Tërheqje dhe përjashtime, 24 emrat që nuk bëhen pjesë e Kushtetueses

July 30, 2019 08:36

Tërheqje dhe përjashtime, 24 emrat që nuk bëhen pjesë e Kushtetueses

Këshilli i Emërimeve në Drejtësi vijon verifikimin e kandidatëve për plotësimin e gjashtë vendeve vakante në Gjykatën Kushtetuese, të shpallura nga Presidenti dhe Kuvendi.

Javën e kaluar, KED shpalli 4 kandidatët e parë që plotësojnë kriteret për t’u bërë pjesë e Gjykatës Kushtetuese, ndërsa përjashtoi nga gara pesë kandidatë. Anila Guri dhe Ilir Mustafaj u përjashtuan sepse janë shkarkuar nga Komisioni i Vetingut, ndërsa Dedë Kasneci, Mimoza Qinami dhe Vladimir Gërmenji janë përjashtuar për arsye që nuk janë bërë ende me dije nga KED.

Ndërkaq, ish-drejtuesja e Njësisë për Dekriminalizimin në Prokurorinë e Përgjithshme, Rovena Gashi, është përjashtuar nga gara për t’u bërë pjesë e Gjykatës Kushtetuese. Gashi kandidoi për nga gjashtë vendet vakante nga Kushtetuesja, por u shkarkua nga detyra në të dy shkallët e Vetingut, për shkak të problemeve me pasurinë. Gjithashtu, Luan Dervishi, gjyqtar në Gjykatën e Apelit Shkodër, nuk është kualifikuar si nga KED si kandidat potencial për Gjykatën Kushtetuese. Dervishi është shkarkuar nga detyra nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, organi bazë i Vetingu. Ndërkaq, Dervishi ka kërkuar në Kolegjin e Apelimit rrëzimin e këtij vendimi dhe rikthimin në detyrë. Kolegji ende nuk ka marrë një vendim për këtë çështje. Në 14 maji të 2019, Këshilli i Emërimeve në Drejtësi ka njoftuar se u ka ndaluar kandidimin për në Gjykatën Kushtetuese Denar Bibës, nënkryetar i KQZ dhe Kristaq Trajës, kryetar i KKRTSH. Po ashtu, u është ndalur kandidimi Ardita Alsulës, Vasil Bendos dhe Kostandin Kazanxhiut. Përjashtimi i pesë emrave të fundit nuk ka lidhje me procesin e Vetingut. Gjithsej janë 12 kandidatë, të cilët kanë shprehur ambicien dhe kanë aplikuar për t’u bërë pjesë e drejtësisë, por që janë përjashtuar nga gara nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

Tërheqjet

12 kandidatë kanë aplikuar për t’u bërë pjesë e Gjykatës Kushtetuese, por që më pas janë tërhequr nga gara. Pjesë e kësaj liste edhe Çlirim Gjata, aktualisht Sekretar për Çështjet Ligjore në Partinë Demokratike. Gjata ka marrë postin Sekretarit në PD në janar të këtij viti, ndërsa letra e tij e dorëheqjes nga gara mban datën 10 prill 2019, kohë gjatë së cilës KED ka thirrur Gjatën për t’u paraqitur, me qëllim për të nisur verifikimin dhe vlerësimin e tij si kandidat për në Gjykatën Kushtetuese. Pra, dorëheqja e tij ka ardhur në momentin që Këshilli i Emërimeve në Drejtësi ka nisur procedurat për ta verifikuar, ku përfshihet edhe kontrolli i pasurisë.

Ardian Dvorani dhe Medi Bici

Anëtari i vetëm i Gjykatës së Lartë, Ardian Dvorani, është tërhequr nga kandidimi për një vend në Gjykatën Kushtetuese, për shkak se është kryetar i KED. Gjithashtu nga gara është tërhequr edhe Medi Bici, për shkak se u zgjodh anëtar i Këshillit të Lartë Gjyqësor. Që të dy janë konfirmuar në detyrë me vendime të formës së prerë. Ish-kryeprokurori Theodhori Sollaku dhe ish-kryetar i Gjykatës së Kasacionit Avni Shehu, kanë aplikuar për t’u bërë pjesë e Gjykatës Kushtetuese. Që të dy u tërhoqën nga kandidimi.

