dijeni të vendndodhjes së 12.000 varreve në Shqipëri ngre dyshime të forta, sidomos nëse marrim në konsideratë se aso kohe ishte teknikisht thuajse e pamundur të mbaheshin evidenca kaq të sakta dhe për më tepër kur, luftimet janë kryer kryesisht në male, terrene të vështira dhe mot të keq.

Ndër dhjetëra syresh, pesë pikat më prioritare të paraqitura nga pala greke për fillimin e gërmimeve janë në Peshkëpinë e Poshtme, Gjirokastër, Korçë qytet (qendër), Hormovë, Peshtan dhe Kalivaç, Pogradec. Nëse shikojmë veprimet luftarake, thuajse në gjithë këto vende është luftuar, me përjashtim të qytetit të Korçës. Luftimet u kryen në krahun verilindor dhe në juglindor të qytetit të Korçës dhe u përqendruan kryesisht në vijat mbrojtëse italiane të ngritura në anën jugore dhe lindore të Kurrizit të Moravës. Në datën 22.11.1940, pasi mbrojtja italiane kishte rënë dhe ushtria italiane u tërhoq në drejtimin e Gramshit për të riorganizuar mbrojtjen, dy batalione greke, hyri në qytetin e Korçës pa luftë dhe nuk rezulton të jenë kryer luftime brenda qytetit të Korçës.

Siç u theksua më sipër, lufta italo-greke u zhvillua në pjesën më të madhe të saj në tokën shqiptare. Popullit shqiptar ju desh të mbajë një barrë njerëzore dhe ekonomike të kësaj lufte, ndonëse nuk ishte palë e konfliktit. Në këtë luftë fillimisht morën pjesë edhe dy batalione shqiptare, por gjithmonë si efektiv i ushtrisë italiane. Madje, është e dokumentuar nga burimet italiane që shqiptarët dezertuan në masë dhe pati prej tyre që ju bashkuan edhe ushtrisë greke. Kësisoj, mbajtja në fuqi e Ligjit të Luftës nga Greqia, me pretendimin se Shqipëria ka sulmuar Greqinë më 28 tetor 1940 nuk qëndron. Sigurisht që sulmi u krye nga toka shqiptare, por Shqipëria tashmë e kishte humbur sovranitetin e saj dhe ishte e pushtuar. Arsyet duhen kërkuar gjetkë dhe janë të njohura, si këndej edhe andej kufirit.

Në fakt, numri i 12.000 ushtarëve grekë të vrarë nuk ka ndonjë rëndësi në aspektin e së vërtetës historike. Lufta ka ndodhur. Po kaq e vërtetë është edhe që në Shqipëri nuk gjendeshin dhe nuk mund të gjenden më shumë se 2250 varre ushtarësh grekë. Sistemin e kaluar mund ta akuzosh për plot gjëra, të bëra e të pabëra, por në këtë pikë kishte seriozitet. Pretendimi nga pala greke i ekzistencës së 12.000 varreve ka të bëjë me numrin e varrezave që do të ngrihen në Shqipëri. Përveç vendprehjes prej 10.000 m² në Këlcyrë dhe varrezës me 59 varre në fshatin Bularat të Gjirokastrës, synohet të ndërtohet edhe një varreze madhështore në qytetin e Korçës. Koha do ta tregojë.

***

Është e vetëkuptueshme që, në një konflikt ndërshtetëror ushtarakët janë viktima të politikës dhe eshtrat dhe vendprehjet e tyre meritojnë të trajtohen me respekt. Ky është akti më human që një qeveri dhe një popull duhet të kryejë ndaj tyre. Në këtë frymë janë ngritur në kodrat e liqenit artificial në Tiranë edhe vendprehjet e ushtarëve britanike dhe gjermanë, të rënë në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore. Eshtrat e tyre u mblodhën nga të gjithë anët e Shqipërisë, atje ku ata kishin rënë. Kësisoj, do të kishte qenë e udhës që edhe të rënët e Luftës italo-greke të rivarroseshin përkrah tyre, pse jo edhe përkrah ushtarëve austro-hungarezë të varrosur në Shkodër, por kurrsesi në Gjirokastër, Përmet dhe aq më keq në Korçë. Në këtë mënyrë nuk do të ishte shuar në Bularat edhe jeta e një njeriu. Por ndoshta edhe e shumë njerëzve më vonë. Koha ka treguar që aleancat janë të përkohshme, ndërsa interesat janë të përhershme. Kush ka mësuar pak nga historia, e kupton këtë gjë!

Sigurisht që vendprehjet e ushtarëve të huaj nuk përcaktojnë domosdoshmërisht territore apo kufij, sepse sipas kësaj logjike, largqoftë, çfarë mund të mendonte Gjermania për miliona varre të ushtarëve gjermanë të Luftës së Parë e të Dytë Botërore të mbjellë në gjithë Europën? Megjithatë, mesa duket, kaq mjafton që për mendje të prapta apo koka të nxehta nacionaliste në shtetin fqinj, të ushqehet zjarri i urrejtjes ndërmjet dy popujve, të mprihet gjuha shoviniste dhe pse jo, të dërgohen edhe viktima për t’u martirizuar në Shqipëri në kuadër të këtyre synimeve.

November 3, 2018 12:22
Komento

61 Komente

 1. epo kjo pune November 3, 12:52

  i nderuar, nuk jep nje orientim cfare duhet bere. Ajo qe duhet bere eshte te zhvarrosen me dinjitet dhe ose te nisen ne greqi, ose te mblidhen ne nje vend si me te tjeret ne Tirane dhe te ngrihen per beteja te caktuara thjesht nje lapidar, ose te mbeten ku jane por te vihet dryni derisa te krijohen varreza perkujtimore per camet e masakruar ne tokat e tyre pertej kufirit, per patriotet shqiptare qe u vrane nga ekstremistet grek, Ali Pashe tepelenen etj etj qe dhe nga ne, kush te doje, qeveria e para, te beje procesione te pervitshme atje sikur po e kane bere hyrje dalje greket keto vite. Kjo behet me kurajo dhe nuk eshte ceshtje negociatash por vendimi te prere shteteror shqiptar dhe greket te hidhen dhe te kercejne perpjete po te duan. Edhe nje BE ku mblidhen serbia e greqia bashke nuk kemi ce duam, pale do humbasim pavaresine shteterore por dhe do jemi gazi i botes sepse gjithmone do ne percmojne nderkohe qe jashte BE kemi me shume vlera sepse do na servilosen se kemi celsat e rruges qe lidh perendimin me lindjen.

  Reply to this comment
 2. Gjorku November 3, 13:11

  ” Tè lèsh kockat nè Shqipèri ” Sikur tè mbaronte me kaq ? – Shqipètarèt i kanè respektuar gjithmonè tè rènèt, vetè Akili pas i doli inati ja dorèzoi trupin e Hektorit babait tè tijè mbretit Priam….. Zoti Kasmi, po turqit nuk janè interesuar pèr ushtarèt e tyre tè rènè nè shqipèri ? Nga tè gjithè pushtuesit grekèrit, me gjithè famèn e reme pèr civilizimin antik, janè treguar mè bastardèt dhe egèrsirat e europès nè respektimin e rregullave tè luftès. Qeveritè shqipètare tè pas socializmit duke mos patur mbèshtetjen nè popull, janè nènshtruar interesave tè qeverive greke, duke patur pèrfitime personale. Pèr pasojè gjèndemi nè njè situatè gjithnjè e mè tè vèshtirè tè lèshimeve tè sovranitetit kombètarè, duke filluar nga ‘varezat’ deri tek hapsirat e shelfit kontinental. Nuk mjafton kjo por Shqipèria me domozdoshmèrinè e ngutjes pèr tè qènè pjesè e Europès i kèrkohet qè tè shkrijè mosmarveshjet me fqinjèt. Me pak fjalè gjèndemi tè shtèrnguar tè lèshojmè pjesè nga sovraniteti. Nuk besoj qè ja vlen bara qiranè, nè njè kohè qè problemi çam rrjedh ende gjak ! A mundet tè ketè rrugè tjetèr mè tè drejtè, mè tè ndershme pèr tè bindur grekèt, veç asajè tè Enverit ?!?

  Reply to this comment
 3. demo November 3, 13:49

  Neqoftese Greqia ka ligj qe i varros ushtaret e saj atje ku kane vdekur,Shqiperia edhe nqs.nuk e ka,duhet me urgjence te shpalle Ligjin,qe nuk lejon varreza te ushtareve pushtues ne toke te saj.Kaq e thjeshte eshte.
  Keshtu te pregatiten thaset e ushtareve greke dhe tu dorzohen ne Kufi.Mqs,nuk pranojne greket aq me keq,,te hidhen ne brezin kufitar,derisa tu mbushet mendja.
  Varreza greke si GOZHDA NASTRADINIT,NUK PRANOJME NE SHTEPI.

  Reply to this comment
  • Shqiptari eshte me i mencur se sa grekofili November 3, 15:01

   Ti “Lul” ke pseudonimin por emrin e ustait eke Januli mjekercjapi.
   Grekofilet gabojne kur i marrin shqiptaret atdhetare per naive. Kjo ishte arsyeja qe e shpuri bularatasin ne ate bote.
   O Lul/Januli, argumenti i yt eshte aq alogjik sa nuk mund te denjoj te te jap pergjigje.

   Reply to this comment
 4. Luli November 3, 13:56

  Jemi pjese e nje civilizimi dhe duhet te nderojme te vdekurit, kushdo qofshin me repekt. Ushtaret nuk.jane armiq, jane kundershtare. Armiqesite jane me karakter politik. Ka shume raste ne lufte kur kundershtarin mbasi e jane vrare e.kane varrosur ne respekt. Shqiperia eshte pale e konventave te Gjeneves 1949, dhe duhet ti zbatoj ato. Vetem ne nje sistem komunist I vdekuri trajtohet si armik. Respekti ndaj te vdekurve eshte shenje civilizimi dhe humanizmi. As shqiptaret dhe as greket nuk duhet ti perdirin te vdekurit politikisht. duhet.kuptuar permbajtja humane e ketij artikulli.

  Reply to this comment
  • . November 3, 14:23

   Jo or idiot. Respekti fitohet. Nje shoqeri qe respekton njelloj si njerezi e saj me te mire, qe japin jeten per mbrojtjen e lirise, si pushtues qe nisen neper bote per te skllaveruar popuj te tjere dhe i lyejne duart me gjak te pafajshmish, eshte nje shoqeri pa vlera. Sic eshte shoqeria Shqipfolese e ketyre 30 viteve.
   Hajde te ndertojme edhe varreza te pushtuesve osman per 500 vjet dhe ta kthejme Shqiperine ne nje varreze te madhe ku te mos kemi ku te hedhim kembet.

   Reply to this comment
 5. intelektuali November 3, 14:09

  Mengadale o Marks-Engels-Lenin i Hitlerit sepse po flet si Spiun i Enverit,

  PO NGA E MESOVE TE VERTETEN MORE MAVRI?

  Kur shkruan me jyrysh fanatiku servil dhe te paguar:

  “…Megjithatë, mesa duket, kaq mjafton që për mendje të prapta apo koka të nxehta nacionaliste në shtetin fqinj, të ushqehet zjarri i urrejtjes ndërmjet dy popujve, të mprihet gjuha shoviniste dhe pse jo, të dërgohen edhe viktima për t’u martirizuar në Shqipëri në kuadër të këtyre synimeve…”

  sepse:

  Prokuroria e Arta Markut hesht si peshk per kete vrasje shteterore me qellim dhe paramendim dhe ka hedhur ne media nje version “patriotik” qe edhe handikapet e Edvinit nuk e besojne. Pse nuk e leviz BYTHEN e historianit komunist nga Gjermania per ne Bularat per te folur me popullaten vendase? Sepse intelektuali kete levizje elementare e ka kryer dhe ka mesuar mjaft gjera nga minoritaret vendas qe i njeh prej kohesh, qe kur punonin ne tokat e familjes sone ne jug te vendit me meditje ne nje harmoni dhe bashkjetese paqesore te papare midis popujve tane dhe ato gjera qe tregojne okularet vendas nuk perkojne fare me versionin fantazem te Arta Markut dhe as te RENEA-s si killer vrastare shqyptare qe mori urdher ekzekutimi nga Edvini, kur “nxorri shpaten per te zgjidhur situaten” e ke degjuar rapsodine me cifteli per Enverin.

  KUSH PO KERKON TE “MARTIRIZOJE” NJE VRASJE SHTETERORE PERVECSE SE ATYRE QE JANE MBYTUR ME SKANDALE MAFIOZE NE VENDIN E VET?

  Perpara se te shkruash dacibao historike me varre dhe varreza te ARMIKUT degjo intelektualin per nje histori te vertete:

  “…Dihet se përafërsisht tre milionë të burgosur gjermanë të luftës u kapën nga Bashkimi Sovjetik dhe Ushtria e Kuqe gjatë Luftës së Dytë Botërore, shumica e tyre gjatë përparimeve të mëdha të Ushtrisë Sovjetike në vitin e fundit të luftës. Gjermanet ishin punësuar si te internuar me punë të detyruar në ekonominë sovjetike gjatë kohës së luftës dhe në rindërtimin e vendit pas luftës. Deri në vitin 1956 pas vdekjes se Stalinit dhe ardhjes se Hrushcovit ne krye te Partise Bolshevike pothuajse të gjithe roberit gjermane te mbijetuar ishin liruar. Sipas të dhënave sovjetike 381,067 gjermanë dhe te huaj te tjere vdiqën në kampet GULAG te perqendrimit kryesisht ne Siberi (356,700 shtetas gjermanë dhe 24,367 nga vende të tjera). Historiani gjerman Rüdiger Overmanspohon se duket krejtësisht e besueshme, ndërsa nuk është provuar akoma, se një milion gjermane te tjere vdiqën në paraburgimin sovjetik. Qeveria e Gjermanisë Perëndimore ngriti një Komision të kryesuar nga Erich Maschke për të hetuar fatin e roberve gjerman të luftës, në raportin e saj të vitit 1974 ata raportuan para Gjykates se Hages per krime kunder njerezimit se personeli ushtarak gjerman qe u kapën dhe rane rob nga nga BRSS dhe Ushtria e Kuqe ishte 3,060,000 vete dhe nga ata 1,094,250 gjermane vdiqën në robëri, nje shifer qe tronditi Boten Demokratike per vite me radhe si te gjitha krimet e tjera te fshehura te komunizmit…”

  Sot ne afersi te qytetit Tomsk ne Siberi ka nje pllake perkujtimore per roberit gjermane qe vdiqen ne kampet e Perqendrimit te Stalinit me tortura te padegjuara qe tregon se qeveria e tanishme sovjetike ka pranuar krimet e Stalinit per roberit e Luftes qe denohen nga shume Konventa nderkombetare, po nuk besove hypja aeroplanit dhe shko shikoje vete me syte e tu te fanatikut enverist se ka permasa te medha dhe dallohet nga larg,

  por:

  Sot Gjermania Demokratike e Konrad Adenauerit eshte nje nga parteneret me kryesore te tregetise dhe teknollogjise me Rusine e Putinit, Volswagen-i ka hapur fabrika te shumta ne kete vend komunist dhe populli gjerman i ka zgjatur doren popullit rus ne nevoje per ndihme dhe bashkpunim te ndersjellte duke i harruar makthet e Hitlerit me shume viktima nga te dy palet.

  Keshtu duhet te veproje edhe Shqypnia me Greqine dhe te harrojne mllefet e vjetra enveriste bashke me Ligjin e Luftes dallkauke pa vringellima thikash dhe hanxharesh te nacionalizmit fanatik,

  sepse:

  NE FUND TE FUNDIT SHQYPNIA ESHTE AJO QE PO KERKON TE ANTARSOHET NE BE

  Reply to this comment
  • Babalja November 3, 14:23

   Ore kelysh fashist inatet me Enverin do tua nxjerresh te tjereve.
   Enveri ja tregoi mire varrezat grekeve.
   Po pse ore kelysh fashisti te gjithe keta qe nuk te vine pas avazit ti te shituar jane?
   Ik ore plehre se na qelbe blokun.

   Reply to this comment
  • Xxx November 3, 14:39

   Ore debil intelektual. Ne sulmin Barbarosa kunder BS poren pjese rreth 1.000.000 ushtare. Gjithsej humbjet e popullit gjerman ne luften e II boterore jane rreth 5.000.000 duke perfshire dhe civilet. Nga na i nxjerr 3.000.000 robet lufte ne BS. Imperjalizmi amerikan i pas luftes ti ka mesuar?
   Ore kulak muti qe Enveri jua ka bere mire jua kjo ska pike dyshimi. Po pse ore hale intelekrual e mohom megali idene greke per vorio epirin ti? Po pse greket nuk pranuan ti riatdhetesojne trupat e ushtareve te tyre por duan te mbjellin gjithe vijen e vorio eporit me varre ? Kujt ja tregon minoritaret ti qe po ti jepet rasti helmojne si gjarpri? Ata gjithe endrat me vorio epir i shohin. Nje Jorgo Suljoti ka pas minoriteti qe e donte Shqiperine. Si krahason gjermanet me greket ti? Si mund te pretendosh ti qe Kacifas u vra me qellim? Po pse ore plehre cfare eshte RENEA skuader vrasesish? Po pse ore dallkauk nuk beson versjonin e shtetit shqiptar ti por fshataret qe kerkojne te ma mbushin mendjen se Kacifas eshte vrare me duar ne zhepa? Po fotot me flamur te vorio epirit te Zografit , Edi Rama ja hodhi ne face book , Kacifes?
   Cfare race muti je ti ore qe nga inati i Enverit dhe qeverise socialiste hedh balt mbi shqiptaret dhe polocine e shtetit shqiptar. Ti plehre antishqiptar qe perdor gjuhen e gjarprit njesoj si shovinistet e Omonias e MAVIT.
   Shko ore dallkauk dhe mos ha mut .

   Reply to this comment
   • intelektuali November 3, 16:10

    Ja ku e ke materialin o BOLE budallaqe agresive qe nuk ha pyka llogjike si te gjithe fanatiket e tjere te Enverit qe tani jane bre ithtare te Edvin Droges qe me finte nacionaliste enveriste po kerkon t’i shpetoje skandaleve te veta qe po trondisin shtetin tone fatkeq, ja hapi syte e qorrit ne se di te lexosh o KOQE fanatike, ky material eshte ne Wikipedia dhe quhet:

    “German prisoners of war in the Soviet Union”

    Linkun ose adresen e plote e ke me poshte:

    https://en.wikipedia.org/wiki/German_prisoners_of_war_in_the_Soviet_Union

    dhe:

    O Bullafiq me dhjame ne BYTHE qe del si kaposh ketu ne gazeten DITA ti more bythmut do te luftosh me greket sipas thirrjeve per Lufte qe po ben Edvini?

    sepse:

    Meso qe Greqia ka paguar kohet e fundit afro 1 meleon dollare per armatime amerikane, nderkohe qe Rilindja enveriste po i shet per skrap gerdallat e ndryshkuara te Enverit.

    HE MO BULLAFIQI I ENVERIT XXXL KUSH ESHTE ANTISHQYPTARI TANI?

    Edvini qe shet Armatimin e Ushtrise Imagjinare shqyptare per skrap apo intelektuali qe kerkon paqe dhe miqesi me greket qe po mbajne me buke ne vendin e tyre nje meleon kokpalare nga Shqypnia, qe kur Enver pederasti yti hodhi ne Bote si:

    LETER BYTHE

    Njashtu sic na ka lene edhe Edvin Droga deri me sot.

    Reply to this comment
    • Orteku i Fekenit November 5, 12:01

     Si ndodhi ne Bularat na e shpjego pak meqense paske miq atje! ?Ja vuri Reneja atij nje AK 47 ne dore dhe pastaj e vrau?
     Ne Paramithi kane masakruar shqiptare apo eshte rrene? Nese po te shkojm te veme lule atje ne c’do pervjetor! Un jam pa shkolle si di historite mire! Kam degjuar pak po k’ta ,”komunistet ” ngaterrojn shum gjera, si eshte e verteta?

     Reply to this comment
  • Sythesis November 3, 15:18

   Me ju grekofilet eshte e kote te bisedohet.
   Juve ju ka trullosur dhe kthyer ne antishqiptare Evrot e vjedhura te Ministrise se Jashtme Greke.
   Nuk ka asnje shpjegim alternativ te arsysshem antishqiptarizmi dhe mungesa e logjikes qe manifestooni ne keto zhgaravina me fakte te shtremberuara.
   Marengleni eshte burre qe i shpreh me sinqeritet e burreri mendimet e tij patriotike. Qe te hysh ne debat me te nuk duhet te fshihesh si lalash pas anonimitetit tend idiotesk Dil me emrin tend te vertete me nje shkrim si Marengleni, po pate ndonje thrrime burreri e shqiptari e mos hidh helmin tend antishqiptar nga llagemet e gjirizet e internetit.
   Jo, ate ti nuk e ben dot, sic nuk ka mundur ta beje asnje nga grekofilet qe derdhin helmin helenizues me anonimitetet intelektuhale, AC/DC, Adriatik, turkofagos, enter e plehra te tjera qe ne keta 30 vjet.
   Shqiptaria ka ngadhnjyer e do te ngadhnjeje kurse antishqiptaret do japin shpirt ne anonimitet te perjetshem ne gjirizet e internetit.

   Reply to this comment
  • I tillë je , sa herë që hap gojën dhe... November 3, 17:40

   Mos ha muuuut o inteloleshi , se je shqipfolësi më i fëlliqur , që nuk të hedh kush qyrrat e jo të të lexojë pordhët tënde thellësisht armiqësore ndaj shqiptarëve ! YYYYYYT….!

   Reply to this comment
  • Mashkullori November 3, 22:29

   Po bije vete Brenda me kembet e tua o palo “intelektual”me keto qe shkruan me lart…
   Paske vajtuir ne Bularat dhe paske biseduar me minoritaret banore te fshatit.Ajo qe me habit me llogjiken tende eshte kontradikta jote me ate cfare ka dashur te tregoje terroristi Kocifos,(Kacifas) me veprimin e tij,gjoja per te mbrojtur flamuret greke ne kete fshat duke e konsideruar territory Grek.Ti nga ana tjeter na del pronar I tokes te ketij fshati dhe keta ishin argate tek ju ne keto toka.
   Por,tani duhet te na sqarosh:
   Ti je Shqiptar apo Grek?
   Ne se je Shqiptar,kur vajte atje ne Bularat,perse nuk ju the atyre:
   Ore argatet e mij,ju jeni mardhacake ne kete fshat,pa prone e ju kemi mbajtur ne per te na punuar tokat,tani cfare Greqie kerkoni te ma beni fshatin dhe ish pronen time?
   Une e pranoj variantin tjeter,ti je nje prej tyre,prej “Agimit te Arte”,krahut fashit te Greqise,krah I cili bashke me ate Kocifozin,kerkoni te ndizni fitilat ne Greqi dhe ne Shqiperi….
   Ja keshtu zbulove padashur dhe identitetin tend,armiqesor ndaj pushtetit te djeshem te Enver Hoxhes,i cili tregoj force qendrimi parimore,ndaj pretendimeve te mbas luftes te Caldarit,per kerkimin dhe respektimin e te reneve Greke te luftes Italo Greke,por dhe qeverisjeve te majta,te cilat edhe pse me gabime,perpiqen te bejne shtet,te mbrojne dinjitetin e shtetit ne maredhenie me shtete e tjera dhe sidomos me shtete fqinje te saj…
   Prandaj ke qene dhe ke mbetur nje plehre ne te gjitha komentet e tua te njeaneshme,dhe shume armiqesore ndaj kujtdo qe kerkon te flase dhe mbroje te drejten.
   Historiani Marenglen Kasmi,nuk eshte fajtor per emrin qe mban,sepse ate ja kane vene prinderit,me vullnetin e tyre te lire.Po ty mender mut,kush te ka emertuar “intelektual”?Na paraqit nje document prej nje institucioni,por e ke kot sepse nuk ta jep kush nje document te tille,ta jep puna,aftesite profesionale.E prandaj ti nuk je vecse nje hajdut qe vjedh nje titull dhe shkruan cfare lexon tek te tjeret,por nuk ke fuqi aryetimi,per te kundershuar apo mbrojtur bindjet e tua.Kur shan Enverin,te ka mbetur gozhda tek buka qe ka ngren ai tek I kunati,kur vjen puna e nje krimi terrorist,merresh dhe perkrah te paperkraheshmin,si ne kete rast qe mbron Kocifozin terrorist…
   YYYYTTT plehre se na ndot gazetat,na ndot me kuterbimin e budallalleqeve te tua,te cilat nuk lidhen dhe nuk shpjegojne psene e njoftimeve qe transmetojne gazetat…

   Reply to this comment
 6. Shqiptari November 3, 14:14

  Do kishte per ne shqiptaret me interes o prof. Kasmi ne se na thua numrin e shqiptareve qe kane lene kockat ne Greqi pas 1990 ne kohe paqe, sa neper pune, sa neper burgjet e tyre por dhe neper kodra e male duke u ndjekur nga policia greke.

  Reply to this comment
  • intelektuali November 3, 16:33

   DEGJO NJE KESHILLE ME AKTUALE:

   Me pare meso sa shqyptare kane lene kockat duke vrare njeri tjetrin, ja intelektuali thote se jane me mijra nga Lufta Civile Jugosllave vellavrasese e Enverit qe fanatiket e edvinit e quajne dhe e brohorasin cdo 29 nentor si LANC-i i enverit qe jo vetem vrau shqyptaret sa te duash, por masakroi dhe vrau edhe Aleatet Angleze ne Kanalin e Korfuzit me nje pabesi te papare sa Gjykata e Hages e cilesoi si:

   ORGANIZATE TERRORISTE

   por:

   Statistikat tregojne se ne Luften Civile te dyte qe hapi Sali Komunisti ne Shqypni, ne vitin 1997 lane kockat mbi 4 mije shqyptare duke vrare njeri tjetrin si nje fis prej Afrike Zulu.

   Besoj se kam qene i dobishem per informacionin qe ke kerkuar.

   Reply to this comment
   • Nik November 3, 17:11

    Sa maska ke o intelektleshi?! Here intelektlesh here cllaus here mi gjirizi!

    Reply to this comment
    • intelektuali November 3, 18:21

     Mos te eshte ngritur tensioni dhe te ka rene damllaja dhe te duket Claus gjermoni si intelektuali?

     sepse:

     Me thene te drejten nuk do te kisha asgje kunder.

     vetem:

     Ate pununen e Minjve fanatike ne HALEN tende nuk e mora vesh fare.

     Reply to this comment
    • intelektuali November 3, 18:22

     Mos te eshte ngritur tensioni dhe te ka rene damllaja dhe te duket Claus gjermoni si intelektuali?

     sepse:

     Me thene te drejten nuk do te kisha asgje kunder.

     vetem:

     Ate punen e Minjve fanatike ne HALEN tende nuk e mora vesh fare.

     Reply to this comment
     • Shqiptari November 3, 19:52

      intelektuali, komenti yt nuk ka lidhje me ate qe une i kerkoj Dr. Kasmit. Kam kerkuar nga ai sa shqiptare kane lene kockat ne menyra te ndryshme ne Greqi. Kjo do ti interesonte me shume shqiptareve se sa greke kane lene kockat ne Shqiperi.

   • intelektuali November 3, 21:54

    Ja edhe nje replike normale,

    PO NGA TA DIJE KASMI I KOMINTERNIT SA SHQYPTARE KANE LENE KOCKAT NE GREQI?

    Ja nje miku im me banim ne kete vend fqinj me thote se jane afro 170 vete te vrare ne Greqi, gazeta DITA nxorri nje shkrim te nje gazetar per nje shifer me te vogel, kush mban statistika ne Shqypni kur Edi Rama e ka mendjen te ndertoje kulla dhe te mbushe me beton qytetet tona dhe nuk e vret fare mendjen se ka 1 meleone shqyptare qe kane gjetur shpetim ne Greqi?

    ndryshe:

    Numuri i shqyptareve qe kane vrare njeri tjetrin edhe ne Kohen e Qepes te Enverit edhe ne Kohen e Saliut eshte mbajtur mjaft sakte.

    Reply to this comment
    • Mashkullori November 4, 14:17

     Lexoje te plote shkrimino palointelektual,sepse nuk jane,me pak ne artikullin e “Dites”.Eshte enjejta shifer 170 por ai numuri me I vogel flet per ata te vrare nga policia o grekoman…Se i lexon pergjysem shkrimet prandaj dhe gabon per cdo gje qe shkruan…

     Reply to this comment
 7. Babalja November 3, 14:20

  Hajde shaje shtetin e Enver Hoxhes pastaj qe ua tregonte grekeve kufirim te thana.
  Tradhetaret e pas 90 e mbushen jugun me varre.

  Reply to this comment
 8. Niku November 3, 14:46

  Nuk jam dakort me ju z. Kasmi. Greqia duhet ti mare eshtrat ne Greqi dhe jo te perdore token shqiptare qe e kemi me pakice. KEtu eshte problem se ku do te varrosemi kur te vdesim se nuk ka vende duke nxjere teorine e varrezave murale, ti na thua qe ti varrosim ne Tirane. Edhe per gjermanet nuk duhen varosur ne Shqiperi. Le te mbeten nen toke ne rast se nuk I duan, por kursesi ashtu si e paraqet ti. Ata mund te kerkojne shume, por ne nuk ka perse tua plotsojme gjithcka qe ata kerkojne. Varrezat duhet te ndertohen ne token greke dhe nuk do ta bejme Shqiperine varreza te te tjereve ndersa ne te perfundojme ne varreza murale se nuk ka vend.

  Reply to this comment
 9. Amerikani November 3, 14:54

  Te anullohet urgjentish marreveshja per ndertimim e varrezave greke ne brezin e pretenduar te ashtuquajturin ” Vorio Epir “!

  Nqs egzistojne komventa nderkombetare te cilat e detyrojne shtetin shqiptar per ti varrosur ushtaret greke te rene brenda kufirit te shtetit shqiptar, atehere nje verreze e vetme mund te ndertohet ne brendesi te territorit shqiptar, ne Tirane, Durres, Elbasan etj por kursesi ne vijen e pretenduar te ” Vorio Epirit !”

  Te gjendet menyra qe edhe trupat e ushtareve greke te varrezes se Bularatit , te zhvendosen ne Greqi.

  Kjo marreveshje duhet te ndalet me çfaredo lloj kostoje. Edhe me pengimin nga ana e shtetit grek te hapjes se negociatave me BE.

  Nuk na duhet BE, me cenim te itegritetit dhe sovranitetit te shtetit.

  Te dalin perpara gjyqit te gjithe autoret e firmosjes te ketyre marreveshjeve pas vitit 1990.

  Reply to this comment
 10. Tiku November 3, 14:55

  O Dr. Kasmi. Merresh kot me njerezit me bisht. Ku e kupton bishti ceshte humanizmi. Eshte turp te jesh.pjese e europes me nje civilizim te till ne vitin 2018..

  Reply to this comment
  • Niku November 3, 16:05

   Njerezit si ty e shkateruan Shqiperine sepse kane bisht ne tru. Perse me duhet Europa kur ne vendin tim cdo vit grekerit sjellin terrorista me automatik per te vrare policet qe jane per te mbajtur regullin qe festa e grekerve te shkoje pa incidente. E kupton tani se kush e ka bishtin mbrapa? Varrezat te ndertohen ne Greqi se toka nuk mjafton qe te varrosemi vete. Per ty do te rezervojme nje varr murral meqe qenke I kenaqur.

   Reply to this comment
 11. "Sot duhet me flamure malit te dalime..." November 3, 15:31

  Shteti i Enverit ishte modeli i nje vendi absolutisht sovran, qe bisedonte hynte ne merredhenie me vendet e huaja nga pozita barazie jo vetem me nje Greqi spurdhjake, por edhe me vende te fuqishme e me superfuqite edhe duke qene i rrethuar nga te gjitha anet me armiq (divesrsante, veprime ushtarake
  si provokacionet greke te gushtit 1949, konflikti me bazen detare-ushtarake te Vlores me daljen nga Traktati i Varshaves, etj, etj,).
  Si s’ia beri nje here syri ter atij gjigandi politik te Shqiperise?
  Shqiptaret qe i dhane bote 16 perandore te Romes e perandoret me te medhenj te Bizantit (Justinianin dhe Konstantinin e Madh), do te nxjerrin perseri nje Enver qe te veje ne vend dinjitetin e neperkembur te popullit tone fisnik.

  Reply to this comment
 12. Endri November 3, 16:38

  Imagjinoni sikur nje bande hajdutesh te te hyje ne shtepi per te vjedhur, i zoti i shtepise i ndjen dhe u del perpara, dhe ne perplasje me ta humbet jeten por arrin te dergoje ne boten tjeter nja dy syresh.

  “Morali” i degjeneruar thote se familjaret qe keta kriminele ju moren para kohe te afermin, e kane per “detyre humanitare” te ndertojne ne oborrin e shtepise varret e krimineleve, ne shenje “respekti” per te vdekurit.

  Nje llogjike e tille mund te hedhe rrenje vetem ne kultura qe e kane kriminalitetin ne gjen, sic jane disa popuj ne Europe qe kane nje histori te gjate kriminaliteti pas shpine, si dhe kjo klase malokesh ne krye te Shqiperise qe gjithashtu e ka kriminalitetin element kulturor.

  Reply to this comment
 13. intelektuali November 3, 17:17

  MarEngLeni nga Gjermania jep kushtrimin:

  T’I SHPALLIM LUFTE MONARKO-FASHISTEVE GREKE!

  Sa te hapesh dhe te mbyllesh syte te gjithe fanatiket e Enverit qe tani jane bere te Edvinit kercyen nga brimat e miut ku ishin fshehur nga skandalet me pergjimet qe po trondisin Rilindjen Enveriste javet e fundit dhe u renditen si nje grush bashkuar per te mbrojtur “istikamin” patriotik.

  PO CUDIA NUK MBARON KETU

  Fanatikeve te Enverit i u bashkuan edhe fanatiket e Saliut qe disa caste me pare ziheshin dhe rriheshin me maxhorancen fodulle te Edvinit dhe sapo doli lajmi nga Prokuroria e Arta Markut se RENEA kishte vrare agresorin e Bularatit te gjithe kercyen perpjete nga gezimi dhe brohoriten njezeri per FITORJEN e Partise:

  MIRE JA BERI RENEA QENIT GREK!

  Po Agjensite nderkombetare per te drejtat e njeriut filluan te pyesin qeverine shqyptare:

  QYSH KESHTU?

  Atehere ne ndihme te enveristeve shqyptare, edviniste dhe berishiste te bashkuar, erdhi Internacionalja Komuniste qe dergoi me shpejtesi bullafiqin Pangalos me nje lukuni stalinistesh greke te Kohes se Qepes te “Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας” KKE qe hapi Luften Civile pas Luftes ne kete vend fqinj me shume viktima, per te jusifikuar vrasjen e miqve komuniste shqyptare ndaj nje agresori me arme ne dore, Panfallos ne unison te plote me versionin e Prokurorise shqyptare deklaroi:

  KUSH QELLON MBI POLICINE DUHET TE VRITET!

  Po Pangallos bullafiqi socialist i deshtuar harroi se para do kohe kur studentet dhe intelektualiet ne Athine i vune zjarrin Kryeqytetit helen nuk u vra askush nga policia greke, kjo ndodhi edhe ne rome edhe ne Paris, trazira te llahtarshme, atehere:

  QYSH KESHTU PANGALLOSI GREK U BE FYLLO SHQYPTAR SA TE HAPESH DHE TE MBYLLESH SITE? QYSH KESHTU?

  Mbase i ka hyre frika ne bark nga vringellimat e xhanxareve te fanatikeve shqyptare te yshtur nga deklaratat patriotike te Edi Rames, por mbase u ka thene grekeve pas deklaratates se tij :

  E MO SE DAVA SHQYPTARI KOKPALARE ISHTE VIKTIMA!

  sepse:

  Ne nje kohe qe Greqia po armatoset deri ne dhembe me aeroplane moderne amerikane ne vleften mbi 1 miliard dollare USD dhe Shqypnia po shte per skrap gerdallat e ndryshkura te Enverit me asnje shans per te blere armatime te reja, e gjithe historia e Bularatit duket si nje histori e:

  “GJELIT PATRIOTIK MAJE PLEHUT”

  dhe:

  I fituari i radhes eshte perseri Edi Rama qe spostoi sado pak vemendjen e opinionit publik nga skandalet me qeverisjen e tij qe po cudisin Boten.

  Reply to this comment
 14. intelektuali November 3, 17:19

  MarEngLeni nga Gjermania jep kushtrimin:

  T’I SHPALLIM LUFTE MONARKO-FASHISTEVE GREKE!

  Sa te hapesh dhe te mbyllesh syte te gjithe fanatiket e Enverit qe tani jane bere te Edvinit kercyen nga brimat e miut ku ishin fshehur nga skandalet me pergjimet qe po trondisin Rilindjen Enveriste javet e fundit dhe u renditen si nje grush bashkuar per te mbrojtur “istikamin” patriotik.

  PO CUDIA NUK MBARON KETU

  Fanatikeve te Enverit i u bashkuan edhe fanatiket e Saliut qe disa caste me pare ziheshin dhe rriheshin me maxhorancen fodulle te Edvinit dhe sapo doli lajmi nga Prokuroria e Arta Markut se RENEA kishte vrare agresorin e Bularatit te gjithe kercyen perpjete nga gezimi dhe brohoriten njezeri per FITORJEN e Partise:

  MIRE JA BERI RENEA QENIT GREK!

  Po Agjensite nderkombetare per te drejtat e njeriut filluan te pyesin qeverine shqyptare:

  QYSH KESHTU?

  Atehere ne ndihme te enveristeve shqyptare, edviniste dhe berishiste te bashkuar, erdhi Internacionalja Komuniste qe dergoi me shpejtesi bullafiqin Pangalos me nje lukuni stalinistesh greke te Kohes se Qepes te “Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας” KKE qe hapi Luften Civile pas Luftes ne kete vend fqinj me shume viktima, per te jusifikuar vrasjen e miqve komuniste shqyptare ndaj nje agresori me arme ne dore, Panfallos ne unison te plote me versionin e Prokurorise shqyptare deklaroi:

  KUSH QELLON MBI POLICINE DUHET TE VRITET!

  Po Pangallos bullafiqi socialist i deshtuar harroi se para do kohe kur studentet dhe intelektualiet ne Athine i vune zjarrin Kryeqytetit helen nuk u vra askush nga policia greke, kjo ndodhi edhe ne rome edhe ne Paris, trazira te llahtarshme, atehere:

  QYSH KESHTU PANGALLOSI GREK U BE FYLLO SHQYPTAR SA TE HAPESH DHE TE MBYLLESH SITE?

  Mbase i ka hyre frika ne bark nga vringellimat e hanxareve te fanatikeve shqyptare te yshtur nga deklaratat patriotike te Edi Rames, por mbase u ka thene grekeve pas deklaratates se tij :

  E MO SE DAVA SHQYPTARI KOKPALARE ISHTE VIKTIMA!

  sepse:

  Ne nje kohe qe Greqia po armatoset deri ne dhembe me aeroplane moderne amerikane ne vleften mbi 1 miliard dollare USD dhe Shqypnia po shte per skrap gerdallat e ndryshkura te Enverit me asnje shans per te blere armatime te reja, e gjithe historia e Bularatit duket si nje histori e:

  “GJELIT PATRIOTIK MAJE PLEHUT”

  dhe:

  I fituari i radhes eshte perseri Edi Rama qe spostoi sado pak vemendjen e opinionit publik nga skandalet me qeverisjen e tij qe po cudisin Boten.

  Reply to this comment
 15. intelektuali November 3, 17:20

  MarEngLeni nga Gjermania jep kushtrimin:

  T’I SHPALLIM LUFTE MONARKO-FASHISTEVE GREKE!

  Sa te hapesh dhe te mbyllesh syte te gjithe fanatiket e Enverit qe tani jane bere te Edvinit kercyen nga brimat e miut ku ishin fshehur nga skandalet me pergjimet qe po trondisin Rilindjen Enveriste javet e fundit dhe u renditen si nje grush bashkuar per te mbrojtur “istikamin” patriotik.

  PO CUDIA NUK MBARON KETU

  Fanatikeve te Enverit i u bashkuan edhe fanatiket e Saliut qe disa caste me pare ziheshin dhe rriheshin me maxhorancen fodulle te Edvinit dhe sapo doli lajmi nga Prokuroria e Arta Markut se RENEA kishte vrare agresorin e Bularatit te gjithe kercyen perpjete nga gezimi dhe brohoriten njezeri per FITORJEN e Partise:

  MIRE JA BERI RENEA QENIT GREK!

  Po Agjensite nderkombetare per te drejtat e njeriut filluan te pyesin qeverine shqyptare:

  QYSH KESHTU?

  Atehere ne ndihme te enveristeve shqyptare, edviniste dhe berishiste te bashkuar, erdhi Internacionalja Komuniste qe dergoi me shpejtesi bullafiqin Pangalos me nje lukuni stalinistesh greke te Kohes se Qepes te “Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας” KKE qe hapi Luften Civile pas Luftes ne kete vend fqinj me shume viktima, per te jusifikuar vrasjen e miqve komuniste shqyptare ndaj nje agresori me arme ne dore, Panfallos ne unison te plote me versionin e Prokurorise shqyptare deklaroi:

  KUSH QELLON MBI POLICINE DUHET TE VRITET!

  Po Pangallos bullafiqi socialist i deshtuar harroi se para do kohe kur studentet dhe intelektualiet ne Athine i vune zjarrin Kryeqytetit helen nuk u vra askush nga policia greke, kjo ndodhi edhe ne rome edhe ne Paris, trazira te llahtarshme, atehere:

  QYSH KESHTU PANGALLOSI GREK U BE FYLLO SHQYPTAR SA TE HAPESH DHE TE MBYLLESH SITE?

  Mbase i ka hyre frika ne bark nga vringellimat e hanxareve te fanatikeve shqyptare te yshtur nga deklaratat patriotike te Edi Rames, por mbase u ka thene grekeve pas deklaratates se tij :

  E MO SE DAVA SHQYPTARI KOKPALARE ISHTE VIKTIMA!

  sepse:

  Ne nje kohe qe Greqia po armatoset deri ne dhembe me aeroplane moderne amerikane ne vleften mbi 1 miliard dollare USD dhe Shqypnia po shet per skrap gerdallat e ndryshkura te Enverit me asnje shans per te blere armatime te reja, e gjithe historia e Bularatit duket si nje histori e:

  “GJELIT PATRIOTIK MAJE PLEHUT”

  dhe:

  I fituari i radhes eshte perseri Edi Rama qe spostoi sado pak vemendjen e opinionit publik nga skandalet me qeverisjen e tij qe po cudisin Boten.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN November 3, 20:57

   e lexova nja 5 her ktë Marenglenin, se mos po gjeja gjëkundi kushtrimin, po s’gjeta asgjë, as mbi rreshta as nën rreshta.
   gjeta që në 2009, një ngritje varreze ne Këlcyrë lihet në heshtje, dmth vjen komshiu në shtëpi e qeveris, po hajt po hesht, se në fakt unë gëzoj që ata e dinë se këtejpari do lënë kockat.

   megjithatë
   Çudia nuk mbaroi këtu,
   çfarë lajmi prisje të dilte nga prokuroria????
   Renea reaksionar, Arta Marku reaksionar, pozitë reaksionar, Edi Rama ai dihet që reaksionar është, mir që mban penelin ne dorë,se do thoshnim që ishte vetë ne Bularat që të na prishte miqësinë intelektualo-greke

   më shkruaj këtu kush janë kto agjencitë për të drejtat e Kazzofuck e di unë më , më shkruaj se i pyes unë ata;

   si the mo si the ??
   dolën në protestë e su vra askush ??
   pse dolën me kallashnikov në dorë për protestë??
   po ky Kazzofucku yt, për çfarë po protestonte???

   po merr borxh e po blen hua, po ju blen armatimet e depove amerikanëve, sepse është kohe e ngrirë me Merkelin, po i lëpihet Kali Trojës një aleati “të mundshëm”,përtej oqeanit, po s’ka asnjë shans me Luanin e Bosforit….Asnjë !!!

   si përfundim Mjellma preferon të bëhet e kuqe,sesa greke, serbe, bularatëse (ti ngrenë leckat e tyre e të qërrohen aty ku ndihen në shtëpinë e tyre)

   duhet kurajë e madhe të pështysh vendin tënd, duhet kurajë ta quash patriotizmin “gjel në majë plehu” …
   zakonisht e bëjnë njerëzit që ende nuk kanë dalë nga burgu mendor, që vuajtja nuk u mësoi krenarinë e ringritjes, ju mësoi thjesht urrejtjen …

   SHAME ON YOU !!!

