VKM e bregdetit dhe çarku i madh ku e ka futur veten Shqipëria

April 12, 2019 11:37

VKM e bregdetit dhe çarku i madh ku e ka futur veten Shqipëria

Nga Shaban Murati

Ekskluzive Dita* – Disa diplomatë të huaj në Tiranë kanë mbetur të habitur nga veprimi i qeverisë së Shqipërisë, e cila me një telefonatë presioni të kryeministrit grek hoqi në 1 prill 2019 nga “Gazeta Zyrtare” VKM-në e saj lidhur me titujt e pronësisës së tokave bujqësore në brezin bregdetar të Shqipërisë. Siç njofton “greekreporter.com” në 1 prill, “sipas agencisë “AMNA”tërheqja shqiptare erdhi pas ndërhyrjes së kryeministrit grek Cipras”.

Diplomatë të huaj në kryeqytetin shqiptar nuk arrijnë të kuptojnë se si, ndërsa Athina ka rrritur agresivitetin e saj drejt Tiranës, qeveria e Shqipërisë mban një qendrim të ngrirë gojëmbyllur dhe as i përgjigjet Athinës dhe as nuk prononcohet për kërkesat e saj në marrëdhëniet me Greqinë.

Duke rrëmuar arsyet e kësaj ngrirje të qeverisësë Shqipërisë, kërkimi të çon në çarkun e madh, ku e ka futur veten Shqipëria me pranimin e të ashtuquajturës paketë të çështjeve dypalëshe në bisedimet me Greqinë, që filluan zyrtarisht në nëntor të vitit 2017. E ashtuquajtura paketë e gjitha çështjeve dypalëshe, të cilën unë e kam përkufizuar “diplomacia e toptan-pazarit”, është çarku, ku diplomacia greke e futi në trekëndësh diplomacinë shqiptare, me strategjinë e njohur greke që të mos lëshojë asgjë dhe të marrë gjithçka.

“Diplomacia e toptan-pazarit” ishte propozim dhe ide e ministrit të jashtëm grek Nikos Kocias, që duke futur në një thes probleme të qena e të paqena, të vogla dhe të mëdha, të vjetra dhe të reja, midis dy shteteve, krijoi kushtëzimin e lidhjes me njera-tjetrën dhe të zgjidhjes me njera-tjetrën të çeshtjeve të hapura dypalëshe në të njejtën kohë. Ishte një taktikë dinake diplomatike, e pa dëgjuar ndonjëherë, sepse çështjet e hapura historike dhe aktuale në marrëdhëniet midis dy shteteve nuk mund të futen të gjitha në një thes dhe të kushtëzojnë njera-tjetrën për zgjidhje të njëkohshme.

Në diplomaci dhe në marrëdhëniet problematike midis dy shteteve çeshtjet zgjidhen një e nga një dhe kështu avancohen realisht marrëdhëniet. Nëse fut në një thes apostilën greke, (ku Greqia ishte i vetmi shtet i BE që na e mbante pas qafe), me marrëveshjen e detit, dhe nëse fut njohjen e patentave të shoferëve shqiptarë me varrezat greke në Shqipëri, është e qartë se dikush po shet ajër dhe dikush po e blen atë.

Duhet theksuar këtu se asnjëherë në marrëdhëniet problematike midis Shqipërisë dhe Greqisë, që nga viti 1914 i vendosjes së marrëdhënieve diplomatike e deri në ditët tona, një periudhë e gjatë historike e mbushur me probleme dhe tensione të vazhdueshme midis dy vendeve, nuk është dëgjuar të propozohet zhvillimi i bisedimeve me metodën partizane “të gjitha çeshtjet në një thes”.

Kjo nuk ka ndodhur as me qeverinë e Ahmet Zogut, as me qeverinë e Enver Hoxhës, as me qeverinë e Aleksandër Meksit, as me të Fatos Nanos, as me të Sali Berishës, as të Pandeli Majkos, as të Ilir Metës.

Nuk janë shpjeguar kurrë arsyet pse u pranua nga Shqipëria në 2017 çarku grek i “diplomacisë së toptan-pazarit”. Që nga ai moment shtetit shqiptar iu lidhën duart dhe timonine bisedimeve dypalëshe e mori në dorë diplomacia greke dhe kjo u demostrua haptazi me imponimin, që Athina i bëri Tiranës lidhur me rendin e ditës së bisedimeve. Në planin teorik “diplomacia e toptan-pazarit” u propozua si një metodë e të drejtës së secilit shtet për shtrimin në tavolinën e bisedimeve dypalëshe të çështjeve, qësecili shtet mendon se janë të hapura midis tyre.

Por Athina e shkeli këtë parim, sepse i diktoi Shqipërisë të mos fuste dhe të mos përmendëte çështjen çame në rendin e ditës së bisedimeve të “toptan-pazarit” dypalësh. Çeshtja çame mbeti jashtë thesit me diktat të palës greke dhe pala shqiptare iu nënshtrua diktatit grek. Një diplomaci profesioniste dhe kombëtare duhet të kishte hequr dorë që në atë moment nga “diplomacia e toptan-pazarit”, sepse me heqjen e çështjes çame nga bisedimet, diplomacia e toptan-pazarit kishte rënë nga fuqia dhe krijonte dizekulibrin e pozitave të forcës në favor të Greqisë në tavolinën e bisedimeve.

Në mënyrë absurde Tirana hiqte dorë nga çeshtja çame, në një kohë kur njëvit më parë, në shtator të vitit 2016, Komisioni Europian nëpërmjet Komisionerit tëLartëtë BE për Zgjerimin, Johannes Hahn, kishte sanksionuar në parlamentin europian ekzistencën e çeshtjes çame si çështje për t’u biseduar midis dy shteteve.

Nga ana tjetër Greqia arriti nëpërmjet “diplomacisë së toptan-pazarit” t’i imponojë Shqipërisë rinegocimin në tavolinën e re të bisedimeve të marrëveshjes së vdekur të detit të vitit 2009, akt që bie në kundërshtim flagrant me vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Shqipërisë, e cila në 15 prill 2010 e ka shpallur atë marrëveshje të pavlefshme dhe inekzistente.

Dhe Tirana e hëngri karremin grek.

Sikundër pritej, rezultati i dinamikës së “diplomacisë së toptan-pazarit”ishte dështim për Shqipërinë. Ndërsa Athina tallej me Shqipërinë me apostilat dhe me patentat, ajo nuk hoqi dhe mban sot e kësaj dite në fuqi ligjin e luftës me Shqipërinë të vitit 1940, ligj absurd që nuk ka lidhje me ndonjë çështje të marrëdhënieve dypalëshe, që ta pengojnë heqjen e tij.

Heqja e ligjit të luftës është detyrim i njëanshëm i Athinës për ta hequr dhe nuk është çeshtje, që Shqipëria duhet t’i duhet t’i japë ndonjë shpërblim Greqisë. Por diplomacia dinake greke e ndërthuri me çështjet e hapura dypalëshe dhe e konsideroi ligjin e luftës si pazar dypalësh, në një kohë që është detyrim i Greqisë ta heqë ligjin absurd të luftës me një shtet, me të cilin ka marrëdhënie diplomatike, ka nënshkruar  Traktat dypalësh Miqësie dhe janë të dy anëtare të NATO-s. Nuk po shkojmë me tutje të përmendim se Greqia e ka hequr të njejtin ligj lufte me vetë Italinë që në vitin 1949 dhe me Shqipërinë e mban në fuqi edhe në vitin 2019.

Mirë Greqia tallet, por absurditeti është që Tirana ka dy vjet që nuk flet për ligjin e luftës dhe nuk i kërkon Greqisë abrogimin e tij. Tirana ka dy vjet që nuk flet për çeshtjen çame. Tirana ka dy vjet që nuk flet për çeshtjen e kuotës shqiptare të ujrave të lumit Vjosa, që na e ka grabitur Greqia. Tirana ka dy vjet që nuk i kërkon më Greqisë njohjen e shtetit të pavarur të Kosovës.

Nuk mund të mos shqetësojë opinionin kjo ngrirje apo vetëngrirje e Tiranës në marrëdhëniet me Greqinë, sidomos në kohën kur ka një agresivitet të pazakontë ndërhyrje të Greqisë në punët e brendshme të Shqipërisë, siç janë këto për legjislacionin e brendshëm shqiptar.

Ngrirja apo vetëngrirja e Tiranës, larg detyrës së mbrojtjes së interesave dhe të drejtave të shtetit në raport me Greqinë, mendoj se është produkt i drejtpërdrejtë i të ashtuquajturës “diplomaci e toptan-pazarit”. Në Tiranë duket vazhdojnë të ëndërrojnë sa të piqen fiqtë grekë në kalendat greke dhe do të bien në prehrin e Tiranës. Ndërkaq Greqia po vjel fiqtë shqiptarë.

Sepse është vërtet flagrante që Athina po bën shantazh të përjavshëm mbi Tiranën për çështjen e shpikur të minoritetit grek në Shqipëri. Nëpërmjet “diplomacisë së toptan-pazarit” Greqia ka paraqitur rivendikime aneksioniste për ligjin e brendshëm shqiptar të minoriteteve, duke kërkuar statuse dhe zona të reja minoritare, duke kërkuar legalizimin e vetëshpalljeve antiligjore për përkatësi minoritare greke, duke kërkuar trajtim selektiv dhe hierarkik në administratën shtetërore për minoritetin grek dhe duke arritur deri atje sa të kërkojë elemente autonomie për minoritetin grek.

Ky shantazh diplomatik u lejua nga “diplomaciae toptan-pazarit” dhe inkurajohet nga memecllëku i inferioritetit zyrtar shqiptar. Greqia, e cila nga ana e saj nuk njeh asnjë lloj minoriteti në vendin e vet, në një kohë që ka disa minoritete si shqiptar, turk, maqedonas, vlleh, romë, etj. dhe e cila në periudhën midis dy luftrave botërore e njihte zyrtarisht minoritetin shqiptar, rivendikon ndryshimin e ligjit të brendshëm shqiptar të minoriteteve.

Athina nuk kërkon barazinë e të drejtave të minoriteteve para ligjit, por kërkon diferencimin midis tyre. Athina kërkon krijimin e një hierarkie minoritetesh, ku minoriteti grek të ketë status të posaçëm administrativ më të favorizuar në krahasim me minoritetet e tjera. Kërkon gjithashtu shtrirjen gjeografike të zonave minoritare greke në tërë Shqipërinë e Jugut, gjë që përputhet me mentalitete të vjetra rivendikuese ndaj Shqipërisë. Këto janë kërkesa politike e strategjike, që nuk kanë të bëjnë as me minoritetin, as me ligjin e ri dhe as me të drejtat e tyre.

“Diplomacia e toptan-pazarit” krijoi një situatë të re disproporcionale në marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Greqisë në disfavor të Shqipërisë. Ndaj Tirana duhet të ikë një orë e më parë nga çarku i “diplomacisë greke të toptan-pazarit”. Zyrtarët e tanishëm të shtetit shqiptarë duhet të kenë parasysh se “diplomacia e toptan-pazarit” apo e ashtuquajtura paketë e gjitha çështjeve të hapura midis dy shteteve, që u kurdis nga ish-ministri i jashtëm grek, nuk është detyrim shtetëror dhe as një marrëveshje e nënshkruar midis dy qeverive.

Ajo është thjeshtë një metodë personale apo mënyrë personale e zhvillimit të bisedimeve midis dy palëve, që u ra dakord në një kohë të caktuar nga njerëz të caktuar, që rastësia i hodhi në ato pozita. Asnjera palë, pra asnjera qeveri, nuk ka ndonjë lloj detyrimi që të vazhdojë metodën e gabuar të paraardhësve në bisedimet. Ishte një rastësi e lumtur ikja nga drejtimi i diplomacisë greke i autorit grek të çarkut të “diplomacisë së toptan-pazarit”. Nuk ka asnjë arsye që të vazhdohet nga Tirana kjo rrugë dhe metodë e dëmshme antishqiptare.

Shqipëria nuk demostron as pavarësi e as dinjitet, duke ndjekur formula të helmatisura diplomatike, që janë qorrsokak për interesat e saj jetike në marrëdhëniet me Greqinë. Shqipëria e ka urgjente të rivendosë pozicionin e barabartësisë në raportet me shtetin fqinj të jugut.

