Teknologjitë e reja kërkojnë qasje të re ndaj pacientëve

September 23, 2020 15:00

Teknologjitë e reja kërkojnë qasje të re ndaj pacientëve

Rreth 15 vjet më parë, kompania e duhanit, Philip Morris, filloi zhvillimin e një koncepti të reduktimit të dëmit të duhanpirjes, duke ofruar mundësinë e një ‘të ardhme pa tym’ në të cilën cigaret tradicionale do të zëvendësohen nga alternativat pa tym.

Kur IQOS, një pajisje që ngroh më shumë sesa djeg duhanin, u prezantua për herë të parë në Japoni në 2014, numri i duhanpirësve në këtë vend filloi të bjerë në mënyrë drastike, e cila, siç treguan më vonë kërkimet nga Karolina e Jugut dhe Kanada, lidhej drejtpërdrejt me mbërritjen e IQOS në treg. Sot, sipas të dhënave nga marsi i këtij viti, rreth 10.6 milion duhanpirës kanë kaluar nga cigare tradicionale në IQOS, ndërsa çdo ditë rreth 10,000 burra dhe gra kalojnë plotësisht nga cigare në IQOS. Megjithatë, përkundër kësaj, mbi një miliard njerëz në botë ende pinë cigare klasike. Shumica e 1miliardë duhanpirësve të lartpërmendur janë të vetëdijshëm për rreziqet që sjell pirja e duhanit për ta, por mendojnë se kënaqësia ia vlen rreziqet që sjell pirja e duhanit.

Numri i duhanpirësve po pakësohet, megjithëse është e qartë për të gjithë se pirja e duhanit shkakton sëmundje të ndryshme, nga sëmundjet e mushkërive te sëmundjet kardiovaskulare. A mundet që zhvillimi i teknologjive të reja në industrinë e duhanit të gjejë një zgjidhje për këtë numër të madh të duhanpirësve? Si e shohin profesionistët e shëndetit këtë, si pjesë e një zgjidhjeje apo ndryshe?

“E vetmja zgjidhje e duhur për të gjithë është të lënë duhanin. Sidoqoftë, një numër i madh i atyre që nuk duan të lënë duhanin, për ta ekziston një “zgjidhje e mesme” IQOS.  Ky produkt që është fjala e fundit e shkencës, i bazuar në konceptin e reduktimit të dëmit, mundëson zëvendësimin e cigareve klasike me alternativa më pak të dëmshme duke mundësuar një hap të rëndësishëm drejt përmirësimit të shëndetit të duhanpirësve. Nga praktika ime, kjo ka provuar të jetë një zgjidhje efektive për ata që nuk duan të lënë duhanin, por duan të ndryshojnë mënyrën tradicionale të pirjes së duhanit”, thotë Dr. Ružica Zagorčić, mjek pneumolog.

Dr. Zagorčić gjithashtu iu referua vendimit të fundit të FDA, që deklaroi se IQOS është një produkt me “risk të modifikuar”. Studimet shkencore tregojnë se një tranzicion i plotë nga cigarja në sistemin IQOS zvogëlon ekspozimin ndaj kimikateve të dëmshme dhe potencialisht të dëmshme, të cilat mund të ndihmojnë duhanpirësit e rritur të lënë cigaren klasike dhe të zvogëlojnë ekspozimin e tyre ndaj kimikateve të dëmshëm, por vetëm nëse kalojnë plotësisht në këto produkte.

Dr. Zagorčić beson se çdo mjek duhet të ndihmojë pacientin e tij. Në këtë rast, është detyrë e çdo mjeku të bëjë gjithçka që pacienti i tij të ndalojë pirjen e duhanit. Sidoqoftë, nëse ai nuk e bën këtë, ose nëse pacienti thjesht nuk mund ose nuk dëshiron të ndalojë pirjen e duhanit, atëherë është e detyrueshme të tërhiqni vëmendjen e tij në një alternativë që mund të zvogëlojë rreziqet për shëndetin. Ai është i mendimit që mjekët nuk duhet të refuzojnë produktet e bazuara në teknologjinë e duhanit me ngrohje me mendimin se ato janë të njëjta me cigaret, por ata duhet të informohen sepse detyra e tyre është të ndihmojnë pacientët.

 

 

 

 

 

 

 

September 23, 2020 15:00
Komento

Ende pa komente

Ende pa komente!

Je i mirëpritur. Bëhu i pari që komenton këtë artikull. Kujdes etikën.

Komento
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim