Tri nëna fatkeqe

August 31, 2018 00:26

Tri nëna fatkeqe

 

“Manipulimi i ndërgjegjshëm dhe i zgjuar i mendimeve dhe sjelljeve të masave është një element i rëndësishëm në shoqëritë demokratike. Ata që e zotërojnë këtë mekanizëm të padukshëm të shoqërisë realizojnë një qeveri të padukshme e cila është fuqia e vërtetë sunduese e vendit“/Eduard Bernais*

 

Nga Viktor Malaj

Numri i nënave fatkeqe që, për arsye të ndryshme, kanë humbur fëmijët e tyre në shoqërinë shqiptare është i madh. Në vende të ndryshme dhe në botë shumë i madh. Humbja e fëmijës, për çfarëdo shkaku qoftë, është një ngjarje tragjike, e dhimbshme dhe që meriton keqardhjen e shoqërisë. Në këtë shkrim më duhet të flas për tri nëna shqiptare fatkeqe që, në kohë të ndryshme dhe për faj të shtetit, kanë humbur fëmijët e tyre.

Nuk është mirë t’iu kujtoj plagët, por e kam të nevojshme t’i përmend me emra, sepse pa krahasimin e të ngjashmeve nuk ka analizë dhe pa analizë nuk shkon dot tek e vërteta. Dhe e vërteta është e domosdoshme, sepse pa të vërtetën nuk shpjegon dot sjelljet dhe qëllimet e klasës sonë politike. Thënë ndryshe, pa zbuluar të vërtetën nuk zbulon dot fytyrën e politikës, protagonistëve të saj dhe shërbëtorëve të tyre.

Gjelë Gjikola është një nënë mirditore 94 vjeçare e cila, 70 vjet më parë, humbi vajzën e saj të vetme nga sëmundja e tifos ndërsa ndodhej e internuar nga shteti në kampin e Tepelenës. Burri i saj Preng Gjikola, i pakënaqur nga pushteti i sapoardhur dhe i manipuluar nga Bajraktari mëkatar i Mirditës, së bashku me 60 burra të tjerë dolën në mal dhe, pasi u arratisën në Jugosllavi dhe u armatosen prej saj, vendosën t’i drejtojnë pushkën pushtetit të kohës “për çlirimin e Shqipërisë”.

As Prenga dhe as të tjerët me të cilët u bashkua dhe u stërvit në Jugosllavi nuk i kishin konsideruar pushtues as italianët, as gjermanët dhe as u kishte shkuar ndërmend t’i luftonin. Mirëpo në kushtet e reja, të manipuluar nga shtëpia e Bajraktarit e cila kishte qenë gjithmonë shërbëtore me qira e të huajve dhe e pushtuesve, kishin rënë viktima të padijes së tyre të thellë, mentalitetit mesjetar të trevës ku banonin dhe dinakërisë së të parit të “fisit”.

Qeveria e kohës, e vetëquajtur komuniste, nën ndikimin e rrethanave të brendshme dhe të jashtme, e shtyrë nga histeria e fitimtarit dhe mendjengushtësia e drejtuesve të saj, kishte hapur disa kampe pune ku kishte internuar, kryesisht pjesëtarë të familjeve të ish- bashkëpunëtorëve të pushtuesve italo-gjermanë (siç ishte shtëpia e Bajraktarit të Mirditës), por edhe të individëve që pas luftës, për arsye të ndryshme, i vunë pushkën pushtetit të kohës, jo rrallë edhe në bashkëpunim me qeveritë e shteteve fqinj.

Nëpërmjet këtyre masave qeveria e kohës besonte se do iu hiqte armiqve të saj (dhe jo rrallë edhe të popullit shqiptar) mundësinë e strehimit, përkrahjes dhe furnizimit nga familjet dhe të afërmit e tyre. Kampi në Tepelenë ishte njëri prej këtyre qendrave të internimit, me kushte shumë të vështira për jetesë, pa higjienë dhe ushqim të mjaftueshëm. Në njëfarë mënyre jetesa e të internuarve ishte pasqyrë e nivelit të mjerë ekonomik e social të shoqërisë shqiptare në periudhën e pasluftës, por edhe më e keqe për shkak të përdallimit (diferencimit) që qeverisja iu bënte atyre që i vlerësonte si armiq të saj.

Pavarësisht faktit kryesor dhe fakteve shoqëruese, pavarësisht se ndërgjegjja jonë nuk duhet të pajtohet kurrsesi me ekzistencën e atyre kampeve, as me trajtimin e individëve në to dhe, për më pak, me kategoritë e personave të internuar, për hir të së vërtetës historike dhe në kundërshtim me spekulimet, manipulimet dhe mashtrimet e gjithfarë matrapazësh të sotëm politikë e mediatikë, ai nuk ka qenë një kamp shfarosjeje dhe as ka pasur si qëllim shfarosjen e individëve të internuar në të. Pavarësisht zmadhimeve rreth numrit të individëve të internuar dhe atyre që, për arsye të ndryshme, kanë humbur jetën gjatë qëndrimit atje, synimi i vetëm i ngritjes së tij ka qenë izolimi i familjeve për t’iu hequr mundësinë për t’iu dhënë çfarëdo lloj ndihme të afërmve të tyre të arratisur në male apo jashtë Shqipërisë me qëllim luftën (jo të ftohtë) kundër pushtetit të kohës.

Është thuajse e sigurt se sikur Preng Gjikola të mos dilte në mal, të mos arratisej dhe armatosej kundër pushtetit por të qëndronte në shtëpi, të flinte me të shoqen dhe jo nëpër shpella, të kujdesej për familjen dhe jo për Bajraktarin, as nënë Gjela nuk do të ishte internuar dhe, ndoshta as vogëlushja e pafajshme 3 vjeçare, Dila nuk do të kishte vdekur nga tifoja, megjithëse edhe shumë moshatarë të saj, familjet e të cilëve s’u përplasën kurrë me pushtetin, vdiqën për shkak të sëmundjeve të ndryshme të kohës dhe vdiqën në shtëpitë e tyre. Megjithëse faji i babait është shkaku i pasojave, dhimbja për jetën e humbur të vogëlushes Dilë duhet të prekë çdo njeri të ndershëm.

Nëna tjetër është Zamira Durda e cila në prill 2008 humbi djalin e saj 7 vjeçar, Edisonin nga një shpërthim i fabrikës gjëmëmadhe të municioneve në Gërdec. Ndërtimi dhe funksionimi i asaj fabrike në një qendër të banuar dhe, më në fund, tragjedia që ajo shkaktoi kanë pasur si shkak kryesor korrupsionin e shfrenuar qeveritar.

Megjithëse Kryeministri që kishte firmosur ngritjen dhe funksionimin e asaj fabrike e ka pranuar vetë se “Gërdeci ishte një krim shtetëror”, thuajse askush nuk bëri burg edhe pse u vranë rreth 30 njerëz dhe qindra të tjerë u plagosën. Dhe jo vetëm kaq, por fajtorët kryesorë të aferës tragjike edhe sot e kësaj dite shkojnë në Uashington në mëngjesin e përvitshëm të lutjeve dhe “luten për ne mëkatarët” në mënyrë që Zoti t’i dëgjojë sa kujdesen për ne dhe t’ua shpërblejë kujdesin që tregojnë me vila gjigante, makina luksoze dhe dashnore tekanjoze.

Zamira Durda ka dhjetë vjet që rropatet nëpër dyert e gjykatave shqiptare dhe në darkë “ngushëllohet” kur sheh në TV vrasësit e tërthortë të djalit të saj teksa i paraqiten popullit shqiptar si shpëtimtarët e së ardhmes dhe jo si mëkatarët e së shkuarës.

Nëna e tretë është Drane Nika nga Lezha të cilës në 21 janar 2011 shteti “demokratik” shqiptar i vrau djalin e vetëm 30 vjeçar, Aleksin gjatë një protestimi antiqeveritar në Tiranë. As babai i Edisonit dhe as babai i Aleksit nuk ishin armatosur ndonjëherë kundër shtetit dhe as vetë Aleks Nika nuk mbante kurrfarë arme zjarri apo mjet të fortë gjatë demonstrimit.

Shteti “demokratik” shqiptar i përcaktoi fillimisht vrasjet e Aleksit dhe tre të tjerëve si “vrasje nga brenda”, pastaj tha se po t’ia lypte nevoja do të mund të vriste edhe treqind të tjerë duke përfshirë edhe kryetarin e opozitës të cilin “po t’iu afrohej dritareve të zyrës do ta ekzekutonte si një bandit”.

