Bedri Islami: UÇK dhe roli i shërbimeve sekrete gjatë luftës në Kosovë

Intervistoi Habjon Hasani May 3, 2013 09:49

Bedri Islami: UÇK dhe roli i shërbimeve sekrete gjatë luftës në Kosovë

Në Shqipëri fare pak njerëz mund ta dinë se një ish-gazetar shqiptar ka drejtuar në vitet 90-të lëvizjen ilegale të Kosovës që quhej LPK, e që më pas u njoh si Ushtria e Çlirimtare e Kosovës.

Ai quhet Bedri Islami, është shkodran, pasardhës i “Lulit të Vocërr” të cilit Migjeni i kushtoi prozën e famshme.

Gjatë kontakteve dhe bisedave me disa nga drejtuesit apo luftëtarët më të spikatur kosovarë të UÇK-së, emri i Bedri Islamit nderohet dhe vlerësohet  me një respekt dhe përulësi të thellë, sa që është e pamundur të mos kërkosh të dish më shumë mbi të.

Në maj 2013 ai ka dhënë një intervistë të gjatë për “DITA”-n ku ka folur sidomos në lidhje me raportet mes shtetit shqiptar të Ramiz Alisë e më pas të Berishës në lidhje me lëvizjen e rezistencës në Kosovë.

Bisedat me Hashim Thaçin gjatë luftës në lidhje me Berishën dhe refuzimi i Thaçit për të lidhur kontakte me njerëzit e Berishës; Informacionet që kishte UÇK-ja në  fillim të viteve 90-të mbi origjinën serbo-malazeze të bashkëshortes së Berishës dhe pozitat e forta në strukturat serbe të disa prej “krushqve”  të ish-Presidentit shqiptar; Lidhja Berisha-Bukoshi-Hajdari dhe roli i Bujar Bukoshit në ngjarjet e 14 Shtatorit 1998; Roli i Ilir Metës, Pandeli Majkos dhe Sabri Godos në kontaktet me UÇK-në gjatë luftës; Kujdesi që tregonte Adem Jashari për të mos shkelur në Shqipëri gjatë viteve 92-97 për të shmangur dekonspirimin; Çfarë përfaqëson miti që ekziston për Sali Berishën në Kosovë dhe kush ka qenë i interesuar për ndërtimin e këtij miti…

Si protagonist i dorës së parë, Bedri Islami ka sjellë në vëmendje jo vetëm situata të dekonspirimit të anëtarëve të rezistencës kosovare por ka referuar edhe dokumente të cilat flasin për një bashkëpunim të ngushtë mes Prishtinës, Tiranës, e Beogradit për rakordimin e informacioneve me qëllim goditjen e kësaj lëvizje që për “trekëndëshin” cilësohej si lëvizje terroriste në vitet 90-të.

Më poshtë intervista e plotë me z.Islami:

 

Zoti Islami, ju keni qenë një nga aktivistët dhe figurat më të njohura të lëvizjes kosovare në ilegalitet, Lëvizjes  Popullore të Kosovës. Si ndodhi që u bashkuat me këto struktura?

Në nëntorin e vitit 1992 unë u largova nga Shqipëria. Për një gazetar të “Zërit të Popullit”,  sidomos nga Shkodra, ishte një periudhë e vështirë, aq më tepër kur, shumë nga gazetarët kryesorë, që mbulonin udhëheqjen, pra Komitetin Qendror dhe Byronë Politike, u larguan dhe, befas, u ndjenë opozitarë. Shndërrimi i papritur i karakterit ishte pa asnjë dyshim njëra nga veçantitë e kohës. Për këtë mund të pyesni më mirë Fahri Balliun. U largova nga Shqipëria edhe nga shkaku i presionit të kohës, por edhe nga një kërkesë për të punuar për një gazetë shqiptare në Perëndim.
Në janarin e vitit 1993, kur po përkujtoheshin vrasjet e vëllezërve Gërvalla e Kadri Zeka, u njoha me përfaqësues të këtyre strukturave, megjithëse deri aso kohe dija fare pak për to. Një vit më pas isha pjesë përbërëse e tyre . Dy njerëz kanë qenë , si të thuash, “kumbarët” e kësaj pune: Fehmi Lladrovci, pa dyshim figura më komplekse e luftës çlirimtare në Kosovë, dhe miku im, Ali Ahmeti, njëri ndër themeluesit e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Iu përgjigja ftesës së tyre, u bëra pjesë e lëvizjes ilegale që po përgatiste luftën çlirimtare, u zgjodha më pas natyrshëm në organet drejtuese të saj, dhe kur lufta ishte në fillimet e saj, unanimisht u zgjodha kryetar i Lëvizjes Popullore të Kosovës. Për ata që nuk e dinë, Lëvizja Popullore e Kosovës ishte themeluese e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, por edhe e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, udhëheqëse politike e saj, mbështetëse kryesore dhe thuajse të gjithë liderët e luftës ishin anëtarë të saj. Në këtë lëvizje klandestine bënin pjesë që nga Adem Jashari, Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj, Xhavit Haliti, Ali Ahmeti, Jakup Krasniqi, Fehmi Lladrovci, Bardhyl Mahmuti, Azem Syla, Rexhep Selimi, Ilaz Kodra, dhe fillesa e saj, themelimi i saj, ishte bërë pikërisht nga Jusuf Gërvalla dhe Kadri Zeka. Pa dyshim ishte organizata më e rëndësishme klandestine në Kosovë dhe viset e saj.

Si ka qenë raporti i kësaj Lëvizje në vitet 90-të me shtetin shqiptar?

Kushdo që mund të ketë menduar se çështja shqiptare në Kosovë mund të zgjidhej pa Shqipërinë do të ishte jo vetëm i gabuar, por edhe i papërgjegjshëm. Nuk ishte thjeshtë shteti amë, por edhe e vetmja mundësi për të lëvizur, për të siguruar një mbështetje, politike, logjistike dhe në diplomacinë ndërkombëtare, do të ishte prapavija e saj, që shumë thjeshtë mund të shndërrohej në vijën e parë, si edhe ndodhi. Lidhjet e para janë të vitit 1990 dhe 1991, kur ende nuk kishte filluar ndërrimi i sistemit. Ai është bërë me presidentin e kohës, Ramiz Alia dhe më pas me strukturat e përcaktuara prej tij. Takimi është bërë në presidencë, ka qenë i fshehtë, nuk janë mbajtur shënime protokollare dhe as nuk janë bërë incizime, është mbajtur vetëm një dokument i shkurtër, sipas të cilit , shteti shqiptar do të mbështeste veprimtarinë politike e ushtarake të grupeve të rezistencës. Në këtë kohë ende nuk ishte krijuar UÇK-ja, por kishte disa grupe në kuadër të Lëvizjes. UÇK-ja do të formësohej më pas, vendimi për të është i Mbledhjes së IV të Përgjithshme të LPK-së; por është krijuar mbi bazën e këtyre grupeve që vepronin edhe më herët. Nga zoti Alia u caktuan dy vetë për kontaktet dhe mbështetjen e Lëvizjes, gjeneral  Adem Çobani, këshilltari i tij ushtarak, dhe Shaban Sinani, këshilltari i tij politik. Më pas, në këto vite janë bërë disa takime , jo më në presidencë, por në vende private, natyrisht të fshehta dhe  disa gjëra kanë filluar të lëvizin nga vendi. Të gjitha këto u fashitën , pasi ngjarjet në Shqipëri kishin zhvillime të tjera, shumë të rëndësishme, dhe , si të thuash, Kosova doli në planin e pestë.

Në ç’kuptim doli në planin e pestë?
Kur them se doli në planin e pestë, për të mos thënë në planin e fundit, i referohem një periudhe të caktuar, nga viti 1992 deri në fundin e vitit 1997, dhe e gjithë kjo lidhet me një periudhë të caktuar, gjendjen e zotit Berisha si President i Shtetit Shqiptar.

Në një intervistë për “DITA“-n, njëri ndër themeluesit e UÇK-së, Qerim Kelmendi, ka akuzuar ashpër ish-Presidentin Berisha se ka punuar kundër Lëvizjes kosovare në vitet 90-të. Ju ç’mendim keni?

Qerim Kelmendi ishte njëra nga figurat e para të Lëvizjes që u bë pjesë e UÇK-së. Është në të njëjtën kohë edhe i plagosuri i parë i kësaj lufte. Pra ishte në dijeni të gjërave, kjo edhe sepse , për një kohë të gjatë ishte pjesë e sektorit të Logjistikës së UÇK-së. Në radhët e Lëvizjes është i njohur me emrin “Shpirtmadhi”, e më pas në radhët e UÇK-së njihej me emrin “Dema”. Nëse doni të flasim shkoqur mund të them pa asnjë droje se, nëse ka pasur shtetar në Shqipëri, i cili ashpërsisht e brutalisht, në të gjithë kohën kur ka sunduar, them sunduar e jo drejtuar, që ka qenë kundër Lëvizjes klandestine në Kosovë dhe në viset e saj, dhe që ka bërë gjithçka për shuarjen e saj, ky është Sali Berisha. Këtë e them pa asnjë lloj mëdyshje. E gjithë veprimtaria e tij ka qenë e drejtuar kundër lëvizjes së armatosur në Kosovë dhe në vise, dhe kjo ka qenë një përpjekje e shfrenuar politikisht, organizativisht, përmes shërbimeve të tij të inteligjencës dhe përmes lidhjeve të fuqishme që kishte me klanet UDB-ashe në Kosovë e jashtë saj. Nëse ka një shtetar, në ndërgjegjen e të cilit duhet të rëndojnë edhe krimet që bënë serbët në Kosovë ndaj shqiptarëve vendas, ai njeri është pikërisht Presidenti i asaj kohe, Sali Berisha. Mos ju dukem i ashpër? Nuk e besoj.  Le të sjell disa shembuj për të bërë të qartë konkluzionin tim.
Sipas një marrëveshje me zotin Ramiz Alia e që më pas u vazhdua edhe me zotin Berisha, në Shqipëri do të stërviteshin grupe të ndryshme ushtarake. Ata u dërguan si nga qeveria e Bukoshit, si nga Lëvizja Popullore e Kosovës, megjithëse kjo e fundit duke qenë ilegale, nuk ishte e një mendje që gjërat të bëheshin kaq haptas. Por ishte koha e trullosjes, sepse Berisha erdhi në pushtet me parullën e Bashkimit Kombëtar. Atëherë kam bërë një shkrim mosbesues ndaj tij, pasi, ai, në të njëjtën kohë bënte thirrje e aspironte për hyrjen e Shqipërisë në Helsinki, e po në të njëjtën kohë për Bashkim Kombëtar, çka përjashtonin njëra-tjetrën. Por, parullat e tij, ngjallën entuziazëm. Regjimi  i vjetër u shemb jashtëzakonisht shpejt, regjimi i ri po vinte përmes dëshirës së njerëzve, por edhe shkatërrimit.
Grupet e militantëve që u stërvitën në Shqipëri kishin thuajse të gjitha të njëjtin fat: ata u burgosën sapo shkelën në Kosovë ose u detyruan të marrin arratinë. Regjimi serb kur i arrestonte ua dinte jo vetëm se ku kishin qëndruar në Shqipëri, por edhe numrin e armës, me cilët kishin qëndruar, etj. Pra ishte gjithçka e dekonspiruar. Shërbimi i fshehtë i Gazidedes kishte bashkëpunuar direkt ose indirekt me shërbimin e fshehtë serb. Direkt përmes lidhjeve që kishin, indirekt përmes strukturave të UDB-së në Prishtinë. Vetëm dy grupe rezistuan dhe , as nuk ikën në mërgim, si donte klani titist në Kosovë dhe në Tiranë, dhe as nuk dorëzuan armët. Njëri ishte grupi i Drenicës, ku printe Adem Jashari, tjetri ishte grupi i Llapit, një pjesë e tij, ku ishte drejtues Zahir Pajaziti. Këto dy grupe ishin pjesët më thelbësore përbërëse të UÇK-së së ardhshme. Tani , mendoni vetë, po sikur të mos kishte pasur dekonspirim, shkurt tradhti nga brenda, çfarë do të kishte ndodhur në Kosovë kur ishin stërvitur qindra vetë për fillimin e luftës? Do të kishte pasur një pamje krejt tjetër, ushtria do të ishte shumë më mirë e përgatitur, humbjet do të ishin më të pakta, njerëzit do të kishin besuar më shpejt në organizimin e saj. Kjo nuk ndodhi. Në vend të saj erdhën arrestimet e bujshme dhe largimet e mëdha. Kjo solli në Kosovë shembjen e mitit të luftës, disfatizëm, huti, dhe u humb mjaft kohë deri në ngritjen e strukturave të tjera. Tani dihet se Gazidede është takuar personalisht me Zhelko Raznatoviçin, Arkanin. Është larg mendsh të mendohet se ai është takuar pa marrë bekimin e Berishës. Përse janë takuar? Përse pas këtij takimi represioni në Kosovë ndaj lëvizjes ilegale është shtuar? Përse Arkani u bë pjesë e rrethimit të tretë të Adem Jasharit?    Që ka pasur një bashkëpunim në trekëndëshin Tiranë-Prishtinë-Beograd, kjo është e qartë tashmë, megjithëse për ne ka qenë e qartë gjithnjë. Por humbjet qe kanë ardhur nga ky bashkëpunim kanë qenë të ndjeshme.

Çfarë dinit ju që ishit kaq të qartë?

Po ju sjell një shembull tjetër. Është pak i njohur në Shqipëri, por unë e kam trajtuar në librin tim, “Enigma e një vrasje të trefishtë”. Më 31 janar1997 u vranë në një pritë të organizuar Zahir Pajaziti, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, Edmond Hoxha, lider i Lëvizjes Studentore dhe Hakif Zejnullahu. Më dhjetor 1996, Zahiri, së bashku me Qerim Kelmendin ishin për disa javë në Shqipëri. Qëllimi i tij ishte të hetonte nëse do të mund të bëhej diçka më shumë nga shteti amë, megjithëse përvoja e tij ishte e hidhur. Disa kohë më parë ai ishte arratisur nga Kosova, kishte ardhur në Shqipëri, por autoritet shqiptare ia kishin dorëzuar pushtetit serb. Por ai e donte Shqipërinë dhe besonte se diçka mund të bëhej. Në Shqipëri, sipas të gjitha dëshmive, ai është ndjekur nga klani i Gazidedes, sepse , qarqet UDB-ashe me të cilat bashkëpunonte Gazidede, e njihnin atë. Kthehet në Kosovë nga 20 janari i vitit 1997 dhe pas pak ditësh bie në pritë. Pushtuesit serb në komunikatën për vrasjen e tij, megjithëse ilegalisht njihej si Ismeti, japin emrin e saktë të tij, lëvizjet që kishte bërë, udhëtimin në Shqipëri etj. Të dhëna të çuditshme. Edhe nga drejtuesit e Lëvizjes nuk dihej se kush kishte marrë pjesë në aksionet luftarake, kjo ishte një temë “Tabu” për udhëheqjen politike, pasi kishte një strukturë brenda saj që dinte gjithçka, e kjo ishte e mjaftueshme, por lëvizjet e tij, të bëra të njohura nga një komunikatë vrastare, jepnin më shumë se kaq.
Së dyti, dëmi i madh që solli politika e Berishës ndaj lëvizjes klandestine çlirimtare në Kosovë është edhe në lejimin që, herë haptas e herë fshehtas, i bëri përhapjes së strukturave UDB-ashe në Shqipëri. Le të lemë mënjanë faktin se të gjithë ata që ishin dënuar në Shqipëri gjatë periudhës komuniste si agjentë të UDB-së , u rehabilituan, u quajtën të pafajshëm e u bënë edhe deputetë të Partisë Demokratike apo zunë vende të larta drejtuese. Të dukej sikur në Shqipëri nuk kishte pasur kurrë agjenturë serbe e nuk do të kishte edhe më pas. Që në janarin e vitit 1991 në Shqipëri do të vijnë emisarë të Millosheviçit, të cilët do të sjellin edhe financimet e para. Por , kur në Kosovë, jo rastësisht, filluan aksionet e para luftarake, kjo agjenturë në Tiranë gjeti vatrën e saj të ngrohtë. Kjo agjenturë u mirëprit në Shqipëri.

Nga kush u mirëprit? Në cilën Odë e mirëpritën këtë agjenturë zoti Islami?

Ndryshe nga UÇK-ja që në Shqipëri u shtri përmes njerëzve të thjeshtë, që hapën portat e shtëpive për të, shërbimi i fshehtë serb nuk mund të kalonte kështu. Atëherë ai vendosi të bënte diçka krejt tjetër, e mbuluar në mënyrë të përsosur dhe në dukje krejt e zakonshme. Mendoi të hapte disa lokale në Tiranë, ndonjë në Durrës dhe rrugës për në veriun e vendit. Ato do të ishin pikë-stacionet e mbledhjes dhe të kalimit të të dhënave. Ato dërguan edhe një njeri të tyre si koordinator, i cili kishte lidhje të ngushta me SHIK-un e Gazidedes, quhej Ramë M.  Fillimisht paraqitej si një njeri në nevojë, më pas do të kishte një banesë në Laprakë, e jo shumë kohë më vonë do të kishte një dyqan në qendrën e Tiranës, përballë “Hotel Dajtit”, ngjitur me lokalin e njohur të asaj kohe, që ndodhej po ashtu përballë, me emrin “Nikolino“. Aty, afër tyre, si rastësisht, ishte vendosur edhe një telefon, i cili u shërbente shqiptarëve të Kosovës për të folur me familjet e tyre. Përmes kësaj linje, jo rrallë, për njerëz që dyshonin si ishin të ingranuar në lëvizjet ilegale, bëhej përgjimi dhe regjistrimi i bisedave. Duke e ditur se lokali “Nikolino” ishte një lokal serioz,ku shkonin ilegalë të ndryshëm,edhe në lokalin tjetër, që ishte në anën e djathtë, pra në restorantin “Kumanova“ kishin dërguar një njeri të tyre. Kjo nuk ishte e mjaftueshme. Atëherë ngritën një bazë të UDB-së edhe në restorantin “Prizreni“. Ishte një rrethim përmes restorantesh, dyqanesh, kioskash, ku jo rrallë do të uleshin edhe njerëz të luftës. Përmes lidhjeve që kishte aso kohe shërbimi i fshehtë i Lëvizjes dhe i UÇK-së u arrit të bëhej identifikimi i këtij rrjeti dhe të sinjalizohej shteti shqiptar. Mirëpo kjo vazhdoi, deri sa u shembën edhe vetë strukturat e shtetit. Përveç këtyre informacioneve të punës operative të UDB-së në terren ka dhe dokumente shkresore që vërtetojnë lidhjet mes UDB-së, SHIK-ut të Gazidedes dhe strukturave të tyre partnere në Prishtinë.

Për çfarë dokumentesh e keni fjalën zoti Islami?

Ekziston edhe një dokument tjetër, kopje e të cilit është edhe në arkivën tonë. Ai mban datën 21 janar 1996, është skeduar nën numrin “AT 317-b”, është protokolluar tri ditë më vonë dhe në cepin e tij, lart në të majtë, është vënë shënimi i ish-Zëvendës Shefit të SHISH-it: “Të kalojë për informim në Presidencë…“
Në një informacion që ka paraqitur një inspektor i Shërbimit Informativ të Shqipërisë, A.K, pas bisedës në përfaqësinë e Kosovës, në Tiranë, mes të tjerave, shefi i tij ka nënvizuar:
“Mendimi i zyrtarëve të Prishtinës është se kemi të bëjmë me njerëz të organizuar mirë dhe që kanë disa baza në Shqipëri, sidomos në Tiranë, Durrës-Plazh dhe në Tropojë. Veprimet e deritanishme të saj, që e quan veten UÇK, kanë qenë të përqendruara në Drenicë dhe në rajonin e Dukagjinit, që mund të përkufizohej në vijat Prizren-Shtimje dhe në rrugën Pejë-Mitrovicë. Tash, me aksionet që janë zhvilluar para pak ditësh, zyrtarët e Prishtinës mendojnë se ajo po vepron në një hapësirë krejt tjetër, që është më e gjerë. Gjithnjë sipas tyre, UÇK-ja është në tri zona, mirëpo nuk kanë dijeni të sakta se cilat janë shtrirjet e zonave, vetëm se, më parë, zoti A.A, u kishte thënë se zona e dytë është në Maqedoni. Në takimin që ka pasur njeriu i tyre, R.Gj, me një përfaqësues të qeverisë serbe është pasur parasysh se aksione terroriste duhen pritur edhe në të ardhmen. Mendimi i tyre është se fjala vjen për disa njerëz të veçantë, që mblidhen në organizata ilegale e që duhen survejuar, sidomos në Tiranë. Disa prej tyre nuk duhen lejuar të veprojnë në Shqipëri. Pas kërkesës sime, zyra e Kosovës do të na paraqesë një listë të emrave të njerëzve që dyshojnë se fshihen pas kësaj organizate terroriste“.
Ky dokument është botuar edhe më parë, asnjëherë nuk është hedhur poshtë. Ai sjell dëshminë e një trekëndëshi, i cili ka një qendër në Prishtinë e që shtrihet më pas në Tiranë dhe në Beograd. Në të vërtetë, pak ditë pas këtij informacioni, zyra e përfaqësisë së Kosovës në Tiranë ka paraqitur një listë me emrat e personave që mendohet se kryejnë veprimtari ilegale subversive. Ashtu si është e vërtetë se disa ditë më pas, disa nga të dhënat që i ishin afruar nga Shërbimi Shqiptar Informativ do të shfaqeshin në një informacion të përgatitur nga ish-Shërbimi Ushtarak Jugosllav, KOS, në të cilin janë shtuar edhe disa karakteristika të tjera, si gjendja shoqërore e atyre që përbëjnë Grupin e Drenicës, arsimi i tyre, vendndodhja, karakteristikat e zonës, etj.
Shumë pak ditë më pas, kur lufta do të kishte një ngjitje të menduar nga lëvizja klandestine, por të paparashikuar nga jashtë saj, zoti Berisha do të bëjë dy deklarata ogurzeza; njëra e trajtuar edhe më parë, e tjetra e harruar. Ai do të deklarojë se, UÇK-ja është organizatë terroriste, e lidhur me Arkanin, kjo e thënë edhe në organet e medies gjermane, ku pritej një faktorizim i shpejtë i lëvizjes guerile. Me thënë të drejtën, meqenëse asokohe isha në strukturat drejtuese të luftës, kjo thënie nuk na prishi punë, sepse njerëzit tashmë i njihnin ata që po luftonin. Thënia e tij e dytë, e cila nga qarqet UDB-ashe në Prishtinë u amplifikua ishte se “UÇK-ja po lufton për të mbrojtur pragun e shtëpisë“ dhe solli si shembull se Adem Jashari kur u vra, a nuk u vra në shtëpinë e tij(?). Kjo ishte një ndër thëniet më te rrezikshme, sepse sillte copëzimin e luftës, krahinorizmin e saj, katundarizimin e saj, copëtimin. Dhe në fakt, kjo edhe solli dëme fillimisht, sepse njerëzit, sidomos ato që ishin të lidhur me një tjetër  politikë, hezitonin të luftonin fillimisht jashtë fshatit të tyre. Përfundimisht mund të them me përgjegjësi se, për Kosovën dhe UÇK-në e saj, ishte një fat i madh që në kohën e luftës nuk drejtonte në Shqipëri Sali Berisha, në të kundërtën nuk do të kishte luftë çlirimtare. Ai do e pengonte deri në fund atë. E gjithë paraloja e fillimit të luftës dëshmon për këtë. Dhe duhet thënë po ashtu se ishte një fat i bardhë që pushteti u ndërrua, që gjërat dolën jashtë kontrollit e përcaktimit të tij. Me qeverinë socialiste kemi pasur probleme, kemi pasur mosmarrëveshje, por gjërat kanë shkuar shumë më ndryshe e disa prej përfaqësuesve të tyre, sidomos pas marsit të vitit 1998, duhen falënderuar përzemërsisht.

Si komentoheshin në Shtab deklaratat e Berishës kundër UÇK-së, sidomos në fillimet  e luftës së hapur?

Që të jem krejtësisht i sinqertë me ju, nuk na bënin përshtypje deklaratat e tij, por veprimet e tij. Kur ai filloi të bënte deklarata politike kundër luftës ishte shumë vonë për të, ai nuk ishte më askush. Nëse ka pasur një politikan në Tiranë që nuk kishte asnjë lidhje pozitive me UÇK-në, ai ishte Berisha. Pas marsit të vitit 1998 ai ishte krejtësisht i izoluar. Nuk pyeste askush për të, megjithëse veprimet e tij, edhe pas kësaj periudhe, kanë dëmtuar jashtëzakonisht. Në Lëvizjen klandestine çlirimtare nuk kanë bërë përshtypje as deklaratat e Berishës e as të Rugovës, megjithëse shpesh herë ato kanë qenë skandaloze. Sikur ata të kishin bërë vetëm një thirrje për bashkimin e të gjithëve rreth UÇK-së, gjërat do të kishin ndodhur krejt ndryshe. Medet, ata nuk e bënë dot këtë. Por ka pasur një njeri,të cilit , si të thuash, i kushtonim kujdes pas çdo qëndrimi publik, thëniet e të cilit i prisnim, si të ishin të një lideri politik të pashpallur. E pra me të nuk kishte lidhje të drejtpërdrejta, megjithëse ishin vendosur lidhjet. Ky ishte Ismail Kadare. Çdo qëndrim i tij ishte i një rëndësie të veçantë, ai vlente e peshonte më shumë se gjithë të tjerët të marrë së bashku. Ai dhe Rexhep Qosja, por Qosja ishte pjesë e jona, ishte si ne, ndërsa Kadare ishte një zë tjetër, atë e prisnim.

Jeni shprehur në një intervistë të mëparshme se Hashim Thaçi kishte “ndjenja të trazuara” ndaj Berishës. Përpiqej të kuptonte qëndrimet e tij të forta politike me Kosovën, por vlerësonte dhe rolin e xhaxhait të tij, Sulejman Berishës, që e vuri shtëpinë e tij si bazë të UÇK-së në dispozicion. Mund të specifikoni momente të qëndrimeve apo të mendimeve të Thaçit gjatë kësaj kohe?

Hashim Thaçi ka qenë njëri ndër drejtuesit kryesorë të organizatës sonë, LPK-së. Nga këtu ai është bërë pjesë e UÇK-së dhe drejtor politik i saj. Por Thaçi, që në fillim, më shumë se një luftëtar, kishte shtatin e njeriut të politikës. Në kohën e presidencës Berisha ai do të ishte njëri ndër ilegalët që do të burgosej. Shkaku është absurd, gjetja e një mjeti logjistik ishte i natyrshëm për një njëri të lëvizjes ilegale, çka dihej për të. Xhavit Haliti, përfaqësuesi i Organizatës në Shqipëri, përmes lidhjeve të krijuara, do bënte të mundur lirimin e tij. Ne, në fakt, pavarësisht dyshimeve, e donim bashkëveprimin me Berishën. E kemi dashur me të gjithë që do të ishin në pushtet, si rrjedhojë e besimit të njerëzve. Berisha nuk e donte bashkëpunimin me lëvizjen ilegale. Jo sepse mendohej se ajo ishte një lëvizje e majtë, pasi nga vetë Lëvizja, kur ajo shkëputi nga vetja mendimin ideologjik, u shkëput një fraksion, i cili ishte thjeshtë lëvizje ideologjike e majtë, por që kishte lidhje dyfish të mira, me Berishën e me Bukoshin.  Hapësira politike  e Thaçit në Shqipëri, deri në marsin e vitit 1998, ishte e kufizuar, e ngushtë. Ai ishte ilegal në vendin e tij, kjo është e kuptueshme. Gjatë kësaj kohe ai kishte hyrë disa herë ilegalisht në Kosovë, por ilegalisht edhe nga vendi i tij. Më pas, kur bashkëpunimi ynë u rrit, Thaçi nuk ishte njeri që i bënte përshtypje e shkuara, dhe për të, Berisha ishte e shkuara. Fakti që klane të lidhur me Berishën,edhe pas majit të vitit 1998, po e dëmtonin strukturën logjistike të UÇK-së, ishin dëshpëruese. Njëherë, kur u takuam gjysmë ilegalisht, i thashë se do të ishte ndoshta e arsyeshme që të krijonim një lidhje edhe me njerëzit e Berishës, sidomos në veriun e Shqipërisë, mirëpo , asokohe, kishte gjëra më të rëndësishme përpara. Thaçi, gjatë luftës, nuk vendosi asnjë kontakt me Berishën, e nuk kishte përse…e përsëris, asokohe, Berisha ishte askush në lëvizjen çlirimtare.

-Si u prit në radhët e LPK-së thyerja e embargos së naftës me Serbinë në vitet 90‘?

Shumë gjëra janë ditur që asaj kohe, shumë të tjera janë bërë të qarta më pas. Për shembull është ditur se besimi tek Berisha duhet të ishte i kujdesshëm, jo vetëm për shkak të qëndrimit të tij politik ndaj lëvizjes çlirimtare, por edhe për shkak të lidhjeve të tij martesore. Ishte pak e besueshme, por ishte e vërtetë se Berisha kishte lidhje martesore në një familje gjysmë serbo-malazeze, por jo të zakonshme, si mund të kishte ndodhur rëndom në vitet pas çlirimit. Familja e Milicës, më pas Vera, ishte familje e njohur për lidhjet me shërbimet e fshehta të sigurimit serbo-malazez. Njerëzit e familjes së saj ishin ende në rrethin e afërt të njerëzve të Millosheviçit, sidomos të Bulatoviçit (Momir Bulatoviç, ish-President i Malit të Zi, personi që kontaktoi Berishën dhe ku u vendos thyerja e embargos së naftës, shën.red). Shërbimi ynë informativ kishte njohuri për lidhjet e mëtejshme të tyre. Po ashtu për vizitën e ish-Presidentit malazez në Shqipëri,ndërsa shitja e naftës ilegalisht nuk ishte sekret për askënd. Përralla e shëmtuar dhe e trashë e ditëve të sotme të Berishë se, shiti naftë për të ndihmuar shqiptarët në Kosovë, është e shëmtuar. Me atë naftë ka punuar makineria ushtarake serbe , e cila i vrau njerëzit në Kosovë. Por , më e hidhur se kjo, ishte tregtia e armëve. Ministri i asaj kohe, Zhulali, dëshmoi se Shqipëria ka armë për t’i shitur gjysmës së Evropës, por shitja po bëhej për serbët e Bosnjës. Shokët e Lëvizjes që ishin aty, anëtarë të devotshëm që më pas u bënë pjesë drejtuese e UÇK-së, informuan se ka një lëvizje të ndjeshme të këtij armatimi. Më pas, lëvizja ilegale, është detyruar të blejë nga ky armatim…që kur e kërkonte në Shqipëri, jo vetëm nuk i shitej, por i sekuestrohej dhe dënohej edhe kur e gjente. Berisha bëri disa takime të fshehta me tregtarët e politikës serbe e malazeze, njerëz të afërt të tij u takuan në Shkodër e në Tiranë me njerëz të Millosheviçit, kjo vazhdoi deri në kulmin e krizës së vitit 1997 në Shqipëri, por edhe atëherë, befas, Berisha, përmes disa figurave të njohura në Kosovë, si Demaçi, Hydajet Hyseni etj, u përpoq të radikalizonte gjendjen befasisht në Kosovë, për të hequr vëmendjen nga Shqipëria. Ky është momenti kur ai do të prishet përfundimisht me Rugovën, por për këtë askujt nuk i erdhi keq.

Si e shikonit ju mbështetjen që Berisha i jepte Bukoshit dhe FARK-ut?