Shqipëria mund ta arrijë këtë duke kërkuar me forcë heqjen e ligjit absurd të luftës, duke kërkuar shtrimin dhe zgjidhjen e çeshtjes çame, duke refuzuar çdo rivendikim grek për kufijtë detarë të Shqipërisë, duke kërkuar marrëveshje për ujrat e grabitura shqiptare të Vjosës, duke refuzuar kthimin e Shqipërisë së Jugut në zonë minoritare greke, duke kërkuar memoriale për partizanët çamë të vrarë në territorin e Greqisë në betejat me fashizmin, duke kërkuar njohjen e Kosovës, etj.etj.

Zyrtarë të mefshtë dhe pa dinjitet përpiqen të justifikojnë lëshimet strategjike ndaj Greqisë me votën e Athinës për një datë të hapjes së bisedimeve të pranimit me BE. Janë përralla dobësie dhe inferioriteti, sepse për Shqipërinë sovraniteti dhe dinjiteti shtetëror e kombëtar nuk janë kusur për integrimin europian.

Në mandatin e tij të parë qeverisës kryeministri Edi Rama ndërmori hapa pozitive për të vendosur një simetri në marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Greqisë. Nuk dihen arsyet përse në mandatine tij të dytë qeverisës peshorja e marrëdhënieve midis dy shteteve kaloi në shtratin klasik të asimetrisë së njohur të këtyre marrëdhënieve.

Është një temë, të cilën vazhdojnë ta hulumtojnë diplomatë të huaj dhe vendas.

***

Rubrikën e z.Murati mbi çështjet e rajonit mund ta lexoni çdo javë në Dita print dhe online. Ndalohet kopjimi i këtij materiali pa citim dhe pa lejen me shkrim të redaksisë

April 12, 2019 11:37
Komento

59 Komente

 1. Lexusi juaj April 12, 11:57

  Shkrim ndriques dhe largpames
  Shpresoj ta lexojne ata qe duhet te mbrojne interesat e vendit
  Nese nuk jane shume te zene me vjedhje tenderash dhe perqindjet e firmave
  Gjynaf jena nga zoti gjynaf
  Zoti paste meshire per ne

  Reply to this comment
  • zhaku i pamposhtur April 12, 17:44

   Ata që duhet të mbrojnë interesat e Shqipërisë janë pengje të grekut. ..Bushatin ai min Koxhias e quante Dhimitër e çfarë diplomacie mund të priste Shqipëria nga një diplomat që nuk mbron dot emrin e tij. ..grekët kanë shumë vite që punojnë për të qënë superior kundrejt nesh me hir apo me pahir ata e kanë gjunjëzuar politikën e Tiranës dhe ilir meta erdhi në krye të shtetit nga ndërhyrja greke. .edhe edi Rama është lojtar i grekut, problemi i shqiptarëve nuk është se nuk kemi diplomatë të aftë por se kemi diplomatë të korruptuar nga asfalia greke. .çfarë diplomacie prisni ju kur pjesa më e madhe e diplomatëve dalin nga bankat greke po ashtu gazetarët gjithashtu edhe klerikët. ..min grek Koxhias e dha dorëheqjen para pak muajve për shkak se u zbulua fakti që ministria e jashtme greke financonte në Shqipëri dhe Maqedoni shuma të konsiderueshme parash për të mbajtur zap këto vende. ..madje mediat greke i drejtuan gishtin politikës së Tiranës mediave shqiptare si dhe kishës shqiptare. ..ndërsa në Shqipëri nuk u prononcua askush. ..heshtje. .pra heshtja nënkupton pohim. .kështu që ne me këta qeveritare nuk shkojmë kurkund sepse këta punojnë në interes të grekut janë pengje greke dhe janë të detyruar të bëjnë lëvizjet që urdhëron greku me email-e..të gjithë jemi koshientë për çfarë ndodh rreth nesh dhe askush nuk është i aftë të ndryshoj diçka sepse e kemi te keqen nga brenda. . Edhe Basha po erdhi në pushtet përsëri lojtar i grekut do jetë. ..shqiptarët duhet të kapin armët dhe të çojnë në fund revolucionin që filluan në 1990 vetëm ashtu do të çlirohemi nga skllavëria sërbo-greke. .

   Reply to this comment
 2. POPULLI April 12, 12:03

  NE BREGDET TE GJITHE KANE PRONA DHE ATA QE KANE JETUAR ATY EDHE VELLEZRIT E TYRE QE KAN IK NE QYTETE TE TJERA LIGJI FAMEKEQ 7501 DUHET TE ANULLOHET DHE TE RIJEPET TOKA SIPAS PRONESISE ME DOK ORIGJINALE .PASI KY LIGJ PO PERCAN NJERZIT BRENDA FAMILJES DHE ESHTE SHKAK PER ABUZIME NGA TE TJERE PER TE ZAPTUAR TOKAT NE BREGDET ME LIGJE E STERLIGJE ….!!!!???

  Reply to this comment
  • Gezim Boçari April 13, 14:40

   Prona e grabitur te kthehet konform kushtetutes , tek i zoti . Pronaka qene dhe mbetet themeli i shtetit. Mos kthimi i prones tek i zoti eshte tradheti kombetare. Kesaj pike duhet ti pergjigjet politika dhe politikanet e “ toptan pazar”, qe nga Presidenti i Republikes , Kryeministri dhe drejtuesit e opozites, te tjerat jane pasoja .

   Reply to this comment
 3. Fahri Dahri April 12, 12:20

  Z. Shaban! Sot ke folur tamam si burrë i mënçur shqiptar. Personalisht i kam trajtuar me forcë këto probleme që lidhen mes dy shteteve. I jam drejtuar me letra të hapura si z. Rama, Z. Bushati dhe i kam dërguar një material edhe në anglisht Komisionit dy palësh të ngritur për negociatat. Kam shkruar artikuj ku theksi është vendosur pikërisht tek mos rënia në kurthet e palës Greke. Përfundimisht jam i një mendimi me ju dhe besoj se mendimet tuaja do të dëgjohen me kujdes , dhe me seriozitet të fillohet kthesa e duhur. Respekte
  Fahri Dahri

  Reply to this comment
 4. Guri April 12, 12:26

  Nje shkrim i botuar ne gazeten DITA ne tetor 2018.
  A PO E PËRKËDHELIM SHUMË GREQINË?

  U bënë shumë vite që po përflitet, gati çdo ditë dhe në çdo organ shtypi, i ashtuquajturi “Pakti shqiptaro-grek mbi detin”.
  Shumë specialistë, patriotë të këtij vendi, e stigmatizuan atë pakt të nënshkruar në mënyrën më të paturpshme nga qeveria e kaluar pëdëiste. Si përfundim Gjykata Kushtetuese e hodhi poshtë si një paçavure e nëshkruar nga tradhtarë të kombit. Por kjo nuk e ndali qeverinë greke të vazhdojë pazaret edhe me qeverinë socialiste, pazare që, në mënyrën më të pakuptimtë, vazhdojnë prej vitesh, në fshehtësi të plotë, gjë që të bën të mendosh se po zhvillohet një lojë e pistë në dëm të hapësirave detare shqiptare.
  Që të bindemi për këtë mjafton t’i përgjigjemi pyetjes së thjeshtë: Kush e ka ngritur këtë problem? Dhe përgjigja është gjithaq e thjeshtë: Qeveria greke. Në këto kushte çdo shqiptari të ndershëm dhe patriot i lind e drejta të ngrejë zërin dhe të kërkojë llogari nga qeveria jonë se, pse qeveria greke po këmbëngul kaq shumë në këtë çështje? A mos po e bën sepse i vjen keq për shqipërinë dhe kërkon t’i falë ndonjë copë det? Natyrisht që as e ka bërë dhe as e ka shkuar nëpër mend një gjë të tillë. Qeveria greke kërkon të zhvatë nga hapësirat detare, naftëmbajtëse shqiptare për të plotësuar orekset e veta ekspansioniste. Kushdo ka të drejtë të kërkojë llogari: Pse qeveritë tona, pavarësisht nga ngjyrosja, e pranojnë këtë pazar të qelbur? Secila prej tyre, në mënyrën më të turpshme, u ka hyrë këtyre pazareve vetëm që Greqia t’u japë votën për t’u futur në Europë, dhe pastaj këtë ta shfrytëzojnë në zgjedhje për të fituar ndonjë votë më shumë dhe të qëndrojnë në pushtet më gjatë.
  Me që ra fjala për Europën, mendoj se na është bërë një lloj fiksimi hyrja në të, a thua se nuk jemi në Europë. Duke parë zhvillimet e fundit europiane, mendoj se nuk duhet të ushqejmë aq shumë iluzione. Mjafton të përmend deklaratat e fundit të qeveritarëve italianë. Kështu zv. kryeministri italian Di Maio deklaroi se BE ka edhe gjashtë muaj jetë, po kështu edhe kërcënimi i kreut të “Lidhjes së Veriut”, Salvini, gjatë takimit të këtyre ditëve me kreun e ekstremit të djathtë francez Le Pen. Pa folur pastaj për prirjet e shumë vendeve për të dalë nga BE.
  Qeveria Rama nuk ka thënë asnjëherë që ne nuk do t’i japim Greqisë asnjë metër katror det, por ka thënë se pakti i ri do të jetë shumë më i mirë nga ai i qeverisë Berisha. Kjo do të thotë se Greqia, gjithsesi, do të marrë sipërfaqe nga ajo e detit tonë e njohur ndërkombëtarisht.
  Për të zbuluar lojën e pistë që po bëhet, mjafton të shtrohet pyetja: Pse duhet t’i hyhej që në fillim kësaj pune, kur gjithçka ka qenë e përcaktuar shumë kohë më parë dhe ka qenë e njohur nga gjithë bota? Ose një pyetje tjetër edhe më pikante: Pse qeveria greke, derisa e ka pasur këtë problem, nuk ia kërkoi ndonjëherë Enver Hoxhës t’i falte një copë det? Dhe përgjigjet janë fare të thjeshta: Sepse në atë kohë “kishte çeçua biçak”, ndërsa tani grekët po përkëdhelen dhe, si të tillë, u është rritur oreksi të bëjnë shantazh me votën për të na pranuar në Europë. A nuk bënë të njëjtën gjë me Maqedoninë? Me pretekstin e pengimit të Rusisë për të mos u përhapur në Ballkan, po bëhen pazare në dëm të vendeve të tjera ballkanike dhe në favor të Greqisë. Ndërkohë që Greqia, si një shtet larg të qenit laik, është shpirtërisht më i lidhur me Rusinë, sesa me vendet e tjera të Europës, gjë që e vërteton dhe lajmi i fundit mbi ftesën që presidenti rus i ka bërë kryeministrit grek për të vizituar Rusinë.
  Që qeveria greke nuk është e sinqertë në bisedimet me atë shqiptare duket edhe nga aqsa kanë dalë në media. Kështu, përshembull, ndonëse ka premtuar se do të heqë ligjin idiot të luftës me Shqipërinë, nuk ka bërë asnjë përçapje; ndërkohë që një popullsi të gjithë, siç janë ish-banorët autoktonë të Çamërisë, nuk i njeh fare, duke shtrembëruar të vërtetat historike dhe gjeografike me pretekstin absurd se “kanë qenë të lidhur me nazistët”. Përveç këtyre, nga deklaratat sporadike të politikanëve grekë del se ata nuk njohin as kufijtë tokësorë të Shqipërisë dhe këtë e vërteton fakti që Greqia ka rreth dy divizione përballë kufijve tanë, ndërkohë që ne nuk kemi asnjë kompani. Gjoja jemi edhe vende anëtarë të NATO-s(!). Këto janë fakte që shqetësojnë çdo patriot shqiptar, por jo politikanët tanë.
  Opozita e sotme, duke qenë vetë e zhytur dëri në fyt në llumin e tradhtisë, nuk e ngre dot zërin dhe bashkë me të t’u bëjë thirrje njerëzve të ngrihen për mbrojtjen e kufijve shtetërorë nga zhbërja, por ka zgjedhur rrugën e sajesave të pështira ala babale. Pikërisht për mbrojtjen e kufijve dhe paprekshmërinë e tyre duhet të ngrihen njerëzit të protestojnë dhe të kërkojnë doemos transparencë lidhur me bisedimet e fshehta, pastaj edhe mosprekjen e detit shqiptar. Mjaft na mashtruat zotërinj politikanë. Po kapërdijmë shumë nga mashtrimet tuaja, ndërsa për këtë që po bëni me “Marrëveshjen për Detin” nuk do t’ju falim, natyrisht me votë, duke braktisur kutitë e votimit, pasi mungon një organizim për rrugë të tjera më rradikale.
  Z. Rama! Mjaft na torolisët kokën me hidhepritet me një dështak në politikë si Basha, të cilat neve njerëzve të thjeshtë të këtij vendi nuk na hyjnë në punë, dilni dhe thojuni zgjedhësve të PS-së, por edhe gjithë popullit, hapur, pa fshehur asgjë, se për çfarë po bisedohet me Greqinë, cili është qëllimi i atyre bisedimeve dhe cili do të jetë rezultati konkret. Pastaj nuk do të ishte keq që, ashtu siç u bë në Maqedoni për emrin, edhe tek ne të bëhej një referendum lidhur me bisedimet tuaja të fshehta.
  Guri shyti

  Reply to this comment
 5. Arling April 12, 12:37

  Si gjithmone sakte z. Murati. Une habitem me paaftesine diplomatike te shqiptareve keto 30 vjetet e fundit!

  Reply to this comment
  • mirel April 12, 16:06

   Nuk eshte paaftesi. Paaftesi do te thote te duash te besh punen qe duhet, e te mos keshe inteligjence e kurajo per ta bere.
   Kjo qe bejne keta eshte “aftesi” per te bere te keqen. Per te bere te kunderten e asaj qe duhej bere.
   Aftesi per te tradhetuar vendin, aftesi per te shitur trojet shqiptare, aftesi per te shitur pasurite e natyres, lumenjte, tokat, pyjet detin, gjithcka qe u del e vlefshme per fitime.
   Aftesi per te marre fonde sekrete shteterore greke, dhe aftesi per tja mbyllur gurmazin popullit shqiptar, qe e ka kycur gojen dhe hesht me shume nga tradhetari Ramut, sidomos kur e sheh qe hapur Rsmuti ben pazare me trojet shqiptare.
   Ta besh nje popull te tere te heshti, dhe per me teper te duartrokasi pse qeveria vjedh dhe shet shtetin, kjo eshte aftesi nga me te paparat dhe me te lakmueshmet per ata qe jane ne gare te bejne pasuri me pasurite e shqiptareve.

   Reply to this comment
   • Arling April 12, 16:37

    Mirel, po me kujton me keto qe shkruan, nje njeri qe thoshte ne fillim te viteve 90-te, per disa qe ishin pasuruar, me shprehjen “sa te zgjuar dhe te zote qe jane”, pa e vrare mendjen qe ata kishin mashtruar dhe vjedhur. Diplomacine e nje vendi kursesi nuk mund ta beje nje i paafte, hilexhi, dallgauk, hajdut, etj., por vetem nje I afte per ate pune. Prandaj ate qe quan aftesi, per gjera te tjera pervec profesionit te diplomatit, eshte paaftesi per ta bere ate pune, pra nuk jane vendosur njerezit e duhur ne ato poste publike qe paguhen nga taksapaguesit dhe kjo eshte e denueshme qe duhet t’i kape ligji. Shqiperia ra ne dore te maskarejve dhe kjo eshte fatkeqsi me pasoja te pariparueshme.

    Reply to this comment
    • mirel April 12, 16:59

     Jo, maskarai nuk eshte i paafte. Njeriu i keq eshte i afte te bej te keqia. Eshte njelloj si te kryesh vrasje me paramendim. E ke degjuar kur thone..e llogaritur dhe me gjakftohtesi? Ja pra kjo eshte ajo qe dua te theksoj une.
     Keta nuk jane te paafte, por jane kriminele me koshience, veprojne me ndergjgje te plote ne dem te interesave te shtetit dhe te popullit shqiptar, dhe nuk e bejne se nuk dine si te veprojne ndryshe
     E bejne shitjen e Shqiperise me ndergjegje te plote te tradhetarit.
     Te paafte jemi ne, une, ti dhe gjithe te tjeret qe duam ta mbrojme token tone, por nuk po e bejme dot.
     Une kur shprehem qe jane te afte, nuk e perdora per cilesim virtyti, por per rendim te fajit te tyre, qe eshte i qellimshem dhe jo aksidental, sic e paraqet autori

     Reply to this comment
   • I tille je ,sa here qe hap gojen April 12, 21:25

    Ti je kreeeeeejt i pa besueshem dhe i pa bese , sado te vetequhesh @mire , sepse ti jeton mbi toke , vetem per te rikthyer ne krye te vendit koleren me te urryer te shekullit te XX nga an e shqiptareve , bajraktarin serb te Vicidolit , i cili ka bere shume me teper se sa beri Esat Toptani , mbreti i veteshpallur Ahmet Zogolli , Kryezinjte e Kosoves etj.ne sherbim te egersirave te ardhura nga largesite Maleve te Uralit !
    Ndaj , edhe ne se thua dicka ne dukje si te sakte , duhesh peshtyre SE NUK JE SHQIPTAR , por nje kellire shpellaresh te ngulur ne Bathore si ciban !

    Reply to this comment
    • mirel April 13, 06:31

     Shikohesh shume ne pasqyre ti, provoje dhe peshtymen.
     Ne ka lavire te serbeve dhe grekerve jeni ju bucet e Ramutit.

     Reply to this comment
   • Arti April 13, 23:55

    Te fala pinokut digjital, o mirel kinezi!

    Reply to this comment
 6. demo April 12, 13:12

  Ne vend qe Z.Shaban Murati te ishte Minister i Jashtem i Shqiperise,ky z.Rama eksperimenton lloj lloj capaculesh qe s`i kane hequr bebelinat.
  I duket vetja Curcilli,qe me nje leter blloku ndan me Stalinin fatet e popujve te Europes.Idjoti hyri ne gracken greke,sepse semundja e Delirit te madheshtise i perkedhelet si gjenialitet kur ulet ne tavoline me greket,.Jemi perpara nje pushtimi grek me firmen e Rames,me keq se falja e detit nga Berisha.Ky po krijon Greqine brenda Shqiperise,me kufij te qarte te minoritetit grek,ku nuk veprojne ligjet shqiptare.ALARM,ALARM ALARM,.
  Se shpejti Zona bregdet-Gjirokaster-Sarande,do te kthehet ne MITROOVICE.Greket do te vendosin traun e kufirit per shqiptaret,.Rama po shet INTEGRITETIN E KUFIJEVE TOKSORE DHE UJORE TE SHQIPRISE.
  Shaban Murati po paralajmeron me te drejte tragjedine kombetare qe po i gatuan Atdheut Rama me ato pozat delirante te Liderit Ballkanik e me gjere.

  Reply to this comment
 7. faro April 12, 14:07

  Realitete të dhimbshme. Do të shtoja edhe kërkesën greke për rishikimin e teksteve shkollore lidhur me qëndrimin ndaj Greqisë. Çuditërisht kjo histori kka filluar që para 1990 pra në kohën e R. Alisë. Pse? Në atë kohë qeveria greke nuk la pa shpërblyer historianin që iu ngarkua kjo detyrë, i çil me vone e kuptoi gabimin dhe mbajti në vijesim qëndrimin dinjitoz. Kjo histori, tashme po vazhdon me komisione të përbashkëta, ku përfaqësuesit shqiptar qerasen me privilegje nga qeveria greke, veçanërisht me shëtitje turistike. Një.nga këta, e shëtitjen në ishujt grek, vizitoi edhe Hidren dhe nuk guxoi të nënvizonte në shkrimin e tij se ky ishull është i mbushur me folës të shqipes.
  Nuk më harrohet kur ish ministri shqiptar U mburr para grekëve me emrin e vajzës së tij ERA, duke neglizhuar se në Shqip, ky emër I gruas së Zeusit ka kuptimin real. Një nga faktet se shqipja ngjet me grreqishtien e vjetëre me shume nga greqishtja e re.
  Pergezime autorit dhe gazetës!

  Reply to this comment
 8. Pellazgos April 12, 14:43

  Une di nga historia qe Kombi ka nje vazhdim dhe si I tille duhet te nderohet,te sakrifikohet dhe te luftohet per te.
  Ne qofte se eshte e Vertete qe Epiri si zone historike ka egzistuar,Pirrua si Mbret I Epirit ka egzistuar,atehere cne ju me Identitet Arabe nderoni nje misionare si Tereza me prapavije politike mbi Kombin e Epirit dhe Pirros?
  A nuk ishte Roma barbare qe shjaterroj dhjetra Polis Greke dhe gjaku ne gju?
  A nuk i thonin Polis qyteteve Greke Epirotet e Ilyrise?
  Pse gjuha juaj e bastarduar eshte Latine ne shumice dhe pasi mesuat anglisht tani po fusni fjale angleze si pa te keq?
  Ju pse (perke) I thoni Qite nga Cita italisht,kur vete Kastrioti e quante Kostandino polis Stambollin tuaj?
  Ne qofte se Kostandini ishte Ilyre atehere qytetin ne emer te Tij pse e quani Kistandino poja!
  Ke mashtroni o te mjere.
  Shabanin do degjoni ju qe ne periudhen 500 vjecare ishin si komunistet kunder ballisteve qe luftonin Orthodhokset e Epirit.
  Muratin doni ju apo Kastriotin?
  Arvanitasit luftuan dhe dhane jeten kunder Turkoallvanosave dhe Janicarove te turqizuar per Kombin Greke,po Naimet,Shenshedinet Abdullahet,Ismailet pse nuk u ngriten per “clirim” nga Babai I tyre Osman por shkuan atje ne Stambollin tuaj?
  Pse nuk u bashkuan me “vellezerit” e tyre Arvanitas qe i vriste turku por shkuan tek Babai i tyre dhe u shperblyen per dashurine e tyre?
  Kush ishte “Shqipetare” ne ate kohe se nuk po e marrim vesh.

  Reply to this comment
 9. Artan Sejko April 12, 15:24

  Z.Murati.Ne fillimet e demokracise Greqia dhe te tjere shtete vune ne mes te Shqiperise nje kazan te madh me corbe te prishur dhe shume corbengrenes u sulen me luge dhe garuzhde dhe gelltiten e gelltiten sa habiten edhe vete corbeberesit. Tani ju mundoheni si diplomat te analizoni nje fenomen qe eshte thjesht fenomen ” gastronomic “. Keta tipa duhen cuar ” urte e bute ” ne vende pushimi te gjate qe tu jepet mundesia te vjellin helmin qe me aq babezi gelltiten.

  Reply to this comment
 10. Aleksander Thana April 12, 15:27

  Keto probleme jane ngritur dhe ka kohe qe eshte vene re heshtja prej varri nga I gjithe mekanizmi I shtetit shqiptar ne raport me maredheniet me Greqine, nga agresivitetit te shtetit grek. Keto nuk jane te reja, por viti pas viti kane ardhur duke u thelluar e shtuar orekset shoviniste greke ngaqe kane gjetur shtratin e ngrohte per te vegjetuar. Larvat filogreke jane perhapur si kurre ndonjehere ne territonin dhe sovranitetit shqiptar. Zanafilla, natyrisht eshte te prifti gjeneral qe eshte ngujuar.ne mes te Tiranes prej tridhjete vjetesh. Ky ishte fillimi I vertete I okupacionit grek qe u shtri ne cdo qelize te shtetit dhe etnise shqiptare, me helenizim dhe me grabitje trojesh shqiptare, brenda Shqiperise, ne diten me diell, me lejen dhe perulesine e gjithe njeshave te qeverive shqiptare, pa llogaritur ketu punen gerryese te dhjetra-qindra taboreve te organizuara, me pages, nga Kisha dhe qeveria greke.
  Duket se problemi I Shqiperise ne raportet me Greqine nuk mundet e nuk ka per t’u zgjidhur drejte dhe ne favorin tone me qeverite e korruptuara e servile te deritanishme, por ku do te gjendet nje qeveri SHQIPTARE, kjo eshte e veshtire te parashikohet e sygjerohet!

  Reply to this comment
 11. lana April 12, 15:37

  Shume realist shkrimi i autorit dhe Rama duhet ta lexoje pa tjeter qe te reflektoje sa me shpejt qe historia mos ta denoje si Toptan pazarin dhe mos te kembeje apo te beje pazar e te fali gjithcka per per te hyre ne BE sepse sa me shume tu japesh me shume do kerkojne.

  Reply to this comment
 12. mirel April 12, 15:48

  Diplomacia e Toptan pazarit ka ne themel Toptan shqiptaret qe as nuk ua ndjen fare qe Shqiperia shitet, por hane fara dhe vene te kercejne ne mitingjet e Ramutit ose te thyejne kalldremet ne koke te tyre.
  Carku grek nuk eshte krijuar nga “dinakeria”.
  Ky eshte nje koncept naiv dhe i gabuar.
  Nuk ka rene Ramuti viktime e “dinakerise” greke, por ka bere pazare dhe ka marre leke, si qen i uritur per euro qe eshte, dhe greket ja kane zene gryken.
  Ka pazare kjo pune prandaj nuk ka rezistence nga Rama.
  Ju shkruajta dhe njehere tjeter.
  Me VKMne e bregdetit Ramuti besoi se greket nuk do ngriheshin sepse do ishin te kenaqur me pazaret e detit, po dalka dhe Vjosa e dhuruar, minoriteti i zgjeruar qe po ben shtet brenda shtetit shqiptar, dhe Ramuti mendoi se kishte dhuruar mjaft toka nga Shqiperia per te shperblyer veten me tokat e bregdetit.
  Harroi se ne momentin kur tjetri te perdor si tradhetar, do te ta shtype koken po nuk bere si do ai.
  Prandaj, ti veme pike kesaj historie, Ramuti nuk ra ne kurthin grek, por e kerkoi vete pazarin grek nepermjet Ilir Metes kur e beri kryetar Parlamenti.
  Meta shkoi direkt ne Athine pas emerimit nga Haleanca e qelbur. Perse? Cila ishte axhenda?
  Kam.shkruar qe atehere, ne mos ket, te Tema, qe Ramuti po pergatiste bisedime te fshehta per detin dhe pazare te ndyra.
  Ne heshtje.
  Dhe ja ku dolem.
  Degjojme derdellitjet e Rilindasve patriote, por kur vjen puna per Pavaresine dhe Sovranitetin territorial qe Ramuti e ka shitur, per ate as qe duan tja dibe fare.
  Mjafton te rreshtojne nga e para lista te perseritura dhe te shumefishuara me krimet e Berishes.
  Shqiperia le te shitet, ama Berisha mos u ngelet pa e share, se nga cdo pikepamje bajgat ja hengren. Ramuti i poshteroi me keq akoma. I shiti me keq akoma, dhe akoma me keq do e katandisi kete vend, nese populli rri e bem tifozllek idiotesh per partite.
  Tradhetia kerkon kundershtim te forte. Dhe te menjehershem. Cdo vones i kushton Shqiperise humbje territori, dhe kushedi cdo sjelle me pas. Lufta kurre nuk eshte larg nese shket aq shume ne jarget e tradhetareve.

  Reply to this comment
 13. Adih April 12, 15:54

  Zoti Murati faleminderit per kete shkrim , por duhet vene pika mbi i. Problemi i qeverise shqiptare qe vertete jemi bere uturak per Greket eshte, se ne Shqiperi shkelet kushtetuta nga te gjithe hajdutet anti zhvillim dhe anti shqiptare neni 181 i saj ,ku dje pa breke ne bythe e sot miliardiere ,me vila e hotele me pishina .Si me emra te tyre dhe me emra te te treteve ,ndertuar ne toke te xanum .U be deti kos per keta politikane te trashe nga trute e kokes ,ti pergjegjen tani SPAKut ??!!. .Eshte ceshtja e pronave ,ku do e falimentoje 100% ekzistenecen e shqiperise .Per fat te keq ,ne gjykaten e Strasbourgut ne 5 maj te ketij viti mer detyren si gjeneral direktor i kesaj Gjakate nje gjygjtar Grek ,i quajtur Alexander , detyre e mbajtur nga Zoti Guito ne kete gjykate te STRASBOURGUT:…Jane gezuar si presidenti Grek .,po ashtu edhe edhe kryemistri Tsipras ,i ka ardhur dita ..Jane dhjetra vendime nga pronaret shqiptare qe presin ti dalin vendimet ne gjyk e Strasbourgut sot e 10 vite Pervec pallatit te Bashes ne Vlore qe mori rreth 14 milion euro i ndihmuar nga Rama (pa radhe ne gjykate ) ,me gjithe se i jashte ligjshem dhe trecereku i ndertuar brenda ne det .e me noterizime fallco ??Tragji komedi .Ku te tjere kane para Bashes mbi 8 a 9 vite perpara si kohe ?. E verteta e hidhur eshte, se si Saliu dikur dhe Rama dje ,i jane lutur Merkelit dhe ish PR te frances Hollande amani ne i shtyni vendimet , se do i rregullojme ceshtjen e pronave ???Por deri me sot ,heshtje ,e pa pergjegjeshme nga keta zyberet tane te pa pergjegjshem shqiptare .Dhe sinqerisht po te hapet rubineti i daljes se vendimeve ,kondra shtetit shqiptar jane miliarda euro per tu paguar pronareve .Ku sic dihet ,shume pronare te tjere presin me padurim te shkojne ne Strasbourg per ceshtjen e pronave ,sic e dime te gjithe ,,nga nderhyrjet e politikes ne gjykatat e korruptuara shqiptare ciper rrogozit eshte dhene urdher nga politikanet ,qe ti verdallosni pronaret dhe mos ja mbaroni procesin gjygjesor ne shqiperi (frike per ne Strasbourg. ..Por sa do shkoje ??,sa do e shtyjne me genjeshtra ?,dhe jam optimist , kete do e riparoje pa tjeter SPAK dhe do na ndihmoje per mosfalimentimin e shtetit shqiptar .Duhet te shkulet me gjithe rrenje ligji famekeq 7501 ,qe e kane bere politikanet ,natyrisht per te perfituar sidomos ne ajken e bregdetit te jonit e tj.Fai eshte i te gjitheve partive politike qe nga 91 e deri me sot .Pa ju permendur se deri tani nga statistikat shteterore jane mbi 8000 viktima vetem per ceshtje te pronave ,ku me keqardhje ja kane kaluar diktatures komuniste ne numer . .Te kote e kane ,sillen si pordha neper breke ,me falni per edukaten ,ku cdo dy jave kot pa lidhje nxjerrin ” ligje ” ,jo per pronaret ,por ndoshta per opinion te perendimoreve ,qe i kane vene kusht ,detyre shtepie per te zgjidhur nje here e pergjithmone pronen dhene pronareve te para 45 .Po e mbyll duke ju kujtuar demin e madh deri tani qe kane paguar taksa paguesit dele qorre shqiptare milionat ne euro ,pro pronareve dhe kondra shtetit shqiptar nga gjykata e Strasbourgut .Cfare taksirati kemi ne zoti Shabani te paguajme per hajdutet me taksat tona ne shekuj miliardat ne euro ,ku ne shumica ,nuk kemi shkelur ligjin dhe skemi perlare as edhe nje milimeter truall .Kush pergjigjet per kete rrenim total qe i behet popullit te pa fajshem dhe te varfer shqiptar ?? ? .Kam komentuar shume here per ceshtjen e prones ne shqiperi ,ku nuk kemi nerva dhe kohe per te harxhuar ,por , si qytetar ,me del per detyre te them se shqiperia ,eshte ne cep te gremines ,e te falimentimit total .Per se afermi do me kujtoni ,e them me bindje e me llogjike me te plote ,bile kam dhimbje…Kjo duhet te jete kembane alarmi per politikanet e ketij tranzicioni post komunist , ti vene gishtin kokes.dhe bile tme thone faleminderit per kete ndihme .Harojne qe jane ne NATO dhe nuk shkohet me kooperativa bujqesore ,sta fershkellen kush

  PS:Pse Rama ka futur koken ne rere si struci per ceshtjen CAME ,ku nuk ndihet fare ,e thjeshte per tu kuptuar ..Ne qofte se do i jepte trojet minoritareve ,do u bente legen sic eshte bere me pronaret e tjere ne shqiperi .Jo per ironi kam degjuar ne kafene ,po diskutonin tre pronare ,duke thene ::Ne qofte se Tsipras ,ja mbledh Rames dhe i marin pronate minoritaret trojet e veta ,qe kane me letra e jo me ligjin famekeq te 7051 ,ne na dele detyre ,jemi te detyruar ,per te mare pronat tona ,me qe sjemi minoritare te sajome pashaporta greke qe te perfitojme pronat trasheguara nga prinderit e gjysherit tane . .Kjo nuk eshte barcalet ,eshte e vertete . Nderimedhe faleminderit , zoti Murati .

  Reply to this comment
 14. Biometri April 12, 16:13

  Sa i dhjerë mund të ndihet KM i një vendi kur shkon në një takim pasi ka fshirë si legen një vendim qeverie, skuth me popullin e vet.
  Përfytyroni të fshij qeveria greke një vendim t vetin sepse vjen një telefonatë nga Shqipëria..
  Bir nëne vet

  Reply to this comment
  • mirel April 12, 16:21

   Ka marre leke mor biometri. Fondet sekrete greke ku perfunduan?
   Andej ngriti Mero qelbesiren te thote qe i mori Rudina Magjistari. Kaq i pafytyre eshte. Sepse dhe Mero ndyresiren e ka pjestar te grupit te tradhetise.
   Merua ka bere perhere “rregulluesin” e tradhetise. E ka servirur si “sherbim patriotik” per te ardhmen e Shqiperise europiane.
   E kuptoni cfare tallje bejne apo jo?

   Reply to this comment
 15. Genti April 12, 17:40

  Zoti Shaban. Nuk besoj se je viktime e vjedhjes se prones ne Shqiperi, prandaj edhe flet per politike nacionaliste, duke prekur egoizmin e semure te veshgjateve.

  Ceshtja qendron se prona ne Shqiperi eshte masakruar nga vete shteti kriminal Shqiptar. Ne vend qe te shkruash e lagu se lagu, perse nuk fokusohesh ne kete krim 30-vjecar qe i eshte bere prones dhe pronareve te ligjshem ne Shqiperi, nga vete shteti Shqiptar e politika.

  Si do te ndiheshit ju zoti Murati neqoftese politika Shqiptare do te pervetsonte pronat e te pareve te tu, nepermjet falsifikimesh e vendimesh skandaloze, qe bien ndesh me te drejten universale boterore te trashegimise e prones.

  E ndej urrejtjen kunder Grekeve te ty, megjithese ai vend ty te edukoi dhe strehoi kur ne Shqiperi kendonte kallashi.

  Fakti qe Greket nuk ta dhane neshtetesine ty, te ka inatosur jashte mase, por kjo gjithsesi nuk ka lidhje me problemin real te prones ne Shqiperi.

  Eshte Turp qe Shteti Grek perpiqet te mbroj te drejten e prones ne Shqiperi, nderkohe qe shteti kriminal Shqiptar e ka masakruar ate per 30 vjet rresht.

  Kjo pune nuk behet me mllefe personale zoti Murataj, por me asnjanjesi dhe kembe ne toke te realiteti aktual, keshtu qe po te shkruash, shkruaj te pakten per thelbin e problemit e mos u merr se cfare beri Cipras e Rama, se ata te dy ne nje vagon me nje pronar jane.

  Reply to this comment
  • Ec e merre vesh ket milet April 12, 20:56

   Ore po ty do t pyesi Shabani se ku e drejton tehun e analizes?

   Je idiot apo ben vetë?

   Tjetri flet per raportet Shqiperi Greqi, ti i thua pse nuk flet per kaosin me pronat qe kan ber ligjveniet shqiptare.

   Cfare lidhje ka kjo?

   Meqe eshte bere kaosi me pronat, nuk duhet t shkruajme qe greku po na i fut ne diplomaci???

   Reply to this comment
   • Genti April 13, 11:30

    A nuk e ka titullin artikulli VKM e bregdetit dhe carku i madh ku e ka futur veten Shqiperia? Ne VKM-ne e bregdetit per cfare behet fjale? A nuk behet fjale per vjedhjen e pronave te bregut, me vendim qeverie ne favor te oligarkeve kriminale, te cilet kane pastruar para te pista me kompani fantasma, dhe nuk paguajne asnje takse ligjore ne Shqiperi. Apo hajde te hedhim ndonje shashke, sa per te shkruar te Dita.

    Epo po i duket vetja Burre Shabes qe te hedhi shashken, duhet te behet edhe burre qe ti dalesh per zot shashkes. Jo ta dredhesh muhabetin si kurvat sa andej kendej per ceshtje qe ne shumicen e rasteve jane vete pergjegjesi e vete shtetit Shqiptar.

    Une i uroj zotit Shabe qe te marre sa me shpejt nenshtetsine Amerikane aty ku ka vajtur e mbase qetesohet, por e kuptoj mllefin e tij personal, qe Greket i rrefuzuan atij neshtetesine Greke.

    Reply to this comment
    • Alban April 14, 13:28

     Ti kellire, qe rri si plaket e liga e bene aludime pse na paska Shabani artikull ‘kundra Greqise’ se si kane dhen vizen. ‘Pse mer karuc, kushdo qe shkruan artikuj pro Shqiperise, e shkruan se na qenke i merzit me shtetin tjeter. Apo e shkruan se po behet nje padrejtesi ndaj shqiptareve e duhet te hapim syte. Sa per dijeni ato prona qe pretendohen nga himariotet ne breg, nuk jane te tyre, jane te shteti. Prona ne breg nuk ka njeri e s’kane patur as ne kohe te Zogut. Himariotet ato prona i moren me ligjin famekeq 7501 e me fallsifikime nga punonjesit e Omonia. Ashtu sic dropullite i ra fati e moren pronat e bejlereve te Gjirokastres ku punon argat, pa paguar asnje kacidhe.

     Ndaj sot nga oligarket me te medhenj ne Shqiperi jane ‘minoritar’, Merr Delijorgjin qe beri dhe bumjen ne Gerdec. Sot eshte ndetuese me i madh ne Shqiperi.
     Me prona te marr pa te drejte e me para te agjenturave greke, sot keta njerez te felliqur te bejne dhe si viktima. Asnje prone mos ti jepet njerezve qe punojne kundra Shqiperise e nuk i sherbejne vendit.

     Reply to this comment
     • Genti April 14, 14:59

      Shko e mbush breket o dallkauk Peqini, se nuk jane per ty keto muhabete. Nuk e ke te mjaftueshme inteligjencen dhe formimin, qe te kuptosh se per cfare behet fjale.

  • Alban April 15, 14:08

   Genti karuci dukesh qe je komplet idiot. E lexove VKM qe thua ju moren leshit e ju dhane preshit? Apo flasim futja kot. Sa per dijeni bregu i detit s’i perket asnjerit. Dhe eshte dhene me padrejtesi fshatareve qe s’kane paguar asnje kacidhe per keto prona, por i kane marr me ligjin famekeq 7501. Keshu qe ik mos na hap barkun, debil.

   Reply to this comment
 16. Nik April 12, 18:05

  Jam plotesisht dakord me Z. Muratin. Ne fillimet e saj Qeverria Rama beri hapa te mire edhe ne raport me Gerqine por tash Z. Rama ka kapitulluar ne te gjitha drejtimet qeverrisese, edhe ne maredheniet me Gerqine. Qeverria jone komplet e neneshtruar nga qeverria greke. Kam patur shume shprese tek Z. Rama, por tash jam i zhgenjyer!

  Reply to this comment
 17. Dori April 12, 18:05

  SHQIPTARET NUK ZUNE MEND NGA KORRUPSIONI I UNAZES SE MADHE TE TIRANES DHE AS QE E VRASIN MENDJEN PER UNAZEN ME TE MADHE KU E KA FUTUR DIPLOMACIA TINZARE GREKE SHQIPERINE E EDI RAMES.

  Reply to this comment
 18. Vasili April 12, 21:35

  salirat,metrat,muratrat,baletat etj,etj,nuk eshte se vuajne nga intelekti,per ti trajtuar problemet,por nuk i le nje ligesi malinje ndaj Shqiperise europiane. qe buron nga geni i tyre i denatyruar ne shekuj,ne gen bastard anadolli per interesa perverse, .
  A keni lexuar ndonjehere ndonje germe gjate ketyre tre dekadave. nga kjo lloj specie,te flasin per osmanizim,arabizimin antikombetar te rikthyer ne institucioneve kulturore,arsimore, shteterore shqipetare,qe vazhdojne te depertojne ne qelizen shqiptare pa u trazuar,diten me diell.
  Deri aty sa ne universitetin shteteror,jane marra grada te larta shkencore,duke lartesuar pushtimin e eger te dushmanit turk dhe duke perdhosur heroin tone kombetar.
  Po kjo baterdi vazhdon dhe me marshimet e sulltaneve nga filmat turq,qe kane pushtuar gjithandej trute e debolosura te shqiptareve,qe kane shqyer kater cepash censuren inekzistence te kryevezirit dylber-rrumpalle shqiptar etj,etj.
  Nuk keni lexuar dhe as keni per te lexuar as nje germe nga kjo specie,kunder ketyre bemave,pasi ata vete,kane reth 3 dekada qe kane dale serbes nga barku i kalit te Trojes aziatike dhe vazhdojne me hap jenicershMaskuar reckosur me flamurin tone, tasgjesojne identitetin europian ketij kombi.
  Nje pjese e kesaj strategjije,eshte pozicioni qe marrin ata ne menyre KONSTANTE, qe te mbjellin urrejtje te verber kunder fqinjeve tane ballkanike europiane,,duke u perpjekur te sabotojne maredhenie dhe mareveshje ndershteterore bazuar ne respektin reciprok,mbi bazen e se drejtes nderkombetare.

  Reply to this comment
 19. PO , PO April 12, 21:44

  Ashtu si ne cdo shkrim tjeter , zoti SH. Murati sot per sot je nje margaritar i diplomacise shqiptare , ne kaosin e organizuar qe u krijua ne keto tre dekadat e fundit ! Meriton falenderimet dhe respekt te vecante nga cdo shqiptar i vertete . Edi Rama , krejt injorant , pse jo edhe keqdashes mbase , qe mbyll syte perpara ketyre fataliteteve e menxyrave qe gatuhen ne kuzhinat greke e serbe , meriton urrejtjen , neverine dhe mallkimin nga thellesia e shpirtit te cdo shqiptari , ne se do te lejoje , sic po tregojne faktet , te sakrifikoje interesat kombetare , per interesat e tij personale . Ne se do te guxoje te hedhe hapa konkrete me tej , te jete i sigurte se urrejtja dhe lufta ndaj tij do te jete shume here me e madhe se sa ndaj bajraktarit serb te Vicidolit dhe , ne se Vicidolsi mbrohet nga bandat e shpellareve , kete nuk ka zot qe t`i dale ne krah per ta mbrojtur ! Perpara interesit kombetar , qe eshte dhe mbetet i shenjte per cdo shqiptar , nuk do te na interesonte fare hyrja ose jo , kaq me urgjence ne gerdallen qe quhet BE . Mund ta shtynim , pa asnje problem , duke pritur momente me te favoreshme per ne, pa bere pazare e tregwetira te ndyra te politikaneve tane te pa fytyre !

  Reply to this comment
 20. Nik April 12, 22:28

  Me gjithe respektin per Z. Murati dhe shkrimet e tij, ne kete shkrimin e fundit mendoj se konstatimi i tij:
  “Kjo nuk ka ndodhur as me qeverinë e Ahmet Zogut, as me qeverinë e Enver Hoxhës ……” nuk eshte i sakte
  Pa marre ane, drejtesisht mund te thuhet se ne se ka patur nje fare reciprociteti ne maredheniet midis dy shteteve, kjo ka ndodhur ne kohen e Zogut. Kjo nuk eshte vetem merita e Zogut por dhe e shume shtetareve te tjere te asaj kohe, te cilit kishin shkollim cilesor perndimor dhe ishin shume atdhetare. Me ke mund t’i krahesosh keta kolloze te diplomacise se Shteti Shqiptar te asaj kohe si Mehmet Konica, Fan Noli, Mitat Frasheri, Faik Konica, Rauf Fico etj etj (po permend vetem disa prej tyre) me ndonje te kohes se Enverit!?
  Enveri persa kohe qe ishte ne aleance me ish kampin socialist dhe me von me Kinen mbajti maredhenie te ngrira me Greqine. Me t’u prishur me Kinen, nga dobesia iu perul Greqise. Ne qofte se sot Greqia mban akoma ligjin e luftes me Shqiperine nje pergjegjesi e madhe eshte shtetit Shqiptar te kohes se Hoxhes. Si mundet te lidhesh maredhenie shteterore me nje vend qe nuk e ka shfuqizuar ligjin e luftes!? Shteti i pergjumur asaj kohe e hengri karemin grek qe “qeverria greke e shfuqizoi ligjin e luftes”. Dhe ketu duket dhe niveli shume i ulit i diplomacise dhe jurisprudences se shtetit Shqiptar te asaj kohe. Ne se pyesim se ç’diplomate trasheguam nga ajo kohe, une do te thosha shume pak midis tyre, si Z. Abdi Baleta dhe Shaban Murati. Niveli i tyre i larte profesional dhe atdhedashuria e madhe jane me shume dhunti dhe vetkultivim te tyre personale se sa kultivimi nga ai sistem. Por per fat te keq sidomos pas viteve 90 shumica e shtetareve Shqiptare, perfshire ministra te jashtem dhe diplomate kane qene çapaçula jo shtetare.

  Reply to this comment
  • Dardan April 12, 23:23

   Nik, Ahmet Zogu e shperbleu qeverine jugosllave me faljen e Kullotave te Vermoshit dhe Shen Naumin, sapo u kthye ne pushtet ne Shqiperi me ndihmen e bajonetave serbe e ruseve te bardhe. Ahmet Zogu ishte agjent i paguar nga serbet jo nga grekerit. Enver Hoxha ishte tiran dhe diktator, por ne 40 vjet te sundimit te tij, Shqiperise nuk iu prek nje meter toke dhe grekerve ua vuri kufirin te thana. Te vetmin gabim fatal qe beri ai ishte qe nuk i perzuri greket e pabese, kur Greqia beri genocid mbi shqiptaret autoktone came!

   Reply to this comment
   • Nik April 13, 05:30

    Dardan, a e di se kryetari i komisionit Shteteror Shqiptar te bisedimeve per çeshtjet kufitare te asaj kohe me Jugosllavine ishte Mehdi Frasheri, me universitet te kryer ne Vjene, deputet dhe kryeminister disa here i Shqiperise se asaj kohe dhe se per te gjitha çeshtjet ka patur trasparence te plote ne radhe te pare me Parlamentin Shqiptar dhe publikun. Pa dhene miratim parlamenti i asaj kohe komisioni i kufijve nuk mund te hidhte asnje hap! Krehesoje me ate çpo ndodh sot si ne Shqiperi dhe ne Kosove me çeshtjet e kufijtve apo mareveshjes detare! Zero trasparence! Aq me teper qe deputetet e asaj kohe kane qene shume me te ditur dhe te pavarur se çdo kohe tjeter dhe nuk e jepnin lehte aprovimin. Kur them koha e Zogut nuk kam parasysh vetem ate, kane qene shume burra te shquar qe bene Shtetin Shqiptar te asaj kohe. Sigurisht Zogu krahas meritave ka dhe njolla te erreta sidomos qendrimi regresiv i tij ndaj Resistences Kosovare me likujdimin e Bajram Currin etj apo vrasjet mafioze te Luigj Gurakuqit dhe Hasan Prishtines.
    Me vjen keq qe nuk e ke kuptuar thelbin e komentit tim.
    Tung

    Reply to this comment
   • Genti April 13, 08:56

    Je i sigurt per kete. Po Cameve kush ju a futi. A nuk ishte Enver Hoxha qe ju dha nenshtetesi Shqiptare duke i nxjerre automatikisht jashte loje si shtetas Greke me te drejten per te kerkuar ne te ardhmen pronat qe pretendojne ne Greqi?

    Shteti Shqiptar ka masakruar pronat e vete shtetasve te tij Shqiptare, bile para se Camet te vinin ne Shqiperi nga katrahura e pas luftes se dyte boterore.

    Dmth i vetmi problem i Shqiperise qenkan pronat e Cameve ne Greqi, por kursesi pronat e vete shtetasve Shqiptareve me shekuj ne keto troje, qe ju eshte nxjerr uji i zi, si gjate periudhes se diktatures Komuniste por edhe gjate pseudo demokracise 30-vjecare.

    Reply to this comment
    • Alban April 13, 22:01

     Ti Genti qenke cunak qe s’merr vesh nga historia. Sa per dijeni Enveri nuk i dha Cameve nenshtetesi automatike, perkundrazi priten me vite te tera. Dhe kjo ndodhi pasi gjithmone thuhej qe camet do ktheheshin ne shtepite e tyre. Pas disa vitesh kjo u pa qe ishte pamundur, dhe Enveri u detyrua ti jap nenshtetesi.

     Reply to this comment
     • mirel April 14, 15:37

      Sipas Gentit Enveri duhet ti kish lene si emigrantet pa status ne Greqi. Keta jane debile komplet.
      Camet u strehuan nga familjet shqiptare sic u strehuan kosovaret, dhe sic u strehuan italianet pas kapitullimit, di gje ky per kete fakt?

  • Buda April 13, 12:04

   Mehdi bej Frasheri kishte per grua vajzen e halles se Ahmet bej Zogollit, Hedije Bicakciut (Zogolli). Ai i sherbeu me perkushtim kultit te Zogut Mbret dhe pushtuesve Naziste Hitleriane.

   Reply to this comment
 21. Tirana April 12, 23:46

  Diplomacia greke nuk eshte diplomaci dinake, por patriotike per Greqine, kurse diplomacia shqiptare behet nga diplomate qe ne shumicen e tyre jane joshqiptare dhe antishqiptare, jane greke, maqedonas, bullgare, amerikane etj, jane njerez qe as biografia, as nena e baba nuk u njihen cilet jane.

  Reply to this comment
 22. Lili April 13, 01:57

  Mirel , kompliment .sado qe nuk jemi ne te njeten kamp historike, ketu ju them bravo per analizen tuajse ashtu ashte.
  Per te tjeret qe mendojne se pse Zogu shiti toke duhet te falim Ramen , kjo tregon se cfare muti keni ne krye si shqiptar.

  Reply to this comment
 23. Luftulla Peza April 13, 05:58

  Respekte i nderuar Shaban Murati. Nga shkrimi juaj kryesoret janë këto, që duhet ti dijë dhe të luftojmë së bashku: “Shqipëria nuk demostron as pavarësi e as dinjitet, duke ndjekur formula të helmatisura diplomatike, që janë qorrsokak për interesat e saj jetike në marrëdhëniet me Greqinë. Shqipëria e ka urgjente të rivendosë pozicionin e barabartësisë në raportet me shtetin fqinj të jugut.

  Shqipëria mund ta arrijë këtë duke kërkuar me forcë heqjen e ligjit absurd të luftës, duke kërkuar shtrimin dhe zgjidhjen e çeshtjes çame, duke refuzuar çdo rivendikim grek për kufijtë detarë të Shqipërisë, duke kërkuar marrëveshje për ujrat e grabitura shqiptare të Vjosës, duke refuzuar kthimin e Shqipërisë së Jugut në zonë minoritare greke, duke kërkuar memoriale për partizanët çamë të vrarë në territorin e Greqisë në betejat me fashizmin, duke kërkuar njohjen e Kosovës, etj.etj.

  Zyrtarë të mefshtë dhe pa dinjitet përpiqen të justifikojnë lëshimet strategjike ndaj Greqisë me votën e Athinës për një datë të hapjes së bisedimeve të pranimit me BE. Janë përralla dobësie dhe inferioriteti, sepse për Shqipërinë sovraniteti dhe dinjiteti shtetëror e kombëtar nuk janë kusur për integrimin europian”. Nuk duam të futemi në BE, duke hequr brekët nga Greqia..

  Reply to this comment
 24. Rezbat beu April 13, 10:13

  Shaban ke fol si shoku i kananit s ke haber fare ça behet keshtu Jane te gjithe si ty ne MPJ pa shkolla dhe flasin brockulla

  Reply to this comment
 25. Engjell April 13, 18:53

  Kjo e jona vetem dipllomaci nuk eshte! Ajo eshte vetem nje nenshtrim i peshtire qe perkufizohet tamam vetem ne togfjaleshin TRADHETI KOMBETARE

  Reply to this comment
 26. Linda April 13, 21:22

  Shaban islamisti me shkolle partie rri urte dhe hapi rrugen njerezve qe Kane mbaru oksfordin kembrixhin sorbonen ka plot shqiptare te tille po’ jeni akoma ju injoranca si puna jote e fatos tarifa qe nuk hapni rruge ptu ptu te budallepsur

  Reply to this comment
  • A. April 13, 22:07

   Habitem se si femra shqiptare ne pergjithesi, i vleresojne njerzit me mllefe dhe inate, pa ditur te jene objektive. Keto jane gjykime te llojit ‘ pff s’me pelqen emri Shaban dhe ndaj s’e kam qejf si njeri’. Pra gjykime per njerez me inteligjence te ulte.

   Fakti qe ti po shan Shabanin dhe jo s’po jep argumente per ato qe ai ka shkruar, tregon me shume per inteligjencen tende te mjeruar se sa per autorin. Ai ka hedhur ne tryeze argumente shume te rendesishme, per bisedimet greko-shqiptare, e ti i thua islamist pa e ditur nese ky njeri eshte besimtar a jo. Keta Oksfordistet e Sorbonistet qe thua, nuk i ndalon njeri te shkruajne mbi historine Shqiptare. Gjithmone nese ekzistojne ekspert te ketyre temave, se deri tani s’kemi pare njeri. Kurse ky zoteria ka nje karriere diplomatike shume te gjate dhe eshte njohes i fushes.

   Reply to this comment
   • mirel April 13, 22:38

    Mos bjer ne kurthin e kesaj buces, kjo eshte eliqiiri, minorikarja enter. Boton ne emra te ndryshem, Ndonjehere e gjen dhe me prize(eeeee)m
    Dava dhiare e qelbur, cdo gje ramiste qe i leverdis grekerve e mbron
    Po qe eshte Eliqiiri minorikarja, per kete mos ki dyshim., Ne fillim botonte me nikun Eleftheriqi-sepsi..dhe e nderroi ne enter,,dhe prizem kohet e fundit

    Reply to this comment
 27. Shabani April 14, 00:11

  Mirel shko qi ne by

  Reply to this comment
 28. Mirel bythqire April 14, 00:18

  O mirel ke na nje moter ta shkerdhefte shabani o legen Ca’ mutin je Turk apo bythqire se shqiptare nuk je

  Reply to this comment
 29. A. April 14, 11:43

  Turp t’ju vij komentuesit me lart (me emra te ndryshem), qe fyeni pa pike lidhje Mirelin. Kjo tregon per nivelin tuaj te ulet te inteligjences dhe edukaten familjare. Shume turp dhe keta te gazetes Dita qe lejojne komente te tilla.

  Reply to this comment
 30. Arben April 14, 12:16

  Londer 1913.

  Edhe ai pak territor qe u mbetet shqipetareve do te jete nen vasalitetin Serb dhe grek.

  Rrofte integrimi uropian.

  Reply to this comment
  • bureto April 14, 17:49

   @Arben! Shprehjes tënde…nën vasalitetin sllavo(serbo)-grek, do të shtoja, mbrapa të cilëve si kudo e kurdoherë kanë qëndrojnë interesat respektive ruso-anglo-franceze. Ky ishte fruti i hidhur për shqiptarët në 1913 në Londër dhe që vazhdon deri në ditët tona. Mjerisht ke të drejtë!

   Reply to this comment
 31. T.Voda April 14, 17:37

  — Kam lexuar me vemendje opinionet e z. Shaban Murati . Jam impresionuar , vecmas me opinionet ne ‘’DITA’’, [dt. 4 dhe 12 prill]. Mendimet, shqetsimet , argumentet e TIJ , nuk mund te anash kalohen, ne vecanti nga ATA QE KANE NE DORE VENDIMAREJET PER FATIN , QENDRESEN, EKZISTENCEN E SHTETIT SHQIPTAR .—
  — Eshte fatkeqsi qe njerez e potenciale te tille , gjate ketyre viteve u lane ne harrese , u denigruan , u keq perdoren, u braktisen. Ne vend te viheshin ne krye te puneve e te shtetit , u lane ti mbuloje pluhuri harrese me pretekse absurde , … dhe DREJTIMI VENDIT NE KETO VITE JU BESUA NJERZVE DILETANT E TE PA AFTE, SERVILE, , KACAVARES E INTERESAXHIN. PER INTERESA TE CAKTUARA , LOZIN ME FATIN E SHQIPERISE E TE SHQIPTAREVE .
  — Ndërhyrja greke , JO VETEM INKONJITO, POR AJO [me renien e shtetit te para viteve 90] .. ESHTE ZHVILLUAR ZYRTARISHT e PA U PENGUAR , ne vecanti mbas fajdeve dhe 1997 , duke u thelluar e deri në ditët e sotme.
  —- Ajo ka synuar dhe arritur shkatërrimin e ekonomisë,– financave, –ushtrisë, —-infrastrukturës, –mirëqenies, –demografisë— me ndryshimin e shtetësisë së shqiptarëve kundrejt pagesave, — pensioneve, –viz/ave e pasaportave greke, —me diskriminimin racist dhe asimilimin e shqiptarëve etj.
  —- Shqetësimet për ndërhyrjen e hapur dhe shpesh brutale greke ndaj Shqipërisë e shqiptarëve janë ndjerë dhe po përjetohen me dhimjbe në vazhdimësi, sidomos kur shikohet apatia, miopia, pa aftesija apo mos funksionimi e deri mos ekzistenca e shtetit
  —– Gradualisht, ‘’Kuajt e Tojes’’ po kapin e poshterojne tere sistemin piramidal duke u bere me konkret dhe agresive në të gjitha fushat e veprimtarisë shtetërore, ekonomike, financat, ndërtimet, kulturën, median, pensionet, ndihmat ndaj personave që mbështesin dhe zhvillojnë politikën greke në Jug dhe kudo në Shqipëri , duke vene ne dispozicion te kesaj pune shkaterruse fonde te mbedha financiare , Sicka deklaruar dhe vete ish ministri jashtem I greqis.
  —-Me gjithe se populli ka nje shprehje …’’Atje ku hane dhe ste fton kush , atje ku flet e ste degjon kush , mos u fut.. ’’. Perseri nuk na rrihet . Mjaft nga ne komentusit I kemi mbeshtetur plotesish zerat si te z. SH.Murati, por fatkeqesht ata jane te paket…/
  …………………………………………………xxxxxxxxxxxxxxxxx….
  — JA DISA pjese te shkurtera NGA MENDIMET E SHQETSIMET E NGRITURA VNEC HARKUN KOHOR TE NJE VITI…
  T. Voda.. – –‘’KALI TROJES NE MES TIRANES ’’ ose ‘’ DEMI QE KA SHKAKTUAR QENDRIMI I GJATE I JANULLATUSIT NE KRYE TE KISHES ORTODOKSE ESHTE I PA RIPARUSHEM’’ — botuar tek ‘’ RADIO-KOSAVA E LIRE’’- 26 Janar 2018……… … ose … ‘’KESHTU, NE VEND TE SHKOJE PARA , DO KTHEHEMI PRAPA.’’ . …Botuar tek Gazeta DITA Dt. 27 Janar 2018
  ……………… ………… Me çfarë kuraje, civile, qytetare, religjioze Greqia insiston që ushtarët e vrarë në luftë të varrosen jashtë trojeve të vendit ame, larg familjeve të tyre? Pse qeveritarët shqiptarë lejojnë të “mbillet” jugu i Shqipërisë me varrezat e ushtarëve grekë, të vrarë gjatë një lufte në kalim në trojet shqiptare (jo më shumë se 1- 3 orë larg vendlindjes dhe shtetit amë). Përse nuk shikojmë veprimet e ndërsjella edhe për trojet, shtëpitë e varret e Çamërisë që janë tjetërsuar e zhdukur. Pse Shqipëria trajtohej nga qarqet antishqiptare e shoviniste si një dele e zezë në mes të Evropës si edhe Bosnja e Kosova duke i lenë dorën e lirë Millosheviçit.Por, dëmi që ka shkaktuar kohë qëndrimi i gjatë i Janullatos në krye të KOASH është i pa riparueshëm. Duke i vënë në balancë, ai duhej të ishte përcjellë me kohë. Ata që janë fshehur mbrapa këtij problemi, janë treguar djallëzorë, me një prapavijë të rrezikshme për zhvillime të nëndheshme ku duan të ecin qarqe të caktuara antishqiptare.
  Vendosja e një kleriku grek në krye të KOASH, ka dëmtuar ecurinë e besimit ortodoks, ka penguar ndryshimin e raporteve fetare në Shqipëri. Pra, ka penguar kthimin dhe ecjen e Shqipërisë drejt identitetit fetar të origjinës.
  Fillimisht, (mbas vitit 1990) ndihma e klerikëve fetarë të ardhur nga jashtë për ringritjen dhe ecurinë e besimeve fetare të ndaluara gjatë regjimit komunist ka qenë deri diku e nevojshme. Nëse në ato fillime, në krye të KOASH do të ishte vendosur një shqiptar, ose i çdo kombësie tjetër (me përjashtim grek dhe serb), sot, në tërësi do të kishim një gjendje e gjeografi tjetër për besimet fetare, në veçanti atë ortodoks.
  ……………………………………….. Në atë kohë, mbi 80 % e popullatës ëndërronte të shkojmë drejt Evropës. Me pak nxitje, kontroll e punë të kujdesshme, (larg agresivitetit shkatërrues, rrënues, mohues), jo vetëm rinia, shumica e popullatës do të ishin orientuar në mënyrë të lirë drejt besimit ortodoks dhe katolik. Sot, Shqipëria do të ishte drejt kufijve të identitetit fetar të kahershëm. ………………………………….
  Ja pra, përse nuk duhet të kish ardhur në krye të KOASH një klerik grek ose serb, (nuk jam antigrek e serb, por e kërkonte e mira e punës, fryma që ishte futur deri atëherë). .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,………………………………
  Qeveritë greke, klerikët grekë, para se të kërkonin lëshime nga Shqipëria, ose dhe tani para se të kërkojnë të marrin nderimet e shtetësisë duhet të kërkojnë falje:
  1- Për krimet që janë bërë në Jug të Shqipërisë gjatë fund-sundimit otoman e më vonë, duke qenë shpesh nxitës e organizatorë të drejtpërdrejtë të tyre.
  2 – Për vrasjet e patriotëve që kërkonin mësimin e gjuhës shqipe, mëvetësinë, shkëputjen nga perandoria otomane dhe ndikimit sllavo-grek.
  3- Për krimet, djegiet, shkatërrimet e pa para, gjate Luftës së Parë Botërore në krahinat në Jug të Shqipërisë, (Gjirokastër, Tepelenë, Përmet, Skrapar, Kolonjë e Korcë etj. në veçanti ato me besim bektashi).
  4 – Për organizimin dhe nxitjen e andartëve, koshadheve, bandave kriminale për terror e diversion, të dërguara edhe gjatë regjimit komunist, e deri në mes të viteve ‘90.
  5-Për krimet dhe barbarinë ndaj popullatës çame, një pjesë e madhe pleq, gra e fëmijë, për grabitjet dhe tjetërsimin e pronave, mohimin e kthimit tyre tek eshtrat e të parëve.
  Rasti i Papa Stathit nga Melani në kishën e Përmetit është shume domethënës. Ai tregon hapur dorën dhe qëndrimin anti-shqiptar të kishës greke (mbrapa saj qëndron pse jo edhe Janullatos). Ishte rasti më i mirë që klerikët grekë, të kishin treguar shenjën e ndjesitë, ndaj asaj figure fetare dhe patriote.
  Kur kjo kisha e Përmetit, nuk i plotëson dëshirat e besimtareve, për të respektuar një figurë fetare e vrarë pabesisht, e varrosur në trojet e veta, në shtëpinë e vet (Përmet), çfarë pritet nesër nga këta lloj klerikësh…………………………………………..
  Drejtuesit e qeverisë shqiptare dhe ata lokale në Jug, nëse nuk janë akoma në rolin e “kalit të Trojës”, nuk duhet të mendojnë për varrezat e ushtarëve grekë. Vendi i tyre është në Greqi. Ç’do lëshim sot, nxit shovinizëm. Çdo miratim varrezash sot, do konsideruar si krim shtetëror. Nesër, kthehen në vatra e objekte provokacioni e zjarri. Do të kërkojë gjakun e brezave të ardhshëm.
  ……………………………………………………………………. Vendosja e varrezave në trojet shqiptare, do të kërkojë që pala shqiptare si kundërpeshë të ngrejë kudo në krah të tyre monumente dhe pllakate përkujtimore, ku të dëshmohen krimet, barbaritë e forcave ushtarake e të bandave kriminale greke në trojet shqiptare. E njëjta gjë, do të kërkohet të pasqyrohet edhe në trojet e Çamërisë. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  ……………………………… Kështu, në vend të shkojmë para, do kthehemi prapa. Veprime të tilla, nuk janë në interes të dy vendeve tona dhe të frymës që pretendojmë për të ardhmen. Nëse mendojmë seriozisht miqësimin e brezave varrezat duhet të jenë në Greqi……………………………………………

  Ka shumë të ngjarë, që prej qarqeve neofashiste e shoviniste, brenda e jashtë Greqisë, të priten gradualisht akte të tjera përshkallëzuese. Pritet që pas shqiptarizimit të Janullatosit, të fillojë fushata e heshtur e ngritjes së kishave me orientim grek në “fshatrat e braktisura në jug të Shqipërisë”, ku hirësia Janollatus, sipas një interviste të kohëve të fundit, për këtë çështje “ishte shumë i shqetësuar”. Prapa kësaj, priten shumë gjëra. Vëreni me kujdes! Dhe, do të shikoni si do të zhvillohen (kombinohen) lojërat në të ardhmen jo shumë të largët. Se si do të “ndihmojë” kisha dhe qarqet e caktuara greke për “të zgjidhur” këto e të tjera “shqetësime” të nëndheshme (në inkubacion) që kanë sidomos priftërinjtë për pjesën jugore të Shqipërisë.
  Pavarësisht qeverisjeve të mëparshme Fatos, Sali, qeverisja e Ramës të jetë edhe më e prerë, e në veprim. Të mënjanojë nacionalizmin e atleteve me vija e të potureve nëpër këmbë. Të punojë frontalisht për të ngritur me lart zhvillimin ekonomik, forcimin e ligjit, rendit e të mbrojtjes së vendit…………………………………………………………………
  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  .Gazeta DITA=====TAKIMI PRESIDENTIT META ME M. E P. JASHTME D. BUSHATI……… DT . 5 MARS 2018
  T. Voda [Kument tek Gazeta DIT]
  —-Kerkesat e presidentit, per te bere ne te gjitha drejtimet nje pune te studjuar eshte me se normale-
  — Deri tani ,Shqipëria ka diskutuar e lidhur marrëveshje me Greqinë në kushte inferiore, pse jo nën një tutelë e pozitë diskriminuese, fyese.
  —Që diskutimet dhe veprimet e sotme ndërshtetërore, të vijojnë nga pozita të barabarta, me qetësinë dhe trasparencën e besueshme për opinionin zyrtar e atë publik si edhe, për të ndërtuar një të ardhme më miqesore, më të qetë e të sigurt, ndërmjet dy popujve dhe shteteve, Shqipëria të kishte kërkuar e të kërkojë si para-kusht ezaurimin e tre problemeve me palën greke.
  —–Sëpari,. Të hiqet ‘’Ligji i Luftës’’. Është në të mirën e të dy shteteve e popujveqe ky akt të kryhej i vecantë, në formën e një ceremonie zyrtare. Ku, të dy palëttë dënojnë aktete hidhura të së kaluarës që çuan në një armiqësim të pa merituar.
  —– Së dyti, në të njëjtën kohë, të kërkohet falje për barbaritëe ushtrisë greke të luftës parë botërore në trojet shqiptare, për sulmet e barbaritëe andartëve e të grupeve diversioniste ndaj patriotëve e banorëve të shqipërisë së Jugut dhe banorëve të pafajshem tëÇamëris.
  —– Së treti, Të deklarohet zyrtarisht heqia dorë nga pretendimet territoriale në jug te Shqipërisë, e të ashtuquajturit ‘’Vorio Epir’’, nga nxitjet ose mbështetjet e tendencave nacional-shoviniste, si dhe ndërhyrjeve nëpunët e brëndëshme të shteteve respektive. Një deklarim të tillë ta bëjë dhe Shqipëria për Çamërin.
  —– Pra , Greqia të marrë nismën e pastrimit rrugës nga këto ngërçe, pastaj të vijohet me çështjet e kufijve, të varrezave, të çamërve etj. Deri sa të parapergatiten e të zgjidhen këto tre pika, me mirkuptim përkohësishtle të ndërpritet cdo veprim i përbashkët. Grupet e ekspertëve,të specialistëve ndërshtetërorë,le të punonin në palët respektive për tu hapur rrugën diskutimeve e vendimeve të përbashkëta.
  —-Është paradoksale,e pa kuptimtë, dy popujve nga më të vjetrit eEvropës, tradicionalisht miqësorë,t’u mbahet mbi kokë prej 78 vjetësh një‘’Ligj Lufte’’ që i presupozon këto dy ‘’shtete armiq’’, kur shkaktarëte asaj lufte, kanë mbi 60 vjet që kanë shuar çdo gjurmë të hidhur të së kaluarës, përfshirëedhe me Greqin. Kurse shteti grek, që-është dhe anëtar i bashkimit Europian vazhdontë mbajë ‘’ ligj lufte’’ vetëm me Shqipërin. Dhe Evropa e dyzuar,hesht…!!
  —- Në këto kushte e rrethana jo të barabarta, jo normale e të besueshme, madje diskriminuese, Shqipëria nuk duhet të ulet për marrëveshje e vendime të rëndësishme. Nuk duhet hedhur asnjë hap më tej,pa hequr mëparë atë ‘’ligj lufte’’ atavik, absurd, qesharak, shantazhues ndaj shtetit dhe popullit shqiptar.
  —- Për varrezat e ushtarëve grek,dhe kufirin me Greqinë, pas një pune paraprake, duhet të shprehen studiuesit dhe specialistët e mirëfilltë të fushave përkatëse duke ja kaluar më pas Gjykatës Kushtetuese, pse jo edhe me referendum. Këto e tjera çështje të rëndësishme, nuk duhen lënë vetëm në dorë të njerezve dopjo-rol, gjak-shprishur e gjak-pshurrur, dredharakë, dy-fytyrsha, bisht-përdredhur e kurriz–përkulur.
  Tomor Voda -NY-USA—5 Mars 2018
  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  —– Gazeta DITA — LETER KRYEREDAKTORIT — ‘’’Tri të drejtat tona që duhet të përmbushë Greqia ‘’’ —- March 10, 2018 03:35
  I nderuar Kryeredaktor
  Popujt e dy vëndeve tona Greqi e Shqipëri tradicionalisht kanë qënë të miqësuar, të lidhur në zakone, në tradita, veshje, këngë, muzikë dhe tregti.
  Janë qarqe të caktuara me tharm shovinist, brënda e jashtë Greqisë, që kanë ushqyer hera herës armiqësimin. Prapa tyre për fat të keq kanë qëndruar vazhdimisht edhe disa klerikë qe
  njehsojnë fenë me kombësinë, duke shkelur kështu edhe mbi predikimet e tyre për udhën e perëndisë.
  Në kohë të vështira, popujt e të dy vëndeve i jane gjendur njeri-tjetrit. Kujtojmë kontributin arvanitas për pavarësinë e shtetit grek, ndihmën e Shqipërisë jugore ndaj refugjatëve grekë të pas luftës së dytë botërore e të asaj civile. Theksojmë ndihmën e madhe të popullit grek dhënë refugjatëve shqiptarë të pas viteve ’90.
  Popujt e të dy vëndeve, e ndjejnë nevojën e përmirësimit të mëtejshëm të marrëdhënieve ndërshtetërore.
  Togfjaleshi, “Dy popuj miq – Dy shtete armiq’’, mund të kishte kuptim deri para viteve 1990, kur kufijtë e dy shteteve ruheshin rreptë me ushtarë, përforcoheshin me tela me gjëmba e me korent, dhe shkelësit e paguanin me jetë.
  Shqiptarët nga Bilishti e Morava, Gramozi e Postenani, Melesini e Nemërçka, Bureto e Konispoli planizonin e zhvillonin stërvitje mbrojtëse. Ndërsa, në palën tjetër përballë ndodhte e kundërta.Projektoheshin synime e objektiva sulmuese, mësymëse për të ashtuquajturin ‘’Vorio Epir’’, dhe e detyruan Shqipërinë të qëndronte syçelur, në gjëndje lufte, për 47 vjet.
  I vetmi deklarim, nëse do të quhej “kërcënues”, ishte kur E.Hoxha, i detyruar nga politika dhe kërcënimi i hapur i Greqisë në korrik 1967; deklaroi pak a shumë se “Nëse sulmohen kufijtë e Shqiperisë, zjarri ynë do të ndizet deri në Athinë”. Kam qenë dëshmitar 19 vjecar i asaj kohe. Kufijtë u përforcuan më tepër se kurrë. Ishte viti kur edhe një pjese të gjimnazistëve iu anulluan kërkesat për në universitete, për t’i dërguar në shkollën e oficerëve.
  Por, edhe ai deklarim, ishte më tepër politik, emocional, i duhej Enverit për të forcuar më tej gadishmërinë luftarake sepse, një vit më vonë, Shqipëria do të deklaronte daljen nga Traktati i Varshavës. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Sot Shqipërisë i rri mbi kokë një ligj lufte krejt absurd dhe qesharak, i vendosur kur Shqipëria ishte shtet formal, një shtet pa shtet, pa mbret, pa qeveri e ushtri dhe qeverisej nën okupacion.
  Që diskutimet dhe veprimet e sotme ndërshtetërore Shqipëri-Greqi, të vijojnë nga pozita të barabarta, me qetësi dhe trasparencë të besueshme për opinionin zyrtar e atë publik, Shqipëria duhet të kërkojë si para-kusht ezaurimin e tre problemeve me palën greke.
  —— Së pari, të hiqet ky ‘’Ligji i Luftës’’. Është në të mirën e të dy shteteve e popujve qe ky akt të kryhet i veçantë në formën e një ceremonie zyrtare.
  —— Së dyti, të kërkohet falje për barbaritë në Shqipërinë e Jugut dhe Çamëri.
  ——- Së treti, të deklarohet zyrtarisht heqja dorë nga pretendimet territoriale me të ashtuquajturin ‘’Vorio Epir’.
  Pas kësaj për kërkesat e palës greke duhet të shprehen jo politikanët por fillimisht studiuesit dhe specialistët e mirëfilltë të fushave përkatëse.Këto çështje të rëndësishme nuk duhen lënë në dorë të njerezve dredharakë, dy-fytyrsha, dopjorol, bisht-përdredhur e kurriz–përkulur.
  Tomor Voda – NY. USA————— Gazeta DITA ‘…10—Mars 2018
  Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  —- DERGUAR PER BOTIM NE GAZETEN ‘’ DITA’’ , GJITHASHTU ESHTE DERGUAR SI KOMENT NE GAZETEN ‘’TEMA ‘’ DHE ‘’DITA [Mars – qershor 2018]
  zzzzzzzzzzzzzz
  — GREQIA , DO TË FLASË SINQERISHT ME SHQIPËRINË ,
  MBASI TË KURORËZOJË PLOTËSISHT ”SHANSIN E TRET’’— ‘’’SHANSIN E ARTË ‘’
  —-Në vitet 80, Greqia testoi qëndrimet zyrtare të Shqipëris, për cështjet që i ka në vazhdimësi dhe sot. Hyri në traktativa, por nuk arriti ku duhej. Situatat e brëndëshme në Shqipëri para dhe gjatë viteve 90, bjerrimi e shkatërrimi ishpejtë i saj, në vecanti ai moral, psikologjik, ekonomik e ushtarak .., marja e drejtimit të vëndit kryesisht nga njerëz diletant e të pa aftë, bisht përdredhur e kurriz përkulur, interesaxhinj e të korruptushëm kanë qënë disi befasuse, të pa pritura dhe tepër favorizuese e frymëzuse për Greqin.
  . ——– Duhet të kete qënë kjo arsyeja që tratativat e para viteve 90 [ligji luftes , varrezat, cështjet kufitare dhe ato came ] ..u lanë në heshtje [në inkubacion], për ti rishikuar , riprogramuar e për të përfituar maksimumin e mundshëm në vitet që do të pasonin, e në vazhdim…..
  ——Pra Greqis, ju afrua shumë afër mundesia e realizimit të endrres se vjeter, pushtimi i Jugut te Shqipëris. – Greqisë i erdhi si peshqesh ‘’Shansi Trete’’, ose‘’ Shansi i Artë’’. Kjo, falë ndryshimit të sistemit dhe shkatërrimit total të Shqipërisë.
  — DIHET , SHANSI PARË ,Lufta e I- Botrore.— Duke shfrytëzuar momentin e një shteti Shqiptar të brishtë, të pa organizuar e pa armatosur, të porsa dalë nga robëria 500 vjecare, e sulmoi me zjarr dhe hekur, boshatisi e cfarosi fshatra e krahina të tëra [ me metoden e spastrimit etnik.] . Në se nuk do ndërhynin fuqitë e mëdha, në vecanti SHBA, Jugu i Shqipërisë do të ish tjetersuar.
  —– SHANSI I DYTË, .. ai i Luftës II- Botrore. Shteti Grek, duke shfrytzuar sulmin e Italis fashiste dhe dobësite morale e psikologjike të ushtris Italiane, carjen e frontit që krijuan dezertimet e 3 bataljoneve Shqiptare, ushtria greke ndërmerr një kundër offensivë admiruese . Me pretekst të ndjekjes së ushtris italjane, futet në thellësi të teritorit në jug të shqipëris. Pushton për të dytën herë vijën e pretenduar si ‘’vorio epir’’.
  —Sot, nga disa të ashtuquajtur historianë e analistë, e deri foltorë e gojtarë ‘’të sinqertë’’, të tipave gjithfarsoj…dredharakë ,; dy fytyrsha e dopjorol,; besë-thyer e besë prerë; bisht- përdredhur e kurriz-përkulur deri në zvarritje, ‘’japin garanci ‘’, se greku ska ardhur si pushtues. Por, në qofte se nuk u nis si i tillë, ju dha mundësia që të sillej e të bëhej pushtues.
  —– Me popullatën u përdorën metoda disi të buta [e ‘’kulacit’’],. Ndërkohë u zbatuan elementë të sjelljes si pushtues[sundus]. Në disa vënde flamuri shqiptar u zëvëndësua me atë Grek –.U izoluan [Internuan] elementë e grupe gjoja të dyshimtë, — ne disa rrugë, dyqane e zyra lokale u bë zëvëndësimi i tabelave me ato dy gjuhëshe [shqip-greqisht], —ndryshimi i pjesëshëm në administratën lokale etj. — U mbajtën peng një pjesë e banorëve me shtëpi pranë vijës frontit, duke qëndruar bashkërisht në shtëpiatë e tyre. –Në disa rajone, ushtria greke 2 muaj para se të tërhiqej për në greqi, grumbullon si peng popullatën e zonës me besim bektashi, e vendos në kampingje cadra, shterrethuar me ushtarë të armatosur.[ i përqëndron në Gur të Bardhë – Përmet, afër kufirir grek]. Ka shumë element që tregojnë se shteti Grek u fut në shqipëri si pushtues. Në se Gjermanija naziste nuk do të zbarkonte në Kretë, Greqia nuk do të ishte tërhequr. Do të kish luajtur kartën e viktimës ,duke‘’ligjëruar’’kështu pushtimin e jugut të Shqipëris.
  —–FILLIM-VITET 90 . Afruan ”SHANSIN E TRETE” ose ”SHANSIN E ARTE’’’. Shteti Grekte, me një herë të gjithë ‘’radarët e baterit‘’ i orientoi dhe i mban në kete drejtim. —-Aktivizoi dhe mban të ngritura shtabe me drejtime të caktuara. — Ka një platformë komplekse e të mirorganizuar në detaje. Ka mirë programuar një rrugë relativisht të gjatë, por me sukses të sigurtë dhe pa kthim mbrapa [si dy të parat].– Përparësi i ka dhënë rrugës paqësore, si me më pak bujë, zhurmë e shpenzime ekonomike, pa humbje materiale e jetë njerzish, pa shqetesuar shumë fqinjët dhe pa zhurmuar dhe angazhuar drejt për drejtë konjukturat ndërkombëtare.
  — Vëmëndje tepër të vecantë zë puna e kamufluar brënda teritorit shqiptaar. Synohet të kapet , manipulohet e korruptohet i gjithë sisttemi piramidal i drejtimit të shteti, të ekonomis, të mbrojties, të rendit [nga maja në bazë], të kapen plotësisht organet e medies , shtypit , propogandës për coroditjen, përpunimin dhe orjentimin e opinionoopini drejt nje platformorme të para caktuar …… etjera.
  Njëkohësisht, për këtë ‘’Shans të Tretë, të Artë’’ që ”AGOI ” mbas ëprmbysjes komunizmit dhe politikës diletante alla Shqipëtare , shteti grek , për të fshehur [shmangur] synimet e vërteta, -keq kuptim e drejtpërdrejta , -ose ‘’zjarrin mbi vehte’’, nxiti qarqet e caktuara ultra nacionaliste të nxjerin në skenë një ‘’opozitë’’ me emrin e saj shumë domethënës …’’Agimi i Arte’’. Një opozitë neo-fashiste, me politikë, akte e pretendime të hapta, të drejtpërdrejta teritoriale ndaj jugut të Shqiërisë. Ka bërë thirrje, ka testuar e provokuar disa hereë, edhe me njerëzit e saj brënda teritorit të Shqipërisë. Kërkon të rrisë ndjenjat nacional-shoviniste, të fusë frymën e përcarjes dhe armiqësimin midis popullit shqiptar.
  Skenarët dhe platforma e kësaj force politike regressive, gjejnë frymëzim e mbështetje tek këmbëngulja, qëndrimet e politikat shtetrore greke për mbajtjen e ligjit luftës, nguljen e varrezave të luftës italo-greke në trojt shqiptare, ndryshimet ndërkufitare në det e në tokë.. ., zgjerimin e zonave minoritare dhe mosnjojen e cështjes Camëris .etj, tek disa konjuktura e lobe luftë nxitëse, që kërkojnë armiqësim dhe përcarje të popujve në Ballkan.
  — Fati për të ardhmen e Jugut të shqipërisë është tepër i rrezikuar, si asnjëherë tjetër. – Aktualisht zhurmat bëhen për MARVESHJEN [‘’PESHKUN’’] NE DET . Shqetsimi është shumë i drejtë , kërkon vëmëndje, … POR…..POR… , ‘’TIGANI NË ZJARR” NDODHET NË TOKË. MË TË RREZIKSHËME JANË MARVESHJET QË LIDHEN NË TOKË,. ATO, QE PO ”PIQEN , E DO TE PIQEN,.. NE KETE TIGAN’’. …………………………..
  ……………………….Është në dorën e shtetit Grek, të intelektualëve dhe politikanëve të shëndetshëm të saj, që të ‘’kurojnë cdo ciban’’, e të shuajnë mundësinë e krijimit të cdo ‘’vatre zjarri’’ që zgjon e nxit armiqësitë e vjetra ndërmjet vëndeve dhe popujve në Ballkan .
  –Në mbyllje, dëshiroj të përshtas thirrjen e Julius Fucik, [lufta e dyte botrore]…. BASHKEKOMBAS, JU KAM DASHUR… VIGJELONI..!!! Tomor Voda – NY. USA —— 03/03-2018..
  Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  —– Bashkojedhe njehere zerin me z. Shaban Murati dhe te gjithe atyre qe shprehin shqetsimet per kete problem jetik per fatin e Shqiperis ne te ardhmen .
  NY —USA— 13 , PRILL , 2019

  Reply to this comment
 32. komisioneri April 14, 18:51

  dhe nje çarçaf nga VODA ne fund. naten e mire o shoke!!

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Click here to cancel reply.

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Njoftim

Njoftim

Njoftim