Përjashtimi

Janë 12 kandidatë, të cilët kanë shprehur ambicien dhe kanë aplikuar për t’u bërë pjesë e drejtësisë, por që janë përjashtuar nga gara nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

 

Kandidatët e përjashtuar dhe të tërhequr nga gara për Gjykatën Kushtetuese

Anila Guri, gjyqtare e Gjykatës së Tiranës, e shkarkuar nga Vetingu, përjashtuar nga KED.

Ilir Mustafaj, gjyqtar i Gjykatës së Tiranës, i shkarkuar nga Vetingu, përjashtuar nga KED.

Rovena Gashi, e shkarkuar nga të dy komisionet e Vetingut, përjashtuar nga KED.

Luan Dervishi, gjyqtar në Gjykatën e Apelit Shkodër, shkarkuar nga KPK, çështja në Kolegj, përjashtuar nga KED.

Dedë Kasneci, i përjashtuar nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

Mimoza Qinami, e përjashtuar nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

Vladimir Gërmenji, i përjashtuar nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

Denar Biba, nënkryetar i KQZ, përjashtuar nga KED.

Kristaq Traja, kryetar i KKRTSH, përjashtuar nga KED.

Ardita Alsula, përjashtuar nga KED.

Vasil Bendo, përjashtuar nga KED.

Kostandin Kazanxhi, përjashtuar nga KED.

Kandidatët e tërhequr nga gara

Ardian Dvorani, është tërhequr nga kandidimi për shkak, për shkak se është kryetar i KED, konfirmuar në detyrë nga Vetingu

Medi Bici, është tërhequr nga kandidimi për shkak se u zgjodh anëtar i Këshillit të Lartë Gjyqësor, konfirmuar në detyrë nga Vetingu

Çlirim Gjata, i tërhequr nga gara, për shkak se mban post politik në Partinë Demokratike.

Elsa Toska, këshilltare ligjore pranë Gjykatës Kushtetuese, e konfirmuar në detyrë nga Vetingu, por është tërhequr nga gara

Alban Brati, i tërhequr nga gara.

Irena Reso, e tërhequr nga gara.

Theodhori Sollaku, i ish-kryeprokuror, tërhequr nga gara.

Avni Shehu, ish-kryetar i Gjykatës së Kasacionit, i tërhequr nga gara.

Genci Ismaili, i tërhequr nga gara.

Elira Kokona, tërhequr nga kandidimi.

Kestrin Katro, tërhequr nga kandidimi.

Prel Martini, tërhequr nga kandidimi.

Kandidatët e kualifikuar për 6 vende vakante në Kushtetuese

Arta Vorpsi, për vendin vakant të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 07.02.2018;

Arta Vorpsi, për vendin vakant të shpallur nga Kuvendi, në datën 12.02.2018;

Arta Vorpsi, për vendin vakant të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 04.03.2019;

Arta Vorpsi, për vendin vakant të shpallur nga Kuvendi, në datën 04.03.2019;

Besnik Muçi, për vendin vakant të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 07.02.2018;

Besnik Muçi, për vendin vakant të shpallur nga Kuvendi, në datën 12.02.2018;

Besnik Muçi, për vendin vakant, vakancë e parakohshme, të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 07.02.2018;

Fiona Papajorgji, për vendin vakant të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 04.03.2019;

Fiona Papajorgji, për vendin vakant të shpallur nga Kuvendi, në datën 04.03.2019;

Regleta Panajoti, për vendin vakant të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 07.02.2018;

Regleta Panajoti, për vendin vakant, vakancë e parakohshme, të shpallur nga Presidenti i Republikës, në datën 07.02.2018.

e.t./dita

July 30, 2019 08:36
Komento

1 Koment

  1. # July 30, 12:53

    Kandidatet e perjashtuar kane te drejten ti bashkohen Lulzim Bashes per krijimin e qeverise ne hije te rruges.Qeveri kjo qe duhet te kryej lidhje afatgjate me qejt rrugaca.

    Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim