Vitet e para të Enver Hoxhës në pushtet

November 9, 2017 12:06

Vitet e para të Enver Hoxhës në pushtet

Çlirimi i vendit dhe vitet e para të Shqipërisë pas Luftës së Dytë Botërore. Përplasja e regjimit komunist me bandat e brendshme dhe armiqtë e jashtëm. Provokacionet greke të vitit 1949 dhe dështimi i planeve për copëtimin e Shqipërisë…

Nga Mexhit Demiri

Shqipëria u çlirua nga okupatorët nazifashistë më 29 nëntor 1944. Populli shqiptar, për herë të parë në histori, fitoi lirinë e vërtetë dhe pavarësinë e plotë kombëtare. I rreshtuar në aleancën e vendeve fituese në Luftën e Dytë Botërore, ai jo vetëm dëboi pushtuesit nazifashistë nga trojet e veta dhe krijoi shtetin sovran shqiptar, por, me ngritjen e këshillave nacional-çlirimtare që në periudhën e luftës si bërthama të pushtetit të ardhshëm, bëri të mundur të shkatërrohej edhe aparati burokratik-ushtarak i shtetit të vjetër feudo-monarkist dhe ta drejtonte vendin drejt rendit të ri ekonomiko-shoqëror pas lufte.

Kuadri historik

Vendosja e pushtetit të ri, dalë nga Lufta Çlirimtare, nën drejtimin e Partisë Komuniste, nuk mund të mos ndeshej që në fillimet e tij me ata që kishin humbur pushtetin, me ish-kuislingët, organizatat kolaboracioniste, të Ballit Kombëtar e të Legalitetit dhe shtresave të tjera të privilegjuara të periudhës së monarkisë e të fashizmit, të cilat, në bashkërendim me reaksionin e jashtëm filluan të grupohen e të riorganizohen për të rrëzuar me dhunë, me armë e terror pushtetin e ri të sapongritur. Situata ishte dramatike. Lufta kishte shkaktuar dëme të mëdha në popullsi dhe në ekonomi.

Mexhit Demiri, studiues

Mbi 7% e popullsisë, të vrarë e të gjymtuar. Mbi 20% e shtëpive, në fshatra e qytete, të djegura. Shkatërrime të mëdha kishte pësuar infrastruktura si: rrugët, urat, portet detare, mjetet e ndërlidhjes, minierat etj. Dëme të shumta kishte pësuar ekonomia bujqësore sa që rrezikohej mbijetesa e popullsisë. Nga “verifikimet personale që kam bërë në vende të ndryshme të Shqipërisë, i shkruante qendrës së tij Drejtori i përgjithsëm i UNRA-s, gjenerali L. Ruks (1945)- kam hasur situatën më të tmerrshme″.

Një tjetër vëzhgues i pas luftës E. Lakues, në botimin e tij, me titull ″Mjerimi i thellë i Shqipërisë së pas luftës″, shkruan: ″Shqipëria është katandisur në një mjerim të tmerrshëm… rindërtimi i vendit duhej të fillojë nga zeroja″. Kjo gjendje e tejskajshme e vendit, forcave kundërshtare u vinte “për shtat” dhe as donin t′ia dinin, mjafton të realizonin platformën e klaneve të tyre, të marrjes së pushtetit që kishin humbur, qoftë dhe në dëm të integritetit territorial të vendit, siç kishin bërë paraardhësit e tyre. Në këto rrethana kritike, reaksioni i brendshëm në koordinim me atë jashtë vendit, bënin plane për rrëzimin e rendit kushtetues dhe copëtimin e Shqipërisë.

Në korrik 1945, në afërsi të Qafë Muhrrës, “Fiqiri Dine, (ish kryeministër i nazizmit), Muharrem Bajraktari sëbashku me bandat e çetnikëve dhe ato greke, vepruan në aksion kundër Shqipërisë së re. Ata zhvilluan bisedime me të dërguarit e Ali Nivicës, i arratisur në Greqi, për të vepruar kundër forcave shqiptare në ndihmë të ushtrisë greke që të copëtonin Shqipërinë”. Gjendjen e shtetit të ri shqiptar e rënduan dhe rrethanat ndërkombëtare. “Ndryshimi i kursit të vendeve aleate, ndarja e zonave të ndikimit dhe fillimi i luftës së ftohtë do të kishin padyshim, ndikimin e tyre në pozitën ndërkombëtare të Shqipërisë dhe në qëndrimin ndaj saj”.

Qëndrimet ndaj regjimit të ri që ishte vendosur në Shqipëri do të pasqyroheshin edhe në qëllimet pragmatiste të fuqive të mëdha, SHBA-së e të Britanisë së Madhe. Në kundërshtim me mesazhet e personaliteteve të këtyre qeverive, të cilat çmonin lart luftën e popullit shqiptar kundër pushtuesve fashistë dhe premtonin se do ta ndihmonin Shqipërinë në rindërtimin e vendit, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, mbajtën një qëndrim krejt të ndryshëm.

Përveç marjes haptazi në mbrojtje të kriminelëve të luftës së popullit shqiptar, ata kundërshtuan edhe pranimin e Shipërisë në OKB; kushtëzuan njohjen e qeverisë të saj, me pranimin e traktave të kohës së Zogut dhe mbështetën pretendimet absurde të qeverisë greke, në lidhje me aneksimin e të ashtuquajturës Vorio-Epir, që përfshinte Korçën e Gjirokastrën me rrethinat e tyre.

I vetmi vend perëndimor deri në vitin 1949 që kishte marrëdhënie diplomatike me Shqipërinë, ishte Franca, e cila kishte njohur qeverinë shqiptare në dhjetor 1945 dhe në fillim të vitit 1946 kishte dërguar misionin e saj diplomatik në Tiranë.3 Edhe në Konferencën e Paqes në Paris që ishte caktuar të hapej më 29 korrik 1946 Shqipëria u ndesh nën trysninë e fuqive të mëdha perëndimore, të cilat përkrahën pretendimet e qeverisë greke e përfaqësuar nga Kryeministri Caldaris për dy çështje të sajuara, “vorio-epirin” dhe “gjendjen e luftës me Shqipërinë”.

Delegacioni shqiptar i kryesuar nga Enver Hoxha, Kryeministër i Shqipërisë, në një reagim të fuqishëm hodhi poshtë pretendimet absurde të kryeministrit grek, duke pohuar se brenda kufijve të Shqipërisë nuk ka asnjë pëllëmbë tokë të huaj e se Shqipëria kontriboi, me luftën e sakrificat e saj, në fitoren mbi fashizmin, për rrjedhojë ajo ka të drejtë të kërkojë dëmshpërblim nga fuqitë e mundura fashiste. Konferenca në përfundim hodhi poshtë pretendimet greke dhe mbështeti të drejtën legjitimetë Shqipërisë e të popullit shqiptar, të pacënueshme.

Situata pas çlirimit u rëndua edhe nga dy ngjarje dramatike. Më së pari, nga i ashtuquajturi incident (provokacion) i Kanalit të Korfuzit, ku katër anije ushtarake britanike më 22 tetor 1946 gjatë lundrimit në Kanalin e Korfuzit ndeshën në mina, nga shpërthimi i të cilave humbën jetën 44 oficerë e marinarë dhe një anije u mbyt. Sipas dokumenteve, çështja ishte komplekse. 

Por shkaku parësor ishte gjetkë, se qeveria britanike e provokoi incidentin me qëllime të caktuara, duke dërguar anijet e saj ushtarake, në pjesën veriore të Kanalit të Korfuzit, që i përkiste ujrave territoriale shqiptare. Ky incident (provokacion) çoi në ftohjen e marrëdhënieve midis dy vendeve për gati një gjysëm shekulli. Reaksioni shqiptar mbështeti provokacionin në Kanalin e Korfuzit duke mbrojtur tezënsi pretekst për ndërhyrje ushtarake në territorin e shtetit shqiptar. Balli Kombëtar deklaroi se “ky provokacion është një rast i mirë për realizimin e qëllimeve tona”.

Incidenti i Kanalit të Korfuzit u pasua, pas tre viteve nga një ngjarje tjetër, nga ndërmarrja e agresionit të hapur nga toka e ajri, me ushtri e armatime të rënda, të monarko-fashistëve grek në gusht të 1949-ës, në një vijë prej 271 km të kufirit shqiptaro-grek nga Prespa deri në Qafë-Botë, të komanduara nga gjenerali Papagos.Enver Hoxha (asajkohe kryeministër) dhe ministër i mbrojtjes), për situatën teje të nxehtë do të dërgonte në zonën e Korçës për inspektimin e reparteve kufitare Mehmet Shehun (ministër i brendshëm).

Luftimet ndërmjet forcave ushtarake dhe atyre greke vazhduan për dite me rradhëme humbje të rënda nga të dyja palët. Trupat shqiptare patën rreth 60 të vrarë dhe 200 të plagosur, ndërsa ushtria greke pati 250të vrarë dhe 500 të palgosur, pa përmedur të humburit dhe robërit. Zhvillimet do të përshkallëzoheshin deri në përdorimin e avioneve, artilerisë me napal dhe ndeshje fizikendërmjet kufitarëve shqiptar dhe atyre grek.

Lufta ishte e përmasave dramatike. Ndërsa Greqia vërsuli drejt Shqipërisë 70 mijë forca të armatosura, mbi 50 avion, 80 tanke dhe një skalion artilerie me afro 400 gjuajtës, kryesisht topa, shteti shqiptar mobilizoi dhe futi në luftën mbrojtëse 10 mijë ushtarë, ndërkohë mbante në gadishmëri edhe 30 mijë trupa të tjerë pranë zonës së luftimit. Luftimet sporadike do të vazhdonin deri në shkurtin e vitit 1950, por grekët nuk do të guxonin më të ndërmerrnin një sulm ushtarak të kësaj shkalle në drejtim të territorit shqiptar.

Marrëdheniet dhe rrethanat ndërkombëtare, lidheshin ngushtësisht me situatën e brendshme të vendit. Humbësit e luftës kishin organizuar reaksionin e brendshëm që i mbështesnin shpresat tek ndërhyrjet nga jashtë vendit si e vetmja mundësi për të ndryshuar gjendjen në Shqipëri, në favor të tyre.

Pretendimet territoriale të qeverisë greke, provokacionet në kufij prej grekëve dhe më pas prej shovinistëve jugosllav, qëndrimi pragmatist i anglo-amerikanëve në Konferencën e Paqes në Paris, incidenti i Kanalit të Korfuzit, kishin ngjallur shpresat në rradhët e reaksionit e të kundërshtarëve politik, të cilët kishin intensifikuar veprimtarinë diversioniste dhe propagandën kundër pushtetit të ri. Me forcë kishin propaganduar mospranimin e Shqipërisë në Konferencën e Paqes.

Nga dokumentet del se ishin në pritje për shpërthimin e një lufte midis Shqipërisë e Greqisë, nga e cila do të nxirrnin përfitimet e tyre. Ndërrimin e situatës në Shqipëri e mbështetnin vetëm nga ndërhyrja e jashtme, gjë që për arsye gjeopolitike dhe të ruajtjes së ekuilibrave të vendosura pas Luftës së Dytë Botërore, nuk ndodhi. Në pamundësi të ndërhyrjes ushtarake nga jashtë vendit, reaksioni i brendshëm në bashkëpunim me atë nga jashtë vendit, meorganizatatkolaboracioniste të luftës, kryesishttë Ballit Kombëtar e të Legalitetit, bënë të gjitha përpjekjet për të rrëzuar pushtetin e ri me forcën e armëve e të terrorit.

                                                                                                                                                    

Ndërmarrja e reformave demokratike

Reformat e ndërmarra, pas çlirimit të vendit, nga qeveria e dalë nga lufta çlirimtare, do të binin ndesh me pozitat ekonomike e politike të klasave e të shtresave kundërshtaretë çifligarëve e kapitalistëve, vendas e të huaj, madje duke e parandjerë një ndeshje të tillë, me të cilën do të përballeshin me vendosjen e regjimit të ri, kontigjente nga këto shtresa nisën të organizohen pa u çliruar ende vendi.

Në këtë kuadër, në gjysmën e dytë të nëntorit 1944 rreth dy mijë kundërshtarë të Frontit e të Ushtrisë NacionalÇlirimtare, krerët dhe pasuesit e dy organizatat kolaboracioniste, të Ballit Kombëtar e të Legalitetit, të Regjencës e të Qeverisë Kuislinge, tashmë të shpartalluara si Mehdi Frashëri, Patër Anton Arapi, Lef Nosi, Ibrahim Biçaku, Mit’hat Frashëri, M. Kruja, Ali Këlcyra, Abaz Kupi, Gjon Markagjoni, së bashku me pushtuesit gjerman u grumbulluan në Shkodër për të organizuar rezistencën e fundit kundërforcave të UNÇ, mirëpo nuk mundën t’u bënin ballë veprimeve të reparteve partizane për rrjedhojë u larguan jashtë vendit si në Itali (Maltë), Greqi (Follorina e Janinë), në Jugosllavi (ku ndodhej dhe një grup diversantësh të organizuar nga Rankoviçi kundër Shqipërisë) e gjetkë.

Qëllimi i largimit të tyre ishte jo vetëm ti shpëtonin drejtësisë popullore për veprimtarinë që kishin kryer, por edhe për ta vazhduar atë në të ardhmen, në dëm të shtetit shqiptar, si mercenarë e agjentë të zbulimeve të huaja angleze, që ishin bërë mbështetësit e politikës shoviniste greke, ndaj pretendimeve territoriale kundër Shqipërisë. Atje, përtej detit, me përfaqësuesit e tyre mercenarë që ishin vënë në shërbim të spiunazheve të huaja, u organizuan në kampe dhe krijuan të ashtuquajturin komitet “Shqipëria e Lirë” me në krye Mit’hat Frashërin, Hasan Dosti, Abaz Ermenji, Abaz Kupi, S. Kryeziu.

Ndërkohë, nga ata që mbetën në Shqipëri, një kontigjent jo i pakët u dorëzuan dhe si të tillë u amnistuan. Kurse elementë të tjerë, të organizatave tradhëtare, të Ballit e të Legalitetit, kuislingë, oficerë të lartë, u shpërndanë, sipas detyrave që u ishin dhënë, kryesisht në zonat Veriore e Verilindore të Shqipërisë, si në Malësitë e Shkodrës, të Kukësit e të Dibrës dhe një pjesë e pakët në Shqipërinë e Mesme e të Jugut. Nga ky kontigjent u krijuan qindra banda e grupe të armatosura, me njerëz që ishin të pakënaqur nga reformat e ndërmarra dhe bashkëpuntorë të fashizmit, siç ishin: Llesh Marashi, Preng Cali, Jup Kazazi, Hasan Isufi, Muharrem Bajraktari, Fiqiri Dine, Mark Gjon Markaj, Preng Previzi, Halil Alia, Hamit Matjani, Alush Lesharaku, Aziz Biçaku, Gaspër Thaçi, të cilët shpresonin se pushteti që ishte ngritur nuk do të qëndronte gjatë, pasi pritej, sipas tyre, një ndërhyrje e mundshme nga anglo-amerikanët.

Përballjet e para me reaksionin

Grupet dhe bandat terroriste, që vepruan në veri të vendit, veç propagandës që zhvillonin kundër reformave të pushtetit të ri, nisën përgatitjet për të ndërmarrë dhe veprime të armatosura për përmbysjen e tij. Kështu, më 27 dhjetor 1944 me iniciativën e ish komandantit të xhandarmërisë, major Llesh Marashi, në fshatin Bajzë të Shkodrës u organizua një “besëlidhje antikomuniste”, me pjesëmarrjen e bajraktarëve të Malësisë së Madhe. Ajo u pasua me organizimin më 18 janar 1945 të një kuvendi tjetër në Dedaj, në të cilin morrën pjesë përfaqësues nga Hoti, Kastrati, Shkodra e Zogora. Në kuvend u vendos organizimi i një kryengritje me armë për rrëzimin e “pushtetit komunist”. Në fillim synohej marrja e qytetit të Shkodrës, që sipas organizatorëve, do të shërbente dhe si pretekst për ndërhyrjen e forcave anglo-amerikane.

Për realizimin e këtij plani, Llesh Marashi kërkoi mbështetje nga paria e fshatrave të Malësisë së Madhe për të organizuar çeta të armatosura, me të cilat do të sulmohej Shkodra. Në këtë mënyrë, ai arriti të grumbullojë 300 – 400 veta dhe me ta goditi fillimisht një batalion të brigadës sulmuese tek ura e Tomarës duke i shkaktuar atij humbje të ndjeshme. Me qëllim që të ndërpriste ndërlidhjen dhe komunikacionin me Tiranën, në nënprefekturën e Lezhës, nisën veprimet e bajraktarit Ded Shabani dhe të ish majorit të xhandarmërisë Hasan Isufi. Ata sulmuan Shëngjinin, Lezhën dhe Bërdicën, por u goditën nga forcat e mbrojtjes. Disa nga pjesëmarrësit u kapën dhe u gjykuan nga gjykata ushtarake e Shkodrës.

Më 22 janar 1945 Llesh Marashi sulmoi forcat e pakta partizane në Bajzë, të cilat u detyruan të tërhiqen. Kjo e inkurajoi atë për të sulmuar Koplikun, të cilin e shtinë në dorë për disa orë dhe arritën deri në qendër. Situata e krijuar shkaktoi reagimin e autoriteteve të shtetit. Më 23 janar tre batalione të ushtrisë u nisën nga Shkodra në drejtim të Koplikut dhe goditën forcat e Llesh Marashit. Ky i fundit u kap dhe morri denim kapital nga gjykata ushtarake.

Ngjarjet në Koplik e detyruan qeverinë që të vendoste krijimin e një komande të posaçme operacioni, të cilës iu ngarkua detyra që të likujdonte forcat e Preng Calit, bajraktarit të Vermoshit si dhe forcat e tjera të reaksionit që vepronin në këtë zonë. Më 31 janar 1945 reparte të ushtrisë u nisën nga Shkodra për në Malësinë e Madhe, kryesisht në Kelmend, ku u ndeshën me forcat e Preng Calit, rreth 50 – 60 vetë, shumica e të cilëve ishin të gënjyer nga bajraktari i Vermoshit. Pas disa ditë luftimesh, këto të fundit u dorëzuan ndër ta dhe Preng Cali, që me bandën e tij kishte vrarë në Tamarë 72 partizanë të Brigadës së Parë sulmuese që kishin vajtur jo për të terrorizuar, por për të vënë nën kontroll vendin, siç bën çdo ushtri kombëtare.

Në kushtet kur bandat reaksionare, kishin pësuar goditje dhe humbje të mëdha, kriminelët kryesorë të luftës, siç cilësohen në dokumente, që ende nuk ishin asgjësuar, si Mark Gjonmarku, Muharrem Bajraktari, Fiqiri Dine, Preng Previzi, Hysni Dema, Pashuk Biba, me qëllim që të dilnin nga gjendja e rëndë e të organizoheshin, u mblodhën në shkurt 1945 në malet e Mirditës dhe formuan “Komitetin e Maleve”, i cili do të ishte organizata që do të grumbullonte të gjithë “nacionalistët” shqiptarë të krahinës veriore kundër pushtetit “të komunistëve”. Krerët e këtij komiteti u përpoqën të zgjeronin rrethet e tyre me element të lëkundur duke u bërë presione, nga më të ndryshmet se “…nqs nuk do të ndryshoni rrugën që keni marrë do t`iu digjet shtëpia, do të vriteni të gjithë”. Madje u hodhën dhe në veprime konkrete terroriste, duke vrarë patriot e kuadra të ndershëm dhe djegie shtëpish si në Pukëe gjetkë. Ndjekja nga organet e shtetit të krerëve të bandave, demaskimi i misioneve të huaja që i mbështesnin bënë që bandat terroriste të shkatërroheshin dhe disa krerë të tyre të asgjësoheshin.

Ndërkohë, u ngritën komisionet e posaçme për verifikimin e krimeve të kryera nga bashkëpunëtorët e fashizmit, në vitet e Luftës së Dytë Botërore. Në fillim të muajit mars 1945 u hap në Tiranë gjyqi special kundër 60 personave, të cilët, sipas komisionit qëndror i ngritur në Tiranë, kishin bashkëpunuar me okupatorët nazifashist. Ata u akuzuan se kishin përgatitur pushtimin fashist dhe kishin bashkëpunuar me pushtuesit për shtypjen e Lëvizjes Nacionalçlirimtare, disa prej tyre kishin qenë anëtarë të qeverisë kuislinge si Eqerem Libohova, Maqliq Bushati, Fejzi Alizoti, Kostandin Kote, Trenc Toçi, Lef Nosi etj., të Ballit e të Legalitetit. Gjyqi kundër tyre përfundoi në mes të prillit 1945 duke dhënë për 17 veta dënime kapitale dhe për të tjerët burgime të ndryshme.

Formimi i të ashtuquajturave ″organizata″ dhe grupeve ilegale

Krahas grupeve të armatosura, të cilat synonin të përmbysnin me dhunë pushtetin e popullit, pas çlirimit u formuan dhe një numër, të ashtuquajtura organizatadhe grupime ilegale.

Një nga këto organizata më të hershme që u formua dhe punoi për të përmbysur pushtetin popullor ishte “Bashkimi Demokratik”. Para se të formohej ajo, në prill 1945 qenë krijuar tri grupe ilegale: “Grupi i Rezistencës”, “Grupi Monarkist” dhe “Grupi Socialdemokrat”. Këto grupe, në nëntor 1945 organizuan një mbledhje të posaçme ku u vendos bashkimi i tyre në një organizatë të vetme, në organizatën “Bashkimi Demokratik” e drejtuar nga një ″komitet″ ku rolin kryesor e luanin Sami Qeribashi, Qenan Dibra, Shaban Balla, Muhamet Beshiri, Gjergj Kokoshi.

Kjo organizatë u bashkua me mbeturinat e Ballit Kombëtar e të Legalitetit si: oficerë të regjimit të Zogut, pronarë tokash, nëpunës të administratës, tregtarë e spekullantë të goditur nga reformat, të cilët, kur populli i bashkuar në Frontin Nacionalçlirimtar luftonte kundër okupatorëve- thuhet në dokumentet e Shtabit të përgjithshëm të ushtrise NCÇ – këta tradhëtarë u hodhën në krahët e okupatorit, bashkë me Ballin dhe Legalitetin… pas çlirimit të Shqipërisë, në një kohë kur populli ishte përveshur punës së rindërtimit me të gjitha forcat e tij… këta armiq të betuar të demokracisë… u futën në Frontin Demokratik për ta minuar nga brenda, për t`i përmbysur me forcë e terror pushtetin dhe për t`i rrëmbyer nga duart lirinë dhe indipendencën e fituar me gjakun e derdhur të bijve të tij.

Këto grupime të reaksionit, siç deklaroi në gjyq kreu i organizatës Sami Qeribashi, kishin si qëllim “Të rrëzonin pushtetin me violencë, me mitroloz në dorë me ndihmën e të arratisurve dhe me ata të reaksonit të jashtëm”.

Për këtë qëllim “komiteti” i grupeve ilegale e terroriste gjatë muajve korrik-gusht 1945 organizoi disa mbledhje fshehurazi, në shtëpitë e anëtarëve të grupeve si në atë të Irfan Majuni tregtarit të madh “grupit të rezistencës”, që sipas ligjit mbi tatimin e jashtëzakonshëm, mbi fitimet e luftës zotëronte 15 milion franga ari. Në këtë mbledhje ishin shtruar detyra për zgjerimin e grupeve me rekrutime të reja, për lidhjet e bashkërendimin e veprimtarisë së tyre terroriste dhe për lidhjet e vazhdueshme që do të mbanin me të arratisurit e luftës që i furnizionin me të holla, municione e ushqime dhe u bënin thirrje për aderim në organizatën e tyre.

Në një nga këto thirrje thuhej: “Një grup nacionalistësh këtu në Tiranë kanë formuar një Komitet kundër këtij regjimi, prandaj të dërgoni sa më parë pranë këtij komiteti përfaqësuesit tuaj”. Kështu lidhjet me ata të qarkut të Shkodrës do ti mbante njëri nga elementët e “Grupit Monarkist”, lidhjet me H. Demën, F. Dinen, M. Bajraktarin, në qarkun e Peshkopisë e të Kukësit do ti mbanin dy anëtarë të tjerë të organizatës, ndërsa lidhjet me kriminelin e luftës, Alush Leshanakun në Elbasan u caktuan dy anëtarë të “Grupit të Rezistencës”.23 Grupet u vunë në lidhje edhe me shqiptarë në Itali, midis të cilëve me të arratisurin Ismail Vërlacin, djali i ish Kryeministrit të qeverisë së parë kuislinge, në periudhën e pushtimit fashist, si dhe me të arratisurit shqiptarë të luftës në Greqi.24

Gjatë fushatës së zgjedhjeve për Asamblenë Kushtetuese, grupet ilegale të organizatës “Bashkimi Demokratik” nuk mundën të dilnin si opozitë legale e të konkurronin në përputhje me ligjin, pasi nuk arritën mbështetjen e duhur.

Fitorja e kandidatëve të Frontit, në zgjedhjet e 2 dhjetorit, i shqetësoi pa masëorganizatat dhe grupet klandestine. Krerët e organizatës “Bashkimi Demokratik”, veç terrorit të egër e vrasjeve që kishte bërë si përgjegjësin e rinisë antifashiste të Krujës, ushtarakun e lartë të Iballës në Pukë, përgjegjësin e arsimit të Shpalit, kryetarin e komitetit të Kurveleshit e shumë pjesëmarrës të luftës antifashiste, pas zgjedhjeve, nisën përgatitjet për rrëzimin me dhunë të rendit kushtetues, në bashkërendim edhe me grupet e tjera klandestine dhe me të arratisurit, brenda e jashtë vendit.25 Në vazhdim të përgatitjes, gjatë muajve janar-shkurt 1946, anëtarët e organizatës u zbuluan, u arrestuan dhe në qershor u gjykuan si terroristë. Nga këta, 9 veta morën dënime kapitale.

Zbulimi dhe dënimi i këtij grupi ishte një goditje për mbeturinat e tjera të fashizmit e të reaksionit, që ishin inkuadruar ose po inkuadroheshin në organizatat e tjera klandestine, në atë të “Grupit të deputetëve”, si dhe për të gjithë kriminelët e luftës, të cilët kishin shpresa të mëdha tek organizata “Bashkimi Demokratik” për ndryshimin e gjëndjes në Shqipëri.

Pas likujdimit të kësaj organizate, organet e mbrojtjes së popullit, shtinë në dorë edhe degët e tjera të kësaj organizate, në qarqe e rrethe si në Peshkopi, Zerqan, Mat, Krujë, Korçë, Tiranë dhe në ndonjë rreth tjetër, të cilët dhanë llogari në gjyqet e popullit dhe morrën dënimin e merituar.26 Në këtë mënyrë, organizata u godit në të gjitha hallkat e saj.

Një organizatë tjetër klandestine që u formua dhe veproi pothuajse në të njëjtën kohë me “Bashkimin Demokratik” e në lidhje me të ishte organizata “Bashkimi Shqiptar”, në Shkodër nën drejtimin e Gjon Shllakut. Në këtë organizatë bënte pjesë Xh. Fausti, Mark Çuni, D. Dajani dhe Llesh Marashi. Platforma politike e kësaj organizate synonte“Përmbysjen me forcë, pushtetin popullor e për të vendosur në Shqipëri regjimin e vjetër monarkist”.

Për arritjen e këtij qëllimi krerët e organizatës u lidhën nëpërmjet Riza Danit e Gjergj Kokoshit, që kishin mundur të zinin poste në pushtet e në front, me organizatën klandestine “Bashkimi Demokratik” në Tiranë dhe me bandat e çetnikëve të Mihajloviçit në Jugosllavi. Gjithashtu lidhje të vazhdueshme kishin siguruar edhe me të arratisurit, me Pashuk e Pal Bib Miraka në Pukë, Mark Gjon Marku në Mirditë, Gjelosh Luli në Dukagjin, Ded Çoku në Lezhë si dhe me ata të Kukësit, Dibrës, Krujës. Mark Gjon Marku i kishte informuar këto grupime klandestine se ishte në lidhje me reaksionin jugosllav, me çetat e Mihailoviçit dhe se kishte në plan të hynte në Shkodër me forca të shumta.

Anëtarët e organizatës dhe të grupeve të tjera propagandonin kundër pushtetit dhe reformave të tij. Në mënyrë të veçantë ata u aktivizuan gjatë fushatës për zgjedhjet e dhjetorit që t`i sabotonin. Në traktet që hidhnin i bënin thirrje popullit për rrëzimin e pushtetit me dhunë.

Organizata klandestine “Bashkimi Shqiptar” që synonte rrëzimin me dhunë të rendit kushtetues, u zbulua dhe u shkatërua në fillim të janarit 1946, megjithë këtë, situata e deriatëhershme e vendit, kishte treguar se reaksioni i brendshëm dhe i jashtëm nuk pushonin të kurdisnin plane kundër pushtetit popullor, kundër lirisë e pavarsisë së atdheut. Krahas këtyre grupeve që u sipërpërmendën, veproi dhe një organizatë tjetër, ndër më kryesoret, që pati një aktivitet më të gjerë politik, siç ishte organizata “Nacional- Demokratike” ose siç u quajt më vonë “Grupi i Deputetëve”.

(Vijon)

 

 

November 9, 2017 12:06
Komento

42 Komente

 1. HAMDI TOBLI November 9, 12:59

  Shkrim gazetaresk,propogandistik ,pa ndonje vlere historike. Ne periudhen ne te cilen jetojme historia shkruhet me fakte te dekomentuara.

  Reply to this comment
  • kur do hapen dosjet e terrorizmit nga jashte ? November 9, 14:37

   Edhe pse vete amerikanet me anglezet na dorzuan si placke tregu te Stalini,pra ne kampin lindor me doren e tyre perseri bene nje ‘DIRTY JOB” duke e sulmuar Shqiperine njelloj si turqit Skenderbeun.
   .
   Eshte e turpeshme sot nga historiane dhe intelektuale (duke perfshire dhe Kaderene) qofte ne Shqiperi ap ne Perendim qe fshehin kete krim te madh..Pra sulmin me terroriste-diversante per dhjatra vjet me rradhe.
   Dhe me e keqja eshte se ka segmente antishqiptare ne Amerike dhe Europe jo vetem nuk kerkojne falje..biles dhe demshperblim..por i dekorojne terroristat e viteve 1945-1961
   .
   Kjo deshmia ketu poshte nuk le vend per diskutim> nje terrorist qe u perdor si mish per top nga armiqte e djeshem dhe miqte e sotem..
   %%%

   Dëshmia e grupit të Zenel Shehut para gjykatës, pas arrestimit nga Sigurimi i Shtetit. Arkivat sekrete të CIA kanë zbardhur së fundmi dëshminë e mikut të Zenel Shehut, Halil Branica, edhe ky i kapur nga Sigurimi dhe që i shërbeu këtij të fundit me informacione nga më sekretet në lidhje me operacionet amerikane për rrëzimin e pushtetit të Enver Hoxhës. Zbritja e Branicës më 4 kusht 1952 në fakt ishte dekonspiruar, ndaj dhe ai ra menjëherë në duart e Sigurimit. Ja rrëfimi i plotë mbi angazhimin e tij në operacionin e shërbimit sekret amerikan.

   I akuzuar Halil Branica, a e pranoni akuzën?

   Po.

   Çfarë keni për të thënë? Çfarë keni bërë?

   E kam lexuar dhe e kam kuptuar.

   Çfarë keni bërë?

   Kam ardhur këtu të spiunoj kundër Shtetit.

   Kur jeni larguar nga Shqipëria?

   Jam larguar nga Shqipëria më 6 prill 1039.

   Përse u larguat në vitin 1939?

   Kur forcat fashiste pushtuan Shqipërinë mora urdhër të shkoja me familjen e Zogut në drejtim të Greqisë. Shkova në Greqi.

   Cila ishte detyra juaj si oficer asokohe?

   Detyra ime t’i bindesha urdhrave.

   Çfarë urdhrash kishe?

   Mora urdhër të shkoja me familjen e Zogut dhe shkova.

   Ku duhet të shkonit?

   Në Greqi.

   Përse në Greqi?

   Për të shoqëruar familjen e Zogut.

   Çfarë ju detyroi të shkonit në Greqi?

   Urdhrat.

   Cili urdhër?

   Urdhri i komandantit.

   Kujt po i shërbenit si oficer?

   Unë si oficer i shërbeja atdheut.

   Cili ishte atdheu yt asokohe, Zogu apo shqiptarët?

   Jo, jo, Atdheu, si dhe ndërgjegjja ime.

   Çfarë?

   Ndërgjegjja ime.

   Atëherë përse nuk i shërbyer ndërgjegjes tuaj?

   Unë isha një oficer dhe iu binda urdhrit.

   I akuzuari Zenel Shehu pranoi të njëjtën gjë dje. I akuzuari i referohet urdhrave për t’i shpëtuar njollës së zezë mbi veten, bashkë me atë mbi liderin e tyre Ahmet Zogolli. I akuzuari Halil Branica, është një fakt i ditur se Ahmet Zogu ka tradhtuar popullin e tij. Ai ka bërë (bërtet) të njëjtën gjë, jo vetëm në prill të 1939-ës por që kur është ulur në postet e tij në ministritë e Tiranës. Ai ka bërë shumë. Ka pasur shumë oficerë të tjerë që kanë tradhtuar popullin shqiptar në vitin 1939. Halil Branica!

   Po

   Ka pasur oficerë të tjerë që nuk iu bindën urdhrave të tradhtarit por morën armët e luftuan në portet e Durrësit, Vlorës e Sarandës. Ka pasur njerëz si Mujo Ulqinaku (duke bërtitur) dhanë gjakun e tyre për popullin dhe jo për Zogun. Zogu tradhtoi atdheun, dhe bashkë me të edhe ju i akuzuar keni tradhtuar atdheun. Kur keni ardhur në Shqipëri?

   Erdha në Shqipëri në 4 gusht 1952.

   Kush ju dërgoi në Shqipëri?

   Në Shqipëri më dërgoi Zogu me anë të ndërmjetësimit të amerikanëve … (korrekton veten) më dërguan amerikanët me ndërmjetësimin e Zogut.

   Kur keni hyrë në shërbim të spiunazhit amerikan?

   Kam hyrë në shërbimin e spiunazhit amerikan pas kthimit të Zogut nga Shtetet e Bashkuara në nëntor. Ai na thirri dhe na tha: “Dua të dërgoj dy persona në Shqipëri, ty dhe Zenelin”.

   Kur shkoi Zogu në Amerikë?

   Zogu shkoi në Amerikë në shtator 1951.

   Përse shkoi ai atje? Çfarë dini për këtë?

   Ai na tha se donte të blinte një shtëpi në Amerikë dhe të vendosej atje. Por kur u kthye ishte e qartë se nuk kishte qenë ky qëllimi i tij, por kishte qenë atje për qëllime politike. Fakti është se ai na dërgoi në Shqipëri …

   Cili ishte ndërmjetësuesi i dërgimit tuaj në Shqipëri?

   Zogu ishte ndërmjetësi ynë. Ai na tha: “Unë do t’ju dërgoj në Shqipëri. Nesër një amerikan do të vijë të flasë me ju për udhëtimin në Shqipëri. Ju do të shkoni atje për të zbuluar mbi gjendjen politike e ekonomike të popullit. Nëse është e mundur, ju duhet të krijoni baza në Shqipëri. Dhe në fakt ditën tjetër amerikani erdhi. Ai foli me Zogun për rreth një orë dhe kur doli shoqërohej nga Hysen Selmani. Unë e pyeta Hysen Selmanin “Cili është ky?” dhe ai më tha: “Ky është një amerikan, është mik i joni.

   A ju tha Zogu gjë tjetër në lidhje me nisjen tuaj në Shqipëri?

   Atë pasdite të marsit, kur ne do të largoheshim për në Shqipëri, Zogu na tha, në prezencë të Selmanit: “Ju do të shkoni në Shqipëri. Misioni juaj atje është sekret. I deleguari im dhe lideri juaj është Hysen Selmani. Ai do t’ju prezantojë te amerikanët … dhe do të përhapë lajmin se keni shkuar në Amerikë për të menaxhuar pronat e mia atje”. Kështu unë, Zenel Shehu dhe Hysen Selmani me dy motrat e Zogut dhe Haxhi Gjylin u nisëm në fund të shkurtit për në Paris. Hysen Selmani kishte detyrën të na prezantonte te amerikanët. Ne arritëm në Paris më datën 9 mars, qëndruam në hotel Lutecia, dhe më 11 mars një amerikan erdhi në hotelin tonë. Ai donte të fliste me Hysen Selmanin. Amerikani quhej zoti Field, i moshës së mesme dhe me flokë të thinjur. Më vonë Hyseni erdhi e na prezantoi me njeriun që kishte përgjegjësinë e udhëtimit tonë në Gjermani. Më 14 mars ai erdhi përsëri në hotel me dy makina. Ne hymë në makina dhe u nisëm për në Gjermani.

   Ku shkuat më pas?

   Në Gjermani, pranë kufirit francez, ne ndaluam pranë një pylli dhe ai na dha disa uniforma ushtarake … prej andej ai na çoi në Munih. Në Munih ata na dërguan )ndërpritet nga prokurori)

   Përse ju dhanë uniforma ushtarake?

   Më falni?

   Përse ju dhanë uniforma ushtarake?

   Na i dhanë uniformat që të pretendonim se ishim ushtarë dhe jo civilë.

   A ju thanë gjë kur iu dhanë uniformat?

   Jo, nuk na thanë gjë.

   A kishit dokumente kur kaluat kufirin?

   Jo, ne nuk kishim dokumente, sepse ishte territor amerikan.

   Kaluat kufirin gjermano-francez?

   Po por aty të parët e vendit ishin amerikanët. Ne nuk kishim nevojë për dokumente.

   Askush nuk ju pyeti për asgjë?

   Jo, askush nuk na foli apo na pyeti.

   Në rregull. A ju dhanë emra?

   Po, na dhanë emra të rremë.

   Cilët ishin emrat tuaj të rremë?

   Përgjigje – Zeneli i quajt “Frederik” kurse unë “Uilliams”

   Kujt tjetër i dhanë emër fals?

   Zenelit, Haxhi Gjylit dhe Hysen Slemanit.

   Ku shkuat prej andej?

   Pastaj udhëtuam nëpër Gjermani dhe shkuam në Munih. U sistemuam në një shtëpi sekrete, të krijuar enkas për agjentë, nën administrim amerikan. Ishte rreth 20 km larg Munihut. Aty qëndruam 6-7 ditë.

   Çfarë bënit në shtëpi?

   Vetëm hanim e pinim, asgjë tjetër.

   Nuk takuat asnjeri në atë kamp?

   Jo.

   Kush vinte rregullisht?

   Ky zoti Field erdhi përsëri. Ai drejtonte agjentët në Gjermani. Pas 7 ditësh Field erdhi përsëri me uniformë koloneli. Ishte i veshur si oficer dhe na shoqëroi në aeroportin e Munihut. Na çoi atje dhe na hipi në një avion amerikan bombardues me katër motorë. Ai na tha: “Tani do të shkoni në Greqi. Atje do të ketë njerëz që ju presin”. U ngritëm nga Munihu dhe arritëm në Athinë … (korrekton veten) në Pire.

   A ju shoqëroi njeri në atë avion?

   Jo. Ishte vetëm piloti.

   A ju dhanë dokumente?

   Jo.

   Nuk ju dhanë dokumente?

   Jo

   Në rregull, vazhdo.

   Kur avioni u ul, një makinë ushtarake iu afrua avionit. Dy njerëz zbritën nga makina dhe na kërkuan të zbrisnim nga avioni.

   Si quheshin ata?

   Njëri qyhej Xhim kurse tjetri Çarls.

   Çfarë ishin ata?

   Ishin amerikanë.

   Çfarë?

   Ishin të shërbimit amerikan të spiunazhit.

   Ku ishit ju, në Uashington apo në Athinë?

   Në Athinë.

   Në Pire.

   Po, në Pire.

   Kur u ulët a nuk patë roje greke të vinin për të parë avionin?

   Më falni?

   Zakonisht kur ulet avioni vijnë rojet për kontroll.

   Jo, jo, nuk erdhi askush.

   I akuzuar, si e shpjegoni që në aeroport nuk kishte fare grekë por vetëm amerikanë?

   Unë e shpjegoj sipas njohurisë time. Greqia është territor amerikan.

   Kush ishte me ty në Athinë?

   Peneli, Haxhi Gjyli, Hysen Selamni, që ishte lideri ynë deri atëherë.

   Në rregull. Kush e mori drejtimin në aeroport?

   Në aeroportin e Athinës dy amerikanët Xhin e Çarls, të shërbimeve të inteligjencës, ishin në komandë. Ata na çuan në një shtëpi, një shjtëpi sekrete, që menaxhohej ng amaeikanët.

   A flisje ti me ata?

   Po flisnim.

   Vazhdo, ku ju dërguan?

   Ata na dërguan në një shtëpi sekrete që drejtohej nga amerikanët. Ditën tjetër dy amerikanët erdhën përsëri dhe lexuan biografinë tonë. Na bënë foto. Ne i pyetëm: “Përse janë fotot?” ata na thanë: “Duhet t’i dërgojmë te qendra. Do dërgojmë edhe biografitë tuaja”.

   A jua thanë arsyen përse po merrnin fotot dhe biografitë tuaja?

   Jo, nuk na thanë. Ata thanë vetëm: “I duam biografitë tuaja për qendrën”.

   A ju kërkuan dokumente të tjera?

   Jo, nuk na kërkuan dokumente të tjera.

   Ju i dhatë biografinë tuaj të kompletuar?

   Po.

   Çfarë shkruhej aty?

   Në biografinë time kisha shkruar emrin, mbiemrin, datëlindjen dhe …

   Çfarë profesioni keni shkruar në biografi?

   Përgjigje – Në dokument profesioni u shkrua si agjent (të qeshura në sallë)

   Çfarë bëtë në atë shtëpi?

   Kreu i inteligjencës amerikane erdhi të nesërmen. Ai na takoi dhe na tha: “Ju do të qëndroni në këtë shtëpi dhe do të merrni mësimet që ju japin. Mund të dilni nga shtëpia”. Ai vinte aty shpesh. Gjatë qëndrimit tonë ne bënim atë që thoshte ai.

   Çfarë?

   Pas disa ditësh në atë shtëpi, ata sollën operatorin radio Tahir Preçi, sepse kishim nevojë për një operator radio me vete. Ai na tha edhe për Hamit Matjanin. Matjani kishte shumë njohuri për udhëtimin tonë në Greqi, sepse Zogu kishte dërguar Irfan Ohrin në Greqi. Me Hamitin erdhi edhe njëfarë Xheladin Tresova. Kur erdhën ata në nisëm trajnimin. Dilnim edhe jashtë për të mësuar sinjalet për avionet dhe lëshimin e mallrave. Dilnim jashtë për shëtitje dhe për të provuar armët që duhet të merrnim me vete.

   Për çfarë po stërviteshit?

   Po stërviteshim për ecje, sepse duhet të ecnim nëpër male.

   Cili ishte qëllimi i stërvitjeve të tjera, si ato për leximin e hartave dhe të busullës?

   Na mësuan të përdorim busullën për t’u orientuar, për të mos humbur drejtimin.

   Na thoni pse kishit nevojë për to, çfarë ju thanë?

   Ne i kërkuam vetë të mësonim hartën dhe busullën.

   Jo, jo për atë. Na thoni për mësimet që po merrnit.

   Për këtë na mësuan për të ditur të sinjalizojmë me avionët.

   Kush i kryente këto leksione?

   Leksionet kryheshin nga dy amerikanë që quheshin Xhorxh e Xhim.

   E kuptoj që busullën ua mësuan që të mos humbisnit rrugën në Shqipëri. Por cili ishte qëllimi i stërvitjes me armë zjarri.

   Pasi duhet t’i merrnim me vete.

   Na tregoni përse ju mësuan të qëlloni me armë?

   Stërvitja na u dha zoti prokuror për të testuar armët për operacion sepse nuk po vinim këtu si miq por si armiq.

   E dimë që po vinit si armiq, por çfarë do të bënit me këto armë?

   Armët i kishin për mbrojtje, në rast përplasjesh.

   I akuzuari ka frikë të pranojë se atyre do t’u duhet të qëllonin, ose të vrisnin njerëz nëse ishte e mundur. Halil Branica, ashtu si dhe Zenel Shehu, kanë frikë të pranojnë hapur se armët u ishin dhënë në përgatitje të kryengritjes së armatosur, nga shërbimet amerikane të inteligjencës, për të vrarë bijtë e popullit këtu.

   Çfarë bëtë pasi mbaruat kursin e trajnimit?

   Pasi mbaruam me kursin dhe 5 ditë para nisjes tonë, kreu i inteligjencës erdhi dhe na tha se do të niseshim më 27 prill. Do të shkonim në drejtim të Kastorias dhe më pas do të hynim në Shqipëri.

   Na tregoni nëse ishin ju apo amerikanët që vendosën mënyrën e udhëtimit për të hyrë në Shqipëri. Erdhët me avion apo në këmbë?

   Ishim ne që vendosëm për mënyrën e ardhjes në Shqipëri.

   Ju vendosët të vinit në këmbë. Kur u larguat nga Greqia?

   Më 27 prill. Amerikanët erdhën e na thanë se duhet të niseshim për në Shqipëri. Kështu u pajisëm me armë e ushqim dhe një makinë ushtarake na çoi në fushën ajrore të Pireut. Na shoqëruan dy amerikanë, emrat e të cilëve ishin Xhon e Çarli. Ata i priti një oficer grek, i cili kishte urdhra të posaçme për këtë çështje. Na morën në një makinë tjetër dhe shkuam në një fshat. Nuk e di emrin e tij. Kaluam natën aty. Ata ishin me grekët. Emrat e tyre ishin Hysen Kapllani dhe Hise Neli. Ne i morëm ata me vete pasi ata e dinin më mirë rrugën se Hamiti. Pasi kaluam natën aty, u larguam së bashku. Na shoqëruan një oficer grek me disa ushtarë. Mëngjesin tjetër zbritëm malin Gramos për në Matis. Unë kisha qenë i sëmurë që prej Gjermanisë dhe nuk mund të vazhdoja, prandaj i thashë Zenelit: “Nuk vazhdoj dot më tej, duhet të kthehem. Nëse bëhem më mirë do të mbaj premtimin dhe do të vij”. Kështu bashkë me një oficer grek dhe disa ushtarë u ktheva në Kastoria, që është në fakt një qendër amerikane. Oficerët grekë kishin vetëm detyrë të shoqëronin diversantët shqiptarë drejt kufirit.

   I akuzuar, ju thatë se kur arritët në Kastoria u dorëzuat te një oficer grek me disa ushtarë.

   Po

   A e dinte oficeri grek ardhjen tuaj?

   Ju thashë zoti president, ai ishte i informuar.

   Cili ishte i informuar për ardhjen tuaj?

   Këta oficerë, oficerët grekë që ishin gjithnjë në kontakt me amerikanët, që kishin detyrë të na shoqëronin te kufiri.

   Po ushtarët grekë, a e dinin edhe ata?

   Sigurisht, e dinin. Në Kastoria na informuan shërbimet amerikane se një nga grupi ynë ishte kthyer. Pastaj disa ushtarë grekë më shoqëruan në Athinë dhe më lanë në hotelin Carton, ku një amerikan i spiunazhit po më priste. Ai mori një dhomë në hotel dhe më tha të qëndroj aty. Më vonë erdhi Xhoni dhe më tha: Nuk kemi lajme nga Zeneli, dhe nëse nuk marrim lajme deri të hënën do të të dërgojmë në Egjipt pasi nuk mund të mbajmë njerëz kot duke bërë asgjë. Dhe meqenëse nuk morën lajme nga Zeneli ata më dërguan në Gjermaninë Perëndimore me një avion amerikan bombardues. Arrita në Gjermani në Frankfurt. Aty më priste një tjetër amerikan që më çoi në hotel, ku qëndrova 2-3 ditë. Pas tre ditësh erdhi i njëjti amerikan dhe më tha: “Duhet të rikthehesh në Athinë”.

   Vazhdo.

   Ai më ndryshoi emrin, vetëm emrin e parë, dhe kombësinë. Tani isha një turk nga Maqedonia. Ai më vuri në një avion suedez që shkonte në Greqi. Atje takova një amerikan që më çoi në një hotel. Ai tha: “Po shkon mirë, kemi kontaktuar me Zenelin”. Ai tha se puna po shkonte mirë. Qëndrova aty disa ditë dhe morëm lajmin se Halili ishte i kërkuar në Shqipëri. Më 4 gusht hipa në një avion.

   Përpara se të na tregoni për nisjen, na tregoni për aktivitetet jashtë shtetit.

   Gjatë qëndrimit jashtë?

   Po, gjatë asaj periudhe, çfarë keni bërë?

   Gjatë qëndrimit tim jashtë nuk kam bërë shumë. Kam qëndruar gjithmonë me Zogun.

   A ishit anëtar i ndonjë grupi?

   Nuk kam qenë anëtar i ndonjë grupi, por kam qenë në favor të grupit të Legalitetit pasi ishte partia e Zogut.

   Me kë keni qëndruar?

   Me Zogun.

   Cili ishte grupi i Zogut?

   Zogu merrte pjesë në grupin e Legalitetit.

   Kurse ju nuk ishit anëtar i atij grupi?

   Po, isha anëtar i këtij grupi.

   Çfarë dini për marrëdhëniet e Zogut gjatë kësaj periudhe? Cilat janë marrëdhëniet e tij me shërbimet amerikane e britanike të inteligjencës?

   Kur ishte në Angli ai bashkëpunonte me britanikët, me një ish-ministër britanik në Shqipëri, që tani ishte me shërbimet e inteligjencës. Kur ishim në Egjipt, ai kishte marrëdhënie me njëfarë kolonel Sterling, që kishte jetuar në Siri.

   Përse i mbante ai këto relata?

   Relata spiunazhi?

   Cilat ishin relatat e Zogut me kriminelët e luftës?

   Zogu kishte marrëdhënie edhe me kriminelët e luftës. Ndonjë e preferonte më shumë, ndonjë më pak. Ata ishin ish-armiq të tij dhe vinin në shtëpinë e Zogut, si Mustafa Kruja, Ali Këlcyra e të tjerë.

   Përse i mbante ai këto marrëdhënie?

   Ai i mbante këto marrëdhënie për të përçarë partinë e Legalitetit … (korrigjon veten) partinë e Ballit Kombëtar.

   Pse? Cili ishte qëllimi i Zogut?

   Të vinte njërin kundër tjetrit.

   Përse e bënte Zogu këtë?

   Që t’i ç’organizonte në mënyrë që të mos bashkoheshin.

   Pse?

   Që të ishte vetë lider i këtyre kriminelëve.

   Çfarë do të fitonte Zogu nëse bëhej lideri i vetëm i këtyre kriminelëve?

   Do të njihej nga amerikanët.

   Çfarë do të përfitonte ai nga simpatia e amerikanëve? Do të përfitonte vetëm për emrin?

   Jo, jo vetëm emrin. Ai do të merrte gjithçka,Partia e Legalitetit do të marrë Komitetin e Shqipërisë së Lirë.

   Çfarë do të përfitonte?

   Do të merrte dollarët që i jepen asaj organizate.

   Ishit ju zyrtar i tij?

   Po.

   Cilat ishin marrëdhëniet e Zogut ne Egjipt me njerëz të tjerë?

   Në Egjipt, marrëdhëniet politike?

   Çfarë marrëdhëniesh të tjera kishte?

   Në Egjipt ai kishte marrëdhënie me pashallarë, pashai Sirai Al Din, ministri i Brendshëm i Egjiptit.

   Çfarë marrëdhëniesh kishin?

   Kishte marrëdhënie të afërta me të, pasi kishin bërë një marrëveshje për tregtinë e pambukut. Gjithashtu pashai Sirai Al Din dhe ish-mbreti i Jugosllavisë Peter, e dinin marrëveshjen. Ata kishin një marrëveshje për tregtinë e pambukut të Egjiptit në Shtetet e Bashkuara, kur ishin bashkë bënin përgatitje për biznesin e tyre.

   Ishte e lejueshme kjo tregti në Egjipt?

   Meqenëse ai ishte ministër i brendshëm, i lejohej.

   Kur u nisët për në Shqipëri?

   U nisa për në Shqipëri më 4 gusht 1952.

   Nga ku?

   Nga Greqia.

   Kur u nisët?

   Siç ju thashë, kur arrita në Gjermani duhet të kthehesha në Shqipëri sepse Zeneli më kishte kërkuar.

   Kur erdhët në territorin shqiptar?

   Më 4 gusht 1952.

   Kush ua dha letrën?

   Ma dha një amerikan i quajtur Xhon.

   Cila ishte përmbajtja e letrës? A e lexuat?

   Po, e lexova, letra thoshte “Na dërgoni tre shokë”.

   Ashtu?

   “Sa njerëz nga policia e sigurisë kemi bindur për kauzën tonë?” (të qeshura në sallë)

   Çfarë tjetër?

   Asgjë tjetër.

   Kur erdhët në Shqipëri?

   Më 4 gusht 1952.

   Kur ju arrestuan?

   Në të njëjtën ditë. Zbrita, dhashë fjalëkalimin “Berat”. Fjalëkalimi për të kontaktuar Zenelin ishte “Burrel”. Unë u dhashë dorën, dhe atë moment më arrestuan. Unë thashë: “Çfarë është kjo?” (të qeshura në sallë) Siguria? (të qeshura në sallë; bie zilja për vendosjen e qetësisë)

   Është e vërtetë shokë gjykatës, se i akuzuari Halil Branica u kap në momentin kur hyri në territorin e Republikës Popullore të Shqipërisë. për këtë lavdërojmë forcat e sigurisë besnike ndaj Parisë dhe popullit. Rroftë popullor dhe forcat tona të sigurisë … (duartrokitjet në sallë bëjnë të pakuptueshme fjalinë) Çfarë materialesh kishit me vete?

   Pajisje ushtarake dhe armë.

   Pajisje ushtarake?

   Kisha një pushkë të gjatë.

   Pse?

   Jua thashë më parë. Kisha pushkë sepse po vija këtu si armik e jo si mik.

   Çfarë dokumentesh kishit kur u arrestuat?

   Një letër.

   Kjo është letra?

   Po

   A kishit kartë identiteti?

   Po, kisha.

   Çfarë lloj karte identiteti?

   Një kartë identiteti me emrin Ahmet Jusuf.

   Kush ua dha?

   Shërbimet amerikane.

   Përse ju dhanë një emër të rremë?

   Për të fshehur identitetin nëse duhet të prezantohesha me dikë.

   Keni gjë për të thënë avokat?

   Asgjë

   E pranoni akuzën i pandehur?

   Po

   Për atë që keni bërë?

   Po
   ……………..
   te nderuar miq aleate

   mire beni qe kerkoni te hapen dosjet e komunizmit….por hapni dhe dosjet e terrorizmit

   Reply to this comment
  • Peza November 9, 18:36

   Ky shkrim eshte i shkelqyer per ne bijte e partizaneve heroike dhe jo per ju kelyshet e atyre qe bashkepunuan me pushtuesit!
   Keshte ka qene dhe keshtu do mbetet ne jete te jeteve kjo e vertete!
   Juve bisht qeni do mbeteni per jete!

   Reply to this comment
   • info analitike November 11, 14:30

    Po cfare i shkelqyer o biri i partizanit. Po ty me genjeshtra e propagande te ka mesuar yt ate, me genjeshtra eproipagande je rritur e me genjeshtra e propagande te pelqen te ushqehesh. I keni sherbyer si bisht qeni kriminelit qe beri kerdine mbi klasen intelektuale shqiptare duke mbajtur rreth vetes nje tufe me injorante, servile e gjakatare te pashpirt. Asnje pushtues nuk ka kryer genocid me te madh ndaj shqiptareve sesa maskarai gjakatar qe u hodh ne prehrin sa te anglo-amerikaneve, jugosllaveve, kinezeve, ruseve derisa e reduktgoi vendin ne prag te skamjes. Keta te seres tende as nuk e dine se cfare eshte atdhetaria.

    Reply to this comment
  • FLAMUR NOKA ME DAJAT E VET NE BEOGRAD November 9, 18:51

   Nga pjellat e kolaboracionisteve me okupatoret nazifashiste e kriminelet gjakpires te ketij populli , nuk mund te pritet te flitet ndryshe , vecse si Hamdi Toblovici ! Jane pikerisht ky llum i shqiptarise , qe ka mbledhur rreth vetes serbi i Vicidolit dhe kerkon te rikthehet me dhune e me gjak serisht ne pushtet !

   Reply to this comment
  • fllad November 10, 15:45

   Si psh Hartimet e Butkes

   Reply to this comment
 2. Tafa November 9, 13:01

  Kjo eshte e verteta. Por pinjollet e bandave dhe te kolaboracionisteve dhe mendjelehtesia e nje pjese te publikut na i kane ngjyrosur kriminelet dhe po na i shesin si antikomuniste… E verteta eshte se ata humben postet, parate dhe privilegjet…. I rifituan ato pas 91 duke vjedhur e pervetsuar djersen e popullit…Duke vjedhur hapur edhe sot e kesaj dite popullin e varfer shqipetar, dhe duke e kthyer Shqiperine ne kohen e Zogut, me koncesione, varferi, dhe nje Shqiperi analfabete…
  Kujtesa duhet te rifreskohet… Bravo autori qe i jep me data, dhe me emra kriminelet…

  Reply to this comment
  • HAMDI TOBLI November 9, 14:37

   E verteta nuk eshte prone e askujt , Te ashtuquajturit kriminele politike mund mos jene te tille ne nje periudhe historikisht te caktuar. Me lart permenden shume kriminele te asaj kohe te cilet nuk jane rehabilituar akoma, Kriminel i vertete eshte vetem ai qe kryen krime ordinere pa asnje motiv.

   Reply to this comment
   • floriri i Bençes November 9, 16:45

    Vetem krime ordinere?????????? Jo, ta them une, ai qe thurr intriga kunder kombit, per te plotesuar interesat e tij meskine, eshte kryekriminel.

    Reply to this comment
   • I TILLE JE , SA HERE QE HAP GOJEN ! November 9, 18:56

    JOOOO more idjot , kriminel .bile edhe me i rrezikshem mund te jete edhe ai qe kryen krime me nje motiv te tijin .
    Por ti , si bandit e kriminel ne gen te lindur , nuk e kupton dot . Ata qe kryejne krime pa motiv , jane ne pjesen derrmuese te tyre , te pa pergjegjeshem e te pa vetdijshem per ate qe jane duke kryer . Keshtu jane punet more njeri i eger shpelle !

    Reply to this comment
  • ELIOT November 9, 19:00

   or TAF ANALFABETI ..KUR NJE NJERI NUK ESHTE DAKORD ME IDETE TUAJA BOLSHEVIKE …… NUK ESHTE TRADHETAR I POPULLIT POR … DEMOKRAT LBERAL …KAQ GJE TE THJESHTE SE KUPONI JU KATUNARET QE ENVERI JU PRURI NE …. TIRONE .. DHE KY SPIUNI …E NGATERRON LUFTEN PER DEMOKRACIE PER LUFTE KLASAS .. PERSE GENERAL DE GAULLE NE FANCE SI FUTI NE BURG KOMUNISTAT ….. DHE TA QUANTE LUFTE KLASASH ….. PERSE I MADHI CHURCHILL SI FUTI NE BURG KUNDERSHATERT NE ANGLIE DHE TI QUANTE TRADHETARE TE POULLIT …DHE TU JUSTIFIKONTE SI LUFTE KLASAS ..HE MORE DRUVARE …TE LUTEM MESONI PAK HSTORINE ..PASTAJ ZHGARRAVISNI SE NA BOTE ME TURP NE BOTE …. BOTA DO TE NA MARRIN PER BUDALLENJE ME IDETE SHKRIMET TUAJA TE HELMUARA …KUR EUROPA I HAPI DYERT KUFIJTE ….ENVER KRIMINELI NA VRISTE SI LEPUJ ..SEPSE RINIA DONTE LIBERTENE … KUR GJERMANIA FRANCE BENIN RRUGE TE HAPURA ..ENVER KOQJA BENTE BUNKIERE SI SKIZFOREN../// NE SHQIPERI I KA ZENE SEMUNDJA E BOLSHEVIKEVE … DISA COBAN BEJNE SI FILLOZOFA ….NUK E PA SE ENVERI KOMUNIZMI NA LA VENDIN ME TE MJERE NE EUROPE ….PASKA NEVOJE PER SYZE ..I GJORI ..

   Reply to this comment
   • ZHAK QIRAK November 9, 19:50

    TE PSHURRSHA DE GAULLEN ME GJITHE DAULLET E TIJ
    .
    NE 1962 KREU NJE MASAKER TE PAPARE MBAS LUFTES DYTE BOTERORE…..POLICIA JO VETEM I VRAU SI LEPUJ POR HODHEN QINDRA NE LUME

    The Oran massacre of 1962 (July 5 – July 7, 1962)

    was an internecine slaughter of Pied-Noir and European expatriates living in Algeria. It took place in Oran beginning at Algerian independence date, and ended on July 7, 1962.

    Estimates of the death toll vary from a low of 1195
    to a high of 3,500 and 853 disappeared.. They said that Bastien-Thiry’s act was justified because de Gaulle caused a genocide of Algeria’s European population

    MOS HAPIN DEFTERET E BETEJES ALGJERIT ECT ECT SE TE VRARET E KALOJNE 1 MILJONIN

    Reply to this comment
    • ELIOT November 10, 18:55

     OR JACKU I VOGEL ..PO KUSH TA MESOJE HISTORINE MORE ZHULS … ENVERI NEXHMIJA APO KY SPIUNI QE RREN SA HERE MERE FRYME .. NE REVOLUCIONIN E 1963 KUR RINIA PUNETORET BLLOKUAN RRUGET ..KUR KOMUNISTAT E ORGANIZUAN PER TE BERE RREMUJE …I ..MADHI GENERAL DE GAULL E SVRAU ASNJE NJERI MORE RRENACAK ..AS SU PLAGOS NJERI ..POR I LANE TE LIRE RREBELET TE MANIFESTONN … QYRRAVEC …JETI NA PARIS DHE E KAM LEXUAR NJE 10 HERE …REVOLUCIONIN E 63 …DHE ORGANIZATORET JANE AKOMA GJALLE …. .PRNDAJ MOS JA FUT KOT BOLSHEVIK …RRENACAK …LAJ DHEMBET KULLOT LOPET PASTAJ SHKRUAJ PER 1963 .. DHE ARABEVE MRE JA BERI SE ISHIN KOLONIE E FRANCES QE NGA NJE SHEKULL …. ARABET SJANE NJEREZ MORE FSHATAR .. DHE DE GAULLE JA DHE DEMOKRACINE ..MOS HARRO …ej ZHULS KUR GRUAJA E GENERAL DE GAULLE I QEPTE KOPSAT E XHAKETES …. NEXHMIJE HOXHA KISHTE 5 SHERBETORE ……MERCI .

     Reply to this comment
     • ZHAKU November 10, 21:57

      MALLKUAR MESUESJA
      QE TE KA DHENE GJUHEN SHQIPE DHE HISTORINE……NESE KE BERE NDONJE VIT SHKOLLE TE RREGULLT:

      —–

      MASAKRAT E PERBINDESHME TE FRANCES NE ALGJERI

      .Gjatë kohës së kolonializmit francez në vendet e Afrikës, qysh prej fillimit të shekullit 19-të, shume vende arabe të Mesdheut u pushtuan nga Franca dhe u mbajtën në sundim për afër dy shekuj. Një fat të keq të robërisë kolonialiste, përveç popujve të tjerë afrikano-veriorë, kanë pësuar sidomos algjerianë, vendi i të cilëve ishte nën dominim dhe pushtin e Francës prej vitit 1830 e deri në vitin 1962.

      Më 1830 trupat ushtarake franceze okupojnë Algjerin, Uran-in dhe Bune-në dhe filluan me sukses të sulmojnë pjesën tjetër të këtyre vendeve. Me këtë rast fillon edhe kthimi i Kalifatit Islam në një provincë franceze. Deri në vitin 1906 edhe pjesa e Saharës, e cila i takonte Algjerisë, ishte vënë nën kontrollin dhe sundimin e Francës.

      Algjerianët kanë bërë përpjekje të pareshtura për t’ u çliruar nga regjimi kolonial, por deri në vitin 1962 kur Franca ua njohu pavarësinë, ata kanë kaluar në një periudhë të rëndë të luftërave për çlirim, të cilat janë pasuar me luftime, masakra të tmerrshme e të përgjakshme dhe me humbjen e qindra mijëra jetë njerëzish.

      Në masakrën e njohur dhe shumë të përgjakshme, të majit të vitit 1945, me ç rast sipas burimeve të Francës janë vrarë 10, 000 qytetarë dhe revolucionarë algjerianë, (sipas burime algjeriane 37000), fillon edhe lëvizja për pavarësi e këtij populli të robëruar në shekuj, fillimisht nga romakët, pastaj, vandalët, arabët e turqit.

      Masakrat në Setif, Guelma dhe Kherrata janë regjistruar si formë e represionit të përgjakshëm të Qeverisë franceze të asaj kohe, për t’ i shuar demonstratat nacionaliste, për pavarësi dhe qëndresë anti-kolonialiste që ndodhi në maj të vitit 1945 në Konstandinia.

      Më 8 maj të vitit 1945, forcat kolonialiste franceze ishin tubuar në një paradë për të festuar fundin e Luftës së Dytë Botërore dhe fitoren e aleatëve kundër forcave fashiste, gjermane e italiane të Boshtit.

      Partitë algjeriane, nacionaliste, duke përfituar nga prania e veçantë e popullatës në paradë, organizuan një demonstratë paqësore për t’i shfaqur pretendimet e tyre patriotike, që kishin të bënin me çlirimin parësor nga Franca. (Ata kishin marrë pjesë në Frontin e Rezistencës së Francës dhe shumë prej tyre kishin rënë duke luftuar për çlirimin e saj).

      Atë ditë një algjerian i ri, i quajtur Saal Buzid, ishte duke valëvitur një flamur të Algjerisë, me ç’ rast është vrarë nga një polic francez. Vrasja e tij kishte shkaktuar një revoltë të përgjithshme të qindra mijëra njerëzve, në shesh. Forcat franceze kishin urdhëruar zjarrin me qëllim për të shtypur demonstruesit. Forcave policore u kishte shkuar në ndihmë edhe Ushtria, e cila kishte përgjakur tërë sheshin duke vrarë mijëra algjerianë. Sipas burime zyrtare, në mesin e forcave franceze e evropiane ishin vrarë102 veta, ndërsa ishin plagosur shumë të tjerë. Numri i viktimave algjeriane asnjëherë deri tani nuk është saktësuar dhe debati për numrin e e tyre ka arritur deri në ditët tona. Autoritetet franceze, pas masakrës kishin dhënë numrin e vdekjeve, që thuhej se përafërsisht arrinte në 1.165. Qeveria algjeriane ka të dhëna për masakrimin e 45.000 algjerianëve. Kjo ditë martirizimi përkujtohet çdo vit në Algjeri. Ambasadori i Francës në Algjeri, në një fjalim zyrtar, në Setif në shkurt 2005, e përshkruar masakrën si një “tragjedi të pafalshme” të regjimit të Francës kundër algjerianëve paqësorë.

      Në nëntor të vitit 1954, lëvizja për pavarësi shndërrohet në Front të luftës për çlirimin e Algjerisë. Pas luftimeve të përgjakshme, filloi edhe presioni sistematik shtetëror, që rezultoi me vrasjen e dhjetëra mijëra algjerianëve. Në vitin 1962, në Evian, arrihet marrëveshja e cila përmbylli luftën tetë vjeçare të përgjakshme nga dy anët.

      Një masakër tjetër çnjerëzore e forcave franceze kundër algjerianëve ka ndodhur edhe më 17 tetor të vitit 1961, në Paris. Demonstrata e algjerianëve ishte organizuar nga Federata e Francës e Fronit Nacional Çlirimtar. Shkas për këtë protestë masive ishte bojkot i orës policore gjatë natës, të aplikuar, jo për të gjithë qytetarët, por vetëm për afrikano-veriorët, në radhë të parë për algjerianët.

      Fronti kishte ftuar në manifestim algjerianët, burra, gra e fëmijë, por iu kishte ndaluar bartjen e armëve. Marshi i zemërimit popullor gjatë natës, në rrugët kryesore të kryeqytetit, çoi në konfliktin e protestuesve dhe policisë, e cila hapi zjarr duke përgjakur të gjitha rrugët dhe sheshet. Represioni brutal policor që kishte vazhduar edhe përtej natës së 17 tetorit të atij viti, pati për pasojë mijëra të ndaluar dhe të burgosur nga radhët e demonstruesve algjerianë dhe mijëra të tjerë të vrarë nëpër rrugët e Parisit. 17 tetori i vitit 1961 dhe pasojat, janë perceptuar si njëra nga ngjarjet më të dhunshme që lidhen me luftën në Algjeri. Kjo dhunë e shfrenuar e autoriteteve kundër algjerianëve çoi më në fund edhe në çlirimin e Algjerisë nga kolonializmi qindra-vjeçar i Francës, në vitin 1962.

     • ELIOT November 11, 22:02

      ZHAK … HEROI I REVOLUCIONIT TE 1963 NE FRANCE QUHET DANIEL COHN BENDIT …. ..ISJTE STUDENT NE 63 DHE ORGANIZOI RREMUJA ME SHOKET STUDENTA … KA IDE BOLSHEVIKE .. DHE DISA PUNETORE NE UZINA I BLLOKUAN UZINAT RRUGET DHE ..KUR ENVERI E QUANTE REVOLUCION……? NE PARIS SU VRA ASNJERI VETEM NJE TE PLAGOSUR LEHTE …GENERAL DE GAULLE LA TE LIRE DHE DEMISIONOI…. HOQI DORE NGA PUSHTETI …PA FUTUR NE BURG NJERI LLSIC DO TA BENTE ENVERI JOT FASHIST ….DHE TE TJERAT QE SHKRUAN JANE ENDRRA TE BOLSHEVIKEVE …. DANIEL COHN BENDIT ESHTE GJALLE DHE DEL SHPESH NE TELE … DHE NE 61 NUK KISHTE POLIC ARABE MORE I GJORE … EDHE TANI KA SHUME PAK .. DHE JO NE 60 ..PRANDAJ SHIKOJE MIRE HISTORINE .. DE U MALLEKOFTE AJO GRUA QE TE MESOI ME LEXUAR SHE SHKRUAJTUR TY …. BOLSHEVIK …JU TRADHETARE TE POPULLIT .. JU BAJGAT E DEMOKRACISE .. BAJGAT E LIBERTESE … KE NDOSHTA 50 VJEC DHE SE DIN CDO TE THOTE LIBERTE DEMOKRACIE …MALLKUAR QOFTE DITA QE KE SHKUAR NE SHKOLE …VFARE KE MESUAR …????TE RRESHE TE SHPIFES …. DHE MOS E CAJ KOKEN ¨PER MUA …SE ME CMOJNE FRANCEZET JO DISA COBANE …. PER KULTUREN TIME .TA COMPRIS . TETE DE BITE … TA COMPRIS .. POVER CON … .

 3. Perparimi November 9, 14:02

  Vitet e para pas luftes shqiptaret ndertonin e rindertonin, hekurudha, fabrika ura, etj.
  Vitet e para te demokracise shqiptaret nisen shkaterimin e hekurudhave, fabrikave, uzinave, shitjen e armatimit miliarda-dollaresh (dhe mbetem pa ushtri), djegjen e bibliotekave etj.
  Pse shkoi cdo gje prapa? A mund te ma shpjegoje njeri kete fenomen te pabesueshem?

  Reply to this comment
  • antifashisti November 9, 23:15

   Sepse ne 90-ten erdhen ne krye ata qe ishin spiune dhe armiq te Shqiperise e jo idealiste!
   Dhe deri sa te linde nena shqiptare nje tjeter Enver Hoxhe,pas 500 vjetesh,keshtu do vuaje Shqiperia!

   Reply to this comment
 4. Dielli mbi Korab November 9, 14:06

  Humbesit e lufte se II Botrore qe vinin nga rradhet e Ballit Kombetar dhe Legaliteti dhe gjithe bashkpuntoret e okupatorve te huaj nuk u pajtuan me fitimtaret e luftes qe ishte Partia Komuniste dhe kjo çoi ne nje LUFTE CIVILE mes shqiptarve.Kjo eshte nje nga pikat me te errta te Historise shqiptare qe çoi ne vellavrasje.Roli i Anglo-Ameikanve ka qe i madh ne furnizimin dhe mobilizimin e forcave reaksionare kunder Qeverise se Re komuniste te ENVER HOXHES.

  Reply to this comment
 5. Ylli November 9, 14:42

  Qelbesinllek komunist.Mashtrues dhe vrases historik.E vetmja ,absolutisht e vetmja e mire e komunizmit ishte qe 70 % e atyre qe luftuan per te vendosur diktaturen me antinjerezore ne Europe ,u vrane dhe u burgosen nga vete udheheqesi i tyre ,Enver Hoxha.

  Reply to this comment
  • floriri i Bençes November 9, 16:47

   çudi si paskan ngelur gjalle jot’eme e yt’ate, pra paskan shpetuar nga ai 70´% tend, ha ha ha …

   Reply to this comment
  • Evila Nika ( cika bujar hoxhes) November 9, 17:26

   Ylli je i papare…je ne ngjitje.

   Keto ditet e fundit Kastriot Dervishaj
   zbuloi nje dokument ku thuhej se Enver Hoxha ne nje bisede telefonike me
   Trumanin i kishte sugjeruar ti hidhte nja dy bomba atomike se nuk behej qameti me 1 miljon njeres
   .
   Hedhja e bombës atomike mbi Hiroshima dhe Nagasaki ishte sulmi nuklear nga ana e ShBA, me në krye presidentin Harry S. Truman kundra Japonisë me sugjerim te Enver hoxhes

   . Më 6 gusht, bombarduesi B-29 Superfortress, i emëruar “Enola Gay”, do të hidhte bombën atomike “Little Boy” (Djali i vogël) mbi Hiroshima me pasoja shkatërrimin e qytetit nga impakti i bombës. Hedhja e bombës atomike mbi Hiroshima, do të pasohej me hedhjen e një tjetër bombe atomike në Nagasaki, më 9 gusht të po atij viti.

   Bomba atomike do të shkaktonte vdekjen e shumë personave (kryesisht civilë). Është pak e vështirë të jepet një shifër e saktë për viktimat e Hiroshimës duke marrë në shqyrtim të vdekurit nga impakti dhe të vdekurit nga rrezatimi. Sipas disa shënimeve zyrtare, rezultojnë 140 000 të vdekur në Hiroshima (gjatë dhe pas impaktit). Ndërsa për Nagasakin numërohen rreth 74 000 viktima. Nga të dy qytetet me një numër vdekjesh prej 210 000 jetësh, popullsia civile do të ishte ajo që do të vuante më shumë shpërthimet e dy bombave atomike.

   Reply to this comment
 6. kaloresi i urdherit te leshtelikes November 9, 16:53

  pirdh e dhitu o yll ,se te lehteson.kane folur vete,te qete dhe koshiente per cfare kisin ardhe.konsultohu me kastriot dervishin,se mos sajon ndonje procesverbal gjyqi tjeter.

  Reply to this comment
 7. Lili November 9, 19:30

  Booooh booo booooh ,u rikthyem ne kohen e xhaxhait… s’na mbeti vetem me shpall luften me armiqte…
  Pfff edhe studiues i thojne vetit..Pa asnje distancim edhe pas 70 vite,asnje perspektive.. hulumtoni bile per se marri qe te kuptoni qe Churchilli ka pasur vendos qysh ne fillim te luftes me nda Shqiperine ndermjet grekeve edhe slaveve, e per kete arsye ndihmuan enverin e jo forcat zogiste apo balliste,e aspak per kishe e komunisteve kunder germaneve…
  Mesoni bile me vleresuar Enveri per se marri duke i dhane hak se kur e kuptoj lojen e britanikeve ju tha ngadal pak .

  Reply to this comment
 8. Lili November 9, 19:56

  onia. Ai më vuri në një avion suedez që shkonte në Greqi. Atje takova një amerikan që më çoi në një hotel. Ai tha: “Po shkon mirë, kemi kontaktuar me Zenelin”. Ai tha se puna po shkonte mirë. Qëndrova aty disa ditë dhe morëm lajmin se Halili ishte i kërkuar në Shqipëri. Më 4 gusht hipa në një avion.

  Ketu kuptohet se si amerikanet i derguan qillimisht ne nje vdekje te sigurt mbasi zeneli ishte i arrestuar,nuk kishte kontaktuar me bazen,edhe nuk kishte dhane kodin qe Nena mbretnesh edhe ai kishin vendos nderveti.

  Zbarkimi i ketyre shqiptareve ishte nje loje spiunazhi,jo per Shqiperine, po per «  biografine » e tradhetarit kishe per Philbyn i cili ishte spiuni qe britaniket edhe amerikanet dojshin me derguar ne Rusi . Prandaj nje gur e dy pune ,u vendos krijimi i ketyre operacioneve aspak serioze,te dekonspiruar qe ne start edhe me te madhe siç e tregon eagleberger, po pa dijenin e ketyre shqiptareve nationaliste qe u sakrifikuan per Biografin e philbyt. Po keshtu amerikanet hoqen qafe nationalistete shqiptare edhe «  blinduar » punen e ceshtjes shqiptare per 70 vjete.
  Meriti i enverit eshte se nuk lejoj ndarjen e Shqiperise edhe u prish plani per Republiken shqiptare ne kuader te yougoslavise qe dojshin me ba angloamerikanet edhe serbet e greket,te cilet perfitojshin voriorepirin kishe…
  Ajo cka nuk u ba dje ,prape eshte ne rruge me u ba sot me «  shpopullsimin » e Shqiperise me te madhe,fale perkrahjes qe prape amerika po i jep serbit berisha edhe grekut rama,te cilin nana e tij e dergoj tek kusherinjt para se te permbyeset regjimi..

  Reply to this comment
  • FLAMUR NOKA ME DAJAT E VET NE BEOGRAD November 10, 19:24

   Deri tani , ti Lili nuk ke as edhe nje fakt , sado te vogel ,qe te provoje se , Edi Rama na qenka ne sherbim te grekeve . Ai eshte teper i prere , vecanerisht me greket , por juve u intereson qe t`i ngjyrosni te dy , si Sali Karaxhicin edhe Edi Ramjen me te njejten bloze , qe te shpetoni Sali Toptanin e sotem !

   Reply to this comment
 9. DG November 9, 20:07

  Nuk i kuptoj ca idiote te dobicem qe shajne enverin se vrau armiqte e tij pas luftes.
  .
  Deri sa Franca denoi me vdekje Heroin e saj te Luftes pare boterore me vdekje….dhe shume si ai..cfare prisnit nga Enveri tju jepte lule se tradhetuan atdheun
  se dhe Filip Peten, ose i njohur ndryshe si Marshalli Peten, lindi në 24 prill 1856 në Pas de Calais, në Francën Veriore. e denuan me burgim te perjetshem..ne fakt me pushkatim por e falen
  .
  Ne Luften e Parë Botërore fama e Peten njohu një rritje të dukshme, duke u bërë ndër të tjera do të ishte personazhi më i madh francez i shekullit Pra pas luftes pare boterore MARRSHALLI PETEN ISHTE HEROI ME I MADH I FRANCES
  ..
  Më 1940 kryeministri Pol Rejno e ftoi në kabinetin qeveritar. Një debat i brendshëm në kabinet rreth vijimit të luftës në Afrikë dhe humbjet në frontin verior me Gjermaninë, krijuan krizë në qeverinë franceze. Në këto rrethana Peten shihej publikisht si njeriu që mund ta shpëtonte Francën. Në maj 1940 Franca pushtohet nga gjermanët dhe Peten ndërhyn pranë kryeministrit Rejno për të arritur një kompromis me Hitlerin. Rejno dorëhiqet pak ditë më pas dhe Peten shpall qeverinë e tij në Vishi, një territor në jug të vendit, nga e cila mori emrin edhe “republika” që ai krijoi, duke e lënë pjesën tjetër të vendit në dorën e gjermanëve.

  , Marshalli i Francës dhe Këshilli i Ministrave…”. Peten ndoqi një politikë të hapur bashkëpunimi me gjermanët dhe diskriminimi ndaj hebrenjve dhe rezistencës franceze, si dhe ndaj aleatëve të cilët kërkoi t’i luftojë në Algjeri dhe Marok. Peten u arrestua nga qeveria provizore e De Gol në 24 prill 1945 në kufirin me Zvicrën. Procesi kundër tij u zhvillua në 23 korrik 1945 në Gjykatën e Lartë franceze. Ai u mundua të hiqet gjatë gjyqit si një aleat i fshehur i De Gol, duke larguar përgjegjësitë e rënda gjatë pushtimit gjerman.
  .
  Ai refuzoi t’i përgjigjet pyetjeve të shumta që ju drejtuan.
  Gjyqi e konsideroi fajtor për tradhëti të lartë dhe e dënoi me vdekje dhe konfiskim të pasurisë. Për shkak të kontributit të tij ushtarak, De Gol i fali jetën, duke lënë në fuqi dënimin me burgim të përjetshëm.
  Peten vdiq si qen në burg më 23 korrik 1951.

  .
  Pra cfare ka bere enveri me shume se De Goli

  Reply to this comment
 10. Zani Partis... November 9, 21:09

  Me qe cerekshekullin e fundit “studiuesit” po na mbijne si kerpudhat pas shiut, do te ishte pak me serioze per gazeten te informonte lexuesin se ku, kur dhe per cfare ka “studiuar” autori i ketij shkrimi bajat qe te qelb nga era e propagandes komuniste.

  Nese nje studiues i papolitizuar dhe i paindoktrinuar deshiron te beje pershkrime te “ngjarjeve historike”, ai duhet medoemos t’i shoqeroje ato dhe me citime biblike apo dokumente perkatese te besueshme, ne rast te kundert gjithshka qe ai pretendon mund te shumezohet me zero.

  Sherbetoret e devotshem te komunizmit me propagandat e tyre qesharake kane arritur vertet sukseshem te manipulojne trupjerdhurit qe fatkeqsisht perbejne shumicen ne ate vend, por kurresesi mendjet e ndritura te shqiptareve te civilizuar dhe te arsimuar.

  Gazeta Dita duket se po mundohet te imitoje Zerin e Popullit. Eshte ajo dora vete, apo… ripjellja e saj?

  Reply to this comment
 11. A.N.S. me shqipnine. November 9, 23:47

  Nenvizoni frazen e fundit te komentit “Lili”

  Kjo fraza e fundit e koentueses Lili i thote te gjitha.
  nenvizoeni o shqiptare te vertete dhe prijini rugen, atij plani djallezor antishqiptar.
  A. N. S. me shqipnine.

  Reply to this comment
 12. demo November 10, 01:24

  Cfare studiuesi je ti o Mexhiiid,Ti ke kopjuar historine e PPSH,Kapitulli I+II.?Kush ja dha te drejten ushtrise terroriste antishqiptare(te mbiquajtur nac-cl) te krijuar nga serbo-malazezet ne Shqiperi,te ushtroje terror ndaj popullsise civile?Ne emer te kujt forcat e ushtrise malazeze, aleatet serbomalazes te ushtrise nac-cl.sulmuan Vermoshin nga territori i Malit te zi dhe masakruan popullsine civile,plackiten dhe grabiten bageti?NQS.Ushtria nac-cl(!),do te ishte vertet e tille,do te mbronte popullsine shqiptare te malesise nga Intervecioni Malazez.Jo vetem kete nuk e beri,por sulmoi Malesine e madhe ne dhjetor 1944,ne Janar 1945 nga tre drejtime,nga Shkodra,nga Mali i zi,nga Dukagjini,duke bashkepunuar ngushte me pushtuesit serbo-malazes.Ne dhjetor 1944 trupat terroriste te pese
  brigadave te ushtrise nac-cl hyne me Kosove ne linjen Gjakove ,Prizren dhe sulmuan trupat mbrojtese te Kosoves te udhehequra nga plaku 70 vjecar,heroi i luftrave per pavaresi kombetare Shaban Polluzha.Shaban Polluzha pat deklaruar:Kembe gjermani dhe shkjau nuk hyn ne Kosove!Gjate vitit 1944 shpartalloi trupat fashiste serbo-malazeze (tengjashme me terroristet e Zerves ne Cameri)te Drazhe Mihajllovicit,ne vjeshte 1944 shpartalloi dy brigada proletare qe erdhen nga Maqedonia dhe ne nentor dhjetor shpartalloi brigadat serbo-malazeze te Alexander Mihajllovicit duke lene 1200 serbo-alazes te kuq te vrare.Ne dhjetor 1944 u godit pas kraheve nga forcat e divizionit te V te komanduara nga Shqfqet Peci me flamur shqiptar.Shaban Polluzha mblodhi bashkeluftetaret dhe tha:Une me flamurin nuk luftoj.Forcat terroriste partizane filluan masakrat ne Kosove,;njekohesisht ftuan repartet ndeshkuese serbo-malazeze te Rankovicit,qe filluan masakrat ne shkalle te gjere.20-30 mije djem Kosove u mobilizuan gjoja per te luftuar mbeturinat e ushtrise gjermane ne kufirin kroato-slloven u derguan rruges nga Kukesi,Shkodra per ne Mal te Zi,u eleminuan rruges,u mbyten me varka ne liqen dhe u pushkatuan te gjithe ne Tivar nen hundet dhe mbikqyrjen e brigadave partizane shqiptare. Me c`te drejte i quan rreaksionare,tradhetare,ilegale,partite dhe grupimet politike qe hyne ne zgjedhjet nen diktatin terrorist te armeve te ushtrise terroriste nac-cl.??/ISHIN PERFAQESUES KREJTESISHT LEGALE,TE SHPALLUR NE LISTAT E ZGJEDHESVE ,TE VOTUAR NGA POPULLI,TEJ FRIKES DHE TERRORIT TE KUQ .Riza Dani,Gjergj Kokoshi,Sheh Karbunara etj,paraqiten programet e tyre demokratike te ndryshme nga Partia Komuniste,pamvaresisht se shumica e ketyre deputeteve kishin qene anetare te Frontit nac-Cl.
  Cfare ka rreaksionare,tradhtare,ilegale,Ketu?Pse ishte rreaksionar grupimi politik Bashkimi Demokratik dhe nuk ishte rreaksionare,terroriste,kriminale,antishqiptare,
  ne sherbim te armiqve me te eger sllavo-greke,Partia Komuniste?
  Ti thua rreaksioni i brendshem ne bashkepunim me ate te jashtem.Oooooooo Maxhiddd! Reaksioni ishte nje bande hajdutesh dhe kontrabandistesh duhani,qe vodhen nje dede fisnik,qorr prej ndershmerise,as i pa as i dalloi qe po luanin me m,allin e Bicakcijve.Ky RREAKSIONI I BRENDSHEM U LIDH ME RREAKSIONIN E JASHTEM,QE ISHIN DY KRIMINELE SERBO-MALAZEZ TE QUAJTUR DUSHAN MUGOSHA DHE MILADIN POPOVIC DHE FORMUAN BANDEN ANTISHQIPTARE ME CA KOMUNISTE AXHAMI DHE TARABELLE ,QE SHKUAN TE GJITHE SI QENI NE VRESHTE ,KUR E KUPTUAN BANDEN,KJO BANDE SOLLI NE KRYE TRADHETARIN E ATDHEUT ,URJAHIPIN ENVER HOXHA.
  Ke harruar o Maxhid te permendesh perse Enver Hoxha sikterrisi ndihmat e UNRRAS ne kete vend te mjerete uritur,te skamur pas lufte,perse ndihmat e UNRRAS shkonin te gjitha ne Jugosllavi,perse e perzuri misionin diplomatik Amerikan ne 46,qe ju sot e quani”Aleat”,perse i vyuri minat jugosllave flotes Anglese ne kanalin e Korfuzit? Ja ta them une.Masakres came UNCL,ju pergjigj me braktisje totale sikur nuk kishte ndodhur.Ne bashkepunim me EAM-in grek agjitatoret e kuq shqiptare yshten burrat e Camerise te sulmonin autokollonen gjermane qe terhiqej nga Greqia,.Ndersa burrat e Camerise ishin ne priten kunder gjermaneve ne Konispol,Zerva sulmoi fshatrat e Camerise,ku beri kerdine mbi gra dhe femije.Senati Amarikan dhe Qeveria Turke qene te vetmit subjekte nderkombetare qe reaguan kunder spastrimit ethnik te Camerise.Senati Amerikan shkoi edhe me tej,duke miratuar nje program per kthimin e Camerve te grumbulluar ne kampingje te tmerrshme ne Konispol,ne shtepite e tyre.Qeveria shqiptare e pas lufte jo vetem i braktisi camet ne cadra te improvizuara mes koleres dhe pisllekut she urise,qe po vdisnin perdite me shume se nga banditet e Zerves,por ndihmat e UNRRAS,i conte ne jugosllavi.Jo vetem kaq,por filloi arrestimet dhe pushkatimet e Cameve qe kishin mbrojtur familjet e tyre nga banditet greke, pushkatoi familjet Demi,Plaku,ashtu si pushkatoi dhe te atin e Bilal Xhaferrit.Per ti vene kapak zullumeve antikombetare,qeveria enver hoxhes perzuri nga Shqiperia misionin amerikan,pikerisht sepse Amerika e madhe po ja mblidhte rripat Gtreqise,qe ta detyronte te pranonte Camet te ktheheshin ne Cameri.Pikerisht ne kete kohe enver hoxha i shperndau Camet nepr Shqiperi ,fillimisht ne kampingje refugjatesh qe te mos ishin prane vendlindjes dhe I PAISI ME PASHAPORTA SHQIPTARE,QE TE KONSIDEROHESHIN SHTETAS SHQIPTARE DHE TE MOS DETYROHEJ GREQIA,QE TI PRANONTE.Nuk u mjaftua me kaq,por kreu dhe aktin me te pabese ndaj atyre qe e ndihmuan gjate luftes me arme,para dhe propogande,U VURI MINAT JUGOSLLAVE FLOTES ANGLEZE NE KANALIN E KORFUZIT.Qellimi kryesor ishte te braktisej Cameria dhe Kosova nga mbrojtja nderkombetare.Duke i konsideruar shqiptaret si armiq,Anglo-Amerikanet nuk do te mbronin me Camet e perzene dhe Kosovaret e terrorizuar.Dhe ja arriti qellimit.Senati Amerikan e prapesoi rezoluten per Camerine dhe Ceshtja Came humbi ne Kalendat greke.Kryem,inistri grek Kaldaris ,pas sulmit tinzar kunder anijeve angleze me mina jugosllave,i terhoqi pretendimet per vorio-epirin ne konferencen e San Franciskos,kurse Jugosllavia vendosi regjimin e terrorit Rankovician ne Kosove.Bash ne kete kohe enver hoxha gjate nje vizite ne Beograd dekoroi shqiptarvrasesin Alexander Rankovic me Medaljen:YLLI PARTIZAN. Po cfare ishin ato luftime qe u zhvilluan ne kufirin juglindor shqiptaro-grek ne gusht 1949? Forcat qeveritare greke sulmuan ushtrine komuniste greke,qe ishte terhequr ne shpatet e Gramozit dhe hynte e dilte ne Shqiperi,duke pasur baza dhe prapavija ne token shqiptare.Me porosi te Stalinit enver hoxha ndihmonte me arme,ushqime,spitale,kampe refugjatesh,ushtrine komuniste greke,qe pasi rekuperoheshin ne Shqiperi.
  futeshin neper kufirin shqiptar dhe sulmonin forcat qeveritare.Per t`i dhene fund ketyre provokacioneve,ushtria qeveritare ndermori nje sulm nepermjet territorit shqiptar,qe tu dilte prapa kraheve grekeve te kuq.Sa pere pretendimet se ushtria greke sulmoi per te marre vorio-epirin,ne kushtet e nje lufte civile,keto jane dokrrat propogandistike te enver hoxhes qe kishte siguruar perkrahjen e qeverise greke me braktisjen e Camerise dhe goditjen fatale kunder refugjateve came me akuzen e tradhetareve dhe bashkepunetoreve,qe ua mbylli gojen te mos e kerkonin kurre atdheun e tyre.Ja o Maxhit dhe te rruashin ato qitape propogandistike te PPSH,qe te kane vene perpara,si katundar i pashkolluar,e i pakulturuar ,fanatik,dogme,sikur ke dale nga format e edukimit ,qe zhvillonte partia per kontigjentin katundar besniuk.

  Reply to this comment
  • I TILLE JE , SA HERE QE HAP GOJEN ! November 10, 19:32

   Ike more idjot , se ti edhe sot punon hapur fare per Beogradin e per Athinen dhe me ate gojehalen tende , nuk duhet ta shqiptosh me emrin e te madherishmit E.Hoxha ! Shko fute koken ne gjirizin e “55” – es , ne se nuk te pelqejne shkrimet e nje gazete me prirje te majta !
   Me kuptove o idjoti i pa ndreqshem “Demo” , qe nuk le rast pa kruar prapanicen me shkruesit dhe lexuesit e kesaj gazete ! ! !

   Reply to this comment
 13. demo November 10, 01:26

  Cfare studiuesi je ti o Mexhiiid,Ti ke kopjuar historine e PPSH,Kapitulli I+II.?Kush ja dha te drejten ushtrise terroriste antishqiptare(te mbiquajtur nac-cl) te krijuar nga serbo-malazezet ne Shqiperi,te ushtroje terror ndaj popullsise civile?Ne emer te kujt forcat e ushtrise malazeze, aleatet serbomalazes te ushtrise nac-cl.sulmuan Vermoshin nga territori i Malit te zi dhe masakruan popullsine civile,plackiten dhe grabiten bageti?NQS.Ushtria nac-cl(!),do te ishte vertet e tille,do te mbronte popullsine shqiptare te malesise nga Intervecioni Malazez.Jo vetem kete nuk e beri,por sulmoi Malesine e madhe ne dhjetor 1944,ne Janar 1945 nga tre drejtime,nga Shkodra,nga Mali i zi,nga Dukagjini,duke bashkepunuar ngushte me pushtuesit serbo-malazes.Ne dhjetor 1944 trupat terroriste te pese
  brigadave te ushtrise nac-cl hyne me Kosove ne linjen Gjakove ,Prizren dhe sulmuan trupat mbrojtese te Kosoves te udhehequra nga plaku 70 vjecar,heroi i luftrave per pavaresi kombetare Shaban Polluzha.Shaban Polluzha pat deklaruar:Kembe gjermani dhe shkjau nuk hyn ne Kosove!Gjate vitit 1944 shpartalloi trupat fashiste serbo-malazeze (tengjashme me terroristet e Zerves ne Cameri)te Drazhe Mihajllovicit,ne vjeshte 1944 shpartalloi dy brigada proletare qe erdhen nga Maqedonia dhe ne nentor dhjetor shpartalloi brigadat serbo-malazeze te Alexander Mihajllovicit duke lene 1200 serbo-alazes te kuq te vrare.Ne dhjetor 1944 u godit pas kraheve nga forcat e divizionit te V te komanduara nga Shqfqet Peci me flamur shqiptar.Shaban Polluzha mblodhi bashkeluftetaret dhe tha:Une me flamurin nuk luftoj.Forcat terroriste partizane filluan masakrat ne Kosove,;njekohesisht ftuan repartet ndeshkuese serbo-malazeze te Rankovicit,qe filluan masakrat ne shkalle te gjere.20-30 mije djem Kosove u mobilizuan gjoja per te luftuar mbeturinat e ushtrise gjermane ne kufirin kroato-slloven u derguan rruges nga Kukesi,Shkodra per ne Mal te Zi,u eleminuan rruges,u mbyten me varka ne liqen dhe u pushkatuan te gjithe ne Tivar nen hundet dhe mbikqyrjen e brigadave partizane shqiptare. Me c`te drejte i quan rreaksionare,tradhetare,ilegale,partite dhe grupimet politike qe hyne ne zgjedhjet nen diktatin terrorist te armeve te ushtrise terroriste nac-cl.??/ISHIN PERFAQESUES KREJTESISHT LEGALE,TE SHPALLUR NE LISTAT E ZGJEDHESVE ,TE VOTUAR NGA POPULLI,TEJ FRIKES DHE TERRORIT TE KUQ .Riza Dani,Gjergj Kokoshi,Sheh Karbunara etj,paraqiten programet e tyre demokratike te ndryshme nga Partia Komuniste,pamvaresisht se shumica e ketyre deputeteve kishin qene anetare te Frontit nac-Cl.
  Cfare ka rreaksionare,tradhtare,ilegale,Ketu?Pse ishte rreaksionar grupimi politik Bashkimi Demokratik dhe nuk ishte rreaksionare,terroriste,kriminale,antishqiptare,
  ne sherbim te armiqve me te eger sllavo-greke,Partia Komuniste?
  Ti thua rreaksioni i brendshem ne bashkepunim me ate te jashtem.Oooooooo Maxhiddd! Reaksioni ishte nje bande hajdutesh dhe kontrabandistesh duhani,qe vodhen nje dede fisnik,qorr prej ndershmerise,as i pa as i dalloi qe po luanin me m,allin e Bicakcijve.Ky RREAKSIONI I BRENDSHEM U LIDH ME RREAKSIONIN E JASHTEM,QE ISHIN DY KRIMINELE SERBO-MALAZEZ TE QUAJTUR DUSHAN MUGOSHA DHE MILADIN POPOVIC DHE FORMUAN BANDEN ANTISHQIPTARE ME CA KOMUNISTE AXHAMI DHE TARABELLE ,QE SHKUAN TE GJITHE SI QENI NE VRESHTE ,KUR E KUPTUAN BANDEN,KJO BANDE SOLLI NE KRYE TRADHETARIN E ATDHEUT ,URJAHIPIN ENVER HOXHA.
  Ke harruar o Maxhid te permendesh perse Enver Hoxha sikterrisi ndihmat e UNRRAS ne kete vend te mjerete uritur,te skamur pas lufte,perse ndihmat e UNRRAS shkonin te gjitha ne Jugosllavi,perse e perzuri misionin diplomatik Amerikan ne 46,qe ju sot e quani”Aleat”,perse i vyuri minat jugosllave flotes Anglese ne kanalin e Korfuzit? Ja ta them une.Masakres came UNCL,ju pergjigj me braktisje totale sikur nuk kishte ndodhur.Ne bashkepunim me EAM-in grek agjitatoret e kuq shqiptare yshten burrat e Camerise te sulmonin autokollonen gjermane qe terhiqej nga Greqia,.Ndersa burrat e Camerise ishin ne priten kunder gjermaneve ne Konispol,Zerva sulmoi fshatrat e Camerise,ku beri kerdine mbi gra dhe femije.Senati Amarikan dhe Qeveria Turke qene te vetmit subjekte nderkombetare qe reaguan kunder spastrimit ethnik te Camerise.Senati Amerikan shkoi edhe me tej,duke miratuar nje program per kthimin e Camerve te grumbulluar ne kampingje te tmerrshme ne Konispol,ne shtepite e tyre.Qeveria shqiptare e pas lufte jo vetem i braktisi camet ne cadra te improvizuara mes koleres dhe pisllekut she urise,qe po vdisnin perdite me shume se nga banditet e Zerves,por ndihmat e UNRRAS,i conte ne jugosllavi.Jo vetem kaq,por filloi arrestimet dhe pushkatimet e Cameve qe kishin mbrojtur familjet e tyre nga banditet greke, pushkatoi familjet Demi,Plaku,ashtu si pushkatoi dhe te atin e Bilal Xhaferrit.Per ti vene kapak zullumeve antikombetare,qeveria enver hoxhes perzuri nga Shqiperia misionin amerikan,pikerisht sepse Amerika e madhe po ja mblidhte rripat Gtreqise,qe ta detyronte te pranonte Camet te ktheheshin ne Cameri.Pikerisht ne kete kohe enver hoxha i shperndau Camet nepr Shqiperi ,fillimisht ne kampingje refugjatesh qe te mos ishin prane vendlindjes dhe I PAISI ME PASHAPORTA SHQIPTARE,QE TE KONSIDEROHESHIN SHTETAS SHQIPTARE DHE TE MOS DETYROHEJ GREQIA,QE TI PRANONTE.Nuk u mjaftua me kaq,por kreu dhe aktin me te pabese ndaj atyre qe e ndihmuan gjate luftes me arme,para dhe propogande,U VURI MINAT JUGOSLLAVE FLOTES ANGLEZE NE KANALIN E KORFUZIT.Qellimi kryesor ishte te braktisej Cameria dhe Kosova nga mbrojtja nderkombetare.Duke i konsideruar shqiptaret si armiq,Anglo-Amerikanet nuk do te mbronin me Camet e perzene dhe Kosovaret e terrorizuar.Dhe ja arriti qellimit.Senati Amerikan e prapesoi rezoluten per Camerine dhe Ceshtja Came humbi ne Kalendat greke.Kryem,inistri grek Kaldaris ,pas sulmit tinzar kunder anijeve angleze me mina jugosllave,i terhoqi pretendimet per vorio-epirin ne konferencen e San Franciskos,kurse Jugosllavia vendosi regjimin e terrorit Rankovician ne Kosove.Bash ne kete kohe enver hoxha gjate nje vizite ne Beograd dekoroi shqiptarvrasesin Alexander Rankovic me Medaljen:YLLI PARTIZAN. Po cfare ishin ato luftime qe u zhvilluan ne kufirin juglindor shqiptaro-grek ne gusht 1949? Forcat qeveritare greke sulmuan ushtrine komuniste greke,qe ishte terhequr ne shpatet e Gramozit dhe hynte e dilte ne Shqiperi,duke pasur baza dhe prapavija ne token shqiptare.Me porosi te Stalinit enver hoxha ndihmonte me arme,ushqime,spitale,kampe refugjatesh,ushtrine komuniste greke,qe pasi rekuperoheshin ne Shqiperi.
  futeshin neper kufirin shqiptar dhe sulmonin forcat qeveritare.Per t`i dhene fund ketyre provokacioneve,ushtria qeveritare ndermori nje sulm nepermjet territorit shqiptar,qe tu dilte prapa kraheve grekeve te kuq.Sa pere pretendimet se ushtria greke sulmoi per te marre vorio-epirin,ne kushtet e nje lufte civile,keto jane dokrrat propogandistike te enver hoxhes qe kishte siguruar perkrahjen e qeverise greke me braktisjen e Camerise dhe goditjen fatale kunder refugjateve came me akuzen e tradhetareve dhe bashkepunetoreve,qe ua mbylli gojen te mos e kerkonin kurre atdheun e tyre.Ja o Maxhit dhe te rruashin ato qitape propogandistike te PPSH,qe te kane vene perpara,si katundar i pashkolluar,e i pakulturuar ,fanatik,dogme,sikur ke dale nga format e edukimit ,qe zhvillonte partia per kontigjentin katundar besniuk.,… ..,

  Reply to this comment
 14. Guri Naimit D. November 10, 02:51

  Faleminderit gazetes sone “DITA”per sa na oftroni.
  Te evokosh te kalluaren eshte se pari-DETYRE..