   Reply to this comment
   • intelektuali November 3, 21:40

    O Mjellma e Zeze qe te kane dale Pende te Kuqe

    Beji te fala Edi Rames qe te pelqen kaqe shume qe sot eshte shpallur shahist boteror, por qe nje axhami si Salianji e zuri MAT me Babalen e tij,

    por:

    Meqe deklarove qe Edi Rama nuk vret beji te fala babait te tij Kristaq Rama qe ka firmosur varjen ne litar te nje disidenti poet protestues me gjithe fuqine e shpirtit ndaj regjimit katil te enverit, qe Edvini po e ringjal nga e para ne Shqypni. Turpin mbaje per vete qe hiqesh qe e persekutuar dhe qe bie ne “dashni” me xhelatet e tu si nje pacient tipi i “Sindromes se Stokholmit”, nuk te detyron intelektuali te ndryshosh mendje, sepse kjo eshte bukuria e lirise se fjales qe Edvin Droga po mundohet ta mbylle me drynat e inkuizicionit enverist me 7 pale dryne me ligjin e tij te SHPIFJES duke e kamufluar me nje propagande te ulet staliniste.

    Kam shume kurajo dhe pozite te qarte qytetarie qe ta quaj KRIM SHTETEROR vrasjen e minoritarit ne Bularat ne kushtet e mungeses totale te provave duke u bazuar vetem ne versionin tejet te dyshimte te hedhur ne ngutje, pa asnje profesionalizem nga Prokuroria e Arta Markut, po te ishte RENEA ne nje vend tjeter demokratik do te ishte ne burg i gjithe grupi i killerave vrastare qe vepruan njesoj si Garda e Saliut do kohe me pare, qe veroi si Sigurimi i Enverit ne Kohen e Qepes te Xhevdet Mustafes nese ja ke degjuar emerin.

    prandaj:

    Patriotizmin enverist si “gjeli maje plehut” tregoja kalamajve para gjumit te nates meqe dine edhe shqip

    sepse:

    intelektuali i shikon perdite keta “patriote” jo si “gjela maje plehut” por si “pula te lagura” kur kerkojne viza emigrimi per te shpetuar koken ne dhe te huaj.

    Mund t’i besh te fala edhe Nexhmijes se sapo ka mare rritjen e pensionit nga Edi Rama dhe sapo Edi Rama e ka lumturuar qe ja nxorri nga burgu nipin e saj te dashur, qe Taulant Xibraka e Kishte emeruar si administrator te Fabrikes se tij te kokaines derisa e zbuluan dhe kapen gjermonet.

    dhe:

    Meso se dhenderi i Sokol dhe Liliana Hoxhes po ben nje film dokumentar per krimet e komunizmit me nje reklame te papare ne vendin ku jetoj une,

    prandaj:

    Mund t’i besh te fala edhe dhenderit dhe dhendureve te Enverit.

    Reply to this comment
    • BLACK SWAN November 3, 22:35

     une nuk hiqem si e persekutuar, s’ka qenë asnjëher roli im, unë them -O Zot faleminderit që më persekutuan, sepse ndryshe do isha si ata !! ndoshta do isha pjella e ndonje Nafije, Nexhmije apo rrospije , prandaj 1000 herë flm që u persekutova.
     kur më tregon mua Sindromën e Stokholmit, duhet të kthesh pak kokën pas për vete, unë s’kam firmos ndonjëher në borderonë e komunistit të djathtë Sali… andej nga vij unë nuk gjuajmë me gurë tjetrin, kur shtëpinë tonë e kemi me xhama ….

     ka një vjë të kuqe për ajo çfarë ne jemi brenda, për çfarë ka qenë Kristaqi, dhe çfarë është sot nje trap psikopat ne Bularat .
     ka një vijë të kuqe te garda që vret shqiptarë , e megjithatë kam qenë e vetmja ne ktë gazetë qe kam deklaruar – vrasje në rrethana cilësuese, sepse ka ligj, e nuk të lë njeri te muri kryeministrisë, e sidoqoftë maloku e ka traditë të vrasë nga frengjia e kullës …

     ka një vijë të kuqe që nuk kalohet asnjëher, ASNJËHER !!
     për asnjë motiv e rrethanë!!

     ti po e kalon vijën e kuqe, urrejtja të ka zënë sytë, ti po shet Shqipërinë. Edi Rama është kalimtar, greqizimi është vendimtar.
     ti dhe shumë si ti po e kaloni vijën e kuqe, sepse jeni keq për pushtet, po nuk ju jep pikë ‘qytetaria” juaj për një as grek e as shqiptar, nuk të jep pikë “qytetaria” jote, kur do që RENEA të ngrerë duart lart, e te vdesë nga plumbat e një trapi.

     mos më trego ‘pulat e lagura’ mua, se dhe ti nuk e ke hedhur pasaportën amerikane,
     e megjithatë jemi ne ‘pulat e lagura’ që po mbajmë atë vend, janë emigrantë, janë krenaria e juaj …

     Nexhmija ta hajë pensionin, të rrojë e të ulerijë si kufomë e pakallur, po të varej nga unë, do e mbaja në jetë dhe 100 vjet,
     Nexhmijes, Rrospijes, Liljanës e sorollopit të tyre, bëj të fala ti e TOMOR DOSTI,gjithë plejada e juaj që doli në 91 nga terrorri komunist, për tu rreshtuar nën hijen e një komunisti,
     dhe nuk ishit të aftë as një ligj të firmosnit, por jeni ktu duke kërkuar lavdinë e rreme në kauza ANTISHQIPTARE.

     SHAME ON YOU !!!

     Reply to this comment
     • intelektuali November 3, 23:34

      Leri llogjet se nuk kemi per t’u mare vesh asnjehere dhe ta mbyllim me kaq se po e shikoj qe po i shtohesh dhe po i afrohesh lukunise se halabakeve fanatike te Enverit ne kete forum qe vrasjen e jabanxhiut e shikojne si nje akt patriotik, gjithmone pyes:

      A HANE PYKA LLOGJIKE FANATIKET E ENVERIT?

      Shqypnine e shiti Enveri, Saliut, Fatosi, po e shet edhe Edvini Yt qe te pelqen kaq shume, nuk e shtet intelektuali qe pi kafen tek Tajvani dhe shkruan komente pa zarar ne kete forum te nderum te gazetes DITA, patriotizmin dhe antishqyptarizmin enverist tregoja kalamajve para gjumit te nates, se nuk i beson me kush, buka blehet me leka dhe jo me patriotizem dhe as me nacionaliszem enverist.

      SHQYPNIA PO SHITET DHE ESHTE NXJERRE NE ANKAND NGA MAFIA E KUQE ME PUSHTET QE LA PAS ENVERI ME NEXHMIJEN

      dhe:

      Se intelektuai me shkrimet e tij perpiqet qe te shpetoje vetem ate qe mund te shpetohet dhe kush nuk e kupton qe vrasja e minoritarit ishte nje aksion per te terrhequr vemendjen nga skandalet e Edvinit dhe qeverisjes se tij gabohet rende. Bera nje shkrim te gjate ne gazeten DITA si deshmitar okular ne vitin 1992, si nje vrasje e nje zezaku te armatosur nga policia ne L.A, California, USA per pak sa nuk i vuri zjarrin gjithe SHBA dhe qe perfundoi me doreheqjen dhe denimin me burg te Shefit te Policise te ketij qyteti qe me rrethinat mban 23 milion banore, Presidenti Bush urdheroi shperndarjen e Gardes Ushtarake qe u thirr per te ndihmuar Policine e qytetit, a e kupton ti se cfare do te thote kjo gje?

      Kush po i detyron shqyptaret te ikin te lemerisur nga Parajsa Komuniste e Enverit, Saliut, Nanos, Edvinit?

      Leri llogjet patriotike o Mjellma e Kuqe se patriotizmi i vertete eshte i lidhur me GDP-ne kombetare, pjesa tjeter eshte dacibao demagogjike qe te lan dhe shpelan trute e kokes

      NUK KA ANTISHQYPTAR ME TE MADH SE AI QE FALIMENTON EKONOMINE DHE RENON SHTETIN

      dhe:

      Ky nuk eshte intelektuali sic e piketon gjithe lukunia e fanatikeve kokebosh te Edvinit dhe Enverit, por ata qe po e shesin Vatanin copa-copa ngaqe nuk organizojne dot prodhimin e ndershem kombetar si ne vendet e tjera ish komuniste te Evropes Lindore, e ke lexuar se cfare shkruajne gazetat franceze per Shqypnine, lexoji se do te kthjellohesh,

      ndryshe:

      Vrasja nga shteti Enverist i minoritarit nga Bularati do t’i mbetet Edvinit si nje makth, ashtu sic i ka mbetur Saliut Gerdeci, 21 janari, Kosta Trebicka dhe Remzi Hoxha, njashtu sic kane mbetur si makth i pandeshkuar akoma viktimat e panumerta te Enverit qe mbushi lumenj me gjak njeriu ne vendin tone dhe akoma eshte HERO me piramiden e tij famekeqe ne mes te Tiranes.

    • BLACK SWAN November 3, 23:16

     Salianji e zuri mat ??? Salianji do zinte Agron Xhafën??
     o zot, do vrasë veten tani !!!
     e zuri klani i PS kundër Xhafës,e zurën vetë të tijtë.
     ja dhanë ktij fatosit që të rregullonte biografinë
     Salianji yt, nuk zë dot as Gridën…
     nga nesër shpallni hero atë hajdutin që u bë praSident, krenohuni që po e lë vendin pa organe drejtuese, sepse pr është kush të bëhet i forrrtë, jo e ardhmja e vendit.
     po keni Piktorin në krye, se ka dhe shkarkim …po se bën dot bojaxhiu, është djali babait, ata vetëm pas shpine vrasin…

     lëre i Nderuar ktë diskutim, se nuk ka praSident, Babale, grek e bularats që e lan bordellon e PD.

     nqs do përpiqeni të sillni në pushtet ende Saliun,dhe për pasojë ende Ramën si kundërshtar, atëher nga vetë historia

     SHAME ON YOU !!

     Reply to this comment
     • intelektuali November 3, 23:40

      DUKET ASHIQARI SE KAM QENE MASHTRUAR:

      Te rane edhe pendet e kuqe dhe u bere si te gjithe fanatiket e Enverit, kam njohur ne burg shume spiune si puna juaj qe hiqeshin si te persekutuar, por qe ishin agjente te Sigurimit, prandaj edhe Sali Varkarin e Enverit tregoja kalamajve si perralle per te trembur gogola se eshte nga soji juaj i peshtire i Partise se Punes, “patriot” 100 karat nuk e ke degjuar ne emisione TV, besoj se kam qene i qarte vazhdo me frazeollogjine e lukuniste enveriste,

      KUJT I PLAS?

     • Babalja November 4, 00:17

      BLACK SWAN dhe ” Intelekruali ”
      Nga komentetet tuaja mesova diçka qe si i ri ne moshe dhe qe sistemin e meparshem nuk kam aritur ta njoh. Mesova ti jap pergjigje pyetjes : A ka vepruar drejte Enveri me te perndjekurit politike apo jo? Ja ka diktuar koha dhe konsolidimi i shtetit nje pozicion te tille apo si ? Pas komenteve tuaja mendoj se te perndjekurit nuk mund te ” ridenohen” apo respektohen njesoj. Ata duhen pare dhe vleresuar nje per nje. Nje pjese e tyre ende sot jane gjalle. Dhe nqs per persekutimin e BLACK SWAN , nga pershtypja qe me lene komentet e tija/saj , mund te them se ai sistem ka qene kriminal , per ” Intelektualin ” mendoj se ai sistem i ka dhene hakun.
      Nqs BLACK SWAN meriton respekt , ” intelektuali ” meriton nje perbuzje te madhe.
      Nuk ka rendesi nese jemi te majte apo te djathte. Nuk ka rendesi nese ndajme qendrime te ndryshme per kohen e diktatures apo kohen e rindertimit te vendit, nqs kalojme vijen e kuqe qe me te drejte BLACK SWAN e tregon ne koment. Vija e kuqe eshte interesi kombetar. Eshte Shqiperia. Kushdo qe per inat te vjehrres fle me midhonane eshte nje tradhetar. Eshte nje antishqiptar eshte nje mut.
      BLACK SWAN duhet te jesh i/e plejades e intelektaualeve dhe patrioteve te ndershem qe e deshen shqiperine dhe ishin patriote antikomuniste por nuk i bashkuan armet me pushtuesin, ndersa ti ” intelekrual ” i perket sferes se kolaburacionisteve e bashkepuntoreve te nazi fashizmi te Xhafer Deves, Kadri Cakranit e Hamit Matjanit. Je nje mut qe ne pleqeri do jesh bere dhe kolonel i Asfalise greke se nuk ka mundesi tjeter te flasesh ne kete menyre. Po si nuk te vjen tur ore plehre qe u thua emigranteve tane ” kokpalare” njesoj sic u tha dhe ai plehra qe kemi per president , te cilin na i bere dhe burre shteti. Yyyyy race muti.

   • Babalja November 3, 23:33

    Respekt BLACK

    Reply to this comment
    • intelektuali November 4, 08:44

     Filluan te hungerinjne me gulcime enveriste DERRAT e Fermes se Kafsheve te Edvinit dhe e pranuan ne llucen e tyre “Mjellmen e Zeze” qe ka qitur “Pendet e Kuqe” per kontributin lidhur me asgjesimin e ARMIKUT.

     Reply to this comment
     • Der rote Rabe November 4, 18:07

      Nuk e dija qe shoku kumardar e gelltiska kaq kollaj sapunin per djathe…

      Qe thua ti shuku kumardar, gojet e liga sot e kane mbushur rrjetin plot e perplot me “thashetheme ordinere”, ku dhe me bashkangjitjen e fotove komprometuese, kerkohet t’u nxihet akoma dhe me keq imazhi i “mjelmave kuqaloshe”. Njera prej tyre duket se eshte dhe kjo qe kerkon te hiqet gjoja si e zeze.

 16. mirel November 3, 20:21

  Domethene Ramuti i dha Bularatit statusin e varrezes Historike.
  Te tjerat nuk ja vlen te diskutohen kush eshte tradhetari
  Dhe numri i grekerve te rene 12000, qe atori e hedh poshte si pretendim absurd te pales greke, ben mire ta shikoje qe kete numer e propagandon jo pala greke, por vete Peshtanaku Mero Baze qelbesira.
  Politika e jashtme e Shqiperise postohet te Tema dhe rendom te Dita.
  Ato jane zedhenesit e qeverise dhe rrufepriteset e tradhetise.
  Bejne ndonje debat patriotik, dhe historia e tradhetise mbyllet, dhe merr forme zyrtare.
  Populli shqiptar duhet te kujtoje se Edi Rama nuk eshte perfaqesues i Socialisteve.
  Partia e tij me te drejte quhet Rilindje
  Ka ardhur koha per shkeputjen nga trungu socialist.
  Rilindja eshte vete Rilindja Demokratike e PDse, RDja e Rames, sot quhet Tema, dhe ka te njejtin botues.
  RDja e Ramiut ka bere te kunderten e socialisteve
  Rehabilitoi Zogun, Xhaxhiket, Mitat Frasherin, ballin, te persekutuarit, filloi aktivitetin trashetar ne sherbim te grekeve e serbeve, me nje fjale gjithcka antishqiptare qe perfaqesoi Partia Demokratike.
  Nuk e kuptoj si socialistet nuk e shikojne kete.
  Rama duhet te largohet nga PS
  Partia e Rilindjes tashme eshte formuar si kancer qe ushqehet nga trupi i PS
  PS duhet ta operoje dhe ta heqi kete plage antishqiptare.

  Reply to this comment
 17. era! November 3, 21:01

  Greqira eshte nje shtet fallco pa asnje lidhje me helenet e lashte pervec gjuhes qe mbijeton ne saje te mbeshtetjes europiane qe e percelloi ne by… kur ivodhi fondet qe i dha per Ballkanin mbare.Noli i madh thoshe se ujku te ha me dhembe kurse greku me kisheProvo hiqi kishen grekut e do te mbetet nje gerdalle pa emer e pa goje. Sa per forcen ushtarake greku te matet mire se shqiptari ja fut ne by.. ne rast perplasje ato armet qe blen tek europa.Harrojne legenat se ne i beme shtet e po te duam ne i bejme edhe pleh

  Reply to this comment
 18. fery November 3, 22:42

  Tani te presim vllezer si dhe kure Edi Rama dhe Hashim Thaci te na bashkoje Kosoven me Shqiperine…pasi ti kene dhene Veriun e Kosoves Serbise dhe Detin e Korfuzit Greqise ngase , qe te dy ketyre burreshtetasve te medhej te kombit menjiher iu rrite entuzijazmi dhe morali patriotik pasi morren dje qmimin per paqe ne Kalane u Ulqinit

  Reply to this comment
 19. Pellazgos November 4, 03:49

  Prandaj mendohuni mire dhe mos ndertoni Xhamija te pushtuesve Osmane.
  My mb d te perseritet historia e Arvanitasve dhe Arberesheve kete rradhe nuk do ikin por do zhdukin Turqit e quajture shqipetare

  Reply to this comment
  • fery November 4, 10:10

   Ne jemi menduar mire dhe e kemi nda mendjen.Projekti i Vuciqit per ndarje te Kosoves nek kalon deri sa ne Kosove te mbetet edhe nji shqiptar i vetem
   Ju ne Shqiperi nuk kame njohuri cfar do beni per Detin , Pellazgos

   Reply to this comment
 20. intelektuali November 4, 06:45

  Kur isha ne burg i thashe nje te burgosuri te ri qe sapo kishte ardhur me dosjen si i persekutuar politik filloi te thurrte intriga:

  TI JE SPIUN I DERGUAR NGA SIGURIMI

  Ai per cudi ma ktheu:

  NGA E MORE VESH?

  I thashe:

  NJ I PERSEKUTUAR NUK FYEN DHE SHAN NJE TE PERSEKUTUAR TJETER

  Kjo vlen deri me sot per te gjithe spiunet e Sigurimit n kete forum te nerum te gazetes DITA qe Edvini dhe Taulanti dergojne me SMS per te neutralizuar ARMIKUN, qe tregon se:

  ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NGA KOHA E QEPES E MONARKO-FASHISTEVE TE ENVERIT NE TROJET TONA.

  Reply to this comment
  • BLACK SWAN November 4, 09:01

   kur ti dole nga burgu, unë isha 13 vjeçe.
   kështuqë nuk e kam frikë akuzën tënde.
   as e kam frikë sot, dhe e di pse ??
   sepse nuk është akuzë, është thjesht whataboutism. nuk ke më argumenta e po kthehesh në atë taktikën që të çoi në burg për gjithë jetën.
   por s’ka asgjë, ‘tout est pardonné” madje me kërkesë falje për tonet e forta.

   unë s’po të fyej e aq më pak shaj.
   unë thjesht po të shoh të rreshtuar në krahun e gabuar, po e shoh fajin tuaj të zmadhohet përditë, pas Saliut, Salianjit, Gridës, po i lexoj me vëmendje reagimet e krahut të djathtë, në përkrahje të çdo kauze të marrësh, pas kësaj kopeje pa nder e dinjitet.

   i kam pyetur të parët e mi si erdhi komunizmi në fuqi ??
   më thanë që ishte faji jonë, jo i tyre, ne nuk ditëm të merreshim vesh mes nesh, nuk patëm iniciativë…

   pyete veten pse Saliu ka 30 vjet në pushtet ?? pyete veten pse pinjollët tuaj janë nëpër botë të pluridiplomuar dhe nuk vijnë dot në Shqipëri, pyete veten pse votohet një Salianj dhe një DINE nuk është në kuvend ??? ALIZOTI ku është??
   pse, pse, pse …???

   unë nuk të shaj e as fyej, por aq më pak do të lejoj që ti të qëndrosh në krahun e gabuar të historisë, aq më pak do hesht kur ju shoh ushtarë të bindur në shërbim të një komunisti nga më të ligjtë.
   nuk jam preokupuar ndonjëher te jem ‘simpatike’, tu pëlqej të gjithve, kjo më tmerron. s’ka kompromis, por nuk ka pikën e rëndësisë, unë jam askushi.
   Juve jo, juve e keni detyrë ta përdorni me kujdes emrin tuaj, kauzën tuaj. juve e keni detyrë ti mblidhni të gjithë në krijimin e të djathtës, dhe jo të gjithë në shërbim të Saliut …
   “La critique peut être désagréable, mais elle est nécessaire. Elle est comme la douleur pour le corps humain : elle attire l’attention sur ce qui ne va pas”- nga nje ingliz i zgjuar ….

   Reply to this comment
   • intelektuali November 4, 09:29

    SI E GJETE VETEN TENDE NE SHKRIMIN E INTELETUALIT?

    sepse:

    Une per vete e mbylla komunikimim me ju, mund ta vazhdosh debatin me fanatikun Babale qe ka shume respekt per ju,

    sepse:

    Me thene jam duke pire kafen e sabahut tek Tajvani dhe nuk dua ta filloj diten e djele me shije te keqe. Kjo eshte e bukura e fjales se lire ne Demokraci

    KA VEND PER TE GJITHE NJEREZIT DHE KAFSHET

    Reply to this comment
   • intelektuali November 4, 09:29

    SI E GJETE VETEN TENDE NE SHKRIMIN E INTELEKTUALIT?

    sepse:

    Une per vete e mbylla komunikimim me ju, mund ta vazhdosh debatin me fanatikun Babale qe ka shume respekt per ju,

    sepse:

    Me thene jam duke pire kafen e sabahut tek Tajvani dhe nuk dua ta filloj diten e djele me shije te keqe. Kjo eshte e bukura e fjales se lire ne Demokraci

    KA VEND PER TE GJITHE NJEREZIT DHE KAFSHET

    Reply to this comment
    • BLACK SWAN November 4, 10:37

     po më pëlqen kjo xhelozia për Babalen 😛

     TOUT EST PARDONNÉ !!
     një të dielë ekselente refleksioni për JU 🙂

     Reply to this comment
     • intelektuali November 4, 11:04

      “Cherchez la femme, pardieu! cherchez la femme!”

      Keshtu ka thene shkrimtari i madh Alexandre Dumas, ne vepren e tij “Les Mohicans de Paris”,

      por:

      “Look for the woman!” Na ruajt o Zot nga Nexhmija, Partija dhe Xhelozija!

      Keshtu thote intelektuali dhe te uron:

      NJE DITE TE MBARE!

    • Cun i lagjes November 5, 20:32

     Po c’kan dash qe t’futen n’burg? Me turunin qe ke kishte me qen illoj mrena a jasht!!!

     Reply to this comment
 21. intelektuali November 4, 06:46

  Kur isha ne burg i thashe nje te burgosuri te ri qe sapo kishte ardhur me dosjen si i persekutuar politik kur filloi te thurrte intriga:

  TI JE SPIUN I DERGUAR NGA SIGURIMI

  Ai per cudi ma ktheu:

  NGA E MORE VESH?

  I thashe:

  NJ I PERSEKUTUAR NUK FYEN DHE SHAN NJE TE PERSEKUTUAR TJETER

  Kjo vlen deri me sot per te gjithe spiunet e Sigurimit n kete forum te nerum te gazetes DITA qe Edvini dhe Taulanti dergojne me SMS per te neutralizuar ARMIKUN, qe tregon se:

  ASGJE NUK KA NDRYSHUAR NGA KOHA E QEPES E MONARKO-FASHISTEVE TE ENVERIT NE TROJET TONA.

  Reply to this comment
 22. Ergys November 4, 09:49

  Ne L2b greku erdhi deri atje ku ata e quajne Vorio-Epir dhe me tutje nuk vazhdoi kunder italianeve.Ky ishte qellimi i tyre.Dhe varrezat i duan pikerisht ne ate territor.Qe per ta do te thote se rane per clirimin e Vorio-Epirit dhe te mbajne gjalle Megallo-Idhene.Po sikur ato varre tua conin ne Tropoje fjala vjen???Ata nuk do te pranonin sepse konsiderojne jugun e Shqiperise toke te tyre.Atehere lind pyetja??Keta greke i ftoi njeri te clironin jugun tone nga Italia??Pergjigja eshte Jo.Ata erdhen per te marre jugun e Shqiperise.Pra ishin pushtues njelloj si Italia fashiste.Varrezat greke ne Shqiperi jane nje gabim historik dhe kush i lejon ben tradhti kombetare.

  Reply to this comment
 23. marengleni i "vertete"... November 6, 17:33

  hiqe nga qarkullimi dita, kete shkrim pacavure .
  eshte shprehje turkoshakesh te felliqur dhe komunistesh te fandaksur, qe duan te hiqen patriot .
  pa votat e greqise, nuk pranohesh ne be. dhe nese, ky eshte qellimi i ketyre plehrave, te lihen ne flliqesine tyre, por jo te flliqin gjithe popullin shqipetar, qe tani do s’do, eshte nje me italianet, me greket e gjermanet, nga kemi te afermit dhe femijet, qe hordhite pro turke e komuniste te fantaksur, na i DEBUAN nga shqiperia .
  ps. keta jane dhe te trashe; nuk e dine qe marenglen, dmth; marx, engels, lenin . lindi ne kulmin e luftes, kunder “armikut” te brendeshem e te jashtem . tani komuniste, nuk kthehemi me .
  pra le te vazhdojme rrugen per ne europe .

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*