Kjo është një histori e mëvonshme, por që zë fill aty nga viti 1996. Është koha kur Bukoshi ishte hidhëruar me Rugovën dhe kur i bënte ofertë Lëvizjes Çlirimtare për të ndihmuar atë, me kushtin e vetëm që lëvizja ilegale të eliminonte Rugovën. Në takimin e Bukoshit me një përfaqësues të Lëvizjes, Shaban Mujën, ai bëri këtë propozim skandaloz. Ne nuk ishim të afërt me Rugovën, politika e tij i binte ndesh luftës çlirimtare, por nuk ishim njerëz të terrorit politik. Në Kosovë ishin ndërmarrë aksione kundër disa figurave të njohura UDB-ashe, që hapur punonin me shërbimin e fshehtë serb, por jo kundër njerëzve të politikës. Edhe kur kishte pasur ndonjë kërkesë nga grupet ilegale për ndonjë figurë të dorës së dytë, që ishte edhe njeri i politikës, ishte hedhur poshtë kategorikisht. Është bërë kujdes që të shmanget skenari i ngjashëm me atë të Fikret Avdiçit në Bosnjë, skenar që e donte edhe Bukoshi, por edhe Berisha në vitin 1996. Në qarkun e njerëzve të afërt të Bukoshit ne kemi pasur njerëzit tanë..janë dërguar qëllimisht aty, sidomos janë dërguar nga Ali Ahmeti, anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e më pas themelues e drejtues politik i Uushtrisë Çlirimtare Kombëtare në Maqedoni. Këto njerëz, atdhetarë, por edhe materialet që disponojmë, tregojnë për një mbështetje financiare të fuqishme të qeverisë Bukoshi ndaj Berishës e Azem Hajdarit, për të ndërprerë luftën çlirimtare; për shumë enigma pas bankës Dardania, që u zhduk pasi mbaroi misioni i saj spekulativ…kështu që lidhjet mes Bukoshit e Berishës ishin të interesit të përbashkët politik e financiar, por jo kombëtar. FARK-u u krijua pas fillimit të luftës, nuk mori pjesë në luftime, ishte e vetmja strukturë ushtarake që nuk bëri luftë e ku mund të mbështetej Berisha, ashtu si u mbështet në grushtin e shtetit të shtatorit 1998.

A kishte lidhje FARK dhe Bukoshi me atë që ndodhi në  14 shtatorin e vitit 1998 në Tiranë?

Ata ishin krahu i djathtë i Berishës në atë kohë. I duheshin edhe si mercenarë, edhe si njerëz  të stërvitur ushtarakisht, edhe si dëshmi para botës perëndimore se UÇK-ja mbështet Berishën. Disa kohë më përpara, përmes shërbimit tonë informativ, ne e informuam shtetin shqiptar se Berisha po përgatit një lëvizje të ngjashme me atë që kishte ndodhur në Shqipëri në vitin 1924, pas vrasjes së Avni Rustemit. Pra, po përgatitej një gjë e ngjashme. Ky informacion na erdhi nga njerëz të afërt me strukturat drejtuese të Bukoshit. Ishte paramenduar se një grup i ndjeshëm luftëtarësh në zonën e Dukagjinit do të braktisnin luftën dhe përmes Malit të Zi, që ishte pjesë e Serbisë, do të vinin në Tiranë. Kjo ndodhi. Mijëra armë u dorëzuan në pak ditë. Lufta pësoi një goditje të madhe. Dezertorët kaluan përmes Malit të Zi, krejt lehtësisht, si të ishin në shëtitje dhe erdhën në Tiranë. Ndodhi vrasja e paralajmëruar e Azem Hajdarit. Pra, si ishte parashikuar, u gjet shkaku i luftës civile. Berisha bëri grushtin e shtetit. Mes tyre edhe pjesë të FARK-ut, persona me uniformë. Rrëmbyen tanket, morën armët, pushtuan kryeministrinë, TVSH, bënë deklarata se qeveria ra, se erdhi një qeveri e re, FARK-u gëzoi nëpër kazermat ku ishte se kjo do të thoshte edhe shuarje e luftës çlirimtare, pasi kështu ishin bërë llogaritë. Po të krahasosh atë që ndodhi me 14 shtator 1998, në pikun e luftës dhe në pikun e ofensivës serbe në Dukagjin e në Drenicë, me atë që ndodhi me 21 janar, kjo e fundit duket si shëtitje. Por në këtë të fundit u vranë katër vetë, ndërsa më 14 shtator 1998, megjithëse Berisha dëshironte të kishte të vrarë, nuk ndodhi asgjë. Që atë mbrëmje, për të qartësuar gjërat, si drejtues i Lëvizjes Popullore të Kosovës, kam nënshkruar deklaratën politike, në të cilën ajo që ndodhi më 14 shtator ishte një grusht shteti, që aq sa drejtohej kundër qeverisë së ligjshme të shtetit shqiptar, drejtohej edhe kundër luftës çlirimtare, ndaj ishte dyfish e dënueshme. E po asaj nate, anëtari i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe përfaqësuesi i saj në Shqipëri, Xhavit Haliti, në emër të Drejtorisë Politike, e cilësoi si grusht shteti. Dhe ishte një grusht shteti i mirëfilltë. Nëse do të ndodhte kjo deri në fund, të vrarët në Kosovë do të ishin mijëra e mijëra më shumë dhe sot, në Kosovë, do të ishte ende pushteti serbomadh. E vërteta është kjo dhe vetëm kjo. Dhe kur nuk arritën të helmojnë lëvizjen çlirimtare me grusht shteti,. ndërmorën një veprim tjetër, vranë Ahmet Krasniqin, në Tiranë, pikërisht kur ai ishte lidhur me strukturat e UÇK-së. Berisha më pas deklaroi se dinte se kush kishte marrë pjesë në vrasjen e tij, bile cilësoi se kaq ishin nga Shqipëria e kaq nga Kosova, por, edhe pas tetë viteve në pushtet, nuk e zgjidhi këtë enigmë, ashtu si nuk zgjidhi dot as enigmën e Azem Hajdarit, i cili, për hir të së vërtetës, nuk ka pasur asnjë lidhje me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës.

Në vitin 1999 Hashim Thaçi firmosi marrëveshjen e famshme në Rambuje. I ndodhur në opozitë asokohe, Beriha i bëri thirrje të hapur politikanëve kosovarë për të mos e firmosur atë marrëveshje. Si e lexoni këtë qëndrim të tij në atë kohë? Si u prit kjo thirrje nga Thaçi?

Rambujeja  është një moment kthese në historinë e kombit dhe , në atë kohë, pak vetë e besonin këtë. Më përpara se të ndalem tek roli i Berishës, desha të sqaroj një gjë tjetër. Politika shqiptare në Tiranë ishte e interesuar më shumë se kurrë ato ditë për nënshkrimin e marrëveshjes. Bile ishte e interesuar edhe më përpara se duhej të ishte e tillë. Ajo bënte thirrje të nënshkruhej pas secilit draft, megjithëse nuk i kishte lexuar draftet. Dhe jo të gjitha draftet kanë qenë njësoj, ata ndryshonin, dhe pas çdo kundërshtimi të Thaçit, vinin lëshime të reja, domethënëse. Në ato ditë unë kam pasur lidhje të përditshme me zotin Mejdani, President i Shtetit, zotin Thaçi, apo dhe me zotin Meta. Që të jemi deri në fund të sinqertë, njeriu që ishte më i interesuar për fuqizimin e UÇK-së në atë kohë ishte Ilir Meta. Emocionalisht ishte Pandeli Majko. Urtësisht ishte Sabri Godo, me të cilin u takuam në Rambuje. Ishte i interesuar edhe Paskal Milo, takimet me të cilin kanë qenë gjithnjë interesante, por jo pak të vështira, sidomos takimet e para. Mos të harrojmë, edhe qeveria socialiste, deri në qershorin e vitit 1998 hezitonte të takohej zyrtarisht me përfaqësuesit politikë të UÇK-së. Pastaj ndryshoi gjithçka, por kjo ka lidhje me takimin e zotit Hollbruk me përfaqësuesit politikë të UÇK-në në Zvicër. Takimi i Bardhyl Mahmutit, anëtar i Drejtorisë Politike dhe nënkryetar i Organizatës, ishte njohja e parë ndërkombëtare e UÇK-së.
Rambujeja ishte proces i vështirë. Draftet ishin të rrezikshme, sidomos fillimisht. Drafti i dytë lejonte vendosjen e ushtarëve serbë në Kosovë, të gjykatave, bankave, doganave, rikthehej viti 1974, por tashmë në kohë lufte. Pas këtij drafti erdhi reagimi i Berishës. Në atë kohë, ky reagim përputhej me qëndrimin tonë, ndaj ne asnjëherë, nuk kemi reaguar ndaj tij për këtë çështje. Nuk e di nëse ai ishte në dijeni të këtij drafti, nuk e kishte marrë prej nesh, si e morën shumë të tjerë e që nuk kthyen as mendimin e tyre…mund ta kishte marrë nga pala tjetër, por në fakt, në ato ditë, megjithëse nuk ishte i rëndësishëm, e askush nuk ia vuri veshin, ishte i pranueshëm. Gabimi i tij është se edhe pas përmirësimit të draftit, ai vazhdoi të ishte kundër. Në Shqipëri kjo kishte peshë, ke peshë ende sot në politikën e shtetit, por, të jeni i sigurt, se as asaj kohe e as më vonë, nuk kishte asnjë lloj peshe në vendimmarrjen e UÇK-së dhe të liderëve të saj. Duhet kuptuar më së fundi se për botëkuptimin e asaj kohe dhe për të vërtetën e saj, ai ishte askush. E përsëris që të mund të kuptohet, askush. Nuk është pyetur për asgjë, dhe veçse me të keqen, nuk kishte lidhje me asgjë.

Po Adem Jashari, si e ka parë këtë qëndrim të “çuditshëm” të Berishës në vite?

Kam pasur fatin e jashtëzakonshëm të kem në arkiv letra, regjistrime, biseda, kërkesa që drejtuesi i UÇK-së, Adem Jashari, i ka drejtuar Organizatës. Disa nga këto letra janë bërë publike. Disa ende presin kohën e duhur. Ademi nuk kishte ndonjë konsideratë të veçantë për Berishën. Edhe kur ai i cilësoi luftëtarët që ai vetë u printe si vegla të Arkanit, nuk ia zuri për të madhe..sepse në mendimin e tij nuk kishte vend për Berishën. Ka pasur gjithnjë drojën se tradhtia e vitit 1992 u erdhi nga Shqipëria dhe ka pritur më shumë prej saj. Sa ishte Berisha në pushtet, megjithëse i digjej shpirti për Shqipërinë, dhe aq shumë i donte, se në tri ditë luftë, këndonte këngën e Çerçiz Topullit, ai nuk shkoi asnjëherë në vendin amë.

Zoti Islami, ju si e shikoni popullaritetin e Berishës në Kosovë,ekziston vërtet “ miti“ i tij atje?

Në Kosovë ka vërtet shumë njerëz që e duan Berishën. Mund të them pa droje se ata që e donin gjithnjë Shqipërinë, pavarësisht se kush ishte në pushtet, janë të ftohur me të, ashtu si ka edhe shumë të tjerë që nuk e duan. Më së shumti , ata që e duan, janë të lidhur me klikën e vjetër të politikës, ose që kanë ardhur nge Lidhja Komuniste e Kosovës, degë e Lidhjes komuniste të Serbisë. Pas vitit 1989 ata u shndërruan brenda një nate në demokratë, pastaj pritën ndryshimet në Shqipëri, duke paralajmëruar si kasandrat fundin e saj. Më në fund krijuan mitin e njeriut të tyre, Berisha. Ata kishin shtypin, medien, politikën e njohur të pëshpërimës. Ky mit tani ka rënë, do të bjerë edhe më tej, deri sa të shkelet. Jam çuditur gjithnjë me këtë që ka ndodhur  e që po zhbëhet. Si mund të besosh tek një njeri që tallet me ndjenjën kombëtare? Po mendoja një çast sikur lideri i opozitës të ishte dhëndër serb , siç është Berisha, të kishte qenë komunist fanatik e drejtues partiak, si ishte Berisha, të kishte ndihmuar një makineri vrasëse siç e ndihmoi Berisha Millosheviçin, të kishte Serbinë edhe sot, në vendin e tretë për shkëmbimin tregtar siç bën Berisha, të kishte mik familje një serbo-boshnjak si Fazlliçi siç e ka Berisha, dhe ky Fazlliçi që është nipi i ish-Shefit të shërbimit të fshehtë serb;  të dërgojë këtë Fazlliçin në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të shtetit, siç bëri Berisha; të ketë fëmijët e lidhur në biznese me këtë serbo-boshnjak siç bën Berisha, të afishohej haptas kundër luftës çlirimtare, si u afishua Berisha…çfarë do të ndodhte mendoni ju? E imagjinoni dot për një moment se çfarë do të ndodhte? Miti i Berishës është miti enigmë në Kosovë, që nuk ekziston, por që mundohen ta ngrenë…Ai po bie përfundimisht. Sa më shpejt të bjerë përfundimisht, aq më mirë do të jetë.

 

Intervistoi Habjon Hasani May 3, 2013 09:49
Komento

61 Komente

 1. sali berisha May 3, 11:29

  po ca te beja u them une ju po te mos dergoja hajdarin ata do vinin te une lart
  nejemi ndryshimi per para sb

  Reply to this comment
  • reformer May 4, 20:22

   nuk ka thuajse asgje qe nuk dihet, pervec parapregatitjes se grushtit te shtetit te 14 shtatorit 2008.

   ajo qe nuk kuptoj eshte si ka mundesi qe kosovaret adhurojne nje njeri te tille, qe i ka tradhtuar haptazi dhe qe e ka djegur “nenen” e tyre te pakten dy here…

   Reply to this comment
   • axhim May 5, 17:46

    Territoret shqiptare shoq i mire nuk i kanë në dore shqiptarët me i sigurue Ata i kanë në dorë me i qetësue sigurisht , bile edhe e kanë për detyre këte.Pjesërisht po por jo si mendojm ne kur na ngritet tensioni per këto gjëra që ine i lexojme .

    Reply to this comment
 2. sazan May 3, 12:33

  nga ju be peshqesh sali monstra popullit shqiptar me idriz hajdut camin?? patriot kusari

  Reply to this comment
 3. Male osdrimi May 3, 16:17

  Midis folklorizmave ka dhe dromca te verteta ne reportazhet ala zp te ketij individi. UCK dhe lufta e saj, I kane rrenjet thelle ne Drenice, tek ato familje qe kane qene rezistenca historike dhe frymzimi i fitores.

  Reply to this comment
  • axhim May 5, 17:57

   He more Male ato që ti i quan folklorizëm dhe pastaj tjetrën si thëllesi e rrenjeve te rrezistencës në Drenicë nuk ka asgje që i dallon dhe që këto folklorizma që ti i quan janë zeri i politik i rezistencës edhe te Drenicës dhe te gjithe liridashesëve shqiptare .Sepse jo vetëm te një familje po zeri i rezistencë ka qenë në tere teritoret shqiptare te robnueme dhe këto folklorizma që ti i quan kanë qenë zeri politik i lirisë së Kosovës

   Reply to this comment
 4. LORA May 3, 16:34

  Shume mirenjohje ,zotit BEDRI ISLAMI,per kontributin e pashoq qe paska dhene per shqiptarizmen dhe per njohjen qe po na ben me fakte historike te jetuara prej atij vete;pra te pamundshme per tu deformuar.
  Faleminderit edhe stafit te “Dites” qe po me jep mua lexuesit nje informacion te tille,jetik per fatet e neserme te Shqiperise dhe shqiptarizmes.

  Reply to this comment
 5. ben & Grupi May 3, 16:52

  Zoti Islami, ne emer te nje grupi, i cili e ka ndjekur intervisten tuaj me shume interes, ju falenderojme nga zemra per te verteten qe shpalosni.Jo vetem pse nxjerni fytyren e vertete te Sali Berishes,por sepse do ta ndihmoni jashtezakonisht shume shkrimin e vertete te historise shqiptare pos-tkomuniste. Jeni i nderuar mik dhe ndjehuni krenar per kete kontribut. Faleminderit !

  Reply to this comment
 6. ARBEN DUKA May 3, 17:00

  posht sali berisha fjala qen nuk e meriton se qenin e ban pran me vete dhe esht besnik por saliu do ta pagoj nje dit se e meriton prekurorija ta mari ne puetje orgjecisht saliiun dhe po jan te verteta ky njeri do izoluar menjeher dhe te vej brenda ne burg po ne shqiperi nuk ka shtet dhe nuk do ket shtet sikur dhe ps ta mari se nje fytur kan te dyja palet bashk me ilir metan posht tralltaret

  Reply to this comment
 7. viktor hoti May 3, 17:57

  Zoti Bedri duhet te publikoje arkivin qe pretendon se ka, per te bindur njerzit per sa thote sepse ” verba volant , sktripta manent ” thote latini . Viktor Hoti

  Reply to this comment
 8. BAY AREA Ca. May 3, 17:58

  Keto qe ka bere sb… dihen. por falenderojme z, Islami, per te rifreskuar kujtesen e se shkuares dhe qe ka lidhje edhe me te tashmen. Eshte ne peshore me Zogun se kush i ka bere me shume gjema, kombit shqipetar, por ky ja kalon dhe ndermjet 2 gjakatareve dhe tradhetareve, eshte i Pari ne renditje. Tyc & Toc

  Reply to this comment
 9. Mark uk May 3, 18:46

  Arben Duka:Si kryetar te mbrojtjes se figures se ENVER HOXHES nuk ju fajson njeri.Nuk me intereson Berisha se nuk kam dhoj interesi.Po me vjen keq qe e ulni vehten ne nivelin zero me fyerjet qe beni.Fyerja eshte pika e fundit e llogjikes.

  Reply to this comment
  • axhim May 5, 18:03

   Arben Duka ti ferjen për veprimet e njeë personi po i lartësoni shumë dhe ju përgëzoj por interesin e atdheut shumë poshte po e len.Shkrimet e Bedriut nuk janë shkrime personalitetesh por shkrime që u kushtohen veprimeve për qlirimin e Atëdheut.

   Reply to this comment
 10. shpatar May 3, 18:53

  Eshte nje realitet qe populli shqiptare ne Shqiperi dhe Kosove e hane me buke .Ska me turp te madh per gjithe ata qe quhen shqiptare .Keto fakte tronditese me lojen politike 23 vjecare te Berishes tregojne se populli shqiptare ka fjetur dhe fle edhe sote .Ne Shqiperi ka shume qe i jane dorzuar me liber shtepie ne Kosove pritet e percillet si Skenderbeu e dyte ne Maqedoni ska goje te flasi per te.
  Suksesi i tije qendron tek kanceri shqiptare -Percarja.Berisha qenka nje lojtare shume i sofistikuar qe ka penetruar dhe penetron ne kalbesiren shqiptare .Ai eshte kritikuar qysh ne momentet e para te luftes per demokraci .Kritikat kane qene ledhatuese per te edhe kur derdhi armet kunder popullit te tije .
  Ai nuk eshte vetem ne kete tragjedi te popullit me te nenshtruar ne Ballkane .Eshte ndihmuar nga brenda dhe jashte .Ne 97 populli i Vlore kerkonte ndeshkimin e tije .Gje qe u sabotua nga Nano e kompani .Gjithe dufin e shfryne tek populli i pa mbrojtur me sajimin e bandave per te spostuar qellimin e Komitetit te shpetimit. Bandat qe flisnin ne emer te Berishes dhe ata ne emer te Nanos krijuan precedentin e shfarrosjes se shqiptarve nga shqiptarer, ku synimi ishte Berisha .
  Berisha eshte ne pushtet perseri nga Nanua e Meta qe e shkaterruan brumin e majte pro Shqiperise se lire pa figura antikombetare .Nuk eshte vetem Kadareja,Qosja por jane shume intelektual patriote qe kane denoncuar veprimet armiqsore te Berishes.Berisha nuk eshte rrezuar asnje here se eshte mbeshtetur nga burrec te bukes se gojes e te parave marremendse qe ka vene ne dispozicjon per ti komprementuar lojtaret e tije ogurrzinje.
  Fenomeni Berisha eshte nga me te rrallet e me i sofistikuari ne historine e popullit gjumash.Edhe pse tani ka nje fronte me te organizuar per ta hedhur, ku e meriton, dalin Kreshniket qe mbas ulurimave per ta futur ne burge bien vete si topa bajgash .Shqiperia nuk ka asnje shance me po nuk hodhi Berishen e pa i fshire gjithe lidhjet e tije nga elemente qe jane gati te flijohen per te .Shterngo buthen o popull te perballosh skenat ogurrezinje qe po te vijne mbas 23 Qershorit.

  Reply to this comment
 11. vullnet May 3, 19:26

  A e din zoti Bedri se kush e vrau Azemin.Cfare jane keto peralla me kosovare qe paskan ikur nag lufta kaluan ne Mal te zi>.Ku eshte Azemi ketu.Ata qe e vrane Azemin u denoncuan emer per emer vetem 5 minuta pas.Dhe e vertetoj edhe prokuroria daneze.Njeri vuan denimin e perjetshem.Te tjeret zhduken njeri tjeterin.Nuk ka femije ne Tropoje qe nuk i din emrat e tyre.Vrasesit ishin oficere dhe drejtues policie plot 14 vete.Trageti i linjes Fierze Koman mbart me dhjetra deshmitare te ketij grupi kesaj lukunie qe ishte nisur per krim.Shkaku ishte se Azemi ne Parlament kishte akuzuar qeverine Nano se mbante ne pune oficere qe kishin vrare ne zyrat e komisiaratit.Te tjerat peralla me 1924 tregojne se paske ikur per lesh.Merr gazeten ZP te asaj kohe i quante luftaret kosovare te strehuar ne shtepine e Berishes si bandit te Berishes.Perse nuk i dhe pergjigje pyetjes se gazetarit per xhaxhain e Berishes.Ne ndonje rast na trego perse te perjashtuen nga Universiteti.Mos i mungonte gje ndonje shokut ne dhome

  Reply to this comment
  • lorenc May 3, 21:08

   O vullnet paske goxha vullnet per te mbrojtur Berishen. Sipas teje na qenkan perralla kontrabanda e naftes me Milloshevicin,na qenka perralle qe Berisha eshte burri i Slobodanka(Liri) Bulatovic,na qenkan perralla lidhjet e tij familjare me Fazllic.kontrabanda e armeve me Tesic,vrasja e Remzi Hoxhes,falja e detit Jon Greqise.Ne jetokemi ne boten e perrallave e ti nen diellin e te vertetes Berishiane.Hipokrit.

   Reply to this comment
  • shqipe May 3, 22:01

   meqenese e ke mil berishen pyete pak per selim berisha se mbase te thote.
   nuk te mjafton ty embargo qe theu .

   Reply to this comment
  • axhim May 5, 18:08

   Vullnet me jetue me Prralla

   Reply to this comment
  • axhim May 5, 18:10

   edhe njëhere për Vullnetin
   Vullnet me jetue ende në Përralla

   Reply to this comment
 12. sopiqoti May 3, 21:04

  More,po keti Sali Berishes ,i duhen vene unazat dhe te shpihet prapa hekurave.Po kush ta beje kete?Keto zullume te Saliut ka kohe qe qarkullojne por kur do te dali ai burre qe ta kapi Salen prej zhelesh dhe ta shpjeri atje ku duhet.

  Reply to this comment
 13. llaky May 3, 22:00

  kohet e fundit kamlexuar per shum tratheti qe jan ber kosoves e shqiperis,quditen se si mund te bej kete tratheti njeri per kombin e vet,turp te te vij sali berisha

  Reply to this comment
 14. rrahman kosova May 3, 23:14

  Ky vullneti ska faj,se nuk die se FARKu i bukoshit,ishin me veshje te UQKes dhe ata ushtar kan qen FARKI ista ,po nejse ,do vi koha qe te gjitha do i deshmoj,se SHQIPERIA-KOSOVA,po mos te ishte sali berisha,sot dote ishin ne nje tjeter stad zhvillimor ,dhe faktori shqipetar po mos te ishte sali berisha.,Tjeter ndikim dh arritje do kishte ne ballkan dh europ,po qti besh,kur fati neve na percjell ,perpos faktit historik sfidues me armiqt, Kemi sfiden me element te mbrendshem qe nuk len ket komb te hec me hapa te kohes,kjo eshte sfide qe ketyre tradhetareve tu a hekim levozhgen ,masken e kuazipatriotizmit,dhe ti shperfaqim ashtu siq jan,gjak i prishur dhe tradhetar .

  Reply to this comment
 15. berti May 4, 05:03

  turp per ju qe botoni thashethem dhe ta paverteta ne nje koment te shkrimit tjeter kam pyetur nese skishte KOSOVA nje burre besnik qe te mbante kete arkiv smu pergjigj asnji komentues nese mundesh ju moderator pyeti ata shefat e tu dhe me thuaj dicka .turp edhe njehere jeni jo mjet informimi por mjet percarje krahinore.

  Reply to this comment
  • qerosi May 4, 10:38

   @berti Cila pjese e intervistës është thashethem apo e gjitha?!
   Të të qartësoj ca “thashetheme” mëqënëse i quan të tilla: 1-Vete ish-presidenti i Malit te Zi e ka deklaruar ne nje interviste po ashtu edhe ne nje liber te publikuar me kujtime marreveshjen qe ka bere me Sali Berishen per thyerjen e embargos se naftes. 2-Ku e shikon ti perçarjen krahinore se une mbase jam qoruar dhe nuk e lexova ne asnje rresht. Nese ti thua qe perçarje krahinore eshte demaskimi i Sali Berishes si nje person qe nuk e ka ndihmuar Kosoven, por qe ne te vertete e ka penguar, i bie qe Sali Berisha te jete nga jugu i Shqiperise!!!!! 3-Ke nje dokument te cilesuar me numer protokolli dhe me permbatje.
   Ik qarteso mendimet dhe hapi syte! Thashetheme jane ato qe kur i thua nuk i verteton dot. P.sh. si 10,000 e ca kilometra rruge te ndertuara!!

   Reply to this comment
 16. cendurimmadhi May 4, 06:11

  Z Bedri,faleminderit per intervisten dhe vullnetin per ta botuar ate.Une qe shkruaj keto rradhe Ju njoh mjaft mire dhe Ju a kam patur zili ne nje fare menyre kontributin tuaj te dhene ne organizimin e Levizjes Popullore (pararendese e UCK se lavdishme)
  E prita me padurim kete shkrim dhe bashkohem me te gjitha çka shkruan per personin Berisha por prisnja me shume nga Ju duke e ditur pozicionin e volitshem qe keni pasur ne krye te kesaj organizate.
  Jam i bindur qe Berisha eshte i serbeve sepse vete veprimtaria e tij e tregon kete por per ti “paguar hakun” duhen fakte bindese,dokumentacion i mjaftueshem e deshmitare te besueshem.Me aq sa na afruat Ju kete here kam mbetur i zhgenjyer.Prisnja me shume.

  Reply to this comment
  • Arberi June 16, 11:27

   Ju do te rrini edhe shum koh nene merizoni e Berisha do te udhehe shtetin pasi qe ata qe e votojn e njofin dhe keto shpifje nuk luajn shum rrol.

   Reply to this comment
 17. BESNIK May 4, 08:03

  Po ndiqja emisionin interesant ENIGMA ne kanalin tv. “T” ku behej fjale per nje personazh i harry poter, icili krijonte lidhje me Shqiperine. Konkretisht behej fjale per shpirtin e magjistarit te zi, qe eshte fshehur ne pyjet tona. Cuditerisht me lindi ne mendje pyetja mos valle ky shpirt i zi ka gjetur vend dhe eshte materializuar ne trpin e Sali Berishes?

  Reply to this comment
 18. Arbeni May 4, 08:17

  Kjo deklarat eshte gjysmake dhe fare ska te bej me realitetin,shif nji here se cka thot se kush po e dashka Sali Berishen ne Kosove,Sala nuk ishte ne pushtet ne kohen e luftes at e rrezuan kopilat komunist nga brenda dhe nga jasht ne vitin l997.Sala ka pas njohuri per stervitjet e organizuara nga prof.Ahmet Hoxha nga Pleshina e Ferizajit ne vitin 1991 ku ka pas nji konspiracion te thell dhe ky far Berdi Islami qe merr te drejten te jap shpjegime nuk e permend fare berthamen e formimit te UCK-e,per te cilen foli edhe saim Tahiraj ne KTV,keto stervitje ma von do ti pengoj Ramiz Aliu,po ashtu pjell e poshter komunite.Behet pyetja psh.se cka mendote Adem Jashari dhe ky jep vlerimet per kete .Nuk thot qe ne at kohe ska pase kontakt me Adem Jaharin pasi qe ai ishte LDK e jo me keto partiti e Xhavit Halitit,por vazhdon te jep spjegime si te ishte ndonji personalitet me randesi qe i dine te gjitha.Sali Berisha ka qene eshte dhe do te jet gjithmon krah i fort i Kosoves dhe fare skan te bejn me kete se donte Berisha ta vrsite Rugoven,thejesht perrala.

  Reply to this comment
  • Kastrioti May 4, 08:52

   Krah i fortë i Kosovës, thua???
   Kësi krahu:
   “…Po mendoja një çast sikur lideri i opozitës të ishte dhëndër serb , siç është Berisha, të kishte qenë komunist fanatik e drejtues partiak, si ishte Berisha, të kishte ndihmuar një makineri vrasëse siç e ndihmoi Berisha Millosheviçin, të kishte Serbinë edhe sot, në vendin e tretë për shkëmbimin tregtar siç bën Berisha, të kishte mik familje një serbo-boshnjak si Fazlliçi siç e ka Berisha, dhe ky Fazlliçi që është nipi i ish-Shefit të shërbimit të fshehtë serb; të dërgojë këtë Fazlliçin në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të shtetit, siç bëri Berisha; të ketë fëmijët e lidhur në biznese me këtë serbo-boshnjak siç bën Berisha, të afishohej haptas kundër luftës çlirimtare, si u afishua Berisha…çfarë do të ndodhte mendoni ju? E imagjinoni dot për një moment se çfarë do të ndodhte? Miti i Berishës është miti enigmë në Kosovë, që nuk ekziston, por që mundohen ta ngrenë…Ai po bie përfundimisht. Sa më shpejt të bjerë përfundimisht, aq më mirë do të jetë.”

   Ky ka vetëm çmimin e tradhëtarit !

   Reply to this comment
 19. Atdhe Gjakova May 4, 09:18

  RRNOFTÊ GJAKOVa dhe qytetaret e saj ,ju jeni bërthama e kombit.t.

  Reply to this comment
 20. Goni May 4, 09:47

  Z. islami paskeshit shkruar kotësira si ti kishte shkruajt Sulo Gradeci, nese e shikoni ashtu atehere Skenderbeu me nenen Vjosaven s ishte gje tjeter veç malazez, Ismail Qemali me gruan Kleoniqin dhane djem e vajza greke, po edhe ju si marksist leninist i kote sigurisht keni gjak sllavi se vetem sllavet jane te dominuar nga marksizmi. leje Berishes se ty s te njef Kosova po e njef Berishen

  Reply to this comment
  • lleshi May 4, 15:06

   Gono edhe ti me siguri e paske nonen serbe ! Dajot e tu a vrane dhe perdhunuan ndonje foshnje apo femer shqiptare ? Po me spiunllikun , a u persien ! Po duart te lyera me gjak shqiptar , si Berisha i kane ?

   Reply to this comment
 21. marko May 4, 10:24

  Ky Bedri Islami luan me çerek te vertetash. Po ta degjonte Lakani i famshem do ta percaktonte si spiun te shumfishte: nga sigurimi i shtetit komunist te sherbimet e tjera te vendeve fqinje. Ne shkrimin e tij ai mban nje qendrim te qarte politik, pro te majtes ekstreme, kunder te djathtes ne te dy pjeset e Shqiperise (Kosove e vendi ame). Ky njeri i skutave te errta nuk flet per vrasjet e panumerta te gangestereve te droges e trafiqeve te tjera qe e quanin veten UCK gjate dhe pas trazirave ne Kosove, ku qindra patroite e politikane te LDK-se gjeten vdekjen, sipas shembullit kriminal te Partise Komuniste te Hoxhes ne vitet 1943- e deri ne vitin 1990, thjesht per te mos e ndare pushtetin. Fale komunitetit nderkombetar ,kjo kasaphane pushoi.

  Reply to this comment
  • axhim May 5, 18:34

   Bedri Islami lnuk laun fare , mirëpo kur shkruan , e përdor gjithëmon 100% shin.Në qoftëse tye Marko pso të mushet mendje më shume se një çerek është problemi te ti Marko.E vërteta nuk ështe gjithëmonë e ëmbël Marko

   Reply to this comment
 22. AL-Boston May 4, 12:23

  Z.Islami ;kam mendimin qe per ti mbushur mendjen kombit shqiptar mbi aktivitetin anti shqiptare te Sali berishes,duhe fakte te filmuara.Jane dhene shume intrvista,jane bere shume shkrime nga njerez te ndryshem ,ku flitet per veprimtarin anti kombetare dhe agjenturore te S.Berishes por populli shqiptare i ka syt dhe veshet te mbyllura.Ne prfundim :Sali Berisha eshte nje anti shqiptare dhe nje spiun i vjeter i agjentures serbe.Kombi jone do shpetoje atehere kur ky te japi llogari ne banken e te akuzuarve.

  Reply to this comment
 23. altini May 4, 14:37

  Shefki shume dobet me gjuhen shqipe.
  Ulu 4

  Reply to this comment
 24. altini May 4, 14:40

  Auuuu shpif shpif se diçka do te mbetet
  E nxorre dhe spiun tani
  Prandaj nuk behet shqiperia se jane mbi 50% tope si puna jote

  Reply to this comment
 25. toni May 4, 14:52

  o Altin O spiun HAJDE PAK TE NA HASH MUN PERCARES I SHQIPTAREVE .

  Reply to this comment
  • Berat April 26, 06:58

   Jam i habitur sa iu përket këtyre fakteve dhe është bërë shumë e vështirë se kujt duhet t’i besojmë më parë:Mënjeanë kemi z Islamin i cili na jep një të dhënë,në anën tjetër jemi ne Populli,që duhet t’i vemi gjërat në kandar.Më ka rastisur të lexoj në një libër se Adem Jashari nuk e kishte për zemër Thaçin,dhe tani nuk po di se kujt t’i besoj më parë se a ishte Berisha shkaku që Jasharajt pothuajse u shfarosën apo ishte SHIK-u me spiunët e vet që gati vendosën riokupim-pushtimin e Kosovës.Do të ishte me rëndësi jetike për tërë kombin tonë që tradhtarët e vërtetë dhe zagarët e tyre të qëroheshin njëherë e mirë dhe të marrin dënimin e merituar.Me respekt

   Reply to this comment
 26. lleshi May 4, 15:22

  Tani , kush merzitet se Berishovicit , po i del spiunlliku , qenka vertet filoserb ne gji te shqiptareve ! Por une mundem t’iu them ketyre falangave te serbit , akoma ne gji te shqiptareve , se ashtu si padronet e tyre do te deshtojne dhe ndoshta do te vije nje dite , edhe ketu ne trojet shqiptare qe spiunlleku do te futet perjetesisht ne burgje , ashti sic ndodh sot ne Amerike !

  Sa me e afert te jete kjo dite , aq me e afert eshte dhe ringritja e Kombit Shqiptar ! Poshte tradhetia dhe tradhetaret gjakatar te Kombit Shqiptar , me ne krye Salic Berishovic !

  Reply to this comment
 27. vullnet May 4, 15:39

  Po perseris.Analize medokre.Liri Berisha qenka serbe se eshte prej Vuthajve nga eshte edhe Qosja.Eshte vajza e Rexhep Rames funksionar i larte i sportit ne Shqiperine para 90.Si paska ikur sigurimit kjo biografi me serbe e UDB.Shkodra jeton ne Shkoder.E din mire te ashtuqujturen kontarbande nafte.Shkodra donte te jetonte.Gjejeni nje funksionar te shtetit qe te kene pire nje kafe per kete kontrabande.Kontrabanda behej ne Danub ku tankerat e naftes nuk pushonin dite nate dhe OKB nuk i penalizoi kurre.Jo ne qe ishim nje pike uji ne oqean.Ne shtator 98 nuk kishte mbetur nje luftar i UCK ne Kosove.Ishin futur ne Shqiperi ppasi deshtoi plani strategjik qe kishte perpiluar Bedriu me shoke.Pastaj rrofte Klintoni.Mos krijoni mite false.Tropoja i pau trimat me bisht ne shale duke ju fshehur njeri tjetri nga nje fshat ne tjetrin

  Reply to this comment
 28. MARKO May 4, 15:57

  Dyma takoi ne Paris nje djale te ri te cilin e kishte njohur me pare. Djaloshi per te treguar ne syte e te pranishmeve se ishte mjaft i afert me romacierin e shquar, thirri me ze te larte :-Tunjatjeta i dashur Dyma, si jeni? Dhe Dymai me te njejtin ja ketheu:- Tunjatjeta i dashur. Si te quajne? Dhe Saliu keshtu vepron me kosovaret. Por populli heroik i Kosoves di tja kethje me te njejten monedhe, ketij barbari te kombit, i cili ben sikur e don Kosoven e kosovaret dhe nga ana tjeter i vret.

  Reply to this comment
  • Arberi June 16, 11:18

   Sali Berisha eshte nji burre shtetasi qe se ka ballkani dhe keto shpihje te shpiunve mbani per vehte.Ky vigan po ia hjek dryshkun shqiperise qe iu kishte ngjit ne trupin tuaj dhe prap mos mire njohje dhe akuza dhe shpifje krejt keto nga komunist dhe shpijun te regjur.

   Reply to this comment
 29. Cunmula May 4, 16:41

  Pergezoj gazeten Dita per kenaqesit qe po na sjell.Po ashtu falenderoj z.Bedri Islamin per informimet qe po na jeep per nji period he histories.

  Reply to this comment
 30. bekimi May 4, 18:48

  Pershendetje,nuk besoj se jane te verteta akuzat qe i lexuam me larte.Por nuk dua qe te perjashtoj edhe leshimet e pa qellimta qe mund te kene ndodhur.
  Ndoshta Kryeministri aktual nuk eshte Perfekt,por per nje gje jam shume i bindur,ne krahasim direkt me Liderin e Opozites i cili ka per qellim ta zevendesoje eshte
  ENGJULL.

  Me respekt.

  Reply to this comment
 31. Diton Gashi May 4, 21:32

  I nderuari z. Islami. Te pershendes dhe te inkurajoje qe te vazhdoni me publikimin e te vertetave. Ka paur nevoje qe keto te thuhen dhe te publikohen me heret. Por ka nevoje edhe tani dhe ne vazhdim. Ne qe ishim aktive ne ate kohe, por jo ne strukturat e nivelit tuaj, i dinim gjerat perafersishte, por me vone, pas fillimit te daljes ne shesh te ketyre fakteve, bindjet tona per keto qe po i thue tani, na perforcohen edhe me tej. Ka ardhur koha te sqarohen gjerat. Te dihet se si jane pozicionuar Berisha dhe Rugova, Bujar Bukoshi dhe disa aktiviste te krahut atdhetar ne raport me luften e UQK-se. Te dihet qarte se perse e bene ate? Te perfundoj pergjithemon miti i Berishes, Rugoves, Bukoshit dhe disa sahanlepires te krahut atdhetar.

  Reply to this comment
 32. Jorgji Kotorri May 5, 02:59

  Zoterinj te nderuar komentues mos valle eshte koha te reflektojme dhe te mos flasim me pasion simbas se vertetes sone qe mbajme krahun e dikujt qe na shkon pershtat bindjeve tona?! po mendoja pak perse keto deklarata tani ne prag fushate dhe zgjedhje dhe jo me para kur ky njeri qe un eshte hera e pare qe e degjoj na nxirka?! te gjitha trubullirat dhe tradhetite kombetare e kane zanafillen le te themi qe nga koha e Zogolve qe shiten pjese te konsiderueshme te trullit Shqiptar vetem per karrige pra te gjithe udheheqsit e ktit kombi qe nga Zogu e deri me tani kane pasur lidhje te ngushta me Serbine dhe qarqe antikombetare greke perderisa ne si lango te zihemi me njeritjetrin e te mos bejme asgje per zhdukjen e ketij seksti qe vetem nderron lekure sa here qe e lup nevoja por gjithmone mbetet i njejt sherbetor i armiqve te Shqiperise asnjehere ky vend nuk behet kupola dhe nomeklatura komuniste jo vetem qe nuk ra e nuk mori denimin e merituar si ne cdo vend ish komunist por ajo e trasformoi fuqine e saj ne dy pika kyce te politikes Shqiptare ne ps dhe pd dhe tani jane rafinuar aq shume sa qe kte kolere e mbyt vetem nje organizate e fshehte ekzekutimi deri ne brezin e dyte per ti shporrur ndryshe lavazhi i kokes se Shqiptarve do te vazhdoje ashtu sic bente dhe krye gjarperi mesuesi i tyre Enver hoxha ne individualisht skemi ne dore asgje por te pakten mos behemi pre e ketyre pseudo patrioteve dhe mbi te gjitha te leme percarjet vrasjet krahinore dhe shoqerore midis njeri tjetrit te mendojme per pune e per mireqenie krahas saj rritet dhe deshira per te miren e vendit dhe nje dite te enderrojme per lulezimin e ketij vendi martir.( konsideraten qe pata per politiken Shqiptare e kam edhe per ate kosovare ) respekte dhe ju lutem riflektoni.

  Reply to this comment
  • axhim May 5, 20:06

   Jorgji Kotorri , më duket se per me reflektue paske nevoj bac ti se më duket thae ma nalt se te ka dale gjumi vonë . Shoq ky u plak tue shkrue e tue qite të vërteta në shehs e ti thue që për te parën here po ndëgjoj Bac koke shurdh dhe sdin q’na tregon per te vërtetën Mos u ban marak për udhëheqësi se dinë me kshyrë ata për vete .Në baze te lajkave për udheheqjet, që po ban, sigurish ti duhet kesh qenë në kohene e këtij “gjarpnit “prej atyre që i kanë skuq duart duke rreh shuplakë për te, e tash për së vdekni e shanë .Soj i ultet, në pePerëndim ështe shfarosë kjo farë .

   Reply to this comment
 33. Drenica qe jeton ne Tirane May 5, 10:55

  Ngjarje te njohura,tradheti të komentuara,por tani jo vetem behen me bindëse,por te shtyjne qe si shtetas ti drejtohesh shtetit,prokurorise se tij,nese nuk eshte dhe ajo vegel e Beogradit:A po hetohet Berisha,si do ndodhte ne cdo vend perendimor?Z.Bedri Islami eshte person i disponueshëm…Por dhe te tjerë!Mund te kete ndonje qe ja ka lënë gjithshka Prokurorit nderkombetar,te Hages,qe po heton mbi akuzat per trafik qeniesh njerzore(shqiptare e serbe te parashpallur)arme kondrabande,nafte kondrabande etj…por hetimi nga vet shteti shqiptar duhet të behet!Natyrisht do behet dhe neser,por sot kemi shume fakte te freskëta.Nga ana tjetër Berisha duhet te sqaroje qytetaret,edhe duke u mbrojtur,se demokracia eshte trasparencë.Fjala vjen perse thirri Azem Hajdarin qe ishte ne Fier dhe nuk u doli vet vrasesve,ti sqaronte?Ti therriste ne zyrë?Haklajt po te donin te vrisnin Hajdarin e vrisnin tek kodrat e Lushnjes,prane Ures se dikurshme te Rrogozhines,teksa kthehej dhe ceshtje kuptohej…Pra Berisha le ta tregoje,edhe si kerkese imja si qytetar qe i kam dhene perhere voten…Por dhe nafta,Remzi Hoxha…Deti i shitur grekeve…21 janarin a i urdheroi ai vrasjet?Po,a jo?…Dhe te tjera e te tjera…Mungon tmerresisht trasparenca tek z.Berisha qe ngre gjer komisione e sterflet per kapjen e veshit e nuk flet per Remzi Hoxhen…Ishte president dhe duhet te sqaroje dha a nuk dha urdher dhe pse?Erdhen per grusht shteti te Bukoshit a jo?Une di ku fjeten,por te tregoje Berisha…Pra duhet Prokuroria te filloje hetim per te gjitha keto jo ne menyre te pergjithshme,por për Berishën!Ajo eshte vullneti yne demokratik qe paguhet nga ne!Lufta civile duhet te marre fund me keto zgjedhje dhe Berisha duke u prangosur vendos vertet per Rilindje Shqiperine!Per kete e gjej te drejte te deklarohet opozita!Jane vertet mijra te vrare…Nje pjese e kosovareve qe mbrojne si dikur dhe une Berishen,aq dine,nuk kane informacion dhe shtypje a sherbimi ndaj Serbise,duken si flasin e shkruajne,i ka lene pas kohes!Nuk rrojne dote pa nje prijes…keshtu jena eduku nga Serbi,ndaj gabimisht e duan Berishën!Por duhen falur dhe me veprim te prokurorise behen dhe ata shqiptare te vertet!Z.Bedri Islami eshte vetem nje dritare e sapohapur!Mund gazeta te botoje edhe dokumente nga arkiva!Te flas Thaci,Te tjere e te tjere gjer tek Berisha!…DUHET falenderuar B.Islami pasi faktet forcohen dhe shumohen!

  Reply to this comment
 34. axhim May 5, 18:26

  Shefki ti emrave te njerezve që i ke marr napër shkrim jua ke shtue nga dis a shkronja mirëpo ti sje i zoti me i dale emrit tanë zot se ta kanë shtamue sllavt
  nga Halit ta kanë ba Alit e ktu mundohesh me mëllef me fole për te vërtetën . Pastaj e dyta ështe që në baz te shkrimit ti nuk e din qka ështe turpi. Sepse në vend të dëshmive te kundërta ti për te vërtetën e përdore votën . Mirëpo i dashur Alit (Halit)!eshte njefarë turpi kur ju delë zot problemeve që smun i qonë . Kshyr ndreqe emnin tanë se sllavët ta kanë deformue.

  Reply to this comment
 35. axhim May 5, 18:45

  Ujku, ma shumë po i përnagjan dhelprës , mirëpo që do që bishtin e ke shumë te shurt.Me punëne tij vetëm në shkrimet për luften dhe njerezit që kontribuan per çlirimin e Kosovës i banë nder kombit shqiptarë dhe figurene e vet e larteson ne te ardhmen.

  Reply to this comment
 36. ibrahim kelmendi May 6, 00:07

  Shumë të nderuar Komentues,
  Po pranuat këshillë miqësore, me interes do t’i përmbaheshit tematikës, duke ruajtur nivelin qytetërues, pa ofendime e fyerje; të ofronit ndonjë të dhënë që akoma nuk dihet dhe të kundërshtonit me argumente. Nofkat dhe pseudonimet vështirësojnë dhe ia ulin nivelin debatit. Ata që nuk kanë kurajë të paraqiten me emra të vërtetë, sikur degradojnë vetën e tyre…
  Miku Bedri Islami nuk na është infiltruar nga asnjë agjenturë por është angazhuar me dashamirësi e përkushtim. Kryetar i Lëvizjes është bërë me votim të rregullt në Kuvendin e Përgjithshëm në maj të vitit 1998, meqë Organizata jonë nuk kishte përcaktime sektare, ideologjike, krahinore e fetare, ishte vetëm Organizatë Nacional-çlirimtare.
  Gjatë gjithë veprimtarisë, pos tjerash, ka dëshmuar se është i sinqertë, korrekt, i ekuilibruar, mendimtar, kolegjial. Lëvizja ka pas fat që e kishte Kryetar në momente tepër vendimtare.
  Me respekt,
  Ibrahim Kelmendi
  PS. Të interesuarit për informata më konkrete për të gjitha tematikat konkrete, të trajtuara në intervistën e Bedri Islamit, jam i gatshëm të jap sqarime, informata e përgjigje konkrete.

  Reply to this comment
 37. Selman May 6, 10:53

  Po kushi eshte ky far Bedri Islami, qe po perpiqet te na tregoj neve kush eshte Sali Brisha? Ky monster qe ka mjelur Diasporen shqiptare, harron se nnje dite do te jap llogari per te gjitha te bemat. Prof.dr. Sali Berishen e do populli shqiptar ne Kosove e Shqiperi. Kush te nejh ty more morri i p…. Bedri shpiuni. Bedri stalinistin e koperativave te Hoxhes e njohin vetem stalinistet e Kosoves dhe Maqedonise.

  Reply to this comment
 38. Sajmir May 6, 17:17

  Si qytetar i thjeshte ,duke lexuar artikullin, del se ky njeri i etur per pushtet mund te beje cdo gje.Shperberja e shtetit ne vitin 1997 nuk duhet te ndodhte sepse u paralajmerua per rezikun e piramidave. Mundesite ekzistonin per ti parandaluar ne ate kohe kur populli mori revansh per ti hedhur parate tek firmat piramidale. Tani nga artikulli del se edhe ne vitin 1998, duke mos duruar pa pushtet po pergatiste nje skenar tjeter. Mendoj qe i akuzuari per kete akuze te rende duhet te sqaroje popullin, dhe paralel me kete duhet te behet edhe hetimi nga organet perkatese.

  Reply to this comment
 39. Kastraveci Alpin May 13, 01:34

  Komenti u fshi nga moderatori – KUJDES ETIKEN!

  Reply to this comment
 40. Arberi June 16, 11:05

  Keto pollavra te ketij te panjohuri i quajtur Bedri Islami ose ketij X me emer te rrejeshem mund te jet,paraqiten ne qershor pak para dates se zgjedhjeve.Nji gje eshte e logjikeshme se Sh.T.Prof.Dr.Sali Berisha nuk kriminel por eshte nji intelektual dhe nuk eshte prej atyre qe kane pergjkur duart me gjak shqiptari.E dyta njeriu nuk e kall shtepin e vet ku banon sepse digjet edhe vet,ne kete rast pushtetin kishte Berisha ne vitin 1997 dhe ska gjas te kete ber nji gje te till.Keto jane ber nga kriminel ordiner te njohure tani ne Kosov te cilet jane perfolr ne shtypin e dites.Po ashtu ka edhe sherbime tjera Serbe-Greke qe e kallen shqiperin.Ketu disa falenderojn se u dha ky artikull per te kuptu te verteten njeriu normal keto gjera nuk mund ti merr serioze pasi qe skan gjas as 1% te ndodhin nga Sali Berisha.

  Reply to this comment
 41. Arberi June 16, 11:23

  Eshte shum te mirret njeriu me kete bastard te poshter qe deshiron ne prag te zgjdhjeve te krijoj huti.rroft sali Berisha sa malet.

  Reply to this comment
 42. Arberi June 16, 11:44

  Ky reporteri dhe ky far Bedri Islami po marrin pergjgjesin e shpifjeve dhe trillimeve duke pretenduare se e kane njoft Adem Jasharin dhe se shpijunat e ketij apo atij ishin te bukoshi etj.krejt rrena shpifje tipike te shkollave Ruse,qe ne shqiperin e Enver hoxhes u zbatuan aq shum ne praktik per te surgjunosur njerzit,turp duhet te vij por ja qe sju vjen pasi qe nui keni moral per tu turperuar.

  Reply to this comment
 43. Mimoza December 2, 21:10

  Shkrimin tim ma quajet te perseritur nuk eshte e vertete, por edhe nese eshre perseritur ndonje gje cfare ju prish pune? keni frike’ Po kthehemi pas. Po, duhet te shkojne ne gjyq Sali berisha, Fatos NANO, ILIR META E SHUME TE TJERE. PO NE NJE VEND QE NDALOHET FJALA E LIRE MUND TE NDODHIN TE GJITHA. kAM FOLUR EDHE HERE TE TJERA PER THESARIN E SHTETIT, ISHIN LEKET E POPULLIT, KU SHKUAN, KUR PARAPLEGJIUKET NUK MARRIN PENSIONET.

  Reply to this comment
 44. kaposh April 28, 18:49

  me te gjithe ketofakte qe jep z islami si ka shpetuar pa u futur ne burg ky monster armik dhe tradhetar i shqiptareve cudi?

  Reply to this comment
 45. Dajo Memo May 4, 19:10

  Ai qe mbron Berishen, ose eshte sahanlepires i tij, ose ka perfituar bashke me te …. Dihen te zezat qe ai i beri ketij vendi e populli…. Pasi humbi referendumin per kushtetuten e 1994-s, perdori dhunen per rrembimin e votave… Ka qene i dhuneshem maji i 1996-s, Po 1997 si u duket? Po shkelja e embargos dhe dhenja e karburantit Sllobodanit te shtypte shqiptaret? Po gjakderdhja, shkatrrimi i shtetit e djegja e vendit me 1997- pergjegjesi e kujt eshte? Po gerdeci, po 4 te vraret e pafajshem ne bulevard me 21 janar … e po terrori i shikut te Gazidede-saliut e shume e shume gjynahe te tjera qe nuk numerohen?! Zoti na ruajt nga kjo fantazem qe nuk po na hiqet nga syte…

  Reply to this comment
Shiko komentet

Komento

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*