  Faleminderit i nderuari studiues Mexhit Demiri, per shkrimin e me siperm, te asaj periudhe te lavdishme ndertimtare,qe ajo Fotografia ne ndertimin e Trasese se Hekurudhes,me rinoi mua 82 vjecarin,une shpene uje atyre Vulnetareve Heronj,(im vella nga partizan,dretues ne krye te kantjereve,sa nisur e para”Hekurudhe Durres -Peqin”e me radhe,deri nderprere ato(ajo drejt Bulqizes).Ai ndare nga jeta prag vitit 2000-je me ate merrak ..Na beni vepra te tilla masive pa;le te vdesim…
  Guri Naimit D.
  **
  VO te komentuesi “Zani Partise” mos akuzo, gazeten “DITA”,Ajo gazeta “Zeri Popullit”ishte verte zeri TIJ.

  G.N.D.

  Reply to this comment
 15. maliqi November 10, 04:22

  Kushdo qe I thote vetes shqiptar ,kur ne vitet e para eshte organizuar nje veprimtari kaq agersive te anglo-amerikaneve atehere qe sot jane miqte tane duhet te pyese:
  .
  Perse Amerika dhe Anglia nuk kerkon falje per organimzimin e ketyre akteve terrroriste qe krahesohen me ISISN sot….Te organizonin ndonje kompllot qe te vrisnin Enverin kishte sens por te vrasesh popull eshte Terrorizem …..eshte T.E.RR.O.R.I.Z.E.M
  .
  Sepse te hedhesh ne ere fabriken e sheqerit maliq..te vrases vajzat e malsise qe shkonin ne aksion prapa ferres..ose te vrases nje mesues se I meson gjuhen shqiper femijve malsore eshte krim monstruoz..dhe keto tipa ne vend qe te lihen ne kazanin e tradhetise..jaen dekoruar nga berishat—bishat-nishanet dhe hajvanet.
  .Ndiqni nje fakt real teper criminal dhe sejcili te nxjerre konkluzion
  ———————————-

  Eshte fakt I pranuar edhe nga Cia amerikane se amerikanet dhe anglezet deshtuan ne luften e gjate per te permbysur me force pushtetin popullor te E.Hoxhes.
  .
  Ja nje sekuence te marrjes ne pytje te Hajrulla Selim Murteziut spiunit – Amerikan qe pershkruan luften e cias amerikane dhe angleze te hedhjes parashutistve , grupeve ushtarake ne rruge toksore dhe detare per te permbysur regjimin popullor te E.H ,me çdo kusht ,dhe deshtimin perballe forcave te ushtrise sigurimit shqiptare me turp.
  .
  U hodha me parashut ne Librazhd me detyre nga amerikanet per te pregatit kushtet per pushtimin e shqiperise me 30.10.1951,ecem ne teren naten duke u orjentuar me harte dhe busull ecem vetem naten kaluam ne Elbasan ,Moker,Korçe,dhe deri ne kufi me grekun aty u ndeshem me forcat e mbrojtjes shqiptare ,besoji se ka patur nje te vrare ushtar shqiptar qe u kap ne befasi nga ne ,se nuk pranoji te na tregonte rrugen per greqi.
  .

  Mbasi u kthyem ne greqi ,mua amerikanet me ndane nga te tjert dhe me vendosen ne Athine ,ndersa dy te tjeret shok te mijet I nisen ne gjermani.Banoja ne hotelin “San Rival”,ne rrugen”Plate Javates”.Ne Athine amerikanet me jepnin 2 miljon dhrami ne muaj.Hotelin e paguaja 25.000 dhrami,ndersa ushqimin e merrja ku te doja.
  .
  Levizja lirisht deri ne maji te vitit 1953,kur u dorzuan amerikanet perball humbjeve ne luften me sigurimin shqiptar,dhe flamurin e luftes kunder E.Hoxhes e moren Anglezet .dhe ata me thirren ,kalova me Anglezet pa me thene asgje amerikanet ..erdhi nje shofer grek dhe me mori me makin dhe me qoji ne zyren e nje koloneli anglez quhej xhejmes me tha se tani do te kaloni me ne anglezet kemi biseduar me amerikanet dhe kemi nevoje per nje radiotelegrafist per ta kaluar me nje grup ne terrenin shqiptar pasi mungon radiotelegrafisti,ne kete grup ishin Haki Idrizi,Nuredin Nurçe ,Osman Karaj nga Tirana dhe Ibrahim Molla nga Devolli,
  .
  Na nisen ne oren 9 te mengjesit nga greqija me avjon dhe arritim ne angli ne oren 16.00,sa zbritem na moren me xhipse dhe na quan ne nje fortifikat nentoksore ,rrethe e qark nuk kishte asnje shtepi veçe fushave dhe detit qe dukej 10 km large neshe.
  .

  Kishim dy instruktor anglez ,njeri quhej David dhe na mesonte radiotelegrafi ,tjetri Stefan dhe na mesonte leximin e hartave topografike dhe orjentimin me busull,ky fliste srbisht dhe pak shqip dhe merreshim veshe.
  .
  Kishim dhe officer te tjer qe na mesonin perdorimin e armet luftarake ,perpilimin e skicave te fabrikave , te rrugeve hekurudha dhe ura.duhej te interesoheshim ne teren kur te hidheshim ne shqiperi.
  .
  Une mesova dhe telegrafin dhe shifren secrete.Punonim 8 ore ne dite 6 ore para dite 2 ore mbas dit.Na largonin me Gjip 10-15 km larg dhe duhet te ktheheshim ne baze me harte dhe busull.
  .
  Pas 10 ditesh na quan perseri ne selanik te greqise na veshen uniformat ushtarake dhe na nisen ne kembe per te hyre teritorin shqiptar nga korça u futem fshehur dhe fotografuam fshatin senishte ,fotografuam fabriken e sheqerit maliq ,qytetin e korçes,dhe disa kazerma ushtarake ne korqe nga larg,u ndeshem me forcat e kufirit vrame 8 civile dhe tre ushtar ,nga grupi yne u vrane dy ndersa ne tre antar te grupit kaluam ne greqi.
  .

  Ishte e pa mundur te deportoje pa u diktuar kishim ne plen per te hedhur ne ere kombinatin e sheqerit ne maliq ,por kjo nuk u ralizua ,pasi kapeshe nga populli ose ushtrija…..(nderpritet kjo histori me terroriste per kortezi….mjafton kjo eshte shkruar me lart)

  Reply to this comment
 16. Mark U.K November 10, 13:06

  Dy fjal per Demir historianin tipik komunist.Ne provokacionin e dy gushtit te vitit1949 qellimi i grekerve ishte per te luftue komunistet grek te veriut te Greqis.Komunistet grek kishin minuar rruget qe te conin ne veri,pra ishte e pa munder te futeshin mjetet e lufes.E vetmja rruge ishte rajoni i Korces neper mes Vidohoves.Persa vazhdoj provokacioni ushtri greke duke kaluar neper vendin ton shkatrruan komuniste grek me forcat e tyre.Pse nuk e thue numrin e vetet qe u vran nga forcat tona.Kush e vrau batalionin e Memo Nexhipit pevec artileris se Elbasanit o historin qe na prokomandon ate qe eshte then ne komunizem.

  Reply to this comment
  • The Percentages agreement DIRTY November 10, 16:11

   i nderuar MARKUKALESHI

   Akoma vazhdon me perrallat e 1991 te Xhon Megout qe qindra ton florinj i kishte cuar Enveri ne Zvicer dhe CEKUN E BARDHE te Gramoz Pashkos apo rrafshimin zero te monstres azem hajdari?
   si eshte e verteta e kucedres 1941 ??kush na i coi KUCEDREN SERBE NE 1941 DHE 1991 ??
   Ne 1941 Karta e Atlantikut ishte një marrëveshje e bërë mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt (ShBA-së dhe Britanisë), mbi rendin e ri botëror të ardhshem, e bërë më 14 gusht të vitit 1941 në një anije në Atlantik. Kësaj marrveshje, më 24 shtator të vitit 1941 ju bashkangjit edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike. Në atë kohë, gjithë kundërshtarët e lutës kundër Gjermanisë, e njihnin këtë marrveshje si Program te përbashkët…ku kucedres serbe i ngarkohet roli te organizoje luften NCL per llogari te Rooseveltit ,Churchillit…
   Ne tetor 1945 ne “The Percentages agreement “Joseph Stalin &Churchill dhe ambasdori amerikan Averell Harriman ndane Europen si kasape dhe shqiperine e gjore e lane ne dore te TITO RANKOVICIT DHE STALINIT
   pra me nje fjale keto 3 TE MEDHENJETE BOTES na lane ne urdherat e Titos kaq mjafton.
   PRA NESE NE 1944 KUR ARIU LUANI DHE TIGRI NDANE BOTEN….NUK E KISHIN NE DEFTER SHQIPERINE…
   KURSE NE 1960 DEL NJE ENVER HOXHE QE BERI HISTORI KOZMIKE…QE NE STROFKEN E ARIUT RUS BERI TE PABESUESHMEN BILES NE ATE KOHE XHON KENEDI U DORZUA NE 1961 NE KUBE…
   U desh nje lufte titanike e enver hoxhes te debonte serbet ne 1948 nga dera dhe ne 1991 i prune nga oxhaku lobi serbo-amerikan.
   Lexo me poshte zoti Markukuleshi te bindesh:

   SI E PRUNE SERBET DHE LOBI SERB I AMERIKES SERBERISHEN NE PUSHTET
   Ish-badiguardi i Saleh Berishës gjatë presidencës së tij në 1992-1997, Izet Haxhia ka deklaruar fakte uluritëse nga analiza e te cilave duket hapur,qartë dhe saktë se ai kurrë nuk ka qene kryetar real i PD,president apo kryminister por vetem nje kobure ne duart e lobit te fuqishem serbo-amerikan te viteve 89-92 e në vazhdim qe me teorine antishqiptare te dekomunistifikimit te 1991 dhe tani te dekriminalizimin e vitit 2015 e prune ne pushtet artificjalisht dje dhe po e mbrojne sot hapur fare me Donaldin e Amerikes dhe Helmutin e Gjermanise.
   Cfare faktesh tronditese jep Izet Haxhia ?!
   ****
   Vizita e Berishes në USA në vitin 1992 u organizua dhe u përgatit nga shefi i CIA-s për Balkanin Jug-Lindor Dejvid Philips. Ky person njihet për lidhje te fuqishme me lobin serb në Amerikë …Pra Berisha eshte nje hibrid i sherbimeve sekrete serbe -amerikane
   ****

   Kjo vizite u ndihmua dhe nga Zv. Sekretarin e Departmentit të Jashtëm Lorenc Igellberger, i cili kishte intersa ekonomike në Serbi me firmen Zastava….pra zyrtare te larte amerikane me interesa personale ne Serbi “ndihmojne” Sal halene…
   ****

   Në mitingun e Crans Montanes,ne kthim Berisha takohet privatisht & familjarisht me ministrin ejashtem jugo-serbo Ivanovic i cili kishte marre pjese aktive ne fitoren artificjale te 22 marsit 1992….A nuk duket qarte nje treshe Rajerson-Elezbiberaj-Ivanovic qe prune Berishen ne pushtet si Zogun ne 1924 por jo me ruset e bardhe nga beogradi….por me lobin serbo amerikan ne shtepine e bardhe
   ****

   Drejtuesit e ardhshëm te PD që do të merrnin postet drejtuese dolën nga shtëpia e profesor Bujar Hoxhes, një shqiptar me origjinë nga Kosova, ish rezident i sigurimit të shtetit i konvertuar per shërbimin sekret serb. Ky njeri kishte një pushtet të fuqishëm tek Berisha. Nga ky person u futën në PD klanet e Dibrës me Gazideden e Zhulalin që ishin të lidhura me sherbimin sekret serbo- maqedonas”,
   Pra vetem keto fakte pambarimisht tronditese qe e nxjerrin mender me thane Berishoviqin nje kobure antishqiptare ne duart e lobit serbo-amerikan qe kane bere,po bejne nje “dirty job” gjoja per te luftuar komunizmin e vdekur..qe ne fakt u kthye ne nje shkaterrim total te Shqiperise per te bere te mundur serbizimin,greqizimin dhe islamizimin gje qe tashme eshte realizuar..aq me shume kur procesi i shplarjes se truve te shqiptareve pothuajse ka perfunduar…
   pra zoti MARKURVA berisha ishte nje dhender serbie qe na i nguli lobi serb-grek-islamik ne perendim..ku vazhduesi i tij eshte caktuar Ylli ne Qitje i Arvizuse qe megjithese shqiptaret i kane thene jo..nga ana tjeter ju petrovicet dhe ca sekte antishqiptare ne perendim ju ka ngelur ora ne 1941..ku tre fuqite e medha fituese na i futen si dhe sot ne kete kohe te koleres berishiane qe i ka te gjitha pushtetet paralele me te forta se te edi rames qe fiton vetem vota ne leter se fuqine e ka akoma “Kar ta” atllantikut e 1941

   tung Markukaleshi !

   ate qe nuk e arriti serbi me grekun ne 1946….e realizuan me serberishen tuaj

   Reply to this comment
  • ERA November 10, 19:06

   Ti Mark UK je komplet GOMAR!
   Por duhet dhene nje kompliment, GOMAR shume i guximshem!

   Reply to this comment
 17. Mark .U.K November 11, 09:44

  ERA:Gomari te .hkerdheft cfa te permban pragu.

  Reply to this comment
  • Toma lezhe November 11, 10:56

   Sa i pa edukate je Mark Thiu ..
   Thi i bute ke kene , e Thi te egjer te bani Inglizi .
   Injorant ke le , e debil paske me dek o Mark .

   Reply to this comment
 18. Mark .U.K November 11, 09:48

  the percentages: Mesa shof nuk i paske pire ilacet.Cfar kam shkruar une e cfar replikoni ju.Shko more .are e dije se cfar thuhet.

  Reply to this comment
 19. kola November 11, 13:37

  Te çafte uku o derr me kumone .

  Reply to this comment
 20. Mark .U.K November 11, 13:52

  toma lezhe:Pse po replikon per Eren,apo ajo ju ka lindur.

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*