Më vonë shteti fshiu edhe pamjet filmike të vrasjeve dhe, përfundimisht, megjithëse u vërtetua shkencërisht dhe proceduralisht fajësia shtetërore dhe individuale, “shteti” bëri tre vjet burg për katër vrasje.

Nuk më duket e nevojshme të paraqiten shumë dëshmi për të vërtetuar se cilat ishin kushtet në kampin e ngritur në Tepelenë apo në Krujë, Lushnjë e gjetkë. Më duken të tepërta deklaratat që e rëndojnë apo e lehtësojnë gjendjen që ka ekzistuar. Mua që nuk e kam jetuar atë kohë më mjaftoi dëshmia e ish-të internuarit në atë kamp z. Lekë Previzi, i dekoruar së fundmi nga Presidenti i Republikës.

Z. Previzi thoshte se: “Unë vetë u infektova aq rëndë sa më dërguan urgjent në spitalin e Gjirokastrës në verën e 1952 ku qëndrova pesë javë. Infeksioni s’hiqej dhe mjekët u detyruan t’i kërkojnë drejtorisë përdorimin e një ilaçi të jashtëm që mbahej veças dhe s’jepej pa autorizim. Shifra të sakta ne nuk mund të japim se nuk mbante kush shënime… Aty ndodhën vdekje të shumta për kondita mizerabël, mungesë ushqimi, sëmundje infektive, të ftohtit, punë të rënda. Veçse merret vesh mirë se aty s’ka pasë tortura në kuptimin e saktë, as është pushkatuar e varur kush…Trajtimi më i keq i Tepelenës ishin punët e rënda, si kafshë bartëse, të cilës i nënshtroheshin të internuarit e aftë për punë”. ( gazeta ” Tema “, datë 3 prill 2018 ).

Nënë Gjela (së bashku me disa të tjerë) u dekorua me medaljen “për merita të veçanta civile” dhe me motivacionin si shembull i vetëdijes qytetare dhe kombëtare për të ardhmen. Çdo ndërgjegje e pastër bën thirrje të sinqertë për keqardhje për nënë Gjelën dhe vuajtjet e saj në të shkuarën, por edhe çdo mendje e shëndoshë e ka të pamundur të pranojë ekzistencën e vetëdijes qytetare apo kombëtare për të ardhmen tek një grua analfabete, jo për faj të saj, nga një prej zonave më të prapambetura ekonomikisht dhe kulturalisht të vendit. Nënë Gjela nuk u internua për shkak të vetëdijes apo vizionit të saj për të ardhmen e kombit, por u internua (sigurisht që padrejtësisht) sepse burri i saj, për motive vetjake dhe mentalitete fisnore, i vuri pushkën pushtetit të radhës.

Historia e njerëzimit nuk njeh asnjë rast që ndonjë lloj qeverisjeje apo sistemi politik t’i ketë pritur me lule ata që zbrazin armët kundër tij. Nënë Gjela dhe vajza e saj ishin të pafajshme dhe këtu qëndron faji i shtetit që i internoi dhe jo sepse shteti, siç mashtrohen sot shqiptarët, i dërgoi atje për t’i shfarosur, pa ushqim dhe as kujdes mjekësor minimal.

Trajtimet e njerëzve, të ngjarjeve dhe të veprimeve individuale duke përdorur kritere dhe standarde të ndryshme, të dyfishta e të shumëfishta, të vërteta dhe të sajuara, është bërë modë tek ne prej 28 vjetësh, akoma më shumë, më keq dhe më turpshëm se në të kaluarën.

Ai burri që dekoroi nënë Gjelën, të cilës i kishte vdekur vajza nga tifoja, lidhi aleancë me ata që i vranë djalin nënë Zamirës vetëm një vit pas ngjarjes duke e argumentuar me “nevojën e integrimit të vendit në Evropë”. Ky burri që dekoroi nënë Gjelën “Për merita të veçanta civile” pse kishte qenë e internuar 3-4 vjet në Tepelenë, ishte në pushtet në janar 2011 kur shteti i tij vrau djalin e nënë Dranes dhe, po ky burri i quajti protestuesit “kokëpalarë”, gjë që s’e vë në pikëpyetje kuptimin se “kokëpalarët” edhe mund të vriten “për nevoja demokratike” edhe pse nuk kanë armë me vete dhe as nuk kanë kryer ndonjë akt të dhunshëm që të kërcënojë rendin demokratik.

Bashkëshortja e atij burrit që dekoroi nënë Gjelën, kryeson sot një parti politike që është në aleancë me vrasësit e Edisonit dhe Aleksit me premtimin e ” pastrimit të politikës nga krimi “. Hajde e mos i beso po deshe ! Nëse dekorimi i nënë Gjelës u bë (siç duan ta paraqesin disa) për t’i lehtësuar dhimbjen dhe si ndjesë e shtetit për fajet e tij, atëherë unë do guxoja t’i propozoja Presidentit të Republikës të dekorojë edhe dy nënat e tjera, nënë Zamirën dhe nënë Dranen. Sepse është e papranueshme dhe aspak e drejtë që në emër të luftës kundër komunizmit të vdekur, nëna e Edisonit dhe ajo e Aleksit harrohen, përbuzen dhe mallkohen.

Diskutimet dhe debatet rreth kampit të Tepelenës kanë vazhduar dhe do të vazhdojnë për një kohë të gjatë. Unë besoj se duhet të jenë të rrallë ata individë që e miratojnë ekzistencën e atij kampi dhe që nuk ndiejnë dhimbje për njerëzit që u vendosën në të nga shteti.

Por, ta shpallësh atë si kamp shfarosjeje, një “Aushvic shqiptar” etj. kjo është jo vetëm larg së vërtetës historike, por edhe një dëshmi e qartë e moralit të kalbur apo mungesës së dinjitetit të pohuesve të tillë, qofshin këta vuajtës të tij, publicistë të çakërdisur apo politikanë karagjozë dhe mendjelehtë të opozitës dhe, mjerisht, edhe të pozitës.

Historia e një populli nuk mund të shtrembërohet as për hir të interesave politike të çastit dhe as për t’iu bërë qejfin një grushti njerëzish që të shtyrë nga lajkatarët politik vijojnë të jetojnë pambarimisht me emocionet, përjetimet dhe perceptimet e tyre të para shumë dekadave dhe as për të kënaqur megalomaninë e disa publicistëve të hakërryer. Historinë e Shqipërisë nuk mund ta shkruajnë me seriozitet e besueshmëri as djali i E. Hoxhës dhe as ai i Safet Butkës i arsimuar nën kujdesin e Enverit për t’u bërë nëndrejtori i gjimnazit “Qemal Stafa” në kryeqytet deri në vitin 1990, as të burgosurit politikë të para 1990 dhe as ata që kanë mbushur xhepat dhe valixhet me para nga shteti apo gjithfarë fondacionesh me frymëzime neonaziste pas 1990.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës internuan për tre vjet rreth njëqindenjëzetë mijë shtetas amerikanë me origjinë japoneze, pesë mijë me origjinë gjermane dhe tre mijë të tjerë me origjinë italiane, si dhe arrestuan rreth pesë mijë të tjerë vetëm nga frika se në rast sulmi ndaj Amerikës do të ndihmonin ushtritë e vendeve të tyre të origjinës. Shkak apo pretekst për këto internime dhe arrestime u bë ndihma që dy japonezo-amerikanë i dhanë një piloti ushtarak japonez që u rrëzua në tokën amerikane.

Nëse kampi në Tepelenë ishte vërtetë një “Aushvic shqiptar”, atëherë babai i Edi Ramës dhe ai i Ministres mendjelehtë Mirela Kumbaro u takon të kenë qenë kuadro të lartë SS. Po ashtu, babait shpirtëror dhe drejtuesit të vërtetë të PD-së, Sali Berishës, i takon të ketë qenë eksponent i lartë i propagandës gebelsiane.

Histeria antikomuniste pa komunizëm, 30 vjet pas lamtumirës së tij dhe kur s’ka kurrfarë gjasash rikthimi, nuk buron nga mendime dhe gjykime të sinqerta dhe as synon të mirën e vendit. Më së pari ai është një akt i dëshpëruar i elitës politike të dështuar shqiptare e cila, as moralisht, as kombëtarisht, as ndërtimisht nuk ka arritur t’iu dëshmojë shqiptarëve ndonjë superioritet krahasuar me klasën politike të para 1990. Kush e ka lartësuar veten me vepra s’ka nevojë për fjalë. Kush tregohet dinjitoz me sjelljet e tij të sotshme s’ka nevojë të përdorë apo keqpërdorë sjelljet e paraardhësve për kapital moral apo politik. Thirrjet e ndonjë çafke politiko – publicistike, që ka mbushur xhepat me paratë e fondacioneve me prejardhje naziste, për ngritje “muresh kujtese” në mes të kryeqytetit janë të turpshme dhe të papranueshme. Shqiptarët nuk kanë nevojë për mure, por për ura. Një mur i tillë nuk duhet ndërtuar për shumë arsye.

Kujtesa jonë historike nuk mund të kufizohet as në kohë (1945-1990), as në hapësirë dhe as në disa krahë politikë. Një mur i tillë, i ndërtuar me mentalitetin e zonjës që jeton 24 orë nën trysninë e histerisë antikomuniste, nuk do të përfshinte as viktimat e shumta të regjimit monarkist dhe as ato të regjimeve të pas 1990 dhe as viktimat e krimeve të kryer nga terroristët antikomunistë gjatë periudhës 1944-1990. Kujtesa e pjesshme, e mangët apo e manipuluar është më e keqe se mungesa e kujtesës.

Pavarësisht formave në të cilat shfaqet antikomunizmi i rremë dhe i panevojshëm, në thelb ai ka një synim: duke bërë çmos të shtrembërojë dhe paraqesë LNÇL si “luftë civile” dhe periudhën e pasluftës si regjim të ngjashëm me nazizmin, ai synon të justifikojë, rehabilitojë dhe lartësojë të gjithë bashkëpunëtorët e pushtuesve nazifashistë, spiunët dhe kriminelët e luftës, spiunët dhe terroristët e pasluftës dhe, nga ana tjetër të vërë në gjumë ndërgjegjen e sotme shoqërore përballë padrejtësive, shkatërrimeve dhe krimeve të pafundme që klasa politike (djathtas e majtas) po kryen tash 28 vjet në kurriz të shumicës së popullsisë dhe në dëm të vendit. Mjerisht, në këtë grackë, me apo pa vetëdije, ka rënë edhe një pjesë e madhe e të ashtuquajturës “e majta shqiptare”, duke filluar me kryeministrin e vendit dhe deri tek ndonjë kryetar bashkie. Domethënia dhe qëllimi i një sjelljeje të tillë është: Ne, vërtetë jemi batakçinj, mashtrues, shpifës, dashnorë konçesionesh fitimprurës dhe manipulues tenderash zhvatës, falsifikues votash dhe vrasës të papenduar, por ju s’duhet kurrësesi të hidhni shikimin nga e shkuara që kishte vetëm internime, burgosje dhe krime.

Në fund të fundit, ne jemi antikomunistë që nuk e mbajmë pushtetin dyzet vjet si ata por e ndryshojmë herëpashere në mënyrë që të shfryjmë zemërimin tuaj dhe të ruajmë pozitat tona si kastë, si elitë dhe si establishment politik, ekonomik dhe mediatik.

T’i njohësh, pranosh dhe dënosh krimet e komunizmit është detyrë fisnike. T’i konsiderosh të gjitha ndëshkimet si krime, ndëshkimet e bashkëpunëtorëve të pushtuesve, spiunëve të të huajve, vrasësve dhe terroristëve, si të padrejta është e turpshme dhe, mbi të gjitha, shumë e dëmshme për çështjen tonë kombëtare.

T’i mohosh, justifikosh apo lartësosh krimet e kryer nga të tjerët në emër të monarkizmit, antikomunizmit apo “demokracisë” është kriminale. Lartësimin dhe dekorimin e Ndue P. Gjomarkaj e Co. mund ta bënin vetëm vëllezërit moralë, ideologjikë dhe politikë të Hitlerit dhe mund ta pranojnë me heshtje ose rreshtim politik nxënësit e zellshëm, por edhe qesharakë të Gebelsit. Mendjet e shëndosha dhe ndërgjegjet e paerrësuara nuk ia lejojnë vetes që, sa ishte gjallë “komunizmi” të justifikonin krimet e tij dhe dënonin vetëm ato të paraardhësve ashtu si nuk mund t’ia lejojnë vetes që tani kur “komunizmi” ka vdekur të ekzagjerojnë e dënojnë vetëm krimet e tij dhe të përligjin, nderojnë, dekorojnë e monumentojnë krimet dhe kriminelët antikomunistë. Ky nuk mund të jetë kriteri dhe parimi i njerëzve të ndershëm, por mendimi, sjellja dhe veprimi i banditëve politikë, socialë apo publicistikë.

Do të ishte fyerje për inteligjencën tonë dhe e papranueshme për arsyen tonë që të besonim se janë të sinqertë politikanët apo publicistët që kërkojnë ngritje “muresh kujtese” ose objekte të aty-këtushme si dëshmi të mospajtimit të tyre me fajet dhe krimet e së shkuarës, ndërkohë që, nga ana tjetër, heshtin apo përligjin ngritjen e shtatoreve të A. Zogut në Tiranë apo të disa kriminelëve të regjur të luftës nëpër qytetet e tjera, si dhe pranojnë që ende të bëjë moralistin dhe demokratin Sali Berisha dhe garda e tij pretoriane morale, shpirtërore dhe politike. Ndërgjegjet e papërlyera me të shkuarën dhe të sotmen dhe që shohin më larg se xhepat e tyre, pa u penguar nga emocionet e veta dhe që ia duan të mirën vendit dhe popullit, duhet të thërrasin fort: Mjaft më! As komunizëm dhe as antikomunizëm! Poshtë hipokrizia, mashtrimi, fyerja dhe keqpërdorimi i popullit dhe i historisë për interesat e xhambazëve politikë!

******

*Edward Bernays – Studiues i shquar austriako – amerikan i shek të 20-të, i vlerësuar si “babai i marrëdhënieve publike”.

Botuar sot në DITA. Në foto kryesore: Zamira Durda duke luftuar në dyert e gjykatave për drejtësi për të birin (majtas). (Djathtas) Gjela Gjikola në vitin 2006 pasi ka zhvarrosur eshtrat e të bijave në Tepelenë

August 31, 2018 00:26
Komento

32 Komente

 1. Neutrino August 31, 00:43

  Edi Rama mund të jetë gjithshka, por jo i majtë. Ai është anarkist më një dërrasë mangut. Pushteti i vetëm për të është egoja e tij.

  Reply to this comment
  • fuckyourdemonkraci ! August 31, 19:57

   Neutrino me vjen keq qe nuk ke kuptuar ti dhe bedrislamet e Dites faktin se qe kur Rama caktoi Visho Ajazin kete serb te Vrakes se shkodres dhe trurin e gazidedes si ambasdor ne NATO..tregoi se ai nuk eshte as i majte as i djathte por vecse gishti i MESIT.qe na i kane futur ‘GARANTET NDERKOMBETARE..QE DO TE THOTE QE ESHTE KUFOME
   .

   Nuk e kuptoj pse vihet shenja barazimit midis ketyre dy vdekjeve..nese ajo e TEPELENES ishet nje vdekje qe ndodhte ne cdo fshat te shqiperise edhe ato qe ishin te lire por ne nje periudhe rrethimi kanibal nga miqte e sotem me serbet dhe greket…Cfare do themi per qindra vdekje ne japono-amerikanet ne 1942-1948 ? th same shiit
   .
   Si mund te barazohet nje kamp pune ne Tepelene me holokaustin e Gerdecit qe ishin perfshire dhe njerez jo dosido ne Amerike qe sot Berisha i ka shkelur “bishtin” dhe jo vetem nuk i leshon por dhe i kercenon me “gjuhen e gjarperit” si te emisioni sokol balles kur tha qe une e pshura dhe te derguarin e Obames si NY -TIME ..LETER HIGJENIKE

   As nje

   ambasador
   .
   prift

   .hoxhe

   .dervish

   deputet

   intelektual

   i perndjekur porno-politik

   biznesmen

   gazetar

   analist

   nuk u duk kur
   u egzekutua nga indeferntizmi i shoqerise shqiptare i institucjoneve fetare dhe nga keto morra ambasadora ..e ndjera Sofie Qendro e nxjerre me dhune nga banesa qe banonte gjysem shekulli..

   …………………………DURRËS, 6 tetor 2013 –

   Ajo vdiq dje, më 5 tetor 2013
   nga mjerimi rrëqethës i ekspozuar në qendrën administrative të qytetit turistik.

   E ndjera Sofi Qendro ishte 86 vjeç, një nga viktimat e nxjerra nga banesa me përdhunën e ligjit për rikthimin e shtëpive ish-pronarëve. “Dyrrah”-u po boton tri shkrime të gazetarëve të njohur durrsakë Klodiana Haxhiaj, Vali Qyrfyçi dhe Gjergj Thanasi që hedhin dritë mbi ngjarjen e trishtuar.

   Qysh më 30 shtator 2013 paralajmërohej: “A ka shpresë për Llazin dhe tezen e tij 86-vjeçare? Vështirë! Shoqëria shqiptare karakterizohet nga një hipokrizi e skajshme dhe cinizëm i pafund.

   Nja tre vjet më parë shoqatat për mbrojtjen e kafshëve dhe disa media të njohura sulmuan ashpër Bashkinë e Durrësit dhe të Tiranës për barbarinë e treguar në vrasjen e qenve rrugaçë.

   Të tilla OJF nxituan të aplikojnë pranë ambasadave të huaja për fonde për ndërtim stela qensh komunalë të paktën në qytetet kryesore të Shqipërisë. Lavdi zotit qentë e rrugëve në Durrës sot janë shëndoshë e mirë dhe shëtisin me tufa edhe në qendër të qytetit, madje në të njëjtën lulishte, ku “banojnë” dy të mjerët personazhe të shkrimit tonë.

   Qentë në këtë rast gëzojnë të njëjtin standard me dy qenie njerëzore!”
   1.
   Gruaja e pastrehë vdes në lulishte

   Lëmoshat e dhëna nga qytetarët nuk e shpëtuan nga ferri 87-vjeçaren Sofie Qendro, e cila së bashku me nipin e saj 67-vjeçar prej 6 javësh kaluan ditët dhe netët ashtu kruspull në një stol para Bashkisë së Durrësit. I ftohti i ditëve të fundit çoi drejt vdekjes të moshuarën, e cila dje mbërriti në gjendje kome në urgjencën e Spitalit Rajonal të Durrësit.

   As lokalët dhe as biznesmenët e këtij qyteti nuk e vunë dorën në zemër për të gjetur një strehë për pleqtë e pafat që u përzunë pas 70 vitesh nga shtëpia e ish-pronarëve ku ata banonin. …..TURP…………
   .
   FUCKYOURDEMOKRACINE E STUDENTEVE TE DHJERE TE DHJETORIT !KU GOPIN E SEMES SHKUAN ?
   .
   FUCKYOURDEMOKRACINE E SALI ELEZBIBERIT QE PER TE MBULUAR KRIMET E TIJ …HANI SI KANIBALE KOCKAT E ENVERIT
   .

   Reply to this comment
 2. Alban August 31, 05:56

  Bukur!

  Reply to this comment
 3. Tartufi August 31, 06:52

  Nuk e vazhdova me te lexuari kete peshtiresi te vazhdusheme deri ati kur kjo peshtiresi shkruan : Keto kambe qene qe te mos ndihmonin te afermit e aratisur te
  armatosur te kishin lidhje me familjet e tyre,,, Jam dakorte.
  Po mire oooo qelbesire,,, po dhe ne vitet e 90 ta ne kampet e Savres dhe Semanit vazhdonin te ruheshin mileti fatkeq se do ti vinin diversantet !!! ????
  Ja mor qelbesire kush eshte e verteta qe ti nuk e thua se je pjesa e saj [ Barbarija qe krijohet nga barbaret krijon per te egzistuar barbarine ne kampet e perqendrimit te cfarosjes pa meshire ]

  Reply to this comment
  • une kaq di, po ti? August 31, 10:00

   Edhe tartuf?! Dukesh nga kultura dhe respekti per te tjeret se ç’mall je e ç’kerkon. Po ti kerkon te te mbeshtesin me kete fjalor ashtu si ke mendjen? Do te mbeshtesin ata qe jane kategoria jote banale. Dhe lume si ne me keta “trima” pas pilafit!
   Shkrimi ishte shume i goditur dhe shume i arsyetuar, por reja e zez shpirterore qe i ka karakterizuar keta njerez s’ka per tu hequr, vetem kur te ikijn nga kjo bote. Kurrizos, vetem varri ja ndreq kurrizin!

   Reply to this comment
   • Tartufi August 31, 10:42

    Une di qe per barbaret ,qe krijojne barbarine dhe per ata
    qe justifikojne [ barbarine me brockolla ] respekti dhe kultura ne pergjigjen qe ju jep I ben qesharak ne syrin e qytetareve qe nuk pranojne barbarine. Per sa I takon legenit si ti qe nuk kupton nga ndarija e barbarise ,degjenerimit nga urtesija dhe lirija I nje populli,,, nuk vlejne komentet dhe kundershtija.

    Reply to this comment
    • Granit Boni August 31, 18:10

     @tartyfi,
     Prape e nxorre koken o spiuni i qelbur i birrucave tartuf. Si ke kurajo more qen i zgjebosur qe del ne blog dhe komenton kur ti duhet te ishe ne varr more fosil I gjalle I atyre koherave kur merrje me qafe jete njerezish te pafajshem. Kujtese gjithe blogut: Sa here sihni kete monster me nickname Tartufi kujtohuni se eshte krijesa me e peshtire qe ka njohur historia. Spiun 24 karatsh qe ne burg sla cizme gardiani pa lepire dhe nuk la bashkevuajtes pa e spiunuar duke u marre edhe jeten

     Reply to this comment
   • Korroziu August 31, 15:12

    Shume i goditur dhe shume i arsyetuar? Uaaaa! Si mund te thuash qe i hoqen nga meraku se mund te ishin baza ku te mbeshteteshin diversantet? Po kish rast me te mire per forcat e sigurimit per t’i sjelle diversantet ne grep? O Viktor te kripsha mendjen! Ta kripsh dhe ty o “une kaq di”

    Reply to this comment
 4. Arben August 31, 06:55

  Litari sigurimit te shtetit dhe papagajve te tij.

  Reply to this comment
 5. H August 31, 07:04

  Në të tre rastet. Krimin e kryem shqitarër. Mëmëdheu i së keqes, është zemra e shqiptarit.

  Reply to this comment
 6. pitu August 31, 07:43

  as mish as peshk njeriu lufton dhe punon bene te mira dhe te keqia te dyja duhet te ngelen ne kujtes ky qe shkruan dhe qe ai e boton duan te shuajne kujtesen e se mires dhe se keqes kudo vdesin femij eshte fati i keq i asaj nene por kur i vrasin njerez te veshur me pushtet she ne emer te politikes atehere duhet ngelur ne memorje dhe nje nga keto memorje eshte edhe kampi i tepelenes

  Reply to this comment
 7. BLACK SWAN August 31, 08:36

  kjo nena djathtas, ZAMIRA DURDA, eshte ne gjykate e po lufton per te birin, dhe ne i heqim kapelen te gjithe, jo vetem kaq, por urojme qe zhgelzen,pinari, meta, kryemadhi ne nje dite jo shume te larget tu veje lajmi per rrampollet ashtu si Zamires,por eshte ne gjykate, ka ku te ankohet, ka ku te qaje, nje popull eshte bashke me te!
  kurse kjo nena ne foto majtas, nuk pati gjykate, nuk pati askend ku mund te ankohej, ku mund te qante,nuk pati uje qe ti jepte Diles, kjo ishte ‘armik’.
  keshtuqe nqs sot Viktorit i vjen hidhur per dekoraten dhe per Aushvicin shqiptar, kjo thjesht tregon qe ndihet fajtor per krimet e rraces se tij kriminele, nqs sot ju vjen hidhur qe NENE GJELA dekorohet, kjo tregon qe thjesht jeni masa amorfe ne rastin me te mire, se ndryshe jeni thjesht soje kriminelesh! (dhe ju jeni, kjo s’ka piken e dyshimit)
  Tore, jo jo, poshte komunizmi ! me antikomunizmin laj gojen .
  saliu eshte komunisti juaj,ai do ngordhe, por dhe pas 3 brezash e 30 mij brezash, DILA e vogel do jete medalja e sojit tend !!

  ate nenen e Aleksit, mbajeni aty e nxirreni sa here tu duhet tu vije udheheqesi ne pushtet, Aleksi doli me vullnet te lire e te plote te mbushte ‘fushat me te vdekur’ qe ti vinte udheheqesi ne pushtet, qe te benin president autorin e ‘kokepalareve’…
  nena e Aleksit (flamurit te partise) eshte vertete nene fatkeqe ,
  ato te dyja ne foto jane HEROINA !!

  ( ‘manipulimi’ qe nje Tore si ti kerkon te bej me kete artikull, eshte thjeshte nje nga menyrat me te keqija per mendje prostatike)

  Reply to this comment
  • korçari August 31, 10:56

   Dekorimi i Nene Gjeles mbase sherbeu per te lehtesuar sado pak humbjen e se bijes ,por ne ato vite ka dhe femije te vdekur nga tifoja qe nuk ishin te internuar pasi dihet niveli i shendetesise ne ato vite,nejse duhet permendur se nga Nishani u dekuruan dhe kriminele dhe( disave ju ngriten permendore ) qe kane vrare apo masakruar civile dhe sidomos gra dhe per te kujtuar dhe ne vende te tjera te zhvilluara(France,Angli) ke ekzistuar denimi me vdekje deri ne 1973 ku mjaft b/punetore te okupuesit u varen apo u pushkatuan apo grate qe ishin miket e okupatorit u turperuan para popullit (ju prene floket etj) dhe per rrjedhoje shteti ka vite qe per te korrigjuar ne nje fare mase jep shperblimin per te persekutuarit dhe mbas 30 vjetesh demokraci.Por problemi eshte me Gedrecin,21 janarin qe kane mbetur akoma pa autore dhe jane krime te pastra ne mes te dites.Populli nuk harron dhe per kete voton per ngritjen e shtetit ligjor qe keto krime te denohen dhe statujat e ngritura te maskarenjeve te sherbejne per skrap.

   Reply to this comment
 8. info analitike August 31, 09:54

  Viktori i partise ben gjithnje autogol me citimet e tij sepse pikerisht gjithe ky carcaf i tij synon vecse manipulimin te ndergjegjshem e te zgjuar duke bere krahasime me te persekutuarit e kampeve te internimit dhe te vrareve ne shesh.
  Vetem nje mendesi kriminale viktoresh mund te shkruaje qe stermundimet e punes deri ne vdekje nuk paskan qene tortura te mirefillta. Po pse more njeri i ndyre ne kampet e perqendrimit nazist a nuk ishte kjo torture qe i cfiliste njerezit deri ne vdekje e me pas te gjithe ata qe nuk vdisnin por ishin te katandisur ne buze te varrit futeshin ne furra krematore. A ka me matrapaz e kriminel se ti qe shkruan ” ai nuk ka qenë një kamp shfarosjeje dhe as ka pasur si qëllim shfarosjen e individëve të internuar në të” duke u vene ne te njejtin nivel me propaganden gebelsiane naziste e cila i propagandonte si kampe pune kampet e perqendrimit.
  Me tej shkruan “Është thuajse e sigurt se sikur Preng Gjikola të mos dilte në mal, të mos arratisej dhe armatosej kundër pushtetit por të qëndronte në shtëpi, të flinte me të shoqen dhe jo nëpër shpella, të kujdesej për familjen dhe jo për Bajraktarin, as nënë Gjela nuk do të ishte internuar dhe, ndoshta as vogëlushja e pafajshme 3 vjeçare, Dila nuk do të kishte vdekur nga tifoja” Po mire more kriminel po 3 vjecarja cfaj kishte? Ne cilin shtet denohet i biri / e bija per fajet e te atit.
  Po te ndjekim kete logjiken tende i bie qe edhe ata 4 te vraret ne shesh po te mos kishin dale nuk do te ishin vrare, apo jo? Po i ati i Bedriut pse u zhduk a s’na thua? Po ata te gjoret qe u akuzuan padrejtesisht per bomben e ambasades ruse cfare gabimesh kishin bere qe u moren si lecka ne mes te nates? Jo ore maskara jo nuk mund te justifikosh ne menyre kaq mizerabel krimet e enverizmit e nuk mund te besh krahasime te vraret e 21 janarit sepse e njejta dore qe vrau ne diktature po ajo dore ushqeu kriminelet e sotem qe mbajten pushtetin se perndryshe do t’ju kishim pare ne litar ashtu sic ndodhi me nazistet ne Nuremberg.
  Nuk ka asgje fisnike ne kete pacavuren tende sepse ti nuk i pranon por perkundrazi i justifikon krimet e enverizmit. Ndoshta me kete pacavure mund te ngazellesh ndonje enverist te forumit por nuk mund te fshish njollen e nje krimi i cili duhet perkujtuar qe brezat qe vijne te njohin fytyren tuaj te ndyre kriminale.

  Reply to this comment
 9. Nickname August 31, 10:01

  Logjikë e patundëshme, si malet!
  Analize brilante!

  Reply to this comment
 10. ETHEM August 31, 11:30

  ANALIZE E SAKTE.ATA QE NUK E PRANOJNE E PSOFSHIN SI NENAT SHAMIZEZA QE
  EVIDENTON GAZETARI I NDERUARE NE D I T A.NE KETE VEND PER 28 VITE SUNDON BERISHIZMI I CILI NE TRUPIN E TIJ KA NJE DEPOZITE TE MADHE TE MBUSHUR ME H E L M Ë ,DINAMIT DHE ARME PER TI PERDORUR NE RAST NEVOJE,E PSE JO DHE NDAJ GAZETARES LALA,E CILA NUK E KUPTON SE KA RENE PRE E POLITIKES MJERANE TE PD.
  NGJARJET E TRI NENAVE QE ANALIZOHEN NE ARTIKULL JANE NJE MESIM I MADH PER TE DJESHMEN,TE SOTMEN DHE TE ARDHEMEN E KETIJ VENDI QE POLITIKANET E PA DERGJEGJSHEM E KANE BERE “L E SH A R A P I”.SIDOMOS POLITIKANET E DJATHTE,TE CILET SA HERE VIJNE NE PUSHTET VJEDHIN E VRASIN SA TE MUNDET…DHE KUR JANE NE OPOZITE SHPIFIN,KERCENPJNE PER ARMATOSJE TE POPULLIT,REVOLICOONE,DJEGJE,SHKATERRIME.DHE PER ÇUDI PD E DREJTUARE NGA 2 KOKA MAFIOZE TE LIDHURA ME UDB-.MBESHTETEN NGA NJE I M A J T È,SI LIKE FLORIRI.DHE KY SI KAPTER NISHANI QE DEKOROI KRIMINELIN HAMIT MATJANI E KO..DEKOROI NENEN E VOGELUSHES PA FAJ,POR QE BABAI I SAJ I KTHEU PUSHKEN QEVERRIS LEGJITINE TE E.HOXHES.
  POR,META NDAJ ESHTE VENE ATY NGA RAMA QE TI BEJE OSANA SALIUT SE ATE E KA “PIKE TE FORTE”& “PIKE TE DOBTE”.PSE:
  -SE FLORIRIN E KRRABES E KANE VJEDHUR BASHKE,KU SOT(31.08)KLSH PO KERKON HAPJEN E DOSHES.
  -SE 21 JANARIN 2O11 E BEN TE TRE..SALIU,LULI E LIKE “KOKEPALARI”.
  -SE AFEREN ÇEZ E JANE TE PERBASHKET.
  -SE JANE TE TRE KOKA E KORRUPSIONIT POLITIKE E TE DREJTESISE SE KAPUR PREJ TYRE NE MENYRE SKANDALOZE.
  UNE SI I MAJTE I BEJ THIRRJE E.RAMES QE:
  .TE SHPEJTOJ NGRITJEN E NJE TRUPE GJYKUESE ND/KOMBRTARE PER DENIMIN E PESHQEVE TE MEDHENJE TE CILET I DI EDHE B U F I PULAVE SE KUSH JANE.KETE E DI DHE FAKTIORI ND/KOMBRTAR QE PO VONON NGRITJEN E ORGANEVE TE REJA NE DREJTESOI.
  .QE TE LARGOI MENJIHERE LIKEN NGA PRESIDENCA,PASI KA DAL HAPT KUNDER MARRVESHJES ME GREQINE,LIGJET QE PO KTHEN…DHE MOS MIRATIMIN E KRYETARIT TE SHISH.
  .RAMA PO I SERVIR PERSERI PD PUSHTET,DUJE I LENE KQZ,AVOKATIN E POPULLIT,VISHO LIKEN E SALIUT NE N A T O,MAILINDA BREGUN NE BALLKAN,VIKTOR GUMIN NE KOMISIONIN ZGJEDHOR,ETJ.

  Reply to this comment
 11. Haka Tekizoti August 31, 13:00

  Që analiza është e saktë e shteruese duket edhe nga acarimi dhe egërsia e komentuesve, që ndjehen të goditur prej saj. Urime autorit për thellësinë e analizës, për argumentimin e saj dhe për paanshmërinë e qartë!

  Reply to this comment
 12. Macukull August 31, 13:17

  Viktor Thano Malaj, kriptokomunist i betuar i shkolles se partise se.Koqedhimes, krahason te.pakrahasueshmen dhe u merr.mendjen naivave me citime pa lidhje. Dil n meidan o Viktor Thano thuaju lexuesve.kush je realisht se ne regjistrin e shtetasve shqiptare nuk ekziston asnje me te dhenat e tua. Ky eshte nje pseudonim

  Reply to this comment
 13. MH August 31, 15:40

  Per te mos e zgjature terkuze mbas terkuzet.Urdheroni nji publicist apo dhe kureshtar te na paraqesin,ne mos me shkrim,komplet jeten ne kampin e Aushvicit gjerman te pakten me foto origjinale te kohes.Kampet gjermane te ndertuara te gjithe te destinueme per cfarosje duhet te ekzistojne ne formacion Muzeut.
  Nji nga keto tekonologji mbi cfarosjen asht ndertuar edhe ne Shqiperi kohet e fundit pak para se te shuhet monizmi per ti ardhur ndihme ne rritje te prodhimeve bujqesore mesa moderne dhe rendiment te larte.Landa e pare vinte nga ngordhesinat.Por kishte edhe gjallesa qe te krijonin dhembshuri shpirtrore.Ku gomari i barrcuem me pjellen e pa pjellun ne barke.Jo qe kishte qe vinin edhe me zogun e vet,si dhe te porsa pjellnin aty ne fushimin per t’iu drejtue fabrikes ishte vertet tragjike.E jo ma kampet e Aushviceve,Buhenvaldit ,Mathausnit land te pare kishin njerin.
  Nji nga keto ka ekzistue ne lagjen Kiras;Fabrika e konfiskatit.Qe kur leshonte shkarkimet qelbte gjithe Shkodren e rrethinat per rreth nga e conte rryma e eres.
  Ndaj mbylleni kete pretendim mbi “Aushvic shqiptar’Tepelen.

  Reply to this comment
  • Po , Po August 31, 21:34

   O @ MH , a e lexove artikullin dhe komentet …….. ?! Ketu flitet per njerez , per shqiptare dhe jo per gomare , apo zog gomari ! Behuni me serioze ne komente , qe t`iu lexojne me respekt te tjeret !

   Reply to this comment
 14. [email protected] August 31, 17:32

  Ne Shqiperi shumica e atyre qe lexojne eshkruajne i kane njohur te dy sistemet ate komunist dhe kete neokomunist.
  te rinjte nuk kane asnje interes…..kjo klase politike duhet ti ngrej monument per se gjalli SALI BERISHES,qe zhduku antikomunistet e mbetur,dhe tash 30 vjet po na qeverisin pinjollet e atij sistemi….

  Reply to this comment
  • TURP PER USA + BE ..QE TOLEROJNE SALI & LUL KRIMINELIN August 31, 19:12

   ça thu bre [email protected] ?
   .
   ça thu mre jahu ?
   .

   Saleh Bishaj eshte lapidar apo me sakte kthimi ne legjende i Enver Hoxhes nga antikomunistet..ish naziste..ballistet zogistet..makartistet elezbiberiste rajersoniste titiste dhe xhorxhsorristet e enverofagut Edi Rama i kane ngrtitur Atij..Xhaxhit te Madherishem
   .
   Le ta argumentojme:
   ..
   Me e vogla qe mund te mendojme eshte se miqte tane po na konsiderojne si te Ferma e Kafsheve te George Orwellit…PSE
   ***
   Berisha nuk eshte se ka kryer krime.JO..Ai eshte treguar
   PERBINDESH
   KANIBAL
   MONSTER
   TERRORIST
   TRADHETAR
   DJALL…etj etj
   .
   Dhe miqte tane e tolerojne se gjoja hodhi komunizmin qe eshte ne vetvete nje genjeshter kriminale qe nuk eshte vendi dhe koha ta argumentojme.Por le te analizojme disa krime te kesaj drakule te viqidolit qe nuk ka zog kurve ne bote ta shpetoje apo ta amistoje:
   .
   1-Ky MONSTER nuk duhet te falet kur drejtesia e Enverit denoi Hysen Shoshorin ne burg kurse ky kerkoi varjen ne litar.
   .
   2-Ky PERBINDESH nuk duhet te perdhoste PERSONALISHT me dinamit varrin e Enver Hoxhes ne nje kohe qe I ka pire kafen dhe I ka ndenjur te oxhaku..e deri te varkat..Nuk duhet te shkelte zakonin e malsorit
   .
   3-Ky DJALL nuk duhet te beje rolin e te “shtypurit nga diktatura” kur ajo I dha mundesine te kuronte jashte vajzen e tij me operacjone kozmetike…dhe deri ti fshinte bythen Andi Bushatit nipit te H.Kapos si BABY SITERES
   .
   4-Ky DEVIL per here te pare ne historine e Shqiperise jep urdher luftarak me Shik-un qe VERIU te pushtonte ushtarakisht JUGUN
   .
   5-Ky DEMON urdheron perdorimin e lendeve kimike luftarake (si Sadami ) ne Vlore-Gjirokaster..ku per fat dy pilotet atdhetare devijuan avjonet.
   .
   7-Ky FRANKESHTEIN MONSTER shkaterroi me themel ushtrine & shtetin ne 1997 ku si pasoje u vrane mbi 4000 shqiptare…dhe u pushtuam “miqesisht” nga te huajt
   .
   8-Ky QELBESIRE me xhenazen e Hajdarit,shpertheu K/M dhe pushtoi institucjonet dhe duhej ose burgim I perjetshem ose egzekutim ne rrethana renduese ( ah keto amerikanet qe e falen)
   .
   9-Ky MASKARA kreu nje genocid cnjerzor kunder fisit Haklajve duke perdhosur varrezat,duke vrare femije e pleq dhe duke I rrafshuar shtepite me dinamit
   .
   10-Kjo BISHE GJAKATARE urdheroi zhdukjen pa gjurme te Remzi Hoxhes se raportoi takimin TOP SEKRET ne Shen Naum me Milloshevicin dhe Grigorovin ( me dijenine e miqve)
   .
   11-Kjo NDYRESIRE lejoi dhe urdheroi personalisht furnizmin me nafte te Milloshevicit me kompanine Shqiponja me tritan shehu,gazidede dhe “shenjetorin “ Aleksander Meksi
   .
   12-Ky ESAT PASHE JUNIOR shiti me DEVILIN LUL pjese nevralgjike te detit Jon,ku Karamalisi e konsideroi fitoren me te madhe dipllomatike pas L2B
   .
   13-Ky MEGA TRADHETAR lejoi personalisht ndertimin e varrezave te ushtareve greke brenda territorit shqiptar egzakt sipas vijes se vorio epirit,kurse nga ana tjeter varrosi ceshtjen came
   .
   14-Ky NAZISKIN heq tabelen e masakres 4 Shkurtit dhe e zevendeson me figure filo XHAFERR DEVISTE
   .
   15-Ky I PABESE ndersa I vuri pinjollit te Zogut kallashnikovin ne 1993,kurse pas dy dekadash ketij tradhetari I ngriti lapidarin
   .
   16-Ky SHQIPTAROFAGOS ne nendor 2012 me agresivitetin dhe nga provokimet e tij u be e mundur te digjen dy greviste te urise te te perndjekurve politike ( kujtojme qe I gjori Arvizu dhe I shkreti Nishani I vizituan nga dy here ata)
   .
   17-Ky MOBSTER NDERKOMBETAR dogji me biznesin e tij kriminal ne Gerdec 26 skllever..dhe pas kritikave dhe akuzave..i thote NY-TIME-it leter higjenike..dhe asnje amerikan nuk reagoi

   18-Ky NEO FASHIST vrau 4 veta ne bulevard ne 21 janar 2011…dhe cuditerisht fshiu bythen me ca ekpertiza profesinale te FBI…prape heshten miqte amerikane..biles Arvizu e quajti burre shteti
   .
   19-Ky NEKROFAG me gestapon e tij private egzekuton Kosta Trebicken dhe e ndihmojne ca miq te tij ne Virxhinia qe te gjeje nje ekspert per ta mbuluar kete akt mafjoz.
   .
   20-Ky MAFJOZ nderkombetar se bashku me DEVILIN LUL grabisin dhe me ca mafjoze te huaj me kollare rreth gjysem miljardi dollare ne Rrugen e Kombit qe mbahet rruga me shtrenjte ne bote…fatkeqeisht ne vendi me te varfer te Europes
   .
   21-Ky KRYHAJDUT ka bere dhe shume krime ekonomike si tejkalimi I borxhit publik,shitje hidrocentralesh,1 miljard borxhi I biznesit,aferat me CEZ-in.ALBETROLIN,ARMON etj etj qe jane te panumurta
   ***
   ***
   Pas mos ndeshkimit te Monstres Berishe per disa kryekrimet e tij..sidomos per masakren HITLERIANE te 21 janarit me keqardhje kemi drejte te mendojme se:
   Amerikanet po bejne gabimin e turqeve para 500 vjeteve ku I kane ndare shqiptaret ne armiq te betuar ne socialiste dhe demokrate (turqit na ndane ne myslymane dhe te krishtere)..dhe ne vend te ballaban pashes dhe hamza kastriotit shohim berishen dhe bashen….dhe analoge eshte enverhoxha ne rolin e skenderbeut..

   Reply to this comment
 15. Mark U.K August 31, 19:48

  Viktor Malaj ish oficer i lart i sigurimit te shteti i del perseri ne mbrojtje asaj fare te keqe.Mundohet me krahasue rregjimin e poshter komunist me nje ngjarje aksidentale ne Gerdec.Nuk i coj shteti ata njers aty,po nga nevoja per ndonje lek nga qe komunizmi i kishte shkunder ne te gjitha drejtimet.Nuk dua te jua heq fajin atyre qe kishin per detyre sigurimin teknik,dhe drejtusve te shtetit.Incidente kan ndodhur edhe ne vendet ma te zhvilluara.

  Reply to this comment
 16. Lala August 31, 19:54

  Sidoqofte ”fitoren ,, e ka ”demokracia,, , dy vrau Sala , nje tifo.
  Mjere nenat shqipetare,mjere NENA SHQIPERI!

  Reply to this comment
 17. Mark .U.K August 31, 19:57

  Kurse ata terroristet qe shkuen me 21 jane per karriken e Edi Rames me vjen keq qe kater shkuen si qeni ne rrush.Ju Viktor sikur te ishe polic cfar do beje sikur huligantet te gjuanin me gure tulla e me cfar mundnin.Te gjith ata qe thyen porten e kryeministris duheshin asgjesue ne vend,Vertet ata u vran mbasi pat pushuar perplasja e madhe po ishin ka pregaditeshin perseri per te sulmuar.Ju kujtohet Edi Rama kur dha shejin per sulm.

  Reply to this comment
 18. 1000 nena fatkeqe... August 31, 20:35

  Te ishte viti 1992-1993 keto histori me kampe pune si i Tepelenes edhe kishte nje fare sensi por ka arritur deri sa nje EURODEPUTETE (PIVETTI) ULURINTE:
  .
  MBYTINI SHQIPTARET NE DET

  NE SHKURT 1997 DHE NE MARS ANIJA LUFTARAKE E BERI REALITET..

  Pse gezoheni me plaget e atij populli ne 1990 si perversa ?? kur pas 1992 kane ndodhur tmerre te pabesueshme qe i keni ne ARKIVIN E POPULLIT:
  ..

  9 shkurt 1998 – mbytet një gomone e nisur nga Vlora. Të paktën pesë vetë të vdekur.

  25 tetor 1998 – në det të hapur para Vlorës, pranë ishullit të Sazanit, një gomone përlaset me një tjetër skaf që kthehej nga Italia dhe shpërthen, humbasin jetën 6 vetë.

  27 nëntor 1998 – një gomone mbytet në det të hapur përpara Brindizit pas përplasjes me një skaf kontrabandierësh. Shtatë të vdekur.

  27 maj 1999 – në det të hapur një gomone ndeshet me nje mjet detar të Guardias së Financave. Vdesin pesë shqiptarë, ndër të cilët edhe dy fëmijë.

  15-16 gusht 1999 – përballë brigjeve të Malit të Zi mbytet një ‘karakatinë deti’ plot me familje të tëra që përpiqeshin të arrinin në Itali. Mëse njëqind të vdekur.

  1 nëntor 1999 – një gomone copëtohet në ujërat e cekëta të Torre Cavallo-s (Brindizi), mbyten ngjashtë vetë.

  30-31 dhjetor 1999 – një gomone mbytet në Kanalin e Otrantos duke shkaktuar vdekjen e 59 vetëve. Hipoteza e mbytjes së gomones hidhet në fillim nga familjarët e viktimave si në Shqipëri edhe në Itali, u besohet pas dy javësh kur deti fillon të nxjerrë në breg trupa të pajetë.

  maj 2000 – katër kilometra larg brigjeve të Salentos, një gomone plot imigrantë godet me majën e bashit një varkë të policisë. Vdesin dy imigrantë dhe zhduken në det të paktën dhjetë të tjerë.

  10 qershor 2001 – Një gomone me shqiptarë mbytet në det të hapur përballë Tranit (Bari). Disa arrijnë me not bregun e të tjerë shpëtohen nga vullnetarët. Gjenden pesë kufoma por deti përpin shtatë të tjerë.

  1 mars 2002 – Një gomone mbytet në ujërat ndërkombëtare rreth 20 milje larg brigjeve të Otrantos: ndër 28 pasegjerët vdesin gjashtë.

  22 korrik 2002 – në ujërat shqiptare përpara Vlorës përplaset një anije e Guardias së Financave (që në bazë të marrëveshjeve Itali-Shqipëri shkurajon nisjen e klandestinëve qysh në brigjet shqiptare) me një gomone me rreth shqiptarë. Humbin jetën të paktën tre vetë.

  9 janar 2004 – Lundruesit e një gomoneje i kërkojnë ndihmë drejtpërdrejt televizionit “Top Channel”. Ndihma bërrin me vonesë. Do të gjenden të vdekur nga të ftohtit në gomone 21 vetë. Shtatë të tjerë të humbur.

  ME TRAGJIKJA….

  kur salibisha po sulmonte Vloren dhe deputetja italiane IRENE PIVETTI ulerinte ne parlamentin italian MBYTINI SHQIPTARET NE DET…nje jave me vone ndodhi menxyra

  Në tragjedinë e Otrantos, humbën jetën,28 mars 1997

  258….Zeqine Fejzaj, 61 vjeçe,
  259….Blerina Fejzaj, 8 vjeçe,
  260….Zonja Fjezaj, 36 vjeçe,
  261….Mihal Fejzaj, 60 vjeç,
  262….Fatos Fejzaj, 39 vjeç,
  263….Roland Fezaj, 14 vjeç,
  264…Oltion Fejzaj 13 vjeç,
  265…Mimoza Xhavara, 32 vjeçe,
  266…Kamela Xhavara, 9 vjeçe,
  267….Majlinda Xhavara, 4 vjeçe,
  268….Desantila Xhavara, 24 vjeçe,
  269….Firdesa Xhavara 1 vjeçe,
  270….Gerard Xhavara, 4 vjeç,
  271….Majlinda Roshi, 38 vjeçe,
  272….Qemal Roshi, 38 vjeç,
  273….Roland Roshi, 2 vjeç,
  274….Pushime Meminaj, 60 vjeçe,
  275….Donika Idrizi, 40 vjeçe,
  276….Elona Idrizi, 14 vjeçe,
  277….Semiranda Idrizi, 11 vjeçe,
  278….Romeo Andrea, 28 vjeç,
  279….Silvana Andrea, 18 vjeçe,
  280…Kristina Andrea, 2 vjeçe,
  281…Bardhyl Lame, 37 vjeç,
  282…Tushe Lame 38 vjeçe,
  283…Artuela Lame, 35 vjeçe,
  284…Kasiani Bestrova, 6 vjeçe,
  285…Viktore Bestrova, 9 vjeçe,
  286…Konstandin Bestrova, 2 vjeç,
  287…Anife Begotare, 41 vjeçe,
  288…Rezart Begotare, 12 vjeç,
  289…Erald Begotare, 13 vjeç,
  290…Zeman Avdia, 37 vjeç,
  291…Nertila Avdia, 11 vjeçe,
  280…Olsi Avdia, 6 vjeç,
  281…Irma Greko, 21 vjeçe,
  282…Kristi Greko, 3 muajsh,
  283…Bardhosh Deliaj, 46 vjeç,
  284…Burbuqe Deliaj, 45 vjeçe,
  285…Melpo Sejdiaj, 46 vjeçe,
  286…Hanëme Birçe, 41 vjeçe,
  287…Besmir Birçe, 9 vjeç,
  288…Lavdosh Kaja, 22 vjeç,
  289…Robert Bajrami, 19 vjeç,
  290…Miklovan Troqe, 17 vjeç,
  291…Anastas Mërkuri, 30 vjeç,
  292…Lindita Demiri, 12 vjeçe,
  293…Bektash Tahiri, 47 vjec,
  294…Andi Aliaj 17 vjec,
  295…Teferi Saliu 48 vjec,
  296…Lirim Bulla 17 vjec,
  297…Zini Muça 27 vjec,
  298…Ermal Xxhaka18 vjec,
  299…Fatmir Geraj 28 vjec,
  300…Kastriot Sharraj, 36 vjec,
  301…përparim Mamanaj, 13 vjec,
  302…Zylyma Sulejmani 22 vjece,
  303…Krenar Sulejmani 27 vjec,
  304…Alban Sulejmani 4 vjec,
  305…Mirand Kaçuku, 28 vjec,
  306…Kizeta Sulo 21 vjece,
  307…Klodian Sulo 2 vjec,
  308…Fiqiei Sulaj 30 vjec,
  309…Ervin Sula 15 vjec,
  310…Latif Berberi 53 vjec,
  311…..Maze Seferaj 31 vjec,
  312…..Brunilda Seferaj 25 vjece,
  313…..David Seferaj një muajsh,
  314…..Vjollca Kaçupi 22 vjece,
  315…..Albana Botrova 22 vjeçe,
  316…..Merita Ferko 32 vjece,
  317…..Ilir Kicja 34 vjec,
  318…..Maringlen Bardha 16 vjec,
  319…..Fatbardha Sejdia 21 vjeçe.
  320…..Bledar Ferko 10 vjec,
  321…..Fredi Ferko 8 vjec,
  322…..Viktori Kaçupaj 25 vjece,
  323…..Robert Llanaj 30 vjeç,
  324…..Kastriot Hasanbashaj 27 vjec
  325….., Klorida Hasanbashaj 24 vjeçe,
  326…..Xhuljana Hasanbashaj 3 vjeçe,
  VIJON

  …..Nga sa me siper na lind e drejta te pyesim dipllomacine euroatllantike :
  Perse kjo politike ekstremisht antishqiptare qe po ndjekin ne Shqiperi me Frankeshtein Monster Berishoviq?
  Ku e gjeten te drejten morale dhe ligjore nderkombetaret (gjasme miq leshi) qe te shpallin amnistine per kriminelin Berishe per 1997,1998,2008 dhe 2011 dhe jo vetem kaq por kane gatuar nje corbe pambarimisht te shemtuar qe me e vogla pasoje do jete nje lufte civile e pa shpallur zyrtarisht deri ne depression dhe cmenduri kombetare.
  Perbuzje dhe neveri per aleatet tane qe edhe pse i kemi respektuar ,nderuar dhe besuar pa kushte po sillen si Haleate me sherbimete e tyre –PROPOGANDE-DIPLLOMACI-SHERBIME SEKRETE Kulmi i kulmit te kulmeve eshte se ndersa shqiptaret po vriteshin ne toke dhe mbyteshin ne det familja Djallit Berishe me qe dhe me mace .udhetone siper me avjon special dhe te gjithe te paisur me pashaporte dipllomatike ku Bice Dasara ishte dipllomate qe 2 muajshe kurse “shoqet e saja i hengren peshkaqenet ne Adriatik dhe nuk e kane asnje varr…

  Reply to this comment
 19. Dn August 31, 22:44

  Nëse kampi në Tepelenë ishte vërtetë një “Aushvic shqiptar”, atëherë babai i Edi Ramës dhe ai i Ministres mendjelehtë Mirela Kumbaro u takon të kenë qenë kuadro të lartë SS. Po ashtu, babait shpirtëror dhe drejtuesit të vërtetë të PD-së, Sali Berishës, i takon të ketë qenë eksponent i lartë i propagandës gebelsiane.
  Keto reshte jane shume interesante edhe tregojne lidhjet shpirtnore edhe pse viktori jone,gjithmone bythelepires mbron eorine e tij..
  Ja bile edhe ku i thot edhe Km po mbroj baben tend..
  A e di ky se kristaq Rama ka firmos varrjen e poetit midis Kukesi kur komunizmi ishte duke dhane shpirt,a e di ky si u vorros ai ? Po e di edhe mire po mbasi edhe vete ka perkrah kete varrje atehere .po Baba e edi Rames edhe e kumbaros ishin kriminela,njesoj si Sset
  Mos dysho asnje mm per kete. Te poshter,pervers e kriminela.
  Edhe ato vlera i kane Rama e kumbaro qe tallen me ju…

  Reply to this comment
 20. MH September 1, 13:18

  Po , Po !

  Une bana nji pershkrim te teknologjise se shuarjeve te gjallesave nepermjet tekonologjise qe ishte perdore ne kampet e cfarosjes njerzore ne Gjermani ne kohen e Hitlerit:

  “”””””E jo ma kampet e Aushviceve,Buhenvaldit ,Mathausnit land te pare kishin njerin.””””””

  Pra nesa ne kishim lande te pare cfarosjen e gomerve qe vinin shendosh e mira nga Kutallia e Pobrati.Kampet hitleriane kishin Njeriun.Lexoje.E ke te shenuar.Nuk po te kuptoj se ku mungon serioziteti i im ne koment.
  Bile jam aq serioz qe propozoi te na dokumentohen me foto origjinale kampet si Aushvici e shume te tjere.Dhe ti leme retorikat se nuk binden tradhetaret e kombit te udhehequr sot nga kriminela e te korruptuar qe gjinden me shumice ne Partine e djathte demokratike banues ne pallatin SHQUP-isllek.Tirane.

  Reply to this comment
 21. koment September 1, 18:53

  shkrim i peshtire
  o Viktor Malaj ku je katandisur

  Reply to this comment
 22. ALBAN DEGA September 3, 03:53

  From: Alban Dega
  Date: May 11, 2018 at 9:03:51 AM EDT

  Ne vend te nje pergezimi

  MENDJE FLORI
  PENDE AR !

  E ke qare
  Ore e ke qare
  Mendja flori
  Penda ar …
  Nder shqiponja
  Je i pare
  Mendja drite
  Penda flori
  Shtylla e tyre
  Shqiptari !
  Shpirti i tyre
  Demokraci !
  Zemra e tyre
  Eshte liri !
  Te lexoj
  Fort ma ka enda
  Sikur eshte
  Sulzberger
  Brenda !
  Drite …flori
  te pjell ty
  penda!

  Reply to this comment
 23. Alban Dega September 3, 04:05

  Replike me hicat dhe kerricat

  From: Alban Dega
  Date: August 30, 2018 at 6:41:42 AM EDT

  MEDIAT ME TE LEXUARA NE
  SHQIPERI !

  Nuk ka analize serioze ne Dita ku numri I komenteve te mos i kalojne tri shifrat !
  Ata thone nuk botohen komente!
  Ka komente qe i kalojne gjatesine e analizave apo artikujve te redaksise … !
  Ata shpifin ka censure tek Dita!
  Ka komente krejt jashte teme !
  Ata genjejne nuk lejohen mendime te Dita !
  Ka komente qe perseriten pike per pike 2-3 here tek i njejti shkrim!
  Ata qe i shkarrashkruajne kukasin se nuk e botohen komentet ….
  Kjo ndodhe edhe per aresye teknike, per cka moderatoret duhet te vene dore dhe ti qethin pa meshire duke lene variantin e fundit pasi e neveritin jo vetem lexuesin, por edhe autorin serioz cka ka ndodhur disa here edhe me komentet e mia qe per nje gabim drejtshkrimor gjate postimit qe prekte permbajtjen eshte postuar edhe 3 here dhe botuar tre here !
  Ata thone nuk gjejme hapesire tek Dita apo Tema !
  Ka komente ala Intelegomari, ala Markuku, ala Anticensure, ala Clausi, ala Infoanali-stiku, ala BLACK SWAM- Korbi i Zi i Vicidolit…
  Ata ia futin kot qe tu dali plot dhe akuzojne Diten a Temen se po i censurojne !
  Mesoni te lexoni para se te shkruani !
  Dita e botuesve Da bulla dhe Thanos, Tema e Mero Bazes nuk jane as RD- ja e Bledi Babales, as Panorama e Mafias se Pogradecit, as 55 e Fahri Derrit Mach te Berishes, hajnia te Gerdecit, bashke vrasesin te 21 janarit… as !
  Jane dy mediat me liberale, me te lexuara, me te komentuara, me tolerante, me te lira e me te pavarura ne te gjitha mediat shqiptare!
  Kane qendrimet e veta, por jane te hapura ndaj mendimit te lire dhe mendimeve ndryshe ..
  Kjo eshte aresyeja qe jane gazetat me te klikuara e me te komentuara, gazetat me te lexuara ne Shqiperi !
  Me shume lexohet e komentohet nje pordhe ne to se nje bombe tek te gjitha mediat e Kazanit te Vicidolit te marra se bashku !
  Kjo per merite jo vetem te botuesve e kryeredaktoreve te tyre, por edhe te pendave me te mprehta e mendjeve me te ndritura te publicistikes shqiptare si Viktor Malaj e Bedri Islami, Lorenc Vangjeli e Skender Minxhozi, Arben Duka e Moikom Zeqo… e temave te mprehta e mesazheve demokratike e liridashese, atdhetare, te se vertetes qe ato percjellin tek lexuesit !
  Jane dy sojsez shkarrashkruesish qe akuzojne Diten dhe Temen per censure: hicat dhe kerricat !

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim